facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

ΔΟΕ: Θα ξανακλείσουν τα δημοτικά σχολεία

«Ο τρόπος με τον οποίο επιλέγει η κυβέρνηση και το υπ. Παιδείας να ανοίξουν τα σχολεία είναι τρόπος που αργά ή γρήγορα θα φέρει εκ νέου το κλείσιμό τους με καταστροφικές συνέπειες πρώτα και κύρια για τα παιδιά».

Στην εκτίμηση αυτή προέβη, με ανακοινωθέν, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ),η οποία αντιδρώντας, έχει προγραμματίσει:

-Παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Παιδείας την Πέμπτη 14/1, στις 2μ.μ.
-Κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 15/1, στις 2μμ.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ

Για τρίτη φορά τους τελευταίους 10 μήνες, η κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας ανακοινώνουν το άνοιγμα των σχολείων. Όλος αυτός ο χρόνος, θα έπρεπε να έχει αξιοποιηθεί για να παρθούν μέτρα ουσιαστικά για το άνοιγμα των σχολείων,

ώστε αυτό να γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή υγειονομική ασφάλεια.

Για μια ακόμα φορά όμως, όπως και τον Ιούνιο, όπως και το Σεπτέμβριο, έτσι και τώρα,

εμπαίζουν χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, αφού αρνούνται πεισματικά να ικανοποιήσουν

έστω και ένα από τα δίκαια αιτήματα, που ήδη από τον περασμένο Μάιο, όλη η εκπαιδευτική κοινότητα έχει διατυπώσει και διεκδικήσει.

Αντί να ικανοποιήσουν τα αιτήματα για μείωση των μαθητών στα τμήματα

με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων αιθουσών που υπάρχουν (είναι εκατοντάδες σε όλη τη χώρα),

για διενέργεια μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ, για πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας, έχουν επιδοθεί σε μια επικοινωνιακού τύπου διαχείριση της πανδημίας επιστρατεύοντας μάλιστα και μερίδα «ειδικών» ώστε να ντύσουν με επιστημονικοφανή τρόπο τις απαράδεκτες και επικίνδυνες για την υγεία μας, επιλογές τους.

Όλους αυτούς τους μήνες, τα μοναδικά μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας είναι μια υπερμεγέθης μάσκα για τα παιδιά (ακόμα περιμένουμε το σωστό μέγεθος) και ένα παγουρίνο που χωράει δυο γουλιές νερό! Όλα τα υπόλοιπα μέτρα είναι μέτρα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ, τα πράττουν όλοι οι εκπαιδευτικοί χωρίς να έχουν κάποια υπόδειξη από το Υπουργείο (διαφορετικές είσοδοι όπου είναι εφικτό, αερισμός στις αίθουσες, αποστάσεις στα διαλείμματα, κλπ).
Ο τρόπος με τον οποίο επιλέγει η κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας να ανοίξουν τα σχολεία είναι τρόπος που αργά ή γρήγορα θα φέρει εκ νέου το κλείσιμό τους με καταστροφικές συνέπειες πρώτα και κύρια για τα παιδιά.

Επιπλέον, αρνείται συνεχώς να συναντηθεί με τη ΔΟΕ ώστε να τεθούν όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με τις συνθήκες επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι επιτακτική η ανάγκη και να λάβουμε επιτέλους απαντήσεις και λύσεις που δεν θα υποτιμούν τη νοημοσύνη εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων.

Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίξει με την υγεία τη δική μας και των μαθητών μας.

Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, με :
• Μείωση των μαθητών ανά τμήμα, με μέγιστο τους 15 και με ένα μαθητή ανά θρανίο έτσι ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις όπως και στους άλλους κλειστούς χώρους. Κατάργηση του νόμου Κεραμέως (Ν.4692/2020) που αύξησε τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα στους 25 από 22 εν μέσω πανδημίας.
• Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία και όχι 3μηνες συμβάσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Επιπλέον εκπαιδευτικούς στη διάθεση των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης που θα καλύπτουν έκτακτες εκπαιδευτικές ανάγκες στα σχολεία.
• Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, δωρεάν από το κράτος, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
• Για τη θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας της εκπαιδευτικής διαδικασίας, κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, που το επιθυμούν, στον εθνικό εμβολιαστικό σχεδιασμό.
• Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σχολείων καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
• Αύξηση των δαπανών για τη Δημόσια Εκπαίδευση, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, και άμεσα γενναία χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών.
• Κάλυψη όλων των αναγκών σε τεχνολογικό εξοπλισμό εκπαιδευτικών και μαθητών. Προσαρμογή των εκπαιδευτικών αντικειμένων και μαθημάτων για ουσιαστική εξ αποστάσεως εκπαίδευση, εφόσον απαιτηθεί ξανά.
• Μείωση της ύλης των μαθημάτων (ας αναλογιστούν το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα, οι μαθητές των μικρών τάξεων) ώστε έπειτα από δύο σχολικά έτη με τεράστια ζητήματα λειτουργίας και με την τηλεκπαίδευση να μην καλύπτει το σύνολο των μαθητών αλλά ούτε και να μπορεί να υποκαταστήσει την δια ζώσης διδασκαλία, να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο επόμενο σχολικό έτος δίχως μαθησιακά κενά και ανισότητες.
• Άμεση δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων που αφορούν την εικόνα της διασποράς του ιού στις σχολικές μονάδες
από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ.

Με βάση τα παραπάνω προχωράμε σε:

• Παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Παιδείας την Πέμπτη 14/1, στις 2μ.μ.
• Κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 15/1, στις 2μμ.

Η κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας να πάρει τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα σχολεία να είναι ανοιχτά και υγειονομικά ασφαλή

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΟΕ: Θα ξανακλείσουν τα δημοτικά σχολεία"

Παράταση του σκληρού lockdown σε Δυτική Αττική, Κοζάνη, Ροδόπη και Κάλυμνο

Παρατείνεται η ισχύς των περιοριστικών μέτρων, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, μετά τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει σε συγκεκριμένους δήμους…

Πρόκειται για τους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας της ΠΕ Αττικής, στους Δήμους Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης, στις ΤΚ Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης, καθώς και στο νησί της Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, παρατείνεται η ισχύς των εξής περιοριστικών μέτρων:

  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων των Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας της ΠΕ Αττικής, των Δήμων Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, των ΤΚ Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης, καθώς και εκτός της νήσου Καλύμνου, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
  • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από το σπίτι τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
  • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.
  • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, κλπ).

Επίσης προβλέπεται:

  • Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας, Αν. Μακεδονίας και Θράκης και Νοτίου Αιγαίου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  • Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας, Αν. Μακεδονίας και Θράκης  και Νοτίου Αιγαίου για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί
  • Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, Αν. Μακεδονίας και Θράκης και Νοτίου Αιγαίου για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων

Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν από τη Δευτέρα 11-01-2021 και ώρα 06:00 μέχρι και τη Δευτέρα 18-01-2021 οπότε και θα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι του Covid-19 για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση του σκληρού lockdown σε Δυτική Αττική, Κοζάνη, Ροδόπη και Κάλυμνο"

Κορωνοϊός - Κύπρος: Ένας θάνατος και 339 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Έναν θάνατο και 339 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε την Κυριακή (10/01/2021) το υπουργείο Υγείας Κύπρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ο συνολικός αριθμός των θανάτων από COVID-19 στην Κύπρο ανέρχεται σε 148.

208 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 55 σε σοβαρή κατάσταση.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 8.778 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 3,86%, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Κύπρο ανέρχεται σε 27.350.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός - Κύπρος: Ένας θάνατος και 339 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο"

Ν. Σύψας: Ενδεχόμενο παράτασης του lockdown για 2 βδομάδες λόγω σαββατοκύριακου

Oι εικόνες που παρατηρήθηκαν το σαββατοκύριακο, με πλήθος κόσμου να συρρέει σε πάρκα, δρόμους και παραλίες παρά τα αυστηρά μέτρα, ενδεχομένως να οδηγήσουν στην παράταση των περιοριστικών μέτρων υποστήριξε σε δηλώσεις του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής, Νίκος Σύψας. 

Όπως ο ίδιος δήλωσε «η καμπύλη της πανδημίας σταμάτησε να είναι καθοδική ιδίως στην Αττική έχει επιπεδωθεί. Ξέρουμε ότι έχει επεκταθεί η επιδημία σε νέους 25 έως 35 και ότι έχουμε αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία από τα Χριστούγεννα. Όλα αυτά δεν είναι καμπανάκια είναι η καμπάνα της Μητροπόλεως. Είμαστε σε ένα ναρκοπέδιο. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να σκάσει κάποια νάρκη δηλαδή να έχουμε έκρηξη και αν αυτή συμβεί στην Αττική με καλυμμένο το 60% των κλινών ΜΕΘ τότε το μόνο που μπορεί να περιγράψει την εικόνα είναι σοκ και δέος».

Δεν ξέρουμε τι θα μας φέρει η επόμενη εβδομάδα γι’ αυτό δεν ανοίγουμε άλλες δραστηριότητες ανέφερε ο κύριος Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αν υπάρξει επιδημιολογική έκρηξη να κλείσουν ξανά τα σχολεία.

Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σημείωσε ο καθηγητής υπογραμμίζοντας ότι μετά το Πάσχα που θα ανοίγει ο καιρός και θα έχει εμβολιαστεί ένα μέρος του πληθυσμού θα πάρουμε ανάσα.

Oι εικόνες που παρατηρήθηκαν το σαββατοκύριακο, με πλήθος κόσμου να συρρέει σε πάρκα, δρόμους και παραλίες παρά τα αυστηρά μέτρα, ενδεχομένως να οδηγήσουν στην παράταση των περιοριστικών μέτρων υποστήριξε σε δηλώσεις του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής, Νίκος Σύψας. 

Όπως ο ίδιος δήλωσε «η καμπύλη της πανδημίας σταμάτησε να είναι καθοδική ιδίως στην Αττική έχει επιπεδωθεί. Ξέρουμε ότι έχει επεκταθεί η επιδημία σε νέους 25 έως 35 και ότι έχουμε αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία από τα Χριστούγεννα. Όλα αυτά δεν είναι καμπανάκια είναι η καμπάνα της Μητροπόλεως. Είμαστε σε ένα ναρκοπέδιο. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να σκάσει κάποια νάρκη δηλαδή να έχουμε έκρηξη και αν αυτή συμβεί στην Αττική με καλυμμένο το 60% των κλινών ΜΕΘ τότε το μόνο που μπορεί να περιγράψει την εικόνα είναι σοκ και δέος».

Δεν ξέρουμε τι θα μας φέρει η επόμενη εβδομάδα γι’ αυτό δεν ανοίγουμε άλλες δραστηριότητες ανέφερε ο κύριος Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αν υπάρξει επιδημιολογική έκρηξη να κλείσουν ξανά τα σχολεία.

Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σημείωσε ο καθηγητής υπογραμμίζοντας ότι μετά το Πάσχα που θα ανοίγει ο καιρός και θα έχει εμβολιαστεί ένα μέρος του πληθυσμού θα πάρουμε ανάσα.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Σύψας: Ενδεχόμενο παράτασης του lockdown για 2 βδομάδες λόγω σαββατοκύριακου"

Καιρός αύριο: Ζέστη με βροχές και καταιγίδες – Θυελλώδεις νοτιάδες

Άστατος καιρός αύριο, Δευτέρα (11.01.2021). Αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι θυελλώδεις, ενώ ο υδράργυρος διατηρείται σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα. Ψυχρό κύμα καταφτάνει από την Τρίτη (12.01.2021).

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, πιθανώς τοπικά ισχυρές στα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις.

Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6, στα πελάγη τοπικά 7 και στο Αιγαίο έως 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, κυρίως στα κεντρικά και τα νότια.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, βαθμιαία στα ανατολικά νότιοι 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες και τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία στη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.
ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου και στη βόρεια Κρήτη η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς υψηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές με πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως στα βόρεια.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΣΑΜΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές, με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ζέστη με βροχές και καταιγίδες – Θυελλώδεις νοτιάδες"

Στα 445 τα νέα κρούσματα - 353 διασωληνωμένοι - 36 θάνατοι

Την επιδημιολογική έκθεση για το τελευταίο 24ώρο ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ,  γνωστοποιώντας τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε όλη τη χώρα, τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών και τους ανθρώπους που κατέληξαν εξαιτίας των επιπλοκών της Covid-19.

Ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ώρο είναι 445, ενώ συνεχίστηκε η μείωση στον αριθμό των διασωληνωμένων (353). Άλλοι 36 άνθρωποι κατέληξαν τις τελευταίες 24ώρες εξαιτίας των επιπλοκών του νέου κορωνοϊού.

Στην Αττική εντοπίστηκαν 171 νέα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 75.

Πιο αναλυτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 445 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 144738, εκ των οποίων 52.2% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5616 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 43776 (30.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

353 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 243 (68.8%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 84.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.954 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 36 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5263 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3107 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ακολουθεί η γεωγραφικη κατανομή των νέων κρουσμάτων: 

29 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
24 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
14 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
19 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
48 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
16 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών
21 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς
1 κρούσμα στην Π.Ε.Νήσων
6 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοκαρνανίας
3 κρούσματα στην Π.Ε Αργολίδας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
7 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
8 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
9 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
11 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
17 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
11 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
7 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
12 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
16 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων
2 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στα 445 τα νέα κρούσματα - 353 διασωληνωμένοι - 36 θάνατοι"

Folli Follie: Βαθιά ανάσα ρευστότητας, εκταμιεύθηκε μεγάλο μέρος της ενδιάμεσης χρηματοδότησης

Βαθιά ανάσα ρευστότητας πήρε η Folli Follie καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στα ταμεία της εταιρείας εισέρρευσε το μεγαλύτερο μέρος της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, λίγες μέρες μετά την υποβολή του  αιτήματος υπαγωγής στο άρθρο 106β και 106δ του πτωχευτικού κώδικα στο αρμόδιο δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι βάση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης με τους ομολογιούχους πιστωτές, προβλέπεται η έκδοση ομολόγου 13 εκατ. ευρώ για την παροχή ενδιάμεσης χρηματοδότησης (οι υφιστάμενοι πιστωτές έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν μέχρι ποσοστού 15% με εξασφάλιση τα κτήρια του Μινιόν, 5 συνολικά, όπου στεγάζονταν στο παρελθόν το ιστορικό κατάστημα του Μινιόν και ένα οικόπεδο στο Κορωπί).

Η πρόταση εξυγίανσης προβλέπει ακόμα τη δημιουργία της OpsCo, με έδρα το Λουξεμβούργο (θυγατρική κατά 90% της AssetCo), η οποία θα αναλάβει τα σήματα της Folli Follie και της Links of London, όπως και τα συμβόλαια που σχετίζονται με το κομμάτι των κοσμημάτων, της μόδας, των καλλυντικών και των πολυκαταστημάτων Factory Outlet. H OpsCo θα λάβει επίσης 20 εκατ. ευρώ από τα έσοδα που θα προκύψουν από τη Διαιτησία για τις μετοχές της Dufry, μετά την αποπληρωμή του ομολόγου των 13 εκατ. ευρώ και αμοιβών για συμβούλους. Προβλέπεται επίσης η σύσταση της AssetsCo, η οποία θα αναλάβει τον έλεγχο της OpsCo και την ακίνητη περιουσία της και άλλα περιουσιακά στοιχεία της «παλιάς» Folli. Οι ομολογιούχοι πιστωτές της εταιρείας θα ελέγχουν το 100% της AssetsCo και το 90% της OpsCo (εμμέσως μέσω της AssetsCo) και θα λάβουν επίσης 60 εκατ. ευρώ από νέες ομολογίες αντίστοιχου ύψους που θα εκδώσει η OpsCo.

Η εκδίκαση του αιτήματος της Folli Follie από το αρμόδιο δικαστήριο έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Φεβρουαρίου.

Η εταιρεία είχε μεγάλη ανάγκη τη ρευστότοτητα, όπως και το σύνολο των επιχειρήσεων, ειδικά μετά την επιβολή και επέκταση του lockdown που καθήλωσε την αγορά του λιανικού εμπορίου.  Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλο μέρος του προσωπικού βρίσκεται σε αναστολή, δεδομένου πως τα καταστήματα της εταιρείες παραμένουν κλειστά λόγω του απαγορευτικού.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Folli Follie: Βαθιά ανάσα ρευστότητας, εκταμιεύθηκε μεγάλο μέρος της ενδιάμεσης χρηματοδότησης"

Εμβολιασμοί: Από αύριο τα ραντεβού για τα άτομα άνω των 85 ετών – Δείτε το σποτ

Με τα άτομα άνω των 85 ετών συνεχίζονται οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας, κι ενώ ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σποτ για την Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού ενημερώνει τους πολίτες ότι από τις 11 Ιανουαρίου ξεκινά η διαδικασία των ραντεβού.

Υπάρχουν τρεις τρόποι για να κλείσει κάποιος το ραντεβού. Πρώτον, αν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση. Δεύτερον, μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr και τρίτον, μέσω φαρμακείων και ΚΕΠ.

Μετά τον εμβολιασμό των ατόμων άνω των 85 ετών, ακολουθούν και οι επόμενες ομάδες, όπως ορίζονται από την εθνική επιτροπή εμβολιασμών.



Σε κάθε περίπτωση, όσοι κάνουν το εμβόλιο θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, δηλαδή να φορούν μάσκα, να κρατούν αποστάσεις και κανόνες υγιεινής.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εμβολιασμοί: Από αύριο τα ραντεβού για τα άτομα άνω των 85 ετών – Δείτε το σποτ"

Νεότερα δεδομένα για τον αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων στη νόσο COVID-19

Πολύ νωρίς από την έναρξη της πανδημίας διαπιστώθηκε ότι η σοβαρή νόσος COVID-19 εκτός από την προσβολή του αναπνευστικού συστήματος μπορεί να συνδυάζεται με μια υπερπηκτική κατάσταση που μπορεί να εκδηλωθεί ως εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, πνευμονική εμβολή ή και θρόμβωση των μικρών αγγείων. Τέτοιες θρομβωτικές εκδηλώσεις έχουν περιγραφεί έως και σε 30% των ασθενών με σοβαρή COVID-19 νόσο. Οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαριάννα Πολίτου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα πρόσφατα δεδομένα που αφορούν αυτή την επιπλοκή.

Πρόσφατη μελέτη από την Κίνα που δημοσιεύθηκε το Δεκέμβριο στο International Journal of Infectious Diseases όπου εξέτασαν ένα μικρό αριθμό ασθενών με ήπια πνευμονία από Sars-Co-V διαπίστωσε την ύπαρξη θρόμβωσης στο 82.6% των ασθενών χρησιμοποιώντας αξονική υπολογιστική πνευμονική αγγειογραφία (CTPA CT pulmonary angiography) αναδεικνύοντας τη σημασία της λανθάνουσας θρόμβωσης ακόμα και σε ασθενείς με ήπια πνευμονία.

Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ αναφέρουν ότι η υπερπηκτικότητα της νόσου COVID-19 οφείλεται στην υπερφλεγμονώδη κατάσταση, την «καταιγίδα κυτταροκινών» που επιπλέκει σε πολλές περιπτώσεις τη νόσο και γι’ αυτό την ονομάζουν "ανοσοθρόμβωση". Αποτέλεσμά της είναι η ενεργοποίηση και η φλεγμονή του ενδοθηλίου που οδηγεί σε θρόμβωση των μικρών αγγείων αρχικά του πνεύμονα και στη συνέχεια και άλλων οργάνων.

Προφυλακτική χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής  

Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την κατάσταση της υπερπηκτικότητας συστήνεται η προφυλακτική χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής (ηπαρίνης και κυρίως χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνης) σε όλους τους νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-19. Είναι γνωστό ότι η ηπαρίνη εκτός από τις αντιθρομβωτικές της ιδιότητες έχει και αντιφλεγμονώδει.

Υπάρχουν πολλές μελέτες οι οποίες προτείνουν ότι η προφυλακτική δόση ηπαρίνης μπορεί να μην επαρκεί σε συγκεκριμένους ασθενείς και γι' αυτό να χρειάζονται ενδιάμεσες ακόμα και θεραπευτικές δόσεις ηπαρίνης ως αντιπηκτική αγωγή. Προς το παρόν λόγω απουσίας αποτελεσμάτων από τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές πολλές ιατρικές εταιρίες όπως η Αμερικάνικη Εταιρεία Αιματολογίας και η Διεθνής Εταιρεία για τη Θρόμβωσης και τη Αιμόσταση δεν συνιστούν πιο εντατικοποιημένα πρωτόκολλα θρομβοπροφύλαξης.

Οι επιστήμονες αναμένουν τα αποτελέσματα των τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών που βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο για τη χρήση ( δόση, διάρκεια χορήγησης) των αντιπηκτικών όπως η ηπαρίνη, των νεότερων αντιπηκτικών, αλλά και των αντιαιμοπεταλικών φαρμάκων όπως η ασπιρίνη τόσο σε νοσηλευόμενους, αλλά και σε εξωτερικούς ασθενείς με COVID-19.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Νεότερα δεδομένα για τον αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων στη νόσο COVID-19"

Πότε θα λάβουν τα αναδρομικά οι κληρονόμοι των συνταξιούχων

Σε δύο δόσεις θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους κληρονόμους των συνταξιούχων, οι οποίοι δικαιώθηκαν από το ΣτΕ για τις περικοπές του 2015-2016. Ωστόσο, πολλοί εξ αυτών αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν τις προθεσμίες καθώς μεταξύ άλλων δικαιολογητικών απαιτείται και βεβαίωση μη αποποίησης κληρονομιάς, η έκδοση της οποίας είναι χρονοβόρα καθώς χορηγείται από τα ειρηνοδικεία.

Τα αναδρομικά αυτά αφορούν στις επιστροφές των περικοπών στις κύριες συντάξεις της περιόδου μεταξύ Ιουνίου 2015-Μαϊου 2016 τις οποίες υπέστησαν συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν αποβιώσει πλέον.

Οι ζώντες δικαιούχοι των αναδρομικών έλαβαν πέρυσι τα εν λόγω αναδρομικά, βάσει των διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση κατ΄εφαρμογή  αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Όσον αφορά στα αναδρομικά των θανόντων συνταξιούχων, τα δικαιούνται οι κληρονόμοι τους. Οι σχετικές αιτήσεις έπρεπε να γίνουν έως τις 21 Δεκεμβρίου, ενώ τα δικαιολογητικά τα οποία εκκρεμούν, θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εργασίας, στα μέσα Ιανουαρίου όπως αναφέρει η Καθημερινή, θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους κληρονόμους που έχουν υποβάλει πλήρεις φακέλους. Στα μέσα Μαρτίου υπολογίζεται να καταβληθούν σε όσους καταθέσουν τα δικαιολογητικά έως τις 28 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται πως οι σχετικές αιτήσεις έπρεπε να υποβληθούν έως τις 21 Δεκεμβρίου, ενώ τα δικαιολογητικά θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Τα αναδρομικά αυτά αφορούν τις επιστροφές των περικοπών στις κύριες συντάξεις της περιόδου μεταξύ Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, τις οποίες υπέστησαν συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν αποβιώσει πλέον.

Το σύνολο των θανόντων συνταξιούχων, οι κληρονόμοι των οποίων δικαιούνται τα αναδρομικά, ανέρχεται σε 177.222. Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου είχαν υποβληθεί περίπου 140.000 αιτήσεις, εκ των οποίων περισσότερες από τις μισές περιείχαν και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, δηλαδή:

• Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς.

• Πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών.

• Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης.

Οσον αφορά το ποσό το οποίο θα καταβληθεί στους κληρονόμους θα ανέλθει συνολικά στα 200 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από ειδική κρατική επιχορήγηση, όπως συνέβη και με τα αναδρομικά των ζώντων δικαιούχων.

Συνεπώς, κατά μέσον όρο, τα αναδρομικά στους κληρονόμους των θανόντων “δικαιούχων” θα ανέλθουν περίπου σε 1.175 ευρώ.

Τα ποσά που θα επιστραφούν κινούνται μεταξύ 242 και 6.266 ευρώ. Αν ο συνταξιούχος ήταν εν ζωή ολόκληρο το 11μηνο που μεσολαβεί από 11.6.2015 έως και 12.5.2016 και απεβίωσε μετά τις 12 Μαΐου του 2016, τότε οι νόμιμοι κληρονόμοι του δικαιούνται ολόκληρο το ποσό των αναδρομικών του. Αν ο δικαιούχος συνταξιούχος απεβίωσε εντός του διαστήματος Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 οι κληρονόμοι του θα λάβουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στους μήνες που εκείνος ήταν εν ζωή.

Ο κάθε κληρονόμος παίρνει το μερίδιο που αναλογεί στο κληρονομικό του δικαίωμα, όπως προβλέπεται από τον νόμο.

Οπως έχει ξεκαθαρίσει ο e-ΕΦΚΑ, ο έλεγχος για τους κληρονόμους θα είναι απολογιστικός και δειγματοληπτικός.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » " Πότε θα λάβουν τα αναδρομικά οι κληρονόμοι των συνταξιούχων"

Σταδιακή σημαντική πτώση της θερμοκρασίας μέσα στην εβδομάδα

Πολύ υψηλές για την εποχή θα διατηρηθούν οι θερμοκρασίες κατά το διήμερο Κυριακής και Δευτέρας στα κεντρικά και νότια τμήματα, ως αποτέλεσμα των θερμών αέριων μαζών πάνω από τη χώρα μας.

Αυξημένες αναμένεται να είναι επίσης οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα σήμερα, σύμφωνα με τα δεδομένα του μοντέλου πρόγνωσης συγκέντρωσης σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr.

Όμως, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, από την Τρίτη 12/1 οι θερμές αέριες μάζες θα υποχωρήσουν και τη θέση τους θα πάρουν ψυχρές αέριες μάζες προερχόμενες από την Κεντρική Ευρώπη, οι οποίες θα προκαλέσουν σταδιακή σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στη χώρα μας μέσα στην εβδομάδα. 

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Σταδιακή σημαντική πτώση της θερμοκρασίας μέσα στην εβδομάδα"

Νίκος Δένδιας προς Τουρκία: Συγκεκριμένη η ατζέντα των διερευνητικών επαφών και δεν αλλάζει

Η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές όποτε αυτές ξεκινήσουν με ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση, σημειώνει ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Υπογράμμισε ότι η ατζέντα των διερευνητικών επαφών είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί να αλλάξει.

«Δεν μπορεί ο εις των συνομιλητών να αποφασίσει μονομερώς την διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης. Αυτό ισοδυναμεί με προσπάθεια υπονόμευσης των επαφών αυτών» αναφέρει.

Ο υπουργός Εξωτερικών όμως τονίζει ότι αυτό που τον προβληματίζει είναι ότι «η Τουρκία του 2021 δεν είναι η Τουρκία του 2016, όταν και έγινε ο τελευταίος, μέχρι στιγμής, γύρος των διερευνητικών επαφών».

«Η Τουρκία του 2021 δεν είναι η Τουρκία του 2016»

«Η σημερινή Τουρκία αποκλίνει από την Τουρκία των αρχών της δεκαετίας του 2000, όταν προσέβλεπε στην Ευρωπαϊκή Ένταξη. Αλλά βέβαια, ουδείς μπορεί να αποφασίσει νέα αλλαγή πορείας για λογαριασμό της. Εγώ το εύχομαι από καρδιάς».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Δένδιας τονίζει ότι «αποτελεί την πρώτη επέκταση ορίων του Ελληνικού Κράτους από το 1947, πάντα με ειρηνικά μέσα και επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου».

«Εμείς προετοιμαζόμαστε και για επέκταση σε άλλες περιοχές της χώρας» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά. «Κάνουμε τα απαραίτητα τεχνικά βήματα, για να είμαστε έτοιμοι όταν κριθεί σκόπιμο να προχωρήσουμε. Το πότε θα γίνει αυτό αποτελεί πολιτική επιλογή».

«Καθόλου ενθαρρυντική η ρητορική του Τατάρ»

Όσον αφορά δε το Κυπριακό, ο κ. Δένδιας τονίζει ότι δε μπορεί να είναι αισιόδοξος, καθώς «η ρητορική προερχόμενη από Τούρκους αξιωματούχους, αλλά και από τον τουρκο-κύπριο ηγέτη κ. Τατάρ, δεν είναι ενθαρρυντική».

Πάντως επισημαίνει ότι η Αθήνα, πάντα σε απόλυτο συντονισμό με την Λευκωσία, θα συμμετάσχει σε άτυπη πενταμερή διάσκεψη, εφόσον την συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζει ότι η θέση μας «είναι γνωστή και σταθερή, δηλαδή Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Κοινοτικού κεκτημένου».

Ερωτηθείς σχετικά με τις σχέσεις Αθήνας και Ουάσιγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι συζητούν για πολυετή συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας.

«Φιλοδοξία μας είναι να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ» τονίζει.

«Σκοπός μας είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την προσαρμογή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ούτως ώστε αφενός να υπάρξει μια ιδιαίτερα μακροπρόθεσμη προοπτική – να μην χρειάζεται ανανέωση κάθε χρόνο – και αφετέρου να αυξηθεί το αποτύπωμα της Αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα».

«Χρήσιμη η παρουσία των ΗΠΑ»

Ο κ. Δένδιας επισημαίνει ότι η αμερικανική παρουσία θα ενισχύει τη γεωπολιτική σημασία της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ χαρακτηρίζει χρήσιμη μια έντονη και διαρκή παρουσία των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναφερόμενος στις σχέσεις που αναπτύσσει η Ελλάδα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, αλλά και το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αποσκοπούν σήμερα και στην ανάσχεση της αναθεωρητικής τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς, όχι όμως της χώρας εν γένει.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι την περασμένη χρονιά η Ελλάδα έκλεισε εκκρεμότητες που ήταν ανοιχτές για δεκαετίες, με τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, τη συνεργασία με τα ΗΑΕ, αλλά και τη συμφωνία με την Αλβανία να επιλυθεί το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετώπισε με επαρκή αυτοπεποίθηση πολύμορφες προκλήσεις και υβριδικές απειλές τη χρονιά που πέρασε» αναφέρει.

«Η χώρα μας δεν παραμένει όμηρος ρητορικών επιδιώξεων μηδενικού αποτελέσματος ή συνεχούς αναβλητικότητας. Κατοχυρώνει με συμφωνίες τα δικαιώματά της και τα εθνικά της συμφέροντα».

Και αναφέρει ότι τo 2021 θα συνεχίσει πάνω στις βάσεις αυτές, αναπτύσσοντας τις διμερείς σχέσεις, τα τριμερή – πολυμερή σχήματα και με μία ιδιαίτερα ενεργή παρουσία στους Διεθνείς Οργανισμούς.

Δίαυλοι επικοινωνίας

Πέραν της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, η κυβέρνηση στοχεύει να καταλήξει σε αμυντική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, αλλά και εμβάθυνση της συνεργασίας με τη Γαλλία. Παράλληλα, δημιουργεί νέους διαύλους με αναδυόμενες δυνάμεις και χώρες στην Ασία και την Αφρική, όπως με την Ινδία και την Κένυα, ενώ επιδιώκει ενεργή συμμετοχή και συνεισφορά σε περιφερειακές πρωτοβουλίες στα Δυτικά Βαλκάνια.

Στοχεύει να ενισχύσει τις πολυμερείς πρωτοβουλίες, μαζί με την Κύπρο, και με τις χώρες της περιοχής που ενστερνίζονται τις ίδιες αρχές, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, ενώ προσβλέπει στην ενίσχυση των σχημάτων αυτών με τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία.

Η Ελλάδα θα αναπτύξει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ, ακόμα και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών.

Τέλος, ερωτηθείς για την Αλβανία, ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι «αναφορικά με το ζήτημα της προσφυγής στη Χάγη, οι αρμόδιες τεχνικές ομάδες συνεχίζουν το έργο τους. Στόχος είναι το συνυποσχετικό να υπογραφεί και να υποβληθεί το συντομότερο εφικτό, εικάζω μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία τον Απρίλιο».

Υπενθυμίζει ότι το σύνολο των αλβανικών πολιτικών δυνάμεων υποστηρίζει ότι το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθεί στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Αυτό ακριβώς λέμε και στους Τούρκους συνομιλητές μας», σημειώνει.

Προσθέτει δε ότι ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο μονομερές δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.

«Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Αλβανία είχε κάνει το ίδιο πριν 30 χρόνια. Και άρα καμία τρίτη χώρα δεν μπορεί να αντιταχθεί στο δικαίωμα αυτό ή – προσθέτω – ακόμα περισσότερο να απειλεί με πόλεμο».

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νίκος Δένδιας προς Τουρκία: Συγκεκριμένη η ατζέντα των διερευνητικών επαφών και δεν αλλάζει"

Αεροπορική τραγωδία στην Ινδονησία: Εντοπίστηκαν τα μαύρα κουτιά του Boeing 737-500

Τα δύο μαύρα κουτιά του Boeing 737-500 που συνετρίβη στη θάλασσα, στα ανοιχτά της Τζακάρτας, εντοπίστηκαν, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Ασφάλειας των Μεταφορών της Ινδονησίας.

«Εντοπίσαμε τη θέση των μαύρων κουτιών, και των δύο», ανακοίνωσε ο Σουρτζάντο Τζαχζόνο, ο επικεφαλής της Επιτροπής η οποία υπάγεται στο υπουργείο Μεταφορών. Όπως είπε, δύτες θα αναλάβουν να τα ανασύρουν από τον βυθό όσο το δυνατόν συντομότερα.

Συντρίμμια του αεροσκάφους, στο οποίο επέβαιναν 62 άνθρωποι, έχουν ήδη μεταφερθεί στην Τζακάρτα. Σύμφωνα με τις αρχές, προέρχονταν από βάθος 23 μέτρων, κοντά σε μια συστάδα νησιών στα ανοιχτά της πρωτεύουσας. Ένα στραβωμένο μεταλλικό αντικείμενο έφερε τα χρώματα της αεροπορικής εταιρείας Sriwijaya Air, μπλε και κόκκινο. Οι αρχές έχουν επίσης ανασύρει ανθρώπινα μέλη και διάφορα ρούχα.

Η αστυνομία ζήτησε από τους συγγενείς των επιβατών και του πληρώματος να δώσουν δείγματα DNA ώστε να βοηθήσουν στην αναγνώριση των θυμάτων. Οι 50 επιβάτες και το 12μελές πλήρωμα ήταν όλοι τους Ινδονήσιοι. Μεταξύ των επιβατών ήταν επτά παιδιά και τρία βρέφη.

Σύμφωνα με την υπηρεσία εντοπισμού πολιτικών πτήσεων Flightradar24, το αεροπλάνο απογειώθηκε στις 14.36, τοπική ώρα (09.36 ώρα Ελλάδας) του Σαββάτου και ανέβηκε σε ύψος 10.900 ποδών μέσα σε τέσσερα λεπτά. Κατόπιν όμως ξεκίνησε μια απότομη πτώση και σταμάτησε να μεταδίδει δεδομένα 21 δευτερόλεπτα αργότερα.

Δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια ένδειξη για το τι προκάλεσε αυτήν την απότομη πτώση. Τα περισσότερα αεροπορικά δυστυχήματα οφείλονται σε συνδυασμό παραγόντων και συχνά περνούν μήνες μέχρι να καταλήξουν σε οριστικό συμπέρασμα οι ειδικοί εμπειρογνώμονες.

Μια εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών είπε ότι ο πύργος ελέγχου είχε ρωτήσει τον πιλότο γιατί το αεροπλάνο κατευθυνόταν βορειοδυτικά αντί να ακολουθεί την αναμενόμενη πορεία του, λίγα δευτερόλεπτα προτού να εξαφανιστεί από τις οθόνες των ραντάρ. Οι δύο πιλότοι φέρεται ότι είχαν δεκαετίες εμπειρίας. Ο κυβερνήτης ήταν πρώην πιλότος της πολεμικής αεροπορίας ενώ ο συγκυβερνήτης εργαζόταν για τη Sriwijaya Air από το 2013, σύμφωνα με το προφίλ του στον ιστότοπο Linkedin.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Αεροπορική τραγωδία στην Ινδονησία: Εντοπίστηκαν τα μαύρα κουτιά του Boeing 737-500"

Συναγερμός στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων με 35 κρούσματα κορoνοϊού

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές για τα Μεγάλα Καλύβια στα Τρίκαλα,  καθώς μετά τις γιορτές παρατηρηθήκαν αυξημένα κρούσματα κορονοϊού.

Τέσσερα άτομα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ενώ έχουν σημειωθεί συνολικά  35 άτομα θετικά στον ιό.

Τα Μεγάλα Καλύβια είναι ένα χωριό περίπου 1900 κατοίκων. Σήμερα οι κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί στο δημαρχείο για rapid τεστ.

Υπήρξε έξαρση κρουσμάτων τις πρώτες μέρες του νέου έτους, με πιθανότερη επώαση στις γιορτές, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Συναγερμός στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων με 35 κρούσματα κορoνοϊού"

Επίθεση Ρουβίκωνα στα Lidl: Συνθήματα και μπογιές σε επτά καταστήματα

Κόκκινη μπογιά πέταξαν μέλη της αναρχικής συλλογικότητας Ρουβίκωνας σε καταστήματα Lidl στις περιοχές Κάτω Πατήσια, Ζωγράφου, Αγ. Δημήτριος, Αμπελόκηποι, Γούβα, Ν. Ηράκλειο και Πευκάκια.

Με συνθήματα που έγραψαν στις βιτρίνες των καταστημάτων, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Παράλληλα, σε ανάρτησή τους σε γνωστό διαδικτυακό ιστότοπο καταγγέλλουν τα εξής:

Ολόκληρη η ανάρτηση του Ρουβίκωνα

"Η ελληνική επικράτεια είναι μια μεγάλη εργασιακή γαλέρα.

Από τις μικρές επιχειρήσεις μέχρι τις τεράστιες πολυεθνικές, από τα αφεντικά του τύπου "εδώ είμαστε μια οικογένεια” που σημαίνει τα δικαιώματά σου ξέχνα τα, από το εργασιακό bullying, από το ζεις για να δουλεύεις κι όχι δουλεύεις για να ζεις, μέχρι την μαύρη αδήλωτη εργασία που ποτέ δεν εξαλείφθηκε, τα εξευτελιστικά μεροκάματα που αν δεν σου κάνουν πρόβλημά σου – θα βρεθεί κάποιος άλλος φουκαράς – τα εργατικά ατυχήματα/εγκλήματα που μένουν ατιμώρητα, την τρομοκρατία της ανεργίας επειδή απλά είσαι γυναίκα, είσαι μάνα, είσαι μεσήλικας, δεν έχεις αρκετά προσόντα, δεν είσαι αρκετά όμορφη, δεν μιλάς αρκετά καλά αγγλικά, δεν είσαι αρκετά καλά ντυμένος, δεν είσαι αρκετά πειθήνια, δεν είσαι αρκετά δουλικός.

Καλώς ήρθατε στην κόλαση των εργαζόμενων.

Και αν τα προηγούμενα χρόνια ο δημόσιος τομέας εξασφάλιζε μια σχετική ασφάλεια και λίγο πιο ανθρώπινες συνθήκες, ο ιδιωτικός τομέας, σε αυτή τη χώρα, ήταν πάντα μια σύγχρονη δουλεία. Με το μαστίγιο που δε φαινόταν, αλλά ήταν εκεί, με τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης να κρέμεται πάνω από το κεφάλι σου σε κάθε σου βήμα, σε κάθε σου κίνηση, σε περίπτωση που αναπνεύσεις στραβά και δυσαρεστήσεις το αφεντικό.

Η οικονομική κρίση, που ξεκίνησε την περασμένη δεκαετία, σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της. Ο δημόσιος τομέας επηρεάστηκε κι αυτός, όσο όμως για τον ιδιωτικό, εκεί είναι που έγινε η μεγάλη σφαγή. Κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα εξαφανίστηκαν, χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους, άλλοι τόσοι αναγκάστηκαν να εργαστούν κάτω από άθλιες, αντι-ανθρώπινες συνθήκες. Η πανδημία του covid-19, που εμφανίστηκε στην αυγή της δεκαετίας που διανύουμε και δημιούργησε πρωτόγνωρες συνθήκες σε όλο τον κόσμο, διέλυσε και τις τελευταίες αντιστάσεις που είχαν απομείνει, προσθέτοντας μάλιστα και μια καινούργια τρομοκρατική συνθήκη: Θα δουλεύεις σα σκλάβος, κινδυνεύοντας παράλληλα να κολλήσεις τον ιό και να πεθάνεις εσύ ή κάποιος αγαπημένος σου, ανά πάσα στιγμή. Ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, βιομηχανίες με χιλιάδες στοιβαγμένους εργάτες που δεν σταμάτησαν να λειτουργούν ποτέ, απόλυση επειδή… αρρώστησες, απόκρυψη κρουσμάτων σε χώρους με πολλούς εργαζόμενους, ανυπαρξία τεστ, και ο κατήφορος δεν έχει τέλος.

Μέσα σε όλον αυτό τον εργασιακό και γενικότερο ορυμαγδό, τα σούπερ-μάρκετ διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο πολλαπλώς. Ως καταστήματα τροφίμων, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να κλείσουν, παρέμειναν ανοικτά, παίρνοντας τη μερίδα του λέοντος στην κατανάλωση. Το γεγονός αυτό, εκτός από τα κέρδη τους, εκτόξευσε και την εντατικοποίηση της εργασίας, τις υπερωρίες, τις απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς, τις αναγκαστικές παραιτήσεις σε έναν εργασιακό χώρο που είναι γνωστό τοις πάσι, ότι και πριν οποιαδήποτε πανδημία και οποιαδήποτε οικονομική κρίση, πάντα γαλέρα ήταν.

Από την άλλη, με ελάχιστα μέτρα προστασίας, τα οποία έτσι κι αλλιώς ξεχνιούνται όταν αναγκάζεσαι να δουλεύεις σαν τρελός, εξαντλημένος και άυπνος, κι όταν η επιχείρηση, ως γνήσιο καπιταλιστικό δημιούργημα, το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται είναι πώς θα αυξήσει τα ήδη τεράστια κέρδη της, αποτέλεσαν και αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Καλώς ήρθατε στην κόλαση του καπιταλισμού.

Η σημερινή μας ενέργεια, ως μια ελάχιστη συμβολική απάντηση σε όσα τραγικά συμβαίνουν, είναι αφιερωμένη σε έναν από αυτούς τους πολυεθνικούς κολοσσούς, τα Lidl. Συνεχείς καταγγελίες από πελάτες για προσφορές-κοροϊδία, κάκιστη ποιότητα προϊόντων, δήθεν top εργοδότης και δήθεν τρισευτυχισμένοι εργαζόμενοι στα διαφημιστικά φυλλάδια, τη στιγμή που στην πραγματικότητα, τους κάνουν τον βίο αβίωτο.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του σωματείου των ίδιων των εργαζόμενων: Εντατικοποίηση της εργασίας στα όρια της εξάντλησης, αιφνιδιαστικοί έλεγχοι, συνεχείς επιπλήξεις και καθημερινές απειλές απόλυσης. Τρομοκρατία για να δουλεύουν συνεχώς σε όλα τα πόστα με σκοπό να τους οδηγήσουν στην παραίτηση, στοχεύοντας κυρίως τους μεγαλύτερους σε ηλικία και εμπειρότερους, έτσι ώστε να τους αντικαταστήσουν με νεαρότερους χαμηλότερης μισθολογικής κλίμακας. Δηλωμένοι τετράωρο ενώ δουλεύουν κανονικά, απειλές ότι θα κατηγορηθούν ως κλέφτες αν δεν υποκύψουν στους εκβιασμούς των ανωτέρων, απόλυση καρκινοπαθούς με ελεεινή δικαιολογία!

Τελευταίο περιστατικό, που αποτέλεσε και την αφορμή για την επίσκεψή μας στα καταστήματα της εν λόγω εταιρείας, ήταν η απόλυση στον Πύργο μιας εργαζόμενης, μητέρας τριών παιδιών, που μάλιστα τα μεγαλώνει μόνη της. Αφού την κάλεσαν στην… κουζίνα, όπου όλως τυχαίως δεν έχει κάμερες, της ανακοίνωσαν, μετά από πέντε χρόνια εργασίας, κι αφού την είχαν αναγκάσει να μετακινηθεί για ένα διάστημα σε κατάστημα στη Ζάκυνθο, παρόλο που είναι αρχηγός μονογονεϊκής οικογένειας, την απόλυσή της χωρίς ουσιαστικό λόγο, αφού στην επίμονη απαίτησή της να μάθει γιατί απολύεται, απαντούσαν ασαφώς και αορίστως. Σα να μην έφτανε αυτό, στην άρνησή της να υπογράψει την προφανώς αναίτια και καταχρηστική απόλυσή της, απάντησαν εκβιάζοντάς την ότι δε θα πάρει αποζημίωση, την απείλησαν, και δεν την άφηναν να φύγει. Καλώς ήρθατε στην κόλαση των Lidl. Έχει πάει αυτό που αποκαλείται εργοδοτική τρομοκρατία σε άλλο επίπεδο.

Εν έτει 2021, η ανθρωπότητα έχει και τα μέσα, και την τεχνογνωσία, και τον τρόπο για να δουλεύουμε λιγότερο και να πληρωνόμαστε περισσότερο. Το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, οφείλεται στο ότι ο καπιταλισμός δεν το επιτρέπει, δεν θέλει να συμβεί. Ο καπιταλισμός υπάρχει για να δουλεύουν οι πολλοί, και να πλουτίζουν οι ελάχιστοι. Μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και πανδημίας, τα αφεντικά αυτού του κόσμου βρήκαν όλες τις αφορμές που ζητούσαν για να εξαλείψουν ό,τι είχε κατακτηθεί με κόπο και αίμα από τους εργαζόμενους. Το καλύτερο απ’ όλα, ήταν ότι κατάφεραν να τους πείσουν πως ό,τι έγινε, έγινε για τη σωτηρία τους. Για το καλό τους. Γιατί δε γίνεται αλλιώς.

Η μικρή χώρα που λέγεται Ελλάδα είναι, από τότε που συστάθηκε ως κράτος, σε μόνιμο καθεστώς λιτότητας και έκτακτης ανάγκης. Μια αναδρομή στην ιστορία αρκεί για να συνειδητοποιήσει κανείς ότι, ξανά και ξανά, στους κατοίκους της ζητείται, από όλες τις κυβερνήσεις, να σφίξουν το ζωνάρι, τα δόντια, να κάνουν υπομονή. Για το καλό τους, για τη σωτηρία της πατρίδας, γιατί δε γίνεται αλλιώς. Αφορμές υπήρχαν πάντα και άλλες τόσες θα βρεθούν για να δουλεύουμε σαν σκλάβοι, να μην έχουμε δικαιώματα, να μη διαμαρτυρόμαστε, να κλεινόμαστε στα σπίτια μας, να απομονωνόμαστε. Ο καθένας σπίτι του, ο καθένας μόνος του, ο καθένας σκυμμένος στην οθόνη του, ο καθένας στη δουλίτσα του, γιατί δε γίνεται αλλιώς.

Να είσαι άνεργος και χωρίς ελπίδα. Να τιμωρείσαι επειδή μίλησες. Να σε απολύουν για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Να σβήνεις μόνος στα νοσοκομεία. Να πεθαίνεις άστεγος στους δρόμους. Γιατί σε έχουν πείσει ότι δε γίνεται αλλιώς.

Το θέμα είναι, ότι γίνεται.

Είμαστε εκατομμύρια και είναι ελάχιστοι. Να σηκώσουμε κεφάλι.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΑ LIDL ΠΥΡΓΟΥ

ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ- ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ".

thetoc

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση Ρουβίκωνα στα Lidl: Συνθήματα και μπογιές σε επτά καταστήματα"

Κορωνοϊός: Εμβόλια από το Ισραήλ ζητά η Κύπρος

Απάντηση στην πληροφορία ότι η Κυπριακή Προεδρία ήλθε σε επαφή με τις Αρχές του Ισραήλ για την προμήθεια διμερώς εμβολίων από το εν λόγω κράτος δίνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα Κυριακή στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ, ο κ. Αναστασιάδης δηλώνει:

«Έχω έρθει σε επαφή με τον κύριο Νετανιάχου και τον παρακάλεσα να εξετάσει το ενδεχόμενο προμήθειας μίας ποσότητας για την Κυπριακή Δημοκρατία. Θα ερευνήσει τι δυνατότητες υπάρχουν από πλευράς του κράτους του Ισραήλ και εντός των ημερών θα έχουμε την απάντηση».

Σε ερώτηση αν κάτι τέτοιο μπορεί να έχει την έγκριση της ΕΕ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απαντά: «Δεν είναι θέμα της ΕΕ. Η ουσία είναι τα οποιαδήποτε εμβόλια να είναι εγκεκριμένα από την ΕΕ».

Τέλος, στο ερώτημα αν υπάρχει κοινή γραμμή της ΕΕ για τους εμβολιασμούς και αν αυτό συνιστά διάσπασή της, ο κ. Αναστασιάδης απαντά αρνητικά: «Οχι. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει τέτοιο θέμα. Είναι μια προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας ενόψει και της καθυστέρησης στην παραγωγή των εμβολίων να επισπεύσει τον εμβολιασμό».

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Εμβόλια από το Ισραήλ ζητά η Κύπρος"

Κορονοϊός – εμβόλιο: Τι παρενέργειες ανέφεραν 650.000 άνθρωποι στο Ισραήλ

Νεότερα δεδομένα και για τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ΗΠΑ και Ισραήλ. Σε όλο τον πλανήτη καταγράφονται και δημοσιοποιούνται οι παρενέργειες που αναπτύσσονται μετά τον εμβολιασμό κατά του νέου κορωνοϊού. Προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί κάτι ανησυχητικό. Στις ΗΠΑ έχουν εμβολιασθεί 4,33 εκατομμύρια άνθρωποι.
 
Αναλυτικά στοιχεία για τις παρενέργειες που εκδήλωσαν στο εμβόλιο εναντίον του νέου κορωνοϊού οι πρώτοι 650.000 άνθρωποι που εμβολιάστηκαν στο Ισραήλ, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας της χώρας. Σύμφωνα με αυτά, σχεδόν ένας στους 1.000 εμβολιασθέντες είχαν ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες στο εμβόλιο που προστατεύει από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19.

Συνολικά, 652 άνθρωποι παρουσίασαν συμπτώματα μετά το εμβόλιο. Τα πιο συχνά από αυτά ήταν:

  • Αδυναμία, ζάλη και πυρετός. Αναφέρθηκαν από συνολικά 319 ανθρώπους. Οι πέντε από αυτούς ανέφεραν επίσης διάρροια.
  • Συμπτώματα στο σημείο της έγχυσης. Αναφέρθηκαν από 239 ανθρώπους. Συμπεριλάμβαναν πόνο, περιορισμό της κινητικότητας του μπράτσου, διόγκωση (πρήξιμο) και κοκκίνισμα
  • Νευρολογικά συμπτώματα. Αναφέρθηκαν από 26 άτομα που έκαναν το εμβόλιο. Οι 19 από αυτούς παρουσίασαν αίσθημα μυρμηγκιάσματος στο χέρι όπου εμβολιάσθηκαν.
  • Αλλεργικές αντιδράσεις. Αναφέρθηκαν από 14 άτομα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται κνησμός και οίδημα (διόγκωση) της γλώσσας και του λαιμού.

Από τους 652 ανθρώπους που ανέφεραν ότι είχαν μία ή περισσότερες παρενέργειες στο εμβόλιο, μόνο οι 51 (ποσοστό 0,008%) ζήτησαν ιατρική βοήθεια γι’ αυτές, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου.

Μαζικοί εμβολιασμοί

Αναφέρθηκαν ακόμα τέσσερα περιστατικά κατά τα οποία οι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν έχασαν σε σύντομο χρονικό διάστημα τη ζωή τους. Ωστόσο τα τρία από αυτά δεν είχαν καμία σχέση με το εμβόλιο, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, τους συγγενείς και τους γιατρούς τους. Το τέταρτο περιστατικό, που αφορά έναν 88χρονο άνδρα με σοβαρά υποκείμενα προβλήματα υγείας, διερευνάται ακόμα.

Το Ισραήλ εμβολιάζει καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους (προσπαθεί να φτάσει τους 150.000 ημερησίως). Στόχος της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι έως το τέλος του Ιανουαρίου να έχουν κάνει εμβόλιο κατά του κορωνοϊού 2,25 εκατομμύρια από τους συνολικά 9,2 εκατομμύρια πολίτες της χώρας.

Οι προαναφερθείσες παρενέργειες αφορούν τους πολίτες που είχαν εμβολιαστεί στη χώρα έως και τις 29 Δεκεμβρίου 2020.

Αρρώστησαν πριν δράσει το εμβόλιο

Ο ισραηλινός Τύπος αναφέρει ακόμα ότι μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2021 ο νέος κορωνοϊός ανιχνεύθηκε σε σχεδόν 240 πολίτες μετά τον εμβολιασμό τους. Ωστόσο στο Ισραήλ χορηγούνται εμβόλια mRNA, τα οποία δεν περιέχουν τον κορωνοϊό, αλλά θραύσμα από το γενετικό υλικό του. Επομένως, είναι αδύνατον να κολλήσει κανείς κορωνοϊό από αυτά.

Τι μπορεί να συνέβη; Οι ειδικοί λένε ότι ο οργανισμός αρχίζει να παράγει αντισώματα εναντίον του νέου κορωνοϊού 8-10 ημέρες μετά το πρώτο εμβόλιο. Πλήρης προστασία αναπτύσσεται μόνο όταν γίνει και η δεύτερη δόση, που απέχει τουλάχιστον 3 εβδομάδες από την πρώτη.

Μετά την πρώτη δόση η προστασία από το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer, που χορηγείται αυτή τη στιγμή στους Ισραηλινούς, φθάνει στο περίπου 52%. Μετά και τη δεύτερη δόση, φθάνει το 95%, αλλά αφού περάσει άλλη μία εβδομάδα. Συνολικά, δηλαδή, απαιτούνται 28 ημέρες για να αποκομίσει κάποιος επαρκή προστασία. Και πάλι όμως θα έχει 5% πιθανότητες να νοσήσει από κορωνοϊό.

Επομένως, αν ο κορωνοϊός μολύνει ένα άτομο λίγες ημέρες πριν αρχίσει να εμβολιάζεται ή στη διάρκεια του εμβολιασμού, μπορεί κάλλιστα να τον αρρωστήσει. Το γεγονός αυτό εξαίρει τη σημασία που έχει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας (π.χ. μάσκες, αποστάσεις).

Νεότερα δεδομένα για τις αλλεργικές αντιδράσεις στις ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, σε νέα μελέτη για τις σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στα εμβόλια mRNA που έχουν εγκριθεί για να αναχαιτιστεί ο κορωνοϊός, αναφέρθηκε ότι μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου 2020 είχαν καταγραφεί στις ΗΠΑ:

  • Τουλάχιστον 10 περιστατικά σοβαρής αλλεργίας στο εμβόλιο της εταιρείας Pfizer
  • Τουλάχιστον 2 περιστατικά σοβαρής αλλεργίας στο εμβόλιο της εταιρείας Moderna

Τα περιστατικά αυτά καταγράφηκαν μεταξύ των περισσότερων από 2 εκατομμύρια ατόμων που είχαν εμβολιαστεί έως εκείνη την ημερομηνία. Σήμερα, ο αριθμός των εμβολιασθέντων ανέρχεται σε 4,33 εκατομμύρια.

Τα παραπάνω δεδομένα επιβεβαιώνουν για μία ακόμα φορά ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και πρέπει άφοβα, αλλά οργανωμένα, να τα κάνουμε.

iatropedia

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός – εμβόλιο: Τι παρενέργειες ανέφεραν 650.000 άνθρωποι στο Ισραήλ"

Σχολεία - Κεραμέως: Με αυτά τα μέτρα θα λειτουργήσουν τα σχολεία - Προτεραιότητά μας το άνοιγμα της Γ' Λυκείου

Για το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα μίλησε στον ΣΚΑΪ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε ότι «είμαστε απόλυτα έτοιμοι», καθώς υπήρχαν συγκεκριμένα μέτρα και προϋποθέσεις από την αρχή της χρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι από αύριο, Δευτέρα, ανοίγουν τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής και σύμφωνα με την υπουργό, «όλη η εκπαιδευτική κοινότητα συνέβαλε καθοριστικά ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή τήρηση των μέτρων», ενώ υπενθύμισε ότι «η μάσκα είναι υποχρεωτική για τα παιδιά από 4 ετών και άνω».

Η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε επίσης τα νέα μέτρα που θα ισχύουν με το άνοιγμα των σχολείων, ξεκαθαρίζοντας ότι για τον περιορισμό του συγχρωτισμού των γονέων, θα ισχύει κλιμακούμενη ώρα προσέλευσης, ενώ η αναχώρηση των μαθητών θα γίνεται ανά ομάδες στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, όπως θα ορίσει ο διευθυντής του εκάστοτε σχολείου.

Επιπλέον, θα υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις από τα σχολεία για τους γονείς που έχουν παραπάνω από ένα παιδί σε ένα σχολικό συγκρότημα, ενώ για τη μετακίνηση των γονέων και των κηδεμόνων, θα αποστέλλεται SMS με κωδικό 4 στο 13033.

Παράλληλα, όπως είπε η υπουργός έχει ανοίξει και η ειδική πλατφόρμα εγγραφής των εκπαιδευτικών, ώστε να δηλωθούν για να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού.

Όσο για το άνοιγμα των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων, η υπουργός υπογράμμισε ότι «πηγαίνουμε βήμα-βήμα και πάντα ακούγοντας τις εισηγήσεις των ειδικών. Οι ειδικοί έως τώρα μας έχουν δώσει πράσινο φως για νηπιαγωγεία, δημοτικά και βρεφονηπιακούς σταθμούς», ανέφερε, τονίζοντας ότι πάντα εξετάζουν τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Η κ. Κεραμέως, επίσης ξεκαθάρισε ότι «το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου αποτελεί προτεραιότητά μας και το θέτουμε μετ' επιτάσεως» και συμπλήρωσε ότι «μειώσαμε την ύλη για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα αφουγκραζόμενοι την αναστάτωση που επικρατεί, ενώ η τηλεκπαίδευση συνεχίζεται».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε ειδική μέριμνα για την Γ’ Λυκείου» πρόσθεσε η υπουργός, ενώ σε ερώτηση για το πότε προβλέπεται το άνοιγμα των λυκείων, είπε ότι οι εκπαιδευτικοί που είναι στην Γ’ Λυκείου είναι ταυτόχρονα και σε Α’ και Β’, άρα δε μπορούν να κάνουν ταυτόχρονα και δια ζώσης και εξ αποστάσεως μαθήματα. «Αυτό είναι ένα θέμα που θα εξεταστεί προτού αποφασιστεί το άνοιγμα», κατέληξε η υπουργός.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σχολεία - Κεραμέως: Με αυτά τα μέτρα θα λειτουργήσουν τα σχολεία - Προτεραιότητά μας το άνοιγμα της Γ' Λυκείου"

Πόσο γρήγορα εξαπλώνεται ο κορονοϊός από τους ασυμπτωματικούς φορείς;

Από τη στιγμή που εμφανίστηκε η πανδημία, οι επιστήμονες και εμπειρογνώμονες στη δημόσια υγεία προβληματίστηκαν για τον ρόλο της ασυμπτωματικής εξάπλωσης – δηλαδή για το πόσο γρήγορα μπορεί να εξαπλωθεί ο κορονοϊός από τους ασυμπτωματικούς φορείς.

Οι πρώτες εκτιμήσεις είχαν δώσει μια πρώτη εικόνα, όμως σήμερα οι ερευνητές καταλήγουν σε έναν πολύ πιο σαφή αριθμό.

Ένα νέο μοντέλο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “JAMA Open Network” αυτήν την εβδομάδα , το οποίο αναπτύχθηκε από ερευνητές στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, υποδηλώνει ότι περισσότερα από τα μισά κρούσματα, προέρχονται από εκείνους που δεν έχουν συμπτώματα. Με άλλα λόγια, η πλειονότητα του spread γίνεται από τους “σιωπηλούς φορείς”.

Ένα από τα προβλήματα σε αυτή την περίπτωση, είναι ότι ο όρος “ασυμπτωματικός”, δεν είναι συγκεκριμένος, σύμφωνα με τον Έιλι Κλάιν, αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα ιατρικής έκτακτης ανάγκης στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Για παράδειγμα, ορισμένα άτομα είναι προ-συμπτωματικά και ενδέχεται να εξαπλώσουν τον ιό προτού συνειδητοποιήσουν ότι είναι άρρωστα. Άλλοι, μπορεί να μην παρουσιάσουν ποτέ συμπτώματα (ή να έχουν τόσο ήπια συμπτώματα που να μην τα αντιλαμβάνονται), αλλά παρόλα αυτά μπορούν να μεταδίδουν τον ιό, εξήγησε ο Κλάιν.

Το νέο μοντέλο δείχνει ότι και οι δύο αυτές ομάδες φαίνεται να διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην εξάπλωση του κορονοϊού.

Περίπου το 35% της ασυμπτωματικής εξάπλωσης προέρχεται από άτομα σε αυτήν την προ-συμπτωματική ομάδα, ενώ το 24% προέρχεται από εκείνους που δεν αναπτύσσουν ποτέ συμπτώματα.

Και αυτό σημαίνει ότι ορισμένες προσπάθειες ελέγχου όπως τακτικοί έλεγχοι θερμοκρασίας, είναι πολύ πιθανό να μην μπορούν να εντοπίσουν τους “σιωπηλούς” φορείς.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ερευνητές πίσω από τη νέα μελέτη, απαιτούν «στρατηγικά τεστ ανθρώπων που δεν είναι άρρωστοι». Αυτά περιλαμβάνουν όσους έχουν εκτεθεί σε ένα άτομο που έχει βγει θετικό στον κορονοϊό, καθώς και εκτεταμένα τεστ για άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης σε άλλους.

Επίσης ο Κλάιν είπε ότι ένα άλλο κρίσιμο κομμάτι του παζλ, είναι η ανίχνευση επαφών, η οποία έχει αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματική.

Ίσως πάνω απ ‘όλα, το νέο μοντέλο ενισχύει σαφώς την ανάγκη για την τήρηση των αποδεδειγμένων μέτρων δημόσιας υγείας, όπως η χρήση μάσκας, το πλύσιμο των χεριών και η τήρηση κοινωνικών αποστάσεων. Όλα προστατεύουν σημαντικά από τη σιωπηλή εξάπλωση του κορονοϊού.

 portraits

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόσο γρήγορα εξαπλώνεται ο κορονοϊός από τους ασυμπτωματικούς φορείς;"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news