facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Μόσιαλος για κορωνοϊό: Τι ξέρουμε, τι δεν ξέρουμε και τι πρέπει να κάνουμε

Τις απόψεις του για το «τι ξέρουμε, τι δεν ξέρουμε, τι κάναμε και τι πρέπει να κάνουμε» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού παρουσιάζει, με εκτενή ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο καθηγητής της Πολιτικής Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Αναλυτικά, ο κ. Μόσιαλος γράφει:

«Το κείμενο που ακολουθεί αναφέρεται στα μαθήματα που έχουμε πάρει για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού από άλλες χώρες και στη διαφορά της προσέγγισης που υιοθετεί το Ηνωμένο Βασίλειο και αν είναι βάσιμη. Επίσης, αναφέρεται στο τι κάναμε στην Ελλάδα, αλλά και τι άλλο πρέπει να κάνουμε ώστε να εφαρμόσουμε ενιαία προληπτική πολιτική και πως αυτό σχετίζεται και με την εκκλησία.

Εδώ και μερικές εβδομάδες ξεκίνησα τη δημόσια ενημέρωση από το λογαριασμό μου στο Facebook· δίνοντας στοιχεία για τον ιό, για τα συμπτώματα και μιλώντας για τα προληπτικά μέτρα υγιεινής. Παρακολουθώντας την εξέλιξη της διασποράς στην Κίνα και τα δρακόντεια μέτρα, συνέχισα να παραθέτω στοιχεία για τον ιό πιο εντατικά, χρησιμοποιώντας ακόμα και το χιούμορ για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση για την νόσο. Ανέλαβα λοιπόν μια πρωτοβουλία ενημέρωσης, γιατί σε μένα ήταν σαφές πως επρεπε να ληφθούν μέτρα έγκαιρα.

Κατέθεσα δημόσια, ιδέες για συγκεκριμένα μέτρα για το σύστημα υγείας στην Ελλάδα και τόνισα την ανάγκη άμεσης ενίσχυσής του (αναπνευστήρες/ΜΕΘ, έκτακτες προσλήψεις προσωπικού, ενιαίο σύστημα υγείας μεταξύ δημοσίου ιδιωτικού τομέα και ενόπλων δυνάμεων κ.α.). Μίλησα εξαρχής για τους κινδύνους που ελλόχευαν, πως δεν θα είναι μια απλή γρίπη, πως η θνητότητα θα είναι μεγαλύτερη της γρίπης και πως θα υπάρξει θέμα με τις ευπαθείς ομάδες.
Κυρίως όμως, τόνιζα πως ο ιός αυτός χτυπάει το ίδιο το σύστημα από μέσα, δημιουργώντας υπέρογκες ανάγκες σε προσωπικό και εγκαταστάσεις, και επέμενα πως η αντιμετώπισή του δεν θα είναι μόνο θέμα αντίδρασης και απόδοσης του συστήματος υγείας, γιατί θα βασίζεται στην προσωπική ευθύνη και την αντίδραση των ίδιων των πολιτών.

Πολλά από αυτά που ανέφερα, εισακούστηκαν και συμπεριλήφθηκαν στα μέτρα και στις οδηγίες των δημόσιων φορέων υγείας και κοινωνικής προστασίας. Και συνεχίζουμε όλοι μαζί, ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι, γιατί έχουμε δύσκολες μέρες, ίσως μήνες, μπροστά μας.

Τι μάθαμε όμως με τις προσεγγίσεις που υιοθετήθηκαν εκτός Ελλάδας;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η αντίδραση της Κίνας, βοήθησε τις άλλες χώρες να κερδίσουν χρόνο. Κρίνοντας από τους καταγεγραμμένους ρυθμούς εξάπλωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει οκτώ εβδομάδες για να εντοπίσει τη διασπορά. Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταγράψει ξεχωριστή πορεία, χωρίς να γνωρίζουμε με καμιά βεβαιότητα αν η προσέγγιση θα αποδώσει ή θα τζογάρει με την υγεία του κόσμου.

Άλλες χώρες μας παρέχουν ικανοποιητικά παραδείγματα αποτελεσματικού χειρισμού της επιδημίας. Δεν έχουμε ακόμα θεραπείες και εμβόλια αλλά έχουμε άλλες αποτελεσματικές, μη φαρμακολογικές πληροφορίες παρέμβασης. Από τη Νότια Κορέα μάθαμε ότι τα βασικά μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η εκτεταμένη ανάλυση δειγμάτων, μπορούν να συμβάλουν στην αξιολόγησητου μεγέθους του προβλήματος, στον εντοπισμό των περιπτώσεων, μάθαμε πως να ανιχνεύουμε τις αλυσίδες μετάδοσης και πως να αφαιρούμε συνδετικούς κρίκους.

Από τη Σιγκαπούρη και την Κίνα, μάθαμε ότι ο εντοπισμός επαφών είναι απαραίτητος, είτε ενδοοικογενειακά, είτε στο εσωτερικό της κοινότητας. Αυτό μας βοηθά να κατανοήσουμε τη σημασία της ιχνηλάτησης των επαφών και της απομόνωσης.

Από την Ταϊβάν και την Κίνα, μαθαίνουμε για τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης, και πως η απαγόρευση μεγάλων συγκεντρώσεων, ο περιορισμός της κυκλοφορίας, η εργασία από το σπίτι και η ουσιαστική διακοπή της κοινωνίας για κάποιο χρονικό διάστημα μπορούν να μειώσουν τη μετάδοση και να δώσουν χρόνο στο σύστημα υγείας.

Από το Χονγκ Κονγκ, μάθαμε τη σημασία της αλλαγής της συμπεριφοράς των ανθρώπων μέσω της εκτεταμένης προσωπικής και περιβαλλοντικής υγιεινής, τις 14μερες καραντίνες για όσους έρχονται από την ηπειρωτική Κίνα και την ανάγκη για ευρεία ενημέρωση.

Και τώρα περιμένουμε να δούμε αν η ιταλική προσέγγιση της μεγάλης κλίμακας κοινωνικής αποστασιοποίησης θα αποδώσει.

Τι διαφορετικό γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη χώρα με ένα από τους χαμηλότερους αριθμούς γιατρών, νοσηλευτών και νοσοκομειακών κλινών στην Ευρώπη;

Σε ένα άρθρο της εφημερίδας The Guardian (3/3/20), ο Tim Cook, γιατρός σε μονάδα εντατικής θεραπείας του NHS, εξηγεί γιατί το NHS δεν είναι έτοιμο για την κρίση που μπορεί να προκαλέσει ο νέος ιός. Αναφέρει πως συνήθως 90% των ΜΕΘ του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν πληρότητα και μπορούν να εισάγουν νέους ασθενείς μόνο με την απομάκρυνση άλλων – ακόμη και όταν ο φόρτος εργασίας είναι φυσιολογικός. Αν θεωρήσουμε πως πάνω από το 30% του συνολικού πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου θα νοσήσει με COVID-19 (αν και σε ορισμένες εκτιμήσεις μπορεί να φτάσει το 60%), οι περισσότεροι δεν θα έχουν καμία ή ήπια ασθένεια, αλλά ίσως ένας στους επτά να χρειαστεί εισαγωγή στο νοσοκομείο. Από τους ασθενείς που θα νοσηλευτούν ίσως ένας στους πέντε να χρειαστεί εισαγωγή στη ΜΕΘ. Το σύστημα υγείας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτά τα νούμερα. Ένας στους 50 ασθενείς που είναι γνωστό ότι έχουν Covid-19 μπορεί να πεθάνει.Ο COVID-19 θα αυξήσει τις πιέσεις όχι μόνο εξαιτίας του βάρους του αριθμού, αλλά επειδή οι ενδιάμεσες θεραπείες λόγω της ευαίσθητης φύσης των ασθενών με πνευμονοπάθεια, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, απαιτείται έγκαιρη προσφυγή στη ΜΕΘ. Περαιτέρω, η διαχείριση ενός ασθενούς που νοσεί με COVID-19 είναι πιο πολύπλοκη από την κανονική φροντίδα της ΜΕΘ, καθώς οι ασθενείς πρέπει να απομονώνονται ξεχωριστά, γιατροί και νοσηλευτές πρέπει να φοράνε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό. Η εμπειρία και η καταγραφή των κρουσμάτων της Κίνας έδειξαν πως δύο από τις πέντε πρώιμες λοιμώξεις αποκτήθηκαν στο νοσοκομείο και τα δύο τρίτα αυτών ήταν εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, ένας σημαντικός αριθμός των οποίων πέθανε στη συνέχεια. Αυτά τα αιτήματα επιβραδύνουν τη φροντίδα, αυξάνουν τον απαιτούμενο αριθμό προσωπικού και εκθέτουν το προσωπικό (και ίσως τις οικογένειές τους) σε σημαντικό κίνδυνο.

H Βρετανική κυβέρνηση όμως αποφάσισε ότι ο νέος ιός είναι ασταθής και ότι πιθανότατα θα μετατραπεί σε ετήσια εποχική λοίμωξη. Το σχέδιο δράσης, όπως εξήγησε ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος, είναι η επίτευξη της «ανοσίας αγέλης». Βασίζονται δηλαδή στο ότι το 80% θα κολλήσει τον ιό, και θα εμφανίσει ήπια συμπτώματα, χωρίς όμως να εξηγούν τι σημαίνει αυτό για το υπόλοιπο 20%.

Στο σημερινό φύλλο της Guardian αρθρογραφεί ο William Hanage και παίρνει θέση ήδη στον τίτλο. ‘Είμαι επιδημιολόγος. Όταν άκουσα για το σχέδιο «ανοσίας αγέλης» της Βρετανίας, σκέφτηκα πως επρόκειτο για σάτιρα’. Ο Hanage είναι καθηγητής και ερευνητής της εξέλιξης και επιδημιολογίας των λοιμωδών νοσημάτων, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

Εξηγεί πως όταν μιλάμε για ανοσία αγέλης, συνήθως μιλάμε για ανοσία και τα εμβόλια που την δημιουργούν. Εδώ όμως συζητάμε για μια πραγματική πανδημία που μεγάλος αριθμός θα νοσήσει, και ορισμένοι από αυτούς θα πεθάνουν. Παρόλο που το ποσοστό θνησιμότητας είναι πιθανό να είναι αρκετά χαμηλό, ένα μικρό μέρος ενός πολύ μεγάλου αριθμού εξακολουθεί να είναι ένας μεγάλος αριθμός. Και το ποσοστό θνησιμότητας θα αυξάνεται όταν το NHS θα καταρρέει από τα συσσωρευόμενα κρούσματα. Αυτό που αναμένεται να συμβεί, ακόμη και αν κάνουμε την γενναιόδωρη υπόθεση ότι η κυβέρνηση ήταν απολύτως πετυχημένη στο να περιορίσει τη διασπορά του ιού στον πληθυσμό χαμηλού κινδύνου, στην κορυφή της εστίας, οι αριθμοί που χρειάζονται κρίσιμη φροντίδα θα ήταν μεγαλύτεροι από τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών. Αυτό επιδεινώνεται από το γεγονός ότι οι άνθρωποι που είναι άρρωστοι τείνουν να παραμένουν άρρωστοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που αυξάνει το βάρος στο σύστημα υγείας. Και φυσικά δεν μπορεί να περιοριστεί σε κάποια ηλικιακή ομάδα. Σκεφτείτε όλους τους ανθρώπους ηλικίας 20 έως 40 ετών που εργάζονται στην υγειονομική περίθαλψη ή σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Εκεί ακόμα και λίγα κρούσματα είναι αρκετά για να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα. Μετά αυτοί θα απομονωθούν, και το πρόβλημα θα εμφανιστεί στο δεύτερο κύμα. Τα δεύτερα κύματα είναι πραγματικά και τα είδαμε σε πανδημίες γρίπης. Αλλά εδώ δεν πρόκειται για πανδημία γρίπης. Ίσως να μην υπάρχει δεύτερο κύμα, αλλά οι ευπαθείς άνθρωποι δεν πρέπει να εκτίθενται σε έναν ιό αυτή τη στιγμή, θεωρώντας πως κάτι που μπορούμε μόνο να μοντελοποιήσουμε, θα ισχύσει στο μέλλον.

Επίσης, ενώ είναι εξαιρετικά σημαντικό να μένουν οι άρρωστοι στο σπίτι για να μην μολύνουν τους άλλους, είναι ολοένα και πιο σαφές ότι η μετάδοση μπορεί να συμβεί προτού αναπτυχθούν τα συμπτώματα. Γνωρίζουμε ότι αυτό ισχύει από τη μοντελοποίηση και τις μελέτες παρατήρησης των κρουσμάτων.

Ωστόσο, τα επιχειρήματα σχετικά με τα ποσοστά θνησιμότητας, τις παραμέτρους μετάδοσης και την προσυμπτωματική μετάδοση χάνουν την ουσία. Αυτός ο ιός κλείνει χώρες. Και ας μην είναι το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τη Wuhan, το Ιράν, την Ιταλία ή την Ισπανία. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να στρέψει το βλεμμα στο παράδειγμα της Νότιας Κορέας, η οποία, μέσω ενός συνδυασμού έντονης επιτήρησης και κοινωνικής απομάκρυνσης, φαίνεται να έχει αποκτήσει, πάντα μιλώντας με κάποιες επιφυλάξεις, τον έλεγχο της διασποράς ιού.

Ο Hanage καταλήγει πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρέπει να προσπαθεί να δημιουργήσει ανοσία αγέλης για να προστατευτεί. Η πολιτική θα πρέπει να κατευθύνεται στην επιβράδυνση της επιδημίας σε ένα (πιο) διαχειρίσιμο ποσοστό. Αυτό δηλαδή που κάνει η ισχυρή και συντονισμένη κοινωνική αποστασιοποίηση.

Αναφερόμενος στη Βρετανική προσέγγιση ο Jeremy Hunt, πρώην υπουργός υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, επίσης έκανε ένα κρίσιμο σχόλιο, κάνοντας μια απλή μαθηματική παρατήρηση. Αν νοσήσει το 10% του πληθυσμού αυτό θα σημαίνει 50.000 δηλαδή αριθμό θανάτων τέσσερις φορές πάνω από τα επίπεδα θανάτων της γρίπης, του 2017-2018.

Τι δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα, όπως με ακούτε να λέω συχνά, συντονιστήκαμε και κινηθήκαμε νωρίς. Τώρα όμως είναι η ώρα για αυστηρή εφαρμογή των οδηγιών. Αν δεν αναλάβουμε ο καθένας την ευθύνη που μας αντιστοιχεί σε αυτή την κρίση, αν δεν εφαρμόσουμε τις οδηγίες, δεν θα καταφέρουμε να δώσουμε τον απαιτούμενο χρόνο στο σύστημα υγείας για να μας προφυλάξει. Το σύστημα υγείας θα καταφέρει να ανταπεξέλθει εάν χρειαστεί να νοσηλευτούν στις ΜΕΘ άλλοι 300 άνθρωποι. Είναι όμως ένα τελείως διαφορετικό ζήτημα να αναγκαστεί να υποστηρίξει 1000 έξτρα ασθενείς ταυτόχρονα στην εντατική.

Τώρα όμως είναι η ώρα για ενιαία προληπτική πολιτική. Και τι εννοούμε λέγοντας ενιαία προληπτική πολιτική;

Για την ώρα παίρνουμε τα μέτρα που χρειάζεται για να καθυστερήσουμε τη διασπορά ώστε να αντέξει το σύστημα υγείας. Δεν ξέρουμε αν η νόσος επανέλθει το φθινόπωρο. Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο γιατί η καθυστέρηση μας φέρνει κάθε μέρα πιο κοντά στο εμβόλιο και στη θεραπεία.

Μετά το άρθρο μου στα Νέα στις 10/3 με την έκκληση να καταργηθεί η θεία κοινωνία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, να γίνονται λειτουργείες σε εξωτερικό χώρο, και το διάβημα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να εκδώσει οδηγίες για τις θρησκευτικές δραστηριότητες, διάβασα με χαρά πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μια ημέρα μετά τη δημοσίευση του άρθρου μου, δήλωσε ότι η εκκλησία θα κάνει ότι προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός. Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, είχε ήδη τοποθετηθεί λέγοντας μεταξύ άλλων ‘Σε μια τέτοια κρίση, πρέπει να ασκούμε επαγρύπνηση ως κοινότητα, μήπως οι εκκλησίες μας γίνουν σημεία μετάδοσης της νόσου’.

Τώρα λοιπόν είναι η ώρα η Εκκλησία της Ελλάδος να αναστείλει τη θεία κοινωνία. Ήρθε η ώρα να καταστήσουν δυνατή την τηλεοπτική μεταδόση της λειτουργίας, και να πάρουν μέτρα για την λειτουργία σε ανοιχτούς χώρους, λαμβάνοντας κατά νου τις οδηγίες για τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούν οι πιστοί μεταξύ τους (έτσι έγινε στην Ιταλία, όπως έγραφα στα Νέα στο ίδιο άρθρο στις 10/3).

Δεν είναι στοχοποίηση της Εκκλησίας της Ελλάδος αυτό. Σαφέστατα και η προτροπή μου απευθύνεται σε όλα τα θρησκευτικα δόγματα. Είναι απλή, οριζόντια όπως λέμε, εφαρμογή ενιαίας προληπτικής πολιτικής, χωρίς εξαιρέσεις. Δεν πρέπει να αρκεστούμε στις εκκλήσεις πλέον. Η πολιτεία έχει ευθύνη για τη δημόσια υγεία, και πρέπει να περάσει από τις εκκλήσεις στην ενιαία προληπτική πολιτική.

Αυτή είναι η μόνο ευθύνη της πολιτείας για τη δημόσια υγεία;

Όχι, αλλά αυτές τις στιγμές όλοι μας συνειδητοποιούμε την πραγματική ανάγκη για ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας ασπίδα για τώρα και το μέλλον.

Αν θα περάσουμε δύσκολα; Είναι βέβαιο.

Είναι εύκολο αυτό που γίνεται τώρα; Όχι.

Η καθημερινότητα όλων μας διακόπτεται και καλούμαστε να αυτοπεριορίσουμε τις ελευθερίες και τις κινήσεις μας. Το στρες θα είναι μεγάλο, για αυτό το λόγο χρειάζεται κοινωνική αλληλεγγύη, τουλάχιστον σε εθνικό επίπεδο. Να μην ξεχάσουμε όταν περάσει η κρίση, τη στάση της Γαλλίας και της Γερμανίας και την έλλειψη αλληλεγγύης στην Ευρώπη.

Όλο αυτό ήρθε στην Ελλάδα μετά από δέκα χρόνια σκληρής οικονομικής κρίσης και ψυχολογικά θα είναι ακόμα πιο δύσκολο για όλους.

Το στρες είναι ίσως λίγο διαφορετικό, για τις οικογένειες που κάποια μέλη τους είναι στο εξωτερικό, όπως οι φοιτητές στην Αγγλία αλλά και όλοι οι φοιτητές που σπουδάζουν σε χώρες που πάσχουν περισσότερο από τον ιό σε σχέση με την Ελλάδα. Να τους σκεφτούμε και να δείξουμε λίγη περισσότερη κατανόηση σε αυτούς αυτές τις μέρες.

Πρέπει ο καθένας μας να βρει τρόπους να προσαρμοστεί στη ρουτίνα, να βρούμε όλοι μαζί μηχανισμούς για να επιβιώσουμε, να βρούμε αποθέματα ευγένειας και δημιουργικότητας και να βγούμε ψυχολογικά όσο το δυνατόν αλώβητοι.

Αλλά θα αντέξουμε, Και θα τα καταφέρουμε.»

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Μόσιαλος για κορωνοϊό: Τι ξέρουμε, τι δεν ξέρουμε και τι πρέπει να κάνουμε"

Κορονοϊός: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η Σερβία

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Η απόφαση αυτή τίθεται σε εφαρμογή αμέσως ανακοίνωσε ο Βούτσιτς σε διάγγελμα του σήμερα το βράδυ και ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Σερβίας συνεδριάζει εκτάκτως απόψε για να καθορίσει τα μέτρα που θα εφαρμοστούν.

«Φυλακίζουμε την ζωή για να σώσουμε ζωές» ανέφερε ο πρόεδρος της Σερβίας υπογραμμίζοντας ότι από αύριο δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ενώ θα τεθούν περιορισμοί στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και αναψυχής.

Επίσης ανέφερε ότι θα περιοριστεί η κυκλοφορία των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και θα οργανωθεί από το κράτος δίκτυο βοήθειας των ηλικιωμένων από τον στρατό και εθελοντές. Για την επιβολή των μέτρων περιορισμού στην κυκλοφορία των πολιτών και την εφαρμογή της καραντίνας, σε όσους έχει επιβληθεί αυτό το μέτρο, θα χρησιμοποιηθούν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Ανέφερε επίσης ότι η απαγόρευση εισόδου στη χώρα θα εφαρμόζεται για όλους τους ξένους υπηκόους ενώ οι Σέρβοι πολίτες που επιστρέφουν από το εξωτερικό θα τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών στην οικία τους.

Σε όσους θα παραβιάζουν τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας θα επιβάλλεται αυτόφωρα ποινή φυλάκισης τριών ετών.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου μετά το διάγγελμά του ανέφερε ότι ζήτησε επίσημα βοήθεια από τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζι Πινγκ και σύντομα αναμένεται η άφιξη στην Σερβία κινέζων επιδημιολόγων και εμπειρογνωμόνων που θα βοηθήσουν στην εφαρμογή μέτρων για την αποφυγή διασποράς του νέου ιού.

Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες η Κίνα θα στείλει στην Σερβία πέντε εκατομμύρια μάσκες.

Στην Σερβία έχουν καταγραφεί 48 κρούσματα κορονοϊού ενώ δύο ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι, σε κρίσιμη κατάσταση.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η Σερβία"

Κορονοϊός: Σχεδόν ολική αναστολή εργασιών στα δικαστήρια με ελάχιστες εξαιρέσεις

Με νεότερη υπουργική απόφαση που υπέγραψαν σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος περιορίζεται, ακόμα περισσότερο, η λειτουργία όλων των δικαστικών σχηματισμών της χώρας μέχρι και τις 27 Μαρτίου 2020.

Ειδικότερα, με την νέα ΚΥΑ αναστέλλονται όλες οι δίκες που αφορούν πλημμελήματα, πλην των αυτοφώρων αδικημάτων, καθώς και των υποθέσεων ασφαλιστικών μέτρων, πλην των προσωρινών διαταγών.

Επιπλέον, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, θα εξετάζονται μόνο αιτήματα έκδοσης προσωρινής διαταγής, αντιρρήσεις και κατεπείγουσες αιτήσεις παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας.

Επίσης, αναστέλλονται οι νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών ενώπιον των υπηρεσιών όλων των δικαστηρίων και των εισαγγελιών, καθώς και η παραγραφή των συναφών αξιώσεων.

Αναλυτικά η νέα ΚΥΑ έχει ως εξής :

ΑΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟ

1. Την προσωρινή αναστολή για το χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως και 27.3.2020, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, κατά τα αναφερόμενα στην από 15.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19:

α) των εργασιών των δικαστικών σχηματισμών του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων της Χώρας και

β) των νομίμων και δικαστικών προθεσμιών για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών ενώπιον των υπηρεσιών τους, καθώς επίσης και της παραγραφής των συναφών αξιώσεων.

2. Αναφορικά με το Συμβούλιο της Επικρατείας, κατ’ εξαίρεση της προηγούμενης παραγράφου:

α) εξετάζονται αιτήματα έκδοσης προσωρινής διαταγής,

β) εκδικάζονται επείγουσες αιτήσεις παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας,

γ) διενεργείται η επεξεργασία επειγόντων προεδρικών διαταγμάτων,

δ) διενεργούνται επείγουσες διασκέψεις (και εξ αποστάσεως, με τη χρήση τεχνολογικών μέσων εφόσον διασφαλίζεται η μυστικότητα αυτών) και

ε) δημοσιεύονται αποφάσεις και πρακτικά επεξεργασίας.

3. Αναφορικά με τα διοικητικά δικαστήρια, κατ’ εξαίρεση της παρ. 1:

α) εξετάζονται αιτήματα έκδοσης προσωρινής διαταγής,

β) εκδικάζονται επείγουσες αιτήσεις παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας,

γ) υποβάλλονται και εκδικάζονται αντιρρήσεις κατά της απόφασης κράτησης αλλοδαπού και αιτήσεις ανάκλησης κατά των δικαστικών αποφάσεων που εκδίδονται επί των αντιρρήσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 76 παρ. 3-6 του ν. 3386/2005 (Α΄ 212),

δ) υποβάλλονται και εκδικάζονται αντιρρήσεις, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου πρώτου της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 42) κατά των προβλεπόμενων από την παρ. 2 του ίδιου άρθρου μέτρων και

ε) διενεργούνται επείγουσες διασκέψεις (και εξ αποστάσεως, με την χρήση τεχνολογικών μέσων εφόσον διασφαλίζεται η μυστικότητα αυτών) και δημοσιεύονται αποφάσεις.

ΑΡΘΡΟ ΔΕΥΤΕΡΟ

1. Την προσωρινή αναστολή για το χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως και 27.3.2020, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, κατά τα αναφερόμενα στην από 15.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19:

α) των εργασιών των δικαστικών σχηματισμών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και

β) των νομίμων και δικαστικών προθεσμιών για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών ενώπιον των δικαστικών υπηρεσιών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς επίσης της παραγραφής των συναφών αξιώσεων.

2. Κατ’ εξαίρεση της προηγούμενης παραγράφου:

α) διενεργούνται οι εργασίες των Κλιμακίων προσυμβατικού ελέγχου, του VI Τμήματος και του Τμήματος Μείζονος – Επταμελούς Σύνθεσης αποκλειστικά για επείγουσες υποθέσεις επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος,

β) δημοσιεύονται οι αποφάσεις,

γ) εξετάζονται αιτήματα έκδοσης προσωρινής διαταγής και

δ) διενεργούνται επείγουσες διασκέψεις (και εξ αποστάσεως, με τη χρήση τεχνολογικών μέσων, εφόσον διασφαλίζεται η μυστικότητα αυτών).

ΑΡΘΡΟ ΤΡΙΤΟ

Την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των πολιτικών δικαστηρίων, ποινικών δικαστηρίων και εισαγγελιών της Χώρας, για το χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως και 27.3.2020, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, κατά τα αναφερόμενα στην από 15.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 και ως ακολούθως:

1. Αναστέλλονται:

α) Οι δίκες ενώπιον των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων,

β) οι νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών ενώπιον των υπηρεσιών των δικαστηρίων και των εισαγγελιών, καθώς και η παραγραφή των συναφών αξιώσεων,

γ) οι, κατά τις κείμενες διατάξεις, διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης και η διενέργεια πλειστηριασμών.

2. Εξαιρούνται από την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου:

α) η δημοσίευση αποφάσεων,

β) η χορήγηση και ανάκληση προσωρινών διαταγών, οι οποίες γίνονται χωρίς κλήτευση του αντιδίκου. Οι προσωρινές διαταγές που έχουν χορηγηθεί και έχουν ισχύ έως την συζήτηση της υπόθεσης, παρατείνονται με απόφαση του Προέδρου Υπηρεσίας.

γ) η εκδίκαση αυτόφωρων πλημμελημάτων, εφόσον αφορά κατηγορούμενο που κρατείται δυνάμει των διατάξεων περί αυτόφωρης διαδικασίας,

δ) η κλήρωση των ενόρκων και η έναρξη της συνόδου των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων και Μικτών Ορκωτών Εφετείων, καθώς και η κλήρωση των συνθέσεων για την εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων και των υποθέσεων ασφαλιστικών μέτρων σε όσα δικαστήρια της Χώρας προβλέπεται τέτοια κλήρωση,

ε) η εκδίκαση κακουργημάτων για τους προσωρινά κρατούμενους κατηγορουμένους, των οποίων συμπληρώνεται κατά περίπτωση το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης,

στ) οι ποινικές δίκες που αφορούν κακουργήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και τις 31.1.2021. Το δικαστήριο αποφασίζει, κατά περίπτωση, για την εκδίκαση ή τη διακοπή αυτών.

3. Για τις ποινικές δίκες που άρχισαν πριν την ημερομηνία έναρξης της αναστολής και έχουν διακοπεί για δικάσιμο εντός του χρονικού διαστήματος της αναστολής, το δικαστήριο, κατά την ορισθείσα δικάσιμο, αποφασίζει κατά περίπτωση για την εκδίκαση ή την εκ νέου διακοπή αυτών, λαμβανομένων υπόψη των παραπάνω εξαιρέσεων.

4. Η λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών περιορίζεται στις αναγκαίες ενέργειες για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων που, σύμφωνα με την παρούσα απόφαση, εκδικάζονται ενώπιον των δικαστηρίων, καθώς και εκείνων που, κατά περίπτωση και κατά την κρίση του οργάνου διοίκησης εκάστης αυτών, έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Τα ειδικότερα ζητήματα λειτουργίας των ως άνω υπηρεσιών ρυθμίζονται με αποφάσεις των οργάνων διοίκησης αυτών.

5. Η λειτουργία των εισαγγελιών περιορίζεται στις αναγκαίες ενέργειες για τη διεκπεραίωση των ποινικών υποθέσεων που, σύμφωνα με την παρούσα απόφαση, εκδικάζονται ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων, καθώς και εκείνων που κατά περίπτωση και κατά την κρίση του διευθύνοντος εκάστη αυτών έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Τα ειδικότερα ζητήματα λειτουργίας των εισαγγελιών ρυθμίζονται με αποφάσεις των διευθυνόντων αυτές.

6. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και στα στρατιωτικά δικαστήρια και εισαγγελίες της Χώρας.

ΑΡΘΡΟ ΤΕΤΑΡΤΟ

Την προσωρινή αναστολή λειτουργίας κάθε εκπαιδευτικής και επιμορφωτικής δραστηριότητας της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, για το χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως και 27.3.2020, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, κατά τα αναφερόμενα στην από 15.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Κατ’ εξαίρεση, τα μαθήματα δύνανται να διενεργούνται, εφόσον είναι εφικτό, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας MOODLE ή άλλης διαδικτυακής εφαρμογής.


ΑΡΘΡΟ ΠΕΜΠΤΟ

Για όλο το προσωπικό που απασχολείται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στα Δικαστήρια, στις Εισαγγελίες, στη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, στη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, εφαρμόζονται κατ’ αναλογία τα οριζόμενα στο άρθρο 5 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55).

ΑΡΘΡΟ EKTO

Aπό την δημοσίευση της παρούσας παύει η ισχύς της κοινής απόφασης των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Υγείας και Δικαιοσύνης υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 17734/2020 (Β’ 833).

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Σχεδόν ολική αναστολή εργασιών στα δικαστήρια με ελάχιστες εξαιρέσεις"

ΟΠΑΠ: Αναβλήθηκαν οι κληρώσεις του ΤΖΟΚΕΡ και του ΠΡΟΤΟ λόγω κορονοϊού

Στην αναβολή της αποψινής κλήρωσης του ΤΖΟΚΕΡ, η οποία θα μοίραζε στους τυχερούς της πρώτης κατηγορίας το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ, προχώρησε ο ΟΠΑΠ, λόγω των αυξημένων μέτρων για την εξάπλωση του κορονοϊού.

Ταυτόχρονα, αναβλήθηκε και η προγραμματισμένη κλήρωση για το ΠΡΟΤΟ.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΠΑΠ: Αναβλήθηκαν οι κληρώσεις του ΤΖΟΚΕΡ και του ΠΡΟΤΟ λόγω κορονοϊού"

Κορωνοϊός: Το υπ. Ανάπτυξης έδωσε 48 ώρες για την υποχρεωτική δήλωση αποθεμάτων σε μάσκες και αντισηπτικά

Εντός 48 ωρών θα πρέπει όλες οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, διακίνησης, εμπορίας και διανομής χειρουργικών μασκών, αντισηπτικών διαλυμάτων και μαντηλακίων να γνωστοποιήσουν τα αποθέματα τους στο Υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή με την ΠΝΠ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Η δήλωση, όπως διευκρινίζει σε ανακοίνωση του το Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι υποχρεωτική και θα γίνεται μέσω ειδικού συνδέσμου που μπορούν να βρουν οι υπόχρεες επιχειρήσεις στην ιστοσελίδα του υπουργείου (www.mindev.gov.gr). Μάλιστα η αρχική δήλωση με τα στοιχεία των αποθεμάτων θα πρέπει να επικαιροποιείται κάθε τρεις μέρες για τους επόμενους δύο μήνες.

Η πρόσβαση στην ειδική εφαρμογή γίνεται μέσω των κωδικών πρόσβασης ΓΕΜΗ για τις επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες ή μέσω των κωδικών πρόσβασης στο TAXIS για τους μη εγγεγραμμένους στο ΓΕΜΗ.

Το υπουργείο Ανάπτυξης υπενθυμίζει ότι «η μη υποβολή ή η επιβολή ανακριβούς δήλωσης επισύρει κυρώσεις υψηλών διοικητικών προστίμων και κατάσχεσης των προϊόντων».

«Η κρίσιμη κατάσταση που διέρχεται η χώρα μας επιβάλει την υπεύθυνη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Η προστασία του πληθυσμού συνιστά ύψιστο καθήκον όλων μας», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Το υπ. Ανάπτυξης έδωσε 48 ώρες για την υποχρεωτική δήλωση αποθεμάτων σε μάσκες και αντισηπτικά"

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Αναστολή δρομολογίων λόγω κορονοϊού

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε την προσωρινή και μέχρι νεοτέρας αναστολή ορισμένων δρομολογίων, στο πλαίσιο περιορισμού των άσκοπων μετακινήσεων και αποφυγής του συνωστισμού λόγω του κορονοϊού.

Όπως αναφέρεται:

H ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., στο πλαίσιο περιορισμού άσκοπων μετακινήσεων και αποφυγής συνωστισμού, από αύριο, Δευτέρα (16/03), αναστέλλει προσωρινά – και μέχρι νεοτέρας- την κυκλοφορία επιλεγμένων δρομολογίων, ως ακολούθως:

• Λεωφορειακές Γραμμές Λάρισας – Βόλου – Λάρισας

• Όλα τα δρομολόγια στη γραμμή Κατάκολο – Ολυμπία – Κατάκολο

Από την Τρίτη (17/03) αναστέλλονται προσωρινά και μέχρι νεοτέρας:

• Οι πρώτες πρωινές αμαξοστοιχίες (50/51) Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα

• Οι αμαξοστοιχίες 1577 & 2571 (αναχώρηση από Βόλο 13:40 & 17:40 αντίστοιχα) και οι αμαξοστοιχίες 1578 & 2572 (αναχώρηση από Λάρισα 14:45 & 18:45 αντίστοιχα).

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα προβεί σε περαιτέρω ενέργειες, εάν και όπου κριθεί απαραίτητο, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Αναστολή δρομολογίων λόγω κορονοϊού"

Μητσοτάκης: Τηλεδιάσκεψη με Τσίπρα -Ακολουθούν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς ξεκινώντας με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα αύριο στις 18:00. Η επικοινωνία θα γίνει με βιντεοκλήση προκειμένου να ενισχυθεί το μήνυμα προς τους πολίτες «Μένουμε σπίτι».

Όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: «Μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και επικοινωνία του διευθυντή του γραφείου του με τον ΓΓ του Πρωθυπουργού, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα αύριο Δευτέρα, 16/3/2020/ στις 6 μμ.»

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γγ του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, είχε το απόγευμα ο διευθυντής του Γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Καλογήρου, σύμφωνα με κομματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Καλόγηρου επικοινώνησε με τον κ. Δημητριάδη προκειμένου να οριστεί συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τσίπρα, τη Δευτέρα, για ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και κατάθεση προτάσεων συμβολής στην αντιμετώπιση της κρίσης από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Τηλεδιάσκεψη με Τσίπρα -Ακολουθούν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί"

SOS εκπέμπουν οι Κυκλάδες για τους χιλιάδες εκδρομείς «σε καραντίνα»… Κύριο

Αγνοούν συστηματικά οι χιλιάδες εκδρομείς προς τα νησιά την οδηγία του Υπουργείου για περιορισμό των μετακινήσεων στο εσωτερικό της χώρας λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Από την ημέρα που έκλεισαν όλες οι δομές εκπαίδευσης της χώρας, παρατηρείται αθρόα, ασυνήθιστη για την εποχή, ακτοπλοϊκή μετακίνηση επισκεπτών προς τις Κυκλάδες.

Σημειώνεται, ότι δεν υπάρχει επισήμως μέχρι στιγμής κρούσμα στα νησιά, ωστόσο η μεγάλη ταξιδιωτική κινητικότητα προβληματίζει, τη στιγμή μάλιστα που δύσκολα μέτρα επιβάλλονται στη χώρα για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου.
Δεν είναι εκδρομή, είναι καραντίνα! Αυτό μάλλον δεν το έχουν συνειδητοποιήσει κάποιοι…

Τις δύσκολες αυτές ώρες που όλοι οι ειδικοί συστήνουν να μείνουμε στο σπίτι και να αποφεύγονται οι μετακινήσεις και ο συνωστισμός, τα πλοία προς Κυκλάδες γεμίζουν καθημερινά θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τους ίδιους τους εκδρομείς όσο και τους νησιώτες…

Γιατί τι θα συμβεί εάν ω μη γένοιτο, έχουμε ύποπτα κρούσματα στα νησιά; Πως θα επιβεβαιωθεί αν αυτά είναι θετικά και πως θα γίνει η ασφαλής διακομιδή τους ώστε να μην έχουμε εξάπλωση; Η νησιωτική ιδιαιτερότητα επιβάλλει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Στο πνεύμα αυτό, ο Αντιπεριφερειάρχης και πολιτικός προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτης, απέστειλε προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επιστολή με αίτημα την επιβολή πρόσθετων μέτρων στην μετακίνηση των επιβατών με την ακτοπλοϊα.

Γιατί τη στιγμή που κάποιοι, και αυτοί είναι δυστυχώς χιλιάδες, αντιμετωπίζουν την καραντίνα ως εκδρομή, η ατομική ευθύνη απέναντι στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε όλοι πάει περίπατο και οι επιπτώσεις μιας τέτοιας ανεύθυνης συμπεριφοράς μπορεί να αποβούν καταστροφικές και μοιραίες…

parianostypos
Διαβάστε Περισσότερα » "SOS εκπέμπουν οι Κυκλάδες για τους χιλιάδες εκδρομείς «σε καραντίνα»… Κύριο"

Δημήτρης Κουρέτας: Βαδίζουμε ακριβώς στα βήματα της Ιταλίας και ο κόσμος στον δρόμο γελάει

Μια ηχηρή παρέμβαση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα έκανε με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Πατρινός Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά οι εξελίξει δείχνουν ότι η Ελλάδα βαδίζει ακριβώς στα βήματα της Ιταλία και την ίδια ώρα ο κόσμος στον δρόμο γελάει.
ΔΕΙΤΕ αναλυτικά τι έγραψε ο κ. Κουρέτας:
«Δεν είχε στεγνώσει το μελάνι αυτών που έγραψα για την αύξηση των κρουσματων . Προχθές είχαμε 130 σήμερα 230. Αν το σενάριο αυτό είναι σωστό και είναι το ήπιο , τότε το άλλο Σάββατο θα έχουμε περίπου 1000. Σχεδόν την 25η Μαρτίου στην καλύτερη περίπτωση 4-5000. Δεν συνεχίζω αν και θα έπρεπε . Η Ελλάδα έχει 600 κλίνες ΜΕΘ. Σχεδόν τελευταία στην Ευρώπη με πρώτη τη Γερμανία με 30.000.
Το γεγονός ότι σήμερα οι άνθρωποι στην Αθήνα πήγαν μαζικά στις παραλίες , φαίνεται ότι δεν έχουν αντιληφθεί τι θα συμβεί . Δεν μπορώ να καταλάβω τι περιμένει η εκκλησία της Ελλάδος να βγάλει ανακοίνωση.
Βλέπετε την Ιταλία που έχει σήμερα 20.000 κρούσματα. Βαδίζουμε ακριβώς στα βήματα της Ιταλίας και κ κόσμος στον δρόμο γελάει.
Όταν οι γνωστοί μας θα πεθαίνουν αβοήθητοι στο σπίτι γιατί αυτό θα συμβεί περίπου τη μεγάλη εβδομάδα (έχουμε σχεδόν 250 κλίνες ΜΕΘ για κορονοιο σε όλη τη χώρα), τότε θα είναι αργά.
Ίσως χρειάζεται άμεσα σκληρά μέτρα γιατί δεν βλέπω κάτι άλλο.
Εν τω μεταξύ όπως είστε σπίτι διαβάστε το δεκαήμερο του βοκακιου. Περιγράφει ωραία πράγματα.»

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημήτρης Κουρέτας: Βαδίζουμε ακριβώς στα βήματα της Ιταλίας και ο κόσμος στον δρόμο γελάει"

Κορονοϊός: Λήψη νέων μέτρων από τον ΔΕΔΔΗΕ για την περαιτέρω προστασία της Δημόσιας Υγείας

Ο ΔΕΔΔΗΕ, σε συνέχεια της εφαρμογής μέτρων με στόχο την προστασία της Δημόσιας υγείας, εντατικοποιεί και επεκτείνει από σήμερα με νέα εσωτερική οδηγία την τηλεργασία σε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων του.

Υπό την παρούσα συγκυρία, ο ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται σε αυξημένη επαγρύπνηση και ετοιμότητα, αξιολογώντας καθημερινά την εξέλιξη του θέματος του ιού SARS-CoV-2 στη χώρα μας, προσαρμόζοντας και επικαιροποιώντας το πλάνο ενεργειών του, με κύριο γνώμονα την προστασία των εργαζομένων του, την αδιάλειπτη και απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση όλης της χώρας καθώς και την ασφαλή εξυπηρέτηση όλων των πελατών του.

Από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης του ιού, ο ΔΕΔΔΗΕ έθεσε ως ύψιστη προτεραιότητα την προστασία της Δημόσιας υγείας, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για τους εργαζόμενους αλλά και τους πελάτες του.

Στο πλαίσιο αυτό, περιορίστηκαν οι μετακινήσεις των εργαζομένων στις άκρως απαραίτητες, ενθαρρύνοντας εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας, προωθήθηκε η τηλεργασία με άμεση εφαρμογή στις ευπαθείς ομάδες και σταδιακή επέκταση σε μεγάλο μέρος του προσωπικού, υιοθετήθηκαν αυστηρά μέτρα καθαριότητας, απολύμανσης και φύλαξης όλων των εγκαταστάσεων καθώς και οχημάτων πανελλαδικά, ενώ το σύνολο του προσωπικού εφοδιάστηκε με υλικά πρόληψης και προστασίας.

Σε ότι αφορά στην προστασία των πελατών του, με στόχο την αποφυγή συνωστισμού στα υποκαταστήματά του, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ήδη αναβαθμίσει την τηλεφωνική του εξυπηρέτηση καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχει, παράλληλα με τις υφιστάμενες υπηρεσίες που παρέχονται ηλεκτρονικά, όπως για παράδειγμα η δήλωση βλαβών μέσα από τον ιστότοπό του (www.deddie.gr).

Ταυτόχρονα με την ενσωμάτωση στην καθημερινή του λειτουργία όλων των μέτρων πρόληψης και προστασίας της Δημόσιας υγείας, ο ΔΕΔΔΗΕ εκπόνησε και έθεσε σε άμεση εφαρμογή Σχέδιο Επιχειρησιακής Συνέχειας, το οποίο διασφαλίζει τη συνέχιση των εργασιών του σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και ανωτέρας βίας, με κεντρικό άξονα την απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία όλων των κρίσιμων υποδομών που διαχειρίζεται.

Οι ομάδες διαχείρισης κρίσεων που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του Σχεδίου Επιχειρησιακής Συνέχειας, είναι πλήρως προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν όλα τα επιχειρησιακά και λειτουργικά προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν από την εξάπλωση του ιού, εξασφαλίζοντας την ομαλή ηλεκτροδότηση όλης της χώρας και την αποτελεσματική εξυπηρέτηση του κοινού.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Λήψη νέων μέτρων από τον ΔΕΔΔΗΕ για την περαιτέρω προστασία της Δημόσιας Υγείας"

ΚΕΠ -Κορωνοϊός: Νέα αλλαγή στη λειτουργία τους -Πώς θα εξυπηρετηθείτε (ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ)

Με αξιολόγηση του διευθυντή του ΚΕΠ αναφορικά με το πόσο σημαντικό και επείγον είναι το αίτημα, θα γίνεται, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της aftodioikisi.gr, από αύριο Δευτέρα, η εξυπηρέτηση από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Η απόφαση αυτή του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών έρχεται ως συνέχεια της σχετικής διαμαρτυρίας των εργαζομένων στα ΚΕΠ, που ανέδειξε η ιστοσελίδα.
Έτσι, πλέον, σε συνέχεια των αποφάσεων για:
-Μείωση των ωρών λειτουργίας των ΚΕΠ (7.30 -3μμ τις καθημερινές και κλειστά τα Σάββατα).
-Προσέλευση πολιτών κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού,
Μπαίνει ακόμη μία δικλείδα ασφαλείας, προκειμένου να υπάρχει συνωστισμός στους χώρους τους.
Στόχος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, της απόφασης είναι να εξυπηρετούνται άμεσα ΜΟΝΟ τα επείγοντα αιτήματα των πολιτών (πχ έγγραφα για άδεια ειδικού σκοπού, για προσλήψεις ιατρών ή νοσηλευτών) και όχι εκείνα που μπορούν να περιμένουν: Για παράδειγμα μία μεταβίβαση αυτοκινήτου.
Παράλληλα, οι πληροφορίες της aftodioikisi.gr αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες τα συναρμόδια υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών θα προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για την εισαγωγή περαιτέρω ηλεκτρονικών υπηρεσιών στην πύλη «ΕΡΜΗΣ» (ermis.gov.gr), με στόχο την απομακρυσμένη εξυπηρέτηση των πολιτών και τη μείωση προσέλευσής τους στα ΚΕΠ.
 To ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr επιβεβαίωσε λίγο αργότερα με ανακοίνωσή του το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: 
Έκτακτα μέτρα λειτουργίας των ΚΕΠ για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19
Σε συνέχεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη κατεπειγόντων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών υλοποιεί έκτακτα μέτρα σχετικά με τη λειτουργία των ΚΕΠ, με σκοπό την προστασία υπαλλήλων και πολιτών.
Συγκεκριμένα, από αύριο, 16 Μαρτίου 2020, και μέχρι νεωτέρας τα ΚΕΠ θα λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή, με ωράριο 7.30 πμ έως 15.00 μμ.
Η προσέλευση των πολιτών θα γίνεται κατόπιν τηλεφωνικής προσυνεννόησης (ραντεβού), ώστε να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και ο συνωστισμός και να διεκπεραιώνονται χωρίς καθυστερήσεις και αναμονή τα αναγκαία αιτήματα των πολιτών.
Επιπλέον, θα αναρτηθούν στην είσοδο των καταστημάτων ΚΕΠ και στις ιστοσελίδες των Δήμων τα τηλέφωνα επικοινωνίας μέσω των οποίων μπορούν να καλούν οι πολίτες για προσυνεννόηση ή πληροφορίες. Οι διευθυντές έχουν την ευθύνη της χρονικής ιεράρχησης για τη διεκπεραίωση των σχετικών αιτημάτων.
Ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος έχει ήδη προχωρήσει στην έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης και εγκυκλίου λειτουργίας, έπειτα από συνεννόηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργο Γεωργαντά.
Tέλος, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την εισαγωγή περαιτέρω ηλεκτρονικών υπηρεσιών στην πύλη «ΕΡΜΗΣ» (ermis.gov.gr), με στόχο την απομακρυσμένη εξυπηρέτηση των πολιτών και τη μείωση προσέλευσής τους στα ΚΕΠ.
Η νέα δραματική έκκληση των εργαζόμενων
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα νέα δραματική έκκληση  στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών (Θεοδωρικάκος, Λιβάνιος) και τον υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Γ. Γεωργαντά, είχαν απευθύνει οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ. Συγκεκριμένα, σε ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα ΚΕΠ (ΠΟΕ-ΚΕΠ) χαρακτηρίζει ανεπαρκές το μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση «η εξυπηρέτηση πολιτών στα ΚΕΠ να γίνεται με ραντεβού μετά από τηλεφωνική επικοινωνία».
«Οι συνάδελφοί μας είναι τρομοκρατημένοι καθώς βλέπουν τα συναρμόδια Υπουργεία να πειραματίζονται για άλλη μια φορά επάνω τους. Ήδη έχουμε ζητήσει να ανασταλεί η υποδοχή κοινού στα ΚΕΠ. Η υγεία των συναδέλφων μας δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση και έχει την ίδια αξία με των υπολοίπων υπαλλήλων που ήδη οι υπηρεσίες τους (ορθώς) τους έχουν προστατεύσει.
Όταν εμφανισθεί το πρώτο κρούσμα σε υπάλληλο ΚΕΠ, θα είναι ήδη αργά, θα έχουν μολυνθεί δεκάδες και εκατοντάδες πολίτες και τότε οι Υπουργοί θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Τόσο η ΠΟΣΕΚΕΠ όσο και υπάλληλοι έχουν ενημερώσει για τις αυτονόητες δυσκολίες εφαρμογής πλέον και των ραντεβού. Η μόνη λύση είναι η εξυπηρέτηση με οποιοδήποτε ηλεκτρονικό μέσο ή με αλληλογραφία. Αλλιώς τα ΚΕΠ θα μετατραπούν σε βασικές πηγές μόλυνσης και διάδοσης του ιού τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους πολίτες που εξυπηρετούνται», τονίζουν χαρακτηριστικά.
Καταλήγουν, δε, ότι «ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΎΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΚΕΠ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΙΜΟ ΜΕΣΟ». Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr οι εργαζόμενοι, εφόσον δεν έχουν κάποια απάντηση από τα αρμόδια υπουργεία, είναι αποφασισμένοι να κινηθούν δικαστικά, προκειμένου τα ΚΕΠ να σταματήσουν να εξυπηρετούν κοινό από κοντά.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΕΠ -Κορωνοϊός: Νέα αλλαγή στη λειτουργία τους -Πώς θα εξυπηρετηθείτε (ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ)"

Νέο μεγάλο αμερικανικό στρατιωτικό κομβόι εισήλθε στη Συρία από το Ιράκ

Μια νέα αμερικανική αυτοκινητοπομπή με στρατιωτικές ενισχύσεις και υλικοτεχνικό εξοπλισμό εισήλθε στο έδαφος της Συρίας από το βόρειο Ιράκ.

Τοπικές πηγές ανέφεραν ότι κομβόι που ανήκει στις αμερικανικές δυνάμεις που αποτελούνταν από 62 φορτηγά φορτωμένα με στρατιωτικές και υλικοτεχνικές προμήθειες, καθώς και 11 στρατιωτικά οχήματα εισήλθαν στο έδαφος της Συρίας από το την παράνομη διέλευση Αλ Ουαλίντ του βόρειου Ιράκ.

Σκοπός της αμερικανικής αποστολής είναι η ενίσχυση των θέσεων τους στην περιοχή Αλ Τζαζίρα για τη λεηλασία των υπόγειων πόρων και τις καλλιέργειες της Συρίας, όπως σημειώνεται.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο μεγάλο αμερικανικό στρατιωτικό κομβόι εισήλθε στη Συρία από το Ιράκ"

Κορωνοϊός: Όλα έτοιμα για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση - Η ανάρτηση της Νίκης Κεραμέως

Όλα έτοιμα φαίνεται πως είναι για να ξεκινήσει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, καθώς από τα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν λόγω του κορωνοϊού ήταν το κλείσιμο των σχολείων και των Πανεπιστημίων.

Βίντει που ανήρτησε η υπουργός Παιδείς Νίκη Κεραμέως στο Twitter, δείχνει αναλυτικά όλα τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν τόσο στα σχολεία όσο και στα Πανεπιστήμια.

«Στηρίζουμε την εκπαιδευτική κοινότητα με καινοτόμα εργαλεία», καταλήγει το μήνυμα της υπουργού.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Όλα έτοιμα για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση - Η ανάρτηση της Νίκης Κεραμέως"

Τσιόδρας -κορωνοϊός: Ποια φάρμακα δρουν προστατευτικά -Πώς (δεν) μεταδίδεται

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, επειδή, όπως είπε, γράφονται και ακούγονται διάφορα:

-Κύριος τρόπος μετάδοσης του κορωνοϊού είναι τα αεροσταγονίδια και και όχι ο αέρας.

-Τα φάρμακα για την πίεση δεν φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά τη νόσο και ίσως να δρουν και προστατευτικά. Γι’ αυτό κάλεσε όσους λαμβάνουν θεραπείες για χρόνιες ασθένειες να τις συνεχίσουν κατόπιν συμβουλής του γιατρού τους.

-Δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να συνιστούν πως η χρήση αντιφλεγμονώδων (broufen και ponstan) «προκαλεί επιδείνωση ή μια χειρότερη πορεία της νόσου». Όταν δεν υπάρχει λόγος για φάρμακα, καλό θα ήταν να αποφεύγονται σε συνεννόηση πάντα του ασθενή με τον γιατρό του, πρόσθεσε.

-Τα φάρμακα με παρεκεταμόλη όπως το depon και το panadol δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επηρεάζουν αρνητικά τον κορωνοϊό και μπορούν να λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του πυρετού. «Να χρησιμοποιούμε παρακεταμόλη και να περιμένουμε τα αποτελέσματα για τα Μη Στεροειδή αντιφλεγμονώδη», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Η χρήση της παρακεταμόλης είναι ασφαλέστερη, ενώ για τα Αντιφλεγμονώδη δεν υπάρχουν προς το παρόν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι επιδεινώνουν την ίωση».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα 103 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην χώρα μας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στα 331, από 228 που ήταν χθες. Όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας τα 49 νέα είναι του τελευταίου 24ωρου και τα 54 είναι τα νέα που αφορούν προηγούμενα 24ωρα λόγω καθυστερήσεων στα εργαστήρια αναφοράς.

Κατά τον κ. Τσίοδρα:

-Από τα 103 νέα κρούσματα τα 44 προέρχονται από πιθανή εγχώρια μετάδοση, δηλαδή δεν έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό ή σύνδεση με άλλο κρούσμα. Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας ζήτησε να μην χρησιμοποιείται ο όρος «ορφανά».

-Από τα 331 κρούσματα τα 51 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

-Οκτώ είναι διασωληνωμένοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Όλοι οι διασωληνωμένοι είναι άνδρες με μέση ηλικία 67 ετών και σοβαρά προβλήματα υγείας.

-Έχουν γίνει περίπου 4000 εργαστηριακοί έλεγχοι

-Έχουμε 4 νεκρούς, ενώ 10 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσιόδρας -κορωνοϊός: Ποια φάρμακα δρουν προστατευτικά -Πώς (δεν) μεταδίδεται"

Κορωνοϊός στην Ιταλία: Αριθμοί που σοκάρουν - 368 θάνατοι σε μία ημέρα!

Τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ιταλία είναι πλέον 24.747. Οι νεκροί έφτασαν τους 1.809 ενώ ιάθηκαν 2.335.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, χθες τα κρούσματα ήταν 21.157, απεβίωσαν 1.441 ασθενείς και 1996 ήταν οι ιαθέντες.

Μέσα σε μια ημέρα διαγνώσθηκαν 3.590 νέοι θετικοί στον ιό και έχασαν την ζωή τους 368 άνθρωποι.

Στην Λομβαρδία συνολικά υπάρχουν 13.272 κρούσματα και 1.218 νεκροί.

Στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια μολύνθηκαν 3.093 άνθρωποι και οι νεκροί, συνολικά, είναι 284

Στο Βένετο σημειώθηκαν 2.172 μεταδόσεις και υπάρχουν 63 νεκροί.

Τα συστήματα υγείας στην Ιταλία στα όριά τους!

Οι ιταλικές αρχές εκφράζουν αυξανόμενη ανησυχία για την αντοχή του συστήματος υγείας, κυρίως στις περιοχές της βόρειας Ιταλίας.

Τα συστήματα υγείας της Λομβαρδίας, της Εμίλια Ρομάνια και του Βένετο, το επίκεντρο της επιδημίας στην Ιταλία, θεωρούνται από τα καλύτερα της Ευρώπης, αλλά φθάνουν στα όριά τους.

«Οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνοντα. Βρισκόμαστε κοντά στο σημείο που δεν θα έχουμε άλλες κλίνες στην εντατική», δήλωσε ο κυβερνήτης της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα στο SkyTG24.

Οι εστίες στην βόρεια Ιταλία εντοπίζονται στο Μπέργκαμο και την Μπρέσια, αλλά εκφράζονται φόβοι για μεγάλη εξάπλωση στο ίδιο το Μιλάνο, γεγονός που θα οδηγήσει σε ασφυξία τα νοσοκομεία.

Οι αρχές προσπαθούν να εξασφαλίσουν την λειτουργία εκατοντάδων κλινών εντατικής φροντίδας σε ειδικά διαμορφωμένη εγκατάσταση που δημιουργήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο του Φιέρα Μιλάνο, αλλά ακόμη περιμένουν την προμήθεια αναπνευστήρων και ειδικευμένου προσωπικού.



Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να εξασφαλίσει μέσα προστασίας, αποδίδοντας ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή της Λομβαρδίας.

«Προτεραιότητά μας είναι να κρατήσουμε γιατρούς, νοσηλευτές και όλο το προσωπικό ασφαλές», είπε.

Αλλά, μεγάλη ανησυχία αρχίζει να επικρατεί και για τα λιγότερα αποτελεσματικά συστήματα υγείας του ιταλικού νότου όπου δεκάδες χιλιάδες Ιταλοί που εργάζονταν στο επίκεντρο της επιδημίας στην βόρεια Ιταλία έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους τις τελευταίες ημέρες.

Ο πρόεδρος της περιφέρειας της Σικελίας δήλωσε ότι τουλάχιστον 31.000 άνθρωποι έφθασαν από τις βόρειες και τις κεντρικές περιοχές της Ιταλίας τις τελευταίες 10 έως 12 ημέρες και καταγράφηκαν. Αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός στην Ιταλία: Αριθμοί που σοκάρουν - 368 θάνατοι σε μία ημέρα!"

Λαϊκές αγορές: Ψώνια μόνο με γάντια

«Με το γάντι» θα μπορούν να ψωνίζουν από αυτήν την εβδομάδα οι καταναλωτές σε όλες τις λαϊκές αγορές της Αττικής ως ένα ακόμη μέτρο προστασίας τους από τον κορωνοϊό.

Το γάντι θα τους το προμηθεύουν δωρεάν μαζί με την σακούλα οι ίδιοι οι πωλητές των λαϊκών αγορών αμέσως μόλις οι καταναλωτές θα πλησιάζουν στον πάγκο και θα ετοιμάζονται να διαλέξουν τα προϊόντα που θέλουν να αγοράσουν.

Αυτό αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, στο σημερινό (15/03/2020) έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ) που συνεδρίασε ώστε να ενισχύσει τα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών που επισκέπτονται τις λαϊκές αγορές.

«Δίνουμε αγώνα στις δύσκολες συνθήκες που μας έχει δημιουργήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού με αποκλειστικό σκοπό την προστασία της υγείας των καταναλωτών και την εξασφάλιση απόλυτης επάρκειας στο σύνολο των προϊόντων στις λαϊκές αγορές» τόνισε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Μουλιάτος που είναι σε συνεχή ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας τόσο με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Προστασίας του πολίτη όσο και με την Περιφέρεια Αττικής.

Οι λαϊκές αγορές θα λειτουργήσουν κανονικά την ερχόμενη εβδομάδα με υπερεπάρκεια προϊόντων, αλλά και με ειδικές οδηγίες προς το προσωπικό των εταιριών security που τις επιτηρεί, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των καταναλωτών.

Οι ίδιοι οι επαγγελματίες πωλητές έχουν προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα αντισηπτικά για την απολύμανση των πάγκων και των ζυγαριών, χρησιμοποιούν οι ίδιοι γάντια, ενώ από αύριο θα αρχίσουν να τα διαθέτουν και στους καταναλωτές.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαϊκές αγορές: Ψώνια μόνο με γάντια"

Κορωνοϊός: Δεν είναι αμαρτία να μην προσέρχεσθε στην εκκλησία αλλά πράξη ευθύνης, λέει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

Ένα ακόμα βήμα μπροστά βρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στο ζήτημα της συμβολής της Εκκλησίας στην προσπάθεια για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος λέει στους πιστούς ότι η αποχή τους από την Εκκλησία δεν είναι αμαρτία αλλά πράξη αγάπης και ευθύνης για τον καθένα ξεχωριστά και για τους συνανθρώπους μας εν μέσω της πανδημίας που μέχρι και σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε πέντε χιλιάδες επτακόσιους ενενήντα οχτώ ανθρώπους.

Στο πλαίσιο, της χθεσινής συνεδρίασης της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Αμερικής που συνήλθε με τηλεδιάσκεψη ο Αρχιεπίσκοπος εισηγήθηκε την προστασία των πιστών και λαμβάνοντας υπόψιν τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα τους συμβούλευσε να μην εκτίθενται σε χώρους δημόσιων μαζικών συναθροίσεων στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι Εκκλησίες κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων. Σημείωσε ακόμη οτι αν οι κρατικές υπηρεσίες στην Αμερική κρίνουν ότι πρέπει να περιοριστούν ή να ανασταλούν οι ακολουθίες τότε η Εκκλησία θα το πράξει.

Όπως τονίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής εκτείνει την ευλογία της προς όλους τους χριστιανούς και φυσικά σε αυτούς που δεν προσέρχονται στην Εκκλησία λέγοντας ότι «η απόφαση τους να μην προσέλθουν στην Εκκλησία δεν αποτελεί αμαρτία αλλά μια πράξη αγάπης και ευθύνης για τον καθένα ξεχωριστά και για τους συνανθρώπους σας».

Ενθαρρύνουμε τους πιστούς, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, να συμμετέχουν στην εμπειρία των Ακολουθιών από το σπίτι τους χρησιμοποιώντας την τηλεόραση ή άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες πολυμέσων.

Ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει ότι ακούμε τις υποδείξεις των τοπικών και των πολιτειακών κυβερνήσεων αλλά και της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης όσο αυστηρές και αν είναι και είμαστε υποχρεωμένοι ως Εκκλησία, να συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες προκειμένου να υποστηρίξουμε την πανεθνική προσπάθεια για την προστασία της δημόσιας υγείας. Αυτό σημαίνει, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, ότι αν οι κρατικές υπηρεσίες στην Αμερική είτε σε τοπικό είτε σε πολιτειακό είτε σε ομοσπονδιακό επίπεδο κρίνουν ότι για λόγους προστασίας του δημόσιου συμφέροντος πρέπει να περιορισθούν ή να ανασταλούν οι Ακολουθίες στην Αμερική τότε η Εκκλησία έτσι θα πράξει, καθώς το κράτος γνωρίζει καλύτερα από τον οποιονδήποτε πώς να προασπίσει το συμφέρον της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Επαρχιακής Συνόδου της Αμερικής κάθε Μητροπολίτης έχει το καθήκον να λαμβάνει τις απαραίτητες αποφάσεις για την προστασία των πιστών σύμφωνα με τις υποδείξεις και τις οδηγίες των δημοσίων αρχών και τους τοπικούς περιορισμούς που αφορούν στις δημόσιες συναθροίσεις.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Δεν είναι αμαρτία να μην προσέρχεσθε στην εκκλησία αλλά πράξη ευθύνης, λέει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής"

Οργή της Δεβετζή για το πλήθος στη λαμπαδηδρομία! “Εμείς είμαστε μαλ…ες που μένουμε σπίτι;”

Η Ολυμπιονίκης, Πηγή Δεβετζή, “απασφάλισε” κατά όσων αγνόησαν τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό και συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουνε τη λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής Φλόγας.

Με μία άκρως οργισμένη ανάρτηση στα social media, η Χρυσοπηγή Δεβετζή, σχολίασε τη στάση όσων αγνόησαν επιδεικτικά τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό και συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουνε τη λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής Φλόγας, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την άποψή της πως φέτος δεν θα διεξαχθούν Ολυμπιακοί Αγώνες, άρα δεν είχε κανέναν νόημα να γίνει λαμπαδηδρομία και Τελετή Αφής.

Η ανάρτηση της Πηγής Δεβετζή
“ΚΙΝΔΥΝΟΣ Πάντως βλέπω μεγάλη ανευθυνότητα από παρά πολύ κόσμο κ αυτό είναι πολύ λυπηρό … όλη μέρα βγαίνουν κ λένε στην τηλεόραση για τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε κ καλά κάνουν να ενημερώνεται ο κόσμος κ κάποιοι το βιολί βιολάκι… ??????είναι δυνατόν να συνεχίζεται η λαμπαδηδρομία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες κ να μαζεύεται πλήθος κόσμου για να δει κ να βγει φωτογραφίες ;;; Τι δεν καταλαβαίνετε;;;Δηλαδή δεν συμμορφώνεστε με τίποτα ;; Δεν θα γίνουν Ολυμπιακοί Αγώνες φέτος πάρτε το χαμπάρι ..Εμείς είμαστε μ@@@@@ς που καθόμαστε όλοι σπίτια μας ???Ελεος δηλαδή … Σεβαστείτε μια φορά τον εαυτό σας ..κ συνάμα τους γύρω σας …Βουίζουν να παίρνουμε μέτρα ασφαλείας …Κάντε το όλοι …Φτάνει πια με όλους τους ψωνισμένους που αποφάσισαν τώρα να γίνουν διάσημοι…”.


newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Οργή της Δεβετζή για το πλήθος στη λαμπαδηδρομία! “Εμείς είμαστε μαλ…ες που μένουμε σπίτι;”"

Κοροναϊός: 103 νέα κρούσματα στην Ελλάδα-Συνολικά 331 κρούσματα

Σύμφωνα με την ενημέρωση του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα ανέρχονται σε 331 ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους και τέσσερις άνθρωποι.

Τα 49 κρούσματα κοροναϊού είναι νέα σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στην σημερινή ενημέρωση των ιατρικών συντακτών.

Ανακοίνωσε επίσης 54 νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα.

Έτσι, όπως ανέφερε τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 331 .

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: 103 νέα κρούσματα στην Ελλάδα-Συνολικά 331 κρούσματα"

Αμβρόσιος σε Μητσοτάκη: «Μη γίνεστε διώκτης του Χριστού. Δεν έχετε δικαίωμα να σφραγίσετε τους Ναούς»

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό έστειλε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει δικαίωμα να κλείσει τους ναούς και τις εκκλησίες

«Κύριε πρωθυπουργέ! Μη γίνεστε διώκτης της Εκκλησίας και του Χριστού» ανέφερε χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος. 

Αναλυτικά η επιστολή την οποία δημοσιεύει το vimaorthodoxias.gr:

Ἐξοχώτατε καί Ἀγαπητέ μοι Κύριε Πρωθυπουργέ,
Περιῆλθεν εἰς χεῖρας μου τό ὑπ’ἀριθμ. 42, τ. 1ον/25.02.2020 ΦΕΚ, ὅπου δημοσιεύεται ἡ «ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ», καί γνωστοποιοῦνται τά «κατεπείγοντα μέτρα ἀποφυγῆς καί περιορισμοῦ τῆς διάδοσης τοῦ κορωνοϊοῦ», εἰς τό τέλος τῆς ὁποίας προβάλλεται τό Ὑμέτερον ὄνομα, καθώς ἐπίσης καί τά ὀνόματα τῶν Μελῶν τοῦ Ὑπουργικοῦ Συμβουλίου.

Οὐ μόνον μέ πολλήν ἔκπληξιν, λοιπόν, ἀλλά καί μέ πόνον ψυχῆς ἀνέγνω-σα εἰς τό ἄρθρον 3 παράγρ. στ΄ «τά μέτρα πρόληψης», τά ὁποῖα ἀπεφασίσατε νά λάβετε πρός ἀποφυγήν τῆς μεταδόσεως τῆς νόσου τοῦ Κορονοϊοῦ. Μεταξύ ἄλλων διαλαμβάνονται ἐπί λέξει καί τά ἑξῆς:

«(στ) στην προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας
σχολικών μονάδων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, φορέων και ιδρυμάτων, δημοσίων και ιδιωτικών, κάθε τύπου και βαθμού, χώρων θρησκευτικής λατρείας….

Όποιος δεν συμμορφώνεται με τα μέτρα του παρόντος άρθρουτιμωρείται με φυλάκιση έως δύο (2) ετών…».
Ἐξοχώτατε,

Ἡ δημοσίευσις τῆς διατάξεως, καθ’ ἥν προτίθεσθε νά προβῆτε «στην προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας …..χώρων θρησκευτικής λατρείας….», δηλ. νά ἀπαγορεύσετε τήν τέλεσιν τῆς θείας λειτουργίας καί τῶν λοιπῶν ἱερῶν ἀκολουθιῶν εἰς τούς ἱερούς Ναούς μας, ἐπλημμύρισεν τήν καρδίαν μου μέ μίαν ἀπαρηγόρητον θλῖψιν! Κατόπιν τούτου, διακόπτων τήν ἀπόλυτον σιωπήν, εἰς τήν ὁποίαν ἑκουσίως ὑπέβαλον τόν ἑαυτόν μου ἀπό τῆς 23ης Νοεμβρίου 2019, ὡς σχολάζων Μητροπολίτης, ἀποτολμῶ νά Σᾶς ἀπευθύνω τήν παροῦσαν ἀνοικτήν ἐπιστολήν, δεδομένου ὅτι «τά δημοσίως λεγόμενα καί πραττόμενα, δημοσίως πρέπει καί νά ἐλέγχωνται» κατά τόν ἱερόν Χρυσόστομον (βλ. ΕΠΕ. 23, 393).

Σᾶς πληροφορῶ, λοιπόν, ὅτι ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ νά ἀπαγορεύσετε τήν λειτουργίαν τῶν ἱερῶν Ναῶν τῆς ἐν Ἑλλάδι Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας πρός πρόληψιν τῆς περαιτέρω μεταδόσεως τοῦ Κορονοϊοῦ, καθ’ ὅσον ὁ Ναός τοῦ Χριστοῦ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΗΝ ΟΙΑΝΔΗΠΟΤΕ ΝΟΣΟΝ, ΑΛΛ’ ΑΝ-ΤΙΘΕΤΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΙΑΤΡΕΙΟΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ κάθε πιστοῦ χριστιανοῦ!

Οὐδέποτε ἔφθασεν εἰς τήν ἀκοήν Σας, ὅτι εἰς τόν τάδε Ναόν ἔγινεν ἡ θαυματουργική ἴασις τοῦ δεῖνα χριστιανοῦ; Οὐδέποτε ἠκούσατε π.χ. ὅτι εἰς τό ἱερόν Προκύνημα τῆς Παναγίας τῆς Τήνου τελοῦνται συνεχῶς θαυματουργικαί θερα-πεῖαι ἀσθενούντων;

Εἰς τόν Ὀρθόδοξον Ναόν συντελοῦνται συνεχῶς θαύματα! Ἀσθενεῖς θεραπεύονται, παράλυτοι ἀνορθώνονται, ἀνιάτως πάσχοντες ἀπολαμβάνουν καἰ πάλιν τό ἀγαθόν τῆς ὑγείας! Ἄνθρωποι, ἀπελπισμένοι ἀπό τήν ἰατρικήν φροντίδα, καταφεύγουν μέ ταπείνωσιν εἰς τόν ἱερόν Ναόν, πλησιάζουν τόν ἱερέα, δέχονται τήν εὐλογίαν του καί ἀνασταίνονται! Ὡσαύτως τό λαδάκι ἀπό τό κανδήλι τῶν Ἁγίων μας πολύ συχνά άναδεικνύεται φάρμακον διά τόν πιστόν ἄνθρωπον!

Πῶς, λοιπόν, Ὑμεῖς θά κλείσετε τούς Ναούς μας; Πῶς θά ἀπαγορεύσετε τήν τέλεσιν τῆς θείας λειτουργίας ἐν ὥρᾳ μιᾶς μεγάλης δοκιμασίας τοῦ Λαοῦ μας; Ὁ Χριστός μας ἀποτελεῖ τό καταφύγιον ὅλων τῶν πονεμένων, τῶν ἀσθενούντων, τῶν ἀπελπισμένων ἀδελφῶν μας! Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ, ΔΕΝ ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΝ! Εἶναι ὁ Οἶκος τοῦ Κυρίου, ἡ κατοικία τοῦ Θεοῦ τοῦ Ὑψίστου! Καί συγχρόνως τό καταφύγιον τῆς σωτηρίας διά τόν ἄνθρωπον!

Ὁ Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστός, ἀποστέλλων τούς Μαθητάς Του εἰς τήν διακονίαν τοῦ κηρύγματος, ἔδωκεν εἰς Αὐτούς τήν ἐξουσίαν κατά πνευμάτων ἀκαθάρτων, λέγων πρός Αὐτούς: «ἀσθενοῦντας θεραπεύετε, λεπρούς καθαρίζετε, νεκρούς ἐγείρετε, δαιμόνια ἐκβάλλετε, δωρεάν ἐλάβετε, δωρεάν δότε» (Ματθ. κεφ. ι΄, 8).

Τό χάρισμα τῆς θεραπευτικῆς αὐτῆς ἐξουσίας καί δωρεᾶς μετά ταῦτα ἔχει μεταβιβασθῆ πρός τούς ἡγιασμένους Ἀρχιερεῖς καί ἱερεῖς! Εἰς τόν ἱερόν Ναόν τοῦ Ἁγίου Ἰσιδώρου, ἐπί παραδείγματι, ἐκεῖ ψηλά εἰς τόν Λυκαβηττόν, καθημερινῶς τελεσιουργοῦνται θαύματα, ἀναρίθμητα θαύματα, καί ἰάσεις παντοειδεῖς διά τοῦ Τιμίου Σταυροῦ! Δέν ὑπέπεσεν εἰς τήν ἀντίληψίν Σας;

Οὐδέποτε ἐπίσης ἐπληροφορήθητε, ὅτι ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία εἶχε καί ἐξακολουθεῖ νά ἔχῃ Ἐφημερίους – ἱερεῖς σέ Ἄσυλα Ἀνιάτων, σέ Λεπροκομεῖα, Θεραπευτήρια Νοσημάτων Θώρακος («φθυσιατρεῖα» δηλ. διά τήν φυματίωσιν), γενικῶς εἰς τά πάσης φύσεως Νοσοκομεῖα;

Οὐδέποτε ἠκούσατε, ὅτι ἡ Μήτηρ Ἐκκλησία ἀποστέλλει καθημερινῶς καί ἄνευ τινος δισταγμοῦ τούς εὐλαβεστά-τους Ἐφημερίους εἰς τάς οἰκίας ἀσθενούντων χριστιανῶν, προκειμένου νά μεταδώσουν εἰς αὐτούς τό Σῶμα και τό Αἷμα τοῦ Χριστοῦ; Οὐδείς ποτέ ἐξ ὅλων αὐτῶν τῶν ἱερέων ὑπεβλήθη εἴτε εἰς ἀπολύμανσιν, εἴτε εἰς ἀπομόνωσιν κλπ.!

Οὐδέποτε ἐπίσης ἀντελήφθητε, ὅτι κατά τήν θείαν λειτουργίαν ὁ ἱερεύς προσκαλεῖ τούς πιστούς νά προσέλθουν καί νά μεταλάβουν τό Σῶμα καί τό Αἷμα τοῦ Χριστοῦ μας ἀπό τό ἴδιον Ἅγιον Ποτήριον, τό «Κοινόν Ποτήριον» τοῦ Χριστοῦ, καί ὅλοι χρησιμοποιοῦν τήν ἴδια ἱερά Λαβίδα;

Μετά τήν γνωστήν πρόσκλησιν «Μετά φόβου Θεοῦ, πίστεως καί ἀγάπης προσέλθετε…», ὡς γνωστόν, προσέρχον-ται ἀδιακρίτως ἄνδρες καί γυναῖκες, νέοι καί γέροι, μικρά παιδάκια καί νήπια διά νά μεταλάβουν ὅλοι αὐτοί ἀπό τό ἕνα καί μοναδικό Ἅγιον Ποτήριον καί ἀποδέχονται εἰς τό στόμα τους τήν αὐτήν ἁγίαν Λαβίδα, καθ’ὅσον ἡ Θεία Κοινωνία ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΜΙΚΡΟΒΙΑ, ΚΟΡΟΝΟΪΟΎΣ ΚΛΠ.!

Ὁ Ἅγιος Ἰάκωβος ὁ Ἀδελφόθεος μᾶς συμβουλεύει: «ἀσθενεῖ τις ἐν ὑμῖν; Προσκαλεσάσθω τούς πρεσβυτέρους τῆς Ἐκκλησίας καί προσευξάσθωσαν ἐπ’ αὐτόν, ἀλείψαντες αὐτόν ἐλαίῳ ἐν τῷ ὀνόματι τοῦ Κυρίου. Καί ἡ εὐχή τῆς πίστεως σώσει τόν κάμνοντα καί ἐγερεῖ αὐτόν ὁ Κύριος…»(Ἰακ. ε΄14-15). Ἡ Ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ, λοιπόν, εἶναι ταυτισμένη μέ τόν ἀσθενοῦντα καί ἀποτελεῖ τό θεραπευτήριον τῆς ψυχῆς καί τοῦ σώματος.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Μή γίνεσθε διώκτης τῆς Ἐκκλησίας τοῦ Χριστοῦ!
Σᾶς ἱκετεύω: Σπεύσατε νά διορθώσετε τό κείμενον τῆς Πράξεως Νομοθε-τικοῦ περιεχομένου, δηλ. νά διαγράψετε ΑΜΕΣΩΣ τίς τρεῖς λέξεις: «….χώρων θρησκευτικής λατρείας….». Μή γίνεσθε ἀσεβής! Ἀλλοιῶς, ὡς διώκτης τῆς Ἐκκλησίας, θά σύρετε ἐπάνω Σας τήν κατάραν τοῦ Θεοῦ!

Εἰς τό Διαδίκτυον κυκλοφορεῖ ἡ εἴδησις, ὅτι εἴχετε κάποιαν τηλεφωνικήν ἐπικοινωνίαν μετά του Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλά-δος κ. κ. Ἱερωνύμου, τόν Ὁποῖον καί παρεκαλέσατε διά τήν ἀρωγήν τῆς Μητρός Ἐκκλησίας εἰς τόν ἀγῶνα Σας κατά τοῦ Κορονοϊοῦ. Ἐπράξατε πολύ σωστά καί Σᾶς συγχαίρω! Κατ΄αὐτήν τήν κρίσιμον ὥραν μᾶς χρειάζεται ἡ πανοπλία τοῦ Θεοῦ! Ὁ Ἀπ. Παῦλος φωνάζει: «Ἐνδύσασθε τήν πανοπλίαν τοῦ Θεοῦ πρός τό δύνασθαι ὑμᾶς στῆναι πρός τάς μεθοδείας τοῦ Διαβόλου»(Ἐφεσ. στ΄, 11).

Πλήν ὅμως κατά τήν ἐπικοινωνίαν Σας μετά τοῦ Προκαθημένου τῆς Ἐκ-κλησίας τῆς Ἑλλάδος, δυστυχῶς, δέν εἴδομεν νά θίγεται καί τό ζήτημα τῆς μή σφραγίσεως τῶν Ὀρθοδόξων Ἱερῶν Ναῶν, δηλ. ἡ διόρθωσις τοῦ κειμένου τῆς Πράξεως Νομοθετικοῦ περιεχομένου! Ναί, κατά τήν ἐπικοινωνίαν Σας, οὐδείς ἐξ Ὑμῶν ἔθιξε τό ζήτημα τοῦτο! ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ: ΔΕΝ ΕΙΔΟΜΕΝ ΝΑ ΘΙΓΕΤΕ ΤΟ ΠΡΌΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΣΦΡΑΓΙΣΕΩΣ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΝΑΩΝ, ἐάν ἐπεκταθῇ ὁ Κορονοϊός, καθώς ἐπιτάσσει ἡ Πρᾶξις Νομοθετικοῦ Περιεχομένου. Δυστυχῶς, δυστυχέστατα θά ἔλεγον, καί αὐτή αὕτη ἡ Ἱερά Σύνοδος εἰς τό σήμερον ἐκδοθέν σχετικόν Ἀνακοινωθέν ΔΕΝ ΘΙΓΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥ ΛΕΠΤΟΝ ΤΟΥΤΟ ΖΗΤΗΜΑ!

Ἐν κατακλεῖδι, Σᾶς ἐρωτῶ, Κύριε Πρωθυπουργέ,
Δέν ἐπληροφορήθητε ἆραγε, ὅτι ὁ Κορονοϊός ἔχει κατασκευασθῆ εἰς τήν Ἀμερικήν ἤδη ἀπό τοῦ ἔτους 1981 ἐκ μέρους τῶν σκοτεινῶν δαιμονικῶν Όργανώσεων τῆς Παγκοσμιοποιήσεως; Οὐδείς, λοιπόν, τῶν Συνεργατῶν Σας ἔλαβε τήν πρωτοβουλίαν νά Σᾶς πληροφορήσῃ, ὅτι ἀπό τοῦ ἔτους 1981, μέ τό ψευδώνυμον «Ουχάν-400», εἶχε προγραμματισθῆ, διά νά διαδοθῇ πολύ ἀργότερα, δηλ. τώρα, σήμερα, κατά τό ἔτος 2020, ὁ μολυσματικός αὐτός ἰός; (!!!)

Ἤδη ἀπό τοῦ ἔτους 1981 ἔχουν δημοσιευθῆ τά ἑξῆς: «In around 2020 a severe pneumonia-like illness will spread throughout the globe, attacking the lungs and the bronchial tubes and resisting all known treatments…»! Ταῦτα ἔγραφεν ὁ συγγραφεύς Dean Koontz εἰς τό σύγγραμμά του «The Eyes of darkness». ([1][1]).

Τά ἔργα τοῦ Διαβόλου ἀντιμετωπίζονται καί καταλύονται μόνον μέ τήν προσευχήν καί μέ τήν ἕνωσίν μας μέ τόν Θεόν! Εἶναι, λοιπόν, ἀνάγκη νά ἐπανέλθωμεν εἰς τήν ἀγκάλην τοῦ Σωτῆρος Χριστοῦ! Προβάλλει ἐπιτακτική ἡ ἀνάγκη, διά νά ἐπιστρέψωμεν εἰς τόν Οἶκον τοῦ Θεοῦ, δηλ. τόν ἱερόν Ναόν! Πῶς, λοιπόν, Ὑμεῖς θά σφραγίσετε τούς Χώρους τῆς θείας λατρείας;

Ἐντίμως, λοιπόν, Σᾶς πληροφοροῦμεν, ὅτι ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ νά διατάξετε τό σφράγισμα τῶν ἱερῶν Ναῶν τῆς ἐν Ἑλλάδι Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, ὅσον καί ἐάν ἤθελεν ἐξαπλωθῆ ὁ Κορονοϊός! Τοῦτο ὤφειλε νά τό καταστήσῃ σαφές εἰς Ὑμᾶς ἡ Ἱερά Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας μας. Ἡ σιωπή τῶν Ἀμνῶν δέν εἶναι πάντοτε ἡ καλυτέρα λύσις! Διό καί ἡμεῖς, ἕνας ταπεινός καί ἐφησυχάζων τώρα πιά πρεσβύτης Ἀρχιερεύς, λύομεν τήν σιωπήν μας καί βροντοφωνάζομεν: «Κάτω τά χέρια Σας ἀπό τήν Ὀρθό-δοξον Ἐκκλησίαν, τήν Μητέρα καί Τροφόν τοῦ Ἑλληνικοῦ Ἔθνους».

Ταῦτα ἐθεωρήσαμεν χρέος νά καταθέσωμεν πρός Ὑμᾶς τόν παλαιόν ἐκλεκτόν Φίλον μετά πολλῆς παρρησίας, κατά τό γνωστόν λόγιον «Φίλος μεν Πλάτων, φιλτάτη δ’ἀλήθεια» κατά τόν Ἀριστοτέλην.

Ἐπί δέ τούτοις διατελοῦμεν
Μετά βαθυτάτης τιμῆς καί εὐχῶν

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ Ο πρ. ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ”.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αμβρόσιος σε Μητσοτάκη: «Μη γίνεστε διώκτης του Χριστού. Δεν έχετε δικαίωμα να σφραγίσετε τους Ναούς»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news