Το πρώτο αποφασιστικό βήμα στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής, που έχουν εξαπολύσει οι οικονομικοί εισαγγελείς Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης, κατ' εντολή του υπουργού Επικρατείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη, είχε ως αποτέλεσμα να μπουν στο στόχαστρο -μέχρι τώρα- 50 μεγαλοκαταθέτες, ως ελεγχόμενοι για μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Μάλιστα, 17 από αυτούς οι οποίοι δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν ποσά εκατομμυρίων ευρώ σε λογαριασμούς τους, έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου.
Επιπλέον, δεσμεύτηκαν μέχρι τώρα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους περίπου 404 εκατομμύρια ευρώ, για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι υπερβαίνουν τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκαν ακίνητα, τραπεζικές θυρίδες κ.λπ.
Τα χρηματικά ποσά, που πιθανολογούνται ως προϊόν φοροδιαφυγής και συνεπώς ως προϊόν εγκληματικής ενέργειας, δεσμεύονται όπως ορίζει ο νόμος, «προκειμένου να είναι δυνατή η ικανοποίηση των αξιώσεων του Δημοσίου, σε περίπτωση που διαπιστωθεί η πιθανολογηθείσα φοροδιαφυγή στο εισόδημα και αφετέρου για να διαφυλαχθούν τα αναγκαία στοιχεία για τον έλεγχο».
Οι πρώτοι 17 μεγαλοκαταθέτες, που έχουν μπει σε καθεστώς ποινικού ελέγχου για τα κακουργήματα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, προέκυψαν από την αξιοποίηση των 44 CD -και όχι 65, όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται- με τα ονόματα όλων των καταθετών, ανεξαρτήτως ποσού σε ελληνικές τράπεζες (περιλαμβάνονται και πρωτοκλασάτα ονόματα του δημόσιου βίου), καθώς και όλοι όσοι έχουν στείλει εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού.
Υλικό-βόμβα
Τα CD με το υλικό-βόμβα, στο οποίο περιλαμβάνονται φοροφυγάδες και διακινητές «μαύρου» χρήματος σε βάθος τουλάχιστον 15ετίας, παρέμενε ανεκμετάλλευτο στα γραφεία του ΣΔΟΕ τα τελευταία 2 χρόνια, καθώς δεν υπήρχαν εξειδικευμένοι υπάλληλοι και ο ανάλογος εξοπλισμός (π.χ. ηλεκτρονικοί υπολογιστές), ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις και να εντοπιστούν οι φοροφυγάδες.
Παρά το γεγονός ότι είχε παραδεχτεί τη σπουδαιότητά τους και ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Στέλιος Στασινόπουλος, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή είχε επιβεβαιώσει πληροφορίες για την ύπαρξη των CD με στοιχεία Ελλήνων φορολογουμένων, λέγοντας «στα CD αυτά είναι η... μισή Ελλάδα», ο έλεγχος καθυστέρησε σημαντικά.
Στα συγκεκριμένα CD περιλαμβάνονται -σύμφωνα με πληροφορίες- και τα ονόματα των 3.500 μεγαλοκαταθετών και επενδυτών (γνωστά ως «οι λίστες Νικολούδη»), καθώς ήταν πρόσωπα που είχε εντοπίσει ο σημερινός υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, με την προηγούμενη ιδιότητά του ως προέδρου της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Σύμφωνα με όσα ο ίδιος είπε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή, τα πρόσωπα αυτά φέρονται να κατέχουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς και μετοχές το ιλιγγιώδες ποσό των περίπου 7,5 δισ. ευρώ, το οποίο φέρεται ότι έχει αποκρυβεί.
Ο έλεγχος στους τραπεζικούς λογαριασμούς των μεγαλοκαταθετών και η διασταύρωσή του με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους «ξεκόλλησε» σχετικά πρόσφατα, καθώς συστάθηκε -επιτέλους- το ειδικό τμήμα ελέγχου του ΣΔΟΕ, που αποτελείται από 20 επίλεκτους υπαλλήλους, οι οποίοι κινούνται και λειτουργούν σε συνεννόηση με τους οικονομικούς εισαγγελείς, αλλά στην πορεία και στην κατεύθυνση που χαράσσει ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, κ. Νικολούδης.
Οι οικονομικοί εισαγγελείς σε συνεννόηση με το ΣΔΟΕ έχουν παραγγείλει -μέχρι τώρα- προκαταρκτικές εξετάσεις για τα κακουργήματα της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες σε βάρος 50 μεγαλοκαταθετών, ύστερα από σχετικά σημειώματα που απέστειλε το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου.
Οι υποθέσεις που έχουν προχωρήσει στο στάδιο της δέσμευσης καταθέσεων και άλλων περιουσιακών στοιχείων είναι αρκετές και σημαντικές. Σε μία από αυτές, όπου ελέγχεται μία μεγαλοκαταθέτρια, αναφέρεται στη διάταξη του οικονομικού εισαγγελέα: «... από την επεξεργασία των δεδομένων του ηλεκτρονικού αρχείου με τους τραπεζικούς λογαριασμούς της ελεγχομένης [...] υφίστανται ενδείξεις ότι οι πιστώσεις, όπως εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς, υπερβαίνουν τα δηλωθέντα εισοδήματα των συνδικαιούχων των λογαριασμών αυτών και συγκεκριμένα: Στους λογαριασμούς σε πιστωτικά ιδρύματα, που τηρούσε η ελεγχόμενη, κατά τη χρήση 2006, παρουσιάζει χρηματικά διαθέσιμα που ανέρχονται στο ποσό των τουλάχιστον 47.960.900,21 ευρώ, ενώ τα δηλωθέντα εισοδήματα όλων των συνδικαιούχων των ανωτέρω τραπεζικών λογαριασμών, για το χρονικό διάστημα από 1996 έως και 2006, ανέρχονται στο ποσό των 7.233.693,87 ευρώ.
Επειδή με βάση τα προεκτιθέμενα πιθανολογείται φοροδιαφυγή στο εισόδημα, καθώς από τα μέχρι τώρα ευρήματα του ελέγχου προέκυψε ότι στη χρήση 2006 υπάρχουν ενδείξεις αναντιστοιχίας μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και πρωτογενών πιστώσεων τραπεζικού λογαριασμού...
Εν όψει των ανωτέρω, καθίσταται σαφές ότι, πρέπει να διασφαλισθούν τα συμφέροντα του Δημοσίου με τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών (ατομικών ή και κοινών), του περιεχομένου τραπεζικών θυρίδων και κάθε χρηματιστηριακού προϊόντος με δικαιούχο την [...] για χρονικό διάστημα ενός έτους, από τη χρονική στιγμή της γνωστοποίησης της παρούσας διάταξης στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών, την Ενωση Συνεταιριστικών Τραπεζών και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι οποίες οφείλουν να ενημερώσουν αμελλητί όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ημεδαπής προς τα οποία απευθύνονται».
Αλλες περιπτώσεις, όπου δεσμεύτηκαν καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία:
• Πολιτικός μηχανικός, ο οποίος από το 1997 μέχρι το 2008 εμφανίζεται να έχει καταθέσεις 70 εκατ., ενώ δικαιολογεί από τα εισοδήματα που έχει δηλώσει μόνο 4,5 εκατ. με 5 εκατ.
• Φαρμακοποιός στην Πάτρα, ο οποίος ασχολείται παράλληλα με ναυτιλιακές επιχειρήσεις, εμφανίζεται με καταθέσεις 50 εκατ., ενώ από τα δηλωθέντα εισοδήματά του δικαιολογούνται μόνο τα 17 εκατ.
• Ιδιοκτήτης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη, από το 1996 μέχρι το 2010 εμφανίζει καταθέσεις 65 εκατ. ευρώ, που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές του δηλώσεις, βάσει των οποίων έχουν δηλωθεί μόνο τα 15 εκατ.
• Σε άλλη περίπτωση, επιχειρηματίας εμφανίζει καταθέσεις από το 2006 μέχρι 2010, περίπου 84 εκατ. ευρώ. Από τις φορολογικές του δηλώσεις δικαιολογούνται τα 77 εκατ.
• Επιχειρηματίας εντοπίστηκε να έχει το 2007 καταθέσεις 10 εκατ., όταν από τα δηλωθέντα εισοδήματα δικαιολογούνται μόνο 1,3 εκατ.
• Αλλος φαρμακοποιός στην Πάτρα εμφάνιζε καταθέσεις 10 εκατ. από το 2000 μέχρι το 2015, ενώ από τα δηλωθέντα εισοδήματα δικαιολογεί μόνο 1,3 εκατ.
• Επιχειρηματίας στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκε να έχει στους τραπεζικούς του λογαριασμούς το 2007 καταθέσεις 12,5 εκατ., ενώ από τις δηλώσεις φόρου εισοδήματός του καλύπτει μόνο τα 5 εκατ. Διερευνάται φοροδιαφυγή 7,5 εκατ.
• Επιχειρηματίας με καταθέσεις 60 εκατ. ευρώ, ο οποίος βάσει των δηλωθέντων εισοδημάτων του για τη χρήση των ετών 1997 - 2005 δικαιολογεί 5 εκατ. Διερευνάται φοροδιαφυγή 55 εκατ. και ελέγχονται επίσης τέσσερα πρόσωπα, που εμφανίζονται ως συνδικαιούχοι στους λογαριασμούς του.
• Ενας ακόμη φαρμακοποιός εμφανίζει 20 εκατ., δικαιολογεί τα 12 εκατ. από αυτά, με συνδικαιούχους στους λογαριασμούς του μέλη της οικογένειάς του.
• Επιχειρηματίας το 2010 είχε καταθέσεις ύψους 36,5 εκατ. Από τα δηλωθέντα εισοδήματά του μεταξύ 1996 και 2010 δικαιολογούνται 2,94 εκατ. Ελέγχεται για φοροδιαφυγή περίπου 34 εκατ. ευρώ.
• Από την κίνηση λογαριασμών άλλου ελεγχόμενου προέκυψε ότι το διάστημα 1996 - 2002 είχε καταθέσεις 12 εκατ. και 5,94 εκατ. ευρώ. Το 2003 εμφάνισε επιπλέον καταθέσεις 10,5 εκατ., ενώ δήλωσε συνολικά μόνο 6 εκατ.
• Με καταθέσεις 50 εκατ. εμφανίζεται ένας ακόμη ελεγχόμενος, ο οποίος από το 1996 μέχρι το 2006 δήλωσε μόνο τα 7 εκατ. Διερευνάται φοροδιαφυγή 43 εκατ.
• Σε τραπεζικούς λογαριασμούς μεγαλοκαταθέτη εμφανίζεται ποσό 9 εκατ. Ωστόσο, με βάση τις δηλώσεις εισοδημάτων του δικαιολογεί μόλις 303.000!
• Αλλος, το 2008 είχε καταθέσεις 3 εκατ., ενώ από τις φορολογικές του δηλώσεις 1996 - 2008 δικαιολογούνται μόνο 1 εκατ. ευρώ.
ethnos