facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Πολωνία: Η Βαρσοβία καλεί τους Πολωνούς να φύγουν από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας προέτρεψε απόψε τους Πολωνούς πολίτες να φύγουν από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία.

«Συνιστούμε στους Πολωνούς πολίτες που κατοικούν στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας να φύγουν χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα εμπορικά και ιδιωτικά μέσα μεταφοράς» ανέφερε το υπουργείο, σημειώνοντας ότι οι επιλογές είναι περιορισμένες δεδομένου ότι έχουν διακοπεί οι πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Μια παρόμοια ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε το υπουργείο και για τη Λευκορωσία, προσθέτοντας: «Στην περίπτωση δραστικής επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας, με κλείσιμο των συνόρων ή άλλες απρόβλεπτες καταστάσεις, η εκκένωση μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη ή ακόμη και αδύνατη».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολωνία: Η Βαρσοβία καλεί τους Πολωνούς να φύγουν από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία"

Οι Ενώσεις δίπλα στους εργαζόμενους του SPUTNIK

“Δίπλα στους εργαζόμενους του SPUTNIK”

Στην σελίδα της ΕΣΗΕΑ αναρτήθηκε η εξής ανακοίνωση:

Οι δημοσιογράφοι και οι επαγγελματίες των ΜΜΕ είναι τα πρώτα θύματα του ακήρυχτου αλλά ορατού πολέμου κατά της Ενημέρωσης. Είναι αδιανόητο τα ΜΜΕ να συμπεριλαμβάνονται σε απολύτως δικαιολογημένες  κυρώσεις εναντίον ενός πολέμου.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι του Ρωσικού Πρακτορείου Sputnik σε όλη την Ευρώπη, 32 εκ των οποίων στην Ελλάδα, ενημερώθηκαν ότι τα γραφεία τους κλείνουν και μένουν χωρίς δουλειά.

Η ΕΣΗΕΑ, η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου και η Ένωση Φωτορεπόρτερ  Ελλάδος συμπαρατασσόμενες με την ΕΟΔ είχαν επισημάνει ότι η πρωτοφανής απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απαγόρευση του RT και του Sputnik θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα και εκτός από λογοκρισία θα έχει ως συνέπεια τη στοχοποίηση δημοσιογράφων.

Καλούμε έστω κι αυτή την ύστατη στιγμή τόσο τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και τις κυβερνήσεις να συνυπολογίσουν ότι πέρα από το τεράστιο πλήγμα στην ελευθεροτυπία και τη Δημοκρατία συνυπογράφουν την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας.

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Ενώσεις δίπλα στους εργαζόμενους του SPUTNIK "

«Ρώσοι χάκερ διαδίδουν ψέματα ότι συνθηκολογήσαμε» λέει η Ουκρανία

Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι χάκερ έχουν εξαπολύσει ηλεκτρονική παρείσφρηση σε ιστότοπους της τοπικής κυβέρνησης για να διαδώσουν ψευδείς ειδήσεις ότι το Κίεβο έχει συνθηκολογήσει και ότι υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με τη Μόσχα.

Σε μια ανάρτηση στο Twitter, η Κρατική Υπηρεσία Ειδικής Επικοινωνίας και Προστασίας Πληροφοριών της Ουκρανίας ανέφερε άγνωστος αριθμός επίσημων ιστοτόπων "περιφερειακών αρχών και τοπικών κυβερνήσεων" έχει πέσει θύμα ηλεκτρονικής παρείσφρησης και χρησιμοποιήθηκε για τη διάδοση "ψεμάτων" σχετικά με μια συμφωνία για τον τερματισμό των μαχών μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Η Υπηρεσία τόνισε ότι "ο εχθρός" είναι υπεύθυνος για την ευρεία εξάπλωση των χάκερ.

Η Υπηρεσία πως δεν απάντησε άμεσα για να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και δεν κατέστη σαφές σε ποιους ιστότοπους αναφερόταν. Αρχές του Κιέβου κινητοποιούνται ταχέως για να αποτρέψουν αυτό που περιγράφουν ως ρωσικά μυθεύματα για τον πόλεμο.

Η Ρωσία αρνείται ότι χρησιμοποιεί χάκερ για να πολεμήσει τους εχθρούς της, αλλά η χρήση κυβερνοκατασκόπων από το Κρεμλίνο σε επιχειρήσεις πληροφοριών έχει τεκμηριωθεί ευρέως στο παρελθόν.

Η ηλεκτρονική παρείσφρηση σε επίσημους ειδησεογραφικούς ιστότοπους ή κυβερνητικούς λογαριασμούς για τη διάδοση παραπληροφόρησης έχει διαπιστωθεί τα προηγούμενα χρόνια. Τα τελευταία χρόνια, ερευνητές παρακολοθούν μια ομάδα χάκερ με την ονομασία «Ghostwriter», η οποία κατηγορείται για ηλεκτρονική παρείσφρηση σε ειδησεογραφικούς ιστότοπους για να μεταδίδει ψευδείς ειδήσεις.

Ερευνητές και η ουκρανική κυβέρνηση έχουν συνδέσει στο παρελθόν χάκερ με τη Λευκορωσία, η οποία έχει προσφέρει την επικράτειά της ως εφαλτήριο για την εισβολή της Ρωσίας.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » " «Ρώσοι χάκερ διαδίδουν ψέματα ότι συνθηκολογήσαμε» λέει η Ουκρανία"

Εξάρθρωση δύο εγκληματικών οργανώσεων που έκαναν τηλεφωνικές απάτες – Είχαν αφαιρέσει 1 εκ. ευρώ

Στην Αργολίδα, στην Αρκαδία, στην Κορινθία και σε άλλες περιοχές της χώρας είχαν απλώσει τα πλοκάμια τους δύο εγκληματικές οργανώσεις που εξιχνιάστηκαν μετά από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση.

Τις εγκληματικές οργανώσεις, που εξαπατούσαν πολίτες σε πανελλαδικό επίπεδο από τον Αύγουστο του 2021, εξάρθρωσαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αγρινίου σε επιχείρηση που έγινε και στην Αργολίδα, συλλαμβάνοντας επτά άτομα, ενώ ταυτοποίησαν τα στοιχεία έξι ακόμα ατόμων που εμπλέκονται στις ίδιες υποθέσεις.

Επίσης, σύμφωνα με την Αστυνομία, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία άλλων 44 ατόμων, τα οποία δημιουργούσαν και διέθεταν τραπεζικούς λογαριασμούς, όπου μεταφέρονταν τα χρηματικά ποσά από τις απάτες.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι επτά συλλήψεις έγιναν σε περιοχές της Αττικής, ενώ μέχρι τώρα έχουν εξιχνιαστεί 195 περιπτώσεις απατών.

Όσον αφορά το χρηματικό ποσό που είχαν αφαιρέσει τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων από τα θύματά τους, φθάνει, σύμφωνα με την Αστυνομία, περίπου το 1.000.000 ευρώ.

Εντόπιζαν αγγελίες και έκαναν τους αγοραστές 

Σχετικά με την πρώτη εγκληματική οργάνωση, συνελήφθησαν έξι άνδρες – μέλη της, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τριών ακόμα μελών της. Η δράση της είχε αναπτυχθεί σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αγρινίου εξιχνίασαν συνολικά 96 περιπτώσεις απατών, κατά τις οποίες οι δράστες είχαν αφαιρέσει από πολίτες περίπου 518.000 ευρώ.

Όσον αφορά τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, τα μέλη της, προσποιούμενα τους αγοραστές, επικοινωνούσαν με υποψήφια θύματα, τα οποία είχαν αναρτήσει σε ιστοσελίδες, αγγελίες πώλησης οχημάτων, κυνηγετικών όπλων και άλλων αντικειμένων.

Στη συνέχεια οι δράστες, επικαλούμενοι κατάθεση ποσού ως προκαταβολή, ζητούσαν από τους παθόντες τους αριθμούς των τραπεζικών λογαριασμών και καρτών τους, το IBAN, καθώς και τον εξαψήφιο κωδικό OTP που αποστέλλεται για επιβεβαίωση αλλαγής κωδικού πρόσβασης και επιβεβαίωση συναλλαγής.

Στη συνέχεια αποκτούσαν πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς συνεργών τους. Μετά την διάπραξη των απατών μετέβαιναν οι ίδιοι ή έστελναν συνεργούς τους άμεσα σε ΑΤΜ για την ανάληψη των χρηματικών ποσών.

Δήλωναν “λογιστές 

Σε ότι αφορά την δεύτερη εγκληματική οργάνωση συνελήφθη ένας άνδρας, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τριών ακόμα ανδρών, μελών της εγκληματικής οργάνωσης. Οι αστυνομικοί εξιχνίασαν συνολικά 99 περιπτώσεις απατών, που διαπράχθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο, κατά τις οποίες οι δράστες είχαν αφαιρέσει από πολίτες περίπου 440.000 ευρώ.

Ως προς τον τρόπο δράσης της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της, προσποιούμενα τους λογιστές, προσέγγιζαν υπαλλήλους επιχειρήσεων ή καταστημάτων και με το πρόσχημα χορήγησης επιδόματος, όπως εποχιακό δώρο, επιστροφή χρημάτων, επίδομα covid -19 κ.α. και τους ζητούσαν τους αριθμούς των τραπεζικών λογαριασμών και καρτών τους, το IBAN, καθώς και τον εξαψήφιο κωδικό OTP, που αποστέλλεται για επιβεβαίωση αλλαγής κωδικού πρόσβασης και επιβεβαίωση συναλλαγής. Με αυτό τον τρόπο αποκτούσαν πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων και αφαιρούσαν διάφορα χρηματικά ποσά.

Οι συλληφθέντες πρόκειται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου, ενώ οι αστυνομικοί συνεχίζουν τις έρευνες για την δράση των δύο εγκληματικών οργανώσεων.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξάρθρωση δύο εγκληματικών οργανώσεων που έκαναν τηλεφωνικές απάτες – Είχαν αφαιρέσει 1 εκ. ευρώ"

Δολοφονία Άλκη: Αυτοί είναι οι 12 συλληφθέντες (φωτο+ονόματα)

Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα η Αστυνομία, κατόπιν σχετικής διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, τα στοιχεία ταυτότητας και τις φωτογραφίες δώδεκα (12) ατόμων , οι οποίοι συνελήφθησαν για την υπόθεση ανθρωποκτονίας σε βάρος 19χρονου ημεδαπού στην περιοχή Χαριλάου, την 01-02-2022.
Πρόκειται για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού στην περιοχή Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη, που άνοιξε τον κύκλο των ερευνών στους συνδέσμους των οπαδών και το «ξήλωμά» τους από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών κατά της οπαδικής βίας.

Νωρίτερα σήμερα είδαν το φως της δημοσιότητας τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έκθεσης νεκροψίας-νεκροτομής για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη.Σύμφωνα με το thessnews.gr, την έκθεση συνέταξε η ιατροδικαστής Λήδα Κοβάτση, αναπληρώτρια καθηγήτρια και Διευθύντρια στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με όσα καταγράφει στην εισαγωγή της, την 01/02 ο 19χρονος Άλκης δέχθηκε ομαδική επίθεση και μεταφέρθηκε στο Παπανικολάου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Στις 18/02 παραδόθηκαν στο ΑΠΘ το μαχαίρι τύπου «καραμπίτ» και το δρεπάνι με την αναδιπλούμενη λάμα και την επόμενη μέρα τα ρούχα του Άλκη.

Η πολυσέλιδη ιατροδικαστική έκθεση σοκάρει για τη βαναυσότητα των χτυπημάτων κατά του 19χρονου. Οι χούλιγκαν έπεσαν πάνω και με άγρια χτυπήματα του προκάλεσαν τα θανατηφόρα τραύματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σώμα και τα όργανά του αναγνωρίστηκαν 28 διαφορετικά ευρήματα, που συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι, ακόμα και αν το χτύπημα με το δρεπάνι δεν είχε βρει τη μηριαία αρτηρία, ο άτυχος Άλκης θα έχανε τη ζωή του από τα υπόλοιπα χτυπήματα.

«Το πτώμα του Αλκιβιάδη Καμπανού φέρει πολλαπλές κακώσεις στην κεφαλή και στα άκρα. Ο θάνατός του οφείλεται σε θανατηφόρες κακώσεις στα κάτω άκρα και σε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις» αναφέρει το συμπέρασμα της έκθεσης.

Όσο για τους 12 συλληφθέντες, πρόκειται για τους:

1)( επ ) GEGA ( ον ) ALEKSANDRO του ARTAN, γεν . 2002 στην Αλβανία ,

2)ΚΑΜΠΟ ή KAMBO Γκεράλντι ή GERALDI του Δημητερ ή DHIMITER , γεν. 1999 στην Αλβανία,

3) ΒΕΛΑΛΟΠΟΥΛΟ Αλέξανδρο – Ηλία του Ευάγγελου, γεν. 1997 στην Αττική,

4) ΚΟΥΜΑΡΟΠΟΥΛΟ Ιωάννη του Παρασκευά, γεν. 2001 στην Θεσσαλονίκη,

5) (επ) DEMIRAZI (ον) ROXHERS του SOTIRAQ , γεν. 2002 στην Αλβανία,

6) ΒΑΡΒΕΡΗ – ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ Ιωάννη του Νικολάου, γεν. 2001 στην Θεσσαλονίκη,

7) ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Δημήτριο του Παύλου, γεν. 2000 στην Πτολεμαΐδα,

8) ΜΠΙΣΚΟ-ΤΟΚΜΑΚΙΔΗ Κωνσταντίνο του Κων/νου, γεν. 2000 στην Θεσσαλονίκη

9) ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟ Στέργιο του Ευάγγελου, γεν. 1999 στις Σέρρες,

10) ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗ Νικόλαο του Βαλέριου, γεν. 2002 στην Θεσσαλονίκη,

11) (επ.) ΤΖΟΥΡΟΒΙΤΣ (όν.) Οδυσσέα του Ιορδάνη, γεν. 2001 στην Θεσσαλονίκη,

12) (επ.) CARCIU (όν.) AFKSENDOS του ARTUR, γεν. 1999 στην Θεσσαλονίκη

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική εισαγγελική διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, των ανηλίκων, των ευάλωτων ή ανίσχυρων πληθυσμιακών ομάδων και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των εγκλημάτων που τελέστηκαν.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 2310-388340 και 2310-388332 του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας.

 aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Δολοφονία Άλκη: Αυτοί είναι οι 12 συλληφθέντες (φωτο+ονόματα) "

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες αμερικανικές κυρώσεις στον Πεσκόφ και Ρώσους ολιγάρχες

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν… κάνει πίσω και ο Τζο Μπάιντεν επιβάλλει νέες κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες και τις οικογένειές τους!

Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη, 03.03.2022, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως επιβάλλουν ένα νέο πακέτο κυρώσεων σε περισσότερους Ρώσους ολιγάρχες, ενώ στην λίστα συμπεριλαμβάνεται και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ!

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ενημέρωση του Λευκού Οίκου: «Σήμερα οι ΗΠΑ, σε συνεργασία με τους συμμάχους της, στοχεύει επιπλέον άτομα της Ρωσικής ελίτ και μέλη των οικογενειών τους που εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον Πρόεδρο Πούτιν παρά την βίαιη εισβολή του στην Ουκρανία».

Ακολουθεί η λίστα με τα άτομα στα οποία θα επιβληθεί το νέο αυτό πακέτο αμερικανικών κυρώσεων.

Κυρώσεις λοιπόν επιβάλλονται στους:
  • Nikolai Tokarev, την σύζυγό του Galina, την κόρη του Mayya, και τις δύο εταιρείες του που διαχειρίζονται πολυτελή ακίνητα.
  •  Boris Rotenberg, την σύζυγό του Karina, και τους γιους του Roman και Boris
  • Arkady Rotenberg, τους γιους του Pavel και Igor και την κόρη του Liliya
  • Sergei Chemezov, την σύζυγό του Yekaterina, τον γιο του Stanislav και την θετή του κόρη Anastasiya
  • Igor Shuvalov προσωπικά αλλά και στις πέντε εταιρείες του. Επίσης στην σύζυγό του Olga, τον γιο του Evgeny και την εταιρεία του, την κόρη του Maria και την εταιρεία της
  • Yevgeniy Prigozhin προσωπικά, αλλά και στις τρεις εταιρείες του. Επίσης στην σύζυγό του Polina, την κόρη του Lyubov και τον γιο του Pavel
  • Dmitry Peskov. Είναι ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου
  • Alisher Usmanov (κυρώσεις για το σούπερ γιοτ του, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο «το οποίο κατασχέθηκε από τους συμμάχους μας στην Γερμανία», καθώς και για το ιδιωτικό του τζετ, ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά ρωσικά αεροσκάφη).
Το who is who των ολιγαρχών που… σημάδεψαν οι ΗΠΑ

Οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στους Ρώσους ολιγάρχες και τις οικογένειές τους –μεταξύ των οποίων είναι και ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής της Έβερτον, Άλισερ Ουσμάνοφ– αλλά και στον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, τον Ντμίτρι Πεσκόφ, έσκασαν… σαν βόμβα.

Άλλα οκτώ μέλη της «ρωσικής ελίτ» θα συμπεριληφθούν στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ και τα περιουσιακά στοιχεία τους θα παγώσουν, ενώ θα απαγορευθεί και η πρόσβασή τους στο αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα.

Πρόκειται για τον Ντμίτρι Πεσκόφ, τον πιστό εκπρόσωπο του Πούτιν και τον Ουσμάνοφ, επιχειρηματία με στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Οι κυρώσεις, ανέφερε ο Λευκός Οίκος, αφορούν και το γιοτ του Ουσμάνοφ, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, «το οποίο κατασχέθηκε από τους συμμάχους μας στη Γερμανία» αλλά και το ιδιωτικό αεροσκάφος του, «ένα από τα μεγαλύτερα στη Ρωσία».

Οι υπόλοιποι είναι ο Νικολάι Τοκάρεφ, πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος της ενεργειακής εταιρείας Transneft, οι αδελφοί Μπόρις και Αρκάντι Ρότενμπεργκ, μιας ισχυρής οικογένειας προσκείμενης στον Πούτιν, ο Σεργκέι Τσεμέζοφ, ο επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας Rostec, ο Ιγκόρ Σουβάλοφ, διευθυντής της αναπτυξιακής τράπεζας VEB και ο Εβγκένι Πριγκόζιν, άλλος στενός σύμμαχος του Πούτιν.

Η Ουάσινγκτον είχε ήδη επιβάλει κυρώσεις, από την περασμένη εβδομάδα, σε Ρώσους επιχειρηματίες αλλά και στον ίδιο τον Βλαντίμιρ Πούτιν

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν και τις οικογένειες των προσώπων αυτών, ώστε να μην τους δοθεί η δυνατότητα να μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία τους σε συγγενείς τους.

Παράλληλα, θα απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ σε 19 Ρώσους ολιγάρχες και 47 μέλη των οικογενειών τους, διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος χωρίς να ανακοινώσει τα ονόματά τους.

Τα πρόσωπα αυτά «πλούτισαν στην πλάτη των Ρώσων» και «ευθύνονται γιατί παρείχαν τους αναγκαίους πόρους για να υποστηριχθεί η εισβολή στην Ουκρανία», εκτιμά η αμερικανική κυβέρνηση. «Το υπουργείο Οικονομικών θα μοιραστεί αυτές τις οικονομικές πληροφορίες και άλλες αποδείξεις, όταν χρειαστεί, με το υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε να ασκηθούν ποινικές διώξεις και να κατασχεθούν περιουσιακά στοιχεία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Κυρώσεις και από τη Βρετανία

Λίγο νωρίτερα η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επιβάλλει κυρώσεις στον Ουσμάνοφ, ο οποίος είχε επενδύσει στην ποδοσφαιρική ομάδα της Έβερτον, και στον πρώην αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκόρ Σουβάλοφ.

Με τις κυρώσεις αυτές «στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα ότι θα πλήξουμε τους ολιγάρχες και όσους συνδέονται στενά με το καθεστώς του Πούτιν και τον βάρβαρο πόλεμό του. Δεν θα σταματήσουμε. Ο στόχος μας είναι να παραλύσουμε τη ρωσική οικονομία και να οδηγήσουμε στη λιμοκτονία την πολεμική μηχανή του Πούτιν», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

Συνολικά, μαζί με τους Ουσμάνοφ και Σουγκάλοφ, η βρετανική κυβέρνηση έχει επιβάλει κυρώσεις σε 13 Ρώσους ολιγάρχες και σε περισσότερα από 220 πρόσωπα και εταιρείες, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες αμερικανικές κυρώσεις στον Πεσκόφ και Ρώσους ολιγάρχες"

Η Γερμανία στέλνει 2.700 αντιαεροπορικούς πυραύλους Strela στην Ουκρανία

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ενέκρινε την αποστολή 2.700 αντιαεροπορικών πυραύλων στον στρατό της Ουκρανίας, μετά την ρωσική εισβολή.

Πρόκειται για πυραύλους τύπου Strela, σοβιετικής κατασκευής, που είχαν στα αποθέματά τους οι ένοπλες δυνάμεις της πάλαι ποτέ Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας, αναφέρουν πηγές στο γερμανικό πρακτορείο.

Η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς αποφάσισε πλέον να αντιστρέψει την πολιτική περιορισμού των εξαγωγών όπλων που εφάρμοζε για χρόνια το Βερολίνο, να επιτρέψει την απευθείας παράδοση όπλων στην Ουκρανία, μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού.

Το dpa πληροφορείται πως το γερμανικό υπουργείο Άμυνας μελετά τις τελευταίες ημέρες με τι είδους άλλο οπλισμό θα μπορούσε να εφοδιάσει το Κίεβο το προσεχές διάστημα.

Για χρόνια η γερμανική κυβέρνηση αρνείτο να εγκρίνει εξαγωγές όπλων σε εμπόλεμες ζώνες ή να επιτρέπει σε τρίτα μέρη να στέλνουν όπλα γερμανικής κατασκευής σε αυτές.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Η Γερμανία στέλνει 2.700 αντιαεροπορικούς πυραύλους Strela στην Ουκρανία"

Μακρόν: «Ο Πούτιν αρνείται να σταματήσει, προσώρας, τις επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας»

«Ο Πρόεδρος Πούτιν αρνείται να σταματήσει, προσώρας, τις επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας», έγραψε στο twitter ο Εμανουέλ Μακρόν μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, η οποία διήρκεσε 1 ώρα και 30 λεπτά. Το τηλεφώνημα έγινε κατόπιν αιτήματος του προέδρου Πούτιν για να ενημερώσει τον πρόεδρο Μακρόν στο πλαίσιο της ειλικρίνειας που έχει επιτευχθεί μεταξύ τους. Συνομιλούν στον ενικό.

Πρόκειται για το 3ο τηλεφώνημα από την εισβολή, στις 24/2.

Μετά τη συνομιλία, ο Πρόεδρος Μακρόν αποφάσισε να σκληρύνει τις κυρώσεις περαιτέρω γιατί λειτουργούν, συμπεραίνουν στο Παρίσι, όπως έγινε με το ρωσικό νόμισμα, το ρούβλι.

Η Γαλλία προσβλέπει στο χαρτί «Κίνα» πλέον. Το γεγονός ότι στον ΟΗΕ η Κίνα απείχε και δεν καταψήφισε την καταδίκη της ρωσικής εισβολής κρίνεται από το Ελιζέ ως «πολύ αξιόλογο».

«Ενδιαφερόμαστε για το γεγονός ότι η Κίνα πρότεινε τη διαιτησία της» και «είμαστε σε επαφή με το Πεκίνο», επισήμανε η γαλλική Προεδρία.

«Ο διάλογος για την προστασία των πληθυσμών, η επίτευξη χειρονομιών που θα αποτρέψουν ανθρώπινα δράματα, προκειμένου να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο: αυτό είναι το νόημα της δέσμευσής μου στο πλευρό του Προέδρου Ζελένσκι και της διεθνούς κοινότητας. Η αποφασιστικότητά μου ήταν και θα παραμείνει απόλυτη», πρόσθεσε στην ίδια ανάρτηση ο Γάλλος Πρόεδρος.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μακρόν: «Ο Πούτιν αρνείται να σταματήσει, προσώρας, τις επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας»"

Απορρίφθηκε η νέα αίτηση αποφυλάκισης του Πέτρου Φιλιππίδη

Στη φυλακή θα παραμείνει ο Πέτρος Φιλιππίδης, καθώς το Τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, απέρριψε για δεύτερη φορά το αίτημα το γνωστού ηθοποιού, που ζητούσε να αποφυλακιστεί μόλις λίγες μέρες πριν την έναρξη της δίκης του, στις 18 Μαρτίου.

Αντίθετα, το δικαστικό συμβούλιο παράτεινε την προσωρινή κράτηση του Πέτρου Φιλιππίδη, μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Ο κατηγορούμενος ηθοποιός, που δικάζεται για ένα βιασμό κατ' εξακολούθηση και δύο απόπειρες, είχε ζητήσει να βγει από τη φυλακή, φορώντας βραχιολάκι και να παραμένει στο σπίτι του στη διάρκεια της δίκης.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Απορρίφθηκε η νέα αίτηση αποφυλάκισης του Πέτρου Φιλιππίδη"

Πόλεμος στην Ουκρανία: 7.000 ρώσοι επιστήμονες και καθηγητές έστειλαν επιστολή στον Πούτιν κατά της εισβολής

Σχεδόν 7.000 Ρώσοι επιστήμονες, μαθηματικοί και καθηγητές πανεπιστημίων απηύθυναν σήμερα ανοιχτή επιστολή στον Βλαντιμίρ Πούτιν εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Εμείς, επιστήμονες και δημοσιογράφοι που εργαζόμαστε στη Ρωσία, διαμαρτυρόμαστε σθεναρά για τη στρατιωτική εισβολή που εξαπέλυσε ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία» πριν από μία εβδομάδα, γράφουν στην ανοιχτή επιστολή τους που δημοσιεύτηκε στην ιστότοπο trv-science.ru news.

Όσοι υπέγραψαν αυτήν την επιστολή –περισσότεροι από 6.900– μπορεί να τιμωρηθούν με πρόστιμο ή φυλάκιση με βάση έναν νόμο που εγκρίθηκε πριν από μερικά χρόνια και επιτρέπει στις αρχές να διώκουν ποινικά όποιον πολίτη επικρίνει την κυβέρνηση. Αυτήν την εβδομάδα εξάλλου το ρωσικό κοινοβούλιο άρχισε να συζητά ένα νομοσχέδιο που ενισχύει τις κυρώσεις σε βάρος των επικριτών του πολέμου στην Ουκρανία.

«Οι ανθρωπιστικές αξίες είναι το θεμέλιο στο οποίο οικοδομείται η επιστήμη. Τα πολλά χρόνια που χρειάστηκαν για να εδραιωθεί η φήμη της Ρωσίας ως μαθηματικού κέντρου της πρώτης γραμμής αφανίστηκαν με την πρωτοφανή στρατιωτική επίθεση από τη χώρα μας», συνεχίζουν οι επιστήμονες.

Υπενθυμίζουν ότι για τον λόγο αυτό ματαιώθηκε το Διεθνές Κογκρέσο Μαθηματικών, το πιο περίβλεπτο συνέδριο μαθηματικών του κόσμου, που επρόκειτο να φιλοξενηθεί στη Ρωσία τον Ιούλιο.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι ο στόχος της ανάδειξης της Ρωσίας σε «ένα μεγάλο επιστημονικό έθνος» δεν μπορεί να επιτευχθεί «όταν η ζωή των στενότερων συναδέλφων μας, των επιστημόνων της Ουκρανίας, κινδυνεύει εξαιτίας του ρωσικού στρατού».

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι κανένα γεωοπολιτικό συμφέρον δεν μπορεί να δικαιολογήσει τους νεκρούς και την αιματοχυσία. Ο πόλεμος θα οδηγήσει μονάχα στην πλήρη απώλεια της χώρας μας, για την οποία εργαζόμαστε», πρόσθεσαν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: 7.000 ρώσοι επιστήμονες και καθηγητές έστειλαν επιστολή στον Πούτιν κατά της εισβολής"

Θεσσαλονίκη: Τέσσερις συλλήψεις και κατάσχεση 22.000 απομιμητικών ειδών ένδυσης

Περίπου 22.000 απομιμητικά είδη ένδυσης, γνωστών εταιριών που προορίζονταν για πώληση, κατασχέθηκαν από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας και την Επιχειρησιακή Διεύθυνση του Σ.Δ.Ο.Ε. Μακεδονίας, σε κατάστημα-αποθηκευτικό χώρο, στη Θεσσαλονίκη.

Το συνολικό ύψος της επαπειλούμενης ζημίας των εταιρειών υπερβαίνει τις 563.780 ευρώ. Για την υπόθεση συνελήφθησαν ημεδαπός, διαχειριστής του χώρου και ακόμη τρία άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για πλαστογραφία και παράβαση της νομοθεσίας που αφορά στη ρύθμιση της αγοράς προϊόντων, ενώ επιβλήθηκε και διοικητικό πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ.

Ο διαχειριστής του χώρου απασχολούσε αλλοδαπό εργαζόμενο, ο οποίος στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων που να νομιμοποιούν την παραμονή του στη χώρα μας. Σε βάρος του σχηματίστηκε, επιπλέον, δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για παράβαση των νομοθεσιών που αφορούν στη ρύθμιση θεμάτων εθνικού συστήματος υγείας και στον κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Τέσσερις συλλήψεις και κατάσχεση 22.000 απομιμητικών ειδών ένδυσης"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στους 33 ανέρχονται οι νεκροί άμαχοι στο Τσερνίχιβ

Στους 33 ανέρχεται ο τραγικός απολογισμός των νεκρών αμάχων από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς εναντίον δύο σχολείων και κατοικιών στην πόλη Τσερνίχιβ της Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας διάσωσης της επαρχίας.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως οι νεκροί άμαχοι ήταν 22 και όπως φαίνεται αυτός ο αριθμός ανεβαίνει διαρκώς, όσο προχωρούν και οι έρευνες διάσωσης που βρίσκονται σε εξέλιξη από νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης (3.3.2022), μετά το πέρας των βομβαρδισμών.

Στις εικόνες δόθηκαν στη δημοσιότητα, διακρίνεται καπνός να υψώνεται από τα κατεστραμμένα διαμερίσματα. Συντρίμμια είναι σκορπισμένα στο έδαφος και οι διασώστες απομακρύνουν πτώματα.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Στους 33 ανέρχονται οι νεκροί άμαχοι στο Τσερνίχιβ"

Σε ισχύ η σύσταση της Ελλάδας για άμεση απομάκρυνση των εμπορικών πλοίων από την Μαύρη Θάλασσα

Σε ισχύ παραμένει η σύσταση της Ελλάδας ως κράτος σημαίας, για άμεση απομάκρυνση και μη προσέγγιση των ελληνικών εμπορικών πλοίων από και προς τα λιμάνια και τα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και στα αγκυροβόλια των άνω λιμανιών, που εκδόθηκε τις πρώτες ώρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24/2.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης επικοινωνεί τακτικά με πλοιάρχους όλων των ελληνικών πλοίων στην περιοχή και δεν έχει αναφερθεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν παρουσία πολεμικών πλοίων ανοικτά της Οδησσού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σήμερα 3 Μαρτίου 2022 και με τη διενεργηθείσα αποτύπωση/καταγραφή, στην θαλάσσια περιοχή της Βόρειας Μαύρης Θάλασσας βρίσκονται πέντε πλοία υπό ελληνική σημαία με σαράντα δύο Έλληνες ναυτικούς.

Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία πέντε ελληνόκτητων πλοίων υπό ξένη σημαία στο βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, στα πέντε εκ των οποίων επιβαίνουν δώδεκα Έλληνες ναυτικοί. Στο νότιο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας βρίσκονται έξι πλοία υπό ελληνική σημαία με σαράντα τέσσερις Έλληνες ναυτικούς εκ των οποίων δύο πλοία βρίσκονται έξωθεν Στενών του Βοσπόρου.

Εκ των δέκα πλοίων που βρίσκονται στο βόρειο μέρος της Μαύρης Θάλασσας και επιβαίνουν Έλληνες ναυτικοί, δύο εξακολουθούν να παραμένουν στο λιμένα Γιούζνε Οδησσού, ένα στο λιμένα Οδησσού, δύο στο αγκυροβόλιο στο Στενό Κέρτς, ένα στο αγκυροβόλιο του Νοβοροσίσκ Ρωσίας, δύο στο λιμένα του Νοβοροσίσκ, ένα βρίσκεται εν πλω για τον λιμένα του Νοβοροσίσκ, ένα στο λιμένα Dneprobugskiy Ουκρανίας και ένα στο λιμένα Μικολάϊβ.

Συνεχής ενημέρωση λαμβάνει το υπουργείο Ναυτιλίας

Για όλες τις εξελίξεις ενημερώνεται από το υπουργείο Ναυτιλίας διαρκώς η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα (ΝΕΕ, ΕΕΕ ΕΕΝΜΑ, ΠΝΟ και ΠΕΠΕΝ. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής κλιμακώθηκαν οι κυρώσεις από τα αρμόδια όργανα του Συμβουλίου Ε.Ε.

Στο παρόν στάδιο οι υιοθετηθείσες κυρώσεις δεν έχουν σοβαρή επίπτωση στις θαλάσσιες μεταφορές από και προς τη Ρωσία. Το καθεστώς κυρώσεων τελεί υπό συνεχή επανεξέταση, αναλόγως των εξελίξεων στο πολιτικό και στρατιωτικό πεδίο.

Σε επίπεδο ΙΜΟ Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) ζητήθηκε από τη χώρα μας η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου ΙΜΟ προκειμένου συζητηθούν οι συνέπειες της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία στην ασφάλεια ναυσιπλοΐας και ναυτική ασφάλεια (maritime safety and security) στον Εύξεινο Πόντο και την Αζοφική θάλασσα.

Οι χώρες που ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση ήταν, από πλευράς ΕΕ η Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Μάλτα, Ολλανδία, Κύπρος, Δανία, Βέλγιο, Σουηδία και εκτός ΕΕ οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα ουκρανικά και ρωσικά ύδατα της Μαύρης και Αζοφικής Θάλασσας παραμένουν στον κατάλογο των περιοχών αυξημένων στρατιωτικών, πειρατείας, τρομοκρατίας και συναφών κινδύνων της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής του Lloyd’s Market Association (LMA).

Εξακολουθεί επίσης η αναστολή από 24/2 της ναυσιπλοΐας στην Αζοφική Θάλασσα (κλείσιμο Στενού Κερτς). Από πλευράς Κλάδου Ελέγχου Πλοίων έχουν ενημερωθεί οι ναυτιλιακοί φορείς ότι τα πλοία τους, όταν πλέουν σε λιμένες των δύο χωρών στη Μαύρη και Αζοφική Θάλασσα, θα πρέπει να εφαρμόζουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα με το Διεθνή Κώδικα Ασφαλείας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων του ΙΜΟ (ISPS Code).

Στο λιμένα Γιούζνε έχουν εγκλωβιστεί Έλληνες ναυτικοί

Επίσης, οι ρωσικοί λιμένες TUAPSE NOVOROSSIYSK, TAMAN και KAVKAZ έχουν αυξήσει το επίπεδο ασφαλείας τους για το χρονικό διάστημα μέχρι τις 13-03-2022. Επιπρόσθετα, η Ουκρανία, σε συνέχεια του κλεισίματος των λιμένων της για εμπορική ναυσιπλοΐα από τις 25/2 κατόπιν εντολής του ουκρανικού ναυτικού, ενημέρωσε ότι λόγω της εμπόλεμης κατάστασης ανέβασε και το επίπεδο ασφαλείας των λιμανιών της στο ανώτατο επίπεδο -3- του ISPS Code.

Το μοναδικό καταγεγραμμένο πρόβλημα πλοίου υπό ελληνική σημαία εντοπίζεται, μέχρι ώρας, στο λιμένα Γιούζνε της Οδησσού όπου βρίσκεται παραβεβλημένο φορτηγό πλοίο, με έξι Έλληνες ναυτικούς.

Στο συγκεκριμένο πλοίο δεν χορηγείται απόπλους λόγω της αναστολής λειτουργίας των ουκρανικών λιμένων. Από το υπουργείο Ναυτιλίας έχει ζητηθεί η συνδρομή της ελληνικής προξενικής αρχής στην Οδησσό για παρέμβαση στις τοπικές αρχές και την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής, με στόχο τον απόπλου του πλοίου.

Για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η απαγόρευση ναυσιπλοΐας στην Αζοφική, έχει ανακοινωθεί από την Υπηρεσία Τύπου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Θαλάσσιων και Ποτάμιων Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας η δημιουργία περιοχών ασφαλούς αναμονής για πλοία στα ΒΔ του Στενού του Κέρτς και στον κόλπο του Ταγκανρόγκ.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ισχύ η σύσταση της Ελλάδας για άμεση απομάκρυνση των εμπορικών πλοίων από την Μαύρη Θάλασσα"

Μαρία Ζαχάροβα: Το BBC υπονομεύει την Ρωσία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας υποστήριξε σήμερα, χωρίς να παρουσιάσει αποδείξεις, ότι το βρετανικό δίκτυο BBC χρησιμοποιείται για να υπονομεύσει την εσωτερική πολιτική κατάσταση και την ασφάλεια στη Ρωσία.

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι τα ξένα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων και των βρετανικών, παρουσιάζουν μια μεροληπτική άποψη του κόσμου.

Ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις απορρίπτουν αυτές τις κατηγορίες και με τη σειρά τους κατηγορούν τα ρωσικά κρατικά μμε για μεροληπτική κάλυψη των γεγονότων – συμπεριλαμβανομένης και της εισβολής στην Ουκρανία.

Την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε το τηλεοπτικό δίκτυο RT και το πρακτορείο Sputnik λόγω της συστηματικής παραπληροφόρησης που παρέχουν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως ανέφερε.

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή εξέταζε επίσης το αν θα επιτραπεί στο RT να διατηρήσει την άδεια λειτουργίας του στη χώρα, αφού είναι ήδη σε εξέλιξη 15 έρευνες με αντικείμενο την αμεροληψία του και άλλες 12 για το πρόγραμμά του.

«Το γεγονός ότι οι Ρώσοι δημοσιογράφοι μπορούν τουλάχιστον, με κάποιο τρόπο, να εργάζονται εκεί (στη Βρετανία) συνδέεται αποκλειστικά με τους φόβους του Λονδίνου ότι θα θέσει σε κίνδυνο τη θέση του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης του BBC στη Ρωσία, δεδομένου ότι απέχει μακράν του να κατέχει τον τελευταίο ρόλο στην υπονόμευση της πολιτικής σταθερότητας και της ασφάλειας στη χώρα μας», είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Το BBC απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον είπε ότι το BBC λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση.

«Είναι σημαντικό, το BBC και άλλοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί να είναι ανεξάρτητοι και ελεύθεροι να μεταδίδουν τα νέα με τον τρόπο που το κάνουν», σημείωσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαρία Ζαχάροβα: Το BBC υπονομεύει την Ρωσία"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκκενώνονται τα ορφανοτροφεία του Κιέβου

Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι του Κιέβου και κυρίως τα παιδιά. Ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές αντιμετωπίζουν τα παιδιά από τα ορφανοτροφεία και όπως ανακοίνωσε το τμήμα Κοινωνικών Υπηρεσιών της Μητρόπολης Κιέβου εκκενώθηκαν τα ορφανοτροφεία για την καλύτερη ασφάλεια των παιδιών.

Με τις ευλογίες του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιου, το Τμήμα Κοινωνικής Υπηρεσίας της Μητρόπολης Κιέβου, με επικεφαλής τον Roman Kholodov, μετέφερε με ασφάλεια 42 παιδιά κατά τη διάρκεια του πολέμου ως αποτέλεσμα της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης.

Οι υπάλληλοι του τμήματος βοήθησαν να βγάλουν παιδιά από το ορφανοτροφείο της πόλης του Κιέβου "Birch" και μετέφεραν άρρωστα παιδιά από τα σπίτια της πρωτεύουσας. «Αυτή τη στιγμή το τμήμα εργάζεται σκληρά και τα βαριά άρρωστα παιδιά παρέχονται με φάρμακα, ειδικά τρόφιμα και άλλο απαραίτητο εξοπλισμό» όπως ανακοινώθηκε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκκενώνονται τα ορφανοτροφεία του Κιέβου"

Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας: Να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ο Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, ζήτησε σήμερα από τις ρωσικές και τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις να σταματήσουν τις εχθροπραξίες στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ουκρανία, αφότου αναφέρθηκαν μάχες στη γειτονική πόλη Ενεργκοντάρ.

«Ο γενικός διευθυντής Γκρόσι απηύθυνε έκκληση για άμεσο τερματισμό της χρήσης (στρατιωτικής) βίας στο Ενεργκοντάρ και ζήτησε από τις στρατιωτικές δυνάμεις που επιχειρούν εκεί να αποφύγουν τις εχθροπραξίες κοντά στον πυρηνικό σταθμό», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Νωρίτερα την Πέμπτη, το Συμβούλιο των Κυβερνητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ενέκρινε απόφαση που καταδικάζει τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία και ζητεί ουκρανικό έλεγχο σε όλες τις ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Το Συμβούλιο αναφέρει στο κείμενο της απόφασης ότι «καταδικάζει τις ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας: Να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια"

Καιρός αύριο: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας την Παρασκευή (04/03)

Ο καιρός αύριο, Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στη δυτική και ανατολική νησιωτική χώρα, όπου ενδέχεται να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Από τη νύχτα στα δυτικά οι βροχές θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά της βόρειας χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στα βόρεια τους 10 με 11 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 14 με 16 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά.

Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές από το μεσημέρι. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και από το βράδυ ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές από το μεσημέρι. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Τη νύχτα τα φαινόμενα στη δυτική Μακεδονία θα ενταθούν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά νότιοι νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση, στρεφόμενοι τη νύχτα σε βορειοανατολικούς τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Βαθμιαία από το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως το βράδυ στα ορεινά της Ηπείρου.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νότιοι νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές από το μεσημέρι. Λίγα χιόνια θα πέσουν το βράδυ στα ορεινά της Θεσσαλίας.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και στα νότια δυτικοί τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με σποραδικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νότιοι 3 με 4 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και από αργά το βράδυ νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας την Παρασκευή (04/03)"

Ολομέλεια Αρείου Πάγου: Απολύθηκαν 7 δικαστές για υπηρεσιακή ανεπάρκεια

Εκτός δικαστικού σώματος τέθηκαν 7 δικαστές για υπηρεσιακή ανεπάρκεια λόγω  καθυστερήσεων στην έκδοση  δικαστικών αποφάσεων.

Στην Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με πρόεδρο την Μαρία Γεωργίου και με την συμμετοχή του Εισαγγελέα  του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Βασίλη  Πλιώτα, παραπέμφθηκαν με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης 9 δικαστές, στο βαθμό του Πρωτοδίκη.

 Οι δικαστές έκριναν ότι 7 από αυτούς πρέπει να απολυθούν, με 3 δικαστικούς λειτουργούς να δηλώνουν ότι δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς της γρήγορης απονομής που επιτάσσει η Δικαιοσύνη, ζητώντας να απολυθούν  και να διοριστούν σε υπηρεσία του  Δημοσίου τομέα, όπως έχουν την δυνατότητα σύμφωνα με τον νόμο.

Κατά πληροφοριες μια  από τις τρεις δικαστικούς λειτουργούς ανέφερε  ότι  στο άμεσο μέλλον η κατάσταση στην Δικαιοσύνη θα είναι πολύ πιεστική και δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της, ενώ άλλη επικαλέστηκε και λόγους υγείας.

Ομόφωνα η Πειθαρχική Ολομέλεια αποφάσισε την οριστική απόλυση των 3 δικαστικών λειτουργών και τον διορισμό τους στο Δημόσιο.

Οι τρεις δικαστικοί λειτουργοί που δήλωσαν ότι επιθυμούν να απολυθούν είχαν μεγάλες καθυστερήσεις. Στην μία περίπτωση,  πρωτοδίκης είχε 5 πειθαρχικές ποινές και της  είχαν αφαιρεθεί  400 υποθέσεις λόγω των καθυστερήσεων  από το έτος 2012, ενώ σε άλλη περίπτωση αφαιρέθηκαν 86 δικογραφίες που εκκρεμούσαν από το 2018. Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις είχαν ασκηθεί πειθαρχικές αγωγές και παρ΄ όλα αυτά οι καθυστερήσεις συνεχιζόντουσαν.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ολομέλεια Αρείου Πάγου: Απολύθηκαν 7 δικαστές για υπηρεσιακή ανεπάρκεια"

Μολδαβία: Υπέβαλε αίτημα ένταξης στην ΕΕ

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου υπέγραψε σήμερα, Πέμπτη, την επίσημη αίτηση της χώρας της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να ενταχθεί στο μπλοκ. Η αίτηση θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες εντός των επόμενων ημερών, μεταδίδει το Reuters.

«Θέλουμε να ζήσουμε με ειρήνη, με δημοκρατία, με ελευθερία», είπε η Σάντου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην πρωτεύουσα Κισινάου.

Μερικές ώρες νωρίτερα έγινε γνωστό πως και η Γεωργία υπέβαλε επισήμως την υποψηφιότητά της για να ενταχθεί στην ΕΕ, ενώ μερικές μέρες πριν αντίστοιχη επιστολή υπέγραψε και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, η χώρα του οποίου αμύνεται έναντι της Ρωσίας εδώ και μία εβδομάδα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μολδαβία: Υπέβαλε αίτημα ένταξης στην ΕΕ"

Εισβολή στην Ουκρανία: Η ρωσική πρεσβεία λέει τώρα ότι ανησυχεί για την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών στην Ελλάδα

Σε μία  πρωτοφανή  ανακοίνωση προχώρησε η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα, που υποστήριξε ότι υπάρχουν κίνδυνοι για την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών που βρίσκονται στη χώρα.

Η ρωσική πρεσβεία μιλά για «πρωτοφανή αντιρωσική ρητορική από Έλληνες αξιωματούχους και προπαγανδιστική εκστρατεία που ξεκίνησε στα τοπικά ΜΜΕ κατά της Ρωσίας», που δημιουργούν κινδύνους.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί τους Ρώσους να είναι σε επαγρύπνηση, να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να επικοινωνούν άμεσα με τις ελληνικές αρχές επιβολής του νόμου «για πιθανές απειλές, προβοκάτσιες και ενέργειες».

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Εισβολή στην Ουκρανία: Η ρωσική πρεσβεία λέει τώρα ότι ανησυχεί για την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών στην Ελλάδα"

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία

O Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το απόγευμα της Πέμπτης συνάντηση με τον πρώην Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ φιλικό κλίμα και έγινε συζήτηση για όλο το φάσμα των πρόσφατων εξελίξεων.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης θα είναι υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην εκλογική περιφέρεια του Δυτικού Τομέα της Β’ Αθηνών στις εθνικές εκλογές.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία"

Ουκρανία: Έληξε ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων - Ο πόλεμος συνεχίζεται, συμφωνία μόνο στις διόδους για τους αμάχους

Ολοκληρώθηκε μετά από 3,5 ώρες ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, με τις δύο πλευρές να καταλήγουν σε συμφωνία στο ένα από τα τρία θέματα της ατζέντας και συγκεκριμένα στο άνοιγμα ανθρωπιστικών διόδων για τους αμάχους. Αντιθέτως, δεν βρέθηκε η χρυσή τομή στα θέματα της ανακωχής και της κατάπαυσης του πυρός, γεγονός που συνεπάγεται ότι θα συνεχιστούν οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλα τα μέτωπα.

Δείτε την ανάρτηση του Ουκρανού προεδρικού συμβούλου αμέσως μετά το τέλος του δεύτερου γύρου:
Από νωρίς είχε ξεκινήσει ένα θρίλερ μεταξύ των δύο πλευρών, τόσο για την ώρα διεξαγωγής, όσο και για το σημείο της συνάντησης. Μάλιστα, υπήρξαν πληροφορίες ακόμη και για πιθανή ματαίωση των συνομιλιών. Τελικά, όμως, μετά από διαβουλεύσεις εκατέρωθεν, οι συνομιλίες ορίστηκε να ξεκινήσουν στις 4 το απόγευμα, αντί για το μεσημέρι που αρχικά είχαν οριστεί, στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία.

Ο σύμβουλος της Ουκρανίας Mykhailo Podolyak ανέφερε στο Twitter τα θέματα που είναι στην ατζέντα της συζήτησης με τους Ρώσους.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ξεκινήσαμε να μιλάμε με τους Ρώσους εκπροσώπους. Τα βασικά θέματα στην ημερήσια διάταξη:

1. Άμεση κατάπαυση του πυρός
2. Ανακωχή
3. Ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την εκκένωση αμάχων από κατεστραμμένα ή συνεχώς βομβαρδισμένα χωριά/πόλεις».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ουκρανία: Έληξε ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων - Ο πόλεμος συνεχίζεται, συμφωνία μόνο στις διόδους για τους αμάχους"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπό ρωσική κατοχή η Μαριούπολη – Οι Ρώσοι εντείνουν τις επιχειρήσεις τους για να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Οι ουκρανικές αρχές προσπαθούν να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη Μαριούπολη, όπου υπό κατοχή βρίσκονται 400.000 άνθρωποι, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

«Αυτήν τη στιγμή προσπαθούμε να βοηθήσουμε την Μαριούπολη. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση 400.000 άνθρωποι….Προσπαθούμε να στείλουμε εκεί ανθρωπιστική βοήθεια» δήλωσε η Λουντμίλα Ντενίσοβα αρμόδια της ουκρανικής Βουλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ukraina-24».

«Δουλεύουμε πρώτον για να βοηθήσουμε του πολίτες που βρίσκονται σε κίνδυνο. Δηλαδή δημιουργούμε σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, με τους στρατιωτικούς μικρούς ‘πράσινους διαδρόμους’ ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας είτε να εγκαταλείψουν τα επικίνδυνα σημεία είτε να τους παράσχουμε την αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια» δήλωσε η ίδια.

Στο μεταξύ οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν τις επιχειρήσεις τους για να πάρουν τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσαν σήμερα Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Οι Ρώσοι επιχειρούν να σπάσουν ένα οδόφραγμα προς το εργοστάσιο που είχε ανεγερθεί από κατοίκους και στρατιώτες, δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Άντον Γερασένκο σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

Ένας άλλος σύμβουλος, ο Βαντίμ Ντενισένκο, είπε ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική με τους Ρώσους να εισέρχονται στην πόλη Ενερχοντάρ όπου ζουν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου.

Η Ρωσία έχει ήδη καταλάβει το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.

Η αυτοκινητοπομπή των Ελλήνων από τη Μαριούπολη θα διανυκτερεύσει στην Ουκρανία λόγω των συνθηκών

Λόγω των συνθηκών η αυτοκινητοπομπή, με προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης, τους δημοσιογράφους που στεγάζονταν στους χώρους του, καθώς και Έλληνες πολίτες που επιθυμούσαν να φύγουν από την περιοχή, θα διανυκτερεύσει στην Ουκρανία και θα συνεχίσει αύριο για Μολδαβία, σύμφωνα με νέα ενημέρωση διπλωματικών πηγών.

Όπως επισημαίνουν, υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ και αναφέρουν πως είναι καλά.

Το κομβόι των αυτοκινήτων, με επικεφαλής τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, ξεκίνησε νωρίτερα σήμερα από την πόλη Ζαπορίζια, όπου διανυκτέρευσε, που βρίσκεται περίπου 300 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μαριούπολης, με κατεύθυνση δυτικά.

Όπως σημείωναν νωρίτερα διπλωματικές πηγές, η εν λόγω επιχείρηση διοργανώθηκε, υπό ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες, οι οποίες άλλαζαν συνεχώς, από το Γενικό Προξενείο Μαριούπολης, στο οποίο έχει παραμείνει ο γενικός πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης.

Η επιχείρηση αυτή «Νόστος 3» έρχεται σε συνέχεια της επιχείρησης «Νόστος 2», την οποία διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο Οδησσού υπό τον συντονισμό του γενικού προξένου Δημήτρη Δόχτση πριν από λίγες ημέρες, αλλά και της επιχείρηση «Νόστος 1» για την απομάκρυνση πολιτών Ελλάδας και Κύπρου από το Κίεβο, η οποία έγινε σε στενό συντονισμό μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου.

Στο πλαίσιο αυτό, συγκρατούν ιδιαίτερα τον ρόλο που διαδραμάτισε η επιτετραμμένη της Κύπρου στο Κίεβο Λίνα Θεμιστοκλέους.

Σημειώνεται πως τον γενικό συντονισμό των επιχειρήσεων έχει αναλάβει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Οι διπλωματικές πηγές τονίζουν πως τα Γενικά Προξενεία Μαριούπολης και Οδησσού, καθώς και η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ακόμα στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων ναυτικών.

Επισημαίνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία της ομογένειας στην Ουκρανία έχει επιλέξει να παραμείνει στη χώρα.

Παράλληλα, αναφέρουν πως η πρέσβης στο Βουκουρέστι, με παράλληλη διαπίστευση στη Μολδαβία, Σοφία Γραμματά, σε συντονισμό με την ελληνική κοινότητα Ρουμανίας, παρέχει συνεχή αρωγή στους Έλληνες που φτάνουν στη Μολδαβία από την Ουκρανία.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζουν, ναυλώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών ειδική πτήση πριν από λίγες ημέρες, προκειμένου να μεταφερθούν αεροπορικά από το Βουκουρέστι οι πολίτες που ήρθαν από Κίεβο και Οδησσό. Κατά την άφιξη τους στο αεροδρόμιο της Αθήνας, τους υποδέχθηκε ο υφυπουργός Αποδήμου Ελληνισμού Ανδρέας Κατσανιώτης.

Τέλος, υπογραμμίζουν πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρίσκεται από την αρχή της ρωσικής εισβολής σε διαρκή επαφή με τις ελληνικές αρχές στην Ουκρανία και στη Ρουμανία και έχει εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς τους διπλωματικούς κ.κ. Κωστελλένο, Δόχτση και Ανδρουλάκη για το δύσκολο έργο που επιτελούν υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπό ρωσική κατοχή η Μαριούπολη – Οι Ρώσοι εντείνουν τις επιχειρήσεις τους για να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια"

Στην Ουκρανία θα παραμείνει για δεύτερη νύχτα το κομβόι των Ελλήνων από τη Μαριούπολη

Λόγω των συνθηκών η αυτοκινητοπομπή, με προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης, τους δημοσιογράφους που στεγάζονταν στους χώρους του, καθώς και Έλληνες πολίτες που επιθυμούσαν να φύγουν από την περιοχή, θα διανυκτερεύσει στην Ουκρανία και θα συνεχίσει αύριο για Μολδαβία, σύμφωνα με νέα ενημέρωση διπλωματικών πηγών.

Όπως επισημαίνουν, υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ και αναφέρουν πως είναι καλά.

Το κομβόι των αυτοκινήτων, με επικεφαλής τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, ξεκίνησε νωρίτερα σήμερα από την πόλη Ζαπορίζια, όπου διανυκτέρευσε, που βρίσκεται περίπου 300 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μαριούπολης, με κατεύθυνση δυτικά.

Όπως σημείωναν νωρίτερα διπλωματικές πηγές, η εν λόγω επιχείρηση διοργανώθηκε, υπό ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες, οι οποίες άλλαζαν συνεχώς, από το Γενικό Προξενείο Μαριούπολης, στο οποίο έχει παραμείνει ο γενικός πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης.

Η επιχείρηση αυτή «Νόστος 3» έρχεται σε συνέχεια της επιχείρησης «Νόστος 2», την οποία διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο Οδησσού υπό τον συντονισμό του γενικού προξένου Δημήτρη Δόχτση πριν από λίγες ημέρες, αλλά και της επιχείρηση «Νόστος 1» για την απομάκρυνση πολιτών Ελλάδας και Κύπρου από το Κίεβο, η οποία έγινε σε στενό συντονισμό μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου.

Στο πλαίσιο αυτό, συγκρατούν ιδιαίτερα τον ρόλο που διαδραμάτισε η επιτετραμμένη της Κύπρου στο Κίεβο Λίνα Θεμιστοκλέους.

Σημειώνεται πως τον γενικό συντονισμό των επιχειρήσεων έχει αναλάβει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Οι διπλωματικές πηγές τονίζουν πως τα Γενικά Προξενεία Μαριούπολης και Οδησσού, καθώς και η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ακόμα στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων ναυτικών.

Επισημαίνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία της ομογένειας στην Ουκρανία έχει επιλέξει να παραμείνει στη χώρα.

Παράλληλα, αναφέρουν πως η πρέσβης στο Βουκουρέστι, με παράλληλη διαπίστευση στη Μολδαβία, Σοφία Γραμματά, σε συντονισμό με την ελληνική κοινότητα Ρουμανίας, παρέχει συνεχή αρωγή στους Έλληνες που φτάνουν στη Μολδαβία από την Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζουν, ναυλώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών ειδική πτήση πριν από λίγες ημέρες, προκειμένου να μεταφερθούν αεροπορικά από το Βουκουρέστι οι πολίτες που ήρθαν από Κίεβο και Οδησσό. Κατά την άφιξη τους στο αεροδρόμιο της Αθήνας, τους υποδέχθηκε ο υφυπουργός Αποδήμου Ελληνισμού Ανδρέας Κατσανιώτης.

Τέλος, υπογραμμίζουν πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρίσκεται από την αρχή της ρωσικής εισβολής σε διαρκή επαφή με τις ελληνικές αρχές στην Ουκρανία και στη Ρουμανία και έχει εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς τους διπλωματικούς κ.κ. Κωστελλένο, Δόχτση και Ανδρουλάκη για το δύσκολο έργο που επιτελούν υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Ουκρανία θα παραμείνει για δεύτερη νύχτα το κομβόι των Ελλήνων από τη Μαριούπολη"

ΕΕ: Τέλος η ειδική «επιτήρηση» της Ελλάδας για την ενεργητική δωροδοκία

Η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης τερματίζει τη διαδικασία του Κανόνα 34 σχετικά με το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας που εκκίνησε τον Αύγουστο του 2019, με αφορμή την υποβάθμιση του αδικήματος στον νέο Ποινικό Κώδικα, που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση του υπ. Δικαιοσύνης, μετά τις τροποποιήσεις του Ν. 4637/2019 και την υιοθέτηση 4 επιπλέον συστάσεων της GRECO σχετικά με την ενεργητική δωροδοκία στον Ν. 4855/2021, η Ολομέλεια της Ομάδας Χωρών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποφάσισε κατά την 89η Σύνοδό της τον οριστικό τερματισμό της διαδικασίας για την Ελλάδα.

Στην Έκθεσή της, η GRECO χαιρετίζει το γεγονός ότι τα νομοθετικά μέτρα που έχουν ληφθεί σε μεγάλο βαθμό συμμορφώνονται με τις συστάσεις που απευθύνθηκαν από την GRECO στην (ad hoc) διαδικασία βάσει του Κανόνα 34.

Επισημαίνει, συγκεκριμένα, ότι «οι κυρώσεις για ενεργητική δωροδοκία δημοσίων λειτουργών έχουν ενδυναμωθεί και για το αδίκημα αυτό δεν μπορεί πια ο εισαγγελέας να απέχει από την δίωξη. Η GRECO είναι ικανοποιημένη γιατί το εύρος των αλλοδαπών δημοσίων λειτουργών που καλύπτονται από το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας έχει διευρυνθεί. Περαιτέρω χαιρετίζεται το γεγονός ότι έχουν καταργηθεί οι ρυθμίσεις για την «έμπρακτη μετάνοια» σχετικά με τα αδικήματα διαφθοράς. Η Έκθεση καταλήγει με την σημείωση πως «Η υιοθέτηση αυτής της δεύτερης Έκθεσης Παρακολούθησης τερματίζει την διαδικασία με βάση τον Κανόνα 34 σχετικά με την Ελλάδα».

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης της GRECO, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με τις τροποποιήσεις του ΠΚ για την ενεργητική δωροδοκία κλείνει οριστικά η «πληγή» που άνοιξε στην αξιοπιστία της χώρας μας η υποβάθμιση της ενεργητικής δωροδοκίας σε πλημμέλημα με τον νέο Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ. Η σημερινή δημοσιοποίηση της Έκθεσης της GRECO, η οποία χαιρετίζει τις τροποποιήσεις του Ν. 4855/2021, τερματίζει τη διαδικασία ειδικής «επιτήρησης» της χώρας μας και η Ελλάδα ανακτά την διεθνή της εικόνα, ως ισχυρό Κράτος Δικαίου με ισχυρά εχέγγυα διαφάνειας».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Τέλος η ειδική «επιτήρηση» της Ελλάδας για την ενεργητική δωροδοκία"

«Ένιωθα πολύ φόβο – Ήθελα να τρέξω, να βγω έξω» – Ολόκληρη η κατάθεση του πρώτου καταγγέλοντα κατά Λιγνάδη

Ο πρώτος άνδρας που κατήγγειλε τον Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό του σε ηλικία 16 ετών (το 2011) κατέθεσε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Ο μάρτυρας, ο οποίος σήμερα είναι 27 ετών, ζει πλέον στο εξωτερικό και ταξίδεψε στην Ελλάδα για να καταθέσει. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του είπε τα εξής:

«Ήμουν στον πύργο ασφάλειας στη δουλειά μου και μου έστειλε ένας φίλος μου μια συνέντευξη ενός ανθρώπου που έλεγε για βιασμό του Βασίλη Κ. το 1995. Μου το έστειλε γιατί γνώριζε ότι ήξερα τον κατηγορούμενο.

Μόλις είδα τη συνέντευξη νευρίασα παρά πολύ γιατί είχα περάσει κι εγώ κάτι παρόμοιο. Μου έστειλε τη συνέντευξη κι ένας εξάδελφός μου. Σκέφτηκα τι θα κάνω. Δεν περίμενα ότι θα γίνει κάτι με το συγκεκριμένο άτομο στη δημοσιότητα. Έδειξα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το θέμα και κατάλαβα ότι ο κατηγορούμενος είχε μια δράση από παλιά. Και ένιωσα ότι πρέπει να κάνω μια μήνυση γιατί πέρασα κι εγώ τα ίδια. Έψαξα να βρω δικηγόρο για να με βοηθήσει.

Για τη γνωριμία τους:

«Το 2010 ο ξάδελφος μου ο Χασαν μου είπε ότι ήξερε έναν ηθοποιό που γνώρισε στον Άγιο Παύλο που έψαχνα νεαρά άτομα για να τα κάνει ηθοποιούς. Ήξερε ότι εγώ θέλω να γίνω ηθοποιός. Τον βρήκα στο Facebook και του έστειλα αίτημα φιλίας και το δέχτηκε άμεσα. Του έστειλα μήνυμα και του είπα ότι θέλω να γίνω ηθοποιός. Με πολλή χαρά είδα να μου απαντάει θετικά και να μου λέει ότι «είσαι πολύ όμορφος, είσαι κούκλος». Μου είπε να τα πούμε από κοντά να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».

Πρόεδρος: Πως επικοινωνούσατε;

Μάρτυρας: Μου έστελνε να πηγαίνουμε σε συναυλίες να με γνωρίσει και σε άλλους καλλιτέχνες. Η πρώτη φορά όταν δέχτηκε το αίτημα φιλίας ήταν τον Απρίλιο του 2010. Εκείνη την περίοδο δεν έβγαινα πολύ έξω γιατί είχα μείνει στην ίδια τάξη και έκανα μαθήματα. Πήγαινα τρίτη γυμνασίου.

Πρόεδρος: Σας πρότεινε κάποια εργασία;

Μάρτυρας: Όχι καμία εργασία. Μου είπε αρκετές φορές να βγούμε έξω αλλά δεν μπορούσα εκείνη την περίοδο και μετά έφυγα για Αίγυπτο με τους γονείς μου. Είχαμε πιο χαλαρή επικοινωνία. Πριν γυρίσω από Αίγυπτο στην Ελλάδα, επειδή έπρεπε να δώσω μαθήματα μου έκλεισαν εισιτήρια. Μια εβδομάδα πριν γυρίσω είχα μια επικοινωνία μαζί του και μου είπε πες μου να σε πάρω από το αεροδρόμιο. Δεν υποσχέθηκα ότι θα τον πάρω γιατί ήξερα ότι θα με πάρει ο φίλος μου ο Αλέξανδρος.

Πρόεδρος: Είχε γίνει έρευνα σχετικά με το με ποια αεροπορική εταιρία επιστρέψατε.

Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι με ποια επέστρεψα. Αναζήτησα να βρω αλλά δεν τα κατάφερα.

Πρόεδρος: Κάποιες εταιρίες, όχι όλες, δε σας βρήκαν στα δρομολόγια τους.

Για την πρώτη συνάντηση:

Όπως περιέγραψε ο μάρτυρας, την ώρα που έφτασε στο αεροδρόμιο τον υποδέχτηκαν οι φίλοι του, αλλά δεν υπήρχε τρόπος μεταφοράς και απευθύνθηκε τελικά στο Δημήτρη Λιγνάδη για να τους παραλάβει. «Ήρθε και μας πήρε από το αεροδρόμιο και πήγαμε στο Ολυμπιακό Χωριό που εμένα. Στο δρόμο είχαμε μουσική, τραγουδούσαμε και υπήρχε φιλικό κλίμα. Μας είχε προσεγγίσει με φιλικό τρόπο και μου είπε «είμαστε φίλοι, να μου μιλάς στον ενικό». Εγώ ήμουν χαρούμενος γιατί τον έβλεπα σαν μέντορά μου. Πήγαμε στο σπίτι μου, είχε φέρει κι ένα ποτό τζιν, εκείνος μας μιλούσε για τις εμπειρίες του, τα μέρη που είχε πάει. Μας έλεγε να πάμε να τον δούμε σε παράσταση. Τους κέρασα γλυκά. Έπειτα από 2 έφυγαν οι φίλοι μου κι εκείνος παρέμεινε» είπε ο μάρτυρας.

Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι ντρεπόταν γιατί είχα μπροστά του έναν πολύ γνωστό ηθοποιό. «Μου χάιδευε το κεφάλι. Μου έλεγε τι κούκλος που είσαι. Θα γίνεις γνωστός. Έτσι ξεκίνησαν όλοι. Άρχισε να χαϊδεύει στα πόδια. Είχα παγώσει. Έλεγα μόνο ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ. Εκεί ξεκίνησε να πιάνει τα γεννητικά μου όργανα. Άρχισα να τρέμω σιγά, σιγά, αλλά δεν μπόρεσα και πάλι να κουνηθώ. Έβαλε τα χέρια του μέσα από το παντελόνι μου. Μου είπε «ηρέμησε, έτσι κάνουν οι ηθοποιοί, πρέπει να είσαι χαλαρός». Πήγα στην τουαλέτα και όταν γύρισα του είπα ότι δεν μου αρέσει αυτό. Εκείνος είχε ήδη ξεκουμπωθεί και αυνανιζόταν. Φαινόταν ότι ξενέρωσε, αλλά ήταν ευγενικός. Έφυγε κι εγώ κοιμήθηκα» είπε ο μάρτυρας και συμπλήρωσε ότι δεν είπε σε κανέναν τίποτα.

«Ένιωθα ντροπή. Είμαι από μια οικογένεια πολύ συντηρητική και δεν είχα γνώση τότε, δεν είχα σχέση, μια κοπέλα. Δεν ήξερα» ανέφερε.

Πρόεδρος: Φόβο νιώσατε;

Μάρτυρας: Ναι ένιωσα φόβο, αλλά δεν είπα σε κανένα τίποτα.

Πρόεδρος: Μετά τι έγινε;

Μάρτυρας: Με πήρε τηλέφωνο με από λίγες ημέρες και του είπα ότι είμαι με φίλους στο σπίτι και αν θέλει να έρθει. Εκείνος ήρθε. Βρεθήκαμε σε ένα παγκάκι στο Ολυμπιακό Χωριό με τους φίλους μου μαζί. Εγώ στεκόμουν πιο πίσω, δεν είχα την ίδια άνεση. Η συνομιλία ήταν γενική.

Για την τρίτη συνάντηση:

«Η επικοινωνία μας ήταν χαλαρή από εκεί και πέρα. Τον ρωτούσα συνεχώς τι να κάνω για να μπω στο χώρο. Μου έλεγε να πάω στην παράταση που έπαιζε» είπε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Αυτό το βιβλίο για το modeling τι ήταν;

Μάρτυρας: Το είχα κάνει στην Αίγυπτο. Το είχα πει στους γονείς μου και το έκανα εκεί. Του το έδειξα αυτό το photo book που είχα κάνει.

Πρόεδρος: Εσείς του ζητούσατε κάτι; Να σας συστήσει σε τραγουδιστή ή ηθοποιό;

Μάρτυρας: Ναι του το έλεγα. Του είπα ότι μου αρέσει το ελληνικό τραγούδι και θέλω να τραγουδήσω λαϊκά. Μου έλεγε ότι θα με πάει σε συναυλίες να γνωρίσω τραγουδιστές. Δεν με πήγε. Σκεφτόμουν ότι μάλλον δεν είχε έρθει η ώρα ακόμα. Μετά με προσκάλεσε στην παράσταση Amadeus και του είπα να έρθω με μια φίλη μου. Πήγα στο θέατρο, κάθισα με τη φίλη μου τη Δανάη και είδα την παράσταση. Όταν τελείωσε η παράσταση πήγαμε στα καμαρίνια. Ήμουν ενθουσιασμένος. Με κέρασε τσιγάρα. Η φίλη μου ζήτησε αυτόγραφο. Εκείνη την ημέρα του είπα ότι μου άρεσε πολύ η παράσταση και μου είπε να έρχομαι όποτε θέλω.

Όπως είπε πήγε μια ακόμη φορά στην ίδια παράσταση μαζί με δυο φίλους του. Μετά το τέλος της παράστασης ο Δημήτρης Λιγνάδης τους προσκάλεσε στο σπίτι του. Εκείνοι δέχτηκαν και πήγαν. Τους κέρασε φαγητό ποτά και τσιγάρα κάνωαβης. «Δεν είχα ξανακάνει κάνναβη, αρχίσαμε να γελάμε με οτιδήποτε δεν πολυκαταλάβαινα τι γίνονταν. Μετά από λίγη ώρα και αυτό είναι κάτι που δεν ξεχνάω από αυτή τη νύχτα, είχε βάλλει ένα ελατήριο ανάμεσα στη μύτη του και μας είπε να πάμε στο δωμάτιο μαζί του. Να κάνουμε σεξουαλικές πράξεις. Αυτό μου δημιούργησε ένα άβολο αίσθημα αποφασίσαμε να φύγουμε.

Πρόεδρος: Σας δίνει τσιγάρο κάνναβης, ποτό και δεν σας έκανε καμία εντύπωση αυτό και σας έκανε το ελατήριο;

Μάρτυρας: Μου δημιούργησε ένα άβολο αίσθημα

Πρόεδρος: Πως άλλαξε αυτό από εκεί που γελάγατε;

Μάρτυρας: Ένιωθα μια ασφάλεια όταν ήμουν με κάποιο γνωστό, ότι δεν θα μου κάνει κάτι κακό. Εγώ με τον άνθρωπο όταν τον γνώρισα και αφού προχώρησε αυτή η σχέση τον είχα δει σαν δάσκαλο δεν ήθελα να του λέω όχι.

Πρόεδρος: Αφού μας λέτε ότι μέχρι τότε δεν σας είχε ανοίξει κάποια πόρτα. Γιατί ήταν ο δάσκαλος σας και ο μέντορά σας;

Μάρτυρας: Καταρχάς ένα 14χρονο όταν βλέπει μια παράσταση ενός γνωστού ηθοποιού, ο οποίος του υποσχέθηκε ότι θα τον βάλει μέσα στο χώρο… Με έκανε να τον εμπιστευτώ. Για αυτό το λόγο τον εμπιστεύτηκα ότι μπορώ να πάω στο σπίτι του.

Πρόεδρος: Γιατί τον λέτε δάσκαλο αφού δεν σας είχε βοηθήσει

Μάρτυρας: Εγώ περίμενα ότι θα γίνονταν, αυτό το ρόλο είχε πάρει.

Συνεχίζοντας ο μάρτυρας κατέθεσε στη δίκη: «Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ο κατηγορούμενος μου είπε ότι πρέπει να μιλήσουμε για «την καριέρα σου και πως θα προχωρήσεις». Εγώ πήρα μαζί μου αυτό το Book – το είπα και στους γονείς ότι θα πάω στον κατηγορούμενο – με κάλεσε να πάω μόνος μου.

Πρόεδρος: Όμως επιμένατε και εσείς, είχατε πει ότι του στέλνατε και εσείς μηνύματα. Σε ποιους σας γνώριζε ο κατηγορούμενος

Μάρτυρας: Μου είπε ότι θα με πάει στο Ρουβά και στον Μαζωνάκη.

Πρόεδρος: Πέρασε ένας χρόνος δεν σας έκανε εντύπωση που δεν σας πήγε;

Μάρτυρας: Όχι πίστευα ότι θα με πήγαινε

Πρόεδρος: Οι φίλοι σας που έρχονταν μαζί είδαν ότι κάνατε χρήση ναρκωτικών, ότι καταναλώνατε αλκοόλ. Κάποιος από όλους αυτούς δεν σας είπε τι γίνεται εδώ; Πότε θα σε γνωρίσει σε κάποιους για τη καριέρα σου;

Μάρτυρας: Όχι, τη συγκεκριμένη ερώτηση δεν μου την έκανε ποτέ κανείς

Για τον βιασμό:

«Μπήκα στο σαλόνι, στους γονείς είπα ότι θα πήγαινα στον ηθοποιό. Μου πρόσφερε κάτι να φάω και μου είπε ότι «ήρθε η ώρα να δούμε τι θα κάνουμε πως θα προχωρήσουμε και πότε θα πάμε στον Ρουβά». Μου βαλε κάτι να πιω και να καπνίσω. Στριφτά τσιγάρα ήταν πάντως. Ήπια το πότο έκανα και το τσιγάρο. Αυτή τη φορά όμως ήταν πολύ πιο διαφορετικό από άλλες φορές. ‘Ένιωθα σαν ταχυπαλμίες, ότι δεν καταλαβαίνω τι γίνεται γύρω μου. Βγήκα έξω στο μπαλκόνι και έγειρα, έπεσα, στον καναπέ. Γιατί ένιωθα πολύ κλειστός στο σαλόνι. Έκατσα στο καναπέ στο μπαλκόνι, έγειρα. Ο κατηγορούμενος γδύθηκε τελείως εγώ εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσα να σηκώσω ούτε χέρι ούτε πόδι. Ο κατηγορούμενος πήρε τα κεφάλι μου άνοιξε το στόμα μου και έβαλε το πέος του στο στόμα μου. Ήθελα να γυρίσω από την άλλη αλλά δεν μπορούσα. Ήθελα να μιλήσω αλλά δεν μπορούσα. Έχασα τις αισθήσεις μου μετά από αυτό. Παίζει να κράτησε ένα δυο, τρία λεπτά. Έχασα τις αισθήσεις μου. Ξύπνησα την επόμενη ημέρα, με κάτω το παντελόνι και το εσώρουχό μου. Ήμουν έξω στο μπαλκόνι, κοίτα γύρω μου να δω αν ήταν ο κατηγορούμενος. Δεν ήταν. Εκείνη τη στιγμή ένιωθα πολύ φόβο. Ήθελα να τρέξω να βγω έξω. Ντύθηκα πολύ γρήγορα, δεν τον είδα στο σαλόνι και άνοιξα την πόρτα και έφυγα. Πήγα στον φίλο μου, χτύπησα μου άνοιξε και μπήκα μέσα. Δεν είπα σε κανέναν τίποτα, δεν ήξερα τι είχε συμβεί. Θυμόμουν τα τελευταία λεπτά πριν λιποθυμήσω αλλά ήξερα ότι ο κατηγορούμενος με είχε βιάσει. Δεν με ρώτησε τίποτα. Μπήκα να κάνω μπάνιο».

Πρόεδρος: Πως αισθανόσασταν την επόμενη όταν ξυπνήσατε;

Μάρτυρας: Φόβο, ήταν κάτι που δεν το είχα ζήσει. Δεν ήξερα τι να κάνω, πώς να αντιδράσω.

Πρόεδρος: Λέτε ότι είχατε χάσει τις αισθήσεις, ξυπνήσατε και είδατε τον εαυτό σας αλλιώς. Είχατε καταναλώσει κάποια ουσία. Δεν αναρωτηθήκατε αν είχατε υποστεί κάποια βλάβη, να πάτε σε γιατρό; Γιατί δεν ξέρατε τι είχε μεσολαβήσει.

Μάρτυρας: Δεν ένιωσα ότι έχω κάτι στην υγεία μου, ένιωθα ότι πέρασα κάτι που δεν τον γνώριζα. Δεν σκέφτηκα να πάω σε γιατρό να δω αν κάτι με είχε βλάψει.

Πρόεδρος: Είχατε έρθει σε μια κατάσταση αδυναμίας; Δεν σκεφτήκατε να πάτε σε γιατρό;

Μάρτυρας: Το σκέφτηκα την προηγούμενη νύχτα, την επόμενη όχι.

Πρόεδρος; Τη μεθεπόμενη;

Μάρτυρας: Δεν με απασχόλησε η υγεία μου, με απασχόλησε η ψυχολογία μου, αυτό που είχα περάσει. Μου πήρε πολλά χρόνια να το διαχειριστώ μόνος αυτό το πράγμα. Επηρέασε τη φύση μου, άρχισα να νιώθω ενοχή, ότι εγώ έκανα κάτι λάθος, ότι δεν έπρεπε να τον έχω πάρει τηλέφωνο.

Συνεχίζοντας ο μάρτυρας την κατάθεσή του είπε: «Μετά από ημέρες με πήρε και μου είπε «τι κάνεις πως είσαι;». Σαν να μην είχε γίνει κάτι. Του είπα με πολλά νεύρα «μη με ξαναπάρεις θα σου κάνω μήνυση. Μη με ενοχλήσεις άλλο». Μου ζήτησε να μη το κάνω αυτό και ότι θα πεθάνει γιατί έχει καρκίνο του λάρυγγα. Όμως μου έστελνε μηνύματα και εγώ του έστελνα και τον ρώταγα για τον καρκίνο και την μητέρα του που μου είχε πει ότι ήταν άρρωστη. Τότε εγώ δεν είχα τα κότσια να κάνω μήνυση. Οι γονείς μου ήταν μετανάστες, πρώτα θα σκότωναν εμένα και μετά τον ίδιο. Είπα να το κρατήσω μέσα μου. Έχω δικαιώματα, αλλά τότε δεν ήξερα πολλά. Γεννήθηκα σε μια χώρα που έβλεπα, ότι ο Έλληνας έχει περισσότερα κάποια πράγματα από ένα μετανάστη. Όταν ήθελα να ταξιδέψω να πάω στην Αίγυπτο περίμενα σε άλλη ουρά. Δεν θα μπορούσα τον φοβήθηκα. Ήθελα να τον σπρώξω μακριά.

Πρόεδρος: Στους φίλους σας γιατί δεν το είπατε;

Μάρτυρας: Ένιωθα ντροπή, δεν μπορούσα τότε. α

Πρόεδρος: Δεν σας ρώτησαν αν θα ξαναπάτε στο θέατρο;

Μάρτυρες: Δεν με ρώτησαν, τους έλεγα εγώ μόνος μου δικαιολογίες

Πρόεδρος: Τώρα που έχουν περάσει, τι σκέφτεστέ;

Μάρτυρας: Με εκμεταλλεύτηκε, μου δώσε το μικρό ψαράκι για να με τραβήξει έξω, εκμεταλλεύτηκε την αθωότητά μου. Δεν είχα εμπειρίες από τίποτα και προφανώς αυτό το είδε και ήμουν το κατάλληλο θύμα. Εγώ ήμουν σαφής με τον κατηγορούμενο, του είχα πει δεν είμαι ομοφυλόφιλος. Το μόνο πράγμα που είχα με τον κατηγορούμενο ήταν ότι θα με βοηθούσε επαγγελματικά. Του είχα πει ότι μου άρεσε μια κοπέλα…

Πρόεδρος: Έδειχνε ότι δεν είχε καταλάβει αυτό που του είχατε πει. Δε σας φόβισε αυτό;

Μάρτυρας: Δεν σκέφτηκα ότι θα με βιάσει, ένα όχι είναι ένα όχι. Δεν ήξερα ότι θα μπορούσε ένας άνθρωπος να κάνει κάτι τέτοιο σε ένα παιδί, ότι και να έλεγε εγώ γέλαγα, δεν το έπαιρνα σοβαρά. Το είχα ξεκαθαρίσει ότι δεν είμαι ομοφυλόφιλος, του είχα πει ότι μου αρέσουν οι κοπέλες.

Πρόεδρος: Τελικά θυμάστε το χρώμα του αυτοκινήτου;

Μάρτυρας: Εγώ το θυμάμαι σκουρόχρωμο κόκκινο. Είχα και ένα φίλο μου που είχε το ίδιο αμάξι κόκκινο, ίσως για αυτό να μου έμεινε σκουρόχρωμο κόκκινο.

Εισαγγελέας: Τι σας προσέφερε (σ.σ. το βράδυ του καταγγελλόμενου βιασμού);

Μάρτυρας: Αλκοόλ, δύο ποτά και ένα τσιγάρο κάνναβης

Εισαγγελέας: Φάγατε κάτι ;

Μάρτυρας: Είχα φάει σολομό

Εισαγγελέας: Πότε αρχίσατε να νιώθετε άσχημα;

Μάρτυρας: Μετά από 10-15 λεπτά. Ήπια πρώτα και μετά έκανα τσιγάρο, δεν το τελείωσα και άρχισα να νιώθω έτσι.

Εισαγγελέας: Πιστεύετε μπορεί να είχε και το ποτό κάτι;

Μάρτυρας: Μπορεί. Έχω ξανακάνει κάνναβη και δεν ήταν έτσι… Αυτή τη φορά δεν μπορούσα να σταθώ.

Εισαγγελέας: Σας έκανε κάποια πρόταση;

Μάρτυρας: Όχι

Εισαγγελέας: Ξαφνικά έπιασε το κεφάλι σας;

Μάρτυρας: Ναι

Εισαγγελέας :Δείξατε αποστροφή σας;

Μάρτυρας: Προσπάθησα να γυρίσω και άρπαξε δεύτερη φορά το κεφάλι μου. Ήμουν αδύναμος και αυτός είχε τη δύναμη και τον έλεγχο εκείνη την ώρα. Όλο αυτό διήρκησε 10 λεπτά. Μετά έχασα τις αισθήσεις μου.

Εισαγγελέας: Είχατε δείξει ότι δεν ενδιαφέρεστε;

Μάρτυρας: Είχα δείξει εξαρχής ότι δεν ενδιαφέρομαι, ότι είμαι straight.

Γ. Βλάχος (συνήγορος πολιτικής αγωγής): Δεν νιώσατε έκπληξη ότι ένας τόσο μεγάλος ηθοποιός είχε σχέση με παιδιά;

Μάρτυρας: Ο φίλος μου, μου είχε πει ότι έπαιζε συχνά ποδόσφαιρο με παιδιά στην πλατεία Αγίου Παύλου Έψαχνε για νεαρά ταλέντα όπως μου είχε πει ο φίλος μου και αυτό ήταν και η αφορμή να τον αναζητήσω και εγώ.

Γ. Βλάχος: Εσείς γιατί δεν είσαστε καχύποπτος μετά το πρώτο περιστατικό;

Μάρτυρας: Του είπα ότι δεν με ενδιέφερε και νόμιζα ότι τα κατάλαβε.

Γ. Βλάχος: Από τη μήνυση μέχρι τώρα διαφέρετε νέες λεπτομέρειες; Περιγράψτε λίγο τον ψυχικό σας κόσμο…

Μάρτυρας: Όταν είδα τη φωτογραφία του ένιωσα πάρα πολλά πράγματα που τα απωθούσα και δεν ήθελα να τα σκέφτομαι. Ήταν ένας εφιάλτης που δεν ήθελα να το σκέφτομαι.

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ένιωθα πολύ φόβο – Ήθελα να τρέξω, να βγω έξω» – Ολόκληρη η κατάθεση του πρώτου καταγγέλοντα κατά Λιγνάδη"

Δικαστήριο της Χάγης: Ξεκινά έρευνα στην Ουκρανία για πιθανά εγκλήματα πολέμου

Μια ομάδα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου αναχώρησε σήμερα για την «περιοχή της Ουκρανίας» για να ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για διάπραξη πιθανών εγκλημάτων πολέμου, δήλωσε ο ανώτατος εισαγγελέας του ΔΠΔ σε συνέντευξή του στο Reuters.

Η αναχώρησή τους έγινε λίγες ώρες αφότου ο εισαγγελέας Καρίμ Χαν δήλωσε ότι θα αρχίσει να συλλέγει αποδεικτικά στοιχεία στο πλαίσιο επίσημης έρευνας που ξεκίνησε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου.

«Χθες σχημάτισα μια ομάδα και σήμερα αναχωρούν για την περιοχή», είπε ο Χαν. «Είναι μια ομάδα που αποτελείται από ανακριτές, δικηγόρους, αλλά και άτομα με ιδιαίτερη εμπειρία στον επιχειρησιακό σχεδιασμό».

Ο Χαν συμπλήρωσε ότι το ΔΠΔ θα εξετάσει πιθανά εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία – αδικήματα που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου – από όλα τα μέρη που εμπλέκονται στον πόλεμο.

Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία είναι μέλη του ΔΠΔ και η Μόσχα δεν αναγνωρίζει το Δικαστήριο, το οποίο ιδρύθηκε το 1997 από το Καταστατικό της Ρώμης και ξεκίνησε τις εργασίες το 2002, με έδρα την Χάγη.

Αν και δεν είναι μέλος του ΔΠΔ, η Ουκρανία υπέγραψε το 2014 διακήρυξη παρέχοντας τη δικαιοδοσία στο Δικαστήριο για έρευνες για φερόμενα σοβαρά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην επικράτειά της από το 2014 και μετά, ανεξάρτητα από την εθνικότητα των υπόπτων δραστών.

Το ΔΠΔ, το οποίο έχει 123 κράτη μέλη, διώκει άτομα που ευθύνονται για τις χειρότερες φρικαλεότητες όταν μια χώρα δεν μπορεί ή δεν θέλει να το κάνει.

Το ΔΠΔ θα ερευνήσει και τα γεγονότα του 2014

«Ο νόμος του πολέμου συνεχίζει να ισχύει και έχουμε σαφή δικαιοδοσία», είπε ο Χαν. «Αυτό είναι μια υπενθύμιση σε όλες τις πλευρές, σε όλα τα μέρη του πολέμου, ότι πρέπει να συμπεριφέρονται σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου».

Ερωτηθείς για επιθέσεις με βόμβες διασποράς και επιθέσεις πυροβολικού σε πόλεις της Ουκρανίας, ο ανώτατος εισαγγελέας του ΔΠΔ είπε: «Οποιαδήποτε πλευρά στοχεύει άμεσα αμάχους ή εγκαταστάσεις, κτίρια μη στρατιωτικά διαπράττει έγκλημα βάσει του Καταστατικού της Ρώμης και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Αυτό είναι σαφές».

Η έρευνα θα ανατρέξει επίσης στο 2014, όταν η Ρωσία κατέλαβε την περιοχή της Κριμαίας της Ουκρανίας και άρχισε να παρέχει υποστήριξη σε ένοπλους αυτονομιστές που πολεμούν τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις στην περιοχή Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

Η ετήσια έκθεση του εισαγγελέα για το 2020 που βασίζεται σε προκαταρκτικές έρευνες ανέφερε ύποπτα εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών και βασανιστηρίων στην Κριμαία και επιθέσεις σε αμάχους, βασανιστήρια, δολοφονίες και βιασμούς στην ανατολική Ουκρανία.

Εάν διαπιστωθεί ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, τόνισε ο Χαν, το Δικαστήριο θα ακολουθήσει τα στοιχεία μέχρι την αλυσίδα διοίκησης, στα υψηλότερα επίπεδα πολιτικών και στρατιωτικών αξιωμάτων.

«Όποιος εμπλέκεται στον πόλεμο πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει άδεια να διαπράττει εγκλήματα», ολοκλήρωσε.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δικαστήριο της Χάγης: Ξεκινά έρευνα στην Ουκρανία για πιθανά εγκλήματα πολέμου"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 22 άμαχοι νεκροί από βομβαρδισμούς στο Τσερνίχιβ

Τουλάχιστον 22 άμαχοι σκοτώθηκαν σε ρωσική αεροπορική επιδρομή στο Τσερνίχιβ, στη βόρεια Ουκρανία. Η έρευνα των σωστικών συνεργείων στα συντρίμμια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σύμφωνα με το Associated Press.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές ο ρωσικός στρατός πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή σε δυο σχολεία και σε σπίτια στην περιοχή του Τσερνίχιβ  όπως αναφέρουν οι ουκρανικές αρχές.Δεν διευκρινίστηκε ποιος ακριβώς ήταν ο στόχος της επίθεσης.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης της περιοχής είπε ότι τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή σε δύο σχολεία και σε κατοικίες.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 22 άμαχοι νεκροί από βομβαρδισμούς στο Τσερνίχιβ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news