facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

Στάθης Παναγιωτόπουλος: Η πρώτη εμφάνιση μετά την εισαγγελική εντολή – Εμφανίστηκε στην Θεσσαλονίκη

Ο Στάθης Παναγιωτόπουλος, μετά την εισαγγελική έρευνα για την ύπαρξη νέων ροζ βίντεο, έκανε την πρώτη του εμφάνιση, ωστόσο ο πρώην παρουσιαστής των Ράδιο Αρβύλα δεν είπε την παραμικρή λέξη.

Η κάμερα του Star εντόπισε τον Στάθη Παναγιωτόπουλο το μεσημέρι της Δευτέρας (20/12) έξω από το σπίτι του στους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης, τη στιγμή που έμπαινε στο αυτοκίνητό του.

Ο παρουσιαστής ρωτήθηκε αν νιώθει τύψεις ή έχει τον έχει αγγίξει πως η ομάδα μπήκε σε περιπέτειες, ωστόσο δεν έδωσε καμία απάντηση.

Στάθης Παναγιωτόπουλος στο αυτοκίνητό του
 
Τι λέει η πρώην σύντροφός του για την έρευνα που ξεκινάει ο εισαγγελέας

«Είμαι ικανοποιημένη από την εισαγγελική εντολή. Είχα πει ότι υπάρχουν και άλλα βίντεο και είμαι στη διάθεση των αρχών για να βοηθήσω την έρευνα. Η δική μου υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Το κακό όμως έχει γίνει. Πρέπει κάποια στιγμή να μπει τέλος σε αυτόν τον εφιάλτη και οι ένοχοι να πληρώσουν», ανέφερε στο Star η πρώην σύντροφος του Στάθη Παναγιωτόπουλου.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Στάθης Παναγιωτόπουλος: Η πρώτη εμφάνιση μετά την εισαγγελική εντολή – Εμφανίστηκε στην Θεσσαλονίκη"

Σεισμός 6,2 Ρίχτερ συντάραξε την Καλιφόρνια

Ένας πολύ δυναστός σεισμός 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συντάραξε την Καλιφόρνια των ΗΠΑ το απόγευμα της Δευτέρας (τοπική ώρα), σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο της χώρας.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο 30,8 μίλια νοτιοδυτικά του Ferndale, 36,3 μίλια δυτικά-νοτιοδυτικά της Fortuna και 45,2 μίλια νοτιοδυτικά του Eureka, ανέφερε το USGS.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι, δεν αναμένεται εκδήλωση έντονου θαλάσσιου φαινομένου.

 

Διαβάστε Περισσότερα » " Σεισμός 6,2 Ρίχτερ συντάραξε την Καλιφόρνια"

Π.Ο.Υ.: «Πιο πιθανόν με την Όμικρον να μολυνθούν και οι εμβολιασμένοι»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε απόψε ότι είναι ακόμη πρόωρο να συμπεράνει κανείς ότι η Όμικρον είναι πιο ήπια από τις άλλες παραλλαγές του SARS-CoV-2, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσαν να ασθενήσουν από αυτήν τόσο πολλοί άνθρωποι που να «υπερφορτωθούν» τα συστήματα υγείας.

«Υπάρχουν τώρα επαρκείς αποδείξεις ότι η Όμικρον εξαπλώνεται σημαντικά γρηγορότερα από την παραλλαγή Δέλτα. Και είναι πιο πιθανό οι εμβολιασμένοι ή όσοι ανάρρωσαν από την Covid-19 να μολυνθούν ή να επαναμολυνθούν», υπογράμμισε.

«Είναι μάλλον ανόητο να χαλαρώσουμε και να νομίζουμε ότι πρόκειται για μια ήπια παραλλαγή, ότι δεν πρόκειται να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, επειδή πιστεύω ότι με τους αριθμούς που αυξάνονται όλα τα συστήματα υγείας θα βρεθούν υπό πίεση», εξήγησε η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμινάθαν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τη Σουαμινάθαν, αυτή η αντίληψη φαίνεται ότι προήλθε από τα αρχικά δεδομένα που υπήρχαν από περιοχές της Νότιας Αφρικής και έδιναν μια λανθασμένη εντύπωση λόγω του υψηλού επιπέδου ανοσοποίησης στον πληθυσμό.

Σημειώνεται ότι για τη μεταδοτικότητα της Όμικρον μίλησε και η κ. Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα. Όπως σημείωσε  έχουμε αρκετά δεδομένα που μας επιτρέπουν να μιλήσουμε με ασφάλεια. Όπως είπε η Όμικρον διπλασιάζει το ρυθμό μετάδοσης κάθε δύο μέρες. Στη μετάδοση διευκρίνισε συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι, συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί.

Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν αν και ηπιότερα.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Π.Ο.Υ.: «Πιο πιθανόν με την Όμικρον να μολυνθούν και οι εμβολιασμένοι»"

Λιβύη: Συνελήφθη ο υπουργός Παιδείας, με αφορμή την έλλειψη σχολικών βιβλίων

Ο υπουργός Παιδείας της Λιβύης τέθηκε υπό κράτηση σήμερα, στο πλαίσιο μιας έρευνας για την έλλειψη σχολικών βιβλίων στη χώρα, όπου πολλές δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν λόγω του χάους που επικρατεί εδώ και χρόνια.

Ο Μούσα αλ Μεγκαρίεφ τέθηκε υπό κράτηση για «αμέλεια στην άσκηση των καθηκόντων του», ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας στην ανακοίνωσή του. Η εισαγγελία είχε ξεκινήσει έρευνα προκειμένου να αποσαφηνίσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες υπογράφηκαν οι συμβάσεις για την εκτύπωση των σχολικών εγχειριδίων και τους λόγους για την έλλειψή τους, πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας είχαν κληθεί να δώσουν κατάθεση πολλοί άλλοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Σχεδιασμού.

Οι Λίβυοι βιώνουν τις συνέπειες της πολιτικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, το 2011. Το τοπικό νόμισμα υποτιμήθηκε, οι διακοπές στο ηλεκτρικό είναι χρόνιο πρόβλημα, οι ουρές στις τράπεζες και στα βενζινάδικα ατελείωτες. Εδώ και κάποιες εβδομάδες οι γονείς των μαθητών δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να χρησιμοποιούν φωτοτυπίες αντί για βιβλία. «Έχω τρία παιδιά στο δημοτικό και μου στοιχίζει εκατοντάδες δηνάρια να βγάζω φωτοτυπίες για όλα τα βιβλία», σχολίασε η Ζάκια Αμπντελσαμάντ, γραμματέας σε μια ιδιωτική κλινική της Τρίπολης, μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πολλά βιβλιοπωλεία της πρωτεύουσας επωφελήθηκαν από την κατάσταση και πωλούν τις φωτοτυπίες των σχολικών εγχειριδίων σε υψηλές τιμές, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του πρακτορείου.

Η λιβυκή κυβέρνηση εγκρίνει κάθε χρόνο έναν ετήσιο προϋπολογισμό για την εκτύπωση των βιβλίων, τα οποία διανέμονται δωρεάν στα δημόσια σχολεία. Φέτος όμως το ποσό δόθηκε με καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν ελλείψεις με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σημειώνεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Πριν από τη σύλληψή του ο υπουργός Παιδείας απέδωσε την καθυστέρηση στη διαδικασία ενοποίησης του περιεχομένου του σχολικού προγράμματος στις τρεις περιοχές της Λιβύης (δυτική, ανατολική και νότια). Το υπουργείο έχει ανεβάσει στον ιστότοπό του τα βιβλία σε μορφή PDF απ’ όπου μπορούν να τα κατεβάσουν οι ενδιαφερόμενοι.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Λιβύη: Συνελήφθη ο υπουργός Παιδείας, με αφορμή την έλλειψη σχολικών βιβλίων"

Υποχρεωτικό rapid test: Την Τρίτη (21/12) οι ανακοινώσεις για έκτακτα μέτρα τις γιορτές

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ανακοινώσεις των έκτακτων μέτρων για τις γιορτές, λόγω της νέας μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακοινώσεις θα γίνουν την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021, που όπως φαίνεται θα αφορούν την υποχρεωτικότητα του rapid test στην εστίαση, όχι μόνο για τους ανεμβολίαστους πολίτες, αλλά και για τους εμβολιασμένους. Το επικρατέστερο σενάριο, είναι το έκτακτο μέτρο να εφαρμοστεί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (31/12). 

Τα rapid test θα τα πληρώνουν οι πολίτες και θα πρέπει να έχουν διάρκεια 48 ή 72 ωρών και όχι 24 ωρών, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα φαρμακεία. 

Να σημειωθεί ότι κάθε Τρίτη συνεδριάζει η υποεπιτροπή των εμπειρογνωμόνων και κάθε Τετάρτη η Ολομέλεια της επιτροπής, η οποία λαμβάνει τις σχετικές αποφάσεις και στη συνέχεια κάνει τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση. Ωστόσο, επειδή απομένουν λίγες ημέρες για τα Χριστούγεννα, αναμένεται να συνεδριάσει και η Ολομέλεια την Τρίτη, και αμέσως μετά να γίνουν οι ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Υπενθυμίζουμε ότι στην Ελλάδα έχουν επιβεβαιωθεί 26 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον.  

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Υποχρεωτικό rapid test: Την Τρίτη (21/12) οι ανακοινώσεις για έκτακτα μέτρα τις γιορτές"

Αρχαία Ελληνική γλώσσα: Διεθνής πιστοποίηση για πρώτη φορά

Σημαντικοί Έλληνες και ξένοι Καθηγητές Κλασικής Φιλολογίας από την Ιταλία, το Ισραήλ, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μόντρεαλ, οι περισσότεροι από τους οποίους μίλησαν στα Αρχαία Ελληνικά αναφέρθηκαν στην πολυδιάστατη χρησιμότητα της γνώσης της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας για τους Έλληνες και τους πολίτες του εξωτερικού, καθώς και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη από την πιστοποίηση της.

Η ημερίδα με τίτλο «Αρχαία Ελληνικά: Όταν το Παρελθόν συμπορεύεται με το Μέλλον» διοργανώθηκε από τη LanguageCert, θυγατρική του ομίλου PeopleCert ενώ τη διαδικτυακή συζήτηση, συντόνισε η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος και ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημοσίας Διπλωματίας Ιωάννης Χρυσουλάκης.

«Τα Αρχαία Ελληνικά είναι η οικουμενική γλώσσα, η οποία διαχρονικά συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον» τόνισε ο Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου PeopleCert Βύρων Νικολαΐδης, που οραματίστηκε και προσέφερε για πρώτη φορά στην παγκόσμια κοινότητα την πιστοποίηση της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας.

Αναφερόμενος στην επιρροή της Ελληνικής Γλώσσας, ο κ. Νικολαΐδης είπε με έμφαση ότι «H Αρχαία Ελληνική Γλώσσα μαζί με τον πολιτισμό αποτελούν τμήμα της ήπιας δύναμης (soft power) της χώρας μας και πρέπει να αξιοποιηθούν στην ανάδειξη της θέσης και της εικόνας της χώρας μας διεθνώς».

Αυτή η δύναμη, όπως ανέφερε, προέρχεται από τον θαυμασμό που νιώθουν οι απανταχού φιλέλληνες για τη γλώσσα, τα αρχαία ελληνικά κείμενα, την κουλτούρα και τις αξίες της Ελλάδας. Και πρόσθεσε: «Όταν ο Elon Musk τουϊτάρει Πλάτωνα στα Αρχαία Ελληνικά, όταν ο αστροφυσικός Michio Kaku προτρέπει τους μαθητές του να διαβάσουν Αριστοτέλη, όταν ο ιστορικός Yuval Harrari αναφέρεται στα αρχαία ελληνικά κείμενα συνδέοντας τη φιλοσοφία με τις προκλήσεις της τεχνολογίας, τότε πραγματικά νιώθω ενθουσιασμένος με τις δυνατότητες που έχει η ευφυής γλώσσα μας!»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν: «Τον περασμένο Μάιο η PeopleCert, εταιρεία ηγέτης στην πιστοποίηση επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων και με παρουσία σε περισσότερες από 200 χώρες, παρουσίασε την πρώτη Πιστοποίηση Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας παγκοσμίως. Οι εξετάσεις αναπτύχθηκαν από τη LanguageCert και προσφέρονται δωρεάν όλο το τρέχον έτος, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.Η LanguageCert Test of Classical Greek ενδυναμώνεται σήμερα ακόμα περισσότερο με νέο περιεχόμενο και νέα επίπεδα γνώσης. Οι εξετάσεις που «τρέχουν» αυτή την περίοδο έχουν ξεπεράσει τις 1000 και το ενδιαφέρον του κοινού δείχνει να αυξάνεται συνεχώς. Οι υποψήφιοι που εξετάστηκαν στα δύο επίπεδα γνώσης Α1 και Α2 προέρχονται από 13 χώρες (Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουρουγουάη, Βέλγιο, Ουγγαρία, Γρενάδα, Ελβετία κ.α) και η πλειονότητά τους ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 13-18».

Όπως υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου «από την πρώτη στιγμή που δημιουργήσαμε την πιστοποίηση, είχαμε τη βαθιά πίστη ότι δεν ήταν μόνο μία κίνηση ιστορικής μνήμης, αλλά και οικουμενικής αναγκαιότητας. Ο ενθουσιασμός με τον οποίο αγκάλιασε η ακαδημαϊκή κοινότητα την πιστοποίηση και η ανταπόκριση των νέων, μας οδήγησε στην ανάπτυξη και τρίτου επιπέδου εξετάσεων (Β1) για υποψήφιους που στοχεύουν σε υψηλότερο επίπεδο κατάκτησης και ανάπτυξης της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας».

Για την προστιθέμενη αξία της Πιστοποίησης Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και τις διεθνείς μεθόδους διδασκαλίας που ενθαρρύνουν τους νέους να εμβαθύνουν στα αρχαία κείμενα μίλησαν όλοι οι καθηγητές, ενώ σημαντικά στοιχεία που αποτυπώνουν το διεθνές ενδιαφέρον για τις εξετάσεις παρουσίασε ο κ. Μάριος Μολφέτας, LanguageCert Executive Director.

Η ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίων Αθηνών και Πελοποννήσου και πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων, κ. Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου υπογράμμισε ότι «η πιστοποίηση προσδίδει την επίσημη διαπίστευση για τη γνώση του αρχαίου ελληνικού λόγου και την πολύπλευρη καλλιέργεια του πιστοποιούμενου. Γλωσσικός πλούτος, σαφήνεια στην έκφραση, κατανόηση ετυμολογίας και καλλιέργεια της κριτικής σκέψης είναι τα αναμφισβήτητα πνευματικά δώρα που προσλαμβάνει όποιος μυείται στους θησαυρούς της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας» σημείωσε η κ. Ξανθάκη.

Για τους λόγους αυτούς, χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη για άμεση ενίσχυση της διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας με τρόπο παιδαγωγικά ελκυστικό στους μαθητές. Ένα πολύ χρήσιμο μέτρο για όσους επιθυμούν να ασχοληθούν σε βάθος με τις κλασσικές σπουδές θα ήταν, κατά την κ. Ξανθάκη, η απόφαση της Πολιτείας για επανίδρυση των κλασσικών τάξεων στο Λύκειο, με πρότυπο τα πολλά Κλασσικά Λύκεια που λειτουργούν στην Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Κροατία και αλλού στην Ευρώπη.

Οι εξέχοντες Ακαδημαϊκοί Prof. Luigi Miraglia, Ιδρυτής και Πρόεδρος της Accademia Vivarium Novum στη Ρώμη, Prof. Christophe Rico, μέλος του Διδακτικού Προσωπικού του Université de Strasbourg, Καθηγητής Αρχαίων Ελληνικών στην École biblique et archéologique française de Jérusalem (EBAF), Prof. Mauro Agosto, Καθηγητής Κλασσικής Φιλολογίας στο Pontificia Università Lateranense, Prof. Gerardo Guzmàn, Καθηγητής Αρχαίων Ελληνικών στην Accademia Vivarium Novum, και μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μετέδωσαν το πάθος τους για τα αρχαία ελληνικά κείμενα και κατέθεσαν τις απόψεις τους για τη χρησιμότητα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας.

Μετά τις κεντρικές ομιλίες, μια ομάδα ειδικών που αποτελείτο από τον καθηγητή Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, Καθηγητή Γλωσσολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Φιλολογίας, τον καθηγητή Jacques Bouchard, Καθηγητή Νεοελληνικής Λογοτεχνίας & Διευθυντή Κέντρου Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, τον Δρ Juan Coderch, Καθηγητή Αρχαίων Ελληνικών & Λατινικών, Πανεπιστήμιο St Andrews στη Μεγάλη Βρετανία, τον Andrew Morehouse, Καθηγητή Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών, στη Βοστώνη και την Jenny Teichmann, καθηγήτρια Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών, στο Βερολίνο αντάλλαξε απόψεις για το μέλλον της αρχαίας ελληνικής γλώσσας.

Η δύναμη της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας φαίνεται πως πηγάζει από κάθε γωνιά της Γης και ταξιδεύει στον χρόνο αψεγάδιαστη. Αποτελεί μια γλώσσα που θα παραμείνει μαζί μας στο μέλλον και θα μας ενώνει παγκοσμίως
Ο καθηγητής Χριστόφορος Χαραλαμπάκης αναγνώρισε ότι «η διδασκαλία των αρχαίων Ελληνικών δεν ευτύχησε στην Ελλάδα. Ο βασικός λόγος είναι ότι δόθηκε έμφαση στη στεγνή και άχαρη μορφολογική και συντακτική ανάλυση των αρχαίων κειμένων και στην παθητική κατανόησή τους. Χρειάζεται πράγματι αλλαγή πορείας πλεύσης, αν δεν θέλουμε να αποκοπούμε εντελώς από τις ρίζες μας... Απλές καθημερινές προτάσεις με χρηστικό αντίκρισμα διατυπωμένες στην αττική διάλεκτο κεντρίζουν το ενδιαφέρον των μαθητών».

Ο καθηγητής Luigi Miraglia ο οποίος επέλεξε να κάνει την εισήγησή του στα Αρχαία Ελληνικά ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το να μελετάς και να γνωρίζεις την Αρχαία Ελληνική σημαίνει να έχεις πρόσβαση σε ανεκτίμητους και ατελείωτους θησαυρούς της ιστορίας μας: Θησαυρούς σκέψεων, θησαυρούς επιστημονικούς, θησαυρούς μιας σοφίας που μας δίνει εικόνα για τον κόσμο και της ζωή. Σε καιρούς που λέγεται ότι απειλούν τον πολιτισμό και αυτό που ο C. S. Lewis ονομάζει «Η Κατάργηση του Ανθρώπου», η γνώση της Αρχαίας Ελληνικής μπορεί να δώσει νόημα στην ύπαρξή μας και να μας δείξει το δρόμο για μία καλύτερη ανθρωπότητα. Σήμερα λέγεται πώς χρειαζόμαστε μηχανικές και τεχνικές ανακαλύψεις, τεχνητή νοημοσύνη και νέους υπερ-γρήγορους σιδηροδρόμους, ψηφιοποίηση και νέες αγορές. Αλλά όπως ο Πλάτων διδάσκει στον Αλκιβιάδη Ι «Οι πόλεις δεν χρειάζονται τείχη, ούτε τριήρεις, ούτε ναυπηγεία, εάν θέλουν να βρουν την ευτυχία, ούτε ποσότητα και εκτάσεις εδαφών: αυτά είναι άχρηστα πράγματα χωρίς αρετή.»

Ο καθηγητής Christophe Rico παρουσίασε συνοπτικά τη μέθοδο διδασκαλίας στο Polis Institute στην Ιερουσαλήμ, όπου οι μαθητές μαθαίνουν τα Αρχαία Ελληνικά ως ζώσα γλώσσα. Επέλεξε να παρουσιάσει την εισήγησή του στα Αρχαία Ελληνικά, ενώ απαντώντας στην ερώτηση που του τέθηκε «Πώς θα ήταν ο κόσμος εάν καταργούνταν τα Αρχαία Ελληνικά» είπε «Θα ήταν εξαιρετικά λυπηρό να αποκοπούμε από τις πνευματικές μας ρίζες. Για να ξέρουμε ποιοι είμαστε και προς τα πού οδεύουμε, πρέπει να ξέρουμε από πού ερχόμαστε. Η ελληνική γλώσσα είναι το λίκνο του δυτικού πολιτισμού».

Ο καθηγητής Mauro Agosto χαρακτήρισε την «αρχαία γραμματεία το εφόδιο, το φάρμακο, το αντίδοτο, που στηρίζει τον άνθρωπο στο ταξίδι του προς το μέλλον, ώστε να μην χάσει το αληθινό νόημα του. Τί ἐστιν ἄνθρωπος. Ο Σωκράτης αποκαλούσε τον εαυτό του μύγα που στάλθηκε να τσιμπήσει τους Αθηναίους. Χωρίς το τσίμπημα των ερωτημάτων που προκύπτουν από τον αρχαίο κόσμο, κινδυνεύουμε να μετατραπεί ο άνθρωπος σε τεχνολογικό πίθηκο που προχωρά με την ατομική βόμβα στα χέρια, πλούσιο σε επιστήμη, αλλά χωρίς συνείδηση. Mνημοσύνη, γουνοῖσιν Ἐλευθῆρος μεδέουσα, είπε ο Ησίοδος. Σαν να λέμε: μόνο εκείνοι που διατηρούν τη μνήμη είναι κύριοι της ελευθερίας τους».

Ο Mauro Agosto επέλεξε να κάνει την εισήγησή του στα Αρχαία Ελληνικά. Ο καθηγητής Gerardo Guzmàn μιλώντας για τη σημασία της Αρχαίας Ελληνικής ανέφερε: «Διαβάζοντας το κείμενο από το πρωτότυπο, χωρίς μετάφραση, ο αναγνώστης μαθαίνει να μην κρίνει σύμφωνα με τις λανθασμένες γνώμες των άλλων και του δίνει την ελευθερία να προχωρήσει στην αναζήτηση της αλήθειας και άλλων άξιων και πρεπόντων πραγμάτων. Επιπλέον, ακόμη και αν οι θησαυροί που προσφέρει η αρχαία ελληνική γλώσσα είναι από μόνοι τους αρκετοί για να ενθαρρύνουν οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για τον πολιτισμό να συνεχίσει τη μελέτη του πάνω σε αυτό το ευγενές αντικείμενο, η προσπάθεια αξιολόγησης της γνώσης της γλώσσας αυτής από τον μαθητή μέσω αυτού του καθολικού τεστ για την πιστοποίηση της γλώσσας, θα υποστηρίξει σίγουρα την πρόοδο της μελέτης των αρχαίων ελληνικών» Ο Gerardo Guzman επέλεξε να κάνει την εισήγησή του στα Αρχαία Ελληνικά.

Ο καθηγητής Jacques Bouchard είπε πως τα αρχαία ελληνικά αποτέλεσαν τη βάση των γλωσσών και πώς «κληροδότησαν σε όλες τις γλώσσες χιλιάδες όρους, χιλιάδες έννοιες, διαμόρφωσαν την επιστημονική σκέψη και τον πνευματικό λόγο για το παρόν και για το μέλλον της ανθρωπότητας».

Ο Δρ Juan Coderch ανέφερε: «Ίσως η πρώτη πρόκληση για αυτούς που θέλουν να μάθουν αυτήν την γλώσσα είναι να απαντήσουν στο εαυτό τους το εξής ερώτημα: γιατί θέλεις να μάθεις αυτήν την γλώσσα; Σε τί είναι χρήσιμη αυτή η γλώσσα; Σε αυτούς που με ρωτούν αυτό το ερώτημα εγώ πολύ συχνά τους απαντώ με μια απάντηση που δεν τους αρέσει, διότι απαντώ ότι πρέπει να βρεις τον λόγο και να απαντήσεις στον εαυτό σου και θα βρεις μέσα στο ίδιο το μάθημα την απάντηση.»

Ο Andrew Morehouse μίλησε για το πώς γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργήσει το podcast Έλληνιζόμεθα μέσω του οποίου οι θεατές μπορούν να ακούν και να μαθαίνουν την Αρχαία Ελληνική παρακολουθώντας καθηγητές να συνομιλούν σε αυτήν. Υπογράμμισε ότι ο διαδραστικός διάλογος αποδεδειγμένα έχει καλύτερα αποτελέσματα στην εκμάθηση οποιαδήποτε γλώσσας. Έτσι προχώρησε στη δημιουργία αυτού του podcast και προτρέπει όλους μας να δοκιμάσουμε λέγοντας χαρακτηριστικά: «εάν ανησυχείτε για τις ικανότητές σας στα Αρχαία Ελληνικά, θα διαπιστώσετε ότι δεν έχετε κανένα λόγο!»

Τέλος, η Jenny Teichmann μετέφερε τη δική της οπτική λέγοντας: «Πάντοτε υπήρχαν και θα υπάρχουν άνθρωποι τους οποίους ενδιαφέρει η Ελληνική Γλώσσα. Αν θέλουμε να διαβάζουμε τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον Ευριπίδη ή την Καινή Διαθήκη χρειαζόμαστε αυτήν τη γλώσσα. Είναι όμως φανερό ότι στις υπάρχουσες σχολές η γλώσσα δεν διδάσκεται ικανοποιητικά καλά, αλλά μόνο τα στοιχειώδη της γραμματικής, το οποίο δεν είναι αρκετό αν θέλουμε πραγματικά να καταλάβουμε τα αρχαία κείμενα.

Ευτυχώς, όσοι σπουδάζουν και μελετούν την γλώσσα μπορούν να συναντηθούν και στο διαδίκτυο, το οποίο και εμείς τώρα κάνουμε, συζητώντας και παράλληλα σκεπτόμενοι ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να μάθει κάποιος και να διδάξει την αρχαία γλώσσα. Αυτή η ομάδα μου φαίνεται ότι είναι μεγάλη και είμαστε τυχεροί που ζούμε σε αυτούς τους θαυμαστούς καιρούς, όταν δηλαδή είναι δυνατόν στους κατοίκους της Γερμανίας τόσο εύκολα να συνομιλήσουν με άλλους που κατοικούν στην Ελλάδα ή σε άλλο σημείο της Γης.»

Ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημοσίας Διπλωματίας κ. Χρυσουλάκης είπε: «Η ορθή χρήση της γλώσσας – της νεοελληνικής, αλλά και κάθε γλώσσας – απαιτεί τη βαθιά επίγνωση της ετυμολογικής προέλευσης των λέξεων και του επιδέξιου χειρισμού του νοήματός τους, την ευαισθησία ως προς το ρυθμό και τη μουσικότητα του ρέοντος λόγου, την εύστοχη διαχείριση της ακριβούς και μεταφορικής σημασίας των λεξικών μονάδων, την αριστοτεχνική δόμηση του επιχειρήματος.

Και δεν είναι τυχαίο ότι, όταν απαντώνται όλα τα παραπάνω, αυτόματα ο εκάστοτε ομιλητής ή συντάκτης ενός κειμένου αποκτά στα μάτια του αποδέκτη τα χαρακτηριστικά της καλλιέπειας, της πειθούς, της ρητορικής δεινότητας, της βαθιάς καλλιέργειας και της εμπεδωμένης γνώσης. Προσωπικά, ανήκω σε όσους θεωρούν τα Αρχαία Ελληνικά μία ζώσα γλώσσα και την ενασχόληση μαζί της ένα ατελεύτητο διανοητικό ταξίδι προς τη γνώση, την αλήθεια και την ομορφιά».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αρχαία Ελληνική γλώσσα: Διεθνής πιστοποίηση για πρώτη φορά"

EMA: Τα τωρινά εμβόλια κατά της Covid-19 είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της Όμικρον

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μια «σαφή» πτώση της αποτελεσματικότητας των τωρινών εμβολίων κατά της παραλλαγής Όμικρον, ανέφερε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων, δηλώνοντας ότι θα χρειαστεί χρόνος για να επιτευχθεί συναίνεση σχετικά με το αν θα χρειαστούν εμβόλια που έχουν στόχο την παραλλαγή.

Περιορισμένα ευρήματα υποδηλώνουν μια πτώση του αριθμού των αντισωμάτων όταν γίνονται δύο δόσεις με εμβόλια mRNA κατά της Όμικρον αλλά και με εμβόλια με βάση τον αδενοϊό, όπως αυτά των Oxford/AstraZeneca και Johnson and Johnson.

“Τα δεδομένα που έρχονται … δεν είναι καθόλου οριστικά, υπάρχουν πολύ μικροί αριθμοί, [αλλά] είναι σαφές ότι υπάρχει πτώση της αποτελεσματικότητας”, δήλωσε στους Financial Times η Έμερ Κουκ, εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. “Πόσο, δεν ξέρουμε”, πρόσθεσε.

Ωστόσο, τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι μια τρίτη δόση εμβολίων mRNA μπορεί να αποκαταστήσει τουλάχιστον εν μέρει τα επίπεδα αντισωμάτων. Τη Δευτέρα, η Moderna έγινε ο τελευταίος κατασκευαστής εμβολίων που δημοσίευσε αποτελέσματα μελέτης που έλεγαν ότι μια 3η δόση βελτίωσε τα επίπεδα αντισωμάτων. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο πλήρης εμβολιασμός μπορεί ακόμη να προστατεύσει από σοβαρή ασθένεια.

“Εάν [η πτώση της αποτελεσματικότητας] μπορεί να αντισταθμιστεί με την αναμνηστική δόση δεν το γνωρίζουμε, για εμάς είναι ακόμη πολύ νωρίς”, δήλωσε η Κουκ. Πρόσθεσε ότι η AstraZeneca δεν έχει υποβάλει επίσημα αίτηση για να χρησιμοποιηθεί η ένεση της ως αναμνηστική.

Η εταιρεία δήλωσε ότι είχε υποβάλει στοιχεία για να αξιολογηθεί το εμβόλιό της ως αναμνηστικό και ότι συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με τον EMA.

Η Κουκ τόνισε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις για την αναχαίτιση της μόλυνσης και να εμβολιάζονται καθώς και να ενισχύονται όταν αυτό προσφέρεται “επειδή αυτή είναι η καλύτερη προστασία αυτή τη στιγμή”.

“Αυτό είναι πραγματικά που πρέπει να κάνουμε ως μήνυμα τώρα και να αφήσουμε την επιστήμη να πάρει τον δρόμο της”, είπε. “Αλλά αν σταματήσουμε τον εμβολιασμό και την ενίσχυση, θα χάσουμε αρκετούς μήνες”.

Η απόφαση σχετικά με το αν χρειάζονται εμβόλια με στόχο την Όμικρον θα ληφθεί “όταν υπάρξουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία ότι τα σημερινά εμβόλια δεν λειτουργούν”, δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι η Όμικρον είναι μια «μεγάλη απειλή» που πρέπει να αξιολογηθεί από διάφορες ομάδες εμπειρογνωμόνων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η όποια απόφαση, είπε, δεν είναι απόφαση του ΕΜΑ, αλλά της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας που θα πρέπει να ληφθεί με συναίνεση.

Οι περισσότεροι παρασκευαστές εμβολίων δήλωσαν ότι έχουν ξεκινήσει εργασίες για την αξιολόγηση νέων εμβολίων κατά της Όμικρον.

Financial Times/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "EMA: Τα τωρινά εμβόλια κατά της Covid-19 είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της Όμικρον"

Δημοσκόπηση Alco: Η εκλογή Ανδρουλάκη κλείνει την «ψαλίδα» ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ – Όλα τα ενδιαφέροντα ευρήματα

Αύξηση και μάλιστα… διόλου ευκαταφρόνητη -συγκεκριμένα τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων- για το ΚΙΝΑΛ δείχνει η δημοσκόπηση της εταιρίας Alco που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό το Open και μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, το ΚΙΝΑΛ φαίνεται να ενισχύεται μετά και την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία, καθώς καταγράφει ποσοστό 13,6% έναντι 9,7% που είχε στην προηγούμενη δημοσκόπηση.

Απώλειες καταγράφουν και τα δυο μεγάλα κόμματα με τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει 2,5% και τη ΝΔ 0,7%, ενώ η διαφορά του κυβερνώντος κόμματος από την αξιωματική αντιπολίτευση καταγράφεται στις 11,5 μονάδες.

Παράλληλα, ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αποτιμάται θετικά από το κοινό καθώς 40% των ερωτηθέντων απαντούν ότι έχουν θετική άποψη για τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Στη δημοσκόπηση καταγράφεται, επίσης, δυσαρέσκεια των πολιτών για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού από την κυβέρνηση με το 63% να δηλώνει δυσαρεστημένο ενώ το 41% θεωρεί ότι το 2022 θα είναι χειρότερο για την Ελλάδα από το 2021.

Δείτε όλα τα ευρήματα από την δημοσκόπηση της Alco για το Open

δημοσκόπηση δημοσκόπηση δημοσκόπηση δημοσκόπηση δημοσκόπηση δημοσκόπηση

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Alco: Η εκλογή Ανδρουλάκη κλείνει την «ψαλίδα» ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ – Όλα τα ενδιαφέροντα ευρήματα"

Εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών σε Γαλλία & Βέλγιο με «παιδιατρικό» Pfizer/BioNTech

Η ρυθμιστική Ανώτατη Υγειονομική Αρχή (HAS) της Γαλλίας ενέκρινε το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech κατά της COVID-19 για όλα τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών. 

Το εμβόλιο, το οποίο θα χορηγηθεί σε παιδιατρική σύνθεση όταν γίνει ευρέως διαθέσιμο, έδειξε ότι είναι πολύ αποτελεσματικό στα παιδιά, δήλωσε η Λιζ Αλτέρ, μία από τους γιατρούς που έχουν επιφορτιστεί με την αξιολόγηση κινδύνου των νέων φαρμάκων.

“Η HAS προτείνει όλοι οι γονείς που το επιθυμούν να μπορούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους ηλικίας 5-11 ετών”, πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα η Γαλλία άρχισε να εμβολιάζει παιδιά ηλικίας 5-11 ετών με ιατρικά προβλήματα που απαιτούν ειδική προστασία και ενίσχυσε την υλικοτεχνική υποστήριξη για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών στην ηλικιακή αυτή ομάδα μόλις η HAS ενέκρινε την κίνηση.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως είναι υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών, αλλά πρόσθεσε πως το θέμα αυτό πρέπει να παραμένει απόφαση των γονέων.

“Με τον ερχομό της παραλλαγής Όμικρον, η οποία είναι πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Δέλτα, μπορούμε να περιμένουμε μια αύξηση στις σοβαρές μορφές [της ασθένειας] στα παιδιά με προϋπάρχοντα ιατρικά προβλήματα”, είπε η Αλτέρ.

Αφότου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε τη χρήση μιας μικρότερης δόσης του εμβολίου των Pfizer-BioNTech για την ηλικιακή ομάδα 5-11 ετών τον περασμένο μήνα, αρκετές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αρχίσει να εμβολιάζουν παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Και στο Βέλγιο τα παιδιά εμβολιάζονται

Εξάλλου, το Βέλγιο σήμερα το πράσινο φως για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών.

Ο “δωρεάν και εθελοντικός” εμβολιασμός των παιδιών “θα μπορεί να γίνει μόνο με τη συγκατάθεση των γονέων ή του νόμιμου κηδεμόνα”, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από συνεδρίαση με τη συμμετοχή των υπουργών Υγείας του ομόσπονδου κράτους.

Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί με την παιδιατρική σύνθεση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, “που χορηγείται σε δύο δόσεις με απόσταση 21 ημερών”, αναφέρεται στο κείμενο, υπενθυμίζοντας πως το εμβόλιο αυτό έχει εγκριθεί από τον EMA.

Οι πρώτες ‘προσκλήσεις’ για εμβολιασμό θα διατεθούν από τα τέλη Δεκεμβρίου. Απευθύνονται ιδιαίτερα σε παιδιά με συννοσηρότητες, για τα οποία ο εμβολιασμός “συνίσταται ισχυρά” γιατί “προστατεύουν από σοβαρές μορφές της ασθένειας που προκαλεί ο ιός”, προστίθεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Το εμβόλιο προτείνεται επίσης και για τα παιδιά χωρίς συννοσηρότητες: θα μπορούν με αυτό τον τρόπο να επωφεληθούν μιας καλύτερης ατομικής προστασίας συμβάλλοντας σε εκείνην των ευάλωτων ανθρώπων του περιβάλλοντός τους και της κοινωνίας στο σύνολό της”.

Οι βελγικές αρχές διευκρίνισαν πως το εμβολιαστικό καθεστώς των παιδιών δεν θα έχει καμία επίπτωση στις κοινωνικές δραστηριότητές τους – κανένα υγειονομικό πιστοποιητικό δεν απαιτείται για αυτή την ηλικιακή κατηγορία.

Περίπου 10.000 μολύνσεις καταγράφονται κατά μέσον όρο καθημερινά στο Βέλγιο, μια χώρα 11,5 εκατ. κατοίκων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ινστιτούτου δημόσιας υγείας Sciensano.

ΑΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών σε Γαλλία & Βέλγιο με «παιδιατρικό» Pfizer/BioNTech"

Καιρός αύριο: Πέφτει η θερμοκρασία την Τρίτη (21/12) – Αναλυτική πρόγνωση

Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός αύριο, Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Πρόσκαιρες τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά, που γρήγορα όμως στα δυτικά και βόρεια και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές θα σταματήσουν.

Η ορατοτητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες στα δυτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τις πρωινές ώρες στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 09 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 11 με 12 βαθμούς και μόνο στη νησιωτική χώρα θα φθάσει κατά τόπους τους 14 με 15 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός με ενδεικτική τιμή ελάχιστης θερμοκρασίας τους -4 (μείον 4) βαθμούς Κελσίου.

Καιρός: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα 

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Ασθενείς τοπικές βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες στα δυτικά τμήματα.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 4 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με παροδικές νεφώσεις στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και μόνο τις πρωινές ώρες στη δυτική Μακεδονία.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -4 (μείον 4) έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα βόρεια τις πρωινές ώρες οπότε θα σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και τοπικά στα βόρεια 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 3 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στην Κρήτη.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τις πρωινές ώρες τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν μέχρι νωρίς το απόγευμα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Ασθενείς τοπικές βροχές θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και τοπικά τις πρωινές ώρες 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 3 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Πέφτει η θερμοκρασία την Τρίτη (21/12) – Αναλυτική πρόγνωση"

Κορωνοϊός - Ηράκλειο: Το Δικαστήριο αφαίρεσε την άδεια επαγγέλματος στον φαρμακοποιό για τα "μαϊμού" rapid test

Βαρύς ο "πέλεκυς" της Δικαιοσύνης για τον 59χρονο φαρμακοποιό στο Ηράκλειο,  ο οποίος φέρεται να εξέδιδε αρνητικά αποτελέσματα Rapid test σε πελάτες του χωρίς όμως να κάνει τον απαραίτητο έλεγχο.

Η υπόθεση του φαρμακοποιού εκδικάστηκε σήμερα από το  Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, το οποίο επέβαλε στον 59χρονο, ερήμην (καθώς δεν παρουσιάστηκε με φυσική παρουσία στο δικαστήριο),  συνολική ποινή φυλάκισης 27 μηνών, με 3ετή αναστολή και χρηματική ποινή 360 ημερήσιες μονάδες, προς 10 ευρώ την μονάδα. 

Η αναστολή δόθηκε υπό τον όρο της καταβολής 1000 ευρώ υπέρ της μονάδας Covid του ΠΑΓΝΗ.

Στον φαρμακοποιό μάλιστα απαγορεύτηκε, να ασκεί το επάγγελμα του φαρμακοποιού για 6 μήνες, ενώ η έφεσή του έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τον όρο της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 2000 ευρώ. 

Το χρονικό της υπόθεσης

Το πρωί της Πέμπτης 16 Δεκεμβρίου, ο συγκεκριμένος φαρμακοποιός συνελήφθη επ' αυτοφώρω από τον αστυνομικό της ασφάλειας ο οποίος μπήκε στο φαρμακείο προσποιούμενος τον πελάτη και ζήτησε αρνητικό αποτέλεσμα rapid test χωρίς όμως να κάνει τον απαραίτητο έλεγχο. Ο φαρμακοποιός του το έδωσε πέφτοντας έτσι στην παγίδα με συνέπεια να φορέσει χειροπέδες καθώς και το χαρτονόμισμα των 10 ευρώ με το οποίο τον πλήρωσε ο αστυνομικός, ήταν προσημειωμένο.

ekriti

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός - Ηράκλειο: Το Δικαστήριο αφαίρεσε την άδεια επαγγέλματος στον φαρμακοποιό για τα "μαϊμού" rapid test "

Κατέληξε ασθενής στην Κάλυμνο λόγω έλλειψης καρδιολόγου – Παρέμβαση του Ν. Σαντορινιού

Το μείζον ζήτημα της έλλειψης καρδιολόγων στο Νοσοκομείο Καλύμνου, έθεσε -με κατεπείγουσα ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας- ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Αφορμή αποτέλεσε η τραγική κατάληξη, μετά από καρδιολογικό επεισόδιο, 68χρονου, την ώρα που στο Νοσοκομείο Καλύμνου δεν εφημέρευε κανένας καρδιολόγος.
Σημειώνεται, ότι στο Νοσοκομείο Καλύμνου υπηρετεί μόνο ένας καρδιολόγος, τον οποίο αναπληρώνει -λόγω άδειας- καρδιολόγος από Κω.
«Το Νοσοκομείο λειτουργεί στα όριά του» αναφέρει και καλεί την κυβέρνηση να το ενισχύσει άμεσα με ιατρικό προσωπικό της συγκεκριμένης ειδικότητας.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατέληξε ασθενής στην Κάλυμνο λόγω έλλειψης καρδιολόγου – Παρέμβαση του Ν. Σαντορινιού"

Κατεχόμενα: Κηδεύτηκαν τα οστά 11 παιδιών που δολοφονήθηκαν στις σφαγές του 1974

Στα χωριά Μαράθα και Σανταλάρη στα Κατεχόμενα κηδεύτηκαν σήμερα τα οστά 11 παιδιών που δολοφονήθηκαν από Ελληνοκύπριους στις σφαγές τον Αύγουστο του 1974, μετά την τουρκοκυπριακή ανταρσία τα Χριστούγεννα του 1963 και τον βομβαρδισμό από την τουρκική αεροπορία.

Τα οστά είχαν ταφεί σε μαζικούς τάφους και μετά τις ανασκαφές αναγνωρίστηκαν από την Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ).
Τουρκικές σημαίες και σημαίες του ψευδοκράτους τοποθετήθηκαν στα φέρετρα με τα οστά και αργότερα παραδόθηκαν στις οικογένειές τους. Η ταφή ήταν "δημοσία δαπάνη" και οι δολοφονηθέντες τάφηκαν ως μάρτυρες.

Ο «πρόεδρος του συνδέσμου μαρτύρων» της Μαράθας, του Σανταλάρη και της Αλόας, Αχμέτ Ασίρ είπε ότι 47 χρόνια μετά τη δολοφονία, η αξία της ειρήνης και η πικρία του πολέμου είναι πιο εύκολα κατανοητές. Ανέφερε ότι χάρη στην Τουρκία, από το `74 "οι Τούρκοι της Κύπρου ζουν ειρηνικά και χωρίς πόλεμο".

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είπε ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι απαραίτητες υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, για την ειρήνη και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Είπε ότι αν επιβληθεί λύση θα υπάρξει και πάλι γενοκτονία και ότι ο ίδιος πιστεύει "στην αποτελεσματική και de facto εγγύηση της πατρίδας Τουρκίας και στην ύπαρξη του τουρκικού στρατού".

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κατεχόμενα: Κηδεύτηκαν τα οστά 11 παιδιών που δολοφονήθηκαν στις σφαγές του 1974"

Κορονοϊός – Βόλος: Αρνητές επιτέθηκαν σε γιατρό που έσωσε τη μητέρα τους και έκαναν ζημιές

Ακόμη μια απίστευτη καταγγελία αναφορικά με τις πράξεις των αντιεμβολιαστών έρχεται αυτή τη φορά από το Βόλο.

Σύμφωνα με τον Νίκο Χαφτούρα, διευθυντή νευροχειρουργικού τμήματος νοσοκομείου Βόλου και πρόεδρο Νοσοκομειακών Ιατρών Μαγνησίας, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, αρνητές μπούκαραν στην παθολογική πτέρυγα του νοσοκομείου και προπηλάκισαν τον διευθυντή.

Ο λόγος; Ήταν αντίθετοι στη διασωλήνωση μιας γυναίκας της οποίας η κατάσταση ήταν πάρα πολύ σοβαρή.

«Η γυναίκα νοσούσε βαριά, θα πέθαινε, ήταν ένα βήμα πριν τον θάνατο. Οι συγγενείς της, αντιεμβολιαστές, απομόνωσαν τον γιατρό, τον προπηλάκισαν, του φέρθηκαν βίαια αντί να του πουν και ευχαριστώ», λέει ο κ. Χαφτούρας.

Ο ίδιος σημειώνει ότι οι αρνητές κατέστρεψαν έναν αναπνευστήρα ενώ προκάλεσαν και άλλες ζημιές.

«Γίνε καταγγελία, συνελήφθησαν και την επόμενη μέρα αφέθηκαν ελεύθεροι και έχει προγραμματιστεί δικάσιμος».

Ο κ. Χαφτούρας έκανε λόγο για ανάγκη προσωπικού ασφαλείας στα νοσοκομεία, καθώς «κινδυνεύει η σωματική μας ακεραιότητα».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός – Βόλος: Αρνητές επιτέθηκαν σε γιατρό που έσωσε τη μητέρα τους και έκαναν ζημιές"

Κορωνοϊός: 3.689 κρούσματα, με 85 θανάτους και 670 διασωληνωμένους

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.689, εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.037.759, εκ των οποίων 50.5% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 199 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.764 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Εγιναν συνολικά 97 χιλιάδες τεστ, με την θετικότητα να ανεβαίνει στο 3,79% έναντι 1,26% χθες αλλά με υπερδιπλάσια τεστ.

Από τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 1.076 στην Αττική (954 χθες).
  • 529 στη Θεσσαλονίκη (480 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 147 από την Ανατολική Αττική (108 χθες).
  • 139 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (163 χθες).
  • 72 από τη Δυτική Αττική (30 χθες).
  • 136 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (147 χθες).
  • 313 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (302 χθες).
  • 106 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (84 χθες).
  • 145 από τον Πειραιά (109 χθες).
  • 18 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (11 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 58 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 51 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 22 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 24 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 15 στην ΠΕ Άρτας.
  • 120 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 23 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 19 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 25 στην ΠΕ Δράμας.
  • 36 στην ΠΕ Έβρου.
  • 72 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 5 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 6 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 29 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 45 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 103 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 11 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 63 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 26 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 7 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 40 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 15 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 70 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 5 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 15 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 92 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 25 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 2 στην ΠΕ Κω.
  • 69 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 83 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 4 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 56 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 10 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 1 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 83 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 29 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 2 στην ΠΕ Μήλου.
  • 3 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 1 στην ΠΕ Νάξου.
  • 43 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 2 στην ΠΕ Πάρου.
  • 56 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 53 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 32 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 32 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 42 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 24 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 6 στην ΠΕ Σάμου.
  • 91 στην ΠΕ Σερρών.
  • 4 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 11 στην ΠΕ Σύρου.
  • 1 στην ΠΕ Τήνου.
  • 28 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 27 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 21 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 10 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 28 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 119 στην ΠΕ Χανίων.
  • 4 στην ΠΕ Χίου.
  • 123 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (69 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 85, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 19.976 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 670 (χθες 662). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 80,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 555 (82,84%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 115 (17,16%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.667 ασθενείς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 3.689 κρούσματα, με 85 θανάτους και 670 διασωληνωμένους"

Κυπριακό: Αμετακίνητος ο Τατάρ σε λύση δύο κρατών

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση η τουρκοκυπριακή πλευρά να κάνει ένα βήμα πίσω «από την πολιτική δύο ξεχωριστών κυρίαρχων ίσων κρατών».

Ο Τατάρ υποστήριξε, ανάμεσα σε άλλα, ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστοί «λαοί» στην Κυπριακή Δημοκρατία, ότι «η πολιτική της λύσης, η οποία προβλέπει τη συνεργασία δύο κυρίαρχων ισότιμων κρατών που πρεσβεύουμε σήμερα, πηγάζει από εδώ».

Είπε ότι «αντί για μια ομοσπονδιακή συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει τους κινδύνους της επιστροφής στην προ του 1974 περίοδο μετά το τίμημα και τις θυσίες που έγιναν», πρότειναν την πολιτική «των δύο χωριστών κυρίαρχων ίσων κρατών».

Είπε πως ανακοίνωσαν τη νέα πολιτική προς τη διεθνή κοινότητα με την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας.

Τονίζοντας την ανάγκη αγώνα έτσι ώστε όλος κόσμος να αποδεχτεί «την ύπαρξη της ΤΔΒΚ (ψευδοκράτος)», ο Τατάρ είπε πως «όλες αυτές οι αδικίες που έγιναν στον τουρκοκυπριακό λαό εξηγήθηκαν στους αρχηγούς και αντιπροσώπους ξένων αποστολών και ότι ο κόσμος είδε και αποδέχτηκε ότι υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί και δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο. Εδώ είναι μια Τουρκική Δημοκρατία που ο κόσμος δεν αναγνωρίζει, αλλά αποδέχεται», είπε.

Σημειώνοντας «ότι παρά τα εμπάργκο που επιβλήθηκαν στον τουρκοκυπριακό λαό, υπάρχουν φοιτητές από 144 διαφορετικές χώρες στην ΤΔΒΚ», ο Τατάρ είπε· «Καθώς ενισχύουμε τη δική μας ύπαρξη και αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με τον κόσμο με την εμπορική, οικονομική και πολιτιστική έννοια, αυτή η αναγνώριση θα έρθει μια μέρα», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ είπε ότι «ως ξεχωριστός λαός, κυβερνάμε τον εαυτό μας και η `ΤΔΒΚ` έχει το δικαίωμα να συνάπτει συμφωνίες με τη Δημοκρατία της Τουρκίας ως προς τη δομή, τα σύνορα και τη θαλάσσια δικαιοδοσία της. Έτσι η ύπαρξη και τα δικαιώματά μας έχουν αυξηθεί στη Γαλάζια Πατρίδα».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κυπριακό: Αμετακίνητος ο Τατάρ σε λύση δύο κρατών"

Πράσινο φως από ΕΜΑ στο εμβόλιο κορωνοϊού της Novavax

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συστήνει τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας υπό όρους για το εμβόλιο Covid-19 Nuvaxovid της Novavax (γνωστό και ως NVX-CoV2373) για την πρόληψη της Covid-19 σε άτομα ηλικίας από 18 ετών.

Το Nuvaxovid είναι το πέμπτο εμβόλιο, μετά τα Pfizer-BioNTech, Moderna, Οξφόρδης-AstraZeneca και Johnson&Johnson, που έχει πάρει έγκριση στην ΕΕ για την πρόληψη της Covid-19. H Novavax θα αρχίσει την αποστολή των εμβολίων της κατά της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον Ιανουάριο.

«Μετά από ενδελεχή αξιολόγηση, η επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων (CHMP) του EMA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα δεδομένα για το εμβόλιο είναι αξιόπιστα και πληρούν τα κριτήρια της ΕΕ για αποτελεσματικότητα, ασφάλεια και ποιότητα», δήλωσε ο Οργανισμός.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πράσινο φως από ΕΜΑ στο εμβόλιο κορωνοϊού της Novavax"

Αναστασιάδης: Ζητά από την Τουρκία να αναγνωρίσει την κυπριακή ΑΟΖ - Τι αντάλλαγμα δίνει

Τη δέσμη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που ο ίδιος πρότεινε στον ΓΓ του ΟΗΕ και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προέβαλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ως τη λύση αποκατάστασης του κλίματος δυσπιστίας και της δημιουργίας κλίματος για επανέναρξη των συνομιλιών, τονίζοντας πως οι τουρκικές αξιώσεις για αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας των κατεχομένων δεν δημιουργούν συνθήκες επανέναρξης διαλόγου στο Κυπριακό.


Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχήθηκε να υπάρξουν συνθήκες επανένωσης, σημειώνοντας ότι το βάρος της κατοχής «δεν αφορά μόνο πλέον τους Ελληνοκύπριους αλλά και τους Τουρκοκύπριους», σε μια έμμεση αναφορά του αντικτύπου στα κατεχόμενα από την συνεχόμενη διολίσθηση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.
Όπως είπε, οι αξιώσεις της Τουρκίας για αναγνώριση της κυριαρχίας και της κυριαρχικής ισότητας των κατεχομένων πριν την έναρξη του διαλόγου «δεν είναι ούτε όροι ούτε προϋποθέσεις για να δημιουργηθούν οι συνθήκες ενός διαλόγου».

Αναφερόμενος στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είπε πως δεν είναι άλλα από του να ανατεθεί η διοίκηση ή η προστασία του καθεστώτος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, εις αντάλλαγμα, ναι, το κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου να τεθεί υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών αρκεί να τηρούνται οι διεθνείς κανονισμοί του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (
ICAO), η προστασία του FIR, η επαναλειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου με την εποπτεία της ΕΕ όσον αφορά τους δασμούς και τελωνεία, ενώ η Τουρκία να επιτρέψει την προσέγγιση των κυπριακών πλοίων στα τουρκικά λιμάνια.

Σε σχέση με το φυσικό αέριο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως δεν χρειάζονται τα όποια άλλα από όσα αποτελούν οι συγκλίσεις, από όσα αποτελούν οι προτάσεις που μετουσιώνονται σε νομοθέτημα όπως είναι το Εθνικό Ταμείο Υδρογονανθράκων, όπως ήταν η πρόταση για άνοιγμα καταπιστευματικού λογαριασμού και κατάθεση όταν και εφόσον υπάρξουν έσοδα κατ΄αναλογία πληθυσμού προς όφελος των Τουρκοκυπρίων.

Πρόσθεσε ακόμη πως εάν η Τουρκία αναγνωρίσει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν το δικαίωμα και προ της λύσης του Κυπριακού να αντλούν κεφάλαια από τον λογαριασμό αυτό.
 
«Αυτά είναι μέτρα τα οποία θα συμβάλουν στο να δημιουργηθεί ένα άλλο κλίμα», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τονίζοντας πως «την ίδια ώρα θα πρέπει να συνειδητοποιήσει η τουρκοκυπριακή κοινότητα και η Τουρκία ιδιαίτερα που καθοδηγεί την σημερινή τουρκοκυπριακή διοίκηση - χωρίς να συμβαίνει ότι δεν παρενέβαινε στις παλαιότερες, θέτοντας φραγμούς στην διαπραγμάτευση - να προσαρμοστούν με τη βάση λύσης του Κυπριακού όπως αποτυπώνεται στις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αναστασιάδης: Ζητά από την Τουρκία να αναγνωρίσει την κυπριακή ΑΟΖ - Τι αντάλλαγμα δίνει"

ΕΛΑΣ: Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών άνω του 1,5 τόνου στις γιορτές

Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει, σύμφωνα με το αρχηγείο της ΕΛΑΣ και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου.

Ειδικότερα:

Την Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2021 και την Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2021, για το ρεύμα εξόδου και από ώρα 16:00 έως 21:00, το Σάββατο, 25 Δεκεμβρίου 2021 και την Τετάρτη, 05 Ιανουαρίου 2022 για το ρεύμα εξόδου και από 08:00 έως 13:00, θα ισχύσουν οι εξής απαγορεύσεις:

– Στον αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα-Πάτρα) από τα διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500) μέχρι τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660).

– Στον αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065), από τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625) μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479), από τα διόδια Μακρυχωρίου (Χ.Θ. 374+291) μέχρι τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359).

  • Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης έως τον κόμβο Ν. Μουδανιών (61,5 χλμ).
  •  Στον αυτοκινητόδρομο Α11 (Σχηματάρι -Χαλκίδα), από τη διασταύρωσή της με τον αυτοκινητόδρομο Α1 (Χ.Θ. 65+820) μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300).
  • Στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας, από το 11ο χλμ. (Χ.Θ.11+340) μέχρι τη διασταύρωση Λέων Αμφίπολης (Χ.Θ. 97 + 550).
  • Στον αυτοκινητόδρομο Α5 (Ιόνια Οδός) από τη γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» (Χ.Θ. 0+000) έως το τέλος της Ιόνιας Οδού (Χ.Θ. 200+991).
  • Στον αυτοκινητόδρομο Α7 (Κεντρικής Πελοποννήσου), στο ρεύμα προς Καλαμάτα, από τον Α/Κ Κορίνθου (Χ.Θ. 85+300) έως τον ισόπεδο κυκλικό κόμβο Σπάρτης (Χ.Θ. 240+800) (περιμετρική Καλαμάτας).
  • Στον αυτοκινητόδρομο Α71 (Λεύκτρο-Σπάρτη) από τον Α/Κ Λεύκτρου (0+000) έως τον Α/Κ Σπάρτης (Χ.Θ. 45+000).
  • Στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων-‘Αρτας-Αντιρρίου στην κατεύθυνση προς Αντίρριο.

Την Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2021, την Κυριακή, 2 Ιανουαρίου 2022, την Πέμπτη, 6 Ιανουαρίου 2022 και την Κυριακή, 9 Ιανουαρίου 2022, για το ρεύμα εισόδου και από 15:00 έως 21:00 θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις:

  • Στον αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα-Πάτρα), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τα διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660) μέχρι τα διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500).
  • Στον αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359) μέχρι τα διόδια Μακρυχωρίου (Χ.Θ. 374+291), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479) μέχρι τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625), και από τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065) μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960).
  • Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών-Θεσσαλονίκης από τον κόμβο Ν. Μουδανιών (61,5 χλμ) έως την αερογέφυρα Θέρμης.
  • Στον αυτοκινητόδρομο Α11 (Σχηματάρι -Χαλκίδα), στο ρεύμα προς Σχηματάρι, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τον αυτοκινητόδρομο Α1 (Χ.Θ. 65+820).
  • Στην Εθνική Οδό Καβάλας -Θεσσαλονίκης από τη διασταύρωση Λέων Αμφίπολης (Χ.Θ. 97+550) μέχρι το 11ο χλμ. (Χ.Θ.11+340) αυτής.
  • Στον αυτοκινητόδρομο Α5 (Ιόνια Οδός), στο ρεύμα προς Αντίρριο, από το τέλος της Ιόνιας Οδού (Χ.Θ. 200+991) έως τη γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» (Χ.Θ. 0+000).
  • Στον αυτοκινητόδρομο Α7 (Κεντρικής Πελοποννήσου), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον ισόπεδο κυκλικό κόμβο Σπάρτης (Χ.Θ. 240+800) (περιμετρική Καλαμάτας) έως τον Α/Κ Κορίνθου (Χ.Θ. 85+300).
  • Στον αυτοκινητόδρομο Α71 (Λεύκτρο-Σπάρτη), στο ρεύμα προς Λεύκτρο, από Α/Κ Σπάρτης (Χ.Θ. 45+000) έως τον Α/Κ Λεύκτρου (0+000).
  • Στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων-‘Αρτας-Αντιρρίου στην κατεύθυνση προς Ιωάννινα.

Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας:

Τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια, σύμφωνα με ν. 3651/2008, τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας (ΦΔΧ) και ιδιωτικής χρήσης (ΦΙΧ) που μεταφέρουν ζώντα ζώα, ευπαθή τρόφιμα όπως αυτά αναφέρονται στη διεθνή συμφωνία ΑΤΡ (άρθρο 3 του Κεφαλαίου ΙΙ της κοινής υπουργικής απόφασης 50786/3319/2014 (Β΄ 2418), εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου.

Τα βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

Τα φορτηγά οχήματα (ψυγεία) δημοσίας (ΦΔΧ) και ιδιωτικής χρήσης (ΦΙΧ) που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.

Τα φορτηγά οχήματα που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) 1069/2009, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο.

Τα φορτηγά οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Φυσικό Αέριο, κλπ) όταν κινούνται για αποκατάσταση έκτακτων βλαβών των δικτύων τους και μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη εντολή του οικείου οργανισμού.

Τα βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από κατάλληλα έγγραφα ή παραστατικά.

Τα φορτηγά οχήματα μεταφοράς εξοπλισμού μουσικών και θεατρικών παραστάσεων και τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση και μεταφορά εξοπλισμού για την κάλυψη τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γεγονότων.

Τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν οξυγόνο για ιατρικούς σκοπούς.

Τα μηχανήματα έργου των ΔΕΣΕ και τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, μετά από αίτημα της αρμόδιας Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και με σχετική απόφαση της κατά τόπου αρμόδιας Διεύθυνσης Τροχαίας.

Tα οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Tα φορτηγά οχήματα και μηχανήματα έργου των εταιρειών παραχώρησης που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους και των υπεργολάβων τους προκειμένου να εκτελέσουν απρόσκοπτα το έργο που τους έχει ανατεθεί.

Επισημαίνεται ότι η Ελληνική Αστυνομία, με αφορμή την επικείμενη εορταστική περίοδο, έχει προγραμματίσει τη λήψη αυξημένων μέτρων οδικής ασφάλειας στο οδικό δίκτυο όλης της χώρας.

Επιπλέον, υπενθυμίζει και πάλι σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΛΑΣ συνιστά στους πολίτες:

  • Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.
  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.
  • Να μην χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.
  • Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.
  • Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.
  • Να φορούν απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.
  • Να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός κλπ).
  • Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.

Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛΑΣ: Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών άνω του 1,5 τόνου στις γιορτές"

Πράσινο φως από Κομισιόν σε έργο αποθήκευσης ενέργειας στην Αμφιλοχία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό μέτρο για τη στήριξη της κατασκευής και λειτουργίας εγκατάστασης αποθήκευσης υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Αμφιλοχία, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Το μέτρο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), μετά τη θετική αξιολόγηση της Επιτροπής για το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και την έγκρισή του από το Συμβούλιο. Η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή επενδυτικής επιχορήγησης 250 εκατ. ευρώ και ετήσιας στήριξης -που χρηματοδοτείται από εισφορά στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας- για τη συμπλήρωση των εσόδων της αγοράς, προκειμένου να επιτευχθεί ένα αποδεκτό ποσοστό απόδοσης της επένδυσης.

Η υποστηριζόμενη εγκατάσταση αποθήκευσης θα έχει χωρητικότητα 680 MW και θα συνδέεται απευθείας με γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης. Υποστηρίζοντας τη λειτουργία υφιστάμενων μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και επιτρέποντας την εισαγωγή νέων, το έργο αναμένεται να συμβάλει στην ομαλή και αποτελεσματική μετάβαση στην καθαρή ανανεώσιμη ενέργεια του ελληνικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.

Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή αξιολόγησε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ιδίως του άρθρου 107 παράγραφος 3 στ. γ της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο επιτρέπει στα κράτη-μέλη να υποστηρίζουν την ανάπτυξη ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων υπό ορισμένες προϋποθέσεις, και τις κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και της ενέργειας. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η ενίσχυση είναι απαραίτητη και δικαιολογημένη, καθώς το έργο δεν θα πραγματοποιούνταν χωρίς τη δημόσια στήριξη.

Επιπλέον, το μέτρο είναι αναλογικό, αφού το επίπεδο της ενίσχυσης αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες χρηματοδότησης και θα ισχύσουν οι απαραίτητες διασφαλίσεις που περιορίζουν τη βοήθεια στο ελάχιστο. Η Επιτροπή έλαβε επίσης υπόψη τη συμπερίληψη του έργου στον κατάλογο των ευρωπαϊκών έργων κοινού ενδιαφέροντος στον ενεργειακό τομέα. Κατόπιν τούτου, η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα θετικά αποτελέσματα του μέτρου αντισταθμίζουν κάθε πιθανή στρέβλωση του ανταγωνισμού και του εμπορίου που προκαλείται από τη στήριξη.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πράσινο φως από Κομισιόν σε έργο αποθήκευσης ενέργειας στην Αμφιλοχία"

Εισαγγελική έρευνα και για άλλα ροζ βίντεο από τον Στάθη Παναγιωτόπουλο

Έρευνα διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για ενδεχόμενη ανάρτηση τυχόν κι άλλων ροζ βίντεο από τον παρουσιαστή Στάθη Παναγιωτόπουλο.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε για το περιστατικό με την πρώην σύντροφο του γνωστού παρουσιαστή, το φως της δημοσιότητας είδαν και άλλες καταγγελίες για τη δημοσιοποίηση πορνογραφικού υλικού με άλλες κοπέλες, από τον ίδιο.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί αν στοιχειοθετείται παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Και συγκεκριμένα το αδίκημα της «ανακοίνωσης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που αφορούν τη σεξουαλική ζωή φυσικών προσώπων, κατ’εξακολούθηση».

Η έρευνα ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος.

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » " Εισαγγελική έρευνα και για άλλα ροζ βίντεο από τον Στάθη Παναγιωτόπουλο"

Καταγγελία 22χρονης για βιασμό από γνωστό δικηγόρο: Αναβλήθηκε η δίκη για συκοφαντική δυσφήμιση

Αναβλήθηκε η δίκη 22χρονης και των γονιών της για συκοφαντική δυσφήμιση, μετά τη μήνυση του δικηγόρου, τον οποίο έχουν καταγγείλει για την αποπλάνηση της.

Στο «μικροσκόπιο» της δικαιοσύνης θα μπει και πάλι στις 9 Μαρτίου 2022 η υπόθεση με φερόμενο ως πρωταγωνιστή γνωστό δικηγόρο που έχει στραφεί σε βάρος 22χρονης κοπέλας, που τον κατηγορεί για την αποπλάνηση της, αλλά και των γονιών της, τους οποίους έχει μηνύσει για συκοφαντική δυσφήμιση.

Η εκδίκαση της υπόθεση αναβλήθηκε μέχρι να κριθεί από το Εφετείο το σκέλος της υπόθεσης που αφορά στις πλημμεληματικές κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο δικηγόρος.

«Σήμερα είχαμε το δικαστήριο για συκοφαντική δυσφήμιση που μου έκανε ο κακοποιητής μου. Ο άνθρωπος αυτός είναι κακοποιός, εγκληματίας, έχει κλέψει τις ψυχές μας, εμένα και των δύο άλλων κοριτσιών και ζητάμε από όλα τα κορίτσια να μην φοβούνται για να πάρουμε πίσω τις ψυχές μας» δήλωσε η 22χρονη κοπέλα ενώ από την πλευρά του ο δικηγόρος και μηνυτής απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ανέφερε:

«Σήμερα έρχεστε να καλύψετε τη δίκη για την οικογένεια που διαδίδει αυτά τα συκοφαντικά σε βάρος μου. Έχω απαλλαγεί με βουλεύματα για την πράξη του βιασμού».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Καταγγελία 22χρονης για βιασμό από γνωστό δικηγόρο: Αναβλήθηκε η δίκη για συκοφαντική δυσφήμιση"

Μια ολόκληρη κωμόπολη χάθηκε από κορωνοϊό στην Κεντρική Ελλάδα

Συνολικά 2.410 συνάνθρωποι μας έχασαν τη μάχη με το φονικό ιό στα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας και τη Στερεάς Ελλάδας σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport. Από τα χαμηλότερα ποσοστά στο Νοσοκομείο Λαμίας.

Οι θάνατοι από κορωνοϊό, που κατεγράφηκαν μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου είναι συνολικά 2.410 σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, σε σύνολο 19.891 απωλειών πανελλαδικά που παρουσιάζει στην έκθεσή του ο ΕΟΔΥ (12,12%).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport, πρόκειται για θανάτους που αφορούν τα 13 Νοσοκομεία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας και αναφέρονται ως θύματα covid ακόμη και αν κατέληξαν τρεις μήνες αργότερα - όταν είχαν αρνητικοποιηθεί - εξαιτίας των επιπλοκών της επικίνδυνης νόσου.

Στην 6η θέση το ΓΝ Λαμίας

Σε αυτή την μακάβρια λίστα το Νοσοκομείο Λαμίας «χρεώνεται» τους 235 θανάτους (ποσοστό 9,75%) και είναι στην 6η και χαμηλότερη θέση από τα μεγάλα Νοσοκομεία της Περιφέρειας.

Πιο συγκεκριμένα το Νοσοκομείο Λαμίας καταγράφει τις λιγότερες απώλειες από τα υπόλοιπα πρώην Νομαρχιακά Νοσοκομεία και μάλιστα έχοντας νοσηλεύσει - κυρίως στη ΜΕΘ - δεκάδες περιστατικά από Θεσσαλία και άλλους νομούς της Στερεάς.

Επιπλέον η ΜΕΘ Κορωνοϊού του ΓΝ Λαμίας, παρουσιάζει θνητότητα λίγο πάνω από το 40% που είναι από τα χαμηλότερα ποσοστά σε όλη τη χώρα.

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι από τη Φθιώτιδα ήταν οι 203 ασθενείς, ενώ έχουμε καταγράψει από το ρεπορτάζ, θανάτους ασθενών από Αττική, Βοιωτία, Ευρυτανία, Φωκίδα, Καρδίτσα, Λάρισα, Μαγνησία ακόμη και από Κέρκυρα.

Πρόκειται δε για το Νοσοκομείο με τις περισσότερες κλίνες ΜΕΘ αναλογικά με τον πληθυσμό της Περιφερειακής Ενότητας που καλύπτει, καθώς εκτός από τις 12 που λειτουργούν αποκλειστικά για ασθενείς με κορωνοϊό, υπάρχουν άλλες 8, που χαρακτηριστικά αυτή τη στιγμή υποστηρίζουν 4 πρώην ασθενείς covid, η κατάσταση των οποίων παραμένει σοβαρή!

Παρακάτω παρουσιάζουμε την κατάσταση με τους θανάτους Covid στα 13 Νοσοκομεία Θεσσαλίας - Στερεάς:

Νοσοκομείο Βόλου 499

Πανεπιστημιακό Λάρισας 475

Νοσοκομείο Λάρισας 332

Νοσοκομείο Τρικάλων 287

Νοσοκομείο Χαλκίδας 257

Νοσοκομείο Λαμίας 235

Νοσοκομείο Καρδίτσας 208

Νοσοκομείο Θηβών 45

Νοσοκομείο Λιβαδειάς 41

Νοσοκομείο Καρπενησίου 15

Νοσοκομείο Άμφισσας 13

Νοσοκομείο Καρύστου 3

Νοσοκομείο Κύμης 0

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » " Μια ολόκληρη κωμόπολη χάθηκε από κορωνοϊό στην Κεντρική Ελλάδα "

Μητσοτάκης από Βουλγαρία: Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για το casus belli

Για νέα μέρα στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις με τον ομόλογό του από την γειτονική χώρα, Κιρίλ Πετκόφ, ενώ έστειλε και μήνυμα στην Τουρκία.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η χώρα μας στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, υπογραμμίζοντας πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι η τήρηση των δεσμεύσεών τους και η πλήρωση των κριτηρίων.

Στην ατζέντα των συνομιλίων, όπως είπε, ήταν και το μεταναστευτικό, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή αλλά και την πανδημία.

«Η Ελλάδα θα στηρίξει την Βουλγαρία με όλες της τις δυνάμεις στο νέο ξεκίνημα που κάνει» κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στη νέα μέρα μετά την εκλογή του Πετκόφ στην πρωθυπουργία.

Μήνυμα στην Τουρκία

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως είναι θέμα μηνών να ολοκληρωθεί το ζήτημα με τον αγωγό IGB, σημειώνοντας πως ο ίδιος δεσμεύθηκε στον Βούλγαρο ομόλογό του ότι τα οποία ζητήματα θα λυθούν τους επόμενους μήνες.

Στη συνέχεια, ερωτηθείς για την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το ευρωπαϊκό συμβούλιο έχει ορίσει το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Η παύση των προκλητικών ενεργειών, όπως και το αδιανόητο casus belli με το οποίο απειλεί η Τουρκία την Ελλάδα, είναι προϋπόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων, είπε και τόνισε πως στο μεταναστευτικό τα ελληνικά και βουλγαρικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα.

«Ελλάδα και Βουλγαρία προστατεύουμε τα σύνορά μας με σεβασμό» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός από πλευράς του, στο ίδιο θέμα, είπε πως η Σόφια είναι έτοιμη να συζητήσει κάθε θέμα που αφορά σε προβλήματα στην περιοχή με στόχο μία μακροπρόθεσμα καλή γειτονία. Όπως σημείωσε πρέπει να υπάρχει καλύτερος συντονισμός για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων. 


 
Ακολουθούν οι δηλώσεις
 
Είχα τη μεγάλη χαρά να συναντήσω σήμερα τον νέο Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, τον νέο μου φίλο, Kiril Petkov. Και θέλησα μάλιστα να είμαι ο πρώτος ομόλογος που τον επισκέπτεται μετά την πρόσφατη εκλογή του, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την πολιτική σταθερότητα στη χώρα, συνεργαζόμενος -όπως σας είπα- με έναν καινούργιο φίλο αλλά και δηλώνοντας την πρόθεσή μου οι ελληνοβουλγαρικές σχέσεις να γίνουν στενότερες.
Για αυτό άλλωστε θα έχω σε λίγο και συνομιλίες με τον Πρόεδρο Rumen Radev, με τον οποίο εξάλλου γνωρίζομαι από χρόνια. Είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε και στις πρόσφατες συνεδριάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έδωσα τα συγχαρητήριά μου στον Kiril για την επικράτησή του στις κάλπες και για τον σχηματισμό κυβέρνησης, γιατί η ομαλότητα στο εσωτερικό ενισχύει πάντα την αποτελεσματικότητα στο εξωτερικό.
Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς θέσεις των χωρών μας και τις διμερείς μας σχέσεις, διαπίστωσα ότι έχουμε κοινές αντιλήψεις σε πάρα πολλά θέματα. Μπορούμε συνεπώς να πούμε ότι στο εξής Αθήνα και Σόφια εγκαινιάζουμε ένα νέο ελπιδοφόρο στάδιο συνεργασίας.
Άλλωστε, Ελλάδα και Βουλγαρία δεν είμαστε μόνο γείτονες, είμαστε σύμμαχοι, είμαστε εταίροι, είμαστε οικονομικοί συνεργάτες, είμαστε δύο κράτη που σέβονται τις ευρωπαϊκές αξίες και το Διεθνές Δίκαιο. Γι’ αυτό και οι συζητήσεις μας για συμπράξεις στο εμπόριο, στις υποδομές, στις μεταφορές, στην ενέργεια υπήρξαν ιδιαίτερα παραγωγικές.
Ειδικότερα, μιλήσαμε και για την πορεία κατασκευής του ελληνοβουλγαρικού αγωγού, του IGB, που ξεπέρασε τις δυσκολίες. Περνά πια στο τελευταίο στάδιο. Και συμφωνήσαμε έτσι ώστε και οι δύο πλευρές να βοηθήσουν ώστε ο αγωγός αυτός, που είναι τόσο σημαντικός και για την Ελλάδα και για την Βουλγαρία, να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Είναι ένα κοινό στοίχημα.
Μας απασχόλησε φυσικά και η πανδημία, οι εξελίξεις με τη μετάλλαξη Όμικρον. Πρέπει να πω ότι είμαι χαρούμενος από το γεγονός ότι ο νέος Πρωθυπουργός αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην επιτάχυνση των εμβολιασμών στη χώρα του και έθεσα τον εαυτό μου και την ελληνική κυβέρνηση στη διάθεσή του, εάν υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να βοηθήσουμε στον τομέα αυτό, σε πειστικές στρατηγικές επικοινωνίας, διότι η πρόκληση αυτή είναι μία πρόκληση κοινή. Δεν θα είμαστε ποτέ ασφαλείς στα Βαλκάνια αν όλες οι χώρες δεν πετύχουν ποσοστά υψηλά εμβολιασμού, ώστε να φτάσουμε επιτέλους στο προσδοκώμενο τείχος ανοσίας.
Και σε σχέση, τέλος, με την κατάσταση στην χερσόνησό μας, είχα την ευκαιρία να επαναλάβω στον κ. Πρωθυπουργό την ελληνική θέση, ότι σε μία περίοδο αυξανόμενων προκλήσεων και διαιρέσεων μία αξιόπιστη και μία δίκαιη πορεία των Δυτικών Βαλκανίων προς την Ευρώπη είναι τελικά προς το συμφέρον όλων μας. Είναι συμφέρον πολιτικό, συμφέρον οικονομικό, συμφέρον ασφάλειας.
Άλλωστε αυτή η προοπτική γίνεται πάντα -το ξέρουμε και οι δύο χώρες μας- μοχλός προόδου στις υπό ένταξη χώρες και ταυτόχρονα είναι παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη γειτονιά. Και για αυτό η Ελλάδα στηρίζει το ευρωπαϊκό μέλλον των υποψηφίων κρατών, χωρίς όμως να ξεχνάμε πάντα ότι αυτά οφείλουν να εκπληρώσουν τα κριτήρια τα οποία έχουν τεθεί για την ένταξή τους στην Ένωση, με πρώτιστο πάντα τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Στο πλαίσιο αυτό, προσβλέπουμε στην άμεση και ταυτόχρονη σύγκληση των πρώτων διακυβερνητικών διασκέψεων με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και με την Αλβανία, πάντα με βάση τα γνωστά κριτήρια. Υπολογίζουμε στη στήριξή σας για τον κοινό αυτό στόχο.
Τέλος, συζητήσαμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το προσφυγικό, τη μετανάστευση, όπου αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις.
Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω και τον κ. Πρωθυπουργό για τις σχέσεις μας με την γείτονα Τουρκία και συζητήσαμε, τέλος, την προοπτική διοργάνωσης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Βουλγαρίας. Ένα πολύ σημαντικό forum που θα δώσει την ευκαιρία και στα στελέχη της νέας κυβέρνησης να γνωριστούν με τους Έλληνες ομολόγους τους, ώστε να προωθήσουμε γρήγορα όλα τα κοινά πεδία συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Με τις λίγες σκέψεις αυτές, λοιπόν, ευχαριστώ και πάλι τον φίλο Πρωθυπουργό για την ζεστή φιλοξενία στην Σόφια αυτές τις λίγες ώρες που βρίσκομαι εδώ. Του εύχομαι κάθε επιτυχία στην νέα του θέση. Τον περιμένω στην Αθήνα και θέλω να γνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να στηρίξει τη νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας με όλες της τις δυνάμεις σε αυτό το νέο ξεκίνημα που κάνει, που πιστεύω ότι θα είναι προς όφελος του βουλγαρικού, του ελληνικού λαού αλλά και προς όφελος τελικά, συνολικά της σταθερότητας στα Βαλκάνια, στο κοινό μας σπίτι.
*Δημοσιογράφος (μετάφραση με βάση τη διερμηνεία):* Κύριε Μητσοτάκη, αν μπορείτε να πείτε ποια κοινά, άλλα κοινά ενεργειακά σχέδια συζητήσατε και ποια είναι η ημερομηνία για την έναρξη της λειτουργίας του αγωγού IGB.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Όπως είπε και ο κ. Πρωθυπουργός υπάρχουν πολλές δυνατότητες ανάπτυξης περαιτέρω συνεργειών μεταξύ των ενεργειακών συστημάτων της Ελλάδος και της Βουλγαρίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει συνολικά στις διασυνδεσιμότητες των συστημάτων.
Και βέβαια, ειδικά στα ζητήματα εξαγωγής και εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, είναι ευτυχές το γεγονός, όπως είπε ο κύριος Πρωθυπουργός, ότι πολλές φορές η μέγιστη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι το καλοκαίρι, όταν έχουμε έντονους καύσωνες, εκεί που μπορεί να υπάρχει πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία. Και αντιστρόφως η μεγάλη ζήτηση ενέργειας στη Βουλγαρία είναι το χειμώνα, όταν οι θερμοκρασίες στην Ελλάδα μπορεί να μην είναι τόσο χαμηλές όσο είναι στη Βουλγαρία.
Για το ζήτημα του IGB, όπως σας είπα έχουν ξεπεραστεί οι κάποιες δυσκολίες που οφείλονται αποκλειστικά και μόνο σε καθυστερήσεις εισαγωγής υλικών, λόγω του Covid. Θέλουμε ο IGB να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν. Έχω δεσμευτεί στον κ. Πρωθυπουργό ότι θα καταλήξουμε σε ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα. Είναι θέμα λίγων μηνών, πάντως, να ολοκληρωθεί αυτή η ιστορία.
Να πω, επίσης, πόσο μεγάλη σημασία αποδίδω στον σταθμό επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, το FSRU, το οποίο δρομολογείται στην Αλεξανδρούπολη. Ανοίγει τις δυνατότητες να μπορέσουμε να εισάγουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο από διάφορους προμηθευτές, ένας από τους οποίους θα μπορούσε, παραδείγματος χάρη, να είναι η Αίγυπτος, με την οποία αναπτύσσουμε μία πολύ  στενή ενεργειακή συνεργασία.
Αυτό θα βοηθήσει στο να διευρύνουμε την πρόσβασή μας σε διαφορετικές πηγές φυσικού αερίου, να ρίξουμε τη μέση τιμή του φυσικού αερίου και να περιορίσουμε την εξάρτησή μας από έναν και μόνο προμηθευτή φυσικού αερίου, κάτι το οποίο προφανώς ενδιαφέρει και την Ελλάδα, ενδιαφέρει και την Βουλγαρία.
*Δημήτρης Γκάτσιος (ΕΡΤ):* Καλή σας ημέρα. Η ερώτησή μου απευθύνεται και στους δύο Πρωθυπουργούς. Κατά την περίοδο των εκλογών η Βουλγαρία διαμαρτυρήθηκε στην Τουρκία για παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας. Πέρσι η γειτονική χώρα εξαπέλυσε υβριδική επίθεση τόσο εναντίον της Ελλάδας, κατά κύριο λόγο, όσο και εν μέρει εναντίον της Βουλγαρίας, εργαλειοποίωντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει λάβει πολλές αποφάσεις που προβλέπουν ακόμα και τη λήψη μέτρων εναντίον της γειτονικής χώρας. Και θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία. Σας ευχαριστώ.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Όπως είπατε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει προσδιορίσει το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων με απόλυτη σαφήνεια, δίνοντας στην Τουρκία ουσιαστικά δύο επιλογές: την επιλογή της σταδιακής εξομάλυνσης των σχέσεων με τις γειτονικές προς την Τουρκία χώρες -στις οποίες προφανώς συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα- με μία αποκλιμάκωση της έντασης, με την παύση πια των προκλητικών ενεργειών, μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το αδιανόητο casus belli με το οποίο η Τουρκία εξακολουθεί να απειλεί την Ελλάδα.
Σε αυτή την περίπτωση εμείς θα είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι θα αγωνιστούμε για μία πλήρη εναρμόνιση των ευρωτουρκικών σχέσεων διότι θα είμαστε οι πρώτοι που θα ωφεληθούμε από την περιφερειακή σταθερότητα.
Και βέβαια, στα ζητήματα της μετανάστευσης, πιστεύω ότι και η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουμε κάθε κίνητρο, το κάνουμε εξάλλου καθημερινά, να προστατεύουμε τα σύνορά μας. Τα σύνορά μας είναι σύνορα της Ευρώπης. Δεν είναι μόνο σύνορα της Βουλγαρίας προς την Τουρκία, της Ελλάδος προς την Τουρκία. Και οι δύο χώρες- πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο κάνουμε αποτελεσματικά- με πλήρη σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Προφανώς υπάρχουν περιθώρια ακόμα για πολύ πιο στενή συνεργασία στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων. Διότι, όπως σας είπα, είμαστε χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουμε πρώτο ρόλο και πρώτο λόγο σε ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πτυχή της μετανάστευσης. Είναι ένα θέμα, εξάλλου, το οποίο συζητήθηκε και στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης από Βουλγαρία: Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για το casus belli"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news