Αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα είναι πλέον οι αγρότες. Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Προμαχώνα, με τη συμμετοχή όλων των αγροτών που μετέχουν στις συντονιστικές επιτροπές των μπλόκων της Βόρειας Ελλάδας, αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.
«Ζητάμε από την κυβέρνηση πολιτική λύση. Όχι καταστολή και ποινικοποίηση του αγώνα μας. Δηλώνουμε ότι δεν θα φύγουμε από την Αθήνα με άδεια χέρια».
Αυτή είναι η απάντηση που δίνουν οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας προς την κυβέρνηση με αφορμή τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου σχετικά με την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα.
Σε δηλώσεις του, ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, υπογραμμίζει την αμετακίνητη στάση των αγροτών να κατέλθουν την Παρασκευή στην Αθήνα και επισημαίνει: «Εμείς κατεβαίνουμε στην Αθήνα στο πλαίσιο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων μας. Τα προβλήματα μας είναι προβλήματα επιβίωσης και τα αιτήματα μας πρέπει να ικανοποιηθούν αν θέλουν να παραμείνουμε στα χωράφια μας.
Ζητάμε από την κυβέρνηση πολιτική λύση και όχι καταστολή και ποινικοποίηση του αγώνα μας. Με αυτή την έννοια, εμείς δηλώνουμε ότι και θα πραγματοποιηθεί η κάθοδος μας στην Αθήνα και θα διαδηλώσουμε στο Σύνταγμα μαζί με τον λαό των Αθηνών και για να εκφράσει την συμπαράσταση του στον αγώνα μας, αλλά και για να παλέψουμε μαζί, αφού το αίτημα για απόσυρση του Ασφαλιστικού και του φορολογικού είναι κοινό και ο κοινός αγώνας θα είναι και πιο αποτελεσματικός. Δηλώνουμε προς την κυβέρνηση ότι δεν θα αποχωρήσουμε με άδεια χέρια».
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας καθόδου στην Αθήνα την Παρασκευή, οι συσκέψεις είναι αλλεπάλληλες για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό, ενώ όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της την Τρίτη η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, την Τετάρτη στις 10 π.μ. θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ με γενικό θέμα «γιατί ερχόμαστε στην Αθήνα, τι διεκδικούμε και γιατί».
Στο μεταξύ, συνεχίζοντας τους αποκλεισμούς επαρχιακών οδών και εναλλακτικών διαδρομών, την Τρίτη από τις 5 μέχρι τις 8.30 μ.μ. παρέμεινε κλειστή η επαρχιακή οδός Λάρισας - Αγιάς στο ύψος του Γερακαρίου, έκλεισε από τις 5 το απόγευμα και για μιάμιση ώρα ο κόμβος Πλατυκάμπου στην παλιά Ε.Ο. Λάρισας - Βόλου και έκλεισε επίσης και η νέα Ε.Ο. Λάρισας - Κοζάνης από τις 4 μ.μ. στο ύψος του Αργυροπουλίου.
Αγρότες Τεμπών: «Όποτε μας καλέσει σε διάλογο ο πρωθυπουργός, εμείς θα πάμε»
«Πλέον οι αγρότες με το έγγραφο που στέλνουν, έχουν τεκμηριωμένες απόψεις και θέσεις, οπότε η κυβέρνηση είναι πολύ πιο εύκολο πλέον να κάνει λίγο στην άκρη το Ασφαλιστικό και να συζητήσει τις απόψεις των αγροτών» επισήμανε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών, Παναγιώτης Καλογιάννης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη συνάντηση στον Προμαχώνα, ο ίδιος τόνισε, «όποτε μας καλέσει σε διάλογο ο πρωθυπουργός, επί των προτάσεων που του καταθέτουμε, εμείς θα πάμε».
Όπως εξήγησε ο κ. Καλογιάννης, «το αργότερο εντός της αυριανής ημέρας το κείμενο με τις προτάσεις μας θα φτάσει στο γραφείο του πρωθυπουργού, στον πρόεδρο της Βουλής, αλλά και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων και θα περιμένουμε τις εξελίξεις».
Στο μεταξύ, διίστανται οι απόψεις αυτών που συμμετείχαν στη συνάντηση της Τρίτης στον Προμαχώνα, με ορισμένους να αναφέρουν ότι «ήταν χάσιμο χρόνου» και άλλους να την χαρακτηρίζουν εποικοδομητική. Οι περισσότεροι εκπρόσωποι μπλόκων που συμμετείχαν στη συνάντηση υπέγραψαν τις προτάσεις των Τεμπών και όσοι δεν το έπραξαν έχουν προθεσμία μέχρι αύριο να το κάνουν.
«Πρέπει να συζητηθεί το κείμενο στη γενική μας συνέλευση απόψε και μετά να υπογράψουμε», επισήμανε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Δοϊράνης, Γιώργος Τερζής, διατυπώνοντας ωστόσο την εκτίμηση «δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει να πάμε σε διάλογο και όχι σε συλλαλητήρια».
Στο μεταξύ, το μπλόκο του Προμαχώνα φαίνεται ότι πρώτα θέλει να μελετήσει εκτενώς το κείμενο με τις προτάσεις και τις θέσεις που θα αποστείλουν τα Τέμπη και μετά θα κρίνουν εάν θα το υπογράψουν.
Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι «δεν πρόκειται να υπογραφεί», ενώ από τη συνάντηση προκύπτει ότι μερίδα αυτών έχουν ήδη αποφασίσει να κατέβουν την Παρασκευή στην Αθήνα. Οι ζυμώσεις πάντως ακόμα συνεχίζονται και οι επόμενες ημέρες, αν όχι ώρες, κρίνονται ιδιαίτερα κρίσιμες.
Όπως αποκαλύπτει το zougla.gr οι αγρότες στέλνουν τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό, να αποσύρει το νέο Ασφαλιστικό που θέλει να εφαρμόσει. Εμμένουν στις βασικές διεκδικήσεις τους, που εκτός από το Ασφαλιστικό, είναι το νέο φορολογικό και το κόστος παραγωγής. Κατέθεσαν 28 προτάσεις με τα αιτήματά τους και απευθυνόμενοι στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσιπρα, παρέθεσαν τα παρακάτω:
Α) Ασφαλιστικό
1) Τροποποίηση του οικονομικού κριτηρίου για τον ορισμό του «επαγγελματία αγρότη» στον Ν.3874/2010 από 35% ποσοστό γεωργικού εισοδήματος στο συνολικό ατομικό εισόδημα σε 61% τουλάχιστον .
2) Διατήρηση του ΟΓΑ σε αυτόνομο πυλώνα κύριας ασφάλισης των αγροτών.
3) Κάθετη διοικητική και οικονομική διάκριση του ΟΓΑ σε 2 ταμεία. Α) Ταμείο Ασφάλισης Αγροτών στο οποίο θα ενταχθούν οι «επαγγελματίες αγρότες» και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που προέκυψαν μετά την καθιέρωση της πρόσθετης ασφάλισης. Β) Ταμείο Προνοιακής Ασφάλισης στο οποίο θα ενταχθούν όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες ασφαλισμένων σήμερα στον ΟΓΑ.
4) Διατήρηση των κατηγοριών ασφάλισης που υπάρχουν σήμερα για τους «επαγγελματίες» αγρότες χωρίς καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
5) Απόδοση ισόποσων ασφαλιστικών εισφορών στο Τ.Α.Α. εκ μέρους όσων ασφαλισμένων ή συνταξιούχων άλλων Φορέων Κύριας Ασφάλισης θα εξακολουθούν να έχουν γεωργικό εισόδημα είτε απ’ ευθείας ως ασφαλιστικές εισφορές Τ.Α.Α., είτε μέσω αυξημένου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για την άσκηση γεωργικής δραστηριότητας πέραν του 13% που ισχύει για τους «επαγγελματίες αγρότες». Το ποσό που αναλογεί στο πέραν του 13% ποσοστού αποδίδεται στο Τ.Α.Α.
6) Εφαρμογή για μια τριετία 2016-2019 του ως άνω συστήματος και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης μετά το τέλος της τριετίας για την οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού ταμείου Τ.Α.Α. καθώς και λήψη διορθωτικών μέτρων αν αποδειχθεί ότι απαιτούνται.
Β) Φορολογικό
1) Τροποποίηση του οικονομικού κριτηρίου για τον ορισμό του «επαγγελματία αγρότη» στον Ν.3874/2010 από 35% ποσοστό γεωργικού εισοδήματος στο συνολικό ατομικό εισόδημα σε 61% τουλάχιστον.
2) Εφαρμογή του Ν. 4172/2013 σε όσους πληρούν το ως άνω κριτήριο μετά την τροποποίησή του, για την φορολόγηση του γεωργικού εισοδήματος και ταυτόχρονη κατάργηση της τροπολογίας Βαλαβάνη στον Ν. 4328 άρθρο 2 παρ.1. Δηλαδή φορολόγηση των «επαγγελματιών αγροτών» με ποσοστό 13% στο καθαρό κέρδος που προκύπτει ως λογιστικό αποτέλεσμα των βιβλίων – στοιχείων και 27,5 % προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος χωρίς καμία προσθήκη ενισχύσεων .
3) Οι διατάξεις του προσχεδίου για όποιους άλλους συντελεστές σταδιακά αυξανόμενους εφαρμόζονται στις λοιπές κατηγορίες αγροτών.
4) Ατομικό αφορολόγητο 12.000,00 ευρώ στους «επαγγελματίες αγρότες».
5) Όσοι νέοι αγρότες εντάσσονται στα προγράμματα νέων αγροτών στο ΠΑΑ 2014-2020 τα πρώτα τρία χρόνια εγκατάστασης να έχουν συντελεστή φορολόγησης 10% ως επιπλέον κίνητρο στο ξεκίνημα της νέας τους δραστηριότητας.
6) Η κατάργηση των τεκμαρτών διαβίωσης και του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
7) Η επιβεβαίωση εκπλήρωσης του οικονομικού κριτηρίου γίνεται με τα φορολογικά στοιχεία του προηγούμενου έτους, ή με την προσκόμιση βεβαίωσης του ΚΕΠΠΥΕΛ κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, ή με τα υποβαλλόμενα στοιχεία του τρέχοντος έτους απ΄ ευθείας από το ΚΕΠΠΥΟ του Υπ. Οικονομικών.
Γ) Κόστος παραγωγής
1) Μείωση της κιλοβατώρας του αγροτικού ρεύματος στις αγροκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στο επίπεδο που βρίσκεται και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες ώστε να είναι ανταγωνιστικά τα προϊόντα μας. Ρύθμιση των συνολικών οφειλών προς τη ΔΕΗ σε 36 άτοκες δόσεις όπως ισχύει στο οικιακό τιμολόγιο .
2) Ανάπτυξη σύγχρονου συστήματος για μειωμένο φόρο κατανάλωσης πετρελαίου στους «επαγγελματίες αγρότες» με χρήση δεικτών κατανάλωσής του, ανά είδος καλλιέργειας και ανά στρέμμα.
3) Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από 23% που ισχύει σήμερα στο 13%.
4) Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες του καθεστώτος «παράλληλης εισαγωγής φυτοπροστατευτικού προϊόντος» με εισαγωγή και εμπορία στη χώρα μας φυτοπροστατευτικών προϊόντων τα οποία είναι «πανομοιότυπα» με τα «προϊόντα αναφοράς», πιο φθηνά και της ίδιας αποτελεσματικότητας αλλά με δυνατότητα εισαγωγής και από μεμονωμένους παραγωγούς.
5) Να καταργηθεί ο ειδικός φόρος στο κρασί.
6) Να αποδίδεται ή να συμψηφίζεται με άλλες υποχρεώσεις άμεσα ο ΦΠΑ των επαγγελματιών αγροτών οι οποίοι είναι πιστωτικοί.
7) Άμεση αποζημίωση των προϊόντων που επλήγησαν από το εμπορικό εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ρωσία και εξασφάλιση της προώθησης των προϊόντων για τα επόμενα χρόνια.
8) Να παραμείνει ως έχει το καθεστώς των διημέρων στην απόσταξη στέμφυλων.
9) Καθορισμός των βοσκοτόπων και οριοθέτηση τους για να λυθούν τα προβλήματα στην πληρωμή των ενισχύσεων των κτηνοτρόφων.
10) Επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ στην πώληση ζώντων ζώων από συντελεστή 23% στο 13% διότι δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τα κρέατα εισαγωγής τα οποία εισάγονται με μηδενική φορολόγηση ως ενδοκοινοτική συναλλαγή και διακινούνται στο εσωτερικό της χώρας με συντελεστή 13%.
11) Αύξηση του συντελεστή απόσβεσης του ζωικού κεφαλαίου όπως και του αντίστοιχου φυτικού πολυετούς καλλιέργειας, καθώς και πάγιων κεφαλαίων από 10% που είναι σήμερα (ΠΟΛ.1116/10.6.2015 ) στο 20%.
12) Άμεσος σχεδιασμός τεχνικών έργων για τον εμπλουτισμό το υπέργειων και υπόγειων υδατίνων πόρων στις περιοχές που απειλούνται από ερημοποίηση.
13) Ετήσιο χρονοδιάγραμμα καταβολής των ενισχύσεων – αποζημιώσεων, που θα τηρείται εκ μέρους των Οργανισμών του ΥΠΑΑΤ. (ΕΛΓΑ – ΟΠΕΚΕΠΕ)
14) Άμεση προκήρυξη των μέτρων ΠΑΑ 2014-2020 για την υλοποίηση δράσεων μείωσης του κόστους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
15) Άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών προσδιορισμού των οριστικών ατομικών δικαιωμάτων καθώς και ολοκλήρωση της καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης 2015.
«Οι Έλληνες αγρότες ζητάμε να μας επιτραπεί να καλλιεργήσουμε τη γη μας, ώστε να πατάξουμε πλούτο για να βοηθήσουμε τη χώρα μας να βρει διέξοδο από τη χαώδη κατάσταση που έχει επέλθει», αναφέρεται.
Τα μέλη των συντονιστικών επιτροπών των αγροτών τονίζουν πως όλα τα παραπάνω αποτελούν αποτέλεσμα συνεργασίας των μπλόκων Τεμπών-Μικροθηβών και θα κοινοποιηθούν προς όλους.
Αστυνομικά μπλόκα για να μη φτάσουν τα τρακτέρ στο κέντρο
Από τον τρόπο, με τον οποίο θα κατέβουν οι αγρότες στην Αθήνα, θα εξαρτηθεί και η μέθοδος που θα ακολουθήσει η Ελληνική Αστυνομία για να τους αντιμετωπίσει.
Το μόνο σίγουρο -όπως διαμηνύουν πηγές της ΕΛ.ΑΣ.- είναι πως τα τρακτέρ δεν πρόκειται να φτάσουν στο κέντρο της πόλης και γι' αυτό τον λόγο θα στηθούν αστυνομικά -αυτή τη φορά- μπλόκα σε πολλά σημεία της Αττικής.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η αστυνομία θα «περιμένει» τους αγρότες στα διόδια Αφιδνών, στην Ελευσίνα, στον Άλιμο, στο Παλατάκι Χαϊδαρίου, στο Σταυρό Αγ. Παρασκευής και στο λιμάνι του Πειραιά.
Την ίδια στιγμή αυξάνεται κατακόρυφα και ο αριθμός των αστυνομικών δυνάμεων που επιτηρούν τα μπλόκα, ώστε να αποτραπούν απρόβλεπτες καταστάσεις και να υπάρχει άμεση ενημέρωση του κέντρου επιχειρήσεων για το πόσοι αγρότες κατεβαίνουν προς Αθήνα και με ποιον τρόπο.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ενισχυμένο μπλόκο θα υπάρχει στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, ενώ τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν τους αγρότες θα πρέπει να σταθμεύσουν είτε στο στάδιο του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο, είτε στη Λεωφόρο Αθηνών.
Από εκεί οι αγρότες θα πρέπει να βρουν διαφορετικό μέσο, για να φτάσουν στο κέντρο της Αθήνας ειδάλλως θα φτάσουν μέχρι εκεί πεζοί.
Άνοιξαν οι δρόμοι στο τελωνείο του Προμαχώνα
Αίσιο τέλος είχαν οι πολύωρες διαπραγματεύσεις που έγιναν από τις 13.00 στο τελωνείο του Προμαχώνα. Λίγο μετά τις 20.15, οι δρόμοι άνοιξαν και η κυκλοφορία στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία διεξάγεται κανονικά.
Υπενθυμίζεται ότι οι Έλληνες αγρότες δεσμεύτηκαν ότι δεν θα μπλοκάρουν το τελωνείο μέχρι ώσπου αποφορτιστεί εντελώς η κίνηση και στις δύο πλευρές.
zougla
«Ζητάμε από την κυβέρνηση πολιτική λύση. Όχι καταστολή και ποινικοποίηση του αγώνα μας. Δηλώνουμε ότι δεν θα φύγουμε από την Αθήνα με άδεια χέρια».
Σε δηλώσεις του, ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, υπογραμμίζει την αμετακίνητη στάση των αγροτών να κατέλθουν την Παρασκευή στην Αθήνα και επισημαίνει: «Εμείς κατεβαίνουμε στην Αθήνα στο πλαίσιο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων μας. Τα προβλήματα μας είναι προβλήματα επιβίωσης και τα αιτήματα μας πρέπει να ικανοποιηθούν αν θέλουν να παραμείνουμε στα χωράφια μας.
Ζητάμε από την κυβέρνηση πολιτική λύση και όχι καταστολή και ποινικοποίηση του αγώνα μας. Με αυτή την έννοια, εμείς δηλώνουμε ότι και θα πραγματοποιηθεί η κάθοδος μας στην Αθήνα και θα διαδηλώσουμε στο Σύνταγμα μαζί με τον λαό των Αθηνών και για να εκφράσει την συμπαράσταση του στον αγώνα μας, αλλά και για να παλέψουμε μαζί, αφού το αίτημα για απόσυρση του Ασφαλιστικού και του φορολογικού είναι κοινό και ο κοινός αγώνας θα είναι και πιο αποτελεσματικός. Δηλώνουμε προς την κυβέρνηση ότι δεν θα αποχωρήσουμε με άδεια χέρια».
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας καθόδου στην Αθήνα την Παρασκευή, οι συσκέψεις είναι αλλεπάλληλες για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό, ενώ όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της την Τρίτη η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, την Τετάρτη στις 10 π.μ. θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ με γενικό θέμα «γιατί ερχόμαστε στην Αθήνα, τι διεκδικούμε και γιατί».
Στο μεταξύ, συνεχίζοντας τους αποκλεισμούς επαρχιακών οδών και εναλλακτικών διαδρομών, την Τρίτη από τις 5 μέχρι τις 8.30 μ.μ. παρέμεινε κλειστή η επαρχιακή οδός Λάρισας - Αγιάς στο ύψος του Γερακαρίου, έκλεισε από τις 5 το απόγευμα και για μιάμιση ώρα ο κόμβος Πλατυκάμπου στην παλιά Ε.Ο. Λάρισας - Βόλου και έκλεισε επίσης και η νέα Ε.Ο. Λάρισας - Κοζάνης από τις 4 μ.μ. στο ύψος του Αργυροπουλίου.
Αγρότες Τεμπών: «Όποτε μας καλέσει σε διάλογο ο πρωθυπουργός, εμείς θα πάμε»
«Πλέον οι αγρότες με το έγγραφο που στέλνουν, έχουν τεκμηριωμένες απόψεις και θέσεις, οπότε η κυβέρνηση είναι πολύ πιο εύκολο πλέον να κάνει λίγο στην άκρη το Ασφαλιστικό και να συζητήσει τις απόψεις των αγροτών» επισήμανε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών, Παναγιώτης Καλογιάννης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη συνάντηση στον Προμαχώνα, ο ίδιος τόνισε, «όποτε μας καλέσει σε διάλογο ο πρωθυπουργός, επί των προτάσεων που του καταθέτουμε, εμείς θα πάμε».
Όπως εξήγησε ο κ. Καλογιάννης, «το αργότερο εντός της αυριανής ημέρας το κείμενο με τις προτάσεις μας θα φτάσει στο γραφείο του πρωθυπουργού, στον πρόεδρο της Βουλής, αλλά και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων και θα περιμένουμε τις εξελίξεις».
Στο μεταξύ, διίστανται οι απόψεις αυτών που συμμετείχαν στη συνάντηση της Τρίτης στον Προμαχώνα, με ορισμένους να αναφέρουν ότι «ήταν χάσιμο χρόνου» και άλλους να την χαρακτηρίζουν εποικοδομητική. Οι περισσότεροι εκπρόσωποι μπλόκων που συμμετείχαν στη συνάντηση υπέγραψαν τις προτάσεις των Τεμπών και όσοι δεν το έπραξαν έχουν προθεσμία μέχρι αύριο να το κάνουν.
«Πρέπει να συζητηθεί το κείμενο στη γενική μας συνέλευση απόψε και μετά να υπογράψουμε», επισήμανε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Δοϊράνης, Γιώργος Τερζής, διατυπώνοντας ωστόσο την εκτίμηση «δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει να πάμε σε διάλογο και όχι σε συλλαλητήρια».
Στο μεταξύ, το μπλόκο του Προμαχώνα φαίνεται ότι πρώτα θέλει να μελετήσει εκτενώς το κείμενο με τις προτάσεις και τις θέσεις που θα αποστείλουν τα Τέμπη και μετά θα κρίνουν εάν θα το υπογράψουν.
Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι «δεν πρόκειται να υπογραφεί», ενώ από τη συνάντηση προκύπτει ότι μερίδα αυτών έχουν ήδη αποφασίσει να κατέβουν την Παρασκευή στην Αθήνα. Οι ζυμώσεις πάντως ακόμα συνεχίζονται και οι επόμενες ημέρες, αν όχι ώρες, κρίνονται ιδιαίτερα κρίσιμες.
Όπως αποκαλύπτει το zougla.gr οι αγρότες στέλνουν τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό, να αποσύρει το νέο Ασφαλιστικό που θέλει να εφαρμόσει. Εμμένουν στις βασικές διεκδικήσεις τους, που εκτός από το Ασφαλιστικό, είναι το νέο φορολογικό και το κόστος παραγωγής. Κατέθεσαν 28 προτάσεις με τα αιτήματά τους και απευθυνόμενοι στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσιπρα, παρέθεσαν τα παρακάτω:
Α) Ασφαλιστικό
1) Τροποποίηση του οικονομικού κριτηρίου για τον ορισμό του «επαγγελματία αγρότη» στον Ν.3874/2010 από 35% ποσοστό γεωργικού εισοδήματος στο συνολικό ατομικό εισόδημα σε 61% τουλάχιστον .
2) Διατήρηση του ΟΓΑ σε αυτόνομο πυλώνα κύριας ασφάλισης των αγροτών.
3) Κάθετη διοικητική και οικονομική διάκριση του ΟΓΑ σε 2 ταμεία. Α) Ταμείο Ασφάλισης Αγροτών στο οποίο θα ενταχθούν οι «επαγγελματίες αγρότες» και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που προέκυψαν μετά την καθιέρωση της πρόσθετης ασφάλισης. Β) Ταμείο Προνοιακής Ασφάλισης στο οποίο θα ενταχθούν όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες ασφαλισμένων σήμερα στον ΟΓΑ.
4) Διατήρηση των κατηγοριών ασφάλισης που υπάρχουν σήμερα για τους «επαγγελματίες» αγρότες χωρίς καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
5) Απόδοση ισόποσων ασφαλιστικών εισφορών στο Τ.Α.Α. εκ μέρους όσων ασφαλισμένων ή συνταξιούχων άλλων Φορέων Κύριας Ασφάλισης θα εξακολουθούν να έχουν γεωργικό εισόδημα είτε απ’ ευθείας ως ασφαλιστικές εισφορές Τ.Α.Α., είτε μέσω αυξημένου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για την άσκηση γεωργικής δραστηριότητας πέραν του 13% που ισχύει για τους «επαγγελματίες αγρότες». Το ποσό που αναλογεί στο πέραν του 13% ποσοστού αποδίδεται στο Τ.Α.Α.
6) Εφαρμογή για μια τριετία 2016-2019 του ως άνω συστήματος και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης μετά το τέλος της τριετίας για την οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού ταμείου Τ.Α.Α. καθώς και λήψη διορθωτικών μέτρων αν αποδειχθεί ότι απαιτούνται.
Β) Φορολογικό
1) Τροποποίηση του οικονομικού κριτηρίου για τον ορισμό του «επαγγελματία αγρότη» στον Ν.3874/2010 από 35% ποσοστό γεωργικού εισοδήματος στο συνολικό ατομικό εισόδημα σε 61% τουλάχιστον.
2) Εφαρμογή του Ν. 4172/2013 σε όσους πληρούν το ως άνω κριτήριο μετά την τροποποίησή του, για την φορολόγηση του γεωργικού εισοδήματος και ταυτόχρονη κατάργηση της τροπολογίας Βαλαβάνη στον Ν. 4328 άρθρο 2 παρ.1. Δηλαδή φορολόγηση των «επαγγελματιών αγροτών» με ποσοστό 13% στο καθαρό κέρδος που προκύπτει ως λογιστικό αποτέλεσμα των βιβλίων – στοιχείων και 27,5 % προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος χωρίς καμία προσθήκη ενισχύσεων .
3) Οι διατάξεις του προσχεδίου για όποιους άλλους συντελεστές σταδιακά αυξανόμενους εφαρμόζονται στις λοιπές κατηγορίες αγροτών.
4) Ατομικό αφορολόγητο 12.000,00 ευρώ στους «επαγγελματίες αγρότες».
5) Όσοι νέοι αγρότες εντάσσονται στα προγράμματα νέων αγροτών στο ΠΑΑ 2014-2020 τα πρώτα τρία χρόνια εγκατάστασης να έχουν συντελεστή φορολόγησης 10% ως επιπλέον κίνητρο στο ξεκίνημα της νέας τους δραστηριότητας.
6) Η κατάργηση των τεκμαρτών διαβίωσης και του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
7) Η επιβεβαίωση εκπλήρωσης του οικονομικού κριτηρίου γίνεται με τα φορολογικά στοιχεία του προηγούμενου έτους, ή με την προσκόμιση βεβαίωσης του ΚΕΠΠΥΕΛ κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, ή με τα υποβαλλόμενα στοιχεία του τρέχοντος έτους απ΄ ευθείας από το ΚΕΠΠΥΟ του Υπ. Οικονομικών.
Γ) Κόστος παραγωγής
1) Μείωση της κιλοβατώρας του αγροτικού ρεύματος στις αγροκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στο επίπεδο που βρίσκεται και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες ώστε να είναι ανταγωνιστικά τα προϊόντα μας. Ρύθμιση των συνολικών οφειλών προς τη ΔΕΗ σε 36 άτοκες δόσεις όπως ισχύει στο οικιακό τιμολόγιο .
2) Ανάπτυξη σύγχρονου συστήματος για μειωμένο φόρο κατανάλωσης πετρελαίου στους «επαγγελματίες αγρότες» με χρήση δεικτών κατανάλωσής του, ανά είδος καλλιέργειας και ανά στρέμμα.
3) Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από 23% που ισχύει σήμερα στο 13%.
4) Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες του καθεστώτος «παράλληλης εισαγωγής φυτοπροστατευτικού προϊόντος» με εισαγωγή και εμπορία στη χώρα μας φυτοπροστατευτικών προϊόντων τα οποία είναι «πανομοιότυπα» με τα «προϊόντα αναφοράς», πιο φθηνά και της ίδιας αποτελεσματικότητας αλλά με δυνατότητα εισαγωγής και από μεμονωμένους παραγωγούς.
5) Να καταργηθεί ο ειδικός φόρος στο κρασί.
6) Να αποδίδεται ή να συμψηφίζεται με άλλες υποχρεώσεις άμεσα ο ΦΠΑ των επαγγελματιών αγροτών οι οποίοι είναι πιστωτικοί.
7) Άμεση αποζημίωση των προϊόντων που επλήγησαν από το εμπορικό εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ρωσία και εξασφάλιση της προώθησης των προϊόντων για τα επόμενα χρόνια.
8) Να παραμείνει ως έχει το καθεστώς των διημέρων στην απόσταξη στέμφυλων.
9) Καθορισμός των βοσκοτόπων και οριοθέτηση τους για να λυθούν τα προβλήματα στην πληρωμή των ενισχύσεων των κτηνοτρόφων.
10) Επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ στην πώληση ζώντων ζώων από συντελεστή 23% στο 13% διότι δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τα κρέατα εισαγωγής τα οποία εισάγονται με μηδενική φορολόγηση ως ενδοκοινοτική συναλλαγή και διακινούνται στο εσωτερικό της χώρας με συντελεστή 13%.
11) Αύξηση του συντελεστή απόσβεσης του ζωικού κεφαλαίου όπως και του αντίστοιχου φυτικού πολυετούς καλλιέργειας, καθώς και πάγιων κεφαλαίων από 10% που είναι σήμερα (ΠΟΛ.1116/10.6.2015 ) στο 20%.
12) Άμεσος σχεδιασμός τεχνικών έργων για τον εμπλουτισμό το υπέργειων και υπόγειων υδατίνων πόρων στις περιοχές που απειλούνται από ερημοποίηση.
13) Ετήσιο χρονοδιάγραμμα καταβολής των ενισχύσεων – αποζημιώσεων, που θα τηρείται εκ μέρους των Οργανισμών του ΥΠΑΑΤ. (ΕΛΓΑ – ΟΠΕΚΕΠΕ)
14) Άμεση προκήρυξη των μέτρων ΠΑΑ 2014-2020 για την υλοποίηση δράσεων μείωσης του κόστους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
15) Άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών προσδιορισμού των οριστικών ατομικών δικαιωμάτων καθώς και ολοκλήρωση της καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης 2015.
«Οι Έλληνες αγρότες ζητάμε να μας επιτραπεί να καλλιεργήσουμε τη γη μας, ώστε να πατάξουμε πλούτο για να βοηθήσουμε τη χώρα μας να βρει διέξοδο από τη χαώδη κατάσταση που έχει επέλθει», αναφέρεται.
Τα μέλη των συντονιστικών επιτροπών των αγροτών τονίζουν πως όλα τα παραπάνω αποτελούν αποτέλεσμα συνεργασίας των μπλόκων Τεμπών-Μικροθηβών και θα κοινοποιηθούν προς όλους.
Αστυνομικά μπλόκα για να μη φτάσουν τα τρακτέρ στο κέντρο
Από τον τρόπο, με τον οποίο θα κατέβουν οι αγρότες στην Αθήνα, θα εξαρτηθεί και η μέθοδος που θα ακολουθήσει η Ελληνική Αστυνομία για να τους αντιμετωπίσει.
Το μόνο σίγουρο -όπως διαμηνύουν πηγές της ΕΛ.ΑΣ.- είναι πως τα τρακτέρ δεν πρόκειται να φτάσουν στο κέντρο της πόλης και γι' αυτό τον λόγο θα στηθούν αστυνομικά -αυτή τη φορά- μπλόκα σε πολλά σημεία της Αττικής.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η αστυνομία θα «περιμένει» τους αγρότες στα διόδια Αφιδνών, στην Ελευσίνα, στον Άλιμο, στο Παλατάκι Χαϊδαρίου, στο Σταυρό Αγ. Παρασκευής και στο λιμάνι του Πειραιά.
Την ίδια στιγμή αυξάνεται κατακόρυφα και ο αριθμός των αστυνομικών δυνάμεων που επιτηρούν τα μπλόκα, ώστε να αποτραπούν απρόβλεπτες καταστάσεις και να υπάρχει άμεση ενημέρωση του κέντρου επιχειρήσεων για το πόσοι αγρότες κατεβαίνουν προς Αθήνα και με ποιον τρόπο.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ενισχυμένο μπλόκο θα υπάρχει στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, ενώ τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν τους αγρότες θα πρέπει να σταθμεύσουν είτε στο στάδιο του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο, είτε στη Λεωφόρο Αθηνών.
Από εκεί οι αγρότες θα πρέπει να βρουν διαφορετικό μέσο, για να φτάσουν στο κέντρο της Αθήνας ειδάλλως θα φτάσουν μέχρι εκεί πεζοί.
Άνοιξαν οι δρόμοι στο τελωνείο του Προμαχώνα
Αίσιο τέλος είχαν οι πολύωρες διαπραγματεύσεις που έγιναν από τις 13.00 στο τελωνείο του Προμαχώνα. Λίγο μετά τις 20.15, οι δρόμοι άνοιξαν και η κυκλοφορία στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία διεξάγεται κανονικά.
Υπενθυμίζεται ότι οι Έλληνες αγρότες δεσμεύτηκαν ότι δεν θα μπλοκάρουν το τελωνείο μέχρι ώσπου αποφορτιστεί εντελώς η κίνηση και στις δύο πλευρές.
zougla