facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Φάουτσι: Ο κορονοϊός μάλλον δεν θα εξαφανιστεί ποτέ

Για τη σημασία του εμβολιασμού και για την εξέλιξη της πανδημίας μίλησε ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ και ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Άντονι Φάουτσι, σε συνέντευξή του στο CBS.

«Μάλλον δεν θα εξαφανιστεί ποτέ» τόνισε για τον κοροναϊό ο αμερικανός επιδημιολόγος και επέμεινε, παράλληλα, ότι η ανθρωπότητα θα πρέπει να ζήσει με αυτό.

Ο επιστήμονας τόνισε επίσης ότι άλλες ασθένειες, όπως η ευλογιά, εξαφανίστηκαν μόνον ύστερα από μια «πολύ, πολύ, πολύ εντατική καμπάνια εμβολιασμού», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι ο συνδυασμός των εκατομμυρίων ανεμβολίαστων Αμερικανών και η μειωμένη λήψη μέτρων προστασίας από όσους έχουν εμβολιαστεί υπονομεύει την ανοσία της κοινότητας και ως εκ τούτου υπονομεύεται και η ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει το πέμπτο κύμα.

«Το τι θα συμβεί με το πέμπτο κύμα εξαρτάται από το τι θα κάνουμε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες» σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι τα τα 80.000 κρούσματα την ημέρα στις ΗΠΑ είναι απαράδεκτο νούμερο και αυτός ο αριθμός θα πρέπει να πέσει στις 10.000.

Ο Άντονι Φάουτσι εκτίμησε ότι είναι δυνατόν η πανδημία να γίνει τόσο διαχειρίσιμη ώστε να μην επηρεάζει τη λειτουργία της κοινωνίας μας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Φάουτσι: Ο κορονοϊός μάλλον δεν θα εξαφανιστεί ποτέ"

Πρόστιμο έως €1.000 σε όποιον θα μπαίνει σε ιταλικά μέσα μεταφοράς χωρίς αρνητικό τεστ ή πράσινο πάσο

Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε απόψε ότι, από τις 6 Δεκεμβρίου, σε όποιον θα μπαίνει σε μέσα αστικής μεταφοράς χωρίς αρνητικό τεστ κορωνοϊού ή πράσινο πάσο, θα επιβάλλεται πρόστιμο από 600 μέχρι 1.000 ευρώ.

Οι έλεγχοι δεν θα πραγματοποιούνται μόνον από τους μόνιμους ελεγκτές, αλλά και από αστυνομικούς, καραμπινιέρους και αστυφύλακες και άνδρες και γυναίκες της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας.

Η υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Ντράγκι, Λουτσιάνα Λαμορτζέζε ζήτησε, επίσης, την αποδοτική συνεργασία όλων των εμπορικών ενώσεων της χώρας, ώστε η εφαρμογή του μέτρου που δεν θα επιτρέπει την είσοδο σε καταστήματα, καφέ και εστιατόρια σε όποιον δεν έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού (πάντα από τις 6 Δεκεμβρίου) να είναι αυστηρή και χωρίς κανενός είδους εξαίρεση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πρόστιμο έως €1.000 σε όποιον θα μπαίνει σε ιταλικά μέσα μεταφοράς χωρίς αρνητικό τεστ ή πράσινο πάσο"

Μετάλλαξη Όμικρον – Κυριακίδου: Οι συμφωνίες της ΕΕ για τα εμβόλια περιλαμβάνουν την προσαρμογή τους στις παραλλαγές

Την ανάγκη για γρήγορη δράση έτσι ώστε να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον τόνισε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, κατά την τοποθέτησή της στην έκτακτη διάσκεψη των Υπουργών Υγείας της Ομάδας των Επτά (G7), νωρίτερα τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, η κ. Κυριακίδου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η ΕΕ έχει ενεργοποιήσει το «φρένο» έκτακτης ανάγκης για αναστολή ταξιδιών από χώρες της νότιας Αφρικής, σημειώνοντας ότι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από χώρες ενδιαφέροντος θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ και καραντίνα.

Επιπροσθέτως, η Ευρωπαία Επίτροπος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν υπογραμμίζοντας αφενός τον ρόλο που διαδραματίζει ο συντονισμός αφετέρου τη σημασία της G7 στο θέμα αυτό.

«Πρέπει να δράσουμε γρήγορα για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση της παραλλαγής “Όμικρον”, για να κερδίσουμε χρόνο και να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη, να ενισχύσουμε τους πολίτες μας και να προσαρμόσουμε τα ιατρικά αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, εάν χρειαστεί» επισήμανε η Στέλλα Κυριακίδου.

Τέλος, η Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε ότι οι ήδη υπάρχουσες συμφωνίες που υπάρχουν δίνουν πρόσβαση σε εμβόλια που προσαρμόζονται στις μεταλλάξεις, αλλά και το ότι η Κομισιόν υπέγραψε συμβόλαιο με την Valvena για 27 εκατ. δόσεις το 2022.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μετάλλαξη Όμικρον – Κυριακίδου: Οι συμφωνίες της ΕΕ για τα εμβόλια περιλαμβάνουν την προσαρμογή τους στις παραλλαγές"

Φλώρινα: Με χειμερινά ελαστικά ή αλυσίδες η κίνηση των οχημάτων προς Καστοριά μέσω Βίγλας

Με χειμερινά ελαστικά γίνεται η κίνηση των οχημάτων στο Εθνική Οδό Φλώρινας- Καστοριάς μέσω Βίγλας λόγω της χιονόπτωσης που πλήττει την περιοχή.

Τα μηχανήματα αποχιονισμού και οι αλατιέρες έχουν ήδη βγει στο οδικό δίκτυο, προκειμένου να γίνεται ομαλά η κίνηση των οχημάτων κατά την διάρκεια της ημέρας και κυρίως τώρα τη νύχτα, που η θερμοκρασία είναι χαμηλή και λόγω της χιονόπτωσης δημιουργούνται στρώματα πάγου, μη εμφανή, όμως ιδιαίτερα ολισθηρά και επικίνδυνα για τους διερχόμενους οδηγούς.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φλώρινα: Με χειμερινά ελαστικά ή αλυσίδες η κίνηση των οχημάτων προς Καστοριά μέσω Βίγλας"

Νέα 48ωρη απεργία στο δίκτυο των ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ Courier

Με πολύμορφες παρεμβάσεις τη Δευτέρα, μέρα 24ωρης απεργίας με απόφαση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων

Ταχυδρομείων – Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ), οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ Courier απαίτησαν

κατάργηση της «ενοικιαζόμενης» εργασίας και μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και

«ενοικίασης» σε αορίστου, με κατοχυρωμένα όλα τα νόμιμα εργασιακά δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι με ομόφωνη απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης αποφάσισαν νέα 48ωρη απεργία

στις 8 και 9 Δεκέμβρη στην Αττική, σε όλο το δίκτυο των ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ Courier.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέα 48ωρη απεργία στο δίκτυο των ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ Courier "

Μετάλλαξη Omicron: Δεν έχει παρατηρηθεί απώλεια όσφρησης ή γεύσης, λέει η γιατρός που εντόπισε τη νέα παραλλαγή

Τη στιγμή που ερευνάται εξονυχιστικά η νέα μετάλλαξη Omicron από τους υγειονομικούς, διασπιτώνονται διαφορετικά συμπτώματα σε σχέση με άλλες παραλλαγές, πιο ήπια όμως. Σύμφωνα με τη Νοτιοαφρικανή γιατρό, Ανζελίκ Κούτζι, ανάμεσα στα βασικά συμπτώματα που έχουν καταγραφεί είναι η έντονη κόπωση για μία ή δύο ημέρες σε συνδυασμό με πονοκεφάλους και πόνους στο σώμα.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει η ειδικός στη βρετανική Telegraph, «όσοι προσβάλλονται από τη μετάλλαξη omicron είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουν έντονη κόπωση, ταχυπαλμία, ξηρό βήχα, φαγούρα στο λαιμό και υψηλό πυρετό. Σε αντίθεση με τις άλλες μεταλλάξεις, μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί απώλεια όσφρησης ή γεύσης».

H πρώτη Νοτιοαφρικανή γιατρός που ειδοποίησε τις αρχές για ασθενείς με τη νέα αφρικανική μετάλλαξη τόνισε ότι τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής είναι ασυνήθιστα, αλλά ήπια.

Η δρ. Κούτζι δηλωσε ότι ενημερώθηκε για πρώτη φορά για την πιθανότητα μιας νέας μετάλλαξης, όταν ασθενείς στο ιδιωτικό της ιατρείο στην πρωτεύουσα Πρετόρια άρχισαν να έρχονται στις αρχές αυτού του μήνα με συμπτώματα που δεν έβγαζαν αμέσως νόημα και δεν παρέπεμπαν σε κορωνοϊό.

Περιλάμβαναν νέους διαφορετικών καταβολών και εθνοτήτων με έντονη κόπωση, καθώς ένα εξάχρονο παιδί με πολύ υψηλό σφυγμό και πυρετό, το οποίο όμως μέσα σε δυο μέρες ήταν καλύτερα. Κανένας δεν υπέφερε από απώλεια γεύσης ή όσφρησης.

«Τα συμπτώματά τους ήταν τόσο διαφορετικά και τόσο ήπια από εκείνα που είχα αντιμετωπίσει πριν», συμπλήρωσε η δρ. Κούτζι, γιατρός επί 33 χρόνια που προεδρεύει της Νοτιοαφρικανικής Ιατρικής Ένωσης παράλληλα με το ιατρείο της.

Στις 18 Νοεμβρίου, όταν τέσσερα μέλη της οικογένειας βρέθηκαν θετικά στην Covid-19 με πλήρη εξάντληση, ενημέρωσε τη συμβουλευτική επιτροπή εμβολίων της χώρας.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχει λόγος για πανικό, καθώς δεν βλέπουμε ασθενείς με βαριά ασθένεια», υπογράμμισε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Νότιας Αφρικής. H Ανζελίκ Κούτζι είπε ότι οι ασθενείς με COVID-19 που μολύνθηκαν με την Omicron συχνά παραπονιούνται για «σοβαρή κόπωση» για μία ή δύο ημέρες σε συνδυασμό με πονοκεφάλους και πόνους στο σώμα πριν βελτιωθούν οι κατάστασή τους.

Επεσήμανε ότι ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν επίσης ξηρό βήχα ή γρατσουνιά στο λαιμό.

Η ίδια, εξήγησε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που είδε, ήταν ηλικίας κάτω των 40 ετών και επομένως λιγότερο ευάλωτοι σε σοβαρές λοιμώξεις.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μετάλλαξη Omicron: Δεν έχει παρατηρηθεί απώλεια όσφρησης ή γεύσης, λέει η γιατρός που εντόπισε τη νέα παραλλαγή"

Άρτα: Στον… αέρα κτίριο Δημοτικού Σχολείου

Κυριολεκτικά στον… αέρα βρίσκεται μια πτέρυγα του 9ου Δημοτικού Σχολείου Άρτας, μετά την υποχώρηση του στηθαίου στήριξης, η οποία, σύμφωνα με το Δήμο, οφείλεται στις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Έτσι, με απόφαση του Δήμου Αρταίων και ύστερα από σχετική συνεννόηση με την Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, αποφασίστηκε από αύριο Τρίτη 30 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, να παραμείνουν κλειστά το 9ο Δημοτικό σχολείο και το 11ο Νηπιαγωγείο Άρτας, προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά στο τοιχίο ώστε να μην εγκυμονεί κανένα κίνδυνο για παιδιά και εκπαιδευτικούς. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων από το πρωί ο εργολάβος θα βρίσκεται στο σημείο, υπό την επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας, και θα ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάστασή του τοιχίου.

 

Τα μαθήματα το διάστημα αυτό θα γίνουν με την διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, κατόπιν ενημέρωσης των μαθητών από τις σχολικές τους μονάδες.

«Η καθίζηση του εδάφους στο πίσω μέρος του σχολείου είναι πρόβλημα τουλάχιστον πέντε ετών… Και βεβαίως, παρ’ όλες τις διαμαρτυρίες, τα έγγραφα των εκάστοτε διευθυντών του σχολείου, ποτέ δεν τέθηκε θέμα σε Δημοτικό Συμβούλιο», σχολιάζει η επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Αρταίων, Τζένη Ταπραντζή.

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Άρτα: Στον… αέρα κτίριο Δημοτικού Σχολείου"

Κίνα: Ο πρόεδρος Σι υποσχέθηκε 1 δισεκ. δόσεις εμβολίων για την Covid-19 στην Αφρική

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα δώσει ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων για την Covid-19 στην Αφρική, ως δωρεά ή μέσω στήριξης της εγχώριας παραγωγής, ώστε να καλυφθεί το «εμβολιαστικό κενό» στην ήπειρο αυτήν.

Ο Κινέζος ηγέτης ανακοίνωσε επίσης δεκάδες επενδυτικά και κατασκευαστικά σχέδια στην αφρικανική ήπειρο, στον τομέα της υγείας, της ψηφιακής οικονομίας, της ασφάλειας, καθώς επίσης και την ακύρωση του χρέους αφρικανικών χωρών, ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι ανακοινώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια του Σινοαφρικανικού Φόρουμ Συνεργασίας (Focac) που οργανώθηκε στο Ντακάρ της Σενεγάλης και το οποίο επικεντρώθηκε στις προσπάθειες των αφρικανικών χωρών να δώσουν ώθηση στις οικονομίες τους που έχουν πληγεί από την πανδημία.

«Η Κίνα θα παράσχει στην Αφρική ένα δισεκατομμύριο επιπλέον δόσεις εμβολίων, εκ των οποίων τα 600 εκατομμύρια ως δωρεά και τα 400 με άλλες μορφές, όπως με την ίδρυση μονάδων παραγωγής» επί τόπου, είπε, στη διαδικτυακή παρέμβασή του, ο Κινέζος πρόεδρος.

Η Αίγυπτος έχει ξεκινήσει την παραγωγή του κινεζικού εμβολίου της Sinovac. Άλλα σχέδια βρίσκονται σε λιγότερο προχωρημένο στάδιο, όπως στη Νότια Αφρική και τη Σενεγάλη. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εμπορίου της Κίνας, τον Ρεν Χονγκμπίν, η χώρα του έχει παραδώσει περισσότερες από 160 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στην Αφρική.

«Πρέπει να συνεχίσουμε τον αλληλέγγυο αγώνα μας απέναντι στην Covid. Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην προστασία του πληθυσμού και να καλύψουμε το εμβολιαστικό κενό», επέμεινε ο Σι, αναφερόμενος στις καθυστερήσεις στον εμβολιασμό που παρατηρούνται στην Αφρική.

ΑΜΠΕ, AFP/naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κίνα: Ο πρόεδρος Σι υποσχέθηκε 1 δισεκ. δόσεις εμβολίων για την Covid-19 στην Αφρική"

Οικονόμου σε Τσίπρα: Καταψηφίσατε την αυστηροποίηση των ποινών για την ανθρωποκτονία

«Η οδυνηρή πραγματικότητα είναι ότι περιστατικά έμφυλης βίας και δολοφονίες γυναικών είχαμε και στο παρελθόν και δυστυχώς έχουμε και σήμερα. Μόνο που την περίοδο που ήταν Πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας, η Κυβέρνησή του είχε νομοθετήσει ένα πολύ πιο ήπιο σύστημα ποινών για τα εγκλήματα αυτά», αναφέρει σε δήλωση του ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας σημερινή ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παραμένοντας στο νομικό πλαίσιο, ο κ. Οικονόμου προσθέτει: «Σήμερα, η ανθρωποκτονία στην Ελλάδα τιμωρείται πλέον αποκλειστικά και μόνο με ισόβια. Αυτό οφείλεται στην αλλαγή του ποινικού κώδικα που ψηφίσαμε πρόσφατα. Την αλλαγή αυτή καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που αποδεικνύει την υποκρισία του κ. Τσίπρα και στο ζήτημα αυτό».

«Επιπλέον, με μια σειρά θεσμικές πρωτοβουλίες η Κυβέρνησή μας ήταν αυτή που έσπασε το χρόνιο απόστημα της έμφυλης βίας και της κακοποιητικής συμπεριφοράς», επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Στηρίζουμε έμπρακτα τα θύματα και μαχόμαστε σθεναρά για την απάλειψή της. Απέναντι στο έγκλημα, η αξιοπρέπεια, η σωματική ακεραιότητα και τελικά η ανθρώπινη ζωή προστατεύονται από αυστηρούς και λειτουργικούς νόμους που ισχύουν έναντι πάντων», διαβεβαίωσε καταληκτικά ο ίδιος.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε προαναγγείλει την επανακατάθεση της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ «για τη θεσμική αναγνώριση του όρου “γυναικοκτονία”», με αφορμή και το ότι «σήμερα μετράμε το 14ο θύμα γυναικοκτονίας μέσα σε ένα έτος», όπως έγραψε σε ανάρτησή του.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Οικονόμου σε Τσίπρα: Καταψηφίσατε την αυστηροποίηση των ποινών για την ανθρωποκτονία"

Μετάλλαξη Όμικρον: «Πολύ μεταδοτική» προειδοποιούν οι υπουργοί Υγείας των G7 – Κάνουν λόγο για «επείγουσα δράση»

Η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού είναι “πολύ μεταδοτική” και απαιτεί “επείγουσα δράση”, προειδοποίησαν οι υπουργοί Υγείας των χωρών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), έπειτα από έκτακτη σύνοδο που συγκάλεσε το Λονδίνο.

“Η διεθνής κοινότητα είναι αντιμέτωπη με την απειλή μιας νέας πολύ μεταδοτικής παραλλαγής της Covid-19, που απαιτεί επείγουσα δράση”, εκτίμησαν οι υπουργοί σε ένα κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο.

“Οι υπουργοί χαιρέτισαν την υποδειγματική εργασία της Νότιας Αφρικής, η οποία εντόπισε την παραλλαγή και προειδοποίησε τις άλλες”, προσθέτουν για τη χώρα αυτή της νότιας περιοχής της αφρικανικής ηπείρου, η οποία ταυτοποίησε αυτή τη νέα παραλλαγή, προτού εκφράσουν λύπη για τους περιορισμούς που αποφάσισαν άλλες χώρες με στόχο τη Νότια Αφρική.

Οι χώρες της G7 “αναγνώρισαν επίσης “τη στρατηγική σύνδεση να διασφαλιστεί η πρόσβαση στα εμβόλια” “προετοιμάζοντας” τις χώρες να λάβουν δόσεις, παρέχοντας “επιχειρησιακή βοήθεια, δίνοντας συνέχεια στις δεσμεύσεις μας στον τομέα των δωρεών, στον αγώνα κατά της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια, καθώς και υποστηρίζοντας την έρευνα και την ανάπτυξη”.

Οι χώρες της G7 δεσμεύονται εξάλλου “να συνεχίσουν να εργάζονται σε στενή συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους διεθνείς εταίρους προκειμένου να μοιραστούν τις πληροφορίες και να παρακολουθήσουν την Όμικρον”.

“Οι υπουργοί δεσμεύονται να συνέλθουν εκ νέου τον Δεκέμβριο”, καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Υγείας της G7.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μετάλλαξη Όμικρον: «Πολύ μεταδοτική» προειδοποιούν οι υπουργοί Υγείας των G7 – Κάνουν λόγο για «επείγουσα δράση»"

Τσίπρας: Επανακαταθέτουμε την τροπολογία για τη θεσμική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία»

«Πριν από λίγες μέρες η ΝΔ απέρριψε την τροπολογία μας για τη θεσμική αναγνώριση του όρου "γυναικοκτονία" με την υπεκφυγή πως θα σύστηνε νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την ενδοοικογενειακή βία», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχολιάζοντας ότι «σήμερα μετράμε το 14ο θύμα γυναικοκτονίας μέσα σε ένα έτος».

«Δεν θα έπρεπε να χωρούν πολιτικές αντιδικίες όταν βιώνουμε με δραματικό τρόπο, καθημερινά πλέον, τα αποτελέσματα της έμφυλης βίας», προσθέτει και ανακοινώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα επανακαταθέσει την τροπολογία. «Δεν αρκεί ο αποτροπιασμός και η οργή. Είναι η ώρα της δράσης, έχουμε ήδη αργήσει. Και η αναγνώριση της γυναικοκτονίας από την Πολιτεία οφείλει να είναι μόνο η αρχή, για την πάταξη της πατριαρχίας, του σεξισμού και όλων των γενεσιουργών αιτιών της έμφυλης βίας», τονίζει και καταλήγει:

«Περιμένω από τον κ. Μητσοτάκη να αναγνωρίσει το λάθος του και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Τσίπρας: Επανακαταθέτουμε την τροπολογία για τη θεσμική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία»"

Κώστας Καραμανλής: Ενισχύουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και την εφαρμογή του «καθαρού» δακτυλίου αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για το κυκλοφοριακό ζήτημα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης το κυκλοφοριακό πρόβλημα έχει επιδεινωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, διότι λιγότεροι επιβάτες χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ. Για αυτό και αποφασίστηκε, κατόπιν εισήγησης των ειδικών, η εφαρμογή του δακτυλίου, όχι όμως απλά με το σύστημα των μονών- ζυγών.

«Πλέον μιλάμε για έναν ‘‘καθαρό’’ δακτύλιο, καθώς κυκλοφορούν σε αυτόν ελεύθερα τα οχήματα συγκεκριμένων κατηγοριών, όπως τα ηλεκτρικά, τα εκ κατασκευής φυσικού αερίου και υγραερίου, τα υβριδικά, καθώς και τα οχήματα κατηγορίας Euro6 που εκπέμπουν κάτω από 120 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο το κυκλοφοριακό πρόβλημα, αλλά και το περιβαλλοντικό», σημείωσε ο κ Καραμανλής. Και υπογράμμισε πως παράλληλα μειώθηκαν στο μισό οι άδειες δακτυλίου.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε πως όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη μετά την εφαρμογή του μέτρου. «Δεν έχει καμία σχέση το τι γίνεται στο κέντρο της Αθήνας σήμερα με το τι γινόταν πριν εφαρμοστεί αυτή η διαδικασία», τόνισε.

Η ενίσχυση των ΜΜΜ

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στην ενίσχυση των ΜΜΜ με στοιχεία. Υπενθύμισε ότι τον Ιούλιο του 2019, κυκλοφορούσαν 850 λεωφορεία στην Αθήνα και σήμερα ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί στα 1.320.

Υπενθύμισε επίσης ότι το 2019 ήταν εκτός λειτουργίας το ένα τρίτο των συρμών του Μετρό της Αθήνας. Ειδικότερα, το 2019 ήταν σε λειτουργία 32 συρμοί και σήμερα είναι 38.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μηδέν προσλήψεις στα ΜΜΜ, ενώ η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έκανε 1.389. Αλλά και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταργήσει τρεις στάσεις του Τραμ και είχε παραλάβει μηδέν νέους συρμούς, ενώ η σημερινή Κυβέρνηση έφερε ξανά το Τραμ στο Σύνταγμα, παρέλαβε 25 νέους συρμούς και σύντομα θα επεκταθεί το Τραμ και προς τον Πειραιά.

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε τέλος ότι η δήθεν φιλολαϊκή αριστερή Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πήγε το εισιτήριο στο 1,40 και η Νέα Δημοκρατία το επανέφερε στο 1,20.

Επισήμανε ότι το κυκλοφοριακό αντιμετωπίζεται με την ενίσχυση των ΜΜΜ και αυτό κάνει η Κυβέρνηση, ώστε η Ελλάδα να φτάσει το μέσο όρο της Ευρώπης όσον αφορά στις μετακινήσεις με αστικές συγκοινωνίες. Ανέφερε ότι σε όλη την Ευρώπη στόχος είναι το ένα τρίτο των μετακινήσεων στα μεγάλα αστικά κέντρα να γίνονται με ΜΜΜ, όμως στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είχε πέσει στο 25% επί ΣΥΡΙΖΑ και τώρα γίνονται προσπάθειες να φτάσει τουλάχιστον το 30%.

Ο κ. Καραμανλής εξήγησε ότι το κυκλοφοριακό ζήτημα δεν αφορά μόνο την Κυβέρνηση ή μόνο το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αλλά και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς και την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Αθηναίων. «Βρισκόμαστε σε αγαστή συνεργασία για να βρούμε λύσεις. Με αυτό τον τρόπο δεν πετάμε το μπαλάκι. Λέμε κάτι πολύ απλό, που προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να καταλάβει: Ότι σε μία κοινοβουλευτική Δημοκρατία, σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, οι φορείς πρέπει να κάθονται μαζί και να συζητούν και αυτό κάνουμε».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κώστας Καραμανλής: Ενισχύουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς"

SOS από επανεμφάνιση της γρίπης των πτηνών Η5N1

Στον «ιδιαίτερα αυξημένο» όπως τονίζουν κίνδυνο επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών στη χώρα μας το προσεχές διάστημα, από τον Δεκέμβριο ως τον Μάρτιο, με βάση την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, κυρίως του υπότυπου Η5N1, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τις αναμενόμενες μετακινήσεις των μεταναστευτικών ειδών της άγριας ορνιθοπανίδας εστιάζουν οι ειδικοί.

Μέσω σχετικής της ανακοίνωσης η Διεύθυνση Κτηνιατρικής – Τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητά από τους πολίτες να είναι προσεκτικοί.

Eιδικότερα, στη σχετική της ανακοίνωση η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Κεντρικής Μακεδονίας, επισημαίνει πως υπήρξαν κρούσματα στην Ιταλία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Τσεχία, τη Σλοβακία και την Ιρλανδία, ενώ πρόσφατα επιβεβαιώθηκε και τα πρώτο περιστατικό στη γειτονική Βουλγαρία!

«Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά ανίχνευση του ιού σε άγρια πτηνά, τα οποία ανευρίσκονται στο πεδίο νεκρά ή ημιθανή. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της αυξημένης κυκλοφορίας του ιού στους άγριους πληθυσμούς των πτηνών, σε όλες τις χώρες, μεγαλώνει διαρκώς ο αριθμός εστιών σε εκτροφές πουλερικών. Η τρέχουσα εικόνα στην Ευρώπη παρουσιάζει ομοιότητες με προγενέστερα επιδημικά κύματα, όταν στην Ελλάδα ο ιός ανιχνεύτηκε τόσο σε άγρια πτηνά (2016, 2017 και 2021) όσο και σε εκμεταλλεύσεις πουλερικών (2017)» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Η Περιφέρεια επίσης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπενθυμίζει ότι η γρίπη των πτηνών είναι μια λοιμώδης ιογενής νόσος υποχρεωτικής δηλώσεως, υπογραμμίζει ότι ορισμένοι υπότυποι του ιού (αντιγονικού τύπου Α) μπορούν, λιγότερο συχνά, να προσβάλλουν τους χοίρους και ακόµα σπανιότερα τους ανθρώπους ή άλλα θηλαστικά και γνωστοποιεί ότι ο υπότυπος Η5Ν8 προς το παρόν εντοπίζεται αποκλειστικά στα πτηνά.

Τι πρέπει να ξέρουν οι πτηνοτρόφοι και οι κάτοχοι οικόσιτων πουλερικών

Επιπλέον, αναφέρει, ότι προκειμένου σε αυτή τη φάση να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού από τα άγρια πτηνά στα πουλερικά ή τα άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη υπενθύμισης στους πτηνοτρόφους και τους κατόχους οικόσιτων πουλερικών για τον υφιστάμενο κίνδυνο και την ανάγκη εφαρμογής μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές τους.

Σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους καλούνται να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα. Ακόμη, λοιπές υπηρεσίες και ιδιωτικοί φορείς που έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά (δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, ορνιθολογικές οργανώσεις, κέντρα περίθαλψης, φορείς διαχείρισης κλπ), συμβάλλουν στην εφαρμογή του προγράμματος επιζωοτιολογικής διερεύνησης της Γρίπης των Πτηνών είτε ενημερώνοντας τις κτηνιατρικές αρχές σε περιπτώσεις εύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών που ανήκουν σε είδη υψηλού κινδύνου, είτε συλλέγοντας και παραδίδοντάς τα σε αυτές.

Τέλος, συνιστάται σε επαγγελματίες που συγκαταλέγονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως κτηνιάτρους, πτηνοτρόφους, χοιροτρόφους, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους και ενδεχομένως μπορεί να εκτεθούν σε ιό της γρίπης των πτηνών, να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης, ως μέτρο μείωσης της πιθανότητας ανασυνδιασμού και ανάδυσης ενός νέου πανδημικού στελέχους.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "SOS από επανεμφάνιση της γρίπης των πτηνών Η5N1"

Χάμεντ Αλμαζρούι (πρέσβης ΗΑΕ): Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν επηρεάζουν τις σχέσεις με την Ελλάδα

Τη στρατηγική εταιρική σχέση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με την Ελλάδα και τη βούληση της χώρας του για συνέχιση της καλής διμερούς συνεργασίας, επαναβεβαίωσε σήμερα ο πρέσβης Σουλεϊμάν Χάμεντ Αλμαζρούι.

Σε συνέντευξή του σε Έλληνες δημοσιογράφους, την οποία, όπως είπε, θέλησε να κάνει για την ενημέρωση των Ελλήνων και προς αποφυγή παρεξηγήσεων μετά την πρόσφατη επίσκεψη του πρίγκιπα-διαδόχου των ΗΑΕ σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν στην Τουρκία, ο πρεσβευτής των ΗΑΕ στην Ελλάδα διαβεβαίωσε ότι οι ελληνοεμιρατινές σχέσεις παραμένουν ισχυρές ή ίσως ισχυρότερες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σουλεϊμάν Αλμαζρούι διαμήνυσε πως οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με την Τουρκία δεν επηρεάζουν τις ελληνοεμιρατινές σχέσεις. Περαιτέρω, ανέδειξε πως η Ελλάδα είναι ισχυρός σύμμαχος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και υπογράμμισε την αποφασιστικότητα να συνεχίσουν τις ειδικές σχέσεις. Ειδικότερα, τόνισε χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα είναι μία από τις 10 χώρες με τις οποίες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν στρατηγική συνεργασία.

Αποτυπώνοντας τη βούληση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τις σχέσεις τους με την Ελλάδα, είπε πως τώρα “εστιάζουμε, όχι μόνο στις πολιτικές και αμυντικές σχέσεις, αλλά επίσης στις οικονομικές”. Ανακοίνωσε πως την επόμενη χρονιά τα Εμιράτα έχουν προσκληθεί να είναι τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό βήμα για τη χώρα του, καθώς θα είναι το πρώτο αραβικό κράτος που θα τιμάται στην ΔΕΘ και εκτίμησε πως θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να έρθουν κοντά οι οικονομίες των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στη στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα, ο Εμιρατινός πρέσβης είπε πως η συνεργασία των δύο χωρών είναι πολύ ισχυρή και αναφέρθηκε στην πρόσφατη διακλαδική άσκηση “Μέδουσα-11” στην Κρήτη, στην οποία συμμετείχαν τα ΗΑΕ. Στην κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε την εδραία βούληση των ΗΑΕ να συνεχίσουν τη στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα και να συμμετάσχουν και σε άλλες στρατιωτικές ασκήσεις.

Σε ό,τι αφορά στην πολιτική συνεργασία, ανέφερε πως Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμβαδίζουν από κοινού. Σχετικά με την οικονομική συνεργασία, αφού σημείωσε πως τα ΗΑΕ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αραβική οικονομία και η τρίτη στη Μέση Ανατολή, εκτίμησε πως η Ελλάδα έχει πολλά να ωφεληθεί από τη συνεργασία με τη χώρα του. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Δυτική Μακεδονία για τη διερεύνηση επενδυτικών ευκαιριών. Εντόπισε ως επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα για τα ΗΑΕ, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην ασφάλεια τροφίμων, στη διαχείριση των ακινήτ

Επισήμανε πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) φέτος γιορτάζουν 50 χρόνια από την ένωσή τους και προσβλέπουν στα επόμενα 50 χρόνια μιας δυναμικής διπλωματίας. Αποσαφήνισε πως τα ΗΑΕ επικεντρώνονται στην επικοινωνία, στην κατανόηση, στη συνεργασία, στις διπλωματικές προσπάθειες παρά στις διενέξεις και στις διαμάχες.

Σκιαγραφώντας τη νέα εξωτερική πολιτική των ΗΑΕ, τόνισε πως εστιάζουν περισσότερο σήμερα στην οικονομία, στην προώθηση της ευημερίας και της οικονομικής συνεργασίας με όλα τα κράτη της περιοχής ή ευρύτερα. “Η οικονομία μπορεί να οδηγήσει στην ευημερία και σε άλλους πυλώνες σχέσεων και πάει χέρι χέρι με τη διπλωματία και την πολιτική” ανέφερε.

Τέλος, ο Σουλεϊμάν Αλμαζρούι εκτίμησε πως η βελτίωση των σχέσεων των ΗΑΕ με την Τουρκία μπορεί να είναι χρήσιμη και για την Ελλάδα, διότι η χώρα του είναι “μεγαλύτερος παίκτης από πολλά περιφερειακά κράτη και μπορεί να επηρεάσει θετικά”. Περιγράφοντας τις σημερινές εμιρατινοτουρκικές σχέσεις, είπε πως αφορούν το οικονομικό σκέλος και ότι το ταμείο 10 δισ. δολαρίων στην Τουρκία είναι μια τέτοια ένδειξη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χάμεντ Αλμαζρούι (πρέσβης ΗΑΕ): Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν επηρεάζουν τις σχέσεις με την Ελλάδα"

Υποχρεωτική η μάσκα στα γήπεδα -Αυστηρή προειδοποίηση

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του  Mega «Live News». Μιλώντας στον Νίκο Ευαγγελάτο αναφέρθηκε στις  εν εξελίξει ενέργειες  για την αναμόρφωση της Ελληνικής Αστυνομίας τονίζοντας χαρακτηριστικά  ότι το χρονοδιάγραμμα εφαρμόζεται πιστά.  Σημείωσε δε ότι μετά από την επάνδρωση του Κέντρου Επιχειρήσεων  και τις αλλαγές στην  Άμεση Δράση, ξεκίνησε σήμερα και το πρόγραμμα εκπαίδευσης 2.500 ανδρών και γυναικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Ο Υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι και ο νέος κανονισμός για την επιχειρησιακή λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ είναι έτοιμος ενώ προχωρά και η διαδικασία για την προμήθεια καμερών.

Ο κ. Θεοδωρικάκος μίλησε και για την πανδημία του κορωνοϊού.  Αναφέρθηκε στην ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας και έφερε ως αρνητικό παράδειγμα αυτό που συμβαίνει στα ελληνικά γήπεδα.  «Οι περισσότεροι δεν φορούν μάσκα» σημείωσε ο Υπουργός προειδοποιώντας ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα πρέπει να επανεξεταστεί το μέτρο της απαγόρευσης.

Ζήτησε από τους φιλάθλους να προστατέψουν τους εαυτούς τους και τις ομάδες τους λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι κρίμα να μην μπορούμε να πάμε στο γήπεδο να παρακολουθήσουμε την αγαπημένη μας ομάδα και το αγαπημένο μας άθλημα εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ας προστατέψουν όλοι και τους εαυτούς τους και την ομάδα τους»  τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Υποχρεωτική η μάσκα στα γήπεδα -Αυστηρή προειδοποίηση"

Καιρός αύριο: Βροχές, καταιγίδες και μποφόρ – Πού θα χιονίσει

Χειμωνιάτικος θα είναι ο καιρός αύριο, Τρίτη (30.11.2021) με βουτιά της θερμοκρασίας, θυελλώδεις ανέμους και βροχές. Στα βουνά θα πέσουν χιόνια.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους έντονες στα δυτικά και βόρεια τις πρωινές ώρες.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και από τις απογευματινές ώρες θα περιοριστούν στην ανατολική νησιωτική χώρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα πελάγη 8 και τις πρωινές ώρες τοπικά 9 μποφόρ. Βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και από το βράδυ σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αισθητή πτώση. Στα βόρεια δε θα ξεπεράσει τους 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 14 με 15, ενώ στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 19 με 20 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις αυξημένες τις πρωινές ώρες οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ. Από αργά το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Nεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Γρήγορα θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι έντονα, θα σταματήσουν βαθμιαία από τις μεσημβρινές ώρες και από τα δυτικά. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ορεινά κυρίως της δυτικής Μακεδονίας.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα παράκτια το πρωί 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς και από τις απογευματινές ώρες στα ανατολικά σε βορειοανατολικους και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από μείον δύο (-2) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους έντονες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και αργά το απόγευμα θα σταματήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ορεινά.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο 8 και τις πρωινές ώρες τοπικά 9 μποφόρ. Βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 μποφόρ και σταδιακά θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο από μείον δύο (-02) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Nεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις απογευματινές ώρες θα σταματήσουν. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα νότια τοπικά 8 μποφόρ. Τις απογευματινές ώρες θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα από αργά το απόγευμα θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 7 με 8 και τις πρώτες πρωινές ώρες στα δυτικά έως 9 μποφόρ. Από τις απογευματινές ώρες βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 6 με 7 μποφόρ και σταδιακά θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα βόρεια.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Τις απογευματινές ώρες βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 6 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Nεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κατά διαστήματα μέχρι αργά το απόγευμα.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 6 και κατά τόπους τοπικά 7 και στα νότια τις πρωινές ώρες 8 μποφόρ. Τις απογευματινές ώρες θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές, καταιγίδες και μποφόρ – Πού θα χιονίσει"

Παραλλαγή Όμικρον: Πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Ισπανία και Σουηδία

Ένα κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού εντοπίστηκε στη Σουηδία, έγινε σήμερα γνωστό από τη Δημόσια Αρχή Υγείας της χώρας.

Το κρούσμα εντοπίστηκε σε ένα τεστ που έγινε πριν από μία και πλέον εβδομάδα σε ένα πρόσωπο που είχε ταξιδέψει από τη Νότια Αφρική, αναφέρει η Αρχή σε μια ανακοίνωση.

Κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον και στην Ισπανία

Ένα πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον, η οποία εξαπλώνεται παγκοσμίως, εντοπίστηκε στην Ισπανία, ανακοίνωσε σήμερα ένα νοσοκομείο στη Μαδρίτη.

«Το μικροβιολογικό τμήμα του νοσοκομείου Gregorio Marañon της Μαδρίτης ανακοίνωσε την πρώτη ταυτοποίηση της παραλλαγής Όμικρον στην Ισπανία», ανέφερε το κρατικό αυτό ίδρυμα στο Twitter, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για «έναν ταξιδιώτη από τη Νότια Αφρική».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ασθενής βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραλλαγή Όμικρον: Πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Ισπανία και Σουηδία"

«Αντιεμβολιαστική καμπάνια με τις ευλογίες Τσίπρα» κάνει ο Πολάκης, λέει η Νέα Δημοκρατία

«Τη στιγμή που η εθνική μάχη για την αύξηση των εμβολιασμών συνεχίζεται και κερδίζεται μέρα με τη μέρα, τη στιγμή που οι επιστήμονες κάνουν διαρκείς εκκλήσεις στους πολίτες να εμβολιαστούν, ο κ. Πολάκης συνεχίζει την αντιεμβολιαστική του καμπάνια με τις ευλογίες του κ.Τσίπρα» αναφέρει η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωση της, για νέα ανάρτηση του κ. Πολάκη.

Η ΝΔ χαρακτηρίζει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας  «σταθερό υπηρέτη της αντιεμβολιαστικής προπαγάνδας» και αμφισβητεί εμμέσως πλην σαφώς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον αγώνα κατά της πανδημίας.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: «Φυσικά για μια ακόμα φορά ως σταθερός υπηρέτης της αντιεμβολιαστικής προπαγάνδας, παραλείπει ότι η ίδια ανακοίνωση, την οποία επικαλείται, μιλάει για κίνδυνο αναζωπύρωσης σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Έτσι συνεχίζουν να βάζουν πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ…».

Σημειώνεται πως ο Παύλος Πολάκης στην ανάρτησή του επικαλείται ένα δημοσίευμα με τίτλο «Σημαντική αβεβαιότητα για τα εμβόλια λέει ο ΠΟΥ» και προσθέτει τα εξής: «ΣΩΩΩΩΩΩΩΠΑ!! Τι μας λες;;; Τον Οικονομου τον ρώτησες;; Έλα εκπρόσωπε της «ΜΑΞΙΜΟΥ Α.Ε.»,κάνε μια καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμο Υγειας. Γιατί αργείς;;»

polakis 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Αντιεμβολιαστική καμπάνια με τις ευλογίες Τσίπρα» κάνει ο Πολάκης, λέει η Νέα Δημοκρατία"

Κορονοϊός – Μετάλλαξη Όμικρον: Τρίτη δόση εμβολίου τρεις μήνες μετά τη δεύτερη για όλους τους ενηλίκους

Μια τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού πρέπει να προταθεί σε όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών στη Βρετανία, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η προστασία του πληθυσμού έναντι της μετάλλαξης Όμικρον, συνέστησαν σήμερα οι επιστήμονες που συμβουλεύουν την κυβέρνηση στην εμβολιαστική εκστρατεία.Αυτή η τρίτη δόση, που μέχρι τώρα χορηγείται στους άνω των 40 ετών, θα πρέπει να προτείνεται τρεις μήνες και όχι έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, συνέστησαν οι ειδικοί της επιτροπής JCVI, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Συνέστησαν, επίσης, τα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών να μπορέσουν να επωφεληθούν από μια δεύτερη δόση εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού τρεις μήνες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης.

Ο αναπληρωτής αρχίατρος της Αγγλίας, ο καθηγητής Τζόναθαν Βαν-Ταμ δήλωσε πως η Όμικρον, την οποία χαρακτήρισε «νεοφερμένη», είναι ανησυχητική.

Ο αριθμός των μεταλλάξεων που παρουσιάζει αυτή η παραλλαγή «μας κάνει να φοβόμαστε μια πιθανή επίπτωση στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου», εξήγησε ο ίδιος, καλώντας, εντούτοις, τον πληθυσμό να «μην πανικοβάλλεται».

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός – Μετάλλαξη Όμικρον: Τρίτη δόση εμβολίου τρεις μήνες μετά τη δεύτερη για όλους τους ενηλίκους"

Κορωνοϊός: 104+4 θάνατοι, με 6.677 κρούσματα και 657 διασωληνωμένους

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.677, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 931.183, εκ των οποίων 50,6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 117 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.621 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν συνολικά 96.315 τεστ, εκ των οποίων τα 6.763 μοριακά και τα 89.552 rapid. Στο σύνολο η θετικότητα εκτινάχθηκε στο 6,93% έναντι 1,54% χθες αλλά με 247 χιλιάδες τεστ.

Από τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 1.679 στην Αττική (973 χθες).
  • 1.135 στη Θεσσαλονίκη (703 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 214 από την Ανατολική Αττική (118 χθες).
  • 178 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (116 χθες).
  • 114 από τη Δυτική Αττική (49 χθες).
  • 222 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (139 χθες).
  • 469 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (276 χθες).
  • 188 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (112 χθες).
  • 246 από τον Πειραιά (138 χθες).
  • 48 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (25 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 61 Περιφερειακές Ενότητες:

  • 153 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 1 στην ΠΕ Άνδρου
  • 51 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 49 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 40 στην ΠΕ Άρτας.
  • 219 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 63 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 24 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 71 στην ΠΕ Δράμας.
  • 176 στην ΠΕ Έβρου.
  • 56 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 25 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 15 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 52 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 110 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 189 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 8 στην ΠΕ Θάσου.
  • 20 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 4 από την ΠΕ Θήρας.
  • 86 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 55 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 5 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 70 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 37 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 91 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 10 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 77 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 118 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 147 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 4 στην ΠΕ Κω.
  • 24 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 183 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 21 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 69 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 4 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 7 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 161 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 77 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 1 στην ΠΕ Μήλου
  • 10 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 7 στην ΠΕ Νάξου.
  • 66 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 3 στην ΠΕ Πάρου.
  • 105 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 109 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 40 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 52 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 57 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 66 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 8 στην ΠΕ Σάμου
  • 169 στην ΠΕ Σερρών.
  • 8 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 5 στην ΠΕ Σύρου
  • 5 στην ΠΕ Τήνου.
  • 60 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 120 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 47 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 12 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 82 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 74 στην ΠΕ Χανίων.
  • 3 στην ΠΕ Χίου.
  • 165 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (72 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 104, ενώ καταμετρήθηκαν εκ των υστέρων άλλες τέσσερις απώλειες ανθρώπινων ζωών. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.067 θάνατοι. Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 657 (χθες 647). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 80.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 526 (80,06%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 131 (19,94%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.504 ασθενείς.

Οι εισαγωγές  νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 415 (ημερήσια μεταβολή -17.33%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 466 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 104+4 θάνατοι, με 6.677 κρούσματα και 657 διασωληνωμένους"

Κορονοϊός: Ποιες μέρες θα είναι κλειστά τα εμβολιαστικά κέντρα το Δεκέμβριο

Για την πορεία των εμβολιασμών για τον κορονοϊό στη χώρα μας, μίλησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Δευτέρας (29.11.2021).

Ο κ. Θεμιστοκλέους γνωστοποίησε πως μέσα στο Δεκέμβριο, αναμένεται να λειτουργούν τα εμβολιαστικά κέντρα και τις Κυριακές, ενώ θα είναι κλειστά τις αργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δηλαδή στις 25 και 26 Δεκεμβρίου και την 1η Ιανουαρίου 2022. 

 Ο Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε πως το 79,2% του ενηλίκου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου. Έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό το 74,6% του ενήλικου πληθυσμού έναντι 77% του ενήλικου πληθυσμού στην ΕΕ. 40% των δικαιούχων αναμνηστικής δόσης έχουν εμβολιαστεί, ενώ 25,4% έχουν προγραμματίσει τρίτη δόση. Έτσι συνολικά το 65% των δικαιούχων της τρίτης δόσης έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού. 

Δείτε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Ποιες μέρες θα είναι κλειστά τα εμβολιαστικά κέντρα το Δεκέμβριο"

Μετάλλαξη Όμικρον: «Να τρέξουμε με την τρίτη δόση για να κερδίσουμε χρόνο» λέει ο Μόσιαλος

Στην ανάγκη να κερδίσουμε χρόνο προκειμένου οι επιστήμονες να εξετάσουν τα δεδομένα και να δώσουν την πραγματική διάσταση της κατάστασης που δημιουργεί η μετάλλαξη Όμικρον αναφέρεται ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος.

Ο κ. Μόσιαλος, με ανάρτησή του στο Facebook αναλύει τι γνωρίζουμε, ποια είναι τα πιθανά σενάρια, τι θα ξέρουμε σε λίγες εβδομάδες και τι να κάνουμε σε σχέση με την παραλλαγή.

Μέχρι οι επιστήμονες να μπορέσουν να καταλήξουν σε ασφαλές συμπέρασμα, ο καθηγητής κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν, ενώ όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, θα πρέπει να το δρομολογήσουν. Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να εξετάσει το ενδεχόμενο υποχρεωτικού PCR και αυτοαπομόνωση των ταξιδιωτών μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, όπως και στην Αγγλία.

Τι θα ξέρουμε σε λίγες εβδομάδες

«Σε 2-3 εβδομάδες θα ξέρουμε πόσοι έχουν κολλήσει, και πόσοι από αυτούς νοσηλεύτηκαν. Θα ξέρουμε και ποσοστιαία για αυτούς ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως η ηλικία, το φύλο και οι πιθανές συννοσηρότητες», εξηγεί ο κ. Μόσιαλος, προσθέτοντας ότι θα υπάρχουν στοιχεία και για την κλινική εικόνα, δηλαδή για τη βαρύτητα της νόσου και την έκβαση της νοσηλείας.


Ταυτόχρονα, θα έχουμε και στοιχεία από εργαστηριακές μελέτες που θα εμβαθύνουν στην προστασία των εμβολίων σε όσους από τους φορείς ήταν εμβολιασμένοι.



Αναλυτικά ο κ. Μόσιαλος αναφέρει:

Παραλλαγή Όμικρον: τι ξέρουμε, ποια είναι τα πιθανά σενάρια, τι θα ξέρουμε σε λίγες εβδομάδες και τι να κάνουμε

Υπάρχει διάχυτη ανησυχία για την νέα παραλλαγή. Οπότε ας δούμε μερικά σημεία πιο αναλυτικά για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε.

1. Τι γνωρίζουμε και γιατί ανησυχούμε

2. Ποια είναι τα πιθανά σενάρια

3. Τι θα ξέρουμε σε λίγες εβδομάδες

4. Τι πρέπει να κάνουμε τώρα

1. Τι γνωρίζουμε και γιατί ανησυχούμε

Γνωρίζουμε πως πρόκειται για μια παραλλαγή με τουλάχιστον 50 αλλαγές από τον αρχικό ιό. 32 από αυτές είναι στην πρωτεΐνη ακίδα, ενώ η Δέλτα είχε αντίστοιχα 16. Μία από αυτές δημιουργεί ανησυχία γιατί πιθανώς λόγω θέσης - και σε σύγκριση με την Δέλτα- μπορεί να καθιστά τον ιό πιο μολυσματικό. Ανησυχούμε δηλαδή γιατί στο σύνολό τους, εάν αυτές οι μεταλλάξεις αποδειχθούν λειτουργικές, δυνητικά μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερες ήπιες ή και σοβαρές λοιμώξεις.

Γνωρίζουμε τα παραπάνω από στοιχεία από την Ν. Αφρική, η οποία έχει ένα εξαιρετικό δίκτυο αντιμετώπισης λοιμωδών νοσημάτων και πανδημικής επαγρύπνησης. Ένα νέο στοιχείο είναι πως η μετάδοση παρατηρείται σε νέους (γενικότερα σε άτομα κάτω των 40 ετών), όπου σχεδόν το 65% είναι ανεμβολίαστοι και η μεγάλη πλειοψηφία των υπολοίπων είναι ατελώς εμβολιασμένοι. Έμμεσα μόνο λοιπόν, ίσως και να μπορούμε να εξάγουμε ένα πρώιμο συμπέρασμα πως οι εμβολιασμένοι προστατεύονται από σοβαρή λοίμωξη. Αλλά δεν είμαστε ακόμα σίγουροι.

Να επισημάνω εδώ πως τα στοιχεία που έχουμε αφορούν κυρίως νεότερο πληθυσμό. Και να υπενθυμίσω πως, πέραν της διαφοράς στα επίπεδα εμβολιασμού μεταξύ των 2 χωρών, η διάμεση ηλικία στην Ν. Αφρική είναι τα 27.6 έτη ενώ στην Ελλάδα είναι τα 45.6 έτη.

Είναι πιθανό η παραλλαγή όμικρον να προκαλεί πιο βαριά νόσο σε σχέση με την δέλτα στους μεγαλύτερης ηλικίας φορείς. Όμως και αυτό δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Θα το γνωρίζουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

2. Ποια είναι τα πιθανά σενάρια

Τα σενάρια που ακούγονται είναι πολλά αλλά θα μείνω στα σπουδαιότερα από αυτά, με κριτήρια την έκβαση της λοίμωξης και τον φόρτο στο σύστημα υγείας.

• Να είναι το νέο στέλεχος λιγότερο μολυσματικό σε σύγκριση με την Δέλτα, Στην περίπτωση αυτή δεν θα έχουμε σημαντικό πρόβλημα.

• Nα έχουμε να κάνουμε με εξίσου μολυσματικό ιό με την παραλλαγή Δέλτα, αλλά να προκαλεί περισσότερες ήπιες και σοβαρές λοιμώξεις σε ανεμβολίαστους, και ταυτόχρονα περισσότερες ήπιες λοιμώξεις σε εμβολιασμένους. Αλλά όχι απαραίτητα περισσότερες σοβαρές λοιμώξεις σε εμβολιασμένους. Στην περίπτωση αυτή τα εμβόλια θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά όσον αφορά στην αποτροπή της ήπιας λοίμωξης αλλά θα εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά όσον αφορά στην αποτροπή της σοβαρής λοίμωξης. Αυτό είναι το δεύτερο καλύτερο σενάριο.

• Nα έχουμε να κάνουμε με εξίσου μολυσματικό ιό με την παραλλαγή Δέλτα, αλλά να προκαλεί περισσότερες ήπιες και σοβαρές λοιμώξεις και σε ανεμβολίαστους και σε εμβολιασμένους σε σύγκριση με την Δέλτα. (ξανά εδώ θα περιμένουμε προφανώς περισσότερες λοιμώξεις ανά 100.000 άτομα σε ανεμβολίαστους). Στην περίπτωση αυτή θα έχουμε μεγάλο φόρτο στο σύστημα υγείας.

• Nα έχουμε να κάνουμε με περισσότερο μολυσματικό ιό από την παραλλαγή Δέλτα, αλλά να προκαλεί περισσότερες ήπιες και σοβαρές λοιμώξεις σε ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους (ξανά θα έχουμε υψηλότερα νούμερα σε ανεμβολίαστους ανά 100.000 άτομα). Σε αυτή την περίπτωση επειδή θα έχουμε περισσότερους νοσήσαντες θα έχουμε μεγαλύτερη εισροή στα νοσοκομεία. Αυτό είναι το πιο δυσμενές σενάριο.
Είναι δύσκολο βέβαια να προβλέψει κανείς με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ποιο σενάριο θα επικρατήσει. Με δεδομένο πως έχουμε μόνο στοιχεία για νέους που νοσούν, μένει να δούμε βέβαια και τον αντίκτυπο στους μεγαλύτερους.

3. Τι θα ξέρουμε σε λίγες εβδομάδες

Σε 2-3 εβδομάδες θα ξέρουμε πόσοι έχουν κολλήσει, και πόσοι από αυτούς νοσηλεύτηκαν. Θα ξέρουμε και ποσοστιαία για αυτούς ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως η ηλικία, το φύλο και οι πιθανές συννοσηρότητες.

Δεδομένων των μεγάλων δυνατοτήτων του συστήματος υγείας της Ν. Αφρικής, θα έχουμε και στοιχεία για την κλινική εικόνα των φορέων. Δηλαδή στοιχεία για την βαρύτητα της νόσου και την έκβαση της νοσηλείας.

Ταυτόχρονα, θα έχουμε και στοιχεία από εργαστηριακές μελέτες που θα εμβαθύνουν στην προστασία των εμβολίων σε όσους από τους φορείς ήταν εμβολιασμένοι.

Να πούμε εδώ πως αυτά τα δυο είδη δεδομένων είναι απαραίτητα, και μαζί με τις
επιδημιολογικές καταγραφές θα μας δώσουν τη πραγματική διάσταση της νέας κατάστασης που έχει επιφέρει η νέα παραλλαγή.

4. Τι πρέπει να κάνουμε τώρα

Τώρα πρέπει να κερδίσουμε χρόνο και να δώσουμε τη δυνατότητα στους επιστήμονες να χαρακτηρίσουν την παραλλαγή. Αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν σε επίπεδο κυβερνητικών αποφάσεων και πράγματα που μπορούν να κάνουν οι πολίτες.

Ήδη για παράδειγμα πολλές χώρες περιορίζουν τις πτήσεις - και καλά κάνουν- σε κάποιες χώρες της Αφρικής. Αυτό δεν θα εμποδίσει την διασπορά αλλά ελπίζουμε να την καθυστερήσει μέχρι να έχουμε πιο ασφαλή δεδομένα για την νέα παραλλαγή.

Άλλες χώρες επανεξετάζουν παλαιότερα δείγματα από ταξιδιώτες που μπήκαν στη χώρα τους, για να ιχνηλατήσουν την πιθανή υπάρχουσα διασπορά. Στην Αγγλία δεν θα γίνονται πλέον rapid test, αλλά PCR, και θα απομονώνονται οι ταξιδιώτες έως ότου βγουν τα αποτελέσματα. Αυτό ίσως είναι κάτι που πρέπει να εξετάσει και η χώρα μας.
Και κλείνοντας, η προσπάθεια για να περιοριστεί ο ιός, πρέπει να γίνει από όλους μας.

Όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ελπίζω πως η αβεβαιότητα της έκβασης της νέας παραλλαγής θα τους βοηθήσει να πάρουν την απόφαση να εμβολιαστούν. Όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, ας το δρομολογήσουν. Να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε χρόνο και να βοηθήσουμε να μην εξαπλωθεί η παραλλαγή όμικρον. Ας τηρήσουμε όλοι τα μέτρα με αυστηρότητα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μετάλλαξη Όμικρον: «Να τρέξουμε με την τρίτη δόση για να κερδίσουμε χρόνο» λέει ο Μόσιαλος"

Καιρός: Χιόνια, πτώσεις βράχων και ανεμοστρόβιλοι σε Θεσσαλία και Ήπειρο

Μεγάλα προβλήματα έχει προκαλέσει ο καιρός σε Ήπειρο και Θεσσαλία ενώ τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.

Συγκεκριμένα τα πρώτα χιόνια έπεσαν στην περιοχή της Μαρόσας Τρικάλων στα 1.500 μέτρα υψόμετρο, ενώ οι ισχυροί άνεμοι και οι βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει προβλήματα σε ορισμένες περιοχές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μιχαλάκης, έχουν σημειωθεί καταπτώσεις βράχων στις περιοχές Πύλης, Μεσοχώρας, Μυροφύλλου, όπως και Πύλης- γέφυρα Αλεξίου, ενώ σε υψηλά επίπεδα είναι η στάθμη του Πορταϊκού ποταμού και του Πηνειού επίσης. Μάλιστα έχει διακοπεί η κυκλοφορά των οχημάτων στον επαρχιακό δρόμο Μεγάλα Καλύβια- Μαγούλα, ενώ εννέα μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων συνδράμουν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Πτώσεις βράχων στην Καρδίτσα

Τοπικές καταπτώσεις βράχων προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι σε ορισμένες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, κυρίως στην περιοχή της Αργιθέας, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν από τα συνεργεία της Π.Ε. Καρδίτσας, και των δήμων, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνος Νούσιος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η άνοδος της στάθμης των ποταμών είναι σε κανονικά επίπεδα.

Ανεμοστρόβιλος στην Πρέβεζα

Ανεμοστρόβιλος έπληξε το μεσημέρι το παραλιακό χωριό Καστροσυκιά στην Πρέβεζα. Δένδρα ξεριζώθηκαν ενώ σε σπίτια και επιχειρήσεις προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές. Κεραμίδια και καπνοδόχοι έπεσαν από στέγες, έσπασαν τζαμαρίες, ενώ δέντρα ξεριζώθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους και στην παραλία της Καστροσυκιάς.

Στην Εθνική Οδό Ηγουμενίτσα-Πρέβεζα, στο ύψος της Καστροσυκιάς από την πτώση δέντρων διεκόπη για πολύ ώρα η κυκλοφορία των οχημάτων.

Από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που πλήττουν το τελευταίο 3ημερο την Ήπειρο, προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε πολλά σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου από κατολισθήσεις βράχων και φερτά υλικά. Από νωρίς το πρωί, 14 μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας εργάζονται ασταμάτητα για να καθαρίσουν τους δρόμους.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Χιόνια, πτώσεις βράχων και ανεμοστρόβιλοι σε Θεσσαλία και Ήπειρο"

Χαλκιδική: Stop στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω πανδημίας

Την απόφαση να μην πραγματοποιηθούν εορταστικές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις σε όλη τη Χαλκιδική, λόγω έξαρσης της πανδημίας και των αυξημένων κρουσμάτων, πήραν από κοινού οι πέντε δήμαρχοι του νομού.

Σε σχετική δήλωση, οι δήμαρχοι Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος, Νέας Προποντίδας Εμμανουήλ Καρράς, Σιθωνίας Κυπαρρίσης Ντέμπλας και Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά αναφέρουν:

«Με αίσθημα υψηλής κοινωνικής ευθύνης και μετά από έντονο προβληματισμό καταλήξαμε στην κοινή απόφαση να μην πραγματοποιήσουμε εορταστικές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στους δήμους αρμοδιότητάς μας. Δυστυχώς, αν και προσπαθήσαμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, η έξαρση της πανδημίας δεν μας επιτρέπει να λάβουμε αποφάσεις παρασυρμένοι από συναισθηματισμούς. Οφείλουμε πάνω από όλα να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και να προτάξουμε το γενικό καλό».

Προσθέτουν, επίσης, οι πέντε δήμαρχοι του νομού Χαλκιδικής στην κοινή δήλωσή τους πως «ωστόσο, αντιλαμβανόμενοι πλήρως την ψυχολογική ανάγκη μικρών και μεγάλων να ζήσουν το χριστουγεννιάτικο κλίμα, θα προχωρήσουμε κανονικά στον χριστουγεννιάτικο στολισμό όλων των κοινοτήτων μας».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαλκιδική: Stop στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω πανδημίας"

Καλαμάτα: Σοβάδες «προσγειώθηκαν» στα θρανία την ώρα του διαλείμματος – Τι απαντούν οι αρμόδιοι

Σαν από θαύμα δεν υπήρξαν τραυματισμοί στο 1ο Λύκειο στην Καλαμάτα. Σοβάδες από την οροφή σχολικής αίθουσας έπεσαν πάνω στα θρανία.

Ευτυχώς, την ώρα που έπεσαν οι σοβάδες στα θρανία τάξης του 1ου Λυκείου στην Καλαμάτα οι μαθητές βρίσκονταν σε διάλειμμα και έτσι δεν υπήρξε τραυματισμός.

Η αίθουσα αμέσως αποκλείστηκε και ακολούθησε έλεγχος από μηχανικούς του Δήμου, ενώ οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε όλες τις τάξεις του σχολείου, αναφέρει το messinialive.gr.

Το περιστατικό συνέβη στο τμήμα Γ2 του 1ου ΓΕΛ Καλαμάτας κατά τη διάρκεια του 3ου διαλείμματος νωρίτερα τη Δευτέρα (29.11.2021).

Δείτε βίντεο από το ατύχημα: 

 
Καλαμάτα: Η απάντηση του Δήμου

Άμεσα, αρμόδιοι τεχνικοί υπάλληλοι του Τμήματος Συντήρησης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου έκαναν επιτόπια αυτοψία.

Από την επιθεώρηση στην αίθουσα προέκυψε ότι «η αποκόλληση σε επιφάνεια περίπου 2 τ.μ., οφείλεται σε ελλειμματική πρόσφυση του σοβά με την πλάκα οροφής από οπλισμένο σκυρόδεμα, κατά το στάδιο κατασκευής του κτίσματος».

Για λόγους ασφαλείας η αίθουσα αποκλείστηκε και θα ακολουθήσει άμεσα έλεγχος του συνόλου της επιφάνειας της οροφής.

Αντίστοιχος έλεγχος θα πραγματοποιηθεί και στους υπόλοιπους χώρους του σχολείου. Ανάλογα με τα αποτελέσματα του ελέγχου θα ακολουθήσουν εργασίες αποκατάστασης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καλαμάτα: Σοβάδες «προσγειώθηκαν» στα θρανία την ώρα του διαλείμματος – Τι απαντούν οι αρμόδιοι"

Θεσσαλονίκη: Ανεμβολίαστη μητέρα δύο παιδιών κατέληξε από κορονοϊό

Τραγικό ήταν το παιχνίδι της μοίρας που επιφύλαξε ο κορονοϊός, για μία 48χρονη, μητέρα διδύμων, ηλικίας 12 ετών, από τη Λητή Θεσσαλονίκης.

Η γυναίκα που δεν ήταν εμβολιασμένη, δεν τα κατάφερε να βγει νικήτρια στη μάχη με τον φονικό ιό, έπειτα από κάποιες μέρες νοσηλείας σε ΜΕΘ νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης. Και η ίδια είχε χάσει νωρίς τη μητέρα της και είχε μεγαλώσει με τη γιαγιά της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δίδυμα αδέλφια φαίνεται πως κόλλησαν τον ιό στο σχολείο και τον μετέδωσαν τόσο στους δύο γονείς τους όσο και στον πεθερό της 48χρονης, ηλικίας 84 ετών, ο οποίος κατέληξε. Ήταν όλοι ανεμβολίαστοι.

Η κηδεία της 48χρονης έγινε σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα στον οικισμό της Λητής.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Ανεμβολίαστη μητέρα δύο παιδιών κατέληξε από κορονοϊό"

ΕΟΦ: Ανακλήθηκε ενέσιμο διάλυμα – Ποιο είναι και τι εντοπίστηκε

Με επίσημη ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων) γνωστοποίησε την απόφασή του να προχωρήσει σε ανάκληση ενός ενέσιμου διαλύματος.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων γνωστοποιεί την ανάκληση ενέσιμου διαλύματος, διότι σε συγκεκριμένη παρτίδα του εν λόγω σκευάσματος διαπιστώθηκαν «διαρροές σε ορισμένα φιαλίδια, γεγονός που οδήγησε σε αμφιβολία ως προς την τήρηση της στειρότητας σε αυτά».

Πρόκειται για το ενέσιμο διάλυμα DOTAREM INJ.SOL 27,932% (W/V) BTx1VIALx10 ML και συγκεκριμένα την παρτίδα 20GD087Α02.

Πρόκειται για σκιαγραφικό μαγνητικής τομογραφίας.

Το γαδοτερικό οξύ (gadoteric acid) που περιέχει έχει παραμαγνητικές ιδιότητες που αυξάνουν την αντίθεση στο μαγνητικό συντονισμό.

Όπως αναφέρεται στη ανακοίνωση του ΕΟΦ, «η παρούσα Απόφαση εκδίδεται προληπτικά στο πλαίσιο προάσπισης της δημόσιας υγείας με σκοπό την ενίσχυση της εθελοντικήςανάκλησης της εταιρείας GUERBET, FRANCE.

Η εταιρεία οφείλει να υλοποιήσει την ανάκληση σε εύλογο χρονικό διάστημα. Τα σχετικά παραστατικά τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και τίθενταιυπόψη του ΕΟΦ», καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΟΦ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΦ: Ανακλήθηκε ενέσιμο διάλυμα – Ποιο είναι και τι εντοπίστηκε"

Κορονοιός: Εισαγγελική έρευνα για τις εφόδους αρνητών σε νοσοκομεία

Στο «μικροσκόπιο» της δικαιοσύνης μπαίνουν καταγγελίας γιατρών για εφόδους ατόμων σε νοσοκομεία προκειμένου να αποτρέψουν διασωληνώσεις ασθενών με κορονοϊό.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, που διατάχθηκε από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, θα διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί, μεταξύ άλλων, οι αξιόποινες πράξεις της διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας, παραβίασης των μέτρων κατά του COVID και βίας κατά υπαλλήλων.

Αφορμή για την παρέμβαση της δικαιοσύνης αποτέλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας real news σύμφωνα με το οποίο λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις το φαινόμενο των αρνητών της πανδημίας που, σύμφωνα με μαρτυρίες γιατρών, εισβάλλουν σε νοσοκομεία, προσπαθώντας να παρέμβουν στο έργο τους και να αποτρέψουν διασωληνώσεις ασθενών με COVID-19.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορονοιός: Εισαγγελική έρευνα για τις εφόδους αρνητών σε νοσοκομεία"

Θεσσαλονίκη: Άντρας μαχαίρωσε γυναίκα και τον γιο της στην Μενεμένη

Αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το συμβάν σημειώθηκε στην οδό Δάφνης, όταν ένας 50χρονος Βούλγαρος λογομάχησε με μία ομοεθνή του.

Ο άντρας μαχαίρωσε τη γυναίκα περίπου 40χρονών και έπειτα τον 19χρονο γιο της.

Οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία.

Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη.

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Άντρας μαχαίρωσε γυναίκα και τον γιο της στην Μενεμένη"

Νοτιαφρικανός γιατρός: Πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Όμικρον- Δεν υπάρχει λόγος πανικού

Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού Όμικρον φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική από τα υπόλοιπα στελέχη του ιού, αλλά τα υπάρχοντα εμβόλια είναι πιθανό να εξακολουθούν να προσφέρουν καλή προστασία από σοβαρές ασθένειες και θάνατο. Αυτό αναφέρουν επιστήμονες που συμβουλεύουν την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής.

Ο Σαλίμ Καρίμ, κλινικός επιδημιολόγος μολυσματικών ασθενειών, δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού. Ενώ ένας αυξημένος αριθμός περιπτώσεων θα ασκήσει πίεση στα νοσοκομεία, η κυβέρνηση και οι ειδικοί εργάζονται γρήγορα για να μάθουν περισσότερα. «Ξέρουμε πώς να το αξιολογήσουμε αυτό και να προσαρμόσουμε τις στρατηγικές μας ανάλογα», είπε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης.

Η Νότια Αφρική αναμένει ότι θα εντοπίσει περισσότερα από 10.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού μέχρι το τέλος της εβδομάδας, από λιγότερα από 3.000 το Σάββατο, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να παρουσιάζουν ήδη ελαφρά αύξηση.

Το νέο στέλεχος εντοπίστηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, προκαλώντας πανικό στις αγορές, ενώ πολλές κυβερνήσεις απαγόρευσαν τα ταξίδια από τη Νότια Αφρική και ορισμένες γειτονικές χώρες.

Νωρίτερο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη νέα παραλλαγή προειδοποιώντας πως η Όμικρον είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής «ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις του covid-19, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις» σε κάποιες περιοχές. 

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Νοτιαφρικανός γιατρός: Πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Όμικρον- Δεν υπάρχει λόγος πανικού"

Θεσσαλονίκη: Πέθανε 46χρονος ανεμβολίαστος – Γιατρός του έλεγε να μην πάει το νοσοκομείο

Ύστερα από σοβαρές επιπλοκές εξαιτίας του κορονοϊού ένας 46χρονος ανεμβολίαστος άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Ο 46χρονος ήταν πατέρας δύο παιδιών και σύμφωνα με πληροφορίες ο γιατρός τον απέτρεπε από το να πάει στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο ίδιος είχε απευθυνθεί στον οικογενειακό γιατρό του στη Θεσσαλονίκη όταν άρχισε να έχει προβλήματα με την αναπνοή, καθώς φοβόταν τη διασωλήνωση. Ωστόσο, ακόμα και όταν η κατάσταση της υγείας του χειροτέρεψε λόγω κορονοϊού ο γιατρός απέτρεπε τα μέλη της οικογένειας από το να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο.

Ο γιατρός τον επισκέφτηκε στο σπίτι και μετά την ακτινογραφία του διαπίστωσε πως ο 46χρονος είχε πνευμονία από τον κορονοϊό, όμως επέμενε να μην επισκεφτεί κάποιο νοσοκομείο.

Όταν η κατάσταση της υγείας του 46χρονου επιδεινώθηκε, συγγενείς και φίλοι έπεισαν την σύζυγό του να τον μεταφέρει στο ΑΧΕΠΑ, όμως, ήταν πια πολύ αργά.

Τέλος σημειώνεται πως ο 46χρονος αρνιόταν να κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Πέθανε 46χρονος ανεμβολίαστος – Γιατρός του έλεγε να μην πάει το νοσοκομείο"

Απο σήμερα: "Έγκλημα" στην Αθήνα με την ανάπλαση της Πανεπιστημίου

Ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης της οδού Πανεπιστημίου, στο τμήμα μεταξύ των οδών Αμερικής και Σίνα. Το έργο θα εκτελείται τμηματικά και ο προγραμματισμός των επιμέρους τεχνικών εργασιών έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την ελάχιστη δυνατή όχληση σε πεζούς και οχήματα.

Στο πλαίσιο της εκτέλεσης των έργων, και οι τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας των οχημάτων θα παραμείνουν ως έχουν, αποδεικνύοντας πως -παρά τις διαβεβαιώσεις και τα λεγόμενα- και η σημερινή Δημοτική αρχή δεν θέλει να αναλάβει το όποιο πιθανό «κόστος,  να αποφασίσει δραστικά και να αποβάλλει τα οχήματα από το κέντρο της Αθήνας, κάτι που κάνουν σχεδόν όλες η Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες… Χάνεται δηλαδή μία μοναδική ευκαιρία για τη διαμόρφωση της πόλης, παρότι θα δαπανηθούν εκατομμύρια ευρω…

Παράλληλα, οι επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, θα εξυπηρετούνται κανονικά από τις υφιστάμενες γραμμές των λεωφορείων και των τρόλεϊ που κινούνται στην Πανεπιστημίου, αλλά και τις στάσεις, χωρίς να υπάρξει καμία τροποποίηση.

Οι πεζοί θα μοιράζονται το πεζοδρόμιο με τα ηλεκτρικά ή μη ποδήλατα και τα πατίνια δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες πρόκλησης ατυχημάτων

Το χρονοδιάγραμμα

Οι πρώτες εργασίες ξεκίνησαν στις 03.00 τα ξημερώματα της Κυριακής και το πρώτο εργοτάξιο θα στηθεί μεταξύ των οδών Αμερικής και Σίνα, στο σημείο της πιλοτικής εφαρμογής. Οι εργασίες θα εκτελεστούν στο υπο-τμήμα Αμερικής – Ομήρου και στο τμήμα Ομήρου – Σίνα.

Αφού ολοκληρωθεί το πρώτο τμήμα, θα παραδοθεί προς χρήση και οι εργασίες θα μεταφερθούν στο επόμενο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που αφορά στο πρώτο μέρος του έργου, προβλέπεται ότι οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε 4 μήνες.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών, τα τεχνικά συνεργεία του Δήμου Αθηναίων και η Δημοτική Αστυνομία θα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη και ασφαλή διέλευση των ανθρώπων που μετακινούνται, εργάζονται και κάνουν τις αγορές τους στην ευρύτερη περιοχή.

Σημειώνεται ότι κάθε φορά που ολοκληρώνεται κάποιο τμήμα του έργου, θα υπάρχει από πλευράς του Δήμου Αθηναίων αναλυτική ενημέρωση για τα νέα σημεία των εργασιών, καθώς και για τον χρόνο της έναρξής τους.

Τι προβλέπει το έργο της ανάπλασης

Το έργο θα συνδέσει την πλατεία Συντάγματος με την Ομόνοια μέσω του κεντρικού άξονα της Πανεπιστημίου. Η ανάπλαση στην κεντρικότερη αρτηρία της πρωτεύουσας εκτείνεται σε 19.360 τ.μ. δημόσιου χώρου με στόχο την αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμισή του. Συγκεκριμένα, προβλέπεται διαπλάτυνση των υφιστάμενων πεζοδρομίων, που θα αποδώσει 4.270 τ.μ. στους πεζούς.

Η επιφάνεια των χώρων πρασίνου θα είναι 2.260 τ.μ. και θα περιλαμβάνει μεγάλα γραμμικά παρτέρια. Εκτός από τα υφιστάμενα πλατάνια και τις ακακίες (συνολικά 167 δέντρα), θα φυτευτούν και 83 πλατάνια, κατά μήκος των δύο πλευρών του δρόμου.

Στις συμβολές της Πανεπιστημίου με τις κάθετες οδούς, θα δημιουργηθούν ράμπες με ήπια κλίση, ώστε να εξυπηρετούνται στη μετακίνησή τους τα άτομα με αναπηρία, οι ηλικιωμένοι και οι οικογένειες με παιδικά καρότσια. Συνολικά 16 φιλικές διαβάσεις θα δημιουργηθούν κατά μήκος του δρόμου για πρόσθετη οδική ασφάλεια.

Στα βασικά στοιχεία του σχεδίου ανάπλασης, περιλαμβάνονται 59 υπαίθρια καθιστικά στη σκιά των δέντρων, ενώ 5 δημόσιες κρήνες με πόσιμο νερό θα δημιουργηθούν με στόχο να περιοριστεί και η χρήση των πλαστικών μπουκαλιών.

Παράλληλα, στην Πανεπιστημίου θα τοποθετηθούν 112 σύγχρονα φωτιστικά που έχουν το πλεονέκτημα της ελάχιστης κατανάλωσης ενέργειας.

Κίνδυνος ατυχημάτων

Η ανάπλαση της Πανεπιστημίου και ο «Μεγάλος Περίπατος» αποδεικνύεται ότι δεν περιλαμβάνει κανένα απολύτως σχέδιο για φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μετακίνησης όπως είναι τα ποδήλατα και τα πατίνια. Αντίθετα ηλεκτρικά ποδήλατα, σκέιτ και ηλεκτρικά πατίνια καλούνται να μοιραστούν το πεζοδρόμιο, δηλ. μαζί με τους πεζούς, με σοβαρό κίνδυνο ατυχημάτων.

Η επιφανειακή δημόσια συγκοινωνία παραμένει στον ίδιο ανεπαρκή με σήμερα σχεδιασμό, χωρίς πρόβλεψη για μεγαλύτερο χώρο σε περίπτωση αύξησης δρομολογίων ΜΜΜ και επέκτασης του τραμ ενώ η απλή διαπλάτυνση των πεζοδρομίων καταλήγει να υπηρετεί κυρίως την ομαλότερη ροή των ΙΧ, καθώς ο αριθμός των λωρίδων θα είναι πια ο ίδιος σε όλο το μήκος και η Πανεπιστημίου δεν θα στενεύει στο τμήμα Ιπποκράτους-Ομόνοιας.

Οι ποδηλατικές οργανώσεις, ζήτησαν από τον δήμαρχο Αθηναίων να ξεκινήσει από την Πανεπιστημίου την τήρηση των υποσχέσεων για ποδηλατοδρόμους στις κεντρικές αρτηρίες της πόλης και να συνεργαστεί με την κυβέρνηση και την Περιφέρεια για ολοκληρωμένο δίκτυο ακτινωτών ποδηλατικών διαδρομών.

Άλλωστε το ποδήλατο και οι ποδηλατόδρομοι είναι σημαντικό εργαλείο για την βελτίωση της υγείας, την προστασία από την πανδημία και την ελάφρυνση του κυκλοφοριακού φόρτου από τα ΙΧ μέσα στις πόλεις. Ακόμα και το “περίφημο” Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ΕΛΛΑΔΑ 2.0, όμως, επικεντρώνει σε ένα μόνο παραλιακό ποδηλατόδρομο στην Αττική στο πλαίσιο του σχεδιασμού για “τουριστική Ριβιέρα”, αντί να προωθήσει ένα ευρύ δίκτυο ποδηλατοδρόμων και συνεκτικών πράσινων ζωνών στις γειτονιές, για να διευκολύνει την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα πόλεων και ανθρώπων.

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » " Απο σήμερα: "Έγκλημα" στην Αθήνα με την ανάπλαση της Πανεπιστημίου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news