facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 24 Απριλίου 2022

Μακρόν: Θα είμαι πρόεδρος για όλους μας – Τα επόμενα 5 χρόνια δεν θα είναι συνέχεια της προηγούμενης θητείας μου

«Θα είμαι πρόεδρος για όλους μας», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν στις πρώτες του δηλώσεις από τον Πύργο του Άιφελ μετά τη νίκη του στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα επόμενα 5 χρόνια δεν θα είναι συνέχεια της προηγούμενης θητείας μου».

Η οργή όσων ψήφισαν τη Λεπέν πρέπει να αντιμετωπιστεί, είπε ο Μακρόν προσθέτοντας ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν στο περιθώριο.

Τόνισε ότι επιθυμεί να διασφαλίσει ότι η Γαλλία θα είναι πρωταγωνιστής στον τομέα της οικολογίας.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μακρόν: Θα είμαι πρόεδρος για όλους μας – Τα επόμενα 5 χρόνια δεν θα είναι συνέχεια της προηγούμενης θητείας μου"

Εκλογές στη Γαλλία: Επεισόδια μετά τη νίκη Μακρόν στο Παρίσι και άλλες πόλεις

Επεισόδια σημειώθηκαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Παρίσι για τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές της 24ης Απριλίου.

Η αστυνομία προσπάθησε να διασπάσει ένα νεανικό κυρίως κοινό, που συγκεντρώθηκε στην κεντρική γειτονιά του Σατλέ και έκανε χρήση δακρυγόνων.

Πιο σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στην πόλη Ρεν της Γαλλίας, μετά την εκλογική νίκη Μακρόν, όπου διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους σκουπιδιών και συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλογές στη Γαλλία: Επεισόδια μετά τη νίκη Μακρόν στο Παρίσι και άλλες πόλεις"

Γαλλικές εκλογές: Συγχαρητήρια απ' όλη την Ευρώπη στον Μακρόν για την νίκη του

Σύσσωμη η Ευρώπη συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του στην προεδρία της Γαλλίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την… ανακούφιση της για την ήττα της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν στις εκλογές. 

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Μαζί θα πάμε μπροστά τη Γαλλία και την Ευρώπη» ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο Twitter συγχαίροντας τον Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του.

«Αγαπητέ Εμανουέλ Μακρόν, τα συγχαρητήριά μου για την επανεκλογή σας ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ανυπομονώ να συνεχίσουμε την άριστη συνεργασία μας. Μαζί, θα πάμε μπροστά τη Γαλλία και την Ευρώπη» σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν. Σαρλ Μισέλ

Την ανάγκη για μια «σταθερή Ευρώπη και μια Γαλλία που είναι πλήρως δεσμευμένη σε μια πιο κυρίαρχη και πιο στρατηγική Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος ανέφερε: «Θερμά συγχαρητήρια αγαπητέ Eμανουέλ Μακρόν. Σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς, χρειαζόμαστε μια σταθερή Ευρώπη και μια Γαλλία που είναι πλήρως δεσμευμένη σε μια πιο κυρίαρχη και πιο στρατηγική Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορούμε να βασιστούμε στη Γαλλία για 5 ακόμη χρόνια».

Ρομπέρτα Μετσόλα

Tα συγχαρητήριά της στον Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του εξέφρασε και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

«Με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναπομονονούμε να συνεχίσουμε το έργο στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας και πέρα από αυτή, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις ενός όλο και πιο αβέβαιου και ανησυχητικού κόσμου» ανέφερε η Ρομπέρτα Μετσόλα.

Μαργαρίτης Σχοινάς

Οι Γάλλοι απέρριψαν τον «διχαστικό εθνικισμό» επιλέγοντας «μια ισχυρή Γαλλία μέσα σε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. Ειδικότερα, ο κ. Σχοινάς σημείωσε στην ανάρτησή του στο twitter: «Με την ηχηρή νίκη του Εμανουέλ Μακρόν, οι Γάλλοι απέρριψαν τον διχαστικό εθνικισμό και επέλεξαν μια ισχυρή Γαλλία μέσα σε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μπόρις Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, δηλώνοντας «ευτυχής που θα συνεχίσει να συνεργάζεται» μαζί του και τονίζοντας ότι η Γαλλία είναι μία από τις «στενότερες συμμάχους» της χώρας του.

«Συγχαρητήρια Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή σας στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας. Η Γαλλία είναι ένας από τους στενότερους και σημαντικότερους συμμάχους μας. Χαίρομαι που θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού σε θέματα-κλειδιά για τις δύο χώρες μας και για τον κόσμο» ανέφερε ο Τζόνσον σε ανάρτησή του στο Twitter.

Μάριο Ντράγκι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, με γραπτή δήλωσή του, θέλησε να συγχαρεί τον Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του στις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Πιο αναλυτικά, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές είναι μια θαυμάσια είδηση για όλη την Ευρώπη. Η Ιταλία και η Γαλλία συνεργάζονται, μαζί με όλους τους άλλους εταίρους, για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης, συνεκτικότερης, δικαιότερης Ευρωπαϊκής Ένωσης, ικανής να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο να ξεπεραστούν οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, αρχίζοντας από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η ιταλική κυβέρνηση και εγώ προσωπικά θέλουμε να συγχαρούμε, με τον θερμότερο δυνατό τρόπο, τον πρόεδρο Μακρόν. Είμαστε έτοιμοι -από αυτή κιόλας την στιγμή- να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, με αποφασιστικό και φιλόδοξο τρόπο, υπέρ των χωρών μας και όλων των Ευρωπαίων πολιτών».

Κρίστιαν Λίντνερ

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, είπε ότι η ενωμένη Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος νικητής, αφού ο Εμανουέλ Μακρόν επικράτησε με άνεση της ακροδεξιάς αντιπάλου του, Μαρίν Λε Πεν.

Ο Λίντνερ έγραψε στο Twitter ότι οι εκλογές αυτές αφορούσαν «τις θεμελιώδεις αρχές» της Ευρώπης. «Οι Γάλλοι επέλεξαν τον Μακρόν. Αυτό καθιστά την ενωμένη Ευρώπη τον μεγαλύτερο νικητή των εκλογών. Ζήτω η Γαλλία, ζήτω η Ευρώπη», πρόσθεσε.

Αλεξάντερ ντε Κρόο, Ξαβιέ Μπετέλ, Μαρκ Ρούτε

Οι πρωθυπουργοί του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρόο, του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ και της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε ήταν από τους πρώτους που συνεχάρησαν τον Μακρόν για την εκλογή του. Ο τελευταίος έγραψε μάλιστα στο Twitter ότι «ανυπομονεί» να συνεχίσει την εποικοδομητική συνεργασία τους στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Μάνφρεντ Βέμπερ

«Ένας αγώνας μεταξύ προοδευτικών και λαϊκιστών είναι η λανθασμένη προσέγγιση και θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» αναφέρει ο Επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βέμπερ σημειώνει στο τουίτερ ότι «η Ευρώπη μπορεί να πάρει μια βαθιά ανάσα. Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του. Αλλά είναι σαφές ότι αυτή δεν είναι μια πειστική νίκη. Τα πέντε χρόνια προέδρου Μακρόν έχουν κάνει τους λαϊκιστές και τους ακραίους ισχυρότερους από ποτέ. Αυτή ήταν ίσως η τελευταία προειδοποιητική βολή».

«Η Γαλλία χρειάζεται μια δυνατή συζήτηση, ισχυρές εναλλακτικές λύσεις στο δημοκρατικό κέντρο. Ένας αγώνας μεταξύ προοδευτικών και λαϊκιστών είναι η λανθασμένη προσέγγιση και θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ο Μακρόν επανεξελέγη, η πολιτική του αντίληψη απέτυχε» καταλήγει.

ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Χαίρομαι που μπορώ να συνεχίσω την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας και να προωθήσω την κοινή μας ευρωπαϊκή μοίρα, αναφέρει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε ανάρτησή της στο twitter για την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν.

«Τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Εμανουέλ για την επανεκλογή του ως Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας. Χαίρομαι που μπορώ να συνεχίσω την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας και να προωθήσω την κοινή μας ευρωπαϊκή μοίρα», αναφέρει στην ανάρτησή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Νίκος Αναστασιάδης

Τα συγχαρητήριά του προς τον Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του στην γαλλική Προεδρία εκφράζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε μήνυμά του μέσω Twitter, τόσο στα ελληνικά, όσο και στα γαλλικά, ο κος Αναστασιάδης αναφέρει: «Συγχαρητήρια Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή σας ως Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στην άσκηση των καθηκόντων σας. Η σημερινή είναι μια σημαντική μέρα για τη Γαλλία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και για όλο τον κόσμο».

Όλαφ Σολτς

Τα συγχαρητήριά του στον Εμανουέλ Μακρόν για την εκλογική νίκη του εξέφρασε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, με ανάρτησή του στο Twitter. «Θερμά συγχαρητήρια, αγαπητέ Πρόεδρε Εμανουέλ Μακρόν. Οι ψηφοφόροι σου έστειλαν σήμερα ένα ισχυρό μήνυμα προσήλωσης στην Ευρώπη. Χαίρομαι για το γεγονός ότι θα συνεχίσουμε την καλή συνεργασία μας!», έγραψε ο καγκελάριος.

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλικές εκλογές: Συγχαρητήρια απ' όλη την Ευρώπη στον Μακρόν για την νίκη του "

Μητσοτάκης: Μια νίκη σημαντική για την Γαλλία, την Ευρώπη και την Δημοκρατία

Τα συγχαρητήριά του στον Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του εκφράζει με ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Συγχαρητήρια Εμανουέλ Μακρόν. Μία νίκη σημαντική για την Γαλλία, την Ευρώπη και την Δημοκρατία» αναφέρει ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του.

newsbeast 

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Μια νίκη σημαντική για την Γαλλία, την Ευρώπη και την Δημοκρατία"

Μήνυμα του Τζο Μπάιντεν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

«Σήμερα, 107 χρόνια μετά ο αμερικανικός λαός συνεχίζει να τιμά όλους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία», σημειώνει ο πρόεδρος Μπάιντεν στο μήνυμα του για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Υπενθυμίζεται ότι ο Τζο Μπάιντεν έγινε πέρσι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που αναγνώρισε επίσημα την Αρμενική Γενοκτονία, καθώς όλοι οι προκάτοχοι του περιορίζονταν στο να χρησιμοποιούν τον αρμενικό όρο Meds Yeghern (Μεγάλη Καταστροφή) προκειμένου να μην διαταράξουν τις σχέσεις με την Τουρκία.

Όπως σημειώνει η φετινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «οι οθωμανικές αρχές συνέλαβαν Αρμένιους διανοούμενους και ηγέτες κοινοτήτων στην Κωνσταντινούπολη. Έτσι ξεκίνησε η γενοκτονία των Αρμενίων – μια από τις χειρότερες μαζικές φρικαλεότητες του 20ού αιώνα. Σήμερα, θυμόμαστε 1,5 εκατομμύριο Αρμένιους που εκτοπίστηκαν, σφαγιάστηκαν ή βάδισαν μέχρι θανάτου σε μια εκστρατεία εξόντωσης και θρηνούμε για την τραγική απώλεια τόσων πολλών ζωών.

Καθώς αναλογιζόμαστε τη γενοκτονία των Αρμενίων, ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση ενάντια στη διαβρωτική επιρροή του μίσους σε όλες τις μορφές του. Δεσμευόμαστε ξανά να μιλήσουμε ανοιχτά και να σταματήσουμε τις φρικαλεότητες που αφήνουν μόνιμες ουλές στον κόσμο. Και, καθώς θρηνούμε για όσα χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Meds Yeghern (Μεγάλη Καταστροφή), ας διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την επούλωση και την οικοδόμηση ενός καλύτερου και πιο ειρηνικού κόσμου που επιθυμούμε για τα παιδιά μας.

Ένας κόσμος όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά, όπου το κακό του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας δεν χαρακτηρίζει τη καθημερινότητά μας και όπου οι άνθρωποι παντού είναι ελεύθεροι να συνεχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια».

Επιπλέον, στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στη συμβολή της αρμενικής ομογένειας στην αμερικανική κοινωνία. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «αυτή είναι επίσης μια στιγμή για να αναλογιστούμε τη δύναμη και την ανθεκτικότητα του αρμενικού λαού. Μετά από μια γενοκτονία, ο αρμενικός λαός ήταν αποφασισμένος να ξαναχτίσει την κοινότητά του και τον πολιτισμό του, συχνά σε νέα σπίτια και νέα εδάφη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι αρμενικής καταγωγής Αμερικανοί αποτελούν ζωτικό μέρος του ιστού των Ηνωμένων Πολιτειών. Κάνουν το έθνος μας πιο δυνατό και πιο δυναμικό, παρόλο που συνεχίζουν να κουβαλούν μαζί τους την τραγική γνώση του τι υπέμειναν οι πρόγονοί τους. Αναγνωρίζουμε τον πόνο τους και τιμούμε την ιστορία τους. Σήμερα, 107 χρόνια μετά, ο αμερικανικός λαός συνεχίζει να τιμά όλους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία».

Τα συγκεκριμένα περιστατικά που έγιναν τη διετία 1915-1916 έχουν αναγνωριστεί ως γενοκτονία από συνολικά 31 χώρες, ενώ η Τουρκία εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να αρνείται ότι οι εν λόγω σφαγές και διωγμοί πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια για να κατηγοριοποιηθούν ως γενοκτονία.

Οι Αμερικανοί πρόεδροι συνηθίζουν εδώ και δεκαετίες να εκδίδουν στις 24 Απριλίου μια ανακοίνωση για την «Ημέρα Μνήμης των Αρμενίων», χωρίς, ωστόσο, να αναφέρουν τον επίμαχο όρο της γενοκτονίας.

Μέχρι στιγμής ο μοναδικός πρόεδρος που χρησιμοποίησε την λέξη ήταν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν κατά την διάρκεια μιας δημόσιας εκδήλωσης για τα εγκαίνια του Μουσείου Ολοκαυτώματος στην Ουάσιγκτον.

Και ο Μπαράκ Ομπάμα είχε αναγνωρίσει προεκλογικά ότι πρόκειται για γενοκτονία.

Παρόλα όμως αυτά, δεν πρόφερε τη λέξη ούτε μια φορά από τη στιγμή που ανέλαβε τα προεδρικά του καθήκοντα. Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο πρώτος πρόεδρος που το 2021 αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

AΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα του Τζο Μπάιντεν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων"

Γαλλικές εκλογές: Νίκη Μακρόν με 58,2% δίνουν τα exit polls

Νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές δίνει το πρώτο exit poll, τα οποί δημοσιεύθηκε μετά και την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας και στις μεγάλες πόλεις.

Ειδικότερα, ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 58,2% στο exit poll της Ipsos, ενώ η Μαρίν Λεπέν το 41,8%.

Το προβάδισμα Μακρόν είναι μεγαλύτερο από αυτό που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, αλλά μικρότερο σε σχέση με τη νίκη του επί της Μαρίν Λεπέν το 2017.

Εάν η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί και από το αποτέλεσμα στην κάλπη, ο Εμανουέλ Μακρόν θα γίνει ο πρώτος πρόεδρος στην πρόσφατη ιστορία της Γαλλίας (με εξαίρεση προέδρους σε κυβερνήσεις συνεργασίας) ο οποίος καταφέρνει να επανεκλεγεί για δεύτερη φορά.

Ο Εμανουέλ Μακρόν παρακολούθησε από το μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα, ενώ αυτή την ώρα μεταβαίνει στο Πεδίο του ‘Αρεως κάτω από τον Πύργο του ‘Αιφελ όπου θα απευθυνθεί προς τους φίλους του παρουσία 1300 δημοσιογράφων που έχουν διαπιστευθεί.

Οι πρώτες δηλώσεις της Λεπέν

Η Μαρίν Λεπέν απευθύνθηκε προς τους φίλους της, στο κέντρο του Παρισιού παρουσία 500 δημοσιογράφων που έχουν διαπιστευθεί, αποδεχόμενη την ήττα της.

«Θα μπορούσαμε να έχουμε δει έναν μεγάλο άνεμο ελευθερίας να σαρώνει αυτή τη χώρα», ανέφερε η Μαρίν Λεπέν στους υποστηρικτές της, αλλά οι Γάλλοι ψηφοφόροι «αποφάσισαν διαφορετικά».

Ωστόσο, όπως δήλωσε, θεωρεί ως «νίκη»  την επίδοσή της στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Όπως ανέφερε, οι αντίπαλοι που θεώρησαν το κόμμα της νεκρό, «χίλιες φορές και χιλιάδες φορές έκαναν λάθος».

Παράλληλα υποσχέθηκε πως θα ηγηθεί του κόμματός της στη μάχη των βουλευτικών εκλογών.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλικές εκλογές: Νίκη Μακρόν με 58,2% δίνουν τα exit polls"

ΕΟΔΥ: Γιατί δεν ανακοινώθηκαν κρούσματα σήμερα Κυριακή του Πάσχα

Λόγω της αργίας του Πάσχα τα στοιχεία της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας, δηλαδή τα κρούσματα κορονοϊού, δεν ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ.

Τα σημερινά κρούσματα θα δοθούν αύριο, Δευτέρα (25/4), μαζί με αυτά της Δευτέρας του Πάσχα.

Έτσι, αύριο 25/4 θα έχουμε «διπλή» ανακοίνωση που θα περιλαμβάνονται τα κρούσματα των δύο τελευταίων ημερών, αλλά και τα στοιχεία για διασωληνωμένους και νεκρούς από την πανδημία.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΔΥ: Γιατί δεν ανακοινώθηκαν κρούσματα σήμερα Κυριακή του Πάσχα"

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για την αποτυχία στη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Μαριούπολη

Κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος δεν ήταν εφικτό να δημιουργηθεί που να οδηγεί εκτός του λιμανιού της Μαριούπολης σήμερα, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, κατηγορώντας τις ρωσικές δυνάμεις ότι δεν σταμάτησαν τις εχθροπραξίες.

Η Βερεστσούκ είπε ότι η ουκρανική πλευρά θα επιχειρήσει ξανά αύριο να δημιουργήσει ένα ασφαλές πέρασμα εκτός της Μαριούπολης. Κάλεσε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, που έχει προγραμματίσει να ταξιδέψει στη Μόσχα προτού επισκεφθεί το Κίεβο την επόμενη εβδομάδα, να ζητήσει να εφαρμοστεί μια κατάπαυση του πυρός και να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι από τη Μαριούπολη.

«Αυτό θα πρέπει ο Γκουτέρες να συζητήσει στη Μόσχα, εάν προετοιμάζεται να μιλήσει σχετικά με την ειρήνη», τόνισε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για την αποτυχία στη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Μαριούπολη"

Καιρός αύριο Δευτέρα του Πάσχα: Ηλιοφάνεια στην Αττική, ασθενής βροχή στη Θεσσαλονίκη – Περισσότερη η σκόνη

Γενικά καλός θα είναι ο καιρός αύριο, Δευτέρα του Πάσχα (25.04.2022) στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας. Επίσης, τοπικά αναμένονται βροχές, ενώ πιο έντονη θα είναι η παρουσία της αφρικανικής σκόνης.  

Ο καιρός αύριο Δευτέρα του Πάσχα (25.04.2022) σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός προβλέπεται σε όλη τη χώρα. Αραιές νεφώσεις θα υπάρχουν κατά διαστήματα, στα βόρεια πρόσκαιρα τοπικά πιο πυκνές, με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα είναι αυξημένες.

Η ορατότητα στα βόρεια θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες και είναι πιθανό να σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες.

Οι άνεμοι στα βόρεια θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα ανατολικά. Η μέγιστη τιμή της θα φτάσει τους 24 με 26 και στα ανατολικά ηπειρωτικά κατά τόπους τους 28 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο Δευτέρα του Πάσχα – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με παροδικές αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα το απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο Δευτέρα του Πάσχα – Υπόλοιπη χώρα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις και πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νότιοι νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με παροδικές αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με παροδικές αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και βαθμιαία τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με παροδικές αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με παροδικές αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Στα βόρεια νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με παροδικές αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα το απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο Δευτέρα του Πάσχα: Ηλιοφάνεια στην Αττική, ασθενής βροχή στη Θεσσαλονίκη – Περισσότερη η σκόνη"

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ: 5,2 εκατομμύρια οι Ουκρανοί πρόσφυγες

Λίγοι παραπάνω από 23.000 Ουκρανοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν τις τελευταίες 24 ώρες τη χώρα τους, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής που έκλεισε 2 μήνες, με τον συνολικό αριθμό τους να προσεγγίζει τα 5,2 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν μερικώς επικαιροποιηθεί της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 5.186.744 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρας τους μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, ήτοι 23.058 περισσότεροι σε σύγκριση με τον χθεσινό απολογισμό.

«Σήμερα, σκεφτόμαστε όλους εκείνους που γιορτάζουν το ορθόδοξο Πάσχα. Για τους ανθρώπους στην Ουκρανία και εκείνους που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα, θα είναι μια νέα ημέρα φόβου, αγωνίας, απώλειας και χωρισμών από τους αγαπημένους, την ώρα που ο πόλεμος συνεχίζεται ακατάπαυστα. Η δύναμη και το κουράγιο να τους συντροφεύουν», έγραψε σήμερα σε μήνυμά του στο Twitter ο Φίλιππο Γκράντι, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Από τις αρχές Απριλίου, ο αριθμός των Ουκρανών που εγκατέλειψαν τη χώρα τους ανέρχεται σε λίγο πάνω από 1.151.000, ένας αριθμός πολύ μικρότερος από τα 3,4 εκατομμύρια ανθρώπων, που επέλεξαν να φύγουν μονάχα τον μήνα Μάρτιο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, που επίσης αποτελεί μέρος του ΟΗΕ, ανέφερε πως περισσότεροι από 218.000 μη Ουκρανοί, κυρίως φοιτητές και μετανάστες εργάτες, εγκατέλειψαν επίσης την Ουκρανία για γειτονικές χώρες, κάτι που σημαίνει πως περισσότεροι από 5,2 εκατομμύρια άνθρωποι συνολικά έχουν φύγει από τη χώρα, από την αρχή του πολέμου.

Οι γυναίκες και τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 90% αυτών των προσφύγων, καθώς οι άνδρες από 18-60 ετών, που πληρούν τις προϋποθέσεις να στρατολογηθούν, δεν έχουν το δικαίωμα να φύγουν.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των μικρών Ουκρανών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, περιλαμβανομένων εκείνων που παραμένουν στη χώρα.

Περισσότεροι από 7,7 εκατομμύρια άνθρωποι έφυγαν από τα σπίτια τους, όμως παραμένουν στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ: 5,2 εκατομμύρια οι Ουκρανοί πρόσφυγες"

Κορωνοϊός – Εμβολιασμοί: Πόσο προστατεύει η 4η δόση – Και αν στο μεταξύ κολλήσουμε COVID-19;

Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη δεύτερη αναμνηστική δόση εμβολίου για την COVID-19, για τους ευάλωτους πληθυσμούς στις Η.Π.Α., κίνηση που λίγο αργότερα εγκρίθηκε και από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης (CDC).

Οι τελευταίες ωστόσο συστάσεις, άφησαν πολλούς να αναρωτιούνται για τη σημασία των ενισχυτικών δόσεων. Ερωτήματα όπως «η τρίτη δόση εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου;» ή «τι γίνεται αν είχα μία προηγούμενη μόλυνση» απασχολούν τους περισσότερους.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετά την πρώτη αναμνηστική δόση

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως η τρίτη δόση της σειράς mRNA – ή η πρώτη αναμνηστική δόση- ήταν και εξακολουθεί να είναι κρίσιμη για την διασφάλιση μίας ισχυρής ανοσολογικής απόκριση έναντι της παραλλαγής της Όμικρον για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Αυτό οφείλεται εν μέρη στο γεγονός πως η ανοσολογική απόκριση εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου και εν μέρη στο γεγονός πως  η παραλλαγή Όμικρον παραμένει ισχυρή αποφεύγοντας την ανοσία από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Το ερώτημα λοιπόν είναι «πόσο αντέχει μέσα στο χρόνο το ανοσοποιητικό από την πρώτη αναμνηστική δόση».

Τα  καλύτερα δεδομένα όμως σε πραγματικό χρόνο για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων με την πάροδο του χρόνου τα βρίσκει κανείς στη Γηραιά Αλβιώνα. Ο βρετανικός οργανισμός υγείας διαθέτει επί του παρόντος δεδομένα παρακολούθησης για 15 εβδομάδες μετά την τρίτη δόση ή το πρώτο αναμνηστικό εμβόλιο.

Στην τελευταία του έκθεση, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της λοίμωξης μειώθηκε σημαντικά μετά την τρίτη δόση ενώ η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της νοσηλείας διατηρείται πολύ καλύτερα σε σύγκριση με την αποτελεσματικότητα έναντι της μόλυνσης.

Αλλά ακόμα και η προστασία από τη νοσηλεία μειώνεται ελαφρώς με την πάροδο του χρόνου. Πρόσφατη μάλιστα μελέτη, αξιολόγησε τη διάρκεια της τρίτης δόσης Moderna μετά από έξι μήνες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι φθίνουν τα επίπεδα αντισωμάτων έξι μήνες μετά την αναμνηστική δόση. Το CDC επίσης διαπίστωσε σημαντική μείωση της προστασίας από επισκέψεις σε ΤΕΠ και επείγουσες επισκέψεις πέντε μήνες μετά την πρώτη αναμνηστική δόση.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της νοσηλείας μειώθηκε λίγο, αλλά διατηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό πέντε μήνες μετά την αναμνηστική δόση.

Όλες οι μελέτες αυτές έλαβαν υπόψιν όλες τις ηλικιακές ομάδες, όμως οι ερευνητές γνωρίζουν πως οι ηλικιωμένοι δεν αναπτύσσουν τόσο ανθεκτική ανοσολογική αντίδραση όσο οι νεότεροι. Αυτό άλλωστε εξηγεί και το γιατί οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις έχουν εμφανιστεί σε πολύ υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω.

Μια πρόσφατη μάλιστα μελέτη στην ανασκόπηση Lancet, αξιολόγησε την ανθεκτικότητα της τρίτης δόσης στις ηλικίες από 76 έως 96 ετών. Διαπιστώθηκε λοιπόν πως η τρίτη δόση βελτίωσε τα αντισώματα αλλά ενόψει της Όμικρον, τα αντισώματα εξακολουθούσαν να πέφτουν σημαντικά με την τρίτη δόση.

Νεότερα δεδομένα για τη δεύτερη αναμνηστική δόση 

Τώρα που το Ισραήλ χορηγεί μία τέταρτη δόση εδώ και αρκετούς μήνες, οι ερευνητές έχουν κάποια δεδομένα στα οποία μπορούν να βασιστούν για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητά τους.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, οι επιστήμονες αξιολόγησαν τα ποσοστά μόλυνσης και σοβαρών ασθενειών μετά από την τέταρτη δόση σε περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών στο Ισραήλ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως μετά από την τέταρτη δόση, το ποσοστό μόλυνσης από την COVID-19 ήταν δύο φορές χαμηλότερο από ό,τι μετά από μία τρίτη δόση. Ωστόσο, η προστασία αυτή μειώθηκε γρήγορα μετά από έξι εβδομάδες. Διαπιστώθηκε επίσης πως το ποσοστό σοβαρής νόσου ήταν τέσσερις φορές χαμηλότερο σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν μόνο τρεις δόσεις.

Άλλη σημαντική μελέτη αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα της τέταρτης δόσης σε νεότερους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στο Ισραήλ. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι τα επίπεδα αντισωμάτων μειώθηκαν σημαντικά πέντε μήνες μετά την τρίτη δόση.  Δυστυχώς όμως, η αποτελεσματικότητα της τέταρτης δόσης δεν διέφερε από την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης σε αυτό τον πληθυσμό των νέων εργαζόμενων στον τομέα της υγείας. Με άλλα λόγια, μπορεί να μην υπάρχει ουσιαστικό όφελος από μία δεύτερη αναμνηστική δόση της ίδιας φόρμουλας για νέους, υγιείς πληθυσμούς.

Σε μία τρίτη μελέτη, που ωστόσο ακόμα δεν έχει αξιολογηθεί από ομότιμους, σε ένα μεγάλο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στο Ισραήλ σε άτομα ηλικίας 60 έως 100 ετών. Μεταξύ λοιπόν των 563.465 ασθενών, το 58% έλαβε δεύτερη αναμνηστική δόση. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 92 άτομα που έλαβαν τη δεύτερη αναμνηστική πέθαναν σε σύγκριση με 232 άτομα που έλαβαν μόνο το πρώτο εμβόλιο. Με άλλα λόγια η δεύτερη αναμνηστική δόση ισοδυναμεί με 78% μείωση του θανάτου σε σύγκριση με την πρώτη αναμνηστική δόση.

Η υβριδική ανοσία

Ο συνδυασμός εμβολιασμού και μόλυνσης από την COVID-19 ονομάζεται υβριδική ανοσία. Περισσότερες από 35 μελέτες έδειξαν πως η υβριδική ανοσία προσφέρει συμπληρωματική και ευρεία προστασία. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως η ανοσία από τα εμβόλια στοχεύει στην πρωτεϊνική ακίδα με βάση την οποία σχεδιάστηκαν τα εμβόλια κατά της COVID-19 και η ανοσία που προκαλείται από τη μόλυνση στοχεύει ευρύτερα σε ολόκληρο τον ιό.

Έτσι δεν είναι παράλογο να παραλείψει κανείς την δεύτερη αναμνηστική δόση, αν έχει προηγηθεί επιβεβαιωμένη μόλυνση της Όμικρον. Αυτό δεν σημαίνει πως οι άνθρωποι θα πρέπει να κολλήσουν σκόπιμα τον ιό, ωστόσο είναι  σαφές πως υ υβριδική ανοσία είναι μία βιώσιμη οδός για την προστασία.

Εν ολίγοις, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως η τέταρτη δόση παρέχει ουσιαστική προστασία στους ευάλωτους πληθυσμούς, ενώ παράλληλα είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να λαμβάνουν και τις τρεις δόσεις τους.

ygeiamou

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός – Εμβολιασμοί: Πόσο προστατεύει η 4η δόση – Και αν στο μεταξύ κολλήσουμε COVID-19;"

11 συλλήψεις, 8 προσαγωγές και κατασχέσεις «οπλοστασίων» το βράδυ της Ανάστασης

Στη δημοσιοποίηση του απολογισμού που προέκυψε από ελέγχους κατά τη διάρκεια εορταστικών εκδηλώσεων κοντά σε ναούς, κατά την τελετή της Αναστάσεως, προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Στο πλαίσιο αστυνομικών δράσεων και ελέγχων κατά τη διάρκεια εορταστικών εκδηλώσεων της Αναστάσεως πέριξ των Ιερών Ναών σε διάφορες περιοχές της Αττικής συνελήφθησαν έντεκα (11) άτομα και πραγματοποιήθηκαν οκτώ (8) προσαγωγές.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα του εμπρησμού, απόπειρας έκρηξης, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών, απόπειρας πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης σε αστυνομικό, βίας κατά υπαλλήλων, διατάραξης της κοινής ειρήνης, παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και βεγγαλικών και φθοράς ξένης ιδιοκτησίας.

Συνολικά, από τις αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -17- αυτοσχέδιοι εμπρηστικοί μηχανισμοί, -27- βόμβες μολότοφ, -103- βεγγαλικά, -18- κροτίδες, -5- φιαλίδια βουτανίου και -2- μπιτόνια που περιείχαν βενζίνη.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "11 συλλήψεις, 8 προσαγωγές και κατασχέσεις «οπλοστασίων» το βράδυ της Ανάστασης"

Covid-19: Μόλις ένας στους τέσσερις ασθενείς ανάρρωσε πλήρως ένα χρόνο μετά τη νοσηλεία του

Μόλις ένας στους τέσσερις ασθενείς με covid-19 ανάρρωσε πλήρως ένα χρόνο αφού νοσηλεύθηκε, σύμφωνα με βρετανική έρευνα η οποία προειδοποιεί ότι η μακροχρόνια covid ενδέχεται να γίνει μια κοινή πάθηση.

Η έρευνα αυτή, την οποία παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών (ECCMID) και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Respiratory Medicine, χρησιμοποίησε τα δεδομένα ενήλικων ασθενών που νοσηλεύθηκαν σε 39 βρετανικά νοσοκομεία από τις 7 Μαρτίου 2020 ως τις 18 Απριλίου 2021.

Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 2.300 ασθενείς και εξετάστηκε η ανάρρωση 807 εξ αυτών πέντε και δώδεκα μήνες αφού έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Μόνο το 26% από αυτούς ανέφερε ότι είχε αναρρώσει πλήρως πέντε μήνες μετά τη νοσηλεία του, με το ποσοστό να αυξάνεται λίγο στο 28,9% δώδεκα μήνες μετά τη νοσηλεία.

Εξάλλου με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, οι γυναίκες είναι κατά 33% λιγότερο πιθανό να έχουν αναρρώσει πλήρως σε σχέση με τους άνδρες, ενώ οι υπέρβαροι έχουν τις μισές πιθανότητες να έχουν αναρρώσει πλήρως σε σχέση με τους ασθενείς με κανονικό βάρος. Παράλληλα όσοι χρειάστηκαν αναπνευστήρα στη διάρκεια της νοσηλείας τους είναι 58% λιγότερο πιθανό να έχουν αναρρώσει πλήρως.

Μεταξύ των πιο συχνών συμπτωμάτων της μακροχρόνιας covid που ανέφεραν οι ασθενείς ήταν η κόπωση, οι μυικοί πόνοι, διαταραχές ύπνου, αναπνευστικές δυσκολίες και η μείωση της σωματικής δραστηριότητας.

«Χωρίς αποτελεσματικές θεραπείες η μακροχρόνια covid θα μπορούσε να γίνει μια νέα μακροχρόνια πάθηση», δήλωσε ο Κρίστοφερ Μπράιτλινγκ του πανεπιστημίου του Λέστερ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP /ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Covid-19: Μόλις ένας στους τέσσερις ασθενείς ανάρρωσε πλήρως ένα χρόνο μετά τη νοσηλεία του"

Προκλητικός ο Τσαβούσογλου: Έκανε το σήμα των «Γκρίζων Λύκων» σε Αρμένιους που διαδήλωναν για τη Γενοκτονία

Σε μία άκρως προκλητική κίνηση προχώρησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την παρουσία του στην Ουρουγουάη. Σε βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δεν δίστασε να κάνει το σήμα των «Γκρίζων Λύκων» σε άτομα που διαδήλωναν για τη συμπλήρωση 107 έτη από τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας φαίνεται να έχει πλήρη αίσθηση της πράξης του, καθώς γελάει ειρωνικά προς το πλήθος των Αρμενίων, ενώ δίπλα του υπάρχουν δύο άτομα, πιθανότητα Τούρκοι, που τον χειροκροτούν για την πράξη του.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκλητικός ο Τσαβούσογλου: Έκανε το σήμα των «Γκρίζων Λύκων» σε Αρμένιους που διαδήλωναν για τη Γενοκτονία"

Οξεία ηπατίτιδα: Σε εγρήγορση οι υγειονομικές αρχές της χώρας – Γκ. Μαγιορκίνης: Σπάνια επιπλοκή

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές και στη χώρα μας μετά την ανακοίνωση του ΠΟΥ για τον πρώτο θάνατο παιδιού από οξεία ηπατίτιδα, ενώ έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε 12 χώρες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιστημόνων, η οξεία ηπατίτιδα οφείλεται πιθανότατα σε κάποιο αδεονοϊό. 

Ο ΕΟΔΥ έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο επιτήρησης και καλεί τους γιατρούς να είναι σε εγρήγορση ώστε με τα πρώτα συμπτώματα που θα έχει ένα παιδί (πυρετός, ναυτία, έμετος) να προχωρούν σε εργαστηριακές εξετάσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί τα παιδιά να εμφανίσουν ίκτερο και οι γονείς μπορούν να το καταλάβουν εάν τα μάτια του παιδιού έχουν ωχρό χρώμα (κάτω από τον ήλιο). Στη συνέχεια θα πρέπει να ενημερώσουν τον παιδίατρό τους, ο οποίος θα ελέγχει τα ηπατικά ένζυμα για να δει αν πρόκειται για οξεία ηπατίτιδα και στη συνέχεια θα ενημερώνει τον ΕΟΔΥ.

Ο καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, με ανάρτησή του στο Facebook, αναφέρει πως το αίτιο έχει ήδη πολύ μεγάλη εξάπλωση και δεν υπάρχει τρόπος να περιοριστεί η επέκτασή του, ενώ πρόκειται για σπάνια επιπλοκή μιας ευρύτατα διαδεδομένης νόσου. Μάλιστα τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες, αν και θα καταγραφούν ηπιότερες μορφές νόσησης.


Όπως επισημαίνει ο κ. Μαγιορκίνης, το πιο πιθανό αίτιο μέχρι στιγμής παραμένει ο Αδενοϊός 41, ένας ιός που έχει κυρίως συμπτώματα από το γαστρεντερικό και λιγότερο από το αναπνευστικό, σημειώνοντας πως πρόκειται για παλιό και συχνό παθογόνο.
Υπογραμμίζει ακόμη ότι οι Αδενοϊοί είναι ιοί DNA, είναι ιδιαίτερα μολυσματικοί και ανθεκτικοί στο περιβάλλον, και δεν υπάρχει κάποια προληπτική ή ιδιαίτερη συμπτωματική θεραπεία, έτσι η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών θα περάσουν την ίωση ελαφριά.

Καθησυχαστική εμφανίστηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, σχετικά  με την εμφάνιση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας. Η κα Παγώνη μιλώντας στην εκπομπή ΜΕ ΝΕΑ ΜΑΤΙΑ, στην ΕΡΤ, τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει πανικός και ανησυχία από την πλευρά των γονιών, ενώ η διεθνής επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε εγρήγορση και σύντομα θα υπάρξουν απαντήσεις. Είναι μια κατάσταση που αντιμετωπίζεται, είπε χαρακτηριστικά. Επίσης ξεκαθάρισε ότι η οξεία ηπατίτιδα δεν έχει καμία σχέση με το εμβόλιο κατά της Covid-19.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Οξεία ηπατίτιδα: Σε εγρήγορση οι υγειονομικές αρχές της χώρας – Γκ. Μαγιορκίνης: Σπάνια επιπλοκή"

Φθιώτιδα: Ανατροπή βυτιοφόρου - 17 τόνοι γάλα χύθηκαν στο δρόμο (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Χάθηκε ο έλεγχος ξαφνικά στη στροφή και το βυτιοφόρο ανατράπηκε - Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε ο οδηγός και δεν υπήρχε άλλο όχημα στο αντίθετο ρεύμα.

Το τροχαίο έγινε στις 12:30΄ το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα στις στροφές του Μπράλου, λίγο έξω από τη Λαμία.

Ο οδηγός του βυτιοφόρου, που ανήκει σε εταιρεία περισυλλογής γάλατος, είχε ξεκινήσει από τον Πύργο Ηλείας και είχε κατεύθυνση προς Λαμία.

Σε μια από τις στροφές χάθηκε ο έλεγχος και όπως βλέπετε στις φωτογραφίες το πίσω όχημα ανατράπηκε.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport 17 τόνοι γάλατος χύθηκαν στο δρόμο.

Διερχόμενοι οδηγοί σταμάτησαν να βοηθήσουν τον άτυχο οδηγό και να ρυθμίσουν την κυκλοφορία μέχρι να φτάσει η τροχαία, αφού υπήρχε σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος με το αναποδογυρισμένο όχημα πάνω στην στροφή.

Δείτε βίντεο:

Δείτε και φωτογραφίες από το σημείο του τροχαίου:

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » " Φθιώτιδα: Ανατροπή βυτιοφόρου - 17 τόνοι γάλα χύθηκαν στο δρόμο (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ) "

ΟΗΕ: Ζητά άμεση εκεχειρία στη Μαριούπολη για να απομακρυνθούν οι άμαχοι

Ο ΟΗΕ απηύθυνε σήμερα έκκληση για την εφαρμογή μιας «άμεσης» εκεχειρίας στη Μαριούπολη, προκειμένου να επιτραπεί η εκκένωση περίπου 100.000 αμάχων, που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε αυτό το ουκρανικό λιμάνι, το οποίο ελέγχει σχεδόν πλήρως ο ρωσικός στρατός, σε ένα δελτίο τύπου του συντονιστή του στην Ουκρανία.

«Χρειάζεται μια κατάπαυση των εχθροπραξιών αμέσως για να σωθούν ζωές. Όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσες περισσότερες ζωές απειλούνται. Πρέπει να επιτραπεί να απομακρυνθούν αμέσως, σήμερα. Αύριο θα είναι πάρα πολύ αργά», δήλωσε ο Άμιν Άγουαντ.

Το Κίεβο ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν αυτήν την πόλη στη Θάλασσα του Αζόφ και κυρίως το χαλυβουργείο Αζοφστάλ, τελευταίο θύλακα αντίστασης των Ουκρανών μαχητών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΗΕ: Ζητά άμεση εκεχειρία στη Μαριούπολη για να απομακρυνθούν οι άμαχοι"

Κυριάκος Μητσοτάκης για Γενοκτονία Αρμενίων: Η ανάμνηση μελανών σελίδων οδηγός για την αποτροπή μελλοντικών εγκλημάτων

«Η ανάμνηση μελανών σελίδων του παρελθόντος είναι οδηγός για την αποτροπή παρόμοιων εγκλημάτων στο μέλλον», αναφέρει σε ανάρτηση του στο Twitter ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανήμερα της επετείου για την Γενοκτονία των Αρμενίων.

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη Γενοκτονία των Αρμενίων:

«107 χρόνια από την έναρξη της Γενοκτονίας των Αρμενίων και της συστηματικής εξόντωσης 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων, τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων.

Η ανάμνηση μελανών σελίδων του παρελθόντος είναι οδηγός για την αποτροπή παρόμοιων εγκλημάτων στο μέλλον. Πρωταρχικό μέλημά μας είναι ένα μέλλον ειρήνης και αμοιβαίου σεβασμού για όλους».

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυριάκος Μητσοτάκης για Γενοκτονία Αρμενίων: Η ανάμνηση μελανών σελίδων οδηγός για την αποτροπή μελλοντικών εγκλημάτων"

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Ανεκτέλεστα δρομολόγια την Κυριακή του Πάσχα

Για τα δρομολόγια που δεν θα εκτελεστούν σήμερα, Κυριακή του Πάσχα, ενημερώνει με ανακοίνωσή της το επιβατικό κοινό η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Συγκεκριμένα, αυτά είναι:

Γραμμή Λιόσια-αεροδρόμιο-Λιόσια:

2207, 2206, 2215, 2214, 2223, 2222, 2227, 2226, 2231, 2230, 2235, 2234, 2239, 2238, 2243, 2242, 2247, 2246, 2251, 2250.

Γραμμή Πειραιάς-αεροδρόμιο-Πειραιάς:

1218, 1219.

Γραμμή Πειραιάς-Kιάτο-Πειραιάς:

1320, 1325

Γραμμή Aθήνα-Xαλκίδα-Aθήνα:

2534 (24/4)

2539 (24/4)

11530 (25/4)

1533 (25/4)

Διαβάστε Περισσότερα » "ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Ανεκτέλεστα δρομολόγια την Κυριακή του Πάσχα"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ελβετία «μπλοκάρει» τα πυρομαχικά που στέλνει η Γερμανία στο Κίεβο

Η Ελβετία έχει καθυστερήσει την παράδοση όπλων στην Ουκρανία από τη Γερμανία εμποδίζοντας την επανεξαγωγή ελβετικής κατασκευής πυρομαχικών για τα στρατιωτικά οχήματα Marder τα οποία θέλει να αποκτήσει το Κίεβο, ανέφερε η ελβετική εφημερίδα SonntagsZeitung.

Η είδηση γίνεται γνωστή την ώρα που ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δέχεται όλο και περισσότερες επικρίσεις επειδή η κυβέρνησή του δεν έχει προσφέρει βαρέα όπλα στην Ουκρανία προκειμένου να τη βοηθήσει να απωθήσει την επίθεση της Ρωσίας.

Τα οχήματα Marder της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας Rheinmettal χρησιμοποιούν πυρομαχικά που κατασκευάζονται στην Ελβετία, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επισημαίνει ότι η χώρα εμποδίζει την επανεξαγωγή πολεμικού υλικού σε εμπόλεμες περιοχές.

Η SonntagsZeitung επικαλείται εκπρόσωπο της Κρατικής Υπηρεσίας Οικονομικών Υποθέσεων της Ελβετίας (SECO) ο οποίος δήλωσε πως η υπηρεσία έχει λάβει δύο αιτήματα από τη Γερμανία για τη μεταφορά στην Ουκρανία πυρομαχικών που έλαβε από την Ελβετία.

«Και τα δύο αιτήματα της Γερμανίας έλαβαν αρνητική απάντηση», επεσήμανε ο εκπρόσωπος εξηγώντας ότι η απόρριψη αυτή βασίστηκε στην ουδετερότητα της Ελβετίας και τη νομοθεσία που απαγορεύει την εξαγωγή πολεμικού υλικού σε εμπόλεμες περιοχές.

Η Ελβετία έχει υιοθετήσει τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ουκρανίας, αλλά έχει τονίσει ότι το καθεστώς ουδετερότητάς της δεν της επιτρέπει να παρέχει όπλα σε εμπόλεμες περιοχές. Τον Μάρτιο είχε απορρίψει το αίτημα της Πολωνίας για όπλα προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ελβετία «μπλοκάρει» τα πυρομαχικά που στέλνει η Γερμανία στο Κίεβο"

Netflix: Μοιράζεστε τον κωδικό; Ετοιμαστείτε για έξτρα χρεώσεις

Περισσότερα από 100 εκατ. νοικοκυριά παγκοσμίως μοιράζονται τον κωδικό του Netflix σύμφωνα με στοιχεία που η ίδια η πλατφόρμα streaming δημοσιοποίησε την περασμένη εβδομάδα, μαζί με τα σχέδιά της να αντιμετωπίσει την πρακτική αυτή όχι με απαγορεύσεις και αποκλεισμούς από το παρεχόμενο περιεχόμενο αλλά με έξτρα χρεώσεις.

Η εταιρεία στοχεύει στα έσοδα που θα μπορούσε να έχει -και χάνει- από την πρακτική του κοινού κωδικού και για αυτό όπως αναφέρει το CNBC το σχέδιό της ξεκινά με μια ειδοποίηση που θα σταλεί στους συνδρομητές των οποίων οι κωδικοί πρόσβασης χρησιμοποιούνται εκτός του συγκεκριμένου νοικοκυριού.

Το σχέδιο αυτό έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία δοκιμαστικά στο Περού, την Κόστα Ρίκα και τη Χιλή. Στους λογαριασμούς που μοιράζονται τον κωδικό πρόσβασης με άλλες διευθύνσεις, το Netflix προσθέτει μια έξτρα χρέωση για την προσθήκη «συνδεδεμένων λογαριασμών» για έως και δύο άτομα εκτός σπιτιού. Η τιμολόγηση είναι διαφορετική ανά χώρα και κυμαίνεται σε περίπου 2,13 δολάρια/μήνα στο Περού, 2,99 δολάρια στην Κόστα Ρίκα και 2,92 δολάρια στη Χιλή.

Στο πλαίσιο της νέας της πολιτικής η εταιρεία επιτρέπει στα άτομα που χρησιμοποιούν έναν κοινό κωδικό πρόσβασης να μεταφέρουν τις εξατομικευμένες πληροφορίες του προφίλ τους είτε σε νέο λογαριασμό είτε σε έναν συνδεδεμένο δευτερεύοντα λογαριασμό, διατηρώντας το ιστορικό προβολών και προτιμήσεων.

Ο Chief Operating Officer της εταιρείας, Γκρεγκ Πιτερς, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Netflix εκτίμησε ότι θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για να εφαρμοστεί παγκοσμίως το σχέδιο της έξτρα χρέωσης για την προσθήκη συνδεδεμένων λογαριασμών, χωρίς να προχωρά σε κάποια εκτίμηση για τα έσοδα που προσδοκά η εταιρεία.

Η μετοχή της Netflix σημείωσε βουτιά την περασμένη εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της καθώς η πλατφόρμα streaming ανακοίνωσε την πρώτη εδώ και μια δεκαετία μείωση συνδρομητών κατά 200.000 το πρώτο τρίμηνο του έτους και ενώ οι προηγούμενες εκτιμήσεις της αναφέρονταν σε αύξηση τους κατά 2,5 εκατ. Το πρώτο τρίμηνο του περασμένου χρόνου εν μέσω πανδημίας η πλατφόρμα είχε καταγράψει αύξηση των συνδρομητών της κατά 3,98 εκατ. Πλέον η εταιρεία εκτιμά ότι στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι συνδρομητές της θα μειωθούν περαιτέρω κατά 2 εκατ.

Είναι η πρώτη φορά που κάποιος πάροχος streaming περιεχομένου επιχειρεί να αντιμετωπίσει το θέμα των κοινής χρήσης των κωδικών πρόσβασης στις υπηρεσίες του. Όπως αναφέρει το CNBC οι άλλοι μεγάλοι πάροχοι όπως η Disney, η Warner Bros. Discovery, η Comcast’s NBCUniversal και η Paramount Global, πιθανότατα θα τηρήσουν στάση αναμονής περιμένοντας να δουν πως θα εξελιχθεί η προσπάθεια της Netflix να περιορίσει την… κοινοκτημοσύνη των κωδικών.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι πριν από 5 χρόνια, το 2017, το Netflix όχι μόνο δεν προσπαθούσε να περιορίσει την κοινή χρήση των κωδικών από τους συνδρομητές του αλλά αντιθέτως τους προέτρεπε να τους μοιραστούν. Σε ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter το Netflix δήλωνε: «Αγάπη είναι να μοιράζεστε τον κωδικό σας».

Το σκεπτικό της εταιρείας τότε ήταν ότι ήθελε να αυξήσει τη θέαση στο περιεχόμενό της και μαζί με αυτήν τον «θόρυβο» γύρω από το Netflix κάτι που με τη σειρά του θα οδηγούσε σε περισσότερες συνδρομές. Η στρατηγική αυτή φαίνεται πως ήταν επιτυχής καθώς οι συνδρομές του Netflix αυξάνονται κάθε τρίμηνο τα τελευταία 10 χρόνια — μέχρι το τελευταίο τρίμηνο.

Όπως φαίνεται, πλέον, το Netflix θα ήθελε οι συνδρομητές του να βρουν άλλους τρόπους για να εκφράσουν την αγάπη τους.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " Netflix: Μοιράζεστε τον κωδικό; Ετοιμαστείτε για έξτρα χρεώσεις "

Επανεμφάνιση του ιού Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: Το θανατηφόρο κρούσμα είχε τουλάχιστον 74 επαφές

Κρούσμα του ιού Έμπολα εντοπίστηκε σε πόλη στο βορειοδυτικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, όπου η ασθένεια που προκαλεί είχε στοιχίσει τη ζωή σε 55 ανθρώπους το 2020.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε χθες Μ. Σάββατο ο υπουργός Υγείας της γιγαντιαίας αφρικανικής χώρας. «Η ΛΔ Κονγκό κατέγραψε νέο κρούσμα της ασθένειας που προκαλεί ο ιός Έμπολα» στην Μπαντάκα (επαρχία του Ισημερινού, βορειοανατολικά), δήλωσε ο Ζαν-Ζακ Μπουγκανί, ο υπουργός Υγείας, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πρόκειται για φοιτητή 31 ετών, που έφθασε στο νοσοκομείο την 5η Απριλίου και υπέκυψε την 21η Απριλίου. Εργαστηριακές εξετάσεις στην Μπαντάκα, που επιβεβαιώθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών (Institut national des recherches biomédicales, INRB) στην Κινσάσα, έδειξαν πως υπήρχε μεγάλο ιικό φορτίο του Έμπολα στα δείγματα», εξήγησε ο Δρ. Μπουγκανί.

«Τοπικοί επιστήμονες και αυτοί του υπουργείου παρακολουθούν ήδη κάπου 74 επαφές», συνέχισε, προσθέτοντας πως ο στόχος είναι «να ελεγχθεί το συντομότερο αυτή η επιδημία».

«Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός μας», τόνισε η Δρ. Ματσιντίσο Μοέτι, η διευθύντρια του τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Αφρική, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο ιός «είχε μεγάλο χρονικό πλεονέκτημα, δύο εβδομάδων», εξήγησε, τονίζοντας πάντως την εμπειρία των αρχών της ΛΔ Κονγκό στην αντιμετώπιση του Έμπολα.

Από το 2018, η εκδήλωση επιδημιών του Έμπολα έχει γίνει κυκλική, από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο, στην επαρχία του Ισημερινού (βορειοδυτικά) και τους μήνες που ακολουθούν στις επαρχίες Κίβου και Ιτούρι (βορειοανατολικά), παρατήρησαν ειδικοί με τους οποίους επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το 2021, επιδημία του Έμπολα που κηρύχθηκε στην Μπένι (ανατολικά) διήρκεσε «δύο μήνες και εννέα ημέρες», με 11 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων τα 9 ήταν θανατηφόρα. Το 2020, στην Μπαντάκα, ο ιός που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό είχε προκαλέσει τον θάνατο 55 ανθρώπων επί συνόλου 130 καταγεγραμμένων κρουσμάτων.

Σήμερα, οι ομάδες που μάχονται εναντίον του Έμπολα διαθέτουν δύο θεραπείες, που εγκρίθηκαν στα τέλη του 2020 από τον αμερικανικό ομοσπονδιακό οργανισμό φαρμάκων (FDA): το REGN-EB3, κοκτέιλ τριών μονοκλωνικών αντισωμάτων, και το mAb114, μονοκλωνικό αντίσωμα που διατίθεται εμπορικά με την ονομασία Ebanga.

Οι γιατροί αξιοποιούν επίσης το εμβόλιο κατά του Έμπολα που αποκαλείται rVSV-ZEBOV για να σπάνε την αλυσίδα της μετάδοσης, προχωρώντας σε ανοσοποίηση των επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Ο ιός Έμπολα, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1976 στο τότε Ζαΐρ, τη σημερινή ΛΔ Κονγκό, μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα ζώα. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω των σωματικών υγρών. Κυριότερα συμπτώματα είναι η εκδήλωση επίμονου υψηλού πυρετού, οι εμετοί, οι αιμορραγίες, οι διάρροιες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Επανεμφάνιση του ιού Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: Το θανατηφόρο κρούσμα είχε τουλάχιστον 74 επαφές"

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα – Τσιάρας: «Να εξεταστεί αν η ιατροδικαστική υπηρεσία έπραξε τα δέοντα»

Για την υπόθεση των νεκρών παιδιών στην Πάτρα μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, με αφορμή την είδηση ότι ζήτησε να γίνει πειθαρχική έρευνα για τις ιατροδικαστικές εκθέσεις που αφορούν τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι «δεν μπορεί κανείς να ζητά πειθαρχική διαδικασία, όταν ακόμα δεν υπάρχει απόδειξη για κάτι το οποίο δεν έγινε σωστά», προσθέτοντας ότι ο προϊστάμενος των ιατροδικαστών, Νίκος Καρακούκης, μόνος του ξεκίνησε μια διαδικασία ελέγχου για το αν και κατά πόσο έγιναν όλα όσα έπρεπε από την πλευρά της ιατροδικαστικής υπηρεσίας ώστε να μη δημιουργούνται αμφιβολίες στην κοινή γνώμη.

«Εγώ εκ του ρόλου μου το μόνο που του ζήτησα είναι να εξετάσει κάθε ενδεχόμενο για το αν έγιναν όλα σωστά», επισήμανε ο Κώστας Τσιάρας και συμπλήρωσε ότι «υπήρχε μια ειδησεογραφία που δεν ήταν ακριβής».

Ο υπουργός τόνισε ότι ο ίδιος από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι το συγκεκριμένο γεγονός και υπήρχαν εξελίξεις με τη σύλληψη της μητέρας των παιδιών, έστειλε μια επιστολή προς τον κ. Καρακούκη που του ζητούσε να διερευνήσει όλα τα δεδομένα «ούτως ώστε να ξέρουμε αν όντως η ιατροδικαστική υπηρεσία που είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης έκανε τα δέοντα».

«Δεν έκανα τίποτα απολύτως παραπάνω από αυτό», κατέληξε.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα – Τσιάρας: «Να εξεταστεί αν η ιατροδικαστική υπηρεσία έπραξε τα δέοντα»"

«Βροχή» από μολότοφ και φέτος μετά το άκουσμα του «Χριστός Ανέστη» στο Νέο Κόσμο

Με μολότοφ και βεγγαλικά γιορτάστηκε και φέτος η Ανάσταση στο Νέο Κόσμο.

Έτσι και φέτος μετά το άκουσμα του «Χριστός Ανέστη» ομάδα ατόμων  πέταξαν δεκάδες μολότοφ στους δρόμους της περιοχής.

Ο δρόμος έξω από τον Ιερό Ναό Ανάληψης Κυρίου στον Νέο Κόσμο, μετατράπηκε σε «εμπόλεμη ζώνη».

Κάτοικοι του Νέου Κόσμου και της ευρύτερης περιοχής, είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στο σημείο, ώστε να απαθανατίσουν το σκηνικό με τα κινητά τους τηλέφωνα.





protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Βροχή» από μολότοφ και φέτος μετά το άκουσμα του «Χριστός Ανέστη» στο Νέο Κόσμο"

Eντείνονται οι επιθέσεις στην ανατολική και νότια Ουκρανία – 17 εναέριους στόχους έπληξαν οι ουκρανικές δυνάμεις

Οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν το σφυροκόπημα στην ανατολική και νότια Ουκρανία. Ένα μωρό τριών μηνών είναι μεταξύ των οκτώ ανθρώπων που σκοτώθηκαν, από ρωσικούς πυραύλους Κρουζ στο λιμάνι της Οδησσού. Στους 18 ανέρχονται οι τραυματίες. 

Οκτώ νεκροί στους χθεσινούς βομβαρδισμούς στο Λουχάνσκ – Ένας νεκρός στο Ντνιπροπετρόφσκ

Οκτώ ακόμα άμαχοι σκοτώθηκαν μετά από ρωσική επιδρομή σε χωριό στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, ανέφερε ο κυβερνήτης της περιοχής. Στη Χερσώνα, ο ουκρανικός στρατός κατάφερε να πλήξει το ρωσικό στρατιωτικό επιτελείο. Δύο Ρώσοι στρατηγοί έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας.

Στη Μαριούπολη, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται ότι κλιμακώνουν την πολιορκία του εργοστασίου Χάλυβα Αζοφστάλ, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να προειδοποιεί ότι θα ακυρώσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, εάν σκοτωθούν οι τελευταίοι υπερασπιστές του πολύπαθου λιμανιού. Στην τρίωρη συνέντευξη Τύπου σε σταθμό του μετρό του Κιέβου, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί σήμερα στο Κίεβο με τον Αμερικανό υπουργό των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Τρία ρωσικά αεροσκάφη, πέντε πύραυλοι Κρουζ και εννέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήταν ανάμεσα στους 17 εναέριους στόχους, που έπληξαν οι ουκρανικές δυνάμεις στη διάρκεια της νύχτας ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας της χώρας. Νωρίτερα οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν καταρρίψει δύο ακόμα πυραύλους Κρουζ, που εκτοξεύτηκαν από ρωσικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Eντείνονται οι επιθέσεις στην ανατολική και νότια Ουκρανία – 17 εναέριους στόχους έπληξαν οι ουκρανικές δυνάμεις"

Στην Ουκρανία σήμερα ο Μπλίνκεν – Το Κίεβο ζητά μεγάλη ποσότητα εξοπλισμού για τα πυρηνικά εργοστάσια

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί στο Κίεβο σήμερα, όπως ανακοίνωσε το μεγάλο Σάββατο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δύο μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής…

«Αύριο, Αμερικανοί αξιωματούχοι θα μεταβούν στη χώρα μας: Θα συναντηθώ με τον υπουργό Άμυνας (Λόιντ Όστιν) και τον Άντονι Μπλίνκεν», δήλωσε ο Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που οργανώθηκε σε έναν σταθμό του μετρό σε κεντρική πλατεία του Κιέβου.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη εκπροσώπων της αμερικανικής κυβέρνησης στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θέλησε να σχολιάσει σχετικά. Ο Ζελένσκι εξέφρασε, επιπλέον, την ελπίδα ότι ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε επίσης «να έρθει να στηρίξει τον ουκρανικό λαό» στο Κίεβο, όταν η κατάσταση ασφαλείας το επιτρέψει.

Διευκρίνισε πως οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην παράδοση αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία.

«Την προηγούμενη εβδομάδα, οι ενδείξεις, τα μηνύματα, τα βήματα, οι προθεσμίες, οι αριθμοί- μιλάω για όπλα των ΗΠΑ, όλα βελτιώθηκαν», είπε με ικανοποίηση ενώπιον δημοσιογράφων, τονίζοντας πως είναι «ευγνώμων» προς την αμερικανική διοίκηση, ακόμα κι αν θα ήθελε «βαρύτερα και ισχυρότερα όπλα για να αντιμετωπίσει τον ρωσικό στρατό».

Εξάλλου, όπως είπε, η Ουκρανία θέλει οι ΗΠΑ να συμφωνήσουν να είναι μία από τις εγγυήτριες χώρες ασφαλείας προκειμένου να την προστατεύσουν από μελλοντικές απειλές.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο, σημείωσε ότι αναμένει οι ΗΠΑ να μιλήσουν με τη Γερμανία σχετικά με την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.

Το Κίεβο ζητάει μεγάλη ποσότητα εξοπλισμού για τα πυρηνικά εργοστάσια

Στο μεταξύ, η Ουκρανία ζήτησε από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας να μεριμνήσει για να εξασφαλιστεί η κάλυψη του «μεγάλου καταλόγου του εξοπλισμού» τον οποίο έχει ανάγκη για τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας, εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι χθες Σάββατο.

Ανάμεσα στα είδη που ζήτησε το Κίεβο είναι μετρητές ραδιενέργειας, προστατευτικός εξοπλισμός, εργαλεία πληροφορικής, γεννήτριες ντίζελ και άλλα συστήματα εξασφάλισης της παροχής ενέργειας, εξήγησε.

«Θα συντονίσουμε την παράδοση της βοήθειας που θα προσφέρουν ο ΔΟΑΕ και τα κράτη μέλη του» και μέρος του εξοπλισμού που ζητήθηκε «θα παραδοθεί απευθείας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας», συνέχισε ο κ. Γκρόσι.

«Οι ανάγκες είναι μεγάλες και είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για τη σημαντική υποστήριξη που τα κράτη μέλη μας έκαναν ήδη σαφές ότι θα διαθέσουν».

Στην Ουκρανία είναι ενεργοί 15 πυρηνικοί αντιδραστήρες σε τέσσερις εγκαταστάσεις, εκ των οποίων 7 είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, οι δύο στο εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός.

Ο κ. Γκρόσι διευκρίνισε ότι ο ΔΟΑΕ δεν λαμβάνει ακόμη απευθείας δεδομένα από τα συστήματά του που είναι εγκατεστημένα στο κατεστραμμένο εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ.

Ο γενικός διευθυντής και ειδικοί του ΔΟΑΕ θα επισκεφθούν τον σταθμό, που κατέλαβαν τα ρωσικά στρατεύματα πρακτικά αμέσως μετά την εισβολή την 24η Φεβρουαρίου, προτού αποχωρήσουν την 31η Μαρτίου. Ο κ. Γκρόσι έχει υποσχεθεί ότι κατά τα τη διάρκεια της επίσκεψης θα παραδοθούν εξοπλισμός μέτρησης του επιπέδου της ραδιενέργειας και μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους στο Τσερνόμπιλ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Ουκρανία σήμερα ο Μπλίνκεν – Το Κίεβο ζητά μεγάλη ποσότητα εξοπλισμού για τα πυρηνικά εργοστάσια"

Τα 87 έφθασαν τα θύματα της Covid-19 στη Σαγκάη – Σε συναγερμό το Πεκίνo

Ο απολογισμός του τρέχοντος ξεσπάσματος της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη Σαγκάη έφθασε σήμερα τους 87 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 παρά το lockdown, ενώ η πόλη του Πεκίνου κλήθηκε να «δράσει χωρίς καθυστέρηση» εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στην κινεζική πρωτεύουσα.

Η Κίνα, αντιμέτωπη τις τελευταίες εβδομάδες με τη χειρότερη έξαρση της επιδημίας από την εκδήλωση της υγειονομικής κρίσης πριν από δύο χρόνια και πλέον, έθεσε υπό αυστηρό περιορισμό από τις αρχές Απριλίου σχεδόν το σύνολο των 25 εκατομμυρίων της οικονομικής πρωτεύουσάς της, της Σαγκάης, εστίας της μόλυνσης.

Η μητρόπολη ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 39 ασθενείς εξαιτίας της COVID-19, αριθμό άνευ προηγουμένου.

Από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ο οποίος αρχικά ταυτοποιήθηκε στην κεντρική Κίνα στα τέλη του 2019, το Πεκίνο έχει καταφέρει –τουλάχιστον κατά τα επίσημα δεδομένα– να κρατήσει τον απολογισμό των θυμάτων κάτω από τους 5.000 νεκρούς και τον αριθμό των μολύνσεων γύρω στις 200.000 συνολικά. Οι αριθμοί αυτοί, θεαματικά κατώτεροι από αυτούς που ανακοινώνονται σε διεθνές επίπεδο, θεωρούνται γενικά πολύ υποτιμημένοι.

Όμως το ξέσπασμα που αποδίδεται στην παραλλαγή Όμικρον συνεχίζει να πλήττει τη Σαγκάη, που παραμένουν υπό αυστηρό περιορισμό επ’ αόριστον, υπό συνθήκες σε ορισμένες περιπτώσεις σπαρτιάτικες.

Το πρόβλημα επιδεινώνει το γεγονός ότι τα ποσοστά ανοσοποίησης είναι συγκριτικά χαμηλά, ειδικά μεταξύ των πιο ηλικιωμένων.

Οι 39 άνθρωποι που απεβίωσαν ήταν ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα, ιδίως υπέρταση, διευκρίνισαν οι υγειονομικές αρχές.

Παρά το lockdown, καταγράφηκαν επίσης σχεδόν 22.000 κρούσματα του SARS-CoV-2 το προηγούμενο 24ωρο (με συμπτώματα και ασυμπτωματικά).

Συνολικά, από τις αρχές Μαρτίου, στο μεγαλύτερο κινεζικό αστικό κέντρο έχουν επιβεβαιωθεί σχεδόν μισό εκατομμύριο μολύνσεις.

Χίλια χιλιόμετρα μακριά, η πρωτεύουσα Πεκίνο ανακοίνωσε παράλληλα ότι επιβεβαιώθηκαν 22 κρούσματα και προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει στην ανάληψη «επείγουσας» δράσης για να ανακόψει την εξάπλωση του ιού. «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, όλη η πόλη πρέπει να αναλάβει δράση χωρίς καθυστέρηση», τόνισε η Πανγκ Σινγκχούο, αξιωματούχος της υπηρεσίας υγείας της πρωτεύουσας, τονίζοντας πως πιθανόν ο SARS-CoV-2 εξαπλωνόταν με «αόρατο τρόπο» τις τελευταίες ημέρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τα 87 έφθασαν τα θύματα της Covid-19 στη Σαγκάη – Σε συναγερμό το Πεκίνo"

Το πρώτο νεκρό παιδί από οξεία ηπατίτιδα ανακοίνωσε ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε χθες Σάββατο πως τουλάχιστον ένα παιδί πέθανε εν μέσω αύξησης των περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας  από άγνωστη αιτία μεταξύ ανηλίκων· διευκρίνισε πως ενημερώθηκε για 169 κρούσματα σε 12 χώρες.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, ως την 21η Απριλίου περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης σε παιδιά είχαν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, στην Ισπανία, στο Ισραήλ, στη Δανία, στην Ιρλανδία, στην Ολλανδία, στην Ιταλία, στη Νορβηγία, στη Γαλλία, στη Ρουμανία και στο Βέλγιο.

Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι οι 114 από τις 169 περιπτώσεις έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα παιδιά που παρουσίασαν οξεία ηπατίτιδα ήταν ηλικίας μεταξύ του ενός μήνα και των 16 ετών. Τα 17 κρίθηκε πως χρειάζονται μεταμόσχευση ήπατος. Δεν αποκαλύπτεται καμία λεπτομέρεια για το παιδί που υπέκυψε, ούτε πού καταγράφηκε ο θάνατος.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι στις τελευταίες 74 περιπτώσεις, εντοπίστηκε συνηθισμένος ιός της γρίπης, γνωστός ως αδενοϊός. Τα 20 από τα παιδιά που εξετάστηκαν είχαν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό· τα 19 είχαν ταυτόχρονα τον αδενοϊό και την COVID-19, πρόσθεσε.

Ο ΠΟΥ διαβεβαίωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και συνεργάζεται με τις βρετανικές υγειονομικές αρχές και άλλα κράτη μέλη και εταίρους του για τα κρούσματα.

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ εξέδωσαν έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο, καλώντας τους παιδίατρους να επαγρυπνούν για περιπτώσεις ηπατίτιδας σε ανήλικους, που πιθανόν συνδέονται με έναν ιό της γρίπης, στο πλαίσιο ευρύτερης έρευνας για τα ανεξήγητα κρούσματα οξείας φλεγμονής του ήπατος σε παιδιά. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Το πρώτο νεκρό παιδί από οξεία ηπατίτιδα ανακοίνωσε ο ΠΟΥ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news