facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

Μετάλλαξη Ομικρον: Οι επιστήμονες εντόπισαν «κρυφή» παραλλαγή, δεν την ανιχνεύουν τα PCR

Την ώρα που ο πλανήτης βρίσκεται σε συναγερμό στον απόηχο της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Ομικρον, περιμένοντας με αγωνία τα δεδομένα για την επικινδυνότητά της, επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εντόπισαν μια γενετικά συγγενή «εκδοχή» της, που δεν ανιχνεύεται με τα μοριακά τεστ.

Μετά τα τελευταία ελπιδοφόρα νέα, που θέλουν τα συμπτώματα που εμφανίζει κάποιος που έχει μολυνθεί από το νέο στέλεχος του κορονοϊού να θυμίζουν κοινό κρυολόγημα, προέκυψε νέος «πονοκέφαλος« στους ειδικούς, χάρη σε μία «κρυφή» εκδοχή της Ομικρον που δεν ανιχνεύεται εύκολα.

Η παραλλαγή, σύμφωνα με τον Guardian, έχει πολλές κοινές μεταλλάξεις με την Όμικρον, αλλά στερείται μιας συγκεκριμένης γενετικής τροποποίησης που συμβάλλει στον εντοπισμό της. Εξακολουθεί να ανιχνεύεται ως κορονοϊός και μπορεί να αναγνωριστεί ως Ομικρον μέσω γονιδιωματικών δοκιμών, αλλά κατορθώνει να «ξεφεύγει» από τα PCR που δίνουν ταχύτερα αποτελέσματα.

Τι αναφέρουν οι ειδικοί για την «αόρατη» εκδοχή της Ομικρον

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί με ακρίβεια εάν η «stealth» παραλλαγή - όπως την αναφέρουν - θα εξαπλωθεί με τον ίδιο τρόπο όπως η Όμικρον, ωστόσο τονίζουν ότι η «αδελφή εκδοχή» είναι γενετικά διακριτή και επομένως μπορεί να συμπεριφέρεται διαφορετικά.

Η συγκεκριμένη έκδοση της «Ο» εντοπίστηκε για πρώτη φορά μεταξύ των γονιδιωμάτων του ιού που υποβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία και τον Καναδά. Η δυσκολία στον εντοπισμό της είναι σαν να την καθιστά «αόρατη» και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχει ήδη εξαπλωθεί σε σημαντικό βαθμό.

Λόγω της ανακάλυψης της νέας εκδοχής, οι ερευνητές χώρισαν την παραλλαγή σε B.1.1.529 -γνωστή ως BA.1- και στη νεότερη παραλλαγή, γνωστή ως BA.2.

Καθησυχαστικός ο Φάουτσι: Δεν είναι σοβαρότερη από τη Δέλτα

Εντωμεταξύ, το ότι είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι η μετάλλαξη Ομικρον του νέου κορονοϊού δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση απ’ ότι η Δέλτα, δήλωσε την Τρίτη (7/12) στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κορυφαίος επιστημονικός σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης, Δρ Άντονι Φάουτσι.

Πρόσθεσε όμως, ότι ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει «τουλάχιστον δύο εβδομάδες» ακόμη, για να διαπιστωθεί εάν η νέα παραλλαγή αποδειχθεί λιγότερο επικίνδυνη από τη Δέλτα, μολονότι είναι «σαφώς υψηλά μεταδοτική», όπως είπε.

«Πιστεύω ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες, διάστημα στο οποίο θα δούμε περισσότερες μολύνσεις στον κόσμο, για να καταλάβουμε καλύτερα το επίπεδο της σοβαρότητας», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιστήμονες περιμένουν εργαστηριακές μελέτες για να προσδιορίσουν πόσο καλά τα αντισώματα του κορονοϊού - είτε από φυσική μόλυνση είτε από τα εμβόλια - «αντέχουν» απέναντι στο στέλεχος αυτό. Επίσης, παρακολουθούν για να δουν πώς η παραλλαγή επηρεάζει τα άτομα υψηλότερου κινδύνου, όπως ηλικιωμένους ή ανοσοκατεσταλμένους. Μέχρι στιγμής, τα άτομα που έχουν μολυνθεί στη Νότια Αφρική ήταν νέοι, πράγμα που σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία.

Ο Φάουτσι επισήμανε ότι τα δεδομένα που προέρχονται από τη Νότια Αφρική δεν θα πρέπει να παρερμηνεύονται, εξηγώντας ότι ο πληθυσμός της χώρας αυτής έχει την ιδιαιτερότητα να είναι πολύ νεαρής ηλικίας.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » "Μετάλλαξη Ομικρον: Οι επιστήμονες εντόπισαν «κρυφή» παραλλαγή, δεν την ανιχνεύουν τα PCR"

Πιστοποιητικά εμβολιασμού: Πότε τελικά θα λήγουν & για ποιους

Καταστάσεις «δυο ταχυτήτων» δημιουργούνται γύρω από την ισχύ των πιστοποιητικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το star τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα χωριστούν σε δυο κατηγορίες, με διαφορετική ημερομηνία λήξης μετά τη δεύτερη δόση.

Συγκεκριμένα, από τις 13 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή:

  • Για τους άνω των 60 ετών θα λήγουν στους επτά μήνες
  • Για όλους τους υπόλοιπους θα λήγουν στους εννέα μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Η συγκεκριμένη διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών αναμένεται να “κλειδώσει” στις Βρυξέλλες και η Ελλάδα θα την υιοθετήσει.

Μετά την τρίτη δόση πάντως τα πιστοποιητικά θα ισχύουν 9 μήνες για όλους.

H λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού σημαίνει ότι από την κατηγορία του εμβολιασμένου περνάει κάποιος στην κατηγορία του ανεμβολίαστου, με τα rapid test και τους περιορισμούς που συνεπάγονται.

Ο Θάνος Πλεύρης στο Συμβούλιο των Eυρωπαίων Yπουργών Yγείας πρότεινε τα πιστοποιητικά να ισχύουν λιγότερο από 9 μήνες και να συνδεθούν με τη διάρκεια της ανοσίας των εμβολίων.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Πιστοποιητικά εμβολιασμού: Πότε τελικά θα λήγουν & για ποιους "

Κορονοϊός: Ευχάριστα μαντάτα από τους επιστήμονες για τη μετάλλαξη Όμικρον – «Μεταδοτική αλλά με ήπια συμπτώματα»

Τρόμαξε όλον τον κόσμο με την εμφάνισή της η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, που προήλθε από την Μποτσουάνα, καθώς είναι πολύ μεταδοτική. Μάλιστα, λέγεται ότι σε λίγο καιρό θα έχει εκτοπίσει την παραλλαγή Δέλτα, αλλά σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες αυτό δεν είναι κακό, καθώς φέρνουν ευχάριστα μαντάτα.

Όπως λένε χαρακτηριστικά οι επιστήμονες, μοιάζουν με αυτά ενός απλού κρυολογήματος, με τη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών είναι ασυμπτωματικοί και να μην χρειάζονται νοσηλεία.

«Υπάρχουν 336 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια μεγάλη αύξηση από τα 90 της Κυριακής. Κανείς από αυτούς τους ανθρώπους όμως δεν έχει νοσηλευτεί στο νοσοκομείο», αναφέρει ο Υπουργός Υγείας της Βρετανίας Σατζίντ Τζάβιντ.

Η Όμικρον ταξιδεύει πολύ γρήγορα ανά τον κόσμο και φαίνεται ότι λόγω της αυξημένης μεταδότικότητάς της πολύ σύντομα θα γίνει κυρίαρχη εκτοπίζοντας τη μετάλλαξη Δέλτα. Ωστόσο η νοσηρότητά της δεν τρομάζει την ιατρική κοινότητα προς το παρόν, όπως μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

«Έχουμε μια παραλλαγή που θα μπορούσε να εκτοπίσει ένα πιο επιθετικό στέλεχος, όπως η Δέλτα, και στο καλύτερο σενάριο, να εξελιχθεί σε έναν ιό  που θα μοιάζει με κοινό κρυολόγημα» δήλωσε  το Μέλος Επιτροπής Εμβολιασμών ΗΠΑ, Πολ Όφιτ.

Αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν ότι η νέα παραλλαγή έχει αποσπάσει γενετικό υλικό από το κοινό κρυολόγημα.

«Η παραλλαγή Όμικρον πιθανότατα απέκτησε τουλάχιστον μία από τις μεταλλάξεις της συλλέγοντας ένα απόσπασμα γενετικού υλικού από άλλον ιό - πιθανόν αυτόν που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα, ενώ προκαλεί μόνο ήπια ή ασυμπτωματική ασθένεια» επισημαίνει σε ανακοίνωση της η εταιρεία ανάλυσης Δεδομένων "Nference" με έδρα τη Μασαχουσέτη στις ΗΠΑ.

Ο Καθηγητής, Ειδικός σε θέματα Εμβολιασμών Άντριαν Χιλ αναφέρει:«Αν έχουμε έναν ιό που δεν προσβάλει τους πνεύμονες, δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρή νόσηση ή νοσηλεία και φυσικά θάνατο, τότε θα μπορούσε να προκαλέσει ανοσία στον πληθυσμό πολύ γρήγορα».

Στη Νότια Αφρική το επίκεντρο της νέας παραλλαγή ο δείκτης θετικότητας εκτοξεύθηκε στο 26,4% από 2,3% πριν από δύο εβδομάδες.  Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών, όμως, παρουσιάζει ελαφριά συμπτώματα. Πολλοί ασθενείς, μάλιστα, μπήκαν στο νοσοκομείο για άλλους λόγους και μόνο μετά από το τεστ βρέθηκε πως έχουν προσβληθεί από το στέλεχος Όμικρον.

Παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον άλλες δύο εβδομάδες για να ξεκλειδώσουν όλα τα μυστικά της Όμικρον και να μπορέσουν να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα. Και η ιατρική κοινότητα τονίζει ότι το πιο ισχυρό όπλο μας απέναντι στον κορονοΐό εξακολουθούν να είναι τα εμβόλια.

Πάντως, και ο επιστημονικός σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης Δρ Άντονι Φάουτσι εξέφρασε την ίδια άποψη, ότι δηλαδή η Όμικρον δεν είχε χειρότερη ης Δέλτα.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορονοϊός: Ευχάριστα μαντάτα από τους επιστήμονες για τη μετάλλαξη Όμικρον – «Μεταδοτική αλλά με ήπια συμπτώματα»"

Νέος κλιματικός νόμος: Καυστήρες τέλος, έρχονται ηλεκτρικά Ι.Χ. και ταξί

Χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένες προθεσμίες για την εφαρμογή μέτρων που θα αλλάξουν άρδην την καθημερινότητα των Ελλήνων στο αμέσως προσεχές μέλλον περιλαμβάνει ο νέος κλιματικός νόμος. Η κατασκευή και η κατοίκηση κτιρίων, οι μετακινήσεις, η επιχειρηματικότητα κ.λπ., σχεδόν κάθε είδους δραστηριότητα στην Ελλάδα στο εξής θα αξιολογούνται με κριτήριο το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, δηλαδή το κατά πόσο επιβαρύνουν με ρύπους το φυσικό περιβάλλον. Γι’ αυτό και ο κλιματικός νόμος προβλέπει πρόστιμα για άτομα και φορείς που δεν συμμορφώνονται στις νέες περιβαλλοντικές προδιαγραφές, ενώ θεσμοθετεί καινούρια διοικητικά όργανα για τον σχεδιασμό δράσεων και τον έλεγχο απόδοσης των μέτρων.

Ο εθνικός κλιματικός νόμος εισάγεται για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους, θέτοντας ως γενικό στόχο τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Το νομοθέτημα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση και η σύνταξή του επισπεύστηκε κατόπιν έντονων πιέσεων που άσκησε προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κλιματικός νόμος δεν είναι απλώς μια αφηρημένη διακήρυξη, αλλά ένα ουσιαστικό και πρακτικό -έστω και αρχικό- βήμα, με απώτερο στόχο την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής. Οι συνέπειές της εκδηλώνονται με τη μορφή κυρίως πλημμυρών και πυρκαγιών.

Πρόκειται για οικολογικές τραγωδίες με ανυπολόγιστες ζημιές στο φυσικό και το ανθρώπινο περιβάλλον. Κατ’ αρχάς, σύμφωνα με τον κλιματικό νόμο, καταργείται οριστικά η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από στερεά ορυκτά καύσιμα. Εως το τέλος του 2028 -αν όχι νωρίτερα- η Ελλάδα θα πρέπει να έχει απολιγνιτοποιηθεί πλήρως, όπως άλλωστε προβλέπει το ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα).

Το ΕΣΕΚ, το οποίο έχει ψηφιστεί από τη Βουλή ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019, είναι ένας αναλυτικός και λεπτομερής οδικός χάρτης, έκτασης 470 σελίδων. Καλύπτει διεξοδικά σχεδόν κάθε ζήτημα που αφορά το κλίμα και την ενέργεια, προγραμματίζοντας τη συμβολή της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό στόχο της μετάβασης σε μια οικονομία κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, κοινή για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

global

Εξηλεκτρισμός Ι.Χ.
Σε ό,τι αφορά τα οχήματα, ο κλιματικός νόμος ορίζει ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2030 στην ελληνική αγορά ως καινούρια θα πωλούνται μόνο Ι.Χ. και ελαφρά επαγγελματικά με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Τα μηχανοκίνητα τροχοφόρα τα οποία είναι εφοδιασμένα με παλαιού τύπου θερμικούς κινητήρες βενζίνης, ντίζελ, υγραερίου, φυσικού αερίου, υβριδικούς κ.λπ. θα εξακολουθήσουν να κυκλοφορούν νόμιμα για κάποιο χρονικό διάστημα.

Προφανώς, έως την 31η Δεκεμβρίου του 2029 θα έχουν εξειδικευτεί με ακρίβεια τα μέτρα που θα ισχύσουν για την απόσυρση και την αντικατάσταση των οχημάτων συμβατικής τεχνολογίας, καθώς και οι όροι υπό τους οποίους θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν.

Για τα ταξί, ο κλιματικός νόμος προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2025 στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τα καινούρια οχήματα θα είναι ηλεκτροκίνητα (ή οποιασδήποτε άλλης τεχνολογίας, αρκεί να εξασφαλίζεται η μηδενική εκπομπή ρύπων). Το ίδιο θα ισχύει για τουλάχιστον το 1/3 των οχημάτων στόλου, δηλαδή των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων.

Σε περίπου έναν χρόνο από τώρα και από την 1η Ιανουαρίου του 2023 οι εταιρείες που αγοράζουν αυτοκίνητα για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών τους αναγκών θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι το λιγότερο 1 στα 4 οχήματα του στόλου τους είναι αμιγώς ηλεκτρικό ή υβριδικό τύπου plug-in (με εξωτερική φόρτιση των μπαταριών και όχι με εσωτερικό σύστημα ανάκτησης ενέργειας). Για τον δεύτερο τύπο οχημάτων, το όριο ρύπων τίθεται στα 50 γρ. διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο. Στην περίπτωση που η εκάστοτε επιχείρηση αμελήσει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις τις οποίες ορίζει ο κλιματικός νόμος, τότε η δαπάνη αγοράς ή μίσθωσης νέου εταιρικού επιβατηγού αυτοκινήτου δεν θα εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδά της.

warming_main1

Το τέλος των καυστήρων
Από το 2023 απαγορεύεται η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου - με την προϋπόθεση ότι υπάρχει επαρκώς διαθέσιμο δίκτυο φυσικού αερίου, ώστε τα κτίρια να συνδέονται με αυτό για την ενεργειακή κάλυψη των αναγκών θέρμανσής τους. Καθαυτή η εγκατάσταση καυστήρων θα απαγορεύεται άνευ όρων και εξαιρέσεων από 1 Ιανουαρίου του 2025. Η χρήση των καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης θα επιτρέπεται έως την 31η Δεκεμβρίου του 2029.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις καινούριες κατασκευές επαγγελματικών χώρων, δεδομένης και της έντονης κινητικότητας στον κλάδο της οικοδομής το τελευταίο διάστημα, παρουσιάζει η οικεία διάταξη του κλιματικού νόμου για τα λεγόμενα «ειδικά κτίρια» με εμβαδόν κάλυψης άνω των 500 τ.μ.

Ως ειδικά κτίρια ορίζονται από τον οικοδομικό κανονισμό του 2012 κτίσματα με κύρια χρήση που δεν αφορά κατοίκηση (σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% της συνολικής επιφάνειας δόμησής τους) και δεν προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως τουριστικά καταλύματα ή σημεία θρησκευτικής λατρείας. Για τα κτίρια αυτής της κατηγορίας, και συγκεκριμένα όσων οι οικοδομικές άδειες υποβάλλονται από την 1 Ιανουαρίου του 2023, καθίσταται υποχρεωτική η τοποθέτηση συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά ή θερμικά ηλιακά συστήματα, σε ποσοστό που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% της κάλυψης.

Με τον κλιματικό νόμο οι επιχειρήσεις υποχρεούνται στην υποβολή ετήσιας έκθεσης σχετικά με το ανθρακικό τους αποτύπωμα, τις εθελοντικές δράσεις, τους στόχους κ.ο.κ. για τη μείωση των εκπομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα. Οι επιχειρήσεις -ή τα νομικά πρόσωπα- που δεσμεύονται από τη συγκεκριμένη υποχρέωση είναι:

1) εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, 2) πιστωτικά ιδρύματα, 3) ασφαλιστικές, 4) επενδυτικές, 5) σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, 6) ύδρευσης και αποχέτευσης, 7) ταχυμεταφορών, 8) παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, 9) αλυσίδες καταστημάτων λιανεμπορίου με προσωπικό άνω των 500 εργαζομένων, και 10) παροχής υπηρεσιών εφοδιασμού.

Οι εταιρείες όλων αυτών των κατηγοριών θα πρέπει έως την 31η Μαρτίου του 2023 να υποβάλουν στη δημόσια προσβάσιμη ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) την έκθεση σχετικά με το ανθρακικό τους αποτύπωμα για το 2022.

Επίσης, για τα έργα και τις δραστηριότητες που εκ φύσεώς τους αυξάνουν τις πιθανότητες επιβάρυνσης του περιβάλλοντος (π.χ. βιομηχανίες, πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, υδατοκαλλιέργειες κ.λπ.), υποχρεούνται έως το 2030 να έχουν περιορίσει τις εκπομπές ρύπων τουλάχιστον κατά 30% σε σχέση με το 2022. Από την 1η Ιανουαρίου του 2023 οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις εν λόγω μονάδες θα πρέπει να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά μια ποσοτική εκτίμηση των εκπεμπόμενων ρύπων που προέρχονται από τη λειτουργία του έργου ή της εκάστοτε δραστηριότητας, καθώς και αναφορά στον ενδεικτικό ρυθμό ετήσιας μείωσής τους.

Και από την 1η Ιανουαρίου του 2025 ο κλιματικός νόμος απαιτεί την υποβολή έκθεσης προς την αρμόδια για την περιβαλλοντική αδειοδότηση αρχή, προκειμένου να αποτυπωθεί ο τρόπος συμμόρφωσης με τον στόχο μείωσης των ρύπων. Μάλιστα, σε περίπτωση μη έγκαιρης υποβολής της έκθεσης, επιβάλλονται κυρώσεις, πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης κ.ά. Ενώ σε περίπτωση μη επίτευξης του στόχου μείωσης των εκπομπών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο αναλογικό της απόκλισης από τον στόχο, το οποίο όμως δεν υπερβαίνει το 0,5% των ετήσιων εσόδων της εταιρείας.

Νέοι θεσμοί
Πέραν των επιμέρους διατάξεων για κάθε κλάδο δραστηριότητας, ο κλιματικός νόμος περιλαμβάνει άρθρα για την ίδρυση εποπτικών οργάνων, ώστε η εφαρμογή της πολιτικής να αποκτήσει στέρεη θεσμική θεμελίωση και να μην υπονομευτεί στην πράξη από την έλλειψη του αναγκαίου μηχανισμού υλοποίησης και ελέγχου. Γι’ αυτό προβλέπεται η σύσταση του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, υπό την αιγίδα του νεοσύστατου υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Στο Παρατηρητήριο συμμετέχουν επίσης τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, όπως και άλλοι ερευνητικοί, πανεπιστημιακοί και δημόσιοι φορείς.

Συγκροτούνται επίσης Κυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Ουδετερότητα και Εθνικό Συμβούλιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. Το δεύτερο θα έχει τον ρόλο του κεντρικού γνωμοδοτικού οργάνου του κράτους για τον συντονισμό, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των δράσεων πολιτικής για την προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα. Παράλληλα, η Διεύθυνση Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το αρμόδιο όργανο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όπως και τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, θα δημοσιεύει ετήσια έκθεση προόδου σε θέματα μετριασμού και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, με δείκτες όπως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, συνολικά και ανά τομέα.

Οικολογική Ελλάδα
Σε μια προσπάθεια να συνοψίσει τη σημασία των τομών που εισάγει ο κλιματικός νόμος, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, τονίζει: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα αποκτά κλιματικό νόμο και εντάσσεται στον όμιλο των 12 χωρών της Ε.Ε. οι οποίες έχουν ήδη θεσπίσει αντίστοιχη νομοθεσία, παρόλο που αρκετές άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία, υστερούν σε αυτό τον τομέα. Περαιτέρω, κάτι εξίσου σημαντικό είναι ότι με τον κλιματικό νόμο η χώρα μας εναρμονίζεται με την πολιτική της Ε.Ε. που αποσκοπεί στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Γι’ αυτό θέτουμε ως στόχο τη μείωση κατά 55% έως το 2030 και κατά 80% έως το 2040 -σε σχέση με το 1990- των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου».

Η κυρία Σδούκου επισημαίνει περαιτέρω ότι ο νέος νόμος εισάγει ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης της πορείας επίτευξης των στόχων για την προστασία του περιβάλλοντος. Ο δε επιμερισμός των βαρών στους εξειδικευμένους τομείς έχει σχεδιαστεί ώστε να συντελείται μέσω της κατάρτισης τομεακών προϋπολογισμών άνθρακα πενταετούς διάρκειας. Επίσης, προβλέπονται μέτρα για τη διάδοση της ηλεκτροκίνησης, τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των κτιρίων και τους βιομηχανικούς ρύπους.

Πέραν αυτών, η γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών θεωρεί ότι «ο κλιματικός νόμος αποτελεί το επιστέγασμα της πολιτικής της κυβέρνησης για την κλιματική αλλαγή. Διότι με αυτόν αναδεικνύουμε πλέον πολιτικά το ζήτημα του κλίματος θεσπίζοντας διαδικασίες διακυβέρνησης που εμπλέκουν συστηματικά το Εθνικό Κοινοβούλιο. Και κατ’ αυτό τον τρόπο εμπλέκουμε την ελληνική κοινωνία γενικότερα, όχι μόνο το πολιτικό σύστημα της χώρας, στην κλιματική διακυβέρνηση και αυξάνουμε την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, η επιτάχυνση της απανθρακοποίησης αμβλύνει την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και οδηγεί στη μεσοπρόθεσμη μείωση του ενεργειακού κόστους. Θεσπίζουμε έναν οδικό χάρτη για τη μετάβαση της κοινωνίας και της οικονομίας στην κλιματική ουδετερότητα, αυξάνοντας την προβλεψιμότητα του οικονομικού περιβάλλοντος, συντελώντας στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και σταθερότητας στην αγορά.

Οι προϋποθέσεις αυτές είναι απαραίτητες για την προσέλκυση επενδύσεων, ιδίως στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της αποθήκευσης ενέργειας, της διείσδυσης του πράσινου υδρογόνου κ.λπ. Αν εξετάσετε προσεκτικά τις διατάξεις του κλιματικού νόμου, θα παρατηρήσετε ότι κινητοποιούμε όλους τους τομείς της οικονομίας και της διοίκησης στον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας, επιταχύνοντας τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομική δραστηριότητα. Πέρα από οποιαδήποτε άλλη θετική συνέπεια, η αυξημένη και συστηματική μέριμνα για το περιβάλλον δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης. Σε διεθνές επίπεδο, οραματιζόμαστε την Ελλάδα πρωτοπόρα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέος κλιματικός νόμος: Καυστήρες τέλος, έρχονται ηλεκτρικά Ι.Χ. και ταξί"

Λευκορωσία: Εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από δυτικές χώρες από την 1η Ιανουαρίου

Η Λευκορωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι από την 1η Ιανουαρίου θα απαγορευτεί η εισαγωγή τροφίμων από πολλές δυτικές χώρες, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Μινσκ, το οποίο κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το διάταγμα της λευκορωσικής κυβέρνησης, διάφορα προϊόντα, όπως φρούτα, λαχανικά, κρέας και γαλακτοκομικά από την ΕΕ, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν θα επιτρέπεται πλέον να εισάγονται στη χώρα.

“Ελήφθησαν μέτρα αντιποίνων, λαμβάνοντας υπόψη τις εξακολουθητικές απόπειρες της Δύσης να ασκήσει, συλλογικά, παράνομη πίεση με την εφαρμογή κυρώσεων στη χώρα μας”, ανέφερε η κυβέρνηση.

Το εμπάργκο θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου και θα είναι διάρκειας έξι μηνών.

Σύμφωνα με το Μινσκ, η Λευκορωσία, η οικονομία της οποίας βασίζεται στον αγροτικό τομέα, εισήγαγε προϊόντα διατροφής αξίας άνω των 530 εκατομμυρίων δολαρίων κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2021.

Η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι η απαγόρευση δεν θα ισχύσει για ορισμένα είδη, όπως για τις παιδικές τροφές, ώστε “να μην πληγούν τα συμφέροντα” των Λευκορώσων πολιτών. “Οι εισαγωγείς, παρασκευαστές και διανομείς καλούνται να αντικαταστήσουν τα προϊόντα που δεν παράγονται στη Λευκορωσία με εμπορεύματα από φιλικές χώρες”, πρόσθεσε.

Από το 2014 η Ρωσία σταμάτησε να εισάγει τρόφιμα από τη Δύση, διαμαρτυρόμενη για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λευκορωσία: Εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από δυτικές χώρες από την 1η Ιανουαρίου"

Η ΣΤΑΣΥ διαψεύδει πως το τραμ ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα στον Πειραιά

Νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, 07.12.2021, τοπικά Μέσα ενημέρωσης του Πειραιά μετέδωσαν την είδηση πως συρμός του τραμ ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα κατά την διάρκεια μιας εκ των τελευταίων δοκιμών πριν την «πρεμιέρα» που θα γίνει την Τετάρτη, 08.12.2021.

Λίγες ώρες μετά, «η ΣΤΑ.ΣΥ. διαψεύδει κατηγορηματικά την είδηση περί εμπλοκής συρμού του Τραμ σε τροχαίο ατύχημα με Ι.Χ. αυτοκίνητο στον Πειραιά, που αναρτήθηκε και αναπαράχθηκε από ιστοσελίδες».

Αυτό αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η οποία ξεκαθαρίζει τα εξής: «Το τροχαίο ατύχημα, που σημειώθηκε μπρος από την στάση «Λαμπράκη» του Τραμ επί της οδού Γρ. Λαμπράκη στον Πειραιά, προκλήθηκε, όταν Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο συγκρούστηκε με μοτοσικλέτα.

Ο εικονιζόμενος, στις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν, συρμός του Τραμ, ακινητοποιήθηκε πριν τη στάση και ανέμενε έως ότου επιχειρήσουν δυνάμεις της Τροχαίας και του ΕΚΑΒ που κλήθηκαν στο σημείο».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΣΤΑΣΥ διαψεύδει πως το τραμ ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα στον Πειραιά"

«Ψυχροπολεμικό» κλίμα: Με οικονομικές κυρώσεις απειλεί ο Μπάιντεν τον Πούτιν για την Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του ότι η Μόσχα θα υποστεί «σοβαρές κυρώσεις», κυρίως οικονομικής φύσης, στην περίπτωση μιας κλιμάκωσης στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Στις συνομιλίες, διάρκειας περίπου δύο ωρών, που είχαν σήμερα ο Μπάιντεν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρώτος εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Ουάσινγκτον και των Ευρωπαίων συμμάχων της για τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Έκανε σαφές επίσης ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα απαντήσουν με οικονομικές κυρώσεις και άλλα μέτρα εάν υπάρξει στρατιωτική κλιμάκωση, πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι στηρίζει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ζήτησε την αποκλιμάκωση της κατάστασης και την επιστροφή στη διπλωματία.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης θέματα στρατηγικής σταθερότητας, τις κυβερνοεπιθέσεις για καταβολή λύτρων και τη συνεργασία τους σε περιφερειακά θέματα, όπως το Ιράν.

Μπάιντεν και Πούτιν ανέθεσαν στις ομάδες τους να συνεχίσουν τις επαφές. Οι ΗΠΑ θα συντονίσουν τις ενέργειές τους με τους συμμάχους τους, προσθέτει ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωσή του.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Ψυχροπολεμικό» κλίμα: Με οικονομικές κυρώσεις απειλεί ο Μπάιντεν τον Πούτιν για την Ουκρανία"

Η Μόσχα «θάφτηκε» στα χιόνια για πρώτη φορά από την εποχή του Στάλιν – Μαγικές εικόνες

Σφοδρή χιονόπτωση έπληξε τη Μόσχα για πρώτη φορά από το 1949 όταν ακόμα κυβερνούσε ο Ιωσήφ Στάλιν την τότε Σοβιετική Ένωση. Για… σταλινική χιονόπτωση κάνουν λόγο Ρώσοι μετεωρολόγοι.

Όπως επισημαίνει το ρωσικό μετεωρολογικό κέντρο Fobos, τέτοιες ποσότητες χιονιού είχε να δει η Μόσχα από το 1949. «Η… σταλινική χιονόπτωση στη Μόσχα υπήρξε η πιο σφοδρή τα τελευταία 72 χρόνια», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κέντρου. 

Ο κύριος επιστημονικός συνεργάτης του Fobos, Γιεβγένι Τισκόβετς, στη σχετική ανάρτηση του στο Instagram, αναφέρει ότι με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από διάφορους σταθμούς έως τις 18:00 ώρα Μόσχας, τέτοια χιονόπτωση είχε σημειωθεί πριν από 72 χρόνια.

Παράλληλα επισημαίνει ότι η ποσότητα χιονιού που έπεσε την Τρίτη (07.12.2021) συνιστά το 20% της μηνιαίας που καταγράφεται στη ρωσική πρωτεύουσα.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Μόσχα «θάφτηκε» στα χιόνια για πρώτη φορά από την εποχή του Στάλιν – Μαγικές εικόνες"

Αντιμέτωποι ακόμα και με φυλάκιση 2 ετών οι γονείς που κρατούν μακριά από το σχολείο τα παιδιά τους

Αντιμέτωποι με ποινικές κυρώσεις θα είναι πλέον οι γονείς ή οι κηδεμόνες μαθητών που δεν φροντίζουν για την παρακολούθηση των μαθημάτων τους στο σχολείο.

Κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη αλλά και χρηματική ποινή.

Τα υπουργεία Παιδείας και Δικαιοσύνης κατέθεσαν στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για την καταπολέμηση του φαινομένου γονείς και κηδεμόνες να κρατούν μακριά από το σχολείο μαθητές επικαλούμενοι την πανδημία ή άλλους λόγους.

Η διάταξη προβλέπει ότι όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την υποχρεωτική φοίτηση (μέχρι και το Γυμνάσιο), τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματική ποινή.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιμέτωποι ακόμα και με φυλάκιση 2 ετών οι γονείς που κρατούν μακριά από το σχολείο τα παιδιά τους"

Βέλγιο: Στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους υγειονομικούς

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στις Βρυξέλλες του Βελγίου κατά ενός σχεδίου της κυβέρνησης που στοχεύει να επιβάλει τον εμβολιασμό Covid-19 στους υγειονομικούς, στις αρχές του επόμενου έτους.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν 3800 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, 5000, σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία Χριστιανικών Συνδικάτων (CSC-AVC), μέλος του κοινού συνδικαλιστικού μετώπου, το οποίο είχε απευθύνει κάλεσμα για αυτήν την ημέρα δράσης.

Μια μικρή μειοψηφία περίπου 10% των υγειονομικών δεν έχει εμβολιαστεί στο Βέλγιο, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται κυρίως για τον κίνδυνο να αποδυναμωθούν ακόμη περισσότεροι οι μονάδες περίθαλψης, εάν οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να εργαστούν.

«Αντιμετωπίζουμε ήδη έλλειψη προσωπικού. Εάν σταματήσουμε τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, οι ασθενείς δεν θα λαμβάνουν φροντίδα», υποστήριξε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια νοσηλεύτρια, που συμμετείχε στην πορεία.

Στο πλαίσιο της μάχης κατά της πανδημίας του κορονοϊού, η κυβέρνση του Φλαμανδού Αλεξάντερ Ντε Κρο σκοπεύει να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των υγειονομικών από την 1η Ιανουαρίου.

Εκείνοι που θα αρνηθούν θα τεθούν σε αναστολή από τα καθήκοντά τους από την 1η Ιανουαρίου, με την κυβέρνηση να τους δίνει χρόνο να το σκεφτούν προκειμένου να διατηρήσουν τη σύμβασή τους.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Βέλγιο: Στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους υγειονομικούς"

Σουηδία: Επαναφέρει μέτρα κατά της Covid-19 καθώς αυξάνονται τα κρούσματα

Η Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα μια σειρά «προληπτικών» μέτρων μπροστά στον κίνδυνο του νέου κύματος της Covid-19.

Η χώρα, που μόλις έθεσε σε εφαρμογή για πρώτη φορά ένα εμβολιαστικό πάσο για ορισμένες συναθροίσεις, σκοπεύει να το επεκτείνει στα εστιατόρια και σε άλλους χώρους, όπως τους αθλητικούς, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον, από την επόμενη εβδομάδα.

Το εμβολιαστικό πάσο, το οποίο έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου, χρειάζεται προς το παρόν για τις εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους άνω των 100 ανθρώπων.

Ο απολογισμός της Covid-19 στη χώρα (περίπου 15.000 νεκροί σε 10,3 εκατομμύρια κατοίκους) κυμαίνεται γύρω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όμως είναι ξεκάθαρα υψηλότερος από τις γειτονικές Νορβηγία, Φινλανδία, Δανία.

Ακόμα κι αν η τάση είναι ανοδική, ο αριθμός των κρουσμάτων και των νεκρών είναι αυτή τη στιγμή μεταξύ των χαμηλότερων στην Ευρώπη με 26 νεκρούς και λιγότερα από 15.000 κρούσματα την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

ΑΜΠΕ, AFP/naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Επαναφέρει μέτρα κατά της Covid-19 καθώς αυξάνονται τα κρούσματα"

Καιρός αύριο: Χειμωνιάτικο σκηνικό με βροχές και καταιγίδες

Κρύος θα είναι ο καιρός αύριο Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου με την θερμοκρασία να καταγράφει χαμηλές πτήσεις ενώ βροχές και καταιγίδες θα πέσουν σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα θα έχουμε τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Τα φαινόμενα, που τις πρώτες πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρά, γρήγορα θα εξασθενήσουν και τις απογευματινές ώρες θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και μόνο τις πρωινές ώρες και εκ νέου στα δυτικά τις απογευματινές θα υπάρχουν νεφώσεις οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο τις πρωινές ώρες 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Από τις απογευματινές ώρες και βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα βόρεια και στα βορειοδυτικά θα σημειωθεί νωρίς το πρωί κατά τόπους παγετός. Η θερμοκρασία στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 11 βαθμούς Κελσίου, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 14 με 15 βαθμούς και στο Αιγαίο τους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές τις πρώτες πρωινές ώρες και γρήγορα γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα δυτικά τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές τις πρώτες πρωινές ώρες και γρήγορα γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και τις πρώτες πρωινές ώρες έως 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία γενικά αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν στα ανατολικά τις πρώτες πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα γρήγορα στην κεντρική Μακεδονία και μέχρι το μεσημέρι και στις υπόλοιπες περιοχές θα σταματήσουν. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Ανεμοι: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στην κεντρική Μακεδονία έως 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στις υπόλοιπες περιοχές βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη, όπου τις πρωινές ώρες κατά τόπους θα σημειωθεί παγετός.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις αυξημένες τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Τις απογευματινές ώρες οι νεφώσεις εκ νέου θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Τις απόγευματινές ώρες θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες τις πρωινές ώρες με πρόσκαιρες βροχές και γρήγορα γενικά αίθριος. Τις βραδινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια και τις πρωινές ώρες στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Βαθμιαία οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και τις βραδινές ώρες θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς έως 6 μποφόρ στα νότια.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι τις μεσημβρινές ώρες οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και κυρίως στις Κυκλάδες τις πρώτες πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που πιθανώς τις πρώτες πρωινές ώρες να είναι κατά τόπους ισχυρά γρήγορα θα εξασθενήσουν και τις απογευματινές ώρες θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές τις πρώτες πρωινές ώρες και γρήγορα γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Bορειοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ. Βαθμιαία οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και τις βραδινές ώρες θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Χειμωνιάτικο σκηνικό με βροχές και καταιγίδες"

Σχεδόν το 80% των παιδιών άνω των 12 ετών στη Γαλλία έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού

Σχεδόν το 80% των παιδιών άνω των 12 ετών στη Γαλλία έχει έως τώρα εμβολιαστεί κατά της Covid-19, δήλωσε σήμερα σε βουλευτές ο υπουργός Παιδείας της χώρας Ζαν Μισέλ Μπλανκέρ.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ είπε χθες ότι από τις 15 Δεκεμβρίου, τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, που είναι υπέρβαρα ή αντιμετωπίζουν μια σοβαρή κατάσταση υγείας, θα έχουν επίσης πρόσβαση στον εμβολιασμό κι ότι η κυβέρνηση ελπίζει να μπορέσει να προσφέρει εμβόλια σε όλα τα παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών από τις 20 Δεκεμβρίου.

Τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι το 79% των παιδιών ηλικίας 12-17 ετών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, ενώ το 76% έχει λάβει δύο δόσεις. Για όλες τις ηλικιακές ομάδες, από κοινού, το ποσοστό εμβολιασμού για όσους είναι επιλέξιμοι ανέρχεται σε 90% και 88% αντίστοιχα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σχεδόν το 80% των παιδιών άνω των 12 ετών στη Γαλλία έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού"

Νέο Ηράκλειο: 19 λέξεις έγραψαν στα σημειώματά τους τα δύο αδέρφια που αυτοκτόνησαν

Μια διπλή τραγωδία που δεν την χωράει ο ανθρώπινος νους διαδραματίστηκε το πρωί της Τρίτης, 07.12.2021, στο Νέο Ηράκλειο Αττικής. Νεκρά δύο αδέρφια, τα οποία αποφάσισαν να δώσουν μαζί τέλος στη ζωή τους.

Πίσω τους άφησαν δύο σημειώματα στα οποία μέσα δύο γραμμές, αναφέρουν ότι δεν υπήρξε κανείς που να τους οδήγησε στην αυτοκτονία.
Τι έγραψαν στα σημειώματα πριν αυτοκτονήσουν τα αδέρφια στο Νέο Ηράκλειο

Και στα δύο σημειώματα που βρέθηκαν αποτυπώνονται τα ίδια ακριβώς λόγια. Το μόνο που αλλάζει είναι τα ονόματα των δύο αδερφών που στάθηκαν το ένα απέναντι από το άλλο και με μία καραμπίνα, «ταξίδεψαν» για να βρουν την μητέρα τους η οποία πέθανε πριν 6-7 μήνες χτυπημένη από τον καρκίνο.

«Εγώ ο Β. Γ. αυτοκτονώ με δική μου ευθύνη. Κανένας άλλος δεν είναι υπεύθυνος για αυτή την πράξη μου» ανέφερε στο σημείωμα του ο 34χρονος.

Στο σημείωμα της 29χρονης το μόνο που αλλάζει από τις 19 παραπάνω λέξεις είναι το όνομα και το επίθετό της.

Τα δύο αδέρφια λίγο πριν τις δέκα το πρωί ανέβηκαν στο δώμα της οικογενειακής πολυκατοικίας που διέμεναν. Εκεί κάθισαν σε έναν καναπέ ο ένας απέναντι από τον άλλο. Και με την καραμπίνα που είχαν στη διάθεσή τους, αφαίρεσαν τη ζωή τους. Ο τρίτος αδερφός τους που άκουσε τους πυροβολισμούς ανέβηκε στο δώμα, ωστόσο δεν μπόρεσε να μπει μέσα καθώς ήταν κλειδωμένο.

Ο νεκρός αδερφός…

Αμέσως ειδοποίησε την αστυνομία. Έσπασαν την πόρτα και τότε βρέθηκαν μπροστά στο αποτρόπαιο θέαμα. Τα κορμιά των δύο αδερφών είχαν πέσει στις άκρες του καναπέ που είχαν καθίσει αποφασισμένοι να δώσουν τέλος στη ζωή τους.

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι δύο

Το πρώτο η 29χρονη να πυροβόλησε πρώτα τον αδερφό της και έπειτα να έστρεψε το όπλο στον εαυτό της ή ο καθένας να αυτοκτόνησε κρατώντας ο ίδιος την καραμπίνα στα χέρια του…

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο Ηράκλειο: 19 λέξεις έγραψαν στα σημειώματά τους τα δύο αδέρφια που αυτοκτόνησαν"

Νέα 48ωρη απεργία σε ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ Courier

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους σε ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ Courier, που συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στις μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, με νέα 48ωρη απεργία στις 8 και 9 Δεκέμβρη.

Το ΕΚΑ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων για κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας και υπογραφή συλλογικής σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς για όλους τους εργαζόμενους, αναφέρει ανακοίνωση.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα 48ωρη απεργία σε ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ Courier"

Κορωνοϊός: Στα 7.009 τα νέα κρούσματα, άλλοι 99 θάνατοι, 697 οι διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 7.009, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 978.402 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 50.5% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 99 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.604 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 99, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.815 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 697 (60.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 79.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 560 (80.34%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 137 (19.66%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.571 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 405 (ημερήσια μεταβολή +6.58%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 436 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Από τα 7.009 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 2.156 εντοπίστηκαν στην Αττική, 1.048 καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη και 484 στη Θεσσαλία.

H γεωγραφική κατανομή των 7.009 κρουσμάτων covid-19 έχει ως εξής:

273 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

262 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

165 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

260 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

642 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

241 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

256 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

57 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

1.048 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

1 κρούσμα στο Άγιο Όρος

123 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

76 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

28 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

51 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

187 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

90 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

44 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

154 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

115 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

61 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

110 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

215 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

19 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

94 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

70 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

84 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρπάθου

31 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

93 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

62 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

167 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

92 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

57 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

189 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

25 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

77 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

20 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

153 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

67 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

5 κρούσματα στη Π.Ε. Νάξου

66 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

98 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

85 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

35 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

37 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

85 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

79 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

142 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

5 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου

53 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

114 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

37 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

48 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

66 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

4 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

173 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 7.009 τα νέα κρούσματα, άλλοι 99 θάνατοι, 697 οι διασωληνωμένοι"

Κύκλωμα πλαστών πιστοποιητικών: Το διαγωνιστικό κέντρο «ρίχνει» την ευθύνη σε εργαζόμενη

Δεν έχει κοπάσει ο σάλος μετά την αποκάλυψη ότι ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο στην Αθήνα εξέδωσε πλαστό πιστοποιητικό νόσησης κορονοϊού έναντι 200 ευρώ, σε ανεμβολίαστη η οποία ουδέποτε είχε υποβληθεί σε μοριακό τεστ.

Η εκπομπή Live News που ανέδειξε το θέμα κατάφερε να εντοπίσει καρδιά της Αθήνας το διαγνωστικό κέντρο που, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέδιδε εύκολα και άμεσα πλαστά πιστοποιητικά νόσησης.

Με 200 ευρώ, σε μόλις μια εβδομάδα, ο ενδιαφερόμενος θα δηλωνόταν ως κρούσμα κι έτσι θα γλίτωνε αφενός τον εμβολιασμό για μερικούς μήνες και αφετέρου τα rapid tests που πληρώνουν οι ανεμβολίαστοι.

Μόνο που στην προκειμένη, η ενδιαφερόμενη ήταν ένα πρόσωπο το οποίο συνεργάστηκε με την εκπομπή, προκειμένου να αποκαλυφθεί η απάτη.

Τα «φορτώνουν» στη λήπτρια

Σύμφωνα με το Live News oυδέποτε ελήφθη δείγμα προς ανάλυση, μιας και τα 200 ευρώ έκαναν «δουλειά», ο υπεύθυνος του διαγνωστικού από την πλευρά του μεταφέρει μία τελείως διαφορετική εκδοχή.

«Δυστυχώς για την εταιρία, την προηγούμενη εβδομάδα, επικοινώνησε μαζί μου μια παλιά γνώριμη εξωτερική λήπτρια, η οποία με παρακάλεσε να ελεγχθεί το συγκεκριμένο δείγμα το οποίο έχει προαναφερθεί στην εκπομπή σας.

»Έφερε το δείγμα και μαζί ένα χαρτί με όλα τα στοιχεία του ασθενούς. Το δείγμα ανέγραφε το όνομά της. Το δείγμα αναλύθηκε στο εργαστήριο, το αποτέλεσμα ήταν θετικό, όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή σας, ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ. Η κυρία πήρε θετική απάντηση διότι η λήπτρια έδωσε δείγμα με το δικό της όνομα».

Το σενάριο της κατ’ οίκον λήψης δείγματος, θυμίζει πολύ ωστόσο το σενάριο που είχαν πει στη συνεργάτιδα του Live News να λέει, σε περίπτωση που κάποιος άρχιζε τις ύποπτες ερωτήσεις για το πώς έκανε το μοριακό.

«Μου είχαν πει να λέω εάν κάποιος αρχίσει να με ρωτάει, ότι ήρθε κάποιος στο σπίτι και μου πήρε δείγμα».

Για μεμονωμένο περιστατικό κάνει λόγο ο υπεύθυνος του διαγνωστικού κέντρου, ίσως και όχι».

«- Η εταιρία βεβαίως προτίθεται να κινηθεί νομικά κατά της λήπτριας και παντός άλλου ο οποίος, εκμεταλλευόμενος το ατυχές αυτό, μοναδικό συμβάν, δυσφημεί την εταιρία.

– Επομένως μου λέτε ότι πρόκειται για μία περίπτωση, ένα μεμονωμένο περιστατικό.

– Ακριβώς. Εμείς, ουδέποτε είχαμε άλλο… κάποιο πρόβλημα.

– Είστε βέβαιος ότι η συγκεκριμένη λήπτρια σάς έχει φέρει για ανάλυση αυτό το ένα μοναδικό δείγμα την προηγούμενη εβδομάδα, ή μήπως είχε φέρει και άλλα που βγήκαν θετικά και αυτά;

– Μπορεί να έχει φέρει στο παρελθόν τρία – τέσσερα δείγματα αλλά δεν γνωρίζω. Δεν είχαμε ποτέ κάποιο τέτοιο πρόβλημα ταυτοπροσωπίας, να μας πει κάποιος ότι… δεν είχαμε τέτοιο πρόβλημα.

– Μήπως πρέπει να γίνει ένας πιο ενδελεχής έλεγχος των δειγμάτων που σας είχε φέρει για ανάλυση η συγκεκριμένη λήπτρια, δεδομένου της αποκάλυψης που κάναμε χθες από το LIVE NEWS των πλαστών πιστοποιητικών νόσησης;

-Αυτά δεν είναι… δεν γνωρίζω… Γιατί αυτά τα δείγματα τώρα δεν υπάρχουν και είναι… πολύ μακρινό το διάστημα».

Πάντως, η αντίδραση του υπουργείου Υγείας ήταν άμεση, με τον υπουργό να ζητά να γίνει έρευνα σε βάθος, ενώ αποφασίστηκε να διακοπεί η συνεργασία του διαγνωστικού κέντρου με τον ΕΟΠΥΥ έως ότου διαλευκανθεί η υπόθεση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύκλωμα πλαστών πιστοποιητικών: Το διαγωνιστικό κέντρο «ρίχνει» την ευθύνη σε εργαζόμενη"

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Ο ιατροδικαστής του κοσμηματοπώλη λέει ότι οι αλλοιώσεις δεν σχετίζονται με τα χτυπήματα

Αιτία θανάτου του 33χρονου Ζακ Κωστόπουλου ήταν οι ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου αλλά αυτές δεν σχετίζονται με τα χτυπήματα που δέχθηκε έξω το κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος αλλά σε προγενέστερο χρόνο του συμβάντος. Αυτό κατέθεσε σήμερα στη δίκη που διεξάγεται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ο ιατροδικαστής – πραγματογνώμονας, ο οποίος ορίστηκε από την πλευρά του κατηγορούμενου κοσμηματοπώλη.

«Στην προκειμένη περίπτωση για τον Ζαχαρία Κωστόπουλο από κανέναν ιατροδικαστή δεν χαρακτηρίστηκαν οι 23 βλάβες θανατηφόρες. Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι είναι βλάβες μαλακών μορίων, δηλαδή σε δέρμα και υποδόριο» ανέφερε ο μάρτυρας στην κατάθεσή του και συνέχισε: «Επίσης, έχουμε την ορολογία ότι ο Ζακ απεβίωσε από ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις, δεν αναφέρεται αν είναι πρόσφατες ή προγενέστερες, δεν περιγράφεται η χρονική περίοδος. Διά της ατόπου απαγωγής εκφέρουν γνώμη οι δημόσιοι ιατροί ότι οι αλλοιώσεις αυτές είναι αποτέλεσμα κακώσεων και όλο αυτό το εντάσσουν σε έναν μηχανισμό στρες. Κανένας ιατροδικαστής δεν αναφέρει το παθολογικό υπόβαθρο του Ζακ, ο οποίος είχε μακρά ηπατική βλάβη και ελάμβανε αντιρετροική αγωγή». Επιπλέον, κατά τη κατάθεσή του, ο ιατροδικαστής – πραγματογνώμονας ανέφερε πως δεν ήταν 23 τα λακτίσματα που δέθηκε το θύμα άλλα τρία, και ότι κανένα από αυτά δεν του προκάλεσε τον θάνατο.

Ένορκος ρώτησε τον μάρτυρα αν το θύμα εκείνη την ημέρα καθόταν στο σπίτι του θα είχε πεθάνει, με τον μάρτυρα να απαντά: «Είμαι ιατροδικαστής, όχι ο μάντης Κάλχας».

Επίσης άλλο μέλος της έδρας ρώτησε τον μάρτυρα αν η κλοτσιά που έχει καταγραφεί σε βίντεο να δέχεται το θύμα στο κεφάλι από τον κοσμηματοπώλη μπορούσε να προκαλέσει εξωαγγειακό αιμάτωμα. Απαντώντας ο ιατροδικαστής κατέθεσε ότι δεν προκύπτει τέτοιο εύρημα στην ιατροδικαστική έκθεση του θύματος.

Αντίδραση από τον συνήγορο της οικογένειας

Τα όσα υποστήριξε ο μάρτυρας προκάλεσαν την αντίδραση του συνηγόρου της οικογένειας του 33χρονου, η οποία ανέφερε πως οι προηγούμενοι ιατροδικαστές συγκλίνουν στο ότι τα χτυπήματα που δέχτηκε ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν θανατηφόρα, ότι η καρδιά του θύματος ήταν υγιής και ότι η βλάβη στο ήπαρ ήταν αδιάφορη με το επελθόν θανατηφόρο αποτέλεσμα.

Πάντως, ο εν λόγω μάρτυρας δέχθηκε την παρατήρηση του εισαγγελέα της έδρας αλλά και της προέδρου επειδή κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του φώναζε. «Γιατί μιλάτε με τόση ένταση στο δικαστήριο;» ρώτησε μάλιστα ο εισαγγελέας τον μάρτυρα ενώ η πρόεδρος του ζήτησε να χαμηλώσει τους τόνους. Μάλιστα, κάποια στιγμή ο ιατροδικαστής ανέφερε ότι δεν επιθυμούσε να ερωτηθεί ξανά για ποιο λόγο πιστεύει ότι πέθανε ο Ζακ Κωστόπουλος. Απαντώντας ο εισαγγελέας του είπε: «Το πόσες ερωτήσεις θα σας τεθούν θα το κρίνει το δικαστήριο, δεν δείχνετε κανένα σεβασμό στο δικαστήριο».

Η δίκη διεκόπη για τις 14 Δεκεμβρίου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Ο ιατροδικαστής του κοσμηματοπώλη λέει ότι οι αλλοιώσεις δεν σχετίζονται με τα χτυπήματα"

Δίκη ψευτογιατρού: «Αλήτη, τέρας» φώναζε μητέρα θύματος – «Ήθελε να με σκοτώσει» κατέθεσε καρκινοπαθής

Ξέσπασε στη δίκη του ψευτογιατρού η μητέρα της 35χρονης καρκινοπαθούς η οποία έχασε τη ζωή της, λόγω της δήθεν θεραπείας που της έδινε ο 48χρονος  κατηγορούμενος.

Μόλις οι αστυνομικοί έβγαλαν τον ψευτογιατρό από τη δικαστική αίθουσα, η γυναίκα δεν άντεξε στη θέα του κατηγορουμένου και επιχείρησε να τον λιντσάρει φωνάζοντας «αλήτη, βρωμιάρη, μου έφαγες το κορίτσι, τέρας, σκουλήκι». Πίσω της έτρεξε και καρκινοπαθής η οποία κατέθεσε στο δικαστήριο και δήλωση πεπεισμένη πως ο κατηγορούμενος ήθελε να την σκοτώσει.

Οι αστυνομικοί έβαλαν τον κατηγορούμενο μέσα σε ένα γραφείο και οι δύο γυναίκες άρχισαν να χτυπούν την πόρτα και να του φωνάζουν να βγει έξω.

Η μητέρα της 35χρονης εγκύου από τη συναισθηματική φόρτιση κατέρρευσε στη συνέχεια, φωνάζοντας «ο αλήτης πάτησε πάνω στη θρησκεία και ξέσκισε το παιδί μου».

«Ήθελε να με σκοτώσει»

Η μάρτυρας και φίλη της 35χρονης που έχασε τη ζωή της κατέθεσε στο δικαστήριο πως απευθύνθηκε στο ψευτογιατρό όταν νόσησε στις αρχές του 2017 από καρκίνο στο μαστό. «Μου έκανε τη ζωή μου μαρτύριο και τη δική μου και των παιδιών μου. Με έκανε σκουπίδι. Ποιος έχει αυτό το δικαίωμα; Έλεγε στα παιδιά θα αποκτήσετε και τρίτο αδερφάκι. Που με έβλεπαν καραφλή, που είχα γεμίσει σπυριά; Την μια μέρα με έβλεπε στον τάφο και την άλλη μέρα δεν ήξερα αν θα πατήσω στη γη;», κατέθεσε η εν λόγω μάρτυρας.

Η γυναίκα πληροφορήθηκε για τη θεραπεία που ακολουθούσε η φίλη της και αποφάσισε να απευθυνθεί και η ίδια στο «ψευτογιατρό» μη γνωρίζοντας τι την περίμενε.

Η μάρτυρας περιέγραψε πως ο «ψευτογιατρός» της ζήτησε να μην κάνει τις χημειοθεραπείες που της είχαν συστήσει και να ακολουθήσει τις οδηγίες του με αποτέλεσμα ο καρκίνος από τον οποίο έπασχε να κάνει μετάσταση.

«Του είπε ο σύζυγος μου το ιστορικό μου και εκείνος του είπε «δε θα πάει να κάνει χημειοθεραπείες και καμία άλλη θεραπεία. Θα έρθει να μιλήσουμε, θα βγάλουμε πρόγραμμα και θα γίνει καλά, δεν θα έχει πρόβλημα, δε θα έχει μεταστάσεις» κατέθεσε η μάρτυρας.

Οι δήθεν θαυματουργές ενέσεις αρτεμισίνης!

Η δήθεν… «θεραπεία» από την Ελβετία που της έδωσε ,αποτελούνταν από 51 βότανα από το Πήλιο , 45 «βιταμίνες» την ημέρα, αποστάγματα μέσα σε χυμούς και ενέσεις αρτεμισίνης.

Η μάρτυρας κατέθεσε ότι πήγε σε συγκεκριμένο κατάστημα με βότανα στο Πήλιο για να προμηθευτεί την δήθεν αγωγή που της πρότεινε ο κατηγορούμενος και εκεί ο ιδιοκτήτης του της είπε: «Είστε τυχεροί, πέσατε σε γιατρουδάρα».

Όπως ανέφερε η γυναίκα, η «θεραπεία» που της υπόσχονταν ο κατηγορούμενος θα «διέλυε τον καρκίνο και δεν θα κάνει ούτε μεταστάσεις ούτε τίποτα».

Το αποτέλεσμα ήταν, η ίδια να πεισθεί και να ακολουθήσει τις «συμβουλές» του, να μην υποβληθεί σε χημειοθεραπείες, όπως ο κατηγορούμενος της ζητούσε, αλλά αντίθετα να κάνει ενέσεις… αρτεμισίνης.

«Ο συνδυασμός με τα αποστάγματα και με τη χημειοθεραπεία θα προκαλέσει έκρηξη στον οργανισμό και θα μπορούσα να πεθάνω μου έλεγε» κατέθεσε η μάρτυρας πως της έλεγε ο «ψευτογιατρός» για να μην κάνει τις χημειοθεραπείας και πρόσθεσε πως ο «ψευτογιατρός» δήλωνε βέβαιος πως με τη δίκη του «θεραπεία» ο καρκίνος θα «ξεραινόταν»!

«Ήρθε στο σπίτι μου και μου έκανε ξαφνικά την ένεση αρτεμισίνης. Με πλησίασε να μου πει κάτι και μου την κάρφωσε, τα παιδιά μου είχαν πάθει σοκ. Είχα πολλούς πόνους και μούδιασμα από ένεση. Ακόμα δεν έχω μάθει τι είναι η αρτεμισίνη. Ο κύριος μας έλεγε ότι θα εξάλειφε τον καρκίνο τελείως», είπε η μάρτυρας για να αναφέρει στη συνέχεια ότι κατάλαβε πως πρέπει να εγκαταλείψει τον «ψευτογιατρό».

Στη συνέχεια, όπως ανέφερε η γυναίκα, έκανε εξετάσεις και οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έπρεπε να χειρουργηθεί άμεσα καθώς είχε μεταστατικό καρκίνο στους λεμφαδένες. «Έκανα 17 χημειοθεραπείες και 35 ακτινοβολίες. Είχα πολύ μικρές πιθανότητες να ζήσω. Από δω και πέρα η ζωή μου είναι κάθε τρεις μήνες με παρακολουθούν με εξετάσεις γιατί ο καρκίνος είναι μεταστατικός», ανέφερε η μάρτυρας.

Ο ψευτογιατρός «πάτησε» πάνω στη θρησκεία 

Ο «ψευτογιατρός» είχε προτάξει προκειμένου να πείσει τη μάρτυρα και το σύζυγο της το ζήτημα της θρησκείας.

«Παρά τις άθλιες εξετάσεις. Εκείνος του απαντούσε: «Δεν θα κάνει ούτε χειρουργείο ούτε χημειοθεραπείες. Εγώ το πήρα ότι ήθελε να με δολοφονήσει. Αυτός ήταν ο σκοπός του. Ο κύριος από δω πάτησε πάνω στη θρησκεία μας γιατί έμαθε ότι έχει αδερφό στο Άγιο Όρος. Κυρίως είχε προσεγγίσει τον άντρα μου. Ήρθε στο σπίτι με μεγάλο σταυρό, που μέσα μας είπε ότι είχε οστά Αγίων και μας λέγε σας φέρνω την ευλογία του Θεού. Συνολικά είχα δώσει έξι χιλιάδες ευρώ. Τον έψαχνα αλλά δεν απαντούσε. Τελείωναν τα σκευάσματα. Πήγα για εξετάσεις και βρήκαν μετάσταση τους λεμφαδένες. Έπρεπε να κάνω μεγάλο χειρουργείο.

Ο σύζυγός μου τον βρήκε στο τηλέφωνο και του είπε ότι ήταν στην εντατική εξ αιτίας ενός τροχαίου και γι’ αυτό δεν απαντούσε. Μας είπε να μην κάνω χειρουργείο και να τον περιμένουμε να μου ξανακάνει ένεση. Δεν ήρθε ποτέ και τελικά αποφάσισα να κάνω χειρουργείο και χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες. Ταλαιπωρήθηκα πολύ, μου έδιναν πολύ μικρές πιθανότητες επιβίωσης. Πλέον κάθε τρεις μήνες υποβάλλομαι σε εξετάσεις», ανέφερε η μάρτυρας στο δικαστήριο.

«Αμετανόητος ψυχρός δολοφόνος ο ψευτογιατρός»!

Σε δήλωσή του Στέλιος Σούρλας, συνήγορος της μάρτυρος, ανέφερε: «Αυτά τα οποία η μάρτυρας είπε ήταν με πόνο ψυχής. Ζητά δικαίωση. Αν συνέχιζε να ακολουθεί τις οδηγίες του σήμερα θα ήταν πεθαμένη». Από την πλευρά της η ίδια μάρτυρας ανέφερε στους δημοσιογράφους: «Αυτός ο άνθρωπος ήθελε να με σκοτώσει. Είπε όχι στις χημειοθεραπείες όχι στο χειρουργείο. Δεν θα υπήρχα εδώ σήμερα. Τα παιδάκια μου θα κλαίγανε. Είναι αμετανόητος είναι ψυχρός δολοφόνος δεν είχε ούτε το θάρρος να με κοιτάξει».

Με δάκρυα στα μάτια η μητέρα της 35χρονης καρκινοπαθούς που έχασε τη ζωή της εξαιτίας των… θεραπειών του κατηγορούμενου είπε: «Αντίκρισα το δολοφόνο του παιδιού μου. Στα τρία χρόνια που έμαθα ότι αυτός ο δολοφόνος την έφαγε για 60 χιλιάρικα. Κρύφτηκε δεν ήθελε να με δει. Φοβάται. Τώρα όμως το παιδί μου δεν υπάρχει. Πίστευε το παιδί μου και πάτησε πάνω στον Θεό. Αυτό το σκουλήκι. Θέλω το παιδί μου πίσω. Θέλω τη Γιαννούλα μου που άφησε δύο παιδάκια και θα μεγαλώσουν χωρίς χάδι. Μόνο με φωτογραφίες».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη ψευτογιατρού: «Αλήτη, τέρας» φώναζε μητέρα θύματος – «Ήθελε να με σκοτώσει» κατέθεσε καρκινοπαθής"

Λοβέρδος: Ψηφίζει Ανδρουλάκη στον β' γύρο

Τον Νίκο Ανδρουλάκη θα ψηφίσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών του ΚΙΝΑΛ ο Ανδρέας Λοβέρδος, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία Ανδρουλάκη - Λοβέρδου, με πρωτοβουλία του πρώτου. Όπως σημείωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ήταν η πρώτη επικοινωνία τους μετά από το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου. 

Σύμφωνα με την πλευρά του ευρωβουλευτή, «ο  κ. Ανδρουλάκης συζήτησε σε καλό κλίμα με τον κ. Λοβέρδο και τον συνεχάρη για τον αγώνα του. Αναγνώρισαν ως κοινή προτεραιότητα την ενότητα και το μεγάλωμα της παράταξης. Ο κ. Ανδρουλάκης καλεί ολους τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες του Β' γύρου για να ενισχυθεί περαιτέρω η δυναμική που ήδη δημιουργείται υπέρ της παράταξης».

Η ανακοίνωσή του Ανδρέα Λοβέρδου έχει ως εξής:

Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου τους 270.000 πολίτες, που με ανεξάντλητη υπομονή κατάφεραν να ψηφίσουν και μετέβαλαν την 5η Δεκεμβρίου σε γιορτή της Δημοκρατίας. Εκφράζω την κατανόησή μου σε όσους δεν μπόρεσαν να υπομείνουν την πολύωρη αναμονή στις ουρές κι έτσι δεν ψήφισαν, με ευθύνη εκείνων που δεν ήθελαν περισσότερες κάλπες.
 
Τους 70.000 πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους δεν πρόκειται να τους ξεχάσω ποτέ. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να ανταποκριθώ στην επιλογή τους, καθώς και στο περιεχόμενο και τα μηνύματά της. Κατά την προεκλογική περίοδο η υποψηφιότητά μου και οι υποστηρικτές της κερδίσαμε σε πολλά σημεία της μάχης των ιδεών που δώσαμε. Την επαναφορά του ΠΑΣΟΚ και των συμβόλων του, το στόχο του υπερδιπλασιασμού των δυνάμεων, την επαναφορά του πατριωτικού χαρακτήρα της Δημοκρατικής Παράταξης κ.α. Επιχειρήσαμε ακόμη με όλες μας τις δυνάμεις να φέρουμε στο επίκεντρο της προεκλογικής συζήτησης την ανάγκη μεταρρυθμίσεων για την οικονομία και το κοινωνικό κράτος. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας δυναμικά με σεμνότητα και ενότητα, πιστοί στις αρχές και τις αξίες μας, όπως τις εκθέσαμε κατά την προεκλογική περίοδο.
 
Η διαδικασία ανάδειξης του νέου Προέδρου οδηγείται σε δεύτερο γύρο. Προσπάθησα τόσο ιδιωτικώς όσο και δημοσίως αυτό να αποτραπεί, αλλά δεν έπεισα. Οι δύο υποψήφιοι έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, όπως άλλωστε όλοι μας.  Ο ένας από τους υποψηφίους έχει δοκιμαστεί και οι ελπίδες που γεννά το εγχείρημά του είναι συνεπώς περιορισμένες. Ο έτερος υποψήφιος δεν είναι Βουλευτής στο ελληνικό Κοινοβούλιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 
 
Ούτε στο χαρακτήρα μου είναι, ούτε θεωρώ σωστό ένας πολιτικός όπως εγώ να επιχειρεί να «καθοδηγήσει» τις δεκάδες χιλιάδες πολιτών που τον ψήφισαν. Οι συμπολίτισσες και οι συμπολίτες μου, όμως, θα γνωρίζουν πάντοτε τί σκέφτομαι και τί αποφασίζω. Και επειδή είμαι πολιτικός θέσεων και ουδέποτε έκρυψα τις απόψεις μου, δηλώνω ότι αυτονόητα σέβομαι την πλειοψηφία της 5ης Δεκεμβρίου και πως στις εκλογές της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου θα ψηφίσω τον Νίκο Ανδρουλάκη, με την επισήμανση ότι έως την ανακοίνωση της παρούσας δήλωσης δεν είχα την παραμικρή επικοινωνία μαζί του.

Η ενοχλημένη αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου 

«Η επιλογή του Ανδρέα Λοβέρδου ήταν πολιτικά αναμενόμενη, γι’ αυτό και δεν προκαλεί καμία έκπληξη.
Όμως, οι προοδευτικοί πολίτες που στήριξαν τον Ανδρέα Λοβέρδο, έχουν τώρα επιλογή, την προοδευτική πρόταση του Γιώργου Α. Παπανδρέου» , ήταν η ενοχλημένη  αντίδραση της πλευράς Παπανδρεου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Λοβέρδος: Ψηφίζει Ανδρουλάκη στον β' γύρο"

Πειραιάς: Το πρώτο σοβαρό τροχαίο του ΤΡΑΜ με ΙΧ (φωτο)

Το πρώτο σοβαρό τροχαίο ατύχημα του ΤΡΑΜ στον Πειραιά είναι γεγονός, μια μέρα πριν ξεκινήσουν και επίσημα τα δρομολόγια στο μεγάλο λιμάνι.

Όπως θα δείτε και στις αποκλειστικές φωτογραφίες που εξασφάλισε το Piraeus Press, υπήρξε μετωπική σύγκρουση του ΤΡΑΜ με ΙΧ μάρκας SMART, ενώ ο οδηγός του αυτοκινήτου μεταφέρθηκε αιμόφυρτος με ασθενοφόρο.

Το ατύχημα σημειώθηκε στη γέφυρα της Γρηγορίου Λαμπράκη (της οποίας τα θεμέλια ενισχύθηκαν σημαντικά μετά από παρέμβαση του Piraeus Press και ενώ όλα ήταν «έτοιμα» για να ξεκινήσουν τα δρομολόγια του ΤΡΑΜ ανεξάρτητα κινδύνου), στο ύψος της εξόδου για Παραλιακή.

Επιβεβαιώνεται πλήρως το ρεπορτάζ του Piraeus Press ότι αναμένεται αύξηση των ατυχημάτων ενόψει της λειτουργίας του ΤΡΑΜ.

Και ακόμα είμαστε στην αρχή, καθώς το ΤΡΑΜ εκτελούσε κατά την ώρα του ατυχήματος ένα από τα τελευταία δοκιμαστικά του δρομολόγια, ενόψει της «πρεμιέρας» των δρομολογίων του στον Πειραιά, με 6 χρόνια καθυστέρηση!

Είναι πολλοί εκείνοι που έχουν επισημάνει διαχρονικά τα προβλήματα που προκάλεσε η εμμονή της λειτουργίας του τραμ στον Πειραιά, όπως και το ενδεχόμενο πρόκλησης ατυχημάτων, μεταξύ αυτών και το Piraeus Press.

Ας ελπίσουμε ότι δε θα θρηνήσουμε ανθρώπινη ζωή τουλάχιστον!

Δείτε τις φωτογραφίες από το σημείο του ατυχήματος:

piraeuspress 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πειραιάς: Το πρώτο σοβαρό τροχαίο του ΤΡΑΜ με ΙΧ (φωτο)"

Μαχαιροβγάλτης επτά ετών με τατουάζ την ημισέληνο επιτέθηκε σε νεαρούς στο μετρό του Συντάγματος

Μαχαιροβγάλτης ετών 7 (!) μέλος άγριας συμμορίας ληστών που επιτέθηκαν σε δυο νεαρούς ηλικίας 17 και 18 ετών μέσα στο μετρό του Συντάγματος για να τους αρπάξουν τα πορτοφόλια.

Το απίστευτο είναι ότι σύμφωνα με τις μαρτυρίες των θυμάτων ο λιλιπούτειος μαχαιροβγάλτης ληστής, έφερε κάτω από το δεξί μάτι τατουάζ με την ημισέληνο. Όλα ξεκίνησαν στις 21:30 της Κυριακής.

Οι δυο νεαροί από το Περιστέρι βρίσκονταν στην πλατεία Συντάγματος και κατευθύνθηκαν στο μετρό. Μόλις μπήκαν μέσα, πετάχτηκε μπροστά τους μια ομάδα περίπου 15 ατόμων - ηλικίας όπως περιέγραψαν τα θύματα από 15-18 - ανάμεσα τους και ένας πολύ μικρός - οι δυο νεαροί είπαν ότι έμοιαζε περίπου 7-8 ετών- ο οποίος κρατούσε ένα μαχαίρι.

Μάλιστα όπως περιέγραψαν, αυτό που έκανε ακόμη πιο τρομακτικό τον λιλιπούτειο κακοποιό, ήταν το γεγονός ότι κάτω από το δεξί του μάτι είχε τατουάζ την ημισέληνο.

Η συμμορία, τους κύκλωσε και τους ζήτησε να τους δώσουν ο,τι είχαν πάνω τους. Τα παιδιά αντέδρασαν και τότε οι ληστές ορμάνε στον έναν τον 17χρονο, τον ρίχνουν κάτω και χτυπώντας τον με μπουνιές και κλωτσιές επιχείρησαν να του αρπάξουν τα προσωπικά του αντικείμενα. Τελικά, δεν τα κατάφεραν καθώς τα θύματα έβαλαν τις φωνές με αποτέλεσμα οι δράστες να εξαφανιστούν πριν έρθει η Αστυνομία.

Την υπόθεση ερευνά το Τμήμα Ασφαλείας Συντάγματος και οι αστυνομικοί με βάση την περιγραφή που έδωσαν τα θύματα προσπαθούν να εντοπίσουν τον άγουρο μαχαιροβγάλτη με την ημισέληνο κάτω από το δεξί μάτι και την παρέα του πριν ξαναχτυπήσουν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μαχαιροβγάλτης επτά ετών με τατουάζ την ημισέληνο επιτέθηκε σε νεαρούς στο μετρό του Συντάγματος"

Κορονοϊός: Τι λένε γονείς για τον εμβολιασμό παιδιών – Ποια απόφαση θα πάρουν

Σε λίγα 24ωρα ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού των παιδιών 5-11 ετών και οι γονείς καλούνται να πάρουν την μεγάλη απόφαση. Καλούνται να θωρακίσουν τα παιδιά τους. 

‘Όλοι τους έχουν οχυρωθεί ενάντια στον κορονοϊό, ωστόσο οι απόψεις τους διίστανται όταν ερωτώνται εάν θα εμβολίαζαν τα ανήλικα παιδιά τους.

Γονείς μιλούν στο newsit.gr για το εάν θα επιτρέψουν ή θέλουν τα παιδιά τους ηλικίας από 5 έως 18 ετών να εμβολιστούν. Η Μαρία έχει μια κόρη 17 ετών και θεωρεί ότι δεν πρέπει να εμβολιαστεί το παιδί της, «Το κορίτσι μου θέλει να εμβολιαστεί. Έχει κουραστεί από τα μέτρα, θέλει και ως κορίτσι να βγει να διασκεδάσει. Όμως εγώ ανησυχώ για τα εμβόλια σε αυτή τη νεαρή ηλικία. Δεν ξέρω αν πρέπει να το κάνω» λέει στο newsit.gr η κ. Μαρία και συνεχίζοντας προσθέτει: «Έχω και τη μητέρα μου την προτρέπει να το κάνει αλλά εγώ φοβάμαι. Είμαι πολύ επιφυλακτική».

Η κ. Μαργαρίτα, η μητέρα της Μαρίας συμπληρώνει: «Τόσο εγώ, όσο και η υπόλοιπη οικογένεια μας, τα έχουμε κάνει τα εμβόλια. Μάλιστα 4 μήνες μετά από τον δικό μου εμβολιασμό νόσησα κιόλας αλλά ελαφριά ευτυχώς. Ίσως γιατί έκανα τα εμβόλια. Να το κάνει και η εγγονή μου φυσικά».

Ο Παναγιώτης έχει μία κόρη 7 ετών και σκέφτεται να προχωρήσει στον εμβολιασμό της. Μάλιστα τονίζει στο newsit.gr πως καλό είναι να ακούμε τους γιατρούς: «Εγώ σκέφτομαι να εμβολιάσω την κόρη μου. Τα κρούσματα στα σχολεία είναι πολλά, έχουμε περάσει όλοι δύσκολα με την πανδημία και καλό θα είναι να τελειώνουμε με αυτό. Όμως πρώτα θα συμβουλευτώ τον γιατρό μας για να είμαστε σίγουροι και μετά θα προχωρήσουμε στο ραντεβού».

Ο Παύλος και η Υβόν έχουν έναν γιο 5 χρονών. Οι δυο τους έχουν αποφασίσει για αρχή να μην εμβολιάσουν το παιδί τους και δηλώνουν στο newsit.gr: «Ο γιος μας είναι πολύ μικρός και δεν ξέρουμε πόσο καλά είναι τα συγκεκριμένα εμβόλια για αυτές τις ηλικίες. Ανοίγει η πλατφόρμα τις επόμενες μέρες αλλά εμείς δεν θα κλείσουμε ραντεβού, τουλάχιστον προς το παρόν. Εμείς εμβολιαστήκαμε αλλά για αυτές τις μικρές ηλικίες αμφιβάλλουμε αν πρέπει».

Ο Παναγιώτης έχει μία κόρη 7 ετών και σκέφτεται να προχωρήσει στον εμβολιασμό της. Μάλιστα τονίζει στο newsit.gr πως καλό είναι να ακούμε τους γιατρούς: «Εγώ σκέφτομαι να εμβολιάσω την κόρη μου. Τα κρούσματα στα σχολεία είναι πολλά, έχουμε περάσει όλοι δύσκολα με την πανδημία και καλό θα είναι να τελειώνουμε με αυτό. Όμως πρώτα θα συμβουλευτώ τον γιατρό μας για να είμαστε σίγουροι και μετά θα προχωρήσουμε στο ραντεβού».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Τι λένε γονείς για τον εμβολιασμό παιδιών – Ποια απόφαση θα πάρουν"

Έφοδος των Αρχών στους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» στην Αράχωβα - Λουκέτο, πρόστιμα και συλλήψεις

Εφοδο στο κατάστημα που άνοιξαν οι... «Θεματοφύλακες των Συντάγματος» στην Αράχωβα πραγματοποίησαν νωρίτερα σήμερα  άνδρες του Α.Τ Αράχωβας μαζί με κλιμάκιο της ΑΑΔΕ και υγειονομικών υπηρεσιών.

Το κατάστημα που λειτουργεί εδώ και ενάμιση περίπου μήνα και βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο του χωριού φέρει την επωνυμία «Ministry of Remedies». Οι ιδιοκτήτες του υποστήριζαν μέχρι χθες τουλάχιστον- ότι δεν δέχονται έλεγχο από καμία κρατική υπηρεσία, ωστόσο σήμερα φαίνεται πως μάλλον θα αναθεωρήσουν δεδομένου ότι πριν από λίγο έκαναν την εμφάνιση τους, άνδρες από το τοπικό αστυνομικό τμήμα, κλιμάκιο της ΑΑΔΕ καθώς και κλιμάκιο υγειονομικών υπηρεσιών προκειμένου να ελέγξουν αν το κατάστημα λειτουργεί νόμιμα.

Συνελήφθη η υπεύθυνη του καταστήματος

300 ευρώ πρόστιμο για μη χρήση μάσκας και 5000 ευρώ πρόστιμο επειδή δεν τηρείται κανένα απολύτως μέτρο για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊό βεβαιώθηκαν στην υπεύθυνη του καταστήματος.

Πρόκειται για την 49χρονη Σουζι η οποία συνελήφθη για απείθεια διότι αρνήθηκε να τους επιδείξει τα στοιχειά ταυτοπροσωπίας και κρατήθηκε στο Α. Τ Διστομου. Το βράδυ μεταφέρθηκε με περιπολικό στη Λειβαδιά, όπου θα κρατηθεί στο εκεί αστυνομικό τμήμα για να μεταφερθεί το πρωί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών με τις κατηγορίες της απείθειας και της παράβασης της νομοθεσίας για τον κορωνοϊό. 

Να σημειωθεί πως η 49χρονη είχε σχέση με το κίνημα του Αρτέμη Σωρρα. Στο μαγαζί μπήκε για 15 ημέρες «λουκέτο». Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες σφραγίστηκε και μέσα βρίσκεται ένα σκυλάκι! 

 skilaki_76

Οι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» ισχυρίζονται σε βίντεο που ανέβασαν στα σόσιαλ μίντια ότι «εδώ δεν υφίσταται νόμος για τον Covid», ενώ προσφέρουν μέχρι και δωρεάν rapid test, όπως αναγράφεται στην σχετική ταμπέλα της εισόδου.



thema

«Ο κόσμος πρέπει να μάθει πως η δύναμη μας, είμαστε εμείς οι ίδιοι. Μπορούμε να φτιάξουμε αυτό το κατάστημα με δικό μας νόμισμα στο οποίο δεν θα μπορεί να μπει καμία δημόσια υπηρεσία, ούτε η αστυνομία» λέει ένας… θεματοφύλακας του Συντάγματος, στο σχετικό βίντεο.

«Τα προϊόντα είναι εδώ πέρα και νομιμότατα» προσθέτει. Όλες οι συναλλαγές, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των «θεματοφυλάκων» θα γίνονται με… creditcoins.

Οι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» έχουν δημιουργήσει διάφορες ομάδες στο facebook όπου ανταλλάσσουν πληροφορίες και διοργανώνουν συγκεντρώσεις, ενώ αναρτούν συχνά βίντεο με εθνικιστικό περιεχόμενο. Πολλές φορές επεμβαίνουν για να «σώσουν» τη χώρα και να εφαρμόσουν τους νόμους του Συντάγματος και δρουν ως «συνταγματική αστυνομία».

Αυτές οι ομάδες πρωτοεμφανίστηκαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης στις πλατείες, ως «αγανακτισμένοι» ενώ τους είδαμε και στο πλευρό του Αρτέμη Σώρρα. Τώρα με την πανδημία επιχειρούν δυναμικό comeback ως αρνητές των εμβολίων και των υγειονομικών μέτρων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έφοδος των Αρχών στους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» στην Αράχωβα - Λουκέτο, πρόστιμα και συλλήψεις"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news