facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Άγιος Νικόλαος: Σε οριακό σημείο η λειτουργία του νοσοκομείου – Ανεστάλησαν όλα τα τακτικά χειρουργεία

Ραγδαίες οι εξελίξεις στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, αφού την Τρίτη 28/11 ανεστάλησαν όλα τα τακτικά χειρουργεία λόγω αναρρωτικής άδειας της Αναισθησιολόγου, ενώ για να καλυφθεί η εφημερία από γιατρό η διοίκηση προχώρησε σε «εντέλλεσθε».

Την Τετάρτη οι γυναικολόγοι θα βάλουν μόνο τα έκτακτα περιστατικά, λόγω Πανελλαδικής απεργίας  των Αναισθησιολόγων, ενώ την Πέμπτη τα  τακτικά χειρουργεία δεν θα γίνουν λόγω της Παγκρήτιας κινητοποίησης των υγειονομικών.

Το ζητούμενο, όπως ανέφεραν  χειρουργοί και γυναικολόγοι στην ΕΡΤ, είναι την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου τα τακτικά χειρουργεία που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν κανονικά.

Φυσικά μετά από όλα αυτά που έχουν συμβεί, με τις μεθοδεύσεις προκειμένου να αλλάξει η απόφαση του Δ.Σ. των Διασυνδεδεμένων Νοσοκομείων αλλά και η “φωτογραφική” προκήρυξη που ακολούθησε, με την οποία δύο Αναισθησιολόγοι  φεύγουν  σε Σητεία και Ιεράπετρα, αντίστοιχα, ενώ από 1η του 2024 φεύγει και τρίτος Αναισθησιολόγος που έχει εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στην Ιεράπετρα, η λειτουργία του νοσοκομείου κινδυνεύει να συρρικνωθεί δραστικά.

Μάλιστα το κερασάκι στην τούρτα μπήκε με την παραίτηση της Διευθύντριας του Αναισθησιολογικού τομέα του Νοσοκομείου, η ίδια ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα  έχει δεχθεί πολύ πίεση από τη διοίκηση. Σήμερα, Τρίτη, πραγματοποιήθηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου εργαζόμενων και της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου, με κατάμεστη την αίθουσα συνεδριάσεων του Νοσοκομείου από  εργαζόμενους όλων των κλάδων που αγωνιούν για το μέλλον του υγειονομικού ιδρύματος. 

Άγιος Νικόλαος: Σε οριακό σημείο η λειτουργία του νοσοκομείου – Ανεστάλησαν όλα τα τακτικά χειρουργεία

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων, Γιώργος Μανουσάκης, μιλώντας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ζητάμε την τροποποίηση της απόφασης για τις προκηρύξεις και σε περίπτωση που δεν γίνει αυτό, τότε έχουμε αποφασίσει να παραιτηθούμε οι αιρετοί (ο ίδιος και ο γιατρός Νίκος Μουδατσακης) ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Υγείας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νοσοκομείο μας. Τα πράγματα είναι πολύ κρίσιμα  και ζητάμε την συμπαράσταση όλων στον αγώνα μας».

Παράλληλα ο Σύλλογος Εργαζόμενων του νοσοκομείου με κείμενο που ανάρτησε και εγκρίθηκε από τη Συνέλευση ζητά τις παραιτήσεις του διοικητή των διασυνδεδεμένων Νοσοκομείων του Λασιθίου, Μανώλη Ανδρεαδάκη, αλλά και του Διευθυντή της Ιατρικής υπηρεσίας, Θεόδωρου Κατάσου.

Η  κατάσταση στο νοσοκομείο δεν είναι καθόλου καλή σε όλα τα τμήματα κάτι που περιέγραψαν με μελανά χρώματα  οι εργαζόμενοι που μίλησαν στην συνέλευση, ενώ  στην ανακοίνωση του ο Σύλλογος εργαζόμενων αναφέρει:

«Συνεχίζεται η μεγάλη δυσλειτουργία στο ακτινολογικό τμήμα όπου οι μισές εφημερίες μένουν κενές και πλέον το Νοσοκομείο το επόμενο διάστημα μένει με έναν ακτινολόγο, ενώ σημαντικά προβλήματα στελέχωσης υπάρχουν στην Καρδιολογική κλινική, στο ΤΕΠ, στην παθολογική κλινική και στη ΜΕΘ. Επίσης στο νοσοκομείο δεν υπάρχει νευρολόγος και σε σημαντικές κλινικές υπηρετεί μόνο ένας γιατρός (ουρολογική, ΩΡΛ, ογκολογικό, δερματολογικό, γαστρεντερολογικό κα), στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου δεν λειτουργεί ψυχιατρική κλινική και δεν υπηρετεί κανένας ψυχίατρος (αναμένεται η κάλυψη μιας θέσης από παλαιότερη προκήρυξη). Εκτός βέβαια από την ιατρική υπηρεσία, σοβαρή υποστελέχωση και μεγάλα κενά υπάρχουν και στις άλλες υπηρεσίες του νοσοκομείου (νοσηλευτική, διοικητική, τεχνική, εστίαση, πλυντήρια, φύλαξη, καθαριότητα και υποστηρικτές υπηρεσίες), κενά που καλύπτονται με τη στέρηση των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού, που δεν μπορούν να παίρνουν τις κανονικές άδειες και τα ρεπό που δικαιούνται, με αποτέλεσμα σε κάθε εργαζόμενο να οφείλονται περισσότερες από 80 ημέρες άδειας και ρεπό από προηγούμενα έτη». 

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Νομού Λασιθίου, Κώστας Καραταράκης, σημείωσε: «Εκφράσαμε την ανησυχία μας για το μέλλον του Νοσοκομείου. Το Αναισθησιολογικό κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς γιατρό από την αρχή του έτους, βρισκόμαστε πολύ κοντά αν όχι στην πλήρη διάλυση αλλά στην υποβάθμιση του νοσοκομείου σε επίπεδο ενισχυμένου Κέντρου Υγείας. Οι θέσεις που προκηρύχθηκαν με ευθύνη κεντρικά του Υπουργείου είναι λίγες, πέντε σε σχέση με τις επτά στη Σητεία και τις έξι στην Ιεράπετρα. Διεκδικούμε περισσότερες θέσεις γιατρών, θέση Διευθυντού Αναισθησιολόγου  στον Άγιο Νικόλαο, θέση Ακτινοδιαγνώστη, ενώ οι θέσεις διευθυντών Αναισθησιολόγων που προκηρύχθηκαν σε Σητεία και Ιεράπετρα να επαναπροκηρυχθούν με τον βαθμό του επιμελητή Α».

Τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, συνάντησε σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα ο Διευθυντής της Ιατρικής υπηρεσίας, Θεόδωρος Κατάσος, και του εξέθεσε τα ζητήματα που έχουν προκύψει με τον ίδιο σύμφωνα με πληροφορίες να δείχνει ότι δεν γνώριζε εις βάθος τα γεγονότα. Σε κάθε περίπτωση την ερχόμενη εβδομάδα σύμφωνα με πληροφορίες θα δημοσιευθεί η προκήρυξη κάτι που θα καθορίσει τις επερχόμενες εξελίξεις.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Άγιος Νικόλαος: Σε οριακό σημείο η λειτουργία του νοσοκομείου – Ανεστάλησαν όλα τα τακτικά χειρουργεία"

Αχαΐα: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στο ύψος του Ελαιώνα

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο ρεύμα προς Αθήνα στον αυτοκινητόδρομο Πατρών- Αθηνών, στο ύψος του Ελαιώνα της Αιγιάλειας, όπου γινόταν, για προληπτικούς λόγους, μέσω αμφιδρόμησης του ρεύματος κυκλοφορίας προς Πάτρα.

Η απόφαση για την αμφιδρόμηση είχε ληφθεί, λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για εκδήλωση βροχών και καταιγίδων στην περιοχή της Αιγιάλειας.

Όμως, μετά την βελτίωση των καιρικών συνθηκών αποφασίσθηκε να δοθεί σε κυκλοφορία το ρεύμα προς Αθήνα.

Στο μεταξύ, συνεργεία πραγματοποιούν εργασίες στην περιοχή του χειμάρρου, Χάραδρος, στον Καστελόκαμπο της Πάτρας, ώστε να αποτρέψουν φαινόμενα υπερχείλισης, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Αχαΐα: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στο ύψος του Ελαιώνα"

Ο Αλέξης Χαρίτσης πρόεδρος της ΚΟ των «11» – Τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί το νέο όνομα

Τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας αποφάσισαν σήμερα οι 11 ανεξάρτητοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Αναγνωστόπουλου Σία, Αχτσιόγλου Έφη, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ηλιόπουλος Νάσος, Πέρκα Πέτη, Τζανακόπουλος Δημήτρης, Τζούφη Μερόπη, Τσακαλώτος Ευκλείδης, Φερχάτ Οζγκιουρ, Φωτίου Θεανώ, Χαρίτσης Αλέξης

Το προεδρείο της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχει ως εξής:

Πρόεδρος ΚΟ: Αλέξης Χαρίτσης

Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι: Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νάσος Ηλιόπουλος

Γραμματέας ΚΟ: Πέτη Πέρκα

Από Δευτέρα το νέο όνομα

Η επίσημη ανακοίνωση, μαζί με το όνομα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα. Είναι βέβαιο ότι θα περιέχει τον όρο Αριστερά ή παράγωγο – επιθετικό προσδιορισμό. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν αποφασίστηκε σειρά δημοσίων εκδηλώσεων που στο πλαίσιο και της συζήτησης του προϋπολογισμού θα παρουσιαστεί ένα συνεκτικό σχέδιο για μια προοδευτική, οικολογική, αριστερή εναλλακτική πρόταση για την Ελλάδα.

Κασσελάκης: «Εσωστρέφεια τέλος»

«Eσωστρέφεια τέλος, βρισκόμαστε ήδη στην επόμενη μέρα», αυτό είναι το σύνθημα που ο Στέφανος Κασσελάκης επιδιώκει να χαρακτηρίζει και να διέπει εφεξής, τις κινήσεις του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ξεκάθαρο, ότι επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ, να αφήσει πίσω τις πολύ δύσκολες μέρες που έχει περάσει όλο το τελευταίο διάστημα με την εσωκομματική διαμάχη και τις αποχωρήσεις, βουλευτών.

Το επόμενο διάστημα θα επιδιώξει με περιοδείες, συναντήσεις, πρωτοβουλίες και δημόσιες παρεμβάσεις να φέρει στο επίκεντρο προτάσεις για την οικονομία, τις επενδύσεις, τη φορολογία καθώς και στους κρίσιμους τομείς, στους οποίους κρίνεται μια πολιτική ατζέντα: Παιδεία, Υγεία, στέγαση και πρώτη κατοικία, μισθοί και εργασιακές σχέσεις.

Ταυτόχρονα, οι τόνοι απέναντι σε όσους έχουν αποχωρήσει για την ώρα τουλάχιστον, τηρουμένων των αναλογιών, είναι αρκετά χαμηλοί.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Αλέξης Χαρίτσης πρόεδρος της ΚΟ των «11» – Τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί το νέο όνομα"

Ρίσι Σούνακ: Λάθος η απόφαση να ακυρώσει τη συνάντηση με Μητσοτάκη λέει το 66% των Βρετανών σύμφωνα με δημοσκόπηση

Μια δημοσκόπηση της YouGov στη Βρετανία αναδεικνύει πως οι πολίτες της χώρας θεωρούν λανθασμένη την απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ερώτηση της δημοσκόπησης της ΥοuGov στη Βρετανία για την κίνηση του Ρίσι Σούνακ είναι η ακόλουθη: «Ο πρωθυπουργός ακύρωσε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα στο Λονδίνο, επειδή ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε σε συνέντευξή του την επιθυμία της χώρας του να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Πιστεύετε ότι η Ντάουνινγκ Στριτ πήρε τη σωστή ή τη λανθασμένη απόφαση να ακυρώσει αυτή τη συνάντηση;».

Το 66% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η απόφαση Σούνακ ήταν λάθος, το 22% δεν γνωρίζει ενώ το 11% απάντησε πως η απόφαση ήταν σωστή. Μάλιστα στα ευρήματα ανά κόμμα, δείχνουν πως ακόμη και οι συντηρητικοί σε ποσοστό 59% θεωρούν πως ήταν λάθος η απόφαση.

Ακόμη το 49% των Βρετανών θεωρούν πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, ενώ μόλις το 15% θέλει να παραμείνουν στη Βρετανία. Επίσης ένα 26% δεν έχει πρόβλημα με καμία από τις δύο επιλογές, ενώ 10% απαντά «δεν γνωρίζω».

Σε άλλη σημερινή δημοσκόπηση το 50% πιστεύει πως απόφαση για την τύχη των Γλυπτών του Παρθενώνα πρέπει να πάρει το Βρετανικό Μουσείο, στο οποίο εκτίθενται, έναντι 22% που προτιμά να λάβει την απόφαση η κυβέρνηση της Βρετανίας.

Η YouGov plc είναι μια βρετανική διεθνής εταιρεία έρευνας αγοράς και ανάλυσης δεδομένων μέσω του Διαδικτύου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρίσι Σούνακ: Λάθος η απόφαση να ακυρώσει τη συνάντηση με Μητσοτάκη λέει το 66% των Βρετανών σύμφωνα με δημοσκόπηση"

Χαλκιδική: Πέταξαν ξανά στον δρόμο τον 82χρονο με αναπηρία - «Δεν έχω πού να πάω»

Εικόνες ντροπής ήρθαν στη δημοσιότητα από τη Χαλκιδική, όπου 82χρονος άνδρας με αναπηρία στα Νέα Φλογητά βρέθηκε για ακόμη μια φορά αντιμέτωπος με έξωση.

Σύμφωνα με το Xalkidikipolitiki, η επιχείρηση της έξωσης έγινε με τη συνδρομή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, ενώ όπως φαίνεται στις εικόνες, οι χώροι του σπιτιού άδειασαν άρον-άρον με αποτέλεσμα τα προσωπικά αντικείμενα του Θεόφιλου Τζοχουνίδη να στοιβαχτούν πρόχειρα στο πεζοδρόμιο, έξω από το σπίτι.

«Δεν έχω πού να πάω και πού να μείνω. Θα περιμένω εδώ έξω», δήλωσε ο κ. Τζοχουνίδης, καθισμένος στο αναπηρικό του καροτσάκι ακριβώς έξω από την αυλόπορτα του σπιτιού του, στη μέση του δρόμου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο αυτόφωρο οδηγήθηκε, μάλιστα, η μια από τις δύο κόρες του και ο εγγονός του 82χρονου, χωρίς μέχρι στιγμής να είναι γνωστός ο λόγος.

Η οικογένεια δίνει επί μήνες μάχη να αναστρέψει μια απόφαση πλειστηριασμού που οδήγησε το σπίτι στα χέρια νέου ιδιοκτήτη. Οι γείτονες του ηλικιωμένου αντέδρασαν εκ νέου στην απόφαση να πεταχτεί στον δρόμο.

Υπενθυμίζεται, ότι ο 82χρονος ήταν εγγυητής σε δάνειο που είχε πάρει ο γιος του, ο οποίος όμως έμεινε άνεργος και δεν μπόρεσε να το αποπληρώσει. Σύμφωνα με όσα είπε η οικογένεια στους δημοσιογράφους, όταν υπήρχε η δυνατότητα, είχε καταβληθεί πάνω από το μισό του κεφαλαίου του δανείου. Το σπίτι βγήκε σε πλειστηριασμό από fund τον περασμένο Δεκέμβριο για τιμή υποπολλαπλάσια της αξίας του.

Η προηγούμενη έξωση είχε γίνει στις 4 Μαΐου, υπό ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Ο κ. Τζοχουνίδης έζησε στο μπαλκόνι του για 56 ημέρες, μέχρι να κερδίσει με ασφαλιστικά μέτρα προσωρινή διαταγή που ακύρωνε τη διαδικασία που οδήγησε στον πλειστηριασμό. Σε άλλες παρόμοιες απόπειρες διαδηλωτές συσπειρώθηκαν και απέτρεψαν την έξωσή 82χρονου.

halkidiki_f3aa9.jpg

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Χαλκιδική: Πέταξαν ξανά στον δρόμο τον 82χρονο με αναπηρία - «Δεν έχω πού να πάω» "

Κατολίσθηση στον Ελαιώνα Αιγίου: Κλειστό το ρεύμα της Εθνικής Οδού προς Αθήνα

Έκλεισε το ρεύμα της Εθνικής Οδού προς Αθήνα, καθώς λόγω της κακοκαιρίας σημειώθηκε κατολίσθηση, ενώ διεξάγονται εργασίες αποκατάστασης.

Έτσι, η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω αμφιδρόμησης του ρεύματος προς Πάτρα, διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων προς Αθήνα στον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Αθηνών.

Σημειώνεται, ότι στην Εθνική Οδό βρίσκονται από τη πρώτη στιγμή μηχανήματα του Δήμου, καθώς οι πολύ σφοδρές καταιγίδες με τις χαλαζοπτώσεις αυξάνουν τις πιθανότητες να προκύψει κάποιο πρόβλημα στην κυκλοφορία.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατολίσθηση στον Ελαιώνα Αιγίου: Κλειστό το ρεύμα της Εθνικής Οδού προς Αθήνα"

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Χαμάς παρέδωσε στον Ερυθρό Σταυρό τους 10 ομήρους που απελευθερώνονται σήμερα

Η Χαμάς ξεκίνησε νωρίτερα το απόγευμα της Τρίτης την παράδοση της πέμπτης ομάδας Ισραηλινών ομήρων στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στη Γάζα, ανέφερε η Wall Street Journal, επικαλούμενη Αιγύπτιους αξιωματούχους.

Την ίδια στιγμή, ισραηλινές πηγές αναφέρουν πως οι οικογένειές τους έχουν ενημερωθεί να πάνε σε νοσοκομεία για να τους υποδεχτούν. Κατά πληροφορίες, η παλαιστινιακή οργάνωση είχε στείλει χθες στους Ισραηλινούς λίστα με τα ονόματα 10 αιχμαλώτων που θα απελευθέρωνε σήμερα.

Παράλληλα, η Διεύθυνση Φυλακών της Παλαιστίνης δημοσίευσε τα ονόματα 15 γυναικών και 15 ανηλίκων που πρόκειται να ακολουθήσουν το αντίθετο δρομολόγιο, στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Ισραήλ.

Μία από τις κρατούμενες που αναμένεται να απελευθερωθεί είναι η Marwat al-Azza, μια δημοσιογράφος που ζει στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία μόλις χθες παραπέμφθηκε σε δίκη για τις δηλώσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την 7η Οκτωβρίου. Η Αλ-Άζα, η οποία συνεργαζόταν, μεταξύ άλλων, με το αμερικανικό δίκτυο NBC, κατηγορήθηκε για υποκίνηση τρομοκρατίας και επίδειξη ταύτισης με τρομοκρατική οργάνωση. Ο κατάλογος δεν περιλαμβάνει γυναίκες κρατούμενες με ισραηλινή υπηκοότητα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Χαμάς παρέδωσε στον Ερυθρό Σταυρό τους 10 ομήρους που απελευθερώνονται σήμερα"

Καιρός αύριο: Βροχές την Τετάρτη σε μεγάλο μέρος της χώρας

Άστατος θα είναι ο καιρός στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όπου αναμένονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανόν τοπικά ισχυρές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στην υπόλοιπη χώρα άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και στα δυτικά έως το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία από το μεσημέρι στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ. Στο Αιγαίο από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων 3 έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 03 έως 17 βαθμούς, στα κεντρικά και τα νότια από 10 έως 21 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.
Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ. Από τις βραδινές ώρες βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Θράκη παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση τις πρωινές ώρες. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 7 μποφόρ. Από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων 3 έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Βελτίωση αναμένεται τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ στρεφόμενοι από τις μεσημβρινές ώρες σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στην ανατολική Πελοπόννησο μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση αναμένεται από τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στις Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 6 με 7, πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πιθανώς να είναι τοπικά ισχυρά.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και πρόσκαιρα στα βόρεια τις πρωινές ώρες έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές την Τετάρτη σε μεγάλο μέρος της χώρας"

Δεμένα τα πλοία σε Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο λόγω 9 μποφόρ – Χωρίς δρομολόγια για Κρήτη – Κλειστά αρκετά πορθμεία

Ισχυροί νότιοι άνεμοι πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές φθάνοντας σύμφωνα με την ΕΜΥ κατα τόπους τα 9 μποφόρ, με αποτέλεσμα τα περισσότερα δρομολόγια των πλοίων να παραμένουν ανεκτέλεστα.

Από το λιμάνι του Πειραιά δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων για Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Κρήτη ενώ για τα νησιά του Αργοσαρωνικού τα δρομολόγια των πλοίων γίνονται με πλοία κλειστού τύπου.

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου. Κλειστά είναι επίσης τα πορθμεία Πειραιάς-Σαλαμίνα, Ελευσίνα-Φανερωμένη, Ραφήνα-Μαρμάρι, Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνος, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά. Κλειστό είναι και το Ρίο-Αντίρριο.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν τις επόμενες ώρες, καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις των δρομολογίων που έχουν προκληθεί εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεμένα τα πλοία σε Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο λόγω 9 μποφόρ – Χωρίς δρομολόγια για Κρήτη – Κλειστά αρκετά πορθμεία"

Φοροδιαφυγή: Οι τελικές αλλαγές στο νομοσχέδιο μετά την διαβούλευση

Όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα αφορά η μείωση του τέλους επιτηδεύματος όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος αναφερόμενος στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής», δήλωσε ότι με τα νέα μέτρα θα περιοριστεί με 11 διαφορετικούς τρόπους το πρόβλημα της φοροδιαφυγής.

Όπως είπε, με τα νέα έσοδα, θα στηριχθεί η κοινωνική  πολιτική, «ξεκινώντας από την υγεία και την παιδεία».

«Σημαντικοί πόροι- άνω των 100 εκατ. ευρώ- που κατευθύνονταν σε επιδόματα για ελεύθερους επαγγελματίες που δεν τα δικαιούνταν καθώς υποδήλωναν τα πραγματικά τους εισοδήματα, τώρα θα κατευθυνθούν σε εκείνους τους ευάλωτους συμπολίτες μας που πραγματικά έχουν ανάγκη». Βασική επιδίωξή μας μέσω αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι να υπάρξει μία εντονότερη αίσθηση κοινωνικής δικαιοσύνης που θα ευνοήσει συνολικά τους πολίτες και θα καταστήσει το φορολογικό μας σύστημα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό», επεσήμανε ο υπουργός.

Το νομοσχέδιο, όπως διαμορφώθηκε μετά τις επισημάνσεις των πολιτών κατά την δημόσια διαβούλευση, κατατίθεται μέσα στις επόμενες ώρες στη Βουλή.

Οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται με το νομοσχέδιο περιλαμβάνουν:
• Την υποχρεωτική ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο MyData εντός του 2024.
• Την απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
• Το νέο δίκαιο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.
• Την αύξηση του προστίμου που επιβάλλεται σε επιτηδευματίες και επιχειρήσεις για χρήση μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.
• Τη ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
• Την διακοπή συνεργασίας των εταιριών εμπορίας καυσίμων με παραβάτες λαθρεμπορίας.

Επιπλέον, τη μεταρρύθμιση συμπληρώνουν οι εξής παρεμβάσεις που δεν απαιτούν νομοθετική ρύθμιση και θα υλοποιηθούν με διοικητικές πράξεις:
– Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024.
– Η επέκταση της υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν.
– Η ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως έως το τέλος του έτους.
– Τα υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια εντός του 2024 για τα οποία έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στην ΕΕ.

Οι βασικές σημειακές τροποποιήσεις και εξειδικεύσεις, μετά την δημόσια διαβούλευση,  που επέρχονται αφορούν στα εξής:

• Μείωση του τέλους επιτηδεύματος ασχέτως του ύψους των δηλωθέντων εισοδημάτων. Μειώνεται κατά 50% το τέλος επιτηδεύματος για ΟΛΟΥΣ τους ελεύθερους επαγγελματίες ασχέτως του αν δηλώνουν εισοδήματα υψηλότερα από το ελάχιστο τεκμαρτό καθαρό εισόδημα.

• Διευκρινίσεις ως προς το μαχητό του τεκμηρίου. Εισάγεται στο σχέδιο νόμου προς άρση αμφισβητήσεων ρητή πρόβλεψη ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να αμφισβητήσει το ποσό που προκύπτει από την εφαρμογή του τεκμηρίου της ελάχιστης αμοιβής πέραν από τους λόγους που ισχύουν ήδη και που καθιστούν το τεκμήριο μαχητό (ασθένεια, ανωτέρα βία, κλπ). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ζητήσει την διενέργεια ελέγχου από τις φορολογικές αρχές προκειμένου να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού.

• Τροποποιήσεις ως προς την προσαύξηση του ύψους του τεκμηρίου με βάση τον τζίρο. Ως γνωστόν, το ύψος του τεκμηρίου της ελάχιστης αμοιβής για τους ελεύθερους επαγγελματίες προσαυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας, το σύνολο της μισθοδοσίας και το ύψος του τζίρου της επιχείρησης. Ειδικά για το ύψος του τζίρου, σύμφωνα με την τελική ρύθμιση, η προσαύξηση ανέρχεται στο 5% επι του ποσού, κατά το οποίο ο κύκλος εργασιών του υπόχρεου υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του Κ.Α.Δ. στον οποίο ο υπόχρεος πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα. Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο τζίρο 35.000 ευρώ υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του ΚΑΔ όπου πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα κατά 10.000 ευρώ (ετήσιος τζίρος 35.000 ευρώ – μέσος ετήσιος κύκλος εργασιών ΚΑΔ 25.000 ευρώ = 10.000 ευρώ). Επομένως, η προσαύξηση 5% θα εφαρμοστεί επι του ποσού των 10.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, η προσαύξηση εφαρμόζεται κατά τρόπο πιο αναλογικό και με μικρότερη επιβάρυνση για τους υπόχρεους.
• Προσθήκες στη λίστα των ελευθέρων επαγγελματιών που εντάσσονται στο μειωμένο -κατά 50%- τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής α) όσοι παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 67% (όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω απαλλάσσονται πλήρως από το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής), β) οι γονείς μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα γ) οι  γονείς με εξαρτώμενα τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%, δ) οι γονείς πολύτεκνων οικογενειών.
• Mείωση φόρου για δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων. Οι δαπάνες για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, μειώνουν, ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο πέντε ετών, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ. Οι δαπάνες για υλικά λαμβάνονται υπόψη μέχρι ποσού που αντιστοιχεί στο 1/3 του ποσού για δαπάνες υπηρεσιών. Όλες οι δαπάνες θα πρέπει να  προκύπτουν από τιμολόγια τα οποία έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ από τον προμηθευτή μέσω του συστήματος myDATA.

Ειδικότερα τα σημαντικότερα σημεία του σχεδίου νόμου είναι τα ακόλουθα:

1. Περιορισμός της χρήσης μετρητών

-Οι αγοραπωλησίες ακινήτων θα γίνονται αποκλειστικά με χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής. Συμβόλαια που αναφέρουν μερική ή ολική εξόφληση του τιμήματος με μετρητά είναι άκυρα.
-Τα πρόστιμα για πωλήσεις άνω των 500 ευρώ με μετρητά που επιβάλλονται σε επιτηδευματίες και επιχειρήσεις, που είναι σήμερα 100 ευρώ, αυξάνονται στο διπλάσιο της αξίας της συναλλαγής.

2. Διαφάνεια στους ελέγχους

-Θεσπίζεται υποχρεωτική ηλεκτρονική διαβίβαση των λογιστικών αρχείων στην ΑΑΔΕ. Ορίζεται ότι εκπτώσεις φόρων και δαπάνες προς έκπτωση δεν λαμβάνονται υπόψη, αν τα παραστατικά στα οποία στηρίζονται δεν έχουν διαβιβασθεί ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ, καθώς και ότι τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν μπορεί να είναι μικρότερα από τα έξοδα που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα.

– Επεκτείνονται οι περιπτώσεις όπου εφαρμόζονται οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου για τον προσδιορισμό του εισοδήματος (οι τεχνικές αυτές βασίζονται σε στοιχεία, όπως οι τραπεζικές καταθέσεις, οι δαπάνες σε μετρητά, η ρευστότητα του φορολογούμενου, κ.ά.).

Με τη διάταξη ορίζεται ότι οι έμμεσες τεχνικές θα χρησιμοποιούνται σε τρεις ακόμη περιπτώσεις (πέρα από αυτές που ισχύουν ήδη), που είναι οι εξής:

• όταν δηλώνεται ζημία σε τρία τουλάχιστον συνεχόμενα έτη και δεν προκύπτει ο τρόπος χρηματοδότησης της επιχείρησης, με τον οποίο καλύπτονται οι υποχρεώσεις της,
• όταν υπάρχει σημαντική αναντιστοιχία μεταξύ αγορών, πωλήσεων και αποθεμάτων,
• όταν ο συντελεστής μικτού κέρδους που προκύπτει από τα δηλούμενα αποτελέσματα είναι διαφορετικός από αυτόν που προκύπτει βάσει των παραστατικών αγορών και πωλήσεων.

Οι έμμεσες τεχνικές εφαρμόζονται ήδη στις περιπτώσεις που δεν εφαρμόζονται τα λογιστικά πρότυπα ή ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας, καθώς και αν τα φορολογικά στοιχεία δεν προσκομισθούν στη Φορολογική Διοίκηση μετά από δύο προσκλήσεις (αντί για μια που ισχύει τώρα).

– Προβλέπεται χρηματικό μπόνους ίσο με το δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής (με ελάχιστο 100 ευρώ και μέγιστο 3.000 ευρώ) για τους πολίτες που κάνουν καταγγελίες για παραποιημένες ταμειακές μηχανές μέσω της εφαρμογής «Appodixi», οι οποίες καταλήγουν σε έλεγχο και επιβολή προστίμου.
– Θεσπίζεται η δυνατότητα καταγραφής ήχου ή και εικόνας με κάμερες κατά τη διάρκεια των φορολογικών/ τελωνειακών ελέγχων.
-Αυστηροποιούνται οι κυρώσεις για νοθεία, λαθρεμπόριο καυσίμων ή παρεμπόδιση του ελέγχου: προβλέπεται σφράγιση της εγκατάστασης για δύο χρόνια, ενώ ορίζεται ότι τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα των οποίων η εγκατάσταση σφραγίστηκε, δεν μπορούν να δραστηριοποιηθούν στη διακίνηση ενεργειακών προϊόντων επίσης για δύο χρόνια από τη διαπίστωση της παράβασης. Ειδικά για τα νομικά πρόσωπα και τις θυγατρικές τους που είναι ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων κατά ποσοστό 100%, η απαγόρευση του προηγούμενου εφαρμόζεται όταν σφραγίζονται τουλάχιστον 5 πρατήρια εντός 6 μηνών.
-Θεσπίζονται υποχρεώσεις για τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης («δέουσας επιμέλειας») για τη νοθεία και το λαθρεμπόριο καυσίμων στα πρατήρια με τα οποία συνεργάζονται. Μεταξύ άλλων, υποχρεούνται να ελέγχουν αν τα πρατήρια διαθέτουν το σύστημα ελέγχου εισροών – εκροών, καθώς και τις απαιτούμενες άδειες και πιστοποιητικά. Επίσης, υποχρεούνται να κάνουν έναν τουλάχιστον έλεγχο ποιότητας καυσίμου το χρόνο.

Σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις οι εταιρείες θα διακόπτουν τη συνεργασία, θα αποσύρουν το σήμα τους από τα παραβατικά πρατήρια και θα ενημερώνουν την ΑΑΔΕ.

3. Βραχυχρόνιες μισθώσεις

Εισάγονται ρυθμίσεις για τη διασφάλιση ισότιμου ανταγωνισμού στην τουριστική αγορά, τη διασταύρωση των εισοδημάτων και την ενίσχυση του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι:
-Φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το εισόδημα που αποκτάται από νομικά πρόσωπα, από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου, θεωρείται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και υπόκειται σε ΦΠΑ.
-Αυξάνονται τα πρόστιμα για μη εγγραφή στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», στο 50% των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο 5.000 ευρώ (σήμερα το πρόστιμο είναι 5.000 ευρώ).
– Ορίζεται ως βραχυχρόνια η μίσθωση ακινήτου, ανεξάρτητα αν είναι αναρτημένο σε ψηφιακή πλατφόρμα ή όχι, για χρονική διάρκεια μικρότερη των εξήντα (60) ημερών κάθε φορά και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες, πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων.
-Επεκτείνεται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, που είναι 0,5 % επί των εσόδων.
-Καταργείται ο φόρος διαμονής και θεσπίζεται το «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση», σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικές επαύλεις και βραχυχρόνιες μισθώσεις. Το τέλος κλιμακώνεται κατά τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο από 1,5 έως 10 ευρώ την ημέρα και από Νοέμβριο έως Φεβρουάριο από 0,5 έως 4 ευρώ την ημέρα.

4. Δίκαιο σύστημα φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι ότι η προσωπική συνεισφορά κάθε ελεύθερου επαγγελματία στην ατομική του επιχείρηση δεν μπορεί να αποτιμάται σε επίπεδο χαμηλότερο από το εισόδημα του μισθωτού που πληρώνεται με τον κατώτατο μισθό. Με βάση αυτό, θεσπίζεται το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Επιπλέον, στο πλαίσιο της εισαγωγής του νέου συστήματος, μειώνεται αρχικά από το 2024 το τέλος επιτηδεύματος κατά 50% για ΟΛΟΥΣ τους ελεύθερους επαγγελματίες και καταργείται εντός δυο ετών. Παράλληλα, για κάθε υποκατάστημα των φυσικών προσώπων, το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται στα 300 ευρώ από 600 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Προκειμένου να μην υπάρχει εξισωτική αντίληψη, το ύψος της προσωπικής αυτής συνεισφοράς προσαυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας, το σύνολο της μισθοδοσίας και το ύψος του τζίρου της επιχείρησης.

Συγκεκριμένα, για τον υπολογισμό της φορολογίας λαμβάνονται υπόψιν: 
α) Ο εκάστοτε ισχύων κατώτατος μισθός προσαυξημένος κατά 10% για κάθε 3 χρόνια επαγγελματικής δραστηριότητας μετά την πρώτη εξαετία ή ο ανώτερος ετήσιος μισθός που ο ελεύθερος επαγγελματίας καταβάλλει σε υπάλληλό του. Λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο από τα δύο ποσά με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τις 30.000 ευρώ.
β) το ύψος του τζίρου της επιχείρησης. Συγκεκριμένα, η προσαύξηση ανέρχεται στο 5% επι του ποσού κατά το οποίο ο κύκλος εργασιών του υπόχρεου υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του Κ.Α.Δ.
γ) Το 10% του κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού με όριο τις 15.000 ευρώ.

Το ελάχιστο καθαρό εισόδημα ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε 50.000 ευρώ και είναι το άθροισμα των τριών συντελεστών που προαναφέρθηκαν.

Ορίζεται ότι το τεκμήριο δεν εφαρμόζεται κατά τα τρία πρώτα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας, για το τέταρτο έτος μειώνεται κατά 67% και για το πέμπτο έτος κατά 33%.

Υπενθυμίζεται ότι το τεκμήριο είναι μαχητό. Με το νομοσχέδιο εξειδικεύονται οι προϋποθέσεις προκειμένου ο φορολογούμενος να αμφισβητήσει το τεκμήριο.

Πιο αναλυτικά:
Οι φορολογούμενοι μπορούν να αμφισβητήσουν το τεκμήριο ιδίως στις παρακάτω περιπτώσεις:
α) στρατιωτική θητεία,
β) φυλάκιση,
γ) νοσηλεία σε νοσοκομείο ή κλινική,
δ) αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή λοχείας με βάση την εργατική νομοθεσία,
ε) εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας,
στ) ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους,
η) απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον,
θ) άλλοι λόγοι ανωτέρας βίας που εμποδίζουν την άσκηση  επιχειρηματικής δραστηριότητας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Για την εφαρμογή των παραπάνω, ο φορολογούμενος υποβάλλει στη φορολογική διοίκηση τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του.

Πέραν όμως των παραπάνω, ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει επιπλέον την δυνατότητα να αμφισβητήσει το ποσό που προκύπτει από το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ζητήσει τη διενέργεια ελέγχου από τις φορολογικές αρχές για να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού.

Παράλληλα, στο σχέδιο νόμου ορίζεται ότι από την εφαρμογή του τεκμηρίου απαλλάσσονται πλήρως οι αγρότες, όσοι αμείβονται με μπλοκάκι και με έως 3 εργοδότες καθώς και οι  επαγγελματίες που παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.

Επιπλέον, το τεκμήριο μειώνεται κατά 50% για τους επαγγελματίες:
α) που παρουσιάζουν αναπηρία 67% έως 79%,
β) που ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους,
γ) σε γονείς μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα,
δ) σε γονείς με εξαρτώμενα τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%,
ε) σε γονείς πολύτεκνων οικογενειών

Τυχόν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις ή από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα συνυπολογίζονται για την κάλυψη του τεκμηρίου. Για παράδειγμα αν το τεκμήριο για έναν επαγγελματία προσδιορίζεται στις 12.000 ευρώ και ο ίδιος έχει εισόδημα από μισθούς ύψους 7.000 ευρώ, το τεκμήριο μειώνεται στις 5.000 ευρώ (12.000-5.000).

Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για εκείνες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες όπου εκ του νόμου μπαίνουν χρονικοί περιορισμοί λειτουργίας εντός του φορολογικού έτους.

Ορίζεται μεταβατική διάταξη με την οποία οι επαγγελματίες που θα φορολογηθούν για τα φετινά (2023) εισοδήματα με το τεκμήριο, θα πληρώσουν το 2024 μειωμένη κατά 50% προκαταβολή φόρου, υπολογιζόμενη πάνω στη διαφορά τεκμαρτού και δηλωθέντος κέρδους.

Eπιπλέον, οι ελεύθεροι επαγγελματίες με νεοσύστατη επιχειρηματική δραστηριότητα θα έχουν τις ακόλουθες μειώσεις της ελάχιστης αμοιβής: 100% για τα τρία πρώτα χρόνια, 67% για τον 4ο χρόνο και 33% για τον 5ο χρόνο.

Για την αντιμετώπιση καταχρηστικών ενεργειών, για μια 4ετία μετά την ψήφιση του νόμου, ορίζεται ότι φορολογούμενος που διακόπτει το ελεύθερο επάγγελμα και συμμετέχει ως μοναδικός μέτοχος ή εταίρος σε μονοπρόσωπη εταιρεία που ασκεί την ίδια επιχειρηματική δραστηριότητα, μπορεί να φορολογείται με το τεκμήριο αν από τη σύγκριση των φόρων στις δυο περιπτώσεις προκύπτει μικρότερη φορολογική επιβάρυνση.

Προβλέπεται ότι η προσαύξηση λόγω ΚΑΔ δεν ισχύει όταν ο μέσος όρος του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου ΚΑΔ δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ ή όταν το πλήθος των επιτηδευματιών που υπάγονται στον συγκεκριμένο ΚΑΔ δεν υπερβαίνει τους 30. Διευκρινίζεται επίσης ότι για τον υπολογισμό του μέσου όρου του κύκλου εργασιών δεν λαμβάνονται υπόψη οι επιτηδευματίες με μηδενικό τζίρο.

Τέλος, η μεταφορά ζημιών που ήδη προβλέπεται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος συνεχίζει να ισχύει για τα εισοδήματα που προσδιορίζονται λογιστικά ανεξάρτητα από την εφαρμογή του τεκμηρίου.

Το συνολικό ποσό που βεβαιώνεται ανέρχεται σε 716 εκατ. ευρώ μείον 164 εκατ. ευρώ που αφορά την ελάφρυνση από την μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος. Επομένως το επιπλέον ποσό που βεβαιώνεται ανέρχεται στα 552 εκατ. ευρώ, χρήματα που θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση των τομέων της Υγείας και της Παιδείας. Επιπλέον, θα εξοικονομηθούν πάνω από 100 εκατ. ευρώ από κοινωνικά επιδόματα που μέχρι σήμερα δίνονται σε ελεύθερους επαγγελματίες που υποδηλώνουν τα εισοδήματα τους και ως εκ τούτου δεν τα δικαιούνται και στη συνέχεια θα δοθούν σε εκείνους τους ευάλωτους συμπολίτες μας που πραγματικά έχουν ανάγκη.

 5. Άλλες ρυθμίσεις

Εισάγεται σειρά νέων ρυθμίσεων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
– Μεγαλύτερη μείωση φόρου για δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων. Οι δαπάνες για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων, μειώνουν, ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο πέντε ετών, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι με το σημερινό καθεστώς εκπίπτει το 40% της δαπάνης (το όριο αυτό καταργείται με το νομοσχέδιο) ενώ λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες μόνο για τις εργασίες κι όχι για τα υλικά (οι οποίες πλέον περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο). Επιπλέον, οι δαπάνες για υλικά λαμβάνονται υπόψη μέχρι ποσού που αντιστοιχεί στο 1/3 του ποσού για δαπάνες υπηρεσιών. Όλες οι δαπάνες θα πρέπει να  προκύπτουν από τιμολόγια τα οποία έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα και διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ από τον προμηθευτή μέσω του συστήματος myDATA.
-Μειώνονται όπως είχε ήδη γίνει γνωστό οι φόροι συγκέντρωσης κεφαλαίου (από 0,5 σε 0,2%) και χρηματιστηριακών συναλλαγών κατά 50%, σε 1 τοις χιλίοις.
-Για τις φορολογικές δηλώσεις συζύγων, προβλέπεται ότι η δήλωση μπορεί να υποβάλλεται χωριστά, εφόσον ένας τουλάχιστον εκ των συζύγων το επιλέξει με δήλωσή του μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής της δήλωσης. Η επιλογή της χωριστής δήλωσης είναι δεσμευτική και για τον άλλο σύζυγο, είναι ανέκκλητη για το πρώτο έτος που αφορά και ισχύει για κάθε επόμενο φορολογικό έτος, αν δεν ανακληθεί μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του αντίστοιχου έτους.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Φοροδιαφυγή: Οι τελικές αλλαγές στο νομοσχέδιο μετά την διαβούλευση"

Έκτιση πλημμεληματικών ποινών και αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας – Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

Με στόχο να «χτυπήσει» τη μικρομεσαία εγκληματικότητα, αλλά και να επιταχύνει τη διαδικασία απονομής της ποινικής δικαιοσύνης, το υπουργείο Δικαιοσύνης με νομοσχέδιο, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, προχωρά σε τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Σημείο «κλειδί» του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης αποτελεί η έκτιση των ποινών. Σήμερα, κατά κανόνα οι προβλεπόμενες ποινές μέχρι τρία έτη δεν εκτίονται. Η φιλοσοφία του σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης θέτει ως κανόνα την έκτιση των ποινών και κατ΄ εξαίρεση την αναστολή τους. Όπως προβλέπεται οι ποινές θα εκτίονται είτε μερικά, είτε συνολικά.

Η δεύτερη βασική επιδίωξη του σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο προβλέπεται, η παραπομπή απευθείας στο ακροατήριο του ποινικού δικαστηρίου από τον εισαγγελέα, σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς να απαιτείται βούλευμα, η αύξηση των μονομελών συνθέσεων των δικαστηρίων αντί τριμελών, η αξιοποίηση του θεσμού της ποινικής διαπραγμάτευσης και πριν την άσκηση δίωξης. Ταυτόχρονα, παρέχεται η δυνατότητα και στον εισαγγελέα να κοινοποιήσει πρόταση ποινικής μεταχείρισης προς τον διωκόμενο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ποινική διαπραγμάτευση.

Επιπλέον, ειδικό κεφάλαιο στην αναμόρφωση των κωδίκων καταλαμβάνει η καταπολέμηση της δικομανίας, η οποία χαρακτηρίζει την κοινωνία μας. Αποτελεί διαχρονική παθογένεια η σώρευση χιλιάδων υποθέσεων που είναι προφανώς και προδήλως αβάσιμες. Η χωρίς λόγο απασχόληση και ταλαιπωρία ελεγκτικών, δικαστικών αρχών και πολιτών θα συνεπάγεται κόστος για όποιον την προκαλεί αβασάνιστα και αυθαίρετα. Θα υφίσταται την επιβολή χρηματικής ποινής με όρους εξόδων δικαστικής δαπάνης.

Το νέο πλέγμα μέτρων, της συντόμευσης της προδικασίας της ποινικής δίκης, της καθιέρωσης ολιγομελών συνθέσεων των ποινικών δικαστηρίων, της ενίσχυσης του θεσμού της ποινικής διαπραγμάτευσης και της καταπολέμησης της δικομανίας, αποτελεί το βασικό συστατικό επιτάχυνσης της ποινικής διαδικασίας, που θα ενταχθεί αποδοτικά στη γενικότερη μεταρρύθμιση ταχείας απονομής του δικαίου στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο προωθούνται διατάξεις που διασφαλίζουν:

-Την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση τόσο της πρόληψης του εγκλήματος όσο και του σωφρονιστικού χαρακτήρα της ποινής μέσω της έκτισής της, προσφέροντας παράλληλα εναλλακτικούς τρόπους μετατροπής της σε κοινωφελή εργασία ή χρηματική ποινή.

-Ποινές φυλάκισης έως ένα έτος θα μπορούν να ανασταλούν, αν οι αμετάκλητες καταδίκες στο ποινικό μητρώο δεν υπερβαίνουν το ένα έτος.

-Ποινές φυλάκισης άνω του ενός έτους και μέχρι δύο έτη, θα εκτίονται πρωτίστως με εναλλακτικούς τρόπους έκτισης ήτοι μετατροπής σε χρηματική ποινή ή σε κοινωφελή εργασία. Για το λόγο αυτό έχει προβλεφθεί η σύσταση και η λειτουργία πλατφόρμας για την ένταξη άνω των χιλίων πεντακοσίων φορέων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον θεσμό της κοινωφελούς εργασίας.

-Ποινές φυλάκισης μέχρι τρία έτη θα μπορούν να εκτιθούν μερικώς σε σωφρονιστικό κατάστημα (από 30 ημέρες μέχρι 6 μήνες) με αναστολή του υπολοίπου της ποινής.

-Ποινές φυλάκισης άνω των 3 ετών θα εκτίονται πραγματικά σε σωφρονιστικό κατάστημα.

-Τον εξορθολογισμό των ποινικών κυρώσεων, ειδικά σε σοβαρά εγκλήματα με μείζονες εθνικές και κοινωνικές προεκτάσεις.

-Αποκαθίσταται η δογματική βάση του ποινικού συστήματος ώστε όλα τα κακουργήματα, όπως και αυτά που έχουν οικονομικό αντικείμενο (απάτη, υπεξαίρεση, τοκογλυφία, απιστία), να διώκονται αυτεπάγγελτα.

-Η μέγιστη ποινή της πρόσκαιρης κάθειρξης αυξάνεται από τα 15 στα 20 έτη για όλα τα κακουργήματα.

-Ειδικά για τα αδικήματα επιδείνωσης της κλιματικής κρίσης αυστηροποιείται η ποινική κύρωση για την εξ αμελείας πρόκληση δασικής πυρκαγιάς (από πλαίσιο ποινής 1-5 σε πλαίσιο 3-5 έτη), προβλέπονται υψηλές χρηματικές ποινές μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ για όλες τις περιπτώσεις εμπρησμού δάσους, ενώ προστίθεται η υποχρέωση τους δικαστηρίου να επιβάλλει την άμεση εκτέλεση της ποινής σε σωφρονιστικό κατάστημα χωρίς δυνατότητα μετατροπής ή αναστολής, αλλά και η επιβολή δήμευσης περιουσιακών στοιχείων του καταδικασθέντος, ανάλογη με την προκληθείσα βλάβη, για εμπρησμό δάσους.
Νομοθετείται το αξιόποινο των προπαρασκευαστικών πράξεων εμπρησμού δάσους (κατοχή εμπρηστικών υλών ή άλλων αντικειμένων που καταδεικνύουν προετοιμασία για διάπραξη δασικού εμπρησμού).
Παράλληλα, τα κακουργήματα εμπρησμού δάσους, όπως και όλα τα κοινώς επικίνδυνα, αλλά και τα εγκλήματα κατά των συγκοινωνιών θα εισάγονται άμεσα προς εκδίκαση μετά την ανάκριση, χωρίς την τήρηση της ενδιάμεσης διαδικασίας των δικαστικών συμβουλίων.

-Στις περιπτώσεις της υπό όρους απόλυσης, το δικαστικό συμβούλιο οφείλει να εξετάζει ουσιαστικά κριτήρια που συνδέονται με τη βαρύτητα του εγκλήματος, τα ατομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του καταδικασθέντος καθώς και την τρέχουσα στάση του απέναντι στο έγκλημα ή στα εγκλήματα που διέπραξε.

-Την απεμπλοκή των ποινικών υποθέσεων από άσκοπες δικονομικές ενέργειες με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών επεξεργασίας και εκδίκασης υποθέσεων και απονομής της ποινικής δικαιοσύνης. Η αρχειοθέτηση προδήλως αβάσιμων μηνύσεων θα γίνεται με συνοπτική αιτιολογία.

-Ο αριθμός των αναβολών στις ποινικές δίκες από κάθε αιτία περιορίζεται σε μία ανεξαρτήτως αριθμού διαδίκων.

-Την πρόβλεψη κυρώσεων για την προστασία της ποινικής δικαιοσύνης από εκείνους που, με καταχρηστική και παρελκυστική άσκηση των δικαιωμάτων τους, παρακωλύουν την ταχύτητα απονομής της. Αύξηση του ποσού των επιβλητέων εξόδων προς εκείνους που εκ δόλου υποβάλλουν αναληθείς ή ανακριβείς μηνύσεις. Πρόβλεψη παραβόλου 100 ευρώ για τα αμιγώς κατ’ έγκληση αδικήματα με ειδική πρόβλεψη εξαίρεσης από την υποχρέωση για οικονομικά ασθενείς και ειδικές κατηγορίες παθόντων (π.χ. θύματα ρατσιστικής βίας).

-Την ενίσχυση της αρμοδιότητας ολιγομελών δικαστικών συνθέσεων και την περιστολή της ενδιάμεσης διαδικασίας των δικαστικών συμβουλίων, με σκοπό την αποδέσμευση αριθμού δικαστών από πολυμελείς συνθέσεις και αποτέλεσμα την επιτάχυνση της ποινικής δίκης μέσω της παράλληλης διεξαγωγής περισσότερων δικών.

-Όλα τα πλημμελήματα θα δικάζονται από το μονομελές πλημμελειοδικείο πλην εκείνων που αφορούν τα υπηρεσιακά εγκλήματα (παράβαση καθήκοντος κλπ) και την ανθρωποκτονία εξ αμελείας, τα οποία θα δικάζονται από τριμελείς συνθέσεις.

-Ενισχύεται η αρμοδιότητα του Μονομελούς Εφετείου. Καταργείται το πολυπρόσωπο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων του οποίου την αρμοδιότητα (εκδίκαση κατ’ έφεση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων) θα ασκεί Τριμελές Εφετείο στο οποίο θα προεδρεύει Πρόεδρος Εφετών αρχαιότερος από τον πρωτοδίκως δικάσαντα και θα παρίσταται Εισαγγελέας Εφετών.

-Τη διευκόλυνση των προϋποθέσεων υπαγωγής των υποθέσεων σε εξωδικαστικούς θεσμούς, όπως της ποινικής διαπραγμάτευσης. Πλέον ο κατηγορούμενος, παραδεχόμενος την ενοχή του, θα μπορεί να αιτηθεί την υπαγωγή σε ποινική διαπραγμάτευση από το στάδιο της προδικασίας, θα του παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αιτήματος σε προθεσμία μετά την επίδοση του εισαγωγικού της δίκης εγγράφου και, κυρίως, θα μπορεί ο εισαγγελέας, αν κρίνει πως η υπόθεση μπορεί να υπαχθεί σε διαπραγμάτευση, να καλεί προς τούτο τον κατηγορούμενο.

Ενδοοικογενειακή βία

Την προστασία του θεσμού της οικογένειας, της ανηλικότητας και των θυμάτων, κυρίως γυναικών, που πλήττονται με αυξανόμενη ένταση από συμπεριφορές ενδοοικογενειακής βίας.

Τη δημιουργία κατάλληλου υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τα θύματα με την ενίσχυση των δημοσίων και ιδιωτικών δομών που τους παρέχουν οικονομική και ψυχολογική στήριξη.

Τη συμπερίληψη στο προστατευτικό πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας, κάθε μορφής βίας ή απειλής σε βάρος προσώπου που δέχεται τις υπηρεσίες φορέα παροχής κοινωνικής μέριμνας στον οποίο ο δράστης εργάζεται.

Τη θέσπιση ειδικής υποχρέωσης καταγγελίας για τους επαγγελματίες που αντιλαμβάνονται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Οι επαγγελματίες που θα αναφέρουν τέτοια περιστατικά (δάσκαλοι, καθηγητές, γιατροί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι κλπ), θα προστατεύονται απόλυτα από τις σε βάρος τους κακόβουλες μηνύσεις, αναφορές και πειθαρχικές διώξεις.

Τον εμπλουτισμό των υφιστάμενων δικονομικών μέσων καταναγκασμού που χρησιμοποιούν οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές για την προστασία του θύματος και την πρόληψη υποτροπής του δράστη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτιση πλημμεληματικών ποινών και αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας – Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης"

Αμφιδρόμηση από το 35 - 42 χλμ. και από το 157- 162 χλμ. της Αθηνών - Πατρών λόγω έργων

Μέσω αμφιδρόμησης του ρεύματος κυκλοφορίας προς Πάτρα, διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων προς Αθήνα στον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Αθηνών, στο ύψος του Ελαιώνα της Αιγιάλειας, εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Η αμφιδρόμηση της κυκλοφορίας γίνεται από το 157χλμ έως το 163χλμ λόγω έργων προκειμένου να αποφευχθούν κατολισθήσεις.  Αντίστοιχες ρυθμίσεις έχουν γίνει και από  το 35χλμ έως και το 42χλμ.

Σύμφωνα με το Mega η απόφαση για την αμφιδρόμηση στον αυτοκινητόδρομο Αθήνας - Πάτρας ελήφθη για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας των μετεωρολογικών προγνώσεων για εκδήλωση βροχών και καταιγίδων στην περιοχή της Αιγιάλειας, ως συνέπεια της κακοκαιρίας που ήδη πλήττει πολλές περιοχές.



Υπενθυμίζεται ότι η κακοκαιρία πλήττει πεδινές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, με εκδήλωση καταιγίδων και χαλαζοπτώσεων, που έχουν ως αποτέλεσμα την συσσώρευση υδάτων σε δρόμους, ενώ, λόγω των ισχυρών ανέμων, καταγράφονται μικρής έκτασης προβλήματα σε περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας.

Οι πολύ σφοδρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης μεγαλώνουν τον κίνδυνο κάποιας κατολίσθησης και γι’ αυτό τον λόγο στην Εθνική Οδό βρίσκονται μηχανήματα του Δήμου προκειμένου να αποτρέψουν κάτι τέτοιο να συμβεί.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αμφιδρόμηση από το 35 - 42 χλμ. και από το 157- 162 χλμ. της Αθηνών - Πατρών λόγω έργων"

Στην αντεπίθεση οι Βρετανοί για τα Γλυπτά του Παρθενώνα – «Είπαν ψέματα οι Έλληνες!»

Μαίνεται η αντιπαράθεση Ελλάδας και Βρετανίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα!

Η Βρετανία κάνει λόγο για αθέτηση συμφωνίας από την πλευρά της Ελλάδας όσον αφορά το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα και την ακύρωση της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών, Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρίσι Σούνακ.

Όπως αναφέρει το BBC, η Ντάουνινγκ Στριτ πίστευε ότι είχε διαβεβαιώσεις ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μιλούσε δημοσίως για τα Γλυπτά κατά την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως ανέφερε ελληνική πηγή στο BBC, η χώρα μας διαψεύδει ότι δόθηκαν τέτοιου είδους διαβεβαιώσεις.

Διέψευσε η Αθήνα

Διέψευσε κατηγορηματικά η Αθήνα ότι υπήρχε συμφωνία να μη θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το θέμα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο και αυτή αθετήθηκε, όπως ισχυρίζεται η Ντάουνινγκ Στριτ.

O διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100.3» ο ότι «το ζήτημα των Γλυπτών είναι, μια ελληνική θέση που έχει πει δημοσίως ο πρωθυπουργός σε κάθε ευκαιρία».

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην αντεπίθεση οι Βρετανοί για τα Γλυπτά του Παρθενώνα – «Είπαν ψέματα οι Έλληνες!»"
Στην απόφαση να αποχωρήσουν από το κόμμα προχώρησαν 25 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία των Οργανώσεων Μελών Έδεσσας, Βεγορίτιδας και Σκύδρας. Οι νέες αυτές αποχωρήσεις προστίθενται στο μεγάλο κύμα φυγής που καταγράφεται μετά την εκλογή Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος. Στην ανοικτή επιστολή που έστειλαν προς τον Συντονιστή της Ν.Ε. Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Νομού Πέλλας, αναφέρουν τα εξής:

«Μετά τις εξελίξεις στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (στις 11 -12 Νοεμβρίου 2023) και την εμπρηστική- διχαστική ομιλία του νεοεκλεγέντος προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, με αναφορές σε εσωτερικούς εχθρούς κλπ, ακολούθησαν κύματα αποχωρήσεων μελών και στελεχών από τις Οργανώσεις Μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ , μέσα κι έξω από τη Χώρα.

Στο Νομό Πέλλας και στην περιοχή Έδεσσας, Βεγορίτιδας και Σκύδρας, έχουν ήδη αποχωρήσει με ανακοινώσεις, δηλώσεις, αναρτήσεις στο Facebook ή επιστολές στα συντονιστικά των Οργανώσεων Μελών, πολλά μέλη του κόμματος. Αποχωρούν με λύπη καθώς βλέπουν το κόμμα, μέσα από το οποίο εκπροσωπούνταν πολιτικά και ιδεολογικά μέχρι τώρα, να μην τους εκφράζει πια.

Με την παρούσα επιστολή, που υπογράφουμε μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ στις Ο.Μ. Έδεσσας – Βεγορίτιδας και Σκύδρας, ανακοινώνουμε την απόφασή μας να αποχωρήσουμε από το κόμμα.

Το κόμμα που υπηρετήσαμε με αυταπάρνηση μεταλλάσσεται, εκφυλίζεται και απαξιώνεται με ευθύνη του προέδρου του και της νέας ηγετικής ομάδας περί αυτόν. Οι πολίτες, οι ψηφοφόροι, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, έχουν αποστασιοποιηθεί, έχουν απογοητευθεί γιατί η αριστερά φαίνεται να μην έχει αντιληφθεί, ότι πάει να γίνει πολύ όμοια με την δεξιά.

Θέλουμε μια Αριστερά, που δεν θα ποινικοποιεί την άλλη άποψη ως «εσωτερικό εχθρό» , ως «πέμπτη φάλαγγα», ως «υπονομευτές» και άλλα φληναφήματα. Γιατί, ένα κόμμα της Αριστεράς, χωρίς διάλογο, κριτική και αυτοκριτική, δεν είναι Αριστερά! Ένα κόμμα που μπορεί ο «αρχηγός» του να υποστηρίζει πότε το ένα και πότε το αντίθετό του με περισσή ευκολία χάνει την αξιοπιστία του και γίνεται περίγελος. Μια τέτοια αριστερά, χωρίς προγραμματική και προοδευτική αντιπολίτευση δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ηγεμονία της ΝΔ του Μητσοτάκη.

Στηρίζουμε τους βουλευτές που αποχώρησαν συγκροτώντας κοινοβουλευτική ομάδα με πρόταγμα τις προεκλογικές προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματος όπως αυτές ψηφίστηκαν από το 3ο Συνέδριο. Έτσι προστατεύεται η δημοκρατική αντιπροσώπευση.

Φεύγουμε από το κόμμα που αγαπήσαμε και υπηρετήσαμε ανιδιοτελώς, κοιτώντας μπροστά, όχι πίσω! Σεβόμαστε και εκτιμούμε όσους συντρόφους επέλεξαν να μείνουν. Θα συναντηθούμε σίγουρα στους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη.

Τώρα που η Δεξιά και η Ακροδεξιά επεκτείνουν την επιρροή τους στην Ευρώπη, η Αριστερά στη Χώρα μας, πρέπει να ανασυγκροτηθεί και να είναι πληθυντική.

Ένας ιστορικός κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ως εκπροσώπου της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς έκλεισε. Ανοίγει ένας άλλος κύκλος της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που πρέπει να πρωταγωνιστήσουν οι νέοι που σήμερα απέχουν και σιωπούν.

Οι υπογράφοντες την ανοιχτή επιστολή:

ΓΑΓΚΛΙΟΥ ΠΕΤΡΟΣ, Αναπληρωτής Συντονιστής της ΝΕ Πέλλας

ΓΑΓΚΛΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ, Πρώην Μέλος Συντονιστικού ΟΜ Έδεσσας – Βεγορίτιδας

ΓΑΤΣΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ,

ΔΑΝΤΣΗ ΕΥΗ, Μέλος ΝΕ Πέλλας και πρώην υποψήφια Βουλεύτρια.

ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, Πρώην Συντονιστής ΟΜ Σκύδρας

ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΙΓΝΑΤΗΣ, Μέλος Ν.Ε. Πέλλας

ΚΑΡΤΑΛΗ ΕΛΕΝΗ, Μέλος Συντονιστικού ΟΜ Έδεσσας – Βεγορίτιδας

ΚΙΚΙΛΙΓΚΑΣ ΜΑΚΗΣ

ΚΛΕΙΤΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, Αναπληρωτής Συντονιστής ΟΜ Έδεσσας – Βεγορίτιδας

ΜΙΧΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΝΑΚΗΣ

ΠΛΑΚΙΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

ΠΟΥΠΤΣΗΣ ΤΑΣΟΣ

ΡΩΣΣΙΔΟΥ – ΠΟΥΦΛΗ ΕΥΗ, Πρώην Συντονίστρια ΟΜ Έδεσσας – Βεγορίτιδας

ΡΩΣΣΙΔΟΥ ΟΛΓΑ

ΣΚΕΠΑΣΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΣΟΥΛΤΑΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ, Μέλος Συντονιστικού ΟΜ Έδεσσας – Βεγορίτιδας

ΤΖΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, Μέλος Συνδικαλιστικού Τμήματος ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ

ΤΣΙΓΚΟΓΛΟΥ ΜΑΝΟΛΗΣ

ΤΣΙΤΣΗ ΜΑΡΙΑ

ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » " "

Μεγάλη ένταση μεταξύ Λιάγκα και Μπέου on air

Χαμός επικράτησε το πρωί της Τρίτης (28/11) στον «αέρα» της εκπομπής του ANT1 «Πρωινό» μεταξύ του Γιώργου Λιάγκα και του Αχιλλέα Μπέου. «Μαγκιές και αλητείες σε εμένα όχι» δήλωσε ο παρουσιαστής, τονίζοντας πως δεν θέλει ξανά τον δήμαρχο Βόλου στην εκπομπή.

Όλα ξεκίνησαν μετά τα σχόλια που έκανε ο Γιώργος Λιάγκας, όταν ο Αχιλλέας Μπέος αναφέρθηκε ειρωνικά στην εκπομπή του ΑΝΤ1.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο δήμαρχος Βόλου, οι τόνοι ανέβηκαν πολύ, όταν η Άρια Καλύβα είπε: «Μια συγγνώμη δεν θα έβλαπτε».

Ο διάλογος που ακολούθησε ήταν ο εξής:
  • Μπέος: Ζήτησε αυτός που έφαγε το χαστούκι, γιατί ήταν γλυκό.
  • Καλύβα: Δεν μου αρέσει ο τρόπος σας.
  • Μπέος: Κι εμένα δεν μου αρέσουν τα γυαλιά που φοράς. Με νοιάζει εμένα αν σας αρέσω εσάς, εκεί στα αγόρια και τα κορίτσια.
  • Τεργιάκης: Στα 50 μας, μας είπατε αγόρια. Αφήστε αυτά τα ειρωνικά τα αγόρια και τα κορίτσια.
  • Λιάγκας: Είσαι ειρωνικός και υποτιμητικός

Λίγα λεπτά αργότερα, Γιώργος Λιάγκας και Αχιλλέας Μπέος αντάλλαξαν έντονους χαρακτηρισμούς και ο παρουσιαστής ζήτησε να κλείσουν το τηλέφωνο. Ο διάλογός τους ολοκληρώθηκε ως εξής:

  • Μπέος: Πριν μερικά χρόνια στην εκπομπή που έκανες με τη σύζυγό σου, με τη Φαίη, είπες ότι εγώ δε θέλω τα παιδιά μου να γίνουν gay.
  • Λιάγκας: Δεν το είπα ποτέ αυτό και αν το είπα, το είπα διαφορετικά.
  • Μπέος: Βάλ’ το ρε μάγκα και αφήστε τα αυτά.
  • Λιάγκας: Άσε τα παιδιά μου απ’ έξω! Κλείστε τον κύριο τώρα! Τώρα! Μαγκιές και αλητείες σε εμένα όχι! Δεν θέλω ξανά τον κύριο Μπέο στην εκπομπή. Τέλος! Τον έβγαλα, γιατί θα έβγαινε αλλού να βρίσει. Το είπα τελείως διαφορετικά και να το πούμε τι είπα πριν από μερικά χρόνια, αν θέλετε. Όπως εγώ τα παιδιά του τα άφησα απ’ έξω, να σεβαστεί κι αυτός τα δικά μου τα παιδιά. Αλητείες σε μένα όχι! Και αγοραίες συμπεριφορές! Και μαγκιές: υποτιμητικά πρωινάδικα και τα αγόρια της πρωινής ζώνης υποτιμητικά. Να μας πει τώρα ο Μπέος! Λίγο ντροπή όμως!

«Η αλητεία έχει και όρια και πρέπει να καταλάβουν κάποιοι άνθρωποι κάτι, ότι επειδή τους ψηφίζει ο κόσμος δεν είναι υπεράνω κριτικής και δεν μπορούν να βγαίνουν να απαξιώνουν, να βρίζουν, να χλευάζουν και να μπλέκουν οικογένειες και να κάνουν αστεϊσμούς για τα πρωινάδικα με τα αγόρια ειρωνικά.

Επειδή αναφέρεται σε οικογένειες και παιδιά, εγώ βλέπω ανθρώπους του ιδίου φύλου να έχουν παιδιά, που πίνουν νερό στο όνομα των γονιών τους, ό,τι και να είναι, άντρες, γυναίκες, λεσβίες… Και βλέπω παιδιά που τα έχει πατέρας και μάνα, να βγαίνουν και να βρίζουν τον πατέρα τους και τη μάνα τους. Όταν βγαίνεις να κάνεις κριτική, κοίτα πρώτα τα του οίκου σου», είπε ο Γιώργος Λιάγκας στη συνέχεια κι ενώ ο Αχιλλέας Μπέος δεν ήταν πια στην τηλεφωνική γραμμή.

Τι είχε πει ο Γιώργος Λιάγκας τον

"Δεν θέλω το παιδί μου να γίνει gay! Πώς να το κάνουμε;" (Video)

Ο παρουσιαστής παραδέχτηκε ότι δεν θα δεχόταν διόλου θετικά μια ομοφυλοφιλική παρέκκλιση στην σεξουαλική συμπεριφορά του γιου του δηλώνοντας σε υψηλούς τόνους: "Δεν θέλω να το παιδί μου να γίνει gay! Πώς να το κάνουμε δηλαδή. Αν γινόταν θα το αποδεχόμουν και θα το στήριζα αλλά δεν θέλω".

 

Διαβάστε Περισσότερα » " Μεγάλη ένταση μεταξύ Λιάγκα και Μπέου on air"

Τρεις ανήλικοι λήστεψαν 54χρονο στη δυτική Θεσσαλονίκη

Εξιχνιάστηκε υπόθεση ληστείας σε βάρος 54χρονου στη Θεσσαλονίκη και συνελήφθησαν τα άτομα, που εμπλέκονται σε αυτήν.

Πρόκειται για δύο ημεδαπούς ηλικίας 16 και 15 ετών και δύο αλλοδαπούς ηλικίας 17 και 36 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Κορδελιού – Ευόσμου, για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της ληστείας κατά συναυτουργία και αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, μεσημβρινές ώρες χθες (27-11-2023) στην περιοχή του Κορδελιού, τα τρία νεαρά άτομα ασκώντας σωματική βία σε βάρους 54χρονου ημεδαπού, αφαίρεσαν από την κατοχή του μία αλυσίδα με σταυρό και μία βέρα.

Αστυνομικοί του Τμήματος Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας εντόπισαν τον τελευταίο και του προσέφεραν τις Α’ βοήθειες, ενώ  σε σύντομο χρονικό διάστημα στο πλαίσιο αναζητήσεων συνέλαβαν τους προαναφερόμενους.

Στην κατοχή του ενός βρέθηκε η βέρα που αφαιρέθηκε, ενώ συνεχιζόμενης της αστυνομικής έρευνας, εντόπισαν και συνέλαβαν τον 36χρονο (συγγενικό πρόσωπο ενός εκ των ανήλικων) στην κατοχή του οποίου βρέθηκε ο σταυρός.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ τα αφαιρεθέντα αντικείμενα αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη.

ΓΑΔΘ

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρεις ανήλικοι λήστεψαν 54χρονο στη δυτική Θεσσαλονίκη"

Τρόμος στο κέντρο της Αθήνας: Κακοποιός μαχαίρωσε πισώπλατα νεαρό και του «άρπαξε» 5.000 ευρώ

Αιματηρή ληστεία τα ξημερώματα στο κέντρο της Αθήνας. Κακοποιός μαχαίρωσε πισώπλατα έναν νεαρό και του άρπαξε τσάντα μέσα στην οποία είχε όπως ανέφερε 5.000 ευρώ.

Όταν έφτασαν οι πρώτοι αστυνομικοί στο σημείο το θύμα τους είπε ότι τον προσέγγισε ένας άγνωστος άνδρας και πιθανότατα με μαχαίρι τον τραυμάτισε στην ωμοπλάτη. Αμέσως μετά του άρπαξε την τσάντα που κρατούσε και εξαφανίσθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του Lawandorder.gr.

Ο νεαρός ο οποίος κατάγεται απο τη Συρία με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και σύμφωνα με πληροφορίες νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Αστυνομικοι από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών κάνουν έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρόμος στο κέντρο της Αθήνας: Κακοποιός μαχαίρωσε πισώπλατα νεαρό και του «άρπαξε» 5.000 ευρώ"

Ηράκλειο: Μαθητές φέρνουν σόμπες από το σπίτι για να ζεσταθούν στο μουσικό σχολείο

Ο χειμώνας ήρθε για τα καλά στην Κρήτη και κάποιοι μαθητές τρέμουν και μόνο στην ιδέα ότι το θερμόμετρο πέφτει επικίνδυνα!
Το Μουσικό σχολείο Ηρακλείου λειτουργεί χωρίς θέρμανση και, όπως λένε στο Cretalive οι μαθητές, πολλές φορές οι καθηγητές αναγκάζονται να φέρουν θερμαντικά σώματα από το σπίτι τους για να … ζεσταθεί το κοκαλάκι τους! Ειδικά όταν θέλουν να παίξουν κάποιο μουσικό όργανο, τα δάκτυλά τους τρέμουν!
Το τριμελές συμβούλιο του σχολείου, ο πρόεδρος, Γιάννης Δαμιανάκης, ο αντιπρόεδρος Αλκιβιάδης Σπλιάκος και η γραμματέας, Χάρις Ορφανού, αναφέρουν, ακόμα, πως το σχολείο δεν έχει αίθουσα σίτισης αλλά και πολλαπλών χρήσεων. Οι εκδηλώσεις γίνονται στην αυλή και αν ένα σχολείο επισκεφτεί το Μουσικό, δεν υπάρχει χώρος για να γίνει παρουσίαση του μουσικού προγράμματός του.
Ο Νοέμβριος τελειώνει και ακόμα υπάρχουν ελλείψεις σε καθηγητές, με αποτέλεσμα κάποια παιδιά να διδάσκονται άλλο μουσικό όργανο από εκείνο που είχαν επιλέξει.
Τονίζουν, ακόμα, πως σημαντική έλλειψη αποτελεί το γεγονός πως στην Κρήτη δεν υπάρχει τμήμα Μουσικών Σπουδών.
Γενικότερα, τα αιτήματα όλων των μουσικών σχολείων της χώρας είναι τα εξής:

  • Συγγραφή σχολικών εγχειριδίων και δωρεάν παραχώρηση από το κράτος.
  • Μοριοδότηση και ποσόστωση στις πανελλαδικές εξετάσεις στα παιδιά που ενδιαφέρονται για τις μουσικές σχολές.
  • Πιστοποίηση των θεωρητικών σπουδών σε κάθε απόφοιτο μουσικού σχολείου (θεωρία, αρμονία) και των μαθημάτων μουσικών οργάνων.
  • Δημιουργία ενός πεδίου προσανατολισμού, ειδικό για τα μουσικά σχολεία, όπου θα επιλέγεται από τους ενδιαφερόμενους μαθητές αποκλειστικά για τα τρία τμήματα μουσικών σπουδών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μουσικά μαθήματα, αντί του συμβιβασμού των μαθητών να επιλέξουν ένα ήδη υπάρχον πεδίο που δεν συσχετίζεται με τα ενδιαφέροντά τους.

Οι μαθητές προχωρούν σε κινητοποιήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα για να διεκδικήσουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο.

cretalive

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο: Μαθητές φέρνουν σόμπες από το σπίτι για να ζεσταθούν στο μουσικό σχολείο"

Χατζηδάκης: Δεν θα ισχύει το τεκμαρτό εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες που θέλουν να ελεγχθούν

Διευκρινίσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο για τους ελευθέρους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις έδωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, εξηγώντας παράλληλα τι σημαίνει ο όρος «μαχητό» τεκμήριο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, υπάρχουν 9 σαφείς εξαιρέσεις από το μαχητό τεκμήριο, όπως εγκυμονούσες και πληγέντες από φυσικές καταστροφές.

«Δεν θα ισχύει το τεκμαρτό εισόδημα για τους ελευθέρους επαγγελματίες που θέλουν να ελεγχθούν», δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Όποιος θέλει μπορεί να αμφισβητήσει στην ΑΑΔΕ το τεκμήριο διαβίωσης, είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

Η επιβάρυνση στις επιχειρήσεις λόγω τζίρου θα είναι πιο γραμμική, πιο αναλογική και πιο δίκαιη, τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης

«Θα υπάρξει μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για όλους του ελευθέρους επαγγελματίες», είπε τέλος ο υπουργός.

Όπως έγραφε από το πρωί το «protothema.gr» η κυβέρνηση σπεύδει να κάνει κομβικές αλλαγές και παρεμβάσεις στο νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή και τη φορολόγηση στους ελεύθερους επαγγελματίες, προκειμένου να περάσουν χωρίς εμπόδια τα νέα μέτρα από τη Βουλή.

Οι τελικές αποφάσεις για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, συμφωνήθηκαν σε σύσκεψη χθες βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να επιφέρουν βελτιώσεις, οι οποίες θα αποακλυφθούν απόψε το βράδυ ή Τετάρτη πρωί το αργότερο, μόλις καταθέσουν στη Βουλή το σχέδιο νόμου, προκειμένου να ψηφιστεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

Χωρίς να αποκλείονται και επιπλέον σημειακές αλλαγές της τελευταίας στιγμής κατά τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο, το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί περιλαμβάνει μειώσεις ή εξαιρέσεις που δεν προβλέπονταν, στη μορφή που παρουσιάστηκε πριν δύο εβδομάδες. Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε χθες αργά το βράδυ. Και την τελευταία ημέρα ακόμη όμως, προστέθηκαν πάνω από 300 σχόλια φορέων και πολιτών, τα οποία σχεδόν στο σύνολό τους αφορούσαν το επίμαχο άρθρο 13 για το τεκμαρτό εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Συνολικά οι παρατηρήσεις ξεπέρασαν τις 2.700 για το σύνολο των μέτρων, ενώ τα μισά εξ αυτών (πάνω από 1.500) αφορούσαν αποκλειστικά στα άρθρα για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών ή τις εξαιρέσεις τους.

Τι αλλάζει

Στο σύνολό του, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 11 μέτρα κατά της φοροδιαφυγής όπως:

  • - ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024
  • - υποχρεωτική εγκατάσταση τερματικών ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) και από τους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής
  • - απαγόρευση αγοραπωλησίας ακινήτων με μετρητά
  • - ηλεκτρονικά τιμολόγια παντού
  • - ηλεκτρονικό δελτίο διακίνησης στις μεταφορές εμπορευμάτων
  • - αύξηση του προστίμου χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής
  • - φορολόγηση των επιχειρήσεων με βάση τα τιμολόγια που διαβιβάζονται στο myDATA της ΑΑΔΕ
  • - νέο σύστημα τεκμαρτής φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών
  • - διακοπή κάθε συνεργασίας τροφοδοσίας από τις εταιρίες εμπορίας καυσίμων, σε πρατήρια που κλείνουν λόγω λαθρεμπορίας
  • - αλλαγές, φόρος διαμονής και ΦΠΑ σε μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb
  • - θεσμοθέτηση της πληρωμής των προνοιακών επιδομάτων μέσω κάρτας εντός του 2024

Ποιοι γλιτώνουν

Όπως είναι εμφανές, όλα τα παραπάνω μέτρα (ακόμα και η θεσμοθέτηση της πληρωμής επιδομάτων με κάρτα ή η απαγόρευση των μετρητών) αποσκοπούν να εντοπίσουν και να μπλοκάρουν τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο εκ μέρους των επιχειρήσεων.

Όπως έγραφε από το πρωί το newmoney.gr το τεκμήριο ενδέχεται να είναι τελικά μαχητό , αλλά όποιος το αμφισβητεί μπορεί να δεχθεί φορολογικό έλεγχο για να διαπιστωθεί το βάσιμο των ισχυρισμών του. Εκτός από τους νέους επαγγελματίες που απαλλάσσονται πλήρως για 3 χρόνια ή έχουν έκπτωση για τον 4ο και 5ο χρόνο, θα υπάρξουν και ειδικές μειώσεις για κλάδους ή ΚΑΔ όπως πχ για σχολικά κυλικεία που λειτουργούν «δια νόμου» 8 και όχι 12 μήνες το χρόνο. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Χατζηδάκης: Δεν θα ισχύει το τεκμαρτό εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες που θέλουν να ελεγχθούν"

Σπάρτη: Λουκέτο σε σούπερ μάρκετ για φοροδιαφυγή

Aκόμα μια περίπτωση φοροδιαφυγής ήρθε στο φως μέσω καταγγελίας στην εφαρμογή appodixi της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Αυτή τη φορά πρόκειται για supermarket και συγκεκριμένα για κατάστημα γνωστής αλυσίδας στη Σπάρτη.

Μόλις έλαβαν σήμα από την appodixi, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ έκαναν φύλλο και φτερό τα φορολογικά στοιχεία και τις κινήσεις της επιχείρησης και βρήκαν ότι:

Tο κατάστημα διέθετε τέσσερις ταμειακές μηχανές, από τις οποίες μόνον οι δυο διαβίβαζαν δεδομένα αποδείξεων στην ΑΑΔΕ. Από τις άλλες δυο, τους τελευταίους 12 μήνες, από τον Νοέμβριο του 2022 έως και τις 23 Νοεμβρίου της φετινής χρονιάς, το συγκεκριμένο κατάστημα είχε κόψει, αλλά δεν είχε διαβιβάσει στην ΑΑΔΕ 116.200 αποδείξεις.

Με άλλα λόγια, δεν διαβίβασε τζίρο 852.000 ευρώ συν ΦΠΑ 127.000 ευρώ.

Στο κατάστημα μπήκε λουκέτο για 48 ώρες, επιβλήθηκε πρόστιμο 63.500 ευρώ για τη μη διαβίβαση των αποδείξεων, ενώ έχει ήδη αρχίσει έλεγχος τόσο στους προηγούμενους μήνες και χρήσεις για το συγκεκριμένο κατάστημα όσο και στο σύνολο του δικτύου της αλυσίδας.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » "Σπάρτη: Λουκέτο σε σούπερ μάρκετ για φοροδιαφυγή"

Κύμα κακοκαιρίας με έντονα φαινόμενα – Meteo: Προειδοποίηση για επεισόδια βροχόπτωσης κατηγορίας 4

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό από τη Βορειοδυτική Ευρώπη, κινούμενο γρήγορα νοτιοανατολικά προς την Αδριατική Θάλασσα θα προκαλέσει κύμα κακοκαιρίας στη χώρα μας σήμερα Τρίτη 28 και την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023, με θυελλώδεις ανέμους, βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες κυρίως την Τρίτη 28 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, για σήμερα Τρίτη 28/11 προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Οι βροχές και οι καταιγίδες κατά τόπους θα είναι έντονες και αναμένονται σημαντικά ύψη βροχής κυρίως στη Δυτική Στερεά, στη Δυτική και Νότια Πελοπόννησο, στην Ήπειρο, στα νησιά του Ιονίου και του Ανατολικού Αιγαίου, και στη Θράκη.

Την Τετάρτη 29/11 τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στο Ανατολικό Αιγαίο, όπου έως τις μεσημεριανές ώρες αναμένονται βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες, ενώ τοπικές βροχές αναμένονται σε Νότια και Δυτική Πελοπόννησο, Δυτική Στερεά, Ήπειρο, Κυκλάδες και τις πρώτες πρωινές ώρες σε Ανατολική Στερεά και Νότια Εύβοια. 

Στον παρακάτω Χάρτη 1, δίνεται το εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος βροχής από το πρωί της Τρίτης 28/11 έως και το βράδυ της Τετάρτης 29/11/2023.

Κύμα κακοκαιρίας με έντονα φαινόμενα – Meteo: Προειδοποίηση για επεισόδια βροχόπτωσης κατηγορίας 4

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για την Τρίτη 28/11, όπου αναμένονται τα πιο έντονα φαινόμενα, κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική)

Παράλληλα, την Τρίτη 28/11 αναμένεται σημαντική ενίσχυση των νότιων-νοτιοδυτικών ανέμων με εντάσεις έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο. Σταδιακή εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 29/11/2023. Στον παρακάτω Χάρτη 2, παρουσιάζεται η μέγιστη ένταση και η διεύθυνση των ανέμων για την Τρίτη 28/11.

Κύμα κακοκαιρίας με έντονα φαινόμενα – Meteo: Προειδοποίηση για επεισόδια βροχόπτωσης κατηγορίας 4

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύμα κακοκαιρίας με έντονα φαινόμενα – Meteo: Προειδοποίηση για επεισόδια βροχόπτωσης κατηγορίας 4"

Σαλαμίνα: Ψάχνουν και για άλλα θύματα του παλαιοημερολογίτη ιερέα

Το ενδεχόμενο ο 68χρονος ιερέας στη Σαλαμίνα να έχει – στο παρελθόν – προσπαθήσει ή ακόμα και να έχει ασελγήσει σε άλλα παιδιά εξετάζουν με μεγάλη προσοχή οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Μάλιστα, οι αναλυτές της Ασφάλειας, εξετάζοντας το παρελθόν του παλαιημερολογίτη ιερέα από τη Σαλαμίνα, δείχνουν πεπεισμένοι ότι έχει επιτεθεί και σε άλλα παιδιά.

Άλλωστε, το καλοκαίρι του 2018 γονείς παιδιού υπέβαλαν μήνυση κατά του 68χρονου για ασελγείς πράξεις εις βάρος του 11χρονου, τότε, αγοριού. Ο εισαγγελέας παρέδωσε την προανακριτική εξέταση στο Τμήμα Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής και τρία χρόνια αργότερα η υπόθεση παραπέμφθηκε σε δίκη.

Ο 68χρονος ιερέας καταδικάστηκε πρωτόδικα σε εννέα χρόνια, ωστόσο άσκησε έφεση και παρέμεινε εκτός φυλακής. Οι αστυνομικοί που συνέλαβαν τον ιερέα, προχώρησαν σε έρευνα στους χώρους της Ιεράς Μονής της Σαλαμίνας, αναζητώντας στοιχεία που θα επιβεβαιώσουν την δράση του ιερέα. Για το λόγο αυτό, κατασχέθηκαν ψηφιακά πειστήρια, τα οποία έχουν σταλεί προς ανάλυση στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Η ανάλυση όλων των στοιχείων, από το κινητό τηλέφωνο μέχρι και τις τραπεζικές κινήσεις, εκτιμούν οι αναλυτές ότι δείξει το δρόμο των ερευνών για το αν έχει κακοποιήσει σεξουαλικά και άλλα παιδιά.

Αξίζει να επισημανθεί ότι από τον περασμένο Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο, ο 12χρονος μαθητής βίωνε την φρίκη της σεξουαλικής κακοποίησης στα χέρια του 68χρονου ιερέα. Οι γενετήσιες πράξεις λάμβαναν χώρα στο σπίτι του παιδιού, το οποίο επισκεπτόταν συχνά ο ιερέας, καθώς διατηρούσε λόγω της ιδιότητας του, σχέσεις με την οικογένεια και κυρίως με τον πατέρα του ανήλικου.

Ο 68χρονος παλαιοημερολογίτης, ο οποίος είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, αναζητούσε ευκαιρία να βρίσκει μόνο του τον ανήλικο, θέλοντας να ασκεί ανενόχλητος τις αρρωστημένες ορέξεις του.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σαλαμίνα: Ψάχνουν και για άλλα θύματα του παλαιοημερολογίτη ιερέα"

Αρχίζει η καταγραφή κινήσεων από τους αστυνομικούς: Από σήμερα οι κάμερες στις στολές – Σε ποιες περιοχές ξεκινά το μέτρο

Οι αστυνομικοί στα Τμήματα Ασφαλείας Εξαρχείων, Ομονοίας, Κολωνού, Κυψέλης, Αγίου Παντελεήμονα, Συντάγματος, Ακροπόλεως εφοδιάζονται από σήμερα, Τρίτη (28.11) μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου με κάμερες, τις οποίες θα έχουν πάντα πάνω τους και σε λειτουργία, στα πρότυπα της λειτουργίας της αστυνομίας άλλων χωρών, προκειμένου να καταγράφονται τα συμβάντα τα οποία επιλαμβάνονται, σύμφωνα με την ανακοίνωση από την ΕΛΑΣ.

Τα βίντεο που θα προκύπτουν, θα αποτελούν και υλικό της δικογραφίας της εκάστοτε υπόθεσης, εφόσον χρειαστεί. Οι κάμερες θα είναι συνέχεια στο on καταγράφοντας συνεχή εικόνα, ενώ το βίντεο θα αποθηκεύεται με το πάτημα ενός κουμπιού. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι κάμερες θα έχουν τη δυνατότητα να μεταδίδουν live στο κέντρο επιχειρήσεων ό,τι συμβαίνει, ώστε να βελτιώνεται ο συντονισμός.

Να σημειωθεί ότι τα δεδομένα θα κρατούνται για 2 ημέρες αν αφορούν σε διαδηλώσεις και 15 ημέρες για τα υπόλοιπα περιστατικά, ενώ αν αποτελούν υλικό δικογραφίας, θα διατηρούνται όσο χρειαστεί.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΛ.ΑΣ. θα προμηθευτεί ακόμα 700 σταθερές κάμερες διαχείρισης της κυκλοφορίας και επιτήρησης, που θα τοποθετηθούν σε σημεία του λεκανοπεδίου με αυξημένα ποσοστά εγκληματικότητας.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τις κάμερες

«Ανακοινώνεται ότι με την υπ’ αριθ. 7512/3/468 από 27/11/2023 Απόφαση του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων & Διαχείρισης Κρίσεων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, αποφασίστηκε η εγκατάσταση και λειτουργία φορητού συστήματος επιτήρησης του Π.Δ. 75/2020 (φορητές κάμερες που εφαρμόζουν στο σώμα – body worn cameras), από στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων / Ο.Π.Κ.Ε. – Ο.Ε.Δ. κατά την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, από την 06.00΄ ώρα της Τρίτης 28/11/2023 έως την 06.00΄ώρα της Τρίτης 05/12/2023 εντός της εδαφικής αρμοδιότητας των Τμημάτων Ασφαλείας: Εξαρχείων, Ομονοίας, Κολωνού, Κυψέλης, Αγίου Παντελεήμονα, Συντάγματος, Ακροπόλεως, και ειδικότερα:

  • (α) Στην περιφέρεια του Τμήματος Ασφαλείας Εξαρχείων, που περικλείεται από τις οδούς: 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), Λ. Αλεξάνδρας, Κόνιαρη, Μελίνας Μερκούρη, Ευέλπιδος Ρογκάκου Ηλία, Οίτης, Σίνα, Λ. Βενιζέλου Ελευθερίου (Πανεπιστημίου), 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), Λ. Αλεξάνδρας,
  • (β) Στην περιφέρεια του Τμήματος Ασφαλείας Αγίου Παντελεήμονα, που περικλείεται από τις οδούς: Λ. Κηφισού, Λιοσίων, Ζορμπά, Αγίου Δημητρίου Όπλων, Ρικάκη, Στρατηγού Δαγκλή, Καπιδάκη, Λ. Ιωνίας (γραμμές Η.Σ.Α.Π.), Νικοπόλεως, 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), Ιουλιανού, Λιοσίων, Δομοκού, Ζαχία, Κωνσταντινουπόλεως, Σεπολίων, Αγίου Μελετίου, Δυρραχίου, Λ. Κηφισού, Λιοσίων,
  • (γ) Στην περιφέρεια του Τμήματος Ασφαλείας Κυψέλης, που περικλείεται από τις οδούς: 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), Αμοργού, Τραυλαντώνη, Ελικώνος, Κοκκερέλ, Αγίων Αναργύρων, Λεοντίου, Γανυμήδου, Κουρτίου, Ειρηναίου, Ωρίωνος, Αυξεντίου, Ελληνικού, Μουσών, Καρπενησιώτη, Μπουαίων, Αυγερινού, Ανηφορίτη, Σπυριδόγιαννη, Ζολιώτη, Κυρίλλου Λουκάρεως, Λ. Αλεξάνδρας, 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), Αμοργού,
  • (δ) Στην περιφέρεια του Τμήματος Ασφαλείας Ομονοίας, που περικλείεται από τις οδούς: Ιερά Οδός, Κωνσταντινουπόλεως, Σεπολίων, Ιουλιανού, Πατησίων, Αιόλου, Λυκούργου, Πειραιώς, Παναγή Τσαλδάρη, Πέτρου Ράλλη, Σαλαμίνος, Αγίας Άννης.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Αρχίζει η καταγραφή κινήσεων από τους αστυνομικούς: Από σήμερα οι κάμερες στις στολές – Σε ποιες περιοχές ξεκινά το μέτρο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news