facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Ανοικτά θα είναι τα καταστήματα την Κυριακή των Βαΐων

Ανοικτά θα είναι τα καταστήματα την Κυριακή των Βαΐων 17 Απριλίου, στο πλαίσιο του εορταστικού ωραρίου ενόψει του Πάσχα.

Τα εμπορικά καταστήματα, σύμφωνα με το ωράριο που έχουν προτείνει οι εμπορικοί σύλλογοι, θα λειτουργήσουν από τις 11:00 το πρωί έως τις 6:00 το απόγευμα, ενώ πολυκαταστήματα και αλυσίδες καταστημάτων, σύμφωνα με το ωράριο που προτείνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) θα είναι ανοικτά έως τις 8:00 το βράδυ.

Για την Μεγάλη Εβδομάδα, σύμφωνα με το ωράριο που έχει προτείνει στα μέλη του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών το ωράριο θα είναι 9:00 το πρωί με 9:00 το βράδυ, από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και τη Μεγάλη Πέμπτη, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή τα μαγαζιά προτείνεται να λειτουργήσουν από τη 1:00 το μεσημέρι έως τις 7:00 το απόγευμα και το Μεγάλο Σάββατο από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 3:00 το μεσημέρι. Το ίδιο ωράριο προτείνει και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με μια μικρή διαφορά σε ό,τι αφορά στο ωράριο του Μεγάλου Σαββάτου που προτείνεται να είναι από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 4:00 το απόγευμα.

Για τα μεγάλα καταστήματα, τα πολυκαταστήματα και τις αλυσίδες καταστημάτων ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) ανακοίνωσε ότι το ωράριο λειτουργίας από Μεγάλη Δευτέρα έως και Μεγάλη Πέμπτη θα είναι 9:00 το πρωί με 9:00 το βραδυ, για τη Μεγάλη Παρασκευή θα είναι από τη 1:00 το μεσημέρι μέχρι τις 9:00 το βράδυ και το Μεγάλο Σάββατο από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 8:00 το βράδυ.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή του Πάσχα και τη Δευτέρα 25 Απριλίου τα καταστήματα δεν λειτουργούν. Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας των κρεοπωλείων Αθήνας και Αττικής για τις εορτές του Πάσχα έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Λιανοπωλητών Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Αθήνας - Αττικής «Οι Ταξιάρχες».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα κρεοπωλεία κατά τις ημέρες των εορτών θα παραμείνουν ανοικτά τις εξής ώρες:

Κυριακή 17/4/2022: ΚΛΕΙΣΤΑ

Μ. Δευτέρα 18/4/2022: 8:00 - 18:00

Μ. Τρίτη 19/4/2022: 8:00 - 20:30

Μ. Τετάρτη 20/4/2022: 8:00 - 20:30

Μ. Πέμπτη 21/4/2022: 8:00 - 20:30

Μ. Παρασκευή 22/4/2022: 13:00 - 18:00

Μ. Σάββατο 23/4/2022: 8:00 - 17:00

Κυριακή του Πάσχα 24/4/2022: ΚΛΕΙΣΤΑ

Δευτέρα του Πάσχα 25/4/2022: ΚΛΕΙΣΤΑ

Τρίτη του Πάσχα 26/4/2022: ΚΛΕΙΣΤΑ

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ανοικτά θα είναι τα καταστήματα την Κυριακή των Βαΐων"

Πέντε πυροσβέστες αντιμέτωποι με κακουργήματα για το Μάτι

Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να απαγγελθεί σε βάρος τους κακουργηματικού βαθμού κατηγορία για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την ολέθρια πυρκαγιά στο Μάτι στις 23 Ιουλίου 2018, βρίσκονται πέντε πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μετά την έκδοση του βουλεύματος για τη φωτιά που άφησε πίσω της 103 νεκρούς και τεράστιες καταστροφές.

Οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που μελέτησαν την τεράστιου όγκου δικογραφία για τη φονική πυρκαγιά, αποφάσισαν ομόφωνα πως για τη διαχείριση της κατάστασης πρέπει να λογοδοτήσουν για κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος συγκεκριμένα πρόσωπα, να απαλλαγούν κάποια άλλα, αλλά και να ελεγχθούν για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο πολιτών πέντε τότε στελέχη της Πυροσβεστικής.

Κάνοντας δεκτό το αίτημα που υπέβαλε τρεις φορές ο ανακριτής της υπόθεσης Αθανάσιος Μαρνέρης για άσκηση δίωξης κακουργηματικού βαθμού σε στελέχη της Πυροσβεστικής, το οποίο αντίστοιχες φορές απορρίφθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, οι δικαστές του Συμβουλίου κρίνουν πως οι συγκεκριμένοι πέντε αξιωματικοί πρέπει να ελεγχθούν ποινικά με αναβαθμισμένη κατηγορία και όχι για αυτήν της ανθρωποκτονίας από αμέλεια που τους αποδίδεται.

Στο βούλευμά τους (αριθμός 1368/22) οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, με πρόεδρο τον Γιώργο Κασσίμη και μέλη τις πρωτοδίκες Θεοδώρα Τραϊανίδου και Νίκη Ρεβύθη, μέσα σε 1.000 σελίδες κάνουν αποτίμηση όλων των αποδεικτικών στοιχείων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και αποφαίνονται για τους 28 κατηγορούμενους.

Το βούλευμα διατάσσει:

* Για τους πέντε αξιωματικούς της Πυροσβεστικής να διενεργηθεί περαιτέρω ανάκριση με αναβαθμισμένη κατηγορία που θα αφορά τη θανατηφόρα έκθεση σε κίνδυνο.

* Την παραπομπή σε δίκη 13 κατηγορουμένων, πρώην περιφερειάρχη, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστικής και δημάρχους, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για αδικήματα που αφορούν ανθρωποκτονία από αμέλεια, ανάλογα με την εμπλοκή τους, λόγω αρμοδιότητας, σε κάθε στάδιο που επέδρασε στο τραγικό αποτέλεσμα. Δηλαδή στην πρόληψη, κατάσβεση, εκκένωση και διάσωση.

* Την πλήρη απαλλαγή 10 κατηγορουμένων από την Αστυνομία και αντιδημάρχων.

Σύμφωνα με το βούλευμα, οι πέντε αξιωματικοί της Πυροσβεστικής με συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις τους «συνέτειναν στη δημιουργηθείσα κατάσταση κινδύνου που εντέλει κατέληξε στην απώλεια 103 ανθρώπων».

Οι δικαστές μελέτησαν και αξιολόγησαν, μεταξύ άλλων, και ηχητικά ντοκουμέντα από τα οποία προκύπτει ότι δεν διατέθηκαν τα αναγκαία εναέρια μέρα για την έγκαιρη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Επίσης τονίζουν ότι παρά την κρισιμότητα της φωτιάς απουσίαζε από τη θέση του ο υπεύθυνος της Πυροσβεστικής για τα εναέρια μέσα και έτσι δεν έδωσε ποτέ εντολή να πετάξουν τα ελικόπτερα. Αναφέρουν παράλληλα ότι έτερος υψηλόβαθμος αξιωματικός, αν και είχε λάβει εντολή να μεταβεί στο Μάτι, καθυστέρησε τόσο να πάει στην περιοχή, που όταν έφθασε, είχαν ήδη αρχίσει οι αναφορές για τους πρώτους νεκρούς.

Οι δικαστές του Συμβουλίου με την απόφασή τους φαίνεται να συμμερίζονται απόλυτα τη φράση του ανακριτή της υπόθεσης στο πόρισμά του: «Η αδιαφορία που επιδείχτηκε συναρτώμενη με την αυξημένη ευθύνη των υπαιτίων συνιστά ενδεχόμενο δόλο επίτασης του κινδύνου, στον οποίο βρίσκονταν οι πολίτες, οι οποίοι σε περίπτωση πυρκαγιάς σε κατοικημένη περιοχή εξαρτώνται φυσικά άμεσα κυρίως από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και όχι π.χ. από τον δήμαρχο ή την Αστυνομία, που προφανώς έχουν ευθύνη, αλλά κατώτερου βαθμού και σημασίας».

Με βάση το διατακτικό του βουλεύματος, η δικογραφία θα επιστρέψει στον ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη προκειμένου να ζητήσει από την Εισαγγελία την άσκηση ποινικής δίωξης για τους πέντε αξιωματικούς. Εφόσον απαγγελθεί η κατηγορία από την Εισαγγελία, τα πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής θα κληθούν σε απολογία για την κακουργηματική έκθεση σε κίνδυνο.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέντε πυροσβέστες αντιμέτωποι με κακουργήματα για το Μάτι"

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Το 95% των θυμάτων στην Μπούτσα πυροβολήθηκαν», λέει η αστυνομία του Κιέβου

Σχεδόν όλοι όσοι βρέθηκαν νεκροί στην πόλη Μπούτσα, κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, δολοφονήθηκαν από πυροβολισμούς, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός της αστυνομίας της περιοχής του Κιέβου, Αντρί Νεμπίτοφ.

«Το 95% των ανθρώπων πυροβολήθηκαν με τουφέκια υψηλής ακρίβειας ή άλλα ελαφρά όπλα» σε αυτό το βορειοδυτικό προάστιο του Κιέβου, δήλωσε ο αξιωματούχος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Κατά τη διάρκεια της (ρωσικής) κατοχής, άνθρωποι πυροβολήθηκαν στους δρόμους (...) Στον 21ο αιώνα, είναι αδύνατο να παραμείνουν κρυφά τέτοια εγκλήματα. Όχι μόνο μάρτυρες τα είδαν αυτά, αλλά καταγράφηκαν και σε βίντεο».

Γάλλοι χωροφύλακες εργάζονται αυτή τη στιγμή στην Μπούτσα, μαζί με Ουκρανούς ερευνητές, για να δημιουργήσουν μια διαδικασία εξέτασης και ταυτοποίησης των σορών.

Οι κάτοικοι της Μπούτσα έθαψαν οι ίδιοι τα θύματα κατά την κατάληψη της πόλης από τον ρωσικό στρατό, ο οποίος τελικά αποχώρησε στις 30 Μαρτίου, μετά από σχεδόν ένα μήνα παρουσίας.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μπούτσα, Ανατόλι Φεντορούκ, συνολικά περισσότερα από 400 πτώματα έχουν ανακαλυφθεί στην πόλη του μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Λίγες μέρες μετά την αναχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου αντίκρισαν 20 πτώματα ανδρών ντυμένων με πολιτικά ρούχα, ο ένας με δεμένα τα χέρια του, και σορούς σκορπισμένους σε έναν δρόμο. Από τότε έχουν ανακαλυφθεί δεκάδες άλλα πτώματα, όπως και πολλά σε ομαδικούς τάφους.

Οι σφαγές στην Μπούτσα προκάλεσαν παγκόσμια οργή και καταδίκη και ώθησαν τους συμμάχους του Κιέβου να επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: «Το 95% των θυμάτων στην Μπούτσα πυροβολήθηκαν», λέει η αστυνομία του Κιέβου"

Καιρός αύριο: Ασθενείς βροχές και αφρικανική σκόνη

Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου αναμένεται αραιή συννεφιά και λίγες ασθενείς βροχές. Τις βραδινές ώρες τοπικές βροχές κυρίως στη δυτική και νότια χώρα.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια ανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα ηπειρωτικά κατά τόπους τους 23 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο Σάββατο (16.04.2022) από την ΕΜΥ για όλη την Ελλάδα
 
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Από τις βραδινές ώρες τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Ασθενείς και από το απόγευμα ανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους και κατά διαστήματα πιο πυκνές.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές με λίγες ασθενείς βροχές. Τις βραδινές ώρες αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια ανατολικοί τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές με ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και στην ανατολική Πελοπόννησο 5 τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές με ασθενείς τοπικές βροχές κατά διαστήματα.
Άνεμοι: Ανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Ασθενείς τοπικές βροχές από τις βραδινές ώρες στα Δωδεκάνησα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το απόγευμα στα Δωδεκάνησα ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Από τις βραδινές ώρες τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Από βόρειες και βαθμιαία από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ασθενείς βροχές και αφρικανική σκόνη"

Κορωνοϊός: 77+5 θάνατοι και 8.223 νέα κρούσματα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 8.223. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.224.479 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 49,0% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 180 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 119.902 (3,6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν συνολικά 242.448 τεστ, τα 16.983 μοριακά και τα 225.465 rapid. Στο σύνολο η θετικότητα υποχώρησε στο 3,39% έναντι 4,6% χθες με 202 χιλιάδες τεστ.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 3.281 στην Αττική (3.848 χθες).
  • 948 στη Θεσσαλονίκη (1.030 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 413 από την Ανατολική Αττική (514 χθες).
  • 578 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (710 χθες).
  • 102 από τη Δυτική Αττική (95 χθες).
  • 456 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (490 χθες).
  • 936 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (1.079 χθες).
  • 378 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (470 χθες).
  • 372 από τον Πειραιά (441 χθες).
  • 46 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (49 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 65 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής: 

  • 146 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 10 στην ΠΕ Άνδρου
  • 84 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 85 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 65 στην ΠΕ Άρτας.
  • 174 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 83 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 11 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 53 στην ΠΕ Δράμας.
  • 66 στην ΠΕ Έβρου.
  • 126 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 8 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 14 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 84 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 90 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 248 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 7 την ΠΕ Θάσου.
  • 16 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 29 στην ΠΕ Θήρας.
  • 3 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 6 στην ΠΕ Ικαρίας.  
  • 134 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 74 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 41 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 90 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 2  στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 27 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 1 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 122 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 19 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 41 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 99 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 107 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 16 στην ΠΕ Κω.
  • 49 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 252 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 58 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 40 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 21 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 6 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 151 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 112 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 18 στην ΠΕ Μήλου.
  • 6 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 7 στην ΠΕ Νάξου.
  • 33 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 21 στην ΠΕ Πάρου.
  • 67 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 104 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 47 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 54 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 33 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 96 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 11 στην ΠΕ Σάμου.
  • 121 στην ΠΕ Σερρών.
  • 7 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 20 στην ΠΕ Σύρου.
  • 5 στην ΠΕ Τήνου
  • 111 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 118 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 30 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 19 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 70 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 125 στην ΠΕ Χανίων.
  • 30 στην ΠΕ Χίου.

147 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (171 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 77, ενώ καταγράφηκαν εκ των υστέρων στο σύστημα ακόμη πέντε θάνατοι. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 28.488 θάνατοι. Το 95,5% είχε
υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 329 (64,7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 93,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 177 (53,8%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 152 (46,2%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.556 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 262 (ημερήσια μεταβολή +6.94%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 295 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 77+5 θάνατοι και 8.223 νέα κρούσματα "

Κορονοϊός: Πού παραμένει υποχρεωτική η μάσκα από 1η Ιουνίου – Οι 5 χώροι

Από 1η Ιουνίου 2022, η μάσκα δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους, όπως ανακοίνωσε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων για τον κορονοϊό.

Στο θέμα της μάσκας αναφέρθηκε στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης (15/4) η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι από την 1η Ιουνίου θα συνεχίσει να είναι υποχρεωτική στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα πλοία, στα νοσοκομεία, στις Μονάδες Φροντίδας και στα σχολεία.

«Κάθε φορά που μιλάμε για τη μάσκα υπάρχει μία παρανόηση» είπε η κ. Παπαευαγγέλου και συνέχισε:

«Προχωράμε από την οριζόντια απαγόρευση στην προσωπική εκτίμηση του κινδύνου. Διαφορετικά θα φερθεί ο γιος μου που είναι 20, διαφορετικά θα φερθώ εγώ. Μετά από τόσα χρόνια νομίζω ότι δεν χρειαζόμαστε κάποιον από πάνω μας να μας βάζει πρόστιμο, νομίζω ότι όλοι μπορούμε να καταλάβουμε πού υπάρχει συγχρωτισμός και πρέπει να βάλουμε μάσκα, ποιον θα δω, αν έχω ευάλωτα άτομα στο σπίτι και πρέπει να προσέχω παραπάνω. Δεν υπάρχει λόγος για μία οριζόντια απαγόρευση με πρόστιμο και μία οριζόντια υποχρεωτικότητα η οποία δεν συνάδει με την κοινή λογική και την νοοτροπία και την εμπειρία που έχουμε όλοι αποκτήσει».

«Άρα δεν είναι ότι βγάζουμε την μάσκα, δεν είναι ότι σταματάμε να φοράμε μάσκα, αίρεται η υποχρεωτικότητα της μάσκας, είναι τελείως διαφορετικό».

Για το Πάσχα η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι «φέτος έχουμε μια κοινωνία όπου οι περισσότεροι έχουν εμβολιαστεί και βρισκόμαστε σε μια στιγμή που ο ιός που κυκλοφορεί φαίνεται ότι προκαλεί ηπιότερη νόσο τουλάχιστον στους εμβολιασμένους. Έτσι θα πάμε στην εκκλησία φορώντας τη μάσκα μας, θα πάμε στην εξοχή να συναντήσουμε τις οικογένειές μας και τους φίλους μας, όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι με την τήρηση των πολύ απλών μέτρων όπως είναι η χρήση της μάσκας, η προτίμηση συναθροίσεων σε ανοικτούς χώρους και η διενέργεια ενός αυτοδιαγνωστικού τεστ πριν δούμε τα ευάλωτα άτομα της οικογένειάς μας θα μας βοηθήσουν να περάσουμε καλά και με ασφάλεια».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Πού παραμένει υποχρεωτική η μάσκα από 1η Ιουνίου – Οι 5 χώροι"

Ιντερνετ: Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα Vodafone, προχωρούν τα πακέτα ΟΤΕ

Τα ασφαλιστικά μέτρα της Vodafone που συζητήθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή απέρριψε πριν από λίγο η ΕΕΤΤ σε συνεδρίασή της, μετά την εισήγηση της ομάδας που είχε συσταθεί και η οποία εξέτασε τα υπομνήματα που είχαν κατατεθεί τόσο από τη Vodafone όσο και από τον

Η απόφαση αυτή δίνει το πράσινο φως για την έγκριση και των υπόλοιπων πακέτων του ΟΤE, τα οποία προβλέπουν διπλασιασμό της ταχύτητας του Ιnternet σταθερής τηλεφωνίας χωρίς επιπλέον κόστος.

Η Vodafone περιμένει να εξετάσει τη συγκεκριμένη απόφαση, ώστε να αποφασίσει την περαιτέρω στάση της, ωστόσο αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και προσφυγή της στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Η κλήση σε ακρόαση των δύο εταιρειών έγινε με απόφαση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών-Ταχυδρομείων Κ. Μασσέλου, ο οποίος είχε ζητήσει την κατάθεση υπομνημάτων και από τις δύο πλευρές.

Η διοίκηση της Επιτροπής από την προηγούμενη εβδομάδα είχε καταστήσει σαφές το επείγον της διαδικασίας, καθώς είχε «παγώσει» την έγκριση των πακέτων του ΟTΕ και όπως φαίνεται, το αρχικό χρονοδιάγραμμα για απόφαση στο τέλος αυτής της εβδομάδας τηρήθηκε χωρίς παρεκκλίσεις, παρότι το γεγονός ότι τη Δευτέρα οι δύο πλευρές κατέθεσαν και συμπληρωματικά υπομνήματα.

Υπενθυμίζεται ότι το ένα τρίτο των πακέτων του ΟTΕ έχει ήδη εγκριθεί και έχει αρχίσει να προσφέρεται στους συνδρομητές από τα μέσα Μαρτίου. Τότε ήταν που η Vodafone αποφάσισε να καταθέσει εκ νέου τα ασφαλιστικά μέτρα, ώστε να βάλει φρένο στον διπλασιασμό των ταχυτήτων από τον ΟTΕ.

Η διαδικασία της ακρόασης κινήθηκε από την ΕΕΤΤ μετά από επιστολή που έστειλε η Vodafone στα μέσα Μαρτίου και με την οποία ζητούσε να μην εγκριθούν τα πακέτα του ΟTΕ που είχαν ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο, αν και η ίδια τονίζει ότι τα ασφαλιστικά είχαν κατατεθεί από τον Γενάρη και απλά δεν συζητήθηκαν από τον ΟTΕ.

Με την επιστολή η Vodafone ζητούσε επίσης να τεθεί άμεσα σε ισχύ το νέο επικαιροποιημένο Μοντέλο Ελέγχου Συμπίεσης Περιθωρίου (PSM - Price Squeeze Model), που ωστόσο ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί από την ΕΕΤΤ. Για τον λόγο αυτό ο έλεγχος και η έγκριση των πακέτων γίνεται με το μοντέλο που είχε υιοθετηθεί από το 2011. Ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο μοντέλο είχε επικαιροποιηθεί τελευταία φορά το 2020, οπότε και εφαρμόζεται για την έγκριση των πακέτων του ΟTΕ.

Το νέο μοντέλο πάντως δεν έχει ολοκληρωθεί από την ΕΕΤΤ και αν γινόταν δεκτό το αίτημα της Vodafone, τα πακέτα του ΟTΕ θα έμπαιναν στον… πάγο για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλώντας προβλήματα και στρεβλώσεις στην αγορά καθώς κάποιοι συνδρομητές ήδη απολαμβάνουν διπλάσιες ταχύτητες.

Η θέση της Vodafone για την απόφαση της EETT

«Η αναβάθμιση ταχυτήτων, τεχνολογιών και υπηρεσιών δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο, ούτε βέβαια ξεκίνησε με την ανακοίνωση του παρόχου με σημαντική ισχύ στην αγορά της χονδρικής στη σταθερή τηλεφωνία (ΣΙΑ) τον Δεκέμβριο του 2021», αναφέρουν στελέχη της Vodafone.

«Αντίθετα, η επένδυση σε δίκτυα και υπηρεσίες νέας γενιάς έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια και μάλιστα η Vodafone ήταν πρωτοπόρος σε αυτό. Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, η Vodafone έχει αναβαθμίσει πάνω από 350.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην αμέσως επόμενη, και όχι μόνο, διαθέσιμη ταχύτητα. Το αίτημά μας στην ΕΕΤΤ εδράζεται αποκλειστικά στην ανάγκη να διασφαλίζονται δίκαιοι όροι και προϋποθέσεις για πραγματικό ανταγωνισμό», αναφέρουν τα ίδια στελέχη.

Μάλιστα συμπληρώνουν ότι: «Θεματοφύλακας για αυτό οφείλει να είναι η ρυθμιστική αρχή. Δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις και αδράνεια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ο έλεγχος των πακέτων λιανικής του παρόχου με ΣΙΑ για συμπίεση περιθωρίου εξακολουθεί να γίνεται με το παρωχημένο (και χαρακτηρισμένο από την ίδια την ΕΕΤΤ ως μεταβατικό) μοντέλο του 2011, ενώ η έγκριση του νέου, μετά από διετή διαβούλευση, έχει παγώσει από τον Μάρτιο του 2021! Η ρυθμιστική αβεβαιότητα όμως και η αδράνεια δημιουργούν στρεβλώσεις στην υγιή λειτουργία της αγοράς, που προκαλεί ζημιά στον τελικό καταναλωτή».

Καταλήγοντας τα ίδια στελέχη επισημαίνουν: «Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η αίτησή μας απορρίφθηκε. Η Vodafone θα εξετάσει προσεκτικά το κείμενο της απόφασης της ΕΕΤΤ μόλις αυτή τής κοινοποιηθεί και θα αξιολογήσει τις μελλοντικές της ενέργειες. Και τούτο προφανώς ανεξάρτητα από τη συνέχιση του ήδη υλοποιούμενου εμπορικού πλάνου της για παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών νέας γενιάς».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιντερνετ: Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα Vodafone, προχωρούν τα πακέτα ΟΤΕ"

Ιταλία: «Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για γενοκτονία, αλλά όλοι βλέπουμε φρικαλεότητες στην Ουκρανία»

«Η Ιταλία δεν έχει στοιχεία για να εξακριβώσει αν στην Ουκρανία διαπράττεται γενοκτονία, αλλά όλοι μπορούν να δούνε τις φρικαλεότητες, τους πολίτες και τα παιδιά που δολοφονούνται», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Πρέπει να σταματήσουμε την κλιμάκωση της έντασης, πρέπει να συμβάλουμε στο να ξαναρχίσει ο διάλογος ανάμεσα στην Ουκρανία του Ζελένσκι και την Ρωσία», πρόσθεσε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Radio 24.

Παράλληλα όμως υπογράμμισε ότι «ο Πούτιν δεν στέλνει μηνύματα ειρήνης και για τον λόγο αυτό πρέπει να συνεχιστούν οι κυρώσεις».

«Στη φάση αυτή τα τρόφιμα στην Ιταλία κοστίζουν περισσότερο, διότι τα ουκρανικά πλοία δεν μπορούν να τα μεταφέρουν», είπε χαρακτηριστικά ο Ντι Μάιο. Πρόσθεσε πως, «σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, πρέπει να προετοιμαστούμε προσεκτικά για τον επόμενο χειμώνα» και ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να υποκύψει σε εκβιασμούς με ρούβλια».

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο Radio 24 υπογράμμισε ακόμη:

«Ελπίζουμε, σε μια εβδομάδα, το Ορθόδοξο Πάσχα να αποτελέσει ευκαιρία για να μπορέσουν να πεισθούν οι Ρώσοι να δεχθούν κατάπαυση του πυρός. Προσπαθούμε να πετύχουμε τον στόχο αυτό, διότι αποτελεί και την μόνη λύση για να εκκενωθεί η ανατολική Ουκρανία, όπου οι επιθέσεις εντείνονται. Ώστε να απομακρυνθεί ο άμαχος πληθυσμός, να αδειάσουμε τα ορφανοτροφεία, να απομακρυνθούν τα παιδιά από τις ρωσικές βόμβες».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: «Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για γενοκτονία, αλλά όλοι βλέπουμε φρικαλεότητες στην Ουκρανία»"

Εξαρθρώθηκε συμμορία Ρομα με 44 κλοπές από σπίτια και λεία άνω των 250.000 ευρώ

Μια από τις πιο δραστήριες συμμορίες Ρομά με τουλάχιστον 44 κλοπές και μία ολιστική επιδρομή σε σπίτια, εξαρθρώθηκε μετά από αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Ασφαλείας Ωρωπού με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής.

Πιο αναλυτικά, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε 6 συλλήψεις από την περιοχή της Μαγούλας (σ.σ. μετά από έφοδο τα ξημερώματα της Πέμπτης 14/4), ενώ ταυτοποιήθηκε και αναζητείται ακόμη ένας συνεργός της συγκεκριμένης συμμορίας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μόνο απ’ αυτές τις 44 κλοπές το οικονομικό όφελος των εμπλεκομένων ξεπερνάει τις 250.000 ευρώ. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα, της εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένες κλοπές, ληστρική κλοπή και παράβαση της Νομοθεσίας περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική οργάνωση.

Οι αστυνομικοί του Τ.Α. Ωρωπού, μετά από πολύμηνη και μεθοδική έρευνα και αξιοποιώντας το σύνολο του προανακριτικού υλικού, αποκάλυψαν τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, που είχε συσταθεί τουλάχιστον από τις αρχές φθινοπώρου του 2021. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο φερόμενος ως αρχηγός της συμμορίας, γνωστός από παλιά στις Αρχές για παρόμοια περιστατικά. Όπως εξακριβώθηκε από την έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης, δρώντας μεθοδικά και με εναλλασσόμενη σύνθεση, έχοντας ως ορμητήριο την περιοχή της Μαγούλας Αττικής, επιδίδονταν σε κλοπές από οικίες στις περιοχές του Ωρωπού, του Σχηματαρίου, των Οινοφύτων και Δηλεσίου Βοιωτίας καθώς και περιχώρων της Χαλκίδας στην Εύβοια.

Με κλεμμένα «επιχειρησιακά» αυτοκίνητα οι επιδρομές
 
Εξαρθρώθηκε συμμορία Ρομα με 44 κλοπές από σπίτια και λεία άνω των 250.000 ευρώ

Ως προς τον τρόπο δράσης, χρησιμοποιούσαν τα ιδιόκτητα οχήματά τους ως «επιχειρησιακά», στα οποία τοποθετούσαν κλαπείσες πινακίδες κυκλοφορίας, που οι ίδιοι είχαν φροντίσει να αφαιρέσουν από την περιοχή των Οινοφύτων – Σχηματαρίου. Ακολουθούσαν σταθερά δρομολόγια προσέγγισης και απομάκρυνσης, από τις περιοχές που δρούσαν και επέλεγαν μόνιμες κατοικίες που απουσίαζαν οι ένοικοί τους.

Από τις οικίες αφαιρούσαν κυρίως χρήματα, κοσμήματα και λοιπά τιμαλφή αλλά και ηλεκτρονικές συσκευές (τηλεοράσεις, παιχνιδομηχανές, κινητά τηλέφωνα κλπ). Από τη μέχρι σήμερα έρευνα, διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχουν διαπράξει με τον παραπάνω τρόπο, τουλάχιστον 44 κλοπές σε οικίες και όχημα, μία ληστρική κλοπή και 6 περιπτώσεις κλοπών πινακίδων κυκλοφορίας από οχήματα. Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν ανέρχεται στις 250.000 ευρώ.

Εξαρθρώθηκε συμμορία Ρομα με 44 κλοπές από σπίτια και λεία άνω των 250.000 ευρώ

Σε έρευνες που ακολούθησαν στις οικίες των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 8 τηλεοράσεις, 5 ηλεκτρονικές παιχνιδομηχανέ, 3 ηλεκτρονικά ηχεία, 3 φορητοί Η/Υ, 3 κινητά τηλέφωνα, 2 τροχοί κοπής μετάλλων, 60 μέτρα καλωδίων χαλκού, 4 ζεύγη πινακίδων κυκλοφορίας, κοσμήματα και 2 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ οι έρευνες για την πλήρη εξακρίβωση του εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας, συνεχίζονται.

Εξαρθρώθηκε συμμορία Ρομα με 44 κλοπές από σπίτια και λεία άνω των 250.000 ευρώ

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξαρθρώθηκε συμμορία Ρομα με 44 κλοπές από σπίτια και λεία άνω των 250.000 ευρώ"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ραγδαίες εξελίξεις – Η Ρωσία προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην εξοπλίζει την Ουκρανία

Η Ρωσία προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα υπάρξουν «απρόβλεπτες συνέπειες» αν η Ουάσινγκτον συνεχίσει να εξοπλίζει την Ουκρανία, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Washington Post.

«Καλούμε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να σταματήσουν την ανεύθυνη στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, το οποίο συνεπάγεται απρόβλεπτες συνέπειες για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια», έγραψε η εφημερίδα επικαλούμενη διακοίνωση που απέστειλε η Ρωσία στις ΗΠΑ.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Ραγδαίες εξελίξεις – Η Ρωσία προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην εξοπλίζει την Ουκρανία"

Moskva: Φόβοι ότι πυρηνικοί πύραυλοι βυθίστηκαν με τη ναυαρχίδα του Πούτιν

Φόβοι ότι πυρηνικοί πύραυλοι βυθίστηκαν με τη ναυαρχίδα του Πούτιν Moskva ανησυχούν την παγκόσμια κοινότητα εν μέσω ισχυρισμών ότι αρκετοί Ρώσοι από τα 510 μέλη του πληρώματος έχουν σκοτωθεί ή πνιγεί μετά το χτύπημα από τον ουκρανικό πύραυλο. Ένα σημαντικό πλήγμα για τον Πούτιν όσον αφορά τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία.

Η ναυαρχίδα της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία βυθίστηκε χθες μετά από έκρηξη στο πλοίο, ενδέχεται να μετέφερε πυρηνικές κεφαλές, προειδοποίησαν σήμερα αναλυτές και εμπειρογνώμονες, οι οποίοι ζήτησαν να διεξαχθεί επείγουσα έρευνα για την απειλή.

Το Moskva, ένα καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων σοβιετικής εποχής, βυθίστηκε κοντά στο λιμάνι της Σεβαστούπολης την Πέμπτη 14/4, αφού η Ουκρανία δήλωσε ότι χτύπησε το πλοίο με δύο πυραύλους κρουζ, προκαλώντας την ανατροπή του. Η Ρωσία έχει παραδεχθεί ότι το πλοίο βυθίστηκε μετά από πυρκαγιά και έκρηξη στο πλοίο, αλλά δεν έχει πει τι προκάλεσε την πυρκαγιά.

Moskva: Τι είναι το «περιστατικό σπασμένου βέλους»
 
Το ρωσικό πλοίο Moskva

Υπάρχουν τώρα φόβοι ότι το Moskva θα μπορούσε να έχει πάρει δύο πυρηνικές κεφαλές στα βάθη της θάλασσας σε αυτό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα περιστατικό «σπασμένου βέλους» – αμερικανική στρατιωτική αργκό για ένα ατύχημα που αφορά πυρηνικά όπλα.

Ο Mykhailo Samus, διευθυντής μιας στρατιωτικής δεξαμενής σκέψης με έδρα το Λβιβ, ο Andriy Klymenko, εκδότης της Black Sea News, και η ουκρανική εφημερίδα Defence Express προειδοποίησαν σήμερα ότι το Moskva σχεδιάστηκε για να μεταφέρει πολεμικές κεφαλές που θα μπορούσαν να χωρέσουν στη μύτη των υπερηχητικών πυραύλων P-1000 – σχεδιασμένων να καταστρέφουν αμερικανικά αεροπλανοφόρα.

«Επί του Moskva θα μπορούσαν να υπάρχουν πυρηνικές κεφαλές – δύο μονάδες», δήλωσε ο Samus, ενώ ο Klymenko κάλεσε άλλα κράτη της Μαύρης Θάλασσας – την Τουρκία, τη Ρουμανία, τη Γεωργία και τη Βουλγαρία – να επιμείνουν σε εξηγήσεις. «Πού βρίσκονται αυτές οι κεφαλές; Πού ήταν όταν εξερράγησαν τα πυρομαχικά», ρώτησε.

Εν τω μεταξύ, η Defence Express δήλωσε ότι «πήρε συνέντευξη από εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων σχεδιαστών και αξιωματικών του ναυτικού, οι οποίοι ομόφωνα και ανεξάρτητα έδωσαν την ακόλουθη απάντηση – υπάρχει πραγματική πιθανότητα η πληγείσα ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας να είχε πυρηνικά πυρομαχικά επί του σκάφους».

Το καταδρομικό Moskva, η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας

Η εφημερίδα πρόσθεσε: «Υπάρχουν πάντα πυρηνικά πυρομαχικά επί του πλοίου ή φορτώνονται μόνο κατόπιν ειδικής εντολής;».

Οι εικασίες για πυρηνική καταστροφή στροβιλίζονται καθώς παραμένουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το 510μελές πλήρωμα του Moskva, το οποίο αγνοείται σε μεγάλο βαθμό από τότε που χτυπήθηκε το πλοίο.

Μέχρι στιγμής, μόνο περίπου 50 από το πλήρωμα έχουν καταγραφεί – έχοντας παραληφθεί από τουρκικό πλοίο – ενώ άλλοι 14 φέρονται να έχουν μεταφερθεί με αεροπλάνο στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, αφήνοντας περίπου 450 άτομα των οποίων η τύχη είναι άγνωστη. Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει εκκενώσει όλο το πλήρωμα, αλλά βίντεο που τραβήχτηκε στη Σεβαστούπολη κατά τη διάρκεια της νύχτας δείχνει δεκάδες αυτοκίνητα που φέρονται να ανήκουν στους ναύτες να είναι ακόμη σταθμευμένα στο λιμάνι – γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ιδιοκτήτες τους δεν είχαν επιστρέψει για να τα παραλάβουν.

Πώς οι πύραυλοι Neptune φέρεται να έπιασαν στον ύπνο το Moskva
 
Πώς χτυπήθηκε το ρωσικό πλοίο Moskva

Το Moskva έμπλεξε σε μπελάδες κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης καθώς έπλεε περίπου 60 μίλια από τις ακτές της Οδησσού, του μεγαλύτερου λιμανιού και της κύριας ναυτικής βάσης της Ουκρανίας. Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε ότι χτυπήθηκε από δύο πυραύλους κρουζ Neptune που εκτοξεύθηκαν από παράκτια πυροβολαρχία, οι οποίοι έπληξαν την αριστερή πλευρά του πλοίου.

Οι Ουκρανοί διοικητές κατέστρεψαν το τεράστιο πολεμικό πλοίο Moskva χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να αποσπάσουν την προσοχή των αμυντικών συστημάτων του και επιτρέποντας στους πυραύλους επιφανειακής βύθισης να πλήξουν.

Οι αισθητήρες προστασίας του καταδρομικού των 12.500 τόνων φαίνεται ότι δεν είδαν τους πυραύλους Neptune που κατευθύνονταν προς το μέρος του, επειδή παρακολουθούσαν τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2.

Προσφέροντας μια τεράστια ώθηση στο ηθικό του Κιέβου και ένα τεράστιο πλήγμα στο ναυτικό του Βλαντιμίρ Πούτιν, δύο πύραυλοι χτύπησαν στην αριστερή πλευρά του 611ft Moskva, ταρακουνώντας το βίαια και προκαλώντας μια καταστροφική έκρηξη και τεράστιες πυρκαγιές.

Καθώς οι φλόγες φώτιζαν τη φουρτουνιασμένη Μαύρη Θάλασσα, τα 510 μέλη του πληρώματος του πλοίου σκαρφάλωσαν απεγνωσμένα στις σωσίβιες λέμβους και τράπηκαν σε φυγή.

Ο καπετάνιος του πλοίου και οι αξιωματικοί αεράμυνας λέγεται ότι παρακολουθούσαν τα παραπλανητικά TB2, χωρίς να γνωρίζουν ότι ένα ζεύγος πυραύλων Neptune R360 ουκρανικής κατασκευής κατευθύνονταν προς το μέρος τους, αφού εκτοξεύθηκαν από πυροβολαρχία στην ακτογραμμή.

Οι πύραυλοι, ο καθένας από τους οποίους ζυγίζει έναν τόνο και έχει εμβέλεια 170 ναυτικά μίλια, πλησίασαν το Moskva στο επίπεδο της θάλασσας. Ταξιδεύοντας με τόσο χαμηλή τροχιά σε ταραγμένη θάλασσα σήμαινε ότι ήταν δύσκολο να εντοπιστούν.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Moskva: Φόβοι ότι πυρηνικοί πύραυλοι βυθίστηκαν με τη ναυαρχίδα του Πούτιν"

Η Ρωσία απειλεί Φινλανδία και Σουηδία με «απροσδιόριστες» συνέπειες αν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Η Ρωσία προειδοποίησε για άλλη μια φορά τη Φινλανδία και τη Σουηδία για τις «συνέπειες» της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η επιλογή είναι στο “χέρι” της Φινλανδίας και της Σουηδίας, αλλά η ένταξή τους θα έχει «συνέπειες για τις διμερείς σχέσεις και τη συνολική εικόνα της ευρωπαϊκής ασφάλειας». Η Ζαχάροβα δεν διευκρίνισε ποιες θα είναι αυτές οι συνέπειες.

Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν θα μπορέσει να ενισχύσει την εθνική ασφάλειά τους, αλλά αντιθέτως θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή. Σύμφωνα με την ίδια, οι χώρες χάνουν επίσης την κυριαρχία τους και την ευκαιρία να αναλάβουν «ενωτικές και εποικοδομητικές πρωτοβουλίες» διεθνώς.

Η Ρωσία έχει διατυπώσει παρόμοιες ιδέες στο παρελθόν. Την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία θα πρέπει να “εξισορροπήσει την κατάσταση” με τις δικές της ενέργειες εάν οι χώρες ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ρωσία απειλεί Φινλανδία και Σουηδία με «απροσδιόριστες» συνέπειες αν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ"

Λιγνάδης: Μήνυσε και τον δεύτερο μηνυτή του για ψευδή κατάθεση

Ο Δημήτρης Λιγνάδης μήνυσε και τον δεύτερο μηνυτή του! Μετά την 3ημερη εξέταση του καταγγέλλοντα για το βιασμό του από τον σκηνοθέτη στην Επίδαυρο το 2015, ο κατηγορούμενος υπέβαλε μήνυση για ψευδή κατάθεση στο δικαστήριο.

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος του Δημήτρη Λιγνάδη να παραδοθεί στο δικαστήριο το κινητό του νεαρού Αιγύπτιου.
Στην αγόρευση του τόνισε ότι σε αυτή τη δίκη δικάζεται και δεν διενεργείται προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του μάρτυρα.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης ζητά να αρθεί το τηλεφωνικό απόρρητο του μηνυτή του, ώστε να περιληφθούν στη δικογραφία οι επικοινωνίες και άλλο ψηφιακό υλικό που είναι αποθηκευμένα σε αυτό από την έναρξη της δίκης και μετά.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του σκηνοθέτη, Αλέξης Κούγιας, υπέβαλε και σήμερα δεκάδες ερωτήσεις στο μάρτυρα.

Αλέξης Κούγιας: Επί πέντε μήνες δεν έχετε καμία επικοινωνία με τον Δημήτρη Λιγνάδη μετά τον καταγγελλόμενο βιασμό και θεωρούσατε ότι είστε μαζί;

Μάρτυρας: Ήμουν ερωτευμένος. Δεν υπήρχε ποτέ το «χωρίζουμε».

Αλέξης Κούγιας: Γιατί μείνατε με τον κατηγορούμενο;

Μάρτυρας: Ήμουν ερωτευμένος.

Αλέξης Κούγιας: Γιατί πήγατε στον Λιγνάδη; Γιατί δεν πήγατε στον φίλο σας;

Μάρτυρας: Γιατί ο κατηγορούμενος μου ήρθε πρώτος στο μυαλό.

Αλέξης Κούγιας: Σε αυτή τη φωτογραφία, ο Λιγνάδης είναι γυμνός από τη μέση και πάνω, έχετε δει την έκφραση σας; Αυτή η φωτογραφία είναι πέντε μήνες μετά το φερόμενο βιασμό σας;

Μάρτυρας: Βλέπω έναν άνθρωπο που ήταν πολύ ερωτευμένος και δεν τον ένοιαζε πλέον να πάει στο καμαρίνι του βιαστή του να του χαμογελάει και να φωτογραφίζεται.

Αλέξης Κούγιας: Εσείς, εάν σας έλεγε ο Λιγνάδης ότι «είμαστε μαζί» θα κάνατε καταγγελία για βιασμό;

Πρόεδρος: Είναι υποθετική ερώτηση, μην απαντάτε.

Αλέξης Κούγιας: Εάν δεν υπήρχε ο Κυπαρισσόπουλος και η Κουρτέση θα κάνατε καταγγελία;

Μάρτυρας: Δε ξέρω.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λιγνάδης: Μήνυσε και τον δεύτερο μηνυτή του για ψευδή κατάθεση"

Ζωοτροφές: Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων, οι δικαιούχοι

Με συντελεστή 2% επί του τζίρου βάσει ΦΠΑ ή φορολογικών δηλώσεων θα υπολογιστούν οι κρατικές ενισχύσεις για ζωοτροφές, που θα δοθούν στους κτηνοτρόφους της χώρας όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στη Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Το ανώτατο συνολικό ύψος της χρηματοδότησης προσδιορίζεται στο ποσό των 50.000.000 ευρώ, με την ενίσχυση να είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

Δικαιούχοι είναι επιχειρήσεις  κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής σε όλη τη χώρα οι οποίες πληρούν τους κάτωθι όρους επιλεξιμότητας.

Είναι φυσικά πρόσωπα, επαγγελματίες αγρότες εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΕΕ) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέχρι και την 31.12.2021 ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, για τα οποία ισχύουν επιπλέον και τα εξής:

α) Έχουν κατά την 31η.3.2022 κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα κατά το φορολογικό έτος 2020, όπως προκύπτει από την Κατάσταση Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα (έντυπο Ε3) της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (ΦΕ), έναν από τους ακόλουθους:

ΚΑΔ περιγραφή

01.41 Εκτροφή βοοειδών γαλακτοπαραγωγής

01.42 Εκτροφή άλλων βοοειδών και βουβαλιών

01.43 Εκτροφή αλόγων και άλλων ιπποειδών

01.44 Εκτροφή καμήλων και καμηλίδων

01.45 Εκτροφή αιγοπροβάτων

01.46 Εκτροφή χοίρων

01.47 Εκτροφή πουλερικών

01.49 Εκτροφή άλλων ζώων,

β) ή έχουν κατά την 31η.03.2022 κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα κατά το φορολογικό έτος 2020, όπως προκύπτει από το έντυπο Ε3 της οικείας δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (ΦΕ), τον ΚΑΔ «01.50 Μικτές γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες» και έχουν δηλώσει την ύπαρξη ζωικού κεφαλαίου στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης (εφεξής δήλωση ΟΣΔΕ) του έτους 2021,

γ) ή είναι αγρότες του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 του ν. 2859/2001 και έχουν δηλώσει την ύπαρξη ζωικού κεφαλαίου στη δήλωση ΟΣΔΕ του έτους 2021.

Επίσης, οι δικαιούχοι, δεν εξακολουθούν να έχουν στη διάθεσή τους ενίσχυση που έχει κριθεί παράνομη και ασυμβίβαστη, ενώ κατά την ημερομηνία ελέγχου των προϋποθέσεων για την πληρωμή, η επιχείρηση είναι ενεργή και δεν τελεί σε αδράνεια, εκκαθάριση ή πτώχευση ούτε ο ΑΦΜ της έχει ανασταλεί για οποιαδήποτε αιτία, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του φορολογικού μητρώου της ΑΑΔΕ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ζωοτροφές: Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων, οι δικαιούχοι"

Άρειος Πάγος: Οριστική απόλυση για δυο δικαστές – Είχαν πάνω από 3.000 εκκρεμείς υποθέσεις

Απολύθηκε από το δικαστικό σώμα η εισαγγελέας της Κέρκυρας, με τις 3.010 εκκρεμείς υποθέσεις, εκ των οποίων οι 153 παραμένουν «αγνοούμενες».

Την απόφαση έλαβε η Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Η 54χρονη εισαγγελέας Πρωτοδικών δεν είναι η μόνη που εκδιώχθηκε από το σώμα λόγω ανεπάρκειας.

Οι ανώτατοι δικαστές απέλυσαν ακόμα 1 δικαστή, επίσης με μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων. Μία 3η δικαστής, πρόεδρος Πρωτοδικών στο βαθμό, τη «γλίτωσε» με προσωρινή παύση 6 μηνών από τα καθήκοντά της.

Τους τελευταίους μήνες συνολικά 15 δικαστικοί λειτουργοί κρίθηκαν ανεπαρκείς υπηρεσιακά και απολύθηκαν.

Η εισαγγελέας της Κέρκυρας

Η απολυμένη πλέον εισαγγελέας της Κέρκυρας όταν κλήθηκε από την προϊσταμένη του Πρωτοδικείου να επιστρέψει τις εκκρεμείς υποθέσεις προκειμένου να χρεωθούν σε άλλο συνάδελφό της, καθώς υπήρχε κίνδυνος ακόμα και παραγραφής, αρνήθηκε ότι τις είχε.

Αργότερα, περίπου 1.800 δικογραφίες βρέθηκαν στο σπίτι της, οι 324 κατασχέθηκαν σε φιλικό της σπίτι, άλλες 626 βρέθηκαν σε άλλο φιλικό της σπίτι και κατασχέθηκαν, ενώ 31 δικογραφίες ήταν ενσωματωμένες μέσα σε άλλες δικογραφίες.

Επιπλέον, 153 δικογραφίες ακόμα αναζητούνται.

Σε βάρος έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας και υπεξαίρεση δημοσίων εγγράφων.

Ο εισηγητής -αρεοπαγίτης επισήμανε ότι η ελεγχόμενη εισαγγελέας έχει επιδείξει βαριά αμέλεια, παντελή έλλειψη δικαστικής συνείδησης και πρότεινε την οριστική παύσης της από το εισαγγελικό σώμα.

Από την πλευρά του, ο κ. Πλιώτας τόνισε ότι η συμπεριφορά της εισαγγελέως Πρωτοδικών έχει μοναδικότητα και αποτελεί μια θλιβερή κατάσταση που έθιξε το κύρος της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, εξέφρασε τα ερωτήματα πώς είναι δυνατόν να παρέμεινε στην Κέρκυρα επί 18 ολόκληρα χρόνια (2002 έως 2020), αλλά  και γιατί δεν γινόταν ενημέρωση των βιβλίων της γραμματείας για τις καταθέσεις μηνύσεων και άλλων ένδικων μέσων, όπως και την πορεία των υποθέσεων.

Ομόφωνα η Πειθαρχική Ολομέλεια όχι μόνο την απέλυσε οριστικά, λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας αλλά δεν της έδωσε τη δυνατότητα να εργαστεί σε άλλη θέση του Δημοσίου τομέα.

Η Πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών πριν από 3,5 μήνες είχε βρεθεί και πάλι ενώπιον της Πειθαρχικής Ολομέλειας με το ερώτημα της οριστικής παύσης για τον ίδιο λόγο.

Τότε επικαλέστηκε λόγους υγείας του παιδιού της και για το λόγο αυτό της δόθηκε μια ευκαιρία να μηδενίσει τις εκκρεμείς υποθέσεις, πολύ περισσότερο επειδή βελτιωνόταν  η κατάσταση του παιδιού της όπως η ίδια ισχυρίσθηκε και  δεσμεύθηκε ότι θα ολοκληρώσει τις εκκρεμείς υποθέσεις.

Όμως, τον περασμένο Μάρτιο παρά τις δεσμεύσεις της είχε ακόμα στα χέρια της 282 εκκρεμείς υποθέσεις, ενώ οι καταγγελίες δικηγόρων και πολιτών συνεχιζόντουσαν για υπέρμετρες καθυστερήσεις σε αποφάσεις που χειριζόταν.

Πρόσφατα, μάλιστα, στάλθηκε επιστολή προς την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, για εκκρεμεί υπόθεση εδώ και δύο χρόνια, που αφορούσε την επικοινωνία του διαζευγμένου πατέρα με το παιδί του.

Ο κ. Πλιώτας τόνισε στην Πειθαρχική Ολομέλεια ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, της δόθηκε μια ευκαιρία, την οποία δεν εκμεταλλεύθηκε, ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν επανειλημμένες διαμαρτυρίες για καθυστερήσεις.

Ομόφωνα η Πειθαρχική Ολομέλεια την έπαυσε οριστικά και της έδωσε τη δυνατότητα να εργαστεί στο Δημόσιο τομέα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Άρειος Πάγος: Οριστική απόλυση για δυο δικαστές – Είχαν πάνω από 3.000 εκκρεμείς υποθέσεις"

Υπ. Εργασίας: Θετικά αξιολογούν οι πολίτες το 1555 – Τι προκύπτει από την έρευνα της MRB

Το 1555, ο Ενιαίος Αριθμός Εξυπηρέτησης Πολιτών του Yπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αποσπά τη θετική ψήφο των πολιτών, οι οποίοι όχι μόνο γνωρίζουν την ύπαρξή του, αλλά αντιλαμβάνονται και την προστιθέμενη αξία που προσδίδει στην καθημερινότητά τους. Αυτό τεκμαίρεται και από σχετική έρευνα της MRB Hellas, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα μεταξύ 17-19 Μαρτίου 2022, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και δείγμα 1.008 ατόμων.

Από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων προκύπτει ότι η τηλεφωνική υπηρεσία 1555 έχει κερδίσει έδαφος και υψηλό βαθμό αναγνωρισιμότητας, ενώ κατακτά σταθερά το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη των πολιτών, παρά το γεγονός ότι είναι ενεργή για μικρό σχετικά διάστημα.

Καθημερινά, ολοένα και περισσότεροι πολίτες πληροφορούνται για τη λειτουργία του 1555 και σπεύδουν να καλέσουν, για να ζητήσουν πληροφορίες, να υποβάλουν τα αιτήματά τους και να ενημερωθούν για εκκρεμείς υποθέσεις τους.



Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, στο σύνολο του δείγματος και σε επίπεδο αυθόρμητης αναφοράς, το 1555 είναι ο τηλεφωνικός αριθμός που ανακαλούν οι περισσότεροι ερωτώμενοι, με αμέσως επόμενο το 14884. Σε επίπεδο γνωριμίας καθ’ υπόδειξη, σχεδόν το 35% των ερωτώμενων ανακαλεί τον συγκεκριμένο αριθμό, ενώ το 26,2% ανέφερε ότι γνωρίζει και το portal του 1555.

Εκτός, όμως, από την αναγνωρισιμότητα, η έρευνα αναδεικνύει και μία ακόμη σημαντική παράμετρος που σχετίζεται με τις θετικές αξιολογήσεις.

 

Συγκεκριμένα, η έρευνα δείχνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών αξιολογεί θετικά τη λειτουργία του 1555.
Πάνω από 7 στους 10 ερωτώμενους (74%) θεωρούν ότι η υπηρεσία είναι εξαιρετικά ή πολύ χρήσιμη, ενώ το ποσοστό των θετικών απαντήσεων ξεπερνά το 90%, αν προστεθούν και οι συμμετέχοντες που θεωρούν ότι το 1555 είναι αρκετά χρήσιμο.

Εξίσου υψηλά και ενθαρρυντικά είναι και τα ποσοστά ικανοποίησης των πολιτών, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Το 21% των ερωτώμενων έχει επικοινωνήσει με το τηλεφωνικό κέντρο του 1555 και, από αυτούς, οι 8 στους 10 έχουν καλέσει πάνω από μια φορά.



Όσον αφορά το περιεχόμενο των κλήσεων, τα ασφαλιστικά θέματα είναι αυτά που τίθενται με τη μεγαλύτερη συχνότητα από τους πολίτες (61%), ενώ έπονται τα κοινωνικά επιδόματα και τα εργασιακά θέματα. Το 61% των συμμετεχόντων που έχουν καλέσει στο 1555, δήλωσαν ότι είναι πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι από την εξυπηρέτηση που έλαβαν. Εάν σε αυτούς προστεθούν και όσοι δήλωσαν «ικανοποιημένοι», το ποσοστό ικανοποίησης φτάνει στο 82%.



Οι παράμετροι που έχουν θετικό πρόσημο και αξιολογούνται θετικά από τους περισσότερους χρήστες συνοψίζονται στο τρίπτυχο: ευγένεια του προσωπικού, επάρκεια γνώσεων και επαγγελματισμός. Περαιτέρω βελτίωσης χρήζουν ο χρόνος αναμονής στην τηλεφωνική γραμμή, ο βαθμός κατανόησης του θέματος από τα στελέχη της υπηρεσίας, καθώς και οι προτεινόμενες λύσεις.

 

Θετικές είναι οι αξιολογήσεις και για το διαδικτυακό portal 1555.gov.gr, το οποίο έχει εμπλουτίσει τις υπηρεσίες του 1555 εδώ και λίγους μήνες. Συγκεκριμένα, το 55% των συμμετεχόντων που έχουν χρησιμοποιήσει το portal δήλωσαν πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι, ενώ μαζί με όσους δήλωσαν «ικανοποιημένοι» το ποσοστό ικανοποίησης φθάνει στο 87,7%.

Τέλος, στη μεγάλη πλειονότητά τους, οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι είναι πιθανόν να χρησιμοποιήσουν το 1555 στο μέλλον, με τα ποσοστά να φτάνουν στο 74% για την τηλεφωνική υπηρεσία και στο 69% για το portal.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Εργασίας: Θετικά αξιολογούν οι πολίτες το 1555 – Τι προκύπτει από την έρευνα της MRB"

«Ψηφιακό δωμάτιο επικοινωνίας» στον ΕΦΚΑ για τις συντάξεις

Τη λειτουργία «ψηφιακού δωματίου επικοινωνίας» στον ΕΦΚΑ τους επόμενους μήνες προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών από τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου (ΕΦΚΑΟΑΕΔΟΠΕΚΑ).

Πρόκειται για έναν ακόμη ψηφιακό τρόπο επικοινωνίας μεταξύ του ΕΦΚΑ και των συνταξιούχων εν αναμονή, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να λύνονται θέματα που έχουν να κάνουν με τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Οι ανακοινώσεις για την νέα εφαρμογή θα γίνουν τις πρώτες μέρες του επόμενου μήνα.

Στόχος του υπουργείου είναι όλες οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, του ΟΑΕΔ και του ΟΠΕΚΑ να παρέχονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, ώστε να καταστεί περιττή μετά από λίγο καιρό η παρουσία των ασφαλισμένων στα υποκαταστήματα. Ήδη ο ΟΑΕΔ έχει ψηφιοποιήσει τις υπηρεσίες του σε ποσοστό 90%, ενώ ο ΕΦΚΑ 60%.

Στην εκδήλωση παρέστη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αφού συνεχάρη τις ηγεσίες των υπουργείων Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, επισήμανε ότι έχει γίνει σημαντική δουλεία μέχρι σήμερα και ότι η δημόσια διοίκηση αλλάζει ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των πολιτών, επισημαίνοντας ότι το call center του υπουργείου Εργασίας βραβεύτηκε ως το καλύτερο της χρονιάς. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό του κράτους για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Όσον αφορά το έργο που έχει ήδη γίνει ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε, ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το υπουργείου, ήταν εμφανές, ότι δυο ήταν τα κύρια προβλήματα: το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων και της εξυπηρέτησης του πολίτη. Ο Συνήγορος του Πολίτη ενημέρωσε τον υπουργό Εργασίας ότι πρόκειται για το υπουργείο με τα περισσότερα παράπονα (ΕΦΚΑ 48% των παραπόνων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με δεύτερη την ΑΑΔΕ με 11%).

Οι δράσεις που ήδη τέθηκαν σε λειτουργία, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη είναι:

  • Νέες ψηφιακές υπηρεσίες. Πάνω από 260 εκατ. ηλεκτρονικές συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 2,5 χρόνια.
  • Διασύνδεση ΚΕΠ με ΕΚΦΑ και ΟΑΕΔ και ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί 3,8 εκατ. συναλλαγές και αυτό μπορεί να αποτελέσει πιλότο για άλλους φορείς.
  • Ηλεκτρονικά ραντεβού στον ΕΦΚΑ.
  • Αναβάθμιση ιστοσελίδων. MyEFKAlive και MyOAEDlive ψηφιακός σύμμαχος των πολιτών για να εξυπηρετούνται μέσω αυτών των υπηρεσιών
  • Θεσμός των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών. Υπάρχουν 458 πιστοποιημένοι επαγγελματίες που πέρασαν δύσκολες εξετάσεις, οι οποίοι εκδίδουν συντάξεις μέσα σε 3 μήνες. Πάνω από 850 συνταξιοδοτικές υποθέσεις έχουν εκδοθεί.
  • Ενιαίος αριθμός εξυπηρέτησης 1555. Στόχος να αποκαταστήσει το κανάλι επικοινωνίας του υπουργείου και των φορέων, με τους πολίτες. Σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Από το τέλος Ιουλίου έως σήμερα, έχουν υπάρξει 1,8 εκατ. κλήσεις. Το 98% απαντημένα ερωτήματα και 82% ικανοποίηση κοινού.

Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα όπως ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης είναι:

  • Λειτουργία «ψηφιακού δωματίου επικοινωνίας» στον ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις
  • Περαιτέρω συνεργασία ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ με τα ΚΕΠ
  • Επέκταση του MyEFKAlive σε όλη την Ελλάδα και δημιουργία αντίστοιχης υπηρεσίας για τον ΟΠΕΚΑ
  • Διεύρυνση των κατηγοριών των συντάξεων που θα μπορούν να εκδίδονται από ιδιώτες
  • Επέκταση της λειτουργίας του 1555 για τους επόμενους 30 μήνες και περαιτέρω βελτίωση των υπηρεσιών του.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ψηφιακό δωμάτιο επικοινωνίας» στον ΕΦΚΑ για τις συντάξεις"

Bloomberg: Η Ευρώπη εξαρτάται ακόμη από τα ρωσικά πυρηνικά καύσιμα

Η Rosatom, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πυρηνικών αντιδραστήρων στον κόσμο που έχει σχεδόν το μονοπώλιο στα καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, προμηθεύει πυρηνικά καύσιμα στις ευρωπαϊκές χώρες, από τα οποία εξαρτώνται δεκάδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι. Εάν οι σχέσεις με τη Ρωσία τερματίζονταν πρόωρα, αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε 100 εκατομμύρια Ευρωπαίους, στις χώρες που βασίζονται στους πυρηνικούς σταθμούς ως τη μεγαλύτερη πηγή καθαρής ενέργειας, ανέφερε το Bloomberg.

Σύμφωνα με στοιχεία του Μαρτίου του τρέχοντος έτους, η Ρωσία παρέχει περίπου το 35 τοις εκατό του εμπλουτισμένου ουρανίου που απαιτείται για τους αντιδραστήρες σε όλο τον κόσμο και έχει κατασκευάσει πολλούς αντιδραστήρες που τέθηκαν σε λειτουργία τα τελευταία χρόνια.

«Ένας εναλλακτικός προμηθευτής είναι απαραίτητος», επεσήμανε πρόσφατα η Φινλανδή Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ενέργειας στο Υπουργείο Οικονομίας Lisa Heikinheimo. Είπε ότι ήταν «ένα πρόβλημα που σύντομα θα γίνει πραγματικότητα». Ωστόσο, πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι θα χρειαστούν χρόνια για να αλλάξουν προμηθευτές.

Από την άλλη πλευρά, η εξαγωγή πυρηνικών καυσίμων αποτελεί βασικό γεωπολιτικό μοχλό για τη Μόσχα και τώρα, λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά της επέμβασης στην Ουκρανία. Η Rosatom επεκτείνει την εμβέλειά της στην Κίνα, την Ινδία, το Ιράν και την Τουρκία, χώρες που δεν έχουν επιβάλει οποιεσδήποτε κυρώσεις στη Ρωσία.

Η Rosatom δεν είναι, μέχρι στιγμής, υπό τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πριν από λίγες ημέρες, η Ουγγαρία έλαβε την πρώτη παράδοση καυσίμου από τη Ρωσία για τον πυρηνικό σταθμό Paks, ο οποίος διαθέτει τέσσερις ρωσικούς αντιδραστήρες VVER-440 και παράγει σχεδόν το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουγγαρία, ανέφερε ο ιστότοπος Power Technology. Αντί για τον σιδηρόδρομο μέσω της Ουκρανίας, τα καύσιμα έφτασαν αεροπορικώς μέσω του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας, με την έγκριση αυτών των χωρών.

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Sijarto δήλωσε ότι υπάρχει μια «κόκκινη γραμμή» για τη χώρα του – όλες οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας πρέπει να εξαιρεθούν από κυρώσεις, όπως η μεταφορά πυρηνικών καυσίμων αεροπορικώς.

Politika.rs/ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Bloomberg: Η Ευρώπη εξαρτάται ακόμη από τα ρωσικά πυρηνικά καύσιμα"

Καιρός – Meteo: Αφρικανική σκόνη, λασποβροχές και απότομη πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο

Αλλάζει και πάλι το σκηνικό του καιρού το Σαββατοκύριακο, καθώς ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος αν και συννεφιασμένος το Σάββατο με αυξημένη αφρικανική σκόνη, ενώ την Κυριακή θα σημειωθούν λασποβροχές και απότομη πτώση της θερμοκρασίας.

Συγκεκριμένα, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και σήμερα στη χώρα. Ωστόσο, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, σταδιακή αλλαγή αναμένεται το Σαββατοκύριακο, καθώς ένα βαρομετρικό χαμηλό, προερχόμενο από την Βόρεια Αφρική, θα πλησιάσει τη χώρα μας από τα νοτιοδυτικά, ενώ αυξημένη θα είναι και η μεταφορά αφρικανική σκόνη.

Έτσι, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού αρχικά το Σάββατο θα είναι οι παροδικές νεφώσεις και η μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας κυρίως στην δυτική και νότια χώρα, ενώ παράλληλα θα σημειωθεί σταδιακή μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Την Κυριακή όμως αναμένονται βροχές σε μεγάλο μέρος κυρίως της ηπειρωτικής χώρας, με τις βροχοπτώσεις να είναι τοπικά αξιόλογες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια τμήματα. Αξιοσημείωτη θα είναι επίσης η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς τοπικά σε σχέση με τις θερμοκρασίες του Σαββάτου.

Παράλληλα με την πτώση της θερμοκρασίας, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας, ενώ στη Δυτική Μακεδονία χιονοπτώσεις αναμένονται έως και σε ημιορεινά τμήματα.

Τέλος, σύμφωνα με το προγνωστικό σύστημα DUSTMETEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, κατά την διάρκεια της Κυριακής αναμένεται να κορυφωθεί η μεταφορά αφρικανικής σκόνης πάνω από τη χώρα μας με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις να εντοπίζονται κυρίως στη Νότια Ελλάδα, ενώ μείωση των συγκεντρώσεων αναμένεται από τη Δευτέρα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός – Meteo: Αφρικανική σκόνη, λασποβροχές και απότομη πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο"

Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ παρών σε «φιέστα» του ψευδομουφτή σε χωριό της Ξάνθης με φόντο την τουρκική σημαία

Να πάρει θέση η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ για την παρουσία του βουλευτή Ξάνθης Μπουρχάν Μπαράν, σε εκδήλωση του ψευδομουφτή Αχμέτ Μέτε - παρουσία του Τούρκου προξένου στην Κομοτηνή Μουράτ Ομέρογλου και με θέα… την τουρκική σημαία - ζητάει ο βουλευτής Σερρών της Ν.Δ. Τάσος Χατζηβασιλείου.

Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο βουλευτής της Ν.Δ. και Γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, εγκαλεί τον συνάδελφό του - βουλευτής Ξάνθης του ΚΙΝΑΛ - για την παρουσία του στην προκλητική εκδήλωση.


«Σε εκδήλωση της ψευδομουφτείας Ξάνθης, παρόντος του Τούρκου προξένου και με φόντο την τουρκική σημαία, παρίσταται ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Μπουρχάν Μπαράν. Το ΚΙΝΑΛ γνωρίζει τις δραστηριότητες και τις επιλογές του βουλευτή του; Επιβάλλεται να πάρει καθαρή θέση» σχολίασε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Την εκδήλωση - ιφτάρ στο πλαίσιο του ραμαζανιού - διοργάνωσε στο χωριό Λευκόπετρα ο ψευδομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, ενώ εκτός του Τούρκου προξένου στην Κομοτηνή, παραβρέθηκαν ο δήμαρχος του Γιλντιρίμ Προύσας Οκτάι Γιλμάζ και ο βουλευτής Προύσας Οσμάν Μεστέν. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός, πως στο χώρο της εκδήλωσης αναρτήθηκε προκλητικά η τουρκική σημαία.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ παρών σε «φιέστα» του ψευδομουφτή σε χωριό της Ξάνθης με φόντο την τουρκική σημαία"

Μητσοτάκης: Κάντε μεγαλύτερη χρήση του 1555 – Δεν περιφρονούμε τους πολίτες

Σε εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των πολιτών από τις υπηρεσίες και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και απασχόλησης μέσω του 1555, μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ομιλία του πρωθυπουργού έγινε στο πλαίσιο της εκδήλωσης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Αλλάζουν Όλα – Στην εξυπηρέτηση του εργαζόμενου, του άνεργου, του συνταξιούχου».

Θερμά συγχαρητήρια στις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και όλων όσων εργάστηκαν για να φέρουν εις πέρας το έργο που παρουσιάστηκε έδωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι ακούγοντας τους πολίτες να μιλούν για τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες ότι τελικά ο ορισμός της προόδου είναι σχετικά απλός. Πρόοδος είναι να μην συμβιβάζεσαι με την κατεστημένη λογική ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει σε αυτή την χώρα.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είπε, είναι ο καταλύτης αλλά χωρίς την συνεργασία και με τα άλλα υπουργεία, όπως το Εργασίας δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα.

Ο πρωθυπουργός, είπε ακόμα ότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Είναι αυτονόητο για τον πολίτη ότι το κράτος πρέπει να το σέβεται αλλά αφιερώθηκαν πολλές εργατοώρες για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα.

Το 1555 δεν είναι ένα απλό call center. Δεν αρκεί να τηλεφωνεί κάποιος σε έναν αριθμό και να του απαντά κάποιος, γιατί αυτός ο κάποιος πρέπει να είναι εκπαιδευμένος, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Κάλεσε τους πολίτες να κάνουν μεγαλύτερη χρήση του 1555.

Αυτό, αυξάνει τον πήχυ των απαιτήσεων για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στους πολίτες, τόνισε. Είναι πρόσθεσε εντυπωσιακό για μια δημόσια υπηρεσία να βραβεύεται ως το καλύτερο call center της χρονιάς.

Όταν μας έλεγαν προεκλογικά οι πολίτες “αλλάξτε το κράτος”, αυτό κάνουμε και χρησιμοποιούμε την τεχνολογία ως εργαλείο και όχι ως αυτοσκοπό, πρόσθεσε.

«Αυτή η περιφρόνηση του πολίτη από το κράτος», είπε, αναφερόμενος στο παρελθόν, «θα τον οδηγήσει να ακούσει πιο εύκολα λαϊκίστικες φωνές».

Ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε ακόμα ότι αυτό το αποτέλεσμα έδειξε ότι μπορεί ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας να συνεργαστούν με τρόπο αρμονικό.

Ένα ακομμάτιστο κράτος δεν ξεχωρίζει τους πολίτες αλλά οφείλει να δείχνει ειδική πρόνοια στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Τους ανάπηρους που μπορούν από το σπίτι τους να επικοινωνήσουν φυσικά μέσω βιντεοκλήσης με κάποιον υπάλληλο. Οι αδύναμοι είναι συνήθως τα θύματα της γραφειοκρατίας και της αδιαφάνειας.

Έχουμε φιλόδοξα σχέδια τα οποία θα δρομολογήσουμε άμεσα. Μίλησε σχηματικά για ένα 1555 για όλο το κράτος και πρόσθεσε ότι η προσπάθεια δεν θα σταματήσει.

Δείτε την ομιλία 
 

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Κάντε μεγαλύτερη χρήση του 1555 – Δεν περιφρονούμε τους πολίτες"

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ρωσία: Βομβάρδισαν εργοστάσιο που κατασκευάζει τους πυραύλους οι οποίοι χτύπησαν το «Μόσκβα»

Μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών σημειώθηκε τη νύχτα της Πέμπτης στα περίχωρα του Κιέβου και μεταξύ των πληγμώτων που πέτυχαν οι Ρώσοι ήταν και ένα εργοστάσιο στην περιφέρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας το οποίο θεωρείται πως κατασκευάζει τους πυραύλους Neptune, οι οποίοι βύθισαν το ρωσικό καταδρομικό «Μόσκβα».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας νωρίς το πρωί της Παρασκευής, από τα πυρά τους καταστράφηκε το εργοστάσιο «Vizar», το οποίο κατασκευάζει αντιπλοϊκούς πυραύλους για τον ουκρανικό στρατό.

Η επίθεση αυτή σημειώθηκε μόλις μία ημέρα μετά τη βύθιση του «Μόσκβα» - της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας - μετά από έκρηξη και πυρκαγια, η οποία σύμφωνα με την Ουκρανία προκλήθηκε όταν δέχθηκε πυρά από δύο πυραύλους. Η Μόσχα έχει αναφέρει, από την πλευρά της, πως η αιτία για την καταστροφή του πλοίου «ερευνάται».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε επίσης ότι θα εντείνει τις επιθέσεις του στο Κίεβο τις επόμενες ημέρες, κάτι που όπως είπε έρχεται ως απάντηση στα ουκρανικά πλήγματα στο ρωσικό έδαφος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία - Ρωσία: Βομβάρδισαν εργοστάσιο που κατασκευάζει τους πυραύλους οι οποίοι χτύπησαν το «Μόσκβα»"

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Υπόσχεση» της Ρωσίας να βομβαρδίσει κι άλλο το Κίεβο – Άλλοι 5 νεκροί στο Ντονμπάς

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, ενώ εκρήξεις ακούγονταν στη διάρκεια της νύκτας νοτίως του Κιέβου, με τη Ρωσία να διαμηνύει πως θα εντείνει τις επιθέσεις της.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα πως στη διάρκεια της νύκτας έπληξε ένα στρατιωτικό στόχο στις παρυφές του Κιέβου με πυραύλους κρούζ και υποσχέθηκε περισσότερες επιθέσεις εναντίον της πρωτεύουσας της Ουκρανίας.

Στη μεγαλύτερη περιφέρεια του Ντονμπάς, αυτή του Ντόνετσκ, όπου μάχες διεξάγονται σε όλη τη γραμμή του μετώπου, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την προεδρία της Ουκρανίας.

Το Λουγκάνσκ επίσης έγινε στόχος 24 βομβαρδισμών που στοίχισαν τη ζωή σε δύο ανθρώπους, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι δύο άνθρωποι, διευκρινίστηκε από την ίδια πηγή.

Στην περιφέρεια του Κιέβου ακούστηκαν εκρήξεις στην περιοχή του Βασίλκιφ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η αντιαεροπορική άμυνα ανέλαβε δράση, όπως αναφέρουν οι οι περιφερειακές αρχές.

«Στα χέρια μας η Χαλυβουργία Ίλιτς»

Το Τωσικό υπουργείο ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του έχουν πλέον τον πλήρη έλεγχο της Χαλυβουργίας Ίλιτς στην πολιορκημένη Μαριούπολη.

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει την Τετάρτη πως 1.026 στρατιώτες της 36ης ουκρανικής ταξιαρχίας πεζοναυτών, περιλαμβανομένων 162 αξιωματικών, παραδόθηκαν κοντά στο χαλυβουργικό εργοστάσιο.

«Ο αριθμός και η έκταση των πυραυλικών πληγμάτων εναντίον θέσεων στο Κίεβο θα αυξηθούν σε απάντηση σε όλες τις τρομοκρατικού τύπου επιθέσεις και στα σαμποτάζ που πραγματοποιούνται σε ρωσικό έδαφος από το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοινώνοντας την καταστροφή ενός εργαστηρίου παραγωγής πυραύλων εδάφους-αέρος στο εργοστάσιο Βιζάρ.

«Σκοτώσαμε Πολωνούς μισθοφόρους»

Το ρωσικό υπουργείο υποστήριξε επίσης πως οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν περίπου 30 «Πολωνούς μισθοφόρους» με πλήγμα που πραγματοποίησαν στη βορειοανατολική Ουκρανία.

«Ως συνέπεια του πλήγματος, ένα απόσπασμα μισθοφόρων μιας ιδιωτικής πολωνικής στρατιωτικής εταιρείας (…) εξοντώθηκε στο χωριό Ιζιούμσκε, στην περιφέρεια του Χάρκοβο. Μέχρι 30 Πολωνοί μισθοφόροι σκοτώθηκαν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Συμφωνία για 9 ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ ανακοίνωσε πως εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι συμφωνήθηκαν για σήμερα για την απομάκρυνση αμάχων, μεταξύ άλλων και με ιδιωτικά αυτοκίνητα από την πολιορκημένη Μαριούπολη.

Άλλοι διάδρομοι απομάκρυνσης αμάχων συμφωνήθηκαν στο Μπερντιάνσκ, το Ενερχοντάρ και το Σιεβιεροντονέτσκ.

Εξάλλου ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ, ο Σέρχιι Γκαϊντάι, κάλεσε σήμερα τους κατοίκους έξι πόλεων να απομακρυνθούν από την περιοχή, προσθέτοντας ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πέντε τραυματίσθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς της πόλης Κρεμίνα.

Ο Γκαϊντάι έγραψε στο Telegram: «Μην διστάζετε και φύγετε όσο εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα. Επιλέξτε τη ζωή, λεωφορεία σας περιμένουν στα σημεία συγκέντρωσης. Το ίδιο και τρένα, από τα οποία υπάρχουν αρκετά».

Το Ρόιτερς μεταδίδει πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα τις δηλώσεις του Γκαϊντάι.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: «Υπόσχεση» της Ρωσίας να βομβαρδίσει κι άλλο το Κίεβο – Άλλοι 5 νεκροί στο Ντονμπάς"

Σκύδρα: Την εξαπάτησαν τάζοντάς της «επίδομα» επειδή εμβολιάστηκε για τον κορωνοϊό

Το ενδεχόμενο να βρεθεί με ανέλπιστα χρήματα είχε «θολώσει» το μυαλό μιας γυναίκας που δέχθηκε τηλεφώνημα στο σταθερό του σπιτιού της σε περιοχή της Σκύδρας από έναν άγνωστο, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είναι λογιστής και θα της εξασφάλιζε βοήθημα λόγω του εμβολιασμού της κατά του κορωνοϊού.

Με το πρόσχημα ότι θα κατέθετε το ποσό που δήθεν δικαιούται στον τραπεζικό λογαριασμό της γυναίκας, ο απατεώνας την έπεισε να του δώσει τους προσωπικούς τραπεζικούς κωδικούς της κι έτσι μετέφερε από αυτόν το ποσό των 1.780 ευρώ. Η απάτη, που έγινε τον περασμένο Ιανουάριο, εξιχνιάστηκε από την Ασφάλεια Πέλλας και διαπιστώθηκε ότι δράστες ήταν δυο Έλληνες ηλικίας 33 και 30 χρόνων, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία που υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πέλλας.

Πλήρωσε για ηλεκτρικές συσκευές που δεν πήρε ποτέ

Μέσω σελίδας κοινωνικής δικτύωσης είχε επικοινωνήσει ένας άγνωστος με έναν κάτοικο των Ιωαννίνων, τον περασμένο Ιανουάριο και του είχε προτείνει να του πουλήσει ηλεκτρικές συσκευές σε ιδιαίτερα συμφέρουσα τιμή. Το θύμα δέχθηκε και κατέθεσε 950 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό ως προκαταβολή για την αγορά τους, αλλά δεν... είδε ποτέ αυτά που αγόρασε!

Μετά την καταγγελία του, η Ασφάλεια διαπίστωσε ότι ο λογαριασμός ανήκε σε μια Ελληνίδα, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη μέσω διαδικτύου και υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ αναζητούνται τα στοιχεία του συνεργού της που παρίστανε τον πωλητή.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σκύδρα: Την εξαπάτησαν τάζοντάς της «επίδομα» επειδή εμβολιάστηκε για τον κορωνοϊό"

Ανοιξε η πλατφόρμα για την υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού

Άνοιξε η πλατφόρμα των αιτήσεων για την υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού. Οι ενδιαφερόμενοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπ. Εργασίας, μπορούν να υποβάλλουν ψηφιακά την αίτηση τους, έως τις 15 Μαΐου 2022, στην ηλεκτρονική διεύθυνση prosopikosvoithos.gov.gr, ενώ για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους θα λειτουργεί helpdesk για αναφορά/επίλυση προβλημάτων και παροχή οδηγιών, τηλεφωνικώς στον αριθμό 210 7000240 αλλά και μέσω της ιστοσελίδας.

Πιο συγκεκριμένα, οι αιτούντες μπορούν υποβάλλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά και να επιλέγουν οι ίδιοι την μέρα και την ώρα του ραντεβού τους, η οποία θα γίνεται στο σπίτι τους, από ειδική διεπιστημονική επιτροπή που έχει οριστεί για το σκοπό αυτό και θα διερευνά τις εξατομικευμένες ανάγκες του καθενός. Ειδικότερα η αξιολόγηση θα πραγματοποιείται από κοινωνικό λειτουργό, εργοθεραπευτή και ψυχολόγο.

Στα ωφελούμενα πρόσωπα θα απονέμονται, κατόπιν αξιολόγησής τους, συγκεκριμένες ώρες Προσωπικής Βοήθειας ανά μήνα, που θα αντιστοιχούν σε συγκεκριμένο ποσό. Το ποσό αυτό θα το αξιοποιούν για την πληρωμή Προσωπικού Βοηθού της επιλογής τους.

Επιπλέον, δημιουργείται Μητρώο Προσωπικών Βοηθών στο οποίο εγγράφονται ενήλικοι έως 67 ετών που επιθυμούν να απασχοληθούν ως Προσωπικοί Βοηθοί. Της εγγραφής τους θα προηγείται ο έλεγχος του ποινικού μητρώου τους και η επιτυχής ολοκλήρωση εξ αποστάσεως προγράμματος εκπαίδευσης που παρέχεται από το Υπουργείο δωρεάν. Σημειώνεται ότι τα ωφελούμενα άτομα με αναπηρία, στα οποία απονέμονται ώρες Προσωπικής Βοήθειας, θα έχουν πρόσβαση στο Μητρώο Προσωπικών Βοηθών και στο προφίλ αυτών για το σκοπό αναζήτησης, επικοινωνίας και επιλογής ενός ή περισσότερων Προσωπικών Βοηθών, για τις πάγιες και έκτακτες ανάγκες τους.

Υπενθυμίζεται ότι, το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα με αναπηρία ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας (κινητική, νοητική, αναπτυξιακή, ψυχική, αισθητηριακή). Ενώ, επιλέξιμοι ωφελούμενοι είναι άτομα ηλικίας 16 έως 65 ετών, με πιστοποιημένη αναπηρία βάσει γνωμάτευσης ΚΕΠΑ με συνολικό ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 67%, οι οποίοι δεν έχουν ατομικό εισόδημα ή έχουν ατομικό εισόδημα που δεν υπερβαίνει το ποσό των 60.000 ευρώ. Αρχικώς μπορούν να συμμετέχουν κάτοικοι της Αττικής, ενώ από τον Ιανουάριο το πρόγραμμα επεκτείνεται και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας. Το 2024 το πρόγραμμα θα επεκταθεί πανελλαδικώς.

Το πιλοτικό πρόγραμμα υλοποιείται με 42 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ κατά την πανελλαδική εφαρμογή θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ με 320 εκατ. ευρώ.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε ότι: «Επιτέλους ξεκινάει η υλοποίηση της υπηρεσίας του Προσωπικού Βοηθού. Με πράξεις και όχι με λόγια, ενισχύουμε την ανεξάρτητη διαβίωση των συμπολιτών μας με αναπηρία. Για πρώτη φορά στη χώρα μας, παρέχουμε τη δυνατότητα υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία από Προσωπικό Βοηθό της επιλογής τους στη βάση των εξατομικευμένων αναγκών και συνθηκών της ζωής τους και σύμφωνα με τις ατομικές επιλογές και τα ενδιαφέροντα τους. Βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοιξε η πλατφόρμα για την υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news