facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Προφυλακίστηκαν τα μέλη σπείρας που διέπραττε κλοπές σε εμπορικά κέντρα της Αττικής

Τον δρόμο για τις φυλακές πήραν, μετά τις απολογίες τους τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης Αλβανών, που είχαν ρημάξει στις κλοπές κυρίως εμπορικά κέντρα, αλλά και μεγάλα καταστήματα στην Αττική.

Πολυσέλιδη είναι η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των συλληφθέντων, οι οποίοι κατάφεραν να αποκομίσουν -αν και άεργοι- πάνω από 400.000 ευρώ. Η έρευνα άρχισε έπειτα από πληροφορίες για την δράση των μελών της οργάνωσης, που έφτασαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών αρχές του έτους, με αποτέλεσμα στις 12 Ιανουαρίου να ξεκινήσει και η παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών των δραστών, με συνολικά 8 άρσεις τηλεφωνικών συνδέσεων.

‘Όπως προέκυψε από την ενδελεχή έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, εκτός από τα κλεμμένα προϊόντα που έφταναν στην Αλβανία, είτε με ιδιωτικά μισθωμένα λεωφορεία, είτε με τα προγραμματισμένα δρομολόγια λεωφορείων, όπου μεταπωλούνταν μέσω του καταστήματος λιανικού εμπορίου, ιδιοκτησίας του υπαρχηγού της οργάνωσης, κάποια προϊόντα τα έστελναν ακόμα και με ταξί στους υποψήφιους αγοραστές.

Τα προσωνύμια των μελών της σπείρας

Ο 33χρονος φερόμενος Αρχηγός της οργάνωσης ήταν γνωστός με το προσωνύμιο Olsi, ο οποίος λάμβανε αυξημένα μέτρα αντιπαρακολούθησης ,μεταξύ των οποίων και η αλλαγή δρομολογίων κατά την επιστροφή στο σπίτι του. Ο 39χρονος φερόμενος υπαρχηγός χρησιμοποιούσε το προσωνύμιο «Γιώργος». Όπως διαπιστώθηκε, στις 16 Μαΐου του 2016 του είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι, όπως και στις 22 Οκτωβρίου του 2020, για ίδια αδικήματα. Η 25χρονή ήταν γνωστή με το προσωνύμιο Arta και είναι σύζυγος του φερόμενου αρχηγού και η 33χρονη χρησιμοποιούσε το προσωνύμιο «Μαρία» και είναι σύντροφος του υπαρχηγού. Και οι δύο ήταν επιφορτισμένες με την ανεύρεση των υποψήφιων αγοραστών.

Μαζί με τους δύο άνδρες της συμμορίας που διέπρατταν τις κλοπές, ήταν και η 41χρονη με το προσωνύμιο «Λάουρα». Η 41χρονή μάλιστα, όταν οι Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών πήγαν σπίτι της, προκειμένου να την συλλάβουν, δεν άνοιγε την πόρτα στην προσπάθεια της να κρύψει κλοπιμαία, ενώ άρχισε να πετάει χρήματα, τα οποία είχε στην κατοχή της, από το μπαλκόνι στον κήπο.

Στη δικογραφία περιλαμβάνεται ακόμα ένας 23χρονος συνεργός τους που έχει ταυτοποιηθεί με το προσωνύμιο «Εμίλιο», ο οποίος «στρατολογήθηκε» από τον φερόμενο υπαρχηγό, καθώς και ένα άκομα άγνωστο άτομο με το προσωνύμιο «ΣαΙμίρι» που ήταν το άτομο το οποίο μετέφερε στην Αλβανία τα κλεμμένα.

Δεκάδες είναι οι καταγεγραμμένες συνομιλίες μεταξύ των μελών της οργάνωσης, που αποδεικνύουν την δράση τους. Σε έναν διάλογο μεταξύ των δύο, γίνεται αναφορά στις κινήσεις τους σε γνωστό κατάστημα αλυσίδας. Μία από τις πολλές συνομιλίες τους δείχνει το πώς κανόνιζαν να αποφύγουν τον φύλακα σε κάποιο από τα καταστήματα που είχαν στοχοποιήσει. Ο φερόμενος υπαρχηγός έχει καταγεγραμμένες συνομιλίες και με τον «μικρό» της οργάνωσης, όπως τον αποκαλούσαν.

Όπως προκύπτει από την δικογραφία, τα μέλη της οργάνωσης παρακολουθούσαν τους υπαλλήλους καταστημάτων, που είχαν βάλει στο στόχαστρο τους, προκειμένου να γνωρίζουν ποιος υπάλληλος εργάζεται συγκεκριμένες ώρες και ποιος είναι ο ρόλος του στο κατάστημα. Αν δηλαδή είναι πωλητής ή σεκιούριτι. Μάλιστα τους έβγαζαν ακόμα και φωτογραφίες με τα κινητά τους τηλέφωνα.

Δεκάδες είναι και οι φωτογραφίες που έστελναν σε υποψήφιους αγοραστές με τα κλεμμένα προϊόντα, στους οποίους έστελναν ακόμα και βίντεο, όπως μπλούζες, παιδικά ρούχα, tablet, σίδερο για ρούχα, ρολόγια, drone, κονσόλα Nintendo, ενώ χαρακτηριστική είναι και η φωτογραφία μιας ιδιόχειρης σημείωσης του φερόμενου αρχηγού, η οποία αναφέρει πως:

- Στο χρηματοκιβώτιο στο σπίτι υπάρχουν 40.000 ευρώ

- Στην τράπεζα 33.000 ευρώ,

- Στο σπίτι 1.920 ευρώ.

Τα ποσά αυτά είναι καταμετρημένα κατά το έτος 2022 και τον μήνα Φεβρουάριο και καταφανώς η φύλαξη τους είναι στο πατρικό σπίτι του στην Αλβανία.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Προφυλακίστηκαν τα μέλη σπείρας που διέπραττε κλοπές σε εμπορικά κέντρα της Αττικής"

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζήτησε να παραταθεί η ισχύς του στρατιωτικού νόμου μέχρι τα τέλη Απριλίου

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατέθεσε το βράδυ της Δευτέρας στο κοινοβούλιο σχέδιο νόμου που προβλέπει την παράταση ισχύος του στρατιωτικού νόμου στη χώρα του για άλλες 30 ημέρες, αρχής γενομένης από τις 24 Μαρτίου, σύμφωνα με τον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξαπέλυσε την επίθεση -- την οποία αποκάλεσε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » " Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζήτησε να παραταθεί η ισχύς του στρατιωτικού νόμου μέχρι τα τέλη Απριλίου"

Η Μόσχα περιορίζει τις εξαγωγές ζάχαρης και σιτηρών

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας υπέγραψε διάταγμα για την απαγόρευση των εξαγωγών λευκής και ακατέργαστης ζάχαρης μέχρι τις 31 Αυγούστου και των εξαγωγών σιταριού, σίκαλης, κριθαριού και καλαμποκιού μέχρι τις 30 Ιουνίου στις γειτονικές χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης.

Νωρίτερα, η Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ανακοίνωσε μέσω του twitter ότι εγκρίθηκε από τους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ (COREPER II) το 4ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Σε συνεννόηση με τους διεθνείς εταίρους της ΕΕ, το 4ο πακέτο κυρώσεων στοχεύει άτομα και οντότητες που εμπλέκονται στην επίθεση κατά της Ουκρανίας, καθώς και αρκετούς τομείς της ρωσικής οικονομίας. Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε ισχύ άμεσα, μόλις δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το COREPER II ενέκρινε επίσης μια δήλωση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) σχετικά με την αναστολή του ευνοϊκού καθεστώτος της Ρωσίας ως μέλους του και την αναστολή της εξέτασης της αίτησης της Λευκορωσίας στον ΠΟΕ.

Όπως έχει γίνει γνωστό από πηγές που επικαλείται το Reuters, μεταξύ των Ρώσων ολιγαρχών που προστίθενται στη «μαύρη λίστα» των κυρώσεων, φιγουράρει το όνομα του δισεκατομμυριούχου Ρόμαν Αμπράμοβιτς, του ιδιοκτήτη της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι.

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Μαρτίου, μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βερσαλλιών, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ένα «τέταρτο πακέτο μέτρων για την περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας και την εξάντληση των πόρων που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση αυτού του βάρβαρου πολέμου». Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε ανακοινώσει την απαγόρευση εξαγωγής ειδών πολυτελείας στη Ρωσία, καθώς και την απαγόρευση εξαγωγών χάλυβα.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Η Μόσχα περιορίζει τις εξαγωγές ζάχαρης και σιτηρών"

ΗΠΑ: Επιμένουν ότι η Κίνα θα παράσχει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν ότι η Κίνα έχει εκφράσει την προθυμία της να παράσχει στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στη Ρωσία για να στηρίξει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ένας Aμερικανός αξιωματούχος.

Με μήνυμα, που στάλθηκε σε ΝΑΤΟ και τους άλλους Δυτικούς συμμάχους, με διπλωματικό τηλεγράφημα και παραδόθηκε αυτοπροσώπως από αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, αναφέρει επίσης ότι η Κίνα αναμένεται να αρνηθεί αυτά τα σχέδια, είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Νωρίτερα, την αντίδραση της Κίνας προκάλεσαν οι πληροφορίες ότι η Ρωσία ζήτησε από το Πεκίνο να της παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας έκανε λόγο για «ψευδείς ειδήσεις» και κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι διαδίδει «κακόβουλα ψεύδη» σχετικά με τον ρόλο του Πεκίνου, τονίζοντας ότι η χώρα «έπαιξε εποικοδομητικό ρόλο με παραινέσεις για ειρήνευση και απευθύνοντας έκκληση για διαπραγματεύσεις».

Δημοσιεύματα των εφημερίδων Financial Times και New York Times, ανέφεραν ότι η Ρωσία έχει ζητήσει από την Κίνα στρατιωτική και οικονομική βοήθεια.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " ΗΠΑ: Επιμένουν ότι η Κίνα θα παράσχει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία "

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διέκοψε ρωσικό δελτίο ειδήσεων για να διαμαρτυρηθεί κατά της εισβολής

Μία γυναίκα στη Ρωσία αψήφισε τους νόμους που απαγορεύουν τις αντιδράσεις κατά του πολέμου στην Ουκρανία και σε ζωντανή μετάδοση διέκοψε ρωσικό δελτίο ειδήσεων, διαμαρτυρόμενη κατά της εισβολής.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία της γυναίκας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για εργαζόμενη του σταθμού, η οποία στη συνέχεια συνελήφθη από την αστυνομία.

Η ίδια κρατούσε ένα πλακάτ που έγραφε «όχι πόλεμος, σταματήστε τον πόλεμο» και εμφανίστηκε πίσω από την παρουσιάστρια, η οποία συνέχισε να μεταδίδει τις ειδήσεις.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Διέκοψε ρωσικό δελτίο ειδήσεων για να διαμαρτυρηθεί κατά της εισβολής"

Ρωσία: Απαγόρευση διαδηλώσεων – Πάνω από 15.000 οι συλληφθέντες (video)

Στο εσωτερικό της Ρωσίας εξελίσσεται ένας άλλος ιδιότυπος πόλεμος. Όσοι διαφωνούν με την εισβολή συλλαμβάνονται. Ακόμα και η υπόνοια ότι κάποιος εκφράζεται κατά του πολέμου και του Πούτιν, είναι αρκετά στοιχεία για να προχωρήσει η αστυνομία σε συλλήψεις, που έχουν ήδη φτάσει τις 15.000.

Κάτοικος του Νοβοσιμπίρσκ έχει βγει στην κεντρική πλατεία κρατώντας στα χέρια μία λευκή σελίδα.

Γύρω του αρκετός κόσμος. Κάποιοι καταγράφουν το τι συμβαίνει.

Τον πλησιάζουν αστυνομικοί, του ζητούν τα χαρτιά του και τον ενημερώνουν πως απαγορεύονται οι διαδηλώσεις. Αρνήθηκε και συνελήφθη.

«Αυτό ήταν. Τον συνέλαβαν. Αυτός είναι ο τρόπος που δρα η αστυνομία όταν ένας εμφανίζεται απλά με μια λευκή κόλλα, χωρίς κανένα σλόγκαν. Εάν θέλετε και άλλη απόδειξη αυτής της παράνοιας, ακολουθήστε το ρεπορτάζ μας», σχολίασε δημοσιογράφος που κατέγραψε το περιστατικό.

Με εκατοντάδες Ρώσους να βγαίνουν στους δρόμους διαφόρων πόλεων κατά της εισβολής στην Ουκρανία, ο κόσμος συλλαμβάνεται έστω και με την υπόνοια ενός σλόγκαν, ακόμα και όταν ίσα-ίσα προλαβαίνουν να εκφράσουν την άποψή τους σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Με σχεδόν 15.000 να έχουν συλληφθεί από την ημέρα της ρωσικής εισβολής, πάνω από 850 πολίτες συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις της Κυριακής.

Οι αστυνομικοί μάζευαν από τους δρόμους ακόμα και όσους απλά είχαν σταθεί και παρακολουθούσαν, ενώ εμπόδιζαν ακόμα και τους δημοσιογράφους να καταγράψουν τα γεγονότα.

Όπως καταγγέλλουν στην Αγία Πετρούπολη, 78 δημοσιογράφοι είχαν κρατηθεί σε κλούβα πριν ακόμα ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις και αφέθηκαν ελεύθεροι μετά.

Για την κατάσταση που επικρατεί στην Ρωσία μίλησε ο ανταποκριτής του CNN που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Μόσχα μετά από τρεις δεκαετίες.

«Ο Πούτιν φτιάχνει τους νόμους και υπάρχει ένα σύστημα και ένα σώμα που εφαρμόζει τους νόμους και κόσμος που ακολουθεί αυτούς τους νόμους. Και αυτό είναι που συμβαίνει τώρα. Εάν συλληφθεί σήμερα, πραγματικά δεν ξέρει πότε θα ξεμπερδέψει από αυτή τη νομική αλυσίδα», σχολιάζει ο Νικ Ρόμπερτσον, δημοσιογράφος του CNN.

Με τις διαδηλώσεις να συνεχίζονται, πληροφορίες αναφέρουν πως η ρωσική αστυνομία έχει ζητήσει ενισχύσεις από ιδιωτικές εταιρείες security.

Μία μετά την άλλη οι ξένες εταιρείες αποχωρούν, και τα Mc Donald’s έκλεισαν όπως άνοιξαν.

Με τεράστιες ουρές κόσμου που ήθελε να απολαύσει μία τελευταία μπουκιά με γεύση Δύσης. Οι υπάλληλοι προσπαθούσαν να απολαύσουν τις τελευταίες τους στιγμές στη δουλειά.

Την ίδια ώρα στο Λονδίνο ακτιβιστές κατέλαβαν την έπαυλη του Ρώσου ολιγάρχη Όλεγκ Ντεριμπάσκα αναρτώντας υβριστικά συνθήματα κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Απαγόρευση διαδηλώσεων – Πάνω από 15.000 οι συλληφθέντες (video)"

Ισραήλ: Στόχος Ιρανών χάκερ οι ιστοσελίδες της κυβέρνησης

Κατέρρευσε σήμερα το απόγευμα η επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης του Ισραήλ, γεγονός που αποδίδουν σε πιθανή επίθεση χάκερ στους κυβερνητικούς ιστοτόπους της χώρας.

Όπως μεταδίδει το «The Jerusalem Post», το σύστημα δεν ανταποκρίνεται εδώ και αρκετή ώρα, αποδίδοντας το πρόβλημα σε χτύπημα από χάκερ. Πρόκειται για την μεγαλύτερη διαδικτυακή επίθεση που έχουν δεχθεί ποτέ τα επίσημα σάιτ της χώρας,  λένε κυβερνητικές πηγές.

Ισχυρίζονται ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται η ομάδα Ιρανών χάκερ με την  ονομασία «Black Shadow». Πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί  από τα δεδομένα του συστήματος μέχρι αυτή την στιγμή δείχνουν ότι την ευθύνη φέρει η συγκεκριμένη ομάδα.

«Το πρόβλημα έχει διευθετηθεί και εργαζόμαστε για την επίλυσή του» διαβεβαιώνει τα μέσα ενημέρωσεις η Εθνική Αρχή Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Αν και το σύστημα έχει πέσει στην κύρια  ιστοσελίδα της κυβέρνησης, υπάρχουν μερικοί ιστότοποι υπουργείων που εξακολουθούν να λειτουργούν.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ισραήλ: Στόχος Ιρανών χάκερ οι ιστοσελίδες της κυβέρνησης"

ΕΕ: Τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Στη λίστα με τους ολιγάρχες και ο Αμπράμοβιτς

Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ενέκρινε η ΕΕ τη Δευτέρα, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με διπλωμάτες να λένε ότι στη λίστα με τους Ρώσους ολιγάρχες προστίθεται ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Η προεδρία της ΕΕ, που ασκείται επί του παρόντος από τη Γαλλία, έγραψε στο Twitter ότι οι πρεσβευτές των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. ενέκριναν ένα τέταρτο πακέτο κυρώσεων, που πλήττουν άτομα και εταιρείες «που εμπλέκονται στην επίθεση στην Ουκρανία». Η επεξεργασία των νέων κυρώσεων έγινε σε συνεννόηση με τους δυτικούς εταίρους.

Οι νέες κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ αμέσως μόλις δημοσιευθούν στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τρεις διπλωμάτες είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Αμπράμοβιτς, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του ποδοσφαιρικού συλλόγου Τσέλσι, προστέθηκε στη λίστα των πλούσιων Ρώσων των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία στην ΕΕ μπορούν να κατασχεθούν και να απαγορευτεί η είσοδός τους στην ΕΕ.

Η κίνηση της ΕΕ κατά του Αμπράμοβιτς ακολουθεί αυτές της Βρετανίας και του Καναδά, που την περασμένη εβδομάδα τον ενέταξαν στις δικές τους λίστες κυρώσεων. Η απόφαση του Λονδίνου ανέστειλε τη βιαστική προσπάθεια του Αμπράμοβιτς να πουλήσει την Τσέλσι, η οποία ανακοινώθηκε στις 2 Μαρτίου.

Σύμφωνα με έναν από τους διπλωμάτες της ΕΕ, ο λόγος για την επιβολή κυρώσεων στον Αμπράμοβιτς ήταν επειδή «είναι ένας Ρώσος ολιγάρχης που έχει μακροχρόνιους και στενούς δεσμούς με τον (Ρώσο πρόεδρο) Βλαντιμίρ Πούτιν», στον οποίο έχει «προνομιακή πρόσβαση». Θεωρείται ότι παρέχει «μια ουσιαστική πηγή εσόδων» στη ρωσική κυβέρνηση.

Το Σαββατοκύριακο, το superyacht Solaris μήκους 140 μέτρων (460 πόδια) του Abramovich εθεάθη να φτάνει σε λιμάνι στο Μαυροβούνιο, το οποίο δεν ανήκει στην ΕΕ αλλά έχει φιλοδοξίες να ενταχθεί σε αυτήν. Το πλοίο έφυγε από το ισπανικό λιμάνι της Βαρκελώνης μέρες νωρίτερα.

Ο Αμπράμοβιτς, 55 ετών, έχει περιουσία 12,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων (11,3 δισεκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, και φημολογείται ότι έχει περίπου 6 γιοτ. Έχει επίσης αποκτήσει πορτογαλική και ισραηλινή υπηκοότητα.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την περασμένη Παρασκευή, μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στη Γαλλία, προανήγγειλε τον τελευταίο γύρο κυρώσεων, λέγοντας ότι «θα απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία και θα εξαντλήσει τους πόρους που χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτήσει αυτόν τον βάρβαρο πόλεμο».

Ο Επίτροπος αρμόδιος για το Εμπόριο, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «αυτός ο κατάλογος των ολιγαρχών διευρύνεται συνεχώς – όχι μόνο ολιγάρχες, (αλλά) και υψηλού επιπέδου… κρατικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Ρωσίας». Πρόσθεσε ότι στη λίστα περιλαμβάνονται και Ρώσοι που θεωρείται ότι «εμπλέκονται ενεργά στη ρωσική μηχανή προπαγάνδας».

Η γαλλική προεδρία της ΕΕ έγραψε επίσης στο Twitter ότι οι πρεσβευτές ενέκριναν μια δήλωση στον ΠΟΕ που αφαιρεί από τη Ρωσία το καθεστώς του «πιο ευνοημένου έθνους», ανοίγοντας τον δρόμο για την επιβολή τιμωρητικών δασμών στις ρωσικές εξαγωγές.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ρωσίας προβλέπεται να συρρικνωθεί δραματικά υπό τους διαδοχικούς γύρους κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την ΕΕ και τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, οι οποίες στοχεύουν τη ρωσική κεντρική τράπεζα και εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εταιρειών.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Στη λίστα με τους ολιγάρχες και ο Αμπράμοβιτς"

Ουκρανία: Τουλάχιστον 9 νεκροί από αεροπορική επιδρομή εναντίον ραδιοτηλεοπτικού πύργου

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν σε μια αεροπορική επιδρομή σε έναν ραδιοτηλεοπτικό πύργο στην περιφέρεια Ρίβνε, στη βόρεια Ουκρανία, δήλωσε ο κυβερνήτης Βιτάλι Κόβαλ.

«Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι κάτω από τα χαλάσματα», ανέφερε σε μια ανάρτηση στο διαδίκτυο.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Τουλάχιστον 9 νεκροί από αεροπορική επιδρομή εναντίον ραδιοτηλεοπτικού πύργου"

Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία την Τρίτη (15/03)

Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός αύριο, Τρίτη 15 Μαρτίου 2022, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ.

Τοπικές νεφώσεις στην Κρήτη και πρόσκαιρες νεφώσεις μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στις Κυκλάδες, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 και πρόσκαιρα το απόγευμα στην περιοχή Κυκλάδων, Κρήτης και Δωδεκανήσων 6 με 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και από το απόγευμα βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της και θα φτάσει σε πολλές περιοχές τους 12 με 14 βαθμούς. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά τοπικές νεφώσεις και από το μεσημέρι αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά αίθριος. Από το μεσημέρι αραιές νεφώσεις, οι οποίες το βράδυ θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Από το μεσημέρι αραιές νεφώσεις, οι οποίες το βράδυ θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -04 (μείον 4) έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος.
Άνεμοι: Ασθενείς και από το απόγευμα βορειοδυτικοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 15 βαθμούς. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος τις περισσότερες ώρες. Πρόσκαιρες νεφώσεις στην ανατολική Στερεά το πρωί και στη Θεσσαλία το απόγευμα.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στην Κρήτη νεφώσεις τοπικά αυξημένες με λίγες ασθενείς βροχές τις πρωινές ώρες. Στις Κυκλάδες λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 6 και πρόσκαιρα το απόγευμα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις στα βόρεια.
Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία 5 με 7 μποφόρ. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αρχικά νεφώσεις, από το μεσημέρι σχεδόν αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα νότια 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία την Τρίτη (15/03)"

Την Τετάρτη θα αποφασίσει το Διεθνές Δικαστήριο Χάγης εάν οι Ρώσοι προχώρησαν σε εγκλήματα πολέμου

Με τη Δύση να κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου σε βάρος της Ουκρανίας, αποφασίστηκε από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να αποφανθεί για το θέμα την Τετάρτη. 

Πριν από μια βδομάδα, το γραφείο του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) γνωστοποίησε πως θα ζητήσει έγκριση για να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Ο εισαγγελέας Καρίμ Καν είχε εκφράσει την Παρασκευή την ανησυχία του για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και δήλωσε πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο μπορεί να ερευνήσει καταγγελίες για εγκλήματα που έχουν ανακύψει στην παρούσα κρίση.

«Το επόμενο βήμα είναι να προχωρήσουμε στη διαδικασία αναζήτησης και εξασφάλισης εξουσιοδότησης από το Προανακριτικό Τμήμα του Δικαστηρίου για να ξεκινήσουμε την έρευνα», αναφέρει το γραφείο του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που εδρεύει στη Χάγη.

Λίγες ημέρες νωρίτερα,  η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα-Τόμας Γκρινφίλντ, δήλωσε στο BBC ότι το Κρεμλίνο έχει προχωρήσει σε εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

«Εργαζόμαστε με άλλα μέλη της παγκόσμιας κοινότητας για να ακτινογραφήσουμε τα εγκλήματα στα οποία έχει προβεί η Ρωσία σε βάρος των πολιτών της Ουκρανίας» επισήμανε, συγκεκριμένα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ.

Τι είναι οι βόμβες διασποράς

Οι βόμβες διασποράς (συσσωματωμάτων) κουβαλούν μικρά βομβίδια που είναι προγραμματισμένα να εκραγούν στον αέρα (εγκαιροφλεγή) η στο έδαφος (κρουσιφλεγή) η μετά από κάποιο χρονικό διάστημα (βραδυφλεγή) ως νάρκες. Για παράδειγμα η βόμβα συσσωματωμάτων CBU-87, η οποία χρησιμοποιείται κατά κόρον στις Νατοϊκές επιχειρήσεις, περιέχει 202 βομβίδια που σκορπίζονται στη γύρω περιοχή. Κάθε μία από αυτές θα εκραγεί εκσφενδονίζοντας περίπου 300 θραύσματα ικανά να διατρήσουν ελαφρά τεθωρακισμένα.

Τα βομβίδια που δεν εκρήγνυνται σπέρνονται στο έδαφος και εκρήγνυνται σε ανύποπτο χρόνο προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς και θανάτους. Κατά συνέπεια αυτά τα πυρομαχικά εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία με τις νάρκες όσον αφορά τις μεταπολεμικές τους απώλειες.

H εκκαθάριση της περιοχής από τις βόμβες διασποράς που δεν έχουν εκραγεί (UXO: Unexploded Ordnance) είναι εξαιρετικά επίπονη διότι αυτές είναι μικρές σε μέγεθος και μπορεί ακόμη να βρίσκονται κρεμασμένες σε δέντρα η στις στέγες των σπιτιών και να πέσουν στο έδαφος και στους ανθρώπους πολύ αργότερα.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Την Τετάρτη θα αποφασίσει το Διεθνές Δικαστήριο Χάγης εάν οι Ρώσοι προχώρησαν σε εγκλήματα πολέμου"

Η Ουκρανία ζητά την αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμίγκαλ ζήτησε σήμερα από το Συμβούλιο της Ευρώπης την «άμεση αποβολή» της Ρωσίας από αυτό το πανευρωπαϊκό όργανο για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που, αν υλοποιηθεί, θα γίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του.

«Ζητάμε να ληφθεί μια απόφαση για την άμεση αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης», είπε ο Σμίγκαλ, μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης από το Κίεβο, σε αυτήν την έκτακτη σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που εδρεύει στο Στρασβούργο.

Η Επιτροπή Υπουργών, το «εκτελεστικό όργανο» του Συμβουλίου, θα συνεδριάσει το πρωί της Πέμπτης για να αποφασίσει.

Ο Σμίγκαλ, που μίλησε εκτάκτως στη θέση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε από τις 46 χώρες μέλη του Συμβουλίου, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να υπερασπιστούν την Ουκρανία «αλλά και όλη την Ευρώπη». «Ήρθε η ώρα να σταματήσει αυτή η επίθεση, πριν υπάρξει μια πυρηνική καταστροφή, πριν να πυρποληθεί όλη η Ευρώπη», είπε.

Την επομένη της εισβολής στην Ουκρανία, το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε να αναστείλει τη συμμετοχή της Ρωσίας από τα κυριότερα όργανά του, εκτός από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αύριο το βράδυ, αφού ολοκληρωθεί η έκτακτη συνεδρίασή του (κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του), το Συμβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει ένα κείμενο που θα ζητά από την Επιτροπή των Υπουργών «να καλέσει την Ομοσπονδία της Ρωσίας να αποχωρήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης». «Είναι το αυστηρότερο μέτρο που μπορεί να λάβει ο οργανισμός», εξήγησε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρός του, ο Ολλανδός Τίνι Κοξ, επιμένοντας πολλές φορές ότι η Ρωσία «πέρασε την κόκκινη γραμμή».

Λίγο νωρίτερα ωστόσο το ρωσικό πρακτορείο RIA μετέδωσε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης αναστέλλει την συμμετοχή της και δεν θα λαμβάνει μέρος στις συνεδριάσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ουκρανία ζητά την αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης"

Τέλος το PLF για τις αφίξεις όλων των επιβατών από το εξωτερικό στην Ελλάδα

Σε ισχύ τίθεται από αύριο Τρίτη 15 Μαρτίου η κατάργηση του PLF (Passenger Locator Form) για τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού, σύμφωνα με την ήδη εκδοθείσα notam για τον κορονοϊό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Ειδικότερα, με την εφαρμογή της αεροπορικής οδηγίας όλοι οι επιβάτες που καταφθάνουν στην χώρα μας από οποιαδήποτε προορισμό του εξωτερικού δεν χρειάζεται να συμπληρώνουν πριν την άφιξη στην Ελλάδα την ηλεκτρονική φόρμα PLF.

Υπενθυμίζεται πως προηγήθηκε σχετική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, στις αρχές του μήνα. Όπως είχε δηλώσει τότε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας:

«Η κατάργηση του PLF απλοποιεί τη διαδικασία εισόδου για τους ταξιδιώτες, μετακυλίοντας την έμφαση στον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Επιπλέον, η υιοθέτηση των νέων υγειονομικών πρωτοκόλλων για τις τουριστικές επιχειρήσεις, φέρνει την Ελλάδα μπροστά από τον ανταγωνισμό. Για ακόμη μία χρονιά, είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τους επισκέπτες μας με ασφάλεια».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος το PLF για τις αφίξεις όλων των επιβατών από το εξωτερικό στην Ελλάδα"

Η Βρετανία θα συνεχίσει να δίνει αμυντικά όπλα στην Ουκρανία

Οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε μια ουκρανική βάση κοντά στα πολωνικά σύνορα είναι βαθιά ανησυχητικές, αλλά δεν θα αποτρέψουν τη Βρετανία από το να συνεχίσει να παρέχει στην Ουκρανία αμυντικά όπλα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η επίθεση έπληξε «ξένους μισθοφόρους και μεγάλη ποσότητα ξένων όπλων».

«Αυτά τα πλήγματα είναι βαθιά ανησυχητικά», είπε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον.

Ερωτηθείς εάν αυτά θα αποτρέψουν τη Βρετανία από την αποστολή περαιτέρω όπλων, είπε:

«Όχι. Θα συνεχίσουμε οπωσδήποτε να παρέχουμε αυτή την αμυντική, θανατηφόρα ικανότητα στην ουκρανική κυβέρνηση. Είναι ζωτικής σημασίας να το κάνουμε, γνωρίζουμε ότι ήταν χρήσιμο, το γνωρίζουμε ότι έχει αναπτυχθεί με επιτυχία».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Η Βρετανία θα συνεχίσει να δίνει αμυντικά όπλα στην Ουκρανία"

Η Ρωσία καταγγέλλει ουκρανική επίθεση σε αμάχους στο Ντονέτσκ – Διαψεύδει το Κίεβο

Η Μόσχα κατήγγειλε σήμερα ότι 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έναν ουκρανικό πύραυλο στην πόλη Ντονέτσκ, που ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κατηγορώντας το Κίεβο για ένα «έγκλημα πολέμου».

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή, «τουλάχιστον 23 άμαχοι (…) μεταξύ των οποίων παιδιά σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 18 άνθρωποι τραυματίστηκαν».

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ ανακοίνωσε τον θάνατο «20 ειρηνικών κατοίκων», προσθέτοντας ότι «28 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά, τραυματίστηκαν σοβαρά και νοσηλεύονται». Σύμφωνα με τον Κονασένκοφ, ο ουκρανικός στρατός εκτόξευσε έναν πύραυλο «Tochka-U» κατά κατοικημένης περιοχής στο Ντονέτσκ, μεγάλη βιομηχανική πόλη και αυτοαποκαλούμενη «πρωτεύουσα» του ομώνυμου φιλορωσικού αυτονομιστικού εδάφους.

Προηγούμενος απολογισμός, που δόθηκε το πρωί από το τοπικό «υπουργείο» Υγείας, έκανε λόγο για 16 νεκρούς και 23 τραυματίες. «Η χρήση τέτοιων όπλων εναντίον μιας πόλης όπου δεν υπάρχει θέση βολής των ενόπλων δυνάμεων (…) αποτελεί ένα έγκλημα πολέμου», ανέφερε ο Κονασένκοφ σε ανακοίνωσή του.

Ο ουκρανικός στρατός διέψευσε κατηγορηματικά ότι εκτόξευσε πύραυλο κατά της πόλης. «Αυτός πρόκειται σίγουρα για έναν ρωσικό πύραυλο ή κάποιο άλλο είδος πυρομαχικών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Λεονίντ Ματιούκιν σε συνέντευξη Τύπου. Ερωτηθείς για τις αναφορές για μια ουκρανική επίθεση στο Ντονέτσκ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι πρόκειται για μια τραγωδία.

Βίντεο που τράβηξε ένας φωτογράφος του Reuters στο κέντρο του Ντόνετσκ δείχνει κατεστραμμένα και καμένα οχήματα. Αρκετά πτώματα και ένα θραύσμα βλήματος με καπνό να αναδύεται από αυτό ήταν ορατά. Κανένας απολογισμός δεν κατέστη εφικτό να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή ούτε από το Γαλλικό Πρακτορείο ούτε από το Reuters.

Στον λογαριασμό της στο Telegram, η πολιτοφυλακή άμυνας του Ντονέτσκ δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν ματωμένα πτώματα να κείτονται στον δρόμο εν μέσω ερειπίων, αλλά και ένα μικρό λεωφορείο με σπασμένα τα τζάμια. Σύμφωνα με την πολιτοφυλακή άμυνας του Ντονέτσκ, η αντιαεροπορική άμυνα των αυτονομιστών αναχαίτισε έναν ουκρανικό πύραυλο “Totchka”, τα «συντρίμμια» του οποίου προκάλεσαν τα θύματα.

Ο επικεφαλής των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, ο Ντενίς Πουσίλιν, δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση ότι επρόκειτο για πύραυλο που περιείχε βόμβες διασποράς, οι οποίες όπως επιοσημαίνει το Γαλλικό πρακτορείο είναι απαγορευμένες στις περισσότερες χώρες, αλλά όχι στη Ρωσία και την Ουκρανία. «Αν (ο πύραυλος) δεν είχε καταρριφθεί, θα υπήρχαν ακόμη περισσότερα θύματα», εκτίμησε ο Πουσίλιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα θύματα ανέμεναν σε στάση λεωφορείου και άλλοι περιμένοντας να αγοράσουν εισιτήριο.

Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από ένα πορτοκαλί λεωφορείο που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, αλλά και από πολλά οχήματα που είχαν τυλιχθεί στις φλόγες. Οι αυτονομιστές του Ντόνετσκ, που υποστηρίζονται στρατιωτικά από τη Μόσχα, βρίσκονται σε πόλεμο με το Κίεβο από το 2014 και τα στρατεύματά τους συμμετέχουν επί του παρόντος στη στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία. Το κέντρο της πόλης του Ντόνετσκ έχει σε μεγάλο βαθμό γλιτώσει από τις μάχες, ειδικά από την έναρξη της σύγκρουσης στις 24 Φεβρουαρίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ρωσία καταγγέλλει ουκρανική επίθεση σε αμάχους στο Ντονέτσκ – Διαψεύδει το Κίεβο"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησε η εκκένωση της Μαριούπολης – Έφυγαν πάνω από 160 αυτοκίνητα με αμάχους

Ξεκίνησε η μαζική εκκένωση της Μαριούπολης, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας και μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Έτσι, αποχωρούν από την πόλη της Ουκρανίας, η οποία έχει δεχθεί πολλούς σφοδρούς βομβαρδισμούς, οι άμαχοι πολίτες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, 10 διαδρομές προτάθηκαν ως «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» για την απομάκρυνση των αμάχων σήμερα, με τις αρχές της Ουκρανίας να συμφωνούν μόνο για τρεις από αυτές, οι οποίες δεν οδηγούν στη ρωσική επικράτεια.

Περισσότερα από 160 αυτοκίνητα κατάφεραν να εγκαταλείψουν σήμερα την Μαριούπολη

Λίγο νωρίτερα Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι μια αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από περισσότερα από 160 οχήματα αναχώρησε από τη Μαριούπολη, στην πρώτη, κατά τα φαινόμενα, επιτυχημένη απόπειρα να ανοίξει ένας «ανθρωπιστικός διάδρομος» για την απομάκρυνση των αμάχων από την πολιορκημένη πόλη.

Οι άμαχοι έχουν αποκλειστεί σε αυτήν την πόλη-λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας εδώ και δύο εβδομάδες και τα εφόδιά τους εξαντλούνται καθώς έχουν περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις. Σήμερα, η δημοτική αρχή ανέφερε ότι η κατάπαυση του πυρός στην περιοχή εφαρμόζεται και ένα κομβόι έφυγε με προορισμό την πόλη Ζαπορίζια. Τα περίπου 160 ιδιωτικά οχήματα έφτασαν ήδη στη γειτονική πόλη Μπερντιάνσκ και από εκεί κατευθύνονται στη Ζαπορίζια.

«Επιβεβαιώνεται επίσης ότι η κατάπαυση του πυρός κατά μήκος του ανθρωπιστικού διαδρόμου κρατάει», πρόσθεσε σε ανάρτηση στο διαδίκτυο ο δήμος.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ επιβεβαίωσε ότι ορισμένοι άμαχοι κατάφεραν να φύγουν από τη Μαριούπολη. Πρόσθεσε όμως ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εμποδίζουν ακόμη την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη.

Η Βέρεστσουκ είπε ότι ένα κομβόι προσπαθεί να φτάσει στην περικυκλωμένη πόλη για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και να βοηθήσει στην απομάκρυνση γυναικών και παιδιών όμως, όπως έγινε και με τις προηγούμενες απόπειρες που έκανε την περασμένη εβδομάδα, δεν τα κατάφερε.

Νωρίτερα σήμερα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ολέξι Αρέστοβιτς είπε ότι περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν σκοτωθεί μετά τη ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου. Ο απολογισμός αυτός δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτεί από το πρακτορείο Reuters. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι δεν στοχοθετεί πολίτες.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησε η εκκένωση της Μαριούπολης – Έφυγαν πάνω από 160 αυτοκίνητα με αμάχους"

Οικογενειακός γιατρός: Πώς θα τον επιλέγουμε - Τι αλλάζει για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Με ταχύ ρυθμό δρομολογούνται από τον υπουργό Υγείας οι μεταρρυθμίσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και στον ΕΟΠΥΥ, με χρονικό ορίζοντα την ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων στο τέλος Απριλίου έως τις αρχές Μαϊου.

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται επίσης η επεξεργασία του νομικού πλαισίου για τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, ένα φιλόδοξο εγχείρημα του οποίου η υλοποίηση εκτιμάται ότι θα μειώσει σημαντικά τον χρόνο αναμονής για τους πολίτες και θα ενισχύσει τα ταμεία του ΕΣΥ και των υγειονομικών.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι μπαίνουν με θεσμικό ρόλο ως θεράποντες (οικογενειακοί) γιατροί στο σύστημα υγείας, αναλαμβάνοντας τους πολίτες ως ασθενείς αλλά μέσω όλων των καναλιών, δηλαδή των ιδιωτικών ιατρείων, των Κέντρων Υγείας, των ιδιωτικών Πολυϊατρείων. Στόχος του υπουργείου Υγείας, κατά τον υπουργό, κ. Θάνο Πλεύρη, είναι να δοθούν συμβάσεις με ελκυστικούς όρους και κίνητρα στους γιατρούς ώστε να δηλώσουν την ένταξή τους στο νέο σύστημα ΠΦΥ. Η αποζημίωσή τους θα γίνεται κατ’ άτομο (κατά κεφαλή) και όχι με βάση τον αριθμό των ιατρικών επισκέψεων όπως ισχύει σήμερα.

Ο θεράπων ιατρός

Ο οικογενειακός γιατρός θα είναι εκείνος που θα έχει στη διάθεσή του τον φάκελο υγείας του πολίτη και θα του ανοίγει την πρόσβαση, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, στις άλλες δομές του συστήματος υγείας, κυρίως στα νοσοκομεία, αλλά και θα δρομολογεί με τα παραπεμπτικά του τις επισκέψεις των ασφαλισμένων για γιατρούς άλλων ειδικοτήτων (γνωστό ως gate keeping). Ωστόσο, ειδικές κατηγορίες ασθενών, πχ καρδιοπαθείς, θα μπορούν να παρακολουθούνται από τον ειδικευμένο γιατρό τους, πχ τον καρδιολόγο ο οποίος θα λειτουργεί ως οικογενειακός γιατρός.

Προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα του νέου τρόπου παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους πολίτες είναι να εγγραφούν στους οικογενειακούς γιατρούς, που θα δηλώσουν ότι επιθυμούν να ενταχθούν στο σύστημα. Υπενθυμίζεται ότι το 2018 είχε αποφασιστεί ξανά η εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό, στην οποία ανταποκρίθηκαν μόνον 1,4 εκατομμύριο Έλληνες. Σήμερα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μπορούν να επιλέγουν συμβεβλημένους γιατρούς του Οργανισμού, και να κινούνται επίσης ελεύθερα προς τις δομές υγείας, πχ μπορούν να δρομολογούν ραντεβού μόνοι τους με νοσοκομεία για τη διενέργεια ιατρικών πράξεων και επεμβάσεων.

Στη νέα ΠΦΥ η διαδρομή των ασφαλισμένων μέσα στο σύστημα υγείας θα χαράσσεται με τη βοήθεια του οικογενειακού γιατρού και μόνο για τα επείγοντα θέματα υγείας θα είναι ελεύθερη η πρόσβαση στα εφημερεύοντα νοσοκομεία για τους πολίτες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα γίνουν συζητήσεις με τους Ιατρικούς Συλλόγους για το περιεχόμενο των συμβάσεων που θα κληθούν να υπογράψουν οι ιδιώτες γιατροί, παθολόγοι, γενικοί γιατροί, παιδίατροι, καθώς ζητούμενο είναι να τούς δοθούν σημαντικά κίνητρα οικονομικής φύσεως αλλά και να αποδεχθούν έναν ελάχιστο αριθμό υποχρεώσεων.

Μια σημαντική διαφορά του νέου συστήματος που δρομολογείται σε σχέση με παλαιότερες προσπάθειες, είναι ότι ως οικογενειακοί γιατροί θα μπορούν να εντάσσονται και να δέχονται τον προβλεπόμενο αριθμό ασθενών και οι ιδιώτες γιατροί στα Πολυιατρεία. Το ίδιο και οι γιατροί των προαναφερθεισών ειδικοτήτων στις δημόσιες δομές ΠΦΥ, δηλαδή στα Κέντρα Υγείας, με τους τελευταίους να αποκτούν έτσι τη δυνατότητα να παρακολουθούν ως οικογενειακοί γιατροί αριθμό πολιτών και να λαμβάνουν επιπλέον αμοιβή με βάση αυτό.

Ποιες αλλαγές έρχονται στον ΕΟΠΥΥ

Στο νομοσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ θα περιέχονται σημαντικές αλλαγές για τις συμβάσεις που θα υπογράφει πλέον ο ΕΟΠΥΥ με όλους τους ιδιώτες παρόχους υγείας του Οργανισμού. Η κομβική αλλαγή των συμβάσεων αφορά τα ποιοτικά κριτήρια τα οποία εισάγονται στις συμφωνίες συνεργασίας με τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τις ιδιωτικές κλινικές και τα Κέντρα Αποκατάστασης.

Ποιοτικά κριτήρια, δηλαδή πόσο σύγχρονος και αποτελεσματικός είναι ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός των παρόχων, πόσες κλίνες ΜΕΘ διαθέτουν, πόσο προσωπικό και πόσες ιατρικές ειδικότητες απασχολούν, αν και ποιες επιπλοκές στις νοσηλείες καταγράφονται, τι ποσοστό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων αναφέρονται κοκ. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι ό,τι κερδίζει από μειώσεις τιμών και rebates, να τα επιστρέφει στους ασφαλισμένους με μείωση της συμμετοχής τους.

Απογευματινά χειρουργεία

Σε επόμενη φάση το υπουργείο Υγείας θα δρομολογήσει τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία όπως και τα απογευματινά ιατρεία βασίζονται σε νόμο του 2002.

Όπως έχει αναφέρει σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας, θα αξιοποιούνται «με ιδιωτικούς όρους οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να αυξάνουν το εισόδημά τους, καθώς θα τους δίνουμε τη δυνατότητα να εργαστούν εκτός ωραρίου ΕΣΥ».

Βασική προϋπόθεση για τη διενέργεια απογευματινών ιατρείων θα είναι να έχουν εξαντληθεί τα πρωινά χειρουργεία. Το ποσό, που θα τιμολογηθεί εκ νέου για κάθε επέμβαση, θα πληρώνεται κατά 70% από τον ΕΟΠΥΥ και κατά 30% από τον ασθενή. Οι υγειονομικοί του νοσοκομείου που θα απασχολούνται στα απογευματινά ιατρεία θα λαμβάνουν συνολικά το 30% του ποσού που θα εισρέει στο ταμείο του νοσοκομείου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Οικογενειακός γιατρός: Πώς θα τον επιλέγουμε - Τι αλλάζει για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ"

«Μπλόκο» του ΣτΕ στην επέκταση του λιμένα Πειραιά

Όχι είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στην επέκταση του επιβατικού λιμένα του Πειραιά.

Με σειρά αποφάσεών της, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ακύρωσε το πλαίσιο έγκρισης του Master Plan (Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο) του “Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (Ο.Λ.Π.) Α.Ε.”, για τις υποχρεωτικές επενδύσεις, που προέκυπταν από τη σύμβαση παραχώρησης του λιμένα Πειραιώς (2016) στην Cosco Group (Hong Kong) Limited, που προέβλεπαν, μεταξύ των άλλων, την επέκταση του επιβατικού λιμένα του Πειραιά, νέο χερσαίο επιβατικό σταθμό, κ.λπ.

Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με τις υπ΄ αριθμ. 547-549/2022 αποφάσεις της (πρόεδρος η Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Μ. Σωτηροπούλου) έκρινε ότι:

1) Οι πράξεις έγκρισης ήταν μη νόμιμες, διότι δεν είχε προηγηθεί, κατά παράβαση της οδηγίας 2001/42/ΕΚ και της κοινής υπουργικής απόφασης ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΥΠΕ/οικ. 107017/28.8.2006, στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση του νέου σχεδιασμού του λιμένα του Πειραιά, που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, τη νότια επέκταση του επιβατικού λιμένα του Πειραιά, νέο χερσαίο επιβατικό σταθμό, τέσσερα νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, την επέκταση του σταθμού διακίνησης αυτοκινήτων στον εμπορικό Λιμένα Ηρακλέους και την κατασκευή πενταώροφου κτηρίου στάθμευσης αυτοκινήτων στον Προβλήτα Ηρακλέους και νέων αποθηκών σε χώρο 80 στρεμμάτων (μειοψήφησαν επτά μελών του δικαστηρίου)

2) Ακυρώθηκε η πράξη του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με την οποία χορηγήθηκε η άδεια κατασκευής του έργου της νότιας επέκτασης του επιβατικού λιμένα Πειραιά.

3) Καταργήθηκε η τρίτη δίκη-υπόθεση, με την αιτιολογία ότι προσβάλλονταν οι πράξεις της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων οι οποίες ακυρώθηκαν με την πρώτη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (547/2022).

 

Διαβάστε Περισσότερα » "«Μπλόκο» του ΣτΕ στην επέκταση του λιμένα Πειραιά"

Ηλεκτρικό ρεύμα: Συνεχίζονται οι επιδοτήσεις και τον Μάρτιο

Με το ποσό των 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες και στη συνέχεια με 110 ευρώ MWh για κατανάλωση από 151 έως 300 κιλοβατώρες θα επιδοτηθούν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης οι καταναλωτές για τον Μάρτιο, όπως συνέβη και τον Φεβρουάριο.

Αυτό μεταφράζεται σε μηναία ελάφρυνση 39 ευρώ ανά λογαριασμό.

Για τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και είναι δικαιούχοι του Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ), η μηνιαία επιδότηση ανέρχεται στο ποσό των 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Επομένως, από τον λογαριασμό αφαιρούνται 51 ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις η επιδότηση θα μείνει επίσης αμετάβλητη, στα 65 ευρώ η μεγαβατώρα.

Την κρατική στήριξη ανακοίνωσαν σήμερα στη Διαύγεια με δύο αποφάσεις τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Για το φυσικό αέριο, η επιδότηση είναι 20 ευρώ και επιπλέον 20 ευρώ από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας για τους πελάτες της και 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για τις επιχειρήσεις.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ηλεκτρικό ρεύμα: Συνεχίζονται οι επιδοτήσεις και τον Μάρτιο"

Καβάλα: Ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου τη γιαγιά του

Τον 23χρονο εγγονό της ηλικιωμένης που βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στην Καβάλα τα ξημερώματα, συνέλαβαν αρχές. Ο νεαρός ομολόγησε το έγκλημα.

Σύμφωνα με την πρώτη αυτοψία των αρχών στο σημείο, φαίνεται ότι η 83χρονη είχε πέσει θύμα άγριου ξυλοδαρμού. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Καβάλας συνεχίζουν τις έρευνες καθώς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στη δολοφονία να εμπλέκεται και δεύτερο άτομο.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Καβάλα: Ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου τη γιαγιά του "

Αποφυλακίζεται ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντ. Γρέγος

Εκτός φυλακής, με περιοριστικούς όρους, θα βρεθεί ο Αντώνης Γρέγος με ομόφωνη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, ενώπιον του οποίου αιτήθηκε την αναστολή της ποινής του, μέχρι την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής.

Παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση του καταδικασμένου σε 6ετή κάθειρξη για εγκληματική οργάνωση, πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής και του επέβαλε εγγυοδοσία 5χιλιάδων ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση μία φορά το μήνα στο ΑΤ της περιοχής του, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Νωρίτερα, η υπεράσπιση του Αντώνη Γρέγου είχε υποστηρίξει ότι αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, τόσο ο ίδιος όσο και το παιδί του, ενώ στο παρελθόν είχαν απορριφθεί δύο αντίστοιχες αιτήσεις του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποφυλακίζεται ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντ. Γρέγος"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Παύση στις διαπραγματεύσεις, θα συνεχιστούν την Τρίτη

Την παύση του τέταρτου γύρου των διαπραγματεύσεων, ο οποίος ξεκίνησε σήμερα, μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας γνωστοποίησε o Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν αύριο Τρίτη.

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο των σημερινών συζητήσεων ούτε αν έχει προκύψει κάποια πρόοδος.

Δεν δόθηκαν, επίσης, πληροφορίες ούτε σχετικά με τον λόγο της διακοπής,  παρά μόνο ότι αυτή έγινε για τεχνικούς λόγους και ότι πραγματοποιείται «πρόσθετη δουλειά στις υποομάδες εργασίας και αποσαφήνιση των επιμέρους ορισμών», όπως είπε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», σύμφωνα με τον ίδιο.

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε αναφέρει πως οι συνομιλίες είναι «δύσκολες» εξαιτίας των «διαφορετικών πολιτικών συστημάτων» των δύο πλευρών.

Ζελένσκι:«Δύσκολες διαπραγματεύσεις»

Οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχουν οδηγήσει σε «δύσκολες διαπραγματεύσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι νεότερα θα υπάρξουν «το βράδυ».

«Πρέπει να αντέξουμε και να παλέψουμε για να κερδίσουμε, για να επιτύχουμε μια ειρήνη που αξίζει στους Ουκρανούς, μια έντιμη ειρήνη με εγγυήσεις ασφάλειας για το κράτος μας, για τον λαό μας. Και για να τις θέσουμε γραπτώς σε διαπραγματεύσεις, δύσκολες διαπραγματεύσεις», είπε ο Ζελένσκι σε ένα διάγγελμα μέσω βίντεο.

«Μια βιντεοδιάσκεψη μεταξύ της ουκρανικής και της ρωσικής αντιπροσωπείας ξεκίνησε σήμερα. Συνεχίζεται. Όλοι περιμένουν νέα. Θα επανέλθουμε το βράδυ», πρόσθεσε.

Πριν από τον Ζελένσκι, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας και διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ είχε επισημάνει ότι «η επικοινωνία (με τη Μόσχα) παραμένει ακόμα κι αν είναι περίπλοκη».

«Ο λόγος για τις διαφωνίες μας οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε πολύ διαφορετικά πολιτικά συστήματα», είπε, αποκαλώντας εκείνο της Ρωσίας «απόλυτης καταπίεσης της δικής της κοινωνίας».

Είναι ο τέταρτος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ποντόλιακ και του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, συμβούλου του Κρεμλίνου. Οι τρεις προηγούμενοι πραγματοποιήθηκαν στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας και Πολωνίας-Λευκορωσίας.

Αυτός ο νέος γύρος έρχεται επίσης έπειτα από μια πρώτη άκαρπη συνάντηση μεταξύ των αρχηγών της ρωσικής και της ουκρανικής διπλωματίας την περασμένη Πέμπτη στην Τουρκία.

Η Ουκρανία δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι θα απαιτήσει για άλλη μια φορά άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων, σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Παύση στις διαπραγματεύσεις, θα συνεχιστούν την Τρίτη"

Οπαδική βία: Προφυλακιστέοι οι τρεις από τους τέσσερις κατηγορούμενους

Στην φυλακή οδηγούνται μετά την απολογία τους για σωρεία βαρύτατων αδικημάτων που σχετίζονται με οπαδική βία οι τρεις από τους τέσσερις κατηγορούμενους, οπαδούς του Παναθηναϊκού, που συνελήφθησαν μετά από μεγάλη εισαγγελική έρευνα με αφορμή επιθέσεις κατά συνδέσμων και φιλάθλων.

Οι κατηγορούμενοι, που περιλαμβάνονται στην πρώτη δικογραφία που σχηματίστηκε από την Δικαιοσύνη για οπαδική βία, είναι αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες που αφορούν δράση εγκληματικής οργάνωσης στην οποία αποδίδονται περισσότερες από 15 επιθέσεις σε βάρος συνδέσμων και φιλάθλων του Ολυμπιακού σε Αθήνα και Πειραιά. Συνολικά η δικογραφία αφορά 24 πρόσωπα. Με την άσκηση της ποινικής δίωξης για την υπόθεση οι δικαστικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης που αφορούσαν τους τέσσερις συλληφθέντες και άλλα δύο πρόσωπα που θεωρούνται ενεργά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες ένας εκ των δύο καταζητούμενων εμφανίστηκε σήμερα και ήδη έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί μεθαύριο Τετάρτη.

Μετά το πέρας των σημερινών απολογιών Ανακριτής και Εισαγγελέας ομονόησαν ότι οι τρεις από τους τέσσερις κατηγορούμενους πρέπει να κρατηθούν προσωρινά. Μεταξύ των προφυλακιστέων κατηγορούμενων είναι και η 27χρονη γυναίκα, στην οποία το κατηγορητήριο αποδίδει ρόλο αρχηγού της εγκληματικής ομάδας.

Ο τέταρτος κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της υποχρεωτικής εμφάνισης 3 φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της απαγόρευσης παρακολούθησης αθλητικών δραστηριοτήτων σε οποιοδήποτε γήπεδο και της απαγόρευσης εμφάνισης σε συνδέσμους.

Απολογούμενοι οι τέσσερις κατηγορούμενοι φέρονται να αποδέχθηκαν τη συμμετοχή τους σε ορισμένα περιστατικά συμπλοκών και σωματικών βλαβών σε οπαδούς αντιπάλων ομάδων, αρνούμενοι ωστόσο κάθε ανάμειξη τους σε ληστείες, εμπρησμούς κ.α αδικήματα. Αρνούνται επίσης οποιαδήποτε σχέση με εγκληματική οργάνωση.

ΑΠΕ/ euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Οπαδική βία: Προφυλακιστέοι οι τρεις από τους τέσσερις κατηγορούμενους"

Υπόθεση Μπίκα: Στα χέρια του εισαγγελέα η δικογραφία για τον βιασμό της 24χρονης

Στα χέρια εισαγγελέα βρίσκεται η δικογραφία για τον βιασμό που κατήγγειλε 24χρονη, σε πολυτελές ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς.

Αξιολογώντας το σύνολο των στοιχείων που περιλαμβάνονται στον δικαστικό φάκελο ο εισαγγελικός λειτουργός θα υποβάλει την πρότασή του προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης αναφορικά με την παραπομπή (ή μη) του μοναδικού κατηγορούμενου για την υπόθεση σε δίκη. Ο τελευταίος λόγος ανήκει στους δικαστές του Συμβουλίου που θα εκδώσουν το σχετικό βούλευμα.

Εκτός από τις καταθέσεις της καταγγέλλουσας, την απολογία 27χρονου κατηγορούμενου, αλλά και τις μαρτυρικές καταθέσεις, η δικογραφία, περιλαμβάνει και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργήθηκαν τόσο στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης όσο και στο εξειδικευμένο εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Βέρνης και τα οποία φέρεται να είναι αρνητικά σε ναρκωτικές ουσίες, ενώ ελάχιστη είναι η ποσότητα αλκοόλης που ανιχνεύθηκε στα εξετασθέντα δείγματα ούρων.

Υπενθυμίζεται πως για την υπόθεση, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στον 27χρονο για γενετήσιες πράξεις χωρίς τη συναίνεση της παθούσας και μετά την απολογία του είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, με τον ίδιο να αρνείται την κατηγορία.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Μπίκα: Στα χέρια του εισαγγελέα η δικογραφία για τον βιασμό της 24χρονης"

Κορωνοϊός: 70+3 θάνατοι από Covid-19 και 22.694 κρούσματα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 22.694, εκ των οποίων 37 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.658.296, εκ των οποίων 49,3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 219 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.383 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To τελευταίο 24ωρο έγιναν 106.996 τεστ, με τη θετικότητα να εκτινάσσεται στο 21,2% έναντι 7,1%.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 7.388 στην Αττική (3.906 χθες).
  • 2.324 στη Θεσσαλονίκη (1.289 χθες)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 1.039 από την Ανατολική Αττική (554 χθες).
  • 1.213 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (666 χθες).
  • 242 από τη Δυτική Αττική (124 χθες).
  • 913 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (449 χθες).
  • 2.102 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (1.137 χθες).
  • 859 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (467 χθες).
  • 836 από τον Πειραιά (427 χθες).
  • 184 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (82 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 65 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 494 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 47 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 197 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 188 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 109 στην ΠΕ Άρτας.
  • 853 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 221 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 67 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 166 στην ΠΕ Δράμας.
  • 162 στην ΠΕ Έβρου.
  • 483 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 45 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 103 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 332 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 209 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 1.149 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 36 στην ΠΕ Θάσου.
  • 69 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 31 στην ΠΕ Θήρας.
  • 3 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 22 στην ΠΕ Ικαρίας
  • 367 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 170 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 56 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 107 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 16 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 83 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 3 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 176 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 130 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 107 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 385 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 314 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 104 στην ΠΕ Κω.
  • 177 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 505 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 202 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 183 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 85 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 38 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 538 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 347 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 55 στην ΠΕ Μήλου.
  • 17 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 102 στην ΠΕ Νάξου.
  • 168 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 43 στην ΠΕ Πάρου.
  • 241 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 132 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 132 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 300 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 84 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 186 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 69 στην ΠΕ Σάμου.
  • 225 στην ΠΕ Σερρών.
  • 33 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 62 στην ΠΕ Σύρου.
  • 36 στην ΠΕ Τήνου.
  • 285 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 247 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 73 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 62 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 243 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 401 στην ΠΕ Χανίων.
  • 146 στην ΠΕ Χίου.
  • 513 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (262 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 70, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκαν τρεις ακόμα απώλειες. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.635 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 364 (χθες 356). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 90,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 244 (67,03%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 120 (32,97%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.357 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 242 (ημερήσια μεταβολή -17.41%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 284 ασθενείς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 70+3 θάνατοι από Covid-19 και 22.694 κρούσματα"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία απειλεί με εθνικοποίηση γερμανικές εταιρείες που ανέστειλαν τη λειτουργία τους

Με εθνικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων τους στη Ρωσία απειλούνται μεταξύ άλλων οι εταιρίες Volkswagen, Mercedes, Continental και Lufthansa, οι οποίες ανέστειλαν τη δραστηριότητά τους στη χώρα, λόγω της επίθεσης στην Ουκρανία.

«Μένει να δούμε σε ποιον βαθμό θα γίνουν πράξη οι φήμες για εθνικοποίηση ξένης περιουσίας. Πρέπει να περιμένουμε ότι σε τέτοια περίπτωση, όλο τα ανταλλακτικά που βρίσκονται στη Ρωσία θα απαλλοτριωθούν», δήλωσε ο επικεφαλής της Lufthansa Technik Γιοχάνες Μπούσμαν. Σύμφωνα με τη Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας, θα ελεγχθεί εάν οι εταιρίες συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους έναντι των Ρώσων εργαζομένων ή εάν υπάρχουν ενδείξεις ψευδών χρεοκοπιών.

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant ανάφερε ακόμη ότι κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε σχέδιο νόμου, το οποίο προβλέπει τον διορισμό εξωτερικής διαχείρισης για τις ξένες εταιρίες που σταματούν την παραγωγή τους στη Ρωσία. Οι ξένοι ιδιοκτήτες θα έχουν στη συνέχεια προθεσμία πέντε ημερών προκειμένου να επαναλάβουν τις δραστηριότητές τους - ή να πουλήσουν τις μετοχές τους. Διαφορετικά, η εταιρία σε τρεις μήνες θα δημοπρατείται.

Μέχρι στιγμής μόνο ο Όμιλος Mercedes-Benz έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να εκχωρήσει το μερίδιό του, ύψους 15%, στη ρωσική εταιρία κατασκευής φορτηγών Kamaz. Όλες οι άλλες εταιρίες έχουν θέσει την παραγωγή τους σε κατάσταση αναμονής.

Από την πλευρά της Γερμανίας, η περιφερειακή διευθύντρια της Επιτροπής Οικονομικών Σχέσεων Ανατολικής Ευρώπης, Κριστιάνε Σούμπερτ, προειδοποίησε ότι η εθνικοποίηση δεν θα λύσει τα προβλήματα της Ρωσίας, αλλά θα δημιουργήσει νέα. «Αυτή τη στιγμή, η παραγωγή είναι σε αδιέξοδο, κυρίως επειδή λείπουν εξαρτήματα. Σε περίπτωση εθνικοποίησης, θα λείπουν επίσης η τεχνογνωσία και η διοίκηση», δήλωσε η κυρία Σούμπερτ στην Tageszeitung.

Οι περίπου 3.500 γερμανικές εταιρίες στη Ρωσία απασχολούν συνολικά περισσότερα από 200.000 άτομα και οι ενδεχόμενες απαλλοτριώσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν όγκο επενδύσεων άνω των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με την Wall Street Journal, ρώσοι εισαγγελείς έχουν έρθει σε επαφή με εταιρίες όπως η Coca Cola, η McDonald's, η Procter&Gamble και η IBM προειδοποιώντας για σοβαρές συνέπειες εάν ασκήσουν κριτική στη ρωσική κυβέρνηση. Οι απειλές έχουν κοινοποιηθεί, αναφέρει η εφημερίδα, μέσω τηλεφώνου, επιστολών και προσωπικών επισκέψεων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία απειλεί με εθνικοποίηση γερμανικές εταιρείες που ανέστειλαν τη λειτουργία τους"

ΕΚΠΟΙΖΩ: Κατακόρυφη αύξηση καταγγελιών από καταναλωτές για το ενεργειακό κόστος

Κατακόρυφη αύξηση σημείωσαν, το τελευταίο διάστημα, οι καταγγελίες για το ενεργειακό κόστος όπως αναφέρουν σε ανακοινώσεις τους οι οργανώσεις των καταναλωτών και δηλώνουν ότι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες με αφορμή και τον αυριανό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή.

Η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής σημειώνει ότι «οι καταγγελίες στον τομέα της ενέργειας, μεταξύ Σεπτέμβρη 2021 – Φεβρουαρίου 2022, παρουσίασαν κατακόρυφη αύξηση, (πάνω από 3.000 καταγγελίες ), είναι ενδεικτικό της κατάστασης, ενώ παρατηρείται παρόμοια αύξηση και σε όλες τις Ενώσεις Καταναλωτών- μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών (Π.ΟΜ.Ε.Κ.) “Η Παρέμβαση”».

Η ΕΚΠΟΙΖΩ αναφέρει ότι, φέτος, την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή (15 Μαρτίου), την αφιερώνει, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στο κοινωνικό αγαθό της ενέργειας, και, πιo συγκεκριμένα, «στο δικαίωμα όλων μας να έχουμε πρόσβαση, με προσιτές τιμές, στην ενέργεια. Το δικαίωμά μας να έχουμε απλούς, κατανοητούς και διαφανείς λογαριασμούς, απαλλαγμένους από άσχετες χρεώσεις». Προσθέτει ότι, το μείζον κοινωνικό πρόβλημα είναι η ακρίβεια, όχι μόνο στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και λοιπών καυσίμων, αλλά και σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και όχι μόνο.

Οι παράγοντες που εκτόξευσαν τις τιμές, σύμφωνα με την οργάνωση των καταναλωτών, είναι πολυσυζητημένοι, πολιτικού- γεωπολιτικού και οικονομικού χαρακτήρα, εξωγενούς και ενδογενούς προέλευσης. Όμως, όπως σημειώνει, αυτό που δεν έχει γίνει, είναι η λήψη μέτρων για την ουσιαστική στήριξη των καταναλωτών. «Θεωρούμε ότι η επιδότηση λίγων ευρώ παρέχει μεν μερική προσωρινή ανακούφιση αλλά δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ακόμη σημειώνονται τα εξής:

Στη χώρα μας, οι εγγενείς αδυναμίες και στρεβλώσεις στη λειτουργία των διαφόρων αγορών (ενέργεια, τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, τρόφιμα κλπ) είναι γνωστές και συντηρούν φαινόμενα αισχροκέρδειας, έλλειψης ανταγωνισμού, αθέμιτων και παραπλανητικών εμπορικών πρακτικών, αδιαφάνειας στη διαμόρφωση των τιμών και της αύξησής τους.

Το γεγονός ότι στην ΕΚΠΟΙΖΩ οι καταγγελίες στον τομέα της ενέργειας, μεταξύ Σεπτέμβρη 2021 – Φεβρουαρίου 2022, παρουσίασαν κατακόρυφη αύξηση, (πάνω από 3.000 καταγγελίες ), είναι ενδεικτικό της κατάστασης, ενώ παρατηρείται παρόμοια αύξηση και σε όλες τις Ενώσεις Καταναλωτών- μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών (Π.ΟΜ.Ε.Κ.) “Η Παρέμβαση”.

Τι αφορούν οι καταγγελίες

Οι καταγγελίες αυτές κυρίως αφορούν στα εξής:

  1. Τη λεγόμενη Ρήτρα Αναπροσαρμογής, που όταν εφαρμόζεται οδηγεί σε υπέρογκες, άδικες, αδιανόητες και αδιαφανείς χρεώσεις που διπλασιάζουν ή και τριπλασιάζουν το κόστος της kwh.
  2. Τις “Ρυθμιζόμενες χρεώσεις” που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς, ιδίως οι ΥΚΩ- Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και το ΕΤΜΕΑΡ- Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων.
  3. Επιβαρύνσεις των λογαριασμών με Δημοτικά Τέλη, Έμμεσους Φόρους, ΕΡΤ
  4. Αθέμιτες και παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές των προμηθευτών ενέργειας.

Έντεκα προτάσεις

Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών Π.ΟΜ.Ε.Κ. “Η Παρέμβαση” ζητούν από την Κυβέρνηση:

  1. Να ορίσει πλαφόν στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων καθώς και στα καύσιμα
  2. Να ορίσει πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, όπως προβλεπόταν αρχικά στη σχετική διαβούλευση της ΡΑΕ και να επιβάλλει διαφάνεια στις αναπροσαρμογές που κάνουν οι προμηθευτές στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, με κριτήρια αντικειμενικά, εύλογα, προβλέψιμα και κατανοητά στους καταναλωτές
  3. Να προβεί στον άμεσο εκσυγχρονισμό του δικτύου μέσω της χρήσης ευφυών συστημάτων μέτρησης (έξυπνοι μετρητές), ώστε οι καταναλωτές να ελέγχουν τις διακυμάνσεις ρεύματος
  4. Να καταργήσει την χρέωση των ΥΚΩ και να μην αρκεστεί στην αναστολή των χρεώσεων ΥΚΩ μόνο στα αγροτικά και βιομηχανικά τιμολόγια για διάστημα πέντε μηνών (1/11/2021 – 31/03/2022)
  5. Να αναστείλει την πληρωμή ΕΤΜΕΑΡ όσο διαρκεί η κρίση και δραστική μείωσή του στη συνέχεια για τα νοικοκυριά
  6. Να αφαιρέσει από τους λογαριασμούς χρεώσεις που δεν σχετίζονται με την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας (Δημοτικά Τέλη/Φόροι, ΕΡΤ)
  7. Να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης
  8. Να επαναπροσδιορίσει και να διευρύνει τις προϋποθέσεις ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) ως προς τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια περιλαμβάνοντας και άλλες ευάλωτες ομάδες καταναλωτών (άνεργους/μακροχρόνια άνεργους, μονογονεϊκές οικογένειες οικονομικά ασθενείς, άτομα με αναπηρία (ΑMEA), πολυμελείς οικογένειες, χρόνια ασθενείς, ανασφάλιστοι, ηλικιωμένοι, φοιτητές.)
  9. Να ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε να υπάρχει ουσιαστική εποπτεία και καταπολέμηση των φαινομένων της αισχροκέρδειας και των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών
  10. Να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα το θέμα της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας και να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη στήριξη των καταναλωτών
  11. Να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση σύμφωνα και με τις επιταγές της ΕΕ με ανάπτυξη των ΑΠΕ- Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΚΠΟΙΖΩ: Κατακόρυφη αύξηση καταγγελιών από καταναλωτές για το ενεργειακό κόστος"

Υπ. Εργασίας: 11 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά»

Τους βασικούς στόχους του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά» αναλύει διεξοδικά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μέσα από 11 ερωτήσεις και απαντήσεις.

Μεταξύ άλλων, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επισημαίνει ότι κύριοι στόχοι είναι να βοηθηθούν οι άνεργοι - και ιδίως οι μακροχρόνια άνεργοι - να βρουν δουλειά, με νέα ψηφιακά εργαλεία και να επιβραβευθούν όσοι αναζητούν ενεργά ή βρίσκουν εργασία, να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα κατάχρησης που έχουν εντοπιστεί και συνδέονται με την ιδιότητα του εγγεγραμμένου ανέργου στα Μητρώα του ΟΑΕΔ και τις παροχές και τα ωφελήματα που την συνοδεύουν, καθώς και να διασφαλιστεί ότι θα «πιάνουν τόπο» τα χρήματα των φορολογουμένων για τα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης.

«Επειδή γίνεται μία συνολική προσπάθεια για ενίσχυση της απασχόλησης και επανεκκίνηση του ΟΑΕΔ, αυτός μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), για να υπογραμμιστεί ακριβώς το τέλος μίας περιόδου και η έναρξη μίας νέας εποχής» αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ακολουθούν οι 11 ερωτήσεις-απαντήσεις:

«1. Τι αλλάζει βασικά με το νομοσχέδιο "Δουλειές Ξανά" για τον ΟΑΕΔ;

Οι βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου είναι τρεις:

Πρώτον, να βοηθηθούν οι άνεργοι - και ιδίως οι μακροχρόνια άνεργοι - να βρουν δουλειά, με νέα ψηφιακά εργαλεία και να επιβραβευθούν όσοι αναζητούν ενεργά ή βρίσκουν εργασία. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται "πριμ" 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους άνω των 5 ετών που καταρτίζουν ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης. Προβλέπεται επίσης, για πρώτη φορά, η χορήγηση επιδόματος εργασίας, που αντιστοιχεί στο 50% του επιδόματος ανεργίας και θα καταβάλλεται σε όσους ανέργους βρίσκουν δουλειά, κατά την περίοδο καταβολής του κανονικού επιδόματος ανεργίας, έως και τη λήξη της.

Δεύτερον, να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα κατάχρησης που έχουν εντοπιστεί και συνδέονται με την ιδιότητα του εγγεγραμμένου ανέργου στα Μητρώα του ΟΑΕΔ και τις παροχές και τα ωφελήματα που την συνοδεύουν. Εντοπίστηκαν συγκεκριμένες περιπτώσεις ατόμων που παραμένουν ακόμα και 20 χρόνια εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, ενώ δηλώνουν εισοδήματα 50.000, 60.000 ή ακόμα και 100.000 ευρώ ετησίως και διαμένουν σε ακριβές περιοχές. Αυτά τα φαινόμενα "ανέργων-ρετιρέ", που, εκμεταλλευόμενοι τις "τρύπες" της νομοθεσίας, απολαμβάνουν παροχές, όπως πρόσβαση στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού ή μοριοδότηση για προσλήψεις στο Δημόσιο, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά. Γι’ αυτό, θεσπίζονται εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι παροχές και τα εισοδήματα θα κατευθύνονται σε αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Και τρίτον, να διασφαλιστεί ότι θα "πιάνουν τόπο" τα χρήματα των φορολογουμένων για τα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης, ώστε να βελτιωθεί το διαπιστωμένα μεγάλο πρόβλημα που έχει η χώρα στον τομέα των δεξιοτήτων και να λυθεί το φαινομενικά "παράδοξο" η ανεργία, (αν και μειούμενη…), να κινείται σε υψηλά επίπεδα και ταυτόχρονα να υπάρχουν χιλιάδες θέσεις εργασίας που δεν μπορούν να καλυφθούν.

Επειδή γίνεται μία συνολική προσπάθεια για ενίσχυση της απασχόλησης και επανεκκίνηση του ΟΑΕΔ, αυτός μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), για να υπογραμμιστεί ακριβώς το τέλος μίας περιόδου και η έναρξη μίας νέας εποχής.

2. Ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί ότι κόβετε το επίδομα ανεργίας από τους μακροχρόνια ανέργους. Τι απαντάτε;

Κατηγορηματικά όχι. Για συγκεκριμένες κατηγορίες μακροχρόνια ανέργων καταβάλλεται παγίως ένα ειδικό επίδομα, για το οποίο δεν αλλάζει απολύτως τίποτε. Όσα διατείνεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ των fake news του κόμματος αυτού!

Αυτό το οποίο γίνεται είναι ότι θεσπίζονται εισοδηματικά κριτήρια, (με πυξίδα τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης), ώστε να έχουν κάλυψη από την Πολιτεία οι πραγματικά μακροχρόνια άνεργοι και όχι κάποιοι επιτήδειοι με μεγάλα εισοδήματα, που, μέχρι τώρα, εκμεταλλεύονταν το σύστημα.

Πρέπει να γίνει μία διάκριση μεταξύ κοινωνικής προστασίας και απάτης, εκτός και αν θεωρεί κάποιος λογικό να προστατεύονται οι απατεώνες σε βάρος των ανέργων που έχουν πραγματικά ανάγκη!

3. Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί επίσης ότι με την παρέμβαση που κάνετε στο μητρώο του ΟΑΕΔ ουσιαστικά προσπαθείτε να "μαγειρέψετε" τα στοιχεία της ανεργίας…

Το μόνο που είναι "μαγειρεμένο" είναι το μητρώο του ΟΑΕΔ με τη σημερινή του μορφή, διότι, όταν κάποιος έχει 50.000 ή 100.000 ή 200.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα και είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο του ΟΑΕΔ, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για αληθές και έγκυρο μητρώο. Παρουσιάστηκαν άλλωστε πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα.

Η κυβέρνηση θέτει εισοδηματικά κριτήρια και λέει ότι, αν κάποιος είναι άγαμος και έχει εισόδημα 14.000 ευρώ και πάνω ή είναι έγγαμος και έχει ατομικό εισόδημα 20.000 ευρώ και πάνω, προσαυξανόμενο κατά 3.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος, δεν θα μπορεί να απολαμβάνει συγκεκριμένες παροχές που συνδέονται με την ιδιότητα του ανέργου. Αυτή είναι η λογική με την οποία καταβάλλεται το επίδομα θέρμανσης και κανείς δεν διαμαρτύρεται γι’ αυτό.

Ακόμα και έτσι, όμως, ο άνεργος δεν στερείται βασικών κοινωνικών παροχών, όπως είναι το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο για το ρεύμα, οι ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ και το επίδομα θέρμανσης. Η προσπάθεια ορισμένων να αντιταχθούν σε αυτό το μέτρο ισοδυναμεί με συγκάλυψη και επιβράβευση των καταχρήσεων που γίνονταν τόσα χρόνια.

4. Ποια ωφελήματα των ανέργων επηρεάζει η θέσπιση των εισοδηματικών κριτηρίων;

Τα ωφελήματα στα οποία τίθενται τα εισοδηματικά κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης είναι τα ακόλουθα:

Μοριοδότηση στις προκηρύξεις, μέσω ΑΣΕΠ

Μοριοδότηση σε προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα

Δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού

Δυνατότητα συμμετοχής στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα

Δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα επιταγών αγοράς βιβλίων

Δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία

Αυτονόητα, οι παροχές που απευθύνονται στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρόκειται για υπηρεσίες που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική επανένταξη).

Τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια τίθενται στις παροχές που έχουν σχέση με κάλυψη ασθένειας, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ασφάλιση. Οι παροχές αυτής της κατηγορίας είναι:

Παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανέργους ηλικίας μέχρι 29 ετών

Παροχές ασθένειας σε είδος στους ανέργους ηλικίας άνω των 29 έως 55 ετών

Παροχές ασθένειας σε είδος στους μακροχρόνια ανέργους, 55 ετών και άνω

Προαιρετική ασφάλιση μακροχρονίων ανέργων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, λόγω γήρατος.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι, ανεξάρτητα από τα παραπάνω, όλοι οι Έλληνες καλύπτονται από τη νομοθεσία που εξασφαλίζει την πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας.

5. Για το ίδιο το επίδομα ανεργίας δεν τίθεται δηλαδή εισοδηματικά κριτήρια;

Όχι, δεν τίθενται. Αυτός άλλωστε είναι ο κανόνας σε όλη την Ευρώπη. Αυτό που αλλάζει στο επίδομα ανεργίας είναι πως μπορεί να διακοπεί, εάν προσφερθούν στον άνεργο τρεις κατάλληλες για τον ίδιο θέσεις εργασίας, (με βάση το προφίλ του, τον τελευταίο μισθό του και τον τόπο κατοικίας του) και εκείνος αρνηθεί και τις τρεις προσφορές. Δεν γίνεται επίσης κάποια αλλαγή στο επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας και στο βοήθημα για αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους, που θα συνεχίζουν να χορηγούνται με τις προϋποθέσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Επιπλέον, τα εισοδηματικά κριτήρια, που εισάγονται, δεν επηρεάζουν παροχές που ούτως ή άλλως δεν σχετίζονται αποκλειστικά με την ανεργία. Αυτές είναι η χορήγηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ρεύματος, η έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και το επίδομα θέρμανσης, για τις οποίες θα συνεχιστεί το μέχρι σήμερα καθεστώς που διέπει τη χορήγησή τους.

6. Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μητρώο ανεργίας του ΟΑΕΔ και τα στοιχεία ανεργίας της ΕΛΣΤΑΤ;

Η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει την ανεργία, εφαρμόζοντας τους κανονισμούς της Eurostat, όπως γίνεται σε όλη την ΕΕ. Ο ΟΑΕΔ αντίστοιχα, μέχρι στιγμής, εδώ και χρόνια δεχόταν τις αιτήσεις τόσο πραγματικά ανέργων – που είναι προφανώς η πλειονότητα - όσο και κάποιων άλλων, οι οποίοι εκμεταλλεύονταν τις τρύπες του συστήματος - δουλεύοντας ίσως "μαύρα" - για να έχουν ωφελήματα, τα οποία, ωστόσο, δεν έχουν άλλοι φτωχότεροι από αυτούς συμπολίτες μας.

7. Το νομοσχέδιο προβλέπει ενεργοποίηση της διαγραφής από το μητρώο ανέργων και διακοπή του επιδόματος ανεργίας, μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας και άρνηση συμμετοχής σε δράση κατάρτισης. Τιμωρείτε τους ανέργους;

Το αντίθετο. Υιοθετείται μία δίκαια ρύθμιση που ισχύει ούτως ή άλλως σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος είναι το μητρώο του ΟΑΕΔ να αναδειχθεί σε ουσιαστικό εργαλείο επιστροφής στην αγορά εργασίας αντί για "παγίδα" μακροχρόνιας ανεργίας.

Η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπου οι πολιτικές απασχόλησης στηρίζονται στην έννοια του "αναζητούντος εργασία", δηλαδή του προσώπου που είναι διαθέσιμο και πρόθυμο να αναλάβει εργασία και προχωρεί σε συγκεκριμένες ενέργειες προς τον σκοπό αυτό. Μέχρι τώρα, παρατηρούνταν το φαινόμενο να παραμένουν στα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ εγγεγραμμένα πρόσωπα, τα οποία είτε δεν ενδιαφέρονται να αναζητήσουν εργασία είτε ήταν απρόθυμα να προχωρήσουν σε κάποια σχετική ενέργεια.

Η άρνηση επί τρεις φορές κατάλληλης θέσης εργασίας, (λαμβάνοντας υπόψη ότι ως "κατάλληλη" ορίζεται η θέση που αντιστοιχεί στην επαγγελματική ιδιότητα, τις γνώσεις, τις δεξιότητες, τον τελευταίο μισθό και τον τόπο μόνιμης κατοικίας του ανέργου) και η άρνηση συμμετοχής σε δράση κατάρτισης είναι εκφάνσεις αυτού ακριβώς του φαινομένου, που επιχειρείται να αναστραφεί.

8. Τόσα χρόνια, γιατί δεν υπήρχαν συνέπειες για τους ανέργους στους οποίους ο ΟΑΕΔ προσέφερε όχι μία, αλλά τρεις δουλειές και εκείνοι αρνούνταν;

Είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες από το ΠΑΣΟΚ και από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες, όμως, έμειναν ημιτελείς και δεν προχώρησαν.

Οι σχετικές ρυθμίσεις, που ενεργοποιούμε τώρα, βασίζονται ως έναν βαθμό στον νόμο 1545/1985. Επιπλέον, απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ του Μαρτίου 2018, μεταξύ άλλων, ορίζει ως υποχρεώσεις των ανέργων να αναζητούν ενεργά εργασία, να συναινούν σε κατάλληλες θέσεις εργασίας, να συνεργάζονται με τον εργασιακό σύμβουλο και να συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης.

Με τη ρύθμιση που προωθείται με το νομοσχέδιο "Δουλειές Ξανά", με τις τρεις αρνήσεις ολοκληρώνεται το σχετικό νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο και ευθυγραμμίζεται η Ελλάδα με τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Είναι πράγματι αδικαιολόγητο, όταν κάποιος είναι άνεργος και του προσφέρεται μία δουλειά, με βάση το εργασιακό του προφίλ, τα χαρακτηριστικά που ο ίδιος έχει δηλώσει στον ΟΑΕΔ, αντίστοιχη του τελευταίου μισθού του και στον τόπο κατοικίας του, εκείνος να αρνείται όχι μία, αλλά τρεις φορές!

Τονίζεται ωστόσο ότι και στην περίπτωση αυτή, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις χώρες της ΕΕ, η διακοπή του επιδόματος και η διαγραφή από το Μητρώο δεν συνεπάγονται διακοπή του ΚΟΤ και των ρυθμίσεων για ΕΝΦΙΑ και επίδομα θέρμανσης, τα οποία εξακολουθούν να χορηγούνται με τα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπει η αντίστοιχη νομοθεσία.

9. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΔΥΠΑ. Την «ξεπουλάτε» σε ιδιώτες;

Το ακριβώς αντίθετο. Τίθενται οι βάσεις για την καλύτερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΔΥΠΑ προς όφελος των εργαζομένων και των ανέργων. Το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι πολύ περιοριστικό (λ.χ. δεν περιλαμβάνει τη δυνατότητα για αξιοποίηση αδόμητων οικοπέδων). H ΔΥΠΑ θα μπορεί έτσι να τονώσει σημαντικά τα έσοδά της και να ενισχύσει το κοινωνικό της έργο, καθώς οι πόροι αυτοί θα κατευθυνθούν στην ανάπτυξη πολιτικών που θα διευκολύνουν τη στέγαση χιλιάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους.

10. Τι αλλαγές έρχονται στην επαγγελματική κατάρτιση για καταρτιζόμενους και παρόχους;

Βασικός στόχος των σχετικών διατάξεων του νομοσχεδίου είναι να διασφαλιστεί ότι θα αξιοποιούνται στο μέγιστο βαθμό τα ευρωπαϊκά κονδύλια και τα χρήματα των φορολογουμένων για τα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης, καθώς η Ελλάδα έχει μεγάλο πρόβλημα στον τομέα των δεξιοτήτων. Τίθενται, λοιπόν, νέες απαιτήσεις τόσο για τους παρόχους της κατάρτισης, όσο και για τους καταρτιζόμενους:

Πρώτον, το 30% του ποσού θα καταβάλλεται τόσο στους καταρτιζόμενους όσο και στους παρόχους επαγγελματικής κατάρτισης μόνο μετά την πιστοποίηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των ωφελουμένων.

Προβλέπεται επίσης αξιολόγηση των παρόχων επαγγελματικής κατάρτισης ως προς το ποσοστό των καταρτισθέντων που βρήκε δουλειά, το ποσοστό που πιστοποιήθηκε, την ποιότητα των υπηρεσιών τους, με αξιολόγηση από τους ίδιους τους καταρτιζόμενους.

Χρειάζεται να διασφαλιστεί ότι η κατάρτιση συνδέεται και κατά περιεχόμενο, αλλά και κατά αποτέλεσμα, με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, διότι η κατάρτιση γίνεται, με σκοπό να μπορεί ο καταρτιζόμενος να ενισχύσει τη θέση του στην αγορά εργασίας.

11. Τελικά τι αποτελέσματα περιμένετε να έχει αυτή η παρέμβαση;

Το 72% των εργοδοτών δηλώνει ότι αναζητά εργαζόμενους και δεν μπορεί να βρει. Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για πάνω από 10 χρόνια και 40.000 άτομα είναι στο μητρώο, ενώ έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ.

Αυτά τα τρία στοιχεία υποδεικνύουν τρία προβλήματα αλληλένδετα μεταξύ τους που αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο "Δουλειές Ξανά": Πρώτον, ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα δεξιοτήτων. Δεύτερον, ότι υπάρχει μακροχρόνια ανεργία, σε μεγάλο βαθμό πραγματική και σε έναν βαθμό πλασματική ("άνεργοι-ρετιρέ").

Τι κάνει λοιπόν το υπουργείο Εργασίας; Ενισχύει την ανάπτυξη δεξιοτήτων, αναβαθμίζοντας την κατάρτιση. Κινητροδοτεί τους μακροχρόνια ανέργους να αναζητήσουν ενεργά εργασία. Επιβραβεύει όσους ανέργους κινητοποιούνται και βρίσκουν γρήγορα δουλειά, θεσπίζοντας για πρώτη φορά επίδομα εργασίας. Εισάγει εισοδηματικά κριτήρια για τους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ και υιοθετεί ρυθμίσεις που ισχύουν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τις οποίες, αν ο εγγεγραμμένος στο μητρώο αρνηθεί τρεις φορές προσφορά κατάλληλης θέσης εργασίας, θα διαγράφεται από το μητρώο για δύο χρόνια».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Υπ. Εργασίας: 11 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news