facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Κίνδυνος «καμπάνας» 10% για αφορολόγητες δωρεές και γονικές παροχές σε χρήμα

Η επισύναψη του αποδεικτικού μεταφοράς των χρημάτων από το πιστωτικό ίδρυμα στη δήλωση φόρου γονικής παροχής ή δωρεάς μετά την 1-10-2021 αποτελεί το διαβατήριο για την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή φόρου για ποσά έως 800.000 μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού.

Αν το αποδεικτικό δεν έχει επισυναφθεί, ακόμα και εάν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία έχουν συμπεριληφθεί στη δήλωση, ο φορολογούμενος θα πρέπει να ανταποκριθεί εντός 5 εργάσιμων ημερών στο κάλεσμα του Τμήματος Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους φορολογουμένους της ΑΑΔΕ, αν δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπος με φόρο με συντελεστή 10% και τροποποιητικές δηλώσεις.

Εγκύκλιος του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή αποκαλύπτει μια σειρά από κρίσιμες λεπτομέρειες για την εφαρμογή του αφορολογήτου των 800.000 ευρώ που ισχύει για συγγενείς πρώτου βαθμού, στην περίπτωση γονικής παροχής ή δωρεάς κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων από την 1-1-2021.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για αρχικές δηλώσεις φόρου γονικής παροχής/δωρεάς που έχουν υποβληθεί μετά τη δημοσίευση του νόμου, ήτοι από 1-10-2021 και μετά, για την απόδειξη της μεταφοράς του ποσού της χρηματικής γονικής παροχής/δωρεάς σε τραπεζικό λογαριασμό αναγράφονται στο σώμα της δήλωσης φόρου γονικής παροχής/δωρεάς οι αριθμοί IBAN των τραπεζικών λογαριασμών μεταξύ των οποίων έγινε η μεταφορά των χρημάτων καθώς και το πιστωτικό ίδρυμα και επισυνάπτεται το αποδεικτικό μεταφοράς από το πιστωτικό ίδρυμα. Σε περίπτωση μη επισύναψης του ανωτέρω δικαιολογητικού (ακόμη και αν αναγράφονται τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών στο σώμα της δήλωσης), ο φορολογούμενος καλείται από το Τμήμα Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους φορολογουμένους για την υποβολή αυτού εντός 5 εργάσιμων ημερών.

Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, ο φόρος υπολογίζεται με αυτοτελή συντελεστή 10%, χωρίς το αφορολόγητο ποσό των 800.000 ευρώ. Εφόσον το σχετικό δικαιολογητικό προσκομισθεί μεταγενέστερα και διαπιστωθεί ότι το δικαιολογητικό με το οποίο αποδεικνύεται η μεταφορά του χρηματικού ποσού πράγματι έχει ημερομηνία προγενέστερη της ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 63Β του Κ.Φ.Δ. για την ακύρωση ή τροποποίηση της πράξης προσδιορισμού φόρου και ο φόρος υπολογίζεται σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 44 του Κώδικα.

Εφόσον το δικαιολογητικό έχει ημερομηνία μεταγενέστερη της ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης, θεωρείται νέα γονική παροχή/δωρεά. Υπενθυμίζεται ότι όταν για τη γονική παροχή/δωρεά δεν συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο, η προθεσμία υποβολής της δήλωσης είναι εξάμηνη και αρχίζει από τη σύσταση της γονικής παροχής/δωρεάς (παράδοση των χρημάτων), δηλαδή από τη μεταφορά των χρηματικών ποσών μέσω των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ως μεταφορά μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων λογίζεται και η μεταφορά χρηματικού ποσού από ατομικό λογαριασμό του γονέα/δωρητή ή κοινό λογαριασμό αυτού με το τέκνο/δωρεοδόχο ή τρίτο πρόσωπο σε ατομικό λογαριασμό του τέκνου/δωρεοδόχου ή σε άλλο κοινό λογαριασμό του τέκνου/δωρεοδόχου με τον ίδιο τον παρέχοντα/δωρητή ή τρίτο πρόσωπο.

Ομοίως, ως μεταφορά μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων λογίζεται και η έκδοση τραπεζικής επιταγής από τον γονέα/δωρητή με χρέωση ατομικού τραπεζικού λογαριασμού αυτού ή κοινού με το τέκνο/δωρεοδόχο ή τρίτο πρόσωπο (και όχι η έκδοση επιταγής με κατάθεση μετρητών) και η κατάθεση της επιταγής αυτής σε ατομικό λογαριασμό του τέκνου/δωρεοδόχου ή σε άλλο κοινό λογαριασμό του τέκνου/δωρεοδόχου με τον ίδιο τον γονέα/δωρητή ή τρίτο πρόσωπο. Στην περίπτωση αυτή, για την απόδειξη της μεταφοράς της χρηματικής γονικής παροχής/δωρεάς σε τραπεζικό λογαριασμό, αναγράφονται στο σώμα της δήλωσης φόρου γονικής παροχής/δωρεάς οι αριθμοί IBAN των τραπεζικών λογαριασμών, μεταξύ των οποίων έγινε η μεταφορά των χρημάτων, το πιστωτικό ίδρυμα και ο αριθμός της επιταγής. Ως ημερομηνία γονικής παροχής/δωρεάς θεωρείται η ημερομηνία κατάθεσης της επιταγής στον τραπεζικό αυτό λογαριασμό.

Μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων συνιστά και η ανάληψη χρηματικού ποσού από ατομικό ή κοινό τραπεζικό λογαριασμό του γονέα/δωρητή και η κατάθεση του ίδιου ποσού εντός τριών εργάσιμων ημερών σε λογαριασμό του τέκνου/δωρεοδόχου ή σε κοινό λογαριασμό του τέκνου/δωρεοδόχου με τον ίδιο τον γονέα/δωρητή ή τρίτο πρόσωπο, εφόσον η γονική παροχή ή δωρεά του χρηματικού ποσού (δηλαδή η ανάληψη και η κατάθεση του ίδιου χρηματικού ποσού) πραγματοποιήθηκε από την 1η.10.2021 μέχρι και την 9η.9.2022 (άρθρο 175 ν. 4972/2022).

Η ανωτέρω προθεσμία των τριών εργάσιμων ημερών αρχίζει από την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την ημέρα κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η ανάληψη του χρηματικού ποσού από ατομικό ή κοινό τραπεζικό λογαριασμό του γονέα/δωρητή.

Στις περιπτώσεις γονικών παροχών/δωρεών, για τις οποίες υπολογίστηκε ο φόρος αυτοτελώς με συντελεστή 10% (χωρίς αφορολόγητο ποσό), πραγματοποιείται νέα εκκαθάριση του φόρου μετά από αίτηση του φορολογουμένου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 63Β του Κ.Φ.Δ. με τη συνυποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών που αποδεικνύουν τη συνδρομή των ανωτέρω προϋποθέσεων.

Η ανάληψη χρηματικού ποσού από κοινό λογαριασμό από συνδικαιούχο αυτού, ο οποίος δεν έχει συνεισφέρει στον λογαριασμό και χρησιμοποιεί το χρηματικό ποσό για λογαριασμό του, θεωρείται δωρεά (σχετ. ΠΟΛ.124/1987 και γνμ. 17/1987). Στην περίπτωση που για την ανάληψη χρηματικού ποσού από κοινό λογαριασμό που τηρείται μεταξύ προσώπων που υπάγονται στην Α' κατηγορία υποβληθεί δήλωση φόρου γονικής παροχής/δωρεάς εφαρμόζεται η παρ. 1 του άρθρου πεντηκοστού έκτου του ν. 4839/2021.

Η μεταφορά χρηματικού ποσού μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αφορά και λογαριασμούς που τηρούνται σε πιστωτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, καθώς και γονική παροχή/δωρεά από ή/και προς κάτοικο ημεδαπής ή αλλοδαπής, εφόσον η γονική παροχή/δωρεά του χρηματικού ποσού αποτελεί αντικείμενο φορολογίας σύμφωνα με το άρθρο 35 του Κώδικα. Στην περίπτωση που προσκομίζεται δικαιολογητικό από πιστωτικό ίδρυμα αλλοδαπής δεν απαιτείται επίσημη μετάφρασή του στην ελληνική γλώσσα, εκτός κι αν δεν προκύπτει σαφώς από το περιεχόμενό του η ταυτότητα των συναλλασσόμενων προσώπων και η μεταφορά του χρηματικού ποσού.

Προς διευκόλυνση των φορολογουμένων παρατίθεται πίνακας με τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται με τις δηλώσεις φόρου χρηματικών δωρεών/γονικών παροχών μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων:

ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Χρηματικές δωρεές/γονικές παροχές με μεταφορά χρημάτων μέσω ημεδαπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ή κατάθεση τραπεζικής επιταγής.

Παραστατικό - αποδεικτικό μεταφοράς του ποσού μεταξύ λογαριασμών των συμβαλλομένων.

Σε περίπτωση μεταφοράς μέσω τραπεζικής επιταγής: αντίγραφα του σώματος της επιταγής και της αναλυτικής κίνησης (extrait) του λογαριασμού από την οποία τροφοδοτήθηκε η τραπεζική επιταγή και επιπλέον αντίγραφο του καταθετηρίου αυτής ή αντίγραφο της αναλυτικής κίνησης (extrait) του λογαριασμού κατάθεσης.

ii.

Χρηματικές δωρεές/γονικές παροχές με μεταφορά χρημάτων στις οποίες μεσολαβεί αλλοδαπό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή κατάθεση επιταγής από την αλλοδαπή.

Αποδεικτικό μεταφοράς του ποσού μεταξύ των λογαριασμών.

Σε περίπτωση μεταφοράς μέσω τραπεζικής επιταγής: το αντίγραφο της εκδοθείσας επιταγής και το αποδεικτικό κατάθεσής της σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του λαμβάνοντος.

iii·

Χρηματικές δωρεές/γονικές παροχές με ανάληψη χρηματικού ποσού από συνδικαιούχο κοινού λογαριασμού.

Αντίγραφο αναλυτικής κίνησης του λογαριασμού (extrait), στο οποίο αναγράφονται τα ονόματα των συνδικαιούχων και η ημερομηνία ανάληψης του ποσού.

iv.

Χρηματικές δωρεές/γονικές παροχές που διενεργήθηκαν από την 1/10/2021 μέχρι και την 9/9/2022 με ανάληψη μετρητών από ατομικό λογαριασμό του δωρητή ή κοινό λογαριασμό των συμβαλλόμενων και κατάθεσή τους σε ατομικό λογαριασμό του δωρεοδόχου ή κοινό λογαριασμό των συμβαλλόμενων ή σε κοινό λογαριασμό με τρίτο πρόσωπο, και εφόσον η κατάθεση έγινε εντός 3 εργάσιμων ημερών.

Αποδεικτικό ανάληψης του ποσού στο οποίο αναγράφεται η ημερομηνία, το ακριβές ποσό, ο αριθμός IBAN του τραπεζικού λογαριασμού που εμφανίζει ως δικαιούχο τον δωρητή/γονέα και το αποδεικτικό κατάθεσης του ίδιου ποσού στο οποίο αναγράφεται η ημερομηνία κατάθεσης, το ακριβές ποσό και ο αριθμός IBAN του τραπεζικού λογαριασμού στο οποίο εμφανίζεται ως δικαιούχος ο δωρεοδόχος/τέκνο.

v.

Χρηματικές δωρεές/γονικές παροχές με σκοπό την αγορά ακινήτου από τον δωρεοδόχο/τέκνο με μεταφορά χρημάτων στο λογαριασμό του πωλητή/κατασκευαστή/εργολάβου /ή κατάθεση τραπεζικής επιταγής.

α. Το συμβολαιογραφικό έγγραφο ή άλλη συμφωνία των μερών, εφόσον ο τρόπος καταβολής του ποσού (μεταφορά μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ή έκδοση τραπεζικής επιταγής) προκύπτουν από αυτό.

β. Αποδεικτικό μεταφοράς του ποσού μεταξύ των λογαριασμών.

Σε περίπτωση τραπεζικής επιταγής: αντίγραφα του σώματος της επιταγής και της αναλυτικής κίνησης (extrait) του λογαριασμού από την οποία τροφοδοτήθηκε η τραπεζική επιταγή και επιπλέον αντίγραφο του καταθετηρίου αυτής ή αντίγραφο της αναλυτικής κίνησης (extrait) του λογαριασμού κατάθεσης.

vi.

Χρηματικές δωρεές/γονικές παροχές με σκοπό την αγορά οχήματος από τον δωρεοδόχο/τεκνο με μεταφορά χρημάτων στο λογαριασμό του πωλητή ή κατάθεση επιταγής.

α. Άδεια κυκλοφορίας του οχήματος στο όνομα του δωρεοδόχου/τέκνου.

β. Απόδειξη λιανικών συναλλαγών/τιμολόγιο.

γ. Αποδεικτικό μεταφοράς του ποσού μεταξύ των λογαριασμών.

Σε περίπτωση τραπεζικής επιταγής: αντίγραφα του σώματος της επιταγής και της αναλυτικής κίνησης (extrait) του λογαριασμού από την οποία τροφοδοτήθηκε η τραπεζική επιταγή και επιπλέον αντίγραφο του καταθετηρίου αυτής ή αντίγραφο της αναλυτικής κίνησης (extrait) του λογαριασμού κατάθεσης.

vii.

Χρηματικές δωρεές/γονικές παροχές με μεταφορά χρηματικού ποσού ή κατάθεση επιταγής σε τραπεζικό λογαριασμό εταιρείας για αύξηση κεφαλαίου

α. Δημοσιευμένο τροποποιημένο καταστατικό της εταιρείας, από το οποίο να προκύπτει η αύξηση της εταιρικής συμμετοχής του δωρεοδόχου/ τέκνου.

β. Αποδεικτικό μεταφοράς του ποσού από τον λογαριασμό του δωρητή/γονέα προς το λογαριασμό της εταιρείας.

Σε περίπτωση τραπεζικής επιταγής: αντίγραφα του σώματος της επιταγής και της αναλυτικής κίνησης (extrait) του λογαριασμού από την οποία τροφοδοτήθηκε η τραπεζική επιταγή και επιπλέον αντίγραφο του καταθετηρίου αυτής ή αντίγραφο της αναλυτικής κίνησης (extrait) του λογαριασμού κατάθεσης.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κίνδυνος «καμπάνας» 10% για αφορολόγητες δωρεές και γονικές παροχές σε χρήμα "

Ελένη Ράικου στο Ειδικό Δικαστήριο: «Παρεμβατικός, πιεστικός και φορτικός» ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Για δεύτερη συνεδρίαση συνεχίστηκε η κατάθεση της Ελένης Ράικου στο Ειδικό Δικαστήριο, με τους συνηγόρους υπεράσπισης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της Ελένης Τουλουπάκη, να της υποβάλουν σωρεία ερωτήσεων.

Η μάρτυρας, εν ενεργεία εισαγγελέας Εφετών, επέμεινε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ήταν «παρεμβατικός, πιεστικός και φορτικός» ενώ χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του, ως προς την υπόθεση της Novartis, το διάστημα που την χειριζόταν εκείνη, «εκβιαστική».

Κι αυτός παρά το γεγονός ότι η υπεράσπιση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου αμφισβήτησε την αξιοπιστία της κάνοντας λόγο για καθυστερημένη καταγγελία σε βάρος του, με την κυρία Ράικου να επισημαίνει «δεν ξυπνήσαμε τέσσερις εισαγγελείς ένα πρωί να καταγγείλουμε τον Παπαγγελόπουλο…» και την πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου, Βασιλική Ηλιοπούλου να σχολιάζει « Στηρίζατε ένα αφήγημα , όπως το λένε οι πολιτικοί, περί σκευωρίας. Δεν σας κατέκρινα… Το μόνο κοινό , όχι κοινή απόφαση ..».

Η εισαγγελέας Εφετών κυρία Ράικου- πάντως- επέμεινε πως η κρίση της είναι ότι στην υπόθεση της Novartis τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες τους κατασκεύασε η διάδοχος της, Ελένη Τουλουπάκη, μετά από προτροπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Η κυρία Ράικου ωστόσο διαχώρισε τη στάση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου από τα υπόλοιπα μέλη της τότε Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι οι υπόλοιποι ήταν υποστηρικτικοί, πλην του κατηγορουμένου υπουργού, ο οποίος είχε τη δική του ατζέντα.Συνήγορος Δημ. Παπαγγελόπουλου: Γιατί πηγαίνατε στο γραφείο του, αφού ήταν παρεμβατικός;
Μάρτυρας: Ήταν υπουργός και εγώ προϊσταμένη δικαστικής υπηρεσίας.

Οι ερωτήσεις της προέδρου

Κατά την έναρξη της σημερινής διαδικασίας (24.10.2022), η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, Βασιλική Ηλιοπούλου, υπέβαλε νέο κύκλο ερωτήσεων στην μάρτυρα. Η κυρία Ηλιοπούλου ρώτησε την κυρία Ράικου, από το γιατί κατονόμασε τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως τον… «Ρασπούτιν» της Δικαιοσύνης χωρίς να ερωτηθεί σχετικά από τον τότε διενεργούντα την έρευνα για τη Novartis, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρο Σοφουλάκη,  μέχρι για το πώς, ενώ, την τρόμαξε η πίεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, δεν την τρόμαξε η…υπερέκθεσή της λόγω της καταγγελίας της, σε βάρος του.

Πρόεδρος: Στην κατάθεση της στον κ. Σοφουλάκη, επανέρχεστε μετά από δύο ώρες και λέτε για τον «Ρασπούτιν»…

Μάρτυρας: Επέστρεψα μετά από μισή ώρα, 20 λεπτά. Ανέφερα ποιος ήταν ο «Ρασπούτιν», ένα προσωνύμιο που εγώ είχα δημοσιοποιήσει. Δε με ρώτησε για άλλες παρεμβάσεις αλλά μόνο για υπόθεση novartis.

Πρόεδρος: Άρα η μόνη αξιόποινη πράξη, είναι αυτή που έχουμε εδώ, αυτή που δικάζουμε…

Μάρτυρας: Αυτή είναι η μόνη καταγγελθείσα.

Η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου συνέχισε να ρωτά την Ελένη Ράικου στο ίδιο κλίμα με την μάρτυρα να της απαντά: «Κάθε φορά που κάναμε κάτι που δεν του άρεσε (σς του Δ. Παπαγγελόπουλου) έστηνε δημοσιεύματα σε βάρος μας, εμένα κι άλλων συναδέλφων μου. Είναι πραγματικότητα κύρια Πρόεδρε…»

Πρόεδρος: Σεβαστή η ψυχολογική σας κατάσταση και φόβος σας, όμως η υπερεκθεση σας στη συνέχεια δε σας φόβισε;

Μάρτυρας: Ποια υπερέκθεση εννοείται, που οδήγησε και σε υπαιτιότητα μου;

Πρόεδρος: Δε σας κατηγορεί κανείς…Τότε όμως ακούγαμε από το πρωί ως το βράδυ η Ράικου, η Ράικου…

Πρόεδρος: Με κάλεσε ο κ. Σοφουλάκης, ας μην με καλούσε. Πριν με είχε καλέσει και ένας εισαγγελέας πρωτοδικών και με ρώτησε μόνο ποιοι είναι οι κύκλοι μου.

Πρόεδρος: Μόνη σας είπατε ποιος είναι ο «Ρασπουτιν»

Μάρτυρας: Μα ήδη είχα εκθέσει ποια είναι τα πραγματικά περιστατικά….

Πρόεδρος: Θέλω να διερευνήσω εάν η παραίτηση σας έγινε για κάποιον άλλο λόγο…

Μάρτυρας: Μέχρι δύο ημέρες πριν την παραίτηση, ήμουν υπερ χαρούμενη διότι πίστευα ότι είχα βρει τον τροφοδότη λογαριασμό στην υπόθεση της Novartis.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αίτημα προκειμένου να κληθούν στο δικαστήριο οι πρώην επίκουροι εισαγγελείς Αντώνης Ελευθεριάνος, Γιάννης Σέβης και Αγγελική Τριανταφυλλου υπέβαλε ο εκ των συνηγόρων της Ελένης Τουλουπάκη, Γιαννης Μαντζουράνης προς το Ειδικό Δικαστήριο ενώ η κατάθεση της Ελένης Ράικου συνεχίζεται και αύριο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελένη Ράικου στο Ειδικό Δικαστήριο: «Παρεμβατικός, πιεστικός και φορτικός» ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος"

Νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ο Ρίσι Σούνακ

Ο Ρίσι Σούνακ θα είναι ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Ρίσι Σούνακ ήταν ο μόνος υποψήφιος για την ηγεσία των Τόρις που έφτασε και ξεπέρασε την υποστήριξη 100 τουλάχιστον βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας. Η Χένι Μόρνταντ ανακοίνωσε την αποχώρηση της από την διαδικασία λίγο πριν από τη λήξη της προθεσμίας καθώς δεν είχε εξασφαλίσει το απαραίτητο αριθμό των υποστηρικτών.

Εφόσον ο Ρίσι Σούνακ ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, έγινε αυτόματα η ανακοίνωση της νίκης του για την ηγεσία του κόμματος.
Διαδικασία

Η Λιζ Τρας που υπηρετεί στην Ντάουνινγκ Στριτ έως την αντικατάστασή της θα πρέπει να έχει ακρόαση με τον Βασιλιά Κάρολο ώστε να υποβάλει επίσημα την παραίτηση της. Ακολούθως, ο Ρίσι Σούνακ θα μεταβεί στο Παλάτι για να πάρει επίσημα εντολή από τον ηγεμόνα του κράτους να αναλάβει πρωθυπουργός. Κατόπιν, ο Ρίσι Σούνακ θα πάει στη Ντάουνινγκ Στριτ, ως ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Είθισται οι νέοι πρωθυπουργοί να δίνουν την πρώτη τους ομιλία και το στίγμα της διακυβέρνησης τους πριν περάσουν την διάσημη πόρτα του Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ για να αναλάβουν το τιμόνι της χώρας.
Ο τρίτος πρωθυπουργός της χώρας σε τέσσερις μήνες

Ο Ρίσι Σούνακ ήταν πρώην υπουργός οικονομικών κατά την διάρκεια της πανδημίας.  Ήταν δεύτερος στην εκλογική διαδικασία του καλοκαιριού μετά την Λιζ Τρας, όταν ψήφισαν τα μέλη του κόμματος μετά από μία μακρά διαδικασία, αλλά πρώτος στην ψηφοφορία των βουλευτών.

Ο επιτυχής χειρισμός των οικονομικών κατά την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο της πανδημίας είναι και το βασικό του επιχείρημα αλλά και ο λόγος που τον στηρίζουν οι βουλευτές, καθώς η χώρα βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Ο Ρίσι Σουνακ 42 ετών, γράφει ιστορία ως ο πρώτος πρωθυπουργός εθνικής μειονότητας ινδικής καταγωγής και μη χριστιανός Βρετανός πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο κος Σούνακ είναι ινδουιστής στο θρήσκευμα και η σημερινή μέρα (Δευτέρα 24/10)  είναι η μεγάλη τους γιορτή Ντιβάλι ή αλλιώς Γιορτή του Φωτός. Επίσης, είναι ο νεότερος πρωθυπουργός στην μοντέρνα ιστορία της Βρετανίας.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ο Ρίσι Σούνακ"

Καιρός αύριο: Καλοκαιρινός με 30 βαθμούς και άπνοια – Αναλυτική πρόγνωση

Ζεστός θα είναι ο καιρός αύριο, Τρίτη (25.10.2022) με αρκετά υψηλές για τέλη Οκτωβρίου θερμοκρασίες. Τοπικά θα εκδηλωθούν ομίχλες.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στα δυτικά και τα βόρεια. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια και θα σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά το πρωί έως 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Στην υπόλοιπη χώρα θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και από το απόγευμα στο Ιόνιο δυτικοί βορειοδυτικοί έως 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει στα νησιά τους 25 με 26 βαθμούς και στα ηπειρωτικά τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις στο Ιόνιο τις πρωινές ώρες. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και από το απόγευμα στο Ιόνιο δυτικοί βορειοδυτικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4, στα ανατολικά τοπικά 5 και πρόσκαιρα το πρωί στην ανατολική Κρήτη, έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και το πρωί στα Δωδεκάνησα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Καλοκαιρινός με 30 βαθμούς και άπνοια – Αναλυτική πρόγνωση"

Ξεκίνησε η δίκη του Δημήτρη Ινδαρέ και των δύο γιων του για τα γεγονότα στο Κουκάκι το Δεκέμβριο του 2019

Ενώπιον του Εφετείου Πλημμελημάτων ξεκίνησε η δίκη του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ και των δύο γιων του για τα περιστατικά που εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης της Αστυνομίας για την εκκένωση κατάληψης στο Κουκάκι, στις 18 Δεκεμβρίου 2019.

Ο σκηνοθέτης και οι γιοί του είναι αντιμέτωποι, κατά περίπτωση, με κατηγορίες που αφορούν βία κατά υπαλλήλων, απόπειρα παράνομης βίας, εξύβριση, απείθεια, επικίνδυνη σωματική βλάβη, παράνομη οπλοκατοχή, διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας, καθώς τους καταλογίζεται πως επιτέθηκαν και παρεμπόδισαν τους αστυνομικούς να εκτελέσουν την εντολή που είχαν.

Η δίκη που ξεκίνησε σήμερα και θα συνεχιστεί στις 7 Νοεμβρίου, διεξάγεται από το Εφετείο λόγω ειδικής δωσιδικίας καθώς ο ένας γιος του σκηνοθέτη, είναι δικηγόρος.

Στο δικαστήριο ήταν παρόντες ο σκηνοθέτης και ο ένας από τους δυο γιους του, ενώ ο άλλος απουσίαζε. Οι τρεις κατηγορούμενοι αμφισβητούν όσα καταγράφονται στην δικογραφία αναφερόμενοι σε “εισβολή” των αστυνομικών στο σπίτι τους, το οποίο εφάπτεται στη μία του πλευρά με το επίμαχο που τελούσε σε κατάληψη, και για αναίτια -όπως λένε- βία που άσκησαν σε βάρος τους οι αστυνομικοί οι οποίοι είχαν εισέλθει στο δικό τους χώρο.

Η διαδικασία ξεκίνησε με τις καταθέσεις αστυνομικών που είχαν λάβει μέρος στην επίμαχη επιχείρηση οι οποίοι είπαν πως τόσο ο σκηνοθέτης όσο και οι γιοί του συμμετείχαν στην επίθεση που είχαν δεχθεί από τους καταληψίες.

Όπως ανέφερε ένα αστυνομικός: «Μας ανατέθηκε να πάμε σε ένα διώροφο οίκημα στην οδό Ματρόζου στο Κουκάκι που ήταν υπό κατάληψη. Δεν γνωρίζω σε ποιον ανήκει το κτίριο. Ήταν μια οργανωμένη επιχείρηση με πολλά άτομα. Μπορεί να συμμετείχαν και 100 αστυνομικοί. Η εντολή ήταν να μπούμε και να καταστείλουμε την κατάληψη. Φτάσαμε η πόρτα. Ήταν κλειδωμένη και δεχτήκαμε επίθεση. Μέσα ήταν μόνο δυο άτομα που μας πέταγαν πέτρες, υπολογιστές, πυροσβεστήρες και άλλα βαριά αντικείμενα.

Πρόεδρος. Αναγνωρίζετε κάποιον;

Μάρτυρας: Ήταν ο πρώτος κατηγορούμενος (πρόκειται για τον Δημήτρη Ινδαρέ) και ένας νεαρός.

Είπε επίσης ο αστυνομικός ότι όταν ανέβηκαν στην ταράτσα τού υπό κατάληψη σπιτιού είδε τον σκηνοθέτη μαζί με έναν άλλον, να πηδάνε στην διπλανή ταράτσα και ότι εκεί ένας από τους γιους τού σκηνοθέτη τούς φώναζε να φύγουν. «Του είπαμε τι ψάχνουμε και μας είπε: “Φύγετε από δω! Έχετε χαρτί εισαγγελέα που ψάχνετε την ταράτσα μου;”».

Ο αστυνομικός, που είχε τραυματιστεί τότε, κατέθεσε ότι ο σκηνοθέτης «ήρθε και μου άρπαξε τον εξοπλισμό μου. Αγκάλιασα τον εξοπλισμό μου, πέσαμε κάτω και του έβαλα χειροπέδες».

Ο δεύτερος αστυνομικός κατέθεσε πως ο παρόντας στη δίκη γιος τού σκηνοθέτη, ήταν ανάμεσα σε εκείνους που τους πετούσαν πράγματα- «ακόμη και ένα ψυγείο». Είπε ακόμη, πως ο Δημήτρης Ινδαρές και οι δύο γιοι του παρεμπόδισαν το έργο τους και φώναζαν “τι δουλειά έχετε εδώ;” αναζητώντας εισαγγελέα.

Πρόεδρος: Τι κάνατε μετά;

Μάρτυρας: Ακινητοποιήσαμε τα άτομα και τα συλλάβαμε. Ήταν ο κύριος μπροστά και πίσω οι γιοι του. Ο πατέρας τους αντιστάθηκε στη σύλληψη των παιδιών. Αυτά μας πέταγαν τις πέτρες και μπογιές, ακόμη και λύματα. Ούρα και κόπρανα απ’ ό,τι μύρισα μετά πάνω μου.

Ο αστυνομικός ανέφερε ότι τραυματίστηκε. «Έφαγα πυροσβεστήρα στο κεφάλι και λιποθύμησα» είπε.

Η σύζυγος του σκηνοθέτη και μητέρα των άλλων δύο κατηγορουμένων είπε στο δικαστήριο ότι στις 6:30 το πρωί εκείνης της ημέρας ξύπνησαν από την φασαρία και τις βρισιές που αντάλλασαν αστυνομικοί με τους καταληψίες. Η μάρτυρας είπε πως όταν άκουσαν βήματα στην ταράτσα τους ανέβηκε ο σύζυγος και ο μικρός γιος της και στη συνέχεια ο μεγάλος γιος τής οικογένειας «Ανέβηκα με το νυχτικό στη ταράτσα. Είδα και τους τρεις πεσμένους μπρούμυτα δεμένους πισθάγκωνα και να τους πατάνε το κεφάλι. Ήρθε ένας κατά πάνω μου -αστυνομικός με φουλ φέις- και μου είπε: “φύγε! Αν ξαναμιλήσεις θα σε πετάξω από κάτω από τη σκάλα”. Πήρα το 100 μέσα στην απελπισία μου και τους είπα ότι δέρνουν τα παιδιά μου στην ταράτσα. Μετά επικοινώνησα με δικηγόρους και έψαχνα να ζητήσω βοήθεια. Πήρα το 100, πήρα δικηγόρο και μετά ένα κανάλι».

Σύμφωνα με την μάρτυρα, οι αστυνομικοί ήταν εξαγριωμένοι γιατί έχασαν τους καταληψίες και «βρέθηκαν μπροστά τους οι δικοί μου άνθρωποι και τους πλάκωσαν στο ξύλο». Όπως ανέφερε, τους απήγγειλαν κατηγορίες γιατί «έψαχναν εξιλαστήρια θύματα».

Γυναίκα, που κατοικεί κοντά το σημείο των γεγονότων, κατέθεσε πως άκουγε τον Δημήτρη Ινδαρέ να φωνάζει “βοήθεια”, χωρίς ωστόσο να μπορεί να δει τι ακριβώς συνέβαινε καθώς εμπόδιζε την οπτική της ένα δέντρο.

Η υπεράσπιση αναφερόμενη σε αντιφάσεις κατέθεσε αίτημα να προβληθούν στο δικαστήριο βίντεο που είχαν τραβήξει γείτονες στην οδό Ματρόζου αλλά και τηλεοπτικοί σταθμοί που κάλυπταν την επιχείρηση εκκένωσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ /ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκίνησε η δίκη του Δημήτρη Ινδαρέ και των δύο γιων του για τα γεγονότα στο Κουκάκι το Δεκέμβριο του 2019"

Δημοσκόπηση Marc: Αυστηροποίηση ποινών για σοβαρά εγκλήματα θέλουν οι πολίτες – Ανησυχία για σοβαρά εγκλήματα

Η ακρίβεια, τα ελληνοτουρκικά και η εγκληματικότητα είναι τα τρία μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc.

Όπως αναφέρεται στο πρώτο μέρος της δημοσκόπησης της Marc που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 οι πολίτες ζητούν αυστηροποίηση των ποινών για τα σοβαρά εγκλήματα και θεωρούν συγκλονιστικές τις υποθέσεις του Κολωνού και της Ρούλας Πισπιρίγκου.

 

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Marc: Αυστηροποίηση ποινών για σοβαρά εγκλήματα θέλουν οι πολίτες – Ανησυχία για σοβαρά εγκλήματα"

Λιμάνι Πειραιά: Δεμένα αύριο τα πλοία λόγω της 24ωρης απεργίας σωματείων της ΠΝΟ

Εικοσιτετράωρη παμπειραϊκή απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων (Έναρξη 00:01 – Λήξη 12:00) η οποία θα οδηγήσει στην ματαίωση όλων των δρομολογημένων πλοίων από το Πειραιά προς τα ελληνικά νησιά, έχουν προκηρύξει οι Διοικήσεις των Σωματείων ΠΕΜΕΝ- ΠΕΝΕΝ- ΠΕΑΘΕΝ- ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ- ΠΕΕΜΑΓΕΝ ενημερώνουν ότι για τις 25 Οκτώβρη.

Η απεργία αυτή, τονίζουν σε ανοικτή επιστολή προς τους επιβάτες και τους κατοίκους των νησιών, «πραγματοποιείται και αποτελεί την αγωνιστική μας απάντηση στον σχεδιασμό κυβέρνησης- ΥΕΝ- εφοπλιστών να καταργήσουν τις ΣΣΕ, τους όρους εργασίας και τα δικαιώματα μας μέσα από την αναθεώρηση του ΚΙΝΔ (Κώδικας Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου)».

Η επιστολή

«Οι Συλλογικές Συμβάσεις αποτελούν το αναντικατάστατο εργαλείο ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν συγκροτημένα δικαιώματα, στους μισθούς, τα εργασιακά τους δικαιώματα, την κοινωνική ασφάλιση και στην ίδια την συνδικαλιστική τους συγκρότηση. Οι ΣΣΕ αποτελούν αδιαπραγμάτευτη αρχή, αξία και θεσμό για όλα τα συνδικάτα που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων της χώρας μας», προστίθεται στην επιστολή.

Και η ανοικτή επιστολή συνεχίζει: «Η απεργία και οι αγώνες μας είναι το μέσον να εμποδίσουμε, να ακυρώσουμε και να ανατρέψουμε την επίθεση αυτή σε βάρος των δικαιωμάτων μας. Η ευθύνη για την απόφαση της απεργίας μας στις 25/10 ανήκει αποκλειστικά σε κυβέρνηση- εφοπλιστές, οι οποίοι έχουν βάλει πλώρη να ξεθεμελιώσουν σε όλες τις κατηγορίες πλοίων ότι κερδήθηκε και κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες άλλων δεκαετιών. Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης μας απευθυνόμαστε στους επιβάτες, στους οδηγούς και ιδιοκτήτες οχημάτων αλλά και σε όλους τους φορείς των νησιών και τους ζητάμε όχι μόνο την κατανόηση τους αλλά την συμπαράσταση τους στα δίκαια αιτήματα μας! Η αλληλεγγύη αυτή στον αγώνα μας θα αποτελέσει ένα ηχηρό μήνυμα Κοινωνικής συμπόρευσης στην αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων που ταλανίζουν όλους τους εργαζόμενους και τους λαϊκούς φορείς των νησιών μας»!

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Λιμάνι Πειραιά: Δεμένα αύριο τα πλοία λόγω της 24ωρης απεργίας σωματείων της ΠΝΟ"

Επίθεση με καυστικό υγρό στο Ηράκλειο: Οργή Κούγια, απειλεί με μηνύσεις και αγωγές

Νέα επίθεση στην αστυνομία Ηρακλείου για την υπόθεση της επίθεσης με καυστικό υγρό από 38χρονη στον 36χρονο εν διαστάσει σύζυγό της εξαπέλυσε, με ανακοίνωσή του, ο Αλέξης Κούγιας. Ο γνωστός ποινικολόγος, μαζί με την Αλεξάνδρα Σπανάκη, έχουν αναλάβει την εκπροσώπηση του θύματος.

Στην ανακοίνωσή του, ο Αλέξης Κούγιας κατηγορεί την αστυνομία Ηρακλείου πως εκθέτει την ΕΛΑΣ και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη μη συλλαμβάνοντας την 38χρονη, για την οποία εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Ο 36χρονος θα κάνει νέο χειρουργείο σήμερα προκειμένου να σωθεί το αριστερό του μάτι.

Ο δικηγόρος του θύματος κατηγορεί επίσης την αστυνομία του Ηρακλείου πως «με μοναδικό σκοπό να βοηθήσει την δράστιδα να έχει επιεική μεταχείριση, διέρρευσε στα ΜΜΕ το ποινικό παρελθόν του θύματος για πράξεις, οι οποίες έχουν διαπραχθεί προ πολλών ετών και για τις οποίες το δυστυχές θύμα έχει εκπληρώσει το χρέος του προς την κοινωνία, αντιστρέφοντας τη θέση του δράστη και του θύματος, λες και όποιος στο παρελθόν έχει παραβεί τον ποινικό νόμο, πρέπει δικαιολογημένα να γίνεται θύμα αυτής της πρωτοφανούς εγκληματικής συμπεριφοράς από οποιανδήποτε απορρίπτεται από αυτόν ερωτικά».

Ο Αλέξης Κούγιας προαναγγέλλει αγωγές και μηνύσεις, ύστερα από εντολή της οικογένειας του θύματος, σε βάρος όποιου «δυσφήμησε την προσωπικότητά τους και παρέβη εκ κερδοσκοπίας και την νομοθεσία περί απορρήτου δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Παράλληλα κάνει εκ νέου, όπως και σε δηλώσεις του το πρωί, σε τρίτο άτομο που «παρέλαβε τη δράστιδα με αυτοκίνητο μετά το έγκλημά της έξω από το ξενοδοχείο και αυτό αποδεικνύεται από κάμερες ασφαλείας της Ασφάλειας Ηρακλείου». Ζητά δε την άσκηση ποινικής διώξεως εις βάρος του συγκεκριμένου προσώπου για το αδίκημα της συνέργειας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Όλη η ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια

«Ο επικεφαλής του γραφείου μας, Αλέξης Κούγιας, σε συνεργασία με τη δικηγόρο Ηρακλείου, κα Αλεξάνδρα Σπανάκη, έχει αναλάβει την υποστήριξη της κατηγορίας κατά της Μ.Σ., η οποία ήταν η δράστις του στυγερού αυτού εγκλήματος.

Πριν από λίγη ώρα εις βάρος της εξαφανισμένης δράστιδος ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου ποινική δίωξη, διότι διέπραξε εις βάρος του Γ. Μ. το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Σήμερα, από πλευράς Εισαγγελίας Ηρακλείου έγινε το αυτονόητο, όμως η επιληφθείσα του εγκλήματος αστυνομική αρχή του Ηρακλείου, αντί να έχει συλλάβει μέχρι αυτή την ώρα τη δράστιδα του εγκλήματος, επί τρεις ημέρες, εκθέτοντας όλη την ΕΛ.ΑΣ. και την ηγεσία της, αλλά και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, όχι μόνο ως θεατής παρατηρεί τη συγκεκριμένη σκληρή γυναίκα να εμφανίζεται σε απευθείας συνδέσεις με τα τηλεοπτικά κανάλια της Κρήτης, αλλά και τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια των Αθηνών και να περιγράφει με εντελώς κυνικό τρόπο πώς οργάνωσε και πώς εκτέλεσε το εγκληματικό της σχέδιο, αλλά με μοναδικό σκοπό να βοηθήσει την δράστιδα να έχει επιεική μεταχείριση, διέρρευσε στα ΜΜΕ το ποινικό παρελθόν του θύματος για πράξεις, οι οποίες έχουν διαπραχθεί προ πολλών ετών και για τις οποίες το δυστυχές θύμα έχει εκπληρώσει το χρέος του προς την κοινωνία, αντιστρέφοντας τη θέση του δράστη και του θύματος, λες και όποιος στο παρελθόν έχει παραβεί τον ποινικό νόμο, πρέπει δικαιολογημένα να γίνεται θύμα αυτής της πρωτοφανούς εγκληματικής συμπεριφοράς από οποιανδήποτε απορρίπτεται από αυτόν ερωτικά.

Εις βάρος της δράστιδος έχει ήδη εκδοθεί ένταλμα συλλήψεως.

Η εντολή, την οποία έχουμε λάβει από το θύμα και την οικογένειά του, είναι να καταθέσουμε μηνύσεις και αγωγές εναντίον οιουδήποτε ΜΜΕ δυσφήμησε την προσωπικότητά τους και παρέβη εκ κερδοσκοπίας και την νομοθεσία περί απορρήτου δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Αναμένουμε επιτέλους την άμεση σύλληψη της δράστιδος.

Υ.Γ. Είναι αναγκαίο και είμαστε βέβαιοι ότι αν δεν το έχει ήδη διαπιστώσει η ΕΛ.ΑΣ., θα το διαπιστώσει η Εισαγγελία Ηρακλείου και ο Ανακριτής που θα αναλάβει την ανάκριση, ότι στην ολοκλήρωση του εγκληματικού σχεδίου συμμετείχε και τρίτο πρόσωπο, το οποίο παρέλαβε τη δράστιδα με αυτοκίνητο μετά το έγκλημά της έξω από το ξενοδοχείο και αυτό αποδεικνύεται από κάμερες ασφαλείας της Ασφάλειας Ηρακλείου και περιμένουμε την άσκηση ποινικής διώξεως εις βάρος του συγκεκριμένου προσώπου για το αδίκημα της συνέργειας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Το θύμα, ακόμη και αυτή τη στιγμή, είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση και σε λίγες ώρες θα αρχίσει μια σοβαρότατη εγχείρηση, η οποία θα είναι πολύωρη, στην προσπάθεια διασώσεως του αριστερού οφθαλμού του που είναι το πρωτεύον έργο των ιατρών».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση με καυστικό υγρό στο Ηράκλειο: Οργή Κούγια, απειλεί με μηνύσεις και αγωγές"

Λαμία: Η Ιατροδικαστική αρνήθηκε να κάνει νεκροψία σε βρέφος και στέλνει τους γονείς στην Πάτρα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά το δημοσίευμα του LamiaReport για το νέο «κλείσιμο» της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας, με ασήμαντη δικαιολογία.

Την ώρα που τρεις οικογένειες θρηνούν τους ανθρώπους τους και περιμένουν τις ιατροδικαστικές πράξεις, μεταξύ των οποίων και η οικογένεια του μόλις 5 μηνών μωρού από την Αγόριανη Φωκίδας, που πέθανε στον ύπνο του, η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας ανακοίνωνε ότι η Ιατροδικαστική «έκλεισε» επειδή αρρώστησε ο Γραμματέας της!

Την ίδια ώρα η Ιατροδικαστική Υπηρεσία έχει τρεις Ιατροδικαστές και δύο νεκροτόμους που σύμφωνα με την Προϊσταμένη δεν μπορούν να δουλέψουν επειδή δεν έχουν γραμματειακή υποστήριξη, ενώ υπάρχει ακόμη μια υπάλληλος γενικών καθηκόντων.

Αυτό ήταν μία ακόμη «απαράδεκτη» πράξη, όπως τη χαρακτήρισε ο Βουλευτής Φθιώτιδας Γιώργος Κοτρωνιάς ο οποίος αμέσως έστειλε επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport, για τα όσα συμβαίνουν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λαμίας, επενέβη άμεσα και ο Εισαγγελέας Υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Λαμίας, Βασίλειος Δημουλάς, αλλά και η Υπηρεσιακή Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Βίκυ Γιαβή.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες η κα Γιαβή φέρεται να ζήτησε να διεξαχθεί η νεκροψία - νεκροτομή του μωρού στη Λαμία, αλλά και να λειτουργήσει κανονικά η Υπηρεσία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κ. Ακριβούση, που φέρεται να απείλησε με μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου.

Σημειώνουμε ότι οι δύο νέοι ιατροδικαστές που ανέλαβαν υπηρεσία τέλη Αυγούστου, δεν αρνήθηκαν να κάνουν τις νεκροψίες - νεκροτομές, για τις οποίες άλλωστε έχουν προσληφθεί και πληρώνονται από το Ελληνικό κράτος, κάνοντας παράλληλα και το ελάχιστο γραμματειακό κομμάτι, κάτι που θα μπορουσε εξάλλου να το κάνει και η άλλη υπάλληλος της υπηρεσίας.

«Μπαλάκι» οι γονείς του μωρού

Πρέπει να τονίσουμε, ότι οι χαροκαμένοι γονείς του μωρού από την Αγόριανη, είναι στα όρια της ανθρώπινης αντοχής, καθώς εκτός από τον αβάσταχτο πόνο τους έχουν να διαχειριστούν και την αβεβαιότητα τόσο του χρόνου όσο και του τόπου διεξαγωγής της νεκροψίας, που αλλάζει μεταξύ Λαμίας και Πάτρας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του LamiaReport, δεν αποκλείεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης να βγάλει απόφαση αναστολής καθηκόντων της Προϊσταμένης κ. Αποστολίας Ακριβούση, για να μπορέσουν οι άλλοι ιατροδικαστές να κάνουν τη δουλειά τους.

Τέλος, η εν γένει συμπεριφορά της Προϊσταμένης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας, φέρεται να έχει εξοργίσει ακόμη και τους συναδέλφους της ιατροδικαστές των άλλων υπηρεσιών που για πολλά χρόνια τώρα αναλαμβάνουν και τη δική της δουλειά. Ειδικά όταν έμαθαν ότι δεν γίνονται νεκροψίες στη Λαμία, γιατί αρρώστησε ο γραμματέας της υπηρεσίας (!). \

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » " Λαμία: Η Ιατροδικαστική αρνήθηκε να κάνει νεκροψία σε βρέφος και στέλνει τους γονείς στην Πάτρα"

ΡΑΕ: Ρυθμίστε οφειλές για να αλλάξετε πάροχο στο ρεύμα

Σε μία ενδιάμεση λύση, με παλιό, όμως, «άρωμα», συμφωνούν ΡΑΕ και προμηθευτές ρεύματος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεξέλεγκτη μετακίνηση των συστηματικών κακοπληρωτών από πάροχο σε πάροχο. Αντί της πλήρους εξόφλησης, να τεθεί ως προϋπόθεση ο διακανονισμός των οφειλών στον προηγούμενο προμηθευτή.

Η πρόταση αυτή, που προέρχεται από τον Ρυθμιστή, πλαισιώνεται από την τήρηση στον ΔΕΔΔΗΕ βάσης δεδομένων (Debt Flagging), όπου θα καταγράφονται αποκλειστικά καταναλωτές που συστηματικά δεν εξοφλούν τους λογαριασμούς ρεύματος, ώστε να είναι ενημερωμένοι όλοι οι προμηθευτές.

Το θέμα αυτό καθώς και την εφαρμογή χρονικού ορίου για την παραμονή στην Καθολική Υπηρεσία θα επικαιροποιήσουν σήμερα, Δευτέρα, σε τηλεδιάσκεψη, τα μέλη των δύο αντίστοιχων επιτροπών (υπουργείο, ΡΑΕ, προμηθευτές), που δημιουργήθηκαν με εισήγηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά την πρώτη συζήτηση που έγινε με τον Κώστα Σκρέκα στις 28 Σεπτεμβρίου. Ουσιαστικά, είναι η πρώτη φορά που συνέρχονται οι επιτροπές, σχεδόν ένα μήνα μετά τη σύστασή τους.

Η καθυστέρηση αυτή δεν θεωρείται τυχαία. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, παρά την πίεση της αγοράς να μπουν κανόνες στον αποκαλούμενο «ενεργειακό τουρισμό», το ΥΠΕΝ δεν εμφανίζεται και τόσο πρόθυμο να ενστερνισθεί τις αλλαγές αυτές.

«Όλα θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες της αγοράς», ανέφερε πηγή με σφαιρική εικόνα της όλης κατάστασης. Που σημαίνει, με απλά λόγια, ότι όσο διατηρούνται οι ακραίες συνθήκες της ενεργειακής κρίσης, που στριμώχνουν τα οικονομικά νοικοκυριών και επιχειρήσεων και επηρεάζουν τη δυνατότητά τους να τακτοποιούν έγκαιρα τις οφειλές τους, δεν θα είναι εύκολη η επιλογή λύσεων που θα στερούν την ελευθερία μετακίνησης των καταναλωτών. Άλλωστε, νομοθετείται και επίσημα η αλλαγή προμηθευτή χωρίς πέναλτι για τον καταναλωτή. Περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ (άρθρο18) για την ενσωμάτωση της Οδηγίας της Ε.Ε. 2019/944, που συζητείται στη Βουλή.
Μια νέα-παλιά ρύθμιση

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη θα παρουσιαστεί η γνωμοδότηση της ΡΑΕ για μια συνολική ρύθμιση του client switching, η οποία έχει και τη σύμφωνη γνώμη των προμηθευτών. Τι προβλέπει: κατ' αρχάς, ο Ρυθμιστής τάσσεται υπέρ της μετακίνησης, ωστόσο, εισηγείται για τους καταναλωτές που χρωστάνε τουλάχιστον δύο λογαριασμούς να προβαίνουν πρώτα σε διακανονισμό αποπληρωμής με τον πάροχό τους, για να μπορούν να τον αλλάξουν.

Από τη στιγμή που ένας καταναλωτής εμφανίζεται να αθροίζει απλήρωτους λογαριασμούς, σύμφωνα με την ίδια γνωμοδότηση, θα «χαρακτηρίζεται» σε πληροφοριακό σύστημα που έχει έτοιμο ήδη ο ΔΕΔΔΗΕ. Έτσι, αυτόματα, θα περιορίζεται στις όποιες επόμενες ενέργειές του, γιατί θα είναι χαρακτηρισμένος ως «κακοπληρωτής». Αν θελήσει να αλλάξει προμηθευτή, ο προηγούμενος πάροχος, αντί να του κόψει το ρεύμα, θα του προτείνει διακανονισμό χρεών. Εφόσον ο πελάτης συναινεί, θα «αποχαρακτηρίζεται» από τον ΔΕΔΔΗΕ και θα μπορεί να μετακινηθεί, όμως, θα βρίσκεται «υπό επιτήρηση», υπό το ενδεχόμενο να πληρώσει μία δόση και όχι τις υπόλοιπες.

Σε αυτή την περίπτωση, ο προηγούμενος προμηθευτής θα διατηρεί το δικαίωμα να υποβάλει αίτημα διακοπής της ηλεκτροδότησης του πελάτη του, έστω κι αν αυτός έχει βρει «στέγη» σε νέο πάροχο.

Ωστόσο, το σύστημα του Debt Flagging με τους διακανονισμούς που προτείνει η ΡΑΕ δεν φαίνεται να απέχει και πολύ από την υπουργική απόφαση, την οποία ακύρωσε το ΣτΕ τον Νοέμβριο του 2020, γιατί θεώρησε ότι παραβιάζει την Αρχή της Αναλογικότητας.

Ειδικότερα, στο τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 42 του Κώδικα ορίζεται, δυνάμει της ακυρωμένης υπουργικής απόφασης, ότι «ο Πελάτης δεν δύναται να προβεί σε καταγγελία της Σύμβασης, για άσκηση του δικαιώματος αλλαγής Προμηθευτή, εάν δεν έχει προηγουμένως εξοφλήσει ολοσχερώς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του που απορρέουν από την αρχική Σύμβαση ή εάν δεν έχει πρώτα προβεί σε διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς τον Προμηθευτή του, στο πλαίσιο της πολιτικής διακανονισμών που αυτός εφαρμόζει, εκτός εάν εμπίπτει στην παράγραφο 5 του άρθρου 34 του παρόντος. Ο παλαιός Προμηθευτής, σε περίπτωση μη τήρησης, από μεριάς του Πελάτη, των όρων του διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών, διατηρεί το δικαίωμα να υποβάλει στον αντίστοιχο Διαχειριστή εντολή απενεργοποίησης της παροχής, ακόμη και εάν έχει συναφθεί σύμβαση προμήθειας με νέο Προμηθευτή».

Τώρα η ΡΑΕ εισηγείται να απαλειφθεί η ολοσχερής εξόφληση των χρεών, αλλά διατηρεί την υποχρέωση του διακανονισμού, με την πρόβλεψη ότι θα εξαιρούνται οι ευάλωτοι καταναλωτές και την εστίαση στους συστηματικούς «κακοπληρωτές».

Το θέμα, όμως, μοιάζει «καυτή πατάτα» κι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ο Ρυθμιστής είχε έτοιμη γνωμοδότηση από το 2021, για την οποία, μάλιστα, έγιναν και τρεις διαβουλεύσεις, αλλά το ΥΠΕΝ επέλεγε να την αφήνει συνεχώς στην άκρη. Έκτοτε, το πρόβλημα με τις μετακινήσεις των «τζαμπατζήδων» εκτροχιάσθηκε και λόγω ενεργειακής κρίσης, λέει η αγορά, και τώρα μοιάζει «ο κόμπος να έφτασε στο χτένι». Με αυτά τα δεδομένα, εκφράζονται αμφιβολίες για το τι και πότε θα αποφασίσει το ΥΠΕΝ. 

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΡΑΕ: Ρυθμίστε οφειλές για να αλλάξετε πάροχο στο ρεύμα"

Μεταναστευτικό - Έκθεση-κόλαφος για την Τουρκία: «Θα πυροβολούμε όποιον προσπαθήσει να γυρίσει πίσω»

H Τουρκία δε συνιστά ασφαλή τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η έκθεση-κόλαφος  της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Human Rights Watch που είναι ενδεικτική της απάνθρωπης μεταχείρισης από την Άγκυρα σε βάρος των προσφύγων, τη στιγμή που η γειτονική χώρα προβαίνεται σε άκρως προκλητικές δηλώσεις για δήθεν βάρβαρες ενέργειες της Ελλάδας.

Οι μαρτυρίες, που προκύπτουν μέσα από την έκθεση, ανατριχιαστικές, φωτίζουν την κόλαση που αντιμετωπίζουν άνθρωποι ξεριζωμένοι.

Όσοι οι πρόσφυγες ρωτήθηκαν, στο πλαίσιο της έρευνας, δήλωσαν ότι Τούρκοι αξιωματούχοι στα κέντρα κράτησης είτε τους επιτέθηκαν είτε κλώτσησαν ή χτύπησαν με γυμνά χέρια ή ξύλινα και πλαστικά ρόπαλα.

«Με κλώτσησε αστυνομικός επειδή μου έπεσε κατά λάθος το ψωμί»

Ο «Fahad», ένας 22χρονος άνδρας από το Χαλέπι, περιέγραψε τους ξυλοδαρμούς ως εξής: «Με χτύπησαν στην Τούζλα.... Μου έπεσε κατά λάθος το ψωμί μου και προσπάθησα να το σηκώσω από το πάτωμα. Ένας αστυνομικός με κλώτσησε και έπεσα κάτω. Άρχισε να με χτυπάει με ένα ξύλινο ραβδί. Δεν μπορούσα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Ήμουν μάρτυρας ξυλοδαρμών άλλων ανθρώπων. Το βράδυ, αν κάποιοι κάπνιζαν, τους χτυπούσαν. Μας εξευτέλιζαν πάντα [οι φύλακες]. Ένας άνδρας κάπνιζε ... και πέντε φρουροί άρχισαν να τον χτυπούν πολύ δυνατά και του έκαναν το μάτι μαύρο και μπλε και του χτύπησαν την πλάτη με ένα ξύλο. Και όποιος προσπαθούσε να παρέμβει, τον χτυπούσαν».

Από την πλευρά του, ο «Αχμάντ«, ένας 26χρονος άνδρας από το Χαλέπι, δήλωσε ότι η τουρκική αστυνομία τον συνέλαβε στον χώρο εργασίας του και τον μετέφερε στο Κέντρο Απελάσεων της Τούζλα, όπου τον ξυλοκόπησαν άγρια πολλές φορές: «Με ξυλοκόπησαν στην Τούζλα τρεις φορές - η τελευταία φορά ήταν η πιο σκληρή για μένα. Διαφωνούσα για το γεγονός ότι δεν μου επέτρεπαν να βγω από τις πόρτες της φυλακής, δεν μου επιτρεπόταν χρόνος για διαλείμματα. Έτσι [οι φύλακες] με έβρισαν και προσέβαλαν εμένα και την οικογένειά μου. Είπα ότι θα παραπονεθώ στον διευθυντή τους. Με χτύπησαν στο πρόσωπό μου με ένα ξύλινο ραβδί και μου έσπασαν τα δόντια [οι φύλακες]».

Η απειλή όπλων για τις απελάσεις

Η έκθεση αποκαλύπτει, ακόμη, ότι οι τουρκικές Αρχές συνέλαβαν, κράτησαν και απέλασαν αυθαίρετα εκατοντάδες Σύρους πρόσφυγες άνδρες και αγόρια με τη χρήση βίας και υπό την απειλή όπλων στη Συρία μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου 2022. Αναφέρει ακόμη ότι η Τουρκία δε συνιστά ασφαλή τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες.

Οι απελαθέντες Σύροι είπαν στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι Τούρκοι αξιωματούχοι τους συνέλαβαν στα σπίτια, τους χώρους εργασίας και στο δρόμο, τους κρατούσαν υπό κακές συνθήκες, τους χτύπησαν και κακοποίησαν τους περισσότερους, τους ανάγκασαν να υπογράψουν έντυπα οικειοθελούς επιστροφής, τους οδήγησαν σε συνοριακά σημεία διέλευσης με τη βόρεια Συρία, και τους ανάγκασαν να περάσουν υπό την απειλή όπλου.

Πρόσφατα σημάδια από την Τουρκία και άλλες κυβερνήσεις δείχνουν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο εξομάλυνσης των σχέσεων με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ. Τον Μάιο του 2022, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να εγκαταστήσει ένα εκατομμύριο πρόσφυγες στη βόρεια Συρία, σε περιοχές που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση, παρόλο που η Συρία παραμένει μη ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες που επιστρέφουν.

Τα τελευταία δύο χρόνια, έχει σημειωθεί αύξηση των ρατσιστικών και ξενοφοβικών επιθέσεων κατά αλλοδαπών, ιδίως κατά Σύριων. Στις 11 Αυγούστου 2021, ομάδες Τούρκων κατοίκων επιτέθηκαν σε χώρους εργασίας και σπίτια Σύριων σε μια γειτονιά στην Άγκυρα, μια μέρα αφότου ένας Σύρος νεαρός μαχαίρωσε και σκότωσε έναν Τούρκο νεαρό σε καυγά.

Ενόψει των γενικών εκλογών την άνοιξη του 2023, πολιτικοί της αντιπολίτευσης έχουν κάνει ομιλίες που τροφοδοτούν το αίσθημα κατά των προσφύγων και προτείνουν ότι οι Σύροι πρέπει να επιστραφούν στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Συρία. Η κυβέρνηση συνασπισμού του Προέδρου Ερντογάν απάντησε με δεσμεύσεις για επανεγκατάσταση Σύριων στις κατεχόμενες από τους Τούρκους περιοχές της βόρειας Συρίας.

Πολλοί απελαθέντες είπαν ότι Τούρκοι αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν βία ή απειλή βίας για να τους αναγκάσουν να υπογράψουν έντυπα «εθελούσιας» επιστροφής.

Η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016, η οποία είχε ως στόχο να ελέγξει τον αριθμό των μεταναστών που φτάνουν στην ΕΕ στέλνοντάς τους πίσω στην Τουρκία, βασίζεται στην εσφαλμένη υπόθεση ότι η Τουρκία θα είναι μια ασφαλής τρίτη χώρα, στην οποία θα επιστρέφει Σύρους αιτούντες άσυλo.

Ωστόσο, η Τουρκία δεν εκπλήρωσε ποτέ τα κριτήρια ασφαλούς τρίτης χώρας της ΕΕ όπως ορίζονται από τη νομοθεσία της ΕΕ. Οι πρόσφατες βίαιες απελάσεις δείχνουν ότι οποιοσδήποτε Σύριος επιστρέφει βίαια από την ΕΕ στην Τουρκία θα αντιμετώπιζε κίνδυνο περαιτέρω επαναπροώθησης στη Συρία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μεταναστευτικό - Έκθεση-κόλαφος για την Τουρκία: «Θα πυροβολούμε όποιον προσπαθήσει να γυρίσει πίσω»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news