facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 11 Μαρτίου 2023

Ακάρ για ελληνοτουρκικά: «Θετικές και εποικοδομητικές συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας»

Για θετικές και εποικοδομητικές συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας κάνει λόγο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Ο Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξή του στο CNN Turk, αναφέρεται στην ελπίδα για εξεύρεση «λύσεων με ειρηνικά μέσα» μεταξύ των δύο χωρών.

Τι ανέφερε ο Ακάρ για τα ελληνοτουρκικά

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στις σχέσεις με την Ελλάδα τονίζοντας: «Διεξάγουμε θετικές και εποικοδομητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Τους είπαμε ότι είμαστε υπέρ του διαλόγου. Υπήρξε ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα, μεταφέραμε τη θλίψη μας. Ελπίζουμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα με ειρηνικά μέσα στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας» τόνισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Σε ερώτηση για το θέμα των F-16, ο Ακάρ τόνισε: «Έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας και περιμένουμε το ίδιο από τους συμμάχους μας. Έχουμε παρατηρήσει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει θετική άποψη. Οι δηλώσεις μέχρι στιγμής είναι θετικές. Θετικές δηλώσεις γίνονται και στον Λευκό Οίκο και στο Πεντάγωνο.

Υπάρχουν αρνητικές δηλώσεις από ορισμένα μέλη του Κογκρέσου. Θέλουμε να επικρατήσει η κοινή λογική. Πρέπει να προσεγγίσουν το πρόβλημα ορθολογικά. Μια ισχυρή Τουρκία σημαίνει ένα ισχυρό ΝΑΤΟ. Όλοι πρέπει να έρθουν στα λογικά τους.

Μας απέκλεισαν, αντίθετα προς το δίκαιο, από το πρόγραμμα F-35, κάτι που δεν είναι ηθικό. Οι συνομιλίες και οι συζητήσεις συνεχίζονται. Στις 18 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Ουάσιγκτον».

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Ακάρ για ελληνοτουρκικά: «Θετικές και εποικοδομητικές συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας»"

Απόφαση ΑΔΕΔΥ για Γενική Απεργία με τη ΓΣΕΕ την Πέμπτη

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., σύμφωνα με την εξουσιοδότηση που έλαβε από το Γενικό Συμβούλιο, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Πανδημοσιοϋπαλληλικής Πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης για την Πέμπτη 16 Μαρτίου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, ενώνοντας τη φωνή των δημοσίων υπαλλήλων με αυτή των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα για να απαιτήσουμε με τη γενική πανεργατική απεργία:

  • να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους.
  • να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος.

Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση η ΑΔΕΔΥ τονίζει: «Το έγκλημα των Τεμπών δε θα συγκαλυφθεί. Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Απόφαση ΑΔΕΔΥ για Γενική Απεργία με τη ΓΣΕΕ την Πέμπτη"

Φαρμακονήσι: Πέντε νεκροί, έντεκα διασωθέντες και αγνοούμενοι σε ναυάγιο

Νέο ναυάγιο με παράνομους μετανάστες σημειώθηκε στο Φαρμακονήσι. Έως τώρα έχουν διασωθεί 11 άτομα, έχουν περισυλλεγεί 5 σοροί, ενώ υπάρχουν αρκετοί αγνοούμενοι.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί του Σαββάτου επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, για τον εντοπισμό αγνοούμενων στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου

Η Λιμενική Αρχή Λέρου ενημερώθηκε από στρατιωτικό παρατηρητήριο της νήσου Φαρμακονησίου για την ύπαρξη πέντε αλλοδαπών στην ξηρά.

Κατόπιν ενημέρωσης του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ./Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από το αντίστοιχο Κέντρο της Άγκυρας, από τις τουρκικές αρχές έχουν μέχρι στιγμής περισυλλεγεί έντεκα άτομα από λέμβο καθώς και πέντε σοροί εντός τουρκικών χωρικών υδάτων

Σύμφωνα με μαρτυρία των διασωθέντων, τριάντα ένα άτομα επέβαιναν σε λέμβο προερχόμενη από τα τουρκικά παράλια, η οποία παρουσίασε εισροή νερού, εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, στην θαλάσσια περιοχή δίπλα στην οριογραμμή.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φαρμακονήσι: Πέντε νεκροί, έντεκα διασωθέντες και αγνοούμενοι σε ναυάγιο"

4 στους 10 φορολογούμενους προσφεύγουν στη δικαιοσύνη – Πόσοι δικαιώνονται

Το 26,75% των φορολογουμένων που κατέθεσαν το 2022 προσφυγές στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ, για να αμφισβητήσουν αποφάσεις επιβολής φόρων και προστίμων που εκδόθηκαν σε βάρος τους από τις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα, δικαιώθηκαν μερικώς ή ολικώς και γλίτωσαν από την πληρωμή σημαντικών ποσών.

Συνολικά, καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετούς περιόδου 20132022 κατά την οποία λειτούργησε η ΔΕΔ το ποσοστό των φορολογουμένων που δικαιώθηκαν μερικώς ή ολικώς από τη συγκεκριμένη υπηρεσία ανέρχεται σε 23,8%. Από την άλλη πλευρά, το 40,72% των φορολογουμένων που έχουν προσφύγει στη ΔΕΔ αναγκάστηκαν να προσφύγουν στη συνέχεια στα διοικητικά δικαστήρια, καθώς οι προσφυγές τους απορρίφθηκαν. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της η ΑΑΔΕ:

Το 2022 υποβλήθηκαν στη ΔΕΔ 7.862 ενδικοφανείς προσφυγές, εκ των οποίων περαιώθηκαν οι 7.363. Από τις περαιωθείσες αυτές προσφυγές οι 1.970 (ποσοστό 26,75%) έγιναν μερικώς ή ολικώς δεκτές, οι 4.778 απορρίφθηκαν αφού εξετάστηκαν, οι 21 τέθηκαν στο αρχείο λόγω παραίτησης των προσφυγόντων και οι 594 απορρίφθηκαν σιωπηρώς, επειδή εξέπνευσε η 4μηνη προθεσμία εξέτασης. Συνολικά, οι απορριφθείσες προσφυγές ανήλθαν σε 5.372 και αντιστοιχούν σε ποσοστό 72,96% των υποβληθεισών.

Τη δεκαετία 2013-2022 υποβλήθηκαν στη ΔΕΔ 81.682 ενδικοφανείς προσφυγές εκ των οποίων περαιώθηκαν οι 77.892. Από τις περαιωθείσες αυτές προσφυγές οι 18.607 (ποσοστό 23,88%) έγιναν μερικώς ή ολικώς δεκτές, οι 40.899 απορρίφθηκαν αφού εξετάστηκαν, οι 610 τέθηκαν στο αρχείο λόγω παραίτησης των προσφυγόντων και οι 14.670 απορρίφθηκαν σιωπηρώς, επειδή εξέπνευσε η 4μηνη προθεσμία εξέτασης. Συνολικά, οι απορριφθείσες προσφυγές ανήλθαν σε 55.569 και αντιστοιχούν σε ποσοστό 71,34% των προσφυγών που περαιώθηκαν.

Το 2022, οι απορριπτικές αποφάσεις της ΔΕΔ που προσβλήθηκαν με προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια ανήλθαν σε 4.132, ενώ συνολικά στη δεκαετία 2013-2022 οι απορριπτικές αποφάσεις της ΔΕΔ για τις οποίες ασκήθηκαν δικαστικές προσφυγές ανήλθαν σε 30.622. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι το πρόβλημα της συσσώρευσης δεκάδων χιλιάδων εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων στα δικαστήρια της χώρας εξακολουθεί να υπάρχει παρά τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας των φορολογουμένων να υποβάλλουν ενδικοφανείς προσφυγές στη ΔΕΔ.

Κι αυτό διότι χιλιάδες φορολογούμενοι θεωρούν ότι και η ΔΕΔ τους αδίκησε και αποφασίζουν να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την ανατροπή των πράξεων της Φορολογικής Διοίκησης στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια. Στις 30.622 ενδικοφανείς προσφυγές για τις οποίες οι αποφάσεις προσβλήθηκαν στα διοικητικά δικαστήρια περιλαμβάνονται και ολικώς και μερικώς απορριφθείσες. Και αυτό διότι υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που δεν ικανοποιήθηκαν από τις αποφάσεις της ΔΕΔ, επειδή δεν έκαναν δεκτά όλα τα αιτήματά τους αλλά μόνο ορισμένα.

Πάντως, χωρίς τη συμβολή της ΔΕΔ, οι προσφυγές στα φορολογικά δικαστήρια θα ήταν δεκάδες χιλιάδες περισσότερες.

Μόνιμη Επιτροπή Εξωδικαστικής Επίλυσης Διαφορών

Με δεδομένη τη συνέχιση της συσσώρευσης μεγάλου αριθμού φορολογικών υποθέσεων στα διοικητικά δικαστήρια, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα προχωρήσει σε μία ακόμη προσπάθεια αποσυμφόρησης των δικαστηρίων, θεσμοθετώντας τη μονιμοποίηση της Επιτροπής Εξωδικαστικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, η οποία συστάθηκε εκτάκτως και προσωρινά με νόμο του 2020.

Η Επιτροπή αυτή έχει την αρμοδιότητα ακόμη και να διαγράφει πλήρως ποσά φόρων, προστίμων, προσαυξήσεων και τόκων που επιβλήθηκαν σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες, εφόσον κρίνει ότι, με βάση την ήδη υφιστάμενη νομολογία, η οποία έχει διαμορφωθεί με βάση προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις επί παρομοίων υποθέσεων, το δικαίωμα του Δημοσίου να επιβάλλει φόρους και άλλες πρόσθετες επιβαρύνσεις, κατόπιν φορολογικού ελέγχου, έχει υποπέσει σε παραγραφή ή εφόσον διαπιστώσει ότι οι καταλογισμοί έγιναν εσφαλμένα λόγω πρόδηλης έλλειψης φορολογικής υποχρέωσης.

Επιπλέον, η Επιτροπή αυτή έχει το δικαίωμα να μειώνει τα ποσά των πρόσθετων φόρων, των τόκων, των προσαυξήσεων και των προστίμων που έχουν επιβληθεί σε φορολογούμενους, εφόσον κρίνει ότι τα ποσά αυτά καταλογίστηκαν εσφαλμένα, λόγω αριθμητικού λάθους ή εφόσον διαπιστώνει ότι πρέπει να εφαρμοστεί αναδρομικά ευμενέστερη φορολογική κύρωση. Προσφυγές φορολογουμένων στην Επιτροπή, οι οποίες συνοδεύονται από αιτήματα μόνο για μειώσεις των καταλογισθέντων ποσών πρόσθετων φόρων, τόκων, προσαυξήσεων και προστίμων γίνονται επίσης δεκτές. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η Επιτροπή δεν διαγράφει ολοσχερώς ή απλώς μειώνει τα καταλογισθέντα ποσά απαιτεί από τους προσφυγόντες φορολογουμένους να εξοφλήσουν τα «κουρεμένα» ποσά, πληρώνοντας άμεσα το 30% ως προκαταβολή και εξοφλώντας το υπόλοιπο 70% είτε εφάπαξ με έκπτωση 75% είτε σε 2 έως 24 μηνιαίες δόσεις με εκπτώσεις από 35% έως 65%.

Οι υποθέσεις που μπορούν να παραπεμφθούν στην Επιτροπή Εξωδικαστικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών είναι αυτές που εκκρεμούν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ή των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "4 στους 10 φορολογούμενους προσφεύγουν στη δικαιοσύνη – Πόσοι δικαιώνονται"

Γέφυρα Σερβίων: Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων λόγω ρωγμών - Οι εναλλακτικές διαδρομές

Απαγόρευση της κυκλοφορίας παντός είδους οχημάτων με μεικτό βάρος άνω των 3,5 τόνων στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων ισχύει από σήμερα το βράδυ, έπειτα από το πρόβλημα που διαπιστώθηκε στους δύο από τους τέσσερις τένοντές της, μεταξύ του έκτου και έβδομου βάθρου.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας, η απόφαση απαγόρευσης κυκλοφορίας ελήφθη από τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κοζάνης.

«Οι ζημιές αφορούν σε σοβαρές ρωγμές που διαπιστώθηκαν κατά την -εκτεταμένη και αναλυτική με ειδικό εξοπλισμό- τεχνική επιθεώρηση που πραγματοποίησαν το φθινόπωρο της περασμένης χρονιάς, ο μηχανικός της Εγνατίας Οδού Α.Ε., Παναγιώτης Πανέτσος με τον καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνο Κατάκαλο.

Σύμφωνα με τον κ. Κατάκαλο, οι ζημιές που προκαλούν εντύπωση για την έντασή τους, προκλήθηκαν πριν από πολλά χρόνια εξαιτίας ισχυρών πιέσεων, που ασκήθηκαν στα σημεία αυτά και ξεπέρασαν τους 350 τόνους τοπικά» αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στις 9 Μαρτίου, με αφορμή την επιθεώρηση που πραγματοποίησε ο περιφερειάρχης, Γεώργιος Κασαπίδης, στις εργασίες ενίσχυσης του συγκεκριμένου τμήματος της γέφυρας, από κοινού με τον καθηγητή του ΑΠΘ, Κωνσταντίνο Κατάκαλο.

Οι εργασίες ενίσχυσης -αναφερόταν στην ανακοίνωση- θα διαρκέσουν όλο τον Μάρτιο και θα ολοκληρωθούν τον Απρίλιο, οπότε και αναμένεται να δοθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία η γέφυρα (σ.σ. με βάση νεώτερες πληροφορίες, ωστόσο, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής επισήμως, δεν αποκλείεται να παραταθούν).

Με βάση την ίδια ανακοίνωση, η τελευταία επιθεώρηση της γέφυρας είχε γίνει το 1995, έπειτα από τον σεισμό του Μαΐου εκείνης της χρονιάς, ενώ «μετά τις εργασίες επισκευής των σοβαρών ρωγμών, θα ακολουθήσει μεγάλη συνολική συντήρηση της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων».

Υπενθυμίζεται ότι η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, που δόθηκε στην κυκλοφορία το 1975, είναι μία από τις μακρύτερες γέφυρες στην Ελλάδα, μήκους σχεδόν 1,4 χιλιομέτρων. Η γέφυρα αποτελεί τμήμα της Εθνικής Οδού Κοζάνης - Λάρισας και βρίσκεται 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κοζάνης και 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Σερβίων.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας:

-Η κυκλοφορία των οχημάτων με μεικτό βάρος άνω των 3,5 τόνων και μέγιστο ύψος 4 μέτρων, τα οποία είτε έχουν αναχωρήσει από περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης είτε έχουν ως προορισμό αυτές, θα διεξάγεται ως εξής: από το 30ό χλμ της Εθνικής Οδού Κοζάνης-Λάρισας (διασταύρωση Αυλών) προς Αυλές- Γούλες- Ρύμνιο- Γέφυρα Ρυμνίου- υπό χαρακτηρισμό οδικό δίκτυο- Καισαρειά (περιφερειακή οδός)- Επαρχιακή Οδό Άνω Κώμης-Καισαρειάς. Στη συνέχεια, εκ νέου είσοδος στο υπό χαρακτηρισμό οδικό δίκτυο προς διασταύρωση με τη Δημοτική Οδό Κοζάνης-Καρυδίτσας- αριστερά προς Καρυδίτσα-δεξιά προς Δημοτική Οδό Καρυδίτσας-Λευκόβρυσης- Επαρχιακή Οδός Κοζάνης-Αιανής- Κυκλικός Κόμβος εισόδου πόλεως Κοζάνης- Βατερό- Ενωτική Οδός ή Εγνατία Οδός και αντιστρόφως.

-Η κυκλοφορία των οχημάτων αυτού του είδους με κατεύθυνση από Λάρισα προς Κοζάνη και αντίστροφα, θα διεξάγεται μέσω της Εγνατίας Οδού, είτε προς Γρεβενά είτε προς Βέροια.

-Στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, το πλάτος κυκλοφορίας περιορίζεται στα τέσσερα μέτρα και το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας ορίζεται στα 40χλμ/ ώρα.

-Η κυκλοφορία των λοιπών οχημάτων στην Εθνική Οδό Κοζάνης- Λάρισας, διεξάγεται κανονικά, «ρυθμιζόμενη από τους υφιστάμενους φωτεινούς σηματοδότες για την εναλλακτική μονοδρόμηση της οδού «από την Χ/Θ 18+900 έως την Χ/Θ 20+300 (Υψηλή Γέφυρα Σερβίων)».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γέφυρα Σερβίων: Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων λόγω ρωγμών - Οι εναλλακτικές διαδρομές"

Τέμπη: Τα νέα ηχητικά ντοκουμέντα μετά την τραγωδία

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 600 ηχογραφημένα αρχεία, δίνουν την εικόνα της κατάστασης που επικρατούσε πριν την φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, με τον προφυλακισμένο σταθμάρχη να εμφανίζεται σε πολλά σημεία, σα να είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Στα νέα ντοκουμέντα που δημοσιεύει το «Πρώτο Θέμα» περιλαμβάνονται οι διάλογοι του σταθμάρχη τόσο με συναδέλφους του που προσπαθούν να βγάλουν άκρη και να καταλάβουν τι έχει συμβεί όσο και με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική. Όλα αυτά, λίγα λεπτά μετά την τραγωδία που στοίχισε 57 ανθρώπινες ζωές.

«Το 62 ακούει»;

Στις 23.27, περίπου 6 λεπτά μετά το δυστύχημα δηλαδή, ο σταθμάρχης της Λάρισας είναι σε αμηχανία. Προσπαθεί να επικοινωνήσει ο ίδιος με το Intercity. Το 62…

Σταθμάρχης Λάρισας: Το 62 ακούει;

Φυσικά οι μηχανοδηγοί του 62 δεν απαντούν γιατί έχει γίνει το δυστύχημα, με θύματα και τους ίδιους.

Ο σταθμάρχης καλεί ανήσυχος, την συνάδελφό του στους Νέους Πόρους, Ελένη Ζ…

Σταθμάρχης Λάρισας: Ελένη για φώναξε λίγο το 63503 (εμπορικό τρένο με το οποίο συγκρούστηκε το Intercity).

Ελένη Ζ: Το 63503; Το 63503 ακούει τους Νέους Πόρους; Τίποτα.

Σταθμάρχης Λάρισας: Πω, πω, κάτι έχει γίνει τώρα και δε μου αρέσει αυτό.

Ελένη Ζ: Βασίλη, ξέρεις τους μηχανοδηγούς.

Σταθμάρχης Λάρισας: Όχι, δεν ξέρω!

Ελένη Ζ: Πάρε λίγο τον Επιβατικό Θεσσαλονίκης να μάθουμε για την 63503 τουλάχιστον.

Σταθμάρχης Λάρισας: Μήπως τους ξέρει ο Δ.Χ.;

Ελένη Ζ: Μίλησα και μου είπε: Τι συμβαίνει, γιατί δεν έχει ρεύμα. Και μου το έκλεισε μετά.

Σταθμάρχης Λάρισας: Γιατί κι εδώ πέρα δεν έχει ρεύμα το προάστιο.

Ελένη Ζ: Ω ρε πού***! Δεν είναι καλό αυτό.

Σταθμάρχης Λάρισας: Ναι, το ξέρω, ναι.

«Έχουμε εκτροχιασμό! ΑΜΑΝ!»

Από την Πυροσβεστική, καλούν τον σταθμάρχη Λάρισας για να του πουν για το δυστύχημα το οποίο στην αρχή, θεωρήθηκε εκτροχιασμός. Ο σταθμάρχης απαντάει με ένα ΑΜΑΝ ξαφνιασμένος.

Σταθμάρχης Λάρισας: Ναι.

Πυροσβεστική: Ναι, γεια σας. Το γνωρίζετε; Έχουμε εκτροχιασμό τρένου κοντά στο μνημείο του ΠΑΟΚ.

Σταθμάρχης Λάρισας: Αμάν!

Πυροσβεστική: Ναι. Πρέπει να κλείσετε ρεύματα, οτιδήποτε, δεν ξέρω κι εσείς τι πρέπει να κάνετε, στέλνω δυνάμεις εγώ.

Σταθμάρχης Λάρισας: Έχει εκτροχιασμό τρένου εκεί;

Πυροσβεστική: Ναι.

Σταθμάρχης Λάρισας: Καλώς.

Πυροσβεστική: Είναι στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη και προς τη θάλασσα και λίγο, δείτε λίγο, δείτε τα δρομολόγια λίγο, εντάξει;

Σταθμάρχης Λάρισας: Ναι, ναι έγινε. Εντάξει.

Ωχ Παναγία μου!

Ο σταθμάρχης Λάρισας παίρνει ξανά την συνάδελφό του στους Νέους Πόρους, Ελένη Ζ. και της ζητάει να προσπαθήσει κι εκείνη, ξανά, να μιλήσει με τους μηχανοδηγούς του Intercity.

Σταθμάρχης Λάρισας: Ελένη, φώναξε λίγο το 62.

Ελένη Ζ: 62 ακούει τους Νέους Πόρους; … Δεν είναι καλό αυτό να ξέρεις.

Σταθμάρχης Λάρισας: Ξέρω ναι. Γιατί με πήρε ο ρυθμιστής έλξης ότι κάτι πρόβλημα έχει εκεί και λέει ότι κάποιος πήρε, έχει εκτροχιασμένο…

Ελένη Ζ: Με παίρνει ο ρυθμιστής, κλείσε λίγο Βασίλη.

Σταθμάρχης Λάρισας: …ότι έχει τρένο εκτροχιασμένο και πήρε φωτιά.

Ελένη Ζ: Ωχ Παναγία μου! Περίμενε…

Σταθμάρχης Λάρισας: Κλείσε, κλείσε. Άντε, πάρε.

«Δεν ξέρω κι εγώ τίποτα»

Αλλά και στη συνομιλία του με την Αστυνομία, ο σταθμάρχης Λάρισας, θα εμφανιστεί… ανήξερος.

Αστυνομία: Ναι, από το 100. Με ακούτε;

Σταθμάρχης Λάρισας: Ναι. Σας ακούω.

Αστυνομία: Έχετε εικόνα τι ακριβώς έχει συμβεί;

Σταθμάρχης Λάρισας: Δεν ξέρω. Ό,τι και να σας πω δεν ξέρω. Τώρα με πήρε η Πυροσβεστική τηλέφωνο ότι έγινε εκτροχιασμός. Τώρα ήταν ένα τρένο που ανέβαινε πάνω κι ένα που κατέβαινε. Τώρα ποιο από τα δύο δεν ξέρω κι εγώ τίποτα. Ούτε με ενημέρωσαν.

Αστυνομία: Δεν ξέρετε τι είναι;

Σταθμάρχης Λάρισας: Γιατί τους φωνάζουμε στο ραδιοτηλέφωνο και δεν ακούγονται. Και τώρα προσπαθούμε να μάθουμε τα τηλέφωνα από τους μηχανοδηγούς για να δούμε τι γίνεται.

Αστυνομία: Υπάρχει περίπτωση να είναι τρένο με τρένο δηλαδή;

Σταθμάρχης Λάρισας: Λογικά δεν ξ… Λογικά όχι.

Αστυνομία: Καλώς. Μόλις έχετε μια εικόνα πάρτε μας ένα τηλέφωνο.

Ακολουθούν οι διάλογοι με τον ρυθμιστή κυκλοφορίας από την Αθήνα, οι οποίοι δημοσιοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και σε αυτούς ακούγεται ο ρυθμιστής κυκλοφορίας να ρωτάει τον σταθμάρχη ξανά και ξανά, αν έδιωξε το τρένο από την άνοδο ή από την κάθοδο.

Ρυθμιστής κυκλοφορίας: Βασίλη το 62 από πού το έδιωξες;

Σταθμάρχης Λάρισας: Ε;

Ρυθμιστής κυκλοφορίας: Το 62 από πού το έδιωξες

Σταθμάρχης Λάρισας: Από τη γραμμή κα… ανόδου, κανονικά.

Ρυθμιστής κυκλοφορίας: Γιατί λένε ότι έχει γίνει εμπορικό με τέτοιο, ότι έχει γίνει σύγκρουση.

Σταθμάρχης Λάρισας: Αμάν!

Ρυθμιστής κυκλοφορίας: Πότε έγινε αυτό;

Σταθμάρχης Λάρισας: Καλώς, δεν ξέρω. Ό,τι και να σας πω…

Ρυθμιστής κυκλοφορίας: Άνοδο δεν έστειλες ρε;

Σταθμάρχης Λάρισας: Ναι

Δυστυχώς όμως, είναι πια αργά όταν γίνονται οι διάλογοι αυτοί. 57 ψυχές έχουν χαθεί ήδη στη φονική σύγκρουση, ανάμεσά τους και οι μηχανοδηγοί που, όσο κι αν τους καλεί ο σταθμάρχης, δε θα απαντήσουν…

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέμπη: Τα νέα ηχητικά ντοκουμέντα μετά την τραγωδία"

Εταιρεία ανακαλεί φριτέζες αέρα για κίνδυνο εγκαυμάτων – Πωλούνται και στην Ελλάδα

Αν έχετε κι εσείς μια φριτέζα αέρα Cosori, δώστε προσοχή, γιατί μπορεί να είναι μία εκ των 2 εκατ. air fryer της εταιρείας παραγωγής ειδών μαγειρικής που ανακαλείται.

“Μετά από ενδελεχή έρευνα, προσδιορίσαμε ότι σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, οι σύνδεσμοι πτύχωσης κλειστού άκρου στις ανακληθείσες φριτέζες αέρα, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία ηλεκτρικών συνδέσεων μεταξύ ορισμένων καλωδίων, μπορεί να υπερθερμανθούν, προκαλώντας κίνδυνο φωτιάς και εγκαυμάτων“, αναφέρει ανακοίνωση στον ιστότοπο της Cosori, όπως παρατίθεται από το site Delish.

To CNN ανέφερε πως η “Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων των ΗΠΑ έχει λάβει περισσότερες από 200 αναφορές περιστατικών από ανθρώπους που ανέφεραν πως οι φριτέζες τους έπιασαν φωτιά, κάηκαν ή έλιωσαν εξαρτήματά τους, ενώ 10 καταναλωτές έκαναν λόγο για εγκαύματα.

Η Cosori προειδοποιεί τους καταναλωτές στον ιστότοπό τους να σταματήσουν άμεσα τη χρήση της φριτέζας αέρα και όσοι την επιστρέψουν να συμπληρώσουν μια φόρμα εγγραφής ανάκλησης με τα στοιχεία επικοινωνίας τους, καθώς και πληροφορίες αποστολής, προϊόντος και αγοράς.

Η ανάκληση αφορά τους εξής αριθμούς μοντέλων, όπως παρατίθενται στο πίσω μέρος της συσκευής:

CP158-AF, CP158-AF-R19, CP158-AF-RXW, CP158-AF-RXR, CAF-P581-BUSR, CAF-P581-AUSR, CAF-P581-RUSR, CP137-AF, CP137-AF-R CP137-AF-RXR, CP137-AF-RXW, CS158-AF, CS158-AF-RXB, CS158-AF-R19, CAF-P581S-BUSR, CAF-P581S-RUSR, CAF-P581S-AUSRAF, CO1, CO1 CO158-AF, CO158-AF-RXB, CP258-AF

Εκτός από επικίνδυνες για τον καταναλωτή, οι φριτέζες αέρα μπορεί να είναι επιβλαβείς και για την ασφάλεια τροφίμων. Όπως είχαμε αναφέρει και σε παλαιότερο δημοσίευμα, αυστηρές δοκιμές της εταιρείας Campden BRI αποκάλυψαν τρία βασικά ευρήματα στο μαγείρεμα με φριτέζα αέρα: αναντιστοιχία στη θερμοκρασία του καντράν με την πραγματική θερμοκρασία μέσα στη φριτέζα, διαφορά στον χρόνο που απαιτείται για την επίτευξη ασφαλούς μαγειρέματος και διακύμανση στην τελική θερμοκρασία του φαγητού.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Εταιρεία ανακαλεί φριτέζες αέρα για κίνδυνο εγκαυμάτων – Πωλούνται και στην Ελλάδα "

Κύπρος: Νέα πρόεδρος του ΔΗΣΥ η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου

Η 37χρονη Αννίτα Δημητρίου, είναι η νέα πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της Κύπρου του ΔΗΣΥ (Δημοκρατικός Συναγερμός). Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σε λίγο. Ωστόσο πληροφορίες από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος αναφέρουν ότι υπερίσχυσε του βουλευτή Δημήτρη Δημητρίου και διαδέχεται τον Αβέρωφ Νεοφύτου στην ηγεσία του κόμματος που ίδρυσε ο Γλαύκος Κληρίδης το 1976.

Η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές ανήλθε στο 41%. Το εκλογικό τους δικαίωμα στην Έκτακτη Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση για την ανάδειξη του νέου Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού άσκησαν 20.708 μέλη.

Στη σημερινή εκλογική διαδικασία ψήφισε και ο τέως Προεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ο νέος Προεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης αν και προέρχεται από τον ΔΗΣΥ και δηλώνει μέλος του κόμματος δεν έλαβε μέρος στις εκλογές καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει αν έχει διαγραφεί λόγω της απόφασης του να διεκδικήσει τις προεδρικές εκλογές ως ανεξάρτητος με την στήριξη κομμάτων του Κεντρου.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Νέα πρόεδρος του ΔΗΣΥ η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου"

Κομισιόν: Καταργείται η ρήτρα διαφυγής, επανέρχονται οι δημοσιονομικοί κανόνες -Οι συστάσεις στην Ελλάδα

Την τελευταία τριετία οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στήριξαν σημαντικά, με μία σειρά από δημοσιονομικά μέτρα, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν αρχικά τον αντίκτυπο της πανδημίας και στη συνέχεια της ενεργειακής κρίσης.

Η εκτεταμένη στήριξη κατέστη δυνατή με την ενεργοποίηση στις αρχές του 2020 της γενικής ρήτρας διαφυγής από τους δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το 2024 η ρήτρα διαφυγής θα απενεργοποιηθεί, ώστε να αρχίσει μία περίοδος αποκλιμάκωσης του χρέους που αυξήθηκε πάνω από το όριο του 60% του ΑΕΠ στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι τα περιθώρια για αύξηση των δημόσιων δαπανών θα είναι πλέον μικρότερα.

Η Κομισιόν έδωσε τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τη δημοσιονομική πολιτική του 2024, ενώ τον Μάιο θα κάνει συστάσεις για κάθε χώρα ξεχωριστά, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του χρέους της, οι οποίες θα καθορίζουν το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που θα πρέπει να γίνει με τον προϋπολογισμό του 2024. 

Οι συστάσεις της Κομισιόν

Για την Ελλάδα, η οποία έχει το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ, πάνω από το 170% του ΑΕΠ, η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ξεκινήσει ήδη, με τον φετινό προϋπολογισμό να προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ. Για το 2024, ο στόχος αναμένεται να είναι ένα μεγαλύτερο πλεόνασμα ώστε να συνεχισθεί η αποκλιμάκωση του χρέους.

Στις συστάσεις της, η Κομισιόν θα κινηθεί σε μία γραμμή ισορροπίας μεταξύ των δημοσιονομικών κανόνων που ισχύουν και των προτάσεων που έκανε η ίδια τον περασμένο Νοέμβριο για την αναθεώρησή τους, ώστε να ληφθεί υπόψη και η νέα οικονομική πραγματικότητα μετά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση.

Και αυτό, γιατί η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι ακόμη σε εξέλιξη, με αρκετές χώρες να έχουν ενστάσεις για στοιχεία των προτάσεων της Επιτροπής.

Το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Eurogroup και την επόμενη ημέρα στο Ecofin, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, να αναμένει κάποια σύγκλιση των απόψεων σε βασικά στοιχεία της αναθεώρησης του Συμφώνου, εν όψει της συνόδου κορυφής στις 23-24 Μαρτίου.

Έως ότου υπάρξει συμφωνία για τους νέους κανόνες, η Κομισιόν θεωρεί ότι ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες που προβλέπουν ότι το έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ και ότι θα πρέπει να υπάρχει προσαρμογή του χρέους στο όριο του 60% του ΑΕΠ. Παράλληλα, όμως, θα εφαρμόσει κάποια στοιχεία των προτάσεων της, ώστε να υπάρξει μία γέφυρα μεταξύ του πώς εφαρμόστηκαν οι κανόνες στο παρελθόν και πώς μπορεί να λειτουργήσουν στο μέλλον.

Βασικός στόχος των προτάσεων της Κομισιόν είναι η βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους με παράλληλη βιώσιμη ενίσχυση του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης. Για τον λόγο αυτό δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην απρόσκοπτη υλοποίηση των επενδύσεων που είναι αναγκαίες, ιδιαίτερα για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, καθώς και σε μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη.

Ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, έκανε σαφές ότι η δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα πρέπει να γίνει εις βάρος των δημόσιων επενδύσεων, αλλά θα πρέπει να βασισθεί στη συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού, στην οποία βέβαια θα συμβάλλει ο περιορισμός των μέτρων στήριξης για την ενεργειακή κρίση.

«Καθώς οι τιμές της ενέργειας διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα, θα πρέπει να καταργήσουμε σταδιακά τα περισσότερα μέτρα στήριξης, αρχίζοντας από αυτά που είναι λιγότερο στοχευμένα», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, στήριξη μπορεί να υπάρξει μόνο αν αυξηθούν ξανά οι τιμές και μόνο με στοχευμένα μέτρα.

Η Κομισιόν έχει προτείνει όλες οι χώρες να υποβάλλουν τετραετή δεσμευτικά προγράμματα με τους δημοσιονομικούς στόχους, τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Κομισιόν: Καταργείται η ρήτρα διαφυγής, επανέρχονται οι δημοσιονομικοί κανόνες -Οι συστάσεις στην Ελλάδα "

Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες – «Βουτιά» της θερμοκρασίας

Βροχερός θα είναι ο καιρός αύριο, Κυριακή (12.03.2023) σε πολλές περιοχές της χώρας. Υποχωρεί η θερμοκρασία, ισχυροί άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα δυτικά και τα νότια σποραδικές καταιγίδες που βαθμιαία θα περιοριστούν στα νότια. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα και θα φθάσει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν με τοπικές βροχές το μεσημέρι και το απόγευμα.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και από το μεσημέρι στα ανατολικά έως 6 μποφόρ με τάση ενίσχυσης από τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και μέχρι το μεσημέρι έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία νεφώσεις και από το απόγευμα γενικά αίθριος. Στις υπόλοπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές και κυρίως στα ηπειρωτικά σποραδικές καταιγίδες που από το βράδυ θα περιοριστούν στα νότια και θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το μεσημέρι στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες που από το βράδυ θα περιοριστούν στα νότια και θα εξασθενήσουν.
Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από το μεσημέρι στα νότια σποραδικές καταιγίδες, πιθανόν στην Κρήτη πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα.
Ανεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ που από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση .
Θερμοκρασία: Από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι το μεσημέρι.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και από τη νύχτα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες – «Βουτιά» της θερμοκρασίας"

ΠΟΕ – ΟΤΑ κατά ΥΠΕΣ: «Επιτρέπει» στους δήμους να μην δίνουν την παροχή γάλακτος

«Βολές» κατά του υπουργείου Εσωτερικών, εξαπολύει η ΠΟΕ-ΟΤΑ και καταγγέλλει ότι το ΥΠΕΣ  με την παθητική στάση του, επιτρέπει σε αιρετούς να υπεκφεύγουν της υποχρέωσης τους και να μην δίνουν την παροχή γάλακτος σε δημοτικούς υπαλλήλους που «αποτελεί ρητή υποχρέωση στο πλαίσιο της Ασφάλειας και της Υγείας των εργαζομένων». 

Ειδικότερα στην επιστολή της προς το ΥΠΕΣ, η ΠΟΕ – ΟΤΑ σημειώνει:

Με το υπ’ αριθμ. πρωτ.: 417/23/6/2022 έγγραφό μας προς τις υπηρεσίες του Υπουργείου σας, (αριθμ. πρωτ.: 41602/2022), επισημαίναμε τα
προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε μερίδα Δήμων σχετικά με την παροχή γάλακτος που αποτελεί ρητή υποχρέωση στο πλαίσιο της Ασφάλειας και της Υγείας των εργαζομένων.

Σας καταγγείλαμε αρμοδίως πως ορισμένες Διοικήσεις Δήμων ενώ θα έπρεπε να είναι υπόλογοι για το γεγονός πως αδιαφορούν σκοπίμως να αποδώσουν σε είδος την ημερήσια παροχή γάλατος αποφεύγουν να αποτιμήσουν και να καταβάλουν την παροχή γάλατος που δεν αποδόθηκε σε χρήμα αποσκοπώντας ουσιαστικά στην αποφυγή της δαπάνης.

Διατυπώσαμε με σαφήνεια πως, άποψη της Ομοσπονδίας είναι ότι η παροχή γάλατος στους δικαιούχους εργαζόμενους, χορηγείται αποκλειστικά ως Μέσο Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) και εφόσον δεν έχει χορηγηθεί σε είδος τα προηγούμενα έτη, αποτιμάται σε χρήμα όπως ορίζουν ρητά οι διατάξεις του άρθρου 60, «Μέσα Ατομικής Προστασίας και Μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια των Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α.», του Ν.4735/2020 (Φ.Ε.Κ. 197 Α΄).

Διαπιστώνουμε εννέα (9) μήνες μετά το σχετικό έγγραφό μας πως καμιά ενέργεια δεν έχει γίνει καμία απάντηση δεν λάβαμε.

Το Υπουργείο Εσωτερικών με την στάση του αυτή συντάσσεται και παθητικά επιτρέπει σε αιρετούς να υπεκφεύγουν της υποχρέωσης τους αφού σε κάθε περίπτωση η μη παροχή γάλακτος δεν επιφέρει σε αυτούς την παραμικρή συνέπεια.

Η στάση δε αυτή οδηγεί σε πολύχρονες πολλές φορές δικαστικές διενέξεις που τελικά θα αποβούν σε βάρος των Δήμων και με επιπρόσθετη για αυτούς οικονομική επιβάρυνση.

Εάν στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών επίσης είναι οι δικαστικές πολύχρονες διεκδικήσεις σε όφελος των Δικηγορικών Γραφείων που
επωφελούνται της απαράδεκτης κατάστασης είναι επίσης χρήσιμο να διαπιστωθεί!!!

Ζητάμε την ξεκάθαρη τοποθέτηση του Υπουργείου σας και την άμεση επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί όπως τονίζουμε σε μερίδα Δήμων αφού σε άλλους ήδη χωρίς διενέξεις και συγκρούσεις έχει διεκπεραιωθεί.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " ΠΟΕ – ΟΤΑ κατά ΥΠΕΣ: «Επιτρέπει» στους δήμους να μην δίνουν την παροχή γάλακτος "

54χρονος βίασε ανήλικη που γνώρισε μέσω Snapchat σε διαμέρισμα στον Κολωνό – Συνελήφθη στην Ηλεία

Κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη 15χρονη συνομιλώντας μαζί της μέσω Snapchat, την άρπαξε έξω από το σχολείο της στον Κολωνό και την βίασε σε ένα ημιυπόγειο στα Σεπόλια.

Αίσθηση προκαλεί η νέα περίπτωση βιασμού ανήλικης, με θύμα αυτή την φορά ένα 54χρονο. Ο βιαστής είχε κάνει αίτημα φιλίας στην ανήλικη από τις 7 Νοεμβρίου του 2022 και τον περασμένο Ιανουάριο, αφού είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη της, της πρότεινε να συναντηθούν από κοντά καθώς αυτός διέμενε στην Ηλεία.

Στις 12:30 το μεσημέρι της Παρασκευής 3 Μαρτίου, ο άνδρας περίμενε την ανήλικη έξω από το σχολείο της όπως είχαν συνεννοηθεί στον Κολωνό και την εξανάγκασε να μπει στο αυτοκίνητό του. Στην συνέχεια την οδήγησε σε ένα διαμέρισμα που είχε ενοικιάσει επί της οδού Λιοσίων στα Σεπόλια και την βίασε. Πριν ολοκληρώσει την πράξη του η κοπέλα κατάφερε να τον απωθήσει και να τραπεί σε φυγή.

Μάλιστα όπως διαπίστωσε, της είχε αφήσει στην σχολική της τσάντα μια προπληρωμένη κάρτα με 400 ευρώ. Μετά την καταγγελία της ανήλικης στελέχη της ασφάλειας ξεκίνησαν έρευνα για τον εντοπισμό του βιαστή, κάτι που έγινε το πρωί του Σαββάτου στο λιμάνι της Κυλλήνης.

Στο κινητό του εντοπίστηκαν 11 γυμνές ή ημίγυμνες φωτογραφίες της ανήλικης, ενώ μέσα σε άλλο κινητό που είχε στο αυτοκίνητο του, βρέθηκαν γυμνές και ημίγυμνες φωτογραφίες αγοριών και κοριτσιών που αποτελούν υλικό παιδικής πορνογραφίας.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "54χρονος βίασε ανήλικη που γνώρισε μέσω Snapchat σε διαμέρισμα στον Κολωνό – Συνελήφθη στην Ηλεία"

Κώστας Καραμανλής: «Γιατί να χρεωθώ εγώ τα εγκληματικά λάθη των προηγούμενων;» – Τι λέει για τις εκλογές

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής μιλά για πρώτη φορά μετά την τραγωδία στα Τέμπη και απαντά σε όσους βάλουν εναντίον του.

Ο Κώστας Καραμανλής ξεκαθαρίζει πως δεν προτίθεται να μην είναι υποψήφιος και εξηγεί: «Να με κρίνει ο λαός αν πρέπει να αποχωρήσω και από τη πολιτική. Αν θεωρεί ότι έχω και την ουσιαστική ευθύνη για ότι συνέβη να με στείλει σπίτι του. Ο λαός όχι τα πρωτοσέλιδα και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο τέως υπουργός τονίζει, σε συνομιλία που είχε με τον δημοσιογράφο των ΝΕΩΝ Γιώργο Παπαχρήστο, ο οποίος παραθέτει τις δηλώσεις του κ. Καραμανλή σε εισαγωγίκα, πως έκανε ο,τι μπορούσε για την ανάταξη των σιδηροδρόμων, που παράλαβε σε διάλυση.

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος μίλησε με τον Κώστα Καραμανλή και μεταφέρει όσα του είπε ο παραιτηθείς υπουργός Μεταφορών. Γράφει συγκεκριμένα ότι: «Ο άνθρωπος είναι συντετριμμένος πραγματικά με ότι συνέβη» (και εξηγεί ότι μπήκε στα βαγόνια πριν ολοκληρωθεί η διακομιδή των σορών και το θέαμα τον συγκλόνισε).

“Προσπαθεί να αντιμετωπίσει πολιτικά την κατάσταση, αλλά καταλαβαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να το διαχειριστεί, όχι εκείνος, αλλά και οποιοσδήποτε άλλος ήταν στη θέση του.

Επί του παρόντος δεν αντιλαμβάνεται γιατί πρέπει να το κάνει (να παραιτηθεί), από την στιγμή που 10 ώρες μετά το δυστύχημα ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού.

Δεν καταλαβαίνει γιατί δεν αφήνεται από μόνος του ο λαός να αποφασίσει για την τύχη του. «Να με κρίνει ο λαός αν πρέπει να αποχωρήσω και από τη πολιτική. Αν θεωρεί ότι έχω και την ουσιαστική ευθύνη για ότι συνέβη να με στείλει σπίτι του. Ο λαός όχι τα πρωτοσέλιδα και ο ΣΥΡΙΖΑ”, μου είπε συγκεκριμένα.

Δεν θεωρεί ότι έχει ουσιαστική ευθύνη. Πολιτικά ναι, όχι ουσιαστικά. “Έκανα ότι μπορούσα για να ανατάξω τους σιδηροδρόμους που ήταν σε απόλυτη διάλυση όταν τους παρέλαβα. Γιατί να χρεωθώ εγώ τα εγκληματικά λάθη των προηγουμένων;”.

Δεν φοβάται γιατί γι΄αυτά που υποστηρίζει, έχει όπως διατείνεται στοιχεία. “Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική μου για ότι συνέβη, ας βάλει 30 βουλευτές του να συστήσουν τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής. Εκεί θα τα πούμε όλα.” 

Τι συμβουλεύει τον Κώστα Καραμανλή ο πρώην πρωθυπουργός

Στο άρθρο αναφέρεται ακόμα ότι ο Κώστας Καραμανλής επί του παρόντος μαζεύει στοιχεία, ακούει εισηγήσεις και κάνει συναντήσεις.

“Ο άνθρωπος που τον στηρίζει περισσότερο είναι ο πατέρας του, ο τελευταίος των Καραμανλήδων, ο κυριος Αχιλλέας, ενώ και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος είναι κοντά του.

Ο εξάδελφός του, πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, τον συμβουλεύει να μην παραιτηθεί, γιατί στη συνέχεια λέει ότι θα μείνει απροστάτευτος”.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κώστας Καραμανλής: «Γιατί να χρεωθώ εγώ τα εγκληματικά λάθη των προηγούμενων;» – Τι λέει για τις εκλογές"

ΑΠΘ: Υποτροφίες στη μνήμη των 12 νεκρών φοιτητών στα Τέμπη

Tο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ζει τη μεγαλύτερη τραγωδία του, καθώς δώδεκα φοιτητές του έχασαν τη ζωή τους και 26 τραυματίστηκαν στην τραγική σύγκρουση τρένων στα Τέμπη. Σχεδόν όλα τα τμήματα μετρούν απώλειες, όπως και η Νομική.

O κοσμήτορας της Νομικής Σχολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Γκλαβίνης, μίλησε στην ΕΡΤ για το κλίμα που επικρατεί στο πανεπιστήμιο, μετά το δυστύχημα της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη και για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί το Αριστοτέλειο, ώστε να βοηθήσει στην αποκατάσταση – όσο γίνεται – της ζημιάς σε όλους τους τομείς.

Αναφορικά με την  απόφαση του ΑΠΘ για τις υποτροφίες είπε: «Eμείς ως ανώτατη εκπαίδευση – προσωπικά είμαι και αντιπρόεδρος στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών – θα αναλάβουμε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, να θεσμοθετήσουμε ένα πρόγραμμα υποτροφιών προκειμένου να διατηρηθεί, όπως είπατε, η μνήμη των παιδιών αυτών μεταξύ των συναδέλφων τους. Σε επίπεδο Πανεπιστημίου ο Πρύτανης μας, ο κ. Παπαϊωάννου, θα έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες και θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα στην ίδια κατεύθυνση».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " ΑΠΘ: Υποτροφίες στη μνήμη των 12 νεκρών φοιτητών στα Τέμπη"

Εκλογές στην Τουρκία: Οι πρώτες λεπτομέρειες για τις 14 Μαΐου – Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία θα γίνουν στις 14 Μαΐου, συνεδρίασε το πρωί του Σαββάτου (11.03.2023) το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

Η γειτονική χώρα μπήκε και επίσημα, σήμερα, σε προεκλογική περίοδο και -όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου- στις εκλογές στην Τουρκία θα συμμετάσχουν 36 κόμματα. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8 το πρωί της Κυριακής 14 Μαΐου και θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα.

Δεύτερος ο Ερντογάν και σε νέα δημοσκόπηση

Στο μεταξύ, νέα δημοσκόπηση, αυτή την φορά της εταιρείας Aksoy καταγράφει απώλειες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ταυτόχρονα άνοδο του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενεργήθηκε στις 8 Μαρτίου σε 26 επαρχίες, σε δείγμα 1.537 ατόμων, ο Ερντογάν συγκεντρώνει 44,4% και ο Κιλιτσντάρογλου 55,6%.

Η Λαϊκή Συμμαχία συγκέντρωσε 38,2%, ενώ η Συμμαχία του Έθνους (σ.σ. αντιπολίτευση) πήρε προβάδισμα με 44,1%.

Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι, στις αρχές του 2018 εγκρίθηκε ο νέος εκλογικός νόμος που ευνοεί τις πολιτικές συμμαχίες. Βάσει αυτού, για τα κόμματα που συμμετείχαν ως μέρη συμμαχίας δεν ίσχυσε το εκλογικό όριο του 10% και άρα είχαν περισσότερες ευκαιρίες να κερδίσουν έδρες.

Στις 20 Φεβρουαρίου 2018, ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε επίσημα την ίδρυση της Λαϊκής Συμμαχίας με τα κόμματα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και Εθνικιστικού Κινήματος (MHP).
Η Συμμαχία του Έθνους είναι μια συμμαχία της αντιπολίτευσης που σχηματίστηκε την 1η Μαΐου 2018, από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Καλό Κόμμα (Iyi Parti), το Κόμμα της Ευτυχίας (Saadet Partisi) και το Δημοκρατικό Κόμμα (Demokrat Partisi). 

Η πρόθεση ψήφου

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) του Ερντογάν κατέγραψε πτώση 3,5%, συγκριτικά με το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

* AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης): 31%

* CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα): 28,4%

* IYI Party (Καλό Κόμμα): 12%

* HDP: 10,3%

* MHP: 7,2%

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλογές στην Τουρκία: Οι πρώτες λεπτομέρειες για τις 14 Μαΐου – Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση"

Αγοραπωλησίες ακινήτων: Εντός 5 ημερών ο ΤΑΠ – Από 1η Νοεμβρίου ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την επιτάχυνση της χρονοβόρας, μέχρι πρόσφατα, διαδικασίας αγοραπωλησίας ενός ακινήτου έγινε με την ψήφιση την περασμένη εβδομάδα τροπολογίας στην Βουλή σύμφωνα με την οποία προβλέπεται  έκδοση της βεβαίωσης Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) με διαδικασία «εξπρές» και λιγότερα δικαιολογητικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, ρυθμίστηκαν θέματα σχετικά με τη χορήγηση της βεβαίωσης περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας και προσδιορίστηκαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Η βεβαίωση χορηγείται κατόπιν αιτήσεως του ιδιοκτήτη ή αναζητείται αυτεπάγγελτα από τον συμβολαιογράφο ή προσκομίζεται από τον μεταβιβάζοντα. Η βεβαίωση εκδίδεται εντός 5 ημερών με βάση τα στοιχεία που τηρεί ηλεκτρονικά ο δήμος και ισχύει μέχρι το τέλος του έτους έκδοσής της. Η βεβαίωση που χορηγεί ο δήμος μπορεί να είναι και ψηφιακή και να χρησιμοποιείται και για την ηλεκτρονική μεταβίβαση του ακινήτου.

Δικαιολογητικά για χορήγηση βεβαίωσης

α) για περίπτωση ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, φωτοτυπία τελευταίου λογαριασμού ρεύματος μαζί αποδεικτικό εξόφλησης του και Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας, και

β) για περίπτωση μη ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, βεβαίωση διακοπής ηλεκτροδότησης από Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), ημερομηνία διακοπής, Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας και υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη για χρήση του ακινήτου.

Η βεβαίωση εκδίδεται για τα τετραγωνικά μέτρα που αναφέρονται Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας.

Εξάλλου όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη ο «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου» που τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία και από την 1η Νοεμβρίου 2023 θα βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή και θα αφορά αποκλειστικά συμβάσεις μεταξύ φυσικών προσώπων επί εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί ακινήτων σε περιοχές που έχουν κτηματογραφηθεί και λειτουργεί Κτηματολογικό Γραφείο, θα δίνει τη δυνατότητα στους συμβολαιογράφους  να συγκεντρώνουν με λίγα κλικ στον υπολογιστή τους όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έγγραφα και να κλείνουν σε χρόνο εξπρές τις υποθέσεις για τους φορολογούμενους. 

 Τον τρόπο λειτουργίας του ηλεκτρονικού φακέλου περιγράφει κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Ειδικότερα η απόφαση ορίζει τα εξής:

* Στο πεδίο εφαρμογής εντάσσονται οι συμβάσεις αποκλειστικά μεταξύ φυσικών προσώπων επί εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές που έχουν κτηματογραφηθεί και λειτουργεί Κτηματολογικό Γραφείο. Στην έννοια των ακινήτων δεν εμπίπτουν τα ακίνητα που βρίσκονται σε ρέμα, αιγιαλό, βιότοπο, ζώνη παραλίας, δημόσιο κτήμα ή αρχαιολογικό χώρο.

* Η πλατφόρμα «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου» του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ). Χρήστες της πλατφόρμας είναι ο συμβολαιογράφος που συντάσσει τη συμβολαιογραφική πράξη και τα συμβαλλόμενα μέρη (όπως π.χ. αγοραστές και πωλητές).

* Για την είσοδο στην πλατφόρμα, η αυθεντικοποίηση των χρηστών γίνεται  με τους κωδικούς Taxisnet και κατόπιν με τη χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων του Μητρώου Συμβολαιογράφου, προκειμένου να πιστοποιηθεί η ιδιότητά τους .

* Ο συμβολαιογράφος εισέρχεται στην πλατφόρμα και δημιουργεί νέο αίτημα μεταβίβασης εισάγοντας τους ΑΦΜ των συμβαλλομένων μερών, όπως του αγοραστή και του πωλητή. Κατόπιν, προσκαλεί τα συμβαλλόμενα μέρη μέσω της πλατφόρμας, ώστε να αποδεχτούν το αίτημα μεταβίβασης και να παράσχουν τις αναγκαίες εξουσιοδοτήσεις.

* Για την πρόσκληση, η πλατφόρμα αντλεί τα στοιχεία επικοινωνίας των συμβαλλομένων μερών από το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ.). Εάν τα στοιχεία επικοινωνίας δεν είναι καταχωρισμένα στο Ε.Μ.Επ., ο συμβολαιογράφος ενημερώνεται μέσω ειδικής σήμανσης της πλατφόρμας και προτρέπει τα συμβαλλόμενα μέρη να καταχωρίσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στο Ε.Μ.Επ.

* Μετά την επιτυχή αποστολή της πρόσκλησης στα συμβαλλόμενα μέρη, ο μεταβιβάζων εισέρχεται στην πλατφόρμα και κατόπιν στο αίτημα μεταβίβασης που δημιούργησε ο συμβολαιογράφος, ώστε να επιλέξει το προς μεταβίβαση ακίνητο, να αποδεχθεί την πρόσκληση και να εξουσιοδοτήσει τον συμβολαιογράφο να προβεί στη συλλογή εγγράφων και πληροφοριών και σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για τον σκοπό της σύνταξης της συμβολαιογραφικής πράξης. Παρέχοντας την εξουσιοδότηση αυτή, ο μεταβιβάζων συναινεί ρητά στην γνωστοποίηση από την Α.Α.Δ.Ε. μέσω της πλατφόρμας στο συμβολαιογράφο των απαραίτητων φορολογικών δεδομένων του, που συνδέονται με τη μεταβίβαση, όπως, ενδεικτικά, τους λόγους αδυναμίας έκδοσης αποδεικτικού ενημερότητας (π.χ. ύπαρξη οφειλών, δέσμευση ενημερότητας), κ.ά. Ο μεταβιβάζων επιλέγει το προς μεταβίβαση ακίνητο είτε πληκτρολογώντας τον ΑΤΑΚ είτε επιλέγοντάς το από την εμφαινόμενη στην πλατφόρμα λίστα των ακινήτων του, όπως αυτά είναι καταχωρισμένα στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9). Ο μεταβιβάζων έχει τη δυνατότητα να μεταφορτώσει τον τίτλο κτήσης του και το πιστοποιητικό μεταγραφής αυτού.

* Κατόπιν, ο αποκτών εισέρχεται στην πλατφόρμα και στο αίτημα μεταβίβασης που δημιούργησε ο συμβολαιογράφος, ώστε να αποδεχθεί την πρόσκληση και να εξουσιοδοτήσει τον συμβολαιογράφο να προβεί στη συλλογή εγγράφων και πληροφοριών και σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για τον σκοπό της σύνταξης της συμβολαιογραφικής πράξης.

* Με την επιλογή του προς μεταβίβαση ακινήτου από τον μεταβιβάζοντα, την αποδοχή των προσκλήσεων και την παροχή των εξουσιοδοτήσεων από αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη, ολοκληρώνεται το αίτημα μεταβίβασης και δημιουργείται ο ηλεκτρονικός φάκελος της μεταβίβασης.

Ποια όμως είναι η σημασία της επιτάχυνσης των σχετικών διαδικασιών για την συγκέντρωση των δικαιολογητικών; 

Πόσα περίπου δικαιολογητικά και ποιος είναι ένας «μέσος χρόνος» που χρειαζόταν μέχρι σήμερα από πλευράς ενός συμβολαιογράφου για την αγοραπωλησία ενός ακινήτου; Τι αλλάζει με τα νέα δεδομένα;

Όπως αναφέρει η Συμβολαιογράφος Αθηνών, Σίσσυ Ζάχου, για την αγοραπωλησία ενός ακινήτου απαιτούνται περί τα 10 δικαιολογητικά από τον πωλητή, που αφορούν τρεις πυλώνες ελέγχου, εκ μέρους του Συμβολαιογράφου:

(α) οφειλών -εν γένει- απέναντι στο Κράτος (φορολογική, ασφαλιστική ενημερότητα, βεβαίωση μη οφειλής Τέλους ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ), πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, λοιπά πιστοποιητικά μη οφειλής φόρου κληρονομιάς, δωρεάς, γονικής παροχής ανάλογα με το είδος του συμβολαίου του πωλητή και του χρόνου κατάρτισης αυτού), αποδεικτικό καταβολής του φόρου μεταβίβασης από πλευράς αγοραστή

(β) πολεοδομικών νομιμοποιήσεων (βεβαιώσεις υπαγωγής σε Νόμο περί αυθαιρέτων, Ηλεκτρονική Ταυτότητα Ακινήτου, Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης) και

(γ) κτηματολογικών εγγραφών (αντίστοιχο έγγραφο ανά περιοχή για την δήλωση του ακινήτου στο Κτηματολόγιο).

Ο όγκος των δικαιολογητικών και κυρίως η περιπλοκότητα για έναν απλό πολίτη στην έκδοσή τους σε συνδυασμό με την καθυστέρηση έκδοσης αυτών από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, πέραν του ότι απογοητεύει τον ιδιοκτήτη, πολλές φορές, αναφέρει η Σίσσυ Ζάχου στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, μπορεί να οδηγήσει και σε ματαίωση της αγοραπωλησίας από πλευράς αγοραστή είτε γιατί κι αυτός από την πλευρά του απογοητεύεται από την καθυστέρηση είτε διότι το διάστημα της αναμονής, του έχει παρουσιαστεί κάποια άλλη επενδυτική ευκαιρία. 

Περιττεύει, φυσικά, να αναφέρουμε την αντίδραση του ξένου αγοραστή σε ένα γραφειοκρατικό σύστημα, σαν το ελληνικό.

Πόσος όμως  χρόνος απαιτείται για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αγοραπωλησίας ενός ακινήτου; Τι έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν; 

Ο συμβολαιογράφος, αναφέρει η κα Ζάχου, κάνει ό,τι μπορεί για να  βοηθήσει στην εξέλιξη της αγοραπωλησίας αλλά τα χέρια του είναι «δεμένα» όταν πρόκειται για έγγραφο που αναμένεται να εκδοθεί από κάποια δημόσια υπηρεσία. Γι’ αυτό και στην προ ψηφιακή εποχή ένα συμβόλαιο μπορούσε εύκολα να «τραβήξει» μέχρι και 3 μήνες.

Είναι αξιοσημείωτο να τονιστεί στο σημείο αυτό, ότι από τότε που οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, αρχικά για τις αγοραπωλησίες, μετέπειτα για γονικές παροχές, δωρεές και εσχάτως για τις κληρονομιές, ψηφιοποιήθηκαν, δηλαδή υποβάλλονται σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, το my property, από τον Συμβολαιογράφο, ο χρόνος διεκπεραίωσης ενός συμβολαίου, μειώθηκε αισθητά. Εκεί που μπορεί να περίμενες και πάνω από μήνα μόνο για να διεκπεραιωθεί η δήλωση από τον υπάλληλο της ΔΟΥ, σε μερικά λεπτά έχει, πλέον, όχι μόνο υποβληθεί η δήλωση, αλλά και πληρωθεί ο φόρος. Το αυτό ισχύει για την ηλεκτρονική έκδοση, όπου αυτή είναι δυνατή, των εγγράφων του Κτηματολογίου, της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας που εκδίδει ο Συμβολαιογράφος, με αποτέλεσμα ο χρόνος υπογραφής μιας αγοραπωλησίας, πλέον, να μην διαρκεί περισσότερο από 3 -4 εβδομάδες. Και η καθυστέρηση αυτή οφείλεται κατά κύριο, για να μην πω αποκλειστικό, στην έκδοση του ΤΑΠ από τον εκάστοτε Δήμο, διαδικασία που μπορεί να πάρει αρκετά πάνω από μήνα, γεγονός που λύνεται με τις νέες ανακοινώσεις που έγιναν στα μέσα της εβδομάδας που μας πέρασε, προσθέτει.

Η μετάβαση σε μια πλήρως ψηφιακή συγκέντρωση δικαιολογητικών  με πρόσβαση του Συμβολαιογράφου στα δεδομένα που αναζητά, όχι μόνο, εκτιμά η κα Ζάχου, θα διευκολύνει τις μεταβιβάσεις αλλά θα προαγάγει και την ασφάλεια των συναλλαγών, που αποτελεί και την ύψιστη υποχρέωσή μας.

Όπως αναφέρει ο σύμβουλος ακινήτων Αλέξανδρος Δεμερτζής, η όσο το δυνατόν ταχύτερη  ολοκλήρωση της διαδικασίας συγκέντρωσης των δικαιολογητικών από μέρους πωλητή και αγοραστή είναι ένας κρίσιμος και σε ορισμένες περιπτώσεις καθοριστικός παράγοντας μεταβίβαση ενός ακινήτου. Δεν είναι λίγες οι φορές που εξαιτίας καθυστερήσεων στη σχετική διαδικασία έχουν ματαιωθεί αγοραπωλησίες, με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό είτε για τον αγοραστή είτε για τον πωλητή. Προς την κατεύθυνση αυτοί οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν πρόθεση κάποια στιγμή στο μέλλον να προβούν σε πώληση ακινήτων τους είναι χρήσιμο να προβούν σε τυχόν τακτοποιήσεις που απαιτούνται καθώς και να γνωρίζουν τα σχετικά δικαιολογητικά και το χρόνο που απαιτείται για τη συγκέντρωση τους, σε συνεννόηση πάντα με τους επαγγελματίες του κλάδου, προσθέτει ο κ. Δεμερτζής.

Η ψηφιοποίηση υπηρεσιών του Δημοσίου και των Δήμων καθώς και ρυθμίσεις όπως η πρόσφατη που ανακοινώθηκε για τον ΤΑΠ, αποτελούν μια θετική εξέλιξη για την αγορά ακινήτων και δίνουν ταυτόχρονα ένα θετικό σήμα και στους ξένους επενδυτές που αναζητούν ακίνητα στην χώρα μας, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια που αποτελούν σε αρκετές περιπτώσεις αντικίνητρο.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγοραπωλησίες ακινήτων: Εντός 5 ημερών ο ΤΑΠ – Από 1η Νοεμβρίου ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου"

ΓΣΕΕ: Υπογραφή συλλογική σύμβασης στον ΟΤΕ με πραγματικές αυξήσεις

Η ΓΣΕΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον ΟΤΕ, η οποία για πρώτη φορά μετά το 2012, προβλέπει πραγματικές αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους στον Οργανισμό.

Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, αναφέρει ανακοίνωση, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΤΕ πέτυχε να υπογράψει τριετή σύμβαση, η οποία θα διασφαλίζει μεταξύ άλλων το σύνολο των μισθών και τους παλιούς εργαζόμενους, σημαντικές αυξήσεις για τους νέους, δημιουργία συνταξιοδοτικού προγράμματος για όλους, οικονομικές ενισχύσεις μέσω διατακτικών σίτισης, ευέλικτο όφελος ύψος 850 ευρώ, νέο μισθολόγιο με βάση το ρόλο των εργαζομένων αλλά με νέα μισθολογικά κλιμάκια και με εισαγωγικό επίπεδο σημαντικά υψηλότερο από το νόμιμο μισθό.
Η υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης αποτελεί νίκη των εργαζομένων στον ΟΤΕ, οι οποίοι θα συνεχίζουν να δίνουν τον αγώνα τους για τη διασφάλιση και βελτίωση των εργασιακών δικαιωμάτων τους. 

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΣΕΕ: Υπογραφή συλλογική σύμβασης στον ΟΤΕ με πραγματικές αυξήσεις"

Προπηλακίστηκε ο Δημήτρης Βίτσας σε πορεία για τα Τέμπη στο Ίλιον

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας έπεσε θύμα προπηλακισμού από ομάδα ατόμων που συμμετείχε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ίλιον για την τραγωδία στα Τέμπη.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ομάδα αντιεξουσιαστών όταν αντιλήφθηκε πως ο κ. Βίτσας βρίσκεται στη συγκέντρωση άρχισε να τον αποδοκιμάζει και στη συνέχεια να κινείται απειλητικά εναντίον του.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το επεισόδιο εξελίχθηκε σε σύρραξη ανάμεσα στους αντιεξουσιαστές και σε άλλους διαδηλωτές που θέλησαν να υπερασπιστούν τον Δημήτρη Βίτσα. Μάλιστα αναφορές κάνουν λόγο πως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε χτυπήματα ενώ όταν έφτασε η αστυνομία στο σημείο το περιστατικό είχε λήξει.

Σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, υπήρξε ανάληψη ευθύνης για το περιστατικό από την ομάδα «Πρωτοβουλία Αναρχικών Αγίων Αναργύρων – Καματερού», στην οποία αναφέρει: «Λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της τοπικής συγκέντρωσης και ενώ μόλις είχαν αρχίσει να συγκροτούνται τα μπλοκ και να προσέρχεται κόσμος, εντοπίσαμε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσα στην κεντρική πλατεία του Ιλίου ως “διαδηλωτή” (sic) για το κρατικό και καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπη (για το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι συνυπεύθυνη) και με τις ευλογίες της τοπικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΕΕΚ και λοιπών αβανταδόρων της σοσιαλδημοκρατίας.

Του επιτεθήκαμε και ακολούθησε μια εκτεταμένη σύρραξη και συμπλοκή με δεκάδες οπαδούς του και με την υποστήριξη (σε ορισμένα παραδείγματα και επί του πρακτέου υποστήριξη) των τοπικών οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Προπηλακίστηκε ο Δημήτρης Βίτσας σε πορεία για τα Τέμπη στο Ίλιον"

SOS από τη Κω: «Είμαστε χωρίς γιατρούς στο νοσοκομείο. Χάνουμε συμπολίτες μας εάν δεν προλάβει η αεροδιακομιδή του ΕΚΑΒ»

Την άμεση στελέχωση του νοσοκομείου της Κω ζητούν οι κάτοικοι του ακριτικού νησιού καθώς οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, όπως καταγγέλλουν στο Attica Press News είναι ιδιαίτερα σημαντικές με άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην προσφερόμενες ιατρικές υπηρεσίες προς τους κατοίκους του ακριτικού μας νησιού. Όπως λένε, έχουν χαθεί ζωές καθώς σοβαρά περιστατικά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στο υπάρχον νοσοκομείο.  Σε τέτοια σοβαρά περιστατικά τα πάντα κρέμονται από τους διασώστες του ΕΚΑΒ και τα πληρώματα της πολεμικής αεροπορίας, του ναυτικού ακόμη και της Πυροσβεστικής, που προσπαθούν μέρα και νύχτα με αεροδιακομιδές και πλωτά μέσα να κρατήσουν στη ζωή δεκάδες νησιώτες.  Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, όπως καταγγέλλουν, πηγαίνουν στο νοσοκομείο έχοντας μαζί τον ιδιώτη γιατρό τους λόγω έλλειψης αντίστοιχης ειδικότητας!!!

Οι κάτοικοι της Κω προσπαθούν να συλλέξουν υπογραφές για την στελέχωση του νοσοκομείου του νησιού με αποδέκτη τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ σε βίντεο που δημοσίευσαν και παρουσιάζει το Attica Press News, αποτυπώνουν την αγωνία τους για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας.

atticapressnews

Διαβάστε Περισσότερα » "SOS από τη Κω: «Είμαστε χωρίς γιατρούς στο νοσοκομείο. Χάνουμε συμπολίτες μας εάν δεν προλάβει η αεροδιακομιδή του ΕΚΑΒ»"

Πάτρα: Κρατούσε τα δύο σκυλιά του στο οικόπεδο – Χειροπέδες σε έναν άνδρα και πρόστιμο 4.800 ευρώ

Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς του Γ΄ Αστυνομικού Τμήματος Πατρών, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας πολίτη, διενεργήθηκε έλεγχος σε αγροτεμάχιο του κατηγορούμενου, σε περιοχή της Πάτρας, κατά τον οποίο διαπιστώθηκε η ύπαρξη δυο σκύλων, για τους οποίους δεν τηρούσε τους κανόνες ευζωίας τους.

Από τους αστυνομικούς του Γ΄ Αστυνομικού Τμήματος Πατρών βεβαιώθηκαν στον συλληφθέντα διοικητικά πρόστιμα ύψους 4.800 ευρώ. 

pelop

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Κρατούσε τα δύο σκυλιά του στο οικόπεδο – Χειροπέδες σε έναν άνδρα και πρόστιμο 4.800 ευρώ"

Δεν δίνουν πτυχίο σε αριστούχο φοιτήτρια γιατί δεν έχει να πληρώσει 270 ευρώ την φοιτητική μέριμνα!

Φοιτήτρια, αριστούχος τελειόφοιτη του Τμήματος Νοσηλευτικής, καταγγέλλει πως για 270 ευρώ δεν της δίνουν το πτυχίο της -με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να μην ορκιστεί και να μην βρει δουλειά στο αντικείμενό της.

Σε επιστολή που απέστειλε η ίδια στα foititikanea.gr, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Για ακόμα μια φορά ζητούν χρήματα από φοιτητές με μηδενικό ή πολύ χαμηλό εισόδημα, να πληρώσουν το «χαράτσι» της φοιτητικής μέριμνας για να πάρουν το πτυχίο τους, όπως πριν κάποιους μήνες ζητούσαν χρήματα από τον συμφοιτητή μου Λαυρέντη».

Μεταξύ άλλων, προσθέτει: «Δεν ήταν δική μου επιλογή στις αρχές του εξαμήνου να μένω σε ένα δωμάτιο που μου έκοψαν το νερό γιατί είχε σοβαρές βλάβες και ήταν ακατάλληλο για να μείνει άνθρωπος εκεί μέσα, αλλά εγώ αναγκάστηκα γιατί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα μου άλλαζε δωμάτιο μόνο αν έβρισκα τα λεφτά να πληρώσω».

Η καταγγελία της στα foitikanea.gr:

«Ονομάζομαι Μάτιου Ελισάβετ, είμαι από το Χρυσό Σερρών και είμαι αριστούχος τελειόφοιτη του τμήματος Νοσηλευτικής. Με την παρούσα επιστολή μου προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκφράζω την αγανάκτηση μου γιατί ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας των εστιών με εμποδίζει να πάρω το πτυχίο μου.

Για ακόμα μια φορά ζητούν χρήματα από φοιτητές με μηδενικό ή πολύ χαμηλό εισόδημα, να πληρώσουν το "χαράτσι" της φοιτητικής μέριμνας για να πάρουν το πτυχίο τους, όπως πριν κάποιους μήνες ζητούσαν χρήματα από τον συμφοιτητή μου Λαυρέντη.

Μετά απ’ όλα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες με το δυστύχημα στα Τέμπη νιώθω μέσα μου, οργή και αγανάκτηση γιατί ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι οι στοιχειώδεις ανάγκες μας μπαίνουν σε 2η μοίρα.

Οι γονείς μου είναι χαμηλοσυνταξιούχοι και αδυνατούν να στηρίξουν οικονομικά και τα 4 παιδιά που είμαστε στην οικογένεια, με εμένα και τον αδελφό μου να σπουδάζουμε, την μικρή μου αδελφή να πάει ακόμα σχολείο και την μεγαλύτερη μου αδελφή να προσπαθεί να φτιάξει τη ζωή της στην Αθήνα.

Θεωρώ άδικο, κάθε Σεπτέμβρη εγώ και οι συμφοιτητές μου να περνάμε από «διαγωνισμό φτώχειας» για να πάρουμε ένα δωμάτιο. Θεωρώ άδικο το χαράτσι να είναι προϋπόθεση για να μπορεί ένας φτωχός φοιτητής να πάρει πτυχίο. Και αυτό γιατί δεν ήταν επιλογή μου να μένω σε μια τρύπα, με τοίχους μέσα στη μούχλα και με σοβάδες να πέφτουν.

Δεν ήταν δική μου επιλογή στις αρχές του εξαμήνου να μένω σε ένα δωμάτιο που μου έκοψαν το νερό γιατί είχε σοβαρές βλάβες και ήταν ακατάλληλο για να μείνει άνθρωπος εκεί μέσα, αλλά εγώ αναγκάστηκα γιατί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα μου άλλαζε δωμάτιο μόνο αν έβρισκα τα λεφτά να πληρώσω…

Επιλογή μου όμως ήταν και είναι απέναντι σε όλα αυτά να αγωνίζομαι για τη ζωή μου και για τους συμφοιτητές μου. Όπως αγωνίστηκα και κατάφερα να πάρω βαθμό με μέσο όρο άριστα, όπως αγωνίστηκα για τους συμφοιτητές μου στις Εστίες και στη σχολή μου για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα, όντας εκλεγμένη και στο Δ.Σ. του συλλόγου Εστιών και Σευπ.

Γι’ αυτό και ζητώ η εξευτελιστική αυτή διάταξη του εν λόγω κανονισμού να καταργηθεί στην πράξη αποδεικνύοντας έμπρακτα εσείς ο ίδιος ότι είστε δίπλα στους φοιτητές και τις ανάγκες τους. Περιμένω άμεση απάντηση σας. 

Με εκτίμηση, Μάτιου Ελισάβετ, 

Τελοιόφοιτη φοιτήτρια του τμήματος Νοσηλευτικής του Π.Θ.».

foititikanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν δίνουν πτυχίο σε αριστούχο φοιτήτρια γιατί δεν έχει να πληρώσει 270 ευρώ την φοιτητική μέριμνα!"

Μία σύλληψη και δύο ταυτοποιήσεις δραστών για την επίθεση εναντίον του Γ. Βαρουφάκη

Στη σύλληψη ενός 17χρονου και σε επιχείρηση για τον εντοπισμό άλλων δύο που έχουν ταυτοποιηθεί για τη συμμετοχή τους στην επίθεση εναντίον του Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, έχουν προχωρήσει οι αρχές έπειτα από την εξέταση οπτικού υλικού που συνελέγη από κάμερες καταστημάτων της περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένας εκ των δυο που έχουν ταυτοποιηθεί τραβούσε βίντεο κατά την επίθεση, ενώ και οι 2 φέρονται ότι ήταν μεταξύ των συνολικά 8 που μπήκαν στο εσωτερικό του εστιατορίου που έτρωγε ο κ. Βαρουφάκης, δημιουργώντας ένταση. Ορισμένοι εξ αυτών είχαν ακάλυπτα πρόσωπα, άλλοι φορούσαν κουκούλες και κάποιοι χειρουργικές μάσκες. Υπενθυμίζεται ότι ο Γραμματέα του ΜέΡΑ25 τούς ζήτησε να περάσουν έξω μαζί τους ώστε να αποφευχθεί κλιμάκωση εντός του καταστήματος. Όταν βγήκαν έξω δεχθηκε χτύπημα στο πρόσωπο, ενώ όταν έπεσε κάτω δέχθηκε και κλωτσιά. Τελικά πήγε στο νοσοκομείο όππου διαπιστώθηκε ότι υπέστη ρινικό κάταγμα.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, τον διαβεβαίωσε ότι η Ελληνική Αστυνομία θα προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών. Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος έπεσε θύμα ξυλοδαρμού έξω από εστιατόριο της περιοχής των Εξαρχείων, αναφερόμενος στο γεγονός σε σχετική ανάρτησή του απέδωσε την επίθεση σε άτομα του «παρακράτους και του υποκόσμου» ότι «δεν ήταν αναρχικοί, αλλά μπράβοι – και φαινόντουσαν».

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

«Αναφορικά με την επίθεση που δέχθηκε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. και Γραμματέας του ΜέΡΑ25, βραδινές ώρες σήμερα στα Εξάρχεια, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του, ανακοινώνεται ότι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε άμεσα μαζί του, του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση και διαβεβαίωσε ότι η Ελληνική Αστυνομία θα προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Επίσης, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζεται ότι, το επίμαχο χρονικό διάστημα ο Γραμματέας του ΜεΡΑ25 με δική του πρωτοβουλία δεν συνοδευόταν από την προσωπική του αστυνομική φρουρά.

Από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε η Ελληνική Αστυνομία, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας μετέβησαν άμεσα στο Νοσοκομείο, όπου είχε μεταβεί ο Γραμματέας του ΜεΡΑ25 για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Η έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ το προανακριτικό έργο διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής».

Την ταυτοποίηση των δραστών της επίθεσης σε βάρος του Γιάνη Βαρουφάκη, σχολίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφέροντας ότι η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για αναρχικούς «όσο και αν αυτή δεν βολεύει κάποιους».

Συγκεκριμένα ο κ. Θεοδωρικάκος, σε ανάρτηση του στο Twitter, έγραψε χαρακτηριστικά:

«Ομάδα αναρχικών που ταυτοποιήθηκε από της ΕΛ.ΑΣ., οι δράστες της επίθεσης στον πρόεδρο του ΜΕΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη. Αυτή είναι η αλήθεια όσο και αν δεν βολεύει κάποιους…».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μία σύλληψη και δύο ταυτοποιήσεις δραστών για την επίθεση εναντίον του Γ. Βαρουφάκη"

ΗΠΑ: Κατέρρευσε η Silicon Valley Bank

Με μία αντίδραση εξπρές οι τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνιας έκλεισαν την Παρασκευή την Silicon Valley Bank (SVB) θέτοντάς την υπό αναγκαστική διαχείριση σε μία προσπάθεια να προστατευτούν οι καταθέτες, την ίδια ώρα που η κρίση πλήττει τις παγκόσμιες αγορές και τις τραπεζικές μετοχές.

Η ρυθμιστική αρχή διόρισε την Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) ως διαχειριστή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Η FDIC με τη σειρά της δημιούργησε την Deposit Insurance National Bank of Santa Clara, η οποία κατέχει πλέον τις ασφαλισμένες καταθέσεις της SVB.

Τι θα γίνει με τις καταθέσεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι καταθέτες θα έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, ημέρα που θα λειτουργήσουν τα υποκαταστήματα της Τράπεζας, υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής.

Επίσης θα συνεχίσουν να εξοφλούνται και οι επιταγές.

Το τυπικό πρόγραμμα του FDIC καλύπτει έως 250.000 δολάρια ανά καταθέτη, για κάθε κατηγορία λογαριασμού.

Το αν οι καταθέτες με υψηλότερα ποσά θα πάρουν τελικά όλα τα χρήματά τους πίσω θα καθοριστεί από το ποσό των χρημάτων που θα λάβει η ρυθμιστική αρχή από τις πωλήσεις των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας.

Παράλληλα, η FDIC δήλωσε ότι θα καταβάλει στους ανασφάλιστους καταθέτες ένα μέρισμα εντός της επόμενης εβδομάδας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλες πληρωμές .

Στα τέλη Δεκεμβρίου, η τράπεζα είχε περίπου 209 δισεκατομμύρια δολάρια σε ενεργητικό και 175,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις. Η FDIC δήλωσε ότι δεν ήταν σαφές ποιο μέρος αυτών των καταθέσεων ήταν πάνω από το όριο ασφάλισης.

Το «λουκέτο» θα επηρεάσει όχι μόνο τις καταθέσεις, αλλά και τις πιστωτικές διευκολύνσεις και άλλες μορφές χρηματοδότησης. Η FDIC είπε ότι οι  δανειολήπτες  θα πρέπει να συνεχίσουν να πραγματοποιούν τις πληρωμές τους κανονικά.

Η SVB ήταν μια σημαντική τράπεζα για τις start up που δραστηριοποιούνται στον τεχνολογικό τομέα και οι οποίες ήδη βρίσκονταν υπό πίεση λόγω των υψηλότερων επιτοκίων που καθιστούσε πιο δύσκολη την άντληση πρόσθετων μετρητών.

Πώς ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση

Η κρίση στην SVB ξεκίνησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν η τράπεζα, η οποία δανείζει σε μεγάλο βαθμό τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις, προχώρησε σε πώληση μετοχών για να ενισχύσει τον ισολογισμό της, μετά την πώληση χαρτοφυλακίου που αποτελείτο κυρίως από αμερικανικά κρατικά ομόλογα με ζημία.

Τις ανησυχίες πυροδότησε η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Silicon Valley Bank το βράδυ της Τετάρτης ότι χρειάζεται να αντλήσει φρέσκα κεφάλαια ύψους 2,25 δισ. δολαρίων μέσω έκδοσης μετοχών. Η τράπεζα αναγκάστηκε να πουλήσει ομόλογα με ζημιά 1,8 δισ. δολαρίων αφότου startups – πελάτες της απέσυραν καταθέσεις, όπως ανακοίνωσε. Η είδηση ήρθε λίγο μετά την κατάρρευση της τράπεζας του χώρου των κρυπτονομισμάτων, Silvergate.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, ο Διευθύνων Σύμβουλος Γκρέγκορι Μπέκερ, καλούσε  πελάτες για να τους διαβεβαιώσει ότι τα χρήματά τους στην τράπεζα είναι ασφαλή, σύμφωνα με το Reuters.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Κατέρρευσε η Silicon Valley Bank"

Δημοσκόπηση GPO: Κάτω από το 4% η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Στις 3,9 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη δημοσκόπηση της GPO μετά την τραγωδία των Τεμπών, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 29,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25,6%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 9,2%, το ΚΚΕ 6,7%, το ΜέΡΑ25 3,3%, η Ελληνική Λύση 3%, οι Έλληνες για την Πατρίδα 1,4%, η Εθνική Δημιουργία 1,4%, το άλλο κόμμα 3,6%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 16,3%.

Αναλυτικότερα, το κυβερνών κόμμα καταγράφει απώλειες 4,3%, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χάνει ποσοστό κάτω του 1%.

Ειδικότερα, η ΝΔ κατέγραφε ποσοστό 33,8% τον Φεβρουάριο και 33,3% τον Ιανουάριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραφε 26,4% τον Φεβρουάριο και 26,2% τον Ιανουάριο. Το ΠΑΣΟΚ 9,8% τον Φεβρουάριο και 9,6% τον Ιανουάριο. Το ΚΚΕ 6,4% τον Φεβρουάριο και 6,3% τον Ιανουάριο. Η Ελληνική Λύση 3,4 τον Ιανουάριο και 3% τον Φεβρουάριο. Το ΜέΡΑ25 2,4%  τον Φεβρουάριο και 2,2% τον Ιανουάριο, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ήταν στο 11,3% τον Φεβρουάριο και 12,6% τον Ιανουάριο.

Τέλος, σε ερώτηση για το «αν το δυστύχημα στα Τέμπη θα επηρεάσει την ψήφο σας στις εκλογές», το 36,3% απαντά θετικά (27,2% Ναι-9,1% μάλλον Ναι) και το 62,4% απαντά αρνητικά (53,3% Όχι-9,1% μάλλον Όχι).

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Δημοσκόπηση GPO: Κάτω από το 4% η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ"

Ο «Εσκομπάρ» των Ρομά ζούσε σε σπίτι-«φρούριο» - Τάιζε τον σκύλο του με... 500ευρα (βίντεο + φωτό)

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, έπειτα από πολύμηνη συστηματική έρευνα, κατάφεραν να εξαρθρώσουν εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας μπούκαραν σε σπίτια παραβιάζοντας παράθυρα, μπαλκονόπορτες και πόρτες.

Με περίσσιο θράσος, αγνοούσαν τα συστήματα ασφαλείας (κάμερες - συναγερμούς) και «ξάφριζαν» όσα χρήματα και κοσμήματα αξίας έβρισκαν.

Δεν δίσταζαν, μάλιστα, να διαφημίσουν τα κλοπιμαία τους σε βίντεο που ανέβαζαν στο TikTok. Μάλιστα, όπως θα δείτε στο σχετικό βίντεο που εξασφάλισε το protothema.gr, διακρίνεται το κατοικίδιο του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης να προσπαθεί να μασήσει... ένα χαρτονόμισμα των 500 ευρώ, που του είχε δώσει το αφεντικό του, για να πάρει «like» θαυμασμού από τους followers του.

Ο “Έσκομπαρ” των Ρομά ...τάϊζε τον σκύλο του με 500ευρα 

Σε ένα άλλο βίντεο, οι Ρομά κάνουν επίδειξη των κλοπιμαίων τους, παραθέτοντας σειρά από δεκάδες χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ, σχολιάζοντας: «Τα πήραμε ρεεε…».

eskobar-roma-5

Επίδειξη δύναμης έκαναν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης μέσω των σοσιαλ μίντια διαφημίζοντας... τα κλεμμένα

Σε άλλη φωτογραφία, μέσα από το σπίτι του αρχηγού της οργάνωσης, φαίνεται ξεκάθαρα και η ειδική κρύπτη διαφυγής που είχε φτιάξει.

eskobar-roma-7

H ειδική ανθρώπινη κρύπτη που είχε φτιάξει ο αρχηγός μέσα στο σπίτι του

Λεία άνω του μισού εκατ. ευρώ

Στη συντονισμένη και ευρεία αστυνομική επιχείρηση με τη συνδρομή και άλλων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ, στις 9 Μαρτίου σε Αρκαδία, Κορίνθια και στην Αττική, συνελήφθησαν πέντε μέλη της συμμορίας, όλοι τους Ρομά ηλικίας 21 έως 40 ετών, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, παράβαση νομοθεσίας περί ναρκωτικών, νομοθεσίας περί όπλων και πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Από τη μέχρι σήμερα έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης έχουν προκύψει τουλάχιστον 42 περιπτώσεις κλοπών, με την εγκληματική οργάνωση να έχει αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος ύψους τουλάχιστον 560.000 ευρώ.

eskobar-roma-3

Φωτογραφία από το εσωτερικό της κατοικίας του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης

Οι Ρομά κακοποιοί ξεκίνησαν την εγκληματική τους δράση τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022 στο νόμο Αρκαδίας, ενώ εξετάζεται η δράση τους στο νομό Κορινθίας, Αττικής και της Εύβοιας.

Το αρχηγικό μέλος, με πλούσιο ποινικό παρελθόν, διέμενε σε ανύποπτη παραθαλάσσια γειτονιά στην Κόρινθο. Το σπίτι με την υψηλή περίφραξη θύμιζε φρούριο. Ζωσμένο με κάμερες ασφαλείας και παγίδες συναγερμού, πράγμα που δυσχέραινε το αστυνομικό έργο για την έρευνα της οργάνωσης, μιας και εφάρμοζε τεχνικές αντιπαρακολούθησης. Στρατολογούσε τα υπόλοιπα μέλη και αποφάσιζε ποιους στόχους-σπίτια θα χτυπούσαν κάθε φορά. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης ο αρχηγός της οργάνωσης προσπάθησε να διαφύγει μέσω της αυτοσχέδιας κρύπτης, που υπήρχε «καμουφλαρισμένη» στην κρεβατοκάμαρά του.

eskobar-roma-4
Μέλος της εγκληματικής οργάνωσης αυτοπροβάλλεται σε βίντεο που ανέβασε στο Tik Tok

Η μεθοδολογία

Η συμμορία, της οποίας τα μέλη έχουν πλούσιο ποινικό παρελθόν, έδειχνε ενδιαφέρον για μεγάλες μονοκατοικίες και διαμερίσματα με εύκολη πρόσβαση. Για την παραπλάνηση των Αρχών είχαν πολλά διαφορετικά επιχειρησιακά οχήματα, τα οποία τα έκρυβαν επιμελώς, ώστε να είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους και η σύλληψή τους. Χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας της οργάνωσης είναι ότι έκλεβαν πινακίδες κυκλοφορίας από άλλα οχήματα και τα τοποθετούσαν στα δικά τους, στη συνέχεια με αυτά διέπρατταν τις κλοπές και διέφευγαν.

eskobar-roma-6
Τα μετρητά και τα κοσμήματα αξίας που άρπαζαν από σπίτια πολιτών τα ανέβαζαν στο Tik Tok

Όταν τέλειωναν το έργο τους τις πετούσαν μακριά, εξασφαλίζοντας κάποια κάλυψη τόσο στην δράση τους όσο και στη διαφυγή τους. Στη συνέχεια απομακρύνονταν μακριά από την περιοχή της κλοπής, άλλαζαν μέχρι και νομό και προσπαθούσαν να αποφεύγουν τα μπλόκα της Αστυνομίας. Γι' αυτόν τον λόγο τα μέλη της οργάνωσης είχαν επιφορτιστεί να επιτηρούν τον δρόμο διαφυγής τους και να τους ενημερώνουν, όπου χρειαστεί, για παρουσία Αστυνομίας.

Χαρακτηριστικά, τον Φεβρουάριο του 2023, διέφυγαν αστυνομικό έλεγχο στην περιοχή της Φυλής στα Άνω Λιόσια Αττικής, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν το «επιχειρησιακό» τους όχημα σε καταυλισμό Ρομά της περιοχής.

eskobar-roma-2
Το κατοικίδιο του αρχηγού της συμμορίας ενώ προσπαθεί να μασήσει το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ

Το «μπάζωμα» της σιδηροδρομικής γραμμής

Η λεία τους ήταν χρήματα, χρυσά κοσμήματα, ρολόγια και χρυσές λίρες Αγγλίας. Το σύνολο των κλοπιμαίων το διοχέτευαν σε κλεπταποδόχους στην περιοχή των Άνω Λιοσίων και σε ανταλλακτήρια-ενεχυροδανειστήρια στη γύρω περιοχή της Ομόνοιας Αττικής. Χρησιμοποιούσαν «αδήλωτες» τηλεφωνικές συνδέσεις -ghost numbers- και μίλαγαν με ψευδώνυμα στις συνομιλίες τους.

eskobar-roma-1

Η σιδηροδρομική γραμμή που μπάζωσε ο αρχηγός της οργάνωσης για καλύτερη πρόσβαση στο οικόπεδο του

Ήταν ενεργοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνομιλούσαν μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών και πολλές φορές προς επίδειξη έδειχναν με καμάρι τη λεία τους και τον πολυτελή τρόπο διαβίωσής τους.

Ο υπαρχηγός της οργάνωσης, με τα παρανόμως αποκτηθέντα χρηματικά ποσά που του αναλογούσαν, χρηματοδοτούσε την ανέγερση-κατασκευή οικίας σε οικόπεδο-«φιλέτο» που είχε αγοράσει. Η θρασύτητά του είχε φτάσει στο σημείο, να καλύψει με μπάζα μέρος της απενεργοποιημένης σιδηροδρομικής γραμμής, ώστε να φτιαχτεί αυτοσχέδια διάβαση με πρόσβαση στο οικόπεδό του.

Κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης, διενεργήθηκαν ταυτόχρονες έρευνες σε οικίες τους, όπου βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν, πλήθος ρολογιών και χρυσών κοσμημάτων, οκτώ οχήματα, ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων, 19 κινητά τηλέφωνα, πλήθος διαρρηκτικών εργαλείών, πυροβόλο όπλο και μαχαίρια.΄

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο «Εσκομπάρ» των Ρομά ζούσε σε σπίτι-«φρούριο» - Τάιζε τον σκύλο του με... 500ευρα (βίντεο + φωτό)"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news