facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Αλλάζει η εξέταση για το δίπλωμα οδήγησης – Οι κάμερες και ο εξοπλισμός που θα βρίσκονται στις αίθουσες

Προχωρά η νέα διαδικασία εξέτασης υποψήφιων οδηγών που προβλέπει ο ν. 4850/2021 «Οδηγώντας με Ασφάλεια. Εκσυγχρονισμός πλαισίου εκπαίδευσης και εξέτασης υποψήφιων οδηγών και οδηγών» με τον καθορισμό των τεχνικών προδιαγραφών εξοπλισμού, ο οποίος θα τοποθετηθεί στις αίθουσες διεξαγωγής θεωρητικών εξετάσεων υποψήφιων οδηγών και οδηγών.

Η σχετική εγκύκλιος υπεγράφη από τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιο για τις Μεταφορές, κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο, και απευθύνεται στις Περιφέρειες της χώρας, όπου διεξάγονται οι θεωρητικές εξετάσεις.

Με βάση το περιεχόμενό της, προβλέπεται η προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία, εντός έξι (6) μηνών, του εξής εξοπλισμού:

Άδεια οδήγησης
  • «Φορητής συσκευής ανίχνευσης επικοινωνίας»,
  • «Οθόνης αναπαραγωγής οπτικοακουστικού υλικού»,
  • «φορητής κάμερας λήψης φωτογραφιών» και
  • των «καρτών μνήμης».

Με τη θέση σε λειτουργία του εξοπλισμού σε Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών, η οικεία Περιφέρεια ενημερώνει τη Διεύθυνση Οδικής Κυκλοφορίας και Ασφάλειας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ενώ μεριμνά για την εκπαίδευση των εμπλεκομένων υπαλλήλων με σκοπό την ορθή χρήση του εξοπλισμού και ιδιαίτερα της «φορητής συσκευής ανίχνευσης επικοινωνίας».

Οδήγηση

Με αφορμή την απόφαση ο υφυπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, δήλωσε: «Με τον καθορισμό των τεχνικών προδιαγραφών για τη λειτουργία των καμερών και των συσκευών ανίχνευσης επικοινωνίας στις αίθουσες διεξαγωγής θεωρητικών εξετάσεων, διαμορφώνουμε συνθήκες διαφάνειας σε μια διαδικασία που αξιολογεί τις γνώσεις των υποψήφιων οδηγών. Η χρήση των τεχνολογικών μέσων θα συμβάλει ώστε να εξαλειφθεί το περιθώριο προσφυγής σε αθέμιτες πρακτικές που έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν. Η Οδική Ασφάλεια ξεκινάει από την εκπαίδευση και στόχος του νέου συστήματος που θεσπίζουμε είναι τη στιγμή που προσέρχεται κάποιος να δώσει εξετάσεις για δίπλωμα να είναι καλά προετοιμασμένος, ώστε να είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη να οδηγήσει».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζει η εξέταση για το δίπλωμα οδήγησης – Οι κάμερες και ο εξοπλισμός που θα βρίσκονται στις αίθουσες"

Την Παρασκευή 22 Ιουλίου η τελευταία ημέρα του μικρού δακτυλίου στην Αθήνα

Η τελευταία ημέρα ισχύος του μικρού δακτυλίου στην Αθήνα για την περίοδο 2021 - 2022 θα είναι η Παρασκευή 22 Ιουλίου, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ.

Ειδικότερα, δεν θα ισχύουν τα μονά - ζυγά στις λεωφόρους και οδούς Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ - Μεσογείων - Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Σπ. Μερκούρη - Βρυάξιδος - Υμηττού - Ηλ. Ηλιού - Αμβρ. Φραντζή - Λ. Συγγρού - Χαμοστέρνας - Πειραιώς - Ιερά Οδός - Κωνσταντινουπόλεως - Αχιλλέως - Πλ. Καραϊσκάκη - Καρόλου - Μάρνη - 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) - Αλεξάνδρας.

Διευκρινίζεται, όμως, από την ΕΛΑΣ, ότι εξακολουθούν να ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα που καθιερώθηκαν με το μέτρο του πράσινου δακτυλίου και αφορούν φορτηγά με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 2,2 τόνων και λεωφορεία, πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν από 1η Ιανουαρίου 1999, τα οποία κυκλοφορούν στη ζώνη του μεγάλου δακτυλίου [Παραλιακή λεωφόρος - Αλίμου - Βουλιαγμένης - Ελ. Βενιζέλου - Περιμετρική Υμηττού - Κατεχάκη - Μεσογείων - Αγ. Παρασκευής - Χαλανδρίου - Παπανικολή - (Κ. Παλαιολόγου) - Καποδιστρίου - Κύμης - Κασταμονής - Χαλανδρίου - Αναγεννήσεως - Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας - Αθηνών - Θηβών - Γρ. Λαμπράκη έως Κερατσίνι], εξακολουθούν να ισχύουν.

Κατά συνέπεια όλα τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, μπορούν να κινούνται ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας, μέχρι την έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης, που θα ρυθμίζει τα περιοριστικά μέτρα για την περίοδο 2022-2023.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Την Παρασκευή 22 Ιουλίου η τελευταία ημέρα του μικρού δακτυλίου στην Αθήνα"

Ορεστιάδα: Εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών

Στην κατάσχεση μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών και στη σύλληψη πέντε ατόμων, τριών αλλοδαπών και δύο ημεδαπών, για το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παραβιάσεις των νόμων περί ναρκωτικών και περί αλλοδαπών κατά περίπτωση, προχώρησαν αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ορεστιάδας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, εντοπίστηκαν την Τρίτη στην Ορεστιάδα οι δύο αλλοδαποί δράστες να μεταφέρουν με Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, ναρκωτικές ουσίες που μεταφόρτωσαν στο χώρο αποσκευών Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, στο οποίο επέβαιναν δύο συνεργοί τους, ένας αλλοδαπός κι ένας ημεδαπός. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους τέσσερις δράστες, και κατά τον έλεγχο που πραγματοποίησαν, εντόπισαν στο εσωτερικό του Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου 20 κιλά και 580 γραμμάρια ναρκωτική ουσία «MDMA» σε βραχώδη και κρυσταλλική μορφή, έξι κιλά και 755 γραμμάρια ακατέργαστη κάνναβη, ένα κιλό και 135 γραμμάρια προκαϊνη και 10 κιλά και 421 γραμμάρια άγνωστη ναρκωτική ουσία.

Στη συνέχεια συνελήφθη σε οικισμό του Έβρου και ο δεύτερος ημεδαπός δράστης, ο οποίος, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, συντόνιζε και οργάνωνε την παράνομη δράση μεταφοράς των προαναφερθέντων ναρκωτικών ουσιών. Σημειώνεται ότι σε βάρος του ενός αλλοδαπού δράστη εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης των ελληνικών δικαστικών αρχών για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, ενώ όπως διαπιστώθηκε, εισήλθε παράνομα στη χώρα.

Συνολικά κατασχέθηκαν οι παραπάνω ναρκωτικές ουσίες, τα δύο οχήματα, το χρηματικό ποσό των 3.375 ευρώ, δώδεκα κινητά τηλέφωνα και μία ηλεκτρονική συσκευή (τάμπλετ). Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση διενήργησε το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ορεστιάδας.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Ορεστιάδα: Εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών "

H Ρωσία δεν θα προμηθεύει πετρέλαιο αν η τιμή του πέσει κάτω από το κόστος παραγωγής

Η Ρωσία δεν θα εξάγει πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές αν η τιμή του πέσει κάτω από το κόστος παραγωγής, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο δηλώσεις του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ στην ρωσική τηλεόραση

«Εάν οι τιμές αυτές για τις οποίες μιλάνε είναι πιο χαμηλές από το κόστος παραγωγής πετρελαίου, τότε φυσικά η Ρωσία δεν θα διασφαλίσει τις προμήθειες πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Αυτό σημαίνει, ότι απλά εμείς δεν θα δουλεύουμε με ζημιά».

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γιέλεν επιδιώκει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου για να κάνει πιο δύσκολη την χρηματοδότηση του πολέμου που διεξάγει στην Ουκρανία. Aξιωματούχοι λένε ότι ο στόχος είναι μια τιμή σε επίπεδο που να καλύπτει το οριακό κόστος της παραγωγής έτσι ώστε η Μόσχα να έχει κίνητρο να συνεχίσει να εξάγει πετρέλαιο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει χθες στους δημοσιογράφους ότι οι τιμές του πετρελαίου θα εκτιναχθούν στα ύψη εάν επιβληθεί πλαφόν στην τιμή, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν να δουν να επιβάλλεται ένα διεθνές πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου τον Δεκέμβριο, δήλωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Γουόλι Αντεγέμο.

Η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία και κάποιες χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής έχουν αυξήσει τις εισαγωγές πετρελαίου από την Ρωσία, η οποία πουλάει πετρέλαιο κάνοντας μεγάλες εκπτώσεις σε σχέση με τους διεθνείς δείκτες αναφοράς, επειδή πολλά ευρωπαϊκά διυλιστήρια έχουν σταματήσει να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο.

Στα τέλη Ιουνίου είχε ανακοινωθεί ότι οι ηγέτες των χωρών της G7 εργάζονται για να υπάρξει μια οριακή τιμή στο ρωσικό πετρέλαιο. Με αυτόν τον τρόπο σχεδιάζουν να μειώσουν τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου και να περιορίσουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης του πολέμου στην Ουκρανία.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " H Ρωσία δεν θα προμηθεύει πετρέλαιο αν η τιμή του πέσει κάτω από το κόστος παραγωγής"

Θεσσαλονίκη: 24ωρη απεργία αύριο από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ – Να δοθεί λύση ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος

Εικοσιτετράωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν αύριο, Παρασκευή 22/7, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, με τη διοίκηση του Οργανισμού να αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, πως οι εργαζόμενοι «αρνούνται να συμμορφωθούν με την απόφαση της Δικαιοσύνης που έκρινε και αυτή την ενέργειά τους παράνομη».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «οι συνδικαλιστές του ΟΑΣΘ δεν τηρούν ούτε την υποχρέωση τόσο από τον νομό, όσο και από τη συμφωνία μέσω ΟΜΕΔ, για τη διάθεση του προσωπικού ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας».

Κανονικά θα εκτελεστούν τα δρομολόγια για την εξυπηρέτηση των Ατόμων με Αναπηρίες, καθώς και η νυχτερινή γραμμή Ν1 που εκτελεί το δρομολόγιο ΚΤΕΛ - Αεροδρόμιο Νυχτερινό.

«Με μια ακόμη παράνομη και αβάσιμη "κινητοποίηση", οι συνδικαλιστές του ΟΑΣΘ θα ταλαιπωρήσουν και πάλι τους πολίτες της Θεσσαλονίκης», τονίζει η διοίκηση του Οργανισμού.

Επιστολή ΕΣΘ για τις απεργίες στον ΟΑΣΘ

Στο μεταξύ, με επιστολή του προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης μεταφέρει την έντονη διαμαρτυρία των επιχειρηματιών-μελών του, για την κατάσταση που επικρατεί εδώ και πολλές μέρες στην πόλη, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, και ζητά να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

«Σε μια περίοδο που η πόλη της Θεσσαλονίκης έχει μεγάλη επισκεψιμότητα από τουρίστες και οι επιχειρήσεις καλούνται να καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες για να επιβιώσουν, η οικονομική και κοινωνική ζωή της Θεσσαλονίκης διαταράσσεται ανεπανόρθωτα από τις συνεχείς προειδοποιητικές απεργίες των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, του μοναδικού μέσου μαζικής μεταφοράς της περιοχής μας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους σ' αυτές και την κοινωνία της πόλης μας», επισημαίνεται -μεταξύ άλλων- στην ανακοίνωση και καλείται η κυβέρνηση «να αφουγκραστεί τα αιτήματα των εργαζομένων» σε ό,τι αφορά τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

 news

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: 24ωρη απεργία αύριο από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ – Να δοθεί λύση ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος"

Μάχη με τις φλόγες σε Ηλεία και Έβρο – 44 δασικές πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

Συνολικά 44 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ενώ τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης τους.

Σε συναγερμό τέθηκε σήμερα η Ηλεία, όπου η Πυροσβεστική κλήθηκε να επιχειρήσει σε τρία διαφορετικά μέτωπα. Συγκεκριμένα, πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Βάρδα Ηλείας. Το συγκεκριμένο μέτωπο είναι αυτό που προβληματίζει μέχρι αυτήν την ώρα τις Αρχές. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχειρούν στο σημείο 32 πυροσβέστες με 13 οχήματα, ενώ δύο ελικόπτερα πραγματοποίησαν ρίψεις νερού.

Η πρώτη φωτιά στον νομό ξέσπασε στα Άγναντα Ηλείας που έκαψε αγροτοδασική έκταση και πλησίασε τον αστικό ιστό. Στις φλόγες παραδόθηκαν πολλά στρέμματα με καλλιέργειες και αγροτικές εκτάσεις, καθώς και δασική περιοχή.

Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν, ενώ ακόμα ένας αποχώρησε λόγω αδιαθεσίας. Συγκεκριμένα, ένας υπαρχιπυροσβέστης υπέστη εγκαύματα στα χέρια και τα πόδια και διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας. Ένας άλλος πυροσβέστης βρέθηκε στην ζώνη ρίψης νερού και τραυματίστηκε ελαφρά. Έχασε προς στιγμήν τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με την βοήθεια των συναδέλφων του. Τρίτος πυροσβέστης που έκανε χρέη οδηγού, ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε εκτός της ζώνης επιχειρήσεων.

Νωρίτερα, ξέσπασε πυρκαγιά και σε δασική έκταση στην περιοχή Τραγανό, του δήμου Πηνειού, επίσης στην Ηλεία. Στο σημείο επιχείρησαν 38 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 14 οχήματα, ενώ από αέρος δύο ελικόπτερα πραγματοποίησαν ρίψεις νερού μέχρι τη δύση του ηλίου. Την ίδια ώρα μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους του οικισμού Πηγάδι ώστε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν την περιοχή Σίμιζα.

Μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες και στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, σε σημείο που δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν επίγειες δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες το μέτωπο, που πλέον βρίσκεται σε ύφεση, παρά τις συνεχείς αναζωπυρώσεις, ξεπέρασε τα δύο χιλιόμετρα, ενώ το δύσβατο της περιοχής προκάλεσε προβλήματα στα οχήματα των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ειδικότερα μάχη με τις φλόγες έδωσαν 102 πυροσβέστες με 29 οχήματα, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ από αέρος συνέδραμαν έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες σε δασική έκταση στην περιοχή Λίμνη Δασίου, του Ξυλοκάστρου, ενώ νωρίτερα, η άμεση παρουσία επίγειων και εναέριων δυνάμεων στην περιοχή της Αταλάντης Φθιώτιδας, απέτρεψε την επέκταση της πυρκαγιάς σε αγροτοδασική έκταση.

Πυρκαγιά ξέσπασε και σε δασική έκταση στα Κουρουπάτα Κεφαλληνίας. Άμεσα κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Φωτιά σε αποθήκη ξυλείας στον Ασπρόπυργο ξέσπασε λίγα λεπτά με τις 6:00 το απόγευμα. Στο σημείο επιχειρούν εννιά οχήματα με 20 πυροσβέστες. Μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 στους κατοίκους που βρίσκονται στον Ασπρόπυργο και σε κοντινή απόσταση από αυτόν καλώντας τους να κλείσουν πόρτες και παράθυρα λόγω πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο Αττικής. Κλείστε παράθυρα, πόρτες για προστασία από τους καπνούς». Λόγω της πυρκαγιάς η ΕΛΑΣ προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάχη με τις φλόγες σε Ηλεία και Έβρο – 44 δασικές πυρκαγιές σε ένα 24ωρο"

Ανέβηκαν στα 20 τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) στην Ελλάδα, ανέρχεται σε 20, όλοι άνδρες, με διάμεση ηλικία 40 έτη (24-59), εκ των οποίων 11 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (55%), σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Τον Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 19 Ιουλίου 2022 καταγράφηκαν 10.604 κρούσματα της νόσου σε 36 διαφορετικές χώρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανέβηκαν στα 20 τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα"

Βίντεο ντοκουμέντο «μαρτυρά» εμπρησμό στα Σπάτα ενώ μαινόταν η φωτιά στην Πεντέλη!

Ένα βίντεο ντοκουμέντο που μαρτυρά εμπρησμό στα Σπάτα, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη, έδωσε στη δημοσιότητα το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA. 

Οι εικόνες καταγράφηκαν τα ξημερώματα Τετάρτης στη Χριστούπολη Σπάτων, δίπλα στο Πανόραμα Παλλήνης, τη στιγμή που στη γύρω περιοχή καίγονται σπίτια και οι πυροσβέστες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.

Ενας μαυροντυμένος άνδρας με γρήγορες κινήσεις περνά το δρόμο, σκύβει και διακρίνεται να κρύβεται πίσω από ένα δέντρο και στη συνέχεια να φεύγει βιαστικά. 

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον Alpha, ξεσπά φωτιά, με τον ίδιο να μην έχει αντιληφθεί ότι οι γείτονες τον παρακολουθούν.

 

Η καταγγελία 

«Σταμάτησε το αυτοκίνητό του. Κατέβηκε κι άνοιξε το πορτ μπαγκάζ. 

Μου κίνησε την περιέργεια. Ήμασταν ξύπνιοι, η φωτιά έκαιγε από πάνω, είχε φτάσει στο Πανόραμα. Τον βλέπω να περνάει απέναντι. Για μια στιγμή τον χάνω, μετά τον βλέπω να φεύγει και σε λίγα δευτερόλεπτα ξεσπούν φλόγες» καταγγέλλει γείτονας. 

«Με παραξένεψε που οι κινήσεις του έδειχναν να ψάχνει κάτι στο δέντρο» αναφέρει άλλος αυτόπτης μάρτυρας.. 

 parallaximag

Διαβάστε Περισσότερα » "Βίντεο ντοκουμέντο «μαρτυρά» εμπρησμό στα Σπάτα ενώ μαινόταν η φωτιά στην Πεντέλη!"

Φωτιά στην Πεντέλη: Ελέγχθηκαν 155 κτίρια στην περιοχή – Πόσα κρίθηκαν ακατάλληλα

Συνεχίζεται η αυτοψία σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές μετά την μεγάλη φωτιά που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης.

Οι μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έχουν ελέγξει συνολικά 155 κτίρια.

Από αυτά 121 αφορούν σε σπίτια, εκ των οποίων τα 37 έχουν κριθεί κατάλληλα για χρήση (κατοικήσιμα), 45 προσωρινά ακατάλληλα για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 39 επικίνδυνα για χρήση και θα πρέπει να επανελεγχθούν.

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 5 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων 1 είναι κατάλληλος για χρήση, 1 προσωρινά ακατάλληλος (χρήζει επισκευής) και 3 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

Ελέγχθηκαν 24 αποθήκες εκ των οποίων 3 κρίθηκαν κατάλληλες, 9 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 12 επικίνδυνες για χρήση και θα επανελεγχθούν.

Τέλος ελέγχθηκαν 5 Ιεροί Ναοί εκ των οποίων οι 4 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και ο 1 προσωρινά ακατάλληλος για χρήση (χρήζει επισκευών).

Την Παρασκευή θα συνεχίσουν τα κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τις αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές της Αττικής με στόχο να ολοκληρωθεί η καταγραφή το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων των πληγέντων συμπολιτών μας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στην Πεντέλη: Ελέγχθηκαν 155 κτίρια στην περιοχή – Πόσα κρίθηκαν ακατάλληλα"

Έρευνα για το Power Pass ξεκινά η ΕΚΠΟΙΖΩ

Έρευνα σχετικά με την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της πλατφόρμας Power Pass και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές από την αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, έχει ξεκινήσει η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ).

Σε ανάρτησή της στην ηλεκτρονική σελίδα της, η οργάνωση των καταναλωτών αναφέρει ότι λαμβάνει «πληθώρα καταγγελιών σχετικά με τα παραπάνω ζητήματα».

Η έρευνα θα είναι διαθέσιμη μέχρι και την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022 και οι ερωτήσεις αφορούν στο βαθμό ικανοποίησης των καταναλωτών από την επιδότηση που έλαβαν, σε σχέση με το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχουν πληρώσει.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα για το Power Pass ξεκινά η ΕΚΠΟΙΖΩ"

Φωτιές στην Αττική: Αυτά είναι τα 12 μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους - Δείτε τα ποσά

Τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων και αποκατάστασης ζημιών σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις φωτιές στην Αττική, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται:

  • Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων,
  • Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή,
  • Παροχή στεγαστικής συνδρομής,
  • Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ,
  • Επιχορήγηση επιχειρήσεων,
  • Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών
  • Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης
  • Φιλοξενία των πυρόπληκτων της Αττικής σε ξενοδοχειακές μονάδες
  • Στήριξη αγροτών από τον ΕΛΓΑ και έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ.
Από 600 έως 6.000 ευρώ η οικονομική ενίσχυση

Τα μέτρα περιλαμβάνουν οικονομική ενίσχυση από 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του, έως 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα μέτρα αφορούν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην Αττική και σε άλλες περιοχές κατά τον Ιούλιο του 2022, μετά την κήρυξη των περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την οριοθέτησή τους από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Η απόφαση ελήφθη από το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Φωτιές στην Αττική: Αυτά είναι τα 12 μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους - Δείτε τα ποσά
 
Τα 12 μέτρα για τους πυρόπληκτους

1. Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων
Στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προκύπτουν από την πυρκαγιά, θα ανασταλεί για έξι (6) μήνες η πληρωμή όλων των εκκρεμών και βεβαιωμένων φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται. Ειδικότερα, με έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης προβλέπονται οι σχετικές λεπτομέρειες για την παράταση των προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων των περιοχών -εντός αυστηρής περιμέτρου- που πλήττονται από την πυρκαγιά.

2. Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή
Στα πληττόμενα από την πυρκαγιά νοικοκυριά θα καταβληθούν, σε συνεργασία με τους δήμους, χρηματικά ποσά ανάλογα με την καταγραφή των ζημιών μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι αρμόδιο για την καταβολή αποζημιώσεων, που είναι

(α) οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ, σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του,

(β) εκτός αυτού του ποσού, οι οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέον 600 ευρώ,

(γ) επιπλέον οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες,

(δ) οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας, και

(ε) οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή. Αυτές οι οικονομικές ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές είναι ακατάσχετες.

3. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής
Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των εμπλεκόμενων Υπουργείων οριοθετούνται οι πληγείσες περιοχές και χορηγείται στεγαστική συνδρομή για την επισκευή/ανακατασκευή των κτιρίων, μέσω της ΓΔΑΕΦΚ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Η στεγαστική συνδρομή, η οποία αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, χορηγείται στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων και έως το μέγιστο όριο των 150 τ.μ. από το σύνολο του αθροίσματος των εμβαδών των ιδιοκτησιών τους, με σκοπό την αποκατάστασή τους (επισκευή ή ανακατασκευή, ανάλογα με τις βλάβες που παρουσιάζουν). Η χρηματοδότηση του εν λόγω μέτρου προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

4. Πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο θεσμικό πλαίσιο της κρατικής αρωγής, οι πυρόπληκτοι πολίτες μπορούν μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr να υποβάλουν αίτηση για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής για τα πυρόπληκτα κτίρια, σε συνέχεια των σχετικών ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με την προκαταβολή να φθάνει έως τα 14.000 ευρώ.

5. Επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά
Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο του ν. 4797/2021 (ΦΕΚ Α΄ 66/23.04.2021), το Υπουργείο Οικονομικών είναι αρμόδιο για την αποζημίωση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, η οποία και συστήνει σχετικές επιτροπές που προχωρούν στην εκτίμηση των ζημιών σε κάθε επιχείρηση. Ειδικότερα, η επιχορήγηση μέρους της εκτιμηθείσας ζημιάς περιλαμβάνει τη ζημιά σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Έτσι, με την προώθηση, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με την Περιφέρεια, της διαδικασίας εκτίμησης των ζημιών στις επιχειρήσεις και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις δύναται να χορηγηθεί άμεσα μία προκαταβολή επί της εκτιμηθείσας ζημίας και -αφού ολοκληρωθεί η εκτιμητική διαδικασία- να χορηγηθεί και το τελικό ποσοστό επιχορήγησης επί της εκτιμηθείσας ζημιάς. Τέλος, όσον αφορά τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, θα ενεργοποιηθεί το σχήμα επιχορήγησης επί των φυτικών μέσων παραγωγής για τις πληττόμενες αγροτικές εκμεταλλεύσεις από την κρατική αρωγή, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΛΓΑ.

ΦΩΤΙΑ ΠΕΝΤΕΛΗ

6. Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ
Τα κτίσματα μετά του αναλογούντος σε αυτά οικοπέδου, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που θα κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πυρκαγιάς και έχουν αποδεδειγμένα ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, δύναται να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2022-2023-2024, με την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο αυτόν η κυριότητα ή το εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο ανήκει στον υπόχρεο σε φόρο του έτους αυτού. Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Οικονομικών συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τη διευκόλυνση και επιτάχυνση της σχετικής διαδικασίας.

7. Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης
Σε συνέχεια σχετικής διάταξης στον ν. 4797/2021, δύναται να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση για την αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληττόμενων από την πυρκαγιά. Ειδικότερα, για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και τις νομικές οντότητες που δικαιούνται το συγκεκριμένο μέτρο, αναστέλλεται, για έξι (6) μήνες, η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας τους, εξαιρουμένων των απαιτήσεων για διατροφή. Η αναστολή καταλαμβάνει, ιδίως, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων. Κατά το χρονικό διάστημα του εξαμήνου, αναστέλλονται οι προθεσμίες άσκησης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.

8. Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και σε συνέχεια της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης οριοθέτησης που θα εκδοθεί, με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δύναται να δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν σε διαδικασία ρύθμισης και αναστολής ασφαλιστικών εισφορών οι πληττόμενες επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός των περιοχών που θα οριοθετηθούν ως πληττόμενες από την πυρκαγιά. Ειδικότερα, προβλέπεται (α) κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα ασφαλιστικών εισφορών (μετά τον προσθέτων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων), (β) αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι (6) μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή (χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό προσθέτων τελών ή άλλων προσαυξήσεων), και (γ) δοσοποίηση των οφειλομένων μετά το 6μηνο σε 12-24 μηνιαίες δόσεις.

9. Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Μεταφορών και Υποδομών, δύναται, σε συνέχεια της οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, να δοθεί επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

10. Φιλοξενία των πυρόπληκτων της Αττικής σε ξενοδοχειακές μονάδες
Για τους πολίτες της Αττικής των οποίων οι κατοικίες έχουν πληγεί από την πυρκαγιά, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, ενεργοποιήθηκε μηχανισμός φιλοξενίας σε ξενοδοχειακές μονάδες, ώστε να φιλοξενηθούν οι πληγέντες.

11. Στήριξη αγροτών από τον ΕΛΓΑ
Ο ΕΛΓΑ, σε συνέχεια και της έκτακτης χρηματοδότησης από το Υπουργείο Οικονομικών, θα στηρίξει τους αγρότες, των οποίων η παραγωγή επλήγη από τις πυρκαγιές, στο πλαίσιο αποζημιώσεων του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

12. Έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ
Το Υπουργείο Εσωτερικών, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, θα προχωρήσει στην έκτακτη χρηματοδότηση -όπου κριθεί η ανάγκη- προς τους Δήμους και την Περιφέρεια για την κάλυψη των πρώτων αναγκών για την κάλυψη ζημιών σε δίκτυα και υποδομές.

thetoc

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιές στην Αττική: Αυτά είναι τα 12 μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους - Δείτε τα ποσά"

ΕΟΔΥ: 4 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα

Τέσσερα άτομα έχουν προσβληθεί φέτος στην Ελλάδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Εκδήλωσαν όλοι συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή και μηνιγγίτιδα) και χρειάστηκαν νοσηλεία.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, και οι τέσσερις ασθενείς προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη και είναι άτομα 65 έως 78 ετών.

Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολλαπλάσιος, καθώς οι ειδικοί του Οργανισμού εκτιμούν πως σε κάθε κρούσμα λοίμωξης με τον ιό του Δυτικού Νείλου με συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα, αναλογούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί.

Με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης έχει αποστείλει εγκύκλιο στις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας, με οδηγίες αιμοεπαγρύπνησης

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων "κοινών" κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ λίγα άτομα (κάτω από το 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). 

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Περιοχές

Σύμφωνα με σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ, οι επηρεαζόμενες από τον ιό του Δυτικού Νείλου περιοχές για την περίοδο μετάδοσης 2022 (έως σήμερα), περιλαμβάνουν:

Από τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης:

  • Τον Δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης.
  • Τον Δήμο Δέλτα.
  • Τον Δήμο Χαλκηδόνος.
  • Τον Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου.
  • Τον Δήμο Θέρμης.
  • Τον Δήμο Παύλου Μελά.
  • Τον Δήμο Ωραιοκάστρου.

Από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας:

  • Τον Δήμο Τεμπών.
iatronet
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΔΥ: 4 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα "

Θεοδωρικάκος: «Αυξάνεται στα 10 χρόνια η διάρκεια των ελληνικών διαβατηρίων»

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αταίριαστοι».

Μιλώντας στον δημοσιογράφο Γιάννη Ντσούνο, ο Υπουργός τόνισε ότι υπήρξε ουσιαστικός συντονισμός και δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές και σ’ αυτό σημαντικό ρόλο είχαν και οι δυνάμεις της Αστυνομίας, οι οποίες στα μέτωπα των πυρκαγιών φρόντισαν για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, την απομάκρυνση με ασφάλεια των πολιτών από τις επικίνδυνες περιοχές και την προστασία των περιουσιών τους.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις περιπολίες που γίνονται σε δασικές περιοχές κυρίως του λεκανοπεδίου και στη συμμετοχή της ΕΛ.ΑΣ στη διερεύνηση των αιτιών της πρόσφατης πυρκαγιάς στην Πεντέλη. Ακόμη, ο κ. Θεοδωρικάκος μίλησε και για το νομοθετικό έργο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης και την αύξηση της διάρκειας των ελληνικών διαβατηρίων από τα 5 στα 10 έτη.

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη: 

Αλλάζει επίπεδο η αστυνομική εκπαίδευση

Αναβαθμίζεται καθοριστικά η εκπαίδευση των Ελλήνων αστυνομικών. Η Ακαδημία των Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας γίνεται πανεπιστημιακή σχολή με το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή. Γίνεται αντίστοιχη των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων, με πολύ υψηλό επίπεδο γνώσεων και σπουδών. Με δικά της μέλη ΔΕΠ, δηλαδή με δικούς της καθηγητές που θα εκλέγονται και θα αποτελούν το προσωπικό που θα διδάσκει. Με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Πρόκειται για μία σπουδαία αναβάθμιση με μεταπτυχιακές σπουδές επίσης, με τη δυνατότητα αξιολόγησης και πιστοποίησης αυτού του επιπέδου των σπουδών.

Ο στόχος για μια άρτια εκπαιδευμένη, αποτελεσματική Ελληνική Αστυνομία μέρα με την μέρα γίνεται πραγματικότητα. Και εδώ έχουμε ένα πολύ μεγάλο βήμα, που αφορά την εκπαίδευση των αστυνομικών μας, καθώς η αντίστοιχη αναβάθμιση αφορά και την σχολή των αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας και τις Σχολές μετεκπαίδευσης που ακολουθούν και αυτές πλέον τα πολύ υψηλά στάνταρ που υπάρχουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όλα αυτά είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά, το οποίο το οφείλουμε και στην Ελληνική Αστυνομία και στους αστυνομικούς μας αλλά και στην κοινωνία.

Αυξάνεται η διάρκεια των ελληνικών διαβατηρίων

Η Ελλάδα ήταν μία από τις ελάχιστες χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχαν ως διάρκεια ισχύος των διαβατηρίων τα πέντε χρόνια. Με τη ρύθμιση που καταθέσαμε στη Βουλή την αυξάνουμε στα 10 χρόνια. Με αυτό τον τρόπο εναρμονιζόμαστε με αυτό που συμβαίνει σχεδόν στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αναπτυγμένων κρατών σε ολόκληρη την Γη. Γλιτώνουμε από
σημαντικά οικονομικά και διοικητικά κόστη. Μειώνεται η γραφειοκρατία για την εξυπηρέτηση του πολίτη και ιδιαίτερα των Ελλήνων του εξωτερικού. Απελευθερώνονται αστυνομικές δυνάμεις. Είναι μία κατάσταση από την οποία βγαίνει ωφελημένο τόσο το κράτος όσο και το σύνολο των Ελλήνων πολιτών με όρους ασφαλείας και καλύτερης αξιοποίησης των δυνάμεών μας.

900 αστυνομικοί με επαγγελματισμό και αυτοθυσία έσωσαν ζωές

Η Ελληνική Αστυνομία, έχει ξεκάθαρο επιχειρησιακό σχεδιασμό, τον οποίο φυσικά εφαρμόζει κατά γράμμα με αυτοθυσία, αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα. Η δουλειά της, όταν εκδηλώνονται πυρκαγιές, είναι με την παρουσία της να ρυθμίζει την κυκλοφορία, να συμβάλλει καθοριστικά στην εκκένωση των πόλεων, των γειτονιών, των οικισμών, οι οποίες βρίσκονται υπό κίνδυνο και στη συνέχεια, να προστατεύει μαζί με την ανθρώπινη ζωή και τις περιουσίες των ανθρώπων. Αυτό έγινε και στην Πεντέλη, στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά, πολύ δύσκολη λόγω των διαρκώς ισχυρών ανέμων. Πάνω από 900 αστυνομικοί απεγκλώβισαν περί τους 680 ανθρώπους και συνέδραμαν να εκκενωθεί μία περιοχή με πάνω από 40- 50.000 κατοίκους.

Ο κρατικός μηχανισμός έδρασε αποτελεσματικά

Ο συντονισμός ήταν πλήρης, αποφασιστικός και αποτελεσματικός. Η πυροσβεστική, η αστυνομία, το ΕΚΑΒ, η αυτοδιοίκηση και οι εθελοντές συνέδραμαν στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Πεντέλη. Πρέπει να είμαστε χαρούμενοι από το γεγονός ότι δεν έχει χαθεί ανθρώπινη ζωή, αυτό είναι σπουδαίο. Η φωτιά αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων.

Η αντιπολίτευση να σέβεται τη δουλειά και των αστυνομικών και των πυροσβεστών

Καλό είναι και η αντιπολίτευση και τα διάφορα μέσα της αντιπολίτευσης να σέβονται τη δουλειά των αστυνομικών και των πυροσβεστών και όλων όσων ενεπλάκησαν με επαγγελματισμό και αυτοθυσία. Πιστεύω ότι όλοι μαζί οφείλουμε να εργαζόμαστε για το καλό της κοινωνίας, για την ασφάλεια των πολιτών, για τη ζωή των πολιτών, για την ασφάλεια της περιουσίας τους και όταν ο κρατικός μηχανισμός εργάζεται με καλό συντονισμό και με αποτελεσματικότητα όλοι οφείλουν να το αναγνωρίζουν αυτό. Όχι για πολιτικούς λόγους, όχι για κομματικούς λόγους, αλλά επιτέλους εάν θέλουμε να πάμε μπροστά σε αυτό τον τόπο, όταν γίνεται κάτι καλό θα πρέπει να το καταγράφουμε και να το αναδεικνύουμε για να γίνεται ένα θετικό παράδειγμα ώστε αυτό να είναι ένα
χρήσιμο εργαλείο και για την επόμενη φορά. Αυτή θα πρέπει να είναι η στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων και ασφαλώς και της αντιπολίτευσης και όχι να μεμψιμοιρούν. Άκουσα μερικούς να λένε ότι ήταν πάρα πολλοί αστυνομικοί. Αυτά ξέρετε δεν είναι πολύ σοβαρά πράγματα. Υπάρχει συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο και υλοποιείται. Χθες για παράδειγμα είχαμε έξω και ενώ οι φωτιές είχαν σβήσει 250 αστυνομικούς, οι οποίοι περιπολούσαν με 95 οχήματα προκειμένου να διασφαλιστεί η περιουσία των πολιτών. Μήπως έπρεπε να αφήσουμε τις περιουσίες των ανθρώπων ανυπεράσπιστες στον οποιονδήποτε εγκληματία ήθελε να πάει να κάνει πλιάτσικο; Να πάψει η αντιπολίτευση να είναι τόσο ξινή με την Ελληνική Αστυνομία.

Καθημερινά η Ελληνική Αστυνομία με πάνω από 80, 90 άνδρες και γυναίκες περιπολεί σε δάση, περιπολεί σε περιοχές ειδικά εδώ στο λεκανοπέδιο της Αττικής, οι οποίες μπορεί να είναι ευάλωτες για εκδήλωση πυρκαγιών.

Ασφάλεια παντού και στους τουριστικούς προορισμούς

Αξιοποιούμε ειδικές δυνάμεις και υπηρεσίες, γιατί ξέρετε αυτό που έχει σημασία είναι ο αστυνομικός να είναι δίπλα σου αποτελεσματικά όταν χρειάζεται. Για παράδειγμα το να έχει κανένας μόνιμες δυνάμεις σε ένα νησί που να εκπληρώνουν μία υπηρεσία δεν είναι πάντοτε ο χρησιμότερος τρόπος. Η Οικονομική Αστυνομία, τα τελευταία αρκετά Σαββατοκύριακα, έχει κάνει πολύ
σοβαρούς ελέγχους σε τουριστικούς προορισμούς και έχει στείλει στη Δικαιοσύνη εταιρείες, καταστήματα και μαγαζιά που αισχροκερδούν με τον πλέον άγριο τρόπο ή προβαίνουν σε άλλου είδους παρανομίες. Αντίστοιχα υπάρχουν παρεμβάσεις της Δίωξης Ναρκωτικών σε αυτές τις περιοχές με σημαντικά αποτελέσματα. Συνολικά αυτό το καλοκαίρι έχουμε στείλει 50% περισσότερους αστυνομικούς στους βασικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας για να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεοδωρικάκος: «Αυξάνεται στα 10 χρόνια η διάρκεια των ελληνικών διαβατηρίων» "

Ν. Δένδιας: Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που έχει εξαπολύσει απειλές πολέμου

Για την όξυνση στα ελληνοτουρκικά και τις ελληνορωσικές σχέσεις μίλησε σε εφ΄ όλης  συνέντευξη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Η τουρκική πλευρά ρέπει προς τον αναθεωρητισμό», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας και είπε χαρακτηριστικά ότι “προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο και ελπίζουμε το καλύτερο”. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, αναφέρθηκε στα διαβήματα προς την Σερβία και την Ουκρανία, σχετικά με την πτώση του μοιραίου Antonov στην Καβάλα, ενώ ταυτόχρονα επισήμανε πως “οι παγωμένες σχέσεις με την Ρωσία δεν οφείλονται στην Ελλάδα”.

«Η Τουρκία είναι μία χώρα η οποία φαίνεται ότι δεν έχει την ίδια αντίληψη της διεθνούς νομιμότητας που έχουμε εμείς και το λέω επιεικώς. Πώς μπορεί ο οποιοσδήποτε ασχολείται με την ελληνική εξωτερική πολιτική να θεωρήσει το casus belli ως ένα απλό ρητορικό σχήμα» ανέφερε σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Newsbomb.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν η Τουρκία σχεδιάζει να προχωρήσει σε προσάρτηση του βορείου τμήματος της Κύπρου, ο υπουργός Εξωτερικών όμως σημείωσε πως πιστεύει ότι η Τουρκία «δεν θα προχωρήσει σε απονενοημένα διαβήματα».

«Πάντα οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο και να ελπίζουμε το καλύτερο. Ούτως ή άλλως, η τουρκική πλευρά έχει αρκετές φορές υπερβεί τα εσκαμμένα», τόνισε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει εισβάλει σε διάφορες χώρες, στο Ιράκ, στη Βόρεια Συρία, έχει αποστείλει στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη, έχει αναμειχθεί στον Καύκασο.

«Η Τουρκία είναι η μόνη στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, δεν υπάρχει άλλη χώρα η οποία να έχει εκδώσει απειλή πολέμου, κατά μάλιστα συμμάχου χώρας. Και επιπλέον, το προσαυξητικό στοιχείο είναι ότι η απειλή πολέμου εκτοξεύθηκε για την περίπτωση άσκησης νομίμου δικαιώματος της Ελλάδας, της επέκτασης των χωρικών υδάτων. Όταν υφίσταται, λοιπόν, μια τέτοια διατύπωση, η οποία, παρά τις επανειλημμένες ελληνικές και όχι μόνο ελληνικές προσκλήσεις, δεν έχει ανακληθεί, πώς μπορεί ποτέ να τη θεωρήσουμε κενή περιεχομένου;»

Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχει κανάλι διακρατικών συνομιλιών, ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν «με τον πιο απόλυτο τρόπο το διέκοψε αυτό. Διέκοψε κάθε επαφή».

«Στην παρούσα συγκυρία αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να μην υπάρχει περαιτέρω όξυνση. Είμαστε πολύ μακριά από μια εγκάρδια συνεννόηση ή ένα κλίμα συζητήσεων», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τη συντριβή του αεροσκάφους στην Καβάλα, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως η σερβική πλευρά όφειλε να είχε ενημερώσει και γι’ αυτό το λόγο η Ελλάδα έκανε διάβημα προς τη σερβική πλευρά. Επίσης, επειδή υφίσταται και ουκρανική ανάμειξη, σε σχέση με το αεροσκάφος, η Ελλάδα έκανε διάβημα και προς την ουκρανική κυβέρνηση.

«Έχουμε ζητήσει και από τις δύο χώρες διευκρινίσεις», σημείωσε. «Είναι προφανές, νομίζω είναι πανθομολογούμενο, ότι σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς και διατάξεις, η σερβική πλευρά έπρεπε να έχει ενημερώσει την Ελλάδα, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, για το περιεχόμενο του συγκεκριμένου αεροσκάφους, το φορτίο».

«Αυτό δεν έγινε, κατά συνέπεια δεν μπορεί η σερβική πλευρά να ισχυρίζεται ότι όλα έγιναν σωστά. Αυτό δεν ισχύει. Από κει και πέρα, βέβαια, εμείς αναμένουμε δια της διπλωματικής οδού τις εξηγήσεις».

Επεσήμανε ότι το «μαύρο κουτί» βρίσκεται ακόμη εκεί όπου έπεσε το αεροπλάνο και περιέχει συγκεκριμένες πληροφορίες για την πορεία, για την ταχύτητα, για το ύψος, για τους λόγους της πτώσης.

Προσέθεσε δε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα μιας ανοιχτής συνεννόησης με την ελληνική κοινωνία και οι ανακριτικές αρχές έχουν την υποχρέωση να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για το τι συνέβη.

«Στο τέλος-τέλος, προέκυψε κίνδυνος για τον Έλληνα πολίτη από την υπέρπτηση αυτού του αεροσκάφους χωρίς το ελληνικό κράτος να γνωρίζει τι περιέχει», σημείωσε.

Αναφορικά δε με την τελική χρήση του αμυντικού υλικού που στέλνει η Δύση στην Ουκρανία, επεσήμανε πως «είναι προφανές ότι το αμυντικό υλικό δεν είναι οποιοδήποτε υλικό, πρέπει να διασφαλίζεται σε συγκεκριμένη κατεύθυνση και σε συγκεκριμένη χρήση».

«Η ενίσχυση της Ουκρανίας με υλικό από τη Δύση γίνεται εν ονόματι συγκεκριμένων αρχών: της δημοκρατίας, της σταθερότητας, της ειρήνης, της ασφάλειας. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, η ίδια η εξαγωγή να υποθηκεύει τις αξίες για τις οποίες γίνεται».

Ερωτηθείς σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι ο ίδιος, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, έκανε τεράστια προσπάθεια επί σχεδόν τρία χρόνια για να βελτιωθούν.

Όμως η Ρωσία, σημείωσε, έκανε τα αντίθετα από όσα έλεγε. Πρώτον, εισέβαλε, και δεύτερον, σε μια πόλη όπου υπήρχε ελληνική μειονότητα, η ρωσική αντιμετώπιση ήταν η πόλη αυτή να καταστραφεί συνολικά με τεράστιες απώλειες αμάχων.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδόν στο σύνολό της πήρε μια πολύ συγκεκριμένη θέση. Η θέση αυτή αφορά την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και των αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και άρα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν εκτιμά ότι ο πόλεμος θα τελειώσει γρήγορα, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα αυτή τη στιγμή που να μας κάνει αισιόδοξους, απολύτως τίποτα».

Αναφερόμενος στα ενεργειακά, σημείωσε πως «πάμε για ένα δύσκολο χειμώνα». «Η γενική τάση είναι η απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας. Υπάρχει επίσης προγραμματισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το πώς θα μπορούσαν να υπάρχουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας και πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν και τα ελλείμματα τα οποία αντιμετωπίζουμε. Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Όμως, έτσι όπως πηγαίνει η διεθνής κατάσταση, είναι νομίζω σώφρον να το κάνουμε, να το σκεφτούμε και να το σχεδιάσουμε».

Σημείωσε δε πως βλάπτεται η Ευρώπη, αλλά βλάπτεται και η Ρωσία και το μέλλον της ρωσικής κοινωνίας. «Το έλλειμμα των εξαγωγών προϊόντων τεχνολογίας προς τη Ρωσία δημιουργεί τεράστιο ζήτημα και στη ρωσική οικονομία και στην εξέλιξη της Ρωσίας στα χρόνια που έρχονται».

Η Ελλάδα, υπενθύμισε, είναι μία χώρα «που πάντοτε υποστήριζε ότι η Ρωσία πρέπει να περιληφθεί στην ευρωπαϊκή λογική ασφάλειας και αυτό το οποίο συμβαίνει ανέτρεψε πλήρως τις ελπίδες μας. Αλλά δεν είναι με δική μας ευθύνη. Υπήρξε συγκεκριμένη επιλογή κάθετα αντίθετη στο Διεθνές Δίκαιο», υπογράμμισε.

Ο κ. Δένδιας, αναφέρθηκε στο Ocean Conference που διοργανώνει η Ελλάδα με τους Αμερικανούς το 2024. Τη Δευτέρα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα γίνει η παρουσίαση αυτής της πρωτοβουλίας. Κύριο ζήτημα της πρωτοβουλίας είναι το περιβάλλον, η προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο συνοδεύεται και από κανόνες διαχείρισης της θάλασσας, των θαλασσίων ζωνών.

«Το απολύτως προεξάρχον ζήτημα, είναι η προστασία των θαλασσών. Αυτό το οποίο συμβαίνει, είναι καταστροφικό για την ανθρωπότητα, για τις επόμενες γενιές. Μόνο το πλαστικό που πετάγεται στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο είναι μια τραγωδία», σημείωσε.

Τέλος, ερωτηθείς για το αν θα πρέπει να εξαντληθεί η τετραετία από την κυβέρνηση, ο κ. Δένδιας τόνισε πως «αυτό είναι απόφαση του πρωθυπουργού, η οποία έχει συγκεκριμένο σκεπτικό, τη δημιουργία μιας θεσμικής αντίληψης των πραγμάτων».

«Αυτό το είχε ανακοινώσει με έναν τρόπο πέραν αμφιβολίας. Είναι μία άποψη η οποία έχει συγκεκριμένο σκεπτικό, απολύτως υποστηρίξιμο. Θα μπορούσε κανείς να έχει μια άλλη αντίληψη των πραγμάτων», κατέληξε.

ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Δένδιας: Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που έχει εξαπολύσει απειλές πολέμου"

Καιρός – Γιάννης Καλλιάνος: Καύσωνας διαρκείας – Σε ποιες περιοχές το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 42°C

Καύσωνας αναμένεται να επικρατήσει από την Παρασκευή σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας, που σύμφωνα με την πρόβλεψη του μετεωρολόγου, Γιάννη Καλλιάνου, θα είναι μέτριας έντασης αλλά μακράς διάρκειας. 

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος με ανάρτησή του στο Facebook σημείωσε πως ο καύσωνας δεν θα είναι ακραίος ή επικίνδυνος αλλά θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Παρασκευή. Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρει πως σε κάποιες περιοχές ο υδράργυρος αναμένεται να αγγίξει τους 42°C.

Δείτε την ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου:

«Οπλιστείτε με υπομονή – Μέτριας έντασης αλλά μεγάλης διάρκειας ο καύσωνας.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, ο καύσωνας ο οποίος θα ξεκινήσει από αύριο Παρασκευή και κυρίως θα γίνει αισθητός μέσα στο Σαββατοκύριακο για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, φαίνεται ότι δεν θα είναι ακραίος ή επικίνδυνος ως προς τις μέγιστες θερμοκρασίες που θα δώσει, θα είναι όμως αρκετά κουραστικός ως προς τη χρονική περίοδο που θα μας επηρεάσει.

Έτσι λοιπόν, αν υπολογίσουμε ότι από αύριο Παρασκευή 22 Ιουλίου ξεκινάει η σημαντική άνοδος των θερμοκρασιακών τιμών σε όλη τη χώρα με τον υδράργυρο να προσεγγίζει και τους 40 βαθμούς Κελσίου στα πεδινά ευπαθή στη ζέστη τμήματα της ηπειρωτικής χώρας, τότε τουλάχιστον μέχρι και την επόμενη Παρασκευή 29 Ιουλίου οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται περίπου σε αυτά τα επίπεδα. Ενδέχεται ασφαλώς να διαρκέσει και ακόμη παραπάνω, έως τα τέλη του μήνα, αυτό όμως ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Άρα έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον 7 με 8 μέρες με αυξημένες θερμοκρασίες και στα νησιωτικά αλλά κυρίως και στα ηπειρωτικά τμήματα της Ελλάδας και μάλιστα στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ο υδράργυρος θα αγγίξει και τους 41-42 βαθμούς Κελσίου. Και όταν μιλάμε για ευπαθείς στη ζέστη περιοχές εννοούμε πεδινά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, για παράδειγμα τμήματα στο νομό Σερρών, περιοχές στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, πεδινά τμήματα της Πέλλας ή του νομού Κιλκίς, τον Θεσσαλικό κάμπο, απομακρυσμένες από τις θάλασσες περιοχές της Ηπείρου, τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας, της Φθιώτιδας αλλά και της Βοιωτίας, ενδεχομένως τις δυτικότερες περιοχές του Νομού Αττικής, τμήματα της Αργολίδας, της Κορινθίας αλλά και της Λακωνίας. Σε όλες τις παραπάνω περιοχές ο υδράργυρος σε τοπικό επίπεδο θα αγγίζει και τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου κυρίως από το Σαββατοκύριακο και στη συνέχεια.

Σε ότι αφορά στην περιοχή της Αττικής οι μέγιστες θερμοκρασίες για τις επόμενες ημέρες θα είναι οι εξής ακόλουθες :

Παρασκευή 22 Ιουλίου : 37-38°C
Σάββατο 23 Ιουλίου : 38°C
Κυριακή 24 Ιουλίου : 40-41°C
Δευτέρα 25 Ιουλίου : 40-41°C

Ανάλογες θα είναι οι θερμοκρασίες και τις επόμενες μέρες, μετά δηλαδή τις 25/7.
Θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση τις επόμενες ημέρες! Καλή υπομονή.»

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός – Γιάννης Καλλιάνος: Καύσωνας διαρκείας – Σε ποιες περιοχές το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 42°C"

Μητσοτάκης από Πεντέλη: Το σημείο που ξεκίνησε η φωτιά, η ώρα που ξεκίνησε η φωτιά γεννά εύλογα ερωτήματα

Τις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην Πεντέλη επισκέφτηκε το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχουμε μία εικόνα της έκτασης της ζημιάς. Αυτό που κρατώ ως θετικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιά, παρότι η φωτιά μπήκε μέσα στον αστικό ιστό, είναι πολύ περιορισμένος σε σχέση με την ένταση του φαινομένου. Από εδώ και στο εξής θα αναλάβουν οι αρμόδιες αρχές, υπεύθυνες για την αποκατάσταση», ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια στάσης στο κινητό κέντρο επιχειρήσεων «Όλυμπος» του Πυροσβεστικού Σώματος, στην πλατεία της Παλαιάς Πεντέλης.

«Η πυρκαγιά ήταν πολύ δύσκολη, είχα την ευκαιρία να περιοδεύσω σε όλη την έκτασή της. Και πάλι θερμά συγχαρητήρια σε όσους πάλεψαν στο πεδίο, σε πραγματικά πρωτοφανείς συνθήκες, διότι οι άνεμοι ήταν όντως ακραίοι», τόνισε ο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε παράλληλα την ευκαιρία να συνομιλήσει με πυροσβέστες και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, ενώ σημείωσε ακόμα ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, καθώς η αντιπυρική περίοδος παραμένει σε εξέλιξη.

«Θέλω να τονίσω ότι έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας, είμαστε ακόμα στα τέλη Ιουλίου, ο Αύγουστος είναι μπροστά μας. Και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο», είπε, ενώ ευχαρίστησε θερμά τους πυροσβέστες για το δύσκολο έργο τους.

«Αυτές είναι οι πιο δύσκολες φωτιές από όλες, εσείς το ξέρετε εξάλλου καλύτερα και εδώ στην περιοχή η οποία έχει δοκιμαστεί και στο παρελθόν. Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες, η δουλειά που έγινε από την Πυροσβεστική ήταν πραγματικά εξαιρετική και ήθελα να πω και προσωπικά ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για ό,τι κάνατε. Βέβαια έχουμε ακόμα δουλειά μπροστά μας, αλλά θα είμαστε στην πρώτη γραμμή. Να είστε καλά, παιδιά, ευχαριστούμε πολύ».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Μητσοτάκης από Πεντέλη: Το σημείο που ξεκίνησε η φωτιά, η ώρα που ξεκίνησε η φωτιά γεννά εύλογα ερωτήματα"

Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή: 900.000 οι αιτήσεις, εκδόθηκαν οι αρχικοί πίνακες κατάταξης

Σχεδόν 900.000 είναι οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών υπεβλήθησαν στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, από σήμερα, Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022, οι αρχικοί πίνακες κατάταξης βρίσκονται αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του προγράμματος https://allazosyskevi.gov.gr/ και στη θέση Αποτελέσματα Αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, σε όλη την επικράτεια υποβλήθηκαν 879.026 ολοκληρωμένες αιτήσεις, από τις οποίες 149.948 κατατάσσονται στις «κατ αρχήν επιλέξιμες».

Οι αιτούντες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του προγράμματος https://allazosyskevi.gov.gr/, μέσα από την ειδική «Φόρμα Υποβολής Ενστάσεων», η οποία θα βρίσκεται στην ενότητα Επικοινωνία.

Οι ενστάσεις θα υποβάλλονται έως και τις 28/7/2022.

Για να είναι δυνατή η εξέταση της ένστασης θα πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνει:

– Τον μοναδικό κωδικό της αίτησης που υποβλήθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος, για λόγους ταυτοποίησης.

– Το ΑΦΜ του αιτούντα.

– Την τεκμηρίωση τυχόν λάθους υπολογισμού και την επισύναψη των αντίστοιχων τεκμηρίων.

Μετά τη λήξη της διαδικασίας των ενστάσεων, θα αναρτηθούν οι τελικοί πίνακες των δικαιούχων στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

Λόγω του ιδιαίτερα έντονου ενδιαφέροντος που έδειξαν οι πολίτες για το πρόγραμμα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνει ότι διερευνά τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησης του προϋπολογισμού του προγράμματος και να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους να προχωρήσουν στην αντικατάσταση παλιών συσκευών.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα που «τρέχει» έχει προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ. Δικαιούχοι ήταν όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος ενώ στο πρόγραμμα εφαρμόστηκαν κοινωνικά κριτήρια με ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τις οικογένειες με μέλος με αναπηρία και τις πολύτεκνες οικογένειες.

Με την υλοποίηση της δράσης, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν σημαντικά -έως και 40%- την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, η μείωση του λογαριασμού ενός νοικοκυριού μπορεί να ξεπεράσει και τα 300 ευρώ σε ετήσια βάση ανάλογα με την κατηγορία της νέας συσκευής που θα αντικατασταθεί.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή: 900.000 οι αιτήσεις, εκδόθηκαν οι αρχικοί πίνακες κατάταξης"

Παυλόπουλος: H Τουρκία παραβιάζει συστηματικά την κυριαρχία της Ελλάδας - Να υποστεί τις προβλεπόμενες κυρώσεις

«Τα νησιά της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν, εκτός από Αιγιαλίτιδα Ζώνη, και Υφαλοκρηπίδα καθώς και ΑΟΖ κατά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος από το Καστελλόριζο, τονίζοντας πως «η Τουρκία παραβιάζει, συστηματικώς και προκλητικώς, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Για αυτό, «πρέπει να υποστεί τις κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο προβλεπόμενες κυρώσεις», πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

Μιλώντας σε εκδήλωση, που οργάνωσε η «Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού» («Πα.Δ.Ε.Ε.») στο Καστελλόριζο με τίτλο «Το Δίκαιο της Θάλασσας», με θέμα «Οι Θαλάσσιες Ζώνες της Ελλάδας κατά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (Σύμβαση του Montego Bay του 1982)», ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Προκόπιος Παυλόπουλος επισήμανε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από τα Δικαιώματα της Ελλάδας επί των Θαλάσσιων Ζωνών που της ανήκουν, κατά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (Σύμβαση Montego Bay του 1982) -άρα και οιαδήποτε σχετική συζήτηση, αντιστοίχως, ως προς την Κυριαρχία της και τα Κυριαρχικά της Δικαιώματα εν προκειμένω- έχει ως αφετηρία την εξής θεμελιώδη θέση, η οποία αποτελεί πάγιο και αδιαπραγμάτευτο «πυλώνα» της Εξωτερικής μας Πολιτικής: Μία και μόνη διαφορά υφίσταται προς επίλυση, μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Πρόκειται για την οριοθέτηση της Νησιωτικής Υφαλοκρηπίδας και της επέκεινα Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, κατά πλήρη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ήτοι κατά πλήρη εφαρμογή, «υπό το φως» και της διεθνούς νομολογίας, κατ’ εξοχήν των διατάξεων της κατά τ’ ανωτέρω Σύμβασης του Montego Bay του 1982. Ακόμη και όταν, οπωσδήποτε αδοκίμως, χρησιμοποιείται -πάντως όχι από το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο πάντοτε υιοθετεί για το συγκεκριμένο ζήτημα την προαναφερόμενη Εθνική Γραμμή- ο όρος «Θαλάσσιες Ζώνες», ο πληθυντικός αυτός ουδόλως και καθ’ οιονδήποτε τρόπο σημαίνει ότι η Ελλάδα επανέρχεται στην νομικώς εσφαλμένη και πολιτικώς επικίνδυνη ορολογία περί «διαφορών», η οποία ατυχώς υιοθετήθηκε στο «Κοινό Ανακοινωθέν» Ελλάδας-Τουρκίας της 8ης Ιουλίου 1997, κατά την τότε Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και μετέπειτα στα συμπεράσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ελσίνκι, μεταξύ 10ης και 11ης Δεκεμβρίου 1999. Αυτός ο «πληθυντικός», ο οποίος επέτρεψε για κάποιο διάστημα στην Τουρκία να προβάλλει, σχεδόν ανενόχλητη, και τις «φαντασιώσεις» της περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο έχει, από πλευράς Ελλάδας, οριστικώς και αμετακλήτως καταδικασθεί μετά το 2004, ως εντελώς αντίθετος προς κάθε έννοια του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Α. Τις προμνημονευόμενες παρατηρήσεις συμπληρώνουν και οι εξής τέσσερις, επίσης πάγιες και αδιαπραγμάτευτες, θέσεις της Εξωτερικής μας Πολιτικής αναφορικά με τα Εθνικά μας Θέματα και τα Εθνικά μας Δίκαια εν γένει έναντι της Τουρκίας:

1. Πρώτον, ούτε τέθηκε, ούτε τίθεται, ούτε πρόκειται να τεθεί -και, a fortiori, να γίνει δεκτό- θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923, πολλώ μάλλον όταν η Συνθήκη αυτή είναι, κατά την ίδια την φύση της, μη επιδεκτική αναθεώρησης κατά τους ειδικούς περί τούτου κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

2. Δεύτερον, ουδεμία επιρροή μπορεί ν’ ασκήσει, σε ό,τι αφορά την Κυριαρχία και τα Κυριαρχικά Δικαιώματα της Ελλάδας, ο ισχυρισμός της Τουρκίας ότι δεν έχει προσχωρήσει στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, κατά την Σύμβαση του Montego Bay του 1982. Και τούτο διότι, όπως θα τονισθεί και στην συνέχεια, κατά την πάγια νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης η ως άνω Σύμβαση έχει επικυρωθεί από τον απαιτούμενο αριθμό Κρατών-Μελών της Διεθνούς Κοινότητας, ώστε να παράγει εθιμικούς -ορθότερα δε γενικώς παραδεδεγμένους- κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, οι οποίοι ισχύουν erga omnes, συνακόλουθα δε και έναντι της Τουρκίας.

3. Τρίτον, για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση το λεγόμενο «τουρκολιβυκό μνημόνιο» είναι ανυπόστατο και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον, η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει την ευθεία σύμπραξη, υπέρ αυτής,
της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που της αναλογεί στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

4. Τέταρτον, η τουρκική πλευρά οφείλει να γνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα αμυντικής θωράκισης όλων, ανεξαιρέτως, των Νησιών της στο Αιγαίο, κυρίως κατά τις διατάξεις του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, λόγω της συνεχιζόμενης απειλής και της απειλής χρήσης βίας εκ μέρους της Τουρκίας, ιδίως μάλιστα όσο ισχύει το αυθαίρετο «casus belli» και η δράση της «Στρατιάς του Αιγαίου». Ενώ μπορεί, οποτεδήποτε, να ζητήσει και την συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν προκειμένω, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 42 παρ. 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Β. Με δεδομένη την διαχρονική κακοπιστία της Τουρκίας και την συνακόλουθη ασύστολη παραβατικότητά της εις βάρος του Διεθνούς Δικαίου ως προς τις σχέσεις της με την Ελλάδα, η Ελληνική πλευρά οφείλει να καθιστά, με κάθε τρόπο και με την μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια, ευκρινή και τα εξής: Ο όρος «Θαλάσσιες Ζώνες» ουδόλως διαφοροποιεί την προμνημονευόμενη σταθερή, μετά το 2004, στάση της Ελλάδας ότι μία, και μόνη, διαφορά υφίσταται προς επίλυση με την Τουρκία: Η οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενόψει των Δηλώσεων του 1994 και του 2015, με βάση τις οποίες η Ελλάδα έχει οριοθετήσει σαφώς και επακριβώς την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ενδεχόμενη ενώπιον αυτού κοινή προσφυγή Ελλάδας και Τουρκίας, ύστερα από το αναγκαίο κατά το Διεθνές Δίκαιο συνυποσχετικό, μπορεί να νοηθεί μόνον εφόσον τηρηθούν και οι ακόλουθες, μεταξύ άλλων, προϋποθέσεις:

1. Δεν είναι νομικώς δυνατό -αφού αποτελούν μέρος του «σκληρού πυρήνα» της Εθνικής μας Κυριαρχίας -ν’ αχθούν προς επίλυση π.χ. ζητήματα σχετικά με το Έδαφος, τον Εναέριο Χώρο και την Αιγιαλίτιδα Ζώνη.

2. Η Ελλάδα διατηρεί, στο ακέραιο, το δικαίωμά της να επεκτείνει, μονομερώς και όποτε το κρίνει σκόπιμο, την Αιγιαλίτιδα Ζώνη της από τα 6 ν.μ. στα 12 ν.μ. Και με βάση την τακτική της Τουρκίας είναι σκόπιμο η Ελλάδα να προσανατολίζεται περισσότερο προς την προοπτική πλήρους άσκησης του ως άνω δικαιώματός της για την ολοκληρωμένη επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στα 12 ν.μ., παρά ν’ αγωνίζεται μόνο για την άρση του παντελώς αυθαίρετου «casus belli» της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης της 8ης Ιουνίου 1995, αμέσως μετά την έναρξη ισχύος του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας κατά την Σύμβαση του Montego Bay του 1982.

Γ. Επομένως, κοινή προσφυγή Ελλάδας και Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι νοητή και θεσμικώς επιτρεπτή μόνον ως προς τα Κυριαρχικά Δικαιώματα -άρα όχι ως προς την Εθνική Κυριαρχία κατά τ’ ανωτέρω- επί της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, με πλήρη επήρεια των Νησιών μας. Στο δε απαιτούμενο σε αυτή την περίπτωση συνυποσχετικό, η Τουρκία οφείλει ν’ αναγνωρίσει την ισχύ του συνόλου της προαναφερόμενης Σύμβασης του Montego Bay του 1982. Πολλώ μάλλον όταν και σήμερα δεσμεύεται από την Σύμβαση αυτή, μολονότι δεν την έχει επικυρώσει, αφού παράγει, κατά την πάγια νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, οι οποίοι ισχύουν έναντι πάντων. Και στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινισθεί ότι επειδή η οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης συνδέονται ευθέως με τα όρια της Αιγιαλίτιδας Ζώνης -όχι ως προς την αρχή μέτρησής τους, δηλαδή ως προς την ακτογραμμή, αλλά ως προς την αφετηρία του πεδίου τους, που είναι το τέλος της Αιγιαλίτιδας Ζώνης- η Ελλάδα θα πρέπει να επιλέξει την οδό της επέκτασης της Αιγιαλίτιδας Ζώνης της στα 12 ν.μ. πριν από κάθε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ή, τουλάχιστον, να διασφαλίσει στο σχετικό συνυποσχετικό, με πλήρη σαφήνεια, ότι το οιοδήποτε δεδικασμένο που θα προκύψει από την μετά την προσφυγή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ουδόλως θίγει το δικαίωμά της για επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης της στα 12 ν.μ. Κάτι το οποίο, επιπροσθέτως, είναι οιονεί «φυσική συνέπεια» των προμνημονευόμενων δηλώσεών της αναφορικά με την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου τούτου. Εν πάση δε περιπτώσει, και λόγω του κινδύνου από το νομικώς ανυπόστατο «τουρκολιβυκό μνημόνιο», η Ελλάδα μπορεί και οφείλει να επεκτείνει την Αιγιαλίτιδα Ζώνη της στα 12 ν.μ. σε όλο το πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου.

Δ. Ως προς την στρατηγική, την οποία είναι ενδεδειγμένο ν’ ακολουθήσει η Ελλάδα για την διασφάλιση της «πλήρους επήρειας» των Νησιών μας ιδίως κατά την οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας κατά την Σύμβαση του Montego Bay του 1982, πρέπει να τονισθεί ότι οι «οιωνοί» της διεθνούς νομολογίας εμφανίζονται σήμερα μάλλον ευνοϊκοί υπέρ των Εθνικών μας Θέσεων. Άκρως ενδεικτική και αντιπροσωπευτική είναι η πρόσφατη απόφαση -της 12ης Ιουλίου 2016- του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, το οποίο συγκροτήθηκε και επιλήφθηκε εν προκειμένω κατά τις διατάξεις του Παραρτήματος VII της Σύμβασης του Montego Bay του 1982, στην υπόθεση μεταξύ Φιλιππίνων και Κίνας για νησιωτικούς σχηματισμούς στην Νότια Σινική Θάλασσα. Ειδικότερα:

1. Ιδιαίτερη νομική σημασία έχουν εκείνες οι σκέψεις της απόφασης της 12ης Ιουλίου 2016 του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, που εμπεριέχονται στα obiter dicta αρ. 473-553 και οι οποίες αναδεικνύουν, σε γενικές γραμμές, μεταξύ άλλων, και τ’ ακόλουθα:

α) Πριν απ’ όλα οι ως άνω σκέψεις οδηγούν στην «διαλεύκανση» σημαντικών πτυχών του γράμματος και του πνεύματος των διατάξεων του άρθρου 121 του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας κατά την Σύμβαση του Montego Bay του 1982 που, όπως προεκτέθηκε, δεν είναι ιδιαιτέρως σαφείς. Σπουδαιότερη δε πτυχή είναι εκείνη, η οποία καταδεικνύει, εντός του ρυθμιστικού πεδίου των διατάξεων του κατά τ’ ανωτέρω άρθρου 121, ποιος είναι ο κανόνας και ποια είναι η εξαίρεση ως προς την «πλήρη επήρεια» των Νησιών για την «παραγωγή» Υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Κάτι που σημαίνει, αυτοθρόως, ότι η εξαίρεση πρέπει να ερμηνεύεται στενώς και, συνακόλουθα, in dubio, ως προς την in concreto ερμηνεία, πρέπει να επιλέγεται η εφαρμογή των διατάξεων του κανόνα. Συγκεκριμένα, τον κανόνα συνιστούν οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 121 της Σύμβασης του Montego Bay του 1982 -οι οποίες ορίζουν ότι νήσος είναι μια διαμορφωμένη περιοχή ξηράς που περιβρέχεται από ύδατα και που βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια των υδάτων κατά την μέγιστη πλημμυρίδα- σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ. 2 του ίδιου άρθρου, οι οποίες ορίζουν ότι, με την εξαίρεση των διατάξεων της παρ. 3, τα νησιά έχουν Αιγιαλίτιδα Ζώνη, Συνορεύουσα Ζώνη, Υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

β) Στην συνέχεια, οι προμνημονευόμενες σκέψεις της απόφασης της 12ης Ιουλίου 2016 του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου διακρίνουν, εμμέσως πλην σαφώς, ως προς τα νησιά την άσκηση «πλήρους Κυριαρχίας» από την άσκηση «κυριαρχικών δικαιωμάτων». Και με τον τρόπο αυτό, πάντοτε δε στο πλαίσιο της ερμηνείας κανόνα-εξαίρεσης κατά τα προαναφερόμενα, οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι από την μια πλευρά όλα τα νησιά, ανεξαιρέτως, «παράγουν» Αιγιαλίτιδα Ζώνη και Συνορεύουσα Ζώνη. Αντιθέτως -και με βάση τις διατάξεις της παρ. 3 του ως άνω άρθρου 121, οι οποίες εισάγουν την κατά τ’ ανωτέρω εξαίρεση- Υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη «παράγουν» όλα, ανεξαιρέτως και ανεξαρτήτως μεγέθους, τα νησιά, που έχουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις να συντηρήσουν, αυτοδυνάμως, είτε ανθρώπινη ζωή είτε και απλή οικονομική δραστηριότητα. Φυσικά, και σύμφωνα με την προαναφερόμενη ερμηνεία κανόνα-εξαίρεσης, η εν προκειμένω αυτοδύναμη συντήρηση «ανθρώπινης ζωής» ή «οικονομικής δραστηριότητας» πρέπει να ερευνάται, με τρόπο που δεν οδηγεί σε μια μορφή τελικής «εξίσωσης» των νησιών με βράχους ή βραχονησίδες, δηλαδή σε μια μορφή «αποστέωσης» της επήρειας των νησιών για την «παραγωγή» Υφαλοκρηπίδας και Αιγιαλίτιδας Ζώνης.

2. Υπό τ’ ανωτέρω δεδομένα είναι προφανής η σημασία της κατά τ’ ανωτέρω απόφασης της 12ης Ιουλίου 2016 του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου μεταξύ Φιλιππίνων και Κίνας, ως προς το νομολογιακό προηγούμενο, το οποίο δημιουργεί υπέρ της Ελλάδας αφενός για το ότι Αιγιαλίτιδα Ζώνη και Συνορεύουσα Ζώνη έχουν όλα, ανεξαιρέτως, τα Ελληνικά Νησιά. Και, αφετέρου, Υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη «παράγουν», κατά την Σύμβαση του Montego Bay του 1982, όλα, ανεξαιρέτως και ανεξαρτήτως μεγέθους, τα Ελληνικά Νησιά -άρα και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο- τα οποία μπορούν, υπό τις ως άνω διευκρινίσεις, να συντηρήσουν αυτοδυνάμως είτε ανθρώπινη ζωή είτε και απλή οικονομική δραστηριότητα.

Με τα δεδομένα που δημιουργεί η κατά παράβαση κάθε έννοιας του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Νομιμότητας απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ελλάδα και η Κύπρος οφείλουν να καταστήσουν σαφές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως στο ΝΑΤΟ ότι δεν είναι διατεθειμένες, κατ’ ουδένα τρόπο και υφ’ οιανδήποτε μορφή, να δεχθούν «εκπτώσεις» επί των κατά το Διεθνές Δίκαιο πάσης φύσεως Δικαιωμάτων τους και ως προς τις Θαλάσσιες Ζώνες τους. Η επίκληση της, δήθεν, ιδιαίτερης γεωστρατηγικής θέσης της Τουρκίας, λόγω των ως άνω πολεμικών γεγονότων και της πιθανής «μεσολαβητικής» της παρέμβασης, κατ’ ουδένα τρόπο δικαιολογούν ανοχή της τουρκικής προκλητικής παραβατικότητας. Και τούτο κυρίως διότι το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο δεν είναι νοητό να εφαρμόζονται «επιλεκτικώς», a fortiori δε η εφαρμογή τους δεν είναι επίσης νοητό να «κάμπτεται» για την επίτευξη γεωστρατηγικών σκοπιμοτήτων, όποιες και αν είναι αυτές και όποιους και αν εξυπηρετούν. Και δεν πρέπει να υποτιμάται το ότι, κατ’ αποτέλεσμα, τέτοιες «γεωστρατηγικές» σκοπιμότητες επικαλέσθηκε και επικαλείται η Ρωσία προκειμένου να δικαιολογήσει την βάρβαρη εισβολή της στην Ουκρανία ενώ, επιπροσθέτως, η τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κυπριακή Δημοκρατία, από το 1974, και η έως σήμερα αδικαιολόγητη ανοχή της από την Διεθνή Κοινότητα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση σίγουρα «ώθησε» την Ρωσία να κάνει πράξη την εισβολή της. Εξ ου και η «συμπάθειά» της προς την Τουρκία που, μαζί με την ιταμή «ουδετερότητα» της τελευταίας, αφήνει ανοιχτό το πεδίο στην Ρωσία να της αναγνωρίζει ως και «μεσολαβητικό» ρόλο ως προς το μέλλον της χειμαζόμενης Ουκρανίας. Επομένως, Ελλάδα και Κύπρος όχι μόνο δικαιούνται αλλά και οφείλουν να διευκρινίσουν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ ότι, λόγω της erga omnes ισχύος του Διεθνούς Δικαίου, από πλευράς κυρώσεων Ρωσία και Τουρκία πρέπει ν’ αντιμετωπισθούν αναλόγως και αντιστοίχως. Επέκεινα, Ελλάδα και Κύπρος δικαιούνται και οφείλουν να διευκρινίσουν, προς τις ίδιες κατευθύνσεις, ότι θα υπερασπισθούν τα Εθνικά τους Θέματα και τα Εθνικά τους Δίκαια ακόμη και αν πρέπει να προσφύγουν, εν τέλει και εν ανάγκη, στην αξιοποίηση της χρησιμοποίησης της διαδικασίας του veto».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Παυλόπουλος: H Τουρκία παραβιάζει συστηματικά την κυριαρχία της Ελλάδας - Να υποστεί τις προβλεπόμενες κυρώσεις"

Φωτιές στην Αττική: Επείγουσα εισαγγελική έρευνα για τις πυρκαγιές σε Πεντέλη, Ανθούσα, Γέρακα, Παλλήνη, Ντράφι και Μέγαρα

Στο “μικροσκόπιο” των εισαγγελικών αρχών μπαίνουν οι φωτιές που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στις περιοχές Πεντέλης, Ανθούσας, Γέρακα, Παλλήνης, Ντράφι και Μεγάρων από τις οποίες καταστράφηκαν χιλιάδες στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Μαρία Γκανέ, διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση με παραγγελία της προς την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου. Η πύρινη λαίλαπα ξεκίνησε από την Πεντέλη, το απόγευμα της περασμένης Τρίτης (19.07.2022) και όπως είπε σήμερα ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, υπήρχαν δυο εστίες φωτιάς.

Στο  πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας για τις φωτιές στην Αττική, θα αναζητηθούν ευθύνες για την τέλεση συγκεκριμένων αξιοποίνων πράξεων, όπως εμπρησμός, εμπρησμός δάσους και παράβαση του νόμου προστασίας του περιβάλλοντος.

Κατά τη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας θα αξιοποιηθεί οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο, πληροφορία και μήνυση για την αναζήτηση των αιτιών που προκάλεσαν τις συγκεκριμένες πυρκαγιές.

 Η διενέργεια της έρευνας θα ανατεθεί σε εισαγγελικό λειτουργό, ο οποίος θα αναλάβει να αποδώσει ευθύνες στον υπαίτιο ή τους υπαίτιους για μία ακόμα  τεράστια οικολογική καταστροφή με συνέπειες να καταστραφούν περιουσίες – σπίτια και αυτοκίνητα- πολιτών.  

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιές στην Αττική: Επείγουσα εισαγγελική έρευνα για τις πυρκαγιές σε Πεντέλη, Ανθούσα, Γέρακα, Παλλήνη, Ντράφι και Μέγαρα"

Δήμος Αθηναίων: Ανοίγουν επτά κλιματιζόμενοι χώροι για την προστασία των πολιτών από τον καύσωνα

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται, ο Δήμος Αθηναίων θα διαθέσει από αύριο, Παρασκευή 22 Ιουλίου, και μέχρι την λήξη του φαινομένου, επτά κλιματιζόμενες αίθουσες για την προστασία των πολιτών.

Οι κλιματιζόμενοι χώροι, που θα λειτουργούν από τις 08.00 π.μ. μέχρι και τις 08.00 μ.μ., είναι οι εξής:

  1. Λέσχη Φιλίας Κουκακίου, Δράκου 26-28, τηλέφωνο επικοινωνίας 2109232044
  2. Λέσχη Φιλίας “Η Ανάληψη του Κυρίου”  Νέου Κόσμου, Χελντράιχ 15, τηλέφωνο επικοινωνίας  2109240403
  3. Λέσχη Φιλίας Βοτανικού, Κοζάνης 4, τηλέφωνο επικοινωνίας 2103423716
  4. Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμονος 9 & Άστρους, τηλέφωνο επικοινωνίας 2105140877
  5. Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου, Αχαρνών 372, τηλέφωνο επικοινωνίας 2102012334
  6. Λέσχη Φιλίας Κυψέλης Σκύρου & Καυκάσου τηλέφωνο επικοινωνίας  2108815877
  7. Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων, Πανόρμου & Βαθέος, τηλέφωνο επικοινωνίας 2106459890

Στους χώρους θα τηρηθούν αυστηρά όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπονται βάσει των οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τον Covid -19. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής των πολιτών στο χώρο, ενώ θα υπάρχει επαρκής φυσικός αερισμός και αντισηπτικό διάλυμα για την περαιτέρω προστασία των πολιτών.

Επίσης, οι ομάδες streetwork του Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) θα συνεχίσουν, καθ’ όλη τη διάρκεια του καύσωνα το έργο τους, δίνοντας στον άστεγο πληθυσμό της πόλης τις απαραίτητες οδηγίες για την προστασία τους από τον καύσωνα. Παράλληλα, θα τους προσφέρουν δροσερό νερό, είδη πρώτης ανάγκης και πρώτες βοήθειες, ενώ θα τους ενημερώνουν για τη λειτουργία των κλιματιζόμενων χώρων που διαθέτει ο Δήμος.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να επικοινωνούν προηγουμένως είτε απευθείας με τη Λέσχη Φιλίας για την οποία ενδιαφέρονται, είτε με τη Γραμμή Εξυπηρέτησης του Δημότη 1595, είτε με το τηλεφωνικό κέντρο 2105277000. Παράλληλα, έχει τεθεί σε λειτουργία από τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων “Γραμμή Βοήθειας”, μέσω της οποίας παρέχονται πληροφορίες για την υποστήριξη των κατοίκων της πόλης (2103638049 8:30-19:30).

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμος Αθηναίων: Ανοίγουν επτά κλιματιζόμενοι χώροι για την προστασία των πολιτών από τον καύσωνα"

Οικονόμου: Το απόγευμα οι ανακοινώσεις για την αποκατάσταση των πληγέντων από την φωτιά

Με τον απολογισμό για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Πεντέλη ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Είπε ακόμα ότι η Ελλάδα δεν συμφωνεί με την μείωση 15% στην χρήση του φυσικού αερίου από τις χώρες της ΕΕ που προτείνει η Κομισιόν. «Εμείς έχουμε κάνει προτάσεις για τις τιμές και την προμήθεια και πιστεύουμε ότι οι προτάσεις αυτές θα δώσουν λύσεις στα ευρωπαϊκά κράτη και τους καταναλωτές», είπε χαρακτηριστικά. 

Όπως είπε η κλιματική κρίση είναι εμφανής σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στην Μεσόγειο. Σημείωσε μεταξύ άλλων μέσα από επώδυνες και επαχθείς εμπειρίες μαθαίνουμε γρήγορα και γινόμαστε καλύτεροι στην πρόληψη και την αντιμετώπιση. Ο κ. Οικονόμου τόνισε ακόμα ότι μέσα σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες ελέγχθηκε μια τεράστια περιαστική πυρκαγιά σε λιγότερο από 24 ώρες.

«Την τελευταία εβδομάδα είχαμε 390 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες αντιμετωπίζονται επιτυχώς», είπε και πρόσθεσε ότι είναι πρακτικά αδύνατον να υπάρχει κατάσβεση της πυρκαγιάς μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Για την φωτιά της Πεντέλης είπε ότι σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό της Πεντέλης οι άνεμοι έφτασαν τα 113 χλμ που αντιστοιχούν σε 11 μποφόρ. Για την κινητοποίηση των δυνάμεων τόνισε ότι έγινε άμεσα και συντονισμένα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και σε όλες τις δυνάμεις που συμμετείχαν στην κατάσβεση της φωτιάς και είπε ότι αξίζουν σε όλους συγχαρητήρια. Πρώτη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, σημείωσε και έκανε ειδική αναφορά στο 112 που οδήγησε στην εκκένωση πολλών περιοχών.

«Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι η πρακτική των οργανωμένων εκκενώσεων αποδίδει και έχει ως αποτέλεσμα να σώζονται ανθρώπινες ζωές», είπε χαρακτηριστικά.

«Καμία φυσική καταστροφή δεν μας αφήνει αλώβητους και οι ζημιές δεν θα υποτιμηθούν και θα αντιμετωπιστούν». Για τους πολίτες που επλήγησαν από την φωτιά έχει εξασφαλιστεί δωρεάν φιλοξενία.

Σήμερα το απόγευμα θα γίνουν ανακοινώσεις από τον κ. Τριαντόπουλο για την αποκατάσταση των πληγέντων.

Δείτε όλη την ενημέρωση

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Οικονόμου: Το απόγευμα οι ανακοινώσεις για την αποκατάσταση των πληγέντων από την φωτιά"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news