facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Απεργιακή κινητοποίηση δασκάλων – νηπιαγωγών την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου

Στάση εργασίας 11:30 μέχρι λήξη του ωραρίου και δυνατότητα επιπλέον 3ωρης στάσης εργασίας από τους Συλλόγους για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στις συγκεντρώσεις, προανήγγειλε για την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), με συγκέντρωση στις 12:00 στα Προπύλαια μαζί με ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ και πορεία προς το Υπουργείο Οικονομικών.

«Συνεχίζουμε – δυναμώνουμε τον αγώνα για εργασία και μισθό με αξιοπρέπεια, υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά μας δικαιώματα και το επιστημονικό μας έργο» αναφέρουν από τη ΔΟΕ.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων:

Αγωνιζόμαστε για:

    • Άμεση καταβολή δώρου Χριστουγέννων, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, αυξήσεις στους μισθούς μας, απόδοση του ΜΚ 2016 – 2017, αφορολόγητο στις 12.000€ με προσαύξηση 3.000€ για κάθε παιδί.
    • Τερματισμό της εργασιακής ομηρίας. Άμεση μονιμοποίηση όλων των νεοδιορισμένων που συμπληρώνουν τη διετία χωρίς επιπλέον προϋποθέσεις.
    • Εξίσωση του ωραρίου των Νηπιαγωγών και των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε ολιγοθέσια Δημοτικά με αυτό των υπόλοιπων εκπαιδευτικών.
    • Κατάργηση των νόμων 4692/20, 4823/21 και όλο το πλαίσιο που οδηγεί στην κατηγοριοποίηση των σχολείων. Ο αυταρχισμός του Υπουργείου Παιδείας δε θα περάσει.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργιακή κινητοποίηση δασκάλων – νηπιαγωγών την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου"

Ρωσία: Μετά το πλαφόν, πετρέλαιο «τέλος»

Εξαγωγές πετρελαίου «τέλος» λέει η Ρωσία σε όσες χώρες θελήσουν να τηρήσουν την απόφαση της G7 για πλαφόν 60 δολαρίων ανά βαρέλι στο ρωσικό πετρέλαιο. Η Μόσχα δεν θα πουλήσει πετρέλαιο που υπόκειται σε ένα δυτικό πλαφόν τιμής ακόμη κι αν χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή, δήλωσε σήμερα ο πιο στενός συνεργάτης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την ενέργεια.

Η Ομάδα των Επτά (G7) και η Αυστραλία συμφώνησαν την Παρασκευή σε ένα ανώτατο όριο τιμής για το μεταφερόμενο διά θαλάσσης ρωσικό αργό στα 60 δολάρια το βαρέλι, αφού οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεπέρασαν την αντίσταση που προέβαλε η Πολωνία.

Η κίνηση της Δύσης είναι μια προσπάθεια να τιμωρήσει τον Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε σήμερα πως η κίνηση της Δύσης είναι μια κατάφωρη επέμβαση που αντιβαίνει στους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου και θα αποσταθεροποιήσει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας προκαλώντας έλλειψη προσφοράς.

“Εργαζόμαστε για μηχανισμούς που θα απαγορεύουν τη χρήση του εργαλείου ενός πλαφόν τιμής, ανεξάρτητα από το σε ποιο επίπεδο τίθεται, επειδή αυτή η παρέμβαση θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την αγορά”, είπε ο Νόβακ, που είναι ο αξιωματούχος της ρωσικής κυβέρνησης που είναι αρμόδιος για το πετρέλαιο, το αέριο, την ατομική ενέργεια και τον άνθρακα της χώρας.

“Θα πουλήσουμε πετρέλαιο και πετρελαϊκά προϊόντα μόνο σε εκείνες της χώρες που θα εργαστούν μαζί μας βάσει όρων αγοράς, ακόμη κι αν αναγκαστούμε να μειώσουμε λίγο την παραγωγή”, πρόσθεσε.

Ο Νόβακ είπε πως το δυτικό πλαφόν θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή τις αγορές προϊόντων και να επηρεάσει και άλλες χώρες εκτός από τη Ρωσία.

Δεν είναι σαφές ποια θα είναι, αν υπάρξει, η άμεση επίπτωση του δυτικού πλαφόν στις ροές ρωσικού πετρελαίου επειδή η εκπτωτική τιμή του Μπρεντ για τα ρωσικά μείγματα έχει διευρυνθεί ιδιαίτερα.

Το μείγμα των Ουραλίων διαπραγματευόταν γύρω στα 61,3 δολάρια το βαρέλι – λίγο πάνω από ένα δολάριο πάνω από το πλαφόν. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Μπρεντ έκλεισαν στα 85,57 δολάρια την Παρασκευή.

Η πώληση πετρελαίου και αερίου στην Ευρώπη είναι μία από τις κύριες πηγές ξένου συναλλάγματος για τη Ρωσία αφότου Σοβιετικοί γεωλόγοι ανακάλυψαν πετρέλαιο και αέριο στους βάλτους της Σιβηρίας τις δεκαετίες που ακολούθησαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας της κατάστασης δήλωσε στο Reuters πως το μέτρο ετοιμάστηκε για να απαγορεύσει στις ρωσικές εταιρίες και τους traders να αλληλεπιδρούν με χώρες και εταιρίες που καθοδηγούνται από το πλαφόν.

Στην ουσία, ένα τέτοιο μέτρο θα απαγορεύσει την εξαγωγή πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων σε χώρες και εταιρίες που το εφαρμόζουν.

Αφότου διέταξε στις 24 Φεβρουαρίου τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, ο Πούτιν λέει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν έναν οικονομικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας με τις πιο αυστηρές κυρώσεις στη σύγχρονη ιστορία, προειδοποιώντας πως οι Δυτικοί θα αντιμετωπίσουν ενεργειακή κρίση.

Τον Σεπτέμβριο ο Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι δεν μπορεί να αποκόψει τις ενεργειακές προμήθειες αν επιβληθούν πλαφόν τιμής, λέγοντας ότι η Ευρώπη θα “παγώσει” σαν την ουρά του λύκου, όπως λέει ένα γνωστό ρωσικό παραμύθι.

Η Ρωσία μπορεί να έχει πρόσβαση σε αρκετά δεξαμενόπλοια προκειμένου να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου της πέρα από την εμβέλεια ενός νέου πλαφόν τιμής της G7, δήλωσαν παράγοντες της βιομηχανίας και αξιωματούχος των ΗΠΑ στο Reuters τον Οκτώβριο, υπογραμμίζοντας τα όρια του πιο φιλόδοξου σχεδίου μέχρι σήμερα να περικοπούν τα έσοδα της Μόσχας σε περίοδο πολέμου.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρωσία: Μετά το πλαφόν, πετρέλαιο «τέλος» "

Ισίδωρος Ντογιάκος: Ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Σε εγρήγορση κάλεσε να είναι οι συνάδελφοί του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

«Έλληνες εισαγγελείς γρηγορείτε», είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στους εισαγγελείς ο κ. Ντογιάκος, ο οποίος αναφέρθηκε στην επίτευξη της ταχύτητας εκδίκασης των υποθέσεων, στην ποιότητα και την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης και τόνισε, ότι αυτό που απαιτείται, είναι «η αύξηση του βαθμού της ατομικής ευθύνης ενός εκάστου σε όλα τα επίπεδα ανεξαιρέτως».

Ο κ. Ντογιάκος επισήμανε επίσης, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο ζήτημα των τηλεφωνικών υποκλοπών, που είναι στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, ότι «οι έρευνες θα προχωρήσουν χθες, με τα δεδομένα και στοιχεία που υπάρχουν» και οι εισαγγελικές αρχές θα κάνουν το καλύτερο δυνατό στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Ντογιάκος στις τηλεδίκες, στους ανεπαρκείς δικηγόρους των «τηλεπαραθυρων», αλλά και το θέμα των παράλληλων διαζεύξεων.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα η ποινική Δικαιοσύνη βρίσκεται στο προσκήνιο της κοινωνικής ζωής και το σπουδαιότερο, στο στόχαστρο των μέσων επικοινωνίας, αλλά και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο αγώνας είναι άνισός, όχι όμως χαμένος. Οι μάχες μεταξύ "τηλεοπτικών δικών" και τεκμηρίου αθωότητας καθημερινές…. αντιπαρατίθενται καθημερινά η υπερβολή με το μέτρο, η ψυχραιμία με την ένταση, η άγνοια με τη γνώση, η εντιμότητα με τη σκοπιμότητα. Οι τηλεδίκες στην κορύφωσή τους. Το τηλεοπτικό βήμα αντιμάχονται "διάφοροι" και κόπτονται δήθεν για την αλήθεια και το μόνο που τελικά επιτυγχάνουν είναι να την κακοποιούν συστηματικά και συνειδητά. Όταν πρόκειται για δικηγόρους κάποιοι εξ αυτών προσδοκούν πολλά από την παρουσία τους στην τηλεδίκη, παρά το γεγονός ότι η εικόνα τους δεν πείθει και για τις ικανότητές τους. Συνήθως δεν το πετυχαίνουν. Πετυχαίνουν, όμως, με βεβαιότητα να επιδεικνύουν τη νομική τους ανεπάρκεια, την έπαρση και την αλαζονεία τους» είπε χαρακτηριστικά ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός.

Παρών στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης ήταν ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του επισήμανε: «Δεν χωρά αμφιβολία πως ο ρόλος του εισαγγελέα είναι κομβικός, όχι μόνο στο πλαίσιο της ποινικής, διαδικασίας αλλά και στο συνολικό οικοδόμημα της Δικαιοσύνης». Και πρόσθεσε πως: «Η Δικαιοσύνη, παρά τις δυσκολίες, τα τελευταία τρία χρόνια μετασχηματίζεται ριζικά και αποτελεσματικά, με την ποιότητα των δικαστικών υπηρεσιών να αναβαθμίζεται μέσω της ψηφιοποίησης και των θεσμικών παρεμβάσεων (π.χ. Δικαστική Αστυνομία), τις υποδομές να βελτιώνονται (κατασκευάζονται μετά από χρόνια νέα δικαστικά μέγαρα ανά την χώρα) και τα ανθρώπινα δικαιώματα να θωρακίζονται έτι περαιτέρω. Η Δικαιοσύνη ενισχύεται και ουσιαστικά, με μεταρρυθμίσεις και τροποποιήσεις που εδραιώνουν την ασφάλεια και την προστασία του κοινωνικού συνόλου. Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται αμείωτα».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Ευάγγελος Μπακέλας, μιλώντας για το πλαίσιο βελτίωσης της προσπάθειας επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν Εισαγγελίες με έναν μόνο δικαστικό υπάλληλο, όπως και στην έλλειψη δικαστικών αιθουσών. Δεν παρέλειψε δε να τονίσει, ότι οι εισαγγελείς δέχονται επιθέσεις και απειλές από δικηγόρους που χειρίζονται ποινικές υποθέσεις.

 news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ισίδωρος Ντογιάκος: Ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου"

Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και καταιγίδες – Πού θα ανοίξουν οι ουρανοί

Βροχερός θα είναι ο καιρός αύριο, Δευτέρα (05.12.2022), σχεδόν σε όλη τη χώρα. Εξασθενούν οι άνεμοι στα πελάγη, σε υψηλά για την εποχή επίπεδα η θερμοκρασία.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα δυτικά και τα βόρεια νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα δυτικά, κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια, σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα βόρεια τους 12 με 15 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 16 με18 βαθμούς και στη νότια νησιωτική χώρα τους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου. 
 
Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές στη δυτική και κεντρική Μακεδονία.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βελτίωση στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά από τις απογευματινές ώρες. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν μέχρι τις μεσημβρινές ώρες κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στα ανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα βόρεια, με μικρή πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών μέχρι το μεσημέρι.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στα νότια τις απογευματινές ώρες έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4, στα νότια έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και καταιγίδες – Πού θα ανοίξουν οι ουρανοί"

Θεσσαλονίκη: Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Τρίτη για τις πορείες στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου

Ενόψει των πορειών και εκδηλώσεων μνήμης , που διοργανώνουν φορείς της πόλης, με αφορμή την επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, θα εφαρμοστεί κατά διαστήματα, διακοπή της κυκλοφορίας και απαγόρευση της στάθμευσης οχημάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης,  από το πρωί της Τρίτης 6 Δεκεμβρίου έως και τα ξημερώματα της Τετάρτης 7 Δεκεμβρίου,

Συγκεκριμένα η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι:

Την Τρίτη (06-12-2022) από 11.00 ώρα σταδιακά θα υπάρξουν παρεμβάσεις (διακοπές- εκτροπές) της κυκλοφορίας στους δρόμους: Εγνατία, Εθν.Αμύνης, Τσιμισκή, Αγ.Δημητρίου, Πλατεία Δημοκρατίας, Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ., Καρ.Ντηλ, Βασ.Ηρακλείου, Γ΄Σεπτεμβρίου, Αγγελάκη, Αρμενοπούλου, Γρ.Λαμπράκη, Κ.Καραμανλή και όπου αλλού απαιτηθεί, ανάλογα με τις επικρατούσες κάθε φορά κυκλοφοριακές συνθήκες.

Επίσης δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των αυτοκινήτων σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, ως εξής:

-Από την 15.00 ώρα της Δευτέρας (05-12-2022) και μέχρι την ώρα 06.00 της Τετάρτης (07-12-2022), στις παρακάτω οδούς

– Εθνικής Αμύνης, στο τμήμα της από την οδό Αγίου Δημητρίου μέχρι την οδό Αλεξ. Σβώλου.

– Εγνατία, στο τμήμα της από την οδό Γ΄Σεπτεμβρίου μέχρι οδό Εθνικής Αμύνης.

– Γρ.Λαμπράκη, στο τμήμα της από την οδό Εγνατία μέχρι την οδό Καυτανζόγλου.

Από την 05.00 ώρα της Τρίτης (06-12-2022) και μέχρι την ώρα 06.00 της Τετάρτης (07-12-2022), στις παρακάτω οδούς:

– Αγ.Δημητρίου, στο τμήμα της από την οδό Λάζου Εξάρχη μέχρι την οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου και στο τμήμα της από την οδό Προξένων μέχρι την οδό Σ. Δραγούμη.

– Αρμενοπούλου, στο τμήμα της από την οδό Μελενίκου μέχρι την οδό Εθνικής Αμύνης.

– Βασ.Ηρακλείου, στο τμήμα της από την πλατεία Αριστοτέλους μέχρι την οδό Καρόλου Ντηλ.

– Πανεπιστημίου, στο τμήμα της από την οδό Αγίου Δημητρίου μέχρι την οδό Γ.Βιζυηνού.

– Γ΄ Σεπτεμβρίου, στο τμήμα της από την οδό Αγ.Δημητρίου μέχρι την οδό Γ. Λαμπράκη.

– Ολυμπιάδος, στο τμήμα της από την οδό Ελένης Ζωγράφου μέχρι το ύψος της οδού Κασσάνδρου.

– Αγγελάκη, σε όλο το μήκος της.

Σε καίρια σημεία θα υπάρχουν τροχονόμοι που θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία και θα διευκολύνουν τους οδηγούς.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Τρίτη για τις πορείες στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου"

Ο ΟΠΕΚ+ κρατά μειωμένη την παραγωγή - Εντείνεται η αβεβαιότητα για τις τιμές στο πετρέλαιο

Φόβους για περαιτέρω αποσταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου η οποία αναπόφευκτα θα προκαλέσει νέα αυξηση των τιμών δημιουργεί η σημερινή απόφαση του OΠEK+ να διατηρήσει μειωμένη την παραγωγή πετρελαίου.

Η απόφαση του Οργανισμoύ Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά τη συμφωνία των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7) της ΕΕ και της Αυστραλίας να επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. στα 60 δολάρια το βαρέλι και ουσιαστικά εντείνει το καθεστώς της αβεβαιότητας στην αγορά για τις τιμές του πετρελαίου ενόψει και του δύσκολου «ενεργειακού» χειμώνα για την Ευρώπη.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ προκαλεί την οργή του Λευκού Οίκου που επιθυμούσε τη μείωση των τιμών στην αντλία. Ο Αμεριακανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν απευθυνόμενος στις πετρελαϊκές εταιρείες ότι οφείλουν να αυξήσουν την παραγωγή τους προκειμένου να πέσουν οι τιμές των καυσίμων και να τιθασευτεί ο πληθωρισμός. Ωστόσο οι εκκλήσεις του πέφτουν στο κενό. Παράλληλα εκτιμάται ότι με τις σημερινές αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ θα καταστεί αναποτελεσματικό και το πλαφόν που επέβαλαν οι χώρες της Δύσης στο ρωσικό πετρέλαιο.

Αντίθετα, στη Μόσχα είναι προφανές ότι επικρατεί ικανοποίηση καθώς η ρωσική πλευρά μετά την επιβολή του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο έχει ήδη εκφράσει την πρόθεσή της να μειώσει την παραγωγή.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε την Κυριακή (04.12.2022) πως η Ρωσία θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή παρά να προμηθεύσει πετρέλαιο βάσει του πλαφόν...

Η απόφαση του OPEK+

Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες του ΟΠΕΚ+ αποφάσισαν σήμερα να διατηρήσουν τις ποσοστώσεις παραγωγής τους σε ένα κλίμα μεγάλης αβεβαιότητας, παραμονή της εφαρμογής νέων κυρώσεων που στοχοποιούν το ρωσικό αργό.

Οι εκπρόσωποι των 13 μελών του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) υπό το Ριάντ και οι δέκα σύμμαχοί τους υπό τη Μόσχα συμφώνησαν να διατηρήσουν το πλαφόν που είχε αποφασιστεί τον Οκτώβριο για μείωση της παραγωγής κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2023.

Ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ επιβεβαίωσε τη διατήρηση της προηγούμενης απόφασης, που ελήφθη προκειμένου να στηριχθούν οι τιμές και είχε προκαλέσει την οργή του Λευκού Οίκου ο οποίος επιθυμούσε τη μείωση των τιμών στην αντλία.

Από τότε οι παγκόσμιες τιμές αναφοράς του μαύρου χρυσού έχουν χάσει έδαφος και κυμαίνονται μεταξύ 80 και 85 δολαρίων, μακράν των 130 δολαρίων και πλέον που είχαν φθάσει τον Μάρτιο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Κάτι που, "εκ των υστέρων", επιβεβαιώνει τη στρατηγική μας, ανέφερε το καρτέλ. "Ήταν η [σωστή] πορεία για να σταθεροποιηθούν οι αγορές", υποστηρίζει.

Το επόμενο ραντεβού ορίστηκε για τις 4 Ιουνίου 2023, όμως ο οργανισμός δήλωσε έτοιμος να συγκληθεί "ανά πάσα στιγμή" προκειμένου να λάβει "επιπλέον άμεσα μέτρα" αν χρειαστεί.

Την Παρασκευή, οι χώρες της G7 και η Αυστραλία συμφώνησαν σε ένα πλαφόν, στα 60 δολάρια το βαρέλι, στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται διά θαλάσσης, σε μια κίνηση που αποσκοπεί να στερήσει από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν έσοδα διατηρώντας παράλληλα τη ροή του ρωσικού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές.

Η Μόσχα είπε ότι δεν θα πουλήσει πετρέλαιο βάσει του πλαφόν και πως εξετάζει πώς θα απαντήσει.

Ο ΟΠΕΚ συγκλήθηκε διαδικτυακά χθες Σάββατο χωρίς τη Ρωσία και τους συμμάχους και δεν συζήτησε το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, δήλωσαν πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Το θέμα του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου δεν συζητήθηκε ούτε στη σημερινή σύνοδο του ΟΠΕΚ+, ανέφεραν οι πηγές.

Πηγές έχουν πει στο Ρόιτερς πως αρκετά μέλη του ΟΠΕΚ+ έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια για το πλαφόν λέγοντας πως το μέτρο θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί από τη Δύση εναντίον οιουδήποτε παραγωγού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν πως το μέτρο δεν στοχεύει τον ΟΠΕΚ.

Οι κινήσεις της Ρωσίας

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή παρά να προμηθεύσει πετρέλαιο βάσει του πλαφόν και είπε πως αυτή η παρέμβαση θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την αγορά.

Η Ρωσία δεν θα πουλήσει πετρέλαιο που υπόκειται στο πλαφόν που όρισε η Δύση ακόμη και αν χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή, δήλωσε επίσης ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κίνηση αυτή ήταν μια χονδροειδής παρέμβαση που αντιβαίνει στους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου και θα αποσταθεροποιούσε τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας προκαλώντας έλλειψη προσφοράς.

«Θα πουλάμε πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου μόνο σε εκείνες τις χώρες που θα συνεργαστούν μαζί μας υπό συνθήκες αγοράς, ακόμη και αν χρειαστεί να μειώσουμε λίγο την παραγωγή», πρόσθεσε.

Ο Νόβακ δήλωσε ότι το δυτικό πλαφόν θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στις αγορές προϊόντων και θα μπορούσε να επηρεάσει και άλλες χώρες εκτός από τη Ρωσία. Η πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη αποτελεί μια από τις κύριες πηγές εσόδων της Ρωσίας σε συνάλλαγμα,

Μια πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας της κατάστασης δήλωσε στο Reuters ότι ετοιμάζεται διάταγμα που θα απαγορεύει στις ρωσικές εταιρείες και τους εμπόρους να αλληλεπιδρούν με χώρες και εταιρείες που αποδέχονται το πλαφόν.

Στην ουσία, ένα τέτοιο διάταγμα θα απαγόρευε την εξαγωγή πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε χώρες και εταιρείες που το εφαρμόζουν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο ΟΠΕΚ+ κρατά μειωμένη την παραγωγή - Εντείνεται η αβεβαιότητα για τις τιμές στο πετρέλαιο"

Ινδονησία: Οι αρχές απομάκρυναν σχεδόν 2.000 κατοίκους λόγω της έκρηξης ηφαιστείου στη νήσο Ιάβα

Ένα ηφαίστειο εισήλθε εκ νέου σε φάση εκρηκτικής δραστηριότητας στην Ινδονησία, εκλύοντας ένα νέφος τέφρας που έχει φθάσει σε ύψος 15 χιλιομέτρων και οδηγώντας στην απομάκρυνση σχεδόν 2.000 ανθρώπων, δήλωσαν οι αρχές, που αύξησαν στο μέγιστο το επίπεδο συναγερμού στο ανατολικό τμήμα του νησιού Ιάβα.

Δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για απώλειες από την έκρηξη του ηφαιστείου Σεμερού και το υπουργείο Μεταφορών της Ινδονησίας δήλωσε πως δεν έχουν επηρεαστεί τα αεροπορικά ταξίδια, όμως έχουν σταλεί προειδοποιήσεις σε δύο περιφερειακά αεροδρόμια να είναι σε επιφυλακή.

“Οι περισσότεροι δρόμοι έχουν κλείσει από σήμερα το πρωί και τώρα πέφτει ηφαιστειακή τέφρα και έχει καλύψει τη θέα του βουνού”, δήλωσε ο κοινοτικός εθελοντής Μπαγιού Ντένι Αλφιάντο τηλεφωνικώς στο Reuters από ένα σημείο κοντά στο ηφαίστειο.

Το ηφαίστειο στο όρος Σεμερού, το πιο ψηλό βουνό στην Ιάβα, εξερράγη πέρυσι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 50 άνθρωποι και να εκτοπιστούν χιλιάδες άλλοι.

Η ινδονησιακή υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (BNPB) ανέφερε πως 1.979 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε 11 καταφύγια και οι αρχές διένειμαν μάσκες στους κατοίκους. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα ξεκίνησε στις 02:46 (τοπική ώρα, χθες Σάββατο στις 21:46 ώρα Ελλάδας) και οι προσπάθειες διάσωσης, έρευνας και απομάκρυνσης είναι σε εξέλιξη.

Το νέφος ηφαιστειακής τέφρας έφθασε σε ύψος 15 χιλιομέτρων, ανέφερε η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία, η οποία είχε τεθεί αρχικά σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο η έκρηξη του ηφαιστείου να προκαλέσει τσουνάμι. Αργότερα απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο.

Η έκρηξη του ηφαιστείου, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 640 χιλιομέτρων ανατολικά από την πρωτεύουσα Τζακάρτα, ακολουθεί μια σειρά σεισμών στη δυτική Ιάβα, περιλαμβανομένου ενός την περασμένο μήνα κατά τον οποίο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 300 άνθρωποι.

Το ινδονησιακό εθνικό κέντρο ηφαιστειολογίας και πρόληψης γεωλογικών καταστροφών (PVMBG) αύξησε στο μέγιστο το επίπεδο συναγερμού και κάλεσε τους κατοίκους να μην πλησιάζουν σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από τον κρατήρα του Σεμερού.

Νέφη ηφαιστειακής τέφρας φθάνουν μέχρι και 19 χιλιόμετρα μακριά από τον κρατήρα, ανέφερε.

Ο επικεφαλής του κέντρου, Χέντρα Γκαναβάν, ανέφερε πως ένας μεγαλύτερος όγκος μάγματος θα μπορούσε να έχει σχηματιστεί σε σύγκριση με προηγούμενες εκρήξεις του ηφαιστείου, το 2021 και 2020, κάτι που μπορεί να σημαίνει υψηλότερο κίνδυνο για μια ευρύτερη περιοχή.

“Τα νέφη του Σεμερού μπορεί να φθάσουν μακρύτερα και σε μια απόσταση όπου υπάρχουν πολλές κατοικίες”, είπε.

Σε βίντεο που εστάλη στο Reuters από την αστυνομία στην περιοχή, χωρικοί φαίνονται να απομακρύνονται από τις πλαγιές του ηφαιστείου, μερικοί με τα υπάρχοντά τους φορτωμένα πάνω σε ποδήλατα. Μια κατεστραμμένη γέφυρα είναι καλυμμένη με ηφαιστειακή τέφρα.

Με 142 ηφαίστεια, η Ινδονησία έχει τον μεγαλύτερο στον κόσμο πληθυσμό που μένει σε κοντινή ακτίνα από ένα ηφαίστειο, με 8,6 εκατομμύρια ανθρώπους να κατοικούν σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από ένα ηφαίστειο.

Ο φονικός σεισμός που σημειώθηκε στα τέλη Νοεμβρίου στη Δυτική Ιάβα ήταν μεγέθους 5,6 βαθμών αλλά επιφανειακός. Σεισμός 6,1 βαθμών σημειώθηκε σε μεγαλύτερο βάθος χθες Σάββατο με αποτέλεσμα άνθρωποι να βγουν από τα κτίρια, αλλά δεν προκάλεσε σοβαρές ζημιές ή απώλειες.

ertnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ινδονησία: Οι αρχές απομάκρυναν σχεδόν 2.000 κατοίκους λόγω της έκρηξης ηφαιστείου στη νήσο Ιάβα"

Ζωγράφου: 24χρονος συνελήφθη για επίθεση σε ΜΑΤ – Κάηκαν και 6 αυτοκίνητα

Έναν 24χρονο άνδρα συνέλαβαν οι άνδρες των ΜΑΤ μετά την επίθεση με βόμβες μολότοφ που πραγματοποίησε ομάδα 30 ατόμων τα ξημερώματα της Κυριακής (04/12) στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να απομακρύνουν τα άτομα, που πυρπόλησαν κάδους και εν συνεχεία μπήκαν στο χώρο του πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Είχε προηγηθεί ο εμπρησμός συνολικά έξι αυτοκινήτων σε αντιπροσωπεία στην οδό Υμηττού.

Από την επίθεση καταστράφηκαν ολοσχερώς τα αυτοκίνητα, ενώ χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό του υπαλλήλου φύλαξης της επιχείρησης. 

ieidiseis

 

Διαβάστε Περισσότερα » " Ζωγράφου: 24χρονος συνελήφθη για επίθεση σε ΜΑΤ – Κάηκαν και 6 αυτοκίνητα "

Nέα σφοδρή κακοκαιρία έπληξε τη Σικελία και την ευρύτερη περιοχή της Μεσίνα

Νέο κύμα κακοκαιρίας έπληξε την Σικελία της Κάτω Ιταλίας. Μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου, 3 Δεκεμβρίου, σημειώθηκαν σφοδρές βροχοπτώσεις, με πλημμύρες σε όλη τη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Στις περιοχές Μπαρτσελόνα Πότσο Ντι Γκότο και Μιλάτσο πολλές οδικές συνδέσεις διακόπηκαν, σημειώθηκαν κατολισθήσεις και ισόγεια σπίτια πλημμύρισαν.

Ομάδες των πυροσβεστών και της Πολιτικής Προστασίας βοήθησαν κατοίκους να βγουν από τα σπίτια και από ΙΧ αυτοκίνητα, ενώ η πρόσβαση των νοσοκομειακών σε πολλές περιοχές ήταν προβληματική και καθυστέρησε εξαιτίας των πλημμυρισμένων δρόμων.

Καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσίνα σημειώθηκαν διακοπές της ηλεκτροδότησης λόγω της κακοκαιρίας. Η όλη κατάσταση δείχνει να βαίνει προς βελτίωση, αλλά οι δήμαρχοι της «τυρρηνικής Σικελίας» ζήτησαν από τους κατοίκους να περιορίσουν όσο περισσότερο γίνεται τις μετακινήσεις τους, διότι υπάρχει ακόμη φόβος για υπερχείλιση ποταμών και χειμάρρων της περιοχής.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Nέα σφοδρή κακοκαιρία έπληξε τη Σικελία και την ευρύτερη περιοχή της Μεσίνα"

«Μαύρη τρύπα» 25 εκατ. στα ταμεία της «Κιβωτού» – Έρευνα για «offshore» και λογαριασμούς στο εξωτερικό

Οffshore εταιρείες, σε φορολογικούς «παραδείσους», ακόμη και καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού, θα αναζητήσουν οι εισαγγελικές και διωκτικές αρχές, που ερευνούν τα οικονομικά της «Κιβωτού του Κόσμου». Με τη συνδρομή διεθνούς ιδιωτικού οργανισμού, το επόμενο διάστημα θα γίνει ενδελεχής έρευνα, για να διαπιστωθεί εάν ο πατέρας Αντώνιος, η σύζυγός του, ή ενδεχομένως κάποιο άλλο πρόσωπο εμπιστοσύνης από το στενό τους περιβάλλον και το Δ.Σ., συνδέεται με ύποπτες ροές χρημάτων προς το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα οι αρχές, εξετάζουν σε πρώτο στάδιο αν υπάρχουν μεγάλες καταθέσεις σε λογαριασμούς χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εκτός Ελλάδος, που πιθανότατα συνδέονται με τα έσοδα της Μ.Κ.Ο. από δωρεές και χορηγίες, ενώ παράλληλα θα αναζητήσουν ενδεχόμενη «εικονική» δραστηριότητα σε οικονομικό κέντρο με χαμηλό επίπεδο φόρων από πρόσωπα που είχαν εμπλοκή στη διοίκηση της «Κιβωτού». Από τα πρώτα στοιχεία των ερευνών, προκύπτει ότι οι δωρεές και χορηγίες προς την ΜΚΟ, την τελευταία 5ετία, ανέρχονται σε 40.000.000 ευρώ, την ώρα που σε τραπεζικούς λογαριασμούς της, εντοπίζονται, τουλάχιστον προς το παρόν, περίπου 15.000.000 ευρώ, άρα «λείπουν» περίπου 25.000.000 ευρώ, μείον τα έξοδα λειτουργίας των δομών.
Η διαδρομή του χρήματος

Πού πήγαν τα χρήματα της Κιβωτού; Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν τόσο η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, όσο και η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, αλλά και η ΑΑΔΕ, στις παράλληλες έρευνες που τρέχουν για τα οικονομικά της «Κιβωτού του Κόσμου». Σε πρώτο πλάνο έχουν μπει τα «μαύρα» χρήματα, από τα «μαγικά κουτιά» της «Κιβωτού», που εδώ και αρκετά χρόνια έπαιρναν θέση σε κηδείες, μνημόσυνα, γάμους, σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα. Είναι ενδεικτικό ότι μαρτυρίες από τρόφιμους της δομής, αναφέρουν πως η Μ.Κ.Ο. έκοβε απόδειξη σε μία από τις δέκα δωρεές συγγενών και πιστών. Τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, εκτιμούν ότι πιθανότατα τα ποσά αυτά κατέληγαν προσωρινά σε τραπεζικές θυρίδες που είχαν μετατραπεί σε «αποθήκες μαύρου χρήματος». Πλέον οι αστυνομικοί, στα πλαίσια της έρευνας, αναζητούν την... υπόλοιπη διαδρομή των χρημάτων και τον τελικό τους προορισμό. Αν αυτά φυλάσσονταν σε κρύπτες, αν έβγαιναν στη συνέχεια εκτός Ελλάδας με εμβάσματα ή ακόμα και αν κατέληγαν σε κάποιον παράκτιο φορολογικό παράδεισο.

Ήδη οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο, οι 347.000 που έβγαλε λίγες μέρες πριν από τραπεζική θυρίδα η πρεσβυτέρα, οι οποίες εντοπίστηκαν σε κρύπτη στο σπίτι του ζευγαριού στον Κολωνό, να προήλθαν από τα κουτιά της Κιβωτού. Όπως επισημαίνουν στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας κανείς δεν ξέρει, ποιος έπαιρνε τα ποσά, ποιος τα καταμετρούσε και που τελικά αυτά κατέληγαν. Στα πλαίσια των ερευνών που τρέχουν, θα γίνει έλεγχος ακόμα και για τη συχνότητα με την οποία η Σταματία Γεωργαντή, αλλά και άλλα μέλη του Δ.Σ. της Κιβωτού, επισκέπτονταν τραπεζικές θυρίδες.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, έχουν ήδη τεθεί στη διάθεσή των Εισαγγελικών Αρχών, που έχουν παραγγείλει νέα προκαταρκτική έρευνα για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, της απιστίας και της υπεξαίρεσης. Φορολογικά και οικονομικά έγγραφα από τις δομές της Μ.Κ.Ο., στοιχεία από την άρση του τραπεζικού απορρήτου και το πόθεν έσχες των υπόπτων προσώπων, λίστες με τα ακίνητα της «Κιβωτού», καταθέσεις στους λογαριασμούς της Οργάνωσης, ακόμα και τα μεγάλα χρηματικά ποσά που βρέθηκαν στο σπίτι του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας, θα έρθουν σε αντιπαραβολή, σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί εάν υπήρχε παράνομος πλουτισμός ή κάποιο άλλο, οικονομικής φύσεως αδίκημα.

Νέα κατάθεση «ξεκλειδώνει» το θύμα

Συστηματικούς ξυλοδαρμούς, τιμωρίες και σωφρονισμούς στο περιβόητο «πράσινο κλουβί», συνθήκες εξαντλητικής εργασίας, αλλά όχι σεξουαλική κακοποίηση, περιέγραψε στη μυστική κατάθεση που έδωσε στις αρχές τις περασμένης εβδομάδας 15χρονος τρόφιμος στη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στο Βόλο. Οι παιδοψυχολόγοι της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων που βρέθηκαν στη δομή, διέκριναν φόβο, επιφυλακτικότητα και αρνητισμό, κάτι που όπως σημειώνουν ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός ότι ο ανήλικος φιλοξενείται ακόμη στην ίδια δομή και ίσως επηρεάζεται ή φοβάται από τον περίγυρό του. Το επόμενο διάστημα, δεν αποκλείεται ο 15χρονος να δώσει συμπληρωματική κατάθεση, αν ζητηθεί από τον αρμόδιο Εισαγγελέα, αυτή τη φορά όμως εκτός δομής, σε άλλο περιβάλλον. Σε αυτή την εξέταση, θα υπάρξει διαφορετικού είδους προσέγγιση, ενδεχομένως και άλλες απαντήσεις από το ανήλικο παιδί.

Για τον 15χρονο υπήρχαν αναφορές περί σεξουαλικής του κακοποίησης, στην κατάθεση του 19χρονου, από τον οποίο ξεκίνησε η υπόθεση για τα τεκταινόμενα της Κιβωτού. Σημειώνεται ότι υψηλόβαθμό στέλεχος της Μ.Κ.Ο., είχε πάρει το συγκεκριμένο παιδί από το Βόλο για τουλάχιστον ένα μήνα, προκειμένου να τον συνοδεύσει σε ταξίδια του σε άλλες δομές, όπως επίσης και στο κεντρικό κτίριο του Κολωνού. Με αφορμή αυτές τις αναφορές, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, είχε ζητήσει την αναζήτηση και τον εντοπισμό των εμπλεκόμενων ατόμων και εφόσον διακριβωθεί η εμπλοκή ανηλίκων, να ληφθούν καταθέσεις τους, ως ανήλικοι μάρτυρες θύματα προσβολής προσωπικής και γενετήσιας ελευθερίας

Δικογραφία για το «πράσινο κλουβί»

Ο 15χρονος τρόφιμος της Κιβωτού στο Βόλο, επιβεβαίωσε στην κατάθεση του, τις σοκαριστικές αναφορές για το «πράσινο κλουβί». Πρόκειται για μια μεταλλική κατασκευή που βρίσκεται στην αυλή της δομής και στην οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα, παιδαγωγοί της δομής, έκλειναν για ώρες ανήλικα παιδιά για σωφρονισμό. Μέχρι και την εξέταση του ανήλικου αγοριού, οι αρχές δεν είχαν επώνυμη καταγγελία που να επιβεβαίωνε τις σοκαριστικές αναφορές των ΜΜΕ. Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, έχουν προχωρήσει σε αυτοψία και φωτογράφιση του χώρου, έπειτα από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου. Παράλληλα έχει ζητηθεί να ληφθούν καταθέσεις πέντε ανήλικων παιδιών διαφόρων ηλικιών, με την προϋπόθεση να διαμένουν αρκετό χρονικό διάστημα στη δομή, ώστε να καταθέσουν σχετικά με το «πράσινο κλουβί».

Αν επιβεβαιωθούν οι περιγραφές του 15χρονου και ενισχυθούν με τις νέες καταθέσεις τροφίμων, αναμένεται να ασκηθούν διώξεις που πιθανότατα θα αφορούν το προσωπικό και τη διοίκηση της δομής. Την ίδια ώρα η έρευνα για κακοποιητικές συμπεριφορές, θα επεκταθεί σε όλους τους χώρους της Μ.Κ.Ο., με την Εισαγγελία να εξετάζει προσεκτικά σειρά από καταθέσεις εργαζομένων και πρώην παιδαγωγών της Κιβωτού. 

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " «Μαύρη τρύπα» 25 εκατ. στα ταμεία της «Κιβωτού» – Έρευνα για «offshore» και λογαριασμούς στο εξωτερικό "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news