Δείτε το ρεπορτάζ από το πρωτοσέλιδο στο Καρφί:
fimotro
Δείτε το ρεπορτάζ από το πρωτοσέλιδο στο Καρφί:
fimotro
«Είναι νωρίς για συμπεράσματα μετά από τόσες μέρες, για τον καιρό. Αυτό θέλω να πώ αν δεν καταλάβατε. Δεν υφίσταται καμία κόντρα μετεωρολόγων. Άλλο ο παρουσιαστής καιρού και άλλο ο μετεωρολόγος. Μη προσπαθείτε να αναδείξετε θέμα που δεν υφίσταται», γράφει χαρακτηριστικά ο διευθυντής της ΕΜΥ.
Νωρίτερα, ο ίδιος απάντησε στον Σάκη Αρναούτογλου αναφορικά με την πρόβλεψη του δεύτερου για χιόνια ακόμη και στα πεδινά. «Για χιόνια είναι νωρίς. Μη πιστεύετε κανέναν μέχρι τότε» σχολίασε ο κ. Κολυδάς.
Ειδικότερα έγραψε στο twitter: «"Απ' την Κική κι απ' τη Κοκό...."
Οι διαφορές μεταξύ των μοντέλων είναι τεράστιες. Ας περιμένουμε τις αρχές της άλλης εβδομάδος, για να δούμε που θα ..."κάτσει η μπίλια". Το μόνο σίγουρο η πτώση της θερμοκρασίας . Για χιόνια είναι νωρίς .Μη πιστεύετε κανέναν μέχρι τότε. Καλό ΣΚ».
ieidiseis
agriniopress
ΑΜΠΕ, Reuters /naftemporiki
newsit
Κολυδάς: «Για χιόνια είναι νωρίς, μην πιστεύετε κανέναν»
Από την άλλη ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) Θοδωρής Κολυδάς, μέσω twitter αναφέρθηκε στον καιρός της επόμενης εβδομάδας ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει τις αιχμές του για τις προβλέπεις των υπόλοιπων μετεωρολόγων λέγοντας «μην πιστεύετε κανέναν μέχρι τότε».
«”Απ’ την Κική κι απ’ τη Κοκό….” Οι διαφορές μεταξύ των μοντέλων είναι τεράστιες. Ας περιμένουμε τις αρχές της άλλης εβδομάδος, για να δούμε που θα …”κάτσει η μπίλια”. Το μόνο σίγουρο η πτώση της θερμοκρασίας. Για χιόνια είναι νωρίς .Μη πιστεύετε κανέναν μέχρι τότε. Καλό ΣΚ», έγραψε χαρακτηριστικά.
"Απ' την Κική κι απ' τη Κοκό...."
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) January 27, 2023
Οι διαφορές μεταξύ των μοντέλων είναι τεράστιες. Ας περιμένουμε τις αρχές της άλλης εβδομάδος, για να δούμε που θα ..."κάτσει η μπίλια". Το μόνο σίγουρο η πτώση της θερμοκρασίας . Για χιόνια είναι νωρίς .Μη πιστεύετε κανέναν μέχρι τότε. Καλό ΣΚ pic.twitter.com/UhoWc4ntxH
newsit
“Είμαστε απογοητευμένοι από την απόφαση. Παρά τις μειωμένες ποινές, η ζημιά για την ελευθερία της έκφρασης έγινε ήδη“, αντέδρασε με ανακοίνωση ο Άντερο Μούκα, αρχισυντάκτης της εφημερίδας τους, της Helsingin Sanomat.
Ο κύριος συντάκτης του άρθρου καταδικάστηκε να πληρώσει πρόστιμο με βάση μέρος του εισοδήματός του, που αναλογεί σε λίγες χιλιάδες ευρώ, ενώ στον άλλο συντάκτη του άρθρου δεν επιβλήθηκε ποινή. Κατηγορίες σε βάρος ενός τρίτου προσώπου, του επιβλέποντά τους, κατέπεσαν. Η απόφαση μπορεί να εφεσιβληθεί. Η εισαγγελία είχε ζητήσει ποινές με αναστολή τουλάχιστον ενάμιση έτους η καθεμιά και για τους τρεις. Οι τρείς δημοσιογράφοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες και οι συνήγοροι υπεράσπισής τους ισχυρίστηκαν ότι δεν αποκαλύφθηκαν κρατικά μυστικά.
Η καταδίκη αφορά ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2017 το οποίο περιείχε πληροφορίες που χρονολογούνταν 10 χρόνια πριν και αναφερόταν σε επιχειρήσεις της φινλανδικής στρατιωτικής κατασκοπείας “που είναι διαβαθμισμένες προς όφελος της εξωτερικής ασφάλειας της Φινλανδίας”, εξήγησε το δικαστήριο. Το άρθρο έρευνας περιείχε λεπτομέρειες για την “οργάνωση, τις ικανότητες και την προμήθεια” ενός κέντρου επικοινωνίας του στρατού στη Γιβάσκιλα, 230 χλμ. βορείως του Ελσίνκι.
Σύμφωνα με τη Sanoma Media, μητρική εταιρία της εφημερίδας, “υπήρχαν ισχυροί κοινωνικοί λόγοι για να γραφτεί αυτό το άρθρο“. Τότε, η Φινλανδία προετοίμαζε ένα νέο νόμο για τις υπηρεσίες πληροφοριών, που είχε στόχο να επεκτείνει τις ικανότητες των υπηρεσιών πληροφοριών ώστε να παρακολουθούν την κυκλοφορία των δεδομένων. Το νομοσχέδιο αυτό “περιόριζε τα θεμελιώδη δικαιώματα ενός πολίτη“, σύμφωνα με τη Sanoma Media. Το δικαστήριο έκρινε ότι η αποκάλυψη των πληροφοριών μπορούσε να είναι δικαιολογημένη για λόγους δημοσίου συμφέροντος μόνο σε περίπτωση “σημαντικής αποκάλυψης“, όπως “κατάχρηση εξουσίας ή άλλες παράνομες δραστηριότητες των αρχών“.
Το δικαστήριο έκρινε ότι αυτό δεν ίσχυε για το εν λόγω άρθρο όπως και ότι η αποκάλυψη των πληροφοριών δεν μπορούσε να θεωρηθεί “ακίνδυνη” παρότι “δεν θέτει σε κίνδυνο την εξωτερική ασφάλεια της Φινλανδίας“. Η αποκάλυψη ενός μυστικού εθνικού συμφέροντος, που εμπίπτει στην κατηγορία της προδοσίας, μπορεί να οδηγήσει σε φυλάκιση έως τέσσερα χρόνια στη Φινλανδία.
Ο Πάβολ Σζαλάι, διευθυντής για την Ευρωπαϊκή Ένωση της οργάνωσης προστασίας της ελευθερίας του Τύπου Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (Reporters sans Frontières) χαρακτήρισε την καταδίκη “πολύ ανησυχητική“. Όταν “μια χώρα που κατατάσσεται στην κορυφή του Παγκόσμιου Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου” διώκει δημοσιογράφους γιατί έγραψαν “για θέματα εθνικής ασφάλειας”, αυτό δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για την ελευθερία του Τύπου στον κόσμο“, δήλωσε.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa, Reuters/ertnews
aftodioikisi
«Πρόκληση η αμοιβή για το κεφάλι του Καντέρ»
«Η εξωφρενική αμοιβή που προσφέρεται για το κεφάλι του Καντέρ είναι απλώς μια μεγάλη πρόκληση. Μπορεί να δικαιολογείτα, αλλά δεν είναι σοφό να καταστήσουμε τον Freedom το μοναδικό ζήτημα που επισύρει την τιμωρία της Τουρκίας. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ, στρέφοντας ακόμη περισσότερο προς εκείνον τα φώτα της δημοσιότητας.
Αντίθετα, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να ανακοινώσει κυρώσεις στην Τουρκία λόγω μιας ολόκληρης σειράς ζητημάτων, των οποίων αυτό είναι απλώς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» τονίζεται στο άρθρο του Examiner, το οποίο συνεχίζει, αναφέροντας πως «ο Μπάιντεν πρέπει να καταστήσει απολύτως σαφές ότι σε κανένα ξένο έθνος δεν επιτρέπεται ποτέ να επικηρύξει το κεφάλι ενός συγκεκριμένου πολίτη των ΗΠΑ με αυτόν τον τρόπο. Παρά την τουρκική του καταγωγή, ο Freedom είναι πολίτης των ΗΠΑ, έχοντας δείξει τον σεβασμό και τη σοβαρότητα που απαιτείται για να πολιτογραφηθεί νόμιμα.
Συνεπώς, αξίζει την πλήρη προστασία της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Εάν η Τουρκία θέλει να τον συλλάβει επειδή τόλμησε να επικρίνει τον θλιβερό υπερευαίσθητο δικτάτορά της, πρέπει να ακολουθήσει το διεθνές δίκαιο και να ζητήσει από τις ΗΠΑ να τον εκδώσουν».
«Η περίπτωση του Freedom, ο οποίος παραμένει ένας ελεύθερος άνθρωπος ακόμη και όταν ο Ερντογάν θέλει να τον κυνηγήσει, είναι μια τέλεια ευκαιρία για τον Μπάιντεν, ώστε να καταστήσει σαφές ότι όποιος ενθαρρύνει μια τέτοια αδικία εναντίον ενός πολίτη των ΗΠΑ, ειδικά σε αμερικανικό έδαφος, θα λάβει ψυχρή και τιμωρητική οργή ως απάντηση», καταλήγει ο αρθρογράφος του Examiner.
lawandorder
ertnews
Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 11 βαθμούς Κελσίου.
Καιρός στην Υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, όπου είναι πθανό να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες στα νότια θαλάσσια-παράκτια τμήματα. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια από δυτικές πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα θαλάσσια-παράκτια μεμονωμένες καταιγίδες. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια δυτικοί πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες με πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων από τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες με πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων από το απόγευμα.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 που γρήγορα θα στραφούν σε δυτικές πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ και μόνο στα βόρεια θα είναι ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νότια μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου.
newsit
Επιλεκτικά άστατος θα είναι ο καιρός το Σαββατοκύριακο καθώς στις περισσότερες περιοχές θα επικρατήσει συννεφιά με τοπικές μπόρες και καταιγίδες, θα υπάρχουν όμως και αρκετές περιοχές με ηλιοφάνεια. Το κρύο τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα παραμείνει αρκετά έντονο, κυρίως στο ηπειρωτικό κομμάτι της χώρας.
Το πρωί του Σαββάτου στις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αναμένονται από νωρίς μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Στη Θράκη θα επικρατεί έντονη συννεφιά με πιθανότητα για παροδικές βροχές, ενώ σε Θεσσαλονίκη, Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία και Ήπειρο θα υπάρχουν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί στα 5 με 6 μποφόρ.
Στην Αττική το πρωί θα επικρατεί συννεφιά με μικρή πιθανότητα βροχής. Από το μεσημέρι και μετά ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα 3 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία από 6 έως 13 βαθμούς.
Στην Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία αναμένεται από το πρωί ηλιοφάνεια, με αραιή συννεφιά από το μεσημέρι και μετά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 10 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι βορειοδυτικοί στα 4 με 5 μποφόρ.
Ωστόσο το επόμενο Σαββατοκύριακο (4-5 Φεβρουαρίου) αναμένεται νέα πτώση της θερμοκρασίας που δεν αποκλείεται να φέρει χιονοπτώσεις και σε πεδινές περιοχές.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από τον Σάκη Αρναούτογλου:
ertnews
ΑΠΕ /euro2day
protothema
Σχεδόν ένα χρόνο μετά από μια εισβολή που υποτίθεται ότι θα διαρκούσε εβδομάδες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προετοιμάζει τη Ρωσία για μια νέα επίθεση στην Ουκρανία, χαλυβδώνοντας ταυτόχρονα τη χώρα του για μια σύγκρουση με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους που αναμένεται να διαρκέσει για χρόνια.
Το Κρεμλίνο στοχεύει να αποδείξει ότι οι δυνάμεις του μπορούν να ανακτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων μετά από μήνες απώλειας εδάφους, ασκώντας πίεση στο Κίεβο και τους υποστηρικτές του να συμφωνήσουν σε κάποιου είδους εκεχειρία που θα αφήνει τη Ρωσία να ελέγχει τα εδάφη που τώρα κατέχει, σύμφωνα με αξιωματούχους, συμβούλους και άλλους που γνωρίζουν την κατάσταση.
Ακόμα και ο Πούτιν δεν μπορεί να αρνηθεί τις αδυναμίες του στρατού που έχει ξοδέψει δεκαετίες για να δημιουργήσει, αφού τα στρατεύματά του έχασαν περισσότερα από τα μισά από τα αρχικά τους κέρδη στην Ουκρανία, είπαν οι άνθρωποι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν θέματα που δεν είναι δημόσια. Οι συνεχείς αποτυχίες έχουν οδηγήσει πολλούς στο Κρεμλίνο να είναι πιο ρεαλιστές όσον αφορά τις άμεσες φιλοδοξίες τους, αναγνωρίζοντας ότι ακόμη και η διατήρηση της σημερινής γραμμής του μετώπου θα ήταν επίτευγμα.
Την ίδια ώρα η Μόσχα καταβάλλει προσπάθειες να επεκτείνει νομικά τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδα της στον Αρκτικό Ωκεανό.
Το 2021 η Μόσχα υπέβαλε αίτηση στα Ηνωμένα Έθνη προσβλέποντας στον επαναπροσδιορισμό της υφαλοκρηπίδας της, η οποία πιστεύεται ότι περιλαμβάνει τεράστια ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η Ρωσία έλεγε εκείνη την χρονική περίοδο ότι θέλει πολύ περισσότερο αρκτικό πυθμένα, μια κίνηση που είχε επιπτώσεις σε Καναδά και Δανία.
Αλλά ο Πούτιν παραμένει πεπεισμένος ότι οι μεγαλύτερες δυνάμεις της Ρωσίας και η προθυμία της να δεχθεί απώλειες - οι οποίες ήδη ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες, περισσότερες από ό,τι σε οποιαδήποτε σύγκρουση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων - θα της επιτρέψουν να επικρατήσει παρά τις μέχρι τώρα αποτυχίες. Η ανανεωμένη επίθεση μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, δήλωσαν οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο. Τα σχόλιά τους επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις της Ουκρανίας και των συμμάχων της ότι μια νέα ρωσική επίθεση έρχεται και υποδηλώνουν ότι μπορεί να ξεκινήσει πριν το Κίεβο λάβει τις πρόσφατα υποσχεθείσες προμήθειες αμερικανικών και ευρωπαϊκών αρμάτων μάχης.
Η αποφασιστικότητα του Πούτιν προμηνύει άλλη μια θανατηφόρα κλιμάκωση του πολέμου του, καθώς το Κίεβο ετοιμάζει μια νέα δική του ώθηση για να εκδιώξει τις δυνάμεις του, απορρίπτοντας οποιαδήποτε εκεχειρία που αφήνει τη Ρωσία να καταλαμβάνει τα εδάφη του.
Ο Ρώσος ηγέτης πιστεύει ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να επικρατήσει σε μια σύγκρουση που θεωρεί υπαρξιακή με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, ανέφεραν οι άνθρωποι. Ένας νέος γύρος κινητοποιήσεων είναι πιθανός ήδη από την άνοιξη, είπαν, καθώς η οικονομία και η κοινωνία υποτάσσονται όλο και περισσότερο στις ανάγκες του πολέμου.
«Ο Πούτιν είναι απογοητευμένος από το πώς εξελίσσονται τα πράγματα, αλλά δεν είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τους στόχους του», δήλωσε η Tatiana Stanovaya, ιδρύτρια της R.Politik, μιας εταιρείας παροχής πολιτικών συμβουλών. «Αυτό σημαίνει απλώς ότι η διαδρομή θα είναι μακρύτερη, πιο αιματηρή και χειρότερη για όλους».
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών αμφισβητούν το κατά πόσον η Ρωσία διαθέτει τους πόρους για μια νέα μεγάλη επίθεση, ακόμη και μετά την κινητοποίηση 300.000 επιπλέον στρατευμάτων το περασμένο φθινόπωρο. Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας, εν τω μεταξύ, εντείνουν τις προμήθειες όπλων, ετοιμάζονται να παραδώσουν για πρώτη φορά τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα ουκρανικά στρατεύματα να διασπάσουν τις ρωσικές γραμμές.
Όμως οι βίαιες, εξοντωτικές επιθέσεις της Ρωσίας σε μέρη όπως το Μπαχμούτ, μια ανατολική πόλη που έχει περιορισμένη στρατηγική αξία, έχουν εξαντλήσει τις ουκρανικές δυνάμεις, εκτρέποντας στρατεύματα και εξαντλώντας την ικανότητα του Κιέβου να οργανώσει επιθετικές επιχειρήσεις αλλού, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με το Bloomberg αφού οι αστραπιαίες επιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων το καλοκαίρι και το φθινόπωρο παραβίασαν τις αμυντικές γραμμές της, η Ρωσία έχει από τότε ενισχύσει τις προστασίες, χρησιμοποιώντας χαρακώματα, παγίδες αρμάτων μάχης και νάρκες για να επιβραδύνει κάθε πιθανή προέλαση. Δημόσια, το Κρεμλίνο λέει ότι δεν υπάρχουν σχέδια για μεγαλύτερη κινητοποίηση προς το παρόν.
Μακροπρόθεσμα, ο Πούτιν έχει εγκρίνει σχέδια για την επέκταση των
τάξεων του στρατού κατά σχεδόν 50% τα επόμενα χρόνια, αναπτύσσοντας νέες
δυνάμεις κοντά στη Φινλανδία - η οποία βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης
στο ΝΑΤΟ - και στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας. Τα σχολεία και
τα πανεπιστήμια επαναφέρουν μαθήματα στρατιωτικής εκπαίδευσης που
διεξάγονταν τελευταία ευρέως κατά τη σοβιετική εποχή, καθώς οι πολεμικές
προετοιμασίες διαπερνούν την κοινωνία.
Παρόλα αυτά, κάποια
στοιχεία ρεαλισμού σχετικά με τις καταστροφικές επιδόσεις του στρατού
μέχρι σήμερα έχουν αρχίσει να εισχωρούν στα αυστηρά ελεγχόμενα κρατικά
μέσα ενημέρωσης.
«Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι τρομακτικά, επειδή η Ρωσία δεν ήταν καθόλου έτοιμη», δήλωσε ο Sergei Markov, πολιτικός σύμβουλος με στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο.
«Έχει μετατραπεί σε έναν παρατεταμένο πόλεμο και η Ρωσία δεν έχει ακόμη αρκετό ανθρώπινο δυναμικό ή εξοπλισμό για να τον διεξάγει», είπε. «Πρέπει να σταματήσουμε την ουκρανική αντεπίθεση και να ματαιώσουμε τις προσπάθειες της Δύσης να μας νικήσει αποκτώντας στρατιωτικό πλεονέκτημα».
Οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν επιδείξει την
ικανότητα να το κάνουν αυτό από τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής,
ανακαταλαμβάνοντας μόνο μία μικρή πόλη τους τελευταίους έξι μήνες και με
τεράστιο κόστος σε απώλειες. Τα στρατεύματα της Ουκρανίας, αντίθετα,
έχουν εκπλήξει σταθερά τους συμμάχους και τους παρατηρητές με τις
επιτυχίες τους στην απώθηση των εισβολέων.
Η αυτοπεποίθηση του
Πούτιν στην ικανότητα του στρατού του να πετύχει έναν θρίαμβο -ακόμη και
με κόστος τεράστιες απώλειες και καταστροφές- αντανακλά μια λανθασμένη
ερμηνεία της δέσμευσης της Δύσης να ανακόψει την επιθετικότητά του,
παραδέχονται ορισμένοι.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν αυξήσει σταθερά τις προμήθειες όπλων σε κατηγορίες που κάποτε θεωρούνταν απαγορευμένες.
Παρόλα αυτά, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι η σύγκρουση θα μπορούσε σύντομα να κατασταλάξει σε μια μάχη πυροβολικού τύπου Α' Παγκοσμίου Πολέμου με σε μεγάλο βαθμό στάσιμες γραμμές μετώπου, ένα σενάριο που θα μπορούσε να ευνοήσει τη Ρωσία, με τον μεγαλύτερο πληθυσμό και τη στρατιωτική της βιομηχανία.
Διπλωματικά, η Ρωσία έχει προσπαθήσει να κερδίσει υποστηρικτές μεταξύ
των μη δυτικών χωρών με εκκλήσεις για συνομιλίες σχετικά με την
κατάπαυση του πυρός. Ακόμα και άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στο
Κρεμλίνο παραδέχονται ότι αυτές είναι απελπιστικές προς το παρόν,
δεδομένης της απαίτησης της Ουκρανίας να αποσύρει η Ρωσία τα στρατεύματά
της ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία.
Το ελάχιστο που θα
δεχόταν το Κρεμλίνο θα ήταν μια προσωρινή εκεχειρία που θα άφηνε τη
Ρωσία να ελέγχει τα εδάφη που κατέχουν σήμερα οι δυνάμεις της,
προκειμένου να κερδίσει χρόνο για να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της,
είπαν οι άνθρωποι. Αν και υπολείπεται των ορίων των περιοχών που ο
Πούτιν προσάρτησε παράνομα τον Σεπτέμβριο, αυτό θα άφηνε στη Ρωσία μια
μεγάλη έκταση γης, συνδέοντας τις περιοχές που κατείχε πριν από τον
πόλεμο. Ως αποτέλεσμα, η ιδέα δεν έχει καμία σχέση με το Κίεβο και τους
συμμάχους του.
«Αν δεν αλλάξει κάτι, θα έχουμε μπροστά μας έναν πόλεμο φθοράς όπως ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο οποίος θα μπορούσε να διαρκέσει για πολύ καιρό, επειδή και οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι ο χρόνος είναι με το μέρος τους», δήλωσε ο Andrey Kortunov, επικεφαλής του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας που ιδρύθηκε από το Κρεμλίνο. «Ο Πούτιν είναι βέβαιος ότι είτε η Δύση είτε η Ουκρανία θα κουραστούν».
Μια ήττα στην επανεκλογή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν το 2024, ο οποίος ηγήθηκε του συνασπισμού για την υποστήριξη της Ουκρανίας, θα μπορούσε να φέρει «μεγαλύτερη ευελιξία» στο θέμα στην Ουάσινγκτον, είπε.
Ενώ ένα νέο κύμα κυρώσεων -ιδιαίτερα το ανώτατο όριο τιμών που
επιβλήθηκε στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου- έχει συμπιέσει τα έσοδα του
Κρεμλίνου, δεν έχει μειώσει μέχρι στιγμής την ικανότητα του Πούτιν να
χρηματοδοτεί τον πόλεμο. Η Ρωσία εξακολουθεί να έχει πρόσβαση σε
δισεκατομμύρια αποθεματικά σε γουάν, τα οποία δεν επηρεάζονται από τις
κυρώσεις και μπορούν να βοηθήσουν να γεφυρωθούν τα ελλείμματα του
προϋπολογισμού για 2-3 χρόνια, σύμφωνα με οικονομολόγους.
Μεταξύ των συμμάχων της Ουκρανίας, επίσης, αυξάνονται οι φόβοι ότι η σύγκρουση θα διαρκέσει χρόνια.
«Φέτος θα ήταν πολύ, πολύ δύσκολο να εκδιώξουμε στρατιωτικά τις ρωσικές δυνάμεις από όλη - κάθε σπιθαμή της Ουκρανίας και της κατεχόμενης - ή της κατεχόμενης από τη Ρωσία Ουκρανίας», δήλωσε ο πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ Μαρκ Μίλεϊ στις 20 Ιανουαρίου μετά από συνάντηση των υπουργών Άμυνας των ΗΠΑ και των συμμάχων. «Αλλά πιστεύω ότι στο τέλος της ημέρας αυτός ο πόλεμος, όπως και πολλοί πόλεμοι στο παρελθόν, θα τελειώσει σε κάποιο τραπέζι διαπραγματεύσεων».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν
είχε την Παρασκευή συνομιλίες με υψηλόβαθμους αξιωματούχους στους
τομείς ασφαλείας με θέμα την κατάσταση των προσπαθειών που καταβάλλει η
Ρωσία να επεκτείνει νομικά τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδα της στον
Αρκτικό Ωκεανό.
Η Ρωσία το 2021 υπέβαλε αίτηση στα Ηνωμένα Έθνη
προσβλέποντας στον επαναπροσδιορισμό της υφαλοκρηπίδας της, η οποία
πιστεύεται ότι περιλαμβάνει τεράστια ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα
πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Μόσχα έλεγε εκείνη την χρονική περίοδο
ότι θέλει πολύ περισσότερο αρκτικό πυθμένα, μια κίνηση που είχε
επιπτώσεις για τον Καναδά και τη Δανία που έχουν τις δικές τους
διεκδικήσεις.
Η υφαλοκρηπίδα ορίζεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ως μια περιοχή συνήθως των αβαθών υδάτων που συνορεύουν με την ακτογραμμή μιας χώρας, κάτι το οποίο θεωρείται ως μια επέκταση των εδαφών της, που δίνει το δικαίωμα στη χώρα να εκμεταλλευθεί τους φυσικούς της πόρους.
«Έχουμε πολλά σημαντικά θέματα σήμερα, συνάδελφοι, που αφορούν τόσο την εσωτερική ατζέντα όσο και το ζήτημα του εξωτερικού ορίου της υφαλοκρηπίδας της Ρωσίας στον Αρκτικό Ωκεανό. Ας πιάσουμε δουλειά», ανέφερε ο Πούτιν σύμφωνα με τον ιστότοπο του Κρεμλίνου.
Το Κρεμλίνο δεν έδωσε αμέσως περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και ο Σεργκέι Ναρίσκιν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας.
Οι γείτονες της Ρωσίας στην Αρκτική έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα για τις φιλοδοξίες της Μόσχας σε μια σημαντική από στρατηγικής σημασίας περιοχή, από τότε που έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.
Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν εντατικοποιήσει τις στρατιωτικές ασκήσεις στην Αρκτική τα τελευταία χρόνια καθώς η Ρωσία έχει επεκτείνει και ανανεώσει τις στρατιωτικές της υποδομές στην περιοχή.
ieidiseis
ΑΠΕ-ΜΠΕ /ertnews
Σύμφωνα με τα
αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργήθηκαν, το προϊόν
“Μoder Diet Gold” περιέχει τις απαγορευμένες φαρμακευτικές ουσίες
φλουοξετίνη και σιβουτραμίνη, η παρουσία των οποίων το καθιστά μη εγκεκριμένο φάρμακο.
Η φλουοξετίνη και η σιβουτραμίνη, συνδέονται με ανεπιθύμητες ενέργειες
ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα, και με αλλεργικές αντιδράσεις,
γεγονός που καθιστά τη χρήση του συγκεκριμένου σκευάσματος επικίνδυνη
για την υγεία του χρήστη.
Οι καταναλωτές καλούνται σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που περιέλθει στην κατοχή τους το εν λόγω προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ. Υπογραμμίζεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από αναξιόπιστα σημεία διάθεσης, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.
Για να δείτε τις φωτογραφίες πατήστε εδώ
299 βουλευτές ψήφισαν. Απουσίασε ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Πάτσης.
Προσπάθεια να δημιουργήσει πλασματική εικόνα, αδυναμία να καταθέσει προτάσεις μέλλον, αλλά και για να μιλήσει για το παρελθόν, καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.
Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε πυρά κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ο κ. Τσίπρας ανταποκρίθηκε στο επίμονο αίτημά μας να έρθει στη Βουλή να αντιπαρατεθούμε. Στις Δημοκρατίες το Κοινοβούλιο είναι ο χώρος όπου λύνουν τα κόμματα τις διαφορές τους. Εδώ και στις κάλπες» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «οι πολίτες κρίνουν αυστηρά, συγκρίνουν δίκαια, επιβραβεύουν και τιμωρούν».
Προηγήθηκε η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντάς τον «ένοχο» «για τη μεγαλύτερη εκτροπή». «Για όλους και για όλα έρχεται η ώρα της κρίσης. Κύριε Μητσοτάκη κάνατε ό,τι περνούσε από το χέρι σας: εκβιάσατε, παρανομήσατε, αλλά σήμερα είστε πάλι εδώ ενώπιος ενώπιω με την αλήθεια που επιχειρήσατε να κρύψετε στο σκοτάδι» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανοίγοντας την ομιλία του. Όπως είπε η στάση της κυβέρνησης δεν συνιστά μόνο «απόπειρα συγκάλυψης και απόδειξη ενοχής αλλά κακοποίηση του κράτους δικαίου της Δικαιοσύνης και της αλήθεια.
naftemporiki«Πρέπει να είμαστε πολύ πιο σκληροί» με την Κίνα, είπε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Bob Menendez, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, προσθέτοντας ότι υπάρχουν στοιχεία ότι οι κινεζικές εταιρείες προμηθεύουν τη Ρωσία με τεχνολογία διπλής χρήσης, συμπεριλαμβανομένων των ημιαγωγών που χρειάζονται, για παράδειγμα, βλήματα καθοδήγησης.
«Μου φαίνεται ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την ισχύ των κυρώσεων κατά της Κίνας εάνεκείνη παρέχει κρίσιμη βοήθεια και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να κρυφτεί πίσω από εταιρείες», είπε.
Ο Ρεπουμπλικανός συνάδελφός του, Τζέιμς Ρις, εκτίμησε ότι η Κίνα ενεργεί με πλήρη ατιμωρησία και ότι οι «κυρώσεις» θα πρέπει να «ενισχύονται» κατά των κινεζικών εταιρειών.
Οι βουλευτές μίλησαν κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης για τον πόλεμο στην Ουκρανία από αρκετούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένης της Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ.
Η Νούλαντ είπε ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με αυτές τις προτάσεις και επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν διστάζουν να το μεταφέρουν στους Κινέζους αξιωματούχους στο υψηλότερο επίπεδο με κάθε ευκαιρία.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα χωριστά ότι επιβάλλουν πρόσθετες κυρώσεις στον ρωσικό όμιλο Wagner και σε όσους τον βοηθούν, όπου η κινεζική εταιρεία που μόλις χτυπήθηκε κατηγορήθηκε ότι παρείχε δορυφορικές εικόνες στην Ουκρανία.
Αναφέρεται ότι οι δορυφορικές εικόνες παρασχέθηκαν για να βοηθήσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις του Ομίλου Wagner στην Ουκρανία, μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Beta.
Μεταξύ των εταιρειών που επισημάνθηκαν ότι βοηθούν τον όμιλο Wagner είναι το κινεζικό ινστιτούτο διαστημικής έρευνας Tianyi Space Science and Technology Research Institute.
Η Κίνα δηλώνει ότι έχει ουδέτερη θέση για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά ταυτόχρονα ενισχύει τους δεσμούς με τη Ρωσία, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα.
ertnews
Πρόκειται για το προϊόν με την ονομασία «Olivia Beauty & The Olive Tree Pomegranate Grenade Fusion – body lotion», της εταιρίας Παπουτσάνης, όπως ανακοίνωσε σήμερα (27.01.2023), ο ΕΟΦ.
Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, «τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων, για την παρτίδα 073126, δεν συμφωνούν με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας ως προς τις ουσίες Linalool και Cinnamyl Alcohol, οι οποίες δεν αναγράφονται στην επισήμανση του προϊόντος«.Μετά από αυτό, η ίδια η Παπουτσάνης. ενημέρωσε περί απόφασής της να ανακαλέσει όλες τις παρτίδες του προϊόντος.
«ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Την ανάκληση όλων των παρτίδων του καλλυντικού προϊόντος ‘Olivia Beauty & The Olive Tree Pomegranate Grenade Fusion – body lotion’, καθώς τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων, για την παρτίδα 073126, δεν συμφωνούν με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας ως προς τις ουσίες Linalool και Cinnamyl Alcohol, οι οποίες δεν αναγράφονται στην επισήμανση του προϊόντος, ενώ απαιτείται, εφόσον η συγκέντρωσή τους βρέθηκε να υπερβαίνει το 0,001%.
Με την σχετική αλληλογραφία η εταιρεία ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ Α.Β.Ε.Ε. ενημέρωσε περί απόφασής της να ανακαλέσει όλες τις παρτίδες του προϊόντος.
Η παρούσα απόφαση εκδίδεται με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση της εταιρείας, η οποία οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους πελάτες της, προκειμένου να το αποσύρουν από την αγορά».
newsit
Νωρίς το πρωί της Παρασκευής (27.01), αφού έλαβε γνώση των σχετικών δημοσιευμάτων, ο εισαγγελέας Αγρινίου παρενέβη αυτεπάγγελτα και ζήτησε να ληφθούν καταθέσεις από όλους τους εμπλεκόμενους από το αστυνομικό τμήμα Θέρμου ώστε να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετείτε το αδίκημα της έκθεσης ανηλίκων σε κίνδυνο.
Η κίνηση αυτή πρόλαβε και τον δήμαρχο Θέρμου κ. Σπύρο Κωνσταντάρα ο οποίος επρόκειτο να κινηθεί δικαστικά. Μετά από την παρέμβαση του εισαγγελέα πρόκειται να διερευνηθεί ο λόγος που τα παιδιά κινήθηκαν προς το σημείο και να αναζητηθούν οι ευθύνες.
ertnews
protothema
Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ, ο κ. Στιούαρτ απέρριψε κατηγορηματικά τις αναφορές που αποδίδονται στο πρόσωπο του σημειώνοντας ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Επιβεβαίωσε, στον κ. Κορνηλίου, την προσήλωση του ιδίου και της Αποστολής των ΗΕ στην Κύπρο στην αμερόληπτη και αντικειμενική άσκηση των όρων εντολής τους.
ertnews
Κατά τη συζήτηση για την πρόταση μομφής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος έδωσε σκληρές απαντήσεις για το πλαίσιο λειτουργίας της ΑΔΑΕ και τις προσπάθειες επιλεκτικής εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Πικραμμένος υπενθύμισε ότι ήδη από το 2009 υπάρχει γνωμοδότηση του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου -η οποία μάλιστα επιβεβαιώθηκε από δύο μεταγενέστερες γνωμοδοτήσεις έως το 2011- που ξεκαθαρίζει ότι η ανεξάρτητη αρχή δεν λειτουργεί πέρα και πάνω από τις εξουσίες ή τις αρμοδιότητες της Δικαιοσύνης.«Το πλαίσιο της λειτουργίας, της δικαιοδοσίας και των αρμοδιοτήτων της (Δικαιοσύνης) ορίζεται προεχόντως από το Σύνταγμα και δεν υπόκειται ούτε στις άλλες δύο εξουσίες, ούτε πολύ περισσότερο σε οποιαδήποτε από τις ανεξάρτητες αρχές. Αντιθέτως, οι ανεξάρτητες αρχές υπόκεινται στη δικαστική λειτουργία αφού οι αποφάσεις ελέγχονται από αυτή και προεχόντως από το Συμβούλιο Επικρατείας», ανέφερε ο πρώην ανώτατος δικαστικός, διαβάζοντας τη γνωμοδότηση του 2009.
Πικραμμένος: «Οι υποκλοπές έχουν φτάσει στα χέρια της Δικαιοσύνης»Ο κ. Πικραμένος, από την έναρξη της ομιλίας του, εξήγησε ότι ο λόγος για τον οποίο ζήτησε να μιλήσει είναι για να σταθεί στο πλευρό της ελληνικής Δικαιοσύνης, ως πρώην δικαστικός λειτουργός, δεδομένου ότι οι υποκλοπές έχουν φτάσει στα χέρια της, και μετά το θέμα που ανέκυψε σχετικώς με το εύρος των αρμοδιοτήτων και τον τρόπο με τον οποίο η ΑΔΑΕ τις ασκεί αλλά και την επίθεση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την γνωμοδότησή του.
Αφού διευκρίνισε ότι αυτά τα οποία θα αναφέρει δεν στρέφονται κατά του προσώπου του κ. Ράμμου αλλά αναφέρονται στις θέσεις τις οποίες λαμβάνει η ΑΔΑΕ, ανέγνωσε στο Σώμα γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου του 2009, επί ερωτήματος της Διευθύνσεως Ασφαλείας Αττικής, η οποία επιβεβαιώθηκε από δύο μεταγενέστερες γνωμοδοτήσεις του 2009 και του 2011.
Σύμφωνα με αυτή: «Η δικαστική λειτουργία είναι μία εκ των τριών συντεταγμένων εξουσιών, το πλαίσιο της λειτουργίας της δικαιοδοσίας των αρμοδιοτήτων της οποίας ορίζεται προεχόντως από το Σύνταγμα και δεν υπόκειται ούτε στις άλλες δύο εξουσίες, ούτε πολύ περισσότερο σε οποιαδήποτε από τις Ανεξάρτητες Αρχές. Αντιθέτως, οι Ανεξάρτητες Αρχές υπόκεινται στην δικαστική λειτουργία, αφού οι αποφάσεις ελέγχονται από αυτή και προεχόντως από το Συμβούλιο Επικρατείας.
Την απόφαση της δικαστικής αρχής, για την άρση του απορρήτου της ελεύθερης επικοινωνίας, όπως αυτή προβλέπεται από το άρθρο 19 του Συντάγματος και των εκάστοτε ισχύοντα εκτελεστικό νόμο και το εάν η άρση έγινε συννόμως, αρμόδια να κρίνει είναι μόνο η ίδια η Δικαιοσύνη μέσω των οργάνων της. Η συσταθείσα με τον νόμο του 2003 Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ούτε νομιμοποιείται ούτε δικαιούται να ελέγξει με οποιοδήποτε τρόπο, αμέσως ή εμμέσως το εάν η Δικαιοσύνη, δια των οργάνων, άσκησε συννόμως ή μη το δικαίωμα άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών, ενώ η θέσπιση τέτοιας διατάξεως θα ευρίσκετο εκτός της συνταγματικής τάξεως».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, διερωτήθηκε κατόπιν αυτού, «πού ήταν οι κύριοι συνταγματολόγοι όταν με τόση ευκολία εστράφησαν κατά του προσώπου του κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου;» και ξεκαθάρισε:
«Εγώ δεν λέω ότι ο ένας έχει δίκιο κι άλλος έχει άδικο εγώ λέω ότι αυτό είναι ένα ζήτημα και το ζήτημα αυτό θα το λύσουν τελικά τα δικαστήρια. Όλοι είμαστε σύμφωνοι σε αυτό». Κάλεσε μάλιστα «να αφήσουμε ήσυχη την Δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της, ας μην την εργαλειοποιούμε αναλόγως με το αν μας αρέσουν οι αποφάσεις της και ας μην σπεύδουμε να λέμε ότι εμείς ξέρουμε τί κάνουμε και οι άλλοι υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά τους».
«Η συσταθείσα με το νόμο του 2003 Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών ούτε νομιμοποιείται ούτε δικαιούται να ελέγξει με οποιοδήποτε τρόπο, αμέσως ή εμμέσως, το εάν η Δικαιοσύνη δια των οργάνων άσκησε συννόμως ή μη το δικαίωμα άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών, ενώ η θέσπιση τέτοιας διατάξεως θα ευρίσκετο εκτός της συνταγματικής τάξεως», συνέχισε ο κ. Πικραμμένος, διερωτώμενος για ποιο αντιδρούν τώρα οι συνταγματολόγοι ενώ τότε δεν είχε υπάρξει η παραμικρή διαφωνία.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε επίσης τη σημασία του σεβασμού στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, υπενθυμίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν η αντιπολίτευση να αποδέχεται μόνον τις αποφάσεις που την ικανοποιούν.
«Πρέπει να προασπίσουμε το κύρος της ελληνικής Δικαιοσύνης και να μην την εργαλειοποιούμε ανάλογα με το αν βγάζει αποφάσεις που μας αρέσουν ή που δε μας αρέσουν. Διότι αυτό το πράγμα γίνεται», τόνισε ο άλλοτε πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
«Ας αφήσουμε λοιπόν τη Δικαιοσύνη να κάνει ήσυχη τη δουλειά της, ας μην την εργαλειοποιούμε ανάλογα με το αν μας αρέσουν ή όχι οι αποφάσεις της. Και να μην σπεύδουμε να λέμε ότι εμείς ξέρουμε τι κάνουμε και οι άλλοι υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά τους και λοιπά και λοιπά», προσέθεσε.
newsit
protothema