facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Ελληνικό (έγγραφο)

Ψηφίστηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου «Κύρωση Σύμβασης Διανομής Ακινήτου – Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας Ακινήτου Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά και ρύθμιση συναφών θεμάτων» το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές τροπολογίες.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 264 βουλευτές από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ ενώ καταψήφισαν 33 βουλευτές από το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25 σε σύνολο 297 βουλευτών.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν δύο βουλευτές ο Νίκος Φίλης και ο Θοδωρής Δρίτσας. Σε δήλωσή του ο κ. Φίλης εξήγησε τους λόγους της απουσίας τους λέγοντας ότι στηρίζει μεν το σχέδιο και την πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα για το Ελληνικό αλλά όχι το νομοσχέδιο Μητσοτάκη που την ανατρέπει.

Δείτε το νομοσχέδιο εδώ.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Ελληνικό (έγγραφο)"

Μιχαήλ Μισούστιν: Ελλάδα και Ρωσία βοήθησαν η μία την άλλη σε κρίσιμες στιγμές

Στη συνεισφορά της Ρωσίας στον αγώνα του Ελληνικού λαού για ανεξαρτησία αλλά και στις μακραίωνες ρίζες των ρωσο-ελληνικών σχέσεων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν κατά την αντιφώνησή του στο επίσημο δείπνο προς τιμήν των ξένων ηγετών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Μισούστιν τόνισε ότι φέτος, είναι μία χρονιά ορόσημο, που σηματοδοτείται από την επέτειο για τα 200 χρόνια από την έναρξη του αγώνα του Ελληνικού λαού για ανεξαρτησία, υπογράμμισε τη συνεισφορά της χώρας του σε αυτόν και σημείωσε ότι Ελλάδα και Ρωσία βοήθησαν η μία την άλλη και σε άλλες κρίσιμες στιγμές. Όπως είπε «Ρώσοι αξιωματικοί του ναυτικού συμμετείχαν στην διεθνή ειρηνευτική αποστολή στην Κρήτη. Ρώσοι στρατιώτες και αξιωματικοί πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πολέμησαν δίπλα-δίπλα με τους Έλληνες αντάρτες εναντίον των εισβολέων Ναζί».

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι οι λαοί μας μοιράζονται κοινή ιστορία, πολιτιστικές και πνευματικές αξίες, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια βαθιά, αμοιβαία συμπάθεια μεταξύ τους, ενώ υποστήριξε ότι το επερχόμενο Έτος Ιστορίας Ελληνο-Ρωσικού Σταυρού, θα δώσει την ευκαιρία στους λαούς και των δύο Κρατών να γνωριστούν ακόμα καλύτερα.

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι οι σχέσεις φιλίας και αμοιβαίας κατανόησης που παραδοσιακά έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στη Ρωσία και την Ελλάδα, συνιστούν στέρεα βάση για συνεργασία σε πληθώρα τομέων, από τις μεταφορές και την ενέργεια, μέχρι την αγροτική-γεωργική επιχειρηματικότητα και την υψηλή τεχνολογία. Έκανε, επίσης, ειδική αναφορά στο γεγονός ότι οι Ρώσοι τουρίστες λατρεύουν τα Ελληνικά θέρετρα.

Σχετικά με τον κορονοϊό, τόνισε ότι αναμφίβολα, έχει επιφέρει αλλαγές στην κοινή μας ατζέντα και τόνισε ότι η Ρωσία και η Ελλάδα θα πρέπει να προβούν σε κάθε τι αναγκαίο για να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στην πράξη – να προάγουν τη συνεργασία και να εφαρμόσουν νέα υποσχόμενα έργα προς όφελος των λαών των χωρών τους, να αναπτύξουν εποικοδομητικό διάλογο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη βάση της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού συμφερόντων και ενδιαφερόντων και κατέληξε λέγοντας ότι «Έχουμε κάθε ευκαιρία να το πράξουμε».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μιχαήλ Μισούστιν: Ελλάδα και Ρωσία βοήθησαν η μία την άλλη σε κρίσιμες στιγμές"

Κορονοϊός εκτός ελέγχου στην Βόρεια Μακεδονία – Σοκ με δείκτη θετικότητας στο 33%

Ανεξέλεγκτες καταστάσεις τείνει να λάβει η πανδημία του κορονοϊού στη Βόρεια Μακεδονία, με το υπουργείο Υγείας της χώρας να ανακοινώνει σήμερα 1.347 νέα κρούσματα σε 4.096 τεστ που διεξήχθησαν.

Κάτι που σημαίνει ότι ο δείκτης θετικότητας έφθασε στο άκρως ανησυχητικό 33%, ενώ το «πράσινο όριο» που δίνουν οι επιστήμονες είναι το 4%. Δηλαδή στη Βόρεια Μακεδονία, ένας στους τρεις που υποβάλλονται σε τεστ βγαίνει “θετικός”)!

Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού είχε καταγραφεί στις 18 Νοεμβρίου 2020, όταν είχαν ανακοινωθεί 1.403 μολύνσεις

Ακόμη, τις περασμένες 24 ώρες, 17 ασθενείς που είχαν νοσήσει από κορονοϊό έχασαν τη ζωή τους, με τον νεότερο να είναι ηλικίας μόλις 23 ετών.

Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα, από την έναρξη της επιδημίας ανέρχεται στις 122.227, ενώ 3.545 άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από κορονοϊό κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου.

Η μικρή βαλκανική χώρα των μόλις δύο εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται αντιμέτωπη και με σοβαρή έλλειψη εμβολίων κατά της Covid 19. Η χώρα έχει προμηθευτεί μέχρι σήμερα 11.200 δόσεις εμβολίων (τις περισσότερες από τη Σερβία), οι οποίες δεν επαρκούν ούτε καν για τον εμβολιασμό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, από το οποίο ξεκίνησε η ανοσοποίηση του πληθυσμού.

Την ίδια στιγμή, στενάζουν τα νοσοκομεία της χώρας, καθώς αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας, συνολικά 1.427 ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς Covid -19. Συνεχίζουν να υπάρχουν περί τις 270 ελεύθερες κλίνες στα κέντρα Covid-19, κι΄αυτό διότι πολλές άλλες κλινικές νοσοκομείων (οφθαλμολογικές, νευρολογικές, γαστρεντερολογικές, ΟΡΛ κ.α) μετατρέπονται σε μονάδες Covid-19, προκειμένου να απελευθερωθούν κρεβάτια για τις ανάγκες ασθενών με κορονοϊό.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός εκτός ελέγχου στην Βόρεια Μακεδονία – Σοκ με δείκτη θετικότητας στο 33%"

Αναστασιάδης: Το μήνυμα Ελευθερία η Θάνατος συμπυκνώνει ολόκληρη την ιστορία του σύγχρονου Ελληνισμού

«Η ιδέα της ελευθερίας κατάφερε μέσα από την ηρωική αυτή Επανάσταση να απαλείψει τις όποιες διαφορές, να συνενώσει και να αναδείξει εν τέλει νικητή το ολιγάριθμο των Ελλήνων έναντι της πολυάριθμης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά την αντιφώνησή του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε τη συγκίνηση αλλά και τη χαρά του για την πρόσκληση να παραστεί και να συνεορτάσει μαζί με τον Ελληνικό λαό τη συμπλήρωση της διακοσιετηρίδας από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Αναφερόμενος στον ηρωικό αυτόν αγώνα των Ελλήνων, τόνισε ότι συνοψίζεται μέσα από το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος», απαντώντας στο υπαρξιακό ερώτημα του Ρήγα Φεραίου «ως πότε παλληκάρια θα ζούμε στα στενά».

«Ένα σύνθημα, το οποίο, αποτέλεσε το θεμέλιο της οικοδόμησης του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, συμπυκνώνοντας παράλληλα ολόκληρη την ιστορία του σύγχρονου Ελληνισμού» υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστασιάδης: Το μήνυμα Ελευθερία η Θάνατος συμπυκνώνει ολόκληρη την ιστορία του σύγχρονου Ελληνισμού"

Γαλλία: Απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 6 ατόμων σε εξωτερικούς χώρους

Οι συναθροίσεις άνω των έξι προσώπων, σε εξωτερικούς χώρους, απαγορεύονται σε όλη τη Γαλλία για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν ζήτησε από τους περιφερειάρχες να εφαρμόσουν «αυστηρά» αυτό το μέτρο, δηλαδή να μην συγκεντρώνονται πάνω από 6 άτομα σε πάρκα ή άλλους εξωτερικούς χώρους στα 16 διαμερίσματα της χώρας που βρίσκονται στο «κόκκινο». Μεταξύ αυτών είναι η περιοχή του Παρισιού, η περιφέρεια της Νίκαιας και ο γαλλικός βορράς.

Το μέτρο αυτό δεν αφορά τις διαδηλώσεις που έχουν δηλωθεί στις αρχές. Επίσης, δεν εφαρμόζεται σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στις πολύτεκνες οικογένειες ή στην άθληση σε εξωτερικούς χώρους, εξήγησε νωρίτερα το περιβάλλον του υπουργού.

Από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου ζητήθηκε να επιδείξουν «κοινή λογική» κατά την εφαρμογή των μέτρων.

Οι αρχές θα κάνουν επίσης ελέγχους στα διόδια και στους σταθμούς λεωφορείων και τρένων, ώστε να περιοριστούν οι μετακινήσεις από τη μία περιφέρεια στην άλλη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 6 ατόμων σε εξωτερικούς χώρους"

Πρίγκιπας Κάρολος σε άπταιστα ελληνικά: «Χαίρε, ω, χαίρε Ελευθεριά» (βίντεο)

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, Πρίγκιπας Κάρολος τόνισε ότι η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, ενώ χρησιμοποίησε και τον τελευταίο στίχο του Εθνικού Ύμνου της χώρας μας.

Σε μια «ζεστή» ομιλία, ο πρίγκιπας Κάρολος αναφέρθηκε στη σημασία της Επανάστασης του 1821, υπογράμμισε ότι η νίκη ήλθε με τις προσπάθειες όχι ενός ήρωα, αλλά πολλών, επανέλαβε ότι η Βρετανία θα είναι πάντα στο πλευρό της Ελλάδας και έκανε ειδική αναφορά στην «Καρτερία», το ατμοκίνητο πλοίο που παρήγγειλε ο αξιωματικός Χέιστινγκς σε αγγλικό ναυπηγείο, για να συνδράμει τους Έλληνες στον αγώνα τους.

Αναλυτικά, η αντιφώνηση του πρίγκιπα Κάρολου είχε ως εξής:

Εξοχότατοι, Κυρίες και Κύριοι,

Θα ήθελα αρχίζοντας να σας ευχαριστήσω, Κυρία Πρόεδρε, για τη μεγάλη χαρά και τιμή να βρίσκομαι απόψε εδώ, σ’ αυτόν τον υπέροχο εθνικό εορτασμό.

Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για τη σύζυγό μου και μένα το γεγονός ότι επιστρέφουμε στην Ελλάδα, που έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι η πατρίδα του παππού μου και ο τόπος γέννησης του πατέρα μου, πριν από σχεδόν εκατό χρόνια, στην εκατονταετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης. Αργότερα, στην Αθήνα, η αγαπητή γιαγιά μου, πριγκίπισσα Αλίκη, κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χρόνων της ναζιστικής κατοχής, έσωσε μια οικογένεια Εβραίων – μια πράξη για την οποία της απονεμήθηκε ο τίτλος «Δικαία των Εθνών» από το Ισραήλ .

Νιώθω μια βαθιά σύνδεση με την Ελλάδα -τα τοπία της, την ιστορία της και τον πολιτισμό της- και σε αυτό δεν είμαι μόνος: ένα κομμάτι της ουσίας της Ελλάδας βρίσκεται μέσα σε όλους μας. Ως πηγή του δυτικού πολιτισμού, το πνεύμα της Ελλάδας διαπερνά τις κοινωνίες και τις δημοκρατίες μας. Χωρίς την Ελλάδα, οι νόμοι μας, η τέχνη μας, ο τρόπος ζωής μας, δεν θα είχαν ακμάσει.

Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που το 1812 το ποίημα του Λόρδου Byron, «Το Προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ», όπου για πρώτη φορά υπερασπίσθηκε τον αγώνα για την αυτοδιάθεση των Ελλήνων, είχε τόση απήχηση στο ευρωπαϊκό κοινό. Ο ελληνικός αγώνας εκλήφθηκε, όχι ως η επιδίωξη ενός ξένου λαού, αλλά ως ο κοινός μας αγώνας. Όπως δήλωσε, ο Percy Shelley, φίλος του Byron, στον πρόλογο του ποιήματος «Ελλάς»: «Είμαστε όλοι Έλληνες».

Έτσι, στις σελίδες της ιστορίας, μαζί με τους Έλληνες ήρωες της επανάστασης, καταγράφονται τα ονόματα Βρετανών, που συγκινήθηκαν βαθιά από αυτό το πνεύμα του Φιλελληνισμού και συμμετείχαν στον αγώνα. Μαζί με τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη, τον Μιαούλη, τον Κανάρη και τη Μπουμπουλίνα (σ.σ. εδώ έκανε σαρδάμ αποκαλώντας την “Μπουλουμπίνα“), διαβάζουμε για τους Γκόρντον, Κόχρεην, Τσωρτς και Κόδριγκτον.

Ωστόσο, ο θρίαμβος της Ελλάδας δεν οφείλεται σε έναν ήρωα, αλλά στο εξαιρετικό θάρρος και το σθένος του λαού της – και σε ό,τι ένας Βρετανός ιστορικός αποκάλεσε «θεϊκή φλόγα που άναψε στην ψυχή των Ελλήνων». Εάν δεν υπήρχε η αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού να αγωνιστεί, μπροστά σε φοβερά δεινά, και σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, δεν θα είχε κατακτηθεί ποτέ η ανεξαρτησία.

Κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Ελλάδα το 2018, σε μια ομιλία μου σε αυτήν την αίθουσα, διηγήθηκα την ιστορία του ατμοκίνητου πολεμικού πλοίου «Καρτερία», το οποίο παρήγγειλε ο αξιωματικός Χέιστινγκς σε αγγλικό ναυπηγείο, για να συνδράμει τους Έλληνες στον αγώνα τους. Συμμετέχοντας στον στόλο του επαναστατικού Ελληνικού Ναυτικού, η «Καρτερία» έγινε το πρώτο ατμοκίνητο πολεμικό πλοίο που συμμετείχε σε πολεμικές ενέργειες και διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στον πόλεμο.

«Καρτερία», φυσικά, σημαίνει Επιμονή ή Αντοχή. Ήταν ένα όνομα ιδιαίτερα κατάλληλο για εκείνη την εποχή, το οποίο, πιστεύω, ότι παραμένει συμβολικό ακόμη και σήμερα – στα απελπιστικά δύσκολα έτη της οικονομικής κρίσης, και τώρα μεσούσης αυτής της φοβερής πανδημίας που έχει διαταράξει τις ζωές και το βιός τόσων πολλών ανθρώπων. Τρέφω μεγάλο θαυμασμό για το σθένος του ελληνικού λαού και με συγκινεί ιδιαίτερα η αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα των νέων ανθρώπων της Ελλάδας. Νιώθω ιδιαίτερη περηφάνεια που ο φιλανθρωπικός οργανισμός Prince’s Trust International κατόρθωσε να βοηθήσει τόσους πολλούς νέους στην Ελλάδα ώστε να βρουν εργασία, να επιμορφωθούν ή να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις, δίνοντας τους τα εφόδια ώστε να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να συμβάλλουν στην ευημερία και τη δύναμη της χώρας τους.

Εξοχότατοι, Κυρίες και Κύριοι,

Καθώς όλοι μας εργαζόμαστε για την ανοικοδόμηση των κοινωνιών μας και των οικονομιών μας στο πλαίσιο ενός έτους αδιανόητων μέχρι σήμερα μεταβολών, προκειμένου να θέσουμε τον κόσμο μας σε μια πιο βιώσιμη τροχιά, το θάρρος, η αποφασιστικότητα και οι προσδοκίες του 1821 θα μπορούσαν να αποτελέσουν, ενδεχομένως, πηγή έμπνευσης για εμάς. Και πάλι, το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι υψηλότερο. Οι επιλογές μας θα καθορίσουν τις τύχες όχι μόνο των Εθνών μας, αλλά και του μοναδικού αυτού πλανήτη που μοιραζόμαστε. Από την πλευρά μου, για να υποστηρίξω αυτή τη ζωτικής σημασίας προσπάθεια, έχω συνεργαστεί με εκατοντάδες διευθύνοντες συμβούλους προκειμένου να διαμορφώσω έναν χάρτη πορείας που θα τοποθετεί τους ανθρώπους, τον πλανήτη και τη Φύση στο επίκεντρο της οικονομικής μας μετάβασης. Αποκάλεσα αυτό το σχέδιο “Terra Carta” και με συγκινεί βαθύτατα το γεγονός ότι η Αθήνα επιθυμεί να θέσει σε εφαρμογή τις ιδέες που εμπεριέχονται σε αυτό.

Εξοχότατη – σήμερα, όπως και το 1821, η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στους φίλους της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι δεσμοί μεταξύ μας είναι ισχυροί και ζωτικοί και κάνουν τεράστια διαφορά στην κοινή μας ευημερία και ασφάλεια. Όπως ακριβώς οι ιστορίες μας είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, έτσι είναι και το μέλλον μας. Με αυτό το πνεύμα, αύριο, οι Βρετανοί φίλοι σας θα σταθούμε δίπλα σας για άλλη μια φορά και θα αισθανθούμε μεγάλη υπερηφάνεια με την αφυπνιστική προτροπή του Διονύσιου Σολωμού:

Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά!

Ζήτω η Ελλάς!

 pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρίγκιπας Κάρολος σε άπταιστα ελληνικά: «Χαίρε, ω, χαίρε Ελευθεριά» (βίντεο)"

Εμμανουέλ Μακρόν στην ΕΡΤ: Θα κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε την Ελλάδα

Την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας έναντι της Ελλάδας εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας στην ΕΡΤ1 και τον δημοσιογράφο Νίκο Αλιάγα.

Μία μόλις ημέρα πριν την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος ενώ ήταν προσκεκλημένος από την ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να βρεθεί στην Αθήνα λόγω της έξαρσης της πανδημίας, υπογράμμισε ότι στην Ευρώπη, η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. «Η Γαλλία επιθυμεί σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Υπάρχει μια ιδιαίτερη αγάπη για την Ελλάδα και τα δύο έθνη βρίσκονται δίπλα εδώ και τουλάχιστον 200 χρόνια», δήλωσε ο ο πρόεδρος Μακρόν στον Νίκο Αλιάγα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε τη λύπη του για το ότι δεν κατάφερε να βρεθεί στην Ελλάδα για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση κάνοντας λόγο για τα προβλήματα που έχει επιφέρει η υγειονομική κρίση και η πανδημία σε ολόκληρη την ΕΕ. Ωστόσο, ο πρόεδρος Μακρόν έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα ότι βρίσκεται ολόψυχα στο πλευρό των Ελλήνων.

Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΤΡ1 και τον Νίκο Αλιάγα, ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρθηκε εκτενώς στους αναπόσπαστους δεσμούς των δύο κρατών, τονίζοντας ότι τα ιδανικά της ελευθερίας που προέβαλε η Ελλάδα πριν από 200 χρόνια και η ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από 40 χρόνια δείχνουν το κοινό μας πεπρωμένο.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Μακρόν, η Ελλάδα διαθέτει μια μοναδική θέση εντός της ΕΕ. Από το μεταναστευτικό, την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ μέχρι τις σχέσεις γειτονίας με τρίτες χώρες, όπως την Τουρκία, τον Λίβανο και τη Συρία, η χώρα μας αποτελεί το κλειδί για την ασφάλεια της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας στην περιοχή, ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν ξεκάθαρος: «Θα είμαστε πάντα στο πλευρό των Ευρωπαίων συμμάχων μας, όταν έχουν πρόβλημα».

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στα ζητήματα που θα θέσει ως προτεραιότητες το Παρίσι κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, λέγοντας ότι εάν η ΕΕ θέλει να ζήσει ειρηνικά θα πρέπει να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα. «Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία είναι κράτη- μέλη πρώτης γραμμής στο μεταναστευτικό» δήλωσε ο πρόεδρος Μακρόν ο οποίος θέλησε να εξηγήσει τη διαφωνία του σε μια πολιτική ανοικτών συνόρων. «Δεν μου αρέσει ο γενικός όρος «μετανάστης». Ναι, υπάρχουν άνδρες και γυναίκες που προσπαθούν να επιβιώσουν και να γλιτώσουν από τον πόλεμο που μαίνεται στις χώρες τους. Αυτούς, έχουμε υποχρέωση να τους βοηθήσουμε Ωστόσο η ΕΕ πρέπει να οργανωθεί. Υπάρχουν πολλοί άλλοι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τις χώρες τους για οικονομικούς λόγους. Ζητούν άσυλο ενώ γνωρίζουν ότι δεν το δικαιούνται και πρέπει να πολεμήσουμε τους διακινητές». Παράλληλα αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Γαλλίας για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και τη δημιουργία κοινών ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε επίσης να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα και κάλεσε για ακόμα μια φορά τις κυβερνήσεις των «27» αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταλήξουν σε μια κοινή πολιτική ασύλου.

Αναφορικά με το ζήτημα του εμβολιασμού ο πρόεδρος Μακρόν τόνισε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν παρασκευάστηκαν εμβόλια σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και υπογράμμισε ότι το 2ο εξάμηνο του 2020 η ΕΕ θα παράγει τα περισσότερα εμβόλια στον κόσμο

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης του Γάλλου προέδρου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 και τον Νίκο Αλιάγα:

MΑΚΡΟΝ: «Λυπάμαι που δε θα είμαι εκεί με τη σύζυγό μου για αυτές τις εορταστικές εκδηλώσεις. Δυστυχώς το υγειονομικό πλαίσιο με αναγκάζει να παραμείνω στο Παρίσι. Γι’ αυτό θέλω καταρχήν να απευθύνω ένα μήνυμα πραγματικής φιλίας και σεβασμού για όλο τον ελληνικό λαό, τη χώρα, το έθνος και φυσικά για τις αρχές, την Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό… //… Yπάρχει ένας αναπόσπαστος δεσμός μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης, που μας κάνει να αισθανόμαστε ένας πολιτισμός, η κληρονομιά κατά κάποιο τρόπο της αρχαίας Ελλάδας και της Ελλάδας στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αλλά στη νεότερη και σύγχρονη ιστορία υπάρχει ένας ακόμη πιο ισχυρός δεσμός, αυτός της προσήλωσης στην ελευθερία, στην ευρωπαϊκή περιπέτεια. Πριν από 200 χρόνια, η Ελλάδα ενέπνεε την Ευρώπη, ειδικά τη Γαλλία. Εμπνέει και σήμερα επειδή γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας και από τις αρχές αυτού του έτους, τα 40 χρόνια ένταξης στην ΕΕ. Δηλαδή, τα 40 χρόνια επίσης μιας στιγμής ελευθερίας, ανοίγματος και φυσικά ενός κοινού πεπρωμένου. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής ελευθερίας, αυτού του αγώνα για τον πολιτισμό. Την είδαμε τους τελευταίους μήνες, οπότε ναι, εμπνέει. Θα κάνουμε τα πάντα με τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη για να εργαστούμε και να μπορέσουμε να ανοίξουμε τη θαυμάσια χώρα σας στους νέους μας, στους φοιτητές μας, στους αρχαιολόγους, στους ακαδημαϊκούς και στους τουρίστες μας, αλλά η Ελλάδα εμπνέει σήμερα όπως το έκανε και χθες επειδή υπάρχει αυτός ο μοναδικός δεσμός».

ΕΥΡΩΠΗ – ΓΑΛΛΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ και ΤΟΥΡΚΙΑ

Στο ερώτημα αν η Ευρώπη διαθέτει σήμερα τα μέσα για να εγγυηθεί την ειρήνη στην περιοχή της, ειδικά με τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε:

ΜΑΚΡΟΝ: «Ναι, η Ευρώπη έχει τα μέσα. Πιστεύω ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια γεωπολιτική στιγμή, όπου όλοι έχουμε εργαστεί για να πούμε ότι χρειαζόμαστε μια πιο κυρίαρχη, πιο ανεξάρτητη Ευρώπη, που διαθέτει αυτό που αποκαλώ στρατηγική αυτονομία, δηλαδή, που μπορεί να αποφασίζει και να προστατεύει τον εαυτό της. Έχουμε τα μέσα. Έχουμε τους στρατούς, τον εξοπλισμό, τη διπλωματική και οικονομική δύναμη που μας επιτρέπουν να το κάνουμε… Νομίζω ότι η Ελλάδα διαθέτει προφανώς μια μοναδική θέση από αυτή την άποψη, διότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στην ανατολική Μεσόγειο όπου τι συμβαίνει; Το θέμα της μετανάστευσης που βιώσαμε το 2015, το ζούμε ακόμα και σήμερα κι επομένως η Ευρώπη πρέπει να ξέρει πώς να προστατεύει τα εξωτερικά της σύνορα, προφανώς για την Ελλάδα, αλλά τελικά για όλους μας…//Συνεπώς η Ελλάδα έχει αυτήν την απολύτως θέση-κλειδί στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία είναι σημαντική για την Ευρώπη. Είναι σημαντική για την κυριαρχία μας, για την οικονομική μας ζωή, διότι είναι ένας τόπος πλούτου, ανταλλαγών και σημαντική για τη σχέση μας με την Εγγύς & Μέση Ανατολή και την Αφρική. Απλώς είμαι ένας από αυτούς που πιστεύουν ακράδαντα ότι πρέπει πάντα να είμαστε στο πλευρό των Ευρωπαίων συμμάχων όταν δέχονται επίθεση στην κυριαρχία τους, όταν απειλείται η ανεξαρτησία τους, ο σεβασμός των συνόρων τους. Άλλωστε αυτό έκανε η Γαλλία το καλοκαίρι του 2020, όταν συνέβη αυτό.

«…Έχουμε αρκετές ασκήσεις, μερικές που μόλις πραγματοποιήθηκαν, μια άλλη που έχει προβλεφθεί επίσης από τον Πρωθυπουργό, όπου θα συνεργαστούμε, θα αναπτυχθούμε μαζί, θα βελτιώσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας, είτε πρόκειται για το πολεμικό ναυτικό, το στρατό ξηράς ή την αεροπορία μας. Έχουμε αυτή την παράδοση, εργαζόμαστε από κοινού και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, διότι θεωρώ ότι μια μεγάλη χώρα της ΕΕ πρέπει να μπορεί να ζήσει ειρηνικά σήμερα. Πιστεύω ότι εάν η Ευρώπη θέλει να ζήσει ειρηνικά, πρέπει να ξέρει να προστατεύει τα σύνορά της και να οικοδομεί αυτούς τους χώρους ειρήνης».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

«Πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα για να προστατεύσουμε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα, να εξαρθρώσουμε αυτά τα δίκτυα διακινητών, που κερδοσκοπούν από αυτή την ανθρώπινη δυστυχία και θέτουν σε κίνδυνο όλους αυτούς που φεύγουν για οικονομικούς λόγους. Πρέπει να οργανώσουμε αυτό το ζήτημα της μετανάστευσης με ευρωπαϊκό τρόπο. Νομίζω λοιπόν ότι, ναι, αφήσαμε πολύ την Ελλάδα, όπως την Ιταλία και την Ισπανία, μόνες να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα το οποίο τελικά μετατίθεται στους άλλους… Πρέπει να βοηθήσουμε περισσότερο την Ελλάδα για να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα. Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά είναι ένα θέμα αλληλεγγύης».

ΕΜΒΟΛΙΑ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Η Κομισιόν πρέπει να βοηθήσει να έχουμε κοινό χάρτη πορείας. Έγκειται και στα κράτη-μέλη και στο Συμβούλιο που θα συνεδριάσει…στο τέλος της βδομάδας. Είδαμε πως σε εποχές κρίσης…υπάρχουν μη συνεργαζόμενες συμπεριφορές. Πολλά κράτη θέλησαν να κλείσουν τα σύνορά τους αμέσως. Το Σένγκεν, που είναι ένας χώρος ελευθερίας, μειώθηκε λίγο. Το άνοιγμα πρέπει να γίνει συντονισμένα. Πρέπει να έχουμε τους ίδιους κανόνες…για να πούμε υπό ποιες συνθήκες θα ανοίξουμε ξανά…πώς θα ανοίξει το εμπόριο κι ο τουρισμός. Εξ’ού κι η ιδέα του πιστοποιητικού. Ας προσπαθήσουμε να εναρμονίσουμε τον ρυθμό του ανοίγματος…και τον τρόπο με τον οποίο θα κινούμαστε ελεύθερα στον ευρωπαϊκό χώρο… Πρέπει να μπορεί να ταξιδέψει χωρίς αμφιβολία με ένα αρνητικό το τεστ. Πρέπει να υπάρχουν σαφείς, εφαρμόσιμοι κανόνες. Έτσι, θα μπορούμε να κυκλοφορούμε εντός του ευρωπαϊκού χώρου…και θα αναπτυχθεί ο τουρισμός. …Θα πρέπει να δεχόμαστε…όποιον έχει κάνει κάποιο εμβόλιο Pfizer, Moderna, Astrazeneca…αυτά που αναγνωρίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Όσοι αποδεικνύουν ότι έχουν εμβολιαστεί μπορούν να έρθουν…και να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα. Αυτό ναι. Έτσι πρέπει να συντονίσουμε τα πράγματα…με σαφείς κανόνες και πνεύμα συνεργασίας…ώστε να μπορέσουμε να ξανανοίξουμε σταδιακά.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΚΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

« …πιστεύω ότι η Ευρώπη πρέπει να βγει από αυτήν την περίοδο κοιτάζοντας μπροστά. Πρέπει και πάλι να γίνουμε μια ήπειρος φιλοδοξίας, μιας θέλησης συνεργασίας. Το οφείλουμε στη νεολαία μας.

«Οι ελληνικοί και ρωμαϊκοί μύθοι με διαμόρφωσαν, η ανάγνωση των τραγωδιών και θα έλεγα ότι ο έφηβος που ήμουν, που μάθαινε τα αρχαία ελληνικά, τράφηκε από όλα αυτά. Οι Έλληνες, όπως είπα, συνέβαλαν στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, προσέφεραν τους μύθους που δόμησαν ολόκληρη τη φαντασία μας και οι οποίοι, επιπλέον, τροφοδότησαν την Aναγέννηση, τον κλασικισμό, τη νεότερη και τη σύγχρονη εποχή. Έφεραν την φιλοσοφία και ομολογώ ότι έμαθα πολλά από την ελληνική φιλοσοφία. Είχα ένα δάσκαλο φιλοσοφίας, τον Πωλ Ρικέρ, που δεν σταμάτησε ποτέ να τους διαβάζει στις εκδόσεις Budé, η οποία είναι δίγλωσση. Επομένως είτε πρόκειται για τον Πλάτωνα ή τον Αριστοτέλη, μεταξύ άλλων, τροφοδότησαν όλη την ευρωπαϊκή φιλοσοφία και, επιπλέον, όλη την αγγλοσαξονική φιλοσοφία σε μεγάλο βαθμό…// Όταν θέλω να ηρεμήσω, καταφεύγω στην Παρμενίδεια ισορροπία. Επίσης υπάρχει κάτι στον Αριστοτέλη που αγαπώ πολύ, το οποίο κατά βάση σημαίνει ότι πρέπει να γίνουμε αυτό που έπρεπε να είμαστε. Και αυτό δεν είναι μια μορφή τετελεσμένου. Σημαίνει ότι υπάρχει κάτι ήδη στην ουσία της κατάστασης ενός ατόμου που υπάρχει ήδη εκεί και ότι τα γεγονότα αποκαλύπτονται σταδιακά αλλά εκτυλίσσονται στο βάθος».

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εμμανουέλ Μακρόν στην ΕΡΤ: Θα κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε την Ελλάδα"

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Απαισιοδοξία για κορονοϊό και οικονομία – Δίχασε η Νέα Σμύρνη – Η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Απαισιοδοξία και προβληματισμός επικρατεί στην κοινωνία αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού αλλά και την επόμενη ημέρα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το κεντρικό δελτίου του Mega.

Η κυβέρνηση κρίνεται πιο αυστηρά για την αντιμετώπιση της πανδημίας όμως παραμένει πρώτη και με διαφορά στην πρόθεση ψήφου καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να καρπώνεται αυτή τη δυσαρέσκεια. Παράλληλα ο Κυριάκος Μοτσοτάκης παραμένει ως καταλληλότερος πρωθυπουργός με μεγάλη διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα.

Όσον αφορά τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη οι πολίτες καταδικάζουν και την αστυνομική βια και την βία που προέρχεται από τα ακραία στοιχεία και τους χούλιγκαν.

Στην ερώτηση για το αν η χώρα κινείται προς τη σωστή ή προς τη λάθος κατεύθυνση το 56% λέει πως την λάθος, το 36% προς τη σωστή ενώ ούτε λάθος , ούτε σωστή ένα 5%.

Όσον αφορά για το ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα το 37% λέει πως είναι ο κορονοϊός και η ιατρική περίθαλψη, το 27% η οικονομία, το 11% οι πολιτικοί και το πολιτικό σύστημα συνολικά, το 7% η ανεργία και το 3% η εξωτερική πολιτική.

Στην αξιολόγηση της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι πολίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι και από τους δυο. Συγκεκριμένα το 53% κρίνει αρνητικά την κυβέρνηση ενώ το 40% θετικά ενώ ακόμη χειρότερα είναι τα νούμερα για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς μόλις το 16% τον κρίνει θετικά και το 74% αρνητικά.

Σε ερώτηση για τις εντυπώσεις για τις κινήσεις της κυβέρνησης για τον κορονοϊό και τη δημόσια υγεία το 51% την κρίνει μάλλον αρνητικά, το 43% μάλλον θετικά ενώ ένα 5% ούτε θετικά, ούτε αρνητικά.

 

Για το θέμα της πανδημίας του κορονοϊού και στο ερώτημα να τα χειρότερα είναι μπροστά μας ή τα έχουμε αφήσει πίσω, οι απαντήσεις είναι μοιρασμένες. Συγκεκριμένα το 47% θεωρεί πως τα χειρότερα τα έχουμε αφήσει πίσω μας και το 45% πως τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Στην ερώτηση για το πότε εκτιμάται πως θα επιστρέψουμε σε μια φυσιολογική κανονικότητα το 63% απαντά μετά το 2021, το 25% μέχρι το τέλος του 2021 και ένα 10% μέχρι τα μέσα του 2021.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των πολιτών για τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη και τα φαινόμενα αστυνομικής βίας. Στο ποιος φταίει οι απαντήσεις είναι οι εξής:

Με την πρόταση «κάποιοι αστυνομικοί ασκούν υπερβολική βία» συμφωνεί το 77% και διαφωνεί το 20%.

Με την πρόταση «ακραία στοιχεία και χούλιγκαν» συμφωνεί το 72% και διαφωνεί το 25%.

Με την πρόταση «η κυβέρνηση που γίνεται όλο και πιο αυταρχική» το 47% συμφωνει και το 50% διαφωνεί

Με την πρόταση «τα κόμματα της αντιπολίτευσης που επιδιώκουν την φθορά της κυβέρνησης» το 42% συμφωνεί και το 53% διαφωνεί.

Στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφει το 40%, ο Αλέξης Τσίπρας το 17% ενώ ο κανένας παίρνει 27%.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία παραμένει στην κορυφή με 32,3% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 20,5%. Το ΚΙΝΑΛ παραμένει τρίτο κόμμα με 6 % και ακολουθούν το ΚΚΕ με 4,4%, η Ελληνική Λύση με 4,3% και το ΜεΡΑ25 με 3,4%. Όσον αφορά την αδιευκρίνιστη ψήφο φτάνει στο 10,5%.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Metron Analysis: Απαισιοδοξία για κορονοϊό και οικονομία – Δίχασε η Νέα Σμύρνη – Η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ"

Χώρες του κόσμου τιμούν την Ελληνική Επανάσταση με τη φωταγώγηση κτιρίων με τη γαλανόλευκη

Μέχρι στιγμής, πάνω από 50 πόλεις ανά τον κόσμο θα τιμήσουν τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση με τη φωταγώγηση εμβληματικών κτιρίων τους με τα χρώματα της γαλανόλευκης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Στις πόλεις συγκαταλέγονται μέρη συνδεδεμένα με την Ελληνική Επανάσταση, όπως η Οδησσός, όπου ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρία, αλλά και πόλεις που δεν υπήρχαν την εποχή εκείνη όπως το Τελ Αβίβ.

Η επιλογή των κτιρίων επίσης διαφέρει από πόλη σε πόλη.

Στα Ιεροσόλυμα θα φωταγωγηθεί η Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού, η αρχαιότερη Μονή του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Στο Μόναχο θα φωταγωγηθούν τα Προπύλαια, τα οποία χτίστηκαν σε δωρικό ρυθμό εμπνευσμένα, ελεύθερα, από τα Προπύλαια του Παρθενώνα. Τη χρηματοδότηση τους ανέλαβε ο Βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος Α’, ο οποίος ήταν λάτρης της Αρχαίας Ελλάδας και βεβαίως πατέρας του πρώτου Βασιλιά της Ελλάδας, Όθωνα.

Στο Σίδνεϋ θα φωταγωγηθεί το παγκοσμίως γνωστό κτίριο της Όπερας, ενώ στον Καναδά οι καταρράκτες του Νιαγάρα.

Επίσης, πολλές πόλεις θα τιμήσουν την Ελλάδα φωτίζοντας τα δημαρχεία τους, με ίσως πιο σημαδιακά εκείνα των Βρυξελλών στην Grand Place και του Παρισιού στις όχθες του Σηκουάνα.

Το Τελ Αβίβ θα φωταγωγήσει ένα άλλο σημαδιακό κτίριο, τουλάχιστον για τους λάτρεις της καλαθοσφαίρισης, το Γιάντ Ελιάου Αρένα, έδρα της γνωστής Μακάμπι Τελ Αβίβ. Παρομοίως, στη Βοστώνη θα φωταγωγηθεί το στάδιο της ιστορικής ομάδας των Celtics.

Όπως επισημαίνουν το ενδιαφέρον συγκρατεί το γεγονός ότι θα φωταγωγηθούν κτίρια σε πόλεις που υπάρχουν σημαντικές ελληνικές παροικίες, όπως, για παράδειγμα σε πόλεις της Αυστραλίας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ και του Καναδά, αλλά και άλλες πόλεις, όπως η Λισαβόνα, το Ελσίνκι, το Ταλίν, το Βίλνιους και η Ρίγα. Τέλος, σημειώνουν πως δεν λείψανε και τα δυσάρεστα απρόοπτα, όπως για παράδειγμα στο Ντουμπάι, όπου λόγω εθνικού πένθους δεν θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες φωταγωγήσεις.

Αναλυτικότερα, στην Πορτογαλία θα φωταγωγηθεί η Κεντρική πλατεία της Λισσαβώνας Terreiro do Paco, στην Ιρλανδία το Δημαρχιακό Μέγαρο του Δουβλίνου, στη Φινλανδία το Μέγαρο της Κυβέρνησης στην Πλατεία Γερουσίας, στο Ελσίνκι, στη Γερμανία ο Πύργος του Ρήνου στο Ντύσσελντόρφ, τα Προπύλαια και το Γενικό Προξενείο στο Μόναχο, στην Τσεχία ο Πύργος Petrin στην Πράγα, στη Δανία το κτίριο της Συνομοσπονδίας Δανικών Βιομηχανιών στην Κοπεγχάγη, στην Εσθονία το Άγαλμα Πεσόντων και η πλατεία του Ταλίν, καθώς και η γέφυρα Kaarsid και το Θέατρο Vanemuine στο Ταρτού.

Επίσης, στη Λιθουανία 4 κεντρικές γέφυρες στη Βίλνιους, στην Ουκρανία το δημαρχείο της Οδησσού κα το Δημοτικό Θέατρο στην είσοδο της Μαριούπολης, στη Μάλτα το συντριβάνι του Τρίτων, στην Αυστραλία το Old Treasury Building, Immigration Museum, Royal Exhibition Building, Bolte Bridge and Citylink Soundtube and Flinders Street στη Μελβούρνη, καθώς και η Opera House και το Δημαρχείο στο Σίνδευ, στη Λετονία το δημαρχείο της Ρίγας, στο Βέλγιο το δημαρχείο των Βρυξελλών και το αγαλματάκι Manneken Pis, στη Σλοβενία το κτίριο όπου διέμεινε ο Καποδίστριας στη Λουμπλιάνα, στη Γαλλία το δημαρχείο του Παρισιού, στην Αυστρία το κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στη Βιέννη, στην Ισπανία το κτίριο της πρεσβείας στη Μαδρίτη, στον Καναδά το CN TOWER και το δημαρχείο του Τορόντο καθώς επίσης και οι Καταρράκτες του Νιαγάρα στο Οντάριο.

Ακόμα, θα φωταγωγηθούν στη Ρουμανία το Πανεπιστήμιο και το Κοινοβούλιο στο Βουκουρέστι, στη Νορβηγία το HolmenKollen στο Όσλο, στις ΗΠΑ το δημαρχείο του Σαν Φραγκίσκο, οι γέφυρες Zakim Bridge, Longfellow και το στάδιο των CELTICS στη Βοστόνη, το δημαρχείο, τα αεροδρόμιοα G. Bush & W. Hobby και οι MONTROW BRIDGES στο Χιούστον, το δημαρχείο και το FERRIS WHEEL (Santa Monica) στο Λος Άντζελες, το δημαρχείο του Λος Άντζελες, το δημαρχείο Τάρπον Σπρινγκς στη Φλόριντα, το δημάρχειο, το MERCEDES BENZ ARENA και το SAVANNAH INTERNATIONAL CENTRE στην Ατλάντα, καθώς και στο αεροδρόμιο Lax, στην Ελβετία η πρεσβευτική κατοικία στη Βέρνη, στη Σλοβακία η πρόσοψη της ελληνικής πρεσβείας στην Μπρατισλάβα, στην Κροατία συντριβάνια σε κεντρική λεωφόρο του Ζάγκρεμπ, στη Βραζιλία το κτίριο Βιομηχανιών και την Πινακοθήκη στο Σάο Πάολο, στην Αργεντινή τα FLORARIS GENERICO, MONUMENTO DE LOS ESPANOLES, USINA DEL ARTE, PLANETARIO GALILEO GALILEI στο Μπουένος Άιρες, το EL BARQUITO DE PAPEL στο Ροζάριο, η Πλατεία Ανεξαρτησίας στη Μεντόσα και τα FARO DEL BICENTENARIO, CASA INDEPENDENCIA, CASA DE GOBIERNO στην Κόρδοβα, στη Βολιβία οι Τριπλές Γέφυρες και το δημαρχείο LΑ ΠΑΖ, στην Κύπρο το Παγκύπριο Λύκειο στη Λάρνακα, το Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ στην Πάφο και το Λύκειο Παραλιμνίου.

Επιπροσθέτως, σημειώνεται πως στις 25η Μαρτίου οργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Κοιτίδες ελληνικού πολιτισμού και διασπορά» έξι Παγκόσμια Συμβούλια: Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού, Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών, Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου, Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων, Παγκόσμια Βλάχικη Αμφικτιονία. Τον πανηγυρικό θα εκφωνήσει ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Νικόλαος Παπαϊωάννου.

Επίσης, θα ανακοινωθεί αύριο η πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννη Χρυσουλάκη και της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών ότι την 1.8.21 στις 18.21 όλοι οι απανταχού Έλληνες θα τραγουδήσουν τον Εθνικό Ύμνο.

Επισημαίνετα πως στην Αυστραλία θα πραγματοποιηθούν 200 εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Ενδεικτικά, στη Νέα Νότια Ουαλία, την Πέμπτη 25 Μαρτίου η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα οργανώνει συναυλία. Την ίδια ημέρα στη Μελβούρνη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση της Ένωσης Θεσσαλονικέων «Λευκός Πύργος» σε συνεργασία με την Παμμακεδονική Ένωση Μελβούρνης και Βικτωρίας, υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, με έπαρση οκτώ ελληνικών σημαιών, ανάκρουση των εθνικών ύμνων Ελλάδας και Αυστραλίας, ενώ θα ακολουθήσει πρόγραμμα με χορευτικά συγκροτήματα.

Την Κυριακή στις 28 Μαρτίου στη Νέα Νότια Ουαλία, θα τελεστεί πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και επίσημος εορτασμός της Εθνικής Επετείου από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα ΝΝΟ. Παρουσία όλων των αρχιερέων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου, Μακαρίου, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία και εν συνεχεία δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού στο Redfern. Κατόπιν θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Martin Place, παρέλαση προς το Sydney Opera House, μηνύματα επισήμων, πανηγυρικός της ημέρας, απαγγελία ποιημάτων, προβολές οπτικο-ακουστικού υλικού και παρουσίαση παραδοσιακού μουσικοχορευτικού προγράμματος: Sydney

Επίσης, στις 28 Μαρτίου στη Μελβούρνη θα πραγματοποιηθεί εορταστική διαδικτυακή εκδήλωση για την επαναλειτουργία του ορθόδοξου ναού του Ευαγγελισμού της Αν. Μελβούρνης που είχε καταστραφεί από πυρκαγιά. Είναι ο πιο παλιός ορθόδοξος ναός στη Βικτώρια από το 1901. Προγραμματίζεται η μετάδοση της λειτουργίας από το ναό, θα ακολουθήσουν ομιλίες και επετειακές εκδηλώσεις (υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα2021».

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Χώρες του κόσμου τιμούν την Ελληνική Επανάσταση με τη φωταγώγηση κτιρίων με τη γαλανόλευκη"

Δημοσκόπηση Marc: Στο 15,6% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Το διψήφιο προβάδισμα της διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Marc, για λογαριασμό του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Alpha, από τις 19 έως τις 22 Μαρτίου 2021 και σε μέγεθος δείγματος 1.003 νοικοκυριών.

Η διαφορά ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στο 15,6% καθώς το 36,1% των πολιτών θα ψήφιζε Νέα Δημοκρατία, ενώ το 20,5% ΣΥΡΙΖΑ αν είχαμε εκλογές την ερχόμενη Κυριακή. Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, το ΚΚΕ με 5,2%, η Ελληνική Λύση με 4,2%, το ΜέΡΑ25 με 2,8%. Άλλο κόμμα προτιμά το 4,6%. Στο 3,4% το άκυρο/λευκό, στο 11,7% οι αναποφάσιστοι. «Δεν θα ψηφίζω» απαντά το 5%.


«Έχει περάσει ενάμισης χρόνος από τις βουλευτικές εκλογές. Ανεξάρτητα από τι ψηφίζετε, πώς κρίνετε συνολικά τα έως τώρα δείγματα γραφής της κυβέρνησης Μητσοτάκη;» ρωτήθηκαν οι πολίτες και το 52,7% απάντησε θετικά ή μάλλον θετικά σε αντίθεση με το 46,5% που απάντησε αρνητικά ή μάλλον αρνητικά.


«Πώς κρίνετε συνολικά την στάση και αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ;» ήταν η επόμενη ερώτηση που δέχθηκαν οι πολίτες και σε ποσοστό 77,8% απάντησαν αρνητικά ή μάλλον αρνητικά ενώ το 20,1% απάντησε θετικά ή μάλλον θετικά.

 

Αστυνομική βία και διαδηλώσεις

Σχετικά με τα περιστατικά αστυνομικής βίας, το 57,3% εκτιμά πως αυτά είναι μεμονωμένα και δεν χαρακτηρίζουν την πλειοψηφία των αστυνομικών. Το 20,9% εκτιμά πως τα φαινόμενα βίας είναι αρκετά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχουμε αυταρχικό κράτος. Το 19,7% απαντά πως η αστυνομοκρατία είναι βασική κυβερνητική επιλογή.

Την ίδια στιγμή, το 68,6% πιστεύει πως θα πρέπει να αποφεύγονται οι διαδηλώσεις εν μέσω πανδημίας, ενώ το 30,1% θέλει να συνεχίζουν να πραγματοποιούνται.

Η επιστράτευση γιατρών

Ως προς την επιστράτευση των γιατρών, ένα ζήτημα που απασχόλησε πολύ την επικαιρότητα των ημερών, το 73,2% εμφανίζεται σύμφωνο με την απόφαση της κυβέρνησης, ενώ το 20,3% διαφωνεί. 

Τι λένε οι πολίτες για το Lockdown

Το 65,5% των πολιτών ζητεί χαλάρωση των περιορισμών στην κυκλοφορία, με το 17,7% να θέλει διατήρηση των υφιστάμενων μέτρων, ενώ το 13,5% ζητεί αυστηροποίησή τους. Αντίστοιχα, το 85,9% ζητεί χαλάρωση – άνοιγμα- των περιορισμών που αφορούν στο λιανεμπόριο, το 7,3% ζητεί διατήρησή τους, ενώ το 5% θέλει αυστηροποίηση.

Επιπρόσθετα, το 75% θέλει χαλάρωση περιορισμών που έχουν επιβληθεί στην εστίαση, ενώ το 22,3% θέλει διατήρησή τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Marc: Στο 15,6% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ"

Λουράντος: Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος αποφάσισε να μην πάρει τα self test στα φαρμακεία

Βόμβα έριξε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών Κωνσταντίνος Λουράντος για τα self test. Μιλώντας χθες (23.03) στο Kontra δήλωσε ότι οι φαρμακοποιοί δεν προτίθενται να τα παραλάβουν και να τα διαθέτουν στα φαρμακεία τους.

«Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, αποφάσισε να μην πάρει τα τεστ στα φαρμακεία. Να τα διαθέσει το κράτος όπου θέλει, να τα κάνει με όποιο τρόπο θέλει, εάν δεν μας διευκρινίσει με ποιο τρόπο θα μας τα φέρει και πώς θα τα δώσουμε και αν δεν απαγορεύσει, ρητώς, το να γίνονται μέσα στο φαρμακείο» υποστήριξε.

Μάλιστα σε ερώτηση πού θα διατίθενται τα τεστ αν όχι στα φαρμακεία, o Κωνσταντίνος Λουράντος απάντησε: «Ας πάνε σούπερ μάρκετ».

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Λουράντος: Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος αποφάσισε να μην πάρει τα self test στα φαρμακεία"

Κοντονής: Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης οι νέες καταγγελίες του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ

Οι πρόσφατες δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, για την μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα από την προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν μπει στο «στόχαστρο» της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας.

Από την Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας εξετάζεται εάν έχουν προκύψει νεότερα στοιχεία που να δικαιολογούν την ανάσυρση από το αρχείο σχετικής δικογραφίας που είχε σχηματιστεί στο παρελθόν με αφορμή ανάλογες δηλώσεις του κ. Κοντονή.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης στις αρχές Μαρτίου του 2021 είχε ρίξει νέες «βόμβες» για τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα λίγο πριν τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 μιλώντας στο Action 24 και στην εκπομπή «Aντιθέσεις».

«Μίλησα και πλήρωσα για τις αλήθειες που είπα. Ψηφίστηκαν 1.000 άρθρα σε μια συνεδρίαση. Και άλλαξε δολίως διάταξη κειμένου να μετατραπεί η δωροδοκία από κακούργημα σε πλημμέλημα. Υπήρξε σκοπιμότητα, το λέω ευθέως έτσι ώστε κάποιες δίκες να οδηγηθούν στο αρχείο προεκλογικά. Έχω υπόψιν μου συγκεκριμένες υποθέσεις και αν με καλέσει οποιαδήποτε δημόσια αρχή ή η δικαιοσύνη είμαι έτοιμος να καταθέσω. Εάν κληθώ θα τα πω αυτά τα οποία γνωρίζω, θα τα καταθέσω» ανέφερε ο κ. Κοντονής.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοντονής: Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης οι νέες καταγγελίες του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ"

Η κυβέρνηση διαψεύδει την παράταση του lockdown μέχρι τις 25 Απριλίου

«Τα σενάρια που διακινούνται και μιλούν για απόφαση παράτασης του lockdοwn ως τις 25 Απριλίου δεν έχουν απολύτως καμία βάση», επεσήμαναν το βράδυ της Τετάρτης κυβερνητικοί κύκλοι, σχολιάζοντας σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες και αφορούν τη συνέχιση της εφαρμογής των μέτρων κατά του κορωνοϊού και μετά τον Απρίλιο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Η κυβέρνηση διαψεύδει την παράταση του lockdown μέχρι τις 25 Απριλίου"

Καταναλωτές κατά ΔΕΗ: Που να σας «χτυπήσει» το ρεύμα -Καμία εμπιστοσύνη, πλέον! (εικόνες)

Συνεχίζονται τα παράπονα των πελατών της ΔΕΗ για την επιχείρηση. Η σελίδα της στο facebook έχει κατακλυστεί από αρνητικές αναφορές στις οποίες η ΔΕΗ απαντά με ένα αυτοματοοποιημένο μήνυμα.

Διαβάστε μερικές από αυτές που έφτασαν και στην aftodioikisi.gr.

-Δεη ρε φιλε το τελευταιο διάστημα 3 εναντι κ εκκαθαριστικος (23/2)πανω απο 3000kw κ περιμενω εδω κ 15 μερες μια απαντηση στο αιτα μου που σας εκανα στην συνομιλία…..που να σας «χτυπησει» το ρευμα…..κ αναρωτιεμαι γιατι τοσα αρνητικα σχολια…..

-ΔΕΗ Α.Ε.

Καλησπέρα σας.

Μέσα από την σελίδα μας στο facebook & παράλληλα με όλα τα μέσα υποστήριξης, συλλέγουμε θέματα και τα προωθούμε για άμεση επίλυση. Μπορείτε να μας στείλετε το ζήτημα που αντιμετωπίζετε σχετικά με τις υπηρεσίες μας, σε προσωπικό μήνυμα και εκπρόσωπός μας θα επικοινωνήσει μαζί σας το συντομότερο δυνατόν.

-ΔΕΗ Α.Ε. 9μαρτιου ειχαμε επικοινωνια σε προσωπικο μηνυμα με ολα τα στοιχεια μου…..

Άλλος πελάτης σχολιάζει το νέο προϊόν της επιχείρησης για το φυσικό αέριο:

-Είναι κι αυτό το προϊόν σας όπως το „myHomeEnter“, που σπάσατε την σύμβαση και χρεώνετε την ενέργεια με 0,10509 €/kWh αντί 0,10500 €/kWh που υποσχόσασταν;

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΠΛΕΟΝ! 

🤬

Ενώ τρίτος πελάτης τονίζει:

Στους λογαριασμούς ρεύματος των σπιτιών που είχαν μείνει χωρίς ρεύμα με τα χιόνια στα βόρεια προάστια υποτίθεται ότι θα γινόταν μείωση. ο λογαριασμός ήρθε. Μείωση καμία!!

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταναλωτές κατά ΔΕΗ: Που να σας «χτυπήσει» το ρεύμα -Καμία εμπιστοσύνη, πλέον! (εικόνες)"

Φάουτσι: Η AstraZeneca θα εκδώσει νέα ανακοίνωση για το εμβόλιό της

Η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca είναι πιθανόν να εκδώσει μια νέα, τροποποιημένη ανακοίνωση σχετικά με το εμβόλιο της κατά της Covid-19, μετά την ανησυχία που εξέφρασε χθες η ανεξάρτητη αμερικανική επιτροπή που επιβλέπει τις κλινικές δοκιμές ότι η αγγλοσουηδική φαρμακοβιομηχανία παρουσίασε «παρωχημένα» στοιχεία στην τελευταία της δημόσια ανακοίνωση, δήλωσε σήμερα ο δρ Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ.

Η AstraZeneca δήλωσε ότι τα αποτελέσματα που δημοσίευσε τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα οποία το εμβόλιο της είχε 79% αποτελεσματικότητα, βασίστηκαν σε μια ενδιάμεση ανάλυση δεδομένων που έγινε έως τις 17 Φεβρουαρίου, και τώρα θα «συνεργαστεί αμέσως» με την ανεξάρτητη επιτροπή για να κοινοποιήσει την πλήρη ανάλυσή της.

Η αγγλοσουηδική φαρμακοβιομηχανία θα δημοσιεύσει επικαιροποιημένα αποτελέσματα από τη μεγάλη κλινική δοκιμή εμβολίων κατά της Covid-19 στις ΗΠΑ εντός 48 ωρών. Τόνισε χθες Τρίτη ότι επανεξέτασε την προκαταρκτική αξιολόγηση της πλήρους ανάλυσής της και διαπίστωσε ότι συνάδει με την ενδιάμεση έκθεση.

Ο κορυφαίος Αμερικανός υγειονομικός αξιωματούχος δρ Φάουτσι ανέφερε πως ανησυχεί για λάθος συνεννόηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αλλά δήλωσε πεπεισμένος ότι μια αναθεωρημένη ανακοίνωση από την AstraZeneca θα ξεδιαλύνει οποιαδήποτε σύγχυση σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτού του εμβολίου.

Ο Φάουτσι και η διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), Ροσέλ Γουαλένσκι, εξέφρασαν από κοινού ανησυχία για την πορεία της πανδημίας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων, παρά την εκστρατεία εμβολιασμού. Μέχρι σήμερα 84 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ έχουν λάβει μία δόση ενός εμβολίου κατά της νόσου.

«Έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας αναφορικά με το υψηλό επίπεδο των καθημερινών λοιμώξεων που χθες ήταν 54.974», δήλωσε ο Φάουτσι. «Όταν είμαστε σε αυτό το επίπεδο, δεν νομίζω ότι μπορούμε να κηρύξουμε νίκη».

Ο Άντι Σλάβιτ, ο ανώτερος σύμβουλος της ομάδας του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί για τη βραζιλιάνικη παραλλαγή του ιού και έχει καθημερινές συζητήσεις με αξιωματούχους στην Βραζιλία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φάουτσι: Η AstraZeneca θα εκδώσει νέα ανακοίνωση για το εμβόλιό της"

Μάτι: Ελεύθερος με εγγύηση ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Β. Ματθαιόπουλος

Ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 5 χιλιάδων ευρώ αφέθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή ο πρώην αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Σε δήλωσή του ο συνήγορός του Διαμαντής Μπασαράς ανέφερε ότι «ο κατηγορούμενος στοχοποιήθηκε από συγκατηγορούμενο του για να αποποιηθεί της δικής του ευθύνης», προσθέτοντας πως ο εντολέας του δεν φέρει την οποιαδήποτε ευθύνη για την πυρκαγιά.

«Με σεβασμό και με αξιοπρέπεια ο κ  Ματθαιόπουλος δεν απάντησε σε καμία επίθεση οι σκευωροί θα πάρουν την απάντηση όταν πρέπει», δήλωσε ο κ. Μπασαράς.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Μάτι: Ελεύθερος με εγγύηση ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Β. Ματθαιόπουλος"

Τζόνσον: Εάν παγώσουν οι εξαγωγές εμβολίων, τότε πιθανόν να αποχωρήσουν βρετανικές εταιρείες από την ΕΕ

Μαίνεται η μάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην αγγλο-σουηδική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca και την ΕΕ, ύστερα από την αθέτηση των δεσμεύσεων για τις παραδόσεις και την αποκάλυψη για τις 29 εκατομμύρια κρυμμένες δόσεις σε εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Ρώμη.

Μετά τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν για πάγωμα εξαγωγών των εμβολίων, και ενώ προωθείται νέος μηχανισμός εξαγωγών για τα εμβόλια που παρασκευάζονται σε ευρωπαϊκό έδαφος, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έστειλε το δικό του μήνυμα.

Σε προειδοποίησή του, τόνισε πως εάν εφαρμοστούν οι απειλές της ΕΕ, τότε θα μπορούσαν να παγώσουν βρετανικές επενδύσεις εντός ευρωπαϊκού εδάφους και να αποχωρήσουν εταιρείες.

Τα δρακόντεια μέτρα των Βρυξελλών, δήλωσε ο Τζόνσον, θα μπορούσαν να πλήξουν τους κανόνες του εμπορίου ανάμεσα σε Λονδίνο και Βρυξέλλες.

Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε θα συνομιλήσουν, μέσω τηλεδιάσκεψης, αύριο και μεθαύριο, μετά την αποκάλυψη ότι περίπου 29 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων της AstraZeneca, μέρος των οποίων προορίζονταν για το Ηνωμένο Βασίλειο, βρέθηκαν κρυμμένες σε εγκαταστάσεις της αγγλο-σουηδικής εταιρείας στη Ρώμη.

Η τεράστια αυτή ποσότητα, που αντιστοιχεί στο σύνολο των εμβολίων έχει παραδώσει έως τώρα η φαρμακευτική εταιρεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακαλύφθηκε έπειτα από επιθεώρηση των ιταλικών αρχών κατ' εντολή του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, ο οποίος ήθελε να εξακριβώσει τι ακριβώς παράγει η AstraZeneca εντός ευρωπαϊκού εδάφους.

Ενώ η αγγλο-σουηδική εταιρεία δεν μπόρεσε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της σχετικά με τον αριθμό των δόσεων εμβολίου κατά της Covid-19 που θα παρέδιδε στην Ε.Ε, οι Βρυξέλλες αναρωτιούνται, εύλογα, για τον προορισμό αυτού του τεράστιου αποθέματος.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Stampa, ορισμένες από αυτές τις δόσεις παρασκευάστηκαν από την υπεργολάβο της AstraZeneca στην Ολλανδία.

Είναι πιθανό ότι ορισμένες από αυτές τις δόσεις προορίζονται πράγματι για την Ε.Ε, και περιμένουν μόνο τις τελικές δοκιμές, αλλά οι Βρυξέλλες υποπτεύονται επίσης ότι μεγάλο μέρος τους προορίζεται για εξαγωγή. Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι βασίζεται στα εμβόλια της AstraZeneca που παράγονται στην ΕΕ, για να συνεχίσει την εκστρατεία εμβολιασμού.

Τον περασμένο μήνα, η Ιταλία απέκλεισε 250.000 δόσεις που βρέθηκαν στις ίδιες ακριβώς εγκαταστάσεις της εταιρείας και προορίζονταν για την Αυστραλία. Από τότε, η AstraZeneca δεν υπέβαλε άλλο αίτημα εξαγωγής.

Βάσει του συμβολαίου της με την Ε.Ε η AstraZeneca έπρεπε να παραδώσει περίπου 100 εκατ. δόσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου, αλλά έως τώρα δεν έχει καταφέρει να πιάσει παρά μόλις το 30% του στόχου. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει ένας άνευ προηγουμένου πόλεμος χαρακωμάτων με το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να απαγορεύσει την εξαγωγή αυτού του «κρυμμένου θησαυρού» μέχρι να δοθούν σαφείς και πειστικές απαντήσεις.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, η E.E παραμένει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμβολίων στον κόσμο, κυρίως στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, τα εμβόλια δεν διανέμονται δίκαια σε όσους έχουν υπογράψει συμβόλαια με τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περιορισμό των εξαγωγών εμβολίων που παράγονται σε ευρωπαϊκό έδαφος, κυρίως προς το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και το Μεξικό, αναμένεται να γίνει δεκτή από την πλειοψηφία των κρατών-μελών το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης και 26ης Μαρτίου. Η Ε.Ε είχε επιτρέψει την εξαγωγή εμβολίων προς τα προαναφερθέντα κράτη, ενώ αυτά δεν απέστειλαν στην Ε.Ε ούτε μια δόση εμβολίου.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται ότι δεν θα απαγορεύσει σε καμία περίπτωση την εξαγωγή εμβολίων στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, κυρίως σε αυτές της υποσαχάριας Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μέτρο για την επιτάχυνση της έγκρισης προσαρμοσμένων εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, ως άμεση ενέργεια στο πλαίσιο του εκκολαπτηρίου HERA, του νέου ευρωπαϊκού σχεδίου ετοιμότητας για τη βιοάμυνα κατά των παραλλαγών της νόσου COVID-19.

Εισάγει διατάξεις στην οικεία νομοθεσία της ΕΕ που θα δίνουν στις εταιρείες τη δυνατότητα να εστιάζουν τις προσπάθειές τους στη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων εγκαίρως και θα καθιστούν εφικτή την έγκριση προσαρμοσμένων εμβολίων βάσει μικρότερου συνόλου πρόσθετων δεδομένων που θα υποβάλλονται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε σχετικά πως «το εκκολαπτήριο HERA θα ενισχύσει και θα επιταχύνει την απόκριση της ΕΕ στις παραλλαγές. Δίνουμε τη δυνατότητα στον EMA να επιταχύνει την κανονιστική έγκριση επικαιροποιημένων εμβολίων για την αντιμετώπιση νέων παραλλαγών. Ταχύτερη έγκριση σημαίνει περισσότερα εμβόλια σε κυκλοφορία και περισσότερα εμβολιασμένα άτομα στην Ευρώπη».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τζόνσον: Εάν παγώσουν οι εξαγωγές εμβολίων, τότε πιθανόν να αποχωρήσουν βρετανικές εταιρείες από την ΕΕ"

Σουηδία: Δικαιώνεται ή όχι που δεν εφάρμοσε lockdown; Τι δείχνουν τα στοιχεία

Η Σουηδία είναι μια χώρα που συζητήθηκε όσο άλλη το 2020 καθώς απέφυγε τα αυστηρά lockdown για να μην πνίξει την οικονομία της.

Μάλιστα το 2020 κατέγραψε την μικρότερη αύξηση του συνολικού ποσοστού θνησιμότητας από εκείνην των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με μια ανάλυση επίσημων στοιχείων.

Ειδικοί στις μεταδοτικές ασθένειες προειδοποίησαν ότι τα αποτελέσματα δεν πρέπει να ερμηνευθούν ως απόδειξη ότι τα lockdown είναι αχρείαστα, παραδέχθηκαν όμως ότι μπορεί να δείχνουν ότι σε γενικές γραμμές η θέση της Σουηδίας για την καταπολέμηση της πανδημίας έχει θετικά χαρακτηριστικά που αξίζει να μελετηθούν.

Ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες δέχθηκαν τα lockdown ως μέτρο τελευταίας καταφυγής δεδομένης της αποτυχίας να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία με άλλες μεθόδους, το μέτρο έχει προκαλέσει τους τελευταίους μήνες διαδηλώσεις στους δρόμους του Λονδίνου, του Άμστερνταμ και αλλού.

Η Σουηδία, στο μεταξύ, στηρίχθηκε κυρίως σε εθελοντικά μέτρα που επικεντρώθηκαν στην κοινωνική απόσταση, στην καλή υγιεινή και σε στοχευμένους κανόνες που διατήρησαν σε μεγάλο βαθμό ανοικτά τα σχολεία, τα εστιατόρια και τα καταστήματα.

Μια στρατηγική που δίχασε τους Σουηδούς αλλά γλύτωσε την οικονομία από τα χειρότερα σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για την θνησιμότητα

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat που συγκέντρωσε το Reuters, η Σουηδία είχε 7,7% περισσότερους θανάτους το 2020 από τον μέσο όρο των θανάτων τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Οι χώρες που επέλεξαν αρκετές περιόδους αυστηρών lockdown, όπως η Ισπανία και το Βέλγιο, είχαν υπερβάλλουσα θνητότητα, όπως αποκαλείται, 18,1% και 16,2% αντίστοιχα.

Είκοσι μία από τις 30 χώρες με διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία είχαν υψηλότερη υπερβάλλουσα θνητότητα από τη Σουηδία. Ωστόσο, η Σουηδία τα πήγε πολύ χειρότερα από τις γειτονικές της χώρες, με τη Δανία να καταγράφει μόλις 1,5% υπερβάλλουσα θνητότητα και τη Φινλανδία 1,0%. Η Νορβηγία δεν είχε καθόλου υπερβάλλουσα θνητότητα το 2020.

Η υπερβάλλουσα θνητότητα της Σουηδίας βρίσκεται επίσης στο χαμηλό άκρο του φάσματος σε μια ξεχωριστή καταμέτρηση της Eurostat και σε καταγραφή άλλων δεδομένων που δημοσιοποίησε το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Βρετανίας την περασμένη εβδομάδα.

Η ανάλυση εκείνη, η οποία περιελάμβανε μια προσαρμογή ανάλογα με τις διαφορές ηλικιακών δομών και εποχικής θνησιμότητας των χωρών που αναλύθηκαν, τοποθετούν τη Σουηδία στη 18η μεταξύ 26 χωρών, με την Πολωνία, την Ισπανία και το Βέλγιο στις πρώτες θέσεις.

Αμφιβολίες για τη χρησιμότητα των lockdown

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας Άντερς Τέγκνελ, ένας άγνωστος στο ευρύ κοινό επιστήμονας πριν από την πανδημία, που έγινε διεθνώς γνωστός ως επικεφαλής της σουηδικής απόκρισης σε αυτήν, δήλωσε στο Ρόιτερς πως πιστεύει ότι τα στοιχεία εγείρουν αμφιβολίες για τη χρησιμότητα των lockdown.

“Νομίζω πως οι άνθρωποι θα σκεφθούν πιθανόν πολύ προσεκτικά για αυτά τα πλήρη κλεισίματα, πόσο καλά ήταν στην πραγματικότητα”, είπε.

“Μπορεί να είχαν ένα αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμα, αλλά όταν τα δούμε καθ΄όλη τη διάρκεια της πανδημίας, αποκτούμε όλο και περισσότερες αμφιβολίες”, είπε ο Τέγκνελ, ο οποίος έχει δεχθεί απειλές κατά της ζωής του αλλά και λουλούδια ως ένδειξη εκτίμησης.

Άλλοι ειδικοί στην υγεία προειδοποιούν ότι η ερμηνεία των στοιχείων για την υπερβάλλοντα αριθμό των θανάτων μπορεί να παραβλέπει κρίσιμες μεταβλητές.

“Όλοι μας πρέπει να είμαστε πραγματικά προσεκτικοί στην ερμηνεία στοιχείων για θανάτους που συνδέονται με την COVID-19, όποια κι αν είναι η πηγή τους — καμία από αυτές δεν είναι τέλεια”, δήλωσε στο Ρόιτερς ο Μαρκ Γουλχάουζ, καθηγητής επιδημιολογίας μολυσματικών νόσων στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

“Εγείρουν πράγματι ένα ερώτημα για το κατά πόσον, στην πραγματικότητα, η στρατηγική της Σουηδίας ήταν σχετικά επιτυχής. Οπωσδήποτε θέτουν αυτό το ερώτημα”, είπε σχολιάζοντας στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε σουηδικά ΜΜΕ και ελέγχθηκαν από τη σουηδική στατιστική υπηρεσία.

Ο Κιθ Νιλ, καθηγητής μολυσματικών νόσων στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, συνέστησε επίσης προσοχή.

Επικαλέστηκε ως σημαντικούς μια σειρά από παράγοντες όπως η ηλικιακή δομή και η γενική υγεία ενός πληθυσμού, το μέσο μέγεθος του νοικοκυριού και το κατά πόσο μια χώρα έχει ταξιδιωτικά κέντρα στις μεγαλουπόλεις.

Η αναλογία των ανθρώπων ηλικίας άνω των 80 ετών στη Σουηδία ήταν 5,1% στις αρχές του 2019, χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 5,8%, αλλά αντίστοιχη με εκείνην της Βρετανίας και μεγαλύτερη εκείνων της Νορβηγίας και της Δανίας.

Ο πληθυσμός της Σουηδίας είναι επίσης γενικότερα υγιέστερος από τον μέσο όρο της ΕΕ με προσδόκιμο ζωής τα 82,6 έτη το 2018 σε σύγκριση με 81,0 έτη στην ΕΕ.

Η στρατηγική της Σουηδίας επικρίθηκε σφόδρα από ορισμένους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ως ριψοκίνδυνη και όχι επαρκής για την προστασία των ευπαθών ομάδων από την ασθένεια.

Ωστόσο, το 43% των Σουηδών έχουν υψηλή ή πολύ υψηλή εμπιστοσύνη στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, ενώ το 30% έχουν χαμηλή ή πολύ χαμηλή εμπιστοσύνη, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

Η κυβέρνηση και η υπηρεσία υγείας της Σουηδίας παραδέχθηκαν ότι απέτυχαν να προστατεύσουν τους ηλικιωμένους της Σουηδίας, αλλά υποστήριξαν ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να καταστείλουν την ασθένεια, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τη γενική υγεία του πληθυσμού.

Ο επίσημος αριθμός θανάτων από την COVID-19 στη Σουηδία υπερβαίνει τις 13.000, αν και ορισμένοι ασθενείς μπορεί να έχουν πεθάνει από άλλες αιτίες και όχι από την ασθένεια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Δικαιώνεται ή όχι που δεν εφάρμοσε lockdown; Τι δείχνουν τα στοιχεία"

ΑstraZeneca: Προς το παρόν δεν προβλέπονται εξαγωγές, εκτός από τις χώρες COVAX

H φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, σε ανακοίνωσή της σχετικά με τις παρτίδες εμβολίων της κατά της COVID-19 που βρίσκονται στο κέντρο εμφιάλωσης του Ανάνι, λίγο έξω από την Ρώμη, αναφέρει τα εξής σε ανακοίνωσή της:

«Προς το παρόν δεν προβλέπονται εξαγωγές, εκτός από τις χώρες του μηχανισμού COVAX. Δεκατρία εκατομμύρια δόσεις εμβολίου βρίσκονται εν αναμονή της έγκρισης του ελέγχου ποιότητας, για να σταλούν στις χώρες COVAX, ως μέρος της δέσμευσής μας να προμηθεύσουμε με εκατομμύρια δόσεις εμβολίου τις χώρες με χαμηλό εισόδημα: το εμβόλιο παράχθηκε εκτός ΕΕ και εστάλη στο κέντρο του Ανάνι για να εμφιαλωθεί».

Η συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία τονίζει, τέλος, ότι «η ΕΕ στηρίζει πλήρως τις προμήθειες προς χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, μέσω του COVAX».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΑstraZeneca: Προς το παρόν δεν προβλέπονται εξαγωγές, εκτός από τις χώρες COVAX"

Δραγασάκης σε Βαρουφάκη: Απαράδεκτες, ψευδείς, και συκοφαντικές οι αναφορές στη Βουλή

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής απαντά ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε χθεσινές αναφορές του επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη σχετικά με τον χειρισμό θεμάτων του ΟΠΑΠ κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι πρόκειται για «απαράδεκτες, ψευδείς, και συκοφαντικές αναφορές», επισημαίνοντας ότι κ. Βαρουφάκης με τη ταχτική του δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα που αν δεν αντιμετωπιζόταν θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στο δημόσιο και τους φορολογούμενους.

Δείτε το κείμενο της επιστολής:

Γιάννης Δραγασάκης Βουλευτής ΣΥ. ΡΙΖ.Α. Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών

Προς τον Πρόεδρο της Βουλής

κ. Κωνσταντίνο Τασούλα

Αθήνα, 24 Μαρτίου 2021

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Βαρουφάκης έκανε απαράδεκτες, ψευδείς, και συκοφαντικές αναφορές, τόσο για το γραφείο της Αντιπροεδρίας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για εμένα προσωπικά σχετικά με το χειρισμό θεμάτων του ΟΠΑΠ κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης. Επειδή λόγω των γνωστών περιορισμών δεν ήμουν στην αίθουσα παρακαλώ να καταχωρηθούν στα πρακτικά τα παρακάτω πραγματικά γεγονότα:

1. Τον Ιούνιο του 2015 η Επιτροπή Παιγνίων, που αποτελεί ανεξάρτητη αρχή, ψήφισε κανονισμό που ρύθμιζε τους όρους λειτουργίας των VLTs (παιγνιομηχανήματα) όπως προβλεπόταν από το νόμο 4002 του 2011 και τη σύμβαση του ΟΠΑΠ με το Ελληνικό Δημόσιο. Ο κ. Βαρουφάκης ισχυρίσθηκε χθες από το βήμα της Βουλής ότι ενώ ο ίδιος μαζί τον πρόεδρο της Επιτροπής Παιγνίων θέσπισαν αυστηρούς περιορισμούς στη λειτουργία των VLTs, η Αντιπροεδρία της τότε κυβέρνησης υπονόμευε την προσπάθειά του αυτή. Όμως καμία υπονόμευση δεν υπήρξε και ούτε μπορούσε να υπάρξει αφού αυτά που ζητούσε ο κ. Βαρουφάκης είχαν αποφασιστεί και οι αποφάσεις της Επιτροπής ήταν ομόφωνες. Πως μπορούσε λοιπόν ο Αντιπρόεδρος-που έτσι κι αλλιώς δεν είχε θεσμική αρμοδιότητα για το θέμα- ή άλλο μέλος της κυβέρνησης να τον υπονόμευε όταν η Επιτροπή Παιγνίων είναι ανεξάρτητη αρχή, αποφασίζει η ίδια και όχι οι υπουργοί και οι αποφάσεις της ήταν ομόφωνες;

2. Ο κ. Βαρουφάκης σκόπιμα αποκρύβει το πραγματικό πρόβλημα. Και αυτό ήταν ότι με την ως άνω απόφαση της Επιτροπής Παιγνίων ο κανονισμός που ψήφισε με δική του, όπως ο ίδιος χθες ομολόγησε, υπαγόρευση (παραβιάζοντας την ανεξαρτησία της Επιτροπής) έγινε χωρίς διαβούλευση, ήταν νομικά ευάλωτος και το κυριότερο έδινε το δικαίωμα στον ΟΠΑΠ να προσφύγει στη διεθνή διαιτησία και να διεκδικεί από το δημόσιο τεράστια ποσά ως αποζημίωση, όπως και έκανε.

Πράγματι ο ΟΠΑΠ προσέφυγε κατά του Ελληνικού Δημοσίου διεκδικώντας αποζημίωση της τάξης των 1,3 δισ. €.

3. Μετά από αυτήν τη σοβαρή εξέλιξη η Επιτροπή Παιγνίων προχώρησε σε μια προσπάθεια συνολικής ρύθμισης της αγοράς. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ανέθεσε στην Αντιπροεδρία της κυβέρνησης να διερευνήσουμε νομικούς τρόπους προστασίας του δημόσιου συμφέροντος από τις αστοχίες του Υπουργού Οικονομικών καθώς η ευθύνη γι’ αυτό ξέφευγε πλέον από τα όρια της Επιτροπής Παιγνίων. Γιάννης Δραγασάκης Βουλευτής ΣΥ. ΡΙΖ.Α. Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών

4. Το θέμα τελικώς έκλεισε όταν τον Οκτώβριο του 2016 ετέθη σε ισχύ ο νέος κανονισμός ο οποίος παραμένει ο αυστηρότερος μεταξύ αντίστοιχων κανονισμών στην Ευρώπη και ο ΟΠΑΠ έκρινε ότι δεν το συνέφερε πλέον να επιμείνει στις δικαστικές διεκδικήσεις του.

5. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι κ. Βαρουφάκης με τη τακτική του δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα που αν δεν αντιμετωπιζόταν θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στο δημόσιο και τους φορολογούμενους. Σήμερα ο κ. Βαρουφάκης βγάζει πύρινους λόγους κατά του τζόγου και της διαπλοκής. Όμως, στο σύντομο διάστημα της υπουργίας του, ο κ. Βαρουφάκης, με τις επιλογές του έδειχνε να μην έχει συνολική και σφαιρική εικόνα του προβλήματος, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτος σε επιχειρήματα κάποιων από τους πόλους του ανταγωνισμού.

Διότι, εκτός από τον ΟΠΑΠ στο χώρο αυτό ισχυρή είναι η παρουσία και ο ρόλος των καζίνο, των στοιχηματικών εταιριών του διαδικτύου καθώς και ο παράνομος τζόγος. Και εκτός από τους υφιστάμενους υπάρχουν και νέοι παίκτες που καραδοκούν. Ωστόσο δεν μπορώ να γνωρίζω τα κίνητρα του κ. Βαρουφάκη για τις εναντίον μου επιθέσεις. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι η κυβέρνηση μας κινήθηκε με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον και γι’ αυτό κατά περιόδους, τόσο η κυβέρνηση όσο και εγώ προσωπικά, δεχτήκαμε τα πυρά από όλους τους πόλους του ανταγωνισμού. Η αλήθεια είναι επίσης ότι, ανεξάρτητα από προθέσεις, η κληρονομιά που άφησε ο κ. Βαρουφάκης - και στο πεδίο αυτό- ήταν αρνητική. Διότι, αυτός είναι που με πρόχειρες αποφάσεις και άστοχες παρεμβάσεις έδωσε το δικαίωμα να απαιτούνται τεράστιες αποζημιώσεις από το Ελληνικό Δημόσιο.

Προς τι λοιπόν οι επιθέσεις και αυτός ο νέος αντιΣύριζα παροξυσμός λίγες μέρες μετά την ανοιχτή πρόσκλησή του προς τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία;

Μήπως έχει να κάνει με τα σημάδια αποσύνθεσης που παρατηρούνται στον κομματικό οργανισμό του οποίου ηγείται και ελπίζει πως με τις επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ θε επιτύχει κάποια συσπείρωση;

Γιάννης Δραγασάκης

Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α- Προοδευτική Συμμαχία

Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Δραγασάκης σε Βαρουφάκη: Απαράδεκτες, ψευδείς, και συκοφαντικές οι αναφορές στη Βουλή"

Προσφυγή στο ΣτΕ για να ακυρωθεί η παράταση του lockdown στην εστίαση και τη διασκέδαση

Το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης («ΠΑ.Σ.Κ.Κ.Ε.ΔΙ.») ζητάει από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρωθεί, ως αντισυνταγματική και μη νόμιμη, η πρόσφατη νέα κοινή υπουργική απόφαση για τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, κατά το σκέλος εκείνο που αφορά το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, ταβέρνες, κ.λπ.).

Ειδικότερα, η «ΠΑ.Σ.Κ.Κ.Ε.ΔΙ.» που εκπροσωπεί περίπου 40.000 μέλη ζητάει από το ΣτΕ να ακυρωθεί η υπ΄ αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.17698/ 9.3.2021 κ.υ.α. για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του COVID-19 για το χρονικό διάστημα από 20 Μαρτίου έως 29 Μαρτίου 2021.

Το Σωματείο υποστηρίζει, μεταξύ των άλλων, ότι η προσβαλλόμενη κ.υ.α., παραβιάζει την συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4 Συντάγματος) και αυτό, γιατί επιτρέπει την λειτουργία των εστιατορίων που λειτουργούν εντός των ξενοδοχείων.

Παράλληλα, ζητεί το Σωματείο την άμεση επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης, κ.λπ., με αυστηρά πρωτόκολλα, για να μην χρειαστεί να ξανακλείσουν.

Τέλος, όπως, έγινε γνωστό ο δικηγόρος του «ΠΑ.Σ.Κ.Κ.Ε.ΔΙ.» Γεώργιος Λαφαζάνος μέσα στο επόμενο διάστημα θα καταθέσει στο ΣτΕ, για το ίδιο θέμα αίτηση αναστολής της προσβαλλόμενης κ.υ.α., όπως θα καταθέσει και αίτημα προσωρινής διαταγής, προκειμένου να «παγώσει» προσωρινά η εν λόγω κ.υ.α.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Προσφυγή στο ΣτΕ για να ακυρωθεί η παράταση του lockdown στην εστίαση και τη διασκέδαση"

Ερευνα για τη νοθευμένη ελληνική φέτα στη Γερμανία

Κοινή συνάντηση για το πρόσφατο συμβάν νοθευμένης φέτας σε σούπερ μάρκετ της Γερμανίας πραγματοποίησαν σήμερα ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας και ο ΣΕΒΓΑΠ, προκειμένου να συζητήσουν το σοβαρό αυτό θέμα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα, κ. Χαρουτουνιάν, ο Προέδρος της ΔΟΦ, κ. Βιτάλης και ο Προέδρος του ΣΕΒΓΑΠ, κ. Αποστολόπουλος. Στη διάρκεια αυτής, οι φορείς ενημερώθηκαν διεξοδικά για τα όσα έχει υλοποιήσει ο ΕΛΓΟ Δήμητρα έως σήμερα αλλά και για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν μέχρι την ολοκλήρωση της αυστηρότατης έρευνας, η οποία διεξάγεται με πλήρη διαφάνεια και αμεροληψία.

Μέχρι στιγμής, όπως διαπιστώθηκε από την ενημέρωση, οι αρμόδιοι φορείς ακολουθούν μία ολοκληρωμένη και δομημένη προσέγγιση τόσο από πλευράς ελέγχων κατόπιν των πρόσφατων καταγγελιών, αλλά και βάσει του συνολικού ιστορικού της εμπλεκόμενης εταιρείας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, υπήρξε η αμοιβαία διάθεση ενημέρωσης και συνεργασίας των φορέων (ΕΛΓΟ, ΔΟΦ, ΣΕΒΓΑΠ) και συμφωνήθηκε να θεσπιστεί ένα πλάνο διαχρονικών συστηματικών συναντήσεων για την ανταλλαγή απόψεων σε φλέγοντα θέματα του κλάδου.

Επιπλέον, σημειώνεται πως χθες υποβλήθηκε ο ανανεωμένος φάκελος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πολύ σύντομα αναμένεται η επίσημη αναγνώρισή της. Πρόκειται για μία προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια και τα τέσσερα τελευταία άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει στην ΔΟΦ να συμβάλλει ακόμα πιο ουσιαστικά στην προάσπιση της ΠΟΠ φέτας εντός και εκτός Ελλάδας.

Ο κ. Ιωάννης Βιτάλης, Πρόεδρος της ΔΟΦ και Αντιπρόεδρος της ΔΩΔΩΝΗ, δήλωσε σχετικά: «Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας αισιοδοξεί πως τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από την αυστηρότατη έρευνα του ΕΛΓΟ θα είναι δίκαια, απόλυτα τεκμηριωμένα και αδιαμφισβήτητα και θα επιτρέψουν στους αρμόδιους φορείς, στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και να επιβάλλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις, χωρίς εκπτώσεις, όπως αυτές ορίζονται από το νομοθετικό πλαίσιο, εφόσον αποδειχθεί δόλος και όχι αμέλεια.

Ελπίζουμε ότι οι εποικοδομητικές αυτές επαφές θα συνεχιστούν και είμαστε σίγουροι πως αποτελέσματα θα είναι προς όφελος για το σύνολο του κλάδου. Παράλληλα, ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνέβαλαν στη μακρόχρονη αυτή προσπάθεια, ώστε η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας να πάρει σάρκα και οστά και να φτάσει στην επίσημη αναγνώρισή της. Στόχος μας ήταν και παραμένει η προστασία της ΠΟΠ φέτας, η διασφάλιση της βιωσιμότητας των Ελλήνων κτηνοτρόφων και βιομηχανιών, ένα έργο ιδιαίτερα απαιτητικό και αναγκαίο».

Η δειγματοληπτική έρευνα

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας (ΔΟΦ) ανακοίνωσε στις 19 Μαρτίου ότι προχωράει στη διεξοδική διερεύνηση του πρόσφατου συμβάντος νοθευμένης φέτας στη γερμανική αγορά, στο οποίο εμπλέκεται ελληνική τυροκομική εταιρεία με εξαγωγική δραστηριότητα και στη Γερμανία, μένοντας πιστή στην αποστολή της για την προστασία της Φέτας εντός και εκτός συνόρων, σημειώνει η ΔΟΦ σε ανακοίνωσή της.

Όπως διαπιστώθηκε από την δειγματοληπτική έρευνα που υλοποίησαν δύο διαφορετικά ανεξάρτητα εργαστήρια στην Γερμανία, τα πορίσματα των οποίων κοινοποιήθηκαν και στην ΔΟΦ, τα προϊόντα φέτας που εξετάστηκαν ήταν νοθευμένα, καθώς σε αυτά ανιχνεύθηκε προσθήκη αγελαδινού γάλακτος σε ποσοστό από 50% έως 80% αντί των προαπαιτούμενων προδιαγραφών (70% πρόβειο γάλα και 30% κατσικίσιο γάλα).

Κατά τη συνεδρίαση που είχε υλοποιήσει το Δ.Σ της ΔΟΦ, ζητήθηκε από την καταγγελθείσα εταιρεία να τοποθετηθεί επίσημα επί του θέματος, το οποίο και έκανε. Παράλληλα, ζητήθηκε η παραίτηση της εν λόγω εταιρείας από την Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, η οποία και τελικά υποβλήθηκε.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερευνα για τη νοθευμένη ελληνική φέτα στη Γερμανία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news