facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

O Κασσελάκης διαγράφει Βίτσα, Σκουρλέτη, Φίλη – «Επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ»

Υπό διάλυση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη να δείχνει την πόρτα της εξόδου στους Δημήτρη Βίτσα Πάνο Σκούρλετη και Νίκο Φίλη.

Ο κ. Κασσελάκης με Tweet που έκανε από τις ΗΠΑ, όπου ακόμα βρίσκεται ουσιαστικά ανακοίνωσε πως προχωρά στην διαγραφή των τριών κορυφαίων στελεχών και πρώην υπουργών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες αμφισβητούσαν ανοιχτά τις επιλογές του ίδιου θέτοντας ακόμη και θέμα ηγεσίας.

Όπως και στην περίπτωση του κ. Τζουμάκα ο κ. Κασσελάκης χρησιμοποίησε στην ανάρτησή του τις φράσεις «επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» και «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω».

«Επί πέντε τουλάχιστον χρόνια συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται στα κανάλια κάνοντας αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από μερικές ημέρες δήλωσα ρητά ότι αυτή η πρακτική δε γίνεται πλέον ανεκτή. Ο κόσμος διψά να αναδείξουμε θέματα, να κάνουμε αντιπολίτευση. Και εγώ το ίδιο, περισσότερο από όλους», ανέφερε στο Τwiter o Στέφανος Κασσελάκης.

Κι έπειτα συμπλήρωσε: «Αντ’ αυτού, κάποιοι μάς «πνίγουν» με την άρνησή τους να αποδεχτούν την εκλογή προέδρου από τη βάση – αλλά εμφανίζονται ως «Στελέχη ΣΥΡΙΖΑ» κάθε μέρα στα κανάλια, παίζοντας το παιχνίδι τους.

Συνεπώς, οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην τηλεόραση για να αντιπολιτευτούν το ίδιο τους το κόμμα, επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Λυπάμαι ιδιαίτερα για τον κ. Βίτσα, με τον οποίο είχα καλλιεργήσει καλή προσωπική σχέση και τον οποίο εκτιμώ

Αλλά το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Έχω λάβει σαφή εντολή από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ».

Τέλος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Οι εσωκομματικοί τηλεοπτικοί χορηγοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνέβαλαν στο να στερηθούμε μία εκλογική νίκη. Άλλοι λένε δύο. Το σίγουρο είναι ότι δε θα μας στερήσουν την επόμενη.
Σε όσους με εμπιστεύθηκαν, αλλά και σε όσους εμπιστεύθηκαν την διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση:
Είστε ισότιμα μέλη με μένα και κάθε άλλο στέλεχος. Λίγη υπομονή ακόμα. Ο ελιτισμός φεύγει και θα πάρετε τη δύναμη στα χέρια σας.»

Δείτε την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη

enikos

Διαβάστε Περισσότερα » "O Κασσελάκης διαγράφει Βίτσα, Σκουρλέτη, Φίλη – «Επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ»"

Ο Μπομπ Μενέντεζ δηλώνει αθώος στις κατηγορίες πως ενεργούσε ως πράκτορας της Αιγύπτου

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ δήλωσε σήμερα αθώος ενώπιον δικαστηρίου του Μανχάταν στην κατηγορία ότι ενήργησε ως «μη εγγεγραμμένος ξένος πράκτορας» για λογαριασμό της κυβέρνησης της Αιγύπτου.

Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς κατηγόρησαν στις 12 Οκτωβρίου τον Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, ότι μεταξύ 2018 και 2022 ενήργησε για λογαριασμό αξιωματούχων των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου.

Ενώπιον του δικαστή Σίντνεϊ Στάιν, ο γερουσιαστής Μενέντεζ δήλωσε σήμερα αθώος. Σε δήλωσή του, στις 12 Οκτωβρίου, ο Μπομπ Μενέντεζ υπογράμμιζε ότι η συσσώρευση νέων κατηγοριών δεν σημαίνει αυτομάτως ότι είναι και αληθείς.

Ο γερουσιαστής και η σύζυγός του Ναντίν Μενέντεζ έχουν κατηγορηθεί ότι έλαβαν ράβδους χρυσού και εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε μετρητά από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσι ως αντάλλαγμα για να ασκήσουν επιρροή προκειμένου να ωφελήσουν την κυβέρνηση της Αιγύπτου και να παρέμβουν σε έρευνες των αρχών σε βάρος των επιχειρηματιών.

Στις 27 Σεπτεμβρίου όλοι οι κατηγορούμενοι δήλωσαν αθώοι. Η Ναντίν Μενέντεζ και ένας εκ των επιχειρηματιών, ο Ουαέλ Χάνα, δήλωσαν αθώοι στην κατηγορία περί «ξένου πράκτορα» στις 18 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Χάνα είχε κανονίσει συναντήσεις μεταξύ του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ και Αιγυπτίων αξιωματούχων, οι οποίοι τον πίεζαν να υπογράψει συμφωνία στρατιωτικής βοήθειας.

Σε αντάλλαγμα, ο επιχειρηματίας φέρεται να έβαλε τη Ναντίν Μενέντεζ στο μισθολόγιο εταιρίας του. Ο επιχειρηματίας και η Ναντίν Μενέντεζ φέρονται επίσης να διαβίβασαν στον γερουσιαστή συστάσεις και αιτήματα Αιγυπτίων αξιωματούχων.

Αυτή είναι η τρίτη φορά που ο Μπομπ Μενέντεζ βρίσκεται στο στόχαστρο ομοσπονδιακής έρευνας, όμως ουδέποτε καταδικάστηκε. Όπως ορίζεται από τους κανόνες του Δημοκρατικού Κόμματος, παραιτήθηκε από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας αλλά επιμένει ότι είναι αθώος και αρνείται να παραιτηθεί από γερουσιαστής.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Μπομπ Μενέντεζ δηλώνει αθώος στις κατηγορίες πως ενεργούσε ως πράκτορας της Αιγύπτου"

Πόλεμος στο Ισραήλ: Βίντεο από την απελευθέρωση των δύο ομήρων της Χαμάς - Κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις για τους 50

Η Χαμάς ανακοίνωσε απόψε την απελευθέρωση άλλων δύο γυναικών, που απήχθησαν κατά την επίθεση που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος και έκτοτε κρατούνταν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το ισραηλινό δίκτυο Channel 12 πρόκειται για την 79χρονη Νουρίτ Κούπερ και την 85χρονη Γιοχεβέντ Λέφσιτς, που είχαν απαχθεί από το κιμπούτς Νιρ Οζ και οι σύζυγοί τους παραμένουν σε ομηρία.

Το αιγυπτιακό κανάλι AlQahera News έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από την απελευθέρωση τους ενώ οι δύο γυναίκες βρίσκονταν σε ασθενοφόρα στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα.

Δείτε το βίντεο:

Παράλληλα, το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων, υπογράμμισε πως «στέφθηκαν με επιτυχία οι διπλωματικές προσπάθειες της Αιγύπτου για την απελευθέρωση δύο γυναικών» που κρατούνταν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.

Είμαστε χαρούμενοι που η γιαγιά επιστρέφει, λέει ο εγγονός της Γιοχεβέντ Λίφσιτς

Ο Ντάνιελ Λέφσιτς, εγγονός της Γιοχεβέντ Λέφσιτς, τόνισε ότι ο ίδιος και η οικογένειά του είναι «ενθουσιασμένοι και χαρούμενοι» που η γιαγιά του «επιστρέφει».

«Απλώς ελπίζουμε ότι είναι καλά, ότι η υγεία της είναι καλή και περιμένουμε να τη δούμε» υπογράμμισε με ένα πλατύ χαμόγελο στο πρόσωπό του.

«Ελπίζουμε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή για την απελευθέρωση όλων των ομήρων» πρόσθεσε ο ίδιος.

Χαμάς: Τις απελευθερώσαμε για ανθρωπιστικούς και ιατρικούς λόγους

Ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς, ανέφερε νωρίτερα πως η απελευθέρωση των δύο ομήρων αποφασίστηκε για ανθρωπιστικούς και ιατρικούς λόγους, χάρη στη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου. «Ο εχθρός είχε αρνηθεί να τους παραλάβει την περασμένη Παρασκευή», υποστήριξε ο Αμπού Ουμπάιντα, επαναλαμβάνοντας έναν ισχυρισμό που είχε διαψεύσει το Ισραήλ ως «ψευδή προπαγάνδα».

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση της Χαμάς έγινε τρεις ημέρες μετά την απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων.

Από την πλευρά της, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού τόνισε σε ανακοίνωσή της ότι «διευκόλυνε την απελευθέρωση δύο ακόμη ομήρων με τη μεταφορά τους έξω από τη Γάζα απόψε».

Πρόσθεσαν ότι «ο ρόλος μας ως ουδέτερος διαμεσολαβητής μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών καθιστά δυνατό αυτό το έργο. Είμαστε έτοιμοι να επισκεφθούμε τους υπόλοιπους ομήρους και να διευκολύνουμε οποιαδήποτε μελλοντική απελευθέρωση. Είμαστε ευτυχείς που τα άτομα αυτά θα επανενωθούν σύντομα με τις οικογένειες και τα αγαπημένα τους πρόσωπα».

Κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις για τους 50

Οι διαπραγματεύσεις για την πιθανότητα να αφεθούν ελεύθεροι 50 από τις περίπου 220 ομήρους που είναι κρατούμενοι από τη Χαμάς κατέρρευσαν τη Δευτέρα, ανέφερε η Wall Street Journal. Το δημοσίευμα προσθέτει ότι οι διαπραγματεύσεις έφτασαν σε αδιέξοδο γιατί η Χαμάς απαιτούσε τη μεταφορά πετρελαίου στη Γάζα.

Νωρίτερα τη Δευτέρα είχε γίνει γνωστό ότι αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού βρίσκονταν καθ' οδόν για να παραλάβουν περί τους 50 ομήρους που θα απελευθέρωνε η Χαμάς. Αναφερόταν ακόμη ότι η αναστολή των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σε μέρος της Λωρίδας της Γάζας ήταν μέρος της συμφωνίας για να μπορέσουν οι ομάδες του Ερυθρού Σταυρού να φτάσουν με ασφάλεια στους ομήρους.

Σύμφωνα με το ισραηλινό δίκτυο Channel 12, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από την κυβέρνηση Νετανιάχου, υπάρχει συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κατάρ για την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς.

Ο βασικός διαπραγματευτής της Χαμάς σχετικά με την τύχη των περισσότερων από 200 ομήρων που κρατούνται από την οργάνωση στη Γάζα είχε πει ότι όλοι οι άμαχοι θα απελευθερωθούν, αν τηρηθούν οι κατάλληλοι όροι.

Ο Χάλεντ Μεσάλ δήλωνε στο Sky News ότι οι άμαχοι που κρατούνται από τη Χαμάς θα αφεθούν ελεύθεροι αν το Ισραήλ μειώσει την ένταση των βομβαρδισμών στη Γάζα.

Δείτε βίντεο από τη συνέντευξή του:

Είπε ότι η απελευθέρωση ομήρων δεν μπορεί να γίνει όσο η αεροπορική επίθεση του Ισραήλ παραμένει τόσο έντονη: «Θέλουμε να σταματήσουν οι τυχαίοι βομβαρδισμοί, η ολοκληρωτική καταστροφή, η γενοκτονία, ώστε οι στρατιώτες της Αλ Κασάμ να μπορέσουν να τους πάρουν και να τους παραδώσουν στον Ερυθρό Σταυρό ή σε οποιονδήποτε άλλον» υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο Μεσάλ επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι 22 όμηροι έχουν πεθάνει σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, χωρίς να λέει από ποιες χώρες προέρχονται, αλλά ότι πολλοί από αυτούς είναι Ισραηλινοί. Παράλληλα, δεν θέλησε να τοποθετηθεί για το αν η Χαμάς θα σταματήσει εντελώς τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους αν το Ισραήλ προχωρήσει σε χερσαία εισβολή στη Γάζα.

Οπως σημειώνει το βρετανικό μέσο, ο Χάλεντ Μασάλ είναι μια ισχυρή προσωπικότητα εντός της Χαμάς, που επέζησε από μια ισραηλινή απόπειρα δολοφονίας του πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Την ίδια στιγμή, ο Λευκός Οίκος δήλωνε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τις αναφορές από τη Μέση Ανατολή σχετικά με μια «συμφωνία» με τη μεσολάβηση του Κατάρ με τη Χαμάς για την απελευθέρωση περίπου 50 ομήρων με διπλή υπηκοότητα στον Ερυθρό Σταυρό.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στο Ισραήλ: Βίντεο από την απελευθέρωση των δύο ομήρων της Χαμάς - Κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις για τους 50"

Απίστευτο συμβάν στις ΗΠΑ: Επιβάτης σε πτήση της Alaska Airlines επιχείρησε να απενεργοποιήσει τους κινητήρες

Μια πτήση της Alaska Airlines με προορισμό το Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ άλλαξε πορεία και προσγειώθηκε στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, όταν ένας επιβάτης, που καθόταν σε αναδιπλούμενη θέση μέσα στο πιλοτήριο επιχείρησε να θέσει εκτός λειτουργίας τους κινητήρες.

Το αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση 2059 εξετράπη της πορείας του την Κυριακή λόγω μιας «αξιόπιστης» απειλής για την ασφάλειά του, ανέφερε η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) διευκρίνισε, σε μια ανακοίνωσή της προς τις αεροπορικές εταιρείες, ότι ο εν λόγω επιβάτης προσπάθησε να θέσει εκτός λειτουργίας του κινητήρες ενός αεροσκάφους Embraer 175, ενεργοποιώντας το σύστημα πυρόσβεσης. Το πλήρωμα κατάφερε να τον ακινητοποιήσει και να τον απομακρύνει από το κόκπιτ.

«Να σας ενημερώσω… Βγάλαμε από το κόκπιτ αυτόν τον τύπο που προσπάθησε να απενεργοποιήσει τους κινητήρες» ακούγεται να λέει ο πιλότος στον πύργο ελέγχου, σύμφωνα με ένα ηχητικό ντοκουμέντο που δημοσιοποίησε το LiveATC. «Δεν φαίνεται να προκαλεί κάποιο πρόβλημα εκεί πίσω. Νομίζω ότι τον περιόρισαν… Θέλουμε τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου (στο αεροδρόμιο) αμέσως μόλις προσγειωθούμε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη της κομητείας Μαλτνόμακ, στον 44χρονο άνδρα απαγγέλθηκαν 83 κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας. Η εφημερίδα Seattle Times γράφει ότι ο «επιβάτης» ήταν πιλότος της Alaska Airlines, εκτός υπηρεσίας.

Η FAA διευκρίνισε, σε μια ξεχωριστή ενημέρωσή της προς τις εταιρείες σήμερα, ότι το περιστατικό αυτό «δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με τα τρέχοντα διεθνή γεγονότα» αλλά «είναι πάντα καλό να παραμένουμε σε επαγρύπνηση».

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτο συμβάν στις ΗΠΑ: Επιβάτης σε πτήση της Alaska Airlines επιχείρησε να απενεργοποιήσει τους κινητήρες"

Βουλή: Eγκρίθηκαν 7 συμβάσεις αναβάθμισης και προμήθειας οπλικών συστημάτων

Eγκρίθηκαν από την επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής επτά συμβάσεις αναβάθμισης και προμήθειας οπλικών συστημάτων συνολικού ύψους – κατά πληροφορίες – 1,6 δισ. ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε μέρος του προγράμματος, καθώς διατύπωσε ενστάσεις επί των συμβάσεων που αφορούσαν στα Απάτσι και τα MLRS. Το ΠΑΣΟΚ είπε “ναι” στις συμβάσεις, εξέφρασε ωστόσο επιφυλάξεις, ειδικά για τα ελικόπτερα Απάτσι, ενώ σημείωσε πως η κυβέρνηση οφείλει να έχει μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και να μην προχωρά σε αποσπασματικές κινήσεις.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν ενημέρωση για το Στεφανοβίκειο, καταγγέλλοντας πως δεν υπήρξαν επαρκείς απαντήσεις.

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Eγκρίθηκαν 7 συμβάσεις αναβάθμισης και προμήθειας οπλικών συστημάτων"

Παύλος Πολάκης για Στέλιο Κούλογλου: Καμιά στενοχώρια που έφυγε

Θέση για την ανεξαρτητοποίηση του Στέλιου Κούλογλου από την ομάδα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, πήρε ο Παύλος Πολάκης. «Αυτός που έλεγε για ισοπαλία Τσίπρα – Μητσοτάκη στη ΔΕΘ του 2021, δίνοντας χείρα βοήθειας στον Κυριάκο», σχολίασε ο κ. Πολάκης που έκανε σχετική ανάρτηση στα social media.

Στην ανάρτησή του στο Facebook, ο Παύλος Πολάκης επιτίθεται στον Στέλιο Κούλογλου, που αποχώρησε από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κράτησε την έδρα στην ευρωβουλή.

Ο Παύλος Πολάκης υποστήριξε πως ο Στέλιος Κούλογλου κατά καιρούς «χείρα βοηθείας» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ τον κατηγόρησε πως στοχοποιούσε προσωπικά και τον ίδιο.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο ανεξάρτητος, πλέον, ευρωβουλευτής εξέφραζε απόψεις που έπλητταν τον προεκλογικό αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει καμία στενοχώρια που αποχώρησε από την ομάδα των ευρωβουλευτών του κόμματος.

Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη για τον Στέλιο Κούλογλου:

«Για να ξέρουμε ποιος έφυγε σήμερα!!!

-Αυτός που στοχοποιούσε μονίμως εμένα (φωτο 1)

-Αυτός που έλεγε για ισοπαλία Τσίπρα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ του 2021 δίνοντας χείρα βοήθειας στον Κυριάκο

-Αυτός που έλεγε πως Τράπεζα ή η ΔΕΗ δεν μπορούν να περάσουν στο δημόσιο, κάτι που συμπεριλήφθηκε τελικά στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

(αλλά από τους 53 κ.λπ. κ.λπ. δεν το έλεγε κανείς στις ομιλίες τους βέβαια …)

Αυτός έφυγε σήμερα….ΚΑΜΙΑ ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΑ !».

Υπενθυμίζεται ότι ο ευρωβουλευτής, Στέλιος Κούλογλου με μία αιχμηρή επιστολή προς τον Στέφανο Κασσελάκη, είχε ανακοινώσει το πρωί της Δευτέρας (23.10.2023) πως αποχωρεί από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ανεξαρτητοποιείται.

Στην επιστολή του άφηνε αιχμές κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο για τον τρόπο που προβάλλει την προσωπική ζωή του όσο και για τις θέσεις του, όπως αυτές διατυπώθηκαν στον ΣΕΒ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Παύλος Πολάκης για Στέλιο Κούλογλου: Καμιά στενοχώρια που έφυγε"

Προαναγγελία διάσπασης από την «Ομπρέλα» - Κείμενο με επίθεση σε Κασσελάκη και Τσίπρα

Το κείμενο που θα καταθέσει η «Ομπρέλα» στην συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είναι η προαναγγελία διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ καθώς γίνεται λόγος για κόμμα σε αποδρομή.

Στο επίκεντρο της «Ομπρέλας» είναι τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ήταν εκείνος που έφερε προς ψήφιση τις αλλαγές στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, σύμφωνα με τους συντάκτες της πλατφόρμας, άνοιξαν τον δρόμο «σε δράμα ολοκληρωτικής μετάλλαξης του κόμματος σε απροσχημάτιστα αρχηγικό, με ελέω θεού πρόεδρο, πηγή όλων των εξουσιών, που ασκεί «αδιαμεσολάβητα» την ηγεσία, χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη σύγκλησης των εκλεγμένων συλλογικών κομματικών οργάνων».

Ολόκληρο το κείμενο της Ομπρέλας

Εμείς, που υπογράφουμε αυτό το κείμενο μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέλη με μικρότερη ή μεγαλύτερη διαδρομή στη ριζοσπαστική και ανανεωτική Αριστερά, αλλά και μέλη που προσήλθαμε πρόσφατα, και μάλιστα σε εποχές εκλογικής ήττας και πολιτικής υποχώρησης, είμαστε βαθιά ανήσυχοι/-ες για το παρόν και κυρίως το μέλλον του κόμματός μας. Όλοι και όλες διαπιστώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σε αποδρομή. Μέχρι πρόσφατα πολλοί/-ές τρέφαμε την ελπίδα ή την αυταπάτη ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ διεξαγόταν μια θεμιτή και θεσμικά εξασφαλισμένη αντιπαράθεση, που θα μπορούσε να επιλυθεί με συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες. Κοινός παρονομαστής των ανησυχιών μας σήμερα είναι η συλλογική αίσθηση ότι μετέχουμε σε ένα κόμμα που τείνει να μην έχει, με οποιοδήποτε πολιτικό σκεπτικό, σχέση με την Αριστερά. Όλα όσα γνωρίζαμε για τη φυσιογνωμία και τις κοινωνικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζουν, αλλάζουν βίαια και μονομερώς.

Παρ’ όλα αυτά, ή ακριβώς για όλα αυτά που ζούμε, η διέξοδος είναι Αριστερά.

Για την πικρία και την απογοήτευση από τη διπλή εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο – Ιούνιο 2023. Που όφειλε να τη διαδεχθεί η συλλογική αναζήτηση των αιτιών, για να χαραχτεί η στρατηγική της ανάταξης, αλλά τη διαδέχτηκε η ανησυχία και ο θυμός για τη διάψευση της προσδοκίας. Συναισθήματα διάχυτα στα μέλη και τους/τις φίλους/-ες του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα μετά την προβληματική εξέλιξη της εκλογής προέδρου, ανεξάρτητα από το πώς τα διαχειρίζονται.

Για τις τάσεις παραίτησης και τις αποχωρήσεις, που εντείνονται καθημερινά, τώρα που κλείνει ένας κύκλος εκλογικών αναμετρήσεων με τα αποθαρρυντικά για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Και δε γίνεται πια να τις παρακολουθούμε παθητικά.

Η πεποίθησή μας ότι εκεί βρίσκεται η διέξοδος, δεν είναι εμμονή, είναι στάση ζωής, ο δικός μας δοκιμασμένος τρόπος να αντισταθούμε και να ανατρέψουμε την κυριαρχία της Δεξιάς, την απειλή της ακροδεξιάς, τις ανισότητες που θεριεύουν, τις διακρίσεις που παγιώνονται.

Δεν είναι γιατί έτσι συνηθίζαμε από παλιά, αλλά γιατί αυτό απαιτούν σήμερα οι ανάγκες, τα σημερινά επίδικα, τα καθημερινά προβλήματα και οι σύγχρονες παγκόσμιες απειλές, οι επίκαιρες αντιθέσεις.

Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε και να οραματιζόμαστε, να σχεδιάζουμε από σήμερα την αλλαγή που έχει ανάγκη η κοινωνία και η ζωή μας, τον σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία.

Οι εξελίξεις διαψεύδουν καθημερινά και τις πιο καλοπροαίρετες διαθέσεις:

Λόγω των απαράδεκτων αλλαγών στο καταστατικό, τις οποίες κι εμείς δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε, παρότι δώσαμε μάχη και πολλοί και πολλές τις καταψηφίσαμε, είχε μια οπερετική απόληξη, που εξελίσσεται σε δράμα ολοκληρωτικής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε απροσχημάτιστα αρχηγικό κόμμα, με ελέω θεού πρόεδρο, πηγή όλων των εξουσιών, που ασκεί «αδιαμεσολάβητα» την ηγεσία, χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη σύγκλησης των εκλεγμένων συλλογικών κομματικών οργάνων.

Το αυτονόητο αίτημα απολογισμού και εκτίμησης των τριών αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων, που κατέληξαν σε στρατηγικές ήττες, απορρίπτεται παραπεμπόμενο στο αόρατο μέλλον με ένα σωρό προσχήματα.

Αντί γι’ αυτό, με πραξικοπηματικού χαρακτήρα αρχηγικές δηλώσεις, επιβεβαιώνεται η πρόθεση επανάληψης των ίδιων επιλογών, που μας έχουν ήδη οδηγήσει σε οδυνηρά αποτελέσματα:

Η πιο διαχειρίσιμη εκλογική ήττα του 2019 αντιμετωπίστηκε με μια φυγή τάχα προς τα εμπρός, που κατέληξε σε μια ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μετατραπεί στη «μεγάλη δημοκρατική παράταξη». Με τα γνωστά αποτελέσματα της κατάρρευσης του εκλογικού ποσοστού τέσσερα χρόνια μετά.

Το 2023, χωρίς ίχνος πολιτικής φαντασίας, αποφασίζεται να εφαρμοστεί η ίδια «σωτήρια» στρατηγική. Χωρίς την παραμικρή συζήτηση οπουδήποτε. Μετά την απογοητευτική, πλην φωτεινών εξαιρέσεων, εμφάνιση στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αυτή η «μεγάλη ιδέα», τείνει να καταλήξει σε μια άνευ όρων συμπόρευση, ορισμένοι οραματίζονται ακόμα και συγχώνευση, ενός αποδυναμωμένου πια κόμματος με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Σε μια πολιτική παρωδία, που καταλαμβάνει το κενό της στρατηγικής συμμαχιών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η στενή ομάδα στελεχών που περιβάλλει τον Στ. Κασσελάκη, με τη συναίνεσή του οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ στη μετάλλαξη σε ένα απολίτικο σχηματισμό, άσχετο με οποιαδήποτε εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ ή και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αναμασώντας προϊστορικές θεωρίες περί συνεργασίας κεφαλαίου και εργασίας και αποδίδοντας στο κεφάλαιο την ιδιότητα του εργαλείου για την καταπολέμηση των ανισοτήτων, καταντάει να υποδείχνει νέες μεθόδους αποτελεσματικότερης απόσπασης της υπεραξίας από την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης. Προτείνοντας έτσι ένα μόρφωμα συμπαραστάτη της «επιχειρηματικότητας» αντί για κόμμα στην υπηρεσία των εργαζομένων.

Και το επιχειρεί παραπέμποντας συνειδητά στις ελληνικές καλένδες κάθε συλλογική απόπειρα αποτίμησης της μέχρι τώρα πορείας. Καθημερινά σχεδόν μας θυμίζουν ότι το ομόφωνα αποφασισμένο για τον Νοέμβριο συνέδριο δεν θα πραγματοποιηθεί στο ορατό μέλλον.

Η νέα ηγεσία δεν ενεργεί σαν προεδρία, μονοπρόσωπο όργανο με καταστατικές δεσμεύσεις απέναντι στη συλλογικότητα, αλλά σαν κυριευτής μιας θέσης εξουσίας, που την προφυλάσσει σαν κόρη οφθαλμού από το συλλογικό έλεγχο.

Πεπεισμένοι/-ες για την ιστορική σημασία της ιδρυτικής σύμβασης του ΣΥΡΙΖΑ ως συνασπισμού πολιτικών δυνάμεων της ευρύτατης Αριστεράς, από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία ως τη ριζοσπαστική αριστερά, δεν θα μπορέσουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά στο ίδιο κόμμα και να εκπροσωπούμαστε από μια ηγεσία που υποβάλλει αίτηση διαζυγίου από κάθε πολιτικό σκεπτικό που σχετίζεται με την Αριστερά, τις αξίες, τις ιδέες, το ήθος και το ύφος της.

Δε μας ταιριάζει να βαυκαλιζόμαστε μαζί της, ότι υπάρχει μαγικό κλειδί για την κυβερνητική εξουσία, που το κρατάει ο χαρισματικός ηγέτης. Προϋπόθεση για να υπάρξει ξανά προοπτική διεκδίκησής της από την Αριστερά, είναι να ανοικοδομηθεί από τα χαμηλά ποσοστά που έχουμε οδηγηθεί ένας αξιόπιστος πολιτικός φορέας της:

-με σοβαρά επεξεργασμένο πρόγραμμα ριζοσπαστικών αλλαγών

-με αξιόπιστη και σταθερή πολιτική συμμαχιών, που δεν θα διακηρύσσεται απλά, αλλά θα οικοδομείται με συνέπεια στην κεντρική πολιτική σκηνή, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και στο πεδίο των κοινωνικών κινημάτων. Και θα οδηγεί σε προωθητικές προγραμματικές συγκλίσεις με όμορες πολιτικές δυνάμεις μέσα από την ενίσχυση της αριστεράς και όχι με την παράδοσή της άνευ όρων σε σχέδια ξένα προς το δικό της πρόγραμμα.

Ο μύθος του ηγέτη που θα νικήσει τον Μητσοτάκη σε μια μονομαχία είναι ή αυταπάτη ή καθαρή απάτη. Και στη μια και στην άλλη εκδοχή μάς εμποδίζει να ανακτήσουμε την αναγκαία αξιοπιστίαθεμελιωμένη σε μια στέρεη αριστερή ταυτότητα, διακριτή από τη μεριά των πολλών, των κοινωνικών δυνάμεων στις οποίες αναφερόμαστε:

με σαφή ταξική τοποθέτηση υπέρ των εργαζομένων και των λαϊκών τάξεων

με σαφή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική ενάντια στις ανισότητες

με εναλλακτικό παράδειγμα παραγωγής και κατανάλωσης

με στρατηγικό στόχο τις δομικές μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν την υπάρχουσα οργάνωση της κοινωνίας

με τολμηρή ριζοσπαστική πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με επίκεντρο πολιτικές δίκαιης μετάβασης στην πράσινη οικονομία

με ανάκτηση της στενής σχέσης με τα κινήματα προάσπισης των δικαιωμάτων (πρώτιστα των προσφύγων/-ισσών και το αντιρατσιστικό, της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, των αναπήρων, με το νεανικό αντιαυταρχικό κίνημα)

με ισχυρούς δεσμούς με το φεμινιστικό κίνημα

με οργανικούς δεσμούς με τα κινήματα της νέας γενιάς, τις προσδοκίες και τους αγώνες της για ένα αξιοβίωτο σήμερα και ένα καλύτερο αύριο σχεδιασμένο με τη δικιά της συμμετοχή με σαφείς θέσεις για τη διάκριση κράτους και εκκλησίας.

Τέλος, με ένα σαφές στρατηγικό όραμα για την Ευρώπη των λαών, με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό σε οργανική σχέση και συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Αριστερά
Υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μέσα από μια εξωτερική πολιτική καλής γειτονίας, με οδηγό την ύφεση, την επιδίωξη της ειρήνης και του αφοπλισμού, απαλλαγμένη από τις επιρροές του εθνικισμού, ακόμα κι όταν ντύνεται με «πατριωτικό» μανδύα.

Η αντίθεσή μας με τη σημερινή ηγετική ομάδα και τη στρατηγική της μετάλλαξης δεν είναι μια συνηθισμένη εσωκομματική αντιπαράθεση, είναι ταυτοτικού χαρακτήρα. Η επίκληση της ενότητας δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος της Αριστεράς. Στο έδαφος της Αριστεράς είναι που επιδιώκεται.

ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι οι τραμπουκισμοί και η θρασύτητα του πνεύματος ιδιοκτήτη, που αποφαίνεται «όποιος διαφωνεί, να φεύγει». Είμαστε όλοι/-ες εμείς που τον ιδρύσαμε, τον πιστέψαμε, τον αναδείξαμε διεκδικητή της κυβέρνησης, καταφυγή των πολλών, των «από κάτω», αντίπαλο του ακροδεξιού λαϊκισμού που καιροφυλακτεί.

Πρόθεσή μας και στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε έναν πολιτικό χώροικανό να υπερασπιστεί και να προβάλλει την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία, τις αξίες, τις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις της Αριστεράς, ανοιχτό στις δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και άνδρες της Αριστεράς, της οικολογίας, του φεμινιστικού κινήματος, των κινημάτων της νεολαίας, των κοινωνικών κινημάτων, που νιώθουν την ανάγκη να συζητήσουν και να δράσουν από κοινούγια το παρόν και το μέλλον της, για το δικό τους παρόν και μέλλον, είτε μετέχοντας σε αυτόν, είτε παρακολουθώντας την πορεία του, χωρίς να εγκαταλείπουν για την ώρα τις σημερινές επιλογές τους. Έναν κοινό τόπο ικανό να εμπνεύσει αισιοδοξία και να κινητοποιήσει όσους/-ες οδηγούνται στην παραίτηση, αλλά και το «πλήθος της αποχής», που το τροφοδοτεί η λαθεμένη πεποίθηση ότι από την πολιτική δεν έχει τίποτα να περιμένει κανείς. Ενώ από τη συμμετοχή μας στις διεργασίες της και στα κοινωνικά κινήματα εξαρτώνται σχεδόν τα πάντα.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Προαναγγελία διάσπασης από την «Ομπρέλα» - Κείμενο με επίθεση σε Κασσελάκη και Τσίπρα "

Πόλεμος στο Ισραήλ: 50 ομήρους απελευθερώνει η Χαμάς – Θα παραδοθούν στον Ερυθρό Σταυρό στη Γάζα

Νέα αχτίδα αισιοδοξίας από τις αναφορές για ακόμα μια απελευθέρωση ομήρων από της Χαμάς. Στελέχη του Ερυθρού Σταυρού πιστεύεται ότι είναι καθ’ οδόν για να τους παραλάβουν, σύμφωνα με ισραηλινό ΜΜΕ, με τους ανθρώπους να φεύγουν από τα χέρια των ισλαμιστών «τις επόμενες ώρες» αν δεν προκύψει κάτι άλλο.

Σύμφωνα με τον Guardian, που επικαλείται πληροφορίες του ειδησεογραφικού καναλιού Ι24 του Τελ Αβίβ, «πήγες στη Γάζα» δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «η οριστικοποίηση μιας πιθανής συμφωνίας» για την απελευθέρωση περίπου 50 ομήρων με διπλή υπηκοότητα από τη Χαμάς, μετά τη μεσολάβηση και του Κατάρ.

Το Ι24 ανέφερε μεταξύ άλλων στο ρεπορτάζ του ότι στελέχη του Ερυθρού Σταυρού είναι καθ’ οδόν για να παραλάβουν τους ομήρους και πως όλα θα γίνουν μέσα «στις επόμενες ώρες» αν δεν υπάρχουν εμπόδια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ένας από τους λόγους που η Χαμάς συμφώνησε να απελευθερώσει και άλλους ομήρους είναι ότι το Ισραήλ προχωρά σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δηλαδή ότι σταματά τις αεροπορικές επιδρομές ώστε ο Ερυθρός Σταυρός να φτάσει με ασφάλεια στους ομήρους.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα (23.10.2023) ότι ο αριθμός των ομήρων της Χαμάς είναι 222, ο οποίος αυξήθηκε από 213.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, η Χαμάς απελευθέρωσε την 59χρονη Τζούντιθ Τάι Ραάναν και τη 18χρονη κόρη της Νάταλι για «ανθρωπιστικούς λόγους».

«Ουδέν σχόλιο» από τον Λευκό Οίκο για την απελευθέρωση των ομήρων

Σε ερώτηση που έκαναν δημοσιογράφοι στον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, για τη «συμφωνία με τη Χαμάς και τη μεσολάβηση του Κατάρ για την απελευθέρωση ομήρων με διπλή υπηκοότητα στον Ερυθρό Σταυρό», ο ίδιος απάντησε ότι δεν μπορεί να κάνει κάποιο σχόλιο.

Ο Τζον Κίρμπι εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε ένα ευαίσθητο στάδιο. «Το σημείο που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στη διαδικασία μας καθιστά αδύνατη τη δημόσια περιγραφή των προσπαθειών που γίνονται», είπε.

«Είμαστε ευγνώμονες για όλη τη βοήθεια που λάβαμε ώστε να απελευθερώσουμε τις δύο Αμερικανίδες, τη μητέρα και την κόρη, και χαιρόμαστε που είναι καλά. Απλώς γίνεται μεγάλη προσπάθεια, πολλές συζητήσεις και συζητήσεις με εταίρους στην περιοχή. Και νομίζω ότι είναι καλύτερο να μην το αναφέρουμε λεπτομερώς», συμπλήρωσε ο Τζον Κίρμπι.

Έμμεση… επιβεβαίωση από τη Χαμάς

Η Χαμάς, εν τω μεταξύ, φάνηκε να επιβεβαιώνει ότι πραγματοποιούνταν συνομιλίες για μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων, αλλά ότι το Ισραήλ πρέπει πρώτα να σταματήσει να βομβαρδίζει τη Γάζα.

Μιλώντας στο Sky News, ο Khaled Meshaal, επικεφαλής διαπραγματευτής ομήρων της ομάδας της Χαμάς, είπε: «Ας σταματήσουν αυτή την επιθετικότητα και οι μεσολαβητές όπως το Κατάρ και η Αίγυπτος και ορισμένες αραβικές χώρες θα βρουν τρόπο να τους απελευθερώσουν και θα τους στείλουμε στα σπίτια τους.

Guardian/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στο Ισραήλ: 50 ομήρους απελευθερώνει η Χαμάς – Θα παραδοθούν στον Ερυθρό Σταυρό στη Γάζα"

Φορολογική ενημερότητα: Ηλεκτρονικά και σε περίπτωση χρεών - Τέλος οι επισκέψεις στην Εφορία

Ψηφιακά θα γίνεται η έκδοση Φορολογικής Ενημερότητας από την ΑΑΔΕ και σε περίπτωση χρεών βάζοντας τέλος στις επισκέψεις στις ΔΟΥ.

Η νέα ψηφιακή εφαρμογή, διευκολύνει σημαντικά τις συναλλαγές των πολιτών, εξοικονομώντας τους σημαντικό χρόνο στην καθημερινότητά τους καθώς αποφεύγονται περί τις 200.000 επισκέψεις στις ΔΟΥ τον χρόνο.

Η ψηφιακή εφαρμογή εισάγεται από σήμερα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

Πλέον, με κοινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, οι φορολογούμενοι μπορούν να λαμβάνουν ψηφιακά το απαραίτητο για τις συναλλαγές τους αποδεικτικό, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτούν την ΔΟΥ, όταν:

  • Για την έκδοσή του απαιτείται να παρακρατηθεί από το προς είσπραξη ποσό μέρος των ρυθμισμένων οφειλών τους.
  • Εκδίδεται για κάθε νόμιμη χρήση και υφίστανται οφειλές σε αναστολή είσπραξης.
  • Εκδίδεται για είσπραξη χρημάτων με υφιστάμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές σε αναστολή είσπραξης και παρακρατείται το σύνολο του εισπραττόμενου ποσού, έως το ύψος των συνολικών βεβαιωμένων οφειλών του αιτούντος.
  • Εκδίδεται για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ' αυτού από επαχθή αιτία, με παρακράτηση ποσού επί των ρυθμισμένων οφειλών.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι, πλέον, διευκολύνεται σημαντικά η έκδοση ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτων όταν υπάρχουν μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς πέρα από το ύψος των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, η χορήγηση της ενημερότητας συνδέεται και με το ύψος των φόρων που καταβάλλει κάθε χρόνο ο φορολογούμενος. Έτσι, ακόμα κι αν οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν τα όρια που προβλέπονται, η ενημερότητα χορηγείται, εάν ο φορολογούμενος καταβάλει ετησίως μέχρι 120% των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, με αποτέλεσμα να υπάρχει η βεβαιότητα ότι πρόκειται για συνεπή φορολογούμενο.

Νέα πεδία για την εγκυρότητα των συναλλαγών

Επιπλέον, για την ασφάλεια, την εγκυρότητα και την ταυτοποίηση των συναλλαγών, αλλάζει το περιεχόμενο της αίτησης στην ψηφιακή εφαρμογή και ο τύπος του Αποδεικτικού Ενημερότητας, με την προσθήκη πεδίων, όπως:

  • Το QR Code, για τον έλεγχο γνησιότητας του αποδεικτικού ενημερότητας.
  • Ο Μοναδικός Αριθμός Καταχώρισης (ΜΑΡΚ) στο myDATA του παραστατικού, του οποίου επιδιώκεται η είσπραξη.
  • Το ΑΤΑΚ του ακινήτου, για τη μεταβίβαση του οποίου εκδίδεται το αποδεικτικό ενημερότητας.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Φορολογική ενημερότητα: Ηλεκτρονικά και σε περίπτωση χρεών - Τέλος οι επισκέψεις στην Εφορία "

Πόλεμος στο Ισραήλ: Τρομοκράτης της Χαμάς παραδέχεται ότι του έδωσαν εντολή να βιάζει νεκρές γυναίκες

Ένα απίστευτο βίντεο βλέπει το φως της δημοσιότητας με έναν μαχητή της Χαμάς να παραδέχεται ενώπιον των δυνάμεων του Ισραήλ ότι είχε εντολές να σκοτώνει όποιον βρίσκει μπροστά του στα κιμπούτς, να αποκεφαλίζει τις γυναίκες και να ασελγεί στις σορούς τους!

Το βίντεο ανέβηκε στο X (πρώην Twitter) από τον Yaari Cohen, αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ και δείχνει πλάνα από την ομολογία του μαχητή της Χαμάς, όπου παραδέχεται κάθε λογής αποτρόπαια και απάνθρωπη πράξη, πριν συλληφθεί από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Ο μαχητής της Χαμάς λέει μεταξύ άλλων ότι οι εντολές που είχε λάβει ήταν να μπει στα κιμπούτς, να εισβάλλει στα σπίτια και να πηγαίνει από δωμάτιο σε δωμάτιο ώστε να σκοτώνει όποιον βρίσκει μπροστά του.

«Η Χαμάς έχει γίνει σαν τη Daesh (σ.σ. το Ισλαμικό Κράτος, ISIS)», παραδέχεται ο μαχητής της Χαμάς, στο βίντεο που ανέβηκε από τον αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ. 

Δείτε το βίντεο:

Να σημειωθεί ότι το βίντεο μεταδίδεται από διεθνή ΜΜΕ στα social media, ωστόσο δεν έχει εξακριβωθεί η προέλευσή του και αν πρόκειται πράγματι για μαχητή της Χαμάς.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στο Ισραήλ: Τρομοκράτης της Χαμάς παραδέχεται ότι του έδωσαν εντολή να βιάζει νεκρές γυναίκες"

Πόλεμος στο Ισραήλ - Νέες ευθείες απειλές των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν: Θα χτυπήσουμε με πύραυλο εάν χρειαστεί

Μετά τις δηλώσεις του Ισραηλινού υποστράτηγου Μάικλ Έντελσταϊν περί ιρανικής εμπλοκής στην επίθεση της Χαμάς, Ιρανός διοικητής υπονόησε ότι ο στρατός θα χτυπήσει το Ισραήλ ακόμη και με πύραυλο αν χρειαστεί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλείται το Sky News, ανώτατο στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν άφησε να εννοηθεί ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να χτυπήσει το Ισραήλ.

Το ειδησεογραφικό κανάλι Iran International μετέδωσε ότι ο αναπληρωτής επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης Αλί Φαντάβι δήλωσε τα εξής: «Ορισμένοι θεωρούν ότι μια άμεση πυραυλική επίθεση στη Χάιφα είναι η πιο πρακτική ενέργεια. Θα προχωρήσουμε σε αυτήν την ενέργεια χωρίς δισταγμό, εάν κριθεί απαραίτητο και απαιτούμενο».

«Ωστόσο, δεν είμαι εγώ αυτός που καθορίζει την αποστολή» συμπλήρωσε. 

Σημειώνεται ότι η Χάιφα, στην οποία αναφέρθηκε το υψηλόβαθμο μέλος των Φρουρών της Επανάστασης, είναι η μεγαλύτερη πόλη στο βόρειο Ισραήλ

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο Φαντάβι αναφέρεται σε πιθανή σύγκρουση. 

Την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει ένα ακόμη κύμα επίθεσης από το μέτωπο της αντίστασης, εάν οι «φρικαλεότητε» στη Γάζα δεν σταματήσουν.

Το μέτωπο της αντίστασης είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται συχνά από το Ιράν για να αναφερθεί σε ένοπλες ομάδες στην περιοχή με τις οποίες είναι ευθυγραμμισμένο.

«Έχουμε αποδείξεις για ιρανική εμπλοκή στην επίθεση της Χαμάς»

Το Ισραήλ έχει αποδείξεις για ιρανική «εμπλοκή» στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που άφησε πίσω της περισσότερους από 1.400 νεκρούς και πάνω από 200 απαγωγές, δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός στρατιωτικός.

Ο υποστράτηγος Μάικλ Έντελσταϊν, ένας βετεράνος διοικητής που συνεργάζεται με τη νότια διοίκηση των ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας, δήλωσε ότι οι επιτιθέμενοι, ήταν «καλά εκπαιδευμένοι και καλά εξοπλισμένοι», όπως μεταδίδει το Sky News.

«Σίγουρα μπορείτε να δείτε αποδείξεις, έχουμε αποδείξεις για την εμπλοκή του Ιράν» δήλωσε σε ενημέρωση με δημοσιογράφους τη Δευτέρα, αφού ο ισραηλινός στρατός έδειξε στους δημοσιογράφους μια προβολή μιας σχεδόν 45λεπτης σύνθεσης με πλάνα από το μακελειό της 7ης Οκτωβρίου.

Ο διοικητής δεν παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία για την ιρανική εμπλοκή πέραν της κατάθεσής του. Αρνήθηκε επίσης να διευκρινίσει ποια ήταν αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία.

«Δεν μπορώ να επεκταθώ πάρα πολύ, αλλά μπορείτε να καταλάβετε τι εννοώ. Όχι μόνο για τον εξοπλισμό, αλλά για κάτι περισσότερο από αυτό» δήλωσε.

Ερωτηθείς εάν τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί σήμαιναν ότι οι μαχητές της Χαμάς είχαν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό, ο Ισραηλινός αξιωματικός είπε: «Δεν μπορώ να επεκταθώ. Λυπάμαι. Έχτισαν κάποιους χώρους εκπαίδευσης μέσα στη Γάζα και μπορώ να πω ότι δρουν πολύ επαγγελματικά, δυστυχώς. Με πολύ κακό τρόπο. Αλλά αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο εκπαιδεύτηκαν να ενεργούν».

Ο αξιωματικός δήλωσε επίσης ότι τα έγγραφα που βρέθηκαν στα σώματα των ενόπλων της Χαμάς που σκοτώθηκαν στην επίθεση, καθώς και δεκάδων άλλων που έχουν συλληφθεί, παρέχουν αποδείξεις για τις συγκεκριμένες οδηγίες που τους δόθηκαν.

«Ήρθαν με εντολές να σφάξουν, να κάψουν πολίτες - όχι στρατιωτικό προσωπικό, απλώς πολίτες» δήλωσε ο υποστράτηγος Έντελσταϊν.

«Έψαχναν για οικογένειες σε κάποια από τα κιμπούτς. Απλά αποφάσισαν να κάψουν οικογένειες μέσα στα σπίτια τους... από την άλλη πλευρά έπαιρναν ομήρους ζωντανούς».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στο Ισραήλ - Νέες ευθείες απειλές των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν: Θα χτυπήσουμε με πύραυλο εάν χρειαστεί"

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Η επιχείρηση στη Γάζα θα γίνει από αέρα, στεριά και θάλασσα και θα είναι θανατηφόρα»

Ο «στρατός προετοιμάζεται διεξοδικά για το επόμενο στάδιο που θα είναι μία θανατηφόρα, πολύπλευρη επίθεση», είπε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, αναφερόμενος στην επικείμενη πολεμική επιχείρηση στη Γάζα.

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, σημείωσε για τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Γάζα για την εξόντωση της Χαμάς ότι «θα είναι μία επίθεση από αέρα, θάλασσα και στεριά».

Μετά από περιοδεία σε μία περιοχή κοντά στην ακτογραμμή της Γάζας με το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό, ο Γκάλαντ επισήμανε στις δυνάμεις ότι θα πρέπει «να παραμείνουν προετοιμασμένες για την επίθεση γιατί θα έρθει».

«Ετοιμαζόμαστε ενδελεχώς. Θα είναι μία θανατηφόρα επίθεση. Θα είναι μία συνδυασμένη επίθεση από ξηρά, θάλασσα και αέρα», ανέφερε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας:

«Κάνε τη δουλειά σου, ετοιμάσου, θα σε προωθήσουμε», απευθυνόμενος σε κάθε έναν από τους στρατιώτες.

Η δήλωση του Γιοάβ Γκάλαντ δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο αφότου το Ισραήλ φαίνεται να βρίσκεται πλέον ένα βήμα για την εντολή εισβολής στη Γάζα για την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, που εξαπέλυσε τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου.

Μάλιστα, ο Ισραηλινός αξιωματούχος σημείωσε με νόημα ότι «οι στρατιώτες δεν μπορούν να παραμείνουν στα σύνορα σε πλήρη ετοιμότητα επ’ αόριστον».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στο Ισραήλ: «Η επιχείρηση στη Γάζα θα γίνει από αέρα, στεριά και θάλασσα και θα είναι θανατηφόρα»"

Ερντογάν: Κατέθεσε στο Κοινοβούλιο το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε σήμερα στην Εθνοσυνέλευση ένα νομοσχέδιο για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

«Το ενταξιακό πρωτόκολλο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ υπογράφηκε στις 23 Οκτωβρίου 2023 από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στάλθηκε στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση», σύμφωνα με την ανάρτηση της προεδρίας την πλατφόρμα Χ.
Στην ανακοίνωση δεν δίνονται άλλες διευκρινίσεις.

Σημειώνεται ότι η Σουηδία και η Φινλανδία ζήτησαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πέρυσι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η ένταξη της Φινλανδίας «σφραγίστηκε» τον Απρίλιο, σηματοδοτώντας μια ιστορική επέκταση του δυτικού αμυντικού μπλοκ, αλλά η αίτηση της Σουηδίας εμποδίστηκε από την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Και οι 31 σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να εγκρίνουν την ένταξη της Σουηδίας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Οκτωβρίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε δηλώσει ότι η Τουρκία επιβεβαίωσε στη Βορειατλαντική Συμμαχία τη δέσμευσή της να επικυρώσει την εισδοχή της Σουηδίας στον διεθνή οργανισμό, όπως προέβλεπε συμφωνία που κλείστηκε στη σύνοδο της συμμαχίας στο Βίλνιους τον Ιούλιο.

Στη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του NATO που πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, είχαν ασκηθεί πιέσεις στην Ουγγαρία και στην Τουρκία να επικυρώσουν το συντομότερο την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία, δήλωσε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου, ενήμερη για όσα διαμείφθηκαν.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός χαιρετίζει το τουρκικό νομοσχέδιο

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον χαιρέτισε σήμερα την υποβολή από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση νομοσχεδίου για την επικύρωση της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Τώρα απομένει στο κοιβούλιο να ασχοληθεί με το ζήτημα», δήλωσε ο Κρίστερσον στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. «Ανυπομονούμε να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ερντογάν: Κατέθεσε στο Κοινοβούλιο το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ"

Καιρός αύριο: Ζέστη με σκόνη από τη Σαχάρα και σχεδόν άπνοια – Αναλυτική πρόγνωση

Ζεστός θα διατηρηθεί ο καιρός αύριο Τρίτη 24 Οκτωβρίου. Η θερμοκρασία θα φτάσει έως τους 29 βαθμούς Κελσίου. Γι’ άλλη μία ημέρα θα κάνει την εμφάνισή της η αφρικανική σκόνη.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες και θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης σε σχετικά μικρές συγκεντρώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνότερες κυρίως από το απόγευμα, οπότε και η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες. Τις πρωινές και τις βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και ενδέχεται να σημειωθεί ομίχλη.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου.
 
Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες. Τις πρωινές και τις βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σημειωθούν ομίχλες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνότερες. Τις πρωινές και τις βραδινές ώρες τοπικά περιορισμένη ορατότητα.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνότερες κυρίως από το μεσημέρι. Τις πρωινές και τις βραδινές ώρες τοπικά περιορισμένη ορατότητα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 26 και στην Κρήτη έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνότερες κυρίως στα βόρεια. Τις πρωινές και τις βραδινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τοπικά περιορισμένη ορατότητα και ομίχλη.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και τοπικά στα νοτιοανατολικά τμήματα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές και τις βραδινές ώρες με τοπικά περιορισμένη ορατότητα και τοπικά ομίχλη.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ζέστη με σκόνη από τη Σαχάρα και σχεδόν άπνοια – Αναλυτική πρόγνωση"

Χειροπέδες σε δύο άτομα που κατείχαν παράνομα πιστόλια, φυσίγγια, σουγιά και GPS σε πολυτελές τζιπ

«Λαβράκι» έβγαλε ο έλεγχος που πραγματοποίησαν αστυνομικοί της ΟΠΚΕ σε ένα πολυτελές τζιπ, αργά το βράδυ του Σαββάτου (21/10) στην περιοχή της Νέας Χαλκηδόνας. Αρχικά, οι πάνοπλοι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. έκριναν ύποπτες τις κινήσεις του οχήματος και έκανα σήμα στον οδηγό να σταματήσει.

Όπως διαπιστώθηκε κατά τον έλεγχο, επιβάτες ήταν ένας 36χρονος κι ένας 37χρονος (σ.σ. αμφότεροι υπήκοοι Αλβανίας) οι οποίοι υποβλήθηκαν σε σωματικό έλεγχο. Εκεί διαπιστώθηκε ότι ο 36χρονος, στο τσαντάκι μέσης που έφερε, είχε ένα πιστόλι με γεμιστήρα που περιείχε 7 φυσίγγια και «ξυσμένο» τον σειριακό αριθμό. Επίσης, σε ειδική κρύπτη πίσω από τη θέση του συνοδηγού, βρέθηκε και δεύτερο πιστόλι με 13 φυσίγγια στο γεμιστήρα του, σουγιάς και ανιχνευτής εντοπισμού γεωγραφικής θέσης. Επιπλέον, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα χρηματικά ποσά των 2.040 ευρώ, 100 δολάρια ΗΠΑ και 100 Ντίρχαμ Μαρόκου.

Οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ οδήγησαν τους δύο άνδρες στο Τμήμα Ασφαλείας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, όπου επιλήφθηκε προανακριτικά των ανωτέρω αξιόποινων πράξεων. Κατά την εξακρίβωση των στοιχείων τους προέκυψε ότι ο 37χρονος τελούσε υπό περιοριστικούς όρους ένεκα σύλληψης του για παρόμοια αδικήματα. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Χειροπέδες σε δύο άτομα που κατείχαν παράνομα πιστόλια, φυσίγγια, σουγιά και GPS σε πολυτελές τζιπ"

Αιχμές από γιατρούς για τις υπερ-αμοιβές των αγροτικών: Ειδικευόμενοι παίρνουν περισσότερα από διευθυντές!

Αιχμές κατά των αυξημένων αποδοχών που θα λάβουν όσοι αγροτικοί γιατροί επιλέξουν τις ειδικότητες γενικού γιατρού ή παθολόγου, αφήνουν οι πιο έμπειροι γιατροί του ΕΣΥ.

Κύριο επιχείρημα είναι πως οι ειδικευόμενοι θα έχουν μεγαλύτερους μισθούς από τους διευθυντές τους.

Στην ιστοσελίδα ygeianet, που στηρίζει το Μέτωπο νοσοκομειακών γιατρών (ΣΥΡΙΖΑ), αναφέρεται πως "ρίχνουν τους αγροτικούς γιατρούς ως σωσίβιο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που πνίγεται από την έλλειψη γιατρών".

Αίσθηση προκαλεί η εξής επισήμανση:

"Τι γνώσεις μπορεί να έχει ένας γιατρός που μόλις αποφοίτησε για να ασκήσει καθήκοντα προσωπικού γιατρού, είναι μάλλον αδιάφορο για την αναπληρώτρια υπουργό. Μια άσπρη ποδιά επαρκεί για να στηρίξει το επικοινωνιακό αφήγημα που άφησε μεσοπέλαγα ο Θάνος Πλεύρης. Πάει στον αγύριστο και το foundation year που νομοθέτησε με τυμπανοκρουσίες η κ. Μίνα Γκάγκα.

Αν μετά την υποχρεωτική 12μηνη θητεία οι αγροτικοί γιατροί επιλέξουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, 'θα λαμβάνουν 30.000 καθαρές αποδοχές (45.000 μικτές) πλέον όσων προβλέπονται'. Τουτέστιν, ο νέος ειδικευόμενος θα έχει υψηλότερες αποδοχές από τον διευθυντή του, τους επιμελητές του και τους συνειδικευόμενους. Χλιδή"!

Στην ανάρτηση γίνεται λόγος και για τα οικονομικά κίνητρα που υποσχέθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη για όσους επιστρέψουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό:

"Η κ. Αγαπηδάκη δήλωσε πως για να επαναπατριστούν οι γενικοί γιατροί και οι παθολόγοι από την Κύπρο και τη Μεγάλη Βρετανία θα έχουν ετήσιες οικονομικές απολαβές από 100.000 - 150.000 ευρώ και θα συνοδεύονται από μειωμένη φορολόγηση.

Δεν εξήγησε τον τρόπο που μπορεί να υλοποιηθεί αυτό το θαύμα, όμως ένα είναι σίγουρο: κανείς παθολόγος δε θα δηλώνει πλέον υποψηφιότητα σε προκηρύξεις θέσεων πριν μεταναστεύσει σε Κύπρο και Μ. Βρετανία, ώστε να επαναπατριστεί και να γίνει σύντομα.. εκατομμυριούχος".

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Αιχμές από γιατρούς για τις υπερ-αμοιβές των αγροτικών: Ειδικευόμενοι παίρνουν περισσότερα από διευθυντές!"

ΕΛΤΑ: Νέο τσουνάμι λουκέτων – Κλείνουν από σήμερα ακόμη 41 καταστήματα, στα κάγκελα οι τοπικές κοινωνίες

Συνεχίζεται ύστερα από ολιγόμηνη διακοπή το «τσουνάμι» λουκέτων σε καταστήματα των ΕΛΤΑ, με τη διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων να έχει ανακοινώσει ήδη μέσω ανάρτησης των σχετικών αποφάσεων στη «Διαύγεια» το κλείσιμο άλλων 41 ταχυδρομείων από την προσεχή Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως πρώτο ειχε γράψει το «Εθνος», στα μέσα του καλοκαιριού η διοίκηση της εταιρίας είχε αναστείλει τη συναλλακτική δραστηριότητα σε 100 ταχυδρομικά καταστήματα, τα οποία έβαλαν λουκέτο σε τρεις «δόσεις». Αρχικώς έκλεισαν 25 καταστήματα, ακολούθησαν άλλα 40 και στη συνέχεια ακόμα 35. Με τις νέες αποφάσεις ρολά κατεβάζουν απο την Δευτέρα άλλα 41 καταστήματα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, αλλά και σε τουριστικές περιοχές όπως η Ρόδος, η Κως και η Σαντορίνη, όσο και σε πολλά δυσπρόσιτα σημεία της Ελλάδας. Σε αρκετές μάλιστα από τις γεωγραφικές ενότητες, αυτά δεν είναι τα πρώτα και τα μοναδικά ταχυδρομεία που κλείνουν καθώς το προηγούμενο διάστημα είχαν κλείσει και άλλα καταστήματα.

Συνολικά έως την Δευτέρα θα έχουν κλείσει 141 καταστήματα από τα 620 που λειτουργούσαν πριν την έναρξη εφαρμογής του σχεδίου αναδιοργάνωσης από τη νέα διοίκηση των ΕΛΤΑ.

Αναλυτικά οι περιοχές, στις οποίες κλείνουν 41 ταχυδρομικά καταστήματα από τις 23 Οκτωβρίου είναι οι εξής:

  • Αντίρριο Αιτωλοακαρνανίας
  • Βασιλική Λευκάδας
  • Μαργαρίτι Θεσπρωτίας
  • Νέα Σεπόλια
  • Κόκκινος Μύλος από 23.10.2023.
  • Κέφαλος Κω
  • Νέος Μαρμαράς Χαλκιδικής
  • Βασιλικά Θεσσαλονίκης
  • Νέο Φάληρο
  • Ασπροβάλτα
  • Πεντάλοφος Κοζάνης
  • Καρδάμυλα
  • Ποταμός Κυθήρων
  • Καλογρέζα
  • Αγία Βαρβάρα Αιγάλεω
  • Επισκοπή Ηρακλείου
  • Καντανος Χανίων
  • Τυμπάκι Ηρακλείου
  • Παραβόλα Αιτωλοακαρνανίας
  • Ευηνοχωρι Αιτωλοακαρνανίας
  • Αυλωνάρι Εύβοιας
  • Μουρνιές Χανίων
  • Αγιος Μύρωνας Ηρακλείου
  • Λουτρά Αιδηψού
  • Ερμιόνη Αργολίδας
  • Καλυθιες Ρόδου
  • Μεθώνη Πυλίας
  • Νεστόριο Καστοριάς
  • Μαρμάρι Εύβοιας
  • Πλαταμώνας Πιερίας
  • Κοντοβάζαινα Αρκαδίας
  • Εμπορειό Κυκλάδων (Θήρα)
  • Αρχάγγελος Ρόδου
  • Κατάκολο Ηλείας
  • Νίκαια Λάρισας
  • Άνω Χώρα Ναυπάκτου
  • Γραβιά Φωκίδας
  • Λίνδος Ρόδου
  • Δερβένι Κορινθίας
  • Τολό Αργολίδας
  • Παππάδος Λέσβου

Έχουν, ήδη, κλείσει τα ταχυδρομικά καταστήματα:

 Παπάγου, Καισαριανής, Βοτανικού (Αθήνα 41), Παιανίας, Βάρκιζας, Νέας Περάμου Αττικής, Διοικητηρίου (Θεσσαλονίκη 13), Λάρισας 2, Αγράφων Ευρυτανίας, Αγίου Νικολάου, Πειραιά, Αγίου Κωνσταντίνου Αιτωλοακαρνανίας, Αμάρυνθου Ευβοίας, Χιλιομοδίου Κορινθίας, Χανίων 2, Φιλώτα Φλώρινας, Προυσού Ευρυτανίας, Πρίνου Καβάλας, Πλατάνου Αιτωλοακαρνανίας, Παραλίας Διστόμου Βοιωτίας, Παναιτώλιου Αιτωλοακαρνανίας, Λεονταρίου Καρδίτσας, Λαμπείας Ηλείας, Λαβάρων Έβρου, Κρόκου Κοζάνης, Κρίκελλου Ευρυτανίας, Κρεμαστής Δωδεκανήσου, Κεχρόκαμπου Καβάλας, Κάτω Ασέας Αρκαδίας,Καράτουλα Ηλείας, Ευπαλίου Φωκίδας, Ερυμάνθειας Αχαΐας, Δροσιάς, Δικαίων Έβρου, Διακοπτού Αχαΐας, Γουμένισσας Κιλκίς, Βαρθολομιού Ηλείας, Ασημίου, Ηρακλείου, Αράχωβας Βοιωτίας, Άντισας Λέσβου, Ανατολής Ιωαννίνων, Κοκκινιάς, Καλυβίων Θορικού, Αμφιθέας (Π. Φαλήρου 2), Αγίων Αναργύρων, Αγίας Τριάδας Αργολίδας, Πάτρας 4, Ερυθρών Αττικής, Ελευθέριου Θεσσαλονίκης, Δεριγνύ στην Αθήνα, Αργυρούπολης, Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη, Κορυδαλλού, Κοντόπευκου, Κολωνακίου, Κηφισιάς (κέντρο), Κάτω Πατησίων (Αθ. 42), Καμινίων, Καλλιθέας 3, Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης, Ελληνορώσων, Βυτίνας Αρκαδίας Νοσοκομείου, Ρίου, Παλαίρου Αιτωλοακαρνανίας, Νέας Ιωνίας Βόλου, Νεάπολης Νίκαιας.

Έως το τέλος του 2023 αναμένεται να κλείσουν ακόμη 54 ταχυδρομικά καταστήματα.

Σφοδρές οι αντιδράσεις για το νέο «κύμα» λουκέτων

Με τις νέες αποφάσεις οι κάτοικοι πολλών περιοχών θα χρειάζεται να διανύουν απόσταση 40 ή και 50 χιλιομέτρων προκειμένου να προσεγγίσουν το πλησιέστερο ταχυδρομείο. Για το λόγο αυτό οι αντιδράσεις τόσο των τοπικών κοινωνιών όσο και των τοπικών βουλευτών είναι ήδη έντονες. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι σε διάστημα 48 ωρών από την ανακοίνωση των τελευταίων αποφάσεων, κατατέθηκαν στη Βουλή 11 ερωτήσεις, αναφορές και αιτήματα κατάθεσης εγγράφων από βουλευτές σχεδόν όλων των κομμάτων.

Κι αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και κυβερνητικούς βουλευτές, οι οποίοι δεδομένου ότι γίνονται αποδέκτες σφοδρών αντιδράσεων από τους πληττόμενους πολίτες, ασκούν σκληρή κριτική για τις οριζόντιες αποφάσεις για λουκέτο και ζητούν απαντήσεις από την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά και ακύρωση των σχετικών αποφάσεων. Οι ερωτώντες υπογραμμίζουν ότι η επιλογή να κλείσουν και άλλα καταστήματα θα οδηγήσει στην περαιτέρω απομόνωση των χωριών και της επαρχίας ειδικά σε νησιωτικές και ακριτικές περιοχές δεδομένου του προβληματικού επαρχιακού δικτύου, των καιρικών επιβαρύνσεων κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες και τον μεγάλο μέσο όρο ηλικίας των κατοίκων σε αυτές τις περιοχές.

Ερώτηση για το θέμα υπέβαλαν και 30 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής, οι οποίοι αναφέρουν πως «τα περισσότερα καταστήματα που οδεύουν προς κλείσιμο βρίσκονται σε χωριά, νησιωτικές, δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές όπου ζουν άνθρωποι οι οποίοι είναι ψηφιακά αναλφάβητοι και μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι δεν θα πρέπει να στερηθούν οποιαδήποτε παροχή υπηρεσίας».

Ρωτούν μάλιστα την ηγεσία του υπουργείου εάν υπήρξε μελέτη εκ μέρους των ΕΛ.ΤΑ. που αποδείκνυε και υποδείκνυε την αναγκαιότητα διακοπής λειτουργίας των συγκεκριμένων τοπικών υποκαταστημάτων που έκλεισαν και που επίκειται να κλείσουν και η οποία είχε συνυπολογίσει τις επιπτώσεις (οικονομικές και κοινωνικές) της αναστολής της συναλλακτικής δραστηριότητας στα υποκαταστήματα ΕΛ.ΤΑ. Ζητούν την κατάθεση της σχετικής μελέτης, ενώ σε περίπτωση που δεν υπηρξε, απαιτούν ενημέρωση για τα κριτήρια και τις προυποθέσεις, με τις οποίες προχώρησε η διαδικασία διακοπής λειτουργίας των υποκαταστημάτων.

Ειδικά για τη Ρόδο στα κείμενα των ερωτήσεων επισημαίνεται ότι μόνο από το πρακτορείο Αρχάγγελου δίνονται αυτή τη στιγμή σε μηνιαία βάση 150 συντάξεις, πολλές εκ των οποίων όπως και ανάλογα δέματα μεταφέρονται από τον αρμόδιο υπάλληλο με το προσωπικό του όχημα, όπως συμβαίνει και με τα άλλα πρακτορεία. Επιπλέον τα συγκεκριμένα πρακτορεία εξυπηρετούν και εκατοντάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Με το κλείσιμο του πρακτορείου της Λίνδου το επόμενο κοντινότερο πρακτορείο των ΕΛΤΑ για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής, είναι το πρακτορείο Αφάντου, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων. Από το συγκεκριμένο πρακτορείο της Λίνδου εξυπηρετείται κατά βάση και η νότια Ρόδος. Το τελευταίο χωριό της Ρόδου, η Κατταβιά, απέχει από την Λίνδο 40 χλμ. Κατά συνέπεια με το κλείσιμο του πρακτορείου της Λίνδου για να μεταβούν οι κάτοικοι της περιοχής σε αυτό της Αφάντου που είναι το αμέσως κοντινότερο, θα διανύουν συνολική απόσταση 80 χλμ, σημειώνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Νικητιάδης.

Πολλά τα προβλήματα – Εντονη δυσαρέσκεια από τους κυβερνητικούς βουλευτές

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις και για το κατάστημα στο Μαρμάρι της Εύβοιας, το οποίο εξυπηρετεί χιλιάδες πολίτες, κάτοικους και τουρίστες τόσο της περιοχής όσο και πολλών χωριών του πρώην Δήμου Μαρμαρίου, που βρίσκονται αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την Κάρυστο, το κατάστημα της οποίας θα εξυπηρετεί πλέον το κοινό με τις συναλλαγές του, όπως αναφέρεται στις ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί.

Παράλληλα το κατάστημα Αυλωναρίου εξυπηρετεί 18 χωριά, οι κατοικοι των οποίων θα δυσκολεύονται να προσεγγίσουν το κατάστημα της Κύμης, λόγω της μορφολογίας του εδάφους και των χιλιομετρικών αποστάσεων.

Οσο για το τρίτο προς παύση κατάστημα στην Εύβοια, αυτό των Λουτρών Αιδηψού, καλύπτει, σύμφωνα με τους κατοίκους, τις ανάγκες του μισού δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού, από τα Ήλια μέχρι τον Άγιο Γιώργιο Λιχάδος, και βόρεια μέχρι τον Αγιόκαμπο. Χαρακτηριστικά, η απόσταση Άη Γιώργη - Ιστιαίας είναι 50 χλμ. Αν συνυπολογιστεί και η επιστροφή, ο πολίτης θα πρέπει να διανύσει 100 χλμ για να εξυπηρετηθεί από το κατάστημα Ιστιαίας.

Το πλήθος των αντιδράσεων αλλά και το γεγονός ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση για τις προθέσεις της διοίκησης των ΕΛΤΑ έχει «ανεβάσει στα κάγκελα» και τους βουλευτές της ΝΔ: «Είναι προφανές ότι τόσο σοβαρές αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή και την καθημερινότητα των κατοίκων περιοχών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως το Εμπορείο, δεν μπορούν να λαμβάνονται και να εκτελούνται εν είδει τελεσιγράφου», αναφέρει σε ερώτησή του ο κυβερνητικός βουλευτής Κυκλάδων, Φίλιππος Φόρτωμας.

«Τα γεγονότα αυτά πέραν του ότι δεν εξυπηρετούν την αποτελεσματική λειτουργία των ΕΛΤΑ, ως οριζόντιες περικοπές δεν ανταποκρίνονται και στα δεδομένα της αγοράς για ταχύτερες και αξιόπιστες υπηρεσίες. Αποτελούν σαφώς πλήγμα στην τουριστική εικόνα του πρώτου τουριστικού προορισμού της χώρας και συνάμα αποδυνάμωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών της Ρόδου», τονίζει ο βουλευτής Δωδεκανήσου Β. Υψηλάντης ρωτώντας τον υπουργό Δημήτρη Παπαστεργίου εάν προτίθεται να παρέμβει έτσι ώστε να διατηρηθούν σε λειτουργία τα καταστήματα στις περιοχές Αρχαγγέλου, Λίνδου, Καλυθιών – Φαληράκι στη Ρόδο.

«Η λύση δεν είναι να αναγκάζονται να διανύουν χιλιόμετρα για να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι αυτών των χωριών στο πλησιέστερο κατάστημα των ΕΛΤΑ», τονίζει από την πλευρά του ο βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ, Μάνος Κόνσολας. Και προσθέτει: «Δεν πρόκειται για μια αστική περιοχή που υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και η μετακίνηση είναι πιο εύκολη. Στην περιφέρεια και κυρίως στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, οι μετακινήσεις δεν είναι εύκολες. Καθίσταται σαφές όσο και ξεκάθαρο ότι δεν πρέπει να ισχύουν οριζόντια κριτήρια για την αναδιοργάνωση των ΕΛΤΑ στις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές».

Αναρμόδιο δηλώνει το αρμόδιο υπουργείο

Τα ερωτήματά τους βεβαίως κινδυνεύουν να μείνουν πρακτικά αναπάντητα, διότι το εποπτεύον υπουργείο «νίπτει τας χείρας του» πετώντας το μπαλάκι της ευθύνης στη διοίκηση του Υπερταμείου, στο οποίο έχουν μεταφερθεί τα ΕΛΤΑ, αλλά και στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Σε πανομοιότυπες μεταξύ τους γραπτές απαντήσεις που έχει αποστείλει σε προγενέστερες ερωτήσεις βουλευτών για το θέμα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης επισημαίνει την αναρμοδιότητα του υπουργείου αφήνοντας ουσιαστικά εκτός κοινοβουλευτικού ελέγχου σε επίπεδο υπουργείου έναν Οργανισμό του Δημοσίου.

Στις απαντήσεις αυτές επισημαίνεται ότι η εταιρεία «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.» από τον Δεκέμβριο του 2020 κατέχει το 100% των μετοχών. «Κατά συνέπεια, τα θέματα που αφορούν στην επιχειρησιακή και διοικητική λειτουργία της ΕΛ.ΤΑ. Α.Ε. δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης», σημειώνει. Προσθέτει ότι τα ΕΛΤΑ ως φορέας καθολικής υπηρεσίας, υποχρεούνται να διασφαλίζουν στους χρήστες ταχυδρομικών υπηρεσιών σε όλη την ελληνική επικράτεια, μόνιμα και σε τιμές προσιτές, καθολική ταχυδρομική υπηρεσία: «Αρμόδια για την επίβλεψη της τήρησης των όρων της καθολικής υπηρεσίας, όπως περιγράφονται στην ανωτέρω σύμβαση, για την επιβολή των σχετικών κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασής τους, αλλά και για τον προσδιορισμό του σχετικού ετήσιου καθαρού κόστους καθολικής υπηρεσίας, είναι αποκλειστικά, ως Ανεξάρτητη Αρχή, η Ε.Ε.Τ.Τ. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι αρμόδιο για την καταβολή του εκάστοτε ετήσιου καθαρού κόστους καθολικής υπηρεσίας, όπως αυτό καθορίζεται από την Ε.Ε.Τ.Τ».

Στελέχη ΕΛΤΑ: Ολοκληρώνεται η αναδιοργάνωση του δικτύου

Από την πλευρά τους πηγές της διοίκησης των ΕΛΤΑ κάνουν λόγο για ένα «φιλόδοξο πλάνο μετασχηματισμού», το οποίο στόχο έχει «να ξεκλειδώσει περαιτέρω την αξία των ΕΛΤΑ και τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα και να τα μεγεθύνει προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και των πελατών τους που βρίσκονται διαχρονικά, εδώ και σχεδόν 200 χρόνια, στο επίκεντρο της φιλοσοφίας και των δραστηριοτήτων τους, διασφαλίζοντας, παράλληλα, την ετοιμότητα του οργανισμού για το μέλλον».

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως σύμφωνα με τα πρότυπα διεθνών ταχυδρομικών φορέων, «τα ΕΛΤΑ προχώρησαν στην αναδιοργάνωση του δικτύου τους και τη μείωση του λειτουργικού του κόστους, με την ενοποίηση υποστελεχωμένων και μη κερδοφόρων καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, καθώς και στην ενίσχυση κεντρικών καταστημάτων με διευρυμένο ωράριο και προσωπικό».

Τονίζουν επίσης πως στα ΕΛΤΑ της νέας εποχής, καταλυτικό ρόλο διαδραματίζουν η ανασύσταση του μοντέλου διαβιβάσεων, διαλογής και διανομής, καθώς και οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες και εργαλεία, με την επέκταση των υπηρεσιών «ELTA Postbox» και «ELTA PostMate», ή αλλιώς Ψηφιακός Ταχυδρόμος, που μειώνουν τον χρόνο αναμονής των πελατών στα καταστήματα και διευκολύνουν την απομακρυσμένη εξυπηρέτηση.

Βασικές προτεραιότητες για το μέλλον των ΕΛΤΑ είναι η ενσωμάτωση των ταχυμεταφορών και της τεχνογνωσίας της ΕΛΤΑ Courier καθώς και η ανανέωση του στόλου των ΕΛΤΑ με οχήματα προηγμένης και πιο πράσινης τεχνολογίας, διαδικασίες που προχωρούν με αμείωτο ρυθμό.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛΤΑ: Νέο τσουνάμι λουκέτων – Κλείνουν από σήμερα ακόμη 41 καταστήματα, στα κάγκελα οι τοπικές κοινωνίες"

Ανακοινώνονται μέτρα στήριξης για το ρεύμα - Ακραίες αυξήσεις στα τιμολόγια

Ανακοινώσεις για περαιτέρω στήριξη για την αντιμετώπιση αυξήσεων που υπάρχουν στο ηλεκτρικό ρεύμα θα υπάρξουν μέχρι το τέλος του μήνα από τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Αυτό έκανε γνωστό σήμερα ο Παύλος Μαρινάκης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Οι ανακοινώσεις, όπως όλα δείχνουν, θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα και θα αφορούν στοχευμένες παρεμβάσεις που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

«Τις επόμενες ημέρες και μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε ανακοινώσεις από τον Υπουργό Ενέργειας κ. Σκυλακάκη για κάποιες αυξήσεις στο ρεύμα – για περαιτέρω στήριξη. Στη συνέχεια όλων των παρεμβάσεων που έχουν γίνει για τις εισαγόμενες ανατιμήσεις και στο ρεύμα. Οπότε και αυτή τη φορά θα έχουμε ανακοινώσεις για να μην πληρώσουν οι πολίτες, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ενδεχόμενες ανατιμήσεις στο ρεύμα», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τεράστιες αυξήσεις έως και 88% στο ρεύμα - Βαρύς χειμώνας για τα νοικοκυριά

Το βράδυ της Παρασκευής οι ιδιώτες πάροχοι ενέργειας ανακοίνωσαν τα νέα τιμολόγια ρεύματος για τον Νοέμβριο, ενώ σε μια εταιρία η αύξηση στην τιμή ανά κιλοβατώρα θα ξεπεράσει το 88%. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε αύξηση στο βασικό της τιμολόγιο κατά 17,4%, ενώ στις υπόλοιπες εταιρίες η αυξήσεις έχουν μεγάλες διαφορές (ενδεικτικά η ΗΡΩΝ ανακοίνωσε αύξηση 4,59% και η ELPEDISON 50%.

Την ίδια ώρα, η σύρραξη Ισραήλ-Χαμάς στη Μέση Ανατολή αλλά και άλλες γεωπολιτικές εξελίξεις αυξάνουν την αγωνία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για το πώς θα εξελιχθεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας τον χειμώνα, δεδομένου ότι «κόβονται» και οι επιδοτήσεις από το τέλος του χρόνου.

Τα τιμολόγια των παρόχων για τον μήνα Νοέμβριο, συγκριτικά με τον Οκτώβριο έχουν ως εξής:

Γ1/Γ1Ν: Η ανταγωνιστική χρέωση για τις μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWhδιαμορφώνεται στα 0,17 ευρώ/KWhαπό 0,155 ευρώ/KWhτον Οκτώβριο.
MyHome 4All

  • Τιμή Νοεμβρίου 2023: 0,165 ευρώ/kWh έως 500 kWh και 0,22100 ευρώ/kWh οι υπόλοιπες kWh
  • Tιμή Οκτωβρίου 2023: 0,135 ευρώ/kWh έως 500 kWh και 0,191 ευρώ/kWh οι υπόλοιπες kWh

ΗΡΩΝ

Generous Guarantee Home

  • Τιμή Νοεμβρίου 2023: 0,095 ευρώ/kWh χωρίς έκπτωση συνέπειας και με ανώτατη εγγυημένη τιμή 0,17 ευρώ/kWh, 0,0855 ευρώ/kWh με έκπτωση συνέπειας 10% για τους πρώτους έξι μήνες παραμονής στο πρόγραμμα και 0,0808 ευρώ/kWh με έκπτωση συνέπειας 15% μετά τους πρώτους έξι μήνες παραμονής στο πρόγραμμα.
  • Τελική τιμή Οκτωβρίου 2023: 0,08 ευρώ/kWh χωρίς έκπτωση συνέπειας και με ανώτατη εγγυημένη τιμή 0,1155 ευρώ/kWh, 0,0705 ευρώ/kWh με έκπτωση συνέπειας 10% για τους πρώτους έξι μήνες παραμονής στο πρόγραμμα και 0,793 ευρώ/kWh με έκπτωση συνέπειας 15% μετά τους πρώτους έξι μήνες παραμονής στο πρόγραμμα.

SimplyGenerous

  • Τιμή Νοεμβρίου 2023: 0,1550 ευρώ/kWh χωρίς έκπτωση ποσότητας, 0,1395 ευρώ/kWh με έκπτωση ποσότητας 10% για τους πρώτους έξι μήνες και 0,1318 ευρώ/kWh με έκπτωση ποσότητας 15% μετά από έξι μήνες παραμονής στο πρόγραμμα.

Protergia

Οικιακό Value +

  • Τιμή Νοεμβρίου 2023: 0,12540 ευρώ/kWh ανεξαρτήτως κατανάλωσης
  • Τελική τιμή Οκτωβρίου 2023: 0,0738 ευρώ/kWh ανεξαρτήτως κατανάλωσης

Οικιακό MVP Reward

  • Τιμή Νοεμβρίου 2023: 0,16540 ευρώ/kWh με έκπτωση συνέπειας και ανεξαρτήτως κατανάλωσης
  • Τελική τιμή Οκτωβρίου 2023: 0,1180 ευρώ/kWh με έκπτωση συνέπειας και ανεξαρτήτως κατανάλωσης

ELPEDISON

EconomyPlus

  • Τιμή Νοεμβρίου 2023: 0,12 ευρώ/kWh ανεξαρτήτως κατανάλωσης
  • Τελική τιμή Οκτωβρίου 2023: 0,065 ευρώ/kWh ανεξαρτήτως κατανάλωσης

Συνέπεια

  • Τιμή Νοεμβρίου 2023: 0,1717 ευρώ/kWh με έκπτωση συνέπειας
  • Τελική τιμή Οκτωβρίου 2023: 0,1567 ευρώ/kWh με έκπτωση συνέπειας

ElectricityHomeDay

  • Τιμή Νοεμβρίου 2023: 0,1990 ευρώ/kWh ανεξαρτήτως κατανάλωσης
  • Τελική τιμή Οκτωβρίου 2023: 0,184 ευρώ/kWh ανεξαρτήτως κατανάλωσης

ECONOMY

  • Τιμή Νοεμβρίου 2023: 0,1590 ευρώ/kWh ανεξαρτήτως κατανάλωσης
  • Τελική τιμή Οκτωβρίου 2023: 0,144 ευρώ/kWh ανεξαρτήτως κατανάλωσης

GREEN ECONOMY

  • Τιμή Νοεμβρίου 2023: 0,1750 ευρώ/kWh ανεξαρτήτως κατανάλωσης
  • Τελική τιμή Οκτωβρίου 2023: 0,12 ευρώ/kWh ανεξαρτήτως κατανάλωσης

WATT & VOLT

Value +

  • Τιμή Νοεμβρίου 2023: 0,1254 ευρώ/kWh ανεξαρτήτως κατανάλωσης
  • Τελική τιμή Οκτωβρίου 2023: 0,738 ευρώ/kWh ανεξαρτήτως κατανάλωσης

Zeroplus

  • Τιμή Νοεμβρίου 2023: 0,22530 ευρώ/kWh ανεξαρτήτως κατανάλωσης
  • Τελική τιμή Οκτωβρίου 2023: 0,17948 ευρώ/kWh ανεξαρτήτως κατανάλωσης

ΖΕΝΙΘ

Power Home For All

  • Τιμή Νοεμβρίου 2023: 0,1490 ευρώ/kWh ανεξαρτήτως κατανάλωσς
  • Τελική τιμή Οκτωβρίου 2023: 0,064 ευρώ/kWh ανεξαρτήτως κατανάλωσης

PowerHomeBasic

  • Τιμή Νοεμβρίου 2023: 0,2330 ευρώ/kWh ανεξαρτήτως κατανάλωσης
  • Τελική τιμή Οκτωβρίου 2023: 0,173 ευρώ/kWh ανεξαρτήτως κατανάλωσης

Power Home Now

  • Τιμή Νοεμβρίου 2023; 0,0990 ευρώ ανεξαρτήτως κατανάλωσης
  • Τελική τιμή Οκτωβρίου 2023: 0,125 ευρώ ανεξαρτήτως κατανάλωσης

NRG

On time +:

  • Τιμή Νοεμβρίου 2023: 0,0702 ευρώ/kWh με 40% έκπτωση και 0,1053 ευρώ/kWh με 10% έκπτωση.

Prime:

  • Τιμή Νοεμβρίου 2023: 0,222 ευρώ/kWh ανεξαρτήτως κατανάλωσης
  • Τελική τιμή Οκτωβρίου 2023: 0,172 ευρώ/kWh ανεξαρτήτως κατανάλωσης

On time:

  • Τιμή Νοεμβρίου 2023: 0,1236 ευρώ/kWh με έκπτωση 40% για τους πρώτους δύο μήνες και 0,18540 ευρώ/kWh με έκπτωση 10% για τους υπόλοιπους μήνες
  • Τελική τιμή Οκτωβρίου 2023: 0,09 ευρώ/kWh με έκπτωση 40% για τους πρώτους δύο μήνες και 0,1425 ευρώ/kWh με έκπτωση 10% για τους υπόλοιπους μήνες.

Ελίν

Power on! Home Bonus +:

  • Τιμή Νοεμβρίου 2023: 0,140 ευρώ/kWh με έκπτωση συνέπειας
  • Τελική τιμή Οκτωβρίου 2023: 0,083 ευρώ/kWh με έκπτωση συνέπειας

Power On! HomeComfort:

  • Τιμή Νοεμβρίου 2023: 0,1650 ευρώ/kWh ανεξαρτήτως κατανάλωσης
  • Τελική τιμή Οκτωβρίου 2023: 0,117 ευρώ/kWh ανεξαρτήτως κατανάλωσης

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

Οικιακό ΜΑΧΙ Free +

  • Τιμή Νοεμβρίου 2023: 0,104 ευρώ/kWh με έκπτωση συνέπειας
  • Τελική τιμή Οκτωβρίου 2023: 0,078 ευρώ/kWh με έκπτωση συνέπειας

VOLTON

Volton Energy Control

  • Τιμή Νοεμβρίου 2023: 0,1145 ευρώ/kWh με έκπτωση συνέπειας
  • Τελική τιμή Οκτωβρίου 2023: 0,0795 ευρώ/kWh με έκπτωση συνέπειας

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Ανακοινώνονται μέτρα στήριξης για το ρεύμα - Ακραίες αυξήσεις στα τιμολόγια "

Εργατικό δυστύχημα στη Βάρη - 56χρονος τραυματίστηκε θανάσιμα κατά την τοποθέτηση οπτικών ινών

Εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στη Βάρη και συγκεκριμένα επί της οδού Δωδεκανήσου στο Κόρμπι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NotiaReport, οι εργασίες που πραγματοποιούνταν, αφορούσαν την τοποθέτηση οπτικών ινών.

Ο άτυχος 56χρονος πατέρας δύο παιδιών, βρισκόταν μέσα στο φρεάτιο και το μηχάνημα έργου που κόβει τον δρόμο, πέρασε από πάνω του με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα.

Το σημείο αποκλείστηκε από την Ελληνική Αστυνομία ενώ εκεί βρέθηκε και ιατροδικαστής.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εργατικό δυστύχημα στη Βάρη - 56χρονος τραυματίστηκε θανάσιμα κατά την τοποθέτηση οπτικών ινών"

Η Ιταλία επέστρεψε στην Ελλάδα αρχαιοελληνικά νομίσματα που είχαν βγει παράνομα στο «σφυρί»

Το Σώμα των καραμπινιέρων, ειδικευμένο στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου έργων τέχνης και αρχαιολογικής κληρονομίας, κατέσχεσε και επέστρεψε στην Ελλάδα, μέσω της πρέσβεως στην Ιταλία, Ελένης Σουρανή, πέντε αρχαιοελληνικά νομίσματα, τα οποία είχαν τεθεί προς πώληση στο διαδίκτυο έναντι 1.500 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιώτης που κατείχε παράνομα τα νομίσματα δεν είχε αντιληφθεί την πραγματική αξία τους.

Η έρευνα συντονίστηκε από την Εισαγγελία του Μιλάνου, ενώ το επιχειρησιακό σκέλος ανέλαβαν οι καραμπινιέροι της Μόντζα. Τα νομίσματα χρονολογούνται από τον πέμπτο μέχρι τον δεύτερο αιώνα προ Χριστού, από την κλασσική μέχρι την ελληνιστική περίοδο. Διατηρήθηκαν σε άριστη κατάσταση και στις όψεις τους απεικονίζονται η Αθηνά και η γλαύκα, ο Μέγας Αλέξανδρος με «λεοντή», ο Δίας, ο Διόνυσος και ο Ηρακλής, ως προστάτης της Θάσου. Πρόκειται για πολύτιμα αντικείμενα, τα οποία συνδέονται με την κοινωνική, εμπορική και πολιτιστική πραγματικότητα της αρχαίας Ελλάδας.

«Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική κίνηση, η οποία επιβεβαιώνει τη στενότατη συνεργασία μεταξύ των ελληνικών και ιταλικών Αρχών στον τομέα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομίας. Συνεργασία που στοχεύουμε να ενισχύσουμε με την ανταλλαγή πολύτιμης εμπειρίας και γνώσης, οι οποίες στηρίζονται και στη χρήση προηγμένων τεχνολογικών μέσων», δήλωσε η κ. Σουρανή στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Ιταλία επέστρεψε στην Ελλάδα αρχαιοελληνικά νομίσματα που είχαν βγει παράνομα στο «σφυρί»

Η Ιταλία επέστρεψε στην Ελλάδα αρχαιοελληνικά νομίσματα που είχαν βγει παράνομα στο «σφυρί»

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ιταλία επέστρεψε στην Ελλάδα αρχαιοελληνικά νομίσματα που είχαν βγει παράνομα στο «σφυρί»"

Θεσσαλονίκη: «Υποκατάστημα» σκληρών ναρκωτικών σε πολυσύχναστο πάρκο κοντά στο ΑΠΘ – Τα είχαν σχεδόν σε… κοινή θέα (ΦΩΤΟ)

Μπροστά σε ένα «υποκατάστημα» διακίνησης σκληρών ναρκωτικών βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας περαστικοί σε πάρκο στην οδό Τοιχών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πλησίον του νοσοκομείου Άγιος Δημήτριος.

Όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες που εξασφάλισε το ThessToday ναρκωτικά που θα ρίχνονταν στις «πιάτσες θανάτου» της πόλης, βρίσκονται εκτεθειμένα σε κοινή θέα σε ένα πολυσύχναστο πεζόδρομο γεμάτο τουρίστες αλλά και μικρά παιδιά.

Τα… «σύνεργα» που μετά από τηλεφώνημα παρελήφθησαν από την Άμεση Δράση, δεν ήταν καν επιμελώς κρυμμένα σε κάποιο σημείο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες επί τόπου οι αρχές εντόπισαν και συνέλεξαν μέσα σε σακούλες 200 γραμμάρια μεθαμφεταμίνης (crystal ice), 300 γραμμάρια ηρωίνης και 2 κιλά ακατέργαστης ινδικής κάνναβης. Όλα τα ευρήματα μεταφέρθηκαν για χημικές αναλύσεις στα εργαστήρια της Δίωξης Ναρκωτικών.

Τι είναι η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη

Όπως αναφέρουν στο ThessToday, έμπειρα στελέχη της Δίωξης Ναρκωτικών, η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη ή ice ή speed ή crystal meth είναι μια επικίνδυνη και ισχυρή ουσία που ενεργεί ως διεγερτικό. Καταστρέφει συστηματικά τον οργανισμό αναλώνοντας τις φυσικές δυνάμεις και προκαλώντας απώλεια μνήμης, επιθετικότητα, ψυχωτική συμπεριφορά, και πιθανή βλάβη στην καρδιά και τον εγκέφαλο.

thesstoday

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: «Υποκατάστημα» σκληρών ναρκωτικών σε πολυσύχναστο πάρκο κοντά στο ΑΠΘ – Τα είχαν σχεδόν σε… κοινή θέα (ΦΩΤΟ)"

Αύξηση των νοσηλειών λόγω κορονοϊού – «Να εμβολιαστούν οι ευπαθείς, οι άνω των 60 ετών και οι έγκυες» λέει πνευμονολόγος

Αύξηση παρατηρείται στα κρούσματα του κορονοϊού αλλά και στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία. Έτσι η πνευμολογός Σοφία Πουρίκη απευθύνει έκκληση στους ευπαθείς, τους άνω των 60 και στις έγκυες να εμβολιαστούν.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ η πνευμονολόγος και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Αθήνας ανέφερε πως κατάσταση είναι «διαχειρίσιμη» ενώ σημειώσε πως «για αυτό ευθύνονται αρκετοί παράγοντες όπως είτε οι παραλλαγές, είτε το γεγονός ότι όσοι νοσούν σήμερα έχουν νοσήσει ξανά στο παρελθόν. Σημαντικότερος όμως παράγοντας είναι οι εμβολιασμοί κατά της Covid 19».

Ερωτηθείς εάν έχει εξασθενήσει η ανοσία από τα εμβόλια σημείωσε πως ειδικά οι ευπαθείς ομάδες, τα άτομα άνω των 60 ετών, οι ανοσοκατασταλμένοι, οι έγκυες γυναίκες πρέπει να κάνουν το εμβόλιο του κορονοϊού χαρακτηρίζοντάς το ως «κάτι που θα τους σώσει τη ζωή».

Μάλιστα επεσήμανε οι άνω των 60 είναι επιρρεπείς στο να κάνουν μια σοβαρή λοίμωξη.

«Λόγω του χειμώνα έρχεται η έξαρση της γρίπης, όπου αν και έχουν ήδη εμφανιστεί τα πρώτα κρούσματα είναι σε μικρό ποσοστό, όμως αυτό που τρομάζει τους επιστήμονες είναι η συννοσηρότητα γρίπης και covid, αφού είναι άγνωστο πως θα αντιδράσουν και τα δύο μαζί» δήλωσε.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν ακόμη νοσηλείες στη ΜΕΘ με covid απάντησε θετικά τονίζοντας πως μπορεί οι περισσότερες νοσηλείες να είναι με κάποιο άλλο σοβαρό νόσημα και ο ασθενής να έχει και κορονοϊό, όμως υπάρχουν και μερικές περιπτώσεις όπου ασθενείς νοσηλεύονται στη ΜΕΘ αποκλειστικά με covid.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Αύξηση των νοσηλειών λόγω κορονοϊού – «Να εμβολιαστούν οι ευπαθείς, οι άνω των 60 ετών και οι έγκυες» λέει πνευμονολόγος"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news