facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Εκταμιεύτηκε η δόση των 5,7 δισ. ευρώ από τον ESM

Την εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δις ευρώ ανακοίνωσε ο ESM, ενώ απομένει ακόμη 1 δις ευρώ από το "πακέτο" της 3ης αξιολόγησης που θα είναι διαθέσιμο έως 15/6. Η κίνηση ήταν αναμενόμενη μετά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη για το ελληνικό ζήτημα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ανακοίνωσε χθες ότι η 1η "εκταμίευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τον ESM την Τετάρτη 28 Μαρτίου. Μια περαιτέρω εκταμίευση για να πληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1 δισ. ευρώ "μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την 1η Μαΐου 2018". Η έλευση του ποσού "εξαρτάται από την πρόοδο της Ελλάδας αναφορικά με τη μείωση του αποθέματος οφειλών αλλά και με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος ηλεκτρονικών δημοπρασιών" αναφέρεται. Θα γίνει μετά από νέα απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΜ.

Ο ESM σε επεξηγηματικό κείμενο ερωτήσεων και απαντήσεων αναφέρει για την αποπληρωμή οφειλών προς ιδιώτες ότι θα πληρωθούν με χρήση "τουλάχιστον 1 ευρώ ιδίων πόρων για κάθε 1 ευρώ από τις δόσεις". Και επαναλαμβάνει ότι "ο στόχος του προγράμματος στο σύνολό του είναι να επιτευχθεί μηδενισμός των οφειλών μέχρι τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους".

Για την 4η αξιολόγηση αναφέρει ότι "βρίσκεται σε εξέλιξη" και μόλις ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα "θα πραγματοποιηθούν περαιτέρω εκταμιεύσεις". Το ποσό θα καθοριστεί με βάση τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τόσο εντός όσο και εκτός του χρονικού ορίζοντα του προγράμματος, επισημαίνεται. Γίνεται σαφές ότι χρήματα μπορούν να δοθούν το αργότερο έως τις 20 Αυγούστου 2018, όταν λήξει η περίοδος διαθεσιμότητας του δανείου.

Για την τροποποίηση της δανειακής σύμβασης αναφέρεται στο ερωτηματολόγιο ότι το "υπερταμείο" έχει πλέον καταστεί πλήρως λειτουργικό και η διάρθρωσή του έχει οριστικοποιηθεί. "τα οικονομικά αποτελέσματα του HCAP θα συμβάλουν στη μείωση του χρέους και στις επενδύσεις στην Ελλάδα", αναφέρεται. "Είναι ήδη σαφές σήμερα ότι δεν θα χρειαστεί να εκταμιευθεί το πλήρες ποσό της διαθέσιμης χρηματοδοτικής ενίσχυσης του ESM", αναφέρεται για το δάνειο των 86 δισ. ευρώ.​

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκταμιεύτηκε η δόση των 5,7 δισ. ευρώ από τον ESM"

Υπεγράφη η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Υπεγράφη σήμερα, 28 Μαρτίου 2018, η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία διασώζει τόσο τον θεσμό της σύμβασης όσο και τους θεσμικούς της όρους, που περιλαμβάνουν το επίδομα γάμου και τις άδειες, με δεδομένο το γεγονός ότι παραμένει «ανοικτή» η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους Θεσμούς για την επαναρρύθμιση του καθεστώτος των συλλογικών συμβάσεων, της επεκτασιμότητας και του καθορισμού του κατώτατου μισθού.
Βεβαίως, σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μετά την αντικατάσταση του άρθρου 8 παρ. 1 ν. 1876/1990, η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση έχει «κομμένα φτερά», αφού καθορίζει πλέον για τους εργαζόμενους όλης της χώρας μόνο τους μη μισθολογικούς όρους εργασίας.
Ωστόσο, η συνέχεια και μόνο της υπογραφής και τελικά η επιβίωση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας είναι ενδεικτική τολμηρών αποφάσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, οι οποίες εμπεδώνουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων και ενισχύουν τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, κύριου παράγοντα εξόδου από την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, επαναφορά του καθεστώτος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στην πράξη δεν υπάρχει χωρίς την «παλιννόστηση» της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και την επαναφορά του καθορισμού των κατώτατων αμοιβών στην αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων.
Σε ό,τι αφορά το ύψος του κατώτατου μισθού, η θέση της ΕΣΕΕ είναι από μακρού ξεκάθαρη. Η λύση που η Συνομοσπονδία έχει καταθέσει ως επίσημη πρόταση, είναι η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού μετά το τέλος του 3ου δημοσιονομικού προγράμματος σε τρία χρονικά και ποσοτικά στάδια, τα οποία θα απέχουν τουλάχιστον ένα έτος μεταξύ τους, κατά το πρότυπο των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων του 2008 και του 2010 (ΕΓΣΣΕ 2008: 680,59 €, ΕΓΣΣΕ 2010: 751,39 €).
Η ΕΣΕΕ δεν αντιμετώπισε ποτέ φοβικά την αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς πιστεύει πως θα ενισχύσει την αγορά, θα αυξήσει τον τζίρο των επιχειρήσεων και θα επιταχύνει την αύξηση της κατανάλωσης, η οποία είναι και το ζητούμενο σήμερα. Αναλυτικότερα:
• Η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (μεικτά) μετά τη λήξη της εποπτείας θα αναθερμάνει την οικονομία.
• Η προσεκτική αύξηση του κατώτατου μισθού θα προκαλέσει τόνωση της καταναλωτικής ζήτησης και του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων στην αγορά, ενώ ταυτόχρονα θα εισρεύσουν επιπλέον έσοδα στα δημόσια ταμεία, από τον ΦΠΑ.
• Οι ΜμΕ του εμπορίου αναγνωρίζουν εμπράκτως πως η «ανακύκλωση» του χρήματος εντός της ελληνικής αγοράς βοηθάει πρωτίστως την ελληνική οικονομία.
• Η επιβάρυνση των εργοδοτών από την αύξηση του κατώτατου μισθού, θα μπορούσε να αντισταθμιστεί εν μέρει μεσοπρόθεσμα τόσο από την μείωση του μη μισθολογικού κόστους, όσο και από την επιδότηση της εργασίας αντί της ανεργίας.
Εξ όσων γνωρίζουμε το Υπουργείο Εργασίας ήδη εξετάζει την εφαρμογή του πορτογαλικού μοντέλου. Στην Πορτογαλία, από τον μνημονιακό βασικό μισθό των 530 €, η κατώτατη αμοιβή αυξήθηκε σε 557 € το 2017 για να φθάσει τα 580 € το 2018 καιτα 600 € το 2019. Έχουμε την άποψη ότι, το σημαντικότερο που προκύπτει από το πορτογαλικό μοντέλο, έτσι όπως λεπτομερώς περιγράφεται στην ιστοσελίδα του Eurofound, είναι μεν η αύξηση των κατώτατων αμοιβών, αλλά σε ταυτόχρονο συνδυασμό με σημαντικές μειώσεις στο μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων, ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της επιχειρηματικότητας συνολικά, σημειώνει η ΕΣΕΕ.
Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, οι κοινωνικοί εταίροι έχουν συμφωνήσει ότι όλοι οι θεσμικοί όροι εργασίας, που θεσπίσθηκαν με τις προηγούμενες ΕΓΣΣΕ και τις αντίστοιχες Διαιτητικές Αποφάσεις, όπως ίσχυαν κατά τη διαδοχή τους, αποτελούν ενιαίο σύνολο και εξακολουθούν να ισχύουν. Εάν όμως κατά τη διάρκεια ισχύος της ΕΓΣΣΕ, με οποιονδήποτε τρόπο, αρθεί η περιοριστική διάταξη που έχει επιβληθεί με νομοθετική παρέμβαση και δίνει την αρμοδιότητα του περιεχομένου της ΕΓΣΣΕ 2010-2011-2012 στην Κυβέρνηση, τότε θα ξεκινήσουν άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΓΣΕΕ και ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ για τονκαθορισμό των μισθολογικών όρων της σύμβασης.
Εργοδότες και εργαζόμενοι επίσης έχουν αναλάβει κοινές δράσεις όπως η σύσταση ομάδων μελέτης για διάφορα κρίσιμα θέματα της αγοράς και της οικονομίας, όπως:
• Επανεκκίνηση επιχειρήσεων – διάσωση θέσεων εργασίας με αναζήτηση τεχνικής υποστήριξης και χρηματοδότησης από φορείς της εργασίας και της επιχειρηματικότητας (ΕΙΒ/ΕΙF, EBRD, ILO κλπ).
• Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης.
• Χάραξη κατευθυντήριων γραμμών για αποτελεσματικές συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Παράλληλα, οι φορείς ζητούν από το Υπουργείο Εργασίας την σύσταση και την ουσιαστική λειτουργία μόνιμου Συμβουλίου Τριμερούς Διαβούλευσης, όπως προβλέπει και η Διεθνής Σύμβαση Εργασίας 144 του ILO, την οποία έχει συνυπογράψει και η χώρα μας.
Η σύμβαση επίσης προβλέπει ότι, οι ευνοϊκότεροι όροι εργασίας που καθορίζονται από νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, πάγωμα προσαυξήσεων τριετιών, διαιτητικές αποφάσεις, εσωτερικούς κανονισμούς, έθιμα, πρακτική της επιχείρησης ή ατομικές συμβάσεις εργασίας, θα συνεχίσουν να υπερισχύουν. Ο κοινωνικός διάλογος σε μία μακρά περίοδο οικονομικής κρίσης, κοινωνικών εντάσεων και υψηλής ανεργίας, επιβάλλεται να μείνει ζωντανός.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης (φωτό) δήλωσε σχετικά:
«Η διατήρηση της ΕΓΣΣΕ δεν σημαίνει αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2018, ούτε επιβαρύνει με κάτι επιπλέον τον εργοδότη από αυτά που πληρώνει σήμερα. Σαφέστατα, μετά από τρία μνημόνια υπάρχουν δυσκολίες, οι οποίες, όμως, ξεπεράστηκαν από εμάς τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους. Η υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ επετεύχθη με σύνεση, συναίνεση και ευθύνη την οποία η ΕΣΕΕ ως τριτοβάθμια οργάνωση και κοινωνικός εταίρος πάντα διέθετε. Η θέση και η στάση μας όλα αυτά τα χρόνια ήταν να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, αλλά με προσοχή, ώστε από την υπερβολή να μην φτάσουμε στην κατάργησή της. Χαίρομαι που οι κοινωνικοί εταίροι εργοδοτών και εργαζομένων υπογράψαμε τη νέα εθνική συλλογική του 2018 και διαφυλάξαμε όπως άλλωστε οφείλουμε το θεσμικό πλαίσιο και τον κεντρικό κορμό της ΕΓΣΣΕ.»

Φέσσας: Υπογράψαμε με το βλέμμα στο μέλλον

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των Κοινωνικών Εταίρων για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), που πραγματοποιήθηκε σήμερα (Τετάρτη, 28.3.2018), στα Γραφεία του ΣΕΒ, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον της εργασίας και της παραγωγής και σεβασμό στο θεσμικό μας ρόλο, υπογράψαμε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2018.
Ο βαθύς και συνεχής κοινωνικός διάλογος μεταξύ επιχειρήσεων, εργαζομένων και κράτους καλλιεργεί το έδαφος για τις αναγκαίες συναινέσεις, σε όλες τις χώρες που ευημερούν και προοδεύουν. Αυτό είναι το στοίχημα και για τη χώρα μας που, από τον Αύγουστο του 2018, ελπίζουμε να επανέλθει στην Ευρωπαϊκή κανονικότητα και να σταθεί όρθια, με τις δικές της δυνάμεις. Ο ρόλος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια επιστροφής σε μια δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη είναι πολύ σημαντικός. Λάθη του παρελθόντος που έπληξαν την ανταγωνιστικότητα της χώρας πρέπει να αποφευχθούν. Το κόστος που έχουν πληρώσει επιχειρήσεις και εργαζόμενοι στα χρόνια της κρίσης είναι τεράστιο και δεν πρέπει να πάει χαμένο.
Στο πλαίσιο αυτό, οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνήσαμε να ασχοληθούμε ενεργά με τα προβλήματα του κόσμου της παραγωγής και της εργασίας, όπως είναι το ασφαλιστικό, η διάσωση αλλά και η αύξηση των θέσεων εργασίας. Παράλληλα, δεσμευθήκαμε να αιτηθούμε από την πολιτεία την ουσιαστική ενεργοποίηση του Συμβουλίου Τριμερούς Διαβούλευσης, όπως προβλέπεται στη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας 144. Συμφωνήσαμε επίσης για συνεργασία σε κοινά έργα και δράσεις που αφορούν στο μέλλον της εργασίας, την επαγγελματική κατάρτιση και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Ευελπιστούμε ότι όλα αυτά θα δώσουν ώθηση στην εθνική οικονομία, προς όφελος των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των ανέργων της χώρας».

ΓΣΕΕ: Διαφυλάσσονται κατακτήσεις στην «κουτσουρεμένη» ΕΓΣΣΕ

Οπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ Ν. Κιουτσούκης, «μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον που συνθέτει η μνημονιακή νομοθεσία και συντηρούν οι κίβδηλες υποσχέσεις της Κυβέρνησης για επαναφορά του Καθεστώτος των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, η υπογραφή της, έστω και κουτσουρεμένης (χωρίς μισθολογικούς όρους όπως και όλες μετά το 2012), Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.) είναι μια θετική –και καθόλου αυτονόητη– εξέλιξη.
Αν και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται θριαμβολογίες ή “μειδιάματα”, με τη σημερινή υπογραφή:
• ο θεσμός της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. παραμένει ζωντανός και ενεργός,
• διασφαλίζεται η απρόσκοπτη ισχύς ενός συνόλου δικαιωμάτων και κατακτήσεων που θεσπίστηκαν με προηγούμενες Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. και έχουν εξαιρετικά σημαντικό οικονομικό, ασφαλιστικό και κοινωνικό πρόσημο για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας όπως, μεταξύ άλλων, επίδομα γάμου, “δώρα” Χριστουγέννων και Πάσχα, επίδομα αδείας, πλαίσιο τριετιών, ρυθμίσεις χρόνου εργασίας, προστατευτικοί όροι για μητρότητα, πατρότητα, μονογονεϊκότητα, ευάλωτες ομάδες (εργαζόμενοι με HIV-AIDS, νεφροπαθείς κ.α.),
• συνομολογούνται ή επαναβεβαιώνονται θεσμικές ρήτρες για κρίσιμα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, εκπαίδευσης-κατάρτισης, διακρίσεων, παραβατικότητας και “μαύρης” εργασίας, κ.λπ.
Ο καταχρηστικός αποκλεισμός των δύο πόλων της εργασιακής σχέσης (εργοδότες – εργαζόμενοι) από τη διαμόρφωση των μισθών στον Ιδιωτικό Τομέα έχει αναμφίβολα δημιουργήσει ένα πλήθος στρεβλώσεων και αδικιών που τροφοδοτούν και ανατροφοδοτούν την ύφεση, την ανεργία, την υποαπασχόληση, την αδήλωτη εργασία, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Όσοι σπεύσουν να χλευάσουν την υπογραφή αυτής της “ακρωτηριασμένης” Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., ας αναλογισθούν τις ευθύνες της επαναστατικής γυμναστικής και τις συνέπειες του μαξιμαλισμού τους όταν “γιουχάιζαν” το βασικό μισθό των 751€ –σήμερα τον ζητούν– απαιτώντας κατώτατες αμοιβές 1.440€… Είτε, λοιπόν, μειώθηκαν οι ανάγκες των εργαζομένων, είτε τότε πλειοδοτούσαν χωρίς έλεος σε βάρος της Συλλογικότητας.
Το αίτημα για κατάργηση της 6ης ΠΥΣ και αποκατάσταση της Συλλογικής Αυτονομίας καθίσταται πιο εμφατικό και επιβεβλημένο παρά ποτέ. Οι Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση και υπαρξιακή συνιστώσα για μακροπρόθεσμα διατηρήσιμη, δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη σε μια ελεύθερη –αλλά όχι ασύδοτη– οικονομία.
Η άμεση κατάργηση του “υποκατώτατου μισθού” (βασικού μισθού για νέους κάτω των 25 ετών), πέρα από στοιχειώδης υποχρέωση ενός συντεταγμένου κράτους δικαίου (παραβίαση της θεμελιώδους αρχής της ίσης αμοιβής για ίση εργασία), είναι επιτακτική και για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς εργασίας αφού η παράνομη θέσπισή του αφενός δεν συνέβαλε στη μείωση, αντιθέτως διόγκωσε την ανεργία, και αφετέρου λειτούργησε ως μοχλός υποκατάστασης/αντικατάστασης των υφιστάμενων εργαζομένων από νέους με πολύ χαμηλότερες αμοιβές, λιγότερα δικαιώματα και ελάχιστη προστασία.
Η σημερινή υπογραφή είναι και ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα του κοινωνικού διαλόγου που στη χώρα μας –κατά παραβίαση όλων των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Συνθηκών– αποδυναμώνεται, καταστρατηγείται στην πράξη ή γίνεται αντικείμενο χειραγώγησης.
Καλούμε και απαιτούμε από όλους τους εργοδοτικούς φορείς να σταθούν στο ύψος του θεσμικού-δημοκρατικού τους ρόλου και να συνταχθούν με την εργατική πλευρά στον αγώνα για την αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Η ρητή δέσμευσή τους για συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις αναφορικά με τον καθορισμό και των μισθολογικών όρων θα ενδυναμώσει το ανάχωμα απέναντι στο “κρεσέντο” κυβιστήσεων της Κυβέρνηση στο θέμα της επαναφοράς των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων».
Οπως δήλωσε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, «σε μία περίοδο πλήρους νομοθετικής απαγόρευσης, για διαπραγμάτευση οιουδήποτε οικονομικού όρου άπτεται του πεδίου της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η ΓΣΕΕ στάθηκε γι’ άλλη μια φορά στο ύψος της ευθύνης και του καθήκοντος που οι εργαζόμενοι της έχουν αναθέσει και με την υπογραφή της στη νέα ΕΓΣΣΕ κράτησε ζωντανό το θεσμό, διασώζοντας προηγούμενες συλλογικές ρυθμίσεις και θεσμικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Μέχρι οι συνθήκες να το επιτρέψουν, οι κοινωνικοί διαπραγματευτές αναζήτησαν και θα συνεχίσουν να αναζητούν νέους τρόπους και πεδία διαπραγμάτευσης για την βελτίωση της κοινωνικοασφαλιστικής θέσης των πιο αδύναμων και απροστάτευτων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα».

Ρέτσος (ΣΕΤΕ): Οι κοινωνικοί εταίροι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων 

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, συνυπέγραψε σήμερα με τους άλλους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος, Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας) την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για το 2018.
Κοινή θέση των εθνικών κοινωνικών εταίρων, είναι ότι ο κοινωνικός διάλογος ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους, αποτελεί κεντρικό χαρακτηριστικό του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και θεσμό διαβούλευσης αναγνωρισμένο από τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις επικυρωμένες από τη χώρα Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας. Ιδιαίτερα σε μία περίοδο κρίσης σαν αυτή που βιώνουμε, η διεθνής εμπειρία έχει καταδείξει ότι ο κοινωνικός διάλογος μπορεί να συμβάλλει στη διατύπωση δημιουργικών και καινοτόμων απαντήσεων και να προωθήσει μία περισσότερο ισόρροπη και χωρίς διακρίσεις ανάκαμψη.
Στο πλαίσιο της σύμβασης, οι εθνικοί κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν πλην των άλλων να συστήσουν κοινές τεχνικές ομάδες μελέτης σε σχέση με το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης, την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων και τη διάσωση θέσεων εργασίας, καθώς και τη διαμόρφωση κατευθυντήριων γραμμών για αποτελεσματικές συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Επιπλέον, στη σύμβαση επαναβεβαιώνεται η απόφαση για αναδιάρθρωση και επανεκκίνηση του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας,μετά την είσοδο και του ΣΕΤΕ, με τη συμμετοχή όλων των εθνικών κοινωνικών εταίρων για την υποστήριξη της εθνικής στρατηγικής για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.
Μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος δήλωσε ότι: «οι κοινωνικοί εταίροι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, διασφαλίζοντας για μία ακόμη χρονιά τη διατήρηση των θεσμικών όρων για τα εργασιακά δικαιώματα, όπως διαμορφώθηκαν με τις προηγούμενες Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Με την υπογραφή της σύμβασης ο ΣΕΤΕ επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του για την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα στηρίξουν την απασχόληση στη χώρα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ήδη, σε μία παρατεταμένα δύσκολη περίοδο για τη χώρα, ο τουρισμός στην αιχμή της σεζόν προσφέρει, πλέον, το 30% των συνολικών θέσεων εργασίας. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η συμβολή του τομέα και σε ομάδες με μειωμένες ευκαιρίες απασχόλησης, όπως είναι οι νέοι και οι γυναίκες. Ειδικότερα, για τη φετινή σεζόν όλα τα μέχρι στιγμής μηνύματα δείχνουν ότι ο τουρισμός θα αποτελέσει και πάλι τον πλέον δυναμικό τομέα στην μάχη για την καταπολέμηση της ανεργίας».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επιδοκίμασε τη χθεσινή υπογραφή της νέας Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, επισημαίνοντας σχετικά: «η διατήρηση της εργασιακής ειρήνης στον ξενοδοχειακό κλάδο, καθ’ όλη τη διάρκεια των μνημονίων με την υπογραφή τριών διετούς διάρκειας Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αποτέλεσε βασική προϋπόθεση για να προκύψουν οι συνθήκες που επέτρεψαν στις επιχειρήσεις και στον κόσμο του τουρισμού να διατηρήσουν το τουριστικό ρεύμα σε ανοδική τροχιά στην Ελλάδα. Χαιρετίζουμε την υπογραφή της νέας Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας η οποία θα διατηρήσει ρυθμισμένες τις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο για την περίοδο 2018-19. Ξενοδόχοι και εργαζόμενοι, μαζί, θα συνεχίζουν να στηρίζουν την εθνική προσπάθεια για καλύτερα αποτελέσματα στον χώρο του τουρισμού ο οποίος διαχέει το εισόδημα στην κοινωνία και την οικονομία».
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπεγράφη η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας"

Θέμα σε τουρκικά ΜΜΕ οι δηλώσεις Κατσίκη περί ανταλλαγής

Ρεπορτάζ για τις δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη σχετικά με μια πιθανή «ανταλλαγή» των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους πρώην στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα δημοσίευσε στον ιστότοπό της η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Σε αυτό γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του κ. Κατσίκη περί μιας πιθανής παράκαμψης της Δικαιοσύνης των δύο χωρών με απευθείας συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Ο συντάκτης του ρεπορτάζ σημειώνει ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναφέρεται ανοικτά.

Στο ρεπορτάζ, πάντως, υπογραμμίζεται ότι ο Κ. Κατσίκης εξέφρασε την συγκεκριμένη άποψη ως προσωπική και δεν την συνέδεσε με το κόμμα του, ενώ αναφέρεται και η έντονη αντίδραση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου για τη δήλωση του συναδέλφου του, από τον οποίο ζήτησε να απολογηθεί στις οικογένειες των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Ανάλογου περιεχομένου αναρτήσεις, οι οποίες βασίζονται στο κείμενο του ανταποκριτή της Hurriyet στην Αθήνα, δημοσιεύουν και άλλες τουρκικές ιστοσελίδες.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Θέμα σε τουρκικά ΜΜΕ οι δηλώσεις Κατσίκη περί ανταλλαγής"

Σοβαρά επεισόδια στο κέντρο του Πειραιά (Video)

Κλειστή αυτή την ώρα η Ηρώων Πολυτεχνείου στο ύψος τους Δημοτικού Θεάτρου στον Πειραιά λόγω επεισοδίων που βρίσκονται σε εξέλιξη

Περίπου 200 άτομα έχουν στήσει οδοφράγματα με κάδους στους οποίους έχουν βάλει φωτιά ενώ νωρίτερα πέταξαν πέτρες κατά αστυνομικών κοντά στο ξενοδοχείο όπου είναι προγραμματισμένη η εκδήλωση της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΧΑ με κεντρικό ομιλητή του Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.






skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σοβαρά επεισόδια στο κέντρο του Πειραιά (Video)"

Εκρηκτική κατάσταση στη Μόρια -Σε κέντρο 3.000 θέσεων ζουν πάνω από 5.700 μετανάστες

Συνολικά 294 πρόσφυγας και μετανάστες έφτασαν στη Λέσβο, από τα μεσάνυχτα χθες μέχρι και σήμερα στις 8 το πρωί.

Σε όλο το μήκος των ανατολικών ακτών του νησιού και μέσα στα Ελληνικά χορικά ύδατα σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της δύναμης της Frontex διέσωσαν σε οκτώ περιστατικά ανθρώπους που επέβαιναν σε πλαστικές βάρκες.

Συγκεκριμένα διασώθηκαν άνθρωποι που κινδύνευαν σε ένα περιστατικό στη θαλάσσια περιοχή του Μολύβου, σε δυο περιστατικά στο ακρωτήριο Κόρακας, σε δυο περιστατικά στην περιοχή των Μυστεγνών, σε δυο περιστατικά στην περιοχή της Θερμής και σε ένα περιστατικό ανοικτά του κόλπου της Γέρας.

Το γεγονός ανησυχεί τις τοπικές αρχές αφού τη ίδια ώρα η Τουρκική Ακτοφυλακή ανακοίνωσε πριν λίγο επίσημα στην ιστοσελίδα της, ότι δεν πραγματοποίησε καμία επιχείρηση σε όλο το Αιγαίο. Επίσης, μηδενικές ήταν οι ροές προς όλα τα άλλα νησιά πλην Λέσβου.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου πλην των σημερινών αφίξεων παρέμεναν σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Συγκεκριμένα από την αρχή του Μαρτίου μέχρι και χθες στη Λέσβο πέρασαν 884 άτομα. Στη Σάμο 327 και στη Χίο μόλις 58.

Η κατάσταση τώρα στο κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια έγινε ξανά «εκρηκτική».

Χωρίς τις σημερινές αφίξεις, μέχρι και χθες μέσα στον καταυλισμό που είναι για να στεγάζει 3.000 άτομα, ζούσαν 5.413 άτομα. Πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός αυτός πλέον εξακοντίσθηκε σε πάνω από 5.700.

Στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση που μπορεί να δημιουργηθεί στη Μόρια αν συνεχισθούν οι αυξημένες ροές προς τη Λέσβο.

Ιδιαίτερα μάλιστα ανησυχούν δεδομένου το ότι αυτές σε συνδυασμό με το Πάσχα των καθολικών αλλά και το ορθόδοξο Πάσχα μειώνουν τον αριθμό των εργαζομένων στον καταυλισμό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκρηκτική κατάσταση στη Μόρια -Σε κέντρο 3.000 θέσεων ζουν πάνω από 5.700 μετανάστες"

Στάση εργασίας νοσοκομειακών γιατρών και νοσηλευτών Πέμπτη-Παρασκευή

Στάση εργασίας αποφάσισαν οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι νοσηλευτές στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, διαμαρτυρόμενοι για την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των Νοσοκομείων.

Για αύριο Πέμπτη, 29 Μαρτίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αποφάσισε στάση εργασίας από 12 έως 3μ.μ. και συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. έξω από το Υπουργείο Υγείας, ζητώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.

Στην ανακοινωσή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία αναφέρεται ότι «τα Νοσοκομεία στενάζουν από τις ελλείψεις προσωπικού και κονδυλίων», με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να «ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «τα Νοσοκομεία ξεκίνησαν να βάζουν λουκέτο σε βασικές κλινικές τους» και παράλληλα «η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία».

Η Ομοσπονδία ζητεί τέλος την μονιμοποίηση όλου του προσωπικού που υπηρετεί με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Επίσης, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), αποφάσισε, στάση εργασίας από τις 12 έως τη λήξη του ωραρίου, την Παρασκευή 30 Μαρτίου, συγκέντρωση στις 13:30 στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.

Η Ομοσπονδία παράλληλα απαιτεί, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Στάση εργασίας νοσοκομειακών γιατρών και νοσηλευτών Πέμπτη-Παρασκευή"

Συνάντηση Μητσοτάκη με Αμερικανό πρέσβη: Να απελευθερώσει άμεσα η Τουρκία τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς

Να προχωρήσει άμεσα η Τουρκία στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ζήτησε για άλλη μία φορά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ.

Η συνάντηση των δύο αντρών διήρκησε μία ώρα και έγινε στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή κατόπιν αιτήματος του Πρέσβη.

Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα διμερών σχέσεων.

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνάντηση Μητσοτάκη με Αμερικανό πρέσβη: Να απελευθερώσει άμεσα η Τουρκία τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς"

Ηχηρό μήνυμα Παυλόπουλου στην Τουρκία: Θα υπερασπιστούμε τα σύνορά μας -Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο [εικόνες]

Σαφή μηνύματα προς την Τουρκία έστειλε από το αρχηγείο Στόλου, στον ναύσταθμο Σαλαμίνας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
«Διαμηνύουμε, προς κάθε κατεύθυνση, ότι η υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι απλώς δικαίωμά μας. Είναι και χρέος μας έναντι της Διεθνούς Κοινότητας» τόνισε με έμφαση ο ύπατος πολιτειακός παράγοντας.
Δήλωσε δε ότι «διαπίστωσε το αξιόμαχο και την ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας κατά την υπεράσπιση της Εθνικής μας Κυριαρχίας και των Συνόρων μας, συνακόλουθα δε της Κυριαρχίας και των Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Διαμηνύουμε λοιπόν προς κάθε γείτονα χώρα, και ιδίως προς την φίλη και γείτονα Τουρκία, ότι βάση της φιλίας και της καλής γειτονίας μας καθώς και της ευρωπαϊκής της προοπτικής -την οποία ευνοούμε ειλικρινώς- είναι η πλήρης και πιστή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του» τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι αυτό, άλλωστε, «συνιστά και θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως κατέστη σαφές προς την ηγεσία της Τουρκίας κατά την προχθεσινή Σύνοδο στη Βάρνα».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, δεν υφίστανται αμφισβητήσεις και, πολύ περισσότερο, γκρίζες ζώνες σε ό,τι αφορά τα σύνορά μας -άρα και τα θαλάσσια- με τις γειτονικές μας χώρες, κατά συνέπεια δε και με την Τουρκία». Κάλεσε δε την γείτονα «να παύσει να ισχυρίζεται το αντίθετο, συμμορφούμενη προς την διεθνή νομιμότητα» καθώς η μόνη διαφορά που υφίσταται σχετικώς προς επίλυση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας.
Σημεία από την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Αρχηγείο Στόλου
I. Οφείλω να επισημάνω ότι η υπεράσπιση αυτή, εκ μέρους του Πολεμικού μας Ναυτικού, καταξιώνεται ακόμη περισσότερο εκ του ότι και τα θαλάσσια σύνορα της Χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζονται σαφώς, και δίχως ίχνος δυνατότητας αμφισβήτησης, από το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του.
Α. Διαμηνύουμε λοιπόν προς κάθε γείτονα χώρα, και ιδίως προς την φίλη και γείτονα Τουρκία, ότι βάση της φιλίας και της καλής γειτονίας μας καθώς και της ευρωπαϊκής της προοπτικής -την οποία ευνοούμε ειλικρινώς- είναι η πλήρης και πιστή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του. Τούτο, άλλωστε, συνιστά και θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως κατέστη σαφές προς την ηγεσία της Τουρκίας κατά την προχθεσινή Σύνοδο στη Βάρνα.
Β. Υπό τ’ ανωτέρω δεδομένα, για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, δεν υφίστανται αμφισβητήσεις και, πολύ περισσότερο, γκρίζες ζώνες σε ό,τι αφορά τα σύνορά μας -άρα και τα θαλάσσια- με τις γειτονικές μας χώρες, κατά συνέπεια δε και με την Τουρκία. Η οποία οφείλει να παύσει να ισχυρίζεται το αντίθετο, συμμορφούμενη προς την διεθνή νομιμότητα. Και η μόνη διαφορά που υφίσταται σχετικώς προς επίλυση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας.
II. Τέλος, υπενθυμίζω για πολλοστή φορά ότι η συγκεκριμένη νομική βάση του Διεθνούς Δικαίου, που τεκμηριώνει την κατά τ’ ανωτέρω σαφήνεια του καθορισμού και των θαλάσσιων συνόρων μας -επέκεινα δε και του καθορισμού της ΑΟΖ- συμπυκνώνεται στις εξής, κυρίως, Συνθήκες:
Α. Πρώτον, στην Συνθήκη της Λωζάνης του 1923. Με βάση την Συνθήκη αυτή, η οποία δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται, επιπλέον δε είναι πλήρης και δεν αφήνει κενά ερμηνείας, τα θαλάσσια σύνορά μας στο Αιγαίο είναι σαφώς καθορισμένα, δίχως περιθώρια οιασδήποτε αμφισβήτησης. Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, και όσοι τις επινοούν επιδεικνύουν και άγνοια αλλά και έλλειψη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.
Β. Δεύτερον, στην Συνθήκη των Παρισίων του 1947, η οποία αφορά το καθεστώς της παραχώρησης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα.
1. Συγκεκριμένα, το καθεστώς της τελικής παραχώρησης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων (Απρίλιος του 1947) μεταξύ των Συμμάχων, νικητών του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, και της Ιταλίας. Ιδιαίτερη σημασία, εντός αυτού του θεσμικού πλαισίου, έχουν οι διατάξεις του άρθρου 14 της ως άνω Συνθήκης, σύμφωνα με τις οποίες: «1. Η Ιταλία εκχωρεί εις την Ελλάδα εν πλήρει κυριαρχία τας νήσους της Δωδεκανήσου τας κατωτέρω απαριθμουμένας, ήτοι: Αστυπάλαιαν, Ρόδον, Χάλκην, Κάρπαθον, Κάσον, Τήλον, Νίσυρον, Κάλυμνον, Λέρον, Πάτμον, Λιψόν, Σύμην, Κω και Καστελλόριζον ως και τας παρακειμένας νησίδας. 2. Αι ανωτέρω νήσοι θα αποστρατιωτικοποιηθώσι και θα παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημέναι». Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η διατύπωση της παραγράφου 1 του άρθρου 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων είναι τόσο σαφής, ώστε να μην αφήνει οιοδήποτε περιθώριο ως προς την ουσία και την έκταση της κυριαρχίας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί των Δωδεκανήσων. Ειδικότερα:
α) Η κυριαρχία αυτή είναι «πλήρης», πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ουδέναν περιορισμό επιδέχεται κατά την άσκησή της. Το δε περιεχόμενο της «πλήρους» κυριαρχίας προσδιορίζεται, ως προς τα Δωδεκάνησα, με βάση τους κανόνες του ισχύοντος Ελληνικού Συντάγματος περί κυριαρχίας, καθώς και με βάση τις περί κυριαρχίας των κρατών-μελών διατάξεις ιδίως του άρθρου 4 παρ. 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣυνθΕΕ), δοθέντος ότι η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οιαδήποτε αμφισβήτηση της ερμηνείας των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων συνιστά, αυτοθρόως, παραβίαση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.
β) Η κυριαρχία της Ελλάδος, με την ως άνω έννοια, εκτείνεται όχι μόνον εφ’ όλων των νήσων που αναφέρονται ρητώς στην παράγραφο 1 του άρθρου 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων αλλά, κατά την κατηγορηματική διατύπωση της κατά τ’ ανωτέρω παραγράφου, και επί των «παρακειμένων νησίδων» στο σύνολό τους. Επειδή δε οι διατάξεις αυτές ουδεμία διάκριση κάνουν εν προκειμένω, η διατύπωσή τους καταλαμβάνει τις κάθε είδους «παρακείμενες νησίδες», ανεξαρτήτως μεγέθους τους ή άλλου χαρακτηριστικού τους (π.χ. κατοικημένες ή μη). Υπό το πρίσμα αυτό είναι προφανές, όπως ήδη επισήμανα, πως και στην περιοχή της Δωδεκανήσου δεν είναι νοητές, από πλευράς Διεθνούς Δικαίου, «γκρίζες ζώνες», αναφορικά με την έκταση και το περιεχόμενο της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής κυριαρχίας επ’ αυτής.
2. Επιπροσθέτως, υπενθυμίζουμε και το αυτονόητο δικαίωμα της Ελλάδας, κατά τις διατάξεις του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ περί προληπτικής νόμιμης άμυνας, να τα θωρακίζει αμυντικά εναντίον κάθε επιβουλής, με όλα τα διαθέσιμα μέσα, όταν και εφόσον το κρίνει σκόπιμο. Πέραν τούτου, η Τουρκία δεν έχει κατά το Διεθνές Δίκαιο λόγον επ’ αυτού, διότι δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στην Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων.
Γ. Τρίτον, στην Συνθήκη του Montego Bay του 1982, δια της οποίας κωδικοποιήθηκε το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας σε νέο συμβατικό κείμενο, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Και ναι μεν η Τουρκία δεν έχει προσχωρήσει στην Σύμβαση του Montego Bay, πλην όμως -και πάντα κατά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης- επειδή η Σύμβαση αυτή έχει υιοθετηθεί από πολύ μεγάλο αριθμό κρατών, παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, οι οποίοι είναι δεσμευτικοί για κάθε κράτος, άρα και για την Τουρκία.
Η αναφορά στα κατά τ’ ανωτέρω δεδομένα του Διεθνούς Δικαίου έγινε για να καταδειχθεί, μ’ έμφαση, ότι η εκ μέρους των Ενόπλων μας Δυνάμεων -συνεπώς και εκ μέρους του Πολεμικού μας Ναυτικού- υπεράσπιση των Συνόρων και της Κυριαρχίας της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστά και υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας εν γένει. Και διαμηνύουμε, προς κάθε κατεύθυνση, ότι η υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι απλώς δικαίωμά μας. Είναι και χρέος μας έναντι της Διεθνούς Κοινότητας.
Φωτογραφίες: Intimenews/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηχηρό μήνυμα Παυλόπουλου στην Τουρκία: Θα υπερασπιστούμε τα σύνορά μας -Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο [εικόνες]"

Δ. Καμμένος σε Κατσίκη: Ζήτα συγγνώμη από τις οικογένειες των δύο στρατιωτικών

Την πρόταση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη να εξεταστεί το ενδεχόμενο ανταλλαγής των οκτώ τούρκων στρατιωτικών με τους δύο Έλληνες, μετά και τις δηλώσεις Ερντογάν, αποδοκίμασε έντονα μέσω του ΣΚΑΪ ο Δημήτρης Καμμένος.

«Είναι προσωπική η άποψη του κ. Κατσίκη. Πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τις οικογένειες των δύο στρατιωτικών, που είναι σαν να τους λέει ότι τα παιδιά τους είναι προϊόν ανταλλαγής… Δεν είναι προϊόν ανταλλαγής οι δύο Ελληνες στρατιώτες που κρατούνται παράνομα από το καθεστώς» επισήμανε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.

Στον απόηχο των δηλώσεών του ο κ. Κατσίκης προχώρησε μέσω του Newpost σε διευκρινιστικές δηλώσεις λέγοντας: «Εκφράζω προσωπική άποψη. Αναφέρθηκα σε ένα υποθετικό και μόνο σενάριο, βάσει του οποίου αναρωτήθηκα εάν θα μπορούσαμε υπό την προϋπόθεση ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα με τη δικαιοσύνη να εξετάσουμε το ενδεχόμενο ανταλλαγής, εφόσον έχει περισσότερα οφέλη από ό,τι κόστος για τη χώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.

«Σε κάθε περίπτωση, σέβομαι τη Δικαιοσύνη και εκφράζω προσωπική άποψη, ούτε του προέδρου μου, ούτε του κόμματός μου», πρόσθεσε.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Δ. Καμμένος σε Κατσίκη: Ζήτα συγγνώμη από τις οικογένειες των δύο στρατιωτικών"

Γ. Τσιρώνης: Το νομοσχέδιο αποσύρθηκε για να ξαναμιλήσουμε με τις φιλοζωικές

Να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις στο νομοσχέδιο για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα κάλεσε τις φιλοζωικές οργανώσεις μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Τσιρώνης.

«Περιμένω να ακούσω προτάσεις. Είναι άλλο πράγμα θέλω να παραμείνει η τωρινή κατάσταση κι άλλο πράγμα συζητάω για το τι πρέπει να γίνει παραπάνω», είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως «κλήθηκαν κάποιες φιλοζωικές οργανώσεις ορισμένες από τις οποίες προσήλθαν στο διάλογο κι άλλες αποχώρησαν για λόγους που δεν έχουν να κάνουν όμως με το περιεχόμενο του νόμου».

Κληθείς να σχολιάσει τον ρόλο των δήμων όπως οριζόταν στο σχέδιο νόμου ο κ. Τσιρώνης είπε πως «οι δήμοι έχουν τα καθήκοντα που ούτως ή άλλως έχουν. Εχουν το δικαίωμα να αναθέτουν μέρος των καθηκόντων που δεν αφορούν ιατρικές και διοικητικές πράξεις στους εθελοντές, αυτό παραμένει, απλά βάζουμε διαφάνεια σε αυτές τις συμβάσεις δεν έχουν επιπλέον καθήκοντα».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι το πρόστιμο αφορά το παραεμπόριο που ανθεί στην Ελλάδα και ότι στόχος είναι να υπάρξει διαφάνεια στη μεταβίβαση του ζώου.

«Είναι πάγιο αίτημα των φιλοζωικών οργανώσεων να σταματήσει το παραεμπόριο. Οι φιλοζωικές ζητούσαν καθολική στείρωση για όλα τα ζώα στην Ελλάδα».

Οσο για τους λόγους που αποσύρθηκε το νομοσχέδιο είπε: «Απεσύρθη γιατί έχουμε τη γενναιότητα ως κυβέρνηση και μου το ζήτησε ο πρωθυπουργός να ξαναμιλήσουμε με τις φιλοζωικές για να αρθούν κάποιες αμφισβητήσεις. Εχω διάθεση να αναλάβω ευθύνες αλλά θέλω να σταματήσει η αδιαφάνεια και το παραεμπόριο. Από εκεί και πέρα τι θέλουν να αναλάβουν οι φιλοζωικές είμαστε εδώ για να το ακούσουμε».

Κληθείς να σχολιάσει τη συνεργασία με τον κ. Αποστόλου είπε πως «το χθεσινό έχει να κάνει με εντολή πρωθυπουργού που είναι υπεράνω όλων. Οποτε βρισκόμαστε είναι άψογη η συνεργασία μας».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Τσιρώνης: Το νομοσχέδιο αποσύρθηκε για να ξαναμιλήσουμε με τις φιλοζωικές"

Τουρκία: Και πυραύλους S-400 και F-35

Την πεποίθησή του ότι η απόφαση της χώρας του να αγοράσει πυραύλους S-400 από τη Ρωσία δεν θα εμποδίσει την προμήθεια μαχητικών αεροπλάνων F-35 από τις ΗΠΑ εξέφρασε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Νουρετίν Τσανικλί. Με τη δήλωσή του αυτή, ο Τούρκος αξιωματούχος προσπάθησε να ανασκευάσει προηγούμενη τοποθέτηση του έμπειρου διπλωμάτη Βολκάν Μποζκίρ, σύμφωνα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν είναι πλέον θετικές» αναφορικά με την πώληση των F-35 στην Τουρκία λόγω της απόφασης για την προμήθεια ρωσικών πυραύλων.

«Αυτά τα δύο σχέδια είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους. Εχουμε ήδη συμφωνήσει να προμηθευτούμε τα αμυντικά, αντιπυραυλικά συστήματα S-400 (από τη Ρωσία) και αυτό δεν θα επηρεάσει την αγορά των F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Τσανικλί.

Η τελική συμφωνία

Η Τουρκία υπέγραψε τον περασμένο Δεκέμβριο την τελική συμφωνία με τη Ρωσία για την προμήθεια των S-400, κάτι που προκάλεσε φόβους για πιθανή ενεργοποίηση κυρώσεων από την κυβέρνηση Τραμπ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα και αρκετοί αναλυτές αμφιβάλλουν αν η εγκατάσταση των S-400 στην Τουρκία τελικά υλοποιηθεί.

Η αγορά των τελευταίας γενιάς F-35 θεωρείται άμεση προτεραιότητα για την Αγκυρα, που επείγεται να ανανεώσει τον σχετικά γερασμένο στόλο των F-4 και F-16. Ο Τσανικλί υπενθύμισε ότι η χώρα του λαμβάνει μέρος στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35 εδώ και χρόνια, έχοντας καταβάλει τις προβλεπόμενες δόσεις. Τα δύο πρώτα από τα 100 F-35 που αγοράζει η Τουρκία προβλέπεται να παραληφθούν το 2019. Τα F-35 είναι προϊόν της αμερικανικής Lockheed Martin και στην παραγωγή του συμμετέχει και η Τουρκία. Το συνολικό πρόγραμμα κατασκευής των αεροσκαφών, που προορίζονται για ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία, Ιταλία, Νορβηγία, Τουρκία, Ολλανδία, Δανία και Καναδά, κοστολογείται σε 400 δισ. δολάρια, κάτι που το αναδεικνύει στο πλέον πολυδάπανο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην ιστορία.

Πρόσθετη ένδειξη αποστασιοποίησης της Τουρκίας από τις ΗΠΑ και προσέγγισής της προς τη Ρωσία ήταν η στάση της στην πολύκροτη υπόθεση Σκριπάλ, του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα που δέχθηκε δολοφονική επίθεση στο Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας. Ενώ οι ΗΠΑ και άλλες 21 συμμαχικές τους χώρες, συμπεριλαμβανομένων 14 χωρών-μελών της Ε.Ε., αποφάσισαν να απελάσουν δεκάδες Ρώσους διπλωμάτες σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Βρετανία, η Τουρκία αποφάσισε να μην προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση. Αυτό ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπεκίρ Μποζντάγκ, τονίζοντας ότι «οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και στην Τουρκία είναι θετικές και καλές».

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι δήλωσε στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα εμποδίσουν την κουρδική οργάνωση ΡΚΚ να αναπτύξει ένοπλη δράση εναντίον της Τουρκίας από τα όρη Σιντζάρ του βορειοδυτικού Ιράκ. Πρόσφατα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι ο τουρκικός στρατός θα εισβάλει στο Σιντζάρ για να το εκκαθαρίσει από μαχητές του ΡΚΚ αν δεν το κάνουν οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ιρακινά στρατεύματα αναπτύχθηκαν στο Σιντζάρ το Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα να αποσυρθούν από την περιοχή δυνάμεις των Κούρδων.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Και πυραύλους S-400 και F-35"

Αιχμές Σεντένο για την περίοδο Βαρουφάκη: Δεν είναι και παράδειγμα προς μίμηση

Σαφείς αιχμές για τη διαπραγματευτική στρατηγική που ακολούθησε η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατά την εποχή Βαρουφάκη, το πρώτο εξάμηνο του 2015, άφησε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στις «Ιστορίες» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, ερωτηθείς ειδικά για την περίοδο Βαρουφάκη, ο κ. Σεντένο απάντησε με νόημα: «Δεν πρόκειται για το καλύτερο παράδειγμα προς μίμηση». Πρόσθεσε δε σε αντίστιξη, ότι η Λισσαβόνα «ουδέποτε άπλωσε τα πόδια της πέρα από το μήκος του παπλώματός» της».

Ο κ. Σεντένο σημείωσε πως η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Πορτογαλίας, στην οποία υπηρετεί ως υπουργός Οικονομικών, δεν αψήφησε τους θεσμούς και τους εταίρους για την υλοποίηση του Μνημονίου, αλλά προετοιμάστηκε προσεκτικά ώστε να διαπιστώσει τι περιθώρια ελιγμού είχε στα δημοσιονομικά και στα εργασιακά.

Ο επικεφαλής του Eurogroup παραδέχθηκε ωστόσο ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει μία ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που χρειάστηκαν βοήθεια, λόγω της πτυχής του χρέους.

Τόνισε ότι ο μηχανισμός που θα στηθεί και θα συνδέει το πρόγραμμα αποπληρωμής ορισμένων δανείων στήριξης με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, θα πρέπει να ενσωματωθεί στη γενικότερη μετα-Μνημονιακή εποπτεία που θα υπάρχει.

Αναφερόμενος στις επιλογές για τον τρόπο εξόδου από το πρόγραμμα, ο κ. Σεντένο σημείωσε πως εάν η Ελλάδα κατορθώσει να καταρτίσει μία «ολιστική αναπτυξιακή προσέγγιση» για τη μετα-Μνημονιακή περίοδο και συγκροτήσει το «μαξιλαράκι» ρευστότητας που επιδιώκει, τότε θα έχει τη δυνατότητα να λάβει «οποιαδήποτε απόφαση θέλει».

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως εάν η Αθήνα ικανοποιήσει τις εν λόγω προϋποθέσεις ο κ. Σεντένο κρίνει πως δεν θα χρειαστεί προληπτική πιστωτική γραμμή.

Διαμήνυσε στην Αθήνα ότι η εκπόνηση του αναπτυξιακού σχεδίου, που αναμένεται να παρουσιαστεί στο Eurogroup μετά το Πάσχα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, με δεδομένο ότι σταδιακά η ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων θα μεταφερθεί στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης.

Σημείωσε παρά ταύτα ότι δεν ανησυχεί «καθόλου» για το ενδεχόμενο «πισωγυρίσματος» στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς εκτίμησε πως ο ελληνικός πολιτικός κόσμος «θα εξασφαλίσει την συνέχεια της διαδικασίας ανάπτυξης και ευημερίας της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αιχμές Σεντένο για την περίοδο Βαρουφάκη: Δεν είναι και παράδειγμα προς μίμηση"

Ν. Κοτζιάς: Δεν μπορεί η ισχυρή Ελλάδα να φοβάται τον συμβιβασμό με την ΠΓΔΜ

Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του ονοματολογικού μέσα στο ασταθές τοπίο που υφίσταται σήμερα στην περιοχή μας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θέτοντας το ερώτημα «αν θέλουμε την ΠΓΔΜ, μία χώρα σταθερή ή μία χώρα που να αποτελεί κομμάτι της δαγκάνας της Τουρκίας στην περιοχή, με τρόπο που να αυξάνει την εχθρότητα απέναντι μας».
Μιλώντας σε εκδήλωση με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Νίκου Μέρτζου, με τίτλο «Το Μακεδονικό», ο κ. Κοτζιάς έκανε αναφορά στην ευρύτερη περιοχή που ιστορικά λέγεται Μακεδονία και σήμερα ανήκει σε τέσσερα κράτη με το μεγαλύτερο μέρος να ανήκει σε εμάς.
Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι αυτό που περιπλέκει την υπόθεση είναι ότι στα Σκόπια προσπαθούν να βρούνε μία ιστορική ταυτότητα με τρόπο στρεβλό γεννώντας τον αλυτρωτισμό. «Και είναι ολοφάνερο ότι το πρόβλημα του ονόματος συμπυκνώνει τον αλυτρωτισμό στην ιστορία, στην εκπαίδευση, στα σύμβολα, και στον τρόπο που εκλογικεύει την καθημερινότητα της συνείδησής τους», σημείωσε προσθέτοντας ότι «είναι μεγάλο βήμα το ότι αυτά τα σύμβολα άρχισαν να περιορίζονται».
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε τη σημασία των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που όπως είπε σπάσανε τις προκαταλήψεις τονίζοντας ότι το κάναμε διότι είναι εθνικό μας συμφέρον.
«Δεν μπορεί η ισχυρή Ελλάδα με την μακραίωνη ιστορία της, να φοβάται να κάνει ένα συμβιβασμό με ένα μικρό κράτος που δεν έχει βρει ακόμα την ταυτότητά του και να φοβάται να επιδείξει ευθύνη στην περιοχή», πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς.
Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό «το όνομα που θα συμφωνήσουμε δεν θα πρέπει να έχει αλυτρωτικά στοιχεία, πρέπει να έχει ένα γεωγραφικό προσδιορισμό. Μια σύνθετη ονομασία που να εκφράζει την ιδιαιτερότητα και γεωγραφικότητα αυτού του κράτους χωρίς να προσβάλει καμία από τις δύο πλευρές».
«Πιστεύω ότι ο καλός έντιμος συμβιβασμός θα συμβάλει στον πολλαπλασιασμό των σχέσεών μας με αυτό το κράτος, στη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, στη διεθνή αναβάθμιση της Ελλάδας και θα μας φέρει πιο κοντά με τους άλλους λαούς της περιοχής», υπογράμμισε.
Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην έννοια του πατριωτισμού υπογραμμίζοντας ότι «πατριωτισμός σημαίνει μία σύνθετη ονομασία που να ισχύει για όλους και για όλες τις σχέσεις, δηλαδή και για το εσωτερικό, να ισχύει και να εκφράζεται αυτό και από τη διεθνή συμφωνία που θα κάνουμε στον ΟΗΕ και από την διακρατική συμφωνία και από τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σύνταγμά τους.
Αποσαφήνισε, δε, ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε στό μέλλον να γεννηθούν καινούρια προβλήματα. Διότι χωρίς erga omnes θα έχουμε επενδύσει σε μελλοντικές τριβές καθημερινότητας που θα συσσωρεύσουν πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που έχουμε σήμερα».
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Κοτζιάς: Δεν μπορεί η ισχυρή Ελλάδα να φοβάται τον συμβιβασμό με την ΠΓΔΜ"

Π. Καμμένος: Εγώ χαράσσω την πολιτική στο υπ. Αμυνας

Δικαιωμένος για τα περί ομηρίας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δήλωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος ανέφερε (ΑΝΤ1) ότι «οι δύο στρατιωτικοί είναι όμηροι, διότι βρίσκονται έγκλειστοι σε μια φυλακή, χωρίς επί 26 ημέρες να τους έχει απαγγελθεί κατηγορητήριο». Ο κ. Καμμένος τοποθετήθηκε αναφορικά με τα σχόλια περί δύσκολης συγκατοίκησης στο ΥΠΕΘΑ με τον αναπληρωτή Φώτη Κουβέλη. «Την πολιτική του υπουργείου Εθνικής Aμυνας τη χαράζω εγώ, σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Ο καθένας μπορεί να κάνει τα δικά του σχόλια, αλλά ο στόχος είναι να γυρίσουν οι δύο Ελληνες. Ο κ. Κουβέλης, για τον διορισμό του οποίου συμφώνησα κι εγώ, έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες: για τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την αμυντική βιομηχανία. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, συνεργαζόμαστε άριστα», δήλωσε σχετικά. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κουβέλης είχε αναφερθεί σε «υπερτροφικό λόγο» του κ. Καμμένου, αναφορικά με την επιλογή του να χαρακτηρίσει «ομήρους» τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς.

«Ολα ανοιχτά για το όνομα»

Αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας τη ΠΓΔΜ, ο κ. Καμμένος εμφανίστηκε να αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, αφού προηγουμένως εκτίμησε ότι «είναι αδύνατον, με τις παρούσες πολιτικές συνθήκες στα Σκόπια, να γίνει αλλαγή του Συντάγματος, κάτι που είναι όρος της ελληνικής πλευράς». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αν όλα αυτά γίνουν, «εμείς, ως κυβερνητικός εταίρος, δεν θα συμφωνήσουμε να έρθει τέτοια συμφωνία στη Βουλή, κάτι που προϋποθέτει και τη συμφωνία της Νέας Δημοκρατίας, τότε θα δούμε ποιες θα είναι οι διαδικασίες».

Να διασκεδάσει τις όποιες εντυπώσεις αναφορικά με τη συνύπαρξη στην ηγεσία του ΥΠΕΘΑ έσπευσε χθες και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Κουβέλης. «Δεν υπάρχει καμία απολύτως ένταση στη συνεργασία μου τον υπουργό κ. Καμμένο, είναι πάρα πολύ καλή, εξαιρετικά συστηματική και δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα, σαν εκείνα μάλιστα που θέλουν κάποιες πλευρές από τον χώρο της αντιπολίτευσης ή και από μέσα ενημέρωσης να ανα­δεί­ξουν. Δεν υπάρχει τίποτα απολύτως. Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική», δήλωσε σχετικά (ΕΡΑ). Αναφορικά με το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι «ζητήθηκε η άμεση αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών πριν από το ελληνορθόδοξο Πάσχα.

Δεν είμαι σε θέση να σας πω εάν αυτό το οποίο ζητήθηκε, αναφορικά με την αποφυλάκιση και την επιστροφή στην πατρίδα των δύο στρατιωτικών μας, θα υλοποιηθεί, διότι ο Ερντογάν παραπέμπει το θέμα στην τουρκική δικαιοσύνη. Πρέπει να αναμείνουμε τι ακριβώς θα συμβεί με τη σύνταξη του κατηγορητηρίου και την ενδεχόμενη, ως προς τον προσδιορισμό της δικασίμου, στο δικαστήριο της Αδριανούπολης».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Π. Καμμένος: Εγώ χαράσσω την πολιτική στο υπ. Αμυνας"

Γεωργιάδης: Να επανεξεταστεί το καθεστώς αυτοάμυνας έναντι εισβολέων σε σπίτι

Το καθεστώς αυτοάμυνας εντός της οικίας κάποιου, εναντίον εισβολέων, πρέπει να επανεξεταστεί, τόνισε ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έκανε ανάρτηση στο Twitter σχετικά με την υπόθεση του 88χρονου στη Γλυφάδα ο οποίος πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν από τους ληστές που εισέβαλαν στο σπίτι του. «Δεν μπορεί να εξαντληθεί η αυστηρότητα του νόμου εναντίον ενός ανθρώπου που στα 88 του, υπερασπίστηκε το σπίτι του από εισβολείς ληστές», έγραψε ακόμη ο κ. Γεωργιάδης.



Σε βάρος του ηλικιωμένου ασκήθηκε δίωξη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, παράνομη οπλοκατοχή, παράνομη οπλοχρησία και ψευδορκία. «Φοβήθηκα για τη ζωή μου, δεν είχα πρόθεση να τον σκοτώσω», δήλωσε ο 88χρονος πρώην λιμενικός.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεωργιάδης: Να επανεξεταστεί το καθεστώς αυτοάμυνας έναντι εισβολέων σε σπίτι"

Αυλαία μετά το Πάσχα στην προανακριτική για τη Novartis

Αμέσως μετά το Πάσχα πρόκειται να κατεβάσει αυλαία η προανακριτική επιτροπή για τη Novartis, αφού η αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης από τις εργασίες, αλλά και η άρνηση των 9 πολιτικών να καταθέσουν δεν αφήνουν περιθώρια στην πλειοψηφία για άλλες επιλογές.

Στην σημερινή προγραμματισμένη συνεδρίαση οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ πρόκειται να αποφασίσουν την παράταση των εργασιών για ένα ακόμα μήνα. Ωστόσο κατά πληροφορίες του THETOC δεν θα χρειαστεί να αξιοποιηθεί όλο αυτό το διάστημα.

Επί της ουσίας το μόνο που έχει απομείνει για να κλείσει κοινοβουλευτικά τουλάχιστον η υπόθεση είναι να αποφασίσει η πλειοψηφία ότι η επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να διερευνήσει τα αδικήματα λόγω παραγραφής και να επιστρέψει τη δικογραφία στην τακτική Δικαιοσύνη.

Η άποψη αυτή είναι άλλωστε και θέση των βουλευτών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η συζήτηση περί αρμοδιότητας ή όχι της επιτροπής θα ξεκινήσει σήμερα, ενώ έχει προγραμματιστεί και συνεδρίαση για την ερχόμενη Πέμπτη.

Κατά πληροφορίες το πιο πιθανό είναι να μην υπάρξει συνεδρίαση την Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ αμέσως μετά το Πάσχα θα είναι έτοιμο και το πόρισμα το οποίο θα κατατεθεί και θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Σώματος.

Σήμερα πρόκειται να αναγνωστούν και οι επιστολές των πολιτικών που εστάλησαν στα μέλη της επιτροπής μετά την κλήση που έλαβαν για να καταθέσουν, ενώ θα αναγνωστεί και η νέα δικογραφία που έχει αποσταλεί στη Βουλή για την περίοδο Αβραμόπουλου.

thetoc
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυλαία μετά το Πάσχα στην προανακριτική για τη Novartis"

Αδριανούπολη: Υπέβαλαν ένσταση οι συνήγοροι των δύο στρατιωτικών

Σε διαφορετικό δικαστήριο υπέβαλαν σήμερα ένσταση εναντίον της χθεσινής απόφασης-απόρριψης του αιτήματος αποφυλάκισης του 2ου Κακουργιοδικείου Αδριανούπολης οι δικηγόροι των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, οι δικηγόροι χρησιμοποιώντας όλα τα περιθώρια του νόμου έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν σε διαφορετικό δικαστήριο για την ένσταση κι όχι απαραίτητα στο δικαστήριο που έλαβε την απόφαση αρχικώς. Το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να απαντήσει εντός 7 ημερών.
Αν βέβαια η απόφαση του άλλου δικαστηρίου σήμερα είναι διαφορετική και ορίσει ότι είναι άδικη η κράτησή τους, τότε αυτή η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από το πρώτο δικαστήριο.
Χθες απερρίφθη και νέο αίτημα
Υπενθυμίζεται ότι χθες, το δικαστήριο της Αδριανούπολης διέταξε να συνεχιστεί η προφυλάκιση του Αγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη, απορρίπτοντας για μια ακόμη φορά το αίτημα των συνηγόρων τους.
Ο χρόνος παραμονής της προφυλάκισης των δύο Ελλήνων δεν συγκεκριμενοποιήθηκε, για ακόμα μια φορά, με τον εισαγγελέα να δηλώνει ότι πρέπει πρώτα να εξεταστούν πρώτα «όλα τα στοιχεία».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνήγοροι υπεράσπισης των 2 Ελλήνων στρατιωτικών στο αίτημα αποφυλάκισης υποστήριξαν πως οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης έχουν δώσει τους κωδικούς pin των κινητών τους και ότι το ελληνικό προξενείο έχει αιτηθεί ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί η διεύθυνσή του ως διεύθυνση κατοικίας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, καθώς και ότι μπορούν να παραμείνουν εκεί μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους.
Τι ανέφερε η απόφαση του δικαστηρίου
Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης γιατί, όπως σημειώνεται στη σχετική απόφαση:
  • είχαν βρεθεί ήδη πολλά ύποπτα στοιχεία,
  • δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία,
  • δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες των ψηφιακών στοιχείων,
και από την προηγούμενη απόφαση προφυλάκισης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τις έρευνες. Αρα θα παραμείνουν προφυλακισμένοι.
Άγνωστο πόσο θα μείνουν στη φυλακή
Ο χρόνος παραμονής των δύο Ελλήνων στη φυλακή δεν συγκεκριμενοποιήθηκε, για ακόμα μια φορά, με τον εισαγγελέα να δηλώνει ότι πρέπει πρώτα να εξεταστούν πρώτα «όλα τα στοιχεία».
Tο νέο αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών απορρίφθηκε μία ημέρα μετά τη Σύνοδο της Βάρνας, στην οποία, παρά την πίεση από την ΕΕ, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν δεσμεύθηκε για την υπόθεση των 2 Ελλήνων.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αδριανούπολη: Υπέβαλαν ένσταση οι συνήγοροι των δύο στρατιωτικών"

Ελεύθερος ο 88χρονος που πυροβόλησε κατά των δυο ληστών

Ελεύθερος αφέθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή ο 88χρονος που πυροβόλησε κατά των δυο ατόμων που μπήκαν στο σπίτι του στη Γλυφάδα για να τον ληστέψουν. Ανακριτής και εισαγγελέας του επέβαλλαν μόνο τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Υπενθυμίζεται πως σε βάρος του 88χρονου είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη , παράνομη οπλοκατοχή , παράνομη οπλοχρησία και ψευδορκία.

Ο ίδιος από την πρώτη στιγμή υποστηρίζει ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει αλλά ότι πυροβόλησε γιατί φοβήθηκε για τη ζωή του.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθερος ο 88χρονος που πυροβόλησε κατά των δυο ληστών"

Άμεσα μέτρα για ναρκωτικά και ασφάλεια ζητά από τον Τσίπρα ο Καμίνης

Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών αλλά και της ασφάλειας στην Αθήνα ζητά με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Ο κ Καμίνης υπογραμμίζει ότι παρόλο που η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας συνεχώς επιδεινώνεται, το υπουργείο Υγείας δεν είναι σε θέση να την αντιμετωπίσει, ενώ η πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας δείχνει εντελώς απρόθυμη να ασκήσει τα καθήκοντά της.

Στην επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα, την οποία συνυπογράφουν 18 Αθηναίοι που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία του δημάρχου, ο κ. Καμίνης επισημαίνει ότι η αντιμετώπιση της ουσιοεξάρτησης είναι ζήτημα κοινωνικής πολιτικής, ζήτημα δημόσιας υγείας και ασφάλειας και απαιτεί στενή και αξιόπιστη συνεργασία των υπουργείων Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης.

Η επιστολή κλείνει λέγοντας πως η ΕΛ.ΑΣ. θα πρέπει να προστατεύσει τους πολίτες από το εμπόριο ναρκωτικών, τα υποκατάστατα θα πρέπει να διατίθενται μέσα στα νοσοκομεία και ότι θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η λειτουργία κλειστών χώρων χρήσης ναρκωτικών ουσιών κάτω από ιατρική επιτήρηση.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Άμεσα μέτρα για ναρκωτικά και ασφάλεια ζητά από τον Τσίπρα ο Καμίνης"

Πορεία με «γουρούνες» από τη Βουλή στο υπ. Συγκοινωνιών -«Οχι» στην απαγόρευση

Μηχανοκίνητη πορεία έγινε νωρίτερα σήμερα απο τη Βουλή προς το υπουργείο Συγκοινωνιών.

Οι ιδιοκτήτες μηχανών τύπου «γουρούνες», συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο και διαμαρτυρήθηκαν για το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα και το οποίο απαγορεύει τη χρήση τους σε ασφάλτινους δρόμους, για όσες τουλάχιστον είναι από 125 κυβικά και κάτω.

Οι διαμαρτυρόμενοι ήταν στην πλειοψηφία τους ιδιοκτήτες καταστημάτων ενοικίασης μηχανών. Όπως λένε, έχουν κάνει μεγάλη επένδυση σε τέτοιου είδους μηχανές και τώρα χάνουν τα χρήματα που επένδυσαν, ενώ σημειώνουν ότι δεν φταίνε εκείνοι αν διάφοροι ανεγκέφαλοι Βρετανοί κάνουν βλακείες με τα συγκεκριμένα οχήματα στα Μάλια και στη Χερσόνησο Κρήτης.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα ενόψει και της τουριστικής περιόδου και τονίζουν ότι 4.000 επιχειρήσεις και 50.000 οικογένειες ζουν από την ενοικίαση των «γουρουνών» στους τουρίστες το καλοκαίρι.

Πάνω από 200 «γουρούνες» ξεκίνησαν την πορεία τους από τη λεωφόρο Συγγρού, εφθασαν έξω απο την Βουλή και συνέχισαν προς το υπουργείο Συγκοινωνιών.


iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πορεία με «γουρούνες» από τη Βουλή στο υπ. Συγκοινωνιών -«Οχι» στην απαγόρευση "

Επιχείρηση εντοπισμού 15 προσφύγων στον Έβρο

Δεκαπέντε περίπου πρόσφυγες και μετανάστες αναζητά από τα ξημερώματα της Τετάρτης στον ποταμό Έβρο η πυροσβεστική υπηρεσία, μετά από κλήση για βοήθεια που δέχτηκε το βράδυ της Τρίτης.

Το έργο των σωστικών αρχών κρίνεται εξαιρετικά δύσκολο λόγω της πολύ υψηλής στάθμης των νερών του ποταμού.

Το σήμα της κλήσης που δέχτηκε η πυροσβεστική στον αριθμό 112 εντοπίστηκε στον ποταμό Έβρο.

Οι αρχές εκτιμούν ότι τα 15 αυτά άτομα αγνοούνται μετά την προσπάθειά τους διασχίσουν τον ποταμό και να φτάσουν στην απέναντι πλευρά.

thestival
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιχείρηση εντοπισμού 15 προσφύγων στον Έβρο"

Άσκηση ετοιμότητας στα Δωδεκάνησα διέταξε ο Καμμένος

Άσκηση ετοιμότητας με μονάδες του Στρατού, της Αεροπορίας και του Στρατού διέταξε το πρωί της Τετάρτης ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Αποστολάκης.

Την εντολή για την άσκηση «Πυρπολητής» είχε δώσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ «η άσκηση διεξάγεται στην περιοχή των Δωδεκανήσων με συμμετοχή μονάδων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες στην άσκηση συμμετέχουν φρεγάτα, πυραυλάκατος, κανονιοφόρος, επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα ενα πλοίο ταχείας μεταφοράς Ζουμπρ στο οποίο επιβαίνουν στοιχεία ειδικών δυνάμεων, ενώ την επιχείρηση υποστηρίζουν αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το σενάριο της άσκησης προβλέπει ανακατάληψη βραχονησίδας στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος με ανάρτησή του στο Twitter ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στην άσκηση.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Άσκηση ετοιμότητας στα Δωδεκάνησα διέταξε ο Καμμένος"

Ο Ερντογάν συσχέτισε την τύχη των ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους

Την τύχη των δύο ελλήνων προφυλακισμένων στρατιωτικών με την έκδοση των οχτώ Τούρκων στην Άγκυρα συσχέτισε, ευθέως και επισήμως πλέον, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τις συνομιλίες του με τους ευρωπαίους στη Σύνοδο της Βάρνας.

«Δεν είναι δίκαιο να ασχολείστε τόσο με τους δύο έλληνες στρατιώτες ενώ δεν ασχολείστε με την έκδοση των τούρκων πραξικοπηματιών» διεμήνυσε ο Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας προσχηματικά ότι δεν συσχετίζει τις δύο υποθέσεις.

Το θέμα φιλοξενείται την Τετάρτη στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Hurriyet με άρθρο που τιτλοφορείται: «Δεν είμαι υπεράνω της τουρκικής δικαιοσύνης».

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του, τις οποίες έκανε σε τούρκους δημοσιογράφους στην πτήση της επιστροφής από τη Σύνοδο της Βάρνας, και ενόσω το τουρκικό δικαστήριο της Αδριανούπολης αποφάσιζε την παράταση της προφυλάκισης των δύο Ελλήνων, ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «μιλήσαμε και για το ζήτημα των δύο ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν επειδή πέρασαν τα σύνορα και βρέθηκαν σε στρατιωτική μας περιοχή».

Τους εξήγησα, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, πως το θέμα είναι στα χέρια της δικαιοσύνης και πως οι οικογένειες και οι υπάλληλοι του προξενείου μπορούν και τους επισκέπτονται. Μού είπαν: ‘’εσείς είστε μεγάλη χώρα, μεγάλος πρόεδρος, φροντίστε να αποφυλακιστούν οι δύο στρατιώτες’’. Τους είπα πως δεν είμαι μεγαλύτερος από τη δικαιοσύνη. «Το θέμα είναι σε φάση εκδίκασης, πρέπει να περιμένουμε την απόφαση που θα πάρουν τα όργανα της δικαιοσύνης» σημείωσε, και μετά ανέφερε με νόημα:

«Βέβαια, τους εξήγησα πως δεν είναι δίκαιο πως αυτοί που ασχολούνται τόσο για τους δύο έλληνες στρατιώτες να μην έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα της έκδοσης των τούρκων στρατιωτικών που αφού ενεπλάκησαν σε πραξικόπημα στην Τουρκία έπειτα διέφυγαν στην Ελλάδα. Βέβαια, εμείς δεν συσχετίζουμε τα δύο θέματα. Όμως αυτοί που έκαναν πραξικόπημα στη χώρα μας βρίσκονται ακόμα στην Ελλάδα» υποστήριξε.

«Δεν μας τους έδωσαν αφού τους το ζητήσαμε... Αυτοί που δεν μίλησαν καθόλου για το θέμα αυτό, τώρα μιλούν για την ανάγκη άμεσης αποφυλάκισης των δύο ελλήνων στρατιωτών» σημείωσε αιχμηρά για τους Ευρωπαίους ο Ταγίπ Ερντογάν.

Για πρόταση ανταλλαγής του προέδρου της Τουρκίας, που πρέπει να εξεταστεί αν είναι δυνατή η παράκαμψη της δικαιοσύνης, έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης.

Να ζητήσει συγγνώμη από τους γονείς των δύο στρατιωτικών κάλεσε τον κ. Κατσίκη ο έτερος βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ερντογάν συσχέτισε την τύχη των ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news