facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Iταλία: Στον Μάριο Ντράγκι δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Ματαρέλα

Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα κάλεσε, αύριο στις 12 το μεσημέρι ώρα Ιταλίας, τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στο μέγαρο Κυρηνάλιο.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ιταλός πρόεδρος θα αναθέσει στον Ντράγκι εντολή σχηματισμού κυβέρνησης , την οποία αναμένεται να στηρίξει ευρεία πολιτική πλειοψηφία. Ο ίδιος ο Ιταλός πρόεδρος, νωρίτερα, ζήτησε την σύσταση «κυβέρνησης υψηλών προδιαγραφών, η οποία να μην ταυτίζεται με καμία πολιτική δύναμη».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Iταλία: Στον Μάριο Ντράγκι δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Ματαρέλα"

Διεθνείς αντιδράσεις για τη φυλάκιση Ναβάλνι- Μόσχα: Μην ανακατεύεστε

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απέρριψε σήμερα τις εκκλήσεις δυτικών χωρών να αποφυλακίσει τον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, χαρακτηρίζοντάς τις αποκομμένες από την πραγματικότητα, ενώ είπε στη Δύση να μην ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Μην ανακατεύεστε στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους. Και συστήνουμε όλοι να ασχοληθούν με τα δικά τους προβλήματα», δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα.
 

Ποινή φυλάκισης 3,5 ετών επέβαλε σήμερα το δικαστήριο Σιμόνοφσκι της Μόσχας στον Αλεξέι Ναβάλνι, τον Νο1 επικριτή του Κρεμλίνου, για την υπόθεση Yves Rocher. Όμως, επειδή ήδη έχει περάσει αρκετούς μήνες σε κατ’ οίκον περιορισμό η περίοδος αυτή θα συμψηφισθεί με την ποινή που του επιβλήθηκε. Έτσι, η ποινή που υπολείπεται είναι δύο χρόνια και οκτώ μήνες.
Θύελλα αντιδράσεων

Την άμεση απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι ζητεί η Πρόεδρος της Κομισιόν καταδικάζοντας την απόφαση για φυλάκισή του. Συγκεκριμένα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημειώνει:

«Καταδικάζω την απόφαση φυλάκισης του Αλεξέι Ναβάλνι με τον πιο ισχυρό τρόπο.

Καλώ τη Ρωσία να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της δεσμεύσεις και να τον απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων»

Την άμεση απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι ζητεί ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ειδικότερα, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι «η καταδίκη του Aλεξέι Ναβάλνι έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ρωσίας για το κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Αντιβαίνει στην ετυμηγορία του Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία έκρινε την υπόθεση αυθαίρετη και παράλογη. Ζητώ την άμεση απελευθέρωσή του».

Η ΕΕ δεν αποδέχεται την καταδίκη του Αλεξέι Ναβάλνι τονίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλώντας για την άμεση απελευθέρωσή του. Πιο συγκεκριμένα, ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει:

«Επαναλαμβάνω την έκκληση της ΕΕ να απελευθερωθεί αμέσως ο Αλεξέι Ναβάλνι.

Δεν αποδεχόμαστε την καταδίκη του - η δικαιοσύνη δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί.

Οι διαδηλωτές έχουν το δικαίωμα να διαδηλώσουν ειρηνικά και να εκφράσουν τις πολιτικές τους απόψεις».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τη «βαθιά ανησυχία» τους μετά την καταδίκη του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, καλώντας τη Μόσχα να τον απελευθερώσει «αμέσως και χωρίς προϋποθέσεις».

«Μολονότι συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία για να προασπίσουμε τα συμφέροντα των ΗΠΑ, θα συντονιστούμε στενά με τους συμμάχους και εταίρους μας ώστε η Ρωσία να λογοδοτήσει επειδή δεν σεβάστηκε τα δικαιώματα των πολιτών της» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την καταδίκη του Ρώσου ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι και ζήτησε να αφεθεί αμέσως ελεύθερος.

«Η καταδίκη του Αλεξέι Ναβάλνι είναι απαράδεκτη. Μια πολιτική διαφωνία δεν συνιστά ποτέ έγκλημα. Ζητάμε την άμεση απελευθέρωσή του. Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτό της δημοκρατικής ελευθερίας, δεν είναι διαπραγματεύσιμος», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Μακρόν.

Από το Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας χαρακτήρισε «πλήγμα» στο κράτος δικαίου την καταδίκη του Ναβάλνι σε φυλάκιση 3,5 ετών και ζήτησε την αποφυλάκισή του.

«Η σημερινή απόφαση σε βάρος του Αλεξέι Ναβάλνι είναι ένα πικρό πλήγμα σε βάρος των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου στη Ρωσία», έγραψε στο Twitter, χαρακτηρίζοντας «αυθαίρετη» τη δίκη. «Ο Αλεξέι Ναβάλνι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος αμέσως», πρόσθεσε.

Την αποφυλάκιση του Ρώσου μπλόγκερ, καθώς επίσης και όλων «των ειρηνικών διαδηλωτών και των δημοσιογράφων που συνελήφθησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες» ζήτησε και η Βρετανία μέσω του υπουργού Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

Η δικαστική απόφαση «που στοχοθετεί το θύμα μιας δηλητηρίασης αντί για εκείνους που ευθύνονται δείχνει ότι η Ρωσία δεν τηρεί τις πιο βασικές δεσμεύσεις που αναμένει κανείς από ένα υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε ο Βρετανός υπουργός.

Η Λιθουανία από την πλευρά της κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, απειλώντας ότι αν οι Βρυξέλλες δεν ενεργήσουν γρήγορα, το Βίλνιους θα προχωρήσει μόνο του. «Ο διάλογος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας είναι πλέον εφικτός μόνο μέσω της γλώσσας των κυρώσεων», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.


ΑΠΕ-ΜΠΕ/skai

Διαβάστε Περισσότερα » " Διεθνείς αντιδράσεις για τη φυλάκιση Ναβάλνι- Μόσχα: Μην ανακατεύεστε"

Τσαβούσογλου: Συζητάμε μόνο λύση δύο κρατών στην Κύπρο - Δεν πέφτει λόγος στην Ε.Ε

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά από συνάντηση του στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, δήλωσε πως δεν υπάρχει λόγος να γίνει διαπραγμάτευση για κάτι που δεν θα γίνει, εννοώντας την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Θέλουμε, είπε, μια λύση που θα τύχει διαπραγμάτευσης μέσω της διπλωματικής οδού.

Ο Ερσίν Τατάρ, είπε ότι δεν συζητεί την ομοσπονδία ως λύση, αλλά μια μορφή δύο ίσων, κυρίαρχων κρατών που θα ζούνε δίπλα δίπλα. Αναφέρθηκαν και οι δύο στο θέμα των φυσικών πόρων, με τον κ. Τσαβούσογλου να δηλώνει ότι εάν βρεθεί μια φόρμουλα δίκαιου διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων, θα έχει λυθεί το 50% του προβλήματος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η πρόταση για μια συνάντηση 5 + 1 για την Κύπρο ήταν τουρκική ιδέα. Και στο Κραν Μοντάνα σε κάθε συνάντηση πρωί και βράδυ, αλλά και στη Γενεύη, στην Σύνοδο το 2017 για την Κύπρο, ανέφερε ο Τούρκος υπουργός «είχαμε πει ότι είναι οι τελευταίες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Από δω και πέρα ξανά διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία δεν θα γίνουν. Αυτό το είπα και εγώ πολλές φορές, το είπε και ο κ. Ακιντζί, το είπε και στο Κραν Μοντάνα». Τουρκία και ψευδοκράτος το είπαν πολλές φορές, σημείωσε.

Επανέλαβε επίσης την θέση ότι η αποτυχία στο Κραν Μοντάνα οφείλεται στο ότι η ελληνκυπριακή πλευρά, όπως και σήμερα «δεν θέλει τίποτε να μοιραστεί με τον τουρκοκυπριακό λαό ούτε και με την ΤΔΒΚ (ψευδοκράτος), κι αυτό το έδειξε». «Την ίδια στάση έχουν και σήμερα. Είπαμε όμως, εάν δεν υπάρξει πολιτική ισότητα, πρέπει να υπάρξει κυριαρχική ισότητα. Είμαστε τώρα σε αυτό το σημείο» συμπλήρωσε.

Εδώ και 52 χρόνια, πρόσθεσε, γίνονται διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία και όπως πριν και μετά το σχέδιο Ανάν, οι διαπραγματεύσεις αποτυγχάνουν λόγω της στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς.

«Δηλαδή, αυτό έχει εξαντληθεί. Τώρα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Εάν υπάρχει κυριαρχική ισότητα, τότε μπορούν να υπάρξουν και δύο κράτη. Άλλωστε σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν δύο κοινότητες, δύο λαοί και δύο κράτη. Υπάρχει μια ντε φάκτο κατάσταση, είτε αναγνωρίζεται, είτε όχι. Αυτό πρέπει να το απεικονίσουμε. Τί λέμε εμείς; Θέλουμε μια μόνιμη λύση που θα τύχει διαπραγμάτευσης μέσω της διπλωματικής οδού» είπε.

Μέχρι σήμερα διαπραγματευόμασταν άλλα δεν μπορέσαμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα, συνέχισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας ότι με την εκλογή Τατάρ στις τελευταίες «προεδρικές» οι Τουρκοκύπριοι ενέκριναν την πολιτική της λύσης δύο κρατών. «Δηλαδή του έδωσαν την έγκριση».

Στο Κραν Μοντάνα, είπε ο κ. Τσαβούσογλου, πήγαν και έμειναν 11 μέρες νομίζοντας ότι υπήρχε έδαφος διαπραγμάτευσης αλλά δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Στην ανεπίσημη συνάντηση 5 + 1, είπε, θα δουν εάν υπάρχει ή όχι έδαφος για διαπραγματεύσεις. Σε κάθε πλατφόρμα και βήμα, δήλωσε, ως Τουρκία και ψευδοκράτος λένε με σαφήνεια και ειλικρίνεια την θέση τους και αυτό θα κάνουν και στην πενταμερή.

Στην ερώτηση δημοσιογράφου τί στάση θα τηρήσουν εάν η εληνοκυπριακή πλευρά θέσει στο τραπέζι την ομοσπονδιακή λύση, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι η θέση και των δύο – Τουρκίας και τουρκοκυπριακής πλευράς – είναι ξεκάθαρη: «Πάμε σε αυτή την συνάντηση (πενταμερή) για να υποστηρίξουμε την συνεργασία δύο κρατών, με βάση την κυριαρχική ισότητα, που θα συνεργάζονται όντας δίπλα δίπλα. Αλώστε αυτό το έχω πει και στον κ. Γκουτέρες όταν μιλήσαμε».

Εάν σέβονται την δημοκρατία, όπως λένε, τότε θα σεβαστούν και αυτή τη θέση γιατί είναι αυτή η εντολή που έχει από τον «λαό» που τον εξέλεξε, ανέφερε. Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι «εμείς είπαμε ότι δεν θα κάνουμε ξανά διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία, όμως δεν λέμε ότι δεν θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία και τελεία. Εξηγούμε το γιατί: Δεν υπάρχει λόγος να διαπραγματευτούμε κάτι το οποίο δεν θα γίνει. Γιατί δεν συνέβη αυτό για 52 χρόνια; Ποια είναι η εγγύηση ότι αυτό που δεν έγινε για 52 χρόνια, θα γίνει αύριο; Υπάρχει εγγύηση; Όχι».

Είπε ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλει λύση δύο κρατών ενώ παρέπεμψε και στις πρόσφατες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. «Δεν το είπε μόνο σε μένα, το είπε και σε άλλους (εννοούσε πως δεν είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδη στον ίδιο μόνο για τα δύο κράτη, αλλά το είπε και στον Αρχιεπίσκοπο).

Δεν έχει λόγο η ΕΕ

Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες αναφορές αξιωματούχων της Ε.Ε ότι η λύση δύο κρατών στην Κύπρο δεν βρίσκεται στο τραπέζι, ο κ. Τσαβούσογλου διερωτήθηκε εκ μέρους ποιου αποφασίζει γι’ αυτό η Ε.Ε και επεσήμανε ότι η Ένωση συμμετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ως παρατηρητής «επειδή της το επιτρέψαμε εμείς».

Η Ε.Ε, πρόσθεσε, δεν έχει καμία αρμοδιότητα να αποφασίζει ούτε για τις ζώνες θαλάσσιας αρμοδιότητας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι η ΕΕ δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα. «Για να μπορεί να είναι παρατηρητής η ΕΕ πρέπει να είναι αντικειμενική και αμερόληπτη. Πρέπει να είναι δίκαιη. Επειδή το είπαμε και σε αυτούς, το λέμε ανοικτά, πάντα υποστήριξαν άνευ όρων τα δικαιώματα της εληνοκυπριακής πλευράς και παραγνώρισαν τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς. Παίρνουν θέση, μεροληπτούν». Η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα ή το ψευδοκράτος, μπορούν να έχουν άποψη, δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου, αλλά η Ε.Ε που θέλει να συμμετάσχει ως παρατηρητής δεν μπορεί να λαμβάνει και να επιβάλλει αποφάσεις εκ των προτέρων. «Γι’ αυτό τον λόγο εύχομαι στο εξής να κάνουν πιο προσεχτικές δηλώσεις» κατέληξε.

Να μοιραστούμε το φυσικό αέριο

Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να διαμοιραστεί ούτε εξουσία, ούτε πλούτο και ένας από τους βασικούς λόγους στο πρόβλημα της Ανατολικής Μεσογείου είναι αυτός, ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου λέγοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν ούτε τους υδρογονάνθρακες ούτε τα έσοδα από αυτούς. Αναφέρθηκε δε στην πρόταση του Τούρκου προέδρου για μια πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή ακόμα και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Για την Κύπρο, είπε, είτε θα συμμετάσχουν και οι δύο πλευρές «είτε να υπάρξει μια διαφορετική πλατφόρμα. Δηλαδή, είτε και οι δύο θα συμμετάσχουν, είτε καμία. Η επιθυμία μας είναι να συμμετάσχουν και οι δύο και να βρεθεί μια λύση για δίκαιο διαμοιρασμό. Εάν μπορέσουμε να βρούμε μια λύση στο θέμα του διαμοιρασμού των εσόδων στην Κύπρο, έχει λυθεί το 50% του προβλήματος». Η Τουρκία, το ψευδοκράτος, είναι παρόντες σε έναν δίκαιο διαμοιρασμό, πρόσθεσε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τσαβούσογλου: Συζητάμε μόνο λύση δύο κρατών στην Κύπρο - Δεν πέφτει λόγος στην Ε.Ε"

Κορονοϊός: Θετικοί δέκα εργαζόμενοι στο μετρό

Θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν δέκα εργαζόμενοι στο μετρό και βρίσκονται σε κατ’οίκον περιορισμό, ενώ ξεκίνησε και η ιχνηλάτηση των επαφών

Την είδηση έκανε γνωστή η ΣΤΑΣΥ με ανακοίνωσή της τονίζοντας ότι τα δέκα θετικά κρούσματα εντοπίστηκαν μετά από 171 μοριακούς ελέγχους που διενεργήθηκαν.

Όπως επισημαίνεται η ΣΤΑΣΥ έχει προγραμματίσει για την Τετάρτη τουλάχιστον 400 τεστ σε εργαζόμενους της.

Η ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ

“Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι ενέργειες της Διοίκησης της ΣΤΑΣΥ ΑΕ για τη διαχείριση και τον περιορισμό της διασποράς του covid-19 μεταξύ των εργαζομένων της, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, των ιατρών εργασίας, αλλά και το Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης που έχει καταρτίσει η εταιρεία.

Στο πλαίσιο αυτό διενεργήθηκαν την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 171 μοριακοί έλεγχοι σε εργαζομένους των υπηρεσιών λειτουργίας της εταιρείας, ενώ για αύριο Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί τουλάχιστον 400 τεστ σε εργαζόμενους, τα οποία θα συνεχιστούν την τρέχουσα και την επόμενη εβδομάδα, αλλά και για όσο διάστημα απαιτηθεί.

Από τα τεστ που διενεργήθηκαν στο τελευταίο 24ωρο διαγνώστηκαν 10 εργαζόμενοι θετικοί στον ιό. Στους εργαζόμενους αυτούς δόθηκαν οι απαιτούμενες οδηγίες για την κατ’ οίκον παραμονή τους επί 14ήμερο, ενώ ξεκίνησε αμέσως η ιχνηλάτηση των επαφών τους, καθώς και έκτακτη απολύμανση των χώρων όπου εργάστηκαν. Στους εργαζόμενους αυτούς η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ εύχεται περαστικά και ταχεία ανάρρωση.

Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ απολυμάνθηκαν εκτάκτως και συνεχίζουν να απολυμαίνονται τακτικά, με διάλυμα χλωρίνης, οι χώροι στους οποίους βρέθηκαν ή εργάστηκαν οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν θετικοί στον ιό, ενώ έγινε απολύμανση με νέφωση στο χώρο ανάπαυσης οδηγών, στο Αμαξοστάσιο Σεπολίων και σε όλους τους συρμούς που στάθμευσαν στο ίδιο Αμαξοστάσιο.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι από την αρχή της πανδημίας η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα και τηρεί απαρέγκλιτα όσα επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ έχει εκδώσει σχετικές οδηγίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τακτικούς καθαρισμούς – απολυμάνσεις, νεφελοψεκασμούς όπου είναι δυνατόν, χορήγηση μασκών, αντισηπτικών, γαντιών, προστασία ευπαθών ομάδων, τήρηση αποστάσεων, διεξαγωγή μοριακών τεστ covid- 19 κλπ, μέτρα αντίστοιχα με αυτά που λαμβάνονται σε όλα τα μετρό και τα συγκοινωνιακά μέσα της Ευρώπης.

Όλοι οι σταθμοί του δικτύου, τα Κέντρα Ελέγχου Λειτουργίας και οι λοιποί χώροι εργασίας- εγκαταστάσεις της ΣΤΑΣΥ καθαρίζονται επιμελώς από συνεργεία καθαρισμού με ειδικά καθαριστικά και απολυμαντικά προϊόντα, ενώ δίνεται έμφαση για περισσότερο επιμελημένη καθαριότητα των σημείων με τα οποία έρχονται σε επαφή οι επιβάτες (κουπαστές, εκδοτικά και ακυρωτικά μηχανήματα εισιτηρίων κλπ.).

Οι συρμοί μετά το τέλος της βάρδιας και την απόσυρσή τους στα αμαξοστάσια καθαρίζονται και απολυμαίνονται με νέφωση, με τη χρήση των προβλεπομένων εγκεκριμένων προϊόντων, ενώ δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στα σημεία στήριξης των επιβατών (χειρολαβές, πόρτες, κάθετες μπάρες κλπ.)”.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Θετικοί δέκα εργαζόμενοι στο μετρό"

Διπλή εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του Κωνσταντίνου Μπογδάνου

Στόχος επίθεσης με διπλό εμπρηστικό μηχανισμό έγινε ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος Άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν τους μηχανισμούς στο αυτοκίνητο του βουλευτή, και στο αυτοκίνητο της συζύγου του, που ήταν σταθμευμένα έξω από το σπίτι του στην Κηφισιά. 

Όλα έγιναν περίπου στις 19.30 το απόγευμα. Ο κ. Μπογδάνος βρισκόταν στο σπίτι μαζί με τη σύζυγό του, όταν άκουσαν έναν ισχυρό θόρυβο. Βγήκαν έξω και είδαν το αυτοκίνητο του βουλευτή να έχει τυλιχτεί στις φλόγες.  Ο βουλευτής πρόλαβε και μετακίνησε το αυτοκίνητο της συζύγου του, πριν προλάβει να εκραγεί και ο δεύτερος μηχανισμός. Ζημιές προκλήθηκαν και στην πρόσοψη του σπιτιού.

«Οι τραμπούκοι εχθροί της φιλελεύθερης Δημοκρατίας για άλλη μια φορά έκρυψαν τα άνανδρα πρόσωπά τους πίσω από θρασύδειλες επιθέσεις. Όχι μόνον απέναντι στους αντιπάλους τους, αλλά απέναντι και στις οικογένειές μας. Δεν θα νικήσουν και δεν θα φοβήσουν. Ούτε αυτοί, αλλά ούτε και οι διαχρονικοί πολιτικοί υποστηρικτές τους», δήλωσε ο κ. Μπογδάνος. 

Η επίθεση με στόχο τον βουλευτή της ΝΔ προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο, που σπεύδει να καταδικάσει την επίθεση και να δηλώσει τη συμπαράστασή του στον κ.Μπογδάνο. 

ΝΔ: Αναμένουμε ομόθυμη καταδίκη της επίθεσης από όλο το πολιτικό σύστημα

Για επίθεση κατά του κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, σημειώνοντας ότι αναμένει την ομόθυμη καταδίκη της δολοφονικής επίθεσης από ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.

«Ας κάνουν κάποιοι, έστω και καθυστερημένα, ό,τι δεν έκαναν στις προηγούμενες κλιμακούμενες επιθέσεις κατά των στελεχών και των βουλευτών του κόμματός μας. H σιωπή αποθρασύνει τους εχθρούς της δημοκρατίας. Η οργανωμένη πολιτεία θα πράξει ό,τι χρειάζεται ώστε οι δράστες να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης», αναφέρει η ανακοίνωση.

Αναλυτικά, η ΝΔ αναφέρει:

Οι υποστηρικτές των τρομοκρατών και του κατά συρροή δολοφόνου επιτίθενται διαρκώς στον κοινοβουλευτισμό. Σήμερα απείλησαν τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Μπογδάνου και της συζύγου του χτυπώντας με διπλό εκρηκτικό μηχανισμό το σπίτι και τα αυτοκίνητά τους. Το αυτοκίνητο του κ. Μπογδάνου καταστράφηκε ολοσχερώς και από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα.

Επιθέσεις τέτοιου είδους, εναντίον μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου στρέφονται κατά της Δημοκρατίας και αναμένουμε την ομόθυμη καταδίκη της δολοφονικής επίθεσης από ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Ας κάνουν κάποιοι, έστω και καθυστερημένα, ό,τι δεν έκαναν στις προηγούμενες κλιμακούμενες επιθέσεις κατά των στελεχών και των βουλευτών του κόμματός μας. Η σιωπή αποθρασύνει τους εχθρούς της δημοκρατίας. Η οργανωμένη πολιτεία θα πράξει ό,τι χρειάζεται ώστε οι δράστες να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτονόητα καταδικαστέα η επίθεση 

Με μια λακωνική ανακοίνωση σχολίασε την επίθεση το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Η επίθεση στο σπίτι του βουλευτή της ΝΔ κ. Μπογδάνου είναι αυτονόητα καταδικαστέα»,
αναφέρεται. 


«Η τρομοκρατία δεν θα νικήσει. Η Δημοκρατία δεν εκφοβίζεται» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης.

«Πολιτικός στόχος των δραστών η Δημοκρατία», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, προσθέτοντας ότι η πολιτική τους απομόνωση είναι προϋπόθεση για οριστική νίκη της Δημοκρατίας. 



Καταδίκη για το περιστατικό εξέφρασαν και οι Τάκης Θεοδωρικάκος και Θάνος Πλεύρης μέσω twitter: 



Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης συνέδεσε την επίθεση στον βουλευτή με τις κινητοποιήσεις υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα, χωρίς να τον κατονομάζει:



Την επίθεση καταδίκασε ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης: 
Ειναι αυτονόητη η καταδίκη της επίθεσης στο σπίτι του @bogdanosk 

. Στη Δημοκρατία δεν χωράνε τέτοιες πρακτικές εκφοβισμου. Οι αρχές να κάνουν τη δουλειά τους.

Το περιστατικό καταδίκασαν επίσης ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. 

 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Διπλή εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του Κωνσταντίνου Μπογδάνου"

Μόσιαλος για ρωσικό εμβόλιο Sputnik V: Εξαιρετική η αποτελεσματικότητά του – Πότε φτάνει στο 100%

«Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής δείχνουν ισχυρή προστασία μετά μάλιστα από μία μόνο δόση» αναφέρει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE. «Καλύπτει όλες τις ηλικιακές ομάδες ανεξαρτήτως φύλου», προσθέτει.

Τα νέα που έρχονται το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά για την αποτελεσματικότητά μετά από τις κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης, όπως αναφέρει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως αναφέρει μάλιστα σε ανάρτησή του στο Facebook από τη 15η έως την 21η ημέρα μετά την πρώτη δόση, η αποτελεσματικότητα ήταν 73,6%, και μετά από την ημέρα 21, η αποτελεσματικότητα έφτασε στο 100%.

«Εξαιρετική αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου ‘Sputnik V’ μετά από μία μόνο δόση

Δημοσιεύτηκαν σήμερα στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση ‘The Lancet’ τα πρώτα αποτελέσματα από τη δοκιμή φάσης ΙΙΙ του ρωσικού εμβολίου COVID-19, ‘Sputnik V’.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, με βάση τον αριθμό των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων COVID-19, 21 ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου (δηλαδή την ημέρα που θα λάμβαναν τη δεύτερη δόση), καταγράφηκε ως 91,6% (με διαστήματα εμπιστοσύνης 85.6 –95.2).

Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής δείχνουν ισχυρή προστασία – και μεγαλύτερη από 87% -σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των συμμετεχόντων ανεξαρτήτως φύλου.

Αυτή η ενδιάμεση έκθεση των δεδομένων φάσης ΙΙΙ που παρουσιάζονται περιλαμβάνει αποτελέσματα για περισσότερους από 20.000 συμμετέχοντες, εκ των οποίων 75% έλαβαν το εμβόλιο» τονίζει στην ανάρτησή του ο κ.Μόσιαλος.

Στη συνέχεια εξηγεί την αποτελεσματικότητά του Sputnik V η οποία αγγίζει σε κάποιες περιπτώσεις και το 100%.

«• Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 91,8% (67.1 – 98.3) σε συμμετέχοντες ηλικίας άνω των 60 ετών.

• Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι μέτριας ή σοβαρής λοίμωξης από τη νόσο του COVID-19 ήταν 100% (94.4 – 100).

• Από τη 15η έως την 21η ημέρα μετά την πρώτη δόση, η αποτελεσματικότητα ήταν 73,6%, και μετά από την ημέρα 21, η αποτελεσματικότητα ήταν 100%».

Ποια τα χαρακτηριστικά του

Ακολουθεί μια ανάλυση από τον κ.Μόσιαλο για τα χαρακτηριστικά του Sputnik και τη σύγκριση με τα άλλα εμβόλια. «Να θυμίσω μερικά πράγματα για το ρωσικό εμβόλιο που είναι γνωστό και ως Gam-COVID-Vac. Χρησιμοποιεί 2 ιικούς φορείς: αρχικά για την πρώτη δόση τον αδενοϊό 26 (Ad26) και μετά τον αδενοϊό 5 (Ad5). Η χρήση δύο διαφορετικών ‘εμβολίων’, με μεσοδιάστημα 21 ημερών, αποσκοπεί στην υπέρβαση πιθανής προϋπάρχουσας ανοσίας στον αδενοϊό στον πληθυσμό. Η κύρια διαφορά του δηλαδή με το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca, είναι πως χρησιμοποιούνται 2 φορείς (για να μεταφέρει στα κύτταρα την πληροφορία της παραγωγής της πρωτεΐνης ακίδας) ώστε να ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα έναντι του ιού. 

Είχα αναφερθεί συχνά στο παρελθόν στην αναμενόμενη υψηλή αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου. Για αυτό και είχα θεωρήσει εξαιρετική την κίνηση της AstraZeneca, να δοκιμάσει νέο σχήμα εμβολίου με διπλό ιικό φορέα (χρησιμοποιώντας τον ένα από τους δύο αδενοϊούς που χρησιμοποιεί και το ρωσικό εμβόλιο) σε συνεργασία με το ρωσικό ινστιτούτο ερευνών Gamaleya».

Μιλάει για ιδιαίτερα καλά νέα τονίζοντας.

«Τι άλλο όμως μαθαίνουμε από τα σημερινά αποτελέσματα για το ρωσικό εμβόλιο;

Τα δεδομένα υψηλής αποτελεσματικότητας και ασφάλειας οφείλονται σε μία μόνο δόση του εμβολίου. Την πληροφορία για την παραγωγή της πρωτεΐνης ακίδας τη φέρει στο σώμα ο ιικός φορέας Ad26. Το (μονοδοσικό) εμβόλιο των Jansen /Johnson & Johnson χρησιμοποιεί επίσης τον αδενοϊό Ad26 και στοχεύει στην πρωτεΐνη ακίδα. Αυτή η υψηλή αποτελεσματικότητα και η μείωση της σοβαρότητας της νόσου μετά από μόνο μία δόση του εμβολίου είναι όμως ιδιαίτερα ενθαρρυντική για τις τρέχουσες στρατηγικές εξοικονόμησης δόσεων.

Περιμένουμε νέα για την πορεία του φακέλου του ρωσικού εμβολίου στην ΕΕ και αισίως και νέα για την προστασία που παρέχει έναντι των νέων παραλλαγών του ιού.

Ταυτόχρονα όμως να πω, πως είναι επίσης πολύ σημαντικό πως πολλές άλλες χώρες έχουν κάνει συμφωνίες αγοράς του ρωσικού εμβολίου, και χιλιάδες άνθρωποι θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται σύντομα και με αυτό. Η πανδημία δεν θα λήξει αν δεν έρθουν σε πέρας μαζικοί εμβολιασμοί σε όλο τον πλανήτη».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μόσιαλος για ρωσικό εμβόλιο Sputnik V: Εξαιρετική η αποτελεσματικότητά του – Πότε φτάνει στο 100%"

Οι 5 χώρες της ΕΕ που δεν θα χορηγούν το εμβόλιο της AstraΖeneca στους άνω των 65

Γερμανία, Πολωνία, Σουηδία, Ιταλία και Γαλλία ανακοινώνουν πως δεν θα χορηγήσουν το εμβόλιο της Astrazeneca στις ευπαθείς ηλικιακές ομάδες,  με τους Γάλλους να σημειώνουν ότι οι Βρετανοί ρίσκαραν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα με την εκτεταμένη χρήση του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις εξελίξεις αυτές ουσιαστικά προεξόφλησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ο οποίος ναι μεν έδωσε το πράσινο φως για τη χρήση του εμβολίου αλλά στη σχετική ανακοίνωσή του είχε επισημάνει πως «οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στις κλινικές μελέτες του εμβολίου ήταν μεταξύ 18 και 55 ετών και ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για μεγαλύτερους συμμετέχοντες (άνω των 55 ετών) που να δίνουν εικόνα σχετικά με το πόσο καλά το εμβόλιο θα λειτουργήσει σε αυτή την ομάδα».

Η Γαλλία δεν θα χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 65 ετών

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού δεν θα χορηγείται σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, επικαλούμενη ανεπαρκή στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητά του σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία.

Η Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει εγκρίνει το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca για όλους τους ενήλικες. Εντούτοις, εναπόκειται σε κάθε κράτος-μέλος να ορίσει τη δική του πολιτική για την χορήγηση του εμβολίου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που βρέθηκε στο στόχαστρο για τις καθυστερήσεις, υπερασπίστηκε την ευρωπαϊκή στρατηγική εμβολιασμού και αναφερόμενη στα εμβόλια της AstraZeneca, η τόνισε ότι η Ευρώπη «τα θέλει».

Εξήγησε όμως ότι ταυτόχρονα επιδιώκει να υπάρξει διαφάνεια, επειδή η φαρμακευτική εταιρεία «μας ενημέρωσε για την καθυστέρηση (παράδοσης) την τελευταία στιγμή και χωρίς να προβάλει πειστικούς λόγους».

«Θέλουμε να ξέρουμε τι παράγεται στα ευρωπαϊκά εργοστάσια, τι εξάγεται, πού εξάγεται και τι αποθηκεύεται. Είναι καλύτερη η διαφάνεια από τις φήμες»,συνόψισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η φον ντερ Λάιεν άσκησε εμμέσως κριτική στη Βρετανία λέγοντας ότι «προσέφυγαν σε κατεπείγουσες διαδικασίες έγκρισης, μέσα σε 24 ώρες» αλλά στην ΕΕ αποφασίστηκε «να μην κάνουμε συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις για ασφάλεια και αποτελεσματικότητα».

Ανάλογη κριτική άσκησε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον λέγοντας ότι οι Βρετανοί «ρισκάρισαν» με τη στρατηγική εμβολιασμού που ακολούθησαν. «Δεν πιστεύω ότι οι συμπολίτες μας θα δέχονταν να το διακινδυνεύσουμε, ερχόμενοι σε αντίθεση με την άποψη των επιστημόνων μας, για αυτήν την εκστρατεία εμβολιασμού», είπε.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι το Λονδίνο «δεν ανέλαβε κανένα ρίσκο» με τα εμβόλια, καθησυχάζοντας τους πολίτες όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.

Μόνο σε άτομα έως 60 ετών το εμβόλιο της AstraZeneca και στην Πολωνία

Η Πολωνία θα χορηγήσει το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 μόνο σε άτομα ηλικίας 18 έως 60 ετών, ανακοίνωσε σύμβουλος του πρωθυπουργού της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι.

Η πολωνική κυβέρνηση ακολούθησε την σχετική σύσταση του ιατρικού συμβουλίου της χώρας.

Μπλόκο από τη Γερμανία στη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca στις ηλικίες άνω των 65

Οι γερμανικές αρχές συνέστησαν και επισήμως ότι το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Σε ανακοίνωση της μόνιμης επιτροπής εμβολίων του Ινστιτούτου Robert Koch, της κύριας υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Γερμανίας, αναφέρεται ότι «δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα προς το παρόν, για να εξακριβωθεί πόσο αποτελεσματικός είναι ο εμβολιασμός άνω των 65 ετών».

Για το λόγο αυτό, η επιτροπή συνέστησε να χρησιμοποιείται μόνο για άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών.

Το RKI είπε ότι τα δύο εμβόλια που είχαν εγκριθεί από τις αρχές της ΕΕ -από την BioNTech/Pfizer και τη Moderna- κρίθηκαν ως «ισοδύναμα από άποψη ασφάλειας και αποτελεσματικότητας». της απόφασης της γερμανικής επιτροπής εμβολιασμών είχαν προηγηθεί δύο άρθρα των γερμανικών εφημερίδων Bild και Handelsblatt, οι οποίες είχαν γράψει ότι η γερμανική κυβέρνηση αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού στους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Επικαλούμενες Βρετανούς επιστήμονες και γερμανικές κυβερνητικές πηγές, οι δύο εφημερίδες έγραψαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca στις ηλικίες άνω των 65 ετών είναι μόλις 8%.

Ωστόσο, η βρετανική φαρμακοβιομηχανία υπερασπίστηκε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στα άτομα άνω των 65 ετών, διαψεύδοντας τις αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης και επιμένοντας ότι η αποτελεσματικότητά του ανέρχεται στο 100%!

Η νέα αυτή εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της «εφόδου», με εντολή της Κομισιόν, που πραγματοποίησαν νωρίτερα οι βελγικές αρχές στις εγκαταστάσεις της AstraZeneca στη χώρα, προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία αναφορικά με τα προβλήματα στην γραμμή παραγωγής, που επικαλείται η βρετανοσουηδική εταιρεία, προκειμένου να δικαιολογήσει τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάντως, λέει ότι θα συνεχίσει να συζητά με την εταιρεία...

Όλα αυτά καθιστούν αβέβαιη την έκβαση της αυριανής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca. Υπό το πρίσμα της γερμανικής ανακοίνωσης, δεν αποκλείεται να εγκριθεί μεν η κυκλοφορία του στην ΕΕ, αλλά όχι και η χορήγησή του στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca για άτομα κάτω των 55 ετών από την Ιταλία

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ιταλίας AIFA ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου κατά της νόσου Covid-19 που παράγουν η εταιρεία AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μία ημέρα μετά το πράσινο φως που έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Η AIFA συνέστησε την κατά προτίμηση χρήση του εμβολίου για τους ενήλικες ηλικίας 55 ετών και κάτω.

Το εμβόλιο είναι το τρίτο που παίρνει το πράσινο φως στην Ευρωπαϊκή Ένωση έπειτα από εκείνα των Pfizer/BioNTech και της Moderna.

«Η άφιξη ενός τρίτου εμβολίου είναι μια σημαντική συμβολή στη συνεχιζόμενη εκστρατεία εμβολιασμού», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της AIFA Νίκολα Μαγκρίνι.

Η επιστημονική επιτροπή της AIFA επιβεβαίωσε πως το εμβόλιο της AstraZeneca έχει αποτελεσματικότητα περίπου 60% και είναι μια «έγκυρη επιπρόσθετη επιλογή» στη μάχη κατά της πανδημίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η ιταλική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων προσθέτει ότι βάσει των ερευνητικών δεδομένων που δείχνουν ένα επίπεδο αβεβαιότητας στο να αξιολογηθεί πώς το εμβόλιο λειτουργεί για τους πολίτες άνω των 55 ετών, συστήνει «την κατά προτίμηση χρήση» του εμβολίου σε ανθρώπους ηλικίας από 18 έως 55 ετών.

Οι δηλώσεις Θεοδωρίδου

H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό τόνισε ότι «σύντομα αναμένεται και στη χώρα μας η διαδικασία έγκρισης άλλων δύο εμβολίων.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca είπε συγκεκριμένα ότι την Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε το εμβόλιο ως ασφαλές και ανοσογόνο για χορήγηση σε άτομα από 18 ετών και άνω.

Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία διατύπωσαν επιφυλάξεις διατύπωσαν για την αποτελεσματικότητα του εν λόγω εμβολίου σε ηλικίες άνω των 65 ετών, καθώς το δείγμα από τις κλινικές μελέτες ήταν μικρό. Υπάρχει όμως  προοπτική να γίνει μεγάλο, τόσο από τα αποτελέσματα και τις πληροφορίες από την Αγγλία, όσο και από την χορήγησή του στην Αμερική.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι 5 χώρες της ΕΕ που δεν θα χορηγούν το εμβόλιο της AstraΖeneca στους άνω των 65"

Καιρός αύριο: 20άρια και υγρασία – Σε ποιες περιοχές θα πέσουν βροχές και καταιγίδες

Βελτιωμένος ο καιρός αύριο, Τετάρτη (03.02.2021) στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ο υδράργυρος ενισχύεται και θα φτάσει ακόμη και τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τοπικές βροχές, τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και νότια σποραδικές καταιγίδες και βελτίωση τις απογευματινές ώρες.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα δυτικά και τα νότια, όπου θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.

Περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά, όπου θα σχηματιστούν και τοπικές ομίχλες.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.

Από το απόγευμα στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα πνέουν βόρειοι άνεμοι έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Περιορισμένη ορατότητα και τοπικές ομίχλες τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Μακεδονία γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Στη Θράκη τοπικές νεφώσεις μέχρι νωρίς το απόγευμα. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες μέχρι το μεσημέρι στα
τα νότια, όπου θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και πιθανώς θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές με ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία στην Κρήτη βόρειοι έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες στις νοτιότερες περιοχές σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που στα νότια πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά, γρήγορα θα εξασθενήσουν και από το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί.
Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Βελτίωση τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία από το απόγευμα βόρειοι βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: 20άρια και υγρασία – Σε ποιες περιοχές θα πέσουν βροχές και καταιγίδες"

Στους 55 οι θετικοί υγειονομικοί στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας

«Βράζει» από κρούσματα κορωνοϊού το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας καθώς εντοπίστηκαν 55 θετικοί υγειονομικοί.

Υπενθυμίζεται ότι ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση μολύνσεων στο νοσηλευτικό ίδρυμα στην Πάτρα έκανε κατά τη χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Την ίδια στιγμή και η ΠΟΕΔΗΝ έκρουσε το καμπανάκι κάνοντας λόγο για μεγάλη διασπορά.

Από την αρχή που ξεκίνησε η εμβολιαστική διαδικασία άνοιξε μια λίστα εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καρβέλη, διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αχαΐας, η λίστα έμεινε ανοιχτή για μεγάλο διάστημα και όχι για μια μόνο ημέρα, όπως ειπώθηκε.

Ο κ. Καρβέλης απευθύνει έκκληση στο υγειονομικό προσωπικό να εμβολιαστεί τονίζοντας πως υπάρχουν κενά ραντεβού τα οποία μπορούν να αναπληρωθούν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο Νοσοκομείο του Ρίου έχει εμβολιαστεί το 60% ενώ στης Πάτρας 44% του υγειονομικού προσωπικού, τονίζοντας πως δεν υπήρξε παρενέργεια σε κανέναν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στους 55 οι θετικοί υγειονομικοί στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας"

Σουηδία: Τώρα είναι αντιμέτωπη και με μεγάλη διασπορά του «βρετανικού» κορονοϊού

Η Σουηδία ακολούθησε έναν «ανορθόδοξο» τρόπο αντιμετώπισης του κορονοϊού, παίρνοντας -τουλάχιστον αρχικά- τον μοναχικό δρόμο των απλών συστάσεων προς τους πολίτες τους και αποφεύγοντας έστω και την ιδέα των περιορισμών στις μετακινήσεις ή στη λειτουργία της αγοράς. Όπως υποστήριζε, πόνταρε στην «ανοσία της αγέλης».

Το τίμημα αυτής της απόφασης φαίνεται πως ήταν ιδιαίτερα βαρύ καθώς -σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα- η χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε από την περασμένη Παρασκευή άλλους 224 νέους θανάτους από Covid-19, με αποτέλεσμα το σύνολο των θανάτων να ανέρχεται σε 11.815.

Επίσης ανακοινώθηκε πως στο ίδιο διάστημα -δηλαδή από την περασμένη Παρασκευή μέχρι σήμερα Τρίτη – καταγράφηκαν 9.649 νέα κρούσματα κορονοϊού. Ο αριθμός αυτός συγκρίνεται με τις 9.123 μολύνσεις το ίδιο διάστημα την περασμένη εβδομάδα.

Όμως σαν να μην έφτανε αυτός ο απολογισμός, η αρμόδια Αρχή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα πως η Σουηδία καταγράφει αυξημένη διασπορά του στελέχους του νέου κορονοϊού, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, με το 11% των θετικών τεστ που τυχαία ελέγχθηκαν την περασμένη εβδομάδα, να δείχνει τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, που πιστεύεται ότι είναι μια πιο μεταδοτική μορφή του ιού.

Η Σουηδία εντόπισε, συγκεκριμένα, ένα σύνολο 250 κρουσμάτων του βρετανικού στελέχους την περασμένη εβδομάδα σε ένα σύνολο 2.200 θετικών δειγμάτων, που ελέγχθηκαν για το στέλεχος αυτό.

«Έχουμε μια διασπορά αυτού του στελέχους και δεν συνδέεται μονάχα με τα ταξίδια», είπε σε δημοσιογράφους η αξιωματούχος της σουηδικής Αρχής Υγείας Σάρα Μπίφορς.

Η ίδια προσέθεσε ότι τόσο το σύνολο των κρουσμάτων της μετάλλαξης όσο και το μερίδιο από το σύνολο των θετικών τεστ είναι σχετικά χαμηλά σε σύγκριση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Επιπλέον, η σουηδική αρχή Υγείας ανέφερε πως δεν θα χρησιμοποιήσει το εμβόλιο της AstraZeneca σε ανθρώπους άνω των 65, ελλείψει στοιχείων ότι είναι αποτελεσματικό για αυτή την ομάδα.

Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Τώρα είναι αντιμέτωπη και με μεγάλη διασπορά του «βρετανικού» κορονοϊού"

Κορωνοϊός: «Άλμα» με 1.261 νέα κρούσματα - Τα 652 στην Αττική

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1.261 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 158716, εκ των οποίων 52.0% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5988 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 49885 (63.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

244 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 178 (73.0%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1131 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 22 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.851 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3437 (58.7%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.


Δείτε την γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων 


ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 6
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 68
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 6
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 2
ΑΧΑΪΑΣ 64
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 13
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 79
ΔΡΑΜΑΣ 3
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 36
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 105
ΕΒΡΟΥ 7
ΕΥΒΟΙΑΣ 43
ΖΑΚΥΝΘΟΥ 5
ΗΛΕΙΑΣ 8
ΗΜΑΘΙΑΣ 3
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 12
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 126
ΘΗΡΑΣ 5
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 3
ΚΑΒΑΛΑΣ 2
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 16
ΚΑΡΠΑΘΟΥ 1
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 180
ΚΕΡΚΥΡΑΣ 1
ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 2
ΚΙΛΚΙΣ 7
ΚΟΖΑΝΗΣ 19
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 19
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 14
ΛΑΡΙΣΑΣ 39
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 23
ΛΕΣΒΟΥ 5
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 9
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 3
ΜΥΚΟΝΟΥ 4
ΝΗΣΩΝ 3
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 84
ΞΑΝΘΗΣ 3
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 97
ΠΕΛΛΑΣ 6
ΠΙΕΡΙΑΣ 6
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 3
ΡΟΔΟΠΗΣ 1
ΡΟΔΟΥ 1
ΣΑΜΟΥ 1
ΣΕΡΡΩΝ 6
ΣΥΡΟΥ 1
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 6
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 7
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 38
ΧΑΝΙΩΝ 4
ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 35 

 
Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: «Άλμα» με 1.261 νέα κρούσματα - Τα 652 στην Αττική"

«Καρντάσης» στέλνει στον Άδωνι μετά τις ειρωνείες τα κλειδιά του μαγαζιού του, απλήρωτους λογαριασμούς και σπεσιαλιτέ!

Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους επιχειρηματίες στην εστίαση και στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, με αφορμή τις χθεσινές ειρωνικές δηλώσεις του υπουργού για τα κλειδιά των καταστημάτων που ζητά να του τα στείλουν. 

Η κόντρα ξεκίνησε χθες όταν ο υπουργός κλήθηκε να σχολιάσει την κίνηση των απελπισμένων επιχειρηματιών από όλες τις περιοχές της χώρας, οι οποίοι αποφάσισαν να παραδώσουν τα κλειδιά των εστιατορίων τους στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων. 

Ο κ. Γεωργιάδης, παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες του συγκεκριμένου κλάδου λόγω των lockdown, τους ειρωνεύτηκε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όποιος θέλει να παραδώσει τα κλειδιά του, τα παίρνω εγώ». 

Εάν και σήμερα ο υπουργός «μάζεψε» τις δηλώσεις του, υποστηρίζοντας πως ήταν «λεκτική υπερβολή» και πως ουσιαστικά στόχο είχε να ειρωνευτεί τους συνδικαλιστές οι εστιάτορες απάντησαν, με ειρωνικό ύφος και αυτοί. 

Συγκεκριμένα η Επιτροπή «Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης» απέστειλε επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης. 

Η επιστολή που συνέταξαν τα μέλη της επιτροπής φέρει τη συμβολική υπογραφή «Δημήτρης Θεσσαλονίκης, ιδιοκτήτης του καταστήματος εστίασης «Καρντάσης», ο οποίος δίνει αναλυτικές οδηγίες στον υπουργό για το κατάστημα και τα έξοδά του ενόψει της «παράδοσης των κλειδιών» αλλά και τις σπεσιαλιτέ του μαγαζιού... για να μην το κλείσει!

Αναλυτικά η επιστολή της Επιτροπής «Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης»:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ Ανάπτυξης,

Ονομάζομαι Θεσσαλονίκης Δημήτριος και είμαι ιδιοκτήτης του καταστήματος εστίασης «Καρντάσης».

Μετά τις χθεσινές δηλώσεις σας σε τηλεοπτικό πάνελ, σας ενημερώνω ότι σας έχουν σταλεί τα κλειδιά της επιχείρησής μου μέσα σε ένα φάκελο με τις κάτωθι οδηγίες:

1. Τον κωδικό του συναγερμού για την είσοδο στο κατάστημά μου. Πιθανόν να έχει κοπεί το ρεύμα, διότι η ΔΕΗ προβαίνει ακόμη και τώρα σε διακοπές ηλεκτροδότησης στα κλειστά μαγαζιά!

2. Στην αποθηκούλα με τα προϊόντα ξηράς τροφής, παρακαλώ ελέγξτε τις ημερομηνίες, διότι εδώ και 10 μήνες κάποια έχουν λήξει! Πετάξτε τα ούτως ή άλλως. Έχω ήδη καταστρέψει πολλά και έχω χαρίσει πολλά αυτό τον χρόνο! Κοντά στις 10.000 ευρώ τα υπολογίζω.

3. Σας αφήνω στο μικρό γραφειάκι του καταστήματος μου, τα κλειδιά από το 1ο συρτάρι, όπου έχω όλους τους λογαριασμούς νερού, αερίου, τηλεφώνου, ρεύματος, ΑΕΠΙ, δημοτικών τελών, τεχνικού ασφαλείας, δόσεων εφορίας, ΙΚΑ, δανείων, προστίμου πολεοδομίας, λογιστή, συνδρομές επιμελητηρίων, security, προγράμματος παραγγελιοληψίας και κάποια άλλα που δεν θυμάμαι!

4. Επίσης, το μικρό κλειδί με τον κωδικό που αναφέρω ανοίγει το κουτί ασφαλείας χρημάτων, που είναι άδειο όπως καταλαβαίνετε, αλλά θα σας χρειαστεί εσάς σίγουρα, λόγω της βεβαιότητάς σας για την επάρκεια των έως τώρα κρατικών παροχών!

5. Στο τέλος κάθε μήνα περνάνε και τα 6 άτομα που εργάζονται στο κατάστημά μου εδώ και 20 χρόνια για την έξτρα παροχή ενίσχυσης, λόγω αδυναμίας να ανταπεξέλθουν με 534 ευρώ στα πάγια έξοδα τους. Πρόκειται για εξαίρετους οικογενειάρχες. Τους 2 τελευταίους μήνες δεν κατάφερα να τους βοηθήσω. Εσείς πιστεύω πως σίγουρα θα τα καταφέρετε καλύτερα από εμένα!

6. Υπάρχει και ένα εξώδικο για το κατάστημα από τον ιδιοκτήτη, διότι έχει λήξει το συμβόλαιο μίσθωσης και δεν δέχεται να το παρατείνει για έναν χρόνο. Όπως καταλαβαίνετε, με τις 2.000 επιστρεπτέα που πήρα 5 φορές δεν μπόρεσα να του καταβάλω τις οφειλές από το 60% του ποσού που μου αναλογούσε, συν το ένα κανονικό ενοίκιο Οκτωβρίου και θέλει να πετάξει εσάς πλέον έξω!

7. Μη λάβετε υπόψη σας κάποια χαρτιά προσωπικών μου δανείων και εξόδων που δεν μπόρεσα να τακτοποιήσω, αν και δανείστηκα από συγγενείς μου για τη διαβίωση εμού και της οικογένειάς μου, διότι η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της κάποιο ποσό και για εμάς τους επιχειρηματίες!

8. Τέλος, σας γράφω και το μυστικό των δυο σπεσιαλιτέ του καταστήματος του σαλονικιώτικου πατσά και φυσικά τις σουπιές γιαχνί. Προσοχή στο γιαχνί!!! Θα χρειαστείτε μπόλικα κρεμμύδια, που θα επιβαρύνουν το φορτίο σε δάκρυα, που ήδη έχετε. Φυσικά, εμείς ελπίζουμε και στο βασικό συστατικό, που είναι η αγάπη στις συνταγές μας, ώστε να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο και από εσάς και πιστεύουμε βάσει των λεγομένων σας, ότι και αυτό το ξέρετε καλά. Βέβαια πάλι, αν δεν τα καταφέρνετε, μπορείτε να ζητήσετε τη συμβουλή από συνεργάτες/συμβούλους και από τα άλλα 9 υπουργεία που νομοθετούν για εμάς -με πτυχία εξωτερικού φυσικά- χωρίς εμάς!

Υ.Γ. Θερμή παράκληση να κατανοήσετε κι εσείς, σας παρακαλώ, το μερίδιο του φορτίου που θα πάρετε από το κακό που βρήκε τη χώρα, όπως έκανα εγώ τόσο καιρό, και αν που και που ακούτε και καμία σαχλαμάρα από τους ειδικούς της κυβέρνησης, δώστε τόπο στην οργή… έτσι και αλλιώς από εδώ και στο εξής ταβερνιάρης θα είστε!

Κύριε Υπουργέ, σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!
Θεσσαλονίκη, Τρίτη 2/2/2021

Με εκτίμηση,
Συντονιστική Επιτροπή «Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης»

Να σημειώσουμε πως ο υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε σήμερα σε ένα σποτάκι το οποίο κυκλοφόρησε τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο. 

Σας το παρουσιάζουμε παρακάτω:

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "«Καρντάσης» στέλνει στον Άδωνι μετά τις ειρωνείες τα κλειδιά του μαγαζιού του, απλήρωτους λογαριασμούς και σπεσιαλιτέ!"

Σάμος: Πλημμυρισμένα σπίτια, κατολισθήσεις, κλειστά σχολεία

Νέα δοκιμασία για τη σεισμόπληκτη Σάμο, που από τα ξημερώματα της Τρίτης πλήττεται και από το νέο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, με κύριο χαρακτηριστικό τις συνεχείς, έντονες βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Σώματος δέχθηκε συνολικά 60 κλήσεις, για αντλήσεις υδάτων. Συγκεκριμένα, στο Καρλόβασι 39, στο Βαθύ πέντε και στο Ηραίο 16 κλήσεις. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή.

Από νωρίς το πρωί στη Δυτική Σάμο παρατηρούνται πλημμυρικά φαινόμενα στο Καρλόβασι, όπου, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Αλέξανδρο Λυμπέρη, αρκετά σπίτια πλημμύρισαν.

Επιπλέον, στο λιμάνι Καρλοβάσου «έσπασε» ρέμα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η γύρω περιοχή, ενώ και στην πλαγιά της Αγίας Τριάδας σημειώθηκαν κατολισθήσεις, όπως και στον δρόμο για Λέκκα και Κοσμαδαίους.

FACEBOOK/ΝΊΚΟΣ ΧΑΤΖΗΙΑΚΏΒΟΥ

Με το πρώτο φως της ημέρας μηχανήματα του δήμου, σε συνεργασία με την Π.Ε. Σάμου, καταβάλλουν προσπάθειες αποκατάστασης.

Με απόφαση του δημάρχου, όλες οι σχολικές μονάδες της Δυτικής Σάμου (παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) δεν λειτουργούν σήμερα.

Με ανακοίνωσή του, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Σάμου τονίζει πως «μια μεγάλη μεγέθους σε ένταση καταιγίδα πλήττει τη νήσο Σάμο και σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα υπολογίζεται να διαρκέσει 24 ώρες.

FACEBOOK/ΝΊΚΟΣ ΧΑΤΖΗΙΑΚΏΒΟΥ

Παρακαλούμε να περιορίσετε τις μετακινήσεις σας στο ελάχιστο, καθώς υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων και και πλημμυρών, και να αποφεύγεται να διασχίζεται δρόμους από όπου περνάνε χείμαρροι».

Με τη σειρά της, και η δημοτική Αρχή Δυτικής Σάμου συνιστά ιδιαίτερη προσοχή λήψη μέτρων αυτοπροστασίας και υπενθυμίζει τις οδηγίες της της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για τις πλημμύρες.

Στην Ανατολική Σάμο

Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει προβλήματα και στην Ανατολική Σάμο, όπου, με εντολή του δημάρχου, Γιώργου Στάντζου, κλειστά παρέμειναν το Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Βουρλιωτών, καθώς και το Δημοτικό Σχολείο Παγώνδα, το Νηπιαγωγείο Ηραίου και το Δημοτικό Σχολείο και Γυμνάσιο Πύργου, λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε στη λειτουργία τους η έντονη βροχόπτωση.

Όπως έγινε γνωστό, λόγω των συνεπειών της έντονης βροχόπτωσης στο οδικό δίκτυο, όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς επίσης και οι παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί του δήμου δε θα λειτουργήσουν αύριο, Τετάρτη, με σχετική απόφαση του δημάρχου.

Σε ανακοίνωσή του το μεσημέρι, ο δήμος αναφέρει πως από τις πρώτες ώρες εκδήλωσης της κακοκαιρίας, τα συνεργεία του βρίσκονται επί τόπου και σε συνεργασία με την Περιφέρεια, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία και την 79 ΑΔΤΕ, καταβάλλονται προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκαλεί η έντονη βροχόπτωση.

«Δεδομένης της ισχύουσας έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει κηρυχθεί ο δήμος μας από τη μέρα του σεισμού, σε σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία του δημάρχου, κ. Στάντζου με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου, υπήρξε διαβεβαίωση ότι διατίθενται όλοι οι πόροι σε υλικό και ανθρώπινο δυναμικό τόσο των πολιτικών υπηρεσιών, όσο και της στρατιωτικής υπηρεσίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα όποια προβλήματα προκύπτουν».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Σάμος: Πλημμυρισμένα σπίτια, κατολισθήσεις, κλειστά σχολεία"

Συναγερμός στην Αχαΐα: 8 κρούσματα κορονοϊού στο δημαρχείο Ερυμάνθου - "Μπορεί να προκύψουν και άλλα κρούσματα"

Νέα αναστάτωση στην Αχαΐα προκαλεί ο εντοπισμός 8 κρουσμάτων Covid19 στο δημαρχείο Ερυμάνθου. Πρόκειται για εργαζόμενους του Δήμου, οι οποίοι μπήκαν σε καραντίνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αχαΐα 8 κρούσματα κορονοϊού διαγνώστηκαν στο δημαρχείο Ερυμάνθου, ανάμεσα στους υπαλλήλους.

Άμεσα μπήκαν σε αυτοαπομόνωση, όπως αναφέρει το Tempo24.news.

Συνεχίζονται τα τεστ για κορονοϊό στους υπαλλήλους του δήμου Ερυμάνθου. 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θ. Μπαρή, μπορεί να προκύψουν και άλλα, ενώ και ο ίδιος περιμένει με αγωνία το δικό του τεστ, καθώς είναι στενή επαφή, υπαλλήλου του δήμου που βρέθηκε θετικός στον ιό.

Ο Δήμος Ερυμάνθου είναι δήμος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που συστάθηκε με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» και προήλθε από την συνένωση των δήμων Τριταίας, Φαρρών και των κοινοτήτων Καλεντζίου και Λεοντίου.

Εκτείνεται στο βόρειο τμήμα της Πελοποννήσου αποτελώντας έναν από τους δήμους της Αχαΐας με πληθυσμό 8.877 κατοίκους (2011).

Έδρα του δήμου Ερυμάνθου είναι η Χαλανδρίτσα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός στην Αχαΐα: 8 κρούσματα κορονοϊού στο δημαρχείο Ερυμάνθου - "Μπορεί να προκύψουν και άλλα κρούσματα""

Πάτρα: Στη ΜΕΘ 9χρονος με κορονοϊό

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πάτρα καθώς ένα παιδί μόλις 9 ετών και χωρίς υποκείμενα νοσήματα εισήχθη εκτάκτως στην ΜΕΘ.

Ένα παιδί μόλις 9 ετών που νοσεί με κορονοϊό εισήχθη στην ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πάτρας.

Το παιδί σύμφωνα με το tempo24.news.gr,  κόλλησε τον κορονοϊό από συγγενικό του πρόσωπο, και πιο συγκεκριμένα μελος του νοσηλευτικού προσωίκού του Νοσοκομείου «Αγίου Ανδρέα».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα θα αποφύγει την διασωλήνωση.

Το παιδί παρουσίασε επιπλοκές και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν πάσχει από υποκείμενα νοσήματα.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Στη ΜΕΘ 9χρονος με κορονοϊό"

«Πάσχα δεν θα κάνουμε ούτε φέτος» δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Ομάδα υποστηρικτών του εκτελεστή της «17 Νοέμβρη» Δημήτρη Κουφοντίνα βρέθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (02.02.2021) έξω από το σπίτι του προέδρου του Αρείου Πάγου, στη Γλυφάδα.

Οι αντιεξουσιαστές πέταξαν έξω από το σπίτι του προέδρου του Αρείου Πάγου τρικάκια υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα και άνοιξαν και πανό υπέρ του «Λουκά» της «17 Νοέμβρη».

Στο σημείο κλήθηκε η αστυνομία, αλλά όταν έφτασαν οι συγκεντρωμένοι εξαφανίστηκαν στα γύρω στενά και δεν έγιναν προσαγωγές.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "«Πάσχα δεν θα κάνουμε ούτε φέτος» δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς"

Κικίλιας: Καρατόμησε τον υπεύθυνο του Κ.Υ. Κέρκυρας για παραβίαση της λίστας εμβολιασμών

Την άμεση αντίδραση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, προκάλεσαν δημοσιεύματα που φέρουν τον επιστημονικό υπεύθυνο του Κέντρου Υγείας Κέρκυρας να παραχωρεί προτεραιότητα για τον εμβολιασμό δημοσιογράφου - εκδότη και τοπικού παράγοντα της Κέρκυρας, χωρίς να δικαιούται.

Ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας δίνει μάλιστα εντολή στον Διοικητή της 6η Υγειονομικής Περιφέρειας να διενεργήσει ΕΔΕ, για να διερευνηθεί με ποιο τρόπο παραβιάστηκε η λίστα των εμβολιασμών.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Με απόφαση του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, αντικαθίσταται άμεσα ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Κέρκυρας Αλέξανδρος Γαρδικιώτης και δίνεται εντολή στον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας να διατάξει ΕΔΕ, προκειμένου να διερευνηθεί η μη ορθή τήρηση των κριτηρίων προτεραιοποίησης της Εθνικής επιτροπής Εμβολιασμών».

Εμβολιάστηκε χωρίς να ανήκει σε ομάδα προτεραιοποίησης

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας www.apokalypseis.com, ανάμεσα σε 18 άτομα που εμβολιάστηκαν την περασμένη Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021 στο Κέντρο Υγείας Κέρκυρας ήταν και ο δημοσιογράφος – εκδότης και πρόεδρος του Δ.Σ. Corfu TV, Διονύσης Μάμαλος.

Το δημοσίευμα επικαλείται εμβολιασμό με «μέσον» και κατά παράβαση του ισχύοντος πρωτοκόλλου προτεραιότητας για τον covid 19, ενώ του προσάπτει φιλικές σχέσεις με τη Νέα Δημοκρατία.

Ο εμβολιασμός του κ. Μάμαλου, ήταν ο τελευταίος που πραγματοποιήθηκε εκείνη την ημέρα στις 6,48 μ.μ. και προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια στην τοπική κοινωνία αλλά και στον ιατρικό κόσμο της περιοχής, καθώς δεν πληρούσε καμία απολύτως προϋπόθεση προκειμένου να εμβολιαστεί κατ εξαίρεση και κατά προτεραιότητα έναντι των συμπολιτών του.

Τι δήλωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κ.Υ. που «καρατομήθηκε»

Για «τυχαίο γεγονός» κάνει λόγο ο Αλέξανδρος Γαρδικιώτης, επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Κέρκυρας, ο οποίος «δεν βλέπει» – όπως λέει – κάποιο θέμα, ούτε σκάνδαλο.

«Εκείνη την ημέρα μας έμεινε ένα εμβόλιο. Κανονικά αυτό θα πρέπει να το κάνουμε σε άτομο του υγειονομικού προσωπικού ή του Λιμενικού Σώματος, του Στρατού η της ΕΛ.ΑΣ. Όμως δεν υπήρχε κάποιος να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον. Γι αυτό και το εμβόλιο το κάναμε στον κ. Μάμαλο ο οποίος είχε εκδηλώσει την επιθυμία να εμβολιαστεί. Δεν υπάρχει κάτι μεμπτό στο θέμα, ούτε σκάνδαλο…Δεν μπορούσαμε να πετάξουμε το εμβόλιο. Έτυχε να βρεθεί ο κ. Μάμαλος και σε αυτόν έγινε το εμβόλιο που περίσσευε», λέει στο ο κ. Γαρδικιώτης.

Σύμφωνα όμως με τις ίδιες πληροφορίες, που επικαλούνται ιατρικές πηγές, χθες Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021 μεταξύ των ατόμων που εμβολιάστηκαν υπήρξαν και ένστολοι η παρουσία των οποίων διαψεύδει κατά κάποιο τρόπο την άποψη του κ. Γαρδικιώτη ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον για το εμβόλιο που περίσσεψε…

iatropedia

Διαβάστε Περισσότερα » "Κικίλιας: Καρατόμησε τον υπεύθυνο του Κ.Υ. Κέρκυρας για παραβίαση της λίστας εμβολιασμών"

Take away: Πρόστιμο για παραμονή εντός ή εκτός της επιχείρησης

Τέλος το take away όπως  το ξέραμε μέχρι σήμερα. 

Από σήμερα απαγορεύεται η παραμονή των πελατών, που περιμένουν για take away μέσα ή έξω από την επιχείρηση. Αυτό προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης «για την ανάγκη αποφυγής συγχρωτισμού πέριξ χώρων εστίασης που παρέχουν υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και επιβολής αντίστοιχων κυρώσεων».

Πρόστιμο 300 ευρώ θα πληρώνουν, από σήμερα, όσοι καταναλωτές παραμένουν στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), ενώ το πρόστιμο στην περίπτωση της επιχείρησης φθάνει τις 3.000 ευρώ.

Οπως αναφέρεται στην ΚΥΑ οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθοδόν εξυπηρέτησης (drive - through) επιτρέπονται μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ρύθμιση αυτή, δεν ισχύει μόνο για τις περιοχές που είναι στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, δηλαδή τις «κόκκινες», αλλά και για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο επιτήρησης («κίτρινο»). 

Συγκεκριμένα,  οι παραβάτες του μέτρου – πολίτες ή υπεύθυνοι επιχειρήσεων εστίασης – θα πληρώνουν πρόστιμο, σε περίπτωση παράβασης. 

 - Διοικητικό πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο
- Διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ σε κάθε φυσικό πρόσωπο/πελάτη

Η απόφαση που τροποποιήθηκε

Στην υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.6877/29.1.2021 κοινή υπουργική απόφαση «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00» (Β' 341), όπως εκάστοτε ισχύει, επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές:

-Τροποποιείται το σημείο 17 του πίνακα της παρ. 1Β του άρθρου 1, με την προσθήκη της απαγόρευσης παραμονής πελατών στον εξωτερικό χώρο επιχειρήσεων εστίασης, και το εν λόγω σημείο διαμορφώνεται ως εξής:

Εστίαση (π.χ. εστιατόρια [πλην φοιτητικών εστιατορίων], καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering)

- Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και κάθοδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην παρούσα, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.

Στην παράγραφο 1 του άρθρου 6 προστίθεται νέο σημείο 6 Α, ως εξής:

Παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), σύμφωνα με το σημείο 17 του πίνακα της παρ. 1Β του άρθρου 1.

-Διοικητικό πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο
-Διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ σε κάθε φυσικό πρόσωπο/πελάτη.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Take away: Πρόστιμο για παραμονή εντός ή εκτός της επιχείρησης"

Η Moderna προσφέρει έως 15 δόσεις εμβολίου σε ένα μπουκαλάκι

Η Pfizer έδινε πέντε δόσεις εμβολίου ανά μπουκαλάκι αλλά δεν… έφταναν και τελικά πήρε άδεια να τις κάνει έξι. Τώρα η Moderna, που έδινε 10 δόσεις ανά μπουκαλάκι, θέλει να τις κάνει 15!

Το ανακοίνωσε επισήμως η Moderna την Τρίτη (02.02.2021) πως θα προτείνει να γεμίζει τα φιαλίδια με επιπρόσθετες δόσεις του εμβολίου της κατά της COVID-19 ώστε να διευκολύνει ένα γρανάζι της παραγωγής, καθώς η εταιρεία προσεγγίζει την παρασκευή σχεδόν ενός εκατομμυρίου δόσεων την ημέρα.

“Η εταιρεία προτείνει να γεμίζει τα φιαλίδια με επιπρόσθετες δόσεις του εμβολίου, ως τις 15 δόσεις έναντι των σημερινών 10 δόσεων”, αναφέρει η Moderna σε ανακοίνωσή της.

“Η Moderna θα χρειαστεί να έχει περαιτέρω συζητήσεις με την FDA για να εξασφαλίσει ότι η υπηρεσία αυτή βλέπει θετικά την προσέγγιση αυτή προτού την εφαρμόσει”, προσθέτει η εταιρεία, αναφερόμενη στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Ο πρόεδρος της Moderna Στίβεν Χογκ αναφέρει στην ανακοίνωση της εταιρείας ότι οι επιπρόσθετες δόσεις θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση περιορισμών σε επίπεδο παραγωγικής ικανότητας, επισημαίνοντας ότι “πέρα από την ποσότητα του φαρμακευτικού προϊόντος που διατίθεται, υπάρχει επίσης θέμα πόσα φιαλίδια μπορεί κανείς να γεμίσει σε μια δεδομένη χρονική περίοδο”.

Το CNBC μετέδωσε την Παρασκευή ότι η Moderna ζήτησε από την FDA άδεια να γεμίζει τα φιαλίδια του εμβολίου της κατά της COVID-19 με έως και 5 επιπλέον δόσεις.

Η διανομή του εμβολίου της Moderna στις ΗΠΑ άρχισε τον Δεκέμβριο, μετά την έγκριση που έλαβε αυτό για επείγουσα χρήση από την FDA, καθιστώντας το το δεύτερο εμβόλιο κατά της COVID-19 που έλαβε έγκριση για να διατεθεί στις ΗΠΑ.

Η FDA ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν επιπλέον δόσεις, 6 αντί 5, από τα φιαλίδια του εμβολίου των Pfizer/BioNTech έπειτα από αναφορές ότι δόσεις του εμβολίου απορρίπτονταν λόγω σύγχυσης που προκαλείτο από την σήμανση.

Ως χθες, Δευτέρα, το πρωί, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών στις ΗΠΑ είχαν χορηγήσει 32.222.402 δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 και διανείμει 49.936.450 δόσεις.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Moderna προσφέρει έως 15 δόσεις εμβολίου σε ένα μπουκαλάκι"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news