facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Υποχρεωτικά με νόμο τα εμβόλια για πρόληψη μεταδοτικού νοσήματος

Τα εμβόλια καθίστανται υποχρεωτικά σε περιπτώσεις εμφάνισης κινδύνου διάδοσης μεταδοτικού νοσήματος
Νόμος 4675/2020 – ΦΕΚ Τεύχος A 54/11.03.2020
Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και άλλες διατάξεις
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ «ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ»
Άρθρο 4.
Πρωτογενής, Δευτερογενής και Τριτογενής Πρόληψη
1. Η Πολιτεία έχει την υποχρέωση ανάληψης δράσεων πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης. Η πρωτογενής πρόληψη περιλαμβάνει τις παρεμβάσεις και τις ενέργειες που στοχεύουν στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης νοσημάτων, αναπηριών ή βλαβών και πραγματοποιούνται πριν από την εμφάνιση αυτών. Ως τέτοιες δράσεις και ενέργειες ενδεικτικά αναφέρονται η προγεννητική αγωγή, οι εμβολιασμοί, η φυσική άσκηση, η αποφυγή του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή, η προαγωγή ψυχικής υγείας και ευεξίας. Η δευτερογενής πρόληψη περιλαμβάνει τις παρεμβάσεις που στοχεύουν στην πρώιμη ανίχνευση μιας υπάρχουσας, αλλά όχι κλινικά ορατής νόσου, προκειμένου η πρόγνωση της νόσου να καθίσταται πλέον ευνοϊκή. Ως τέτοιες παρεμβάσεις ενδεικτικά αναφέρονται τα προγράμματα μαζικού προσυμπτωματικού ελέγχου για τους διαφόρους τύπους καρκίνου και η εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Η τριτογενής πρόληψη περιλαμβάνει τις παρεμβάσεις, που στοχεύουν στην πρόληψη της ανικανότητας, την αποκατάσταση των βλαβών, καθώς και την πρόληψη των υποτροπών από μία κλινικά ορατή νόσο και την υποστήριξη των ατόμων να αντιμετωπίσουν μακροχρόνια και σύνθετα προβλήματα, καθώς και βλάβες της υγείας τους με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικής τους ικανότητας, της ποιότητας ζωής και του προσδόκιμου επιβίωσης. Ως τέτοιες παρεμβάσεις ενδεικτικά αναφέρονται η φυσικοθεραπεία στις περιπτώσεις αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και η παροχή ανακουφιστικής και υποστηρικτικής φροντίδας σε ασθενείς με απειλητικές για τη ζωή τους νόσους.
2. Θεσπίζεται το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης με την ονομασία «ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ», το οποίο εντάσσεται στο πενταετές Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία. Το Εθνικό Πρόγραμμα «ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ» αποτελείται από δράσεις δημόσιας υγείας στα πεδία της πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης, που υλοποιούνται με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας, παρέχονται δωρεάν από τους οριζόμενους στο πρόγραμμα δημόσιους ασφαλιστικούς φορείς και υλοποιούνται με σύμπραξη των καθοριζόμενων στα επιμέρους προγράμματα της παραγράφου 3 του παρόντος εποπτευόμενων οργανικών μονάδων και φορέων υπηρεσιών δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένων και νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.
iii) Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕΜΒ), το οποίο απευθύνεται σε ειδικές και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, παιδιά, ανηλίκους και ενηλίκους, μετακινούμενους πληθυσμούς και πληθυσμούς που βρίσκονται σε κίνδυνο, και περιλαμβάνει τα προγράμματα εμβολιασμών όλων των ανωτέρω.
α) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας προσδιορίζεται η κάθε επιμέρους αναλαμβανόμενη δράση διεύρυνσης ή επικαιροποίησης του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών υπέρ της υγείας των πολιτών με την καθιέρωση των ενδεδειγμένων επιστημονικά εμβολίων, όπως εξειδικεύονται ανά νόσημα, ηλικία και φύλο, ορίζονται οι διαδικαστικές προϋποθέσεις συμμετοχής των πολιτών στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, ο τρόπος εγγραφής και η διαδικασία συμμετοχής τους, υποδεικνύονται οι φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, που συμπράττουν στην υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης και ορίζεται η διαδικασία επικαιροποίησης του προγράμματος, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
β) Σε περιπτώσεις εμφάνισης κινδύνου διάδοσης μεταδοτικού νοσήματος, που ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβάλλεται, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από γνώμη της ΕΕΔΥ, υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με σκοπό την αποτροπή της διάδοσης της νόσου.
Με την ανωτέρω απόφαση ορίζονται η ομάδα του πληθυσμού ως προς την οποία καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός με καθορισμένο εμβόλιο, η τυχόν καθορισμένη περιοχή υπαγωγής στην υποχρεωτικότητα, το χρονικό διάστημα ισχύος της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, το οποίο πρέπει πάντοτε να αποφασίζεται ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας για συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού, η ρύθμιση της διαδικασίας του εμβολιασμού και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.
γ) Αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας η προσωποποιημένη ενημέρωση ενός εκάστου πολίτη για τον χρόνο και τον τρόπο συμμετοχής του στα προαναφερόμενα Εθνικά Προγράμματα.
odigostoupoliti
Διαβάστε Περισσότερα » "Υποχρεωτικά με νόμο τα εμβόλια για πρόληψη μεταδοτικού νοσήματος"

Επεισόδια στη δομή της Μαλακάσας: Αφγανοί επιτέθηκαν σε αστυνομικούς

Ένταση ξέσπασε στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της Μαλακάσας το βράδυ της Παρασκευής.

Ενας Αφγανός είχε «σπάσει» της καραντίνα βγαίνοντας από την δομή, αλλά οι αστυνομικοί τον εντόπισαν εγκαίρως. Όταν τον συνέλαβαν και επέστρεψαν στο κέντρο φιλοξενίας, εκείνος μαζί με άλλους αλλοδαπούς που μένουν στη δομή επιτέθηκαν στις Αρχές πετώντας τους πέτρες.

Οι αστυνομικοί παραμένουν σε επιφυλακή στο σημείο, ενώ νωρίτερα, σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος του Αφγανού και του επέβαλαν το διοικητικό πρόστιμο των 5.000 ευρώ γιατί «έσπασε» την καραντίνα.

Να σημειωθεί ότι ο αλλοδαπός που επιχείρησε να σπάσει την καραντίνα διαθέτει ακόμη και δικό του αυτοκίνητο με το οποίο έκανε τις μετακινήσεις του. Το ΙΧ κατασχέθηκε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδια στη δομή της Μαλακάσας: Αφγανοί επιτέθηκαν σε αστυνομικούς"

ΗΠΑ: Η FDA ενέκρινε την χρήση του Remdesivir για την καταπολέμηση της Covid-19

Η Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την Παρασκευή την χρήση του φαρμάκου Remdesivir της Gilead Sciences για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Την ανακοίνωσε έκανε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους συνεργάτες μας που έφεραν το Remdesivir σε αυτό το σημείο και πολλούς από τους ανθρώπους μας που είναι μέρος αυτού, στην πραγματικότητα», τόνισε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως η εταιρεία προσφέρει 1 εκατομμύριο φιαλίδια του φαρμάκου.

Η απόφαση έρχεται μετά από μια σειρά θετικών στοιχείων που αφορούσαν τις κλινικές μελέτες σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα, με θεραπείες 5 και 10 ημερών με το συγκεκριμένο φάρμακο.

Η μετοχή της Gilead μείωσε τις απώλειες αλλά παρέμεινε σε πτωτική τροχιά κατά 4%.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Η FDA ενέκρινε την χρήση του Remdesivir για την καταπολέμηση της Covid-19"

Βασιλάκης – Aegean: Μέσα σε ένα μήνα πήγαμε από το ρετιρέ στο υπόγειο

Από τις πλέον πληττόμενες επιχειρήσεις από τον υγειονομική κρίση που προέκυψε από τον κορονοϊό είναι η Aegean, όπως άλλωστε και όλες οι εταιρείες στον κλάδο των αερομεταφορών. Ο πρόεδρος της εταιρείας, και μέλος του Δ.Σ. της Endeavor Greece, κ. Ευτύχης Βασιλάκης βρέθηκε χθες το απόγευμα στον ψηφιακό επιχειρηματικό πάνελ που οργάνωσε η Endeavor Greece με θέμα “Διοίκηση επιχειρήσεων σε ταραγμένους καιρούς”, και ερωτώμενος αναφέρθηκε για το πως έζησε την όλη εμπειρία της καθήλωσης των αεροσκαφών αλλά και το μέλλον της αεροπορικής.

Ο κ. Βασιλάκης παραδέχτηκε ότι παρόλο ότι κατάφεραν να αντιμετωπίσουν το υγειονομικό θέμα, υποεκτίμησαν το μέγεθος του προβλήματος από οικονομικής άποψης, σημειώνοντας ότι η σημερινή κατάσταση πιθανόν να αλλάξει το τοπίο στις αερομεταφορές. Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους σημείωσε ότι είναι μονόδρομος η μείωση του προσωπικού καθώς δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει για αρκετό μεγάλο διάστημα ικανοποιητικό πτητικό έργο.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις του κ. Βασιλάκη:

«Από τις 25 Φεβρουαρίου που είχαμε το outbreak στην Ιταλία ήμασταν σε κατάσταση συναγερμού καθώς αρχίσαμε να ψαχνόμαστε μαζί με τον ΕΟΔΥ για τυχόν κρούσματα στα αεροπλάνα, να κατεβαίνουν πληρώματα σε καραντίνα, γιατί ενδεχομένως ήταν μέσα σε αεροπλάνα τα οποία είχαν επιβάτες που πιθανόν να ήταν φορείς του ιού, να αλλάζουμε διαδικασίες για τον καθαρισμό και να αλλάζουμε διαδικασίες για το service. Πριν ακόμη η Ελλάδα φθάσει στο γρήγορο lockdown, εμείς ήδη είχαμε επηρεαστεί λειτουργικά και σε επίπεδο ρίσκου για την υγεία του προσωπικού μας και των επιβατών μας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε ότι θα υπάρχει ένα πιο έντονο οικονομικό πρόβλημα».

Λειτουργούμε με το 0,05% των εσόδων μας

«Ο πρώτος μήνας, από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τα τέλη Μαρτίου, πέρασε από μία διαδικασία ισορροπίας μεταξύ της προσπάθειας να λειτουργήσουμε με ασφάλεια χωρίς να προλάβουμε να συνειδητοποιήσουμε καλά καλά το επερχόμενο οικονομικό κόστος. (…) Υπό κανονικές συνθήκες επιχειρηματικά εξετάζουμε αν θα πάμε 20% αριστερά ή 20% δεξιά και ξαφνικά σε έναν μήνα πήγαμε από το ρετιρέ στο υπόγειο. Σήμερα η εταιρεία μπορεί να λειτουργεί, αλλά ουσιαστικά είναι σαν να έχει κλείσει καθώς έχουμε το 0,05% των εσόδων μας ανά ημέρα.

Δεν θα ντραπώ να πω ότι έκανα λάθος τόσο εγώ όσο και Διευθύνων Σύμβουλος μας, καταλάβαμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα σοβαρό πρόβλημα αλλά δεν καταλάβαμε το βάθος και την διάρκεια του. Λάθος όχι σε θέματα υγείας, όπου πήραμε όλα τα σωστά μέτρα και τελικά είχαμε μόνο ένα κρούσμα στα πληρώματα μας, και αυτό χωρίς συμπτώματα, αλλά λάθος σε αφορά τις εκτιμήσεις της ταχύτητας επανάκαμψης. Νομίζαμε αρχικά για ένα μήνα, μετά για δύο μήνες και τώρα δυστυχώς μιλάμε για τουλάχιστον έξι. Παράλληλα είχαμε και την λανθασμένη εντύπωση ότι τα ταμειακά μας αποθέματα είναι τόσα πολλά που δεν θα μπορέσουμε να έχουμε οικονομικό πρόβλημα στο χρονικό διάστημα που το είχαμε προσδιορίσει».

Ελπίζουμε να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης από το κράτος

«Μπορεί οι άλλες επιχειρήσεις να μπαίνουν στην φάση “επιστροφή στην κανονικότητα” όμως αυτό δεν ισχύει για εμάς. Εμείς γνωρίζουμε ότι για να βρεθούμε σαν κλάδος στα επίπεδα που βρισκόμασταν πριν την υγειονομική κρίση θα περάσουν 2 – 3 χρόνια άρα δυστυχώς είναι μονόδρομος η μείωση του κόσμου που απασχολούμε. Η άμεση δυσκολία που θα έχουμε είναι η επιλογή, ο τρόπος και ο χρόνος που θα πρέπει να γίνει αυτή η ενέργεια. Όταν δεν έχεις παραγωγή για κάποιους μήνες και δεν έχεις και εικόνα πόσο θα κρατήσει, μπορεί να ακούγετε σκληρό, αλλά δεν έχεις επιλογές.

Ελπίζουμε να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης από το κράτος που να μπορέσει να μας βοηθήσει και εμάς που είμαστε τόσο πολύ πληττόμενοι να διατηρήσουμε περισσότερο κόσμο ή να τους δίνουμε κάτι περισσότερο από αυτό που μπορούμε.

Σήμερα, στην Aegean εργάζονται περίπου 700 άτομα από τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη, οι μισοί απασχολούνται στα call center για να εξυπηρετήσουν τις ακυρωμένες κρατήσεις και οι άλλοι μισοί ως προσωπικό ασφαλείας στις πτήσεις επαναπατρισμού, στις υποχρεωτικές στο εσωτερικό που έχει ζητήσει το κράτος και αυτές που πραγματοποιεί σε Κίνα και Ινδία για την μεταφορά ιατρικού υλικού».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Βασιλάκης – Aegean: Μέσα σε ένα μήνα πήγαμε από το ρετιρέ στο υπόγειο"

ΗΠΑ – Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 63.000 οι νεκροί, τρίτη συνεχόμενη μέρα με πάνω από 2.000 θανάτους

Ξεπέρασαν τους 63.000 οι θάνατοι από κορονοϊό στην Αμερική.

Το συγκλονιστικό της υπόθεσης είναι ότι από τον Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο καταγράφηκαν πάνω από 4.800 απώλειες εξαιτίας της νόσου.

Ο Μάιος ξεκίνησε με συνολικά 63.849 θύματα κορονοϊού, ενώ από την προηγούμενη ημέρα ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 2.239.

Πρόκειται για την τρίτη συναπτή ημέρα κατά την οποία καταγράφηκαν πάνω από 2.000 θάνατοι

Πονοκέφαλο προκαλεί, την ίδια ώρα, ο αριθμός των κρουσμάτων που φτάνει το 1.097.000, αποτελώντας το ένα τρίτο των περιπτώσεων παγκοσμίως.

Σημειώνουμε ότι πριν από λίγο διάστημα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε προβλέψει ότι στην καλύτερη περίπτωση οι απώλειες από τον φονικό ιό θα έφταναν τις 60.000.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ – Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 63.000 οι νεκροί, τρίτη συνεχόμενη μέρα με πάνω από 2.000 θανάτους"

Tουρκικά ΜΜΕ: Παραβίαση τουρκικών χωρικών υδάτων (βίντεο)

Για παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου, από την ελληνική ακτοφυλακή κάνουν λόγο πάλι τα τουρκικά ΜΜΕ, δημοσιεύοντας και σχετικό βίντεο με σκάφος του λιμενικού να περνά ξυστά από βάρκα με πρόσφυγες και μετανάστες, προκειμένου να την ανατρέψει.
«Η ελληνική ακτοφυλακή συνεχίζοντας τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάγκασε 48 πρόσφυγες να επιστρέψουν στα τουρκικά χωρικά ύδατα», μεταδίδεται χαρακτηριστικά.
Τουρκικά Mέσα μεταδίδουν επίσης ότι ένας Σύρος πρόσφυγας προσπάθησε να διαφύγει προς την Κω από τη Μούγλα της Τουρκίας κολυμπώντας και κρατώντας μία σανίδα του σερφ. Η τουρκική ακτοφυλακή τον περισυνέλλεξε και τον μετέφερε πίσω στις τουρκικές ακτές.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Tουρκικά ΜΜΕ: Παραβίαση τουρκικών χωρικών υδάτων (βίντεο)"

Οι ΗΠΑ ζητούν από την Κύπρο να διακοπούν οι επισκέψεις ρωσικών πολεμικών στα λιμάνια της

Με θετικό πρόσημο αξιολογεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Παρόλα αυτά όμως, υπενθυμίζει ότι προτρέπει τη διακοπή των τακτικών επισκέψεων ρωσικών πολεμικών πλοίων στα λιμάνια της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι αυτά τα δύο στοιχεία αποτελούσαν βασικές προϋποθέσεις στους νόμους που προβλέπουν την άρση του εμπάργκο αμερικανικών όπλων. Τα συγκεκριμένα νομοσχέδια είχαν ψηφιστεί στο Κογκρέσο και στη συνέχεια υπογραφεί ως νόμος του κράτους από τον πρόεδρο Τραμπ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η νέα τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγινε από τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, ο οποίος απάντησε σε επιστολή που είχε στείλει ο πρόεδρος του Αμερικανο-ελληνικού Ινστιτούτου (AHI), Νίκος Λαρυγγάκης. Στην επιστολή του, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου είχε ζητήσει την άμεση άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στην απάντησή του ο κ. Πάλμερ χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία ως έναν αξιόλογο εταίρο και φίλο της Ουάσιγκτον στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τόνισε ότι η συνεργασία των ΗΠΑ με την Κύπρο βρίσκεται σε «ιστορικά υψηλό επίπεδο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΑΗΙ χαιρέτισε τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, εκφράζοντας, όμως, την απογοήτευσή του διότι δεν απαντήθηκαν αρκετά από τα επιχειρήματα που είχαν διατυπωθεί στην επιστολή για την άρση του εμπάργκο όπλων.

«Η επιστολή δεν εξετάζει το ζήτημα της αφαίρεσης της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη λίστα για τους Διεθνείς Κανονισμούς Διακίνησης Όπλων (ITAR) των ΗΠΑ και δεν αναγνωρίζει τα επιχειρήματα του AHI που σχετίζονται με το θέμα της πρόσβασης ρωσικών στρατιωτικών σκαφών σε κυπριακά λιμάνια», σημείωσε ο κ. Λαρυγγάκης.

Τέλος, ανέφερε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δηλώνει τη πρόθεση του για την περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και ότι θα επανεξετάσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι ΗΠΑ ζητούν από την Κύπρο να διακοπούν οι επισκέψεις ρωσικών πολεμικών στα λιμάνια της"

Μήνυση κατά του ΠΑΜΕ κατέθεσε ο Λαγός (έγγραφο)

Ο υπόδικος στη δίκη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και νυν ευρωβουλευτής Λαγός κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά (!) κατά παντός υπευθύνου για την πραγματοποίηση της συμβολικής εκδήλωσης εν καιρώ απαγόρευσης κυκλοφορίας του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα!

Φυσικά, τη μήνυση τη στρέφει εναντίον των διοργανωτών, ειδικότερα -σημειώνει- των υπευθύνων διοργάνωσης του ΠΑΜΕ και των επικεφαλής των Σωματείων που συμμετείχαν. Ο ίδιος στρέφει την αναφορά του και κατά του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη και του υποστράτηγου της ΕΛ.ΑΣ γιατί άφησαν να πραγματοποιηθεί η κινητοποίηση.

Αντιδράσεις για την κινητοποίηση υπήρξαν και από στελέχη της ΝΔ αλλά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Πέτσα.



aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυση κατά του ΠΑΜΕ κατέθεσε ο Λαγός (έγγραφο)"

Βρετανία: 739 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο από την πανδημία

Η Βρετανία κατέγραψε σήμερα 739 νέους θανάτους από τη νόσο Covid-19, ένας αριθμός αυξημένος σε σχέση με χθες, με το σύνολο των νεκρών από τον νέο κορονοϊό να ανέρχεται στους 27.510 στη χώρα, τη δεύτερη πλέον πληγείσα στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Η κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της, καθώς πέρασε τον στόχο της να διεξαγάγει 100.000 διαγνωστικά τεστ την ημέρα στα τέλη Απριλίου, έναν πυλώνα στη μάχη της εναντίον του νέου κορονοϊού.

«Το 24ωρο έως τις 9 το πρωί τοπική ώρα της 1ης Μαϊου, διεξήχθησαν 122.347 τεστ στη Βρετανία», ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: 739 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο από την πανδημία"

Κορωνοϊός - Τουρκία: 84 νέοι θάνατοι - Στους 3.258 οι νεκροί

Ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν νικημένοι από τη νόσο COVID-19 στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 84 τις τελευταίες 24 ώρες και ανέρχεται πλέον σε 3.258, ενώ καταγράφηκαν 2.188 νέα κρούσματα του ιού, αναφέρουν τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας σήμερα.

Το σύνολο των κρουσμάτων αυξήθηκε στα 122.392, βάσει των στοιχείων, ο μεγαλύτερος απολογισμός εκτός των χωρών της Δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Συνολικά, 53.808 άνθρωποι ανάρρωσαν από τον νέο κορωνοϊό.

Ο αριθμός των τεστ που διεξήχθησαν το τελευταίο 24ωρο ανέρχεται σε 41.431, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των τεστ κατά τη διάρκεια της πανδημίας να βρίσκεται στο 1,075 εκατομμύριο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Τουρκία: 84 νέοι θάνατοι - Στους 3.258 οι νεκροί"

Παπαθανάσης «αδειάζει» Χαρδαλιά: Η μάσκα είναι υποχρεωτική μόνο σε λίγους χώρους

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, την Τετάρτη είχε δηλώσει ότι η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους είναι υποχρεωτική. «H χρήση προστατευτικής μάσκας ή καλύματος είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τόσο από τους εργαζομένους όσο και από τους επιβάτες. Επίσης είναι υποχρεωτική για το προσωπικό και τους πελάτες, τους επισκέπτες, το καταναλωτικό κοινό στα σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, ταξί, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία, στα διαγνωστικά εργαστήρια. Σε περίπτωση παράβασης θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ», είχε πει τότε ο κ. Χαρδαλιάς στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου των 6 μ.μ., σε μια τοποθέτηση που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση μεταξύ των πολιτών σχετικά με το τι έχει αποφασίσει η κυβέρνηση για το τι θα ισχύει και τι όχι μετά τις 4 Μαΐου.

Ωστόσο την Παρασκευή ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. Μιλώντας στο Open και στον ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε ότι είναι «υποχρεωτική η χρήση της μάσκας σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις: Οταν μπαίνουμε στο μετρό, σε μέσα μεταφοράς, ή όταν μπαίνουμε σε κομμωτήρια ή κουρεία».

Για τα σούπερ μάρκετ, είπε, υπάρχει η ισχυρή σύσταση, όχι όμως υποχρέωση και απειλή προστίμου των 150 ευρώ. Κατά τα άλλα, στην παρέμβασή του στην εκπομπή «Εξελίξεις» του ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης αποκάλυψε ότι όσον αφορά στο άνοιγμα των επιχειρήσεων εστίασης από 1ης Ιουνίου, αυτή θα ισχύει όχι μόνο για όσες έχουν υπαίθριους χώρους, αλλά και για εκείνες που έχουν «ημιυπαίθριους», όπως τις αποκάλεσε. Μάλιστα είπε ότι ένα εστιατόριο που διαθέτει σχετικά μεγάλο άνοιγμα, μπορεί να χρησιμοποιήσει και εσωτερικούς χώρους.

Την είδηση που έδωσε ο κ. Παπαθανάσης, καλωσόρισε σεφ Λευτέρης Λαζάρου ως θετικό βήμα για την επαναλειτουργία των εστιατορίων από 1η Ιουνίου.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Παπαθανάσης «αδειάζει» Χαρδαλιά: Η μάσκα είναι υποχρεωτική μόνο σε λίγους χώρους"

ΠΟΜΙΔΑ: Να μπει τέλος στη μείωση ενοικίου, να χρηματοδοτηθούν οι ενοικιαστές από τα 24 δισ.

Να τεθεί άμεσο τέλος στη μείωση των ενοικίων και κάθε περαιτέρω στήριξη των ενοικιαστών να χρηματοδοτηθεί από τα 24 δισ. των μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού και όχι από τους ήδη καταληστευμένους ιδιοκτήτες», ζητάει η ΠΟΜΙΔΑ, με ανακοίνωσή της, από την κυβέρνηση.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει:

«Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε χθες ότι η αναγκαστική μείωση κατά 40% στα ενοίκια επιχειρήσεων και πρώτης και φοιτητικής κατοικίας τέκνων των εργαζομένων τους θα συνεχιστεί και τον μήνα Μάϊο για το σύνολο των πληττόμενων επιχειρήσεων, ενώ προανήγγειλε ουσιαστικά ότι το μέτρο προφανώς θα συνεχιστεί για άγνωστο χρονικό διάστημα για όσες επιχειρήσεις δεν ανοίξουν τον Μάιο.

Επί της ανακοίνωσης αυτής, η οποία έχει εξοργίσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων και διότι και πάλι δεν συνοδεύτηκε από το παραμικρό μέτρο στήριξής τους, η ΠΟΜΙΔΑ απευθύνει προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς τα εξής ερωτήματα:

1. Γιατί ενώ η ΠΟΜΙΔΑ αναγνώρισε από την πρώτη στιγμή την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων που είτε έκλεισαν με κρατική εντολή είτε υφίστανται αντικειμενικά σοβαρή μείωση της δραστηριότητάς τους, η κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει την ανάγκη στήριξης και των ιδιοκτητών που υφίστανται μείωση των εισοδημάτων τους επίσης με κρατική εντολή;

2. Γιατί, ενώ η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Σταϊκούρα, έχει εφαρμόσει ή σχεδιάζει μέτρα συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού, μέσα σε αυτόν τον πακτωλό των δαπανών, που καλώς δίνεται, δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι εγκαταλείπονται κυριολεκτικά στην τύχη τους;

3. Γιατί, ενώ 100.000 αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες χωρίς προσωπικό αρνούνται να υποβάλλουν δηλώσεις στην ΕΡΓΑΝΗ και περικόπτουν αυθαίρετα και παράνομα τα μισθώματα, αποστερώντας τους εκμισθωτές τους από κάθε δικαίωμα και κάθε ελπίδα ελάφρυνσης, όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί »σφυρίζουν αδιάφορα» και ουδείς ασχολείται με το σοβαρότατο πλην «ορφανό» αυτό θέμα;

4. Γιατί από τα μέτρα που η κυβέρνηση δήθεν νομοθέτησε υπέρ των ιδιοκτητών που υφίστανται μείωση στα μισθώματά τους (τετράμηνη αναστολή ρυθμίσεων και μείωση 25%), στην ουσία δεν ισχύει κανένα, και ουδείς ενδιαφέρεται γι’ αυτό;

5. Γιατί, ενώ για όλους τους άλλους προβλέπονται επιδόματα τοις μετρητοίς και «εν τη παλάμη», για τους ιδιοκτήτες, που σε βάρος τους υλοποιείται άμεσα και με αιματηρό τρόπο το μοναδικό μέτρο που δεν επιβαρύνει τον κρατικό προυπολογισμό, δεν δίδεται η παραμικρή δέσμευση για το τι μπορούν πράγματι να ελπίζουν ως αντίβαρο στην αφαίμαξη που τους γίνεται;

6. Ως πότε τελικά θα συνεχιστεί και πότε θα τελειώσει αυτό που συμβαίνει σε βάρος των ιδιοκτητών, που είναι πραγματικά ο ορισμός εκείνου που ο ελληνικός λαός χαρακτηρίζει ως «μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα»;

H ΠΟΜΙΔΑ ζητά άμεση απάντηση στα ερωτήματα αυτά και επαναλαμβάνει και πάλι τα αιτήματά της για την ουσιαστική ελάφρυνση των ιδιοκτητών:

1. Να τεθεί άμεσο τέλος στην απαράδεκτη αυτή μεθόδευση και αδικία σε βάρος των ιδιοκτητών, η οποία έχει ήδη ανοίξει την όρεξη ορισμένων που προτείνουν επιστροφή στο μεσαίωνα του Ενοικιοστασίου. Κάθε περαιτέρω μείωση μισθωμάτων να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί από τα 24 δισ. των μέτρων στήριξης, και όχι από τους ήδη καταληστευμένους ιδιοκτήτες.

2. Nα νομοθετηθεί ρητά και απερίφραστα ότι όλοι ανεξαίρετα οι επαγγελματίες που αξιώνουν μείωση μισθώματος, για να είναι έγκυρο το αίτημά τους οφείλουν να υποβάλουν τη σχετική υπεύθυνη δήλωση είτε στην πλατφόρμα ΕΡΓΑΝΗ είτε σε ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ εάν δεν απασχολούν εργαζόμενους.

3. Να αφαιρεθεί από τις εφετινές φορολογικές επιβαρύνσεις των ιδιοκτητών το 50% των περικοπών.

4. Ή να νομοθετηθεί άμεσα ότι θα είναι αφορολόγητα το 2021 όσα μισθώματα του 2020 εισπραχθούν μειωμένα.

5. Να θεσπιστεί ουσιαστική έκπτωση στην εμπρόθεσμη καταβολή του ΕΝΦΙΑ 2020».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΜΙΔΑ: Να μπει τέλος στη μείωση ενοικίου, να χρηματοδοτηθούν οι ενοικιαστές από τα 24 δισ."

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Κανένας νέος θάνατος - 21 νέα κρούσματα - 36 διασωληνωμένοι

Στους 140 παραμένουν οι νεκροί από τον κορωνοϊό στη χώρα μας, καθώς δεν υπήρξε κανένας νέος καταγεγραμμένος θάνατος το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Εκ των θανόντων οι 37 ήταν γυναίκες (26.4%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία ήταν τα 74 έτη και το 92% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σήμερα ανακοινώθηκαν 21 νέα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.612, εκ των οποίων το 55,5% αφορά άνδρες. Από αυτά, 593 (22,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1291 (49,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

36 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 8 (22,2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

75 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 77.251 κλινικά δείγματα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Κανένας νέος θάνατος - 21 νέα κρούσματα - 36 διασωληνωμένοι"

Ιταλία: Νέα μείωση του αριθμού των νεκρών το τελευταίο 24ωρο, αυξήθηκαν τα νέα κρούσματα

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 207.428. Οι νεκροί έφτασαν τους 28.236. Παράλληλα, 78.249 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες, το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 205.463 και είχαν χάσει την ζωή τους 27.967 άνθρωποι, ενώ 75.945 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν τη ζωή τους 269 άνθρωποι και καταγράφηκαν 1.965 νέα κρούσματα. 2.304 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

1.578 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 17.569 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 81.796 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο παρουσιάζει αύξηση, με 93 περισσότερες μολύνσεις. Παράλληλα, σημειώνεται μείωση του αριθμού των νεκρών. Έχασαν την ζωή τους 16 λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα. Οι δε ιαθέντες παρουσιάζουν σήμερα ουσιαστική μείωση σε σχέση με το χθεσινό θετικό ρεκόρ (είναι 2.389 λιγότεροι) αλλά παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για εικοστή όγδοη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Η Ιταλία, στο μεταξύ, ετοιμάζεται για την «δεύτερη φάση», από την ερχόμενη Δευτέρα. Ο δήμαρχος του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα, ζήτησε σήμερα από τους πολίτες που εργάζονται σε σχετικά μικρή απόσταση από το γραφείο τους να μην χρησιμοποιήσουν μετρό ή λεωφορεία. Πρόσθεσε, δε, ότι στα δημόσια μέσα μεταφοράς της ιταλικής συμπρωτεύουσας θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας αλλά και γαντιών.

Στην Ρώμη, ο δήμος αποφάσισε να ζητήσει να παραμείνει σε τηλε-εργασία το 80% των υπαλλήλων του. Οι εμπορικές δραστηριότητες θα είναι ανοικτές μέχρι τις 21.30 για να αποφεύγονται συνωστισμοί στα μέσα μεταφοράς, ενώ θα χρησιμοποιηθούν «ντρόουν» για να ελέγχεται η μετάβαση των κατοίκων της Αιώνιας Πόλης στα διάφορα πάρκα της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Νέα μείωση του αριθμού των νεκρών το τελευταίο 24ωρο, αυξήθηκαν τα νέα κρούσματα"

Κορωνοϊός: Ειδικά μέτρα στήριξης για τον Πολιτισμό ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ειδικό «πακέτο» για την στήριξη του Πολιτισμού και των ανθρώπων του ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το προανήγγειλε ουσιαστικά κατά την τριτολογία του στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη, μιλώντας για «συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένες προτάσεις», ώστε να απαλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο του Πολιτισμού από το γεγονός ότι φέτος το καλοκαίρι «εκ των πραγμάτων ο συγχρωτισμός σε ανοικτούς χώρους δεν θα μπορεί να γίνει με τις ίδιες διαδικασίες και με τους ίδιους κανόνες που γινόταν πάντα μέχρι σήμερα».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε, πάντως, ότι θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες ώστε να μην παραλύσει ο κλάδος του πολιτισμού το καλοκαίρι. Και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Επιστημονική Επιτροπή θα εξετάσει με ποιόν τρόπο και όχι «αν» μπορούν να γίνουν το καλοκαίρι πολιτιστικές εκδηλώσεις.



Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έχει ήδη επεξεργαστεί προτάσεις στήριξης του κλάδου, ενώ σχετικά ερωτήματα έχουν τεθεί και στην Επιτροπή Επιστημόνων, η οποία αναμένεται να αποφανθεί σχετικά την ερχόμενη Τρίτη.

Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την υπουργό Πολιτισμού, ενώ μετά τις αποφάσεις της Επιτροπής, την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να συγκαλέσει διυπουργική σύσκεψη για τον Πολιτισμό στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή της υπουργού Πολιτισμού, αλλά και των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, προκειμένου να καταλήξει στο πακέτο στήριξης του κλάδου του Πολιτισμού.
«Η διαφάνεια είναι πρωτεύουσα και μπορεί να σώσει ζωές στην περίπτωση μιας υγειονομικής κρίσης» τονίζεται στην ανακοίνωση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Ειδικά μέτρα στήριξης για τον Πολιτισμό ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης"

Καιρός αύριο: Χαλάει με βροχές και καταιγίδες

Άστατος ο καιρός αύριο, Σάββατο (02.05.2020) με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Σε υψηλά για την εποχή επίπεδα η θερμοκρασία.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη τη Θεσσαλία, τη Στερεά και από το βράδυ στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα βορειοανατολικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα παραμείνει σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος και βαθμιαία αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από αργά το βράδυ.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα σημειωθούν στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και πιθανόν στα βορειότερα νησιά του Ιονίου τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις τοπικά στο Ιόνιο 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν, οπότε κυρίως στα ορεινά της Θεσσαλίας και της Στερεάς θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5, στα κεντρικά και νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από το απόγευμα στα βόρεια θα πυκνώσουν και από το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Στα βόρεια νότιοι 4 με 5 μποφόρ και στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Χαλάει με βροχές και καταιγίδες"

Λαμία - Ράχες: Σκύλος δάγκωσε άσχημα κοριτσάκι στο πρόσωπο

Μια κακιά στιγμή ήταν αρκετή για να γίνει κακό, μπροστά στα μάτια του ιδιοκτήτη του σκύλου, αλλά και άλλων παιδιών που έπαιζαν μαζί με το άτυχο κοριτσάκι το απόγευμα της Τετάρτης στις Ράχες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport η 10χρονη έπαιζε μαζί με αλλά παιδάκια κοντά στο παλιό δημοτικό σχολείο στην παραλία Ραχών.

Εκείνη την ώρα περνούσε από το σημείο ο ιδιοκτήτης με το σκύλο, ένα Αμέρικαν Σταφορντσάϊρ τεριέ (όπως αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία αρχείου).

Το κοριτσάκι που όπως λένε έχει ιδιαίτερη αγάπη στα σκυλιά και στα ζώα γενικά, πήγε για να χαϊδέψει το σκυλί. Όμως ο σκύλος ξαφνικά, με μια κίνηση, άρπαξε το παιδί από το πρόσωπο και το δάγκωσε πολύ άσχημα στο μάγουλο.

Ο ιδιοκτήτης ευτυχώς αντέδρασε άμεσα και ψύχραιμα και απομάκρυνε αμέσως το σκυλί από το παιδί, ενώ στη συνέχεια ο ίδιος με δικό του αυτοκίνητο και με συνοδό μετέφερε το κοριτσάκι στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Λαμίας.

Επειδή όμως το τραύμα ήταν σοβαρό η 10χρονη χρειάστηκε να διακομιστεί στο νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα, όπου και νοσηλεύεται.

lamiareport
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαμία - Ράχες: Σκύλος δάγκωσε άσχημα κοριτσάκι στο πρόσωπο"

Συναγερμός στο «Αττικόν»: Θετικοί στον επανέλεγχο για Covid-19 ασθενείς της πνευμονολογικής κλινικής, θετικοί και 3 γιατροί

Συναγερμός σήμανε στη Πνευμονολογική κλινική του Αττικόν νοσοκομείο καθώς τρεις ασθενείς εντοπίστηκαν θετικοί στην Covid-19 κατά τον επαναληπτικό έλεγχο.

Οι τρεις ασθενείς είχαν ελεγχθεί πριν από 4 ημέρες κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, ωστόσο τα πρώτα τεστ είχαν βγει αρνητικά.

Παράλληλα, τρεις γιατροί της ίδιας πτέρυγας του νοσοκομείου διαπιστώθηκε πως έχουν προσβληθεί από τον ιό στους ελέγχους που έκαναν.

Πλέον αναμένεται να πραγματοποιηθούν σχετικοί έλεγχοι σε όσους υγειονομικούς υπαλλήλους είχαν βρεθεί στον χώρο τις προηγούμενες ημέρες.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός στο «Αττικόν»: Θετικοί στον επανέλεγχο για Covid-19 ασθενείς της πνευμονολογικής κλινικής, θετικοί και 3 γιατροί"

Εξουδετερώθηκε η νάρκη στη Ν. Μηχανιώνα (ΒΙΝΤΕΟ)

Στις 7.17 μμ ολοκληρώθηκε η επιχείρηση της εξουδετέρωσης της νάρκης του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου που είχε βρεθεί στη Νέα Μηχανιώνα.

Βατραχάνθρωποι της ομάδας υποβρυχίων καταστροφών τοποθέτησαν εκρηκτικά στην αρχική την οποία είχαν καταποντιστεί νωρίτερα στο βυθό της θάλασσας σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από τη στεριά και αφού απομακρύνθηκαν πυροδότησαν τον μηχανισμό με αποτέλεσμα να σημειωθεί μία πολύ ισχυρή έκρηξη με τον πίδακα του νερού και τον καπνό να φτάνουν σε ύψος δεκάδων μέτρων.

Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο του GRTimes:



grtimes
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξουδετερώθηκε η νάρκη στη Ν. Μηχανιώνα (ΒΙΝΤΕΟ)"

Κορωνοϊός - Η νέα πραγματικότητα στα μέσα μεταφοράς: «Βοηθοί επιβατών» και σήμανση για να τηρούνται οι αποστάσεις

Τη νέα πραγματικότητα στα μέσα μεταφοράς, έτσι όπως θα ισχύσει στην πράξη στα μέσα μεταφοράς περιέγραψε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Οδικές Συγκοινωνωνίες ΑΕ (ΟΣΥ) Βασίλης Ξυπολυτάς.

Όπως είπε, θα υπάρχουν «βοηθοί επιβατών» στους 45 σημαντικότερους σταθμούς ανταποκρίσεων του μετρό με λεωφορεία. Οι βοηθοί επιβατών θα παρέχουν συμβουλές στο κοινό, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και θα υπενθυμίζουν τη χρήση μάσκας.

Μέσα στα οχήματα θα υπάρχει ειδική σήμανση για το πού επιτρέπεται να καθίσει ο επιβάτης και πού όχι, προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις.

«Σήμερα στην Αθήνα, λόγω της μείωσης της επιβατικής κίνησης, έχουμε γύρω στα 550 λεωφορεία. Από την άλλη εβδομάδα θα είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε όλο τον στόλο των λεωφορείων, δηλαδή περισσότερα από 1.100» συμπλήρωσε ο κ. Ξυπολυτάς.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Η νέα πραγματικότητα στα μέσα μεταφοράς: «Βοηθοί επιβατών» και σήμανση για να τηρούνται οι αποστάσεις"

Κοροναϊός: 281 νέοι θάνατοι στην Ισπανία – Αυξήθηκε ξανά ο αριθμός

Ο αριθμός των νεκρών στην Ισπανία από την covid-19 αυξήθηκε σήμερα σε 24.824 καθώς 281 ακόμη ασθενείς κατέληξαν στη διάρκεια της νύχτας από αιτίες που σχετίζονται με την νόσο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κοροναϊού ανήλθε σήμερα σε 215.216 από 213.435 που ήταν χθες, ανέφερε το υπουργείο στην ιστοσελίδα του.

Χθες 268 ασθενείς κατέληξαν από την covid-19.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: 281 νέοι θάνατοι στην Ισπανία – Αυξήθηκε ξανά ο αριθμός"

Πρωτομαγιά: Η μάσκα του Κουτσούμπα, η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ που θα μείνει στην ιστορία και οι αντιδράσεις

Η εικόνα της ημέρας δεν ήταν άλλη από την εντυπωσιακή εικόνα από drone που είδαμε με την συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα για την Πρωτομαγιά. Μια εικόνα που εκτός από εντύπωση και παρά τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί με αποστάσεις από τους συγκεντρωμένους προκάλεσε αντιδράσεις.



Αντιδράσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα ο οποίος επανέλαβε ότι οι συγκεντρώσεις απαγορεύονται, αλλά μέχρι εκεί αλλά και από πολίτες που κατέκλυσαν τα social media διερωτώμενοι αν οι νόμοι ισχύουν για όλους…

Πολλοί ήταν αυτοί οι οποίοι αντέδρασαν λέγοντας ότι αν κάποιος έβλεπε πάνω από 5 άτομα έξω από εκκλησίες αμέσως σήμαινε συναγερμός αλλά σήμερα ήταν ημέρα Παρασκευή. Και θυμίζουν τις καθημερινές συστάσεις σε αυστηρό ύφος του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει και ότι τα μέτρα είναι ακόμα σε ισχύ και ότι και την Πρωτομαγιά «μένουμε σπίτι».

Μια άλλη εικόνα που έκλεψε σήμερα τις εντυπώσεις ήταν εκείνη του γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα ο οποίος φόρεσε μάσκα με μήνυμα. Έγραφε: «Τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή».



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρωτομαγιά: Η μάσκα του Κουτσούμπα, η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ που θα μείνει στην ιστορία και οι αντιδράσεις"

Κοροναϊός: Κόβει 3.000 θέσεις εργασίας η Ryanair

Η Ryanair σχεδιάζει να προχωρήσει στην περικοπή 3.000 θέσεων εργασίας και να έχει συνομιλίες με την Boeing για την καθυστέρηση παράδοσης αεροσκαφών καθώς δεν αναμένει η αεροπορική κίνηση στην Ευρώπη να ανακάμψει πλήρως από την κρίση του κοροναϊού πριν το 2022, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ιρλανδική αεροπορική εταιρία.

Πριν από δύο εβδομάδες, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους ανακοίνωσε ότι αναμένει ισχυρή κερδοφορία για το 2021 και ότι δεν σχεδιάζει την αναβολή παραγγελιών για αεροσκάφη.

Σε μια μη προγραμματισμένη ανακοίνωσή της, ωστόσο, η Ryanair μετέφερε χρονικά την επιστροφή στον κανονικό της προγραμματισμό για τον Ιούλιο από τον Ιούνιο. Η αεροπορική εταιρία ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει τώρα τα αναπτυξιακά της σχέδια και τις παραγγελίες της για αεροπλάνα και βρίσκεται σε συνομιλίες με την Boeing και εταιρίες μίσθωσης αεροσκαφών για να μειώσει τον αριθμό των παραδόσεων κατά τους επόμενους 24 μήνες.

«Η Ryanair αναμένει τώρα ότι η ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης και των τιμών (στα επίπεδα του 2019) θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο χρόνια, έως το καλοκαίρι του 2022 το νωρίτερο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Μάικλ Ο’Λίρι στην ενημέρωσή του προς τους επενδυτές.

Είπε ότι η εταιρία θα ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις για το κλείσιμο βάσεών της και για την περικοπή έως 3.000 θέσεων εργασίας, που θα αφορούν κυρίως πιλότους και προσωπικό καμπίνας.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Κόβει 3.000 θέσεις εργασίας η Ryanair"

Ξεκινά η άρση μέτρων στην Ευρώπη: Πώς βγαίνουν από την καραντίνα Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία

Ξεκινά σταδιακά η άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του νέου ιού σε πολλές χώρες της Ευρώπης

Και, παρ’ ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων δεν γίνεται με τον ίδιο τρόπο παντού στην Ευρώπη, υπάρχει, ωστόσο, κάτι κοινό: η κριτική και οι κατηγορίες εναντίον όσων την σχεδίασαν είναι περίπου οι ίδιες.

Ιταλία: Σταδιακή άρση με αυστηρά μέτρα

Στη χώρα που πλήρωσε το ακριβότερο τίμημα της πανδημίας, στην Ευρώπη, τα μέτρα για την άρση της καραντίνας, η οποία ξεκινάει στις 4 Μαΐου, είναι αυστηρά:

Μεταξύ άλλων, απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και οι μετακινήσεις στην επαρχία. Παράλληλα, επιβάλλεται υποχρεωτικά η μάσκα στα μέσα μεταφοράς.

Σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί πάση θυσία ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας, ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, έκανε προσεκτικές κινήσεις, επιβάλλοντας μια αργή και σταδιακή άρση της καραντίνας.

Ειδικότερα, από την Δευτέρα, 4 Μαΐου, η βιομηχανία και το χονδρεμπόριο ανοίγουν ξανά, αλλά με αυστηρά πρωτόκολλα λειτουργίας. Το άνοιγμα των καταστημάτων θα γίνει στις 18 Μαΐου, ενώ τα εστιατόρια, μπαρ, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής θα ανοίξουν στις αρχές Ιουνίου.

Ο ηγέτης της Λίγκας, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος βρίσκεται πλέον χαμηλά στις δημοσκοπήσεις, ζητάει να ανοίξει άμεσα η αγορά και επικρίνει την κυβέρνηση για τις οικονομικές συνέπειες. Αποκάλεσε τα μέτρα άρσης της καραντίνας «πραγματικά συνταγματικό σκάνδαλο» και δηλώνει την ανησυχία του για τον αφανισμό «παραγωγικών τομέων της οικονομίας», σε εθνικό επίπεδο.

Επιπλέον, τα σχολεία στην Ιταλία παραμένουν κλειστά, οι κηδείες επιτρέπονται παρουσία ελάχιστων συγγενών, αλλά απαγορεύεται κάθε μαζικός εκκλησιασμός, προκαλώντας την αντίδραση των ιεραρχών, οι οποίοι κατήγγειλαν την απόφαση ως «παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας», χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της Ιταλίας.

Ισπανία: Ένα σχέδιο χωρίς ημερομηνίες

Το τέλος της καραντίνας για την Ισπανία ξεκινάει στις 9 Μαΐου και θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερις φάσεις, ως τα τέλη Ιουνίου, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά ως τον Σεπτέμβριο.

Οι επικρίσεις απέναντι στην κυβέρνηση για την διαχείριση της κρίσης ήταν ήδη έντονες, αλλά ενισχύθηκαν μετά την παρουσίαση, το βράδυ της Τρίτης, του σχεδίου της άρσης των περιορισμών. Η ισπανική κυβέρνηση δεν προτίμησε το παράδειγμα άρσης καραντίνας της Ιταλίας ή της Γαλλίας, που γίνεται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

«Επιλέξαμε ένα σχέδιο σε φάσεις, με βήματα, το οποίο θυμίζει το παράδειγμα της Νότιας Κορέας», εξήγησε ένας αξιωματούχος της ισπανικής κυβέρνησης. Οι τέσσερις φάσεις θα εφαρμοστούν σε κάθε περιφέρεια και θα είναι σταδιακές και ασύμμετρες.

Ορισμένες περιφέρειες θα μπορούν, επομένως, να προχωρήσουν στην άρση της καραντίνας πιο γρήγορα από άλλες, ανάλογα με την πορεία της επιδημίας και την κατάσταση του συστήματος υγείας που διαθέτουν. Κάθε φάση θα διαρκεί τουλάχιστον 15 ημέρες. Αλλά, αν μια επαρχία δεν είναι έτοιμη να περάσει στην επόμενη φάση, θα περιμένει. Γι’αυτό, δεν υπάρχουν ημερομηνίες στο ισπανικό σχέδιο.

Το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, συνεχίζει τις επιθέσεις στην κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλιστών-Ποδέμος. Το ΡΡ εκτιμά ότι δεν υπάρχει σχέδιο και ότι λείπει η κεντρική κατεύθυνση, ενώ ζητά μαζικά τεστ ελέγχου για κρούσματα του ιού.

Οι Βάσκοι εθνικιστές και οι Καταλωνοί επικρίνουν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να πάρει τον έλεγχο από περιφερειακές δομές. Πράγματι, το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανέλαβε κεντρικά την πολιτική σε δομές που ήταν ως τώρα περιφερειακές.

Ο Πέδρο Σάντσεθ των Ποδέμος διαβεβαίωσε ότι οι περιφέρειες θα εισακουστούν και τα αιτήματά τους θα γίνουν δεκτά, αλλά οι επικρίσεις συνεχίζονται εναντίον της κεντρικής διοίκησης της Μαδρίτης.

Παράλληλα, οι επαγγελματίες της εστίασης δηλώνουν, επίσης, απογοητευμένοι από την ισπανική κυβέρνηση. Στην δεύτερη φάση των μέτρων, από τις 11 Μαΐου, θα επιτρέπονται μόνο τα τραπέζια στα πεζοδρόμια, σε ποσοστό 30%, ενώ τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας θα είναι δρακόντεια.

Η ένωση Hosteleria España, τέλος, η οποία εκπροσωπεί πάνω από 300.000 καταστήματα εστίασης, εκτιμά ότι πολλά μαγαζιά θα προτιμήσουν να ανοίξουν στην επόμενη φάση, με περισσότερη ελευθερία κινήσεων.

Γαλλία:

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, η Γαλλία δεν μπορεί πλέον να διατηρήσει το καθεστώς καραντίνας διότι η χώρα «θα κατέρρεε». Και η απότομη άρση των περιορισμών, ωστόσο, θα μας έθετε σε κίνδυνο να εξαπλωθεί ξανά γρήγορα η επιδημία, πρόσθεσε.

Το τέλος της αυστηρής καραντίνας θα ξεκινήσει από τις 11 Μαΐου και θα είναι σταδιακό.

Ωστόσο, κανείς δεν είναι ικανοποιημένος από το σχέδιο άρσης των μέτρων που παρουσίασε την Τρίτη ο πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ. Το ιατρικό προσωπικό κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν επέβαλε σε όλους τους πολίτες να φορούν μάσκα σε δημόσιους χώρους από τις 11 Μαΐου, αφού η μάσκα είναι υποχρεωτική μόνο στο μετρό.

Αντίθετα, οι οικονομικοί παράγοντες της Γαλλίας θα προτιμούσαν μια πιο τολμηρή άρση των περιορισμών.

Την ίδια ώρα, οι υπερασπιστές των ελευθεριών κατηγορούν την κυβέρνηση ότι κρατάει φυλακισμένους τους πολίτες, ενώ στην εκπαίδευση, οι καθηγητές και οι διευθυντές σχολείων μιλούν για μια σπαζοκεφαλιά, μόλις οι αίθουσες ανοίξουν.

Πράγματι, τα σχολεία θα ανοίξουν σταδιακά, πρώτα οι παιδικοί σταθμοί και τα δημοτικά, με 15 μαθητές σε κάθε αίθουσα.

Στα μέσα μεταφοράς, επίσης, στη Γαλλία, τα πράγματα δείχνουν περίπλοκα στην άρση των μέτρων. Πώς θα επιβληθούν οι αποστάσεις ασφαλείας στα τρένα και στα αεροπλάνα; Προβλέπεται πάντως να επιδίδονται πρόστιμα μέσα στο μετρό σε όσους δεν φορούν μάσκα.

Σε αυτές τις επικρίσεις προστίθενται και οι φόβοι για τις μάσκες και τα τεστ. «Η καραντίνα ήταν αποτυχία. Θα έπρεπε να την είχαμε εκμεταλλευθεί για να μοιράσουμε μάσκες και τεστ σε όλους», δήλωσε η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

«Ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας είναι αναπόφευκτο», προέβλεψε ο νεο-κομμουνιστής Ζαν Λυκ Μελανσόν. «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω δεν είναι πολιτική, χρειαζόμαστε ξεκάθαρες προτάσεις για την άρση των μέτρων», δήλωσε από την πλευρά του ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού κόμματος, Ολιβιέ Φορ.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινά η άρση μέτρων στην Ευρώπη: Πώς βγαίνουν από την καραντίνα Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία"

Η άγνωστη ιστορία του νεοκλασικού κτιρίου που κάηκε στη Σταδίου

Το νεοκλασικό κτίριο στην οδό Σταδίου όπου το πρωί της Παρασκευής (01.05.2020) ξέσπασε φωτιά ανήκε στον σπουδαίο Αλέξανδρο Σούτσο. Μέχρι που εκείνος αποφάσισε να το δωρίσει το ελληνικό δημόσιο…
Το υπέροχο νεοκλασικό επί της οδού Σταδίου 47 είχε αφεθεί στη μοίρα του εδώ και χρόνια. Το πρωί της Παρασκευής, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, μια φωτιά ήρθε να αποτελειώσει ένα από τα άλλοτε κτίρια – «διαμάντια» στην Αθήνα. Το σπίτι του Αλέξανδρου Σούτσου.
Στο νεοκλασικό αυτό έμενε ο Αλέξανδρος Σούτσος, ευεργέτης των εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα. Το 1896 ο νομικός και φιλότεχνος Αλέξανδρος Σούτσος άφησε με τη διαθήκη του τη συλλογή του και όλη την περιουσία του στο κράτος για να δημιουργηθεί το “Μουσείο Καλών Τεχνών”.
Η συλλογή του Αλέξανδρου Σούτσου πέρασε στην Εθνική Πινακοθήκη το 1900, με την έναρξη της λειτουργίας της. Αριθμεί σε περισσότερα από 100 έργα, αλλά και πολλά προσωπικά του αντικείμενα.
«Το κτήριο παρουσίασε πολύ μεγάλα προβλήματα ήδη εδώ και δεκαετίες. Γι’ αυτό σταδιακά εγκαταλείφθηκε κάθε χρήση του», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Όπως αναφέρει, η προκάτοχός της Λυδία Κονιόρδου, είχε δηλώσει την πρόθεσή της να στεγαστεί εκεί το Θεατρικό Μουσείο. «Εξαιτίας του υψηλού κόστους των μελετών, αλλά και του ίδιου έργου της αποκατάστασης του κτηρίου δεν υπήρξε συνέχεια».
Μετά τη φωτιά
«Με αυτή την καταστροφή επιβαρύνεται έτι μάλλον η εικόνα της Σταδίου που αποτελεί έναν από τους κυρίους άξονες του κέντρου της Αθήνας», αναφέρει στη δήλωσή της η Λίνα Μενδώνη και κάνει γνωστό ότι έδωσε «στη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων τις σχετικές οδηγίες προκειμένου, μόλις επιτρέψει η Πυροσβεστική την είσοδο, κλιμάκιο μηχανικών του ΥΠΠΟΑ να διενεργήσει αυτοψία για να ληφθούν αμέσως τα αναγκαία σωστικά μέτρα προστασίας των διερχομένων και του κτηρίου».
«Παράλληλα το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη, ξεκινά αμέσως τις διαδικασίες για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών, ώστε το έργο της αποκατάστασης του κτηρίου να είναι ώριμο για ένταξη στη χρηματοδοτική περίοδο 2021-27. Έστω και με καθυστέρηση η Πολιτεία θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στη μνήμη του ευεργέτη χορηγού, αλλά και στην πόλη της Αθήνας, η οποία έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πρόσφατη κρίση».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Η άγνωστη ιστορία του νεοκλασικού κτιρίου που κάηκε στη Σταδίου"

Καταστήματα οπτικών: Δείτε πώς θα λειτουργούν από την Δευτέρα

Οδηγίες προς τους οπτικούς ενόψει του ανοίγματος των καταστημάτων τους την προσεχή Δευτέρα έδωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Οπτικών, να μην αφήνουν τους πελάτες να δοκιμάζουν άσκοπα γυαλιά αλλά να επικεντρώνονται στο προϊόν που χρειάζονται.

Οι οδηγίες δόθηκαν σε σχετικό διαδικτυακό webinar στο οποίο συμμετείχαν μέλη του συλλόγου οπτικών και παράλληλα συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που οφείλουν να λάβουν πριν βάλουν το κλειδί στη πόρτα και επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα τους.

Επισημάνθηκε η χρήση αντισηπτικού υγρού, για τους ίδιους και τους πελάτες τους, η τήρηση της οδηγίας για την παρουσία αριθμού πελατών ανάλογα με τα τ.μ του εκάστοτε καταστήματος, χρήση μάσκας-γαντιών και η καλή απολύμανση των σκελετών στο τέλος κάθε μέρας. Είτε με πλύσιμο στο χέρι, χρησιμοποιώντας σαπούνι και νερό, είτε με συσκευή απολύμανσης σκελετών uv, με αντισηπτικά μαντηλάκια και εναλλακτικά τοποθέτηση των σκελετων σε ένα κουτί για 72 ώρες.

Δείτε το βίντεο:



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταστήματα οπτικών: Δείτε πώς θα λειτουργούν από την Δευτέρα"

Πειρατεία σε ελληνόκτητο πλοίο στη Νιγηρία-Απήγαγαν 10 μέλη του πληρώματος

Επίθεση από πειρατές δέχθηκε το βράδυ της 30ης Απριλίου 2020 πλοίο ελληνικών συμφερόντων στα ανοιχτά των ακτών της Νιγηρίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες απήχθησαν 10 μέλη του πληρώματος.

Πρόκειται για το χωρητικότητας 6,200 dwt πλοίο Vemahope, κατασκευής 2009, το οποίο ανήκει στην εταιρεία Queensway Navigation.

Στην ιστοσελίδα της η ναυτιλιακή σε ανακοίνωση της -η οποία στη συνέχεια αποσύρθηκε- επισήμανε ότι δεσμεύεται να κάνει ότι μπορεί προκειμένου οι ναυτικοί να επιστρέψουν με ασφάλεια. Επίσης, ανέφερε ότι οι οικογένειες των απαχθέντων έχουν ενημερωθεί και διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα και δεν θα δοθούν άλλες πληροφορίες για το περιστατικό.

Η εταιρεία συμβούλων ασφαλείας Dryad Global, επιβεβαιώνει την επίθεση στο πλοίο Vemahope και επισημαίνει ότι με την απαγωγή των 10 μελών του πληρώματος του, ο συνολικός αριθμός των ναυτικών που έχουν πέσει θύματα απαγωγής από πλοία που βρίσκονταν στη Δυτική Αφρική εντός του 2020, αυξήθηκε στους 42.

Αν επιβεβαιωθεί το περιστατικό, θα πρόκειται για το 7ο κρούσμα που συμβαίνει εντός της ΑΟΖ της Νιγηρίας από τις αρχές του έτους.

Ιστορικά, ωστόσο, τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί στην περιοχή είναι αρκετά λιγότερα από εκείνα της ευρύτερης περιοχής του Δέλτα, κυρίως λόγω της μικρότερης πυκνότητας στην κυκλοφορία. Παρόλα αυτά, το 2019 και το 2020 σημειώθηκε σταδιακή αύξηση των περιστατικών.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πειρατεία σε ελληνόκτητο πλοίο στη Νιγηρία-Απήγαγαν 10 μέλη του πληρώματος"

Απαγόρευση κυκλοφορίας: 1.228 παραβασεις για άσκοπες μετακινήσεις χθες

Στη βεβαίωση 29 παραβάσεων για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ, χθες, Πέμπτη 30 Απριλίου, σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, οι συγκεκριμένες παραβάσεις σημειώθηκαν στις εξής περιοχές: 12 στην Κεντρική Μακεδονία, 10 στην Αττική, 6 στη Θεσσαλονίκη και 1 στη Δυτική Μακεδονία. Σημειώνεται, ότι επιβλήθηκαν πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 14 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες. Από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 1.427 παραβσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 904 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Παράλληλα, για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν 1.228 παραβάσεις σε όλη τη χώρα και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα 150 ευρώ, ως εξής: 536 στην Αττική, 196 στη Θεσσαλονίκη, 109 στην Κεντρική Μακεδονία, 85 στην Κρήτη, 66 στη Δυτική Ελλάδα, 48 στη Θεσσαλία, 46 στην Πελοπόννησο, 40 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 26 στο Βόρειο Αιγαίο, 20 στο Νότιο Αιγαίο, 19 στη Στερεά Ελλάδα, 15 στα Ιόνια Νησιά, 12 στην Ηπειρο και 10 στη Δυτική Μακεδονία. Από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έως σήμερα, έχουν βεβαιωθεί 60.124 παραβάσεις σε όλη την Ελλάδα και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα.

Επίσης, για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λ.π), παρά τη σχετική απαγόρευση, βεβαιώθηκαν 5 παραβάσεις και συνελήφθησαν 4 άτομα. Από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου, έως σήμερα, έχουν βεβαιωθεί σε όλη τη χώρα 552 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 530 άτομα.

Οπως επισημαίνει η ΕΛ.ΑΣ, οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγόρευση κυκλοφορίας: 1.228 παραβασεις για άσκοπες μετακινήσεις χθες"

Γερμανία: 193 θάνατοι και 1.639 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Αυξητικές τάσεις σε θανάτους και κρούσματα σε σύγκριση με το προηγούμενο 24ωρο

Επιπλέον 193 ασθενείς υπέκυψαν στον ιό το τελευταίο 24ωρο στη Γερμανία, όπου ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας αυξήθηκε έτσι στα 6.481, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Robert Koch-Institut, το οποίο είναι ειδικευμένο στις μολυσματικές ασθένειες.

Ο απολογισμός νεκρών του τελευταίου εικοσιτετραώρου είναι υψηλότερος από αυτόν της προηγουμένης (173).

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 1.639 νέα κρούσματα μόλυνσης, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης να ανέρχεται πλέον σε 160.758, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σημείωσε επίσης αύξηση σε σύγκριση με αυτόν της προηγουμένης (1.478).

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: 193 θάνατοι και 1.639 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο"

Επικίνδυνο επεισόδιο μεταξύ Τούρκων και Γερμανών συνοριοφυλάκων στον Έβρο

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Spiegel «στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο σημειώθηκε επικίνδυνο επεισόδιο μεταξύ Τούρκων και Γερμανών συνοριοφυλάκων. Τούρκοι στρατιώτες σκόπευσαν εναντίον Γερμανών και σημειώθηκε τουλάχιστον ένας πυροβολισμός. Ασαφές παραμένει που πήγε η σφαίρα. Αυτό προκύπτει από εσωτερικό έγγραφο της Frontex το οποίο έχει στη διάθεσή του το Spiegel. Δεν τραυματίστηκε κανείς».

Το άρθρο αναφέρει πως το περιστατικό σημειώθηκε στο Τυχερό. «Ένας Γερμανός συνοριοφύλακας άκουσε, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, την Τρίτη το βράδυ έναν πυροβολισμό από την τουρκική πλευρά. Αμέσως ο Γερμανός αστυνομικός πήγε να καλυφθεί. Με κιάλια οι Γερμανοί συνοριοφύλακες είδαν πώς ένας Τούρκος στρατιώτης από την άλλη πλευρά της όχθης στόχευε με αυτόματο όπλο στην ελληνική πλευρά. Στη συνέχεια ο Τούρκος στρατιώτης έκανε μια άσεμνη χειρονομία και γύρισε στη σκηνή του. Άλλοι στρατιώτες φώναζαν ‘έλα, έλα’. Λίγο αργότερα άλλοι έξι Τούρκοι στρατιώτες εμφανίστηκαν και στόχευαν με όπλα εναντίον Γερμανών και Ελλήνων συνοριοφυλάκων».

Η Frontex, κατόπιν ερωτήσεως, δήλωσε πως όλα τα στοιχεία σχετικά με το επεισόδιο βρίσκονται στη διάθεση των ελληνικών αρχών. Η τουρκική κυβέρνηση δεν ήταν διατεθειμένη να απαντήσει την Πέμπτη».

dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Επικίνδυνο επεισόδιο μεταξύ Τούρκων και Γερμανών συνοριοφυλάκων στον Έβρο"

Κωδικοί TaxisNet. Παραλαβή κλειδαρίθμου ηλεκτρονικά και με βιντεοκλήση

Δυνατότητα απόδοσης κλειδαρίθμου για κωδικούς TaxisNet και με βιντεοκλήση
Σε περίπτωση μη επιβεβαίωσης των απαιτούμενων στοιχείων αυτόματα και ηλεκτρονικά για την εξ αποστάσεως εγγραφή ή επανεγγραφή στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες TΑXISnet και παραλαβή κλειδαρίθμου, δίνεται η δυνατότητα στο φορολογούμενο επικοινωνίας με τη Φορολογική Διοίκηση κατόπιν ραντεβού μέσω βιντεοκλήσης.
Αριθμ. Α.1094/2020 – ΦΕΚ Τεύχος B’ 1641/30.04.2020
Τροποποίηση της ΠΟΛ Α.1082/10.4.2020 (Β’1303) απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Εγγραφή νέων χρηστών και επανεγγραφή χρηστών στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες TΑXISnet».
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
αποφασίζουμε:
1Τροποποιούμε την Α.1082/10.4.2020 (Β΄ 1303) απόφαση του Διοικητή Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Εγγραφή νέων χρηστών και επανεγγραφή χρηστών στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες TΑXISnet» ως ακολούθως:
Α) Στο τρίτο εδάφιο του άρθρου 1 προστίθεται λεκτικό ως εξής:
«καθώς και μέσω βιντεοκλήσης».
Β) Το έκτο εδάφιο του άρθρου 1 αντικαθίσταται ως εξής:
«Αν δεν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία, ως ανωτέρω, ο φορολογούμενος δύναται να παραλάβει τον κλειδάριθμο εξ αποστάσεως υπό τις προϋποθέσεις και με τη διαδικασία του άρθρου 3α της παρούσας. Εναλλακτικά, ο φορολογούμενος μπορεί να διεκπεραιώσει την παραλαβή του κλειδαρίθμου αυτοπροσώπως στη Δ.Ο.Υ. κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 2 της παρούσας.»
Γ) Το τελευταίο εδάφιο του άρθρου 3 αντικαθίσταται ως εξής:
«Σε περίπτωση μη επιβεβαίωσης των απαιτούμενων στοιχείων αυτόματα και ηλεκτρονικά για την εξ’αποστάσεως εγγραφή ή επανεγγραφή του φορολογούμενου στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες TΑXISnet, ο φορολογούμενος ακολουθεί μία από τις εναλλακτικές διαδικασίες, ήτοι την παραλαβή από φυσικά πρόσωπα κλειδαρίθμου εξ αποστάσεως μέσω βιντεοκλήσης του άρθρου 3α ή την αυτοπρόσωπη παραλαβή του κλειδαρίθμου στη Δ.Ο.Υ. του άρθρου 2.»
Δ) Μετά το άρθρο 3 προστίθεται άρθρο 3α, το οποίο έχει ως εξής:
«Άρθρο 3α
Παραλαβή από φυσικά πρόσωπα κλειδαρίθμου εξ αποστάσεως μέσω βιντεοκλήσης
Σε περίπτωση μη επιβεβαίωσης των απαιτούμενων στοιχείων αυτόματα και ηλεκτρονικά για την εξ αποστάσεως εγγραφή ή επανεγγραφή στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες TΑXISnet και παραλαβή κλειδαρίθμου κατά το άρθρο 3 της παρούσας, δίνεται η δυνατότητα στο φορολογούμενο επικοινωνίας με τη Φορολογική Διοίκηση κατόπιν ραντεβού μέσω βιντεοκλήσης.
Εφόσον ο φορολογούμενος επιλέξει τη δυνατότητα αυτή, προωθείται στην εφαρμογή «Ραντεβού βιντεοκλήσης» όπου καταχωρεί τα στοιχεία του και τα στοιχεία επικοινωνίας του.
Στη συνέχεια επιλέγει από λίστα διαθέσιμων ραντεβού και υποβάλλει το αίτημά του.
Με την καταχώρηση του αιτήματος του φορολογούμενου, αποστέλλεται στον φορολογούμενο μήνυμα επιβεβαίωσης ραντεβού σε στοιχεία επικοινωνίας που έχει δηλώσει ο ίδιος στην αίτησή του.
Κατά τον ως άνω προκαθορισμένο και συμφωνημένο χρόνο, ο εκπρόσωπος της Φορολογικής Διοίκησης προβαίνει σε ταυτοπροσωπία του προσώπου που αιτείται τον κλειδάριθμο με βάση το έγγραφο ταυτοποίησης (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο κ.λπ.) που θα επιδεικνύει ο ίδιος ο φορολογούμενος, καθώς και σε επιβεβαίωση των στοιχείων του, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση. Η συνομιλία βιντεοσκοπείται και το αρχείο παραμένει στη διάθεση της Φορολογικής Διοίκησης, για λόγους απόδειξης του ελέγχου ταυτοπροσωπίας.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση των ελέγχων βάσει των επιδεικνυόμενων εγγράφων και βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση, ο εκπρόσωπος της Φορολογικής Διοίκησης εγκρίνει την έκδοση και αποστολή του κλειδαρίθμου. Σε περίπτωση μη επιτυχούς ολοκλήρωσης των ελέγχων ταυτοπροσωπίας και επιβεβαίωσης των στοιχείων του φορολογούμενου, ενημερώνεται ο φορολογούμενος και ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 2.»
2. Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Διαδικασία εγγραφής στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες των νέων χρηστών του TAXISnet
Για την ολοκλήρωση της εγγραφής είναι απαραίτητη η απόδοση κλειδαρίθμου, ο οποίος δύναται να χορηγείται είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία του φορολογούμενου στη Δ.Ο.Υ είτε, σε περίπτωση φυσικών προσώπων, και εξ αποστάσεως, μέσω κινητού τηλεφώνου και e-mail. Σε περίπτωση μη επιβεβαίωσης των απαιτούμενων στοιχείων αυτόματα και ηλεκτρονικά για την εξ αποστάσεως εγγραφή ή επανεγγραφή στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες TΑXISnet και παραλαβή κλειδαρίθμου, δίνεται η δυνατότητα στο φορολογούμενο επικοινωνίας με τη Φορολογική Διοίκηση κατόπιν ραντεβού μέσω βιντεοκλήσης.
Η ΠΟΛ Α.1082/10.4.2020 με τις τροποποιήσεις
Α.1082/2020 – ΦΕΚ Τεύχος B’ 1303/11-04-2020
Εγγραφή νέων χρηστών και επανεγγραφή χρηστών στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες TAXISnet
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
αποφασίζουμε:
Άρθρο 1
Διαδικασία εγγραφής στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες των νέων χρηστών του TAXISnet
Για την εγγραφή στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες των νέων χρηστών του TAXISnet απαιτείται η υποβολή σχετικής ηλεκτρονικής αίτησης στο δικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε. (www.aade.gr), στην οποία ο ενδιαφερόμενος δηλώνει το όνομα (username) και τον κωδικό πρόσβασης (password) που επιθυμεί να έχει ως χρήστης του συστήματος.
Στην ίδια αίτηση ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει επίσης τα στοιχεία επικοινωνίας του (σταθερό τηλέφωνο, κινητό τηλέφωνο καθώς και e-mail).
Για την ολοκλήρωση της εγγραφής είναι απαραίτητη η απόδοση κλειδαρίθμου, ο οποίος δύναται να χορηγείται είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία του φορολογούμενου στη Δ.Ο.Υ είτε, σε περίπτωση φυσικών προσώπων, και εξ αποστάσεως, μέσω κινητού τηλεφώνου και e-mail, «καθώς και μέσω βιντεοκλήσης»
Σε περίπτωση επιλογής από τον φορολογούμενο της εξ αποστάσεως απόδοσης κλειδαρίθμου, ο φορολογούμενος οφείλει να συμπληρώσει επιπλέον στην αίτηση, τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας που εξυπηρετεί τον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει στην αίτησή του, καθώς και τον αριθμό λογαριασμού ΙΒΑΝ που διαθέτει στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμής, με τον οποίο συνεργάζεται.
Για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας απόδοσης κλειδαρίθμου εξ αποστάσεως, όπου προβλέπεται και εφόσον επιλεγεί από τον φορολογούμενο, απαιτείται η επαλήθευση, μέσω διαδικτυακής υπηρεσίας ελέγχου, των στοιχείων της αίτησης με τα στοιχεία που διαθέτει, αντίστοιχα, ο πάροχος υπηρεσιών πληρωμών ή/και ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος στην αίτηση του, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 3 της παρούσας.
«Αν δεν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία, ως ανωτέρω, ο φορολογούμενος δύναται να παραλάβει τον κλειδάριθμο εξ αποστάσεως υπό τις προϋποθέσεις και με τη διαδικασία του άρθρου 3α της παρούσας. Εναλλακτικά, ο φορολογούμενος μπορεί να διεκπεραιώσει την παραλαβή του κλειδαρίθμου αυτοπροσώπως στη Δ.Ο.Υ. κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 2 της παρούσας.»
Σε περίπτωση παραλαβής του κλειδαρίθμου από τη ΔΟΥ ο φορολογούμενος λαμβάνει σημείωμα στο οποίο αναγράφονται ο ΑΦΜ, η ημερομηνία και η ώρα υποβολής της αίτησης καθώς επίσης και η προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής.
Άρθρο 2
Αυτοπρόσωπη παραλαβή κλειδαρίθμου στη Δ.Ο.Υ.
Ο φορολογούμενος μεταβαίνει στο τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης οποιασδήποτε Δ.Ο.Υ., εφόσον πρόκειται για Φυσικό Πρόσωπο, ή αποκλειστικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., εφόσον πρόκειται για μη Φυσικό Πρόσωπο, για την έγκριση της αίτησής του. Απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία του φορολογούμενου στη Δ.Ο.Υ., εφόσον πρόκειται για Φυσικό πρόσωπο, ή του νομίμου εκπροσώπου, εφόσον πρόκειται για μη Φυσικό Πρόσωπο.
Απαιτούμενο στοιχείο για την παραλαβή του κλειδαρίθμου είναι ο ΑΦΜ και το έγγραφο ταυτοποίησης (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο κλπ) του Φυσικού Προσώπου ή του νομίμου εκπροσώπου του μη Φυσικού Προσώπου, το οποίο πρέπει να είναι καταχωρημένο στο Υποσύστημα ΜΗΤΡΩΟΥ TAXIS.
Εξαιρούνται της αυτοπρόσωπης παρουσίας, τα Φυσικά Πρόσωπα για τα οποία ο νόμος ορίζει εκπρόσωπο (ανήλικο, φορολογικό εκπρόσωπο για τον κάτοικο εξωτερικού, δικαστικό συμπαραστάτη κ.λπ.), καθώς και για τις μη εγκατεστημένες στην Ελλάδα επιχειρήσεις της ΕΕ. Για τα Φυσικά Πρόσωπα που εκ του νόμου εκπροσωπούνται, προσέρχεται ο εκπρόσωπός τους, τα στοιχεία του οποίου πρέπει να υπάρχουν καταχωρημένα στο Υποσύστημα ΜΗΤΡΩΟΥ TAXIS.
Για την περίπτωση που ένα Φυσικό Πρόσωπο ή ο νόμιμος εκπρόσωπος του μη Φυσικού Προσώπου, αδυνατεί να προσέλθει στη Δ.Ο.Υ. για να παραλάβει τον κλειδάριθμο και να ολοκληρώσει τη διαδικασία εγγραφής, προσκομίζεται Ειδικό Πληρεξούσιο για τη συγκεκριμένη διαδικασία εγγραφής χρονικής διάρκειας τεσσάρων μηνών.
Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, εκδίδονται δυο βεβαιώσεις, εκ των οποίων στη μια αναγράφεται ο κλειδάριθμος και χορηγείται στον φορολογούμενο, η δε δεύτερη, στην οποία δεν αναγράφεται ο κλειδάριθμος, υπογράφεται από τον φορολογούμενο ή το πρόσωπο που παρέλαβε τη βεβαίωση, σύμφωνα με τα ανωτέρω, και τηρείται σε ειδικό φάκελο στο αρχείο της Δ.Ο.Υ.
Για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διαδικασία ολοκληρώνεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά, χωρίς τη διαμεσολάβηση Δ.Ο.Υ. Δεν απαιτείται, επίσης, προσέλευση σε Δ.Ο.Υ. για την ειδική κατηγορία των αλλοδαπών συναλλασσόμενων με τα Τελωνεία, οι οποίοι δεν υποχρεούνται να έχουν Α.Φ.Μ., αλλά αριθμό EORI, σύμφωνα με τις διατάξεις της ΑΥΟ 5024905/3083/Α0019/30.06.2009. Ο κλειδάριθμος αποστέλλεται στη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η οποία δηλώθηκε στην αίτηση εγγραφής.
Άρθρο 3
Παραλαβή από φυσικά πρόσωπα κλειδαρίθμου εξ αποστάσεως
Για την παραλαβή του κλειδαρίθμου εξ αποστάσεως, ελέγχεται η ταυτότητά του μέσω της «Διαδικτυακής Υπηρεσίας Ελέγχου ΙΒΑΝ ΑΦΜ», με τον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών που έχει υποδείξει στην αίτηση εγγραφής του και, σε περίπτωση ταύτισης, ακολουθεί η διασταύρωση των εξής:
Α) Μέσω της «Διαδικτυακής Υπηρεσίας Ελέγχου ΑΦΜ Ταυτότητας Κινητού τηλεφώνου» με την εταιρία παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας που έχει υποδείξει ο φορολογούμενος.
Στην περίπτωση αυτή, τα στοιχεία της αίτησης ΑΦΜ, τύπος και αριθμός ταυτότητας και αριθμός κινητού τηλεφώνου διασταυρώνονται ηλεκτρονικά μέσω ασφαλούς σύνδεσης με την εταιρία παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας που έχει υποδείξει ο φορολογούμενος και μετά τον απαιτούμενο αυτόματο έλεγχο, επιστρέφεται η πληροφορία ότι ο ΑΦΜ ή ο ΑΔΤ ταυτότητας και ο αριθμός κινητού τηλεφώνου «ταυτίζονται» ή «δεν ταυτίζονται» με αυτά που διαθέτει η συγκεκριμένη εταιρία στο Μητρώο πελατών της. Προς τον σκοπό αυτό, θεσπίζεται με την παρούσα έννομη, υποχρέωση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας να προβαίνουν στην αναγκαία επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των πελατών τους.
ή
Β) Μέσω της «Διαδικτυακής Υπηρεσίας Ελέγχου ΑΦΜ Κινητού τηλεφώνου», με τον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών που έχει υποδείξει ο φορολογούμενος.
Στην περίπτωση αυτή, διασταυρώνονται μέσω διαλειτουργικότητας τα στοιχεία της αίτησης (ο Α.Φ.Μ. και ο αριθμός κινητού τηλεφώνου) με αυτά που διαθέτουν οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών. Μετά τον απαιτούμενο αυτόματο έλεγχο, επιστρέφεται η πληροφορία ότι ο ΑΦΜ και ο αριθμός κινητού τηλεφώνου «ταυτίζονται» ή «δεν ταυτίζονται» με αυτά που διαθέτει ο πάροχος υπηρεσιών πληρωμών.
Για την ανάγκη υλοποίησης των ελέγχων δημιουργούνται από την ΑΑΔΕ οι ακόλουθες εφαρμογές διαλειτουργικότητας:
i) «Διαδικτυακής Υπηρεσίας Ελέγχου ΑΦΜ Ταυτότητας Κινητού τηλεφώνου», στην οποία έχουν πρόσβαση οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα και
ii) «Διαδικτυακής Υπηρεσίας Ελέγχου ΑΦΜ Κινητού τηλεφώνου», στην οποία έχουν πρόσβαση οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα.
Οι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών χρησιμοποιούν τα στοιχεία που τους διαβιβάζονται ηλεκτρονικά από την ΑΑΔΕ, αποκλειστικά και μόνο για την υλοποίηση της διαδικασίας επαλήθευσης των στοιχείων των φορολογουμένων/υποψηφίων χρηστών, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαγράφουν τα διαβιβασθέντα δεδομένα από τα αρχεία τους.
Σε περίπτωση επιβεβαίωσης της κατοχής του συγκεκριμένου αριθμού κινητού τηλεφώνου από τον φορολογούμενο κατά τα προαναφερόμενα, το σύστημα TAXISnet αποστέλλει αυτόματα:
με ηλεκτρονικό μήνυμα στο e-mail που συμπληρώθηκε από τον υποψήφιο στην αίτηση εγγραφής, το πρώτο μέρος του κλειδαρίθμου και μέσω sms, το δεύτερο μέρος του κλειδαρίθμου
«Σε περίπτωση μη επιβεβαίωσης των απαιτούμενων στοιχείων αυτόματα και ηλεκτρονικά για την εξ’αποστάσεως εγγραφή ή επανεγγραφή του φορολογούμενου στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες TΑXISnet, ο φορολογούμενος ακολουθεί μία από τις εναλλακτικές διαδικασίες, ήτοι την παραλαβή από φυσικά πρόσωπα κλειδαρίθμου εξ αποστάσεως μέσω βιντεοκλήσης του άρθρου 3α ή την αυτοπρόσωπη παραλαβή του κλειδαρίθμου στη Δ.Ο.Υ. του άρθρου 2.»
«Άρθρο 3α
Παραλαβή από φυσικά πρόσωπα κλειδαρίθμου εξ αποστάσεως μέσω βιντεοκλήσης
Σε περίπτωση μη επιβεβαίωσης των απαιτούμενων στοιχείων αυτόματα και ηλεκτρονικά για την εξ αποστάσεως εγγραφή ή επανεγγραφή στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες TΑXISnet και παραλαβή κλειδαρίθμου κατά το άρθρο 3 της παρούσας, δίνεται η δυνατότητα στο φορολογούμενο επικοινωνίας με τη Φορολογική Διοίκηση κατόπιν ραντεβού μέσω βιντεοκλήσης.
Εφόσον ο φορολογούμενος επιλέξει τη δυνατότητα αυτή, προωθείται στην εφαρμογή «Ραντεβού βιντεοκλήσης» όπου καταχωρεί τα στοιχεία του και τα στοιχεία επικοινωνίας του.
Στη συνέχεια επιλέγει από λίστα διαθέσιμων ραντεβού και υποβάλλει το αίτημά του.
Με την καταχώρηση του αιτήματος του φορολογούμενου, αποστέλλεται στον φορολογούμενο μήνυμα επιβεβαίωσης ραντεβού σε στοιχεία επικοινωνίας που έχει δηλώσει ο ίδιος στην αίτησή του.
Κατά τον ως άνω προκαθορισμένο και συμφωνημένο χρόνο, ο εκπρόσωπος της Φορολογικής Διοίκησης προβαίνει σε ταυτοπροσωπία του προσώπου που αιτείται τον κλειδάριθμο με βάση το έγγραφο ταυτοποίησης (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο κ.λπ.) που θα επιδεικνύει ο ίδιος ο φορολογούμενος, καθώς και σε επιβεβαίωση των στοιχείων του, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση.
Η συνομιλία βιντεοσκοπείται και το αρχείο παραμένει στη διάθεση της Φορολογικής Διοίκησης, για λόγους απόδειξης του ελέγχου ταυτοπροσωπίας.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση των ελέγχων βάσει των επιδεικνυόμενων εγγράφων και βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση, ο εκπρόσωπος της Φορολογικής Διοίκησης εγκρίνει την έκδοση και αποστολή του κλειδαρίθμου. Σε περίπτωση μη επιτυχούς ολοκλήρωσης των ελέγχων ταυτοπροσωπίας και επιβεβαίωσης των στοιχείων του φορολογούμενου, ενημερώνεται ο φορολογούμενος και ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 2.»
Άρθρο 4
Ενεργοποίηση Λογαριασμού Χρήστη (User Account)
Ο λογαριασμός του φορολογούμενου (χρήστη του TAXISnet) ενεργοποιείται ηλεκτρονικά, με τη χρήση τριών (3) κωδικών: του ονόματος χρήστη (username) και του κωδικού πρόσβασης (password) που συμπλήρωσε ο φορολογούμενος κατά την υποβολή της αίτησης εγγραφής του καθώς και του κλειδαρίθμου, τον οποίο παρέλαβε είτε αυτοπροσώπως στη Δ.Ο.Υ. είτε μέσω sms και e-mail, κατά τα προαναφερόμενα.
Κατά τη διαδικασία ενεργοποίησης, το σύστημα TAXISnet ζητά από τον χρήστη να αλλάξει τον αρχικό του κωδικό πρόσβασης (password), για λόγους ασφάλειας.
Άρθρο 5
Διαδικασία επανεγγραφής
Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος απωλέσει τον κωδικό πρόσβασης, η ανάκτησή του γίνεται με τη χρήση του κλειδαρίθμου. Σε περίπτωση που έχει απωλέσει και τον κλειδάριθμο, πρέπει να υποβάλει νέα αίτηση εγγραφής και ακολουθείται η ως άνω διαδικασία.
Άρθρο 6
Έναρξη ισχύος και μεταβατικές διατάξεις.
1. Oι ρυθμίσεις της παρούσας δεν επηρεάζουν τους υφιστάμενους χρήστες του TAXISnet.
2. Η παρούσα απόφαση ισχύει από τη δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και εφαρμόζεται για όλες τις αιτήσεις εγγραφής νέων χρηστών του TAXISnet και για τις αιτήσεις επανεγγραφής που υποβάλλονται εφεξής.
3. Για τις εκκρεμείς, κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας, αιτήσεις, οι φορολογούμενοι δύνανται είτε να παραλάβουν αυτοπροσώπως τον κλειδάριθμο από τη Δ.Ο.Υ, είτε να υποβάλουν νέα αίτηση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα, για την απόδοση του κλειδαρίθμου εξ αποστάσεως.
4. Η ΠΟΛ.1178/2010 (ΦΕΚ 1916 Β’/9.12.2010) εφαρμόζεται συμπληρωματικά, για όσα θέματα δεν ρυθμίζονται ειδικά στην παρούσα.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Οδηγίες από myTAXISnet για παραλαβή κλειδαρίθμου ηλεκτρονικά
1. Συμπληρώνω τα πεδία
Συμπληρώστε υποχρεωτικά τα πεδία, που σημειώνονται με αστερίσκο (*). Σε περίπτωση, που επιθυμείτε να λάβετε τον κλειδάριθμο ηλεκτρονικά, θα πρέπει να συμπληρώσετε υποχρεωτικά και τα πεδία, που σημειώνονται με (**).
2. Αποκτώ username και password
Username: Πρέπει να αποτελείται από 3-20 λατινικούς χαρακτήρες ή νούμερα. Πατώντας το το πεδίο συμπληρώνεται αυτόματα με μια προτεινόμενη τιμή.
Κωδικός (password): Πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον 8 χαρακτήρες και να περιέχει τουλάχιστον 1 αριθμητικό χαρακτήρα, 1 κεφαλαίο αλφαβητικό χαρακτήρα, 1 πεζό αλφαβητικό χαρακτήρα και 1 ειδικό χαρακτήρα.
3. Επιβεβαιώνω e-mail και κινητό τηλέφωνο
Στο πεδίο email συμπληρώστε το προσωπικό σας email, το πεδίο χαρακτήρες εικόνας και μετά πατήστε «Επιβεβαίωση e-mail». Στο e-mail που θα λάβετε, θα βρείτε τον Κωδικό επιβεβαίωσης e-mail.
Τα πεδία τηλεφώνου δέχονται ψηφία χωρίς κενά και παύλες. Επιπλέον, για διεθνείς αριθμούς γίνεται δεκτό το σύμβολο + στην αρχή του αριθμού.
4. Τι πρέπει να συμπληρώσω για να λάβω τον κλειδάριθμο ηλεκτρονικά
Για την ηλεκτρονική αποστολή κλειδαρίθμου θα πρέπει να συμπληρωθούν τα πεδία τύπος και αριθμός ταυτότητας, ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού, Κινητό τηλέφωνο και Πάροχος κινητού. Τέλος επιλέξτε τη σχετική Δήλωση – Γνωστοποίηση.
Στο πεδίο Χαρακτήρες εικόνας συμπληρώστε τους χαρακτήρες, που διακρίνετε στην εικόνα. Εάν οι χαρακτήρες δεν είναι ευδιάκριτοι πατήστε το refresh για να δοκιμάσετε μια άλλη εικόνα.
Υποβολή: Πατώντας -Υποβολή-, οι τιμές που συμπληρώσατε στα πεδία θα ελεγχθούν ως προς την εγκυρότητά τους. Σε περίπτωση μη ορθής συμπλήρωσης, θα εμφανιστεί κατάλληλο μήνυμα λάθους δίπλα στο αντίστοιχο πεδίο. Σε περίπτωση επιτυχημένης εισαγωγής η αίτηση εγγραφής σας θα καταχωρηθεί.
Επιστροφή: Πατώντας -Επιστροφή-, θα μεταβείτε στο βήμα 1 της διαδικασίας εγγραφής.
5. Πως λαμβάνω τον κλειδάριθμο ηλεκτρονικά
Εφόσον επιβεβαιωθεί η ταυτότητά σας και ο ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού σας και πιστοποιηθεί ότι είστε κάτοχος του κινητού τηλεφώνου που έχετε δηλώσει θα λάβετε τον κλειδάριθμό σας σε δύο τμήματα:
– το πρώτο τμήμα, ψηφίων (συμπεριλαμβάνονται και οι παύλες) θα σας αποσταλεί στο επιβεβαιωμένο email σας
– το δεύτερο τμήμα, πέντε (5) ψηφίων, θα σας αποσταλεί στο κινητό που δηλώσατε.
Συμπληρώνετε το σύνολο των ψηφίων που λάβατε στο email και το κινητό σας τηλέφωνο με την παραπάνω σειρά (πρώτο μέρος από το email, δεύτερο μέρος από το κινητό) χωρίς κενό μεταξύ τους και έχετε διαθέσιμο τον κλειδάριθμό σας.
Εάν για οποιοδήποτε λόγο αποτύχει η αποστολή του κλειδαρίθμου σε εσάς με τον παραπάνω τρόπο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά στο +30 213 162 1000 (Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων) ή επικοινωνήστε με τη ΔΟΥ σας για να εξυπηρετηθείτε με προγραμματισμένη επίσκεψη σας στη ΔΟΥ.
Ευχαριστούμε,
myTAXISnet
Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
Αθήνα, 13 Απριλίου 2020
Από σήμερα το πρωί 13 Απριλίου 2020, οι πολίτες, που χρειάζονται κλειδάριθμο για να αποκτήσουν πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. και σε πλήθος υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης, έχουν πλέον τη δυνατότητα να συνδεθούν με το kleidarithmos.gov.gr και να λάβουν ηλεκτρονικά τη χορήγηση κλειδαρίθμου, κατόπιν πιστοποίησης ότι είναι κάτοχοι του αριθμού κινητού τηλεφώνου, που θα δηλώνουν, από την τράπεζα ή τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας τους.
Με τον τρόπο αυτό, ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας δεν χρειάζεται πλέον να επισκεφθεί τη Δ.Ο. Υ., όπου υπάγεται, για να λάβει τον κλειδάριθμό του.
Η υπηρεσία αυτή αφορά την Αρχική Εγγραφή των πολιτών στο Taxisnet, δηλαδή τη λήψη κλειδαρίθμου για πρώτη φορά. Πολύ σύντομα θα περιλάβει και την Επανεγγραφή, δηλαδή τους πολίτες που έχουν ξεχάσει τόσο τους κωδικούς Taxisnet όσο και τον κλειδάριθμο που έλαβαν.
odigostoupoliti
Διαβάστε Περισσότερα » "Κωδικοί TaxisNet. Παραλαβή κλειδαρίθμου ηλεκτρονικά και με βιντεοκλήση"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news