facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Ν. Δένδιας: Ο αναθεωρητισμός είναι απαράδεκτος στον 21ο αιώνα

Τη σημασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημερώνοντας τη Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά «σχετικά με την έξαρση της τουρκικής ρητορικής και τις ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή», καθώς και για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, μία ημέρα μετά την επίσκεψή του στην Κύπρο.

Σε κοινές δηλώσεις με τη Γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών κατά την πρώτη συνάντησή τους στο Παρίσι μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, ο Νίκος Δένδιας αναγνώρισε και ευχαρίστησε ότι η Γαλλία βρέθηκε δίπλα στην Ελλάδα πάντα χωρίς περιστροφές και διαμήνυσε ότι χάρη στα γαλλικά όπλα η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδας ενισχύεται απέναντι σε κάθε εξωτερική απειλή.

Επίσης, υπενθύμισε πως τα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο σήμερα, η Γαλλία έχει υπογράψει και τη Συνθήκη της Λωζάννης και του Συνθήκη του Μοντρέ για τα Στενά και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947.

Περαιτέρω, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής και πόσο ο αναθεωρητισμός είναι απαράδεκτος στον 21ο αιώνα, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Εστιάζοντας στην πορεία των διμερών σχέσεων, τις χαρακτήρισε εξαιρετικές, είπε πως η Γαλλία είναι ένας από τους σημαντικότερους στρατηγικούς εταίρους της Ελλάδας με τον οποίον τις συνδέουν αρχές και αξίες, σημείωσε πως συνεχίζεται με τη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και ανέδειξε πόσο σημαντική είναι για την Ελλάδα η συνεννόηση με τη Γαλλία.

«Έφτασε στο υψηλότερο σημείο με την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής Σχέσης, το προηγούμενο Σεπτέμβρη. Μια ξεχωριστή συμφωνία, η οποία συμπεριλαμβάνει και ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής» επισήμανε. Όπως κατέστησε σαφές, η σχέση των δύο χωρών έχει μια στέρεη βάση: τις κοινές αρχές και αξίες, την ελευθερία, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών, την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, τον διάλογο, την ειρηνική επίλυση των διαφορών και την αποφυγή της χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε την προσήλωση της Ελλάδας στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Η Ελλάδα θα συνεχίζει να στηρίζει αυτές τις αρχές στην εξωτερική της πολιτική.

Ειδική αναφορά έκανε στη συνεργασία στον τομέα της άμυνας. «Είναι και ένας αμυντικός εταίρος με την Ελλάδα. Πρόσφατα συμφωνήσαμε να αποκτήσουμε τις σύγχρονες φρεγάτες "Belharra". Ήδη γαλλικά Rafale πετούν με τα ελληνικά χρώματα και χάρη στα γαλλικά όπλα η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδας ενισχύεται απέναντι σε κάθε εξωτερική απειλή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για το ΝΑΤΟ, με τον Ν. Δένδια να τονίζει πως η Ελλάδα θα παραμείνει θασιώτης της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αυτονομίας.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τη Γαλλία για την αποστολή 25 Γάλλων πυροσβεστών στην Ελλάδα, οι οποίοι θα μείνουν στην Αττική όλο τον Αύγουστο. «Οι κινήσεις αυτές αποτελούν έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και των στενών σχέσεων των χωρών μας» υπογράμμισε.

Δεν παρέλειψε να αναφέρει πως «η Γαλλία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς οικονομικούς και επενδυτικούς εταίρους της Ελλάδας».

Εκτός από τα παραπάνω, οι Νίκος Δένδιας και Κατρίν Κολονά συζήτησαν για τα Δυτικά Βαλκάνια και την ενταξιακή τους προοπτική, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να τη συγχαίρει για «τις επίμονες προσπάθειες» που κατέβαλε η γαλλική προεδρία της ΕΕ, λέγοντας πως απέδωσαν καρπούς και άνοιξαν τον δρόμο για την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Επίσης, επί τάπητος βρέθηκε η ανησυχητική κατάσταση στο Σαχέλ και ο κίνδυνος διάχυσης της τρομοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή, με τον Νίκο Δένδια να ενημερώνει για τα πράγματα τα οποία κάνει η Ελλάδα στην περιοχή αυτή της Αφρικής.

Εξάλλου, αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στη Λιβύη. Η στάση της Γαλλία ήταν πάντα εποικοδομητική σε αυτά τα θέματα, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Τέλος, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τη Γαλλίδα ομόλογό του για τη συνεργασία τους στον ΟΗΕ. «Για μας η στήριξη για μία θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας από ένα μόνιμο μέλος είναι πάρα πολύ σημαντική» επισήμανε και δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι περήφανη για τη συνεργασία στο πλαίσιο της Γαλλοφωνίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Δένδιας: Ο αναθεωρητισμός είναι απαράδεκτος στον 21ο αιώνα"

Μπέρμποκ σε Τσαβούσογλου: Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης

Σε χαμηλό βαρομετρικό έπεσαν οι σχέσεις Γερμανίας Τουρκίας μετά την επίσκεψη της Αναλένας Μπέρμποκ στην Αθήνα και τις συναντήσεις που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια οι οποίοι την ενημέρωσαν αναλυτικά για την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας.

Η προσπάθεια Τσαβούσογλου να αξιώσει από τη Γερμανία πολιτική ίσων αποστάσεων στα ελληνοτουρκικά, είχε αρνητικά αποτελέσματα για τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών καθώς η Γερμανίδα ομόλογός του του διαμήνυσε ότι το Βερολίνο δεν είναι θύμα της ελληνικής προπαγάνδας και ότι ενδιαφέρεται για τα γερμανικά σύνορα και τα σύνορα της ΕΕ!

Το μήνυμα αυτό εστάλη στην Αγκυρα με φόντο την επικείμενη επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού στην Τουρκία, όπου είναι προγραμματισμένο να έχει συναντήσεις όχι μόνο με τον ομόλογό της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και με στελέχη της τουρκικής αντιπολίτευσης καθώς και με μέλη της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών.

Τα... «παράπονα» Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έσπευσε, έπειτα από τις δηλώσεις που έκανε σήμερα η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ από την Αθήνα για την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία των ελληνικών νησιών, να κατηγορήσει το Βερολίνο πως «γίνεται εργαλείο της προβοκάτσιας των Ελλήνων».

«Aπο τη Γερμανία ζητάμε να διατηρήσει ισορροπημένη στάση στα ζητήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό το θεωρούμε σημαντικό. Οι τρίτες χώρες και η Γερμανία δεν πρέπει να γίνουν εργαλεία της προπαγάνδας και τις προβοκάτσιας, κυρίως της προπαγάνδας, της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, προφανώς ενοχλημένος από τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα από την Αθήνα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κατά τις συναντήσεις που είχε με τους κ.κ. Μητσοτάκη και Δένδια.

«Στο παρελθόν η Γερμανία είχε αναλάβει εναν έντιμο διαμεσολαβητικό ρόλο. Είχε τηρήσει μια ισορροπημένη στάση. Δυστυχώς, βλέπουμε πως το τελευταίο διάστημα έχει χαθει αυτή η ισορροπία. Πρέπει να ακούν και τις δύο πλευρές, να παίρνουν πληροφορίες και απο τις δύο πλευρές, δίχως προκαταλήψεις. Επειδή κάποια χώρα είναι μέλος της ΕΕ, δεν πρέπει να θεωρείται πως λέει οπωσδήποτε την αλήθεια. Δεν είναι έντιμο να θεωρείται κάτι λάθος επειδή το λέει η Τουρκία», υποστήριξε επίσης ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ενδιαφερόμαστε για τα ευρωπαϊκά σύνορα

Άμεση ήταν όμως και η απάντηση της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών. «Δεν ξέρω αν η μετάφραση ήταν λάθος, όμως η Γερμανία δεν είναι θύμα προπαγάνδας. Ως μέλος τς ΕΕ και ως η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης, ενδιαφερόμαστε για τα σύνορά μας και τα σύνορα της ΕΕ, και στην Ελλάδα μίλησα ξεκάθαρα για το θέμα αυτό», δήλωσε από την πλευρά της κα. Μπέρμποκ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μπέρμποκ σε Τσαβούσογλου: Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης"

Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις στη Γραμμή 3 του Μετρό από αύριο Σάββατο

Κλειστοί θα παραμείνουν από το Σάββατο 30/07/2022 έως την Κυριακή 07/08/2022 και από τις 27 – 28/08/2022, οι σταθμοί του Μετρό «Νίκαια», «Κορυδαλλός» και «Αγ. Βαρβάρα» όπως ανακοίνωσε η ΣΤΑΣΥ και η Γραμμή 3 θα λειτουργεί στο τμήμα «Αεροδρόμιο – Αγ. Μαρίνα».

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γραμμή 3 του Μετρό τίθενται σε ισχύ, λόγω της διενέργειας δυναμικών δοκιμών από τον επίσταθμο Αγ. Μαρίνας μέχρι το Δημοτικό Θέατρο, στο πλαίσιο της επικείμενης λειτουργίας της επέκτασης
της Γραμμής προς Πειραιά.

Οι επιβάτες κατά τα παραπάνω χρονικά διαστήματα θα εξυπηρετούνται στο τμήμα Αγ. Μαρίνα – Νίκαια από την προσωρινή λεωφορειακή γραμμή «Χ50 Αγ. Μαρίνα – Νίκαια», στη δημιουργία της οποίας προχωρά ο ΟΑΣΑ.
Για τις περιόδους, που θα είναι σε ισχύ οι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γραμμή 3 του Μετρό, οι επιβάτες μπορούν να ενημερώνονται αναλυτικά για τους χρόνους διέλευσης των αεροδρομιακών συρμών από κάθε σταθμό, καθώς και για τα πρώτα και τελευταία δρομολόγια στην ιστοσελίδα της ΣΤΑ.ΣΥ. (www.stasy.gr).

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις στη Γραμμή 3 του Μετρό από αύριο Σάββατο "

«Μπλόκο» της ΑΑΔΕ σε 9 κοντέινερ με 98 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα!

Ένα ακόμη γερό κτύπημα στο λαθρεμπόριο τσιγάρων κατάφεραν οι τελωνειακοί ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στον Πειραιά. Χρησιμοποιώντας το ειδικό μηχάνημα X-RAY, τον σκύλο ανιχνευτή Kal, και το λογισμικό για την ανάλυση κινδύνου και τη στόχευση ύποπτων φορτίων, εντόπισαν εννέα κοντέινερ, τα οποία περιείχαν 98 εκατομμύρια τσιγάρα. Οι αναλογούντες φόροι και δασμοί είναι ύψους 21 εκατ. ευρώ.

Τρία εμπορευματοκιβώτια προήλθαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κίνα, εκφορτώθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά, με τελικούς παραλήπτες εταιρείες στο Μαυροβούνιο και στην Σλοβακία. Για να μην κινήσουν υποψίες, οι διακινητές τα είχαν δηλώσει ως εμπόρευμα «Χαρτί Εκτύπωσης» και «Χάρτινες Σακούλες». Ωστόσο, αυτά τα προϊόντα υπήρχαν μόνο στις πρώτες δύο σειρές φόρτωσης κάθε κοντέινερ, με στόχο να αποπροσανατολίσουν τις διωκτικές αρχές και να κρύψουν τις κούτες με τα τσιγάρα, που αποτελούσαν το υπόλοιπο εμπόρευμα.

Τα υπόλοιπα έξι κοντέινερ ξεκίνησαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κίνα και την Ταϊλάνδη, και, μέσω του λιμανιού του Πειραιά, προορίζονταν για την Ελλάδα και την Κύπρο. Στα φορτωτικά έγγραφα ήταν δηλωμένα ως «Εργαλεία, Υποδήματα και Γεννήτριες». Ωστόσο, και εδώ, αυτά τα προϊόντα βρίσκονταν μόνο στις δύο πρώτες σειρές εκφόρτωσης. Ο εντοπισμός των τριών εξ αυτών προήλθαν από συνεργασία της ΑΑΔΕ με ξένες διωκτικές υπηρεσίες και των υπολοίπων τριών με το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο.

Αυτήν τη στιγμή, οι τελωνειακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν εντείνει τις έρευνές τους για να εντοπίσουν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και εταιρείες, ενώ πιστεύεται ότι το διεθνές αυτό κύκλωμα είναι ακόμα μεγαλύτερο, με πλοκάμια σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες.

konteiner-lathraia-tsigara__1_

konteiner-lathraia-tsigara__2_

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Μπλόκο» της ΑΑΔΕ σε 9 κοντέινερ με 98 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα!"

Bloomberg: Η Ρωσία στέλνει 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία για τον πυρηνικό σταθμό

Σε μία αποκάλυψη “βόμβα” προχώρησε το Bloomberg, που υποστηρίζει πως ρωσική κρατική εταιρεία μεταφέρει χρήματα σε θυγατρική που κατασκευάζει πυρηνικό σταθμό 20 δισ. δολ. στις ακτές της Μεσογείου της Τουρκίας -αμβλύνοντας τις ανησυχίες ότι το έργο θα μπορούσε να καθυστερήσει λόγω των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Rosatom Corp. έστειλε την περασμένη εβδομάδα περίπου 5 δισ. δολ. στην εταιρεία κατασκευής με έδρα την Τουρκία, επίσημα γνωστή ως Akkuyu Nuclear JSC, με άλλες δύο παρόμοιες μεταφορές δολαρίων να προγραμματίζονται για αυτήν την εβδομάδα και την επόμενη, σύμφωνα με ανώτερους τούρκους αξιωματούχους με άμεση γνώση του θέματος.

Η Rosatom, σε ανακοίνωσή της, διευκρίνισε ότι -αν και το εργοτάξιο είναι το μεγαλύτερο του είδους του παγκοσμίως- «οι τρέχουσες συναλλαγές είναι σημαντικά χαμηλότερες» από τα νούμερα που έδωσαν οι τούρκοι αξιωματούχοι.

Οι χρηματοδοτικές ρυθμίσεις για το έργο είναι ιδιωτικές, σύμφωνα με τη Rosatom, η οποία αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Κρίσιμος σταθμός για την Τουρκία

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θεωρείται κρίσιμος για την Τουρκία, εάν θέλει να ικανοποιήσει τις συνεχώς αυξανόμενες ενεργειακές της ανάγκες και αναμένεται να καλύψει το 10% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας μόλις τεθούν σε λειτουργία και οι τέσσερις αντιδραστήρες.

Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν οικονομικούς δεσμούς που χρονολογούνται δεκαετίες πίσω και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να μην αποξενώσει το Κρεμλίνο παρά την εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση από τη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, τη Sberbank PJSC, η οποία είναι στον κατάλογο των κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και από τη Sovcombank, η οποία επίσης βρίσκεται σε καθεστώς κυρώσεων.

Η Rosatom, η μοναδική ιδιοκτήτρια του τουρκικού έργου και η θυγατρική της που κατασκευάζει το εργοστάσιο, δεν έχουν υποβληθεί σε κυρώσεις. Εκπρόσωπος της Akkuyu Nuclear JSC δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα, όπως και το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας.

Η χρηματοδότηση θα καλύψει όλες τις ανάγκες προμηθειών για το έργο τα επόμενα δύο χρόνια, δήλωσαν οι τούρκοι αξιωματούχοι, ζητώντας να μην κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Χειρονομία καλής θέλησης;

Οι εργασίες για τον πρώτο αντιδραστήρα, γνωστό ως Akkuyu 1, ξεκίνησαν το 2018, με τους μηχανικούς να ξεκινούν στο Akkuyu 2 δύο χρόνια αργότερα. Οι εργασίες έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν έως το 2026.

Ένας από τους αξιωματούχους περιέγραψε τις μεταφορές ως χειρονομία καλής θέλησης του Βλαντιμίρ Πούτιν για τον ρόλο του Ταγίπ Ερντογάν σε μια συμφωνία – ορόσημο που αναμένεται να ξεκλειδώσει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και να αμβλύνει τις ανησυχίες για μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Μάλιστα, οι δύο ηγέτες πρόκειται να έχουν συνομιλίες στο Σότσι στις 5 Αυγούστου.

Τον Μάρτιο, η Rosatom είχε ανακοινώσει πως έχει το δικαίωμα να πουλήσει έως και το 49% στο Akkuyu σε επενδυτές, διευκρινίζοντας πάντως ότι διαθέτει όλους τους απαραίτητους πόρους και εργαλεία για την επιτυχή παράδοση του έργου, ακόμη και αν χρηματοδοτεί μόνη της την κατασκευή. «Η παραγωγή και η παράδοση εξοπλισμού» για το εργοστάσιο είναι εντός του χρονοδιαγράμματος, ανέφερε.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Bloomberg: Η Ρωσία στέλνει 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία για τον πυρηνικό σταθμό"

Πολύ αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική το Σαββατοκύριακο, αναμένονται 40άρια

Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες ανά την Ελλάδα, με τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις να σπεύδουν σε διάφορα σημεία. Πολυ υψηλός εκτιμάται ότι είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς και το Σαββατοκύριακο, με τις θερμοκρασίες να θυμίζουν, την ίδια στιγμή, καύσωνα. 

Συνολικά 40 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης τους.

Σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 14:13 σε χαμηλή βλάστηση άνωθεν της Περιφερειακής Αιγάλεω, στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου Αττικής, η Πυροσβεστική αναφέρει ότι κινητοποιήθηκαν άμεσα επίγειες και εναέριες δυνάμεις με 80 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 οχήματα, 2 CL215, 2 CL415, 2 AIR TRACTORS, 1 Ε/Π SIKORSKY S-64 και έθεσαν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα σε δασική έκταση στο Δίστομο Βοιωτίας, όπου επιχειρούν 74 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 23 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα καθώς και 5 υδροφόρες ΟΤΑ.

Πολύ υψηλός εκτιμάται ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική και νότια Έυβοια για το Σάββατο. 


Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την πυροσβεστική, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

- Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.

- Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

- Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Τέλος, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πολύ αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική το Σαββατοκύριακο, αναμένονται 40άρια"

Συνελήφθη 25χρονος για την φωτιά σε πανηγύρι στο Βραχάσι- Ήταν ιδιοκτήτης ανταγωνιστικής ταβέρνας

Στη σύλληψη ενός 25χρονου άνδρα -σύμφωνα με πληροφορίες ιδιοκτήτη ταβέρνας στο Βραχάσι Λασιθίου και κατοίκου του χωριού- προχώρησαν οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, ως υπαίτιο για τη φωτιά που ξέσπασε πριν από δύο 24ωρα στο χωριό θέτοντας σε κίνδυνο περιουσίες, αλλά και ανθρώπινες ζωές.

Όλα συνέβησαν στις δύο το πρωί και ενώ στην πλατεία του Βραχασίου βρισκόταν αρκετός κόσμος συμμετέχοντας σε κρητικό γλέντι, μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στις παρυφές του χωριού καίγοντας μια αποθήκη, ενώ κινδύνεψαν σπίτια, αλλά και κάτοικοι του χωριού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 25χρονος φέρεται να ομολόγησε, ότι έβαλε φωτιά για ανταγωνιστικούς λόγους, αφού το Κρητικό γλέντι που είχε διοργανώσει άλλη ταβέρνα στην πλατεία είχε αρκετό κόσμο.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη 25χρονος για την φωτιά σε πανηγύρι στο Βραχάσι- Ήταν ιδιοκτήτης ανταγωνιστικής ταβέρνας"

Γερμανικά ΜΜΕ: Οι Γκρίζοι Λύκοι εποφθαλμιούν το Αιγαίο

Για τις διεκδικήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο την ώρα που η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ βρίσκεται Ελλάδα κάνει λόγο ο γερμανικός Τύπος και συγκεκριμένα η Die Welt.

Η γερμανική εφημερίδα σημείωσε ότι «η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κάλεσε την Ελλάδα και την Τουρκία, χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, να διευθετήσουν τις εντεινόμενες διαφορές τους» και υποστηρίζει ότι «στον πόλεμο της Ουκρανίας φάνηκε για μία ακόμη φορά πόσο απαραίτητη, στρατηγικά, είναι η Τουρκία για τη Δύση».

Καθώς η Μπέρμποκ ανήκει στο συγκυβερνών κόμμα των Πρασίνων, η απεσταλμένη της γερμανικής εφημερίδας στην Αθήνα επισημαίνει: «Εδώ και χρόνια οι Πράσινοι ζητούν μία πιο σκληρή γραμμή απέναντι στην Άγκυρα. Μετά την τουρκική επίθεση στη Βόρεια Συρία η Μπέρμποκ – η οποία ήταν τότε επικεφαλής των Πρασίνων και δεν συμμετείχε στην κυβέρνηση – απαιτούσε να τερματιστούν οι γερμανικές εξαγωγές όπλων. Για τις ομοσπονδιακές εκλογές οι Πράσινοι είχαν αφιερώσει στην Τουρκία ένα ολόκληρο κεφάλαιο στο πρόγραμμά τους, ζητώντας μεταξύ άλλων να τερματιστεί η συμφωνία για το προσφυγικό ανάμεσα στην Άγκυρα και τις Βρυξέλλες. Μέχρι στιγμής τίποτα από όλα αυτά δεν έχει συμβεί. Ο κυβερνητικός συνασπισμός μάλλον συνεχίζει την πορεία της πρώην καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, την οποία θεωρούσαν συνήγορο του Ερντογάν στην ΕΕ».

Στη δύσκολη αποστολή που περιμένει την Αναλένα Μπέρμποκ στην Τουρκία αναφέρεται η Kölnische Rundschau: «Πριν από την πρώτη επίσκεψή της στην Τουρκία η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ αποκάλυψε πόσο αντιφατική είναι η γερμανική πολιτική απέναντι στην Άγκυρα. Επέκρινε τον συγχρωτισμό του προέδρου Ερντογάν με αυταρχικούς ηγέτες όπως ο ηγέτης του Κρεμλίνου Πούτιν και ο Ιρανός πρόεδρος Ραΐσι, κάνοντας λόγο για ‘θεμελιώδεις διαφορές’. Αλλά σχεδόν την ίδια στιγμή εκθείαζε την Τουρκία ως ‘απολύτως απαραίτητο εταίρο’. Η Μπέρμποκ επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη ακριβώς μία εβδομάδα μετά τη συμφωνία για τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών, η οποία εορτάζεται ως επιτυχία. Ο Ερντογάν και οι υπουργοί του γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η χώρα τους για τη Δύση και θα επιχειρήσουν να το υπογραμμίσουν, Με λιγότερο από έναν χρόνο να απομένει μέχρι τις εκλογές, η εξωτερική πολιτική προσφέρει μία ευκαιρία θετικής αποτίμησης στα μάτια των ψηφοφόρων. Ο ομόλογος της Μπέρμποκ Τσαβούσογλου είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιήσει την παρουσία της (υψηλής) προσκεκλημένης από τη Γερμανία, για να εντείνει την κριτική του απέναντι στη Δύση».

«Οι Γκρίζοι Λύκοι εποφθαλμιούν το Αιγαίο»

Αναλυτικό δημοσίευμα για τη φιλόδοξη διπλωματική ατζέντα του Ερντογάν στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου ZDF, που αναφέρεται και στις διεκδικήσεις απέναντι στην Ελλάδα: «Κάθε τόσο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη διεισδύουν στον ελληνικό εναέριο χώρο. Η Τουρκία απειλεί ανοιχτά τους Έλληνες με άσκηση βίας, εάν η Αθήνα δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από ελληνικά νησιά του Αιγαίου, απέναντι από τις τουρκικές ακτές. Η Άγκυρα επικαλείται διεθνείς συνθήκες του προηγούμενου αιώνα. Μέσω Twitter ο Ερντογάν προειδοποίησε τους Έλληνες να μην κάνουν όνειρα, που μπορεί αργότερα να μετανιώσουν. Αυτά βρίσκουν απήχηση στους ψηφοφόρους. Ο πρόεδρος ανταποκρίνεται στη νοσταλγία πολλών Τούρκων για την αναβίωση οθωμανικών μεγαλείων».

Στις εδαφικές διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας που προβάλλει το εθνικιστικό κόμμα MHP, κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, αναφέρεται δημοσίευμα της Rheinische Post με τίτλο «Οι Γκρίζοι Λύκοι εποφθαλμιούν το Αιγαίο». Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Εδώ και μήνες η τουρκική κυβέρνηση αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε 22 νησιά του Αιγαίου. Το νέο στοιχείο είναι ότι ακόμη και η Κρήτη, το μεγαλύτερο ελληνικό νησί, θεωρείται τουρκικό. Ο χάρτης των Γκρίζων Λύκων δείχνει ‘που έχουν χαραχθεί τα σύνορα για την τουρκική εθνική συνείδηση’, δήλωσε μέσω Twitter ο επικεφαλής των Γκρίζων Λύκων, Γιλντιρίμ. Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου εκθειάζει τα όνειρα για μία Μεγάλη Τουρκία».

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει από τον Ερντογάν να λάβει θέση για τις διεκδικήσεις του Μπαχτσελί, αλλά «μέχρι στιγμής ο Ερντογάν σιωπά. Δεν αναμένεται να τηρήσει αποστάσεις από τον Μπαχτσελί, με τον οποίο συγκυβερνά από το 2018. Χωρίς το MHP ο Ερντογάν δεν διαθέτει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Χρειάζεται επειγόντως τις ψήφους των Τούρκων εθνικιστών για τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που διεξάγονται την άνοιξη. Παρατηρητές εκτιμούν κατά συνέπεια ότι στους επόμενους μήνες ο Ερντογάν θα συνεχίζει να υποδαυλίζει τις αντιπαραθέσεις με την Ελλάδα».

Στην ατζέντα και οι επαναπροωθήσεις

Ελλάδα, μία (συν)οριακή εμπειρία» είναι ο τίτλος σε άλλο ρεπορτάζ της Rheinische Post, που κάνει λογοπαίγνιο με τις λέξεις «όρια» και «σύνορα», για να καλύψει την επίσκεψη Μπέρμποκ εστιάζοντας στον Πειραιά, την Frontex και τη συζήτηση περί παράνομων επαναπροωθήσεων. «Η Μπέρμποκ γνωρίζει το πόρισμα της OLAF, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης», αναφέρει ο απεσταλμένος της εφημερίδας στην Αθήνα.

«Το πόρισμα κατηγορεί την Frontex ότι υπάλληλοί της έχουν αναμειχθεί σε παράνομες μηχανορραφίες της ελληνικής ακτοφυλακής και έχουν παρατήσει ανθρώπους που ζητούν άσυλο στο ανοιχτό πέλαγος, σε ξεχαρβαλωμένα σκάφη. Εικάζεται μάλιστα ότι η Frontex έχει στηρίξει με χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων τα ελληνικά ‘pushbacks’. Μετά την επίσκεψη, η Μπέρμποκ λέει ότι στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, που επιτηρεί και η Frontex, ισχύουν οι ευρωπαϊκές αξίες: ‘Αν κοιτάζουμε αλλού, τότε οι αξίες μας θα βυθιστούν στη Μεσόγειο. Τα μεμονωμένα περιστατικά πρέπει να διερευνηθούν’.

Για το ίδιο ζήτημα η ενημερωτική ιστοσελίδα Tagesschau.de του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) σημειώνει: «Η Frontex κατηγορείται ότι αδιαφορεί για τις βίαιες απωθήσεις προσφύγων στη θάλασσα από την ελληνική ακτοφυλακή. Κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα η υπουργός Εξωτερικών Μπέρμποκ είπε ότι αυτό ‘δεν συνάδει με το ευρωπαϊκό δίκαιο’».

«Η Μπέρμποκ τιμά τα θύματα»

Η Tageszeitung (TAZ) παρατηρεί ότι «η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της γερμανικής κατοχής. Η πολιτικός των Πρασίνων επισκέφθηκε τις φυλακές στο κτίριο της γερμανικής διοίκησης επί κατοχής, όπου είχαν φυλακιστεί και βασανιστεί χιλιάδες αντιστασιακοί και πολίτες την περίοδο 1941-1944. Στη συνέχεια κατέθεσε λουλούδια στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος». Όπως σημειώνει πάντως η εφημερίδα του Βερολίνου «η Μπέρμποκ επανέλαβε τη γερμανική απόρριψη των ελληνικών αξιώσεων περί αποζημιώσεων. Είπε ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση ‘δεν έχει μεταβάλει τη στάση της από νομικής απόψεως’.

Η Ελλάδα, όπως και η Πολωνία, εξακολουθεί να απαιτεί αποζημιώσεις και να ζητεί την έναρξη σχετικών διαπραγματεύσεων. Αντιθέτως, για τη γερμανική κυβέρνηση το ζήτημα θεωρείται λήξαν».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανικά ΜΜΕ: Οι Γκρίζοι Λύκοι εποφθαλμιούν το Αιγαίο"

Σαράντα δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο – Ελέγχεται η φωτιά στο Δίστομο Βοιωτίας

Συνολικά 40 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα, σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα. Οι περισσότερες από αυτές αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσής τους.

Σε εξέλιξη είναι η φωτιά που ξέσπασε την Παρασκευή σε δασική έκταση στο Δίστομο Βοιωτίας, όπου επιχειρούν 74 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 23 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα καθώς και 5 υδροφόρες ΟΤΑ.

Όσον αφορά στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής σε χαμηλή βλάστηση άνωθεν της Περιφερειακής Αιγάλεω, στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου Αττικής, η Πυροσβεστική αναφέρει ότι κινητοποιήθηκαν άμεσα επίγειες και εναέριες δυνάμεις με 80 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 οχήματα, 2 CL215, 2 CL415, 2 AIR TRACTORS, 1 Ε/Π SIKORSKY S-64 και έθεσαν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σαράντα δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο – Ελέγχεται η φωτιά στο Δίστομο Βοιωτίας"

Καιρός αύριο: Παραμένει υψηλή η θερμοκρασία – Πού θα αγγίξει τους 40 βαθμούς (30/07)

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ο καιρός αύριο, Σάββατο 30 Ιουλίου 2022, θα είναι γενικά αίθριος. Τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν κατά τόπους νεφώσεις και στα κεντρικά και βόρεια ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά της Μακεδονίας πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 37 με 39 και πιθανώς τοπικά στα δυτικά τους 40 βαθμούς Κελσίου. Στις περισσότερες νησιωτικές περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 35 με 37 βαθμούς, ενώ στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη δεν θα ξεπεράσει τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά 5 με 6. Από το απόγευμα βόρειοι 3 με 5 μποφόρ .
Θερμοκρασία: Από 22 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις το απόγευμα στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και το μεσημέρι – απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στα ορεινά της Μακεδονίας θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 37 βαθμούς και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία τους 39 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν κατά τόπους πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και στα ορεινά της Ηπείρου πιθανώς να εκδηλωθούν όμβροι.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί διευθύνσεις 3 με 4 και από το μεσημέρι βαθμιαία τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 39 και τοπικά στα ηπειρωτικά τμήματα πιθανώς έως 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα είναι έως και 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις απογευματινές ώρες στα βόρεια θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στα ορεινά της Θεσσαλίας πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Από το απόγευμα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στις Κυκλάδες και την ανατολική Κρήτη, τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 και στη νότια Κρήτη έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια 5 με 6 μποφόρ, που απο το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενίσουν.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Παραμένει υψηλή η θερμοκρασία – Πού θα αγγίξει τους 40 βαθμούς (30/07)"

Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση με Μπέρμποκ: Η Γερμανία δεν επιδεικνύει αμεροληψία στα ελληνοτουρκικά

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε την Παρασκευή ότι η Γερμανία έχασε πρόσφατα την αμεροληψία της στον μεσολαβητικό ρόλο που έχει μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε πως το Βερολίνο οφείλει να ακούει τις δύο πλευρές χωρίς προκαταλήψεις.

«Θέλουμε η Γερμανία να διατηρήσει μια ισορροπημένη στάση όσον αφορά τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου», είπε ο Μ. Τσαβούσογλου, κατηγορώντας Αθήνα και Λευκωσία για «προπαγάνδα».

Reuters, Anadolu, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση με Μπέρμποκ: Η Γερμανία δεν επιδεικνύει αμεροληψία στα ελληνοτουρκικά"

Συντρίμμια πυραύλου είναι πιθανό να πέσουν στην Ελλάδα το Σαββατοκύριακο

Συντρίμμια ενός κινεζικού πυραύλου είναι πιθανό να πέσουν στη χώρα μας στις 30 ή στις 31 Ιουλίου, με επικρατέστερες περιοχές τη βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη. 

Σύμφωνα με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια (European Union Aviation Safety Agency – EASA), ένας τεράστιος κινεζικός πύραυλος Long March 5B (με την κωδική ονομασία CZ-5B) που είχε απογειωθεί στις 24 Ιουλίου, βρίσκεται σε διαδικασία συντριβής στον πλανήτη.

Όπως αναφέρει το CNN, ο πύραυλος Long March 5B μετέφερε εργαστηριακή μονάδα στο διαστημικό σταθμό που δημιουργεί η Κίνα. Η εκτόξευση ήταν επιτυχής, όμως ο πύραυλος που μετέφερε το φορτίο, δεν συνεχίζει το ταξίδι και πέφτει πίσω στη Γη.

Υπό κανονικές προϋποθέσεις δεν θα έπρεπε να δημιουργεί αναστάτωση, καθώς είναι μια συνηθισμένη διαδικασία όταν πραγματοποιούνται διαστημικά ταξίδια, να επιστρέφουν οι πύραυλοι, που χρησιμοποιούνται για να δώσουν επιτάχυνση στο εκάστοτε διαστημόπλοιο.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, ο πύραυλος μήκους 30 μέτρων, ζυγίζει περίπου 22 τόνους και θεωρείται αρκετά δύσκολο, να διαλυθεί σε πολύ μικρά κομμάτια, όση ώρα περιστρέφεται στην τροχιά της Γης. Ταυτόχρονα, δεν διαθέτει το καθιερωμένο σύστημα ελέγχου, που δίνει την δυνατότητα σε κάποιον, να δώσει μια προκαθορισμένη πορεία πρόσκρουσης. Έτσι, το αντικείμενο “μπαίνει”… ανεξέλεγκτο στην Γη και είναι αβέβαιο το σημείο πρόσκρουσης του.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Συντρίμμια πυραύλου είναι πιθανό να πέσουν στην Ελλάδα το Σαββατοκύριακο"

Πετκόφ: Δρομολογείται η λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Βουλγαρίας – Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στην οριστικοποίηση των εγγράφων για την έναρξη λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Βουλγαρίας – Ελλάδας.

“Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού με την Ελλάδα στις 8 Ιουλίου, τώρα μπορούμε να αναφέρουμε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στην ολοκλήρωση του τεκμηριωμένου μέρους που χρειάζεται για να ξεκινήσει η λειτουργία του διασυνδετήριου αγωγού”, δήλωσε ο Πέτκοφ σε συνέντευξη Τύπου από την έδρα της κυβέρνησης την Παρασκευή.

Η εταιρία του έργου, η ICGB, έχει υποσχεθεί να εξασφαλίσει το πιστοποιητικό λειτουργικότητας του έργου (Πράξη 16) μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες. Αυτό το πιστοποιητικό θα μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου που θα μεταφέρει ο διασυνδετήριος αγωγός, δήλωσε ο Πετκόφ.

Κατά την ενημέρωση του Τύπου, ο απερχόμενος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοφ πρόσθεσε ότι η τιμή του φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθεί σημαντικά από την 1η Οκτωβρίου, χάρη στην έναρξη λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού.

Στη συνέχεια, ο Πετκόφ δήλωσε ότι το έργο είναι σημαντικό για όλη την περιοχή.

Πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία ήταν η πρώτη χώρα που θεώρησε το Αζερμπαϊτζάν και τις προμήθειες φυσικού αερίου από εκεί μέσω του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου ως μια πιθανή εναλλακτική λύση για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Την πρόοδο ως προς την εμπορική λειτουργία του διασυνδετήριου αγωγού επιβεβαίωσε και η διευθύνουσα σύμβουλος της ICGB Τεοντόρα Γκεοργκίεβα. Υπενθύμισε ότι οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Ελλάδας και της Βουλγαρίας έχουν ήδη πιστοποιήσει τον διασυνδετηριο αγωγό ως ανεξάρτητο διαχειριστή μεταφοράς φυσικού αερίου και κατάλληλο για εμπορική χρήση.

Ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας συνδέει τα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου των δυο γειτονικών χωρών, ώστε να παρέχει την πρόσβαση στο Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου και σε μια σειρά νέων πηγών φυσικού αερίου. Θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του Διαδριατικού Αγωγού (TAP), και από άλλες πηγές μέσω του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, στη βόρεια Ελλάδα.

Ο αγωγός φυσικού αερίου, που έχει μήκος 182 χλμ. εκ των οποίων 151 χλμ. είναι στη Βουλγαρία και 31 χλμ. στην Ελλάδα, έχει αρχική δυναμικότητα 3 δισεκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, η οποία μπορεί να αυξηθεί στα 5 δισεκ. κ.μ. ετησίως εάν υπάρχει ζήτηση στην αγορά. Εκτείνεται από την Κομοτηνή (βορειοανατολική Ελλάδα), περνά από το Κίρτζαλι, το Χάσκοβο και το Ντιμίτροβγκραντ και καταλήγει στη Στάρα Ζαγόρα (νοτιοανατολική Βουλγαρία).

ΒΤΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πετκόφ: Δρομολογείται η λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Βουλγαρίας – Ελλάδας"

Συνελήφθη άνδρας που έκαιγε ξερόχορτα στον Ασπρόπυργο

Ένας Έλληνας συνελήφθη στον Ασπρόπυργο στα πλαίσια του αυτοφώρου για πρόκληση φωτιάς από κάψιμο χόρτων σε οικοπεδικό χώρο. 

Ο άνδρας με τη δραστηριότητά του προκάλεσε εστία φωτιάς εντός του οικοπέδου. 

Ο συλληφθείς πρόκειται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα με αυτόφωρη διαδικασία.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » " Συνελήφθη άνδρας που έκαιγε ξερόχορτα στον Ασπρόπυργο"

Απαγορεύτηκε από την αστυνομία η συγκέντρωση για τον Γιάννη Μιχαηλίδη στο Μοναστηράκι

Με απόφασή της η ΕΛΑΣ προχώρησε σε απαγόρευση πραγματοποίησης της συγκέντρωσης, που ήταν να πραγματοποιηθεί σήμερα στις 19:00 στην πλατεία Μοναστηρακίου.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση οι αρχές προχώρησαν σε αυτή την απόφαση, καθώς οι διοργανωτές δεν τήρησαν τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες σχετικά με τις δημόσιες συναθροίσεις και γιατί η διεξαγωγή της εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών:

«Με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, απαγορεύεται η πραγματοποίηση της εξαγγελθείσας δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης την 29-7-2022 και ώρα 19:00 στην Πλατεία Μοναστηρακίου από μέλη της «Συνέλευσης Αλληλεγγύης στον αναρχικό απεργό πείνας Γ.ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ» στο αστικό δίκτυο που περικλείεται από τις κατωτέρω οδούς:

Συμβολή των οδών Αμβροσίου Φραντζή και Καλλιρρόης- Καλλιρόης- Αρδηττού- Λ. Βασιλέως Κων/νου- Ριζάρη- Λ. Βασιλίσσης Σοφίας- Ακαδημίας- Χαλκοκονδύλη- Σωκράτους- Πειραιώς- Αγίων Ασωμάτων- Αποστόλου Παύλου- Ροβέρτου Γκάλι- Γαριβάλδη- Μουσών- Όρλωφ- Τσάμη Καρατάσου- Αναστασίου Ζίννη- Αμβροσίου Φραντζή και Καλλιρρόης κατά το χρονικό διάστημα από 17:00 της σήμερον 29-7-2022 έως την 02:00 της 30-7-2022.

Η ανωτέρω απαγόρευση επιβάλλεται, αφενός, καθώς οι οργανωτές δεν γνωστοποίησαν στην κατά τόπο Αστυνομική Αρχή, την πρόθεσή τους να καλέσουν το ευρύ κοινό να συμμετάσχει, σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ως οφείλουν, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 παρ. 1 & 2 του Ν. 4703/2020 και του άρθρου 3 του Π.Δ. 73/2020, κι ως εκ τούτου δεν κατέστη δυνατή η τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας της ισχύουσας νομοθεσίας περί δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων και, αφετέρου από τη διεξαγωγή της εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην συγκεκριμένη περιοχή, της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών, της λειτουργία των υποδομών και κοινωφελών εγκαταστάσεων του σημείου πραγματοποίησής της».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγορεύτηκε από την αστυνομία η συγκέντρωση για τον Γιάννη Μιχαηλίδη στο Μοναστηράκι"

Διοικητής ΕΥΠ στη Βουλή: Καμία κρατική υπηρεσία δεν διαθέτει το λογισμικό Predator

Σε ισχυρές διαβεβαιώσεις ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν διαθέτει το λογισμικό Predator ή άλλο παράνομο σύστημα παρακολουθήσεων προχώρησαν σύμφωνα με πληροφορίες ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης αλλά και ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέοντας προς τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κατά την έκτακτη συνεδρίαση για την εξέταση της υπόθεσης απόπειρας παρακολούθησης του κινητού του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.

Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν ότι η ΕΥΠ ή άλλη κρατική υπηρεσία ουδέποτε προμηθεύτηκε παράνομο λογισμικό άμεσα ή έμμεσα.

vouli-predator-2

Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης φέρεται να τόνισε πως η Ελλάδα διαθέτει από τα αυστηρότερα πλαίσια για τις νόμιμες επισυνδέσεις.

Επικαλούμενος περιπτώσεις υβριδικού πολέμου και κατασκοπίας από την γειτονική χώρα πρόσθεσε πως δεν γίνεται γνωστοποίηση μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχει νόμιμη επισύνδεση για λόγους εθνικής ασφαλείας όπως άλλωστε συμβαίνει στις περισσότερες χώρες.

Ο Υπουργός Επικρατείας, απαντώντας σε ερώτηση του Χάρη Καστανίδη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για το αν υπάρχει σύμβαση της ΕΥΠ με την εταιρία «Krikel» ενημέρωσε τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας πως η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει υπογράψει καμία σύμβαση με την εν λόγω εταιρεία ωστόσο πρόσθεσε ότι το 2018 η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο τότε αρμόδιος Υπουργός Νίκος Τόσκας σύναψε σύμβαση με την «Krikel».

vouli-predator-3  

Από το 2018 ίχνη του παράνομου Pagasus στην Ελλάδα

Πέραν αυτών ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης φέρεται να παρουσίασε αναλυτικό χάρτη με βάση έρευνα για την δράση του παράνομου συστήματος παρακολουθήσεων Pegasus ο οποίος δείχνει ίχνη του λογισμικού και στην Ελλάδα το 2018 επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, επικαλέστηκε έκθεση της Facebook, όπου καταγράφονται επτά παράνομα λογισμικά, αλλά και έκθεση του ευρωκοινοβουλίου που καταγράφει απόπειρες κατά πέντε υπουργών και πρωθυπουργού, απόπειρα κατά του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισελ και 300 περιπτώσεις με Pegasus στην Ουγγαρία.

Σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

Από την αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ εμφανίστηκαν σε πλήρη σύμπλευση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης και ο Γιώργος Κατρούγκαλος από τον ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν για άλλη μια φορά να συνδέσουν την απόπειρα παγίδευσης στο εξωτερικό που κατήγγειλε ο κ. Ανδρουλάκης με την υπόθεση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, τις καταγγελίες του ΚΚΕ από το 2016 για παρακολουθήσεις στον Περισσό αλλά και δημοσιεύματα των εφημερίδων Δημοκρατία και ΕΦΣΥΝ για χακαρίσματα και δήθεν παρακολουθήσεις 12χρονων προσφυγόπουλων και δικηγόρων για μετανάστες.

«Όποιος παρακολουθούσε τον Κουκάκη παρακολουθούσε και τον Ανδρουλάκη» φέρεται να είπε ο κ. Καστανίδης ο οποίος στη συνέχεια μπέρδεψε τον Πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστο Ράμμο με τον Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων και του επιτέθηκε για την Εθνική Υπηρεσία Τηλεπικοινωνιών.

Όπως φέρεται να τόνισε ο κ. Κοντολέων, ετησίως υποβάλλονται 15.700 αιτήματα για άρση απορρήτου, με την ΕΥΠ έχει μικρό υποσύνολο από αυτές. Το 2021 μειώθηκε αυτό το υποσύνολο κατά 40%, ενώ σχετικά με τα χρήματα του λεγόμενου «ειδικού λογαριασμού», αυτά διατέθηκαν σε κατασκευαστικές διαδικασίες.

vouli-predator-4 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Διοικητής της ΕΥΠ εξήγησε πως το λογισμικό Pegasus είναι παγκόσμιο φαινόμενο, καθώς ανιχνεύθηκε το 2018 σε 45 χώρες και στην Ελλάδα. Η ύπαρξη μολυσματικού λογισμικού στον ελλαδικό χώρο δεν σημαίνει και δραστηριότητα στον ελληνικό χώρο, φέρεται να τόνισε ο κ. Κοντολέων, υπενθυμίζοντας πως λόγω της αλματώδους τεχνολογικής εξέλιξης, οι απειλές αυτές πλέον δεν συμβαίνουν τοπικά, αλλά είναι διεθνείς.

Ο Διοικητής της ΕΥΠ, τόνισε πως η Υπηρεσία είναι σε επικοινωνία με την Ευρώπη και πως το καθεστώς των νόμιμων επισυνδέσεων δεν έχει αλλάξει, εκτός από το ότι το 2018 εξαλείφθηκε η έγκριση εισαγγελέα Αρείου Πάγου.

Υπενθυμίζεται πως η σημερινή κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση επιχείρησε να θωρακίσει τη Χώρα και να προστατέψει τους πολίτες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι την Οδηγία 2016/680 για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από αστυνομικές και δικαστικές αρχές που έπρεπε να ενσωματωθεί ως τις 6 Μαΐου 2018, η Ελλάδα την ενσωμάτωσε και ψήφισε τον εφαρμοστικό νόμο για τον κανονισμό 2016 /679 (Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων) με το νόμο 4624 /2019, στις 29 Αυγούστου 2019.

Η καθυστέρηση της προηγούμενης κυβέρνησης είχε ως συνέπεια να καθυστερήσει και η πλήρης εγαρμογή του κανονισμού και της οδηγίας των προσωπικών δεδομένων εφαρμόζοντας μέχρι τότε το Ν.2472. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάλιστα τον Ιούλιο του 2019 κάλεσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να επιβάλει κυρώσεις για την ασυνέπεια του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που απεφεύχθη χάρη στην άμεση νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη τον Αύγουστο του 2019, όποτε και ψηφίστηκε ο νόμος 4624/2019 (Ενσωμάτωση Οδηγίας και εφαρμοστικός νόμος).

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Διοικητής ΕΥΠ στη Βουλή: Καμία κρατική υπηρεσία δεν διαθέτει το λογισμικό Predator"

Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: «Την άρπαξε από το σβέρκο και την πίεσε προς τα γεννητικά του όργανα»

Η δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη συνεχίστηκε σήμερα, με την κατάθεση φίλης της νεαρής γυναίκας που κατήγγειλε τον γνωστό ηθοποιό ότι αποπειράθηκε να την βιάσει το 2014. 

Η γυναίκα περιέγραψε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, την εικόνα της φίλης της λίγες ώρες μετά την επίθεση.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ανέβηκαν αρκετές φορές οι τόνοι μεταξύ των συνηγόρων, ενώ η υπεράσπιση του κατηγορούμενου εντόπισε στο ακροατηριο τον άνδρα που του επιτέθηκε φραστικά χθες έξω από τα δικαστήρια. Μάλιστα, οι συνήγοροι υπεράσπισης κατέθεσαν σε βάρος του μήνυση για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμηση, ζητώντας, παράλληλα, να κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου. 
 
Η σοκαριστική περιγραφή της φίλης της καταγγέλλουσας

«Ήταν ένα άνθρωπος σκοτεινός, αμίλητος. Σαν να της είχε συμβεί κάτι τρομερό…» είπε ανακαλώντας στη μνήμη της εκείνες τις στιγμές. «Δεν ήξερα τι να κάνω για να την βοηθήσω, να την ανακουφίσω, πάρα μόνο να της πω ότι την πιστεύω και είμαι δίπλα της. Με κάποιο τρόπο ήθελε να φύγει, να το αφήσει πίσω της, να το θάψει, ένιωθε να πνίγεται» ανέφερε και πρόσθεσε: «Τη συμβούλεψα να μην έχει καμία επαφή με αυτό τον άνθρωπο».

«Ήξερα πως όσα έλεγε ήταν αλήθεια, έβλεπα έναν άνθρωπο διαλυμένο και την είδα και τις επόμενες μέρες» τόνισε η μάρτυρας η οποία στην κατάθεση της μίλησε για τον ενθουσιασμό της φίλης της όταν, μέσω μηνυμάτων, την προσέγγισε ο κατηγορούμενος προκειμένου να συνεργαστούν.

Ήταν πολύ χαρούμενη, μου είπε ότι ένας γνωστός ηθοποιός την προσέγγισε με μηνύματα για συνεργασία, αφού είδε φωτογραφίες από την περιοδεία. Θεώρησε ότι μια γνωριμία με ένα γνωστό ηθοποιό θα τη βοηθούσε πάρα πολύ. Μετά από μέρες, μου είπε οτι κανόνισε συνάντηση με τον ηθοποιό και μου είπε τότε οτι πρόκειται για τον Πέτρο Φιλιππίδη» είπε.

Η ημέρα της επίθεσης

Όπως περιέγραψε, την ημέρα της καταγγελόμενης επίθεσης, συναντήθηκαν. «Την είδα και τρόμαξα» είπε και συνέχισε: «Τη ρώτησα τι έγινε και δεν ήταν σε θέση να απαντήσει. Μου είπε μόνο πως είναι χάλια, πως η συνάντηση πήγε χάλια και πως της επιτέθηκε. Δεν μπορούσε να μιλήσει, ήταν έτοιμη να βάλει τα κλάματα. Δεδομένου ότι είχαμε να πάμε στην παράσταση δεν την πίεσα περισσότερο εκείνη τη στιγμή. Τις επόμενες μερες, όταν κάπως ηρέμησε, άρχισε να λέει λεπτομέρειες. Μου είπε ότι έζησε εναν εφιάλτη. Ήταν ο χειρότερος εφιάλτης της ζωής της και δεν το ευχόταν σε κανέναν να πάθει αυτό».

Η μάρτυρας αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στις περιγραφές της φίλης της η όποια, όπως είπε, της εκμυστηρεύτηκε ότι δέχτηκε την επίθεση του κατηγορούμενου μέσα στο αμάξι, το οποίο είχε κλειδώσει.

«Συναντήθηκαν σε ένα καφέ για να του δώσει το βιογραφικό της, μετά ο κ. Φιλιππίδης της πρότεινε να την πάει στο σπίτι της. Η φίλη μου αρνήθηκε, αλλά αυτός ήταν κάθετος, δεν δεχόταν αντίρρηση. Θέλοντας να είναι ευγενική και ελπίζοντας να συζητήσει μαζί του κάτι παραπάνω, δέχτηκε. Ξεκίνησαν, ωστόσο μετά από λίγο την οδήγησε σε ένα αδιέξοδο, όπου αυτός έκλεισε τις ασφάλειες. Η φίλη μου άρχισε να φοβάται πολύ, δεν καταλάβαινε. Αυτός ξαφνικά άρχισε να τη θωπεύει, εκείνη δεν το φανταζόταν. Άνοιξε το παντελόνι του, την άρπαξε από το σβέρκο και την πίεσε προς τα γεννητικά του όργανα. Αυτή τσίριζε, φώναζε, προσπαθούσε να τον απωθήσει, αυτός δεν σταματούσε, συνέχισε εμμονικά. Ήταν εγκλωβισμένη και δεν μπορούσε να κάνει οτιδήποτε να προστατεύσει τον εαυτό της, παρά μόνο να αντιστέκεται με όλη της τη δύναμη. Ενώ στην αρχή φαινόταν να τον εξιτάρει, σε κάποια στιγμή, δεν ξέρω γιατί, εκνευρισμένος άνοιξε την πόρτα, την έβρισε και την πέταξε έξω…» περιέγραψε, ενώ ανέφερε πως δεν προέτρεψε τη φίλη της να προχωρήσει σε καταγγελία, γιατί δεν γνώριζε ότι πρόκειται για ποινικό αδίκημα, αλλά και λόγω μιας επίθεσης ξυλοδαρμού που είχε δεχθεί η ίδια και την είχε κάνει φοβισμένη και επιφυλακτική να απευθυνθεί στις Αρχές.

Πρόεδρος: Δεν είναι τα πράγματα έτσι όπως τα λέτε για την ενδοοικογενειακή βία. Διαφορετικά οι άνθρωποι θα έμεναν ατιμώρητοι.

Μάρτυρας: Το ξέρω. Τότε όμως ήμουν φοιτήτρια. Έβλεπα και καταλάβαινα το φόβο στα μάτια της. Ο φόβος υπερισχύει πολλές φορές και κάνεις πίσω. Εγώ τότε άλλαξα πόλη, άλλαξα τηλέφωνο και για χρόνια ζούσα με το φόβο ότι θα έρθει κάποτε σε παράσταση…

Εισαγγελέας: Ανέφερε η φίλη σας το 2014 ότι σκέφτεται να προχωρήσει σε καταγγελία;

Μάρτυρας: Όχι, ο φόβος υπερίσχυσε. Φοβόταν ότι θα το βρει μπροστά της.

Εισαγγελέας: Είπατε δεν ξέρατε καν αν είναι ποινικό αδίκημα. Περιγράφει, όμως, κάτι πολύ σοβαρό. Η δική της θέση ποια ήταν;

Μάρτυρας: Ότι ήταν μια σεξουαλικη επίθεση αποτρόπαια, που όμως δεν ξέραμε εκείνη την στιγμή πως να το διαχειριστούμε, δεδομένου το ποιος ήταν ο δράστης… Αυτό που υπερίσχυε ήταν οι συνέπειες που θα μπορούσε να έχει αυτό στη ζωή και τη δουλειά της. Στη ζυγαριά μπήκε ότι θα έπρεπε να απομακρυνθεί, να μην κάνει κάτι που θα μπορούσε να κινηθεί εναντίον της.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: «Την άρπαξε από το σβέρκο και την πίεσε προς τα γεννητικά του όργανα»"

Επίθεση Τσελίκ στον Μητσοτάκη: Η δήλωσή του έγινε για να καλύψει τις δικές του παράνομες πολιτικές (video)

«Καταδικάζουμε την επίθεση του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη στον Πρόεδρό μας για άλλη μια φορά. Η δήλωση Μητσοτάκη ότι η Τουρκία “αναβιώνει τις νεο-οθωμανικές αναθεωρητικές φαντασιώσεις” είναι μια φράση που χρησιμοποιεί για να καλύψει τις δικές του παράνομες πολιτικές» έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ.

«Ο Μητσοτάκης είναι εκείνος που ακολουθεί επεκτατική και επιθετική πολιτική. Ο Μητσοτάκης απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής με τη μαξιμαλιστική πολιτική του για την Ανατολική Μεσόγειο» γράφει ακόμη ο τούρκος πολιτικός.

Ο ίδιος σημειώνει στη συνέχεια:

«Ο Μητσοτάκης είναι εκείνος που υπερασπίζεται τη θέση ότι ένα νησί με έκταση 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, 2 χιλιόμετρα από την Ανατολία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα, έχει υφαλοκρηπίδα 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αυτή είναι η επιθετική και επεκτατική πολιτική.

Ο ισχυρισμός ότι το νησί Καστελόριζο που έχει 4.000 φορές περισσότερη θαλάσσια έκταση από τον εαυτό του, είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο. Είναι κωμικοτραγικό το ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης που έχει τέτοια φαντασιακή διεκδίκηση βάζει στόχο τον πρόεδρο μας με τον ισχυρισμό περί «επεκτατισμού»

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που δυσκολευόταν να πληρώσει έστω και μερικά δισεκατομμύρια ευρώ από το ελληνικό χρέος, αύξησε τον εξοπλιστικό προϋπολογισμό της χώρας της κατά 5 φορές, δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η Ελλάδα δεν έχει ειρηνικούς στόχους και ακολουθεί επιθετική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η αντιπολίτευση στην Ελλάδα εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι η χώρα έχει μετατραπεί σε στρατιωτική βάση ξένων χωρών. Το μήνυμά μας προς τον Μητσοτάκη είναι να δει ότι η διαφυγή από την τουρκική διπλωματία και η μετατροπή της χώρας του σε φρουρά τρίτων κρατών δεν θα λύσει κανένα από τα προβλήματα της Ελλάδας».

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση Τσελίκ στον Μητσοτάκη: Η δήλωσή του έγινε για να καλύψει τις δικές του παράνομες πολιτικές (video)"

Μητσοτάκης σε Μπέρμποκ: Ευρωπαϊκή λύση στο θέμα της ενέργειας – Τι είπε για τις τουρκικές προκλήσεις

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου με την υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως το ενεργειακό, οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, η τουρκική προκλητικότητα και το μεταναστευτικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις θέσεις της χώρας μας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και για την ανάγκη λήψης λήψη μέτρων ώστε οι αγορές της ενέργειας να επανέλθουν σε ομαλή λειτουργία, ενώ ανταλλάγησαν απόψεις και για την πρόσφατη πρόταση του για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού μείωσης της κατανάλωσης στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κρίση στις τιμές της ενέργειας είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Επιπλέον, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση προκειμένου να καταστεί πύλη της Ε.Ε. για τη μεταφορά ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανταλλάγησαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον συντονισμό των ευρωπαϊκών ενεργειών για την στήριξη του Κιέβου.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας ότι η Ελλάδα επιθυμεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις κυριαρχίας αποτελούν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα, ούτε από την Ε.Ε.

Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορα της που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, η πρέσβης της Ελλάδας στη Γερμανία, Μάρα Μαρινάκη, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης ‘Αννα-Μαρία Μπούρα και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης σε Μπέρμποκ: Ευρωπαϊκή λύση στο θέμα της ενέργειας – Τι είπε για τις τουρκικές προκλήσεις"

Μεγάλη φωτιά τώρα στην Περιφερειακή οδό του Αιγάλεω

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Περιφερειακή οδό του Αιγάλεω. Η κινητοποίηση της πυροσβεστικής ήταν άμεση και στο σημείο επιχειρούν επίγειες και ενάεριες δυνάμεις.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στο σημείο επιχειρούν 80 πυροσβέστες με 4 πεζοπόρα τμήματα, 20 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο ενώ δεν απειλούνται κατοικίες ενώ από αέρος επιχειρούν 2 CL 215, 2 CL415, 2 Tractores και ενα Erickson. Το μέτωπο της φωτιάς δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη φωτιά τώρα στην Περιφερειακή οδό του Αιγάλεω "

Πατήσια: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στον Ηλεκτρικό

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στον Ηλεκτρικό, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ, η οποία ενημερώνει ότι «αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία σε ολόκληρο το δίκτυο της Γραμμής 1 του Μετρό "Πειραιάς - Κηφισιά"». 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα έγινε γνωστό ότι  ένα άτομο έπεσε στις γραμμές.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία «Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού του ατόμου και παραδόθηκε στο ΕΚΑΒ στο σταθμό του ΗΣΑΠ Άνω Πατησίων Αττικής».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Πατήσια: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στον Ηλεκτρικό"

Φωτιά τώρα στο Δίστομο Βοιωτίας, επιχειρούν 2 πετζετέλ και το Erickson Τανάγρας

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής σε δασική έκταση στο Δίστομο Βοιωτίας.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την Πυροσβεστική σηκώθηκαν και εναέρια μέσα, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Ειδικότερα, κινητοποιήθηκαν επίγειες δυνάμεις, 2 PZL και 2 Τρακτορες Τατοϊου, καθώς επίσης και το Erickson Τανάγρας.

Πυρκαγιές επίσης, έχουν ξεσπάσει στο Λουκέτο Αργολίδας, στους Σοφάδες Θεσσαλίας και στον ΧΥΤΑ Μύρου Ηλείας και επιχειρούν επίγειες δυνάμεις. 

Λόγω του βαθμού επικινδυνότητας για πυρκαγιά στο 4 και σήμερα είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα επίγειες και εναέριες περιπολίες.

To πύρινο μέτωπο έχει ξεσπάσει κοντά στο Κέντρο Υγείας του Διστόμου και της Παραλίας Διστόμου. 

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία το μέτωπο συνεχώς μεγαλώνει πάνω από την περιοχή που είναι τα 'Ασπρα Σπίτια. Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί επίγειες δυνάμεις μαζι με εθελοντές και ενισχύονται από άλλες δυνάμεις που μεταφέρονται από γειτονικές περιοχές. Οι άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή είναι ιδιαίτερα ισχυροί και κάνουν την υπόθεση της κατάσβεσης πολύ δύσκολη καθώς δεν μπορούν να την προσεγγίσουν τα επίγεια τμήματα ενώ αναμένονται και άλλες εναέριες δυνάμεις.

«Η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη, καίγεται μεγάλη έκταση. Το μέτωπο είναι πάνω από πέντε χιλιόμετρα. Εχουν έρθει δυνάμεις και έρχοντιαι κι άλλες», είπε στο Σκάι 100,3 ο δήμαρχος Διστόμου, Γιάννης Σταθάς. 



Σε εξέλιξη η φωτιά, εικόνα από την περιοχή (viotiaplus.gr)

fotia-voiotia

Υπενθυμίζεται ότι τα πάρκα, άλση κλπ στις περιοχές αυτές (υψηλής επικινδυνότητας 4) είναι κλειστά για τους πολίτες σήμερα.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιά τώρα στο Δίστομο Βοιωτίας, επιχειρούν 2 πετζετέλ και το Erickson Τανάγρας"

Γιάννης Μιχαηλίδης – ΕΛΑΣ για επεισόδια: Τέσσερις συλλήψεις, ένας αστυνομικός τραυματίας – ΕΔΕ για όσα καταγγέλλονται

Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι 4, από τις 14, προσαγωγές που έγιναν κατά την διάρκεια επεισοδίων στη χθεσινή διαδήλωση, στο κέντρο της Αθήνας, ενώ παράλληλα τραυματίστηκε ο επικεφαλής αξιωματικός των μέτρων τάξης και διακομίστηκε στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ.

Παράλληλα, διατάχθηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση για περιστατικά που αναπαράγονται στο διαδίκτυο σχετικά με πειθαρχικά παραπτώματα αστυνομικών σε βάρος πολιτών.

Ειδικότερα, η ΕΛΑΣ αναφέρει για τα χθεσινά επεισόδια:

«Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για περιστατικά που αναπαράγονται σε ιστοσελίδες του διαδικτύου και μέσα κοινωνικής δικτύωσης για πειθαρχικά παραπτώματα σε βάρος πολιτών από αστυνομικούς, κατά τη διάρκεια λήψης μέτρων τάξης στη χθεσινή (Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022) διαδήλωση, στην Αθήνα.

Παράλληλα, δόθηκε εντολή οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί να μετακινηθούν από τις Υπηρεσίες τους μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας.

Επιπρόσθετα, από τις υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης προσήχθησαν 14 άτομα, από τα οποία συνελήφθησαν τα 4 και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της αντίστασης, απείθειας, διατάραξης κοινής ειρήνης, απλής και επικίνδυνης σωματικής βλάβης, εξύβρισης, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα.

Σημειώνεται ότι, ομάδες ατόμων που συμμετείχαν στην πορεία πραγματοποίησαν διαδοχικές επιθέσεις κατά των αστυνομικών δυνάμεων με ρόπαλα - κοντάρια, ρίψη πετρών, μαρμάρων και λοιπών αντικειμένων.

Από τις επιθέσεις τραυματίστηκε αρχικά στο πόδι ο αξιωματικός επικεφαλής των μέτρων τάξης τον οποίο στη συνέχεια ομάδα ατόμων έριξε στο έδαφος, καταφέροντάς του πολλαπλά χτυπήματα με λακτίσματα σε όλο του το σώμα. Ο αξιωματικός μεταφέρθηκε στο 401 Γ.Σ.Ν.Α. όπου διαγνώστηκε με κακώσεις κορμού και άκρων.

Μετά την ολοκλήρωση της πορείας, ομάδες ατόμων προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα και υποδομές στο κέντρο της πόλης.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Γιάννης Μιχαηλίδης – ΕΛΑΣ για επεισόδια: Τέσσερις συλλήψεις, ένας αστυνομικός τραυματίας – ΕΔΕ για όσα καταγγέλλονται"

Yπουργείο Υγείας: Βάζει τέλος στα «φακελάκια» μέσω ηλεκτρονικών ραντεβού

Τέλος στα «φακελάκια», δηλαδή τον χρηματισμό των επαγγελματιών υγείας για την επίσπευση χειρουργείων και άλλων ιατρικών πράξεων, βάζει το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Θάνο Πλεύρη, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ετοιμάζεται και θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία σύστημα ηλεκτρονικών ραντεβού για τα χειρουργεία.

Όπως εξήγησε ο κ. Πλεύρης σε πρωινές τηλεοπτικές του δηλώσεις «είμαστε σχεδόν έτοιμοι να περάσουμε στα ηλεκτρονικά ραντεβού για τον προγραμματισμό χειρουργικών επεμβάσεων», κατά το πρότυπο των ηλεκτρονικών ραντεβού που εφαρμόστηκε για τον εμβολιασμό έναντι της Covid-19.

Ο υπουργός Υγείας συμπλήρωσε πως, όπως το σύστημα των ραντεβού για τον εμβολιασμό ήταν αδιάβλητο και μπορούσε ο καθένας να μπει και να δει τις διαθεσιμότητες, ανάλογο σύστημα θα εφαρμοστεί και για τα χειρουργεία, ώστε να πάψει πια ο πολίτης να καταβάλει «γρηγορόσημο» για να εξυπηρετηθεί στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε επίσης ότι είναι σε εξέλιξη το σχέδιο για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) με προσωπικό, αφού θα προκηρυχθούν 6.000 θέσεις, ενώ παράλληλα θα τονωθεί και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης με 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. «Θέλουμε το νέο ΕΣΥ, όπως λειτούργησε το σύστημα του εμβολιασμού για την Covid-19, που ήταν μια επιτυχής διαδικασία, έτσι να λειτουργήσει η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Φροντίδα», σημείωσε.

Τέλος, υπενθύμισε ότι τη Δευτέρα 1 Αυγούστου ανοίγει η πλατφόρμα (e-health.gov) για την εγγραφή των πολιτών στον Προσωπικό Γιατρό.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Yπουργείο Υγείας: Βάζει τέλος στα «φακελάκια» μέσω ηλεκτρονικών ραντεβού"

Θρίλερ στη Λαχαναγορά του Ρέντη: Βρήκαν άνδρα νεκρό σε φορτηγό και δεμένο

Σοκ στη Λαχαναγορά του Ρέντη όπου το μεσημέρι της Παρασκευής (29.07.2022) βρέθηκε άνδρας νεκρός μέσα σε φορτηγό. 

Στη Λαγαχαναγορά του Ρέντη σπεύδουν ιατροδικαστής και αστυνομία αφού ο άνδρας βρέθηκε με tyre up στο λαιμό, μέσα στο φορτηγό του που ήταν σταθμευμένο σε πάρκινγκ, στην οδό Κένεντι.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άνδρας είναι Έλληνας, 47 ετών και ιδιοκτήτης του φορτηγού, το οποίο ήταν γεμάτο εμπόρευμα το οποίο έπρεπε να πάει στη Χαλκίδα. 

Ο θάνατός του, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, επήλθε είτε χθες το βράδυ είτε σήμερα το πρωί.  

Στο σημείο εκτός από ιατροδικαστή, μεταβαίνουν και άνδρες του τμήματος Ανθρωποκτονιών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θρίλερ στη Λαχαναγορά του Ρέντη: Βρήκαν άνδρα νεκρό σε φορτηγό και δεμένο"

Οικονόμου: Καμία υπηρεσία δεν έχει προμηθευτεί κακόβουλο λογισμικό

Καμία ελληνική υπηρεσία δεν έχει προμηθευτεί άρα δεν έχει χρησιμοποιήσει κακόβουλο λογισμικό.

Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε φαντασία και συνωμοσιολογία την προσπάθεια να κατασυκοφαντηθεί η ελληνική κυβέρνηση και να συνδεθεί με την όλη ιστορία.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι από την στιγμή που ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε τη μηνυτήρια αναφορά η θέση της κυβέρνησης ήταν ξεκάθαρη και παρέπεμψε στη δήλωση που είχε κάνει ζητώντας να διαλευκανθεί άμεσα η όλη αυτή υπόθεση.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Οικονόμου: Καμία υπηρεσία δεν έχει προμηθευτεί κακόβουλο λογισμικό "

Χουλουσί Ακάρ: Απαράδεκτο η Ελλάδα να επιδιώκει να μην πουληθούν τα F16 στην Τουρκία

Για όλους και για όλα μίλησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χουλουκί Ακάρ σε συνέντευξή στο δίκτυο Al Jazeera, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Ελλάδα με αφορμή το «ναυάγιο» για τα F-16.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χουλουσί Ακάρ ρωτήθηκε και για το θέμα των F-16 από τις ΗΠΑ και για το αν έχει υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν επιτεύχθηκε κάποιο αποτέλεσμα, είπε. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται. Όπως γνωρίζετε είχαμε ένα σχέδιο συνεργασίας για τα αεροσκάφη F-35. Αλλά διακόπηκε. Η Τουρκία και οι Τούρκικες Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ανάγκη από 40 F-16 Βlock 70. Ζητήσαμε από τις ΗΠΑ να τα εξάγουν. Ταυτόχρονα ζητήσαμε την αναβάθμιση των 79 F-16 που διαθέτουμε. Αυτό το μεταφέραμε πέρσι μέσω φυσικών καναλιών στις ΗΠΑ», είπε.

Σε αυτό το σημείο έσπευσε να συμπληρώσει πως: «Έχουμε εναλλακτικές λύσεις εάν αυτό μας δημιουργήσει πρόβλημα. Ο γείτονάς μας και εταίρος μας στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα, θέλει να σταματήσει αυτή τη συμφωνία και στέλνει αίτημα στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών να μην πουληθούν αυτά τα αεροπλάνα στην Τουρκία.

Αυτό είναι απαράδεκτο στις διεθνείς συμφωνίες. Εδώ μιλάμε για ένα συμμαχικό κράτος που θα πρέπει να συμβάλει στην ενδυνάμωσή μας. Γιατί η ισχύς μας είναι και δική τους ισχύ. Είδαμε ότι το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών έχει θέσει όρους προϋποθέσεις σχετικά με τη χρήση αυτών των αεροσκαφών.

Είπαμε επίσης ότι η Τουρκία είναι κυρίαρχο κράτος και ότι δεν θα δεχτούμε υπό όρους την αγορά αεροσκαφών. Πιστεύουμε ότι αυτές οι συνθήκες θα αλλάξουν αργότερα. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενεργήσουν θεσμικά για να πουλήσουν αυτά τα αεροπλάνα στην Τουρκία. Γιατί είμαστε σύμμαχοι. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε μαζί. Ελπίζουμε λοιπόν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επανορθώσουν το λάθος τους». 

Συνέχισε λέγοντας πως: «Πιστεύω πως ότι και να συμβεί, οποιοσδήποτε εμποδίσει την Τουρκία να αποκτήσει αυτά τα αεροσκάφη θα έχει φέρει αυτή την ντροπή. Εμείς επιθυμούμε να καλύψουμε αυτό το κενό. Αν μας δημιουργηθεί πρόβλημα τότε έχουμε εναλλακτικές. Οι τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις είναι ισχυρές. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε τους όρους που μας επιβάλλονται. Όπως είδαμε στο παράδειγμα της Ουκρανίας ο κόσμος χρειάζεται μία ισχυρή Τουρκία. Ιδιαίτερα οι φίλοι μας, οι σύμμαχοί μας και οι Ευρωπαίοι. Διαθέτουμε ισχυρό ρόλο στο ΝΑΤΟ. Για αυτό οι σύμμαχοι και εταίροι μας δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο στην αγορά αυτών των αεροσκαφών».

Ο ίδιος στη συνέντευξή του αναφέρθηκε κυρίως στη διαδικασία της μεταφοράς ουκρανικών σιτηρών μέσω των Στενών και στην λειτουργία του Συντονιστικού Κέντρου που άρχισε να λειτουργεί στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του ΟΗΕ με την επίβλεψη της Τουρκίας.

«Έχουμε εφαρμόσει τη συμφωνία για τη μεταφορά σιτηρών. Οι εργασίες φόρτωσης σιτηρών στο πρώτο πλοίο είναι ακόμη σε εξέλιξη. Πολύ σύντομα και αυτό μπορεί να γίνει σε λίγες ώρες, μπορεί να μάθουμε ότι το πλοίο αναχώρησε από το ουκρανικό λιμάνι», είπε.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Χουλουσί Ακάρ: Απαράδεκτο η Ελλάδα να επιδιώκει να μην πουληθούν τα F16 στην Τουρκία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news