facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Volkswagen: Για «ομολογία χρεοκοπίας» κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι – Προς ιστορικό λουκέτο εργοστασίων οδεύει η εταιρεία

Ο οικονομικός διευθυντής της ιστορικής αυτοκινητοβιομηχανίας της Volkswagen προειδοποίησε τους εργαζομένους ότι η εταιρεία έχει μάξιμουμ δύο χρόνια για να αναδιαρθρωθεί προκειμένου να επιβιώσει. Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης θα χρειαστεί να κλείσουν εργοστάσια και στη Γερμανία.

Οι 21.000 εργαζόμενοι που είχαν συγκεντρωθεί εκεί, άρχισαν να του φωνάζουν auf wiedersehen, «άντε γεια». Σε δηλώσεις τους ανέφεραν οτι αυτό ισοδυναμεί με ομολογία χρεοκοπίας.

Επί του ζητήματος μίλησαν στην εκπομπή «Prime» ο παρουσιαστής Ηλίας Σιακαντάρης και ο ανταποκριτής του ΕΡΤNews στη Γερμανία Γιώργος Παππάς.

Για πρώτη φορά, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης είναι αποφασισμένη να καταγγείλει συλλογικές συμβάσεις εργασίας που αποκλείουν απολύσεις εργαζομένων μέχρι το 2029.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος της Volkswagen έχει μαζί του την Audi, την Scoda αλλά ο «ασθενής» είναι η ίδια η Volkswagen. Έπεσε έξω κυρίως στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα με πολύ λιγότερες πωλήσεις απ’ ότι υπολόγιζε και δεν αποκλείει τώρα κλείσιμο μονάδων παραγωγής στην ίδια τη Γερμανία, πράγμα που σημαίνει μαζικές απολύσεις.

Στο θέμα παρενέβη ήδη και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναζητώντας επαφή με τη διοίκηση της εταιρείας. Η Γερμανία πρέπει να μείνει χώρα με ισχυρή αυτοκινητοβιομηχανία, είπε ο υπουργός Εργασίας Χιουμπέρτους Χέιλ.

Η πολιτεία μπορεί να βοηθήσει, διότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της εταιρείας εμφανίστηκε με τον τερματισμό της επιδότησης της αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο τέλος του περασμένου έτους. Νέα επιδότηση δεν υπάρχει στον ορίζοντα, αλλά στο τραπέζι είναι τώρα τα φορολογικά κίνητρα, κατ’ αρχήν για υπηρεσιακά αυτοκίνητα επιχειρήσεων και οργανισμών. Αυτό θα έδινε μια ανάσα και στη Volkswagen, αν και αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν ότι βρίσκεται σε μετωπική σύγκρουση με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα.

Κι όλα αυτά, ένα χρόνο πριν από τις γερμανικές εκλογές, που πιθανόν να αποτελέσει ένα ακόμα πλήγμα για την τρικομματική κυβέρνηση του Σολτς.

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Volkswagen: Για «ομολογία χρεοκοπίας» κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι – Προς ιστορικό λουκέτο εργοστασίων οδεύει η εταιρεία"

Τήλος: Διασώθηκαν 34 πρόσφυγες και μετανάστες

Τριάντα τέσσερις (34) πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίστηκαν χθες στην παραλιακή περιοχή «Σκάφη» της Τήλου.

Οι αλλοδαποί (22 άνδρες, 3 γυναίκες και 9 ανήλικοι) υπέδειξαν στις λιμενικές αρχές έναν 24χρονο αλλοδαπό ως τον διακινητή τους, ο οποίος και συνελήφθη.

Προανάκριση διενεργείται από τον Λιμενικό Σταθμό Τήλου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Τήλος: Διασώθηκαν 34 πρόσφυγες και μετανάστες"

Φωτιά στο πευκοδάσος της Ύδρας: Δεν πήγε ποτέ για καταθέσεις ο διοικητής της πυροσβεστικής – Οι 10 επιβάτες που έγιναν 8

Αλαλούμ και φιάσκο διαπίστωσε στη διερεύνηση της υπόθεσης της φωτιάς στο πευκοδάσος της Ύδρας το Εσωτερικών Υποθέσεων, που ερεύνησε τις κινήσεις πυροσβεστικής και λιμενικού στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ερωτήματα είχαν προκληθεί τότε από το γεγονός πως οι επιβαίνοντες της θαλαμηγού από την οποία βγήκαν τα βεγγαλικά που προκάλεσαν τη φωτιά είχαν αφεθεί να φύγουν από τη χώρα, χωρίς να δώσουν εξηγήσεις. Τότε ο διοικητής της πυροσβεστικής στο νησί ισχυριζόταν πως ο ίδιος πήρε καταθέσεις από τους 10 επιβαίνοντες.

Μόνο που όπως διαπίστωσε το Εσωτερικών Υποθέσεων, σύμφωνα με τον Alpha οι επιβαίνοντες δεν ήταν 10 αλλά 8 καθώς δύο άτομα είχαν αποχωρήσει πριν το επεισόδιο με τη φωτιά.

Αλαλούμ συνεννόησης υπήρξε και μεταξύ πυροσβεστικής και λιμενικού. Κανένα από τα δύο σώματα δεν ανέλαβε να κάνει έλεγχο στο γιοτ, ενώ κανείς δεν ενημέρωσε τον εισαγγελέα παρά μόνο μια ή δύο μέρες αργότερα.

Στο νησί και στην παραλία που φέρεται να κατέβηκαν επιβάτες και μέλη του πληρώματος και απ’ όπου εκτοξεύτηκαν τα βεγγαλικά δεν έγινε αυτοψία παρά δύο ημέρες αργότερα, όταν ο εισαγγελέας τους έβαλε τις φωνές.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στο πευκοδάσος της Ύδρας: Δεν πήγε ποτέ για καταθέσεις ο διοικητής της πυροσβεστικής – Οι 10 επιβάτες που έγιναν 8"

ΕΟΔΥ: 16 νέα κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου - 2 θάνατοι

Νέα αύξηση στα κρούσματα και στους θανάτους ασθενών με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, που αναρτήθηκε σήμερα, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 2 ακόμη θάνατοι ασθενών και 16 νέα κρούσματα.

Νοσηλεύονται, επίσης, 13 ασθενείς, εκ των οποίων οι 8 σε ΜΕΘ.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΔΥ: 16 νέα κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου - 2 θάνατοι"

Γεγονός η συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας - 5η μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα

Γεγονός είναι – και τυπικά πλέον – η συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα, δημιουργώντας έτσι την 5η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα.

Η ολοκλήρωση της συγχώνευσης, εντός απαιτητικών χρονοδιαγραμμάτων και με πρωτοφανή ταχύτητα – λίγες εβδομάδες μετά τη Συμφωνία Μετόχων, σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την ενιαία τράπεζα και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας στο σύνολό του.

Μετά τις εγκρίσεις από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς και τις Γενικές Συνελεύσεις της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας, κατόπιν της απόφασης του Υπουργείου Ανάπτυξης και της δημοσίευσής της στο ΓΕΜΗ, ολοκληρώθηκε η συγχώνευση με απορρόφηση της Παγκρήτιας.

Επιδίωξη της Attica Bank από κοινού με την Παγκρήτια Τράπεζα είναι να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό προσφέροντας μια πραγματική εναλλακτική στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με νέα προϊόντα και καλύτερη τιμολόγηση υπηρεσιών και προμηθειών, όπου οι πελάτες και οι ανάγκες τους είναι στο επίκεντρο της τραπεζικής εξυπηρέτησης.

Τα οφέλη για τους πελάτες τους

Τα οφέλη της συγχώνευσης για τους πελάτες τόσο της Attica Bank, όσο και της Παγκρήτιας είναι ήδη γεγονός, καθώς από την Πέμπτη κιόλας όλοι οι πελάτες της ενοποιημένης πλέον τράπεζας θα μπορούν να χρησιμοποιούν τόσο τα ATM της Attica Bank όσο και της Παγκρήτιας για τις αναλήψεις τους χωρίς καμία επιβάρυνσή, ανεξάρτητα από το πού διατηρούσαν μέχρι σήμερα τον τραπεζικό λογαριασμό τους.

Ακόμα, οι δύο τράπεζες έχουν ήδη μηδενίσει τις προμήθειες για μεταφορές κεφαλαίων μεταξύ των λογαριασμών των πελατών τους, τόσο για συναλλαγές που διενεργούνται στα φυσικά καταστήματα όσο και στο e-banking και τα mobile apps τους.

Οι λειτουργοί της νέας τράπεζας είναι στη διάθεσή του κοινού για να απαντήσουν σε τυχόν ερωτήσεις και απορίες στα δύο δίκτυα καταστημάτων, καθώς στα διαθέσιμα τηλέφωνα: 210 3669000 για τους πελάτες Attica Bank και 2810 338800 για τους πελάτες Παγκρήτιας.

Ελένη Βρεττού: «Νέα σελίδα»

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Τράπεζας, Ελένη Βρεττού, δήλωσε: «Ανοίγουμε μια νέα σελίδα στην ιστορία των δύο τραπεζών, ένα νέο κεφάλαιο που θέλουμε πραγματικά να αποτελέσει σημείο αναφοράς για το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ελλάδα. Δουλεύουμε όλοι για μια νέα μεγάλη, εύρωστη και δυνατή τράπεζα, που θα αποτελέσει πρότυπο στην εξυπηρέτηση των πελατών και τη χρηματοδότηση των αναγκών τους. Η πρόκληση είναι μεγάλη, αλλά σκοπεύουμε να ανταποκριθούμε πλήρως. Με την αμέριστη υποστήριξη των μετόχων μας και με τις άοκνες προσπάθειες των ανθρώπων μας – εξαιρετικών ομάδων και από τις δύο τράπεζες που με θέληση και καλή συνεργασία, θα κάνουμε το κοινό μας όραμα πραγματικότητα. Η νέα τράπεζα είναι γεγονός και έρχεται να υπενθυμίσει ότι η τραπεζική πίστη καλλιεργείται και αναπτύσσεται από ανθρώπους για ανθρώπους».

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Γεγονός η συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας - 5η μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα "

Τουρκία: Ιστορική επίσκεψη του Προέδρου της Αιγύπτου μετά από 12 χρόνια – Ανησυχία ΗΠΑ για τις νέες συμμαχίες της Άγκυρας

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι έφτασε στην Άγκυρα την Τετάρτη για συνομιλίες με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η πρώτη προεδρική επίσκεψη έπειτα από 12 χρόνια σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας στις επί μακρόν «παγωμένες» σχέσεις μεταξύ των χωρών.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν υποδέχτηκε τον Αιγύπτιο πρόεδρο στο αεροδρόμιο της Άγκυρας στις 14:00 το μεσημέρι και συνοδεία 21 κανονιοβολισμών. Κατά την επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου στην τουρκική πρωτεύουσα, Αλ Σίσι και Ερντογάν προήδρευσαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας – Αιγύπτου. Πριν από τις δηλώσεις των ηγετών, οι υπουργοί των δύο χωρών υπέγραψαν σειρά συμφωνιών.

Ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, σε ανάρτησή του νωρίτερα στο Χ, είχε δηλώσει ότι η δική του επίσκεψη και εκείνη του Ερντογάν τον περασμένο Φεβρουάριο αποδεικνύουν τη βούληση των δυο χωρών να ανοίξουν μία νέα σελίδα φιλίας και συνεργασίας.

Στις από κοινού δηλώσεις τους, o Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι εκτός από τη Γάζα, συζήτησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του περιφερειακά θέματα, ιδίως όσον αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, τη Λιβύη, το Σουδάν και το Κέρας της Αφρικής: «Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τις διαβουλεύσεις μας με την Αίγυπτο, με την οποία έχουμε παρόμοιες στάσεις και στόχους σε πολλά θέματα. Ευελπιστούμε ότι από εδώ και στο εξής θα έχουμε στενότερη συνεργασία. Θα προχωρήσουμε τις πολυδιάστατες σχέσεις μας με μια προσέγγιση που θα είναι αμοιβαία επωφελής για όλους (σ.σ. καζάν-καζάν όπως είπε χαρακτηριστικά)».

Ο Τούρκος πρόεδρος στάθηκε ιδιαίτερα στις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα, τονίζοντας ότι Τουρκία και Αίγυπτος υιοθετούν κοινή στάση στο θέμα αυτό.

«Δυστυχώς, ορισμένες χώρες εξακολουθούν να είναι συνένοχοι στα εγκλήματα που διαπράττονται παρέχοντας άνευ όρων υποστήριξη στο Ισραήλ. Δεν λαμβάνονται αποτρεπτικά μέτρα για να σταματήσει η πολιτική σφαγών της κυβέρνησης Νετανιάχου, η οποία θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την περιοχή, ακόμη και ολόκληρο τον κόσμο» είπε ο κ. Ερντογάν και παράλληλα τόνισε ότι «όλοι θα πρέπει πλέον να συνειδητοποιήσουν το απαράδεκτο μιας τέτοιας εικόνας που πληγώνει συνειδήσεις. Η αποτροπή του Ισραήλ από το να παρασύρει την περιοχή μας σε μεγαλύτερη ένταση είναι δυνατή μόνο εάν εγκαταλειφθούν οι επαμφοτερίζουσες πολιτικές».

Ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι η Αίγυπτος διαμεσολαβεί στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός μαζί με το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες και δήλωσε ότι η Τουρκία υποστήριξε αυτή τη διαδικασία μέσω του υπουργείου Εξωτερικών και της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ.

Κατηγόρησε το Ισραήλ για η ασυμβίβαστη και παρελκυστική τακτική για να αναφερθεί στη συνέχεια στη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, λέγοντας: «Τελικά, το Ισραήλ έδειξε τι είδους νοοτροπία έχει, μαρτυρώντας τον συνομιλητή του στις διαπραγματεύσεις. Θα ήθελα να πω εδώ πολύ ξεκάθαρα ότι απορρίπτουμε τις κατηγορίες του Νετανιάχου κατά της Αιγύπτου. Απέναντι σε όλα αυτά, κάναμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αυξήσουμε την πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση».

Από την πλευρά του ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι είπε ότι οι δύο χώρες πρέπει να δράσουν από κοινού για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός και αποφάσισαν να συνεργαστούν για την πρόληψη των ανθρωπιστικών κρίσεων. «Ως Τουρκία και Αίγυπτος, έχουμε τονίσει την επείγουσα ανάγκη για κατάπαυση του πυρός, τον τερματισμό των ισραηλινών παραβιάσεων στη Δυτική Όχθη και την άμεση υλοποίηση του δικαιώματος της Παλαιστίνης να ιδρύσει ένα παλαιστινιακό κράτος εντός των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ» είπε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι το Κάιρο υποστηρίζει πλήρως τη διπλωματία που ασκεί η Τουρκία, τονίζοντας πως «πρέπει να εργαστούμε πιο εντατικά, ειδικά για τους αδελφούς μας στη Γάζα και την Παλαιστίνη»

Όσον αφορά στη Λιβύη, ο Αλ Σίσι είπε ότι είναι σημαντικό να γίνουν τόσο οι προεδρικές όσο και οι βουλευτικές εκλογές, να εδραιωθεί η ασφάλεια στη χώρας και να αποχωρήσουν οι ξένες δυνάμεις.

O Aλ Σίσι δήλωσε επίσης ότι συμφωνούν με τον Τούρκο ομόλογό του για την ανάγκη προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας της Σομαλίας.

Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, με την κοινή δήλωση που υπέγραψαν μετά τις συνομιλίες στην Άγκυρα, οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν τη βούλησή τους να προωθήσουν τη συνεργασία σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας, του εμπορίου, της άμυνας, της υγείας, του περιβάλλοντος και της ενέργειας. «Το εμπόριο και η οικονομία αποτελούν την ισχυρότερη διάσταση της συνεργασίας μας. Τα τελευταία 10 χρόνια, συνεχίσαμε να είμαστε μεταξύ των πέντε κορυφαίων εμπορικών εταίρων της Αιγύπτου. Προχωρούμε αποφασιστικά προς τον στόχο μας να αυξήσουμε τον όγκο του εμπορίου μας σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι προσδοκίες της Τουρκίας από αυτή τη συνάντηση, που τη χαρακτήρισε ιστορική, αφορούσαν εξ αρχής τον πόλεμο στη Γάζα, την Ανατολική Μεσόγειο, τις εξελίξεις στη Λιβύη, τα ενεργειακά, αλλά και τις συμφωνίες για εξαγωγές της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, κυρίως σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εκπαιδευτικά αεροσκάφη και ναυπήγηση πολεμικών πλοίων.

Ανησυχία για τις νέες συμμαχίες της Άγκυρας

Εντωμεταξύ, μπορεί οι αμερικανοί να έχουν αποφύγει έως σήμερα να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους για την πρόθεση της Τουρκίας να ενταχθεί στους Μπρικς, ανεπισήμως όμως μιλούν για μια άκρως ανησυχητική εξέλιξη η οποία επιβεβαιώνει την πρόθεση της Τουρκίας να διαμορφώσει μια τελείως ανεξάρτητη και αυτόνομη εξωτερική πολιτική, κάτι που την απομακρύνει ακόμη περισσότερο από τον λεγόμενο δυτικό κόσμο και τις αρχές του ΝΑΤΟ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μόλις υπάρξει κάτι επίσημο η Ουάσιγκτον θα τοποθετηθεί αλλά πρέπει να σας πω ότι πρόκειται για μια εξέλιξη που δημιουργεί νέα προβλήματα στις σχέσεις των δυο χωρών και μάλιστα σε μια συγκυρία κατα την οποία η Τουρκία προσπαθεί να ξανανοίξει την συζήτηση για άρση των κυρώσεων και επαναφορά της στο πρόγραμμα των Φ35.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Ιστορική επίσκεψη του Προέδρου της Αιγύπτου μετά από 12 χρόνια – Ανησυχία ΗΠΑ για τις νέες συμμαχίες της Άγκυρας"

38 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο στη χώρα

Από Ω/18:00/03-09-2024 έως Ω/18:00/04-09-2024 εκδηλώθηκαν 38 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 29 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη εννέα (9).

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παρακαλούμε όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Διαβάστε Περισσότερα » "38 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο στη χώρα"

Καιρός αύριο: «Κοκτέιλ» ζέστης έως 36 βαθμούς και ισχυρών βροχών

Με τη θερμοκρασία να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και τις βροχές να γίνονται όλο και ισχυρότερες σε πολλά σημεία της χώρας φαίνεται ότι ο Σεπτέμβρης θα κάνει αισθητή την παρουσία του και αύριο Πέμπτη (05.09.2024).

Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος ωστόσο θα σημειωθούν βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 31 με 33 και κατά τόπους τους 34 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 34 με 36 και τη νησιωτική χώρα τους 30 με 33 και τοπικά στα νότια τους 34 βαθμούς Κελσίου.

Στο Ιόνιο αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες με λίγες τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες τοπικούς όμβρους. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.

Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη στα δυτικά ηπειρωτικά και το Ιόνιο. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από δυτικές και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Από το βράδυ στα ανατολικά ανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 με 34 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στο Ιόνιο αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες με λίγες τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες τοπικούς όμβρους. Στα ηπειρωτικά γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Δυτικών διευθύνσεων 3 με 4 και τοπικά στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 με 33 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και στα ανατολικά βόρειοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 31 και στην Κρήτη κατά τόπους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 35 και στις Σποράδες από 24 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και στα ανατολικά βόρειοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρα το μεσημέρι-απόγευμα θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και πρόσκαιρα το μεσημέρι – απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: «Κοκτέιλ» ζέστης έως 36 βαθμούς και ισχυρών βροχών"

ΕΣΗΕΑ: Καταγγέλλει τη στάση ΣΥΡΙΖΑ και ενισχύει με €400 τους εργαζόμενους σε Αυγή και Κόκκινο

Για «αναλγησία» κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ένωση Συντακτών η οποία αποφάσισε να παράσχει οικονομική στήριξη στο απλήρωτο προσωπικό των δύο Μέσων, με σκοπό να καλυφθούν όσο το δυνατόν άμεσα τα προβλήματα διαβίωσης. Οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν νέες συγκεντρώσεις στην Κεντρική ροπή το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων Ιουλίου και Αυγούστου στον Ρ/Σ «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5», στην εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ» και στην ιστοσελίδα «avgi.gr», καθώς και την απαξιωτική στάση που τηρεί ο βασικός μέτοχος, που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στους εργαζόμενους και στα Μέσα.

esiea-5

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση: «Μας εκπλήσσει το γεγονός ότι ο «ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.» ακολουθεί την ίδια τακτική οικονομικής ασφυξίας προς τους εργαζόμενους με στόχο να τους οδηγήσει εκβιαστικά στην έξοδο, που καταγγέλλει -και δικαίως- σε κάθε άλλη περίσταση ανάλογης εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Ζητάμε, έστω και την ύστατη στιγμή, την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και του επιδόματος θερινής αδείας, ώστε να ξεκινήσει άμεσα και καλόπιστα ο διάλογος για βιώσιμη λύση.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, αποφάσισε να ενισχύσει οικονομικά τους συναδέλφους με το ποσό των 400 ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπισθούν όσο γίνεται άμεσα προβλήματα διαβίωσης. Το ποσό αυτό θα διατεθεί από το Απεργιακό Ταμείο της ΕΣΗΕΑ.

Καλούμε τον βασικό μέτοχο «ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.» να συναισθανθεί τη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι, να καταβάλει τα οφειλόμενα και να σταματήσει την αναλγησία που επιδεικνύει έναντι των ανθρώπων οι οποίοι στερούνται πλέον τα βασικά μέσα επιβίωσης».

Υπενθυμίζεται πως προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας πραγματοποίησαν χθες εργαζόμενοι στον ραδιοφωνικό σταθμό «105.5 Στο Κόκκινο», καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για μη καταβολή δεδουλευμένων και του επιδόματος αδείας. Σύμφωνα με την καταγγελία, οι εργαζόμενοι του σταθμού αναφέρουν πως δεν πληρώθηκαν για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ δεν έλαβαν και το καλοκαιρινό επίδομα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΣΗΕΑ: Καταγγέλλει τη στάση ΣΥΡΙΖΑ και ενισχύει με €400 τους εργαζόμενους σε Αυγή και Κόκκινο"

Νίκη Κεραμέως: Πιλοτική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε εστίαση και τουρισμό εντός του Σεπτεμβρίου

Συνάντηση με αντικείμενο την επέκταση εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού συγκάλεσε σήμερα (4.9.2024) η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο του Κοινωνικού Συμφώνου Εργασίας που έχει ενεργοποιήσει, με τη συμμετοχή της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Στο επίκεντρο της διαβούλευσης, που πραγματοποιήθηκε με την από κοινού συμμετοχή εκπροσώπων εργαζομένων και εργοδοτών, ενδεικτικό της σημασίας που δίνει το Υπουργείο στον διαρκή και ανοιχτό διάλογο μεταξύ κράτους και κοινωνικών φορέων, τέθηκαν θέματα πρακτικής εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στην εστίαση και τον τουρισμό, με έμφαση την επίλυση κυρίως τεχνικών ζητημάτων, όπου αυτά ανακύπτουν.

Επ’ αυτού, η κα Κεραμέως προανήγγειλε ένα ολοκληρωμένο επικοινωνιακό πλάνο για την πιστή εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, το οποίο θα περιλαμβάνει τη διοργάνωση διαδικτυακών σεμιναρίων (webinars) καθώς και ενημερωτικές δράσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών.

Η Υπουργός τόνισε τη σημασία εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στην εστίαση και τον τουρισμό προκειμένου αφενός να διασφαλίζεται η καταγραφή του πραγματικού χρόνου εργασίας για τη θωράκιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και αφετέρου η διαφάνεια στους ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας και κατ’ επέκταση η αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.

Υπενθύμισε δε, ότι από το 2022 η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εφαρμόζεται με επιτυχία στις τράπεζες και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, από το 2023 στις ασφαλιστικές εταιρείες, στις ΔΕΚΟ και στις εταιρείες φύλαξης (security) ενώ από 1η Ιουλίου 2024 η εφαρμογή της επεκτάθηκε στη βιομηχανία και το λιανεμπόριο, κλάδους στους οποίους εργάζονται περίπου 750.000 εργαζόμενοι. Εκτιμάται δε ότι με την επέκταση της εφαρμογής του μέτρου σε εστίαση και τουρισμό ο αριθμός αυτός θα ανέλθει συνολικά σε περίπου 1.500.000 εργαζόμενους.

Η κα Κεραμέως επεσήμανε ότι από την εφαρμογή του μέτρου έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση στις καταγραφές υπερωριών ενώ ανέφερε το παράδειγμα των σούπερ μάρκετ στα οποία, από την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου έως το τέλος του 2023, καταγράφηκε σωρευτική αύξηση των δηλωθεισών υπερωριών ύψους +61,2%.

Όπως ανακοίνωσε η κα Κεραμέως, η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό θα εκκινήσει εντός του Σεπτεμβρίου και θα είναι εκτενής, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για προσαρμογή των επιχειρήσεων, για καταγραφή ζητημάτων και επίλυση αυτών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Νίκος Μηλαπίδης, από τη ΓΣΕΒΕΕ ο Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, ο Νίκος Δήμας, Νομικός της Σύμβουλος, και ο Γιώργος Θανόπουλος, Επιστημονικό Στέλεχος του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ. Την ΠΟΕΕΤ εκπροσώπησαν ο Γιώργος Χότζογλου, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας και ο Γενικός της Γραμματέας Δημήτρης Κουτούκης και από τη ΣΕΤΕ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιάννης Παράσχης, οι Αντιπρόεδροι Ευτύχιος Βασιλάκης, Γιάννης Χατζής, Παναγιώτης Τοκούζης και Λύσσανδρος Τσιλίδης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Αλέξανδρος Θάνος, η Γενική Διευθύντρια Μαρία Γάτσου και ο Νομικός Σύμβουλος Νίκος Ζωητός.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νίκη Κεραμέως: Πιλοτική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε εστίαση και τουρισμό εντός του Σεπτεμβρίου"

Η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε τον 27χρονο που πέταξε την τσάντα με τις χειροβομβίδες στο Κερατσίνι!

Εξελίξεις στην υπόθεση με τις χειροβομβίδες στο Κερατσίνι, καθώς το απόγευμα της Τετάρτης (4/9) συνελήφθη 27χρονος Έλληνας μετά από ένταλμα σύλληψης

Το συμβάν σημειώθηκε την Κυριακή, όταν μετά από καταδίωξη οι δύο δράστες, που επέβαιναν σε μηχανή, πέταξαν μια τσάντα στη συμβολή των οδών Αναπαύσεως και Πλάτωνος στο Κερατσίνι.

Μέσα στην τσάντα βρέθηκαν τέσσερις χειροβομβίδες, περίστροφο, πέντε φυσίγγια και ένα γκλοπ εγκατέλειψαν δύο επιβαίνοντες σε μοτοσυκλέτα στην οδό Αναπαύσεως και Πλάτωνος στο Κερατσίνι, όταν δεν σταμάτησαν σε σήμα της ομάδας ΔΙΑΣ για έλεγχο.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε τον 27χρονο που πέταξε την τσάντα με τις χειροβομβίδες στο Κερατσίνι!"

Παλαιοχριστιανοί: Σε δομή θα μεταφερθεί το νεογέννητο βρέφος της οικογένειας - Προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη

Το πέμπτο παιδί της οικογένειας των Παλαιοχριστιανών, ένα κοριτσάκι σχεδόν 4 κιλά, έφερε πριν λίγες ημέρες στη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Καλαϊτζιδάκη, Σεβαστή. Ωστόσο, τόσο η μητέρα, όσο και το μωρό κινδύνευσαν να χάσουντ η ζωή τους.

Η Σεβαστή είχε αποφασίσει να γεννήσει στο σπίτι μόνη της, μόνο με τη βοήθεια μιας μαίας, χωρίς κανέναν προγεννητικό έλεγχο κι έχοντας ήδη στο ιστορικό της τέσσερις καισαρικές τομές. Οι γιατροί έκαναν τα αδύνατα δυνατά να κρατήσουν μητέρα και μωρό στη ζωή και η Σεβαστή χρειάστηκε να κάνει χειρουργείο.

Τελικά, η μητέρα και μωρό επέζησαν, με τους γιατρούς να την σώζουν από βέβαιο θάνατο.

Μετά από αυτή την περιπέτεια, κοινωνικός λειτουργός συνάντησε την Σεβαστή και, τελικά, αποφασίστηκε το μωρό να μην δοθεί στους γονείς, αλλά να μεταφερθεί σε δομή, απόφαση με την οποία το ζευγάρι διαφωνεί.

«Παραμένουμε ακόμη εδώ (στο νοσοκομείο) και την μπέμπα τώρα μπορώ να την δω 12:30 – 13:30, 18:30 – 19:30 για θηλασμό και τίποτα άλλο. Υπάρχει πιθανόν κάποια εισαγγελική παραγγελία λόγω της κοινωνικού λειτουργού», ανέφερε χαρακτηριστικά η Σεβαστή, μιλώντας στο Mega.

Από την πλευρά του ο πατέρας ανέφερε ότι το βρέφος είναι υγιέστατο. «Σήμερα που το είδε η σύντροφός μου το αεροβάπτισε, αυτό έχει να το δει η ανθρωπότητα επί Χότζα. Μια μάνα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πάρει το παιδί της, δεν μπορεί να το θηλάσει με μία εισαγγελική απόφαση που δεν μας έχει κοινοποιηθεί, οπότε πάνω σε τι θα πρέπει να απολογηθούμε ή να αντιταχθούμε» είπε ο κ. Καλαϊτζιδάκης. Και συμπλήρωσε ότι σε νομικό επίπεδο αύριο ο δικηγόρος του, ο Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, θα προβεί σε νομικές ενέργειες στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Σχετικά με την κατάσταση υγείας του βρέφους, η μητέρα δήλωσε ότι το βλέπει υγιέστατο, σημειώνοντας πως «κάνει το αντανακλαστικό του θηλασμού μια χαρά. Κάνει όπως κάνουν όλα τα μωρά», ενώ για την περίπτωση που το μωρό βρεθεί σε δομή τόνισε πως «δεν αφήνουμε κανένα πίσω, όχι απλά θα το βλέπω, θα κάθομαι κάτω στην πλατεία οποιουδήποτε νοσοκομείου κι ας γίνει ό,τι θέλει».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Παλαιοχριστιανοί: Σε δομή θα μεταφερθεί το νεογέννητο βρέφος της οικογένειας - Προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη"

Βόλος: Άσπρισαν οι παραλίες από τα λέπια και τους σκελετούς των χιλιάδων ψαριών του Παγασητικού

Νέες ασύλληπτες εικόνες δημοσιεύτηκαν από την τραγωδία που έπληξε το τελευταίο διάστημα τον Παγασητικό κόλπο με τα χιλιάδες νεκρά ψάρια.

Δύο παράκτια σημεία στον Κόλπο της Κριθαροπούλας που βρίσκονται μεταξύ Βόλου και Νέας Αγχιάλου, γέμισαν από τα λέπια και σκελετούς των ψαριών που εγκλωβίστηκαν στον Παγασητικό κόλπο από την πλημμυρισμένη λίμνη Κάρλα.

Η νέα οικολογική καταστροφή με τα νεκρά ψάρια, συνέβη μόλις έναν χρόνο μετά την κακοκαιρία Daniel που έπληξε αμέτρητα σημεία στην περιοχή.

Η αποσυντεθειμένη οργανική μάζα που κατέληξε τις τελευταίες ημέρες στον Κόλπο της Κριθαροπούλας έχει δημιουργήσει ένα πυκνό στρώμα αγκαθιών που καθιστά το περπάτημα χωρίς παπούτσια, αδύνατο, σύμφωνα με το greenagenda.

Αν και ο Παγασητικός κόλπος έχει καθαριστεί από τα νεκρά ψάρια, οι κάτοικοι περιμένουν τις μετρήσεις για την καταλληλότητα του νερού.

Στην ακτογραμμή από τον Άγιο Γεώργιο έως το Σούτραλι έχει απαγορευθεί η κολύμβηση μέχρι νεωτέρας.

«Το καλύτερο θα είναι να μην παραμένει αυτή η αποσυντεθειμένη οργανική μάζα στις ακτές. Να παρέμβουν άμεσα οι αρχές διότι όχι μόνο επιβαρύνουν, αλλά και μολύνουν», δήλωσε στη Greenagenda.gr o καθηγητής της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Αντώνης Κοκκινάκης.

Ένας κάτοικος της περιοχής που για δεύτερη ημέρα, είδε τις απίστευτες εικόνες με τα λέπια και τους σκελετούς των ψαριών είπε:

«Ακόμη και η ωραία εικόνα της θάλασσας δεν συγκινεί κανέναν διότι έχει καλλιεργηθεί ο φόβος και όλοι αναμένουν τις μετρήσεις. Επιπλέον αυτή η εικόνα με το λευκό στρώμα που σχηματίστηκε σίγουρα μας αποτρέπει ακόμη περισσότερο και μας ανησυχεί ιδιαίτερα».

Η περιφέρεια με βίντεο που ανέβασε από τη θάλασσα του Βόλου αποκάλυψε πως τα νεκρά ψάρια περισυλλέχθηκαν στο 100%.

Τόσο ο Παγασητικός κόλπος, όσο το λιμάνι, οι γύρω παραλίες και ο χείμαρρος Ξηριά καθαριστήκαν εντελώς.

Μετά από μία εβδομάδα εντατικών εργασιών, κατάφεραν να περισυλλεχθούν 270 τόνοι ψαριών που θα κατευθυνθούν για καύση.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει ποσότητα εγκλωβισμένων ψαριών μέσα στη σήραγγα, που συνδέει το θυρόφραγμα της λίμνης Κάρλας, με τον Ξηριά και σε εκείνο το σημείο δεν μπορούν να επιχειρήσουν τα συνεργεία.

Σχετικά με τις ενδείξεις για την ποιότητα των νερών κολύμβησης, οι αρχές είναι αισιόδοξες.

Οι δειγματοληψίες του ΕΛΚΕΘΕ έδειξαν πως τα νερά κολύμβησης στις 7 ακτές που είχαν πλημμυρίσει με νεκρά ψάρια, είναι πλέον κατάλληλα αλλά οι παραλίες θα δοθούν επίσημα σε χρήση όταν δώσει το «πράσινο φως» και ο ΕΟΔΥ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Βόλος: Άσπρισαν οι παραλίες από τα λέπια και τους σκελετούς των χιλιάδων ψαριών του Παγασητικού"

Χατζηδάκης: Με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας οι υπερωρίες πλέον δηλώνονται, καταγράφονται και πληρώνονται

«Οι “προοδευτικοί” βλέπουν παντού οδοστρωτήρες, η πραγματικότητα τούς εκδικείται ξανά!», τονίζει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε ανάρτησή του στο Facebook σχετικά με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.

«Τι έχουν να πουν άραγε τώρα που αποδεικνύεται ότι η “ανάλγητη” Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας οδηγεί σε αύξηση των υπερωριών που δηλώνονται (στοιχεία ΕΡΓΑΝΗ); Σε συνδυασμό φυσικά με την ανάπτυξη της οικονομίας. Μιλάμε, δηλαδή, για υπερωρίες που πλέον δηλώνονται, καταγράφονται και πληρώνονται!», σημείωσε επίσης ο υπουργός Οικονομικών.

Επίσης, ο υπουργός ανέφερε: «Θυμάμαι ακόμα τις αντιδράσεις που είχαμε συναντήσει όταν ήμουν Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και είχαμε θεσπίσει και ξεκινήσει να εφαρμόζουμε την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Υπογραμμίζαμε τότε ότι είναι ένα εργαλείο το οποίο συμβάλλει καθοριστικά να μην “κλέβει” κανείς το ωράριο και τις υπερωρίες των εργαζόμενων. Και τι δεν ακούσαμε από τους δήθεν προοδευτικούς! Ότι το μέτρο θα αποτύχει παταγωδώς, ότι ρίχνουμε απλά στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων, ότι εμείς “καταστρέφουμε” τους εργαζόμενους με κάθε μας πρωτοβουλία».

Όπως αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης: «Η σωρευτική αύξηση των υπερωριών το 2022 και το 2023 στα σούπερ μάρκετ είναι 61,2% σε σχέση με το 2021. Στις τράπεζες είναι 14%. Στις εταιρίες σεκιούριτι αύξηση 11,5% το 2023 (που εφαρμόστηκε) σε σχέση με το 2022. Αντίστοιχα, στο λιανεμπόριο και στη βιομηχανία καταγράφεται αύξηση πάνω από 10% φέτος, σε σχέση με το αντίστοιχο 7μηνο του 2023».

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που μαζί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προχωρήσαμε στην εφαρμογή αυτού του καινοτόμου και σύγχρονου μέτρου. Χαίρομαι ακόμα που η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας επεκτάθηκε από τον Άδωνις Γεωργιάδης και τη Δόμνα Μιχαηλίδου. Και επεκτείνεται σήμερα περαιτέρω από τη Νίκη Κεραμέως, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα ολοένα και περισσότερων εργαζόμενων», κατέληξε.

Δείτε την ανάρτησή του

chatzidakis_anart

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Χατζηδάκης: Με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας οι υπερωρίες πλέον δηλώνονται, καταγράφονται και πληρώνονται"

Φωτιά στο Μάτι: Συγκλονίζει o πυροσβέστης που έχασε τη σύζυγο και το 6 μηνών βρέφος τους – «Δεν λειτούργησε τίποτα»

«Με ειδοποίησε ο Διοικητής ότι η φωτιά έχει ξεφύγει και κατεβαίνει προς Μαραθώνος και Μάτι. Μου είπε ο οδηγός του, να πάω να πάρω την γυναίκα και το μωρό και να ειδοποιώ όποιον βρίσκω, ότι “τα πράγματα δεν είναι καλά” για να φύγει. Τηλεφώνησα  αμέσως στην Μαργαρίτα και της είπα “πάρε το παιδί και φύγε”».

Ο πυροσβέστης στον Σταθμό της Νέας Μάκρης Ανδρέας Δημητρίου, που έχασε την σύζυγο και τον μόλις έξι μηνών γιό του το μοιραίο απόγευμα που η φωτιά έκαψε το Μάτι, κατέθεσε στην δίκη για την τραγωδία.

Ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής, κάτοικος Ματιού,περιέγραψε όσα έγιναν εκείνη την μέρα αναφέροντας χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε από την Εισαγγελέα ως προς το «τι  πήγε στραβά» και η φωτιά εξελίχθηκε σε όλεθρο: «Δεν πιστεύω ότι πήγε κάτι καλά. Δεν λειτούργησε τίποτε».

Όπως είπε, βρέθηκε στο Μάτι, ενώ η φωτιά κατέβαινε και τόνισε πως «δεν είδα ούτε εναέριο, ούτε όχημα της Πυροσβεστικής, αν και το φαινόμενο ήταν δυναμικό».

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως εκείνη την μέρα,ενώ είχε σχολάσει το πρωί, κλήθηκε από την υπηρεσία του στις πέντε το απόγευμα να παρουσιαστεί στο σταθμό της Νέας Μάκρης.

Όπως είπε, τέθηκαν σε γενική επιφυλακή λόγω της φωτιάς στην Κινέτα. Στον σταθμό της Νέας Μάκρης έμαθε, γύρω στις έξι και μίση, πως υπάρχει  και η φωτιά στο Νταού Πεντέλης. Ωστόσο, όπως ανέφερε, η Πυροσβεστική της Νέας Μάκρης δεν είχε οχήματα όταν πήγε ο ίδιος, καθώς είχαν διατεθεί δύο, μεταξύ των οποίων και ένα φορτηγό χωρητικότητας δέκα τόνων,για την Κινέτα και τα άλλα οχήματα ήδη είχαν σπεύσει  στην τοπική πυρκαγιά και είχαν εγκλωβιστεί στο Λύρειο Ίδρυμα στο Νέο Βουτζά.

Όπως είπε, ειδοποιήθηκε τηλεφωνικά αρχικά από τον οδηγό του Διοικητή και εν συνεχεία από τον ίδιο τον ανώτερο του, ότι “ξέφυγε η φωτιά” και ότι κινδύνευε το Μάτι. Έτσι του είπαν να φροντίσει για την οικογένεια του και να ενημερώσει όσους πολίτες μπορούσε.

«Ξεκίνησα με έναν συνάδελφο με το αυτοκίνητο μου να πάμε στο Μάτι με σκοπό να προσεγγίσω το σπίτι μου. Στην Μαραθώνιος υπήρχε μπλόκο της Αστυνομίας και μας άφησαν να περάσουμε όταν είπαμε την ιδιότητα μας. Στο Μάτι υπήρχαν αυτοκίνητα ακινητοποιημένα, τρεις σειρές, κλειδωμένα.. άδεια. Είπαμε στις κατασκηνώσεις της Αστυνομίας και του Στρατού να φύγουν και λέγαμε σε όποιον βλέπαμε να βγει από το Μάτι».

Ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής περιέγραψε τις προσπάθειες του να προσεγγίσει το σπίτι του, μέχρι τις εννιά το βράδυ οπότε ένα άγνωστο νούμερο τον κάλεσε και ένας άνδρας του είπε πως η σύζυγος και το μωρό τους,ήταν στην Αργυρά Ακτή. Όπως ανέφερε,εκ των υστέρων κατάλαβε πως επειδή είχε κοπεί το ρεύμα,η σύζυγός του, δεν μπορούσε να ανοίξει την πόρτα του γκαράζ και ξεκίνησε πεζή με το μωρό στην αγκαλιά για την παράλια.

«Πήγα ξανά στο Μάτι και ξεκίνησα πεζός για την παραλία. Ήταν περίεργο το σκηνικό. Έβλεπα κολώνες πεσμένες, λυωμένα καλώδια και αυτοκίνητα καμμένα. Η παραλία φλεγόταν. Ο κόσμος ήταν μέσα στην θάλασσα. Προσπάθησα να πάρω το Λιμεναρχείο, όμως δεν τα κατάφερα. Με πήρε ο πεθερός μου που είχε βρει την Μαργαρίτα και το μωρό. ” Τους βρήκα. Να είσαι προετοιμασμένος για όλα” μου είπε.

Όταν έφθασα είδα την Μαργαρίτα καθισμένη με τα μάτια κλειστά και τα χέρια σε έκταση .. Ένας κύριος, Πολωνός, είχε το μωρό δίνοντας πρώτες βοήθειες. Έδωσα το μωρό σε εθελοντικό όχημα να το πάνε σε νοσοκομείο.

Την Μαργαρίτα την πήρε ασθενοφόρο. Πήγα αμέσως στο Παίδων όπου κατάλαβα πως ήταν άσχημα τα πράγματα. Με έβαλαν σε χώρο αναμονής. Με ενημέρωσαν πως ο μικρός δεν τα κατάφερε. Με άφησαν να τον δω. Έφυγα κατευθείαν για Ευαγγελισμό που έμαθα πως πήγαν την Μαργαρίτα. Την είχαν διασωληνωσει.. Η Μαργαρίτα νοσηλεύτηκε 11 μέρες. Ούτε αυτή τα κατάφερε..».

Απαντώντας σε ερωτήσεις τόσο της Εισαγγελέα όσο και μελών του δικαστηρίου ο μάρτυρας είπε πως «Μέχρι το 2018 δεν ήταν ξεκάθαρο σε εμένα, ως πυραγός, πως γίνεται η διαδικασία εκκένωσης. Μετά, έμαθα ότι υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος για το πως διαχέεται η πληροφορία και για το πως γίνεται: δηλαδή πρώτα η εισήγηση από τον επικεφαλής του πεδίου και στη συνέχεια ενημερώνουν τα όργανα μέσω 112 ή ενεργούν. Εκείνη την ημέρα, το φαινόμενο ήταν πολύ δυναμικό και έντονο.

Η οποιαδήποτε ενέργεια θα έπρεπε να γίνει άμεσα με σωστό σχεδιασμό, να γίνει από την αρχή , έγκαιρα στην έναρξη της πυρκαγιάς και με ακρίβεια. Σε αυτόν τον χρόνο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η Μαραθώνος ως δίοδος διαφυγής. Όταν η φωτιά είχε πιάσει τη Μαραθώνος, δεν υπήρχε πια αυτή η επιλογή..».

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι γύρω στις έξι παρά, ο άνεμος άλλαξε από Βοριάς σε Δυτικό, γεγονός που έδωσε τεράστια δυναμική στο φαινόμενο.

Κατά την άποψη που εξέφρασε ο αξιωματικός «Όταν η φωτιά πέρασε από το Λύρειο Ίδρυμα, γύρω στις 5:00, ήταν κομβικής σημασίας να ενημερώσουν τους πολίτες». Λίγο μετά μάλιστα ανέφερε ότι η ενημέρωση δεν θα έπρεπε να γίνει μόνο στο Μάτι, αλλά και σε άλλες περιοχές όπως ο ‘Αγιος Ανδρέας κλπ που κινδύνευαν εξίσου .

Ο κ. Δημητρίου επεσήμανε επίσης πως μέχρι την φωτιά στο Μάτι ο ίδιος δεν είχε εικόνα απομάκρυνσης πολιτών. Μετά το 2018 «σε πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη λειτουργεί το σύστημα ενημέρωσης πολιτών και η σταδιακή απομάκρυνση του κοινού. Μέχρι τότε δεν είχα τέτοια εικόνα…  Εγώ στο παρελθόν δεν είχα συμμετάσχει σε άσκηση απομάκρυνσης πληθυσμού. Πρώτη φορά συμμετείχα φέτος στη Ραφήνα».

Ο μάρτυρας εξέφρασε την άποψη πως μία σειρά αντιδράσεων δεν ήταν σωστές με αποτέλεσμα την εκατόμβη νεκρών «Τι δεν λειτούργησε; Η λάθος εκτίμηση της αστυνομίας, η μη επάρκεια των πυροσβεστικών δυνάμεων, η μη ενημέρωση των πολιτών.. Όλα αυτά μαζί συντέλεσαν στο να γίνει αυτό που έγινε.

Θα έπρεπε όλα αυτά να λειτουργήσουν σωστά και να έχουν ένα αποτέλεσμα. Από τη στιγμή που άρχισε το ένα να μην δουλεύει σωστά, συμπαρέσυρε και τα υπόλοιπα και έφτασε στο αποτέλεσμα με τους 104 νεκρούς και τους εγκαυματίες που μέχρι και σήμερα υποφέρουν».

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στο Μάτι: Συγκλονίζει o πυροσβέστης που έχασε τη σύζυγο και το 6 μηνών βρέφος τους – «Δεν λειτούργησε τίποτα»"

Τον χαβά της η Τουρκία: Δεν θα εγκρίνουμε ποτέ την προβολή του Famagusta στο Netflix

Τις αντιδράσεις για την προβολή της σειράς Famagusta στο Netflix συνεχίζει η τουρκική πλευρά, που διαμηνύει ότι δεν εγκρίνει μια τέτοια ενέργεια.

Τη σκυτάλη πήρε ο βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Ψηφιακών Μέσων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Hüseyin Yayman που έκανε λόγο για προπαγάνδα της ελληνικής πλευράς, όσον αφορά στην τουρκική εισβολή.

«Δεν εγκρίνουμε και ποτέ δεν θα εγκρίνουμε την προβολή της σειράς στο Netflix. Είναι μία από τις πλατφόρμες με τους περισσότερους συνδρομητές στην Τουρκία. Είναι επίσης μέσα στις 10 κορυφαίες στον κόσμο. Συνεχίζουμε να ελπίζουμε ότι θα ληφθούν υπ’ όψιν οι ευαισθησίες του έθνους μας και θα υπάρξει λύση», τόνισε.

Ο Τούρκος πολιτικός ανακοίνωσε ότι όταν ανοίξει το κοινοβούλιο, θα καλέσουν στην επιτροπή τον εκπρόσωπο του Netflix στην Τουρκία «και θα μιλήσουμε τουλάχιστον για το πώς θα ακολουθήσουμε έναν οδικό χάρτη».

Σε κάθε περίπτωση, η γνώμη της Άγκυρας για τη σειρά, που έχει προγραμματιστεί να μεταδοθεί στο Netflix στις 20 Σεπτεμβρίου είναι κατηγορηματικά αρνητική.

«Ποτέ δεν θα εγκρίνουμε να στρέψει άδικα η ελληνοκυπριακή πλευρά το Κυπριακό προς άλλη κατεύθυνση μέσω μιας σουρεαλιστικής σειράς, αποσυνδεδεμένης από την πραγματικότητα και να το κατευθύνει με μια επιχείρηση προπαγάνδας. Η Κύπρος είναι τουρκική και θα παραμείνει τουρκική» ανέφερε.

Ο Yayman κάλεσε την τουρκική βιομηχανία τηλεοπτικών σειρών και ταινιών να εξηγήσει την υπόθεση της Κύπρου στον κόσμο, την Ευρώπη και την ελληνοκυπριακή πλευρά, σημειώνοντας ότι έχει την κρατική υποστήριξη. «Όπως αυτοί κάνουν προπαγάνδα για τον άδικο σκοπό τους, φτιάνουν σειρές, ταινίες και κάνουν προπαγάνδα μέσω αυτών, εμείς δεν το χρειαζόμαστε. Πρέπει να πούμε την αλήθεια», είπε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τον χαβά της η Τουρκία: Δεν θα εγκρίνουμε ποτέ την προβολή του Famagusta στο Netflix"

Γεωργιάδης: Αίρονται οι περιορισμοί στις εξετάσεις ασθενών με σοβαρά νοσήματα

Σε άρση των περιορισμών στις διαγνωστικές εξετάσεις ατόμων που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα, προχωρεί το υπουργείο Υγείας.

Οι περιορισμοί είχαν θεσμοθετηθεί το 2014 (η απόφαση παρατίθεται πιο κάτω), ενώ είχαν υπάρξει επιπλέον τροποποιήσεις με την πάροδο του χρόνου.

Περιλαμβάνει όρια στον αριθμό των εξετάσεων ανά διαγνωστικό κέντρο και στα παραπεμπτικά ανά γιατρό.

Η απόφαση θα ισχύσει από την επόμενη εβδομάδα, όπως αναφέρει σε σχετική ανάρτηση ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας τα ακόλουθα: 

"Σήμερα εκδίδω μια σημαντική υπουργική απόφαση που διορθώνει μια μεγάλη αδικία.

Από την επόμενη εβδομάδα, αίρονται όλοι οι περιορισμοί στην πρόσβαση για διαγνωστικές εξετάσεις για όλους τους ογκολογικούς και αιματολογικούς ασθενείς, τους ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακές αρρυθμίες, καθώς και τις εγκύους.

Όταν οι άλλοι φωνάζουν, εμείς καθημερινά κάνουμε έργα για τη βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας".

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Γεωργιάδης: Αίρονται οι περιορισμοί στις εξετάσεις ασθενών με σοβαρά νοσήματα"

Αττική Οδός: Σκανδαλώδη σύμβαση παραχώρησης με κέρδη για τους ιδιώτες και επιβαρύνσεις στους πολίτες

Για σκανδαλώδη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού που υπέγραψαν και συντήρησαν διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις προς όφελος των ιδιωτών και με επιβαρύνσεις για τους πολίτες και το Δημόσιο Συμφέρον, κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ).

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση που εξέδωσαν σημειώνουν: 

Με αφορμή τη λήξη της Σύμβασης Παραχώρησης της Αττικής Οδού, αλλά και της νέας που αναμένεται να υπογραφεί σύντομα, υπενθυμίζουμε μερικά στοιχεία που αποδεικνύουν την πάγια θέση μας, ότι οι Συμβάσεις Παραχώρησης λειτουργούν σε βάρος του Δημοσίου Συμφέροντος και των κοινωνικών αναγκών. Ειδικά αυτή της Αττικής οδού –πιλότος για πολλές που ακολούθησαν δικαίως αποκαλείται ως «λεόντειος».

Ο διαγωνισμός για το έργο «Παραχώρησης της Μελέτης, Κατασκευής, Αυτοχρηματοδότησης και Εκμετάλλευσης της Ελεύθερης Λεωφόρου Ελευσίνας – Σταυρού – Α/Δ Σπάτων και Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού» ξεκίνησε το 1992 και ολοκληρώθηκε το Μάιο του 1996.

Ο διαγωνισμός για την επιλογή του Αναδόχου έγινε με το σύστημα της Μελέτης – Κατασκευής – Αυτοχρηματοδότησης – Λειτουργίας – Εκμετάλλευσης, ένα σύστημα που δεν είχε εφαρμοστεί ξανά στην Ελλάδα στον τομέα των δημοσίων έργων. Ο διαγωνισμός έγινε σε δύο φάσεις και από την αξιολόγηση κρίθηκε ότι η κοινοπροπαξία της Αττικής Οδού υπέβαλλε την πιο συμφέρουσα προσφορά και ως εκ τούτου αναδείχτηκε ανάδοχος.

Η Σύμβαση Παραχώρησης για την Αττική Οδό υπογράφηκε μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου της τότε κυβέρνησης Σημίτη και της παραχωρησιούχου κοινοπραξίας τον Μάιο του 1996 και κυρώθηκε από τη Βουλή με τον Νόμο 2445/1996. Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τότε ήταν ο Κώστας Λαλιώτης. Στο αρχικό σχήμα λοιπόν που πήρε την Αττική Οδό συμμετείχαν οι ελληνικές εταιρείες: Ακτωρ, Αβαξ, ΑΛΤΕ, ΑΤΕΜΚΕ, Αττικάτ, Ελληνική Τεχνοδομική, Εργάς, ΕΤΕΘ, Ζευς, Μέτων, Παντεχνική, Κ.Ι. Σαραντόπουλος, ΤΕΒ, ΤΕΓΚ, Transroute. Βέβαια στην πορεία η μετοχική σύνθεση της κοινορπαξίας Αττική Οδός, άλλαξε. Προηγήθηκαν αγοραπωλησίες μεριδίων, πτωχεύσεις εταιρειών (όπως η ΑΤΤΙΚΑΤ, ΕΡΓΑΣ), με αποτέλεσμα η μετοχική σύνθεση της παραχώρησης και εκμετάλλευσης του οδικού άξονα να απαρτίζεται από τις: «Ελλάκτωρ» 65,75%, «Αβαξ» (πρώην «J&P Αβαξ») 34,21% και “Egis Projects” (γαλλική) 0,04%.

Και φτάνουμε στο θέμα της απόσβεσης των κεφαλαίων που τοποθετήθηκαν για την κατασκευή της Αττικής Οδού και ως εκ τούτου την επιστροφή του οδικού άξονα στο ελληνικό Δημόσιο. H παραχωρησιούχος κοινοπραξία ανέλαβε την υποχρέωση να κατασκευάσει (5ετή διάρκεια κατασκευής) και στη συνέχεια να λειτουργήσει το έργο (18 χρόνια κατά ανώτατο), με αντάλλαγμα την είσπραξη διοδίων στη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης.

Το κόστος κατασκευής της Αττικής οδού, κατανεμήθηκε ως εξής: Το 32% (420 εκατομμύρια ευρώ) κατέβαλε το Δημόσιο μαζί με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε., δηλαδή το πληρώσαμε εμείς οι πολίτες. Γύρω στα 675 εκατ. ευρώ ήταν τα δάνεια που εξασφάλισε η κοινοπραξία με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Περίπου 175 εκατ. ευρώ ήταν η ίδια συμμετοχή της κοινοπραξίας που την εκμεταλλεύεται. Στο συγκεκριμένο κόστος πρέπει να προστεθεί για το Δημόσιο το κόστος που απαιτήθηκε για τις απαλλοτριώσεις και που στοίχισαν πάνω από 1 δισ. Ευρώ και το κόστος κατασκευής του προαστιακού σιδηροδρόμου που ανατέθηκε στις εταιρείες που συγκροτούσαν την κοινοπραξία Αττική Οδός Α.Ε, με συνολικό προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ.

Το μεγάλο σκάνδαλο

Σύμφωνα με τη σύμβαση, η περίοδο παραχώρησης λήγει τον Οκτώβριο του 2024, μπορούσε όμως να διακοπεί όταν επιτευχθεί η προβλεπόμενη στη σύμβαση μέγιστη απόδοση του μετοχικού κεφαλαίου της παραχωρησιούχου. Η απόδοση αυτή υπολογίζεται επί των καθαρών κερδών του, με βάση τις οικονομικές καταστάσεις που υποβάλλει στις πιστώτριες τράπεζες και το Ελληνικό Δημόσιο στο τέλος κάθε οικονομικού έτους. Σύμφωνα με σχετικό άρθρο της Σύμβασης Παραχώρησης του 1996, συμφωνήθηκε ότι η απόδοση του μετοχικού κεφαλαίου δεν μπορεί να ξεπεράσει το 13%. Αν η παραχωρησιούχος το ξεπεράσει, τότε ήταν υποχρεωμένη να επιστρέψει το έργο στο ελληνικό Δημόσιο.

Πώς γίνεται από το 2006 όμως (που άρχισε να διανέμει μέρισμα στους μετόχους της η Αττική οδός καθώς μέχρι τότε αποπληρωνόταν τα δάνεια) και μέχρι σήμερα (μετά από 18 ολόκληρα έτη) ο οδικός άξονας των 70 χιλιομέτρων να έχει εισπράξεις από τα διόδια πολλών δισ. Ευρώ (άνω των 4) και καθαρά κέρδη μετά από πολλών εκατομμυρίων ευρώ και να μην έχει επιτευχθεί ακόμη η μέγιστη απόδοση του μετοχικού κεφαλαίου της παραχωρησιούχου;

Εδώ είναι και το μεγάλο σκάνδαλο της σύμβασης. Σύμφωνα με τη σύμβαση, η απόδοση του μετοχικού κεφαλαίου στηρίζεται στα καθαρά κέρδη, δηλαδή στη διαφορά εσόδων-εξόδων της παραχωρησιούχου και όχι σε ένα εύκολα ελέγξιμο μέγεθος, όπως είναι τα ακαθάριστα έσοδα από τα διόδια. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η κοινοπραξία φρόντιζε να εμφανίζει υπέρογκα έξοδα και δαπάνες, μειώνοντας έτσι στο ελάχιστο τα καθαρά της κέρδη. Έτσι έφτασαν χρονιές που η συντήρηση

του αυτοκινητόδρομου έφτανε να στοιχίζει ακόμη και 1 εκατ. Ευρώ ανά χιλιόμετρο για έναν αυτοκινητόδρομο μόλις 70 χιλιομέτρων. Η σύμβαση της Αττικής Οδού άλλωστε δεν προέβλεπε κανένα πλαφόν στο κόστος συντήρησης του αυτοκινητοδρόμου. Οπότε στοίχιζε όσο ήθελαν οι εργολάβοι.

Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της, το 1996, μέχρι και το 2011, η Αττική Οδός Α.Ε. είχε παρουσιάσει αθροιστικό κύκλο εργασιών 1,8 δισ. ευρώ, αλλά τα συνολικά της κέρδη ήταν μόλις 64,8 εκατ. ευρώ. Αυτό γινόταν καθώς στην πραγματικότητα, ένα μεγάλο μέρος των εσόδων της Αττικής Οδού μεταφερόταν σε όλη τη διάρκεια της παραχώρησης στην “αδελφή εταιρεία” Αττικές Διαδρομές, μια κατασκευαστική εταιρεία λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του οδικού άξονα. Από τους ισολογισμούς της Αττικές Διαδρομές προκύπτει ότι τα συνολικά έσοδα από το 1999 μέχρι και το 2011 ήταν άνω των 500 εκατ. ευρώ, με τα αθροιστικά κέρδη στα 145 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο η εταιρεία μοίρασε στους μετόχους της μερίσματα συνολικού ύψους 94,2 εκατ. ευρώ.

Με αυτόν τον τρόπο η εκμετάλλευση της Αττικής Οδού προσέφερε μερίσματα στους εργολάβους μέσω των Αττικών Διαδρομών. Τα ποσά αυτά ουσιαστικά πηγαίνουν «από τη μία τσέπη στην άλλη», δεδομένου ότι το 80% της εταιρείας συντήρησης ανήκει στους δύο κατασκευαστικούς ομίλους («Ελλάκτωρ»- «Αβαξ») που κατέχουν και το 99,96% της Αττικής Οδού: Ό,τι ξόδευαν ως ιδιοκτήτες της μίας εταιρείας, το έπαιρναν ως μέτοχοι της άλλης.

Η τρίτη εταιρεία που δημιουργήθηκε και αποτελούσε το δαιδαλώδες σύστημα, η Αττικά Διόδια, είναι η μητρική της Αττικές Διαδρομές. Από το 2001, οπότε δημοσίευσε τον πρώτο ισολογισμό, μέχρι το 2011 είχε συνολικά κέρδη (από μερίσματα της θυγατρικής) 62.4 εκατ. Ευρώ, ενώ η ίδια μοίρασε συνολικά μερίσματα περί τα 49,4 εκατ. Ευρώ στους μετόχους της.

Το μέγεθος της χρυσοφόρου όρνιθας

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της χρυσοφόρου όρνιθας για τους μετόχους, είναι τα όσα έχει αναφέρει ο Όμιλος Ελλάκτωρα για τη σύμβασης της Αττικής Οδού στο πρόσφατο ενημερωτικό της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου: “Ο Όμιλος βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στην κερδοφορία της παραχώρησης της Αττικής Οδού και τυχόν μη ανανέωση της παραχώρησης αυτής μετά το 2024 ενδέχεται να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα αποτελέσματα του Ομίλου”.

Η παραχώρηση της Αττικής Οδού παράγει ένα σημαντικό τμήμα των λειτουργικών ταμειακών ροών του Ομίλου. Για τη χρήση του 2020, η παραχώρηση της Αττικής Οδού Α.Ε. συνεισέφερε 151,6 εκατ. στα συνολικά έσοδα του Ομίλου ύψους 892,3 εκατ. και 105,6 εκατ. στα συνολικά κέρδη προ φόρων, τόκων, και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ύψους 30 εκατ. Και όλα αυτά σε μία χρονιά που είχε επιβληθεί περιορισμός στην κυκλοφορία των οχημάτων λόγω πανδημίας.

Αντίστοιχα για τη χρήση του 2019 η παραχώρηση της Αττικής Οδού Α.Ε. συνεισέφερε 192,7 εκατ. στα συνολικά έσοδα του Ομίλου ύψους 1.273,6 εκατ. και 134,0 εκατ. σε συνολικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) Ομίλου ύψους 80 εκατ.

Επιπρόσθετα, για την περίοδο 01.01- 31.03.2021, η παραχώρηση της Αττικής Οδού Α.Ε. συνεισέφερε 30,6 εκατ. στα συνολικά έσοδα του Ομίλου ύψους 193 εκατ. και 18,6 εκατ. στα συνολικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ύψους 40 εκατ. Το 2020 η Αττική Οδός εμφάνισε έσοδα από την εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου 151,5 εκατ. ευρώ έναντι 192,7 εκατ. ευρώ το 2019. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων έχουν μειωθεί σε 106,2 εκατ. ευρώ από 134 εκατ. ευρώ, τα κέρδη μετά από φόρους τοποθετούνται σε 48,7 εκατ. ευρώ από περίπου 72 εκατ. ευρώ,

ενώ τα κέρδη προ φόρων ανέρχονται σε 63,3 εκατ. ευρώ από 91.5 εκατ. ευρώ.

Επίσης τα έσοδα της χρήσης από την εκμετάλλευση του αυτοκινητοδρόμου το 2021 έφτασαν τα 176,77 εκατ. ευρώ έναντι 151,5 εκατ. ευρώ το 2020. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 71 εκατ. ευρώ από 63,29 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ τα μετά από φόρους σε 56,3 εκατ. ευρώ έναντι 48,75 εκατ. ευρώ. Ακόμη και εκείνη την χρονιά της πανδημίας το διοικητικό συμβούλιο της Αττικής Οδού διένειμε ως μέρισμα το ποσό των 82,6 εκατ. ευρώ.

Με κέρδη-ρεκόρ έκλεισε και η χρήση του 2023 για την Αττική Οδό, ανταμείβοντας τους μετόχους της (ΕΛΛΑΚΤΩΡ 65,7%, Άβαξ 34,2%, Egis 0,04%) με τη διανομή συνολικού μερίσματος -μεικτού- ποσού 82 εκατ. ευρώ (34,65 ευρώ ανά μετοχή). Τα έσοδα από την εκμετάλλευση του αυτοκινητοδρόμου ανήλθαν, πέρσι, σε 215 εκατ. ευρώ καθώς η κυκλοφορία αυξήθηκε κατά 9,5%, έναντι της προηγούμενης χρονιάς.

Παράλληλα η εταιρία έλαβε υπέρογκες αποζημιώσεις την περίοδο της πανδημίας λόγω διαφυγόντων κερδών από τους περιορισμούς στην κίνηση των οχημάτων λόγω κορωνοϊού και διεκδικεί δικαστικά ακόμα περισσότερα. Τέλος όσον αφορά τη διαχείριση του δρόμου, ποιος μπορεί να ξεχάσει τον αποκλεισμό εκατοντάδων οχημάτων εντός της Αττικής Οδού κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας το 2022 και την προβληματική διαχείριση από πλευράς παραχωρησιούχου ή τις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όπου συνεχίζουν να ζητούνται διόδια από τα διερχόμενα οχήματα;

Δυστυχώς όλες οι εισαγγελικές παραγγελίες και διερευνήσεις της Σύμβασης μπήκαν τελικά στο αρχείο και δεν ολοκληρώθηκαν, ενώ και η απόπειρα το 2020 του Υπουργείου Υποδομών να διερευνήσει τη Σύμβαση μέσω της Hill International έπεσε φυσικά ξανά στο κενό.

Οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις, ουδέποτε κατήγγειλαν/τροποποίησαν την σύμβαση παραχώρησης, ούτε δε, ως όφειλαν, προσέφυγαν στα πολιτικά Δικαστήρια, προκειμένου να αποδείξουν ότι η προπεριγραφείσα «επιχειρηματική» δραστηριότητα που μετονομάζει «νομότυπα» τα έσοδα σε έξοδα, είναι καταχρηστική τουλάχιστον και υπερβαίνει τα όρια της καλής πίστης, αλλά και αυτής της σύμβασης.  Ουδέποτε κατέφυγαν στα πολιτικά Δικαστήρια για να αναγνωριστεί αυτό

που πλέον γνωρίζουν οι πάντες ότι η εταιρία πλουτίζει Αδικαιολόγητα. Αντ’ αυτού, όλες οι κυβερνήσεις, ήλθαν εκ νέου ως αρωγός της εταιρίας και ενάντια στο κοινό όφελος και θέσπισαν διάταξη νόμου με την οποία ορίζεται ως παράβαση του Κ.Ο.Κ. η παράλειψη καταβολής διοδίων.

Πλέον προ των πυλών βρίσκονται οι υπογραφές για την νέα περίοδο παραχώρησης της Αττικής Οδού για άλλα 25 έτη. Από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (νέο Παραχωρησιούχο) ιδρύθηκαν ξανά δύο εταιρείες που είναι η Νέα Οδός Παραχώρηση ΜΑΕ και η νέα εταιρεία που αναλαμβάνει τη διαχείρισης ονομάζεται “ΝΕΑ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕ”, επαναλαμβάνοντας το προηγούμενο δοκιμασμένο σχήμα.

Ο Πρωθυπουργός μάλιστα έσπευσε να προαναγγείλει μείωση της τάξης του 10% στα διόδια (από 2,8 € στα 2,5 €) αποκρύπτοντας ότι αυτό προβλεπόταν στη Σύμβαση, αφορά μόνο πέντε (5) έτη και ότι υπάρχει η δυνατότητα – πιθανότητα αμέσως μετά να εκτοξευθούν στα 3,25 € ανά διέλευση.

Όλα τα παραπάνω δικαιώνουν τις πάγιες θέσεις της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, ότι οι Συμβάσεις Παραχώρησης και οι Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα, λειτουργούν πάντα σε βάρος του Δημοσίου Συμφέροντος και των κοινωνικών αγαθών και επ’ ωφελεία των επιχειρηματικών ομίλων, προσφέροντας στην κερδοφορία τους κρίσιμες Υποδομές για τις κοινωνίες μας.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Αττική Οδός: Σκανδαλώδη σύμβαση παραχώρησης με κέρδη για τους ιδιώτες και επιβαρύνσεις στους πολίτες"

ΕΛ.ΑΣ.: Προσοχή σε νέο απατηλό ηλεκτρονικό μήνυμα-δήθεν επιστολή του αρχηγού

Συνεχίζονται οι προσπάθειες επιτήδειων να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες με νέο διακινούμενο ψευδεπίγραφο – απατηλό μήνυμα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι δράστες χρησιμοποιούν τα στοιχεία του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγου Δημήτριου Μάλλιου, ενώ στην προσπάθειά τους να προσδώσουν «αληθοφάνεια» στη σχετική επιστολή χρησιμοποιούν το λογότυπο της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και επιγραφή του Αρείου Πάγου.

Πιο αναλυτικά, προσποιούμενοι τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές, οι δράστες διακινούν επιστολή μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και προσπαθούν να εξαπατήσουν πολίτες – χρήστες του διαδικτύου, με το πρόσχημα ότι ο αποδέκτης τους εμπλέκεται σε υπόθεση πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων.

ΕΛ.ΑΣ.

Όπως τονίζει η Ελληνική Αστυνομία, το συγκεκριμένο μήνυμα είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό και αποστέλλεται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες και ακολούθως να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος.

Παρακαλούνται οι πολίτες να μην ανταποκρίνονται και να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα καθώς και να μην ανοίγουν τα συνημμένα αρχεία, για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό.

Περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr), στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές», ενώ επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛ.ΑΣ.: Προσοχή σε νέο απατηλό ηλεκτρονικό μήνυμα-δήθεν επιστολή του αρχηγού"

Καμπανάκι για ΕΣΥ: Δυσαρέσκεια και από τους πολίτες και από τους γιατρούς

Υψηλά ποσοστά αρνητικών αξιολογήσεων για το σύστημα υγείας της χώρας και για τις παρεχόμενες από αυτό υπηρεσίες καταγράφουν οι φετινές ετήσιες έρευνες του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ).

Οι αρνητικές γνώμες, τόσο των πολιτών όσο και των γιατρών, είναι οι υψηλότερες της τελευταίας πενταετίας και προσεγγίζουν αυτές της περιόδου πριν από την πανδημία, ενώ ένας στους δύο πολίτες θεωρεί πως οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας έχουν χειροτερεύσει την τελευταία τριετία.

Οι δύο έρευνες, που πραγματοποίησε η εταιρεία To The Point για λογαριασμό του ΙΣΘ, καταγράφουν, επίσης, τη στάση κοινής γνώμης και γιατρών για τη συνεργασία του ΕΣΥ με ιδιωτικούς φορείς υγείας, καθώς και για τη θεσμοθέτηση απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων στα νοσοκομεία.

Τα ευρήματα των ερευνών παραδόθηκαν στον πρωθυπουργό και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας πριν από λίγες μέρες, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τους φορείς της Θεσσαλονίκης, ενόψει της 88ης ΔΕΘ.

Οι πολίτες
Η έρευνα κοινής γνώμης πραγματοποιήθηκε σε 1.102 άτομα, άνω των 17 ετών, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Το 43,9% των ερωτηθέντων δηλώνει δυσαρέσκεια από τις προσφερόμενες -γενικώς- υπηρεσίες υγείας, ενώ το 33,4% δηλώνει ικανοποίηση. Μεγαλύτερα ποσοστά δυσαρέσκειας (50%) παρατηρούνται στις γυναίκες, γεγονός που σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΙΣΘ Νικόλαο Μπάτζιο, ενδέχεται να σχετίζεται με τις ιατρικές ειδικότητες στις οποίες απευθύνονται. Τα ποσοστά δυσαρέσκειας είχαν μια καθοδική τάση ως το 2022, αλλά παρουσιάζουν ανοδική τροχιά πέρυσι και φέτος.
  • Σε ό,τι αφορά ειδικά τη δημόσια υγεία, οι πολίτες σε ποσοστό 56,7% εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Ικανοποίηση δηλώνει το 26,7% των ερωτηθέντων.
  • Το 48,7% θεωρεί πως η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας έχει χειροτερεύσει τα τελευταία 2 με 3 χρόνια. Το 26,3% απαντά πως έχει βελτιωθεί, ενώ το 19,4% λέει πως δεν άλλαξε.
  • Αυξημένο κόστος ιατρικών υπηρεσιών, στην ίδια περίοδο, διαπιστώνει το 72,1% των ερωτηθέντων πολιτών, με το 22,5% να απαντά πως έχει μείνει το ίδιο και μόλις το 0,8% να έχει δει ελάττωση.
  • Ένας στους δύο ερωτηθέντες από το κοινό (50%) αντιμετωπίζει αρνητικά τη θεσμοθέτηση απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων στα νοσοκομεία. Το 30,8% έχει θετική στάση, το 6,7% δεν έχει ούτε θετική ούτε αρνητική, ενώ δεν τοποθετείται το 12,6%.
  • Το 43,8% θεωρεί πως η συνεργασία ΕΣΥ με ιδιωτικούς φορείς υγείας θα βελτιώσει τις υπηρεσίες υγείας, το 20,1% ότι θα τις επιδεινώσει, το 12,7% ότι δεν θα τις επηρεάσει, ενώ δεν παίρνει θέση το 23,4%.
  • Λιγότεροι από 3 στους 4 ερωτηθέντες (74%) έχουν εγγραφεί σε προσωπικό - οικογενειακό γιατρό. Από όσους δεν το έχουν κάνει, το 38,5% δηλώνει πως δεν το θεωρεί χρήσιμο, το 34,1% ότι το αμέλησε, ενώ το 18,7% προσπάθησε αλλά δεν βρήκε. Το 44,6% όσων δεν έχουν εγγραφεί δηλώνουν πως δεν σκοπεύουν να εγγραφούν και το 43,6% ότι σκοπεύουν να το κάνουν.
  • Το 66,1% των πολιτών του δείγματος δήλωσαν πως επισκέπτονται κυρίως ιδιωτικά ιατρεία για την ιατρική τους περίθαλψη, το 35,7% νοσοκομεία, 20,2% συμβεβλημένους γιατρούς με το ΕΟΠΥΥ, 8,2% Κέντρα Υγείας ή Ιατρεία ΠΕΔΥ, 6,4% πολυιατρεία/κλινικές (σ.σ. η ερώτηση έδινε τη δυνατότητα πολλαπλής επιλογής απαντήσεων).
  • Το 82,8% επισκέπτεται τον ίδιο γιατρό σταθερά, ενώ το 16,3% έχει κάνει κάποια ασφάλιση υγείας, από τους οποίους το 15,7% την ξεκίνησε μέσα στον περασμένο χρόνο.
Οι γιατροί

Στη δεύτερη έρευνα συμμετείχαν 607 γιατροί από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Το 61,6% αξιολογεί αρνητικά το σύστημα υγείας της χώρας, το 21,3% θετικά και το 15% ούτε θετικά ούτε αρνητικά. Μεγαλύτερα ποσοστά αρνητικής αξιολόγησης παρατηρούνται στους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα (65,7%) έναντι του δημόσιου (59,5%).

Τα ποσοστά αρνητικής αξιολόγησης είναι τα μεγαλύτερα των τελευταίων 5 ετών και τείνουν να προσεγγίσουν τα έτη 2015, 2016, 2017.

Η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών θεωρεί πολύ (74,3%) ή αρκετά (11,2%) σημαντική τη συμβολή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη δημόσια υγεία, με το 9,2% να απαντά πως τη θεωρεί λίγο και το 5,3% καθόλου σημαντική.

«Αυτό αποτελεί και δική μας άποψη, Είναι σαν να λέμε ότι ο ήλιος ανατέλλει στην Ανατολή και δύει στη Δύση», ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Νίτσας, σχολιάζοντας το συγκεκριμένο εύρημα, υποστηρίζοντας πως η χώρα προσπαθεί με στρεβλό τρόπο να κατακτήσει ένα πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας το οποίο θα αποτελεί και ένα φραγμό της μετακίνησης απλών περιστατικών προς τα νοσοκομεία. «Δεν το έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα, επειδή δεν έχουν μπει όλοι οι γιατροί στο σύστημα παρά μόνο οι συμβεβλημένοι γιατροί και αυτό κάνει το σύστημα αυτή τη στιγμή δυσλειτουργικό, καθώς δεν μπορεί να καλύψει αριθμητικά όλους τους Έλληνες πολίτες», είπε.

Σε ό,τι αφορά τα εισοδήματά τους, το 43,7% των γιατρών απάντησε πως έχουν μείνει ίδια τα τελευταία 3 χρόνια, το 34,% ότι έχουν αυξηθεί και το 19% ότι έχουν μειωθεί, χωρίς αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Δύο στους τρεις (62,2%) εκτιμούν πως θα παραμείνουν ίδια και το επόμενο 12μηνο, με το 18,8% να «βλέπει» αύξηση και το 12% μείωσή τους.

Το 57,2% δηλώνει πως την τελευταία τριετία έχει αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών που εξυπηρετεί, το 27,7% ότι έχει μείνει ίδιος και το 10,2% ότι έχει μειωθεί.

Το 52,4% των ερωτηθέντων γιατρών έχει αρνητική στάση απέναντι στα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, το 31,9% τα βλέπει θετικά, το 9% ούτε θετικά ούτε αρνητικά ενώ το 7,7% δεν παίρνει θέση.

Το 68,4% θεωρεί ότι το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών τα τελευταία τρία χρόνια έχει αυξηθεί, το 22,2% ότι έχει μείνει ίδιο και το 4,7% ότι έχει ελαττωθεί.

Το 37,7% έχει σκεφτεί να συνεχίσει στο εξωτερικό την επαγγελματική του σταδιοδρομία και το 62,3% απαντά αρνητικά. Το 12,3% έχει σκεφτεί να μεταφέρει την έδρα του στο εξωτερικό συνεχίζοντας και στην Ελλάδα την επαγγελματική του δραστηριότητα.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Καμπανάκι για ΕΣΥ: Δυσαρέσκεια και από τους πολίτες και από τους γιατρούς"

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί να μην χρησιμοποιούμε απολυμαντικά ως υποκατάστατο του πλυσίματος των χεριών

Προειδοποίηση προς τους καταναλωτές να μην χρησιμοποιούν τα απολυμαντικά προϊόντα ως υποκατάστατο για το πλύσιμο των χεριών, απευθύνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Σε σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι τα βιοκτόνα (απολυμαντικά) των χεριών δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν το καλό πλύσιμο με σαπούνι και νερό.

Για να τα χρησιμοποιούμε σωστά, λοιπόν, ο ΕΟΦ συνιστά τα εξής:

Να μην τα προτιμάμε αντί για το πλύσιμο.

Να τα χρησιμοποιούμε μόνο όταν υπάρχει αδυναμία πρόσβασης σε καθαρό νερό και σαπούνι.

Ειδικά τα μικρά παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν απολυμαντικά χεριών υπό την επίβλεψη ενηλίκων και μετά από εκπαίδευση.

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Οργανισμού έχει ως εξής:

«Τα βιοκτόνα προϊόντα και συγκεκριμένα τα προϊόντα που προορίζονται για απολύμανση χεριών σε καμία περίπτωση δεν δύναται να αντικαταστήσουν το πλύσιμο χεριών και να προτιμώνται αντ’ αυτού. 

Ισχυρή σύσταση για χρήση απολυμαντικών χεριών μόνο λόγω αδυναμίας πρόσβασης σε καθαρό νερό και σαπούνι.

Η χρήση απολυμαντικών από μικρά παιδιά θα πρέπει να πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη ενηλίκων και μετά από εκπαίδευση».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΕΟΦ προειδοποιεί να μην χρησιμοποιούμε απολυμαντικά ως υποκατάστατο του πλυσίματος των χεριών"

Στα άκρα η κόντρα Κουρέτα-Μπέου: Κατέθεσε μήνυση ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας – «Δάκρυσα», απαντά ο δήμαρχος Βόλου

Μήνυση κατέθεσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, κατά του δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, κατηγορώντας τον για τρία αδικήματα: απειλή, συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση.

Η μήνυση υποβλήθηκε μέσω του συνηγόρου του, Νίκου Παπαπέτρου. Αφορμή για τη νομική αυτή κίνηση στάθηκαν οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μπέου, οι οποίες περιείχαν προσβολές και συκοφαντίες προς τον κ. Κουρέτα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για το ζήτημα των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό.

Ο δήμαρχος αποκάλεσε τον περιφερειάρχη «νούμερο», «πολιτικό απατεώνα», «νεκροθάφτη ψαριών» και «πατρινιά», υπονομεύοντας την καταγωγή του από την Πάτρα.

Επιπλέον, ζητήθηκε από την Εισαγγελία η ποινική δίωξη της δημοτικής αρχής Βόλου σχετικά με την υποτιθέμενη ταφή νεκρών ψαριών από εργολάβο, εντολή που φέρεται να δόθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Άμεση ήταν η απάντηση από τον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook, έγραψε: «Μόλις μ’ ενημέρωσαν ότι ο Κουρέτας υπέβαλε μήνυση εναντίον μου. Και δάκρυσα. Καθημερινά εκατοντάδες ή και χιλιάδες υποβάλλονται σ’ όλη τη χώρα».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Στα άκρα η κόντρα Κουρέτα-Μπέου: Κατέθεσε μήνυση ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας – «Δάκρυσα», απαντά ο δήμαρχος Βόλου"

Άδωνις Γεωργιάδης: «Έχουμε ρεκόρ χειρουργείων και μείωση της λίστας αναμονής για 23 χιλιάδες ασθενείς»

«Να ξέρει ο κόσμος ότι εδώ γίνεται μία προπαγάνδα τεραστίου μεγέθους», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία.

Για τα δημοσιεύματα που θέλουν τα δημόσια νοσοκομεία να διαλύονται αλλά και για την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον Παύλο Πολάκη και την υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ, μίλησε σήμερα το πρωί (04.09.2024) ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΣΚΑΙ.

«Την ώρα που κάποιοι υποστηρίζουν ότι διαλύεται το ΕΣΥ, έχουμε ρεκόρ χειρουργείων όλων των εποχών, μείωση κατά 23 χιλιάδες στη λίστα αναμονής χειρουργείων και το μεγαλύτερο πρόγραμμα κτιριολογικής ανακαίνισης των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και των Κέντρων Υγείας. Να ξέρει ο κόσμος ότι εδώ γίνεται μία προπαγάνδα τεραστίου μεγέθους», δήλωσε.

Στη συνέχεια, κλήθηκε να σχολιάσει την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, εκτοξεύοντας πυρά για μία ακόμη φορά κατά του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο Πολάκης κατηγόρησε αυτούς τους ανθρώπους για παράνομο πλουτισμό, για ψευδές πόθεν έσχες, για απιστία σε βαθμό κακουργήματος. Αθωώθηκαν από όλα. Αυτή η αθώωση είναι η πέμπτη, δεν είναι η πρώτη αθώωση. Είχαν πέντε βαριές κατηγορίες και έχουν κερδίσει πέντε διαφορετικά δικαστήρια.

Το ότι απολύθηκαν εργαζόμενοι για πολιτικούς λόγους από το δημόσιο και καταστράφηκε η ζωή τους, δεν έχουν συγκινήσει έναν στον τομέα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ;», κατέληξε ο ίδιος.

«Όσο μικραίνει ο ΣΥΡΙΖΑ μεγαλώνει ο Πολάκης»

Τέλος, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ενδεχόμενο ο Παύλος Πολάκης να γίνει Πρόεδρος του κόμματος, δεν το απέκλεισε:

«Όσο μικραίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο μεγαλώνει ο Πολάκης. Δεν το αποκλείω να γίνει αρχηγός. Το θεωρώ και πιθανό. Βέβαια αν γίνει αυτό, θα «καθαρίσει» και τον Παππά. Στο τέλος, το ξεκαθάρισμα το μεγάλο θα είναι Πολάκης-Παππάς», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Άδωνις Γεωργιάδης: «Έχουμε ρεκόρ χειρουργείων και μείωση της λίστας αναμονής για 23 χιλιάδες ασθενείς»"

Νέα Φιλαδέλφεια: Τρόλεϊ έριξε κολώνα και τραυματίστηκε 14χρονη

Μια ανήλικη τραυματίστηκε μετά την πτώση κολώνας της ΔΕΗ στη μέση του δρόμου στη Νέα Φιλαδέλφεια, το πρωί της Τετάρτης

Το ατύχημα συνέβη στην ένωση των οδών Δεκελείας και Φωκών κοντά στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας όταν ένα τρόλεϊ χτύπησε σε κολώνα της ΔΕΗ και έπεσε από την σύγκρουση.
Ένα 14χρονο κορίτσι τραυματίστηκε από την πτώση και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας της δεν εμπνέει ανησυχία.

trolei-6

trolei-5

trolei-4

trolei-1

trolei-3

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Νέα Φιλαδέλφεια: Τρόλεϊ έριξε κολώνα και τραυματίστηκε 14χρονη"

Χαλκιδική: Ένταση στο Λούνα Παρκ όπου σκοτώθηκε ο 19χρονος μεταξύ του πατέρα του και υπαλλήλου - Σε εξέλιξη ο έλεγχος (video)

Ένταση επικράτησε νωρίτερα σήμερα στο Λούνα Παρκ στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής, εκεί όπου βρήκε τραγικό θάνατο ο 19χρονος.

Η ένταση σημειώθηκε όταν ο πατέρας και ο θείος του 19χρονου αντιλήφθηκαν την παρουσία μέσα στον χώρο του Λουνα Παρκ -στο οποίο απαγορεύεται η είσοδος- υπαλλήλου της επιχείρησης, ο οποίος όπως αναφέρουν, τραβούσε φωτογραφίες για να τις στείλει στον ιδιοκτήτη του Λούνα Παρκ.

Με την παρέμβαση των αστυνομικών που βρίσκονταν στο σημείο τα πνεύματα ηρέμησαν και ο υπάλληλος αποχώρησε.

Σε εξέλιξη ο έλεγχος

Νωρίτερα, μετέβησαν στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής οι μηχανικοί της εταιρείας που δίνει πιστοποιήσεις σε παιχνίδια Λούνα Παρκ. Οι τρεις μηχανικοί έφτασαν στη Χαλκιδική από την Αθήνα, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους στο μοιραίο μηχάνημα, στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 19χρονος.

Ο έλεγχος αυτός έρχεται μετά από παρέμβαση του προϊσταμένου της εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης.

Η οικογένεια του 19χρονου υποστηρίζει πως ο έλεγχος αυτός θα λειτουργήσει ενισχυτικά στα όσα αναφέρουν από την πρώτη στιγμή, ότι στο Λουνα Παρκ δεν λειτουργούσε τίποτα σωστά.

Δείτε βίντεο:

thestival

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαλκιδική: Ένταση στο Λούνα Παρκ όπου σκοτώθηκε ο 19χρονος μεταξύ του πατέρα του και υπαλλήλου - Σε εξέλιξη ο έλεγχος (video)"

Παραλίες: 20.500 έλεγχοι στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου – Πρόστιμα 8,5 εκατ. ευρώ ενώ 55 σφραγίστηκαν

Στις 20.500 έφθασε ο συνολικός αριθμός των ελέγχων (βάση αντίστοιχων καταγγελιών),που πραγματοποίησαν οι Κτηματικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, σε 630 παραλίες όλης της χώρας.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, πρόκειται για τους πιο εκτεταμένους ελέγχου- και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα- που έχουν διενεργηθεί ποτέ στις ελληνικές παραλίες, στους οποίους συνέδραμαν οι νέες τεχνολογίες και ειδικότερα η εφαρμογή MyCoast καθώς και η χρήση drones και δορυφορικών εικόνων. Αποτέλεσμα των ελέγχων ήταν φέτος το καλοκαίρι να εφαρμοστούν από την συντριπτική πλειονότητα των επιχειρηματιών οι αυστηροί κανόνες λειτουργίας και κατάληψης του δημόσιου χώρου και να εφαρμοστούν, παράλληλα, αυστηρές ποινές και διοικητικά μέτρα σε όσους παρανομούν.

Έτσι, κατά τις αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν από δεκάδες κλιμάκια των Κτηματικών Υπηρεσιών (με την συνδρομή των κατά τόπους Δήμων και της ΕΛΑΣ) ελέγχθηκαν περισσότερες από 2.400 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν 682 παραβάσεις. Συνολικά ελήφθησαν 400 διοικητικά μέτρα και εκδόθηκαν 55 διαταγές σφράγισης επιχειρήσεων, ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ξεπερνούν τα 8,5 εκατ. ευρώ. Ειδικά τον μήνα Αύγουστο οι έλεγχοι καταγγελιών και επιχειρήσεων ανήλθαν περί του 50% του συνόλου των αυτοψιών του έτους. Έγιναν συνολικά 11.000 έλεγχοι σε 350 παραλίες και σε περισσότερες από 1.200 επιχειρήσεις. Διαπιστώθηκαν 330 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 170 διοικητικά μέτρα.

Παραλίες: 20.500 έλεγχοι στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου – Πρόστιμα 8,5 εκατ. ευρώ ενώ 55 σφραγίστηκαν

Παραβάσεις και πρόστιμα

Πιο αναλυτικά, σε σχέση με τις καταγγελίες και τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν, τονίζεται πως οι καταγγελίες που εξετάστηκαν προήλθαν κυρίως μέσω της εφαρμογής MyCoast αλλά και μέσω τηλεφωνικών κλήσεων στις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες, ενώ συνολικά μόνο το 10% αυτών των καταγγελιών έγιναν επώνυμα.

Κατόπιν της διαπίστωσης παραβάσεων δρομολογήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα, ενώ στις περιπτώσεις που δεν υπήρχε σύμβαση εκδόθηκαν συνολικά 55 διαταγές σφράγισης τμημάτων παραλίας που παράνομα είχαν καταληφθεί, από τις οποίες 30 εκδόθηκαν μόνο τον Αύγουστο στις παρακάτω περιοχές: Αχαΐα (2), Βοιωτία (1), Εύβοια (5), Ζάκυνθος (1), Ηλεία (7), Κεφαλλονιά (7), Κέρκυρα (2), Λάρισα (2), Μαγνησία (1), Μεσσηνία (2).

Οι 10 περιοχές που συγκέντρωσαν τις περισσότερες καταγγελίες και ελέγχθηκαν κατά προτεραιότητα είναι οι εξής:

-Χαλκιδική: Εξετάστηκαν 4.700 καταγγελίες εκ των οποίων οι 630 ήταν επώνυμες. Πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες και στις 32 παραλίες όπου έχουν γίνει καταγγελίες.

-Ανατολική Αττική: Εξετάστηκαν 2.082 καταγγελίες από τις οποίες οι 305 ήταν επώνυμες. Έχουν πραγματοποιηθεί αυτοψίες σε 32 παραλίες έχει εξεταστεί το 85% των παραλιών όπου έγιναν καταγγελίες. Πραγματοποιήθηκε έλεγχος και με χρήση  drones στη περιοχή του  Λαγονησίου στις 14 Αυγούστου. Στην  περιοχή αυτή έλαβε χώρα και επανασφράγιση επιχείρησης στο Θυμάρι Λαγονησίου και απομακρύνθηκαν τόσο όλα τα κινητά στοιχεία όσο και η ξύλινη κατασκευή στον αιγιαλό.

-Κυκλάδες: Εξετάσθηκαν 1.150 καταγγελίες από τις οποίες οι 130 ήταν επώνυμες. Πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε Μύκονο, Πάρο και Θήρα σε συνεργασία με τον Δήμο. Επίσης, συνεργασία με τον Δήμο για αυτοψίες υπάρχει στην Νάξο, Τήνο και Άνδρο.

-Δωδεκάνησα: Εξετάστηκαν 973 καταγγελίες, από τις οποίες οι 106 ήταν επώνυμες. Σημειώνεται ότι μόνο στην Ρόδο επιβλήθηκαν πρόστιμα που ξεπερνούν το ποσό του 1,25 εκατ. ευρώ.

-Πρέβεζα: Εξετάστηκαν 1.075 καταγγελίες. Ελέγχθηκαν 11 παραλίες που συγκέντρωσαν περισσότερες από 600 καταγγελίες.

-Κέρκυρα: Εξετάστηκαν 806 καταγγελίες. Διενεργήθηκαν αυτοψίες σε 10 παραλίες στις οποίες έγιναν 170 καταγγελίες.

-Χανιά: Εξετάστηκαν 620 καταγγελίες. Διενεργήθηκαν αυτοψίες σε 11 παραλίες στις οποίες έγιναν 375 καταγγελίες.

-Μεσσηνία: Εξετάστηκαν 810 καταγγελίες και εκδόθηκαν 2 εντολές σφράγισης. Διενεργήθηκαν αυτοψίες σε 14 παραλίες στις οποίες έγιναν 700 καταγγελίες.

-Πειραιάς, Δυτική Αττική & Νήσοι Αργοσαρωνικού: Εξετάστηκαν 547 καταγγελίες. Διενεργήθηκαν αυτοψίες σε 9 παραλίες στις οποίες έγιναν 240 καταγγελίες. Στις αυτοψίες στην Ύδρα η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης πραγματοποιήθηκε με την χρήση drones.

-Καβάλα: Εξετάστηκαν 730 καταγγελίες. Διενεργήθηκαν αυτοψίες σε 8 παραλίες (3 εκ των οποίων στη Θάσο) στις οποίες έγιναν 500 καταγγελίες.

Συνολικά έχουν επιδοθεί πρόστιμα ύψους 8,5 εκατ. ευρώ ενώ οι τρεις περιοχές με τα υψηλότερα πρόστιμα είναι οι εξής:

-Κεφαλονιά: επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 2.324.000 ευρώ,

-Δωδεκάνησα: επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 250.000 ευρώ,

-Ηράκλειο: επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 742.000 ευρώ.

Παραλίες: 20.500 έλεγχοι στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου – Πρόστιμα 8,5 εκατ. ευρώ ενώ 55 σφραγίστηκαν

Ρεκόρ συμβάσεων παραχώρησης

Επιπρόσθετα, ξεπέρασαν κατά πολύ τους αρχικούς στόχους που είχαν τεθεί από τις Κτηματικές Υπηρεσίες οι συμβάσεις παραχώρησης χρήσης τμημάτων αιγιαλού και παραλίας οι οποίες διενεργήθηκαν με όρους διαφάνειας και αξιοκρατίας σύμφωνα με το νέο σύστημα ηλεκτρονικών δημοπρασιών.  Πιο αναλυτικά, οι παραχωρήσεις ανήλθαν σε 1.650 ενώ ο αρχικός στόχος ήταν για 1.200. Συνολικά διενεργήθηκαν 1.800 δημοπρασίες εκ των οποίων 150 κρίθηκαν άγονες καθώς είτε δεν υπήρξε ενδιαφέρον είτε ο επιτυχών της δημοπρασίας υπαναχώρησε λίγο πριν την υπογραφή της σύμβασης.

Ιστορικό υψηλό καταγράφηκε και στις απευθείας συμβάσεις των όμορων επιχειρήσεων ξεπερνώντας τα 2.300 μισθωτήρια.

Απ’ το ΥΠΕΘΟ τονίζεται ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και μέχρι να ολοκληρωθεί η φετινή τουριστική σεζόν.

O Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Η βελτιωμένη εικόνα στις παραλίες της χώρας μας αποδεικνύει ότι αυτά που λέμε τα κάνουμε! Δεσμευθήκαμε ότι θα επικρατήσει η νομιμότητα στις παραλίες και αυτό έγινε πράξη στην συντριπτική πλειονότητα των παραλιών, όπως αποδεικνύεται από τους 20.000 και πλέον ελέγχους μέσα σε 60 ημέρες και τα μέτρα που λάβαμε για όσους παρανομούσαν. Δεν ισχυρίζομαι ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα! Ο κάθε καλοπροαίρετος πολίτης ωστόσο μπορεί να αναγνωρίσει την προσπάθεια που κάναμε το φετινό καλοκαίρι και να βγάλει τα συμπεράσματα του. Συνεχίζουμε, με την ίδια συνέπεια και επιμονή προκειμένου να προστατεύσουμε το περιβάλλον και το δικαίωμα του πολίτη για ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία, να διαφυλάξουμε το τουριστικό μας προϊόν και να στηρίξουμε και την υγιή επιχειρηματικότητα που εκπροσωπείται από τους επιχειρηματίες που κάνουν σωστά την δουλειά τους».

Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Νάγια Κόλλια δήλωσε: «Κατά κοινή ομολογία η κατάσταση στις παράλιες φέτος ήταν πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες χρονιές. Σε αυτό συνέβαλε το νέο νομοθετικό πλαίσιο και η αξιοποίηση της τεχνολογίας. Κυρίως, όμως, το αποτέλεσμα αυτό αποδίδεται στον άοκνο αγώνα των Κτηματικών Υπηρεσιών: ολοκλήρωσαν για πρώτη φορά χιλιάδες συμβάσεις παραχώρησης και διενήργησαν χιλιάδες ελέγχους με τη συνδρομή ΕΛΑΣ, και των Δήμων που, εκτός της ελεγκτικής συναρμοδιότητας, έχουν και την αρμοδιότητα απομάκρυνσης των κινητών στοιχείων από τις παραλίες. Το στίγμα δόθηκε και το αποτέλεσμα είναι ορατό. Μπήκαν, πλέον, τα γερά θεμέλια για την επιβολή της τάξης διότι οι παραλίες είναι για όλους τους Έλληνες!».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραλίες: 20.500 έλεγχοι στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου – Πρόστιμα 8,5 εκατ. ευρώ ενώ 55 σφραγίστηκαν"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news