facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Die Welt: Ο Ερντογάν σχεδιάζει μια νεο – οθωμανική αυτοκρατορία

Ριψοκίνδυνο στοίχημα χαρακτηρίζει τις κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Μάλιστα η Die Welt κάνει λόγο για επιθυμία του Ερντογάν για δημιουργία μιας νεο-οθωμανικής ζώνης επιρροής, η οποία θα περιλαμβάνει και τη Λιβύη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η κυβέρνηση του προέδρου της Λιβύης, Φαγιέζ Αλ Σαράτζ θα είχε ηττηθεί το περασμένο καλοκαίρι από τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, αν δεν είχε σπεύσει προς βοήθεια η Τουρκία και Ταγίπ Ερντογάν, σπάζοντας το εμπάργκο όπλων στέλνοντας μη

επανδρωμένα αεροσκάφη και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν διαμήνυσε την ετοιμότητα της Άγκυρας να στείλει και στρατεύματα, θυμίζει η Welt.

Η Die Welt εξηγεί: «Ο Ερντογάν ποντάρει στην επέκταση της δικής του ζώνης επιρροής και την μετατροπή της Τουρκίας σε μια νέα μεγάλη νεο-οθωμανική αυτοκρατορία. Τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται ήδη στο βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία και στο εμιράτο του Κατάρ. Και τώρα ίσως πάνε και στη Λιβύη.

Πρόσφατα η Τουρκία και η Λιβύη προχώρησαν στη σύναψη ενός μνημονίου, μιας συμφωνίας για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων. Μάλιστα η λιβυκή πλευρά παραχώρησε στο πλαίσιο της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας στις τουρκικές δυνάμεις το δικαίωμα παρουσίας και στο λιβυκό κομμάτι της Μεσογείου και η Τουρκία δεσμεύτηκε να στηρίξει την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό τον Σαράτζ».

Αυτή συμφωνία ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο εις βάρος της Ελλάδας τονίζει η Die Welt

«υπό την προϋπόθεση ότι θα καταφέρει η Τουρκία να επιβάλει το περιεχόμενό της. Αν το δει κανείς στον χάρτη, καθίσταται σαφές πόσο εκτεταμένα προσδιορίζει η Τουρκία την ΑΟΖ της”.

«Η τελευταία κίνηση του Ερντογάν στη σκακιέρα με τη Λιβύη είναι χαρακτηριστική της εξωτερικής του πολιτικής: ακολουθεί μακροπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους – μια επέκταση της τουρκικής ισχύος σ’ ολόκληρη την περιοχή, όπου, όπως ο ίδιος λέει «βρίσκονταν παλαιότερα οι πρόγονοί μας ».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Die Welt: Ο Ερντογάν σχεδιάζει μια νεο – οθωμανική αυτοκρατορία"

Ρ.Τ.Ερντογάν προς ΗΠΑ: «Θα αναγνωρίσουμε τη θανάτωση των... Ινδιάνων ως γενοκτονία»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε σήμερα να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τη θανάτωση των Ινδιάνων από τους Ευρωπαίους αποίκους, σε απάντηση της αναγνώρισης από το Κογκρέσο της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας την περασμένη εβδομάδα.

Ο κ. Ερντογάν απείλησε ότι θα απαντήσει αναγνωρίζοντας τη δολοφονία των Ινδιάνων ως... γενοκτονία, λέγοντας ότι οι θάνατοι εκατομμυρίων αυτοχθόνων Αμερικανών στα χέρια των Ευρωπαίων εποίκων θα πρέπει επίσης να θεωρούνται γενοκτονία.

Μιλώντας για το κυβερνητικό κανάλι ειδήσεων A Haber, είπε: «Πρέπει να αντιταχθούμε [στις ΗΠΑ] στην ανάληψη τέτοιων αποφάσεων στο κοινοβούλιο. Και αυτό θα κάνουμε».

«Μπορούμε να μιλάμε για την Αμερική χωρίς να αναφέρουμε τους ιθαγενείς; Είναι μια επαίσχυντη στιγμή στην ιστορία των ΗΠΑ»

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρ.Τ.Ερντογάν προς ΗΠΑ: «Θα αναγνωρίσουμε τη θανάτωση των... Ινδιάνων ως γενοκτονία»"

Παναγιωτόπουλος για Τουρκία: Άδικη η στάση του ΝΑΤΟ – Δεν αποκλείουμε θερμό επεισόδιο - ΒΙΝΤΕΟ

«Η Ελλάδα θα κάνει αυτό που πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της», δήλωσε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, οι ενέργειες της οποίας δημιουργούν προβληματισμό στο ΝΑΤΟ, παρότι η Ατλαντική Συμμαχία τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων την οποία ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε άδικη.

Παράλληλα, εξήρε τη στάση του Αμερικανού υπουργού άμυνας, ο οποίος στηλίτευσε την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, και τόνισε ότι «είναι καταγεγραμμένο ότι η Τουρκία επιδεικνύει συμπεριφορές που υπονομεύουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Σε συνδυασμό με την τελευταία ενέργεια με τη Λιβύη οδηγεί σε απομόνωση της Τουρκίας».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι το υπουργείο Άμυνας μεριμνά για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, σημείωσε ότι έχει ανοίξει η συζήτηση για αύξηση του κονδυλίου για εξοπλισμούς. Τώρα είναι η ώρα να αναβαθμιστούν εξοπλιστικά οι Ένοπλες Δυνάμεις, είπε ο υπουργός επισημαίνοντας και την ανάγκη για προσλήψεις περισσοτέρων μόνιμων στελεχών.

«Ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, σημαίνει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ», τόνισε χαρακτηριστικά.
Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1:



enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Παναγιωτόπουλος για Τουρκία: Άδικη η στάση του ΝΑΤΟ – Δεν αποκλείουμε θερμό επεισόδιο - ΒΙΝΤΕΟ"

Επιστολή Τσακαλώτου σε Σταϊκούρα: Ανυπόστατο πως αφήσαμε δημοσιονομικό κενό 396 εκατ. ευρώ

Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα απέστειλε ο προκάτοχός του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης οικονομικών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφορικά με την κατάσταση που παρέδωσε τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην επιστολή ο κ. Τσακαλώτος αμφισβητεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε δημοσιονομικό κενό 396 εκατ. ευρώ, χωρίς να εξηγεί ωστόσο που βασίζει την διαφωνία του. Καλεί ωστόσο το υπουργείο να προχωρήσει σε «νέα εξέταση των στοιχείων». Μάλιστα, ζητά για τον λόγο αυτό συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, στην οποία θα συμμετέχει αντιπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ, και τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

«Πολλά στελέχη της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου και του επιτελείου του Υπουργείου Οικονομικών, έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη πως η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε δημοσιονομικό κενό 396 εκατ. ευρώ, δήλωση η οποία επαναλαμβάνεται κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή. Επειδή οι ισχυρισμοί αυτοί είναι κατά τη γνώμη μας ανυπόστατοι, παρέδωσα επιστολή στον κ. Σταικούρα ζητώντας να γίνει αύριο συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, με τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα δημοσιονομικά δεδομένα που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», ανάφερε σε δήλωσή του ο κ. Τσακαλώτος.

«Αντίστοιχες επιστολές θα αποσταλούν στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους Βουλής και στο Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο ώστε να γνωμοδοτήσουν για το συγκεκριμένο ζήτημα», πρόσθεσε.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Τσακαλώτου

Πολλά στελέχη της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου και του επιτελείου του Υπουργείου Οικονομικών, έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη πως η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε δημοσιονομικό κενό 396 εκατ. ευρώ, δήλωση η οποία επαναλαμβάνεται κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή.

Επειδή οι ισχυρισμοί αυτοί είναι κατά τη γνώμη μας ανυπόστατοι, παρέδωσα επιστολή στον κ. Σταικούρα ζητώντας να γίνει αύριο συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, με τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα δημοσιονομικά δεδομένα που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίστοιχες επιστολές θα αποσταλούν στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους Βουλής και στο Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο ώστε να γνωμοδοτήσουν για το συγκεκριμένο ζήτημα

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή Τσακαλώτου σε Σταϊκούρα: Ανυπόστατο πως αφήσαμε δημοσιονομικό κενό 396 εκατ. ευρώ"

Βίντεο: Σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής παρενοχλεί Έλληνα ψαρά κοντά στα Ίμια

Παρενόχληση από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής κατήγγειλε χθες, Κυριακή, ένας Έλληνας ψαράς, νοτιοανατολικά της Καλόλιμνου και κοντά στα Ίμια.

Ο ψαράς που κατήγγειλε το περιστατικό στο λιμεναρχείο Καλύμνου εξηγεί ότι οι Τούρκοι τον παρενόχλησαν τρεις φορές μέσα σε περίπου έξι ώρες, ζητώντας του να απομακρυνθεί από την περιοχή. Ο ίδιος μάλιστα κατέγραψε το περιστατικό σε βίντεο, το οποίο προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Στο βίντεο φαίνεται η στιγμή που το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής έχει πλησιάσει το ελληνικό ψαράδικο και το παρενοχλεί, για να απομακρυνθεί από την περιοχή. O Έλληνας καπετάνιος όμως δεν... πτοείται και απαντάει ψύχραιμα στις κλήσεις των Τούρκων λιμενικών. «Μια ώρα αλεπάρουμε, μια ώρα αλεπάρουμε παραγάδια και φεύγουμε» τους φώναξε.

Το αλιευτικό πλέει παράλληλα με το τουρκικό περιπολικό και οι Έλληνες ψαράδες καταγράφουν καρέ-καρέ τις κινήσεις του με τα κινητά τους. Οι παρενοχλήσεις από το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής γίνονται περίπου ένα μίλι δυτικά των Ιμίων και πολύ κοντά στην Καλόλιμνο.

«5 το πρωί και 10.30 ξαναήρθε και 11.30 ήρθε και πάλι. Εμείς δεν φοβόμαστε, εμείς φοβόμαστε μην φέρουμε κανένα επεισόδιο» λέει ο Έλληνας ψαράς. «Άμα δεν πάμε και φέτος εμείς με το καΐκι που δουλεύουμε μέσα εκεί πέρα πάνω, σιγά-σιγά θα πάνε κοντά στην Καλόλιμνο και δεν θα μας αφήσουν, ούτε στο νησί μας δεν θα μας αφήσουν».



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βίντεο: Σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής παρενοχλεί Έλληνα ψαρά κοντά στα Ίμια"

Στάση εργασίας στο Μετρό: Στο πλευρό των εργαζομένων η ΓΣΕΕ

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) δηλώνει ότι στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στο Μετρό, οι οποίοι, αύριο Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου έχουν ανακοινώσει στάση εργασίας.

Η στάση εργασίας αναμένεται να διαρκέσει στην έναρξη της βάρδιας στις 05:00 έως τις 10:00, αντιδρώντας στις μονομερείς μετακινήσεις συναδέλφων τους.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, «μία τέτοια ενέργεια της διοίκησης της ΣΤΑ.ΣΥ. πυροδοτεί αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους και τα συνδικαλιστικά τους όργανα, αφού, αντί διαλόγου και συμφωνίας, τους οδηγεί σε αμυντική στάση και κινητοποιήσεις».

Στάση εργασίας στο Μετρό

Στάση εργασίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Μετρό (γραμμές 2 & 3) το πρωί της Τρίτης 17 Δεκεμβρίου 2019 από την έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 10:00.

Σύμφωνα με το athenstransport.com, προειδοποιητική στάση εργασίας εξήγγειλε το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών ως αντίδραση στις μετακινήσεις εργαζομένων του Μετρό από τις οργανικές τους θέσεις.

Τα υπόλοιπα μέσα αναμένεται να κινούνται κανονικά.

Η ανακοίνωση του ΣΕΛΜΑ

Την ώρα που οι κενές οργανικές θέσεις στην ΣΤΑ.ΣΥ πλησιάζουν τις 700 και δεν έχει οριστεί ο ακριβής αριθμός τους ανά Διεύθυνση, Τομέα, Ειδικότητα.

Η διοίκηση της εταιρίας με άκρως ενοχικό τρόπο αποφασίζει και διατάζει παρασκευή βράδυ να μετακινήσει μονομερώς με τον πλέον βίαιο και αυταρχικό τρόπο συναδέλφους από τις οργανικές τους θέσεις δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται πως επιλύει.

Την στιγμή που οι πραγματικές ανάγκες στελέχωσης ειδικοτήτων όπως, τεχνίτες, οδηγοί, σταθμάρχες, έλεγχος κομίστρου έχουν χτυπήσει κόκκινο, οι διοικούντες με μια ακατανόητη χωρίς κανέναν σχεδιασμό και έξω από κάθε λογική κίνηση, προχωρούν μονομερώς στην «ρύθμιση» της ζωής των εργαζομένων.

Είναι οι ίδιοι που σε αγαστή συνεργασία με τον ΟΑΣΑ έχουν αφήσει τους συναδέλφους εκδότες εισιτηρίων να εργάζονται κάτω από αντίξοες και απάνθρωπες συνθήκες εξαιτίας της αποτυχίας του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Το ΣΕΛΜΑ απαιτεί άμεσα, προσλήψεις τακτικού προσωπικού για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, ανάκληση των μονομερών βίαιων μετακινήσεων.

Κανένας συνάδελφος δεν θα μετακινηθεί μέχρι να ενημερωθεί από το σωματείο.

Επιπροσθέτως το σωματείο μας προκηρύσσει προειδοποιητική στάση εργασίας για την τρίτη 17/12/19 από την έναρξη της λειτουργίας έως τις 10:00.

ΥΓ: Την ώρα που εργαζόμενοι αποσπώνται στην διοίκηση του ΟΑΣΑ και σε πολιτικά γραφεία με συνέπεια την μείωση του παραγόμενου συγκοινωνιακού έργου.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Στάση εργασίας στο Μετρό: Στο πλευρό των εργαζομένων η ΓΣΕΕ"

ΕΣΗΕΑ: Οικονομική ενίσχυση των εφημερίδων με ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια

Την πάγια θέση του για την αναγκαιότητα οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων εντύπου Τύπου επαναλαμβάνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), μετά και τη σημερινή τοποθέτηση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, την ώρα που εξέδωσε σχετικό ψήφισμα και η ΠΟΕΣΥ.

Σύμφωνα με την Ένωση, η οικονομική ενίσχυση είναι πρωτίστως θέμα ενδυνάμωσης της πολυφωνίας, του πλουραλισμού και της ίδιας της Δημοκρατίας. Η ΕΣΗΕΑ δηλώνει πως ήταν αυτή που πρώτη έθεσε το θέμα, απευθύνθηκε, με προτάσεις και θέσεις, προς όλους τους εμπλεκομένους και διοργάνωσε διημερίδα με τη συμμετοχή πλήθους ξένων δημοσιογραφικών αντιπροσωπειών τον Ιανουάριο του 2018. Σκοπός της διημερίδας ήταν να αναδειχθεί το πρόβλημα, να αξιολογηθεί η διεθνής εμπειρία και να υπάρξουν μέτρα απτά που θα ενισχύσουν τον έντυπο Τύπο. «Όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου συμφώνησαν στην ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης του Τύπου και υπήρξε ταύτιση απόψεων. Τα μέτρα τα οποία νομοθετήθηκαν στη συνέχεια είναι απότοκα της διημερίδας που διοργάνωσε η ΕΣΗΕΑ. Για εμάς, η επιβίωση των εφημερίδων είναι όρος απαραίτητος προκειμένου οι πολίτες να έχουν σφαιρική ενημέρωση, αλλά και δυνατότητα ανάλυσης των πολιτικών και κοινωνικών γεγονότων» σημειώνει.

Τονίζει, πάντως, πως η οικονομική ενίσχυση των εφημερίδων «δεν μπορεί να γίνει τυφλά και οριζόντια. Απαιτούνται κριτήρια, ποιοτικά και ποσοτικά, όπως άλλωστε μας διδάσκει και η διεθνής εμπειρία».

Η ΕΣΗΕΑ καλεί την Ένωση Ιδιοκτητών και τους αρμόδιους υπουργούς σε διάλογο, με στόχο τη θεσμοθέτηση ενός ρυθμιστικού πλαισίου ενίσχυσης του εντύπου Τύπου με μόνιμα, ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια. Οι σχετικές προτάσεις είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ από τον Ιανουάριο του 2018 και είναι, όπως επισημαίνει, προτάσεις ανάλογες με όσα ισχύουν στη Γαλλία και τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ενισχύουν τον πλουραλισμό με σεβασμό, όμως, στη Δεοντολογία αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΣΗΕΑ: Οικονομική ενίσχυση των εφημερίδων με ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια"

Σοκ από από Τελ Αβίβ σε Αθήνα και Λευκωσία: «Είμαστε ανοικτοί στη δημιουργία αγωγού φ.α. μέσω Τουρκίας για την Ευρώπη»

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι «Είναι ανοικτοί στην τουρκική πρόταση για την κατασκευή αγωγού φ.α. ο οποίος θα περνά μέσω Τουρκίας και θα καταλήγει στην Ευρώπη» σε μία εξέλιξη που προκαλεί σοκ στην Αθήνα, καθώς παρά το γεγονός ότι δεν αποκηρύσσουν τον East Med εν τούτοις, όλοι γνωρίζουν ότι αν υπάρξει αγωγός μέσω Τουρκίας δεν είναι βιώσιμος ο EastMed.

Πρόσθεσαν ότι «Εάν οι Τούρκοι είναι σοβαροί γύρω από το θέμα αυτό τότε θα μπορούσε να συζητηθεί».

Στη συνέχεια βέβαια συμπλήρωσαν πως «Σε καμία περίπτωση ο αγωγός αυτός δεν θα αντικαταστήσει τον ευρωμεσογειακό αγωγό (EastMed) που σχεδιάζουν από κοινού Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος».

Με τη διαφορά βέβαια ότι η Άγκυρα δεν θέλει άλλο αγωγό στην περιοχή πλην του αγωγού που θα περνάει από το έδαφός της.

Να σημειώσουμε ότι ο Ισραηλινός πρεσβευτής στην Άγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, την προηγούμενη εβδομάδα για να μεταφέρει στην κυβέρνηση του Τελ Αβίβ ότι ο αγωγός φυσικού αερίου, μήκους 2 χιλιάδων χιλιομέτρων, που ξεκινά από τα ανοιχτά του Ισραήλ και περνάει από την Κύπρο και την Ελλάδα για να φτάσει στην Ιταλία θα περάσει από τα ανοιχτά της Αττάλειας και συγκεκριμένα μέσα από την ΑΟΖ, που συμφώνησε η Τουρκία με τη Λιβύη, επομένως χρειάζεται την έγκριση της Τουρκίας.

Η προειδοποίηση του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν, ότι δεν θα επιτρέψει την κατασκευή του East Med, φαίνεται ότι «έπιασε τόπο»...



pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκ από από Τελ Αβίβ σε Αθήνα και Λευκωσία: «Είμαστε ανοικτοί στη δημιουργία αγωγού φ.α. μέσω Τουρκίας για την Ευρώπη»"

Πέτσας: Δεν θα εφαρμοστεί το ισχύον πλαίσιο για την επιχορήγηση των εφημερίδων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είχε συζήτηση με εκπροσώπους των κομμάτων και έκανε γνωστό πως δεν θα εφαρμοστεί το ισχύον πλαίσιο ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων για το 2019.

«Είχαμε σήμερα γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων. Κοινή πεποίθηση είναι ότι ο Τύπος, απαραίτητο στοιχείο της δημοκρατίας, επλήγη καίρια από την κρίση των τελευταίων ετών, αλλά και από τις τεχνολογικές εξελίξεις», δήλωσε αρχικά ο κ. Πέτσας σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συμπλήρωσε: «Για το λόγο αυτό, τα πολιτικά κόμματα, πλην του Κ.Κ.Ε., συμφωνούν ότι χρειάζεται ένα πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου. Όμως, το πλαίσιο που θεσπίστηκε με το άρθρο 51 του ν. 4609/2019 και οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που το εξειδίκευσαν, οδήγησαν σε μη επιθυμητά αποτελέσματα. Για αυτό, το ισχύον πλαίσιο δεν θα εφαρμοστεί για το 2019 και θα αντικατασταθεί από νέο και θα οικοδομηθεί σε διαφορετική βάση».

«Με αφετηρία τη σημερινή διακομματική συνάντηση, η Κυβέρνηση προχωρά άμεσα σε διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τους εμπλεκόμενους φορείς (ενώσεις ιδιοκτητών και δημοσιογράφων), ώστε να διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο ενίσχυσης των εφημερίδων που θα αντλεί εμπειρίες από τις βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών και θα προωθεί την κουλτούρα της ανάγνωσης, τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία», επισήμανε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και ανακοίνωσε ότι το ποσό που είχε εξασφαλιστεί για φέτος θα διατεθεί σε κοινωνικούς σκοπούς, ενώ αντίστοιχο ποσό θα δεσμευθεί για το 2020 προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το νέο πρόγραμμα.

«Δεδομένου ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο να τεθεί σε ισχύ εντός των πρώτων μηνών του 2020 θα κληθούν, την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019, για να εκφράσουν τις απόψεις και προτάσεις τους η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις και με άλλους φορείς ώστε να επιτευχθεί το αποτέλεσμα που συνάδει με το ρόλο και την αποστολή του Τύπου», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέτσας: Δεν θα εφαρμοστεί το ισχύον πλαίσιο για την επιχορήγηση των εφημερίδων"

Χατζηδάκης: Προχωράμε στην ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Τα διεθνή projects, οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι πράσινες δράσεις αποτελούν τρεις άξονες του ΥΠΕΝ για το 2020 είπε ο υπουργός Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης στο πλαίσιο της συζήτησης για το σ/ν του ΥΠΟΙΚ για τον προϋπολογισμό του 2020.

Όπως σημείωσε ο προϋπολογισμός του 2020 σφραγίζει την αλλαγή σελίδας που έκανε η Ελλάδα στις 7 Ιουλίου. Ακολούθως παρουσίασε το φιλόδοξο σχεδιασμό για το 2020, συνεισφέροντας στη συνολική προσπάθεια. Ο σχεδιασμός κινείται σε τρεις άξονες:

Άξονας 1ος: Πολυδιάστατη διεθνής ενεργειακή πολιτική

To πρώτο σημείο, όπως είπε, αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed. «Είναι σταθερή η δέσμευση Ελλάδας και Ισραήλ ότι θα προχωρήσει». Όπως είπε, «ο κ. Ερντογάν έχει τη δική του αντίληψη. Αλλά έχουμε και εμείς τη δική μας. Είναι επίσης σταθερή η δέσμευση της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ ότι θα προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των 3 χωρών. Η άρση της απομόνωσης της Κύπρου στο επίπεδο της ηλεκτρικής ενέργειας είναι για εμάς προτεραιότητα.

Υπογράψαμε τη διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου IGB Ελλάδας-Βουλγαρίας. Στόχος μας να τεθεί σε λειτουργία σε 2 με 3 χρόνια».

Ξεμπλοκάρουμε την Υπόγεια Αποθήκευση Φυσικού Αερίου στην Καβάλα για να προχωρήσει ο σχετικός διαγωνισμός.

Στηρίζουμε ένα έργο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα όπως είναι ο πλωτός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη (FSRU).

Και τέλος, διαμηνύουμε ότι η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται, αλλά προχωρά αποφασιστικά στο δικό της πρόγραμμα εξόρυξης υδρογονανθράκων με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και με βάση το εθνικό συμφέρον».

Άξονας 2ος: Διαρθρωτικές αλλαγές

Ο υπουργός, αναφέρθηκε στη ΔΕΗ και είπε ότι με τα μέτρα που πήρε το καλοκαίρι κρατήθηκε όρθια και έβγαλε τη μύτη της έξω από το νερό. Με το αντίστοιχο πιστοποιητικό από τον ορκωτό ελεγκτή, με την πιστοληπτική της ικανότητα να αναβαθμίζεται και με την τιμή της μετοχής της να τριπλασιάζεται.

Επίσης σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο που πέρασε πρόσφατα καταργήθηκε η μονιμότητα των νεοεισερχόμενων υπαλλήλων και των διευθυντικών στελεχών – της δίνουμε τη δυνατότητα να σταθεί με αξιώσεις στο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Τόνισε: «σήμερα, ανακοινώθηκε το 5ετές business plan της ΔΕΗ. Υπογραμμίζω 3 βασικά σημεία του σχεδίου (για την απολιγνιτοποίηση θα μιλήσω αργότερα):

Πρώτον, οι συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα με ένα άνοιγμα της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και ένα θαρραλέο άνοιγμα που θα ακολουθήσει σε Έλληνες και ξένους επενδυτές.

Δεύτερον, η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ σε ποσοστό 49%%, αλλά με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας ώστε να προσελκύσουμε όχι μόνο θεσμικούς αλλά και στρατηγικού χαρακτήρα επενδυτές:

Η κίνηση αυτή αποτελεί μια ταμειακή ένεση για τη ΔΕΗ αλλά και ένας εκσυγχρονισμός του ίδιου του ΔΕΔΔΗΕ.

Τρίτον, ο εταιρικός μετασχηματισμός της ΔΕΗ, θα γίνει με τη μείωση του προσωπικού και του κόστους της μέσω αυτοχρηματοδοτούμενων εθελούσιων εξόδων και το άνοιγμα στις ψηφιακές τεχνολογίες και στην ηλεκτροκίνηση και τελικά, τη στροφή της στην κερδοφορία.

Επίσης, αναφέρθηκε στο στόχο να ιδιωτικοποιηθεί περαιτέρω μέσα στο 2020 ο ΑΔΜΗΕ και το μετασχηματισμό της ΔΕΠΑ μέσω της ιδιωτικοποίησής του 100% σε 2 ξεχωριστά πακέτα: ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Για τη ΛΑΡΚΟ ανέφερε ότι προωθείται μία λύση στη βάση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014, λύση στέρεη νομικά, ελκυστική επενδυτικά και δίκαιη για τους εργαζόμενους.

Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε ότι η σημερινή, πέρα από κάθε φαντασία, κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς η ΛΑΡΚΟ χρωστάει μόνη της στη ΔΕΗ το 80% των οφειλών υψηλής τάσης και παραβιάζει κατάφωρα την περιβαλλοντική νομοθεσία και τους κανόνες για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Άξονας 3ος: Μετάβαση της Ελλάδας σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης

Τόνισε ότι η πολιτική του υπουργείου περιγράφεται στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα το οποίο προβλέπει πράσινες ενεργειακές επενδύσεις της τάξης των 44 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που ανακοίνωσε σήμερα η ΔΕΗ, όλες οι εγκατεστημένες λιγνιτικές μονάδες θα κλείσουν μέχρι το 2023. Αυτό θα γίνει φυσικά με ένα παράλληλο σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης για τους εργαζόμενους και τις λιγνιτικές περιοχές της χώρας.

Σημείωσε ότι προετοιμάζει επίσης τον τρίτο κύκλο του Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον για το 2020, και σχεδιάζεται να δίνονται σε δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης 3,5 φορές παραπάνω κονδύλια από όσα δίνονται σήμερα. Με απευθείας ενισχύσεις, δάνεια από τράπεζες και φορολογικές εκπτώσεις, θα αυξηθεί έτσι η αξία του ακινήτου της ελληνικής οικογένειας, κάτι που είναι μια βαθιά λαϊκή πολιτική.

Επίσης ανέφερε, προχωράμε δυναμικά και με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με στόχο να έχουν διασυνδεθεί σχεδόν όλα τα νησιά ως το 2030. Θα έχουν προηγηθεί φυσικά η διασύνδεση της Κρήτης μέχρι το 2023 και των Κυκλάδων μέχρι το 2024.

Στην ηλεκτροκίνηση τους επόμενους μήνες τα 3 συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Μεταφορών και Περιβάλλοντος) νομοσχέδιο στη βάση όσων γίνονται στην Ευρώπη. Στόχος είναι το 2030 1 στα 3 καινούρια αυτοκίνητα να είναι ηλεκτροκίνητο.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Χατζηδάκης: Προχωράμε στην ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ"

Γενεύη: Στις νομικές υπηρεσίες του ΟΗΕ παραπέμπονται οι συμφωνίες Τουρκίας - Λιβύης

Τις θέσεις της Ελλάδος για τις συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε στη Γενεύη με το γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, παραθέτοντας τους λόγους που αυτά θεωρούνται κατά την κρίση της Ελλάδος ανύπαρκτα.

"Συζητήθηκε το θέμα των δύο memoranda, τα οποία υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, και είχα την ευκαιρία να εξηγήσω τις ελληνικές απόψεις στον Γενικό Γραμματέα", σημείωσε ο κ. Δένδιας σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης και συνέχισε:

"Δηλαδή, το γεγονός ότι κατά την κρίση μας είναι ανύπαρκτα, διότι υπεγράφησαν από μία κυβέρνηση η οποία δεν είχε καμία τέτοια εξουσιοδότηση από τη συμφωνία του Skhirat, η οποία διέπει την ύπαρξη και τη διεθνή εκπροσώπηση της Λιβύης σε αυτή τη συγκυρία. Όπως επίσης τους κινδύνους που οι αντίθετες με το δίκαιο της θάλασσας τουρκικές απόψεις που επιβλήθηκαν στη Λιβύη δημιουργούν για την περιοχή".

Ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι "ο Γενικός Γραμματέας, όπως αναμέναμε, μου είπε αφού με άκουσε με προσοχή, ότι θα παραπέμψει το θέμα στις νομικές υπηρεσίες του ΟΗΕ, ώστε να έχει και τη δική τους αντίληψη".

"Από εκεί και πέρα, είχα τη δυνατότητα να κουβεντιάσω μαζί του για το Κυπριακό, για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Γενικός Γραμματέας και να του δηλώσω την προθυμία της ελληνικής πλευράς να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί αυτή του την προσπάθεια", πρόσθεσε ο 'Ελληνας υπουργός Εξωτερικών.

Από αύριο, ο υπουργός Εξωτερικών θα ξεκινήσει μια σειρά από επισκέψεις, ξεκινώντας από τη Σαουδική Αραβία (Ριάντ, Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου), συνεχίζοντας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Αμπού Ντάμπι, Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου) και κλείνοντας με την Ιορδανία (Αμμάν, Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου).

Σε όλες τις επισκέψεις ο κ. Δένδιας θα έχει συνομιλίες με τους ομολόγους του με θέμα τις διμερείς σχέσεις, καθώς και τις εξελίξεις σε σημαντικά περιφερειακά ζητήματα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γενεύη: Στις νομικές υπηρεσίες του ΟΗΕ παραπέμπονται οι συμφωνίες Τουρκίας - Λιβύης"

Folli Follie: Παραιτήθηκε πριν απομακρυνθεί με δικαστική απόφαση ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος

«Πρόλαβε» τις εξελίξεις αυτή τη φορά ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, πρώην CEO της αμαρτωλής Folli Follie, αφού υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας λίγο πριν εκδοθεί η σχετική δικαστική απόφαση.

Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκε σήμερα ενώπιον της προέδρου υπηρεσίας του Πρωτοδικείου της Αθήνας η αίτηση προσωρινής διαταγής που είχε καταθέσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την απομάκρυνση του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της Folli Follie, Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, από τo Δ.Σ. του ομίλου.

Η πρόεδρος υπηρεσίας του Πρωτοδικείου, αφού άκουσε και τις δύο πλευρές, δηλαδή τόσο την πλευρά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όσο και τους δικηγόρους που εκπροσωπούν την εταιρεία, εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία, όπως προαναφέραμε νωρίτερα, διορίζεται στη θέση του κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσου ο κ. Δημήτριος Βαλαχής του Ευστρατίου, όπως προτάθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε ακόμη την αναπλήρωση της θέσης που κατείχε στο ΔΣ ο παραιτηθείς πριν από λίγο χρονικό διάστημα Περικλής Δοντάς, κάτι το οποίο επίσης έγινε δεκτό από το δικαστήριο. Στη θέση του κ. Περικλή Δοντά διορίζεται ο κ. Γεώργιος Ιωαννίδης.

Όπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα, κατόπιν άμεσης παρέμβασης των Νομικών Συμβούλων της Εταιρείας Folli Follie, κ. Θέμη Σοφού, Δικηγόρου και Αντιπροέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, και της κ. Ειρήνης Γεωργακοπούλου, Δικηγόρου, σε αίτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για αντικατάσταση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου από νέο μέλος, στο Διοικητικό Συμβούλιο, ο κ. Σοφός δήλωσε ότι ο κ. Κουτσολιούτσος είχε παραιτηθεί ήδη από το Διοικητικό Συμβούλιο για την προστασία των συμφερόντων της Εταιρείας και ότι η Εταιρεία συναινούσε να αντικατασταθεί από τον κ. Δημήτριο Βαλαχή του Ευστρατίου, όπως προτάθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ο κ. Σοφός δήλωσε μάλιστα ότι η Folli Follie είναι διαθέσιμη σε κάθε έλεγχο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς πληρούνται οι προϋποθέσεις της ορθής λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου σύμφωνα με τους κανόνες της Εταιρικής Διακυβέρνησης και πιστεύει στην επίτευξη της πολύμηνης διαπραγμάτευσης με τους Ομολογιούχους για την εξυγίανση της Εταιρείας και τη διάσωση της εργασίας 1000 εργαζομένων, οι οποίοι έχουν πληρωθεί στο ακέραιο και δεν υφίσταται κανένα υπόλοιπο.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ασκεί υπεύθυνα νόμιμο εποπτικό έλεγχο, καθώς και ότι «εμείς θα προχωρήσουμε υπεύθυνα σε συνεργασία μαζί με τους εκπροσώπους της, με μοναδικό γνώμονα την επίτευξη του κοινού στόχου, που είναι η επικύρωση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του χρέους της εταιρείας προς τους Ομολογιούχους, τη διαπραγμάτευση με τους οποίους συνεχίζουμε πυρετωδώς αποτελεσματικά».

Ευχαρίστησε στο τέλος τον κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσο για την ευθιξία που επέδειξε με την παραίτησή του από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας για την προστασία των συμφερόντων της.
Η αποχώρηση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου από το ΔΣ ήταν θέμα ωρών, μετά την αίτηση που κατέθεσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την απομάκρυνσή του.

Η συγκρότηση του νέου Δ.Σ. αναμένεται να γίνει άμεσα.

Το αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πραγματοποιήθηκε δυνάμει της νέας ρύθμισης που ψηφίστηκε πρόσφατα για την ελληνική κεφαλαιαγορά, η οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη δυνατότητα να ζητά απευθείας από την ελληνική Δικαιοσύνη να διορίζει προσωρινή διοίκηση με βάση το άρθρο 69 του Αστικού Κώδικα, όταν διαπιστώνει ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων μελών της διοίκησης με εκείνα της εταιρείας.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Folli Follie: Παραιτήθηκε πριν απομακρυνθεί με δικαστική απόφαση ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος"

Καισαριανή: Οι «αναρχικές/αναρχικοί» ανέλαβαν την ευθύνη για το μπαράζ επιθέσεων σε τράπεζες και καφετέρια

Την ευθύνη για το μπαράζ καταδρομικών επιθέσεων, τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Καισαριανή, ανέλαβαν οι «αναρχικές/αναρχικοί».

Σύμφωνα με ανάρτησή τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, σχολιάζουν πως κατά τη διάρκεια της επίθεσης, πέταξαν τρικάκια τα οποία έγραφαν «Φωτιά στις τράπεζες, πόλεμος στ’ αφεντικά», «Από την Ελλάδα μέχρι τη Χιλή, η φλόγα της εξέγερσης είναι ζωντανή», «Κατάληψη σε βίλες και εγκαταλελειμμένα», «Τα τελεσίγραφα και τα διατάγματα καταργούνται στα οδοφράγματα».

Θυμίζεται πως μια ομάδα περίπου δέκα ατόμων, έσπασε με βαριοπούλες και μολότοφ την τζαμαρία ταχυφαγείου, ενώ στη συνέχεια προχώρησε στον εμπρησμό δύο ΑΤΜ τραπεζών.

Τα συγκεκριμένα σημεία βρίσκονταν σε πολύ κοντινή απόσταση το ένα με το άλλο, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως.

Ολόκληρη η ανάρτηση της αντιεξουσιαστικής ομάδας

Έντεκα χρόνια περάσανε από την κρατική δολοφονία του αναρχικού μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Έντεκα χρόνια από όταν ένα πάτημα στην σκανδάλη του όπλου του Επαμεινώνδα Κορκονέα πάγωσε το χαμόγελο από το γιορτινό προσωπείο της απρόσκοπτης ροής του εμπορεύματος που μανιωδώς εκτόπιζε στο παρασκήνιο εκείνο τον αναβρασμό που αποτυπώθηκε βίαια στο διάχυτο μητροπολιτικό πεδίο.

Ο εχθρός όμως είναι ακόμα εδώ και συμπληρώνει με συνέπεια αυτές τις αιματοβαμμένες λίστες του θανάτου. Λίστες από τα κορμιά των προσφύγων που ξέβρασε το Αιγαίο. Λίστες των νεκρών εργατών που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα κάτεργα των ντόπιων και ξένων αφεντικών, στην άσφαλτο για μια παραγγελία, στα ΕΛΠΕ, στην ΛΑΡΚΟ, στον ΑΒ Βασιλόπουλο, στα EVEREST, για να είναι καθαροί οι δήμοι, για να είναι ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις. Λίστες νεκρών από φασίστες (Π. Φύσσας, Petrit Zifle, Ζαχζαντ Λουκμάν). Λίστες νεκρών που δεν χωράγανε στα εύθραυστα πρότυπα των νοικοκυραίων (Zac). Γυναίκες που δολοφονήθηκαν από “άντρες καθημερινούς”. Λίστες νεκρών από τα αστυνομικά τμήματα (Marnikollaj, Ebuka). Λίστες άλλων τόσων νεκρών που δεν μάθαμε ποτέ το όνομα τους.

Αυτές οι κρατικές δολοφονίες δεν είναι, όμως, απλά ατυχείς στιγμές στην ιστορία του ελληνικού κράτους αλλά το αποτέλεσμα της καθημερινής υποτίμησης των ζωών μας. Υποτίμηση που επιβάλεται μέσα από την εντατικοποίηση της επισφαλούς εργασίας μας για μισθούς πείνας, τα πανάκριβα νοίκια, τον εντεινόμενο έλεγχο σε κάθε πτυχή της καθημερινότητα μας κλπ. Ένα σκηνικό που συμπληρώνεται από την διαρκή απόπειρα καταστολής των αντιστάσεων που ξεπηδούν και τροφοδοτούνται από την ανάγκη για αντιπαράθεση με το ζοφερό παρόν αλλά και το μέλλον που μας επιφυλάσουν. Έτσι, βλέπουμε ότι σε συνέχεια της κατασταλτικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρείται η επιβολή του δόγματος “νόμου, τάξης και ανάπτυξης” πάνω σε ό,τι ενσαρκώνει και συμβολίζει αυτό που διαχρονικά συνθέτει το ντόπιο ανταγωνιστικό κίνημα, με ιδιαίτερη μεροληψία στον αναρχικό/αντιεξουσιαστικό χώρο. Δεν γινόταν να λείπει, λοιπόν, η αφοσίωση των κατασταλτικών μηχανισμών στην γειτονιά των Εξαρχείων, όπου και έχει ξεδιπλωθεί μέχρι στιγμής το κυνικό πρόσωπο του κράτους: συλλήψεις στο σωρό, βασανισμοί διαδηλωτών, ξεγύμνωμα και εξευτελισμός προσαχθέντων. Όλα αυτά βέβαια αν και έχουν επίδικο την τρομοκράτηση του κόσμου του αγώνα δεν πετυχαίνουν τίποτα περισσότερο από το να αναδεικνύουν την ανάγκη να πυκνώσουμε τις γραμμές μας στους δρόμους, στις σχολές, στους χώρους της δουλειάς, αλλά και σε ένα ακόμα μέσο αγώνα, ζύμωσης και αμφισβήτησης της κυριαρχίας: τις καταλήψεις.

Δεν υπήρχε περίπτωση να μείνουν στην απέξω της κατασταλτικής στρατηγικής οι χώροι που δεκαετίες τώρα έχουν δώσει το παράδειγμα της εδαφικοποιημένης πραγμάτωσης των κοινοτήτων αγώνα, από όπου και ξεπηδάνε πολλά παραδείγματα από τους μεγαλύτερους ή μικρότερους αγώνες των από-τα-κάτω. Για αυτό θα ήταν φρόνιμο το ελληνικό κράτος να καταλάβει ότι τόσες δεκαετίες συνεπούς παρουσίας στις γειτονιές της Αθήνας δεν θα ξεριζωθούν σε 15 μέρες. Δεν θα μετρήσουμε ποτέ αντίστροφα, αλλά μοχθούμε να έρθει η στιγμή όπου το κράτος και τα αφεντικά θα μετρήσουν αντίστροφα μπροστά στην οργή και την μαχητικότητα των εξεγερμένων όλου του κόσμου. Μοχθούμε για να συνειδητοποιήσουμμε οι καταπιεσμένοι ότι η δύναμή μας, που προσπαθουν να μουδιάσουν τα γκλομπ των μπάτσων, τα τελεσίγραφα των αφεντικών, οι συλλήψεις και οι φυλακίσεις, είναι αυτή που φοβούνται περισσότερο. Δεν χρειάζεται να πάμε καθόλου πίσω στον χρόνο για να αναζητήσουμε τέτοια παραδείγματα δυναμικής αντεπίθεσης, φτάνει να στρέψουμε την προσοχή μας, μέσα σε άλλες τόσες, στην εξέγερση που λαμβάνει τώρα στην Χιλή και παρά τους κυβερνητικούς ελιγμούς και την υπέρμετρη κρατική βία δεν έλεγε να κοπάσει.

Έτσι εμείς ως κομμάτι των καταπιεσμένων, δεν μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια μπορστά σε αυτήν την πραγματικότητα. Δεν χρειάζεται να φτάσουμε στον πάτο του βαρελιού για να αναγνωρίσουμε την ανάγκη να οργανωθούμε, να παρέμβουμε και να επιτεθούμε στο εξουσιαστικό σύμπλεγμα για το οποίο δεν είμαστε τίποτα παραπάνω από κομμάτια κρέας που παράγουν κέρδη ή γίνονται κιμάς στα κανόνια πολεμικής τους μηχανής. Εμείς είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να δώσουμε αξία στις ζωές μας μαχόμενοι στους χώρους που υπάρχουμε και δρούμε.

Για αυτό το ξημέρωμα της παρασκευής 13/12 (aka. όλοι οι μπάτσοι μπάσταρδοι) επιτεθήκαμε σπάζοντας τις προσόψεις των τραπεζών Πειραιώς και Eurobank και της επιχείρησης Everest στην οδό Εθν.Αντιστάσεως στην Καισαριανή ενώ πυρπολήσαμε και τα ΑΤΜ των τραπεζών.

Στην διάρκεια της κίνησής μας πετάξαμε τρικάκια που έγραφαν “Φωτιά στις τράπεζες, πόλεμος στ’ αφεντικά”,“Από την Ελλάδα μέχρι τη Χιλή, η φλόγα της εξέγερσης είναι ζωντανή”, “Κατάληψη σε βίλες και εγκαταλελειμμένα”, “Τα τελεσίγραφα και τα διατάγματα καταργούνται στα οδοφράγματα”.

ΥΓ1. Χαιρετίζουμε τις ευφάνταστες, δημιουργικές και καταστροφικές, πρωτοβουλίες των συντρόφων και συντροφισσών μας σε όλη την επικράτεια με αφορμή το τελεσίγραφο Χρυσοχοϊδη και τα 11 χρόνια από την εξέγερση του Δεκέμβρη. Πάντα πιστεύαμε ότι η φαντασία προωθεί στην αντιεξουσία και το αντίστροφο. Στην εξουσία πάντα αντιστοιχούσε η ματαιοδοξία.

ΥΓ2. Οι διάχυτες, οργανωμένες και αυθόρμητες, πρωτοβουλίες μας σε κάθε σημείο των πόλεων μας αναδεικνύουν το αυτονόητο αδιέξοδο του δόγματος “νόμος και τάξη” του Χρυσοχοϊδη, των επιτελείων και των μπάτσων του. Κίνημα σημαίνει κίνηση και τίποτα δεν μπορεί να φιμώσει, να ξεριζώσει και να οριοθετήσει την κίνηση των αντιστεκόμενων ανθρώπων. Οι μπάτσοι σας έχουν ωράρια. Η ζωή και οι αγώνες μας, όχι.Είναι εκεί νύχτα-μέρα να σας βάζουν νέα προβλήματα. Οι μπάτσοι σας έχουν μισθούς. Ο αγώνας για την ελευθερία δεν έχει αντίτιμο. Τα κατασταλτικά πλάνα σας έχουν χρονοδιαγράμματα. Τα όνειρα και οι επιθυμίες μας τα υπερβαίνουν. Μιχαλάκη, εμείς θα ζήσουμε για να γιορτάσουμε την ήττα των σχεδίων σου. Εσύ;

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καισαριανή: Οι «αναρχικές/αναρχικοί» ανέλαβαν την ευθύνη για το μπαράζ επιθέσεων σε τράπεζες και καφετέρια"

Aνάθεση 25 γραμμών του ΟΑΣΘ στα ΚΤΕΛ

Tην προώθηση της εισήγησης στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, για ανάθεση 25 επιπλέον γραμμών του ΟΑΣΘ στα ΚΤΕΛ, ενέκρινε, στη σημερινή πρώτη του συνεδρίαση, το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ).

Στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του φορέα για το 2020, ενώ πρώτο και επείγον μέλημα ήταν να «τρέξει» η διαδικασία της συμφωνίας με τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης.

Όπως ανακοινώθηκε, η ανάθεση των επιπλέον γραμμών θα υλοποιηθεί μέσω συμβάσεων που θα υπογραφούν μεταξύ της ΟΣΕΘ ΑΕ και της ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης (σε σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ Σερρών, Χαλκιδικής και Κιλκίς), όπως προβλέπεται από τον σχετικό νόμο., ενώ έξι γραμμές του ΟΑΣΘ παραχωρήθηκαν στα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης από τον Μάιο του 2019 και ήδη λειτουργούν αποτελεσματικά.

Τόσο ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γιάννης Καλογερούδης, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος, συγκοινωνιολόγος, Γιάννης Τόσκας, αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα για την υπογραφή της σύμβασης που θα αρχίσει να εξομαλύνει την κατάσταση εξυπηρέτησης των μετακινούμενων με τα αστικά λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη.

Το ΔΣ του ΟΣΕΘ συγκροτήθηκε σήμερα σε σώμα και η σύνθεση του είναι ως εξής:
Πρόεδρος: Γιάννης Καλογερούδης.
Διευθύνων Σύμβουλος: Γιάννης Τόσκας

Μέλη: Φ. Παπαγεωργίου, Αικ. Καρασαββίδου, Θρ. Διαμαντής, Κ. Πάλλας (εκπρόσωπος ΠΚΜ), Ευθ. Φωτόπουλος (εκπρόσωπος δήμου Θεσσαλονίκης, εντεταλμένο εκτελεστικό μέλος), Π. Τσακίρης (δήμαρχος Ωραιοκάστρου, εκπρόσωπος ΠΕΔ-ΚΜ), Π. Μπίλλιας (εκπρόσωπος ΤΕΕ-ΤΚΜ)

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Aνάθεση 25 γραμμών του ΟΑΣΘ στα ΚΤΕΛ"

Ο Ερντογάν απειλεί το ΝΑΤΟ και η τουρκική λίρα καταρρέει

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο μηνών υποχώρησε η τουρκική λίρα, καθώς φαίνεται πως η Τουρκία οδεύει προς νέα αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε κατά 0,7%, στις 5,85 λίρες ανά δολάριο, μετά τις απειλές Ερντογάν ότι θα κλείσει δύο κρίσιμες βάσεις του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, αυτό είναι μια πιθανότητα αν η Ουάσιγκτον επιβάλλει κυρώσεις στην Άγκυρα για την αγορά του ρωσικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, η αγορά αυτή είναι ασύμβατη με την ιδιότητα της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ. Επίσης, η Επιτροπή Εξωτερικών της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε την επιβολή κυρώσεων που θα μπορούσαν να βυθίσουν εκ νέου την Τουρκία σε οικονομική αναταραχή.

Η τουρκική λίρα έχει ήδη αποδυναμωθεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο νόμισμα αναδυόμενης αγοράς από τις 12 Δεκεμβρίου που η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε τα επιτόκια για τέταρτη φορά στη σειρά, στο 12%, με αποτέλεσμα από τις αρχές Ιουλίου και μετά τα επιτόκια να έχουν μειωθεί συνολικά κατά 1.200 μονάδες βάσης.

Το τουρκικό νόμισμα μπορεί να χάσει άλλο ένα 1,5% επιπλέον, πλησιάζοντας τα χαμηλά του Οκτωβρίου, των 5,938 λιρών ανά δολάριο, αν η απάντηση των Αμερικανών στις δηλώσεις Ερντογάν αποδειχθεί «σχετικά σκληρή», υποστηρίζει ο Piotr Matys, υπεύθυνος στρατηγικής στην Rabobank στο Λονδίνο.

Σε πτωτική τροχιά βρέθηκαν όμως και τα τουρκικά κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου (σε τουρκική λίρα) να κάνει άλμα 16 μονάδων βάσης, στο 12,52%.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ερντογάν απειλεί το ΝΑΤΟ και η τουρκική λίρα καταρρέει"

Το σχέδιο για τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές άδειες

Να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο προγραμματίζει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την αδειοδότηση περιφερειακών και θεματικών τηλεοπτικών σταθμών αλλά και των ραδιοφώνων.

Σε συνάντηση με δημοσιογράφους που καλύπτουν το τηλεοπτικό ρεπορτάζ ο υφυπουργός Στέλιος Πέτσας είπε ότι είναι έτοιμος ο νέος ψηφιακός χάρτης σύμφωνα με τον οποίο θα δοθούν οι καινούργιες άδειες, τονίζοντας μάλιστα πως «σκοπός μας δεν είναι να πάμε να βγάλουμε λεφτά. Δεν θα βάλουμε υψηλά τιμήματα για τις άδειες , αλλά να μπει τάξη. Θα υπάρξει ένα εύλογο τίμημα και για τα κριτήρια θα συζητήσουμε με τις αρμόδιες αρχές ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Η αρχή θα γίνει με τις άδειες για τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς της Αττικής και στη συνέχεια στις υπόλοιπες περιφέρειες, ενώ αμέσως μετά η διαδικασία για τους θεματικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Κατόπιν οι άδειες για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς ενώ στόχος είναι όλες οι διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 18 μήνες!

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Το σχέδιο για τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές άδειες"

ΕΣΡ: Πρόστιμο 150.000 ευρώ και 5ήμερη αναστολή για την εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα

Σύντομα, όπως άλλωστε είχε γίνει γνωστό, ανακοινώθηκε η απόφαση του ΕΣΡ για την εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής, το ΕΣΡ κατά τη σημερινή του διάσκεψη με θέμα την εκπομπή του ΣΚΑΙ «Μεσημέρι με τον Γιώργο Λιάγκα» της 7ης Νοεμβρίου 2019, αφού συζήτησε εκτενώς τα γεγονότα κατέληξε στην εξής απόφαση:

Για τις παραβάσεις της προσβολής της αξίας του ανθρώπου και της δυσμενούς διάκρισης λόγω φύλου επιβάλλεται κύρωση προσωρινής αναστολής μετάδοσης της εκπομπής για 5 συνεχόμενες ημέρες, από 20/1/2020 μέχρι και 24/1/2020.

Για την υποβάθμιση της ποιοτικής στάθμης του προγράμματος επιβάλλεται το χρηματικό πρόστιμο των 150.000 ευρώ.

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι ο σάλος προκλήθηκε λόγω του τρόπου που ο Γιώργος Λιάγκας και το πάνελ της εκπομπής του επέλεξαν να σχολιάσουν την είδηση ότι ένας φοιτητής εκσπερμάτισε στην πλάτη συμφοιτήτριάς του στη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ.

Το πάνελ της εκπομπή δεν μπορούσε να συγκατήσει τα γέλια του, ενώ είχαν ακουστεί και χυδαίες ατάκες (πχ. έσταζε το ταβάνι;»). Ο ρεπόρτερ προσπαθούσε να τους εξηγήσει τη βαρύτητα και τη σοβαρότητα της είδησης, ωστόσο δεν κατάφερε να τους πείσει να σταματήσουν να τη διακωμωδούν.

Στο πάνελ ακούστηκε μέχρι και το ερώτημα «αν υπήρχε συναίσθημα ανάμεσα στους δύο», ενώ προσπάθησαν να κάνουν μέχρι και live αναπαράσταση της σεξουαλικής παρενόχλησης.



Ακολούθησε πλήθος αντιδράσεων, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που βγήκαν και καταδίκασαν τον Γιώργο Λιάγκα, την Κατερίνα Γκαγκάκη και την Ελένη Τσολάκη για τη συμπεριφορά τους, μεταξύ αυτών και η Μαίρη Συνατσάκη, αλλά και η Ρούλα Κορομηλά.

Ο Γιώργος Λιάγκας αναγκάστηκε να ζητήσει ουκ ολίγες φορές συγγνώμη για το ατόπημα στο οποίο υπέπεσε, ενώ μάλιστα κλήθηκε να λογοδοτήσει και στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΣΡ: Πρόστιμο 150.000 ευρώ και 5ήμερη αναστολή για την εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα"

Αίτηση – βόμβα στο ΣτΕ: Ανώτατος Δικαστής στρέφεται κατά της άρνησης Παυλόπουλου να διορίσει ηγεσία δικαστηρίων επί ΣΥΡΙΖΑ

Στην κρίση της Ολομέλειας του ΣτΕ τίθενται ενέργειες ή παραλείψεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου, σχετικά με το θρίλερ που εκτυλίχθηκε προεκλογικά, το καλοκαίρι, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να επιλέξει την ηγεσία της Δικαιοσύνης και δη του Αρείου Πάγου (πρόεδρος – εισαγγελέας και αντιπρόεδροι) και του Συμβουλίου Επικρατείας (3 αντιπρόεδροι).
Ο Σύμβουλος της Επικρατείας Δημ, Μακρής (που ήταν ένα από τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν αλλά ο κ. Παυλόπουλος δεν υπέγραψε το διάταγμα διορισμού του ως αντιπροέδρου του ΣτΕ) και οι δικηγόροι Μαν. Φωτάκης και Δημ. Ιωαννίδης ζητούν να τεθεί υπό δικαστική κρίση η νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης, αφού αμφισβητείται ευθέως η νομιμότητα διορισμού της.
Οι αιτούντες  ζητούν από την Ολομέλεια του ΣτΕ να ακυρωθεί ο διορισμός της ηγεσίας τη Δικαιοσύνης  από τη νέα κυβέρνηση , καθώς θεωρούν παράνομη τη μη υπογραφή των διαταγμάτων που εξέδωσε το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο κ. Μακρής (και οι άλλοι ενάγοντες), ο οποίος είναι ένας από του συμβούλους Επικρατείας που είχαν επιλεγεί από το υπουργικό Συμβούλιο στις 21/6/19 για τη θέση του αντιπρόεδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου,  στρέφεται κατά της παραλείψεως οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας εκδόσεως του προεδρικού διατάγματος προαγωγής των επιλεγέντων δικαστικών λειτουργών στις θέσεις των τριών Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, από τον Πρ. Παυλόπουλο.
Ο Καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πάνος Λαζαράτος
Η αίτηση ακυρώσεως την οποία υπογράφει ο Πάνος Λαζαράτος, Καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ουσιαστικά θέτει υπό δικαστικής κρίση την κρίσιμη περίοδο Μαΐου – Ιουνίου 2019, όταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνήθηκε (δια της σιωπής του)  να υπογράψει τα διατάγματα επιλογής ηγεσίας από το τότε Υπουργικό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα η να κυβέρνηση να επιλέξει τελικά άλλα πρόσωπα για την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Είναι δε (νομικά) προφανές πως εφόσον γίνει δεκτή η αίτηση σχετικά με τους 3 αντιπροέδρους του ΣτΕ, τότε δημιουργείται νομικό ζήτημα και για τις άλλες επιλογές στον Άρειο Πάγο.
«Παράνομη»
Όπως αναφέρεται στο δικόγραφο, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρανόμως παρέλειψε την έκδοση των διαταγμάτων προαγωγής, αναφορικά με τις θέσεις δικαστικών λειτουργών στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η υποχρέωσή του να εκδώσει αμελλητί τα διατάγματα προαγωγής στις θέσεις του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επανενεργοποιήθηκε μετά την επιβεβαίωση και επανυποβολή τους με τις υπ’ αριθμ. 18, 19 και 20 /21-6-2019 πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Η παράλειψη, λοιπόν, της αμελλητί εκδόσεως των προεδρικών διαταγμάτων, συνιστά παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας.
-Ωστόσο, η επίμαχη παράλειψη του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι διαρκής, υπό την έννοια ότι αδιαλείπτως έως σήμερα παραλείπεται η έκδοση του προεδρικού διατάγματος αναφορικά με την προαγωγή των αντιπροέδρων του ΣτΕ, και άρα διαρκώς παραλείπεται α) η συμμόρφωση στη συνταγματική υποχρέωση εκδόσεως του προεδρικού διατάγματος και β) η άρση της ήδη συντελεσθείσας παρανομίας, λόγω της παραλείψεως εκδόσεως του κρίσιμου προεδρικού διατάγματος. Πρόκειται για διαρκή παράλειψη οφειλόμενη νόμιμης ενέργειας της Διοίκησης, με αναλογική εφαρμογή της ΣτΕ 1214/2002, για τη διαρκή παρανομία των οργάνων του Δημοσίου (κατά την οποία η διαρκής εξακολούθηση της παρανομίας της Διοίκησης, στηριζόμενη στην άπαξ τελεσθείσα παρανομία μέσω διοικητικής πράξης – ή παράλειψης- , εκκινεί νέα αυτοτελή παραγραφή για κάθε έτος στο οποίο ανάγεται η ζημία).
-Κατά μείζονα λόγο εν προκειμένω, το χρονικό σημείο στοιχειοθετήσεως της το πρώτον συντελεσθείσας παραλείψεως του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι νομικά κρίσιμο για την εξέταση του εμπροθέσμου της παρούσας, καθώς η διαρκής παρανομία του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία είναι εξακολουθητική και αναγεννά την υποχρέωση του προς πράξη συνεχώς, καθιστά την παρούσα αίτηση ακυρώσεως εμπροθέσμως ασκηθείσα.
– Άλλως και επικουρικώς, η έκδοση του επίμαχου προεδρικού διατάγματος έπρεπε να διενεργηθεί το αργότερο την 1η Ιουλίου 2019, ήτοι την ημερομηνία κατά την οποία κενώνονταν οι θέσεις των Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Από την ημερομηνία τούτη, λοιπόν, συντελείται το πρώτον παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας, η οποία, όμως σε αντιστοιχία προς τα ανωτέρω, είναι διαρκής. Συνεπώς, και υπό αυτή την εκδοχή, η παρούσα αίτηση ακυρώσεως τοποθετείται στη σφαίρα του εμπροθέσμου.
Νομικοί λόγοι 
Σύμφωνα με τους νομικούς ισχυρισμούς η παράλειψη εκδόσεως του προεδρικού διατάγματος προαγωγής των τριών Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι  παράνομη, κατά τους αιτούντες, για τους ακόλουθους λόγους:
  1. Παραβιάζει ευθέωςτο άρθρο 90 παρ. 5 του Συντάγματος, κατά το οποίο, εν προκειμένω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δέσμια αρμοδιότητα να εκδώσει το επίμαχο προεδρικό διάταγμα.
  2. Παραβιάζει την ανωτέρω συνταγματική διάταξη, ερμηνευομένη σε συνδυασμό με τα άρθρα 26 παρ. 2, 35 παρ. 1, 50, 30 παρ. 1, 82 παρ. 1 και 85 Συντ., τα οποία ορίζουν τον θεσμικό ρόλο και τις (συγκεκριμένες) αρμοδιότητες που διαθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενόψει των οποίων δεν επιτρεπόταν σε αυτόν να απόσχει από την έκδοση του επίμαχου προεδρικού διατάγματος.
  3. Παραβιάζει την ανωτέρω συνταγματική διάταξη, σε συνδυασμό με τις συνταγματικές, αλλά και υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις (άρθρα 26 παρ. 3, 87 παρ. 1 και 2, 88, 20 παρ. 1 Συντ. και 2, 19 ΣΕΕ, 47 ΧΘΔΕΕ και 6 παρ. 1 ΕΣΔΑ),  οι οποίες κατοχυρώνουν το κύρος και την ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών και από τις οποίες απορρέουν η αρχή της συνέχειας των κρατικών λειτουργιών, ειδικότερα δε η συνταγματική επιταγή για ομαλή λειτουργία των ανωτάτων δικαστηρίων.
Τυχόν αποδοχή της δυνατότητας αρνησικυρίας του Προέδρου της Δημοκρατίας ως προς τα προεδρικά διατάγματα προαγωγής των επιλεγέντων δικαστικών λειτουργών αναιρεί τον ρυθμιστικό, σταθεροποιητικό και εγγυητικό ρόλο του, ενώ παράλληλα καθιστά τη δικαστική εξουσία δέσμια των πολιτικών επιλογών τόσο της απελθούσας, όσο και της επερχόμενης πολιτικής ηγεσίας.
Σε δήλωσή του ο κ. Λαζαράτος αναφέρει:
«Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση, η οποία αφορά τα άκρως επίκαιρα ζητήματα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης έναντι της εκτελεστικής εξουσίας, καθώς και του ακριβούς ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πολίτευμά μας.
Το Σύνταγμα, εκτός από πολιτικό, είναι ιδίως νομικό κείμενο, ερμηνευόμενο με αυστηρούς μεθοδολογικούς κανόνες, ανάλογους με αυτούς που ισχύουν σε όλα τα πεδία του δικαίου.
Τούτους τους αυστηρούς κανόνες προσπαθεί να υπηρετήσει το δικόγραφο που κατατέθηκε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως μείζονος εγγυητού της ορθής νομικής ερμηνείας του Συντάγματος.».
dikastiko
Διαβάστε Περισσότερα » "Αίτηση – βόμβα στο ΣτΕ: Ανώτατος Δικαστής στρέφεται κατά της άρνησης Παυλόπουλου να διορίσει ηγεσία δικαστηρίων επί ΣΥΡΙΖΑ"

Μετρό: Στάση εργασίας το πρωί της Τρίτης

Προειδοποιητική στάση εργασίας αύριο, Τρίτη, από την έναρξη λειτουργίας έως τις 10:00 το πρωί, κήρυξε το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ).

Όπως εξηγεί, «την ώρα που οι κενές οργανικές θέσεις στην ΣΤΑ.ΣΥ πλησιάζουν τις 700 και δεν έχει οριστεί ο ακριβής αριθμός τους ανά Διεύθυνση, Τομέα, Ειδικότητα, η διοίκηση της εταιρείας, με άκρως ενοχικό τρόπο, αποφασίζει και διατάζει Παρασκευή βράδυ να μετακινήσει μονομερώς με τον πλέον βίαιο και αυταρχικό τρόπο συναδέλφους από τις οργανικές τους θέσεις, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται πως επιλύει».

Σύμφωνα με το ΣΕΛΜΑ, «τη στιγμή που οι πραγματικές ανάγκες στελέχωσης ειδικοτήτων όπως, τεχνίτες, οδηγοί, σταθμάρχες, έλεγχος κομίστρου έχουν χτυπήσει "κόκκινο", οι διοικούντες, με μια ακατανόητη, χωρίς κανέναν σχεδιασμό και έξω από κάθε λογική κίνηση, προχωρούν μονομερώς στη "ρύθμιση" της ζωής των εργαζομένων. Είναι οι ίδιοι που, σε αγαστή συνεργασία με τον ΟΑΣΑ, έχουν αφήσει τους συναδέλφους εκδότες εισιτηρίων να εργάζονται κάτω από αντίξοες και απάνθρωπες συνθήκες εξαιτίας της αποτυχίας του ηλεκτρονικού εισιτηρίου».

Το σωματείο απαιτεί άμεσα προσλήψεις τακτικού προσωπικού για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων κι ανάκληση των «μονομερών βίαιων» μετακινήσεων και τονίζει πως «κανένας συνάδελφος δεν θα μετακινηθεί μέχρι να ενημερωθεί από το σωματείο».

Μιλά, τέλος, για εργαζόμενους που «αποσπώνται στη διοίκηση του ΟΑΣΑ και σε πολιτικά γραφεία, με συνέπεια τη μείωση του παραγόμενου συγκοινωνιακού έργου».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετρό: Στάση εργασίας το πρωί της Τρίτης"

Σφοδρή επίθεση από την Ακρίτα στον Σημίτη

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε η Έλενα Ακρίτα κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με αφορμή το άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ το περασμένο σαββατοκύριακο. Κύριε Σημίτη.
Γράφει για «μίζες με Τσουκάτους, Τσοχατζόπουλους», θυμίζει ότι επί ημερών του το χρηματιστήριο ΄»έσκασε στα χέρια» του και «πήρε μια χώρα στο λαιμό του» αλλά και ότι παρέδωσε τον Οτσαλάν στους εκτελεστές του.
Δείτε όλη την ανάρτηση της Ελ. Ακρίτα στο facebook:
«Όταν επί των ημερών σας έγιναν ΟΙ μίζες με Τσουκάτους, Τσοχατζόπουλους και λοιπούς πατρικίους της πολιτικής μας ζωής.
Όταν το Χρηματιστήριο έσκασε στα χέρια σας και πήρε μια χώρα στο λαιμό του.
Όταν παραδώσατε ψυχρά τον Οτσαλάν στους εκτελεστές του.
Όταν η μεγαλομανία σας – ασορτί με αυτήν της Γ. Αγγελοπούλου – βούλιαξε τη χώρα στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004
Όταν έγινε το μεγάλο φαγοπότι με τα δημόσια έργα
Όταν έγινε το τρελό γλέντι με τα εξοπλιστικά προγράμματα
Όταν διορίζατε ότι ζούσε, κολυμπούσε, ανέπνεε – με μόνο προσόν την κομματική ταυτότητα ΠΑΣΟΚ
Όταν με τα Ίμια….
Όταν
Όταν
Όταν
Τότε δεν μιλήσατε. Μιλάτε τώρα.
Μόνο που τώρα δεν σάς ακούει κανείς.
Τα λόγια σας δεν μετράνε.
Ούτε εσείς.
Καλές γιορτές!».
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Σφοδρή επίθεση από την Ακρίτα στον Σημίτη"

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Αλλαγές δρομολογίων παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Μεταβολές ορισμένων τοπικών δρομολογίων στο σιδηροδρομικό δίκτυο και προαστιακών γραμμών θα υπάρξουν, όπως κάθε χρόνο, παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς λόγω μειωμένης επιβατικής κίνησης που παρατηρείται σε συγκεκριμένες διαδρομές.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ οι επιβάτες που επρόκειτο να ταξιδέψουν το χρονικό διάστημα αυτό και έχουν ήδη αγοράσει εισιτήρια από φυσικά σημεία πώλησης, δικαιούνται επιστροφής του αντιτίμου των εισιτηρίων, είτε σε μετρητά, είτε με τη μορφή «κουπονιού ταξιδιού». Για τους επιβάτες που έχουν αγοράσει τα εισιτήρια τους μέσω διαδικτύου, η επιστροφή του αντιτίμου γίνεται απευθείας στην πιστωτική τους κάρτα.

Υπενθυμίζεται ότι, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. για την περίοδο των εορτών προχώρησε στην αύξηση των δρομολογίων της στην διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών της, ενώ αύξησε σημαντικά τις προσφερόμενες θέσεις και στις υπόλοιπες αμαξοστοιχίες που κινούνται στο συγκεκριμένο δίκτυο. Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να ενημερώνεται από την ιστοσελίδα www.trainose.gr.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Αλλαγές δρομολογίων παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς"

Τελικά τι θα κανει η VW με το εργοστάσιο της Τουρκίας; - Σκέφτεται Ελλάδα;

Παρά τα περί αντιθέτου δημοσιεύματα, η VW δεν εξετάζει καμία εναλλακτική χώρα εκτός της Τουρκίας, για το νέο εργοστάσιο που ετοιμάζει στην περιοχή μας.

Μπορεί αυτή τη στιγμή η τελική απόφαση της VW να είναι σε αναμονή, λόγω κυρίως της διεθνούς κατακραυγής της Τουρκίας για την επέμβασή της στη Συρία, όμως η γερμανική εταιρεία σύμφωνα με την Automobilwoche, δεν σκέφτεται άλλη χώρα πέρα από την Τουρκία για την κατασκευή του νέου της εργοστασίου.

Μάλιστα, η τελική απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο, με την επιλογή της VW για τον τόπο κατασκευής του εργοστασίου να είναι η πόλη της Μανίσας, 40 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σμύρνης.

Θυμίζουμε ότι στο εργοστάσιο θα κατασκευάζεται η νέα γενιά του VW Passat, μαζί με το Skoda Superb, σε ρυθμό παραγωγής 300.000 οχημάτων/έτος.

Η είδηση για την αναμονή της επένδυσης της VW στην Τουρκία είχε κινητοποιήσει τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία ώστε να είναι μια από αυτές η χώρα που θα κατασκευαστεί το νέο εργοστάσιο, όμως τελικά φαίνεται ότι οι Γερμανοί δεν θα αλλάξουν την αρχική τους απόφαση.

newsauto
Διαβάστε Περισσότερα » "Τελικά τι θα κανει η VW με το εργοστάσιο της Τουρκίας; - Σκέφτεται Ελλάδα;"

Στηρίζει τον απεργιακό αγώνα της ΟΜΕ-ΟΤΕ η ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ στηρίζει τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ, οι οποίοι αποφάσισαν 24ωρες απεργίες αντιδρώντας στην πρόθεση της Διοίκησης του Οργανισμού να προχωρήσει σε απολύσεις, μετά τη λήξη της συλλογικής σύμβασης και να εφαρμόσει ένα απαράδεκτο σχέδιο για απολύσεις στην ουσία κάθε Χριστούγεννα, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία.
«Η Διοίκηση του ΟΤΕ αλλάζοντας ρότα, προτείνει τώρα νέα μονοετή σύμβαση ως προϋπόθεση για να ενσωματώσει τη ρήτρα για μη απολύσεις, κάτι που είναι ηλίου φαεινότερον ότι γίνεται για να απολύσει προσωπικό και μετά τη λήξη της νέας σύμβασης.
Η Συνομοσπονδία, βρίσκεται στο πλευρό της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στον ΟΤΕ (ΟΜΕ-ΟΤΕ) η οποία ετοιμάζεται να δώσει τον αγώνα της απέναντι στην αυταρχική και αντεργατική συμπεριφορά της Διοίκησης του ΟΤΕκαι στηρίζει τις απεργιακές της κινητοποιήσεις στις 21 και 27 Δεκέμβρη καθώς και στις 2, 7 και 12 Γενάρη».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Στηρίζει τον απεργιακό αγώνα της ΟΜΕ-ΟΤΕ η ΓΣΕΕ"

Εκρηκτικός μηχανισμός το “ύποπτο αντικείμενο” στην Πανεπιστημιούπολη

Προβληματισμό και… συναγερμό στις αρχές προκαλεί το δέμα που βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας (16.12.2019) μέσα στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, σε σημείο που βρίσκεται απέναντι από το Α.Τ Ζωγράφου.
Ο εντοπισμός του “ύποπτου” αντικειμένου προκάλεσε από την πρώτη στιγμή συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ. Το δέμα, που αποδείχθηκε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, βρήκε ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Ζωγράφου, το οποίο βρίσκεται απέναντι, την ώρα που πάρκαρε τη μηχανή του έξω από τη μάντρα της Πανεπιστημιούπολης.

Ο αξιωματικός είδε καλώδια και ρολόι συνδεδεμένα με ένα μπουκάλι που ήταν τοποθετημένα πίσω από τη μάντρα και ειδοποίησε το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.
Πυροτεχνουργοί των ΤΕΕΜ έφτασαν στο σημείο και αφού απέκλεισαν την περιοχή, προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη.


Μετά τις δυο πρώτες ελεγχόμενες εκρήξεις, δεν αποκλείεται να γίνει και τρίτη.
Όπως διαπιστώθηκε, το δέμα που είχαν άγνωστοι αφήσει μέσα στην Πανεπιστημιούπολη ήταν εκρηκτικός μηχανισμός. Οι πυροτεχνουργοί βρήκαν, όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές, εκρηκτική ύλη συνεδεσμολογημένη. Ο εκρηκτικός μηχανισμός αποτελούνταν από ρολόι, καλώδια και μικρή ποσότητα εκρηκτικών.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε για τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, που χαρακτηρίζεται από αστυνομικούς μικρής ισχύος, είναι μάλλον μαύρη πυρίτιδα. Πρόκειται για την εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιούσε η πρώτη γενιά της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς, όταν άρχισε να κάνει τις πρώτες της επιθέσεις και τοποθετούσε εκρηκτικούς μηχανισμούς μέσα σε κατσαρόλες.
Στο σημείο έχει μεταβεί και κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής.
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκρηκτικός μηχανισμός το “ύποπτο αντικείμενο” στην Πανεπιστημιούπολη"

Προς συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας στην Λιβύη - Δηλώσεις Ρώσου ΥΦΥΠΕΞ

Η Ρωσία με την Τουρκία, βρίσκονται προ των πυλών μιας συμφωνίας για την Λιβύη, με την δημιουργία «οικουμενικής» κυβέρνησης των δύο αντιμαχόμενων παρατάξεων και εν συνεχεία διαμοιρασμό της χώρας, σε μία συμφωνία τύπου «Συρίας».

Ας δούμε τι δήλωσε σχετικά ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλέξανδρος Γκρούσκο:

«Η σύγκρουση στη Λιβύη είναι ένα από τα κεντρικά θέματα των πολιτικών επαφών μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας. Η Λιβύη βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών επαφών με την Τουρκία, όπως και με πολλούς άλλους εταίρους.

Έχουμε έναν πολύ έντονο πολιτικό διάλογο σχεδόν καθημερινά και συζητούμε όλα τα θέματα που είναι σημαντικά για εμάς, όσον αφορά την περιφερειακή ασφάλεια, μέσω συνεργατών (με την Τουρκία) και επαφών αναζητείται κοινό έδαφος».

Ο Γκρούσκο τόνισε ότι ο ειδικός αντιπρόσωπος της Λιβύης στον ΟΗΕ, Χασάν Σαλαμίν, έκανε θετικές προσπάθειες για την διαμεσολάβηση.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός πρόσθεσε ότι η σύγκρουση θα πρέπει να επιλυθεί από τον λαό της Λιβύης μέσω διαπραγματεύσεων.

«Αυτό που ενώνει όλους τους σωστούς ανθρώπους είναι η κατανόηση ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί από τους ίδιους τους Λίβυους με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων της Λιβύης μέσω διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο Ρώσος αξιωματούχος.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Προς συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας στην Λιβύη - Δηλώσεις Ρώσου ΥΦΥΠΕΞ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news