facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Παρασκηνιακές διεργασίες για μέτρα αντίδρασης Ε.Ε σε τουρκικές προκλήσεις

Με μια πρόταση που καλύπτει σε σημαντικό βαθμό τις επιδιώξεις της Ελληνικής και Κυπριακής πλευράς, αναφορικά με την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε στο Λουξεμβούργο. Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, σε προσχέδιο δήλωσης που συντάσσεται και θα εκδοθεί την Τρίτη από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, ικανοποιούν σε σημαντικό βαθμό Αθήνα και Λευκωσία ως προς τα μέτρα στα οποία θα πρέπει να καταλήξει η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή. Σε σχέση με τα συμπεράσματα του Μαρτίου 2018, η πρόταση που θα παρουσιαστή ενώπιον την ηγετών θα περιλαμβάνει και λήψη μέτρων σε ζητήματα τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας – Ε.Ε που αφορούν την διακίνηση κάποιων τουρκικών προϊόντων. Από κυπριακές πηγές τα όσα φαίνεται να διημείφθησαν στο Συμβούλιων Εξωτερικών Υποθέσεων ανταποκρίνονται στο πνεύμα των επαφών που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, στο περιθώριο του Συμβουλίου στο Λουξεμβούργο.

Το κλίμα στο Συμβούλιο

Πηγές από το Λουξεμβούργο, μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων έκαναν λόγο για θετικό κλίμα στα ζητήματα που τέθηκαν από πλευράς Ελλάδας και Κύπρου. Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για έντονες αντιδράσεις, απέναντι στην τουρκική συμπεριφορά, από Γαλλία – Ιταλία και την εκπρόσωπο της Ε.Ε για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι. Οι υπουργοί Εξωτερικών φαίνεται να προχώρησαν σε μια προεργασία μπλοκαρίσματος ζητημάτων τελωνειακής ένωσης, τα οποία αναμένεται να οριστικοποιηθούν κατά τη Σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. Στη Σύνοδο θα διαφανεί και το κατά πόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα συμπεράσματά του θα ασχοληθεί και με ζητήματα νομικής υφής, όπως τα μέτρα που έχουν ληφθεί από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από τα λόγια στην πράξη

Ένα άλλο ζήτημα το οποίο εξάγεται ως συμπέρασμα από τις προπαρασκευαστικές ετοιμασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι πως διαφαίνεται να υπάρχει διάθεση οι ευρωπαίοι ηγέτες να αφήσουν πίσω τις φραστικές αναφορές κατά της Τουρκίας και να περάσουν στις πράξεις. Στο πνεύμα αυτό, λένε πηγές από το Λουξεμβούργο πως η Ε.Ε είναι έτοιμη να κινηθεί στη λογική λήψης κλιμακωτών μέτρων κατά της Τουρκίας, τα οποία βρίσκονται υπό διαμόρφωση.

Μήνυμα προς Τουρκία

Ενδεικτικό των όσων φαίνεται να απασχόλησαν τους ΥΠΕΞ της Ε.Ε ήταν τα όσα είπε μετά το πέρας του Συμβουλίου ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος τόνισε ότι έχει έρθει η στιγμή να σταλεί στην πλευρά αυτή (τουρκική) ένα σαφές, ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μήνυμα αποτροπής. Όπως αναφέρουν πηγές, η επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε από Ελληνικής και Κυπριακής πλευράς δεν επικεντρώθηκε μόνο στην αναγκαιότητα έκφρασης αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και σε ευρύτερα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το Διεθνές Δίκαιο και την παραβίαση της διεθνής νομιμότητας από πλευράς Τουρκίας. Αυτό το οποίο τονίσθηκε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ήταν πως η τουρκική παραβατικότητα δεν αφορά μόνο Κύπρο και Ελλάδα μιας και όπως τα σύνορα των δυο χωρών είναι σύνορα της Ε.Ε έτσι και η ΑΟΖ είναι της Ένωσης.

kathimerini.com.cy
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρασκηνιακές διεργασίες για μέτρα αντίδρασης Ε.Ε σε τουρκικές προκλήσεις"

Κυπριακές πηγές για Τουρκία: Περιμένουμε ισχυρή αντίδραση από την Ε.Ε.

«Η δήλωση του Υπουργού Ενέργειας στην Τουρκία ήταν κατηγορηματική. Μίλησε, μάλιστα, για συγκεκριμένο βάθος στο οποίο έχουν φτάσει. Εμείς δεν έχουμε άλλο τρόπο να επιβεβαιώσουμε. Προφανώς η πρόκληση έχει προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα», ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου για τις τουρκικές προκλήσεις και τους ισχυρισμούς των Τούρκων ότι γίνεται γεώτρηση.

«Ελπίζουμε ότι θα έχουμε μία ισχυρή αντίδραση την Παρασκευή μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου, όταν ρωτήθηκε για την στάση της Ευρώπης και αν θα συστρατευθεί στο πλευρό της Κύπρου.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυπριακές πηγές για Τουρκία: Περιμένουμε ισχυρή αντίδραση από την Ε.Ε."

Επικοινωνία Κατρούγκαλου – Μπόλτον για τις τουρκικές παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ έκανε λόγο για την ανάγκη να ενισχυθεί το μήνυμα τερματισμού των παράνομων ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θέματα ασφαλείας αμοιβαίου ενδιαφέροντος ήταν στο επίκεντρο τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Τζον Μπόλτον.

Ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε στον κ. Μπόλτον το ζήτημα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω το σαφές μήνυμα της διεθνούς κοινότητας για τον τερματισμό τους.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Επικοινωνία Κατρούγκαλου – Μπόλτον για τις τουρκικές παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ"

Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής οι παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Το ζήτημα των μέτρων κατά της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αναμένεται να συζητηθεί κατά την αυριανή Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε σήμερα κατά τη σχετική ενημέρωση του Τύπου, ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ενώ εξέφρασε και την ελπίδα, τα συμπεράσματα που υιοθέτησαν ομόφωνα οι υπουργοί Ευρωπαϊκών θεμάτων χθες, να εγκριθούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις εξωτερικές σχέσεις.

Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος αναφέρθηκε στο σημείο όπου οι υπουργοί ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, να προτείνουν «κατάλληλα μέτρα» έναντι της Τουρκίας «χωρίς καθυστέρηση».

«Δεν περιμένω να παρουσιαστούν αύριο τα μέτρα, αλλά είναι σημαντικό να υπάρξει έγκριση του κειμένου με την ίδια ή παρόμοια γλώσσα, καθώς αυτό θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες» της Κύπρου ικανοποιήθηκαν. Η συζήτηση αυτή θα λάβει χώρα κατά το πρώτο μέρος της Συνόδου Κορυφής αύριο το απόγευμα, οπότε θα υιοθετηθούν όλα τα επίσημα συμπεράσματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν στη διεύρυνση. «Δεν άνοιξε κάποια πόρτα, αλλά ούτε και έκλεισε», σχολίασε ο αξιωματούχος της ΕΕ αναφερόμενος στην απόφαση των υπουργών να αναβάλουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Β. Μακεδονία και την Αλβανία για τον ερχόμενο Οκτώβριο. Τόνισε δε εκ νέου, τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας.

Σε αυτήν τη συνεδρίαση περιλαμβάνεται και το ευρύτερο θέμα της ευρωπαϊκής πολιτικής για το κλίμα, στο οποίο δεν υπάρχει ομοφωνία σε ό,τι αφορά την πρόταση της Επιτροπής για την επίτευξη του στόχου για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέχρι το 2050. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών έχουν πλέον συμφωνήσει, δημιουργώντας μια «θετική τάση» ενόψει της συζήτησης.

Εξάλλου, οι 28 ηγέτες αναμένεται να αφιερώσουν το αυριανό δείπνο στο ζήτημα της επιλογής των προσώπων για τις κορυφαίες θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, συμπεριλαμβανομένης αυτής της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο, τις τελευταίες ώρες έχουν εντατικοποιηθεί οι συνομιλίες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τόσο με τους ηγέτες, όσο και με τα πολιτικά κόμματα. Επιπλέον, αύριο αναμένεται νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ των ηγετών και των υπόλοιπων φορέων στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών συνόδων των πολιτικών κομμάτων.

«Παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος, καθώς αυτοί με τους οποίους μίλησα εξέφρασαν την βούληση να αποφασίσουν σύντομα. Ελπίζω να το καταφέρουμε την Πέμπτη», αναφέρει ο Ντ. Τουσκ στην πρόσκληση που απέστειλε σήμερα στους ηγέτες ενόψει της Συνόδου.

Παρά τη δυσκολία εύρεσης συμφωνίας, ο αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια παράτασης της απόφασης, καθώς θα πρέπει να καταλήξουν στους υποψήφιους πριν την πρώτη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου στις 2 Ιουλίου. Την επόμενη εβδομάδα όμως, ορισμένοι ηγέτες θα βρίσκονται στην Οσάκα για τη συνεδρίαση των G20 και επομένως δεν υπάρχει διαθέσιμη ημερομηνία για τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται να υπάρξει δεύτερος γύρος συνομιλιών την Παρασκευή, μετά το τέλος των προγραμματισμένων εργασιών της Συνόδου.

Στην ατζέντα της Παρασκευής βρίσκονται τα ζητήματα της εμβάθυνσης της ΟΝΕ σε συνέχεια των αποφάσεων του πρόσφατου Eurogroup για τον ξεχωριστό προϋπολογισμό της ευρωζώνης, στο πλαίσιο του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Στο τέλος της συνάντησης, οι πρόεδροι Tουσκ και Γιούνκερ θα ενημερώσουν ανεπίσημα τους ηγέτες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Brexit και κυρίως όσον αφορά την ετοιμότητα της ΕΕ για το σενάριο μιας εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής οι παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ"

«Μήνυμα» ΕΕ: Ο Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του

Οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και το ζήτημα των μέτρων κατά της Άγκυρας, που εισηγήθηκε χθες προς τους ηγέτες της ΕΕ το Συ,βούίο Γενικών Υποθέσεων (σ.σ. υπουργοί Εξωτερικών) θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τη Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

«Ο πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους εν όψει της Συνόδου Κορυφής. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να εγκριθούν από τους ηγέτες τα συμπεράσματα που υιοθέτησαν ομόφωνα οι υπουργοί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, οι οποίοι ζήτησαν από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να προτείνουν «κατάλληλα μέτρα» εναντίον της Τουρκίας, «χωρίς καθυστέρηση», εκφράζοντας παράλληλα υποστήριξη στην Κύπρο.

«Δεν περιμένω να παρουσιαστούν αύριο τα μέτρα, αλλά είναι σημαντικό να υπάρξει έγκριση του κειμένου με την ίδια ή παρόμοια γλώσσα, καθώς αυτό θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση» δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αξιωματούχος της ΕΕ. «Οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες της Κύπρου ικανοποιήθηκαν» συμπλήρωσε.

Η συγκεκριμένη συζήτηση θα γίνει στο πρώτο μέρος της Συνόδου Κορυφής, το απόγευμα της Πέμπτης, οπότε αναμένεται να υιοθετηθούν όλα τα επίσημα συμπεράσματα, ανάμεσά τους και αυτά που αφορούν τη διεύρυνση της ΕΕ. «Δεν άνοιξε κάποια πόρτα, αλλά ούτε και έκλεισε» σχολίασε ο αξιωματούχος της ΕΕ, μιλώντας για την απόφαση αναβολής της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τα Σκόπια και την Αλβανία για τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Στο δείπνο της Συνόδου η συζήτηση για τους διαδόχους

Επιπλέον, οι 28 ηγέτες της ΕΕ, στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής το βράδυ της Πέμπτης, θα συζητήσουν την επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών. Στόχος, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, είναι η συμφωνία και για τις τέσσερις θέσεις: την προεδρία σε Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ΕΚΤ και για τον νέο ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και τα Ζητήματα Ασφάλειας.

Παρότι είναι δύσκολη η συμφωνία, ο αξιωματούχος της ΕΕ τόνισε ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια παράτασης της απόφασης για τις κορυφαίες θέσεις. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να καταλήξουν στους υποψήφιους πριν από την πρώτη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, στις 2 Ιουλίου.

Την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο, ορισμένοι ηγέτες θα βρίσκονται στην Οσάκα για τη συνεδρίαση των G20 και επομένως δεν υπάρχει διαθέσιμη ημερομηνία για τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου. Με αυτό το δεδομένο, δεν αποκλείεται να υπάρξει δεύτερος γύρος συνομιλιών την Παρασκευή, μετά το τέλος των προγραμματισμένων εργασιών της Συνόδου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Μήνυμα» ΕΕ: Ο Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του"

Πικραμένος και Μαρκουλάκης στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ

Ο πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος είναι το πρόσωπο το οποίο επέλεξε η ΝΔ προκειμένου να βρίσκεται στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος, στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Το όνομα ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε πως για την τελευταία, τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας επέλεξε τον ηθοποιό Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη.

Σε περίπτωση κλιμάκωσης σε βάρος της Κύπρου η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει μέτρα
Σε περίπτωση που υπάρξει κλιμάκωση σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει μέτρα, είπε μιλώντας στο Star ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Tουρκία, αφού έχει προβεί σε κλιμάκωση πρέπει να αντιληφθεί έμπρακτα ότι δεν μπορεί να παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, είπε.

Τόνισε ότι θα θέσει το θέμα στο ΕΛΚ και σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχει αύριο με την κ. Μέρκελ.

Μίλησε για σιγουριά, αυτοπεποίθηση, και την ανάγκη για εθνική γραμμή. Σημείωσε ότι η χώρα έχει συμμαχίες εδώ και χρόνια και επέκρινε τον κ. Τσίπρα για υπερδραματοποίηση της κατάστασης. «Αν υπήρχε κάτι καινούργιο θα έπρεπε ο κ. Τσίπρας να έχει ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, ανέφερε».

Σφικτή και ευέλικτη δομή θα έχει το υπουργικό Συμβούλιο της ΝΔ
Σφικτή και ευέλικτη δομή θα έχει το υπουργικό Συμβούλιο της ΝΔ δήλωσε στο Star ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είπε πως σε θέσεις που χρειάζονται τεχνοκράτες θα υπάρχουν και εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί και υφυπουργοί.

«Υπάρχουν δυνατότητες για επενδύσεις»
Περιμένω επενδύσεις και βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης από τις επιχειρήσεις, είπε ο Κ Μητσοτάκης. Κάλεσε τις επιχειρήσεις να επιστρέψουν τις καταθέσεις που έχουν στο εξωτερικό στις ελληνικές τράπεζες καθώς δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος.

Είπε πως τα επιτόκια έχουν πέσει πλέον σε επίπεδα κάτω από αυτά της Ιταλίας.

Υπάρχουν δυνατότητες για επενδύσεις και είμαστε μπροστά σε επενδυτική άνοιξη της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε.

«Τάσσομαι υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού, διπλάσια από το ΑΕΠ»
Υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού διπλάσια από το ΑΕΠ τάχθηκε ο κ. Μητσοτάκης. Σε δυο χρόνια θα έχει φθάσει τα 750 ευρώ, ανέφερε στο Star.

Θα διατηρηθούν τα επιδόματα είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε πως θα επαναφέρει τα πολυτεκνικά επιδόματα.

«Δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος»
Υπάρχουν περιθώρια μείωσης των κρατικών δαπανών είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ανέφερε μεταξύ άλλων τις προμήθειες των νοσοκομείων, την υλοποίηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ολοκληρωμένων συστημάτων και την αύξηση συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα.

Τόνισε ότι δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος.

Μείωση του ΦΠΑ σε δυο συντελεστές 11% και 22%
«Δεν μπορούμε να μειώσουμε το ΦΠΑ αλλά μπορούμε να μειώσουμε άμεσα το ΦΠΑ συνολικά στην εστίαση στο 13%» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ. Η μείωση του ΦΠΑ σε δυο συντελεστές 11% και 22% θα γίνει το δεύτερο ήμισυ της θητείας μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Χαρακτήρισε σαχλαμάρες τα περί επταήμερης εργασίας και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για καλλιέργεια fake news σε βάρος της ΝΔ.

Αν δεν υπάρξει κυβέρνηση τότε η χώρα κινδυνεύει να ξαναπάει σε κάλπες λόγω απλής αναλογικής
Ισχυρή εντολή ζήτησε ο Κ Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι αν δεν υπάρξει κυβέρνηση τότε η χώρα κινδυνεύει να ξαναπάει σε κάλπες λόγω απλής αναλογικής.

Πρέπει να τελειώσει η περίοδος της τοξικότητας και του διχασμού, είπε και κάλεσε τους πολίτες να καταψηφίσουν την Χρυσή Αυγή και την Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου.

«Καμία μείωση των συντάξεων»
Για έκτακτη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων μίλησε ο Κ Μητσοτάκης μιλώντας στο Star. Δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση των συντάξεων.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πικραμένος και Μαρκουλάκης στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ"

Ο ΙΣΑ καταγγέλλει τη διακοπή της 24ωρης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Μεγάρων

Η διακοπή της 24ωρης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Μεγάρων λόγω έλλειψης γιατρών – την οποία κατήγγειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ)- είναι απολύτως αντιπροσωπευτική της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στο πεδίο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με την υποστελέχωση των δομών και με τις ακάλυπτες ανάγκες του πληθυσμού που αυτή συνεπάγεται.

Παρά το αφήγημα της υγεσίας του υπουργείου Υγείας για την επιτυχή πολιτική που ακολουθείται στην ΠΦΥ και την ισχυρή τονωτική ένεση με προσωπικό – ποιος ξεχνά τις 19.500 προσλήψεις στο ΕΣΥ που επικαλείται συνεχώς ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης; - η πραγματικότητα αποδεικνύεται τελείως διαφορετική. Και μάλιστα με τον πιο επίσημο τρόπο, μέσα από την επιστολή της διοικήτριας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, της κυρίας Όλγας Ιορδανίδου, η οποία παραδέχεται στον ΙΣΑ ότι το Κέντρο Υγείας Μεγάρων δεν διαθέτει γιατρούς τους τελευταίους πέντε μήνες καθώς επίσης και ότι δεν υπάρχει καμία εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις θέσεις επικουρικών ιατρών.

Στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων από τις αρχές του έτους συνταξιοδοτήθηκαν δύο γιατροί και έλαβαν αναρρωτική άδεια άλλοι δύο. Η μία και μοναδική γιατρός ήταν αδύνατον να εφημερεύει με ασφάλεια τόσο για τους ασθενείς όσο και για την ίδια. Όσοι βρίσκονται στο πεδίο της δημόσιας υγείας γνωρίζουν πολύ καλά πως η ίδια κατάσταση επικρατεί σε όλες τις δομές της ΠΦΥ – γι' αυτό άλλωστε ο πληθυσμός κατακλύζει τα Επείγοντα των νοσοκομείων, σαν να πρόκειται για Τοπικές Μοναδες Υγείας, Κέντρα Υγείας και γενικώς δομές της ΠΦΥ και όχι γιατί πραγματικά χρειάζεται τριτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας που πρέπει να παρέχουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

O ΙΣΑ καλεί τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό και τη διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ κυρία Ιορδανίδου να αποκαταστήσουν άμεσα την 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μεγάρων. Παράλληλα, δε τους εγκαλεί για την υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας για το οποίο φέρουν ακέραιη ευθύνη, όπως αναφέρει ο ΙΣΑ.

«Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το Κέντρο Υγείας Μεγάρων είναι αποτέλεσμα της αποτυχημένης πολιτικής του Υπουργείου Υγείας που έχει τινάξει στον αέρα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Μια δημόσια δομή ιδιαίτερα σημαντική για την υγειονομική κάλυψη των κατοίκων της περιοχής υποβαθμίζεται και μάλιστα μέσα στην τουριστική περίοδο γιατί η πολιτεία δεν προέβλεψε εγκαίρως να καλύψει το κενό που ήταν αναμενόμενο ότι θα δημιουργηθεί. Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να αποκαταστήσει άμεσα την 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας για να μη κινδυνεύσουν ζωές» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης.

Η κυρία Ιορδανίδου υποστηρίζει ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε με τη συνταξιοδότηση των δύο ιατρών του Κέντρου Υγείας στις αρχές του έτους, γεγονός για το οποίο ο ΙΣΑ παρατηρεί βεβαίως πως η διοίκηση της ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας ήταν -ή όφειλαν να είναι- ενημερωμένοι και να λάβουν εγκαίρως τα μέτρα προκειμένου να καλυφθεί το κενό που ήταν αναμενόμενο να δημιουργηθεί.

Από την απάντηση της διοικήτριας προκύπτει πως η όποια κινητοποίηση έγινε μετά τη συνταξιοδότηση των δύο γιατρών. Τότε, σύμφωνα με την επιστολή της στον ΙΣΑ «προέβη σε προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς Γενικούς Ιατρούς και Παθολόγους όλων των Κέντρων Υγείας του λεκανοπεδίου αρμοδιότητας της, αλλά και προς τις άλλες ΥΠΕ, για την εφημεριακή κάλυψη του Κ.Υ. (ΔΑΑΔ10188/14-2-2019, ΔΑΑΔ28915/16-5-2019, ΔΑΑΔ30770/24-5-2019, ΔΑΑΔ32307/3-6-2019) με πενιχρά αποτελέσματα» όπως η διοικήτρια τα χαρακτηρίζει.

Το επόμενο βήμα ήταν να συντάξει κατάλογο εφημερευόντων και να προβαίνει σε μετακινήσεις ιατρών, σε μία προσπάθεια για την προσωρινή λύση του θέματος.

Διαπιστώνει δε εμφατικά η κυρία Ιορδανίδου σαν να βρίσκεται στην αντιπολίτευση, σαν να μην αποτελεί στέλεχος του υπουργείου Υγείας και του ΕΣΥ που καλείται να ασκεί πολιτική και να βρίσκει λύσεις πως «υπάρχει πλήρης έλλειψη ενδιαφέροντος ιατρών και ιδιαίτερα Γενικών Ιατρών, εγγραφής τους στον πίνακα επικουρικών ιατρών της 2ης ΥΠΕ για το Κέντρο Υγείας Μεγάρων»!

Τον προβληματισμό που εξέλειπε για την έλλειψη ενδιαφέροντος των γιατρών στην επιστολή της κυρίας Ιορδανίδου διατυπώνει ο ΙΣΑ, εξηγώντας πως «η έλλειψη συμμετοχής στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για την κάλυψη των θέσεων που επικαλείται στην επιστολή της η διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ είναι απόρροια της αποτυχημένης πολιτικής του Υπουργείου Υγείας που όχι μόνο δεν δίνει κίνητρα στους γιατρούς για την κάλυψη των κενών θέσεων αλλά τους αντιμετωπίζει με απαξίωση όσον αφορά τις οικονομικές απολαβές και τις επαγγελματικές συνθήκες».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΙΣΑ καταγγέλλει τη διακοπή της 24ωρης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Μεγάρων"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα την Κυριακή

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018 στο κέντρο της Αθήνας, λόγω διεξαγωγής του "10ου Αγώνα Δρόμου και Περιπάτου Greece Race for the Cure".

Όπως αναφέρει η Αστυνομία, από τις 08:00 έως τις 13:00, θα πραγματοποιηθεί προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις παρακάτω λεωφόρους και οδούς του Δήμου Αθηναίων, ως εξής:

– Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

– Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αθ.Διάκου και της Λ. Βασ. Αμαλίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πλ. Συντάγματος.

– Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Αμαλίας και της οδού Ζαχάρωφ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

– Ηρ. Αττικού, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

– Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

– Πανεπιστημίου (Ελ. Βενιζέλου), στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Αμαλίας και της οδού Πεσματζόγλου και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

– Μελεάγρου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ησιόδου και της Λ. Βασ. Κων/νου.

– Αραβαντινού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ησιόδου και της Λ. Βασ. Κων/νου.

– Κλεάνθους, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Βασ. Γεωργίου Β΄ και της Λ. Βασ. Κων/νου.

– Ακαδημίας, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Χαρ. Τρικούπη και της Λ. Βασ. Σοφίας και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

– Βασ. Γεωργίου Β΄, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

– Σταδίου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

– Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

– Λ. Βασ. Κων/νου:

• α) Σε όλο το μήκος της, ρεύμα κυκλοφορίας προς την οδό Αρδηττού και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

• β) Στο τμήμα αυτής μεταξύ της οδού Σπ. Μερκούρη και Λ. Βασ. Σοφίας, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Κηφισίας και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

Επίσης, θα απαγορευτεί η κάθετη διέλευση των οχημάτων κατά μήκος της διαδρομής της εκδήλωσης [Λ. Βασ. Αμαλίας – Λ. Βασ. Σοφίας – αναστροφή στο ύψος της οδού Ξενίας – Λ. Βασ. Σοφίας (ρεύμα ανόδου) – Λ. Βασ. Κων/νου (ρεύμα καθόδου) – Λ. Βασ. Όλγας], τις ώρες που τα τμήματα αυτής θα είναι αποκλεισμένα από την κυκλοφορία των οχημάτων εκτός των παρακάτω ελεγχόμενων κόμβων κάθετης διέλευσης:

– Λ. Βασ. Σοφίας – Ρηγίλλης,

– Λ. Βασ. Κων/νου – Βασ. Γεωργίου Β΄.

Τέλος, δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση οχημάτων κατά τις ώρες 06:00 έως τις 13:00, ως εξής:

– Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

– Πεσματζόγλου, σε όλο το μήκος της.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα την Κυριακή "

Συνάντηση του Γιώργου Πατούλη με τους 66 δημάρχους της Αττικής

Ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης θα έχει μια πρώτη συνάντηση με τους νέους δημάρχους της Αττικής.

Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί, αύριο το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο Γ. Πατούλης θα καταγραφούν τα ζητήματα που απασχολούν τους δήμους της Αττικής και θα προσδιοριστεί το πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο θα υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση του για τη σύσταση ενός συντονιστικού οργάνου στο οποίο θα συμμετέχουν οι 66 δήμοι της Αττικής και η Περιφέρεια.

Το όργανο αυτό θα συνεδριάζει περιοδικά και θα έχει ως βασική αποστολή του τη συνεργασία του Πρώτου και Δευτέρου Βαθμού Αυτοδιοίκησης προκειμένου να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και τα προβλήματα που εμποδίζουν την ταχύτερη υλοποίηση έργων στην Αττική.

Να σημειωθεί πως ο Γιώργος Πατούλης τυπικά αναλαμβάνει τα καθήκοντα του ήταν 1η Σεπτεμβρίου και για αυτό η συνάντηση πραγματοποιείται σε ξενοδοχείο και όχι στην περιφέρεια.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνάντηση του Γιώργου Πατούλη με τους 66 δημάρχους της Αττικής"

Ο Ερντογάν «χτυπάει» Ιμάμογλου μέσω... Ελλάδας: Να μην παραδώσουμε την Πόλη στους Έλληνες!

Την Ελλάδα έβαλε και πάλι στο στόχαστρο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χρησιμοποιώντας ως «όχημα», αυτή τη φορά, την προεκλογική αντιπαράθεση για τις επικείμενες επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη.

Σε ομιλία του στη συνοικία Σαντζάκ, ο Ερντογάν δεσμεύτηκε ότι «δεν θα παραδώσουμε την Κωνσταντινούπολή μας σε αυτούς τους ψεύτες», λέγοντας ότι οι «κατακτήσεις της καρδιάς μας ξεκίνησαν το 1453».

Και αμέσως μετά, με στόχο να πλήξει τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Εκρέμ Ιμάμογλου, στον οποίο προσπαθεί να «προσάψει» ελληνική καταγωγή, διερωτήθηκε: «Ποιοι χάρηκαν πιο πολύ από τις εκλογές της 31ης Μαρτίου; Ήταν οι Ελληνες. Θυμάστε τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων για τον "Έλληνα που κατέκτησε την Πόλη"; Θα το αλλάξουμε αυτό την Κυριακή; Αν γίνει αυτό, τότε δεν μας σταματάει τίποτα. Θα βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις και θα προσπαθήσουμε πολύ. Πρώτα ο Αλλάχ, θα τα ανατρέψουμε αυτά».

Βλέποντας τον υποψήφιο δήμαρχο του κόμματός του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, να βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε να επανεκκινήσει τις προεκλογικές ομιλίες.

«Δεν θα παραδώσουμε την Κωνσταντινούπολή μας σε αυτούς τους ψεύτες» τόνισε, απευθυνόμενος στην ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης, για να προσθέσει: «Απευθύνομαι στη νοοτροπία που διακατέχει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, για να τους πω ότι 1453 δεν ξεκίνησε η τυραννία, αλλά οι κατακτήσεις της καρδιάς μας. Σώζοντας την Ιστανμπούλ από την τυραννία της Κωνσταντινούπολης, σε ποιους κατέληξε; Σε μας» είπε ακόμη, μεταξύ άλλων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ερντογάν «χτυπάει» Ιμάμογλου μέσω... Ελλάδας: Να μην παραδώσουμε την Πόλη στους Έλληνες!"

Χωρίς κρατήσεις η αποζημίωση για νυχτερινή εργασία ή εργασία τις Κυριακές

Δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές κρατήσεις η καταβολή αποζημίωσης για νυχτερινή εργασία ή εργασία τις Κυριακές.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται σε απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, προβλέπεται η καθιέρωση εργασίας με αποζημίωση κατά τις νυχτερινές ώρες ή κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες, προς συμπλήρωση της υποχρεωτικής εβδομαδιαίας, για υπαλλήλους που ανήκουν σε υπηρεσίες που λειτουργούν, βάσει νόμου, είτε όλες τις ημέρες του μήνα είτε σε δωδεκάωρη ή εικοσιτετράωρη βάση.

Όπως διευκρινίζεται, οι εν λόγω αποζημιώσεις δεν υπόκεινται, από την 1η Ιουλίου 2018, σε εισφορές κλάδου κύριας και επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής, καθώς και υγειονομικής περίθαλψης.

Για τους έως 31.12.1992 ασφαλισμένους του πρώην Τομέα Πρόνοιας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, η εισφορά υπέρ του κλάδου Εφάπαξ Παροχών του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) εξακολουθεί να υπολογίζεται στη βάση των πάσης φύσεως ακαθάριστων αποδοχών, επιδομάτων και αποζημιώσεων, από οποιαδήποτε αιτία κι αν προέρχονται.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς κρατήσεις η αποζημίωση για νυχτερινή εργασία ή εργασία τις Κυριακές"

Τσαβούσογλου: Συνδέει τη λύση του Κυπριακού με τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου

Με τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και έρχεται η λύση στο Κυπριακό και δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι “θα μάθουμε να μοιραζόμαστε”.

Σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι “μια λύση, η οποία δεν βασίζεται στην ισότητα των δύο πλευρών δεν μπορεί να είναι βιώσιμη”, προσθέτοντας ότι “καταβάλλουμε προσπάθειες για μια λύση, η οποία να θέτει υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τ/Κ”.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “το 2017 μείναμε στο Κραν Μοντάνα 11 μέρες, αλλά δυστυχώς δεν έγινε. Παρά τις εποικοδομητικές μας προσπάθειες και επειδή δυστυχώς η ε/κ πλευρά απέρριψε το σχέδιο Ανάν δεν τέθηκε σε εφαρμογή”.

Όπως υπογράμμισε, “σήμερα συζητούμε ανεπίσημα για το τι θα διαπραγματευτούμε με την ‘ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου, την ‘τδβκ’, την Ελλάδα και την Βρετανία”.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “ωστόσο σήμερα και το ζήτημα του διαμοιρασμού του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα. Εμείς δεν βλέπουμε το φυσικό αέριο γύρω από την Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο ως ένα ζήτημα που μας χωρίζει, και δεν θέλουμε να το βλέπουμε έτσι. Αντίθετα, είπε, επιθυμούμε να ενισχύσουμε την ευημερία και σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου μοιραζόμενοι από κοινού τις πηγές γύρω από την Κύπρο και τη Μεσόγειο".

"Μόνο ένα πράγμα θέλουμε. Να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα του ‘τ/κ λαού’", όπως χαρακτήρισε τους Τ/Κ, "τα οποία αποδέχονται όλοι, ΕΕ, ε/κ πλευρά και Ελλάδα. Σε αυτό το θέμα ασφαλώς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας. Είναι πάρα πολύ αυτό που ζητούμε; Είναι τόσο απλό. Θα μάθουμε να μοιραζόμαστε. Όταν συμμορφούμενοι με δίκαιο κάνουμε διαμοιρασμό, τότε και λύση έρχεται και δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα στο θέμα του διαμοιρασμού".

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσαβούσογλου: Συνδέει τη λύση του Κυπριακού με τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου"

Νέος Κώδικας για τους οδηγούς: Επιτόπια διάγνωση πνευματικής… εξάντλησης!

Απίστευτα και όμως ελληνικά μπορούν να χαρακτηριστούν όλα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να περάσει ότι μπορεί πριν την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών.
Έτσι λοιπόν μέσα στο νέο Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή υπάρχει και ένα άρθρο που πραγματικά έχει προβληματίσει τους αστυνομικούς της Τροχαία αλλά και τους ιδιοκτήτες οχημάτων.
Ειδικότερα στο άρθρο 290 Α που αναφέρεται στις επικίνδυνη οδήγηση αναγράφει ο νέος νόμος ότι: «Όποιος κατά τη συγκοινωνία στους δρόμους ή στις πλατείες οδηγεί όχημα μολονότι δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή λόγω σωματικής ή πνευματικής εξάντλησης».
Δηλαδή οι αστυνομικοί της Τροχαίας πέραν της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων που μπορούν να πιστοποιήσουν πως ένας οδηγός είναι μεθυσμένος ή έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα θα πρέπει να είναι σε θέση να κρίνουν αν ο οδηγός είναι κουρασμένος σωματικά ή πνευματικά!
Τώρα αν κάποιος γυρίζει από το γυμναστήριο και είναι ιδρωμένος μπορεί κάποιος τροχονόμος να κρίνει ότι δεν είναι σε θέση να οδηγήσει τότε μπορεί να τον τιμωρήσει με βαριές ποινές!
Επίσης προβλέπεται φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα ενώ αντίθετα αν προκύψει κίνδυνο για άνθρωπο η ποινή φυλάκισης μειώνεται σε τουλάχιστον ένα έτος!
Ειδικότερα τα επίμαχα άρθρα του νέου Ποινικού Κώδικα αναφέρουν ότι:
«Άρθρο 290 Επικίνδυνες παρεμβάσεις στην οδική συγκοινωνία
  1. Όποιος διαταράσσει την ασφάλεια της συγκοινωνίας στους δρόμους:
α) με καταστροφή, βλάβη ή μετακίνηση εγκαταστάσεων ή οχημάτων,
β) με τοποθέτηση ή διατήρηση εμποδίων,
γ) με αλλοίωση σημείων ή σημάτων ή με τοποθέτηση ή διατήρηση εσφαλμένων σημείων ή σημάτων, ή
δ) με άλλες, εξίσου επικίνδυνες για την ασφάλεια της συγκοινωνίας πράξεις, τιμωρείται: αα) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα, ββ) με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, γγ) με κάθειρξη έως δέκα έτη αν στην περίπτωση των στοιχείων α’ ή β’ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη άλλου ή προκάλεσε βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις, δδ) με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν στην περίπτωση του στοιχείου β’ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου. Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.
  1. Όποιος στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου προκαλεί από αμέλεια τη διατάραξη της ασφάλειας της συγκοινωνίας από την οποία προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.
Άρθρο 290Α Επικίνδυνη οδήγηση
  1. Όποιος κατά τη συγκοινωνία στους δρόμους ή στις πλατείες:
α) οδηγεί όχημα μολονότι δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή λόγω σωματικής ή πνευματικής εξάντλησης, ή
β) οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης ή σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες, ή οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο ή προβαίνει κατά την οδήγηση σε επικίνδυνους ελιγμούς ή μετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες, τιμωρείται, αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις:
αα) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα,
ββ) με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο,
γγ) με κάθειρξη έως δέκα έτη αν στην περίπτωση των στοιχείων α’ ή β’ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις,
δδ) με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν στην περίπτωση του στοιχείου β’ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου. Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.
  1. Όποιος στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου οδηγεί επικίνδυνα από αμέλεια και από την πράξη του αυτή προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.»
newsauto
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέος Κώδικας για τους οδηγούς: Επιτόπια διάγνωση πνευματικής… εξάντλησης!"

Κοζάνη: Αθώοι οι συλληφθέντες που κρέμασαν αφίσες κατά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη Μακεδονία

Αθωώθηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης οι δυο άντρες που είχαν συλληφθεί στην Κοζάνη για την αφισοκόλληση με τις φωτογραφίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις πληροφορίες , αλλά και ανάρτηση στο διαδίκτυο του Γεώργιου Τάτσιου πρώην προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ).

Οι δυο πολίτες συνελήφθησαν στην οδό Δημοκρατίας στην Κοζάνη την Τρίτη 15 Ιανουαρίου την ώρα που κολλούσαν αφίσες με περιεχόμενο φωτογραφίες των 4 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης, σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών και οι οποίες ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Εσύ θα προδώσεις τη Μακεδονία μας;».

Η συγκεκριμένη δίκη είχε αναβληθεί δυο φορές λόγω της απουσίας του ενός αστυνομικού που συμμετείχε στην σύλληψη των δυο αφισοκολλητών, ενώ η κατηγορία που είχε απαγγελθεί ήταν για παράβαση του άρθρου 11 του ΚΟΚ για παράνομη αφισοκόλληση.

Ο κ. Τάτσιος στην ανάρτηση του έγραψε:

«ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΕΙΔΗΣΗ
Αθώοι οι πατριώτες που συνελήφθησαν στην Κοζάνη τον Ιανουάριο για αφισοκόλληση για την Μακεδονία. Ικανοποίηση για τις Παμμακεδονικές Ενώσεις που στήριξαν νομικά! Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον δικηγόρο κ. Τζιούτζια για την προσφορά του!»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοζάνη: Αθώοι οι συλληφθέντες που κρέμασαν αφίσες κατά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη Μακεδονία"

«Όχι» από την Εισαγγελία Βόλου στην άδεια Κουφοντίνα

Απορρίπτει η Εισαγγελία του Βόλου το νέο αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για χορήγηση άδειας, επικαλούμενη κακουργηματική ποινική δίωξη που του ασκήθηκε πρόσφατα.

Συγκεκριμένα, του αποδίδεται η κατηγορία της απλής συνέργειας (δια ψυχικής συνδρομής) σε στάση κρατουμένων.

Η εισαγγελική πρόταση είναι προς το Συμβούλιο Εφετών το οποίο συνεδριάζει την Παρασκευή 21 Ιουνίου ,υπό νέα σύνθεση, μετά την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου που αναίρεσε το δικαστικό βούλευμα με το οποίο του είχε απορριφθεί το σχετικό αίτημα .

dikastiko
Διαβάστε Περισσότερα » "«Όχι» από την Εισαγγελία Βόλου στην άδεια Κουφοντίνα "

«Έκλεισε» η αγωγή κακοδικίας της Ράικου και του συζύγου της κατά της Τουλουπάκη για διαρροές στην υπόθεση Novartis

«Έκλεισε» το θέμα της αγωγής που είχε καταθέσει στο Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας η εισαγγελέας Ελένη Ράικου (που διετέλεσε επί χρόνια επικεφαλής στην Εισαγγελία Διαφθοράς) και ο σύζυγος της Λάζαρος Καρνέσης, κατά της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη, η οποία τη διαδέχθηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς, αλλά και κατά των δύο επίκουρων εισαγγελέων διαφθοράς, Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη.

Το πρώτο δεκαήμερο του περασμένου Νοεμβρίου η Ελένη Ράικου και ο γιατρός σύζυγός της, είχαν καταθέσει αγωγή κακοδικίας και ζητούσαν από την Ελένη Τουλουπάκη και τους δύο επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς συνολική αποζημίωση 300.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστησαν, αναφορικά με την υπόθεση της Novartis.

Αναλυτικότερα, από κάθε έναν από τους τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς η Ελένη Ράικου ζητούσε 50.000 ευρώ και άλλα τόσα ζητούσε ο σύζυγός της (50.000Χ3Χ2=300.000 ευρώ).

Στην αγωγή κακοδικίας η Ελένη Ράικου υποστήριζε ότι με τις διαρροές που είχαν γίνει σχετικά με την υπόθεση της Novartis, παραβιάστηκε η μυστικότητα της ανάκρισης, υπήρξε παραβίαση προσωπικών δεδομένων και προσβολή της προσωπικότητας του ζεύγους.

Η διαρροή η οποία είχε γίνει προς συγκεκριμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αφορούσε τη λίστα των γιατρών που ελέγχονται για την υπόθεση της Novartis στην οποία περιλαμβανόταν και ο Λάζαρος Καρνέσης.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Λάζαρος Καρνέσης έχει δημόσια τοποθετηθεί για την υπόθεση αυτή, αρνούμενος οποιαδήποτε έκνομη σχέση με τη Novartis, υποστηρίζοντας ότι έλαβε το 2009 το ποσό των 1.000 ευρώ μετέχοντας σε ομαδική μελέτη γιατρών για συγκεκριμένη εργασία για λογαριασμό της επίμαχης φαρμακοβιομηχανίας. Η αμοιβή αυτή ήταν καθόλα νόμιμη, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, ενώ απέδωσε τη δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών σε στοχοποίηση της συζύγου του.

Το Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας με πρόεδρο την αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, δημοσίευσε την απόφασή του με την οποία καταργεί τη δίκη, καθώς προηγουμένως η κυρία Ράικου και ο σύζυγός της είχαν ζητήσει από την ακροαματική ακόμη διαδικασία (συζήτηση) της υπόθεσης, την παραίτησή τους από την αγωγή κακοδικίας.

Είχαν ζητήσει την παραίτησή τους καθώς από λάθος η αγωγή τους είχε αναγνωριστικό αίτημα και όταν αυτό έγινε αντιληπτό είχε εκπνεύσει η προβλεπόμενη προθεσμία για να κατατεθεί νέα αγωγή με καταψηφιστικό περιεχόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι στο 7μελές Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας (άρθρο 99 του Συντάγματος) δικάζονται μόνο αγωγές κατά δικαστών και εισαγγελέων.

Το δικαστήριο αυτό, συγκροτείται από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Αρείου Πάγου, ως πρόεδρό του, ένα σύμβουλο της Eπικρατείας, ένα αρεοπαγίτη, ένα σύμβουλο του Eλεγκτικού Συνεδρίου, δύο τακτικούς καθηγητές από τις Νομικές Σχολών των Πανεπιστημίων της χώρας και δύο δικηγόρους, μέλη του Aνώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου των δικηγόρων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Έκλεισε» η αγωγή κακοδικίας της Ράικου και του συζύγου της κατά της Τουλουπάκη για διαρροές στην υπόθεση Novartis"

ΕΟΦ: Ανακαλείται παρτίδα φαρμάκου για το στομάχι

Στην ανάκληση της παρτίδας 18J323 του φαρμακευτικού προϊόντος ESELAN 40MG/CAP, (για το πεπτικό σύστημα και το στομάχι) προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Όπως αναφέρει ο ΕΟΦ, «τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων σε δείγματα του προϊόντος δεν συμφωνούν με τις προδιαγραφές του όσον αφορά τον ποσοτικό προσδιορισμό της δραστικής ουσίας omeprazole (106% με προδιαγραφή 95,0%-105,0%)».

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, η εταιρεία ΑΝΦΑΡΜ ΕΛΛΑΣ ΑΕ οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες του προϊόντος και να το αποσύρει από την αγορά.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΦ: Ανακαλείται παρτίδα φαρμάκου για το στομάχι"

Θεσσαλονίκη: «Γυαλιά καρφιά» τα έκανε εξαγριωμένος άνδρας στο ΙΚΑ Τούμπας

Βγήκε εκτός εαυτού! Εξαγριωμένος έσπασε με τα χέρια του μια τζαμαρία σήμερα το πρωί ένας άνδρας ενώ βρισκόταν στο ΙΚΑ της Τούμπας, με αυτόπτες μάρτυρες να αναφέρουν πως ξαφνικά “του γύρισε το μυαλό” κι άρχισε να φωνάζει!

Ο άνδρας, φανερά εκνευρισμένος, όπως περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες στο Thesstoday.gr, βγήκε εκτός ελέγχου, καθώς, όπως ο ίδιος φώναζε, “τον ταλαιπωρούσαν 10 μέρες για ένα χαρτί”.

Στο σημείο δημιουργήθηκε αναστάτωση. Έντρομοι οι υπάλληλοι έκλεισαν τα γραφεία και κάλεσαν την αστυνομία. Άφωνοι παρακολουθούσαν το πρωτοφανές σκηνικό οι πολίτες που βρισκόταν εκείνη την ώρα στην υπηρεσία.

Μάλιστα, με αφορμή τον εξαγριωμένο πολίτη πολλοί από τους ασφαλισμένους άρχισαν να κάνουν τα δικά τους παράπονα, λέγοντας πως σκόπιμα γίνονται καθυστερήσεις για να μην εξυπηρετηθούν, ενώ πολλοί από αυτούς δυσανασχέτησαν με το γεγονός ότι έπρεπε να παραμείνουν κλειδωμένοι μέσα στα γραφεία του ΙΚΑ μέχρι να φτάσει η αστυνομία.

Δείτε σχετικές φωτογραφίες και βίντεο:





thesstoday
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: «Γυαλιά καρφιά» τα έκανε εξαγριωμένος άνδρας στο ΙΚΑ Τούμπας"

Οι θέσεις Χρ. Σπίρτζη - Κ. Καραμανλή για τα διόδια Αττικής Οδού

Με αιχμηρές τοποθετήσεις υποδέχθηκαν τόσο ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, όσο και ο τομεάρχης Υποδομών της ΝΔ Κώστας Καραμανλής την ανακοίνωση της Αττικής Οδού για αυξήσεις των διοδίων, από 1ης Ιουλίου.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας στο 3ο συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών, ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε πως η ανακοίνωση για τα διόδια αποτελεί «την πιο τρανταχτή απόδειξη πως κάποιοι μέσα στην προεκλογική περίοδο προσπαθούν να παρέμβουν και πολιτικά ή προσπαθούν να βρουν ευκαιρία να κατοχυρώσουν τη λογική της αρπαχτής και μάλιστα χωρίς προειδοποίηση». Πρόσθεσε πως «δύο χρόνια και βάλε είμαστε σε διαπραγμάτευση για μείωση των διοδίων και πρόσθετα έργα». Κατά τον υπουργό Υποδομών, «τέσσερα χρόνια δεν κάναμε θελήματα ή χάρες όπως κάποιοι ήθελαν». Με αφορμή τις αυξήσεις διοδίων και τις απαιτήσεις των παραχωρησιούχων για αποζημιώσεις στο παρελθόν, ο κ. Σπίρτζης κατέληξε πως «δεν θα γίνουν ανεκτές από εδώ και πέρα τέτοιου είδους συμπεριφορές, τακτικές και πρακτικές από όποια θέση και αν είμαστε. Θα χοντρύνει πολύ! Το λέω για να μην παρεξηγηθούμε!».

Ο κ. Καραμανλής υποστήριξε πως η απόφαση για αύξηση της τιμής των διοδίων της Αττικής Οδού «σε δύο φάσεις που αγγίζουν το 17%» είναι «μονομερής». Πρόσθεσε πως «για μια ακόμα φορά ζούμε τον απόλυτο παραλογισμό και τον απόλυτο εμπαιγμό της κυβέρνησης. Από το κίνημα δεν πληρώνω περάσαμε στο απίστευτο παραμύθι με τα ηλεκτρονικά διόδια και τελικά σε παράλογες αυξήσεις των διοδίων». Πρόσθεσε πως «πέρυσι η κυβέρνηση διαβεβαίωνε πως διαπραγματευόταν τη μείωση ως αντιστάθμιση στην επέκταση της σύμβασης παραχώρησης. Η κυβέρνηση απέδειξε σε όλους, για μια ακόμα φορά, τις δεινές διαπραγματευτικές ικανότητες». Ο ίδιος επισήμανε πως «δεν νομίζω πως μπορούμε να κάνουμε ανακοινώσεις για αυξήσεις των διοδίων και να θεωρούμε πως με αυτό τον τρόπο θα έχουμε μοχλό πίεσης για τους επόμενους. Είναι πρακτική που ανήκει στο παρελθόν και καλό είναι να αποφεύγονται αυτές οι κινήσεις».

Στους δύο πολιτικούς απάντησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΒΑΞ και αντιπρόεδρος της Αττικής Οδού Κ. Μιτζάλης. Υποστήριξε πως το έργο «εξυπηρετεί εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους κάθε ημέρα». Δεκατρία χρόνια δεν έχει γίνει καμία αύξηση είπε ο κ. Μιτζάλης, παρόλο που είναι αναφαίρετο δικαίωμα που προέρχεται από τη σύμβαση η δυνατότητα αύξησης. «Δεν το κάναμε για κοινωνικούς και μόνο λόγους».

Πρόσθεσε πως η σύμβαση προβλέπει πολύ υψηλότερη απόδοση σε σχέση με αυτό που είμαστε σήμερα. «Γιατί στις άλλες παραχωρήσεις δεν μιλάει κανένας όταν γίνονται αυξήσεις;» αναρωτήθηκε. Κατά τον κ. Μιτζάλη, δεν πρέπει να συγκρίνουμε το κόστος συντήρησης ανά χιλιόμετρο στην Αττική Οδό και στις άλλες παραχωρήσεις.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι θέσεις Χρ. Σπίρτζη - Κ. Καραμανλή για τα διόδια Αττικής Οδού"

Ερντογάν για Κύπρο: Κάποιοι μας κάνουν τους μάγκες

Με το Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, τα ‘έβαλε’ πάλι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή τις δηλώσεις του για την ανατ. Μεσόγειο και την Τουρκία, ενώ καταφέρθηκε και εναντίον της Κύπρου λέγοντας ότι κάνει το μάγκα στην περιοχή, αλλά η Τουρκία έχει λάβει τα μέτρα της με το πολεμικό της ναυτικό, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.

«Μερικές φορές μας κάνουν τους μάγκες. Αλλά εμείς με τις ένοπλες δυνάμεις μας εκεί παίρνουμε θέση και συνεχίζουμε τις έρευνες. Τις προάλλες τί είπαν; Είπαν ότι θα βγάλουν ένταλμα σύλληψης για το προσωπικό μας εκεί. Κι εμείς τί τους είπαμε; Να μας συμπαθάτε αλλά ‘αν σας περνά, ελάτε να τους συλλάβετε’ τους είπαμε. Δεν θα μπορέσουν να τους συλλάβουν. Δεν φτάνει η δύναμή τους γι’ αυτό. Επειδή εμείς είμαστε Τουρκία, είμαστε Τούρκοι. Δεν θα τους δώσουμε την ευκαιρία», είπε.

Αναφερόμενος στις γεωτρήσεις της χώρας του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε κι αυτός με τη σειρά του ότι έρχεται στην ανατ. Μεσόγειο και το ‘Γιαβούζ’. «Αυτή τη στιγμή το πλοίο μας είναι στην περιοχή και πηγαίνει και το άλλο. Εμείς δεν χαρίζουμε σε κανένα τα δικαιώματα και το δίκαιο των αδελφών μας Τ/Κ».

Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για εκστρατεία αμαύρωσης της χώρας του από το διεθνή τύπο και αναρωτήθηκε γιατί η Γαλλία ενοχλείται από τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. «Τις προάλλες έκανε δηλώσεις ο Μακρόν. Να φύγει η Τουρκία από εκεί. Μα ποιος είσαι εσύ και μας λες να φύγουμε; Εσύ έχεις εδώ ακτές; Έχεις εσύ καμία σχέση με εδώ; Αλλά η Τουρκία δεν έχει μόνο ακτογραμμή, είναι και εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο. Εδώ η Ελλάδα μπορεί να μιλάει. Και η Βρετανία μπορεί να μιλά. Γιατί; Επειδή είναι εγγυήτριες δυνάμεις. Αλλά εσύ δεν μπορείς να μιλάς. Εσύ έχεις μια εταιρεία, ας μιλήσει η εταιρεία σου. Η Total. Εμείς γνωρίζουμε αυτή τη δουλειά καλύτερα», υποστήριξε.

Στο τέλος της ομιλίας του προς κατοίκους της Τραπεζούντας που τον επισκέφτηκαν στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρθηκε και στους S-400, εκφράζοντας και πάλι το παράπονο γιατί δεν ενοχλήθηκαν οι ΗΠΑ όταν η Ελλάδα πήρε τους S-300 και ενοχλούνται τώρα με την Τουρκία.

«Ενώ δεν ήταν πρόβλημα για την Ελλάδα να πάρει τους S-300, παρόλο που ήταν μέλος του ΝΑΤΟ, τώρα γιατί κάνουν τόσο σαματά για την αγορά των S-400 από την Τουρκία;»

sigmalive
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν για Κύπρο: Κάποιοι μας κάνουν τους μάγκες"

Γιούνκερ: Παραποιημένα τα ελληνικά στοιχεία την περίοδο 2004-2009

Ως ένα από τα σημαντικότερα «μαθήματα» της πορείας της Ευρωζώνης παρουσίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ την ελληνική κρίση. Σε ομιλία του σε φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Πορτογαλία, την Τετάρτη, ο κ. Γιούνκερ προέβη σε μια μικρή «ανασκόπησή» της, περιγράφοντας τα δραματικά γεγονότα του καλοκαιριού του 2015, αλλά και αφήνοντας αιχμές κατά της ελληνικής κυβέρνησης κατά την περίοδο 2004-2009.

Η τρίτη στιγμή ή το τρίτο μάθημα έρχεται από την Ελλάδα, όταν τον Οκτώβριο του 2009, η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι τα επίσημα στοιχεία διαστρέβλωναν την εικόνα για το πραγματικό χρέος και τα ελλείμματα της χώρας για χρόνια. Από το 2004 έως το 2010 η Κομισιόν είχε στείλει δέκα φορές αντιπροσωπείες στην Αθήνα με σκοπό τη βελτίωση της αξιοπιστίας των στοιχείων. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, ορισμένα κράτη-μέλη, μέσω πρωθυπουργών και υπουργών Οικονομικών, αντιστέκονταν να συμμορφωθούν σε μία αυστηρότερη ευρωπαϊκή νομοθεσία, υποστηρίζοντας ότι η εθνική αυτοκυριαρχία είναι σημαντικότερη από αξιόπιστα στοιχεία, προσθέτοντας:

«Ηταν και δική μου ευθύνη που τότε ήμουν μεταξύ εκείνων που ψήφισαν κατά της αύξησης της ισχύος και του ανεξάρτητου ρόλου της Eurostat. Αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος. Αν όλα είχαν γίνει σωστά, δεν θα είχαμε ζήσει την ελληνική κρίση με τον τρόπο που την βιώσαμε», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο καλοκαίρι του 2015, όταν η Ελλάδα κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης Τσίπρα βρέθηκε κοντά στην έξοδο από το κοινό νόμισμα, τόνισε πως «δώσαμε μάχη για να κρατήσουμε την Ελλάδα εντός ευρώ. Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται εκεί όπου ανήκει, στην καρδιά της Ευρώπης και του ευρώ».

«Μία μάχη για να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις, οι ιδεολογίες και η κακή διαχείριση. Μία μάχη για να πετύχουμε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην αλληλεγγύη και την ευθύνη, αλλά και να προστατεύσουμε το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνολικά. Μία μάχη, κατά την οποία οι απαιτούμενες προσπάθειες θα έπρεπε να βγάζουν νόημα για τις ζωές των Ελλήνων. Μία μάχη για να βρεθούν ευρωπαϊκές λύσεις σε ευρωπαϊκά προβλήματα», ανέφερε.

«Βέβαια, η πραγματική προσπάθεια και το πραγματικό κουράγιο ήταν του ελληνικού λαού. Η δουλειά μας ήταν να τους στηρίξουμε», υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ: Παραποιημένα τα ελληνικά στοιχεία την περίοδο 2004-2009"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news