facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Ιταλία: Πάνω από 171.000 κρούσματα και 333 θάνατοι σε ένα 24ωρο

Το τελευταίο 24ωρο, στην Ιταλία, τα κρούσματα κορονοϊού είναι 171.263, και 333 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 1.043.649 διαγνωστικά τεστ, το 16,4% από τα οποία προέκυψε θετικό.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονται 1.676 ασθενείς με Covid-19, δηλαδή 31 λιγότεροι από χθες. Στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 19.442, που σημαίνει ότι είναι 43 λιγότεροι από χθες.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τέλος, δίνουν έμφαση στην είδηση ότι ένας 28χρονος αντιεμβολιαστής, που τις πρώτες ημέρες της νοσηλείας του είχε αρνηθεί το οξυγόνο, τελικά δεν κατάφερε να κερδίσει τη μάχη για τη ζωή.

Στο νοσοκομείο της Λατίνα, 70 χιλιόμετρα νότια της Ρώμης, οι γιατροί τον είχαν πείσει, μετά από μεγάλη προσπάθεια, να δεχθεί την θεραπευτική αγωγή, για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τη σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια. Όμως, η κατάστασή του είχε επιδεινωθεί ανεπανόρθωτα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Πάνω από 171.000 κρούσματα και 333 θάνατοι σε ένα 24ωρο"

Κοντά στους αστέγους, στο λιμάνι του Πειραιά, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Κοντά στους αστέγους, στο λιμάνι του Πειραιά, βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, οι οποίοι και τον ευχαρίστησαν για την απρόσμενη συνάντησή τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε μαζί τους για όλα όσα τους απασχολούν και αναζητούν λύση.

Από την πλευρά τους, ευχαρίστησαν τον Πρωθυπουργό για το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, βρίσκεται διαρκώς δίπλα τους. «Εδώ είμαστε οικογένεια κ. Πρόεδρε», ανέφερε στον Πρωθυπουργό ένας από τους ανθρώπους που διαμένουν στο σημείο μιλώντας για τη διαδρομή ανθρώπων με καταγωγή από διάφορες περιοχές της χώρας, από τα Τζουμέρκα ως την Κεφαλονιά, και την αλληλεγγύη που έχει αναπτυχθεί μεταξύ τους.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τα μέλη του Ερυθρού Σταυρού και άλλων οργανώσεων που διένειμαν στο σημείο ζεστά γεύματα, κουβέρτες και προσέφεραν τις καλές τους υπηρεσίες καθώς και τους γιατρούς από τους «Γιατρούς του Κόσμου» που βρίσκονται δίπλα στους αστέγους προσφέροντας υγειονομικό υλικό και ιατρική βοήθεια.

Συζήτησαν, επίσης, και για τη διαδικασία του εμβολιασμού με τον Πρωθυπουργό να δεσμεύεται πως θα έχουν άμεσα συνάντηση με μονάδα εμβολιασμού και τον κ. Τσιόδρα γι’ αυτούς που ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε, επίσης, με αστυνομικούς και λιμενικούς που εκτελούν τη βάρδια τους και τους ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τους αστέγους

Στην Εθνική Στρατηγική για τους αστέγους τίθεται ως στόχος η εξάλειψη της αστεγίας ως το 2025-2026, ενώ ξεκινά η καταγραφή τους σε όλη την επικράτεια στο μητρώο αστέγων. Ταυτόχρονα, με το ειδικό πρόγραμμα «Στέγαση και εργασία», σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση προβλέπεται εξασφάλιση στέγης και δημοτικής εργασίας. Σε αυτό το πρόγραμμα αναμένεται να ενταχθούν 600 νοικοκυριά.

Επιπλέον, στο Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνεται ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 10.000 ανέργους που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, συνολικού προϋπολογισμού 111 εκατ. ευρώ. Ωφελούμενοι θα είναι άνεργοι οι οποίοι ανήκουν σε αυτές τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες με μηνιαία επιχορήγηση μισθού και εισφορών ύψους 700-750 ευρώ.

Τονίζεται, τέλος, πως ο πληθυσμός που φιλοξενείται σε δομές αστέγων (Δεκέμβριος 2021) είναι 630 άτομα, ενώ 76 είναι σε διαδικασία εισαγωγής. Στο αντίστοιχο διάστημα, ένα χρόνο πριν, ήταν 732 και 59 αντίστοιχα. Από τους 630 φιλοξενούμενους, 525 είναι εμβολιασμένοι και 19 σε διαδικασία εμβολιασμού.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευσαν κατά την επίσκεψή του η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, και ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοντά στους αστέγους, στο λιμάνι του Πειραιά, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης"

Μπουρλά: Καλύτερα ένα εμβόλιο ετησίως και όχι συχνές δόσεις

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Αλμπέρ Μπουρλά δήλωσε το Σάββατο ότι ένα ετήσιο εμβόλιο για την COVID-19 θα ήταν προτιμότερο από τις συχνότερες αναμνηστικές δόσεις για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό έναντι σοβαρής νόσησης και θανάτου από τη ραγδαίως μεταδιδόμενη παραλλαγή Όμικρον, αλλά λιγότερο αποτελεσματικό στην πρόληψη της μετάδοσης.

Σε συνέντευξή του στο N12 News του Ισραήλ, ο Μπουρλά ρωτήθηκε εάν "βλέπει" πιθανή χρήγηση αναμνηστικών δόσεων κάθε 4-5 μήνες σε τακτική βάση: "Αυτό δεν θα είναι ένα καλό σενάριο. Αυτό που ελπίζω είναι ότι θα έχουμε ένα εμβόλιο που θα πρέπει να κάνει κάποιος μία φορά το χρόνο", είπε ο Μπούρλα.

"Μία φορά το χρόνο - είναι πιο εύκολο να πείσεις τους ανθρώπους να το κάνουν. Είναι πιο εύκολο για τους ανθρώπους να θυμούνται. Έτσι, από την άποψη της δημόσιας υγείας, είναι μια ιδανική κατάσταση. Ψάχνουμε να δούμε αν μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα εμβόλιο που να καλύπτει την Όμικρον και να μην ξεχνά τις άλλες παραλλαγές και αυτό θα μπορούσε να είναι μια λύση", είπε ο Μπουρλά.

Ο Μπουρλά είπε ότι η Pfizer θα μπορούσε να είναι έτοιμη να υποβάλει αίτηση για έγκριση για ένα επανασχεδιασμένο εμβόλιο για την καταπολέμηση της Όμικρον και να το παράγει μαζικά, μόλις τον Μάρτιο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μπουρλά: Καλύτερα ένα εμβόλιο ετησίως και όχι συχνές δόσεις"

Αττική Οδός: Διεκδικεί 87 εκατ. ευρώ για τα μειωμένα έσοδα της πανδημίας

Η Αττική Οδός μετά την απόφαση του Ελληνικού Δημοσίου να απορρίψει τα αιτήματα αποζημιώσεων συνολικού ύψους περίπου 87 εκατ. ευρώ, αποφάσισε να διεκδικήσει με δικαστική αγωγή τις απώλειες εσόδων, υποστηρίζοντας ότι η πανδημία προβλέπεται από τα ασφαλιστικά συμβόλαια

Αξίζει να σημειωθεί πώς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεν έχει αναγνωρίσει μέρος της ευθύνης του Δημοσίου για μειωμένα έσοδα για την Αττική Οδό και την παραχώρηση του Μορέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αττική Οδός πρόκειται να στραφεί κατά του γκρουπ των ασφαλιστικών της εταιρειών, στο οποίο ηγείται η Εθνική Ασφαλιστική μαζί με την HDI Gerling, αλλά τις αποζημιώσεις καταβάλλουν οι διεθνείς κολοσσαίοι αντασφαλιστές.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αττική Οδός: Διεκδικεί 87 εκατ. ευρώ για τα μειωμένα έσοδα της πανδημίας"

Γαλλία: Άγγιξε τα 390.000 κρούσματα κορονοϊού σήμερα

Η Γαλλία κατέγραψε 389.320 νέα κρούσματα κορονοϊού το Σάββατο, μετά από τέσσερις συνεχόμενες ημέρες με περισσότερα από 400.000 νέα κρούσματα, αλλά ο αριθμός των ασθενών με COVID-19 μειώθηκε για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, σύμφωνα με το Reuters.

Το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι υπήρχαν 3.746 ασθενείς με COVID-19 σε μονάδες εντατικής θεραπείας, 46 λιγότεροι από την Παρασκευή. Ανέφερε επίσης 167 νέους θανάτους από κορονοϊό στα νοσοκομεία, ανεβάζοντας τον σωρευτικό απολογισμό σε 128.514.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Άγγιξε τα 390.000 κρούσματα κορονοϊού σήμερα"

Ουκρανία: Κατηγορεί τη Γερμανία ότι «ενθαρρύνει τον Πούτιν» επειδή δεν της στέλνει όπλα

«Πυρά» κατά της Γερμανίας εξαπέλυσε η Ουκρανία, μετά την άρνηση του Βερολίνου να στείλει όπλα στο Κίεβο, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για πιθανή επίθεση της Ρωσίας, την ώρα που έχουν συγκεντρωθεί δυνάμεις της χώρας στα σύνορα.

Η Ουκρανία κατηγόρησε την Γερμανία ότι «ενθαρρύνει» τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας κάλεσε τη Γερμανίδα πρεσβευτή στο Κίεβο, Άνκα Φελχούζεν, μετά τις «απολύτως απαράδεκτες», σύμφωνα με το Κίεβο, δηλώσεις του αρχηγού του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος χαρακτήρισε «ανοησία» το γεγονός ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ προσάπτουν στην Ρωσία την πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία. Και όλα αυτά την ώρα που οι ΗΠΑ εκκενώνουν την πρεσβεία τους στην Ουκρανία. 

Από τη μεριά της, η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο (22.1.2022) ότι θα αποστείλει τον Φεβρουάριο στην Ουκρανία ένα νοσοκομείο εκστρατείας, όμως απέρριψε το ενδεχόμενο αποστολής όπλων, με τον επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, να γράφει στο Twitter ότι «σήμερα, η ενότητα της Δύσης απέναντι στην Ρωσία είναι πιο σημαντική από ποτέ. Οι Γερμανοί εταίροι πρέπει να σταματήσουν να υπονομεύουν την ενότητα με τέτοια λόγια και πράξεις και να ενθαρρύνουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν να εξαπολύσει νέα επίθεση κατά της Ουκρανίας».

Η Ουκρανία είναι ευγνώμων στην Γερμανία για την υποστήριξη που έχει ήδη δώσει, αλλά «αυτές οι δηλώσεις είναι απογοητευτικές», πρόσθεσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

Σε συνέντευξή της στη Welt, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίν Λάμπρεχτ, δήλωσε ότι η αποστολή όπλων στην Ουκρανία δεν θα συνέβαλλε αυτήν την στιγμή στην εκτόνωση της κρίσης.

«Αυτό που θέλει πραγματικά είναι ο σεβασμός. Και, Θεέ μου, το να σεβαστείς κάποιον δεν κοστίζει πολύ, δεν κοστίζει τίποτα. Είναι εύκολο να του δώσουν τον σεβασμό που ζητά – και πιθανόν να του αξίζει», είπε, ο Γερμανός αντιναύαρχος, Κάι-Άχιμ Σένμπαχ, χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία παλιά και σημαντική χώρα, εν μέσω κρίσης με τη Δύση.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας στο Βερολίνο είπε ότι τα σχόλια του Σένμπαχ δεν αντικατοπτρίζουν τη θέση της Γερμανίας, ούτε στο περιεχόμενο, ούτε στη διατύπωσή τους. «Ο αντιναύαρχος Σένμπαχ θα έχει την ευκαιρία να εκφράσει την άποψή του» στην υπουργό Άμυνας, πρόσθεσε.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Κατηγορεί τη Γερμανία ότι «ενθαρρύνει τον Πούτιν» επειδή δεν της στέλνει όπλα"

Τεράστια πυρκαγιά στην Καλιφόρνια - Εκκενώσεις οικισμών, κλείσιμο αυτοκινητοδρόμων

Μια μεγάλων διαστάσεων πυρκαγιά έκτασης 1.500 στρεμμάτων καίει εκτάσεις κοντά στην παράκτια κοινότητα Μπιγκ Σουρ της Καλιφόρνια, προκαλώντας  εκκενώσεις και το κλείσιμο του τμήματος ενός μεγάλου αυτοκινητόδρομου, δήλωσαν πολιτειακές και τοπικές αρχές το Σάββατο.

Την ημέρα που η Αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις επισκέφθηκε την Καλιφόρνια για να δώσει έμφαση στη νέα χρηματοδότηση για την καταπολέμηση των πυρκαγιών, οι κάτοικοι στην περιοχή Big Sur στο βόρειο τμήμα της πολιτείας κλήθηκαν να τεγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω νέας πυρκαγιάς.

Η πυρκαγιά του Κολοράντο, η οποία ήταν ενεργή από την Παρασκευή, περιορίστηκε κατά 5%, ανακοίνωσε το Τμήμα Δασών και Πυροπροστασίας της Καλιφόρνια (Cal Fire).

Περίπου 430.000 άνθρωποι ζουν στην περιοχή όπου φλέγεται η φωτιά στην κομητεία Μοντερέι. Δεν ήταν αμέσως σαφές πόσοι άνθρωποι ζούσαν στην περιοχή που εκκενώθηκε.

Ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός άνοιξε ένα καταφύγιο σε ένα τοπικό σχολείο αργά την Παρασκευή, δήλωσαν αξιωματούχοι της κομητείας.

Η Καλιφόρνια έχει εδώ και καιρό μια ενεργή περίοδο πυρκαγιών, αλλά τα τελευταία χρόνια, εν μέσω της κλιματικής αλλαγής, έχει γίνει μεγαλύτερη και πιο τιμωρητική.

Πέρυσι, η εποχή των πυρκαγιών ξεκίνησε ασυνήθιστα νωρίς λόγω της συνεχιζόμενης ξηρασίας και των χαμηλών επιπέδων δεξαμενής, είπε το Cal Fire. Μόνο τον Ιανουάριο του 2021, το κράτος καταπολέμησε 297 πυρκαγιές σε 1.171 στρέμματα, ανέφερε το γραφείο.

Η πυρκαγιά του Κολοράντο είναι η μόνη πυρκαγιά που περιλαμβάνεται στη λίστα περιστατικών του Cal Fire μέχρι στιγμής το 2022.

Φέτος, η Καλιφόρνια παλεύει επίσης με τους ανέμους της Σάντα Άνα. Η προειδοποίηση για ισχυρούς ανέμους ήταν σε ισχύ για την περιοχή, με πιθανές ριπές έως και 70 μίλια (112,65 χλμ.) την ώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Reuters/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Τεράστια πυρκαγιά στην Καλιφόρνια - Εκκενώσεις οικισμών, κλείσιμο αυτοκινητοδρόμων"

Ρωσίδα βούτηξε σε παγωμένο ποταμό για τα Θεοφάνεια, αλλά την παρέσυρε το ρεύμα κάτω από τους πάγους (vid)

Από μία τραγωδία σημαδεύτηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα Θεοφάνεια στη Ρωσία, καθώς μητέρα δύο παιδιών βούτηξε στην παγωμένη κοίτη ποταμού και παρασύρθηκε από ρεύμα με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία της πνοή.

Το περιστατικό συνέβη στον ποταμό Oredezh, κοντά στο χωριό Vyra, νότια από την Αγία Πετρούπολη. Η γυναίκα έκανε τον σταυρό της, βούτηξε και εξαφανίστηκε κάτω από τον πάγο, αφού την παρέσυρε ένα ισχυρό ρεύμα.

Στο σημείο η θερμοκρασία εκτός ποταμού ήταν -5 βαθμούς Κελσίου. Μετά την βουτιά της 40χρονης επικράτησε πανικός, ενώ στο βίντεο ακούγονται τα παιδιά της να κλαίνε και να φωνάζουν «μαμά», ενώ μία γυναίκα προσπαθεί να τα ηρεμήσει.

Δείτε το βίντεο [Σκληρές εικόνες]

in

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρωσίδα βούτηξε σε παγωμένο ποταμό για τα Θεοφάνεια, αλλά την παρέσυρε το ρεύμα κάτω από τους πάγους (vid)"

Νέα πρόκληση από την Τουρκία: Ανακοίνωσε παράνομη NAVTEX στην καρδιά του Αιγαίου

Η Τουρκία φαίνεται πως έχει ενοχληθεί αφάνταστα από την άφιξη των μαχητικών αεροσκαφών Rafale και κλιμακώνει την ένταση με νέα προκλητική NAVTEX για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης (Search and Rescue – SAR) στην «καρδιά» του Αιγαίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης ανακοίνωσε NAVTEX της Τουρκίας για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης (Search and Rescue – SAR) σε θαλάσσια περιοχή στο βορειοανατολικό Αιγαίο, μεταξύ μεταξύ Ψαρών – Σκύρου και Λέσβου. 

Οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Παρασκευή 28 Ιανουαρίου από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι.

Αναλυτικά η NAVTEX της Τουρκίας:

TURNHOS N/W : 0084/22 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 22-01-2022 15:25)TURNHOS N/W : 0084/22
AEGEAN SEA
1. SEARCH AND RESCUE EXERCISES, ON 28 JAN 22 FROM 0800Z TO 1200Z IN AREA BOUNDED BY;
39 03.09 N – 025 02.82 E
39 03.09 N – 025 37.37 E
38 44.91 N – 025 37.07 E
38 44.91 N – 025 02.82 E
CAUTION ADVISED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 281300Z JAN 22.

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα πρόκληση από την Τουρκία: Ανακοίνωσε παράνομη NAVTEX στην καρδιά του Αιγαίου"

Σουηδία: Διαδηλώσεις κατά του εμβολιαστικού πάσου

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Σουηδίας κατά του υγειονομικού πάσου. Περί τους 9.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης, διαδήλωσαν στους δρόμους της Στοκχόλμης φωνάζοντας «Όχι στο εμβολιαστικό πάσο, Ναι στην ελευθερία», έπειτα από πρόσκληση οργάνωση που ονομάζεται «το Κίνημα για τη Ελευθερία». Στο Γκέτεμποργκ άλλη διαδήλωση συγκέντρωσε περί τα 1.500 άτομα.

Η σκανδιναβική χώρα, που αντιμετωπίζει σφοδρό κύμα της επιδημίας με 40.000 ημερήσια κρούσματα εδώ και μία εβδομάδα, έχει θεσπίσει το εμβολιαστικό πιστοποιητικό από την 1η Δεκεμβρίου. Από τις 12 Δεκεμβρίου, το πάσο είναι υποχρεωτικό για την είσοδο σε εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους με 50 και πλέον άτομα.

Ορισμένοι διαδηλωτές έφεραν διακριτικά εξτρεμιστικών οργανώσεων, όπως η ναζιστική NMR και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους για να μην αναγνωρίζονται. Ορισμένα εμβολιαστικά κέντρα της πόλης είχαν κλείσει νωρίς για προληπτικούς λόγους. Περισσότερο από το 83% των Σουηδών άνω των 12 ετών έχει πλήρως εμβολιασθεί.

Απέναντι στην πανδημία, η Σουηδία, αντίθετα με άλλες χώρες, δεν επέβαλε lockdown στην πληθυσμό, ούτε έκλεισε τα σχολεία, προτιμώντας να συνιστά την τήρηση μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, την εξ αποστάσεως εργασία και περιορισμένη χρήση της μάσκας. Οι αρχές απαγόρευσαν ωστόσο τις επισκέψεις σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, περιόρισαν τις δημόσιες εκδηλώσεις και τις ώρες λειτουργίας των μπαρ και των εστιατορίων.

Ο αριθμός των θανάτων στην Σουηδία, περί τους 15.600 επί πληθυσμού 10,3 εκατομμυρίων κατοίκων, βρίσκεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά είναι σαφώς υψηλότερος σε σχέση με τις γειτονικές της χώρες (Νορβηγία, Φινλανδία και Δανία).

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Διαδηλώσεις κατά του εμβολιαστικού πάσου"

Θεσσαλονίκη: Ανοιχτές όλο το 24ωρο οι θερμαινόμενες αίθουσες στον Λαγκαδά λόγω του χιονιά

Η κακοκαιρία δείχνει τα δόντια της και στη Θεσσαλονίκη, με τα βλέμματα να πέφτουν στους άστεγους και τις ευπαθείς ομάδες που ψάχνουν τρόπους για να ζεσταθούν…

Ο Δήμος Λαγκαδά λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού, μεριμνά να παραμείνουν ανοιχτές θερμαινόμενες δημοτικές εγκαταστάσεις όλο το 24ώρο, ώστε να φιλοξενηθούν ευπαθείς πολίτες και άστεγοι που έχουν ανάγκη προστασίας και ζεστασιάς.

Αυτές είναι η αίθουσα του ΚΑΠΗ Λαγκαδά, η αίθουσα του ΚΑΠΗ Ξυλόπολης, το δημοτικό κατάστημα Γερακαρούς και το δημοτικό κατάστημα Σοχού. Σε όλες τις εγκαταστάσεις θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την αποφυγή διασποράς της Covid- 19.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Ανοιχτές όλο το 24ωρο οι θερμαινόμενες αίθουσες στον Λαγκαδά λόγω του χιονιά"

Γεωργιάδης: Γενναία μέτρα στήριξης στο ρεύμα για όσο χρειαστεί

«Έχουμε λάβει γενναία μέτρα στήριξης στο ρεύμα και θα συνεχίζουμε να λαμβάνουμε για όσο διάστημα χρειαστεί» επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «ΕΠΤΑ», τοποθετούμενος επί των σχετικών ερωτημάτων των τηλεθεατών, οι οποίοι μετείχαν στον διάλογο του facebook event της σελίδας του ERTNEWS στο facebook.

«Τον βασικό μισθό τον αυξάνουμε για δεύτερη φορά από τον Μάιο για να αυξήσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των συμπολιτών μας. Στο ρεύμα δίνουμε επιδότηση, ενώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το διαθέσιμο εισόδημα τελικά των πολιτών λόγω των διαδοχικών μειώσεων φόρων που έχουμε κάνει, έχει αυξηθεί και δεν έχει μειωθεί», είπε, μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Αναφορικά με περαιτέρω επιθετικά μέτρα μειώσεων φόρων, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε: «Αυτά πρέπει να εξετάζονται υπό το πρίσμα της αντοχής της οικονομίας».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Γεωργιάδης: Γενναία μέτρα στήριξης στο ρεύμα για όσο χρειαστεί"

Τουρκία: Συνελήφθη δημοσιογράφος επειδή πρόσβαλε τον Ερντογάν

Η δημοσιογράφος Σέντεφ Καμπάς, στην Τουρκία, κατηγορείται ότι ένα ρητό που χρησιμοποίησε στην εκπομπής της, παρομοίωσε τον τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, με βοοειδή.

Με εντολή του ΕΣΠ της Τουρκίας, ξημερώματα του Σαββάτου, η δημοσιογράφος οδηγήθηκε σε αστυνομικό τμήμα.

Σήμερα το απόγευμα, διατάχθηκε η σύλληψή της και οδηγήθηκε στα κρατηρήρια, μέχρι να περάσει από δίκη.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Συνελήφθη δημοσιογράφος επειδή πρόσβαλε τον Ερντογάν"

Κανένα στοιχείο για εμπλοκή Κυπρίων σε κύκλωμα μαστροπείας

Επικοινωνία με τις Ελληνικές Αρχές είχε η Αστυνομία Κύπρου, σήμερα Σάββατο, σχετικά με την υπόθεση βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη, που διερευνά η Ελληνική Αστυνομία, και σε σχέση με πληροφορίες και αναφορές ότι κύκλωμα που ενδεχομένως σχετίζεται και με την υπόθεση βιασμού της 24χρονης δρα στην Κύπρο και στην Ελλάδα. 
 
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, με βάση τα όσα αναφέρθηκαν από την Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας προς την Ηγεσία της Αστυνομίας Κύπρου, από τα μέχρι στιγμής υπό εξέταση στοιχεία που έχουν συλλέξει οι Αρχές στην Ελλάδα δεν φαίνεται να προκύπτουν στοιχεία ή μαρτυρία για οποιαδήποτε δράση προσώπων από την Κύπρο που να σχετίζεται με οποιοδήποτε κύκλωμα βιασμών και σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αστυνομία αναμένει την επιστολή με τα στοιχεία που αναφέρει ότι κατέχει ο ακτιβιστής Ηλίας Γκιώνης.

sigmalive

Διαβάστε Περισσότερα » "Κανένα στοιχείο για εμπλοκή Κυπρίων σε κύκλωμα μαστροπείας"

«Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ»: Στη Βουλή η τροπολογία – Voucher για τεχνολογικό εξοπλισμό σε μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς

Την εκπόνηση προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ» προβλέπει - μεταξύ άλλων - τροπολογία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Αναπτυξιακός Νόμος - Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη». Το νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη 25/1, και αναμένεται να ψηφιστεί την επομένη, 26 Ιανουαρίου 2022.

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία ρυθμίζονται τα εξής:

1.α. Προβλέπεται η εκπόνηση Προγράμματος με τίτλο «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ», με σκοπό την ενίσχυση του εκπαιδευτικού προσωπικού και των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού — Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού που απασχολείται σε δομές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσω συστήματος επιταγών (Voucher), οι οποίες θα διατεθούν στους δικαιούχους για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού.

Το προαναφερόμενο Πρόγραμμα υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με επιβάρυνση της Σ.Α.Τ.Α. 047 του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

β. Δικαιούχοι του εν λόγω Προγράμματος μπορεί να είναι και μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, καταρτιζόμενοι, το εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού — Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού που επλήγησαν από τις πυρκαγιές Ιουλίου / Αυγούστου 2021 (άρθρο εικοστό τρίτο της από 13.8.2021 Π.Ν.Π. που κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν.4824/2021).

γ. Με κ.υ.α., ρυθμίζονται θέματα λειτουργίας και εκτέλεσης του ανωτέρω Προγράμματος (προϋποθέσεις, κριτήρια, δικαιούχοι, διαδικασία, όροι, χρόνος και αρμόδια όργανα υλοποίησης, ζητήματα διαχείρισης, παρακολούθησης, χρηματοδότησης κ.λπ.).

2. Επανακαθορίζονται οι παραβάσεις που προβλέπονται στις κείμενες διατάξεις για την ιδιωτική εκπαίδευση (άρθρο 41 του ν.682/1977), με την προσθήκη σε αυτές της μη διενέργειας αξιολόγησης των δομών, του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών σχολείων.

3. Επεκτείνεται και για το ακαδημαϊκό έτος 2022 - 2023 (προβλέπεται μόνο για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022), η υποχρέωση υποβολής, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μόνο του μηχανογραφικού δελτίου του άρθρου 4Γ του ν.4186/2013 (μηχανογραφικό δελτίο πρώτης φάσης).

4. Παρατείνεται, από τη λήξη της (31η.12.2021) έως την 30ή.6.2022, η προθεσμία έκδοσης των Οδηγών Χρηματοδότησης και Διαχείρισης (άρθρο 68 του ν.4485/2017), για όλους τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), των Ερευνητικών Πανεπιστημιακών Ινστιτούτων (Ε.Π.Ι.), των ερευνητικών κέντρων, των ινστιτούτων και των τεχνολογικών φορέων αρμοδιότητας του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014. Παράλληλα, προβλέπεται η διατήρηση σε ισχύ των υφιστάμενων Οδηγών Χρηματοδότησης, κατά το μέρος που δεν αντίκεινται στις διατάξεις των άρθρων 50 έως 68 του ν.4485/2017.

5. Παρέχεται η δυνατότητα παράτασης, με απόφαση του αρμόδιου οργάνου, αναδρομικά από την 31η.12.2021:

α. της προθεσμίας υποβολής (υποβάλλεται μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του έτους που προηγείται της συμφωνίας), στο Ανώτατο Συμβούλιο της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), της εισήγησης της προγραμματικής συμφωνίας του οικείου Α.Ε.Ι. με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατά την πρώτη εφαρμογή του άρθρου 15 του ν.4653/2020,

β. της ολοκλήρωσης της διαδικασίας πιστοποίησης των προγραμμάτων σπουδών που παρέχονται από Τμήματα σχολές (άρθρο 59 του ν.4653/2020) και για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ»: Στη Βουλή η τροπολογία – Voucher για τεχνολογικό εξοπλισμό σε μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς"

Καιρός αύριο: Πυκνές χιονοπτώσεις και παγετός την Κυριακή – Που θα χιονίσει

Η επέλαση της κακοκαιρία «Ελπίς» θα συνεχιστεί κανονικά και την Κυριακή, όπου το πρωί αναμένεται χιόνι ή χιονόνερο σε αρκετές περιοχές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόβλεψη του καιρού της ΕΜΥ, στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τα νησιά του Αιγαίου, στη Θεσσαλία και την ανατολική Πελοπόννησο τόσο τις πρωινές και όσο και τις βραδινές ώρες αναμένονται χιονοπτώσεις.

Μάλιστα το βράδυ της Κυριακής στη Μακεδονία, τη Θράκη, στην Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και την Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές.

Στη δυτική Ελλάδα αυξημένες νεφώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές, στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις και γρήγορη βελτίωση.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δε θα ξεπεράσει στις περισσότερες περιοχές τους 04 με 07 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρός. Η ελάχιστη θερμοκρασία σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές θα κυμαίνεται μεταξύ -06 και -08 βαθμών ενώ κατά τόπους στα βορειοδυτικά θα είναι -15 βαθμοί Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις με πρόσκαιρη εξασθένηση από αργά το απόγευμα.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες και γρήγορη βελτίωση. Από το απόγευμα οι νεφώσεις εκ νέου θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και το πρωί τοπικά 7 μποφόρ. Από το μεσημέρι πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ εκ νέου θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 03 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες και γρήγορη βελτίωση. Οι νεφώσεις από το μεσημέρι στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και από το απόγευμα στην κεντρική Μακεδονία, εκ νέου θα αυξηθούν και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις, οι οποίες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα από το βράδυ θα είναι κατά τόπους πυκνές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και το πρωί στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 7 μποφόρ. Στα ανατολικά πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν, από το απόγευμα όμως θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 04 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, αυξημένες τις πρωινές ώρες στα νότια, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Γρήγορα τα φαινόμενα θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Βόρειοι Βορειοδυτικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 11 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στις Σποράδες, την Εύβοια και μέχρι το απόγευμα στην ανατολική Στερεά, νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις οι οποίες στις Σποράδες και την Εύβοια θα είναι κατά διαστήματα πυκνές. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνια και από το μεσημέρι πρόσκαιρη βελτίωση.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Από το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν, ενώ από το βράδυ στις Σποράδες και την Εύβοια εκ νέου θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 07 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με χιονόνεριο ή χιονοπτώσεις οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Από το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς και τη νύχτα θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 13 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν, ενώ από το βράδυ εκ νέου θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 04 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Πυκνές χιονοπτώσεις και παγετός την Κυριακή – Που θα χιονίσει"

Βιασμός 24χρονης: Τι έδειξε η πρώτη εξέταση DNA

Γενετικό υλικό που προέρχεται από έναν άνδρα φέρεται να έδειξε, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη εξέταση DNA στα ρούχα της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα που κατήγγειλε ομαδικό βιασμό σε σουίτα πολυτελούς ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, από την πρώτη εξέταση βρέθηκε, στο μανίκι του ρούχου που φορούσε, σπερματική κηλίδα, αλλά και βιολογικό υλικό στο εμπρόσθιο μέρος του ενδύματός της.

Όπως προέκυψε από την ανάλυση, το γενετικό υλικό ανήκει σε έναν άνδρα, ενώ το βιολογικό υλικό ανήκει τόσο στην κοπέλα όσο και τον ίδιο.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν εντοπίστηκε βιολογικό υλικό αξιοποιήσιμο στο εσώρουχο ή το σώμα της Γεωργίας που να ανήκει σε άλλο άτομο πλην της ίδιας. Αυτό, δείχνει, σε πρώτη φάση, ότι ένα άτομο άφησε πάνω της το DNA του, χωρίς βέβαια να αποκλείεται εμπλοκή άλλου προσώπου που, όμως, δεν βρέθηκε γενετικό υλικό του.

Παράλληλα, μέχρι την Παρασκευή, οι δικαστικές αρχές ευελπιστούν ότι θα φθάσουν στα χέρια τους και τα αποτελέσματα από τις τοξικολογικές εξετάσεις που έχουν σταλεί στη Βέρνη της Ελβετίας.

Ο σφραγισμένος φάκελος θα προστεθεί στα αποτελέσματα των εξετάσεων που ήδη έχουν γίνει από το Τμήμα Τοξικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τα οποία έχουν παραδοθεί στην Ε’ Ανακρίτρια. Στη συνέχεια, η επιστημονική ομάδα που έχει αναλάβει την έρευνα θα συντάξει ένα κοινό πόρισμα, αφού συνυπολογίσει τα αποτελέσματα και των δύο εργαστηρίων.

«Το πρώτο στοιχείο που θα μπορούσαμε να έχουμε έχει χαθεί…»

Για έλλειψη εξειδίκευσης και άγνοια των Αρχών σε ό,τι αφορά τα μοντέρνα αδικήματα έκανε λόγο νωρίτερα σήμερα ο δικηγόρος Νίκος Διαλυνάς, εκ των νομικών παραστατών στην υπόθεση του βιασμού της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα στη Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στο θέμα της καθυστέρησης των τοξικολογικών εξετάσεων, που είναι καθοριστικής σημασίας για αδικήματα όπως ο βιασμός με χρήση χαπιού, ο δικηγόρος ανέφερε συγκεκριμένα: «Πρέπει άμεσα να κυνηγούμε τον χρόνο αλλιώς τελειώσαμε… Το χάσαμε το αίμα, πάει». Συμπλήρωσε δε ότι «συνήθως οι τοξικολογικές ουσίες στα ούρα το αργότερο σε μια εβδομάδα μας δίνουν αποτελέσματα» και, επομένως, «αυτές μπορεί να δρέψουν καρπούς».

Γιατί εστάλη υλικό στην Ελβετία;

Ο κ. Διαλυνάς εξέφρασε απορία για το γεγονός ότι μέρος των ούρων μπορεί να έχει αποσταλεί σε εργαστήριο στη Βέρνη, όπως ακούστηκε.

«Υπάρχει το τοξικολογικό εργαστήριο του υπουργείου Δικαιοσύνης και η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Αστυνομίας. Δεν καταλαβαίνω, πώς φεύγει δείγμα ούρων να εξεταστεί σε ένα εργαστήριο; Τι είναι, ιδιωτικό;», διερωτήθηκε, συμπληρώνοντας ότι «το 2020 ο ίδιος ο προϊστάμενος του τοξικολογικού εργαστηρίου είχε δηλώσει σε συνέντευξη ότι έχουν προμηθευτεί ένα τέλειο μοντέρνο μηχάνημα με το οποίο εντοπίζεται το χάπι βιασμού από την τρίχα».

Αναφορικά με μία άλλη κοπέλα που έρθει σε επαφή μαζί του καταγγέλλοντας πανομοιότυπη σχεδόν ιστορία με εκείνη της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα, που όμως έλαβε χώρα πριν από 2 χρόνια, ο νομικός επισήμανε ότι παραμένει άγνωστο πώς θα κινηθεί ακόμη νομικά, αφού, όπως είπε, «ακόμα υποφέρει και χρειάζεται στήριξη», καθώς η τραυματική εμπειρία της προκάλεσε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Ο κ. Διαλυνάς ανέφερε, επίσης, ότι Δευτέρα ή Τρίτη θα καταθέσει στις Αρχές τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του σχετικά με το διεθνές κύκλωμα μαστροπείας και διακίνησης ναρκωτικών.
 
Κύκλωμα με υποομάδες

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που έχει ο ίδιος στη διάθεσή του, αυτά, όπως είπε, είναι πολύ συγκεκριμένα. 

«Πριν δύο μέρες ήρθαν σ’ εμένα συγκεκριμένες έγγραφες πληροφορίες. Το κύκλωμα αποτελείται από τρεις υποομάδες. Κάθε ομάδα έχει αρχηγό που κατανονομάζεται, όπως κατονομάζεται και ο τρόπος δράσης, οι χώροι όπου γίνονται η αλίευση των κοριτσιών και ο γεωγραφικός χώρος που κινούνται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Διαλυνάς, ενώ ερωτηθείς αν κάποιο από αυτά τα ονόματα είναι γνωστό από την υπόθεση της 24χρονης απάντησε πως «δεν αναφέρονται ονόματα των 3-4 καταγγελλόμενων (για τον βιασμό) αλλά κάποιων άλλων».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βιασμός 24χρονης: Τι έδειξε η πρώτη εξέταση DNA"

Απειλεί την Κύπρο ο Ακάρ: Ο στρατός έτοιμος να απαντήσει στο πλαίσιο εγγυήσεων

Ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος να απαντήσει, στο πλαίσιο των εγγυήσεων, ενάντια σε οποιαδήποτε ενέργεια, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, αναφερόμενος στην ίδρυση του Κυπροκουρδικού Συνδέσμου Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, πρόκειται για άνοιγμα γραφείων στην Κυπριακή Δημοκρατία των Κούρδων της Συρίας (PYD) , τους οποίους θεωρεί παρακλάδι του ΡΚΚ.

Σε δηλώσεις του μέσω τηλεδιάσκεψης στους αρχηγούς του τουρκικού στρατού, ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι "η Ε/κ διοίκηση επιδεικνύει μια στάση ανάλογη με το αίμα που έχει στα χέρια της από την ιστορία".

"Κάνουν συνεργασία κατά το παράδειγμα του στρατοπέδου του Λαυρίου που έφτιαξε η Ελλάδα. Η Ελλάδα προσπάθησε να πετύχει κάτι με παρόμοιες πρακτικές,αλλά πρέπει να έχει δει ότι δεν θα πετύχει τίποτα", είπε.

Συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι πρόκειται "για μάταιες προσπάθειες και ότι δεν θα πετύχουν τίποτα".

"Αν νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν κάποιες ενέργειες κατά της ειρήνης και της σταθερότητας στην Κύπρο και κατά των αδελφών, να γνωρίζουν ότι αυτά είναι όνειρα απατηλά. Όλος ο κόσμος ας γνωρίζει ότι η εγγυήτρια δύναμη Τουρκία και ο τουρκικός στρατός ο οποίος βρίσκεται εκεί στο πλαίσιο των εγγυήσεων και οι δυνάμεις ασφαλείας της ‘τδβκ’ δεν θα το επιτρέψουν ποτέ και είναι έτοιμοι να απαντήσουν πλήρως ενάντια σε οποιαδήποτε ενέργεια. Δεν πρέπει να μπουν σε μια τέτοια περιπέτεια, πρέπει από τώρα να δουν ότι οι συνέπειες θα είναι σοβαρές”, κατέληξε ο Ακάρ.

sigmalive

Διαβάστε Περισσότερα » "Απειλεί την Κύπρο ο Ακάρ: Ο στρατός έτοιμος να απαντήσει στο πλαίσιο εγγυήσεων"

Πυροβολισμοί στην Βούλα, τραυματίστηκαν τρεις άνθρωποι - Ανθρωποκυνηγητό από την ΕΛΑΣ για τον εντοπισμό των δραστών

Τρεις αλλοδαποί άντρες τραυματίστηκαν στην Βούλα ύστερα από πυροβολισμούς. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, γίνεται λόγος για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Το περιστατικό έγινε στην οδό Ερμού 5,  μπροστά από έναν φούρνο. Αρχικά, θύμα αλλά και δράστες είχαν εξαφανιστεί. Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα όμως, το θύμα βρέθηκε και μεταφέρθηκε στο Ασκληπίειο της Βούλας. Η αστυνομία αναζητά  τους δράστες.  Στο σημείο βρέθηκε ένας κάλυκας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο άνθρωποι έπιναν καφέ στον φούρνο, όταν ξαφνικά εμφανίστηκε ένα τζιμπ με τέσσερις επιβαίνοντες. Δύο άτομα κατέβηκαν και πλησίασαν το τραπέζι που έπιναν τον καφέ τους οι δύο άντρες. Ξαφνικά, ξέσπασε καυγάς μεταξύ τους, με τον έναν εκ  των δύο ανδρών να χτυπά με καρέκλα το ένα άτομο. Ο άντρας που περίμενε απέξω, έσπευσε μέσα για να βοηθήσει τον φίλο του και τότε βγήκαν τα όπλα. Όταν προσπάθησαν να απομακρυνθούν  άνοιξαν πυρ. Συνολικά, τραυματίστηκαν τρεις άνθρωποι, οι δύο από τους πυροβολισμούς.


voula__4_

voula__3_

voula__1_

aima


Βίντεο ντοκουμέντο από την στιγμή του περιστατικού

Τέσσερα λεπτά τρόμου στην ήσυχη γειτονιά της Βούλας δείχνει υλικό από κάμερα της περιοχής. Ξαφνικά, αφού έχει ξεσπάσει η συμπλοκή πολίτες τρέχουν, αφού έχουν ήδη  οι εμπλεκόμενοι έχουν πιαστεί στα χέρια. Μέσα σε δευτερόλεπτα βγαίνουν και όπλα, ενώ ακούγεται και ένας πυροβολισμός. 

Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες:

Μπροστά σε παιδιά ηλικίας 12-13 ετών εκτυλίχθηκε το αιματηρό περιστατικό. Μάλιστα, από τον φόβο τους τα παιδιά κρύφτηκαν πίσω από μια μάντρα. Οι δράστες τους απευθύνθηκαν λέγοντας, «μην ανησυχείτε δεν θα σας πειράξουμε».


Μάρτυρας από το νοσοκομείο, αναφέρει ότι μεταφέρθηκαν δύο άντρες με που δέχθηκαν πυροβολισμούς, χωρίς τις αισθήσεις τους. Σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία, τραυματίστηκαν και υπάλληλοι του φούρνου.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Πυροβολισμοί στην Βούλα, τραυματίστηκαν τρεις άνθρωποι - Ανθρωποκυνηγητό από την ΕΛΑΣ για τον εντοπισμό των δραστών"

Κορωνοϊός: Στα 18.333 τα νέα κρούσματα, άλλοι 73 νεκροί

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 18.333, εκ των οποίων 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.781.203 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 49,8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 406 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.749 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 73, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 22.549 θάνατοι. Το 95% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 668 (59,6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 80,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 541 (80,99%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 127 (19.01%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.972 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 544 (ημερήσια μεταβολή +16.49%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 511 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

 ΣΗΜΕΡΑΧΘΕΣ
Νέα κρούσματα18.333  20.507 
Κρούσματα σε παιδιά6.1777.192
Σύνολο κρουσμάτων1.781.203 1.762.870 
Νέοι θάνατοι73 108
Σύνολο θανάτων22.549   22.476  
Διασωληνωμένοι668 679
Ανεμβολίαστοι διασωληνωμένοι541548
Έξοδοι από τις ΜΕΘ819
Εισαγωγές σε νοσοκομεία  544467
Σύνολο τεστ PCR9.086.8669.055.937 
Σύνολο rapid tests  45.822.58545.507.204   
Τεστ ημέρας 346.310 420.401     
Θετικότητα τεστ5,29%  4,87%      
Πλήρως εμβολιασμένοι

7.223.008

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 7.001 στην Αττική (7.574 χθες).
  • 1.621 στη Θεσσαλονίκη (1.900 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 892 από την Ανατολική Αττική (996 χθες).
  • 918 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (995 χθες).
  • 399 από τη Δυτική Αττική (420 χθες).
  • 864 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (957 χθες).
  • 1.993 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (2.091 χθες).
  • 728 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (849 χθες).
  • 1.072 από τον Πειραιά (1.134 χθες).
  • 135 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (132 χθες).
Κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε 64 επιπλέον Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 254 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 9 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 175 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 111 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 142 στην ΠΕ Άρτας.
  • 583 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 157 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 22 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 133 στην ΠΕ Δράμας.
  • 387 στην ΠΕ Έβρου.
  • 349 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 17 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 60 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 174 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 161 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 708 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 18 στην ΠΕ Θάσου.
  • 81 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 58 στην ΠΕ Θήρας.
  • 2 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 236 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 155 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 53 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 113 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 16 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 96 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 4 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 161 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 50 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 84 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 147 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 251 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 62 στην ΠΕ Κω.
  • 72 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 466 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 132 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 167 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 34 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 23 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 236 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 231 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 6 στην ΠΕ Μήλου.
  • 60 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 50 στην ΠΕ Νάξου.
  • 141 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 25 στην ΠΕ Πάρου.
  • 149 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 194 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 63 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 229 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 165 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 324 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 80 στην ΠΕ Σάμου.
  • 133 στην ΠΕ Σερρών.
  • 29 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 24 στην ΠΕ Σύρου.
  • 26 στην ΠΕ Τήνου.
  • 189 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 142 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 44 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 38 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 175 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 532 στην ΠΕ Χανίων.
  • 94 στην ΠΕ Χίου.

361 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (397 χθες).

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Στα 18.333 τα νέα κρούσματα, άλλοι 73 νεκροί"

Κορονοϊός – Νοσοκομείο «Γεννηματάς»: «10 διασωληνωμένοι περίμεναν εκτός θαλάμου»

Δραματική έκκληση για την κατάσταση στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» έκανε το πρωί του Σαββάτου (22/1) η παθολόγος Γεωργία Φιλίππα, καταγγέλλοντας ότι διασωληνώνονται ασθενείς και εκτός ΜΕΘ και ότι δεν έχουμε αποκλιμάκωση του κορονοϊού στη χώρα.

«Δύο χρόνια δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο από αυτά που έχουμε ζητήσει για να μπορέσει λίγο να προβλεφθεί και να κατευνάσει έτσι λίγο αυτή η πανδημία. Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και στο Γεννηματάς είναι τραγική. Προειδοποιούμε για πολλοστή φορά ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας παρουσιάζει πλήρη ανεπάρκεια στο να καλύψει βασικές ανάγκες και με αξιοπρέπεια των ασθενών και των εργαζομένων», ανέφερε.

«Σε κάθε εφημερία οι τελευταίοι ασθενείς δε βρίσκουν κρεβάτι. Στο Γεννηματά μπορεί να φτάσουν ακόμη και στα 30 ράντζα. Και να τελειώσουν και τα ράντζα.», ανέφερε η κ. Γεωργία Φιλίππα.

«Την τελευταία εβδομάδα, 10 διασωληνωμένοι περίμεναν εκτός θαλάμου. Γι' αυτό μετράμε 100 θανάτους μετά από 2 χρόνια πανδημίας. Οι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι», συμπλήρωσε.

news 

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορονοϊός – Νοσοκομείο «Γεννηματάς»: «10 διασωληνωμένοι περίμεναν εκτός θαλάμου»"

Άγιος Δημήτριος: Επτάχρονος εξαφανίστηκε από το νηπιαγωγείο και τον βρήκαν περαστικοί

Στη σύλληψη δύο νηπιαγωγών για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο προχώρησαν αστυνομικοί στον Άγιο Δημήτριο, όταν εξαφανίστηκε ένας επτάχρονος μαθητής από το σχολείο τους.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το περιστατικό, που συνέβη την περασμένη Τρίτη, έγινε γνωστό όταν ο πατέρας του παιδιού πήγε να το παραλάβει στο σχόλασμα και οι νηπιαγωγοί, αφού το αναζήτησαν, διαπίστωσαν ότι είχε χαθεί.

Ο ανήλικος διέφυγε της προσοχής των εκπαιδευτικών και βγήκε από το σχολείο. Διερχόμενοι το εντόπισαν μόνο και αβοήθητο και το μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Ο πατέρας του ενημερώθηκε και παρέλαβε τον ανήλικο. Όμως δεν ζήτησε την ποινική δίωξη των υπευθύνων, όμως έγινε κανονικά η σύλληψη των νηπιαγωγών.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Άγιος Δημήτριος: Επτάχρονος εξαφανίστηκε από το νηπιαγωγείο και τον βρήκαν περαστικοί"

Η νέο-Οθωμανική πολιτική του Ερντογάν εξοργίζει και τον Πούτιν

Η Τουρκία έχει εξοργίσει τον εταίρο της Ρωσία προμηθεύοντας την Ουκρανία με μαχητικά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στα ανατολικά της χώρας από το φθινόπωρο.

Αν και σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο παντως, μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα ήταν ανίσχυρα έναντι της ρωσικής αεροπορίας και των συστημάτων αεράμυνας, η Μόσχα ανησυχεί για τις τουρκικές εξαγωγές οπλικών συστημάτων στο Κίεβο. Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, ο Πούτιν διαμαρτυρήθηκε έντονα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν για τη χρήση τουρκικών drones από την Ουκρανία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά η Αγκυρα επιμένει  να παραδίδει περισσότερα drones στο Κίεβο. Η τουρκική κυβέρνηση απαντά ότι τα drones δεν ανήκουν πλέον στην Τουρκία αλλά στην Ουκρανία, γι' αυτό η Άγκυρα είναι ο λάθος αποδέκτης των καταγγελιών. Μετά το τηλεφώνημα του Πούτιν με τον Ερντογάν, η τουρκική υπηρεσία εξοπλισμών είπε ότι οι εξαγωγές drone στην Ουκρανία θα συνεχιστούν όπως είχε προγραμματιστεί.

Σε δύο βάρκες

Η Τουρκία θέλει επίσης να προμηθεύσει με πλοία το Ουκρανικό Ναυτικό.

Ωστόσο, η Άγκυρα  έχει ένα μεγάλο πρόβλημα: εξαρτάται από τη Ρωσία σε διάφορους τομείς και δεν μπορεί να αντέξει σοβαρές εντάσεις με τη Μόσχα. Ως εκ τούτου, η Άγκυρα θέλει να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για προσωπικό συμφέρον και του ίδιου του Ερντογάν, που προσπαθεί να ισορροπήσει σε δύο βάρκες, παριστάνοντας τον μεσολαβητή ανάμεσα στον Πούτιν και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Τούρκος πρόεδρος προσκάλεσε μάλιστα Πούτιν και Ζελένσκι στην Άγκυρα για να «επιλύσουν τις διαφορές τους».

Ο Ιμπραήμ Καλίν, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, δήλωσε ότι « η Τουρκία είναι έτοιμη να παίξει οποιοδήποτε ρόλο στη μείωση των εντάσεων μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας».

Το Κρεμλίνο  αποκάλυψε μάλιστα οτι θα η  Άγκυρα σχεδιάζει να καλέσει στις διαπραγματεύσεις όχι μόνο τη Μόσχα και το Κίεβο, αλλά και εκπροσώπους των αυτοανακηρυχθέντων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. «Ακούσαμε επίσης δηλώσεις ότι οι Τούρκοι συνάδελφοί μας είναι έτοιμοι να προσκαλέσουν εκπροσώπους του Ντονμπάς. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, και εφιστούμε την προσοχή. Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε, σε αυτό το πλαίσιο, εάν οι Ουκρανοί συνάδελφοί μας έδωσαν βάση σε αυτό αλλά και πώς νιώθουν» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στο RIA Novosti.

Τα νέο-Οθωμανικά όνειρα

 Ο Ερντογάν βλέπει την Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη, προσπαθώντας να εφαρμόσει μια νέο-Οθωμανική εξωτερική πολιτική. Τα μαχητικά drones, τα οποία κατασκευάζονται από την εταιρεία του γαμπρού του Ερντογάν,Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, έχουν χρησιμοποιηθεί  σε πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Έχουν εξαχθεί επίσης σε χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Αιθιοπία, το Μαρόκο και η Τυνησία.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις δυτικές χώρες έχουν επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διακόψει  τη συνεργασία στον τομέα των οπλικών συστημάτων με την Άγκυρα.

Η Ουάσιγκτον δεν θέλει να παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Τουρκία λόγω της διαμάχης για τους ρωσικούς πυραύλους  S-400 . Η Άγκυρα έχει επίσης το πρόβλημα ότι οι εξαγωγές τουρκικών οπλικών συστημάτων, όπως τα επιθετικά ελικόπτερα, σε εστίες συγκρούσεων, γίνονται δύσκολες ή αδύνατες, καθώς είναι εξοπλισμένα με δυτικά εξαρτήματα, όπως κινητήρες .

Στο πλαίσιο της νέο-Οθωμανικής του πολιτικής, ο Ερντογάν επισκέφθηκε  την Αλβανία για να συναντήσει τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα και να υπογράψει επτά συμφωνίες στρατηγικής, νομικής και πολιτιστικής συνεργασίας. Μεταξύ αυτών είναι ένα μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων των δύο « οθωμανικών εθνών»,όπως είπε . Ο Ερντογάν επεδίωξε δύο στόχους στα Τίρανα: έναν διεθνούς χαρακτήρα και έναν εσωτερικό. Πρώτον, να διεκδικήσει για την Τουρκία το ρόλο της  «εγγυήτριας δύναμης» για τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, με επίκεντρο τις μουσουλμανικές κοινότητες. Δεύτερον, να αποδυναμώσει την «τρομοκρατική» οργάνωση του αντιπάλου του Φετουλάχ Γκιουλέν, η οποία «βρίσκει ακόμη χώρο στην Αλβανία, θλίβοντας τον τουρκικό λαό», όπως υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.Την επόμενη, ο Ερντογάν δέχθηκε στην Άγκυρα τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς για να συζητήσουν όχι τόσο την οικονομική συνεργασία αλλά την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και ιδιαίτερα στη Βοσνία.

«Με τον Ερντογάν να φιλοδοξεί  να ηγηθεί του σουνιτικού κόσμου,η βούληση των Σέρβων της Βοσνίας  να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία τους από την πολυθρησκευτική Βοσνία-Ερζεγοβίνη ανησυχεί τους προύχοντες της Ανατολίας», γράφει η ιταλική επιθεώρηση Γεωπολιτικής, Limes.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » " Η νέο-Οθωμανική πολιτική του Ερντογάν εξοργίζει και τον Πούτιν"

Ξεκινά το Πατρινό Καρναβάλι: Οι εκδηλώσεις που θα γίνουν σήμερα Σάββατο

Με την εξωστρεφή, χιουμοριστική παρουσία και την ηχηρή φωνή των τελάληδων, με μουσικές και … ακροβασίες, με Καρναβαλοποδηλατάδες και Καρναβαλοθεατρικές κινούμενες μορφές, με μεταμφιέσεις, με το νέο λάβαρο και ανανεωμένο μουσικό άρμα και με τη Βασίλισσά του,  το Πατρινό Καρναβάλι 2022 θα ανοίξει συντονίζοντας μικρούς και μεγάλους σήμερα Σάββατο 22 Ιανουαρίου (Ημέρα Έναρξης).

Οι δράσεις θα αρχίσουν από τις 10 το πρωί με την περιοδεία του ο ανανεωμένου μουσικού άρματος στους δρόμους. 

Από τις 11 το πρωί θα εξελίσσονται υπαίθριες δράσεις αφήνοντας καρναβαλικές πινελιές:

-Το σύνολο Jazz της Δημοτικής Μουσικής του Πολιτιστικού Οργανισμού θα παίζει μουσική έξω από το Δημοτικό Θέατρο.

-Η Δημοτική Μουσική θα βρίσκεται στην πόρτα του Δημαρχείου Πατρών στην οδό Μαιζώνος παιανίζοντας αποκριάτικους ρυθμούς

-Με αφετηρία τη συμβολή των οδών Μιαούλη και Ρήγα Φεραίου ξυλοπόδαροι-μέλη της ομάδας X-Saltibagos θα ακολουθήσουν τους πεζόδρομους Ρήγα Φεραίου και Γεροκωστοπούλου φτάνοντας στην πλατεία Γεωργίου Α΄ 

-Με αφετηρία την πλατεία Τριών Συμμάχων θα ξεκινήσουν Καρναβαλοποδηλατάδες ακολουθώντας τη διαδρομή: Αγίου Νικολάου-Μαιζώνος-Πλατεία Γεωργίου.

Οι διαφορετικές αυτές πομπές θα συναντηθούν στο κάτω μέρος της πλατείας Γεωργίου Α΄ όπου θα ξεκινήσει η κυρίως πομπή με κατεύθυνση το Δημαρχείο. Θα προπορεύεται το ανανεωμένο μουσικό άρμα, θα ακολουθούν οι Ex-Saltibagos, οι Καρναβαλοποδηλατάδες, η Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2022 Μαρία Κυριακοπούλου, μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας, της Γνωμοδοτικής και της Κριτικής Επιτροπής του Πατρινού Καρναβαλιού. 

Παράλληλα Καρναβαλοθεατρικές κινούμενες μορφές ξεκινώντας στις 11πμ από την πλατεία Γεωργίου Α΄ και ακολουθώντας τις οδούς Γεροκωστοπούλου-Ρήγα Φεραίου-Παντανάσσης-Μαιζώνος θα φτάσουν στις 11.45π.μ. στο Δημαρχείο Πατρών.

Γύρω στις 11.50 ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Κώστας Πελετίδης θα υποδεχτεί τους καρναβαλικούς επισκέπτες του στο εσωτερικό του Δημαρχείου και θα γίνει η καθιερωμένη παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου στον Δήμαρχο από την Πρόεδρο της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας κα Ήρα Κουρή, σύμφωνα με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. 

Το νέο λάβαρο του Πατρινού Καρναβαλιού 2022, που βασίζεται στο σχέδιο του Αντώνη Παπαντωνόπουλου με τη συνεργασία της Μαρίας Μανωλοπούλου, θα εγκατασταθεί από τον Δήμαρχο στο Δημαρχείο σηματοδοτώντας την αρχή της μεγάλης γιορτής της πρωτεύουσας του Καρναβαλιού, παραμένοντας εκεί μέχρι το τέλος των εκδηλώσεων, στις 6 Μαρτίου.

Το Πατρινό Καρναβάλι με φετινό θέμα «Σημεία και…τέρατα» αγωνιζόμαστε να παραμείνει όρθιο και συναρπαστικό μεταδίδοντας ηχηρά τη γνησιότητα, την αυθεντικότητα της καρναβαλικής χαράς, του κεφιού, της δημιουργίας στις καρδιές και τις αισθήσεις μας.

Η ΚΕΔΗΠ αυτόν το καιρό που η πανδημία συνεχίζει να δείχνει το σκληρό της πρόσωπο θα προχωρά βήμα-βήμα όσον αφορά την πραγματοποίηση καρναβαλικών εκδηλώσεων και πάντα με απόλυτο σεβασμό στα ισχύοντα μέτρα και στα υγειονομικά πρωτόκολλα και με κύριο μέλημα την υγεία των συμπολιτών μας. 

tempo24

Διαβάστε Περισσότερα » " Ξεκινά το Πατρινό Καρναβάλι: Οι εκδηλώσεις που θα γίνουν σήμερα Σάββατο"

ΑΔΜΗΕ: Οι καλόγριες των Καλαβρύτων κέρδισαν τη μάχη με τον διαχειριστή και μετακινούν 7 πυλώνες ηλεκτρικής ενέργειας

Λύση στο σήριαλ με τις μοναχές στο μοναστήρι των Καλαβρύτων βρίσκει ο ΑΔΜΗΕ, προχωρώντας στην υλοποίηση του κρίσιμου έργου του Δυτικού Διαδρόμου που θα διασυνδέσει το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Μεγαλόπολης, με την υφιστάμενη γραμμή μεταφοράς 400 KV Αχελώου-Διστόμου και θα προσφέρει ζωτικό χώρο στην ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Ένα έργο που βάλτωσε για μία διετία λόγω σοβαρών δικαστικών προσφυγών επιλύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά από αίτημα που υπέβαλλε ο ΑΔΜΗΕ το περασμένο καλοκαίρι για την τροποποίηση της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων.

Με την νέα χάραξη οι 2 πυλώνες του έργου που προβλέπονταν στο αρχικό σχέδιο θα γίνουν 7 και θα μετακινηθούν δυτικά σε νέες θέσεις καταλαμβάνοντας τμήμα μήκους 2,5 χιλιομέτρων.

Οι ιερές μοναχές αντιστάθηκαν σθεναρά στο έργο του Διαχειριστή και παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν για να ενδώσουν στην αρχική αρχιτεκτονική του έργου πάγωσαν για μήνες τις εργασίες εγκατάστασης.

Πρακτικά η ΑΕΠΟ ανοίγει το δρόμο για την περάτωση του έργου, το χρονοδιάγραμμα του οποίου θα καθοριστεί από την πορεία των απαλλοτριώσεων που είναι το επόμενο στάδιο. Αν ο ΑΔΜΗΕ καταφέρει να συμφωνήσει και να εξαγοράσει τις εκτάσεις που βρίσκονται στην περιοχή και ανήκουν σε ιδιώτες τότε το έργο θα χρειαστεί από 6 έως 8 μήνες για να τελειώσει.

Αν δεν ανάψουν πράσινο φως οι ιδιώτες και προχωρήσει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση τότε εκτιμάται ότι μπορεί να διαρκέσει η διαδικασία έως 1,5 χρόνο.

Η δυσκολία ολοκλήρωσης του Δυτικού Διαδρόμου έγινε προ μηνών αφορμή για να επιβληθεί στον ΑΔΜΗΕ από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας πρόστιμο ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ εξαιτίας  των πολύμηνων καθυστερήσεων του έργου. Το πρόστιμο αυτό η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι θα προσβάλλει.

Ο δυτικός διάδρομος αποτελεί ένα σημαντικό έργο διασύνδεσης του ΑΔΜΗΕ, το οποίο ξεκίνησε να σχεδιάζεται το 2006 αλλά άρχισε να κατασκευάζεται το 2018. Σήμερα, έχει ολοκληρωθεί το 98% της νέας γραμμής Μεγαλόπολης – Πάτρας που περιλαμβάνει 310 πυλώνες και 100 χιλιόμετρα εναέριων γραμμών επί της Πελοποννήσου. Όμως το έργο βραχυκύκλωσε λόγω προστριβών με το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα, το οποίο αντιδρούσε στην τοποθέτηση των τελευταίων πυλώνων που βρίσκονται σε απόσταση 500 μέτρων.

Η Πελοπόννησος είναι η μοναδική περιοχή της ηπειρωτικής χώρας που δεν είναι συνδεδεμένη στην υπερυψηλή τάση (400 kV). Διασυνδέεται με την Αττική με γραμμές 150 kV όπως τα νησιά, με σοβαρές επιπτώσεις για την επάρκεια του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι επιπτώσεις από τον ενεργειακό αποκλεισμό της Πελοποννήσου δεν πλήττουν μόνο τους καταναλωτές της περιοχής αλλά και ολόκληρης της χώρας καθώς οι μεγάλες μονάδες παραγωγής στην Πελοπόννησο (όπως η Μεγαλόπολη V), δεν μπορούν να συνεισφέρουν στην κάλυψη της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια συνολικά στη χώρα, αφού δεν υπάρχει επαρκής χώρος στο Σύστημα να μεταφερθεί η παραγόμενη ενέργεια.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » " ΑΔΜΗΕ: Οι καλόγριες των Καλαβρύτων κέρδισαν τη μάχη με τον διαχειριστή και μετακινούν 7 πυλώνες ηλεκτρικής ενέργειας"

Χατζηδάκης: Τον Απρίλιο η απόφαση για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού

Ο υπουργός εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, τόνισε πως μέχρι το τέλος Ιανουαρίου ο ΕΦΚΑ θα έχουν κλείσει όλες τις εκκρεμείς συντάξεις από το 2018 και πριν, ενώ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν κλείσει οι υποθέσεις που εκκρεμούν πριν το 2019.

Σημείωσε επίσης ότι έχει δοθεί το 97,5% των αναδρομικών

Ο κ .Χατζηδάκης έκανε γνωστό ότι την περασμένη χρονιά δοθήκαν 225 χιλ. εκκρεμείς συντάξεις, κάτι που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το 2019 είχαν δοθεί 123εις χιλιάδες ηρεμείς συντάξεις.

Προανήγγειλε ότι τους επόμενους μήνες θα τεθούν σε εφαρμογή – μέσω του συστήματος Άτλας – η ψηφιακή έκδοση των συντάξεων αναπηρίας και η ψηφιακή έκδοση των συντάξεων μισθωτών ιδιωτικού τομέα

 Αναφερόμενος στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΦΚΑ δήλωσε ότι από τις αρχές Αύγουστου έχουν καταγραφεί πάνω από 1 εκατομμύριο απαντημένες κλήσεις.
Ο κ Χατζηδάκης προανήγγειλε επίσης μονάδα εσωτερικών ελέγχων στον ΕΦΚΑ με επικεφαλής ανώτατο δικαστικό, που θα ελέγχει ουσιαστικά τις καταγγελίες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά έχουμε 1200 εκκρεμείς καταγγελίες, κάτι που δεν είναι νοητό.

Σημείωσε ότι θα πρέπει να επιβραβεύονται οι υπάλληλοι που κάνουν καλά τη δουλειά τους αλλά παράλληλα να ελέγχονται αυτοί που δεν την κάνουν καλά.

Αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό, δήλωσε ότι στο υπουργικό συμβούλιο στο τέλος Απριλίου θα ληφθεί η απόφαση για το ύψος της αύξησης.

Σημείωσε ότι πέρυσι έγινε μια μικρή συμβολική αύξηση και τώρα που η οικονομία μπήκε σε τροχιά ανάκαμψης, αυτό θα έχει αντανάκλαση στις τσέπες των εργαζομένων.

Ο υπουργός τόνισε πάντως ότι ήδη από την αρχή της διακυβέρνησης της ΝΔ με τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, όσοι λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό λαμβάνουν 305-533 περισσότερα ευρώ ετησίως, κάτι που σημαίνει 4-5,5% αύξηση.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χατζηδάκης: Τον Απρίλιο η απόφαση για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού"

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 22χρονου για τα επεισόδια στο 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου

Στη σύλληψη 22χρονου που συμμετείχε στις σκηνές βίας έξω από το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου προχώρησαν οι αρχές στη Θεσσαλονίκη.

Ο 22χρονος ο οποίος συμμετείχε στην κατάληψη του σχολείου διαταράσσοντας την ομαλή λειτουργία του, μετά από έρευνα της αστυνομίας στο αυτοκίνητο που οδηγούσε βρέθηκαν πανό τα οποία είχε αναρτήσει στο περίβολο του 2ου ΕΠΑΛ. Μαζί με τα πανό, βρέθηκε και έντυπο υλικό.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 22χρονου για τα επεισόδια στο 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου"

Γεωργαντάς: Μετά την επιβολή του προστίμου εμβολιάστηκαν συνολικά 15.000 πολίτες - Όσοι είναι γραμμένοι σε ΔΟΥ εξωτερικού δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια κίνηση

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι την Δευτέρα θα δοθεί η λύση ώστε να μην πληρώνουν το πρόστιμο των 100 ευρώ όσοι κάτοικοι Αμερικής έχουν εμβολιαστεί έκτος Ελλάδας άλλα έχουν γραφτεί σε ΔΟΥ εσωτερικού.

Σημείωσε ότι τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί ο τρόπος, που θα είναι είτε μέσω του ΚΕΠ ό,τι, είτε με εφαρμογή που θα τεθεί σε λειτουργία.

Ο κ. Γεωργαντάς ξεκαθάρισε ότι όσοι είναι γραμμένοι σε ΔΟΥ εξωτερικού δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια κίνηση

Υπενθύμισε πως όσοι έχουν εμβολιαστεί σε μία από τις 60 χώρες που έχουν ενταχθεί στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό, μπορούν να δηλώσουν τον εμβολιασμό που έκαναν στη χώρες αυτές στο anagnorisi.emvolio.gov.gr

Ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε πως από βδομάδα θα ταχτοποιηθεί το θέμα με το εμβόλιο της Johnson&Johnson, καθώς πολλοί πολίτες που το έχουν επιλέξει χάνουν την ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού τους στο τρίμηνο.

Αναφερόμενος στην πορεία των εμβολιασμών ο υφυπουργός σημείωσε ότι πλησιάζουμε τα 7 έκτα 700ιους χιλιάδες εμβολιασμούς. Παράλληλα συνεχίζονται οι εμβολιασμοί των πολιτών της ηλικιακής ομάδας άνω των 60.

Έκανε γνωστό ότι τις τελευταίες 5 μέρες, μετά την επιβολή του προστίμου,  έχουν εμβολιαστεί 15 χιλιάδες πολίτες αυτής της κατηγορίας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γεωργαντάς: Μετά την επιβολή του προστίμου εμβολιάστηκαν συνολικά 15.000 πολίτες - Όσοι είναι γραμμένοι σε ΔΟΥ εξωτερικού δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια κίνηση"

Χαμός σε πτήση προς Νέα Υόρκη: Αρνήθηκε να βάλει μάσκα, επιτέθηκε στο πλήρωμα και έδειξε τα... οπίσθιά του στους επιβάτες!

Κατηγορίες για «επίθεση» και «εκφοβισμό» απαγγέλθηκαν εναντίον ενός Ιρλανδού που αρνούταν να φορέσει τη μάσκα του στη διάρκεια πτήσης από το Δουβλίνο στη Νέα Υόρκη και πλέον κινδυνεύει να καταδικαστεί σε έως και 20 χρόνια κάθειρξη, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή η αμερικανική δικαιοσύνη.

Ο Σέιν ΜακΊνερνι, 29 ετών, εμφανίστηκε στις 14 Ιανουαρίου ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη, όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες επειδή «σκοπίμως επιτέθηκε και εκφόβισε μέλος του πληρώματος καμπίνας στη διάρκεια της πτήσης της αεροπορικής εταιρείας Delta από το Δουβλίνο στο αεροδρόμιο JFK» της Νέας Υόρκης στις 7 Ιανουαρίου.

Η αμερικανική δικαιοσύνη τον κατηγορεί ότι «αρνήθηκε συστηματικά να φορέσει μάσκα», ότι «πέταξε το κουτάκι ενός ποτού το οποίο χτύπησε στο κεφάλι έναν επιβάτη» και ότι «κατέβασε το παντελόνι του και το εσώρουχό του και έδειξε τους γλουτούς του σε ένα μέλος του πληρώματος και τους επιβάτες».

«Αν κριθεί ένοχος, ο κατηγορούμενος κινδυνεύει να καταδικαστεί έως σε 20 χρόνια κάθειρξη», εξήγησε εκπρόσωπος του δικαστηρίου του Μπρούκλιν.

Ο Ιρλανδός, που ήθελε να μεταβεί στη Φλόριντα για να εργαστεί ως προπονητής ποδοσφαίρου, αφέθηκε ελεύθερος αφού κατέβαλε εγγύηση 20.000 δολαρίων.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2021 ότι υιοθετεί πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στους επιβάτες που αρνούνται να φορέσουν μάσκα, την ώρα που τα πληρώματα καμπίνας των αεροπορικών εταιρειών είναι αντιμέτωπα με πολύ μεγάλο αριθμό περιστατικών βίας, σωματικής ή λεκτικής, από επιβάτες που αρνούνται να συμμορφωθούν με τον κανονισμό αυτό.

Την Πέμπτη ένα αεροσκάφος της εταιρείας American Airlines που πραγματοποιούσε την πτήση Μαϊάμι- Λονδίνο αναγκάστηκε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο αφού μία επιβάτης αρνούνταν να φορέσει τη μάσκα της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Χαμός σε πτήση προς Νέα Υόρκη: Αρνήθηκε να βάλει μάσκα, επιτέθηκε στο πλήρωμα και έδειξε τα... οπίσθιά του στους επιβάτες!"

Παράταση χρονικής περιόδου θήρας αγριόχοιρου λόγω αφρικανικής πανώλης

Εν μέσω γενικής απαγόρευσης μετακίνησης, με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά παρατείνεται η χρονική περίοδος θήρας αγριόχοιρου ως τις 28 Φεβρουαρίου.

Με την εν λόγω απόφαση τροποποιείται η απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ρυθμίσεις θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2020 – 2021» (ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/ 68735/1777/14-7-2020 Β’ 3053) και η σχετική εγγραφή του είδους στον πίνακα θηρευσίμων διαμορφώνεται ως εξής:

Το κυνήγι του Αγριόχοιρου (Sus scrofa) επιτρέπεται σε ομάδες μέχρι τεσσάρων (4) κυνηγών, με δικαίωμα θήρευσης χωρίς περιορισμό στο όριο κάρπωσης ανά ομάδα και έξοδο.

Κατά τα λοιπά εξακολουθεί να ισχύει η υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/68735/1777/14-7-2020 (Β’ 3053) απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η απόφαση για την παράταση εκδόθηκε έπειτα από σχετικό αίτημα της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ για παράταση της κυνηγετικής περιόδου και ενεργοποίηση συνεργείων δίωξης για την αντιμετώπιση του κινδύνου της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ).

Βέβαια, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό απαγορεύεται το κυνήγι και φυσικά οι μετακινήσεις των κυνηγών, καθώς επίσης και το ψάρεμα. Εξαίρεση αποτελούν οι νομοί Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης, όπου και επιτρέπεται το κυνήγι αγριόχοιρου, όπως μας επιβεβαίωσαν και από την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος. Σύμφωνα βέβαια με την Συνομοσπονδία δεδομένου ότι υπάρχει απαγόρευση μετακίνησης, η νέα απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον αγριόχοιρο είναι δώρον άδωρον.

Δείτε την απόφαση εδώ

 

Διαβάστε Περισσότερα » " Παράταση χρονικής περιόδου θήρας αγριόχοιρου λόγω αφρικανικής πανώλης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news