facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

Κομισιόν: Οι περιοχές του νότου της ΕΕ που κινδυνεύουν από ξηρασία έως τον Νοέμβριο

Περιοχές της Μεσογείου συνεχίζουν να απειλούνται από αφύσικη ξηρασία έως τον Νοέμβριο, ενώ καιρικές συνθήκες "κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα" αναμένονται στο μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ, έπειτα από ένα καλοκαίρι που επιβάρυνε τις αποδόσεις στις καλλιέργειες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σχεδόν το ήμισυ του εδάφους της ΕΕ (47%) παρέμενε, τις πρώτες δέκα ημέρες του Αυγούστου, εκτεθειμένο σε "προειδοποιητικά" επίπεδα ξηρασίας, καταγράφοντας δηλαδή σημαντικό έλλειμμα εδαφικής υγρασίας, ανακοίνωσε σήμερα η JRC, η υπηρεσία επιστημονικών ερευνών της Κομισιόν -- σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τον προηγούμενο μήνα.

Και το 17% έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, με τη βλάστηση και τις καλλιέργειες να έχουν εξασθενήσει σε μεγάλο βαθμό λόγω έλλειψης νερού, έναντι 11% στις αρχές Ιουλίου.

Στο εξής "μετά μια μακρά περίοδο ασυνήθιστα ξηρή, καιρικές συνθήκες που πλησιάζουν τα φυσιολογικά επίπεδα προβλέπονται από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης", υπογραμμίζουν οι ειδικοί της JRC σε έκθεσή τους.

"Αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για την πλήρη ανάκαμψη από το έλλειμμα (βροχοπτώσεων) που έχει συσσωρευτεί σε έξι και πλέον μήνες, αλλά θα μετριάσει τις κρίσιμες συνθήκες πολλών περιοχών", εκτιμούν.

Ήδη, οι βροχοπτώσεις από τα μέσα Αυγούστου "μπορούν να μετριάσουν τις συνθήκες ξηρασίες", παρότι "σε ορισμένες περιοχές, καταιγίδες προκάλεσαν ζημιές και μπορεί να περιόρισαν τα ευεργετικά αποτελέσματα".

Ωστόσο, για τις περιοχές της δυτικής Μεσογείου "θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες από τον μέσο όρο θα μπορούσαν να σημειωθούν έως τον Νοέμβριο" και περιοχές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας αναμένεται να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν "προειδοποιητικά" επίπεδα ξηρασίας, επισημαίνει η JRC.

Η έκθεση εκτιμά ότι οι συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που "γενικά συνδέονται με τα κύματα καύσωνα και την ξηρασία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στην Ευρώπη" έχουν αυξηθεί τους τελευταίους τρεις μήνες σε πρωτοφανές επίπεδο από το 1950 σε μεγάλο μέρος της ηπείρου.

Μεταξύ των περιοχών που πλήττονται περισσότερο λόγω του ελλείμματος βροχοπτώσεων, η έκθεση αναφέρει την κεντρική και τη νότια Πορτογαλία, όλη την Ισπανία, τη νότια Γαλλία, την κεντρική Ιταλία, τη νότια Γερμανία, καθώς και μια τεράστια περιοχή που καλύπτει τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία.

Καθώς οι επιστήμονες τις συνδέουν με την υπερθέρμανση του πλανήτη, αυτές οι εξαιρετικά θερμές και ξηρές καιρικές συνθήκες "μείωσαν σημαντικά τις προοπτικές απόδοσης για τις καλοκαιρινές καλλιέργειες", παρατηρούν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με την έκθεση, το καλαμπόκι (απόδοση μειωμένη κατά 8,6% σε επίπεδο ΕΕ, ο ηλίανθος (-5,5%) και η σόγια (-9,6%) επηρεάζονται περισσότερο. Η τελική απόδοση για την σοδειά του καλαμποκιού επί του παρόντος αναμένεται να είναι 16% κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

ΑΜΠΕ/naftemporiki


Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Οι περιοχές του νότου της ΕΕ που κινδυνεύουν από ξηρασία έως τον Νοέμβριο "

Eurostat: Το πιο αργό και ακριβό internet στην Ευρώπη έχει η Ελλάδα – Η κατάταξη

Μια καθόλου τιμητική θέση κατακτά η Ελλάδα σε ότι έχει να κάνει με το ποσοστό κάλυψης στις ταχύτητες του internet, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Eurostat.

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στην έκθεση, την περασμένη χρονιά, το 70% των νοικοκυριών στην Ευρώπη είχαν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων, σε σύγκριση με το 13% του 2013.

Αντίστοιχη πρόοδος έχει επιτευχθεί και στην κάλυψη μικρών πληθυσμιακά περιοχών, με τις συνδέσεις VCHN να καλύπτουν πλέον το 37% της ευρωπαϊκής έκτασης, έναντι 4% του 2013.

Όμως, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις και των δύο γραφημάτων, έχοντας το μικρότερο ποσοστό συνδέσεων VHCN στην ΕΕ καθώς μόλις το 20% των νοικοκυριών έχει πρόσβαση σε ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων.

Η δε κάλυψη σε περιοχές με λίγους κατοίκους (λιγότερους από 100 ανά τετ. χλμ.) δεν ξεπερνά το 1%.

«Το 2021 η Μάλτα κατέγραψε ρεκόρ στην κάλυψη ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων (100% των νοικοκυριών), με το Λουξεμβούργο (96%), τη Δανία (95%) και την Ισπανία (94%) να ακολουθούν.

Αντίθετα αποτελέσματα καταγράφει η Ελλάδα (20%), η Κύπρος (41%) και η Ιταλία (44%). Σε οικιστικές περιοχές με μικρό πληθυσμό, η Μάλτα κατέχει επίσης την πρωτιά (100%), με το Λουξεμβούργο, τη Δανία και την Ολλανδία να ακολουθούν επιτυγχάνοντας το 79% της κάλυψής τους.

Η μικρότερη κάλυψη καταγράφεται στην Ελλάδα (0%), την Τσεχία (7%) και τη Φιλανδία (12%)», τονίζει η Eurostat.

Να σημειωθεί ότι η Eurostat σε προηγούμενη έκθεση της είχε παρουσιάσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι Έλληνες χρήστες του ίντερνετ πληρώνουν πιο ακριβά από οποιονδήποτε άλλο ευρωπαίο τη σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Η Ελλάδα είχε διαφορά της τάξης του 63% από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο όσον αφορά τις τιμές χρήσης του Internet το 2019 και ήταν στη δεύτερη θέση με το ακριβότερο ίντερνετ πίσω από το Βέλγιο.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Eurostat: Το πιο αργό και ακριβό internet στην Ευρώπη έχει η Ελλάδα – Η κατάταξη"

Εκτίμηση από τον καθηγητή Τζανάκη για έως και 45.000 ημερήσια κρούσματα στη χώρα μας

Προβληματισμό εγείρουν οι εκτιμήσεις του καθηγητή Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκου Τζανάκη, για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας μετά την τουριστική περίοδο.

Όπως άφησε να εννοηθεί, αναμένεται έξαρση της νόσου με εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων.

Όπως είπε ειδικότερα ο καθηγητής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για «30.000 με 45.000 κρούσματα ημερησίως. Αυτός είναι ο πραγματικός αριθμός».

Ερωτηθείς για την υποπαραλλαγή κένταυρος, ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι «φαίνεται να είναι 20% πιο μεταδοτικός από την Όμικρον 5».

«Είναι πολύ πρόωρο να πούμε κάτι για τη χώρα μας. Έχει τα φόντα να είναι το επόμενο στέλεχος που θα μας προβληματίσει, αλλά δεν συμφωνώ ότι το περιμένουμε σύντομα» πρόσθεσε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εκτίμηση από τον καθηγητή Τζανάκη για έως και 45.000 ημερήσια κρούσματα στη χώρα μας"

Νέα προπαγάνδα Ερντογάν: Η Τουρκία έσωσε 41.000 πρόσφυγες που άφησε η Ελλάδα να πεθάνουν στο Αιγαίο

Με αμείωτη ένταση συνεχίζει την προπαγάνδα του κατά της Ελλάδας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς κατηγόρησε την Αθήνα ότι αφήνει πρόσφυγες και μετανάστες «να πνιγούν» στο Αιγαίο, αναφέροντας ότι η Τουρκία προσπαθεί να τους «διασώσει».

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε στην Τελετή Αποφοίτησης Αξιωματικών της Προεδρίας και Υπαξιωματικών της Ακαδημίας Χωροφυλακής και Λιμενικού Σώματος και τόνισε πως 41.000 άτομα πήγαν να πεθάνουν στη θάλασσα, προσπαθώντας να διασχίσουν το Αιγαίο, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

«Με τις εξαιρετικές προσπάθειες της ακτοφυλακής μας, αποτρέψαμε θανάτους στο Αιγαίο. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε σώσει τις ζωές 41.000 ανθρώπων, κυρίως γυναικών και παιδιών, των οποίων οι βάρκες βυθίστηκαν και η Ελλάδα τους άφησε να πεθάνουν», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που συνελήφθησαν από το Λιμενικό μας ανήλθε σε 245.000. Η Χωροφυλακή συνεχίζει τον αγώνα της κατά της παράτυπης μετανάστευσης και των λαθρεμπόρων ανθρώπων».

Επίσης, συμπλήρωσε πως «εάν κάποιος εξακολουθεί να επικρίνει τις καινοτομίες μας στην αμυντική βιομηχανία παρά το γεγονός ότι βλέπει τη στρατιωτική συσσώρευση στην Ελλάδα, σημαίνει ότι έχει χάσει τη στρατηγική του διορατικότητα».

«Δεν τρέφουμε εχθρότητα με κανέναν και καμία χώρα. Αντιθέτως, θέλουμε να δημιουργήσουμε τις καλύτερες, πιο προηγμένες και ειλικρινείς σχέσεις με κάθε χώρα και κοινωνία», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέα προπαγάνδα Ερντογάν: Η Τουρκία έσωσε 41.000 πρόσφυγες που άφησε η Ελλάδα να πεθάνουν στο Αιγαίο"

Κρήτη: 19 συλλήψεις για πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα σε Χανιά και Ηράκλειο

Συνελήφθησαν δεκαεννέα αλλοδαποί στους αερολιμένες Χανίων και Ηρακλείου, όταν επιχείρησαν να ταξιδέψουν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα για Ιταλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Τσεχία, Ελβετία και Βέλγιο.

Οι συλλήψεις για πλαστογραφία πιστοποιητικών, πραγματοποιήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από την 15.08.2022 έως και 21.08.2022 και αφορούν 16 άνδρες και 3 γυναίκες. Σε γενόμενο έλεγχο από αστυνομικούς των αστυνομικών τμημάτων Αερολιμένων Χανίων και Ηρακλείου, οι συλληφθέντες επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα αρχών Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Ουγγαρίας, Αιθιοπίας, Ρουμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Τσεχίας, Αυστρίας. Βέλγιο, Πακιστάν και Κύπρου, προκειμένου να αναχωρήσουν από τη χώρα.

Τα πλαστά έγγραφα κατασχέθηκαν, ενώ οι προανακρίσεις διενεργούνται από τα αστυνομικά τμήματα των δύο αερολιμένων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: 19 συλλήψεις για πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα σε Χανιά και Ηράκλειο"

Ρέθυμνο: Εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για την επίθεση στην οικογένεια Γερμανών

Εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν σε βάρος των δύο ανδρών που κατηγορούνται ότι καταδίωξαν και επιτέθηκαν σε οικογένεια Γερμανών τουριστών στο Πέραμα Μυλοποτάμου.

Οι δύο άνδρες 38 και 36 ετών κατηγορούνται για βαριά σκοπούμενες σωματικές βλάβες, που αποτελεί κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα, κι ως εκ τούτου καταζητούνται.

Τη Δευτέρα η δικογραφία για το περιστατικό παραδόθηκε από την αστυνομία στον εισαγγελέα Ρεθύμνου, που άσκησε την κακουργηματικού χαρακτήρα δίωξη, και στη συνέχεια ο ανακριτής εξέδωσε τα εντάλματα σύλληψης.

Η τοπική κοινωνία του Μυλοποτάμου ζητά να συλληφθούν οι δράστες και να υποστούν τις συνέπειες του νόμου, ενώ το περιστατικό προκάλεσε και την παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος επικοινώνησε με τις τοπικές αρχές, προκειμένου να ενημερωθεί για την υπόθεση και απεύθυνε αυστηρή σύσταση για άμεση κινητοποίηση, ώστε οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέθυμνο: Εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για την επίθεση στην οικογένεια Γερμανών"

Ταγίπ Ερντογάν: Το «Abdulhamid Han» σύμβολο των δικαιωμάτων μας στη Μεσόγειο

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις για το πλοίο γεωτρήσεων “Abdulhamid Han”, προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την τρίωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν: “Περιμένουμε καλά νέα από το πλοίο γεωτρήσεων που επίσης είναι σύμβολο της υπέρασπισης των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας στη Μεσόγειο”. 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, σχολιάζοντας τις εξελίξεις με τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως επιδιώκει να φέρει τετ-α-τετ τους Πούτιν και Ζελένσκι στην Τουρκία.

«Ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας συνεχίζεται με τις επιπτώσεις του. Όλοι είναι μάρτυρες ότι εμείς, ως Τουρκία, καταβάλλουμε προσπάθειες για να τον αποτρέψουμε και να καταλήξουμε στην ειρήνη. Η αποστολή ουκρανικών σιτηρών στον κόσμο είναι μια κρίσιμη εξέλιξη για την ανθρωπότητα. Καταβάλλουμε τις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε ότι η προσέγγιση που επιδεικνύει η χώρα μας θα συνδεθεί και σε άλλους τομείς τις επόμενες ημέρες. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε λεπτομερώς τις εξελίξεις με τον Πούτιν. Πήγαμε στην Ουκρανία και είχαμε παρόμοια συνάντηση με τον Ζελένσκι. Στόχος μας είναι να φέρουμε τον Πούτιν και τον Ζελένσκι μαζί στη χώρα μας σε όχι μακρινή ημερομηνία, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επίλυση της κρίσης», ανέφερε.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ταγίπ Ερντογάν: Το «Abdulhamid Han» σύμβολο των δικαιωμάτων μας στη Μεσόγειο"

Τρίτη 23 Αυγούστου: Αναστέλλονται δρομολόγια του Προαστιακού – Αντικατάσταση με λεωφορεία

Σύμφωνα με την Hellenic Train, την Τρίτη 23 Αυγούστου 2022, δεν θα πραγματοποιηθούν τα πρωινά τοπικά δρομολόγια Άνω Λιόσια – Κάντζα. (δείτε παρακάτω τα δρομολόγια)

Στη θέση των τρένων θα δρομολογηθούν δύο λεωφορεία (ένα ανά κατεύθυνση) τα οποία θα πραγματοποιούν σταθμεύσεις μόνο στους σταθμούς Νερατζιώτισσα και Δουκίσσης Πλακεντίας.

Σημειώνεται ότι ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθούν ούτε τα απογευματινά δρομολόγια Άνω Λιόσια – Κάντζα όπως συνέβη τη Δευτέρα 22 Αυγούστου χωρίς έγκαιρη προειδοποίηση.

Επιπλέον, αναστέλλονται τα παρακάτω δύο δρομολόγια στη γραμμή Αθήνα – Χαλκίδα:

  • 3532 (Αθήνα – Χαλκίδα) και ώρα αναχώρησης 05:52
  • 3537 (Χαλκίδα – Αθήνα) και ώρα αναχώρησης 07:15

Τα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν με λεωφορεία της Hellenic Train χωρίς ενδιάμεσες σταθμεύσεις στους σταθμούς ΣΚΑ και ΑΧΑΡΝΑΙ θα πραγματοποιούν σταθμεύσεις μόνο στους σταθμούς Νερατζιώτισσα και Δουκίσσης Πλακεντίας.

Τα πρωινά τοπικά δρομολόγια Λιόσια – Κάντζα είναι τα εξής:
  • 4200 (Άνω Λιόσια – Kάντζα) με ώρα αναχώρησης 06:04
  • 4204 (Άνω Λιόσια – Κάντζα) με ώρα αναχώρησης 07:04
  • 4208 (Άνω Λιόσια – Κάντζα) με ώρα αναχώρησης 08:04
  • 4212 (Άνω Λιόσια – Κάντζα) με ώρα αναχώρησης 09:04

καθώς και

  • 4205 (Κάντζα – Άνω Λιόσια) με ώρα αναχώρησης 06:35
  • 4209 (Κάντζα – Άνω Λιόσια) με ώρα αναχώρησης 07:35
  • 4213 (Κάντζα – Άνω Λιόσια) με ώρα αναχώρησης 08:35
  • 4217 (Κάντζα – Άνω Λιόσια) με ώρα αναχώρησης 09:35

Τα απογευματινά δρομολόγια είναι τα εξής:

  • 4232 (Άνω Λιόσια – Κάντζα) με ώρα αναχώρησης 15:04
  • 4236 (Άνω Λιόσια – Κάντζα) με ώρα αναχώρησης 16:04
  • 4240 (Άνω Λιόσια – Κάντζα) με ώρα αναχώρησης 17:04
  • 4244 (Άνω Λιόσια – Κάντζα) με ώρα αναχώρησης 18:04

καθώς και

  • 4237 (Κάντζα – Άνω Λιόσια) με ώρα αναχώρησης 18:35
  • 4241 (Κάντζα – Άνω Λιόσια) με ώρα αναχώρησης 16:35
  • 4245 (Κάντζα – Άνω Λιόσια) με ώρα αναχώρησης 17:35
  • 4249 (Κάντζα – Άνω Λιόσια) με ώρα αναχώρησης 18:35

Σημειώνεται ότι οι ενδιάμεσοι σταθμοί εξυπηρετούνται από τα δρομολόγια Αεροδρόμιο – Πειραιάς και Άνω Λιόσια – Αεροδρόμιο (ένα ανά ώρα).


Στάσεις λεωφορείων μεταξύ Αθήνας και Χαλκίδας

Τα λεωφορεία της Hellenic Train που αντικαθιστούν τα δρομολόγια Αθήνα – Χαλκίδα και αντίστροφα, πραγματοποιούν τις παρακάτω στάσεις:

  • ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΑΥΛΙΔΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ
  • ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΚΑΛΟΧΩΡΙ ΠΑΝΤΕΙΧΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ (ή απέναντι αν έχουν παρκάρει και δεν χωράει το λεωφορείο)
  • ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ
  • ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΔΗΛΕΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ
  • ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΟΙΝΟΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ
  • ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΟΙΝΟΦΥΤΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ (Κόμβος Περιφερειακού)
  • ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΌΠΕΔΟΥ ΤΟΥ ΑΥΛΩΝΑ
  • ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΑΥΛΩΝΑ ΣΤΑ ΔΙΦΡΑΚΤΑ
  • ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΣΦΕΝΔΑΛΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ (πριν τη γέφυρα για το χώρο φιλοξενίας μεταναστών)
  • ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΑΦΙΔΝΕΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ (Στην καφετέρια)
  • ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΑΓΙΟ ΣΤΕΦΑΝΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ
  • ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΔΕΚΕΛΕΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ
  • ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΘΜΟ, ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΛΑΡΙΣΗΣ) ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ

athenstransport

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρίτη 23 Αυγούστου: Αναστέλλονται δρομολόγια του Προαστιακού – Αντικατάσταση με λεωφορεία"

Τριντό: Εξετάζουμε τις εξαγωγές φυσικού αερίου απευθείας στην Ευρώπη

Ο Καναδάς εξετάζει τρόπους να δει αν υπάρχει οικονομικό όφελος στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) απευθείας στην Ευρώπη από την ανατολική ακτή του, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζάστιν Τριντό.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σόλτς, ο Τριντό ανέφερε ότι “θα κάνουμε ότι μπορούμε” για να συμβάλουμε στην παγκόσμια προσφορά ενέργειας, αυξάνοντας την παραγωγική ικανότητα σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Ο Καναδάς θα “εξετάσει τρόπους να δει αν θα έχει νόημα να εξάγει LNG και αν υπάρχουν οικονομικά επιχειρήματα για την απευθείας εξαγωγή LNG στην Ευρώπη… οι σχετικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει μεταξύ επιχειρήσεων σε Καναδά και Γερμανία”, ανέφερε ο Τριντό.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τριντό: Εξετάζουμε τις εξαγωγές φυσικού αερίου απευθείας στην Ευρώπη"

Καιρός αύριο: Βροχές, κεραυνοί και χαλαζοπτώσεις αύριο – Που θα πέσει η θερμοκρασία (23/08)

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και το μεσημέρι – απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και κατά διαστήματα ισχυρές καταιγίδες.

Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από ενισχυμένους ριπαίους ανέμους. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4, στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ και τις πρωινές ώρες στα βορειοανατολικά, βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα ανατολικά και η μέγιστη τιμή της θα φτάσει τους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Πρόσκαιρη βελτίωση τη νύχτα.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες κυρίως τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες θα είναι αυξημένες οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 4 και στα νότια δυτικοί τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικές με πιθανότητα τοπικών βροχών και μεμονωμένων καταιγίδων.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ και στην Κρήτη δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα βόρεια νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες πιθανώς ισχυρές νωρίς το πρωί. Στα νότια λίγες νεφώσεις.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές, κεραυνοί και χαλαζοπτώσεις αύριο – Που θα πέσει η θερμοκρασία (23/08)"

Προειδοποίηση ΗΠΑ στον Ρώσο πρέσβη για τις επιχειρήσεις στο πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν τον Ρώσο πρέσβη στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ κατά της κλιμάκωσης του πολέμου που διεξάγει η Μόσχα στην Ουκρανία και ζήτησαν από τη Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης ή κοντά σε αυτό κατά τη διάρκεια συνάντησης την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Αντόνοφ ήρθε στο υπουργείο στις 18 Αυγούστου και οι ΗΠΑ κάλεσαν τη Ρωσία «να σταματήσει όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας ή κοντά σε αυτές και να επιστρέψει τον πλήρη έλεγχο του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια στην Ουκρανία», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε δήλωση του που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Προειδοποίηση ΗΠΑ στον Ρώσο πρέσβη για τις επιχειρήσεις στο πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια"

Αρνητικό το τεστ ναρκωτικών της Σάνα Μαρίν

Αρνητικό βγήκε στο τεστ ναρκωτικών στο οποίο υπεβλήθη η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο, την προηγούμενη εβδομάδα, που την έδειχνε να διασκεδάζει σε πάρτι με φίλους της, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι η Σάνα Μάριν δήλωσε στις 19/8 ότι υποβλήθηκε σε εξέταση για ναρκωτικά ενώ τόνισε ότι ουδέποτε έκανε χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών.

Η 36χρονη Μάριν είπε ότι η ικανότητά της να εκτελεί τα επίσημα καθήκοντά της παρέμεινε άθικτη το εν λόγω βράδυ του Σαββάτου και ότι θα έφευγε από το πάρτι αν χρειαζόταν να εργαστεί.

Τα βίντεο με την πρωθυπουργό να διασκεδάζει συντροφιά με γνωστούς Φινλανδούς καλλιτέχνες αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αυτήν την εβδομάδα. Πολύ γρήγορα αναπαρήχθησαν από πολλά μέσα ενημέρωσης στη Φινλανδία και στο εξωτερικό.

«Τις τελευταίες ημέρες διατυπώθηκαν σοβαρές δημόσιες κατηγορίες ότι βρέθηκα σε έναν χώρο όπου γινόταν χρήση ναρκωτικών ή ότι εγώ η ίδια έκανα χρήση», είπε η Μάριν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγες μέρες. Όπως είπε «θεωρώ πολύ σοβαρές αυτές τις κατηγορίες και, μολονότι θεωρώ άδικο το αίτημα να υποβληθώ σε τεστ για ανίχνευση ναρκωτικών, για τη νομική προστασία μου και για να ξεκαθαρίσω τυχόν αμφιβολίες, έκανα το τεστ και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε περίπου μία εβδομάδα».

Αφού κυκλοφόρησαν τα βίντεο, μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά και πολιτικοί της αντιπολίτευσης ζητούσαν από τη Μάριν να υποβληθεί στο τεστ. Η ίδια είπε ότι δεν έχει κάνει ποτέ χρήση ναρκωτικών και δεν είδε κανέναν να κάνει χρήση στο πάρτι όπου παραβρέθηκε.

Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αρνητικό το τεστ ναρκωτικών της Σάνα Μαρίν"

Συνολικά 42 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την πυροσβεστική

Συνολικά 42 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα, σύμφωνα με την πυροσβεστική, ενώ τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσής τους.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα σε δασική έκταση στο Δίστομο Βοιωτίας, επιχειρούν 40 πυροσβέστες, ένα πεζοπόρο τμήμα, 14 οχήματα, 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

Αναφορικά με την πυρκαγιά στο Κατακάλι Κορινθίας, η πυροσβεστική αναφέρει ότι βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο, όπως επίσης υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί και η φωτιά στο Καλλιγόνι Λευκάδας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνολικά 42 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την πυροσβεστική"

Κόρινθος: Εξάχρονη πνίγηκε μπροστά στα μάτια του πατέρα της

Ένα 6χρονο κοριτσάκι έχασε τη ζωή του στην παραλία Καλαμάκι της Κορίνθου, όπου πήγε για μπάνιο μαζί με τον πατέρα της. Το κοριτσάκι μπήκε στη θάλασσα και μετά από λίγο βρέθηκε από τον πατέρα της χωρίς τις αισθήσεις του.

Άμεσα ενημερώθηκε ασθενοφόρο όπου έσπευσε στο σημείο με δύο διασώστες, οι οποίοι έκαναν ό,τι είναι δυνατόν για να το επαναφέρουν στη ζωή χωρίς να τα καταφέρουν.

Στη συνέχεια, μετέφεραν το εξάχρονο κοριτσάκι στο Νοσοκομείο Κορίνθου όπου οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό της. Οι γονείς της εξάχρονης έδωσαν καταθέσεις στο λιμεναρχείο Ίσθμιας όπου έχει αναλάβει και την προανάκριση.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κόρινθος: Εξάχρονη πνίγηκε μπροστά στα μάτια του πατέρα της"

Οικονόμου σε Τσίπρα για NYT: «Εκτίθεστε! Ξέρουμε εσείς και οι φίλοι σας, αδιαφορείτε για τη χώρα»

Απάντηση στην ανάρτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή το καυστικό άρθρο του Αλεξάντερ Κλαπ στους “New York Times” με τίτλο «Η σαπίλα στην καρδιά της Ελλάδας είναι τώρα καθαρή για να τη δει ο καθένας», δίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Κύριε Τσίπρα μην εκτίθεστε. Η άποψη ενός guest αρθρογράφου δεν απηχεί την άποψη μιας εφημερίδας. Ξέρουμε ότι προκειμένου να πλήξετε την Κυβέρνηση, εσείς και οι φίλοι σας, αδιαφορείτε για τη χώρα», αναφέρει ο κ. Οικονόμου.

Και καταλήγει: «Κατά σύμπτωση ο δημοσιογράφος που κάνετε σήμερα «σημαία», είναι ο ίδιος που τον Μάρτιο του 2020 κατήγγελλε διεθνώς την Ελλάδα επειδή υπερασπιζόταν τα σύνορά της».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Οικονόμου σε Τσίπρα για NYT: «Εκτίθεστε! Ξέρουμε εσείς και οι φίλοι σας, αδιαφορείτε για τη χώρα»"

Παρακολουθήσεις: Ρωγμή στο μέτωπο ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ το αίτημα επέκτασης της έρευνας για προηγούμενες κυβερνήσεις

Εις βάθος έρευνα για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ κατά την τελευταία δεκαετία ζητούν ΝΔ, ΚΚΕ, ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση προκαλώντας ρωγμή στο μέτωπο που επιχειρούν να συγκροτήσουν ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ που επιμένουν στην εξέταση των πεπραγμένων των μυστικών υπηρεσιών επί της παρούσας κυβέρνησης.

Όπως ανέφερε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Γιάννης Μπούγας μετά το τέλος της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής η οποία συνεδρίασε προκειμένου να καθορίσει τον κοινοβουλευτικό οδικό χάρτη εξέτασης της υπόθεσης επισυνδέσεων «η πρόταση της ΝΔ για διεύρυνση της χρονικής περιόδου βρίσκει υποστηρικτές. Από τις τοποθετήσεις διαπιστώνεται ότι ΚΚΕ, ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση συμφωνούν για μεγαλύτερο χρονικό εύρος του ερευνητικού αντικειμένου της εξεταστικής που θα συγκροτηθεί».

Παράλληλα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης μιλώντας με δημοσιογράφους σημείωσε ότι ο Περισσός «θεωρεί δεδομένο πως η έρευνα της εξεταστικής θα πάει προς τα πίσω χρονικά» προκειμένου να ερευνηθούν και οι καταγγελίες για συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο των κεντρικών γραφείων του κόμματος το 2016. Σε διαφορετική περίπτωση δεν απέκλεισε να υπάρξει ξεχωριστή πρόταση για σύσταση εξεταστικής από το ΚΚΕ.

Ποιοι στηρίζουν την εξεταστική επιτροπή

Επί της αρχής όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν για την ανάγκη σύστασης εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση παρακολουθήσεων, ωστόσο φαίνεται πως διαφωνούν ως προς τον χρονικό ορίζοντα της έρευνας. Υπενθυμίζεται πως έως αυτή την ώρα έχει κατατεθεί μια πρόταση για σύσταση εξεταστικής από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που περιορίζει την έρευνα στους χειρισμούς της παρούσας κυβέρνησης.

Με την συγκεκριμένη πρόταση συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ενδεικτικό ότι υψηλόβαθμο στέλεχος της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να δεχθεί την επέκταση της έρευνας στα πεπραγμένα της περιόδου 2015-19.

Από την άλλη πλευρά η ΝΔ ζητά επέκταση της έρευνας για όλη την τελευταία δεκαετία ενώ αντίστοιχα αιτήματα κατέθεσαν σύμφωνα με πληροφορίες κατά την συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων του κοινοβουλίου ΚΚΕ, ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση χωρίς για την ώρα να ξεκαθαρίζουν εάν ο χρόνος έρευνας αποτελεί προαπαιτούμενο για την στάση που θα κρατήσουν στην σχετική ψηφοφορία

Χρονοδιάγραμμα

Πάντως, τα μέλη της Διάσκεψης αποφάσισαν το εξής χρονοδιάγραμμα:

- Σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την Τετάρτη 24/8 για την ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη καθώς με τις πρόσφατες αλλαγές που επέφερε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου απαιτείται η έγκριση του διορισμού του από τα μέλη της συγκεκριμένης κοινοβουλευτικής επιτροπής.

- Την Παρασκευή 26/8 η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να εκφραστούν οι θέσεις και οι απόψεις των κομμάτων για τα πρόσφατα γεγονότα αλλά και για το θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να κινούνται οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας.

- Την Δευτέρα 29/8 η συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ (ή και νέας που θα έχει κατατεθεί από άλλη ΚΟ) για σύσταση εξεταστικής επιτροπής

- Την Τετάρτη 31/8 η έναρξη των εργασιών της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την εξέταση της ίδιας υπόθεσης αλλά και για την διερεύνηση των καταγγελιών του ΚΚΕ που αφορούν συνακροάσεις την περίοδο 2016. Οι σχετικές προτάσεις ζητούν την κλήση για ακρόαση του νυν και τεως διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη και Παναγιώτη Κοντολέοντα αντίστοιχα, του τέως γγ της κυβέρνησης Γρηγόρη Δημητριάδη, του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου, της εισαγγελέως της ΕΥΠ Βασιλικής Βλάχου και των υπουργών Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και Κυριάκου Πιερρακάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΔ προσανατολίζεται να ζητήσει την παρουσία και ακρόαση των πρώην διοικητών της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη (2015 – 19) και Θεόδωρου Δραβίλλα (2012 -15).

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Παρακολουθήσεις: Ρωγμή στο μέτωπο ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ το αίτημα επέκτασης της έρευνας για προηγούμενες κυβερνήσεις"

Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ζήτημα του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια ζήτησε η Ρωσία

Τη σύγκληση, την Τρίτη, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το θέμα του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια ζήτησε η Ρωσία.

Την πληροφορία μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο τον αναπληρωτή Πρέσβη της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι.

Επισημαίνεται ότι ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια που ανήκει στην Ουκρανία και είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη κατελήφθη τον Μάρτιο από τα ρωσικά στρατεύματα.

Ο σταθμός βρίσκεται κοντά στο μέτωπο του πολέμου και βρέθηκε στο στόχαστρο βομβαρδισμών τις προηγούμενες εβδομάδες, αυξάνοντας τους φόβους για μια πυρηνική καταστροφή. Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία κατηγορούν η μία την άλλη για τους βομβαρδισμούς στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ζήτημα του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια ζήτησε η Ρωσία"

Εξουδετερώθηκε εκρηκτικός μηχανισμός στο κέντρο της Στοκχόλμης

Η αστυνομία κατέστρεψε σακίδιο που περιείχε εκρηκτικά και βρέθηκε στο κέντρο της Στοκχόλμης αργά το βράδυ της Κυριακής, ανέφερε εκπρόσωπος των σουηδικών αρχών.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός βρέθηκε σε πάρκο της σουηδικής πρωτεύουσας, έναν από τους χώρους που φιλοξενούσε εκδηλώσεις στο πλαίσιο του ετήσιου Πολιτιστικού Φεστιβάλ της πόλης (17-21 Αυγούστου).

«Η αστυνομία διαπίστωσε ότι η τσάντα που βρέθηκε την Κυριακή στον Κουνγκστραντγκάρντεν περιείχε εκρηκτικά» ανέφερε η ανακοίνωση.

Η περιοχή αποκλείστηκε και ο μηχανισμός εξουδετερώθηκε από τους πυροτεχνουργούς.

«Τώρα όλα τα συστατικά μέρη του θα εξεταστούν. Μόνο έπειτα από την πλήρη εξέτασή τους το εθνικό κέντρο διερεύνησης εγκλημάτων θα είμαστε σε θέση να πούμε αν το επικίνδυνο αντικείμενο ήταν λειτουργικό», εξήγησε ο Έρικ Άκερλουντ, ο αρχηγός της αστυνομίας του Νόρμαλμ, στη Στοκχόλμη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Εξουδετερώθηκε εκρηκτικός μηχανισμός στο κέντρο της Στοκχόλμης"

Συνεδριάζει αύριο το ΚΥΣΕΑ για τον Έβρο υπό τον πρωθυπουργό

Συνεδριάζει αύριο Τρίτη 23 Αυγούστου το ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις εξελίξεις στον Έβρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει, στις 16:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, σε τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με βασικό θέμα τη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο.

Αφορμή τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και η προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό. 

Όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Τάκης Θεοδωρικάκος, στις 20 Αυγούστου 1.500 μετανάστες προσπάθησαν να εισβάλλουν στην Ελλάδα από τον Έβρο.

«Μέσα σε ένα 24ωρο και κυρίως βραδινές ώρες επιχείρησαν να μπουν στην Ελλάδα 1.500 μετανάστες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος. Γενικότερα, τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μεγάλη κλιμάκωση στο φαινόμενο με τις παράνομες μετακινήσεις μεταναστών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεδριάζει αύριο το ΚΥΣΕΑ για τον Έβρο υπό τον πρωθυπουργό"

Tι ισχύει με τα αναλώσιμα του σακχαρώδη διαβήτη – Διευκρινίσεις από το υπουργείο Υγείας

Μεγάλο θέμα έχει προκύψει για το αν καλύπτονται ή όχι από τον ΕΟΠΥΥ τα αναλώσιμα του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Μετά τις αντιδράσεις των ασθενών το υπουργείο Υγείας εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας «για πρώτη φορά στη χώρα μας αποζημιώνονται οι πομποί και το σύνολο των ιατροτεχνολογικων προϊόντων των αναλώσιμων του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι χωρίς καμία συμμετοχή των ασφαλισμένων.

Το μοναδικό θέμα που έχει προκύψει είναι για ένα συγκεκριμένο προϊόν παλιάς τεχνολογίας μιας συγκεκριμένης εταιρείας, που με βάση το ΦΕΚ της 8ης Αυγούστου, θα αποζημιώνεται με χαμηλότερη τιμή από τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει τους ασφαλισμένους οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το σύνολο των προϊόντων χωρίς καμία συμμετοχή.

Παράλληλα ανοίγει η αγορά καταργώντας μονοπωλιακές πρακτικές καθώς πλέον εντάσσονται όλες οι εταιρείες και όλα τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι.

Για το θέμα έκανε την ακόλουθη δήλωση και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης:

«Τα αναλώσιμα για τον διαβήτη της πολυεθνικής εταιρίας Medtronic συνεχίζουν να διατίθενται και θα διατίθενται βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων με τον ΕΟΠΥΥ απρόσκοπτα στους ασθενείς, χωρίς συμμετοχή, όπως και τα αντίστοιχα προϊόντα όλων των εταιριών.

Το ότι θα αποζημιώνεται με λιγότερα χρήματα η συγκεκριμένη εταιρία είναι λογικό να προβληματιζει την εταιρεία, με την οποία η διαπραγμάτευση είναι ανοικτή όπως με κάθε ιδιώτη πάροχο.

Ωστόσο, προκαλεί μεγάλη εντύπωση η κινητοποίηση που ξεκίνησε από κόμματα και βουλευτές εκφράζοντας ενδιαφέρον για τα συμφέροντα της συγκεκριμένης πολυεθνικής εταιρείας ως προς τη διατήρηση υψηλότερων τιμών αποζημίωσης στα προϊόντα της.

Οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έχουν πλήρη πρόσβαση στα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και ο ΕΟΠΥΥ θα λαμβάνει τις καλύτερες τιμές αποζημίωσης, πράγμα που συνιστά προστασία της δημόσιας Υγείας και του δημοσίου χρήματος.

Σε κάθε περίπτωση ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται σε συνεχή διαπραγμάτευση με όλους τους ιδιώτες παροχους με γνώμονα το όφελος των ασφαλισμένων».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Tι ισχύει με τα αναλώσιμα του σακχαρώδη διαβήτη – Διευκρινίσεις από το υπουργείο Υγείας"

Νέο σοκ, στα €616/MWh η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα!

Νέο σοκ έρχεται από τον χώρο της ενέργειας καθώς η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στη χώρα μας εκτοξεύεται για αύριο Τρίτη σε νέο ρεκόρ, στα 616,38 ευρώ η μεγαβατώρα ή 14,2% υψηλότερα από σήμερα. Είναι μάλιστα η δεύτερη υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη, θέση που μοιράζεται με τις Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ουγγαρία (όλες έχουν τιμές στα 616 ευρώ). Τα πρωτεία αύριο καταλαμβάνει η Ελβετία με 624 ευρώ.

Στον αντίποδα, ως συνήθως, Πορτογαλία και Ισπανία. Στην Ιβηρική, που έχει πάρει ειδικό καθεστώς από τις Βρυξέλλες, η τιμή είναι μόλις 183 ευρώ η μεγαβατώρα. Διαφοροποιείται και η Πολωνία, που χάρη στους λιγνίτες έχει τιμή 388 ευρώ/MWh.

Ράλι στις τιμές φυσικού αερίου

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξάνουν εκ νέου τα κέρδη τους καθώς επέστρεψαν οι φόβοι για παρατεταμένη διακοπή της ροής μέσω ενός μεγάλου αγωγού. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξάνονται έως και 15%, αφού έκλεισαν σε ρεκόρ την Παρασκευή. Ο βασικός αγωγός Nord Stream θα σταματήσει για τρεις ημέρες συντήρησης στις 31 Αυγούστου, εγείροντας και πάλι ανησυχίες ότι δεν θα επιστρέψει σε λειτουργία όπως έχει προγραμματιστεί μετά τα έργα. 

Ηδη η Γερμανία προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τις προμήθειες και επανέλαβε την έκκληση για εξοικονόμηση ενέργειας. «Έχουμε έναν πολύ κρίσιμο χειμώνα ακριβώς μπροστά μας», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ZDF στο Μόντρεαλ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον Καναδά με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. «Πρέπει να περιμένουμε από τον Πούτιν να μειώσει περαιτέρω τη ροή φυσικού αερίου».

Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για την πιθανότητα πλήρους διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου καθώς το Κρεμλίνο ανταποδίδει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, αναζητά εναλλακτικές λύσεις, αλλά είναι απίθανο να μπορέσει να αντικαταστήσει όλες τις ρωσικές εισαγωγές. Το έθνος αξιολογεί την ανάγκη παράτασης της διάρκειας ζωής των πυρηνικών σταθμών, ένα μέτρο που θα αντιπροσώπευε μια στροφή στην ενεργειακή πολιτική της χώρας.

Την Παρασκευή, η Gazprom είπε ότι απαιτούνται εργασίες στη μοναδική λειτουργική τουρμπίνα του αγωγού, που λειτουργεί με δυναμικότητα μόλις 20% εδώ και εβδομάδες.

Το ολλανδικό συμβόλαιο επόμενου μήνα, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, αυξήθηκε στα 280 ευρώ την μεγαβατώρα. Τρέχει ένα σερί πέντε εβδομάδων ανόδου, θυμίζει το Bloomberg.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο σοκ, στα €616/MWh η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα!"

Μεγάλο κοίτασμα αερίου 70 δισ. κυβικών μέτρων εντόπισαν ανοιχτά της Κύπρου οι Eni και Total

Η ιταλική εταιρία υδρογονανθράκων Eni ανακοίνωσε ότι η κοινοπραξία της με την γαλλική TotalEnergies εντόπισε αποθέματα φυσικού αερίου 70 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στην περιοχή που συμπεριλαμβάνεται στην άδεια για γεωτρήσεις που έχουν λάβει οι δυο εταιρίες.

Η «σημαντική ανακάλυψη» έγινε στη γεώτρηση Cronos-1, στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου και σε βάθος 2.287 μέτρων.

«Το Cronos-1 εμφάνισε αρκετά καλά διαστήματα καλής ποιότητας ανθρακικών αλατών και επιβεβαίωσε τη συνολική καθαρή αμοιβή αερίου, άνω των 260 μέτρων»,
αναφέρει η TotalEnergies σε ανακοίνωση.

total-1

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica αναφέρει ότι πρόκειται για τεράστιο κοίτασμα, «ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου», όπως επισημαίνει, και ότι θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για να μπορέσει να ξεκινήσει η εκμετάλλευσή του. Προσθέτει ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να αυξηθεί η ενεργειακή αυτονομία της Ιταλίας και ολόκληρης της Ευρώπης.

Η La Repubblica αναφέρει παράλληλα ότι το Ισραήλ έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος να περνά από την Κύπρο και να φτάνει στην Ελλάδα και σε διάφορες άλλες χώρες της ΕΕ.

Η ανακάλυψη αυτή έρχεται μετά την ανακάλυψη στο Calypso-1 που έγινε στο ίδιο οικόπεδο, το 2018.

Σχεδιάζεται η γεώτρηση ενός ακόμη κοιτάσματος στο οικόπεδο 6, προκειμένου να διερευνηθεί εάν υπάρχουν σημαντικοί επιπρόσθετοι πόροι και να αξιολογηθούν οι καλύτερες επιλογές ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΝΙ oι προκαταρκτικές εκτιμήσεις στη γεώτρηση κάνουν λόγο για αποθέματα της τάξεως των 2,5 tcf (τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια), «με σημαντικό επιπλέον ανοδικό δυναμικό» που θα διερευνηθεί από περαιτέρω εξερευνητικό πηγάδι στην περιοχή.

Οι δύο εταιρείες έχουν από κοινού ποσοστό 50% στο οικόπεδο 6.

"Αυτή η επιτυχημένη έρευνα στο Cronos-1 είναι μια ακόμη απεικόνιση του αντίκτυπου της στρατηγικής μας εξερεύνησης που εστιάζει στην ανακάλυψη πόρων με χαμηλό τεχνικό κόστος και χαμηλές εκπομπές άνθρακα, για να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της παροχής πρόσθετων πηγών εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρώπη", δηλώνει ο Kevin McLachlan, αντιπρόεδρος στην TotalEnergies.

Δείτε βίντεο: Μεγάλο κοίτασμα αερίου 70 δισ. κυβικών μέτρων εντόπισαν ανοιχτά της Κύπρου οι Eni και Total

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μεγάλο κοίτασμα αερίου 70 δισ. κυβικών μέτρων εντόπισαν ανοιχτά της Κύπρου οι Eni και Total"

Tιμή ρεύματος: Αυξήθηκε κατά 42% σε ένα 24ωρο – Διπλασιάζεται η κρατική ενίσχυση (video)

Οι μεγάλες αυξήσεις από 60 έως και 65% που ανακοίνωσαν οι πάροχοι στα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου, ανέβασαν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στα 539, 45 ευρώ ανά κιλοβατώρα, αύξηση κατά 42% σε σχέση με χθες. Εντός της εβδομάδας η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει το ύψος της επιδότησης, που αναμένεται σχεδόν διπλάσια το Σεπτέμβριο. Την ίδια στιγμή η τιμή του φυσικού αερίου διαμορφώνεται στο 290 ευρώ η μεγαβατώρα, αύξηση 18% σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή.

Τη Τετάρτη αναμένονται ανακοινώσεις από το υπουργείο Ενέργειας σχετικά με την επιδότηση η οποία εκτιμάται ότι θα φτάσει  στα 0.68 λεπτά ανά κιλοβατώρα, μειώνοντας ,για παράδειγμα, από 240 σε 48 ευρώ το κόστος για νοικοκυριό που έχει κατανάλωση 300 κιλοβατώρες.

Στα 2 δισεκατομμύρια , από 1,1 δισ. που ήταν τον Αύγουστο, θα ανέλθει η κρατική ενίσχυση για τον Σεπτέμβριο, με μεγάλο κομμάτι να καλύπτεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, σ’υμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στα ελληνικά νοικοκυριά μπαίνει έξτρα εισόδημα λόγω της μείωσης της ανεργίας, της αύξησης των εισπράξεων από τον τουρισμό, τις συνεχιζόμενες επενδύσεις και την αύξηση κατώτατου μισθού.

Ενδεικτικά οι τιμές που δόθηκαν από προμηθευτές:

  • ΔΕΗ: 0,788 ευρώ ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα και 0,8 ευρώ για πάνω από 500 κιλοβατώρες. Η χρέωση για το νυχτερινό τιμολόγιο είναι 0,747 ευρώ. Πάγιο 3,5 ευρώ το μήνα.
  • Protergia: 0,78213 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,77855 για το νυχτερινό τιμολόγιο. Πάγιο 5 ευρώ το μήνα.
  • Ήρων: 0,750 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,6 με έκπτωση συνέπειας 20 %. Πάγιο 3 ευρώ το μήνα.
  • Elpedison: τα τιμολόγια ανάλογα με το πρόγραμμα κυμαίνονται από 1,0864 έως 1,1367 ευρώ ανά κιλοβατώρα ενώ προβλέπεται επιστροφή (loyalty pass) τον επόμενο μήνα η οποία για τον Αύγουστο καθορίστηκε σε 0,4 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
  • NRG: 0,748-0,768 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 1,8-5 ευρώ το μήνα.
  • Zenith: 0,687 – 0,697 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 4-4,5 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Tιμή ρεύματος: Αυξήθηκε κατά 42% σε ένα 24ωρο – Διπλασιάζεται η κρατική ενίσχυση (video)"

Υπουργείο Μετανάστευσης: Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύουν τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας

Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, αναφορικά με την ερώτηση των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέλιο Κούλογλου και Κώστα Αρβανίτη, προς την Κομισιόν, για τους μετανάστες στον Έβρο.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο, «επέλεξαν να δυσφημήσουν τη χώρα μας στο εξωτερικό, τη στιγμή που ακόμα μια προσπάθεια εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου από την τουρκική πλευρά βρισκόταν σε εξέλιξη. Η Ελλάδα εκπλήρωσε με ταχύτητα το ανθρωπιστικό της καθήκον, προσφέροντας υγειονομική περίθαλψη και δυνατότητα υποβολής αιτήματος ασύλου στην ομάδα των 38 μεταναστών που εισήλθε στο ελληνικό έδαφος στις 14/8. Απώλεια ανθρώπινης ζωής δεν υπήρξε εντός ελληνικού εδάφους».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Περιήλθε εις γνώσιν μας ερώτηση των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς την Επιτροπή με θέμα "Νέα τραγωδία στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Νεκρή 5χρονη παραμένει άταφη".

Οι κ.κ. Κούλογλου και Αρβανίτης επέλεξαν, δυστυχώς, να δυσφημήσουν τη χώρα μας στο εξωτερικό, τη στιγμή που ακόμα μια προσπάθεια εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου από την τουρκική πλευρά βρισκόταν σε εξέλιξη. Η Ελλάδα εκπλήρωσε με ταχύτητα το ανθρωπιστικό της καθήκον, προσφέροντας υγειονομική περίθαλψη και δυνατότητα υποβολής αιτήματος ασύλου στην ομάδα των 38 μεταναστών που εισήλθε στο ελληνικό έδαφος στις 14/8. Απώλεια ανθρώπινης ζωής δεν υπήρξε εντός ελληνικού εδάφους.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να φυλάσσει τα σύνορα της με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, διασώζοντας χιλιάδες ζωές σε στεριά και θάλασσα. Η τραγωδία αυτή είναι το αποτέλεσμα της πρακτικής των τουρκικών αρχών να προωθούν, με τη χρήση βίας σύμφωνα με τις καταθέσεις, μετανάστες προς την Ελλάδα, καταστρατηγώντας τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου και της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας.

Επιπροσθέτως, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επικοινώνησε, από την πρώτη στιγμή, με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθώς και με τον Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου αν δώσει άδεια η οικογένεια, να συμβάλουν στην μεταφορά του πτώματος του 5χρονου κοριτσιού από την Τουρκία στη χώρα μας, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί με αξιοπρέπεια η ταφή από την οικογένεια του.

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για πολλοστή φορά, κουνούν το δάχτυλο προς τη χώρα μας και υπονομεύουν μονίμως τη διεθνή αξιοπιστία της. Σε εθνικά ζητήματα, όπως το Μεταναστευτικό, θα περίμενε κανείς να μη παραμένουν εγκλωβισμένοι στις ιδεοληψίες και το αντικυβερνητικό τους μένος».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Υπουργείο Μετανάστευσης: Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύουν τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας"

Έκτακτο δελτίου καιρού: Πρόωρο φθινόπωρο με κεραυνούς και χαλάζι

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα, κατά τη διάρκεια των φαινομένων, από ενισχυμένους ριπαίους ανέμους, προβλέπεται από αύριο Τρίτη έως και την Παρασκευή.

Τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν και σε ώρες εκτός της κλασικής αστάθειας (μεσημέρι – απόγευμα) και θα επηρεάσουν όχι μόνο την ηπειρωτική αλλά και τη νησιωτική χώρα και κυρίως το Αιγαίο.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα δεχτούν η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η βόρεια Εύβοια, το βόρειο Αιγαίο και η Χαλκιδική κυρίως την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Πιο αναλυτικά:

Αύριο Τρίτη (23-08-2022) κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και το μεσημέρι – απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Κρήτη.

Την Τετάρτη (24-08-2022) τα ισχυρά φαινόμενα θα συνεχιστούν και θα επηρεάσουν από νωρίς το πρωί την ανατολική ηπειρωτική και νησιωτική χώρα (εκτός από τα Δωδεκάνησα) και το μεσημέρι – απόγευμα τα υπόλοιπα ηπειρωτικά.

Την Πέμπτη (25-08-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και το μεσημέρι – απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Κρήτη.

Την Παρασκευή (26-08-2022), σύμφωνα με τα ως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, τα φαινόμενα θα συνεχιστούν στις παραπάνω περιοχές αλλά προοδευτικά θα εξασθενήσουν.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτο δελτίου καιρού: Πρόωρο φθινόπωρο με κεραυνούς και χαλάζι"

Η Ελλάδα στέλνει 2 Canadair στην Πορτογαλία για βοήθεια ενάντια στις μεγάλες φωτιές

Δύο αεροσκάφη Canadair CL-415 έχει αποστείλει η χώρα μας στην Πορτογαλία, ανταποκρινόμενη στο σχετικό αίτημα των πορτογαλικών Αρχών, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Σημειώνεται ότι η Πορτογαλία πλήττεται από μεγάλες δασικές πυρκαγιές και αναμένει ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες.

Από την πρώτη στιγμή της ενεργοποίησης του αιτήματος, με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, η Ελλάδα έθεσε στη διάθεση του Μηχανισμού τα δύο αεροσκάφη, τα οποία έχουν ήδη φτάσει στον προορισμό τους.

Από το Υπουργείο επισημαίνεται ότι μόνο φέτος το καλοκαίρι, η Ελλάδα, στηρίζοντας συστηματικά και με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, έχει παράσχει έξι φορές συνδρομή σε χώρες της Ευρώπης για αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. Συγκεκριμένα τρεις φορές στην Αλβανία, δύο στη Γαλλία και τώρα στην Πορτογαλία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ελλάδα στέλνει 2 Canadair στην Πορτογαλία για βοήθεια ενάντια στις μεγάλες φωτιές"

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη

Εκτός από τη άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής εντός της εβδομάδας, το ΠΑΣΟΚ με επιστολή της ΚΟ του κόμματος στον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα, προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή αντικείμενο της θα είναι «η εξέταση της υπόθεσης παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό predator, την παράνομη χρήση αυτού στην Ελληνική επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκομένου φυσικού ή νομικού προσώπου».

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επισημαίνει ότι «η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και Ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη από την υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), καθ’ ομολογία του ιδίου του Πρωθυπουργού, καθώς και η απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του με τη χρήση κακόβουλου λογισμικού από άγνωστους, μέχρι στιγμής, δράστες, συνιστούν προσβολή θεμελιωδών αρχών και θεσμών του Πολιτεύματος καθώς πλήττουν τουλάχιστον το δικαίωμα σε ελεύθερες και ίσες εκλογές και την αρχή του πολυκομματισμού».

Επίσης υποστηρίζει ότι «πολυκομματισμός δεν νοείται χωρίς ελεύθερη εσωτερική λειτουργία ενός εκάστου των πολιτικών κομμάτων που συνθέτουν το πολυκομματικό σύστημα, ενώ εξάλλου δεν υπάρχει ελευθερία και ισότητα στη διαμόρφωση της βούλησης του εκλογικού σώματος, όταν η Κυβέρνηση και οι υπαγόμενες σε αυτή δημόσιες υπηρεσίες, όπως η ΕΥΠ, είναι σε θέση να γνωρίζουν τις πολιτικές πρωτοβουλίες και διαβουλεύσεις των άλλων πολιτικών σχηματισμών και προσώπων πριν αυτά ενεργήσουν. Πρόκειται με άλλα λόγια για υπονόμευση της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και κατάλυση των στοιχειωδών εγγυήσεων του κράτους δικαίου».

Αναλυτικά η επιστολή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:

Προς: Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

κ. Κωνσταντίνο Τασούλα

Πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με αντικείμενο την εξέταση της υπόθεσης παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό predator, την παράνομη χρήση αυτού στην Ελληνική επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκομένου φυσικού ή νομικού προσώπου.

(άρθρα 68 παρ. 2 του Συντάγματος και 144 παρ. 5 εδ. β’ του Κανονισμού της Βουλής των Ελλήνων)

Η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και Ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη από την υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), καθ’ ομολογία του ιδίου του Πρωθυπουργού, καθώς και η απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του με τη χρήση κακόβουλου λογισμικού από άγνωστους, μέχρι στιγμής, δράστες, συνιστούν προσβολή θεμελιωδών αρχών και θεσμών του Πολιτεύματος καθώς πλήττουν τουλάχιστον το δικαίωμα σε ελεύθερες και ίσες εκλογές και την αρχή του πολυκομματισμού. Πράγματι πολυκομματισμός δεν νοείται χωρίς ελεύθερη εσωτερική λειτουργία ενός εκάστου των πολιτικών κομμάτων που συνθέτουν το πολυκομματικό σύστημα, ενώ εξάλλου δεν υπάρχει ελευθερία και ισότητα στη διαμόρφωση της βούλησης του εκλογικού σώματος, όταν η Κυβέρνηση και οι υπαγόμενες σε αυτή δημόσιες υπηρεσίες, όπως η ΕΥΠ, είναι σε θέση να γνωρίζουν τις πολιτικές πρωτοβουλίες και διαβουλεύσεις των άλλων πολιτικών σχηματισμών και προσώπων πριν αυτά ενεργήσουν. Πρόκειται με άλλα λόγια για υπονόμευση της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και κατάλυση των στοιχειωδών εγγυήσεων του κράτους δικαίου.

Στις 28 Ιουνίου 2022, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ απευθύνθηκε στην Ειδική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που δημιουργήθηκε μετά την αποκάλυψη των σκανδάλων παρακολούθησης με το παράνομο λογισμικό «Pegasus»,για τον έλεγχο των τηλεφωνικών συσκευών από τυχόν παγιδεύσεις.

Από τον πρώτο έλεγχο, που έγινε στη συσκευή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ διαπιστώθηκε η παρουσία ύποπτου συνδέσμου (link) που συνδεόταν με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator (=αρπακτικό, κυνηγός). Ήταν το μοναδικό κινητό ευρωβουλευτή, ανάμεσα σε εκατοντάδες συναδέλφων του που εξετάστηκαν, στο οποίο είχε γίνει απόπειρα παγίδευσης με το λογισμικό αυτό. Eν συνεχεία σύμφωνα με το σχετικό πρωτόκολλο ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δημιουργήθηκε ένα αντίγραφο και ακολουθήθηκε πιο ενδελεχής έλεγχος και επανέλεγχος. Κατόπιν των ανωτέρω, σχετική έκθεση εγχειρίσθηκε σε συνεργάτη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ.

Το Predator είναι σύστημα παγίδευσης και παρακολούθησης που παρέχει στον χειριστή του τη δυνατότητα για πλήρη και διαρκή πρόσβαση στη συσκευή του παρακολουθούμενου.

Την Τρίτη 26 Ιουλίου 2022, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την απόπειρα παγίδευσης της συσκευής του κινητού τηλεφώνου του με το κακόβουλο λογισμικό Predator. Την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022,την ενεχείρισε στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ζήτησε τη σύγκληση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων. Η Επιτροπή συνεδρίασε την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022. Κλήθηκαν σε ακρόαση ο τότε Διοικητής της ΕΥΠ και ο Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Ο διοικητής της ΕΥΠ δήλωσε, ενώπιον του αρμοδίου κοινοβουλευτικού οργάνου, πλήρη άγνοια για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη με το λογισμικό Predator, δεν εκστόμισε, δε, λέξη γι’ αυτό που ήδη γνώριζε καλά, δηλαδή την επί τρίμηνο παρακολούθηση του τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την υπηρεσία της οποίας προΐστατο, με το καθεστώς της φερόμενης ως νόμιμης επισύνδεσης.

Η υπόθεση πήρε διαφορετική τροπή, όταν ενεπλάκη η ΑΔΑΕ, ενεργώντας προς διερεύνηση της κοινοποιηθείσας προς αυτήν μηνυτήριας αναφοράς, οπότε άρχισαν να αποκαλύπτονται όσα επιμελώς αποκρύπτονταν.

Στις 5 Αυγούστου 2022, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού εξέδωσε δύο ανακοινώσεις παραιτήσεων:

η πρώτη, χωρίς καμία ειδική αναφορά, για την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρη Δημητριάδη, και
η δεύτερη, επεξηγηματική και με επίρριψη ευθύνης για «λανθασμένες ενέργειες που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων», για την παραίτηση του εκλεκτού του Μεγάρου Μαξίμου, Διοικητή της ΕΥΠ κ. Παναγιώτη Κοντολέοντα.
Παράλληλα, από το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεε στα ΜΜΕ ότι η παραίτηση Δημητριάδη έχει να κάνει με το «κλίμα τοξικότητας». Δεν ανέφερε τότε το παραμικρό για «αντικειμενική πολιτική ευθύνη» την οποία -τρεις μέρες αργότερα – απέδωσε στον παραιτηθέντα και επιλεγέντα από τον ίδιο Γενικό Γραμματέα του, ο Πρωθυπουργός. Ως προς την παραίτηση του κ. Κοντολέοντα, οι ίδιες «κυβερνητικές πηγές» την απέδιδαν στο ότι «δεν υπήρχε ενημέρωση προς το Μέγαρο Μαξίμου» για τη «νόμιμη επισύνδεση».

Ο Πρωθυπουργός και με δική του απόφαση εποπτεύων διοικητικά την ΕΥΠ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τηλεοπτική δήλωσή του, τη Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022, κατένειμε σε τρίτους ευθύνες, που ανήκουν όμως ευθέως στον ίδιο, ως εξής:

τη διοικητική ευθύνη στον τέως Διοικητή της ΕΥΠ, για ελλιπή χειρισμό και υποτίμηση της πολιτικής διάστασης της «νόμιμης επισύνδεσης»,
την «αντικειμενική πολιτική ευθύνη» στον μετακλητό δημόσιο υπάλληλο, τέως Γενικό Γραμματέα και στενό συγγενή του.
Ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος «δεν γνώριζε» και ότι, εάν γνώριζε, θα απέτρεπε την παρακολούθηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών του κ. Ανδρουλάκη. Μόλις πριν λίγο, στην ίδια δήλωση, είχε ισχυριστεί ότι οι επισυνδέσεις ήταν τάχα «νόμιμες» και τυπικά επαρκείς, αλλά όχι πολιτικά αποδεκτές. Επιχείρησε δηλαδή να οχυρωθεί πίσω από την εξωτερική νομιμοφάνεια και να την ταυτίσει με τη νομιμότητα, αν και σύμφωνα με τη ρητή διάταξη του άρθρου 5 παρ.3 του Ν.3649/2008 (ΦΕΚ 39 Α), ο εποπτεύων εισαγγελέας δεν νομιμοποιεί απλά δια της υπογραφής του το όποιο αίτημα της ΕΥΠ, αλλά «ελέγχει τη νομιμότητα των ειδικών επιχειρησιακών δράσεων της, που αφορούν θέματα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου». Αυτό εξηγεί ενδεχομένως και την παράδοξη δήλωσή του Πρωθυπουργού ότι δεν θα επέτρεπε να συμβεί κάτι «νόμιμο».

Ανεξάρτητα από τους ισχυρισμούς του κ Πρωθυπουργού, η ευθύνη του είναι δεδομένη, αμείωτη και μη μεταβιβάσιμη:

Ως διοικητικός εποπτεύων την ΕΥΠ, υπερκείμενος του Διοικητή της ΕΥΠ, κατά τις παρ. 1 και 4 του άρθρου 21 του νόμου 4622/2019 περί επιτελικού κράτους, όφειλε να είχε λάβει τα προσήκοντα μέτρα αποτροπής ενεργειών για την παρακολούθηση βουλευτή/ευρωβουλευτή ή/και πολιτικού αρχηγού, χωρίς τη γνώση του. Δεν το είχε πράξει. Αυτό, συνιστά ερευνητέα παράλειψη, εκτός από πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του.

Αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, ο κ. Πρωθυπουργός έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο διοικητικό και πολιτικό έλεγχό του, προσαρμόζοντας ακόμη και τα προσόντα της θέσης του διοικητή σε αυτόν που ήδη είχε επιλέξει ο ίδιος.

Στη συνέχεια, επέφερε αλλαγές στη σχετική νομοθεσία, με επιλογές στοχευμένες, όπως προκύπτει εκ των υστέρων, με χαρακτηριστική την παύση της ενημέρωσης του παρακολουθούμενου από την ΑΔΑΕ, όταν η άρση του απορρήτου της επικοινωνίας του γίνεται για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Η κατάχρηση της έννοιας της «εθνικής ασφάλειας» είναι πλέον κραυγαλέα, έτσι όπως χρησιμοποιείται αδιακρίτως από την αρμόδια υπηρεσία ο λόγος αυτός, προκειμένου να είναι δήθεν ανέλεγκτες όλες οι παρακολουθήσεις, καθώς κατά την καταχρηστική ερμηνεία, που φαίνεται να έγινε εν προκειμένω από όλους τους εμπλεκόμενους προς περιγραφή του Συντάγματος και των εφαρμοστέων διατάξεων, υπό το πρόσχημα αορίστως επικαλούμενων λόγων «εθνικής ασφάλειας δήθεν δεν απαιτείται αιτιολογία, δεν απαιτείται ενημέρωση και δεν απαιτείται, πλέον, η έστω εκ των υστέρων, γνωστοποίηση της παρακολούθησης στον παρακολουθούμενο.

Το άρθρο 19 παρ. 1 του Συντάγματος προβλέπει:

«1. Το απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης ή επικοινωνίας με οποιονδήποτε άλλο τρόπο είναι απόλυτα απαραβίαστο. Nόμος ορίζει τις εγγυήσεις υπό τις οποίες η δικαστική αρχή δεν δεσμεύεται από το απόρρητο για λόγους εθνικής ασφάλειας ή για διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων…».

Σε εκτέλεση των επιταγών του άρθρου αυτού, ψηφίστηκε ο ισχύων εκτελεστικός νόμος Ν. 2225/1994, «Για την προστασία της ελευθερίας της ανταπόκρισης και επικοινωνίας και άλλες διατάξεις».

Το άρθρο 3 παρ. 1 του νόμου 2225/1994 ορίζει ότι «αίτηση για άρση του απορρήτου μπορεί να υποβάλλει μόνο δικαστική ή άλλη πολιτική, στρατιωτική ή αστυνομική δημόσια αρχή στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται το θέμα εθνικής ασφάλειας που επιβάλλει την άρση.» Πολιτική αρχή αρμόδια για θέματα εθνικής ασφάλειας είναι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.). Συγκεκριμένα ο νόμος 3649/2008 ορίζει ότι αποστολή της Ε.Υ.Π. είναι η εντός του Συνταγματικού πλαισίου και των νόμων αναζήτηση, συλλογή, επεξεργασία και γνωστοποίηση στις αρμόδιες αρχές των πληροφοριών που αφορούν, στην προστασία και προώθηση των πολιτικών, οικονομικών, στρατιωτικών και εν γένει εθνικών στρατηγικών συμφερόντων της Χώρας, στην πρόληψη και αντιμετώπιση δραστηριοτήτων που συνιστούν απειλή κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος, των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ασφάλειας του Ελληνικού Κράτους, καθώς και του εθνικού πλούτου της Χώρας και στην πρόληψη και αντιμετώπιση δραστηριοτήτων τρομοκρατικών οργανώσεων, καθώς και άλλων ομάδων οργανωμένου εγκλήματος.

Η επίκληση λόγων «εθνικής ασφαλείας» πρέπει συνεπώς να ερμηνεύεται συσταλτικά και η εφαρμογή της να είναι σύμφωνη με τις αρχές του κράτους δικαίου και της αναλογικότητας.

Κατά τη συζήτηση της Δ’ Αναθεωρητικής Βουλής του 1986 με την οποία αναθεωρήθηκε η ως άνω διάταξη, ο Καθηγητής του Ποινικού Δικαίου και τότε Υπουργός Δικαιοσύνης Γ.Α. Μαγκάκης, αποσαφήνισε την έννοια του όρου εθνική ασφάλεια λέγοντας τα εξής (Πρακτικά Βουλής ΣΤ’ Αναθεωρητική, Δ’ περίοδος, Προεδρευομένης Δημοκρατίας, Σύνοδος Α, σελ. 612.):

«…Τι είναι αυτή η εθνική ασφάλεια. Η εθνική ασφάλεια είναι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, το δικαίωμα εθνικής κυριαρχίας. Αυτή είναι η εθνική μας υπόσταση, η εθνική μας κυριαρχία, η οποία περιλαμβάνει βέβαια και την εδαφική υπόσταση και όλα τα άλλα εθνικά δίκαια. Επομένως, απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας σημαίνει ακριβώς απειλή κατά των εθνικών, ελληνικών, κυριαρχικών δικαιωμάτων, με πιο χειροπιαστή μορφή την εδαφική ακεραιότητα. Επομένως, όλη η περίπτωση πρέπει να ερμηνευτεί, να θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με τον πόλεμο και την επιστράτευση εξ εξωτερικών κινδύνων. Αντίθετα ο εσωτερικός κίνδυνος είναι όταν έτσι όπως τον περιγράφει, επιτρέψτε την ανατριχιαστική εικόνα -κυλήσουν τα τανκς, όταν έχουμε, όπως το λέει, πρότασή μας, εκδήλωση ενόπλου κινήματος προς ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αυτό είναι το σαφές, κατά την άποψή μας, νόημα της διατάξεως και δεν εμπεριέχει κανένα κίνδυνο να βρεθούμε και να κυλήσουμε σε καταστάσεις άσχημες του παρελθόντος…».

Ο πυρήνας του όρου «εθνική ασφάλεια» λοιπόν, αν και αυτή αποτελεί μία αόριστη νομική έννοια, συνάπτεται μόνο με την υπόσταση του κράτους στις εξωτερικές του σχέσεις (Ν. Αλιβιζάτος, Η Συνταγματική θέση των ενόπλων δυνάμεων, Ι. Η αρχή του πολιτικού ελέγχου, εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, 1987, σελ. 200).

Η «εθνική ασφάλεια» επομένως, αφορά την προστασία του ελληνισμού, μέσα και έξω από τα σύνορα της χώρας, από αλλοεθνείς παράγοντες. Αναφέρεται στις εξωτερικές κυρίως σχέσεις της χώρας και περιλαμβάνει πρώτιστα την προάσπιση και διαφύλαξη της ακεραιότητας της χώρας από τον αλλοεθνή επιβουλέα, την αντιμετώπιση της κατασκοπείας και μπορεί να επεκτείνεται στην καταστολή της εξάπλωσης και διάδοσης στο εσωτερικό της χώρας των κυκλωμάτων διεθνούς τρομοκρατίας, δεν δύναται όμως να αντιταχθεί κατά «εσωτερικών εχθρών» (Ν. Παπαδόπουλος, Η προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας, Ερμηνευτική προσέγγιση του άρθρου 19 του Συντάγματος της Ελλάδας, εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη, 2008, σελ. 282) .

Η εθνική ασφάλεια περαιτέρω, περιλαμβάνει όχι γενικά τη δημόσια ασφάλεια, αλλά αποκλειστικά ό,τι αναφέρεται στην προάσπιση της χώρας έναντι εξωτερικών κινδύνων (Χρυσόγονος, Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη, 2006, σελ. 261) .

Επομένως, η άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας πρέπει να στηρίζεται στα προπεριγραφόμενα σαφή και συγκεκριμένα κριτήρια, διαφορετικά συντελείται κατά παράβαση του άρθρου 19 παρ.1 Συντάγματος.

Πλέον συσταλτική ερμηνεία της έννοιας της εθνικής ασφάλειας και ιδιαίτερη αιτιολόγηση και εξατομικευμένη κρίση από τα αρμόδια όργανα επιβάλλεται ασφαλώς και λόγω της ιδιαίτερης νομικής θέσης του Βουλευτή, που απολαμβάνει αυξημένων εκ του συντάγματος εγγυήσεων, όπως το ακαταδίωκτο του άρθρου 61 του Συντάγματος και η βουλευτική ασυλία του άρθρου 62 του Συντάγματος. Ειδικότερα σε σχέση με τον κ. Ανδρουλάκη ως Ευρωβουλευτή, η σχετική κατοχύρωση προβλέπεται στην ιδρυτική Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) μέσω του Πρωτοκόλλου 7 «Περί προνομίων και ασυλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης”(ΕΕ C-310/261, της 16.12.2004). Στο άρθρο 8 του Πρωτοκόλλου ορίζεται σαφώς και αδιαστίκτως και απευθείας σε επίπεδο δικαίου της ΕΕ, ότι «Τα μέλη του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου δεν υπο?κεινται σε έρευνα, κράτηση ή δίωξη για γνώμη ή ψήψο δοθείσα κατά την άσκηση των καθηκόνντων τους». Συνεπώς, οποιαδήποτε έρευνα με τη μορφή της παρακολούθησης σχετική με την άσκηση των καθηκόντων του Ν. Ανδρουλάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι per se και απολύτως παράνομη απευθείας εκ του ευρωπαϊκού δικαίου. Με την έννοια αυτή δεν καλύπτεται ούτε κατά τον τύπο από οποιαδήποτε διαδικασία έγκρισης της επισύνδεσης.

Κατά τα λοιπά στο άρθρο 9 ορίζεται ότι τα μέλη του ΕΚ κατά τη διάρκεια των συνόδων του Κοινοβουλίου «απολαύουν εντός της επικρατείας των κρατών τους, των ασυλιιών που αναγνωρίζονται στα μέλη του Κοινοβουλίου του κράτους τους».

Επανειλημμένα, από την στιγμή που αποκαλύφθηκε η απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου με το λογισμικό Predator και η παρακολούθησή του με νόμιμη επισύνδεση από την Ε.Υ.Π, τέθηκε στον κ. Πρωθυπουργό από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ το σαφές και ευθύ ερώτημα: για ποιο λόγο επιλέχθηκε να παρακολουθηθεί πολιτικό πρόσωπο, από ποιον ζητήθηκε να παρακολουθηθεί και ποιος τελικά αποφάσισε ότι έπρεπε να παρακολουθηθεί .

Τέθηκε δημόσια το εύλογο ερώτημα, αν, εν προκειμένω, συνέτρεχε περίπτωση είτε «διακρίβωσης ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων» είτε «λόγων εθνικής ασφάλειας», όπως επιτάσσει ο νόμος.

Τα ερωτήματα γίνονται πιο πιεστικά και αποκτούν καθολική πολιτική διάσταση, υπό το φως προηγουμένων αποκαλύψεων και καταγγελιών για την παρακολούθηση δημοσιογράφων ή του τηλεφωνικού κέντρου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Κατόπιν αυτών, πρέπει να διερευνηθεί, χωρίς καμία χρονοτριβή, ποια πολιτικά πρόσωπα ή άλλοι δημόσιοι λειτουργοί, είναι υπόλογα για την παραβίαση του Συντάγματος και υπέχουν πολιτικές ή άλλες ευθύνες. Ευθύνες, όχι με την έννοια της αντικειμενικής ευθύνης, που δημόσιο πρόσωπο εξ ορισμού φέρει, όταν ασκεί την εποπτεία και τον έλεγχο συγκεκριμένης υπηρεσίας, αλλά με την έννοια πράξεων ή παραλείψεων του που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του μη σύννομου αποτελέσματος.

Κατόπιν των ανωτέρω, προτείνουμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, κατά τα άρθρα 68 παρ. 2 του Συντάγματος και 144 παρ. 5 εδ. β’ και επόμενα του Κανονισμού της Βουλής των Ελλήνων, για να διερευνήσει άμεσα και να διαλευκάνει πλήρως την σκοτεινή και σκανδαλώδη υπόθεση της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη.

Ειδικότερα, και προκειμένου να αποδοθούν τυχόν υπάρχουσες πολιτικές, ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες, ζητούμε να διερευνηθεί πλήρως :

Ποιος ζήτησε τη «νόμιμη επισύνδεση» των επικοινωνιών του κ. Ν. Ανδρουλάκη, για ποιο λόγο και σε ποια τεκμηρίωση στηρίχθηκαν οι λόγοι «εθνικής ασφάλειας»; Λήφθηκε υπόψη η ιδιότητα του κ. Ανδρουλάκη ως μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου; Ήταν, ο κ. Ανδρουλάκης ελεγχόμενος για κατασκοπεία ή τρομοκρατία ή επιβουλή κατά του πολιτεύματος και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας;
2. Ποιος επιχείρησε να παγιδεύσει το κινητό τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ με το κακόβουλο λογισμικό Predator; Συνδέεται το γεγονός με την δήθεν «νόμιμη επισύνδεση» στις τηλεφωνικές επικοινωνίες ενός προσώπου και, εν τέλει, ενός κόμματος από την Ε.Υ.Π.; Υφίσταται δίκτυο διασυνδεδεμένων άμεσα ή έμμεσα με την Ε.Υ.Π ιδιωτικών εταιρειών που συνεργάζονται με το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης Ανάπτυξης Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ) της ΕΥΠ ή με οποιαδήποτε άλλη χρηματοδοτούμενη από το ελληνικό κράτος οντότητα;

3. Σε ποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις πολιτικών και άλλων προσώπων έχουν υπάρξει επισυνδέσεις ή παγιδεύσεις τηλεφώνων με τη χρήση κακόβουλου λογισμικού και για ποιο χρονικό διάστημα; Ποιοι δύνανται να χρησιμοποιούν το κακόβουλο λογισμικό predator στην ελληνική επικράτεια και ποιες οι σχέσεις αυτών με πολιτικά πρόσωπα και δημόσιους λειτουργούς;

4. Υπάρχει στην κατοχή και ποιων το περιεχόμενο των υποκλοπών της ΕΥΠ; Ακολουθήθηκε η στο νόμο προβλεπόμενη διαδικασία γνωστοποιήσεων των σχετικών εισαγγελικών διατάξεων; Συντάχθηκαν οι προβλεπόμενες εκθέσεις και σε ποιους κοινοποιήθηκαν; Σε ποιες υπηρεσίες, οργανικές μονάδες και πρόσωπα γνωστοποιήθηκαν τα αρχεία που δημιουργήθηκαν από την επισύνδεση της ΕΥΠ στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη;

Επειδή η πρόταση αυτή υπογράφεται από τον απαιτούμενο (κατά τα άρθρα 68 παρ. 2 του Συντάγματος και 144 παρ.5 του Κανονισμού της Βουλής των Ελλήνων) αριθμό βουλευτών και επειδή πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις ζητάμε να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με το προτεινόμενο, ως ανωτέρω αναλύεται, αντικείμενο έρευνας.

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Κατατέθηκε το αίτημα για άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

Αίτημα για την σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατέθεσε το πρωί της Δευτέρας το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

“Μετά την αποκάλυψη της απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Νίκου Ανδρουλάκη, με το κακόβουλο λογισμικό Predator, ζητήσαμε τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και την πρόσκληση σε ακρόαση ενώπιον αυτής του τότε διοικητή της ΕΥΠ και του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ)” σημειώνεται στην επιστολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Αθανάσιο Μπούρα.

Αναλυτικά η επιστολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Προς: Τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

κ. Αθανάσιο Μπούρα.

Κύριε Πρόεδρε,

Μετά την αποκάλυψη της απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Νίκου Ανδρουλάκη, με το κακόβουλο λογισμικό Predator, ζητήσαμε τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και την πρόσκληση σε ακρόαση ενώπιον αυτής του τότε διοικητή της ΕΥΠ και του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Η συνεδρίαση της Επιτροπής και η ακρόαση των παραπάνω προσώπων, παρισταμένων και των υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Επικρατείας, έλαβε χώρα την 29η Ιουλίου 2022.

Κατά τη συνεδρίαση αυτή, μέσα από μια ενδιαφέρουσα εναλλαγή αποκαλυπτικών πληροφοριών, ένοχων σιωπών και επιμελών αποκρύψεων, γεννήθηκαν νέα και κρίσιμα ερωτήματα για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, όχι μόνον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, αλλά και δημοσιογράφων και κομμάτων.

Προτού παρέλθει ικανός χρόνος από την 29η Ιουλίου και εν μέσω καταιγισμού εντυπώσεων, ερωτημάτων και διαβημάτων, πληροφορηθήκαμε έκπληκτοι, πολίτες και κόμματα, από τα χείλη του εποπτεύοντος την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πρωθυπουργού, ότι από το τέλος Σεπτεμβρίου του 2021 ο Νίκος Ανδρουλάκης τελούσε σε καθεστώς παρακολουθήσεων των τηλεφωνικών του επικοινωνιών, ύστερα από την έκδοση σχετικής διατάξεως της αρμόδιας για την ΕΥΠ εισαγγελέως εφετών, με την γενική και αόριστη επίκληση λόγων «εθνικής ασφάλειας». Η επισύνδεση στο τηλέφωνο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, άλλως η «νόμιμη» συνακρόαση από τις μυστικές υπηρεσίες των συνομιλιών εκλεγμένου πολιτικού και αρχηγού κόμματος, αποτελεί πρωτοφανή θεσμική εκτροπή, συντελεσθείσα κατά παράβαση του Συντάγματος και του νόμου.

Οι συνέπειες της ομολογίας του έχοντος την άμεση ευθύνη για την ΕΥΠ πρωθυπουργού, ήταν να οδηγηθούν σε απομάκρυνση από τη θέση τους ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού κ. Δημητριάδης. Τίποτε περισσότερο, δηλαδή, από μια σύντομη εκφορά του «απεταξάμην».

Η θεσμική, όμως, εκτροπή παραμένει, η παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας βοά, η υπονόμευση κάθε έννοιας απορρήτου των επικοινωνιών διαβρώνει δικαιώματα και αξίες, τα ερωτήματα γιγαντώνονται και όσο κρύβονται στο σκοτάδι πρόσωπα και ευθύνες, η Δημοκρατία, καχεκτική, θα περιμένει την επόμενη αμφισβήτησή της.

Κύριε πρόεδρε,

Την πολιτική πρέπει να καθοδηγεί η ηθική της ευθύνης . Είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε, πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός τι συνέβη στην θλιβερή για την πολιτική μας ζωή τρέχουσα υπόθεση των παρακολουθήσεων, τα γεγονότα, τους πρωταγωνιστές, τα κίνητρα, τις επιδιώξεις αφανών και φανερών κέντρων.

Μόνον έτσι, με την αλήθεια πλήρη και ακέραιη, μπορούμε να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία, θωρακίζοντάς την με όλα τα αναγκαία μέσα.

Ζητούμε, γι’ αυτό, την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, εντός της τρέχουσας εβδομάδας, σε συνέχεια της από 29 Ιουλίου 2022 συνεδρίασής της, στην οποία θα κληθούν σε ακρόαση:

α) ο νέος διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών κ. Θεμιστοκλής Δεμίρης

β) ο καθαιρεθείς διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ακλόνητα σιωπηλός κατά την πρώτη εξέτασή του για όσα ενήργησε για τις «νόμιμες» επισυνδέσεις κ Παναγιώτης Κοντολέων

γ) η αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέας εφετών κ. Βασιλική Βλάχου, καθώς αναπόσπαστο κεφάλαιο της υπόθεσης των υποκλοπών αποτελούν οι εισαγγελικές διατάξεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών και η αιτιολογία που τις συνοδεύει

δ) ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, κ Γρηγόρης Δημητριάδης καθώς αυτός φέρεται ότι διατηρούσε τη γραμμή επικοινωνίας με τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ,

ε) τέλος, ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών κ Χρήστος Ράμμος.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news