facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Γαλλία: «Τελειώνουν» οι πλαστικές συσκευασίες για φρούτα και λαχανικά - Χωρίς περιτύλιγμα και οι εφημερίδες

Η Γαλλία θα απαγορεύσει τις πλαστικές συσκευασίες για σχεδόν όλα τα φρούτα και τα λαχανικά από τον Ιανουάριο του 2022, σε μια προσπάθεια να μειώσει τα πλαστικά απορρίμματα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Εφαρμόζοντας έναν νόμο που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με περίπου 20 φρούτα και λαχανικά που από την 1η Ιανουαρίου θα πρέπει να πωλούνται χωρίς πλαστική συσκευασία. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται τα πράσα, οι μελιτζάνες, οι τομάτες, τα μήλα, οι μπανάνες και τα πορτοκάλια.

«Χρησιμοποιούμε εξωφρενικές ποσότητες πλαστικών μιας χρήσης στην καθημερινότητά μας. Ο νόμος της κυκλικής οικονομίας στοχεύει στη μείωση της χρήσης του πλαστικού που καταλήγει στα απορρίμματα και της αντικατάστασής του με άλλα υλικά ή με επαναχρησιμοποιούμενες και ανακυκλώσιμες συσκευασίες» ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Η γαλλική κυβέρνηση υπολογίζει ότι το 37% των φρούτων και λαχανικών πωλούνται συσκευασμένα και αναμένει ότι το μέτρο αυτό θα μειώσει τις άχρηστες πλαστικές συσκευασίες κατά περίπου 1 δισεκατομμύριο ετησίως.

Η πρόεδρος της ομοσπονδίας πωλητών φρέσκων φρούτων Φρανσουάζ Ρος είπε ότι η μετάβαση στις χάρτινες συσκευασίες θα είναι δύσκολη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. «Επίσης, η πώληση μη συσκευασμένων προϊόντων είναι περίπλοκο ζήτημα, αφού πολλοί πελάτες πιάνουν τα φρούτα και ο κόσμος δεν θέλει να τα έχουν αγγίξει άλλοι», εξήγησε.

Η Γαλλία έχει ξεκινήσει ένα πολυετές πρόγραμμα για την εξάλειψη των πλαστικών. Από φέτος απαγορεύτηκαν τα πλαστικά καλαμάκια, τα ποτήρια και τα μαχαιροπίρουνα, καθώς και τα κουτιά φαγητού από φελιζόλ.

Τα κομμένα φρούτα και ορισμένα ευαίσθητα προϊόντα θα συνεχίσουν να πωλούνται συσκευασμένα σε πλαστικό προς το παρόν, αλλά και αυτή η φάση θα τερματιστεί τον Ιούνιο του 2026. Οι πλαστικές συσκευασίες θα απαγορευτούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2023 για τα ντοματάκια, τα φασολάκια και τα ροδάκινα και μέχρι τα τέλη του 2024 για τα αντίδια, τα σπαράγγια, τα μανιτάρια, ορισμένες σαλάτες και μυρωδικά καθώς και για τα κεράσια. Από τα τέλη Ιουνίου 2026 και μετά, φράουλες, βατόμουρα, σμέουρα θα πρέπει επίσης να πωλούνται χωρίς πλαστικό.

Από το 2022 στους δημόσιους χώρους θα πρέπει να υπάρχουν ψύκτες νερού ώστε να περιοριστεί η χρήση πλαστικών μπουκαλιών. Εφημερίδες, περιοδικά και διαφημιστικά έντυπα θα στέλνονται χωρίς περιτύλιγμα ενώ τα φαστφουντάδικα δεν θα μπορούν στο εξής να δωρίζουν πλαστικά παιχνίδια.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: «Τελειώνουν» οι πλαστικές συσκευασίες για φρούτα και λαχανικά - Χωρίς περιτύλιγμα και οι εφημερίδες"

Κορονοϊός: Πόσο θωρακίζει η τρίτη δόση του εμβολίου – Ανησυχία για την εξάπλωση στη Βόρεια Ελλάδα και την πίεση στο ΕΣΥ

Οι μελέτες στο εξωτερικό αποδεικνύουν ότι ακόμα κι αν κάποιος εμβολιασμένος μολυνθεί θα περάσει ήπια τη νόσο - Ποιο είναι το ποσοστό όσων έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία στη χώρα

Η κυβέρνηση εφαρμόζει το νέο πλάνο στη χώρα για την πανδημία του κορονοϊού, δίνοντας στους εμβολιασμένους πρόσβαση παντού. Παράλληλα, ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την τρίτη δόση του εμβολίου, αφού έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τους άνω των 50 ετών κι αυτό θα θωρακίσει ακόμα περισσότερο μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Βεβαίως, συνεχίζει να υπάρχει ανησυχία για τη Βόρεια Ελλάδα, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλότερα από άλλα μέρη της χώρας. Γι' αυτό και πιέζεται στο σύστημα Υγείας.

«Η τρίτη δόση χορηγείται για να ενισχύσει την ανοσία αλλά και να προστατεύσει για περισσότερο χρόνο όσους εμβολιάζονται. Όσοι κάνουν την τρίτη δόση έχουν 11 φορές χαμηλότερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό και 20 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν», εξήγησε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στην απογευματική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Παράλληλα, εξήγησε ότι άτομα που έχουν νοσήσει χρειάζονται μόνο μια επαναληπτική δόση και γενικότερα μιλώντας για την χορήγηση της τρίτης δόσης εξήγησε ότι θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Στο σημείο αυτό, μάλιστα, αναφέρθηκε και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) να εγκρίνει την τρίτη δόση με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna στους πολίτες ηλικίας 18-55 ετών. Η ίδια διευκρίνισε ότι η επιτροπή γνωμοδότησε για την τρίτη δόση στη χώρα μας σε άτομα με χρόνια νοσήματα και σε άτομα άνω των 50 ετών που αντιμετωπίζουν σοβαρές παθήσεις. Ουσιαστικά πρόκειται για τα άτομα που ανήκουν στη κατηγορία Α και αντιμετωπίζουν προβλήματα με το αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα, έχουν νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη, νοσογόνο παχυσαρκία κ.ά.

Σε ερώτηση για το αν μελετάται και στη χώρα μας η έγκριση των mRNA εμβολίων σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, η κυρία Θεοδωρίδου απάντησε ότι αναμένεται η έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) του εμβολίου της Pfizer σε αυτές τις ηλικίες ενώ έσπευσε να διευκρινίσει ότι «είναι πολύ πρόωρο για την χώρα μας να μιλάμε για τον εμβολιασμό των παιδιών παρότι ήδη γίνονται μελέτες και από άλλες εταιρίες για την ασφάλεια των εμβολίων και σε παιδιά κάτω των 5 ετών».

Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε τη συνύπαρξη της γρίπης με τον κορονοϊό κατά τον φετινό χειμώνα, η ίδια πρόσθεσε «ετοιμαζόμαστε για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων. Ο φόβος της συγκυκλοφορίας των δυο ιών υπήρχε πέρυσι και υπάρχει και φέτος και μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο για τη γρίπη μόνο αν εμβολιαστούμε, ιδίως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες».

Τέλος η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μια «επώδυνη και κρυφή πανδημία» που προκύπτει από διεθνείς μελέτες με τίτλο «Η ορφάνια από την Covid-19» και δείχνουν ότι σε κάθε 4 θανάτους ενηλίκων ένα παιδί χάνει τον γονιό του ή αυτόν που το φροντίζει. Έτσι, «χιλιάδες παιδιά θα φέρνουν το τραύμα της απώλειας των γονιών τους κι αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη της πρόληψης για τη διατήρηση της ψυχικής τους υγείας», κατέληξε.

Το 62% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του

Πάντως, η πορεία των εμβολιασμών δεν είναι αυτή που επιθυμούν οι ιθύνοντες, μολονότι σήμερα ξεπεράστηκαν οι 12.420.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6,5 εκ. πολίτες, δηλαδή το 62% του γενικού πληθυσμού και 71,3% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 68,3% του γενικού πληθυσμού και 79,9% του ενήλικου πληθυσμού. Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.250.000 πολίτες, δηλαδή το 59,5% του γενικού πληθυσμού και 69% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 63,2% του γενικού πληθυσμού και 74,35 του ενήλικου πληθυσμού. Τις τελευταίες 10 μέρες, 50.500 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης.

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορονοϊός: Πόσο θωρακίζει η τρίτη δόση του εμβολίου – Ανησυχία για την εξάπλωση στη Βόρεια Ελλάδα και την πίεση στο ΕΣΥ"

Διπλωματικές πηγές: Η ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα παρακολουθεί στενά την υπόθεση του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα παρακολουθεί στενά την υπόθεση του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα, ενημερώνουν διπλωματικές πηγές. Επισημαίνουν, πάντως, ότι δεν έχει εκδοθεί τελική απόφαση από το αρμόδιο δικαστήριο.

Μητέρα Κατσίφα: «Αυτοκτόνησαν» το παιδί μου γιατί δεν μπορούν να εξηγήσουν πειστικά γιατί τον σκότωσαν

«Αφού δεν μπόρεσαν να «δέσουν» την άδικη δολοφονία του παιδιού μου, τον "αυτοκτόνησαν" μετά από τρία χρόνια» λέει στο protothema.gr η κυρία Βασιλική Κατσίφα, μητέρα του 35χρονου ομογενή -Κωνσταντίνου Κατσίφα- που έχασε τη ζωή του από σφαίρες των επίλεκτων της αλβανικής RENEA, στις 28/10/2918, στο χωριό Βουλαριάτες, αν και η αλβανική δικαιοσύνη μιλάει για… «αυτοχειρία».

Δημοσιεύματα του αλβανικού τύπου αναφέρουν πως η εισαγγελική έρευνα για το θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα περατώθηκε και πως στο πόρισμα που εκδόθηκε γίνεται λόγος για «αυτοκτονία». Η εξέλιξη αυτή έρχεται ακριβώς τρία χρόνια μετά το συμβάν και αφού οι αλβανικές Αρχές δεν μπόρεσαν να τεκμηριώσουν στο ελάχιστο το αφήγημα πως ο Κατσίφας δεν ήταν μόνο «Ekstremist Grek» (Έλληνας εξτρεμιστής) αλλά και πως είχε… συνεργούς με στόχο την… «εδαφική ακεραιότητα» της Αλβανίας.

Από πέρυσι -τέτοια εποχή- δημοσιεύματα του αλβανικού τύπου άφηναν υπονοούμενα πως ο Κατσίφας αυτοκτόνησε προκειμένου να μην πέσει ζωντανός στα χέρια των ανδρών της επίλεκτης δύναμης της αλβανικής αστυνομίας RENEA. Όπως και τελικά συνέβη, με την έκδοση του σαθρού και κατευθυνόμενου πορίσματος που όμως ακόμη η οικογένεια του θύματος δεν έχει στα χέρια της.

«Εμείς πόρισμα δεν πήραμε στα χέρια μας, Ήρθε ένα χαρτί από την Εισαγγελία που μιλάει για "αυτοκτονία" του παιδιού μας, με δύο τρύπες στο πρόσωπο. Αφού δε μπόρεσαν να δέσουν την υπόθεση, τον αυτοκτόνησαν, μετά από τρία χρόνια. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει. Πρέπει να λάμψει η αλήθεια και θα φτάσουμε έως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» λέει η κυρία Κατσίφα, ζητώντας από τις αλβανικές Αρχές να δημοσιοποιήσουν το βίντεο της επιχείρησης. «Αν "αυτοκτόνησε" όπως λένε μπροστά στους άνδρες της RENEA ας δημοσιοποιήσουν το βίντεο από τις κάμερες. Δεν το κάνουν όμως, γιατί η αλήθεια είναι διαφορετική» τονίζει, δηλώνοντας απογοητευμένη και πικραμένη από την εξέλιξη.

Οι γονείς του θύματος δεν αντιμετωπίζουν μόνο τις μεθοδεύσεις των αλβανικών Αρχών προκειμένου να μην αποδοθεί δικαιοσύνη για τον χαμό του παιδιού τους, αλλά και έναν συνεχή -όπως καταγγέλλουν- ψυχολογικό πόλεμο, με στόχο να εγκαταλείψουν το χωριό. Οι κλήσεις του πατέρα Γιάννη Κατσίφα στην Εισαγγελία Αργυροκάστρου είναι συνεχείς, αφού κατηγορείται γι’ ανέγερση μικρής εκκλησίας στο σημείο που δολοφονήθηκε ο γιος του, ενώ κατά διαστήματα drone πετάει -άγνωστο από ποιον- επάνω από το σπίτι τους, βιντεοσκοπώντας και τρομοκρατώντας τους.

«Το παιδί μου έχασε τη ζωή του γιατί υπερασπίστηκε το δικαίωμά του να σηκώνει τη σημαία της Ελλάδας στον τόπο του. Θέλω να λάμψει η αλήθεια. "Αυτοκτόνησαν" το παιδί μου γιατί δεν μπορούν να εξηγήσουν πειστικά γιατί τον σκότωσαν». «Ο αγώνας μας συνεχίζεται» καταλήγει η μητέρα του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Διπλωματικές πηγές: Η ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα παρακολουθεί στενά την υπόθεση του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα"

Καιρός αύριο – Κακοκαιρία «Αθηνά»: Πού θα ξεσπάσουν ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Στον αστερισμό της κακοκαιρίας «Αθηνά» θα παραμείνει ο καιρός αύριο, Τρίτη  (12.10.2021). Τα φαινόμενα αναμένονται κατά τόπους ισχυρά, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, ενώ ο υδράργυρος θα υποχωρήσει.

Ο καιρός αύριο με την κακοκαιρία «Αθηνά» σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και στο ανατολικό Αιγαίο. Μετά το μεσημέρι και από τα δυτικά τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και τη νύχτα θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στα δυτικά και βόρεια θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στα νότια έως 7 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει στα βόρεια τους 18 βαθμούς, στα Δωδεκάνησα τους 24 και στις υπόλοιπες περιοχές τους 20 με 23 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Κακοκαιρία «Αθηνά» - Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από τις προμεσημβρινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4, βαθμιαία έως 5 και από το μεσημέρι βορειοδυτικοί 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Από το απόγευμα τα φαινόμενα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία θα εξασθενήσουν και τη νύχτα θα περιοριστούν στη Θράκη.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία βαθμιαία έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Μετά το μεσημέρι και από τα βόρεια τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς στα βόρεια κατά τόπους ισχυρές. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Στα βόρεια βόρειοι 3 με 4 και μετά το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ. Στα νότια νοτιοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ, στρεφόμενοι το απόγευμα σε δυτικούς βορειοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ. Από το βράδυ προβλέπεται εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ. Από το βράδυ δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και βαθμιαία και στα Δωδεκάνησα. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Στα βόρεια νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς στα κεντρικά και βόρεια το μεσημέρι ισχυρές. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στα νότια 5 με 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο – Κακοκαιρία «Αθηνά»: Πού θα ξεσπάσουν ισχυρές βροχές και καταιγίδες"

Αντιρρήσεις των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας: Θα ζητήσουν από τα μέλη τους αποχή από τις πιλοτικές δίκες

Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, κατά την τελευταία συνεδρίασή της εξέφρασε την αντίθεσή της στο περιεχόμενο του σχεδίου νόμου για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ενώ παράλληλα εκφράζει αντίθεσή της στην πολιτική δίκη στις πολιτικές δίκες. 

Το κείμενο της ανακοίνωσης της ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος έχει ως εξής:

 «1. Η Ολομέλεια εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στο περιεχόμενο του σχεδίου νόμου για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Παρά τις βελτιώσεις, που επήλθαν, μετά την αποδοχή σχετικών προτάσεων του δικηγορικού σώματος, οι προτεινόμενες διατάξεις δεν επιλύουν τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί, δεν απλοποιούν και δεν επιταχύνουν τη διαδικασία αλλά αντιθέτως, διαιωνίζουν ένα δικονομικό καθεστώς πολυνομίας και κακονομίας.

Η εισαγωγή της πιλοτικής δίκης στις πολιτικές υποθέσεις, όπως, κατ' επανάληψη, έχουμε επισημάνει, καταστρατηγεί βασικά δικονομικά δικαιώματα των πολιτών, περιορίζει το δικαίωμά τους στη δικαστική προστασία και ενεργεί υπέρ των ισχυρών και εναντίον των αδυνάτων αφού στο ρυθμιστικό της πεδίο είναι βέβαιο ότι θα υπαχθούν υποθέσεις συμφερόντων τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων, δανειοληπτών και του ιδίου του Δημοσίου.

Η ολομέλεια εμμένει στην προηγούμενη απόφασή της και προτείνει στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων αμέσως μετά την ψήφιση των σχετικών διατάξεων να λάβουν αποφάσεις για την αποχή των μελών τους από όλες τις πιλοτικές δίκες πολιτικών υποθέσεων.

2. Μέσα σε δύο χρόνια από την ισχύ του νέου Ποινικού Κώδικα προωθείται η τρίτη τροποποίηση των διατάξεών του.

Ανεξάρτητα από τις προσεγγίσεις που μπορεί να υπάρχουν για το περιεχόμενο των διατάξεων αυτών, θα πρέπει, κατ' αρχάς, να επισημάνουμε ότι ο Ποινικός Κώδικας αποτελεί βασικό νομοθέτημα, το οποίο εκ της φύσεώς του θα πρέπει να είναι μακράς πνοής, προκειμένου να δημιουργείται ασφάλεια δικαίου, λαμβανομένου υπόψη ότι στο ποινικό δίκαιο εφαρμόζονται πάντα οι επιεικέστερες διατάξεις.

 Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει παρατηρηθεί αύξηση της εγκληματικότητας και μάλιστα σε συγκεκριμένα αδικήματα. Υπό το βάρος αυτό αλλά και της πίεσης του κοινού περί δικαίου αισθήματος, προωθούνται οι εν λόγω αλλαγές, με κυρίαρχη τάση την αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών.

Η αυστηροποίηση στην έκτιση της ποινής (πραγματική έκτιση) σε ειδεχθή εγκλήματα, πάντα με δικαστικές εγγυήσεις, είναι ένα μέτρο που μπορεί να αποδειχθεί λυσιτελές, λαμβάνοντας υπόψη και τον δικαιολογητικό λόγο της επιβολής της ποινής, που δεν είναι μόνο κατασταλτικός του εγκλήματος.

   Η αυστηροποίηση όμως, των προβλεπόμενων ποινών, από μόνη της, δεν αποτελεί τη μόνη λύση. Σημειώνουμε ότι ο Ποινικός μας Κώδικας συγκαταλέγεται στους αυστηρότερους της Ευρώπης και αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλος αριθμός καταδικασθέντων σε ισόβια κάθειρξη.

   Η Ολομέλεια άμεσα θα καταθέσει, αρμοδίως, αναλυτικά τις προτάσεις της για κάθε μία από τις προωθούμενες διατάξεις.

3. Η Ολομέλεια εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στο περιεχόμενο της αριθ. 2/72297/ΔΛΤΠ/28.9.2021 εγκυκλίου του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία επιδιώκεται να καταστεί αδύνατη η αναγκαστική εκτέλεση ιδιωτών σε βάρος του Δημοσίου και δη των διαθεσίμων του στις Τράπεζες της χώρας με την αιτιολογία ότι έχουν ταχθεί για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ειδικών σκοπών.

Η εγκύκλιος αυτή υπονομεύει το δικαίωμα δικαστικής προστασίας των πολιτών έναντι του Δημοσίου, αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία και στην αρχή της δικονομικής ισότητας και εισάγει, δια «ερμηνευτικής» εγκυκλίου, κανόνα δικαίου, άνευ νομοθετικής εξουσιοδότησης και τήρησης των όρων δημοσιότητας.

 Και τούτο, σε μία ιδιαίτερα δυσμενή συγκυρία και μάλιστα τη στιγμή που το Δημόσιο επιφυλάσσει προνομιακή μεταχείριση για τον εαυτόν του εις βάρος ιδιωτών, όπως την κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη γνωστοποίηση.

 Η Ολομέλεια ζητά την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου και εξουσιοδοτεί την Συντονιστική Επιτροπή να ανατεθεί σε έγκριτους συναδέλφους και καθηγητές η εκπόνηση σχετικής γνωμοδότησης για την αντίθεση της συγκεκριμένης «εγκυκλίου» με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ και να προβεί σε δικαστική προσφυγή κατά αυτής.

4. Η Ολομέλεια θεωρεί ως μείζονος σημασίας θέμα την κατάργηση του ΦΠΑ στις δικαστηριακές διαδικασίες, άλλως την μετάπτωσή του στον χαμηλότερο συντελεστή, λαμβάνοντας υπόψη ότι, το θέμα αυτό συνδέεται με την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη και την άσκηση του Συνταγματικού Δικαιώματός τους σε δικαστική προστασία. Επίσης, η Ολομέλεια ζητά τη διεύρυνση του ορίου απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ από 10.000 σε 25.000 ευρώ, που αποτελεί άλλωστε μνημονιακή υποχρέωση και είναι η μόνη που μέχρι σήμερα, αδικαιολόγητα, δεν έχει υλοποιηθεί. Η Ολομέλεια εξουσιοδοτεί τη Συντονιστική Επιτροπή να προβεί σε κάθε αναγκαία ενέργεια προς υλοποίηση των ανωτέρω.

5. Η Ολομέλεια εκφράζει την ικανοποίησή της για την αποδοχή της προτάσεώς της, προκειμένου σε εκλογικές διαδικασίες, να μπορούν να ψηφίζουν δια ζώσης και οι μη εμβολιασμένοι και μη νοσήσαντες, με την επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος διαγνωστικού ελέγχου κατά Covid 19».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιρρήσεις των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας: Θα ζητήσουν από τα μέλη τους αποχή από τις πιλοτικές δίκες"

Δημοσκόπηση Marc: Διψήφια η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Ναι στην αμυντική συμφωνία με Γαλλία

Η κυβέρνηση φαίνεται πως παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες για τη συμφωνία με τη Γαλλία αλλά και για τις ελευθερίες στους εμβολιασμένους σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc.

Η δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του ΑΝΤ1 δείχνει πως η κυβέρνηση αντέχει τη φθορά καθώς παραμένει η διαφορά σε διψήφια ποσοστά από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ οι μεγάλες ανησυχίες των πολιτών εστιάζονται στον κορονοϊό και την ακρίβεια

Στο ερώτημα που έθεσε η δημοσκόπηση Marc για το ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία για τους πολίτες το 49,9% απαντά η πανδημία, το 48,2% η ακρίβεια/ανατιμήσεις, το 39,8 την πορεία της οικονομίας, το 28,6% τα εθνικά και ελληνοτουρκικά και το 13,2% το μεταναστευτικό.

Η αξιολόγηση της αμυντικής συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας βρίσκει σύμφωνο το 75,2% ενώ αρνητικό είναι το 19,6%. Για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να την καταψηφίσει το 64,2% τη θεωρεί λάθος ή μάλλον λάθος ενώ αντίθετη γνώμη έχει το 25,9%.

Για το θέμα της διαγραφής του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από τη ΝΔ το 76,8% τη θεωρεί σωστή ενώ το 11,5% λάθος.

Στην απόφαση της κυβέρνησης για περισσότερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους το 62% τη θεωρεί σωστή ή μαλλον σωστή ενώ το 34,1% λάθος ή μάλλον λάθος.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις για το θέμα των ελευθεριών εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Οι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 69% έχουν θετική γνώμη για τις ελευθερίες ενώ το 27,7% βλέπει το ζήτημα αρνητικά. Στους ανεμβολίαστους το ποσοστό όπως είναι φυσικό είναι ανάποδα με τους 22,9% να θεωρούν τα μέτρα σωστά και το 70,9% λάθος.

 

Στην αξιολόγηση της κυβέρνησης το 49,5% τη βλέπει θετικά, ενώ το 49,8% αρνητικά. Στη συνολική αξιολόγηση της κυβέρνησης υπάρχει άνοδος σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.  Στην αξιολόγηση της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ το 76,6% τη κρίνει αρνητικά η μάλλον αρνητικά ενώ το 21% θετικά.

Στο ερώτημα της δημοσκόπησης Marc για καταλληλότερος πρωθυπουργός το 50,4% λέει Κυριάκος Μητσοτάκης και το 28,2% Αλέξης Τσίπρας.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 12,8% μονάδες καθώς παίρνει ποσοστό 34,8% έναντι 22% που αποσπά ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΙΝΑΛ παίρνει 6,3%, το ΚΚΕ 5,6%, η Ελληνική Λύση 4,4%, το ΜεΡΑ25 έχει ποσοστό 2,9%.

Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ παίρνει 41%, ο ΣΥΡΙΖΑ 27,5%, το ΚΙΝΑΛ 8%, το ΚΚΕ 6,5%, η Ελληνική Λύση 5,5% και το ΜεΡΑ25 ποσοστό 3,5%.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Marc: Διψήφια η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Ναι στην αμυντική συμφωνία με Γαλλία"

Ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωνε χιλιάδες ευρώ ενοίκια σε κτίρια δημοσκοπικής εταιρείας!

Την ώρα που η Κουμουνδούρου έχει αναγάγει σε μείζον θέμα ένα ανύπαρκτο ζήτημα, μια αποκάλυψη έρχεται να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του 2019.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την συμβιβαστική παραίτηση Κουρτς – για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην κυβέρνηση συνεργασίας της Αυστρίας- εγκαλούν την κυβέρνηση ζητώντας μέχρι και εξεταστική για την λίστα Πέτσα και την Opinion Poll ξεχνώντας τις αποδεδειγμένες στενές σχέσεις του με εταιρεία συγγενή υπουργού του Τσίπρα που παραμονές των εκλογών προσπαθούσε να δημιουργήσει κλίμα εμφανίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ έως και νικητή των εκλογών του 2019.

Μια νέα αποκάλυψη έρχεται να αναδείξει τις ιδιαίτερες σχέσεις που είχε αναπτύξει το σύστημα Τσίπρα με δημοσκοπικές.

Όπως φαίνεται και στις παρακάτω αποφάσεις η κυβέρνηση Τσίπρα πλήρωσε περί τις 400.000 ευρώ μέσα σε ένα μήνα για ενοίκια σε κτίριο της «ΚΩΝ.Σ.ΡΟΥΤΖΟΥΝΗΣ Α.Ε. ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ-ΜΕΛΕΤΕΣ» (σ.σ. από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2018, προεκλογική περίοδο)    «για την εξυπηρέτηση των δικαιούχων επιδομάτων και αποζημιώσεων εξαιτίας των πυρκαγιών της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 στις δημοτικές ενότητες και οικισμούς των περιοχών των Περιφερειακών Ενοτήτων Βορείου Τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Χανίων & Κορινθίας».

Ποια όμως είναι η «ΚΩΝ.Σ.ΡΟΥΤΖΟΥΝΗΣ Α.Ε. ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ-ΜΕΛΕΤΕΣ»; Η γνωστή Kάπα Research!

fimotro

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωνε χιλιάδες ευρώ ενοίκια σε κτίρια δημοσκοπικής εταιρείας!"

Προκαλεί πάλι ο Ακάρ: Μάταιες οι προσπάθειες της Ελλάδας να αποκτήσει υπεροχή έναντι της Τουρκίας

Στον δρόμο των προκλήσεων συνεχίζει ο Χουλουσί Ακάρ, που αναφερόμενος στην Ελλάδα, επανέλαβε τις επιθέσεις του κατά Ελλήνων πολιτικών, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία θέλει πολιτικές λύσεις μέσω διαλόγου και στο πλαίσιο της καλής γειτονίας.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είχε τηλεδιάσκεψη με τους αρχηγούς των τριών όπλων, στον απόηχο τόσο των διερευνητικών επαφών, όσο και της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας, ενώ υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει διευρύνει τη σφαίρα επιρροής της, ενώ αποτελεί θέμα στον διεθνή χώρο.

Παράλληλα, κατηγόρησε Έλληνες πολιτικούς για κλιμάκωση της έντασης και επιθετικές ενέργειες, διαμηνύοντας ότι πρέπει να γνωρίζουν «ότι πρόκειται για μάταιες προσπάθειες και ότι δεν μπορούν να αποκτήσουν υπεροχή έναντι της Τουρκίας με τέτοιες ενέργειες και τέτοια ρητορική».

«Θέλουμε τα προβλήματα με την Ελλάδα να επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, μέσω πολιτικών λύσεων, διαλόγου και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. Οι λαοί και στις δύο πλευρές πρέπει να ζουν με ασφάλεια και ευημερία σε περιβάλλον ειρήνης και ηρεμίας. Αυτή είναι η ειλικρινής μας επιθυμία. Οι πολιτικοί κλιμακώνουν την ένταση με τις επιθετικές τους ενέργειες και δηλώσεις για να διαταράξουν τις διμερείς σχέσεις, αντί να βρουν λύσεις ορθολογικές και λογικές στα προβλήματα. Οι δηλώσεις υψηλόβαθμων πολιτικών στην Ελλάδα είναι παράλογες και αβάσιμες. Δεν ταιριάζουν με το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας», είπε ο Ακάρ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Προκαλεί πάλι ο Ακάρ: Μάταιες οι προσπάθειες της Ελλάδας να αποκτήσει υπεροχή έναντι της Τουρκίας"

Ιόνια Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τις επόμενες μέρες στην Αιτωλοακαρνανία

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν το διήμερο 12 και 13 Οκτωβρίου στην «Ιόνια» οδό και συγκεκριμένα στο τμήμα Αντίρριο-Γαβρολίμνη, στην Αιτωλοακαρνανία, με σκοπό την εκτέλεση εργασιών στις σήραγγες Μακύνειας και Κλόκοβας.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την «Νέα Οδό», τόσο την Τρίτη, 12 Οκτωβρίου, όσο και την Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου, θα ισχύσει, από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ, ολική διακοπή κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα, στο τμήμα μεταξύ του ανισόπεδου κόμβου Αντιρρίου και του ανισόπεδου Γαβρολίμνης.

Κατά την διάρκεια διακοπής της κυκλοφορίας, όσοι οδηγοί κινούνται με κατεύθυνση προς Ιωάννινα, θα βγαίνουν από τον αυτοκινητόδρομο στον ανισόπεδο κόμβο Αντιρρίου και μέσω της παλαιάς εθνικής οδού, θα επιστρέφουν στην «Ιόνια» οδό μέσω του ανισόπεδου κόμβου Γαβρολίμνης.

Αντίστοιχα, όσοι οδηγοί κινούνται με κατεύθυνση προς Αντίρριο, θα βγαίνουν από τον αυτοκινητόδρομο στον ανισόπεδο κόμβο Γαβρολίμνης και μέσω της παλαιάς εθνικής οδού, θα επιστρέφουν στην «Ιόνια» οδό μέσω του Αντιρρίου.

Ταυτόχρονα, θα ισχύσει αποκλεισμός του κλάδου εισόδου του ανισόπεδου κόμβου Αντιρρίου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιωάννινα και του κλάδου εισόδου του ανισόπεδου κόμβου Γαβρολίμνης στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Αντίρριο.

Επίσης, σύμφωνα με την «Νέα Οδό», καθ’ όλη τη διάρκεια των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, ο μετωπικός σταθμός διοδίων της Κλόκοβας θα βρίσκεται εκτός λειτουργίας, ενώ οι πλευρικοί σταθμοί διοδίων της Γαβρολίμνης θα λειτουργούν κανονικά, χρεώνοντας πλήρως αναλογικά τους οδηγούς για τη χρήση του τμήματος, ανισόπεδος κόμβος Νότιος Αγρινίου – ανισόπεδος κόμβος Γαβρολίμνης, τμήμα το οποίο είτε θα έχουν διανύσει οι κινούμενοι οδηγοί προς Αντίρριο, είτε πρόκειται να διανύσουν οι κινούμενοι οδηγοί προς Ιωάννινα.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιόνια Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τις επόμενες μέρες στην Αιτωλοακαρνανία"

ΣΥΡΙΖΑ: Ναι από ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση, ΚΚΕ στην εξεταστική για κονδύλια και γκάλοπ

Το όριο των 120 βουλευτών που απαιτεί το Σύνταγμα μετά την τελευταία αναθεώρησή του, εξασφαλίζει ως φαίνεται η πρόταση που κατέθεσε ως ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης», όπως λέει.

Μετά τη θετική στάση του Κινήματος Αλλαγής και ανάλογη τοποθέτηση που έκανε η Ελληνική Λύση, ήρθε και η αποδοχή της πρότασης από το ΚΚΕ, κάτι που σημαίνει ότι η εξεταστική επιτροπή θα γίνει ανεξάρτητα ακόμα κι αν διαφωνεί η (πλειοψηφική) πλευρά της ΝΔ.

Κι αυτό διότι για την έγκριση της πρότασης απαιτούνται (και επαρκούν πλέον μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος) 120 ψήφοι, ήτοι μία συμμαχία κάποιων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Με την αναθεώρηση μπορεί πλέον η Βουλή να συγκροτεί εξεταστικές και «μειοψηφίας» - δύο ανά περίοδο- χωρίς δηλαδή να απαιτείται η πλειοψηφία των 151 βουλευτών, όπως ίσχυε παλαιότερα.

Τσίπρας: Η ΝΔ έχει την πλειοψηφία. Όμως θα το αντέξει;

Την κατάθεση πρότασης για σύσταση εξεταστικής από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολιάζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας. «Καταθέσαμε πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής για να διερευνηθούν όλες οι περιπτώσεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης με σπατάλη δημοσίου χρήματος. Από Λίστα Πέτσα ως εταιρείες δημοσκοπήσεων που ιδιοκτήτες χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο. Η ΝΔ έχει την πλειοψηφία. Όμως θα το αντέξει;», έγραψε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πολιτικός στόχος 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι κι αλλιώς δεν αποσκοπούσε μόνο σε αυτή καθαυτή τη συζήτηση των θεμάτων, που αφορούν στις επιχορηγήσεις προς τα μέσα ενημέρωσης (Λίστες Πέτσα 1 και2), εν μέσω πανδημίας, ή στον τρόπο που γίνονται κάποια γκάλοπ, μετά τις καταγγελίες του ΚΙΝΑΛ για την Opinion Poll.

Η πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει και έναν ευρύτερο πολιτικό στόχο: να διαμορφώσει ένα αντικυβερνητικό μέτωπο, να «βολιδοσκοπήσει» διαθέσεις συνεργασίας για επιμέρους θέματα στην προοπτική αναζήτησης ακόμα και μίας κυβερνητικής συμμαχίας, αμέσως μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής, στην περίπτωση βέβαια που οι αριθμοί (εκλογικές επιδόσεις) το επιτρέπουν.

Με αφορμή τα όσα έγιναν στην Αυστρία και την παραίτηση του καγκελάριου Κουρτς για χρηματοδοτήσεις στα μέσα ενημέρωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί προνομιακό πεδίο τη σχετική συζήτηση. Όπως προνομιακό πεδίο θεωρεί και τη συζήτηση για τα γκάλοπ, παρότι υπάρχουν θέματα σχετικά με τις δημοσκοπήσεις ακόμα και επί των δικών του ημερών.

Το γεγονός όμως ότι το θέμα με την εταιρία Opinion Poll ανακινήθηκε από το Κίνημα Αλλαγής και τη Φώφη Γεννηματά, έδωσε στην Κουμουνδούρου μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνει και μία χειρονομία καλής θέλησης στη σημερινή ηγεσία του ΚΙΝΑΛ – με ό,τι σημαίνει αυτό και για τι μάχη ηγεσίας στη Χ. Τρικούπη, ως προς τις «προτιμήσεις» του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πιο ενδιαφέρον σημείο όμως είναι το γεγονός ότι αυτή η «άσκηση» δοκιμάζει διαθέσεις δυνάμεων της αριστεράς και της κεντροαριστεράς έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιων πολιτικών του κινήσεων.

Αυτές είναι άλλωστε οι δυνάμεις στις οποίες απευθύνεται για κυβερνητική συνεργασία μετά τις εκλογές της Απλής Αναλογικής (φυσικά και στο ΚΙΝΑΛ). Στο ευρύτερο αυτό πλαίσιο, η Κουμουνδούρου θα «μετρήσει» και το κατά πόσο αποδυναμώνεται το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» και στη θέση του εμφανίζεται ένα «αντικυβερνητικό μέτωπο».  

KKE: Έρευνα για την κρατική χρηματοδότηση

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «ψηφίζει την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά “με τη διερεύνηση ζητημάτων χειραγώγησης της κοινής γνώμης και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος”, ζητώντας παράλληλα να γίνει διεύρυνση του περιεχομένου, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια, με αφορμή διαφημιστικές καμπάνιες.

Η θέση αυτή του ΚΚΕ είναι συνεπής και με την τροπολογία που έχει καταθέσει εδώ και ενάμιση χρόνο, η οποία προέβλεπε τη δωρεάν προβολή μηνυμάτων σε όλα τα Μέσα, όταν αυτά σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, την πλήρη διαφάνεια σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, αλλά και την έρευνα για το πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια, στο πλαίσιο της κρατικής διαφήμισης, μια τροπολογία που είχε απορριφθεί τόσο από την κυβέρνηση, όσο κι από τον ΣΥΡΙΖΑ και τ’ άλλα κόμματα. Το ΚΚΕ θα συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση, παίρνοντας υπόψη του την αρνητική πείρα από αντίστοιχες επιτροπές, που εξαντλήθηκαν σε μικροκομματικούς καβγάδες και τελικά εμπόδισαν την ουσιαστική διερεύνηση των ζητημάτων».

Σύμφωνα με πληροφορίες και ο Γιάνης Βαρουφάκης θα εισηγηθει στα αρμόδια όργανα του ΜέΡα25, όπου θα διατυπώσει το δικό του σκεπτικό,  την υπερψήφιση της πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα κονδύλια και τις δημοσκοπήσεις.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΣΥΡΙΖΑ: Ναι από ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση, ΚΚΕ στην εξεταστική για κονδύλια και γκάλοπ"

Πρόταση για εξεταστική για τη λίστα Πέτσα κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Πώς απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Πρόταση για εξεταστική επιτροπή κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να διερευνηθεί η διαφημιστική καμπάνια για τον κορονοϊό καθώς και οι δημοσκοπήσεις.

Πλέον αναμένεται να κριθεί αν θα ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά το αναθεωρημένο άρθρο 68 του Συντάγματος, που δίνει τη δυνατότητα στην αντιπολίτευση να προτείνει και συστήσει εξεταστικές των πραγμάτων επιτροπές. Όπως αναφέρεται, «η Βουλή μπορεί να συνιστά δύο ανά κοινοβουλευτική περίοδο εξεταστικές επιτροπές, εφόσον η σχετική πρόταση δέκα τουλάχιστον βουλευτών υπερψηφισθεί από τα δύο πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ανεξαρτήτως πλειοψηφίας».

Η σχετική αναφορά του Συντάγματος λοιπόν δίνει τη δυνατότητα σε 10 βουλευτές να καταθέσουν την σχετική πρόταση, η οποία και υπερψηφίζεται με 120 ψήφους ανεξαρτήτως πλειοψηφίας.

Ωστόσο, δημιουργήθηκε σύγχυση αναφορικά με το ποιος έχει την αρμοδιότητα να φέρει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια για να οριστεί ειδική ημερήσια διάταξη. Το πρόσωπο αυτό δεν είναι άλλο από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασόυλα ο οποίος είναι ο αρμόδιος να φέρει την πρόταση στην Διάσκεψη των Προέδρων. Μπορεί ωστόσο, όπως έκανε και στην περίπτωση της ΕΛΛΥΣΗΣ  να μην θέσει προς συζήτηση την πρόταση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να εξεταστούν τα κριτήρια βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκ. ευρώ στα  ΜΜΕ  κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας για την εμβολιαστική καμπάνια «Μένουμε σπίτι», την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ως αποτυχημένη. Παράλληλα ζητά να εξεταστεί η χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα του ιδιοκτήτη δημοσκοπικής εταιρείας Opinion Poll, τα αποτελέσματα της οποίας έχει αρνηθεί να ελέγξει η πλειοψηφία στο πλαίσιο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Οικονόμου: Όλοι καταλαβαίνουμε ότι ο κ. Τσίπρας γιατί κατέφυγε στην πρόταση αυτή

Σκληρή ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου:

«Οι συντάκτες της πρότασης για την εξεταστική επιτροπή περιγράφουν πολύ γλαφυρά κάτι που δεν έχει συμβεί, επειδή όσο κυβερνούσαν δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα τέτοιο σχέδιο άλωσης του Τύπου που επιχείρησαν να εφαρμόσουν.

Ένα σχέδιο με βοσκοτόπια, εξωχώριες εταιρείες, περίεργες διαδρομές εκατομμυρίων ευρώ και φυσικά δημοσκοπήσεις που όχι μόνο χαμήλωναν τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ψήλωναν και τη Χρυσή Αυγή.

Όλοι καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι ο κ. Τσίπρας κατέφυγε στην πρόταση αυτή, προκειμένου να δικαιολογήσει την αποτυχία και την ανεπάρκεια του απέναντι σε κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα για την πατρίδα και την κοινωνία, για τα οποία δεν έχει καμιά ουσιαστική πρόταση.

Όλα τα ζητήματα που επικαλείται, έχουν απαντηθεί πολλές φορές. Το ίδιο φυσικά θα γίνει, αν η πρόταση του συγκεντρώσει τον απαραίτητο από το Σύνταγμα αριθμό βουλευτών.

Θυμίζουμε άλλωστε ότι για να μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο από την Αντιπολίτευση, χρειάστηκε η ΝΔ να εισηγηθεί την αλλαγή του άρθρου 68 στην τελευταία αναθεώρηση. Αυτή είναι μια ακόμη απόδειξη για το πως αντιλαμβανόμαστε στην Δημοκρατία, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

Όταν αυτή η γνήσια δημοκρατική αντίληψη, μαζί με τα αποτελέσματα των πολιτικών μας, αναμετρηθούν στις κάλπες με την καθεστωτική αντίληψη του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του για την πολιτική και την Ελλάδα, θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ξανά αν οι δημοσκοπήσεις που βλέπουμε είναι "στημένες" ή απηχούν την πραγματικότητα».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόταση για εξεταστική για τη λίστα Πέτσα κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Πώς απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος"

myHealth app: Η «Άυλη Συνταγογράφηση» στο κινητό σας τηλέφωνο

Έναν πολύτιμο «σύμμαχο» υγείας έχουν πια όλοι οι πολίτες χάρη στην εφαρμογή myHealth για κινητά τηλέφωνα, που υλοποίησε ο Όμιλος ΟΤΕ σε συνεργασία με τη Byte Computer για λογαριασμό της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.ΚΑ).

Με το myHealth app εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια κάθε πολίτης αποκτά πρόσβαση στο υγειονομικό του προφίλ και μπορεί να διαχειρίζεται μέσω του κινητού του τηλεφώνου τις ιατρικές συνταγές για φάρμακα, τα παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις και τις ιατρικές βεβαιώσεις που έχουν εκδοθεί με την «Άυλη συνταγογράφηση».

Στόχος είναι η εφαρμογή να εμπλουτίζεται σταδιακά με νέες λειτουργικότητες, ώστε να εξελιχθεί σε έναν πλήρη «Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας» για τους πολίτες, με το οποίο θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις υγειονομικές πληροφορίες που τους αφορούν.

«(…) Φροντίζουμε το σχέδιο αυτό να γίνει πραγματικότητα βήμα-βήμα, με σεβασμό στη διαχείριση των δημόσιων πόρων και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους. Δύναμή μας, οι εργαζόμενοι της ΗΔΙΚΑ με τις εξειδικευμένες γνώσεις τους, καθώς και η στήριξη των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας. Ευχαριστούμε τους αναδόχους για την ολοκλήρωση του έργου, εντός χρονοδιαγράμματος και με τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά που παρέχουν στους πολίτες αξιόπιστες υπηρεσίες. Θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την ψηφιακή εμπειρία των συμπολιτών μας στους τομείς της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας», εξηγεί η κυρία Νίκη Τσούμα, διευθύνουσα σύμβουλος της Η.ΔΙ.ΚΑ.

Η καινοτόμος αυτή εφαρμογή είναι το επόμενο βήμα του πολυδιάστατου έργου της ηλεκτρονικής και άυλης συνταγογράφησης, που επίσης έχει υλοποιηθεί με τη συμβολή του Ομίλου ΟΤΕ.

«H άυλη συνταγογράφηση είναι ένα έργο-σταθμός για την ψηφιακή μεταρρύθμιση της Υγείας στη χώρα μας. Είμαστε υπερήφανοι που συμβάλλαμε καθοριστικά σε αυτό το έργο που άλλαξε την καθημερινότητα όλων μας, και μας έκανε να νιώσουμε ασφαλείς και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Είναι ένα πολυσύνθετο έργο ICT, που χάρη σε όλους τους ανθρώπους που δούλεψαν γι’ αυτό, υλοποιήθηκε άρτια και σε χρόνους-ρεκόρ. Παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις ICT και με όπλο μας την τεχνολογία, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες της Πολιτείας, των πελατών μας και της κοινωνίας, για έναν κόσμο καλύτερο για όλους», συμπληρώνει ο κ. Γρηγόρης Χριστόπουλος, Chief Commercial Officer Business Segment Ομίλου ΟΤΕ.

«Κατεβάστε» κι εσείς το myHealth app στο κινητό σας

Ήδη, πάνω από 100.000 πολίτες έχουν «κατεβάσει» και χρησιμοποιούν το myHealth app που είναι διαθέσιμο δωρεάν για Αndroid και ΙΟS κινητές συσκευές.

Η αρχική εγγραφή στην εφαρμογή γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και με καταχώρηση κωδικού μιας χρήσης (ΟΤP-One Time Password) που αποστέλλεται σε πιστοποιημένο κινητό τηλέφωνο του πολίτη.

Μετά την αρχική εγγραφή, η είσοδος στην εφαρμογή από έξυπνες κινητές συσκευές γίνεται γρήγορα και με ασφάλεια, με χρήση βιομετρικών στοιχείων ή/και προσωπικών κωδικών. Προαπαιτούμενο για τη χρήση της είναι η εγγραφή στην υπηρεσία της Άυλης Συνταγογράφησης, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης ehealth.gov.gr.

Μέσω της εφαρμογής, οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις στο κινητό τους (push notifications) για κάθε νέα συνταγή ή παραπεμπτικό για εξέταση που εκδίδεται στον ΑΜΚΑ τους, να έχουν άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες για φάρμακα που λαμβάνουν ή έχουν λάβει, καθώς και σε σημειώσεις του γιατρού. Παράλληλα, παρέχεται ιστορικό με όλες τις συνταγές φαρμάκων και παραπεμπτικών που έχουν καταχωρηθεί στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης από 1/1/2012. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να διαχειρίζονται και να παρακολουθούν τις άυλες συνταγές και τα παραπεμπτικά των έμμεσων ασφαλισμένων μελών της οικογένειας, δηλαδή των ανήλικων παιδιών.

Άυλη συνταγογράφηση: η ψηφιακή μεταρρύθμιση της Υγείας

Η Άυλη Συνταγογράφηση είναι ένα έργο ορόσημο για τη Δημόσια Υγεία στη χώρα μας. Έχει αλλάξει καθοριστικά την καθημερινότητα των πολιτών, και συμβάλλει στην προστασία των ευπαθών ομάδων, την απλούστευση των διαδικασιών και τον εξορθολογισμό των ιατρικών δαπανών. Αφορά σε άυλες συνταγογραφήσεις φαρμάκων και άυλα παραπεμπτικά ιατρικών εξετάσεων που οι πολίτες λαμβάνουν μέσω sms ή/και email, και τα εκτελούν χωρίς να χρειάζεται να τα προσκομίζουν τυπωμένα στον φαρμακοποιό και το διαγνωστικό ιατρείο. Επιπλέον, βοήθησε και στον προγραμματισμό των εμβολιασμών για την πρόληψη της λοίμωξης COVID-19, καθώς οι εγγεγραμμένοι πολίτες ειδοποιήθηκαν μέσω SMS για την προ-κράτηση του ραντεβού τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Η.ΔΙ.ΚΑ, μέχρι σήμερα, οι πολίτες που έχουν εγγραφεί στην Άυλη Συνταγογράφηση και εξυπηρετούνται εξ’ αποστάσεως, ξεπερνούν τα 2,6 εκατομμύρια. Οι άυλες συνταγές φαρμάκων που έχουν εκδοθεί ανέρχονται σε 26 εκατομμύρια και τα άυλα παραπεμπτικά σε 10 εκατομμύρια. Τέλος, έχουν σταλεί στους εγγεγραμμένους 66 εκατ. αυτοματοποιημένα sms έκδοσης και εκτέλεσης συνταγών και παραπεμπτικών και 50 εκατ. email.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η συμβολή του Ομίλου ΟΤΕ ήταν καθοριστική καθ’ όλη την πορεία του έργου. Το 2012 ανέλαβε να υλοποιήσει την πρώτη φάση που αφορούσε στη διασύνδεση ιατρών και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης για την ηλεκτρονική καταχώρηση και εκτέλεση συνταγών φαρμάκων, συμβάλλοντας στην εξομάλυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Το επόμενο μεγάλο βήμα έγινε στην αρχή της πανδημίας στη χώρα μας, τέλη Μαρτίου του 2020, με τη μετάβαση στην Άυλη Συνταγογράφηση για πολίτες, γιατρούς και φαρμακοποιούς. Το έργο έφερε εις πέρας ο Όμιλος ΟΤΕ σε συνεργασία με την εταιρεία Byte Computer, για λογαριασμό της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.ΚΑ) και υλοποιήθηκε σε χρόνο-ρεκόρ.

ygeiamou

Διαβάστε Περισσότερα » " myHealth app: Η «Άυλη Συνταγογράφηση» στο κινητό σας τηλέφωνο"

Στάση εργασίας στο τραμ Παρασκευή βράδυ

Στην πραγματοποίηση 4ωρης προειδοποιητικής στάσης εργασίας προχωρούν οι ηλεκτροδηγοί του Τραμ, την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, από τις 10.00 το βράδυ έως τη λήξη των δρομολογίων.

Οι εργαζόμενοι ηλεκτροδηγοί σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Φτάσαμε μετά από 2,5 χρόνια, οι Ηλεκτροδηγοί ΤΡΑΜ, με τις καθημερινές υπεράνθρωπες προσπάθειες και με το φιλότιμο τους, να προσπαθούν να βγάλουν εις πέρας, ένα συγκοινωνιακό έργο με το ελάχιστο επιτρεπτό όριο ασφάλειας. Παρά τις αλλεπάλληλες επιστολές διαμαρτυρίας, εξώδικα, στάσεις εργασίας, δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα και σήμερα, καμία ορατή βελτίωση στο δίκτυο της γραμμής ΤΡΑΜ, όσο αφορά το θέμα της Νέας Τηλεματικής.

Μετά και την τελευταία ενέργεια που πραγματοποιήσαμε, στο πλαίσιο επίλυσης του ζητήματος (Δημόσιος διάλογος με την ΣΤΑΣΥ στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας και αναστολή στάσης εργασίας στις 6/10/2021), την παραδοχή της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ για τη σοβαρότητα του προβλήματος, προτάσεις από την πλευρά της εταιρίας για επιπλέον πίστωση χρόνου, χωρίς όμως να παρουσιαστούν ουσιαστικές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το ΔΣ του ΣΗΤΑ αποφάσισε την πραγματοποίηση 4ωρης προειδοποιητικής στάσης εργασίας την Παρασκευή 15/10/2021 από τις 22:00 μ.μ. έως τη λήξη των δρομολογίων και επιπρόσθετα το ζήτημα να ακολουθήσει την νομική οδό, μέσω των δικηγόρων του σωματείου».

«Ζητάμε συγγνώμη από το επιβατικό κοινό για την αναστάτωση που θα δημιουργηθεί, περιμένουμε την κατανόησή του και ελπίζουμε να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων, διεκδικώντας μαζί ποιοτικότερα και ασφαλέστερα δρομολόγια για τη γραμμή ΤΡΑΜ» καταλήγει η ανακοίνωση των εργαζομένων.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Στάση εργασίας στο τραμ Παρασκευή βράδυ"

Κορωνοϊός: Στα 2.383 τα νέα κρούσματα - 331 οι διασωληνωμένοι, 41 θάνατοι

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.383, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 679.157 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 120 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.289 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 41, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.177 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 331 (61.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 80.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 287 (86.71%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 44 (13.29%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.212 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 187 (ημερήσια μεταβολή -9.22%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 186 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των 2.383 κρουσμάτων Covid-19 έχει ως εξής:

58 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

66 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

38 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

77 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

101 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

58 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

54 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

6 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

349 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

23 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Άνδρου

17 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

71 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

20 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

76 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

55 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

28 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

81 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

31 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

2 κρούσματα στην Π.Ε Ιθάκης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ικαρίας

26 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

69 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου

15 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

14 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

26 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

43 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

13 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

11 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

194 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

72 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

49 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

44 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

1 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

52 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

78 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

22 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

22 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

52 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

2 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

5 κρούσματα στην Π.Ε Σύρου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου

31 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

34 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

27 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

19 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

5 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

1 κρούσμα στο Άγιο Όρος

89 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 2.383 τα νέα κρούσματα - 331 οι διασωληνωμένοι, 41 θάνατοι"

Σε λειτουργία η νέα ψηφιακή πλατφόρμα prosvasis.oaed.gr για τα ΑμεΑ

Σήμερα, Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021, τέθηκε σε λειτουργία η νέα, άκρως φιλική στη χρήση της από άτομα με αναπηρία ψηφιακή πλατφόρμα prosvasis.oaed.gr που σχεδιάστηκε με βάση το πλέον σύγχρονο διεθνές πρότυπο WCAG 2.1 AAΑ, ώστε να εξασφαλίζει πιο προσιτή πρόσβαση στο περιεχόμενο των ιστοσελίδων του ΟΑΕΔ.

Την πλατφόρμα παρουσίασε ο Διοικητής του Οργανισμού Σπύρος Πρωτοψάλτης, σε εκδήλωση στη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμεΑ Αθηνών του ΟΑΕΔ, παρουσία του Υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κ. Χατζηδάκη, της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δ. Μιχαηλίδου, του Ευρωβουλευτή της ΝΔ Σ. Κυμπουρόπουλου, καθώς και του Προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και Προέδρου του Ευρωπαϊκού Forum Ατόμων με Αναπηρία Ι. Βαρδακαστάνη και του Προέδρου της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» και Τακτικού Εκπροσώπου της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης στην Ελλάδα, Ε. Αυγουλά.

Η νέα, ειδικά διαμορφωμένη για τα ΑμεΑ ψηφιακή πλατφόρμα του ΟΑΕΔ, είναι η πρώτη στην Ελλάδα που σχεδιάστηκε με βάση το πλέον σύγχρονο πρότυπο προσβασιμότητας (WCAG 2.1 AAA) και υλοποιήθηκε σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αναγνωρισμένους διεθνώς κανόνες. Προηγήθηκε τεχνική έκθεση αξιολόγησης της ψηφιακής προσβασιμότητας του περιεχομένου του ανανεωμένου ιστότοπου www.oaed.gr, που ενεργοποιήθηκε τον Απρίλιο από το Εργαστήριο Φωνής και Προσβασιμότητας του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, με σκοπό την ανάδειξη λαθών σχεδιαστικών, προγραμματιστικών ή περιεχομένου, προς συμμόρφωση με το πρότυπο προσβασιμότητας WCAG 2.0 AA, ενώ η νέα πλατφόρμα συμμορφώνεται με το υψηλότερο πρότυπο WCAG 2.1 AAΑ.

Η πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα πλοήγησης σε ΑμεΑ με οπτικές δυσκολίες (προσαρμογή μεγέθους/χρωματικών συνδυασμών, κείμενο στη θέση των εικόνων, μετατροπή κειμένου σε ομιλία), με ακουστικές δυσκολίες (κείμενο ηχητικών αρχείων/βίντεο), με σωματικές αναπηρίες (πλοήγηση από πληκτρολόγιο/ποντίκι) και με γνωστικές/νοητικές δυσκολίες (απλοποιημένη διάταξη περιεχομένου). Ορισμένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της πλατφόρμας είναι τα εξής:

  • Τα σχεδιαστικά γραφιστικά πρότυπα είναι κατάλληλα διαμορφωμένα για τα άτομα με ευαισθησία όρασης, με μερική ή ολική απώλεια όρασης καθώς και για τα άτομα με προβλήματα όρασης λόγω γήρανσης.
  • Υπάρχει δυνατότητα προσπελασιμότητας όλων των στοιχείων της πλατφόρμας από μηχανισμούς ανάγνωσης οθόνης, ούτως ώστε οι επισκέπτες με προβλήματα όρασης να γνωρίζουν σε ποιο σημείο βρίσκονται.
  • Διαθέτει ειδικό εσωτερικό μηχανισμό διαχείρισης του περιεχομένου της πλατφόρμας, ώστε στα βίντεο να προστίθενται επεξηγηματικά αρχεία ήχου.
  • Όλα τα βίντεο, οι εικόνες, τα χρώματα παρασκηνίου και τα λογότυπα είναι πλήρως συμμορφωμένα με το πλέον σύγχρονο πρότυπο (WCAG 2.1) ως προς τη σωστή αντίθεση, τη φωτεινότητα και τον συνδυασμό χρωμάτων.
  • Έχουν εφαρμοστεί οι πιο πρόσφατοι κανόνες για την ύπαρξη των σωστών διάκενων μεταξύ γραμμάτων, σειρών, λέξεων, παραγράφων και κειμένων.
  • Έχουν αποκλειστεί όλες οι λειτουργίες οι οποίες δύνανται να προκαλέσουν πρόβλημα σε ανθρώπους με φωτοευαισθησία και σε άτομα με επιληπτικές τάσεις.

Ο μηχανισμός βοήθειας (Help) που βρίσκεται ενσωματωμένος στο υποσέλιδο της πλατφόρμας οδηγεί σε έναν φιλικό για τα ΑμεΑ οδηγό περιήγησης, ο οποίος επεξηγεί όλες τις λειτουργίες. Κάθε φορά που ο χρήστης/στρια δυσκολεύεται να πλοηγηθεί ή να κατανοήσει κάποιο στοιχείο, έχει τη δυνατότητα να ανατρέξει στη σελίδα της βοήθειας η οποία παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες τόσο στα Ελληνικά, όσο και στα Αγγλικά.

Οι επισκέπτες/τριες της νέας ψηφιακής πλατφόρμας έχουν και τη δυνατότητα προσαρμογής της, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Συγκεκριμένα, μπορούν να μεγεθύνουν την ιστοσελίδα έως και 400%, καθώς και να προσαρμόσουν όλα τα στοιχεία του περιεχομένου της, με τέτοιο τρόπο που να εντοπίζουν γρήγορα και εύκολα τις πληροφορίες οι οποίες τους ενδιαφέρουν. Εάν μάλιστα, κατά τη συμπλήρωση στοιχείων στα πεδία που τους αφορούν, υποπέσουν σε σφάλμα, τότε το σύστημα τους καθοδηγεί στην απαραίτητη διόρθωση.

O Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε: "Η συμβολή του ΟΑΕΔ στην εφαρμογή της μεγάλης, οριζόντιας πολιτικής για την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία είναι καθοριστική. Σε συνδυασμό με τα κρίσιμα έργα που ήδη υλοποιεί στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, αναλαμβάνει και σειρά επιπλέον ενεργειών και πρωτοβουλιών οι οποίες αγκαλιάζουν όχι μόνο το Εθνικό Σχέδιο αλλά κυρίως την εξαιρετικά σημαντική, ολιστική προσπάθεια για την προώθηση των δικαιωμάτων των συμπολιτών μας με αναπηρία στην εργασία, την απασχόληση, την κατάρτιση και την ψηφιακή πρόσβαση. Η λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας prosvasis.oaed.gr αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας πρωτοβουλίας, με την οποία θα δοθεί στους πολίτες η δυνατότητα πλήρους και αποτελεσματικής πρόσβασης στο σύνολο των παρεχόμενων από τον ΟΑΕΔ υπηρεσιών, χωρίς εμπόδια και φραγμούς."

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε:
«Το ζήτημα της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία είναι για την κυβέρνηση ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας! Είναι ζήτημα συνείδησης, ζήτημα πολιτισμού. Κι όταν λέμε «προσβασιμότητα» δεν εννοούμε μόνο την προσβασιμότητα στα κτίρια, αλλά και την προσβασιμότητα στις νέες τεχνολογίες. Με αυτή την έννοια, η πρωτοβουλία του ΟΑΕΔ έχει καινοτόμο χαρακτήρα και γι' αυτό στόχος είναι να επεκταθεί η χρήση της πλατφόρμας και σε άλλους οργανισμούς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Πρόκειται άλλωστε για πρωτοβουλία που συνδέεται με άλλες πρωτοβουλίες του Υπουργείου για τα ΑμεΑ. Σε αυτές περιλαμβάνεται η προώθηση των προσλήψεων στο Δημόσιο Τομέα, ένα όνειρο χρόνων για πολλά άτομα με αναπηρία που θα γίνει πράξη σε λίγους μήνες, καθώς είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός. Είναι επίσης ο Προσωπικός Βοηθός που πέρασε πριν λίγες ημέρες από τη Βουλή και θα πάρει σάρκα και οστά, σε πιλοτική βάση, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σημειώνω ακόμα την άλλη μεγάλη πρωτοβουλία, την Κάρτα Αναπηρίας δηλαδή, που θα κάνει λιγότερο δύσκολη την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία, ιδιαίτερα σε σχέση με τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο. Όλα αυτά δεν είναι μεγάλα λόγια, είναι πολιτικές που δρομολογήθηκαν ή δρομολογούνται».

Ο Διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης δήλωσε:

«Η διασφάλιση ίσων ευκαιριών, καθώς και η ενημέρωση και η εξυπηρέτηση όλου του εργατικού δυναμικού, χωρίς αποκλεισμούς, αποτελεί θεμελιώδη αρχή για τον ΟΑΕΔ. Για αυτό, αμέσως μετά την ενεργοποίηση του ανανεωμένου και αναβαθμισμένου ιστότοπου του Οργανισμού, προχωρήσαμε στο σχεδιασμό του prosvasis.oaed.gr, ώστε να εξασφαλίσουμε πιο προσιτή πρόσβαση των ΑμεΑ στο εμπλουτισμένο ψηφιακό περιεχόμενο των ιστοσελίδων μας, με βάση το πλέον σύγχρονο πρότυπο. Αυτή η πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια της παροχής υπηρεσιών διερμηνείας στη νοηματική γλώσσα και στη χειλεανάγνωση μέσω της πλατφόρμας ψηφιακών ραντεβού myOAEDlive και αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα, στο πλαίσιο του στόχου της έμπρακτης και ουσιαστικής στήριξης όλων των πολιτών».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε λειτουργία η νέα ψηφιακή πλατφόρμα prosvasis.oaed.gr για τα ΑμεΑ"

Γλυκά Νερά - Ρεσιτάλ ηθοποιίας από τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, που τηλεφωνεί στο 100 αφού έχει σκοτώσει την Καρολάιν

Ρεσιτάλ υποκριτικής με τη νεκρή Καρολάιν δίπλα του έδωσε ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος τηλεφωνώντας στο 100, με όλο το... σενάριο που έφτιαξε, να αποτυπώνεται στο ηχητικό ντοκουμέντο που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας. Αφού επί μήνα έπαιζε θέατρο, κάνοντας τον θλιμμένο σύζυγο και δίνοντας πληροφορίες περί... ανύπαρκτων ληστών, που εισέβαλαν στο σπίτι και σκότωσαν τη γυναίκα του, ο 33χρονος πιλότος φαίνεται τώρα ότι είχε σχεδιάσει τα πάντα από την πρώτη στιγμή.

Έχοντας σκοτώσει την Καρολάιν και κρεμάσει τον σκύλο τους, με απόλυτη ψυχραιμία σκηνοθέτησε τη ληστεία στο σπίτι της φρίκης στα Γλυκά Νερά. Δεμένος τηλεφώνησε στο 100 και έδωσε την πρώτη του... παράσταση, καθώς αργότερα ακολούθησαν κι άλλες, μέχρι τελικά να «λυγίσει» μπροστά στα αδιάσειστα στοιχεία της Αστυνομίας και να παραδεχτεί ότι  ίδιος σκότωσε την 20χρονη Καρολάιν, τη μητέρα του παιδιού του.

Στο ηχητικό ντοκουμέντο που παρουσίασε πρώτο το Mega, ο πιλότος ακούγεται να βήχει, να μουγκρίζει και να προσπαθεί να δώσει όσο μεγαλύτερη αληθοφάνεια στο τηλεφώνημα στην άμεση δράση. Προσπαθεί να προσποιηθεί τον σοκαρισμένο: «Βοήθεια»,«Βοήθεια μπήκαν ληστές». Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικης γραμμης βρίσκεται μία γυναίκα από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης η οποία τον ρωτάει που είναι και αφού βγάζει αρκετά μουγκρητά έως και δήθεν κλάμα της απαντά στα «Γλυκά Νερά». Καθ’ όλη την διάρκεια του τηλεφωνήματος επιχειρούσε να πείσει πως είναι σε κατάσταση σοκ και ζητούσε ασθενοφόρο.

 

Αναλυτικά ο διάλογος του συζυγοκτόνου με την αστυνομία

Κέντρο Άμεσης Δράσης: Άμεση Δράση

Πιλότος: Βοήθεια!

Κέντρο Άμεσης Δράσης: Παρακαλώ;

Πιλότος: Βοήθεια!

Κέντρο Άμεσης Δράσης: Παρακαλώ;

Πιλότος: Βοήθεια…(με λυγμούς) βοήθεια!

Η αστυνομικός προσπαθεί να καταλάβει τι της λένε από την άλλη άκρη της γραμμής. Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, ακολουθώντας το σχέδιό του, πρέπει να της αποδείξει ότι είναι φιμωμένος από τους υποτιθέμενους ληστές που είχαν μπει στη μεζονέτα.

Κέντρο Άμεσης Δράσης: Για πείτε μου λίγο πιο ήρεμα…

Πιλότος: Βοήθεια, μπήκαν ληστές…

Κέντρο Άμεσης Δράσης: Πείτε μου πού είστε… Πού είστε;

Πιλότος: Βοήθεια! (λυγμοί) Βοήθεια!

Κέντρο Άμεσης Δράσης: Πού είστε;

Πιλότος: … (μουγκρητά)

Η κλήση διαρκεί ένα λεπτό και 48 δευτερόλεπτα.

Πιλότος: Βοήθεια! (λυγμοί) Βοήθεια!

Κέντρο Άμεσης Δράσης: Πού είστε;

Πιλότος: … (μουγκρητά)

Κέντρο Άμεσης Δράσης: Δεν καταλαβαίνω… Τι σας συμβαίνει;

Πιλότος: (μουγκρητά)… 10… 10… (λυγμοί)… 10… (ακατάληπτα)

Κέντρο Άμεσης Δράσης: Πού είστε;

Πιλότος: Γλυκά Νερά! Γλυκά Νερά!

Κέντρο Άμεσης Δράσης: Στα Γλυκά Νερά πού;

Πιλότος: Πάροδος…

Κέντρο Άμεσης Δράσης: Ναι…

Πιλότος: Πάροδος και Παναγούλη 10

Κέντρο Άμεσης Δράσης: Πάροδος;

Πιλότος: Παναγούλη…

Κέντρο Άμεσης Δράσης: Παναγούλη 10;

Κέντρο Άμεσης Δράσης: Πείτε μου πού είστε… Πού είστε;

Πιλότος: Βοήθεια! (λυγμοί) Βοήθεια!

Κέντρο Άμεσης Δράσης: Πού είστε;

Πιλότος: … (μουγκρητά)

Κέντρο Άμεσης Δράσης: Δεν καταλαβαίνω… Τι σας συμβαίνει;

Πιλότος: (μουγκρητά)… 10… 10… (λυγμοί)… 10… (ακατάληπτα)

Κέντρο Άμεσης Δράσης: Πού είστε;

Πιλότος: Γλυκά Νερά! Γλυκά Νερά!

Πιλότος: Βοήθεια! Βοήθεια! (λυγμοί) Ασθενοφόρο! Ασθενοφόρο!

Κέντρο Άμεσης Δράσης: Πόσο χρονών είστε;

Πιλότος: Γρήγορα ασθενοφόρο θέλω!

Κέντρο Άμεσης Δράσης: Ενημερώνω! Ενημερώνω αμέσως!

Πιλότος: Θέλω… θέλω να έρθει Παναγούλη 10!

Κέντρο Άμεσης Δράσης: Ερχόμαστε αμέσως!

Πιλότος: Γρήγορα ασθενοφόρο θέλω!

Κέντρο Άμεσης Δράσης: Ενημερώνω! Ενημερώνω αμέσως!

Πιλότος: Θέλω… θέλω να έρθει Παναγούλη 10!

Κέντρο Άμεσης Δράσης: Ερχόμαστε αμέσως!

Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, ήθελε πάση θυσία να γίνει απόλυτα πειστικός. Για τον λόγο αυτό, πριν από το τηλεφώνημα στην Άμεση Δράση, έκανε δύο λανθασμένες κλήσεις, στην προσπάθειά του να καλέσει το 100 δήθεν με… τη μύτη του. Στις 06:08 στο «180» και στις 06:10 στον αριθμό «1000».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γλυκά Νερά - Ρεσιτάλ ηθοποιίας από τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, που τηλεφωνεί στο 100 αφού έχει σκοτώσει την Καρολάιν"

Πάνω από 700 δασεργάτες στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας

Με συντονισμένες ενέργειες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπήρξε άμεση κινητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων για την κατασκευή έργων προστασίας και αποκατάστασης στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, αμέσως μετά την κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου μήνα.

Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, εκατοντάδες δασεργάτες από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς και τους Αναγκαστικούς Δασικούς Συνεταιρισμούς της περιοχής ξεκίνησαν την απόληψη της καμένης παρόδιας βλάστησης. Παράλληλα, σε χρόνο ρεκόρ και συγκεκριμένα έως τις 2 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώθηκε η εκπόνηση της αναγνωριστικής μελέτης για όλη την καμένη περιοχή, για τον προσδιορισμό και ιεράρχηση των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων. Ειδικά για την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, οι Δασικές Υπηρεσίες ανέλαβαν την εκπόνηση των μελετών των αντιπλημμυρικών έργων και στη συνέχεια την υλοποίησή τους, δίχως να εμπλέξουν τις κατά περίπτωση αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Με ταχύτατες διαδικασίες εξασφαλίστηκε και η απαραίτητη χρηματοδότηση για τη στήριξη των Δασικών Συνεταιρισμών της περιοχής. Στις 9 Σεπτεμβρίου εγκρίθηκαν πιστώσεις ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για τα Δασαρχεία Λίμνης και Ιστιαίας, ενώ μέσω του νεοσύστατου θεσμού του «Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης» εξασφαλίστηκαν κονδύλια άνω των 2,3 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων σε τρεις κρίσιμες υδρολογικές λεκάνες της περιοχής.

Συνολικά, στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας εργάζονται 16 Δασικοί Συνεταιρισμοί από διαφορετικές περιοχές της χώρας, με περισσότερους από 700 δασεργάτες για την υλοποίηση έργων αποκατάστασης και προστασίας. Έως τώρα έχουν ολοκληρωθεί οι εξής εργασίες:

  • 34.000 μέτρα κορμοδεμάτων.
  • 1.000 μέτρα κλαδοπλεγμάτων.
  • 2.000 μέτρα σανιδότοιχων.
  • 700 μέτρα κορμοφραγμάτων.

Παράλληλα, συνεχίζεται η εκπόνηση των μελετών αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων με βάση την ιεράρχηση των περιοχών σύμφωνα με την αναγνωριστική μελέτη. Μέχρι την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, είχαν ολοκληρωθεί από τα οικεία Δασαρχεία και εγκριθεί από τη Διεύθυνση Δασών Ευβοίας πέντε μελέτες αντιδιαβρωτικών και μία αντιπλημμυρικών έργων για εκτάσεις που υπάγονται στο Δασαρχείο Λίμνης. Αντίστοιχα, έχουν ολοκληρωθεί και εγκριθεί τρεις μελέτες αντιδιαβρωτικών και μία αντιπλημμυρικών για περιοχές που υπάγονται στο Δασαρχείο Ιστιαίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την έναρξη έργων προστασίας και αποκατάστασης σε πυρόπληκτες περιοχές, απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα που συνήθως υπερβαίνει το ένα έτος. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν οι εξής περιπτώσεις:
  • Πυρκαγιά στον Υμηττό Αττικής το καλοκαίρι του 2015 που έκαψε 5.000 στρέμματα. Τα έργα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2016.
  • Πυρκαγιά στην Κινέττα Αττικής, στις 23 Ιουλίου 2018. Τα έργα για την προστασία και αποκατάσταση των 49.000 στρεμμάτων που κάηκαν ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2019 και ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο του 2019.
  • Πυρκαγιά στο Νέο Βουτζά και στο Μάτι στις 23 Ιουλίου 2018. Τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα σε έκταση 20.000 στρεμμάτων ξεκίνησαν στις αρχές του 2019 έπειτα από παρέμβαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
  • Πυρκαγιές στο Κοντοδεσπότι Ευβοίας, το 2018 και το 2019. Τα έργα ξεκίνησαν το 2021 μετά από δικαστικές εμπλοκές.
  • Πυρκαγιά στην περιοχή Αθίκια Κορινθίας – Κεχριές, τον Ιούλιο του 2020. Τα έργα αποκατάστασης δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα λόγω δικαστικών προσφυγών στη διαδικασία δημοπράτησης των έργων.

Στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η ολοκλήρωση του συνόλου των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας το συντομότερο δυνατό, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και τις εταιρείες που έχουν αναλάβει τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων προστασίας στο πλαίσιο του θεσμού του «Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Πάνω από 700 δασεργάτες στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας "

Στασινός (ΤΕΕ): Αδύνατο να υλοποιηθούν αντιπλημμυρικά σε λιγότερο από ένα χρόνο

«Όσον αφορά τους χρόνους διαγωνισμών μελετών και δημοπράτησης έργων αλλά και της υλοποίησης και παράδοσής τους στη χώρα μας, έχω αναφέρει πολλές φορές δημόσια ότι είναι αρκετά μεγάλοι», δηλώνει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός αναφορικά με τα αντιπλημμυρικά έργα.

«Συγκεκριμένα η διαδικασία ανάθεσης μελέτης ή έργου ξεπερνά κατά μέσο όρο τους 6 μήνες και η υλοποίηση τους ξεπερνά τα 2 έτη. Προφανώς εξαρτάται πάντα, όσον αφορά στην υλοποίηση, από το μέγεθος της μελέτης και του έργου. Στους παραπάνω χρόνους θα πρέπει να προστεθεί ο χρόνος εκδίκασης ενστάσεων και προσφύγων που μπορεί να ξεπεράσει τους 6 μήνες.

Συγκεκριμένα όσον αφορά στις πυρόπληκτες περιοχές, σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα, είναι αδύνατον ακόμη και αν γίνουν απευθείας αναθέσεις μελετών και έργων να υλοποιηθούν σε λιγότερο από 1 χρόνο. Η εκπόνηση και ολοκλήρωση μελετών αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων σε λιγότερο από 1,5 μήνα από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες του ΥΠΕΝ είναι πραγματικά πολύ γρήγορες για τα δεδομένα της δημόσιας διοίκησης και συμβάλλουν ουσιαστικά στην κατά το δυνατόν συντομότερη υλοποίηση των αναγκαίων έργων.»

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Στασινός (ΤΕΕ): Αδύνατο να υλοποιηθούν αντιπλημμυρικά σε λιγότερο από ένα χρόνο"

Οργισμένη η Ρωσία για τη «Μεγάλη Αλβανία» που θέλει ο Ράμα

Η δήλωση του πρωθυπουργού της Αλβανίας περί ένωσης της χώρας του με το Κόσοβο, δεν άρεσε στη Ρωσία. Και φρόντισε να δείξει την ενόχλησή της.

Η Ρωσία θεωρεί τη δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, ο Έντι Ράμα, περί ένωσης της χώρας του με το Κόσοβο απόλυτα απαράδεκτη, διεμήνυσε την Κυριακή (10.10.2021) η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Θεωρούμε τη δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα για την ένωση της Αλβανίας και του Κοσόβου απόλυτα απαράδεκτη. Η προώθηση της πραγματοποίησης του σχεδίου της “Μεγάλης Αλβανίας” έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διατάξεις της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή» των Βαλκανίων, σημείωσε η Ζαχάροβα.

Ρωσία

Για τη Μόσχα, είναι ιδιαίτερα περίεργο ότι η θέση αυτή, που εναντιώνεται σε μια απόφαση θεμελιώδη για την επίλυση της σύρραξης, «ανακηρύσσεται σε στόχο-κλειδί της πολιτικής καριέρας του ηγέτη μιας χώρας των Βαλκανίων», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ. Τέτοιες τοποθετήσεις «δεν συνάδουν με τις κοινές προσπάθειες του Βελιγραδίου και των Τιράνων για τη δημιουργία ενιαίας αγοράς», έκρινε η ίδια.

«Αδημονούμε να ακούσουμε να δίνεται προσήκουσα απάντηση των δυτικών κηδεμόνων του σχεδίου ‘οικοδόμησης κράτους-έθνους’ στο Κόσοβο σε αυτή την κατάφωρη πρόκληση. Είμαστε κατάπληκτοι που αγνοούνται τέτοιες υπονομευτικές εκκλήσεις ενώ ασκείται κριτική στο Βελιγράδι για τις ανθρωπιστικές του πρωτοβουλίες για τον “σερβικό κόσμο”, που είναι δικαιολογημένες και συνάδουν με το διεθνές δίκαιο», συμπλήρωσε η Μαρία Ζαχάροβα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Οργισμένη η Ρωσία για τη «Μεγάλη Αλβανία» που θέλει ο Ράμα"

Kατέβασαν από το αεροπλάνο ολόκληρη οικογένεια επειδή ο δίχρονος γιος τους... δεν φορούσε μάσκα!

Αλαλούμ σε πτήση των γερμανικών αερομεταφορών «Lufthansa» όταν ο πιλότος έδωσε εντολή στο πλήρωμα να κατεβάσουν από το αεροπλάνο την οικογένεια Παντούρεβιτς, καθώς ο δίχρονος γιος τους δεν ήθελε να φορέσει μάσκα.

Στην οικογένεια δεν επετράπη να επιστρέψει στις ΗΠΑ από το αεροδρόμιο Rhein-Main, με την Lufthansa να επιμένει ότι το αγοράκι της οικογένειας έπρεπε να τηρήσει το υγειονομικό πρωτόκολλο, σύμφωνα με το οποίο έπρεπε να φορά μάσκα.

Ο 43χρονος Αλεξάντερ Παντουρέβιτς από την Βοσνία, πατέρας του μόλις δύο ετών αγοριού, εξηγεί την περιπέτειά του στην γερμανική εφημερίδα «BILD»:

«Μία αεροσυνοδός μας συνόδευσε μέχρι τον πιλότο. Αυτός προσπάθησε να πείσει τον γιο μου Γιάκομπ να φορέσει μάσκα. Αλλά δεν τα κατάφερε. Τότε ένας ένστολος άνδρας μας συνόδευσε έξω από το αεροπλάνο. Έπαθα σοκ, σαν να με κτύπησε σφαίρα. Από πότε τα παιδιά δύο ετών πρέπει να φορούν μάσκα;», διερωτάται ο πατέρας του αγοριού.

Η εταιρεία Lufthansa υποστήριξε ότι έπρεπε να υπακούσει τους κανονισμούς της Αμερικανικής Αρχής για την Ασφάλεια των Μεταφορών (TSA).

Αυτό σημαίνει ότι, οι επιβάτες ηλικίας δύο ετών και άνω, πρέπει να φορούν μάσκα καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης.

Τον Ιούλιο, όμως, ο Αλεξάντερ Παντούρεβιτς ταξίδεψε στη Βοσνία με τη σύζυγό του Σλάβικα (42) και τον γιο του Γιάκομπ για διακοπές. Τότε ο μικρός ταξίδεψε χωρίς μάσκα. Στις 15 Σεπτεμβρίου, η οικογένεια ήθελε να επιστρέψει στο Ντάλας μέσω Φρανκφούρτης, όπου ζει η οικογένεια .

Ο εκπρόσωπος της Lufthansa Γεργκ Βάμπερ τόνισε:

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι μια οικογένεια στην εν λόγω πτήση αρνήθηκε να επιβιβαστεί με το παιδί της να φοράει μάσκα».

Ωστόσο, ένας αυτόπτης μάρτυρας της πτήσης, ο Jan H από το Αμβούργο, υπερασπίστηκε τους γονείς του παιδιού, οι οποίοι, όπως είπε, δοκίμασαν τα πάντα για να φορέσει ο γιος τους την μάσκα.

Ο 36χρονος συνεπιβάτης καθόταν δύο σειρές μπροστά από την οικογένεια Παντουρέβιτς:

«Οι γονείς προσπάθησαν απαλά να βάλουν μάσκα στο παιδί. Ο μικρός όμως αντέδρασε κι άρχισε να κλαίει. Κατά την άποψή μου, δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα οι γονείς», είπε χαρακτηριστικά.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Kατέβασαν από το αεροπλάνο ολόκληρη οικογένεια επειδή ο δίχρονος γιος τους... δεν φορούσε μάσκα!"

Παναγιώτης Ψωμιάδης υπέρ Φιλιππίδη: «Μετά από 20 χρόνια το θυμήθηκαν; Ας μιλούσαν από τότε»

Αντίθετος με τις καταγγελίες των ηθοποιών είναι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος είπε συγκεκριμένα «εγώ είμαι αντίθετος με αυτά. Μετά από 20 χρόνια; Αν δεν γούσταρες τότε, να μίλαγες τότε. Τώρα κάνεις την καριέρα σου και βγαίνεις στην τηλεόραση. Κατηγορούν όλοι τον Πέτρο Φιλιππίδη. Αν αθωωθεί από το δικαστήριο, ποιος θα τον αποκαταστήσει;».

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης τοποθετήθηκε για το κίνημα #metoo και τις καταγγελίες και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «τότε έκανες τη δουλειά σου και τώρα βγήκες στην τηλεόραση να σε ξαναθυμηθούν;».

Για τη φωτιά που ξέσπασε εν κινήσει στο αυτοκίνητό του, είπε: «Έκλαιγα επί μία ώρα συνέχεια, δεν μπορούσαν να με συνεφέρουν. Το αγάπησα αυτό το αυτοκίνητο. Το ευτύχημα είναι ότι βγήκαμε ζωντανοί, με την βοήθεια της Παναγίας».

«Είμαι κομμένος. Μου έχουν γυρίσει την πλάτη»

Ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης, σχολίασε και το γεγονός ότι δεν βγαίνει πλέον σε τηλεοπτικές εκπομπές, εκφράζοντας το παράπονό του ότι «είναι κομμένος» και τόνισε πως είναι πικραμένος γιατί όλοι του έχουν γυρίσει την πλάτη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Σε αυτούς που στάθηκα επί δεκαετίες, που τους ευεργέτησα, όταν χτύπησα την πόρτα τους, τις βρήκα κλειστές. Η στενοχώρια μου κράτησε λίγες ημέρες. Εγώ ήμουν ζωοδότης της πολιτικής».

Οι δυσκολότερες στιγμές είναι όταν «σκότωνα» μέρος της περιουσίας μου, που δούλεψα επί 40 χρόνια, για την πολιτική. Λέω στον εαυτό μου, «Παναγιώτη, είσαι ανίκανος», επειδή δεν μπόρεσα να κρατήσω αυτά που έκανε ο πατέρας μου και για τα οποία μόχθησα και εγώ για χρόνια», είπε ο κ. Ψωμιάδης, συμπληρώνοντας «εγώ δεν ήμουν πολιτικός, εγώ ότι κάνω στην ζωή μου το κάνω γιατί είμαι εραστής, το κάνω γιατί γουστάρω».

Όπως προσέθεσε, «μένω στο ενοίκιο, είχα αγοράσει πριν από 40 χρόνια ένα διαμέρισμα, το καλύτερο στην Θεσσαλονίκη, αλλά αναγκάστηκα να το «σκοτώσω» για την πολιτική. Η κόρη μου σπουδάζει με υποτροφία».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Παναγιώτης Ψωμιάδης υπέρ Φιλιππίδη: «Μετά από 20 χρόνια το θυμήθηκαν; Ας μιλούσαν από τότε»"

Μητέρα Κατσίφα: «Αυτοκτόνησαν» το παιδί μου γιατί δεν μπορούν να εξηγήσουν πειστικά γιατί τον σκότωσαν

«Αφού δεν μπόρεσαν να «δέσουν» την άδικη δολοφονία του παιδιού μου, τον "αυτοκτόνησαν" μετά από τρία χρόνια» λέει στο protothema.gr η κυρία Βασιλική Κατσίφα, μητέρα του 35χρονου ομογενή -Κωνσταντίνου Κατσίφα- που έχασε τη ζωή του από σφαίρες των επίλεκτων της αλβανικής RENEA, στις 28/10/2918, στο χωριό Βουλαριάτες, αν και η αλβανική δικαιοσύνη μιλάει για… «αυτοχειρία».

Δημοσιεύματα του αλβανικού τύπου αναφέρουν πως η εισαγγελική έρευνα για το θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα περατώθηκε και πως στο πόρισμα που εκδόθηκε γίνεται λόγος για «αυτοκτονία». Η εξέλιξη αυτή έρχεται ακριβώς τρία χρόνια μετά το συμβάν και αφού οι αλβανικές Αρχές δεν μπόρεσαν να τεκμηριώσουν στο ελάχιστο το αφήγημα πως ο Κατσίφας δεν ήταν μόνο «Ekstremist Grek» (Έλληνας εξτρεμιστής) αλλά και πως είχε… συνεργούς με στόχο την… «εδαφική ακεραιότητα» της Αλβανίας.

Από πέρυσι -τέτοια εποχή- δημοσιεύματα του αλβανικού τύπου άφηναν υπονοούμενα πως ο Κατσίφας αυτοκτόνησε προκειμένου να μην πέσει ζωντανός στα χέρια των ανδρών της επίλεκτης δύναμης της αλβανικής αστυνομίας RENEA. Όπως και τελικά συνέβη, με την έκδοση του σαθρού και κατευθυνόμενου πορίσματος που όμως ακόμη η οικογένεια του θύματος δεν έχει στα χέρια της.

«Εμείς πόρισμα δεν πήραμε στα χέρια μας, Ήρθε ένα χαρτί από την Εισαγγελία που μιλάει για "αυτοκτονία" του παιδιού μας, με δύο τρύπες στο πρόσωπο. Αφού δε μπόρεσαν να δέσουν την υπόθεση, τον αυτοκτόνησαν, μετά από τρία χρόνια. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει. Πρέπει να λάμψει η αλήθεια και θα φτάσουμε έως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» λέει η κυρία Κατσίφα, ζητώντας από τις αλβανικές Αρχές να δημοσιοποιήσουν το βίντεο της επιχείρησης. «Αν "αυτοκτόνησε" όπως λένε μπροστά στους άνδρες της RENEA ας δημοσιοποιήσουν το βίντεο από τις κάμερες. Δεν το κάνουν όμως, γιατί η αλήθεια είναι διαφορετική» τονίζει, δηλώνοντας απογοητευμένη και πικραμένη από την εξέλιξη.

Οι γονείς του θύματος δεν αντιμετωπίζουν μόνο τις μεθοδεύσεις των αλβανικών Αρχών προκειμένου να μην αποδοθεί δικαιοσύνη για τον χαμό του παιδιού τους, αλλά και έναν συνεχή -όπως καταγγέλλουν- ψυχολογικό πόλεμο, με στόχο να εγκαταλείψουν το χωριό. Οι κλήσεις του πατέρα Γιάννη Κατσίφα στην Εισαγγελία Αργυροκάστρου είναι συνεχείς, αφού κατηγορείται γι’ ανέγερση μικρής εκκλησίας στο σημείο που δολοφονήθηκε ο γιος του, ενώ κατά διαστήματα drone πετάει -άγνωστο από ποιον- επάνω από το σπίτι τους, βιντεοσκοπώντας και τρομοκρατώντας τους.

«Το παιδί μου έχασε τη ζωή του γιατί υπερασπίστηκε το δικαίωμά του να σηκώνει τη σημαία της Ελλάδας στον τόπο του. Θέλω να λάμψει η αλήθεια. "Αυτοκτόνησαν" το παιδί μου γιατί δεν μπορούν να εξηγήσουν πειστικά γιατί τον σκότωσαν». «Ο αγώνας μας συνεχίζεται» καταλήγει η μητέρα του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μητέρα Κατσίφα: «Αυτοκτόνησαν» το παιδί μου γιατί δεν μπορούν να εξηγήσουν πειστικά γιατί τον σκότωσαν"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news