facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

Πεζός παρασύρθηκε από τον προαστιακό στο Βέλο Κορινθίας

Τραγικό δυστύχημα συνέβη λίγο μετά τις 6.00 το απόγευμα με συρμό προαστιακού που εκτελούσε το δρομολόγιο Κιάτο – Πειραιάς, όταν παρέσυρε και σκότωσε 61χρονο ημεδαπό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτυχος άνδρας, που διέμενε σε καταυλισμό στην περιοχή, βάδιζε πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή στο ύψος του Βέλου Κορινθίας. Με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Η προανάκριση είναι σε εξέλιξη από το τμήμα Τροχαίας Κορίνθου.

Τα δρομολόγια του προαστιακού διεκόπησαν προσωρινά και λίγο αργότερα αποκαταστάθηκαν.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πεζός παρασύρθηκε από τον προαστιακό στο Βέλο Κορινθίας"

Έγιναν συλλήψεις για τις δολοφονίες Σκαφτούρου, Ρουμπέτη και Μουζακίτη!

Σε συλλήψεις για τις δολοφονίες του Σκαφτούρου, του Μουζακίτη και του Ρουμπέτη προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία, σε επιχείρηση που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης!

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τους φυσικούς αυτουργούς των δολοφονιών. Προς το παρόν έχουν γίνει δύο συλλήψεις οι οποίες ήρθαν ως αποτέλεσμα συντονισμένης επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. ακόμη και στα σπίτια των υπόπτων.

Οι συλληφθέντες είναι ομογενείς από Ρωσία και εμπλέκονται και σε απόπειρα δολοφονίας στην Πιερία. Όλα τα θύματα εκτός από πρατήρια υγρών καυσίμων, φέρεται να εμπλέκονται και σε διακίνηση λαθραίων τσιγάρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Law & Order» έχουν ταυτοποιηθεί και αλλά άτομα, εντός και εκτός φυλακής.

Η δολοφονία Σκαφτούρου

Υπενθυμίζεται πως ο Γιάννης Σκαφτούρος είχε δολοφονηθεί τον Απρίλιο του 2022 με τους εκτελεστές του 55χρονου να του αφαιρούν τη ζωή με 15 σφαίρες. Σύμφωνα με τα τότε στοιχεία, οι δράστες ήταν τέσσερα άτομα που επέβαιναν σε δύο μοτοσικλέτες.

Σταμάτησαν κοντά στο σπίτι και δύο, που φορούσαν κράνη, μπήκαν στην αυλή του σπιτιού, όπου βρισκόταν ο Σκαφτούρος με περίπου 10 συγγενείς και φίλους και πυροβόλησαν πολλές φορές με καλάσνικοφ. Από τις σφαίρες τραυματίστηκε θανάσιμα ο 55χρονος, ενώ τραυματίστηκαν ελαφρά 22χρονη κόρη του αλλά και ο 45χρονος συμπέθερός του.

skaftouros

Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας απέδιδαν την δολοφονία σε συμβόλαιο θανάτου, που εκτελέστηκε στο πλαίσιο του πολέμου, που βρισκόταν σε εξέλιξη στον χώρο της νύχτας, ο οποίος απαριθμεί πολλά θύματα μεταξύ των ηγετικών στελεχών της λεγόμενης Greek Mafia.

Η δολοφονία Ρουμπέτη

Η δολοφονία του Βασίλη Ρουμπέτη έγινε τον Ιούνιο του 2023 στον Κορυδαλλό.

Οι άγνωστοι δράστες επέβαιναν σε αυτοκίνητο μάρκας Ford Kuga και πλησίασαν την πολυκατοικία όπου γάζωσαν με δύο Καλάσνικοφ τη θωρακισμένη Mercedes, που βρισκόταν στην πυλωτή και στο οποίο επέβαινε ο Ρουμπέτης στη θέση του οδηγού.

Ο συνοδηγός του, Μουζακίτης, κατάφερε να βγει από το αυτοκίνητο αιμόφυρτος και να συρθεί λίγα μέτρα, ωστόσο οι δράστες ακολούθησαν τα ίχνη αίματος και τον αποτελείωσαν. Το αυτοκίνητο του Βασίλη Ρουμπέτη ήταν θωρακισμένο, κάτι το οποίο φαίνεται να γνώριζαν οι εκτελεστές.

roumpetis 1

Οι δράστες πυροβόλησαν πρώτα τον Διονύση Μουζακίτη μόλις βγήκε από το αυτοκίνητο. Αμέσως μετά τις πρώτες ριπές φαίνεται ότι το δεύτερο άτομο που επέβαινε στο όχημα των δραστών στράφηκε προς τον Ρουμπέτη. Ο Μουζακίτης, παρά το ότι ήταν βαριά τραυματισμένος, κατάφερε να συρθεί μέχρι την πυλωτή. Εκεί τον κυνήγησαν και κατάφεραν το τελικό χτύπημα.

Σημειώνεται πως δεκάδες κάλυκες από σφαίρες βρέθηκαν τόσο στη Mercedes που επέβαιναν τα θύματα, όσο και σε παρκαρισμένο παραπλεύρως αυτοκίνητο μάρκας Smart. Η αστυνομία βρήκε στο σημείο της μαφιόζικης εκτέλεσης συνολικά 40 κάλυκες.

Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο της εκτέλεσης, εντόπισαν αρχικά νεκρό τον Βασίλη Ρουμπέτη και ακολούθως, διακρίνοντας κηλίδες αίματος δίπλα από το Smart τις ακολούθησαν, οπότε εντόπισαν στο υπόγειο γκαράζ της πολυκατοικίας τον Διονύση Μουζακίτη, τραυματισμένο θανάσιμα από τις σφαίρες των εκτελεστών.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Έγιναν συλλήψεις για τις δολοφονίες Σκαφτούρου, Ρουμπέτη και Μουζακίτη!"

Παραλύουν συγκοινωνίες σε Ευρώπη και ΗΠΑ λόγω του χιονιά

Σοβαρά προβλήματα προκαλούν οι καιρικές συνθήκες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. 

Συγκεκριμένα, ισχυρό χιόνι και παγωμένη βροχή έπληξαν περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης σήμερα, διακόπτοντας τις μεταφορές σε ορισμένες σκανδιναβικές περιοχές και προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Όσλο.

Στο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, η παγωμένη βροχόπτωση οδήγησε στη διακοπή των πτήσεων απογείωσης, μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa. Μάλιστα, χρειάστηκε να «ξεπαγώσουν» αεροπλάνο που κινούνταν προς τον διάδρομο απογείωσης. Οι συνθήκες επιδεινώθηκαν περαιτέρω και πλέον αναμένεται να σταματήσουν και οι προσγειώσεις αεροσκαφών στο αεροδρόμιο. Εκατοντάδες πτήσεις είχαν ήδη ακυρωθεί πριν από τη διακοπή των απογειώσεων.

«ξεπάγωμα» αεροσκάφους στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης | Boris Roessler/dpa via AP

Εξάλλου, το αεροδρόμιο της νορβηγικής πρωτεύουσας, Όσλο, έκλεισε προσωρινά καθώς η έντονη χιονόπτωση μείωσε την ορατότητα που είχαν οι πιλότοι των αεροσκαφών. Η εκπρόσωπος του αεροδρομίου Ίλβα Σέλιους δήλωσε ότι η «τεράστια» ποσότητα χιονιού και ανέμου που παρεμπόδιζαν την κυκλοφορία ήταν γεγονός «πολύ ασυνήθιστο», ενώ η διακοπή λειτουργίας του αεροδρομίου είναι γεγονός «εξαιρετικά σπάνιο».

Οι σφοδρές χιονοπτώσεις σταμάτησαν την κυκλοφορία σε μεγάλα τμήματα της Σκανδιναβίας, με φραγμένους δρόμους και αυτοκινητόδρομους από εγκλωβισμένους αυτοκινητιστές, καθυστερήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ακυρώσεις σε ορισμένα δρομολόγια που γίνονται με πλοία-φέρι και κλείσιμο ορισμένων γεφυρών. Η κυκλοφορία των τρένων σε τμήματα της ανατολικής Νορβηγίας επίσης σταμάτησε σήμερα εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διαχειρίστρια εταιρεία Bane Nor.

Η αστυνομία σε πολλές περιοχές της Δανίας προέτρεψε τον κόσμο να μείνει σπίτι. Στη Νότια Σουηδία σημειώθηκαν επίσης έντονες χιονοπτώσεις.

Η παγωμένη βροχή στη δυτική και νότια Γερμανία οδήγησε σε πολλά ατυχήματα στους δρόμους τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Προληπτικά, πολλά σχολεία και νηπιαγωγεία έκλεισαν για σήμερα και ορισμένες εταιρείες πρόσφεραν στους υπαλλήλους τους τη δυνατότητα να εργαστούν από το σπίτι.

Ο εθνικός φορέας τρένων Deutsche Bahn ακύρωσε πολλά δρομολόγια τρένα μεγάλων αποστάσεων και ανακοίνωσε ότι η μέγιστη ταχύτητα των τρένων υψηλής ταχύτητας ICE περιορίστηκε προληπτικά για σήμερα, στα 200 χιλιόμετρα την ώρα (124 mph). Επίσης, το μικρό αεροδρόμιο στο Saarbruecken έκλεισε, ενώ υπήρξαν καθυστερήσεις και ακυρώσεις στο Μόναχο και αλλού.

AP Photo/Matthias Schrader

Επικίνδυνες συνθήκες στις ΗΠΑ

Παγωμένη βροχή και βαρύ χιόνι αντιμετωπίζουν και οι βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ, δημιουργώντας επισφαλείς οδικές συνθήκες.

Ειδικότερα, η παγωμένη βροχή και ο άνεμος που πέφτουν στον βορειοδυτικό Ειρηνικό παραλύουν τα δίκτυα ηλεκτροδότησης εν μέσω χαμηλών θερμοκρασιών, με τη συσσώρευση πάγου να επιβαρύνει σημαντικά τα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος και τα δέντρα, όπως προειδοποίησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Περισσότερα από 85.000 σπίτια και επιχειρήσεις στο Όρεγκον έμειναν χωρίς ρεύμα νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

Οι παγωμένοι δρόμοι αποτελούν απειλή για τους ταξιδιώτες που κινούνται στα βόρεια, καθώς ο πάγος συσσωρεύεται στους δρόμους. Η μετεωρολογική υπηρεσία έχει προειδοποιήσει τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Μεταξύ άλλων, στην ευρύτερη βορειοανατολική περιοχή του Μπάφαλο, κοντά στα σύνορα με τον Καναδά, οι οδηγοί έρχονται αντιμέτωποι με έντονη χιονόπτωση. «Το ταξίδι μπορεί να είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο. Οι επικίνδυνες συνθήκες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις πρωινές ή τις βραδινές μετακινήσεις», προειδοποίησε χαρακτηριστικά η μετεωρολογική υπηρεσία.

Δυστυχώς, τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε περιστατικά που συνδέονται με τις καιρικές συνθήκες. Οι θάνατοι έχουν αναφερθεί στο Τενεσί, το Μισισιπί, το Αρκάνσας, το Κάνσας και το Όρεγκον από τις 12 Ιανουαρίου εν μέσω σχεδόν ανελέητων χειμερινών καταιγίδων στις ΗΠΑ. Στο Τενεσί, όπου έχουν αναφερθεί επτά θάνατοι, ένας οδηγός φορτηγού σκοτώθηκε το βράδυ της Δευτέρας όταν έχασε τον έλεγχο του οχήματος σε έναν χιονισμένο αυτοκινητόδρομο του Νόξβιλ και έπεσε σε τρακτέρ-ρυμουλκούμενο, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ματαίωση πτήσεων (και) στον Καναδά

Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά σήμερα στο Βανκούβερ και πολλές πτήσεις επηρεάστηκαν από την κακοκαιρία, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι επίκεινται σφοδρές χιονοπτώσεις και ψυχροί άνεμοι στην πόλη αυτή, στα παράλια του Ειρηνικού Ωκεανού.

Ο δυτικός Καναδάς βίωσε ένα Σαββατοκύριακο πολικών θερμοκρασιών. Έπειτα από ένα σύντομο διάλειμμα, την Δευτέρα και την Τρίτη, με τον υδράργυρο να ανεβαίνει αισθητά από τους -9 βαθμούς που καταγράφηκαν την Κυριακή, σήμερα η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει νέα πτώση, στους -7 βαθμούς Κελσίου και χιόνια που μπορεί να φτάσουν έως και τα 15 εκατοστά.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Βανκούβερ ανακοίνωσε ότι λόγω των καιρικών συνθηκών και μολονότι οι αρμόδιες υπηρεσίες καθαρίζουν συνεχώς το χιόνι και τον πάγο από τους διαδρόμους προσγείωσης-απογείωσης, θα υπάρξουν λιγότερες πτήσεις σήμερα. Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο παρακολούθησης των πτήσεων Flightaware, περίπου 50 πτήσεις ματαιώθηκαν.

Η ομοσπονδιακή μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε επίσης για επικίνδυνες καιρικές συνθήκες στην Κοιλάδα Φρέιζερ, περίπου 130 χιλιόμετρα ανατολικά του Βανκούβερ, λόγω της χιονοθύελλας.

► Aεροπλάνο της Korean Air χτύπησε τα «φτερά» του με τζετ της Cathay Pacific στο αεροδρόμιο New Chitose (CTS) στο νησί Χοκάιντο της Ιαπωνίας την Τρίτη, εν μέσω σφοδρής χιονόπτωσης. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί από τη σύγκρουση. Το αεροσκάφος της Korean Air είχε 289 επιβάτες, ενώ το αεροπλάνο Cathay Pacific ήταν άδειο.

Αμφότερες οι αεροπορικές εταιρείες επιβεβαίωσαν το περιστατικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την Korean Air να λέει ότι ένα από τα αεροσκάφη της «ήλθε σε επαφή» με το αεροπλάνο της Cathay. Από την πλευρά της η Cathay Pacific ανακοίνωσε ότι το αεροπλάνο της «ήταν ακίνητο εκείνη τη στιγμή χωρίς πελάτες ή πλήρωμα» όταν «χτύπησε ένα A330 της Korean Air που περνούσε από τροχοδρόμηση».

efsyn

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραλύουν συγκοινωνίες σε Ευρώπη και ΗΠΑ λόγω του χιονιά"

Γρεβενά: Άγνωστοι πυροβόλησαν, σκότωσαν και τεμάχισαν πέντε άλογα στη Σαμαρίνα (φωτό)

Αποτροπιασμό προκαλεί ο θάνατος πέντε (5) αλόγων στην περιοχη της Σαμαρίνας Γρεβενών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν πέντε άλογα στην περιοχή Χελιμόδι της Σαμαρίνας Γρεβενών. Τα άλογα βρέθηκαν νεκρά το απόγευμα από τον ιδιοκτήτη τους, ο οποίος κι ειδοποίησε την αστυνομία, ενώ αυτήν την ώρα δίνει κατάθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Πολυνερίου. 

Τα άλογα έφεραν τραύματα απ’ όπλο, ενώ ήταν τεμαχισμένα σε πολλά κομμάτια. Στο σημείο εντοπίστηκαν ροδιές απο ελαστικά αυτοκινήτου και φυσίγγια όπλου.

Γρεβενά: Άγνωστοι πυροβόλησαν, σκότωσαν και τεμάχισαν πέντε άλογα στη Σαμαρίνα (φωτό)

Γρεβενά: Άγνωστοι πυροβόλησαν, σκότωσαν και τεμάχισαν πέντε άλογα στη Σαμαρίνα (φωτό)

Γρεβενά: Άγνωστοι πυροβόλησαν, σκότωσαν και τεμάχισαν πέντε άλογα στη Σαμαρίνα (φωτό)

Γρεβενά: Άγνωστοι πυροβόλησαν, σκότωσαν και τεμάχισαν πέντε άλογα στη Σαμαρίνα (φωτό)

Γρεβενά: Άγνωστοι πυροβόλησαν, σκότωσαν και τεμάχισαν πέντε άλογα στη Σαμαρίνα (φωτό)

Γρεβενά: Άγνωστοι πυροβόλησαν, σκότωσαν και τεμάχισαν πέντε άλογα στη Σαμαρίνα (φωτό)

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γρεβενά: Άγνωστοι πυροβόλησαν, σκότωσαν και τεμάχισαν πέντε άλογα στη Σαμαρίνα (φωτό)"

Βόρεια Μακεδονία: Τέλος εποχής για τα διαβατήρια με το παλιό όνομα, από τις 12 Φεβρουαρίου

Δεν μπορεί να παραταθεί μετά την 12η Φεβρουαρίου 2024 η ισχύς των διαβατηρίων των πολιτών στα οποία αναγράφεται το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», διεμήνυσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε αντίθεση με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Είναι προφανές ότι αυτή (σ.σ. η Συμφωνία των Πρεσπών) είναι μία διεθνής συμφωνία που έχει επικυρωθεί από τα Κοινοβούλια και των δύο χωρών και είναι σαφές ότι αυτό δεν μπορεί να εναπόκειται στην απόφαση μιας κυβέρνησης, αλλά (στην απόφαση) και των δύο χωρών και αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για κάτι τέτοιο» ανέφερε ο Μπουγιάρ Οσμάνι, κληθείς να απαντήσει σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις εάν μπορεί να παραταθεί, μετά την 12η Φεβρουαρίου η ισχύς των ταξιδιωτικών εγγράφων των πολιτών στα οποία αναγράφεται το προηγούμενο όνομα της χώρας.

Σημειώνεται ότι στις 12 Φεβρουαρίου του 2024 συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τότε που τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και βάσει της Συμφωνίας, εντός του διαστήματος αυτού, οι πολίτες της χώρας πρέπει να αντικαταστήσουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα (διαβατήρια), αν θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, ώστε σε αυτά να αναγράφεται το νέο όνομα του κράτους: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Ωστόσο, οι αρμόδιες Αρχές της χώρας, λόγω έλλειψης υλικοτεχνικών υποδομών και καθυστερήσεων ως προς την έκδοση νέων εγγράφων αδυνατούν να ανταποκριθούν στα μαζικά αιτήματα των πολιτών για αντικατάσταση των εγγράφων τους. Πολλοί πολίτες της χώρας περιμένουν ακόμη και μέρες στις ουρές που σχηματίζονται όλους τους τελευταίους μήνες μπροστά στα αστυνομικά τμήματα των Σκοπίων για να αλλάξουν τα προσωπικά τους έγγραφα, χωρίς να μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Η Ελλάδα θα ενημερώσει επισήμως την ΕΕ

«Μετά τις 13 Φεβρουαρίου, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να ενημερώσει την ΕΕ ότι παύει να ισχύει η προθεσμία της ισχύος (σ.σ.για τα διαβατήρια στα οποία αναγράφεται το προηγούμενο όνομα της χώρας). Μετά από αυτό, όλες οι χώρες που θα λάβουν αυτή την ενημέρωση εκ μέρους της Ελλάδας, θα αρχίσουν να την τηρούν. Γι’ αυτό λέω “άντε αυτή την περίοδο, αντί για πρωτοβουλίες για παράταση, να έχουμε πρωτοβουλίες για αντικατάσταση των εγγράφων”» πρόσθεσε ο Μπουγιάρ Οσμάνι, μετά τη σημερινή συνάντηση του στα Σκόπια με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, Ίγκλι Χασάνι.

Ζήτησαν παράταση

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, την περασμένη εβδομάδα πρότεινε προς την κυβέρνηση της χώρας να προχωρήσει στην αλλαγή υφιστάμενων νόμων προκειμένου να παραταθεί, μέχρι τον Σεπτέμβριο, αντί για τον Φεβρουάριο, η προθεσμία για την αντικατάσταση των προσωπικών εγγράφων των πολιτών της χώρας, ενώ το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο να προχωρήσει σε ερμηνεία ώστε τα διαβατήρια και οι άδειες οδήγησης στις οποίες αναγράφεται το προηγούμενο όνομα της χώρας να συνεχίσουν να ισχύουν και μετά την 12η Φεβρουαρίου.

«Αντί να δίνουμε ψευδείς ελπίδες στους πολίτες ότι θα αλλάξουμε τις διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, ότι θα αλλάξουμε τον Νόμο για την Εφαρμογή των Συνταγματικών Τροπολογιών, να καταβάλλουμε προσπάθειες, ώστε να μην υπάρχουν εμπόδια για τους πολίτες μετά τις 13 Φεβρουαρίου. Ούτε αυτό το αίτημα προς το Συνταγματικό Δικαστήριο θα μπορέσει να αλλάξει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ούτε οποιαδήποτε τροποποίηση Νόμων» σημείωσε ακόμη ο Μπουγιάρ Οσμάνι.

Η Συμφωνία των Πρεσπών τέθηκε σε ισχύ στις 12 Φεβρουαρίου 2019. Βάσει των προβλέψεων της συμφωνίας, όλα τα επίσημα έγγραφα και υλικό της δημόσιας διοίκησης της Βόρειας Μακεδονίας για διεθνή χρήση και εκείνα για εσωτερική χρήση που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο εξωτερικό (μεταξύ άλλων διαβατήρια και άδειες οδήγησης) θα αντικατασταθούν το αργότερο εντός πέντε ετών από τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας, προκειμένου σε αυτά να αναγράφεται η νέα ονομασία της χώρας (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας).

Η Βόρεια Μακεδονία άρχισε να εκδίδει νέα προσωπικά έγγραφα για τους πολίτες της χώρας (ταυτότητες, διαβατήρια, διπλώματα οδήγησης) μόλις από τον Ιούλιο του 2021. Λόγω και έλλειψης υλικοτεχνικών υποδομών, ένας μεγάλος αριθμός πολιτών της χώρας δεν έχει μπορέσει μέχρι στιγμής να αντικαταστήσει τα προσωπικά του έγγραφα.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας γνωστοποίησε σήμερα πως μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2024 έχουν εκδοθεί 1.050.439 ταυτότητες, 1.211.776 διαβατήρια και 546.741 διπλώματα οδήγησης νέου τύπου.

Το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE ισχυρίζεται ότι οι μισοί σχεδόν υπήκοοι της Βόρειας Μακεδονίας δεν έχουν καταφέρει ακόμη να αντικαταστήσουν τα διαβατήριά τους λόγω «της ανικανότητας της κυβέρνησης».

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι αντέκρουσε τους ισχυρισμούς αυτούς:

«Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες εκ μέρους των υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών, έχουν αντικατασταθεί 1,2 εκατ. διαβατήρια. Βλέπετε ότι εργάζονται και αργίες και Κυριακές. Είναι μία διαδικασία που θα ολοκληρωθεί» δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Βόρεια Μακεδονία: Τέλος εποχής για τα διαβατήρια με το παλιό όνομα, από τις 12 Φεβρουαρίου"

Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές – Έως τους 21 βαθμούς η θερμοκρασία

Βροχερός θα είναι ο καιρός αύριο Πέμπτη 18 Ιανουαρίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής. Η θερμοκρασία θα σημειώσει και νέα άνοδο, φτάνοντας έως τους 21 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο. Από το απόγευμα τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά θα ενταθούν και πιθανώς να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και από το μεσημέρι στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Το απόγευμα στο βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα ενισχυθούν τοπικά στα 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Στα βόρεια θα φθάσει τους 16 με 18 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 19 με 20 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα κατά τόπους τους 21 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και από τις προμεσημβρινές ώρες σχεδόν αίθριος.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και από το μεσημέρι στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και από τις προμεσημβρινές ώρες λίγες νεφώσεις.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 06 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
 
Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως μέχρι το μεσημέρι.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και από το μεσημέρι στη Θράκη τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από το απόγευμα στα βορειοδυτικά πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ηπείρου από 5 έως 14 βαθμούς.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Τις πρωινές ώρες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και από το μεσημέρι τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 και από το μεσημέρι 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 και τοπικά στην Κρήτη έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το απόγευμα με τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και από το μεσημέρι στα βόρεια 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 και τοπικά στα Δωδεκάνησα έως 21 βαθμούς Κελσίου..

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Τις πρωινές ώρες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές και γρήγορη βελτίωση.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 και από το απόγευμα στις Σποράδες έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές – Έως τους 21 βαθμούς η θερμοκρασία"

ΑΑΔΕ: Ηλεκτρονικό μπλόκο σε διεθνές κύκλωμα φοροδιαφυγής με πάνω από 16 εταιρείες με έδρα την Αττική

Μέχρι και σε «εξαγωγή τεχνογνωσίας» στην Γερμανία για το πώς στήνονται οι απάτες ΦΠΑ με το σύστημα Carousel, φαίνεται πως έκανε κύκλωμα φοροδιαφυγής το οποίο πιάστηκε σε ελέγχους της ΑΑΔΕ και ειδικεύεται στις πωλήσεις ηλεκτρονικών ειδών και κινητών τηλεφώνων σε τιμές κάτω του κόστους, σε μαγαζιά της Ομόνοιας και ολόκληρης της χώρας.

Σύμφωνα με πηγές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, εντοπίστηκε διεθνές κύκλωμα φοροδιαφυγής με τουλάχιστον 16 εταιρείες που πωλούσαν προϊόντα τηλεπικοινωνίας και ηλεκτρονικού εξοπλισμού υλοποιώντας σχέδιο κλαδικής έρευνας.

Στο κύκλωμα συμμετείχαν τουλάχιστον 16 ελληνικές επιχειρήσεις με έδρα στην Αττική, ενώ ερευνώνται και άλλες στην περιφέρεια. Συνολικά ως τώρα, σε όλες τις περιπτώσεις που εντοπίστηκαν από τις έρευνες αυτές, έχουν καταλογιστεί πρόστιμα συνολικού ποσού 5,7 εκατ. ευρώ, ενώ σε πέντε από αυτές τις επιχειρήσεις έχει μπει «λουκέτο».

«Πλοκάμια» παντού

Εκείνο που εντυπωσιάζει όμως την φορά αυτή, είναι ότι τα μέλη των επιχειρήσεων εμφανίζονται, να είναι και μέτοχοι και σε γερμανικές και κυπριακές επιχειρήσεις πώλησης τηλεφώνων και συσκευών τεχνολογίας, ενώ το κύκλωμα έχει απλώσει τα πλοκάμια του και σε πολλές ακόμα ευρωπαϊκές χώρες, επιτυγχάνοντας να πωλούν τα είδη αυτά σε τιμές 20% φθηνότερα από την επίσημη τιμή αντιπροσωπείας, «εξαφανίζοντας» το αναλογούντα ΦΠΑ.

Στο πλαίσιο των ίδιων ελέγχων σε επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών και εμπορίας ηλεκτρονικού εξοπλισμού, οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ εντόπισαν επίσης:

- 3 επιχειρήσεις, οι οποίες δεν διαβίβασαν στην ΑΑΔΕ 1.900 φορολογικά στοιχεία, συνολικού ποσού 18.000 ευρώ

- 4 επιχειρήσεις, οι οποίες δεν εξέδωσαν 2.004 φορολογικά στοιχεία, συνολικού ύψους 393.000 ευρώ

- 6 επιχειρήσεις, οι οποίες πραγματοποίησαν εικονικές συναλλαγές (έκδοση ή λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων), συνολικής αξίας 36.000.000 ευρώ.

Απάτες εκατομμυρίων

Οι έλεγχοι των διωκτικών αρχών εστιάζουν σε ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shop), που δραστηριοποιούνται κυρίως σε αγοραπωλησίες κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών υπολογιστών, ιδρύουν νομικές οντότητες των οποίων οι πραγματικοί διαχειριστές και νόμιμοι εκπρόσωποι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν («εξαφανισμένοι έμποροι»). Συχνά μάλιστα, η ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο από τα κυκλώματα που αποκαλύπτουνται φτάνει ή ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Και στην περίπτωση αυτή, ένα μέλος του κυκλώματος αναλαμβάνει σε πρώτη φάση να εισαγάγει προϊόντα τηλεπικοινωνίας και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (πολυτελείας ως επί το πλείστον, π.χ. κινητές συσκευές τύπου iphone, ipad κ.λπ). Ωστόσο δεν αποδίδει τον ΦΠΑ που αναλογεί στις πωλήσεις του και… «εξαφανίζεται». Στο ενδιάμεσο έχει προλάβει να εφοδιάσει την αγορά με προϊόντα αυτά, για τα οποία οι υπόλοιποι διαμεσολαβούντες έμποροι της αλυσίδας (δεύτερος, τρίτος κ.λπ.) ζητούν την έκπτωση ή και την επιστροφή του ΦΠΑ για τα είδη που αγόρασαν.

Έχοντας όμως βάλει στην τσέπη ολόκληρο τον ΦΠΑ της αξίας των συσκευών (δηλαδή εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια ευρώ που τα μοιράζονται στη συνέχεια μεταξύ τους) έχουν την δυνατότητα να πωλούν τα συγκεκριμένα προϊόντα σε τιμές χαμηλότερες της αγοραίας (έως και 20% φθηνότερα) σε σχέση με τα ίδια προϊόντα που διακινούνται με νόμιμο τρόπο.

Εκτός από ΦΠΑ, οι έμποροι του κυκλώματος αποφεύγουν να πληρώσουν και φόρους εισοδήματος, καθώς εκδίδουν πλασματικά (ή καθόλου) φορολογικά στοιχεία.

Οι απάτες αυτού του είδους αποτελούν «γάγγραινα» για τα δημόσια έσοδα σε Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το 2022 μάλιστα η ΑΑΔΕ είχε ολοκληρώσει 176 τέτοιες έρευνες, με την παραβατικότητα να φτάνει στο 83,5%!

Από την Πρωτοχρονιά μάλιστα ενεργοποιήθηκε και στη χώρα μας ένα νέο σύστημα ελέγχων που αξιοποιεί στοιχεία από πάροχους υπηρεσιών πληρωμών (ΠΥΠ), δηλαδή τράπεζες και ιδρύματα πληρωμών, μέσω των οποίων διενεργούνται τουλάχιστον το 90 % των ηλεκτρονικών αγορών στην ΕΕ. Από την 1η Απριλίου, οι φορείς αυτοί θα πρέπει να δίνουν στοιχεία και πληροφορίες στην ΑΑΔΕ για τους δικαιούχους διασυνοριακών πληρωμών. Οι πληροφορίες αυτές θα μπαίνουν σε μια νέα ευρωπαϊκή βάση δεδομένων που θα αναπτυχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Σύστημα Πληροφοριών για τις πληρωμές (CESOP), όπου θα αποθηκεύονται, θα συγκεντρώνονται και θα διασταυρώνονται με άλλα δεδομένα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΑΑΔΕ: Ηλεκτρονικό μπλόκο σε διεθνές κύκλωμα φοροδιαφυγής με πάνω από 16 εταιρείες με έδρα την Αττική"

Με αναρρωτική άδεια ο μοναδικός ψυχίατρος στο Νοσοκομείο Χανίων

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υγείας η μείωση των κλινών της κλινικής από 29 σε 12 μέχρι την ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας του κληροδοτήματος Μαλλινάκη. Η ιδέα της μεταστέγασης της ψυχιατρικής κλινικής στον 5ο όροφο, κρίθηκε αδύνατη, λόγω των προαπαιτούμενων μέτρων ασφαλείας.

Στο μεταξύ 10ήμερη αναρρωτική άδεια χρειάστηκε να πάρει ο μοναδικός ψυχίατρος και Δ/ντής της κλινικής Γιώργος Γουλιέλμος, λόγω βαριάς πνευμονίας.

Ως προσωρινή λύση προκρίθηκε να καλύψει τις ανάγκες της εσωτερικής εφημερίας,  η μία εκ των δύο ψυχιάτρων που έχουν απομείνει στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Χανίων, το οποίο καλύπτει ένα τεράστιο φάσμα περιπτώσεων και αναγκών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων, οι ειδικευόμενοι θα διατυπώσουν τον έντονο προβληματισμό τους για τις συνθήκες λειτουργίας της νευραλγικής ψυχιατρικής κλινικής, που δίνει και πλήρη ειδικότητα, παρά τις προσπάθειες που γίνονται στο εκπαιδευτικό επίπεδο  υπό τις προαναφερθείσες συνθήκες.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Με αναρρωτική άδεια ο μοναδικός ψυχίατρος στο Νοσοκομείο Χανίων"

Ιταλία: Με ανάλυση DNA… θα βρίσκουν τους ιδιοκτήτες των σκύλων που δεν μαζεύουν τα περιττώματά τους από τον δρόμο

Μια ιταλική επαρχία αποφάσισε να στραφεί στα τεστ γενετικού υλικού για να αντιμετωπίσει τις… ακαθαρσίες των σκύλων στους δρόμους, που έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα.

Αφού ολοκληρωθεί η βάση δεδομένων στην οποία θα συγκεντρωθεί το DNA των σκύλων, οι οδοκαθαριστές και οι υπηρεσίες υγείας του Μπολτσάνο θα συγκεντρώνουν τα περιττώματα των ζώων, θα ταυτοποιούν το γενετικό υλικό και στη συνέχεια θα στέλνουν τη… λυπητερή στους ιδιοκτήτες που δεν τα μάζεψαν: από 50 έως 500 ευρώ πρόστιμο.

Οι ιδιοκτήτες που θα αρνηθούν να δώσουν δείγμα DNA των σκύλων τους θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο από 292 έως 1.048 ευρώ.

Οι τοπικές αρχές της πόλης του Μπολτσάνο και των γύρω κωμοπόλεων, στις γραφικές Δολομιτικές Άλπεις, δημιουργούν μια βάση δεδομένων για τους περίπου 40.000 σκύλους της περιοχής, ανέφερε ο διευθυντής της κτηνιατρικής υπηρεσίας Πάολο Τσαμπότο. Περίπου 10.000 σκύλοι έχουν ήδη καταγραφεί. «Κάθε χρόνο στο Μπολτσάνο λαμβάνουμε μερικές εκατοντάδες καταγγελίες από πολίτες περί «ανεπαρκούς διαχείρισης» της δημόσιας γης. Περισσότερες από τις μισές αφορούν σκύλους. Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου μπορούν να πιάσουν μόνο τρεις-τέσσερις (ιδιοκτήτες) επειδή θα πρέπει να στήσουν κάποιο είδος ενέδρας», εξήγησε.

Η καταχώρηση DNA θα καταστεί υποχρεωτική

Η καταχώρηση του DNA των σκύλων θα καταστεί υποχρεωτική γύρω στον Μάρτιο. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να κάνουν εξετάσεις αίματος στα ζώα τους, στα δημοτικά καταφύγια σκύλων ή σε κτηνιατρικές κλινικές, με κόστος 65-100 ευρώ.

Ο Τσαμπότο δεν διευκρίνισε πόσο θα κοστίσει στις δημοτικές αρχές το σχέδιο αυτό. Ο εντοπισμός των σκύλων και τα διοικητικά έξοδα αναμένεται ότι θα καλυφθούν από τα πρόστιμα.

Το Μπολτσάνο, μια ορεινή, γερμανόφωνη επαρχία κοντά στην Αυστρία, απολαμβάνει ευρεία αυτονομία όσον αφορά τη θέσπιση των κανονισμών. Ο Τσαμπότο είπε ότι άλλες ιταλικές πόλεις έχουν έρθει σε επαφή με τις τοπικές αρχές, καθώς εξετάζουν το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Οι τουρίστες και οι μη μόνιμοι κάτοικοι θα εξαιρεθούν από το μέτρο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Ιταλία: Με ανάλυση DNA… θα βρίσκουν τους ιδιοκτήτες των σκύλων που δεν μαζεύουν τα περιττώματά τους από τον δρόμο"

Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Πρόστιμο €80.000 στην Ελλάδα για θάνατο πρόσφυγα

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε ότι η Ελλάδα παραβίασε το δικαίωμα ενός Σύρου πρόσφυγα στη ζωή, όταν η ακτοφυλακή πυροβόλησε πάνω από δώδεκα φορές κατά της λέμβου λαθρεμπόρων στην οποία βρισκόταν πριν από σχεδόν μια δεκαετία, αναφέρει σε κύριο θέμα της η βρετανική Guardian.

Το δικαστήριο, που εδρεύει στο Στρασβούργο, υποχρεώνει την Ελλάδα να πληρώσει 80.000 ευρώ ως αποζημίωση στη σύζυγο και τα δύο παιδιά του Μπελάλ Τέλο, ο οποίος πυροβολήθηκε στο κεφάλι στην επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος να σταματήσει το σκάφος στο οποίο επέβαινε. Ο Τέλο πέθανε το 2015, μετά από μήνες νοσηλείας.

Σε απόφαση που δημοσιεύτηκε χθες Τρίτη, το δικαστήριο έκρινε ότι η ακτοφυλακή «δεν έδειξε την απαραίτητη επαγρύπνηση, ώστε να ελαχιστοποιηθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος για τη ζωή».

Συνέδεσε, μάλιστα, τις ενέργειες του Λ.Σ. με την αποτυχία της Ελλάδας να θεσπίσει κανονισμούς για την επιτρεπτή χρήση θανατηφόρου βίας στο πλαίσιο αντίστοιχων επιχειρήσεων. «Η ακτοφυλακή, επομένως, χρησιμοποίησε υπερβολική βία στο πλαίσιο ασαφών κανονισμών για τη χρήση πυροβόλων όπλων», αποφάνθηκε το δικαστήριο.

Πρόκειται για συμβάν του Σεπτεμβρίου 2014, όταν το Λιμενικό διέταξε ένα μηχανοκίνητο σκάφος κοντά στην Ψέριμο, στο ανατολικό Αιγαίο, να σταματήσει. Το πλοιάριο, το οποίο μετέφερε 14 άτομα στη στενή λωρίδα θάλασσας μεταξύ Τουρκίας και ελληνικών νησιών, άρχισε να επιδίδεται σε «επικίνδυνους ελιγμούς», σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό του δικαστηρίου, έως ότου συγκρούστηκε με το περιπολικό σκάφος «δύο ή τρεις φορές».

Η ακτοφυλακή έριξε επτά προειδοποιητικές βολές και 13 πυροβολισμούς στην εξωλέμβια μηχανή, σύμφωνα με το δικαστήριο, που επικαλέστηκε έκθεση που συντάχθηκε την ημέρα του συμβάντος. Το δικαστήριο χαρακτήρισε τους πυροβολισμούς στη μηχανή κινούμενου σκάφους ως «εξαιρετικά επικίνδυνη πρακτική», δεδομένης της ακρίβειας που απαιτείται. «Κατά συνέπεια, οι 13 πυροβολισμοί αποτελούσαν εκ των πραγμάτων κίνδυνο για τους επιβάτες του μηχανοκίνητου σκάφους», σημείωσε.

Δύο Σύροι που επέβαιναν στο πλοιάριο τραυματίστηκαν σοβαρά. Ο ένας είχε χτυπηθεί στον ώμο και ο άλλος, ο Τέλο, πυροβολήθηκε στο κεφάλι. Δικαστήριο στην Ελλάδα καταδίκασε αργότερα δύο υπηκόους Τουρκίας ως λαθρέμπορους που συνδέονται με το περιστατικό.

Ο Τέλο παρέμεινε σε ελληνικό νοσοκομείο για έξι μήνες. Αργότερα μεταφέρθηκε στη Σουηδία, όπου ζούσαν η γυναίκα του και τα παιδιά του, συνεχίζοντας να λαμβάνει θεραπεία. Πέθανε τον Δεκέμβριο του 2015.

Η έρευνα των ελληνικών αρχών υπήρξε «ελλιπής» έως «ανεπαρκής», σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ως εκ τούτου, η Ελλάδα απέτυχε να δείξει ότι η χρήση βίας ήταν «απολύτως αναγκαία», ανέφερε. Η απόφαση χαρακτηρίζει ως «σαφώς δυσανάλογο» το επίπεδο βίας που χρησιμοποιήθηκε.

Την απόφαση του δικαστηρίου χαιρέτισε η ομάδα Υποστήριξης Προσφύγων στο Αιγαίο (Refugee Support Αegean), που μεταξύ άλλων βοήθησε στην υποβολή της προσφυγής. Η υπόθεση «καταδεικνύει για άλλη μια φορά καλά τεκμηριωμένες, συστημικές ελλείψεις στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή των επιχειρήσεων της ακτοφυλακής και στη διερεύνηση των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη θάλασσα», ανέφερε.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Πρόστιμο €80.000 στην Ελλάδα για θάνατο πρόσφυγα"

Παραπλανητικά SMS σε ασφαλισμένους - Προσοχή εφιστά ο ΕΟΠΥΥ

Την προσοχή των ασφαλισμένων σχετικά με τυχόν παραπλανητικά sms που αποστέλλονται στο κινητό με το λογότυπο του ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) εφιστά ο Οργανισμός.

Σε συνέχεια ανάλογης ενημέρωσης από τις αρχές Οκτωβρίου, ο ΕΟΠΥΥ ενημερώνει εκ νέου τους ασφαλισμένους για μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα, τα οποία μπορεί να ζητούν προσωπικούς κωδικούς, όπως κωδικούς taxisnet.

Ο Οργανισμός ενημερώνει ότι επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ είναι η https://www.eopyy.gov.gr/. Αντίθετα, η πλαστή ιστοσελίδα που αποστέλλεται μέσω sms στους πολίτες και παραπέμπει σε ενημέρωση στoιχείων και κυρίως οικονομικών, είναι η https://eopyy-govgr[.]com/web/index. Μάλιστα, ο ΕΟΠΥΥ κοινοποιεί σχετική εικόνα.

Eopyy_plasti_selida

Ο ΕΟΠΥΥ έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες επικοινωνίες με τον πάροχο που φιλοξενεί την πλαστή ιστοσελίδα (Hosting Provider) για απενεργοποίηση της πλαστής ιστοσελίδας.

«Ωστόσο εφιστούμε εκ νέου την προσοχή στους ασφαλισμένους μας, καθώς ο ΕΟΠΥΥ αποστέλλει SMS μηνύματα τα οποία είναι μόνον ενημερωτικά, χωρίς περαιτέρω ενέργειες και αφορούν ενδεικτικά: Εκτελέσεις γνωματεύσεων, εγκρίσεις γνωματεύσεων, αποφάσεις επιστροφών ατομικών αιτημάτων, υποβολές ατομικών αιτημάτων μέσω ΚΕΠ, επιβεβαίωση στοιχείων επικοινωνίας μέσω Φ.Α.Υ.

Το κινητό τηλέφωνο στο οποίο αποστέλλονται SMS δηλώνεται από τον εκδότη ιατρό κατά τη συνταγογράφηση ή αντλείται αυτόματα από τα στοιχεία επικοινωνίας που έχει επιβεβαιώσει ο ασφαλισμένος μέσω του Φ.Α.Υ», αναφέρει στην ανακοίνωσή του. Τονίζει, επίσης, ότι δεν προβαίνει σε καμία επικοινωνία (τηλεφωνική ή sms ή email) για γνωστοποίηση προσωπικών στοιχείων όπως Τραπεζικός Λογαριασμός IBAN κ.ό.κ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Παραπλανητικά SMS σε ασφαλισμένους - Προσοχή εφιστά ο ΕΟΠΥΥ"

Εξαφάνιση στο Μεσολόγγι: Μήνυση κατά αγνώστων κατέθεσε η οικογένεια

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την υπόθεση της εξαφάνισης του 31χρονου Μπάμπη Κούτσικου από το Μεσολόγγι, 13 ημέρες μετά την εξαφάνισή του και ενώ οι έρευνες των Αρχών παραμένουν άκαρπες.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο δικηγόρος της οικογένειας του αγνοούμενου, Κώστας Δημόπουλος, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά αγνώστων για εγκληματική ενέργεια στην εισαγγελία Πρωτοδικών Μεσολογγίου.

Η μήνυση κατατέθηκε «κατά παντός υπευθύνου και τυχόν συμμέτοχου για ανθρωποκτονία με δόλο», ενώ η οικογένεια έχει καταθέσει μήνυση και κατά του βασικού υπόπτου 50χρονου κρεοπώλη για ψευδή κατάθεση κατ’ εξακολούθηση.

Όπως είπε ο κ. Δημόπουλος για τον κρεοπώλη: «Μιλάμε για έναν άνθρωπο που εμπαίζει τις Αρχές, που ασχολούνται με την υπόθεση. Έχει υποπέσει σε αντιφάσεις, που είναι ακατονόητες, με αστείες δικαιολογίες σε διάφορα χρονικά διαστήματα».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξαφάνιση στο Μεσολόγγι: Μήνυση κατά αγνώστων κατέθεσε η οικογένεια"

Ζωγράφου: Επίθεση στο γραφείο του πρύτανη της Πανεπιστημιούπολης - Έσπασαν τζάμια και έγραψαν συνθήματα

Υλικές ζημιές στο γραφείο του πρύτανη της Πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου προκάλεσε ομάδα 15 ατόμων.

Οι άγνωστοι μπήκαν στο χώρο στις 12:15 το μεσημέρι της Τρίτης (16/1) έσπασαν τζαμια, έγραψαν συνθήματα κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων και του υπουργού προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και έφυγαν από τον χώρο.

Αφορμή για την ενέργεια αυτή, ήταν η έφοδος εντός της Πανεπιστημιούπολης της αστυνομίας, μετά την κατάληψη της Πρυτανείας το πρωί της Δευτέρας (15/1) και η σύλληψη τεσσάρων ατόμων.

thetoc

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζωγράφου: Επίθεση στο γραφείο του πρύτανη της Πανεπιστημιούπολης - Έσπασαν τζάμια και έγραψαν συνθήματα"

Κρήτη: Μέσα σε λίγες ώρες η Αστυνομία συνέλαβε τους κλέφτες που άρπαξαν 5.000 ευρώ από ηλικιωμένο

Λίγες μόνο ώρες χρειάστηκαν οι αστυνομικοί σε περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας για να εξιχνιάσουν την κλοπή σε βάρος ηλικιωμένου που έγινε την Τρίτη. Οι τρεις δράστες, δύο άνδρες και μια γυναίκα από τη Βουλγαρία - όπως αποδείχθηκε - κατάφεραν να μπουν στο σπίτι του 84χρονου και να αρπάξουν 5.000 ευρώ.

Αμέσως μόλις έγινε αντιληπτή η κλοπή, ο ηλικιωμένος κατήγγειλε το περιστατικό στις αρχές. Οι αστυνομικοί κινήθηκαν άμεσα και αξιοποιώντας πληροφορίες που συγκέντρωσαν, στοιχεία και υλικό από κάμερες ασφαλείας εντόπισαν τα ίχνη των δραστών. 

Οι δύο άνδρες, ηλικίας 32 και 19 χρόνων και η 22χρονη γυναίκα βρέθηκαν να επιβαίνουν σε αυτοκίνητο και συνελήφθησαν. Στην κατοχή τους εντοπίστηκαν και διαρρηκτικά εργαλεία.

cretalive

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: Μέσα σε λίγες ώρες η Αστυνομία συνέλαβε τους κλέφτες που άρπαξαν 5.000 ευρώ από ηλικιωμένο"

Κορονοϊός: «Και οι γιατροί στο φαρμακείο εμβολιάστηκαν», λέει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου

Μόνο θετικά δεν είδαν οι γιατροί την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει το δικαίωμα στους φαρμακοποιούς να μπορούν να πραγματοποιούν εμβολιασμό κατά του κορονοϊού στα φαρμακεία.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αντέδρασε έντονα στέλνοντας μάλιστα και σχετική επιστολή προς το υπουργείο Υγείας όπου διατυπώνει τις επιφυλάξεις του για τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία, ενώ αφήνει και αιχμές για την επιστημονική επάρκεια των φαρμακοποιών να διενεργούν με ασφάλεια εμβολιασμούς.

Οι  φαρμακοποιοί με τη σειρά τους πέρασαν στην αντεπίθεση… «Σε οποιαδήποτε ενέργεια συμμετέχουν τα φαρμακεία -τα οποία είναι ένα οργανωμένο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας- αντιδρούν οι γιατροί», αναφέρει στο iatropedia.gr o πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς και συνεχίζει:

«Αντέδρασαν στα rapid test και αντέδρασαν και στον αντιγριπικό εμβολιασμό που επισημοποιήθηκε με τη βούλα της νομοθέτησης από τη Βουλή, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και έχασαν, καθώς το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι τα φαρμακεία είναι χώροι πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και βεβαίως πρέπει να προβαίνουν και να διενεργούν αντιγριπικό εμβολιασμό», τονίζει ο ίδιος.

Βαλτάς: Τι λέει για το 5ευρο με επιβάρυνση του πολίτη

Σε δηλώσεις του στο iatropedia.gr την Τετάρτη 17.01.24, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επισήμανε ότι τα φαρμακεία θα παρέχουν χειρότερες υπηρεσίες και μάλιστα επ’ αμοιβή, ενώ μέχρι σήμερα οι εμβολιασμοί ήταν δωρεάν για τους πολίτες.

«Με αυτή τη ρύθμιση θα υπάρξουν χειρότερα αποτελέσματα από αυτά που υπάρχουν τώρα στον εμβολιασμό. Διότι υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις για την επιτυχία των εμβολιασμών. Καλούν τους πολίτες να εμβολιαστούν πληρώνοντας και μάλιστα με χειρότερες συνθήκες. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ενώ αυτή τη στιγμή όλοι εμβολιάζονται δωρεάν μέσα σε ιατρεία ή μέσα σε κρατικές δομές παρουσία του γιατρού», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

«Ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα επιλογής» απαντά ο Απόστολος Βαλτάς και εξηγεί: « Ή θα πάει στο εμβολιαστικό κέντρο ή να πάει στο φαρμακείο. Εγώ βλέπω τα στοιχεία που έχω, με ένα χάρτη φαρμακείων ανά την Ελλάδα. Τα εμβολιαστικά κέντρα θα παραμείνουν αλλά δεν εξυπηρετούν εξαιτίας της απόστασης και της ταλαιπωρίας. Εμείς δεν θα παίρνουμε άλλη αμοιβή από το κράτος, ενώ οι γιατροί έπαιρναν 50 ευρώ για εμβολιασμό στο σπίτι και 20 ευρώ για το ιατρείο τους», σημειώνει ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών.

Βαλτάς: Τι απαντά για την αντιμετώπιση περιστατικών αλλεργίας από το εμβόλιο στα Φαρμακεία

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ απαντά και στις αιτιάσεις των γιατρών για επισφαλείς εμβολιασμούς στα Φαρμακεία με δεδομένο το απειροελάχιστο ποσοστό ανεπιθύμητων ενεργειών (κυρίως αλλεργικών αντιδράσεων) που εμφανίζει το εμβόλιο της Pfizer.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) ανέφερε:

«Και μόνο οι προϋποθέσεις ”εκπαίδευσης” προ της διενέργειας εμβολιασμών στα φαρμακεία και νομοθετικής ρύθμισης θα επιδράσουν αρνητικά, καθώς καθίσταται σαφές ότι ”οι νέοι επί της σκηνής χρήζουν πρόβα”, για καθήκοντα που δεν προκύπτουν από το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών τους και περιλαμβάνουν την εκτίμηση των ασθενών και την αντιμετώπιση τυχόν ατυχών συμβαμάτων».

Ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών κ. Βαλτάς απαντά: «Υπάρχει ένα πρωτόκολλο. Το πρωτόκολλο αυτό το οποίο συμπληρώνεται από όλους τους ευρωπαϊους φαρμακοποιούς σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας περιλαμβάνει ένα ερωτηματολόγιο όπου αποκλείονται τα άτομα που έχουν αλλεργικές αντιδράσεις. Παρακολουθείται η πίεσή του προηγουμένως. Και στην περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης εφαρμόζεται το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται το πρωτόκολλο που εφαρμόζουν τα φαρμακεία και στον αντιγριπικό εμβολιασμό. Το πρωτόκολλο περιλαμβάνει μέχρι και ένεση αδρεναλίνης εάν χρειαστεί», τονίζει.

«Οι πολίτες εμπιστεύονται τον Φαρμακοποιό»

Σε ό,τι αφορά τις αιχμές των γιατρών για την αποτυχία του αντιγριπικού εμβολιασμού στα φαρμακεία, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, απαντά με τους εξής αριθμούς.

«Εγώ βάζω ένα προβληματισμό. Στα 2.900.000 αντιγριπικών εμβολίων, οι γιατροί έκαναν 12.970. Το νούμερο δείχνει ότι ο κόσμος εμπιστεύεται τον φαρμακοποιό. Και να σας το πω διαφορετικά; Με τα νούμερα αυτά, ούτε έναν εμβολιασμό ανά 5 γιατρούς δεν έχουν γίνει. Ούτε τον εαυτό τους δεν εμβολίασαν. Άρα κι ο ίδιος ο γιατρός πήγε στο φαρμακείο και εμβολιάστηκε, αν εμβολιάστηκε. Ενώ εμείς διενεργήσαμε μέσο όρο 290 εμβολιασμούς ανά φαρμακείο», καταλήγει ο Απόστολος Βαλτάς και καταλήγει:

«Να βάλουμε κάτω αυτού του είδους τις αντιπαραθέσεις που είναι συντεχνιακής φύσεως και να πούμε αυτή τη στιγμή πως θα βοηθήσουμε να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη. Αυτό απαιτεί συνέργεια, αλληλοεκτίμηση και όχι δηλώσεις εμπρηστικές που πανικοβάλουν τον κόσμο».

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: «Και οι γιατροί στο φαρμακείο εμβολιάστηκαν», λέει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου"

“Τέρμα οι δικαιολογίες για τους Δήμους. Είναι υποχρεωμένοι να φροντίσουν τα αδέσποτα”

Να φροντίσουν τα αδέσποτα ζωάκια, καλούν τους Δήμους όλης της χώρας τα “ΑΔΕΣΠΟΤΟΥΛΙΑ ΞΑΝΘΗΣ”. Σε σχετική ανακοίνωσή τους αναφέρουν, μεταξύ άλλων ότι, “Ο Δήμος είναι υποχρεωμένος για την κτηνιατρική περίθαλψη, στείρωση, εμβολιασμό, σίτιση και σήμανση των αδέσποτων εντός των ορίων του”.

Αναλυτικά παρακάτω ολόκληρη η ανακοίνωση:

“Ναι, το είπαμε!

Θα το πούμε πάλι και θα το ξαναπούμε!

Ο Δήμος είναι υποχρεωμένος για την κτηνιατρική περίθαλψη, στείρωση, εμβολιασμό, σίτιση και σήμανση των αδέσποτων εντός των ορίων του.

Όταν λοιπόν υπάρχει αδέσποτο που έχει ανάγκη, που πρέπει να στειρωθεί, που είναι άρρωστο καλείτε τον Δήμο σας.

Είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να μεριμνήσει.

Διαβάστε την νομοθεσία που αφορά τα αδέσποτα και επικοινωνήστε άμεσα με τον Δήμο σας, ζητήστε τον υπεύθυνο για το θέμα των αδέσποτων και ζητήστε να σας ενημερώσουν για την διαδικασία καθώς και για το που πρέπει να απευθυνθείτε όταν υπάρχει τραυματισμένο ή άρρωστο ζώο που πρέπει να το δει κτηνίατρος άμεσα.

Αν ο Δήμος δεν έχει πρόγραμμα ή αρνηθεί να αναλάβει περιστατικό ενημερώστε άμεσα το Υπουργείο Εσωτερικών.
info@ypes.gr
https://www.ypes.gr/tilefonikos-katalogos/

Τα πράγματα είναι απλά.

ΚΑΛΕΙΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΟΥ

Κεφάλαιο Δημοτικά Καταφύγια.

Εν συντομία

Τα Δημοτικά Καταφύγια είναι χώροι προσωρινής παραμονής

Τα ζώα στα δημοτικά καταφύγια θα πρέπει: να φροντίζονται καθημερινά, να προαυλίζονται 2 φορές την ημέρα, να έχουν συνεχή πρόσβαση σε καθαρό νερό, να έχουν κτηνιατρική περίθαλψη

να είναι εμβολιασμένα & στειρωμένα, να είναι αποπαρασιτωμένα, να είναι προφυλαγμένα από τις καιρικές συνθήκες.

Η ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ χωρίς να υπάρχουν σοβαροί λόγοι, χωρίς την έγκριση ειδικής επιτροπής & χωρίς ανάρτηση στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων και στην ιστοσελίδα του οικείου δήμου ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ

Επίσης, εξίσου σημαντικό, τα καταφύγια θα πρέπει να έχουν ώρες ανοιχτές για το κοινό προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι για υιοθεσία να μπορούν να δουν από κοντά τα ζώα που φιλοξενούνται.

Αν ο δήμος σου δεν εφαρμόζει την νομοθεσία φρόντισε να ενημερώσεις άμεσα το Υπουργείο Εσωτερικών και να τους στείλεις φωτογραφίες και βίντεο

Ενημερώσου για την νομοθεσία που αφορά τα αδέσποτα και τις υποχρεώσεις του Δήμου σου και μην δέχεσαι δικαιολογίες!

Γιατί τα πράγματα πρέπει να μπουν επιτέλους σε μια τάξη.

Να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συντελεστές του σποτ που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς. Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης στον αγαπημένο Χρήστο Πετρίδη https://www.facebook.com/profile.php?id=696247401 για την εκφώνηση

Αδεσποτούλια Ξάνθης”

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "“Τέρμα οι δικαιολογίες για τους Δήμους. Είναι υποχρεωμένοι να φροντίσουν τα αδέσποτα”"

Σε νέα διεύθυνση από την ερχόμενη Τετάρτη το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη Νέα Ιωνία

Κλειστό θα παραμείνει την ερχόμενη Τρίτη το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη Νέα Ιωνία και θα λειτουργήσει ξανά την επόμενη μέρα, σε νέα διεύθυνση.

Σε ανακοίνωση από την αρμόδια διεύθυνση του Οργανισμού αναφέρονται τα εξής:

"Σας ενημερώνουμε ότι λόγω της επικείμενης μεταφοράς, το φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Νέας Ιωνίας (Αλ. Παναγούλη 91, Ν. Ιωνία ) θα παραμείνει κλειστό την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024 και θα λειτουργήσει κανονικά την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024 σε νέο κτίριο στη διεύθυνση Γούναρη 38 Α - Αγία Παρασκευή (1ος όροφος) και το φαρμακείο θα ονομάζεται πλέον Φαρμακείο Αγίας παρασκευής.

Τα έκτακτα περιστατικά την ημέρα που το φαρμακείο θα παραμείνει κλειστό (23.01.2024) θα εξυπηρετούνται από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στου Ρέντη (Πειραιώς
167, Πειραιάς).

Επιπλέον, οι ασθενείς μπορούν να ενημερώνονται για τη διάθεση των φαρμάκων τους σε άλλα Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ από την επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ www.eopyy.gov.gr στο πεδίο Πολίτες - Αναζήτηση φαρμάκου".

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε νέα διεύθυνση από την ερχόμενη Τετάρτη το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη Νέα Ιωνία"

Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γ. Αδειλίνη για δικηγορική εταιρεία που διαφημίζει “σκλαβοπάζαρο” με μετανάστες

Τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας, με παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη προκάλεσαν δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου περί δικηγορικής εταιρείας με έδρα την Καλλιθέα, η οποία διαφημίζει «σκλαβοπάζαρο με φτηνούς μετανάστες εργάτες» στο χώρο των οικοδομικών κατασκευών.

Ειδικότερα, η κ. Αδειλίνη παρήγγειλε στον διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνο να διεξάγει ποινική προκαταρκτική έρευνα σχετικά με δημοσιεύματα.

Αναλυτικότερα, η παραγγελία της κυρίας Αδειλίνη έχει ως εξής:

«Με αφορμή δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου (902.gr) και του έντυπου τύπου (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ), με τίτλους «Δικηγορική Εταιρεία διαφημίζει “σκλαβοπάζαρο” με φτηνούς μετανάστες εργάτες» και «ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΚΛΑΒΟΠΑΖΑΡΟ» αντιστοίχως, παρακαλούμε να διερευνήσετε τη διαλαμβανόμενη σ’ αυτά σχετική καταγγελία του συνδικάτου οικοδόμων Αθήνας, προς διακρίβωση τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γ. Αδειλίνη για δικηγορική εταιρεία που διαφημίζει “σκλαβοπάζαρο” με μετανάστες"

Κλείνει η Κοιλάδα των Τεμπών λόγω εργασιών μέχρι τον Απρίλιο – Ποια η εναλλακτική διαδρομή

Μια σειρά από εργασίες θα πραγματοποιηθούν στην Κοιλάδα των Τεμπών με συνέπεια να μείνει κλειστή μέχρι τον Απρίλιο.

Συγκεκριμένα μετά από απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας θα ισχύσουν μια σειρά από  προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στην Παλαιά Εθνική Οδό Ευαγγελισμού – Λεπτοκαρυάς, για την εκτέλεση εργασιών από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. στην περιοχή της Κοιλάδας των Τεμπών από Χ.Θ. 5+800 (είσοδος Κοιλάδας Τεμπών νότιο στόμιο Σήραγγας Τ2) έως τη Χ.Θ. 11+800 (Ισόπεδος Κόμβος Ομολίου εντός ΚΕΠ):

Σύμφωνα με την απόφαση απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων και στις δύο κατευθύνσεις της Κοιλάδας των Τεμπών, δηλαδή του τμήματος της Π.Ε.Ο. Ευαγγελισμού – Λεπτοκαρυάς από τον Ι/Κ Αμπελακίων (Χ.Θ. 4+030) έως τον Ι/Κ Ομολίου (Χ.Θ.11+850),  από την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024 έως και τη Παρασκευή 26 Απριλίου 2024, όλο το 24ωρο.

Οι οδηγοί θα εξυπηρετούνται μέσω του τμήματος του αυτοκινητόδρομου από τον Α/Κ Ευαγγελισμού (Χ.Θ.377+176) έως τον Η-Α/Κ Ραψάνης (Χ.Θ. 391+108) στο οποίο περιλαμβάνονται οι Σήραγγες Τεμπών Τ1 και Τ2.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνει η Κοιλάδα των Τεμπών λόγω εργασιών μέχρι τον Απρίλιο – Ποια η εναλλακτική διαδρομή"

Η Τουρκία επαναφέρει το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και προαναγγέλλει έρευνες

Την επαναφορά του τουρκο-λιβυκού μνημονίου αποφάσισε η Τουρκία, ενώ παράλληλα, όπως μετέδωσε το πρωί της Τετάρτης (17/1) από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης, προανήγγειλε έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης.

Ειδικότερα, μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» με τους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο, ο Μανώλης Κωστίδης υπογράμμισε πως ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Aλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, δήλωσε: «Οι δραστηριότητές μας στον τομέα της ενέργειας απέκτησαν μεγάλη σημασία, ιδίως με τη συμφωνία για την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας το 2019. Πέρυσι, δημιουργήσαμε ένα νομικό πλαίσιο συνεργασίας με ένα μνημόνιο κατανόησης στον τομέα των υδρογονανθράκων».

«Στο πλαίσιο της συμφωνίας μας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία, θέλουμε να δραστηριοποιηθούμε στις θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης.

Δηλώσαμε ότι μέσω των δικών μας πλοίων μπορούμε να επιτύχουμε πολύ πιο οικονομικά, αποδοτικά και ταχύτερα αποτελέσματα. Την προσεχή περίοδο, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα στείλουμε μια ομάδα εδώ» πρόσθεσε ο αρμόδιος υπουργός, σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη.

Σε σχετικό του δημοσίευμα το τηλεοπτικό δίκτυο CNN TURK επισήμανε: «Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ συμμετείχε στη Σύνοδο Ενέργειας και Οικονομίας, που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη.

Ο υπουργός δήλωσε πως η Λιβύη διαθέτει μεγάλες δυνατόητες και αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και τονίζει ότι «εμείς στο ζήτημα αυτό είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με πολλές χώρες κι έχουμε την πρόθεση». O υπουργός δήλωσε: «Εμείς θέλουμε να δράσουμε στις θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης. Τονίσαμε πως με τα δικά μας πλοία μπορούμε να λειτουργήσουμε πιο οικονομικά και αποτελεσματικά».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τουρκία επαναφέρει το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και προαναγγέλλει έρευνες"

Νέοι βανδαλισμοί στο 1ο ΕΠΑΛ Λαυρίου – Άγνωστοι έβαλαν φωτιά στην είσοδο του σχολείου

Νέοι βανδαλισμοί σημειώθηκαν στο 1ο ΕΠΑΛ Λαυρίου, καθώς άγνωστοι έβαλαν φωτιά στην είσοδο του προαυλίου του εκπαιδευτικού συγκροτήματος.

Οι δείκτες του ρολογιού έδειχναν μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης (16.01.24), όταν περιπολικό του αστυνομικού τμήματος της Λαυρεωτικής που διέρχονταν από το σημείο είδε τις φλόγες που κάλυπταν την είσοδο του προαυλίου του 1ου ΕΠΑΛ Λαυρίου κι αμέσως ενημερώθηκε η πυροσβεστική.

Ένα όχημα του Πυροσβεστικού Σώματος έφτασε στο σχολικό συγκρότημα και έσβησε τη φωτιά που είχαν βάλει άγνωστοι σε κάδους σκουπιδιών, που τους είχαν τοποθετήσει στην είσοδο του προαυλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγες ημέρες στο 1ο ΕΠΑΛ είχαν προκληθεί και πάλι ζημιές από άτομα που έσπαγαν τα τζάμια του σχολείου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέοι βανδαλισμοί στο 1ο ΕΠΑΛ Λαυρίου – Άγνωστοι έβαλαν φωτιά στην είσοδο του σχολείου"

Πειραιάς: Έκρηξη έξω από ναυτιλιακή εταιρεία – H αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή έξι ατόμων (βίντεο)

Συναγερμός τα ξημερώματα στην αστυνομία έπειτα από έκρηξη που έγινε έξω από τα γραφεία ναυτιλιακής εταιρείας στον Πειραιά.

Συγκεκριμένα, περίπου στις 01:45 άγνωστοι τοποθέτησαν γκαζάκια και πέταξαν τρικάκια στα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας που βρίσκεται στην οδό Κάστορος 55.

Από την ανάφλεξη προκλήθηκαν υλικές ζημιές στον υαλοπίνακα της εταιρείας, με την αστυνομία να προχωρά στην προσαγωγή έξι ατόμων.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ λίγη ώρα αργότερα τα έξι άτομα που προσήχθησαν αφέθηκαν ελεύθερα.

Η έρευνα των αρχών είναι σε εξέλιξη.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Πειραιάς: Έκρηξη έξω από ναυτιλιακή εταιρεία – H αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή έξι ατόμων (βίντεο)"

Απολογία Ρούλας Πισπιρίγκου: «Την κεταμίνη δεν την ήξερα από πριν»

«Παίζουμε τις κουμπάρες εδώ, δεν μιλάμε για κάτι σοβαρό», δήλωσε η Ρούλα Πισπιρίγκου, σε ακόμη μία έκρηξή της στη δικαστική αίθουσα, όπου συνεχίζεται η απολογία της για τον θάνατο της κόρης της, Τζωρτζίνας, για τον οποίο και κατηγορείται.

«Παίζουμε τις κουμπάρες εδώ, δεν μιλάμε για κάτι σοβαρό. Για τις νοσοκόμες, για τον Δασκαλάκη. Εγώ ήρθα εδώ να μιλήσω για το παιδί μου», είπε η Ρούλα Πισπιρίγκου κατά την απολογία της.

Η κατηγορούμενη για τον θάνατο της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζίνας δέχτηκε ξανά ερωτήσεις για την κεταμίνη, υποστηρίζοντας ότι δεν την γνώριζε από πριν.

Πισπιρίγκου: «Παίζουμε τις κουμπάρες εδώ, δεν μιλάμε για κάτι σοβαρό. Για τις νοσοκόμες, για τον Δασκαλάκη. Εγώ ήρθα εδώ να μιλήσω για το παιδί μου».

Πρόεδρος: «Στο πρώτο απολογητικό υπόμνημα τοποθετείτε τη χορήγηση της κεταμίνης στις 14.50 που δεν είστε εκεί και είναι μόνο γιατροί και νοσηλευτές. Γιατί βγήκε ο κ. Τζιούβας και σας λέει το παιδί ότι δεν επανέρχεται;».

Πισπιρίγκου: «Δεν θα τοποθετηθώ για το υπόμνημα. Τον δικηγόρο τον είδα το πολύ μιάμιση ώρα στη ΓΑΔΑ. Δεν γνωρίζω ποιός, πότε την έβαλε. Δεν γνωρίζω πως υπάρχει, αν υπάρχει, πόση υπάρχει, ποιός την έβαλε και πότε. Είμαι πολύ συγκεκριμένη σε αυτό που λέω. Έχω φτάσει σε σημείο να αμφισβητώ τα πάντα».

Πρόεδρος: «Κατηγορείστε ότι έχετε σκοτώσει το παιδί σας».

Πισπιρίγκου: «Το γνωρίζω πολύ καλά, πιστέψτε με».

Πρόεδρος: «Την κεταμίνη ξέρετε ότι την δίνουμε για να επαναφέρουμε κάποιον στη ζωή;».

Πισπιρίγκου: «Από αυτά που έχω ακούσει, όχι. Δεν την ήξερα από πριν. Δεν έχω καταλάβει ακόμα».

Πρόεδρος: «Την ώρα που σας ενημερώνει ο κ. Τζιούβας, γιατί τον ρωτήσατε αν λειτουργεί ο βηματοδότης;».

Πισπιρίγκου: «Το έχω απαντήσει αυτό από μόνη μου. Του είπα πως γίνεται αυτό αφού έχει βηματοδότη».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Απολογία Ρούλας Πισπιρίγκου: «Την κεταμίνη δεν την ήξερα από πριν»"

Tο κόκκινο σκαθάρι χτύπησε το φοινικόδασος στο Βάι - Ξεράθηκαν πολλά δέντρα! (φωτo)

Το Φοινικόδασος του Βάι στη Σητεία, το μοναδικό στην Ευρώπη,  το οποίο επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες κινδυνεύει με αφανισμό.

Οι προσδοκίες επιστημόνων και υπηρεσιών ότι το κόκκινο σκαθάρι που δεν προσβάλλει τους φοίνικες του Θεόφραστου δεν θα χτυπήσει το περίφημο φοινικόδασος που αποτελείται από αυτό το είδος, δυστυχώς διαψεύστηκαν καθώς τουλάχιστον 16 φοίνικες εντός του δάσους δίπλα στην παραλία ξεράθηκαν όπως διαπίστωσε τη Δευτέρα κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου με επικεφαλής τον Διευθυντή της υπηρεσίας κ. Μανόλη Κουδουμά(βλέπε φωτό)

ΒΑΙ ΣΚΑΘΑΡΙ 

Όπως μετέδωσε αποκλειστικά το Ράδιο Κρήτη και η εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, το έντομο χτύπησε για πρώτη φορά το φοινικόδασος και μάλιστα εν μέσω χειμώνα. Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου που πραγματοποίησε αυτοψία διαπίστωσε ότι εντός του δάσους τουλάχιστον 16 φοίνικες είχαν προσβληθεί από το σκαθάρι και έχουν ξεραθεί.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και σήμερα συνεργείο με ειδικό γερανοφόρο όχημα όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύει το ekriti.gr, 

ΒΑΙ ΣΚΑΘΑΡΙ

με την εφαρμογή ειδικής τεχνικής έκαναν έγχυση ειδικού φαρμάκου προκειμένου να φτάσει στην καρδιά των δέντρων στο σημείο όπου μεγαλώνουν οι προνύμφες του κόκκινου σκαθαριού και να εξοντώσουν το έντομο που τον κατατρώει μέχρι να ξεραθεί, για να σωθούν οι υπόλοιποι.

Παράλληλα οι 16 φοίνικες που έχουν ξεραθεί θα καούν ενώ ο κ. Κουδουμάς

ΒΑΙ ΣΚΑΘΑΡΙ

απέστειλε κατεπείγον έγγραφο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να εκπονηθεί σχέδιο δράσης έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί να αποτραπεί με αποτελεσματικό τρόπο η επέκταση της προσβολής του σκαθαριού και να προστατευθεί

ΒΑΙ ΣΚΑΘΑΡΙ

το μοναδικού φυσικού κάλους φοινικόδασος.

Το δάσος του Βάι μέχρι σήμερα επιβίωσε από το σκαθάρι αφού το έντομο δεν προτιμούσε το συγκεκριμένο είδος φοίνικα του Θεόφραστου λόγω της σκληρότητας του κορμού ωστόσο φαίνεται ότι βρήκε τρόπο να εισχωρήσει

Βάι σκαθάρι

όπως συνέβη τον περασμένο Σεπτέμβριο και σε μεγάλο φοίνικα στο πάρκινγκ του φοινικόδασους με αποτέλεσμα να τον καταστρέψει.

Το σκαθάρι έχει καταστρέψει χιλιάδες φοίνικες τα τελευταία χρόνια

ΒΑΙ ΣΚΑΘΑΡΙ

στην Κρήτη παρά τις προσπάθειες για την καταπολέμησή του. Εμφανιζόταν κυρίως από την άνοιξη και έπειτα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Τώρα όμως εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και του ήπιου χειμώνα που διανύουμε το σκαθάρι συνεχίζει το καταστροφικό του έργο και μάλιστα σε ένα είδος φοίνικα που έμοιαζε να είναι απρόσβλητο από το έντομο.

Βάι σκαθάρι

Το Κόκκινο σκαθάρι του φοίνικα 

Το κόκκινο σκαθάρι είναι ένα κολεόπτερο με μήκος 3-4 εκατοστά, τρία ζεύγη ποδιών, χρώμα κόκκινο-πορτοκαλί με μαύρες κηλίδες στο κεφάλι, στα φτερά έχει μαύρες παράλληλες γραμμές και στο κεφάλι του προβάλει μια κόκκινη προβοσκίδα.

Ο κύκλος ζωής τους είναι : αυγά-προνύμφη-νύμφη-τέλειο έντομο.

Τα θηλυκά γεννάνε 300-500 αυγά σε οπές του κορμού και στις μασχάλες των φύλλων στη στεφάνη. Οι προνύμφες αφού εκκολαφθούν αρχίζουν να σκάβουν στοές μέσα στον κορμό στην καρδιά όπου και συνεχίζουν να αναπτύσσονται τρεφόμενες από το μαλακό ξύλο και τους χυμούς του φοινικόδεντρου. Η προνύμφη σε πλήρη ανάπτυξη έχει μήκος 4-5 εκατοστά, χρώμα άσπρο με σκούρο κεφάλι και μαλακό κορμό.

Η προνύμφη είναι αυτή που προκαλεί την κύρια ζημιά αφού καταστρέφει την καρδιά του φοίνικα.

Οι προνύμφες όταν ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους, γίνονται νύμφες πλέκοντας κουκούλι από το εσωτερικό των φύλλων και ζουν μέσα σ’ αυτό για αρκετές ημέρες. Από τα κουκούλια αυτά θα αναπτυχθούν τα τέλεια έντομα.

Αποτέλεσμα της δραστηριότητας των προνυμφών και των νυμφών είναι τα νεότερα φύλλα (αυτά που αναπτύχθηκαν τελευταία) να αδυνατίζουν στη βάση τους και να κάμπτονται προς τα κάτω.

Καθώς προχωράνε πιο βαθιά τρώγοντας την καρδιά του φοίνικα, αρχίζουν σιγά σιγά όλα τα φύλλα να κάμπτονται και να ξεραίνονται. Τα φύλλα αρχίζουν να πέφτουν και να φαίνονται σαν να αποκολλώνται από τον κορμό. Το δέντρο αρχίζει να μοιάζει σαν ομπρέλα και τότε είναι το σημείο που έχει σαπίζει και τελικά καταστρέφεται δια παντός. Χαρακτηριστική είναι και η έντονη δυσοσμία που βγαίνει από την καρδιά του φοίνικα σε αυτό το σημείο.

Κόκκινο Σκαθάρι του Φοίνικα πως αντιμετωπίζεται

Τα αποτελέσματα της προσβολής ενός φοίνικα από το κόκκινο σκαθάρι δεν είναι αμέσως ορατά. Στις περισσότερες των περιπτώσεων η προσβολή αρχίζει να φαίνεται στο σημείο που τα φύλλα πέφτουν και το δέντρο αρχίζει να μοιάζει με ομπρέλα.

Γι’ αυτό η αντιμετώπιση θα πρέπει να είναι κατά βάση προληπτική ώστε να μην προλάβουν οι προνύμφες να καταστρέψουν την καρδιά του φοίνικα. Σε περίπτωση που υπάρχει ήδη προσβολή, αρχίζουν δηλαδή να φαίνονται τα πρώτα συμπτώματα, οι επεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν όσο το δυνατόν συντομότερα.

Αν το δέντρο έχει χάσει όλα τα φύλλα του , δηλαδή έχουν ξεραθεί και έχουν κλίση προς το έδαφος και η καρδιά του δέντρου είναι εντελώς ανοιχτή, τότε καμία αντιμετώπιση δεν μπορεί να γίνει αφού το δέντρο έχει καταστραφεί.

Η προληπτική αντιμετώπιση υγειών φοινίκων γίνεται με ψεκασμούς ορισμένων κατάλληλων μη τοξικών φυτοφαρμάκων στην στεφάνη του δέντρου και στα νεότερα φύλλα. Πρώτα θα πρέπει να έχει κλαδευτεί το δέντρο έτσι ώστε το διάλυμα του φαρμάκου να φτάνει στην καρδιά του.

Γενικότερα τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για το κόκκινο σκαθάρι του φοίνικα είναι :

Παρακολούθηση των φύλλων για τυχόν φαγώματα και οπές. Τακτική παρακολούθηση των δέντρων για συμπτώματα προσβολής.

Κλάδεμα των φύλλων κατά την διάρκεια του χειμώνα που τα έντομα δεν είναι δραστήρια.

Κάψιμο ή κόψιμο και απομάκρυνση των κορμών και φύλλων των φοινικόδεντρων που έχουν καταστραφεί από το κόκκινο σκαθάρι με σκοπό να μην μεταφερθούν τα έντομα σε γειτονικά δέντρα.

Ειδοποίηση των ιδιωτών ή δημόσιων φορέων για τυχόν προσβολές σε φοινικόδεντρα που τους ανήκουν

Τοποθέτηση παγίδων σύλληψης εντόμων με φερομονικές ουσίες για έλεγχο δραστηριότητας της περιοχής.

Τακτικοί προληπτικοί ψεκασμοί με τα κατάλληλα φυτοφάρμακα καθ΄όλη την διάρκεια του έτους

Αγορά φοινικόδεντρων από φυτώρια που συνοδεύονται από φυτουγειονομικό διαβατήριο, δηλαδή επίσημο έγγραφο το οποίο πιστοποιεί ότι τα φυτά είναι απαλλαγμένα από το έντομο.

ekriti

Διαβάστε Περισσότερα » "Tο κόκκινο σκαθάρι χτύπησε το φοινικόδασος στο Βάι - Ξεράθηκαν πολλά δέντρα! (φωτo) "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news