facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

Συστάσεις της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καιρού

Συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της πρόσκαιρης επιδείνωσης του από σήμερα το βράδυ (09-01-2023) έως και τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες:

* Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

* Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

* Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

* Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

* Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

* Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (πχ γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (πχ κάτω από μπαλκόνια).

* Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

* Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.

* Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

* Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.

* Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

* Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.

* Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

* Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.

* Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.

* Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.

* Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.

* Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.

* Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (πχ αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ).

* Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.

* Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα τίθεται σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), πρόσκαιρη επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από σήμερα το βράδυ (09-01-2023) έως και τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης (11-01-2023) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, κατά τόπους χαλαζοπτώσεις και από θυελλώδεις ανέμους εντάσεως 8 και τοπικά 9 μποφόρ στα πελάγη.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συστάσεις της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καιρού"

Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες ακόμα και στην Αττική – Πού θα ρίξει χαλάζι και χιόνι

Τα… δόντια του θα δείξει ο καιρός αύριο Τρίτη (10.01.2023). Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά και θα συνοδεύονται από πολλούς κεραυνούς και τοπικά χαλαζοπτώσεις.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα αρχικά στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και σταδιακά στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά και θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικά χαλαζοπτώσεις τις πρωινές ώρες στην Ήπειρο και μέχρι το μεσημέρι στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Από τις προμεσημβρινές μέχρι και τις βραδινές ώρες τα ισχυρά φαινόμενα θα επηρεάσουν τη Θράκη, την ανατολική Μακεδονία και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και από τις απογευματινές ώρες τα Δωδεκάνησα ενώ πρόσκαιρα το μεσημέρι – απόγευμα τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ και στα ανατολικά νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 τοπικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Στα βόρεια θα φτάσει τους 10 με 13 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 13 με 16 και στη νησιωτική χώρα τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες οι οποίες μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν και ο καιρός από το απόγευμα σταδιακά θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση μετά το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ με περαιτέρω ενίσχυση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
 
Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι ισχυρά από τις προμεσημβρινές μέχρι και τις βραδινές ώρες.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας. Εξασθένηση των φαινομένων στα δυτικά από το μεσημέρι.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 και πιθανώς 8 μποφόρ. Από το μεσημέρι και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση με περαιτέρω ενίσχυση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα βαθμιαία και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν και τη νύχτα στα βόρεια θα σταματήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 με 8 μποφόρ, οι οποίοι βαθμιαία από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 μποφόρ με περαιτέρω ενίσχυση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και κυρίως στα νοτιότερα τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Θεσσαλίας και της Στερεάς.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και στα ανατολικά και νότια 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες πρόσκαιρα ισχυρές.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 και στα δυτικά τμήματα πιθανώς πρόσκαιρα 9 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν σε 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία και στα υπόλοιπα. Σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από τις προμεσημβρινές μέχρι και τις βραδινές ώρες και στα Δωδεκάνησα από το απόγευμα.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα και από τα βόρεια.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία πρόσκαιρα σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα το απόγευμα θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στα νότια 8 πιθανώς πρόσκαιρα 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση μετά το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες ακόμα και στην Αττική – Πού θα ρίξει χαλάζι και χιόνι"

Νέα Δημοκρατία: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγει στη λάσπη και σε λογικές πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων

Νέα κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή καταγγελίες  για 420 απευθείας αναθέσεις ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο Ανδρέας Κουτούπης και ο Ανδρέας (Άκης) Ροδάκος, έχουν την τελευταία τριετία εξασφαλίσει μέσω διαφόρων εταιρειών συμφερόντων τους, σχεδόν 420 συμβάσεις αξίας 5,5 εκατ. ευρώ περίπου από το Δημόσιο μέσα από εκατοντάδες απευθείας αναθέσεις και διαγωνιστικές διαδικασίες. Μάλιστα, στην καταγγελία αναφέρεται ότι ο Ανδρέας Κουτούπης, είναι συντονιστής της Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ.

Με αφορμή το συγκεκριμένο δημοσίευμα ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος τονίζει ότι «πυκνώνουν τα δημοσιεύματα που αποκαλύπτουν ένα νέο όργιο με 420 απευθείας αναθέσεις, ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε στελέχη της ΝΔ», με την Πειραιώς να σπεύδει να δώσει τη δική της απάντηση. Για το ίδιο ζήτημα έχει κάνει παρέμβαση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ο οποίος μεταξύ άλλων τονίζει πως «η κυβέρνηση έχει αποδείξει σε όλα τα θέματα ότι πορεύεται με σύμμαχο τη διαφάνεια και τη νομιμότητα».

ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγει στον μόνο δρόμο που ξέρει: στη λάσπη και σε λογικές πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατώντας να αντιπαρατεθεί πολιτικά με την Κυβέρνηση καταφεύγει στον μόνο δρόμο που ξέρει: στη λάσπη και σε λογικές πιστοποιητικού πολιτικών φρονημάτων! Έφτασε στο σημείο να συνδέει την Κυβέρνηση με την επαγγελματική δραστηριότητα ιδιωτών που δεν έχουν καμία οργανική σχέση με την Κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία», αναφέρει η ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος.

«Ο ένας δεν είχε ποτέ καμία οργανική σχέση με την Κυβέρνηση ή τη ΝΔ και ο άλλος δεν έχει οποιαδήποτε οργανική σχέση με τη ΝΔ εδώ και 10 μήνες! Η εν λόγω εταιρεία στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα άνθισε επί ΣΥΡΙΖΑ οπότε και σύναψε εκατοντάδες συμβάσεις, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ενώ ο ένας εκ των δύο ιδιωτών που προσπαθούν να συνδέσουν με τη ΝΔ τοποθετήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ ως εσωτερικός ελεγκτής σε φορέα του δημοσίου, ενώ σύναψε και ατομικές συμβάσεις με το ΚΕΕΛΠΝΟ επί υπουργίας Πολάκη!»

«Δεν ξέρουμε αν στο πρόγραμμα της «δεύτερης φοράς», εντάσσεται και ο έλεγχος πολιτικών φρονημάτων πριν την ανάληψη οποιασδήποτε σύμβασης με το δημόσιο. Καταλαβαίνουμε ότι η τοξικότητα είναι το μόνο έδαφος στο οποίο μπορεί να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ας ενημερώνονται τουλάχιστον πριν βγάλουν βαρύγδουπες ανακοινώσεις γιατί το μόνο που πετυχαίνουν είναι η αυτογελοιοποίηση», καταλήγει η Νέα Δημοκρατία.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το μεσημέρι της Δευτέρας ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από ανακοίνωσή του μίλησε για «γαλάζιο πλιάτσικο» στο δημόσιο χρήμα. Παράλληλα η Κουμουνδούρου διερωτούνταν εάν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει στη διαγραφή του Ανδρέα Κουτούπη και του Ανδρέα (Άκη) Ροδάκου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Μετά τους Πάτση, Μαραβέγια και Χειμάρα, βλέπει το φως της δημοσιότητας ακόμη μία σκανδαλώδης υπόθεση που αποδεικνύει την έκταση του «γαλάζιου» πλιάτσικου στο δημόσιο χρήμα. Τη στιγμή που οι πολίτες μετράνε και το ευρώ για να βγάλουν το μισό μήνα, οι φίλοι του κ. Μητσοτάκη πλουτίζουν με εκατομμύρια από τα δημόσια ταμεία.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το newsbomb.gr, οι κκ Ανδρέας Κουτούπης και Ανδρέας Ροδάκος έχουν εξασφαλίσει σε λιγότερο από 40 μήνες μέσω διαφόρων εταιρειών συμφερόντων τους, σχεδόν 420 συμβάσεις αξίας 5,5 εκατ. ευρώ περίπου από το Δημόσιο μέσα από εκατοντάδες απευθείας αναθέσεις και διαγωνιστικές διαδικασίες.

Πρόκειται για πρόσωπα στενά συνδεδεμένα με τη ΝΔ, καθώς ο κ. Κουτούπης είναι συντονιστής της Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ και ο συνεργάτης του Ανδρέας Ροδάκος εμφανίζεται δημοσίως ως φίλος του Άδωνι Γεωργιάδη.

Αλλά δεν είναι μόνο το γεγονός ότι επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη συντελείται ένα όργιο διασπάθισης δημόσιου χρήματος από «γαλάζιους» ημετέρους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για τη νομιμότητα των δραστηριοτήτων τους. Αυτοί που ανήλθαν στην εξουσία με σημαία τον φιλελευθερισμό και το λιγότερο κράτος, έχουν ρημάξει το δημόσιο χρήμα.

Το ερώτημα για τον κ. Μητσοτάκη είναι απλό: Θα διαγράψει τον κ. Κουτούπη από τη ΝΔ; Θα απαιτήσει την επιστροφή των 5,5 εκατ. ευρώ απευθείας αναθέσεις;»

Οικονόμου: «Η κυβέρνηση έχει αποδείξει σε όλα τα θέματα ότι πορεύεται με σύμμαχο τη διαφάνεια και τη νομιμότητα.


«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει σε όλα τα θέματα ότι πορεύεται με σύμμαχο τη διαφάνεια και τη νομιμότητα. Αυτές είναι βασικές αξίες πλήρως συνυφασμένες με τη παράταξή μας, τόνισε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Όσο απόλυτοι είμαστε σε αυτό, άλλο τόσο είμαστε στο ότι δεν υιοθετούμε την σκανδαλολογία, ούτε τις ατεκμηρίωτες καταγγελίες, ούτε τις εύκολες ενοχοποιητικές υποθέσεις, ούτε την προσπάθεια δημιουργίας ενός αχταρμά με πραγματικά και ανύπαρκτα γεγονότα, με περιγραφές, με φωτογραφίες, με ιδιότητες που υπήρχαν – δεν υπήρχαν, προκειμένου να βγουν τα συμπεράσματα που κάποιοι έχουν στο μυαλό τους. Η κυβέρνηση αυτή πορεύεται σε όλα της τα ζητήματα με βάση τη νομιμότητα, τους κανόνες, τους θεσμούς και τη διαφάνεια», πρόσθεσε ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η ανάρτηση του Γεωργιάδη 

Για «σαΐνια» που ανακάλυψαν νέο σκάνδαλο με εσωτερικό ελεγκτή  οποίος ανέλαβε τον έλεγχο του ΚΕΕΛΠΝΟ επί Πολάκη, κάνει λόγο σε ανάρτησή του ο Άδωνης Γεωργιάδης:

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέα Δημοκρατία: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγει στη λάσπη και σε λογικές πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων"

Οικονόμου για σποτ Τσίπρα: «Με βίντεο δεν στεγάστηκε κανείς – Όπως και κανείς δεν πήγε πουθενά με μετρό-μουσαμάδες»

Απάντηση στην ανάρτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα ο οποίος μέσω της νέας σειράς σποτ «how to» υποστηρίζει ότι ο μισθός είναι κάτω από 500 ευρώ και ζητεί αύξηση του κατώτατου στα 800 ευρώ δίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Η Νέα Δημοκρατία το ‘χει, ο ΣΥΡΙΖΑ το ψάχνει. Στα 500 ευρώ μάς άφησε ο κ. Τσίπρας τον κατώτατο μισθό, τον φτάσαμε 713, και την Άνοιξη θα τον αυξήσουμε κι άλλο. Δημιουργήσαμε ήδη 270.000 νέες θέσεις εργασίας. Το φοιτητικό επίδομα στέγασης, από 1000 ευρώ επί ΣΥΡΙΖΑ, το ανεβάσαμε στα 1500 και στα 2000 ευρώ για συγκατοίκηση. Ξεκίνησαν τα επιδοτούμενα προγράμματα για την απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας από νέους ανθρώπους. Στη virtual reality του ΣΥΡΙΖΑ απαντάμε με #πράξεις», αναφέρει ο Γιάννης Οικονόμου.

Και καταλήγει: «ΥΓ: Με βίντεο δεν στεγάστηκε κανείς. Όπως και κανείς δεν πήγε πουθενά με μετρό-μουσαμάδες».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Οικονόμου για σποτ Τσίπρα: «Με βίντεο δεν στεγάστηκε κανείς – Όπως και κανείς δεν πήγε πουθενά με μετρό-μουσαμάδες»"

Δίκη Φιλιππίδη: Τι είπε στην απολογία του – Την Παρασκευή η πρόταση της Εισαγγελέως

Έπειτα από περίπου οκτώ ώρες ολοκληρώθηκε η απολογία του ηθοποιού Πέτρου Φιλιππίδη, ο οποίος αρνήθηκε τον βιασμό και τις απόπειρες βιασμού που κατηγορείται ότι διέπραξε σε βάρος τριών συναδέλφων του.

Ο ηθοποιός θα ακούσει την Παρασκευή την αγόρευση στης Εισαγγελέως Έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ως προς τον αν τον θεωρεί ένοχο ή όχι για όσα του καταλογίζουν οι τρεις γυναίκες που τον κατήγγειλαν.

Ο κατηγορούμενος στράφηκε απολογούμενος τόσο κατά των τριών φερόμενων θυμάτων όσο και κατά των συναδέλφων τους που εξαρχής στηρίζουν τις τρεις ηθοποιούς με δηλώσεις τους, με την παρουσία τους και σήμερα και όλο το προηγούμενο διάστημα στην δίκη, αλλά και με καταθέσεις που έδωσαν στο δικαστήριο.

«Πόσο εύκολα με κατηγορούν για βιαστή; Το καταλαβαίνω, τη δουλειά τους θέλουν να κάνουν. Αλλά εγώ υπερασπίζομαι τη ζωή μου, την χαμένη ζωή μου που κρέμεται από μια κλωστή πλέον. Δεν πρόκειται να ξαναδουλέψω σε αυτή τη δουλειά. Δεν τους θέλω, να μην τους ξαναδώ στα μάτια μου. Ντροπή τους! Ήρθαν τρεις γυναίκες που έστρωσαν πρώτα το χαλί (σ.σ. αναφέρεται στις ηθοποιούς ‘Αννα – Μαρία Παπαχαράμπους, Πηνελόπη Αναστασοπούλου και Λένα Δροσάκη που προέβησαν πρώτες σε δημόσιες καταγγελίες ), αλλά δεν τους βγήκε. Πώς θα έκαναν πίσω μετά με ένα όνομα σαν το δικό μου;».

Κατά τον Πέτρο Φιλιππίδη, όσα έγιναν με τη δεύτερη γυναίκα που τον κατήγγειλε στη Δικαιοσύνη, αποτελούσαν συναινετικές σεξουαλικές συνευρέσεις, καθώς μεταξύ τους υπήρχε «αμοιβαίο φλερτ». Όπως ανέφερε «το φλερτ αυτό εκδηλώθηκε λίγο πιο έντονα και από την πλευρά μου και από την πλευρά της με αγγίγματα, χαμόγελα. Ήταν αρκετά ενθουσιασμένη βλέποντας την παράσταση από τα παρασκήνια. Αυτό που έγινε ήταν με τη σύμφωνη γνώμη και των δυο. Δεν υπήρξε κάποιος καταναγκασμός ή βία… Έρχεται τώρα να με καταγγείλει για απόπειρα βιασμού; Έχει πει ψέματα. Ήταν ανιψιά γνωστού δικηγόρου και εγώ θα έκανα απόπειρα βιασμού; Το ξέρω ότι επαναλαμβάνομαι αλλά δεν θα το έκανα ποτέ. Πώς θα αποδείξω ότι αυτό που καταγγέλλουν ότι έγινε πριν 15 χρόνια δεν έγινε; Θέλησα να μιλήσω για μένα γιατί έπρεπε να βρω ένα τρόπο να σας πω ότι ο άνθρωπος που έχετε απέναντί σας δεν είναι αυτός που περιγράφουν εδώ επί δέκα μήνες».

Αναφερόμενος στην τρίτη γυναίκα που τον κατήγγειλε, ο Πέτρος Φιλιππίδης είπε ότι ύστερα από επαγγελματικό ραντεβού που είχαν προσφέρθηκε να την πάει στο σπίτι της με το αυτοκίνητο του. «Μπήκε και φύγαμε. Με έπιασε στο πόδι και άρχισε να με χαϊδεύει», υποστήριξε και συνέχισε: «Έγινε ό,τι έγινε μεταξύ μας με τη θέλησή μας. Στο οικόπεδο έξω από το σπίτι μου την βίασα; Απορώ πως δεν είπαν ότι χαιρέτησα και τη γυναίκα μου. Είμαι βαθιά πληγωμένος. Δεν έχω ούτε καν θυμό. Ούτε και εγώ δεν το πιστεύω. Βρίσκομαι σε απελπισία και απόγνωση».

Σε άλλο σημείο της απολογίας του, ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε στον πρόεδρο του ΣΕΗ Σπύρο Μπιμπίλα λέγοντας πως «ξέρει ότι δεν είμαι βιαστής και βγαίνει και λέει πως “θα στεναχωρηθεί πολύς κόσμος αν δεν μπει φυλακή ο Φιλιππίδης”. Και επιμένει να λέει ότι είναι φίλος μου. Για όλους αυτούς τους ανθρώπους η ζωή μου έχει γίνει φύλλο και φτερό».

Μιλώντας και για άλλους συναδέλφους του και τη στάση που τήρησαν, ο κατηγορούμενος είπε: «Αυτό που δεν μου έχουν χρεώσει ακόμη, είναι ότι έκανα φόνο ή ότι προσπάθησα να σκοτώσω άνθρωπο. Επίσης εγώ… βιάζω σε μια συγκεκριμένη περίοδο. Πριν τίποτα και μετά τίποτα. Έκανα ένα χρόνο φυλακή. Ξέρετε τι πέρασα εκεί μέσα; Δεν θέλετε να ξέρετε! Κοιμάσαι και δεν ξέρεις αν θα ξυπνήσεις. Όχι γιατί θα σου κάνουν κάτι οι κρατούμενοι. Εμένα οι κρατούμενοι μου φέρθηκαν άψογα». Τόνισε, δε, πως όλοι αυτοί «Ήθελαν να με βγάλουν από το θέατρο και με βγάλανε. Από τη μνήμη και την καρδιά του κόσμου όμως δεν μπορούν να με βγάλουν».

Κατά την εξέταση του κατηγορούμενου από την Έδρα μετά την ολοκλήρωση της απολογίας η πρόεδρος του ζήτησε να γίνει πιο συγκεκριμένος. «Ποιος το έχει οργανώσει όλο αυτό εναντίον σας όπως λέτε; Ποιο ήταν το κίνητρο της κάθε μιας καταγγέλλουσας;».

Ο διάλογος που ακολούθησε είναι ο εξής:

  • Πέτρος Φιλιππίδης: Δεν έδωσα δουλειά σε καμία τους.
  • Πρόεδρος: Και άλλοι δεν τους έδωσαν….
  • Π. Φιλιππίδης: Ναι, αλλά δεν είχαν δημιουργήσει τη σχέση που είχα δημιουργήσει εγώ μαζί τους.
  • Πρόεδρος: ‘Αρα ήταν και τα προσωπικά θέματα λέτε;
  • Π. Φιλιππίδης: Ναι. Από πού προκύπτει το στημένο δηλαδή; (με ρωτάτε) Δεν το είδα με τα μάτια μου αλλά είμαι απολύτως σίγουρος ότι έγινε, από όλα αυτά που έχω δει μέχρι τώρα. Δεν πήραν τη δουλειά. Η πρώτη γιατί έρχονταν και ξαναέρχονταν; Καμία δε μίλησε για βιασμό, ήθελαν να με εξοντώσουν επαγγελματικά.
  • Εισαγγελέας: Λέτε για οργανωμένο σχέδιο εναντίον σας. Ότι μίλησαν δηλαδή οι κυρίες Αναστασοπούλου, Παπαχαραλάμπους και Δροσάκη με τις άλλες τρεις κυρίες που σας κατήγγειλαν στη συνέχεια;
  • Π. Φιλιππίδης: Τηλεφωνήθηκαν μεταξύ τους, όλος ο χώρος. Ήθελαν να κάνουν αυτή την αλλαγή για συγκεκριμένα πρόσωπα που τους θεωρούσαν ανθρώπους με εξουσία, που πρέπει να φύγουν για να πάρουν άλλοι τα ηνία. Η κυρία Παπαχαραλάμπους γνωρίζεται με την κ. Δροσάκη.
  • Εισαγγελέας: Επιμένω σε αυτό γιατί το λέτε από την αρχή. Λέτε ότι είναι ένα ενορχηστρωμένο σχέδιο για να ξαναμοιραστεί η πίτα. Δεν έχω πάρει απαντήσεις
  • Π. Φιλιππίδης: Πρέπει να ψάξετε το παρελθόν της δεύτερης καταγγέλλουσας. Ψάξτε τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, αν θέλετε μια δίκαιη δίκη. Ψάξτε τις σχέσεις τους. Δεν θα σας πω εγώ περισσότερα πράγματα. Έχουν έρθει δυο άνθρωποι και μου έχουν πει για δυο από τις καταγγέλλουσες που έχουν δουλέψει μαζί τους.
  • Εισαγγελέας: Λέτε ότι έπρεπε να φύγουν οι παλαιοί… Δεν είστε 85 χρονών…
  • Π. Φιλιππίδης: Από την υπεράσπιση λέγανε για εμένα «17 χρόνια στο “Μουσούρη”». Αν δεν τα βάλετε όλα αυτά μαζί δεν θα καταλάβετε.
  • Εισαγγελέας: Γιατί επέλεξαν εσάς όμως;
  • Π. Φιλιππίδης: Γιατί έκανα μια ζωή που παρέπεμπε σε αυτό που ήθελαν. Δεν κρυβόμουν.
  • Εισαγγελέας: Μας λέτε ότι και οι τρεις καταγγελίες είναι ψευδείς. Θεωρείτε ότι αυτός ο τρόπος είναι ο πιο ανέφελος; Να εκθέσουν έτσι ένα κομμάτι της προσωπικής τους ζωής;
  • Π. Φιλιππίδης: Η απάντηση είναι ναι. Δεν στοιχίζει τίποτα, γιατί μέσα σου δεν έγινε και κάτι. Τώρα αν καταστρέφεται η ζωή του άλλου; Ε ! Θα ξεχαστεί γρήγορα…
  • Εισαγγελέας: Γιατί το έκαναν τώρα και όχι στην αρχή της καριέρας τους;
  • Π. Φιλιππίδης: Γιατί τώρα δημιουργήθηκε το κλίμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ /kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη Φιλιππίδη: Τι είπε στην απολογία του – Την Παρασκευή η πρόταση της Εισαγγελέως"

Αν. Μπέρμποκ: Στο πλευρό της Κύπρου η Γερμανία – Απορρίπτεται το τουρκικό σενάριο δύο κρατών

«Η Γερμανία βγάζει από το τραπέζι, οποιοδήποτε σενάριο λύσης δύο κρατών που προωθεί η Τουρκία», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη. 

«Η Κύπρος μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε η κ. Μπέρμποκ διαβεβαιώνοντας ότι η Γερμανία θα πιέσει περαιτέρω για αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης, πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας, σε συνέχεια αποδοχής πρόσκλησης της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας την οποία και ενημέρωσε για τον τρόπο με τον οποίο η Ελληνοκυπριακή πλευρά αντιλαμβάνεται τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, οι δύο υπουργοί εξέτασαν τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων σε ένα ευρύ φάσμα τομέων όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, η παιδεία, η άμυνα και ασφάλεια, ενώ αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην Ουκρανία.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αν. Μπέρμποκ: Στο πλευρό της Κύπρου η Γερμανία – Απορρίπτεται το τουρκικό σενάριο δύο κρατών"

Απάντηση Πλεύρη σε Τσίπρα για τις ελλείψεις φαρμάκων

Απάντηση σε σημερινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για τις ελλείψεις φαρμάκων, έδωσε ο Θάνος Πλεύρης. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε:

"Το πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων μαστίζει το σύνολο των κρατών και χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία και το σύνολο των χωρών της ΕΕ με πολύ πιο ακριβά φάρμακά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα από την Ελλάδα.

Η απουσία πρώτων υλών έχει υποχρεώσει χώρες, να απαγορεύσουν πώληση συγκεκριμένων δραστικών, να βάλουν πλαφόν στην αγορά φαρμάκων και να βρίσκεται σε κίνδυνο η επάρκεια φαρμάκων στα νοσοκομεία τους

Η χώρα μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε μικρότερο βαθμό, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί αλλά και χάρη στην ύπαρξη ισχυρής εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.

Ήδη από το καλοκαίρι νομοθετήσαμε για τη διασφάλιση φαρμάκων που είναι σε έλλειψη, διατάξεις που ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε.

Έχουμε διασφαλίσει την πλήρη επάρκεια στα νοσοκομεία μας και μέσω έκτακτων εισαγωγών και υποκατάστασης με τα ελληνικά γενόσημα αντιμετωπίζουμε και τις ελλείψεις στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Παράλληλα έχουμε επιβάλλει την μεγαλύτερη απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και έχουμε ήδη κλείσει φαρμακαποθήκες που δεν συμμορφώνονται και οι έλεγχοι σε φαρμακοβιομηχανίες και φαρμακαποθήκες συνεχίζονται.

Λαμβάνουμε λοιπόν όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ταλαιπωρίας των πολιτών και την ομαλοποίηση της αγοράς.

Σε όλες τις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα από την Ελλάδα δεν υπήρξε ανεύθυνη αντιπολίτευση να προσπαθεί και από αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα να κερδίσει μικροκομματικά.

Ο κ. Τσίπρας για μία ακόμη φορά είναι κατώτερος των περιστάσεων. Λαϊκίζει και συνθηματολογεί χωρίς καμία πρόταση.

Προκαλεί δε εντύπωση ότι αναφέρεται σε κερδοσκοπία, τη στιγμή που γνωρίζει ότι ο ίδιος ως κυβέρνηση άλλαξε τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων προς όφελος των πολυεθνικών συμφερόντων της φαρμακοβιομηχανίας και ως αντιπολίτευση δεν στήριξε κανένα μέτρο εξοικονόμησης από τα ακριβά φάρμακα που εξασφάλισαν για το δημόσιο πάνω από 450 εκ. εκπτώσεις.

Η επιλογή του να συναντηθεί όχι με το σύνολο των θεσμικών εταίρων αλλά με τον απερχόμενο πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών δείχνει ότι αναπολεί τους ανθρώπους που του υπόσχονταν ότι τα φαρμακεία θα είναι εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το κομματικό του όφελος σε βάρος της δημόσιας υγείας".

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Απάντηση Πλεύρη σε Τσίπρα για τις ελλείψεις φαρμάκων"

Κλειστά και αύριο τα σχολεία του Δήμου Δυτικής Λέσβου

Κλειστά και αύριο Τρίτη 10 Ιανουαρίου θα παραμείνουν τα σχολεία του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Για προληπτικούς λόγους και με τις σχετικές αυτοψίες των μηχανικών στα σχολικά κτήρια να βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, με Απόφαση Δημάρχου και έπειτα από συνεννόηση με την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου Κατερίνα Στρατάκη, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Δυτικής Λέσβου, θα παραμείνουν κλειστά και αύριο Τρίτη 10/1.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστά και αύριο τα σχολεία του Δήμου Δυτικής Λέσβου"

Κούγιας σε Πισπιρίγκου: «Σου συστήνω το πυρηνικό όπλο Ουρανία Δημακοπούλου» – H μεγάλη αποκάλυψη για την κεταμίνη

Ξεκίνησε η δίκη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, του ενός εκ των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη από την Πάτρα. Κατηγορούμενη για ανθρωποκτονία από πρόθεση είναι η μητέρα της, Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία αρνείται πως έβλαψε το παιδί της. Την 34χρονη εκπροσωπεί ο Αλέξης Κούγιας που διατείνεται ότι η πελάτισσά του είναι αθώα.

Στο Μικτό Ορκωτό όπου εκδικάζεται η υπόθεση, ο Αλέξης Κούγιας σύστησε στην κατηγορούμενη και την οικογένεια Πισπιρίγκου την ιατροδικαστή – πραγματογνώμονα Ουρανία Δημακοπούλου. Η κυρία Δημακοπούλου θα βρεθεί στο δικαστήριο προς υποστήριξη της αθωότητας της 34χρονης. Ο κ. Κούγιας σύστησε την ιατροδικαστή στην Ρούλα Πισπιρίγκου μέσα στο δικαστήριο λέγοντάς της σύμφωνα με τον ALPHA: «ήρθε η ώρα να σου συστήσω το πυρηνικό όπλο, την Ουρανία Δημακοπούλου». Η ιατροδικαστής κάθισε πίσω από την κατηγορούμενη και παρακολούθησε τη διαδικασία. 

Ουρανία Δημακοπούλου: «Τα 6,5 ml κεταμίνης είναι θεραπευτική δόση»

Εξω από τα δικαστήρια, η κυρία Δημακοπούλου δήλωσε για την κεταμίνη, πως σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, «τα 6,5 ml δεν είναι θανατηφόρα δόση αλλά θεραπευτική». Τόνισε, πως το γεγονός ότι παλαιότερα είχε κρατήσει πιο επιφυλακτική στάση οφειλόταν στο ότι πρώτον δεν είχε λάβει γνώση του συνόλου της έκθεσης των ιατροδικαστών και δεύτερον ότι οι δηλώσεις της είχαν μεταφερθεί αποσπασματικά. 

Αλέξης Κούγιας: Επίθεση στους δημοσιογράφους

Επίσης ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου αρπάχτηκε» on air με δημοσιογράφο από το Star, «κατηγορώντας» τις εκπομπές τόσο της Ζήνας Κουτσελίνη, όσο και της Τατιάνας Στεφανίδου. Μιλώντας για τον Μάνο Δασκαλάκη είπε πως «Οδήγησε τη σύζυγό του στα κανάλια ενώ υπήρχε αντίρρηση από εκείνη. Την πίεσαν με τον Σόμπολο» για να φέρει την αντίδραση της δημοσιογράφου. Μην με διακόπτεται. Ειδικά εσύ από την εκπομπή που προέρχεσαι» της φώναξε. Και συνέχισε: «Στα παλιά μου τα παπούτσια ο συνάδελφός σας. Για να τελειώνουμε, πες στην κυρία που σου δίνει ψωμί και καταστρέφει ανθρώπους. Θα λογοδοτήσετε στη δικαιοσύνη. Θα βρείτε τον μπελά σας. Κοιτάξτε να σώσετε τα σπίτια σας από τις αγωγές και τις μηνύσεις».

Ο κ. Κούγιας συνέχισε στον ίδιο τόνο απευθυνόμενος προς τη δημοσιογράφο: «Παραπλάνησαν τη γυναίκα. Δεν την προστατέψατε. Δεν είστε εκπομπή, είστε γραφείο ευρέσεως δικηγόρων. Αν θέλουν να εμφανίζονται με αυτόν τον τρόπο, με τον Κούγια δεν περνάνε αυτά». Για να καταλήξει: «Η κατηγορούμενη έχει πλέον υπεράσπιση, δεν είναι σάκος τους μποξ. Θα βοηθήσουμε τη δικαιοσύνη, έχουμε νομικό οπλοστάσιο. Να τελειώνουμε με τα κανάλια και τις τηλεοπτικές δίκες, όσοι κονομήσαν, κονομήσαν…».

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Κούγιας σε Πισπιρίγκου: «Σου συστήνω το πυρηνικό όπλο Ουρανία Δημακοπούλου» – H μεγάλη αποκάλυψη για την κεταμίνη"

Οι προκλήσεις Ακάρ και η προσήλωση της Ελλάδας στο Διεθνές Δίκαιο και στην καλή γειτονία (video)

Τα έξι μίλια είναι η κόκκινη γραμμή της Τουρκίας όσον αφορά τα ελληνικά χωρικά ύδατα, επανέλαβε για ακόμα μια φορά σε προκλητικό τόνο ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, διαμηνύοντας ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην προστασία και τη διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας του στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

Τη σκυτάλη των απειλών που άφησαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπράημ Καλίν, και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πήρε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης της Ναυτικής Διοίκησης και τη Διοίκηση Στόλου Υποβρυχίων επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί πιθανή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Η αποστροφή του Ακάρ μάλιστα ήρθε κατόπιν ερώτησης για μια πιθανή κίνηση της Αθήνας πέριξ της Κρήτης, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την άτυπη επέκταση του casus belli από το Αιγαίο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την προσήλωση της Ελλάδας στο Διεθνές Δίκαιο, τη νομιμότητα και τις αρχές καλής γειτονίας ανέδειξε απαντώντας σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Να υπενθυμίσουμε ότι όπως επαναλαμβάνεται από το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Εξωτερικών η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το δικαίωμα επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων είναι αναφαίρετο, εφαρμόστηκε ήδη στο Ιόνιο και θα εφαρμοστεί όταν αυτό κριθεί σκόπιμο.

O Χουλουσί Ακάρ υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, δήλωσε: «Το 6 μίλια είναι πλέον το ελάχιστο που μπορούμε να ανεχτούμε Εκτός από αυτό, δεν δεχόμαστε κανενός είδους αύξηση των χωρικών υδάτων».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τόνισε πως: «Η χώρα μας έχει μια σταθερή και πάγια θέση όσον αφορά την εξωτερική πολιτική και τις σχέσεις με την Τουρκία. Καλύτερος δρόμος για καλές σχέσεις και σταθερές σχέσεις είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας. Σε αυτό το μήκος κύματος βρίσκεται η Ελλάδα και σταθερά ανυποχώρητα όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι προκλήσεις Ακάρ και η προσήλωση της Ελλάδας στο Διεθνές Δίκαιο και στην καλή γειτονία (video)"

Market Pass: Ανακοινώθηκε η ημερομηνία για αίτηση στο gov.gr - Επίσημο

Έτοιμοι για να κάνουν τις αιτήσεις τους είναι οι δικαιούχοι του Market Pass, με τον υπουργό Ανάπτυξης να δίνει και την επίσημη ημερομηνία που θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.gr.

Υπενθυμίζεται ότι του vouchers.gov.gr θα «σπάσει» ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ των δικαιούχων. Έτσι, πρώτοι θα κάνουν όσοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 0 και 1, θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι, ενώ στο τέλος θα μπορούν να κάνουν όλοι αίτηση, όπως έγινε και με το Fuel Pass.

Σήμερα, ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα», αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην έναρξη των αιτήσεων και είπε ότι «από την 1η Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα του market pass για να ξεκινήσουν οι δικαιούχοι να υποβάλουν τις αιτήσεις.

Σημείωσε δε ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα γίνουν και οι πρώτες πληρωμές, όχι όμως σε όλους που πιθανότατα θα αφορούν όσους επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα και όχι τα μετρητά σε τραπεζικό λογαριασμό.

Market Pass: Τα 3 στοιχεία που χρειάζεστε για αίτηση

Ο δικαιούχος φυσικό πρόσωπο (ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ένας εκ των δύο συζύγων/μελών σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης) εισέρχεται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς taxisnet, όπου πιστοποιείται η επιλεξιμότητα και πληροφορείται το μηνιαίο ύψος της ενίσχυσης.

Θα πρέπει να συμπληρώσετε και να επικαιροποιήσετε τα παρακάτω στοιχεία:

  • Διεύθυνση email
  • Αριθμό κινητού τηλεφώνου
  • Αριθμό προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού
Οι δικαιούχοι του Market Pass

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα. Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 67 του ν. 4172/2013 ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται της ενίσχυσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει
  • Στα 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση βάσει της υποπερ. ββ' της περ. στ' της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 (δικαστική συμπαράσταση ή πτώχευση), ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού
  • Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 24.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος.
  • Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων, άλλων εξαρτώμενων μελών και φιλοξενούμενων μελών, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2021, όπως έχει διαμορφωθεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022. Αν οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή δήλωση λαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκ του αριθμού τέκνων που έχει δηλωθεί σε μια εκ των δύο (2) δηλώσεων.

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2022, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, κατά τον ν. 4172/2013, τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021, να μην υπερβαίνει το ποσό των 250.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Market Pass: Τα ποσά αν επιλέξετε μετρητά στην τράπεζα
Αρ. Μελών νοικοκυριού Εξαμηνιαία ενίσχυση με IBAN (ΣΥΝΟΛΟ)
1 106
2 154
3 202
4 250
5 298
6 346
7 394
8 442
9 και άνω 480

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Market Pass: Ανακοινώθηκε η ημερομηνία για αίτηση στο gov.gr - Επίσημο "

Πλεύρης: Θα εφαρμοστεί ο νόμος, απαντά για την Πάολα που κάπνιζε επί σκηνής

Για την εμφάνιση της Πάολα πάνω στην πίστα με τσιγάρο το βράδυ του Σαββάτου 7 Ιανουαρίου στο κέντρο όπου τραγουδά και για το εάν θα επιβληθούν τα σχετικά πρόστιμα μίλησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε στο OPEN ότι «θα γίνουν όλα που πρέπει να γίνουν. Εδώ υπάρχει μια ιδιαιτερότητα που πρέπει να την πω. Δεν είναι ιδιαιτερότητα του μαγαζιού που δεν μπορεί να ελέγξει έναν θαμώνα που άναψε τσιγάρο. Εδώ έγινε ό, τι έγινε όχι με την ανοχή, αλλά με την παρότρυνση του μαγαζιού. Οπότε προφανώς θα εφαρμοστεί ο νόμος».

Η δημοφιλής τραγουδίστρια ερμήνευσε το τραγούδι του Χρήστου Δάντη, «Το παλιό μου παλτό» και ανέβηκε στην πίστα, κρατώντας στο χέρι της ένα τσιγάρο. Καθ' όλη τη διάρκεια της ερμηνείας της, η Πάολα το είχε αναμμένο στο χέρι της.

Το βίντεο αναρτήθηκε στο TikTok και μέσα σε λίγες ώρες,  έγινε viral. Φυσικά, σχολιάστηκε έντονα, καθώς δεν έχουν περάσει και πολλές ημέρες από τη στιγμή που ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επέβαλε πρόστιμο στο νυχτερινό κέντρο «Έναστρον» όπου τραγουδάει φέτος, η Δέσποινα Βανδή, λόγω μιας φωτογραφίας που έδειχνε τον αγαπημένο της να καπνίζει.

Δείτε βίντεο:

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Πλεύρης: Θα εφαρμοστεί ο νόμος, απαντά για την Πάολα που κάπνιζε επί σκηνής"

Ομολόγησε ότι έριξε το μωρό της στον Αλιάκμονα η 29χρονη

Στο σημείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή το 11 μηνών βρέφος επέστρεψε η 29χρονη κατηγορούμενη μητέρα του, προκειμένου να γίνει αναπαράσταση του θανάτου, έπειτα από σχετική παραγγελία που έδωσε ο Ανακριτής Βέροιας, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση.

Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η 29χρονη ομολόγησε ότι έριξε το μωρό στον Αλιάκμονα.

Ειδικότερα, μόλις έφτασε στο σημείο της αναπαράστασης δήλωσε ότι θέλει να αλλάξει την κατάθεσή της και ομολόγησε ότι πέταξε το παιδί της στο ποτάμι, ισχυριζόμενη βέβαια παράλληλα ότι το βρέφος είναι ακόμη ζωντανό. Ευρισκόμενη προφανώς σε σύγχυση, στη συνέχεια επέμεινε ότι το μωρό της ζει καθώς το πέταξε μακριά από εκεί που ισχυρίζονται ότι το βρήκαν.

Γύρω στις 10 το πρωί, η 29χρονη έφτασε, συνοδεία αστυνομικών, στο φράγμα του Αλιάκμονα, έξω από τη Βέροια, εκεί όπου βρέθηκε νεκρό, στα παγωμένα νερά του, το μικρό κοριτσάκι.

Στην απολογία της, η 29χρονη είχε αρνηθεί την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με την οποία διώκεται, υποστηρίζοντας ότι επισκέφθηκε το φράγμα αφήνοντας το βρέφος να παίξει στην τεχνητή λίμνη της Αγίας Βαρβάρας. «Δεν το έριξα στο νερό. Μπουσούλησε κι έπεσε στη λίμνη χωρίς να το δω», φέρεται να υποστήριξε η 29χρονη, ενώ εμφανίστηκε μετανιωμένη που άφησε το παιδί αβοήθητο. «Εάν γύριζα τον χρόνο πίσω, θα ήθελα να είχα βοηθήσει το παιδί μου», απολογήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες.

Στο σημείο της αναπαράστασης βρίσκεται δικαστικός λειτουργός, ενώ η διαδικασία βιντεοσκοπείται από αστυνομικό και η περιοχή έχει αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις. Μετά την ολοκλήρωση της αναπαράστασης, η 29χρονη θα επιστρέψει στα κρατητήρια της Ασφάλειας Βέροιας, όπου κρατείται από τη στιγμή της σύλληψής της.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ομολόγησε ότι έριξε το μωρό της στον Αλιάκμονα η 29χρονη"

Θέμης Χειμάρας: Έρευνα από τον οικονομικό εισαγγελέα για τον πρώην βουλευτή

Τη διενέργεια έρευνας για ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας στην απιστία καθώς και κάθε άλλου αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος για τον βουλευτή Θέμη Χειμάρα, παρήγγειλε ο οικονομικός εισαγγελέας Χρ. Μπαρδάκης.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί με την παραγγελία του να ελεγχθούν όλες οι συμβάσεις των εταιρειών τις οποίες ο πρώην βουλευτής της ΝΔ έχει δηλώσει στο πόθεν έσχες του από τις 17 Ιουλίου του 2019 και μετά. Πρόκειται για τις εταιρείες Θεμιστοκλής Χειμάρας, Energy Network, Ενεργειακή Κεντρικής Ελλάδος και Nextshop.

Με την παραγγελία του ο κ. Μπαρδάκης ζητεί να ερευνηθεί εάν προκύπτουν συμβάσεις που συνήφθησαν κατά παράβαση του άρθρου 57 του Συντάγματος, με το Δημόσιο, ΟΤΑ και οποιοδήποτε φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θέμης Χειμάρας: Έρευνα από τον οικονομικό εισαγγελέα για τον πρώην βουλευτή"

Χωρίς παιδιατρικές ΜΕΘ η Βόρεια Ελλάδα - Διακομιδές 400 χιλιομέτρων ως την Αθήνα

Οι ιώσεις του αναπνευστικού διατηρούν σε υψηλά επίπεδα την πληρότητα στις παιδιατρικές ΜΕΘ όλης της χώρας.

Πολλά νοσοκομεία δεν έχουν διαθέσιμα κρεβάτια και οι μικροί ασθενείς υποβάλλονται σε μακρινές διακομιδές. Ενδεικτική είναι η περίπτωση ενός 6χρονου παιδιού, το οποίο διακομίστηκε από τα Γρεβενά στο Πανεπιστημιακό του Ρίου, διανύοντας μία απόσταση 300 χιλιομέτρων! Στη διαδρομή, μάλιστα, χάλασε το ασθενοφόρο, κλήθηκε άλλο από την Άρτα και τελικά η διακομιδή συνεχίστηκε με ασθενοφόρο από τα Ιωάννινα...

Σημειώνεται πως το παιδί έχασε τελικά τη ζωή του και οι γονείς του δώρισαν τα όργανά του, τα οποία μεταμοσχεύτηκαν σε επτά ανθρώπους.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος (φωτογραφία) επισημαίνει πως την Παρασκευή των Φώτων έγινε μία ακόμη διακομιδή, μίας 11χρονης με κορωνοϊό και σοβαρά υποκείμενα προβλήματα υγείας, από το νοσοκομείο Ιωαννίνων στο "Αγλαΐα Κυριακού", σε μία απόσταση 400 χιλιομέτρων...

Όπως εξηγεί, λόγω ομίχλης, δεν μπορούσε να γίνει αεροδιακομιδή και το κοριτσάκι διακομίστηκε διασωληνωμένο στο Άκτιο και από εκεί έγινε αεροδιακομιδή στην Αττική.

Σημειώνει, δε, πως τις τελευταίες μέρες έγινε ακόμη μία ακραία διακομιδή, από το νοσοκομείο Κοζάνης στο Παίδων Πεντέλης.

"Οι διακομιδές είναι ασφαλείς, αλλά δεν παύουν να είναι ταλαιπωρία για τα διασωληνωμένα παιδιά και τους γονείς, που θα πρέπει να τα ακολουθούν σε νοσοκομεία που βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις από τον τόπο κατοικίας", τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, με δεδομένη και αναμενόμενη την έξαρση της γρίπης, κορωνοϊού και άλλων ιώσεων, δημιουργείται η αναγκαιότητα σχεδιασμού και λειτουργίας νέων παιδιατρικών ΜΕΘ σε νοσοκομεία της Περιφέρειας. "Είναι έλλειμμα διαχρονικό του συστήματος και παράλειψη δική μας που τόσα χρόνια δεν αναδείξαμε αυτά το ζήτημα", παραδέχεται.

Όπως τονίζει, τα παιδιά διακομίστηκαν στην Αττιθκή, επειδή η μοναδική παιδιατρική ΜΕΘ που λειτουργεί στη Βόρεια Ελλάδα είναι του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης (8 κλινών) και είναι γεμάτη. Στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία δεν λειτουργούν ΜΕΘ Παίδων.

Στα νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν συνολικά 55 κλίνες ΜΕΘ για παιδιά. Στη Περιφέρεια, είναι διαθέσιμες μόνο 23 κλίνες, εκ των οποίων 18 για non CoViD περιστατικά και 5 κλίνες για CoViD. Στην Αττική, λειτουργούν 32 παιδιατρικές κλίνες ΜΕΘ.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς παιδιατρικές ΜΕΘ η Βόρεια Ελλάδα - Διακομιδές 400 χιλιομέτρων ως την Αθήνα"

Ξεκινούν οι αιτήσεις για επιχορήγηση ελεύθερων επαγγελματιών Ρομά στην Αττική

Σήμερα, Δευτέρα 9 Ιανουαρίου  2023 και ώρα 13:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων χρηματοδότησης για το νέο «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 20 έως 44 ετών, που ανήκουν σε περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες όπως οι Ρομά» στην Περιφέρεια Αττικής. 

Ο στόχος της δράσης, διάρκειας 12 μηνών, είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 101 ανέργων Ρομά, ηλικίας 20 έως 44 ετών, μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Αττικής. Ως προθεσμία λήξης υποβολής αιτήσεων ορίζεται η 20η Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 15:00. 

Η επιχορήγηση ανέρχεται σε 14.800 ευρώ και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις ως εξής: 

  • 1η δόση 4.000 ευρώ, μετά την έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ
  • 2η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του α’ εξάμηνου από την έναρξη
  • 3η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του β’ εξάμηνου από την έναρξη 

Δικαιούχοι της δράσης είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι Ρομά στο μητρώο της ΔΥΠΑ, ηλικίας 20-44 ετών, που υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης και πρόταση επιχειρηματικού σχεδίου μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση https://www.ependyseis.gr 

Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση 2014-2020». 

Η διαδικασία, η μεθοδολογία και τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων περιγράφονται αναλυτικά στη Δημόσια Πρόσκληση. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τη διεύθυνση:

https://www.dypa.gov.gr/proghrammata-anoikhta 

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γεώργιος Σταμάτης δήλωσε: «Τα ζητήματα ίσων ευκαιριών για την ένταξη των Ρομά στην εργασία αποτελούν κομβική προτεραιότητα  στο πλαίσιο της νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά (ΕΣΚΕ) 2021-2030. Αναμφισβήτητα, οι Ρομά αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα στην πρόσβαση στην εργασία εξαιτίας της έλλειψης βασικών επαγγελματικών δεξιοτήτων και προσόντων, καθώς και των στερεοτύπων στην αναζήτηση απασχόλησης. Ως επί το πλείστον, περιορίζονται σε άτυπες και εποχιακές επαγγελματικές ενασχολήσεις και σε φθίνοντα παραδοσιακά επαγγέλματα.  Μέσα από το εμβληματικό αυτό έργο, ξεκινώντας από την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και με άλλες επικείμενες στοχευμένες δράσεις με φορέα υλοποίησης τη ΔΥΠΑ επικεντρώνουμε για πρώτη φορά τις προσπάθειές μας στην καταπολέμηση των ποικίλων εμποδίων που κρατούν τους Ρομά μακριά από τις ευκαιρίες ενίσχυσης της απασχολησιμότητας, και παγιδευμένους στον φαύλο κύκλο της πολλαπλής στέρησης, της διαγενεακής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.  Στόχος μας είναι να δώσουμε ουσιαστικές ευκαιρίες σε νέους Ρομά να ενταχθούν στην τυπική αγορά εργασίας και να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου και την πλήρη και ισότιμη κοινωνική τους ένταξη».

Η Υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ Γιάννα Χορμόβα δήλωσε: «Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξυπηρέτηση και την ισότιμη αντιμετώπιση των ειδικών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων εντάσσεται και η δημιουργία νέων γραφείων εξυπηρέτησής τους. Με το νέο Πρόγραμμα επιχορήγησης που ανακοινώνεται σήμερα στην Περιφέρεια Αττικής συνδράμουμε ενεργά στη μείωση της ανεργίας και στην απορρόφηση των Ρομά στην αγορά εργασίας. Το προσεχές διάστημα θ’ ακολουθήσουν αντίστοιχα προγράμματα και για τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινούν οι αιτήσεις για επιχορήγηση ελεύθερων επαγγελματιών Ρομά στην Αττική"

ECDC - ΠΟΥ: Στο κόκκινο η διασπορά της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα [γραφήματα]

Στις 16 χώρες με υψηλή δραστηριότητα εποχικής γρίπης, περιλαμβάνουν την Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Στην πλέον πρόσφατη επιδημιολογική έκθεση, η χώρα μας έχει ανοικτό κόκκινο χρώμα στον σχετικό χάρτη (παρατίθεται πιο κάτω), απέχοντας μόνον λίγο από το βαθύ κόκκινο, το οποίο αναφέρεται σε πολύ υψηλή δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, την εβδομάδα από 26 Δεκεμβρίου έως 1η Ιανουαρίου, το ποσοστό των θετικών δειγμάτων στην Ευρώπη ήταν σε αρκετά υψηλά επίπεδα (34%), σημειώνοντας πάντως μία μικρή κάμψη σε σχέση με την προηγούμενη (37%). 

Τα συγκεκριμένα δείγματα αφορούν άτομα με "γριπώδη συνδρομή", δηλαδή αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα συστηματικό σύμπτωμα (πυρετό, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες) και τουλάχιστον ένα σύμπτωμα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχα, πονόλαιμο, δύσπνοια).

Αξίζει να σημειωθεί πως, τη συγκεκριμένη εβδομάδα, η Ελλάδα είχε θετικότητα έως 48%, ανάλογα με τον τύπο των εξετάσεων (δειγματοληπτικές ή στοχευμένες). 

Τα ποσοστά αυτά, μάς θέτουν μία ανάσα από τις ευρωπαϊκές χώρες που εμφανίζουν θετικότητες - μαμούθ πάνω από 50%: Μολδαβία, Σουηδία, Λιθουανία, Σλοβακία, Πολωνία, Ολλανδία και Εσθονία. 

Διασπορά και νοσηλείες

Στην έκθεση τονίζεται πως, από την αρχή της περιόδου, έχουν ανιχνευθεί στην Ευρώπη ιοί γρίπης τύπου Α (Η3), Α (Η1)pdm09 και Β. Όπως σημειώνεται, οι νοσηλείες σε ΜΕΘ και απλές κλίνες αφορούν κυρίως άτομα με στέλεχος Α.

Την περασμένη εβδομάδα, καταγράφηκε στη χώρα μας ένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Πρόκειται για μία 61χρονη γυναίκα.

Την ίδια εβδομάδα, 5 ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν μέτρια διασπορά των ιών της εποχικής γρίπης (Βέλγιο, Γαλλία, Ισραήλ, Κόσοβο, Σλοβενία), 11 ανέφεραν υψηλή διασπορά και 5 πολύ υψηλή (Αυστρία, Φινλανδία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Ρωσία). 

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΕΟΔΥ, από τις 3 Οκτωβρίου 2022 έως την 1η Ιανουαρίου, έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα 6 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Πρόκειται για 2 άνδρες και 4 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 41 έως 84 ετών και διάμεση ηλικία τα 69,5 έτη.

Τύποι ιών γρίπης που ανιχνεύθηκαν στην Ευρώπη ανά εβδομάδα

Θετικότητα στην Ελλάδα

Στην έκθεση του ΕΟΔΥ περιλαμβάνονται τρία ποσοστά θετικότητας στα τεστ για γρίπη την εβδομάδα 26 Δεκεμβρίου - 1 Δεκεμβρίου, τα οποία κυμαίνονται από 18% έως 48%, ανάλογα με την πηγή προέλευσης των "ύποπτων" δειγμάτων.

Τη συγκεκριμένη εβδομάδα, ελέγχθηκαν από τα δύο Εθνικά Εργαστήρια Γρίπης 80 κλινικά δείγματα (26 από νοσοκομεία και 54 από το σύστημα παρατηρητών νοσηρότητας εξωνοσοκομειακά). Τα 36 (45%) βγήκαν θετικά σε ιούς της γρίπης και συγκεκριμένα 35 (97%) αφορούσαν τον τύπο Α του ιού (33 ανήκαν στον υπότυπο ΑΗ3Ν2) και 1 τον τύπο Β.

Την ίδια εβδομάδα, ελέγχθηκαν με μοριακή εξέταση 479 τυχαία δείγματα, τα οποία προήλθαν από δράσεις μαζικών δειγματοληψιών στην κοινότητα και τα 87 (18%) ήταν θετικά στη γρίπη.

Έγινε, επίσης, έλεγχος σε 54 δείγματα που απέστειλαν οι εργαστηριακοί παρατηρητές του ελληνικού δικτύου επιτήρησης (Sentinel), εκ των οποίων τα 26 (48%) βγήκαν θετικά σε ιούς εποχικής γρίπης.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "ECDC - ΠΟΥ: Στο κόκκινο η διασπορά της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα [γραφήματα]"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news