facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Προειδοποίηση Μπλίνκεν σε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ: «Μην σκεφτείτε να αγοράσετε ρωσικά όπλα - Θα “πέσουν” κυρώσεις»

O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε σήμερα την Τουρκία αλλά και όλους τους συμμάχους των ΗΠΑ (και την Ελλάδα φυσικά)  να μην κάνουν περαιτέρω αγορές ρωσικών οπλικών συστημάτων, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να επιφέρει επιπλέον κυρώσεις.

Μιλώντας σε μια διαδικτυακή εκδήλωση στο Foreign Press Center, ο Μπλίνκεν ανέφερε επίσης ότι με δεδομένες τις ευρέως γνωστές απόψεις του προέδρου Μπάιντεν, η αμερικανική αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη.

Η παραδοσιακή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την ημέρα μνήμης στις 24 Απριλίου ανέφερε το Σάββατο για πρώτη φορά τη λέξη «Γενοκτονία». «Οι Αμερικανοί τιμούν όλους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία η οποία άρχισε σαν σήμερα πριν από 106 χρόνια», έγραψε ο Τζο Μπάιντεν.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Προειδοποίηση Μπλίνκεν σε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ: «Μην σκεφτείτε να αγοράσετε ρωσικά όπλα - Θα “πέσουν” κυρώσεις»"

Πάνω από 50 εκατομμύρια τα κρούσματα κορονοϊού στην Ευρώπη

Περισσότερα από 50 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από την Covid-19 στην Ευρώπη από τότε που ο ιός εμφανίστηκε στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε στοιχεία που παρέχουν οι αρχές, σήμερα στις 20.15 ώρα Ελλάδας.

Συνολικά, έχουν καταγραφεί 50.021.615 κρούσματα στις 52 χώρες και εδάφη της περιοχής, που εκτείνεται ανατολικά μέχρι το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία, εκ των οποίων περισσότερα από 1.382.000 τις τελευταίες επτά ημέρες, ή 197.400 κατά μέσο όρο ημερησίως.

Μια επιβράδυνση της επιδημίας παρατηρείται στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες χαλαρώνουν προσεκτικά τους περιορισμούς που έχουν εφαρμόσει για να αναχαιτίσουν την τελευταία έξαρση της επιδημίας: ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων σημειώνει πτώση εδώ και δύο εβδομάδες.

Από τις 12 Απριλίου, η Βρετανία ξεκίνησε ένα κύριο στάδιο χαλάρωσης των μέτρων, έπειτα από τρεις μήνες lockdown, με την επαναλειτουργία των καταστημάτων που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης και το άνοιγμα των εξωτερικών χώρων.

Η χώρα καταγράφει περισσότερα από 2.300 νέα κρούσματα κορονοϊού κατά μέσο όρο ημερησίως, χάρη στην καραντίνα και τη μαζική εκστρατεία εμβολιασμού που ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου, η οποία επέτρεψε τη χορήγηση τουλάχιστον μιας δόσης εμβολίου στο 64% του ενήλικου πληθυσμού.

Τη Δευτέρα, η Ιταλία την ακολούθησε: μπαρ, εστιατόρια, κινηματογράφοι και θέατρα άνοιξαν μερικώς. Έπειτα από μια κορύφωση σχεδόν 23.000 ημερήσιων λοιμώξεων στα τέλη Μαρτίου, η χώρα έχει κατά μέσο όρο λιγότερα από 13.000 ημερήσια κρούσματα.

Στη Γαλλία, τη χειρότερα πληγείσα ευρωπαϊκή χώρα με συνολικό αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων (5.565.852), διαφαίνεται μικρή μείωση του αριθμού των νέων μολύνσεων. Στην αρχή της εβδομάδας, η χώρα έπεσε κάτω το όριο, ακόμη υψηλό, των 30.000 νέων ημερήσιων κρουσμάτων.

Αντίθετα, ορισμένες χώρες δίνουν μάχη για να περιορίσουν την επιδημία. Η Κύπρος, την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε 651 νέα ημερήσια κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Το νησί της Μεσογείου ανακοίνωσε την Παρασκευή νέα καραντίνα δύο εβδομάδων.

Η Ευρώπη συγκεντρώνει το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού μολύνσεων από κορονοϊό παγκοσμίως (148.820.944), αλλά μόνο το 24% των νέων κρουσμάτων που καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Περισσότεροι από 1.060.900 θάνατοι καταγράφηκαν στην περιοχή από την έναρξη της επιδημίας, εκ των οποίων σχεδόν 3.600 ημερησίως αυτή την περίοδο, αριθμός που παρουσιάζει επίσης ελαφρά μείωση μετά τα μέσα Απριλίου.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από 50 εκατομμύρια τα κρούσματα κορονοϊού στην Ευρώπη"

Κύπρος: 3 νεκροί και 845 νέα κρούσματα

Ακόμη 3 νεκρούς και 845 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε σήμερα η Κύπρος με το ποσοστό θετικότητας στο νησί να είναι 2,07%.

Πλέον η Κύπρος μετρά 64.565 κρούσματα κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας ενώ 285 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 75 σε σοβαρή κατάσταση. Η μέση ηλικία των νοσηλευόμενων είναι τα 58,6 έτη.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 40.811 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Τέλος, η επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου αναφέρει ότι ο συνολικός αριθμός θανάτων από κορονοϊό είναι 306.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: 3 νεκροί και 845 νέα κρούσματα"

Γερμανός λοιμωξιολόγος: «Όλα λάθος με τους εμβολιασμούς - Έπρεπε όλοι έστω μία δόση»

Ο λοιμωξιολόγος Αλεξάντερ Κεκουλέ ζήτησε από τους πολιτικούς «να αλλάξουν εντελώς τη στρατηγική των εμβολιασμών στη Γερμανία δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στον πρώτο εμβολιασμό. Με αυτόν τον τρόπο θα αξιοποιηθεί πλήρως η προστασία την οποία ήδη παρέχει ο πρώτος εμβολιασμός από την δυσμενή εξέλιξη της ασθένειας», είπε στο δίκτυο ntv.de.

«Θα έπρεπε να είχε γίνει στην Γερμανία αυτό που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία: να γίνει δηλαδή αρχικά ο πρώτος εμβολιασμός, δεδομένου ότι λόγω του περιορισμένου αριθμού των εμβολίων ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι δεν μπορούμε να τους εμβολιάσουμε όλους δύο φορές.

Γι’ αυτό θα πρέπει να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι μια φορά, αρχής γενομένης από τους πιο ηλικιωμένους και να ακολουθήσουν οι νεότεροι. Αργότερα μπορούμε να ξεκινήσουμε και τον δεύτερο εμβολιασμό», είπε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ιατρικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης Χάλε.

«Εάν γίνει μόνο ο πρώτος εμβολιασμός θα προστατεύονται διπλάσιοι άνθρωποι. Είναι ιδιαίτερα ακατανόητο γιατί ορισμένες ηλικιακές ομάδες στη Γερμανία έχουν ήδη κάνει το δεύτερο εμβόλιο, ενώ άλλες, ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες δεν έχουν κάνει καν το πρώτο εμβόλιο.

Δεν είναι δυνατόν ένα μεγάλο μέρος των εμβολίων mRNA να χρησιμοποιείται για τον δεύτερο εμβολιασμό νέων, όπως για παράδειγμα νέων του ιατρικού προσωπικού και αστυνομικοί, αντί να το γίνει ένας πρώτος εμβολιασμός σε αυτούς που θα βρίσκονται αύριο σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ανθρώπους δηλαδή οι οποίοι βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 65 και 80 ετών και οι οποίοι διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν», συνέχισε ο επιδημιολόγος.

«Με μια τακτική εμβολιασμών που να βασίζεται εξ ολοκλήρου στον πρώτο εμβολιασμό, όχι μόνο ελαχιστοποιείται ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ, αλλά θα μειωθεί επίσης σημαντικά και ο αριθμός των θανάτων, διότι είναι γνωστό από καιρό ότι η ηλικιακή κατανομή της θνησιμότητας έχει το σχήμα μιας ράβδου του χόκεϊ επί πάγου. Οι πολύ νέοι πεθαίνουν σπάνια από κορωνοϊό.

Μόνο από μέσα της δεκαετίας των 50 ανεβαίνει ξαφνικά ο κίνδυνος θανάτου και αυξάνεται απότομα από τα μέσα της δεκαετίας των 60. Με έναν εμβολιασμό, όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα προστατεύονταν σημαντικά και θα πέθαιναν από τον Covid-19 μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις σε περίπτωση που η μόλυνση επιμείνει. Με τον τρόπο αυτό θα αποσυνδεόταν η θνησιμότητα από τα κρούσματα», τόνισε ο Κεκουλέ.

«Επιτρέψτε μου να το θέσω επιγραμματικά : Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να σταματήσουμε τους θανάτους. Και έτσι η ασθένεια αυτή ξαφνικά θα έχει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο και θα χάσει μέρος του τρόμου τον οποίο προκαλεί. Η αποσύνδεση της θνησιμότητας από τα κρούσματα θα φέρει την πραγματική ανατροπή», κατέληξε λοιμωξιολόγος.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανός λοιμωξιολόγος: «Όλα λάθος με τους εμβολιασμούς - Έπρεπε όλοι έστω μία δόση»"

Πηγές Μαξίμου: Έρχεται άμεσα από απόψε νέα αύξηση των εμβολιαστικών γραμμών λόγω αυξημένης ζήτησης για ραντεβού

«Θα υπάρξει άμεσα απόψε αύξηση εμβολιαστικών γραμμών και νέα εμβολιαστικά κέντρα» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

«Λόγω της κατακόρυφα αυξημένης ζήτησης σε ραντεβού από την ηλικιακή ομάδα 30-39 και 40-44, που άνοιξε σήμερα το απόγευμα, θα υπάρξει άμεσα απόψε αύξηση εμβολιαστικών γραμμών και νέα εμβολιαστικά κέντρα ώστε να καλυφθούν όλα τα αιτήματα», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με emvolio.gov.gr, την Μεγάλη Τετάρτη έσπασε το όριο των 3.000.000 εμβολιασμών καθώς και αυτών των 900.000 ατόμων που έχουν ολοκληρώσει και τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού.

Ειδικότερα, την Μεγάλη Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν 64.430 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 35.519 αφορούσαν την πρώτη δόση και 28.911 τη δεύτερη.

Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 3.009.488 εμβολιασμοί, ενώ έχουν εμβολιαστεί 2.099.353 άτομα, εκ των οποίων οι 910.135 έχουν ολοκληρώσει και την επαναληπτική δόση.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πηγές Μαξίμου: Έρχεται άμεσα από απόψε νέα αύξηση των εμβολιαστικών γραμμών λόγω αυξημένης ζήτησης για ραντεβού"

Τσαβούσογλου: Πρόταση για διχοτόμηση της Κύπρου

«Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι ότι οι νέες διαπραγματεύσεις δεν είναι μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ δύο κρατών» δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την Γενεύη.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες και τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών και αμέσως μετά έγραψε:

«Συναντηθήκαμε με τον ΓΓ του ΟΗΕ, τον οικοδεσπότη της άτυπης διάσκεψης 5+1. Η λύση στο Κυπριακό πρέπει να βασίζεται στo διεθνές ισότιμο καθεστώς και στην κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών. Η ειρήνη και η σταθερότητα σε όλη την περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία των δύο κρατών στο νησί».

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσαβούσογλου: Πρόταση για διχοτόμηση της Κύπρου"

Χανιά: «Εκλιπαρούσαν για λίγο φαγητό οι ηλικιωμένοι στο γηροκομείο – Κόλλησα ψώρα», αποκαλύπτει πρώην εργαζόμενη

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τις συνθήκες διαβίωσης στο γηροκομείο στα Χανιά με την ασιτία και τους ανύπαρκτους κανόνες υγιεινής να είναι της καθημερινότητας των ηλικιωμένων σε μια νέα συγκλονιστική μαρτυρία.

Πρώην εργαζόμενη στη μονάδα φροντίδας των ηλικιωμένων στα Χάνια, καταγγέλλει ότι κόλλησε ψώρα από τους γέροντες που ήταν παντελώς εγκαταλελειμμένοι χωρίς καμία φροντίδα υγιεινής.

«Χρησιμοποιούν μια βιτρίνα προς τα έξω προς τους συγγενείς, ότι όλα μέσα είναι καλά και λυπάμαι που το λέω αυτή την ασχήμια που έζησα εκεί, που είδα με έχει στιγματίσει. Στο τέλος την έχω πληρώσει με την υγεία μου. Και δερματικά προβλήματα να κολλήσω. Μεγάλη ιστορία είναι αυτό… η ψώρα που κόλλησα» σημειώνει η 50χρονη μιλώντας αποκλειστικά στο Live News.

Η 50χρονη δούλευε στη Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων το 2020 και αποκαλύπτει αποκλειστικά στο Live News, ότι κατά τη διάρκεια ελέγχου όλοι ήταν ενήμεροι και μάλιστα περίμεναν τους ελεγκτές έχοντας αρωματίσει τους διαδρόμους.

«Όταν ήρθε το υγειονομικό για έλεγχο. Εμένα μου έκανε εντύπωση, πως αυτοί οι άνθρωποι ήταν ήδη ενημερωμένοι; και την ώρα που θα έρθουνε… και βάζανε τότε στους διαδρόμους, ψεκάζανε άρωμα χώρου. Και τότε λέγανε να τους περιποιηθούμε πιο καλά γιατί θα μπουν μέσα στην αίθουσα που είναι τα γεροντάκια και τους σηκώσουν τα ρούχα να τους ελέγξουνε. Κάτι που δεν έγινε. Και έλεγχος για ψώρα δεν έγινε» τόνισε.

«Εκλιπαρούσαν ηλικιωμένοι για λίγο φαγητό»

Στις καταγγέλλεις για ασιτεία και ελλιπή διατροφή, έρχεται να προστεθεί και η μαρτυρία της 50χρονης πρώην εργαζόμενης, που έβλεπε τους ηλικιωμένους να εκλιπαρούν για λίγο φαγητό, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ειρωνικά το γηροκομείο με κέντρο αδυνατίσματος.

«Εκεί είναι κέντρο αδυνατίσματος. Ξέρετε πόσο άσχημο είναι να βλέπεις τώρα μια ασθενή που ήταν με εγκεφαλικό, είχε πρόβλημα στο χέρι που ήθελε μόνη της να τρώει η καημένη και να ψάχνει το λάδι, τη ντομάτα, τρία – τέσσερα κομματάκια ψιλοκομμένα, να ψάχνει το λάδι, να βουτάει το ψωμί και να μην υπάρχει. Ξέρεις πόσο άσχημα αισθάνεσαι» σημείωσε.

«Εδώ πέρα πεινάμε» είχε πει τρόφιμος του γηροκομείου στον κύριο Στέλιο, που όταν επισκέφτηκε πριν από ένα χρόνο τον φίλο τον Γιώργο, τον βρήκε αδυνατισμένο και σε άσχημη φυσική κατάσταση» λέει ο κ. Στέλιος.

Τελικά ο 80χρονος κατέληξε μετά από ένα χρόνο μαζί με μια άλλη συγχωριανή του την Άννα. Η κύρια Ελένη θυμάται ακόμα πόσο αδυνατισμένοι ήταν και οι δύο στις κηδείες τους με όλο το χωριό να είναι έκπληκτο με την καχεκτική και ταλαιπωρημένη εικόνα τους.

Η 59χρονη εργαζόμενη μάλιστα αναφέρει ότι για λόγους οικονομίας δεν τους τάιζαν κρέας, ενώ οι πρακτικές φροντίδας που χρησιμοποιούσαν ήταν τραυματικές για τους ηλικιωμένους.

«Έξι μήνες δεν είδα κρέας. Δεν είναι τυχαίο ο κόσμος που αδυνάτιζε και παραμορφωνόταν. Να βλέπω εγώ φροντίδα, να βάλουνε σακούλα για κολοστομία στον πρωκτό. Βγάλτε συμπεράσματα» υπογράμμισε η πρώην εργαζόμενη.

Μάλιστα οι εξετάσεις ηλικιωμένης που έκατσε στο γηροκομείο 3 μήνες και την πήρε ο γιός της θορυβημένος από την αδυνατισμένη της εικόνα και την κινητική παράλυση είναι ενδεικτικές για τις συνθήκες διαβίωσης της.

Μακρύς ο δρόμος της υπόθεσης, νέα καταγγελία

Υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος μέχρι να ολοκληρωθεί η δικογραφία και να παραδοθεί στον εισαγγελέα, καθώς εκκρεμούν πολλές μαρτυρίες, καταθέσεις και καταγγελίες.

Σημειώνεται ότι η πρώτη καταγγελία για το γηροκομείο έγινε το 2010 από μια γυναίκα. Η γυναίκα αυτή ζει πλέον εκτός Κρήτης. Η γυναίκα καταγγέλλει κακομεταχείριση του συζύγου της.

Εντός του 2020, 20 ηλικιωμένοι έφυγαν από το γηροκομείο.  Είτε πήγαν σε άλλη δομή είτε σε σπίτια συγγενών τους.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιά: «Εκλιπαρούσαν για λίγο φαγητό οι ηλικιωμένοι στο γηροκομείο – Κόλλησα ψώρα», αποκαλύπτει πρώην εργαζόμενη"

Κορωνοϊός: Ξεκινά στο «Αττικόν» η χορήγηση του εισπνεόμενου ισραηλινού φαρμάκου

Ξεκινά η κλινική μελέτη που θα δώσει πρόσβαση στους Έλληνες ασθενείς στο πρωτοποριακό εισπνεόμενο φάρμακο EXO-CD24 για τη θεραπεία της λοίμωξης Covid-19, καθώς ο καθηγητής Νταντίρ Αρμπέρ από το Ισραήλ που ανέπτυξε το σκεύασμα, είχε σήμερα το απόγευμα συνάντηση στο «Αττικόν» με τους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κκ. Σωτήρη Τσιόδρα και Δημήτρη Μπούμπα και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Την προσεχή εβδομάδα ολοκληρώνεται η έγκριση του φακέλου της μελέτης από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας εκπόνησης της μελέτης του σκευάσματος στην χώρα μας είναι ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Από το «Αττικόν» θα ξεκινήσει και η ένταξη των πρώτων ασθενών στο θεραπευτικό πρωτόκολλο και σε δεύτερο χρόνο προβλέπεται η ένταξη ασθενών και από άλλα κομβικά νοσοκομεία πλην του συγκεκριμένου νοσοκομείου.

Ποιοι ασθενείς θα πάρουν το EXO-CD24
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο της ελληνικής κλινικής μελέτης, το EXO-CD24 αναμένεται χορηγείται σε όλους τους νοσηλευόμενους ασθενείς με ενδιάμεσης βαρύτητας λοίμωξη Covid-19.

Μικρή κλινική μελέτη φάσης 1 που έγινε στο Ισραήλ από τον πρωτοπόρο για τις αντικαρκινικές του θεραπείες καθηγητή Νταντίρ Αρμπέρ έδειξε ότι EXO-CD24 επιταχύνει την ανάρρωση από την Covic-19.

Συγκεκριμένα, το Δρ. Αρμπέρ και οι συνεργάτες του στο Ιατρικό Κέντρο «Ιτσίλοβ» του Τελ Αβίβ χορήγησαν σε 30 ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή λοίμωξη covid-19, το EXO-CD24 για πέντε διαδοχικές ημέρες σε εισπνεόμενη μορφή, μια φορά την ημέρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι 29 να πάρουν εξιτήριο εντός 3-5 ημερών από την ολοκλήρωση της θεραπείας. Ο 30ος ασθενής χρειάστηκε λίγες ημέρες παραπάνω για να αναρρώσει.

Πως δρα το εισπνεόμενο φάρμακο

Το ΕΧΟ-CD24, που δρα απευθείας στους πνεύμονες και χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες, καταπολεμά τη λεγόμενη «καταιγίδα κυτταροκινών», δηλαδή τη δυνητικά επικίνδυνη ανοσιακή αντίδραση του οργανισμού στη λοίμωξη. Η καταιγίδα κυτταροκινών θεωρείται υπεύθυνη για τη ραγδαία επιδείνωση που παρουσιάζουν πολλοί ασθενείς με Covid-19 και καταλήγουν να χάσουν τη ζωή τους.

Το εισπνεόμενο φάρμακο χρησιμοποιεί εξωσώµατα, δηλαδή μικροσκοπικούς «σάκους» που μεταφέρουν υλικά μεταξύ των κυττάρων, ώστε να μπορέσει να φτάσει η πρωτεΐνη CD24 στους πνεύμονες. Αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων και παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος βοηθώντας στην εξισορρόπηση του και την αναχαίτιση της καταιγίδας κυτταροκινών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά το EXO-CD24 είχε αναπτυχθεί από τον Δρ. Ναντίρ Αρμπέρ ως θεραπεία κατά του καρκίνου των ωοθηκών. Ο κομβικός ρόλος της πρωτεΐνης CD24 σε πολλές φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως ο καρκίνος και τα τραύματα, έκανε τον καθηγητή να σκεφτεί τη χρήση της και έναντι της Covid-19.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Ξεκινά στο «Αττικόν» η χορήγηση του εισπνεόμενου ισραηλινού φαρμάκου"

Πράσινο φως στη μίσθωση 300 λεωφορείων στην Αθήνα από το Ελεγκτικό

Ενέκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο την μίσθωση (Leasing) 300 αστικών λεωφορείων από την ΟΣΥ Α.Ε. (πρώην Ε.ΘΕ.Λ. Α.Ε.) για να τεθούν σε κυκλοφορία στην Αθήνα.

Ειδικότερα, η μίσθωση αφορά 90 ντιζελοκίνητα αρθρωτά (με ρυμουλκό) των 18 μέτρων και 210 κανονικά (διαξονικά) λεωφορεία των 12 μέτρων. Η διάρκεια της μίσθωσής τους είναι τριετής και προϋπολογιζόμενης δαπάνης 30.240.000 ευρώ, χωρίς Φ.Π.Α.

Τα λεωφορεία αυτά προορίζονται να καλύψουν τις συγκοινωνιακές ανάγκες της πρωτεύουσας στην προσπάθεια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να αυξήσει τα δρομολόγια, ιδιαίτερα λόγω της πανδημίας, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός των επιβατών.

Το Ε.Σ. αρχικά με την υπ΄ αριθμ. 50/2021 Πράξη του ΣΤ΄ Κλιμακίου είχε μπλοκάρει τις συμβάσεις για τη μίσθωση των 300 λεωφορείων, κρίνοντας ότι κωλύεται η υπογραφή των σχεδίων σύμβασης. Ακολούθησαν προσφυγές για πλημμέλειες κ.λπ. στην πράξη του ΣΤ΄ Κλιμακίου του Ε.Σ., στο σκέλος των τεχνικών προδιαγραφών.

Ακολούθησε η έκδοση της υπ΄ αριθμ. 497/2021 αποφάσεως του 7ου Κλιμακίου, που ανέτρεψε την προηγούμενη πράξη, καθώς έκρινε ότι οι προσφυγές ανάκλησης πρέπει να γίνουν δεκτές και να ανακληθεί η προσβαλλόμενη Πράξη, ενώ παράλληλα σημειώνεται ότι δεν κωλύεται η υπογραφή των τριών σχεδίων σύμβασης για την μίσθωση 300 αστικών λεωφορείων από την ΟΣΥ Α.Ε.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πράσινο φως στη μίσθωση 300 λεωφορείων στην Αθήνα από το Ελεγκτικό "

Εμβόλιο BioNTech/Pfizer: Και τρίτη δόση μετά από 9-12 μήνες για προστασία 100%

Με τη χορήγηση της γ΄ δόσης 9 έως 12 μήνες μετά τη χορήγηση της β', η προστασία από τον κορωνοϊό θα φτάσει στο 100%. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές ο εκ  των ιδρυτών της BioNTech Ογούρ Σαχίν.

Πιο συγκεκριμένα αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου των BioNTech/Pfizer, ο διακεκριμένος επιστήμονας εξήγησε ότι «η αποτελεσματικότητα φθάνει στο ανώτατο σημείο του 95% μία εβδομάδα μετά τη χορήγηση της β' δόσης. Έξι μήνες μετά η αποτελεσματικότητα περιορίζεται στο 91% και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έπειτα από οκτώ μήνες μειώνεται σημαντικά. Με τη γ΄ δόση, η οποία θα πρέπει να χορηγείται εννέα έως δώδεκα μήνες μετά τη β', η προστασία θα πλησιάσει το 100%, ενώ στο μέλλον εκτιμάται ότι θα χρειάζεται μία δόση του εμβολίου ανά 12 ή 18 μήνες».

Την ίδια ώρα εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer θα είναι αποτελεσματικό και για την ινδική παραλλαγή του βασικού στελέχους του νέου κορωνοϊού. Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ευρώπη θα έχει επιτύχει την «ανοσία της αγέλης» το αργότερο έως τον Αύγουστο. 

Τάχθηκε δε υπέρ της σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών και της ανάκτησης ελευθεριών για τους εμβολιασμένους, προειδοποίησε ωστόσο για τον κίνδυνο υπερβολικά πρώιμης χαλάρωσης και καλλιέργειας «κουλτούρας φθόνου» στην κοινωνία.

«Μελετούμε ακόμη την 
ινδική παραλλαγή, αλλά έχει μεταλλάξεις τις οποίες έχουμε ήδη εξετάσει και για τις οποίες το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, οπότε είμαι πεπεισμένος. Το εμβόλιο είναι έξυπνα κατασκευασμένο και είμαι βέβαιος ότι η προστασία του θα αντέξει. Και αν χρειαστεί να την ενισχύσουμε εκ νέου, θα το κάνουμε. Δεν με ανησυχεί», δήλωσε ο κ. Σαχίν κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε ξένους ανταποκριτές.

Να χαλαρώσουν τα μέτρα για όσους έχουν εμβολιαστεί

Ο  Ουγούρ Σαχίν τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. «Δεν θέλουμε όμως διακρίσεις», τόνισε. «Θέλουμε να επιστρέψουμε όλοι σε μια φυσιολογική ζωή και αυτό σημαίνει τμηματικό άνοιγμα και σταδιακή ανάκτηση ελευθεριών», συνέχισε και ανέφερε ότι κυρίως από τις μελέτες στο Ισραήλ είναι γνωστό ότι οι εμβολιασμένοι δεν αρρωσταίνουν, ενώ μεταδίδουν λίγο έως καθόλου τον ιό. Θα είχε λοιπόν νόημα να υπάρξει κάποια χαλάρωση, αλλά δεν θα πρέπει να γίνει πρόωρα, επισήμανε.

«Δεν πρέπει να δημιουργήσουμε κουλτούρα φθόνου, με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να είναι οι άτυχοι», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι στο τέλος Μαΐου ή στα μέσα Ιουνίου το 50-60% του πληθυσμού στην Ευρώπη θα έχει εμβολιαστεί και έτσι θα μπορεί να υπάρξει χαλάρωση σε κάποιο βαθμό. Σε ό,τι αφορά την «ανοσία της αγέλης», η Ευρώπη θα την έχει επιτύχει τον Ιούλιο, το αργότερο τον Αύγουστο, δήλωσε ο κ. Σαχίν.

Η «νέα κανονικότητα»

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά με το κατά πόσο η «νέα κανονικότητα» θα θυμίζει την «παλιά», προ πανδημίας κανονικότητα, ο συνιδρυτής της BioNTech εξήγησε ότι ο ίδιος μιλάει για «νέα κανονικότητα», προκειμένου να αποτρέψει την καλλιέργεια της εντύπωσης ότι επιστρέφουμε απολύτως στην κανονική μας ζωή ξεχνώντας τι συνέβη. Στη νέα κανονικότητα, συνέχισε, θα ανήκει και το γεγονός ότι πλέον θα μπορούμε να προστατευτούμε, να κινηθούμε ελεύθερα και το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν μια πολύ καλή προστασία. Στη νέα πραγματικότητα όμως, διευκρίνισε, θα ανήκει και το γεγονός ότι κάποιοι είτε δεν θα θέλουν να εμβολιαστούν είτε, λόγω κακού ανοσοποιητικού, δεν θα μπορούν να επιτύχουν απόλυτη προστασία. «Πρέπει να σκεφτόμαστε και αυτούς τους ανθρώπους», τόνισε και ανέφερε ακόμη ότι κατά καιρούς θα διαβάζουμε στις εφημερίδες ότι κάπου υπάρχει μια εστία κρουσμάτων, η οποία όμως μετά από λίγο θα τίθεται υπό έλεγχο. «Θα συνηθίσουμε τόσο τη νέα κανονικότητα που θα ξεχάσουμε τη συναισθηματική φόρτιση της Covid-19», προέβλεψε ο κ. Σαχίν.

Πολύ καλή συνεργασία με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν
Ερωτηθείς σχετικά με τη συνεργασία της εταιρίας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ουγούρ Σαχίν υπερασπίστηκε τη στάση της ΕΕ και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία, όπως είπε, έχει πολύ καλή συνεργασία. Τόνισε μάλιστα ότι η ΕΕ δεν πρέπει να επωμίζεται όλη την ευθύνη για τις καθυστερήσεις, διότι πολλές χώρες στην αρχή είχαν επιφυλάξεις για το εμβόλιο, κυρίως λόγω της νέας τεχνολογίας του. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε, οι καθυστερήσεις στις παραγγελίες δεν οφείλονταν στην τιμή του εμβολίου. Η ΕΕ θα πρέπει να είναι υπερήφανη και για το γεγονός ότι σε αυτή τη φάση επέτρεψε και την εξαγωγή των εμβολίων, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με την προσωπική του εμπειρία ως γιος τούρκων μεταναστών στη Γερμανία, ο συνιδρυτής της BioNTech ανέφερε ότι το ενδιαφέρον του για τις επιστήμες ήταν εμφανές από την παιδική ηλικία και ότι είχε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί το γερμανικό σύστημα που επιτρέπει την εξέλιξη σε όποιον το επιθυμεί. Δήλωσε δε ευγνώμων που μπορεί να ασχολείται με την έρευνα με χρήματα των φορολογουμένων και προέβλεψε ότι η εταιρία του, η οποία ασχολείτο κυρίως με την ανάπτυξη ανοσοθεραπείας για τον καρκίνο, θα δώσει τα επόμενα χρόνια αποτελέσματα και σε αυτόν τον τομέα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εμβόλιο BioNTech/Pfizer: Και τρίτη δόση μετά από 9-12 μήνες για προστασία 100%"

Γηροκομείο στα Χανιά: Στο «μικροσκόπιο» ακόμη 10 θάνατοι που δεν είχαν δηλωθεί

Πάνω από 80 είναι πλέον οι θάνατοι που διερευνώνται στο γηροκομείο των Χανίων, καθώς -σύμφωνα με νέα στοιχεία- υπάρχουν φιλοξενούμενοι εκεί που έχασαν τη ζωή τους και δεν έχουν καταγραφεί.

Όπως αποκάλυψε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι υπάρχουν κι άλλες «ύποπτες» περιπτώσεις θανάτων στο συγκεκριμένο γηροκομείο, οι οποίες μπαίνουν στο μικροσκόπιο των Αρχών.

«Προέκυψαν θάνατοι φιλοξενούμενων στον οίκο ευγηρίας οι οποίοι δεν έχουν καταγραφεί. Μιλάμε για θανάτους 73 ανθρώπων και ίσως ξεπεράσουμε και τους 80 νεκρούς στο γηροκομείο. Ικανός αριθμός φιλοξενούμενων που δεν καταγράφηκε» ανέφερε η ρεπόρτερ του καναλιού.

Μέχρι σήμερα, οι Αρχές ερευνούσαν 73 συνολικά θανάτους στο γηροκομείο των Χανίων, 64 πέρυσι και 9 το 2021. Πολλοί από αυτούς καταγράφηκαν στο νοσοκομείο μετά τη μεταφορά των ηλικιωμένων από το γηροκομείο.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όλο αυτό το διάστημα είχαν προηγηθεί καταγγελίες για κακομεταχείριση των ηλικιωμένων, ωστόσο η ιδιοκτήτρια της δομής αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων, η έρευνα έχει επεκταθεί και στα περιουσιακά στοιχεία. Ήδη σε εξέλιξη είναι η υπόθεση ηλικιωμένης γυναίκας, με περιουσιακά στοιχεία, η οποία είχε διαγνωστεί με άνοια από το 2014 και όταν πέθανε, το 2017, βρέθηκε χωρίς περιουσιακό στοιχείο. Όπως αποκαλύφθηκε, ακίνητο υψηλής αντικειμενικής αξίας πωλήθηκε στο 1/4 της αξίας του σε φιλικό πρόσωπο της συγκεκριμένης μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων.

Εκταφή θα ζητήσει ο αδερφός 58χρονου που πέθανε στο γηροκομείο

Την ίδια ώρα μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι καταγγελίες για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο γηροκομείο των Χανίων. Ο αδερφός 58χρονου που κατέληξε στον οίκο ευγηρίας, ξεσπάει. Ο ίδιος καταγγέλλει ότι, οι συνθήκες ήταν τραγικές για τους φιλοξενούμενους, περιγράφοντας χαρακτηριστικά πως «τους είχαν σαν τα ζώα, δεμένους σε καρέκλες» και θα ζητήσει την εκταφή του αδερφού του που πέθανε τον Ιανουάριο του 2021.

Θεωρεί τον θάνατό του ύποπτο, ενώ υποστηρίζει ότι λίγο πριν πεθάνει ο αδελφός του, το ίδιο απόγευμα, μιλούσε στο τηλέφωνο με τη διευθύντρια του γηροκομείου χωρίς να υπάρξει καμία αναφορά στην κατάσταση του 58χρονου όπως αναφέρει το zarpanews.gr.

 

Για τον ίδιο τρόφιμο, πρώην υπάλληλος του γηροκομείου δηλώνει στο zarpanews.gr ότι κοιμόταν μόνιμα στον χώρο των πλυντηρίων. Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Είχε σακούλα στα έντερα (σ.σ. Στομία – παρουσία του εντέρου στο δέρμα της κοιλιάς που μέσω αυτού αποβάλλονται το περιεχόμενο του εντέρου και τα κόπρανα εκτός του σώματος, δημιουργείται από χειρουργό) και μερικές φορές τον έβαζαν και μόνος του να την αλλάζει. Του λέγανε, «Ξέρεις να το κάνεις; Καν’ το μόνος σου».

Ο άνθρωπος έπαιρνε πολλά φάρμακα… Τον είχαν για τρελό, αλλά τα είχε τετρακόσια, ήταν πολύ υπεύθυνος. Ήθελαν να του αλλάξουν την αγωγή και να του δώσουν μορφίνη και όταν ρώτησα τον γιατρό, γιατί να του δώσουν τόσο βαρύ ναρκωτικό, ο γιατρός μου είπε ότι «αυτός πια χρειάζεται δόση για ζώα, με τόσα που έχει πάρει στη ζωή του». Εγώ εκδιώχθηκα από την επιχείρηση ένα μήνα περίπου πριν πεθάνει και δεν ξέρω πως ακριβώς πέθανε», είπε η πρώην εργαζόμενη.

Υπενθυμίζεται ότι η πλευρά του γηροκομείου αρνείται κάθε εμπλοκή στην όλη υπόθεση, με τον νομικό της σύμβουλο, Νίκο Ρουσσόπουλο, να έχει δηλώσει ότι θα παρουσιάσει δεκάδες μάρτυρες, ενώ έχει χαρακτηρίσει τις καταγγελίες ως συκοφαντίες και αβάσιμες κατηγορίες.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Γηροκομείο στα Χανιά: Στο «μικροσκόπιο» ακόμη 10 θάνατοι που δεν είχαν δηλωθεί"

Φουρθιώτης: Τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ που τον «καίνε» - «Κρυφές επικοινωνίες και συνεννοήσεις»

«Από τη μία είχε κρυφές επικοινωνίες με τους δράστες και συνεννοήσεις για τα σε βάρος του «κατά παραγγελία χτυπήματα» (πυροβολισμοί οικίας, έκρηξη) και από την άλλη παρουσίαζε επίσημα ότι είναι θύμα απειλών και ότι είναι άκρως απαραίτητο άμεσα να του χορηγηθεί πάλι αστυνομική φύλαξη και συνοδεία».

Αυτός είναι ο τρόπος που δρούσε σύμφωνα με το 30σελιδο διαβιβαστικό έγγραφο της Αστυνομίας ο Μένιος Φουρθιώτης, ο οποίος σήμερα οδηγήθηκε μαζί με τρία ακόμη άτομα στην εισαγγελία και σε βάρος τους ασκήθηκε βαρύτατη ποινική δίωξη για σωρεία αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος αλλά και πλημμελήματος.

Ακολούθως οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν σε ανακριτή και έλαβαν προθεσμία ώστε να απολογηθούν το Μεγάλο Σάββατο. Ωστόσο, το διαβιβαστικό έγγραφο των αστυνομικών αρχών είναι «καταπέλτης» για τον κατηγορούμενο παρουσιαστή, καθώς σε αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρονται ακόμη τα εξής: «Για να πετύχει το σκοπό του (ο Φουρθιώτης) πίεζε συνεχώς με εξώδικα, μηνύσεις, δημοσιεύματα κ.λπ. φυσικά θεσμικά πρόσωπα, υπηρεσίες και αρχές και απαιτούσε άμεσα εντός και συγκεκριμένων ωρών να ικανοποιηθούν οι παράνομες απαιτήσεις του».

Οι συνομιλίες στα κινητά τηλέφωνα

Ακόμη, στο διαβιβαστικό έγγραφο της αστυνομίας αναφέρεται επίσης πως περίπου πέντε ώρες  πριν το περιστατικό της Ν. Ερυθραίας στις 15 Απριλίου 2021 και 19:39 μ.μ. (πρόκειται για τη συμπλοκή των δυο συγκατηγορουμένων του Φουρθιώτη με τους αστυνομικούς), ο παρουσιαστής κάλεσε τον έναν συγκατηγορούμενό του και συνομίλησαν για μερικά δευτερόλεπτα.

Μάλιστα, σύμφωνα με το διαβιβαστικό, ένα λεπτό αργότερα ο κατηγορούμενος παρουσιαστής επικοινώνησε με τον άλλο κατηγορούμενο. Μάλιστα, στις 16η Απριλίου και περίπου μια ώρα μετά το επίμαχο περιστατικό των πυροβολισμών προς τους αστυνομικούς στη Ν. Ερυθραία, ο Μ. Φουρθιώτης φέρεται να απέστειλε γραπτό μηνύματα σε συγκατηγορούμενό του αλλά και να επικοινώνησε και άλλες φορές μαζί του. Στο μήνυμα του αναφέρεται: «εάν υπάρχει πρόβλημα πές μου να ξέρω να βοηθήσω».

Να σημειωθεί εδώ ότι στα δυο πρόσωπα αυτά με τα οποία φέρεται να συνομιλούσε ο Μ. Φουρθιώτης, η εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη για απόπειρα  ανθρωποκτονίας και συνέργεια σε αυτή, αδικήματα τα οποία και οι δυο αρνούνται,  όπως δήλωσε ο δικηγόρος τους Κωνσταντίνος Γώγος. Μάλιστα, οι δυο κατηγορούμενοι σύμφωνα με το συνήγορό τους  θα αποδείξουν ότι δεν έχουν σχέση με το περιστατικό στη Νέα Ερυθραία με τους αστυνομικούς από τα στίγματα των κινητών τους τηλεφώνων, από τα οποία, όπως λένε, θα αποδειχθεί ότι δεν βρίσκονταν στο σημείο του συμβάντος.

Ακόμη, στο διαβιβαστικό έγγραφο αναφέρεται πως:

- Από την εργαστηριακή συγκριτική εξέταση των πειστηρίων δηλαδή τους κάλυκες που βρέθηκαν στο περιστατικό της Ν. Ερυθραίας με τους αστυνομικούς και στο σπίτι του Μ. Φουρθιώτη, προέκυψε πως οι κάλυκες αυτοί προέρχονται από το ίδιο όπλο, ένα Καλάσνικοφ.

- Από την εργαστηριακή εξέταση ενός σάκου ο οποίος βρέθηκε στη Νέα Ερυθραία μετά τη συμπλοκή με τους αστυνομικούς, προέκυψε γενετικός τύπος ο οποίος ταυτίζεται με εκείνον ενός εκ των κατηγορουμένων, ενώ εντοπίστηκε και γενετικό στοιχείο και άλλων ατόμων. Από τα γενετικά αυτά στοιχεία οι αστυνομικοί οδηγήθηκαν στις συλλήψεις.

- Πως στις 21.4.2021 στις 23:16 άγνωστος άνδρας κάλεσε με απόκρυψη στην τηλεφωνική σύνδεση του αξιωματικού υπηρεσίας και χωρίς να γνωστοποιήσει τα στοιχεία της ταυτότητας του ανέφερε: «Το χτύπημα στο σπίτι του Φουρθιώτη το έκανε ο …. με τον κολλητό του. Τους ξέρετε από παλιά. Ο Φουρθιώτης τον πλήρωσε για να το κάνει. Ψάξτε τα τηλέφωνα που θα σου πω και θα τους βρείτε….».

Τέλος, στο διαβιβαστικό αναφέρεται το ποινικό ιστορικό του παρουσιαστή. Συγκεκριμένα επισημαίνεται πως υπάρχουν περισσότερες από 30 υποθέσεις από το 2005 οι οποίες είτε έχουν σχηματιστεί έπειτα από ενέργειες του Μ. Φουρθιώτη (μηνύσεις από τον ίδιο σε βάρος προσώπων κ.λπ) είτε έχουν κατατεθεί σε βάρος του, είτε έχουν κινηθεί οι διαδικασίες εναντίον του από τις αρχές. Σε ό,τι αφορά στους άλλους τρεις κατηγορούμενους,  σε βάρος τους έχουν εκδοθεί καταδικαστικές αποφάσεις. Για έναν δε από αυτούς υπάρχει και καταδίκη του για επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράνομη βία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φουρθιώτης: Τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ που τον «καίνε» - «Κρυφές επικοινωνίες και συνεννοήσεις»"

Εμβόλιο Pfizer / BioNTech: Αποτελεσματικό έναντι και της ινδικής μετάλλαξης

Πεπεισμένος ότι το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer θα είναι αποτελεσματικό και για την ινδική παραλλαγή του βασικού στελέχους του νέου κορονοϊού εμφανίστηκε ο εκ των ιδρυτών της BioNTech Ογούρ Σαχίν και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ευρώπη θα έχει επιτύχει την «ανοσία της αγέλης» το αργότερο έως τον Αύγουστο.

Τάχθηκε δε υπέρ της σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών και της ανάκτησης ελευθεριών για τους εμβολιασμένους, προειδοποίησε ωστόσο για τον κίνδυνο υπερβολικά πρώιμης χαλάρωσης και καλλιέργειας «κουλτούρας φθόνου» στην κοινωνία.

«Μελετούμε ακόμη την ινδική παραλλαγή, αλλά έχει μεταλλάξεις τις οποίες έχουμε ήδη εξετάσει και για τις οποίες το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, οπότε είμαι πεπεισμένος. Το εμβόλιο είναι έξυπνα κατασκευασμένο και είμαι βέβαιος ότι η προστασία του θα αντέξει. Και αν χρειαστεί να την ενισχύσουμε εκ νέου, θα το κάνουμε. Δεν με ανησυχεί», δήλωσε ο κ. Σαχίν κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε ξένους ανταποκριτές.

Αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου των BioNTech/Pfizer, ο διακεκριμένος επιστήμονας εξήγησε ότι η αποτελεσματικότητα φθάνει στο ανώτατο σημείο του 95% μία εβδομάδα μετά τη χορήγηση της β’ δόσης. Έξι μήνες μετά η αποτελεσματικότητα περιορίζεται στο 91% και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έπειτα από οκτώ μήνες μειώνεται σημαντικά.

Με τη γ΄ δόση, η οποία θα πρέπει να χορηγείται εννέα έως δώδεκα μήνες μετά τη β’, η προστασία θα πλησιάσει το 100%, ενώ στο μέλλον εκτιμάται ότι θα χρειάζεται μία δόση του εμβολίου ανά 12 ή 18 μήνες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ουγούρ Σαχίν τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. «Δεν θέλουμε όμως διακρίσεις», τόνισε.

«Θέλουμε να επιστρέψουμε όλοι σε μια φυσιολογική ζωή και αυτό σημαίνει τμηματικό άνοιγμα και σταδιακή ανάκτηση ελευθεριών», συνέχισε και ανέφερε ότι κυρίως από τις μελέτες στο Ισραήλ είναι γνωστό ότι οι εμβολιασμένοι δεν αρρωσταίνουν, ενώ μεταδίδουν λίγο έως καθόλου τον ιό. Θα είχε λοιπόν νόημα να υπάρξει κάποια χαλάρωση, αλλά δεν θα πρέπει να γίνει πρόωρα, επισήμανε.

«Δεν πρέπει να δημιουργήσουμε κουλτούρα φθόνου, με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να είναι οι άτυχοι», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι στο τέλος Μαΐου ή στα μέσα Ιουνίου το 50-60% του πληθυσμού στην Ευρώπη θα έχει εμβολιαστεί και έτσι θα μπορεί να υπάρξει χαλάρωση σε κάποιο βαθμό. Σε ό,τι αφορά την «ανοσία της αγέλης», η Ευρώπη θα την έχει επιτύχει τον Ιούλιο, το αργότερο τον Αύγουστο, δήλωσε ο κ. Σαχίν.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά με το κατά πόσο η «νέα κανονικότητα» θα θυμίζει την «παλιά», προ πανδημίας κανονικότητα, ο συνιδρυτής της BioNTech εξήγησε ότι ο ίδιος μιλάει για «νέα κανονικότητα», προκειμένου να αποτρέψει την καλλιέργεια της εντύπωσης ότι επιστρέφουμε απολύτως στην κανονική μας ζωή ξεχνώντας τι συνέβη.

Στη νέα κανονικότητα, συνέχισε, θα ανήκει και το γεγονός ότι πλέον θα μπορούμε να προστατευτούμε, να κινηθούμε ελεύθερα και το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν μια πολύ καλή προστασία.

Στη νέα πραγματικότητα όμως, διευκρίνισε, θα ανήκει και το γεγονός ότι κάποιοι είτε δεν θα θέλουν να εμβολιαστούν είτε, λόγω κακού ανοσοποιητικού, δεν θα μπορούν να επιτύχουν απόλυτη προστασία.

«Πρέπει να σκεφτόμαστε και αυτούς τους ανθρώπους», τόνισε και ανέφερε ακόμη ότι κατά καιρούς θα διαβάζουμε στις εφημερίδες ότι κάπου υπάρχει μια εστία κρουσμάτων, η οποία όμως μετά από λίγο θα τίθεται υπό έλεγχο. «Θα συνηθίσουμε τόσο τη νέα κανονικότητα που θα ξεχάσουμε τη συναισθηματική φόρτιση της Covid-19», προέβλεψε ο κ. Σαχίν.

Ερωτηθείς σχετικά με τη συνεργασία της εταιρίας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ουγούρ Σαχίν υπερασπίστηκε τη στάση της ΕΕ και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία, όπως είπε, έχει πολύ καλή συνεργασία. Τόνισε μάλιστα ότι η ΕΕ δεν πρέπει να επωμίζεται όλη την ευθύνη για τις καθυστερήσεις, διότι πολλές χώρες στην αρχή είχαν επιφυλάξεις για το εμβόλιο, κυρίως λόγω της νέας τεχνολογίας του. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε, οι καθυστερήσεις στις παραγγελίες δεν οφείλονταν στην τιμή του εμβολίου. Η ΕΕ θα πρέπει να είναι υπερήφανη και για το γεγονός ότι σε αυτή τη φάση επέτρεψε και την εξαγωγή των εμβολίων, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με την προσωπική του εμπειρία ως γιος τούρκων μεταναστών στη Γερμανία, ο συνιδρυτής της BioNTech ανέφερε ότι το ενδιαφέρον του για τις επιστήμες ήταν εμφανές από την παιδική ηλικία και ότι είχε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί το γερμανικό σύστημα που επιτρέπει την εξέλιξη σε όποιον το επιθυμεί. Δήλωσε δε ευγνώμων που μπορεί να ασχολείται με την έρευνα με χρήματα των φορολογουμένων και προέβλεψε ότι η εταιρία του, η οποία ασχολείτο κυρίως με την ανάπτυξη ανοσοθεραπείας για τον καρκίνο, θα δώσει τα επόμενα χρόνια αποτελέσματα και σε αυτόν τον τομέα.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Εμβόλιο Pfizer / BioNTech: Αποτελεσματικό έναντι και της ινδικής μετάλλαξης"

Με κωδικό «6» για φαγητό και καφέ από Δευτέρα

Ανακοινώσεις για τις αλλαγές στα μέτρα του lockdown έκαναν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Μαζί στην ενημέρωση ήταν και η καθηγήτρια παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, αλλά και ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι εντός των εκκλησιών επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τ,μ. Υποχρεωτική είναι επίσης η χρήση διπλής μάσκας μέσα και έξω από το ναό, καθώς και τα τεστ στους ιερείς.

Για την Κυριακή του Πάσχα επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις μέχρι 2 οικογενειών και μέχρι 9 άτομα σε κλειστό χώρο και 12 σε εξωτερικό χώρο. Η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Για τις μετακινήσεις γίνεται χρήση του SMS με κωδικό 6 ενώ συστήνεται η χρήση αυτοδαγνωστικού τεστ.

 

Από τη Δευτέρα 3 Μαΐου οι πολίτες θα μπορούν να μεταβαίνουν σε καταστήματα εστίασης και καφέ με τον κωδικό 6 στο 13033.

Η υποχρέωση αποστολής μηνύματος παραμένει έως τις 15 Μαΐου, ενώ από αύριο απελευθερώνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις εντός της περιφέρειας.

Για την εβδομάδα που ξεκινά τη Δευτέρα του Πάσχα η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 23.00. 

Αύριο θα εκδοθούν διευκρινιστικές ανακοινώσεις από τα αρμόδια υπουργεία για τους ΚΑΔ που θα ανοίξουν. 

Ειδικά για τα καταστήματα εστίασης και καφέ που ανοίγουν από τις 3 Μαΐου, αυτό θα γίνει με χρήση υπαίθριων χωρών, υπό τους όρους που έχουν τεθεί, και μόνο για καθήμενους. Δεν επιτρέπεται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και λειτουργίας τους, η μουσική στα καταστήματα αυτά. Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα κλείνουν το αργότερο στις 10.45 μμ. «Σε κάθε περίπτωση, όλοι θα πρέπει να βρισκόμαστε στα σπίτια μας στις 11», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Εξάλλου, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται ο δήμος Ξάνθης και ο δήμος Ιάσμου, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) κατεβαίνουν η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, η περιφερειακή ενότητα Αργολίδας, η περιφερειακή ενότητα Κω, ο δήμος Πύδνας- Κολινδρού, ο δήμος Γρεβενών, ο δήμος Καρδίτσας, ο δήμος Σπετσών, ο δήμος Κύθνου.

Η ενημέρωση ξεκίνησε με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να κάνει εκτενή αναφορά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι σήμερα φτάνουμε τα τρία εκατομμύρια εμβολιασμούς.

Από τη Μεγάλη Δευτέρα «σπάμε» καθημερινά το ρεκόρ ημερήσιων εμβολιασμών: Μ. Δευτέρα 61.574 εμβολιασμοί, Μ. Τρίτη: 61.859 εμβολιασμοί, σήμερα Μ. Τετάρτη θα ξεπεράσουμε τους 62.968 εμβολιασμούς.

Πάνω από 106.000 πολίτες ηλικίας 30-39 ετών έχουν κλείσει από χθες ραντεβού και εμβολιάστηκαν ήδη 9.000 πολίτες.

Από την Τετάρτη του Πάσχα 5 Μαΐου, θα λειτουργούν σε όλη τη χώρα 1.500 Εμβολιαστικά Κέντρα, αυξάνοντας τη δυνατότητα εμβολιασμών κοντά στους 100.000 εμβολιασμούς καθημερινά.

Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι ανοίγει από σήμερα, νωρίτερα, δηλαδή, η πλατφόρμα για να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους με AstraZeneca οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40 - 44 ετών. Το Μ. Σάββατο θα ανοίξουν τα ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 45- 49 ετών.

Οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40- 44 ετών θα αρχίσουν να λαμβάνουν απόψε μηνύματα για τα ραντεβού τους μέσω τις άυλης συνταγογράφησης και θα μπορούν να προγραμματίζουν τα ραντεβού τους.

Ο κ. Κικίλιας, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις αιτιάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί «ξεστοκαρίσματος» των εμβολίων της AstraZeneca τόνισε ότι δεν υπάρχουν πολίτες β' κατηγορίας για να αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο. 

«Η ανάγκη για αντιπολίτευση πρέπει να έχει και κάποια όρια. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει επιδείξει υψηλότατο επιστημονικό επίπεδο, επαγγελματισμό και σοβαρότητα και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προτεραιοποίηση του εμβολιασμού των συμπολιτών μας στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Ελευθερία». Τους ευχαριστώ δημοσίως για την προσφορά τους.

Δεν διόρισα εγώ αυτή την Επιτροπή. Αυτή την επιτροπή τη διόρισε η κυβέρνηση Τσίπρα στις 17 Αυγούστου 2017. Πράγματι, είναι εξαιρετικοί επιστήμονες κι εγώ ανανέωσα τη θητεία τους στις 17 Αυγούστου 2020. Θεωρώ, λοιπόν, επειδή αυτοί έκαναν την προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό και έχουν προσφέρει σε καίριες και δύσκολες στιγμές εξαιρετικές υπηρεσίες ότι δεν πρέπει να τους απαξιώνουμε ελαφρά την καρδία, πρέπει να τους στηρίζουμε όλοι μας και είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν συμπολίτες μας δεύτερης κατηγορίας για τους οποίους «ξεστοκάρουμε τα εμβόλια». Αντιθέτως δίνουμε πρόσβαση στα εμβόλια σε όσους περισσότερους συμπολίτες μας μπορούμε» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Παίρνοντας το λόγο ακολούθως η καθηγήτρια παιδιατρικής- λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, σημείωσε ότι διαπιστώνεται σταθερή αποκλιμάκωση στους δείκτες της πανδημίας. Επισήμανε ότι είναι σημαντικό να τηρηθούν αποστάσεις και να χρησιμοποιείται διπλή μάσκα κατά τον εκκλησιασμό, εντός κι εκτός ναών, ενώ όσοι μπορούν να κάνουν self test. Οπως είπε είναι επιθυμητό να φοράμε τη μάσκα πριν και μετά το γεύμα, εφόσον, δηλαδή, δεν τρώμε. 

Ο δείκτης θετικότητας παρουσίασε μείωση 4,5% αγγίζοντας το 1,75%, ενώ το Rt είναι λίγο κάτω από τη μονάδα, στο 0,97%. Εντούτοις, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων παραμένει υψηλός, οι νοσηλευόμενοι φτάνουν τους 5.300 και υπάρχει υψηλό ποσοστό κάλυψης στις ΜΕΘ, περίπου 90%.

Παρά το γεγονός ότι παρατηρείται η σταδιακή μείωση που τόσο περιμέναμε, αν ξεχαστούμε, το επιδημιολογικό φορτίο θα ανέβει και πάλι, τόνισε η καθηγήτρια.

Όσον αφορά τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας για τους εμβολιασμένους είναι προφανές, όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, ότι τους επόμενους μήνες όσοι εμβολιάστηκαν θα έχουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων εντός και εκτός Ελλάδας. Η επιτροπή επεξεργάζεται τις οδηγίες που θα εκδοθούν μετά το Πάσχα, όμως «δεν είναι η ώρα να παρερμηνεύσουμε τις οδηγίες», καθώς δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο που είναι λ.χ. το Ισραήλ ή το Ηνωμένο Βασίλειο.

Με τη σειρά του ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στα δεδομένα της πανδημίας στον κόσμο, σημειώνοντας ότι οι δείκτες έχουν δυσμενή πορεία κυρίως λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στην Ινδία, που φθάνει το 40%.  Για την Ελλάδα, όπως, είπε, οι δείκτες δείχνουν σημαντικά στοιχεία βελτίωσης.  4.092 κρούσματα, και μάλιστα ασυμπτωματικά στην πλειονότητά τους, επιβεβαιώθηκαν αφού προηγήθηκε self test. Τόνισε δε, ότι η ανοσία της αγέλης στη Μ. Βρετανία οφείλονται κατά κύριο λόγο στο εμβόλιο της AstraZeneca το οποίο έλαβαν 22 εκατ. άνθρωποι.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε περίπου σε ποσοστό 4%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών παραμένει πάνω από 400 ανά ημέρα, αλλά με χαμηλότερο από τον αριθμό των εξιτηρίων. Για τρίτη εβδομάδα συρρικνώνεται η πανδημία στην Αττική σε ποσοστό 11%, έχοντας περίπου 1.500 λιγότερα ενεργά κρούσματα, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφεται συρρίκνωση για δεύτερη εβδομάδα σε ποσοστό μέχρι και 14%.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε επίσης στα self tests, λέγοντας ότι περισσότερα από 3,5 εκατ. συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερους από 1,4 εκατ. πολίτες. Περισσότερα από 1,7 εκατ. αποτελέσματα έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα . Το σύνολο των θετικών αποτελεσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί από τον επανέλεγχο είναι 4.392. Τόνισε ότι στην συντριπτική πλειοψηφία τους πρόκειται για διαγνώσεις που δεν είχαν υποψία ότι είναι θετικοί στην covid-19.

«Έχουν αποτραπεί πολλαπλάσιες μεταδόσεις ως αποτέλεσμα της παρέμβασης με τα self tests», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον εμβολιασμό στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου περίπου το 50% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση από οποιοδήποτε εμβόλιο. Η επιδημία συνεχίζει να παρουσιάζει σημεία βελτίωσης. «Για να καταλάβουμε γιατί επιτυχία μιλάμε, στη χώρα πλέον καταγράφηκε αριθμός διαγνώσεων που στην Ελλάδα θα αντιστοιχούσε σε 300 διαγνώσεις και περίπου 3 θανάτους ανά ημέρα», είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Η εμβολιαστική αυτή επιτυχία, συνέχισε γίνεται κατά 68% στο εμβόλιο της AstraZeneca, καθότι περισσότερα από 22 εκατ. κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν λάβει τη μία δόση του συγκεκριμένου εμβολίου."Είναι ακόμα μία απόδειξη ότι κάθε εμβολιασμός με τα εμβόλια που έχουμε διαθέσιμα.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Με κωδικό «6» για φαγητό και καφέ από Δευτέρα"

Απόδραση χωρίς ελέγχους: Με προαστιακό από Αθήνα στην Κόρινθο χωρίς ένα…μπλόκο (βίντεο)

Στα διόδια στις εθνικές οδούς, στους παράδρομους ακόμη και στα λιμάνια, τα μπλόκα της αστυνομίας είναι παντού και είναι σκληρά.

Κανείς δεν περνάει από την Αττική για να πάει σε κάποιον άλλον νομό, εάν δεν έχει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Η επιχείρηση «Πάσχα στην πόλη» είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Όμως το «καλό το παλικάρι, ξέρει και άλλο μονοπάτι». Όπως κατέγραψε η κάμερα του Live news και η εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στο Mega, η Κερκόπορτα για να πάει κάποιος να γιορτάσει το Πάσχα στο χωριό του είναι ο προαστιακός.

Μάλιστα όπως αναφέρει το ρεπορτάζ ο τρόπος αυτός είναι τόσο διαδεδομένος που στην Κόρινθο έξω από το σταθμό του τρένου τα ταξί σχηματίζουν ουρά για να πάρουν πελάτες που αποβιβάζονται από το συρμό.

Ρεπόρτερ της εκπομπής πήγε στον σταθμό του προαστιακού στην Αθήνα, πλήρωσε το εισιτήριο του, επιβιβάστηκε και ταξίδεψε κανονικά για την Κόρινθο. Εκτός νομού δηλαδή. Η εικόνα αποδεικνύει πως δεν ήταν ο μόνος που σκέφτηκε ότι με τον προαστιακό μπορείς να φτάσεις γρήγορα, άνετα και κυρίως χωρίς έλεγχο από την Αθήνα στην Χαλκίδα ή την Κόρινθο.

Οι βαλίτσες στα βαγόνια είναι αδιάψευστος μάρτυρας πως η έξοδος του Πάσχα γίνεται κανονικά και κυρίως μαζικά.

Ο μόνος έλεγχος που γίνεται καθώς είναι και ο μόνος που επιτρέπεται να γίνεται από τους υπαλλήλους του ΟΣΕ είναι για το αν κάποιος έχει εισιτήριο.

Κατά τα λοιπά όμως οι αστυνομικοί έλεγχοι απουσιάζουν πλήρως στους σταθμούς και με το τρένο από την στιγμή που κάποιος θα μπει η απόδραση είναι εξασφαλισμένη αφού είναι απίθανο να σταματήσει το τρένο στην μέση του πουθενά για έλεγχο όπως γίνεται για παράδειγμα στα ΚΤΕΛ.

Είναι τόσο διαδεδομένος μάλιστα ο τρόπος αυτός για να ξεφεύγουν οι εκδρομείς από τους ελέγχους που στην Κόρινθο τα ταξί περιμένουν καθημερινά τους εκδρομείς.

Στην Ακράτα η κίνηση είναι υποτονική σε σχέση με άλλες χρονιές. Η δύσκολη πρόσβαση λόγω των ελέγχων κράτησε πολλούς Πατρινούς μακριά από την καθιερωμένη πασχαλιάτικη εξόρμησή τους.

Από την άλλη όμως πληροφορίες λένε πως πολλοί είναι αυτοί που τσεκάρουν καθημερινά με συγγενείς και φίλους την πορεία των μπλόκων στην περιοχή ώστε μόλις φανεί ότι τα μπλόκα έχουν περιοριστεί να επιχειρήσουν την έξοδο.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » "Απόδραση χωρίς ελέγχους: Με προαστιακό από Αθήνα στην Κόρινθο χωρίς ένα…μπλόκο (βίντεο)"

Κορωνοϊός: Στα 2.781 τα νέα κρούσματα - 805 οι διασωληνωμένοι, 63 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.781, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 340.493 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 54 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.455 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.  To 𝑅𝑡 για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.97 (95%Crl: 0.37 - 1.46)

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 63, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.242 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 805 (62.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.087 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 530 (ημερήσια μεταβολή +44.41%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 461 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Self-tests: Έως 28 Απριλίου 2021, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 1.743.029 ηλεκτρονικές δηλώσεις αυτοδιαγνωστικού αποτελέσματος. Από τα 33.970 άτομα που προσήλθαν για επανέλεγχο έως και τις 28 Απριλίου 2021, έχουν καταγραφεί 4.392 θετικά αποτελέσματα.

H Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας είπε ότι διανύουμε τη δεύτερη συνεχή εβδομάδα αποκλιμάκωσης του επιδημικού κύματος καθώς τα κρούσματα μειώθηκαν 15%.

Επίσης ανέφερε ότι τη στις 118 πρόσφατες εξορμήσεις με rapid test που έκανε ο ΕΟΔΥ, έγιναν 21.000 rapid test όπου για πρώτη φορά εδώ και αρκετές εβδομάδες ο δείκτης θετικότητας έπεσε στο 1,75%.

Οι νέες εισαγωγές κατά μέσο όρο είναι γύρω στις 462 και συνολικά νοσηλεύονται 5.300 ασθενείς. Οι ΜΕΘ στην επικράτεια παρουσιάζουν πληρότητα 90% αλλά οι αποσωληνώσεις είναι περισσότερες από διασωληνώσεις. Ο δείκτης Rt βρίσκεται κάτω από την μονάδα, στο 0,97%, δήλωσε η καθηγήτρια. Τόνισε όμως ότι η όποια βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων δεν πρέπει να δώσει το μήνυμα ότι τελειώσαμε, αφού το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο σε αρκετές περιοχές.

Η όποια χαλάρωση σχεδόν αυτόματα θα αυξήσει το επιδημιολογικό φορτίο και πάλι, υπογράμμισε, γι αυτό συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

«Εχουμε μεγάλο αγώνα δρόμου και ένα στοίχημα να κερδίσουμε, να εμβολιαστούμε για να προλάβουμε τις μεταλλάξεις. Στόχος μας είναι να προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τους αγαπημένους μας, με τον μαζικό εμβολιασμό και τα μέσα ατομικής προστασίας», τόνισε με έμφαση.

Στην συνέχεια, η κα Βάνα Παπαευαγγέλου, μίλησε για το πώς… αλλάζει η ζωή μας με τον εμβολιασμό. Συγκεκριμένα είπε πως αν βρεθούν στον ίδιο χώρο δύο ζευγάρια εμβολιασμένων, για παράδειγμα, μπορούν να μην φορούν μάσκες, αρκεί τις προηγούμενες μέρες να μην έχουν βρεθεί σε δυνητικά επικίνδυνο επιδημιολογικά περιβάλλον.

Επίσης τόνισε ότι πρέπει να τηρηθούν οι αποστάσεις και να προτιμηθεί η χρήση διπλής μάσκας και  το προαύλιο της εκκλησίας, αναφερόμενη στους εκκλησιασμούς των ημερών.

Αντίστοιχα επανέλαβε τη χρήση μέτρων στην εστίαση, όχι μόνο από τους εργαζόμενους, αλλά και από τους πολίτες, προτείνοντας τη χρήση μάσκας όταν δεν τρώνε.

Μαγιορκίνης: Έχουν αποτραπεί πολλαπλάσιες μεταδόσεις ως αποτέλεσμα της παρέμβασης με τα self tests

Σημεία υποχώρησης συνεχίζει να δείχνει ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην Ελλάδα, σημαντικά σημεία βελτίωσης δείχνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ωστόσο σταθερά υψηλή παραμένει η πίεση στο σύστημα Υγείας, αλλά παρουσιάζει σημεία αποσυμπίεσης μετά από αρκετό καιρό, ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε περίπου σε ποσοστό 4%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών παραμένει πάνω από 400 ανά ημέρα, αλλά με χαμηλότερο από τον αριθμό των εξιτηρίων. Για τρίτη εβδομάδα συρρικνώνεται η πανδημία στην Αττική σε ποσοστό 11%, έχοντας περίπου 1.500 λιγότερα ενεργά κρούσματα, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Στη Θεσσαλονίκη καταγράφεται συρρίκνωση για δεύτερη εβδομάδα σε ποσοστό μέχρι και 14%. Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε επίσης στα self tests, λέγοντας ότι περισσότερα από 3,5 εκατ. συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερους από 1,4 εκατ. πολίτες. Περισσότερα από 1,7 εκατ. αποτελέσματα έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα . Το σύνολο των θετικών αποτελεσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί από τον επανέλεγχο είναι 4.392. Τόνισε ότι στην συντριπτική πλειοψηφία τους πρόκειται για διαγνώσεις που δεν είχαν υποψία ότι είναι θετικοί στην covid-19. "Έχουν αποτραπεί πολλαπλάσιες μεταδόσεις ως αποτέλεσμα της παρέμβασης με τα self tests", τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον εμβολιασμό στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου περίπου το 50% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση από οποιοδήποτε εμβόλιο. Η επιδημία συνεχίζει να παρουσιάζει σημεία βελτίωσης. " Για να καταλάβουμε γιατί επιτυχία μιλάμε, στη χώρα πλέον καταγράφηκε αριθμός διαγνώσεων που στην Ελλάδα θα αντιστοιχούσε σε 300 διαγνώσεις και περίπου 3 θανάτους ανά ημέρα", είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Η εμβολιαστική αυτή επιτυχία, συνέχισε γίνεται κατά 68% στο εμβόλιο της AstraZeneca, καθότι περισσότερα από 22 εκατ. κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν λάβει τη μία δόση του συγκεκριμένου εμβολίου."Είναι ακόμα μία απόδειξη ότι κάθε εμβολιασμός με τα εμβόλια που έχουμε διαθέσιμα στη φαρέτρα μας αποτρέπει χιλιάδες κρούσματα και θανάτους", ανέφερε ο καθηγητής.

Η γεωγραφική κατανομή των 2.781 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

160 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

133 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

81 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

166 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

393 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

158 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

160 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

12 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων

413 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

22 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

24 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Αρτας

60 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

30 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

6 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών

20 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

48 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

5 κρούσματα στην ΠΕ Ευρυτανίας

2 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου

17 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

16 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

46 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε.Θήρας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ιθάκης

45 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

36 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

9 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

16 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς

1 κρούσμα στην ΠΕ Κέας-Κύθνου

15 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

34 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς

42 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

28 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

78 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

11 κρούσματα στην Π.Ε.Λασιθίου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας

41 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

2 κρούσματα στην Π.Ε Νάξου

24 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

35 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

3 κρούσματα στην Π.Ε.Πρέβεζας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

29 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

4 κρούσματα στην ΠΕ Σάμου

49 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου

17 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

18 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

3 κρούσματα στην Π.Ε.Φωκίδας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

25 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

114 κρούσματα υπό διερεύνηση

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 2.781 τα νέα κρούσματα - 805 οι διασωληνωμένοι, 63 θάνατοι"

Σε σύλληψη μετατράπηκε η προσαγωγή του Φουρθιώτη

Στον εισαγγελέα οδηγείται σήμερα ο τηλεπαρουσιαστής Μένιος Φουρθιώτης, μαζί με άλλα τρία άτομα, που συνελήφθησαν μαζί του, στο πλαίσιο της έρευνας της Ασφάλειας Αττικής για τις επιθέσεις στο σπίτι του στον Διόνυσο, αλλά και τους πυροβολισμούς εναντίον αστυνομικών της ΔΙΑΣ στη Νέα Ερυθραία, καθώς και τις καταγγελίες που ακολούθησαν από τον δημοσιογράφο και εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη, για πληροφορίες που είχε σχετικά με συμβόλαιο θανάτου εναντίον του, στο οποίο εμπλέκεται παρουσιαστής.

Ο Μένιος Φουρθιώτης κατηγορείται για ηθική αυτουργία στις επιθέσεις που έγιναν στο σπίτι του, τόσο με καλάσνικοφ όσο και με εκρηκτικό μηχανισμό στην γκαραζόπορτα, καθώς, όπως αναφέρουν έγκυρες αστυνομικές πηγές, φέρεται ότι τις είχε σκηνοθετήσει ο ίδιος, μετά την απομάκρυνση της αστυνομικής φρουράς του και είχε προσλάβει τους δύο από τους άλλους συλληφθέντες για να τις υλοποιήσουν. Όπως προέκυψε, ωστόσο, από την αστυνομική έρευνα της Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής, οι ίδιοι πυροβόλησαν εναντίον αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ, όταν επιχείρησαν να τους ελέγξουν στη Νέα Ερυθραία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της βαλλιστικής έρευνας προέκυψε ότι το καλάσνικοφ που χρησιμοποιήθηκε είναι το ίδιο στη Νέα Ερυθραία και στο σπίτι του Φουρθιώτη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Φουρθιώτης γνώριζε τους δύο δράστες, οι οποίοι είναι άτομα με ποινικό παρελθόν στη νύχτα, στην περιοχή του Πειραιά και τους είχε χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν ως σεκιούριτι, όπως ανέφεραν οι ίδιοι.

Ο τρίτος από τους συλληφθέντες είναι ο αδελφός ενός εκ των δύο, ο οποίος φέρεται ότι τους βοήθησε να κρύψουν το δίκυκλο με το οποίο διέφυγαν μετά τους πυροβολισμούς εναντίον των αστυνομικών.

Σημειώνεται ότι ο ένας είχε ταυτοποιηθεί, από την αρχή σχεδόν, από DNA σε μια τσάντα που τους έπεσε στη Νέα Ερυθραία.

Η έρευνα συνεχίζεται σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες του Κώστα Βαξεβάνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, οι αστυνομικοί του τμήματος Εκβιαστών εντόπισαν στην κατοχή του παρουσιαστή κινητό τηλέφωνο «σκιά», το οποίο χρησιμοποιούσε στις τηλεφωνικές του επικοινωνίες με τους δύο κακοποιούς.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν, πως ακούγεται ο παρουσιαστής να συνομιλεί με τους δύο Έλληνες ποινικούς λίγη ώρα πριν από την επίθεση με καλάσνικοφ στο σπίτι του στο Διόνυσο. Έχουν καταγραφεί και άλλες συνομιλίες αλλά και μηνύματα μεταξύ των τριών συλληφθέντων, που φαίνεται να οργανώνουν την ένοπλη επίθεση, αλλά και την έκρηξη στο σπίτι του παρουσιαστή.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως ο παρουσιαστής και οι Έλληνες ποινικοί συμφώνησαν στο ποσό των 40.000 ευρώ για τα δύο χτυπήματα. Το τηλέφωνο «σκιά», βρέθηκε κατά την έρευνα της αστυνομίας και έχει αποσταλεί στα εργαστήρια της αστυνομίας για ανάλυση. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, οι αστυνομικοί ταυτοποίησαν και το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι δύο ποινικοί το βράδυ της ένοπλης επίθεσης.

Οι τρεις συλληφθέντες αρνούνται πως «σκηνοθέτησαν» τις δύο επιθέσεις στο σπίτι του τηλεπαρουσιαστή. 
Επομένως από την αστυνομική έρευνα, επαληθεύεται το ένα σκέλος των καταγγελιών του δημοσιογράφου Κωστα Βαξεβάνη που αφορούσε την σκηνοθετημένη επίθεση στο σπίτι του παρουσιαστή, και βρίσκεται σε εξέλιξη το δεύτερο σκέλος που αφορούσε την καταγγελία ότι ο παρουσιαστής σχεδίαζε συμβόλαιο θανάτου σε βάρος του εκδότη.

Το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα Φουρθιώτη για αστυνομική προστασία.

Στο μεταξύ απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση του Μένιου Φουρθιώτη με την οποία ζητούσε να ανασταλεί η πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. που μείωσε τα μέτρα ασφαλείας που είχαν αποφασιστεί και διατεθεί για την προστασία του.

Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαρία Καραμανώφ και εισηγήτρια την πάρεδρο Χριστιάνα Μπολόφη) με την υπ΄ αριθμ. 90/2021 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών, απέρριψε το αίτημα του. Μένιου Φουρθιώτη, με το σκεπτικό ότι η βλάβη την οποία επικαλείται ότι θα υποστεί από την προσβαλλόμενη πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. «δεν δικαιολογεί την χορήγηση της αιτούμενης αναστολής, η οποία πρέπει, ως εκ τούτου, να απορριφθεί».

Ο Μένιος Φουρθιώτης, μέσω του συνηγόρου του Πάνου Λαζαράτου επικαλούμενος την ιδιότητα του δημοσιογράφου, ιδιοκτήτη ΜΜΕ, εκδότη και παρουσιαστή, υποστήριξε ότι υπήρξαν σε βάρος του απειλές (τηλεφωνικές και δια ζώσης), εξυβρίσεις, τηλεφωνικές οχλήσεις, παρακολουθήσεις, δικαστικές διαμάχες, απόπειρα διάρρηξης της οικίας του, τηλεφωνικές απειλές για τοποθέτηση βόμβας στο στούντιο τηλεοπτικού σταθμού κατά την διάρκεια εκπομπής του, κ.λπ. και για το λόγο αυτό ζητούσε κατ΄ επανάληψη την ενίσχυση της προστασίας του από την ΕΛ.ΑΣ.

Μάλιστα, στις 8.3.2021 και σε τρείς ακόμη εν συνεχεία ημερομηνίες, ισχυριζόμενος ότι δέχεται τρομοκρατικές απειλές ζήτησε την διάθεση 8 αστυνομικών, δύο συνοδευτικών υπηρεσιακών μοτοσυκλετών και δυο αυτοκινήτων, καθώς και 24ώρη φρούρηση του σπιτιού του.

Τελικά του χορηγήθηκαν 4 αστυνομικοί, ένα αυτοκίνητο, μια μοτοσυκλέτα, 24ώρη και καθημερινή φρούρηση της κατοικίας του και η συνέχιση φρούρησης των χώρων εργασίας του σε καθημερινή 24ώρη βάση.

Ακολούθησαν και νέα αιτήματα για ενίσχυση της φρούρησής του, της οικίας του, κ.λπ., αλλά μετά από το θόρυβο που είχε δημιουργηθεί για το θέμα της ασφάλειας του, εκδόθηκε η προσβαλλόμενη πράξη (31.3.2021) του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. που μείωση τα μέτρα ασφαλείας.

Στην αίτηση αναστολής υποστήριζε ότι από την επίμαχη πράξη του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή και σωματική ακεραιότητά του, ενώ έχει δεχθεί σειρά επιθέσεων κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτές θα συνεχιστούν, κάτι που παράλληλα μεταφράζεται σε διαρκή και άμεσο κίνδυνο βαριάς σωματικής βλάβης του, ακόμη και τον θάνατό του.

Παράλληλα, επικαλέστηκε ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας του λόγω των αλλεπάλληλων απειλών κατά της ζωής του, ενώ επικαλέστηκε ψυχοσωματικές παθήσεις.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι μετά τον περιορισμό των μέτρων ασφαλείας, ο Μένιος Φουρθιώτης δεν έχει επικαλεστεί νέα περιστατικά από τα οποία να προκύπτει κίνδυνος για την ασφάλεια της ζωής του και κατά συνέπεια έκριναν ότι η βλάβη την οποία επικαλείται ότι θα υποστεί από την προσβαλλόμενη πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. «δεν δικαιολογεί την χορήγηση της αιτούμενης αναστολής». Και με το σκεπτικό αυτό οι δικαστές απέρριψαν την αίτηση αναστολής.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε σύλληψη μετατράπηκε η προσαγωγή του Φουρθιώτη"

Φθιώτιδα – Κορονοϊός: Αποκαλύψεις για το μοναστήρι που νόσησαν όλες οι μοναχές – «Το έκρυβαν για μία εβδομάδα»

Σε ένα ολόκληρο μοναστήρι της Φθιώτιδας (Μοναστήρι Παναγιάς Γοργουπηκόου) εξαπλώθηκε ο κορονοϊός, οδηγώντας στη νόσηση με covid και των 20 μοναχών που κατοικούν εκεί…

Το κρούσμα ήρθε απ’ ο, τι φαίνεται από επισκέπτη στο μοναστήρι –παρ’ ο, τι αυτό το διάστημα οι επισκέψεις απαγορεύονται- αλλά το πιο θλιβερό κομμάτι της υπόθεση είναι μάλλον το ότι οι μοναχές δεν έκαναν τεστ επί μια ολόκληρη εβδομάδα, αποκρύπτοντας εν μέρει την κατάσταση.

Ο αντιδήμαρχος υγείας Λαμίας, Παναγιώτης Στασινός εξήγησε στο newsit.gr πώς έφτασε η κατάσταση σε τέτοιο κακό σημείο. Όπως μας εξήγησε, πριν από μια εβδομάδα περίπου, ενδεχομένως και λίγο περισσότερο, η ηγουμένη εμφάνισε υψηλό και σταθερά επίμονο πυρετό αλλά και βήχα. Από ένα σημείο και έπειτα, η ηγουμένη άρχισε να μιλάει τηλεφωνικά με δύο γιατρούς – μια ιδιώτη παθολόγο στη Λαμία και έναν πνευμονολόγο στη Θεσσαλονίκη-, για να
παίρνει ιατρικές οδηγίες.

Κάποια στιγμή, οι χωριανοί που πήγαιναν τρόφιμα και άλλες προμήθειες στις μονάχες διαπίστωσαν πως εκείνες ήταν πια όλες άρρωστες και το ανέφεραν στην αστυνομία. H αστυνομία με τη σειρά της ενημέρωσε τον αντιδήμαρχο υγείας Λαμίας για να αρχίσει να παρακολουθεί κι αυτός στενά την κατάσταση.

Όπως περιγράφει ο κος Στασινός: «Επικοινώνησα με την ηγουμένη και μου είπε ότι είναι όλες άρρωστες αλλά ότι καμία δεν είχε κάνει τεστ. Μου ανέφεραν μάλιστα πως είχαν στερέψει από τρόφιμα και φάρμακα αφού ο κόσμος σταμάτησε να τις επισκέπτεται όταν κατάλαβε ότι το μοναστήρι είχε γεμίσει κορονοϊό. Κάπου εκεί, και αφού η  ηγουμένη έχει πια χειροτερέψει πολύ, μετά και από την προτροπή των γιατρών, ΕΚΑΒ την παρέλαβε και τη
μετέφερε στο νοσοκομείο Λαμίας. Η 62 χρονη νοσηλεύεται ήδη στο νοσοκομείο από τη Μεγάλη Δευτέρα».

 

 

Άλλη μια μέρα μετά, την Μεγάλη Τρίτη άλλες τρεις μοναχές με έντονα συμπτώματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Λαμίας. Μάλιστα είναι νέες σε ηλικία- από 42 έως 55 ετών. Στη μία από αυτές βρήκαν ευρήματα στους πνεύμονες και έτσι νοσηλεύεται και αυτή, όπως κι η ηγουμένη σε κλινική covid. Οι άλλες δύο μοναχές επειδή είναι σε καλή κατάσταση έφυγαν με συνταγή φαρμάκων πίσω για το μοναστήρι. Οι 18 μοναχές που βρίσκονται δηλαδή στο μοναστήρι είναι σε καλή κατάσταση. Μάλιστα, εκτός από την αποκατάσταση της τροφοδοσίας, ο δήμος της Λαμίας φρόντισε και για τα φάρμακα που χρειάζονται οι αδελφές- αντιβιωτικά, depon, βιταμίνες, υποστηρικτικά φάρμακα για τη αναπνοή (inhalers) και μάσκες για νεφελοποιητές αλλά και γάντια, αντισηπτικά κ.τ.λ

Πάντως, κατά τον κο Στασινό, ο κορονοϊός εξαπλώθηκε στο μοναστήρι όπως όλα δείχνουν από κάποιον εξωτερικό επισκέπτη, δεδομένου ότι τα μέτρα εισόδου εκεί είναι μάλλον χαλαρά και οι κάτοικοι επισκέπτονται συχνά τις μοναχές χωρίς όμως να λαμβάνονται τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας. Μάλιστα, όπως περιγράφει ο ίδιος, η άρνηση των μοναχών να παρακολουθηθεί στενά η κατάσταση τους, τις έχει οδηγήσει τώρα στο να αρνούνται να κάνουν εκ νέου rapid test και να ακολουθηθεί η απαραίτητη διαδικασία της ιχνηλάτησης και επιδημιολογικής επιτήρησης. Για αυτό το κομμάτι, μάλιστα, σύμφωνα με τον κο Στασινό, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε επικοινωνία η ΓΓΠΠ με τον αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και αν οι μονάχες συνεχίσουν να αρνούνται τη συνεργασία, ίσως και αν απαιτηθεί η παρέμβαση εισαγγελέα.

 
Τι λέει μια από τις μοναχές στο newsit.gr

Μιλώντας στο newsit.gr μια μοναχή από το μοναστήρι (η οποία δεν επιθυμεί να δημοσιοποιηθεί το όνομα της) και η οποία χθες βρέθηκε στο νοσοκομείο Λαμίας για να εξεταστεί, στην ερώτησή μας σε τι κατάσταση βρίσκονται οι
αδελφές, μάς απάντησε: «Προσπαθούμε. Είμαστε άρρωστες. Οι περισσότερες αδελφές που είναι εδώ τα πηγαίνουν καλύτερα. Εγώ πήγα χτες στο νοσοκομείο αλλά με έδιωξαν με φάρμακα. Θα δω τι θα κάνω με αυτά.

Έχουμε πάντως και φάρμακα και φαγητό». Σχετικά με τη συνεργασία τους για τα rapid test και την επιδημιολογική επιτήρηση η ίδια δεν ήθελε να σχολιάσει αυτό το κομμάτι αλλά παραδέχτηκε ότι οι μοναχές νοσούσαν επί ημέρες, πριν να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση.

Σύμφωνα πάντως με τον κο Στασινό από την 1 η Απριλίου μέχρι και σήμερα, 28 Απριλίου, πραγματοποιήθηκαν 11.500 rapid test στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας (είτε μέσα από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ είτε με τα συνέργεια του δήμου) και θετικά βρέθηκαν 152. Το ανησυχητικό κατά τον αντιδήμαρχο υγείας είναι ότι άνθρωποι που βρίσκονταν θετικοί και οι πολύ στενές επαφές τους δεν τηρούν σε αρκετές περιπτώσεις την καραντίνα όπως πρέπει και για
παράδειγμα σύζυγοι ή παιδιά θετικών πολιτών συνεχίζουν να κυκλοφορούν ελεύθεροι, μέχρι να φανούν και αυτοί θετικοί στον επόμενο έλεγχο…

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φθιώτιδα – Κορονοϊός: Αποκαλύψεις για το μοναστήρι που νόσησαν όλες οι μοναχές – «Το έκρυβαν για μία εβδομάδα»"

DW - Κυπριακό: Αρνητικός ο Γκουτέρες στη λύση των δύο κρατών

Στα βαθιά μπαίνει σήμερα η άτυπη πενταμερής διάσκεψη για την Κύπρο στην Γενεύη. Οι εμπλεκόμενες πλευρές καλούνται να διατυπώσουν τις θέσεις τους ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι χωριστές συναντήσεις που θα έχει ο Αντόνιο Γκουτέρες με τους Υπουργούς Eξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων Νίκο Δένδια, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Ντόμινικ Ράαμπ, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 15:00 ώρα Έλλαδας. Η σημαντική μέρα των διαβουλεύσεων θα ολοκληρωθεί το βράδυ οπόταν και θα συζητηθούν όλες οι θέσεις που θα κατατεθούν στο τραπέζι στην διάρκεια δείπνου.

Ο ρόλος του Γκουτέρες

Τα ΗΕ στη νεκρή ζώνη
Τα ΗΕ στη νεκρή ζώνη
Ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες εμφανίζεται αποφασισμένος να μην επιτρέψει ένα νέο ναυάγιο και την μετατροπή της πενταμερούς σε άλλο ένα blame game των πλευρών. Σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις, ο Αντόνιο Γκουτέρες θα καλέσει τις πλευρές να επαναφέρουν τις θέσεις τους εντός του συμφωνημένου πλαισίου. Αυτό για την ελληνοκυπριακή πλευρά, στην ουσία σημαίνει την αποδοχή της πολιτικής ισότητας και για την τουρκοκυπριακή πλευρά την εγκατάλειψη της ρητορικής Τατάρ περί λύσης δύο κρατών. Μάλιστα όπως μεταδίδουν ε/κ μέσα από τη Γενεύη, ο Αντόνιο Γκουτέρες ξεκαθάρισε στον Ερσίν Τατάρ πως η λύση δύο κρατών δεν είναι στους όρους εντολής του και ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτή από το Συμβούλιο Ασφαλείας, τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιθανή παράταση

Η θέληση των Ηνωμένων Εθνών για θετική έκβαση, φαίνεται και από διαρροές που βλέπουν το φώς της δημοσιότητας στον ε/κ τύπο σύμφωνα με τις οποίες ο Αντόνιο Γκουτέρες ανέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ότι σε περίπτωση ενός ναυαγίου, ο ίδιος σκέφτεται το ενδεχόμενο να παραδώσει την εντολή που σήμερα έχει, πίσω στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Προς αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχομένου η πενταμερής είναι πιθανόν να παραταθεί ακόμα μία μέρα για συνέχιση των διαβουλεύσεων μέχρι την Παρασκευή.

dw

Διαβάστε Περισσότερα » "DW - Κυπριακό: Αρνητικός ο Γκουτέρες στη λύση των δύο κρατών"

Σέρρες: Στη φυλακή για 40 ημέρες νταλικέρης που συνελήφθη τρίτη φορά χωρίς μάσκα

Στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών οδηγήθηκε ένας 35χρονος ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr εργάζεται ως οδηγός φορτηγού- νταλίκας, επειδή αρνούνταν να φορέσει μάσκα, έχοντας υποπέσει στο ίδιο παράπτωμα δυο ακόμη φορές.

Συγκεκριμένα χθες το πρωί, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Σερρών κατά την αυτόφωρη διαδικασία τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 60 ημερών για τις οποίες διέταξε με ειδική αιτιολογία να εκτίσει τις 40.

Νομικοί παράγοντες από την πόλη των Σερρών σχολιάζοντας στο protothema.gr την πρωτοφανή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, ανέφεραν ότι σε ανάλογες ποινές συνήθως χορηγείται αναστολή. Ωστόσο, στη προκειμένη περίπτωση το δικαστήριο με ειδική αιτιολογία έκρινε ότι δεν πρέπει να του χορηγηθεί αναστολή, καθώς υπήρχε κίνδυνος τέλεσης νέων αδικημάτων. Ο οδηγός επικαλέστηκε προβλήματα υγείας όμως δεν μπόρεσε να το αποδείξει ενώ στο δικαστήριο εμφανίστηκε χωρίς την παρουσία δικηγόρου. Μάλιστα δεν απάντησε ούτε στην ερώτηση, ποιος είναι ο μόνιμος τόπος κατοικίας του. Την υπόθεση ανέδειξε με ανάρτηση του στο Facebook ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Σερρών, Παναγιώτης Καρίπογλου.

serresfilakes 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σέρρες: Στη φυλακή για 40 ημέρες νταλικέρης που συνελήφθη τρίτη φορά χωρίς μάσκα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news