facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Κεφαλονιά: Επιτέθηκαν σε εφοριακούς σε κατάστημα εστίασης – Μια γυναίκα στο νοσοκομείο

 Ένα κλιμάκιο δύο εφοριακών μετέβη από τη Λάρισα στην Κεφαλονιά προκειμένου να πραγματοποιήσει ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ωστόσο, όταν οι δύο εφοριακοί βρέθηκαν σε κατάστημα εστίασης στο Αργοστόλι, συνέβη ένα πρωτοφανές περιστατικό.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δημοσιογράφος του efimeridakefalonia.gr, Ξενοφών Ευαγγελάτος, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, όλα ξεκίνησαν όταν οι δύο εφοριακοί κάθησαν για φαγητό στο συγκεκριμένο κατάστημα. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους εκεί, διαπίστωσαν ότι οι υπεύθυνοι δεν έκοβαν τις αποδείξεις που θα έπρεπε σε όλα τα τραπέζια.

 Όταν τέλειωσαν με το φαγητό τους, οι εφοριακοί ζήτησαν να μιλήσουν με τον επιχειρηματία του μαγαζιού και, όταν του ανακοίνωσαν τις προβλεπόμενες κυρώσεις, οδηγήθηκαν έξω από το κατάστημα με το ζόρι και ακολούθησε σκηνικό έντασης με σπρωξιές και ύβρεις.

Μάλιστα, η γυναίκα εφοριακός μετά από ένα σπρώξιμο βρέθηκε στο έδαφος, με αποτέλεσμα να χτυπήσει. Οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, όπου παρέμεινε για λίγες ώρες, προκειμένου να παρακολουθηθεί η υγεία της και στη συνέχεια πήρε εξιτήριο.

Αμέσως μετά το περιστατικό ειδοποιήθηκε η αστυνομία και κατατέθηκαν μηνύσεις για το περιστατικό. Στο κατάστημα εστίασης επιβλήθηκε πρόστιμο και πέναλτι κλεισίματος για έναν μήνα, αλλά ακόμα δεν έχει κοινοποιηθεί η απόφαση ώστε να σφραγιστεί, κάτι που αναμένεται να γίνει είτε εντός της ημέρας είτε αύριο.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κεφαλονιά: Επιτέθηκαν σε εφοριακούς σε κατάστημα εστίασης – Μια γυναίκα στο νοσοκομείο"

Αρπαγή βρέφους στο Αιγάλεω: «Το πήραμε για να το πουλήσουμε 50.000 ευρώ» – Οι αρχές αναζητούν τον πατέρα

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει το θρίλερ με την υπόθεση αρπαγής βρέφους μόλις 8 μηνών στο Αιγάλεω από δυο άντρες με σκοπό να το πουλήσουν.

Οι δυο συλληφθέντες κατηγορούνται πως το άρπαξαν από τη μητέρα του για να το πουλήσουν για 50.000 ευρώ, όμως δυο δημοτικοί αστυνομικοί κατάφεραν να αποτρέψουν την τελευταία στιγμή την πώληση του αγοριού έξω από το μετρό του Αιγάλεω.

«Δεν υπήρχε δεύτερη σκέψη από το να το πάρω στην αγκαλιά και να το προστατεύσω, να το ταΐσω, να του δώσω το νερό, να το αλλάξω» είπε η δημοτική αστυνομικός μιλώντας στο Star που κατέφερε μαζί με τον συνάδελφό της να αποτρέψουν την αγοραπωλησία του βρέφους.

Μαζί με τον συνάδελφό της και χάρη στην παρατηρητικότητα και τον επαγγελματισμό τους, κατάφεραν να αποτρέψουν την αγοραπωλησία του αγοριού. Το είχαν αρπάξει αυτοί οι δύο άντρες, τους οποίους βλέπετε στις αποκλειστικές εικόνες-ντοκουμέντο από τη στιγμή της σύλληψης τους. 

«Όταν αρχίσαμε τις διερευνητικές ερωτήσεις, άκουσα τον έναν να λέει στον άλλον: “Στο είπα θα μπλέξουμε! ‘Ήταν το αστυνομικό δαιμόνιο, τι να πω και βλέπουμε μία υπόθεση να εξελίσσεται ακόμα και δεν ξέρουμε πού θα καταλήξει και αν θα βγει κάτι πιο μεγάλο» είπε ο δημοτικός αστυνομικός.
 
Το χρονικό της αρπαγής του βρέφους

Η τραγική ιστορία ξεκινά από την την πολυκατοικία της οδού Σπύρου Πάτση στο Βοτανικό με τους δυο άνδρες να επισκέπτονται την 31χρονη μητέρα με καταγωγή από την Αλβανία.

«Αυτός ο κύριος ο κοντός κατέβηκε με ένα ταξί και τον περίμενε ένας άλλος μία μπλε μπλούζα, κάτι είπαν εδώ μου κίνησε την περιέργεια γιατί ήταν πολύ αδύνατος μαζεμένος άσχημο πρόσωπο» είπε ιδιοκτήτης καταστήματος που ήταν αυτόπτης μάρτυρας στο περιστατικό σύμφωνα με το Star.

Στη συνέχεια οι δυο άντρες πήραν το μωρό με ταξί και το πήγαν σε σταθμό του ΜΕΤΡΟ έξω από το δημαρχείο στο Αιγάλεω. Εκεί σύμφωνα με πληροφορίες θα είχαν συνάντηση με μια γυναίκα η οποία όταν είδε τους δημοτικούς αστυνομικούς εξαφανίστηκε.

«Το κρατούσε περίεργα το βρέφος, πάνω τα ποδαράκια, κάτω το κεφάλι, μες στον ήλιο. Τους ρωτήσαμε αν είναι δικό τους, μας είπαν όχι» περιέγραψε η δημοτική αστυνομικός.

«Το πήραμε για να το πουλήσουμε για 50.000 ευρώ»

Οι άνδρες της ΔΙΑΣ συνέλαβαν τους δυο άντρες και τους οδήγησαν  στο τμήμα ασφαλείας Αιγάλεω όπου εκεί φέρεται αρχικά να ομολόγησαν το κίνητρο της πράξης τους.

«Πήραμε το παιδί από τη μητέρα του, με σκοπό να το πουλήσουμε για 50.000 ευρώ» είπε ο ένας κατηγορούμενος. Στη συνέχεια όμως άλλαξαν ρότα και είπαν πως δεν ήθελαν να πουλήσουν το μωρό αλλά απλά να το βγάλουν μια βόλτα.

Λίγη ώρα μετά τη σύλληψή τους η μητέρα του βρέφους κλήθηκε από τους αστυνομικούς και πήγε στο τμήμα.

«Δεν το έδωσα εγώ. Το πήρανε μόνοι τους. Και οι δύο είναι φίλοι μου και ήταν σπίτι μου όταν μπήκα να κάνω μπάνιο. Όταν βγήκα από το μπάνιο νόμιζα ότι το μωρό κοιμόταν. Με πήρε τηλέφωνο από την αστυνομία ο ένας κατηγορούμενος και μου είπε να πάω στο Τμήμα» ανέφερε η μητέρα. Οι δυο άνδρες θα απολογηθούν το πρωί της Παρασκευής

Οι αρχές αναζητούν τον πατέρα

Πρόσωπο κλειδί στην υπόθεση της αρπαγής του βρέφους θεωρείται και πατέρας του που ζει σε άλλη πόλη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Star οι αστυνομικοί θα ερευνήσουν ακόμη και το ενδεχόμενο οι δυο νεαροί ελληνικής καταγωγής 30 και 33 ετών να ανήκουν σε κύκλωμα εμπορίας βρεφών αν και τους φάνηκε πολύ παράξενο το γεγονός ότι αρχικά είπαν στους υπαλλήλους της δημοτικής αστυνομίας ότι ήθελαν να πουλήσουν το μωρό έναντι 50.000 ευρώ καθώς το τίμημα είναι πολύ υψηλό.

Όταν όμως ήρθαν αντιμέτωποι με τους αστυνομικούς ισχυρίστηκαν πως το μωρό, τους το έδωσε η μητέρα για να το πάνε βόλτα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ανέφερε πως έχει άλλα τέσσερα παιδιά τα οποία ζουν με τον πατέρα τους στο Βόλο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αρπαγή βρέφους στο Αιγάλεω: «Το πήραμε για να το πουλήσουμε 50.000 ευρώ» – Οι αρχές αναζητούν τον πατέρα"

Στον Ντογιάκο κλήθηκαν να καταθέσουν για τις τηλεφωνικές υποκλοπές Τέλλογλου και Κουκάκης

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διεξάγει ο ίδιος ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος για τον τρόπο που διέρρευσαν, εκτός ΕΥΠ, στοιχεία που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα και αφορούν τις τηλεφωνικές υποκλοπές σε βάρος του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη και Σταύρου Μαλιχούδη, έχει κληθεί αύριο να καταθέσει ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου.

Ο κ. Τέλλογλου κλήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες και για τυχόν παρακολούθηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητοτσάκη το 2018, ενώ ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την σχετική αναφορά στο twitter του δημοσιογράφου που διενήργησε δημοσιογραφική έρευνα για την υπόθεση των υποκλοπών.

Όπως αναφέρει σε ένα tweet του ο δημοσιογράφος «ο ιδιώτης, που δραστηριοποιείτο επί της προηγούμενης κυβέρνησης στο να “ακούει” τον αρχηγό της αντιπολίτευσης στις πιο προσωπικές του στιγμές, όταν μιλάει με την σύζυγο ή την κόρη του κάνει τώρα το ίδιο με άλλους, μερικοί ανήκουν και στο ίδιο κόμμα με τους παραιτηθέντες».

Επίσης, έχει κληθεί να καταθέσει ενώπιον του κ. Ντογιάκου, στις 16 Αυγούστου 2022, ο δημοσιογράφο Θανάσης Κουκάκης.

Υπενθυμίζεται ότι παράλληλη προκαταρκτική ποινική έρευνα για το ίδιο θέμα αλλά με διαφορετικό αντικείμενο, διεξάγεται και από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στον Ντογιάκο κλήθηκαν να καταθέσουν για τις τηλεφωνικές υποκλοπές Τέλλογλου και Κουκάκης"

Βενζινοπώλες Αττικής: «Μεγάλη η νοθεία στα καύσιμα»

Οι βενζινοπώλες της Αττικής χτυπούν καμπανάκι για την νοθεία στα καύσιμα.  Το ζήτημα της νοθείας των καυσίμων έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις σημείωσε σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ η πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, ενώ πρόσθεσε ότι τα αυτοκίνητα χαλάνε λίγα μέτρα μετά τα πρατήρια.

«Το κράτος πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα της νοθείας» είπε η πρόεδρος υπογραμμίζοντας ότι οι καταγγελίες είναι πολλές. Σύμφωνα με την κυρία Ζάγκα η ζημιά σε ένα όχημα που θα κινηθεί με νοθευμένο καύσιμο είναι μεγάλη και μπορεί να ξεπεράσει τα χίλια ευρώ. «Ως πρόεδρος του κλάδου έχω στεναχωρηθεί πάρα πολύ. Οι καταναλωτές πρέπει να έχουν σταθερά το δικό τους πρατήριο. Φθηνή βενζίνη δεν υπάρχει» ανέφερε η πρόεδρος.

«Οι εταιρείες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τα μαγαζιά του»

Συμβούλευσε μάλιστα τους οδηγούς να κρατάνε τις αποδείξεις και να απευθύνονται αμέσως τόσο στο κατάστημα καυσίμων όσο και στην εταιρεία. Σύμφωνα με την πρόεδρο «οι εταιρείες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τα μαγαζιά τους».

Όπως είπε πρέπει οι οδηγοί, με το που ακινητοποιείται το αυτοκίνητό τους να τηλεφωνούν στην αστυνομία και στο 1520 και να καταγγέλουν τη νοθεία. Από την πλευρά του ο τεχνικός σύμβουλος αυτοκινήτων Ιορδάνης Παππάς, ανέφερε ότι οι συνηθέστερες βλάβες από νοθευμένα καύσιμα αφορούν την αντλία βενζίνης, άδειασμα του ρεζερβουάρ, τα μπεκ ακόμα και τον ίδιο τον κινητήρα.

Το κόστος για τα βενζινοκίνητα οχήματα ξεκινάει από τα 500 ευρώ και στα πετρελαιοκίνητα μπορούμε να φτάσουμε και τα 5.000 ευρώ, όπως ανέφερε ενώ πρόσθεσε: «Το αμάξι αρχίζει να χάνει τις στροφές του, δεν ακούει στο γκάζι, ανάβει λαμπάκι».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βενζινοπώλες Αττικής: «Μεγάλη η νοθεία στα καύσιμα»"

Καιρός αύριο: Βροχές στην Ήπειρο – Σε ποιες περιοχές θα σημειώσει πτώση η θερμοκρασία (11/08)

Σύμφωνα με πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για αύριο, Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022, στα ηπειρωτικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες στη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, καθώς και σε ορεινά των υπόλοιπων περιοχών τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στη νησιωτική χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά τοπικά 5 με 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Θα φτάσει στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά τους 32 με 34 και τοπικά 35 βαθμούς, στο Αιγαίο τους 28 με 30 και τοπικά στα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 32 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως από τις μεσημβρινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως από τις μεσημβρινές ώρες, με τοπικούς όμβρους κυρίως στη Μακεδονία, όπου θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις στα βόρεια. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στην Ήπειρο και τα ορεινά της δυτικής Στερεάς μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, το απόγευμα στο Ιόνιο δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 και τοπικά 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις στα βόρεια. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στη Θεσσαλία και τα ορεινά της κεντρικής Στερεάς μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 και τοπικά 35 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 και στη νότια Κρήτη έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές στην Ήπειρο – Σε ποιες περιοχές θα σημειώσει πτώση η θερμοκρασία (11/08)"

Αποκάλυψη: Η εταιρεία που φτιάχνει το λογισμικό Pegasus διατηρεί ενεργά συμβόλαια με 12 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ

Ενεργά συμβόλαια με 12 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ διατηρεί η ισραηλινή NSO, η εταιρεία που κατασκευάζει το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus, ενώ συνεργάζεται με 22 οργανισμούς ασφάλειας εντός της Ένωσης, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Haaretz.

Ειδικότερα, στο ρεπορτάζ του Omer Benjakob με τίτλο «Η κατασκευάστρια του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus, NSO, διατηρεί 22 συμβόλαια στην  Ευρωπαϊκή Ένωση. Και δεν είναι η μόνη», αναφέρεται πως εκπρόσωποι Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ερευνά την υπόθεση του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus επισκέφθηκαν πρόσφατα το Ισραήλ και πληροφορήθηκαν από το προσωπικό της NSO ότι η εταιρεία διατηρεί ενεργά συμβόλαια με 12 από τα 27 κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, βάσει των απαντήσεων της εταιρείας σε ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής, -οι οποίες βρίσκονται στη διάθεση της εφ. Haaretz-, προκύπτει ότι η εταιρεία συνεργάζεται αυτή τη στιγμή με 22 οργανισμούς ασφαλείας εντός της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι της εν λόγω Εξεταστικής Επιτροπής επισκέφθηκαν το Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να ενημερωθούν εις βάθος για την τοπική βιομηχανία κυβερνο-πολέμου και πραγματοποίησαν συναντήσεις και συζητήσεις με εργαζομένους της NSO, εκπροσώπους του Υπ. Άμυνας και ισραηλινούς εμπειρογνώμονες.

Στο Ισραήλ μετέβη μάλιστα και Καταλανός ευρωβουλευτής, του οποίου το κινητό τηλέφωνο είχε παραβιαστεί από «πελάτη» της NSO.

Η συγκεκριμένη Εξεταστική Eπιτροπή συστήθηκε στον απόηχο της περυσινής παγκόσμιας δημοσιογραφικής πρωτοβουλίας Pegasus Project και αποστολή της είναι η εισαγωγή πανευρωπαϊκών κανονισμών για την απόκτηση, εισαγωγή και χρήση λογισμικού κυβερνο-πολέμου, όπως είναι το Pegasus.

Ενόσω όμως τα μέλη της επιτροπής βρίσκονταν στο Ισραήλ, και ιδίως μετά την επιστροφή τους πίσω στις Βρυξέλλες, αποκαλύφθηκε ότι στην Ευρώπη υπάρχει επίσης μια καλά ανεπτυγμένη βιομηχανία κυβερνο-πολέμου, καθώς και ότι πολλοί από τους πελάτες της είναι τα ίδια τα ευρωπαϊκά κράτη.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στο Ισραήλ, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να πληροφορηθούν την ταυτότητα των πελατών  της NSO στην Ευρώπη στην παρούσα φάση κι εξεπλάγησαν, όταν ανακάλυψαν ότι τα περισσότερα κράτη- μέλη της Ε.Ε. διατηρούν συμβόλαια με την εταιρεία: ειδικότερα, δεκατέσσερις χώρες έχουν συνεργαστεί με την NSO κατά το παρελθόν και τουλάχιστον δώδεκα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το Pegasus, στο πλαίσιο νόμιμων παρακολουθήσεων κινητής τηλεφωνίας.

Όπως ενημέρωσε η εταιρεία, στην παρούσα φάση η ίδια συνεργάζεται με 22 «τελικούς χρήστες», δηλαδή υπηρεσίες/ οργανισμούς ασφαλείας και πληροφοριών και αρχές επιβολής του νόμου, σε δώδεκα ευρωπαϊκά κράτη- σε κάποια δε εξ αυτών έχει περισσότερους από έναν πελάτες (Τα συμβόλαια δε συνάπτονται με τις χώρες, αλλά με τις κατά τόπους υπηρεσίες/ οργανισμούς).

Στο παρελθόν η εταιρεία είχε μάλιστα συνεργαστεί με δύο ακόμη κράτη, πλην όμως στην πορεία η συνεργασία αυτή διεκόπη.

Η NSO δεν αποκάλυψε πάντως τα ονόματα των κρατών- «πελατών».

Σύμφωνα με πηγές του κυβερνοχώρου οι χώρες, με τις οποίες διεκόπη η συνεργασία, είναι η Πολωνία και η Ουγγαρία, δεδομένου ότι πέρυσι εξαιρέθηκαν από τον κατάλογο των χωρών, στις οποίες το Ισραήλ επιτρέπει την πώληση τέτοιου λογισμικού.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ισπανία δεν έχει διακόψει τη συνεργασία της.

Η συγκεκριμένη βιομηχανία έχει και μία λιγότερο σκοτεινή πλευρά: δυτικά κράτη λειτουργούν σύμφωνα βάσει νόμου και θέτουν υπό δικαστική εποπτεία την παρακολούθηση πολιτών, σε αντίθεση με δικτατορίες που προβαίνουν κρυφά σε χρήση τέτοιων υπηρεσιών.

Η NSO και άλλες παρόμοιες εταιρείες, ισραηλινές ή ευρωπαϊκές, βρίσκονται σε ανταγωνισμό ως προς την προσέλκυση νόμιμων πελατών.

Το πεδίο αυτό των «νομίμων επισυνδέσεων» έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια την οργή εταιρειών τεχνολογίας όπως της Apple, που έχει δημιουργήσει το iPhone ή της Meta, -ως γνωστόν, το Facebook είναι ιδιοκτήτης του WhatsApp, μέσω του οποίου εγκαταστάθηκε το λογισμικό κατασκοπείας.

Οι ανωτέρω εταιρείες μήνυσαν την NSO για παγίδευση τηλεφώνων μέσω των πλατφορμών τους και διεξάγουν μάχη ενάντια σε εταιρείες λογισμικού κατασκοπείας.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι η Ελλάδα χρησιμοποιούσε λογισμικό παρόμοιο με το Pegasus, επ’ ονόματι Predator, εις βάρος ερευνητή δημοσιογράφου και του επικεφαλής σοσιαλιστικού κόμματος της αντιπολίτευσης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η παρακολούθηση ήταν νόμιμη και είχε λάβει εισαγγελική έγκριση.

Το Predator κατασκευάζεται από την εταιρεία Cytrox, η οποία είναι καταχωρημένη στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.

Η Cytrox ανήκει στον Όμιλο Intellexa, ιδιοκτησίας του Tal Dilian, πρώην υψηλόβαθμου αξιωματούχου της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών.

Η Intellexa είχε κατά το παρελθόν έδρα στην Κύπρο, ωστόσο μετέφερε τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα. Ενώ η εξαγωγή του Pegasus της NSO τελεί υπό την εποπτεία του ισραηλινού ΥπΑμ, δεν ισχύει το ίδιο και για τη δραστηριότητα των Intellexa και Cytrox.

Εκτός όμως από τις ισραηλινές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, αποδεικνύεται ότι υφίσταται ικανός αριθμός κατασκευαστών λογισμικού κατασκοπείας και στην ίδια την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η Ολλανδή ευρωβουλευτής Sophie in ‘t Veld, μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για το project Pegasus, δηλώνει στην εφ. Haaretz: «Αν μόνο μια εταιρεία έχει ως πελάτες της δεκατέσσερα κράτη- μέλη της Ε.Ε., μπορείτε να φανταστείτε πόσο μεγάλος είναι ο κλάδος αυτός συνολικά.

Φαίνεται πως  υπάρχει μια τεράστια αγορά για λογισμικά κατασκοπείας κι ότι οι κυβερνήσεις των κρατών- μελών είναι “καλοί” αγοραστές, -επιλέγουν ωστόσο να κρατούν το θέμα αυτό μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας».

Εταιρείες όπως η NSO αντιμετωπίζουν συνεπώς διλήμματα: η αποκάλυψη της ταυτότητας των κυβερνήσεων- «πελατών» τους, οι οποίες χρησιμοποιούν νομίμως τα λογισμικά τους, θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση της δημόσιας κριτικής από πλατφόρμες όπως η Citizen Lab, από τα ΜΜΕ ή από τα κοινοβούλια.

Την ίδια στιγμή όμως ελοχεύει γι’ αυτές ο κίνδυνος να θέσουν σε διακινδύνευση μελλοντικές συμφωνίες- στη λογική τυχόν παραβίασης των όρων εμπιστευτικότητας και εχεμύθειας με τους πελάτες τους.

Η εταιρεία NSO δεν απάντησε σε αίτημα της εφ. Haaretz που της ζήτησε να τοποθετηθεί επί του ρεπορτάζ, καταλήγει το δημοσίευμα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκάλυψη: Η εταιρεία που φτιάχνει το λογισμικό Pegasus διατηρεί ενεργά συμβόλαια με 12 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ"

Μύκονος: 1.400 ευρώ για «καλαμάρια που δεν τρώγονταν» στο γνωστό «χρυσό» εστιατόριο

Tελειωμό δεν έχουν οι καταγγελίες για το γνωστό εστιατόριο στη Μύκονο. Μετά τα «χρυσά» καβουροπόδαρα και τα «χρυσά» στρείδια, κάποιος χρυσοπλήρωσε καλαμάρια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής SUN, ένας τουρίστας κατήγγειλε ότι στο συγκεκριμένο εστιατόριο στη Μύκονο έλαβε λογαριασμό 1.200 λίρες ή 1.400 ευρώ για καλαμάρια που όπως είπε «δεν τρωγόντουσαν…»!

Μάλιστα, οι σερβιτόροι πρόσθεσαν και 150 λίρες ή 177 ευρώ φιλοδώρημα.

Ο Ντέιβιντ από την Αυστραλία, δεν θέλησε να αποκαλύψει το επίθετό του, επισκέφθηκε τη Μύκονο με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του, δήλωσε σοκαρισμένος όταν έφτασε ο λογαριασμός.

«Μας έκαψαν, θα έπρεπε να βάλουν προειδοποιητικές ταμπέλες», είπε στη Sun Online.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μύκονος: 1.400 ευρώ για «καλαμάρια που δεν τρώγονταν» στο γνωστό «χρυσό» εστιατόριο"

Πότε πληρώνονται κύριες και επικουρικές συντάξεις τον Αύγουστο

Με ανακοίνωσή του ο e-ΕΦΚΑ ενημερώνει ότι την Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Επιπλέον, την Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9 ενώ την Τρίτη 30 Αυγούστου θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0,2,4,6,8.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πότε πληρώνονται κύριες και επικουρικές συντάξεις τον Αύγουστο"

Βρυξέλλες: Ο (σιωπηρός) εκνευρισμός με τον Ερντογάν

Η Τουρκία στέλνει εκ νέου ένα γεωτρύπανο στην ανατολική Μεσόγειο, βάζοντας έτσι στο πρόγραμμα μία νέα διαμάχη με την Ελλάδα, σχολιάζει δημοσίευμα στην Süddeutsche Zeitung. Όπως παρατηρεί, «τα δύο κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ διαφωνούν εδώ και χρόνια για την κυριότητα και τα δικαιώματα εξόρυξης των ορυκτών πόρων στο θαλάσσιο βυθό». 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τούρκου υπ. Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, το γεωτρύπανο θα ξεκινήσει τις εργασίες του στη «Γαλάζια Πατρίδα», ένας όρος που όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Μονάχου είναι πολιτικά φορτισμένος «καθώς η Τουρκία τον χρησιμοποιεί για να εκφράσει τις διεκδικήσεις της σε μεγάλα τμήματα του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου. (…) Η Τουρκία θεωρεί ότι το δικαίωμά της για μία ενδεχόμενη εκμετάλλευση (σ.σ. των φυσικών πόρων στο Αιγαίο) παρεμποδίζεται, επειδή η Ελλάδα, βασιζόμενη ακόμη και σε μικροσκοπικές, ακατοίκητες βραχονησίδες, έχει οριοθετήσει τα σύνορά της γύρω από τα νησιά της εις βάρος της Τουρκίας. Ωστόσο, τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, ως κράτους-μέλους της ΕΕ αναγνωρίζονται διεθνώς. Η Αθήνα - σε αντίθεση με την Άγκυρα - έχει επίσης υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) του 1982, η οποία θεσπίζει το νομικό πλαίσιο για τις δραστηριότητες σε θαλάσσια ύδατα και ωκεανούς». Η Τουρκία ωστόσο δεν προσχώρησε ποτέ στη σύμβαση και δεν αισθάνεται ότι δεσμεύεται από αυτήν, συμπληρώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι «και η Κύπρος αποτελεί μέρος αυτής της ελληνοτουρκικής διαμάχης, καθώς κοιτάσματα φυσικού αερίου υπάρχουν και γύρω από το διαιρεμένο νησί της Μεσογείου. Εκεί η Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος-μέλος της ΕΕ, και η Τουρκία, καθώς και το βόρειο τμήμα της Κύπρου που κατελήφθη από την Τουρκία το 1974, μάχονται για τα δικαιώματα πρόσβασης. Ωστόσο, η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" αναγνωρίζεται ως κράτος μόνο από την Άγκυρα».

Αυξάνεται η δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες

Η εφημερίδα Handelsblatt εστιάζει σε μία άλλη πτυχή: Τον εκνευρισμό των Βρυξελλών απέναντι στις κινήσεις του Ερντογάν. Αναφερόμενη στη στάση της ΕΕ ωστόσο υπογραμμίζει ότι «οι ισορροπίες είναι λεπτές, καθώς οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ είναι ήδη προβληματικές. Στις Βρυξέλλες η δυσαρέσκεια κατά του Ερντογάν φαίνεται εδώ και εβδομάδες να αυξάνεται. Όχι μόνο οι προκλήσεις του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και η προσέγγισή του με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και άλλους αυταρχικούς ηγέτες δείχνουν να εξοργίζουν τους εταίρους». 

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει οι εφημερίδα «υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους μία αντίδραση της ΕΕ και των ΗΠΑ κατά του νατοϊκού εταίρου και υποψήφιου προς ένταξη στην ΕΕ θεωρείται απίθανη: Η σημασία της Τουρκίας είναι πλέον πολύ μεγάλη για να υπάρξει μία σκληρή αντίδραση εναντίον της. Επιπλέον, οι υπ. Εξωτερικών της ΕΕ δεν πρόκειται να συνεδριάσουν ξανά πριν από τα τέλη Αυγούστου. Συνεπώς, πριν από τη συνεδρίαση αυτή δεν αναμένεται καμία ευρωπαϊκή απάντηση στα καμώματα του Ερντογάν. Ο Τούρκος ηγέτης γνωρίζει πολύ καλά ότι από τη Δύση έχει το ελεύθερο, κάτι το οποίο θα μπορούσε να πυροδοτήσει επιπλέον εντάσεις σε βάρος της ΕΕ τους επόμενους μήνες και πριν από τις κρίσιμες εκλογές στη χώρα του».

Σύμφωνα βέβαια με τους ανταποκριτές της εφημερίδας σε Βρυξέλλες και Κωνσταντινούπολη, «οι συζητήσεις σχετικά με τις οχλήσεις Ερντογάν γίνονται μόνο σε κλειστούς κύκλους και αναπαράγονται στην Άγκυρα μέσω χαμηλών διπλωματικών διαύλων. Δημόσια ωστόσο η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη τηρούν σιγή ιχθύος. Λόγος, ότι μία δημόσια επίπληξη δύσκολα θα προκαλούσε εντυπώσεις στον Τούρκο πρόεδρο – κάτι το οποίο θα υπογράμμιζε με τη σειρά του πόσο ανίσχυρες είναι οι Βρυξέλλες».

dw

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρυξέλλες: Ο (σιωπηρός) εκνευρισμός με τον Ερντογάν"

Η μάχη με τα κύματα στην μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μεταναστών νότια της Ρόδου – Αγνοούνται 50 άνθρωποι

Συνεχίζεται η επιχείρηση για τον εντοπισμό και την διάσωση μεταναστών στην θαλάσσια περιοχή 38 ναυτικά μίλια νότια της Ρόδου σε διεθνή ύδατα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε σκάφος που βυθίστηκε επέβαιναν περίπου 60 με 80 άνθρωποι και μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί σώοι 29. Οι διασωθέντες είναι όλοι άντρες διαφόρων εθνικοτήτων, μεταξύ αυτών Ιρακινοί και Αφγανοί.

Το βίντεο που θα δείτε από Super Puma, είναι από την επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών από τις ελληνικές αρχές την ώρα που  στην περιοχή νότια της Ρόδου επικρατούσαν πολύ κακές καιρικές συνθήκες.

Στην επιχείρηση περισυλλογής των ναυαγών από τη θάλασσα επιχειρούν δύο σκάφη του λιμενικού, ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού, τρία παραπλέοντα πλοία και το ελικόπτερο Super Puma.

Τον πλήρη έλεγχο και τη δικαιοδοσία του περιστατικού έχει το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος και τα παραπλέοντα πλοία δεν ανταποκρίνονται σε οδηγίες από δύο τουρκικές ακταιωρούς που έχουν φθάσει σε κοντινή απόσταση από το σημείο του συμβάντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες που επέβαιναν στη βάρκα είχαν ξεκινήσει πριν από δύο ημέρες από την Αττάλεια της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία, όταν το σκάφος βρέθηκε χθες βράδυ σε δυσχερή θέση. Από τους διασωθέντες ένας μικρός αριθμός μεταναστών φορούσε σωσίβιο ενώ οι υπόλοιπο όχι.

Δείτε το βίντεο

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Η μάχη με τα κύματα στην μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μεταναστών νότια της Ρόδου – Αγνοούνται 50 άνθρωποι"

Λοβέρδος: Ομόφωνο βούλευμα τον απαλλάσσει από την κατηγορία της δωροληψίας στην υπόθεση Novartis

Δικαιώθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς εκδόθηκε σήμερα ομόφωνο βούλευμα του Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας με το οποίο τον απαλλάσσει από την κατηγορία της δωροληψίας που του είχε αποδοθεί σχετικά με την υπόθεση Novartis .

Έτσι, έκλεισε και ο τελευταίος φάκελος για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που είχαν μπει στο κάδρο των ερευνών μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2018 από την τότε εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για την υπόθεση της φαρμακοβικομηχανίας.

Οι δικαστές αξιολογώντας το σύνολο των στοιχείων της δικογραφίας έκαναν δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως Πρωτοδικών Μαρίας Κάψου, η οποία είχε προτείνει να μη γίνει κατηγορία σε βάρος του κ. Λοβερδου.

Ειδικότερα, στο "δια ταύτα" του βουλεύματος, που εξέδωσε το δικαστικό συμβούλιο με εισηγητή τον πρωτόδικη Αθανάσιο Μαρνέρη, επισημαίνεται ότι δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για να στηριχτεί δημόσια στο ακροατήριο η κατηγορία σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου για την αξιόποινη πράξη της δωροληψίας πολιτικού προσώπου κατ εξακολούθηση , που κατά την κατηγορία φέρεται να είχε τελεστεί στην Αθήνα το χρονικό διάστημα από 1.4.2011 εως 17.5.2012.

Παράλληλα, στο βούλευμα επισημαίνεται ακόμη στο σκεπτικό τους ότι δεν προκύπτει ποινική ευθύνη του Α. Λοβέρδου για την υπερτιμολόγηση των επίδικων φαρμάκων της Novartis, αφού από το σύνολο των αποδεικτικών μέσων , δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη επαρκών ενδείξεων που να στηρίζουν την κατηγορία εναντίον του πρώην υπουργού.

Ειδική αναφορά γίνεται στην αξιολόγηση των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» σημειώνοντας ότι οι ένορκες καταθέσεις τους είναι αόριστες, με την έννοια ότι δεν συμπεριλαμβάνουν συγκεκριμένα περιστατικά, τόπο, χρόνο, λοιπές περιστάσεις δωροληψίας, ούτε προσδιορίζεται το ακριβές ποσό αυτής , οι ίδιοι δε , δεν ήταν ούτε αυτόπτες , ούτε αυτήκοοι μάρτυρες.

Υπενθυμίζεται ότι η τότε επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία έχει ήδη παραπεμφθεί ως κατηγορούμενη στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών για την επίμαχη υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, είχε ζητήσει την άρση της ασυλίας του κ. Λοβέρδου προκειμένου να ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία σχετικά με την υπόθεση της Novartis.

Πάντως πρέπει να επισημανθεί ότι ο κ. Λοβέρδος είχε συναινέσει στην άρση ασυλίας του και έχει δηλώσει πως αναμένει να βρεθεί ενώπιον των εισαγγελέων που ερευνούν την υπόθεση και σήμερα δικαιώνεται.

Η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου

Μετά την έκδοση της απόφαση, ο Ανδρέας Λοβέρδος εξέδωσε την παρακάτω δήλωση: «Ημέρα δικαίωσης, ημέρα νίκης, ημέρα χαράς. Προσωπική δικαίωση αλλά και, ας μου επιτραπεί, νίκη της Δημοκρατίας εναντίον εκείνων που την υπονόμευαν. Η αλήθεια και το δίκαιο είναι αήττητοι αντίπαλοι της αδικίας και της συκοφαντίας. Είναι όμως και οι πιο πολύτιμοι σύμμαχοι εκείνου που βάλλεται αδίκως.

Σε αυτή την βδελυρή υπόθεση της σκευωρίας Νοβάρτις είχα πάντοτε με το μέρος μου και την αλήθεια και το δίκαιο. Η «Δικαιοσύνη βλέπει και στα σκοτάδια» και ο μεγεθυντικός φακός της ανέδειξε όλη την αλήθεια. Επιχειρήθηκε έως την τελευταία στιγμή με τρόπο αδίστακτο η πολιτική, η ηθική και η προσωπική μου εξόντωση. Δεν τα κατάφεραν. Το βούλευμα της 9ης Αυγούστου 2022 αποκαθιστά μία τεράστια αδικία.

Ένα είναι το μήνυμα προς όσους επιχείρησαν να κλονίσουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα: ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Λοβέρδος: Ομόφωνο βούλευμα τον απαλλάσσει από την κατηγορία της δωροληψίας στην υπόθεση Novartis"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news