facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Γέμισε με φαναράκια για τους νεκρούς των Τεμπών ο αθηναϊκός ουρανός

Με δάκρυα στα μάτια και τη φωνή Παύλου Σιδηρόπουλου να τραγουδά «Έχε το νου σου στο παιδί…» όσοι βρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου (4/3) στο Σύνταγμα αποχαιρέτησαν τους νεκρούς της τραγωδίας των Τεμπών.

Θέλοντας να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων όσοι συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΚΝΕ άφησαν 57 φαναράκια στον αθηναϊκό ουρανό.

«Είμαστε σήμερα εδώ για την Αγάπη, την Αναστασία, τον Βάιο, τη Θώμη, τον Κυπριανό, τον Παναγιώτη, την Χρύσα…, 57 άνθρωποι εξακριβωμένα και δεκάδες ακόμα αγνοούμενοι, οι περισσότεροι νέοι στην ηλικία όπως κι εμείς, που έβγαλαν εισιτήριο για το τρένο χωρίς επιστροφή.

Ο καθένας τους είναι ένας από εμάς και ο καθένας μας θα μπορούσε να είναι στη θέση τους.

Είμαστε εδώ για τις οικογένειες και τους οικείους όλων όσοι έχασαν τη ζωή τους, για τους τραυματίες και όλους τους επιβάτες που παλεύουν να σταθούν όρθιοι και να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Για τις μανάδες που άδικα περίμεναν το παιδί τους να απαντήσει στο μήνυμα “στείλε όταν φτάσεις”. Δεν έφτασε ποτέ, αλλά εμείς “θα πάρουμε εκδίκηση για σένανε μικρέ”, όπως λέει και το σύνθημα των μαθητών και φοιτητών στις χθεσινές συγκλονιστικές πορείες που τράνταξαν όλη τη χώρα και όλες τις καρδιές.

Είμαστε εδώ για να αποκαλύψουμε την αλήθεια. Την αλήθεια που θάψανε με τα ψέματα, τις δικαιολογίες, την υποκρισία τους.

Είμαστε εδώ γιατί έχουμε μάθει να μη σιωπάμε μπροστά στα εγκλήματα των επιχειρηματικών ομίλων και του κράτους τους, αλλά να σφίγγουμε τα δόντια και να αγωνιζόμαστε κόντρα στις αιτίες και τους ενόχους» τόνισε στην ομιλία του ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής.

«Τώρα δεν είναι η ώρα της σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα. “Στο έγκλημα αυτό καμία ανοχή, όλων των νεκρών να γίνουμε φωνή”. Τους το χρωστάμε» πρόσθεσε.

Ο Θοδωρής Κωτσαντής μίλησε για «προδιαγεγραμμένο έγκλημα», σημειώνοντας ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα δεν μπήκαν ποτέ σε λειτουργία από καμία κυβέρνηση, από καμία εταιρεία γιατί «αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές».

Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, «αυτοί που τρέξανε να κάνουν τους πλειστηριασμούς ηλεκτρονικούς, άφησαν τους σιδηροδρόμους χειροκίνητους».

Δείτε τις φωτογραφίες του Newsbeast

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Γέμισε με φαναράκια για τους νεκρούς των Τεμπών ο αθηναϊκός ουρανός"

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Ποια ώρα άλλαξε το κλειδί ο σταθμάρχης σε θέση διαγώνια

Συνεχείς είναι οι αποκαλύψεις για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη με την σύγκρουση των τρένων.

Το λάθος του σταθμάρχη με το κλειδί των γραμμών του τρένου προκάλεσε το τραγικό δυστύχημα και τα γιατί παραμένουν πολλά.

Σύμφωνα με το Star το μοιραίο βράδυ της περασμένης Τρίτης (28.02.2023) περίπου στις δέκα και μισή, ο σταθμάρχης αλλάζει το κλειδί 118 σε θέση διαγώνια γιατί περιμένει τον προαστιακό που κάνει το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα και είναι το δρομολόγιο 2597.

Το τρένο φτάνει στις 22:40 καθώς έχει καθυστέρηση. Δημιουργείται ένα άλλο θέμα με άλλο κλειδί, το καταλαβαίνει ο μηχανοδηγός, ακινητοποιεί το τρένο, το θέμα διευθετείται αμέσως, και μπαίνει κανονικά στον σταθμό.

Περνά μισή ώρα, το κλειδί παραμένει στη διαγώνια θέση και η μοιραία αμαξοστοιχία φθάνει στις 23:02 το βράδυ στη Λάρισα, αποβιβάζει και επιβιβάζει και αναχωρεί δυο λεπτά αργότερα.

Ετοιμάζεται να αναχωρήσει και ο σταθμάρχης δίνει το πράσινο φως. Όμως το κλειδί δεν αλλάζει, είναι σε θέση διαγώνια, δε γυρνά ποτέ σε ευθεία. Έμεινε στη θέση του που το έβαλε ο σταθμάρχης περίπου στις 22:30.

Ουσιαστικά αυτό το δρομολόγιο είναι και το πρώτο που αναλαμβάνει ο σταθμάρχης εκείνη την ημέρα.

Το τρένο που έφθασε από Βόλο στις 22:02 το έβαλε στο σταθμό ο απογευματινός σταθμάρχης που έμεινε παραπάνω κατόπιν παρότρυνσης του προϊσταμένου του.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Ποια ώρα άλλαξε το κλειδί ο σταθμάρχης σε θέση διαγώνια"

Hellenic Train: Τι ανακοίνωσε τέσσερις ημέρες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη

Πριν από ένα 24ωρο εξέδωσε ανακοίνωση η Ferrovie Dello Stato Italiane,  η ιταλική εταιρεία που το 2017 εξαγόρασε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τη σημερινή Hellenic Train ενώ ακολούθησε η ανακοίνωση της εταιρείας, για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, όπου αναφέρεται ότι:

«Οι ημέρες που διανύουμε είναι ιδιαίτερα δύσκολες για όλη τη χώρα και για την εταιρεία μας, η οποία έχασε 9 εργαζόμενους στο δυστύχημα. Η Hellenic Train εκφράζει τα συλλυπητήριά της στους συγγενείς των θυμάτων στους οποίους προσφέρει με κάθε τρόπο την στήριξή της.

Η Hellenic Train, εταιρεία επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών, συνεργάζεται στενά με τους διασώστες και τους φορείς ήδη από τις πρώτες στιγμές μετά το δυστύχημα που προκλήθηκε από τη σύγκρουση των δύο συρμών στα Τέμπη στο ύψος του Ευαγγελισμού.

Το προσωπικό της Hellenic Train βρισκόταν από την πρώτη στιγμή στον τόπο του δυστυχήματος και παρείχε υποστήριξη, σε συνεργασία με τις αρχές, την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και τις ομάδες διάσωσης, ενώ μέσω της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας υποστήριξε την κινητοποίηση των ψυχολόγων που θα βρίσκονταν στα νοσοκομεία.

Επιπλέον, η Hellenic Train παρείχε λεωφορεία για να διευκολύνει τη μεταφορά των επιβατών που κατάφεραν να αποβιβαστούν προκειμένου να μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη που ήταν ο τελικός προορισμός.

Αμέσως μετά το συμβάν, τέθηκε σε πλήρη λειτουργία ειδικό τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας, με σκοπό να παρέχει πληροφορίες και να παραπέμπει στις αρμόδιες αρχές για πληροφορίες σχετικά με το ατύχημα.

Η διευκρινίζει ότι ο κατάλογος των ονομάτων των επιβατών που δόθηκε στις αρχές περιλαμβάνει μόνο τους επιβάτες που είχαν αγοράσει διαδικτυακό εισιτήριο. Στην περίπτωση των επιβατών που αγόρασαν εισιτήρια στα εκδοτήρια εισιτηρίων, το εισιτήριό τους, αν και αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη θέση, δεν ήταν ονομαστικό.

Η εταιρεία ενημερώνει ότι ο αριθμός των εισιτηρίων που πωλούνται δεν υπερβαίνει ποτέ τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων. Στους υπεραστικούς συρμούς, όλα τα εισιτήρια αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες θέσεις και, ως εκ τούτου, ανεξαρτήτως τρόπου αγοράς, είτε μέσω διαδικτύου είτε μέσω του εκδοτηρίου ή στο τραίνο, ο αριθμός των εισιτηρίων που πωλούνται δεν μπορεί ποτέ να υπερβαίνει τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων.

Η Hellenic Train επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν δοχεία αερίου στο τρένο. Ο εξοπλισμός σέρβις στο πούλμαν του εστιατορίου είναι ηλεκτρικός.

Η εταιρεία συνεχίζει το έργο της, βοηθώντας και υποστηρίζοντας τα θύματα, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών και όλες τις αρμόδιες αρχές.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Hellenic Train: Τι ανακοίνωσε τέσσερις ημέρες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη"

Τέμπη: Μηχανοδηγός προς σταθμάρχη Λάρισας: «Είμαι στην κάθοδο, είμαι καλά εδώ;»

Λίγο πριν τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, το μοιραίο Intercity 62 μπήκε στο ρεύμα καθόδου. Τότε ο ένας μηχανοδηγός φαίνεται πως απευθύνθηκε στο σταθμαρχείο Λάρισας εκείνη τη στιγμή. Ο σταθμάρχης Λάρισας όμως φέρεται να μην έδωσε απάντηση…

Η μεγάλη έρευνα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη συνεχίζεται και η κάθε πληροφορία αξιολογείται με προσοχή. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται όλα όσα έγιναν τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου και κυρίως ό,τι ειπώθηκε τη στιγμή που το μοιραίο Intercity 62 άλλαξε σιδηροδρομική τροχιά και βρέθηκε στο ρεύμα καθόδου. Πληροφορίες του Alpha δίνουν νέα τροπή και αν επιβεβαιωθούν ο σταθμάρχης Λάρισας, θα έρθει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση. Καθώς ο μηχανοδηγός φέρεται να προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του, εκείνα τα καθοριστικά δευτερόλεπτα, αλλά να μην πήρε απάντηση.

Όπως μετέδωσε ο Alpha, ο ένας μηχανοδηγός του Intercity 62 του είπε χαρακτηριστικά: «είμαι στην κάθοδο, είμαι καλά εδώ;» Ο σταθμάρχης Λάρισας, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ δεν έδωσε απάντηση. Οι αδικοχαμένοι μηχανοδηγοί συνέχισαν και λίγα λεπτά αργότερα συγκρούστηκαν μετωπικά, με μεγάλη ταχύτητα, με την εμπορική αμαξοστοιχία, που κατευθυνόταν από Κατερίνη για Λάρισα.

O σταθμάρχης Λάρισας θα απολογηθεί το πρωί της Κυριακής 5 Μαρτίου, μετά τη νέα αναβολή που ζήτησε και πήρε το πρωί. Οι καταγγελίες σε βάρος του, τις τελευταίες μέρες διαδέχονται η μία την άλλη. Κάποιοι τον χαρακτηρίζουν άπειρο και ανεπαρκή που τοποθετήθηκε για να συμπληρώσει τα απαραίτητα ένσημα για τη σύνταξη, ενώ άλλοι έχουν κάνει καταγγελίες για αλκοόλ και δυνατή μουσική που ακουγόταν εκείνη τη νύχτα μέσα στο σταθμαρχείο του.

Το τι πραγματικά συνέβη και ειπώθηκε ανάμεσα στους μηχανοδηγούς που σκοτώθηκαν και τον σταθμάρχη Λάρισας που κατηγορείται, αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες μέρες. Ήδη όλες οι συνομιλίες βρίσκονται στα χέρια των Αρχών και αναλύονται. Είναι βέβαιο ότι θα δώσουν απαντήσεις και θα φωτίσουν τα θολά σημεία της εθνικής τραγωδίας.

Οι αδικοχαμένοι μηχανοδηγοί του Intercity 62

Βράδυ Τρίτης ώρα 21:40. Μία ώρα και 41 λεπτά πριν το δυστύχημα, το Intercity 62 φτάνει στον σταθμό Παλαιοφάρσαλου. Εκεί θα παραμείνει για 48 λεπτά, εξαιτίας ενός προβλήματος που διαπιστώνεται στην ηλεκτροδότηση. Οι μηχανοδηγοί παίρνουν εντολή να ξεκινήσουν και να κινηθούν στο ρεύμα καθόδου. Κάτι που έχει γραφτεί και στο βιβλίο κίνησης.

Από Παλαιοφάρσαλα μέχρι Λάρισα η αμαξοστοιχία κινείται στο αντίθετο ρεύμα, λόγω του προβλήματος ηλεκτροδότησης, με όλα τα μέτρα ασφαλείας. Στις 22:38 όταν το μοιραίο Intercity φτάνει στη Λάρισα, διαβάζουμε στο βιβλίο καταγραφών: «Από γραμμή καθόδου μέσω διαγωνίου στη γραμμή εισόδου 2η γραμμή».

Οι επιβάτες που περίμεναν στον σταθμό της Λάρισας επιβιβάζονται και η νέα εντολή στους μηχανοδηγούς είναι η εξής: «Περάστε κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως και φωτόσημο εισόδου Νέων Πόρων».

Περίπου 500 μέτρα μετά τον σταθμό της Λάρισας και ενώ το Intercity είχε ξεκινήσει κανονικά στο ρεύμα ανόδου για Θεσσαλονίκη, ένα κλειδί που ήταν ξεχασμένο το οδηγεί στο αντίθετο. Το ποια ακριβώς ήταν η αντίδραση των δύο μηχανοδηγών αναμένεται να διαπιστωθεί όταν δοθούν στη δημοσιότητα όλες οι συνομιλίες.

Συνταξιούχος σταθμάρχης από την Θεσσαλονίκη, τόνισε στο Live News ότι βάσει κανονισμών, οι μηχανοδηγοί θα έπρεπε τότε να επικοινωνήσουν με τον σταθμάρχη Λάρισας και να αναφέρουν την αλλαγή στο ρεύμα κυκλοφορίας. Κάτι που ίσως το έκαναν…

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέμπη: Μηχανοδηγός προς σταθμάρχη Λάρισας: «Είμαι στην κάθοδο, είμαι καλά εδώ;»"

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: 55 σοροί έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής – Στα «αζήτητα» μία σορός, τι εξετάζουν οι Αρχές

Ένας ακόμα νεκρός ταυτοποιήθηκε από την εξέταση δειγμάτων στα εγκληματολογικά εργαστήρια ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ταυτοποιημένων θυμάτων του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη στα 55, σύμφωνα με την Αστυνομία που διενεργεί το μακάβριο έργο της αναγνώρισης.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών είναι μέχρι στιγμής 57. Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., υπάρχουν και δύο δείγματα βιολογικού υλικού από αυτό που έχουν δώσει συγγενείς, τα οποία δεν ταιριάζουν με αυτά των νεκρών.

Αυτό δεν αποκλείεται να διαφοροποιήσει λίγο τον τελικό αριθμό των θυμάτων, αλλά ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες της εργαστηριακής έρευνας, καθώς από την Πυροσβεστική εστάλη και άλλο δείγμα από τον τόπο του δυστυχήματος.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, πρόκειται για ανθρώπινο μέλος που εντοπίστηκε κατά την μετακίνηση της μηχανής της εμπορικής αμαξοστοιχίας χτες το βράδυ.

Από το Αρχηγείο του ΠΣ επίσης έγινε γνωστό ότι η έρευνα στον τόπο του δυστυχήματος είναι στην τελική της φάση, με την απομάκρυνση των δύο μηχανών, που καθυστέρησε χτες λόγω βροχής και θα ακολουθήσει η τελευταία «σάρωση» σε μια περιοχή περίπου 500 τετραγωνικών μέτρων. Αμέσως μετά θα ανακοινωθεί και η ολοκλήρωση των ερευνών, πιθανόν μέχρι το απόγευμα σήμερα, εκτός απροόπτου.

Στα «αζήτητα» μία σορός

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν δώσει δείγματα 58 συγγενείς από τα οποία έχουν ταυτοποιηθεί τα 55 θύματα.

Δύο συγγενείς δεν έχουν βρει τα θύματα τους, συγκεκριμένα δύο γυναίκες, είτε γιατί είναι σε εξέλιξη η ταυτοποίηση ανθρωπίνων μελών είτε γιατί έχουν εξαϋλωθεί.

Υπάρχει και μια επιπλέον σορός για την οποία δεν έχει δηλωθεί ως αγνοούμενος και παραμένει στα αζήτητα γιατί επιβιβάστηκε σε κάποιον σταθμό ή λαθρεπιβάτης.

lawandorder 

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: 55 σοροί έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής – Στα «αζήτητα» μία σορός, τι εξετάζουν οι Αρχές "

Καιρός αύριο: Βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή – Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Βροχερός ο καιρός αύριο, Κυριακή (05.03.2023) με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία – σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ – θα σημειώσει μικρή πτώση, με τον υδράργυρο να φτάνει σε ορισμένες περιοχές μέχρι και τους 18 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο, Κυριακή (05.03.2023), σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στο Ιόνιο και το ανατολικό Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 1400 μέτρα).
Οι άνεμοι θα πνέουν στα κεντρικά και τα νότια αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι αρχικά μεταβλητοί και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και τοπικά 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια και θα φθάσει τους 13 με 15 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 16 με 17 και στη νότια νησιωτική χώρα τους 18 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα μεμονωμένες καταιγίδες με σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου. 

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, λίγα χιόνια στα ορεινά και στα θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα μεμονωμένες καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, λίγα χιόνια στα ορεινά και στα θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Σταδιακά τα φαινόμενα που πιθανώς τις πρωινές ώρες να είναι πρόσκαιρα έντονα θα περιοριστούν στα νότια και θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Αρχικά νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και στα νότια τοπικά θα ενισχυθούν στα 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές, λίγα χιόνια τα ορεινά και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές.
Άνεμοι: Αρχικά νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και στα νότια τοπικά θα ενισχυθούν στα 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή – Η πρόγνωση της ΕΜΥ"

Λαβρόφ: Τα γέλια σε βάρος του όταν είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «ξεκίνησε εναντίον μας»

Σε γέλια ξέσπασε το ακροατήριο στο Δελχί όταν σε ομιλία του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, την Παρασκευή, μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G20, είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «ξεκίνησε εναντίον μας».

«Ο πόλεμος, τον οποίο προσπαθούμε να σταματήσουμε, ο οποίος ξεκίνησε εναντίον μας χρησιμοποιώντας τον ουκρανικό λαό, επηρέασε φυσικά την πολιτική της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ και το ακροατήριο ξέσπασε σε γέλια.

Δείτε το βίντεο



«Δεν θα βασιζόμαστε πλέον σε κανέναν εταίρο στη Δύση. Δεν θα τους επιτρέπαμε να ανατινάξουν ξανά τους αγωγούς», συμπλήρωσε, σε μια αναφορά στις εκρήξεις που κατέστρεψαν τον αγωγό Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα τον Σεπτέμβριο.

Νωρίτερα, την Παρασκευή, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για υποκρισία μετά τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πως δεν μπορεί να επιτραπεί στη Ρωσία να διεξάγει ατιμωρητί πόλεμο στην Ουκρανία, στη διάρκεια του φόρουμ για την ασφάλεια στο οποίο συμμετείχαν στο Νέο Δελχί.

Οι κορυφαίοι διπλωμάτες της Μόσχας και της Ουάσινγκτον συμμετείχαν αμφότεροι στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στην ινδική πρωτεύουσα και συναντήθηκαν διά ζώσης για πρώτη φορά αφότου οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία, πριν από ένα χρόνο.

«Αν επιτρέψουμε στη Ρωσία να κάνει ατιμωρητί αυτό που κάνει στην Ουκρανία, τότε αυτό θα είναι ένα μήνυμα για όποιους φιλοδοξούν να επιτεθούν αλλού, ότι μπορούν να το κάνουν και να γλιτώσουν κι αυτοί επίσης», δήλωσε ο Μπλίνκεν μιλώντας στο φόρουμ στρατηγικών υποθέσεων Διάλογος του Raisina.

Μιλώντας στο ίδιο φόρουμ στρατηγικών υποθέσεων μετά τον Μπλίνκεν, ο Λαβρόφ δήλωσε πως αποτελεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά» το να κατακρίνει κάποιος τη δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία, όταν οι ΗΠΑ έχουν επικαλεστεί «απειλή στα εθνικά συμφέροντά τους» για να δικαιολογήσουν στρατιωτικές επεμβάσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου, περιλαμβανομένων του πολέμου στο Ιράκ, των αεροπορικών επιδρομών στη Λιβύη και του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας στη διάρκεια της σύγκρουσης στο Κόσοβο το 1999. Ο Λαβρόφ δήλωσε επίσης πως το ζήτημα του πότε η Ρωσία θα διαπραγματευθεί για τον τερματισμό του πολέμου θα πρέπει να τεθεί στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Λαβρόφ: Τα γέλια σε βάρος του όταν είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «ξεκίνησε εναντίον μας»"

Σαντορίνη: Έκρυβε σπίτι του από πυρομαχικά και όπλα μέχρι αρχαία, δείτε εικόνα

Οι πληροφορίες για τον ιδιοκτήτη σπιτιού στη Σαντορίνη αποδείχθηκαν σωστές και ο έλεγχος που έγινε, έριξε φως, σε μια σειρά από πράγματα που προσπαθούσε να κρατήσει κρυφά…

Συνελήφθη στις 2 Μαρτίου του 2023 στη Σαντορίνη, ένας Έλληνας κατηγορούμενος για παράνομη κατοχή αρχαιοτήτων, όπλων και πυρομαχικών. Ειδικότερα, έπειτα από αξιολόγηση στοιχείων πραγματοποιήθηκε στοχευμένη έρευνα στο χώρο που διέμενε ο κατηγορούμενος, όπου παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν:

Μαρμάρινο επίκρανο, αμφικιονίσκου, παλαιοχριστιανικών χρόνων ύψους 22 εκατοστών. 8 πολεμικά τυφέκια, 2 πιστόλια, 4 περίστροφα, 3 κυνηγετικά όπλα, 2 αεροβόλα πιστόλια, 1.490 φυσίγγια πυροβόλων όπλων διαφόρων διαμετρημάτων εκ των οποίων 50 αβολίδωτα, 83 κυνηγετικά φυσίγγια και μία ξιφολόγχη.

Επιπλέον βρέθηκαν: διάφορα τμήματα – εξαρτήματα πυροβόλων όπλων, πολεμική βαλλίστρα με 2 ξύλινα βέλη, πυρίτιδα βάρους 25,5 γραμμαρίων, σφαιρίδια αναγόμωσης, ζυγαριά ακριβείας και ένα κινητό τηλέφωνο.

Το κατασχεθέν αρχαίο αντικείμενο εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του Ν.3028/02 και θα παραδοθεί στην αρμόδια Υπηρεσία Αρχαιοτήτων για περαιτέρω αξιολόγηση – χρονολόγηση. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σαντορίνη: Έκρυβε σπίτι του από πυρομαχικά και όπλα μέχρι αρχαία, δείτε εικόνα"

Ένοχος για παράβαση καθήκοντος ο Παπαγγελόπουλος με χρηματική ποινή 10.000 ευρώ - Αθώα η Τουλουπάκη

Το Ειδικό Δικαστήριο έκρινε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ένοχο για δύο υποθέσεις παράβασης καθήκοντος και του επέβαλε χρηματική ποινή 10.000 ευρώ.

Η ποινή, η οποία είναι μόνο χρηματική, έχει προσαυξήσεις 110%, ανεβάζοντας αισθητά το τελικό ποσό.

Η καταδίκη του πρώην υπουργού ήταν κατά πλειοψηφία, για τις καταγγελίες σε βάρος του απο την εισαγγελέα Ελένη Ράικου που αφορούσε σε πιέσεις που της άσκησε για ενοχοποίηση πολιτικών στην υπόθεση της Novartis.

Η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπακη κρίθηκε αθώα κατά πλειοψηφία 9-4 για κατάχρηση εξουσίας και κατ’ επιτρεπτή μεταβολής κατηγορίας παράβασης καθήκοντος αθώα κατά πλειοψηφία 8-5, ενώ ομόφωνα αθώος κρίθηκε για την ηθική αυτουργία  ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Αντιθέτως, ο κ. Παπαγγελόπουλος κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία για παράβαση καθήκοντος σε δύο υποθέσεις, σε βάρος της Ελένης Ράικου με πλειοψηφία 7-6 και σε βάρος του Παναγιώτη Αθανασίου για την υπόθεση Μιχάλη Σάλλα με πλειοψηφία 8-5. Κατά πλειοψηφία 8-5 αθωώθηκε για την υπόθεση της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη και του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου, ενώ απαλλάχθηκε με πλειοψηφία 7-6 για τις υποθέσεις Βγενοπούλου και Αλαφούζου.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν παραβρέθηκε σήμερα στο Ειδικό Δικαστήριο και όπως ενημέρωσαν οι συνήγοροί του είναι ασθενής, αντίθετα παρούσα είναι η κυρία Τουλουπάκη.

Επίσης, οι συνήγοροι του κ. Παπαγγελόπουλου ζήτησαν να του αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς. Η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή πρότεινε να γίνουν αποδεκτά από το δικαστήριο τα επίμαχα δύο ελαφρυντικά.

Το Ειδικό Δικαστήριο, κατά πλειοψηφία 8-5, αναγνώρισε στον κ. Παπαγγελόπουλο τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς, ενώ η εισαγγελέας πρότεινε να του επιβληθεί η χρηματική ποινή των 1.000 ευρώ.

Τι ψήφισαν οι 13 δικαστές

Ειδικότερα, τα 13 μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών κατά αδίκημα ψήφισαν ως εξής:

* Για κατάχρηση εξουσίας αθώα η Ελένη Τουλουπάκη κατά πλειοψηφία 9-4 (Μυρσίνη Παπαχίου, Μαριάνθη Παγουτέλη, Ζαμπέτα Στράτα και Ρωξάνη Γιαννουλάτου) και της κατά επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας της παράβασης καθήκοντος κατά πλειοψηφία 8-5 (Μυρσίνη Παπαχίου, Μαριάνθη Παγουτέλη, Ζαμπέτα Στράτα, Ρωξάνη Γιαννουλάτου και Σοφία Βιτάλη)

* Ομόφωνα αθώος για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

* Για παράβαση καθήκοντος ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Αθώος:

- Κατά πλειοψηφία 8-5 (Μυρσίνη Παπαχίου, Μαριάνθη Παγουτέλη, Ζαμπέτα Στράτα, Ρωξάνη Γιαννουλάτου και Σοφία Βιτάλη) για Γεωργία Τσατάνη.

- Κατά πλειοψηφία 8-5 Μυρσίνη Παπαχίου, Μαριάνθη Παγουτέλη, Ζαμπέτα Στράτα, Ρωξάνη Γιαννουλάτου και Σοφία Βιτάλη) για Παπαχρήστο.

- Κατά πλειοψηφία 7-6 (Μυρσίνη Παπαχίου, Μαρία Μουλιανιτάκη, Μαριάνθη Παγουτέλη, Ζαμπέτα Στράτα, Ρωξάνη Γιαννουλάτου και Σοφία Βιτάλη) για Βγενόπουλο-Αλαφούζο.

Ένοχος:

- Κατά πλειοψηφία 7-6 (Ανθή Γκάμαρη, Ελένη Φραγκάκη, Παναγιώτης Τσούκας, Βαρβάρα Ραφτοπούλου, Βασίλειος Αραβαντινός και Βασιλική Ηλιοπούλου) για Ελένη Ράικου

- Κατά πλειοψηφία 8-5 (Ανθή Γκάμαρη, Ελένη Φραγκάκη, Παναγιώτης Τσούκας, Βαρβάρα Ραφτοπούλου,και Βασιλική Ηλιοπούλου) για Σάλλα.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση

Η αθώωση της κ. Τουλουπάκη τελειώνει οριστικά το μύθευμα περί σκευωρίας Novartis και οποιασδήποτε άλλης μομφής στο πρόσωπό της, σε σχέση με τον τρόπο που εκτέλεσε τα καθήκοντά της ως Εισαγγελέας Διαφθοράς.

Αυτό που μένει είναι το σκάνδαλο, και δυστυχώς χωρίς καμία απόδοση ευθυνών.

Σε ό,τι αφορά την κατά πλειοψηφία απόφαση της δικαιοσύνης για τον κ. Παπαγγελόπουλο, επί των ημερών του οποίου άνοιξε η έρευνα για το σκάνδαλο Novartis, την αφήνουμε στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας.

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

Δεν έχουμε καμία πρόθεση να μπούμε σε πολιτική αντιπαράθεση αυτήν την ώρα, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστη την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου.

Τη στιγμή που ένας δεύτερος Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον στενότερο συνεργάτη του κ.Τσίπρα Ν.Παππά, ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης κ.Παπαγγελόπουλος, καταδικάζεται και αυτός με το βαρύτατο αδίκημα για ένα δημόσιο λειτουργό, αυτό της παράβασης καθήκοντος, ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει για την αθώωση της κας Τουλουπάκη!

Κρίνει, δηλαδή, ξανά την απόφαση α λα καρτ και δεν βρίσκει να πει μια κουβέντα για την καταδίκη και δεύτερου υπουργού του, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πώς αντιλαμβάνεται το κράτος δικαίου.

Τα υπόλοιπα στην ώρα τους.


Δήλωση Παπαγγελόπουλου

Μετά την γνωστοποίηση της απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου σε δήλωσή του ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρει:

Για πέντε ολόκληρα χρόνια προσπάθησαν να με εξοντώσουν και να με κλείσουν φυλακή για να ξεπλύνουν το τεράστιο σκάνδαλο της Novartis.

Απέτυχαν. Η Novartis αποδείχτηκε το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους και εγώ καταδικάστηκα για δύο γελοίες, ανύπαρκτες, κατασκευασμένες και άσχετες με το σκάνδαλο της Novartis περιπτώσεις ενός πλημμελήματος, με οριακή πλειοψηφία μόνο σε χρηματική ποινή.

Νιώθω σφόδρα προσβεβλημένος που το τομάρι μου που κάποιοι απαίτησαν να γδάρουν, κοστολογήθηκε τόσο φθηνά.

Ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει και συνεχίζει να θλίβεται.

Αυτά προς το παρόν.

Πάντως, συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου ανέφερε ότι, αφού καθαρογράφει η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου, θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι του πρώην υπουργού, Μανώλης Ροδουσακης και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σε δήλωσή τους αναφέρουν:

Η σημερινή απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου έρχεται να ενταφιάσει οριστικά και αμετάκλητα το σαθρό κατηγορητήριο σε βάρος του εντολέως μας ένα κατηγορητήριο που συντάχθηκε από μία ομάδα σκευωρών που ενοχλείται όταν ελέγχεται.

Η απόφαση του Δικαστηρίου επέβαλε μόνον χρηματική ποινή εξευτελίζοντας το νόημα της οποιασδήποτε απαξίας των δύο περιπτώσεων για τις οποίες κατ' οριακή πλειοψηφία ο εντολέας μας κρίθηκε ένοχος.

Εκρίθη ομόφωνα αθώος για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική πράξη κατάχρησης εξουσίας εκρίθη αθώος για τις τέσσερις από τις έξι συνολικά υποπεριπτώσεις του ενός πλημμελήματος στις δύο που κριθεί ένοχος αναγνωρίστηκαν δύο ελαφρυντικά και εν τέλει επιβλήθηκε μόνον χρηματική ποινή.

Σήμερα είναι μια μέρα δικαίωσης, λέει η Ελένη Τουλουπάκη

Σε δηλώσεις της μετά την απόφαση του δικαστηρίου η κυρία Τουλουπάκη τόνισε ότι: «σήμερα είναι μια μέρα δικαίωσης».

Και πρόσθεσε: «Το Ειδικό Δικαστήριο με την απόφαση του αποκατέστησε την αλήθεια. Υπό τις παρούσες τραγικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες γίνεται άλλη μια φορά φανερό ποσό σημαντική είναι η ανεξαρτησία των λειτουργών της Δικαιοσύνης για την δικαίωση εκείνων που την αναζητούν. Εκείνοι που προσπάθησαν να κάμψουν το ελεύθερο φρόνημα των λειτουργών της Δικαιοσύνης δεν επεδίωξαν τίποτα λιγότερο από το να αυθαιρετούν χωρίς περιορισμούς. Όρθια Δικαιοσύνη σημαίνει όρθια Ελλάδα! Γι’ αυτό υπόσχομαι ότι θα μείνω όρθια».

Παράλληλα, ο συνήγορος της κυρίας Τουλουπάκη, Γιάννης Μαντζουράνης υπογράμμισε: «Η αθώωση της κ. Ελένης Τουλουπάκη αποτελεί ένα ηχηρό ράπισμα στους "ανέγγιχτους", δηλαδή τους ισχυρούς της οικονομίας και πολιτικής, που σχεδίασαν και κατασκεύασαν την γνωστή "θεωρία της σκευωρίας" σε βάρος τoυς, με σκοπό την υποταγή των έντιμων εισαγγελέων και δικαστών στις εντολές τους. Όσοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω υποψίας, κριτικής και εντέλει των νόμων σήμερα ηττήθηκαν, αφού το προμελετημένο σχέδιό τους σε βάρος εισαγγελέων και δημοσιογράφων κατέρρευσε με πάταγο μπρος στην αλήθεια μιας έντιμης και γενναίας εισαγγελικής λειτουργού, η οποία έπραξε το καθήκον της στο ακέραιο κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis, που οι διώκτες της επιδίωξαν και δυστυχώς πέτυχαν να μείνει αδιερεύνητο και στο βαθύ σκοτάδι της διαπλοκής.

Ωστόσο, η Ελληνική Δικαιοσύνη, όταν είναι ανεξάρτητη και ελεύθερη, με τις αποφάσεις της προσφέρει στους πολίτες παραδείγματα προς μίμηση και έτσι ενισχύει το κράτος δικαίου και το δημοκρατικό πολίτευμα».

«Μία άδικη ποινική δίωξη σε βάρος μιας έντιμης και ασυμβίβαστης εισαγγελέως έληξε σήμερα με μια πανηγυρική δικαίωση» ανέφερε από την πλευρά του, ο έτερος δικηγόρος της κυρίας Τουλουπάκη, Βασίλης Χειρδάρης.

«Το Ειδικό Δικαστήριο, που αποτελείται από έμπειρους και εξαίρετους ανώτατους δικαστές του ΑΠ και του ΣτΕ αθώωσε αμετάκλητα την κυρία Τουλουπάκη. Δεν ήταν απλά μια αθωωτική απόφαση, ήταν η δικαστική επιβράβευση μιας γυναίκας που προάσπισε την καθαρότητα των συναλλαγών, την προστασία του κράτους και των πολιτών και προσπάθησε να πατάξει τη διαφθορά, χωρίς να κάνει διακρίσεις, μη υπολογίζοντας το κόστος και αδιαφορώντας για τον εαυτό της. Σήμερα είναι μια νίκη των θεσμών, είναι μια νίκη αυτών που αγωνίζονται για το δημόσιο συμφέρον. Είναι μια νίκη του κράτους δικαίου», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο δικηγόρος της κυρίας Τουλουπάκη, Βαγγέλης Γεωργακόπουλος τόνισε: «Τις μέρες αυτής της μεγάλης εθνικής τραγωδίας η αθώωση της Ελένης Τουλουπάκη δεν αποτελεί απλώς την δικαίωση της, αλλά το πιο επίκαιρο μήνυμα – εντολή προς τους Δικαστές και τους Εισαγγελείς ότι δεν θα πρέπει να διστάζουν να τα βάλουν με τα μεγάλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ένοχος για παράβαση καθήκοντος ο Παπαγγελόπουλος με χρηματική ποινή 10.000 ευρώ - Αθώα η Τουλουπάκη"

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη: Μέρα εθνικού πένθους στην Αλβανία την Κυριακή 5 Μαρτίου

Μέρα εθνικού πένθους για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη κήρυξε τη Κυριακή 5 Μαρτίου ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα.

Ο κ. Ράμα, με ανάρτηση του στο κοινωνικό δίκτυο «Facebook», ανακοίνωσε ότι η Αλβανία θα τιμήσει τα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη με ημέρα πένθους την Κυριακή 5 Μαρτίου, με μεσίστια την εθνική σημαία ενωμένη συμβολικά με τη φίλη Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι η ολομέλεια της Αλβανικής Βουλής τήρησε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του τραγικού συμβάντος. Σύμφωνα με αλβανικές πηγές, στο μοιραίο τρένο επέβαιναν και Αλβανοί πολίτες, πέντε εκ των οποίων μέχρι προχθες αγνοούνταν και άλλοι πέντε είχαν τραυματιστεί.

Τη θλίψη για τη συνταρακτική τραγωδία, εξέφρασε και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη: Μέρα εθνικού πένθους στην Αλβανία την Κυριακή 5 Μαρτίου"

Φον ντερ Λάιεν: Ρωσία και Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Ένα σημαντικό βήμα προκειμένου η Ρωσία να λογοδοτήσει για εγκλήματα πολέμου αναμένεται να γίνει στη διεθνή σύσκεψη που θα διεξαχθεί στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας αυτό το Σαββατοκύριακο.

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα υπάρξει υπογραφή συμφωνία για τη δημιουργία ενός νέου Διεθνούς Κέντρου για τη Δίωξη του Εγκλήματος της Επίθεσης (ICPA).

Σκοπός είναι να ασφαλίσει τα τεκμήρια για μελλοντικές νομικές διαδικασίες, και θα εδρεύει στο κτίριο του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Ποινικής Δικαιοσύνης (Eurojust), στη Χάγη.

Η Ρωσία και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσουν για τα τρομερά εγκλήματα εναντίον της Ουκρανίας, ανέφερε σε μήνυμα βίντεο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία για απευθείας επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού καθώς και σε ενεργειακές και άλλες υποδομές.

«Βασανιστήρια, κακομεταχείριση σεξουαλική βία και συνοπτικές εκτελέσεις είναι γνωστό ότι έχουν διαπραχθεί από τις ρωσικές δυνάμεις. Ούτε παιδιά έχουν γλιτώσει», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να οδηγηθούν οι δράστες στη δικαιοσύνη», είπε η φον ντερ Λάιεν. Η ΕΕ υποστηρίζει τον ρόλο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) σε αυτό.

Ωστόσο η ΕΕ πιστεύει επίσης πως πρέπει να υπάρξει ένα ξεχωριστό δικαστήριο για τη δίωξη του εγκλήματος της επίθεσης που διέπραξε η Ρωσία, πρόσθεσε.

Δεδομένου ότι η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ICC, το δικαστήριο δεν μπορεί να αναλάβει δράση για εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τη χώρα, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ως εκ τούτου, διάφορες άλλες επιλογές είναι υπό συζήτηση. Το ICPA είναι ένα πρώτο βήμα σε αυτή τη διαδικασία προκειμένου να ασφαλίσει τα στοιχεία για μελλοντικές δίκες, ανέφερε η Επιτροπή.

Σύμφωνα με την ΕΕ, η διάσκεψη “Μαζί για τη δικαιοσύνη” θα συνεχιστεί μέχρι και αύριο Κυριακή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Παρασκευή μέσω βιντεοσύνδεσης πως το κεντρικό ζήτημα είναι οι ευθύνες της Ρωσίας και της ηγεσίας της για την επίθεση και τον τρόμο εναντίον της Ουκρανίας.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φον ντερ Λάιεν: Ρωσία και Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία"

Απεργία αύριο Κυριακή στο μετρό: Οι συρμοί θα κινηθούν μόνο 9 π.μ.-4 μ.μ.-Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Σε νέα 24ωρη απεργία προχωράει αύριο  Κυριακή, στις Γραμμές 1,2 και 3 του Μετρό, το Σωματείο Ηλεκτροδηγών και λοιπών εργαζομένων κίνησης ΣΤΑΣΥ ΑΕ, απευθύνοντας κάλεσμα για συμμετοχή στο παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα. Το Σωματείο ενημερώνει ότι οι συρμοί θα κινηθούν από τις 9 π.μ. έως τις 4 μ.μ., προς διευκόλυνση της προσέλευσης των διαδηλωτών στη συγκέντρωση.

Υπενθυμίζεται ότι όπως και σήμερα, αύριο δεν θα κινηθούν ούτε ο προαστιακός ούτε τα τρένα λόγω απεργίας των εργαζομένων.

Όπως αναφέρει το Σωματείο της ΣΤΑΣΥ σε ανακοίνωσή του «σοκαρισμένοι και βαθιά θλιμμένοι για το φρικτό δυστύχημα στα Τέμπη, μικροί μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής, δεν έχουμε λόγια για να εκφραστούμε για την ασύλληπτου μεγέθους τραγωδία. Ο πόνος των οικείων και των συγγενών των θυμάτων του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος δεν απαλύνεται τούτες τις ώρες με λόγια παρηγοριάς. Ο θρήνος τους, έχει τη συμπαράσταση και συμπαράταξη όλων, που επεκτείνεται και πέρα από τα σύνορα της χώρας».

Το ΣΗΕΚ, συνεχίζει η ανακοίνωση, εκφράζοντας την αμέριστη στήριξη στους συγγενείς των αδικοχαμένων, καθώς και στα Σωματεία που δραστηριοποιούνται στη HELLENIC TRAIN, αύριο 5 Μάρτη, πραγματοποιεί 24ωρη απεργία (Γραμμές 1, 2 & 3). Παρά τις προειδοποιήσεις, γραπτές και προφορικές από τα Συνδικάτα των εργαζομένων, αναφορικά με τα προβλήματα και τα κενά ασφάλειας, την απουσία μέτρων προστασίας, τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, οι αρμόδιοι κώφευαν επιδεικτικά! Προφανώς, αποτελούν θιασώτες του “αν δεν προκύψει η αναποδιά, τότε δεν λαμβάνουμε μέτρα για να την αποτρέψουμε”. Και να που η αναποδιά προέκυψε και μάλιστα έλαβε δυσθεώρητες και αβάσταχτες διαστάσεις, φέρνοντας στα χείλη μας αναπάντητα “γιατί;”.

Γιατί οι τεράστιες παραλείψεις, η εγκληματική αδιαφορία σε Θέματα ασφαλείας, οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις να στοιχίσουν τη ζωή σε τόσους αθώους ανθρώπους και να στερήσουν μια για πάντα το χαμόγελο από τα χείλη των δικών τους; Είναι τεράστια η πολιτική ευθύνη γι αυτό και δε Θα ανεχθούμε τη μετακύλισή της σε αποδιοπομπαίους τράγους. Απαίτησή μας: Να αναζητηθούν οι ευθύνες και να αποδοθεί δικαιοσύνη!».

«Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση και διασφάλιση αυτού που λέγεται “ασφάλεια Σιδηροδρόμου” για να μην βιώσουμε ποτέ άλλοτε τέτοιου εύρους τραγωδία! Θρηνούμε τους αδικοχαμένους συμπολίτες και συναδέλφους μας, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες τους και ως ελάχιστο φόρο τιμής συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα την Κυριακή 5 Μαρτίου και ώρα 11 π.μ. Γι αυτό το λόγο οι συρμοί θα κινηθούν από τις 9 πμ έως τις 4μμ, προς διευκόλυνση της προσέλευσης των διαδηλωτών στη συγκέντρωση που οργανώνουν τα Σωματεία των σιδηροδρομικών» καταλήγει η ανακοίνωση του Σωματείου Ηλεκτροδηγών και λοιπών εργαζομένων κίνησης ΣΤΑΣΥ ΑΕ.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργία αύριο Κυριακή στο μετρό: Οι συρμοί θα κινηθούν μόνο 9 π.μ.-4 μ.μ.-Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα"

Τέμπη: Οι πρώτες εκτιμήσεις για το «μανιτάρι» μετά την έκρηξη – Τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία

Μια πρώτη εκτίμηση των ερευνητών είναι ότι η έκρηξη, μετά τη σύγκρουση των δυο τρένων στα Τέμπη, πιθανότατα να προκλήθηκε από τα λάδια που είχαν στις μηχανές τους οι δυο αμαξοστοιχίες.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες της ΕΡΤ, σε κάθε μηχανή υπήρχαν 2,5 τόνοι λαδιού, δηλαδή πέντε τόνοι λαδιού και στις δυο αμαξοστοιχίες.

Με τη μετωπική σύγκρουση ανέβηκε η θερμοκρασία πάνω από το όριο αυτανάφλεξης, έσπασε το δοχείο, εκτοξεύτηκαν τα λάδια, πήραν φωτιά και δημιούργησαν αυτό το τεράστιο μανιτάρι που είδαμε στο βίντεο – ντοκουμέντο.

Το τι προκάλεσε αυτή την ισχυρή έκρηξη θα δοθεί από την έρευνα των πραγματογνωμόνων.

Να σημειωθεί ότι η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε λαμαρίνες, φρούτα και σιτηρά και όχι κάποιο εύφλεκτο υλικό. Αυτό προέκυψε τόσο από την έρευνα των αστυνομικών αλλά και από πυροσβέστες που βρίσκονται στο σημείο της τραγωδίας.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Τέμπη: Οι πρώτες εκτιμήσεις για το «μανιτάρι» μετά την έκρηξη – Τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία"

Σύγκρουση τρένων: Κοινό πόρισμα των ιατροδικαστών για τα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη

Ένα ενιαίο πόρισμα για όλα τα θύματα των Τεμπών αναφέρεται στην αιτία θανάτου από την ιατροδικαστική υπηρεσία της Λάρισας, εκεί όπου διενεργήθηκε η διαδικασία της νεκροψίας – νεκροτομής.

Το ThessToday.gr αποκαλύπτει το ιατρικό έγγραφο στο οποίο αναγράφεται η αιτία θανάτου για όλους τους νεκρούς, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η τραγωδία αποκαλείται ως «σιδηροδρομικό ατύχημα».

«Πολλαπλές βαρείες κακώσεις σώματος συμβατές αναφερόμενου ατυχήματος (σύμφωνα με πληροφορίες της εντολοδότιδας αρχής θύμα ομαδικού σιδηροδρομικού ατυχήματος)».

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ThessToday.gr τα πρώτα πιστοποιητικά θανάτου έφεραν πάνω αναλυτικά την αιτία θανάτου. Ωστόσο επειδή αυτή η διαδικασία είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της διαδικασίας -συνακόλουθα την ταυτοποίηση των θυμάτων-, κατόπιν επικοινωνίας των ιατροδικαστών με το υπουργείο, αποφασίστηκε ένα κοινό πόρισμα για όλα τα θύματα.

Τώρα το ThessToday παρουσιάζει και το ΦΕΚ για τη δημοσία δαπάνη που αφορά τις κηδείες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη. Έγκυρες ιατροδικαστικές πηγές εξηγούν ότι το ποσό που δαπανά το κράτος ανά άτομο ανέρχεται στις 2.000 ευρώ, ενώ αρχικά ήταν στις 3.500 ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλά από τα γραφεία τελετών που συζητούσαν να αναλάβουν την κηδεία, να κάνουν πίσω.

thesstoday

Διαβάστε Περισσότερα » " Σύγκρουση τρένων: Κοινό πόρισμα των ιατροδικαστών για τα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη"

Παραίτηση-βόμβα: Ο Ζηλιασκόπουλος αποχωρεί από την Επιτροπή διερεύνησης των αιτιών για την τραγωδία στα Τέμπη!

Ο Θανάσης Ζηλιασκόπουλος παραιτήθηκε από την Ειδική Επιτροπή που θα διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη.

Σε δήλωσή του αναφέρει:

«Μετά την τοποθέτησή μου ως μέλους της επιτροπής διερεύνησης των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, υπό την ιδιότητα μου ως καθηγητή μεταφορών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ακολούθησε σειρά δηλώσεων και δημοσιευμάτων εκ μέρους πολιτικών προσώπων που με αφορούσαν, σχετικά με την παρελθούσα θητεία μου ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ.

Λόγω της ιδιαίτερης βαρύτητας της Επιτροπής, για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, δεν θα ήθελα η ιδιότητα μου εκείνη να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για να πληγεί η ακεραιότητα και η αμεροληψία των εργασιών και του πορίσματος της Επιτροπής. Για τον λόγο αυτό, δεν θα αναλάβω τα καθήκοντα μου στην Επιτροπή και παραμένω στη διάθεση της πολιτείας, στο μέτρο που μπορώ να φανώ χρήσιμος λόγω της ειδικότητάς μου».

Στη θέση του κυρίου Ζηλιασκόπουλου στην Ειδική Επιτροπή για τη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος στα Τέμπη τοποθετείται ο κύριος Χρήστος Πυργίδης, καθηγητής σιδηροδρομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραίτηση-βόμβα: Ο Ζηλιασκόπουλος αποχωρεί από την Επιτροπή διερεύνησης των αιτιών για την τραγωδία στα Τέμπη!"

Δυστύχημα στα Τέμπη: Νέα προθεσμία έλαβε ο σταθμάρχης – Την Κυριακή η απολογία του

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε ο σταθμάρχης Λάρισας για την πολύνεκρη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη.

Για τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη έχει ασκηθεί εις βάρος του σταθμάρχη κακουργηματική ποινική δίωξη για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών, ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες εξ αμελείας.

Ο συνήγορος του σταθμάρχη ζήτησε και πήρε προθεσμία για την Κυριακή στις 11:00. Όπως είπε, αυτό έγινε καθώς έχουν προκύψει νέα στοιχεία στην υπόθεση.

«Προέκυψαν νέα στοιχεία τα οποία εχουν συμπεριληφθεί στην δικογραφία, τα οποία δεν ηταν σε γνώση μας, γι αυτό ζητήσαμε και λάβαμε προθεσμία για να απολογηθει αύριο στις 11», είπε ο δικηγόρος.

Την ίδια στιγμή ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους λέγοντας ότι τα ρεπορτάζ που κάνουν συνεισφέρουν στις έρευνες

Οι αναφορές για τον σταθμάρχη

Συνάδελφοι του 59χρονου αναφέρουν πως η εκπαίδευσή του κράτησε περίπου έξι μήνες. Η πρακτική του ωστόσο αποτελείται από την θητεία του σε ένα επαρχιακό σταθμό, της Καλαμπάκας, από όπου όπως λένε οι συνάδελφοί του, περνάνε… δυο τρένα τη μέρα.

Και η πρώτη του βάρδια ως σταθμάρχης Λάρισας, χωρίς άλλον να τον επιβλέπει, ήταν την Παρασκευή, πριν από το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας δηλαδή 5 μόλις μέρες πριν την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις αναφέρουν επίσης πως ο σταθμάρχης των Νέων Πόρων φαίνεται να είχε καταλάβει για την φονική πορεία που ακολουθούσαν τα δύο τρένα στα Τέμπη και είχε ειδοποιήσει τον συνάδελφό του στη Λάρισα.

Το γεγονός αυτό εμπεριέχεται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σύμφωνα με τον Alpha. Συγκεκριμένα το βράδυ της Τρίτης στις 23.04, ο σταθμάρχης των Νέων Πόρων ενημερώνει τον αντίστοιχο της Λάρισας με τον ασύρματο για τα δύο τρένα στην ίδια γραμμή. Δηλαδή ότι έχει ξεκινήσει από εκεί η εμπορική αμαξοστοιχία με κατεύθυνση στην Αθήνα και του έδωσε μάλιστα και τον αριθμό. Η απάντησή του ότι ”οκ ελήφθη αυτό, καλώς..”.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Δυστύχημα στα Τέμπη: Νέα προθεσμία έλαβε ο σταθμάρχης – Την Κυριακή η απολογία του"

Τραγωδία στα Τέμπη: 22 άτομα νοσηλεύονται, οι 5 στην Εντατική

Στους 22 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται σε νοσοκομεία μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Κ. Γιαννακόπουλο που μίλησε στην ΕΡΤ, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας νοσηλεύονται πλέον 7 άτομα, ενώ άλλοι 13 έχουν πάρει εξιτήριο. Οι 6 νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους κι ένας στην εντατική με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Στο Πανεπιστημιακό Λάρισας από τους 25 ασθενείς, πλέον νοσηλεύονται 13, οι εννιά σε κοινούς θαλάμους και 4 στην εντατική.

Επίσης ένα άτομο με βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση έχει διακομιστεί στη Θεσσαλονίκη και ένα άλλο με εγκαύματα στο Παπανικολάου. 

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στα Τέμπη: 22 άτομα νοσηλεύονται, οι 5 στην Εντατική"

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Το ηχητικό με τον σταθμάρχη της Λάρισας αφορά σε άλλο τρένο

Τέσσερις και όχι τρεις φωνές ακούγονται στο ηχητικό απόσπασμα που δόθηκε στη δημοσιότητα και δείχνει τις συνομιλίες που έγιναν λίγη ώρα πριν από το μοιραίο δυστύχημα των τρένων στα Τέμπη. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΡΤ οι συνομιλίες αφορούν σε άλλο τρένο και όχι στην εμπορική αμαξοστοιχία. 

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ αποκάλυψε πως οι διάλογοι που έχουν διαρρεύσει για τα Τέμπη ανήκουν μεν στον σταθμάρχη Λάρισας, αλλά όχι στον μηχανοδηγό της εμπορικής αμαξοστοιχίας και στον κλειδούχο. Πρόκειται για διάλογο με τον σταθμάρχη της Λάρισας και τον οδηγό άλλης αμαξοστοιχίας. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο δεύτερος μηχανοδηγός είναι αυτός που ρωτάει «Βασίλη φεύγω;» και παίρνει την απάντηση από τον σταθμάρχη «Φύγε, φύγε». Είναι ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας από Λάρισα για Βόλο και μιλάει στον μηχανοδηγό που είναι από τον Βόλο.

Παράλληλα, ο υπάλληλος του σιδηροδρομικού σταθμού που ρωτάει «Βασίλη να γυρίσω;» και ο σταθμάρχης απαντάει «Όχι, όχι, άστο όπως είναι γιατί ακολουθεί το 1564», αναφέρεται σε συνομιλία που γίνεται με τρένο, το οποίο περιμένει από τα Παλαιοφάρσαλα να πάει στη Λάρισα και για αυτό του δίνει την εντολή να πάει διαγώνια, δηλαδή στη γραμμή της Λάρισας.

Αυτό σημαίνει δύο πράγματα. Το πρώτο έχει να κάνει ότι είναι τέσσερις αυτοί που ακούγονται στο καταγραφικό που έχει έρθει στην επιφάνεια από το καταγραφικό στον σταθμό της Λάρισας. Το καταγραφικό έχει καταγράψει τις συνομιλίες που έχει ο σταθμάρχης της Λάρισας με μηχανοδηγούς, αλλά και με τον υπάλληλο του σιδηρόδρομου. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο μηχανοδηγός του μοιραίου τρένου άκουγε όλες αυτές τις συνομιλίες. Άκουγε μόνο τον σταθμάρχη. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι πήρε κάποια λάθος οδηγία.

Δεν έχει δοθεί δηλαδή στη δημοσιότητα η συνομιλία του σταθμάρχη Λάρισας με τον μηχανοδηγό της μοιραίας αμαξοστοιχίας.

Την ίδια ώρα σημειώνεται πως οι καταγραφές αυτές δείχνουν την αυξημένη κίνηση που επικρατούσε στις γραμμές του σταθμού της Λάρισας, καθώς τουλάχιστον τέσσερα τρένα – ανάμεσά τους το εμπορικό και επιβατικό – που θα διέρχονταν από τον σταθμό.

Όλες οι συνομιλίες που κάνει ο κάθε σταθμάρχης με κάθε μηχανοδηγό καταγράφονται με τρεις τρόπους:

  • Στο βιβλίο τηλεγραφημάτων
  • Στον εποπτικό πίνακα κυκλοφορίας
  • Στο καταγραφικό συνομιλιών

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Το ηχητικό με τον σταθμάρχη της Λάρισας αφορά σε άλλο τρένο"

Kαθηγητής ΑΠΘ: Να μην ταξιδέψει κανείς με τρένο έως τον Αύγουστο!

Σε μια δραματική προειδοποίηση προχώρησε ο καθηγητής Ψηφιακών Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Καραγιαννίδης.

«Το επόμενο διάστημα και ενώ δεν θα υπάρχει σηματοδότηση -το έργο σηματοδότησης αναμένεται να τελειώσει τον Ιούλιο- θα κυκλοφορούν τρένα όπως προηγουμένως, με τέτοιες μεγάλες ταχύτητες στο δίκτυο; Την απάντηση θα τη δώσει η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων και η Πολιτεία. Η γνώμη μου είναι ότι αν δεν ολοκληρωθεί το δίκτυο (σ.σ. ολοκλήρωση έργου σηματοδότησης), αν είναι το δίκτυο ως έχει, εγώ δεν πρόκειται να ταξιδέψω, ούτε συστήνω σε κανέναν να ταξιδέψει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Ψηφιακών Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Καραγιαννίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ως προς το πόσος χρόνος χρειάζεται για να εκσυγχρονιστεί το δίκτυο, υπογράμμισε: «Αυτό που γνωρίζουμε εμείς αυτή τη στιγμή είναι ότι το έργο τηλεδιοίκησης σε όλο τον άξονα θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί στο τέλος Ιουλίου. Τέλος πάντων, τον Αύγουστο. Aυτά τα συστήματα τα οποία έχει προμηθευτεί η ΕΡΓΟΣΕ ανήκουν σε ένα πανευρωπαϊκό πρότυπο, και βασίζονται σε πολύ αυστηρές προδιαγραφές. Από τότε και μετά το τρένο θα είναι ίσως το πιο ασφαλές μέσο μετακίνησης», πρόσθεσε. 

«Όταν στηριζόμαστε μόνο στον σταθμάρχη μπορεί να συμβεί το ατύχημα το οποίο συνέβη»

Ερωτηθείς για το τι σημαίνει να κινείται ένα τρένο με 250 – 300 χλμ./ώρα και τι πρέπει να έχει λάβει κανείς υπόψιν ως δικλείδα ασφαλείας, υπογράμμισε: «Είναι αδιανόητο το 2023 να υπάρχουν συρμοί οι οποίοι κινούνται με μεγάλες ταχύτητες, πάνω από 150 χιλιόμετρα την ώρα, σε ένα δίκτυο τμήματα του οποίου δεν έχει έχει ελλιπή έως καθόλου σηματοδότηση. Δεν αναφέρομαι για τηλεδιοίκηση. Αναφέρομαι απλά και μόνο για σηματοδότηση. Αν υπήρχε, σίγουρα oι πιθανότητες αποφυγής της τραγωδίας ήταν πολύ μεγαλύτερες, με την έννοια ότι θα είχαν ενημερωθεί οι μηχανοδηγοί προκειμένου να σταματήσουν τα οχήματα».

Ο κ. Καραγιαννίδης πρόσθεσε: «Όταν στηριζόμαστε μόνο στον άνθρωπο, στον σταθμάρχη μπορεί να συμβεί το ατύχημα το οποίο συνέβη. Επομένως, αν δεν υπάρχει ένας εναλλακτικός τρόπος διασφάλισης αποφυγής του ατυχήματος, εγώ δεν θα έμπαινα στο τρένο», σημείωσε.

«Αν πάτε στην ιστοσελίδα της ΕΡΓΟΣΕ θα δείτε ότι από το 2014 έως σήμερα, έχουν υλοποιηθεί και ολοκληρωθεί σχεδόν όλα τα έργα σηματοδότησης τηλεδιοίκησης του δικτύου. Και εγώ χρησιμοποιούσα το τρένο και οι δικοί μου χρησιμοποιούσαν το τρένο. Δυστυχώς όμως τα συστήματα αυτά δεν λειτουργούν. Και πρόκειται για συστήματα που υπάρχουν τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία, στην Κίνα -όπου τα τρένα τρέχουν με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες- τα οποία έχουν εγκατασταθεί στη γραμμή και στους συρμούς, είναι από τα πιο προηγμένα», τόνισε.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει το δίκτυο από Τιθορέα για Δομοκό, υπάρχει ένα βασικό σύστημα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, το οποίο λειτουργεί. Και είναι το μοναδικό τμήμα. Τα συστήματα αυτά, όταν αντιληφθούν ότι πρόκειται να συμβεί ατύχημα, για παράδειγμα, όταν αντιληφθούν ότι υπάρχουν τρένα τα οποία κινούνται αντίθετα στην ίδια γραμμή, αμέσως, είτε ειδοποιούν τους μηχανοδηγούς -προκειμένου να σταματήσουν τα τρένα- είτε -στα καινούργια συστήματα τα οποία πρόκειται να λειτουργήσουν- υπάρχει αυτόματη πέδηση», ανέφερε. 

«Τα τρένα στην Ελλάδα, σε επίπεδο ασφαλείας, βρίσκονται ανά τμήματα στο 1960»

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τμήματα του δικτύου τα οποία λειτουργούν με κανόνες ασφαλείας του προηγούμενου αιώνα, δηλαδή στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, του 1960 – 1970. Δηλαδή, ο σταθμάρχης έπαιρνε τηλέφωνο τον επόμενο σταθμάρχη και συνεννοούνταν μεταξύ τους για το αν θα αφήσουν ένα τρένο – και τα γράφανε πάνω στα χαρτιά. Έγραφαν τις εντολές στα χαρτιά», πρόσθεσε ο κ. Καραγιαννίδης.

«Είμαι βέβαιος ότι εσείς θα νομίζατε ότι τα τρένα τα βλέπει κάποιος σε μια κονσόλα και βλέπουμε ακριβώς που είναι κλπ. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εγώ δεν γνώριζα. Αν το γνώριζα, δεν θα έμπαινα στο τρένο και δεν θα άφηνα και τους δικούς μου να μπουν. Αναφέρομαι σε θέματα ασφαλείας και όχι παντού, αλλά σε κάποια τμήματα. Για παράδειγμα, το τμήμα Πλατύ – Ειδομένη έχει από τα πιο προηγμένα συστήματα ασφαλείας».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Kαθηγητής ΑΠΘ: Να μην ταξιδέψει κανείς με τρένο έως τον Αύγουστο!"

Ρεκόρ εισαγωγής ρωσικού LNG στην Ε.Ε. τον Φεβρουάριο

Το ένα τρίτο των εισαγωγών LNG της Γερμανίας διά θαλάσσης καλύπτουν ελληνόκτητα πλοία, καθώς η χώρα προσπαθεί να απομακρυνθεί από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, χτίζοντας εισαγωγικές μονάδες αερίου.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, εξακολουθούν να εισάγουν LNG από τη Ρωσία με πλοία. Μάλιστα, τα στοιχεία που παρουσιάζει η «Ν» καταδεικνύουν ότι οι εισαγωγές του Φεβρουαρίου 2023 έφτασαν σε επίπεδα-ρεκόρ.

Αρχικά, με βάση στοιχεία που μοιράστηκε με τη «Ν» η πλατφόρμα παρακολούθησης εμπορευμάτων ICIS, μέχρι τώρα στις γερμανικές εγκαταστάσεις εισαγωγής LNG έχουν αφιχθεί 10 LNG carriers, εκ των οποίων τα 3 είναι ελληνόκτητα.

Ειδικότερα, το Maria Energy (χωρητικότητας 174.000 κυβικών μέτρων και κατασκευής 2016), το οποίο ανήκει στην Tsakos Energy Navigation του Νικόλα Τσάκου και είναι ναυλωμένο από τη Uniper, έφτασε στον νέο τερματικό σταθμό LNG της Γερμανίας, στο Wilhelmshaven, στις 3 Ιανουαρίου, μεταφέροντας αμερικανικό φορτίο.

Στην ίδια εγκατάσταση ταξίδεψε λίγες ημέρες αργότερα (16/01) το Maran Gas Ithaca (χωρητικότητας 174.148 κυβικών μέτρων και κατασκευής 2021) της Maran Gas, συμφερόντων Μαρίας Αγγελικούση, το οποίο επίσης είναι ναυλωμένο στη Uniper και μετέφερε φορτίο από τις ΗΠΑ.

Στις 4 Φεβρουαρίου το Cool Voyager (κατασκευής 2013 και χωρητικότητας 160.000 κυβικών μέτρων), το οποίο ανήκει στη Thenamaris του Νικόλα Μαρτίνου, μετέφερε αμερικανικό φορτίο στο Lubmin.

Παράλληλα, σημαντική αναμένεται να είναι η συμβολή της Dynagas του Γιώργου Προκοπίου για τη γερμανική ενεργειακή ασφάλεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πλωτές μονάδες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRUs) Transgas Force και Transgas Power (χωρητικότητας 174.000 κυβικών μέτρων και κατασκευής 2021 έκαστο) θα εξυπηρετήσουν μονάδες στο Stade και στο Lubmin. Αμφότερα αναμένεται να αφιχθούν εκεί από τα μέσα Οκτωβρίου και μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σημειώνεται ότι Έλληνες πλοιοκτήτες κατέχουν σήμερα τα μεγαλύτερα μερίδια διεθνώς στην αγορά μεταφοράς LNG. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του βρετανικού οίκου Clarksons Research, οι «Greeks» ελέγχουν το 21% του παγκόσμιου στόλου LNG carriers βάσει χωρητικότητας.

Τα FSRUs

Όσο για τη Γερμανία, με βάση ανάλυση της Argus Media, μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας θα διαθέτει την τέταρτη μεγαλύτερη εισαγωγική χωρητικότητα LNG διεθνώς, πίσω από τις Νότια Κορέα, Κίνα και Ιαπωνία. Προς επιτάχυνση αυτών των διαδικασιών η χώρα στρέφεται στα FSRUs για να προσθέσει επίπεδα χωρητικότητας βραχυπρόθεσμα, ορισμένα εκ των οποίων θα αντικατασταθούν από τερματικούς στην ξηρά που θα τεθούν σε λειτουργία στο δεύτερο μισό της δεκαετίας. Παρά τις ευρύτερες προσπάθειες της Ε.Ε. να απομακρυνθεί από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, το LNG με προέλευση από τη Ρωσία εξακολουθεί να φτάνει κατά μεγάλες ποσότητες σε κράτη-μέλη.

Βέβαια, σημειώνεται ότι οι κυρώσεις των Βρυξελλών έναντι της Ρωσίας δεν καλύπτουν μέχρι σήμερα το LNG.

Η ανάλυση της ICIS, την οποία παρουσιάζει η «Ν», φανερώνει ότι οι παραδόσεις ρωσικού LNG στην Ε.Ε. διά θαλάσσης ανήλθαν σε επίπεδα-ρεκόρ τον περασμένο μήνα, υπερβαίνοντας τους 1,47 εκατ. τόνους.

Οι μεγαλύτερες ποσότητες κατευθύνθηκαν σε Γαλλία, Ισπανία και Βέλγιο, ενώ 72.452 τόνους εισήγαγε και η Ελλάδα, μέσω της μονάδας στη Ρεβυθούσα. Τα στοιχεία της ICIS φανερώνουν ότι η χώρα μας εισήγαγε τρία ρωσικά φορτία LNG τους τελευταίους μήνες, ένα τον Οκτώβριο του 2022, ένα τον επόμενο μήνα και το τελευταίο τον Φεβρουάριο του 2023. Και τα τρία φορτία αφορούν τη νέα μονάδα της Gazprom, με την ονομασία Portovaya.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρεκόρ εισαγωγής ρωσικού LNG στην Ε.Ε. τον Φεβρουάριο"

Καταγγελία «φωτιά»: "Την ίδια μέρα ο σταθμάρχης είχε κάνει το ίδιο λάθος "

Απίστευτη καταγγελία ήρθε στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη δια στόματος σταθμάρχη Βόλου. Ο Γιώργος Αποστολέρης μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και στην εκπομπή “Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση” και τόνισε πως ο μοιραίος σταθμάρχης λίγο πριν από τη φονική σύγκρουση των τρένων είχε κάνει το ίδιο λάθος.

Συγκεκριμένα, ο σταθμάρχης Λάρισας έβαλε σε λάθος ράγες τρένο του προαστιακού της Λάρισας, ωστόσο ο μηχανοδηγός το αντελήφθη, έκανε όπισθεν και επέστρεψε στην κύρια γραμμή.

Δυστυχώς τη δεύτερη φορά το λάθος δεν διορθώθηκε, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στον θάνατο 57 συνανθρώπων μας.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

“Έκανε ξανά το ίδιο λάθος στην ίδια βάρδια.. την ίδια ημέρα. Λίγη ώρα πριν… και το πήρε είδηση ο μηχανοδηγός. Έγινε το ίδιο ολέθριο λάθος. Έβαλε τρένο με ανάποδα ψαλίδια. Πάλι το ίδιο. Ακινητοποιήθηκε από τον μηχανοδηγό, του ζήτησε εξηγήσεις και γύρισε πίσω να τα αλλάξει.”

alphanews

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελία «φωτιά»: "Την ίδια μέρα ο σταθμάρχης είχε κάνει το ίδιο λάθος " "

ΟΣΕ: Μπήκαν στα ταμεία πάνω από 27 δισ. ευρώ - Του διέγραψαν χρέος 15,5 δισ. ευρώ

Δισεκατομμύρια δαπανήθηκαν από το 2000 για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, ωστόσο, όπως έχουν καταγγείλει οι εργαζόμενοι υπάρχουν πολλές ελλείψεις. Ο ΟΣΕ όμως υποστήριξε ότι ήταν συκοφαντίες και απάντησε με εξώδικα.

Ρεπορτάζ του OPEN, δείχνει πόσα λεφτά δαπανήθηκαν εδώ και δεκαετίες για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου. Συγκεκριμένα, μέσα σε 25 χρόνια ο ΟΣΕ πήρε δάνεια 10,4 δισ. ευρώ με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Συνολικά από το 2000 έως το 2020 μπήκαν στα ταμεία για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους 27 δισ. ευρώ. Οι οικονομικές απώλειες για το ελληνικό δημόσιο ανέρχονται σε 7,6 δισ. ευρώ.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πωλήθηκε το 2017 στην ιταλική Ferrovie έναντι 45 εκατομμυρίων ευρώ, που σήμερα στην Ελλάδα δραστηριοποιείται μέσω της Hellenic Train.

Αναλυτικότερα, 2 δισ. ευρώ δόθηκαν για διάφορες δαπάνες, 1 δισ. ευρώ δόθηκε για ζημίες λόγω απώλειας υλικών, ενώ τα δάνεια που έλαβε ο ΟΣΕ για συντήρηση και διαχείριση ήταν 14,6 δισ. ευρώ.

Επίσης, οι επιδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ από το 2007 μέχρι το 2020 ανήλθαν σε 4 δισ. ευρώ. Σε αυτά προστίθεται και το κόστος των μισθών για τους εργαζόμενους στα τρένα που σύμφωνα με το ρεπορτάζ το 2009 έφτανε τα 60.000 ευρώ ανά έτος για κάθε εργαζόμενο.

Σημειώνεται ότι για να πωληθεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ διεγράφη χρέος 15,5 δισ. ευρώ.


 

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΣΕ: Μπήκαν στα ταμεία πάνω από 27 δισ. ευρώ - Του διέγραψαν χρέος 15,5 δισ. ευρώ "

Τουρκία: Θρίλερ με την κράτηση 45χρονης Ελληνίδας - Κατηγορίες για μεταφορά γκιουλενιστών

Συνελήφθη, την Τρίτη, 45χρονη στο Τελωνείο Υψάλων, στον Έβρο, με την κατηγορία ότι έκρυβε στο κάμπριο Ι.Χ της δυο Σύρους μετανάστες που μπορεί να συνδέονται με τον εξόριστο ιεροκήρυκα στις ΗΠΑ και αντίπαλο του Ταγίπ Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η 45χρονη γυναίκα εξακολουθεί να κρατείται από τις τουρκικές Αρχές αντιμετωπίζοντας σοβαρές κατηγορίες ενώ δεν έχει δυνατότητα επικοινωνίας με την οικογένεια της, όπως ανέφερε στο protothema.gr ο πατέρας της.

«Ήταν δυο Σύροι, απ’ εκείνους που έπεσαν θύματα του καταστροφικού σεισμού. Δεν μπήκαν στο πορτμπαγκαζ αλλά στο πίσω κάθισμα. Το αυτοκίνητο της κόρης μου είναι κάμπριο και δεν έχει χώρους στο πόρτμπαγκαζ για να μπουν μέσα δυο άνθρωποι. Μπαίνοντας λοιπόν στο Τελωνείο η κόρη μου, ο ένας απ’ τους δυο πήδηξε μέσα στο αυτοκίνητό της για να τον περάσει από τα σύνορα. Τότε τον είδαν οι Τούρκοι αστυνομικοί και τους συνέλαβαν όλους», είναι η εκδοχή του πατέρα της κρατούμενης.

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, οι δυο άντρες, για τους οποίους δεν έχει διευκρινιστεί εάν πράγματι είναι Σύροι μετανάστες ή Τούρκοι υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, σκόπευαν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα με τη βοήθεια της 45χρονης γυναίκας, η οποία μπαινόβγαινε τακτικά στην Τουρκία.

Για το θέμα έχει ενημερωθεί το Προξενείο της Ανδριανούπολης και την υπόθεση έχει αναλάβει δικηγόρος από την Τουρκία προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες προσπάθειες για την αποφυλάκιση της 45χρονης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκία: Θρίλερ με την κράτηση 45χρονης Ελληνίδας - Κατηγορίες για μεταφορά γκιουλενιστών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news