facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

Σάμος: Βρέφος με covid-19 στο νοσοκομείο

"Ποδαρικό" με 13 νέα κρούσματα έκανε ο Σεπτέμβρης για την Σάμο. Τέσσερα άτομα νοσηλεύονται στην ΜΕΘ, ενώ άλλα πέντε στην απλή κλινική covid μεταξύ των οποίων ένα βρέφος που εισήχθη σήμερα, Τετάρτη, στο Νοσοκομείο.

Τα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε πολλά σημεία του νησιού κάτι που υποδηλώνει τη διασπορά που υπάρχει από διαφορετικές εστίες. Καθημερινά η Κινητή Μονάδα COVID του ΕΟΔΥ βρίσκεται στο Νοσοκομείο της Σάμου και διενεργεί τεστ ταχείας ανίχνευσης στους πολίτες.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Σάμος: Βρέφος με covid-19 στο νοσοκομείο"

Ισπανία: 7.000 σπίτια χωρίς ρεύμα και πλημμύρες μετά από σφοδρή καταιγίδα

Σφοδρή καταιγίδα προκάλεσε χάος σε πολλές περιοχές της Ισπανίας. Πόλεις πλημμύρισαν, χιλιάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και μεγάλα τμήματα αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρομικών γραμμών έκλεισαν, καθώς βρέθηκαν κάτω από το νερό.

Η καταιγίδα έπληξε κυρίως την πόλη Αλκανάρ, στη βορειοανατολική Καταλονία.

Κάποιοι δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους, με το νερό να παρασέρνει αυτοκίνητα, έπιπλα και πεσμένα δέντρα προς την ακτή. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης διέσωσαν δεκάδες ανθρώπους που παγιδεύτηκαν μέσα σε οχήματα, στα σπίτια τους και σε κάμπινγκ. Ένα στάδιο θα χρησιμοποιηθεί για να στεγαστούν προσωρινά όσοι δεν έχουν πού να φιλοξενηθούν, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Δεν έχουν αναφερθεί, ωστόσο,  θύματα. Δύο άνθρωποι νοσηλεύονται με ήπια υποθερμία. Οι υπηρεσίες διάσωσης δέχτηκαν περισσότερες από 350 κλήσεις για βοήθεια μέσα σε διάστημα επτά ωρών.

Περίπου 7.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Σφοδρή βροχή και πλημμύρες αναφέρθηκαν επίσης στις περιοχές της Ναβάρας και της Καστίλης-Λα Μάντσα. Λόγω της καταιγίδας διακόπηκαν τα δρομολόγια της υπερταχείας στη σιδηροδρομική γραμμή Μαδρίτης-Τολέδο.

ΑΜΠΕ/naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανία: 7.000 σπίτια χωρίς ρεύμα και πλημμύρες μετά από σφοδρή καταιγίδα"

Κορονοϊός: Η μάχη μιας 30χρονης ανεμβολίαστης στην ΜΕΘ – «Σαν κομμάτια σπασμένου γυαλιού στους πνεύμονες»

Το δικό της μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού δίνει μια 30χρονη γυναίκα που από το πουθενά βρέθηκε να μάχεται για τη ζωή της στη ΜΕΘ του Σωτηρία με κορονοϊό. Η νεαρή γυναίκα δεν είχε εμβολιαστεί για τον κορονοϊό μετά από σχετική συμβουλή του γιατρού της, γεγονός βέβαια που όπως θα δούμε μετανιώνει πλέον πικρά.

«Αν δεν πήγαινα 22 Ιουλίου στο Σωτηρία, στις 23 μου είπαν ότι θα πέθαινα στο σπίτι μου», τόνισε χαρακτηριστικά. Η 30χρονη κόλλησε κορονοϊό τον Ιούλιο και αν και νέα και χωρίς υποκείμενα νοσήματα βρέθηκε να δίνει μάχη στη Μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Σωτηρία.

«Είχα 82 οξυγόνο, λιποθύμησα και πήγα στο νοσοκομείο . Ήρθε η κυρία Γκάγκα που την ευχαριστώ για όλα και ο κύριος Τσιόδρας, με είδαν από το παράθυρο, την κατάστασή μου και την κλινική μου εικόνα και είπαν ότι το καλύτερο για εμένα είναι να μπω στην εντατική».

Όπως αναφέρει, ο καθηγητής Τσιόδρας έσκυψε πάνω από την περίπτωσή της εξαιτίας της άσχημης κλινικής εικόνας της αλλά και του νεαρού της ηλικίας της: «Μου είπε και εκείνος είσαι πολύ νέα θα τα καταφέρεις. Δεν ήξερα και εγώ γιατί μπαίνω στην εντατική δεν μου λέγαν ότι είμαι τόσο βαριά. Είπα εντάξει, δεν μπορούσα να μιλήσω κιόλας,ου είπα πάμε».

Αναφέρθηκε στις 6 ημέρες που έδωσε μάχη στη ΜΕΘ:«Ήταν 50 -50 αν θα διασωληνωθώ. Έπρεπε να βάλω την ειδική μάσκα – ουσιαστικά θα καθαρίσουν τα πνευμόνια σου και θα φύγει η φλεγμονή που ήταν σαν κομμάτια σπασμένου γυαλιού – κομμάτια που έσπαγαν τους πνεύμονές μου. Είμαι η νεότερη που μπήκε στη ΜΕΘ 2 του Σωτηρία».

Τόσο η ίδια όσο και ο σύντροφός της δεν είχαν εμβολιαστεί καθώς ένας γιατρός της είχε πει να το αποφύγει λόγω αλλεργιών.

Και στην ερώτηση αν το μετάνιωσε; «Σίγουρα θα είχαμε αποφύγει όλα αυτά. Και εκείνος να νοσήσει βαριά και εγώ έφτασα στο χείλος του γκρεμού, στην οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια,στο παραλίγο να πεθάνω. Σίγουρα το μετανιώνω αλλά γι’ αυτό είμαι εδώ για να πω πόσο σημαντικό είναι το εμβόλιο». 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Η μάχη μιας 30χρονης ανεμβολίαστης στην ΜΕΘ – «Σαν κομμάτια σπασμένου γυαλιού στους πνεύμονες»"

ECDC: Δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τρίτη δόση εμβολίου σε πλήρως εμβολιασμένους στον γενικό πληθυσμό

Δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για χορήγηση ενισχυτικών δόσεων εμβολίων σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα στον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τεχνική έκθεση που εκδόθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη επιπλέον δόσεις για άτομα με έντονα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ως μέρος του πρωτογενούς εμβολιασμού τους, εάν δεν επιτευχθεί επαρκές επίπεδο προστασίας από τον τυπικό πρωτογενή εμβολιασμό.

Τα στοιχεία που βασίζονται στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τη διάρκεια προστασίας δείχνουν ότι όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ/τον ΕΟΧ (Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος) είναι επί του παρόντος εξαιρετικά προστατευτικά έναντι νοσηλείας, σοβαρών ασθενειών και θανάτων που σχετίζονται με την COVID-19, ενώ περίπου ένας στους τρεις ενήλικες στην ΕΕ/ΕΟΧ άνω των 18 ετών χρόνια δεν είναι ακόμη πλήρως εμβολιασμένος. Σε αυτήν την κατάσταση, η προτεραιότητα πρέπει τώρα να είναι ο εμβολιασμός όλων εκείνων των επιλέξιμων ατόμων που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τον προτεινόμενο εμβολιασμό. Παράλληλα, ο ECDC αναφέρει ότι, είναι επίσης ζωτικής σημασίας η συνέχιση της εφαρμογής μέτρων όπως η φυσική απόσταση, η υγιεινή των χεριών και του αναπνευστικού και η χρήση μάσκας προσώπου όπου απαιτείται, ιδίως σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης ή νοσοκομειακούς θαλάμους με ασθενείς σε κίνδυνο σοβαρής νόσου COVID-19.

Επισημαίνεται ότι είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ ενισχυτικών δόσεων για άτομα με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα και πρόσθετων δόσεων για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι μια επιπλέον δόση εμβολίου μπορεί να βελτιώσει την ανοσολογική απόκριση σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, όπως λήπτες μοσχεύματος οργάνων των οποίων οι αρχικές αποκρίσεις στον εμβολιασμό ήταν χαμηλές. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η επιλογή χορήγησης πρόσθετης δόσης εμβολίου θα πρέπει ήδη να εξετάζεται. Θα μπορούσε επίσης να εξεταστεί η παροχή πρόσθετης δόσης, ως προληπτικό μέτρο, σε ηλικιωμένα ασθενή άτομα, ιδιαίτερα σε εκείνους που ζουν σε κλειστούς χώρους, όπως οι κάτοικοι σε χώρους μακροχρόνιας περίθαλψης.

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ECDC: Δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τρίτη δόση εμβολίου σε πλήρως εμβολιασμένους στον γενικό πληθυσμό"

Στις 5.895 οι πράξεις αναστολής για εργαζόμενους στα νοσοκομεία

Στις 5.895 ανέρχονται μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πράξεις αναστολής που έχουν εκδοθεί, επιδοθεί ή βρίσκονται στη διαδικασία επίδοσης, για τους εργαζόμενους μόνο στα νοσοκομεία, όπως μεταδίδει το skai.gr.

Αντίστοιχες πράξεις, γύρω στις 1.500, εκδίδονται τόσο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) όσο και για άλλους φορείς του Υπουργείου Υγεία και θα αποσταλούν τις επόμενες ώρες. 

Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και τηρείται ακριβώς, όπως ορίζει ο νόμος.

Σημειώνεται ότι από τους 15.000 υγειονομικούς που παρέμεναν ανεμβολίαστοι σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας ,περίπου οι μισοί πείστηκαν έστω και την τελευταία στιγμή να εμβολιαστούν. Έτσι, οι ανεμβολίαστοι στον χώρο της υγείας αγγίζουν πλέον τους 7.500. 

Ανεμβολίαστοι ανά νοσοκομείο 

Αναλυτικά, στον Ευαγγελισμό από τους 3.500 εργαζομένους σε όλα τα τμήματα, οι ανεμβολίαστοι ανέρχονται στους 120. 

Στο Λαϊκό από τους 1.450, οι 87 δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο. 

Στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, από τους 1.200 εργαζομένους, οι 120 παραμένουν ανεμβολίαστοι, ενώ στο νοσοκομείο Παπανικολάου σε σύνολο 2.000 υγειονομικών υπαλλήλων, οι 156 δεν έχουν εμβολιαστεί. 

Στη Λάρισα, στα δύο νοσοκομεία, το Πανεπιστημιακό και το Γενικό, εργάζονται συνολικά 2.900, εκ των οποίων οι 253 δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο. 

Στα επτά νοσοκομεία της Κρήτης σε σύνολο 6.000 εργαζομένων δεν έχουν εμβολιαστεί 500 άτομα, ενώ στα τρία νοσοκομεία της Πάτρας από τους 3.200 δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο 550. 

Στο Αγρίνιο, από τους 680 υγειονομικούς υπαλλήλους,  δεν έχουν εμβολιαστεί  οι 90. Μάλιστα, 40 από αυτούς έχουν λάβει αναρρωτική άδεια, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η επίδοση των σχετικών εγγράφων αναστολής.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Στις 5.895 οι πράξεις αναστολής για εργαζόμενους στα νοσοκομεία"

Γαλλία: Ξεκίνησε η χορήγηση της τρίτης δόσης σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες

Η εκστρατεία χορήγησης της αναμνηστικής, τρίτης δόσης του εμβολίου για την Covid-19 ξεκίνησε σήμερα στη Γαλλία, από τους ηλικιωμένους και τους πιο ευάλωτους πολίτες, με στόχο να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Με την αναμνηστική δόση «θα είστε καλυμμένοι για τους επόμενους μήνες», είπε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, μιλώντας σε έναν πολίτη που επρόκειτο να κάνει την τρίτη δόση σε ένα εμβολιαστικό κέντρο στο Παρίσι.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός σημείωσε ότι ήδη 200.000 άνθρωποι έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν.

Η φάση αυτή αφορά τους πολίτες άνω των 80 ετών, τους ανοσοκατεσταλμένους και άλλους που ανήκουν σε συγκεκριμένες ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως καρκινοπαθείς σε φάση χημειοθεραπείας ή νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση.

«Πρέπει να έχουν περάσει έξι μήνες (από την προηγούμενη δόση) για να κάνετε την επόμενη, υπενθύμισε ο Βεράν.

Η εκστρατεία αυτή θα επεκταθεί τις επόμενες εβδομάδες και σε όλα τα άτομα άνω των 65 ετών, στους παχύσαρκους και τους διαβητικούς.

Από τις 11 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η χορήγηση αναμνηστικής δόσης και στους τροφίμους προνοιακών δομών.

Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι η εκστρατεία αυτή αφορά συνολικά 18 εκατομμύρια Γάλλους.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Ξεκίνησε η χορήγηση της τρίτης δόσης σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες"

Σε οριακό σημείο το Νοσοκομείο Ρεθύμνου – Υπέβαλαν παραίτηση οι 5 εντατικολόγοι

Σε οριακό σημείο βρίσκεται το Νοσοκομείο Ρεθύμνου και ειδικότερα η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθώς χτες υπέβαλλαν παραίτηση οι 5 ειδικευμένοι εντατικολόγοι. 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr ο Διευθυντής ΜΕΘ του Nοσοκομείου Ρεθύμνου, Μπάμπης Μαρκάκης, η κατάσταση έχει φτάσει «στο απροχώρητο» και απευθύνει έκκληση προς την Διοίκηση του Νοσοκομείου και την 7η ΥΠΕ: «Να με αφήσουν να κάνω την δουλειά μου». 

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκάκη, ενώ δεν προβλέπονταν αρχικά, λόγω πανδημίας και πίεσης στο Σύστημα Υγείας της Κρήτης, δημιουργήθηκε η ΜΕΘ Covid στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου. 

«Αυτή την στιγμή, με την παρουσία μόνο 5 ειδικευμένων εντατικολόγων και την πλήρη απουσία βοηθητικού προσωπικού, καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε στην ασφυκτική πίεση και να παρέχουμε την εξειδικευμένη φροντίδα που χρειάζονται οι ασθενείς μας, όταν στην βάρδια είναι μόνο ένας εξειδικευμένος γιατρός. Αυτός ο γιατρός, είναι υπεύθυνος για τις 3 κλίνες ΜΕΘ Covid – η ύπαρξη των οποίων δεν προβλέπονταν καν στην αρχή και δημιουργήθηκαν κατ’ ανάγκη – και τις 4 κλίνες ΜΕΘ non  Covid περιστατικών. Παράλληλα, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, οι εντατικολόγοι καλούνται να συνδράμουν στα επείγοντα, στις διασωληνώσεις και όπου υπάρχει έκτακτη ανάγκη». 

«Η απόφαση που ξεχείλισε το ποτήρι» - Καλούνται να συνοδεύσουν ασθενείς σε διακομιδές, αφήνοντας τις ΜΕΘ και τους ασθενείς

«Η απόφαση όμως που ξεχείλισε το ποτήρι» και οδήγησε στην υποβολή παραιτήσεων από τους 5 εντατικολόγους στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, σύμφωνα με τον κ. Μαρκάκη, είναι πως «λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, κάποιες μέρες τον μήνα, ο εντατικολόγος βάρδιας θα πρέπει να αφήνει τις ΜΕΘ και τους ασθενείς του, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της υγείας τους και να συνοδεύει βαριά περιστατικά διακομιδών σε άλλα νοσοκομεία».   

Μια τέτοια διακομιδή μάλιστα πραγματοποιήθηκε προχτές, σύμφωνα με τον κ. Μάρκακη, όπου ένα non  Covid περιστατικό σε βαριά κατάσταση μεταφέρθηκε από το Νοσοκομείο Ρεθύμνου στο ΠΑΓΝΗ, παρουσία εντατικολόγου, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου. 

Οι νοσηλείες στην ΜΕΘ Covid από τον Μάρτιο

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκάκη, από τις αρχές Μαρτίου, στην ΜΕΘ Covid Ρεθύμνου «η ύπαρξη της οποίας δεν προβλέπονταν καν αρχικά», έχουν νοσηλευτεί 16-17 βαριά περιστατικά κορωνοϊού, καθώς και λόγω της ασφυκτικής πίεσης στο σύστημα υγείας του νησιού τελευταία, «πολλές φορές δεν υπήρχε κενό κρεβάτι ΜΕΘ σε άλλο νοσοκομείο ώστε να γίνει διακομιδή». Παράλληλα, στο χώρο αυτόν που «φιλοξενούνται» οι κλίνες ΜΕΘ, για το ίδιο χρονικό διάστημα, έχουν νοσηλευτεί 44 «ύποπτα» περιστατικά. 

Όπως τονίζει ο κ. Μαρκάκης, «τα ύποπτα περιστατικά αυτά, ήταν ασθενείς με βαριά συμπτωματολογία στους οποίους δεν είχε διενεργηθεί ακόμη τεστ ώστε να επιβεβαιωθούν και επίσημα ως κρούσμα Covid, όμως παράλληλα δεν μπορούσαμε να διακινδυνέψουμε την νοσηλεία τους σε άλλη κλινική και να ρισκάρουμε την διασπορά του ιού σε άλλες Κλινικές». 

«Ζητάω όμως, να με αφήσουν να κάνω την δουλειά μου»

«Δεν ζητάω την πρόσληψη νέων γιατρών, καθώς πλέον το έχω πάρει απόφαση πως παρά το γεγονός πως υπάρχει σχετική προκήρυξη για την κάλυψη 2 εξειδικευμένων θέσεων γιατρών, αυτές δεν πρόκειται να καλυφθούν. Ζητάω όμως, να με αφήσουν να κάνω την δουλειά μου. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μαζί και να διατηρήσουμε την απαραίτητη ποιότητα και ασφάλεια για τους ασθενείς στις ΜΕΘ του νοσοκομείου μας». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της ημέρας θα υπάρξει συνάντηση με την Διοίκηση του Νοσοκομείου, ώστε να διευκρινιστεί το θέμα και να εξεταστεί το ενδεχόμενο πιθανών λύσεων.

neakriti

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε οριακό σημείο το Νοσοκομείο Ρεθύμνου – Υπέβαλαν παραίτηση οι 5 εντατικολόγοι "

Λοιπό επικουρικό προσωπικό: Από σήμερα οι αιτήσεις για τις προσλήψεις

Σήμερα Τετάρτη, 1η Σεπτεμβρίου, ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών, ώστε να καλυφθούν τα κενά τα οποία θα δημιουργηθούν. Όσοι επιλεγούν θα αντικαταστήσουν εργαζομένους στην Υγεία που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες.

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων λοιπού, πλην ιατρών, επικουρικού προσωπικού, ενεργοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 1-9-2021 στις 15.00  και η διαδικασία υποβολής θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 8-9-2021 στις 15.00 μ.μ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στο https://loipoepikouriko.moh.gov.gr/Home.aspx

Από σήμερα 1 Σεπτεμβρίου είναι η τελευταία ημέρα όπου οι ανεμβολίαστοι γιατροί θα μπορούν να λάβουν την πρώτη ή μοναδική δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό καθώς αφορά στην εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας σε δημόσιες, ιδιωτικές και δημοτικές μονάδες – μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί και αργότερα. Ο φορέας επιβάλλει το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Για τους υποψήφιους όπου είχαν υποβάλει και κατά το παρελθόν αίτηση συμμετοχής σε παλιότερες ενεργοποιήσεις της πλατφόρμας, παρακαλούνται για την προσεκτική ανάγνωση της κωδικοποιημένης ΚΥΑ και των οδηγιών, καθώς έχουν υπάρξει αλλαγές. Παρακαλούνται να ελέγξουν τα αποθηκευμένα δικαιολογητικά τους ως προς την ισχύ τους. Επισημαίνεται ότι έχει αλλάξει το περιεχόμενο της Υπεύθυνης Δήλωσης (iv). Όλες οι υπεύθυνες δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν εκ νέου με καινούρια ημερομηνία.

epikouriko-proslipseis-platforma

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Λοιπό επικουρικό προσωπικό: Από σήμερα οι αιτήσεις για τις προσλήψεις"

Κορονοϊός: Τι θα συμβαίνει με τα κρούσματα στα σχολεία – Αλλαγές σε λιανεμπόριο

Η επιτροπή των ειδικών αποφάσισε για τα μέτρα που θα εφαρμόζονται στα σχολεία, στην περίπτωση που εμφανιστούν ένα ή περισσότερα κρούσματα κορονοϊού, ενώ παράλληλα προχώρησε σε αλλαγές που αφορούν το λιανεμπόριο και τα συνέδρια.    

Ειδικότερα, όταν νοσήσει μαθητής σε μία τάξη, ο διπλανός του στο θρανίο θα μπαίνει σε καραντίνα. Επίσης, όσοι είναι στο μπροστινό και στο πίσω θρανίο θα τίθενται σε καραντίνα, εφόσον δεν έκαναν σωστή χρήση μάσκας. Το μέτρο αυτό αφορά τους ανεμβολίαστους μαθητές. Από την καραντίνα θα επιστρέφουν ύστερα από μία εβδομάδα και αφού θα έχουν κάνει rapid test.  

Οι υπόλοιποι μαθητές του τμήματος, εφόσον είναι ανεμβολίαστοι θα κάνουν ένα rapid test, θα ακολουθήσουν δύο self tests και την 7η ημέρα άλλο ένα rapid test. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν μόνο self test στην αρχή και στο τέλος της μίας εβδομάδας. Όλοι θα παραμένουν στο σχολείο, ενώ μία τάξη θα κλείνει όταν τα κρούσματα ξεπερνούν το 50%.

Αλλαγές σε λιανεμπόριο και συνέδρια

Παράλληλα, η ειδική επιτροπή προχώρησε σε αλλαγές που αφορούν το λιανεμπόριο και τα συνέδρια. Συγκεκριμένα, στα καταστήματα θα επιτρέπεται 1 άτομο άνα 9 τετραγωνικά μέτρα. Στα συνέδρια, φυσική παρουσία θα έχουν μόνο εμβολιασμένοι, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα συμμετέχουν διαδικτυακά.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Τι θα συμβαίνει με τα κρούσματα στα σχολεία – Αλλαγές σε λιανεμπόριο"

Στα 2.871 τα νέα κρούσματα - Ανεμβολίαστο το 92% των διασωληνωμένων

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.871, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 590.832 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 185 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.378 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.99 (95% ΔΕ: 0.89 - 1.11)

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 47, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.743 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 346 (58.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 84.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 319 (92.2%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 27 (7.8%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2,980 ασθενείς. 

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 267 (ημερήσια μεταβολή +11.72%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 256 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Την εβδομάδα 23 Αυγούστου 2021 - 29 Αυγούστου 2021 (2021-W34) το ποσοστό θετικότητας ήταν 3.37% σε σύνολο 633.925 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 1.00% σε σύνολο 518.799 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.

Από τα 2.871 νέα κρούσματα, τα 638 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική εκ των οποίων 159 στην Αθήνα . 330 βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων Κρήτη, Αχαΐα και Ηλεία.

Η γεωγραφική κατανομή των 2.871 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

106 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

97 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

26 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

82 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

159 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

66 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

79 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

23 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

330 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

54 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Άνδρου

26 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

34 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

116 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

25 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

34 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

61 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

45 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

102 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

34 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

57 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

1 κρούσμα στην Π.Ε Ιθάκης

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ικαρίας

30 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

65 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

35 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Καρπάθου

16 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

40 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

27 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

41 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

53 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

15 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

75 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

26 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

39 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

24 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

75 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Μήλου

22 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

18 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

26 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

6 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

28 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

40 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

25 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

54 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

11 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

38 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

40 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

32 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

41 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

28 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

132 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στα 2.871 τα νέα κρούσματα - Ανεμβολίαστο το 92% των διασωληνωμένων"

Καιρός αύριο: Πού θα βρέχει την Πέμπτη (02/09) – Αναλυτική πρόγνωση

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός αύριο, Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου, και μόνο στις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και το πρωί στη Χαλκιδική προβλέπονται τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

Καιρός: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές στα ανατολικά και τα βόρεια μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες παροδικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και από το μεσημέρι 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία γενικά αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικούς όμβρους στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και μεμονωμένες καταιγίδες το πρωί στη Χαλκιδική.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της Πελοποννήσου.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Πού θα βρέχει την Πέμπτη (02/09) – Αναλυτική πρόγνωση"

ΣτΕ: Δεύτερο όχι στην αναστολή των υποχρεωτικών εμβολιασμών για τους υγειονομικούς

Δεν ανέστειλε το Συμβούλιο της Επικρατείας τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, όπως ζητούσαν υγειονομικοί υπάλληλοι.

Μετά την προχθεσινή απόρριψη του αιτήματος για έκδοση προσωρινής διαταγής, σήμερα το Τμήμα Αναστολών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σε σχηματισμό Ολομέλειας, είπε για δεύτερη φορά «όχι», απορρίπτοντας και το αίτημα να ανασταλεί η κυβερνητική απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και κατά συνέπεια, να «παγώσει» και η αναστολή εργασίας, άνευ αποδοχών, των ανεμβολίαστων υγειονομικών.

Το σκεπτικό της απόφασης

Με τις υπ αριθμόν 250 – 252/2021 αποφάσεις, η Επιτροπή Αναστολών της Ολομέλειας απέρριψε τις αιτήσεις αναστολής ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού των δομών υγείας κατά της υποχρέωσης εμβολιασμού, κρίνοντας ότι οι αιτήσεις ακυρώσεως δεν ήταν προδήλως βάσιμες ενώ η βλάβη της οποίας γίνεται επίκληση, δεν δικαιολογεί τη χορήγηση αναστολής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ:

1) Ο λόγος περί πρόδηλης βασιμότητας των αιτήσεων ακυρώσεως κρίθηκε, σύμφωνα με πάγια νομολογία της Ε.Α., ότι έπρεπε να απορριφθεί αφ’ ενός λόγω αμφιβολιών ως προς το παραδεκτό των αιτήσεων ακυρώσεως εν σχέσει με τον εκτελεστό ή μη χαρακτήρα των προσβαλλομένων πράξεων, αφ’ ετέρου διότι οι λόγοι ακυρώσεως δεν παρίστανται προδήλως βάσιμοι, δεδομένου ότι δεν στηρίζονται σε πάγια νομολογία ή σε απόφαση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου, ενώ περαιτέρω οι κρίσιμες διατάξεις του ν. 4820/2021 δεν έχουν τύχει νομολογιακής επεξεργασίας.

2) Ο λόγος περί ανεπανόρθωτης βλάβης συνισταμένης στην, λόγω της επαπειλούμενης αναστολής καθηκόντων, απώλειας των αποδοχών των αιτούντων, της κοινωνικής τους ασφάλισης, της εργασίας και της κοινωνικής τους υπόστασης απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι:

α) η βλάβη θα επέλθει με την έκδοση των πράξεων περί αναστολής καθηκόντων και όχι με τις προσβαλλόμενες,

β) η βλάβη είναι οικονομική και δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ανεπανόρθωτη, ενώ εξ άλλου η εκδίκαση των αιτήσεων ακυρώσεως έχει προσδιορισθεί σε σύντομη δικάσιμο,

γ) αν οι αιτήσεις ακυρώσεως γίνουν δεκτές, οι μη καταβληθείσες αποδοχές θα καταβληθούν,

δ) πέραν και ανεξαρτήτως των ανωτέρω, η βλάβη δεν δικαιολογεί την αναστολή, σταθμιζόμενη με το ότι ο εμβολιασμός επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την εξάπλωση του κορωνοϊού στους νοσηλευομένους που αποτελούν ιδιαιτέρως ευπαθή ομάδα, και το ότι η εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων θα διαταραχθεί σε περίπτωση που νοσήσει από κορωνοϊό μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού.

Τέλος, κρίθηκε ότι από τις διατάξεις των άρθρων 206 και 207 του ν. 4820/2021:

α) προκύπτει ότι ο νομοθέτης μερίμνησε για την περίπτωση κενών στο προσωπικό λόγω αναστολών εργασίας, με την πρόσληψη συμβασιούχων με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας και

β) δεν προκύπτει ότι, σε περίπτωση αναστολής καθηκόντων, διακόπτεται η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του προσωπικού.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Δεύτερο όχι στην αναστολή των υποχρεωτικών εμβολιασμών για τους υγειονομικούς"

Ηράκλειο: Πέθανε ανεμβολίαστη γιατρός από κορονοϊό

Πέθανε η 62χρονη γιατρός, η οποία νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, έχοντας κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Creta24, η γιατρός, η οποία ασκούσε τα καθήκοντά της στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, νοσηλευόταν διασωληνωμένη από τις 19 Αυγούστου. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, πως η 62χρονη γυναίκα δεν είχε εμβολιαστεί, ενώ είχε και υποκείμενα νοσήματα.

creta24

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο: Πέθανε ανεμβολίαστη γιατρός από κορονοϊό"

Νοσοκομείο Παπανικολάου: Επίθεση υγειονομικών σε ρεπόρτερ και τεχνικούς (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Μπαρούτι θυμίζει η ατμόσφαιρα έξω από το νοσοκομείο Παπανικολάου. Εργαζόμενοι του νοσοκομείου, βγήκαν στην πύλη προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις αναστολές, με ορισμένους από αυτούς να επιτίθενται λεκτικά και να εξυβρίζουν τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς που βρέθηκαν στο σημείο, προκειμένου να καλύψουν την κινητοποίησή τους.

Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς, δεν δίστασαν να βρίσουν ακόμα και τις οικογένειες των εργαζομένων στα ΜΜΕ οι οποίοι από τις 6 το πρωί βρίσκονται έξω από τα νοσοκομεία και καλύπτουν τις κινητοποιήσεις.

Οι δημοσιογράφοι μετά την επίθεση που δέχθηκαν αποχώρησαν, ενώ οι ψυχραιμότεροι από το πλήθος προσπάθησαν να ηρεμήσουν την κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr επιδόθηκαν ήδη 156 αναστολές εργασίας σε υγειονομικούς του συγκεκριμένου νοσοκομείου.

Δείτε ένα μικρό απόσπασμα από όσα έγιναν στην είσοδο του Παπανικολάου:

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » " Νοσοκομείο Παπανικολάου: Επίθεση υγειονομικών σε ρεπόρτερ και τεχνικούς (ΦΩΤΟ-VIDEO)"

Ιαπωνία: Βρέθηκαν ξένα σωματίδια σε εμβόλιο της Moderna- 3.790 άτομα είχαν ήδη εμβολιαστεί

Σε ανατολή έθεσε η Ιαπωνία μια παρτίδα εμβολίου Covid-19 της Moderna, καθώς σύμφωνα με τις Αρχές, ένας φαρμακοποιός στο Νομό Καναγκάουα, ο οποίος έκανε έλεγχο για ξένες ουσίες πριν από τη χρήση του εμβολίου, εντόπισε πολλά μαύρα σωματίδια σε ένα φιαλίδιο του εμβολίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το BBC, o εγχώριος διανομέας των εμβολίων έχει πια στην κατοχή του το ύποπτο φιαλίδιο, ωστόσο, περίπου 3.790 άτομα είχαν ήδη εμβολιαστεί από τη συγκεκριμένη παρτίδα.  

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα, καθώς η Ιαπωνία είχε αναστείλει ξανά τη χρήση περίπου 1,63 εκατομμυρίων δόσεων Moderna λόγω μόλυνσης.

Εντούτοις, αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης λένε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία για κινδύνους  στην υγεία των ασθενών, που να προκαλούνται από το δυνητικά μολυσμένο εμβόλιο.

Την ίδια στιγμή, η Takeda Pharmaceutical, που πωλεί και διανέμει το εμβόλιο στην Ιαπωνία, μόλις την περασμένη εβδομάδα είχε θέσει σε αναστολή τρεις παρτίδες του εμβολίου, καθώς βρέθηκαν «ξένα υλικά» σε μερικές δόσεις μιας παρτίδας περίπου 560.000 φιαλιδίων.

Η ισπανική φαρμακευτική εταιρεία Rovi, η οποία εμφιαλώνει το εμβόλιο, ανέφερε σε δήλωσή της ότι μια γραμμή παραγωγής στην Ισπανία θα μπορούσε να είναι η αιτία του προβλήματος, ενώ επεσήμανε ότι διεξάγει σχετική έρευνα για το θέμα. 

Ωστόσο, την Τρίτη, ο υπουργός Υγείας της Ιαπωνίας δήλωσε ότι ξένες ύλες που βρέθηκαν στα εμβόλια στο νότιο νομό Οκινάουα, οφείλονται σε λανθασμένες εισαγωγές βελόνων στα φιαλίδια.

Σημειώνεται ότι η Ιαπωνία παλεύει με την άνοδο των κρουσμάτων Covid-19 εν μέσω Παραολυμπιακών Αγώνων που διεξάγονται στη χώρα, ενώ ο εμβολιασμός ήταν σχετικά αργός, με λίγο περισσότερο από το 40% των Ιαπώνων να έχουν εμβολιαστεί πλήρως και περίπου το 50% να έχουν λάβει μία δόση.

BBC/naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιαπωνία: Βρέθηκαν ξένα σωματίδια σε εμβόλιο της Moderna- 3.790 άτομα είχαν ήδη εμβολιαστεί"

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο Πέμπτη

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για αύριο Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

·  Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

·  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου)

·  Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Λασιθίου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο Πέμπτη"

ΠΟΕΔΗΝ: «Έφυγαν» τα πρώτα φύλλα αναστολής σε ανεμβολίαστους – Στάση εργασίας αύριο

Σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου, έληξε η προθεσμία που είχε δοθεί στους εργαζόμενους σε δομές υγείας να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και σε αντίθετη περίπτωση να τεθούν σε αναστολή εργασίας. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ ήδη κάποιοι υγειονομικοί έχουν μπει σε αναστολή.

«Ήδη επιδόθηκαν σε εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία τα πρώτα φύλλα αναστολής καθηκόντων, σε πολλά νοσοκομεία είναι υπογεγραμμένα προς επίδοση και σε άλλα έβγαλαν εκτός προγραμμάτων υπηρεσίας τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της. Από το πρωί σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, υγειονομικοί που αντιτίθενται στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, έκαναν συμβολικές καταλήψεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Στην ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως προγραμματίζει νέες κινητοποιήσεις με αίτημα κανένας εργαζόμενος «να μη χάσει τη δουλειά του» και να αναδείξει «τα δυσαναπλήρωτα κενά που δημιουργούνται ήδη από σήμερα στη Δημόσια Υγεία».

Αύριο, Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου προκηρύσσει στάση εργασίας 10.00 – 15.00 και συγκεντρώσεις στις 11.00 π.μ., για την Αττική στο υπουργείο Υγείας, για τη Θεσσαλονίκη στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης και για την περιφέρεια στις κατά τόπους ΥΠΕ και στις πύλες των νοσοκομείων.

Καλεί τους επαγγελματίες υγείας «έστω και τις τελευταίες ημέρες να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψει συνάδελφοι να χάσουν τη δουλειά τους. Δεν πρόκειται να δεχθούμε την πλήρη αποδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με το μέτρο της υποχρεωτικότητας που επιβλήθηκε χωρίς λόγο. Δεν πρόκειται να δεχθούμε συγχωνεύσεις, καταργήσεις, ιδιωτικοποιήσεις του ΕΣΥ. Από 1η Σεπτέμβρη το ΕΣΥ θα βρίσκεται σε τραγικό αδιέξοδο», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η Ομοσπονδία, εκτιμά ότι στα επιχειρησιακά σχέδια αναπλήρωσης των ανεμβολίαστων που θα τεθούν σε αναστολή καθηκόντων, που καταρτίζουν τα νοσοκομεία περιλαμβάνεται «η συγχώνευση κλινικών, η νέα αναστολή χειρουργείων, οι μετακινήσεις προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Ετοιμάζεται η είσοδος ιδιωτών και εργολάβων».

Σημειώνει ότι «ο εξαναγκασμός, η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στέλνει αρνητικά μηνύματα στην κοινωνία» και προσθέτει ότι οι υγειονομικοί είναι παράδειγμα προς μίμηση, καθώς έχουν εμβολιαστεί σε υψηλότατα ποσοστά του 90% (συνυπολογίζοντας το ποσοστό που διαθέτουν φυσική ανοσία). «Τηρούμε τα μέτρα προστασίας εμβολιασμένοι και μη και δεν υπάρχει καμία εστία διασποράς του ιού στα νοσοκομεία που να ευθύνεται το υγειονομικό προσωπικό για το τελευταίο μεγάλο χρονικό διάστημα».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΕΔΗΝ: «Έφυγαν» τα πρώτα φύλλα αναστολής σε ανεμβολίαστους – Στάση εργασίας αύριο"

Ανακαλούνται από την αγορά μπισκότα OREO

Η Mondelez Ελλάς, ανακαλεί από την αγορά το προϊόν Μπισκότο OREO Strawberry Cheesecake (154 γραμμάρια) με απουσία επισήμανσης στα ελληνικά με ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από τις 28 Φεβρουαρίου 2022 και αριθμό παρτίδας (LOT) OVI0412023.

Στα συστατικά του προϊόντος περιλαμβάνονται το σιτάρι, λεκιθίνες σόγιας και πιθανώς ίχνη γάλακτος τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένους καταναλωτές. Σύμφωνα με την εταιρεία, το προϊόν είναι άριστης ποιότητας και καθόλα ασφαλές και είναι κατάλληλο για κατανάλωση από τους καταναλωτές πλην αυτών που είναι αλλεργικοί στα συγκεκριμένα συστατικά.

Η εταιρεία ενημέρωσε προληπτικά τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Υπογραμμίζεται ότι η εν λόγω διαδικασία ανάκλησης αφορά αποκλειστικά και μόνο σε περιορισμένο αριθμό τεμαχίων της συγκεκριμένης παρτίδας και σε κανένα άλλο κωδικό ή άλλη γεύση του προϊόντος ή συσκευασία του προϊόντος OREO.

Οι καταναλωτές που είναι αλλεργικοί στο σιτάρι, λεκιθίνες σόγιας και το γάλα καλούνται να μην καταναλώσουν το προϊόν. Για οποιοδήποτε ερώτημα, οι καταναλωτές μπορούν να έρθουν σε επαφή με τη γραμμή καταναλωτή στο 00800 11 8 1111 όπου μπορούν να λάβουν πρόσθετες πληροφορίες.

Σημειώνεται ότι τα προϊόντα διατίθενται στην Ελλάδα από τη Mondelez Ελλάς ΑΕ.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακαλούνται από την αγορά μπισκότα OREO"

Όφελος 2,7 δισ. ευρώ από την σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού

Σημαντικό είναι το όφελος για την ελληνική οικονομία αλλά και για τους Έλληνες πολίτες η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού για 35 χρόνια.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών μετά την υπογραφή της σύμβασης τόνισε ότι: ««Η ανακοίνωση σχετικά με τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού για 35 χρόνια, έναντι σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ και με συνολικό όφελος για το ελληνικό δημόσιο πάνω από 2,7 δισ. ευρώ, αποτελεί ένα σπουδαίο νέο για την ελληνική οικονομία. 

Πρόκειται για τη συμφωνία με το μεγαλύτερο τίμημα που έχει γίνει ποτέ για περιουσιακό στοιχείο του ΤΑΙΠΕΔ και μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων που έχουν γίνει στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία, η οποία εδώ και χρόνια είχε εμπλακεί σε καθυστερήσεις, ελλείψεις και προβλήματα.

Αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τον τρόπο που μπορούν και πρέπει να δράσουν Δημόσιο και ιδιωτικοί φορείς, προκειμένου και επενδύσεις να γίνουν και ανάπτυξη να επιτευχθεί. 

Καταφέραμε να γίνει πραγματικότητα, με τη συνεπή δουλειά και συστηματική προσπάθεια των τελευταίων δύο ετών. Γι’ αυτό και θέλω για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω θερμά όσους εργάστηκαν για αυτό το στόχο στο Υπουργείο Υποδομών, στο ΤΑΙΠΕΔ, στο ΕΕΣΥΠ και στην Εγνατία Οδό ΑΕ.

Και ευελπιστώ ότι η ανάδοχος κοινοπραξία θα εργαστεί με συνέπεια και ταχύτητα για να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε εκατομμύρια κατοίκους της Μακεδονίας, αλλά και ταξιδιώτες Έλληνες και ξένους».

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » "Όφελος 2,7 δισ. ευρώ από την σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού"

Εισαγγελική έρευνα για αμφισβητούμενο εμβολιασμό πολιτικού στο ΑΧΕΠΑ

Την παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσαν δημοσιεύματα και καταγγελίες πως στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, ένας πολιτικός ενώ είχε ραντεβού ίσως να μην εμβολιάστηκε αλλά πήρε κανονικά πιστοποιητικό!

Την εντολή για έρευνα σχετικά με τον αμφισβητούμενο εμβολιασμό πολιτικού προσώπου στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

Ο εισαγγελέας, σύμφωνα με το grtimes.gr ζητά να διακριβωθεί αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης και της παράβασης καθήκοντος.

Την καταγγελία για τον εμβολιασμό πολιτικού στο ΑΧΕΠΑ έκανε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο, Μπάμπης Κοροξενός.

Όπως είπε, πολιτικό πρόσωπο της περιοχής πήγε στο εμβολιαστικό κέντρο του ΑΧΕΠΑ σε προγραμματισμένο ραντεβού, αλλά την ώρα του εμβολιασμού, ο διοικητής του Νοσοκομείου αφαίρεσε τη σύριγγα από τη νοσηλεύτρια που επρόκειτο να κάνει το εμβόλιο.

Σύμφωνα με τον Μπάμπη Κοροξενό, «στις 22 Μαΐου στις 2.15 το μεσημέρι, πολιτικό πρόσωπο ήρθε να εμβολιαστεί στο νοσοκομείο. Πέρασε όλη την διαδικασία καταγραφής αλλά την ώρα που πήγε να τον εμβολιάσει η νοσοκόμα, ο διοικητής πήρε την σύριγγα και είπε πως θα τον εμβολιάσει ο ίδιος στο γραφείο του. Δεν ξέρουμε τι έγινε και αν το έκανε, αλλά μετά πήρε κανονικά πιστοποιητικό. Αν είναι έτσι να πάρουμε πιστοποιητικά και όλοι οι υγειονομικοί που δεν εμβολιαζόμαστε».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε τη αντίδραση του καταγγελλόμενου διοικητή του νοσοκομείου, ο οποίος κάλεσε τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων να προχωρήσει σε συγκεκριμένη καταγγελία, με στοιχεία και ονόματα, στις αρμόδιες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελική έρευνα για αμφισβητούμενο εμβολιασμό πολιτικού στο ΑΧΕΠΑ"

Νέα Δημοκρατία: Ο ΣΥΡΙΖΑ δήθεν κόπτεται για τους πυρόπληκτους, αλλά καταψήφισε τα μέτρα για την στήριξή τους

Σκληρή ανακοίνωση για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή , σχετικά με τα  μέτρα για τους πυρόπληκτους, εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία. Στην ανακοίνωση αναφέρεται: 

Την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή ο κ. Τσίπρας υποδυόταν τον αγανακτισμένο υπερασπιστή των πυρόπληκτων για τους οποίους δήθεν κόπτεται. Χθες, το κόμμα του καταψήφισε τα μέτρα υπέρ των πυρόπληκτων. Δυστυχώς αυτός είναι ο κ. Τσίπρας. Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της υποκρισίας, της εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου και της fake ευαισθησίας.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέα Δημοκρατία: Ο ΣΥΡΙΖΑ δήθεν κόπτεται για τους πυρόπληκτους, αλλά καταψήφισε τα μέτρα για την στήριξή τους"

Αγρίνιο: Χάος στο νοσοκομείο – 40 ανεμβολίαστοι γιατροί και νοσηλευτές πήραν αναρρωτική άδεια

Πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου της αναστολής εργασίας (άνευ πληρωμών) σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου, για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και η εικόνα στο νοσοκομείο Αγρινίου προβληματίζει ήδη. Συνολικά 87 εργαζόμενοι από το διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως και τρεις γιατροί, παραμένουν ανεμβολίαστοι και οι 50 από αυτούς τέθηκαν σε αναστολή εργασίας.

Οι υπόλοιποι 40, σύμφωνα με πληροφορίες του karvasaras.gr, έχουν βγει σε… αναρρωτική άδεια. Το γεγονός ότι ταυτόχρονα, 40 άτομα, ανεμβολίαστα, βγήκαν σε αναρρωτική άδεια, προκαλεί ερωτήματα, ενώ σε συνδυασμό με όσους τέθηκαν από σήμερα σε αναστολή εργασίας προκαλεί σημαντικά κενά στη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Η 6η ΥΠΕ κοινοποίησε σήμερα έγγραφο στο νοσοκομείο Αγρινίου, με το οποίο αναστέλλονται ξανά τα τακτικά χειρουργεία και το νοσηλευτικό ίδρυμα μετατρέπεται επί της ουσίας ξανά σε νοσοκομείο κορωνοϊού.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι η κλινική κορωνοϊού του νοσοκομείου έχει αρχίσει να θυμίζει ξανά την εικόνα που είχε προ περίπου πέντε μηνών, αφού νοσηλεύονται σε αυτή περίπου 20 ασθενείς, ενώ η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που ήταν να λειτουργήσει στις 23 Αυγούστου, παραμένει κλειστή, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε ενημέρωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το πρωί έξω από τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου Αγρινίου βρίσκονται αρκετά άτομα που διαμαρτύρονται για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και τις αναστολές εργασίας των υγειονομικών, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες στις οποίες θα συμμετέχουν και ανεμβολίαστοι υγειονομικοί της περιοχής. Πάντως τόσο η ΠΟΕΔΗΝ όσο και τα τοπικά σωματεία έχουν ταχθεί επισήμως υπέρ των εμβολιασμών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρίνιο: Χάος στο νοσοκομείο – 40 ανεμβολίαστοι γιατροί και νοσηλευτές πήραν αναρρωτική άδεια"

Αναστολή εργασίας για ανεμβολίαστους υγειονομικούς: Η καμπάνα χτυπά για 10.000 εργαζόμενους

Εκκίνηση για την αναστολή καθηκόντων για τους ανεμβολιαστους υγειονομικούς αλλά με διαφορετικές ταχύτητες στη διαδρομή μέσα στο ΕΣΥ, έγινε απο το πρωί της Τετάρτης.

Η εφαρμογή του μέτρου της αναστολής -απόρροια της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό για την προστασία της δημόσιας υγείας και των ασθενών- αφορά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας και των εκπροσώπων των εργαζομένων, περίπου 10.000 εργαζόμενους, με την πλειονότητα αυτών να είναι βοηθοί νοσηλευτές, προσωπικό εργαστηρίων, λοιπό προσωπικό.

Η "δαμόκλειος σπάθη" της αναστολής καθηκόντων με επακόλουθο τη στέρηση μισθού και ενσήμων για τη διάρκειά της, μπορεί να επικρέμαται πάνω από ολους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, αλλά στην πράξη το μέτρο είχε μερική εφαρμογή.

Οι ανάγκες που καλύπτει κάθε υγειονομική μονάδα στην περιοχή αρμοδιότητας της, οι ελλείψεις επί μέρους κλινικών, εργαστηρίων, τμηματων κάθε νοσοκομείου, η σχέση συνεργασίας που εχει επιτευχθεί μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης, διαμορφώνουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και τον τρόπο που εξελίσσεται η διαδικασία της αναστολής των ανεμβολιαστων εργαζομένων. Την ίδια στιγμή, η αργή διαδικασία ενεργοποίησης του έκτακτου επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής δεν βοηθάει την κατάσταση. Είναι ενδεικτικό ότι η πλατφόρμα για επικουρικό και εμβολιασμενο προσωπικό τριμηνης διάρκειας στα νοσοκομεία, δεν ειχε τεθει σε λειτουργία απο το πρωι της Τεταρτης οπως ειχε εξαγγελθει, προκαλώντας σύγχυση και αντιδράσεις απο ενδιαφερόμενους για τις θεσεις που ανοίγουν λογω της αρνησης υγειονομικών να εμβολιαστούν.

Ειναι ενδεικτικό ότι στο νοσοκομείο Γεννηματας της Θεσσαλονίκης οι ανεμβολιαστοι εντάχθηκαν κανονικα στο πρόγραμμα του νοσοκομείου, λογω των ελλείψεων που θα προεκυπταν άμεσα.

5364551 

 5364549 

Σε άλλα νοσοκομεία οπως στο Αγρίνιο οι εργαζομενοι ακολούθησαν την πλάγια οδο της αναρρωτικής άδειας ωστε να αποφύγουν την αναστολή.

Στα περισσότερα νοσοκομεία της Αττικής - οπου βεβαίως καταγράφονται και χαμηλότερα ποσοστά ανεμβολιαστων σε σύγκριση με ρα αντίστοιχα σε νοσοκομείο της περιφέρειας- οι διοικήσεις κρατούν ατύπως στάση αναμονής για το πρωτο 48ωρο εφαρμογής του νόμου και αναμένουν να συνεχιστεί η αυξημένη ροή εργαζομένων προς τα εμβολιαστικα κέντρα που καταγράφηκε την τελευταία εβδομαδα.

Στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) απο τους περιπου 3.900 ανεμβολιαστους εργαζόμενους νοσοκομειων και κέντρων υγείας έσπευσαν να εμβολιαστούν οι μισοι μέσα στις προηγούμενες πεντε ημέρες.

Την ίδια στιγμή, σαφες μήνυμα για την κατάσταση που διαμορφώνεται δίνουν και οι υγειονομικες επιτροπες των ΥΠΕ που εξετάζουν τα αιτήματα εξαίρεσης απο τον εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους που υποβάλλονται.

Στην 1η ΥΠΕ είχαν υποβληθεί ως χθες 640 αιτήματα και είχε απορριφθεί το 85%.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αναστολή εργασίας για ανεμβολίαστους υγειονομικούς: Η καμπάνα χτυπά για 10.000 εργαζόμενους"

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις νέες επικουρικές – Αίτηση αντισυνταγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ

Διήμερη μετωπική σύγκρουση από σήμερα (01.09.2021) μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη σκιά του ανασχηματισμού και με φόντο το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την μετατροπή του διανεμητικού χαρακτήρα σε κεφαλαιουχικό των επικουρικών συντάξεων των νέων ασφαλισμένων.

Η αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο για τις επικουρικές αναμένεται να κορυφωθεί αύριο (02.09.2021) στην Ολομέλεια με τοποθετήσεις και πολιτικών αρχηγών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαντλώντας όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα αντίθεσης με το νομοσχέδιο, κατάθεσε με την έναρξη της συζήτησης αίτημα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι αυτό αντιβαίνει στο άρθρο 22 παρ. 5 του Συντάγματος που ορίζει ότι το  Κράτος οφείλει «να μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, όπως ορίζει ο νόμος» καθώς και ότι έρχετται σε αντίθεση με τις υπ’αριθ. 2287/2015 και 1889/2019 αποφάσεις της Ολομέλειάς του ΣτΕ που έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο κεφαλαιοποίησης της Επικουρικής Ασφάλισης.

Το αίτημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να απορριφθεί από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις νέες επικουρικές – Αίτηση αντισυνταγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ"

Νέο στέλεχος του κορωνοϊού ταυτοποιήθηκε στην Κολομβία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί μια νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2, που έχει βαπτιστεί «Mu» και ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε ο ίδιος νωρίς σήμερα.

Η παραλλαγή αυτή -η B.1.621, κατά την επιστημονική ονοματολογία- προς το παρόν χαρακτηρίζεται «παραλλαγή ενδιαφέροντος», διευκρίνισε ο ΠΟΥ στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την εξέλιξη της πανδημίας.

Ο Οργανισμός υπογράμμισε πως το παραλλαγμένο στέλεχος αυτό παρουσιάζει μεταλλάξεις που μπορεί να σημαίνουν ότι είναι ανθεκτικό στα εμβόλια και τονίζει πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθούν τα χαρακτηριστικά του. Όλοι οι ιοί, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί την Covid-19, μεταλλάσσονται συν τω χρόνω. Οι περισσότερες μεταλλάξεις πάντως δεν έχουν -ή έχουν ελάχιστη- επίπτωση στις ιδιότητες κάθε ιού.

Ωστόσο ορισμένες μεταλλάξεις μπορεί αντιθέτως να αλλάζουν δραστικά τις ιδιότητες του ιού και να επηρεάζουν, για παράδειγμα, την ευκολία με την οποία μεταδίδεται, τη σοβαρότητα της ασθένειας που προκαλεί ή την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, των φαρμάκων, των διαγνωστικών μέσων ή των μέτρων δημόσιας υγείας.

Η εμφάνιση στα τέλη του 2020 νέων στελεχών που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για την παγκόσμια δημόσια υγεία οδήγησε τον ΠΟΥ να τα χαρακτηρίσει παραλλαγές ενδιαφέροντος και παραλλαγές ανησυχίας, για να ιεραρχήσει τις δραστηριότητες παρακολούθησης και έρευνας σε παγκόσμια κλίμακα.

Αποφάσισε να ονομάζει τις ανησυχητικές παραλλαγές του ιού με βάση τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, ώστε να αποφεύγεται ο στιγματισμός χωρών και να μπορεί το ευρύ κοινό να προφέρει πιο εύκολα τα ονόματα. Το τρέχον διάστημα, ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει τέσσερα παραλλαγμένα στελέχη «ανησυχητικές παραλλαγές», ανάμεσά τους τη Δέλτα, που έχει εντοπιστεί σε 170 χώρες ως αυτό το στάδιο, και άλλα πέντε «παραλλαγές ενδιαφέροντος», συμπεριλαμβανομένης της Mu.

Αφότου ταυτοποιήθηκε στην κολομβιανή επικράτεια τον Ιανουάριο, η Mu εξαπλώθηκε σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης. «Αν και ο παγκόσμιος επιπολασμός της παραλλαγής Mu μεταξύ των κρουσμάτων που έχουν αλληλουχηθεί γενετικά είναι μικρός, το τρέχον διάστημα είναι κατώτερος του 0,1%, ο επιπολασμός της στην Κολομβία (39%) και στον Ισημερινό (13%) αυξάνεται συνεχώς», εξήγησε ο ΠΟΥ.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο στέλεχος του κορωνοϊού ταυτοποιήθηκε στην Κολομβία"

Ινδία: Μυστηριώδης πυρετός σκοτώνει παιδιά

Έντονος είναι ο προβληματισμός της ιατρικής κοινότητας στην Ινδία καθώς την τελευταία εβδομάδα πολλά παιδιά στη βόρεια επαρχία Ούταρ Πραντές παραπονέθηκαν για υψηλό πυρετό.

Σε μια εποχή που η Ινδία φαίνεται να αναρρώνει σιγά -σιγά από ένα θανατηφόρο δεύτερο κύμα κορωνοϊού, οι θάνατοι κυρίως παιδιών στη επαρχία Ουτάρ Πραντές έχουν προκαλέσει πανικό στους κατοίκους με τον «μυστηριώδη πυρετό» να επελαύνει σε περιοχές της πολυπληθέστερης επαρχίας της Ινδίας.

Όπως μεταδίδει το BBC, ήδη έχουν πεθάνει 50 άτομα, κυρίως παιδιά, από επιπλοκές της μυστηριώδους ασθένειας ενώ εκατοντάδες έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία, σε έξι περιοχές στο ανατολικό τμήμα της Ουτάρ Πραντές.

Πολλά από τα παιδιά ένιωθαν πόνους στις αρθρώσεις, πονοκεφάλους, αφυδάτωση και ναυτία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα παιδιά ανέφεραν εξανθήματα που εξαπλώνονταν σε πόδια και χέρια. Από τους νεκρούς, πάντως, δεν βρέθηκε κανείς θετικός στη νόσο Covid, όπως αναφέρει το BBC.

Πολλοί από τους ασθενείς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, κάτι που «δείχνει» ότι ίσως είναι μία σοβαρή μορφή δάγκειου πυρετού.

«Οι ασθενείς στα νοσοκομεία, κυρίως τα παιδιά, πεθαίνουν πολύ γρήγορα», επισημαίνει η Δρ. Νέτα Κουλσρέσθα , ανώτερη αξιωματούχος υγείας της περιφέρειας Φιροζαμπάντ, όπου 40 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 32 παιδιά, πέθαναν την τελευταία εβδομάδα.

Ο δάγκειος πυρετός μεταδίδεται από κουνούπια, είναι κυρίως τροπική ασθένεια και κυκλοφορεί στην Ινδία εδώ και εκατοντάδες χρόνια.
Περίπου το 70% των κρουσμάτων καταγράφονται από την Ασία.

«Ο συνδυασμός του αντίκτυπου των επιδημιών Covid-19 και δάγκειου πυρετού μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για τους πληθυσμούς που κινδυνεύουν», προειδοποιεί από πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές αν μια επιδημία δάγκειου πυρετού ευθύνεται από μόνη της για τους θανάτους που σχετίζονται με υψηλό πυρετό στην επαρχία Ούταρ Πραντές.

Το 2006, οι επιστήμονες είχαν βάλει στο μικροσκόπιο ένα άλλο «μυστηριώδη» πυρετό που ευθυνόταν για τον θάνατο παιδιών στην ινδική επαρχία.
Τα παιδιά είχαν πεθάνει μετά την κατανάλωση μίας ποικιλίας φασολιών που υπήρχαν άφθονα στο δυτικό τμήμα του κρατιδίου.

Τώρα όμως οι επιστήμονες επικεντρώνουν την έρευνά τους σε αναλύσεις γονιδιώματος προκειμένου να λύσουν τον γρίφο : αν η τελευταία έξαρση του «μυστηριώδους πυρετού» στην Ινδία προκαλείται μόνο από τον δάγκειο πυρετό ή από μια σειρά άλλων ασθενειών.

Εάν η αιτία των μυστηριωδών θανάτων είναι μόνο ο δάγκειος πυρετός, γι' αυτό θα ευθύνεται η κυβέρνηση του Νέου Δελχί , τα αναποτελεσματικά προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών και τα υποτυπώδη μέτρα υγιεινής.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ινδία: Μυστηριώδης πυρετός σκοτώνει παιδιά"

Μεσσηνία: Θρίλερ με πτώμα γυναίκας που βρέθηκε θαμμένη σε αυλή σπιτιού – Ανατριχιαστικά στοιχεία και εικόνες

Ένα πτώμα «θαμμένο» κάτω απο τσιμέντο στην αυλή οικίας στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό δείχνουν ότι το πτώμα να ανήκει στην 42χρονη, εξαφανισμένη, Ρουμάνα Μόνικα Γκιους, η οποία διέμενε μαζί με τον σύντροφό της στο συγκεκριμένο οίκημα, με τον σύζυγό της να έχει φύγει από καιρό για τη Ρουμανία.

Αυτό που οδήγησε τις αρχές να ψάξουν στο συγκεκριμένο σημείο ήταν το γεγονός ότι υπήρχε διαφορετικό χρώμα τσιμέντου στην αυλή της οικίας. Έτσι, σήμερα το πρωί σκαπτικό μηχάνημα παρουσία της αστυνομίας έσκαψε το σημείο και βρέθηκε το πτώμα θαμμένο κάτω από το τσιμέντο. Να σημειωθεί ότι κοντά στο σημείο που βρέθηκε το πτώμα είχαν γίνει έρευνες το προηγούμενο διάστημα σε πηγάδι που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Στο σημείο αναμένεται ιατροδικαστής, ενώ ο χώρος έχει αποκλειστεί από την αστυνομία.

Πως έφτασαν μπροστά στο μακάβριο θέαμα

Οι ιδιοκτήτες κοντινού σπιτιού, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στην Αθήνα, είναι ιδιοκτήτες και της οικίας που ζούσε η εξαφανισμένη 42χρονη Μόνικα Γκιους με τον σύντροφό της. Κάποια στιγμή η σύζυγος πήγε στο σημείο για να κάνει κάποιες εργασίες καθαριότητας και πρόσεξε ότι σε ένα σημείο στην αυλή έλειπε ένα σκαλοπάτι από τη σκάλα που οδηγούσε στον δεύτερο όροφο της οικίας και μάλιστα είχε πέσει πρόσφατα τσιμέντο. Οι ιδιοκτήτες ειδοποίησαν την αστυνομία και σήμερα το πρωί οι αστυνομικοί με τη βοήθεια συνεργείου πήγαν στο σημείο προκείμενου να σκάψουν και βρέθηκαν μπροστά στο μακάβριο θέαμα. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι όποιος τοποθέτησε το πτώμα εκεί είχε φροντίσει να καλύψει καλά τα ίχνη του αφού είχε ρίξει πάνω από το φρέσκο τσιμέντο άμμο και χώματα για να μην φαίνεται!

Η μυστηριώδης εξαφάνιση

Η 42χρονη Μόνικα Γκιους, μητέρα τριών παιδιών,  έμενε τα τελευταία είκοσι χρόνια στην περιοχή, εργαζόταν ως καθαρίστρια, φρόντιζε ηλικιωμένους, αλλά τελευταία ήταν άνεργη και αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Τα ίχνη της χάθηκαν ξαφνικά τον Φεβρουάριο, χωρίς κανείς να γνωρίζει την ακριβή ημέρα. Η εξαφάνισή της έγινε αντιληπτή από συγγενείς τέσσερις μήνες μετά.

Τα ίχνη της χάθηκαν ξαφνικά το Φεβρουάριο, χωρίς κανείς να γνωρίζει την ακριβή ημέρα. Η εξαφάνισή της έγινε αντιληπτή από συγγενείς τέσσερις μήνες μετά.

Οι καταγγελίες για κακοποίηση

Η Μόνικα, όπως καταγγέλθηκε στην εκπομπή, «Φως στο Τούνελ», βίωνε συχνά ενδοοικογενειακή βία και από τον πρώην σύζυγο και πατέρα των τριών παιδιών της, αλλά και από τον σύντροφό της.

Ο μεγαλύτερος γιος της που ζει στην Αγγλία, είχε καταγγείλει στην εκπομπή πως ο άνθρωπος αυτός την έστειλε στο νοσοκομείο με σπασμένο χέρι από το ξύλο.

Ο σύντροφός της, όταν η Μόνικα εξαφανίστηκε, είπε σε κάποιους φίλους του, ότι θα έφευγε για τη Ρουμανία για μια καλύτερη δουλειά. Μιλώντας τότε στην εκπομπή, ανέφερε πως η Μόνικα «ζει και βασιλεύει» και υπέδειξε κάποια άλλα πρόσωπα, που πιθανότατα γνωρίζουν που βρίσκεται. Δήλωσε πρόθυμος να βοηθήσει στις έρευνες για τον εντοπισμό της.

Η ξαδέλφη της 42χρονης, που είχε κάνει τη δήλωση εξαφάνισης στην ελληνική αστυνομία, είχε πει στην εκπομπή:

«Με πήρε τηλέφωνο η αδελφή της, που ζει στην Ιταλία για να με ενημερώσει πως έχει εξαφανιστεί από το Φεβρουάριο. Τα τελευταία είκοσι χρόνια έμενε στην Κυπαρισσία. Κανένας δεν ενδιαφέρθηκε και δεν ήθελε να ανακατευτεί γιατί φοβόντουσαν. Η ζωή της δεν ήταν εύκολη, την κακοποιούσε ο σύζυγός της και αναγκάστηκε να τον χωρίσει. Στην πορεία σύναψε σχέση με κάποιον συμπατριώτη της, όπου κι εκείνος της φερόταν βίαια. Πιστεύω πως η Μόνικα δε ζει. Ας μιλήσουν όσοι ξέρουν, τι φοβούνται;», αναρωτήθηκε.

gargalianoionline

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεσσηνία: Θρίλερ με πτώμα γυναίκας που βρέθηκε θαμμένη σε αυλή σπιτιού – Ανατριχιαστικά στοιχεία και εικόνες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news