facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές της Αλεξανδρούπολης και του Σουφλίου λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

Με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, απαγορεύεται αύριο από τις 8.00 έως τις 22.00 η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων σε περιοχές ευθύνης των δασαρχείων Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου, λόγω υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Ειδικότερα, η απαγόρευση ισχύει για τις αναδασώσεις Κίρκης, Συκορράχης, τον χώρο αναψυχής Συκορράχης, τις αναδασώσεις Μεσημβρίας, Κομάρου-Ατάρνης και έναντι Κ.Α.Α.Υ. Μάκρης.

Επίσης για το δάσος και τον χώρο αναψυχής Ιάνας, το περιαστικό δάσος Παλαγίας, το άλσος γαλλικού σταθμού Ο.Σ.Ε., τη δασική περιοχή Αετοχωρίου-Πεύκων-Λουτρού καθώς και το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου περιοχή Α εξαιρουμένης της καμένης έκτασης από την πυρκαγιά της 21ης Ιουλίου 2022.

Σημειώνεται ότι της απαγόρευσης εξαιρούνται οι περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 130 του ν. 4926/2022 (πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές του άρθρου 129, καθώς και πρόσωπα που μετακινούνται εντός του οδικού δικτύου). Για κάθε παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές της Αλεξανδρούπολης και του Σουφλίου λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς"

Ωραιόκαστρο: Επίθεση σε οδηγό των ΚΤΕΛ – Έσπασε το τζάμι με μπουνιά, βίντεο

Απίστευτο περιστατικό βίας καταγράφηκε πριν από λίγο σε οδηγό της γραμμής των ΚΤΕΛ στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα δήλωσε ο οδηγός του λεωφορείου στο oraiokastro24.gr κατά την άνοδό του επί της oδού Κομνηνών, κεντρικός δρόμος έξω απο τον Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου, ΙΧ αυτοκίνητο προσπέρασε το λεωφορείο, το οποίο κινούταν κανονικά, κόβοντας του την πορεία και αναγκάζοντάς το να σταματήσει. Ο οδηγός του ΙΧ κατέβηκε νευριασμένος βαρώντας μπουνιά στο τζάμι του οδηγού του λεωφορείου σπάζοντας το με τον οδηγό να βρίσκεται στη θέση του κανονικά. Αυτή την ώρα έχει μεταβεί στο σημείο η αστυνομία και παίρνει την κατάθεση απο τον οδηγό.

Ευτυχώς ο οδηγός είναι καλά στην υγεία του έχοντας μικρά τραύματα από τα γυαλιά που έπεσαν επάνω στο χέρι του και υπέστη σοκ απο την επίθεση που δέχτηκε.

oraiokastro24

Διαβάστε Περισσότερα » "Ωραιόκαστρο: Επίθεση σε οδηγό των ΚΤΕΛ – Έσπασε το τζάμι με μπουνιά, βίντεο"

Τα δικαιώματα των λουόμενων – Πού επιτρέπονται και πού όχι οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες

Την πρώτη νίκη του πέτυχε το «κίνημα της πετσέτας» για ελεύθερες παραλίες, καθώς η Σάντα Μαρία της Πάρου, από όπου ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες, είναι κατά το ήμισυ ελεύθερη για τους λουόμενους, χωρίς ξαπλώστρες. Τι ορίζει όμως η νομοθεσία και ποια είναι τα δικαιώματα του πολίτη στην παραλία;

Ο δικηγόρος, Βασίλης Παπαγεωργίου εξήγησε στην εκπομπή Prime το νομοθετικό πλαίσιο για τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες στις παραλίες.

Η ανάπτυξη των ομπρελών, ξαπλωστρών και των θαλάσσιων μέσων αναψυχής μπορεί να καλύπτει μέχρι το 60% του παραχωρούμενου χώρου.

Πρέπει να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα.

Πρέπει να υπάρχει ελεύθερη ζώνη από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον πέντε μέτρων.

Η κάλυψη δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του παραχωρούμενου χώρου.

Παράλληλα στη νομοθεσία υπάρχει υποχρεωτική σήμανση όπου αναφέρεται πως ο παραχωρησιούχος είναι υποχρεωμένος να αναρτά σε εμφανές σημείο πινακίδα συγκεκριμένων διαστάσεων με το σχέδιο και τη φωτογραφία του παραχωρούμενου χώρου, ώστε να γίνεται εύκολα αντιληπτή η ενδεχόμενη παραβίαση των ορίων της παραχώρησης.

Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε πως η νομοθεσία για τα ζητήματα αυτά υπάρχει αλλά δυστυχώς, όπως φαίνεται, δεν εφαρμόζεται.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο κ. Παπαγεωργίου:

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τα δικαιώματα των λουόμενων – Πού επιτρέπονται και πού όχι οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες"

Ντόναλντ Τραμπ: Δήλωσε αθώος στο ομοσπονδιακό δικαστήριο για τις κατηγορίες συνωμοσίας

Στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον έφτασε το βράδυ της Πέμπτη (ώρα Ελλάδας) ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρώην αρχηγός του Λευκού Οίκου διώκεται για προσπάθεια ανατροπής του αποτελέσματος στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε αθώος στις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν για συνωμοσία με στόχο να αποτρέψει την επικύρωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του 2020.

Φορώντας μπλε κοστούμι και κόκκινη γραβάτα, ο Τραμπ – ο οποίος θεωρείται φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προσεχείς προεδρικές εκλογές – παρουσιάστηκε στο δικαστήριο λίγο πριν από τις 16:00 (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδος), μετά τη δίωξη που του ασκήθηκε από τον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ.

«Οι πρόεδροι δεν είναι βασιλιάδες» έγραφε το πλακάτ που κρατούσε ένας διαδηλωτής κοντά στο δικαστικό μέγαρο που βρίσκεται μόλις χιλιόμετρο μακριά από το Καπιτώλιο, στο οποίο υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν την 6η Ιανουαρίου 2021 επιχειρώντας να αποτρέψουν την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ταξίδεψε με το ιδιωτικό του τζετ, με το οποίο προσγειώθηκε στο εθνικό αεροδρόμιο «Ρόναλντ Ρίγκαν», της Ουάσιγκτον, ενόψει της εμφάνισής του στο δικαστήριο, όπου έφτασε οδικώς.

O Τραμπ πέρασε και πάλι την πόρτα του δικαστηρίου, κατηγορούμενος για «συνωμοσία σε βάρος του αμερικανικού κράτους», παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας και παραβίαση εκλογικών δικαιωμάτων.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγορείται και επισήμως για απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος σε σχέση με την αναμέτρηση του Νοεμβρίου του 2020, την οποία κέρδισε ο Τζο Μπάιντεν.

Οι προετοιμασίες στην Ουάσιγκτον πάντως ήταν πυρετώδεις και τα μέτρα ασφαλείας πολύ αυστηρά.

Σύμφωνα με το BBC, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε μία ανάρτηση στα social media από το αυτοκίνητο που τον μετέφερε στο αεροδρόμιο. Ειδικότερα, ο Τραμπ έγραψε στον δικό του ιστότοπο Truth Social, βάλλοντας κατά του Τζο Μπάιντεν και της οικογένειάς του, και αποκαλώντας το δικαστήριο, «άδικο χώρο» με «άδικο δικαστή». «Είμαστε ένα έθνος σε παρακμή», συμπλήρωσε.

Με ανάρτησή του, νωρίτερα, επίσης στο Truth Social, ο Τραμπ είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πηγαίνω στην Ουάσιγκτον για να με συλλάβουν επειδή αμφισβήτησα τις στημένες και κλεμμένες εκλογές. Είναι μεγάλη τιμή για εμένα γιατί συλλαμβάνομαι για εσάς. Να κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά». Με μια ακόμη ανάρτησή του σχολίασε «χρειάζομαι μια ακόμη δίκη για να εξασφαλίσω την εκλογή μου».

Σημειώνεται ότι ο ειδικός εισαγγελέας, Τζακ Σμιθ κατηγορεί ευθέως τον Τραμπ ότι υπονόμευσε τα θεμέλια της αμερικανικής δημοκρατίας, προσπαθώντας να αλλοιώσει τη διαδικασία επικύρωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Μάλιστα, η όλη διαδικασία εκτυλίχθηκε λίγα τετράγωνα μακριά από το κτίριο του Καπιτωλίου των ΗΠΑ, εκεί όπου οι υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν τη μεταβίβαση της εξουσίας στον Μπάιντεν.

Ο ίδιος ο Τραμπ, που είναι το φαβορί για να κερδίσει εκ νέου το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές το 2024, τοποθετήθηκε νωρίτερα, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς για «εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης».

Όλα όσα κατέγραψε για το θέμα, το abcNEWS:

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ντόναλντ Τραμπ: Δήλωσε αθώος στο ομοσπονδιακό δικαστήριο για τις κατηγορίες συνωμοσίας"

Μητέρα δύο παιδιών ήπιε πολύ νερό σε 20 λεπτά και πέθανε από σπάνια επιπλοκή

Μια μητέρα δύο παιδιών πέθανε ξαφνικά, καθώς ήπιε τέσσερα μπουκαλάκια νερό σε διάστημα 20 λεπτών, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της από μια σπάνια επιπλοκή.

Σύμφωνα με τη nypost.com, πρόκειται για την 35χρονη Άσλεϊ Σάμερς, που είχε πάει για το Σαββατοκύριακο στη λίμνη της Ιντιάνα με τον σύζυγο και τις δύο κόρες της.

Κάποια στιγμή άρχισε να διψάει και τότε ήπιε τέσσερα μπουκάλια νερό, με αποτέλεσμα να λιποθύμησε και να μην ανακτήσει ποτέ ξανά τις αισθήσεις της.

«Κάποιος είπε ότι ήπιε τέσσερα μπουκάλια νερό σε 20 λεπτά», είπε χαρακτηριστικά ο αδερφός της Ντέβον Μίλερ.

Με βάση το αμερικανό δημοσίευμα, ο Δρ. Μπλέικ Φρόμπεργκ ανέφερε πως ότι η γυναίκα πέθανε από τοξικότητα του νερού, κάτι που είναι πιο πιθανό να συμβεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή εάν κάποιος εργάζεται έξω ή ασκείται συχνά.

«Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούν να θέσουν κάποιον περισσότερο σε κίνδυνο, αλλά αυτό συμβαίνει όταν έχετε πάρα πολύ νερό και όχι αρκετό νάτριο στο σώμα σας», είπε ο ειδικός.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητέρα δύο παιδιών ήπιε πολύ νερό σε 20 λεπτά και πέθανε από σπάνια επιπλοκή"

Σουηδία: Τουλάχιστον 52 τραυματίες σε συγκρούσεις στην Στοκχόλμη

Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων της κυβέρνησης της Ερυθραίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 52 άνθρωποι στα προάστια της Στοκχόλμης, σύμφωνα με την σουηδική αστυνομία.

«Μια άλλη συγκέντρωση οργανώθηκε κοντά στον χώρο του φεστιβάλ, κατά τη διάρκεια της οποίας ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις» ανέφερε η αστυνομία, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει περίπου 100 συλλήψεις.

Από τους 52 τραυματίες, οι οκτώ νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

«Πρόκειται για μια μεγάλη και σύνθετη επιχείρηση. Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται ακόμη στον χώρο και ο συνολικός αριθμός των τραυματιών δεν είναι γνωστός», είπε ο Πάτρικ Σόντερμπεργκ, ο αρχίατρος της περιοχής της Στοκχόλμης.

Η αστυνομία ανέφερε ότι μέλη της έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, στα βορειοδυτικά προάστια της Στοκχόλμης και συνεχίζουν τις προσπάθειές τους ώστε «να αποκατασταθεί η τάξη» και να μπει τέλος στις «εγκληματικές ενέργειες».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Expressen, περίπου 1.000 διαδηλωτές κατάφεραν να περάσουν τον φράχτη ασφαλείας που είχε τοποθετήσει η αστυνομία και εξαπέλυσαν επίθεση στον χώρο του φεστιβάλ, το οποίο οργάνωναν υποστηρικτές της κυβέρνησης της Ερυθραίας. Οι αρχές είχαν δώσει άδεια για τη διαδήλωση αυτήν.

Οι διαδηλωτές διέλυσαν τις τέντες του φεστιβάλ και χρησιμοποίησαν τους πασσάλους που τις στήριζαν ως όπλα εναντίον των αστυνομικών, ενώ ταυτόχρονα εκτόξευαν πέτρες εναντίον τους.

Η αστυνομία έκλεισε για την κυκλοφορία ένα τμήμα του γειτονικού αυτοκινητοδρόμου Ε18, και προς τις δύο κατευθύνσεις, επειδή άνθρωποι που προσπαθούσαν να φύγουν από την περιοχή τον απέκλεισαν.

Το φεστιβάλ Ερυθραίας-Σκανδιναβίας διεξάγεται εδώ και πολλά χρόνια. Περιλαμβάνει σεμινάρια, συζητήσεις, διαλέξεις αλλά και μουσική, ένα παζάρι και ένα λούνα παρκ. Σήμερα ήταν η έναρξή του και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.

ΑΜΠΕ, AFP/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Τουλάχιστον 52 τραυματίες σε συγκρούσεις στην Στοκχόλμη"

Θρίλερ στο Ηράκλειο: Βρήκαν 29χρονο τραυματισμένο σε τροχαίο και στο νοσοκομείο βρήκαν σφαίρα στο κεφάλι

Σε πραγματικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του βαρύτατου τραυματισμού 29χρόνου νεαρού, που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου στο Ηράκλειο.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, αστυνομικοί του τμήματος Τροχαίας Μοιρών, κλήθηκαν να επέμβουν σε τροχαίο που σημειώθηκε στο πρώτο χιλιόμετρο του άξονα Μοιρών – Ηρακλείου. Εντός ενός αυτοκινήτου που είχε βγει εκτός δρόμου βρήκαν τον νεαρό χωρίς τις αισθήσεις του.

Ο 29χρονος μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας ως θύμα τροχαίου και στην συνέχεια στο Βενιζέλειο λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης του, με εμφανές χτύπημα στο κεφάλι. Εκεί η αξονική τομογραφία έδειξε πως το τραύμα στο κεφάλι οφειλόταν σε βολίδα πιστολιού που βρέθηκε σφηνωμένη στο κρανίο σε εξαιρετικά δύσκολο σημείο ώστε η αφαίρεση της να είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Καθώς η τοπική ΕΛΑΣ ενημερώθηκε για την εξέλιξη, έσπευσε να μεταφέρει το αυτοκίνητο του νεαρού στο Α.Τ. Μοιρών όπου ερευνήθηκε προσεκτικά. Οι αστυνομικοί βρήκαν στο ντουλαπάκι του ΙΧ ένα “περίεργο”, σχεδόν ακατάληπτο, σύμφωνα με αστυνομική πηγή σημείωμα, που παρέπεμπε σε σημείωμα αυτοκτονίας.

Ωστόσο, ούτε εντός του αυτοκινήτου, ούτε στον χώρο που σημειώθηκε το περιστατικό βρέθηκε όπλο. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από την ΕΛΑΣ, το ότι το είδος του τραύματος δεν έγινε αμέσως αντιληπτό, οφείλεται στο γεγονός ότι η βολίδα είναι μικρού διαμετρήματος, πιθανότατα των 22mm.

Ωστόσο, παρ’ ότι κάτοικοι των Μοιρών έλεγαν πως το τελευταίο διάστημα έβλεπαν τον 29χρονο στεναχωρημένο, οι οικείοι του απορρίπτουν το ενδεχόμενο απόπειρας αυτοκτονίας και δηλώνουν ότι δεν είχε στην κατοχή του κανενός είδους όπλο.

Τα δεδομένα στρέφουν αναγκαστικά τις έρευνες στην εκδοχή ο 29χρονος να πυροβολήθηκε σκόπιμα από κάποιον ή να χτυπήθηκε τυχαία από άσκοπο πυροβολισμό.

Ο 29χρονος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θρίλερ στο Ηράκλειο: Βρήκαν 29χρονο τραυματισμένο σε τροχαίο και στο νοσοκομείο βρήκαν σφαίρα στο κεφάλι"

Αυτοδιοικητικές: Με Κώστα Ζαχαριάδη ο ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Αθηναίων

Υπέρ της υποψηφιότητας του Κώστα Ζαχαριάδη έναντι αυτής του Νίκου Φίλη, με ψήφους 17 έναντι 15 αντίστοιχα, τάχθηκε η πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, για τον Δήμο Αθηναίων

Προηγουμένως, με 25 ψήφους κατά, 14 υπέρ και ένα λευκό, κρίθηκε ότι δεν υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις στήριξης μίας ενδεχόμενης υποψηφιότητας του πρώην καλαθοσφαιριστή του Παναθηναϊκού Νίκου Παππά.

Στην Κουμουνδούρου φιλοδοξούν πως ο Κώστας Ζαχαριάδης, πρόσωπο από τη νέα γενιά στελεχών και πολύπειρο, θα συσπειρώσει τους προοδευτικούς πολίτες της πρωτεύουσας έχοντας στην φαρέτρα του τη μακροχρόνια αυτοδιοικητική πείρα και γνώση της «Ανοιχτής Πόλης», η οποία εδώ και 17 χρόνια πρωταγωνιστεί στην κοινωνική και πολιτική ζωή της Αθήνας.

Ποιος είναι

Γεννημένος το 1985 στο Χαλάνδρι ο Κώστας Ζαχαριάδης φοίτησε στο δημοτικό σχολείο έως την ηλικία των 8 ετών, καθώς το 1993 η οικογένειά του μετακόμισε στα Μελίσσια. Το 2002 αποφοίτησε από το Ενιαίο Λύκειο Μελλισίων και ζει στο Μαρούσι από το 2005 έως και σήμερα.

Είναι απόφοιτος του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το 2010 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Περιβάλλον και Δημόσια Υγεία», στο Manchester στην Αγγλία.

Κατά τα φοιτητικά του χρόνια ήταν ενεργός συνδικαλιστικά συμμετέχοντας στο Δίκτυο Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Σχημάτων (ΔΑΡΑΣ) και στην Αριστερή Ενότητα (ΑΡ.ΕΝ.). Ήταν μέλος στην Νεολαία Συνασπισμού από το 2003, ενώ την περίοδο 2005-2010 εξελέγη στο Κεντρικό Συμβούλιο.

Το 2019 εξελέγη βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, αλλά δεν κατάφερε να επανεκλεγεί το 2023.

Από το 2013 έως και σήμερα είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Την περίοδο 2010 έως 2015, εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Διετέλεσε διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από τον Οκτώβρη του 2015 έως και την ημερομηνία προκήρυξης των εθνικών εκλογών του 2019.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτοδιοικητικές: Με Κώστα Ζαχαριάδη ο ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Αθηναίων"

Καιρός αύριο: Έως τους 40 βαθμούς εκτοξεύεται η θερμοκρασία – Αναλυτική πρόγνωση

Πολύ ζεστός θα είναι ο καιρός αύριο, Παρασκευή 4 Αυγούστου. Η θερμοκρασία θα εκτιναχθεί έως τους 40 βαθμούς Κελσίου. Εξασθενούν οι άνεμοι.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας το μεσημέρι – απόγευμα.
Η ορατότητα στα δυτικά, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι στις περισσότερες περιοχές θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά στα νότια πελάγη 5 μποφόρ, ενώ στα βορειοανατολικά θα είναι ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας και στην ανατολική νησιωτική χώρα. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και κατά τόπους, κυρίως στη Θεσσαλία, τους 40 βαθμούς Κελσίου. Στην νησιωτική Ελλάδα θα φτάσει τους 36 με 37 και τοπικά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και το μεσημέρι – απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και το απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 37 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3, στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 38 με 39 βαθμούς και στα νησιά του Ιονίου έως 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά το απόγευμα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια νότιοι νοτιοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 38 με 39 και κατά τόπους στη Θεσσαλία έως 40 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες κυρίως στις Κυκλάδες.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες
Ανεμοι: Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, στα Δωδεκάνησα δυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 βαθμούς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έως 39 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Έως τους 40 βαθμούς εκτοξεύεται η θερμοκρασία – Αναλυτική πρόγνωση"

Συρία: Το Ισλαμικό Κράτος επιβεβαίωσε ότι ο ηγέτης του σκοτώθηκε και όρισε στη θέση του τον Άμπου Χαφς αλ Χασίμι αλ Κουράσι

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε σήμερα, μέσω ηχογραφημένου μηνύματος που αναρτήθηκε στο Telegram, τον θάνατο του ηγέτη της, του Άμπου Αλ Χουσέιν αλ Χουσεϊνί αλ Κουράσι, ο οποίος σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με την αντίπαλη τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ στη βορειοδυτική Συρία.

Το ΙΚ επιβεβαίωσε τον θάνατο του Κουράσι, ανακοινώνοντας ότι θα τον αντικαταστήσει στην ηγεσία ο Άμπου Χαφς αλ Χασίμι αλ Κουράσι.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως ο ηγέτης του ΙΚ σκοτώθηκε σε επιχείρηση των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών στη Συρία.

Στο ηχητικό μήνυμα του ΙΚ δεν αναφέρεται πότε ή πού ακριβώς σκοτώθηκε ο Άμπου Αλ Χουσέιν αλ Χουσεϊνί αλ Κουράσι παρά μόνο ότι έχασε τη ζωή του «σε μάχη (…) σε μια κοινότητα της επαρχίας Ιντλίμπ» με την Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, που προσπαθούσε να τον αιχμαλωτίσει.

Στις 30 Νοεμβρίου 2022 το ΙΚ είχε ανακοινώσει τον θάνατο του προηγούμενου ηγέτη του, χωρίς να διευκρινίσει τις περιστάσεις. Εννέα μήνες νωρίτερα, ο προκάτοχός του σκοτώθηκε στη βορειοδυτική Συρία, σε μια επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων. Ο ιδρυτής και πρώτος ηγέτης του ΙΚ, ο Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, σκοτώθηκε τον Οκτώβριο του 2019.

Το Ισλαμικό Κράτος εκδιώχθηκε το 2019 από τα τελευταία εδάφη που είχε υπό τον έλεγχό του στη Συρία, όμως συνέχισε να εξαπολύει σποραδικές επιθέσεις. Από τα τέλη του 2022 έχει πολλαπλασιάσει τις φονικές επιθέσεις του στη χώρα αυτή, ιδίως στη συριακή έρημο όπου δρουν πυρήνες της οργάνωσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συρία: Το Ισλαμικό Κράτος επιβεβαίωσε ότι ο ηγέτης του σκοτώθηκε και όρισε στη θέση του τον Άμπου Χαφς αλ Χασίμι αλ Κουράσι"

Nordic Monitor: Η Τουρκία κατασκοπεύει τη Γερμανία – Στόχος να ελέγχει τις αποφάσεις στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ

Η Nordic Monitor αναφέρει ότι η Τουρκία συνεχώς κατασκοπεύει τη Γερμανία, με πρόσχημα ότι αναζητά επικριτές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όμως στην πραγματικότητα θέλει να ελέγχει τις αποφάσεις του Βερολίνου στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρει το nordicmonitor.com, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση 380 σελίδων που περιγράφει λεπτομερώς τη δράση της Άγκυρας. «Οι κατασκοπευτικές δραστηριότητες κατά της Γερμανίας από ξένες δυνάμεις γίνονται όλο και πιο πολύπλευρες και περίπλοκες. Περιλαμβάνουν ανθρώπινες πηγές καθώς και επιθέσεις στον κυβερνοχώρο», ανέφερε η έκθεση, επισημαίνοντας ότι τέτοιες δραστηριότητες «αποτελούν σοβαρή απειλή για τη Γερμανία και τα γερμανικά συμφέροντα» και είναι «επιζήμια για την εθνική κυριαρχία της Γερμανίας».

Σύμφωνα με την αξιολόγηση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και οι αρχές ασφαλείας αποτελούν αναπόσπαστα μέρη του τουρκικού κυβερνητικού μηχανισμού. Θεωρείται ότι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο βοηθώντας τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην εφαρμογή των πολιτικών τους αποφάσεων.

Δείτε ΕΔΩ την έκθεση

Η έκθεση που εκδόθηκε από το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών κρούει συναγερμό για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που προκύπτουν από δραστηριότητες πληροφοριών που διεξάγονται από την Τουρκία και άλλες ξένες δυνάμεις στη Γερμανία, εγείροντας ανησυχίες ότι τέτοιες δραστηριότητες μπορούν να αποδυναμώσουν σημαντικά τις διαπραγματευτικές θέσεις της Γερμανίας στην εξωτερική πολιτική καθώς και να διαταράξουν την κοινωνική συνοχή. εντός της χώρας.

Γκιουλενιστές και Χεζμπολάχ

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Τουρκία φέρεται να αναζητάει κυρίως Κούρδους και οπαδούς του Γκιουλέν, οι οποίοι είναι πολιτικοί αντίπαλοι του Τούρκου προέδρου. Ωστόσο, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες φέρεται να αναπτύσσουν σχέσεις με την τουρκική Χεζμπολάχ, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση.

Συγκεκριμένα, τονίζεται πως η περίπτωση της τουρκικής Χεζμπολάχ που λειτουργεί κατά κύριο λόγο μεταξύ του κουρδικού πληθυσμού της Τουρκίας και οι υπερπόντιες δραστηριότητές της που επικεντρώνονται στη Γερμανία είναι πράγματι ανησυχητικό.

Ο ρόλος της τουρκικής μειονότητας

Επίσης, το δημοσίευμα αναφέρει πως η μεγάλη τουρκική κοινότητα στη Γερμανία, που υπολογίζεται σε περίπου 3 εκατομμύρια, προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να συλλέξουν πληροφορίες.

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών τονίζει πως η ουσιαστική διπλωματική παρουσία που διατηρεί η Τουρκία είναι μια ακόμη ευκαιρία για απόκτηση πληροφοριών στη Γερμανία. Το Nordic Monitor δημοσίευσε προηγουμένως απόρρητα έγγραφα της τουρκικής κυβέρνησης που αποκάλυπταν πώς η τουρκική πρεσβεία και τα προξενεία συμμετείχαν σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες στη Γερμανία με κύριο άξονα τους επικριτές της κυβέρνησης Ερντογάν.

Ένας άλλος στόχος των τουρκικών πληροφοριών είναι να ασκήσει επιρροή στη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων στη Γερμανία χρησιμοποιώντας τις τουρκικές κοινότητες ως μοχλό, ανέφερε η έκθεση. Το κύριο μέσο που χρησιμοποιεί η Τουρκία για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η Ένωση Διεθνών Δημοκρατών (UID) με έδρα την Κολωνία. Η UID, που ιδρύθηκε το 2004, θεωρείται ότι είναι το μακρύ χέρι του Ερντογάν στο εξωτερικό, ειδικά στην Ευρώπη, και συνδέεται στενά με το κυβερνών AKP.

Εκτός από την κατασκοπεία επικριτών, οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών εργάζονται επίσης ενεργά για να επηρεάσουν διμερή ζητήματα με τη Γερμανία σε στρατιωτικό, τεχνολογικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, καθώς και να βοηθήσουν στη διαμόρφωση των γερμανικών πολιτικών στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Nordic Monitor: Η Τουρκία κατασκοπεύει τη Γερμανία – Στόχος να ελέγχει τις αποφάσεις στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ"

Gov.gr για τους Έλληνες του Εξωτερικού – Αναλυτικά η νέα ειδική ενότητα για τους απόδημους

Γεγονός η δημιουργία νέας ειδικής ενότητας στο gov.gr για τους Έλληνες του Εξωτερικού. Η νέα ενότητα προέκυψε από συνεργασία των Υπουργείων Εξωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η ειδική ενότητα στο gov.gr για τις υπηρεσίες που αφορούν στους Έλληνες του Εξωτερικού επετεύχθη μετά τη συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας με τον ομόλογό του του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη.

Συγκεκριμένα, στην αρχική σελίδα του www.gov.gr προστέθηκε η ενότητα «Απόδημοι Έλληνες», στην οποία επισημαίνονται αφενός οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες υπηρεσίες από Έλληνες που κατοικούν μόνιμα ή πρόσκαιρα στο εξωτερικό και αφετέρου η δυνατότητα ψηφιακού ραντεβού για εξυπηρέτηση από Προξενείο του υπουργείου Εξωτερικών μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στο νέο γεγονός ζωής «Έλληνες του Εξωτερικού» (Greeks Abroad), που είναι προσβάσιμο τόσο μέσω της ενότητας «Απόδημοι Έλληνες» όσο και μέσω της κατηγορίας «Πολίτης και Καθημερινότητα» (Citizens and day-to-day life), οι Έλληνες του Εξωτερικού μπορούν να βρίσκουν συγκεντρωμένες ακόμα περισσότερες συχνά χρησιμοποιούμενες υπηρεσίες που τους αφορούν.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής:

«Λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου για την άρση περιορισμών στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, τα υπουργεία Εξωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχωρούν σε μία ακόμη πρωτοβουλία για τους Απόδημους Έλληνες. Συγκεκριμένα, μετά από γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία των δύο υπουργείων, προστίθεται ειδική ενότητα στο gov. gr με σκοπό να διευκολυνθούν οι Έλληνες πολίτες του εξωτερικού στην καθημερινότητά τους, ενώ θα συνεχιστούν οι πολιτικές για την ενδυνάμωση της σχέσης τους με την πατρίδα».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης ανέφερε:

«Η προσθήκη και λειτουργία της νέας ενότητας για του Απόδημους Έλληνες, πέρα από πρακτικό ζήτημα αποτελεί για μας και προτεραιότητα υψηλού συμβολισμού που αντανακλά τον ενεργό ρόλο και τους ισχυρούς δεσμούς που θέλουμε να έχουν οι Έλληνες του εξωτερικού με την πατρίδα. Το υπουργείο Εξωτερικών αποδεικνύει ότι θέτει την ψηφιοποίηση και την ισότιμη πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες των Αποδήμων Ελλήνων, σε βασικό άξονα των πολιτικών του».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Gov.gr για τους Έλληνες του Εξωτερικού – Αναλυτικά η νέα ειδική ενότητα για τους απόδημους"

Επιστολή Σχοινά για Μπελέρη: Θα υπάρξουν επιπτώσεις για την Αλβανία

Με επιστολή του προς τον Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι , ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφορικά με την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη αναφέρει ότι δεν μπορεί να παραμείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση αδιάφορη καθώς δεν πρόκειται για ατομική υπόθεση του κ. Μπελέρη αλλά για υπόθεση με ευρύτερες συνέπειες που συνδέονται με τον συνολικό σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Στην επιστολή του ο κ. Σχοινάς επισημαίνει ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα υπάρξουν επιπτώσεις για την Αλβανία.

Ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν εκφράζει στην επιστολή του την έντονη ανησυχία του για τη σύλληψη του νέου δημάρχου της Χειμάρρας, τονίζοντας ότι η σύλληψη έγινε παραμονές των δημοτικών εκλογών του Μαΐου, θέτοντας σαφή κίνδυνο για εκφοβισμό ψηφοφόρων.

«Ακολούθησε η προφυλάκιση του κ. Μπελέρη», συνεχίζει ο κ. Σχοινάς, «μια άκρως ασυνήθιστη και αυστηρή απόφαση σχετικά με φερόμενα εκλογικά αδικήματα, σύμφωνα με πληροφορίες που παρασχέθηκαν από την αλβανική ειδική εισαγγελική υπηρεσία. Η κράτηση του κ.Μπελέρη συνεχίζεται μέχρι σήμερα, κάτι που συνιστά παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας και αποτροπή ενός δημοκρατικά εκλεγμένου εκπροσώπου -που είναι μέλος της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία- από την ανάληψη του αξιώματος του δημάρχου και την άσκηση των καθηκόντων του».

Και προσθέτει ο Μαργαρίτης Σχοινάς: «Είναι προφανές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη μπροστά σε αυτή την κατάσταση, οι επιπτώσεις της οποίας είναι πολύ ευρύτερες από την ατομική περίπτωση του κ. Μπελέρη. Όπως υπογραμμίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πρόσφατα εγκριθέν ψήφισμά του σχετικά με την έκθεση του 2022 για την Αλβανία, “αυτό το θέμα συνδέεται με τον συνολικό σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, την εκκρεμότητα με τις περιουσίες μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας στον δημοτικό χώρο και τις κατηγορίες των καταπατήσεων εις βάρος του κράτους».

«Η Αλβανία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ. Ο πλήρης σεβασμός της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτος δικαίου αποτελεί προϋπόθεση και βασικό σημείο αναφοράς για την αξιολόγηση της προόδου της χώρας. Είναι προς το συμφέρον της Αλβανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διασφαλίσουν ότι αυτές οι θεμελιώδεις αξίες
υποστηρίζονται και προωθούνται συστηματικά στην πράξη. Μια τόσο σοβαρή οπισθοδρόμηση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως προτεραιότητα και απαιτεί άμεση απάντηση. Βασίζομαι στη μεγάλη προσοχή σας προσωπικά και των υπηρεσιών σας, προκειμένου να έρθουμε σε επαφή με τους Αλβανούς ομολόγους μας για το θέμα αυτό σε όλα τα κατάλληλα επίπεδα, σύμφωνα με τα αντίστοιχα πολιτικά και θεσμικά προνόμια», γράφει επίσης στην επιστολή του ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Και καταλήγει: «Ως μακροχρόνιος υπερασπιστής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας, ελπίζω ότι οι αλβανικές Αρχές θα λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την ταχεία επίλυση του ζητήματος. Αν δεν συμβεί αυτό, διακρίνω έναν σοβαρό κίνδυνο αυτό το θέμα να επηρεάσει αρνητικά τη συνολική αξιολόγηση της προόδου και τη δέσμευση της Αλβανίας για προώθηση του κράτους δικαίου στην έκθεση (σ.σ.: της Κομισιόν) του 2023 για την Αλβανία, η οποία πρόκειται να εγκριθεί από την Επιτροπή το φθινόπωρο. Δεν πρέπει να χάνονται προσπάθειες ώστε να αποφευχθεί η υπονόμευση της καλής προόδου που έχει επιτύχει η Αλβανία τα τελευταία χρόνια και έτσι να διατηρηθεί σταθερά η χώρα σε τροχιά ώστε να γίνει πλήρως μέλος της οικογένειας της ΕΕ».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή Σχοινά για Μπελέρη: Θα υπάρξουν επιπτώσεις για την Αλβανία"

Πυροσβεστική: Στις 41 οι φωτιές το τελευταίο 24ωρο - Πού είναι υψηλός ο κίνδυνος για αύριο

Συνολικά 41 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Η πυροσβεστική κάνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι υψηλός κίνδυνος φωτιάς (κατηγορία κινδύνου 3) προβλέπεται για αύριο (04.08.2023) σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) σε:

- Έβρο, Μεσσηνία, Λακωνία
- Κύθηρα
- νησιά περιφερειακής ενότητας Ρόδου

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πυροσβεστική: Στις 41 οι φωτιές το τελευταίο 24ωρο - Πού είναι υψηλός ο κίνδυνος για αύριο"

Υπ. Ψηφιακής Πολιτικής: Με πλατφόρμα θα κλείνονται τα ραντεβού στο κτηματολόγιο

«Από τις 25 Ιουλίου υπάρχει η δυνατότητα ψηφιακής υποβολής συμβολαίων από τους ίδιους τους πολίτες, μέσω του ktimatologio.gov.gr», υποστηρίζει το υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής στη σκιά των εικόνων μεγάλης ταλαιπωρίας.

Όπως υποστηρίζει «αν λάβει κανείς υπόψη ότι άνω του 70% των πράξεων καταχώρισης αφορούν σε συμβόλαια, με τη σωστή συνεργασία των Δικηγορικών και Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, η διευκόλυνση για πολίτες και επαγγελματίες, θα είναι πολύ σημαντική.

Για τους πολίτες που επιθυμούν να εξυπηρετηθούν δια ζώσης βρίσκεται σε στάδιο τελικών δοκιμών μια νέα πλατφόρμα που θα δίνει αριθμό προτεραιότητας ψηφιακά και ο πολίτης θα μπορεί να την παρακολουθήσει από το κινητό του τηλέφωνο, χωρίς να απαιτείται αναμονή στην ουρά.

Στόχος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» είναι η διεύρυνση των ψηφιακών υπηρεσιών, όπως και η περαιτέρω ενίσχυση και στελέχωση των Κτηματολογικών Γραφείων», καταλήγει.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Ψηφιακής Πολιτικής: Με πλατφόρμα θα κλείνονται τα ραντεβού στο κτηματολόγιο"

Πώς θα ψηφίσουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου: Όλες οι αλλαγές που έρχονται

Τον τρόπο με τον οποίο θα διενεργηθούν οι επερχόμενες δημοτικές και οι περιφερειακές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, περιγράφουν αναλυτικά οι δυο εγκύκλιοι που εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος.

Με τις δυο εγκυκλίους, που αναρτήθηκαν σήμερα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, παρέχεται στους ενδιαφερόμενους πλήρης ενημέρωση για σειρά ζητημάτων που άπτονται της εκλογικής διαδικασίας. Επισημαίνεται ότι στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές θα εφαρμοστούν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2019, οι οποίες εισήχθησαν με τον ν.4804/2021 που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2021.

Ειδικότερα:

  1. Επιτυχών συνδυασμός στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αναδεικνύεται αυτός ο οποίος στον πρώτο γύρο συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 43% (43%+1 ψήφο) επί των εγκύρων ψηφοδελτίων κάθε δήμου ή περιφέρειας αντίστοιχα. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023, μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων ή περιφερειαρχών των δύο (2) πρώτων συνδυασμών.
  2. Επανέρχεται η πενταετής θητεία των αυτοδιοικητικών αρχών, όπως ακριβώς ίσχυσε μεταξύ 2014 και 2019. Επομένως, οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους θα λήξει την 31η Δεκεμβρίου 2028.
  3. Εξορθολογίζεται ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου και του περιφερειακού συμβουλίου, ώστε να είναι πιο λειτουργικά και να ασκούν αποτελεσματικότερα τον ρόλο που τους αναθέτουν οι πολίτες. Συνολικά, το 2019 είχαν εκλεγεί εννέα χιλιάδες τετρακόσιοι εβδομήντα (9.470) δημοτικοί σύμβουλοι στους 332 δήμους της χώρας, ενώ για την επόμενη θητεία εκλέγονται οχτώ χιλιάδες τετρακόσιοι ογδόντα ένας (8.481). Αντίστοιχα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που θα εκλεγούν στις προσεχείς εκλογές είναι εξακόσιοι έντεκα (611) έναντι επτακοσίων τριών (703) της τετραετίας 2019 – 2023.
  4. Ταυτόχρονα, αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός των υποψηφίων που μπορούν να συμπεριληφθούν στον συνδυασμό υποψήφιου δημάρχου ή περιφερειάρχη, από το 50% του αριθμού των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας στο 150%. Αντίστοιχη είναι και η αύξηση για τους υποψήφιους συμβούλους των δημοτικών κοινοτήτων.
  5. Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη που χρησιμοποιήθηκε, για μία και μοναδική φορά, στις εκλογές του 2019 για την εκλογή κοινοτικών συμβουλίων . Όπως ίσχυε έως τότε, έτσι και στις προσεχείς εκλογές, οι υποψήφιοι πρόεδροι και σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων εντάσσονται στους συνδυασμούς των υποψηφίων δημάρχων. Οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό έως 200 κατοίκους εκλέγουν μονομελές όργανο, τον πρόεδρο της κοινότητας. Δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεταξύ 201 και 2000 κατοίκων εκλέγουν τριμελές συμβούλιο, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών σε τοπικό επίπεδο. Σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο των 2.000 κατοίκων, την πλειοψηφία στο συμβούλιο δημοτικής κοινότητας έχει ο συνδυασμός του εκλεγμένου δημάρχου του οικείου δήμου.

Για πρώτη φορά σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές οι συνδυασμοί θα καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους ηλεκτρονικά, μέσω της «ηλεκτρονικής πύλης δήλωσης υποψηφιοτήτων», όπως ακριβώς έκαναν τα κόμματα στις πρόσφατες εθνικές εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου. Με τον τρόπο αυτό μειώνονται δραστικά οι άσκοπες γραφειοκρατικές αναζητήσεις και εκτυπώσεις εγγράφων, καθώς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αντλούνται αυτόματα από τις βάσεις δεδομένων του ελληνικού Δημοσίου (όπως ενδεικτικά το Μητρώο Πολιτών), παρέχεται η δυνατότητα στους επικεφαλής των συνδυασμών να ελέγχουν την τήρηση των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος (ενδεικτικά ποσόστωση ανά φύλο, ελάχιστος αριθμός υποψηφίων) ενώ τα κατά τόπους Πρωτοδικεία διευκολύνονται στην έγκυρη και έγκαιρη ανακήρυξη των υποψηφίων. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία δήλωσης των συνδυασμών εκπνέει την 31η Αυγούστου.

Δείτε τις εγκυκλίους εδώ

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς θα ψηφίσουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου: Όλες οι αλλαγές που έρχονται"

7 θάνατοι ασθενών με CoViD κάθε 48 ώρες στην καρδιά του καλοκαιριού - 24 σε μία εβδομάδα

Προβληματισμό εξακολουθεί να προκαλεί ο αριθμός των ασθενών με CoViD που χάνουν τη ζωή τους.

Στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ αναφέρονται 24 θάνατοι την εβδομάδα 24 - 30 Ιουλίου και αφορούν ασθενείς με διάμεση ηλικία τα 87,5 έτη.

O συνολικός αριθμός θανάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον σε 37.285.

Το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν 321 εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων ανήλθε σε 16.

Στην έκθεση επισημαίνεται πως η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ το ίδιο συνέβη με τις εισαγωγές και τις νέες διασωληνώσεις.

Η επικράτηση της παραλλαγής ΧΒΒ.1.5 - γνωστής και ως Κράκεν - είναι καθολική.

                Δείκτες CoViD 24 - 30 Ιουλίου

17 - 23 Ιουλίου

Νέοι θάνατοι 24  15
Διασωληνωμένοι 16 17
Νέες εισαγωγές  321 306

 

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "7 θάνατοι ασθενών με CoViD κάθε 48 ώρες στην καρδιά του καλοκαιριού - 24 σε μία εβδομάδα"

Η Ρωσία προσέθεσε τη Νορβηγία στον κατάλογο «μη φιλικών» χωρών προς τους διπλωμάτες της

Η Ρωσία προσέθεσε τη Νορβηγία στον κατάλογο της με τις ξένες χώρες που έχουν διαπράξει «μη φιλικές»
, όπως τις χαρακτηρίζει, ενέργειες σε βάρος ρωσικών διπλωματικών αποστολών, όπως μετέδωσαν σήμερα πρακτορεία ειδήσεων.

Στις χώρες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο αυτό επιβάλλονται περιορισμοί στον αριθμό του τοπικού προσωπικού που μπορούν να προσλάβουν στη Ρωσία, με τη Νορβηγία να περιορίζει τους υπαλλήλους αυτούς σε 27, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Η Νορβηγία απέλασε 15 Ρώσους διπλωμάτες κατηγορώντας τους για κατασκοπία τον Απρίλιο και η Ρωσία ανταπάντησε δίνοντας εντολή να αποχωρήσουν από τη χώρα 10 Νορβηγοί διπλωμάτες.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ρωσία προσέθεσε τη Νορβηγία στον κατάλογο «μη φιλικών» χωρών προς τους διπλωμάτες της"

Συνάντηση Μητσοτάκη – Σίσι: «Ισχυρές οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις – Νέες προοπτικές συνεργασίας»

Τη στρατηγική σχέση Ελλάδος και Αιγύπτου αλλά και τη βούληση για περαιτέρω αναβάθμισή της επαναβεβαίωσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι, όπως δήλωσε μετά τη συνάντησή τους ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «παραγωγική» τη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, με τον οποίο – όπως είπε – διατηρεί μία «εξαιρετική προσωπική σχέση». «Είμαι εδώ για να επαναβεβαιώσω το στρατηγικό βάθος της σχέσης Ελλάδος και Αιγύπτου και να ευχαριστήσω και την Αίγυπτο για την κίνηση την οποία έκαναν να στηρίξουν την πατρίδα μας αποστέλλοντας στρατιωτικά ελικόπτερα, να μας βοηθήσουν στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών» δήλωσε.

«Ελλάδα και Αίγυπτος είναι παράγοντες σταθερότητας»

Αναφερόμενος στην ατζέντα των συνομιλιών είπε πως «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για όλα τα θέματα της συνεργασίας μας, να κάνουμε μία εκτίμηση της γεωπολιτικής κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο». Στο σημείο αυτό ανέφερε πως επαναβεβαιώθηκε ότι «η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη γεωπολιτική μας γειτονιά».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, συζητήθηκαν «οι νέες προοπτικές συνεργασίας, δίνοντας έμφαση στα θέματα της ενέργειας, που πια η διασύνδεση μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου μέσω ενός καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα project το οποίο φαίνεται να απολαμβάνει και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού
 
Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Αίγυπτο στις αρχές του 2024

Όλα αυτά, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, «έχουν ως επιστέγασμά τους την απόφασή μας να προχωρήσουμε στη συγκρότηση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Αίγυπτο, με την παρουσία πολλών μελών του Υπουργικού Συμβουλίου». Μάλιστα εξέφρασε την ελπίδα ότι το πρώτο τέτοιο Συμβούλιο θα μπορεί να λάβει χώρα στην Ελλάδα τους πρώτους μήνες του 2024, όπου θα επενδύσουμε ακόμα περισσότερο σε αυτήν την σχέση προς αμοιβαίο όφελος και της Ελλάδος και της Αιγύπτου και των δύο λαών μας».

«Αυτοτελείς οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις – Δεν εξαρτώνται από τις όποιες σχέσεις με άλλες χώρες»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις είναι αυτοτελείς, ισχυρές, δεν ετεροπροσδιορίζονται και δεν εξαρτώνται από τις όποιες σχέσεις μπορεί να έχουμε με άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Αυτό είναι κάτι το οποίο το ξεκαθαρίσαμε με τον πρόεδρο Σίσι, αυτός είναι ο χαρακτήρας των σχέσεων αυτών, είναι μία στρατηγική σχέση αυτή η οποία έχει αναπτύξει η Ελλάδα με την Αίγυπτο, η οποία ακόμα έχει να δώσει πολλά δείγματα γραφής σε πολλούς διαφορετικούς τομείς» επισήμανε.

Συνεργασία για την αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατών στον πρωτογενή τομέα και τις κατασκευές

Στη συνάντηση – όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης – οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη βούλησή τους να συνεργαστούν και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το εργατικό δυναμικό. «Όπως γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μας υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού, είτε μιλάμε για τον πρωτογενή τομέα είτε μιλάμε για τις κατασκευές. Και βάλαμε μπροστά ένα σχέδιο γρήγορης υλοποίησης αυτής της αρχικής ιδέας περί της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα. Όπως έχω πει πολλές φορές, θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη νόμιμη μετανάστευση, αλλά θα είμαστε πολύ αυστηροί με την παράνομη μετανάστευση. Η Αίγυπτος μπορεί να προσφέρει στη χώρα βοήθεια για να καλύψει ανάγκες που έχουμε σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού» ανέφερε συγκεκριμένα.

Επίσκεψη στο μνημείο Ελλήνων Πεσόντων της Μάχης του Ελ Αλαμέιν

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του ταξιδιού του ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε και το μνημείο Ελλήνων Πεσόντων στη Μάχη του Ελ Αλαμέιν. «Με την ευκαιρία της επίσκεψης ήθελα να αναφερθώ εδώ στο Ελ Αλαμέιν, όπου οι πρόγονοί μας έδωσαν τη ζωή τους στην έρημο της Αιγύπτου στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Ήταν το ελάχιστο το οποίο μπορούσα να κάνω γι’ αυτούς που βρέθηκαν μακριά από την πατρίδα στον κοινό αγώνα για την ελευθερία» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνάντηση Μητσοτάκη – Σίσι: «Ισχυρές οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις – Νέες προοπτικές συνεργασίας»"

Δανία: Αντιπολιτευόμενα κόμματα διαμαρτύρονται για την κίνηση της κυβέρνησης να σταματήσει το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου

Επτά αντιπολιτευόμενα κόμματα στη Δανία εξέφρασαν σήμερα αντιρρήσεις για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να καταστήσει παράνομο το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου, υποστηρίζοντας πως μια τέτοια νομοθεσία θα συνιστούσε απαράδεκτο περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης.

Η οργή στο μουσουλμανικό κόσμο για τη βεβήλωση του Κορανίου μπροστά από πρεσβείες μουσουλμανικών χωρών στη Δανία και τη Σουηδία έχει κάνει τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να πουν ότι θα εξετάσουν τρόπους για να περιορίσουν δια νόμου τις εκδηλώσεις αυτές.

Όμως ενδεχόμενη απαγόρευση του κάψιμου αντιτύπων του Κορανίου θα συνιστούσε παραβίαση των αρχών της ελευθερίας του λόγου στη Δανία, αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

«Όλα τα υπογράφοντα κόμματα υποστηρίζουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες των πολιτών της Δανίας και έχουν την άποψη ότι οι ελευθερίες των πολιτών πρέπει πάντα να προηγούνται έναντι θρησκευτικών δογμάτων», γράφουν.

Η κυβέρνηση, αν υποχωρήσει σε εξωτερική πίεση, μπορεί επίσης να ανοίξει την πόρτα για την ανάμιξη ξένων χωρών στην εθνική πολιτική, προσθέτουν τα κόμματα.

«Το βέτο του βίαιου ανθρώπου δεν πρέπει να επικρατήσει και δεν πρέπει να θέσει τα όρια για τη δανική πολιτική και τη δανική δημοκρατία», υπογραμμίζει η αντιπολίτευση.

Από το ακροδεξιό κόμμα Νέα Δεξιά μέχρι την ακροαριστερή Κόκκινη-Πράσινη Συμμαχία, τα επτά κόμματα κατέχουν συνολικά 72 έδρες στο 178μελές κοινοβούλιο, ενώ η κυβέρνηση τριών κεντροδεξιών και κεντροαριστερών κομμάτων διαθέτει 88 έδρες.

Παρά τη διαμαρτυρία, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για να εμποδίσει το κάψιμο Κορανίων, δήλωσε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα DR ο υπουργός Δικαιοσύνης Πέτερ Χούμελγκαρντ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δανία: Αντιπολιτευόμενα κόμματα διαμαρτύρονται για την κίνηση της κυβέρνησης να σταματήσει το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου"

Για ποιους συνταξιούχους κλείνει οριστικά το παράθυρο για αναδρομικά

Κλείνει οριστικά το όποιο παράθυρο παρέμενε ανοικτό για δικαστικές διεκδικήσεις των «κομμένων» δώρων που καταβάλλονταν στους συνταξιούχους κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα και του Επιδόματος Αδείας σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, από τον Μάιο του 2016 και μετά.

Το… λουκέτο βάζει η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Έτσι, όσον αφορά το πολυπαιγμένο σίριαλ των «αναδρομικών», παραμένει στο προσκήνιο μόνο η δικαστική διεκδίκηση των δώρων και επιδομάτων κύριων και επικουρικών συντάξεων, για το διάστημα Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, το γνωστό 11μηνο για το οποίο κρίθηκε άλλωστε, αντισυνταγματική η περικοπή τους.

Στην πράξη, όπως εξηγούν οι ειδικοί, η νέα απόφαση του ΣτΕ έκρινε ως αβάσιμη την προσφυγή περίπου 16.000 συνταξιούχων για την καταβολή αναδρομικών από το 2016, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου και μετά, από περικοπές επικουρικών συντάξεων, δώρων και επιδομάτων. Κι εκτιμούν, πως δεν επηρεάζει την προσφυγή για τα αναδρομικά 11μηνου έως την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου.

Αναλυτικά, οι Σύμβουλοι της Επικρατείας στο πλαίσιο πιλοτικής δίκης, με την υπ’αρίθμ. 1342/2023 απόφαση έκριναν ότι «δεν υφίσταται αγώγιμη αξίωση» για αναδρομικά επικουρικών συντάξεων δώρων και επιδομάτων από 13-5-2016 και μετά, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου ασφαλιστικού συστήματος ("νόμος Κατρούγκαλου" ή Ν. 4387/2016).

Η απόφαση εκδόθηκε μετά από προδικαστικό ερώτημα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, και όπως εξηγεί ο εξειδικευμένος σε ασφαλιστικά θέματα δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος, έκρινε εάν πρέπει ή όχι να καταβάλλονται, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων του ν. 4387/2016, δηλαδή από 13-5-2016 και για το μέλλον τα δώρα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και το επίδομα αδείας, που είχαν καταργηθεί από το 2012 με τον ν. 4093/2012.

Να σημειωθεί εδώ, ότι η (τότε) κατάργησή τους είχε κριθεί αντισυνταγματική με αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ. Η αγωγή, από την οποία προέκυψε το προδικαστικό ερώτημα και μετέπειτα η πρόσφατη απόφαση ΣτΕ, αφορούσε διεκδίκηση στο πλαίσιο των επικουρικών συντάξεων. Ο κ. Μπούρλος όμως, σημειώνει πως παρ’ ότι έχουμε δει δημοσιοποιημένη μόνο μια μικρή περίληψη από την απόφαση, περιλαμβάνονται σκέψεις, αναφορικά με τα δώρα και το επίδομα και των κύριων συντάξεων. Η κρίση δε, του δικαστηρίου είναι ότι η μη πρόβλεψη και η μη καταβολή δώρων και επιδόματος από το νόμο Κατρούγκαλου, δεν παραβιάζει ούτε κάποια συνταγματική ρύθμιση, ούτε κάποιο περιουσιακό δικαίωμα προστατευόμενο από το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Λουκά Αποστολίδη, ο οποίος έχει αναλάβει την εκπροσώπηση περίπου 350.000 συνταξιούχων, η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει καμία συνέπεια στις αξιώσεις των συνταξιούχων, για επιστροφή αναδρομικών σε επικούρηση και δώρα σχετικά με το 11μηνο (2015-2016), δηλαδή διεκδικήσεις για το διάστημα πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.

Μάλιστα, ο κ. Αποστολίδης, καλεί την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εργασίας και Δικαιοσύνης να δώσουν άμεση λύση στο θέμα εξυπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον με την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και να αποδώσουν στους δικαιούχους αυτά που το ανώτατο Ακυρωτικό δικαστήριο έχει κρίνει, δεδομένου ότι για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, έχουν καταβληθεί τα αναδρομικά για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις, βάσει προηγούμενης απόφασης του ΣτΕ.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Για ποιους συνταξιούχους κλείνει οριστικά το παράθυρο για αναδρομικά"

Κτηματολόγιο Αθηνών: Ουρές από τα ξημερώματα για αριθμό προτεραιότητας

Ταλαιπωρία περιμένει τους πολίτες, που έχουν κάποια εκκρεμότητα με το Κτηματολόγιο Αθηνών. Χρειάζεται να περιμένουν ακόμα και ώρες για να εξυπηρετηθούν, καθώς οι ουρές για αριθμό προτεραιότητας ξεκινούν να σχηματίζονται ακόμη και από τα ξημερώματα.

Ακόμη και από τις 03:00 τα ξημερώματα, κυρίως ηλικιωμένοι, καταφτάνουν στο κτηματολόγιο Αθηνών για να πάρουν σειρά προτεραιότητας και να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Η υπηρεσία και τα ταμεία ανοίγουν στις 8.30 το πρωΐ.

Σε μια ιδιότυπη λίστα, γράφουν τα ονόματά τους όσοι περιμένουν, γεγονός που δημιουργεί συχνά εντάσεις, γιατί κάποιοι την παρακάμπτουν, όπως αναφέρει ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ.

Οι υπεύθυνη της υπηρεσίας, αποδίδουν την εικόνα, που παραπέμπει σε παλαιότερες δεκαετίες, στην μη εξοικείωση των ηλικιωμένων με το διαδίκτυο.

Το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τοποθετήθηκε για το θέμα σε τηλεοπτική του συνέντευξη επισημαίνοντας πως «στόχος της κυβέρνησης είναι το ποσοστό ψηφιοποίησης των υπηρεσιών να φτάσει στο 90%. Το θέμα του κτηματολογίου είναι σε προτεραιότητα»

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κτηματολόγιο Αθηνών: Ουρές από τα ξημερώματα για αριθμό προτεραιότητας"

«Φωτιά» το πόρισμα για τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο - Πρόχειρα μισοθαμμένα με επιχωματώσεις τα πυρομαχικά

Ολοκληρώθηκε η Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για τις εκρήξεις στις αποθήκες πυρομαχικών στην 111 Πτέρυγα Μάχης στην Νέα Αγχίαλο. Το πόρισμα -όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές- αναμένεται να ρίξει φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν οι τρομακτικές εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών του στρατοπέδου Καράμπα, δίπλα από την αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου όπου μετασταθμεύουν περίπου 70 F-16, από τη φωτιά που την προηγούμενη ημέρα ξέσπασε στη ΒΙΠΕ Βόλου και έφτασε μέχρι τη δεύτερη πιο σημαντική μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επισημαίνεται ότι το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων της Πολεμικής Αεροπορίας ακόμα δεν έχει επιδοθεί επισήμως στο ΓΕΕΘΑ και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια. Πιθανότατα αύριο, με την επίσημη παράδοση των αποτελεσμάτων της έρευνας, αναμένεται να υπάρξει και επίσημη ενημέρωση. Ηδη από την Παρασκευή, ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης έχει απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του. Ωστόσο ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει ότι η διαδικασία για την απόδοση ευθυνών στους υπευθύνους της παρ' ολίγον καταστροφής της βάσης στη Νέα Αγχίαλο θα σταματήσει στον διοικητή της 111 ΠΜ. Οπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, είναι προφανώς περισσότεροι του ενός όσοι δεν «μερίμνησαν»  ή «μερίμνησαν πλημμελώς» για την ασφάλεια των πυρομαχικών.

Αν και οι πληροφορίες για το πόρισμα της ΕΔΕ δίνονται «με το σταγονόμετρο», οι πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει το protothema.gr αναφέρουν ότι στο πόρισμα διαπιστώνονται σοβαρές παραλείψεις των υπευθύνων σε ό,τι αφορά την ασφαλή φύλαξη των πυρομαχικών τα οποία -όπως φαίνεται και από την φωτογραφία του Παναγιώτη Κουφαλέξη- ήταν αποθηκευμένα στην ύπαιθρο.

IMG_7920

DSC00101

Στη φωτογραφία αποτυπώνεται η αδιανόητη καταστροφή και οι εικόνες αποκάλυψης παραπέμπουν περισσότερο σε βομβαρδισμό. Η φωτιά προκάλεσε απανωτές, ίσως αλυσιδωτές εκρήξεις στα πυρομαχικά που ήταν αποθηκευμένα στην ύπαιθρο.

Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αναφέρουν ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα πρακτική, βλήματα με μεταλλικό περίβλημα (όπως βόμβες γενικής χρήσης) στοιβάζονται σε κλίνες και αποθηκεύονται με αυτό τον τρόπο στην ύπαιθρο. Τα πυρομαχικά φυλάσσονται μισοθαμμένα σε σκαμμένο χώρο, περιτριγυρισμένα από χωμάτινους όγκους και καλυμμένα από υπόστεγα ή τσίγκους.



Με αυτόν τον τρόπο είχε αποθηκευτεί ο δεύτερος όγκος πυρομαχικών, η αποκαλούμενη Β’ χορηγία, που βρίσκεται μακριά από τον κεντρικό χώρο της αεροπορικής βάσης της Νέας Αγχιάλου.

Τα συγκεκριμένα πυρομαχικά δεν προορίζονταν για άμεση φόρτωση στα μαχητικά αεροσκάφη που βρίσκονται σε κατάσταση readiness, αλλά για χρήση από τα αεροσκάφη F-16 Block 30 και Block 50 της 111 Πτέρυγας Μάχης όσο και για άλλα μαχητικά που δεν ανήκουν στη δύναμή της αλλά μπορούν να προσγειωθούν εκεί για να εξοπλιστούν.

Στη Β’ χορηγία των πυρομαχικών της Νέας Αγχιάλου που φυλάσσονται στο στρατόπεδο Καράμπα αποθηκεύονται επίσης και αποσυναρμολογημένα πυρομαχικά για λόγους ασφαλείας. Τα πιο ακριβά, πιο ευαίσθητα και πιο φονικά όπλα βρίσκονται σε αποθήκες τύπου igloo, οι οποίες, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, δεν απειλήθηκαν από τη φωτιά που πέρασε μέσα στο στρατόπεδο Καράμπα.

Μόλις η φωτιά μπήκε στο στρατόπεδο, το προσωπικό που δεν είχε καταφέρει να αναχαιτίσει τα πύρινα μέτωπα έλαβε εντολή να εκκενώσει τις εγκαταστάσεις και να απομακρυνθεί. Στις εκρήξεις που ακολούθησαν εξερράγησαν βόμβες γενικής χρήσεως ΜΚ81, βόμβες AGM Maverick, πύραυλοι Stinger και άγνωστος αριθμός ρουκετών.



Το πόρισμα αναμένεται να περιγράφει επακριβώς και τις ενέργειες του πυροσβεστικού κλιμακίου της 111 Πτέρυγας Μάχης. Οπως πληροφορείται το protothema.gr, το κλιμάκιο της αεροπορικής βάσης διαθέτει 6 πυροσβεστικά οχήματα κι αυτά πέραν της δύναμης που είχε διατεθεί από την Πυροσβεστική για την προστασία του στρατοπέδου.  Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να δοθούν απαντήσεις σε δύο κρίσιμα ερωτήματα:

Πρώτον, γιατί από το πρωί δεν είχε γίνει κατάβρεξη του χώρου που βρίσκονταν αποθηκευμένα τα πυρομαχικά

Δεύτερον, εάν είχε γίνει αποψίλωση του χώρου όπως προβλέπεται για όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, τα «μανιτάρια» των εκρήξεων στη Νέα Αγχίαλο έχουν ανοίξει μια μεγάλη πληγή στο σώμα της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς όπως αναφέρει ανώτερη κυβερνητική πηγή «τα πυρομαχικά πάση θυσία θα έπρεπε να είχαν προστατευθεί». Πλέον η απόδοση ευθυνών σε όσους δεν μερίμνησαν ώστε να αποφευχθεί αυτό το πολεμικό σκηνικό είναι μονόδρομος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Φωτιά» το πόρισμα για τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο - Πρόχειρα μισοθαμμένα με επιχωματώσεις τα πυρομαχικά"

Ροζ κοκαΐνη: Το επικίνδυνο "ναρκωτικό των μοντέλων" που εντόπισε η ΕΛΑΣ σε παράνομο πάρτι στη Μύκονο

Νέα μόδα στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική θεωρείται η "ροζ κοκαΐνη", που εντοπίστηκε σε πάρτι με 300 καλεσμένους στη Μύκονο.

Οι αστυνομικοί το εντόπισαν στην επέμβαση που έκαναν στη βίλα, όμως δεν το συναντούν συχνά στην Ελλάδα.

Η ροζ κοκαΐνη, γνωστή ως "tuci" ή "2C, είναι ένα μείγμα ναρκωτικών ουσιών, που παρασκευάζεται συνήθως σε οικιακές ερασιτεχνικές εγκαταστάσεις από μικρότερες εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες τείνουν να την εμπλουτίζουν με ποσότητες MDMA και κεταμίνης, καθώς και διάφορες άλλες ουσίες (παρά την ονομασία, συχνά μπορεί να μην περιέχει πραγματική κοκαΐνη).

Πρόκειται για πολύ ισχυρό ναρκωτικό και στη Λατινική Αμερική είναι γνωστό ως "το ναρκωτικό των μοντέλων". Έχει παρατηρηθεί ότι προκαλεί στον χρήστη επιβράδυνση της αναπνοής και των καρδιακών παλμών.

"Το 2C-B απαιτεί μικροσκοπικές δόσεις που αποτελούνται από μερικά χιλιοστόγραμμα" λέει η Dr Hannah Thurgur, ανώτερη ερευνητική υπάλληλος στη φιλανθρωπική οργάνωση για την πολιτική των ναρκωτικών, Drugs Science, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. "Ακόμα και μικρές αλλαγές σε μια δόση, που δεν είναι ανιχνεύσιμες με το μάτι, θα μπορούσαν να επηρεάσουν δραστικά την ένταση των επιδράσεων του φαρμάκου".

Οι επικίνδυνες παρενέργειες της ροζ κοκαΐνης

Ο συνδυασμός των δύο ουσιών (MDMA και κεταμίνης) προκαλεί παραισθησιογόνα φαινόμενα και αίσθημα ευφορίας, καθώς και ψευδή αίσθηση ελέγχου και βελτίωσης των ικανοτήτων, όταν στην πραγματικότητα βρίσκεται κανείς σε κατάσταση νευρικότητας και μεγάλης διέγερσης.

Τα πιο συχνά συμπτώματα της κατανάλωσης αυτού του ναρκωτικού είναι η αρτηριακή υπέρταση, η ταχυκαρδία, οι πονοκέφαλοι, η ζάλη, ο έμετος, η θολή όραση, η αϋπνία και οι επιληπτικές κρίσεις.

Μακροπρόθεσμα, μπορεί να δημιουργήσει διαφορετικές εικόνες άγχους και κατάθλιψης, αποπροσανατολισμού, ψύχωσης, αλλαγών προσωπικότητας και καρδιαγγειακών προβλημάτων υγείας όπως καρδιακές προσβολές ή αρρυθμίες.

Μύκονος: Η ροζ κοκαΐνη στο παράνομο πάρτι που εντόπισε η ΕΛΑΣ

Μπροστά σε ποσότητες ροζ κοκαΐνης βρέθηκαν οι αστυνομικοί που ανακάλυψαν το παράνομο πάρτι σε βίλα στη Μύκονο.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών δράσεων και αξιοποίησης δεδομένων διακριβώθηκε ότι σε πολυτελή κατοικία (βίλα) διεξαγόταν "πάρτι" στο οποίο συμμετείχε μεγάλος αριθμός ατόμων που είχαν εξασφαλίσει πρόσβαση είτε οδικώς από τη στεριά, είτε δια θαλάσσης με ιδιωτικά σκάφη.

Μυκονος ΕΛΑΣ

Αφού οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση, πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστικός έλεγχος με τη συνδρομή ειδικά εκπαιδευμένου αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών και παρουσία δικαστικού λειτουργού, κατά τον οποίο διαπιστώθηκε αφενός μεν η διεξαγωγή παράνομου πάρτι και αφετέρου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά, στους χώρους του καταλύματος και στην κατοχή των δραστών:

  • 41,7 γραμμάρια κοκαΐνης

  • 28,3 γραμμάρια 2CB

  • 9,5 γραμμάρια μεθαμφεταμίνης

  • 6,6 γραμμάρια κάνναβης

  • 5,5 δισκία ecstasy

  • Πλήρες σύστημα αποτελούμενο από μηχανήματα αναπαραγωγής φωτοηχητικών

Οι συλληφθέντες διοργανωτές θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου.

Μυκονος ΕΛΑΣ

thetoc

Διαβάστε Περισσότερα » "Ροζ κοκαΐνη: Το επικίνδυνο "ναρκωτικό των μοντέλων" που εντόπισε η ΕΛΑΣ σε παράνομο πάρτι στη Μύκονο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news