facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

Ερέτρια: Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία «Αθηνά» – Συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται για την αποκατάσταση στο ρεύμα

Τα δόντια της δείχνει στην Εύβοια η κακοκαιρία «Αθηνά» καθώς σάρωσε τα πάντα και στον Δήμο Ερέτριας.

Ο αντιδήμαρχος κ. Ευάγγελος Τσώκος ενημερώνει μέσω του evima.gr τους πολίτες της Ερέτριας που κατοικούν απέναντι από το δημαρχείο και την κεντρική πλατεία και δεν έχουν ρεύμα λόγω της κακοκαιρίας, ότι έχει ήδη ενημερωθεί η ΔΕΗ και συνεργεία θα βρίσκονται σε λίγο στο σημείο για να αποκαταστήσουν τη βλάβη.

Ωστόσο  τα καταστήματα εστίασης στον πεζόδρομο της Ερέτριας έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές καθώς η κακοκαιρία κατέστρεψε τόσο τα τραπεζοκαθίσματα όσο και τις ομπρέλες.

Επί ποδός η δημοτική αρχή με τον αντιδήμαρχο Ερέτριας να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τη ΔΕΗ για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Να σημειώσουμε ότι ξεριζώθηκαν αρκετά δέντρα στο παραλιακό μέτωπο της Ερέτριας.

Εικόνες από τις καταστροφές σε καταστήματα εστίασης στην παραλία της Ερέτριας

Στο πέρασμα της από την Κοινότητα Αμαρύνθου η κακοκαιρία ξερίζωσε δέντρο από τους  ισχυρούς ανέμους το οποίο έκλεισε δρόμο στην παραλία.

Απμεσα στο σημείο έφτασε ο πρόεδρος της Κοινότητας Κώστας Ζαχαριάς όπου με συνεργεία του Δήμου Ερέτριας απομάκρυναν το δέντρο από την παραλία.

evima
Διαβάστε Περισσότερα » " Ερέτρια: Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία «Αθηνά» – Συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται για την αποκατάσταση στο ρεύμα"

Πολωνία: 10.000 Πολωνοί διαδήλωσαν υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Δεκάδες χιλιάδες Πολωνοί σε όλη τη χώρα διαδήλωσαν σήμερα κατά μιας αμφιλεγόμενης απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου και υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Στη Βαρσοβία, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία του Κάστρου. Κρατούσαν σημαίες της Πολωνίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης φωνάζοντας «Μένουμε», «Θα μείνουμε», «Είμαστε Ευρώπη».

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Γκντανσκ, το Πόζναν, την Κρακοβία και σε πολλές άλλες πόλεις. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, διαδηλώσεις έγιναν σε περισσότερες από 100 πόλεις σε όλη τη χώρα και σε αρκετές πόλεις στο εξωτερικό.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε πρόσφατα ότι ορισμένα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών παραβιάζουν το πολωνικό Σύνταγμα. Δίνει επομένως προτεραιότητα στο εθνικό δίκαιο έναντι του δικαίου της ΕΕ.

Η απόφαση αυτή τροφοδοτεί περαιτέρω τη σύγκρουση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Βαρσοβίας για τη μεταρρύθμιση του πολωνικού δικαστικού συστήματος.

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ηγέτης της πολωνικής αντιπολίτευσης Ντόναλντ Τουσκ απηύθυνε κάλεσμα για τις διαδηλώσεις.

Μιλώντας στους διαδηλωτές μπροστά στο Βασιλικό Κάστρο της Βαρσοβίας, ο Τουσκ κατηγόρησε το συντηρητικό κυβερνών κόμμα PiS ότι θέλει να οδηγήσει τη χώρα εκτός ΕΕ.

"Η θέση της Πολωνίας είναι στην Ευρώπη", είπε ο Τουσκ, "θα νικήσουμε επειδή είμαστε η πλειοψηφία".

"Γνωρίζουμε γιατί θέλουν να φύγουν (από την ΕΕ) ... ώστε να μπορούν να παραβιάζουν τους δημοκρατικούς κανόνες χωρίς τιμωρία", δήλωσε.

Η εθνικιστική κυβέρνηση του συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) αναδιαρθρώνει τη δικαιοσύνη εδώ και χρόνια. Οι επικριτές κατηγορούν το κόμμα ότι ασκεί πίεση στους δικαστές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη κινήσει αρκετές διαδικασίες παράβασης κατά της Βαρσοβίας λόγω των μεταρρυθμίσεων και έχει καταθέσει αγωγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

"Αυτή είναι η Ευρώπη μας και κανείς δεν πρόκειται να μας βγάλει από αυτήν", δήλωσε η Βάντα Τράτσικ-Στάβσκα, 94χρονη βετεράνος της Εξέγερσης της Βαρσοβίας το 1944 εναντίον των κατακτητών Γερμανών ναζί.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολωνία: 10.000 Πολωνοί διαδήλωσαν υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης"

Πρόστιμο €50.000 στη Θεσσαλονίκη για κορωνοπάρτι

Δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος μίας 46χρονης γυναίκας στη Θεσσαλονίκη η οποία φέρεται ότι νοίκιασε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο στο Μεσημέρι για την οργάνωση κορονοπάρτι με τη συμμετοχή 100 ατόμων, παρά τα μέτρα που ισχύουν για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού.

Η γυναίκα νοίκιασε τον χώρο σε δύο άτομα παραβιάζοντας τα έκτακτα μέτρα της δημόσιας υγείας για τον κίνδυνο της πανδημίας. Από τις αστυνομικές αρχές, βρέθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής στον ιδιωτικό χώρο τα 100 άτομα και επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 50.000 ευρώ στην 46χρονη ημεδαπή.

Παράλληλα, γίνονται έρευνες για την ταυτοποίηση των δύο ατόμων που νοίκιασαν το χώρο.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόστιμο €50.000 στη Θεσσαλονίκη για κορωνοπάρτι"

Σε ολονύχτια επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός στα παράλια του Δήμου Αγιάς – Ζημιές σε 30 σπίτια

Η κακοκαιρία «Αθηνά» τα τελευταία 24ωρα δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στα παράλια του Δήμου Αγιάς, με αποτέλεσμα να έχουν πλημμυρίσει 30 σπίτια, όπως ενημερώνουν από τον Δήμο Αγιάς.

Τα μηχανήματα του Δήμου εργάζονται μέχρι αυτή την ώρα για την αποκατάσταση των προβλημάτων.

Σε επιφυλακή και η Περιφέρεια Θεσσαλίας που βοηθάει με τα δικά της μηχανήματα και τον εξοπλισμό. Η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο έχει αποκατασταθεί και τα οχήματα κινούνται πλέον κανονικά.

Η κακοκαιρία έχει κοπάσει όμως αναμένονται νέα καιρικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η έντονη βροχόπτωση είχε γεμίσει με φερτά υλικά τα ρέματα. Παράλληλα «κατεβαίνουν» μεγάλοι όγκοι νερού από τον Κίσσαβο οι οποίοι κάνουν ιδιαίτερα δύσκολη τη ζωή των κατοίκων.

larissanet

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ολονύχτια επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός στα παράλια του Δήμου Αγιάς – Ζημιές σε 30 σπίτια"

Η “Αθηνά” έδειξε τα δόντια της σε Αρκαδία, Αργολίδα και Κορινθία – Έσπασαν δέντρα από τον ισχυρό άνεμο

Ξαφνική επιδείνωση του καιρού σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής σε περιοχές της Πελοποννήσου με πολύ δυνατό αέρα και έντονη βροχή.

Τα φαινόμενα ξεκίνησαν από τη Μεσσηνία, πέρασαν από την Αρκαδία, πορεύθηκαν προς την Αργολίδα και κατευθύνθηκαν στην Κορινθία όπου και εξασθένησαν.

Περισσότερα από 60 δέντρα έχουν κοπεί, από τη δύναμη του ανέμου, χωρίς ευτυχώς να προκληθούν τραυματισμοί.

Τόσο στην Τρίπολη όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Αρκαδίας, της Αργολίδας και της Κορινθίας, τα έντονα φαινόμενα ανάγκασαν τους πολίτες να τρέξουν να προστατευτούν προκειμένου να μην κινδυνεύσουν από τα αντικείμενα που εκσφενδονίσθηκαν αλλά και απο τα δέντρα που κόπηκαν από τη μανία του ανέμου.

Στην Τρίπολη, στο κέντρο της πόλης στην πλατεία Αγίου Βασιλείου και στα πάρκα, ο δυνατός αέρας σάρωσε ότι βρήκε στο πέρασμά του.

Στην Αργολίδα , μεγάλα κλαδιά στην περιοχή της Δαλαμανάρας έσπασαν και έπεσαν στον δρόμο Άργους – Ναυπλίου με αποτέλεσμα να αποκλειστεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Στην Κορινθία εντονότερα ήταν τα φαινόμενα στην περιοχή Χιλιομοδίου και Σπαθοβουνίου.

Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες και συνεργεία της ΔΕΔΗΕ προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η “Αθηνά” έδειξε τα δόντια της σε Αρκαδία, Αργολίδα και Κορινθία – Έσπασαν δέντρα από τον ισχυρό άνεμο"

Καιρός – Ευθύμιος Λέκκας: Αυτές είναι οι 10 περιοχές της Ελλάδας που κινδυνεύουν από τις πλημμύρες

Σύμφωνα με τον καθηγητή διαχείρισης καταστροφών Ευθύμιο Λέκκα υπάρχουν 10 περιοχές στη χώρα, οι οποίες κινδυνεύουν άμεσα από τις πλημμύρες. Οι 5 από αυτές είναι στην Εύβοια…

Πρόκειται για την Αγία Άννα, η Λίμνη και σημεία της Βορειονατολικής περιοχής.

Επίσης κινδυνεύουν τρεις περιοχές της Αττικής: Οι Αχαρνές, το Θριάσιο Πεδίο και τα Μέγαρα, μαζί με τον Σχίνο.

Οι άλλες δύο περιοχές είναι στην Πελοπόννησο: Ο δήμος Πύργου και η Αρχαία Ολυμπία.

«Οι περιοχές που υπέστησαν τις πυρκαγιές έχουν να αντιμετωπίσουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, φαινόμενα διάβρωσης και κατολισθήσεων και αποκλεισμούς μεγάλων περιοχών όπως έγινε στην Εύβοια» είπε μεταξύ άλλων ο κύριος Λέκκας.

Ο ίδιος συμπλήρωσε, ότι τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν καθυστερήσει και, ακόμη και μία μέτρια βροχόπτωση, μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός – Ευθύμιος Λέκκας: Αυτές είναι οι 10 περιοχές της Ελλάδας που κινδυνεύουν από τις πλημμύρες"

Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στην Κέρκυρα

Σε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Ιωάννης Καποδίστριας προέβη, αργά το απόγευμα, αεροπλάνο που έχει κατεύθυνση το Ντίσελντορφ της Γερμανίας, όταν κατά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Κέρκυρας, πουλιά ή μεγάλο πουλί, φέρεται να μπήκε στον αριστερό κινητήρα του αεροσκάφους.

Την είδηση επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των εργαζομένων στην ΥΠΑ, Κέρκυρας, Δημήτρης Ρούσος, ενώ επισήμανε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς παρόμοια γεγονότα μπορεί να συμβούν χωρίς να αντιμετωπίσουν κανένα κίνδυνο οι επιβάτες των αεροπλάνων».

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στην Κέρκυρα"

Κωνσταντίνος Κατσίφας: Σε αυτοκτονία οφείλεται ο θάνατος του σύμφωνα με την Εισαγγελία

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αργυρόκαστρου αποφάσισε να κλείσει την έρευνα για τον 35χρονο Κωσταντίνο Κατσίφα, ο οποίος έπεσε νεκρός πριν από 3 χρόνια στο Βουλιαράτι, με δύο σφαίρες από καλάσνικοφ.

Το αίτημα παραπέμφθηκε στο δικαστήριο του Αργυρόκαστρου από τον εισαγγελέα Τζούλιαν Τσάφκα.

Οι συγγενείς του θύματος ζήτησαν να τους γίνουν γνωστές οι ανακριτικές πράξεις που περιέχονται στον φάκελο, καθώς και η ιατροδικαστική εξέταση και η βαλλιστική εξέταση του αυτόματου όπλου, που είχε ο νεκρός μαζί του την ημέρα του γεγονότος.

Ωστόσο, το πόρισμα αυτών των ερευνών δείχνει ότι ο Κατσίφας αυτοκτόνησε με το όπλο του, ενώ βρισκόταν περικυκλωμένος από αστυνομικές δυνάμεις της RENEA, στο βουνό πάνω από το χωριό, σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα.

Το σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2018. Ο 35χρονος είχε ανταλλάξει πυροβολισμούς με τις Ειδικές Δυνάμεις RENEA, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και στη συνέχεια να πεθάνει.

Σημειώνεται πάντως πως η οικογένεια του θύματος έχει δικαίωμα να ζητήσει επανεξέταση των ισχυρισμών της εισαγγελίας.
 
Τι ανέφερε η έκθεση

Όπως αναφερόταν άλλωστε στην έκθεση, οι κάλυκες που βρέθηκαν κοντά στο σώμα του, προέρχονται από το καλάσνικοφ που είχε μαζί του και όχι από τα όπλα των αστυνομικών.

Μάλιστα επειδή το θύμα έφερε δυο τραύματα, ένα στο σαγόνι κι ένα στο στήθος, οι εισαγγελικές αρχές υποστήριξαν πως ο Κατσίφας έκανε την αυτοκτονία του να μοιάζει με δολοφονία, αφού όπως αναφέρεται το πρώτο χτύπημα στο σαγόνι ήταν ξώφαλτσο, η δεύτερη βολή ήταν η μοιραία.

Στημένη ενέργεια

Η οικογένεια και οι φίλοι είχαν καταγγείλει ότι ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε θύμα «στημένης ενέργειας» από την αλβανική αστυνομία. Λένε μάλιστα ότι ο θάνατός του μπορεί να ήταν «εκτέλεση», καθώς, σύμφωνα με τους ίδιους, υπάρχουν κάποια στοιχεία ότι ίσως ήταν ζωντανός την ώρα που έπεσε στα χέρια των αστυνομικών.

«Πάνω [στο βουνό] βρήκαμε τον τρόπο με τον οποίο εκτελέστηκε -γιατί περί εκτελέσεως πρόκειται. Αφού τραυματίστηκε βαριά, θα πρέπει να σβαρνίστηκε για 60 με 70 μέτρα πάνω στο χώμα, γιατί φαίνονται τα ίχνη από αίμα σε διάφορες πέτρες και, όπως μετέδωσαν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, λίγο πριν εκτελεστεί, και φώναξε «ζήτω η Ελλάς, ζήτω ο ελληνισμός», κάπου εκεί εκτελέστηκε κιόλας. Του δόθηκε η χαριστική βολή» είχε υποστηρίξει ο γιατρός Παντελής Πάπιστας, μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βορειοηπειρωτικού Αγώνα.

Σημείωσε, δε, ότι ο Κωνσταντίνος Κατσίφας «δεν είχε τίποτα ψυχικά, ήταν απολύτως ισορροπημένος… Το μόνο, ας το πούμε έτσι σε παρένθεση, είχε τρέλα για τα εθνικά θέματα. Συνεργαστήκαμε μαζί και στα συλλαλητήρια της Μακεδονίας και τα λοιπά. Παντού ήταν πρώτος για να τρέχει για θέματα εθνικά».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Κωνσταντίνος Κατσίφας: Σε αυτοκτονία οφείλεται ο θάνατος του σύμφωνα με την Εισαγγελία"

Οργή Ιερώνυμου εν μέσω της διαμάχης με τους αρνητές: Όποιος δεν τηρεί τη γραμμή της Εκκλησίας να πάει σπίτι του

Σκληρή στάση κράτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε όσους δεν ακολουθούν και τηρούν τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, βάζοντας τις προσωπικές τους απόψεις πάνω από τις κοινές. Τους κάλεσε «να πάνε στα σπίτια και στα μοναστήρια τους και να παραιτηθούν από τα καθήκοντά τους», ο Αρχιεπίσκοπος κατά την διάρκεια της χειροτονίας του νέου Μητροπολίτη Καστορίας, Καλλινίκου στον Καθεδρικό ναό της Αθήνας.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε εκτενώς στην ομολογία και υπόσχεση που έδωσε ο νέος αρχιερέας ενώπιον της Εκκλησίας ξεκαθαρίζοντας του πως κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις και με αυτήν την ομολογία εισέρχεται στην Ιεραρχία για να τονίσει αμέσως μετά ότι όποιος έχει διαφορετικές απόψεις μπορεί «να αφήσει τα καθήκοντά του και να προσέλθει στο σπίτι του, στο μοναστήρι του, στο κελί του, και από κει να έχει τις θέσεις τις δικές του…».

Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε ειδική αναφορά στις προσωπικές θέσεις, τις ισχυρές γνώμες, την αμφισβήτηση και την προσωπική ελευθερία που μπορεί να εκφράσει ο καθένας για καταλήξει όμως στο συμπέρασμα πως τίποτα από αυτά δεν μπορεί να σταθεί πάνω από την βούληση της Ιεράς Συνόδου.

Τόνισε δε στον νέο αρχιερέα και δι’ αυτού σε όλους, πως το κείμενο της ομολογίες που διάβασε πριν την χειροτονία του, καταλήγει στη φράση…» το υπέγραψα με το χέρι μου».

Χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά ο ίδιος και μάλιστα από τόσο δημόσιο και επίσημο βήμα, την λέξη «αποτείχιση» ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε όσους τοποθετούν τη βούληση τους πάνω από αυτήν της Ιεράς Συνόδου να αποτειχιστούν και να ιδιωτεύσουν.

Ολόκληρη η ομιλία του Αρχιεπισκόπου, Ιερωνύμου

«Δεν είναι όλα ρόδινα τα πράγματα. Υπάρχουν πολλά αγκάθια, υπάρχουν πολλές δυσκολίες. Και οι αρχιερείς που διάβηκαν αυτόν τον δρόμο και τον περνούν γνωρίζουν από αυτές τις δυσκολίες που προέρχονται από έξω αλλά και δυστυχώς από μέσα από την Εκκλησία. Τότε τι γίνεται; Πού θα στραφείς; Ασφαλώς σε αυτόν που έδωσες τη ζωή σου. Και ύστερα, ανθρώπινα σε αυτό που υποσχέθηκες. Στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Και επομένως δεν έχεις δικά σου βιώματα; Δεν έχεις δυνατότητα να αμφισβητήσεις κάτι, δεν είναι δυνατόν να έχεις κάτι προσωπικό που πιθανόν μα έχεις ερωτηματικά από αυτά που ακούς; Έχεις το δικαίωμα αυτό. Αλλά πάνω από όλα είναι η υπακοή στην Εκκλησία και στη Σύνοδό της, διότι αυτή καθοδηγεί αυτό το σκάφος. Και σε αυτήν θα πειθαρχείς. Πιθανόν όμως η γνώμη σου να είναι ισχυρή, πιθανόν να είναι δυνατή.

Σεβόμαστε την ελευθερία σου και την ελευθερία του καθενός. Αλλά θα πρέπει να έρθει και να πει «πατέρα μου εγώ αυτό είμαι» και να αφήσει τα καθήκοντά του και να αποσυρθεί στο σπίτι του, στο μοναστήρι του, στο κελί του και από εκεί να έχει τις θέσεις τις δικές του.

Υπάρχει μια φράση, που πολλοί την ακούνε και ανατριχιάζουν: αποτειχίζομαι. Αυτός, λοιπόν, που διαφωνεί και δεν θέλει να τηρήσει την γραμμή της Εκκλησίας, της Ιερας Συνόδου, έρχεται και λέει αυτά που είναι δικά μου πιστεύω, αλλά όμως οφείλω υπακοή στην Εκκλησία. Επομένως «σας δίνω ένα χαρτί και σας λέω αποτειχίζομαι και από δω και πέρα κάνω ιδιωτική ζωή, κάνω αυτό που θέλω». Η ενότητα της Εκκλησίας είναι πάνω από όλα γιατί στηρίζει την αληθινή πίστη. Αυτές οι σκέψεις πρέπει να επικρατούν και σε αυτούς που ανεβαίνουν σήμερα τα σκαλιά του θυσιαστηρίου, αλλά και αυτούς που υπηρετούμε. Οι ανάγκες των καιρών μας, η πατρίδα μας, η κοινωνία μας, η αποιερόποίηση των πάντων γύρω μας, είτε λέγεται οικογένεια, έγινε λέγεται νεότητα, είτε λέγεται παιδεία, είτε λέγεται στρατός.

Αυτή η μανία της αποιεροποιήσεως δεν απαντιέται, ούτε αντιμετωπίζεται με κανέναν άλλον τρόπο, παρά με την Πίστη μας, τις ρίζες μας, τη βάση μας. Μπορούμε να παρεκκλίνουμε μέσα μας. Δεν βιαζόμαστε. Υπακούμε στο θέλημα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Οργή Ιερώνυμου εν μέσω της διαμάχης με τους αρνητές: Όποιος δεν τηρεί τη γραμμή της Εκκλησίας να πάει σπίτι του"

Καιρός αύριο – Κακοκαιρία «Αθηνά»: Συνεχίζονται οι βροχές και οι καταιγίδες – Πού θα ρίξει χαλάζι

Έντονα βροχερός θα είναι ο καιρός αύριο, Δευτέρα (11.10.2021) με την κακοκαιρία «Αθηνά» να δηλώνει για άλλη μία ημέρα «παρούσα». Ισχυροί νοτιάδες θα πνέουν στο Αιγαίο, ενώ ο υδράργυρος θα διατηρηθεί σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Ο καιρός αύριο με την κακοκαιρία «Αθηνά» θα έχει ως εξής, σύμφωνα και με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την κεντρική Στερεά νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Στα υπόλοιπα νεφώσεις παροδικά αυξημένες, στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες μέχρι τις απογευματινές ώρες ενώ τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν και στο βόρειο Αιγαίο.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 20 βαθμούς, στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 29 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 23 με 25 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Κακοκαιρία «Αθηνά»: Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή πρόσκαιρη καταιγίδα έως τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων το μεσημέρι.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Κακοκαιρία «Αθηνά»: Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Ύφεση των φαινόμενων στην κεντρική Μακεδονία τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ με εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές με πρόσκαιρη εξασθένηση στα βόρεια τις μεσημβρινές ώρες και στα νότια τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη Θεσσαλία και τις Σποράδες νεφώσεις με ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.
Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες έως τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών ή όμβρων.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 και στην Κρήτη τοπικά έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις.
Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα βορειότερα νησιά σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Στα νότια βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα βόρεια νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή καταιγίδες και εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο – Κακοκαιρία «Αθηνά»: Συνεχίζονται οι βροχές και οι καταιγίδες – Πού θα ρίξει χαλάζι"

Κακοκαιρία Αθηνά: 700 χιλιοστά βροχή σε 72 ώρες στη Ζαγορά Πηλίου

Η κακοκαιρία Αθηνά επηρεάζει πολλές περιοχές της χώρας με βροχές και καταιγίδες για τέταρτη διαδοχική ημέρα σήμερα και με τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους ισχυρά.

Σημαντικά προβλήματα έχουν προκληθεί σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού, καθώς και στο Ανατολικό Πήλιο όπου τα φαινόμενα παρουσιάζουν πολύ μεγάλη διάρκεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το απόγευμα της Πέμπτης 7/10 έως το απόγευμα τις Κυριακής 10/10, ο αθροιστικός υετός που έχει καταγραφεί στη Ζαγορά Πηλίου μέσα σε 72 ώρες, ξεπερνά τα 700 χιλιοστά (τα 473 στις 9/10 και έως το απόγευμα σήμερα), ύψος βροχής σχεδόν διπλάσιο από το ετήσιο ύψος βροχόπτωσης της Αθήνας.

Τόσο στο Πήλιο, όσο και στη Βόρεια Εύβοια, τα ισχυρά φαινόμενα παρουσιάζουν έντονη τοπικότητα. Η τοπικότητα των φαινομένων έχει αποτυπωθεί ξεκάθαρα στο Πήλιο, κάτι που όμως δεν έχει επιτευχθεί στη Βόρεια Εύβοια, καθώς στις εκτάσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, λειτουργούν μόνο τρεις μετεωρολογικοί σταθμοί.

Περιπτώσεις όπως αυτές, σύμφωνα με το meteo, αναδεικνύουν την ανάγκη για ύπαρξη πυκνού δικτύου μετεωρολογικών σταθμών στη χώρα, με σκοπό την έγκαιρη και ακριβή αποτύπωση των τρεχουσών καιρικών συνθηκών, ανάγκη η οποία στη Βόρεια Εύβοια κρίνεται επιτακτική. Σε συνδυασμό με τα δεδομένα των μετεωρολογικών δορυφόρων, θα υπάρχει έτσι η δυνατότητα συνεχούς παρατήρησης της εξέλιξης των ισχυρών και επικινδύνων φαινομένων. Γι’ αυτό, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr επεκτείνει συνεχώς το δίκτυό μετεωρολογικών σταθμών του και καλεί τους τοπικούς φορείς σε συνεργασία για την εγκατάσταση νέων σταθμών.

ΑΠΕ ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία Αθηνά: 700 χιλιοστά βροχή σε 72 ώρες στη Ζαγορά Πηλίου"

Εξάρθρωση κυκλώματος που διακινούσε ναρκωτικά σε Αττική, Ρόδο και Αγρίνιο

Κύκλωμα που διακινούσε ναρκωτικά σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, εξαρθρώθηκε, έπειτα από ειδική επιχείρηση αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, με την συνδρομή αστυνομικών της ΟΠΚΕ, του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου και Αγρινίου, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας και τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε Καλλιθέα, Αιγάλεω, Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Πειραιά, Γλυφάδα, Ρόδο, Αγρίνιο και Φθιώτιδα.

Συνελήφθησαν εννέα άτομα, έξι Έλληνες και τρεις αλλοδαποί, ενώ μέλος της εγκληματικής οργάνωσης αποτελεί και ένα ακόμη άτομο, προσωρινά κρατούμενο για παρόμοια αδικήματα.

Σύμφωνα με τη ΕΛΑΣ, οι κατηγορούμενοι, χωρισμένοι σε τέσσερις εγκληματικές ομάδες, προμήθευαν, αποθήκευαν και διακινούσαν ναρκωτικά, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, αλλά και της επικράτειας γενικότερα.

Η πλειονότητα των κατηγορούμενων είχε ως βασική πηγή εισοδήματός τους για βιοπορισμό, την ενασχόλησή τους με την διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών.

Από την συνολική έρευνα της υπόθεσης, προέκυψε ότι έως την σύλληψη τους οι κατηγορούμενοι είχαν προβεί σε περισσότερες από 300 αγοραπωλησίες ναρκωτικών.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν 18 έρευνες σε σπίτια και καταστήματα και 7 έρευνες σε οχήματα, κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων: Ακατέργαστη κάνναβη, βάρους 31.352,4 γραμμαρίων, κατεργασμένη κάνναβη βάρους 297,4 γραμ., ηρωίνη βάρους 82 γραμ., κοκαΐνη βάρους 2,2 γραμ., δενδρύλλιο κάνναβης, ύψους 170 εκατοστών, πιστόλι με γεμιστήρα, 9 ζυγαριές, 26 κινητά τηλέφωνα, το χρηματικό ποσό των 30.460 ευρώ, 5 ΙΧ αυτοκίνητα, 2 μοτοσυκλέτες και σπαθί-μαχαίρι τύπου ματσέτα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Εξάρθρωση κυκλώματος που διακινούσε ναρκωτικά σε Αττική, Ρόδο και Αγρίνιο"

Αυστρία: Ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ο επόμενος καγκελάριος

Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ αναμένεται να γίνει ο επόμενος καγκελάριος της χώρας έπειτα από την παραίτηση του Σεμπάστιαν Κουρτς μετά την σημερινή απόφαση των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού να τον στηρίξουν.

Θα είναι μια «τεράστια πρόκληση», δήλωσε ο 52χρονος Σάλενμπεργκ, ένας διπλωμάτης καριέρας, ο οποίος είναι ΥΠΕΞ της χώρας από το 2019.

Πηγές που πρόσκεινται στον Σάλενμπεργκ πρόσθεσαν ότι ο μέχρι σήμερα ΥΠΕΞ αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν και να ορκιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η απόφαση του Κουρτς να παραιτηθεί εξαιτίας της εμπλοκής του ονόματός του σε υπόθεση διαφθοράς σημαίνει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός στον οποίο μετέχουν το συντηρητικό κόμμα του, το Λαϊκό Κόμμα Αυστρίας, και οι αριστεροί Πράσινοι θα συνεχίσει να υφίσταται.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Πρασίνων Ζίγκριντ Μάουερ είπε ότι ο Σάλενμπεργκ δεν εμπλέκεται στην υπόθεση διαφθοράς για την οποία κατηγορείται ο Κουρτς και ως εκ τούτου μπορεί να ηγηθεί της κυβέρνησης.

Η ίδια δήλωσε στο δίκτυο ORF ότι ο Κουρτς δεν μπορεί να επιστρέψει στην κυβερνώσα συμμαχία. Οι Πράσινοι είχαν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να απομακρύνουν τον Κουρτς με πρόταση μομφής που κατέθεσαν η οποία είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί την Τρίτη στη βουλή, σε περίπτωση που εκείνος δεν παραιτούνταν.

Ο Κουρτς θέλει να παραμείνει αρχηγός του κόμματός του και να γίνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του.

Η αντιπολίτευση είναι αντίθετη σε αυτό υποστηρίζοντας ότι έτσι θα παραμείνει ένας πολιτικός με τεράστια επιρροή παρά την ποινική έρευνα εις βάρος του.

Το «σύστημα Κουρτς» έτσι θα διατηρηθεί, δήλωσε χαρακτηριστικά η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών .

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του, μεσούσης μιας νέας πολιτικής κρίσης στη χώρα αυτή της κεντρικής Ευρώπης.

O Σεμπάστιαν Κουρτς έκανε την ανακοίνωση αυτή αφότου τέθηκε υπό έρευνα ως ύποπτος για αδικήματα διαφθοράς.

Ο Κουρτς δήλωσε σε ανακοίνωση που στάλθηκε χθες στα μέσα ενημέρωσης ότι προτείνει τον υπουργό Σάλενμπεργκ ως διάδοχό του και ότι σκόπευε να παραμείνει αρχηγός του συντηρητικού κόμματός του και να αναλάβει ως επικεφαλής του στο κοινοβούλιο.

Μετά την ανακοίνωση, την Τετάρτη, από την εισαγγελία, της έναρξης διενέργειας έρευνας σε βάρος του για διαφθορά, ο Σεμπάστιαν Κουρτς τελούσε υπό πίεση να αποσυρθεί.

Ο 35χρονος ηγέτης αρνείτο μέχρι τότε, καταγγέλλοντας «κατασκευασμένους» ισχυρισμούς.

ΑΠΕ ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστρία: Ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ο επόμενος καγκελάριος"

Στα 1.358 τα νέα κρούσματα - 333 οι διασωληνωμένοι, 30 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.358 , εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 676.799 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 113 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.565 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.135 θάνατοι.Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 333 (60.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 81.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 289 (86.79%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 44 (13.21%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.210 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 206 (ημερήσια μεταβολή +15.73%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 179 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των 1.358 κρουσμάτων covid-19 έχει ως εξής:

32 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

33 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

15 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

41 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

67 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

34 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

30 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

9 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

236 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

24 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρτας

29 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

23 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου

15 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

20 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

28 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

2 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

25 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

30 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

17 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

13 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

10 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

68 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

43 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

31 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

26 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

3 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

32 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

13 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

23 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου

22 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

31 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

25 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

6 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

117 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στα 1.358 τα νέα κρούσματα - 333 οι διασωληνωμένοι, 30 θάνατοι"

Συντάξεις: Επανυπολογισμός για 195.000 συνταξιούχους – Οι αυξήσεις ανά Ταμείο

Μέση αύξηση 6,2% στις συντάξεις 195.000 παλαιών πριν από τον Μάιο του 2016 συνταξιούχων με πάνω από 30 έτη ασφάλισης βγάζει ο επανυπολογισμός του νόμου 4670/2020 (νόμος Βρούτση).

Οι πρώτοι που θα δουν τις αυξήσεις είναι περίπου 145.000 συνταξιούχοι (με συντάξεις γήρατος και θανάτου άνω 30ετίας) με ποσά έως και 78 ευρώ επάνω στις συντάξεις που θα πληρωθούν από 22 ή από 25 με 27 Οκτωβρίου.

Οι υπόλοιποι 50.000 συνταξιούχοι θα πάρουν τις αυξήσεις τους μέχρι τον Δεκέμβριο καθώς ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Συνολικά από τη μέχρι τώρα διαδικασία του επανυπολογισμού των συντάξεων για τους παλιούς συνταξιούχους, οι αυξήσεις αφορούν 195.000 δικαιούχους.

Τα ποσά των αυξήσεων και των συντάξεων ανά ταμείο έτσι όπως διαμορφώνονται μετά το πρώτο και μεγαλύτερο πακέτο του επανυπολογισμού για 145.000 παλαιούς συνταξιούχους, εξασφάλισε και δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.

Για πρώτη φορά μετά τον επανυπολογισμό που είχαν το 2019 οι εν λόγω συνταξιούχοι, με τον νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) θα δουν τη σύνταξή τους πιο πάνω από αυτή που έπαιρναν έως το 2018 καθώς μηδενίζουν την προσωπική διαφορά και παίρνουν καθαρή αύξηση που θα μπει στην τσέπη από φέτος.

Η αύξηση προκύπτει για όσους έχουν πάνω από 30 και κυρίως 35 έως 40 έτη ασφάλισης, γιατί από τα 30,1 έτη και μετά εφαρμόζονται οι νέοι και μεγαλύτεροι συντελεστές υπολογισμού συντάξεων με τον νόμο 4670/2020.

Η αύξηση θα δοθεί σε βάθος 5ετίας που ξεκινά από το 2020 και κλείνει το 2024. Κάθε έτος οι συνταξιούχοι θα παίρνουν την ετήσια δόση που θα είναι ίση με το 1/5 της συνολικής αύξησης.

Αν για παράδειγμα η συνολική αύξηση για έναν συνταξιούχο είναι 100 ευρώ, τότε κάθε έτος θα καταβάλλεται αύξηση ίση με 20 ευρώ (1/5) και στο τέλος της 5ετίας θα έχει συμπληρωθεί η συνολική αύξηση των 100 ευρώ.

Οι εν λόγω συνταξιούχοι πληρώθηκαν ήδη στις 29 Σεπτεμβρίου τα αναδρομικά της αύξησης που θα είχαν από τον Οκτώβριο του 2019 που ισχύει ο νόμος 4670 και πήραν ουσιαστικά αναδρομικά για 22 μήνες από το 1/5 της αύξησης που τους αναλογεί.

Στην τακτική πληρωμή των συντάξεων μηνός Νοεμβρίου που θα γίνει 22 ή 25 με 27 Οκτωβρίου μπαίνουν οι μόνιμες αυξήσεις και θα είναι μαζί η 1η και η 2η δόση, για τα έτη 2020 και 2021, ενώ η 3η δόση που αφορά στο 2022, αναμένεται να προπληρωθεί στο τέλος Δεκεμβρίου 2021 με τη σύνταξη Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του επανυπολογισμού των παλιών συντάξεων που έχει στη διάθεσή του ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, η μέση μηνιαία καταβαλλόμενη σύνταξη προ φόρου για τους 145.000 συνταξιούχους ήταν στα 1.120,70 ευρώ με τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου και με την προσωπική διαφορά (λογιστική μείωση) που προέκυψε από το 2019, ενώ με τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση η νέα μέση μηνιαία σύνταξη διαμορφώνεται στα 1.191,10 ευρώ με το σύνολο της αύξησης στην 5ετία και χωρίς φυσικά να υπάρχει προσωπική διαφορά.

Η μέση αύξηση 5ετίας που προκύπτει είναι 70,4 ευρώ δηλαδή οι αποδοχές σύνταξης θα έχουν αύξηση κατά 6,2% όταν μπουν και οι πέντε δόσεις.

Η διαφορά θα φανεί όμως πολύ σύντομα καθώς στη σύνταξη Νοεμβρίου οι συνταξιούχοι θα πάρουν τις δυο από τις πέντε δόσεις, ενώ τον Δεκέμβριο θα έρθει και η τρίτη δόση. Πρακτικά από τη μέση αύξηση των 70,4 ευρώ τον μήνα θα έχουν πάρει από τον Οκτώβριο έως το τέλος της χρονιάς τα 42 ευρώ στην τσέπη.

Μάλιστα επειδή οι συντάξεις μηνός Οκτωβρίου που πληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο δεν είχαν καμία από τις δόσεις της αύξησης παρά μόνον τα αναδρομικά, οι συνταξιούχοι θα πληρωθούν εις διπλούν την 1η και 2η δόση αυξήσεων για τη σύνταξη Οκτωβρίου και για τη σύνταξη Νοεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι αν οι δυο δόσεις της αύξησης είναι για παράδειγμα στα 42 ευρώ, αυτά τα 42 ευρώ θα δοθούν διπλά, δηλαδή 84 ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου. Τα πρώτα 42 ευρώ θα είναι η χρωστούμενη αύξηση (από 1η και 2η δόση) που οφείλεται στη σύνταξη Οκτωβρίου και τα άλλα 42 ευρώ θα είναι η τακτική αύξηση (1η και 2η δόση) που θα δοθεί για τη σύνταξη Νοεμβρίου. Αν ένας συνταξιούχος δηλαδή που πληρώθηκε αναδρομικά παίρνει τώρα 1.120 ευρώ σύνταξη, θα πληρωθεί στο τέλος Οκτωβρίου 84 ευρώ και η σύνταξη θα φτάσει στα 1.204 ευρώ. Στο τέλος Νοεμβρίου όμως θα έχει τα 42 ευρώ της αύξησης και η σύνταξη θα είναι 1.162 ευρώ.

Οι αυξήσεις και οι συντάξεις ανά ταμείο

Σύμφωνα με τον πίνακα που αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, οι αυξήσεις 5ετίας που προκύπτουν από τον επανυπολογισμό των παλαιών προ νόμου Κατρούγκαλου συνταξιούχων με 30,1 έτη ασφάλισης και άνω είναι από 11 ευρώ έως και 194 ευρώ.

Στην πραγματικότητα οι αυξήσεις είναι μεγαλύτερες από αυτά τα ποσά, γιατί ένα μέρος τους έχει συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά, η οποία πλέον είναι μηδενική.

Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος που είχε προσωπική διαφορά 80 ευρώ και βγαίνει στον επανυπολογισμό καθαρή αύξηση 120 ευρώ, σημαίνει ότι στην πραγματικότητα έχει κερδίσει 220 ευρώ στη σύνταξη γιατί τα 80 ήταν η λογιστική μείωση που έγινε μέσω προσωπικής διαφοράς από τον νόμο Κατρούγκαλου που τα παίρνει ξανά πίσω τώρα και επιπλέον βγάζει κέρδος 120 ευρώ επάνω στη σύνταξη.

Πάνω από 70 ευρώ

Αυξήσεις πάνω από τον μέσο όρο των 70 ευρώ έχουν οι συνταξιούχοι με 30,1 έτη και άνω από τα παρακάτω ταμεία:

  • Συνταξιούχοι Εθνικής Τράπεζας με συνολική αύξηση 72 ευρώ κατά μέσο όρο και μέση μηνιαία σύνταξη στα 1.433 ευρώ με τις δυο πρώτες δόσεις της αύξησης.
  • Συνταξιούχοι ΑΤΕ με συνολική αύξηση 87 ευρώ κατά μέσο όρο και μέση μηνιαία σύνταξη στα 1,504 ευρώ με τις δυο πρώτες δόσεις της αύξησης.
  • Συνταξιούχοι του Ταμείου της Εθνικής Ασφαλιστικής με συνολική αύξηση 132 ευρώ κατά μέσο όρο και μέση μηνιαία σύνταξη στα 1.645 ευρώ με τις δυο πρώτες δόσεις της αύξησης.
  • Συνταξιούχοι της ΔΕΗ με συνολική αύξηση 91 ευρώ κατά μέσο όρο και μέση μηνιαία σύνταξη στα 1.669 ευρώ με τις δυο πρώτες δόσεις της αύξησης.
  • Συνταξιούχοι Υγειονομικοί του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ με συνολική αύξηση 81 ευρώ κατά μέσο όρο και μέση μηνιαία σύνταξη στα 767 ευρώ με τις δυο πρώτες δόσεις της αύξησης.
  • Συνταξιούχοι του ΝΑΤ με συνολική αύξηση 77 ευρώ κατά μέσο όρο και μέση μηνιαία σύνταξη στα 1.081 ευρώ με τις δυο πρώτες δόσεις της αύξησης.
  • Συνταξιούχοι του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (ΤΣΠΕΑΘ) με συνολική αύξηση 194 ευρώ κατά μέσο όρο και μέση μηνιαία σύνταξη στα 1.842 ευρώ με τις δυο πρώτες δόσεις της αύξησης.
  • Συνταξιούχοι του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (ΤΑΤΤΑ) με συνολική αύξηση 130 ευρώ κατά μέσο όρο και μέση μηνιαία σύνταξη στα 1.443 ευρώ με τις δυο πρώτες δόσεις της αύξησης.
Προσωπικές διαφορές

Μικρότερες λόγω μεγάλων προσωπικών διαφορών είναι οι καθαρές αυξήσεις για συνταξιούχους άλλων ταμείων με πάνω από 30 έτη ασφάλισης και ειδικότερα:

  • Συνταξιούχοι του Δημοσίου έχουν συνολική αύξηση 66 ευρώ κατά μέσο όρο και μέση μηνιαία σύνταξη στα 1.461 ευρώ με τις δυο πρώτες δόσεις της αύξησης.
  • Συνταξιούχοι του ΙΚΑ έχουν συνολική αύξηση 41 ευρώ κατά μέσο όρο και μέση μηνιαία σύνταξη στα 933 ευρώ με τις δυο πρώτες δόσεις της αύξησης.
  • Συνταξιούχοι του ΤΑΠ-ΟΤΕ έχουν συνολική αύξηση 69 ευρώ κατά μέσο όρο και μέση μηνιαία σύνταξη στα 1.515 ευρώ με τις δυο πρώτες δόσεις της αύξησης.
Τι θα ισχύσει για τους 513.000 που έχουν «λογιστική αύξηση»

Από τους 750.000 παλαιούς συνταξιούχους με 30,1 έτη ασφάλισης και άνω οι αυξήσεις που καταβάλλονται τώρα αφορούν τους 145.000 (συν άλλους 50.000 έως το τέλος του έτους).

Εκτός αυξήσεων μένουν περίπου 513.000 που έχουν επανυπολογιστεί οι συντάξεις τους, αλλά δεν κατάφεραν να πάρουν αύξηση που να ξεπερνά την προσωπική διαφορά. Για τους εν λόγω συνταξιούχους η αύξηση είναι λογιστική καθώς ανεβαίνει μεν η σύνταξη αλλά εξακολουθεί να μένει ένα υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς. Αυτό το υπόλοιπο θα μηδενιστεί όμως με τις αυξήσεις της εισοδηματικής πολιτικής που ξεπαγώνουν από το 2023 για όλες τις συντάξεις.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που έχει προσωπική διαφορά 140 ευρώ και σύνταξη 1.000 ευρώ, δηλαδή 1.140 ευρώ σύνολο, παίρνει αύξηση 90 ευρώ με τον επανυπολογισμό που γίνεται τώρα. Η αύξηση είναι λογιστική και σημαίνει ότι η νέα σύνταξη θα είναι 1.090 ευρώ με υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς 50 ευρώ. Ο συνταξιούχος θα έχει μέχρι και το τέλος του 2022 συνολική σύνταξη 1.140 ευρώ, και αναμένεται ότι το 2023 και 2024 θα έχει πάρει αυξήσεις πάνω από τα 50 ευρώ ώστε να μηδενίσουν το υπόλοιπο της προσωπικής του διαφοράς.

eleftherostypos
Διαβάστε Περισσότερα » "Συντάξεις: Επανυπολογισμός για 195.000 συνταξιούχους – Οι αυξήσεις ανά Ταμείο"

Ρομά ρήμαξαν αντλιοστάσια και μετασχηματιστές στις Σέρρες

Έφτασαν τις πέντε οι λεηλασίες μετασχηματιστών, αντλιοστασίων και παροχών νερού που είχαν διαπράξει μέσα σε ένα μεσημέρι σε περιοχές των Σερρών τρεις Ρομά, δυο από τους οποίους είχαν συλληφθεί μετά από καταδίωξη σε δύσβατη αγροτική περιοχή.

Τα δύο οχήματα με τα οποία είχαν «σπάσει» στις 27 Σεπτεμβρίου το μπλόκο των αστυνομικών του τμήματος Εμμανουήλ Παππά, είχαν βρεθεί εγκαταλελειμμένα σε έναν αγροτικό δρόμο και στο εσωτερικό τους υπήρχαν καλώδια μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης και ένας μετασχηματιστής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής αξίας 19.000 ευρώ που είχαν ξηλώσει από δύο σταθμούς παροχής νερού, καθώς και διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία.

Όπως αποκαλύφθηκε, την ίδια ημέρα μαζί με τον συνεργό τους τα στοιχεία του οποίου ταυτοποιήθηκαν, είχαν ρημάξει ακόμη δύο αντλιοστάσια και ένα μετασχηματιστή του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., αρπάζοντας καλώδια συνολικής αξίας 11.000 ευρώ. Έτσι, σε βάρος τους σχηματίστηκε συμπληρωματική δικογραφία για διακεκριμένες κλοπές, που διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρομά ρήμαξαν αντλιοστάσια και μετασχηματιστές στις Σέρρες"

Στ. Πέτσας: Παρεμβάσεις για να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη από τις αυξήσεις στην ενέργεια

Παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα για να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ, εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθούν δύο μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Το πρώτο αφορά τη συγκράτηση του κόστους ενέργειας για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), προκειμένου να μην μετακυλισθεί στους δημότες.

Το δεύτερο σχετίζεται με μέτρα προσωρινού χαρακτήρα, όπως μία προσωρινή μείωση στον ΦΠΑ, ή στο τιμολόγιο που πληρώνουν οι ΔΕΥΑ για τα δημοτικά τέλη.

«Είναι δεδομένο ότι θα παίρνουμε, συνεχώς, όποια μέτρα χρειάζονται, προκειμένου να τιθασεύσουμε τις αυξήσεις -οι οποίες είναι εισαγόμενες- έτσι ώστε να μην "στραγγαλίσουν" τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», διαβεβαίωσε ο κ. Πέτσας.

ΑΜΠΕ/naftemporiki


Διαβάστε Περισσότερα » "Στ. Πέτσας: Παρεμβάσεις για να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη από τις αυξήσεις στην ενέργεια"

Κορονοϊός: Διαψεύδει η αστυνομία δημοσίευμα εφημερίδας για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού

Tα στοιχεία που δημοσιεύονται σήμερα Κυριακή (10.10.2021) στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», τα οποία σχετίζονται με πλασματικούς εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού, διαψεύδει η Αστυνομία με λιτή ανακοίνωση.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, αναφέρει: «Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας ανακοινώνει ότι τα στοιχεία που αναφέρονται σε δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας σχετικά με τη διερεύνηση υποθέσεων πλασματικών εμβολιασμών, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Όπως διευκρίνισε αρμόδια αστυνομική πηγή, η διάψευση δεν αφορά στην προσπάθεια πολλών αρνητών του εμβολίου να παρουσιάσουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, που είναι γεγονός, καθώς και σε άλλα στοιχεία του άρθρου, αλλά στα νούμερα που αναφέρονται για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σημειώνεται πως τα στοιχεία της έρευνας έγιναν γνωστά και σε ρεπορτάζ του MEGA, στο οποίο αναφέρθηκε πως υπολογίζονται πάνω από 100.000 πολίτες που προσπάθησαν να λάβουν πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού σε 27 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την εν λόγω εφημερίδα, υπολογίζονται ότι τελικώς σε 100-120 σημεία σε όλη τη χώρα, επί συνόλου περίπου 2.000 εμβολιαστικών κέντρων και με τη συμμετοχή 200 – 300 ιατρών και νοσηλευτών, επιχειρείται η αλλοίωση δεδομένων στις διαδικασίες εμβολιασμού.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Διαψεύδει η αστυνομία δημοσίευμα εφημερίδας για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού"

Εξαγγελίες για συγκεντρώσεις εκπαιδευτικών σε Τρίπολη, Ναύπλιο, Σπάρτη και Κόρινθο

Τη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Αρκαδίας, έχει η προγραμματισμένη διαμαρτυρία της ΕΛΜΕ Αρκαδίας, για το μεσημέρι της Δευτέρας, έξω απ’ τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, στην Τρίπολη.

Ανακοίνωση στήριξης του αγώνα της ΕΛΜΕ Αρκαδίας και των εκπαιδευτικών, εξέδωσε και το σωματείο των εργαζομένων στις επιχειρήσεις, καταστήματα και εταιρείες της Αρκαδίας.

Ανάλογες δράσεις έχουν γνωστοποιηθεί και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η απεργιακή συγκέντρωση στο Ναύπλιο, έχει αναγγελθεί για τις 11 το πρωί, στην πλατεία Δημαρχείου.

Στη Σπάρτη, η ΕΛΜΕ Λακωνίας, οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας, στις 11.30 το πρωί, στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο Διοικητήριο της Σπάρτης.

Στην Κόρινθο, η συγκέντρωση των εκπαιδευτικών έχει σχεδιαστεί για τις 11 το πρωί στα Περιβολάκια.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξαγγελίες για συγκεντρώσεις εκπαιδευτικών σε Τρίπολη, Ναύπλιο, Σπάρτη και Κόρινθο"

Θεοδωρικάκος: Ενίσχυση των ελληνοτουρκικών συνόρων με 250 συνοριοφύλακες

Στην περαιτέρω ενίσχυση του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας στο Νομό Έβρου τους επόμενους μήνες αναφέρθηκε από τις Καστανιές ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Αναλυτικότερα, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι η Ελληνική Αστυνομία θα ενισχυθεί με 250 νέους συνοριοφύλακες, ενώ είπε ότι θα επεκταθεί ο φράχτης στον Έβρο.

Σημείωσε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας στην υπεράσπιση της ειρήνης και της σταθερότητας, αλλά ταυτόχρονα και στην προάσπιση των συνόρων της από οποιαδήποτε απειλή,

Ο κ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα τον ακριτικό Νομό, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Από τα σύνορα της πατρίδας μας με την Τουρκία, από τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, εδώ που έχουν ολοκληρωθεί έως τώρα 37 χιλιόμετρα από το φράχτη, ο οποίος έχει ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων της χώρας μας και η ασφάλεια των συνόρων της χώρας μας είναι προϋπόθεση για να είναι ασφαλείς οι Έλληνες σε ολόκληρη την επικράτεια.

Πάντες γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που υπερασπίζεται την ειρήνη και τη σταθερότητα σε μια δύσκολη από γεωστρατηγική άποψη περιοχή.

«Η Ελλάδα θα προασπίσει τα σύνορά της»

Την ίδια ώρα όμως είναι και μία χώρα αποφασισμένη να προασπίσει τα σύνορά της, από οποιαδήποτε επιβουλή από οποιαδήποτε απειλή. Είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση, είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα, ενισχύουμε περαιτέρω τη δύναμή μας εδώ.

Η Ελληνική αστυνομία θα προχωρήσει στην ενίσχυση του Σώματος εδώ με 250 νέους συνοριοφύλακες τους επόμενους μήνες, οι οποίοι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα μας σε αυτό εδώ το σημείο».

Ειδική μνεία έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και στη «νέα στρατηγική συμμαχία που έχει δημιουργηθεί με τη Γαλλία τις τελευταίες ημέρες», εκτιμώντας ότι πλέον «η χώρα συνολικά είναι πολύ ισχυρότερη».

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το πρόγραμμα της παρουσίας στον Έβρο του κ. Θεοδωρικάκου, μετά τις Καστανιές θα επισκεφθεί το τοπικό επιχειρησιακό κέντρο Βύσσας και το καινούριο περιφερειακό επιχειρησιακό κέντρο της Αστυνομίας στο Χειμώνιο, όπου θα έχει σύσκεψη με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ που υπηρετούν στην Ορεστιάδα.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στο 126 φυλάκιο στο Σουφλί και στο νέο τμήμα του φράχτη στις Φέρες. Η επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη στο αεροδρόμιο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» της Αλεξανδρούπολης όπου λειτουργεί το περιφερειακό επιχειρησιακό κέντρο καμερών, στο οποίο υπάρχει εικόνα από τρία επιχειρησιακά κέντρα (Σουφλί, Τυχερό, Φέρες), όπως επίσης και το αερόστατο Zeppelin της FRONTEX, με εικόνα από θαλάσσης.

Τέλος ο κ. Θεοδωρικάκος θα συναντηθεί με τοπικούς βουλευτές, τον περιφερειάρχη, δημάρχους της περιοχής και με τους διευθυντές της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωρικάκος: Ενίσχυση των ελληνοτουρκικών συνόρων με 250 συνοριοφύλακες"

Νίκος Δένδιας: ΟΙ ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη στρατηγική θέση της Ελλάδας

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη “στρατηγική θέση της χώρας μας, καθώς και τον σταθεροποιητικό ρόλο που παίζουμε στην ευρύτερη περιφέρεια”, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να υπογράψει το δεύτερο τροποποιητικό πρωτόκολλο της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας.

Σημειώνει μάλιστα ότι αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που το αμερικανικό στρατηγικό και στρατιωτικό αποτύπωμα μετατρέπεται και μεταφέρεται. Όπως αναφέρει ο κ. Δένδιας, οι ΗΠΑ επενδύουν πλέον στην προσωρινή παρουσία στο έδαφος άλλων κρατών, όχι σε μόνιμες βάσεις, ενώ παράλληλα αποστασιοποιούνται από την Ευρώπη, και ευρωπαϊκές χώρες είναι πλέον διατεθειμένες να πληρώσουν προκειμένου να διατηρηθεί η Αμερικανική παρουσία στο έδαφός τους.

“Η Ελλάδα αποτελεί την εξαίρεση στην τάση αυτή”, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ προσθέτει πως “η στρατηγική σχέση μας με τις ΗΠΑ έχει περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο, βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της. Η νέα συμφωνία αποτελεί επιστέγασμα της μοναδικής αυτής σχέσης”.

Ο κ. Δένδιας αναφέρει ακόμη ότι αυτό που κάνει σημαντική την ανανέωση της συμφωνίας είναι το γεγονός ότι το περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή μας έχει αλλάξει άρδην, με την Τουρκία να προκαλεί σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει πως η διαπραγμάτευση με τους Αμερικάνους ήταν δύσκολη, αλλά “στο τέλος, επετεύχθη ένα αποτέλεσμα, το οποίο είναι αμοιβαίως επωφελές για τις δύο πλευρές”.

Αναφέρει πως υπήρξαν προτάσεις από την αμερικανική πλευρά για διάφορες άλλες τοποθεσίες, οι οποίες δεν εξετάζονται σε αυτή την φάση, όμως “η ίδια η συμφωνία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για την προσθήκη και άλλων τοποθεσιών στο μέλλον”.

Η συμφωνία με τις ΗΠΑ, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής αφορά τέσσερις νέες στρατιωτικές τοποθεσίες.

“Η επιλογή αυξάνει το αμερικανικό στρατηγικό και στρατιωτικό αποτύπωμα στην χώρα μας και έρχεται να συνδυαστεί με τις άλλες συμφωνίες που έχουμε επιτύχει την περασμένη διετία προκειμένου να θωρακίσουμε την Ελλάδα από κάθε είδους εξωτερική απειλή”, σημειώνει.

Αναφερόμενος στην επιλογή της Αλεξανδρούπολης, ο κ. Δένδιας υπογραμμίζει τη σημασία της επιλογής μιας τοποθεσίας που βρίσκεται κοντά στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, ενώ προσθέτει πως η Αλεξανδρούπολη, με την δημιουργία και πλωτού τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου, μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο για τα Δυτικά Βαλκάνια και για την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, καθώς και την ΕΕ”.

Επίσης, επισημαίνει η επιλογή τοποθεσίας έχει να κάνει με την δυνατότητα ταχείας μεταφοράς και στάθμευσης αμερικανικών δυνάμεων στην Βουλγαρία και στην Ρουμανία, παρακάμπτοντας τα Στενά. “Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την στρατηγική θέση της Ελλάδας και φαίνεται να έχουν αμφιβολίες αναφορικά με την Τουρκία”, τονίζει.

Η άλλη τοποθεσία, στη νησιωτική Ελλάδα, σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, θα διευκολύνει την ενίσχυση της παρουσίας και την ταχεία ανάπτυξη του Αμερικανικού, καθώς και του ελληνικού Πολεμικού ναυτικού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως αναφέρει, οι τοποθεσίες θα τελούν υπό ελληνικό έλεγχο και θα χρησιμοποιούνται τόσο από αμερικανικές, όσο και από ελληνικές δυνάμεις. “Άρα οι επενδύσεις που θα κάνει η Αμερικανική πλευρά αποτελούν όφελος και για τις δύο χώρες”.

Τονίζει δε πως “η αμερικανική πλευρά ζήτησε εξαρχής να είναι πενταετούς διάρκειας, και τούτο προκειμένου να υπάρξει μια προοπτική σταθερότητας και να απελευθερωθούν τα κονδύλια από το Κογκρέσο για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων” και υπενθυμίζει πως η αρχική συμφωνία του 1990, είχε οκταετή διάρκεια και από τότε ανανεωνόταν ετησίως από όλες τις κυβερνήσεις, χωρίς καμία εξαίρεση και χωρίς καμία καθυστέρηση.

Αναφορικά με το περιεχόμενο της επιστολής του Αμερικανού ΥΠΕΞ που θα “συνοδεύσει το πρωτόκολλο και θα αποτελέσει ουσιαστικά μονομερή πολιτική δέσμευση των ΗΠΑ”, ο κ, Δένδιας σημειώνει πως “αναμένεται να περιέχει τουλάχιστον τρία σημεία καθοριστικής σημασίας στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου”.

Σημειώνει πως το Κογκρέσο βρίσκεται τουλάχιστον ένα βήμα μπροστά από την κυβέρνηση και υπενθυμίζει το East Med Act του 2019 και το σχέδιο νόμου για την αμυντική συνεργασία, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, και την συμμετοχή μας στο πρόγραμμα των F-35, ενώ έχει ιδιαίτερα επικριτική στάση απέναντι στην Τουρκία. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η εισαγωγή τροπολογίας περί ανάθεσης στο State Department σύνταξης έκθεσης για τους “Γκρίζους Λύκους”, πρόταση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας.

“Είναι, όμως γεγονός ότι υπηρεσιακά στελέχη των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την Τουρκία με μία ψυχροπολεμική προσέγγιση, ως αντίβαρο στην Ρωσία, όπως για παράδειγμα στην Συρία και στην Λιβύη”, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

“Έχουν ως βάση την εικόνα μιας κοσμικής και δυτικόστροφης χώρας, όπως ήταν πριν δύο δεκαετίες, χωρίς να λαμβάνουν πλήρως υπόψη τις ριζικές αλλαγές που έχουν επέλθει”.

Αναφερόμενος στο διάλογο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας ο κ. Δένδιας αναφέρει: “Όσο η Τουρκία απειλεί την χώρα μας με πόλεμο, το γνωστό casus belli, τα περιθώρια ενός εποικοδομητικού διαλόγου είναι μηδαμινά έως ανύπαρκτα”.

Τονίζει όμως ότι “ακόμα και υπό αυτές τις περιστάσεις υπάρχει ανάγκη ενός διαύλου επικοινωνίας, αν μη τι άλλο, για να αποφεύγονται τυχόν παρεξηγήσεις”.

Σημειώνει πως η πρόσφατη συμφωνία με την Γαλλία, όπως η συμφωνία με τα Εμιράτα, καθώς και η ενίσχυση των δεσμών με τις χώρες της περιοχής “αποτελούν ασπίδα εναντίον μιας εν δυνάμει εξωτερικής απειλής, είναι, όμως, καθαρά αμυντικές κινήσεις και δεν στρέφονται εναντίον οιουδήποτε”.

“Η Ελλάδα, όπως απέδειξε με τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, καθώς και την πολιτική συμφωνία επί της αρχής με την Αλβανία, επιθυμεί την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας με όλους, έχοντας ως γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο”, υπογραμμίζει και προσθέτει πως παράλληλα κινείται προκειμένου να θωρακίσει την επικράτεια της.

“Το δίκτυο που έχουμε αναπτύξει, στο οποίο αναμένουμε να προστεθεί σύντομα και η νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ, αποτελεί ένα ψηφιδωτό το οποίο χτίζουμε εδώ και μία διετία”.

“Η Ελλάδα είναι ενεργά παρούσα και όχι θεατής, στις διεθνείς εξελίξεις”, σημειώνει. “Η Ελλάδα πέτυχε στην εξωτερική πολιτική επί κυβέρνησης Μητσοτάκη περισσότερα από όσα είχαν γίνει τις προηγούμενες δεκαετίες”.

Ερωτηθείς σχετικά με την αναζωπύρωση στον ακροδεξιό χώρο, ο κ Δένδιας υπογραμμίζει πως “τη Νέα Δημοκρατία τη χωρίζει πολιτική, ιδεολογική και αξιακή άβυσσος με τη Χρυσή Αυγή”.

“Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και εγώ προσωπικά ως υπουργός αντιπαρατεθήκαμε ευθέως με το νεοναζιστικό μόρφωμα, με τη γνωστή εξέλιξη που ακολούθησε από πλευράς Δικαιοσύνης”, σημειώνει.

Αναφέρει ότι όντως παρατηρείται αναζωπύρωση της έκνομης δραστηριότητας στον ακροδεξιό χώρο από μιμητές ή παρακλάδια της Χρυσής Αυγής, “που προφανώς επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν την ανασφάλεια που προκαλεί σε μερίδα του πληθυσμού η πανδημία και η ευρεία διάδοση θεωριών συνωμοσίας”.

“Πέρα από την αντίδραση των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας, η οποία έχει ήδη υπάρξει και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει να υπάρχει, είναι γεγονός ότι πρόκειται για μία πρόκληση στην οποία οφείλουμε να απαντήσουμε συνολικά, ως πολιτικό σύστημα, αλλά και ως ελληνική κοινωνία”, αναφέρει και καταλήγει: “Τα Τάγματα Εφόδου δεν ήταν, δεν είναι και δε θα γίνουν ανεκτά στον τόπο μας. Και αυτό ισχύει ανεξαρτήτως ονομασίας”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νίκος Δένδιας: ΟΙ ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη στρατηγική θέση της Ελλάδας"

Κακοκαιρία «Αθηνά»: Σάρωσαν οι πλημμύρες τις πυρόπληκτες περιοχές της Β. Εύβοιας – Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική

Μεγάλης κλίμακας καταστροφές προκάλεσαν στις πυρόπληκτες περιοχές της βόρειας Εύβοιας οι πλημμύρες που ακολούθησαν τις ισχυρές βροχοπτώσεις.

Ιδιαίτερα επλήγη το παραλιακό μέτωπο Αγία Άννα – Αχλάδι – Κοτσικιά. Τα χωριά που αντιμετώπισαν τα μεγαλύτερα προβλήματα ήταν, σύμφωνα και με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό, η Κοτσικιά, τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι, ενώ πολύ σημαντικές ζημιές υπέστησαν οι παραλίες της Αγίας Άννας, του Αχλαδίου και της Κοτσικίας.

Χείμαρροι πλημμύρισαν, έγιναν μεγάλες ζημιές στο παραλιακό μέτωπο ενώ δρόμοι ήταν αδιάβατοι με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία.

 Εκατοντάδες σπίτια είχαν πλημμυρίσει και μάλιστα μεταφέρθηκαν και ενισχύσεις της πυροσβεστικής στην περιοχή από την Στερεά Ελλάδα για να βοηθήσουν στην άντληση των υδάτων. Το παραλιακό μέτωπο στην Αχλαδιά έχει πάθει τεράστια καταστροφή όπως επίσης και στην Αγία Άννα ενώ οι κάτοικοι της Κοτσικιάς είδαν τον εξοπλισμό των καταστημάτων και των σπιτιών τους να βρίσκονται στην παραλία.

Στην βόρεια Εύβοια μεταβαίνει, με απόφαση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, για τον βέλτιστο συντονισμό του έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Πλημμύρισαν τα πάντα. Στο Αχλάδι, την Κοτσικιά, το Ψαροπούλι και την Αγία Άννα είναι πολλά τα πλημμυρισμένα σπίτια» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης και συμπληρώνει πως «στους δρόμους στο επαρχιακό δίκτυο, από Ελληνικά προς Αγία ’Αννα, υπάρχει κίνδυνος από πλημμυρισμένα ρέματα και έχει διακοπεί η κυκλοφορία. Οι δυο δήμοι έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή και ξεκινάμε σε πρώτη φάση τον καθαρισμό στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο».

«Δραματική» χαρακτηρίζει την κατάσταση και ο δήμαρχος Μαντουδίου -Λίμνης - Αγ. ‘Αννας, Γ. Τσαπουρνιώτης που όπως σημειώνει «όλη η περιοχή έγινε ένα ποτάμι. Αγία ’Αννα, Αχλάδι και Κοτσικιά, έχουν προβλήματα. Με μηχανήματα έργου βγάζουμε τον κόσμο από τα σπίτια τους. Η πυροσβεστική όλη τη νύχτα προσπαθεί να μην έχουμε θύματα, οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Δεν την έχουν ξαναδεί τα μάτια μου τέτοια κατάσταση» επισήμανε.

Όπως είπε μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN ο κ. Σπανός, από τις πλημμύρες έχουν προκληθεί μεγάλες ζημιές σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, ενώ μεγάλη είναι η κινητοποίηση τόσο της αυτοδιοίκησης όσο και της πυροσβεστικής.

«Μέχρι χθες το βράδυ οι ζημιές ήταν περιορισμένες και ελεγχόμενες, αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας και ειδικά μέχρι τις 2:30 είχαμε πάρα πολύ έντονη βροχόπτωση η οποία σωρευτικά με τη βροχή που είχε πέσει κατά τη διάρκεια της ημέρας, έφερε σε ορισμένα μέρη πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα» δήλωσε ο περιφερειάρχης. «Η Κοτσικιά, τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι πλημμύρισαν, όπως και η παραλία της Αγίας Άννας και πολύ περισσότερο η παραλία Αχλαδίου» τόνισε και συμπλήρωσε πως έχει προκληθεί πολύ μεγάλη ζημιά σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές. «Έχουμε σπίτια πλημμυρισμένα, περισσότερα από 100 υπόγεια, δρόμους, πλατείες, παιδικές χαρές».

«Στην παραλία της Αγίας Άννας το νερό είχε φτάσει στο ένα μέτρο. Απεγκλωβίστηκαν πάνω από 100 άτομα από την Αγία Άννα μέχρι τον Κοτσικιά. Βλέπουμε ακόμη τέσσερις εγκλωβισμένους, είναι καλά στην υγεία τους», δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, προσθέτοντας πως «στις 4 το πρωί σπάσαμε περιφράξεις από σπίτια για να εκτονωθεί το νερό, αλλιώς θα είχαμε θύματα. Η καταστροφή μέχρι το Βασιλικό δεν περιγράφεται. Κοίτη 120 μέτρων μήκους σχηματίστηκε στην παραλία του Αχλαδίου».


«Η νύχτα ήταν πολύ δύσκολη και οι ισχυρές βροχοπτώσεις έχουν μεγάλες επιπτώσεις με δεδομένη την απουσία του δάσους», είπε ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης. «Έχει πληγεί το ανατολικό μέτωπο του δήμου Νηλέως, από την περιοχή της Αγίας Άννας έως την παραλία του Βασιλικού, το Ψαροπούλι. Έχουν ισοπεδωθεί δρόμοι, δεκάδες σπίτια είναι πλημμυρισμένα, η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη» πρόσθεσε ο κ Κελαϊδίτης που βρίσκεται στην πληττόμενη περιοχή, στην παραλία του Αχλαδίου.

«Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Οι ζημιές που έχουμε πάθει είναι μεγάλες» σημειώνουν οι κάτοικοι και στα Βασιλικά του δήμου Ιστιαίας Αιδηψού.  Οι κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, σπίτια πλημμύρισαν, ενώ προβλήματα σημειώθηκαν και στο επαρχιακό δίκτυο. Την ίδια στιγμή δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς χαρακτηρίζει «αναμενόμενα τα αποτελέσματα» καθώς όπως αναφέρει σε ανάρτηση του «Οι διανοίξεις των ρεμάτων είχαν προχωρήσει, οι κοπές των παρόδιων δένδρων επίσης, όμως οι παρεμβάσεις στο δάσος ακόμη αναμένονται. Η υπομονή εξαντλείται και τα περιθώρια πλέον έχουν τελειώσει. Η πολιτεία οφείλει να βρεθεί στο πεδίο της καταστροφής. Τα όρια της αυτοδιοίκησης τα έχουμε ξεπεράσει προ πολλού».


Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, την Κυριακή θα παρουσιάσει επιδείνωση ο καιρός με βροχές και καταιγίδες να αναμένεται να εκδηλωθούν και πάλι κυρίως στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά, με τα φαινόμενα, από τις μεσημεριανές ώρες και έπειτα, να είναι τοπικά ισχυρά και σε ορισμένες περιπτώσεις να συνοδεύονται από αυξημένη κεραυνική δραστηριότητα, ενισχυμένους ανέμους και χαλαζοπτώσεις. Μάλιστα, τοπικά το χαλάζι ενδέχεται να έχει σχετικά μεγάλο μέγεθος.

Πρόσκαιρες καταιγίδες θα εκδηλωθούν μετά το μεσημέρι στο νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας, ενώ στις περιοχές που θα δεχθούν σημαντικές ποσότητες βροχής συμπεριλαμβάνεται η Βόρεια Εύβοια.

Από πλευράς της η ΕΜΥ προβλέπει νέα επιδείνωση από τις μεσημβρινές ώρες με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θα επηρεάσουν τα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια.

Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις, με τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στο βόρειο Αιγαίο έως 7 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 με ενίσχυση το βράδυ στα δυτικά.

huffingtonpost

Διαβάστε Περισσότερα » " Κακοκαιρία «Αθηνά»: Σάρωσαν οι πλημμύρες τις πυρόπληκτες περιοχές της Β. Εύβοιας – Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική"

«Βόμβα» Politico: Η Τουρκία πήρε οικονομικά ανταλλάγματα για να υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού

Σε μία αποκάλυψη «βόμβα» προχώρησε το Politico, που υποστηρίζει πως η Τουρκία φέρεται να έλαβε οικονομικά ανταλλάγματα από τη Γαλλία, τη Γερμανία και δύο τράπεζες, για να υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξεσφάλισε οικονομική στήριξη από Γαλλία, Γερμανία, τον Διεθνή Οργανισμό Χρηματοδότησης της Παγκόσμιας Τραάπεζας και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότηση, προκειμένου η τουρκική εθνοσυνέλευση να εγκρίνει ομόφωνα τη νομικώς δεσμευτική διεθνή συμφωνία για την κλιματική αλλαγή την περασμένη Τετάρτη.

Οι δύο πηγές που επικαλείται το Politico, δεν επιβεβαίωσαν κατά πόσον την οικονομική στήριξη θα παρέχουν στην Τουρκία οι εν λόγω κυβερνήσεις ή οι δύο τράπεζες, αλλά επεσήμαναν ότι θα ανακοινωθούν «εγκαίρως» οι λεπτομέρειες του deal. Στις συνομιλίες μετείχε και η Βρετανία αλλά δεν έκλεισε κάποια γραπτή συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, όπως είπε.

Ο Γερμανός υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιόχεν Φλάσμπαρθ, χαρακτήρισε την επικύρωση της Τουρκίας «ένα πολύ σημαντικό βήμα, κατά το οποίο οποίο συνεργάστηκα μακρά και εντατικά με τους Τούρκους συναδέλφους».

Η Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα – την οποία η Τουρκία είχε υπογράψει το 2016, αλλά δεν είχε μέχρι προ ημερών επικυρώσει – αποβλέπει στον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με το προ-βιομηχανικά επίπεδα, ώστε να εκμηδενιστούν οι εκπομπές άνθρακα και να περιοριστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "«Βόμβα» Politico: Η Τουρκία πήρε οικονομικά ανταλλάγματα για να υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού"

Πυροβολισμοί στη γέφυρα Καλυφτάκη στη Κηφισιά - Ένας τραυματίας

Συναγερμός έχει σημάνει στην Κηφισιά, καθώς σημειώθηκαν πυροβολισμοί στη γέφυρα Καλυφτάκη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένας άνδρας βρέθηκε πυροβολημένος και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Γεννηματάς».

Ο άνδρας φαίνεται πως δέχθηκε δύο σφαίρες στο θώρακα και στο πόδι, στον παράδρομο της Εθνικής προς Λαμία.

cnn

Διαβάστε Περισσότερα » " Πυροβολισμοί στη γέφυρα Καλυφτάκη στη Κηφισιά - Ένας τραυματίας"

Με δέλεαρ 20 ευρώ αυξάνουν τους εμβολιασμούς – Τι έδειξε ευρωπαϊκή έρευνα

Η καταβολή μικρών χρηματικών πληρωμών της τάξης των 20 ευρώ ανά άτομο αύξησε κατά 4,2% τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19, όπως έδειξε μια πρωτότυπη ευρωπαϊκή μελέτη. Αντίθετα, οι προσπάθειες αλλαγής της συμπεριφοράς μέσω μη χρηματικών παροτρύνσεων (nudges) δεν είχαν ανάλογα θετικά επίπτωση στην αύξηση των εμβολιασμών.

Παρά τη μεγάλη διαθεσιμότητα εμβολίων κατά του κορονοϊού, πολλές ανεπτυγμένες χώρες πασχίζουν να αυξήσουν το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού τους πάνω από το 70%. Η παροχή κατάλληλων κινήτρων για να ενθαρρυνθούν οι άνθρωποι να εμβολιαστούν, έχει αποδειχθεί δύσκολο πρόβλημα. Η νέα μελέτη δείχνει ότι τα χρηματικά κίνητρα μπορούν να βοηθήσουν σε ένα βαθμό, αν και το κατά πόσο οι κυβερνήσεις και οι υγειονομικές αρχές θα θελήσουν να καταφύγουν σε μια τέτοια λύση, είναι ένα άλλο θέμα.

Οι ερευνητές από πανεπιστήμια της Ελβετίας, της Σουηδίας, της Δανίας και των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science”, πραγματοποίησαν μια τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη μελέτη στη Σουηδία με περίπου 8.300 ανθρώπους 18 έως 49 ετών, οι οποίοι χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες. Σε μία ομάδα δόθηκε η υπόσχεση μιας χρηματικής ανταμοιβής (200 σουηδικές κορώνες ή περίπου 20 ευρώ) αν εμβολιάζονταν μέσα στις επόμενες 30 μέρες. Σε τρεις άλλες ομάδες δοκιμάστηκαν διαφορετικές μη χρηματικές μέθοδοι παρότρυνσης και ενθάρρυνσης, ενώ στην πέμπτη (ομάδα ελέγχου) δεν προσφέρθηκε τίποτε.

Μετά από ένα μήνα οι επιστήμονες έλεγξαν σε ποιό ποσοστό κάθε ομάδα είχε όντως εμβολιαστεί. Διαπιστώθηκε ότι η προοπτική του χρηματικού “μπόνους” οδήγησε σε αύξηση των εμβολιασμών από το 72% στο 76%, ανεξάρτητα από το φύλο, το επίπεδο εισοδήματος και την ηλικία. Οι άλλες μη χρηματικές μέθοδοι επηρεασμού της συμπεριφοράς (nudges) ήσαν λιγότερο επιτυχείς, καθώς η αρχικά θετική πρόθεση για εμβολιασμό που δημιουργούσαν βραχυπρόθεσμα, τελικά δεν “μεταφραζόταν” σε πραγματική αύξηση των εμβολιασμών.

Ο ερευνητής δρ Φλόριαν Σνάιντερ του Πανεπιστημίου της Βασιλείας επεσήμανε ότι “τα ευρήματα οδηγούν σε μια νέα οπτική αναφορικά με τον φόβο ότι οι χρηματικές ανταμοιβές μπορεί να είναι αντιπαραγωγικές και να αποτρέψουν τους αναποφάσιστους από το να εμβολιαστούν, για παράδειγμα τροφοδοτώντας την καχυποψία τους. Αντίθετα, ακόμη και μικρά χρηματικά κίνητρα μπορούν να έχουν θετική επίπτωση στον ρυθμό των εμβολιασμών”.

Από την άλλη, οι ερευνητές ανέφεραν ότι “είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως τα ευρήματα μας δεν σημαίνουν ότι οφείλουμε να πληρώνουμε τους ανθρώπους. Η μελέτη μας δεν ασχολείται με το ερώτημα αν είναι ηθικά επιτρεπτή η πληρωμή κάποιου για να εμβολιαστεί”. Πάντως το κίνητρο “δουλεύει”…

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Με δέλεαρ 20 ευρώ αυξάνουν τους εμβολιασμούς – Τι έδειξε ευρωπαϊκή έρευνα"

Στην Ελλάδα ένα από τα μεγαλύτερα νεκροταφεία τρένων στον κόσμο

Αν σας έλεγαν πως ένα από τα μεγαλύτερα “νεκροταφεία” τρένων στον κόσμο βρίσκεται στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα μόλις 10 χιλιόμετρα από την Πλατεία Αριστοτέλους που είναι η καρδιά της Θεσσαλονίκης θα το πιστεύατε;

Κι όμως. Οι εικόνες που κατέγραψαν τα drone της ομάδας μας είναι καθηλωτικές και σε αφήνουν με το στόμα ανοικτό.

Χιλιάδες βαγόνια και ντιζελομηχανές βρίσκονται ακινητοποιημένα για πάνω από 30 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Ιωνίας Θεσσαλονίκης σε ακτίνα τεσσάρων και πλέον χιλιομέτρων.

Κάποιοι τα αποκαλούν τα φαντάσματα της Θεσσαλονίκης καθώς πλέον μέσα σε πολλά από αυτά τα βαγόνια βρίσκουν καταφύγιο εκατοντάδες άστεγοι καθώς και διάφοροι άλλοι.

Δείτε μοναδικές εικόνες:

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Ελλάδα ένα από τα μεγαλύτερα νεκροταφεία τρένων στον κόσμο"

Επίθεση με βαριοπούλες στη ΔΟΥ Χολαργού και με μολότοφ στο ΚΕΠΥΟ Μοσχάτου

Επίθεση αγνώστων με βαριοπούλες πραγματοποιήθηκε στη ΔΟΥ Χολαργού επί της Ελευθερίου Βενιζέλου, σήμερα τα ξημερώματα γύρω στις 03:20, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς η κεντρική είσοδος.

Λίγο αργότερα, στις 04:20, σύμφωνα με την ΕΡΤ, άγνωστοι πέταξαν μολότοφ στο ΚΕΠΥΟ Μοσχάτου επί της οδού Θεσσαλονίκης. Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής το μέγεθος των ζημιών.

Σημειώνεται ότι τόσο η εφορία Χολαργού όσο και το ΚΕΠΥΟ Μοσχάτου έχουν γίνει στόχος και στο παρελθόν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Επίθεση με βαριοπούλες στη ΔΟΥ Χολαργού και με μολότοφ στο ΚΕΠΥΟ Μοσχάτου"

Μπομπ Μενέντεζ για Nautical Geo: Οι ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό της Κύπρου

Σχολιάζοντας την τουρκική παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους «Nautical Geo» που έγινε στα ανοιχτά της Κύπρου, ο γερουσιαστής Μπόμπ Μενέντεζ, τόνισε ότι «η Τουρκία υπονομεύει για άλλη μια φορά τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτή τη φορά παραβιάζοντας την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε αναφορά του στη συγκεκριμένη εξέλιξη, με ανάρτηση που έκανε στο Twitter, ο Μπομπ Μενέντεζ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, κάλεσε τις ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό της Κύπρου έναντι της Τουρκίας και υποστήριξε ότι η ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξει πλήρως τα ζωτικά συμφέροντα ενός από τα κράτη μέλη της.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπομπ Μενέντεζ για Nautical Geo: Οι ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό της Κύπρου"

Σκρέκας: Άμεσες ενισχύσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου

Για τις ανατιμήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, καθώς και για τα μέτρα της κυβέρνησης, μίλησε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.  Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός εξήγησε πως οι τιμές της ενέργειας σε διεθνές επίπεδο καθορίζονται μέσα από τις χρηματαγορές. Η Ελλάδα πρώτη από όλους ανακοίνωσε τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών, επεσήμανε.

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει και σε μεγαλύτερες ενισχύσεις αν χρειαστεί. «Κάθε φορά που θα αντιμετωπίζουμε τέτοιες συνθήκες και θα απειλούνται τα ελληνικά νοικοκυριά και οι Έλληνες καταναλωτές από τέτοιες εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές ενέργειας θα ερχόμαστε και θα τους στηρίζουμε, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν», τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Άμεσες ενισχύσεις στους λογαριασμούς

Ηλεκτρικό Ρεύμα:

Για όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος θα υπάρξει ενίσχυση 60 ευρώ/μεγαβατώρα, δηλαδή 18 ευρώ το μήνα για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει 300 μεγαβατώρες το μήνα. Επομένως, 70 ευρώ το τετράμηνο.

Για ένα νοικοκυριό με κοινωνικό τιμολόγιο η ενίσχυση προσδιορίζεται στα 24 ευρώ το μήνα. Επομένως, η τετραμηνιαία ενίσχυση θα φτάνει τα 100 ευρώ.  Η ενίσχυση αυτή αφορά όλους τους παρόχους, όπως επεσήμανε ο υπουργός. 

Στη ΔΕΗ οι αυξήσεις δεν θα είναι πάνω από 2-3 ευρώ το μήνα, ενώ οι ιδιώτες πάροχοι έχουν αρχίσει και διαφημίζουν εμπορικά πακέτα. Σχετικά με τις αυξήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά, ο κ. Σκρέκας είπε πως μέσα από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών, τα νοικοκυριά θα δουν μια μείωση μέσα από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, στην δεξιά πλευρά του λογαριασμού, η οποία μπορεί και να προσεγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ. Από του χρόνου, μάλιστα, θα φανεί μια μείωση στους λογαριασμούς.

«Ο στόχος μας είναι μέχρι το 2030, το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», τόνισε.

Φυσικό αέριο:

Όπως είπε ο υπουργός, τα αποθέματα είναι πολύ περιορισμένα σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, θα υπάρξουν επιπλέον ενισχύσεις έως τον Ιούνιο του 2022.

Το επίδομα θέρμανσης υπερδιπλασιάζεται και φτάνει τα 170 εκατ. ευρώ. 

Θα υπάρξει και επιπλέον έκπτωση 15% από τη ΔΕΠΑ στο φυσικό αέριο.
 
skai

 

Διαβάστε Περισσότερα » " Σκρέκας: Άμεσες ενισχύσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news