facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Θεοδωρικάκος: Καμία θέση στην ΕΛ.ΑΣ η δόκιμη αστυνομικός που συνελήφθη στην Πολυτεχνειούπολη

Για την χθεσινή επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στην Πολυτεχνειούπολη, για το καθολικό αίτημα της κοινωνίας για ασφάλειας στα Πανεπιστήμια και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε εγκληματικής δραστηριότητας μέσα σ’ αυτά, μίλησε στο Mega ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. Παράλληλα ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι η  δόκιμος αστυνομικός που έδινε πληροφορίες στους κακοποιούς που συνελήφθησαν δεν έχει θέση στην ΕΛ.ΑΣ.

Οι φοιτητικές εστίες στεγάζουν το όνειρο κάθε φοιτητή και όχι κακοποιούς

«Οι φοιτητικές εστίες και τα Πανεπιστήμια είναι για τους φοιτητές, είναι οι χώροι που στεγάζουν το όνειρο της ελληνικής οικογένειας να σπουδάσει το παιδί της, να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση. Υπάρχουν πολλές οικογένειες που δεν μπορούν να στηρίξουν την ενοικίαση ξεχωριστών δωματίων ή σπιτιών για τα παιδιά τους και γι’ αυτό υπάρχουν οι φοιτητικές εστίες που δυστυχώς, εδώ και χρόνια έχουν μετατραπεί σε ορμητήρια βίας και εγκληματικότητας. Σε χώρους στους οποίους διατρέχουν κίνδυνο τα παιδιά που μένουν εκεί . Γι’ αυτό επενέβη η Ελληνική Αστυνομία, η οποία με αποτελεσματικότητα και επαγγελματισμό ολοκλήρωσε με επιτυχία την επιχείρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.

Αναβαθμίζουμε τα πανεπιστήμια και τις φοιτητικές εστίες

Στη συνέχεια τόνισε πως «όλοι μαζί περάσαμε ένα μήνυμα: Αναβαθμίζουμε το πανεπιστήμιο, θα αναβαθμίσουμε τις φοιτητικές εστίες, προσφέροντας πρώτα απ’ όλα ασφάλεια στα παιδιά, στους φοιτητές, στους καθηγητές και στους εργαζόμενους και προστασία σε όλους τους πανεπιστημιακούς χώρους. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κανονική λειτουργία των πάντων και γιατί σεβόμαστε τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, αυτά που έχουμε δώσει όλοι μας προκειμένου να υπάρχουν αυτές οι υποδομές, οι τόσο αναγκαίες για την παιδεία μας».

Τρεις εγκληματικές οργανώσεις, 32 συλλήψεις

Αναφερόμενος σε όσα διαδραματίστηκαν χθες στην Πολυτεχνειούπολη υποστήριξε πως «κατά την αστυνομική επιχείρηση στη φοιτητική εστία στου Ζωγράφου εξαρθρώθηκαν τρεις εγκληματικές οργανώσεις με 32 κακοποιούς οι οποίοι για πολλά χρόνια έκαναν εμπόριο ναρκωτικών, είχαν όπλα και συμμετείχαν σε ληστείες στην ευρύτερη περιοχή. Οι πολίτες από τις περιοχές του Ζωγράφου και της Καισαριανής καταλαβαίνουν τι λέω και είναι βέβαιο ότι θα ανακουφιστούν από αυτήν τη δράση της Ελληνικής Αστυνομίας».

Δεν έχει θέση στην Αστυνομία

Ακολούθως ανακοίνωσε ότι «η δόκιμη αστυνομικός, οι πράξεις της οποίας είναι απολύτως απαράδεκτες, καταδικαστέες και φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με το λειτούργημα του αστυνομικού. Θα ακολουθηθούν όλες οι δέουσες διαδικασίες, αλλά είναι προφανές ότι δεν έχει καμία απολύτως θέση στις τάξεις την Ελληνικής Αστυνομίας. Η Ελληνική Αστυνομία είναι για ανθρώπους που θέλουν να υπηρετούν αυτή την χώρα, τους πολίτες, τον Ελληνικό λαό και την ασφάλεια όλων μας».

«Αν ισχύουν όσα έχουν καταγγελθεί και περιλαμβάνονται στις δικογραφίες, υπάρχει παρά πολύ σοβαρό πρόβλημα. Οποίος μετέδιδε πληροφορίες που αφορούσαν την δράση της Ελληνικής Αστυνομίας σε κακοποιούς, δεν μπορεί να έχει θέση στην Ελληνική Αστυνομία», συμπλήρωσε.

Έκαναν το καθήκον τους

Σχετικά με τις αντιδράσεις που υπήρξαν από την αστυνομικήεπιχείρηση είπε ότι «δεν είναι δυνατόν κάποιος να μην ενοχλείται από εγκληματίες που πωλούν ναρκωτικά και που έχουν περίστροφα μέσα στην φοιτητική εστία του Ζωγράφου και να την έχουν μετατρέψει σε ορμητήριο για τις εγκληματικές τους δράσεις και να ενοχλείται από την επέμβαση της Αστυνομίας. Οι αστυνομικές αρχές κάνουν αυτό που πρέπει και έχουν την επιδοκιμασία κάθε λογικού πολίτη».

«Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία να γνωρίζουμε είχαν συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία αποτελούσαν αποδεικτικά στοιχεία. Δεν ήταν πρόχειρες καταγγελίες ότι οι εστίες είχαν μετατραπεί σε χώρους παραβατικότητας και εγκληματικότητας. Θα καθόμασταν να το σκεφτούμε πολύ για το τι θα πει ο καθένας; Έπρεπε να κάνουμε το καθήκον μας, γιατί η δουλειά μας είναι να προστατεύουμε τα παιδιά μας πρώτα απ’ όλα, τους φοιτητές και ασφαλώς και τους καθηγητές και τους εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια», επεσήμανε ακόμη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων

«Οι Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων συγκροτούνται από νέους και νέες που ήταν χθεσινοί φοιτητές. Είναι εκεί και έχουν αναλάβει τα καθήκοντα τους να περιπολούν στους χώρους των campus ακριβώς για να προστατεύσουν τους φοιτητές. Είναι σε πλήρη συνεννόηση με τις Πρυτανικές Αρχές, διότι δε μπορεί να γίνεται διαφορετικά. Οι Πρυτάνεις έχουν την ευθύνη της Διοίκησης, έχουν σχέδια ασφαλείας και επειδή τα campus είναι ανοιχτά, δεν είναι περιφραγμένα και δεν είναι και εύκολο καθόλου να γίνουν περιφραγμένα, γι’ αυτό το λόγο έχει ζητηθεί και τα παιδιά της Πανεπιστημιακής Αστυνομία μαζί και με άλλους αστυνομικούς περιπολούν, για να ασφαλίσουν το χώρο από ναρκωτικά, από βιαιοπραγίες κλπ. Και θα αναπτύξουμε πρωτοβουλίες που όλοι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες το επόμενο διάστημα θα δουν ότι είναι πολύ μεγάλη η χρησιμότητα των Ο.Π.Π.Ι., για τους ίδιους και την ασφάλεια τους», τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

Να στηρίξει η αντιπολίτευση την προσπάθεια για ασφάλεια στα Πανεπιστήμια

«Ο σκοπός μας είναι η ασφάλεια των παιδιών μας και τίποτε άλλο. Και γι’ αυτό, είναι καθολικό αίτημα και θα ήθελα να ζητήσω να καλέσω πάλι τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, να δούνε θετικά τις προσπάθειες για ασφάλεια στα Πανεπιστήμια. Κάνουμε το αυτονόητο. Κάνουμε αυτό που υπάρχει σε κάθε Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο. Να νιώθουν ασφάλεια οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι, ώστε να μπορούν τα Πανεπιστήμια να αναβαθμιστούν και να προσφέρουν ελευθερία γνώσης, έρευνας, επικοινωνίας και σοβαρές προοπτικές επαγγελματικές στα παιδιά», κατέληξε ο κ. Θεοδωρικάκος.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωρικάκος: Καμία θέση στην ΕΛ.ΑΣ η δόκιμη αστυνομικός που συνελήφθη στην Πολυτεχνειούπολη"

Πολυτεχνειούπολη: Ποινική δίωξη για συλληφθέντες

Σωρεία πλημμεληματικών και κακουργηματικών κατηγοριών απαγγέλθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, σε βάρος των 23 από τους 32 που συνελήφθησαν κατά την επιχείρηση της αστυνομίας στην Πολυτεχνειούπολη.

Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε στους συλληφθέντες αφορά μεταξύ άλλων τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης (Συμμορία), διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής, ληστείας, διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, επικίνδυνης σωματικής βλάβης, αντίστασης κατά της αρχής, απείθειας και παράβασης του νόμου περί όπλων (πλημμεληματική και κακουργηματική).

Οι κατηγορούμενοι σε βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακουργήματα οδηγήθηκαν στον ανακριτή προκειμένου να λάβουν προθεσμία για να απολογηθούν ενώ οι υπόλοιποι που αντιμετωπίζουν πλημμεληματικές κατηγορίες θα οδηγηθούν αύριο στο Αυτόφωρο για να δικαστούν. 

Μέχρι τότε παραμένουν κρατούμενοι.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολυτεχνειούπολη: Ποινική δίωξη για συλληφθέντες"

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν αμφισβητείται η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά

Άμεση ήταν και η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την ανακοίνωση του τουρκικού συμβουλίου ασφαλείας μέσω της οποίας απειλούσε ξανά την Ελλάδα.

«Δεν θα διατάσσουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμη μέθοδο και μέσα για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων», έλεγαν οι Τούρκοι και αμφισβητούσαν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας με το ελληνικό ΥΠΕΞ να απαντάει πως «δεν μπορείτε να μας απειλείτε με πόλεμο».

Όπως ανέφερε απαντώντας γραπτώς ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νέντ Πράις, σε ερώτημα δημοσιογράφου, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται.

«Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται», είπε χαρακτηριστικά.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν αμφισβητείται η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά"

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται με νόμιμα μέσα τα συμφέροντά της — Όχι να απειλεί με πόλεμο

Επισημοποίηση του αναθεωρητισμού μέσα από την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Τουρκίας, που ολοκληρώθηκε νωρίτερα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες στην ανακοίνωση που θα εκδοθεί, γίνεται λόγος για αποστρατικοποίηση των νησιών, καλούν διεθνείς δυνάμεις να μην βοηθούν την Ελλάδα σε εξοπλισμούς ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν και οι ΗΠΑ σε σχέση με την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «η Τουρκία δεν θα διστάσει να εφαρμόσει κάθε είδους νόμιμη μέθοδο, που έχει στη διάθεσή της για την προστασία των συμφερόντων της έναντι της Ελλάδας» Στην επιθετική πολιτική της Τουρκίας απαντά το ΥΠΕΞ πως «Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli)».

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Αριάνα Φερεντίνου συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας “οι πρόσφατα αυξημένες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας” και στην ανακοίνωση αναφέρεται πως “οι κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς, καλούνται να επιστρέψουν στην κοινή λογική”.

Επίσης θα αναφέρεται πως “Η Ελλάδα έκανε προκλητικά βήματα και πρέπει να τα σταματήσει”. Επιπλέον, η Άγκυρα βάζει στο στόχαστρο και την Κύπρο, καλώντας «τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την απόφαση για την άρση του εμπάργκο όπλων της Κύπρου, καθώς είναι μία απόφαση αντίθετη στο πνεύμα της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, δε, υπογραμμίζει ότι «οι ενέργειες υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα ώστε όλες οι χώρες να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ».

Η Απάντηση του ΥΠΕΞ

«Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli). Η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας. Τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη» καταλήγει η ανακοίνωση

Η ανακοίνωση του MGK έχει ως εξής:

«Το συμβούλιο ενημερώθηκε για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν με αποφασιστικότητα, και επιτυχία ενάντια σε κάθε είδους απειλές και κινδύνους κατά της εθνικής μας ενότητας και αλληλεγγύης και της επιβίωσής μας, ιδιαίτερα των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/KCK-PYDYPG-SDG, FETO και DEASH, που θα ληφθούν κατά των ενεργειών που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει η τρομοκρατική οργάνωση PKK/KCK.

Συζητήθηκαν οι αρνητικές επιπτώσεις από τα πρόσφατα γεγονότα στο Ιράκ ως προς την ασφάλεια και τη σταθερότητα και οι προσπάθειες της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/KCK να εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση για να κερδίσει χώρο και να βλάψει τις διμερείς μας σχέσεις. Τονίστηκε η σημασία της δράσης στο πλαίσιο μιας κοινής κατανόησης για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Συζητήθηκαν αναλυτικά οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, η οποία δεν εγκατέλειψε τις παράνομες πρακτικές της παρά τις εκκλήσεις μας να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες. Τονίστηκε με έμφαση ότι δεν θα αποφύγουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμη μέθοδο και μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου προκειμέ νου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας έναντι των μάταιων προσπαθειών της ελληνικής διοίκησης, η οποία έχει παρεκκλίνει από τη λογική σε τέτοιο βαθμό ώστε να σαμποτάρει ακόμη και τις δραστηριότητες που διεξάγονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και να ανοίγει πυρ εναντίον εμπορικών πλοίων που πλέουν σε διεθνή ύδατα.
Οι κύκλοι που ενθάρρυναν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς καλούνται να επανέλθουν στην κοινή λογική.

Αξιολογήθηκε η απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων κατά της ελληνοκυπριακής διοίκησης και έγινε έκκληση να ανατραπεί αυτή η απόφαση, η οποία θα επηρεάσει αρνητικά την ειρήνη και την ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο και αντίκειται επίσης στο πνεύμα της συμμαχίας.

Όλες οι χώρες καλούνται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, ενώ τονίζεται ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά τις πολυδιάστατες δραστηριότητές της για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

Η Αρμενία καταδικάστηκε για τις προκλητικές της ενέργειες κατά του Αζερμπαϊτζάν και γίνεται υπενθύμιση στην αρμενική διοίκηση σχετικά με την ευθύνη της να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για ειρήνη που της παρουσιάζεται και να εκπληρώσει όλες τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Επιβεβαιώθηκε η ισχυρή υποστήριξη προς το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την επίτευξη μόνιμης ειρήνης, και τονίστηκε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στο θέμα, ιδιαίτερα οι χώρες της περιοχής, πρέπει να συμβάλλουν ειλικρινά σε μια μόνιμη λύση αντί να εμβαθύνουν τις συγκρούσεις.

Δηλώθηκε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα χωρίς καθυστέρηση για να τερματιστεί ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό, και αναφέρθηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για να εξασφαλίσει την ειρήνη και να μετριάσει την ανθρωπιστική κρίση και τις ζημίες σε παγκόσμια κλίμακα, όπως επιχειρεί να δημιουργήσει τον διάδρομο των σιτηρών και να πραγματοποιήσει την ανταλλαγή κρατουμένων.

Δηλώθηκε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη δεν πρέπει να βλάψουν το περιβάλλον ειρήνης και διαλόγου που καθιερώθηκε με μεγάλες θυσίες και δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο στη βούληση του λαού. Υπογραμμίστηκε ότι οι δίκαιες, ελεύθερες και αξιόπιστες εκλογές, που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον της χώρας, θα πρέπει να διεξαχθούν σύμφωνα με δημοκρατικές διαδικασίες και το συντομότερο δυνατό».

Υπό διεθνή εγγύηση η ασφάλεια της Ελλάδας

Νέα ολομέτωπη επίθεση κατά της χώρας μας εξαπέλυσε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο. Γαλλικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν, ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των εννιά κρατών της νότιας Ευρώπης, που θα συναντηθούν στην Ισπανία, θα εκφράσουν τη στήριξή τους στην Ελλάδα, έναντι των τουρκικών απειλών.

Σε μία ακόμη κίνηση κλιμάκωσης της έντασης, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στην Τουρκία συνεδρίασε υπό τον Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας στο επίκεντρο την Ελλάδα. Τον τόνο είχε δώσει νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

«Η Ελλάδα, που είναι το πιο εμφανές παράδειγμα κακής γειτονίας, δυστυχώς συνεχίζει την επεκτατική και επιθετική της πολιτική με τις προκλητικές ενέργειες και ρητορική της» δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ.

Κοινό μήνυμα στην Άγκυρα αναμένεται να στείλουν, σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές, την Παρασκευή οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των εννέα χωρών της Ευρωμεσογειακής συνόδου, οι οποίοι θα συναντηθούν στο Αλικάντε της Ισπανίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας τους ομολόγους του, μεταξύ αυτών ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντέρ Λάιεν

Κατά του αναθεωρητισμού τάχθηκε η πρόεδρος της Δημοκρατίας από το βήμα του Athens Democracy Forum

«Οι δικαιοπολιτικές κατακτήσεις του 2ου μισού του 20ου αιώνα υφίστανται την αυξανόμενη πίεση του σύγχρονου αναθεωρητισμού. Ο ψυχροπολεμικός διχασμός επιστρέφει με όρους θερμής σύγκρουσης» δήλωσε η κα Σακελλαροπούλου.

Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα διαμηνύει η Αθήνα, που βάζει στο μικροσκόπιο και τις ενδεχόμενες επόμενες κινήσεις της Άγκυρας.

«Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για τα πάντα. Η Ελλάδα δεν θα παρασυρθεί σε αυτό. Έχουμε την αυτοπεποίθηση μιας ισχυρής χώρας που έχει το δίκιο με το μέρος της, τους συμμάχους της στο πλευρό της και την ικανότητα μέσα από μια συνειδητή πολιτική επιλογή ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Η κλιμάκωση έστω και λεκτική οφείλει να μας ανησυχεί και είμαστε σε εγρήγορση. Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα, από το πιο μικρό ως το πιο σοβαρό επεισόδιο» σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να είναι ενωμένες επισημαίνει ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας πρέπει να είναι ενωμένες, χωρίς αστερίσκους και fake news. Η Κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει να εισπράττει κόστος η Τουρκία για την επιθετική της συμπεριφορά, δεν αρκούν ούτε οι κινήσεις επικοινωνίας, ούτε οι χλιαρές θετικές δηλώσεις των εταίρων μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Για στάση Πόντιου Πιλάτου κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας σε συνεδρίαση των ευρωπαίων Σοσιαλιστών , παρουσία του Γιενς Στόλτενμπεργκ.

«Κάθε μέρα έχουμε μια σκληρή δήλωση πολεμικού χαρακτήρα εις βάρος της Ελλάδας. Μας προκαλεί εντύπωση που δεν βλέπετε τον ελέφαντα στο δωμάτιο! Πολλές φορές οι δηλώσεις σας ηχούν στα αυτιά του ελληνικού λαού ως δηλώσεις Πόντιου Πιλάτου» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Με ποιον τρόπο θα απαντήσουμε στην επιθετικότητα; με ανταλλάγματα όπως λένε; ή με τις εθνικιστικές κορώνες που ακούσαμε εδώ ότι για όλα φταίει ο τουρκικός λαός- εθνικιστικές παρωπίδες Βελόπουλου;» σημείωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ

«Τα πτητικά μέσα που φέρνουν φωτογραφικές μηχανές που φωτογραφίζει τον αέριο χώρο σου, πρέπει να τα καταρρίψουμε. Καταρρίψτε τα drowns τώρα» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου.

«Είναι δεδομένο ότι σε μια τέτοια περίοδο που νιώθει ανασφάλεια θα δημιουργεί εντάσεις με τη χώρα μας. Εμείς πρέπει να είμαστε ενωμένοι» υπογράμμισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης

Εν τω μεταξύ, για μια ακόμη ημέρα η τουρκική πολεμική αεροπορία συνεχίζει να προκαλεί με υπέρπτηση που έγινε το μεσημέρι πάνω από τη νησίδα Κίναρο. Συνολικά καταγράφηκαν 54 παραβιάσεις.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΞ: Η Τουρκία έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται με νόμιμα μέσα τα συμφέροντά της — Όχι να απειλεί με πόλεμο"

Ερντογάν: Η Ελλάδα πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά

Μόλις μία ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Άγκυρα, κατά την οποία η Ελλάδα βρισκόταν… ψηλά στην ημερήσια διάταξη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε ξανά στη χώρα μας, σε συνέντευξη του στο CNN Turk και το Kanal-D, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “είναι επιτακτική ανάγκη να αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά”.

“Η Ελλάδα, όπως και η Τουρκία είναι στο ΝΑΤΟ. Αλλά εμείς είμαστε στο TOP5 του ΝΑΤΟ. Είμαστε μία πολύ σημαντική χώρα για το ΝΑΤΟ. Είναι απαράδεκτο οι ΗΠΑ να στέλνουν τόσα όπλα και πυρομαχικά σε αυτά τα νησιά. Αυτό που περιμένουμε από τις ΗΠΑ είναι να μην υπολογίζουν τα ψέματα της Ελλάδας και να μην χειραγωγούν τη διεθνή κοινή γνώμη. Προειδοποιήσαμε τις ΗΠΑ και την Ελλάδα μέσω του υπουργείου Εξωτερικών μας. Δεν θα βρείτε στις ΗΠΑ άλλο σύμμαχο σαν την Τουρκία. Τα νησιά είναι μη στρατιωτική ζώνη. Πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσουν τώρα τα νησιά. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, τα νησιά αυτά έχουν ειδικό καθεστώς. Περιμένουμε από τις ΗΠΑ να μην παρασύρουν την Ελλάδα”.

“Η ανακοίνωση που έβγαλε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, αναφέρεται σ’ αυτό. Οι ΗΠΑ που -είτε αγνοούν είτε και ενθαρρύνουν την Ελλάδα να απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα- εξοπλίζουν τα νησιά. Θα σταματήσουμε; Έχουμε περίπου 40.000 στρατιώτες εκεί. Η στρατιωτικοποίηση δεν θα μείνει αναπάντητη. Στα νησιά που πρέπει να παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα, οι ΗΠΑ δεν υπακούουν στη Συνθήκη της Λωζάννης και κάνουν τέτοιες ενέργειες”.

Για τα F-16 ανέφερε: “Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι η γνώμη του είναι πως πρέπει να μας δώσουν τα F-16. Πήραμε απαντήσεις σ’ αυτή την κατεύθυνση και στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας. Μας είπαν ότι “δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη στήριξη των Ρεπουμπλικάνων”. Κατά τη διάρκεια της επίσης, συνάντησα Ρεπουμπλικάνους. Οι συζητήσεις ήταν θετικές. Είπαν ότι θα κάνουν ό,τι καλύτερο που μπορούν”.

Ερωτηθείς για τις πυρηνικές απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι “το κόστος ενός πυρηνικού πολέμου είναι καταστροφικό. Δεν πρέπει να συζητείται κάτι τέτοιο. Η επίλυση μέσω της διπλωματίας θα ήταν το καταλληλότερο βήμα”.
Ενώ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, παραδέχθηκε ότι “δεν έχω χάσει τις ελπίδες μου για ειρήνη αλλά αν πούμε ξαφνικά ότι συμβαίνει, θα ήταν όνειρο. Το δημοψήφισμα φέρνει πολλά προβλήματα. Ο Ζελένσκι θέλει συνάντηση με τον Πούτιν. Νομίζω ότι αύριο θα συζητήσω αυτό το θέμα λεπτομερώς με τον Πούτιν. Πιο ανησυχητική είναι η απόφαση του δημοψηφίσματος σε ορισμένα κατεχόμενα μέρη της Ουκρανίας. Περιπλέκει τις διπλωματικές προσπάθειες. Μπορεί να υπάρχει προσάρτηση εδώ. Ο κ. Πούτιν ξέρω ότι θα το κάνει αν βάλει κάτι στο μυαλό του”.

“Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα”

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι “η Ελλάδα δεν συμμορφώνεται με το Διεθνές Δίκαιο” και πως η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα για να προστατεύσει τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της”.

“Οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, η οποία δεν έχει εγκαταλείψει τις παράνομες πρακτικές της παρά τις εκκλήσεις μας να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, έχουν πρόσφατα συζητηθεί διεξοδικά”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση για το Συμβούλιο Ασφαλείας.

“Να έρθουν στα λογικά τους, οι κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας”.

Επιπλέον, “καλέσαμε τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την απόφαση για την άρση του εμπάργκο όπλων της Κύπρου, καθώς είναι μία απόφαση αντίθετη στο πνεύμα της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ”. 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογραμμίζει επίσης ότι οι ενέργειες υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα ώστε όλες οι χώρες να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Η Ελλάδα πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά"

ΗΠΑ: O τυφώνας Ίαν θεριεύει – Οριακά κάτω από Κατηγορία 5 – Οι ταχύτητες των ανέμων ξεπερνούν τα 245 χλμ./ώρα

Ισχυροί άνεμοι και βροχές έπληξαν τη Φλόριντα την Τετάρτη, καθώς ο τυφώνας Ίαν ενισχύθηκε σε επίπεδο οριακό κάτω από την ισχυρότερη κατηγορία 5, απειλώντας να προκαλέσει «ολέθριες» καταστροφές στη νότια πολιτεία των ΗΠΑ. Οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν για μια διαφαινόμενη καταστροφή που συμβαίνει μία φορά ανά γενιά, με απειλητικά κύματα θυέλλης, εκτεταμένες πλημμύρες και τρομακτικούς ανέμους.

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC) ανέφερε στην τελευταία του προειδοποίηση ότι το «εξαιρετικά επικίνδυνο μάτι του Ίαν (κινείται) προς την ξηρά» φέρνοντας διατηρούμενους ανέμους 155 μιλίων (249 χιλιομέτρων) την ώρα, μόλις 2 χλμ./ώρα την ώρα κάτω από την κατηγορία 5 – την ισχυρότερη στην κλίμακα Saffir-Simpson – με ριπές που φτάνουν τα 305 χλμ./ώρα.

Περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν υποχρεωτική εντολή εκκένωσης σε δώδεκα παράκτιες κομητείες της Φλόριντα, ενώ σε αρκετές άλλες συνιστάται εθελοντική εκκένωση.

«Ο Ίαν έχει ενισχυθεί σε έναν εξαιρετικά επικίνδυνο τυφώνα κατηγορίας 4», ανέφερε το NHC προειδοποιώντας για «καταστροφικά κύματα θυέλλης, ανέμους και πλημμύρες».

Καθώς αναμένεται να πέσει βροχή έως και 61 εκατοστά σε τμήματα της λεγόμενης Ηλιόλουστης Πολιτείας, και κύματα θυέλλης που μπορεί να φτάσουν τα 3,6 έως 5,5 μέτρα πάνω από το έδαφος, οι αρχές προειδοποιούσαν για συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

«Πρόκειται για μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση», προειδοποίησε το NHC.

Ευρεία συσκότιση

Μια μέρα νωρίτερα ο Ίαν είχε βυθίσει ολόκληρη την Κούβα στο σκοτάδι, αφού έπληξε τα δυτικά της χώρας ως κατηγορία 3 για περισσότερες από πέντε ώρες πριν απομακρυνθεί ξανά πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού.

Η καταιγίδα προκάλεσε ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της Κούβας και άφησε το νησί «χωρίς ηλεκτρική υπηρεσία», δήλωσε η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού Union Electrica.

Μόνο λίγοι άνθρωποι με βενζινοκίνητες γεννήτριες είχαν ηλεκτρικό ρεύμα στο νησί των περισσότερων από 11 εκατομμυρίων κατοίκων.

Άλλοι αναγκάστηκαν να αρκεστούν σε φακούς ή κεριά στο σπίτι και φώτιζαν το δρόμο τους με κινητά τηλέφωνα καθώς περπατούσαν στους δρόμους.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Πινάρ ντελ Ρίο, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κούβας.

«Ιστορικό γεγονός»

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι 3.200 άνδρες της εθνικής φρουράς κλήθηκαν στη Φλόριντα, ενώ άλλοι 1.800 βρίσκονται καθ’ οδόν.

Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κεν Γκράχαμ επανέλαβε τις ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο Ίαν θα αφήσει ίχνη καταστροφής.

«Αυτή θα είναι μια καταιγίδα για την οποία θα μιλάμε για πολλά χρόνια», δήλωσε. «Είναι ένα ιστορικό γεγονός».

Καθώς η κλιματική αλλαγή θερμαίνει την επιφάνεια του ωκεανού, ο αριθμός των ισχυρών τροπικών καταιγίδων, ή κυκλώνων, με ισχυρότερους ανέμους και περισσότερες βροχοπτώσεις είναι πιθανό να αυξηθεί.

Ο συνολικός αριθμός των κυκλώνων, ωστόσο, ενδέχεται να μην αυξηθεί.

Σύμφωνα με τον Γκάρι Λάκμαν, καθηγητή ατμοσφαιρικής επιστήμης στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, μελέτες έχουν επίσης εντοπίσει μια «πιθανή σύνδεση» μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και αυτού που είναι γνωστό ως ταχεία εντατικοποίηση – όταν μια σχετικά αδύναμη τροπική καταιγίδα μεταβάλλεται σε τυφώνα κατηγορίας 3 ή υψηλότερης μέσα σε ένα 24ωρο, όπως συνέβη με τον Ίαν.

«Υπάρχει συναίνεση ότι θα υπάρξουν λιγότερες καταιγίδες, αλλά ότι οι ισχυρές θα γίνουν ισχυρότερες», δήλωσε ο Λάκμαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: O τυφώνας Ίαν θεριεύει – Οριακά κάτω από Κατηγορία 5 – Οι ταχύτητες των ανέμων ξεπερνούν τα 245 χλμ./ώρα"

Συμφωνία Ταλιμπάν – Ρωσίας: Η Μόσχα θα τους προμηθεύει πετρέλαιο, φυσικό αέριο και σιτηρά

Οι Ταλιμπάν υπέγραψαν με την Ρωσία συμφωνία, βάσει της οποίας η Μόσχα θα προμηθεύει το Αφγανιστάν με βενζίνη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και σιτηρά, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο ασκών καθήκοντα υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας του Αφγανιστάν Χατζί Νουρουντίν Αζίζι.

Ο Αζίζι δήλωσε ότι το υπουργείο του προσπαθεί να διαφοροποιήσει τους εμπορικούς του εταίρους και ότι η Ρωσία είχε προσφέρει στην κυβέρνηση των Ταλιμπάν σημαντική έκπτωση σε σύγκριση με τη μέση τιμή στις διεθνείς αγορές.

Η πρώτη μεγάλη συμφωνία

Η κίνηση αυτή, η πρώτη μεγάλη διεθνής οικονομική συμφωνία που επιτεύχθηκε από τους Ταλιμπάν από τότε που επέστρεψαν στην εξουσία πριν από έναν και πλέον χρόνο, μπορεί να περιορίσει την απομόνωση αυτού του ισλαμιστικού κινήματος, η οποία το έχει αποκόψει αποτελεσματικά από το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

Καμία χώρα δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως το κίνημα των Ταλιμπάν, που επί 20 χρόνια μάχονταν ενάντια στις δυτικές δυνάμεις και τους Αφγανούς συμμάχους τους, προτού εισβάλουν στην Καμπούλ μόλις αποχώρησαν τα αμερικανικά στρατεύματα.

Δυτικοί διπλωμάτες αναφέρουν ότι οι Ταλιμπάν πρέπει να αλλάξουν την πολιτική τους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα σε αυτά που αφορούν στις γυναίκες και να αποδείξουν ότι έχουν διακόψει τους δεσμούς τους με διεθνείς παραστρατιωτικές ομάδες εφόσον θέλουν να κερδίσουν μια τυπική αναγνώριση.

Δεν αναγνωρίζει τους Ταλιμπάν η Μόσχα

Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τυπικά την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, αλλά η Μόσχα έχει φιλοξενήσει ηγέτες του κινήματος των Ταλιμπάν κατά την πτώση της Καμπούλ και η πρεσβεία της είναι μια από τις μοναδικές που παραμένουν ανοιχτές στην αφγανική πρωτεύουσα.

Ο Αζίζι δήλωσε ότι η συμφωνία προβλέπει ότι η Ρωσία θα προμηθεύει το Αφγανιστάν με περίπου ένα εκατομμύριο τόνους πετρελαίου ντίζελ, 500.000 τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου (LPG) και δύο εκατομμύρια τόνους σίτου ετησίως.

Τα υπουργεία Ενέργειας και Αγροτικής Οικονομίας της Ρωσίας δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα να σχολιάσουν τη συμφωνία. Το γραφείο του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, ο οποίος είναι αρμόδιος για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, επίσης δεν ανταποκρίθηκε άμεσα.

Τι ανέφερε ο Αζίζι

Ο Αζίζι δήλωσε ότι η συμφωνία μπορεί να ισχύσει για μια απροσδιόριστη περίοδο, μετά τη λήξη της οποίας οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν μια μακροπρόθεσμη συμφωνία εάν συμφωνήσουν με την νέα ρύθμιση.

Ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες αναφορικά με την τιμολόγηση ή τους τρόπους πληρωμών, αλλά είπε ότι η Ρωσία έχει συμφωνήσει σε μια έκπτωση για προϊόντα τα οποία μπορούν να σταλούν στο Αφγανιστάν οδικώς ή σιδηροδρομικώς.

Η συμφωνία ολοκληρώθηκε αφότου μια ομάδα Αφγανών τεχνοκρατών είχε συζητήσεις επί αρκετές εβδομάδες στη Μόσχα, όπου παρέμεινε μετά την επίσκεψη του Αζίζι τον περασμένο μήνα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συμφωνία Ταλιμπάν – Ρωσίας: Η Μόσχα θα τους προμηθεύει πετρέλαιο, φυσικό αέριο και σιτηρά"

Τουρκία: Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Ασφαλείας υπό τον Ερντογάν

Μαραθώνια ήταν η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην προεδρική κατοικία στην Άγκυρα, με την Ελλάδα να βρίσκεται ψηλά στην ημερήσια διάταξη, καθώς ολοκληρώθηκε ύστερα από τέσσερις ώρες. 

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας Στρατηγός Atilla Gülan και ο Διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού Ναύαρχος Ercüment Tatlıoğlu.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι “η Ελλάδα δεν συμμορφώνεται με το Διεθνές Δίκαιο” και πως η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα για να προστατεύσει τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της”.

“Οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, η οποία δεν έχει εγκαταλείψει τις παράνομες πρακτικές της παρά τις εκκλήσεις μας να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, έχουν πρόσφατα συζητηθεί διεξοδικά”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση για το Συμβούλιο Ασφαλείας.

“Να έρθουν στα λογικά τους, οι κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας”.

Επιπλέον, “καλέσαμε τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την απόφαση για την άρση του εμπάργκο όπλων της Κύπρου, καθώς είναι μία απόφαση αντίθετη στο πνεύμα της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ”. 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογραμμίζει επίσης ότι οι ενέργειες υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα ώστε όλες οι χώρες να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ.

Ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε χθες στο θέμα της στρατιωτικοποίησης των νησιών μας λέγοντας: «Ξέρουμε πολύ καλά τις προθέσεις αυτών που μας προκαλούν. Τα όπλα που έχουν συγκεντρώσει στην Δυτική Θράκη και στα νησιά δεν σημαίνουν τίποτα για μας. Η ισχύς μας τα ξεπερνάει αυτά. Η χώρα μας δεν θα συμβιβαστεί όσον αφορά στην άμυνά της. Η στήριξη από τις ΗΠΑ και την ΕΕ δεν θα σας σώσει».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Ασφαλείας υπό τον Ερντογάν"

Πολυτεχνειούπολη: Στον ανακριτή οι 22 συλληφθέντες - Συγγενείς τους επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους

Στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων μεταφέρθηκαν νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης οι 22 συλληφθέντες από την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. στην Πολυτεχνειούπολη. Πρώτα πέρασαν το κατώφλι του εισαγγελέα και ακολούθως βρέθηκαν ενώπιον του ανακριτή.

Μάλιστα οι συλληφθέντες αλλά και οι συγγενείς τους δεν δίστασαν να προκαλέσουν με τη στάση τους και ειδικότερα όταν αντιλήφθηκαν ότι τους περίμεναν δημοσιογράφοι.

Δείτε φωτογραφίες από την στιγμή της μεταφοράς τους στα Δικαστήρια:

26251588

26251586

26251585

26251584

Πολυτεχνειούπολη: «Θα κάρφωνε το κατσαβίδι στην καρωτίδα μου» λέει η ανθυπαστυνόμος

Στο μεταξύ έσπασε τη σιωπή της η ανθυπαστυνόμος, που το πρωί της Τρίτης βρέθηκε στην επιχείρηση της Αστυνομίας στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου και μετά από συμπλοκή με τον 30χρονο κακοποιό χρησιμοποίησε το υπηρεσιακό της όπλο τραυματίζοντας τον στα πόδια.

Η αστυνομικός είχε νιώσει αδιαθεσία και βγήκε στο προαύλιο της Πολυτεχνειούπολης. Ο 30χρονος τη ρώτησε αν αυτό που φορούσε ήταν αλεξίσφαιρο με την ίδια να μην καταλαβαίνει τι της είπε. Τότε της επιτέθηκε και η κοπέλα έκανε μια κίνηση για να αποφύγει το κατσαβίδι και την τραυμάτισε στο χέρι. Η ανθυπαστυνόμος με τη σειρά της αντέδρασε και τον πυροβόλησε.

«Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Έπραξα αυτό που έπρεπε για τη δική μου ζωή και του συναδέλφου. Ήμουν στην επιχείρηση από την προηγούμενη μέρα και επειδή ήταν πολλή η κούραση είπα να φύγω για δύο ώρες και να επιστρέψω, αλλά έγινε ότι έγινε. Την ώρα που έφευγα έχοντας πάρει άδεια από τον διευθυντή μου κατάλαβε ότι ήμουν αστυνομικός και μου επιτέθηκε. Ήξερα ότι αυτός ήταν ο εγκέφαλος της οργάνωσης. Το μόνο που με ενδιέφερε εκείνη την ώρα ήταν να δω τον χώρο γύρω μου να μην έχει κόσμο γιατί πρόκειται για φοιτητική εστία. Αφού βεβαιώθηκα για την ασφάλεια όλων μας και των φοιτητών ενήργησα όπως θα έπρεπε. Πάνω του είχε μόνο αυτό το κατσαβίδι, αλλά συνήθως κινούνταν με οπλισμό. Ήρθε καταπάνω μου με σκοπό να μου επιτεθεί. Είναι ξεκάθαρο πως αν είχε όπλο πάνω του θα το είχε αξιοποιήσει. Δεν ήρθε απλώς για να με απειλήσει ή να με τραυματίσει. Αν δεν είχα σηκώσει το χέρι μου θα με είχε τραυματίσει στο λαιμό, στην καρωτίδα», ανέφερε η αστυνομικός μιλώντας στον Alpha.

Όπλα, ναρκωτικά, σφαίρες βρέθηκαν στις φοιτητικές εστίες που είχαν καταλάβει οι τρεις συμμορίες

Την ίδια ώρα φωτογραφίες και βίντεο από τα ευρήματα της επιχείρησης της ΕΛΑΣ στις φοιτητικές εστίες στην Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία κατά την επίσημη παρουσίαση της δράσης των τριών συμμοριών που λυμαίνονταν τους χώρους χρησιμοποιώντας τους ως ορμητήρια.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και το βίντεο που ακολουθούν οι 32 συλληφθέντες είχαν κρύψει στα δωμάτια της φοιτητικές εστίας ναρκωτικά και όπλα.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο από τις τρεις συμμορίες είχαν πεδίο δράσης τις ληστείες και η τρίτη τη διακίνηση ναρκωτικών με τον 30χρονο Αλβανό κακοποιό με το παρατσούκλι «Έσκο» να έχει ηγετικό ρόλο στις σπείρες των ληστειών και εποπτικό ρόλο στην σπείρα με την κάνναβη και την κοκαΐνη.



treis_symmories__3_

treis_symmories__4_

treis_symmories__5_

treis_symmories__6_

treis_symmories__7_

treis_symmories__8_

treis_symmories__9_

treis_symmories__10_

treis_symmories__1_

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ σε οικίες, καταστήματα και χώρους αποθήκευσης συνολικά της σπείρας που διακινόταν στο εμπόριο ναρκωτικών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

4 αυτοκίνητα ,
2 πιστόλια,
4 γεμιστήρες,
67 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
πτυσσόμενα μεταλλικά γκλοπ και σουγιάδες,
πλήρης εξοπλισμός από 2 εξοπλισμένα εργαστήρια για την παραγωγή κάνναβης υδροπονικής προέλευσης,
2.770,28 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
218,77 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα),
42,27 γραμμάρια κοκαΐνης,
7.515 ευρώ και
εξοπλισμός για επεξεργασία - παρασκευή κατεργασμένης κάνναβης (πρέσα).

Στις έρευνες που διενεργήθηκαν τόσο στο χώρο των φοιτητικών εστιών όσο και στις οικίες των μελών των δύο εγκληματικών ομάδων που έκαναν ληστείες με ορμητήριο τις φοιτητικές εστίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Καραμπίνα,
πιστόλι-αεροβόλο όπλο,
πτυσσόμενο γκλοπ και αναδιπλούμενο σουγιά,
σιδερογροθιά-μαχαίρι,
σιδερογροθιά,
20 φυσίγγια,
αλεξίσφαιρο,
ζυγαριά ακριβείας,
νάιλον συσκευασία περιέχουσα άγνωστη ναρκωτική ουσία,
μπαλακλάβα και
δύο τρίφτες και γάντια.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πολυτεχνειούπολη: Στον ανακριτή οι 22 συλληφθέντες - Συγγενείς τους επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους"

Τουρκία: Νέα προκλητική NAVTEX – Βγάζει ερευνητικό σκάφος δυτικά της Λέσβου

Άλλον έναν τρόπο να προκαλέσει περισσότερες εντάσεις στις σχέσεις της με την Ελλάδα βρήκε η Τουρκία, αυτή την φορά με NAVTEX σχεδόν στο κέντρο του Αιγαίου.

Το ερευνητικό σκάφος Yunus θα βγει για επιστημονικές έρευνες από αύριο, Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 5 Οκτωβρίου 2022, σε μια περιοχή δυτικά της Λέσβου, όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία.

Ειδικότερα, ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης αναφέρει στη NAVTEX ότι θα πραγματοποιηθούν έρευνες σε περιοχή που απεικονίζεται παρακάτω:

TURNHOS N/W : 0930/22 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 28-09-2022 19:28)TURNHOS N/W : 0930/22
AEGEAN SEA
1. SCIENTIFIC RESEARCHS, BY R/V YUNUS S BETWEEN 29 SEP-05 OCT 22 AT THE FOLLOWING POINTS.
38 52.41 N – 025 47.79 E
39 17.81 N – 025 22.79 E
38 51.56 N – 025 24.46 E
39 13.46 N – 025 17.68 E
WIDE BERTH REQUESTED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 052059Z OCT 22.

Παράλληλα, με ανακοίνωση της τουρκικής υδρογραφικής υπηρεσίας, χαρακτηρίζει ως παράνομη μια ελληνική NAVTEX που εξέδωσε η Ελλάδα στις 22 Σεπτεμβρίου, για αεροναυτικές ασκήσεις χωρίς πυρά ανάμεσα στα νησιά της Χίου και της Σάμου, που θα πραγματοποιηθούν αύριο Πέμπτη. «Η ελληνική NAVTEX συνιστά παραβίαση του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών Χίου και Σάμου», αναφέρει η ανακοίνωση.

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Νέα προκλητική NAVTEX – Βγάζει ερευνητικό σκάφος δυτικά της Λέσβου"

Η Σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας ανέλαβε την έρευνα για την πιθανολογούμενη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream

Η Σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας (Säpo) ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέλαβε τη διεξαγωγή προκαταρκτικής έρευνας σχετικά με πιθανολογούμενη δολιοφθορά που προκάλεσε τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Säpo θα χειριστεί την έρευνα επειδή «υπάρχει η πιθανότητα να σχετίζεται με σοβαρό έγκλημα, το οποίο – τουλάχιστον εν μέρει – μπορεί να στρέφεται κατά των εθνικών συμφέροντων της Σουηδίας» και «δεν αποκλείεται η εμπλοκή ξένης δύναμης».

Τόσο η Ουάσινγκτον όσο και η Μόσχα αρνήθηκαν σήμερα την ευθύνη για την πιθανολογούμενη δολιοφθορά που προκάλεσε τρεις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, δύο υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία. Οι τρεις διαρροές σημειώθηκαν σε διεθνή ύδατα, αλλά δύο ήταν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Δανίας και μία στη σουηδική ΑΟΖ.

Παρότι οι αγωγοί δεν ήταν σε λειτουργία, είχαν γεμίσει με φυσικό αέριο, το οποίο διαρρέει στη νότια Βαλτική.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας ανέλαβε την έρευνα για την πιθανολογούμενη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream"

Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές στα δυτικά – Αναλυτική πρόγνωση

Ο καιρός αύριο Πέμπτη (29.09.2022) σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ο καιρός θα δώσει λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα δυτικά σποραδικές καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα βορειοδυτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα τους 26 με 28 και στην υπόλοιπη χώρα τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός: Η πρόγνωση για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
|Καιρός: Σχεδόν αίθριος με λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος με λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με πιθανότητα τοπικών όμβρων ή μεμονωμένων καταιγίδων στα ορεινά. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ανατολικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Άνεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα βόρεια.
Άνεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος με λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι στα ορεινά.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα το απόγευμα στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην Κρήτη, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 και τοπικά στην Κρήτη έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 3 με 5 και στα βόρεια τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος με λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές στα δυτικά – Αναλυτική πρόγνωση"

Άγιοι Ισίδωροι: «Ο Κύριος να μας φυλάττει από τη συκοφαντία των ανθρώπων» λέει ο... θαυματοποιός παπάς του Λυκαβηττού

Επιμένει στα κηρύγματά του και στην εκδοχή της συκοφαντίας ο παπα-Δημήτρης, την ώρα που πιστοί εξακολουθούν να συρρέουν στον ναό των Αγίων Ισιδώρων στον Λυκαβηττό

Κριτής για εμάς είναι ο Θεός και όχι ο άνθρωπος, είπε μεταξύ άλλων στο κήρυγμά του την Τετάρτη ο παπα-Δημήτρης Λουπασάκης, ο ιερέας του ναού των Αγίων Ισιδώρων στον Λυκαβηττό. «Ο Κύριος να μας φυλάει από τη συκοφαντία των ανθρώπων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επικαλέστηκε, μάλιστα, βιβλικά χωρία, από τους ψαλμούς του Δαβίδ.

Για εμάς, τόνισε, «ο μέγας κριτής δεν είναι ο άνθρωπος, αλλα ο Θεός, αυτό έχει σημασία, αλλά δυστυχώς το ξεχνάμε». «Είμαι ένας άνθρωπος που μιλάει πολύ καθάρα» υπογράμμισε ακόμη.



Αναφέρθηκε στο παρελθόν του ναού στον Λυκαβηττό, που, όπως είπε, «ήταν έρημος, δεν πλησίαζε άνθρωπος εδώ». «Ήθελα να σας πω πόσο βοήθησαε ο Τίμιος Σταυρός, όχι ο παπάς» υποστήριξε επίσης.

Για τα «θαύματα», είπε (επικαλούμενος τα λόγια μιας γυναίκας) ότι «δεν τα κάνει ο παπά-Δημήτρης, τα κάνει ο σταυρός». Είπε ακόμη: «Αν λέει ένας άνθρωπος ότι κάνει θαύματα, αυτό είναι λάθος, ούτε ο ίδιος ο Χριστός δεν το έλεγε. Αυτά δεν γίνονται κατά παραγγελία».

«Είμαστε κοινοί θνητοί, περαστικοί από αυτή τη ζωή, δεν έχουμε καταλάβει ότι πρέπει να είμαστε καθαροί και αγνοί στο σώμα, το πνεύμα, στα λόγια και στις πράξεις μας. Δοξάζω τον Θεό που με έχει όρθιο και με κρατά όρθιο» είπε.

Για όλα όσα γράφονται για τον ναό και όσα συμβαίνουν εκεί, ο παπα-Δημήτρης ισχυρίστηκε ότι είναι προϊόν άγνοιας. «Δεν γνωρίζουμε τι έκανε ο άνθρωπος αυτός, απλά γράφουμε. Το θέμα δεν είναι να γράφουμε οι άνθρωποι, αλλά να μην γράφει ο Θεός» αναφερόμενος και στο πώς έρχονται στον ναό άνθρωποι από την Αθήνα και πέρα από αυτή.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Άγιοι Ισίδωροι: «Ο Κύριος να μας φυλάττει από τη συκοφαντία των ανθρώπων» λέει ο... θαυματοποιός παπάς του Λυκαβηττού"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου λόγω του αγώνα «Σπάρταθλον 2022» την Παρασκευή (30/9)

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχωρά η ΕΛ.ΑΣ. την ερχόμενη Παρασκευή (30.9.2022) στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, λόγω του αγώνα δρόμου «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2022».

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ από τις 05:00 το πρωί της Παρασκευής σε διάφορα σημεία της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου ενώ η ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. αφορά και τα οχήματα μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων.

Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου την Παρασκευή (30/9):
  • Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, στην Λωρίδα Εκτάκτου Ανάγκης (Λ.Ε.Α.) και στο έρεισμα της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου, στο τμήμα της από τη διασταύρωση Λ. Αθηνών & Μυστρά έως τη διασταύρωση Διυλιστηρίων (15,600 χ/θ), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο, περιοχής Δήμου Χαϊδαρίου – Ασπροπύργου, κατά τις ώρες 05.00΄ έως 10.00΄
  • Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, σε τμήμα πλάτους 1,5μ. στο δεξιό άκρο του οδοστρώματος της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου, στο τμήμα από τη διασταύρωση Διυλιστηρίων (15,600 χ/θ) έως την Ιερά Οδό Ελευσίνας (20,000 χ/θ), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο, περιοχής Δήμων Ασπροπύργου – Ελευσίνας, κατά τις ώρες 06.30΄ έως 09.00΄
  • Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, σε τμήμα πλάτους 1,5μ. στο δεξιό άκρο του οδοστρώματος της Ιεράς Οδού Ελευσίνας – Ηρώων Πολυτεχνείου, στο τμήμα από τη συμβολή της με Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου (χ/θ 20,000) έως τη συμβολή της με Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου (θέση ‘’ΜΠΛΟΚΟ”), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο, περιοχής Δήμου Ελευσίνας, κατά τις ώρες 06.30΄ έως 09.00΄
  • Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, σε τμήμα πλάτους 1,5μ. στο δεξιό άκρο του οδοστρώματος της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου, ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο, στο τμήμα από τη συμβολή της με Ιερά Οδό Ελευσίνας – Ηρώων Πολυτεχνείου (θέση ‘’ΜΠΛΟΚΟ”) έως την χ/θ 27,000 (Ναυπηγεία Ελευσίνας), περιοχής Δήμου Ελευσίνας, κατά τις ώρες 06.30΄ έως 11.00΄
  • Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, στο τμήμα από τη χ/θ 27,000 (Ναυπηγεία Ελευσίνας) έως τη χ/θ 40,000 (Είσοδος-Έξοδος Μεγάρων της Ν.Ε.Ο.Α.Κ.) και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, περιοχής Δήμου Μεγαρέων, κατά τις ώρες 06.30΄ έως 13.00΄.

Κατά τη διάρκεια ισχύος της ανωτέρω κυκλοφοριακής ρύθμισης, η κυκλοφορία οχημάτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων θα πραγματοποιείται μέσω της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου.

Η ΕΛΑΣ απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων, για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα και την αποτροπή κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν την κυκλοφορία των οχημάτων τους στις ανωτέρω οδούς και Λεωφόρους και να ακολουθήσουν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

 ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου λόγω του αγώνα «Σπάρταθλον 2022» την Παρασκευή (30/9)"

Σφοδρή κακοκαιρία στην Κέρκυρα, πλημμύρισε το νησί

Τους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια είδαν μέσα σε λίγα λεπτά κάτοικοι και τουρίστες της Κέρκυρας όταν νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης σημειώθηκε έντονη βροχόπτωση στο νησί.

Από τη νεροποντή σημειώθηκαν προβλήματα στο νέο λιμάνι της Κέρκυρας, στη Σπηλιά, στο 6ο Γυμνάσιο, αλλά και στο 6ο Δημοτικό Σχολείο στην πόλη της Κέρκυρας.

Την ίδια ώρα απροσπέλαστη ήταν για αρκετά λεπτά της ώρας και η παραλιακή της Γαρίτσας, ενώ η Πυροσβεστική δέχθηκε πέντε κλήσεις για άντληση υδάτων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Σφοδρή κακοκαιρία στην Κέρκυρα, πλημμύρισε το νησί"

Κομισιόν: Αυτές είναι οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία

Νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, που περιλαμβάνει πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, περαιτέρω εμπορικούς περιορισμούς και νέες καταχωρήσεις ονομάτων στη μαύρη λίστα, πρότεινε σήμερα η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι νέες απαγορεύσεις σε εισαγωγές ρωσικών προϊόντων, αναμένεται να στερήσουν τη Ρωσία από επιπλέον 7 δισεκ ευρώ, τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε δηλώσεις της προς τον Τύπο, σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η Επιτροπή προτείνει την απαγόρευση εξαγωγών προς τη Ρωσία βασικών ειδών τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται για το στρατό, όπως είδη αεροναυπηγικής, ηλεκτρονικά εξαρτήματα, χημικές ουσίες κ.α., εξήγησε η Πρόεδρος της Επιτροπής. Επίσης, η Επιτροπή προτείνει να απαγορευτεί στους πολίτες της ΕΕ να συμμετέχουν σε διοικητικά όργανα ρωσικών κρατικών εταιρειών.

Το νέο πακέτο κυρώσεων έρχεται, ως πρώτη αντίδραση στην ανακοίνωση για μερική επιστράτευση της Ρωσίας, στις πυρηνικές απειλές της προς τη Δύση και στα ψευδή δημοψηφίσματα που διεξήγαγε σε περιοχές της Ουκρανίας.

«Προτείνουμε ένα νέο πακέτο αυστηρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας: «Δεν αποδεχόμαστε τα ψευδή δημοψηφίσματα ούτε κανενός είδους προσάρτηση στην Ουκρανία. Και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το Κρεμλίνο να πληρώσει το τίμημα αυτής της περαιτέρω κλιμάκωσης».

Η ίδια υπενθύμισε ότι οι χώρες του G7 έχουν ήδη συμφωνήσει επί της αρχής να βάλουν ένα ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου. Υπενθύμισε, επίσης, ότι η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τις 7 Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει τα «ψεύτικα» δημοψηφίσματα που διεξήγαγε η Ρωσία στην κατεχόμενη Ουκρανία. «Με τα παράνομα δημοψηφίσματα που διοργάνωσε η Ρωσία, το Κρεμλίνο ακολουθεί την ίδια τακτική που έχουμε ήδη δει στη Γεωργία το 2008 και στην Κριμαία το 2014», είπε ο Μπορέλ σε δηλώσεις του προς τον Τύπο, επισημαίνοντας ότι τα δημοψηφίσματα αυτά αποτελούν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Ο Μπορέλ ανέφερε ότι η ΕΕ θα αυξήσει κι’ άλλο τον κατάλογο προσώπων και οντοτήτων που αντιμετωπίζουν κυρώσεις.

Οι προτάσεις της Επιτροπής για το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας θα πρέπει να εγκριθούν με ομοφωνία από τις 27 χώρες της ΕΕ στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών που θα γίνει στα μέσα Οκτωβρίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Αυτές είναι οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία"

Ανάκληση ρωσικής βότκας από το Γενικό Χημείο

Κατά τη διενέργεια προγραμματισμένων ελέγχων, το Γενικό Χημείο (της ΑΑΔΕ) προέβη σε δειγματοληψία αλκοολούχου ποτού της κατηγορίας "βότκα" με την εμπορική ονομασία "PARLIAMENT", αλκοολικού τίτλου 40% vol., συνοδευόμενου από την ένδειξη "Purified with Milk", σε προσυσκευασία 0.7L.

Το εν λόγω προϊόν παρασκευάζεται στη Ρωσία και διατέθηκε στην ελληνική αγορά από την επιχείρηση "Food and Drinks Import – Σ. Λαζόπουλος & ΣΙΑ Ε.Ε". Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ενώ στην ξενόγλωσση επισήμανση του εν λόγω ποτού αναφέρεται η παρουσία αλλεργιογόνου συστατικού (γάλα), η ελληνική επισήμανση δεν φέρει σχετική ένδειξη.

Η ΑΑΔΕ, έχοντας ως προτεραιότητα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας ζήτησε, μέσω της αρμόδιας διεύθυνσής της, από την επιχείρηση που διακινεί το προϊόν στην Ελλάδα, την άμεση απόσυρση του συνόλου της διακινηθείσας ποσότητας από την εγχώρια αγορά, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι και θα επιβληθούν οι σχετικές κυρώσεις.

Καλούνται οι καταναλωτές, που είναι αλλεργικοί στο γάλα και έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανάκληση ρωσικής βότκας από το Γενικό Χημείο"

Γεωργία: Τεράστιες ουρές από Ρώσους στα σύνορα – Πάνω από 20.000 άνθρωποι έχουν περάσει σε 2 ημέρες

Τεράστιες ουρές από αυτοκίνητα καταγράφονται στα σύνορα της Γεωργίας με τη Ρωσία, με τη Βόρεια Οσετία να αναγκάζεται να επιβάλλει περιορισμούς στον αριθμό των οχημάτων που φτάνουν εκεί από διάφορες περιοχές της Ρωσίας, μετά την κήρυξη της μερικής επιστράτευσης από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μόνο σήμερα (28.9.2022) η «έξοδος» των ανδρών που έχουν ηλικία στράτευσης οδήγησε σε μια ουρά 3.000 οχημάτων στη μεθοριακή διάβαση της Ρωσίας με τη Γεωργία, στο Βέρχνι Λαρς. Μάλιστα, 20.000 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα μέσα σε διάστημα δύο ημερών και πολλοί ακόμη περιμένουν στην ουρά.

Για αυτό και από εδώ και πέρα θα επιβληθεί περιορισμός, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της Βόρειας Οσετίας, Σεργκέι Μενιάιλο. «Δεν θα καταφέρουμε να διασφαλίσουμε την τάξη και την ασφάλεια αν αυτή η ροή συνεχίσει να αυξάνεται», ανέφερε σε μια ανάρτηση στο Telegram.

Ο Μενιάιλο είπε ότι η απαγόρευση δεν ισχύει για τους μονίμους κατοίκους, τους τουρίστες ή τα οχήματα που έρχονται στη Ρωσία από τη Γεωργία ή την αποσχισθείσα Νότια Οσετία.

Συνεχίζεται η «έξοδος» των Ρώσων

Δεκάδες χιλιάδες άνδρες σε ηλικία στράτευσης προσπαθούν να φύγουν από τη Ρωσία αφότου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τη μερική επιστράτευση, την περασμένη εβδομάδα.

Η Γεωργία, που επιτρέπει στους Ρώσους πολίτες να παραμείνουν στο έδαφός της για έναν χρόνο χωρίς να διαθέτουν βίζα, είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς.

Δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία στη Γεωργία και η ορεινή μεθοριακή διάβαση του Βέρχνι Λαρς είναι η μοναδική εν λειτουργία μεταξύ των δύο χωρών.

Την Τρίτη, οι αρχές της Βόρειας Οσετίας ανακοίνωσαν ότι συστήνουν ένα προσωρινό στρατολογικό γραφείο στο Βέρχνι Λαρς, το οποίο θα εκδίδει φύλλα πορείας στους εφέδρους για τους οποίους απαγορεύεται η έξοδος από τη Ρωσία με βάση την εντολή επιστράτευσης.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γεωργία: Τεράστιες ουρές από Ρώσους στα σύνορα – Πάνω από 20.000 άνθρωποι έχουν περάσει σε 2 ημέρες"

Λαμία: Σκύλος επιτέθηκε σε παιδάκι μέσα στην πλατεία

Πριν συμπληρωθούν δύο 24ωρα από την επίθεση δεσποζόμενου σκύλου σε 35χρονη γυναίκα που κατευθυνόταν στη δουλειά της, νωρίς το βράδυ της Τρίτης (27/9), κατεγράφη ένα ακόμη περιστατικό που κατέληξε σε δάγκωμα, αυτή τη φορά ενός 5χρονου αγοριού.

Το αγοράκι μαζί με την οικογένειά του βρισκόταν στην πλατεία Αγίου Αθανασίου στα Γαλανέικα και πήγαιναν σε κατάστημα εστίασης για να καθίσουν. Ξαφνικά το αγοράκι φώναξε στη μητέρα του ότι τον δάγκωσε ένα σκυλί που είχε τρυπώσει ανάμεσα στα καθίσματα.

«Αρχικά σάστισα, καθώς δεν είχα ακούσει κάποιο γαύγισμα ή έστω κάποιο θόρυβο που να δικαιολογεί αυτά που άκουγα από το μικρό, όταν σήκωσα όμως την μπλούζα του, τα έχασα, καθώς το παιδί ήταν δαγκωμένο στο ύψος του στήθους του», περιγράφει στο LamiaReport η μητέρα του παιδιού.

Αμέσως έσπευσαν να περιποιηθούν το τραύμα του παιδιού τους και να ειδοποιήσουν την αστυνομία, ενώ το σκυλί συνέχιζε να βρίσκεται στο σημείο.

Όπως τους περιέγραψε υπάλληλος του καταστήματος, πριν από μερικές ημέρες είχε ξαναεπιτεθεί σε παιδί, εκείνο όμως την είχε γλυτώσει με ένα απλό δάγκωμα της μπλούζας και δεν είχε τραυματιστεί!

Το συμβάν σημειώθηκε λίγο μετά τις 19:30’ και στο σημείο έφτασε περιπολικό του ΑΤ Λαμίας που ειδοποίησε το Δήμο γιατί τα σκυλί περιγραφόταν ως αδέσποτο. Όπως καταγράφει το ρεπορτάζ του LamiaReport άνθρωπος του Δήμου είχε αναζητήσει άλλες δύο φορές το συγκεκριμένο σκυλί για να το μαζέψει, κάτι που έκανε το ίδιο βράδυ με το τετράποδο να επιδεικνύει συμπεριφορά δεσποζόμενου (ανέβηκε μόνο του στην κλούβα σαν να γνώριζε)!

(Φωτογραφία του σκύλου που πλέον βρίσκεται στο Κυνοκομείο Δήμου Λαμιέων)

«Καινούρια εγκατάλειψη…»

«Πρόκειται για δεσποζόμενο σκύλο που πρόσφατα εγκαταλείφθηκε», δηλώνει στο LamiaReport ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Λαμιέων, Παναγιώτης Στασινός. «Είναι ημίαιμος Ελληνικός Ιχνηλάτης, ο οποίος φέρει τσιπ αλλά δεν είναι καταχωρισμένος στη βάση δεδομένων του Υπουργείου», μας εξηγεί και προσθέτει: «Ο κτηνίατρος και γενικά όποιος του πέρασε το τσιπάκι δεν το δήλωσε. Είναι κάτι που το συναντάμε συχνά ειδικά σε κυνηγόσκυλα. Επιτέλους θα πρέπει να ακολουθηθεί η νομοθεσία. Ο κτηνίατρος είναι υποχρεωμένος να το δηλώσει στη βάση δεδομένων και ο ιδιοκτήτης του να το δηλώσει ηλεκτρονικά στο Δήμο» (για τη φόρμα δήλωσης ζώων πατήστε ΕΔΩ.).

Σύμφωνα με τη μητέρα του 5χρονου παιδιού, πρόκειται να κινηθούν νομικά υποβάλλοντας μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την περιπέτεια του παιδιού τους. Ο μικρός ευτυχώς - και αυτό είναι το σημαντικότερο - δείχνει ότι είναι καλά στην υγεία του, ακολουθώντας τις ιατρικές συμβουλές που τους δόθηκαν στο Νοσοκομείο Λαμίας.

Από την πλευρά του ο κ. Στασινός, σημειώνει ότι από τη στιγμή που θα κινηθεί ποινική διαδικασία, η αστυνομία μπορεί να βρει μέσω του αριθμού του τσιπ, τόσο αυτόν που το τοποθέτησε όσο και τον ιδιοκτήτη του σκύλου προκειμένου να αναλάβουν τις όποιες ευθύνες προβλέπονται.

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » " Λαμία: Σκύλος επιτέθηκε σε παιδάκι μέσα στην πλατεία "

Δημόσιο «άδειασμα» Ξανθού σε Πολάκη από τη Βουλή: Οι απόψεις του για τα εμβόλια δεν απηχούν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Σε δημόσιο «άδειασμα» του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη προχώρησε από το βήμα του Κοινοβουλίου ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι απόψεις του για τα εμβόλια, δεν απηχούν τις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Ξανθός προκλήθηκε από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ο οποίος με παρέμβασή του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να τοποθετηθεί επί της διαδικτυακής αντιπαράθεσης που είχε ο κ. Πολάκης με τον επίκουρο καθηγητή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρο Λύτρα, επί της ιατρικής μελέτης που είχε διεξάγει ο δεύτερος, για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στη χώρα μας.

Όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «τα εμβόλια προστάτευσαν από τη βαριά νόηση. Αυτοί που νόσησαν βαριά είναι ανεμβολίαστοι. Αυτά λέει ο κ. Λύτρας. Εδώ, θα πάρετε θέση κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί, έρχεται ο κ. Πολάκης και του λέει του κ. Λύτρα, πως δεν είχε απολύτως κανένα νόημα η μαζική επιστημονική υστερία να εμβολιαστούν αυτές οι ηλικίες. Πείτε μας ευθέως. Είναι αυτή η θέση του ΣΥΡΙΖΑ;»

Αντιδρώντας ο κ. Ξανθός φώναξε προς το μέλος της κυβέρνησης: «Όχι! Δεν είναι αυτή η θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Το έχουμε πει χίλιες φορές».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημόσιο «άδειασμα» Ξανθού σε Πολάκη από τη Βουλή: Οι απόψεις του για τα εμβόλια δεν απηχούν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ"

Πολυτεχνειούπολη – Στοιχεία σοκ της ΕΛΑΣ: Μέλη τριών συμμοριών οι συλληφθέντες – Απειλούσαν φοιτητές με όπλα

Σε ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών φέρονται να εμπλέκονται οι 32 συλληφθέντες κατά τη χθεσινή επιχείρηση εντός και εκτός της Πολυτεχνειούπολης, στου Ζωγράφου. Η παλιά φοιτητική εστία είχε μετατραπεί σε ορμητήριο με τους κακοποιούς να επιδεικνύουν τη δράση τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου εμφανίζονταν με όπλα, χρήματα και ναρκωτικά. Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Κάτια Νιάκαρη, που παρακολούθησε την ενημέρωση της ΕΛΑΣ για το θέμα έρχονται στο φως της δημοσιότητας συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τη δράση των τριών συμμοριών που δρούσαν στην Πολυτεχνειούπολη. Τα άτομα αυτά φαίνεται ότι δρούσαν από το 2019 και μετά ενώ μεμονωμένα κάποια μέλη των συμμοριών είχαν δράσει και νωρίτερα.

Έκαναν face control για να ελέγχουν ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στις φοιτητικές εστίες. Εάν δεν γνώριζαν κάποιον έκαναν έλεγχο για να διαπιστώσουν την ταυτότητα του ενώ φαίνεται να είχαν απειλήσει φοιτητές ακόμα και με όπλο κάνοντας έλεγχο για να διαπιστώσουν αν είναι αστυνομικοί αυτοί που έμπαιναν.

Έχει ταυτοποιηθεί τουλάχιστον ένας από τους συλληφθέντες, ο 30χρονος, που διακρινόταν για τη σκληρή του δράση όλα αυτά τα χρόνια και μάλιστα φαίνεται ότι ήταν εκείνος που έφερνε στη συμμορία κι άλλα άτομα τα οποία ήταν τα πρωτοπαλίκαρα του, ηλικίας 20 ετών τα οποία ήθελαν να γίνουν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, γκάνγκστερ ακολουθώντας τα βήματά του. Τρία από αυτά τα άτομα φαίνεται να ήταν μέλη της «συμμορίας με τα καλάσνικοφ» που είχε εξαρθρωθεί το 2011. Πρόκειται για μια πολύ άγρια συμμορία που έκανε ληστείες χρησιμοποιώντας καλάσνικοφ ενώ τα τα τρία συγκεκριμένα μέλη φαίνεται να αποφυλακίστηκαν πριν από 1,5 χρόνο και βρήκαν καταφύγιο εκείνο το διάστημα στις παλιές φοιτητικές εστίες.

Για τις μεταξύ τους συνομιλίες χρησιμοποιούσαν κωδικές ονομασίες λέγοντας μεταξύ άλλων την κοκαΐνη κυρία ή άσπρη ενώ τους αστυνομικούς μαύρους ή σκυλιά. Σημαντικό ρόλο φέρεται να είχε και η δόκιμη αστυνομικός που έμενε κοντά στο σημείο και ενημέρωνε τα μέλη των συμμοριών, με αποτέλεσμα να έχουν σταματήσει δυο φορές επιχειρήσεις της αστυνομίας λόγω και της δράσης της, σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση.

Το χτύπημα του 30χρονου στην 35χρονη ανθυπαστυνόμο φαίνεται ότι ήταν εκδικητικό καθώς νωρίτερα είχαν μπει αστυνομικοί στο σπίτι του και είχαν συλλάβει τη γυναίκα του.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις της εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμου Β’ Δημογλίδου Κωνσταντίας:

Συγκεκριμένα συνελήφθησαν 9 μέλη της πρώτης εγκληματικής ομάδας και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για τις – κατά περίπτωση – παραβάσεις των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

(ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ/EUROKINISSI)

Στο πλαίσιο ερευνών που πραγματοποιήθηκαν, σε οικίες, καταστήματα και χώρους αποθήκευσης συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 4 αυτοκίνητα ,
  • 2 πιστόλια,
  • 4 γεμιστήρες,
  • 67 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
  • πτυσσόμενα μεταλλικά γκλοπ και σουγιάδες,
  • πλήρης εξοπλισμός από 2 εξοπλισμένα εργαστήρια για την παραγωγή κάνναβης υδροπονικής προέλευσης,
  • 2.770,28 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
  • 218,77 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα),
  • 42,27 γραμμάρια κοκαΐνης,
  • 7.515 ευρώ και
  • εξοπλισμός για επεξεργασία – παρασκευή κατεργασμένης κάνναβης (πρέσα).

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή της πρώτης εγκληματικής ομάδας σε 80 υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των συλληφθέντων έχει απασχολήσει τις αρχές για υποθέσεις οπαδικής βίας, ληστειών, όπλων και ναρκωτικών.

Για τη δεύτερη εγκληματική ομάδα συνελήφθησαν 24 μέλη της συμμορίας, και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για συμμορία που διαπράττει ληστείες και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, τετελεσμένες και σε απόπειρα, κατά συρροή, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, καθώς και για επικίνδυνη σωματική βλάβη και για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

(ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ/EUROKINISSI)

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη της συγκεκριμένης συμμορίας δραστηριοποιούνταν παραπάνω από ένα χρόνο και χρησιμοποιούσαν τις φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης στην περιοχή του Ζωγράφου Αττικής ως σημείο αφετηρίας για τη διάπραξη ληστειών καθώς και για το σχεδιασμό αυτών, ως χώρο αποθήκευσης κλοπιμαίων, οπλισμού, ναρκωτικών ουσιών, ως χώρο επιμερισμού και διακίνησης των ναρκωτικών, ως χώρο στάθμευσης των οχημάτων που χρησιμοποιούσαν για τις έκνομες ενέργειες. Η Πολυτεχνειούπολη αποτελούσε πέραν από τον χώρο αφετηρίας και το χώρο διαφυγής, καθώς εκεί κατέφευγαν για να αποφύγουν την σύλληψη.

Η συγκεκριμένη συμμορία ακολουθούσε την εξής μεθοδολογία δράσης:

  • Διέπρατταν τις ένοπλες ληστείες έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με μάσκες full face και γάντια, ώστε να αποφευχθεί η ταυτοποίηση τους από τις Αρχές.
  • Διέθεταν οπλισμό όπως πυροβόλα όπλα και μαχαίρια, τα οποία μάλιστα προέβαλαν σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για επίδειξη ισχύος, ενώ βρίσκονταν σε ετοιμότητα για να τα χρησιμοποιήσουν σε ενδεχόμενη αντιπαράθεση.
  • Χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συσκευές καταχωρημένες σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών (αχυρανθρώπων).
  • Χρησιμοποιούσαν για τις μεταξύ τους επικοινωνίες «επιχειρησιακές» τηλεφωνικές συσκευές ( GHOST NUMBERS ) με πληθώρα τηλεφωνικών συνδέσεων, καθώς και διαδικτυακές εφαρμογές επικοινωνίας και ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων.
  • Είχαν αναπτύξει σύστημα ελέγχου για την είσοδο ατόμων εντός του χώρου της Πανεπιστημιούπολης, εγκαθιστώντας στα σημεία εισόδου ένοπλα μέλη της συμμορίας, τα οποία διενεργούσαν άτυπο face control και ελέγχοντας άγνωστα ή ύποπτα σε αυτούς άτομα μη διστάζοντας να προτείνουν τα όπλα τους κατά τον έλεγχο.

Από την προανακριτική έρευνα εξιχνιάστηκαν 27 περιπτώσεων ληστειών και 2 κλοπών που διαπράχθηκαν σε περιοχές πλησίον της Πολυτεχνειούπολης.

Κατά τις έρευνες που διενεργήθηκαν τόσο στο χώρο των φοιτητικών εστιών όσο και στις οικίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Καραμπίνα,
  • πιστόλι-αεροβόλο όπλο,
  • πτυσσόμενο γκλοπ και αναδιπλούμενο σουγιά,
  • σιδερογροθιά-μαχαίρι,
  • σιδερογροθιά,
  • 20 φυσίγγια,
  • αλεξίσφαιρο,
  • ζυγαριά ακριβείας,
  • νάιλον συσκευασία περιέχουσα άγνωστη ναρκωτική ουσία,
  • μπαλακλάβα και
  • δύο τρίφτες και γάντια.

Αναφορικά με τη δράση της τρίτης συμμορίας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 18 ατόμων για συμμορία που διαπράττει τετελεσμένες ληστείες κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και για – κατά περίπτωση – παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα και υπόθαλψη εγκληματία, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 5 άγνωστοι δράστες τα στοιχεία των οποίων δεν κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθούν.

(ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ/EUROKINISSI)

Όπως προέκυψε από την έρευνα τα μέλη της συμμορίας διέπρατταν ένοπλες ληστείες και διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες ενώ από τα αρχηγικά μέλη των συμμοριών γινόταν η στρατολόγηση έτερων μελών για την προστασία και υπόθαλψη του αλλοδαπού, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν τα εντάλματα.

Εξιχνιάστηκαν 3 περιπτώσεις ληστειών και 28 περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών εντός πανεπιστημιακού χώρου, ενώ ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή τους σε υποθέσεις εμπορίας παράνομου οπλισμού και πυρομαχικών.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης έγιναν προσπάθειες για τη σύλληψη αρχηγικού μέλους των συμμοριών, το οποίο αντιλαμβανόμενο την επικείμενη σύλληψη του επιτέθηκε με αιχμηρό αντικείμενο σε αστυνομικό, η οποία στην προσπάθειά της να αποφύγει την επίθεση προέβη στη χρήση του υπηρεσιακού της οπλισμού, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει.

Η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται προκειμένου να αποκαλυφθεί το πλήρες εύρος της δραστηριότητας της οργάνωσης, ενώ πραγματοποιούνται αναζητήσεις για τον εντοπισμό των μη συλληφθέντων μελών των συμμοριών.

(ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ/EUROKINISSI)

Οι συλληφθέντες, με τις σε βάρος τους σχηματισθείσες δικογραφίες οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.


 ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πολυτεχνειούπολη – Στοιχεία σοκ της ΕΛΑΣ: Μέλη τριών συμμοριών οι συλληφθέντες – Απειλούσαν φοιτητές με όπλα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news