facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Φρέντης Μπελέρης: «Θα το πάω μέχρι τέλους, έχει γίνει μεγάλη αδικία»

Αποφασισμένος να το φτάσει «μέχρι τέλους» εμφανίζεται ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Φρέντης Μπελέρης.

Ο ευρωβουλευτής που εξελέγη δήμαρχος Χειμάρρας παρά το γεγονός ότι παρέμενε και παραμένει φυλακισμένος στις αλβανικές φυλακές, μιλά για μεγάλη αδικία, ενώ τονίζει πως σύντομα η περιπέτεια του εγκλεισμού του θα τελειώσει.

Μιλώντας στο OPEN, ο Φρέντης Μπελέρης, αναφέρει: «Θέλω να πιστεύω ότι η περιπέτεια σε ό,τι αφορά την κράτησή μου πλησιάζει προς το τέλος. Ούτως ή άλλως, αν δεν αποφυλακιστώ με τα 2/3 (της ποινής), στα μέσα Οκτωβρίου τελειώνει η ποινή μου».

«Βέβαια, η δικαστική μου περιπέτεια θα έχει χρόνια, γιατί θα τελεσιδικήσει στο Στρασβούργο. Θα το πάω μέχρι τέλους, πιστεύω ότι έχει γίνει μία μεγάλη αδικία και έχουμε μπροστά έναν δικαστικό μαραθώνιο μέχρι να βγει η τελική απόφαση από το Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου» πρόσθεσε ο Φρέντη Μπελέρης.

Σχετικά με τη νέα του ιδιότητα ως ευρωβουλευτής ανέφερε «ασφαλώς και θα είναι προτεραιότητά μου να δείξω τα προβλήματα που αντιμετωπίζει που αφορούν το Κράτος Δικαίου και το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού που δεν γίνεται σεβαστό στην Αλβανία. Τα αποτελέσματα της πρόσφατης απογραφής κάθε άλλο παρά αληθινά είναι. Τα στοιχεία έχουν παραποιηθεί».

«Θεωρώ πως με τη δυνατότητα που έχω στην Ευρωβουλή, μπορώ να ανάψω τους προβολείς και να αναδείξω σε όλη την Ευρώπη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η ελληνική μειονότητα αλλά και οι Αλβανοί πολίτες» κατέληξε.

newsbeast 

Διαβάστε Περισσότερα » "Φρέντης Μπελέρης: «Θα το πάω μέχρι τέλους, έχει γίνει μεγάλη αδικία»"

Νέα πρόκληση Τατάρ: Η παρέλαση στη Λευκωσία γίνεται για να εορταστεί η «ειρηνική επέμβαση» της Τουρκίας στην Κύπρο

Τη στρατιωτική παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία για τον «εορτασμό» των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 υπερασπίστηκε με συνέντευξη στο ραδιόφωνο της Παγκόσμιας Υπηρεσίας του BBC ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στο Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός, ο Τατάρ διατύπωσε ένσταση στην εισαγωγή του δημοσιογράφου περί «εισβολής» και «κατοχής» στην Κύπρο, λέγοντας ότι η Τουρκία έκανε το 1974 μία «στρατιωτική επέμβαση», που είχε χαρακτήρα «αποκατάστασης τάξης και σταθερότητας» και «προστασίας» των Τουρκοκυπρίων, που βρίσκονταν «στα πρόθυρα εξόντωσης» από τις «σφαγές» των Ελληνοκυπρίων.

Στην παρατήρηση του παρουσιαστή ότι η στρατιωτική παρέλαση θα εκληφθεί ως «πολύ απειλητική» από τους ελληνοκυπρίους, ο τουρκοκύπριος ηγέτης απάντησε, ότι η παρέλαση γίνεται για να εορταστεί η «ειρηνική επέμβαση» και για να δοθεί ένα μήνυμα στον κόσμο «ότι η Τουρκία είναι πάντα πίσω από τους τουρκοκύπριους και ότι δεν τους εγκαταλείπει ποτέ». Αναφέρθηκε δε παράλληλα σε ύπαρξη «δύο διακριτών λαών στο νησί» και σε «εγγενές ιστορικό δικαίωμα» των τουρκοκυπρίων στην αυτοδιάθεση και στη δημιουργία δικού τους κράτους, με τη βοήθεια της Τουρκίας.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέα πρόκληση Τατάρ: Η παρέλαση στη Λευκωσία γίνεται για να εορταστεί η «ειρηνική επέμβαση» της Τουρκίας στην Κύπρο"

Σοκ στην Κουρούτα: 13χρονος ξυλοκοπήθηκε άγρια από 10 άτομα!

Μαζική επίθεση από δέκα περίπου άτομα, επικεφαλής των οποίων ήταν συμμαθητής του από το ίδιο σχολείο, δέχθηκε 13χρονος στην περιοχή της Κουρούτας το βράδυ της περασμένης Δευτέρας.

Ο 13χρονος από την Ανδραβίδα, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλθηκαν, βρισκόταν σε επιχείρηση συγγενικού προσώπου του, αλλά απ’ ότι φαίνεται εκεί του είχαν στήσει καρτέρι οι επιτιθέμενοι, έχοντας ήδη παρακολουθήσει από τις προηγούμενες ημέρες τις κινήσεις του. Από την επίθεσή τους, ο μαθητής γλίτωσε τα χειρότερα από την επέμβαση ενός εκ των αγνώστων μέχρι τώρα που συμμετείχαν στο περιστατικό, αφού τους ζήτησε να σταματήσουν, όπως και έκαναν, για να εξαφανιστούν στη συνέχεια στα στενά της Κουρούτας όταν κλήθηκε στο σημείο η Αστυνομία

Ωστόσο, ο 13χρονος από τα χτυπήματα που είχε ήδη δεχθεί, τραυματίσθηκε σε διάφορα σημεία του σώματός του όπως σπονδυλική στήλη, αυχένα και γνάθο και μεταφέρθηκε από τους οικείους του στο Νοσοκομείο του Πύργου και ακολούθως στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων στην Πάτρα και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο του Ρίου.

Το περιστατικό ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με προηγούμενο επεισόδιο που είχε γίνει πριν μερικούς μήνες μέσα σε Γυμνάσιο του Κάμπου. Τότε ο συμμαθητής που φέρεται ως «πρωταγωνιστής» της επίθεσης στην Κουρούτα, ήταν ο ίδιος θύμα σχολικής βίας από άλλο άτομο που τον είχε γρονθοκοπήσει, ενώ την ίδια ώρα άλλοι μαθητές τραβούσαν βίντεο το οποίο αναρτήθηκε λίγο αργότερα στο διαδίκτυο.

Ο 13χρονος είχε μείνει αμέτοχος και βρισκόταν στην πλευρά των παιδιών που παρακολουθούσαν το επεισόδιο χωρίς να παρέμβουν σε αυτό. Ο πατέρας του 13χρονου μαζί με το γιό του προχώρησαν σε καταγγελία του περιστατικού στις αρχές, με αποτέλεσμα να συλληφθεί η μητέρα του φερόμενου ως «πρωταγωνιστή» με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Η εισαγγελέας στην οποία οδηγήθηκε η μητέρα χθες, διέταξε προκαταρκτική εξέταση μιας και ακόμα δεν έχει βγει η ιατροδικαστική εξέταση. Θα κληθούν μάρτυρες για απολογία, θα εξεταστούν τα στοιχεία που θα συλλεχθούν, καθώς και τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης και αναλόγως θα ασκηθεί ποινική δίωξη ανάλογα με τον βαθμό σοβαρότητας των βλαβών που υπέστη από την επίθεση το παιδί.

Σε επικοινωνία της «Π» με τον πατέρα του 13χρονου, ο ίδιος «κατήγγειλε» το περιστατικό και όσα είχαν προηγουμένως κάνει οι γονείς του παιδιού στο πρώτο επεισόδιο τον περασμένο Φεβρουάριο, χαρακτηρίζοντάς τους ως «ηθικούς αυτουργούς» της νέας αυτής επίθεσης. Μάλιστα σημείωσε πως από τα περίπου δέκα άτομα που έκαναν την επίθεση, σύμφωνα με μαρτυρίες, κάποια από αυτά τραβούσαν βίντεο.

Κλείνοντας, ο πατέρας του 13χρονου κάνει λόγο για προσχεδιασμένο περιστατικό. «Όλο αυτό το είχαν σχεδιάσει και καιροφυλαχτούσαν να βρουν το παιδί μόνο του, να το χτυπήσουν και να το τραβήξουν βίντεο», κατέληξε.

patrisnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκ στην Κουρούτα: 13χρονος ξυλοκοπήθηκε άγρια από 10 άτομα!"

68 πυρκαγιές αντιμετώπισαν σήμερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα

Από Ω/18:00/18-07-2024 έως Ω/18:00/19-07-2024 εκδηλώθηκαν 68 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 48 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη είκοσι (20).

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παρακαλούμε όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Διαβάστε Περισσότερα » "68 πυρκαγιές αντιμετώπισαν σήμερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα"

Πανώλη στη Θεσσαλία: Το ύψος της χρηματικής αποζημίωσης που δικαιούται κάθε κτηνοτρόφος για την θανάτωση αρνιών και κατσικιών

Αποζημίωση εξήγγειλε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για όσους κτηνοτρόφους χάσουν ζώο τους λόγω της πανώλης η οποία έχει καταγραφεί στη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τα ζώα που οδηγούνται σε θανάτωση, αποζημιώνονται (δηλαδή αποζημιώνονται οι κτηνοτρόφοι ιδιοκτήτες τους) σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΚΥΑ «Έγκριση Προγράμματος Οικονομικών Αποζημιώσεων, Ενισχύσεων και Λειτουργικών Δαπανών που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας» (ΦΕΚ Β’ 5016/27-10-2021).

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ΚΥΑ, για τον υπολογισμό της καταβολής αποζημίωσης στον εκτροφέα λαμβάνεται υπόψη η μοναδιαία αξία ανά ζώο ή προϊόν, βάσει της ηλικίας του ζώου, των γενεαλογικών στοιχείων καθαροαιμίας που πιστοποιούνται από επίσημα έγγραφα, της παραγωγικής ικανότητας του ζώου, των τιμολογίων αγοράς – πώλησης ζώων κατά τη διάρκεια των τριών μηνών που προηγούνται της επιβολής μέτρων θανάτωσης – σφαγής, τυχόν ελαττωμάτων του ζώου, τα οποία μειώνουν την πραγματική του εμπορική αξία. Η κλίμακα της ανώτατης μοναδιαίας αξίας ανά ζώο, με κριτήρια την ηλικία και την καθαροαιμία ή την παραγωγική κατεύθυνση καθορίζεται ακολούθως:

Για πρόβατα και αίγες με επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας
1. Αμνοί ή ερίφια έως 3 μηνών μέχρι 55 ευρώ,
2. Αμνοί ή ερίφια από 3 μηνών και 1 ημέρα έως 6 μηνών μέχρι 80 ευρώ,
3. Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι 150 ευρώ,
4. Πρόβατα ή αίγες από 3 ετών και 1 ημέρα έως 5 ετών μέχρι 80% της τιμής του σημείου 3,
5. Πρόβατα ή αίγες άνω των 5 ετών και 1 ημέρα μέχρι 60% της τιμής του σημείου 3,
6. Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι 250 ευρώ,
7. Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας από 3 ετών και 1 ημέρα έως 4 ετών μέχρι 80% της τιμής του σημείου 6,
8. Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας άνω των 4 ετών μέχρι 60% της τιμής του σημείου 6.

Για πρόβατα και αίγες κοινών ή ημίαιμων φυλών
1. Αμνοί ή ερίφια έως 3 μηνών μέχρι 45 ευρώ,
2. Αμνοί ή ερίφια από 3 μηνών και 1 ημέρα έως 6 μηνών μέχρι 55 ευρώ,
3. Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι 100 ευρώ,
4. Πρόβατα ή αίγες από 3 ετών και 1 ημέρα έως 5 ετών μέχρι 80% της τιμής του σημείου 3,
5. Πρόβατα ή αίγες άνω των 5 ετών και 1 ημέρα μέχρι 60% της τιμής του σημείου 3,
6. Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι 150 ευρώ,
7. Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας από 3 ετών και 1 ημέρα έως 4 ετών μέχρι 80% της τιμής του σημείου 6.
8. Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας άνω των 4 ετών μέχρι 60% της τιμής του σημείου 6.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πανώλη στη Θεσσαλία: Το ύψος της χρηματικής αποζημίωσης που δικαιούται κάθε κτηνοτρόφος για την θανάτωση αρνιών και κατσικιών"

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ενέκρινε πρόγραμμα voucher 80 εκατ. ευρώ για γρήγορο Ίντερνετ στην Ελλάδα - Ποιοι ωφελούνται

Ελληνικό πρόγραμμα κουπονιών («voucher») ύψους 80 εκατ. ευρώ, για τη διάδοση της χρήσης των ευρυζωνικών υπηρεσιών («Σχέδιο Voucher Gigabit») ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει μέσω του Mηχανισμού Aνάκαμψης και Aνθεκτικότητας (ΜΑΑ).

Το πρόγραμμα θα βοηθήσει τους καταναλωτές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα να εγγραφούν σε ευρυζωνικές υπηρεσίες που παρέχουν ταχύτητα καταφόρτωσης τουλάχιστον 250 Mbps ή συμμετρικές ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps (ίδια ταχύτητα καταφόρτωσης και αναφόρτωσης). Η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή κουπονιών συνδεσιμότητας που θα καλύπτουν έως και το 50% των επιλέξιμων δαπανών, με μέγιστο ποσό τα 200 ευρώ ανά κουπόνι. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 24 μηνών.

Η Κομισιόν αξιολόγησε το πρόγραμμα βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ιδίως του άρθρου 107 παράγραφος 3 στοιχείο γ) της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ, το οποίο επιτρέπει στα κράτη μέλη να στηρίζουν την ανάπτυξη ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων υπό ορισμένες προϋποθέσεις, και των κατευθυντήριων γραμμών του 2023 για τα ευρυζωνικά δίκτυα, οι οποίες παρέχουν καθοδήγηση για την αξιολόγηση της συμβατότητας των κρατικών ενισχύσεων για τη διάδοση ευρυζωνικών υπηρεσιών με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το πρόγραμμα είναι αναγκαίο και κατάλληλο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου, δηλαδή την ενίσχυση της διαδικτυακής συνδεσιμότητας και της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες. Επιπλέον, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το πρόγραμμα αντιμετωπίζει την ανεπάρκεια της αγοράς για τη διάδοση των επιλέξιμων ευρυζωνικών υπηρεσιών από τους καταναλωτές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επιπλέον, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι δεν εισάγει διακρίσεις και είναι τεχνολογικά ουδέτερο, δεδομένου ότι οι επιλέξιμοι καταναλωτές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να επιλέγουν πάροχο υπηρεσιών ανεξαρτήτως της χρησιμοποιούμενης τεχνολογίας. Επιπλέον, το πρόγραμμα είναι αναλογικό, καθώς περιορίζεται στο ελάχιστο αναγκαίο μέτρο και θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στον ανταγωνισμό και τις συναλλαγές στην ΕΕ. Βάσει των ανωτέρω, η Επιτροπή ενέκρινε το ελληνικό πρόγραμμα σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Η μη εμπιστευτική εκδοχή της απόφασης θα δημοσιευθεί με αριθμό υπόθεσης SA.112911 στο μητρώο κρατικών ενισχύσεων στον ιστότοπο της Επιτροπής για την πολιτική ανταγωνισμού μόλις επιλυθούν τυχόν ζητήματα απορρήτου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ενέκρινε πρόγραμμα voucher 80 εκατ. ευρώ για γρήγορο Ίντερνετ στην Ελλάδα - Ποιοι ωφελούνται"

Απόστολος Λύτρας: Έλεγχος της Οικονομικής Αστυνομίας στα περιουσιακά του στοιχεία

Ο Απόστολος Λύτρας συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο και τις τελευταίες ημέρες συνεχίζεται ο έλεγχος από την Οικονομική Αστυνομία.

Συγκεκριμένα, στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας πραγματοποίησαν έλεγχο στο γραφείο αλλά και στο σπίτι του γνωστού ποινικολόγου που απασχολεί το τελευταίο διάστημα για την υπόθεση ξυλοδαρμού της συζύγου του Σοφίας Πολυζωγόπουλου. Σκοπός των Αρχών είναι να διαπιστωθεί εάν ο δικηγόρος έχει στην κατοχή του χρήματα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες ή είναι αδήλωτα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Απόστολος Λύτρας: Έλεγχος της Οικονομικής Αστυνομίας στα περιουσιακά του στοιχεία"

Καιρός αύριο: Στους 41 βαθμούς η θερμοκρασία, δυνατοί άνεμοι στο Αιγαίο

Ο καιρός αύριο Σάββατο (20/07/2024) θα παραμείνει σε συνθήκες καύσωνα με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 41 βαθμούς σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Το δελτίο της ΕΜΥ αναφέρει πως ο καιρός αύριο (20/07/2024) θα είναι αίθριος
με πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά όπου θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της Μακεδονίας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει:

α.Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 και τοπικά στα δυτικά ηπειρωτικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
β.Στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.
γ.Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.
δ.Στην Αττική τους 39 και πιθανόν τους 40 βαθμούς και στο νομό Θεσσαλονίκης τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 29 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στα ορεινά κυρίως της Μακεδονίας θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 με 40 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά έως 41 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο θα είναι η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 27 έως 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα δυτικά ορεινά.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 και στις Σποράδες έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 40 βαθμούς Κελσίου και στις Σποράδες έως 36 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Στους 41 βαθμούς η θερμοκρασία, δυνατοί άνεμοι στο Αιγαίο"

Προφυλακίστηκαν 2 ακόμη του κυκλώματος χούλιγκαν που συνελήφθησαν έξω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού - Ανάμεσά τους και ο «Αρκούδος»

Μετά τις απολογίες τους, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, προφυλακιστέοι κρίθηκαν 2 από τους 6 κατηγορούμενους που απολογήθηκαν σήμερα για συμμετοχή στο νέο κύκλωμα εκβιαστών που εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ, μετά τις συλλήψεις των 74 «οπαδών» που συμμετείχαν στην αιματηρή συμπλοκή με πυροβολισμούς μεταξύ οργανωμένων οπαδών που έγινε το περασμένο Σάββατο (13/7) έξω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των δυο προσωρινά κρατούμενων είναι και ο φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης, ο αποκαλούμενος «Αρκούδος».

Στο νέο αυτό δεύτερο κύκλωμα, συνολικά, κατηγορούνται 14 άτομα εκ των οποίων προφυλακίστηκαν οι 9, ενώ στους 5 που αφέθηκαν ελεύθεροι επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής που διαμένουν δύο φορές το μήνα και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Αναγκαίο είναι να επισημανθεί ότι από τους 4 κατηγορούμενους που εμπλέκονταν και στη δικογραφία για τα επεισόδια έξω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, προφυλακίστηκαν οι 3.

Οι 14 συλληφθέντες του νέου κυκλώματος που εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ, κατά περίπτωση, είναι αντιμέτωποι με 30 αδικήματα, εκ των οποίων τα περισσότερα από τα μισά να είναι κακουργηματικού χαρακτήρα.

Ειδικότερα, αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες για:

*Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης,

*Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση,

*Διευκόλυνση εγκληματικής οργάνωσης,

*Εκβίαση,

*Άμεση συνέργεια σε εκβίαση,

*Έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο,

*Ηθική αυτουργία σε έκρηξη,

*Άμεση συνέργεια σε έκρηξη,

*Εμπρησμός από τον οποίο μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο,

*Ηθική αυτουργία σε εμπρησμό,

*Διακεκριμένη φθορά,

*Ηθική αυτουργία σε διακεκριμένη φθορά,

*Διακεκριμένη οπλοκατοχή,

*Κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών,

*Ηθική αυτουργία σε κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών,

*Κατοχή εκρηκτικών,

*Επικίνδυνες σωματικές βλάβες,

*Ηθική αυτουργία σε επικίνδυνες σωματικές βλάβες,

*Κακουργηματική κλοπή,

*Πλημμεληματική κλοπή,

*Αποδοχή προϊόντος εγκλήματος,

*Πλαστογραφία,

*Ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία,

*Παράνομη οπλοφορία,

*Παράνομη κατοχή κροτίδων,

*Παράνομη κατοχή φωτοβολίδων,

*Προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών προς ιδία χρήση κ.ά.

Πάντως, μεταξύ των 14 συλληφθέντων περιλαμβάνονται τέσσερις κατηγορούμενοι, οι οποίοι είχαν συλληφθεί το βράδυ του περασμένου Σαββάτου κατά τη συμπλοκή οπαδών στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης».

Ακόμη, 3 εκ των 14 βρίσκονται αντιμέτωποι και με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. Η δικογραφία για το αδίκημα αυτό, της διακίνησης ναρκωτικών, έχει διαχωριστεί και οι συλληφθέντες θα λογοδοτήσουν και στον αρμόδιο ανακριτή ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τη δικογραφία πού έχει σχηματιστεί, οι κατηγορούμενοι είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση η οποία δρούσε από τον Σεπτέμβριο του 2023 μέχρι την ημέρα της σύλληψή τους.

Αναλυτικότερα, λυμαίνονταν νυκτερινά κέντρα και άλλες επιχειρήσεις κυρίως υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, κ.λπ.) σχεδόν σε όλη το νομό της Αττικής και φέρονται να έχουν εμπλακεί σε περίπου 75 περιπτώσεις εκβίασης, εκρήξεων, ξυλοδαρμών, κ.λπ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Προφυλακίστηκαν 2 ακόμη του κυκλώματος χούλιγκαν που συνελήφθησαν έξω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού - Ανάμεσά τους και ο «Αρκούδος»"

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε το Ισραήλ για την κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη

Μια απόφαση-«χαστούκι» στο Ισραήλ έλαβε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο αναφέρει ότι η συνεχιζόμενη παρουσία του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη «είναι παράνομη» και «θα πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό».

Πρόκειται για μια απόφαση με σημαντική βαρύτητα, καθώς το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών θέτει θέμα εποικισμού του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη από το 1967.

Επίσης, η γνωμοδότηση που εκδόθηκε την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024, προσθέτει ότι οι ισραηλινοί εποικισμοί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη «είναι παράνομοι βάσει του Διεθνούς Δικαίου».

«Οι ισραηλινοί εποικισμοί στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και το καθεστώς που συνδέεται με αυτούς, έχουν ανεγερθεί και διατηρούνται κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου», δήλωσε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, Ναουάφ Σαλάμ, καθώς ανακοίνωνε τα πορίσματα μιας επιτροπής 15 δικαστών.

«Το Ισραήλ πρέπει να αποζημιώσει για τις ζημιές στα παλαιστινιακά εδάφη»

Η γνωμοδότηση των δικαστών στο Διεθνές Δικαστήριο δεν είναι δεσμευτική, αλλά έχει βαρύτητα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Το δικαστήριο επίσης κρίνει ότι το Ισραήλ πρέπει να αποζημιώσει για ζημιές που προκλήθηκαν από την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

«Η επέκταση του εσωτερικού δικαίου του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, ιδίως όσον αφορά τους εποικισμούς, καθώς και η ανάληψη εκτεταμένων εξουσιών λόγω του παρατεταμένου χαρακτήρα της κατοχής, εδραιώνουν τον έλεγχό του στα κατεχόμενα εδάφη», σημειώνεται σχετικά.

Ακόμη, τονίζεται ότι «το δικαστήριο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι πολιτικές και πρακτικές του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης και επέκτασης του εποικισμού, της κατασκευής υποδομών και τείχους, της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, της ανακήρυξης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας, της συνολικής εφαρμογής του εσωτερικού δικαίου του Ισραήλ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και της εκτεταμένης εφαρμογής του στη Δυτική Όχθη, εδραιώνουν τον ισραηλινό έλεγχο στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

«Αυτές οι πρακτικές έχουν σχεδιαστεί για να παραμένουν σε ισχύ επ' αόριστον και να δημιουργούν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις», υποστηρίζει το Διεθνές Δικαστήριο και προσθέτει πως «θεωρεί ότι αυτές οι πολιτικές ισοδυναμούν με προσάρτηση μεγάλων τμημάτων κατεχομένου παλαιστινιακού εδάφους».

«Η προσπάθεια απόκτησης κυριαρχίας στα κατεχόμενα εδάφη, όπως προκύπτει από τις ισραηλινές πολιτικές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, είναι αντίθετη με την απαγόρευση της χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις και τη μη απόκτηση εδάφους με τη βία», τονίζεται επίσης.

Η υπόθεση είχε ξεκινήσει έπειτα από ένα αίτημα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, του 2022 πριν από τον σημερινό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είχε ζητήσει από το Δικαστήριο να αξιολογήσει τις νομικές συνέπειες της «παρατεταμένης κατοχής, εποικισμού και προσάρτησης» παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και σχετικών πολιτικών της ισραηλινής κυβέρνησης.

Διεθνής Αμνηστία: Κατηγορεί το Ισραήλ για αυθαίρετη κράτηση και βασανισμούς Παλαιστινίων

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ώρες αφότου η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε το Ισραήλ για κακομεταχείριση και βασανισμούς Παλαιστινίων κρατουμένων.

Ο νόμος περί «παράνομων μαχητών» παρέχει στις ισραηλινές δυνάμεις την εξουσία να συλλαμβάνουν συστηματικά Παλαιστινίους, τους οποίους κρατούν σε συνθήκες απομόνωσης, χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρους ή οποιαδήποτε επαφή με τις οικογένειές τους, επισημαίνει η μη κυβερνητική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η έκθεση βασίζεται σε μαρτυρίες 27 Παλαιστινίων, πρώην κρατουμένων, μεταξύ των οποίων πέντε γυναίκες και ένα 14χρονο αγόρι, που κατήγγειλαν βασανιστήρια και απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση από τον Ισραηλινό Στρατό.

Ένας 57χρονος παιδίατρος, ο οποίος συνελήφθη στη διάρκεια εφόδου σε νοσοκομείο της Γάζας, τον Δεκέμβριο του 2023, δήλωσε ότι κρατήθηκε με χειροπέδες και δεμένα τα μάτια του επί 45 ημέρες σε στρατόπεδο, όπου λιμοκτονούσε και ξυλοκοπούνταν κατ’ επανάληψη.

Το Ισραήλ έχει αρνηθεί επανειλημμένως κατηγορίες για βασανισμούς και κακομεταχείριση παλαιστινίων αιχμαλώτων.

Η Διεθνής Αμνηστία επικρίνει σφοδρά τον νόμο περί «παράνομων μαχητών», ο οποίος επιτρέπει στις ισραηλινές Αρχές να συλλαμβάνουν αυθαίρετα όποιον θεωρούν ύποπτο και να τον κρατούν σε συνθήκες απομόνωσης χωρίς αποδεικτικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς τους.

ΟΗΕ: Τρεις στις τέσσερις χώρες έχουν αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον το 75% των χωρών μελών του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης που ανακηρύχθηκε από την παλαιστινιακή ηγεσία πριν από 35 χρόνια, μετά την έναρξη της πρώτης Ιντιφάντα.

Η τελευταία χρονικά χώρα που προχώρησε σε κάτι τέτοιο, ήταν η Αρμενία στις 21 Ιουνίου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον κατάλογο που έχει καταρτίσει η Παλαιστινιακή Αρχή και τις τελευταίες ανακοινώσεις των κυβερνήσεων των χωρών, 147 χώρες από τα 193 μέλη του ΟΗΕ έχουν πλέον αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος.

Πριν από την Αρμενία, τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Σλοβενία, και τέσσερις χώρες της Καραϊβικής, η Τζαμάικα, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, τα Μπαρμπέιντος και οι Μπαχάμες, προστέθηκαν στον κατάλογο από τον οποίο απουσιάζουν οι περισσότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής, η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

Στα μέσα του περασμένου Απριλίου, οι ΗΠΑ πρόβαλαν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην απόφαση για την ένταξη της Παλαιστίνης ως πλήρους μέλους στον διεθνή οργανισμό.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε το Ισραήλ για την κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη "

Έκανε παρατήρηση σε παρέα νεαρών και πυροβόλησαν το σπίτι του – Προσήχθη 17χρονος

Για παραμέληση ανηλίκου συνελήφθη στο Ηράκλειο μία γυναίκα 49 ετών, μητέρα 17χρονου, ο οποίος προσήχθη, καθώς στο σπίτι που διαμένει εντοπίστηκαν όπλα και πυρομαχικά.

Πιο συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Παρασκευής, περίπου στις 4:30, μία παρέα νεαρών είχε συγκεντρωθεί στο σπίτι του 17χρονου, με αποτέλεσμα ένας 58χρονος γείτονας να τους κάνει παρατήρηση για φασαρία.

Οι τρεις νεαροί διαπληκτίστηκαν λεκτικά με τον 58χρονο και αποχώρησαν από το σπίτι.

Δυο πυροβολισμοί που ακούστηκαν στη συνέχεια, οδήγησαν τον 58χρονο να βγει από το σπίτι του για να δει τι συνέβη, όταν και διαπίστωσε ότι μία σφαίρα πυροβόλου όπλου είχε χτυπήσει ένα πλαστικό ντεπόζιτο που είχε στην ταράτσα του και μία άλλη τον τοίχο του διπλανού σπιτιού.

Αμέσως ειδοποίησε την αστυνομία, η οποία, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του ΑΠΕ ΜΠΕ, εντόπισε την παρέα.

Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του 17χρονου, όπου και εντοπίστηκαν δύο αεροβόλα όπλα, κάλυκες, δύο ζεύγη γεμιστήρων και ένα μαχαίρι.

Άμεσα συνελήφθη η 49χρονη μητέρα του 17χρονου για παραμέληση ανηλίκου, ενώ ο νεαρός κλήθηκε για εξηγήσεις.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκανε παρατήρηση σε παρέα νεαρών και πυροβόλησαν το σπίτι του – Προσήχθη 17χρονος"

Βαριά «καμπάνα» στην εταιρία Γιαννίτσης για τις δηλητηριάσεις μαθητών στη Λαμία

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) με ανακοίνωσή τους ενημερώνουν ότι ο Οργανισμός αποφάσισε την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην εταιρεία ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ LOGISTICS Α.Ε. για το ζήτημα της τροφικής δηλητηρίασης μαθητών σε δημοτικά σχολεία της Λαμίας.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, αποφάσισε:

α)την κήρυξη του αναδόχου ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ LOGISTICS Α.Ε. έκπτωτου

β)άμεσες οικονομικές κυρώσεις οι οποίες ανέρχονται σε 331.664 ευρώ

γ) τον προσωρινό αποκλεισμό της εταιρείας από δημόσιες συμβάσεις προμηθειών ή υπηρεσιών για 3 χρόνια.

Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι μετά την τροφική δηλητηρίαση της 16ης Μαΐου 2024, από κατανάλωση σχολικών γευμάτων της εταιρείας, καθώς και την πυρκαγιά στο εργοστάσιο ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ LOGISTICS Α.Ε ο ΟΠΕΚΑ ζήτησε άμεσα από τον ΕΦΕΤ, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας τον έλεγχο στη μονάδα παραγωγής της επιχείρησης.

Με την έκδοση απόφασης του ΕΦΕΤ για την αναστολή έγκρισης της εγκατάστασης παραγωγής μαγειρεμένων φαγητών της επιχείρησης ο ΟΠΕΚΑ αποφάσισε την αναστολή της διάθεσης των σχολικών γευμάτων στα σχολεία της Λαμίας.

Ο ΟΠΕΚΑ σε κάθε νέα διαγωνιστική διαδικασία αξιοποιεί την εμπειρία από τη διαχείριση του Προγράμματος και αναβαθμίζει τη διαδικασία παροχής της υπηρεσίας σε όλα τα στάδια.

Ήδη στη νέα Διακήρυξη του Φεβρουαρίου 2024 για τα σχολικά έτη 2024-2025, 2025-2026, 2026-2027 έχουν ληφθεί επιπλέον πρόνοιες για τα εξής:

• Πλήρης εναρμόνιση με το ενωσιακό δίκαιο ως προς την τήρηση κανόνων υγιεινής στη διαδικασία παρασκευής, συσκευασίας και διανομής των γευμάτων,

• Ενίσχυση συνεργασίας με τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς (ΕΦΕΤ, Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος του Υπουργείου Υγείας),

• Απαίτηση για αναλυτική καταγραφή των σταδίων ελέγχου από τις επιτροπές παραλαβής,

• Ποινικές ρήτρες ανάλογα με το είδος της παρέκκλισης, τη σοβαρότητα αυτής, τυχόν επαναληψιμότητα και την αξία της σύμβασης, μπορεί να ανέλθει και σε ποσό τριακοσίων χιλιάδων ευρώ (300.000,00) ανά περιστατικό,

• Πρόβλεψη για λήψη δείγματος από κλιμάκια Επιθεώρησης του ΟΠΕΚΑ, προκειμένου να σταλεί για εργαστηριακό έλεγχο με επιβάρυνση του αναδόχου,

Σημειώνεται ότι από την σχολική χρονιά 2024-2025 ο ημερήσιος αριθμός γευμάτων θα αυξηθεί στις 231.062, με το πρόγραμμα να υλοποιείται σε 153 Δήμους σε όλη τη χώρα.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Βαριά «καμπάνα» στην εταιρία Γιαννίτσης για τις δηλητηριάσεις μαθητών στη Λαμία "

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Σάββατο 20 Ιουλίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Διαβάστε Περισσότερα » " Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Σάββατο 20 Ιουλίου 2024"

Microsoft: Επιδιορθώθηκε η αιτία του προβλήματος στις εφαρμογές της, εξακολουθούν να επηρεάζονται ορισμένες υπηρεσίες

Η «υποκείμενη αιτία» για τη διακοπή λειτουργίας των εφαρμογών της έχει επιδιορθωθεί, έκανε γνωστό η Microsoft, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι οι επιπτώσεις του μπλακ άουτ συνεχίζουν να επηρεάζουν ορισμένους πελάτες της.

Νωρίτερα, η εταιρεία είχε δηλώσει ότι το ζήτημα οφειλόταν σε ενημέρωση λογισμικού από τρίτο μέρος.

Όπως έγινε γνωστό, η ενημέρωση λογισμικού συνδέεται με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Crowdstrike.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Microsoft: Επιδιορθώθηκε η αιτία του προβλήματος στις εφαρμογές της, εξακολουθούν να επηρεάζονται ορισμένες υπηρεσίες"

Ακατάλληλο για χρήση λόγω αυξημένης κατανάλωσης το νερό στο Λουτράκι - Ποιες άλλες περιοχές θα επηρεαστούν το Σάββατο

Η Δημοτική Αρχή ενημερώνει τους κατοίκους ότι από αύριο, 20 Ιουλίου, το νερό στην ευρύτερη εκτός σχεδίου περιοχή του Λουτρακίου, του Ισθμού και της Δημοτικής Κοινότητας Ισθμίας δεν θα είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.

Η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω της πολύ αυξημένης κατανάλωσης νερού σε συνδυασμό με τη λειψυδρία και τις συχνές διακοπές υδροδότησης που αυτές συνεπάγονται. Ως αποτέλεσμα, το νερό δεν θα πληροί τις προδιαγραφές του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης και θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για άλλες οικιακές χρήσεις.

Οι περιοχές που επηρεάζονται είναι οι εξής:

Άσπρα Χώματα
Κοΐδελα
Κλείσιμο
Άνω Λειβαδάκι
Κλεφτοράχη
Ψυχικό
Σφαγεία
Πολύδροσο
Φιλοθέη
Παράδεισος
Πανόραμα
Οικισμός Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης
Σουρλά-Κατουνίστρα
Άνω και Κάτω Καρμπούνάρι
Πούσι-Μεϊντάνι
Περιοχή του Ισθμού μέχρι και την Hellas Can
Γαλότα
Όλη η Δ.Κ. Ισθμίας (Ισθμία, Κυρά Βρύση, Καλαμάκι, Άρης, Κάβος, Αγία Μαρίνα, Αρίωνας, Άγιος Χαράλαμπος)

Η δημοτική αρχή προτρέπει τους κατοίκους να ακολουθούν τις οδηγίες και να μην χρησιμοποιούν το νερό για πόση μέχρι να υπάρξει νέα ενημέρωση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ακατάλληλο για χρήση λόγω αυξημένης κατανάλωσης το νερό στο Λουτράκι - Ποιες άλλες περιοχές θα επηρεαστούν το Σάββατο"

Νέα πρόκληση της Τουρκίας με αφορμή την 50η επέτειο από την εισβολή στην Κύπρο

Σε ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για την 50η επέτειο από την εισβολή στην Κύπρο αναφέρεται: «Μην με καλείς τόσο από καρδίας, μπορεί να έρθω ξαφνικά ένα βράδυ…»  

Στο κείμενο της ίδιας ανάρτησης σημειώνεται ακόμη: «Στην 50ή επέτειο της “Ευτυχισμένης Ειρηνευτικής Επιχείρησης” (σ.σ. sic) τιμούμε με ευλάβεια, ευγνωμοσύνη και σεβασμό τους ηρωικούς μάρτυρες και τους βετεράνους του ηρωικού στρατού μας που έβαλαν τέλος στην καταπίεση που βίωναν οι Τούρκοι ομογενείς μας στην Κύπρο.

»Αύριο περιμένουμε όλους τους Κύπριους αδελφούς μας στην παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή 50 πλοίων».

Η ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας συνοδεύεται από βίντεο στο οποίο εμφανίζεται μία αρμάδα και εναέρια μέσα να προσεγγίζουν μία ακτή και κλείνει με την εικόνα του Μωάμεθ Β’ του Πορθητή να εισέρχεται στην Κωνσταντινούπολη.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα πρόκληση της Τουρκίας με αφορμή την 50η επέτειο από την εισβολή στην Κύπρο"

Επίθεση χάκερ στο κτηματολόγιο: Δεν έχουν διαρρεύσει στοιχεία πολιτών – Πάνω από 400 «χτυπήματα»

Νέα στοιχεία σχετικά με τις μαζικές επιθέσεις χάκερ που έχει δεχτεί το κτηματολόγιο έδωσε στο φως της δημοσιότητας το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναφέροντας πως κατεγράφησαν πάνω από 400 «χτυπήματα» στο Κτηματολόγιο, ενώ δεν έχουν διαρρεύσει προσωπικά στοιχεία πολιτών. 

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά έχουν καταγραφεί πάνω από 400 επιθέσεις στο Κτηματολόγιο μέσα σε λίγες ώρες, ωστόσο καμία από τις επιθέσεις των χάκερς δεν κατάφερε να αποσπάσει ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία πολιτών.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου προκύπτουν τα παρακάτω στοιχεία: 

«1. Κατεγράφησαν πάνω από 400 επιθέσεις στα πληροφοριακά συστήματα του Κτηματολογίου την εβδομάδα που διανύουμε.

2. Επιχειρήθηκε αλλά απέτυχε, εισβολή κακόβουλου χρήστη στην Database.

Δημοσίευμα που αναφέρεται σε “απόκτηση πρόσβασης στη Βάση Δεδομένων” δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, κάτι που επιβεβαιώνεται, τόσο από το Security Operation Center του αναδόχου, όσο και από του αρμόδιους κρατικούς φορείς που διαχειρίζονται την επίθεση, μεταξύ άλλων την Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας του ΓΕΕΘΑ.

3. Παραβιάστηκε ένα από τα αντίγραφα ασφαλείας (backup) αλλά απέτυχε η απόπειρα για εξαγωγή δεδομένων (data exfiltration) προς server του εξωτερικού. Σημειώνεται ότι το Κτηματολόγιο παράγει καθημερινά αντίγραφα της βάσης δεδομένων.

4. Παραβιάστηκαν τερματικά υπαλλήλων του Φορέα, από τα οποία εξήχθησαν μέχρι στιγμής δεδομένα συνολικού όγκου 1,2 GB από το συνολικό όγκο 200 TB που διαθέτει το Κτηματολόγιο, δηλαδή 0,00059%.

Το είδος των αρχείων που υπεκλάπησαν μέχρι στιγμής δεν αφορά προσωπικά στοιχεία πολιτών, αλλά τυπικά διαχειριστικά έγγραφα υπηρεσιών που δεν επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία του Κτηματολογίου.

5. Δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι στιγμής λογισμικό ransomware, και οι ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν μειώνουν δραστικά αυτόν τον κίνδυνο.

6. Ζητήθηκε από το σύνολο των υπαλλήλων του Κτηματολογίου να αλλάξουν κωδικούς πρόσβασης και να εφαρμόσουν (όσοι δεν το είχαν κάνει ήδη) πρωτόκολλο 2FA (2 factor authentication).

7. Διεκόπη κάθε πρόσβαση μέσω VPN ώστε να αποκλειστούν κακόβουλοι χρήστες.

8. Με πολύ μεγάλη προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων, οι ψηφιακές υπηρεσίες λειτούργησαν και λειτουργούν αδιάκοπα ώστε να μην επηρεαστούν οι συναλλαγές.

9. Η τελευταία καταγεγραμμένη επίθεση πραγματοποιήθηκε ανεπιτυχώς στις 5 τα ξημερώματα της 19/7/2024 και απετράπη.

10. Η προσπάθεια όλων συνεχίζεται και θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση χάκερ στο κτηματολόγιο: Δεν έχουν διαρρεύσει στοιχεία πολιτών – Πάνω από 400 «χτυπήματα»"

Παγκόσμιο «μπλακ άουτ» από μαζική κατάρρευση πληροφοριακών συστημάτων – Τεχνική βλάβη των Windows, μέτρα λαμβάνει η Microsoft

Mια ευρείας κλίμακας τεχνική βλάβη στο λειτουργικό της Microsoft έχει επηρεάσει την λειτουργία σε τράπεζες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, και συστήματα αεροδρομίων που επηρεάζουν τις πτήσεις αλλά και Μέσα Ενημέρωσης.

Επιχειρήσεις όπως τράπεζες, αεροπορικές εταιρείες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί και σούπερ μάρκετ σε όλο τον κόσμο τέθηκαν εκτός λειτουργίας μετά την εμφάνιση οθονών σφάλματος σε σταθμούς εργασίας Windows.

«Έχουν πέσει όλα τα Windows, η Microsoft, έχουν αποκλειστεί οι επικοινωνίες των εταιρειών μεταξύ τους. Δηλαδή είναι σαν να έχει αποκλειστεί η Αυστραλία, εκτός από ορισμένα συστήματα που λειτουργούν», λέει ο ανταποκριτής του ΕΡΤNews στην Αυστραλία, Αλέκος Μαρκέλος.

«Είναι η μεγαλύτερη κατάρρευση τέτοιου μεγέθους συστημάτων στον πλανήτη και μάλλον, έγινε απλώς πρώτα αντιληπτό εδώ στην Αυστραλία λόγω της διαφοράς της ώρας», τονίζει ο ανταποκριτής.

Υπήρξαν αναφορές που υποδηλώνουν ότι ευθύνεται μια εταιρεία κυβερνοασφάλειας με την ονομασία Crowdstrike. Η διακοπή σχετίζεται με κάποια πρόσφατη ενημέρωση των συστημάτων της, ανέφερε η εταιρεία, σημειώνοντας πως βρίσκεται σε διαδικασία επαναφοράς.

Η Crowdstrike δημοσίευσε ένα ηχογραφημένο τηλεφωνικό μήνυμα την Παρασκευή όταν το Reuters επικοινώνησε με την τεχνική υποστήριξη λέγοντας ότι γνώριζε αναφορές για κολλήματα στο λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft σχετικά με τον αισθητήρα Falcon, χωρίς να αναφέρει την Αυστραλία.

Δεν υπήρχαν πληροφορίες που να υποδηλώνουν ότι η διακοπή ήταν περιστατικό ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, ανέφερε το γραφείο της Συντονίστριας Εθνικής Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο της Αυστραλίας, Μισέλ ΜακΓκίνες, σε ανάρτηση στο “X”.

Η Microsoft ανακοίνωσε ότι λαμβάνει μέτρα έπειτα από τεχνικό πρόβλημα

Ο τεχνολογικός γίγαντας Microsoft ανακοίνωσε σήμερα ότι λαμβάνει μέτρα έπειτα από τεχνικό πρόβλημα που έπληξε αρκετές επιχειρήσεις και κυρίως αεροπορικές εταιρείες. «Οι υπηρεσίες μας βελτιώνονται καθώς συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα άμβλυνσης», αναφέρει η επιχείρηση σε μήνυμά της στο “X”.

H Microsoft προσθέτει ότι παραμένει «κινητοποιημένη για να διαχειριστεί αυτό το συμβάν, δίδοντας την μεγαλύτερη και επείγουσα προτεραιότητα, ενώ συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον συνεχιζόμενο αντίκτυπο για τις υπόλοιπες εφαρμογές Microsoft 365 που βρίσκονται σε υποβαθμισμένη κατάσταση».

Οι χρήστες στην Αυστραλία άρχισαν να αναφέρουν προβλήματα νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, δηλώνοντας ότι είχαν αποκλειστεί από τους σταθμούς εργασίας τους. Οι αυστραλιανές τραπεζικές εφαρμογές και τα συστήματα των σούπερ μάρκετ επηρεάστηκαν επίσης.

Βρετανία: Εκτός δικτύου σύστημα κρατήσεων του τομέα υγείας στην Αγγλία

Σύστημα κρατήσεων του τομέα υγείας που χρησιμοποιείται από γιατρούς στην Αγγλία βρίσκεται εκτός δικτύου, αναφέρουν σε αναρτήσεις τους σήμερα στην πλατφόρμα “X” υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Το βρετανικό Sky News, δεν μπορούσε επίσης σήμερα να εκπέμψει το πρόγραμμά του. «Το Sky News δεν είναι σε θέση να μεταδώσει απευθείας τηλεοπτικό πρόγραμμα σήμερα το πρωί, δηλώνοντας αυτή τη στιγμή στους τηλεθεατές ότι ζητάμε συγγνώμη για την αναστάτωση», δήλωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος του δικτύου Ντέβιντ Ρόουντζ στην πλατφόρμα “Χ”.

Οι επιβάτες στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου στη Βρετανία δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα αυτόματα μηχανήματα καρτών επιβίβασης, ενώ οι οθονές δείχνουν μήνυμα που αναφέρει ότι «ο σέρβερ είναι εκτός διαδικτύου», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πτώση καταγράφουν τα χρηματιστήρια σε Παρίσι, Φρανκφούρτη, Λονδίνο

Τα χρηματιστήρια του Παρισιού και της Φρανκφούρτης άνοιξαν σε αρνητικό έδαφος σήμερα και οδεύουν προς απώλειες σε εβδομαδιαία βάση εν μέσω οικονομικών και πολιτικών ανησυχιών που επηρεάζουν πολλούς κλάδους τις τελευταίες ημέρες.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου επλήγη σήμερα από το τεχνικό πρόβλημα που επηρέασε την πλατφόρμα του για μετάδοση πληροφοριών στην αγορά, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η εμφάνιση της μεταβολής στον δείκτη FTSE100.

«Η υπηρεσία πληροφοριών RNS αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή παγκόσμιο τεχνικό πρόβλημα που οφείλεται σε τρίτο μέρος και δεν επιτρέπει τη δημοσιοποίηση πληροφοριών», σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του χρηματιστηρίου. «Οι ομάδες τεχνικής υποστήριξης εργάζονται για να αποκαταστήσουν την υπηρεσία. Άλλες υπηρεσίες του ομίλου, και συγκεκριμένα το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά».

Ο δείκτης FTSE100 δεν εμφάνισε καμία μεταβολή στις 10:00 ώρα Ελλάδας, την ώρα έναρξης της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενώ περίπου 20 λεπτά αργότερα εμφανίστηκε να υποχωρεί κατά 0,61%.

Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού σημείωσε πτώση 0,27% και ο δείκτης Dax της Φρανκφούρτης υποχώρησε κατά 0,46%. Η εταιρία διαχείρισης του γερμανικού χρηματιστηρίου ανακοίνωσε ότι το σύστημα συναλλαγών Xetra άρχισε να λειτουργεί κανονικά σήμερα το πρωί, ενώ και ο όμιλος του ελβετικού χρηματιστήριου ανακοίνωσε ότι τα συστήματά του λειτουργούν κανονικά.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Παγκόσμιο «μπλακ άουτ» από μαζική κατάρρευση πληροφοριακών συστημάτων – Τεχνική βλάβη των Windows, μέτρα λαμβάνει η Microsoft"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news