facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Η. Μόσιαλος για 4η δόση: Δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη η εισήγηση της Επιτροπής για τους άνω των 30

Ο Ηλίας Μόσιαλος εκφράζει τη διαφωνία του για την εισήγηση των ειδικών περί προαιρετικής χορήγησης της 4ης δόσης στους 30-59 ετών μέσω ανάρτησής του στο Facebook. Όπως αναφέρει ο καθηγητής του LSE, η σύσταση αυτή δεν συνοδεύεται από την αναγκαία επιστημονική τεκμηρίωση.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Πέμπτη (23/6) η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε να ανοίξει την επόμενη Δευτέρα 27/6 την πλατφόρμα εμβολιασμού για 4η δόση (δεύτερη αναμνηστική) και για όλους άνω των 30 ετών, εφόσον το επιθυμούν.

Ολόκληρη η ανάρτηση στο Facebook του Ηλία Μόσιαλου:

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει επιτελέσει σημαντικό έργο στη διάρκεια της πανδημίας. Όμως η σημερινή της εισήγηση για την χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε άτομα ηλικίας 30-59 ετών που δεν ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες δεν συνοδεύεται από την αναγκαία τεκμηρίωση.
Συγκεκριμένα, η ίδια η επιτροπή επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσφέρει μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια.

Εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα τότε δεν θα έπρεπε να γίνει και η σχετική εισήγηση αυτή τη χρονική περίοδο.

Ορισμένοι επισήμαναν ότι θα μπορούν να κάνουν την τέταρτη δόση όσοι φοβούνται. Αυτός βέβαια δεν είναι επαρκής λόγος για να δικαιολογηθεί μια πολιτική, ειδικά όταν δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση.

Οι αποφάσεις δημόσιας υγείας και οι ιατρικές αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στην τεκμηρίωση και στη συστηματική ανάλυση των δεδομένων. Στη χώρα μας χρειάζεται να έχουμε επαρκή στοιχεία για το ποσοστό των συμπατριωτών μας που έχουν επαρκή ανοσοπροστασία. Αυτό μπορεί να γίνει με τυχαίες δειγματοληψίες στο γενικό πληθυσμό. Έτσι θα μπορούμε να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα για τις πιθανές επιπτώσεις της πανδημίας τους επόμενους μήνες αλλά και για την αναγκαιότητα των αναμνηστικών δόσεων.

Τέλος να επισημάνω ότι τα υπάρχοντα εμβόλια εξακολουθούν να είναι πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά στην αποτροπή της σοβαρής νόσησης. Δεν είναι πολύ αποτελεσματικά πλέον όσον αφορά στην αποτροπή της ήπιας λοίμωξης και των επαναλοιμώξεων. Και αυτό ισχύει κυρίως για τις υποπαραλλαγές Β4 και Β5 της Όμικρον.»

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Η. Μόσιαλος για 4η δόση: Δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη η εισήγηση της Επιτροπής για τους άνω των 30"

Τα πόθεν έσχες πολιτικών και αιρετών- Αναλυτικά οι 1.068 δηλώσεις

Στη δημοσιότητα δόθηκαν νωρίτερα σήμερα τα πόθεν έσχες του 2021 (για την οικονομική χρήση του 2020), των πολιτικών προσώπων και αιρετών.

Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης κατατέθηκαν στην Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής το 2021 και αφορούν την οικονομική χρήση του 2020. Συνολικά κατατέθηκαν 1.068 δηλώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνει συνολικό εισόδημα μαζί με τη σύζυγό του 116.842, μετοχές 140.096, καταθέσεις 534.000, 40 ακίνητα, 4 ΙΧ και 1 φορτηγό, συμμέτοχες σε εταιρίες 596.855, και δανεισμό 1.295.926.

Ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με την σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα δηλώνουν οικογενειακό εισόδημα 90.585, καταθέσεις 97.297 ευρώ, 1 διαμέρισμα και 1 οικόπεδο, 1 ΙΧ και 1 μοτοσικλέτα.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, το 2021 για την φορολογική χρήση του 2020 δήλωσε συνολικά εισοδήματα ύψους 178.585 ευρώ εκ των οποίων 162.255 από την ευρωβουλευτική του αποζημίωση, 16.320 από ακίνητα και 10,76 από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα. Δεν κατέχει μετοχές, τραπεζική θυρίδα και δάνεια. Είχε καταθέσεις στην ING του Βελγίου ύψους 488.780 ευρώ και περίπου 34.930 ευρώ σε ελληνικές τράπεζες.

Σε ακίνητη περιουσία έχει εγγραφές διαφόρων εμπράγματων δικαιωμάτων σε 19 ακίνητα κυρίως από προηγούμενες χρήσεις σε Κρήτη και Αθήνα, ενώ διαθέτει και ένα διαμέρισμα 46 τ.μ στο Βέλγιο που απέκτησε το 2016.

Το 2020 απέκτησε ακόμη ένα διαμέρισμα 154 τ.μ. του τετάρτου ορόφου στην περιοχή του Παπάγου συνολικού καταβληθέντος τιμήματος 340.000 ευρώ από εισοδήματα προηγούμενων ετών. Επίσης, έχει στην κατοχή του ένα ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο 1.598 κυβικών από το 1992. Συμμετέχει από το 1999 ως μέτοχος σε βιοτεχνική επιχείρηση με την επωνυμία «ΜΑΝΙ ΑΕΒΕ» με κεφάλαιο εισφοράς 30.241 ευρώ κατά την 31/12.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δηλώνει συνολικά εισοδήματα με τη σύζυγό του ύψους 89.767 ευρώ από τα οποία τα 74.943,95 ευρώ προέρχονται από τη βουλευτική αποζημίωση κατά το 2020 και σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της δήλωσης «κατατέθηκαν στο κόμμα» ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος, δήλωσε 79.991,16 εισόδημα και από μερίσματα μαζί με τη σύζυγό του 270.809.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης τέλος, δήλωσε συνολικά εισοδήματα 18.598,19 ευρώ και 276.910,38 ευρώ από μερίσματα και περισσότερα από 113.441 σε καταθέσεις.

Το σύνολο των δηλώσεων αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων και είναι ανέλεγκτες όπως τις κατέθεσαν οι υπόχρεοι ενώ αφορούν βουλευτές, ευρωβουλευτές, εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, περιφερειάρχες και δημάρχους.

Στην αρμόδια επιτροπή Ελέγχου μετέχουν οι:

Αθανάσιος Μπούρας, Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου ,
Ανθή Γκάμαρη, Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου,
Σοφία Βιτάλη, Σύμβουλο της Επικρατείας,
Μαρίνα Παπαδοπούλου, Σύμβουλο της Επικρατείας,
Βασιλική Προβίδη, Σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου,
Βασίλειος Παππαδάς, Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου,
Χαράλαμπος Βουρλιώτης, Επίτιμος Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και Πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες,
Άγγελος Μπίνης του Παναγιώτη, Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας,
Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος,
Σταύρος Κελέτσης, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας,
Σπυρίδων Λάππας, Βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Δείτε αναλυτικά τα 1.068. πόθεν έσχες που κατατέθηκαν.

lifo

Διαβάστε Περισσότερα » "Τα πόθεν έσχες πολιτικών και αιρετών- Αναλυτικά οι 1.068 δηλώσεις"

Η Ρωσία απελαύνει τον Γάλλο πρέσβη – Δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτος στη χώρα

Η Μόσχα ενημέρωσε σήμερα Παρασκευή τον Γάλλο πρέσβη στη Ρωσία ότι ένας από τους διπλωματικούς υπαλλήλους της Γαλλίας δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτος στη Ρωσία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της, η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Λυπούμαστε γι' αυτή την αδικαιολόγητη απόφαση», είπε όταν ρωτήθηκε να επιβεβαιώσει αν ζητήθηκε από τον πολιτιστικό ακόλουθο της γαλλικής πρεσβείας στη Μόσχα να εγκαταλείψει τη χώρα, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Η Ρωσία απελαύνει τον Γάλλο πρέσβη – Δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτος στη χώρα"

ΕΕ καλεί Τουρκία σε αποκλιμάκωση της έντασης - Ο Μητσοτάκης έθεσε επί τάπητος και τις προκλήσεις Οκτάι

Στις ενέργειες και την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώπιον των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Έκανε μάλιστα αναφορά στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα από τα Κατεχόμενα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο δείπνο των ηγετών της ΕΕ ο  Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης.

Επιπλέον, εξέφρασε στους ομολόγους του την ικανοποίησή του για τη στήριξη και τη σχετική αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ είχε εκφράσει δημόσια την ικανοποίησή του για τις αναφορές στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου .

«Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των συμπερασμάτων, το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία, αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της ΕΕ και να επιστρέψει σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Ελπίζω να εισακούσει η Τουρκία αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο αυτούς τους μήνες, με μοναδική υπαίτιο τη γείτονα χώρα» προσέθεσε.

Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία

Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, αναφέρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας».

Τονίζεται, δε, ότι «η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ».

Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΕ καλεί Τουρκία σε αποκλιμάκωση της έντασης - Ο Μητσοτάκης έθεσε επί τάπητος και τις προκλήσεις Οκτάι"

ΕΕ: Συμφωνία να χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία

Τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία αποφάσισαν οι «27» ηγέτες της ΕΕ. Παράλληλα, αποφάσισαν να υποστηρίξουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας.

«Σήμερα είναι μια καλή μέρα για την Ευρώπη.

«Συμφωνία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μόλις αποφάσισε να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ για την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Ιστορική στιγμή. Σήμερα είναι ένα κρίσιμο βήμα στην πορεία σας προς την ΕΕ. Συγχαρητήρια στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Μάγια Σαντού και τον λαό της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Το μέλλον μας είναι μαζί» ανέφερε με ανάρτησή του στο τουίτερ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Προσέθεσε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να αναγνωρίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας και είναι έτοιμο να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας μόλις ληφθούν υπόψη οι εκκρεμείς προτεραιότητες.

Συγχαρητήρια στον γεωργιανό λαό. Μια ιστορική στιγμή στις σχέσεις ΕΕ-Γεωργίας: Το μέλλον της Γεωργίας βρίσκεται εντός της ΕΕ».

Ζελένσκι: «Ιστορική στιγμή»

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την απόφαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην πρώτη του αντίδραση, ο Ζελένσκι έκανε λόγο για μοναδική και ιστορική στιγμή, προσθέτοντας ότι «το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στους κόλπους της ΕΕ».

Οι «27» συμφώνησαν να χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Σήμερα είναι μια καλή μέρα για την Ευρώπη»

Για «ιστορική απόφαση» κάνει λόγο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη συμφωνία των «27» ηγετών της ΕΕ να χορηγήσουν καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία και να υποστηρίξουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας.

«Σήμερα είναι μια καλή μέρα για την Ευρώπη. Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Πρόεδρο Μάια Σαντού και τον πρωθυπουργό Ιρακλί Γκαριμπασβίλι. Οι χώρες σας είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Και η σημερινή ιστορική απόφαση των ηγετών το επιβεβαιώνει» αναφέρει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο τουίτερ.

«Πολύ ευχαριστημένη με την υποστήριξη των γνωμοδοτήσεών μας από τους ηγέτες. Ουκρανία, Μολδαβία, Γεωργία, όλοι έχουν δουλειά να κάνουν πριν περάσουν στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας. Ξέρω ότι θα κινηθούν γρήγορα. Γνωρίζουν πόσο κρίσιμο είναι αυτό για τις δημοκρατίες τους, τις οικονομίες τους και τους πολίτες τους. Αυτή η απόφαση μας δυναμώνει όλους» προσθέτει.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, σημειώνει ότι η απόφαση «ενισχύει την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, απέναντι στον ρωσικό ιμπεριαλισμό. Και ενισχύει την Ε.Ε. Γιατί δείχνει για άλλη μια φορά στον κόσμο ότι είμαστε ενωμένοι και δυνατοί απέναντι στις εξωτερικές απειλές».

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Συμφωνία να χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία"

Cisco: Αποχωρεί από τη Ρωσία η μεγάλη εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού

Θα τερματίσει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, η εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Cisco, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της.

Σημειώνεται ότι ήδη η Cisco ανέστειλε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων και των υπηρεσιών, στη Ρωσία τον Μάρτιο.

«Πήραμε τώρα την απόφαση να ξεκινήσουμε μια ομαλή εκκαθάριση των δραστηριοτήτων μας στη Ρωσία και τη Λευκορωσία» αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας που κοινοποιήθηκε σήμερα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση της αναφέρεται ότι η εταιρεία επικεντρώνεται «στο να θα διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι στη Ρωσία και τη Λευκορωσία θα αντιμετωπίζονται με σεβασμό και θα υποστηρίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου».

Στις αρχές του Ιουνίου, η ανταγωνίστρια της Cisco, η International Business Machines Corp, άρχισε να περιορίζει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και η Microsoft δήλωσε ότι προβαίνει σε σημαντικές περικοπές στις δραστηριότητές της.

Η απόσυρση κορυφαίων εταιρειών τεχνολογίας, όπως η Cisco, η IBM και η Microsoft, περιορίζει την πρόσβαση σε κρίσιμο εξοπλισμό για τις ρωσικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Cisco: Αποχωρεί από τη Ρωσία η μεγάλη εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού "

Ρωσία: Πληρώνει σε ρούβλια τους τόκους από τα δάνεια και χαρακτηρίζει «φάρσα» την χρεοκοπία

Η Ρωσία πλήρωσε σε ρούβλια τους τόκους από τις δανειακές υποχρεώσεις της σε δολάρια, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης που αύξησαν τους τελευταίους μήνες τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ κατηγόρησε ευθέως τη Δύση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια τεχνητή χρεοκοπία. «Όλοι όσοι γνωρίζουν, κατανοούν ότι δεν πρόκειται για χρεοκοπία.

Ειλικρινά, όλη αυτή η κατάσταση μοιάζει με φάρσα», είπε. «Οποιαδήποτε ημέρα θέλει ένας επενδυτής μπορεί να έρθει και να εισπράξει τα χρήματά του. Το αντίστοιχο ποσό σε ρούβλια θα τον περιμένει», τόνισε ο ρώσος υπουργός Οικονομικών.

Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι καταβλήθηκαν οι πληρωμές για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους, συνολικού ύψους 12,51 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (περίπου 235 εκατομμυρίων δολαρίων).

«Επομένως, οι υποχρεώσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας εκπληρώνονται πλήρως από το υπουργείο Οικονομικών της χώρας», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τα χρήματα αυτά κατατέθηκαν στο Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμών (NSD), αφότου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε χθες Τετάρτη σχετικό διάταγμα για τις διαδικασίες πληρωμών των ξένων ομολόγων. Οι ξένοι ομολογιούχοι θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμό σε ρούβλι στο NSD για να πληρωθούν.

Ο Σιλουάνοφ διαβεβαίωσε ότι «προκειμένου να προστατευθούν οι επενδυτές από τον κίνδυνο μεταβολών στη συναλλαγματική ισοτιμία, τα ποσά θα αναπροσαρμόζονται βάσει της τρέχουσας ισοτιμίας του ρουβλίου μέχρι τη στιγμή των πληρωμών στους δικαιούχους».

Στα τέλη Μαΐου, η Ρωσία γνωστοποίησε ότι θα αποπληρώσει σε ρούβλια το εξωτερικό χρέος της, καθώς δεν μπορούσε πλέον να το πληρώσει σε δολάρια λόγω των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί.

Τα δύο ευρωομόλογα σε δολάρια έχουν στους όρους τους διατάξεις που προβλέπουν ότι οι πληρωμές θα μπορούσαν υπό όρους να καταβληθούν σε ευρώ, στερλίνες ή ελβετικά φράγκα. Ωστόσο, δεν προβλέπουν πληρωμές σε ρούβλια, το νόμισμα που χρησιμοποίησε η Μόσχα.

Δεδομένου ότι οι τρεις μεγάλοι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης δεν αξιολογούν πλέον τη Ρωσία, εναπόκειται στην Επιτροπή Προσδιορισμών Πιστωτικών Παραγώγων να αποφανθεί αν η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους πιστωτές της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Πληρώνει σε ρούβλια τους τόκους από τα δάνεια και χαρακτηρίζει «φάρσα» την χρεοκοπία"

Ρεσιτάλ πρόκλησης από τον Τούρκο αντιπρόεδρο: Αποστρατιωτικοποιήστε τα νησιά αλλιώς θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία τους

Σε δηλώσεις ακραίας πρόκλησης προχωρά και πάλι η Άγκυρα ενώ η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία σε αποκλιμάκωση της έντασης στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Παρόλο που τα μηνύματα της Δύσης είναι συνεχή για τον σεβασμό των κανόνων Διεθνούς Δικαίου, η Άγκυρα εξακολουθεί να κινείται στο ίδιο μοτίβο.

«Αυτός που εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου παραβιάζοντας κατάφωρα τις διεθνείς συμφωνίες είναι ο πρωθυπουργός μιας χώρας. Εάν ο αφοπλισμός των νησιών στο Αιγαίο δεν πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία των νησιών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών. Ο στομαχόπονός τους είναι επειδή οι Τουρκοκύπριοι σήκωσαν κεφάλι, ζουν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι με τη σημαία τους, τη γη τους και έχοντας τη δική τους εθνική βούληση», τόνισε αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι σημειώνοντας πως αν η Ελλάδα ζητήσει τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πραγματικότητα στην Κύπρο δεν πρόκειται να αλλάξει και η ιστορία στα Κατεχόμενα θα γραφτεί με τους μουτζαχεντίν.

Στη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Οκτάι υπογράμμισε ότι ο τουρκοκυπριακός λαός εκδήλωσε την επιθυμία του για λύση δύο κρατών εκλέγοντας τον Τατάρ πρόεδρο.

«Αυτό που ενοχλεί τους Έλληνες είναι το γεγονός ότι ο λαός της Βόρειας Κύπρου στέκεται όρθιος», υποστήριξε ο Οκτάι.

«Η υποστήριξη της Τουρκίας προς την ΤΔΒΚ είναι σταθερή και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Οι πολιτικές της δυσφήμισης και του εκφοβισμού δεν μπορούν να μας πάνε πίσω», συμπλήρωσε.

«Την περασμένη εβδομάδα, κατά την επίσκεψη στην ελληνική πλευρά (της Κύπρου), ο Έλληνας πρωθυπουργός συνέκρινε αυτό το νησί, στο οποίο βασιλεύει η ειρήνη, με την Ουκρανία και προσέβαλε την ειρηνευτική επιχείρηση. Επιπλέον, αυτά τα πράγματα είναι αντίθετα με τις διεθνείς συμφωνίες», υποστήριξε ακόμη ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.

Μητσοτάκης: Η ΕΕ καλεί την Τουρκία σε αποκλιμάκωση της έντασης

Ικανοποίηση για το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

«Θα ενημερώσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε ο πρωθυπουργός. «Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των συμπερασμάτων, το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία, αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της ΕΕ και να επιστρέψει σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

«Και ελπίζω να εισακούσει η Τουρκία αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο αυτούς τους μήνες, με μοναδική υπαίτιο τη γείτονα χώρα» προσέθεσε.



Αναφορικά με την ατζέντα του συνεδρίου, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: Το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει μία ξεχωριστή σημασία, καθώς θα επιβεβαιώσουμε ομόφωνα τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία. Είναι μία πολύ σημαντική πολιτική απόφαση, που παίρνει η ΕΕ ως απάντηση στην απροκάλυπτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και η απόφαση στέλνει σαφές μήνυμα από πλευράς ΕΕ, όχι μόνο στήριξης της Ουκρανίας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αλλά ανοίγματος και μίας πόρτας στον ουκρανικό λαό να μπορεί να διεκδικήσει την ένταξή του πια στην ενωμένη Ευρώπη».

Βέμπερ κατά Τουρκίας: Δεν μπορούμε να της επιτρέψουμε να απειλεί την κυριαρχία ενός κράτους μέλους

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Τουρκία να απειλεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα οποιουδήποτε κράτους μέλους και, συνεπώς, της ίδιας της ΕΕ», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ σε δήλωσή του στη Σύνοδο του ΕΛΚ.

Παράλληλα, στη διακήρυξή του, το ΕΛΚ αναφέρει ότι «καταδικάζει κάθε μορφή αναθεωρητισμού και επιθετικές ενέργειες και δηλώσεις. Καλεί την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ».

Τέλος, υπογραμμίζει ότι «καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις και να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Γερμανία: «Είναι σαφής η θέση μας, είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας» είπε ο ηγέτης του CDU

Στο πλευρό της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο τάσσεται η Γερμανία, όπως τόνισε χθες ο πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Φρίντριχ Μερτς. «Για μας είναι σαφές: Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας», είπε ο Μερτς, μιλώντας στην Ένωση Ξένου Τύπου (VAP) στο Βερολίνο.

Σε ερώτηση του ανταποκριτη της ΕΡΤ για τη στάση της Γερμανίας έναντι της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο σε σχέση με τις ίσες αποστάσεις του μεσολαβητή που τήρησε στο παρελθόν, ο Φρίντριχ Μερτς διαβεβαίωσε για τη στήριξη της Γερμανίας. «Προσπαθούμε να λύσουμε αυτές τις διενέξεις μαζί με την Ελλάδα», είπε ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών.

«Παρατηρούμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας και σε άλλα θέματα. Υπάρχουν θετικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα το κλείσιμο του Βοσπόρου για όλα τα πολεμικά πλοία, που είναι μία συμβολή στην αποκλιμάκωση. Βλέπουμε από την άλλη πλευρά, επιθετικούς τόνους κατά της Ελλάδας. Είναι σαφές, κατά την άποψή μου, ποιά πρέπει να είναι η θέση της Γερμανίας: Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας, κράτους-μέλους της ΕΕ», τόνισε ο Μερτς.

Ο κοινοβουλευτικός ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Μπούντεσταγκ εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα ότι μεταξύ των δύο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ δεν θα υπάρξει κλιμάκωση της κρίσης. «Έχουμε αρκετά προβλήματα στον κόσμο και θα ήταν καλό η ΕΕ να μην αποκτήσει δικά της προβλήματα στις δικές της γραμμές, ελπίζουμε ότι μπορούμε να φτάσουμε σε καλές και γρήγορες λύσεις» σημείωσε σχετικά.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρεσιτάλ πρόκλησης από τον Τούρκο αντιπρόεδρο: Αποστρατιωτικοποιήστε τα νησιά αλλιώς θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία τους"

Καιρός αύριο: Βροχή σε Αττική, καταιγίδα σε Θεσσαλονίκη – Πτώση θερμοκρασίας και μπουρίνια

Αλλάζει ο καιρός αύριο, Παρασκευή (24.06.2022) με βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές. Παράλληλα, ο υδράργυρος θα υποχωρήσει έως και 10 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βόρειου Αιγαίου, τη Θεσσαλία νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στα ανατολικά και μόνο στην δυτική Ελλάδα θα φτάσει τους 37 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν το μεσημέρι και το απόγευμα και υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων στα δυτικά και τα βόρεια.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά μέχρι το μεσημέρι 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες που νωρίς το πρωί θα είναι κατά τόπους έντονες. Βελτίωση από το απόγευμα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες που μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 5 και στα ανατολικά το πρωί βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα το μεσημέρι στο Ιόνιο έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Στα ηπειρωτικά από 20 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες. Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν νωρίς το πρωί στα βόρεια και το μεσημέρι – απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 και στη νότια Κρήτη έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αρχικά νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών και καταιγίδων τις πρώτες πρωινές ώρες και βαθμιαία αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα οπότε στα ορεινά θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα νότια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχή σε Αττική, καταιγίδα σε Θεσσαλονίκη – Πτώση θερμοκρασίας και μπουρίνια"

«Λαϊκό» νοσοκομείο: Γέμισε ράντζα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, επικίνδυνη η νοσηλεία covid και non covid ασθενών

Τριτοκοσμικές συνθήκες στη λειτουργία των κλινικών, γενικών και covid, του νοσοκομείου Λαϊκό καταγγέλλει το Σωματείο εργαζομένων του, κατά τις δύο τελευταίες εφημερίες και καλεί τη διοίκηση αλλά και το υπουργείο Υγείας να παρέμβουν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου εργαζομένων, κ. Τάσο Αντωνόπουλο, η τροποποίηση του προγράμματος εφημέρευσης των νοσοκομείων της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας επιβάρυνε σημαντικά το Λαϊκό, με τις παθολογικές κλινικές του να έχουν γεμίσει ράντζα στις εφημερίες (43 και 47 ράντζα αναφέρθηκαν κατά την εφημερία στις 18 Ιουνίου και στις 22 Ιουνίου αντίστοιχα, εκ των οποίων 16 ράντζα φιλοξενούσαν ασθενείς με λοίμωξη covid).

«Kαι και στις 2 εφημερίες δόθηκαν κλίνες για τα επιπλέον περιστατικά Covid που εισήχθησαν στο Λαϊκό Νοσοκομείο στην ΩΡΛ-ΓΥΝ/ΚΗ-ΟΦΘ/ΚΗ κλινική. Η διοίκηση τοποθέτησε 3 ασθενείς με Covid-19 σε θάλαμο της ΩΡΛ-ΓΥΝ/ΚΗΣ-ΟΦΘ/ΚΗΣ κλινικής τη στιγμή μάλιστα που στους διπλανούς θαλάμους νοσηλεύονταν αιματολογικοί ασθενείς καθώς και 1 ασθενής με «Candida auris», ενώ στους υπόλοιπους θαλάμους της εν λόγω κλινικής νοσηλεύονταν παθολογικά, γυναικολογικά, Ω.Ρ.Λ και οφθαλμολογικά περιστατικά. Κάτι ανάλογο επαναλήφθηκε και κατά τη χθεσινή εφημερία όπου ευτυχώς αυτή τη φορά υπήρξε η πρόβλεψη να μεταφερθεί σε άλλη κλινική το αιματολογικό περιστατικό. Όλα τα παραπάνω παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές συνθήκες στην Ελλάδα του 2022, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη ασφάλεια των ασθενών και την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου μας» καταγγέλλει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Λαϊκό» νοσοκομείο: Γέμισε ράντζα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, επικίνδυνη η νοσηλεία covid και non covid ασθενών"

Γιώργος Τράγκας: Απίστευτα φέσια παρά την αμύθητη περιουσία – Πόσα χρωστάει σε ΕΣΗΕΑ και ΕΔΟΕΑΠ

Τον προβληματισμό της για την αμύθητη περιουσία που όπως φαίνεται κατείχε ο Γιώργος Τράγκας, εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ.

Το σωματείο των δημοσιογράφων σημειώνει ότι ο εκδότης στα χρόνια της επιχειρηματικής του δραστηριότητας είχε αφήσει απλήρωτους δεκάδες εργαζόμενους ενώ ο ίδιος επιδιδόταν “σε ακραίο και αθέμιτο, όπως όλα δείχνουν, πλουτισμό”, με τα χρέη του σε ΕΣΗΕΑ και ΕΔΟΕΑΠ να ξεπερνούν με τις προσαυξήσεις το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για «φαινόμενο Τράγκα» που «ενσαρκώνει τις πιο ακραίες στρεβλώσεις του συστήματος δημοσιότητας και της διαπλοκής».

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ παρακολουθεί με σοβαρό προβληματισμό τον καταιγισμό πληροφόρησης σχετικά με την αμύθητη περιουσία του αποθανόντος Γεωργίου Τράγκα και τα ερωτήματα τα οποία, εύλογα, τίθενται σχετικά με τον τρόπο συγκέντρωσης αυτής της περιουσίας καθώς και με τη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών.

Ο αποθανών είχε εδώ και δεκαετίες απαρνηθεί την δημοσιογραφική του ιδιότητα επιδιδόμενος σε εκδοτικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο των οποίων δεν ανταποκρινόταν στις συμβατικές του υποχρεώσεις ως εργοδότης. Στα χρόνια της επιχειρηματικής του δραστηριότητας άφησε απλήρωτους δεκάδες συναδέλφους μας ενώ ο ίδιος, όπως αποκαλύπτεται, επιδιδόταν σε ακραίο και αθέμιτο, όπως όλα δείχνουν, πλουτισμό. Οι δημόσιες καταγγελίες της ΕΣΗΕΑ έχουν χρονικό βάθος 20ετίας. Οι δύο εταιρείες του οι οποίες πτώχευσαν το 2010 άφησαν οφειλές από συνδρομές 25.000€ στην ΕΣΗΕΑ, από αγγελιόσημο 260.00€ και από εισφορές εργαζομένων 67.000€ στον ΕΔΟΕΑΠ. Όσον αφορά τις οφειλές προς την ΕΣΗΕΑ και τον ΕΔΟΕΑΠ, οι οποίες έχουν φτάσει με τις προσαυξήσεις τις 450.000€ και 98.000€ αντίστοιχα έχουν αναγγελθεί και διεκδικούνται.

Το φαινόμενο “Τράγκα”, με τις διαστάσεις οι οποίες σταδιακά αποκαλύπτονται, φαίνεται ότι ενσαρκώνει τις πιο ακραίες στρεβλώσεις του “συστήματος δημοσιότητας”. Η διαπλοκή εξουσίας και τύπου είναι, δυστυχώς, φαινόμενο διαχρονικό και διεθνές. Γι’ αυτό και κάθε ευνομούμενη δημοκρατία οφείλει να λαμβάνει μέτρα με στόχο την θωράκιση των κοινωνιών από τις προσπάθειες χειραγώγησης της ενημέρωσης αλλά και τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας του Τύπου.

Η ΕΣΗΕΑ διαχρονικά υποστηρίζει την υιοθέτηση κανόνων διαφάνειας, ισοτιμίας και ισονομίας στην διαχείριση και του τελευταίου ευρώ που κατευθύνεται από τα δημόσια ταμεία σε ΜΜΕ, είτε αφορά σε ενισχύσεις είτε στην κρατική διαφήμιση. Απόλυτη διαφάνεια απαιτείται και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ αλλά και στην προέλευση του ενημερωτικού περιεχομένου, το οποίο πρέπει να παράγεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους που υπογράφουν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους.

Η συντριπτική πλειονότητα των δημοσιογράφων είναι σκληρά εργαζόμενοι σε ιδιαίτερα δύσκολες εργασιακές συνθήκες. Η μαχόμενη δημοσιογραφία, η δημοσιογραφία την οποία εκπροσωπεί η ΕΣΗΕΑ είναι το προπύργιο της Δημοκρατίας και πρέπει να είναι πλήρως θωρακισμένη.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιώργος Τράγκας: Απίστευτα φέσια παρά την αμύθητη περιουσία – Πόσα χρωστάει σε ΕΣΗΕΑ και ΕΔΟΕΑΠ"

Θετικός για δεύτερη φορά στον κορωνοϊό ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Θετικός στον κορωνοϊό διαγνώστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Είναι η δεύτερη φορά που ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος νοσεί με Covid-19.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κκ Ιερώνυμος είναι ασυμπτωματικός. Παραμένει στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών σε απομόνωση και παρακολουθείται από τον προσωπικό του γιατρό.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος έχει ακυρώσει τις προγραμματισμένες συναντήσεις του. Μέχρι και σήμερα το πρωί ο κκ Ιερώνυμος είχε συναντήσεις, με τελευταία αυτή που είχε το πρωί της Πέμπτης με τον βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θετικός για δεύτερη φορά στον κορωνοϊό ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος"

ΠΟΜΙΔΑ: Αγκάθια σε εμπράγματες συναλλαγές και Κτηματολόγιο

Σε δυο σοβαρά προβλήματα που παρακωλύουν εμπράγματες συναλλαγές και Εθνικό Κτηματολόγιο ζητούν λύση ΠΟΜΙΔΑ και Συμβολαιογράφοι, με επιστολή τους στα αρμόδια υπουργεία.

Αναλυτικά η επιστολή:

"«Πράγματα εκτός συναλλαγής» έχουν καταστεί δεκάδες χιλιάδες διαμερίσματα και οριζόντιες ιδιοκτησίες σε όλη τη χώρα, αλλά και χώροι στάθμευσης πολυκατοικιών, εξαιτίας της έλλειψης διατάξεων που η ΠΟΜΙΔΑ με την Συντονιστική Επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (ΣΕΣΣΕ), σας καλούν και πάλι να υιοθετήσετε τάχιστα, προκειμένου να επιλυθούν άμεσα τα παρακάτω δύο σοβαρά νομικά προβλήματα, δύο ανοικτές πληγές κυριολεκτικά, που παρεμποδίζουν τις εμπράγματες συναλλαγές, τις γονικές παροχές και δωρεές και την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, εν όψει μάλιστα και της από 1.4.2022 ισχύος της «Ταυτότητας Κτιρίου»:

1. Δικαίωμα μονομερούς τροποποίησης σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας όταν υπάρχει διαφορά στην επιφάνεια, υπέρ ή σε βάρος όμορης οριζόντιας ιδιοκτησίας.

Με την παρ. 5 του άρθρου 98 του ν. 4495/2017, όπως τροποποιήθηκε από το ν. 4759/2020, αποκαταστάθηκε το ανυπέρβλητο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οριζοντίων ιδιοκτησιών σε όλη την Ελλάδα, τα διαμερίσματα των οποίων είχαν κάποια διαφορά στην επιφάνεια τους σε σχέση με τα εγκεκριμένα πολεοδομικά σχέδια, υπέρ ή σε βάρος κοινόχρηστων χώρων των πολυκατοικιών, κάτι το οποίο πριν απαιτούσε τροποποίηση της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας με την συμμετοχή όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου, που ήταν πρακτικά ανέφικτο.

Παρότι έτσι λύθηκε επιτυχώς το δυσχερές αυτό πρόβλημα, παραμένει άλυτο το άλλο - ευκολότερο στην επίλυσή του – πρόβλημα, στις πάμπολλες περιπτώσεις όπου η διαφορά στην επιφάνεια της οριζόντιας ιδιοκτησίας που πρόκειται να υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 4495/2017 έχει προκύψει υπέρ ή σε βάρος μίας ή περισσότερων όμορων οριζοντίων ιδιοκτησιών, όπου σήμερα απαιτείται τροποποίηση της σύστασης με συμμετοχή του συνόλου των συνιδιοκτητών και των υπολοίπων ορόφων, κάτι πρακτικά ανέφικτο, παρότι στην πραγματικότητα, το πρόβλημα αυτό δεν αφορά παρά μόνον τους ιδιοκτήτες των επηρεαζόμενων οριζοντίων ιδιοκτησιών!

Μάλιστα στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις –οι οποίες έχουν προκύψει σχεδόν πάντοτε από την κατασκευή της πολυκατοικίας- τα σχέδια που έχουν προσαρτηθεί στη σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας αποτυπώνουν μεν την πραγματική κατάσταση, αλλά υπάρχουν αποκλίσεις σε σχέση με τα εγκεκριμένα από την πολεοδομία σχέδια.

ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΠΡOΤΕΙΝΟΥΜΕ να προστεθεί νέα παράγραφος στο άρθρο 98 του ν. 4495/2017 που να ορίζει ότι:

«Ειδικώς στην περίπτωση αυθαίρετης επέκτασης αυτοτελούς οριζοντίου ιδιοκτησίας εις βάρος όμορης οριζοντίου ιδιοκτησίας του αυτού ή άλλου ιδιοκτήτη, είναι δυνατή η υπαγωγή αυτής στον παρόντα νόμο, χωρίς την συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών όταν η αυθαίρετη επέκταση ή απομείωση της αυτοτελούς οριζοντίου ιδιοκτησίας υφίσταται από την ανέγερση – κατασκευή της οικοδομής. Με τον ίδιο τρόπο οι ιδιοκτήτες των οριζοντίων ιδιοκτησιών που επηρεάζονται από τη διαφοροποίηση αυτή, έχουν δικαίωμα να προβούν μονομερώς σε συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της πράξης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, προκειμένου να ενσωματώσουν τον υπαγόμενο στις διατάξεις του παρόντος χώρο στην οριζόντια ιδιοκτησία τους ή να τον εξαιρέσουν από αυτήν. Στην περίπτωση αυτή, η σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών τεκμαίρεται.».

2. Νομική τακτοποίηση άκυρων θέσεων στάθμευσης με χιλιοστά στην πυλωτή πολυκατοικιών.

Με την υπ’ αριθμό 23/2000 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου κρίθηκαν ως άκυρες οι θέσεις στάθμευσης που είχαν συσταθεί ως ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες στον ανοιχτό χώρο πυλωτής πολυκατοικίας, ακόμα κι αν αυτές είχαν συσταθεί πριν την θέση σε ισχύ των ν. 960/1979 και 1221/1981. Ωστόσο η νομολογία τελικά δικαίωσε όλους όσους είχαν πληρώσει και αποκτήσει τέτοιας άκυρες θέσεις στάθμευσης στην πυλωτή, με την συνδρομή του άρθρου 182 ΑΚ σύμφωνα με το οποίο μία άκυρη δικαιοπραξία μπορεί να μετατραπεί σε άλλη έγκυρη, με τις προϋποθέσεις του άρθρου αυτού, κρίνοντας ότι η άκυρη σύσταση και μεταβίβαση της θέσης στάθμευσης ως ανεξάρτητης οριζόντιας ιδιοκτησίας, μπορεί να ισχύσει ως έγκυρη παραχώρηση δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης της θέσης αυτής.

Αποτέλεσμα της δικαστικής ακύρωσης των θέσεων αυτών στάθμευσης ήταν ότι (ακόμα κι αν αυτή μετατραπεί σε δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης), παραμένει αδιάθετο το ποσοστό εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου που αντιστοιχούσε στα χιλιοστά των άκυρων θέσεων στάθμευσης. Το πρόβλημα αυτό, που φαίνεται μικρότερο όταν ο χρήστης της θέσης στάθμευσης έχει και άλλη οριζόντια ιδιοκτησία κύριας χρήσης εντός της ίδιας πολυκατοικίας, και πολύ οξύτερο, όταν ο χρήστης δεν έχει, και κατά συνέπεια δεν μπορεί να αποκτήσει κατά μετατροπή δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης της θέσης στάθμευσης αυτής, καθίσταται καταστροφικό σε καθεστώς λειτουργούντος Κτηματολογικού Γραφείου, δεδομένου ότι τα ποσοστά συνιδιοκτησίας που αντιστοιχούν στις άκυρες θέσεις στάθμευσης, θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον υποδοχέα αδιάθετου ποσοστού συνιδιοκτησίας και να καταχωρηθούν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» με αποτέλεσμα μετά την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών να περιέλθουν κατά χιλιάδες στο Ελληνικό Δημόσιο, σε όλη τη χώρα, παρότι στερούνται οποιασδήποτε οικονομικής ή πρακτικής αξίας γι΄αυτό!

ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΠΡOΤΕΙΝΟΥΜΕ στο άρθρο 1 του Ν.1221/1981 (Α΄292), μετά την παράγραφο 5 να προστεθεί νέα παράγραφος 6, και οι επόμενες παράγραφοι να επαναριθμηθούν, με την οποία να ορίζεται ότι:

“6. α) Ο ιδιοκτήτης οριζοντίου ιδιοκτησίας - χώρου κυρίας χρήσεως πολυκατοικίας που του ανήκει κατά κυριότητα ανοικτή θέση στάθμευσης στην πυλωτή της ιδίας πολυκατοικίας που αποτελεί κατά τη σύσταση αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία, οφείλει να προβεί σε μονομερή τροποποίηση της πράξης οριζοντίου ιδιοκτησίας προκειμένου να μετατρέψει τον ανοικτό χώρο στάθμευσης στην πυλωτή ως παρακολούθημα στην αποκλειστική χρήση της οριζοντίου ιδιοκτησίας του – χώρου κύριας χρήσης και ταυτόχρονα να ενσωματώσει στην τελευταία ποσοστό συγκυριότητας στο οικόπεδο που είχε κατά τη σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών ο ανοιχτός χώρος στάθμευσης στην πυλωτή. Στην περίπτωση αυτή, η σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών τεκμαίρεται.

β) Ανοικτή θέση στάθμευσης στην πυλωτή πολυκατοικίας που αποτελεί κατά τη σύσταση αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία και δεν ανήκει στην κυριότητα ιδιοκτήτη επί οριζοντίου ιδιοκτησίας - χώρου κύριας χρήσης της αυτής πολυκατοικίας δύναται να μεταβιβαστεί κατ’ εξαίρεση και μόνο σε άλλον ιδιοκτήτη επί οριζοντίου ιδιοκτησίας - χώρου κύριας χρήσης της αυτής πολυκατοικίας. Στην περίπτωση αυτή ο αποκτών ιδιοκτήτης της οριζοντίου ιδιοκτησίας – χώρου κύριας χρήσης οφείλει να προβεί σε μονομερή τροποποίηση της πράξης οριζοντίου ιδιοκτησίας προκειμένου να μετατρέψει τον ανοικτό χώρο στάθμευσης στην πυλωτή ως παρακολούθημα στην αποκλειστική χρήση της οριζοντίου ιδιοκτησίας του – χώρου κύριας χρήσης και ταυτόχρονα να ενσωματώσει στην τελευταία το ποσοστό συγκυριότητας στο οικόπεδο που είχε κατά τη σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών ο ανοιχτός χώρος στάθμευσης στην πυλωτή. Στην περίπτωση αυτή, η σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών τεκμαίρεται».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΜΙΔΑ: Αγκάθια σε εμπράγματες συναλλαγές και Κτηματολόγιο"

Βέμπερ κατά Τουρκίας: Δεν μπορούμε να της επιτρέψουμε να απειλεί την κυριαρχία ενός κράτους μέλους

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Τουρκία να απειλεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα οποιουδήποτε κράτους μέλους και, συνεπώς, της ίδιας της ΕΕ», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ σε δήλωσή του στη Σύνοδο του ΕΛΚ.

Παράλληλα, στη διακήρυξή του, το ΕΛΚ αναφέρει ότι «καταδικάζει κάθε μορφή αναθεωρητισμού και επιθετικές ενέργειες και δηλώσεις. Καλεί την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ».

Τέλος, υπογραμμίζει ότι «καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις και να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βέμπερ κατά Τουρκίας: Δεν μπορούμε να της επιτρέψουμε να απειλεί την κυριαρχία ενός κράτους μέλους"

10.474 νέα κρούσματα, 17 θάνατοι και 88 διασωληνωμένοι από CoViD

Αγγίζουν τις 200 (192) οι εισαγωγές ασθενών με CoViD στα νοσοκομεία της Επικράτειας. 

Στην ανακοίνωση 10.474 νέων μολύνσεων από κορωνοϊό και ακόμη 17 θανάτων ασθενών με CoViD, προέβησαν την Πέμπτη οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Τα στοιχεία αυτά έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

  ΣΗΜΕΡΑ ΧΘΕΣ
Νέα κρούσματα  10.474  10.528     
Κρούσματα σε παιδιά 2.054 1.889
Σύνολο κρουσμάτων 3.583.526  3.573.052      
Επαναλοιμώξεις 24ωρου 1.797  1.631  
Νέοι θάνατοι 17  9  
Σύνολο θανάτων 30.141      30.124       
Διασωληνωμένοι 88  94 
Ανεμβολίαστοι διασωληνωμένοι 45   46
Έξοδοι από τις ΜΕΘ 2 2
Εισαγωγές σε νοσοκομεία  192   169   
Σύνολο τεστ PCR 11.558.337  11.544.398     
Σύνολο rapid tests  73.038.602   72.938.964 
Τεστ ημέρας  113.577  126.015      
Θετικότητα τεστ 9,22%      8,35%    
  • 6.401 στην Αττική (6.493 χθες).
  • 794 στη Θεσσαλονίκη (783 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 796 από την Ανατολική Αττική (755 χθες).
  • 1.181 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (1.197 χθες).
  • 163 από τη Δυτική Αττική (204 χθες).
  • 807 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (797 χθες).
  • 1.706 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (1.822 χθες).
  • 884 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (853 χθες).
  • 784 από τον Πειραιά (773 χθες).
  • 80 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (92 χθες).
Κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε 64 επιπλέον Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 161 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 9 στην ΠΕ Άνδρου
  • 80 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 67 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 22 στην ΠΕ Άρτας.
  • 245 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 69 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 7 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 33 στην ΠΕ Δράμας.
  • 60 στην ΠΕ Έβρου.
  • 154 στην ΠΕ Εύβοιας..
  • 60 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 71 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 62 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 577 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 7 στην ΠΕ Θάσου.
  • 35 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 75 στην ΠΕ Θήρας.
  • 6 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 4 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 77 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 82 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 21 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 61 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 4 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 5 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 8 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 251 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 49 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 31 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 74 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 123 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 86 στην ΠΕ Κω.
  • 32 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 227 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 99 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 49 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 21 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 4 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 121 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 159 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 35 στην ΠΕ Μήλου.
  • 39 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 28 στην ΠΕ Νάξου.
  • 37 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 44 στην ΠΕ Πάρου.
  • 15 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 53 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 39 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 120 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 25 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 216 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 18 στην ΠΕ Σάμου.
  • 52 στην ΠΕ Σερρών.
  • 14 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 45 στην ΠΕ Σύρου.
  • 18 στην ΠΕ Τήνου.
  • 51 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 64 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 6 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 16 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 44 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 309 στην ΠΕ Χανίων.
  • 21 στην ΠΕ Χίου.

371 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (425 χθες).

 iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » " 10.474 νέα κρούσματα, 17 θάνατοι και 88 διασωληνωμένοι από CoViD "

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανατρέπει τη νομοθεσία περί όπλων στη Νέα Υόρκη: Οι πολίτες μπορούν να οπλοφορούν

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε σήμερα ως αντισυνταγματικό έναν νόμο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης που αφορούσε την οπλοκατοχή, επικυρώνοντας εν παρόδω το δικαίωμα των Αμερικανών να κυκλοφορούν οπλισμένοι έξω από το σπίτι τους.

H απόφαση έρχεται ένα μήνα μετά  το μακελειό στο δημοτικό σχολείο Ρομπ της κοινότητας Ουβάλντε στην πολιτεία του Τέξας, εκεί όπου στις 24 Μαίου ο 18χρονος Σαλβαδόρ Ράμος άνοιξε πυρ και σκότωσε 19 παιδιά και δύο δασκάλες.

Η απόφαση αυτή, που ελήφθη με ψήφους 6 έναντι 3, έρχεται σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ βρίσκονται ακόμη υπό το σοκ των αιματηρών επιθέσεων ενόπλων, μεταξύ των οποίων και μία σε δημοτικό σχολείο του Τέξας, όπου σκοτώθηκαν 21 μικροί μαθητές και δάσκαλοι.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο που ίσχυε από το 1913 και απαγόρευε να κυκλοφορεί κανείς δημοσίως έχοντας επάνω του κρυμμένο ένα όπλο. Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, ο νόμος παραβιάζει το δικαίωμα των Αμερικανών στην οπλοκατοχή, όπως ορίζεται από τη Δεύτερη Τροπολογία του Συντάγματος.

Υπέρ της απόφασης ψήφισαν οι έξι συντηρητικοί δικαστές και κατά οι τρεις προοδευτικοί.

Με την απόφαση αυτή ανατρέπεται η ετυμηγορία ενός κατώτερου δικαστηρίου στο οποίο είχαν προσφύγει δύο ιδιοκτήτες όπλων και το παράρτημα της Εθνικής Ένωσης Όπλων (NRA) στη Νέα Υόρκη, ενός ισχυρού λόμπι που διατηρεί δεσμούς με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Για «μαύρη ημέρα» κάνει λόγο η κυβερνήτρια 

Η κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ χαρακτήρισε «απολύτως σοκαριστική» την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που επιτρέπει στους πολίτες να κυκλοφορούν έχοντας επάνω τους κρυμμένα όπλα και δήλωσε ότι «λυπάται που ήρθε αυτή η μαύρη ημέρα».

Νωρίτερα σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο, με ψήφους 6 έναντι 3, έκρινε αντισυνταγματικό έναν νόμο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης που περιόριζε το δικαίωμα των πολιτών να φέρουν κρυμμένα όπλα σε δημόσιους χώρους. Έδωσε κατά συνέπεια το δικαίωμα στους Νεοϋορκέζους να βγαίνουν οπλισμένοι από το σπίτι τους.

«Είναι σκανδαλώδες, είναι απολύτως σκανδαλώδες το γεγονός ότι μας αφαιρείται το δικαίωμα να έχουμε λογικούς περιορισμούς» σε ό,τι αφορά τα πυροβόλα όπλα, είπε στους δημοσιογράφους η κυβερνήτρια. «Λυπάμαι πάρα πολύ που ήρθε αυτή η ημέρα», πρόσθεσε σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε.

Το πανίσχυρο λόμπι NRA που προωθεί την οπλοκατοχή έκανε λόγο για «νίκη» σε μια ανάρτηση στο Twitter, υπογραμμίζοντας ότι οι ανώτατοι δικαστές έκριναν «αντισυνταγματικούς» τους περιορισμούς που προβλέπονταν από τον νόμο στη Νέα Υόρκη.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι το δικαίωμα να φέρει κανείς όπλα δεν σταματάει στην πόρτα του σπιτιού του», πρόσθεσε, συνοδεύοντας την ανάρτηση με ένα εικονίδιο που συμβολίζει τη "γιορτή".

Η απόφαση αυτή θεωρείται πλήγμα για όσους υποστήριζαν ότι θα έπρεπε να θεσπιστεί ένα λογικότερο πλαίσιο για την οπλοκατοχή και πιστεύεται ότι θα περιπλέξει τις προσπάθειές τους.

"Απογοητευμένος" ο Μπάιντεν με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την οπλοκατοχή 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε «βαθύτατα απογοητευμένος» από την Απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το οποίο ακύρωσε έναν νόμο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης που περιόριζε το δικαίωμα των πολιτών να φέρουν κρυμμένα όπλα σε δημόσιους χώρους.

Η απόφαση, που επισφραγίζει το δικαίωμα των Αμερικανών να βγαίνουν οπλισμένοι από το σπίτι τους «είναι αντίθετη με τη λογική και το Σύνταγμα» εκτίμησε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος Μπάιντεν. Παράλληλα κάλεσε «όλους τους Αμερικανούς (…) να ακουστεί η φωνή τους για την ασφάλεια των πυροβόλων όπλων» επειδή, όπως υπογράμμισε, «διακυβεύονται ζωές».

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης προειδοποιεί ότι η πόλη θα μετατραπεί σε "Φαρ Ουέστ"

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς εξέφρασε τον φόβο ότι με την απόφαση που πήρε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο θα πυροδοτηθεί «ένα κύμα βίας».

«Θα συνεργαστούμε για να περιορίσουμε τους κινδύνους που δημιουργεί αυτή η απόφαση επειδή δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μετατραπεί η Νέα Υόρκη σε Φαρ Ουέστ», ανέφερε ο Δημοκρατικός δήμαρχος και πρώην αστυνομικός. Ο Άνταμς έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι η αντιμετώπιση της βίας των πυροβόλων όπλων θα είναι η προτεραιότητα της θητείας του.

Στο μεταξύ, στο Κογκρέσο, το διακομματικό νομοσχέδιο για την οπλοκατοχή συγκέντρωσε απόψε αρκετές ψήφους ώστε να ξεπεραστεί και το τελευταίο διαδικαστικό εμπόδιο. Η ψηφοφορία για την έγκρισή του από τη Γερουσία αναμένεται να διεξαχθεί αύριο Παρασκευή.

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι με τον νόμο αυτόν θα περιοριστούν τα εγκλήματα με χρήση πυροβόλων όπλων, έπειτα από σειρά σφαγών οι οποίες προκάλεσαν σοκ στις ΗΠΑ.

Εάν αυτό το νομοσχέδιο περάσει θα πρόκειται «για το σημαντικότερο τα τελευταία σχεδόν τριάντα χρόνια», ανέφερε την Τετάρτη ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Μέρφι. Το κείμενο, έκτασης 80 σελίδων, «θα σώσει εκατομμύρια ζωές», διαβεβαίωσε.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου απέχουν παρασάγγας από τα μέτρα που ζητούσε ο πρόεδρος Μπάιντεν, όπως για παράδειγμα την απαγόρευση της πώλησης τουφεκιών εφόδου στρατιωτικού τύπου.

Το νομοσχέδιο επικεντρώνεται πάνω απ’ όλα στην εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας ανά Πολιτεία που επιτρέπει να αφαιρούνται όπλα από ανθρώπους που κρίνονται επικίνδυνοι για τον εαυτό τους ή την κοινωνία. Προβλέπει επίσης αυστηρότερη επαλήθευση του ποινικού μητρώου και του ψυχολογικού ιστορικού επίδοξων αγοραστών όπλων ηλικίας 18 ως 21 ετών, αυστηρότερη καταστολή των παράνομων πωλήσεων όπλων, καθώς και προγράμματα αφιερωμένα στην ψυχική υγεία.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανατρέπει τη νομοθεσία περί όπλων στη Νέα Υόρκη: Οι πολίτες μπορούν να οπλοφορούν"

Παράταση έως 29 Ιουλίου για τις φορολογικές δηλώσεις

Με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, παρατείνεται έως τις 29 Ιουλίου 2022 και ώρα 15:00, η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ΚΦΕ, των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Παρά το γεγονός ότι φέτος η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 30 Μαρτίου 2022, η χρονική αυτή παράταση κρίνεται επιβεβλημένη, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να γίνει έως τις 29 Ιουλίου.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση έως 29 Ιουλίου για τις φορολογικές δηλώσεις"

Κορωνοϊός: 4η δόση για όλους άνω των 30 ετών εισηγείται η Επιτροπή

Στην εισήγηση να ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό όλων των άνω των 30 ετών με την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 προχωρά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η οποία συνεδρίασε σήμερα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο πλαίσιο αυτό θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε όσοι το επιθυμούν να κλείσουν ραντεβού για την δεύτερη αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Στο ίδιο πλαίσιο σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Επιτροπή προχώρησε στην ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό των άνω των 60. Ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός με την τέταρτη δόση για όσους είναι από 30 έως 59 ετών.

Υπενθυμίζεται πως η πλατφόρμα για τη χορήγησή της στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων έχει ανοίξει από τον περασμένο Απρίλιο κι αμέσως μετά τους ανοσοκατασταλμένους που κρίθηκε ότι πρέπει να θωρακιστούν κατά προτεραιότητα. Ωστόσο, η ροή των ατόμων ηλικίας άνω των 60 χρόνων προς τα εμβολιαστικά κέντρα ήταν και παραμένει χαμηλή. Έχει εμβολιαστεί μόλις το 15% των δικαιούχων, πληθυσμός περίπου 300.000 ατόμων.

Στον κλοιό των Omicron 4 και 5 η χώρα

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η επέλαση των υποπαραλλαγών BA.4και ΒΑ.5 της Omicron στη χώρα μας, με τις νησιωτικές περιοχές και το Λεκανοπέδιο να βρίσκονται στον κλοιό τους.

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 10.528 νέα κρούσματα, αριθμό που κατά τους ειδικούς δεν ανταποκρίνεται στον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων στην κοινότητα καθώς δεν γίνεται επιδημιολογική επιτήρηση και έλεγχος όπως το προηγούμενο διάστημα.

Ενδεικτικό όμως της μεγάλης κυκλοφορίας του κορωνοϊού στη χώρα είναι με βάση τον ΕΟΔΥ ο δείκτης Rt, o μέσος όρος των μεταδόσεων της λοίμωξης ανά άτομο, ο οποίος ανήλθε για την τελευταία εβδομάδα σε 1,32. Αυτό σημαίνει ότι 100 μολυσμένα άτομα μεταδίδουν σε άλλα 132 τον ιό, δημιουργώντας μια τεράστια αλυσίδα μετάδοσης. Στα ίδια περίπου επίπεδα βρισκόταν ο δείκτης Rt τη δεύτερη εβδομάδα του έτους, τότε που τη χώρα μας «σάρωνε» για πρώτη φορά η μετάλλαξη Omicron. Αξίζει να αναφερθεί ότι σχεδόν έναν μήνα νωρίτερα ο δείκτης ήταν στο 0,88, δηλαδή οι μεταδόσεις είχαν μειωθεί πολύ, καθώς 100 άτομα θετικά στον κορωνοϊό μπορούσαν να μεταδώσουν σε άλλους 88.

Σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη, η Κρήτη, τα Επτάνησα, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα καταγράφουν πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, όπως και η Αττική, με τα χαρακτηριστικά τους όμως να είναι διαφορετικά. Στη νησιωτική χώρα η επιδημική έξαρση αποδίδεται κυρίως στον τουρισμό, και αφορούν κυρίως άτομα νεότερης ηλικίας, κάτω των 30 χρόνων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ενισχυμένη ανοσία του πληθυσμού έχει αποτρέψει τα σοβαρά περιστατικά και τις νοσηλείες λόγω covid στα νοσοκομεία. Βεβαίως, η χαλάρωση της συμπεριφοράς όλων ακόμη και στα βασικά μέτρα υγιεινής και η κινητικότητα του πληθυσμού, εσωτερικών και εξωτερικών επισκεπτών, αναμένεται να διατηρήσει υψηλά τα κρούσματα.

Τέλος, σε αυξητική τάση αλλά ελεγχόμενες κατά το υπουργείο Υγείας είναι οι νέες εισαγωγές σε απλές κλίνες covid. Το περασμένο 24ωρο άγγιξαν τις 200. Οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται στους 965, με τους 732 να βρίσκονται σε απλές κλίνες και τους 233 σε Μονάδες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: 4η δόση για όλους άνω των 30 ετών εισηγείται η Επιτροπή"

Υπογράφηκε η σύμβαση για τον προσωπικό γιατρό - Δεν περιλαμβάνει clawback και rebate

Υπογράφηκε από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη η Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τη διαδικασία σύμβασης παροχής υπηρεσιών του προσωπικού γιατρού.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, η σύμβαση αφορά στο σύνολο των ιδιωτών γιατρών σε πρώτη φάση ειδικότητας γενικής, Οικογενειακής Ιατρικής και Παθολογίας και θα ακολουθήσει πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ προς το σύνολο των γιατρών αυτών των ειδικοτήτων.

Η αμοιβή κατ’ άτομο κυμαίνεται από 20 έως 45 ευρώ και δεν θα υπόκειται σε clawback και rebate, όπως αναληθώς διακινείται, ενώ οι ώρες απασχόλησης των γιατρών βάσει του εγγεγραμμένου πληθυσμού θα κυμαίνονται από 15 έως 35 εβδομαδιαίως.

Όπως αναφέρει ο υπουργός Υγείας, δόθηκε εντολή στον ΕΟΠΥΥ να ξεκινήσει κατά προτεραιότητα η διαπραγμάτευση με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης για τους γιατρούς των λοιπών ειδικοτήτων, με στόχο την όσο πιο δυνατή καθολική πρόσβαση των ασθενών σε περισσότερους ειδικούς γιατρούς.

"Συνεπώς, υλοποιείται η δέσμευση μας για άνοιγμα του ΕΟΠΥΥ στο σύνολο των γιατρών και καλύτερες αμοιβές με ρεαλιστικές υποχρεώσεις", σημειώνει.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπογράφηκε η σύμβαση για τον προσωπικό γιατρό - Δεν περιλαμβάνει clawback και rebate"

Νέο παραλήρημα εκ Τουρκίας: Η Ελλάδα και το PKK μας βάζουν τις φωτιές

Η αδιανόητη δήλωση έρχεται από τον Τζιχάντ Γιαϊτζί, απόστρατο αντιναύαρχο και εμπνευστή του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι συνεργάζεται με το PKK και το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν για να βάζουν φωτιές στη δυτική Τουρκία!

Ο Τζιχάντ Γιαϊτζί κατηγορεί την Ελλάδα πως συνεργάζεται με την τρομοκρατία και αυτό «αποτυπώνεται» στα… δάση της Τουρκίας!

«Η συνεργασία της Ελλάδας με την τρομοκρατία, που αποτυπώνεται ακόμη και στη ρητορική των Ελλήνων βουλευτών, εμφανίζεται στα δάση μας το καλοκαίρι του 2022. Είναι σημαντικό να επαγρυπνούμε απέναντι σε αυτή τη σκοτεινή συμμαχία, η οποία καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να ωθήσει την Τουρκία στο χάος, την αναταραχή και τη σύγχυση.

Η κοινοπραξία ΡΚΚ-FETO-ΕΛΛΗΝΩΝ άρχισε να καίει τα δάση μας αυτό το καλοκαίρι για να υπάρχουν εισοδήματα από τον τουρισμό, τη γεωργία και την κτηνοτροφία, να προκαλέσει εσωτερική αναταραχή στην κοινωνία και να υπονομεύσει την κρατική εξουσία!», ανέφερε ο Τούρκος αντιναύαρχος. Αλλά το παραλήρημα δεν είχε τελειώσει.

«Η Ελλάδα έχει ένα άσχημο ιστορικό! Ο Έλληνας βουλευτής Μποντούβας (σ.σ. ίσως εννοεί τον Κώστα Μπαντουβά, βουλευτή και υπουργό του ΠΑΣΟΚ) έχει δηλώσει ότι το PKK είναι ένα εργαλείο πίεσης στα χέρια της Ελλάδας.

Ολόκληρο το Τουρκικό Έθνος, ιδιαίτερα το κράτος μας, πρέπει να επαγρυπνεί απέναντι σε αυτόν τον ΟΙΚΟΤΡΟΜΟ που προέκυψε από τη συνεργασία PKK-FETO-GREEK αυτό το καλοκαίρι! Το τουρκικό έθνος και κράτος πρέπει να γίνει μια γροθιά ενάντια σε αυτή τη σκοτεινή συνεργασία».

SigmaLive

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο παραλήρημα εκ Τουρκίας: Η Ελλάδα και το PKK μας βάζουν τις φωτιές"

Δίκη για πλημμύρες στη Μάνδρα: Εξαγοράσιμες ποινές φυλάκισης στους οκτώ καταδικασθέντες

Ποινές που ξεπερνούν τα έξι χρόνια, εξαγοράσιμες προς 7 ευρώ ημερησίως, επέβαλλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας στους οκτώ καταδικασθέντες για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής το 2017, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 25 άτομα. Μάλιστα σε όλους τους καταδικασθέντες δόθηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

Στο ακροατήριο για να παρακολουθήσει την εκφώνηση της απόφασης, βρέθηκε και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία είχε κριθεί αθώα από κάθε κατηγορία. Υπενθυμίζεται ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση δικάστηκαν 21 άτομα και το δικαστήριο με ομόφωνη απόφασή του αθώωσε από κάθε κατηγορία 13 εκ των κατηγορουμένων.

Συγκεκριμένα, με απόφασή του το δικαστήριο επέβαλε συνολική ποινή 5 ετών και 19 μηνών σε 3 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων και ένας αντιπεριφερειάρχης. Επίσης ποινή 5 ετών και 14 μηνών επιβλήθηκε σε άλλους τέσσερις κατηγορούμενους ανάμεσα στους οποίους ο έτερος αντιπεριφερριάρχης που κρίθηκε ένοχος. Ακόμη ποινή 4 ετών και 22 μηνών επιβλήθηκε στην πρώην Δήμαρχο Μάνδρας.

Τέλος, το δικαστήριο υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση αναγνώρισε σε όλους τους κατηγορούμενους μόνο το ελαφρυντικό του σύννομου βίου ενώ απέρριψε όλα τα υπόλοιπα που αιτήθηκαν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δίκη για πλημμύρες στη Μάνδρα: Εξαγοράσιμες ποινές φυλάκισης στους οκτώ καταδικασθέντες"

Ερχονται τα statements της Εφορίας στο κινητό

Πλήρη ενημέρωση για τις μηνιαίες κινήσεις του λογαριασμού τους θα στέλνει η ΑΑΔΕ, μέσω κινητού τηλεφώνου.

Η «Μηνιαία Ενημέρωση Φορολογικού Λογαριασμού» θα είναι διαθέσιμη στην ψηφιακή πύλη myAADE και η αρχή θα γίνει με τα στοιχεία Μαΐου.

Αναλυτικά, με τη «Μηνιαία Ενημέρωση Φορολογικού Λογαριασμού», οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δουν:

  1. Τα βεβαιωμένα χρέη εκτός ρύθμισης όπως για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ, το ποσό της βεβαίωσης, τις πληρωμές, τους τυχόν συμψηφισμούς με επιστροφές και το υπόλοιπο της οφειλής στο τέλος του μήνα.
  2. Το συνολικό ποσό της βεβαίωσης για τον φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος, τις καταβολές και το υπόλοιπο της οφειλής.
  3. Τυχόν οφειλές και πληρωμές για τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων.
  4. Τα χρέη που έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις, τις δόσεις που έχουν πληρωθεί και τα ποσά που απομένουν για εξόφληση.
  5. Τα ποσά που πιστώθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς όπως για παράδειγμα κέρδη από τη φορολοταρία, καταβολή κοινωνικών επιδομάτων κ.α.
  6. Τις συνολικές συναλλαγές του μήνα που αφορούν πληρωμές, συμψηφισμούς, διαγραφές, εισπράξεις από το δημόσιο καθώς και τα υπόλοιπα των ρυθμισμένων ή μη οφειλών.

euro2day 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερχονται τα statements της Εφορίας στο κινητό"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news