facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Ολονύκτιος συναγερμός στον Έβρο λόγω της αύξησης των υδάτων

Λόγω της επικίνδυνης αύξησης υδάτων στην περιοχή του Ερυθροποτάμου και του Μικρού Δερείου, η αντιπεριφέρεια Έβρου ενημερώνει τους δήμους Σουφλίου και Διδυμοτείχου, τις διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, καθώς και την XVI Μ/Κ ΜΠ/3Ο ΕΓ-50 ΜΗΧ.ΤΑΞ/3Ο ΕΓ να προβούν άμεσα στις ακόλουθες ενέργειες:

Οι δήμαρχοι θα μεριμνήσουν άμεσα για την ενημέρωση των κατοίκων των περιοχών τους να μην πλησιάζουν τον Ερυθροπόταμο, το ρέμα του Μικρού Δερείου και τα αναχώματα αυτών, καθώς χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνες περιοχές και να απομακρύνουν έγκαιρα από αυτές μηχανήματα και εργαλεία. Επίσης και εάν απαιτηθεί, να συνεργάζονται με τη δ/νση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Έβρου, για άμεση επέμβαση-παρέμβαση με μέσα και προσωπικό.

Οι δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, θα ενημερώσουν τους κτηνοτρόφους που διατηρούν εκτροφές πλησίον του Ερυθροποτάμου και του ρέματος του Μικρού Δερείου, για την επικείμενη αύξηση των υδάτων, ώστε να επισκέπτονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις εκτροφές τους και να είναι σε επαφή με της εν λόγω διευθύνσεις για πιθανή εκκένωση των κτηνοτροφικών μονάδων. Τέλος θα ενημερώσουν τον ΤΟΕΒ για τη λήψη των προβλεπόμενων μέτρων αποφυγής ζημιών σε έργα αρμοδιότητάς τους.

Η δ/νση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Έβρου θα διαθέσει προσωπικό και μέσα για την έγκαιρη επίβλεψη/επιτήρηση των αναχωμάτων και των αντιπλημμυρικών έργων και να ενημερώσει τους ΓΟΕΒ για τη λήψη των προβλεπόμενων μέτρων αποφυγής ζημιών σε έργα αρμοδιότητάς τους (αρδευτικά αντλιοστάσια, αποστραγγιστικά δίκτυα κ.λ.π..).

Η δ/νση Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜΘ δια του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Έβρου, θα παρακολουθεί το θέμα και για οποιαδήποτε εξέλιξη θα ενημερώνει με σχετικό έγγραφο.

Τέλος, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, η XVI Μ/Κ ΜΠ -50 ΜΗΧ.ΤΑΞ ΠΕΖ, θα θέσει σε εφαρμογή τα σχέδια για τη διαχείριση αύξησης υδάτων στη λεκάνη απορροής του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων του. Στο μεταξύ, σε σχετική ανακοίνωσή του, ο δήμος Διδυμοτείχου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «μεγάλος όγκος υδάτων κατευθύνεται από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα προς την κοιλάδα του Ερυθροποτάμου, ενώ στο Μικρό Δέρειο το νερό πέρασε πάνω από τη γέφυρα» και ενημερώνει πως για κάθε περίπτωση άμεσης ανάγκης, οι κάτοικοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 6944069513 ή 6976699401.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ολονύκτιος συναγερμός στον Έβρο λόγω της αύξησης των υδάτων"

Μεγάλα προβλήματα στη Δυτική Λέσβο από την κακοκαιρία: Φούσκωσαν επικίνδυνα «Αχερώνας» και Τσικνιάς

Σοβαρά προβλήματα σημειώνονται στην Δυτική Λέσβο μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις που πλήττουν την περιοχή. 

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώνονται φούσκωσαν τον Αχερώνα και τον Τσικνιά.

Η κατάσταση στο ποτάμι βρίσκεται σε οριακό σημείο, ενώ ο Τσικνιάς  σε κάποια σημεία υπερχείλισε και πλημμύρισαν ορισμένα χωράφια.

Τα μηχανήματα των υπηρεσιών του δήμου, αλλά και η πολιτική προστασία βρίσκονται κατά την διάρκεια της καταιγίδας και της επέλασης της κακοκαιρίας στα επίμαχα σημεία, φροντίζοντας για την αντιμετώπιση των συνεπειών κατά το δυνατόν και ζητώντας την απομάκρυνση των κατοίκων, προκειμένου να διευκολυνθεί η παρέμβαση των αρμοδίων δυνάμεων όπου παραστεί ανάγκη

Ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου Ανδρέας Αξης σε ανάρτηση του σημειώνει «Μεγάλα προβλήματα απο την έντονη βροχόπτωση σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου την προσοχή σας.»

Ενώ ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου με νέα ενημέρωση αναφέρει «Η Εθνική Οδός Καλλονής - Μυτιλήνης. Τα γκρέιντερ του Δήμου προσπαθούν να απομακρύνουν τα φερτα υλικά. Ποταμός Τσικνιάς. Δυστυχώς "έσπασε" πάλι στο ίδιο σημείο.»

Δείτε το ρεπορτάζ και τις εικόνες που μεταδίδει ο συνεργάτης μας Θεόφιλος Μυζικας από το kalloninews.gr

lesvospost

Διαβάστε Περισσότερα » " Μεγάλα προβλήματα στη Δυτική Λέσβο από την κακοκαιρία: Φούσκωσαν επικίνδυνα «Αχερώνας» και Τσικνιάς"

Μεγάλες ζημιές στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης από την κακοκαιρία

Με πρωτόγνωρη σφοδρότητα έπληξε το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, στο οποίο σήμερα δεν έγινε καμία πτήση, το νέο κύμα κακοκαιρίας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αερολιμενάρχης Στέλιος Ζαντανίδης περιγράφει το μέγεθος της ζημίας, υπογραμμίζοντας πως το ύψος της σημερινής βροχής ήταν πρωτόγνωρο. «Αυτό που ζήσαμε σήμερα ήταν πρωτοφανές. Το τμήμα της περίφραξης του αεροδρομίου, το οποίο είχαμε επισκευάσει μετά την τελευταία καταιγίδα, ξανάπεσε. Το συνεργείο αεροσκαφών έχει καταστραφεί ολοσχερώς, έχουν πλημμυρίσει όλα τα μηχανοστάσιά μας, έχουμε κατεστραμμένο πάρα πολύ τεχνικό εξοπλισμό, ηλεκτρολογικό και επισκευαστικό, κατεστραμμένα ασανσέρ που έχουν πλημμυρίσει, ενώ σε πολλά σημεία του αεροσταθμού εξακολουθούν να τρέχουν νερά ακόμη και τώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κάνει λόγο για πρωτόγνωρο ύψος βροχής. «Στην προηγούμενη καταιγίδα (σ.σ τέλη Ιανουαρίου) το ύψος της βροχής ήταν μεγαλύτερο, σε τρεις ώρες 222 χιλιοστά, τώρα όμως επειδή το έδαφος ήταν ήδη κορεσμένο, το ύψος του νερού στο έδαφος ήταν μεγαλύτερο.

Τα τελευταία 50 χρόνια δεν υπάρχει καταγεγραμμένο ύψος βροχής που να πλησιάζει καν σ’ αυτό. Σήμερα γράψαμε 193 χιλιοστά βροχής σε επτά ώρες, δηλαδή πέσανε περίπου 200 τόνοι νερού ανά στρέμμα. Δεν υπάρχει προηγούμενο», εξηγεί ο κ. Ζαντανίδης.

Σε ότι αφορά τη σημερινή ματαίωση των πτήσεων, διευκρινίζει ότι ο λόγος ήταν ο πλημμυρισμένος περιφερειακά του αεροδιαδρόμου χώρος, καθιστώντας τον απροσπέλαστο από τους επιβάτες, ωστόσο δηλώνει ότι οι αυριανές πτήσεις θα γίνουν κανονικά καθώς θα γίνεται απάντληση των νερών όλη τη νύχτα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλες ζημιές στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης από την κακοκαιρία"

Θεσσαλονίκη: Αρνητικός πλέον ο διάκονος με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Αρνητικοί στον κορωνοϊό είναι οι δύο διάκονοι της Ι. Μ. Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως, εκ των οποίων ο ένας ήταν κρούσμα του πρώτου επιβεβαιωμένου στελέχους νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes. Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τεστ που διενήργησε ο ΕΟΔΥ, αρνητικός βρέθηκε όλος ο οικογενειακός και κοινωνικός περίγυρος των δύο διακόνων.

Ο Δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, σχολιάζει ως θετική την συγκεκριμένη έκβαση, ενώ αναφέρει, ότι σύμφωνα με την καθιερωμένη ενημέρωση που έρχεται στους δήμους από τον ΕΟΔΥ κάθε Δευτέρα, ο Δήμος Νεάπολης Συκεών τα πηγαίνει εξαιρετικά.

«Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που πήραμε στα χέρια μας σήμερα και αφορούν στο σύνολο των κρουσμάτων της προηγούμενης εβδομάδας, ο αριθμός είναι εξαιρετικά μικρός. Συγκεκριμένα σημειώθηκαν γύρω στα 15 κρούσματα σε όλο το δήμο. Ενδέχεται βέβαια ο αριθμός να είναι μικρός επειδή διενεργούνται λιγότερα τεστ. Το σημαντικό είναι όμως οι δημότες μας να προσέχουν. Βρέθηκε η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη στο δήμο μας, η οποία όπως μαθαίνω είναι 8 φορές περισσότερο μεταδοτική. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Σήμερα ο δήμος άρχισε τα 13.500 τηλεφωνήματα. Επικοινωνούμε συνεχώς με άτομα ευπαθή, οικογένειες ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένους και επισημαίνουμε την πιστή εφαρμογή των μέτρων», αναφέρει ο κ. Δανιηλίδης.

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, μετά τον εντοπισμό της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, προέβη σε μία σειρά από κινήσεις. Συγκεκριμένα ο δήμαρχος ζήτησε να επανεξεταστεί το θέμα λειτουργίας των σχολείων, εξασφάλισε τη διεξαγωγή δωρεάν τεστ ως την Παρασκευή σε κατοίκους, εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς του δήμου, προσφέροντας τα δημοτικά ιατρεία στην υπηρεσία του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια των τεστ, αλλά και ως εμβολιαστικά κέντρα.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση:

Κλειστοί για 3 μέρες βρεφικοί-παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ και ΚΗΦΗ στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

♦ Να επανεξεταστεί το θέμα λειτουργίας των σχολείων ζητά ο δήμαρχος Σ.Δανιηλίδης

♦ Δωρεάν τεστ μέχρι την Παρασκευή σε κατοίκους, εργαζόμενους και εκπαιδευτικούς του δήμου, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων νοτιο αφρικανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού

♦ Σ.Δανιηλίδης «Προτεραιότητά μας τα τεστ και οι εμβολιασμοί. Προσφέρουμε τα Δημοτικά μας Ιατρεία στην υπηρεσία του ΕΟΔΥ για διενέργεια τεστ και για εμβολιαστικά κέντρα»

Άμεση ήταν η αντίδραση του δήμου Νεάπολης-Συκεών μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων νοτιο αφρικανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού στη χώρα μας, στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, με στόχο να περιοριστεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος της διασποράς.
Με απόφαση του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη κλειστοί θα παραμείνουν, προληπτικά, για τρείς ημέρες, μέχρι και την Τετάρτη, όλοι οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ και ΚΗΦΗ, στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, ενώ, κατόπιν παρέμβασης του δημάρχου, ξεκίνησε από σήμερα το πρωί και θα συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή η διενέργεια δωρεάν τεστ για κατοίκους, δημοτικούς υπαλλήλους και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων των σχολείων του δήμου.

«Μέχρι να ενημερωθούμε από τον ΕΟΔΥ για τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργούνται αναφορικά με την ανίχνευση του στελέχους της νοτιο-αφρικάνικης μετάλλαξης του κορωνοϊού στην περιοχή μας και να λάβουμε τις απαραίτητες κατευθύνσεις, αποφασίσαμε προληπτικά, να κλείσουμε για τρεις μέρες τους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και τους παιδικούς σταθμούς, που είναι στην αρμοδιότητά μας, καθώς και τα κοινωνικά μας κέντρα, για να περιορίσουμε στο ελάχιστο τον κίνδυνο της διασποράς» σημειώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος στην χθεσινή έκτακτη σύσκεψη με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα ζήτησε «την επανεξέταση της απόφασης για το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων, και την εξέταση της συνέχισης λειτουργίας των ήδη ανοιχτών νηπιαγωγείων και δημοτικών, τουλάχιστον στην περιοχή μας». Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «Με το τρίτο κύμα προ των πυλών και με τη νοτιο αφρικανική μετάλλαξη να είναι πιο μεταδοτική και θανατηφόρα, θεωρούμε ότι πρέπει να προλάβουμε καταστάσεις».

Παράλληλα, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζει τη λειτουργία του, στο πλευρό όλων των πολιτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ συνεργάτες του δήμου ξεκίνησαν ήδη να ενημερώνουν τηλεφωνικά και τα 13.500 μέλη των ΚΑΠΗ, των ωφελούμενων του Βοήθεια στο Σπίτι, των ΚΗΦΗ και των ωφελούμενων ΑμεΑ και των οικογενειών τους, υπενθυμίζοντάς τους για μία ακόμα φορά ότι και οι 47 δημοτικοί ιατροί και 30 νοσηλεύτριες και νοσηλευτές είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή τους, ζητώντας εκ μέρους του δήμου να παραμείνουν ψύχραιμοι, να παραμείνουν στο σπίτι τους, να προσέχουν και να τηρούν τα μέτρα προστασίας και να απευθύνονται στις υπηρεσίες του δήμου για ό,τι χρειάζονται (επίσκεψη ιατρού, νοσηλευτική μέριμνα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, συνταγογράφηση και προμήθεια φαρμάκων και ειδών διατροφής κ.λπ.).

Test μέχρι την Παρασκευή

Μετά από έντονη παρέμβαση του δημάρχου, τα συνεργεία του ΕΟΔΥ βρέθηκαν στο δήμο από τις 10.30 σήμερα το πρωί και θα βρίσκονται μέχρι και την Παρασκευή για τη διενέργεια τεστ σε δημοτικούς υπαλλήλους, εκπαιδευτικούς του δήμου, ωφελούμενους του Βοήθεια στο Σπίτι αλλά και κατοίκους. Συγκεκριμένα, σήμερα, από τις 10.30 το πρωί έως τις 3.30 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκαν rapid test στο Δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών στις Συκιές καθώς και στο Δημοτικό Κατάστημα Νεάπολης, ενώ μονάδες του ΕΟΔY βρέθηκαν και στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου και στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγ. Ιωάννη Προδρόμου στη Νεάπολη. Ο δήμαρχος είχε αλλεπάλληλες επικοινωνίες, απαιτώντας αυτό για το οποίο είχαν δεσμευτεί τόσο ο κ. Χαρδαλιάς, όσο και ο κ. Αρκουμανέας για διενέργεια μοριακών και όχι rapid test.

Τα test θα συνεχιστούν και αύριο, Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, στο Εργοτάξιο του δήμου (Λεωφ. Παπανικολάου & Νερομύλων 2, Πεύκα) και στο Γ’ ΚΑΠΗ Συκεών (Μεσολογγίου 54 και Περγάμου 2, περιοχή «Δροσιά»), την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου στο Β’ ΚΑΠΗ Νεάπολης (Δ. Κομνηνού 3 & Λαγκαδά) και στο Γ’ ΚΑΠΗ Συκεών (Μεσολογγίου 54 και Περγάμου 2), ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν, από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, δωρεάν test μέσα από το αυτοκίνητο (drive through). Σε αυτά θα υποβάλλονται ΜΟΝΟ οι πολίτες που προσέρχονται με αυτοκίνητο ή άλλο όχημα (ποδήλατο, μηχανή κ.λπ.). Για τη μετακίνηση τους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν τον αριθμό 1 στο 13033, ενώ θα τους ζητηθεί αριθμός ΑΜΚΑ και ο αριθμός κινητού τηλεφώνου για την αποστολή του αποτελέσματος του τεστ. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου drive through test θα πραγματοποιηθούν στην οδό Ρήγα Φεραίου στη Δ.Ε. Συκεών, στο τμήμα που πραγματοποιείται η λαϊκή αγορά, ενώ στη Δ.Ε. Νεάπολης στην οδό Κασταμονής, στην είσοδο του Θεάτρου, μπροστά στη βιολογική αγορά. Την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου τα drive through test θα πραγματοποιηθούν στην οδό Οδ. Φωκά (ΔΕ Συκεών), στο ύψος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Συκεών- Παιδικής Βιβλιοθήκης «Αντώνης Σαμαράκης» και στη Δ.Ε. Νεάπολης στην οδό Παναγή Τσαλδάρη με Ίμβρου, πλησίον του Ι.Μ.Ν. Αγίου Γεωργίου.

Παράλληλα, ο δήμαρχος πίεσε και απαίτησε να υπάρξει, έστω μία φορά, μια απογευματινή βάρδια, ώστε να διευκολυνθούν οι εκατοντάδες εκπαιδευτικοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κινδύνου, συγχρωτιζόμενοι με εκατοντάδες παιδιά καθημερινά, και δεν μπορούν νωρίτερα λόγω σχολικού ωραρίου.

Τα Δημοτικά Ιατρεία στην υπηρεσία του ΕΟΔΥ-
«Τεστ και εμβολιασμοί η προτεραιότητά μας»

Όπως τονίζει ο Σίμος Δανιηλίδης «Εδώ και μήνες ζητούμε επιμόνως, γραπτά και προφορικά, την παρουσία του ΕΟΔΥ στην περιοχή μας, για μαζικά και οργανωμένα μοριακά τεστ, ενώ από τον Απρίλιο του 2020 έχουμε επανειλημμένως, και γραπτώς, προτείνει και προσφέρει όλα τα Δημοτικά μας Ιατρεία, που διαθέτουν 47 ιατρούς και 30 νοσηλευτές, να μπουν στην υπηρεσία του ΕΟΔΥ, χωρίς να επιβαρύνεται, και με την καθοδήγησή τους να πραγματοποιούμε τεστ. Θα πρέπει να αντιληφθεί επιτέλους η Πολιτεία ότι πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο τα Δημοτικά Ιατρεία που έχει στη διάθεσή της σε όλη τη χώρα».

Όπως συμπλήρωσε ο δήμαρχος, αναφερόμενος στην μέριμνα για τον εμβολιασμό «ο εμβολιασμός αποτελεί πλέον τον μοναδικό τρόπο ανάσχεσης του ιού και θωράκισης της κοινωνίας και πρέπει να αποτελεί προτεραιότητά μας», ζητώντας «τη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων, που δεν υπάρχουν στην περιοχή μας, για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία ηλικιωμένων, υπέργηρων και κατάκοιτων ΑμεΑ συμπολιτών μας να μεταφέρονται από το ένα σημείο της Θεσσαλονικης στο άλλο». «Τα Δημοτικά Ιατρεία, όπως και όλοι οι ιατρικοί και κοινωνικοί χώροι του δήμου μας αλλά και των υπολοίπων δήμων που διαθέτουν, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και ως εμβολιαστικά κέντρα» υπογράμμισε ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως έχει αποδείξει και στο παρελθόν, μπορεί και πάλι να δώσει μία θετική διέξοδο και λύση».

 grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Αρνητικός πλέον ο διάκονος με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη"

Κύπρος: Τα αποτελέσματα του 24ώρου για κρούσματα κορονοϊού και νεκρούς

Τρεις θανάτους και 120 νέα κρούσματα κορονοϊού από σύνολο 27.248 διαγνωστικούς ελέγχους ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας Κύπρου την Δευτέρα (1/2/2021).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, 129 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 43 σε σοβαρή κατάσταση.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κύπρο ανέρχεται σε 30.996.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Τα αποτελέσματα του 24ώρου για κρούσματα κορονοϊού και νεκρούς"

Τα λύματα της Αττικής προκαλούν ανησυχία: «Περιμένουμε 40% αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες 15 ημέρες»

Αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού το επόμενο 15ήμερο στην Αττική, με βάσει τις αναλύσεις των λυμάτων, προέβλεψε ο Νίκος Θωμαϊδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, μιλώντας στο Mega.

Μάλιστα απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως η αύξηση αναμένεται να είναι της τάξης του 40%. Ο καθηγητής έκανε λόγο για σταθερή αύξηση του ιικού φορτίου του κορονοϊού από την 20η Δεκεμβρίου και μετά, ενώ συμπλήρωσε ότι «την τελευταία εβδομάδα η αύξηση στο ιικό φορτίο ήταν πάνω από 40% και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας ανησυχήσει».

«Πρόκειται για μια πιο εκτεταμένη διάδοση από αυτή που περιμέναμε, η εποχή ευνοεί τη μετάδοση» τόνισε.

«Αυτό που παρατηρούμε στα λύματα, οφείλεται στο σύνολο των φορέων στην Αττική, μαζί με τους ασυμπτωματικούς. Μετά από μια διάδοση, τα θετικά κρούσματα εμφανίζονται μετά από μια εβδομάδα ή 10 ημέρες και αυτό μεταφέρεται στην πίεση στο σύστημα το επόμενο 15μερο. Αυτό που παρατηρούμε αυτή τη στιγμή ως κρούσματα, στον ΕΟΔΥ είναι η προηγούμενη διάδοση», διευκρίνισε.

Αναφορικά με την πίεση στο σύστημα υγείας ο καθηγητής είπε πως «δεν είναι απευθείας ανάλογη η αύξηση των εισαγωγών» αλλά η βιβλιογραφία δείχνει τη συσχέτιση με την αύξηση κρουσμάτων.

Σχετικά με περαιτέρω μέτρα στην Αττική, είπε πως θα πρέπει να διερευνηθεί ο λόγος της διάδοσης, αυξάνοντας για παράδειγμα το ποσοστό της τηλεργασίας, καθώς «η διάδοση στους χώρους εργασίας ίσως δεν έχει εκτιμηθεί όσο θα έπρεπε».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το άνοιγμα των σχολείων είπε πως το Υπ. Παιδείας πρέπει να δώσει τα στοιχεία των τμημάτων που έχουν κάποιο κρούσμα καθώς αυτά τα στατιστικά πρέπει να υπάρχουν.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Τα λύματα της Αττικής προκαλούν ανησυχία: «Περιμένουμε 40% αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες 15 ημέρες»"

Τσακλόγλου: Δεν αλλάζουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

«Είναι σε κάθε περίπτωση σαφές ότι τα θεμελιωμένα δικαιώματα δεν επηρεάζονται και οι ασφαλισμένοι μπορούν να τα ασκήσουν όποτε το θελήσουν. Αυτό δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση και σε αυτό πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι», δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, κ. Πάνος Τσακλόγλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου σχετικά με τα μεταβατικά όρια ηλικίας που προβλέπει ο νόμος 4336/2015 που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο συγκεκριμένος νόμος παρέχει σε συγκεκριμένες κατηγορίες παλαιών ασφαλισμένων δυνατότητα συνταξιοδότησης πριν από την ηλικία των 67 ετών ή πριν από τα 62 έτη, ακόμη κι αν δεν έχουν συμπληρωθεί 40 έτη ασφάλισης.

«Καλό θα είναι να βάλουμε ορισμένα πράγματα στη θέση τους για να μη δημιουργείται καμία σύγχυση», είπε ο κ. Τσακλόγλου, απαντώντας στον κ. Κεγκέρογλου, ο οποίος έθεσε το σχετικό ερώτημα επικαλούμενος δημοσιεύματα μερίδας του τύπου.

Στη σχετική Υπουργική Απόφαση που έχει εκδοθεί, «είναι ξεκάθαρο ότι για τους ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα αλλά συμπληρώνουν το μεταβατικό όριο των διατάξεων του μετά την 1.1.2022, η σύνταξή τους καταβάλλεται κατά το έτος που συμπληρώνεται το νέο -μεταβατικό- όριο ηλικίας», τόνισε ο κ. Τσακλόγλου επισημαίνοντας: «Κατά συνέπεια, θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα μέχρι σήμερα ή αυτό θα συμβεί εντός του 2021 πως δε θα πρέπει να υφίσταται καμία σύγχυση και καμία ανησυχία».

«Θα ήθελα για μια ακόμη φορά να διαβεβαιώσω ότι η Ελληνική Πολιτεία παραμένει ένα ευνομούμενο κράτος. Η παρούσα κυβέρνηση δε νομοθετεί εν κενώ», ανέφερε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τονίζοντας ότι: «Τα ζητήματα ασφάλισης είναι θέματα δύσκολα και σύνθετα. Σκοπός του Υπουργείου είναι η απλοποίηση των κανόνων απονομής και η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας κι εμπιστοσύνης. Αυτό γίνεται με σταθερούς κανόνες και διαφάνεια Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά, το νομοθετικό πλαίσιο για την εξέλιξη των ορίων ηλικίας ΔΕΝ έχει διαφοροποιηθεί αλλά και δεν πρόκειται να αλλάξει».

Συνεχόμενα δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρουν ότι τα κατοχυρωμένα όρια ηλικίας μέχρι 31-12-2021 -τα μεταβατικά όρια- καταργούνται από 1-1-2022 και όποιος δεν προλάβει να θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι 31-12-2021, θα βγαίνει στη σύνταξη με το νέο καθεστώς, δηλαδή στα εξήντα δύο έτη με σαράντα χρόνια υπηρεσίας και στα εξήντα επτά έτη με δεκαπέντε χρόνια ασφάλισης, δηλαδή τους γενικούς κανόνες, επικαλέστηκε ο Βασίλης Κεγκέρογλου και επισήμανε ότι, σύμφωνα με την έκθεση Πισσαρίδη «Με βάση τις αλλαγές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια αναμένεται ότι έως το 2022 οι επιλογές πρόωρης συνταξιοδότησης θα έχουν καταργηθεί και θα ισχύει μια γενική ηλικία συνταξιοδότησης των εξήντα επτά ετών ή των εξήντα δύο με εισφορές σαράντα ετών».

«Αυτήν την περίοδο, βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Μετά τη σχετική νομοθετική ρύθμιση έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τα ΕΛΤΑ, η οποία μάλιστα αρχίζει σήμερα. Οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι να κάνουν», είχε δηλώσει νωρίτερα ο κ. Κεγκέρογλου προσθέτοντας: «Οι άνθρωποι τρέχουν σε δικηγορικά γραφεία και αναζητούν πληροφόρηση από ειδικούς. Η πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Το υπουργείο Εργασίας μέχρι τώρα τηρεί σιωπή και οι υπηρεσίες του αναφέρουν ότι θα τοποθετηθούν στο θέμα στα τέλη του 2021, αν δεν υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Τσακλόγλου: Δεν αλλάζουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης"

Αυθαίρετα: Παράταση ενός έτους στην υποβολή δικαιολογητικών

Την παράταση κατά ένα έτος στην υποβολή δικαιολογητικών για τα αυθαίρετα ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία ανέλαβε άμεσα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά από αίτημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, για την παράταση προθεσμιών οι οποίες εκπνέουν το επόμενο διάστημα και αφορούν στην αυθαίρετη δόμηση.

Οι καταληκτικές ημερομηνίες είναι διαδοχικές και η πρώτη από αυτές λήγει, κατόπιν των παρατάσεων που έχουν ήδη δοθεί, στις 8.2.2021. Με την προωθούμενη ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι καταληκτικές ημερομηνίες για τις προθεσμίες για την περαίωση δηλώσεων και υποβολή σχεδίων - δικαιολογητικών για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, μετατίθενται εντός του 2022 και ειδικότερα στις ημερομηνίες 8.2.2022, 8.5.2022 και 8.8.2022.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σκρέκας, «το ΥΠΕΝ δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο για μια νέα ηλεκτρονική εποχή νομιμότητας και ολοκληρωμένης προσέγγισης στα θέματα γης και δομημένου περιβάλλοντος. Και η πολιτεία βασίζεται για την εφαρμογή του πλαισίου αυτού στην καθημερινή δουλειά των μηχανικών, που τους θεωρούμε συμπαραστάτες στην προσπάθεια η χώρα μας να αλλάξει σελίδα».

Για αυτό, όπως τόνισε ο ΥΠΕΝ, «αποδέχομαι την πρόταση του ΤΕΕ και προχωρώ άμεσα στην ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για να δώσουμε αναγκαίο χρόνο και περιθώριο στους μηχανικούς ώστε να ολοκληρώσουν τις υπαγωγές που έχουν κάνει με βάση παλαιότερους νόμους για την αυθαίρετη δόμηση. Διότι είναι κρίσιμο η διαδικασία να γίνει ορθά και να είναι πλήρης, ακριβώς επειδή ξεκίνησε η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου», όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

«Οι μηχανικοί έχουν αναλάβει ένα πολύ σημαντικό μέρος της εφαρμογής της πολεοδομικής νομοθεσίας. Ειδικά στα αυθαίρετα, εδώ και μια 10ετία συμβάλλουν ουσιαστικά στην προσπάθεια της πολιτείας για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης. Το έργο της καταγραφής των αυθαιρέτων, που η πολιτεία τους ανέθεσε, πρέπει, λόγω της νέας ηλεκτρονικής εποχής που ήδη δημιουργούμε στα θέματα δόμησης, να ολοκληρωθεί σωστά και πλήρως, με όλα τα αναγκαία σχέδια και δικαιολογητικά που απαιτούνται», δήλωσε απ' την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Πολεοδομίας, Νίκος Ταγαράς.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των δικαιολογητικών για τις περιπτώσεις υπαγωγής στον ν. 4178/2013 (οι οποίες δεν μεταφέρονται στον ν. 4495/2017) και για τις περιπτώσεις υπαγωγής στον ν. 4014/2011 (που έχουν μεταφερθεί στον ν. 4178/2013) καθίσταται αναγκαία, καθώς λόγω της πανδημίας υφίσταται μεγάλος αριθμός αιτημάτων μηχανικών που αντιμετωπίζουν σημαντική δυσχέρεια στην εμπρόθεσμη συγκέντρωση και καταχώρηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αυθαίρετα: Παράταση ενός έτους στην υποβολή δικαιολογητικών"

Διαβεβαιώσεις από Pfizer για τον εμβολιασμό της ΕΕ: Αυξάνουν την παραγωγή από 1,3 σε 2 δισ. για φέτος

Οι εταιρείες Biontech και Pfizer ανακοίνωσαν μαζική αύξηση της παραγωγής του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Η νέα εγκατάσταση παραγωγής στην πόλη Μάρμπουργκ της Γερμανίας θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε αυτό.

Φέτος, αντί 1,3 δισεκατομμυρίων δοχείων που είχαν προγραμματιστεί αρχικά, θα παραχθούν συνολικά δύο δισεκατομμύρια δόσεις. Επιπλέον, θα παραδοθούν στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο, παρά τις καθυστερήσεις, οι συμφωνηθείσες δόσεις. Η ΕΕ είχε παραγγείλει 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, εκ των οποίων τουλάχιστον 75 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις πρόκειται να παραδοθούν το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η Biontech επιβεβαίωσε αυτά τα στοιχεία κατόπιν σχετικού ερωτήματος του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου MDR.

«Σχεδιάζουμε για το 2021 την παραγωγή 2 δισ. δόσεων του εμβολίου μας για τον κορονοϊό. Για να γίνει αυτό, θα αυξήσουμε την παραγωγή που είχε προγραμματιστεί προηγουμένως κατά 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις , δηλαδή κατά περισσότερο από 50%. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την αύξηση των αποστολών από τις 15 Φεβρουαρίου για να διασφαλίσουμε την αποστολή της πλήρους ποσότητας δόσεων εμβολίου κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Θα μπορούσαμε επίσης να στείλουμε έως και 75 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο τρίμηνο. Σύμφωνα με το κλειδί διανομής της ΕΕ, αυτό σημαίνει για την Γερμανία ειδικά περίπου 14 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου επιπλέον των δόσεων οι οποίες είχαν αρχικά παραγγελθεί», δήλωσε στο MDR η εκπρόσωπος της εταιρείας Γιούλια Μπλόες.

Η εκπρόσωπος της Biontech ανέφερε τρεις λόγους για τη μαζική αύξηση της παραγωγής:

-έχει ολοκληρωθεί η προσαρμογή των διαδικασιών παραγωγής στο εργοστάσιο της Pfizer στο Βέλγιο και έτσι εξασφαλίζονται οι αρχικά προγραμματισμένες παραδόσεις στην ΕΕ,

-η εγκατάσταση παραγωγής της Biontech στην γερμανική πόλη Μάρμπουργκ έλαβε άδεια παραγωγής του εμβολίου και έτσι η παραγωγή του θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο

-Υπάρχουν εντωμεταξύ 13 χώροι παραγωγής στην Ευρώπη και πρόκειται να προστεθούν και άλλοι.

Οι εταιρείες Biontech και Pfizer προκάλεσαν μεγάλη δυσφορία, διότι είχαν προσωρινά μειώσει την παραγωγή του εμβολίου. Αυτό αιτιολογήθηκε με τις αλλαγές οι οποίες έγιναν στο εργοστάσιο της Pfizer στο Βέλγιο, προκειμένου να μπορέσει να αυξήσει μετά την παραγωγή.

Προηγουμένως, η ΕΕ είχε ανακοινώσει ότι και η Astrazeneca προτίθεται επίσης να παραδώσει επιπλέον δόσεις εμβολίου και ότι θα ξεκινήσει επίσης την παράδοση μια εβδομάδα νωρίτερα. Εκτός τούτου, οι δυνατότητες παραγωγής της εταιρείας αυτής στην Ευρώπη θα διευρυνθούν.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Διαβεβαιώσεις από Pfizer για τον εμβολιασμό της ΕΕ: Αυξάνουν την παραγωγή από 1,3 σε 2 δισ. για φέτος"

Στο έλεος της βρετανικής μετάλλαξης η Ολλανδία

Η μετάλλαξη του κορωνοϊού, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, προκάλεσε τα μισά από όλα τα νέα κρούσματα στην Ολλανδία, έως τις 26 Ιανουαρίου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Ολλανδίας Χούγκο ντε Γιόνγκε.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές είχαν κάνει γνωστό ότι το νέο, πιο μεταδοτικό στέλεχος ευθυνόταν για περίπου το ένα τρίτο όλων των νέων μολύνσεων στη χώρα.

Η «βρετανική μετάλλαξη» φαίνεται πως είναι κατά περίπου 50% πιο μεταδοτική σε σύγκριση με το παλιότερο στέλεχος, βάσει την υπολογισμών που έγιναν έως τις 14 Ιανουαρίου, έγραψε ο ντε Γιόνγκε, σε μια επιστολή προς το κοινοβούλιο.

Η ολλανδική κυβέρνηση έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει πως οι νέες μεταλλάξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα νέο κύμα μολύνσεων τις επόμενες εβδομάδες, παρά τη σταθερή πτώση των κρουσμάτων Covid-19, από τις αρχές του έτους.

Με στόχο να σταματήσει τη διασπορά των νέων μεταλλάξεων, η κυβέρνηση προσέθεσε την περασμένη εβδομάδα το μέτρο της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας στο λοκντάουν που έχει ήδη επιβάλει.

Ωστόσο, σε ένα πρώτο βήμα προς τη χαλάρωση των μέτρων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι αποφάσισε να ξανανοίξει τα δημοτικά σχολεία την επόμενη εβδομάδα, καθώς τα μικρά παιδιά θεωρείται ότι παίζουν ελάχιστο ρόλο στη μετάδοση της ασθένειας.

Ολλανδικά ΜΜΕ μετέδωσαν σήμερα ότι η κυβέρνηση εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο να αποσύρει το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας την επόμενη εβδομάδα.

Σήμερα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στην Ολλανδία μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 4 μήνες, στα 3.280.

Από την αρχή της πανδημίας, σχεδόν 1 εκατομμύριο μολύνσεις κορωνοϊού έχουν καταγραφεί στην Ολλανδία και πάνω από 14.000 θάνατοι.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στο έλεος της βρετανικής μετάλλαξης η Ολλανδία"

Συλλυπητήρια από Μητσοτάκη και πολιτικούς αρχηγούς για τον χαμό του πυροσβέστη στον Έβρο

Την ζωή του ενώ συμμετείχε σε προσπάθειες απεγκλωβισμού μαθητών σε σχολείο της περιοχής Απαλού Εβρου έχασε ένας πυροσβέστης συγκλονίζοντας με την αυτοθυσία του. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια εν ώρα καθήκοντος, του αρχιπυροσβέστη Ιωάννη Ζαφειρόπουλου τονίζοντας ότι η Πολιτεία θα είναι στο πλευρό της οικογένειάς του.

Η ανάρτηση του κ .Μητσοτάκη στο Twitter αναφέρει:

«Η απώλεια του πυροσβέστη που έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να βοηθήσει μαθητές που κινδύνευαν, μας γεμίζει θλίψη. Η σκέψη όλων είναι με την οικογένειά του, συμπαραστάτης της οποίας θα βρεθεί η Πολιτεία. Εκφράζω την ευγνωμοσύνη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Την θλίψη του για τον χαμό του πυροσβέστη εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας πως η αφοσίωσή του στο καθήκον μας συγκλονίζει.

«Ο Αρχιπυροσβέστης Ιωάννης Ζαφειρόπουλος έχασε τη ζωή του ενώ επιχειρούσε να διασώσει μικρούς μαθητές από τις πλημμύρες στον Έβρο. Η αφοσίωσή του στο καθήκον, μας συγκλονίζει. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους οικείους & τους συναδέλφους του», έγραψε στο twitter. 

Γεννηματά: «Εχασε τη ζωή του για να σώσει τα παιδιά»

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννήματα σε ανάρτησή της στο Facebook ανέφερε πως ο πυροσβέστης έχασε τη ζωή του για να σώσει τα παιδιά. «Θρηνούμε την απώλεια του Αρχιπυροσβέστη Ιωάννη Ζαφειρόπουλου, που έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να σώσει παιδιά. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του και το Πυροσβεστικό Σώμα», έγραψε η κ.Γεννηματά.

ΚΚΕ: Συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του

Την λύπη του για τον χαμό του πυροσβέστη εξέφρασε και η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ αναφέροντας πως ο θάνατος του είναι συνέχεια στον μακάβριο κατάλογο των θυμάτων από την έλλειψη των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργω

«Η Επιτροπή του ΚΚΕ για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφάλειας εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του πυροσβέστη, για τον άδικο θάνατό του στην περιοχή του Απαλού Έβρου. 

Ο άτυχος πυροσβέστης επιχειρούσε μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους του να πλησιάσει με ένα πυροσβεστικό όχημα τύπου Unimog στον χώρο νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου της περιοχής, όπου είχαν εγκλωβιστεί λόγω της βροχόπτωσης 21 νήπια και 100 μαθητές, καθώς και οι εκπαιδευτικοί τους.

Το οδόστρωμα, όμως, από όπου επιχειρούσαν να προσεγγίσουν υπέστη καθίζηση από τα νερά χειμάρρου που δημιουργήθηκε εξ αιτίας της βροχόπτωσης. Κατά την διάρκεια της προσπάθειάς του ο πυροσβέστης και οδηγός του οχήματος να περισυλλέξει τον ατομικό του εξοπλισμό, παρασύρθηκε από τα νερά του χειμάρρου συνέπεια της ολικής υποχώρησης του οδοστρώματος.

Ο  άδικος θάνατος του πυροσβέστη είναι η συνέχεια στον μακάβριο κατάλογο των θυμάτων από την έλλειψη των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων και στην περιοχή του Νομού Έβρου», αναφέρει το ΚΚΕ.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Συλλυπητήρια από Μητσοτάκη και πολιτικούς αρχηγούς για τον χαμό του πυροσβέστη στον Έβρο"

Κορωνοϊός: Στα 543 τα νέα κρούσματα - Τα 265 στην Αττική

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 543 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 157495, εκ των οποίων 52.0% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5968 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 49417 (63.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

248 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. 182 (73.4%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 1121 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 33 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.829 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3427 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ακολουθεί η γεωγραφική κατανομή ανά Περιφερειακή Ενότητα:

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 2
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 39
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 3
ΑΧΑΪΑΣ 43
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 1
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 32
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 14
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 46
ΕΒΡΟΥ 4
ΕΥΒΟΙΑΣ 29
ΗΛΕΙΑΣ 8
ΗΜΑΘΙΑΣ 8
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 3
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 39
ΘΗΡΑΣ 2
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 2
ΚΑΒΑΛΑΣ 2
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 2
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 64
ΚΕΡΚΥΡΑΣ 1
ΚΟΖΑΝΗΣ 6
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 4
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 2
ΛΑΡΙΣΑΣ 14
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 1
ΛΕΣΒΟΥ 6
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 3
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 2
ΜΥΚΟΝΟΥ 9
ΝΑΞΟΥ 1
ΝΗΣΩΝ 5
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 24
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 41
ΠΕΛΛΑΣ 5
ΠΙΕΡΙΑΣ 6
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 9
ΡΟΔΟΠΗΣ 5
ΣΑΜΟΥ 1
ΣΕΡΡΩΝ 6
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 6
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 6
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 4
ΧΑΝΙΩΝ 2
ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 17

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 543 τα νέα κρούσματα - Τα 265 στην Αττική"

Σκρέκας: Έρχεται νέο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» – Άμεσα λύση για την επανασύνδεση του ρεύματος σε ευάλωτες ομάδες

Διαβεβαιώσεις ότι θα εξετάσει προσωπικά τι έχει συμβεί με την καθυστέρηση επανασύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος σε οικονομικά ασθενή νοικοκυριά της Αγίας Βαρβάρας και θα δοθεί άμεσα λύση αλλά και ότι προωθείται επέκταση του μέτρου για τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στις οποίες έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς τη ΔΕΗ, έδωσε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

«Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί πάνω από 30 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων και την κάλυψη των αναγκών πολιτών με χαμηλά εισοδήματα που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ. Ετοιμάζουμε επέκταση του μέτρου για τους ευάλωτους καταναλωτές. Είναι μέτρα βραχυπρόθεσμα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες και θα δώσουν λύση. Σας διαβεβαιώνω ότι θα έρθω σε επαφή να δω τι έγινε, αν έχουν ρεύμα και θα φροντίσουμε να έχουν γρήγορα. Πρέπει πράγματι να γίνει μια κουβέντα για τους ανθρώπους που, όταν πατάνε το διακόπτη στο σπίτι τους, δεν ανάβει η λάμπα. Να είστε βέβαιοι ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση νοιάζονται και δεν θα αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΙΝΑΛ, Νάντιας Κωνσταντοπούλου.

Από την πλευρά της, η κ. Κωνσταντοπούλου κάλεσε την κυβέρνηση «να εφαρμόσει άμεσα μέτρα και στη δεύτερη φάση της πανδημίας, όπως είχε κάνει στην πρώτη φάση, για να επανασυνδεθεί το ηλεκτρικό ρεύμα σε οικονομικά ασθενή νοικοκυριά της Αγίας Βαρβάρας».

«Δεν μπορεί στον 21ο αιώνα να ζουν άνθρωποι χωρίς ρεύμα. Κάντε ό,τι κάνατε στη πρώτη φάση της πανδημίας. Οι όροι που θέτει η ΔΕΗ είναι πολύ δύσκολοι για τις προκαταβολές και είναι αδύνατον [για του ευάλωτους καταναλωτές] να πληρώσουν», υπογράμμισε η κ. Κωνσταντοπούλου.

««Η προσήλωση της κυβέρνησης και της νέας ηγεσίας του υπουργείου είναι πολύ μεγάλη και το αποδεικνύει καθημερινά στηρίζοντας τα ευάλωτα νοικοκυριά που, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πρωτόγνωρη κρίση της πανδημίας, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όπως είναι το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας και οι δυσκολίες πρόσβασής τους, ανταπάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και συμπλήρωσε:

«Το πρόβλημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και ριζικά. Ένα ποσοστό 30% στην ΕΕ αντιμετωπίζει το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας. Το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε εκ βάθρων».

«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Ο κ. Σκρέκας έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση προωθεί ένα νέο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» με νέα περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια με στόχο να μειωθούν τόσο οι ατμοσφαιρικοί ρύποι όσο και η ενεργειακή φτώχεια που, σύμφωνα με στοιχεία, κυμαίνεται στο 30% στην ΕΕ.

Απαντώντας σε άλλη επίκαιρη ερώτηση και στο βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου, που έκανε λόγο για «ανεπάρκειες του τρέχοντος Προγράμματος “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”» και που τόνισε την ανάγκη «επιβολής νέων περιβαλλοντικών και κοινωνικών κριτηρίων επιλογής», ο κ. Σκρέκας διαβεβαίωσε ότι ήδη η κυβέρνηση επανεξετάζει το θέμα και σύντομα θα δώσει λύση.

«Στην πρώτη φάση το κριτήριό μας ήταν η ταχύτητα ώστε να προωθήσουμε άμεσα χρήματα ύψους 900 εκατ. ευρώ για να διαχυθούν γρήγορα πόροι τόσο στην αγορά όσο και στην κοινωνία που δοκιμάζονται από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού. Στην επόμενη φάση και μέσα από διαβούλευση και σε συνεργασία με το ΤΕΕ θα συζητήσουμε και θα θέσουμε νέα κριτήρια με βάση μια συγκεκριμένη μεθοδολογία όπως είναι η ηλικία του κτιρίου, το ετήσιο εισόδημα αλλά και οι ακραίες καιρικές συνθήκες μιας περιφέρειας. Όλα αυτά θα αξιολογηθούν και θα προωθήσουμε ένα νέο πρόγραμμα “εξοικονομώ” ώστε και τους ατμοσφαιρικούς ρύπους να μειώσουμε και από την άλλη nα βοηθήσουμε τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν χρήματα για τη χρήση ενέργειας», υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας.

«Η εφαρμογή του προγράμματος “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” έχει πολλαπλά οφέλη, περιβαλλοντικά, κοινωνικά οικονομικά. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων», επεσήμανε από την πλευρά του ο κ. Κεγκέρογλου.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σκρέκας: Έρχεται νέο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» – Άμεσα λύση για την επανασύνδεση του ρεύματος σε ευάλωτες ομάδες"

Χρυσοχοΐδης από Πάτρα: Να ξεχάσουμε για φέτος το καρναβάλι - Να βάλουμε όλοι πλάτη για να βγούμε από το τούνελ

"Κάντε κουράγιο και βάλτε όλοι πλάτη". Αυτό ήταν το μήνυμα που απηύθυνε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος προήδρευσε σήμερα σε εκτακτη σύσκεψη φορέων στα γραφεία της Περιφέρειας στην Πάτρα, για τον κορωνοϊό.

 Η πόλη έχει ενταχθεί από το Σάββατο στην κόκκινη ζώνη του υγειονομικού χάρτη ενώ χθες ανακοινώθηκαν 11 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης τα οποία εντοπίστηκαν στο Νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα. Τον Υπουργό συνόδευε ο  Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου.

Όπως δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη οι εμβολιασμοί άρχισαν και γίνονται πια συστηματικά. "Σας παρακαλώ πολύ βάλτε όλοι πλάτη, σας παρακαλώ πολύ κάντε κουράγιο μέχρις ώτου βγούμε από το τούνελ την άνοιξη, όπου θα έχει εμβολιαστεί το κρίσιμο ποσοστό του πληθυσμού. Για όσους επαγγελματίες έχουν μετατρέψει τα μπαρ και τις καφετέριες σε ορθάδικα θα υπάρξουν δυστυχώς αυστηρές ποινές.Έχουν δίκοι ειναι αγανακτισμένοι, έχουν στερηθεί εισόδημα, η κυβέρνηση τους βοηθά πάρα πολύ με μια σειρά από οικονομικά μέτρα, αλλά δεν παίζουμε με τη δημόσια υγεία.

Για να δικαιολογήσει μάλιστα ο Υπουργός το "κοκκίνισμα" της Πάτρας, έδειξε στους δημοσιογράφους πίνακα με την καμπύλη των κρουσμάτων ατην πόλη η οποία είναι όπως είπε άκρως ανησυχητική.

 Ερωτηθείς για το καρναβάλι ο Υπουργός είπε:

"Ας το ξεχάσουμε και φέτος, δεν μπορεί να γίνουν τέτοιες εκδηλώσεις, είναι επικίνδυνο και μόνο που το συζητάμε".

Σε ερώτηση για το νέο Αστυνομικό Μέγαρο, ο υπουργός, ανέφερε ότι θα έρθει σύντομα πάλι στην Πάτρα, φέρνονας πολύ καλά νέα. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν υγειονομικοί, αυτοδιοικητικοί και αστυνομικοί φορείς.


thebest
Διαβάστε Περισσότερα » " Χρυσοχοΐδης από Πάτρα: Να ξεχάσουμε για φέτος το καρναβάλι - Να βάλουμε όλοι πλάτη για να βγούμε από το τούνελ"

Κοντοζαμάνης: Έχουμε αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία

Για αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία έκανε λόγο, σε δηλώσεις του, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

«Τα νούμερα δείχνουν αύξηση και προετοιμαζόμαστε για παν ενδεχόμενο. Έχουμε αύξηση νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία. Έχουμε 60 την ημέρα, ενώ είχαμε πριν λίγες μέρες κάτω από 50 εισαγωγές. όμως ακόμα δεν είμαστε στο 3ο κύμα. Η μάχη δεν έχει τελειώσει έχουμε δρόμο ακόμα», τόνισε, ο υπουργός, στον ΣΚΑΪ.

«Τα στοιχεία από το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι νωρίς να το πούμε. Θα τα δούμε τα στοιχεία εντός των εβδομάδων. Προέχει να φυλάξουμε τα νώτα μας. Αν έρθουν τα εμβόλια να είστε σίγουροι ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τους 2 εκατ. εμβολιασμούς το μήνα. Είμαστε έτοιμοι για αυτό».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κοντοζαμάνης: Έχουμε αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία"

ΝΔ: Κατάληψη και φθορές στα γραφεία της Πάτρας από υποστηρικτές τρομοκρατών- Κανείς μας δεν πτοείται

«Σε συνέχεια των επιθέσεων σε γραφεία βουλευτών μας τις προηγούμενες ημέρες, σειρά είχαν σήμερα τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Πάτρα. Οι τραμπούκοι, υπερασπιστές κατά συρροή δολοφόνων και τρομοκρατών, έκαναν κατάληψη και προκάλεσαν φθορές στα γραφεία του κόμματος στην αχαϊκή πρωτεύουσα», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

«Η αστυνομία έκανε την δουλειά της με αποτέλεσμα την προσαγωγή τους. Καταλαβαίνουμε γιατί μας στοχοποιούν. Καταλαβαίνουμε την ανησυχία τους που ο νόμος τηρείται, η τάξη επιβάλλεται παντού, και τα πανεπιστήμια τα οποία λυμαίνονταν, γίνονται επιτέλους χώροι ασφαλείς και ελεύθεροι», συμπληρώνει.

«Αλλά ας το συνηθίσουν. Ας καταλάβουν, τόσο οι ίδιοι, όσο κι εκείνοι που τους κλείνουν το μάτι νομιμοποιώντας τέτοιες πρακτικές, πως ούτε η Δημοκρατία εκβιάζεται, ούτε η Νέα Δημοκρατία εκφοβίζεται. Κανείς μας δεν πτοείται!», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Κατάληψη και φθορές στα γραφεία της Πάτρας από υποστηρικτές τρομοκρατών- Κανείς μας δεν πτοείται"

Στον ρυθμό των Ρίχτερ «χορεύει» η Λέσβος

Στο ρυθμό των Ρίχτερ η Μυτιλήνη το πρωί της Δευτέρας. Στις 10.35 έγινε νέος σεισμός, 4,8 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 17,3 χιλιόμετρα.

Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,8 Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 7.46 το πρωί 46 χιλιόμετρα δυτικά νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Το εστιακό βάθος είναι 14,9 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Χίο. Ακολούθησε δεύτερη ισχυρή σεισμική δόνηση 4,8 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή, αμέσως μετά, στις 7.47 το πρωί με εστιακό βάθος 12,5 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Χίο.

Σημειώθηκε και τρίτη ισχυρή σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή, λίγο αργότερα, στις 8 το πρωί με εστιακό βάθος 15,9 χιλιόμετρα.

Η πρώτη σεισμική δόνηση στην περιοχή είχε καταγραφεί στις 7.03 και ήταν μεγέθους 3,8 Ρίχτερ.

Μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε πως πρόκειται μάλλον για συνέχεια του μεγάλου σεισμού του 2017, καθώς πρόκειται για το ίδιο ρήγμα.

Υποστήριξε πως κατά πάσα πιθανότητα δεν περιμένουμε μεγαλύτερο σεισμό, ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε μερικά 24ωρα για να το πούμε αυτό με σιγουριά.

Στην ίδια γραμμή και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας, ο οποίος σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ1 εμφανίστηκε καθυσηχαστικός και πρόσθεσε ότι πρόκειται για επιφανειακό σεισμό.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αναφορά για ζημιές ούτε κλήση για απεγκλωβισμό.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Στον ρυθμό των Ρίχτερ «χορεύει» η Λέσβος"

Τραγωδία στην Αλεξανδρούπολη: Πνίγηκε πυροσβέστης ενώ πήγαινε να απεγκλωβίσει μαθητές

Σε τραγωδία κατέληξε η επιχείρηση διάσωσης μαθητών σε σχολείο στην Αλεξανδρούπολη, καθώς ένας πυροσβέστης παρασύρθηκε από τα νερά στον Απαλό με αποτέλεσμα να πνιγεί μέσα στο πυροσβεστικό όχημα, προτού φτάσει στο σχολείο.

Το μικρό πυροσβεστικό όχημα πέρασε από ένα μικρό ρέμα που υπερχείλισε, και μπλόκαρε, με συνέπεια το μπροστινό τμήμα του να βυθιστεί στα νερά. Ο συνοδηγός κατάφερε να βγει, αλλά ο 46χρονος οδηγός παρασύρθηκε βγήκε στην πλευρά του αεροδρομίου και εντοπίστηκε νεκρός.

Στην περιοχή του Έβρου επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες.

Στον οικισμό του Απαλού Αλεξανδρούπολης ο Δήμος ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου και οι μαθητές περιμένουν εντός του κτηρίου μέχρι να υπάρξουν οι συνθήκες για την ασφαλή απομάκρυνσή τους.

«Υπάρχει έντονη βροχόπτωση στην περιοχή η οποία έχει περικλείσει το Δημοτικό σχολείο του Απαλού. Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί είναι μέσα με ασφάλεια και περιμένουμε να κοπάσει η βροχή για να κάνουμε παρέμβαση. Δεν αφήνουμε να κάνει καμιά προσέγγιση κανένας γονιός στο Δημοτικό σχολείο», δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ηλίας Δαστερίδης.

Δύσκολη είναι η κατάσταση και κοντά στο Αεροδρόμιο σε πολλά σημεία όπου η ροή του νερού έχει περάσει πάνω από τον δρόμο με αποτέλεσμα να κλείσει το οδικό δίκτυο από Αλεξανδρούπολη – Φέρες και αντίστροφα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στην Αλεξανδρούπολη: Πνίγηκε πυροσβέστης ενώ πήγαινε να απεγκλωβίσει μαθητές"

ΕΟΦ: Προσοχή σε αυτά τα 20 προϊόντα που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εφιστά την προσοχή των καταναλωτών για συνολικά 20 προϊόντα που κυκξλοφορούν στο ίντερνετ.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ: Με επίσημη ανακοίνωσή του, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) προειδοποιεί τους καταναλωτές «να μην αγοράζουν ή να κάνουν χρήση» 20 προϊόντων επειδή «περιέχουν φαρμακευτικές ουσίες χωρίς να έχουν άδεια κυκλοφορίας».

Η επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΦ αφορά τα εξής προϊόντα που διατίθενται μέσω διαδικτύου:

  • PremierZen Gold 7000
  • PremierZen Platinum 8000
  • Premier maxxzen Platinum 12000
  • Poseidon Platinum 10000
  • Poseidon Platinum 3500
  • Mero Macho
  • Gold Lion
  • Fruta Planta
  • Fruta Bio
  • Burn 7
  • White Panther
  • Triple Wicked Platinum
  • The Super Panther 77k
  • Royal Honey
  • Super Slim
  • Lishou Slimming Coffee
  • Li Da Daidaihua Plus
  • Imperla Elita Vitaccino
  • Adam’s Secret Extra Strength 1500
  • Adam’s Secret Extra Strength 3000 Platinum
Η ανακοίνωση του ΕΟΦ

«PremierZen Gold 7000, PremierZen Platinum 8000, Premier maxxzen Platinum 12000, Poseidon Platinum 10000, Poseidon Platinum 3500, Mero Macho, Gold Lion,Fruta Planta, Fruta Bio, Burn 7, White Panther, Triple Wicked Platinum, The Super Panther 77k, Royal Honey, Super Slim, Lishou Slimming Coffee, Li Da Daidaihua Plus, Imperla Elita Vitaccino, Adam’s Secret Extra Strength 1500, Adam’s Secret Extra Strength 3000 Platinum.

Ο ΕΟΦ, κατόπιν ενημέρωσης από τις αμερικανικές αρμόδιες αρχές (FDA) προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή να κάνουν χρήση των παραπάνω προϊόντων. Τα συγκεκριμένα προϊόντα περιέχουν φαρμακευτικές ουσίες χωρίς να έχουν άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου, ούτε έχουν αξιολογηθεί ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους σε καμία Χώρα εντός της Ε.Ε.

Προωθούνται μέσω διαδικτύου και δεν αποκλείεται η διάθεσή τους και στη χώρα μας.

Οι καταναλωτές καλούνται σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που περιέλθουν στην κατοχή τους τα εν λόγω προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές του διαδικτύου, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή», καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΟΦ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΦ: Προσοχή σε αυτά τα 20 προϊόντα που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο"

Αύξηση 42% στο ιικό φορτίο της Αττικής σε μία εβδομάδα

Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Υγείας και στους επιστημονικούς κύκλους για το στέλεχος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη.

Η μετάλλαξη 501Y.V2, που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, είναι ακόμη πιο επικίνδυνη από την πολύ μεταδοτική βρετανική παραλλαγή του κορωνοϊού και έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική και στις γειτνιάζουσες χώρες. 

«Οι μεταλλάξεις μεταδίδονται εύκολα και μοιραία θα παρακολουθήσουμε την εξάπλωσή τους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Παν. Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Μega», ενώ σχολιάζοντας το πώς μπορεί να βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη η αφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού, έκανε λόγο για «κορυφή του παγόβουνου, που συνήθως υπάρχει και δεν βλέπουμε».

«Το σημαντικό μήνυμα είναι ότι όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός, όσο τα μέτρα πρόληψης παραμένουν ατελή και όσο καθυστερεί ο εμβολιασμός, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανιστούν μεταλλάξεις οι οποίες και ανθεκτικές είναι και διασπείρονται πιο γρήγορα. Πρόκειται για μία μάχη του ιού απέναντι στον άνθρωπο» τόνισε ο κ. Βατόπουλος, δηλώνοντας πως ακόμα δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη του κορωνοϊού.

«Κάθε εβδομάδα που περνάει είναι κρίσιμη», τόνισε από τη μεριά του ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, δηλώνοντας πως από την εβδομάδα των Χριστουγέννων μέχρι και σήμερα συστηματικά παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, με την τελευταία εβδομάδα να είναι η πιο ανησυχητική καθώς παρατηρήθηκε αύξηση 42%. «Αυτό το οποίο αναμένεται να συμβεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα είναι αύξηση των κρουσμάτων, πράγμα το οποίο σαφώς οφείλεται στο άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, στην επιστροφή του κόσμου σε χώρους εργασίας και στην αύξηση της κινητικότητας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αύξηση 42% στο ιικό φορτίο της Αττικής σε μία εβδομάδα"

Στο “μικροσκόπιο” οι ηλικιωμένοι που προσβλήθηκαν από τον βρετανικό μεταλλαγμένο ιό στον Οίκο Ευγηρίας

Αγωνία επικρατεί στις υγειονομικές αρχές, για την επίπτωση από τον βρετανικό μεταλλαγμένο ιό στους ηλικιωμένους που προσβλήθηκαν στον Οίκο Ευγηρίας του Αμαρουσίου, ενώ είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου.
 
Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της υγείας τους, για να διαπιστώσουν εάν η πρώτη δόση του εμβολίου την οποία είχαν λάβει, μπορεί να τους βοήθησε να αναπτύξουν κάποια προστατευτικά αντισώματα έναντι του μεταλλαγμένου στελέχους της Μεγάλης Βρετανίας

Να σημειωθεί ότι από τα χθεσινά 80 δείγματα του μεταλλαγμένου βρετανικού στελέχους που ανακοινώθηκαν στην Αττική, τα 50 προέρχονταν από τον Οίκο Ευγηρίας στο Μαρούσι, όπου την προηγούμενη εβδομάδα εντοπίστηκε συρροή κρουσμάτων ανάμεσα στα φιλοξενούμενους και εργαζόμενους.

Μιλώντας στο iatropedia.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τονίζει ότι η περίπτωση των άτυχων ηλικιωμένων στο Μαρούσι ενδέχεται να φέρει στην επιφάνεια πολύτιμες πληροφορίες για την ανοσία των μεταλλαγμένων στελεχών και τα εμβόλια:

“Αυτό που έχουμε να αποδείξουμε και θα πάρει λίγο χρόνο, είναι να δούμε εάν τα εμβόλια όταν νοσήσει κάποιος με τον μεταλλαγμένο ιό, σε βοηθούν να νοσήσεις ελαφρύτερα, κι αν αυτό συμβεί θα είναι πολύ θετικό», τονίζει.

Να σημειωθεί ότι και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Εξαδάκτυλος νόσησε με κορονοϊό μετά την λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου. Έχει αναπτύξει, μάλιστα, όπως λέει, πολύ ελαφρά νόσο και αύριο αναμένεται να βγει από τον κατ’ οίκον περιορισμό.

Η δομή ηλικιωμένων “case study” για τους εμβολιασμούς και τα μεταλλαγμένα στελέχη

Οι ηλικιωμένοι είχαν λάβει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού περίπου 10 ημέρες πριν αναπτύξουν συμπτώματα. Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, αν και δεν είχαν λάβει την δεύτερη δόση για να αναπτύξουν ανοσία στο 95%, το εμβόλιο ίσως και να πρόλαβε να έχει μια κάποια δράση, έναντι του μεταλλαγμένου στελέχους:

“Πρέπει να δούμε και να αποδειχθεί εάν οι άνθρωποι οι οποίοι νοσούν για δεύτερη φορά με έναν μεταλλαγμένο ιό, ή νοσούν με τον μεταλλαγμένο ιό ενώ είναι εμβολιασμένοι, νοσούν πολύ ελαφρά και χωρίς να έχουν βαριά συμπτώματα. Αυτό θα το δούμε στο γηροκομείο, γιατί στα γηροκομεία οι ηλικιωμένοι συνήθως νοσούν κάποιοι πολύ βαριά. Αν από αυτούς τους 50 και οι 50 νοσήσουν ελαφρά και δεν υπάρχει από εκεί κανένα θύμα, τότε θα πρέπει από εκεί να ηρεμήσουμε λίγο, ως προς το τι πρόκειται να μας συμβεί”, σημειώνει ο κ. Εξαδάκτυλος και συνεχίζει:

“Είτε το καλύπτει, είτε δεν το καλύπτει το μεταλλαγμένο στέλεχος, αν αυτοί οι άνθρωποι νοσήσουν ελαφρά, δεν μας ενδιαφέρει το αν θα αρρωστήσουν ή δεν αρρωστήσουν. Σημασία έχει να μην μπουν στο νοσοκομείο και την εντατική. Θα είναι πολύ σημαντικό”, λέει.

Εξαδάκτυλος: “Ίσως να είναι επαρκής η κάλυψη και για τον μεταλλαγμένο ιό της Νότιας Αφρικής”

Αν και τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα για το νοτιοαφρικάνικο στέλεχος και για την κάλυψη του εμβολίου απέναντί του δεν είναι επαρκή, εάν το εμβόλιο καλύπτει στο 55 με 70% , η κάλυψη είναι επαρκής, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

“Λένε ότι το εμβόλιο το καλύπτει ένα 55 με 70%. Αν ισχύει αυτό δεν είναι κακό, γιατί 70% είναι η κάλυψη που έχουμε και στο αντιγριπικό. Άρα δεν είναι άσχημο να έχουμε αυτήν την κάλυψη. Μένει να αποδειχθεί εάν οι εμβολιασμένοι νοσούν βαριά ή όχι. Διότι εάν αποδειχθεί ότι ο εμβολιασμένος εάν νοσήσει με το νοτιοαφρικανικό στέλεχος ή αυτός που πέρασε τον προηγούμενο κορονοϊό όταν νοσήσει με το νοτιοαφρικανικό στέλεχος δεν θα αναπτύξει βαριά συμπτώματα, όπως ο παπάς αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη, τότε ίσως θα πρέπει να είμαστε πιο ήρεμοι”, καταλήγει.

iatropedia

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο “μικροσκόπιο” οι ηλικιωμένοι που προσβλήθηκαν από τον βρετανικό μεταλλαγμένο ιό στον Οίκο Ευγηρίας"

«Οι μεταλλάξεις είναι παντού στην Ελλάδα, γυρίζουμε σε εποχή Γουχάν»

Για τις μεταλλάξεις και την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας αλλά και το άνοιγμα γυμνασίων-λυκείων μίλησε μεταξύ άλλων στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας. Μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο καθολικού lockdown για να σπάσει η πανδημία, εφόσον δούμε απότομη αύξηση στην Ελλάδα, ενώ τόνισε πως όλα είναι στο τραπέζι.

Όπως ανέφερε, δυστυχώς τώρα πλέον αλλάζουμε κεφάλαιο και μπαίνουμε στην εποχή των μεταλλάξεων, υπό την έννοια ότι οι ιοί τείνουν να μεταλλάσσονται για να προσαρμόζονται καλύτερα και να μολύνουν περισσότερο. «Αυτό κάνει και ο ιός αυτός. Υπάρχουν 3 μεταλλάξεις αυτή τη στιγμή, οι οποίες μολύνουν περισσότερο. Είναι η βρετανική, της Αφρικής και της Βραζιλίας». 

Ο κ. Σύψας τόνισε πως δυστυχώς στην Ελλάδα μετά από έλεγχο δειγμάτων, τα οποία ήταν από τις 12 μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου, από τα 187 δείγματα που ελέγχθηκαν, το 60% βρέθηκε να έχει μετάλλαξη. Όπως ο ίδιος υπογράμμισε, δεν ήταν τυχαία δείγματα αλλά δείγματα για τα οποία υπήρχε μεγάλη κλινική υποψία.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι δυστυχώς η μετάλλαξη είναι εδώ, είναι παντού, επεσήμανε ο κ. Σύψας. Από την Κρήτη μέχρι και τη Βόρεια Ελλάδα. 

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι σε αυτές τις μεταλλάξεις, ο ίδιος είπε ότι δυστυχώς, ειδικά για τη νοτιαφρικανική μετάλλαξη, υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά.«Όχι καθόλου αλλά πολύ λιγότερο», επεσήμανε χαρακτηριστικά. Ο κ. Σύψας τόνισε πως στην Ελλάδα έχουμε το εμβόλιο της Pfizer προς το παρόν και υπάρχουν μελέτες -όχι πεδίου αλλά εργαστηριακές- που δείχνουν ότι το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό ακόμα και με τις μεταλλάξεις. «Αυτό όμως μένει να το δούμε και στην πραγματική ζωή και όχι στο εργαστήριο».

Ερωτηθείς για το αν με αυτά τα δεδομένα χρειαστεί και μια δόση αργότερα, ανέφερε πως ήδη όλες οι μεγάλες εταιρείες που φτιάχνουν τα εμβόλια ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα και αυτό συνίσταται σε μια τρίτη δόση του εμβολίου, το οποίο θα είναι ελαφρώς τροποποιημένο, έτσι ώστε να καλύπτουν και τις μεταλλάξεις. 

Ξαναγυρνάμε στην εποχή της Γουχάν 

Σχετικά με το αν υπάρχει περίπτωση κάποιος που έχει ήδη νοσήσει με τον κανονικό κορωνοϊό να ξανανοσήσει με κάποια από αυτές τις μεταλλάξεις, δήλωσε πως δυστυχώς υπάρχει αυτή η πιθανότητα και ο ιός να παρακάμψει την προηγούμενη ανοσία. Οπότε στην περίπτωση αυτή, είναι σαν να έχουμε στην Ελλάδα έναν καινούργιο ιό. Ξαναγυρνάμε πάλι στην εποχή της Γουχάν. Δηλαδή έχουμε έναν καινούργιο ιό, για τον οποίο δεν έχουμε ανοσία και ο οποίος επεκτείνεται ταχύτατα στον πληθυσμό.  

Όπως ο ίδιος τόνισε, αν επικρατήσει το στέλεχος της Νοτίου Αφρικής στην Ελλάδα, είναι προφανές ότι η προηγούμενη νόσηση δεν μας καλύπτει. Έχουμε έναν καινούργιο ιό και τα εμβόλια δεν μας καλύπτουν. Δεν ξεκινάμε ακριβώς από το μηδέν αλλά πολύ κοντά στο μηδέν. «Είναι ένας καινούργιος ιός, που δεν τον γνωρίζουμε και ίσως μας μολύνει περισσότερο από τον παλιό». 

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση παράτασης της πανδημίας λόγω των νέων δεδομένων, ο ίδιος είπε πως αν οι μολύνσεις με τη βρετανική μετάλλαξη φτάσουν στο 30% και εφόσον υποθέσουμε ότι όντως είναι περισσότερο μεταδοτικός κατά 50%, τότε πρέπει να αναμένουμε μέχρι τον Φεβρουάριο απότομη και μεγάλη αύξηση της επιδημίας ενώ τόνισε πως και η άνοδος που είδαμε τον Ιανουάριο ίσως να οφείλεται στη μετάλλαξη, όπως συμβαίνει σε Βρετανία και Πορτογαλία. Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων φαίνεται ότι οφείλεται στο στέλεχος αυτό, το οποίο ανιχνεύουμε τώρα στην Ελλάδα. 

Σχετικά με το άνοιγμα γυμνασίων-λυκείων και το αν αυτό θα επηρεάσει την κατάσταση, ο ίδιος υπογράμμισε πως πηγαίνουμε με στοιχεία ανά εβδομάδα και έτσι κρίναμε την Παρασκευή ότι είναι ένα ρίσκο που μπορούμε να πάρουμε ενώ σημείωσε ότι αυτή την εβδομάδα θα δούμε την επίδραση του λιανεμπορίου. «Ο ιός μάς υπαγορεύει τις αποφάσεις που παίρνουμε και είναι απρόβλεπτος». 

«Είναι σημαντικό έστω και με χαμηλούς ρυθμούς να συνεχίζονται οι εμβολιασμοί» ανέφερε μεταξύ άλλων ενώ είπε ότι θα υπάρχουν εγκρίσεις και για τα άλλα δύο εμβόλια και ότι τον Απρίλιο θα έχουμε μαζικές δόσεις εμβολίων, καταφέρνοντας μέχρι το καλοκαίρι να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες. 

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "«Οι μεταλλάξεις είναι παντού στην Ελλάδα, γυρίζουμε σε εποχή Γουχάν»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news