facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Η Τουρκία βγάζει και το τέταρτο γεοτρύπανο στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου

Η Τουρκία θα επαναλάβει τις αμφιλεγόμενες έρευνές της για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας σήμερα το βράδυ.

«Το τουρκικό σκάφος γεωτρήσεων Αμπντουλχαχίντ Χαν θα ξεκινήσει μια αποστολή στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου από το λιμάνι της Μερσίνας» (νότια), ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Η Τουρκία βγάζει και το τέταρτο γεοτρύπανο στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου"

Βενιζέλος: Τρεις φορές ήρθα αντιμέτωπος με το αίτημα για Grexit

Αθέατες πτυχές της δεκαετούς δημοσιονομικής και πολιτικής κρίσης που βίωσε η Ελλάδα φέρνουν στην επιφάνεια οι «Εκδοχές Πολέμου 2009-2022», το νέο βιβλίο του πρώην Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, που παρουσιάστηκε σήμερα παρουσία πλήθους εκπροσώπων του πολιτικού, επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού κόσμου της χώρας.

Με ικανή χρονική απόσταση από τα καθοριστικά εκείνα γεγονότα για την νεώτερη ελληνική ιστορία, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αφηγήθηκε στο δημοσιογράφο, Γιώργο Κουβαρά άγνωστα περιστατικά της ελληνικής κρίσης, μυστικά ραντεβού και παρασκηνιακές συνεννοήσεις, ώστε να αποφευχθεί τελικά η έξοδος της χώρας από τη ζώνη του Ευρώ.

Αναφερόμενος στα όσα βίωσε κατά τη διάρκεια των Κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά, «στο βιβλίο αυτό υπερασπίζομαι και τις 3 κυβερνήσεις και το έργο τους» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, σχολιάζοντας μάλιστα πως με τον πρώην Πρωθυπουργό -και παρόντα στην παρουσίαση του βιβλίου- Αντώνη Σαμαρά, συγκροτούν πλέον την έννοια «Σαμαροβενιζέλοι».

Κορύφωση, άλλωστε, της συμμαχικής διακυβέρνησης εκείνης της περιόδου αποτέλεσε η μυστική συνάντηση του πρώην ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Γεργκ Άσμουσεν με τον τότε Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γιώργο Ζανιά τον Σεπτέμβριο του 2011 στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, όπου ο κ. Σόιμπλε κάλεσε τον κ. Βενιζέλο να συζητήσουν για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σε ένα υπόγειο μπαρ του ξενοδοχείου «Μονοπόλ».

Στην πραγματικότητα, ήταν τρεις οι φορές που ετέθη στον κ. Βενιζέλο θέμα Grexit, όπως ο ίδιος περιέγραψε, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο του 2011 στο Βερολίνο, αλλά και μετά το Βρότσλαβ, στη φθινοπωρινή Σύνοδο του ΔΝΤ το ίδιο έτος, όπου πρωτοσυναντήθηκε με τον Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με τον πρώην ΥΠΟΙΚ, ο ίδιος βρέθηκε αντιμέτωπος με τρία «σενάρια» για την Ελλάδα, η οποία αποτέλεσε «εργαστήρι» για τη δημοσιονομική τελειοποίηση της ΕΕ: δημοσιονομική προσαρμογή, εκχώρηση της διακυβέρνησης στην τρόικας και στο βάθος στο ΔΝΤ ή έξοδος από την Ευρωζώνη.

Χαρακτηρίζοντας ως «ιστορική τομή το 2010», ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ακόμη πως «στην περίοδο 2010-2019 δοκιμάστηκε η Μεταπολίτευση», η οποία «άντεξε με πάρα πολύ κόστος». Ως προς την ευθύνη των πολιτών απέναντι στη δημοσιονομική εκτροπή, παρατήρησε ότι «ότι πολιτικοί διαχειριστές έχουν βουνά ευθύνης, αλλά ένας κόκκος άμμου αθροίζεται στις εκλογές και στην Μεταπολίτευση ποτέ δεν ψηφίστηκε άπαξ μια επιλογή», σχολιάζοντας στην ίδια κατεύθυνση πως «δεν ενεργούσαμε εναντίον του ελληνικού λαού ή της βούλησης», καθώς «λησμονείται η εντολή που χορηγήθηκε στις εκλογές του 2012» στην αρχικά τρικομματική και μετέπειτα δικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Ως προς το προσωπικό κίνητρο πρωταγωνιστικής εμπλοκής στην ελληνική περιπέτεια της κρίσης χρέους, «δεν το ξέρει κανείς αυτό, αυτό κρίνεται επί του αποτελέσματος» απάντησε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας πως «όταν ο βραχύς και ο μακρός χρόνος ενώνονται, πρέπει να αποφασίσεις αν θα μετάσχεις ή όχι».

Ανάμεσα στις αποκαλύψεις εκείνης της περιόδου, ο κ. Βενιζέλος ανακάλεσε στην μνήμη του το Υπουργικό Συμβούλιο λίγο πριν τη Συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ το Σεπτέμβριο του 2010, όταν «έπρεπε να δώσουμε μια λύση πρακτική, με δημοσιονομικό αποτέλεσμα» προς την τρόικα, καταλήγοντας στο ΕΤΥΔΕ σε ένα τραπέζι του «Μακεδονία Παλλάς» με το Γιώργο Ζανιά.

Με φόντο την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ο πρώην Υπουργός σημείωσε πως «πιστεύω ότι αυτός είναι πραγματικός αναστοχαστικός εορτασμός της Μεταπολίτευσης. Να συνειδητοποιήσουμε τι έχει συμβεί», καθώς «στην πραγματικότητα, βέβαια, κανείς δεν θέλει να θυμάται την οικονομική κρίση», όπως είπε, αφού «κανείς δεν θέλει να έχει το βάρος της δημοσιονομικής επίγνωσης». Ακόμη, εκτίμησε πως «η Δημοκρατία παράγει λαϊκισμό λόγω της περιοδικότητάς της», δηλαδή των εκλογών, συμπληρώνοντας ότι «αυτό το δίλημμα μεταξύ ιστορίας και συγκυρίας, αυτή η σχέση δημοκρατίας και λαϊκισμού στην πραγματικότητα συμπυκνώνεται στο δημοσιονομικό ζήτημα».

Αναφερόμενος ειδικά στον πρώην Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, «Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε τεράστια υπέρβαση μαζί με το κόμμα του, αναλαμβάνοντας την ευθύνη» εξήγησε ο κ. Βενιζέλος, «ξέροντας ότι θα εφαρμόσει μια πολιτική που είναι εργοστάσιο παραγωγής κόστους πολιτικού», ενώ «θα μπορούσαμε να είχαμε ανεβάσει μια δική μας ροκ όπερα» σχολίασε ο πρώην Υπουργός, με φόντο το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης του 2015.

«Παραδώσαμε όρθια τη χώρα, ζήσαμε τη διακινδύνευση του πρώτου εξαμήνου», την οποία ο πρώην Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «αδιανόητη», ενώ κατέληξε προβλέποντας ότι «ο πόλεμος θα κριθεί όχι στην Ουκρανία, αλλά στο εσωτερικό των δυτικών κοινωνιών. Θα κριθεί εντός των θεσμών και των μηχανισμών της αμερικανικής Δημοκρατίας».

Από πλευράς του, ο Γιώργος Ζανιάς, ο οποίος αποτέλεσε το «alter ego» του Ευάγγελου Βενιζέλου ως επικεφαλής του ΣΟΕ όλο το διάστημα της δημοσιονομικής κρίσης, έφερε στην επιφάνεια προσωπικές πτυχές των δύσκολων εκείνων στιγμών, λέγοντας για τις Κάννες ότι «ζήλεψα πολλές φορές, αλλά αυτή τη φορά ιδιαίτερα τον Ευάγγελο Βενιζέλο γιατί άκουγε τα γαλλικά του Σαρκοζί στα γαλλικά» θέλοντας να αποτυπώσει την κρισιμότητα των στιγμών για την Ελλάδα, ενώ μετέφερε προς το κοινό άγνωστες λεπτομέρειες για τα όσα συνέβησαν στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.

«Όλοι αναρωτιόντουσαν τι έκαναν οι Γερμανοί στους Έλληνες εκεί κάτω»

«Όταν φύγαμε (σ.σ από το ραντεβού με τον Σόιμπλε), για να φανταστείτε τη σκηνή, και λυπάμαι δεν είχαμε το Λάνθιμο, ανεβαίναμε στο ισόγειο του ξενοδοχείου «Μονοπολ», όπου ήταν συγκεντρωμένες οι υπόλοιπες 26 αντιπροσωπείες των χωρών – μελών της ΕΕ, όπως διηγήθηκε ο κ. Ζανιάς. «Εμείς σκυθρωποί, δεν ξέρω και τι χρώμα είχαμε. Όλοι αναρωτιόντουσαν τι έκαναν οι Γερμανοί στους Έλληνες εκεί κάτω» ανέφερε και πρόσθεσε ότι μαζί με τον κ. Βενιζέλο «και εμείς σε μια άκρη, στην εθνική μας μοναξιά, να προσπαθούμε να συνέλθουμε. Εκεί ο Βαγγέλης Βενιζέλος πήρε τηλέφωνο τον Πρωθυπουργό, γιατί ξέραμε πως ό,τι έλεγε ο Σόιμπλε, σε λίγους μήνες γινόταν πολιτική της ευρωζώνης. Τον βρήκε τον Πρωθυπουργό καθοδόν προς την Αμερική και τον γύρισε πίσω», συμπλήρωσε ο κ. Ζανιάς.

Μάλιστα, σχολίασε για τους λόγους που η συνάντηση αυτή κρατήθηκε μυστική πως «αν την είχαμε δημοσιοποιήσει, το «lets talk for the exit of Greece», την επόμενη ημέρα θα είχαν αδειάσει οι τράπεζες».

Από πλευράς του ο συγγραφέας, Χρήστος Χωμενίδης εκτίμησε ως το πιο δραματικό επεισόδιο αυτό στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, σχολιάζοντας πως «τότε έζησε ο Βενιζέλος μαζί με το Ζαννιά τις προσωπικές τους Θερμοπύλες». Για τον πρώην Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης υπενθύμισε ότι είναι «παιδί της Μεταπολίτευσης», όπως και «κάθε άλλο παρά πορφυρογέννητος, κάθε άλλο παρά γόνος», ενώ υποστήριξε ότι «η απάντηση για την ελληνική τραγωδία έχει βεβαία χρονολογία. Από το 2007-2009 τα δημονομικά στοιχεία της χώρας επιδεινώθηκαν ραγδαία». Επιπλέον, ο κ. Χωμενίδης σχολίασε ότι η «Ελλάδα αντιλαμβανόταν την ΕΕ ως το κέρας της αμάλθειας» λόγω και της εισροής κοινοτικών πόρων επί τρεις δεκαετίες, ενώ ως προς τη συμβολή του Ευάγγελου Βενιζέλου στην αντιμετώπιση της κρίσης παρατήρησε ότι ο πρώην Υπουργός «αποφάσισε χωρίς ταλαντεύσεις «να πέσει στη φωτιά» για τη σωτηρία της πατρίδας, όπως ο ίδιος το αντιλαμβανόταν».

«Η ιδέα της καταγραφής των γεγονότων της δεκαετίας 2009-2019 ήταν πάντα μια μεγάλη πρόκληση» ανέφερε ο Γιώργος Κουβαράς, ο οποίος συνομιλεί στις «Εκδοχές Πολέμου 2009-2022» με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, περιγράφοντας πως η μεταξύ τους συζήτηση διήρκεσε 10 ώρες επί 2 ημέρες, με αποτέλεσμα να «γυρίζεις στο σπίτι και έχεις την εντύπωση ότι μόλις τελειώνεις τις εξετάσεις για το πτυχίο», κατέληξε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βενιζέλος: Τρεις φορές ήρθα αντιμέτωπος με το αίτημα για Grexit"

Στον Άρειο Πάγο προσέφυγαν δυο ΜΚΟ καταγγέλλοντας επαναπροώθηση 50 Σύρων στην Τουρκία

Στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσαν αναφορά σήμερα οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και HumanRights360.

Οι δύο οργανώσεις ζήτησαν τη διάσωση 50 Σύρων, μεταξύ των οποίων, τριών εγκύων γυναικών, δώδεκα παιδιών και μιας υπέργηρης γυναίκας, που όπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους, «βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στη νησίδα του ποταμού Έβρου παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) να τους παρασχεθεί βοήθεια και να μην απομακρυνθούν από την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τις ίδιες οργανώσεις ωστόσο, οι Σύροι «επαναπροωθήθηκαν μία μέρα πριν εκπνεύσει η διορία των ασφαλιστικών μέτρων από το ΕΔΔΑ και τη στιγμή που ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενημερωνόταν για τη σχετική υπόθεση».

 Επείγουσα έκκληση για τη διάσωση των εγκλωβισμένων Σύρων έκανε και η Διεθνής Αμνηστία, προχωρώντας σε συλλογή υπογραφών για να κατατεθούν στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Στον Άρειο Πάγο προσέφυγαν δυο ΜΚΟ καταγγέλλοντας επαναπροώθηση 50 Σύρων στην Τουρκία"

Πυρκαγιά στο Μάτι: Οι κάτοικοι καταθέτουν υπόμνημα για κακούργημα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Αντιδρούν οι κάτοικοι στο Μάτι για την καταστροφική πυρκαγιά τον Ιούλιο του 2018, όπου πέθαναν 103 άτομα και θέλουν περαιτέρω δικαστική διερεύνηση της υπόθεση και μάλιστα αύριο, Τετάρτη 27 Ιούλίου, θα καταθέσουν υπόμνημα για κακούργημα.

Την υπόθεση έχει αναλάβει το δικηγορικό γραφείο της Ζωής Κωνσταντοπούλου και αναφέρει τα εξής:

«Αύριο Τετάρτη 27/7/2022 στις 12 το μεσημέρι η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα καταθέσει, μαζί με κατοίκους, που έζησαν τις δραματικές ώρες της 23 Ιουλίου 2018 στο Μάτι, στη Ραφήνα, στο Νέο Βουτζά, υπομνηματική αναφορά προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για το κακούργημα της Έκθεσης κατά συρροή, που διαπράχθηκε σε βάρος των 103+ αθώων θυμάτων, μεταξύ των οποίων και παιδιά, που έχασαν τη ζωή τους, αλλά και των επιζώντων θυμάτων, που υπέστησαν βαριές και μόνιμες σωματικές βλάβες και εγκαύματα, κινδύνευσαν σοβαρά, έχασαν οικεία και αγαπημένα πρόσωπα στις φλόγες και στη θάλασσα κι έκτοτε βιώνουν εξακολουθητικά τον εφιάλτη.

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο της Δικαιοσύνης, όσα συνέβησαν στις 23/7/2018 αποτελούν πλημμελήματα, αδικήματα εξ αμελείας.

Όμως, τα στοιχεία της υπόθεσης βοούν ότι τελέσθηκε κακούργημα, αλλά και ότι έγιναν επισταμένες προσπάθειες συγκάλυψής του. Την διάπραξη κακουργήματος έχουν διαγνώσει ήδη αρκετοί αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί, των οποίων όμως οι ενέργειες για τη διερεύνηση προσκρούουν σε ένα τείχος προστασίας των υπαιτίων. Ο Ανακριτής της υποθέσεως προσπάθησε κατ’ επανάληψη να επεκτείνει τη δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, προσκρούοντας στην άρνηση των Εισαγγελέων. Αλλά και όταν, πριν 3 μήνες, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, αποφάσισε τη συνέχιση της Ανάκρισης για κακούργημα, πριν στεγνώσει το μελάνι του βουλεύματος, έγινε έφεση του Εισαγγελέα και βγήκε νέο βούλευμα, του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, που ακύρωνε την περαιτέρω ανάκριση για κακούργημα, με το σκεπτικό ότι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών δεν είχε αυτή την εξουσία.

Η πρωτοφανής δυστοκία και τα επαναλαμβανόμενα προσκόμματα διερεύνησης του κακουργήματος παραπέμπουν σε ενεργούς μηχανισμούς συγκάλυψης του εγκλήματος, την ώρα που οι ψυχές των αδικοχαμένων, με βασανιστικό θάνατο, συνανθρώπων μας, οι συγγενείς τους, οι τραυματίες και εγκαυματίες, αλλά και ολόκληρη η κοινότητα που βίωσε και βιώνει τραυματικά την τραγωδία περιμένουν δικαίωση και τιμωρία για το έγκλημα στην πραγματική του διάσταση.

Η αυριανή ενέργεια έχει ως στόχο να θέσει ευθέως το ζήτημα της διερεύνησης του κακουργήματος, που δεν επιτρέπεται, ούτε ηθικά ούτε νομικά, να θαφτεί με δικονομικά προσχήματα, όπως αυτά που χρησιμοποίησε το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, στο πρόσφατο βούλευμά του (29/6/2022).

Η ενέργεια αυτή θα ακολουθηθεί και από την συλλογή και ανάδειξη των στοιχείων που αποδεικνύουν το κακούργημα και την υποβολή συμπληρωματικής μήνυσης.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε καταθέσει ήδη από τον Αύγουστο 2018 την πρώτη μήνυση για Έκθεση σε βαθμό κακουργήματος και τον Οκτώβριο 2018 συμπληρωματικό υπόμνημα με στοιχεία, και βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων μέχρι την δικαίωσή τους».

Παράλληλα, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν βγάλει σχετική ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση των κατοίκων του Ματιού:

«Αύριο, Τετάρτη 27/7 στις 12 το μεσημέρι, θα καταθέσουμε με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου υπομνηματική αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το κακούργημα της Έκθεσης κατά συρροή που διαπράχθηκε στο Μάτι.

Το κακούργημα που ενώ στοιχειοθετείται πλήρως, παραμένει επισήμως αδιερεύνητο και αδίκαστο. Απευθυνθήκαμε στη Ζωή Κωνσταντοπούλου όταν βγήκε το τελευταίο βούλευμα, που για άλλη μια φορά εμποδίζει την ανακριτική διερεύνηση του κακουργήματος.

Η ίδια η ΖΚ είχε καταθέσει με δική της πρωτοβουλία από τις 6/8/2018 Μηνυτήρια Αναφορά για κακούργημα και συμπληρωματικό υπόμνημα με πάμπολλα στοιχεία από τον Οκτώβριο 2018. Δεν σταμάτησε να αναφέρεται δημόσια στο κακούργημα και ήταν πάντοτε παρούσα στο πλευρό μας χωρίς κάποιο όφελος και χωρίς ποτέ να μας ζητήσει ο,τιδήποτε.

Έτσι και τώρα προτίθεται να ενεργοποιήσει και να στηρίξει το ζήτημα του κακουργήματος.
Ως πρώτη ενέργεια, μετά την προχθεσινή Επέτειο, θα γίνει μια υπομνηματική αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Σε δεύτερο στάδιο από Σεπτέμβριο θα γίνει συλλογή και ανάδειξη στοιχείων και υποβολή συμπληρωματικής μήνυσης.

Προσωπικά θεωρώ χρέος μας να κάνουμε τα απαιτούμενα για να μην θαφτεί η υπόθεση και για να τεθούν προ των ευθυνών τους εκείνοι που αποφασίζουν. Και να υλοποιήσουμε αυτό που φωνάξαμε μετά από κάθε όνομα στο προσκλητήριο των Νεκρών το Σάββατο: ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ!!!.
Μακριά από οποιαδήποτε ιδεοληψία ή προσωπικό συμφέρον, Ακολουθώ αυτό που μου λέει πεντακάθαρα η συνείδησή μου και η Αλήθεια. Πράττω ΤΩΡΑ που έχει νόημα και μπορώ. Εσείς;»

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πυρκαγιά στο Μάτι: Οι κάτοικοι καταθέτουν υπόμνημα για κακούργημα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου"

Δυστύχημα με ελικόπτερο στα Σπάτα: Οι μαρτυρίες φίλων του 22χρονου που διαμελίστηκε

Μία ημέρα μετά το φρικιαστικό δυστύχημα με το ελικόπτερο στα Σπάτα, όταν ο Βρετανός Τζακ Φέντον διαμελίστηκε από τον έλικα, ο 20χρονος φίλος του, Τζακ Στάντον Γκλιβς που επέβαινε μαζί του, έδωσε μία άλλη εκδοχή για τις συνθήκες της τραγωδίας. 

Υπενθυμίζεται ότι οι Βρετανοί είχαν νοικιάσει το ελικόπτερο και επέστρεφαν από τη Μύκονο. Προσγειώθηκαν στην Αθήνα στις 6.20 το απόγευμα της Δευτέρας (25.07.2022), όταν και έγινε το δυστύχημα. 

“Δεν δόθηκαν οδηγίες κατά την έξοδο από το ελικόπτερο και κανείς δεν μας συνόδευσε στο σαλόνι. Το μόνο που έκαναν ήταν να μας ανοίξουν τις πόρτες. Αποβιβαστήκαμε μόνοι μας και κανείς δεν εμπόδισε τον Τζακ να πάει στο πίσω μέρος του ελικοπτέρου. Κανείς μας δεν έφτασε στο σαλόνι πριν συμβεί το ατύχημα”, είπε στη “Daily Mail” ο φίλος του αδικοχαμένου 21χρονου.

Και συνέχισε: “Άκουσα ανθρώπους να λένε ότι ο Τζακ μιλούσε στο τηλέφωνό του και έτρεξε πίσω στο ελικόπτερο και αυτό είναι εντελώς αναληθές. Δεν μιλούσε στο τηλέφωνό του και δεν ξέρω γιατί στράφηκε προς το πίσω μέρος του ελικοπτέρου”.

Αστυνομικές πηγές, που επικαλείται η «Sun», ανέφεραν ότι πιθανότατα ο 21χρονος Jack Fenton χτυπήθηκε από τον έλικα του ελικοπτέρου, ενώ προσπαθούσε να βγάλει selfie.
 
“Ήταν νηφάλιος” λέει η μητέρα του

Η μητέρα του Jack, Victoria, μιλώντας στη “Daily Mail”, τόνισε πως η οικογένεια είναι συντετριμμένη από την απώλεια του «υπέροχου αγοριού» τους, το οποίο φοιτούσε στο οικοτροφείο Sutton Valence στο Μέιντστοουν.

«Μάθαμε τι συνέβη μόλις στις 10 χθες το βράδυ. Είμαστε συντετριμμένοι. Ήταν το πιο υπέροχο αγόρι. Ο Τζακ είχε ταξιδέψει στην Ελλάδα με μερικούς από τους φίλους του», ανέφερε η μητέρα του.

Η ίδια, μάλιστα, ανατρέπει τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για παρουσία του πατέρα του Jack στην Ελλάδα και ότι βρισκόταν στο δεύτερο ελικόπτερο, που ακολουθούσε αυτό που ενεπλάκη στο τραγικό δυστύχημα. Όπως επισημαίνει η Victoria, «η οικογένεια έχει μείνει στο Κεντ. Δεν πήγαμε στην Ελλάδα. Μαζί τους ήταν μόνο ο πατέρας ενός φίλου του».

«Ο Jack και οι φίλοι του είχαν πάρει ένα ελικόπτερο από την Αθήνα για τη Μύκονο χωρίς κανένα πρόβλημα και το ίδιο έκαναν και στην επιστροφή, πήραν ένα ελικόπτερο από τη Μύκονο για Αθήνα. Είχε αποβιβαστεί με ασφάλεια όταν προσγειώθηκε στην Αθήνα, αλλά για κάποιο λόγο επέστρεψε και πήγε πίσω από το ελικόπτερο και ήταν η πίσω προπέλα που τον σκότωσε. Ήταν ακαριαίο».

Σημειώνει, τέλος, πως πράγματι οι φίλοι ήταν έξω για διασκέδαση το προηγούμενο βράδυ, «αλλά δεν είχε πιει τίποτα όλη μέρα χθες εκτός από νερό. Αυτός και οι φίλοι του ήταν όλοι νηφάλιοι».

«Του φώναζαν “Stop! Stop!”…»

Ο Ιωάννης Κανδύλης, πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής αεροπορικών ατυχημάτων που διερευνά το περιστατικό, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι ο Τζακ αψήφησε τις εντολές τρέχοντας πίσω προς το ελικόπτερο έχοντας το τηλέφωνό του στο αυτί.

“Και οι τέσσερις επιβάτες είχαν αποβιβαστεί και συνοδεύονταν σε ιδιωτικό σαλόνι αναμένοντας μια ιδιωτική πτήση για το Λονδίνο. Αλλά καθώς βρίσκονταν στο σαλόνι, το θύμα ξέφυγε και επέστρεψε στην πίστα τρέχοντας προς το ελικόπτερο με γρήγορο ρυθμό”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

“Οι μάρτυρες με τους οποίους μιλήσαμε είπαν ότι είχε ένα τηλέφωνο στο αυτί του και προχωρούσε γρήγορα προς το αεροσκάφος, αψηφώντας το προσωπικό εδάφους που του φώναζε “Σταμάτα! Σταμάτα!” (Stop! Stop!). Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα συνέβη το τραγικό ατύχημα. Ήταν φρικτό”.

Ελεύθεροι ο χειριστής του ελικοπτέρου και οι τεχνικοί

Για το τραγικό περιστατικό διατάχθηκε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Η αστυνομία συνέλαβε τρία άτομα, τον χειριστή του ελικοπτέρου και δύο τεχνικούς εδάφους.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στα δικαστήρια και λίγο αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι, χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες, καθώς θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας θα αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δυστύχημα με ελικόπτερο στα Σπάτα: Οι μαρτυρίες φίλων του 22χρονου που διαμελίστηκε"

Αυξημένος o κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο Τετάρτη 27 Ιουλίου – Δείτε τον χάρτη

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο, για δύο Περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για τις εξής Περιφέρειες:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των παραπάνω περιφερειακών ενοτήτων, τίθεται σε μερική επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την πυροσβεστική, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Η πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  • Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Τέλος, το Π.Σ. καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση πυρκαγιάς να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών, για τη δική τους ασφάλεια.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξημένος o κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο Τετάρτη 27 Ιουλίου – Δείτε τον χάρτη"

Έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές: Επτά συλλήψεις για πρόκληση εμπρησμών, οι έξι από πρόθεση

Σε επτά συλλήψεις για πρόκληση εμπρησμών, οι έξι από αυτές από πρόθεση έγιναν το τελευταίο διάστημα από τις αρμόδιες αρχές ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός.

Στην έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές που πραγματοποίηθηκε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος επανέλαβε ότι οι περισσότερες πυρκαγιές εκδηλώνονται από ακαθάριστους γηπεδικούς χώρους και έκανε έκκληση στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων να προβούν σε άμεσους καθαρισμούς.

Σε ότι αφορά τη μάχη στη Δαδιά του Έβρου ο κ. Αρτοποιός ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται πλέον στην περιοχή νοτιοδυτικά του πυροφυλακίου όπου το μέτωπο προς Λευκίμμη εξαπλώθηκε. Στο μέτωπο θα επιχειρούν μέχρι και το τελευταίο φως της ημέρας  3 ελικόπτερα Erickson, ένα Μι8, ένα ΑΒ214 και 2 Τράκτορες. Τα υπόλοιπα μέτωπα είναι σε ύφεση.

Αναλυτικά η ενημέρωση από τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής: 

Καλησπέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. 89 δασικές πυρκαγιές κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε στη χώρα μας το τελευταίο 48ωρο.

Το σύνολο των πυρκαγιών αυτών αντιμετωπίστηκαν με την άμεση ανταπόκριση του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο σε πρώτο χρόνο.



Στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά στο Σουφλί Έβρου, στο δάσος της Δαδιάς, προστατευόμενη περιοχή Natura, λόγω της πυκνής δασικής ύλης, των συνεχών αλλαγών κατεύθυνσης της φοράς του ανέμου και της αδυναμίας πρόσβασης, η κύρια προσπάθεια των επιχειρήσεων επικεντρώνεται στο ενεργό νοτιοδυτικό μέτωπο, ενώ στα υπόλοιπα σημεία, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Λόγω του ισχυρού ανατολικού βορειοανατολικού ανέμου που πνέει στην περιοχή, πυροδoτήθηκε μερική εξάπλωση του ήδη ενεργού νοτιοδυτικού μετώπου που οδηγεί προς το πυροφυλάκιο της Λευκίμμης.

Καταβάλλεται μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια από όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις να δημιουργηθεί νέα ζώνη άμυνας προς τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί στις κεραίες της ΕΡΤ. Λόγω της εκτεταμένης διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου, έχει αποτραπεί η πιθανότητα να μεταδοθεί, προς το παρόν, η πυρκαγιά από την Α2 ζώνη στην Α1, όπου βρίσκεται ο σκληρός πυρήνας του Δάσους και είναι η αποικία του σπάνιου είδους του μαυρόγυπα με τις φωλιές του.

Επιχειρούν αδιάκοπα 320 Πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Εκτός των επίγειων και εναερίων Πυροσβεστικών επιχειρήσεων, ταυτοχρόνως δημιουργούνται επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες, με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου, προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρα τμήματα εντός του πυκνού δασικού οικοσυστήματος που εμποδίζει την πρόσβαση των Πυροσβεστών.


Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει, 8 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ η Π.Ε. Έβρου έχει διαθέσει 3 υδροφόρα οχήματα και 8 μηχανήματα έργου.

Εξίσου σημαντική συνδρομή παρέχουν οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου με τους υλοτόμους, οι οποίοι πραγματοποιούν αραίωση της καύσιμης ύλης και δημιουργία επιπλέον αντιπυρικών ζωνών και λωρίδων.

Σημαντική είναι η συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού.

Στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο αποτελεσματικός συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων δυνάμεων που ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή σε αυτήν την πολύ δύσκολη πυροσβεστική επιχείρηση συνεχίζεται.

Ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά όλους τους φορείς που μας συνδράμουν στο πεδίο.

Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είναι σε γενική επιφυλακή.

Η εικόνα από τις πυροσβεστικές επιχειρήσεις στη Λέσβο είναι ακόμη πιο βελτιωμένη σήμερα. Πιο συγκεκριμένα τούτη την ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται μόνο ένα μικρό ενεργό μέτωπο ανατολικά της Βρίσας και πιο συγκεκριμένα στο ρέμα της Λαγκάδας. Στην υπόλοιπη περιοχή της πυρκαγιάς δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο προς το παρόν. Επιχειρούν 85 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει συνδράμει με υδροφόρες και μηχανήματα έργου για την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Συνδρομή παρέχουν πολλοί εθελοντές πυροσβέστες.

Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είναι σε γενική επιφυλακή.

Σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά σε βραχώδη περιοχή στην θέση Τσακατούρα Γρεβενών, όπου και εκεί επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά στο Χαϊδάρι που εκδηλώθηκε στις 15:27 στην τοποθεσία Μικρό Σχιστό επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα, 2 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες των ΟΤΑ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αγροτοδασική πυρκαγιά στην Μάνδρα Αττικής που εκδηλώθηκε στις 17:05. Επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 22 οχήματα και 5 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, ενώ οι δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς. Στις 18:02 ενεργοποιήθηκε άμεσα το 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Νέο Πόντο και Νέα Ζωή προς Μάνδρα.

Σε ύφεση βρίσκεται η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Ηλείας, καθώς επίσης και οι υπόλοιπες δασικές πυρκαγιές.

Για όλα τα συμβάντα, τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Από τις 22-7-2022 μέχρι και σήμερα έχουν συλληφθεί από Πυροσβεστικούς ανακριτικούς υπαλλήλους, 7 άτομα εκ των οποίων 6 για εμπρησμό από πρόθεση και 1 για εμπρησμό από αμέλεια.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Κυρίες και κύριοι, καθημερινώς δίνουμε τη μάχη της δασοπυρόσβεσης για να προστατεύσουμε το πολυτιμότερο αγαθό που είναι η ασφάλεια της ζωής και της περιουσία σας, καθώς και της διαφύλαξης του δασικού μας πλούτου.

Δυστυχώς όμως, έχει παρατηρηθεί ότι πολλές πυρκαγιές έχουν σημεία έναρξης ακαθάριστους οικοπεδικούς χώρους. Για μια ακόμη φορά απευθύνουμε έκκληση προς τους ιδιοκτήτες, Προβείτε άμεσα στον καθαρισμό τους και μεταφέρετε τα προϊόντα αυτού του καθαρισμού σε αδειοδοτημένο χώρο και μην τα εναποθέτετε στα πεζοδρόμια, επιδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ατομική ευθύνη και κοινωνική ευαισθησία.

Σας ευχαριστούμε.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα υπάρχει νέα ενημέρωση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές: Επτά συλλήψεις για πρόκληση εμπρησμών, οι έξι από πρόθεση"

Καιρός αύριο: Υψηλές θερμοκρασίες και την Τετάρτη (27/07)

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός αύριο, Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στη Μακεδονία, την Ήπειρο και πιθανώς στα υπόλοιπα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν, στο Ιόνιο μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Αιγαίο βόρειοι 5 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 39 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και τις απογευματινές κυρίως ώρες οπότε θα εκδηλωθούν όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Θράκη γενικά αίθριος. Στη Μακεδονία αρχικά αίθριος όμως από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν κατά τόπους νεφώσεις και θα εκδηλωθούν όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν στα ηπειρωτικά πρόσκαιρες νεφώσεις και στην Ήπειρο και πιθανώς στα υπόλοιπα ορεινά θα εκδηλωθούν όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και το μεσημέρι-απόγευμα στα νότια τοπικά δυτικοί βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 39 και κατά τόπους 40 και στα νησιά του Ιονίου έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις κυρίως στα ορεινά όπου θα εκδηλωθούν όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στη Θεσσαλία και πιθανώς στα υπόλοιπα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά και νότια βόρειοι βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 και κατά τόπους μέχρι 39 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 και στην Κρήτη έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 38 και κατά τόπους 39 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια τοπικά 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Υψηλές θερμοκρασίες και την Τετάρτη (27/07)"

«Οι διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα έχουν καταστραφεί πλήρως» δηλώνει ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα

Για πλήρη κατάρρευση των ελληνορωσικών διπλωματικών - πολιτικών σχέσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία μίλησε ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοφ, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24.

Ο Ρώσος διπλωμάτης όπως ήταν αναμενόμενο επέρριψε την ευθύνη για τη συγκεκριμένη εξέλιξη στην Αθήνα λόγω της στάσης που πήρε για τον πόλεμο στην Ουκρανία υποστηρίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι την ίδια ώρα η ελληνική κοινωνία ανησυχεί για τις ελληνορωσικές σχέσεις και ότι τα ελληνικά ΜΜΕ έχουν αρχίσει να παρουσδιάζουν πιο αντικειμενικά τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

«Οι διμερείς σχέσεις Ρωσικής Ομοσπονδίας και Ελλάδας καταστρέφονται από την πολιτική της Αθήνας, οι επαφές και οι συνεργασίες διακόπτονται . Από το τέλος Φεβρουαρίου, οι διμερείς μας σχέσεις έχουν καταστραφεί πλήρως, δεν υφίστανται πλέον, δεν υπάρχει κανενός είδους συνεργασία, δεν υπάρχουν επαφές – με μια λέξη, μέσα σε λίγες μέρες μηδενίστηκε κυριολεκτικά ό,τι είχε προηγηθεί, όλο το πλούσιο φάσμα των διμερών σχέσεων που είχε συσσωρευτεί εδώ και πολλές δεκαετίες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μάσλοφ.

«Η Ελλάδα «ανήκει» στη Δύση»

Ο Ρώσος πρέσβης πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει από καιρό επιλέξει την πορεία προς τη Δύση.

«Η πορεία αλληλεγγύης με την κοινή δυτική γραμμή έχει επιλεγεί εδώ και καιρό. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν προσανατολισμένη προς τον δυτικό κόσμο», είπε ο διπλωμάτης.

«Τα ελληνικά ΜΜΕ πλησιάζουν την λογική»

Ωστόσο, σημείωσε ότι το θέμα της κατάστασης στην Ουκρανία έχει σταθερά περάσει σε δεύτερο πλάνο στα ελληνικά ΜΜΕ, ενώ το διαθέσιμο υλικό στο διαδίκτυο σχετικά με το ουκρανικό ζήτημα όλο και περισσότερο «πλησιάζει στη λογική».

«Είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που υπήρχε τον Μάρτιο – Απρίλιο. Ναι, φυσικά, οι δημοσιεύσεις συνεχίζονται, οι έντυπες δημοσιεύσεις στην Ελλάδα εξακολουθούν να έχουν αντιρωσικό χαρακτήρα. Αλλά το σημαντικό είναι ότι, τον τελευταίο καιρό, ίσως τον τελευταίο ενάμιση μήνα, στο διαδίκτυο αναρτάται, όλο και περισσότερο, πιο λογικό υλικό, με αρκετά αντικειμενικό τρόπο, όπου παρουσιάζονται νηφάλια κάποιες εκτιμήσεις για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Η ελληνική κοινωνία ανησυχεί για τις ρωσοελληνικές σχέσεις»

Όπως ανέφερε, μάλιστα, παρουσιάζεται «ολοένα και περισσότερο επικριτικό υλικό σχετικά με την κατάρρευση των ρωσοελληνικών σχέσεων, γιατί αυτό το θέμα φυσικά ανησυχεί την ελληνική κοινωνία», ενώ προσέθεσε ότι «όλη την ώρα, τίθεται σιωπηρά το ερώτημα τι πρέπει να κάνουμε στη συνέχεια, αφού πρέπει να αποκαταστήσουμε τις διμερείς σχέσεις».

«Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει τέτοια πολιτική συζήτηση, η ηγεσία της χώρας, η κυβέρνηση τηρεί σταθερά τις θέσεις υπέρ του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. γι’ αυτό το θέμα. Ωστόσο, μεταξύ των πολιτικών δηλώσεων παρατηρούμε την εμφάνιση κάποιων ορθών θέσεων», κατέληξε ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Οι διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα έχουν καταστραφεί πλήρως» δηλώνει ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα"

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση – Κατασχέθηκαν 7 τόνοι λαθραίου καπνού και 750.000 πακέτα τσιγάρα

Σχεδόν επτά τόνοι επεξεργασμένου καπνού και πάνω από 750.000 πακέτα τσιγάρα, έφερε στο «φως» έρευνα της Ασφάλειας Κιλκίς σε συνολικά επτά αποθήκες σε διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας – και μεταξύ αυτών στην Αττική, τη Βοιωτία, την Αιτωλοακαρνανία και τη Θεσσαλονίκη – οδηγώντας στην εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας που συσκεύαζε και διακινούσε λαθραία καπνικά προϊόντα.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., συνελήφθησαν τέσσερις ημεδαποί άνδρες (ηλικίας 25, 29, 34 και 46 ετών) και παραπέμφθηκαν ήδη στη Δικαιοσύνη, ενώ η ογκώδης δικογραφία περιλαμβάνει ένα ακόμη άτομο το οποίο αναζητείται. Οι διαφυγόντες φόροι και δασμοί των κατασχεθέντων λαθραίων καπνικών προϊόντων εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 3 εκατ. ευρώ.

Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, ύστερα από πληροφορίες για παράνομη αποθήκη στη Νικόπολη Θεσσαλονίκης. Αστυνομικοί έθεσαν το χώρο υπό παρακολούθηση, καταγράφοντας πρόσωπα που μπαινόβγαιναν και δρομολόγια που πραγματοποιούσαν με διάφορα οχήματα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το κύκλωμα διακινούσε τα λαθραία εμπορεύματα κυρίως από περιοχές της Αττικής, της Βοιωτίας και της Αιτωλοακαρνανίας προς τη Θεσσαλονίκη, χρησιμοποιώντας φορτηγά που έφεραν πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, ή πινακίδες κυκλοφορίας που αντιστοιχούσαν σε άλλα οχήματα.

Η αστυνομική επιχείρηση κορυφώθηκε χθες (25/7) όταν συνελήφθησαν τα τέσσερα μέλη του κυκλώματος σε αποθηκευτικό χώρο που χρησιμοποιούσαν στη Θήβα. Μάλιστα, ένας εκ των συλληφθέντων, κινούμενος με όχημα εξωτερικά της αποθήκης, έπεσε πάνω σε αστυνομικό με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει και χρειάστηκε να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες σε νοσοκομείο.

Τι ακριβώς κατασχέθηκε

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στις επτά αποθήκες (τρεις στην Αττική και ειδικότερα στα Μέγαρα, το Μεγάλο Πεύκο και τον Αυλώνα, δύο στη Θήβα, και από μία σε Αγρίνιο και Νικόπολη Θεσσαλονίκης) βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν 776.878 λαθραία πακέτα τσιγάρων, 6 τόνοι και 946 κιλά λαθραίου επεξεργασμένου καπνού, 4.140 λίτρα έλαια νικοτίνης, όπως επίσης πρώτες ύλες για την παρασκευή τσιγάρων, όπως κόλλες, φιλτράκια, φύλλα χαρτιού, χαρτί περιτυλίγματος, ζελατίνες συσκευασίας, ένσημες ταινίες κ.ά.

Ακόμη, κατασχέθηκαν 9 συρόμενα φορτηγά οχήματα, 5 ημιφορτηγά τύπου VAN, δύο Ι.Χ. αυτοκίνητα, 7 παλετοφόρα μηχανήματα, ένα κλάρκ και 2 καρότσες, ένα καταγραφικό μηχάνημα και δύο συσκευές εντοπισμού GPS.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Θηβών που τους παρέπεμψε να απολογηθούν στον ανακριτή,

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση – Κατασχέθηκαν 7 τόνοι λαθραίου καπνού και 750.000 πακέτα τσιγάρα"

Μεγάλη φωτιά στη Μάνδρα: Εκκενώνονται Νέα Ζωή και Νέος Πόντος – Δύο προσαγωγές υπόπτων που έκαιγαν ξύλα

Aκόμη μία πυρκαγιά ξέσπασε στην Αττική το μεσημέρι της Τρίτης (26/7) και έχει σημάνει συναγερμό στην Πυροσβεστική. Η νέα φωτιά έχει ξεσπάσει στη Νέα Ζωή Μάνδρας και έχει δοθεί εντολή εκκένωσης στους οικισμούς Νέα Ζωή και Νέος Πόντος προς Μάνδρα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, για την κατάσβεσή 50 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 22 οχήματα, 5 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα και ενδέχεται μέσα στις επόμενες ώρες να τεθεί υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν δύο προσαγωγές, ενός άνδρα και μίας γυναίκας, που έκαιγαν ξύλα στην περιοχή προχώρησαν οι Αρχές.

Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη περιοχή Νέα Ζωή Μάνδρας έχει προχωρήσει η ΕΛΑΣ λόγω πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει.

Συγκεκριμένα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε:

  • Επαρχιακή οδό Ελευσίνας-Θηβών από το ύψος της Αγίας Σωτήρας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα
  • Επαρχιακή οδό Ελευσίνας-Θηβών από το ύψος του ιερού ναού Αγίας ‘Αννης, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα
  • Ανώνυμη οδό από το ύψος του οικισμού Ποντίων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα.

 

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη φωτιά στη Μάνδρα: Εκκενώνονται Νέα Ζωή και Νέος Πόντος – Δύο προσαγωγές υπόπτων που έκαιγαν ξύλα"

Viber Pay: Έρχονται ψηφιακές συναλλαγές μέσω της εφαρμογής – Η νέα λειτουργία ξεκινάει από την Ελλάδα

Η Rakuten Viber έκανε γνωστό ότι επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στις ψηφιακές συναλλαγές, μέσω ενός ψηφιακού πορτοφολιού που είναι πλέον διαθέσιμο στην εφαρμογή του Viber. 

Όπως επισημαίνεται η νέα λειτουργία, η οποία ξεκινάει παγκοσμίως από την Ελλάδα, θα επιτρέψει στους χρήστες του Viber να στέλνουν εύκολα χρήματα ο ένας στον άλλον και να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό πορτοφόλι όπου θα αποθηκεύουν χρήματα -αρχικά ευρώ. Αργότερα θα εξελιχθεί ώστε να περιλαμβάνει διάφορα νομίσματα, ενώ περισσότερες υπηρεσίες επίσης θα είναι διαθέσιμες σύντομα.

Η McKinsey εκτιμά ότι η παγκόσμια αγορά των πληρωμών, που περιλαμβάνει τα εμβάσματα στο εξωτερικό, τις τοπικές συναλλαγές και τις πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών θα φτάσει τα 2,5 τρις. δολάρια μέχρι το 2025.

Οι πληρωμές στο Viber θα ξεκινήσουν αρχικά από τις αγορές της Ελλάδας και της Γερμανίας και σταδιακά στο σύντομο μέλλον θα φτάσουν σε άλλες χώρες. Το Viber είναι εγκατεστημένο στο 91% των smartphones στην Ελλάδα και σύμφωνα με το γερμανικό Stiftung Warentest είναι μια από τις πιο ασφαλείς εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων.

Η προσθήκη χρημάτων στο ψηφιακό πορτοφόλι του Viber Pay θα είναι δυνατή μέσω όλων των καρτών Mastercard και Visa, αλλά και των τοπικών τραπεζών στη Γερμανία και την Ελλάδα. Για να προσφέρει αδειοδοτημένες υπηρεσίες πληρωμών στις πρώτες δύο αγορές, το Viber συνεργάστηκε με τη Rapyd, μια διεθνή εταιρεία Fintech-as-a-Service. Η Rapyd θα ενσωματώσει υπηρεσίες συναλλαγών υπό άδεια κατευθείαν μέσα στην εφαρμογή του Viber ώστε να ενισχύσει τις δυνατότητες πληρωμών της εφαρμογής. Με τον περιορισμό της διαθεσιμότητας ανά χώρα, οι χρήστες του Viber θα έχουν πρόσβαση σε μια μεγάλη ποικιλία πρόσθετων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων οι εξής:

● Πληρωμές από πορτοφόλι Viber σε πορτοφόλι Viber για εγχώριες ή διεθνείς συναλλαγές σε ευρώ, με το πλάνο να θέλει να προστεθούν και άλλα νομίσματα σύντομα.

● Τραπεζικές μεταφορές για εύκολη πληρωμή καθημερινών εξόδων όπως είναι οι λογαριασμοί υπηρεσιών κοινής ωφελείας.

● Αποκλειστικές εκπτώσεις και επιβραβεύσεις από τοπικούς συνεργάτες.

Για να αρχίσουν να χρησιμοποιούν πληρωμές στο Viber, οι χρήστες πρέπει να ορίσουν έναν προσωπικό κωδικό αναγνώρισης ή τη βιομετρική αναγνώριση που θα εξασφαλίσει την ενεργοποίηση ασφαλών συναλλαγών. Οι επιβεβαιώσεις πληρωμής αποστέλλονται αυτόματα με κρυπτογράφηση end-to-end, όπως όλες οι ιδιωτικές επικοινωνίες του Viber. Για να μην υπάρχει καμία απορία, η ομάδα υποστήριξης του Viber θα είναι διαθέσιμη για να απαντήσει σε ερωτήσεις στις τοπικές γλώσσες.

«Η Rakuten Viber είναι ήδη ένας από τους κορυφαίους messengers στον κόσμο. Πλέον, με δυνατότητες fintech, το Viber θα επεκτείνει τη χρησιμότητα και την αξία του ώστε να γίνει μια απολύτως απαραίτητη εφαρμογή για τα εκατοντάδες εκατομμύρια των χρηστών του. Οι φιλικές προς τους χρήστες λειτουργίες πληρωμής θα τους επιτρέψουν να συνδέονται, να διαδρούν και να συναλλάσσονται αβίαστα εντός και εκτός συνόρων, χωρίς ποτέ να εγκαταλείπουν την αγαπημένη πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων τους», λέει ο Ofir Eyal, διευθύνων σύμβουλος της Rakuten Viber. «Η παγκόσμιας κλάσης ασφάλεια και προστασία του απορρήτου που προσφέρει το Viber σε συνδυασμό με τα υψηλά πρότυπα υπηρεσιών πληρωμών των συνεργατών του, όπως η Rapyd, δημιουργεί μια απλή και ασφαλή εναλλακτική λύση για τη διεξαγωγή προσωπικών και επιχειρηματικών συναλλαγών μέσα στην ίδια την εφαρμογή».

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που η Rapyd θα χρησιμεύσει ως η αδειοδοτημένη λύση διασυνοριακών πληρωμών πίσω από αυτό το ιστορικό ορόσημο για τη Rakuten Viber: γίνεται μια από τις πρώτες πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων στον κόσμο που προσφέρει ασφαλείς πληρωμές εντός της εφαρμογής στους χρήστες της παγκοσμίως», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Rapyd Arik Shtilman.

Οι χρήστες του Viber στη Γερμανία και την Ελλάδα έχουν πρόσβαση στις λειτουργίες πληρωμών του Viber πριν από την επίσημη κυκλοφορία του, μπαίνοντας στη λίστα αναμονής. Περισσότερα νομίσματα και λειτουργίες θα προστίθενται όσο η Rakuten Viber θα λανσάρει τις συναλλαγές σε περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένων κουπονιών και ανταμοιβών επιστροφής μετρητών από συμμετέχοντες εμπορικούς συνεργάτες.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Viber Pay: Έρχονται ψηφιακές συναλλαγές μέσω της εφαρμογής – Η νέα λειτουργία ξεκινάει από την Ελλάδα"

Εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο: 42 θάνατοι την ημέρα, αύξηση 38,4% - Μείωση κρουσμάτων

Μεγάλη αύξηση θανάτων κατά 38,4% και μικρή μείωση κρουσμάτων κατά 8% περιλαμβάνει το επιδημιολογικό δελτίο για την εβδομάδα 18 έως 24 Ιουλίου. 

Τα παραπάνω προκύπτουν από την επιδημιολογική έκθεση που ανακοινώθηκε σήμερα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). 

Τα σημερινά στοιχεία έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

    18 έως 24 Ιουλίου   11 έως 17 Ιουλίου
Κρούσματα εβδομάδας 136.077  148.435
Σύνολο κρουσμάτων  4.349.423  4.210.771  
Νέοι θάνατοι  271 + 21*  200 + 11*
Σύνολο θανάτων 30.999   30.707       
Διασωληνωμένοι 132  115
Εισαγωγές ανά ημέρα   399   363
Σύνολο τεστ PCR 11.980.771  11.887.061    
Σύνολο rapid tests  76.536.774  75.751.602 
Τεστ εβδομάδας 878.882   954.188
Τεστ ημέρας 125.554   136.321
Θετικότητα τεστ 15,48%    15,56%    
Επαναλοιμώξεις (στο σύνολο) 19%  18%

* Πραγματοποιήθηκε ενσωμάτωση θανάτων που καταγράφηκαν με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο COVID1Από το σύνολο των κρουσμάτων.

  •  45.479 καταγράφηκαν στην Αττική.
  •  15.362 αφορούν τη Θεσσαλονίκη.

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 5.858 από την Ανατολική Αττική.
  • 6.935 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας.
  • 1.836 από τη Δυτική Αττική.
  • 6.040 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας.
  • 12.820 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας.
  • 5.758 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας.
  • 5.428 από τον Πειραιά.
  • 804 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο: 42 θάνατοι την ημέρα, αύξηση 38,4% - Μείωση κρουσμάτων "

Λέσβος: Άμεση αποζημίωση των πληγέντων από τη φωτιά στα Βατερά δηλώνει ο Τριαντόπουλος

Το νησί της Λέσβου δοκιμάστηκε από τη μεγάλη φωτιά των τελευταίων ημερών και πολλά σπίτια και επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές. 

Την άμεση αποζημίωση των πυρόπληκτων επαγγελματιών και ιδιοκτητών κατοικιών και γεωργικών εκτάσεων που επλήγησαν από την σε εξέλιξη δασική πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή των Βατερών της Νότιας Λέσβου ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη.

Όπως ο κ. Τριαντόπουλος σημείωσε, τα μέτρα που ίσχυσαν για τους κατοίκους και τους πληγέντες στην πρόσφατη φωτιά της Πεντέλης θα ισχύσουν οριζόντια και για τους πληγέντες των Βατερών, της Βρίσας και του Σταυρού.

Η δέσμη των 12 μέτρων που θα ισχύσουν για τους πληγέντες κατά την πυρκαγιά στη Λέσβο αφορούν σε:

– Αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων

– Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή

– Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής

– Πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής

– Επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά

– Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

– Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης

– Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών

– Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης

– Φιλοξενία πυρόπληκτων σε ξενοδοχειακές μονάδες

– Στήριξη αγροτών από τον ΕΛΓΑ

– Έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Λέσβος: Άμεση αποζημίωση των πληγέντων από τη φωτιά στα Βατερά δηλώνει ο Τριαντόπουλος"

Η Lufthansa θα ακυρώσει αύριο σχεδόν το σύνολο των πτήσεών της στη Γερμανία λόγω απεργίας

Η αεροπορική εταιρία Lufthansa θα ακυρώσει αύριο «σχεδόν το σύνολο» των πτήσεών της στη Γερμανία λόγω της απεργίας του προσωπικού εδάφους, όπως ανακοίνωσε η εταιρία.

Από την εξέλιξη αυτή επηρεάζονται πάνω από 130.000 επιβάτες σε σχεδόν 1.000 πτήσεις από και προς τους δύο βασικούς κόμβους της Φρανκφούρτης και του Μονάχου, όπως διευκρίνισε η γερμανική εταιρία μία ημέρα αφού το συνδικάτο Verdi εξήγγειλε την απεργία στο πλαίσιο μισθολογικών διαπραγματεύσεων.

Το συνδικάτο εξήγγειλε απεργία για το διάστημα από τις 03.45 (04.45 ώρα Ελλάδας) την Τετάρτη έως τις 06.00 (07.00 ώρα Ελλάδας) το πρωί της Πέμπτης για να «αυξηθεί η πίεση» στη διοίκηση ενώ ζητά αύξηση 9,5% των μισθών.

Η απεργία θα αφορά το προσωπικό εδάφους, κυρίως τις υπηρεσίες συντήρησης, αλλά επίσης και τους χειριστές οχημάτων ρυμούλκησης αεροσκαφών, που είναι απαραίτητοι για την καλή λειτουργία του αεροδρομίου.

Η Lufthansa θα πρέπει έτσι να ακυρώσει συνολικά 678 πτήσεις στη Φρανκφούρτη και 345 στο Μόναχο, συμπεριλαμβανομένων 47 για σήμερα για τους δύο βασικότερους κόμβους στη Γερμανία.

«Ο αντίκτυπος της απεργίας μπορεί να οδηγήσει σε ακυρώσεις και σε καθυστερήσεις την Πέμπτη και την Παρασκευή», διευκρίνισε η εταιρία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Lufthansa θα ακυρώσει αύριο σχεδόν το σύνολο των πτήσεών της στη Γερμανία λόγω απεργίας"

Καλιφόρνια: Πάνω από 2.500 πυροσβέστες προσπαθούν να ελέγξουν την πυρκαγιά

Πάνω από 2.500 πυροσβέστες με τη συνδρομή 17 ελικοπτέρων μάχονταν χθες (τοπική ώρα) με τις φλόγες μιας «εκρηκτικής» πυρκαγιάς που συνέχιζε να εξαπλώνεται με «πολύ γρήγορο» ρυθμό στους δασώδεις λόφους της Καλιφόρνιας, κοντά στο διάσημο Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι.

Η πυρκαγιά, που ονομάστηκε «Oak Fire», ξέσπασε την Παρασκευή και έχει ήδη καλύψει περίπου 70.000 στρέμματα βλάστησης σύμφωνα με τον τελευταίο διαθέσιμο απολογισμό που δημοσιεύθηκε χθες βράδυ.

Η πυρκαγιά, που είναι ήδη η μεγαλύτερη δασική φωτιά στην Καλιφόρνια της περιόδου αυτής, «προχωρά πολύ γρήγορα και το παράθυρο αντίδρασης για την απομάκρυνση των κατοίκων είναι περιορισμένο», εξήγησε στο CNN ο Τζον Χέγκι, επικεφαλής των πυροσβεστών στην Καλιφόρνιας. Σύμφωνα με τον ειδικό, η ταχύτητα και η εξέλιξη της φωτιάς είναι «πραγματικά άνευ προηγουμένου».



«Οι πυρκαγιές έφθασαν σε ύψος 30 μέτρων», δήλωσε ο Ντέιβιντ Λι, ένας από τους κατοίκους που απομακρύνθηκαν από την περιοχή, στην εφημερίδα Santa Cruz Sentinel. Ο 55χρονος ήταν μεταξύ αυτών που εγκατέλειψαν πρώτοι την περιοχή την Παρασκευή και πιστεύει ότι το σπίτι του καταστράφηκε εντελώς από την πυρκαγιά. «Ερχόταν απευθείας επάνω μας. Αυτή η φωτιά ήταν μακράν η ταχύτερη που έχω δει ποτέ», πρόσθεσε.

Η «Oak Fire» είχε τεθεί υπό έλεγχο σε ποσοστό 16% ενώ 3.700 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η πυρκαγιά τροφοδοτείται κυρίως από δέντρα και θάμνους που έχουν ξεραθεί στην περιοχή, η οποία, όπως το μεγαλύτερο μέρος της Καλιφόρνια, πλήττεται από χρόνια ξηρασία.

«Είναι άμεσο αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής», εκτίμησε ο Τζον Χέγκι. «Δεν μπορούμε να έχουμε δέκα χρόνια ξηρασίας στην Καλιφόρνια και να περιμένουμε ότι τα πράγματα θα παραμείνουν τα ίδια».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Καλιφόρνια: Πάνω από 2.500 πυροσβέστες προσπαθούν να ελέγξουν την πυρκαγιά"

e-ΕΦΚΑ: Ρεκόρ απονομής συντάξεων – Εκδόθηκαν 138.946 σε 6 μήνες

Αυξήθηκαν σημαντικά οι συντάξεις που αποδόθηκαν σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Τονίζεται πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους εν αναμονή συνταξιούχους μειώθηκαν κατά 89%, ενώ σημειώθηκε ρεκόρ εξαμήνου στην έκδοση νέων κύριων συντάξεων το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022, όπως αποτυπώνεται στην έκθεση Ιουνίου του πληροφοριακού συστήματος «ΑΤΛΑΣ» του e-ΕΦΚΑ.

Αναλυτικά, οι νέες συνταξιοδοτικές αποφάσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθαν σε 138.946. Πρόκειται για αύξηση 30% σε σχέση με το 2021, 113% σε σχέση με το 2020 και 123% σε σχέση με το 2019. Σε δελτίο Τύπου, το αρμόδιο υπουργείο σημειώνει ότι είναι «εντυπωσιακό πως το πρώτο εξάμηνο του 2022 εκδόθηκαν 15.000 περισσότερες συντάξεις από όσες εκδόθηκαν ολόκληρο το 2019 (εκδόθηκαν συνολικά 123.324 συνταξιοδοτικές αποφάσεις)».

Κατανομή ολοκλήρωσης συνταξιοδοτικών αιτημάτων (εγκριτικών, απορριπτικών, χωρίς απόφαση) ανά μήνα.

Πιο αναλυτικά, ως προς την μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στην έκθεση «ΑΤΛΑΣ» δείχνει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Ιούνιο του 2020 ανέρχονταν σε 705 εκατ. ευρώ ενώ σήμερα ανέρχονται σε 78 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 89%. Η αντίστοιχη μείωση σε σχέση με τον Ιούνιο 2021 είναι περίπου 80%. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «η ραγδαία αυτή μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους εν αναμονή συνταξιούχους οφείλεται στην μαζική εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων συντάξεων που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες, δίνοντας προτεραιότητα στις παλαιότερες εκκρεμείς συντάξεις που συνοδεύτηκαν και με την καταβολή των αντίστοιχων αναδρομικών» ενώ «για την εκτίμηση της οφειλόμενης δαπάνης έχει αφαιρεθεί η εισφορά υπέρ υγείας και ο φόρος εισοδήματος» και, από τον Ιούνιο του 2022, «έχουν συνυπολογιστεί και αφαιρεθεί οι οφειλές των υποψηφίων συνταξιούχων προς τον e-ΕΦΚΑ».

Εξέλιξη πλήθους και εκτιμώμενης οφειλόμενης δαπάνης ληξιπροθέσμων εκκρεμών αιτήσεων οριστικής κύριας σύνταξης

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, «ειδικά για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που δεν έχουν ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμες, οι οφειλές του ΕΦΚΑ προς τους εν αναμονή συνταξιούχους είναι μικρότερες από τις οφειλές που έχουν οι εν αναμονή συνταξιούχοι προς τον ΕΦΚΑ». Αναφέρεται ότι η διαφορά μεταξύ των δύο οφειλών ανέρχεται σε περίπου 25,5 εκατ. ευρώ και πρόκειται για οφειλές τις οποίες «οι εν αναμονή συνταξιούχοι είτε έχουν ρυθμίσει, είτε πρόκειται να ρυθμίσουν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, είτε θα παρακρατηθούν από την σύνταξη που θα λάβουν».

Εξέλιξη πλήθους και εκτιμώμενης οφειλόμενης δαπάνης μη ληξιπρόθεσμων εκκρεμών αιτήσεων οριστικής κύριας σύνταξης

Σχολιάζοντας την πορεία αποκλιμάκωσης στις εκκρεμότητες του συνταξιοδοτικού συστήματος που καταγράφει ο e-ΕΦΚΑ, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι πρόκειται για «νέο ρεκόρ- αυτή τη φορά ρεκόρ εξαμήνου- στην έκδοση των συντάξεων το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022. Η αύξηση των ρυθμών έκδοσης νέων συντάξεων συνοδεύεται και από τη ραγδαία αποκλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους εν αναμονή συνταξιούχους που σήμερα ανέρχονται σε 78 εκατ. ευρώ ενώ πριν από δυο χρόνια άγγιζαν τα 700 εκατ. ευρώ». Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός «η πρόοδος αυτή δεν έτυχε, πέτυχε! Και είναι το αποτέλεσμα της σημαντικής δουλειάς που γίνεται από τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, αλλά και αποτέλεσμα μιας σειράς πολιτικών, εργαλείων και ψηφιακών υποδομών που υλοποιήσαμε το τελευταίο διάστημα και που πλέον αποδίδουν καρπούς». «Κάθε μέρα ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στον βασικό μας στόχο για συνολική εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού» κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "e-ΕΦΚΑ: Ρεκόρ απονομής συντάξεων – Εκδόθηκαν 138.946 σε 6 μήνες"

Εύα Καϊλή: Συνέβη και σε εμένα προσπάθεια υποκλοπής, ενώ ήμουν σε αποστολή της Ευρωβουλής

Μορφή χιονοστιβάδας, με σοκαριστικές αποκαλύψεις για το πόσο ευάλωτες είναι οι τηλεπικοινωνίες, φαίνεται να παίρνει η υπόθεση με την καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη ότι υπήρξε απόπειρα παγίδευσης και «ρομποτοποίησης» του κινητού του τηλεφώνου μέσω του λογισμικού Predator.

Μιλώντας στο protothema.gr η Αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή, αποκαλύπτει ότι υπήρξε και η ίδια στόχος τον Φεβρουάριο του 2020, όταν μετείχε σε αποστολή της Ευρωβουλής στην Αραβική Χερσόνησο και σε άλλες χώρες. Μέσω εφαρμογών που διέθετε στο κινητό της, διαπίστωσε ότι η συσκευή της δέχθηκε επίθεση, η οποία αποδείχθηκε ανεπιτυχής πάντως. Για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών της αντικατέστησε στη συνέχεια τις τηλεφωνικές συσκευές της. Τις ίδιες και παρόμοιες ανησυχίες έχουν εκφράσει εκατοντάδες ευρωβουλευτές τους τελευταίους μήνες, ζητώντας να ελεγχθούν τα κινητά τους

Με βάση και την εμπειρία, που είχε η κυρία Καϊλή το 2020, αλλά και διαθέτοντας μία εικόνα για τους κινδύνους στις επικοινωνίες, με την ιδιότητα της ως μέλος της επιτροπής για την τεχνητή νοημοσύνη, ανέλαβε συγκεκριμένη δράση όταν εκλέχτηκε Αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου τον περασμένο Ιανουάριο. Με δική της πρωτοβουλία ιδρύθηκε Ειδική Υπηρεσία που ελέγχει τις συσκευές πολιτικών για λογισμικά παρακολούθησης. Πρόκειται για την υπηρεσία στην οποία προσέφυγε ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπου διαπιστώθηκε η επίθεση που δέχθηκε το κινητό του τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η Ειδική Υπηρεσία κρίθηκε αναγκαία μετά την ανησυχία που εξέφρασαν ορισμένοι Ευρωβουλευτές ότι είναι εκτεθειμένοι σε απόπειρες παρακολούθησης, μετά από ταξίδια τους σε τρίτες χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ειδική Υπηρεσία του ευρωκοινοβουλίου, έχει ελέγξει από τον Φεβρουάριο τα κινητά τουλάχιστον 250 ευρωβουλευτών - δηλαδή πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου του Σώματος - και συνεργατών τους, εντοπίζοντας προς το παρόν μόνον την απόπειρα σε βάρος του κ. Ανδρουλάκη!

Το ευρωκοινοβούλιο επιχειρεί να λάβει ισχυρά προστατευτικά μέτρα για τα μέλη του, ενώ για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών των ευρωπαίων πολιτών, συγκροτήθηκε από τον περασμένο Μάρτιο στην Ευρωβουλή μία επιτροπή, η οποία θα εισηγηθεί συγκεκριμένες πολιτικές προς τις εθνικές κυβερνήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι ευρωβουλευτές καλούνται να παραλάβουν δεύτερη συσκευή από την αρμόδια υπηρεσία, όταν πηγαίνουν σε αποστολές σε τρίτες χώρες και σε κράτη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και να έχουν ενημέρωση και οδηγίες για τους κινδύνους από κακόβουλα λογισμικά και πώς να αντιμετωπίζουν κάθε «ύποπτη κίνηση» στις συσκευές τους.

Η Ειδική Υπηρεσία υπό την κυρία Καϊλή απευθύνει επίσης ισχυρή προειδοποίηση, να αποφεύγουν το άνοιγμα μηνυμάτων spam, αλλά προτροπή να γίνεται τακτικός έλεγχος των συσκευών. Με επιστολή της, την οποία συνυπογράφουν δεκάδες συνάδελφοι της, η κυρία Καϊλή ζητά να προβλεφτεί χρηματοδότηση για να παρέχεται η δυνατότητα σε όποιον πολιτικό, δημοσιογράφο, ή πολίτη πιστεύει ότι μπορεί να έχει πέσει θύμα παρακολούθησης, ώστε να διασφαλίσουν προστασία στις τηλεπικοινωνίες τους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εύα Καϊλή: Συνέβη και σε εμένα προσπάθεια υποκλοπής, ενώ ήμουν σε αποστολή της Ευρωβουλής"

Τραγωδία στα Σπάτα: Τα δύο σενάρια – Προσπαθούσε να βγάλει selfie ή μιλούσε στο τηλέφωνο

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με το δυστύχημα με το ελικόπτερο που στοίχισε τη ζωή στον 21χρονο Jack Fenton σε ελικοδρόμιο στα Σπάτα. 

Ο νεαρός Jack κατέβηκε από το ελικόπτερο, μόλις αυτό έφτασε στα Σπάτα και κατευθύνθηκε προς το πίσω μέρος του όταν διαμελίστηκε από το έλικα που βρισκόταν ακόμα σε λειτουργία.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο 21χρονος είτε μιλούσε στο κινητό τηλέφωνό του και αφαιρέθηκε περπατώντας, είτε προσπάθησε να βγάλει μια selfie…

Κανείς δεν γνωρίζει για ποιο λόγο ο νεαρός Jack κατέβηκε από το ελικόπτερο πριν σταματήσει να γυρίζει ο έλικας. Ένα ακόμα ενδεχόμενο που εξετάζεται είναι ο 21χρονος να μην άκουσε τον πιλότο εξαιτίας του θορύβου και να βγήκε από λάθος έξοδο. 

Σημειώνεται πως ο Jack Fenton επέστρεφε με φίλους του από διακοπές στην Μύκονο. Μάλιστα, σε άλλο ελικόπτερο που ακολουθούσε βρίσκονταν οι γονείς του. 

Ο Jack Fenton ήταν γόνος πλούσιας οικογένειας της Βρετανίας και γιος του Miguel Fenton, εκπροσώπου ενός μεγάλου πάρκου κοντά στο Κεντ της Αγγλίας. 

Ο 21χρονος Jack Fenton θα συναντούσε στο ελικοδρόμιο τους γονείς του για να επιβιβαστούν στη συνέχεια σε ιδιωτικό jet από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». 

Για το θάνατο του 21χρονου συνελήφθη ο πιλότος του ελικοπτέρου καθώς και δύο τεχνικοί της εταιρείας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν.Α. Αττικής, Γιώργο Καλλιακμάνη, οι έλικες κάνουν περίπου 2 λεπτά να σταματήσουν από την ώρα που θα σβήσει ο κινητήρας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στα Σπάτα: Τα δύο σενάρια – Προσπαθούσε να βγάλει selfie ή μιλούσε στο τηλέφωνο"

ΕΕ: Πολιτική συμφωνία για οικειοθελή μείωση 15% στο φυσικό αέριο

Σε πολιτική συμφωνία, για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, κατέληξαν οι Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, που συνεδριάζουν από το πρωί στις Βρυξέλλες. Στη σκιά της περαιτέρω μείωσης της ροής φυσικού αερίου μέσω του “Nord Stream 1” από τη Gazprom, η Κομισιόν παρουσίασε νέα βελτιωμένη πρόταση, προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις από τα κράτη-μέλη.

Συγκεκριμένα, τα κράτη μέλη κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% αυτόν τον χειμώνα, ενώ ο κανονισμός του Συμβουλίου προβλέπει επίσης τη δυνατότητα ενεργοποίησης «ενωσιακής προειδοποίησης» σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού, οπότε η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου θα καταστεί υποχρεωτική.

«Αυτό δεν ήταν μια αδύνατη αποστολή! Οι υπουργοί κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου ενόψει του ερχόμενου χειμώνα» τόνισε η τσεχική προεδρία του Συμβουλίου.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ, τα κράτη μέλη κατέληξαν σήμερα σε πολιτική συμφωνία για εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% αυτόν τον χειμώνα, αναφέρει η ανακοίνωση του Συμβουλίου. Ο κανονισμός του Συμβουλίου προβλέπει επίσης τη δυνατότητα ενεργοποίησης «ενωσιακής προειδοποίησης» σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού, οπότε η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου θα καταστεί υποχρεωτική.

Σκοπός της μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου είναι η εξοικονόμηση πόρων ενόψει του χειμώνα, προκειμένου να προετοιμαστούν για πιθανές διακοπές του εφοδιασμού φυσικού αερίου από τη Ρωσία που χρησιμοποιεί συνεχώς τον ενεργειακό εφοδιασμό ως όπλο.

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15% σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωσή τους τα τελευταία πέντε χρόνια, μεταξύ 1ης Αυγούστου 2022 και 31ης Μαρτίου 2023, με μέτρα δικής τους επιλογής.

Ενώ όλες οι χώρες της ΕΕ θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθούν στις μειώσεις, το Συμβούλιο διευκρίνισε ορισμένες εξαιρέσεις και δυνατότητες να ζητηθεί παρέκκλιση από τον υποχρεωτικό στόχο μείωσης, προκειμένου να αντικατοπτρίζονται οι ιδιαίτερες καταστάσεις των κρατών μελών και να διασφαλίζεται ότι οι μειώσεις φυσικού αερίου είναι αποτελεσματικές σε ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού στην ΕΕ.

Το Συμβούλιο συμφώνησε ότι τα κράτη μέλη που δεν είναι διασυνδεδεμένα με δίκτυα φυσικού αερίου άλλων κρατών μελών εξαιρούνται από τις υποχρεωτικές μειώσεις φυσικού αερίου καθώς δεν θα μπορούν να απελευθερώσουν σημαντικούς όγκους φυσικού αερίου προς όφελος άλλων κρατών μελών. Τα κράτη μέλη των οποίων τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι συγχρονισμένα με το ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εξαιρούνται επίσης, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος κρίσης εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια.

Τα κράτη μέλη μπορούν να ζητήσουν παρέκκλιση για να προσαρμόσουν τις υποχρεώσεις τους για μείωση της ζήτησης εάν έχουν περιορισμένες διασυνδέσεις με άλλα κράτη μέλη και μπορούν να αποδείξουν ότι οι εξαγωγικές ικανότητες διασύνδεσης ή η εγχώρια υποδομή LNG τους χρησιμοποιούνται για την ανακατεύθυνση φυσικού αερίου σε άλλα κράτη μέλη στο έπακρο.

Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να ζητήσουν παρέκκλιση εάν έχουν υπερβεί τους στόχους πλήρωσης αποθήκευσης αερίου, εάν εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το αέριο ως πρώτη ύλη για κρίσιμες βιομηχανίες ή εάν η κατανάλωση αερίου τους έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 8% το περασμένο έτος σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να αυξήσουν τον ρόλο του Συμβουλίου για την ενεργοποίηση «συναγερμού της Ένωσης». Η ειδοποίηση θα ενεργοποιηθεί με εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου, κατόπιν πρότασης της Επιτροπής. Η Επιτροπή υποβάλλει πρόταση για την ενεργοποίηση «συναγερμού της Ένωσης» σε περίπτωση σημαντικού κινδύνου σοβαρής έλλειψης αερίου ή εξαιρετικά υψηλής ζήτησης αερίου ή εάν πέντε ή περισσότερα κράτη μέλη που έχουν κηρύξει συναγερμό σε εθνικό επίπεδο ζητήσουν από την Επιτροπή να το κάνεις.

Κατά την επιλογή μέτρων μείωσης της ζήτησης, τα κράτη μέλη συμφώνησαν ότι θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε μέτρα που δεν επηρεάζουν προστατευμένους πελάτες, όπως νοικοκυριά και βασικές υπηρεσίες για τη λειτουργία της κοινωνίας, όπως κρίσιμες οντότητες, υγειονομική περίθαλψη και άμυνα. Πιθανά μέτρα περιλαμβάνουν τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, μέτρα για την ενθάρρυνση της αλλαγής καυσίμου στη βιομηχανία, εθνικές εκστρατείες ευαισθητοποίησης, στοχευμένες υποχρεώσεις για μείωση της θέρμανσης και ψύξης και μέτρα που βασίζονται στην αγορά, όπως οι πλειστηριασμοί μεταξύ εταιρειών.

Τα κράτη μέλη θα επικαιροποιούν τα εθνικά τους σχέδια έκτακτης ανάγκης που καθορίζουν τα μέτρα μείωσης της ζήτησης που σχεδιάζουν και θα αναφέρουν τακτικά στην Επιτροπή την πρόοδο των σχεδίων τους.

Η ρύθμιση είναι ένα εξαιρετικό και έκτακτο μέτρο, που προβλέπεται για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου, θα ισχύει για ένα έτος και η Επιτροπή θα προβεί σε επανεξέταση για να εξετάσει την παράτασή του υπό το φως της γενικής κατάστασης του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην ΕΕ, έως τον Μάιο του 2023.

Το κείμενο που συμφωνήθηκε σήμερα θα εγκριθεί επίσημα μέσω γραπτής διαδικασίας. Η γραπτή διαδικασία θα κινηθεί και θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, μετά από τεχνικές αναθεωρήσεις του κειμένου.

Η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον προσερχόμενη στο Συμβούλιο (AP Photo/Virginia Mayo)
 
Επιστολή Μητσοτάκη στην Φον ντερ Λάιεν με την πρόταση της Ελλάδας για την ενέργεια

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατέθεσε την ελληνική πρόταση στην EE για την ενέργεια τον ερχόμενο χειμώνα, σε επιστολή που έστειλε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Όπως αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης αυτό που προτείνει είναι ένας πανευρωπαϊκός μηχανισμός «μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι βιομηχανικοί καταναλωτές για τη μείωση στη χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας για τον ερχόμενο χειμώνα».

Η ανεπίσημη μετάφραση της επιστολής του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Αγαπητή Πρόεδρε von der Leyen,

Με την επιστολή αυτή σας καταθέτω μία πρόταση προκειμένου να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια για τον ερχόμενο χειμώνα και, ταυτόχρονα, να μειώσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Πιστεύω ότι είναι καιρός να συνδυάσουμε το σημαντικότερο πλεονέκτημά μας, την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, με έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς που διαθέτουμε για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας: τη δική μας κατανάλωση. Θέλω να σας προτείνω έναν πανευρωπαϊκό μηχανισμό μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι βιομηχανικοί καταναλωτές για τη μείωση στη χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας για τον ερχόμενο χειμώνα.

Η ιδέα χρησιμοποιεί ως βάση το καίριας σημασίας έργο που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το σχέδιο «Save Gas for a Safe Winter». Αποτελεί κάτι ενδιάμεσο ανάμεσα στην εθελοντική μείωση της ζήτησης, που πρέπει όλοι μας να διασφαλίσουμε, και την υποχρεωτική μείωση που ενδέχεται να προκύψει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η πρόταση αυτή έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να οδηγήσει σε μία σημαντική ανταπόκριση από την πλευρά της βιομηχανίας, καθώς προσφέρει οικονομικά κίνητρα, αντί να βασίζεται σε διακοπές στην παροχή στη διάρκεια μιας έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρουσίαζε έλλειψη κατά 45 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) εάν οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία σταματούσαν πλήρως. Εάν μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε, μέχρι τον Σεπτέμβριο, ότι μεγάλο ποσοστό αυτής της ποσότητας θα καλυπτόταν από ισχυρές δεσμεύσεις για μείωση της κατανάλωσης, το επιπρόσθετο κόστος που προκύπτει από τα ρίσκα που διαβλέπουν οι αγορές θα συρρικνωνόταν και το «όπλο» της Ρωσίας θα είχε εξουδετερωθεί σε μεγάλο βαθμό. Ο φόβος των ελλείψεων θα μειωνόταν και μία μικρή αίσθηση κανονικότητας θα μπορούσε να επιστρέψει στην αγορά.

Οι αγορές ενέργειας έχουν θεσπίσει εργαλεία που τους επιτρέπουν να πληρώνουν τους χρήστες προκειμένου να μην καταναλώνουν ενέργεια, όταν αυτό ωφελεί το σύστημα στο σύνολό του. Ο μηχανισμός που προτείνω θα ήταν πιο ευρύς, καλύπτοντας τη μείωση της ζήτησης για αρκετούς μήνες και όχι για ώρες ή ημέρες. Για να λειτουργήσει, αυτό το εργαλείο θα συνδύαζε στοιχεία από τον σχεδιασμό της αγοράς ενέργειας -το πότε, πόσο, για πόσο καιρό- και έναν τρόπο να αποζημιωθεί δίκαια η βιομηχανία. Το ιδανικό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε έναν συνδυασμό εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη και επιτρέποντας τη ροή κεφαλαίων σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να μειώσουν την κατανάλωσή τους. Πρόκειται για μια ιδέα που συνδυάζει την οικονομική και την ενεργειακή αποδοτικότητα με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Τα οφέλη από την επιτυχή υλοποίηση αυτής της ιδέας θα ήταν πιθανότατα σημαντικά. Τα οικονομικά οφέλη για τις οικονομίες και τα εμπορικά ισοζύγιά μας, λόγω των χαμηλότερων τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, κατά πάσα πιθανότητα θα αντιστάθμιζαν τις όποιες δαπάνες θα απαιτούσε αυτό το πρόγραμμα. Πρόκειται για μια ιδέα που πιθανότατα θα καλύψει τις δαπάνες που θα προκαλέσει, μειώνοντας την ανάγκη για δημοσιονομική στήριξη που παρέχεται ήδη από αρκετά κράτη-μέλη. Πρόκειται όμως για μία ιδέα που πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα -θα λειτουργήσει μόνο αν μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε αυτές τις ποσότητες μέχρι τον Σεπτέμβριο, δείχνοντας στη Ρωσία την αποφασιστικότητά μας και επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο η αγορά φυσικού αερίου αντιμετωπίζει την Ευρώπη. Είναι μια σημαντική ευκαιρία ώστε να κάνουμε μια τολμηρή κίνηση για να προστατεύσουμε τις οικονομίες μας και τους πολίτες μας, πριν από τον προσεχή χειμώνα.

Ελπίζω ότι θα βρείτε την ιδέα μου επίκαιρη και παραμένω στη διάθεσή σας για μια πιο λεπτομερή ανταλλαγή απόψεων πάνω στο ζήτημα.

Με εκτίμηση,
Κυριάκος Μητσοτάκης».

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Πολιτική συμφωνία για οικειοθελή μείωση 15% στο φυσικό αέριο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news