facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Γερμανία: Πυροβολισμοί στο Αμβούργο – Αναφορές για τουλάχιστον επτά νεκρούς και πολλούς τραυματίες

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί ακόμα τραυματίστηκαν μετά από πυροβολισμούς στην πόλη του Αμβούργου της βόρειας Γερμανίας, μετέδωσε το βράδυ της Πέμπτης (09/03) το Focus Online και αναμετάδωσε το Reuters, επικαλούμενο την πυροσβεστική υπηρεσία.

Οι δράστες, σύμφωνα με το Focus τράπηκαν σε φυγή μετά τους πυροβολισμούς ενώ οι Αρχές αλλά και γιατροί βρέθηκαν άμεσα στο σημείο.

Σύμφωνα με διάφορα μέσα ενημέρωσης και όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν σε κέντρο των Μαρτύρων του Ιεχωβά ενώ οι κάτοικοι που ζούσαν κοντά στο σημείο ειδοποιήθηκαν από τις Αρχές να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της αστυνομικής επιχείρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «BILD», η αστυνομία της πόλης έκανε λόγο για «σοβαρή κατάσταση». Οι πολίτες ειδοποιήθηκαν μέσω της εφαρμογής έγκαιρης προειδοποίησης έκτακτης ανάγκης στα κινητά τους τηλέφωνα, «να αποφύγουν την περιοχή της επίθεσης, να βρουν άμεσα καταφύγιο σε κτίριο και να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνό τους μόνο σε περίπτωση απόλυτης ανάγκης, προκειμένου να μην καταρρεύσει το δίκτυο».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Πυροβολισμοί στο Αμβούργο – Αναφορές για τουλάχιστον επτά νεκρούς και πολλούς τραυματίες"

Ιταλία: Kλειστά τα σχολεία στην περιοχή της Περούτζια μετά από σειρά σεισμικών δονήσεων

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο για προληπτικούς λόγους τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής της Περούτζια, στην κεντρική Ιταλία, μετά από την σειρά σεισμικών δονήσεων που καταγράφηκαν σήμερα στην περιφέρεια της Ούμπρια.

Οι ισχυρότερες δονήσεις σημειώθηκαν στις 16:05 το απόγευμα τοπική ώρα (4,3 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ), στις 20:08 (4,6 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ) και στις 20:13 (3,9 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ). Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας έκανε γνωστό, ότι δεν προκύπτει να υπάρχουν τραυματίες ή να έχουν σημειωθεί σοβαρές υλικές ζημιές.

Πολλοί κάτοικοι όμως στην περιφέρεια Ούμπρια, μετά τις δονήσεις αυτές βγήκαν στον δρόμο και ακόμη δεν έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους. Οι πυροσβέστες αποφάσισαν, πάντα για προληπτικούς λόγους, να εκκενώσουν τέσσερα κτίρια, στα οποία διαμένουν συνολικά τριάντα άνθρωποι. Αύριο και μεθαύριο θα παραμείνει κλειστό και το Πανεπιστήμιο της Περούτζια.

Τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, τέλος, υπογραμμίζουν ότι η περιοχή αυτή της κεντρικής Ιταλίας είναι ιδιαίτερα σεισμογενής και ότι θα μπορούσαν να σημειωθούν και ισχυρότερες σεισμικές δονήσεις.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ιταλία: Kλειστά τα σχολεία στην περιοχή της Περούτζια μετά από σειρά σεισμικών δονήσεων"

Υπουργικό συμβούλιο: Τέλος Μαρτίου η επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων

Συνεδρίασε σήμερα, 9 Μαρτίου 2023, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Μετά από την εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, ακολούθησε, ως μόνο θέμα της ημερήσιας διάταξης, ενημέρωση του Υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου και για τη διοίκηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργου Γεραπετρίτη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023 και τα μέτρα αποκατάστασης της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Επικρατείας παρουσίασε τα μέχρι τώρα γνωστά πραγματικά περιστατικά, καθώς και τα άμεσα μέτρα διερεύνησης του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Τα μέτρα αυτά εκτείνονται τόσο σε διοικητικό επίπεδο, μέσω της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που ήδη λειτουργεί, όσο και σε ποινικό επίπεδο, μέσω της εξελισσόμενης δικαστικής έρευνας.

Περιλαμβάνουν και πιο μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών, μέσω της στελέχωσης και λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών που νομοθετήθηκε τον Ιανουάριο 2023 και της αξιοποίησης της τεχνικής βοήθειας που ήδη παρέχεται από διεθνείς εμπειρογνώμονες.

Ο Υπουργός Επικρατείας ανέδειξε στη συνέχεια τις παρεμβάσεις που υλοποιούνται ή δρομολογούνται για την ενίσχυση του προσωπικού του ΟΣΕ, καθώς και την πορεία εκτέλεσης και τις ενέργειες επιτάχυνσης παρεμβάσεων για την ηλεκτρονική αναβάθμιση των σιδηροδρομικών υποδομών που θα ολοκληρωθούν έως τον Σεπτέμβριο 2023.

Παρουσίασε, τέλος, τα άμεσα μέτρα επανεκκίνησης των σιδηροδρομικών μεταφορών στη χώρα, από το τέλος Μαρτίου 2023, με ενισχυμένες εγγυήσεις ασφάλειας, όπως την υποχρεωτική παρουσία δύο σταθμαρχών σε κάθε σταθμό, ακόμη και αν αυτό καταστήσει αναγκαία τη μείωση στον όγκο του μεταφορικού έργου.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργικό συμβούλιο: Τέλος Μαρτίου η επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων"

Βερολίνο: Οι γυναίκες θα μπορούν να κολυμπούν γυμνόστηθες στις πισίνες

Με στόχο να καταπολεμηθούν οι διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, η υπηρεσία που διαχειρίζεται τις πισίνες του Βερολίνου ανακοίνωσε ότι οι γυναίκες θα μπορούν να κολυμπούν γυμνόστηθες.

Μια γυναίκα είχε προσφύγει στην υπηρεσία καταπολέμησης των διακρίσεων του Βερολίνου επειδή οι άνδρες επιτρεπόταν να κολυμπούν στις πισίνες με ακάλυπτο το στήθος, αλλά οι γυναίκες όχι.

Με αφορμή αυτήν την προσφυγή, η εταιρεία Berliner Bäder-Betriebe θα εφαρμόζει στο μέλλον τον εσωτερικό κανονισμό της και τον κανονισμό των λουτρών έτσι ώστε να σέβεται την ισότητα των φύλων» ανέφερε η υπηρεσία. «Η κολύμβηση με ακάλυπτο το στήθος θα επιτρέπεται στο μέλλον για όλες τις γυναίκες ή για τα πρόσωπα που έχουν γυναικείο στήθος», διευκρίνισε.

Η υπηρεσία διαμεσολάβησης κατά των διακρίσεων του Βερολίνου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση αυτή.

«Τώρα θα πρέπει να εφαρμοστεί αυτός ο κανόνας και να μην εκδιώκονται ή να απαγορεύεται η πρόσβαση» στις γυναίκες, σχολίασε η διευθύντριά της, η Ντόρις Λίμπσερ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ /protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βερολίνο: Οι γυναίκες θα μπορούν να κολυμπούν γυμνόστηθες στις πισίνες"

Ουκρανία: Οι Ρώσοι ισοπέδωσαν Λβιβ και Χάρκοβο – Ο συναγερμός ηχούσε 7 ώρες

Δυνατές εκρήξεις ακούγονται στο Κίεβο από χτες το βράδυ, με τους Ρώσους να έχουν εξαπολύσει νέο μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων τη νύχτα. Ο συναγερμός ηχούσε μάλιστα στην πόλη για επτά ολόκληρες ώρες.

Το 40% της πρωτεύουσας της Ουκρανίας μάλιστα παρέμεινε χωρίς ρεύμα, με τους κατοίκους να αναφέρουν τρομαγμένοι πως ξύπνησαν το βράδυ από την έκρηξη, η οποία «ήταν πολύ δυνατή».

Ουκρανία: Οι Ρώσοι ισοπέδωσαν Λβιβ και Χάρκοβο – Ο συναγερμός ηχούσε 7 ώρες
AP Photo/Mykola Tys

Ποιες πόλεις δέχτηκαν τα πυρά

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Οι Ρώσοι ισοπέδωσαν Λβιβ και Χάρκοβο – Ο συναγερμός ηχούσε 7 ώρες"

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Τι λέει ο επιθεωρητής του ΟΣΕ για τις κατηγορίες εναντίον του – «Σεβαστό, πρέπει να είναι και το τεκμήριο αθωότητας μου»

Στις πρώτες του δηλώσεις μέσω του δικηγόρου του, Ιωάννη Γλύκα, προχώρησε ο επιθεωρητής του ΟΣΕ, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο επιθεωρητής παρέθεσε, μεταξύ άλλων, τους παράγοντες που -κατά την γνώμη του- οδήγησαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Σύμφωνα με εκείνον η τραγωδία οφείλεται στα «πολλαπλά λάθη, την εγκατάλειψη θέσεων εν ώρα υπηρεσίας από τους δύο σταθμάρχες, τη μη έγκαιρη και επιβεβλημένη ενημέρωση εκ μέρους των απολειπομένων μηχανοδηγών περί της εισόδου στη γραμμή καθόδου με την παράλληλη μη ενημέρωσή τους με τον οιονδήποτε τρόπο από τον αρμόδιο σταθμάρχη, σε συνδυασμό με την ολιγωρία ως προς την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του συστήματος τηλεδιοίκησης και των έργων σηματοδότησης».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Αναντίρρητα, η επιλογή μέχρι και σήμερα περί της σιωπής, γίνεται ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα και τις οικογένειές τους, των οποίων ο πόνος είναι αβάσταχτος.

Σεβαστό εντούτοις, πρέπει να είναι και το τεκμήριο αθωότητας μου όπως και το δικαίωμα μου σε Δίκαιη Δίκη και θέτω τον εαυτό μου ενώπιον των Αρχών, όντας ανά πάσα ώρα και στιγμή στη διάθεσή τους. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή, ήτοι την 03/03/2023 κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, μετέβην περί την ώρα 13:00 αυτοβούλως ενώπιον του Γ’ Ανακριτικού Τμήματος Πρωτοδικών Λάρισας προσκομίζοντας σχετικά έγγραφα προς γνώση και καταθέτοντας επί τέσσερις (4) ώρες.

Αναφορικά, με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που συνέβη στις 28 Φεβρουαρίου 2023 κοντά στον οικισμό Ευαγγελισμός Τεμπών Λάρισας και αφορούσε τη μετωπική σύγκρουση της επιβατικής αμαξοστοιχίας της εταιρείας Hellenic Train με την εμπορική αμαξοστοιχία:

Η Διοίκηση του ΟΣΕ τον μήνα Μάιο του έτους 2022, προσέλαβε κλειδούχους ενώ τον μήνα Αύγουστο προχώρησε στην πρόσληψη εβδομήντα οκτώ (78) σταθμαρχών με δελτίο παροχής υπηρεσιών, εκ των οποίων οι δεκατρείς (13) τοποθετήθηκαν στη Λάρισα.

Εν προκειμένω, να διευκρινιστεί το εξής προς αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων των ανωτέρω αναφερομένων.

Αφενός, ο κλειδούχος, ως πόστο εργασίας στον σιδηρόδρομο, έχει ως βασική αποστολή του να επικουρεί τον σταθμάρχη, παίρνοντας εντολές από τον τελευταίο. Αν συμβεί η οιαδήποτε βλάβη στο αυτόματο σύστημα ή αν χρειαστεί, ο κλειδούχος θα αλλάξει χειροκίνητα τα κλειδιά με εντολή πάντα του σταθμάρχη. Να τονιστεί ότι μέχρι και το έτος 2019, τηλεδιοίκηση λειτουργούσε στο τμήμα Λάρισας η Παλαιοφαρσάλου-Κατερίνης, εντούτοις, εξαιτίας πυρκαγιάς τέθηκε εκτός λειτουργίας έως και σήμερα.

Αφετέρου, οι σταθμάρχες μέσω θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης – μαθητεία-, λαμβάνουν τη σχετική συνακόλουθη πιστοποίηση από τον Οργανισμό για την ανάληψη των καθηκόντων τους. Η διαδικασία εκπαίδευσης των σταθμαρχών περιλαμβάνει με βάση τα εσωτερικά πρωτόκολλα του ΟΣΕ, συνολικά 716 ώρες θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης. Από αυτές οι 524 ώρες αφορούν σε θεωρητική εκπαίδευση και οι υπόλοιπες 192 ώρες θεωρίας, παράλληλα με πρακτική εκπαίδευση. Προς διευκρίνηση, η ιδιότητα του Επιθεωρητή ουδένα ρόλο διαδραματίζει στην ως άνω περιγραφόμενη εκπαίδευση, καθώς δεν μετέχουμε σ’ αυτή. Άπαντες οι εργαζόμενοι θεωρούνται ισότιμοι και ικανοί εκτελώντας τα ανατιθέμενα καθήκοντά τους. Ακόμη και στην περίπτωση των νεοπροσληφθέντων, ουδεμία ειδική μεταχείριση λαμβάνει χώρα. Σημειωτέων, όλες οι Επιθεωρήσεις του δικτύου (από Πάτρα έως Αλεξανδρούπολη) τοποθέτησαν τους πιστοποιημένους σταθμάρχες στα κύρια καθήκοντά τους σε όλους τους σταθμούς, σε κυκλωματική εργασία.

Άλλωστε το φύλλο παρουσίας των εργαζομένων κοινοποιείται στην αρμόδια Διεύθυνση Κυκλοφορίας καθώς και στην αρμόδια Διεύθυνση Προσωπικού, προ μηνός, συντασσόμενο από την εκάστοτε Επιθεώρηση. Άπαντες συνεπώς, είχαν γνώση περί των εργαζομένων που πρόκειται να τοποθετηθούν την οιαδήποτε βάρδια στο οιοδήποτε σημείο!

Εν προκειμένω, την 28η/02/2023 ευρισκόμουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ένεκα υπηρεσιακών αναγκών στο Σταθμό του Βόλου. Το χρονικό διάστημα από την ώρα 23:40 έως και 23:55 ενημερώνομαι το πρώτον ότι οι αμαξοστοιχίες 62 και 80563 δεν απαντούν! Τονίζεται στο σημείο αυτό ότι, υπό κανονικό δρομολόγιο – χωρίς καθυστέρηση -, η αμαξοστοιχία 62 θα αναχωρούσε από τον σταθμό Λάρισας 22.11, όπου κατά το διάστημα 22.00-23.00 υπήρχαν βάσει προγράμματος 3 σταθμάρχες.

Αφού προέβην σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες κάλεσα τους αρμόδιους σταθμάρχες ως όφειλα να πράξω. Την 23:55 επιβεβαιώνεται ότι οι άνω αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν. Περί την ώρα 00:10 αναχωρώ πλέον μετά του γραμματέως για το σημείο της σύγκρουσης. Όταν φθάσαμε στο σημείο και αφού αντιλήφθηκα τι έχει λάβει χώρα, στη συνέχεια ενημέρωσα τον κ. Διευθυντή, αναφέροντας επακριβώς το μέγεθος της καταστροφής.

Πολλαπλά λάθη, εγκατάλειψη θέσεων εν ώρα υπηρεσίας από δύο σταθμάρχες και η μη συνακόλουθη τήρηση του ωραρίου, η μη έγκαιρη και επιβεβλημένη ενημέρωση εκ μέρους των απολειπομένων μηχανοδηγών περί της εισόδου στη γραμμή καθόδου με την παράλληλη μη ενημέρωσή τους με τον οιονδήποτε τρόπο από τον αρμόδιο σταθμάρχη, σε συνδυασμό με την ολιγωρία ως προς την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του συστήματος τηλεδιοίκησης και των έργων σηματοδότησης, συνθέτουν το σκηνικό του τραγικού δυστυχήματος.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Τι λέει ο επιθεωρητής του ΟΣΕ για τις κατηγορίες εναντίον του – «Σεβαστό, πρέπει να είναι και το τεκμήριο αθωότητας μου»"

Δημοσκόπηση Marc: Μειώνεται η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Που ρίχνουν οι πολίτες τις ευθύνες για τα Τέμπη

Μείωση της διαφοράς ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η δημοσκόπηση της Marc που είναι η πρώτη μετά την εθνική τραγωδία στα Τέμπη.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου στη δημοσκόπηση της Marc η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 29,6% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 25%. Το ΠΑΣΟΚ είναι τρίτο με ποσοστό 9,7% και στη συνέχεια το ΚΚΕ με 5,6%, η Ελληνική Λύση με 3,9%, το ΜεΡΑ25 με 3,5% και το Εθνικό Κόμμα Έλληνες με 3%. Οι αναποφάσιστοι φτάνουν στο 10%.

Στην ερώτηση για το που οφείλεται η τραγωδία στα Τέμπη μόλις το 12,1% την αποδίδει μόνο σε ανθρώπινο λάθος ή κακιά στιγμή ενώ το συντριπτικό 87% μιλά για άλλες ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν.

Στο ερώτημα για το ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών αυτή την περίοδο το δυστύχημα στα Τέμπη είναι πρώτο με 86% και ακολουθούν η ακρίβεια/ανατιμήσεις με 69%, οι υποθέσεις διαφθοράς με 23,1%, η εγκληματικότητα με 22,1% και τα εθνικά θέματα με 16,4%.

Αναφορικά με το πότε θα πρέπει να γίνουν οι εκλογές το 46,4% λέει αργότερα τον Μάιο ενώ το 45,2% στις 9 Απριλίου.

Στο ερώτημα για το τι κυβέρνηση προτιμούν, αυτοδύναμη ΝΔ προτιμά το 28,1% ενώ αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 14,3%. Κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει το 23,2% ενώ με κορμό τη ΝΔ το 15,8%.

Στη συνολική αξιολόγηση της κυβέρνησης το 56% την βλέπει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά ενώ το 42% θετικά ή μάλλον θετικά.

Πτώση καταγράφεται στην δημοτικότητα σχεδόν όλων των πολιτικών αρχηγών και κυρίως του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (38,9% αρνητικά και 60,3% αρνητικά) και του Αλέξη Τσίπρα (28,5% θετικά και 70,9% αρνητικά).

Στην ερώτηση ποιόν πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ποσοστό 34,5% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 22,1%.

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Marc: Μειώνεται η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Που ρίχνουν οι πολίτες τις ευθύνες για τα Τέμπη"

Ουγκάντα: Νομοσχέδιο για ποινές κάθειρξης 10 ετών σε όποιον δηλώσει ομοφυλόφιλος

Με τα αντί-ΛΟΑΤΚΙουγκα συναισθήματα να είναι βαθιά ριζωμένα στη συντηρητική, θρησκευόμενη κοινωνία της Ουγκάντας, Το κοινοβούλιο της Ουγκάντας άρχισε να εξετάζει ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα καταστεί ποινικό αδίκημα να αυτοπροσδιορίζεται κάποιος ως ομοφυλόφιλος, καθώς οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι ο σημερινός νόμος, που απαγορεύει τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις, δεν αρκεί.

Αυτήν την στιγμή, οι ερωτικές σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου τιμωρούνται ακόμη και με ισόβια κάθειρξη.

Πάνω από 30 αφρικανικές χώρες απαγορεύουν τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις όμως το νομοσχέδιο της Ουγκάντας, εφόσον ψηφιστεί, μάλλον θα είναι το πρώτο που ποινικοποιεί ακόμη και τον αυτοπροσδιορισμό κάποιου ατόμου ως ομοφυλόφιλου, αμφιφιλόφυλου ή διεμφυλικού, σύμφωνα με την οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Human Rights Watch.

Ο προτεινόμενος νόμος εισήχθη με πρωτοβουλία ενός βουλευτή και στόχος του είναι να αντιμετωπίσει η χώρα «τις απειλές απέναντι στην παραδοσιακή, ετεροφυλόφιλη οικογένεια», σύμφωνα με το Reuters. Τιμωρεί με φυλάκιση έως και 10 ετών οποιονδήποτε δηλώνει «λεσβία, γκέι, διεμφυλικός ή queer ή οποιαδήποτε άλλο σεξουαλικό προσανατολισμό ή ταυτότητα φύλου που αντίκειται στη διυδική κατηγοριοποίηση του αρσενικού και του θηλυκού».

Ποινικοποιείται επίσης η «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας και η «υποκίνηση» σε σύναψη ομοφυλοφιλικών σχέσεων.

Το νομοσχέδιο αυτό είναι παρόμοιο, σε κάποιο βαθμό, με τον νόμο που εγκρίθηκε το 2013, αυστηροποίησε τις ποινές και ποινικοποίησε τις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ γυναικών. Ο νόμος αυτός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εξωτερικό και τελικά καταρρίφθηκε από ένα τοπικό δικαστήριο, για διαδικαστικούς λόγους.

«Και τι είναι η Αμερική;»

Μετά την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο, η πρόεδρός του, η Ανίτα Άμονγκ, το έστειλε σε μια επιτροπή για να ελεγχθεί και να συζητηθεί δημοσίως προτού να επιστρέψει στη Βουλή για να ψηφιστεί. Η Αμόνγκ προέτρεψε τους βουλευτές να απορρίψουν τον εκφοβισμό, αναφερόμενη στις υποτιθέμενες απειλές ορισμένων δυτικών χωρών ότι θα απαγορεύσουν την είσοδο στο έδαφός τους σε όσους εμπλέκονται στην υιοθέτηση του νόμου. «Αυτός ο εκφοβισμός, ότι ‘δεν θα πάτε στην Αμερική’… Και τι είναι η Αμερική;» σχολίασε.

Η Αμόνγκ είπε επίσης ότι προβλέπεται  «δημόσια διαβούλευση» με τη συμμετοχή εκπροσώπων σεξουαλικών μειονοτήτων. «Αφήστε το κοινό να έρθει να εκφράσει τις απόψεις του, συμπεριλαμβανομένων και τον ομοφυλόφιλων – επιτρέψτε τους να έρθουν. Αυτή είναι η ώρα που θα μας δείξετε αν είστε ομοφυλόφιλοι ή όχι», πρόσθεσε.

Μια έρευνα κοινοβουλευτικής επιτροπής που διατάχθηκε τον Ιανουάριο κατόπιν καταγγελιών για υποτιθέμενη προώθηση της ομοφυλοφιλίας στα σχολεία έχει ήδη πυροδοτήσει ένα κύμα διακρίσεων και βίας εναντίον μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, σύμφωνα με ακτιβιστές.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουγκάντα: Νομοσχέδιο για ποινές κάθειρξης 10 ετών σε όποιον δηλώσει ομοφυλόφιλος"

Καιρός αύριο: Καταιγίδες τοπικά ισχυρές με ζέστη και μποφόρ – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Αγριεύει ο καιρός αύριο, Παρασκευή (10.03.2023) με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές. Η θερμοκρασία θα ανέβει μέχρι τους 22 βαθμούς Κελσίου. Ενισχύονται οι άνεμοι στο Αιγαίο.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Παροδικά αυξημένες νεφώσεις στα δυτικά και την ανατολική νησιωτική χώρα με τοπικές βροχές, οι οποίες βαθμιαία θα επεκταθούν στα κεντρικά και τα βόρεια. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από το απόγευμα στα δυτικά και μέχρι τις βραδινές ώρες στα βόρεια. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρά στα δυτικά τις βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα κεντρικά και τα νότια και θα κυμανθεί σε υψηλότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, έτσι θα φθάσει στις περισσότερες περιοχές τους 18 με 22 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και από τις μεσημβρινές ώρες βαθμιαία νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 7μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές, ενώ τις βραδινές ώρες θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και το απόγευμα πρόσκαιρα νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν από τις μεσημβρινές ώρες τοπικές βροχές και μέχρι τις βραδινές ώρες θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, οι οποίες από το απόγευμα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί και στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν από τις μεσημβρινές ώρες τοπικές βροχές κυρίως στη Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο, όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά και τα νότια 6 πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς βροχές στις Κυκλάδες τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 και στην Κρήτη έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά διαστήματα.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και από τις μεσημβρινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 και από τις μεσημβρινές ώρες νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Καταιγίδες τοπικά ισχυρές με ζέστη και μποφόρ – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία"

Πανελλαδική στάση εργασίας των τραυματιοφορέων την Παρασκευή

Σε 4ωρη στάση εργασίας αποφάσισε να προχωρήσει η Πανελλήνια Ένωση Τραυματιοφορέων, μέλος της ΠΟΕΔΗΝ, για την Παρασκευή 10 Μαρτίου. Η στάση εργασίας θα διαρκέσει από τις 11 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ. καθώς προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας στις 12.30 μ.μ.

Η στάση εργασίας και η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθούν με αφορμή την εξαγγελία της κυβέρνησης για την μη ένταξη των τραυματιοφορέων του ΕΣΥ στην Α΄ κατηγορία όσον αφορά το Επίδομα Ανθυγιεινής Εργασίας.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Πανελλαδική στάση εργασίας των τραυματιοφορέων την Παρασκευή"

«Πόσο να καθίσω; Αυτόν θα φυλάω;» - Αποκαλύψεις από νέα κατάθεση σταθμάρχη για τα Τέμπη

Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως από την κατάθεση του σταθμάρχη στα Παλαιοφάρσαλα, τον σταθμό που βρίσκεται πριν από τον σταθμό της Λάρισας, όπου έπιανε βάρδια στις 22:00 ο μοιραίος σταθμάρχης που έχει προφυλακιστεί για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο σταθμάρχης των Παλαιοφαρσάλων επικοινώνησε με τον σταθμάρχη της Λάρισας για να μάθει τι εικόνα επικρατούσε εκεί, καθώς γνώριζε ότι ο σταθμάρχης στη Λάρισα ήταν ο «άπειρος σταθμάρχης ο Βασίλης».

Φέρεται λοιπόν να είπε στην κατάθεσή του ότι είναι «άπειρος» και έκανε λόγο «για δυσκολία στη συνεργασία όταν υπάρχουν ανωμαλίες στην κυκλοφορία».

Στη συνέχεια, ο ίδιος, έμπειρος σταθμάρχης με αρκετά χρόνια εμπειρίας, δεν έμεινε μόνο στην επικοινωνία με τον σταθμάρχη της Λάρισας, αλλά και με τον δεύτερο που έπρεπε να βρίσκεται στη βάρδια, αλλά είχε αποχωρήσει νωρίτερα, όπως αποκαλύφθηκε πριν από μερικά 24ωρα.

Είπε χαρακτηριστικά ο σταθμάρχης στα Παλαιοφάρσαλα:

    «Αφού μίλησα με τον Βασίλη Σ., μετά από λίγο κάλεσα τον σταθμάρχη Κ.Π. στο κινητό του στις 22:45 και τον ρώτησα πού βρίσκεται και μου απάντησε ότι είχε φύγει. Τον ρώτησα γιατί έφυγε και μου απάντησε: “πόσο να καθίσω, αυτόν θα φυλάω;”».

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο ίδιος, όταν υπάρχει φόρτος εργασίας, δεν φεύγει κανείς από το πόστο του. 

Εκτός βαρδιών τον Μάρτιο ο σταθμάρχης της Λάρισας

Στη δικογραφία έχει ενταχθεί το έντυπο βαρδιών του Μαρτίου για τους σταθμάρχες της Λάρισας. Σε όλο τον Μάρτιο, ο 59χρονος σταθμάρχης δεν παίρνει καμία υπηρεσία μέσα στον σταθμό της Λάρισας.

Φαίνεται ότι θα πρέπει να εργαστεί σε σταθμούς με μηδενική κίνηση, όπως αυτός της Καλαμπάκας.

Πήρε μόνο πέντε βάρδιες στον σταθμό της Λάρισας λόγω του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας. 

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " «Πόσο να καθίσω; Αυτόν θα φυλάω;» - Αποκαλύψεις από νέα κατάθεση σταθμάρχη για τα Τέμπη "

Κομισιόν για Τέμπη: Δεν φταίει ούτε η τρόικα ούτε η ιδιωτικοποίηση

Ήρθαν, είδαν κι έφυγαν οι ειδικοί της Κομισιόν που βρέθηκαν στην Αθήνα μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη και την επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε πως μερίδιο για όσα έγιναν έχουν η τρόικα ή η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

«Οι συναντήσεις με την αντιπροσωπείας μας στην Αθήνα, ολοκληρώθηκαν. Υπήρξαν πολυάριθμες συναντήσεις με τις Αρχές καθώς και με φορείς στον τομέα των σιδηροδρόμων», τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανταλμπέρ Γιανζ κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των ανταποκριτών στις Βρυξέλλες, σήμερα (09.03.2023).

Η αντιπροσωπεία της Κομισιόν είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για θέματα υποδομών και μεταφορών Γιώργο Γεραπετρίτη.

«Προς το παρόν αυτό που μπορώ να πω γι’ αυτή την επίσκεψη είναι ότι επέτρεψε να προσδιοριστούν και να συζητηθούν οι τομείς στους οποίους η ελληνική κυβέρνηση αναζητεί την υποστήριξη της Επιτροπής. Τώρα θα δούμε τα συμπεράσματα της επίσκεψης όταν θα μπορέσουμε να συζητήσουμε με αυτή την ομάδα και σε αυτό το σημείο μπορεί να μπορούμε να μπούμε σε επιπλέον λεπτομέρειες» προσέθεσε ο εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ότι διαδηλωτές χθες κατηγόρησαν και την τρόικα για το δυστύχημα, η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής Ντάνα Σπίναντ αναφέρθηκε στο δικαίωμα στη διαμαρτυρία σημειώνοντας ότι το τραγικό γεγονός προκάλεσε μεγάλο πένθος στην Ελλάδα και είναι κατανοητό να εκφράζεται απογοήτευση.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος για οικονομικά θέματα, Βέρλε Νατς, απάντησε ότι στο πλαίσιο των προγραμμάτων μεταρρύθμισης, η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μεταρρυθμίσει τον τομέα μεταφορών και να ευθυγραμμίσει την οργάνωση των υποτομέων με κοινοτικές οδηγίες.

Συμπλήρωσε ότι η αναδιοργάνωση αφορούσε το διαχωρισμό ιδιοκτησίας, διαχείρισης και συντήρησης του σιδηροδρομικού δικτύου από τη λειτουργία και παροχή υπηρεσιών που ιδιωτικοποιήθηκαν. Επίσης, ανέφερε ότι αυτό είναι σύμφωνο με κοινοτική νομοθεσία που ισχύει για όλα τα κράτη μέλη.

«Άρα η ιδιωτικοποίηση και το δυστύχημα είναι δύο εντελώς διαφορετικά θέματα» τόνισε η Βέρλε Νατς. Σημείωσε παράλληλα ότι ο κρατικός ΟΣΕ έχει τη διαχείριση των υποδομών και η ιδιωτική Hellenic Train χρησιμοποιεί αυτές τις υποδομές.

Τέλος, επανέλαβε ότι τα ελλείμματα των υποδομών και της διαχείρισής τους είχαν εντοπισθεί και η ελληνική κυβέρνηση στόχευε να τα αντιμετωπίσει και στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν για Τέμπη: Δεν φταίει ούτε η τρόικα ούτε η ιδιωτικοποίηση"

Επικουρικές συντάξεις: Στις 15/3 η πληρωμή της προκαταβολής – Εκκαθαρίστηκαν σε 2 μήνες πάνω από τις μισές ληξιπρόθεσμες

Στις 43.000 εκδόσεις επικουρικών συντάξεων – σε σύνολο 80.000 που εκκρεμούσαν μήνες ή και χρόνια και για τις οποίες έχει ήδη εκδοθεί η κύρια σύνταξη – προχώρησε ο ΕΦΚΑ το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2023. Παράλληλα, στις 15 Μαρτίου, με εμβόλιμη πληρωμή, πρόκειται να καταβληθεί η προκαταβολή επικουρικής σύνταξης, που θεσμοθετήθηκε πριν από λίγες ημέρες έπειτα από σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη. Δικαιούχοι είναι ασφαλισμένοι για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί η επικουρική τους σύνταξη και πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Αναλυτικά, τον Ιανουάριο οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ προχώρησαν στην οριστική έκδοση 17.000 επικουρικών συντάξεων, με την πλειονότητα των δικαιούχων να πληρώνονται στα τέλη Φεβρουαρίου τόσο την επικουρική τους σύνταξη, όσο και τα αναλογούντα αναδρομικά. Τον Φεβρουάριο εκδόθηκαν 26.000 επικουρικές συντάξεις και οι δικαιούχοι θα λάβουν τα αντίστοιχα ποσά στα τέλη Μαρτίου. Συνολικά μέσα σε δύο μήνες εκδόθηκαν 43.000 επικουρικές συντάξεις, δηλαδή εκκαθαρίστηκε πάνω από το 50% του στοκ ληξιπρόθεσμων επικουρικών με προηγούμενη έκδοση κύριας σύνταξης που είχε συσσωρευτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με το υπουργείο, η σημαντική αυτή μείωση των εκκρεμοτήτων είναι το αποτέλεσμα του διπλασιασμού των ρυθμών απονομής σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, γεγονός που οφείλεται σε μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ (εισαγωγή αυτοματοποιημένων διαδικασιών και ψηφιακών εργαλείων, μαζική ανάληψη φακέλων ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων από τους εισηγητές που μέχρι πρότινος εξέδιδαν κύριες συντάξεις, θέση σε λειτουργία ειδικού Πύργου Ελέγχου και για τις επικουρικές συντάξεις κ.ά.).

Η προκαταβολή

Αναφορικά με την προκαταβολή επικουρικής σύνταξης, όπως ορίζεται στον νόμο, η καταβολή της δρομολογείται για τις 15 Μαρτίου και δικαιούχοι είναι ασφαλισμένοι για τους οποίους έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη και θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει κατ’ ελάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες επικουρικής ασφάλισης) και να έχουν υποβάλλει αίτηση πριν από την 1η Ιουλίου 2022. Μάλιστα, προκειμένου να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο το πλήθος των δικαιούχων, με υπουργική απόφαση δρομολογείται αμέσως η επέκταση του καταληκτικού χρονικού ορίου της αίτησης από την 1η Ιουλίου 2022 που ισχύει σήμερα στην 31η Δεκεμβρίου 2022.

Το ακριβές πλήθος των δικαιούχων προκαταβολής επικουρικής σύνταξης θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι σχετικοί έλεγχοι. Όσοι ασφαλισμένοι δεν λάβουν την προκαταβολή της επικουρικής σύνταξης στις 15 Μαρτίου αυτό οφείλεται στους εξής λόγους:

  • δεν πληρούν σωρευτικά τις προϋποθέσεις λήψης της προκαταβολής (τουλάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης, προηγούμενη έκδοση κύριας σύνταξης κ.λπ.) ή
  • οι αιτήσεις λήψης επικουρικής έχουν ορισμένα νομικά ή τεχνικά προβλήματα για τα οποία οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα έρθουν σε επικοινωνία με τους ασφαλισμένους για να αντιμετωπιστούν ή έχουν εκδοθεί εντός του πρώτου 15νθημέρου του Μαρτίου οι οριστικές επικουρικές συντάξεις τους και οι εν λόγω ασφαλισμένοι θα τις λάβουν το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου μαζί με τα αναλογούντα αναδρομικά.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως για τη λήψη της προκαταβολής επικουρικής σύνταξης δεν απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου- και ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης, για επικουρικές συντάξεις γήρατος. Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας, καθώς και για τον επιζώντα σύζυγο που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου. Με άλλα λόγια, εάν κάποιος που πληροί τις προϋποθέσεις περιμένει έναν χρόνο να πάρει την επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος, θα εισπράξει έως τα μέσα Μαρτίου εφάπαξ ποσό 1.200 ευρώ (100 ευρώ επί 12 μήνες αναμονής), εάν περιμένει δυο χρόνια 2.400 ευρώ κ.ο.κ.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Επικουρικές συντάξεις: Στις 15/3 η πληρωμή της προκαταβολής – Εκκαθαρίστηκαν σε 2 μήνες πάνω από τις μισές ληξιπρόθεσμες"

Βρετανία: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χάνουν το 1/3 της αυτονομίας τους στο κρύο

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με πλήρως φορτισμένη μπαταρία χάνουν έως και το 1/3 της αυτονομίας τους στο κρύο. 

Αυτό διαπιστώθηκε μετά από δοκιμή δέκα ηλεκτρικών οχημάτων που διεξήγαγε το περιοδικό «What car». 

Έγινε με την πλήρη φόρτιση των οχημάτων πριν τα αφήσουν όλη τη νύχτα σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από μηδέν έως δύο βαθμούς, γράφουν οι «The Times». 

Στη συνέχεια, τα αυτοκίνητα οδηγήθηκαν σε χώρο δοκιμών σε διαφορετικούς τύπους δρόμων και οδηγικών συνθηκών μέχρι να σταματήσουν. 

Το περιοδικό διαπίστωσε ότι η Funky Cat First Edition είχε τη μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ της διαφημιζόμενης αυτονομίας και της πραγματικής χιλιομετρικής απόστασης σε κρύο καιρό, με το πεντάθυρο hatchback, κατασκευασμένο από την China’s Ora, να ισχυρίζεται ότι είχε αυτονομία 193 μίλια (310 χλμ.) αλλά σταμάτησε λίγο μετά από 130 μίλια (209χλμ.) κατά τη διάρκεια δοκιμής, ή 33% λιγότερο από ό, τι διαφημίζεται. 

Το Megane E-Tech της Renault είχε απόκλιση 32% και το αυτοκίνητο που πλησίασε περισσότερο στη διαφημιζόμενη προσφορά του ήταν το Nissan Aria, με απόκλιση 16%, αναφέρει το Tanjug. 

Το Tesla Model I ήταν στη δεύτερη θέση με 18%. 

Ο Will Nightingale, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας δοκιμών, είπε ότι η δοκιμή «σχεδιάστηκε για να δώσει στους αγοραστές αυτοκινήτων την πιο ξεκάθαρη κατανόηση του πόσα μίλια θα μπορούν συνήθως να διανύσουν σε χειμερινές βρετανικές συνθήκες». 

Η εταιρεία με έδρα το Σιάτλ δοκίμασε την απώλεια ισχύος της μπαταρίας σε 7.000 αυτοκίνητα σε θερμοκρασίες μεταξύ -7 και -1 βαθμούς. 

Το όχημα με τις καλύτερες επιδόσεις ήταν το Jaguar I-Pace, το οποίο είχε εκτιμώμενη απώλεια αυτονομίας 3%, αλλά το Volkswagen ID.4 είχε απώλεια αυτονομίας 30%. 

Από το 2030, η πώληση νέων αυτοκινήτων βενζίνης και ντίζελ και φορτηγών θα απαγορευτεί στη Μεγάλη Βρετανία και η απαγόρευση θα ισχύει και για τα υβριδικά οχήματα από το 2035.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χάνουν το 1/3 της αυτονομίας τους στο κρύο"

Επιδημιολογικό δελτίο ΕΟΔΥ: αύξηση νέων διασωληνωμένων με CoViD - μείωση θετικότητας γρίπης

Μείωση παρουσίασε η θετικότητα γρίπης την τελευταία εβδομάδα μέτρησης, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του επιδημιολογικού δελτίου του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, την εβδομάδα 27 Φεβρουαρίου - 5 Μαρτίου, καταγράφηκαν 89 ακόμη απώλειες από CoViD. Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε αύξηση, φτάνοντας συνολικά τις 31, την ίδια στιγμή που παρατηρείται μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στις 20 Φεβρουαρίου η χώρα μας είχε 36.243 θανάτους. Με την προσθήκη των 89 νέων απωλειών, ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται πλέον σε 36.332.

Να σημειωθεί εδώ ότι ο ΕΟΔΥ δεν δίνει πλέον στοιχεία για το σύνολο των θανάτων. Τελευταία φορά που είχε ενημερώσει σχετικά ήταν στο επιδημιολογικό δελτίο που αφορούσε την εβδομάδα 12 έως 18 Δεκεμβρίου (34.779 θάνατοι).

Στο επιδημιολογικό δελτίο που ανακοινώθηκε σήμερα, επισημαίνεται πως η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων για CoViD παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα, ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε μείωση φτάνοντας τις 925, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 83 έτη. 

Κατά την εβδομάδα 27 Φεβρουαρίου - 5 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκαν 789 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας, στις οποίες διενεργήθηκαν 29.432 έλεγχοι και βρέθηκαν 2.813 θετικά για SARS-CoV-2 δείγματα (9,6%).

Με βάση στοιχεία από το μητρώο COVID-19, την εβδομάδα 09/2023, το ποσοστό θετικότητας για τον ιό SARS-CoV-2 ήταν 4,4%, σε σύνολο 533.766 εργαστηριακών ελέγχων.

Το z-score για την Ελλάδα εξακολουθεί να έιναι χαμηλότερο του 4, τιμή που αντιστοιχεί σε χαμηλή υπερβάλλουσα θνησιμότητα.

Να σημειωθεί εδώ ότι ανάλογα με τα επίπεδα του z-score, η αύξηση στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα θεωρείται μέτρια όταν είναι μεγαλύτερη από 4 και μικρότερη ή ίση με 7 τυπικές αποκλίσεις, υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 7 και μικρότερη ή ίση με 10 τυπικές αποκλίσεις, πολύ υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 10 και μικρότερη ή ίση με 15 τυπικές αποκλίσεις, και ασυνήθιστα πολύ υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 15 τυπικές αποκλίσεις.

Συχνότερη υπο-παραλλαγή της Ο2, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο, παραμένει η BA.2.75 η Κένταυρος (43%), ακολουθούμενη από την υπο-παραλλαγή XBB.1.5 ή Κράκεν που αυξήθηκε την εβδομάδα μέτρησης (25%) και τελευταία την υπο - παραλλαγή CH.1.1 ή Όρθρος - 15% η οποία με την σειρά της αυξήθηκε (από 8% την προηγούμενη εβδομάδα αναφοράς).  

                Δείκτες CoViD

27  Φεβρουαρίου- 5 Μαρτίου

 20 - 26 Φεβρουαρίου 

Νέοι θάνατοι

89

82
Διασωληνωμένοι 95 95
Νέες εισαγωγές 925 1.063
 
Γρίπη

Η θετικότητα για γρίπη την εβδομάδα που πέρασε παρουσίασε μείωση. Σε ότι αφορά τις γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου), καταγράφηκε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Την εβδομάδα 09/2023 δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Συνολικά, από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 09/2023 νοσηλεύτηκαν με γρίπη 65 άτομα σε ΜΕΘ.

Δεν καταγράφηκε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 09/2023 έχουν καταγραφεί 21 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Σε όλα τα κρούσματα ανιχνεύτηκε ιός γρίπης τύπου Α.

Το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 297 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων 278 (94%) ήταν στελέχη
τύπου Α και 16 (6%) ήταν στελέχη τύπου Β.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό - RSV, η θετικότητα εμφανίζεται και πάλι μειωμένη.

Χαμηλά το ιικό φορτίο σε ολόκληρη τη χώρα - Τα εβδομαδιαία στοιχεία του ΕΟΔΥ [πίνακας]

Χαμηλά βρέθηκε το ιικό φορτίο την εβδομάδα από 27 Φεβρουαρίου έως 5 Μαρτίου, με εξαίρεση τη Λάρισα και την Ξάνθη, όπου καταγράφηκε αύξηση 32%. 

Αυτό προκύπτει από τα ευρήματα του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, τα οποία περιλαμβάνονται στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, το οποίο δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Στο δελτίο επισημαίνεται πως παρατηρήθηκε αυξητική τάση, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε 4 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.

Πτωτικές τάσεις, σε αυτή την περίοδο αναφοράς, παρατηρήθηκαν σε 5 περιοχές, σταθεροποίηση του μέσου εβδομαδιαίου ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε σε1 περιοχή, καθαρά αυξητική στη Λάρισα (+32%) και στην Ξάνθη (+32%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στην Αλεξανδρούπολη (+13%) και στην Αττική (+12%).

Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (-74%) και στον Βόλο (-32%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στα Ιωάννινα (-20%), στο Ηράκλειο (-22%) και στα Χανιά (-12%). Σταθεροποίηση παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη (-4%).

Ποσοστιαία μεταβολή μέσου εβδομαδιαίου ιικού φορτίου

 Περιφέρεια - πόλη 27/2 - 5/3 20/2 - 26/2
Αττική +12%   +22% 
Θεσσαλονίκη -4% +17%
Πάτρα -74%  +47%
Λάρισα +32%  +19%
Βόλος -32% -2%
Ξάνθη +32% -7%  
Αλεξανδρούπολη +13%  +29% 
Ηράκλειο -22% +23%   
Χανιά -12% +5% 
Ιωάννινα -20% +16% 

Μεταβολές της τάξης +/- 30% είναι κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιδημιολογικό δελτίο ΕΟΔΥ: αύξηση νέων διασωληνωμένων με CoViD - μείωση θετικότητας γρίπης"

Εκλογές 2023: Έκλεισε τα σενάρια για κάλπες πριν το Πάσχα ο Μητσοτάκης

Ξεκαθαρίζει το τοπίο όσον αφορά στον χρόνο των εκλογών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να βάζει τέλος στα σενάρια για εκλογές πριν το Πάσχα λέγοντας σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργικό συμβούλιο ότι έχουμε πλούσιο νομοθετικό έργο στις επόμενες εβδομάδες, περίπου 10 νομοσχέδια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος επίσης στο υπουργικό είπε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η στήριξη στις οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών με σεμνό τρόπο.

Ζήτησε επίσης, από όλους να είναι παρόντες στο δημόσιο διάλογο, αλλά με ενσυναίσθηση, χωρίς κανένα συμψηφισμό ευθυνών, με ειλικρίνεια και αλήθεια, με στόχο την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Παράλληλα μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό. Αυτό θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει να δημιουργήσει σε καμία περίπτωση την αίσθηση ότι το κάνει για να αλλάξει την ατζέντα.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση και απευθυνόμενος τόσο στους υπουργούς του όσο και στους πολίτες επανέλαβε τη δημόσια συγγνώμη του στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια αλλά κυρίως προσωπικά. «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και δεν μπορούμε, δε θέλουμε και δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από μία σειρά ανθρώπινων σφαλμάτων», είπε επισημαίνοντας ότι το γεγονός πως το ολοκληρωμένο σύστημα τηλεδιοίκησης θα λειτουργεί σε λίγους μήνες κάνει και τον δικό του πόνο μεγαλύτερο γιατί δεν πρόλαβαν να το εγκαταστήσουν πριν συμβεί η τραγωδία.

«Το τελευταίο το οποίο με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να μπούμε σε μια στείρα αντιπαράθεση για το ποιος φταίει. Απαντώ: Όλοι φταίμε. Κι ας το ομολογήσουμε με θάρρος. Από κυβερνήσεις και διοικήσεις που επί χρόνια κατάντησαν ένα κρίσιμο έργο γεφύρι της ‘Αρτας μέχρι κάποιες συντεχνίες που ταυτόχρονα εμπόδιζαν κάθε αξιολόγηση του προσωπικού των τρένων μας», τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι τον επιμερισμό των ευθυνών θα τον κάνει η Δικαιοσύνη γρήγορα και στον ανώτατο δυνατό βαθμό. «Όμως η τραγωδία έγινε μ’ εμάς στο τιμόνι της χώρας», είπε και εγγυήθηκε απόλυτη διαφάνεια στην έρευνα ώστε να εντοπιστούν τα σφάλματα και να κριθούν δίκαια όσοι εμπλέκονται και δρομολόγηση άμεσων πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της προβληματικής ασφάλειας των σιδηροδρόμων σε επίπεδο και νέων τεχνολογιών αλλά και διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού.

Εξήγησε ότι ακούγοντας τους διαλόγους από το βράδυ του δυστυχήματος, αισθάνθηκε «οργή και ντροπή αλλά έχω μία υποχρέωση να μετατρέψω αυτά τα συναισθήματα σε δημιουργική δράση», πρόσθεσε.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλογές 2023: Έκλεισε τα σενάρια για κάλπες πριν το Πάσχα ο Μητσοτάκης"

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Ποινική δίωξη κατά του επιθεωρητή και των δύο σταθμαρχών

Στην άσκηση νέων ποινικών διώξεων κατά τριών προσώπων για τη τραγωδία από τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη προχώρησαν οι εισαγγελικές αρχές.

Συγκεκριμένα, διώξεις ασκήθηκαν κατά του επιθεωρητή του ΟΣΕ που έβαλε στη νυχτερινή βάρδια τον προφυλακισμένο πλέον και ήδη κατηγορούμενο σταθμάρχη της Λάρισας αλλά και κατά δύο σταθμαρχών που όφειλαν να είναι παρόντες ως τις 11 το βράδυ και έφυγαν νωρίτερα εγκαταλείποντας το πόστο τους.

Τα αδικήματα για τα οποία ασκήθηκαν οι διώξεις είναι για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών που είναι κακούργημα με ποινές από δέκα χρόνια ως ισόβια καθώς και για τα αδικήματα των ανθρωποκτονιών και σωματικών βλαβών κατά συρροή που είναι πλημμελήματα.

Εν τω μεταξύ για αύριο Παρασκευή έχει οριστεί να συγκληθεί η Ολομέλεια των Εφετών της Λάρισας, προκειμένου να επιλέξει τους δύο εφέτες ανακριτές που θα αναλάβουν στο εξής τις έρευνες για την τραγωδία στα Τέμπη.

Τη σύγκλιση της Ολομέλειας των Εφετών της Λάρισας έχει ζητήσει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών της Θεσσαλικής πρωτεύουσας Σταμάτης Δασκαλόπουλος, προκειμένου η υπόθεση να ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή.

Αναλυτικότερα, ο κ. Δασκαλόπουλος στο σχετικό έγγραφό του σημείωνε: «Ενόψει των τεράστιων και πολυσύνθετων ευθυνών που ανακύπτουν από τα μέχρι αποδεικτικά στοιχεία επιβάλλεται να εξεταστούν σύντομα και ενδελεχώς τα πάντα είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής άλλων προσώπων στο έγκλημα του άρθρου 291του Ποινικού Κώδικα (διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών, είτε στο πλαίσιο διάπραξης άλλων συναφών εγκλημάτων)».

Η κατάθεση του επιθεωρητή Νικολάου

Στην κατάθεση που έδωσε στις 2 το μεσημέρι της 3ης Μαρτίου στην ανακρίτρια Λάρισας ο 63χρόνος επιθεωρητής Δημήτριος Νικολάου, και αποκαλύπτει το protothema.gr, περιγράφει με λεπτομέρειες όλα όσα έγιναν τη μοιραία νύχτα, αλλά και το πώς λειτουργεί το σύστημα με τις προσλήψεις, την εκπαίδευση και τις βάρδιες των σταθμαρχών.

«Ο μηχανοδηγός, σίγουρα αντιλήφθηκε ότι ήρθε στη γραμμή καθόδου και θα έπρεπε να αναρωτηθεί γιατί δεν πήρε το υπόδειγμα 1001. Ο συγκεκριμένος οδηγός Κουτσούμπας Γεώργιος, απ’ όσο γνωρίζω το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν εργαζόταν στην γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη και επανήλθε πρόσφατα», είπε και επισημαίνει «Όταν στη 01:15 συνάντησα τον Βασίλη Σαμαρά, τον ρώτησα γιατί έμεινε μόνος του, ενώ υπήρχε σταθμάρχης μου απάντησε ότι ο Παυλόπουλος παρέδωσε σε αυτόν και έφυγε γύρω στις 21:45 με 21:50. Τον Παυλόπουλο, τον ξαναρώτησα τι ώρα έφυγε, κι αυτός μου απάντησε ότι αυτός παρέδωσε κανονικά δίχως να προσδιορίσει ακριβές χρονικό σημείο. Θεωρώ ότι αν Παυλόπουλος εξασφάλιζε έστω την αμαξοστοιχία 2597, ίσως να είχε αποφευχθεί το ατύχημα…».

Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες ο συγκεκριμένος επιθεωρητής βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» και γιατί αμέσως μετά την τραγωδία με τους 57 νεκρούς πήγε στο νοσοκομείο του Βόλου και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες πήρε αναρρωτική άδεια ενός μήνα γιατί είχε πρόβλημα με τη μέση του!

Όλη η κατάθεση του επιθεωρητή Νικολάου

«Είμαι εργαζόμενος στον ΟΣΕ και προσωρινός προϊστάμενος στο τμήμα Επιθεώρησης Λάρισας από τις 20 Φεβρουαρίου 2020. Ιδιότητα μου είναι σταθμάρχης», τόνισε ο επιθεωρητής Νικολάου στην αρχή της κατάθεσης και στη συνέχεια απαντά σε όλες τις ερωτήσεις της ανακρίτριας.

Ερώτηση: Ποιες είναι οι αρμοδιότητες του σταθμάρχη υπηρεσίας;

Απάντηση: Ο εκάστοτε σταθμάρχης υπηρεσίας είναι υπεύθυνος για την διεξαγωγή της κυκλοφορίας των επιβατικών αμαξοστοιχιών, των εμπορικών αμαξοστοιχιών, μηχανημάτων γραμμής και δρεζινών που είναι απαραίτητες για υπηρεσιακές ανάγκες. Ο εκάστοτε σταθμάρχης συνεργάζεται με τους δύο εκατέρωθεν σταθμούς και συγκεκριμένα όσον αφορά στη Λάρισα με το σταθμό Παλαιοφαρσάλων και τους σταθμούς Νέων Πόρων και Λιτοχώρου». 

Ερώτηση: Όταν επίκειται η άφιξη ή η αναχώρηση μια αμαξοστοιχίας τι προηγείται αυτής;

Απάντηση: «Όταν λαμβάνει ο σταθμάρχης αναγγελία από τους εκατέρωθεν σταθμούς δέχεται τηλεγράφημα ότι έχει αναχωρήσει η αμαξοστοιχία από το σταθμό και ότι επίκειται η άφιξη της στη Λάρισα. Γνωρίζοντας και το χρόνο που απαιτείται για να αφιχθεί στο σταθμό».

Ερώτηση: Όταν η αμαξοστοιχία φεύγει από τη Λάρισα ποιον ενημερώνει ο σταθμάρχης;

Απάντηση: «Όταν πρόκειται για αναχώρηση από τη Λάρισα, ο σταθμάρχης δίνει αναγγελία τους σταθμούς Παλαιοφαρσάλων και Νέων Πόρων, αφού διευθετήσει τις αιχμές προς την κατεύθυνση που πρέπει να πάει κάθε τρένο»

Ερώτηση: Ο όρος να διευθετήσει τις αιχμές τι σημαίνει; 

Απάντηση: «Σημαίνει οτι όταν η αμαξοστοιχία βρίσκεται σε μια γραμμή κυκλοφορίας, όλες οι αιχμές πρέπει να είναι τοποθετημένες σωστά για να φύγει. Η αιχμές είναι τα κλειδιά που υπάρχουν στις σιδηροδρομικές γραμμές. Συγκεκριμένα είναι σε διαγωνίους και ορίζουν σε ποια γραμμή θα μπει κάθε τρένο. Σύμφωνα με τον πίνακα που βρίσκεται στο γραφείο κινήσεως του σταθμάρχη κυκλοφορίας στον σιδηροδρομικό σταθμό Λάρισας έχει την 1η γραμμή που είναι η κάθοδος με πορεία προς το Παλαιοφάρσαλο, είναι η 2η γραμμή με πορεία προς την Θεσσαλονίκη που είναι η γραμμή ανόδου, είναι η 3η γραμμή που χρησιμοποιείται για την αμαξοστοιχία του Βόλου, είναι η γραμμή του προαστιακού που λέγεται ΜΟΡΤΑ, από εκεί αναχωρεί ο προαστιακός για Θεσσαλονίκη, είναι η 5η γραμμή που χρησιμοποιείται για εμπορικά βαγόνια και η 6η γραμμή που χρησιμοποιείται μόνο όταν υπάρχει πυκνότητα κυκλοφορίας και μπορεί να χρειαστεί να γίνουν ελιγμοί και αφορά κατά το πλείστον τις αμαξοστοιχίες του Βόλου και του προαστιακού. Οι αμαξοστοιχίες που έχουν προορισμό προς Αθήνα, κινούνται πάντοτε από την 1η γραμμή καθόδου, εκτός από περιπτώσεις που μπορεί να γίνονται εργασίες είναι υπάρχει πρόβλημα στη γραμμή. Αντιστοίχως αυτές που έχουν προορισμό τη Θεσσαλονίκη, πάντοτε από την 2η γραμμή που είναι γραμμή ανόδου». 

Ερώτηση: Ποια γραμμή θεωρείται διπλή γραμμή και ποια μόνη γραμμή;

Απάντηση: «Όταν λειτουργούν κανονικά οι γραμμές, δηλαδή δεν υπάρχει αποκοπή γραμμής ή βλάβη κάποιας αμαξοστοιχίας τότε έχουμε κανονικά διπλή γραμμή, άνοδος – κάθοδος. Όταν υπάρχουν εργασίες προγραμματισμένες ή απρόοπτες και λειτουργεί μόνο η μία γραμμή, τότε η αμαξοστοιχίες κυκλοφορούν επί της μονής γραμμής. Η γραμμή Λάρισα – Θεσσαλονίκη είναι διπλή γραμμή δηλαδή έχει άνοδο και κάθοδο».

Ερώτηση:Στις 28/2/2023, υπήρξε κάποια βλάβη κατά τις βραδινές ώρες στις γραμμές ούτε ώστε να καταστεί μόνη η γραμμή;

Απάντηση: «Το απόγευμα, αναχώρησε αμαξοστοιχία προαστιακού από Λάρισα προς Θεσσαλονίκη και δήλωσε αμηχανία περίπου στο ύψος του εργοστασίου Ζαχάρεως. Αυτό το γνωρίζω διότι στις 19:50 μου τηλεφώνησε ο απογευματινός σταθμάρχης Λάρισας Παυλόπουλος Κωνσταντίνος και μου είπε ότι θα χρειαστούμε κλειδούχο στον σιδηροδρομικό σταθμό Λιτοχώρου για να γίνεται κυκλοφορία μεταξύ Λάρισας – Νέων Πόρων – Λιτοχώρου. Αυτό το ζήτημα διευθετήθηκε λίγο μετά, αφού η μηχανή εφεδρείας παλινδρόμησε την αμαξοστοιχία στο σταθμό της Λάρισας και αποκαταστάθηκε πάλι η κυκλοφορία διπλής γραμμής ανόδου – καθόδου». 

Ερώτηση: Γνωρίζετε εάν η αμαξοστοιχία προαστιακού 2597 είχε κάποιο πρόβλημα κατά την είσοδο της στο σταθμό τησ Λάρισας;

Απάντηση: «Γνωρίζω ότι αναχώρησε από τους Νέους Πόρους στις 22:15 και σε 22 λεπτά περίπου αφίχθη στη Λάρισα, στη γραμμή του προαστιακού».

Ερώτηση: Τι είναι τα φωτόσημα; 

Απάντηση: Είναι τα φανάρια τα οποία δίνουν την ένδειξη στο μηχανοδηγό. Αν είναι πράσινο, αναχωρεί ελεύθερα με την σηματοδότηση του σταθμάρχη. Αν είναι κόκκινο, οφείλει ο εκάστοτε σταθμάρχης υπηρεσίας να επιδώσει υπόδειγμα 1001 (δελτίο ειδοποίησης) που να αναφέρει τα εξής: «Προς αμαξοστοιχία τάδε, υπερβείτε το κόκκινο φωτόσημο εξόδου του σιδηροδρομικού σταθμού Λάρισας. Κυκλοφορείτε επί της γραμμής ανόδου ή καθόδου (ανάλογα με την κατεύθυνση της αμαξοστοιχίας). Έχετε γραμμή ελεύθερη μέχρι το φωτόσημο εισόδου του επόμενου σταθμού».

Ερώτηση: Πόσα φωτόσημα υπάρχουν σε κάθε σταθμό;

Απάντηση: «Εξαρτάται από την πυκνότητα του κάθε σταθμού. Εδώ στη Λάρισα υπάρχει φωτόσημο εξόδου προς Παλαιοφάρσαλο και φωτόσημο εξόδου προς Θεσσαλονίκη εντός των ορίων του σταθμού και φωτόσημο προς Βόλο». 

Ερώτηση: Το φωτόσημο στη γραμμη ανόδου προς Θεσσαλονίκη, λειτουργεί κανονικά;

Απάντηση: «Επί σειρά ετών, πάνω από έξι – επτά χρόνια και στην άνοδο και στην κάθοδο δε λειτουργούσαν τα φώτοσήματα, ήταν μονίμως κόκκινα. Άρα για να αναχωρήσει κάθε αμαξοστοιχία, έπρεπε να επιδοθεί από τον σταθμάρχη στον εκάστοτε μηχανοδηγό υπόδειγμα ειδοποίησης 1001. Από τα μέσα Νοεμβρίου του 2022 παραδόθηκε από τις εταιρείες ΕΡΓΟΣΕ και ΆΛΣΤΟΝ η φωτεινή σηματοδότηση αλλά κάποιες στιγμές παρουσίαζε προβλήματα». 

Ερώτηση: Έχετε γνώση αν στις 28 Φεβρουαρίου 2023, η φωτεινή σηματοδότηση λειτουργούσε κανονικά ή είχε προβλήματα;

Απάντηση: «Σαν προϊστάμενος, δεν είχα καμία ενημέρωση αν υπήρχε πρόβλημα. Ό,τι πρόβλημα παρουσιάζεται στον εκάστοτε σταθμό, σταθμάρχης αναφέρει την βλάβη διαβιβάζεται στην επιθεώρηση κι εμείς την διαβιβάζουμε στην αρμόδια υπηρεσία στην Αθήνα στην Δ.Κ (Διευθυνση  Κυκλοφορίας) και στις εταιρείες ΕΡΓΟΣΕ και ΑΛΣΤΟΝ». 

Ερώτηση: Κατά την αναχώρηση της αμαξοστοιχίας 62 με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε κάποια βλάβη στο φωτόσημο; 

Απάντηση: «Δεν αναφέρθηκε κάποια βλάβη, διότι μπορεί να παρουσιάστηκε εκείνη τη στιγμή, οπότε στην περίπτωση αυτή ο σταθμάρχης, όφειλε να επιδώσει υπόδειγμα 1001 στον μηχανοδηγό αμαξοστοιχίας και στον προϊστάμενο βάσει του εσωτερικού κανονισμού κυκλοφορίας. Το υπόδειγμα 1001 συντάσσεται εγγράφως σε τρία αντίτυπα. Το Α, το λαμβάνει ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας, το Β ο προϊστάμενος αυτής και το Γ παραμένει στέλεχος στο βιβλίο του σταθμάρχη. Πριν την αναχώρηση της αμαξοστοιχίας, οφείλουν να το υπογράψουν ο μηχανοδηγός και ο προϊστάμενος της αμαξοστοιχίας. Υπάρχουν περιπτώσεις που το υπόδειγμα 1001 επιδίδεται και μέσω τηλεφώνου. Ο σταθμάρχης μέσω ράδιοτηλεφώνου, επικοινωνεί με τον μηχανοδηγό της αμαξοστοιχίας και τον ενημερώνει για την έξοδο της αμαξοστοιχίας με ερυθρό φωτόσημο και κυκλοφορεί επί της γραμμής ανόδου ή καθόδου μέχρι τον εκατέρωθεν σταθμό εισόδου». 

Ερώτηση: Σε ποιες περιπτώσεις επιδίδεται το υπόδειγμα 1001 μέσο τηλεφώνου; 

Απάντηση: «Όταν για παράδειγμα οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν ή όταν υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση στο σταθμό και αδυνατεί ο σταθμάρχης να προσέλθει στη μηχανή της αμαξοστοιχίας και να επιδώσει το υπόδειγμα στο μηχανοδηγό ιδιοχείρως».

Ερώτηση: Όταν η συνεννόηση γίνεται μέσω ράδιοτηλεφώνου πως διασφαλίζεται ότι αυτή έλαβε χώρα;

Απάντηση: «Ο σταθμάρχης καλεί το μηχανοδηγό της αμαξοστοιχίας, ο μηχανοδηγός του απαντάει εάν ακούει και κατόπιν ο σταθμάρχης πρέπει να αναφέρει το μηχανοδηγό όλα αυτά που θα έγραφε αν του επέδιδε το υπόδειγμα 1001. Στη συνέχεια κατά την σηματοδότηση και αναχώρηση της αμαξοστοιχίας ο μηχανοδηγός είναι υποχρεωμένος να εκφωνήσει αυτά που του ανέφερε ο σταθμάρχης, δηλαδή τον αριθμό του τηλεγραφήματος που του επεδόθη: «Με αριθμό τηλεγραφήματος Χ υπερβαίνω το κόκκινο φωτόσημο εξόδου, κυκλοφορώ επί της γραμμής ανόδου η καθόδου μέχρι το φωτόσημο εισόδου του επόμενου σταθμού». Αυτό το τηλεγράφημα καταγράφεται και μαγνητοφωνείται σε μηχανήματα που βρίσκονται στα κεντρικά της εταιρείας του ΟΣΕ στην οδό Καρόλου 1 στην Αθήνα. Καταγράφονται όλες οι συνομιλίες και τα αρχεία αυτά διατηρούνται στα κεντρικά της εταιρείας. Όταν έρχεται η αμαξοστοιχία από τη Θεσσαλονίκη στην 1η γραμμή (την γραμμή καθόδου), η αιχμή 118 Β πρέπει να είναι ευθεία για να εισέλθει στο σταθμό της Λάρισας. Όταν ο προορισμός του τρένου είναι προς Αθήνα, να μπαίνει στην ευθεία. Όταν έρχεται αμαξοστοιχία προαστιακου από Θεσσαλονίκη, εισέρχεται μέσω της διαγωνίου 118 Β και 118 Α και 117 Β και 117 Α και 116 και 111. Στην περίπτωση αυτή η αιχμή 118 Β αλλάζει σε διαγώνιο και από τη γραμμή καθόδου εκτρέπεται η κυκλοφορία. Η αιχμή 118 Β βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1500 μέτρα απ’ το σταθμό στην περιοχή Καραγάτση». 

Ερώτηση: Ποιος είναι υπεύθυνος για την αλλαγή των αιχμών και πώς διασφαλίζεται ότι αυτή γίνεται πράγματι;

Απάντηση: «Όπως σας ανέφερα, από τα μέσα Νοεμβρίου που παραδόθηκε η σηματοδότηση, παραδόθηκε και ο ηλεκτρικός πίνακας κυκλοφορίας που βρίσκεται στο γραφείο κινήσεως όπου εργάζεται ο σταθμάρχης υπηρεσίας. Ο πίνακας δίνει τη δυνατότητα να ελέγχει ο σταθμάρχης τις αιχμές, άλλοτε χειροκίνητα μέσω των κλειδιών που βρίσκονται πάνω στον πίνακα και άλλοτε με χάραξη. Δηλαδή πατάει δύο μπουτόν ένα από την αριστερή πλευρά του πίνακα και ένα από την δεξιά και όλες οι αιχμές που βρίσκονται μεταξύ των δύο μπουτόν, έρχονται σε μία ευθεία. Κάθε αιχμή στον πίνακα απεικονίζεται με ένα μπουτόν. Όταν γυρίσει η αιχμή, χειροκίνητα και ασφάλισει, ανάβει η αντίστοιχη λυχνία στον πίνακα κυκλοφορίας και δείχνει την ένδειξη που έδωσε εντολή ο σταθμάρχης. Όταν ασφαλίζει το κλειδί η λυχνία είναι κίτρινη. Όταν παρουσιάζεται πρόβλημα η λυχνία είναι κόκκινη και ο σταθμάρχης δίνει εντολή στον κλειδούχο να πάει να ελέγξει τις αιχμές».

Ερώτηση: Η αμαξοστοιχία 62 από πού ξεκίνησε;

Απάντηση: «Η αμαξοστοιχία 62 ερχόμενη από Αθήνα, αναχώρησε από το σταθμό Παλαιοφαρσαλο στις 22:30 περίπου επι μονής γραμμής καθόδου, δηλαδή αντίθετα στην άλλη γραμμή διότι γινόταν κάποιες εργασίες στη γραμμή ανόδου. Αναχώρησε με υπόδειγμα 1001 μέχρι την 1η αιχμή του σταθμού Λάρισα στην 101. Μέχρι την αιχμή 101 κινήθηκε ανάποδα κι από κει με εντολή του σταθμάρχη στον κλειδούχο, διευθετήθηκε να εισέλθει στη γραμμή ανόδου, όπου και εισήλθε και αφίχθη στο σταθμό τησ Λάρισας στις 23:02 στη γραμμή ανόδου».

Ερώτηση: Τι άλλο συνέβη στις 28 Φεβρουαρίου και ώρες βραδινές;

Απάντηση: «Στις 22:15 αναχώρησε από το σταθμό των Νέων Πόρων, η αμαξοστοιχία 2597 προαστιακός με κατεύθυνση την Λάρισα. Η διαδρομή αυτή είναι 22 λεπτά. Αναχώρησε και κινήθηκε κανονικά επί της γραμμής καθόδου μέχρι τη Λάρισα. Ο σταθμάρχης για να εισέλθει η 2597, έκανε τοπικό χειρισμό – χειροκίνητα – των διαγωνίων 118 Β και 118 Α και η αμαξοστοιχία εισήλθε στη γραμμή και στάθμευσέ περί ώρα 22:37. Η αμαξοστοιχία 62 όπως προείπα, κινούνταν από τα Παλαιοφάρσαλα στη γραμμή καθόδου. Στην αιχμή 101 υπήρχε κλειδούχος όποιος με εντολή του σταθμάρχη γύρισε το κλειδί 101 και η αμαξοστοιχία εισήλθε κανονικά στη γραμμή ανόδου, δηλαδή την 2η. Αφίχθη στις 23:02 σύμφωνα με το σταθμάρχη και αναχώρησε στις 23:04. Όπως μου μετέφερε ο σταθμάρχης Σαμαράς σε δια ζώσης επικοινωνία μετά το συμβάν, όσο η αμαξοστοιχία ήταν στο σταθμό, με αριθμό τηλεγράφηματος 47, επικοινώνησε με τον μηχανοδηγό της αμαξοστοιχίας 62 και του είπε ότι έχει γραμμή ελεύθερη μέχρι το φωτόσημο είσοδο των Νέων Πόρων, δίχως να του αναφέρει αν κινείται στη γραμμή ανόδου ή καθόδου. Ο μηχανοδηγός ήταν υποχρεωμένος και όφειλε να εκφωνήσει αυτό που του είπε ο σταθμάρχης. Δεν ξέρω αν το έπραξε και εκφώνησε αυτό που του είπε ο σταθμάρχης. Στην περίπτωση που δεν το έπραξε, ο σταθμάρχης έπρεπε να τον ρωτήσει εάν το κατάλαβε και να επακολουθήσει διάλογος για το αν έχει ακούσει την εντολή. Η αμαξοστοιχία ξεκίνησε κανονικά στη γραμμή ανόδου και φτάνοντας στις αιχμές 118 Α και 118 Β που είχαν αφεθεί στη διαγώνιο από την διέλευση της 2557, εξετράπη και εισήλθε στη γραμμή καθόδου. Όταν η αμαξοστοιχια εισήλθε στη γραμμή καθόδου, όπως προκύπτει από ηχητικά ντοκουμέντα που έχουν βγει στην δημοσιότητα, έγινε ο εξής διάλογος μεταξύ του σταθμάρχη και του μηχανοδηγού:
 Μ: Λάρισα ακούει;
Σ: Ακούει.
Μ: Βασίλη φεύγω;
Σ: Φεύγεις, φεύγεις.
Μ: Καλό βράδυ.
Σ: Καλή συνέχεια.
Ο μηχανοδηγός, σίγουρα αντιλήφθηκε ότι ήρθε στη γραμμή καθόδου και θα έπρεπε να αναρωτηθεί γιατί δεν πήρε το υπόδειγμα 1001. Ο συγκεκριμένος οδηγός Κουτσούμπας Γεώργιος, απ’ όσο γνωρίζω το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν εργαζόταν στην γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη και επανήλθε πρόσφατα.

Ερώτηση: Έχετε κάτι άλλο να προσθέσετε;

Απάντηση: Θέλω να αναφέρω ότι το «Πρόγραμμα των Σταθμαρχών» του μήνα Φεβρουαρίου 2023 προγραμματίστηκε από τις 25 έως τις 27 Ιανουαρίου, στάλθηκε στην Διεύθυνση Κυκλοφορίας προς γνώση του διευθυντή, σε περίπτωση που θέλει να κάνει κάποια αλλαγή και ανακοινώθηκε στο προσωπικό. Τα ωράρια του σταθμού Λάρισας είναι από 06:00 έως 15:00 ο πρωινός σταθμάρχης, από 14:00 έως 23:00 απογευματινός και ο βραδινός σταθμάρχης είναι από τις 22:00 έως τις 07:00. Ο ΟΣΕ τον Ιούλιο του 2022, προσέλαβε 80 σταθμάρχες. Αυτοι, από 2/8/2022 μέχρι και 23/10/2022, εκπαιδεύτηκαν θεωρητικά και 14 σταθμάρχες, εκ των οποίων οι 13 προσελήφθησαν με δελτίο παροχής υπηρεσιών και ο ένας, ο Σαμαράς Βασίλειος που επέστρεψε από μετάταξη και ορίστηκε σταθμάρχης απ’ το γραφείο προσωπικού, τοποθετήθηκαν στην Λάρισα. Έκαναν πρακτική εκπαίδευση έως τις 23 Ιανουαρίου 2023 και ο Σαμαράς ως επί το πλείστον, εκπαιδευτηκε στο σταθμό της Λάρισας και τους γύρω περιφερειακούς σταθμούς. Πιστοποιήθηκε με εξετάσεις ικανός ως σταθμάρχης και από τις 26 Ιανουαρίου 2023 έως τις 31 Ιανουαρίου 2023 εργαζόταν νυχτερινός ως ενισχυτικός στο σταθμό της Λάρισας (μαθητεία δίπλα στους σταθμάρχες). Από την 1η Φεβρουαρίου 2023 ανέλαβε καθήκοντα ως πιστοποιημένος και ικανός από την Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων και ανέλαβε κανονικά τα καθήκοντά του. Στις 26 Ιανουαρίου 2023 ως προϊστάμενος επιθεώρησης κάλεσα όλους τους νέους σταθμάρχες να τους ενημερώσω εκ νέου για τα καθήκοντά τους και τους τόνισα ότι ιεραρχικά θα είναι πάντα ενισχυτικοί όταν εργάζονται με παλαιότερο σταθμάρχη. Στις 28 Φεβρουαρίου 2023 σταθμάρχης υπηρεσίας στην βάρδια 14:00 έως 23:00 ήταν ο Παυλόπουλος Κωνσταντίνος με ενισχυτικό τον Παναγιώτη Χαμηλό. Ο Σαμαράς Βασίλης είχε ωράριο από 22:00 έως 07:00 και ήταν ο μοναδικός σταθμάρχης στην βραδινή βάρδια. Μεταξύ 22:00 και 23:00, υπήρχαν και υπηρετούσαν ταυτόχρονα τρεις σταθμάρχες, με επικεφαλής τον Παυλόπουλο ως αρχαιότερο την υπηρεσία. Μετά το συμβάν ενημερώθηκα από τον σταθμάρχη Σαμαρά ότι από την έναρξη της βάρδιας του ώρα 22:00 ήταν μόνος του διότι ούτε ο Παυλόπουλος ούτε ο Χαμηλός βρίσκονταν στο γραφείο του σταθμάρχη. Γνωρίζω επίσης ότι ο κεντρικός σταθμάρχης Παλαιοφαρσάλων Ζήνδρος Γεώργιος έδωσε εντολή στο σταθμάρχη Παυλόπουλο να παραμείνει μέχρι την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας και να εξασφαλίσει την άφιξη της αμαξοστοιχίας 62 στη Λάρισα που είχε κάποια λεπτά καθυστέρησης. Αυτό μου το μετέφερε ο ίδιος ο κύριος Ζήνδρος. Στις 23:44 της 28ης Φεβρουαρίου 2023, πληροφορήθηκα από τον ρυθμιστή κυκλοφορίας για το ατύχημα. Πήρα τηλέφωνο τον Σαμαρά στο κινητό του που ήξερα ότι είχε βάρδια μόνος του εκείνη την ώρα και στη συνέχεια μίλησα με τον Παυλόπουλο γνωρίζοντας οτι είχε βάρδια μέχρι τις 23:00. Ο Παυλόπουλος μου απάντησε ότι παρέδωσε κανονικά. Να σημειώσω ότι με βάση το πρόγραμμα της συγκεκριμένης ημέρας, ο Παυλόπουλος είχε πρωινή βάρδια αλλά άλλαξε την βάρδια του και έπρεπε να εργαστεί από τις 14:00 έως τις 23:00. Όταν στη 01:15 συνάντησα τον Σαμαρά, τον ρώτησα γιατί έμεινε μόνος του, ενώ υπήρχε σταθμάρχης μου απάντησε ότι ο Παυλόπουλος παρέδωσε σε αυτόν και έφυγε γύρω στις 21:45 με 21:50. Τον Παυλόπουλο, τον ξαναρώτησα τι ώρα έφυγε, κι αυτός μου απάντησε ότι αυτός παρέδωσε κανονικά δίχως να προσδιορίσει ακριβές χρονικό σημείο. Θεωρώ ότι αν Παυλόπουλος εξασφάλιζε έστω την αμαξοστοιχία 2597, ίσως να είχε αποφευχθεί το ατύχημα. Προς επίρρωση όσον κατέθεσα ανωτέρω σας προσκομίζω τα φύλλα παρουσίας σταθμαρχών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2023 και μια έγχρωμη φωτοτυπία του ηλεκτρικού πίνακα κυκλοφορίας που βρίσκεται το γραφείο του σταθμάρχη στον σοδηροδρομικό σταθμό Λάρισας».

Ερώτηση: Έχετε κάτι άλλο να προσθέσετε;

Απάντηση: «Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω».

Η νομική άποψη

Ο νομικος εκπροσωπος κάποιων εκ των οικογενειων που έχασαν τους δικους τους ανθρώπους κ. Ανδρέας Θεοδωρόπουλος αναφερόμενος στην υπόθεση επισημαίνει στο protothema.gr πως «Η υπόθεση των Τεμπών θα φτάσει μέχρι τέλους. Οι ευθύνες θα αποδοθούν σε αυτούς που πρέπει. Σε αυτούς που τις έχουν στις δολοφονικές τους αμελειες, στα εσκεμμένα λάθη και στην κατασπατάληση των χρημάτων του ελληνικού λαού, με το μόχθο του διαμέσου των μνημονίων που επί τόσα χρόνια έχουμε πληρώσει, αντί να υπάρχει η ασφάλεια των συγκοινωνιών, των μεταφορών, είδαμε σ’ αυτό το δυστύχημα των Τεμπων, τους τόσους νεκρούς που δυστυχώς υπήρχαν, όχι μόνο απο τις αμέλειες τις δολοφονικές του σταθμάρχη αλλά και των πολιτικών. Θα  ζητήσω προσωπικά εξαίρεση της κυρίας ανακρίτριας. Ούτως ή άλλως ο δικηγορικός σύλλογος διαμέσου του προέδρου του κύριου Βερβεσου, έχει δηλώσει πως θα οριστεί και πρέπει να οριστεί, ένας ειδικός εφέτης ανακριτής για όλη την υπόθεση. Αυτό αναζητούμε, τα θύματα και οι συγγενείς τους περιμένουν την δικαίωση η οποία μέσω συνηγόρου και όλων όσων μπορούμε να βοηθήσουμε στην υπόθεση, θα έρθει για να υπάρξει επιτέλους σε αυτή τη χώρα δικαιοσύνη».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Ποινική δίωξη κατά του επιθεωρητή και των δύο σταθμαρχών"

ΕΟΦ: Ανακαλεί παρτίδα γαντιών χειρουργικού τύπου χωρίς πούδρα

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανακαλεί παρτίδα χειρουργικών γαντιών, τα οποία είναι διαθέσιμα και στο ευρύ κοινό, επειδή  «τα αποτελέσματα δεν συμφωνούν με τις προδιαγραφές ως προς τον έλεγχο της υδατοστεγανότητας για τον εντοπισμό οπών.

Η ανάκληση αφορά το προϊόν «NobleMED sterile latex powder free Surgical Gloves – Γάντια χειρουργικά χωρίς πούδρα 8.5» και συγκεκριμένα την παρτίδα 203010358SLZA (ημ/νία λήξης 04/2027).

Η απόφαση έχει ως εξης

''Την ανάκληση της παρτίδας 203010358SLZA (ημ/νία λήξης 04/2027) του ιατροτεχνολογικού προϊόντος ‘NobleMED sterile latex powder free Surgical Gloves – Γάντια χειρουργικά χωρίς πούδρα 8.5’, καθώς μετά από τη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου, τα αποτελέσματα δεν συμφωνούν με τις προδιαγραφές ως προς τον έλεγχο της υδατοστεγανότητας για τον εντοπισμό οπών.
Η εταιρεία Κ. ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΕ οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες της και να αποσύρει τη συγκεκριμένη παρτίδα από την αγορά.
Τα παραστατικά της ανάκλησης πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν''. 

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΦ: Ανακαλεί παρτίδα γαντιών χειρουργικού τύπου χωρίς πούδρα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news