facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Τέμπη: Τι αναφέρει το πόρισμα της Αρχής για τη σύμβαση 717

Στην ογκώδη δικογραφία, 185 σελίδων, για την τραγωδία στα Τέμπη προστέθηκε και το πολυσέλιδο πόρισμα των επιθεωρητών της αρχής Διαφάνειας για τις ελλείψεις και τα προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο, καθώς και την πορεία της επίμαχης σύμβασης 717.

Σύμφωνα με την δημοσιογράφο της ΕΡΤ Κάτια Νιάκαρη, την έκθεση συνέταξαν δύο ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και το τελικό πόρισμα συντάχθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2021.

Αντικείμενου ελέγχου ήταν η εξέταση της υλοποίησης της σύμβασης έργου 717 με τίτλο: «Ανάταξη και αναβάθμιση του Συστήματος Σηματοδότησης –Τηλεδιοίκησης και Αντικατάσταση 70 αλλαγών τροχιάς στον Άξονα Αθήνα –Θεσσαλονίκη –Προμαχώνας»

Η υπογραφή σύμβασης ήταν στις 26/9/2014 και όριζε:

  • ολοκλήρωση μέσα 2 χρόνια -24 μήνες-, μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2016.
  • 7 τμηματικές προθεσμίες, ως σταθμοί ενδιάμεσου ελέγχου της προόδου του έργου. Εδώ υπάρχουν και 8 παρατάσεις για την τελική ημερομηνία παράδοσης και για τμηματικές προθεσμίες.

Συμπέρασμα επιθεωρητών:

  • Ο προϊστάμενος διεύθυνσης έργων και οι επιβλέποντες μηχανικοί, δεν μερίμνησαν για την εμπρόθεσμη επανυποβολή από τον ανάδοχο των επί μέρους μελετών και για την εμπρόθεσμη έγκριση τους.
  • Παρέλειψαν να τηρήσουν την υποχρεωτική προθεσμία εγκρίσεως των μελετών αυτών
  • Δεν μερίμνησαν για την τήρηση των εφαρμογής του Συστήματος Σηματοδότησης με ηλεκτρονόμους.
  • Δεν προέβησαν σε περαιτέρω ενέργειες κατά του Αναδόχου για καθυστέρηση υλοποίησης του αρχικού χρονοδιαγράμματος.

Για την τηλεδιοίκηση Αθήνα – Λάρισα – Θεσσαλονίκη

Για την τηλεδιοίκηση Αθήνας και Λάρισας, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως «σφάλματα στη δημοπράτηση οδήγησαν στην υποχρέωση αντικατάστασης παρωχημένου και μη ασφαλούς εξοπλισμού τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης, προκειμένου να αποκατασταθεί η διασύνδεση και η συμβατότητα του νέου ηλεκτρονικού εξοπλισμού με τον υφιστάμενο».

Τέλος, το ΔΣ της ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ θα έπρεπε να επιδείξει, όπως αναφέρεται στην έκθεση, την απαιτούμενη επιμέλεια την εμπρόθεσμη υλοποίηση των διαδικασιών του έργου αφενός για να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση και αφετέρου για να αποφευχθεί η πρόκληση περαιτέρω καθυστερήσεων στην ολοκλήρωσή τους.

Από την Δευτέρα 27/3 οι απολογίες

Στην ασφαλή επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης του επιβατικού κοινού ρίχνει το βάρος η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός σε ανάρτηση του, υπογραμμίζει ότι έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί συντονιστικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων του ΟΣΕ για να επιτηρεί καλύτερα τα συστήματα και να προχωρήσει γρήγορα η αναβάθμιση των προδιαγραφών ασφαλείας του σιδηροδρομικού δικτύου.

«Δέσμευσή μας να ξεκινήσουν και πάλι σταδιακά τα δρομολόγια των σιδηροδρόμων με αυξημένα μέτρα ασφάλειας. Ανά πενθήμερο θα προστίθενται επιπλέον γραμμές, έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης ανάπτυξη πριν από το Πάσχα… Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να ξανακερδίσει ο ελληνικός σιδηρόδρομος την εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού» αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σκοπός ζωής έχει γίνει για τον Αντώνη Ψαρόπουλο, που έχασε την 20χρονη κόρη του στα Τέμπη, η διερεύνηση των αιτιών του πολύνεκρου δυστυχήματος: «Πιστεύω ότι σε δύο με τρεις εβδομάδες θα υπάρχει ένα καταρχήν πόρισμα επειδή όμως οι παράμετροι αυτής της υπόθεσης είναι πάρα πολλοί θα γίνει ενδελεχέστατη διερεύνηση των πάντων όχι μόνο των συνθηκών του ατυχήματος αλλά και άλλων παραμέτρων».

Τη Δευτέρα (27/3) και την Τρίτη (28/3) απολογούνται οι δύο σταθμάρχες που κατηγορούνται για διατάραξη των συγκοινωνιών σε βαθμό κακουργήματος, για ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες από αμέλεια κατά συρροή. Την Πέμπτη (30/3) απολογείται ο προϊστάμενος επιθεωρητής. Για προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβέρνηση, μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης, τον τερματικό σταθμό του επιβατικού τρένου που δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του, αναγνώσθηκαν μέσα σε κλίμα οδύνης τα ονόματα των θυμάτων, νέων ανθρώπων στην πλειονόητα.

Τραγικές φιγούρες οι γονείς της 26χρονης σοπράνο, Ελισάβετ Χατζηβασιλείου, η οποία σκοτώθηκε σε ένα από τα μπροστινά βαγόνια, μαζί με την γάτα της. Δρομείς από τη Φαλάνη έτρεξαν από την πόλη της Λάρισας μέχρι το σημείο της τραγωδίας, όπου πολίτες, εναποθέτουν λουλούδια και ανάβουν κεριά στη μνήμη των 57 θυμάτων

Η δεύτερη φάση επαναλειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου θα καθυστερήσει. Οπότε στις 27 Μαρτίου δεν θα επανεκκινήσουν τα δρομολόγια του προαστιακού από Αθήνα προς Κιάτο και Αίγιο, αλλά ούτε και τα υπεραστικά δρομολόγια στη Βόρεια Ελλάδα, που έχουν διακοπεί προσωρινά.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέμπη: Τι αναφέρει το πόρισμα της Αρχής για τη σύμβαση 717"

Βόμβα στις τουρκικές εκλογές: Ο Ερντογάν μπορεί να μην είναι υποψήφιος

Μία δήλωση που θα συζητηθεί πραγματοποίησε ενόψει των εκλογών στην Τουρκία στις 14 Μαΐου, ο πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK), Τουφάν Αλγκάν θέτοντας εν αμφιβόλω τη νομιμότητά της τρίτης προεδρικής θητείας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε δηλώσεις που έκανε στον Ορχάν Ουγουρλούογλου και στην εφημερίδα «Yeniçağ», ο Αλγκάν υποστήριξε πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά.

«Ο πρόεδρος του CHP και υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχει υποστηρίξει κατά τον παρελθόν ότι ο Ερντογάν δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά. Με βάση την εμπειρία μου κι εγώ πιστεύω το ίδιο, ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος», είπε χαρακτηριστικά.

«Μπορεί να είναι υποψήφιος μόνο αν η Εθνοσυνέλευση προκηρύξει πρόωρες εκλογές», προσέθεσε ο Αλγκάν που ήταν επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) από το 1996 έως το 2004.
Η πρ0ηγούμενη φορά που υπήρχε ανάλογο δίλημμα νομιμότητας με τον Ερντογάν

Μάλιστα ο Αλγκάν αναφέρθηκε και στο δίλημμα που είχε προκύψει πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, στις 3 Νοεμβρίου του 2002, για αν το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έπρεπε να είναι βουλευτής ή όχι.

Σύμφωνα με το άρθρο 11 για την εκλογή στο Κοινοβούλιο, όσοι έχουν καταδικαστεί με το άρθρο 312 του Ποινικού Κώδικα της Τουρκίας δεν μπορούν να εκλεγούν βουλευτές. Τότε ο Ερντογάν είχε τοποθετήσει τον εαυτό του, πρώτο υποψήφιο στην πρώτη εκλογική περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης και πρώτο στον εκλογικό κατάλογο. Έτσι κατάφερε να μπει στην προσωρινή λίστα για το Κοινοβούλιο.

Τότε το ερώτημα που είχε τεθεί ήταν αν μπορεί να είναι υποψήφιος βουλευτής ή όχι. Στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, το οποίο διέθετε επτά μέλη οι ψήφοι ήταν τρεις υπέρ και τρεις κατά. Τότε ο Αλγκάν ψήφισε πως δεν μπορεί να είναι υποψήφιος ο Ερντογάν, ωστόσο ούτε η κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση έθεσαν κάποια ένσταση για τους εκλογικούς καταλόγους και έτσι δεν συνέβη κάτι.

Ο Ουγουρλούογλου έχει κατά καιρούς λάβει και την άποψη, έξι πρώην υπουργών Δικαιοσύνης της Τουρκίας για το ζήτημα, του Σαντουλάχ Εκρίν, του Χασάν Ντενιζκουρντού, του καθηγητή, δρ. Χιμέτ Σαμί Τουρκ, του Σεϊφί Οκτάι, του Σακίρ Σεκέρ και του Ολτάν Σουνγκουρλού. Όπως επισημαίνει όλοι ισχυρίζονται το ίδιο, ότι δηλαδή ο Ερντογάν δεν μπορεί να είναι για τρίτη φορά υποψήφιος πρόεδρος.

Ωστόσο το Ανώτατο Εκλογικό Σύμβουλο όπως υποστηρίζει η αγγλική έκδοση της εφημερίδας Duvar, στις 24 Μαρτίου ομόφωνα αποδέχθηκε το αίτημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά, ανάβοντας έτσι το «πράσινο φως» και δημιουργώντας το ερώτημα κατά πόσον κάτι τέτοιο είναι νόμιμο. 

Τι κάνει το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο

Οι αρμοδιότητες του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το τουρκικό Euronews αφορούν όλες τις διατάξεις που βεβαιώνουν ότι η διαχείριση και διεξαγωγή των εκλογών θα πραγματοποιηθεί με έναν δίκαιο και διαφανή τρόπο.

Είναι ένα Συνταγματικό Συμβούλιο που εξετάζει όλα τα παράπονα και τις αντιρρήσεις περί νοθείας στις εκλογές και παίρνει την τελική απόφαση, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα στο κοινό γρήγορα και με ασφάλεια. 

Τι υποστηρίζει η κυβέρνηση για την υποψηφιότητα Ερντογάν

Ο Ερντογάν εκλέχτηκε για πρώτη φορά πρόεδρος το 2014. Αργότερα εκλέχθηκε ξανά τον Ιούνιο του 2018 υπό το νέο σύστημα προεδρίας. Σύμφωνα με το νέο σύστημα ο πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί μέχρι δύο φορές.

Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι δεν υπάρχει νομικό κόλλημα να είναι ο Ερντογάν ξανά υποψήφιος, καθώς το σύστημα είναι νέο και ο ρόλος του προέδρου είναι διαφορετικός μετά τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος το 2017.

Σύμφωνα πάντως με το Άρθρο 101 του Τουρκικού Σύνταγμα βάζει όριο δύο θητειών στον πρόεδρο. Μία αλλαγή στο Σύνταγμα χρειάζεται τις ψήφους των δύο τρίτων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης (400 βουλευτές), τους οποίους δεν διαθέτει ο κυβερνητικός συνασπισμός των Ερντογάν και Μπαχτσελί.

Επίσης ο Ερντογάν θα μπορούσε να είναι υποψήφιος αν το Κοινοβούλιο αποφάσιζε να διεξάγει πρόωρες εκλογές, κάτι που θα χρειαζόταν τη θετική ψήφο των 360 από τους 600 βουλευτές.

Ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε την εξουσία για να προκηρύξει τις πρόωρες εκλογές καθώς η κυβέρνηση έχει 334 βουλευτές και δεν θα μπορούσε να περάσει τον συγκεκριμένο νόμο από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Βόμβα στις τουρκικές εκλογές: Ο Ερντογάν μπορεί να μην είναι υποψήφιος "

ΟΣΕ: Ξεκίνησαν τα προβλήματα στις σήραγγες – Αναβάλλεται το αυριανό δρομολόγιο του προαστιακού προς από Αθήνα προς Κιάτο

Στην αναβολή του αυριανού προγραμματισμένου δρομολογίου του προαστιακού σιδηροδρόμου, που κινείται από Αθήνα προς Κιάτο και εν τέλει στο Αίγιο προχωρά ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ), καθώς όπως αναφέρεται δεν πληρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις ασφάλειας στις σήραγγες όπως εκείνη της «Κακιάς Σκάλας».

Στη σήραγγα υπάρχουν προβλήματα, συγκεκριμένα, στο κομμάτι του εξαερισμού και της πυρασφάλειας, γεγονός που καθιστά επικίνδυνη τη διάβαση των τρένων από το σημείο.

Οπως αναφέρει το «Open» από την «Κακιά Σκάλα» μέχρι και τις Αφίδνες δεν παρατηρήθηκε κανένα συνεργείο να εκτελεί τα έργα επιδιόρθωσης που προβλέπονται. Στο ίδιο ρεπορτάζ παρατηρήθηκε ένα συνεργείο του ΟΣΕ στον σταθμό «Κάτω Αχαρναί» να αλλάζει απλά μία λάμπα στην πεζογέφυρα, η οποία και είχε «καεί», αλλά να μην εκτελεί τις εργασίες σχετικά με τις ελλείψεις που υπάρχουν οι οποίες, όπως προαναφέρθηκε, βρίσκονται στο κομμάτι του εξαερισμού και της πυρασφάλειας.

Μέσα στις σήραγγες της «Κακιάς Σκάλας» που είναι προγραμματισμένα τα δρομολόγια για Κιάτο δεν εκτελείται καμία εργασία για τις επιδιορθώσεις, με αποτέλεσμα να μείνει η σήραγγα χωρίς εξαερισμό, αλλά και χωρίς πυρασφάλεια. Παρόλο που έχουν επισημανθεί οι ελλείψεις και τα «κενά σημεία», τα συνεργεία του ΟΣΕ τις έχουν καταγράψει, αλλά δεν έχουν θέσει ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ολοκληρωθούν.

Προβλήματα στα μέτρα ασφαλείας

Παράλληλα, προβλήματα παρατηρούνται, πέρα από τις σήραγγες του προαστιακού σιδηροδρόμου, και στη γραμμή που συνδέει την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, εκεί δηλαδή που σημειώθηκε και το μοιραίο δυστύχημα των Τεμπών. Τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας, όπως τα ζητήματα της ραδιοκάλυψης στις σήραγγες του Πλαταμώνα και των Τεμπών, προκαλούν προβληματισμό σχετικά με την επαναλειτουργία των αμαξοστοιχιών στη συγκεκριμένη γραμμή.

Υπό αυτές τις συνθήκες στον αέρα βρίσκεται και η επανεκκίνηση των αρτηριακών τρένων στο βασικό σιδηροδρομικό άξονα της χώρας Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Τα δρομολόγια των Intercity, των συρμών της Hellenic Train που εξυπηρετούν το εν λόγω δρομολόγιο, έχει ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσουν την 1η Απριλίου, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς ο διαχειριστής υποδομής ΟΣΕ, δεν έχει δώσει τις έγγραφες εγγυήσεις ασφαλείας που έχουν ζητήσει οι εργαζόμενοι και η Hellenic Train.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΣΕ: Ξεκίνησαν τα προβλήματα στις σήραγγες – Αναβάλλεται το αυριανό δρομολόγιο του προαστιακού προς από Αθήνα προς Κιάτο"

Στη φυλακή όσοι οδηγούν επικίνδυνα ή είναι μεθυσμένοι

Σημαντικές αλλαγές στον ΚΟΚ και ειδικότερα για την επικίνδυνη οδήγηση αλλά και για τις υπερβάσεις του επιτρεπόμενου ορίου ταχύτητας προβλέπει άρθρο στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο: «Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, συνταξιοδοτική διάταξη, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών, διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Ειδικότερα το άρθρο 67 του νομοσχεδίου προβλέπονται πολύ αυστηρές ποινές για την επικίνδυνη οδήγηση αλλά και για την υπέρβαση επιτρεπόμενου ορίου ταχύτητας.

Μάλιστα αν από την επικίνδυνη οδήγηση προκύψει κίνδυνος τότε προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 10 έτη μέχρι και ισόβια!

Η τροποποίηση του άρθρου 290Α προβλέπει: «Επικίνδυνη οδήγηση

1.Όποιος κατά τη συγκοινωνία στους δρόμους ή στις πλατείες: α) οδηγεί όχημα μολονότι δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή λόγω σωματικής ή πνευματικής εξάντλησης ή β) οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης ή σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες, ή οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο ή προβαίνει κατά την οδήγηση σε επικίνδυνους ελιγμούς ή μετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες, ή γ) οδηγεί όχημα i) σε αυτοκινητόδρομο ή σε οδό ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα που υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας κατά τουλάχιστον 60 χλμ ανά ώρα και αν πρόκειται για λεωφορείο ή φορτηγό αυτοκίνητο κατά τουλάχιστον 30 χλμ ανά ώρα, ii) εντός κατοικημένης περιοχής ή σε άλλο οδικό δίκτυο με ταχύτητα που υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας κατά τουλάχιστον 40 χλμ ανά ώρα και αν πρόκειται για λεωφορείο ή φορτηγό αυτοκίνητο κατά τουλάχιστον 20 χλμ ανά ώρα, ή δ) οδηγεί όχημα στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης (Λ.Ε.Α.) εκτός των περιπτώσεων αποκλειστικού προορισμού της, τιμωρείται, αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις:

αα) με φυλάκιση έως τρία (3) έτη αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα,

ββ) με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο,

γγ) με κάθειρξη έως δέκα (10) έτη αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε σημαντική βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις,

δδ) με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα (10) ετών αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου.

Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

2.Όποιος στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου οδηγεί επικίνδυνα από αμέλεια και από την πράξη του αυτή μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή κίνδυνος για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο (2) έτη ή χρηματική ποινή.».

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » "Στη φυλακή όσοι οδηγούν επικίνδυνα ή είναι μεθυσμένοι"

Πότε πληρώνονται συντάξεις Απριλίου και επιδόματα

Την καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Απριλίου, την προκαταβολή συντάξεων για τον ίδιο μήνα, την έκτακτη ενίσχυση σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά που λαμβάνουν χαμηλές και μεσαίες συντάξεις και την καταβολή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ για τον Μάρτιο περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ο προγραμματισμός των πληρωμών για την εβδομάδα 27-31 Μαρτίου 2023. Συνολικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εκτιμάται ότι θα καταβληθούν σχεδόν 3 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν την εβδομάδα που έρχεται οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του Φορέα:

  • Την Τρίτη 28 Μαρτίου θα καταβληθούν 548,2 εκατ. ευρώ σε 924.428 συνταξιούχους των τέως φορέων ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.
  • Την Τετάρτη 29 Μαρτίου θα καταβληθούν 829,6 εκατ. ευρώ σε 1.551.554 συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΟΤΕ και των τραπεζών, των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9.
  • Την Πέμπτη 30 Μαρτίου θα καταβληθούν 830,8 εκατ. ευρώ σε 1.553,927 συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΟΤΕ και των τραπεζών, των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8.
  • Την Πέμπτη 30 Μαρτίου θα καταβληθούν επίσης 6,3 εκατ. ευρώ σε 16.500 δικαιούχους για προκαταβολές συντάξεων Απριλίου στο πλαίσιο του Ν. 4778/2021.
  • Την εβδομάδα 27-31 Μαρτίου 2023 θα καταβληθούν 16,5 εκατ. ευρώ σε 700 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

Σημειώνεται ότι στο πλήθος των επικουρικών συντάξεων περιλαμβάνονται και περίπου 27.000 επικουρικές συντάξεις που εκδόθηκαν τον Φεβρουάριο και πληρώνονται, όπως είχε ήδη σημειωθεί, τώρα.

Στο πλαίσιο των έκτακτων πληρωμών του e-ΕΦΚΑ, με εμβόλιμη πληρωμή στις 31 Μαρτίου θα καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200-300 ευρώ στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά που λαμβάνουν μεσαίες και χαμηλές συντάξεις. Για το ακριβές ποσό και το πλήθος των δικαιούχων θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση από τον e-ΕΦΚΑ.

2. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

  • 90 εκατ. ευρώ σε 370.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων (συμπεριλαμβάνεται και το δώρο Πάσχα σε 250.000 δικαιούχους)
  • 20 εκατ. ευρώ σε 11.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης
  • 9 εκατ. ευρώ σε 25.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας
  • 3 εκατ. ευρώ σε 500 δικαιούχους για Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα

3. Από τον ΟΠΕΚΑ θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 31 Μαρτίου οι τακτικές πληρωμές προνοιακών επιδομάτων για τον Μάρτιο ως εξής:

  • 102,6 εκατ. ευρώ σε 534.715 δικαιούχους για οικογενειακά επιδόματα παιδιών
  • 74,5 εκατ. ευρώ σε 190.000 δικαιούχους για αναπηρικά επιδόματα (αναπηρικά και διατροφής)
  • 42,4 εκατ. ευρώ σε 204.045 δικαιούχους για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
  • 32,5 εκατ. ευρώ σε 269.500 δικαιούχους για επίδομα στέγασης
  • 13 εκατ. ευρώ σε 35.526 δικαιούχους για επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων
  • 10,8 εκατ. ευρώ σε 10.726 δικαιούχους για επίδομα γέννησης
  • 224.245 ευρώ σε 757 δικαιούχους για επίδομα στεγαστικής συνδρομής
  • 210.250 ευρώ σε 5.975 δικαιούχους για επίδομα ομογενών
  • 165.117 ευρώ σε 2.133 δικαιούχους για συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια στο πλαίσιο της προστασίας κύριας κατοικίας
  • 110.199 ευρώ σε 511 δικαιούχους για συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια του Προγράμματος «Γέφυρα» λόγω Covid-19
  • 124.539 ευρώ σε 158 δικαιούχους για έξοδα κηδείας ανασφάλιστων
  • 14.500 ευρώ σε 52 δικαιούχους για συνεισφορά Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πότε πληρώνονται συντάξεις Απριλίου και επιδόματα "

Αχαΐα: Εισβολή ληστών σε συσκευαστήριο φράουλας – Έκλεψαν λιπάσματα αξίας 50.000 ευρώ

Ζημιά 50.000 ευρώ προκάλεσαν τρία άγνωστα άτομα που εισέβαλαν σε συσκευαστήριο φρούτων που διατηρεί 42χρονος στο Λάππα Αχαΐας.

Οι κακοποιοί αρχικά αφαίρεσαν 41 συσκευασίες λιπασμάτων διαφόρων τύπων που εντόπισαν σε συγκεκριμένο χώρο, ενώ παραβίασαν και το λουκέτο του παρασκευαστηρίου, όπου εντόπισαν ακόμη 375 συσκευασίες λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων διαφόρων τύπων.

lawandorder

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Αχαΐα: Εισβολή ληστών σε συσκευαστήριο φράουλας – Έκλεψαν λιπάσματα αξίας 50.000 ευρώ"

Γερμανία: «Παραλύουν» οι μεταφορές τη Δευτέρα 27/3 – Ζήτημα επιβίωσης εργαζομένων θέτει το συνδικάτο Verdi

Ο επικεφαλής του γερμανικού συνδικάτου δηλώνει ότι η μαζική απεργία που έχει κηρυχθεί στον τομέα των μεταφορών για αύριο με αίτημα την αύξηση των μισθών εν μέσω υψηλού πληθωρισμού αποτελεί «ζήτημα επιβίωσης» σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild am Sonntag.

Η απεργία, η μεγαλύτερη στην Γερμανία εδώ και δεκαετίες, αναμένεται να πλήξει σημαντικά τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες και τις αερομεταφορές στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Η απεργιακή κινητοποίηση ξεκίνησε ήδη από σήμερα Κυριακή (26/3) στο αεροδρόμιο του Μονάχου, όπου καταγράφονται πολλές ακυρώσεις πτήσεων. Ο διαχειριστής των γερμανικών σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, η Deutsche Bahn, καταδίκασε τις απεργιακές κινητοποιήσεις και κάλεσε το συνδικάτο να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Οι άνθρωποι δεν είναι απλώς υποαμειβόμενοι, είναι απελπιστικά εξαντλημένοι», δηλώνει ο Φρανκ Βέρνεκε, επικεφαλής του συνδικάτου Verdi.

Η απεργία θα ξεκινήσει αμέσως μετά τα μεσάνυκτα και θα πλήξει τις μεταφορές ολόκληρη την αυριανή ημέρα (27/3).

Το συνδικάτο Verdi εκπροσωπεί περί τα 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, περιλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα των μεταφορών και τα αεροδρόμια. Το συνδικάτο EVG εκπροσωπεί περί τους 230.000 εργαζόμενους στην Deutsche Bahn και στις εταιρείες των λεωφορείων.

Το συνδικάτο Verdi ζητά αύξηση των μισθών κατά 10,5%, που μεταφράζεται σε τουλάχιστον 500 ευρώ επιπλέον μηνιαίως, και η EVG ζητά αύξηση 12%, που μεταφράζεται σε τουλάχιστον 650 ευρώ επιπλέον μηνιαίως.

«Η απεργία είναι αναγκαία για να ξεκαθαρίσουμε στους εργοδότες ότι θα επιμείνουμε σθεναρά στις διεκδικήσεις μας», δηλώνει στην συνέντευξή του ο Φρανκ Βέρνεκε.

«Είναι ζήτημα επιβίωσης για πολλές χιλιάδες εργαζομένων να λάβουν σημαντική αύξηση μισθού», λέει ο επικεφαλής του Verdi, την στιγμή που οι τιμές καταναλωτή είχαν αυξηθεί κατά 9,3% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με πέρυσι.

Η Deutsche Bahn ανακοίνωσε σήμερα (26/3) ότι η απεργία είναι «τελείως υπερβολική, αβάσιμη και αχρείαστη».

Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: «Παραλύουν» οι μεταφορές τη Δευτέρα 27/3 – Ζήτημα επιβίωσης εργαζομένων θέτει το συνδικάτο Verdi"

Καιρός αύριο: Βροχές σε πολλές περιοχές της χώρας – Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Ο καιρός αύριο, Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Στο Ιόνιο, τη δυτική και βόρεια ηπειρωτική χώρα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός, με τοπικές νεφώσεις και πιθανότητα τοπικών βροχών από τις μεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την κεντρική Στερεά.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά θα σχηματιστεί κατά τόπους ομίχλη.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα πελάγη βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ, από το απόγευμα σταδιακά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια. Στα βορειοδυτικά δεν θα ξεπεράσει τους 16 με 18 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα θα φτάσει τους 19 με 21 και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Κρήτη τους 22 με 24 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 και βαθμιαία 5 με 6 μποφόρ, το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και μετά το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ, το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ με ενίσχυση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες από τις μεσημβρινές ώρες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και σταδιακά και στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρά. Λίγα χιόνια θα πέσουν κατά τόπους στα ορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στα ανατολικά έως 6 μποφόρ, το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ με ενίσχυση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες από τις προμεσημβρινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά και σταδιακά και στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρά. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που θα αυξηθούν από τις μεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την κεντρική Στερεά και σταδιακά και στις υπόλοιπες περιοχές και είναι πιθανό να σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία έως 6 στα νότια τοπικά 7 μποφόρ, από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 22 και τοπικά έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 και στην Κρήτη έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως από το απόγευμα, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και κυρίως τις βραδινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νότιοι 3 με 5 και βαθμιαία έως 6 με 7 μποφόρ, το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς 5 με 6 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα δυτικοί 3 με 4 μποφόρ, γρήγορα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία έως 6 μποφόρ, το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές σε πολλές περιοχές της χώρας – Η πρόγνωση της ΕΜΥ"

Ανεμοστρόβιλοι στο Μισισίπι: Δεκάδες νεκροί και αποκαρδιωτικές εικόνες – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Φονικό ήταν το πέρασμα ανεμοστρόβιλων από τον Μισισίπι, καθώς άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 26 νεκρούς.

Ολόκληρες πόλεις ισοπεδώθηκαν, ενώ οι κάτοικοι είναι αντιμέτωποι με εικόνες χάους και καταστροφής. Οι ριπές του ανέμου με ταχύτητα που έφτανε ακόμα και τα 320 χιλιόμετρα την ώρα, «εξαφάνισαν» μία ολόκληρη πόλη, στην Rolling Fork τα σπίτια έχουν εξαφανιστεί. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η πόλη των 2.000 κατοίκων δεν υπάρχει πια.

Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες για νεκρούς και επιζώντες. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έκανε λόγο για αποκαρδιωτικές εικόνες. Κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να σταλεί άμεσα στην περιοχή ομοσπονδιακή βοήθεια.

Τουλάχιστον 12 ανεμοστρόβιλοι σάρωσαν το Μισισίπι και την Αλαμπάμα αφήνοντας πίσω τους νεκρούς, τραυματίες και καταστροφή. Πολλοί κάτοικοι είχαν κοιμηθεί και δεν πρόλαβαν να ακούσουν τις προειδοποιητικές σειρήνες.

Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες για νεκρούς και επιζώντες, ενώ οι κάτοικοι προσπαθούν να μαζέψουν ότι μπορούν.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανεμοστρόβιλοι στο Μισισίπι: Δεκάδες νεκροί και αποκαρδιωτικές εικόνες – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης"

Μπορέλ: Ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια η ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία

H ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία θα σήμαινε «ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», τονίζει με ανάρτησή του στο Twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Συμπληρώνει ότι «η Λευκορωσία μπορεί ακόμα να το σταματήσει, είναι επιλογή της. Η ΕΕ είναι έτοιμη να απαντήσει με περαιτέρω κυρώσεις».

Νωρίτερα, το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «επικίνδυνη και ανεύθυνη» την στάση της Ρωσίας μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν για την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία, ενώ η Ουκρανία ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ζήτησε από τους Δυτικούς και την Κίνα να θέσουν τέλος στην «πυρηνική ομηρεία» που ασκεί η Ρωσία.

«Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε επιφυλακή και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Δεν έχουμε δει μεταβολές στην διάταξη του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας οι οποίες θα μας οδηγούσαν να μεταβάλουμε την δική μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

«Η αναφορά της Ρωσίας στον διαμοιρασμό των πυρηνικών όπλων (nuclear sharing) του ΝΑΤΟ είναι τελείως παραπλανητική. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενεργούν με πλήρη σεβασμό των διεθνών τους δεσμεύσεων. Η Ρωσία έχει συστηματικά παραβιάσει τις δικές της δεσμεύσεις που απορρέουν από την διαδικασία ελέγχου των εξοπλισμών, πιο πρόσφατα διακόπτοντας την συμμετοχή της στην Συνθήκη New START », είπε ο εκπρόσωπος,

Στο Κίεβο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Η Ουκρανία περιμένει αποτελεσματικές ενέργειες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γαλλία για την αντιμετώπιση του πυρηνικού εκβιασμού του Κρεμλίνου. Ζητούμε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με τον σκοπό αυτόν».

Πούτιν: Δεν παραβιάζει τις συμφωνίες η εγκατάσταση

Χθες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακοινώσε ότι ήλθε σε συμφωνία με τη γειτονική Λευκορωσία για την εγκατάσταση τακτικών πυρηνικών όπλων στην επικράτειά της.

«Μια τέτοια κίνηση δεν θα παραβίαζε τις συμφωνίες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο Πούτιν, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα στο έδαφος Ευρωπαίων συμμάχων τους.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο έχει εγείρει εδώ και καιρό το ζήτημα της τοποθέτησης πυρηνικών όπλων στη χώρα, η οποία συνορεύει με την Πολωνία, δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ρωσία θα έχει ολοκληρώσει την κατασκευή εγκατάστασης αποθήκευσης πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία έως την 1η Ιουλίου, υπογράμμισε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι η χώρα του δεν θα μεταφέρει τον έλεγχο των όπλων στο Μινσκ.

«Δέκα αεροπλάνα είναι έτοιμα να χρησιμοποιήσουν αυτό το είδος όπλου», συνέχισε ο Πούτιν και πρόσθεσε ότι η Μόσχα έχει ήδη μεταφέρει στη Λευκορωσία έναν αριθμό τακτικών πυραυλικών συστημάτων Iskander που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση πυρηνικών όπλων.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ότι θα χρησιμοποιήσει οβίδες μη εμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία εάν το Κίεβο παραλάβει οβίδες αυτού του τύπου από τους Δυτικούς, όπως πρόσφατα ανέφερε Βρετανίδα αξιωματούχος.

«Η Ρωσία, φυσικά, έχει ό,τι χρειάζεται για να απαντήσει. Έχουμε, χωρίς υπερβολή, εκατοντάδες χιλιάδες οβίδες αυτού του τύπου. Δεν τις χρησιμοποιούμε επί του παρόντος», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μπορέλ: Ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια η ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία"

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει ο Νίκος Παπαθανάσης

Την απόφασή του να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, με ανάρτησή του στο Twitter.

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά:

«Για την συνεχιζόμενη δεινή συκοφαντική εκστρατεία σε βάρος μου και την βαρύτατη προσβολή της προσωπικότητάς μου από τον κ. Βαξεβάνη δηλώνω ότι τον λόγο πλέον θα τον έχει η Ελληνική Δικαιοσύνη».

Ν. Παπαθανάσης: Ουδέποτε έχω καταδικαστεί για ποινικό αδίκημα – Ψευδές είναι το ότι οφείλω σε ασφαλιστικά ταμεία

«Για μια ακόμη φορά συνεχίζεται η αθλιότητα του Documento και υιοθετείται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθώντας να χτίσει ένα ακόμα αφήγημα δολοφονίας χαρακτήρα, χρησιμοποιεί στοιχεία που αφορούν στην μεταβίβαση ακινήτου ενός γονέα στα τρία του παιδιά πριν από δεκατρία χρόνια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

«Ειδικότερα, η υπόθεση αφορά σε γονική παροχή στα τρία μου παιδιά το 2010 του 50% του διαμερίσματός μας. Το συγκεκριμένο διαμέρισμα είχε αγοραστεί με στεγαστικό δάνειο, φέρει δε υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου μέχρι και σήμερα, το οποίο εξυπηρετείται κανονικά.

Το δάνειο των 1,8 εκατ. ευρώ που επικαλείται το Documento, δεν αφορά δάνειο προσωπικό μου, αλλά εταιρικό δάνειο του 2005 και στο οποίο μπήκα ως εγγυητής. Το εν λόγω εταιρικό δάνειο χορηγήθηκε σε εταιρεία, από την διοίκηση της οποίας και από το διοικητικό συμβούλιο έχω αποχωρήσει εδώ και δεκαοκτώ χρόνια.

Ουδέποτε έχω καταδικαστεί για ποινικό αδίκημα και ουδέποτε κινήθηκε ποινική διαδικασία σε βάρος μου για την συγκεκριμένη υπόθεση, όπως ψευδώς αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ψευδές είναι επίσης το ότι οφείλω σε ασφαλιστικά Ταμεία. Δεν έχω καμία οφειλή σε ασφαλιστικά Ταμεία και Δημόσιο.

Τέλος, να ενημερώσω το ΣΥΡΙΖΑ ότι για την εν λόγω οφειλή δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε αποποίηση της εγγυητικής μου ευθύνης.

Σε ότι αφορά την συγκεκριμένη αγωγή, ασκήθηκε έφεση και έχει επέλθει συμβιβασμός λαμβάνοντας και υπόψη το υφιστάμενο στεγαστικό δάνειο, το οποίο, όπως προαναφέρθηκε, εξυπηρετείται κανονικά».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Παπαθανάσης εκτός από δόλιος κακοπληρωτής είναι και «ξεχασιάρης».

Αφού χρωστούσε 1,8 εκ. ευρώ, έκρυψε την περιουσία του για να μην πληρώσει και έχασε το δικαστήριο για καταδολίευση δανειστών, χθες είπε ότι τάχα δεν θυμάται σε τι συμβιβασμό ήρθε με την τράπεζα.

Μήπως σήμερα θυμάται να μας ενημερώσει εάν ισχύει το σημερινό ρεπορτάζ του Documento, σύμφωνα με το οποίο πέτυχε κούρεμα 96% για χρέη 2 εκατ. και πλήρωσε μόλις 50.000 ευρώ; Θα δώσει το διακανονισμό του στη δημοσιότητα;

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κουρεύει τα χρέη των βουλευτών της και επιτρέπει να βγαίνουν στο σφυρί πρώτες κατοικίες αδύναμων δανειοληπτών ακόμη και μέσω άλλων βουλευτών της όπως ο κ. Καππάτος, που εκπροσωπούν τράπεζες και funds.

Η Ν.Δ και ο κ. Μητσοτάκης, οφείλουν απαντήσεις στους πολίτες.

  • Θα συνεχίσουν να βάζουν σε επίπονες περιπέτειες και να κρατούν σε αγωνία τα ευάλωτα νοικοκυριά;
  • Θα κρατήσουν στα γαλάζια ψηφοδέλτια τον υπουργό κ. Παπαθανάση που φαίνεται πως πλήρωσε μόνο 50.000 για να κουρέψει οφειλή ύψους σχεδόν 2 εκ. ευρώ;

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει ο Νίκος Παπαθανάσης"

Βοτανικός: Τον ρώτησαν τι ομάδα είναι και τον μαχαίρωσαν – Στο νοσοκομείο ο 21χρονος

Σε μάστιγα για την ελληνική κοινωνία έχουν εξελιχθεί τα οπαδικά επεισόδια, καθώς τα ξημερώματα της Κυριακής (26/3) δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι δέχθηκε ένας 21χρονος λίγο μετά τις 04:00  στην περιοχή του Βοτανικού.

Σύμφωνα με αστυνομικές πήγες έξι δράστες προσέγγισαν αρχικά τον ανήλικο (σ.σ. ήταν μαζί με έναν φίλο του) και τον ρώτησαν τι ομάδα είναι. Στη συνέχεια τον τραυμάτισαν με μαχαίρι στο αριστερό χέρι, στον αριστερό ώμο και στο αριστερό πόδι, προκαλώντας του ελαφρά τραύματα.

Ο 21χρονος διακομίστηκε στο νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν διατρέχει κίνδυνο.

Η ΕΛ.ΑΣ. διενεργεί έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών, οι οποίοι εκτιμάται ότι είναι χούλιγκαν ομάδας.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Βοτανικός: Τον ρώτησαν τι ομάδα είναι και τον μαχαίρωσαν – Στο νοσοκομείο ο 21χρονος"

ΝΑΤΟ για τα ρωσικά πυρηνικά στη Λευκορωσία - «Επικίνδυνη και ανεύθυνη στάση» της Μόσχας

Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «επικίνδυνη και ανεύθυνη» την στάση της Ρωσίας σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας ανέφερε ότι «το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε επιφυλακή και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Δεν έχουμε δει μεταβολές στην διάταξη του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας οι οποίες θα μας οδηγούσαν να μεταβάλουμε την δική μας».

Πρόσθεσε ότι «η αναφορά της Ρωσίας στον διαμοιρασμό των πυρηνικών όπλων (nuclear sharing) του ΝΑΤΟ είναι τελείως παραπλανητική. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενεργούν με πλήρη σεβασμό των διεθνών τους δεσμεύσεων. Η Ρωσία έχει συστηματικά παραβιάσει τις δικές της δεσμεύσεις που απορρέουν από την διαδικασία ελέγχου των εξοπλισμών, πιο πρόσφατα διακόπτοντας την συμμετοχή της στην Συνθήκη New START».

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ζήτησε από τους Δυτικούς και την Κίνα να θέσουν τέλος στην «πυρηνική ομηρεία» που ασκεί η Ρωσία.

Στο Κίεβο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Η Ουκρανία περιμένει αποτελεσματικές ενέργειες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γαλλία για την αντιμετώπιση του πυρηνικού εκβιασμού του Κρεμλίνου. Ζητούμε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με τον σκοπό αυτόν».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΝΑΤΟ για τα ρωσικά πυρηνικά στη Λευκορωσία - «Επικίνδυνη και ανεύθυνη στάση» της Μόσχας"

Πλατεία Βικτωρίας: Κατασκεύαζαν πλαστά διαβατήρια και άλλα δημόσια έγγραφα – Βίντεο από το παράνομο εργαστήριο

Συλλήψεις της αστυνομίας στην πλατεία Βικτωρίας στο κέντρο της Αθήνας για πλαστογραφία διαβατηρίων και άλλων νομιμοποιητικών εγγράφων. Στην κατοχή της σπείρας που εξαρθρώθηκε βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος πλαστών εγγράφων, καθώς και πλήρης τεχνικός εξοπλισμός.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. την Κυριακή, 26 Μαρτίου, στην περιοχή της πλατείας Βικτωρίας συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, 33 και 51 ετών, αντίστοιχα. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για πλαστογραφία και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Μάλιστα, ο ένας από τους δύο άνδρες κατασκεύαζε και πούλαγε σε άλλους αλλοδαπούς νομιμοποιητικά έγγραφα, είτε για την παραμονή τους στην Ελλάδα, είτε για να μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Παρασκευής (24.03.2023) εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς ο 51χρονος στην πλατεία Βικτωρίας και στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλαστό διαβατήριο και χρηματικό ποσό. Κατά την έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του, εντοπίστηκε και συνελήφθη και ο 33χρονος.

Ανάμεσα στα ευρήματα της αστυνομίας συγκαταλέγονται:

* 3 υπολογιστές,

* 2 tablet,

* Πλήθος πλαστών, κλεμμένων ή δηλωμένων ως απωλεσθέντων εγγράφων, διαφόρων χωρών (διαβατήρια, άδειες διαμονής, κάρτες κ.α.),

* Εξοπλισμός κατάρτισης πλαστών εγγράφων (εκτυπωτές, συσκευές πλαστικοποίησης, κόφτες φωτογραφιών κ.ά.),

* Εξώφυλλα διαβατηρίων διάφορων χωρών και μήτρες εγγράφων, 24 σφραγίδες Δημόσιων Αρχών και προσώπων.

Οι συλληφθέντες με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλατεία Βικτωρίας: Κατασκεύαζαν πλαστά διαβατήρια και άλλα δημόσια έγγραφα – Βίντεο από το παράνομο εργαστήριο"

Η Ρωσία θα αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία

Η Μόσχα και το Μινσκ συμφώνησαν να τοποθετήσουν τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Πάβελ Ζαρούμπιν στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24 .

«Από τις 3 Απριλίου ξεκινάμε την εκπαίδευση των πληρωμάτων. Και την 1η Ιουλίου ολοκληρώνουμε την κατασκευή μιας ειδικής εγκατάστασης αποθήκευσης τακτικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι τα όπλα θα αναπτυχθούν χωρίς να παραβιάζονται οι σχετικές διεθνείς υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο, ο λόγος για ένα τέτοιο βήμα ήταν η ανακοίνωση του Ηνωμένου Βασιλείου για την προμήθεια πυρομαχικών στην Ουκρανία με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Την ίδια στιγμή, ο Πούτιν σημείωσε ότι η Λευκορωσία είχε ζητήσει εδώ και καιρό να φιλοξενήσει ρωσικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός της. Πρόσθεσε ότι η Μόσχα κάνει αυτό που κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και δεκαετίες.

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι τα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου που πρόκειται να μεταφέρει η Δύση στο Κίεβο δεν ανήκουν σε όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά δημιουργούν ραδιενεργή σκόνη και επομένως θεωρούνται πολύ επικίνδυνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν αξιοποιηθούν, αναπόφευκτα θα μολυνθούν οι σπαρμένες περιοχές, κάτι που θα δημιουργήσει κίνδυνο τόσο για τους κατοίκους της περιοχής όσο και για το περιβάλλον.

Την περασμένη Τρίτη, η βρετανίδα υφυπουργός Άμυνας Αναμπέλ Γκόλντι είπε ότι το Λονδίνο εκτός από τα άρματα μάχης Challenger 2, θα μεταφέρει πυρομαχικά στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας , συμπεριλαμβανομένων οβίδων τεθωρακισμένων που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Τα αμερικανικά στρατεύματα φέρονται να χρησιμοποίησαν όπλα απεμπλουτισμένου  ουρανίου κατά την Επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου το 1991, στον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας το 1999 και μετά την εισβολή στο Ιράκ το 2003.

«Η Ρωσία, φυσικά, έχει ό,τι χρειάζεται για να απαντήσει. Έχουμε, χωρίς υπερβολή, εκατοντάδες χιλιάδες οβίδες αυτού του τύπου. Δεν τις χρησιμοποιούμε επί του παρόντος», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση.

Υπενθυμίζεται ότι δημοσιεύματα ανέφεραν πως  η Βρετανία θα εφοδιάσει την Ουκρανία με πυρομαχικά που περιέχουν μη εμπλουτισμένο ουράνιο, μια κίνηση στην οποία θα απαντήσει η Μόσχα.

Το μη εμπλουτισμένο ουράνιο χρησιμοποιείται στα όπλα γιατί μπορεί να εισχωρήσει στα άρματα μάχης και στα τεθωρακισμένα πιο εύκολα λόγω της πυκνότητάς του και άλλων φυσικών ιδιοτήτων.

Ιδιαίτερα επικίνδυνο

Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία γύρω από τα σημεία σύγκρουσης, καθώς η σκόνη μπορεί να εισχωρήσει στους πνεύμονες και σε άλλα ζωτικά όργανα των ανθρώπων.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αποκάλεσε το σχέδιο, σενάριο τύπου Γιουγκοσλαβίας, τονίζοντας ότι τα πυρομαχικά προκάλεσαν καρκίνο και μόλυναν το περιβάλλον.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ρωσία θα αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία"

Ομόνοια: Επίθεση με μαχαίρι σε 17χρονο με οπαδικά κίνητρα – Εκτός κινδύνου ο ανήλικος

Επίθεση με μαχαίρι δέχθηκε από μια ομάδα έξι ατόμων ένας 17χρονος τα ξημερώματα της Κυριακής 26 Μαρτίου 2023 στην Ομόνοια.

Οι δράστες αρχικά ρώτησαν τον ανήλικο τι ομάδα είναι και στη συνέχεια τον τραυμάτισαν με μαχαίρι στο αριστερό χέρι, στον αριστερό ώμο και στο αριστερό πόδι, προκαλώντας του ελαφρά τραύματα. 

Ο 17χρονος διακομίστηκε στο νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν διατρέχει κίνδυνο. Η Αστυνομία διενεργεί έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών, οι οποίοι εκτιμάται ότι είναι χούλιγκαν ομάδας της Αθήνας. 

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ομόνοια: Επίθεση με μαχαίρι σε 17χρονο με οπαδικά κίνητρα – Εκτός κινδύνου ο ανήλικος"

Πιερία: Έκλεψαν αρμαθιές μυδιών αλλά τους «έπιασε στα πράσα» το Λιμενικό

Αρμαθιές μυδιών από μονάδα μυδοκαλλιέργειας στη θαλάσσια περιοχή Μακρύγιαλου, πιάστηκαν να κλέβουν, χθες το μεσημέρι, δύο άτομα, τα οποία και συνελήφθησαν από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Σκάλας Κατερίνης.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, τα δύο άτομα (ένας ημεδαπός κι ένας αλλοδαπός), μόλις αντιλήφθηκαν την παρουσία του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. πέταξαν τις αρμαθιές των μυδιών στη θάλασσα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, προανάκριση για το συμβάν διενεργεί το Γ' Λιμενικό Τμήμα Σκάλας Κατερίνης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, ενώ έχει κινηθεί η διαδικασία επιβολής ποινικών και διοικητικών κυρώσεων.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πιερία: Έκλεψαν αρμαθιές μυδιών αλλά τους «έπιασε στα πράσα» το Λιμενικό"

Εισαγόμενοι κλέφτες έρχονταν από την Αλβανία και έκλεβαν ζώα και ζωοτροφές σε Μεσολόγγι και Ναύπακτο – Συνελήφθησαν 3 άτομα

Συνελήφθησαν, χθες το πρωί, στο Μεσολόγγι, από αστυνομικούς του Τμήματος   Ασφάλειας Μεσολογγίου, τρεις αλλοδαποί άνδρες, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της διάπραξης  διακεκριμένων κλοπών, των ζωοκλοπών και της απόπειρας ζωοκλοπής.

Ειδικότερα, προχθές το βράδυ, οι τρεις κατηγορούμενοι μετέβησαν με αυτοκίνητο σε περιοχή της Ναυπακτίας και αποπειράθηκαν να διαπράξουν ζωοκλοπή σε στάβλο ημεδαπού, χωρίς να ολοκληρώσουν τη πράξη τους.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αστυνομικοί του Τμήματος  Ασφάλειας Μεσολογγίου, οι οποίοι με τη συνδρομή αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Μεσολογγίου, εντόπισαν τους τρεις άνδρες στη Νέα Εθνική Οδό Αντιρρίου Ιωαννίνων και τους ακινητοποίησαν για έλεγχο.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο όχημα που επέβαιναν οι τρεις κατηγορούμενοι, οι αστυνομικοί του Τμήματος  Ασφάλειας Μεσολογγίου βρήκαν και κατέσχεσαν τα εξής:

  • 1 μεταλλικό λοστό
  • 1 ηλεκτρικό τροχό
  • 1 φακό κεφαλής
  • 2 ψαλίδια – κοφτάκια
  • 3 δίσκοι κοπής
  • 1 τριχιά
  • 2 ζευγάρια γάντια

Σε σωματικές έρευνες που ενήργησαν οι αστυνομικοί στους τρεις συλληφθέντες βρήκαν στη κατοχή τους και κατέσχεσαν το χρηματικό ποσό των (1.060) ευρώ, (48.600) χαρτονομίσματα εξωτερικού,  τρία κινητά τηλέφωνα και μια κάρτα sim.

Από την αστυνομική προανάκριση και τις μεθοδικές έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου, προέκυψε ότι οι δυο από τους κατηγορούμενους, από την 13-1-2023 έως 9-3-2023, διέπραξαν τρεις ακόμα κλοπές σε αποθήκη, σε κατάστημα και σε βουστάσιο, κατά τις οποίες αφαίρεσαν (1) μοτοσικλέτα, (23) τσουβάλια λιπασμάτων, (1) μοσχάρι, (45) δοχεία λαδιού και (18) κουλούρες σπάγκο, συνολικής αξίας (7.210) ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου, ενώ το όχημα κατασχέθηκε ως μέσο διάπραξης των κλοπών.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγόμενοι κλέφτες έρχονταν από την Αλβανία και έκλεβαν ζώα και ζωοτροφές σε Μεσολόγγι και Ναύπακτο – Συνελήφθησαν 3 άτομα"

Ίλιον: Δικογραφία για 19χρονο για το αδίκημα βιασμού μετά από καταγγελία 15χρονης

Για το βιασμό μιας 15χρονης μαθήτριας κατηγορείται 19χρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία από την Αστυνομία. 

 Η καταγγελία έγινε χθες το βράδυ, όταν μία 15χρονη εμφανίστηκε στο Αστυνομικό Τμήμα μαζί με τον πατέρα της και κατήγγειλε ότι τον Ιούλιο του 2022 (και ενώ ο 19χρονος ήταν ακόμα ανήλικος και διατηρούσε σχέση μαζί του), εκμεταλλευόμενος την απουσία των γονιών του, κάλεσε την ανήλικη σπίτι του στην Ελευσίνα, όπου αφού την πίεσε λεκτικά, ήρθαν σε σεξουαλική επαφή.

Αφορμή για την καταγγελία ήταν οι συνεχιζόμενες οχλήσεις του 19χρονου προς εκείνη. Πιο συγκεκριμένα, χθες το απόγευμα την προσέγγισε ενώ βρισκόταν με 14χρονο φίλο της και άρχισε να τους βρίζει με χυδαίες εκφράσεις.

Η 15χρονη ζήτησε την ποινική δίωξη του 19χρονου μόνο για το αδίκημα του βιασμού. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας σχημάτισαν δικογραφία, την οποία διαβίβασαν στον Εισαγγελέα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ίλιον: Δικογραφία για 19χρονο για το αδίκημα βιασμού μετά από καταγγελία 15χρονης"

Αναγνωστόπουλος: «Θα ανακοινωθούν μεγάλα πρόστιμα για αισχροκέρδεια με τις αντιολισθητικές αλυσίδες»

Οι τιμές των αντιολισθητικών αλυσίδων… εκτοξεύτηκαν στα ύψη μετά την απόφαση της κυβέρνησης να τιμωρούνται με πρόστιμο όσοι δεν τις έχουν στα αυτοκίνητά τους σε περιόδους με χιόνι και ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος ξεκαθάρισε ότι στις επιχειρήσεις που αισχροκέρδησαν θα επιβληθούν βαριά πρόστιμα.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, τόνισε στο ραδιοσταθμό Alpha 989 ότι θα γίνουν πιο στοχευμένοι οι έλεγχοι στα σούπερ μάρκετ και ότι θα επιβληθούν πρόστιμα σε επιχειρήσεις που αισχροκέρδησαν βάζοντας στο κάδρο φυσικά το θέμα των τιμών των αντιολισθητικών αλυσίδων.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή αναφέρθηκε στη νέα υπουργική απόφαση σχετικά με το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και την προσπάθεια της κυβέρνησης για περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.

«Θα ανακοινωθούν μεγάλα πρόστιμα σε πολλές επιχειρήσεις οι οποίες εκμεταλλεύτηκαν την υποχρεωτικότητα εφοδιασμού με αντιολισθητικές αλυσίδες στα αυτοκίνητα και αισχροκέρδησαν», σημείωσε.

Επίσης, τόνισε ότι πρόστιμα και φαινόμενα αισχροκέρδειας παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στα πρατήρια καυσίμων αφού δεν αναπροσαρμόζουν τις τιμές των καυσίμων μετά τη μεγάλη μείωση στις αγορές.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναγνωστόπουλος: «Θα ανακοινωθούν μεγάλα πρόστιμα για αισχροκέρδεια με τις αντιολισθητικές αλυσίδες»"

Μυστήριο για τον πυροβολισμό 16χρονου στο Λαγονήσι – Τα 4 σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές

Μυστήριο καλύπτει την υπόθεση με τον πυροβολισμό κατά ενός 16χρονου την Παρασκευή (24/3) το βράδυ στο Λαγονήσι, όταν περπατούσε με έναν φίλο του στο δρόμο.

Η Αστυνομία προσπαθεί να φτάσει στα ίχνη του δράστη, τα κίνητρα του οποίου παραμένουν άγνωστα κι αυτό περιπλέκει ακόμα περισσότερο την υπόθεση.

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΛΑΣ έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του ατόμου που πυροβόλησε στη μέση του δρόμου και τραυμάτισε στο πόδι τον 16χρονο, ο οποίος νοσηλεύεται στο Ασκληπιείο Βούλας με διαμπερές τραύμα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο άγνωστος δράστης είχε ένα μαύρο ΙΧ αυτοκίνητο μάρκας Suzuki, με φιμέ τζάμια και το οποίο ήταν σταθμευμένο. Ξαφνικά, κατέβηκε από αυτό και κινήθηκε πεζός προς το μέρος των δύο παιδιών γενηθέντων το 2007, στην οδό Κολοκοτρώνη στο Λαγονήσι. Τότε σύμφωνα με τις καταθέσεις των παιδιών άρχισε να τους μιλά σε μια γλώσσα που δεν καταλάβαιναν.

Εικάζουν ότι επρόκειτο είτε για κάποια γλώσσα παρεμφερή με τα ρωσικά ή με σερβικά, χωρίς να μπορούν να δώσουν ακριβείς πληροφορίες. Παράλληλα, αναφορικά με την ηλικία του αλλοδαπού κατά τα φαινόμενα δράστη, είπαν ότι ήταν μεταξύ 30 και… 50 ετών.

Ο 16χρονος, δέχθηκε τον πυροβολισμό και τότε προσπάθησαν να διαφύγουν με το φίλο του από το σημείο τρέχοντας.

Κατάφεραν να χωθούν σε κάτι χωράφια, μιας και η περιοχή αν και είναι κατοικημένη είναι ερημική με τα σπίτια να έχουν αποστάσεις μεταξύ τους, και να καλέσουν τους δικούς τους και την Αμεση Δράση.

Ο άγνωστος έβγαλε όπλο και πυροβόλησε προς το μέρος τους με αποτέλεσμα να τραυματίσει τον 16χρονο στον δεξί μηρό, όμως ευτυχώς το τραύμα ήταν διαμπερές και γλίτωσε τα χειρότερα.

Η διαδικασία της προανάκρισης από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ενώ έγινε και προσαγωγή 4 ατόμων στην περιοχή των Καλυβίων. Ωστόσο, δεν προέκυψε κάτι σε βάρος τους και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Από το σημείο, οι αστυνομικοί συνέλεξαν έναν κάλυκα από εννιάρι πιστόλι και το έστειλαν στα εγκληματολογικά για να γίνει βαλλιστικός έλεγχος.

Οι Αρχές προσπαθούν να ταυτοποιήσουν τον δράστη της επίθεσης από υλικό από κάμερες της περιοχής, ενώ αναζητούν τυχόν κι άλλους αυτόπτες μάρτυρες. Τόσο οι γονείς, που είναι σοκαρισμένοι, όσο και τα δύο παιδιά, δεν είχαν κάτι απτό να δώσουν στους αξιωματικούς της ασφάλειας αναφορικά με τα κίνητρα της επίθεσης.

Τα σενάρια που εξετάζουν οι αστυνομικοί είναι να διαπιστώσουν αν ο επιβάτης του μαύρου αυτοκινήτου γνώριζε τους δύο 16χρονους κι αν είχε προηγούμενα μαζί τους, αν πρόκειται για παραβατικό στοιχείο και δη ληστή που είχε κίνητρο να ληστέψει τους νεαρούς ή αν πρόκειται για πυροβολισμό που έγινε για… πλάκα, μιας κι έχουν καταγραφεί τελευταία διάφορα ανάλογα περιστατικά με ανήλικους.

Παράλληλα, στο επίκεντρο των Αρχών έχει μπει και το σενάριο ο -πιθανώς- αλλοδαπός δράστης να ήταν στο σημείο ως «τσιλιαδόρος».

Όπως αναφέρεται, πιθανόν προσέγγισε τους ανήλικους, για να τους αποτρέψει να πλησιάσουν σε σημείο όπου ενδεχομένως επρόκειτο να γίνει διάρρηξη ή άλλη παράνομη συναλλαγή, Φέρεται να πυροβόλησαν τους 16χρονους, όταν τους είδαν να τρέχουν.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Μυστήριο για τον πυροβολισμό 16χρονου στο Λαγονήσι – Τα 4 σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές"

Nέο ψηφιακό περιβάλλον για τη φορολογία με τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS – Πώς θα λειτουργεί

Η αντίστροφη μέτρηση για την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την μεταβίβαση των φορολογικών στοιχείων σε πραγματικό χρόνο στην ΑΑΔΕ, πλησιάζει και όλα συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι εντός του 2023 το σύστημα θα λειτουργεί σε όλο το εύρος της οικονομίας, κάτι που θα περιορίσει την φοροδιαφυγή και ταυτόχρονα να διευρύνει την φορολογική βάση.

Με βάση την πρόσφατη απόφαση του επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζονται οι τεχνικές απαιτήσεις και οι προθεσμίες αναβάθμισης για τις περίπου 300.000 εν λειτουργία Φορολογικές Ταμειακές Μηχανές (ΦΤΜ) και ΑΔΗΜΕ (Αυτόνομες Δημοσιονομικές Μονάδες Επεξεργασίας).

Όπως προβλέπεται για τις επιχειρήσεις εκείνες που έχουν κύκλο εργασιών έως και 100.000 ευρώ, ως ημερομηνία ολοκλήρωσης της αναβάθμισης ορίζεται η 30η Ιουνίου του 2023, ενώ για τις επιχειρήσεις εκείνες που ο κύκλος εργασιών υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ, ορίζεται η 31η Ιουλίου του 2023.

Βασικός στόχος και επιδίωξη παραμένει το 2023 να είναι χρονιά σταθμός για τα ελληνικά φορολογικά δεδομένο, όπου όλες οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εν Ελλάδι με τους πλέον εξελιγμένους Φορολογικούς Ηλεκτρονικούς Μηχανισμούς (Φ.Η.Μ.)

Στην ΑΑΔΕ θέλουν να σπάσουν το «απόστημα» που υπάρχει και ενώ κάποια επιχείρηση πληρώνεται για ένα προϊόν ή παροχή υπηρεσίας μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, εντούτοις ταυτόχρονα δεν εκδίδει την αντίστοιχη απόδειξη με αποτέλεσμα, αφενός να χάνεται ένα μέρος φορολογητέας ύλης και αφετέρου να μην αποδίδεται ο ΦΠΑ που έχει εισπραχθεί.

Με το νέο σύστημα, οι ταμειακές και τα POS δεν θα λειτουργούν αυτόνομα στις συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες. Δηλαδή, για πληρωμές με κάρτα δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα βγαίνει απευθείας από την ταμειακή μηχανή.

Όπως προβλέπει ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται στην Βουλή, στο εξής όποιος εντοπίζεται να μην αποδίδει ΦΠΑ (φοροκλοπή) θα πληρώνει βαρύτατα πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν και τις 50.000 ευρώ.

Ειδικότερα, με το νέο σύστημα ο έλεγχος θα γίνεται ως εξής:

  1. H συναλλαγή ξεκινά από τον Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (ΦΗΜ), δηλαδή τις εξελιγμένες ταμειακές μηχανές για τις συναλλαγές λιανικής. Ο χειριστής (υπάλληλος ή καταστηματάρχης) επιλέγει «πληρωμή με κάρτα» και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFT/POS.
  2. Το σύστημα EFT/POS επιβεβαιώνει αυτόματα στην ταμειακή μηχανή τη λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τη σε αναμονή του αποτελέσματος.
  3. Το POS συνδέεται στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών (τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών) και λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε: α) online έγκριση ή β) offline έγκριση ή γ) απόρριψη offline ή δ) διακοπή της συναλλαγής.
  4. Το σύστημα EFT/POS αποκρίνεται στην ταμειακή με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση. Επιπλέον, ταυτόχρονα με την έγκριση, στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (αριθμός συναλλαγής, κωδικός έγκρισης κ.λπ.) αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από την ταμειακή.
  5. Η ταμειακή μηχανή (ΦΗΜ) επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος. Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιονδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το σύστημα EFT/POS, τότε το EFT/POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον φορολογικό μηχανισμό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Nέο ψηφιακό περιβάλλον για τη φορολογία με τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS – Πώς θα λειτουργεί"

Τελικά τα συνθετικά καύσιμα σώζουν τους θερμικούς κινητήρες!

Μετά τα νέα δεδομένα που προέκυψαν και την καθηλωτική νίκη των Γερμανών μέσα στην Ε.Ε. τι θα ισχύσει για τα οχήματα της χώρας μας;

Χτες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για το μέλλον των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης και ότι δε θα ισχύσει τελικά η πλήρης απαγόρευση πώλησης νέων αυτοκινήτων με κινητήρες diesel και βενζίνης, εφόσον αυτά από το 2035 θα χρησιμοποιούν μόνο κλιματικά ουδέτερα καύσιμα, τα λεγόμενα e-fuels. 

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι και οι σημερινοί κινητήρες -και ακόμα καλύτερα οι τεχνολογίας EURO7 που έρχονται από τον Ιούλιο του 2025- είναι έτοιμοι για αυτά τα καύσιμα .

O εχθρός είναι τα ορυκτά καύσιμα και όχι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης. Και τα συνθετικά καύσιμα είναι εδώ δίνοντάς τους μία δεύτερη ευκαιρία.

Με τους περισσότερους κατασκευαστές να έχουν ήδη ανακοινώσει το πρόγραμμα για την ολοκληρωτική στροφή τους προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και την ΕΕ να προωθεί το πρόγραμμα για την κατάργηση των θερμικών κινητήρων από το 2035 και μετά, το τέλος μιας ολόκληρης εποχής έδειχνε μέχρι χτες πως είχε δρομολογηθεί.

Η συμφωνία όμως που επιτεύχθηκε μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Γερμανίας και η οποία ανακοιώθηκε χτες δίνει αν μη τι άλλο μια σοβαρή παράταση ζωής στους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Μάλιστα η συγκεκριμέηνη απόφαση δεν είναι μόνο σημαντική για ειδικούς κατασκευαστές όπως η Ferrari ή η Porsche, που έτσι κι αλλιώς απευθύνονται σε ένα περιορισμένο κοινό.

Αφορούν το σύνολο των αυτοκινητοβιομηχανιών και τςη αυτοκίνησης. Και αυτό γιατί με τα δεδομένα που γνωρίζαμε μαπό το 2035 πέρα από τα συμβατικά θα καταργούνται και τα υβριδικά αυτοκίνητα, γεγονός που θα στερούσε από τους καταναλωτές μία λογική λύση για ένα προσιτό αυτοκίνητο με οικολογικά χαρακτηριστικά και χωρίς το πρόβλημα της αυτονομίας.

Με μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2035 και μετά, όσοι δεν θα ήθελαν να μπλέξουν με την ταλαιπωρία της φόρτισης και το άγχος της αυτονομίας θα στρέφονταν αναγκαστικά προς τα μεταχειρισμένα με συμβατικούς κινητήρες. Αυτό σημαίνει ότι για πολλά ακόμα χρόνια θα κυκλοφορούν στους δρόμους αυτοκίνητα που θα μολύνουν κατά πολύ περισσότερο το περιβάλλον από ότι πριν.

Υπάρχει επίσης και το θέμα της αντικατάστασης των μπαταριών. Το 2035, τα σημερινά καινούργια ηλεκτρικά θα είναι 12 ετών, με μειωμένη στο ελάχιστο την αξία τους και με ανάγκη αλλαγής της μπαταρίας και μάλιστα σε υψηλό κόστος. Και χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί ακόμα τι θα γίνεται με τις παλιές μπαταρίες.

Τέτοιου είδους προβλήματα κάνουν αρκετούς πλέον να σκέφτονται μήπως είναι πιο σωστό η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση να γίνει με πιο αργούς ρυθμούς, ενώ προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και η απόφαση της ΕΕ να επιτρέψει τους κινητήρες εσωτερικής καύσης και μετά το 2035 αρκεί να λειτουργούν με συνθετικά καύσιμα ή e-fuels με βάση τον αντίστοιχο αγγλικό όρο.

Με τα συνθετικά καύσιμα μπορούν φυσικά να διατηρήσουν στην ζωή και τα υβριδικά, τα οποία είναι πιο ελαφριά και πιο οικονομικά, και έτσι μπορούν να πωληθούν σε μεγαλύτερους αριθμούς.

Όπως υποστηρίζει η Toyota είναι καλύτερο να έχουμε πολλά αυτοκίνητα με μικρές μπαταρίες παρά ένα με μία μεγάλη μπαταρία η οποία χρειάζεται πολύ περισσότερες πρώτες ύλες άρα και προσθέτει και περισσότερο CO2 στο περιβάλλον για την εξόρυξη και την επεξεργασία τους.

Ακόμα και αν αυτή την στιγμή τα συνθετικά καύσιμα είναι ακριβότερα στην παραγωγή τους από τα παράγωγα του πετρελαίου, είναι σίγουρο ότι με την πάροδο του χρόνου οι διαδικασίες παραγωγής τους θα εξελιχθούν με αποτέλεσμα την μείωση της τιμής τους.

Τα συνθετικά καύσιμα θα επιτρέψουν στους κινητήρες εσωτερικής καύσης να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές ρύπων, και σε συνδυασμό με κάποιας μορφής ηλεκτροκίνηση να αποτελέσουν το ιδανικό ενδιάμεσο σενάριο πριν την πλήρη κατάργηση των θερμικών κινητήρων μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Η ύπαρξη αυτής της εναλλακτικής θα δώσει την ευκαιρία στις εταιρίες να συνεχίσουν να παράγουν τα πιο προσιτά μοντέλα, τα οποία απευθύνονται στον πολύ κόσμο, με τους καταναλωτές να μην χρειάζεται να ξοδέψουν τεράστια ποσά για να αγοράζουν ηλεκτρικά μοντέλα με χαμηλές αυτονομίες.

Εάν ο στόχος είναι η αποφυγή εκπομπών άνθρακα, οι μικρές μπαταρίες ταιριάζουν απόλυτα, χάρη στο χαμηλό βάρος και το χαμηλότερο κόστος. Παράλληλα, τα συνθετικά καύσιμα μπορούν να αξιοποιηθούν στα συστήματα που λειτουργούν με fuell cells,  ως ένας έξυπνος τρόπος αποθήκευσης υδρογόνου.

Η αλήθεια είναι ότι ο εχθρός είναι τα ορυκτά καύσιμα και όχι οι κινητήρες. Αν υπάρχει κάποιος τρόπος -και τα συνθετικά καύσιμα είναι, υπό προϋποθέσεις- ένας από αυτούς, οι κινητήρες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να υπάρχουν για πολλά χρόνια ακόμα, γλιτώνοντάς μας από βαριά και πανάκριβα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Όσο η ηλεκτροκίνηση και οι κυψέλες καυσίμου εξελίσσονται και ωριμάζουν, οι κινητήρες εσωτερικής καύσης μπορούν να βοηθήσουν να διατηρηθούν τα αυτοκίνητα προσιτά και λογικά.

Και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως όσοι τους επιτίθενται μόνο για χάρη της σωτηρίας του πλανήτη, πιθανότατα θέλουν απλώς να απαλλαγούν εντελώς από τα αυτοκίνητα. \

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » "Τελικά τα συνθετικά καύσιμα σώζουν τους θερμικούς κινητήρες!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news