facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Πόσοι άλλοι λείπουν; Επιστρέφονται άμεσα στην Ελλάδα 113 τόνοι χρυσού

Την… αποδέσμευση ελληνικού χρυσού, αξίας περί το ένα δισ. ευρώ, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), «επιστρέφοντας» στη χώρα μας σχεδόν 113 τόνους.

Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, με ημερομηνία 26 Ιουλίου, η συμφωνία των κεντρικών τραπεζών, που κρίθηκε αναγκαία πριν από μία 20ετία, προκειμένου να εξασφαλισθεί η ισοτιμία, θα παύσει να ισχύει μετά τις 26 Σεπτεμβρίου.

«Αυτή η απόφαση ελήφθη με την επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων κάθε εθνικής κεντρικής τράπεζας, όσον αφορά στη διαχείριση των αποθεμάτων χρυσού της», επισημαίνεται χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Με βάση τον ισολογισμό της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), την 30ή Ιουνίου 2019 τα διαθέσιμα και οι απαιτήσεις σε χρυσό φτάνουν τα έξι δισ. ευρώ, με το 1/6 εξ αυτών να έχει… εκχωρηθεί στην ΕΚΤ.

Αξίζει να επισημανθεί πως σχεδόν το ήμισυ αυτών των διαθεσίμων σε χρυσό βρίσκεται στο θησαυροφυλάκιο της εγχώριας εποπτικής αρχής, ενώ το υπόλοιπο φυλάσσεται στην Τράπεζα της Αγγλίας, στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης, στις ΗΠΑ και στην Ελβετία.

Η κατάταξη

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (World Gold Council), οι 10 χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού είναι οι εξής:

1. ΗΠΑ: 8.133,5 τόνοι.

2. Γερμανία: 3.369,7 τόνοι.

3. Ιταλία: 2.451,8 τόνοι.

4. Γαλλία: 2.436 τόνοι.

5. Ρωσία: 2.150,5 τόνοι.

6. Κίνα: 1.874,3 τόνοι.

7. Ελβετία: 1.040 τόνοι.

8. Ιαπωνία: 765,2 τόνοι.

9. Ολλανδία: 612,5 τόνοι.

10. Ινδία: 608,7 τόνοι.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 33η θέση παγκοσμίως από πλευράς ποσότητας χρυσού.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόσοι άλλοι λείπουν; Επιστρέφονται άμεσα στην Ελλάδα 113 τόνοι χρυσού"

Έφοδος της Μενδώνη στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων: Εικόνα διάλυσης στον οργανισμό

Χθες ορίστηκε το νέο ΔΣ του ΤΑΠΑ και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη ζήτησε να ενημερωθεί για τα επείγοντα ζητήματα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ).

Με την άρνηση της κ. Σιδηροπούλου, απερχόμενης προέδρου του ΤΑΠΑ, να ενημερώσει τη νέα πρόεδρο για τα επείγοντα προβλήματα, όπως αναφέρει το ΥΠΠΟΑ, σήμερα το πρωί (30/7) η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη συνοδευόμενη από τον γενικό γραμματέα επί του Πολιτισμού, Γιώργο Διδασκάλου, τη νεοδιορισθείσα πρόεδρο, Αθηνά Χατζηπέτρου και υπηρεσιακούς παράγοντες, επισκέφτηκαν τον οργανισμό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, επειδή η κ. Σιδηροπούλου δήλωσε ασθένεια, η υπουργός ζήτησε να ενημερωθεί από τους διευθυντές και αρμόδιους υπαλλήλους. Ο λόγος για τον οποίο η κ. Μενδώνη απαίτησε άμεση ενημέρωση, είναι ότι δεν επιτρέπεται να υπάρξει κενό ανάμεσα στο απερχόμενο ΔΣ και το νεοδιορισθέν, ώσπου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ανάληψης των καθηκόντων του.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, κατά την ενημέρωση από τους αρμόδιους διευθυντές του ΤΑΠ διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

«1. Υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στη μηχανογράφηση του ΤΑΠΑ, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η έκδοση της μισθοδοσίας των υπαλλήλων του. Συγκεκριμένα, έχουν "καεί" οι σκληροί δίσκοι. Η απερχόμενη διοίκηση δεν επιλήφθηκε εγκαίρως του προβλήματος. Χθες, υπήρχε πρόβλεψη να τεθεί το θέμα στο απερχόμενο ΔΣ, αλλά λόγω ελλείψεως απαρτίας δεν συνεδρίασε.

2.Πολλά από τα κυλικεία και αναψυκτήρια αρχαιολογικών χώρων και μουσείων παραμένουν κλειστά. Ο λόγος είναι ότι δεν προχώρησαν οι διαδικασίες των διαγωνισμών, ενώ σε πολλά άλλα έχει ήδη λήξει η σύμβαση λειτουργίας τους. Ως αποτέλεσμα, η χώρα δυσφημείται διεθνώς, καθώς για τους επισκέπτες δεν υπάρχει η ελάχιστη πρόβλεψη, ενώ το ΥΠΠΟΑ χάνει σημαντικούς οικονομικούς πόρους.

3. Να σημειωθεί ότι στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, όπου το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δέχεται ημερησίως χιλιάδες επισκέπτες, το πωλητήριο, το οποίο λειτουργεί το ΤΑΠ με υπαλλήλους, έχει κατεβάσει ρολά εδώ και δεκαπέντε μέρες. Οι υπάλληλοι του ΤΑΠ αρνούνται να το ανοίξουν, προβάλλοντας διάφορα προσχήματα. Ωστόσο και όταν ήταν ανοικτό, λειτουργούσε με άδεια ράφια, προκαλώντας εκατοντάδες αρνητικά σχόλια των επισκεπτών.

Η υπουργός Πολιτισμού έδωσε εντολή για την άμεση επίλυση των ζητημάτων που ετέθησαν, τονίζοντας ότι το ΥΠΠΟΑ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό και στην αποτελεσματική λειτουργία του ΤΑΠ, προς όφελος της εικόνας της χώρας, της εξυπηρέτησης των επισκεπτών αλλά και για την αύξηση των εσόδων του οργανισμού, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της αυτοχρηματοδότησης των δράσεων του ΥΠΠΟΑ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έφοδος της Μενδώνη στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων: Εικόνα διάλυσης στον οργανισμό"

Ισόβια για τη δολοφονία του 25χρονου στου Φιλοπάππου

Περίπου έναν χρόνο μετά τη δολοφονία του γιου τους, οι γονείς του Νίκου Μουστάκα ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους δράστες που έσπρωξαν από τον λόφο Φιλοπάππου στις 15 Αυγούστου 2018 τον 25χρονο.

Το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ένοχους τους δύο κατηγορουμένους για ανθρωποκτονία από πρόθεση και τους επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης, υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως.
Στην αγόρευσή της, η εισαγγελέας εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι οι δύο κατηγορούμενοι πακιστανικής και ιρακινής καταγωγής έσπρωξαν στον γκρεμό βιαίως και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση τον άτυχο νεαρό.

Η απόφαση δικαστών κι ενόρκων αποτέλεσε δικαίωση για την οικογένεια του Νίκου Μουστάκα, που έκανε λόγο για προσχεδιασμένο έγκλημα.

Η συγγνώμη που ζήτησαν οι δύο κατηγορούμενοι απο την οικογένεια δεν συγκίνησε τη μητέρα του θύματος, που κλαίγοντας φώναξε μέσα στο δικαστήριο: "Να μας φέρει τον Νικόλα πίσω, κι από εμένα είναι ελεύθερος. Φανταστείτε τις τραγικές στιγμές που βίωσε ο γιος μου τα τελευταία λεπτά της ζωής του από αυτούς" είπε.

Οι λυγμοί την έπνιγαν. Με δυσκολία γυρνούσε και κοίταγε τους κατηγορουμένους, οι οποίοι κάθονταν με σκυμμένο το κεφάλι. «Είστε θρασύδειλοι» τους ειπε, και απευθυνόμενη στους δικαστές, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ήθελαν να σκοτώσουν και όχι απλώς να ληστέψουν.

«Τον οδήγησαν στον γκρεμό. Ο γιος μου τους παρακαλούσε να ηρεμήσουν ότι θα τους έδινε ό,τι ήθελαν. Του τράβηξαν τις αλυσίδες με τους σταυρούς από τον λαιμό κι έσπρωξαν το παιδί στο κενό. Έτσι ο γιος μου βρέθηκε να κοπανιέται πάνω σ' αυτούς τους βράχους, χωρίς να έχει προκαλέσει τίποτα. Γιατί; Με αυτό το γιατί θα πεθάνω...» είπε.

Η φίλη του από την Πορτογαλία, που το μοιραίο βράδυ βρισκόταν μαζί με τον Νίκο Μουστάκα, αναγνώρισε στα πρόσωπα των δύο κατηγορουμένων τους δράστες που τους επιτέθηκαν.

«Αυτοί είναι οι δράστες της επίθεσης. Δεν έχω καμία αμφιβολία. Ο Πακιστανός πήγε στον Νίκο με μαχαίρι πολύ κοντά στην κοιλιά του. Μαζί με τον Ιρακινό τον τράβαγαν στον γκρεμό. Τους παρακαλούσε να μην τον σπρώχνουν προς τον γκρεμό. Τον κρατούσαν καθόλη τη διάρκεια, ακόμα και στην άκρη του γκρεμού. Αν ήθελαν, θα μπορούσαν να τον έχουν κρατήσει να μην πέσει. Σταμάτησαν στην άκρη του γκρεμού για πέντε δευτερόλεπτα. Εγώ φώναζα στον Νίκο και όταν κοίταξα ξανά, είδα τον Νίκο να πεφτει...» είπε η κοπέλα.

Καταθέτοντας στο δικαστήριο, ο πατέρας του αδικοχαμένου νέου εξήγησε πως ο γιος του είχε μια στρωμένη ζωή, που γκρεμίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά από τους κατηγορούμενους.

«Είχε φύγει 21 ετών εδώ από την Ελλάδα, ζούσε κι εργαζόταν τέσσερα χρόνια στη Σκωτία, πήγε για να φτιάξει τη ζωή του. Πέρυσι όλα ήταν στρωμένα γι' αυτόν, είχε άδεια και σε τρεις ημερες θα έφευγε για να επιστρέψει στη Σκωτία. Ο γιος μου πήγε με μια φίλη στου Φιλοππάπου, ήταν απόγευμα προς βραδάκι, ήρθε κάποιος και τους ζήτησε τσιγάρο. Ο γιος μου είπε "δεν έχω τσιγαρα μαζί μου", αυτός έφυγε και, όταν έφυγε κι ο κοσμος που βρισκόταν στο σημείο, ξαναγύρισε μαζί με άλλους δύο. Ο ένας έσπασε ένα μπουκάλι, ο άλλος τον απειλούσε με μαχαίρι κι ο ανήλικος κρατούσε την κοπέλα, για να πάρει ό,τι είχε πάνω της. Κι εγώ διερωτώμαι, ο γιος μου ήταν 1,77. Αυτοί οι δύο δεν μπορούσαν να του πάρουν ό,τι είχε πάνω του, αντί να τον σκοτώσουν; Τον έσυραν μέχρι τον γκρεμο κι έπεσε το παιδί. Ο ένας είχε άσυλο (Πακιστανός), δεν ξέρω πώς του δόθηκε, τον πλήρωναν 400 ευρώ είχε σπίτι...

Αυτό το κόλπο με το τσιγαρο ήταν προσχεδιασμένο, προκειμένου να κάνουν επόπτευση του χώρου. Πιστεύω ακράδαντα ότι είχαν πρόθεση να τον σκοτώσουν, ο Πακιστανός πήγαινε εκεί κάθε μέρα, τον ήξερε καλά τον χώρο» είπε ο κ. Μουστάκας.

Η μητέρα του 25χρονου στην κατάθεσή της είπε ότι «η ομαδα δρούσε με απόλυτη ψυχραιμία. Είχαν πάει όχι μόνο για να ληστέψουν, αλλά για να σκοτώσουν» ανέφερε, για να προσθέσει:

«Ο ένας έπαιρνε και επίδομα του πρόσφυγα και έλεγε "γιατί να δουλεύω;". Κι ο γιος μου, όταν πήγε στη Σκωτία, υπέστη ειρωνίες για τη γλώσσα και για το ότι ήταν Έλληνας, αλλά δεν σύστησε συμμορία να σκοτώσει τους Σκωτσέζους, γιατί να το κάνουν αυτό; Ο γιος μου πού βρίσκεται τώρα; Είχαν απόλυτη υπεροχή, επιτέθηκαν με τόση βία, που είχε ως γνώμονα την ανθρωποκτονία. Τελούσαν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Η αντίστασή του ήταν για να ζήσει, τους εκλιπαρούσε να ηρεμήσουν.

Το ύψος είναι 25 μέτρα, σαν εξαώροφη πολυκατοικία. Πιστεύω ακράδαντα ότι με το που πήραν τους σταυρούς του Νίκου, τελείωσε. Δεν με κοιτάνε στα μάτια, γιατί, αν και οπλισμένοι και σωματώδεις, τα έβαλαν με ένα κλαράκι, γιατί είναι θρασύδειλοι».

Οι κατηγορούμενοι στην απολογία τους είπαν ότι δεν είχαν σκοπό να σκοτώσουν, αλλά να ληστέψουν και πως ο Νίκος Μουστάκας γλίστρησε και έπεσε στον γκρεμό.

Στην υπόθεση εμπλέκεται κι ένας ανήλικος, ο οποίος πριν από λίγους μήνες καταδικάστηκε σε 10 χρόνια ποινή κάθειρξης.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισόβια για τη δολοφονία του 25χρονου στου Φιλοπάππου"

Συγκέντρωση την Τετάρτη στα Εξάρχεια για την αποφυλάκιση Κορκονέα

Κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Τετάρτη 31 Ιουλίου στις 8:00 το βράδυ στα Εξάρχεια, στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, απευθύνει η «Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας» με ανάρτησή της στην σελίδα της στο Facebook.

Το κάλεσμα αναφέρεται στην απόφαση «χάδι» -όπως χαρακτηρίζεται- του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας για τον Επαμεινώνδα Κορκονέα. Καλεί δε όλους, να συγκεντρωθούν αύριο στην διασταύρωση Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια, όπου έχασε τη ζωή του ο 15χρονος από τη σφαίρα του αστυνομικού.

Αναλυτικά, η «Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας» αναφέρει:

Η απόφαση του Μικτού Εφετείου Λαμίας έρχεται σε πλήρη ισορροπία με τις εξαγγελίες τις κυβέρνησης για καταστολή στα «άβατα», για την κατάργηση του ασύλου και για τη μετατροπή του κράτους σε αστυνομική προτεραιότητα. Η κοινωνία θα πρέπει να μάθει τι είναι το κράτος, ενώ η παλαιά ρήση πρωθυπουργού προς αστυνομικούς «εσείς είστε το κράτος» επανέρχεται σε νέα εκδοχή.

Η σφαίρα που δολοφόνησε τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο είχε ένα ελαφρυντικό. Ήταν Κρατική και όταν το κράτος δολοφονεί συνδράμει και ο άλλος νευρώνας της εξουσίας, ο Θεσμός της Δικαιοσύνης, προκειμένου να νομιμοποιήσει τη θανατοπολική. Και αυτό ακριβώς είναι που σημαίνει «σύννομος βίος» για έναν ένστολο οπλοφόρο του κράτους.

Το Μικτό Εφετείο της Λαμίας αφού απάλλαξε για «συνέργεια!!!» τον Σαραλιώτη, χάιδεψε το κεφάλι του Κορκονέα, επιβραβεύοντάς τον. Ο Κορκονέας μαζί με το Σαραλιώτη έχοντας τη δύναμη ενός ολόκληρου κράτους, δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον νεαρό σύντροφο Αλέξη Γρηγορόπουλο και αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς. Το είπε μια ολόκληρη εξεγερμένη κοινωνία που το Δεκέμβρη του 2008 απαίτησε τη δικαιοσύνη με τον τρόπο που οι εξεγερμένοι απαιτούν. Η αντίσταση στην κρατική καταστολή, στην επιτήρηση, στον κρατικό έλεγχο, στην επιβολή της κατάστασης εξαίρεσης και του κρατικού ολοκληρωτισμού, που ο Δεκέμβρης ανέδειξε, είναι επίκαιρη σήμερα και πάντα.

Το κράτος δεν έχει σκοπό να παραιτηθεί από τα δικαιώματα του στην θανατοπολιτική και στην καταστολή, επιχειρώντας να διευρύνει την εξουσία του και να περιορίσει παράλληλα τα κοινωνικά, πολιτικά και ατομικά δικαιώματα. Το κράτος ετοιμάζει τα όπλα του, για να επιτεθεί ξανά στην κοινωνία. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία προαναγγελθείσα επίθεση από τους νέους διαχειριστές της εξουσίας, επίθεση διαμέσου κατασταλτικών αλλά και αστυνομικών θεσμίσεων.
Οι νέοι διαχειριστές της εξουσίας είχαν και έχουν στον πυρήνα της ιδεολογίας τους την καταστολή, αλλά φροντίζουν να την νομιμοποιούν εμβαπτίζοντάς την στην κολυμβήθρα της δικαιοσύνης.

Η ωμή διαχειρισιμότητα, η κυβερνησιμότητα και η συγκεντροποίηση της εξουσίας, δημιουργούν μια κρατική οντότητα ολοκληρωτική. Η σιγή νεκροταφείου είναι προϋπόθεση για την απόλυτη κυριαρχία του σύγχρονου Λεβιάθαν.

Όμως λογαριάζουν χωρίς την εξεγερμένη αξιοπρέπεια, χωρίς την κοινωνία.
Απευθυνόμαστε προς όλες τις κοινωνικές δυνάμεις για συμμετοχή σε αντίσταση απέναντι στην καταστολή και στο κράτος, για να μην περάσει ο εφιάλτης του δεσποτισμού.

ΟΛΟΙ ΚΑΤΩ

Τετάρτη, 31 Ιουλίου, στις 8:00 μμ συγκεντρωνόμαστε στον τόπο της δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου (Τζαβέλλα και Μεσολογγίου).

Για τη μνήμη, τη δικαιοσύνη την αξιοπρέπεια.

Αντιεξουσιαστική κίνηση Αθήνας»

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκέντρωση την Τετάρτη στα Εξάρχεια για την αποφυλάκιση Κορκονέα"

Επιτελικό κράτος: Ο Γεραπετρίτης συμφώνησε στις αλλαγές που ζητούν οι δικηγόροι

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος –σύμφωνα με ανακοίνωση της τελευταίας- συμφώνησε στην τροποποίηση των διατάξεων του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος (άρθρο 117 παρ. 14) που αφορούν την προβλεπομένη αζημία καταγγελία συμβάσεων έμμισθης εντολής δικηγόρων των φορέων που συγχωνεύονται στην συσταθησομένη Αρχή Διαφάνειας και για τα ζητήματα αρμοδιότητας πειθαρχικού ελέγχου των δικηγόρων αυτών.

Ειδικότερα, αντιπροσωπεία της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της Ολομέλειας και πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά (ΔΣΠ) Γιώργο Σταματογιάννη, στην οποία μετείχαν και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτριος Αναστασόπουλος, Ανδρέας Κουτσόλαμπρος και Ελευθέριος Ράντος συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Επικρατείας (και μέλος του Δ.Σ.Π.) Γιώργο Γεραπετρίτη, προκειμένου να συζητηθούν διατάξεις του σχεδίου νόμου για το επιτελικό κράτος και ειδικά αυτές που αφορούν τους έμμισθους δικηγόρους των φορέων που συγχωνεύονται στην συσταθησομένη Αρχή Διαφάνειας.

Ο υπουργός Επικρατείας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ολομέλειας, συμφώνησε για την τροποποίηση της επίμαχης διάταξης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιτελικό κράτος: Ο Γεραπετρίτης συμφώνησε στις αλλαγές που ζητούν οι δικηγόροι"

Ελληνικό: «Κόντρα» για την τροπολογία

«Κόντρα» ξέσπασε με την τροπολογία για τον «καθορισμό των όρων δόμησης για την κατάρτιση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά» η οποία κατατέθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Κατά την ομιλία της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ζήτησε την απόσυρση της σχετικής τροπολογίας για το Ελληνικό, καταγγέλλοντας πως με αυτή αλλάζουν οι όροι που έχουν συμφωνηθεί με τον επενδυτή.

«Όχι στην τροπολογία για το Ελληνικό, αλλάζουν οι όροι του νόμου και της σύμβασης», υπογράμμισε στο τέλος της ομιλίας της για το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται σε λίγο στην Ολομέλεια της Βουλής. Όπως είπε «υπάρχει μείζον ζήτημα».

Η ίδια διευκρίνισε πως «θέλουμε τις μεγάλες επενδύσεις, αλλά δεν μπορεί να συμφωνούμε όταν οι όροι αλλάζουν κατόπιν εορτής. Δίνουμε αρνητικό σήμα διεθνώς, σήμα που θα το βρούμε μπροστά μας όταν γίνουν διαγωνισμοί για νέες επενδύσεις. Το έργο να προχωρήσει με βάση τους όρους που έχουν συμφωνηθεί».

Νωρίτερα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης διαβεβαίωσε η τροπολογία δεν αλλάζει ούτε τον νόμο, ούτε τη σύμβαση, αλλά είναι αναγκαία για να μην υπάρξει άλλη ερμηνεία της ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) που θα εκδοθεί για το έργο.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Φλαμπουράρης, σημείωσε πως με την τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα αλλάζει ο νόμος 4062/2012, που διέπει την επένδυση του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό.

«Όχι όμως προς επιτάχυνση της επένδυσης αλλά προς διευκόλυνση των επενδυτών. Δεν πρόκειται για διάταξη ερμηνευτικού χαρακτήρα όπως απλοϊκά παρουσιάστηκε από την Κυβέρνηση, αλλά για μια "εξυπηρέτηση" στη χωροθέτηση των υψηλών κτηρίων», σημείωσε.

«Να θυμίσουμε ότι το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης έχει ήδη εγκριθεί με Προεδρικό Διάταγμα και έχει ελεγχθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Είναι δε βέβαιο πως ό,τι παρουσιάζεται ως "ερμηνευτικό" δεν είναι εξ ορισμού και ταυτόσημο υπέρ της ποιότητας του οικιστικού περιβάλλοντος και της ζωής στην πόλη. Και είναι μόνο η αρχή της νέας διακυβέρνησης, που δεν θα έφερνε τίποτα στη Βουλή για το Ελληνικό», κατέληξε ο κ. Φλαμπουράρης.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνικό: «Κόντρα» για την τροπολογία"

Αποφυλακίστηκε ο Κορκονέας με το νέο Ποινικό Κώδικα

Εκτός φυλακής βρίσκεται πλέον ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, ο οποίος τη Δευτέρα είχε καταδικαστεί σε 13 έτη κάθειρξη για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Στην αποφυλάκιση-εξπρές του πρώην ειδικού φρουρού συνετέλεσαν διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, όσον αφορά στο ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου, αλλά και στις ποινές που πλέον προβλέπονται για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας.

Η αποφυλάκιση-εξπρές του Επαμεινώνδα Κορκονέα ήρθε ένα 24ωρο μετά την χθεσινή ετυμηγορία του δικαστηρίου. Ο πρώην ειδικός φρουρός αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Δομοκού, το μεσημέρι της Τρίτης. Κατά πληροφορίες, πέρασε ελεύθερος την πύλη των φυλακών, αφού προηγουμένως η υπεράσπισή του είχε προσκομίσει στις αρμόδιες υπηρεσίες το απόσπασμα της απόφασης που εξέδωσε τη Δευτέρα το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, όπως και όλα τα έγγραφα που απαιτούνται.

Με την απόφαση που εξέδωσε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας «έσπασαν» τα ισόβια που είχαν επιβληθεί σε πρώτο βαθμό στον πρώην ειδικό φρουρό για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, τον Δεκέμβριο του 2008 στα Εξάρχεια. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο του επέβαλε κάθειρξη 13 ετών, αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Όμως, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας βρισκόταν ήδη 11 χρόνια μέσα στη φυλακή, ενώ είχε κάνει και μεροκάματα και, ως εκ τούτου, η αποφυλάκισή του ήταν πλέον θέμα χρόνου.

Πώς ο νέος Κώδικας συνέβαλε στην αποφυλάκιση

Με την απόφασή του, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως με άμεσο δόλο.

Από την στιγμή όμως που του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, που προβλέπεται από το νέο Ποινικό Κώδικα, η απόφαση επί της ποινής ήταν «μονόδρομος». Και αυτό, διότι, μετά την αναγνώριση του ελαφρυντικού, η ανώτατη ποινή κάθειρξης που το δικαστήριο μπορούσε να επιβάλει στον κατηγορούμενο ήταν, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Κώδικα, τα 15 έτη.

Να σημειωθεί εδώ ότι, με βάση τις αντίστοιχες διατάξεις του παλαιού Ποινικού Κώδικα, η ανώτατη ποινή που θα μπορούσε να επιβληθεί στον Κορκονέα ακόμη και με την αναγνώριση ελαφρυντικού θα ήταν τα 20 έτη. Αυτό σημαίνει ότι, αν το δικαστήριο εξέδιδε την απόφασή του με βάση τις διατάξεις του παλαιού Κώδικα, ενδεχομένως ο 47χρονος πρώην ειδικός φρουρός να αποφυλακιζόταν πολύ αργότερα.

Εξάλλου, όπως αναφέρουν νομικοί, το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου που εισήχθη με το νέο Ποινικό Κώδικα αναγνωρίζεται πολύ πιο εύκολα από τα δικαστήρια, σε σχέση με αυτό του πρότρου εντίμου βίου, που προέβλεπε ο παλαιός Κώδικας. Μάλιστα, το συγκεκριμένο ελαφρυντικό προβλέπεται ότι μπορεί να χορηγείται ακόμη και σε κατηγορουμένους για ελαφρά πλημμελήματα.

Η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, με τους συνηγόρους της οικογένειας του αδικοχαμένου μαθητή, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Νίκο Κωνσταντόπουλο, να προαναγγέλλουν αναίρεση στον Άρειο Πάγο.

Μάλιστα, η κυρία Κωνσταντοπούλου, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο ΘΕΜΑ 104,6, έκανε λόγο για ευμενέστερη μεταχείριση του Επαμεινώνδα Κορκονέα με βάση τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, ενώ μίλησε και για μεθόδευση, ώστε ο πρώην ειδικός φρουρός να κάνει χρήση των ευνοϊκότερων διατάξεων, που τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιουλίου.

Ακόμη, έκανε λόγο για μεθόδευση -από τις 19 Ιουνίου- αναβολής στην έκδοση της απόφασης με το πρόσχημα της ασθένειας, όπως είπε, του συνηγόρου του Κορκονέα. Σκοπός ήταν, όπως είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου, η απόφαση του δικαστηρίου να εκδοθεί μετά την 1η Ιουλίου -μετά την ψήφιση, δηλαδή, του νέου Ποινικού Κώδικα.

Πέτσας: Οι αιτίες που οδηγούν στην αποφυλάκιση Κορκονέα αφορούν στο νέο Ποινικό Κώδικα

Μιλώντας νωρίτερα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υπογράμμισε σχετικά: «Οι αιτίες που οδηγούν στην αποφυλάκιση Κορκονέα είναι δύο και αφορούν στο νέο ποινικό κώδικα που ψήφισε μόνος του και εσπευσμένα ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εθνικές εκλογές. Η πρώτη είναι η αλλαγή των προϋποθέσεων για την αναγνώριση της ελαφρυντικής περιστάσεως του προτέρου εντίμου βίου, που ανοίγει το δρόμο για να την αξιοποιήσουν ακόμη και δράστες ειδεχθών εγκλημάτων. Η δεύτερη είναι η αλλαγή του ανώτατου ορίου της ποινής που θα μπορούσε να επιβληθεί μετά την αναγνώριση της ελαφρυντικής περιστάσεως, το οποίο περιορίζεται πλέον από τα 20 στα 15 έτη».

«Είναι αλήθεια ότι ο νέος ποινικός κώδικας και ο νέος κώδικας ποινικής δικονομίας είναι συνολικά προς την ορθή κατεύθυνση. Υπάρχουν όμως αστοχίες σε ορισμένες διατάξεις του, που ήδη εξετάζονται από την κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να τροποποιηθούν, έτσι, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά που βρίσκονται σε προφανή αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα» συμπλήρωσε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποφυλακίστηκε ο Κορκονέας με το νέο Ποινικό Κώδικα"

Υπερψηφίστηκε το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο για ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις

Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ, το οποίο περιλαμβάνει μειώσεις του ΕΝΦΙΑ που θα τεθούν άμεσα σε ισχύ, αλλά και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Υπέρ των προωθούμενων διατάξεων ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση. Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών», ενώ το ΜέΡΑ25 καταψήφισε, εκτός από το άρθρο για τις 120 δόσεις, που ψήφισε υπέρ.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται μεσοσταθμικά από το 2019 κατά 22%. Ειδικότερα ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μικρότερος κατά 30% για τους ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία αξίας έως 60.000 ευρώ, κατά 27% για ακίνητα αξίας από 60.000 έως 70.000 ευρώ, κατά 25% για αξία ακίνητης περιουσίας από 70.000 έως 80.000 ευρώ, κατά 20% για ακίνητα αξίας από 80.000 έως 1.000.000 ευρώ και για 10% για ακίνητη περιουσία μεγαλύτερης του 1.000.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του φόρου ( κύριου και συμπληρωματικού) που προκύπτει με βάση την ακίνητη περιουσία εξαιρουμένων των αγροτεμαχίων. Η μείωση του φόρου υπολογίζεται μετά τις εκπτώσεις που προβλέπει η νομοθεσία για τους ιδιοκτήτες με χαμηλά και ακίνητη περιουσία με επιφάνεια έως 150 τμ και αξία έως 200.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.

Ταυτόχρονα το νομοσχέδιο προβλέπει μεγάλες διευκολύνσεις από την ένταξη στις 120 δόσεις για τα χρέη προς την εφορία

Αναφορικά με την ρύθμιση των 120 δόσεων οι βασικές βελτιώσεις που αφορούν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα είναι οι ακόλουθες:

– Οι οφειλέτες νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με συνολική υποχρεωτικά υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ, έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους σε 120 δόσεις. Παράλληλα έχουν ισχυρό κίνητρο να επιλέξουν μικρότερο αριθμό δόσεων για να κερδίσουν μεγάλη μείωση των προσαυξήσεων και των τόκων ως εξής:

– 100% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται εφάπαξ

– 95% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 2 έως 4 μηνιαίες δόσεις

– 85% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 5 έως 12 μηνιαίες δόσεις

– 80% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις

– 75% εάν η οφειλή εξοφληθεί σε 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις.

– 45% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 37 έως 48 μηνιαίες δόσεις

– 30% εφόσον η οφειλή εξοφλείται σε 49 έως 60 δόσεις

– 20% για 61 έως 72 μηνιαίες δόσεις

– 10% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 97 έως 120 δόσεις.

Στα παραπάνω ποσοστά συμπεριλαμβάνεται το ποσοστό 10% που προβλέπεται κατά την ένταξη στη ρύθμιση.

– Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ορίζεται σε 20 ευρώ.

– Εφόσον ο οφειλέτης προκαταβάλει ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης του προγράμματος ρύθμισης που έχει επιλέξει, χορηγείται σε αυτόν ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής. Το ποσό της προκαταβολής δηλώνεται από τον οφειλέτη κατά την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής στη ρύθμιση και καταβάλλεται εντός τριών εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης. Οι δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

– Το επιτόκιο μειώνεται από 5% σε 3% και ισχύει για όλες τις ανεξόφλητες δόσεις της ρύθμισης μετά την παρέλευση διμήνου από την ψήφιση του νόμου.

– Ρυθμίζονται και οφειλές που βεβαιώνονται μέχρι την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής σε ρύθμιση και αφορούν σε υποχρεώσεις ετών, υποθέσεων και περιόδων μέχρι και 31.12.2018, εξαιρούμενων των οφειλών για τις οποίες η προθεσμία υποβολής δήλωσης λήγει μετά τις 31.12.2018.

– Αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών και ακινήτων.

– Νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ που κατά την έναρξη ισχύος του νόμου έχουν υπαγάγει τις οφειλές τους σε ρύθμιση σε έως 36 μηνιαίες δόσεις μπορούν να ζητήσουν τη ρύθμιση των οφειλών του σύμφωνα με τις νέες διατάξεις.

– Οφειλέτες που έχουν υπαγάγει τις οφειλές τους σε ρύθμιση κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμους δύνανται να ζητήσουν την εκ νέου ρύθμιση των οφειλών τους μέχρι την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της αίτησης.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπερψηφίστηκε το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο για ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις"

Υπόθεση Novartis: Απορρίφθηκε το αίτημα Αγγελή για εξαίρεση Δασούλα – Δημητρίου

Ως απαράδεκτες απορρίφθηκαν οι αιτήσεις εξαίρεσης που είχε καταθέσει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής, κατά του συναδέλφου του, Δημήτρη Δασούλα και της τέως εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ξένης Δημητρίου. Την απόφαση έλαβε το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου που εξέτασε τις αιτήσεις του κ. Αγγελή.

Παράλληλα, από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας συνεχίζεται η προκαταρκτική εξέταση που διενεργείται από τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη για τις καταγγελίες του κ. Αγγελή σχετικά με μεθοδεύσεις στην υπόθεση της Novartis.

Οι δύο ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί θα εξετάσουν τις καταγγελίες – αναφορές του συναδέλφου τους σχετικά με την υπόθεση της Novartis καθώς και τις μηνύσεις που είχαν καταθέσει τρία πολιτικά πρόσωπα, οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Παράλληλα, αναμένονται και οι κινήσεις της Εισαγγελίας Διαφθοράς για την υπόθεση της Novartis και την αποτίμηση του φακέλου για τα τέσσερα πολιτικά πρόσωπα που συνεχίζεται η έρευνα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Novartis: Απορρίφθηκε το αίτημα Αγγελή για εξαίρεση Δασούλα – Δημητρίου"

Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: Πρόστιμο 150.000 ευρώ σε εταιρεία

Πρόστιμο μαμούθ ύψους 150.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην εταιρεία «PRICE WATERHOUSE COOPERS BUSINESS SOLUTIONS Α.Ε.» (PWC BS), για παράνομη επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα εργαζομένων στην εν λόγω εταιρεία. Το επίμαχο χρηματικό πρόστιμο επιβλήθηκε σύμφωνα με το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων.

Ειδικότερα, η Αρχή με αφορμή καταγγελία, διερεύνησε αυτεπάγγελτα τη νομιμότητα της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των εργαζομένων της εταιρείας PWC BS), σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι εξαναγκάσθηκαν στην παροχή συγκατάθεσης προκειμένου να γίνει επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Παράλληλα, η Αρχή επέβαλε στην εν λόγω εταιρεία διορθωτικά μέτρα, τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν εντός τριών μηνών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: Πρόστιμο 150.000 ευρώ σε εταιρεία"

Πλαστά πιστοποιητικά κρατουμένων: Ψυχιάτροι, δικηγόροι και κρατικοί λειτουργοί στο κύκλωμα

Δικογραφία σε βάρος 27 συνολικά ατόμων, ορισμένοι από τους οποίους δικηγόροι, ψυχίατροι αλλά και κρατικοί αξιωματούχοι σχημάτισε –όπως αποκαλύπτει «το Βήμα» – η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για συμμετοχή σε κύκλωμα παραγωγής πλαστών ιατρικών πιστοποιητικών για αποφυλακίσεις ή ευνοϊκή μεταχείριση κρατουμένων.

Στο σχετικό έγγραφο που συνέταξε στις 19 ιουνίου 2019 η αντιεισαγγελέας Εφετών κ. Ελένη Ζαφειριάδου προσδιορίζονται οι ευθύνες των κατηγορουμένων που φέρεται να συμμετέχουν σε εγκληματική οργανωση.

Πρόκειται για μια έρευνα που είχε ξεκινήσει την Ανοιξη του 2018 από την Υποδιευθυνση Ασφαλείας Αθηνών ύστερα από εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών κι επεκτάθηκε από την έρευνα των δικαστικών αρχών. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διαπίστωσαν στη διάρκεια της παρακολούθησης τηλεφωνικών συνομιλιών μελών της σπείρας – πολλοί από τους οποίους ήταν ήδη κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού – ότι προχωρούσαν σε συνεννοήσεις με γιατρούς και κρατικούς υπαλλήλους ώστε να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης. Ετσι συνέχισαν την έρευνά τους και την παρακολούθηση των τηλεφώνων και μετά τον σχηματισμό της δικογραφίας για την υπόθεση των ναρκωτικών. Μάλιστα κατέγραψαν και τέσσερα βίντεο από τις συναντήσεις για τον χρηματισμό.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι κύκλωμα παρήγε εκατοντάδες ψεύτικες ψυχιατρικές πραγματογνωμοσύνες, ενώ προσέφερε και άλλες διευκολύνσεις στους συλληφθέντες. Ετσι οι ποινικοί «αγόραζαν» πιστοποιητικά ότι είναι τοξικομανείς για να εξασφαλίσουν τη «νοσηλεία» τους στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού που θεωρείται ότι έχει καλύτερες συνθήκες κράτησης αλλά και για να αποφυλακισθούν πρόωρα. Με αποτέλεσμα την ανακύκλωση της εγκληματικότητας με τα «κόλπα» των ψεύτικων πιστοποιητικών και των υποτιθέμενων ψυχιατρικών προβλημάτων. Μάλιστα είχε διαπιστωθεί ότι ένα από τα κύρια πρόσωπα του συγκεκριμένου κυκλώματος είχε προχωρήσει παλαιότερα σε υποβοηθητικές γνωματεύσεις για αλβανούς κακοποιούς, ορισμένοι από τους οποίους ενεπλάκησαν στη δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου το 2017 στην οδό Ασκληπιού.

Το καλοκαίρι του 2018 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών αφαίρεσε τη δικογραφία της υπόθεσης από τη δικαστική λειτουργό που την χειριζόταν αρχικά, ύστερα από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. Η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου βασίσθηκε σε μηνύματα προσωπικού τύπου που αντήλλασσαν -μέχρι τα τέλη του 2017- μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Viber η δικαστική λειτουργός και ένας αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ (με την ιδιότητα του ψυχιάτρου) που εμφανιζόταν εμπλεκόμενος στο κύκλωμα. Οπως αναφέρεται στην απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών «η εμφανιζόμενη στα ανταλλαγέντα μηνύματα υφισταμένη κοινωνική σχέση, πέραν της υπηρεσιακής, δύναται να προκαλέσει υπόνοιες μεροληψίας στο πρόσωπο της ανωτέρω δικαστικής λειτουργού».

Με την πλευρά του αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ να χαρακτηρίζει την δίωξη σε βάρος του «σκόπιμη και εκδικητική ενέργεια για προσωπικούς λόγους με αποτέλεσμα να εκτεθεί υπηρεσιακά και κοινωνικά». Το όνομα του εν λόγω αξιωματικού μνημονεύεται στην εν λόγω δικογραφία που ολοκληρώθηκε τις τελευταίες ημέρες , με απαλλακτική όμως εισήγηση της δικαστικής λειτουργού.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Πλαστά πιστοποιητικά κρατουμένων: Ψυχιάτροι, δικηγόροι και κρατικοί λειτουργοί στο κύκλωμα"

Άγκυρα: Η ανατολική Μεσόγειος είναι θέμα της Τουρκίας

«Υπόθεση των 82 εκατομμυρίων της Τουρκίας» είναι η ανατολική Μέσογειος, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι θέμα της Τουρκίας, είναι αγώνας ενάντια σε εκείνους που ενοχλούνται από την ύπαρξη της Τουρκίας, είναι αγώνας για την ύπαρξη της Τουρκίας» και επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα του δεν προτίθεται να κάνει πίσω στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία, με την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2023, θα έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης 5,4 δισ. κυβικών μέτρων, σημείωσε ο Ντονμέζ σε ομιλία του κατά την τελετή του θεμέλιου λίθου για τη διεύρυνση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου. Θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο από άποψη χωρητικότητας, πρόσθεσε.

«Και μια από τις καλύτερες απαντήσεις σε εκείνους που στρέφονται ενάντια στις δίκαιες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και σε εκείνους που υπερασπίζονται τις απειλές εναντίον της θα έχει δοθεί σήμερα από εδώ. Η Τουρκία δεν βρίσκεται ποτέ χωρίς εναλλακτική», σημείωσε με νόημα ο Τούρκος υπουργός.

Οι Τούρκοι στάθηκαν όρθιοι ενάντια σε αυτούς που προσπάθησαν να κάνουν βήμα αγνοώντας την Τουρκία, υπογράμμισε ο Ντονμέζ για να προσθέσει: «Χάρη σε αυτή τη δύναμη και την πίστη δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου ούτε σε άλλο θέμα για το οποίο πιστεύουμε στην ορθότητά του».

philenews, ΚΥΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Άγκυρα: Η ανατολική Μεσόγειος είναι θέμα της Τουρκίας"

Σύστημα Συναγερμού Πολιτών 112: Δοκιμαστική εκπομπή sms στη Σύρο

Στο πλαίσιο των δοκιμών του έργου 112-Συστήματος Συναγερμού Πολιτών, θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019, στο χρονικό διάστημα από Ω/14:00 έως 16:00, με ευθύνη του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, εκπομπές – μηνύματα της υπηρεσίας Cell Broadcast και SMS στην περιοχή της Σύρου.

Οι εκπομπές Cell Broadcast θα ληφθούν από όσες κινητές συσκευές βρίσκονται εντός της περιοχής και υποστηρίζουν την υπηρεσία εκπομπής κυψέλης (Cell Broadcast) ή/και έχουν γίνει ρυθμίσεις ώστε να είναι ενεργοποιημένη.

Τα μηνύματα θα είναι της μορφής «ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ ΩΩ:ΛΛ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΝΕΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΣΑΣ» .

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύστημα Συναγερμού Πολιτών 112: Δοκιμαστική εκπομπή sms στη Σύρο"

Προκαλούν οι Τούρκοι με NAVTEX λίγο έξω από το Φαληράκι της Ρόδου

Μετά το κοινό μήνυμα Μητσοτάκη και Αναστασιάδη η Τουρκία έδειξε την... διάθεσή της στέλνοντας στο Αιγαίο 11 αεροσκάφη εκ των οποίων τα 8 ήταν μαχητικά, πραγματοποιώντας 60 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου ενώ μια τετράδα από 2 F-16 και δύο F-4 πραγματοποίησε υπέρπτηση στις 14:42 πάνω από τη νήσο Στρογγυλή και τη νήσο Πλάκα σε ύψος 16.000 ποδών.

Όπως αναφέρει το news.gr, τα ίδια αεροσκάφη προχώρησαν σε υπέρπτηση πάνω από τη νήσο Ανθρωποφάγοι, επίσης στα 16.000 πόδια. Το κρεσέντο ξεκίνησε λίγο μετά τις μία το μεσημέρι.

Συγκεκριμένα στις 13:20 τουρκικά μαχητικά μπήκαν στο FIR Αθηνών μεταξύ Χίου και Σάμου. Η ελληνική πολεμική αεροπορία είχε απογειώσει μαχητικά από την Σκύρο που έσπευσαν να συναντήσουν τα τουρκικά. Οι Τούρκοι δεν υπάκουσαν στις υποδείξεις και η πρώτη αερομαχία της ημέρας ξεκίνησε. Η αερομαχία εξελίχθηκε σε δύο με διάρκεια καθώς οι τούρκοι αποχώρησαν τελικά στις 13:55 από την περιοχή μεταξύ Λήμνου και Λέσβου καθώς τα ελληνικά μαχητικά τους είχαν καταδιώξει επίμονα επί μισή ώρα.

Δυστυχώς η μέρα δεν είχε τελειώσει για τα ελληνικά πληρώματα καθώς στις 14:42 και 14:42 τα τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν τις υπερπτήσεις. Λίγα λεπτά μετά, στις 14:49 ξεκίνησε η δεύτερη αερομαχία της ημέρας με ελληνικά F-16 από την Αγχίαλο επί 20 και κάτι λεπτά να προσπαθούν να ωθήσουν τους εισβολείς εκτός FIR.

Τελικά τα τουρκικά μαχητικά βγήκαν από το Αιγαίο στις 15:15 στην περιοχή της Σάμου.

Η ανάπαυλα κράτησε μία ώρα και ένα τέταρτο καθώς στις 16:25 άλλη ομάδα τουρκικών μαχητικών έμπαινε στο Αιγαίο βορειοανατολικά της Χίου.

Ελληνικά F-16 από την Λήμνο απογειώθηκαν και ενεπλάκησαν άμεσα. Στις 16:48 οι τούρκοι είχαν εγκαταλείψει το Αιγαίο μεταξύ Χίου και Λέσβου. Μισή ώρα περίπου αργότερα και συγκεκριμένα στις 17:45 και πάλι βορειοανατολικά της Χίου οι τούρκοι ξαναμπήκαν στο Αιγαίο αλλά και πάλι ελληνικά F-16 τους συνάντησαν και σύντομα τα τουρκικά μαχητικά έφτασαν καταδιωκόμενα μέχρι την περιοχή ανάμεσα σε Χίο και Λέσβο, από όπου και βγήκαν από το Αιγαίο στις 18:05.

Η τουρκική NAVTEX

Η Τουρκία συνεχίζει όμως την πίεση και στην θάλασσα με NAVTEX. Για σήμερα όλα δείχνουν πως τελικά η Άγκυρα θα πραγματοποιήσει την άσκηση που είχε εξαγγείλει μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου αλλά με μια μικρή μονάδα. Για σήμερα στις 23:00 έχει δεσμεύσει μια τριγωνική περιοχή μέχρι αύριο στις 20:00 το βράδυ.

Ένα από τα όρια αυτής της περιοχής, φτάνει λίγο πιο έξω από τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στα ανοιχτά της περιοχής Φαληράκι της Ρόδου.



Παράλληλα μην ξεχνώντας και το πεδίο του επικοινωνιακού πολέμου, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με δραστηριότητες των βατραχανθρώπων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και συγκεκριμένα της ομάδας SAT, συνοδεύοντας με το σχόλιο: «Οι πιο επίλεκτοι κομάντο μας είναι στην SΑΤ. Δεν υπάρχει επιστροφή χωρίς νίκη. Εκτελούν κάθε αποστολή μόλις δοθεί η εντολή.»


newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκαλούν οι Τούρκοι με NAVTEX λίγο έξω από το Φαληράκι της Ρόδου"

Ελεγκτές με μαγιό στα νησιά – Άγριο κράξιμο για την φοροδιαφυγή από Γερμανική εφημερίδα

Ο περίφημος λογαριασμός για καλαμαράκια στη Μύκονο έγινε αφορμή για ρεπορτάζ σε γερμανική εφημερίδα.

«Το φαγητό ήταν νόστιμο, αλλά ο λογαριασμός έκατσε στους πελάτες στο στομάχι: 836,20 ευρώ ζήτησε από Αμερικανούς τουρίστες σερβιτόρος παραλιακού εστιατορίου στη Μύκονο (…) Δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραθεριστές συνεχίζουν να μιλούν για αντίστοιχα θρασύτατα περιστατικά σε ελληνικά νησιά» αναφέρει ρεπορτάζ της Hamburger Abendblatt, το οποίο εστιάζει στο μπαράζ φορολογικών ελέγχων.

«Περίπου 50.000 ελέγχους εξήγγειλαν οι φορολογικές Αρχές για τους καλοκαιρινούς μήνες – στις μεγάλες πόλεις όπως την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά και την Πάτρα αλλά και στα τουριστικά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Προκειμένου να μείνουν απαρατήρητοι, οι φορολογικοί επιθεωρητές περνούν με σορτς και t-shirts από καταστήματα με αναμνηστικά ή ανακατεύονται με τους τουρίστες, φορώντας μαγιό, σε beach bar.

«Ήδη, οι φορολογικές Αρχές καταγράφουν πρώτες επιτυχίες» παρατηρεί το ρεπορτάζ, σημειώνοντας ότι ήδη έχουν διεξαχθεί 7735 έλεγχοι κυρίως σε «εστιατόρια, ξενοδοχεία, μπαρ, ταβέρνες, παρόχους υπηρεσιών και καταστήματα λιανικής πώλησης. Σε μία στις τρεις περιπτώσεις εντοπίστηκαν φορολογικές παραβιάσεις», σημειώνει η γερμανική εφημερίδας που προσθέτει πως «η φοροδιαφυγή θεωρείται μια από τις κύριες αιτίες της ελληνικής κρίσης».

Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής δεξαμενής σκέψης Dianeosis το δημόσιο χάνει ετησίως από τη φοροδιαφυγή έως και 16 δισ. ευρώ, ποσό που, όπως παρατηρεί το ρεπορτάζ, αγγίζει το «6% με 9% του ελληνικού ΑΕΠ».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεγκτές με μαγιό στα νησιά – Άγριο κράξιμο για την φοροδιαφυγή από Γερμανική εφημερίδα"

Αντίθετοι οι δικηγόροι σε διάταξη του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στο νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά τους έμμισθους δικηγόρους (άρθρο 117 του νομοσχεδίου).

Ειδικότερα, ο ΔΣΑ χαρακτηρίζει απαράδεκτη την επίμαχη ρύθμιση του νομοσχεδίου που έχει ήδη κατατεθεί στην Βουλή και ζητεί την απόσυρσή της, γιατί:

· Είναι απολύτως άνιση και άδικη η πρόβλεψη λύσης των συμβάσεων των εμμίσθων δικηγόρων που υπηρετούν στους καταργούμενους φορείς των οποίων οι αρμοδιότητες μεταφέρονται και εντάσσονται στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όταν για το λοιπό προσωπικό προβλέπεται η μεταφορά αυτού στην ιδρυόμενη αρχή.

· Είναι αντίθετες στα άρθρα 42 επ. του Κώδικα Δικηγόρων οι προβλέψεις για λύση των συμβάσεων των εμμίσθων δικηγόρων χωρίς καταβολή της νομίμου αποζημιώσεως.

· Είναι αντίθετες στις διατάξεις των άρθρων 139 επ. του Κώδικα Δικηγόρων οι προβλέψεις για παραπομπή των εμμίσθων δικηγόρων σε Πειθαρχικό Όργανο, έτερο του προβλεπομένου στον Κώδικα Δικηγόρων.

· Είναι αντίθετη στον Κώδικα Δικηγόρων (ιδίως άρθρο 5 περ.γ΄και ε΄) η προβλεπόμενη υποχρέωση των εμμίσθων δικηγόρων, να συλλέγουν και να παραδίδουν στοιχεία από υποθέσεις που άλλοι συνάδελφοί τους έχουν χειριστεί.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντίθετοι οι δικηγόροι σε διάταξη του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος"

Κ. Μητσοτάκης: Επιλέγουμε την ειρήνη, προστατεύουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

«Ζούμε σε μία ταραγμένη περίοδο με προκλήσεις αστάθειας. Το δικό μας μήνυμα είναι σαφές: Καμία παραβατική συμπεριφορά δε θα μείνει αναπάντητη. Επιλέγουμε την ειρήνη και τη συμφιλίωση, αλλά προστατεύουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» είπε από την Κύπρο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο Στρατόπεδο Αντιστράτηγου Σωτηρίου Σταυριανάκου της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) στη Μαλούντα Λευκωσίας.

Όπως τόνισε, Ελλάδα και Κύπρος δεν είναι μόνες τους. «Έχουμε στο πλευρό μας όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Απέστειλαν ήδη ένα πρώτο σαφές μήνυμα ότι η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και οι παράνομες γεωτρήσεις θα έχουν τίμημα και θα επηρεάσουν αρνητικά τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Και δεν είναι μόνο η Ευρώπη, καθώς οι δύο χώρες μας έχουν ισχυρές συμμαχίες στην περιοχή» είπε.

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, «παρά τις ρητορικές εξάρσεις, οι παράνομες γεωτρήσεις απομονώνουν και αποδυναμώνουν την Τουρκία. Η παρουσία μου εδώ σηματοδοτεί τη σαφή στήριξη της Ελλάδας στο απόλυτο δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται το σύνολο των ενεργειακών πόρων εντός της κυπριακής ΑΟΖ».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η Αθήνα ήταν, είναι και παραμένει στο πλευρό της Λευκωσίας και για την επίλυση του Κυπριακού. «Μία λύση χωρίς τρίτους εγγυητές, χωρίς κατοχικά στρατεύματα. Μία λύση που θα έφερνε ευημερία και οφέλη στο σύνολο του κυπριακού λαού, σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους» υπογράμμισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε στεφάνι, ξεναγήθηκε στο μουσείο, πήγε και στο διοικητήριο της ΕΛΚΥΔ. Στο ΚΨΜ του στρατοπέδου δήλωσε περήφανος για την αποστολή που επιτελούν οι αξιωματικοί και οι οπλίτες της ΕΛΔΥΚ. «Φτάνοντας κανείς σε αυτό το στρατόπεδο, συνειδητοποιεί ότι η ιστορία παραμένει ζωντανή, ότι παραμένει παρούσα. Υπενθυμίζει το χρέος μας να τιμούμε τους ήρωες, να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο και να μην εφησυχάζουμε. Βλέπω τα πρόσωπά σας και νιώθω υπερηφάνεια. Σας μεταφέρω τις ευχαριστίες όλων των Ελλήνων που υπηρετείτε εδώ. Είστε η έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης των δύο χωρών και της κοινής υποχρέωσής μας να μεριμνούμε για διαρκή σταθερότητα στο νησί. Σας βεβαιώνω ότι η χώρα σας το αναγνωρίζει και δεν ξεχνά τους νεκρούς της ΕΛΔΥΚ» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Νωρίς το πρωί, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο Β'. Αμέσως μετά επισκέφθηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου κατέθεσε στεφάνι και ξεναγήθηκε στους χώρους των κελιών και στην αίθουσα όπου έγιναν οι απαγχονισμοί των αγωνιστών. Πήγε, επίσης, στο σημείο όπου βρίσκονται οι τάφοι των Κυπρίων ηρώων.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου κείτονται συνολικά 736 πεσόντες. Εκεί είδε το μνημείο της μάνας των αγνοουμένων και ξεναγήθηκε στο ομοίωμα του αεροσκάφους «Noratlas», που έπεσε από φίλια πυρά το 1974 στη μάχη για τη διάσωση του αεροδρομίου Λευκωσίας, το οποίο από τότε έχει παραδοθεί στην ειρηνευτική δύναμη.
Ο πρωθυπουργός επιστρέφει το μεσημέρι στην Αθήνα.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Μητσοτάκης: Επιλέγουμε την ειρήνη, προστατεύουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα"

Πολάκης: Είναι ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ στα «Panama Papers» με offshore;

Ιδιαίτερα αιχμηρός κατά του νέου προέδρου της ΔΕΗ είναι με μία ακόμη ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης.
Ο κ. Πολάκης αναρωτιέται σε ανάρτησή του στο Facebook αν ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ είναι ο ίδιος με αυτόν που φαίνεται να έχει offshore στα Panama papers:
«ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΥΠ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ :
Αυτός ο Γεώργιος Στάσσης απόφοιτος του κολλεγίου και του Χάρβαρντ που δούλεψε και στη Ρουμανία και διορίστηκε πρόεδρος στη ΔΕΗ ,είναι ο ίδιος με αυτόν που έχει offshore στα Panama papers ή πρόκειται για συνωνυμία;;;;;;
ΥΓ αναπαράγω από Μιχάλη Παπαδόπουλο the Faq».
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Πολάκης: Είναι ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ στα «Panama Papers» με offshore;"

Βρούτσης: Τελευταία προθεσμία για τις 120 δόσεις και restart στον επανυπολογισμό συντάξεων

Δεν θα δοθεί παράταση στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία. Η προθεσμία λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου. Βρούτσης: Είναι η τελευταία ευκαιρία. Restart στον επανυπολογισμό των συντάξεων ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας. Συμβολαιογράφος με εισφορές… πάνω από 7 εκατ. ευρώ θα έπαιρνε σύνταξη 23.000€.

Προθεσμία έως τις 30 Σεπτεμβρίου να ενταχθούν στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις έχουν όσοι χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία, αφού παράταση δεν πρόκειται να δοθεί. Το ενδεχόμενο να παραταθεί ο χρόνος ένταξης στη ρύθμιση απέκλεισε κατηγορηματικά ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, που προανήγγειλε και αλλαγές στον επανυπολογισμό για τις συντάξεις μετά το σάλο που προκλήθηκε από την αποκάλυψη πως κάποιοι θα έπαιρναν σύνταξη 24.000€.

«Είναι η τελευταία ευκαιρία» είπε ο Γιάννης Βρούτσης μιλώντας την Τρίτη (30.07.2019) στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1. Η προθεσμία λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου και παράταση δεν πρόκειται να δοθεί διεμήνυσε και κάλεσε όσους έχουν χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία να εκμεταλλευθούν τις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις που έρχονται.

Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι για τα χρέη στα Ταμεία, οι αλλαγές που θα γίνουν στη ρύθμιση και θα έρθουν με διάταξη στο διυπουργικό νομοσχέδιο, θα προβλέπουν μείωση του επιτοκίου από το 5% στο 3%. Η κατώτατη δόση είναι στα 50 ευρώ και στα 30€ για τους αγρότες.

Μάλιστα, απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης στην προθεσμία για ένταξη στις 120 δόσεις για χρέη στα Ταμεία αν και, όπως είπε, μέχρι στιγμής η ρύθμιση δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, αφού μόλις 80.000 οφειλέτες έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση.

Παράλληλα, ο Γιάννης Βρούτσης αν και παραδέχθηκε ότι η μη εκκαθάριση των χρεών οφείλεται σε παθογένεια του συστήματος, ανακοίνωσε ότι μόλις χθες εκκαθαρίστηκαν 700.000.000 οφειλών του 2017 και 80.000.0000 του 2018. Πρακτικά σημαίνει αυτό ότι, τα χρέη του 2017 έχουν τακτοποιηθεί και οι οφειλέτες μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να γίνει το ίδιο και για το 2018.

Οι χρυσές συντάξεις και το… restart

Φυσικά δεν ήταν δυνατόν να μη γίνει αναφορά και στο θέμα των ημερών που έχει προκαλέσει σάλο και θύελλα αντιδράσεων. Και δεν είναι άλλο από τις «χρυσές» συντάξεις που επρόκειτο να πάρουν κάποιοι από τον ΕΦΚΑ, συντάξεις που έφταναν ακόμη και τις 24.000€.

«Ευτυχώς με ενημέρωσαν οι υπηρεσίες και το πρόλαβα. Σήμερα θα καταβάλλονταν οι συντάξεις και θα το μαθαίναμε μετά από χρόνια», είπε ο Γιάννης Βρούτσης, επαναλαμβάνοντας πως «δυστυχώς δεν το προλάβαμε, λίγες υψηλές συντάξεις καταβλήθηκαν». Δεν ήταν, όμως, σε θέση να πει πόσες ήταν αυτές οι συντάξεις.

«Αναζητώ στοιχεία για το πόσες είχαν δοθεί, πόσες εκκρεμούσαν», είπε, ενώ όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου και του Τάσου Πετρόπουλου περί fake news τους κατηγόρησε για «θράσος».

Μάλιστα, έκανε αναφορά και σε έγγραφο που φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα Τα Νέα, με ημερομηνία 10 Ιουλίου 2018, στο οποίο αναφέρεται πως συμβολαιογράφος θα έπαιρνε μικτή σύνταξη ποσό: 23.008,84 ευρώ.

Κατά τον Γιάννη Βρούτση, οι υψηλές συντάξεις δόθηκαν βάσει λαθών στον επανυπολογισμό και προανήγγειλε «restart στο σύστημα επανϋπολογισμού». «Θα φέρω διάταξη με οροφή. Δεν μπορώ να αφήσω να δοθούν συντάξεις των 15.000 ευρώ», είπε επίσης ο Γιάννης Βρούτσης.

Ο ΕΦΚΑ και τα ψηφιακά έγγραφα

«Δεν υπάρχουν πλεονάσματα στον ΕΦΚΑ», τόνισε ο υπουργός Εργασίας, σημειώνοντας, αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, πως κύριες, επικουρικές και εφάπαξ «ξεπερνούν τις 470.000».

«Το πρόβλημα δε θα λυθεί μέσω του ανθρώπινου δυναμικού. Πρέπει να λυθεί με άλλο τρόπο», είπε για να προτείνει ως λύση την ψηφιακή σύνταξη. Όπως πρόσθεσε «από 1η Ιουνίου 2020 το 1/3 των νέων συντάξεων θα βγει ψηφιακά. Την επόμενη τριετία θα βγαίνουν όλες οι συντάξεις ψηφιακά».

Αναφορικά με το νομικό μέρος του ζητήματος είπε πως, το σύστημα θα ονομάζεται «ΑΤΛΑΣ ψηφιακή σύνταξη» και θα υπαχθεί σε νομοσχέδιο που θα είναι έτοιμο τον Νοέμβριο. Έκανε μάλιστα γνωστό πως, «τμήμα των εκκρεμών συντάξεων θα ενσωματωθεί στο ψηφιακό σύστημα».

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι, όπως είπε ο Γιάννης Βρούτσης, όλη η διαδικασία να γίνεται αυτόματα, όπως με το taxis. Επίσης, προανήγγειλε ότι ο ΑΜΚΑ θα ενσωματωθεί σε όλα τα δημόσια έγγραφα ψηφιακά, μέσω διάταξης σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Ερωτηθείς για τις συντάξεις χηρείας είπε πως «αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης το να επανέλθουν στο επίπεδο του 2014».

Σχετικά, τέλος, με τον κατώτατο μισθό και το ενδεχόμενο αύξησής του μέσα στο 2019, είπε πως «για φέτος έχει αυξηθεί φέτος ο κατώτατος μισθός». Όμως, «για κάθε χρόνο από του χρόνου, έχουμε πει ότι, θα ακολουθήσει το ρυθμό του ΑΕΠ, διπλάσιο της ανάπτυξης κάθε φορά».

Δείτε όλα όσα είπε ο Γιάννης Βρούτσης



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρούτσης: Τελευταία προθεσμία για τις 120 δόσεις και restart στον επανυπολογισμό συντάξεων"

Γ. Κατρούγκαλος: Δεν υπήρξαν ποτέ συντάξεις των 20.000 ευρώ

Διαψεύδει ότι υπάρχουν συντάξεις της τάξης των 24.000 ευρώ μηνιαίως ο πρώην υπουργός και τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, κάνοντας λόγο για «αντεστραμμένη πραγματικότητα» σχετικά με τις περιπτώσεις ασφαλισμένων για τους οποίους έχουν εκδοθεί ή ήδη λαμβάνουν συντάξεις-«μαμούθ», όπως καταγγέλλει και έφερε στην επιφάνεια ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι «δεν υπήρξαν ποτέ συντάξεις των 20.000 ευρώ. Ο ίδιος ο ασφαλιστικός νόμος -ο λεγόμενος νόμος Κατρούγκαλου- ακριβώς επειδή προβλέπει ανώτατο όριο εισφορών και συνδέει τις εισφορές με τις συντάξεις, προκύπτει από τον νόμο αυτό ένα πλαφόν ανώτατης σύνταξης γύρω στις 3.000 ευρώ».

Διευκρινίζοντας επισήμανε ότι «ο νόμος, όμως, δεν είχε μόνο να φροντίσει για το μέλλον, είχε να αντιμετωπίσει και περιπτώσεις στο παρελθόν πολλαπλών εισφορών, σε πολλά ταμεία. Θυμίζω ότι στο παρελθόν δεν έπαιρνε ο κόσμος μία σύνταξη, όπως θα παίρνει στο εξής. Ή έπαιρνε πολλές φορές και πολλές συντάξεις, αν ήταν για παράδειγμα και δικηγόρος και δημοσιογράφος και έδινε εισφορές σε δύο ταμεία».

Και πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος: Είχαμε φτάσει στο παρελθόν να υπάρχουν συνταξιούχοι που έπαιρναν μέχρι και δέκα συντάξεις. Επειδή δε θέλαμε να είμαστε άδικοι, λοιπόν, για αυτές τις περιπτώσεις του παρελθόντος προβλέφθηκε μεταβατικά το εξής: Όποιος πλήρωνε μεγαλύτερες εισφορές από αυτές που προβλέπει ο νόμος, να παίρνει και μεγαλύτερη σύνταξη. Είπαμε ότι για κάθε 1% παραπάνω εισφορά που έδινε, να προσαυξάνεται το ποσό της σύνταξής του κατά 0,75% της μονάδας. Έχω ακούσει τον ισχυρισμό ότι με αυτόν τον τρόπο δεν μπήκε ανώτατο όριο και μπορεί να είχαμε υψηλές συντάξεις. Θυμίζω ότι ακριβώς επειδή στο παρελθόν υπήρχε η δυνατότητα των ανθρώπων αυτών με τις πολλαπλές εισφορές να αθροίζουν συντάξεις, δεν υπήρχε για αυτούς κανένα πλαφόν, γιατί υπήρχε μεν ατομικό όριο στις ατομικές συντάξεις, όχι όμως στο άθροισμα των συντάξεων».

Σχετικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις βελτιώσεις στην ρύθμιση οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «τα θετικά μέτρα θα τα ψηφίσουμε, αλλά είναι σημαντικό να εξακολουθούμε να έχουμε ισορροπία στα δημόσια οικονομικά, να μην επιτρέψουμε στη Νέα Δημοκρατία να επαναλάβει αυτό που έκανε το 2009, να παραδώσει ένα έλλειμμα της τάξης του 15% και των 24 δισεκατομμυρίων, γιατί αυτό καταλήγει πάλι ο ελληνικός λαός να το πληρώσει».

Όσον αφορά τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι πρέπει να γίνει ένα μαζικότερο κόμμα, να πάψει να είναι ένα κόμμα του 4% και να ανταποκριθεί στην εμπιστοσύνη του 32% του ελληνικού λαού.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Κατρούγκαλος: Δεν υπήρξαν ποτέ συντάξεις των 20.000 ευρώ"

Άγρια συμπλοκή στην πλατεία Εξαρχείων

Σε άγρια συμπλοκή κατέληξε, για ακόμη μια φορά όπως δείχνουν όλα, η διαμάχη μεταξύ συμμοριών εμπόρων ναρκωτικών στα Εξάρχεια.

Αργά χθες το απόγευμα, αλλοδαποί, κυρίως Αλγερινοί – Μαροκινοί ενεπλάκησαν σε καυγά πάνω στη πλατεία Εξαρχείων. Ακολούθησε άγριος ξυλοδαρμός μεταξύ, τουλάχιστον, 20 ατόμων.
Στη θέα των αστυνομικών που έφτασαν στη πλατεία, οι αλλοδαποί άρχισαν να τρέχουν για να εξαφανιστούν και μάλιστα ένας από αυτούς προσπάθησε να κρυφτεί σε ένα σχολείο μπαίνοντας στην αυλή.

Ακολούθησε καταδίωξη και συνελήφθη, ενώ ακόμη ένας αλλοδαπός συνελήφθη μέσα στο αυτοκίνητό του την ώρα που προσπαθούσε να διαφύγει.

Πάνω στον δεύτερο από τους συλληφθέντες βρέθηκε μικρή ποσότητα ναρκωτικών.

cnn
Διαβάστε Περισσότερα » "Άγρια συμπλοκή στην πλατεία Εξαρχείων"

Χρυσές συντάξεις: Συμβολαιογράφος θα έπαιρνε πάνω από 23.000€ – Έγγραφο

Ένα έγγραφο του ΕΦΚΑ με ημερομηνία 10 Ιουλίου 2018 έρχεται στο φως και γίνεται το νέο… επεισόδιο στο σάλο με τις «χρυσές» συντάξεις.

Το έγγραφο, που δημοσιεύουν σήμερα (30.07.2019) Τα Νέα, είχε σταλεί πριν από έναν χρόνο από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Παροχών προς τη γενική διευθύντρια συντάξεων του ΕΦΚΑ και αναφερόταν στις συντάξεις των συμβολαιογράφων.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι «συμβολαιογράφος με συντάξιμες αποδοχές 40.648,30 ευρώ και καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές 7.804.473,80 ευρώ με βάση το νέο νόμο και την αρχή της ανταποδοτικότητας θα λάβει μικτή σύνταξη ποσό: 23.008,84 ευρώ».



Ο νόμος Κατρούγκαλου δεν προέβλεπε πλαφόν για τις ανώτατες συντάξεις και κάπως έτσι, όπως αποκαλύφθηκε πριν από μερικές μέρες, είχαν εκδοθεί συντάξεις που ξεπερνούσαν (όπως στην περίπτωση του συμβολαιογράφου που αναφέρεται στο έγγραφο) τις 23.000 ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σταμάτησε την έκδοση των συντάξεων αυτών, αλλά κάποιες εκδόθηκαν αφού οι υπηρεσίες του υπουργείου δεν πρόλαβαν να τις σταματήσουν.

Πλέον, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να μπει όριο στις ανώτατες συντάξεις και αυτό θα γίνει με διάταξη που θα κατατεθεί. Ο Γιάννης Βρούτσης προανήγγειλε και αλλαγές στον επανυπολογισμό των συντάξεων ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια… φαινόμενα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρυσές συντάξεις: Συμβολαιογράφος θα έπαιρνε πάνω από 23.000€ – Έγγραφο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news