facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας με θέμα την Ελλάδα συγκαλεί ο Ερντογάν

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις απειλές και να επιλέξει το δρόμο του διαλόγου έστειλε ο πρωθυπουργός αναδεικνύοντας τη διεθνή απομόνωσή της, την ώρα που Ευρώπη και ΗΠΑ προχωρούν σε πλήρη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων.

«Η άλλη όχθη μπορεί να επαναλαμβάνει μονότονα τα ψέματα και τις απειλές της. Σε αυτό το γαϊτανάκι, όμως, έχει μείνει μόνη. Εμείς μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές μας θέσεις με την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεών μας, τη συμπαράσταση των συμμάχων μας. Απέναντί τους, άλλωστε, δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο.

Επιχειρώντας να διατηρήσει στο «κόκκινο» την ένταση, ο Ταγίπ Ερντογάν συγκαλεί αύριο Τετάρτη το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, λίγες ώρες αφότου ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ πραγματοποίησε έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου και τους αρχηγούς των όπλων.

«Νομίζετε πως μπορεί να σας σώσει η στήριξη που σας έρχεται από τις ΗΠΑ και από την Ευρώπη. Δεν σας σώζουν αυτά. Όχι. Με αυτά μπορείτε να κάνετε μόνο πατινάζ. Στη Δυτική Θράκη σε οποιοσδήποτε σύλλογο ή σχολείο που ενοχλούνται επειδή χρησιμοποιείται ο όρος “Τούρκος” θέλω να στείλω ένα μήνυμα στην Ελλάδα στον πρωθυπουργό και στην πρόεδρο τους, να συνέλθετε», είπε ο τούρκος πρόεδρος.

Οι νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν έρχονται παρά τα ξεκάθαρα μηνύματα καταδίκης από Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες.

«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν την ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση», ανακοίνωσε την Δευτέρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Περιμένουμε η Τουρκία να σταματήσει τη ρητορική, να σέβεται την κυριαρχία των κρατών –μελών», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο.

Μετά τον Έλληνα και τον Αμερικανό πρέσβη, για εξηγήσεις στο Τουρκικό υπουργείο εξωτερικών κλήθηκε και ο Γερμανός. Αιτία, οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της γερμανικής βουλής, ο οποίος συνέκρινε με… αρουραίο των υπονόμων, όπως είπε, τον πρόεδρο Ερντογάν, για την εργαλειοποίηση του προσφυγικού.

«Περιέγραψα τον κ. Ερντογάν σαν «αρουραίο των υπονόμων». Ο αρουραίος είναι μικρός, χαριτωμένος αλλά και έξυπνος. Και πανούργος. Γι΄ αυτό και υπάρχει σαν βασικός ήρωας σε παιδικές ιστορίες. Για παράδειγμα, στον Ρατατούη», είπε ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Κουμπίκι.

Από την Αρμενία, ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα δίκαιά της.

«Η Τουρκία, για να μην μακρηγορώ, διαμαρτύρεται γιατί η Ελλάδα δεν αφήνει τα εδάφη της ανυπεράσπιστα. Ποιος; Η Τουρκία που έχει εκδώσει casus belli, απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας και έχει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο λίγα μίλια μακριά από τα νησιά του Αιγαίου», επεσήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τα ελληνοτουρκικά σύμφωνα κυριάρχησαν στο δείπνο που παρέθεσε ο Πρέσβης των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης, στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, στην πρεσβευτική κατοικία.

Σύντομο τετ α τετ είχαν Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην κηδεία του Σίνζο Άμπε.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή

Βέμπερ: Η Ελλάδα είναι από τους ισχυρούς πυλώνες στην Ευρώπη

Αυλαία σήκωσε στην Χερσόνησο του Ηρακλείου η ετήσια συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος παρουσία του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Μιλώντας σε ένα ακροατήριο από ολόκληρη την Ευρώπη, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, εγκαλώντας την ηγεσία του εξ’ ανατολών γείτονα ότι εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό για δικές της σκοπιμότητες.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στις προκλήσεις που ανοίγονται στον ορίζοντα της Ευρώπης αυτόν τον δύσκολο χειμώνα, με κορυφαία την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Και, υπενθυμίζοντας τις προτάσεις που έχει καταθέσει, ανάδειξε την ανάγκη, να δώσουν τα 27 κράτη μέλη κοινές απαντήσεις σε ένα κοινό πρόβλημα.

Ο πρωθυπουργός εξέπεμψε μήνυμα και για τις εκλογές του 2023.

«Θα παρουσιάσουμε στους πολίτες τα αποτελέσματα της πολιτικής μας και είμαι βέβαιος ότι οι Έλληνες θα μας δώσουν μια δεύτερη θητεία για να ολοκληρώσουμε τη δουλειά που αρχίσαμε», τόνισε…

«Η Ελλάδα είναι από τους ισχυρούς πυλώνες της Ευρώπης…», σημείωσε ο κ. Βέμπερ, επισημαίνοντας και αυτός με τη σειρά του ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δώσει απαντήσεις στις προκλήσεις που ανοίγονται στον ορίζοντα.

Αποστολή στην Κρήτη: Δημήτρης Γκάτσιος

Επικίνδυνη ρητορική Ερντογάν

Αυτή η συσσώρευση έντασης δεν είναι καλή όχι μόνο γιατί εγκυμονεί κινδύνους για ένα τυχαίο επεισόδιο, αλλά γιατί δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις όποιες προσπάθειες για αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, επισημαίνει ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει ο κ. Μελέτης, θέλει να στείλει το μήνυμα ότι δεν θα μείνει μόνο στις ρητορικές απειλές, αλλά ότι αν το κρίνει σκόπιμο, δεν θα διστάσει να στρατιωτικοποιήσει την ένταση που ο ίδιος δημιουργεί.

ertnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας με θέμα την Ελλάδα συγκαλεί ο Ερντογάν"

«Δημοψηφίσματα» στην Ουκρανία: Συντριπτικά ποσοστά υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία

Οι φιλορωσικές αρχές στις ουκρανικές περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα -- οι οποίες ελέγχονται εν μέρει ή εξ ολοκλήρου από τη Μόσχα -- ανακοίνωσαν σήμερα συντριπτικά ποσοστά υπέρ της προσάρτησης των τεσσάρων περιοχών στη Ρωσική Ομοσπονδία βάσει των «δημοψηφισμάτων» που διοργάνωσαν.

Στο Λουχάνσκ, το «ναι» στην προσάρτηση στη Ρωσία συγκέντρωσε 98,42%, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ηγεσία της αποσχισθείσας ουκρανικής περιφέρειας.

Στην Ζαπορίζια, οι φιλορωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι το 93,11% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της ένταξης στη Ρωσική Ομοσπονδία, με καταμετρημένο το σύνολο των ψηφοδελτίων.

Στη Χερσώνα, η κατοχική διοίκηση που υποστηρίζει τη Μόσχα ανακοίνωσε ότι το 87,05% ψήφισε «ναι», σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα.

Στο Ντονέτσκ, όπου η καταμέτρηση δεν έχει ολοκληρωθεί, η ηγεσία της αποσχισθείσας ουκρανικής περιφέρειας επιβεβαίωσε ότι το «ναι» επικρατεί με συντριπτικό ποσοστό, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Καλώς ήρθατε στο σπίτι σας, στη Ρωσία», έσπευσε να σχολιάσει ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε ανάρτησή του στο Telegram.

Η Ουκρανία έχει προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη πως η προσάρτηση επιπλέον εδαφών από τη Ρωσική Ομοσπονδία θα κατέστρεφε οποιαδήποτε πιθανότητα ειρηνευτικών συνομιλιών, επτά μήνες αφότου η Μόσχα ξεκίνησε τον πόλεμο.

«Τα ψευδοδημοψηφίσματα που οργάνωσε η Ρωσία δεν έχουν καμία νομιμότητα και συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Τα εδάφη αυτά είναι Ουκρανία», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ» την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν

news

Διαβάστε Περισσότερα » " «Δημοψηφίσματα» στην Ουκρανία: Συντριπτικά ποσοστά υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία"

Βουλγαρία: Νεκροί τρεις πρόσφυγες από κεραυνό στο κέντρο της Σόφιας

Τρεις πρόσφυγες από την Συρία που βρίσκονταν στο κέντρο της Σόφιας στη Βουλγαρία σκοτώθηκαν όταν κεραυνός χτύπησε το δέντρο, στο οποίο κάθονταν από κάτω. Τα θύματα ήταν ηλικίας 20-30 ετών, ενώ ένας άλλος Σύρος που βρισκόταν μαζί τους νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με το δημόσιο ραδιόφωνο BNR, ένας άνδρας τραυματίστηκε επίσης από κεραυνό σε έναν δημόσιο κήπο, στα δυτικά προάστια της βουλγαρικής πρωτεύουσας.

Περίπου 800 κεραυνοί έπεσαν στη Σόφια μέσα σε διάστημα μιας ώρας, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία. Από τη χαλαζόπτωση προκλήθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και πλημμύρες σε σπίτια και σε υπόγειες διαβάσεις.

Η πιθανότητα να χτυπηθεί κάποιος από κεραυνό είναι 1 στο 1 εκατομμύριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αμερικανικών υγειονομικών υπηρεσιών. «Όταν πέφτουν κεραυνοί, πρέπει να καταφύγετε σε ασφαλές σημείο. Τα δέντρα, ασφαλώς και δεν είναι ασφαλή σημεία», υπενθύμισε η πυροσβεστική τον Αύγουστο, όταν τρεις άνθρωποι κεραυνοβολήθηκαν και σκοτώθηκαν μπροστά στον Λευκό Οίκο, στην Ουάσινγκτον.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλγαρία: Νεκροί τρεις πρόσφυγες από κεραυνό στο κέντρο της Σόφιας"

Λετονία: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η μεθόριος με τη Ρωσία μετά την επιστράτευση που ανακοίνωσε ο Πούτιν

Η Λετονία ανακοίνωσε ότι κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη μεθόριο με τη Ρωσία, στον απόηχο της μερικής επιστράτευσης που εξήγγειλε σε πρόσφατο διάγγελμα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία τίθεται σε ισχύ από αύριο Τετάρτη και θα έχει διάρκεια τριών μηνών, αφορά περιοχές στο ανατολικό τμήμα της χώρας – η οποία είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ – συμπεριλαμβανομένων αεροδρομίων και σιδηροδρομικών σταθμών.

Η κυβέρνηση της Λετονίας αποφάσισε επίσης να κλείσει τον συνοριακό σταθμό Πέντετσε προκειμένου να περιορίσει τον αριθμό των Ρώσων που εισέρχονται στη χώρα. Επιπλέον δόθηκε εντολή στη συνοριοφυλακή να ενισχύσει τις περιπολίες της στη μεθόριο με τη Ρωσία.

Το υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαιώνει ότι επί του παρόντος η κατάσταση στα σύνορα Λετονίας-Ρωσίας παραμένει υπό έλεγχο. Ωστόσο, στον απόηχο της μερικής επιστράτευσης που κήρυξε το Κρεμλίνο, έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των Ρώσων που φεύγουν από τη χώρα τους. Ως εκ τούτου, ελλοχεύει κίνδυνος για απότομη αύξηση του αριθμού των παράτυπων μεταναστών, συμπληρώνει το λετονικό υπουργείο Εσωτερικών.

Η κυβέρνηση της Λετονίας έχει κηρύξει επίσης κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη μεθόριο με τη Λευκορωσία από τον Αύγουστο του 2021, όταν χιλιάδες μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Λετονία: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η μεθόριος με τη Ρωσία μετά την επιστράτευση που ανακοίνωσε ο Πούτιν"

Ουκρανία: Εκρήξεις και διακοπή ηλεκτροδότησης στο Χάρκοβο

Τρεις εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα στο Χάρκοβο και λίγο αργότερα διακόπηκε η ηλεκτροδότηση σε μεγάλο τμήμα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο μαρτυρίες.

Ο δήμαρχος του Χαρκόβου Ιχόρ Τερέχοφ επιβεβαίωσε τη διακοπή της ηλεκτροδότησης μέσω ανάρτησής του στο Telegram, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχει επιβεβαιωμένες πληροφορίες για θύματα από τις εκρήξεις.

Τις τελευταίες ημέρες το Κίεβο ανακοίνωσε ότι ο ουκρανικός στρατός απελευθέρωσε δεκάδες κοινότητες στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στο πλαίσιο της αντεπίθεσης που έχει εξαπολύσει κατά των ρώσων εισβολέων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Εκρήξεις και διακοπή ηλεκτροδότησης στο Χάρκοβο"

Η CIA είχε προειδοποιήσει την Γερμανία για επιθέσεις στον Nord Stream

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA είχε προειδοποιήσει εδώ και εβδομάδες τη Γερμανία για πιθανές επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου που περνούν από τη Βαλτική, υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Η γερμανική κυβέρνηση ενημερώθηκε από τη CIA το καλοκαίρι, γράφει το περιοδικό το οποίο δεν κατονομάζει τις πηγές του. Το Βερολίνο, σημειώνεται στο δημοσίευμα, υποθέτει ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 οφείλονται σε «στοχευμένη επίθεση». Ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο για τις πληροφορίες αυτές, πρόσθεσε το Spiegel.

«Είναι μια… εξαιρετική… κατάσταση, και υπάρχουν τρεις διαρροές»

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν δήλωσε την Τρίτη ότι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι διαρροές φυσικού αερίου στους ρωσικούς αγωγούς Nord Stream είναι «σύμπτωση».

«Είναι ασυνήθιστο και θα ήθελα να πω ότι εμείς από … την κυβέρνηση … και οι αρχές το λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη», τόνισε η πρωθυπουργός στο ειδησεογραφικό πρακτορείο DR, ενώ ερωτηθείσα για το εάν οι τρεις διαρροές αποτελούν προϊόν δολιοφθοράς, απάντησε πως «τίποτα δεν αποκλείεται».

«Είναι μια… εξαιρετική… κατάσταση, και υπάρχουν τρεις διαρροές, γι’ αυτό είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα έγινε τυχαία», πρόσθεσε. Από την πλευρά της, η Δανική Αρχή Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι οι διαρροές φυσικού αερίου από τους αγωγούς Nord Stream θα συνεχιστούν για μέρες.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η CIA είχε προειδοποιήσει την Γερμανία για επιθέσεις στον Nord Stream"

Ρωσία: «Ο γιός σας συμπεριφέρεται απαράδεκτα!» έγραφε σημείωμα που άφησαν ακτιβιστές στο τάφο των γονιών του Πούτιν

Άγνωστοι ακτιβιστές άφησαν σήμερα το πρωί στον τάφο των γονιών του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, στο νεκροταφείο Σεραφίμσκι στην Αγία Πετρούπολη, ένα σημείωμα με το οποίο εξέφραζαν τα παράπονα τους για τον γιό τους. Η φωτογραφία με την δράση αυτή αναρτήθηκε στο κανάλι Telegram της Φεμινιστικής αντιπολεμικής αντίστασης, μιας οργάνωσης που διοργανώνει καλλιτεχνικές δράσεις και δράσεις διαμαρτυρίας κατά του πολέμου στην Ουκρανία.

«Μια άγνωστη ομάδα ατόμων απευθύνθηκε στους γονείς ενός αγοριού, ζητώντας τους να λάβουν μέτρα διαπαιδαγώγησης για το γιό τους» αναφέρεται στην ανάρτηση στο κανάλι – Telegram. Η έκκληση προς τους αποβιώσαντες γονείς του Ρώσου προέδρου είναι μια σελίδα από ένα ημερολόγιο μαθητή με το ακόλουθο κείμενο: «Αξιοσέβαστοι γονείς. Ο γιός σας συμπεριφέρεται απαράδεκτα! Παραλείπει τα μαθήματα ιστορίας, τσακώνεται με τους συμμαθητές του, απειλεί να ανατινάξει όλο το σχολείο! Πάρτε μέτρα!».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, η φωτογραφία με τη συγκεκριμένη δράση δημοσιεύθηκε επίσης στο κανάλι που διατηρεί το «Κόμμα των νεκρών» στο Telegram. Νωρίτερα είχαν γίνει έρευνες στα σπίτια των ακτιβιστών αυτής της καλλιτεχνικής πρωτοβουλίας. Το «Κόμμα των νεκρών» έχει πραγματοποιήσει επίσης αντιπολεμικού περιεχομένου καλλιτεχνικές δράσεις και στο νεκροταφείο Πισκαριόφσκοε που είναι νεκροταφείο μνημείο πεσόντων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι γονείς του Βλαντίμιρ Πούτιν, Βλαντίμιρ Πούτιν και Μαρία Σεμόλοβα (Πούτινa) απεβίωσαν αντίστοιχα το 1999 και 1998, πρίν ακόμη ο γιός τους γίνει πρόεδρος.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρωσία: «Ο γιός σας συμπεριφέρεται απαράδεκτα!» έγραφε σημείωμα που άφησαν ακτιβιστές στο τάφο των γονιών του Πούτιν"

Δημοσκόπηση Alco: Μεγάλος βραχνάς η ακρίβεια – «Ναι» στην πανεπιστημιακή Αστυνομία

Η ακρίβεια, ο δύσκολος χειμώνας, αλλά και η πανεπιστημιακή αστυνομία βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσκόπησης της Alco για λογαριασμό του Alpha.

Όπως προκύπτει από το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης οι πολίτες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τον χειμώνα που προμηνύεται δύσκολος, με την ακρίβεια να βρίσκεται στο επίκεντρο. Από την άλλη η δημιουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας βρίσκει σύμφωνο το 53% των ερωτηθέντων.

Οι οικονομικές υποχρεώσεις του χειμώνα είναι κάτι το οποίο αποτελεί την μεγάλη ανησυχία των πολιτών. Το 55% λέει ότι θα ανταποκριθεί δύσκολα, το 25% πολύ δύσκολα, το 10% εύκολα, το 5% καθόλου και 4% ΔΞ\ΔΑ.

Από τους «πονοκεφάλους» των πολιτών είναι η ακρίβεια με το ποσοστό να φτάνει στο 56%. Από εκεί και πέρα ακολουθεί η θέρμανση με 19%, οι εντάσεις με την Τουρκία 10%, η εγκληματικότητα 5%, το νέο κύμα πανδημίας 4% και 6% ΔΞ/ΔΑ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις σχετικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία. Το 53% θεωρεί αναγκαία τη δημιουργία της, το 40% λέει όχι και το 7 ΔΞ\ΔΑ.

Σχετικά με τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ το 36% απαντά ότι δεν θα βοηθήσουν καθόλου, το 30% λέει λίγο, το 16% αρκετά, το 4% πολύ και ένα 14% δεν απάντησε.

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, το 72% των ερωτηθέντων απαντά πως τον απασχολεί. Συγκεκριμένα 43% απάντησε αρκετά και το 29% πολύ.

Σε ερώτηση για το που γέρνει η ζυγαριά σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και το «ενεργειακό αντίτιμο», το 61% των ερωτηθέντων θεωρεί πως δεν αξίζει το κόστος.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Alco: Μεγάλος βραχνάς η ακρίβεια – «Ναι» στην πανεπιστημιακή Αστυνομία"

Θεοδωρικάκος: Τα πανεπιστήμια είναι για τους φοιτητές, όχι για σεσημασμένους κακοποιούς και εγκληματίες

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος εξέδωσε γραπτή δήλωση σχετικά με την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου και ανέφερε ότι «οι φοιτητικές εστίες είναι για να στεγάζουν το όνειρο της ελληνικής οικογένειας για ίσες ευκαιρίες των παιδιών της στη μόρφωση. Δεν είναι για σεσημασμένους κακοποιούς και εγκληματίες».

«Η σημερινή επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας απέδειξε άλλη μια φορά αυτό που όλοι, δυστυχώς, γνωρίζουμε επί δεκαετίες: Οτι υπάρχουν πανεπιστημιακοί χώροι που έχουν μετατραπεί σε κέντρα ανομίας, παραβατικότητας και σε ορμητήρια για πράξεις βίας και εγκληματικότητας. Τα πανεπιστήμιά μας είναι για τους φοιτητές», αναφέρει ακόμα ο κ. Θεοδωρικάκος, ενώ επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση, με πράξεις, είναι αποφασισμένη να φέρει ως πραγματικότητα το αίσθημα ασφαλείας μέσα στο Πανεπιστήμιο. Για όλους. Για τους φοιτητές, για τους καθηγητές και τους εργαζόμενους».

Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη καλεί «το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να ταυτιστούν με το αίτημα της κοινωνίας για ασφάλεια στα πανεπιστήμια. Και να συνδράμουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης, ώστε η ασφάλεια στο ελληνικό πανεπιστήμιο να γίνει προϋπόθεση για την αναβαθμισμένη προοπτική του».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωρικάκος: Τα πανεπιστήμια είναι για τους φοιτητές, όχι για σεσημασμένους κακοποιούς και εγκληματίες"

Δημοσκόπηση Marc: «Τρέμουν» για δύσκολο χειμώνα οι πολίτες και περιορισμό βασικών αναγκών

Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες σύμφωνα με το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Marc.

Οι πολίτες τρέμουν την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις τον φετινό χειμώνα σε ποσοστό 83,6% ενώ ακολουθούν τα ελληνοτουρκικά με 48%, ο πόλεμος στην Ουκρανία με 38%, η εγκληματικότητα με 29,9% και το μεταναστευτικό με 20,1%.

Στο ερώτημα ποιες είναι οι προσδοκίες για το χειμώνα το 45,5% λέει θα περιορίσουμε βασικές ανάγκες, το 36% με δυσκολίες αλλά θα αντεπεξέλθουμε, το 11,1% δεν θα μπορούμε να ανταποκριθούμε ενώ χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα λέει το 6,7%.

Στην ερώτηση που να δώσει μεγαλύτερο βάρος η κυβέρνηση για να μειώσει τις τιμές το 60,9% λέει θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα ενώ το 34% σούπερ μάρκετ.

Η φράση που ταιριάζει περισσότερο στην κυβέρνηση σύμφωνα με τη δημοσκόπηση είναι η εξής: Προσπαθεί αλλά θα μπορούσε περισσότερο το 39,1%, κάνει ο,τι καλύτερο μπορεί με 22,4%, είναι μια επικίνδυνη κυβέρνηση το 19,8% και κινείται σε λάθος κατεύθυνση το 17,8%.

Στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση το 45,8% λέει τα πράγματα θα ήταν χειρότερα, περίπου τα ίδια το 29% και καλύτερα το 21,2%.

Στο τι κυβέρνηση προτιμούν το 31,1% ζητά αυτοδυναμία ΝΔ ενώ το 12,5% αυτοδύναμη ΣΥΡΙΖΑ. Συνεργασία με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει το 21,8% ενώ με τη ΝΔ το 16,6%.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Marc: «Τρέμουν» για δύσκολο χειμώνα οι πολίτες και περιορισμό βασικών αναγκών"

Γκιουλέν: Ανοησίες Ερντογάν ότι θα κάνει κατάληψη στα νησιά - Κάποιοι θέλουν να θολώσουν τα νερά

Σε πλήρη αποδόμηση του Ερντογάν, προχωρά ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος μίλησε στον Αlpha, από το σπίτι-φρούριο όπου ζει, στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στην τουρκική πλευρά, είπε: «Οι δικοί μας συμπεριφέρονται λες και είναι μεθυσμένοι. Το τελευταίο διάστημα, ο δικός μας (ο Ερντογάν) λέει ανοησίες ότι θα πάει στα νησιά και θα κάνει κατάληψη». προσθέτοντας πως «όλοι πρέπει να παραμείνουν στις θέσεις τους. Η Ελλάδα ήταν πάντα ένας πυλώνας για την ανάπτυξη όλων των πολιτισμών του κόσμου».

«Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα που φιλοξένησε τόσους πολλούς ανθρώπους. Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό και πρέπει να αναγνωριστεί από όλους. Κάποιοι δουλεύουν σκληρά για να χαλάσουν την ατμόσφαιρα και να θολώσουν τα νερά», πρόσθεσε στις δηλώσεις του στον Alpha.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γκιουλέν: Ανοησίες Ερντογάν ότι θα κάνει κατάληψη στα νησιά - Κάποιοι θέλουν να θολώσουν τα νερά"

Καιρός αύριο: Πολύ ζέστη και υψηλή υγρασία – Πού θα ρίξει καταιγίδες και χαλάζι

Αίσθημα δυσφορίας αναμένεται να προκαλέσει ο καιρός αύριο, Τετάρτη (28.09.2022). Αιτία, ο έντονος συνδυασμός ζέστης και υγρασίας. Τοπικά θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα δυτικά τοπικές βροχές και, κυρίως στα βορειοδυτικά, σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στη δυτική και στη βόρεια Ελλάδα τους 26 με 28 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ υψηλές για την εποχή θα είναι και οι ελάχιστες θερμοκρασίες.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που το μεσημέρι πρόσκαιρα θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές ώρες. Η ορατότητα το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Δυτικοί ασθενείς και από το μεσημέρι νότιοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Η ορατότητα το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και, κυρίως στα βόρεια από τις απογευματινές ώρες, σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 4 και από το απόγευμα στα βόρεια νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, που μετά το μεσημέρι κατά τόπους θα αυξηθούν και, κυρίως στην ανατολική Πελοπόννησο, θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 και από το μεσημέρι νότιοι 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και στην Κρήτη θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 και τοπικά στη βόρεια Κρήτη μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές το πρωί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν το απόγευμα στα νότια.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, που μετά το μεσημέρι πρόσκαιρα θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 4 και από το μεσημέρι νότιοι 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Πολύ ζέστη και υψηλή υγρασία – Πού θα ρίξει καταιγίδες και χαλάζι"

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ στηρίζει το δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα – Καταδικάζει τα ψευδοδημοψηφίσματα

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε σήμερα τα δημοψηφίσματα που οργάνωσε η Ρωσία σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας και κατέστησε σαφές, στον  Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε μαζί του, ότι οι Δυτικοί σύμμαχοι στηρίζουν την κυριαρχία και το δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα.

«Τα ψευδοδημοψηφίσματα που οργάνωσε η Ρωσία δεν έχουν καμία νομιμότητα και συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Τα εδάφη αυτά είναι Ουκρανία», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ στηρίζει το δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα – Καταδικάζει τα ψευδοδημοψηφίσματα"

Ενεργειακή κρίση: Η Ρωσία θα προτείνει στον ΟΠΕΚ μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως

Η Ρωσία είναι πιθανό να προτείνει στον ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως στην επόμενη σύνοδό του τον Οκτώβριο, δήλωσε την Τρίτη πηγή που γνωρίζει τη ρωσική άποψη, όπως επικαλείται το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

Η σύνοδος της ΟΠΕΚ+ θα πραγματοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίου, εν μέσω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και των τελευταίων μηνών έντονης αστάθειας της αγοράς, που ώθησαν τον άλλο κορυφαίο παραγωγό του ΟΠΕΚ+, τη Σαουδική Αραβία, να δηλώσει ότι ο ΟΠΕΚ θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή. Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος περιλαμβάνει χώρες του ΟΠΕΚ και άλλους παραγωγούς, όπως η Ρωσία, αρνήθηκε να αυξήσει την παραγωγή, προκειμένουν να πέσουν οι τιμές του πετρελαίου, παρά την πίεση από μεγάλους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, να βοηθήσουν την παγκόσμια οικονομία.

Ωστόσο, οι τιμές μειώθηκαν απότομα τον Σεπτέμβριο λόγω των φόβων για την παγκόσμια οικονομία και του ράλι του δολαρίου μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Η Ρωσία αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά τη διατήρηση της παραγωγής πετρελαίου, λόγω των κυρώσεων της Δύσης στον ενεργειακό και χρηματοπιστωτικό τομέα της μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μίλησαν την περασμένη εβδομάδα και επαίνεσαν τις προσπάθειες στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+, επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή τους να τηρήσουν τις υπάρχουσες συμφωνίες, ανέφερε το Κρεμλίνο.

news 

Διαβάστε Περισσότερα » " Ενεργειακή κρίση: Η Ρωσία θα προτείνει στον ΟΠΕΚ μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως"

Ρωσία: Κατά 30% αυξήθηκε ο αριθμός των Ρώσων που έρχονται στην Ευρώπη

Ο αριθμός των Ρώσων που μπαίνουν στην ΕΕ έχει αυξηθεί κατακόρυφα μετά τη μερική επιστράτευση που διέταξε η Μόσχα και οι παράνομες διελεύσεις είναι πιθανό να αυξηθούν εάν η Ρωσία αποφασίσει να κλείσει τα σύνορα για όσους ενδέχεται να επιστρατευθούν, ανακοίνωσε σήμερα η συνοριακή υπηρεσία της ΕΕ Frontex.

«Την περασμένη εβδομάδα, περίπου 66.000 Ρώσοι πολίτες εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότεροι κατά 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Οι περισσότεροι από αυτούς έφθασαν στην Φινλανδία και την Εσθονία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Frontex.

Μόνο τις τελευταίες τέσσερις μέρες έφθασαν στην Φινλανδία 30.000 Ρώσοι πολίτες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

« Η Frontex εκτιμά ότι οι παράνομες συνοριακές διελεύσεις ενδέχεται μα αυξηθούν εάν η Ρωσική Ομοσπονδία αποφασίσει να κλείσει τα σύνορα για όσους είναι πιθανόν να επιστρατευθούν», αναφέρεται στην ανακοίνωση της συνοριακής υπηρεσίας της ΕΕ.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Κατά 30% αυξήθηκε ο αριθμός των Ρώσων που έρχονται στην Ευρώπη"

Υπουργικό συμβούλιο: Ποιες είναι οι 7 κυβερνητικές δράσεις που αποφασίστηκαν

Εφτά κυβερνητικές δράσεις παρουσιάστηκαν και εγκρίθηκαν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεδρίασε υπό την Προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι δράσεις αυτές αφορούν τα υπουργεία Επικρατείας, Εσωτερικών, Υγείας, Δικαιοσύνης, Οικονομικών, Μεταφορών και του αρμόδιου υπουργείου για τον Τύπο και την ενημέρωση.

Ειδικότερα, οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος παρουσίασαν το Ενοποιημένο Προσχέδιο Δράσης της Κυβέρνησης για το 2023 - Σχέδια δράσης των υπουργείων.

Έγινε ενημέρωση του υπουργικού συμβουλίου για την πορεία κατάρτισης του ενοποιημένου σχεδίου κυβερνητικής πολιτικής (ΕΣΚυΠ) για το 2023, όπως προβλέπει ο νόμος για το επιτελικό κράτος, με ορίζοντα οριστικοποίησής του στις 15 Νοεμβρίου 2022 και τελικής έγκρισης από το υπουργικό συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Έως σήμερα έχουν υποβληθεί προς αξιολόγηση από όλα τα υπουργεία 1913 έργα και μεταρρυθμίσεις προς ένταξη στο ΕΣΚυΠ για υλοποίηση κατά το 2023, εκ των οποίων τα 1395 έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Στο ΕΣΚυΠ 2023 περιλαμβάνονται επίσης 7 εθνικά στρατηγικά σχέδια για την κοινωνική συνοχή και την εξασφάλιση της ίσης μεταχείρισης των γυναικών, των παιδιών, των νέων, των Ατόμων με Αναπηρία, των ΛΟΑΤΚΙ+, και 5 επιμέρους σχέδια δράσης για την προσέλκυση επενδύσεων και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Προγραμματισμός προσλήψεων

Στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο τον Προγραμματισμό Ανθρώπινου Δυναμικού για το 2023.

Τα αιτήματα προσλήψεων από το σύνολο των φορέων που υποβλήθηκαν μέσω ψηφιακού οργανογράμματος για το έτος 2023 ανήλθαν σε περίπου 34.400, αποτυπώνοντας για άλλη μία φορά τη σημαντική ενεργοποίηση και ανταπόκριση των φορέων. Ο προγραμματισμός προσλήψεων διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις κυβερνητικές προτεραιότητες, περιλαμβάνει στρατιωτικές και παραγωγικές σχολές, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του υπουργείου Υγείας, καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό όλων των φορέων, τόσο του Κράτους, όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, λαμβάνει υπόψη την προτεραιοποίηση που δήλωσαν οι φορείς στα αιτήματά τους, αλλά δίνει ξεκάθαρο προβάδισμα στην ουσιαστική ποιοτική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης, καθώς η πλειοψηφία αφορά στην πρόσληψη υπαλλήλων κατηγορίας Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού, Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Για το 2023 εγκρίθηκαν 17.942 προσλήψεις τακτικού προσωπικού (15.640 προσλήψεις τακτικού προσωπικού εντός του κανόνα 1:1 και 2.302 επιπλέον προσλήψεις τακτικού προσωπικού εκτός του κανόνα 1:1).

Σε ό,τι αφορά στο προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου - συμβάσεις μίσθωσης έργου για το 2023, αποφασίστηκε η μείωση του ανώτατου ορίου έτους κατά 11% σε σχέση με αυτό του 2022 (25.344), δηλαδή η πλήρωση 22.556 θέσεων.

Διαχείριση δεσμευμένης περιουσίας

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, παρουσίασαν τις εξής νομοθετικές πρωτοβουλίες: α) Θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των δεσμευμένων και δημευμένων περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες και β) Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας.

α) Με το νομοσχέδιο που αφορά στο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των δεσμευμένων και δημευμένων περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, εκσυγχρονίζονται οι διαδικασίες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, τα οποία προέρχονται από ποινικές διαδικασίες. Βασικό στοιχείο του νομοσχεδίου αποτελεί η ανάπτυξη ενός κεντρικού ηλεκτρονικού Μητρώου παρακολούθησης και διαχείρισης των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων, χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα του υπόπτου ή κατηγορουμένου. Το Μητρώο τίθεται υπό την κεντρική εποπτεία και τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) του υπουργείου Οικονομικών.

Βραχυπρόθεσμα επιδιώκεται η ενιαία, διαφανής και απολύτως ελεγχόμενη διαδικασία διαχείρισης και αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων που δεσμεύονται ή δημεύονται κατά την ποινική διαδικασία, η διατήρηση και η αποτροπή της μείωσης της αξίας τους, καθώς και η κατά περίπτωση διάθεσή τους για κοινωφελείς σκοπούς, για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος και ικανοποίησης του θύματος, λαμβανομένου υπόψη και του συμφέροντος του κατηγορουμένου.

Μακροπρόθεσμα επιδιώκεται ο βέλτιστος συντονισμός των διωκτικών Αρχών στη διαχείριση των εν λόγω στοιχείων υπό την εποπτεία κεντρικού φορέα, η κεντρική παρακολούθηση και εξαγωγή στατιστικών στοιχείων σχετικά με είδη τα οποία προέρχονται από εγκληματικές ενέργειες και η εμπέδωση στην κοινωνία κλίματος ασφάλειας και διαφάνειας.

β) Το νομοσχέδιο που αφορά στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας αποτελεί νομοθετική κωδικοποίηση των ισχυουσών διατάξεων και εντάσσεται στη συνολική κυβερνητική πολιτική για την κωδικοποίηση της ελληνικής νομοθεσίας, στο πλαίσιο του νόμου για το επιτελικό κράτος και υπό την εποπτεία και τον συντονισμό της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης. Ο νέος Κώδικας αποσκοπεί:

-Στην απόδοση των κωδικοποιούμενων διατάξεων με πιο εύληπτο και συστηματικό τρόπο, ώστε να είναι σαφές το νόημα των κανόνων που εισάγει.

-Στην άρση νοηματικών και ορολογικών ασυνεπειών.

-Στην αποκάθαρση του περιεχομένου μέσω της απαλοιφής των ανενεργών ρυθμίσεων.

-Στην εναρμόνιση με τη λοιπή φορολογική νομοθεσία και με τη νομοθεσία που διέπει τη σύσταση και λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Ογκολογικό Κέντρο

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η Αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, παρουσίασαν το νομοσχέδιο για την ίδρυση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ».

Το Κέντρο αυτό θα έχει 5 στόχους: Νοσηλεία, έρευνα, διάδοση ιδεών, διαχείριση πληροφοριών και λειτουργία ως «Κέντρο Αριστείας»:

-Παροχή υπηρεσιών νοσηλείας στον τομέα της Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας και συναφών δραστηριοτήτων, που περιλαμβάνονται στην αποστολή ενός σύγχρονου Ογκολογικού Κέντρου, εξοπλισμένου με τελευταίας τεχνολογίας ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, την ανανέωση ή αναβάθμιση του οποίου δύναται να καλύπτει και το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

-Σχεδιασμός, προγραμματισμός και εκτέλεση ερευνητικών προγραμμάτων στον τομέα της Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας για λογαριασμό του ιδίου ή και τρίτων είτε αυτοτελώς, είτε σε συνεργασία με άλλους συγγενείς από πλευράς δραστηριότητας, φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

-Διάδοση ιδεών με την οργάνωση κάθε είδους διεθνών συναντήσεων, συνδιασκέψεων, συνεδρίων και σεμιναρίων στον τομέα της Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας, σε συνεργασία με άλλους φορείς της ημεδαπής και αλλοδαπής.

-Συλλογή και αξιοποίηση επιστημονικών πληροφοριών στον τομέα της Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας, καθώς και αξιοποίηση μέσω των μεθόδων της σύγχρονης πληροφορικής των πληροφοριών αυτών, κυρίως από τη διασύνδεση του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» με κορυφαία Ογκολογικά Κέντρα του εξωτερικού μέσω του παγκόσμιου δικτύου αδελφοποίησης και συνεργασίας.

-Λειτουργία ως «Κέντρο Αριστείας» και αναφοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο με σκοπό την παροχή ιατρικών υπηρεσιών και νοσηλείας σε παιδιά που πάσχουν από καλοήθη και κακοήθη νοσήματα, τη διάθεση χώρων αφιερωμένων στην έρευνα για τη θεραπεία των ανωτέρω παθήσεων, την εφαρμογή νέων μεθόδων και μορφών νοσηλείας και ιατρικής περίθαλψης και την ψυχολογική υποστήριξη των πασχόντων παιδιών και των οικογενειών τους.

Το Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» θα προσφέρει προηγμένες υπηρεσίες με λειτουργική διασύνδεση και ενσωμάτωση δομών από το ΓΝΠΑ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ».

Επιλογή ηγεσίας Αρχής Συμβάσεων

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης, εισηγήθηκαν και το υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την επιλογή Προέδρου και Συμβούλων της νέας Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, η οποία προήλθε από τη συγχώνευση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών και της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων. Μετά από τη θετική γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας επελέγησαν:

- Για τη θέση Προέδρου της Αρχής η κυρία Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί τιμή.

Για τις θέσεις Συμβούλων της Αρχής: ο κύριος Ιωάννης-Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Επίτιμος Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο κύριος Κωνσταντίνος Τόλης, Επίτροπος Επικρατείας της Γενικής Επιτροπείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί τιμή, ο κύριος Ιωάννης Λαμπρόπουλος, Πρόεδρος Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων επί τιμή, η κυρία Βασιλική Καραδήμα, Εφέτης Διοικητικών Δικαστηρίων επί τιμή, η κυρία Γαρυφαλλιά Σκιάνη, Επίτιμη Νομική Σύμβουλος του Κράτους, η κυρία Ελένη Σβολοπούλου, Επίτιμη Νομική Σύμβουλος του Κράτους (κατόπιν πρότασης του υπουργού Δικαιοσύνης), η κυρία Ευαγγελία Κουτούπα, Ομότιμη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο κύριος Δημήτριος Χανής, Επίτιμος Νομικός Σύμβουλος του Κράτους (κατόπιν πρότασης του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων).

Αναγκαστικές απαλλοτριώσεις

Το υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, για την υπαγωγή αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων στην παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων για την εκτέλεση έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας που αφορούν στην ολοκλήρωση βασικών οδικών έργων όπως επίσης στην ανέγερση του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου Συκεών Θεσσαλονίκης, εμβληματικού έργου εκπαιδευτικής υποδομής.

Ψηφιακό Κέντρο ενημέρωσης

Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Γιάννης Οικονόμου, ενημέρωσε το υπουργικό Συμβούλιο για το Ψηφιακό Κέντρο Ενημέρωσης.

Το Ψηφιακό Κέντρο Ενημέρωσης ανήκει στα Οριζόντια Έργα της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025 και βρίσκεται στη φάση της πιλοτικής λειτουργίας. Πρόκειται για μια σύγχρονη πλατφόρμα ολοκληρωμένης διαχείρισης περιεχομένου Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Με τη δημιουργία του Κέντρου, η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης θα παρέχει online υπηρεσίες ενημέρωσης, προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους (tailor-made services), πρωτίστως προς τους φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης και προαιρετικά, σε 80 ακόμη φορείς της δημόσιας σφαίρας, όπως η Βουλή, οι αποκεντρωμένες διοικήσεις, ανεξάρτητες Αρχές, Οργανισμοί κ.α..

Οφέλη του Έργου

-Αναβάθμιση της διαδικασίας ενημέρωσης όλων των υπουργείων και 80 ακόμη φορέων, λαμβάνοντας από τη ΓΓΕΕ online υπηρεσίες παρακολούθησης δημοσιότητας και ενημέρωσης (αποδελτίωσης) προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους, παρέχοντας δυνατότητα για αναζητήσεις με συνδυασμό κριτηρίων και παραγωγή σύνθετων αναφορών.

-Εκσυγχρονισμός λειτουργίας και αναβάθμιση εξοπλισμού της ΓΓΕΕ.

-Εκπαίδευση στελεχών της ΓΓΕΕ, της Προεδρίας της Κυβέρνησης και λοιπών υπουργείων σε νέες τεχνολογίες και συστήματα διαχείρισης περιεχομένου ΜΜΕ.

-Δημιουργία σύγχρονου Data Center.

-Δημιουργία Εθνικής βάσης δεδομένων περιεχομένου ΜΜΕ, από 12 τηλεοπτικούς και 12 ραδιοφωνικούς σταθμούς, με ιστορικό αρχείο από 1.1.2016 (media database) και δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης και εμπλουτισμού με αρχειακό υλικό που μπορεί να αποτελέσει πηγή πρωτογενούς περιεχομένου αναφοράς.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Υπουργικό συμβούλιο: Ποιες είναι οι 7 κυβερνητικές δράσεις που αποφασίστηκαν"

Ληστεία σε ψιλικατζίδικο: Ισόβια στον 28χρονο για τη δολοφονία του Μάριου

Ισόβια δεσμά και πρόσκαιρη κάθειρξη 11 ετών επέβαλε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στον 28χρονο Αλβανό για τη δολοφονία του 44χρονου Μάριου κατά τη διάρκεια ληστείας σε κατάστημα ψιλικών, τον Νοέμβριο του 2021, στην Τούμπα Θεσσαλονίκης.

Κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για ανθρωποκτονία εκ προσθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ληστεία και παραβάσεις του νόμου περί όπλων ενώ δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό. Η έφεση του δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής και επέστρεψε στη φυλακή.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος, ηλικίας 36 χρονών, καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης 4 ετών και 2 μηνών για τη συνέργεια στη ληστεία και για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών ενώ δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό. Το δικαστήριο αποφάσισε η έφεση του να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής.

“Όπλισε ενώ εισήλθε στο κατάστημα και είχε γνώση ότι αν πυροβολήσει θα σκοτώσει. Το θύμα προσπάθησε να αμυνθεί για προστατέψει την ιδιοκτησία και δέχτηκε σφαίρα στο κεφάλι” ανέφερε ο πρόεδρος της έδρας για τον πρώτο κατηγορούμενο, εξηγώντας το σκεπτικό του δικαστηρίου.
Για τον δεύτερο επισήμανε ότι ” συναντήθηκε με τον πρώτο κατηγορούμενο και πήγαν να κάνουν μια ληστεία. Τον περίμενε και μετά έφυγαν μαζί. Αν ήθελε να πάει στην κοπέλα του – όπως είπε- θα είχε φύγει. Πήρε και 100 ευρώ από τη λεία “.

Στην αρχή της απολογία του, ο πρώτος κατηγορούμενος ζήτησε συγγνώμη από την οικογένειά του θύματος. «Ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποίησα βία και έπιασα στο χέρι μου πιστόλι. Βρισκόμουν υπό την επήρεια ναρκωτικών. Δεν μπορώ να καταλάβω ακόμη και σήμερα τις πράξεις που έκανα. Σκέφτομαι να αυτοκτονήσω. Ήθελα μόνο να πάρω χρήματα για επόμενη δόση . Ό,τι έβγαζα τα έδινα στα ναρκωτικά. Δεν το είχα προσχεδιάσει . Εκείνη τη στιγμή το αποφάσισα λόγω της ψυχολογικής μου κατάστασης» ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος.

Για το όπλο και τη σκηνή του εγκλήματος ανέφερε τα εξής: «Βρήκαμε το πιστόλι κάτω από μια γέφυρα, κοντά στο βουνό, όταν κάναμε χρήση. Είδαμε ένα άτομο που άφησε κάτι, μια σακούλα. Νομίζαμε ότι είχε ναρκωτικά. Είπα θα πάρω το όπλο και θα το ανταλλάξω για να πάρω ναρκωτικά. Δεν έγινε ανταλλαγή . Ήμουν μόνος. Μετά συνάντησα τον συγκατηγορούμενο μου. Ήμουν πολύ χάλια. Μου είπε ότι θέλει να πάει στην κοπέλα του. Συνεχίσαμε να περπατάμε στον δρόμο.

Δεν είπαμε ότι πάμε για ληστεία. Φτάσαμε στην Λαμπράκη και είδα ανοικτό το ψιλικατζίδικο. Ο φίλος μου συνέχισε ευθεία και εγώ μπήκε μέσα για να κλέψω, να πάρω τα χρήματα. Δεν ήξερα αν δούλευε το πιστόλι έκανα την κίνηση για να φοβίσω τον υπάλληλο. Αν γνώριζα ότι είχε σφαίρες δεν θα έκανα την κίνηση. Είχα πιει πολύ. Ναρκωτικά. Πήγα να αρπάξω τα χρήματα. Ο υπάλληλος ήρθε κατευθείαν επάνω μου για να πιάσει το πιστόλι. Τρόμαξα και πήγα να φύγω αλλά δεν με άφηνε. Τον χτύπησα στο κεφάλι με την λαβή του πιστολιού. Μου έπιασε το πόδι και μετά το χέρι που κρατούσα το πιστόλι, έτσι τραβήχτηκε η σκανδάλη. Χωρίς τη θέληση μου έγινε, δεν κατάλαβα ότι τον σκότωσα. Νόμιζα έπεσε κάτω από τα χτυπήματα . Έφυγα τρέχοντας μόνος μου . Μετά συναντηθήκαμε με τον φίλο μου. Και του έδωσα 100 ευρώ που πήρα από το ψιλικατζίδικο, για να πάρουμε ξανά ναρκωτικά. Στη συνέχεια κάναμε ξανά χρήση. Το επόμενο απόγευμα έμαθα τι έγινε. Ο φίλος μου δεν ήξερε ότι σκοπεύω να κάνω ληστεία. Μόνος μου πήγα».

Απολογούμενος, ο δεύτερος κατηγορούμενος ισχυρίστηκε τα εξής: «Ήθελα να τον αποφύγω και να πάω στην κοπέλα μου. Κάναμε χρήση μαζί. Ήθελα να κάνω χρήση και να φύγω. Μου είπε ότι θα πάω στο βουνό για να κοιμηθώ. Κοντοστάθηκα. Τον έχασα. Θεώρησα ότι έφυγε. Ήμουν υπό την επήρεια. Ύστερα πέρασε από μπροστά μου και άρχισε να τρέχει. Του λέω που πας. Σταμάτα. Μετά τον κάλεσα στο τηλέφωνο. Μου μιλούσε ασυνάρτητα. Πήγα τον βρήκα και ήταν σε άσχημη κατάσταση. Μου είπε ότι πυροβόλησα και η σφαίρα καρφώθηκε σε έναν τοίχο. Του είπα να πάει στην αστυνομία αλλιώς θα σκέφτηκα να πάω εγώ. Μου έδωσε 100 ευρώ και μου είπε «πάρε τηλέφωνο να μας φέρουν ναρκωτικά και μετά θα πάω να παραδοθώ . Έφυγα και πήγα στην κοπέλα μου. Μιλήσαμε ξανά στο τηλέφωνο και του είπα να παραδοθεί. Μετά έμαθα ότι υπήρχε θύμα. Με έπιασε πανικός. Η κοπέλα μου επέμενε να πάμε στο τμήμα αλλά εγώ δε ήμουν σε καλή κατάσταση. Είχα την εντύπωση ότι θέλουν να με μπλέξουν. Έλεγαν στην τηλεόραση για συνεργό και με είχε πιάσει πανικός . Ήθελα να κάνω χρήση και να πάω στην αστυνομία αλλά τελικά με συνέλαβαν. Δεν γνώριζα για την ληστεία. Την έκανε μόνος του και εγώ είχα απομακρυνθεί».

Ο άτυχος άνδρας είχε δεχθεί εξ επαφής πυροβολισμό στο κεφάλι, όταν επιχείρησε να αφοπλίσει τον ληστή που εισέβαλε στο κατάστημα (ο άλλος φέρεται να τον περίμενε απ’ έξω) και ακολούθησε μεταξύ τους πάλη. Υπέκυψε τελικά λίγες ώρες αργότερα στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου είχε διακομιστεί αιμόφυρτος με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » " Ληστεία σε ψιλικατζίδικο: Ισόβια στον 28χρονο για τη δολοφονία του Μάριου"

«Κίμων», «Νέαρχος» και «Φορμίων» τα ονόματα των τριών φρεγατών FDI HN (Belharra)

Οι τρεις νέες ελληνικές φρεγάτες FDI HN (Belharra) του Πολεμικού Ναυτικού απέκτησαν, σήμερα, Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, ονόματα μετά από συνεδρίαση της ολομέλειας του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου.

Όπως ανακοινώθηκε, η πρώτη από τις φρεγάτες Belh@rra, που κατασκευάζονται στο ναυπηγείο της Naval Group, στο Λοριάν της Γαλλίας, θα ονομαστεί «Κίμων», η δεύτερη «Νέαρχος» και η τρίτη «Φορμίων».

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πρώτες φρεγάτες θα παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό το 2025 ενώ η τρίτη το 2026.

Τα χαρακτηριστικά της Belharra

Η φρεγάτα FDI HN διαθέτει δυνατότητες συνεχούς ελέγχου του εναέριου και θαλάσσιου χώρου και αυτονομία δράσης για την υποστήριξη των αμυντικών και πολιτικών στόχων.

Εξοπλίζεται με προηγμένο ραντάρ SeaFire, αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30, πυροβόλο 76 χιλιοστών και σύστημα RAM 21 πυραύλων για την προστασία του σκάφους από αέρος, ξηράς και θαλάσσης. Παράλληλα, διαθέτει σόναρ Captas-4 καθώς και ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R.

Το «οπλοστάσιο» της FDI HN περιλαμβάνει πυραύλους Exocet που έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν στόχους σε μεγάλη απόσταση, ενώ η φρεγάτα συνδυάζει πληθώρα υπερσύγχρονων τεχνολογιών που εξασφαλίζουν οι συνεργασίες της Naval Group με τις εταιρείες Thales και MBDA.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "«Κίμων», «Νέαρχος» και «Φορμίων» τα ονόματα των τριών φρεγατών FDI HN (Belharra)"

ΕΟΔΥ: Τρεις ακόμη θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε μία εβδομάδα

Ακόμη τρεις θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου, καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα, φτάνοντας συνολικά τους 22.

Αφορούν άτομα ηλικίας άνω των 61 ετών, ενώ δύο επιπλέον θάνατοι ασθενών με διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου αποδόθηκαν σε άλλα σοβαρά συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας και δεν συμπεριλαμβάνονται στον συνολικό αριθμό θανόντων.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ, από την αρχή της περιόδου έχουν διαγνωστεί συνολικά 254 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό, εκ των οποίων τα 166 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση) και 88 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα) δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΔΥ: Τρεις ακόμη θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε μία εβδομάδα"

Πανικός στη Χαλκίδα μετά από επίθεση αδέσποτου σκύλου στο κέντρο της πόλης[ΦΩΤΟ]

Πανικός το μεσημέρι του Σαββάτου 24-09 στο κέντρο της Χαλκίδας, όταν ένας αδέσποτος σκύλος επιτέθηκε σε άλλο σκύλο και την ιδιοκτήτρια του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του eviathema.gr, λίγο μετά τις 13.30 το μεσημέρι, και ενώ η ιδιοκτήτρια με τον σκύλο της περπατούσαν στην πλατεία Αγοράς στην Χαλκίδα, δέχθηκαν ξαφνική επίθεση από τον σκύλο της φωτογραφίας.

Συγκεκριμένα το μεγαλόσωμο ζώο επιτέθηκε στο κατοικίδιο, ενώ μάλιστα το είχε δαγκώσει από τον λαιμό προσπαθόντας να το πνίξει, η  ιδιοκτήτρια σοκαρισμένη προσπαθούσε να απεγκλωβίσει το κατοικίδιο της ενώ μάλιστα περαστικοί έσπευσαν να απομακρύνουν τον σκύλο.

Ενώ κατάφεραν μετά ώρα να το απομακρύνουν, ένας δεύτερος γύρος ξεκίνησε, όταν ο σκύλος ξαναπλησίασε και επιτέθηκε πάλι στην γυναίκα με τον σκύλο της όταν προσπάθησε να μπει μέσα στο αυτοκίνητό της.

Οι παρευρισκόμενοι πάλι προσπάθησαν να απομακρύνουν τον αδέσποτο σκύλο όταν τελικά η γυναίκα αποχώρησε από το σημείο.

Την ίδια ώρα αρκετοί είναι οι χρήστες στα Social Media, από την Χαλκίδα, οι οποίοι σε αναρτήσεις τους αναφέρουν ότι ο εν λόγω σκύλος είχε εντοπιστεί σε σημεία της Χαλκίδας, να περιφέρεται ενώ μάλιστα φορούσε και περιλαίμιο.

Φυσικά το θέμα με τα αδέσποτα στον Δήμο Χαλκίδέων είναι υπαρκτό εδώ και αρκετά χρόνια, χωρίς καμία ουσιαστική δράση από την Δημοτική Αρχή, ενώ μάλιστα στις πρόσφατες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για ενίσχυση Δήμων για την διαχείριση των αδέσποτων αυτός της Χαλκίδας έμεινε εκτός, χάνοντας ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό.

eviathema

Διαβάστε Περισσότερα » "Πανικός στη Χαλκίδα μετά από επίθεση αδέσποτου σκύλου στο κέντρο της πόλης[ΦΩΤΟ]"

Μεγάλη αύξηση ιικού φορτίου στα λύματα της Πάτρας - Σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα [πίνακας]

Μεγάλη αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Πάτρας, καταγράφεται στο σημερινό επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, το οποίο αφορά την εβδομαδα από 19 έως 25 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Πάτρα εμφανίζει σχεδόν τετραπλασιασμό του φορτίου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, κατά την οποία είχε επίσης αύξηση πάνω από 100%.

Στην έκθεση σημειώνεται πως παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 12 Σεπτεμβρίου έως 18 Σεπτεμβρίου 2022, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε 7 από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, πτωτικές τάσεις σε 3 περιοχές και σταθεροποίηση σε 2.

Αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (+398%), στον Άγιο Νικόλαο (+184%), στη Λάρισα (+49%), στον Βόλο (+46%) και στη Θεσσαλονίκη (+34%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση που παρατηρήθηκε στα Χανιά (+23%) και στα Ιωάννινα (+27%).

Πτωτικές τάσεις, οι οποίες όμως ήταν οριακές, παρατηρήθηκαν στην Κέρκυρα (-26%), στην Αλεξανδρούπολη (-22%) και στο Ηράκλειο (-11%).

Σταθεροποιητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκαν στην Ξάνθη (-9%) και στην Αττική (-6%). 

 Ποσοστιαία μεταβολή μέσου εβδομαδιαίου ιικού φορτίου
 
 Περιφέρεια - πόλη 19 - 25/9 12 - 18/9
Αττική  -6% +1%
Θεσσαλονίκη +34%  +7%
Λάρισα +49%  -7%
Βόλος  +46% +29%
Ξάνθη -9%  +23%
Αλεξανδρούπολη  -22% +28%
Πάτρα  +398% +105%
Ηράκλειο   -11% +302%
Χανιά +23%  +321%
Άγιος Νικόλαος +184%  +372%
Ιωάννινα  +27% +184%
Κέρκυρα -26%  +81%

Μεταβολές της τάξης +/- 30% είναι κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας.

Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ) και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη αύξηση ιικού φορτίου στα λύματα της Πάτρας - Σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα [πίνακας]"

Διαρροές Nord Stream: «Έτοιμος» ο Λευκός Οίκος να στηρίξει τους Ευρωπαίους

“Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας διεξάγουν την έρευνα. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις προσπάθειές τους”, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου σε σχέση με τις διαρροές στους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα.

Αρνούμενος να κάνει “εικασίες” για τα αίτια των διαρροών αυτών σε μια κρίσιμη υποδομή για την παράδοση του ρωσικού φυσικού αερίου, ο εκπρόσωπος αυτός πρόσθεσε: “Αυτό δείχνει τη σημασία των κοινών μας προσπαθειών για την εξεύρεση εναλλακτικών προμηθειών φυσικού αερίου για την Ευρώπη”.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Διαρροές Nord Stream: «Έτοιμος» ο Λευκός Οίκος να στηρίξει τους Ευρωπαίους"

Επιδημιολογικό δελτίο: 44.775 κρούσματα - 14 θάνατοι την ημέρα

Αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων και μείωση στον αριθμό των θανάτων από CoViD, καταγράφηκε στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, το οποίο δημοσιοποιήθηκε σήμερα και περιλαμβάνει στοιχεία από τις έως τις  Σεπτεμβρίου. 

Τα στοιχεία έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

   18 έως 26 Σεπτεμβρίου  12 έως 18 Σεπτεμβρίου
Κρούσματα εβδομάδας 44.775  36.146    
Σύνολο κρουσμάτων 4.920.192    4.875.215     
Νέοι θάνατοι  97+4*   111 + 5*
Σύνολο θανάτων  33.111   33.010       
Διασωληνωμένοι 79  82
Εισαγωγές ανά ημέρα    117  117  
Σύνολο τεστ PCR 12.585.378   12.518.348   
Σύνολο rapid tests  81.554.588  80.960.150     
Τεστ εβδομάδας  661.468 616.288 
Τεστ ημέρας 94.495  88.041   
Θετικότητα τεστ 6,77%   5,87%     
Επαναλοιμώξεις (σύνολο)  26% 24% 

* Πραγματοποιήθηκε ενσωμάτωση θανάτων που καταγράφηκαν με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο COVID.

Από τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν σήμερα:

  • 12.637 καταγράφηκαν στην Αττική.
  • 6.353 αφορούν τη Θεσσαλονίκη.

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 1.776 από την Ανατολική Αττική.
  • 2.192 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας.
  • 415 από τη Δυτική Αττική.
  • 1.635 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας.
  • 3.101 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας.
  • 1.601 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας.
  • 1.735 από τον Πειραιά.
  • 182 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιδημιολογικό δελτίο: 44.775 κρούσματα - 14 θάνατοι την ημέρα"

Βλέπουν δολιοφθορά στο Nord Stream – Ισχυρές εκρήξεις κατέγραψαν Δανοί και Σουηδοί σεισμολόγοι

Όλο και πιο πιθανό μοιάζει το ενδεχόμενο δολιοφθοράς στο Nord Stream. Σεισμολόγοι στη Δανία και τη Σουηδία κατέγραψαν την Δευτέρα ισχυρές εκρήξεις στις περιοχές όπου παρατηρήθηκαν διαρροές στον αγωγό, όπως ανέφερε το σουηδικό Εθνικό Σεισμολογικό Κέντρο (SNSN) του Πανεπιστημίου της Ουψάλας. 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επρόκειτο για εκρήξεις», είπε ο σεισμολόγος Μπγιόρν Λουντ στη δημόσια τηλεόραση SVT. Σύμφωνα με το γερμανικό κέντρο γεωλογικών ερευνών GFZ, ένας σεισμογράφος στο νησί Μπόρνχολμ της Δανίας κατέγραψε δύο φορές δονήσεις σήμερα στο σημείο όπου έγιναν διαρροές στο Nord Stream.

Ο σεισμογράφος δεν είχε καταγράψει απολύτως τίποτα μέχρι τις 02.03 τα ξημερώματα, τοπική ώρα, όταν εμφανίστηκε μια αιχμή που αντιπροσώπευε μια δόνηση και ακολούθησε μια συνεχόμενη κυματομορφή. Το ίδιο μοτίβο επαναλήφθηκε στις 17.00 το απόγευμα.

Δείτε το βίντεο με την θάλασσα να «βράζει» στο σημείο

Ο αγωγός Nord Stream 2 παρουσίασε πτώση της πίεσης την Δευτέρα και λίγες ώρες αργότερα το ίδιο συνέβη και στον αγωγό Nord Stream 1, που ακολουθεί μια σχεδόν παράλληλη πορεία κάτω από τη Βαλτική.

Το GFZ απέφυγε να εικάσει αν οι ενδείξεις αυτές συνδέονται με τις διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς κοντά στο νησί Μπόρνχολμ.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Δανίας έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει μεγάλες φυσαλίδες να ανεβαίνουν στην επιφάνεια της Βαλτικής Θάλασσας πάνω από τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2. Οι φυσαλίδες φτάνουν σε διάμετρο από 200 έως και 1.000 μέτρα.

«Η μεγαλύτερη φτάνει το ένα χιλιόμετρο. Η μικρότερη σχηματίζει έναν κύκλο (διαμέτρου) 200 μέτρων», εξήγησε ο στρατός.

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν Λίντε δήλωσε ότι η συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη ασφαλείας μετά τις υποψίες για δολιοφθορά στον Nord Stream σε σουηδικά χωρικά ύδατα. 

Τρομοκρατική επίθεση

Οι ανεξήγητες διαρροές που ανακαλύφθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα είναι το αποτέλεσμα “τρομοκρατικής επίθεσης σχεδιασμένης” από τη Μόσχα, δήλωσε σήμερα το Κίεβο, χωρίς να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία.

“Η μεγάλης κλίμακας διαρροή φυσικού αερίου στον Nord Stream 1 δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια τρομοκρατική επίθεση σχεδιασμένη από τη Ρωσία και μια πράξη επίθεσης εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Βλέπουν δολιοφθορά στο Nord Stream – Ισχυρές εκρήξεις κατέγραψαν Δανοί και Σουηδοί σεισμολόγοι"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news