facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Οι δικηγόροι της Αθήνας στηλιτεύουν την συνεχή έκδοση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου

Ο νομικός κόσμος της χώρας με αποφασιστικότητα στηλίτευει την σωρεία και την ευκολία με την οποία εκδόθηκαν και εκδίδονται οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).

Αυτό επισημαίνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών με αφορμή την ΠΝΠ που εξέδωσε η Κυβέρνηση για τα χρηματικά διαθέσιμα «των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και με την οποία μονομερώς και χωρίς τη συναίνεσή τους διατάσσεται να μεταφερθούν σε λογαριασμούς της ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος».

Ειδικότερα, ο ΔΣΑ επισημαίνει ότι «η χρήση της νομοθετικής καταφυγής στις ΠΝΠ πρέπει να επιλέγεται όλως εξαιρετικώς και όταν τούτο επιβάλλεται από επείγοντες λόγους και απρόβλεπτα περιστατικά σύμφωνα με τη ρητή συνταγματική επιταγή του άρθρου 44 του Συντάγματος».

Μάλιστα, η «εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη» πρέπει να μνημονεύεται με συγκεκριμένο τρόπο, έστω και περιληπτικά, στο σώμα της ΠΝΠ, αναφέρει ο Σύλλογος και προσθέτει:

«Ο νομικός κόσμος της χώρας με αποφασιστικότητα στηλίτευσε την σωρεία και την ευκολία με την οποία εκδόθηκαν ΠΝΠ από το 2010 έως τώρα, τούτο δε και για λόγους δημοκρατικής και κοινοβουλευτικής τάξης, αλλά και για λόγους συνταγματικότητας, αφού συχνά ούτε οι συνταγματικές προϋποθέσεις για την έκδοσή τους συνέτρεχαν».

Η επίμαχη ΠΝΠ, υπογραμμίζει ο ΔΣΑ, «τελεί σε προφανή αναντιστοιχία με την συνταγματική τάξη, καθώς:

α) δεν μνημονεύεται ούτε στο σώμα της, ούτε στην αιτιολογία της κανένας λόγος ή καμία εξαιρετική ή απρόβλεπτη περίσταση που οδήγησε στη θέσπισή της, αλλά αντίθετα, η οικονομική αναγκαιότητα της οποία γίνεται επίκληση μόνον άγνωστη και μόνο αιφνίδια δεν είναι και

β) παρεμβαίνει ανεπίτρεπτα στην οικονομική διαχείριση των πόρων αυτοδιοικούμενων νομικών προσώπων, όπως οι Ο.Τ.Α. α΄ ή β΄ βαθμού και τα ΑΕΙ/ΤΕΙ κατά παράβαση των συνταγματικών προβλέψεων που προβλέπουν και την οικονομική αυτοτέλειά τους (άρθρο 102 παρ. 2, 16 παρ. 5 Σ.)».

Από άποψη ουσίας, τονίζει ο ΔΣΑ, «η ρύθμιση περιορίζεται σε μία αόριστη, γενικόλογη και για αυτό άκρως επικίνδυνη αναφορά σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, τα χρηματικά διαθέσιμα των οποίων, μονομερώς και χωρίς τη συναίνεσή τους διατάσσεται να μεταφερθούν σε λογαριασμούς της ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος».

Ανεξάρτητα από ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι δεν ανήκουν στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που τηρείται στο Μητρώο της ΕΛΣΤΑΤ, «δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε ορθό να αντιμετωπίζονται αδιακρίτως και να εντάσσονται στους Φορείς Γενικής Κυβέρνησης νομικά πρόσωπα ή οντότητες, που οι πόροι τους δεν προέρχονται από κρατικές ενισχύσεις ή πόρους αλλά από ιδιωτικά μέσα και πηγές».

Ούτε βεβαίως, συνεχίζει ο ΔΣΑ, «είναι νόμω και ουσία επιτρεπτό να αυξομειώνεται το Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης ανάλογα με την εκάστοτε βούληση της εκτελεστικής εξουσίας χωρίς σαφή και ρητή νομοθετική πρόβλεψη, αλλά και χωρίς συγκεκριμένη αιτιολογία».

Πολύ περισσότερος μάλιστα, καταλήγει ο ΔΣΑ, «επί νομικών προσώπων, στα οποία το Σύνταγμα επιφυλάσσει αυτοτελή και αυτόνομη διοίκηση».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι δικηγόροι της Αθήνας στηλιτεύουν την συνεχή έκδοση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου"

Βαρουφάκης: H συμφωνία θα επέλθει και θα υπάρξει πλήρης σταθεροποίηση - «Οι δανειστές πρέπει να παραδεχτούν τα λάθη τους»

Την πεποίθησή του πως η συμφωνία με τους πιστωτές της Ελλάδας θα επέλθει και «θα υπάρξει πλήρης σταθεροποίηση», εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο 20ο Banking Forum.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε την άποψή του ότι μπορεί να μην υπάρξει λύση στο Eurogroup της Παρασκευής, ωστόσο, εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει διευθέτηση, σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση δεν βάζει πάνω από όλα την επόμενη δόση» και ότι «όλοι έχουν επενδύσει σε μία συμφωνία» για αυτό και η μη συμφωνία «θα ήταν καταστροφή».

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός ανέφερε πως «είναι επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να είμαστε μέλος της νομισματικής ένωσης» και υποστήριξε ότι ο λόγος του ντόμινο ήταν η λάθος αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης και όχι η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να υπάρχει μια κανονική νομισματική και οικονομική ευρωπαϊκή ένωση.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός είπε πως οι ευρωπαϊστές «έχουμε ένα όνειρο», σημειώνοντας πως αυτό είναι να μετεξελιχθεί η νομισματική ένωση σε οικονομική ένωση.

«Έπρεπε να πηγαίνουμε προς μια ευρωπαϊκή ομοσπονδιακή ένωση. Αλλά η διαπραγμάτευση αποτελεί εμπόδιο», τόνισε.

Αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, ο κ. Βαρουφάκης είπε ακόμη ότι είναι απίστευτο πόσοι άνθρωποι και πόσες ώρες πασχίζουν για αυτήν την διαπραγμάτευση.

«Πασχίζουμε για κάτι πολύ δύσκολο, δηλαδή να μην επιστρέψουμε στα παλιά μοντέλα ανάπτυξης, αλλά ούτε να υπογράφουμε μεταρρυθμίσεις που δεν πιστεύουμε μόνο και μόνο για την δόση», είπε, προσθέτοντας πως «πρέπει και οι δανειστές να παραδεχτούν τα λάθη τους».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η κυβέρνηση έχει δύο στόχους. Όπως είπε, ο πρώτος είναι να βάλει τα δημοσιονομικά της χώρας σε μια βιώσιμη πορεία, καθώς «το παλαιό πρόγραμμα δεν σταθεροποιούσε την οικονομία», σημειώνοντας πως για την μερική επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, «χρειάστηκε να κλείσει και το Βερολίνο το μάτι».

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι αν δεν μειώνονταν ο στόχος για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για φέτος,η χώρα θα καταστρέφονταν.

«Το επίπεδο κεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι ικανοποιητικό, αλλά όχι το επίπεδο των κόκκινων δανείων. Αυτή η συζήτηση γίνεται τώρα δύο Brussels group στο Παρίσι», είπε.

Στη συνέχεια, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία πρώτα με θεσμούς και μετά συναίνεση στη Ελλάδα για τέσσερα ζητήματα:

-Δίκαιο φορολογικό σύστημα
-Ισχυρό τραπεζικό σύστημα με μια bad bank, και τα λεφτά του ΤΧΣ να πάνε εκεί και όχι για ανακεφαλαίωση τραπεζών
-Δημιουργία ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας

Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να εξασφαλίζουν την μετοχική συμμετοχή του Δημοσίου για να έχει μελλοντικά έσοδα, να διασφαλίζουν ένα ελάχιστο ποσοστό επενδύσεων αντί μόνο για είσπραξη εσόδων για μαύρη τρύπα χρέους, διασύνδεση της επένδυσης με τις τοπικές οικονομίες και να βρεθούν τρόποι για μεγιστοποίηση ωφέλειας από αποκρατικοποιήσεις.

«Πρέπει να ενισχύει και το ασφαλιστικό σύστημα, που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει όταν ένας στους τρεις δουλεύει “μαύρα”, είπε και πρόσθεσε: «Το ΔΝΤ λέει ότι πρέπει να απορρυθμίσετε την αγορά εργασίας, αλλά οι εργασιακές σχέσεις έχουν ήδη διαλυθεί».

Όσον αφορά στα εργασιακά, είπε πως χρειάζονται νέες νέες, έξυπνες εργασιακές σχέσεις και συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα, σημειώνοντας ότι δεν θεωρεί σωστό νέοι επιχειρηματίες να πληρώνουν εισφορές ανεξάρτητα από το αν έχουν έσοδα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: H συμφωνία θα επέλθει και θα υπάρξει πλήρης σταθεροποίηση - «Οι δανειστές πρέπει να παραδεχτούν τα λάθη τους»"

Κτηματολόγιο: Παραιτήθηκαν οι δύο αντιπρόεδροι μετά τη δέσμευση των διαθέσιμων

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν την Τρίτη το απόγευμα στον πρόεδρο της Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ (ΕΚΧΑ ΑΕ) Ηλία Λιακόπουλο οι δύο αντιπρόεδροι του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

Σύμφωνα με πηγές, ο Νίκος Ζυγούρης και η Αλίκη Φατούρου παραιτήθηκαν διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη στρατηγικής και οράματος, όσον αφορά στην ολοκλήρωση ενός από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά «εργαλεία» της κυβέρνησης, του Κτηματολογίου.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, η τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τα δύο στελέχη της εταιρείας ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να βάλει χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα του Κτηματολογίου, με συνέπεια να μην μπορεί να προχωρήσουν οι μελέτες και να τίθεται σε κίνδυνο η ολοκλήρωση του έργου.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κτηματολόγιο: Παραιτήθηκαν οι δύο αντιπρόεδροι μετά τη δέσμευση των διαθέσιμων"

Ντράγκι: Δεν προβλέπεται Grexit από τις Συνθήκες

Δεν προβλέπεται στις Συνθήκες η αποχώρηση ενός κράτους μέλους από την Ευρωζώνη, ήταν η απάντηση του Μάριο Ντράγκι, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε ότι ο αμετάκλητος χαρακτήρας του ευρώ είναι μέρος της αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την εποχή της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Ο Μ. Ντράγκι επανέλαβε ότι οι Συνθήκες δεν προβλέπουν αποχώρηση κανενός κράτους – μέλους, ενώ πρόσθεσε ότι η επιτυχία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης εξαρτάται από την πλήρη συμμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών - μελών της Ευρωζώνης με όλες τις απαραίτητες απαιτήσεις σε ότι αφορά τις επιδιωκόμενες οικονομικές πολιτικές.

«Η ΕΚΤ έχει λάβει εντολή από τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διατηρεί σταθερές τις τιμές, και λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσει ότι η εντολή αυτή εκπληρώνεται», πρόσθεσε ο κ. Ντράγκι.

Κλείνοντας, σημείωσε ότι το διευρυμένο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων είναι ένα από τα μέτρα αυτά, τα οποία θα παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη για την ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ και θα επαναφέρουν το ποσοστό του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα σε επίπεδα που είναι κάτω, αλλά πλησίον του 2%.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντράγκι: Δεν προβλέπεται Grexit από τις Συνθήκες"

Παυλόπουλος: «Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα»

«Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα όλοι οι λαοί της Ευρώπης, με όρους ανθρωπισμού και ασφάλειας» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος, νωρίτερα σήμερα, τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Κώστα Ήσυχο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με τα γεγονότα που έχουν συμβεί, προσφέρουν στην ίδια την Ευρώπη πολλά» και πρόσθεσε ότι «το ζήτημα είναι ανθρωπιστικό, πρωτίστως, αλλά και θέμα ασφάλειας και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε».

Ο κ. Ήσυχος, αφού συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Παράλληλα, δήλωσε ότι επιθυμεί να ενημερώσει τον κ. Παυλόπουλο για τα αποτελέσματα του πρόσφατου ταξιδιού του στο εξωτερικό, αλλά και για μία μεγάλη εκστρατεία που, όπως σημείωσε «θα αρχίσουμε για τις γερμανικές οφειλές, γνωρίζοντας την τεράστια συμβολή σας ως νομικός με τους διανοούμενους γι'αυτή την υπόθεση του ελληνικού λαού».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παυλόπουλος: «Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα»"

Καραμέρος: Υποκριτικές οι αντιδράσεις των περιφερειαρχών

«Κάποιοι αδυνατούν να αντιληφθούν την ώρα της εθνικής ευθύνης και επιλέγουν να αγνοήσουν ότι τα κεφάλαια των ΟΤΑ είναι πλήρως διασφαλισμένα», δηλώνει στο Αθηναϊκό πρακτορείο για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την μεταφορά των αποθεματικών, εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Καραμέρος.

«Αποσιωπούν ότι η απόφαση της κυβέρνησης για τη μεταφορά των αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδος για μία προσωρινή 15νθήμερη εσωτερική ανακύκλωση της βραχυπρόθεσμης ταμειακής ρευστότητας, δεν επηρεάζει στο παραμικρό την λειτουργία των ΟΤΑ και βέβαια της περιφέρειας Αττικής» προσθέτει.

Καταστροφολογούν, διαδίδοντας ψευδώς, ότι απειλείται η καταβολή των επιδομάτων, η αποπληρωμή των έργων ή άλλες κοινωνικές δράσεις των ΟΤΑ γενικά και της περιφέρειας Αττικής, ειδικότερα.

Είναι φανερό ότι είναι κατώτεροι των περιστάσεων, εθνικά επιζήμιοι, ηθικά ανεπαρκείς, οικονομικά επικίνδυνοι.

Επίσης ο Γιώργος Καραμέρος χαρακτήρισε «υποκριτικές τις αντιδράσεις εκείνων που αποσιωπούσαν συστηματικά, την περικοπή κατά 66% των κεντρικών Αυτοτελών Πόρων ΚΑΠ - του "οξυγόνου" των ΟΤΑ» σημειώνοντας ότι οι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση. Και κρίνουν ανάλογα εκείνους που αφού κατέστρεψαν την οικονομία και την κοινωνία, τώρα ενδυόμενοι για πολλοστή φορά τον βολικό μανδύα των "ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών", διαγκωνίζονται για το ποιός θα ποντάρει πρώτος τα τελευταία αποθέματα πολιτικής του σοβαρότητας για λίγη προβολή, στο πλαίσιο προσωπικών στρατηγικών και μικροκομματικών συμφερόντων.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Σγουρός με ανακοίνωση του χαρακτηρίζει «πρωτοφανή στα χρονικά την απόφαση της κυβέρνησης να βάλει χέρι σε πόρους που είναι για έργα και παρεμβάσεις κοινωνικού χαρακτήρα» και σημειώνει ότι αυτή η τακτική «παραβιάζει ευθέως την κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα της Ελλάδος αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης και οδηγεί δήμους και περιφέρειες σε αδυναμία προσφοράς στην κοινωνία και οικονομικό στραγγαλισμό».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Καραμέρος: Υποκριτικές οι αντιδράσεις των περιφερειαρχών"

Απάτη- μαμούθ με ΦΠΑ εκατομμυρίων ευρώ - «Μπλόκο» σε 18 ελληνικά ΑΦΜ

Με μια Ελληνο- Βελγική συμμαχία αποτράπηκε απάτη ή μάλλον κλοπή εκατομμυρίων ευρώ και όπως όλα δείχνουν, αυτή η συνεργασία όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά θα αποτελέσει ένα από τα βαριά όπλα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Τι εντόπισαν ειδικοί Ράμπο της ΓΓΔΕ, κατά τις έρευνες, που έγιναν πιλοτικά στο τελευταίο τρίμηνο του 2014; Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκαν και απενεργοποιήθηκαν 18 ΑΦΜ ελληνικού ενδιαφέροντος και έγινε «μπλόκο» σε ύποπτες συναλλαγές 6 δισ ευρώ εντός Ε.Ε.! Μόνο από αυτήν την υπόθεση, το Ελληνικό Δημόσιο γλίτωσε περί τα 10 εκατ. ευρώ.

Για την απάτη- γνωστή ως Carousel- χρησιμοποιούνται εταιρίες- βιτρίνες σε χώρες εντός της Ε.Ε., οι οποίες στήνουν αλυσίδα συναλλαγών, με αποτέλεσμα να "χάνεται" ο ΦΠΑ στη διαδρομή. Η Ομάδα Κρούσης αποτελείται από 10 Έλληνες εφοριακούς, ενώ η τεχνογνωσία παρέχεται από 3 Βέλγους, αφού πρόκειται για βελγική πατέντα.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας εντοπίζονται οι συναλλαγές που θεωρούνται ύποπτες για εξαπάτηση του Δημοσίου με στόχο την αποφυγή καταβολής του ΦΠΑ. Το σύστημα αυτό παρακολουθεί μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου, την οικονομική δραστηριότητα των ύποπτων επιχειρήσεων, συγκεντρώνει και επεξεργάζεται πληροφορίες από πολλές βάσεις δεδομένων με συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και όταν εντοπίζει συναλλαγές ύποπτες για εικονικότητα ενημερώνει αυτόματα τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών. Εφόσον η εικονικότητα των συναλλαγών αποδειχθεί μετά από αυτοψία η ΓΓΔΕ απενεργοποιεί αμέσως τους ΑΦΜ των εμπλεκομένων και έτσι μπλοκάρει την δυνατότητά τους να υποβάλουν αιτήματα επιστροφής ΦΠΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Παρίσι, στο Brussels Group, τέθηκε επί τάπητος όλο το πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με έμφαση στην αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ, απ' όπου χάνονται κάθε χρόνο πάνω από 8 δισ ευρώ. Οι κληρώσεις αποδείξεων είναι κάτι που μπορεί να ξεκινήσει από το καλοκαίρι κιόλας. Αντιθέτως, απαιτείται μεγαλύτερη προετοιμασία για τη χρήση πλαστικού χρήματος, καθώς κατ' αρχάς πρέπει να γίνει υποχρεωτική η προμήθεια των ειδικών μηχανημάτων για πιστωτικές- χρεωστικές κάρτες (POS) από καταστήματα- επαγγελματίες. Υποχρεωτική χρήση για συναλλαγές πάνω από 50- 100 ευρώ, μπορεί να γίνει πιλοτικά σε κάποιες περιοχές, ενώ εν συνεχεία μπορούν να προβλεφθούν ειδικά κίνητρα για τους καταναλωτές, όπως οι εκπτώσεις φόρου. Ως "κλειδί' χαρακτηρίζεται η αυτόματη διακράτηση του ΦΠΑ κατά τη συναλλαγή με κάρτες και η απόδοση στο Δημόσιο μέσω τραπεζών. Στο πακέτο μέτρων συμπεριλαμβάνεται ο ηλεκτρονικός έλεγχος σε δάνεια, αμοιβαία, μετοχές, η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των τιμολογίων και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη ΓΓΔΕ.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Απάτη- μαμούθ με ΦΠΑ εκατομμυρίων ευρώ - «Μπλόκο» σε 18 ελληνικά ΑΦΜ"

Μάρδας σε δημάρχους: Έχουμε μπει σε μετάθεση πληρωμών ως κράτος

Άναψαν «τα αίματα» κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, η οποία συγκλήθηκε εκτάκτως, έπειτα από την απόφαση της κυβέρνηση να προχωρήσει σε ΠΝΠ για τη μεταφορά των αποθεματικών των φορέων του δημοσίου και των ΟΤΑ στην ΤτΕ.

Συγκεκριμένα, τη στιγμή που ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Μάρδας εισήλθε σε διευκρινίσεις αναφορικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το κλιμα οξύνθηκε. Κατά πληροφορίες, η ένταση ξεκίνησε όταν ο κ. Μάρδας είπε «θα μπορούσα να καλέσω μία αντιπροσωπεία στο γραφείο μου και να τελειώνουμε. Δεν ήρθα εδώ για να...», καθώς ακολούθησε οχλοβοή στην αίθουσα με τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ να φωνάζουν, μεταξύ άλλων, «αυτή είναι η Δημοκρατία σας;»

Εντύπωση προκαλούν τα όσα είπε ο κ. Μάρδας για τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται το ταμείο του κράτους. «Όταν μπήκα στο ΓΛΚ στις 24 Μαρτίου είχα άνοιγμα 552 εκατ. ευρώ. Αυτό σήμαινε πως οι μισθοί του Φεβρουαρίου δεν θα πληρωνόταν», ανέφερε ο ίδιος.

«Είμαστε μετά βίας τρεις μήνες στην κυβέρνηση» και «ο καθένας μπορεί να κρίνει για το ποιος έφτασε τη χώρα στο σημερινό σημείο. Θα εκπλαγείτε απο τα στοιχεία» που έχουμε διαθέσιμα. Στοιχεία τα οποία θα ήταν υπέρ μας πολιτικά αλλά σε βάρος της χώρας δεν τα βγάλαμε», υπογράμμισε.

«Δεν έχουμε μπει σε στάση πληρωμών αλλά σε μετάθεση πληρωμών ως κράτος», τόνισε ο κ. Μάρδας.

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ προχώρησε στις εξής διευκρινίσεις αναφορικά με την εκταμίευση των διαθεσίμων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην Τράπεζα της Ελλάδος:

Η διάθεση αυτών των χρημάτων σε ειδικό λογαριασμό στη ΤτΕ προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση σε έκτακτη ανάγκη, θα γίνει υπό όρους.

Οι όροι είναι οι εξής:
Οι δήμοι θα αποστείλουν ενημέρωση για τις ανάγκες τους, για το επόμενο 15νθήμερο.
Τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5%.
Οποιος δήμος ζητήσει επιστροφή ποσού, που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού του ποσού που έχει κατατεθεί, θα του επιστρέφεται αμέσως.
Για ποσά μεγαλύτερα από 20%, η επιστροφή θα γίνεται εντός προθεσμίας ολίγων ημερών.
Μάλιστα, ο κ. Μάρδας διευκρίνισε πως ο εσωτερικός δανεισμός της κυβέρνησης θα διαρκέσει για τουλάχιστον δύο μήνες. Αυτή του η δήλωση που προκάλεσαε νέο κύμα αντιδράσεων με κάποιους δημάρχους να φωνάζουν «τα λεφτά είναι δικά μας και θα τα κάνουμε ό, τι θέλουμε».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, σημείωσε ότι το δίμηνο αυτό δεν αναφέρεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε χθες.

Από την πλευρά του το στέλεχος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης, είπε πως η κυβέρνηση «έχει ήδη παρακρατήσει 25% από πόρους που δικαιούνταν οι δήμοι από τις αρχές του έτους» (σ.σ. παρακρατηθέντα παλιότερων ετών) και πως «αν η έκτακτη ανάγκη την οποία επικαλείται η ΠΝΠ είναι η χρεοκοπία της χώρας, οι δήμαρχοι θα πρέπει να δώσουν όλα τα ασημικά τους».

Ο νόμος προβλέπει ότι στην ΤτΕ μεταφέρονται τα «διαθέσιμα που περισσεύουν».

«Από το ΕΣΠΑ εμείς δεν πήραμε ως Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ούτε ένα ευρώ», σημείωσε ο κ. Μάρδας, συμπληρώνοντας πως «τα χρήματα του ΕΣΠΑ διαχειρίζονται από το Υπ. Οικονομίας. Δεν αγγίζονται παρά για λόγους που ερμηνεύονται από το ΕΣΠΑ».

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως η εν λόγω διαδικασία δεν πρέπει «να συγχέεται με το PSI όπου χάθηκαν χρήματα. Εδώ υπάρχει νόμος, δεσμεύεται το κράτος να επιστρέψει τις υποχρεώσεις», συμπλήρωσε.

Πολλοί δήμαρχοι ανέφεραν πως τα επιτοκια τα οποία δίνουν τράπεζες για την κατάθεση των ρευστών διαθεσίμων των δήμων τους είναι πάνω από 2,5% (πχ μεταξύ 3,7% - 5,8%) το οποίο προσφέρει η ΤτΕ και συνεπώς δεν τους συμφέρει η επένδυση τους σε κρατικά ρέπος.

Επίσης, υπάρχουν χρήματα τα οποία είναι δεσμευμένα με δικαστικές αποφάσεις από εργολάβους και, έτσι, γεννάται ερώτημα αν και αυτά τα χρήματα μπορούν ή όχι να μεταφερθούν στην ΤτΕ. Ο κ. Μάρδας ανέφερε πως τα χρήματα θα τα κρατήσουν οι δήμαρχοι.

«Πριν 15 μέρες το ΓΛΚ έδωσε 174 εκατ. ευρώ στους δήμους», ανέφερε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ.

«Εύλογο» χαρακτήρισε ο κ. Μάρδας το αίτημα των δημάρχων να ληφθεί υπόψη η τρέχουσα οικονομική κατάσταση όταν οι δήμοι θα κριθούν από το Παρατηρητήριο Οικονομικής και Διοικητικής Αυτοτέλειας.

«Έχουμε κάποια απρόσμενα γεγονότα στο σκέλος των εσόδων της χώρας», σημείωσε ο κ. Μάρδας απαντώντας στο ερώτημα των δημάρχων ποια είναι η έκτακτη ανάγκη έκδοσης της ΠΝΠ. «Η τροπολογία χρειάζεται σχετικό νομοσχέδιο για να κατατεθεί και κάτι τέτοιο δεν υπήρχε αυτές τις μέρες», ανέφερε.

«Όλα μαζί τα ρευστά διαθέσιμα των φορέων γενικής κυβέρνησης -μαζί και των δήμων- είναι 5,5 έως 6 δισ. ευρώ» και «στην ΤτΕ θα μεταφερθούν 2-2,5 δισ. ευρώ», σημείωσε ο κ. Μάρδας.

Σχετικά με το αν τα ανταποδοτικά έσοδα των δήμων υπάγονται στα κεφάλαια που θα μεταφερθούν στην ΤτΕ, ο κ. Μάρδας δεσμεύτηκε πως «θα απαντήσει γραπτά το σήμερα το απόγευμα».

Ο ίδιος τόνισε πως «δεν υπάρχει πρόβλημα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ» με την ΠΝΠ.

«Η διαδικασία αυτή (σ.σ. μεταφορά διαθεσίμων στην ΤτΕ) θα κλείσει και η οικονομία θα συνεχίσει να εξελίσσεται κανονικά. Αυτό επιδιώκουμε εμείς και η απέναντι πλευρά», σημείωσε ο κ. Μάρδας.

«Το πώς θα εφαρμοστεί ο νόμος είναι υπόθεση των δήμων, αλλά καλείστε να τον εφαρμόσετε» είπε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ απευθυνόμενος στους δημάρχους.

«Θα πάμε μαζί δήμαρχοι και εργαζόμενοι σε κοινές αποφάσεις», τόνισε ο κ. Πατούλης. «Κοινές αποφάσεις» θα πάρουν οι δήμαρχοι και με τους περιφερειάρχες, τόνισε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ πως «ο καθένας θα αναλάβει τις δικές του ευθύνες», αλλά αποτελεί «τραύμα ότι νομοθέτησαν για εμάς χωρίς εμάς». Τέλος, ο κ. Πατούλης κατέληξε λέγοντας πως πρέπει «να δούμε τι μπορεί να κάνει η αυτοδιοίκηση για την πατρίδα»

voria
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάρδας σε δημάρχους: Έχουμε μπει σε μετάθεση πληρωμών ως κράτος"

Μάρδας: Διαθέσιμα περίπου 6 δισ. στους φορείς γενικής κυβέρνησης

Ρευστά διαθέσιμα από φορείς γενικής κυβέρνησης -συμπεριλαμβανομένων και των δήμων- ύψους 2 έως 2,5 δισ. ευρώ θα μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος για να επενδυθούν σε ρέπος, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Δημήτρης Μάρδας στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ.

Συνολικά τα ρευστά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης ανέρχονται σε 5,5-6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Μάρδα.

«Σας καλούμε να βάλετε τα κεφάλαιά σας σε λογαριασμό της ΤτΕ με επιτόκιο τουλάχιστον 2,5%», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, ξεκινώντας την εισήγησή του στο δ.σ. της ΚΕΔΕ.

«Αν τα χρειαστούμε, μπορούμε να τα δανειστούμε», συμπλήρωσε ο κ. Μάρδας, εξηγώντας πως «αν εσείς χρειαστείτε αυτά τα χρήματα, μετά το 15θημερο-20ημερο, θα τα πάρετε πίσω». Για ποσό, «λιγότερο από 10% της συμβολής σας τα παίρνετε αμέσως».

Αντίθετα «για ποσό πάνω από 10% θα τα πάρετε σε 2 ημέρες», μετά από σχετικό αίτημα προς την ΤτΕ.

«Είναι μία διαδικασία για να έχουμε άνεση για το επόμενο δίμηνο. Αυτό είναι το πρόβλημα μας», τόνισε ο κ. Μάρδας απαντώντας σε ερώτημα δημάρχων σχετικά το χρονικό διάστημα που διαρκέσει ενδεχόμενος δανεισμός του δημοσίου μέσω ρέπος.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Γιώργος Πατούλης σημείωσε ότι το δίμηνο αυτό δεν αναφέρεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε χθες.

Από την πλευρά του το στέλεχος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμφιλοχίας, ο κ. Απόστολος Κοιμήσης πως η κυβέρνηση «έχει ήδη παρακρατήσει 25% από πόρους που δικαιούνταν οι δήμοι από τις αρχές του έτους» (σ.σ. παρακρατηθέντα παλιότερων ετών) και πως «αν η έκτακτη ανάγκη την οποία επικαλείται η ΠΝΠ είναι η χρεοκοπία της χώρας, οι δήμαρχοι θα πρέπει να δώσουν όλα τα ασημικά τους».

Ο νόμος προβλέπει ότι στην ΤτΕ μεταφέρονται τα «διαθέσιμα που περισσεύουν».

«Από το ΕΣΠΑ εμείς δεν πήραμε ως ΓΛΚ ούτε ένα ευρώ», σημείωσε ο κ. Μάρδας, συμπληρώνοντας πως «τα χρήματα του ΕΣΠΑ διαχειρίζονται από το Υπ. Οικονομίας. Δεν αγγίζονται παρά για λόγους που ερμηνεύονται από το ΕΣΠΑ».

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως η εν λόγω διαδικασία δεν πρέπει «να συγχέεται με το PSI όπου χάθηκαν χρήματα. Εδώ υπάρχει νόμος, δεσμεύεται το κράτος να επιστρέψει τις υποχρεώσεις», συμπλήρωσε.

Για παράδειγμα, ανέφερε ο κ. Μάρδας πως «το Μετρό πριν 20 μέρες μετέφερε στην ΤτΕ 450 εκατ. ευρώ και πριν τρεις μέρες τα πήρε πίσω. Είχαν γίνει ρέπος για ένα 15θημερο, τα ζήτησαν και τα πήραν πίσω».

Πολλοί δήμαρχοι ανέφεραν πως τα επιτοκια τα οποία δίνουν τράπεζες για την κατάθεση των ρευστών διαθεσίμων των δήμων τους είναι πάνω από 2,5% (πχ μεταξύ 3,7% - 5,8%) το οποίο προσφέρει η ΤτΕ και συνεπώς δεν τους συμφέρει η επένδυση τους σε κρατικά ρέπος.

Επίσης, υπάρχουν χρήματα τα οποία είναι δεσμευμένα με δικαστικές αποφάσεις από εργολάβους και, έτσι, γεννάται ερώτημα αν και αυτά τα χρήματα μπορούν ή όχι να μεταφερθούν στην ΤτΕ. Ο κ. Μάρδας ανέφερε πως τα χρήματα θα τα κρατήσουν οι δήμαρχοι.

Ο κ. Μάρδας ανέφερε πως « όταν μπήκα στο ΓΛΚ στις 24 Μαρτίου είχα άνοιγμα 552 εκατ. ευρώ». «Αυτό σήμαινε πως οι μισθοί του Φεβρουαρίου δεν θα πληρωνόταν», ανέφερε ο ίδιος.

«Είμαστε μετά βίας τρεις μήνες στην κυβέρνηση» και «ο καθένας μπορεί να κρίνει για το ποιος έφτασε τη χώρα στο σημερινό σημείο». «Θα εκπλαγείτε απο τα στοιχεία» που έχουμε διαθέσιμα. «Στοιχεία τα οποία θα ήταν υπέρ μας πολιτικά αλλά σε βάρος της χώρας δεν τα βγάλαμε».

«Δεν έχουμε μπει σε στάση πληρωμών αλλά σε μετάθεση πληρωμών» ως κράτος, τόνισε ο κ. Μάρδας. «Πριν 15 μέρες το ΓΛΚ έδωσε 174 εκατ. ευρώ στους δήμους», ανέφερε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ.

«Εύλογο» χαρακτήρισε ο κ. Μάρδας το αίτημα των δημάρχων να ληφθεί υπόψη η τρέχουσα οικονομική κατάσταση όταν οι δήμοι θα κριθούν από το Παρατηρητήριο Οικονομικής και Διοικητικής Αυτοτέλειας.

«Έχουμε κάποια απρόσμενα γεγονότα» στο σκέλος των εσόδων της χώρας, σημείωσε ο κ. Μάρδας απαντώντας στο ερώτημα των δημάρχων ποια είναι η έκτακτη ανάγκη έκδοσης της ΠΝΠ.

«Η τροπολογία χρειάζεται σχετικό νομοσχέδιο για να κατατεθεί» και κάτι τέτοιο δεν υπήρχε αυτές τις μέρες».

«Όλα μαζί τα ρευστά διαθέσιμα των φορέων γενικής κυβέρνησης -μαζί και των δήμων- είναι 5,5 έως 6 δισ. ευρώ» και «στην ΤτΕ θα μεταφερθούν 2-2,5 δισ. ευρώ», σημείωσε ο κ. Μάρδας.

Σχετικά με το αν τα ανταποδοτικά έσοδα των δήμων υπάγονται στα κεφάλαια που θα μεταφερθούν στην ΤτΕ, ο κ. Μάρδας δεσμεύτηκε πως «θα απαντήσει γραπτά το σήμερα το απόγευμα».

Ο ίδιος τόνισε πως «δεν υπάρχει πρόβλημα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ» με την ΠΝΠ.

«Η διαδικασία αυτή (σ.σ. μεταφορά διαθεσίμων στην ΤτΕ) θα κλείσει και η οικονομία θα συνεχίσει να εξελίσσεται κανονικά. Αυτό επιδιώκουμε εμείς και η απέναντι πλευρά», σημείωσε ο κ. Μάρδας.

«Το πως θα εφαρμοστεί ο νόμος είναι υπόθεση των δήμων, αλλά καλείστε να τον εφαρμόσετε» είπε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ απευθυνόμενος στους δημάρχους.

«Θα πάμε μαζί δήμαρχοι και εργαζόμενοι σε κοινές αποφάσεις», τόνισε ο κ. Πατούλης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ. «Κοινές αποφάσεις» θα πάρουν οι δήμαρχοι και με τους περιφερειάρχες, τόνισε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ πως «ο καθένας θα αναλάβει τις δικές του ευθύνες», αλλά αποτελεί «τραύμα ότι νομοθέτησαν για εμάς χωρίς εμάς». Τέλος, ο κ. Πατούλης κατέληξε λέγοντας πως πρέπει «να δούμε τι μπορεί να κάνει η αυτοδιοίκηση για την πατρίδα». Ο κ. Μάρδας θα μεταβεί στη συνέχεια σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος με θέμα τη μεταφορά των διαθεσίμων στην ΤτΕ.

Σημειώνεται πως η επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πάει αύριο στη Βουλή.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάρδας: Διαθέσιμα περίπου 6 δισ. στους φορείς γενικής κυβέρνησης "

Συνάντηση Τσίπρα-Μίλερ στο Μαξίμου - Σύσταση εταιρείας κοινοπραξίας για τον αγωγό φυσικού αερίου

Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα  με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου. Προηγήθηκε συνάντηση σε εγκάρδιο κλίμα του Αλεξέι Μίλερ και πολυπληθούς ρωσικής αντιπροσωπείας με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση με τον επικεφαλής της Gazprom συμφώνησαν στη σύσταση ομάδας εργασίας για την κατασκευή του ελληνικού αγωγού. Αναμένεται επίσης να συσταθεί, σύμφωνα με τις ίδες πληροφορίες κοινοπραξία στην οποία θα συμμετέχουν κυρίως ευρωπαϊκές εταιρείες, ενώ όπως υπογραμίστηκε, η Ελλάδα εξέφρασε την υποστήριξή της για την υλοποίηση του έργου του αγωγού.

Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ισχυρό άντρα της Gazprom δεν υπεγράφει κάποιο «μνημόνιο» συνεργασίας ούτε οδικός χάρτης για τον αγωγό όπως διέρρεαν πηγές του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότισης. Αναμένονται περεταίρω επαφές-συζητήσεις και επισκέψεις του κ. Λαφαζάνη για την προώθηση του έργου.

Η δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη

«Είχαμε εποικοδομητικές και πολύ ουσιαστικές συζητήσεις με τον Alexey Miller, επικεφαλής της Gazprom, της μεγαλύτερης εταιρίας Φυσικού Αερίου στον κόσμο.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι η κυβέρνησή μας θέλει την ουσιαστικότερη δυνατή ανάπτυξη των ελληνο - ρωσικών σχέσεων. Η Ελληνορωσική συνεργασία έχει για εμάς πάρα πολύ μεγάλη, στρατηγική θα έλεγα, σημασία, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα. 

Το θέμα του αγωγού ενδιαφέρει πάρα πολύ τη χώρα μας και είναι στις προτεραιότητές μας. Συνεχίζουμε τις συζητήσεις με τη ρώσικη πλευρά και ελπίζουμε πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε συμφωνία για τον αγωγό, με σημαντικότατα οφέλη για τη χώρα μας, την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό. Και βεβαίως σημαντικά οφέλη για τη συνεργασία στην περιοχή και όλη την Ευρώπη. 

Μια ελληνορωσική σχέση δυνατή και ισχυρή πιστεύουμε ότι μπορεί να αλλάξει την εικόνα στην περιοχή μας και στον ευρωπαϊκό χώρο.»

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ανέφερε τα εξής : 

«Δεν υπογράψαμε τίποτα σήμερα. Οι συζητήσεις όπως σας είπα βρίσκονται σε καλό σημείο, συνεχίζονται και ελπίζουμε σύντομα να ολοκληρωθούν με έναν επιτυχή τρόπο και με μεγάλο όφελος για τη χώρα μας και την ελληνική οικονομία.»

Σε άλλη ερώτηση, ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ δήλωσε :

«Πιστεύω ότι η ΕΕ θα στηρίξει το έργο, γιατί ένα έργο σαν τον αγωγό αυτόν επιδιώκουμε να γίνει με έναν τρόπο απολύτως συμβατό με το κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο. Επομένως δεν μπορεί να υπάρχει αντίρρηση από την ευρωπαϊκή πλευρά. Άλλωστε, γνωρίζετε ότι από την Ελλάδα έχει σχεδιαστεί και θα περάσει ο ΤΑΡ. Ο ΤΑΡ είναι ένας αγωγός που ξεκινάει από το Αζερμπαϊτζάν και θα φτάσει στην Ιταλία. Δεν δικαιολογείται, λοιπόν, η ΕΕ να δέχεται και να δίνει άδεια στον ΤΑΡ και να μην δώσει σε έναν αγωγό που θα ξεκινάει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα φτάνει στα σύνορα με τη FYROM, ο οποίος θα είναι στη βάση του κοινοτικού θεσμικού πλαισίου.» 

Κομισιόν: Ουδέν σχόλιο προς το παρόν για πιθανή συμφωνία Ελλάδας - Gazprom


Η Επιτροπή είναι ενήμερη, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να τοποθετηθεί, είπε η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα ενέργειας, Άννα Κάισα Ιτκόνεν, κληθείσα να σχολιάσει την επίσκεψη του επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος, η Επιτροπή είναι έτοιμη να αξιολογήσει την όποια συμφωνία ενδέχεται να προκύψει μεταξύ Ελλάδας και Gazprom, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν διαθέτει καμία πληροφορία, αφού δεν υπάρχει συμφωνία.


tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνάντηση Τσίπρα-Μίλερ στο Μαξίμου - Σύσταση εταιρείας κοινοπραξίας για τον αγωγό φυσικού αερίου"

Μαξίμου: Η ΝΔ είναι ανεπανόρθωτα έκθετη στο μεταναστευτικό

Σκλήρη επίθεση της κυβέρνησης στην αντιπολίτευση «Στη χώρα μας πρωταγωνίστρια στη δημαγωγία αναδείχτηκε η ΝΔ, συνεπικουρούμενη από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ». Σε non paper του Μαξίμου με τίτλο «Οι ναυτικές τραγωδίες των προσφύγων » τονίζεται ότι πολιτικές δυνάμεις « επιχειρούν να παίξουν πολιτικά παιχνίδια με το προσφυγικό κύμα, επιδιδόμενες σε κινδυνολογική και ρατσιστική δημαγωγία.»

Διαβάστε τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

Οι αλλεπάλληλες ναυτικές τραγωδίες στη Μεσόγειο με θύματα απελπισμένους πρόσφυγες έχουν συγκλονίσει όλη την ανθρωπότητα. Ταυτόχρονα, έχουν εκθέσει ανεπανόρθωτα όλες εκείνες τις δυνάμεις που επιχειρούν να παίξουν πολιτικά παιχνίδια με το προσφυγικό κύμα, επιδιδόμενες σε κινδυνολογική και ρατσιστική δημαγωγία.

Στη χώρα μας πρωταγωνίστρια στη δημαγωγία αναδείχτηκε η ΝΔ, συνεπικουρούμενη από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Τώρα η συνήθως λαλίστατη αξιωματική αντιπολίτευση τηρεί ένοχη σιωπή αφού η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδει τη ρητορική της κι επιβεβαιώνει τα όσα λέει η κυβέρνηση.

• Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα αποδέχεται ότι το προσφυγικό είναι διεθνές ανθρωπιστικό ζήτημα και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από μια μόνο χώρα.

• Οι πάντες συμφωνούν ότι η έξαρση του προσφυγικού κύματος σχετίζεται άμεσα με την ένταση των συγκρούσεων στη Συρία, τη Λιβύη και το Ιράκ.

• Η έξαρση του προσφυγικού ρεύματος αφορά όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και [κυρίως] την Ιταλία και τη Μάλτα. Επομένως, δεν σχετίζεται με τις όποιες κινήσεις της Ελληνικής κυβέρνησης.

• Η Ιταλία έχει δεχτεί το 2015 τέσσερις φορές παραπάνω πρόσφυγες και μετανάστες απ’ ό,τι η Ελλάδα, προς… επιβεβαίωση της ΝΔ που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει τη χώρα σε πόλο έλξης μεταναστευτικών ροών.

• Είναι, πλέον, κοινός τόπος στη διεθνή δημόσια συζήτηση για το ζήτημα ότι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση εν συνόλω μπορεί να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, με κύριο γνώμονα πάντοτε την ανθρωπιά. Ενδεικτικές οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ότι “η Μεσόγειος μετατρέπεται πολύ γρήγορα σε μια θάλασσα οδύνης για χιλιάδες μετανάστες. H Ιταλία, η Ελλάδα και η Μάλτα φέρουν το μεγαλύτερο βάρος στις επιχειρήσεις διάσωσης και υποδοχής των μεταναστών. Η Ε.Ε. πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη προς τις χώρες που επωμίζονται το βάρος».

• Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες [UNCHR] «κατά τις συνομιλίες της Ε.Ε. θα πρέπει να μελετηθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα “κλειδί κατανομής” το οποίο να διασφαλίζει ότι η Ελλάδα και η Ιταλία θα μπορούν «να ζητούν μέτρα αλληλεγγύης από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση» για συνδρομή στην επεξεργασία των αιτήσεων για άσυλο και για την αναδιανομή μεταξύ των χωρών προσώπων που διαπιστώνεται ότι έχουν ανάγκη».

Η ΝΔ είναι ανεπανόρθωτα έκθετη. Μέσω του λαϊκισμού, της δημαγωγίας και της κινδυνολογίας επιχείρησε να προσποριστεί μικροκομματικά οφέλη. Τώρα υπό το βάρος της ανείπωτης ανθρώπινης τραγωδίας σιωπά. H σιωπή της, όμως, δεν σημαίνει ότι θα ξεχαστούν οι κραυγές των προηγούμενων ημερών. Οι πολίτες έχουν κριτήριο και κρίνουν. Με τις ανθρώπινες ζωές κανείς δεν μπορεί να παίζει πολιτικά παιχνίδια.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και να διαφυλαχτούν οι ανθρώπινες ζωές. Τις επόμενες μέρες οι ενέργειες αυτές θα ενταθούν, ιδίως στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαξίμου: Η ΝΔ είναι ανεπανόρθωτα έκθετη στο μεταναστευτικό"

Ν.Δ: Σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΠΝΠ

Σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει η ΝΔ για την επιλογή της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει ως πολιτικό «όπλο» τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, οι οποίες κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, υπήρξαν η αιχμή του δόρατος της προπαγάνδας που σταθερά εκτόξευε την κατηγορία ότι «η χώρα κυβερνάται με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου», μιλώντας για «χούντα με κοινοβουλευτικό μανδύα».
 Σύμφωνα με τη ΝΔ, αν και οι περισσότερες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου (αν εξαιρέσουμε αυτές που σχετίζονταν με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας) ήσαν ευεργετικές για τον λαό, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε ούτε μία «για λόγους αρχής», ενώ επικρίνει την κίνησή της να καλύψει την «κενή περιεχομένου» πολιτική της, όπως την ονομάζει, δεσμεύοντας όλα τα ταμειακά διαθέσιμα από τους δημόσιους φορείς και τους Ο.Τ.Α., παραβιάζοντας, με αυτόν τον τρόπο, κατάφωρα το Σύνταγμα.
 Η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει με ενημερωτικό της σημείωμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε τις Π.Ν.Π. σε εργαλείο της προπαγάνδας του, με αποτέλεσμα να απαξιώσει τον κοινοβουλευτισμό παρά το γεγονός ότι όλες οι ΠΝΠ συζητήθηκαν επί πολλές ώρες στη Βουλή.
 «Είτε επρόκειτο για την καταβολή των χρημάτων για την μεταφορά των μαθητών, είτε επρόκειτο για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, είτε για τον εξαιρετικά αναγκαίο οικονομικό έλεγχο των ΟΤΑ, είτε για τα μέτρα επιτάχυνσης της απορρόφησης του ΕΣΠΑ με μείωση υπογραφών και περιορισμό γραφειοκρατίας, είτε για νομοτεχνικές βελτιώσεις για να σταθεί δυνατόν να πληρωθούν υπερωρίες σε εργαζόμενους, είτε για συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και εθελούσιες συνταξιοδοτήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε συστηματικά όχι» αναφέρει η ΝΔ.
Επίσης, υπενθυμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε όχι και για την ΠΝΠ σχετικά με την εξαίρεση του ερευνητικού προσωπικού των ΝΠΙΔ από το ενιαίο μισθολόγιο, ώστε να μην μειωθούν κι’ άλλο οι μισθοί τους, για τη νομοτεχνική βελτίωση για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων στους αποφοίτους κολλεγίων, τη ρύθμιση ώστε τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας να δίδονται εξ αποστάσεως με ηλεκτρονικά μέσα, τη συνέχιση της λειτουργίας του Φιλοτελικού και Ταχυδρομικού Μουσείου, τις προϋποθέσεις ιδιότητας Ενεργειακού Επιθεωρητή, παράταση πινάκων επιτυχόντων δικαστικών υπαλλήλων και ειρηνοδικών και άλλα τέτοια.
 Ακόμη η ΝΔ υπενθυμίζει ότι όχι ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και στην ΠΝΠ για την έκπτωση 10% στο πρόστιμο τακτοποίησης αυθαιρέτου σε όσους θα κατέβαλαν το 30% του προστίμου, καθώς και στην ΠΝΠ για την μεταβίβαση αυθαιρέτου χωρίς να είναι απαραίτητη η εξόφληση του συνόλου του προστίμου, αλλά μόνο το 30%, στην ΠΝΠ με την οποία καθορίστηκαν και οι εξαιρέσεις από τις μειώσεις συντάξεων για τους αναπήρους και σε αυτήν που επέτρεπε στους εργαζόμενους του «Ερρίκος Ντυνάν» να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους και στο Ίδρυμα να λάβει ασφαλιστική ενημερότητα.
 Σχετικά με το επίμαχο θέμα της ΠΝΠ για την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης, η ΝΔ υπογραμμίζει ότι η Κυβέρνηση προχωρά, για 2η φορά, σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), μέσα σε διάστημα ενός μήνα.
 «Οι πολίτες παρακολουθούν, για πολλοστή φορά, την Κυβέρνηση να ψεύδεται και να ακυρώνει όσα έλεγε προεκλογικά, μέσα σε διάστημα τριών μηνών» σημειώνει η ΝΔ και συμπληρώνει: «Τα στελέχη της Κυβέρνησης ξεχνούν, για ακόμη μια φορά, τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών».
 Παράλληλα αναφέρει ότι οι άνθρωποι αυτοί, ως Αντιπολίτευση, κατήγγειλαν την προηγούμενη Κυβέρνηση για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που εισήγαγε στη Βουλή, χαρακτηρίζοντάς τις «πράξεις που συρρικνώνουν τη Δημοκρατία» και σήμερα, οι ίδιοι άνθρωποι, ως Κυβέρνηση αυτή τη φορά, νομοθετούν με αυτές,  βαπτίζοντάς τις «πράξεις πατριωτικής ευθύνης».
 Στη συνέχεια η ΝΔ αναφέρει παλαιότερες χαρακτηριστικές φράσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τις ΠΝΠ.
 Ενδεικτικά:

* «Δε θα γίνονται δεκτές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Αυτή η Βουλή θα εφαρμόσει τις αρχές της καλής νομοθέτησης»  (Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην πρώτη της ομιλία ως Πρόεδρος της Βουλής (06.02.2015)
* «Κάποτε είχαν τα βασιλικά διατάγματα. Σήμερα έχουν τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου». (δήλωση Αλέξη Τσίπρα -11/06/13)

 Προχωρούν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, λες και η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου και σε κατάσταση πολιορκίας». συνέντευξη τύπου Αλέξη Τσίπρα (19.11.2012)

Με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου συρρικνώνουν τη Δημοκρατία».
Αλέξης Τσίπρας (5.12.2012)

 H κυβέρνηση με τη μέθοδο των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου επιδιώκει να υποκαταστήσει το Σύνταγμα και να παραγκωνίσει τη Βουλή». Μανώλης Γλέζος σε συνεδρίαση της Βουλής (19.11.2013)

*«Από τον Αύγουστο και μέχρι τώρα έχουμε 9 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.Εάν έχουμε τέτοιο τρόπο διακυβέρνησης, παρακάμπτεται το κοινοβούλιοακυρώνεται κάθε ίχνος κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και εθνικής κυριαρχίας». (Δημήτρης Στρατούλης στον Real Fm (19.11.2012)
 *«Δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης αυτή η «ξεφτίλα» να νομοθετούν κυβερνήσεις με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου». (Δημήτρης Παπαδημούλης στο ΣΚΑΙ   (10.04.2013)

 *«Η παραβίαση, η κατάργηση, η κατάλυση της Δημοκρατίας δεν συντελούνται μόνο με τανκς αλλά και με τις αντισυνταγματικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου». Ζωή Κωνσταντοπούλου στην "Εφημερίδα των Συντακτών" (13 .11. 2013)

*«Χουντικής έμπνευσης οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου»
Νίκoς Βούτσης,  στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (11.12. 2012)

Η ΝΔ επιλέγει να θυμίζει τι λένε σήμερα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ενδεικτικά:

Η ΠΝΠ πρέπει να γίνεται με φειδώ και χωρίς να θίγει δικαιώματα του λαού….  Υπάρχουν πράξεις πατριωτισμού που πρέπει να τις βλέπεις». Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δ. Στρατούλης, (21.04.2015)
*«Εθνική ανάγκη τις επιβάλλει». (ενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γ. Ρωμανιάς,  (21.04.2015)

Επίσης, αναφέρουν τι σημειώνεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα σε ένα σημείο της Πολιτικής Απόφασης του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ (11/7/2013) -(http://www.syriza.gr/page/politikes-apofaseis-synedriwn.html#.VTZReE0cTcs)
«Τους τελευταίους μήνες έχουν εκδοθεί δεκάδες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που συνιστούν ευθεία βολή κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος, καθώς με αυτές καταστρατηγείται η αρχή της ίσης πολιτικής αντιμετώπισης και εξουδετερώνεται ο πολιτικός έλεγχος, δηλαδή η ευθύνη των κυβερνώντων απέναντι στη λαϊκή βούληση».
tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Ν.Δ: Σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΠΝΠ"

Συνάντηση με Τσίπρα ζητούν οι εκπρόσωποι φορέων από την αγορά φαρμάκου

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ζητούν οι εκπρόσωποι όλων των φορέων από τον χώρο του φαρμάκου μπροστά στον κίνδυνο να μην πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ μέχρι το τέλος του Απριλίου.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ), της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ) και του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αττικής (ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ), εκφράζουν την αγωνία τους για την περίπτωση που ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορέσει να προχωρήσει σε εξόφληση των παρόχων μέχρι τα τέλη του Απρίλιου.

«Το αποτέλεσμα», σημειώνουν, «θα είναι τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων που θα πλήξουν κυρίως τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, εκτεταμένες πτωχεύσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα διανομής με πρώτα θύματα τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες. Το πρόβλημα θα ενταθεί ακόμη περισσότερο γιατί οι φαρμακευτικές εταιρείες λόγω έλλειψης ρευστότητας δεν θα μπορούν να τηρήσουν τα αποθέματα ασφαλείας για την ελληνική αγορά».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνάντηση με Τσίπρα ζητούν οι εκπρόσωποι φορέων από την αγορά φαρμάκου"

OHE: Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει Ελλάδα και Ιταλία στο μεταναστευτικό

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κάλεσε την Τρίτη τους ηγέτες της Ευρώπης να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Ιταλία να αντιμετωπίσουν τη μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο και να θέσουν τα θέματα της προστασίας των ανθρώπων στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης.

Έπειτα από το πρόσφατο ναυάγιο που εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή σε περίπου 800 ανθρώπους, οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασαν τη Δευτέρα σχέδιο δράσης δέκα σημείων και συγκάλεσαν έκτακτη σύνοδο κορυφής για την Πέμπτη.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR) καλωσόρισε το σχέδιο ως μια καλή αρχή, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στο θέμα της επιβολής του νόμου.

«Προφανώς ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το στοιχείο του ασύλου και το στοιχείο της προστασίας των ανθρώπων τίθενται κατά προτεραιότητα σε αυτά τα μέτρα» δήλωσε ο Φόλκερ Τερκ, βοηθός Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ αρμόδιος για την προστασία των προσφύγων, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Κατά τις συνομιλίες της ΕΕ θα πρέπει να μελετηθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα «κλειδί κατανομής», το οποίο να διασφαλίζει ότι η Ελλάδα και η Ιταλία θα μπορούν «να ζητούν μέτρα αλληλεγγύης από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση» για συνδρομή στην επεξεργασία των αιτήσεων για άσυλο και για την αναδιανομή μεταξύ των χωρών πρόσωπων που διαπιστώνεται ότι έχουν ανάγκη, δήλωσε.

«Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα χρειαστεί να παράσχει την κατάλληλη απάντηση η οποία οικοδομείται πάνω στις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ευθύνη, την αλληλεγγύη μεταξύ τους και με τον [υπόλοιπο] κόσμο» είπε.

Τους τελευταίους μήνες δεκάδες χιλιάδες μετανάστες έχουν μεταφερθεί σε επικίνδυνα υπερφορτωμένα σκάφη από τη βόρεια Αφρική, ιδιαίτερα από τη Λιβύη.

Το σχέδιο δράσης της ΕΕ καθορίζει ένα μίγμα μέτρων συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των ναυτικών περιπολιών στη Μεσόγειο και της κατάσχεσης σκαφών που χρησιμοποιούν οι διακινητές προσφύγων.

Η UNCHR, ανέφερε ο Τουρκ, έχει προτείνει να εντατικοποιηθεί η επανεγκατάσταση των προσφύγων, να επιτραπεί η είσοδος για ανθρωπιστικούς λόγους και να δημιουργηθούν εναλλακτικές νομικές οδοί για την είσοδο στην Ευρώπη.

«Έχουμε κάνει προτάσεις για αυξημένες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, προτάσεις για να διασφαλίσουμε ότι αναγνωρίζουμε και διαχωρίζουμε τους ανθρώπους που χρειάζονται διεθνή προστασία και να διασφαλίζουμε ότι κατανέμονται κατάλληλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

«Το 2014, η Μεσόγειος έγινε η πιο φονική θάλασσα στον κόσμο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που τη διασχίζουν. Κατά μέσο όρο ένας στους 50 ανθρώπους έχασε τη ζωή του κατά την προσπάθεια» είπε ο εκπρόσωπος της UNCHR Άντριαν Έντουαρντς.

«Μέχρι στιγμής φέτος είναι ένας στους 18, άρα οι αριθμοί εξελίσσονται πραγματικά προς τη λάθος κατεύθυνση», είπε, σημειώνοντας πως φέτος έχει καταγραφεί ο θάνατος 1.776 ανθρώπων στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

in, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters
Διαβάστε Περισσότερα » "OHE: Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει Ελλάδα και Ιταλία στο μεταναστευτικό"

Ο Ολάντ καλεί «τους Ευρωπαίους και όχι μόνο» να πάρουν μέτρα

Να λάβουν μέτρα για να προληφθούν οι πολύνεκρες τραγωδίες με πρόσφυγες στην Μεσόγειο καλεί «τους Ευρωπαίους και όχι μόνον» ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης δεν μπορεί να είναι απλώς ένα συνηθισμένο συμβούλιο όπου λαμβάνουμε συνηθισμένες αποφάσεις. Θα πρέπει να προχωρήσουμε πολύ πιο μακριά [...] Και καλώ τώρα όλους τους Ευρωπαίους, και όχι μόνον αυτούς, να ρυθμίσουν τα θέματα αυτά τα οποία έχουν γίνει αφόρητα σε ανθρωπιστικό επίπεδο και αφόρητα σε πολιτικό επίπεδο», σημείωσε.

Σύμφωνα με το γάλλο πρόεδρο, χρειάζονται «περισσότερα πλοία, περισσότερη επίβλεψη, αλλά ούτε αυτό αρκεί». Θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε «τις ίδιες τις αιτίες που προκαλούν τα δράματα αυτά», σημείωσε. Ο Ολάντ ανφέρθηκε σε «ένα κράτος, την Λιβύη, το οποίο δεν είναι πλέον ένα κράτος και ως εκ τούτου δεν ελέγχει τίποτε».

«Υπάρχουν επίσης χώρες που είναι εγκαταλειμμένες. Σκέφτομαι την Ερυθραία, με τους πρόσφυγες, οι οποίοι είναι όλο και περισσότεροι. Σκέφτομαι επίσης αυτό που συνέβη στο Σαχέλ», όπου ο γαλλικός στρατός πολλαπλασίασε τις επιχειρήσεις του κατά των τζιχαντιστών, συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Και έπειτα πρέπει να αγωνιστούμε κατά της τρομοκρατίας. Επειδή θα πρέπει να ξέρουμε ότι αυτοί που κάνουν την διακίνηση, που βάζουν ανθρώπους σε σαπιοκάραβα, σκάφη που έχουν φτιαχτεί για να χαθούν στην θάλασσα [...] είναι τρομοκράτες», πρόσθεσε ο Ολάντ.

«Αγωνιζόμενοι κατά των διακινητών αγωνιζόμαστε κατά της τρομοκρατίας και αγωνιζόμενοι κατά της τρομοκρατίας, αγωνιζόμαστε κατά των διακινητών. Επειδή αυτοί βγάζουν χρήματα από την δυστυχία του κόσμου, από την απελπισία, από τον θάνατο», υπογράμμισε.

Το ναυάγιο που σημειώθηκε την Κυριακή στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης στοίχισε την ζωή σε 800 ανθρώπους, ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα από την Κατάνη της Ιταλίας εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες UNHCR και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση ενός ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για να δοθεί μια απάντηση στο δράμα με τους πρόσφυγες στην Μεσόγειο.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ολάντ καλεί «τους Ευρωπαίους και όχι μόνο» να πάρουν μέτρα"

Κουρουμπλής: Να δοθεί βάρος στην υγειονομική διάσταση της μεταναστευτικής κρίσης

Να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στην υγειονομική διάσταση του ζητήματος της μεταναστευτικής κρίσης στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο δέκα σημείων για το θέμα, ζήτησε με σημερινή του παρέμβασή του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (που συνεδριάζει στη Ρίγα της Λετονίας), ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο Έλληνας υπουργός, αφού συνεχάρη τη λετονική Προεδρία, την κάλεσε να συμπεριλάβει το μεταναστευτικό στην τακτική Σύνοδο υπουργών Υγείας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο τον ερχόμενο Ιούνιο.

Σε συνεννόηση με τις αντιπροσωπείες της Κύπρου, της Μάλτας και της Ιταλίας πρότεινε την ενίσχυση με κάθε τρόπο των υγειονομικών συστημάτων των χωρών επαφής και την αναλογική διανομή των μεταναστών με προβλήματα υγείας, σε όλη την ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα διατροφής που ήταν στην ημερήσια διάταξη, τόνισε την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων αναφορικά με τα τρανς και τα κορεσμένα λιπαρά, τα σάκχαρα και τα πρόσθετα τροφίμων.

Ο υπουργός χαιρέτισε το γεγονός ότι η λετονική Προεδρία συμπεριέλαβε το θέμα της διατροφής που έθεσε πρώτη η ελληνική Προεδρία κι έκανε αναφορά στην αξία και την κληρονομιά της μεσογειακής διατροφής με ιδιαίτερη μνεία στην κρητική δίαιτα.

Σχετικά με τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας στην Ελλάδα, παρά την παράδοση της μεσογειακής διατροφής, ο υπουργός τόνισε ότι η παχυσαρκία έχει επιδεινωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης διότι οι φτωχοί αναζητούν τρόφιμα φθηνά και άρα πλούσια σε ανθυγιεινά παχυντικά.

Στη συζήτηση για τους περιορισμούς που πρέπει να τεθούν στη βιομηχανία τροφίμων με σκοπό τη βελτίωση της διατροφής και της υγείας στην Ευρώπη, ο Έλληνας υπουργός επισήμανε με νόημα ό,τι το Συμβούλιο εκπροσωπεί λαούς και όχι εταιρείες.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουρουμπλής: Να δοθεί βάρος στην υγειονομική διάσταση της μεταναστευτικής κρίσης"

Πάνω από 8.500 αιτήσεις για τα επιδόματα κατά της φτώχειας σε μία μέρα

Ξεπέρασε τις 8,5 χιλιάδες ο αριθμός των αιτήσεων για τα επιδόματα σίτισης, στέγασης και παροχής δωρεάν ρεύματος που υποβλήθηκαν το πρώτο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με στοιχεία από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ που διαχειρίζεται τη σελίδα για την υποβολή των αιτήσεων, τη Δευτέρα, πρώτη ημέρα της υποβολής των αιτήσεων, ο αριθμος τους έφτασε τις 8.666, εκ των οποίων οι 6.815 υποβλήθηκαν ιδιωτικά και οι 1.851 υποβλήθηκαν μέσω ΚΕΠ.

Η διαδικασία συνεχίζεται και σήμερα, δεύτερη μέρα, με την κίνηση να είναι σαφώς αυξημένη σε σχέση με την πρώτη μέρα. Η προϊσταμένη του 7ου ΚΕΠ Αθηνών, κυρία Μαρία Κιάσσου, υπογράμμισε ότι 7 στους 10 που επισκέπτονταν το ΚΕΠ στους Αμπελοκήπους, ήταν για το σκοπό της αίτησης για τα επιδόματα σίτισης, στέγασης και παροχής δωρεάν ρεύματος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από 8.500 αιτήσεις για τα επιδόματα κατά της φτώχειας σε μία μέρα"

ΝΔ: Πραξικοπηματική η απόφαση "υφαρπαγής" των διαθεσίμων

Για "πραξικοπηματική απόφαση της κυβέρνησης για την υφαρπαγή των ταμειακών διαθεσίμων από τους Γενικούς Φορείς του Δημοσίου" έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, "αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση, εκτός από την εσωτερική χρεοκοπία που επέβαλε στη χώρα, έχει χρεοκοπήσει και σε όλους τους χειρισμούς της".

Ο κ. Καραγκούνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "έχει, πλέον, βαρύτατες πολιτικές ευθύνες" και πρόσθεσε ότι "ευθύνες θα αναζητηθούν και από τις διοικήσεις των ταμείων που υποχρεώνονται να εκχωρήσουν τα χρήματα των φορολογουμένων".

megatv
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Πραξικοπηματική η απόφαση "υφαρπαγής" των διαθεσίμων"

Τετράωρη στάση την Παρασκευή στα νοσοκομεία Αθήνας - Πειραιά

Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε 4ωρη στάση εργασίας 11.00-15.00 για την Παρασκευή, και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας για την «παρατεταμένη απλήρωτη εργασία».

Παράλληλα, συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι ειδικευόμενοι γιατροί των Νοσοκομείων «Ευαγγελισμός» και Παίδων Πεντέλης.

Την Παρασκευή συνεδριάζει και η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) προκειμένου να εκτιμήσει την εξέλιξη των προβλημάτων και να καθορίσει τη στάση της για το επόμενο διάστημα.

Η ΟΕΝΓΕ αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα «πιέζει» καθημερινά για καταβολή του κονδυλίου εφημεριών, επικοινωνώντας με την πολιτική ηγεσία και τις οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, καθώς και με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει ότι έως τις 27 Απριλίου θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων γιατρών και νοσηλευτών μέρος των οφειλών για εφημερίες και υπερωρίες, των ετών 2012, 2013, 2014.

Όσον αφορά τις εφημερίες και υπερωρίες του πρώτου τριμήνου του 2015, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ξεκινήσει η αποπληρωμή στα μέσα Μαΐου.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Τετράωρη στάση την Παρασκευή στα νοσοκομεία Αθήνας - Πειραιά"

Βόμβα Κομισιόν: Αίτημα των Θεσμών η «σκούπα» στα ταμειακά διαθέσιμα

Παρά την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς, τις τελευταίες ημέρες, δεν είναι ακόμα ορατή η επίτευξη συμφωνίας ως το τέλος Απριλίου, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

«Υπάρχει ξεκάθαρη επιτάχυνση της δουλειάς, ξεκάθαρη δέσμευση, αλλά είμαστε ακόμα αρκετά μακριά για να φτάσουμε σε ορατό αποτέλεσμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να συγκεντρώσει σε ένα κρατικό τραπεζικό λογαριασμό τα αποθεματικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι η υλοποίηση της απόφασης αυτής ήταν πάγιο αίτημα των Θεσμών και ότι ανάλογες ρυθμίσεις προβαίνουν και άλλα κράτη-μέλη όπως π.χ. η Ολλανδία.

Σε άλλη ερώτηση, για το αν υπάρχει πλήρης εικόνα όσον αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης αφού διευκρίνισε ότι σε ανάλογου χαρακτήρα ζητήματα καμία χώρα δεν έχει επιτύχει την απόλυτη διαφάνεια, επισήμανε ότι για να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα ως προς τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα πρέπει προηγουμένως να έχει υπάρξει συνολική συμφωνία για όλο το φάσμα των κρατικών δαπανών και εσόδων.

Εξάλλου, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με τη δήλωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, βάσει της οποίας ως το τέλος Απριλίου θα πρέπει να έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς σε ένα ολοκληρωμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων. «Η προθεσμία δεν έχει ακόμα χαθεί, αλλά θα είναι πολύ δύσκολο να τηρηθεί», δήλωσε ο ίδιος, εξηγώντας ότι η όποια συμφωνία με τους θεσμούς θα πρέπει να εξεταστεί από το Eurogroup Working Group (EWG), το οποίο με τη σειρά του θα πρέπει να προετοιμάσει το έδαφος για την πολιτική συζήτηση που θα κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup.

Ως εκ τούτου, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης άφησε να εννοηθεί ότι δεν αναμένονται αποφάσεις στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, στη Ρίγα της Λετονίας, ενώ παράλληλα άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποτελεί προθεσμία ούτε το Eurogroup της 11ης Μαΐου. Ο ίδιος επισήμανε ότι μία είναι η σημαντική προθεσμία, αυτή της 30ης Ιουνίου, όταν λήγει το ελληνικό πρόγραμμα.

Τέλος, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι στην αυριανή τηλεδιάσκεψη του EWG οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους τεχνοκράτες της Ευρωζώνης για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές και το ίδιο θα γίνει και στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Βόμβα Κομισιόν: Αίτημα των Θεσμών η «σκούπα» στα ταμειακά διαθέσιμα"

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών ζητά ο Σταύρος Θεοδωράκης

Κάλεσμα για σύγκληση συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών απηύθηνε ο επικεφαλής του Ποταμιού, με σκοπό να συζητηθεί η πρόοδος των διαπραγματεύσεων και η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας.

«Όταν υπάρχουν μεγάλα εθνικά προβλήματα, απαιτούνται εθνικές συναινέσεις. Κι αυτές οι συναινέσεις δεν γίνονται χωρίς τη συμμετοχή της κυβέρνησης. Καλώ, λοιπόν, τον πρωθυπουργό να συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να συζητήσουμε το θέμα των διαπραγματεύσεων και το θέμα της πορείας της χώρας στην Ε.Ε.», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε τηλεοπτικό σταθμό της Κύπρου.

Προκειμένου να αιτιολογήσει την πρωτοβουλία του, επικαλέστηκε την κρισιμότητα της παρούσας κατάστασης, αφού, όπως λέει, ο Αλέξης Τσίπρας «έχει μπροστά του ένα βουνό», που για να το υπερβεί χρειάζεται να ακούσει τις απόψεις των αρχηγών των άλλων κομμάτων.

Τόνισε, λοιπόν, ότι δεν είναι πρόθυμος να συναντηθεί με κάποια κόμματα και κάποιους μόνο πολιτικούς αρχηγούς. «Συναντήσεις», όπως είπε «μπορεί να γίνονται, αλλά όταν μιλάμε για τη μεγάλη υπόθεση των σχέσεων μας με την Ε.Ε., σε αυτή τη συνάντηση πρέπει να είμαστε όλοι μαζί».

Κύκλοι της Ν.Δ., σχολιάζοντας την ενέργεια του επικεφαλής του Ποταμιού, επισήμαναν λακωνικά πως «όταν έρθει η ώρα θα γίνει και αυτό».

efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών ζητά ο Σταύρος Θεοδωράκης"

Bloomberg: Το μεγάλο λάθος του ΔΝΤ στην Ελλάδα


Να αναγνωρίσει την ευθύνη που έχει για την κατάσταση της Ελλάδας, αντί να ζητά την αποπληρωμή και περαιτέρω λιτότητα καλεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέσα από άρθρο του στο Bloomberg, o Αμερικανός ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, Ασόκα Μόντι.

Σύμφωνα με τον κ. Μόντι, το 2010, το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έκαναν το μοιραίο λάθος αντί να επιτρέψουν στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει στο χρέος της προς τους ιδιώτες πιστωτές, να της δανείσουν χρήματα για να το πληρώσει στο ακέραιο.

Όπως υποστηρίζει, την περίοδο εκείνη πολλοί είχαν απευθύνει έκκληση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, επιβάλλοντας έτσι ζημιές σε τράπεζες και επενδυτές. Μεταξύ αυτών ήταν αρκετά μέλη του Δ.Σ. του ΔΝΤ και ο Καρλ Ότο Πολ, πρώην πρόεδρος της Bundesbank και ένας από τους αρχιτέκτονες του ευρώ.

«Το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκές αρχές αντέδρασαν, υποστηρίζοντας ότι η αναδιάρθρωση θα προκαλούσε παγκόσμιο χρηματοοικονομικό χάος. Όπως ο Πολ είχε σημειώσει, αυτό ήταν απλά μια κάλυψη για τη διάσωση των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών», αναφέρεται στο άρθρο που δημοσιεύει το Bloomberg.



Σύμφωνα με τον Αμερικανό καθηγητή, τελικά, η προσέγγιση των αρχών απλά αντικατέστησε το ένα πρόβλημα με ένα άλλο: το ΔΝΤ και τα δάνεια του επίσημου τομέα χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή των ιδιωτών πιστωτών. Ακόμη, τονίζει, πως παρά την καθυστερημένη αναδιάρθρωση του 2012, οι υποχρεώσεις της Ελλάδας παραμένουν αφόρητες, απλά πλέον έχουν μεταφερθεί στους επίσημους πιστωτές.

Μάλιστα, ο αρθρογράφος εκτιμά ότι αναπόφευκτα στο τέλος θα υπάρξει ελάφρυνση χρέους αλλά μόνο σε μικρές δόσεις και μαζί με αδιάκοπο πόνο και διερωτάται: γιατί δεν διαγράφηκε περισσότερο χρέος νωρίτερα;

«Κανείς δεν είναι πρόθυμος να αντιμετωπίσει αυτή τη δυσάρεστη αριθμητική και επικρατούν οι ευσεβείς πόθοι», σημειώνει, προσθέτοντας πως έχοντας αποτύχει στην ελληνική δοκιμασία το ΔΝΤ διακινδυνεύει να κάνει ξανά το ίδιο λάθος, τονίζοντας παράλληλα ότι παραμένει παγιδευμένο από τις προτεραιότητες των μετόχων του που περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία.

«Για να επανεπιβεβαιώσει την ανεξαρτησία του και να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία του, θα πρέπει να διαγράψει ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους και να υποχρεώσει τους πλούσιους μετόχους του να επωμιστούν απώλειες», καταλήγει.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Bloomberg: Το μεγάλο λάθος του ΔΝΤ στην Ελλάδα"

Αρνούνται να δώσουν «έστω και ένα ευρώ» από τα ταμειακά διαθέσιμα δήμαρχοι και περιφερειάρχες

Κοινό μέτωπο αποφάσισαν ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που υποχρεώνει τους δήμους και της περιφέρειες της χώρας να μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Οπως ανέφεραν δήμαρχοι και περιφερειάρχες «δεν πρόκειται να δώσουν ούτε ένα ευρώ!». Αυτό αποφασίστηκε κατά την κοινή συνεδρίαση των ΔΣ ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ το απόγευμα. Παράλληλα αποφάσισαν κλιμάκωση κινητοποιήσεων μέχρι την επίτευξη του παραπάνω στόχου.

Ειδικότερα να μην εφαρμόσουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου για την παραχώρηση των ταμειακών τους διαθεσίμων σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας, καλεί τους δήμους όλης της χώρας η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Πρόθυμοι να συνδράμουν, αλλά αντίθετοι σε μονομερείς ενέργειες, όπως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων Γενικής Κυβέρνησης, δηλώνουν και οι περιφερειάρχες και ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Μέχρι τότε δεν θα μεταφέρουν κανένα ποσό στην Τράπεζα της Ελλάδος.

ΚΕΔΕ: «Δεν δίνουμε ούτε ευρώ!»

Στη απόφασή της, που ελήφθη κατά την σημερινή της συνεδρίαση με αυξημένη πλειοψηφία, η ΚΕΔΕ χαρακτηρίζει απαράδεκτη την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ζητεί την άμεση απόσυρσή της και καλεί όλα τα δημοτικά συμβούλια της χώρας σε συνεδριάσεις.

Στην αρχή της συνεδρίασης τα μέλη της ΚΕΔΕ ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ενώ παρέστη και το ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας

Το κείμενο ψηφίσματος του ΔΣ της ΚΕΔΕ, το οποίο υπερψηφίστηκε ενώ «λευκό» ψήφισε η παράταξη «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» του δημάρχου Αιγάλεω κ. Δημήτρη Μπίρμπα που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει:

1. Καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη μεθόδευση της κυβέρνησης για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ), πλήττει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία των και τη λειτουργία των δήμων.

2. Κρίνει μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Μάρδας, γι' αυτό καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει την ΠΝΠ και να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της έναν διάλογο για κοινά αποδεκτές λύσεις στη βάση του δημόσιου συμφέροντος.

3. Καλεί τους δήμους να αποφασίσουν τα δημοτικά συμβούλια να εκδώσουν ψηφίσματα που να καταγγέλλουν την ΠΝΠ.

4. Καλεί τις δημοτικές αρχές και μέχρι τη σύγκληση του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ στις 7 Μαΐου να μην εφαρμόσουν την ΠΝΠ.

5. Καλεί τους δήμους όλης της χώρας σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από την ημέρα που θα έρθει στη Βουλή για κύρωση η ΠΝΠ.

6. Θα εξαντλήσουν κάθε νομική και πολιτική δυνατότητα για την ακύρωση της ΠΝΠ.

7. Καλεί τους δήμους να αναλάβουν εκστρατεία ενημέρωσης στις τοπικές κοινωνίες.


Περιφερειάρχες: Είμαστε αντίθετοι σε μονομερείς ενέργειες

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) μετά το έκτακτο ΔΣ έχει ως εξής:

«H αυτοδιοίκηση, όπως και στο παρελθόν, έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να συμβάλει στις εκρηκτικές ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας μας. Είναι συνεπώς αυτονόητο ότι σε συνεργασία με την κυβέρνηση θα εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος, θα συνδράμει στον αγώνα της και θα αντιδράσει ανάλογα.

Είναι αντίθετη όμως σε μονομερείς ενέργειες που πλήττουν το κύρος και την αυτονομία της αυτοδιοίκησης όπως οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Κρίνοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος ζητεί άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας. Μέχρι να γίνει η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό οι περιφερειάρχες δεν θα μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα όπως ορίζει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου».


Ψήφισμα του Δήμου Αθηναίων κατά της απόφασης της κυβέρνησης

Κατά τη συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας ενέκρινε το ακόλουθο ψήφισμα σχετικά με τη ΠΝΠ:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας καταδικάζει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη δέσμευση των ταμειακών αποθεμάτων και επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του, προκειμένου να προστατευθούν τα χρήματα των πολιτών. Αποφασίζει τη μη εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας συντονίζει τις περαιτέρω ενέργειές του με τις αποφάσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρνούνται να δώσουν «έστω και ένα ευρώ» από τα ταμειακά διαθέσιμα δήμαρχοι και περιφερειάρχες"

Ντεϊσελμπλούμ: «Τα λεφτά της Ελλάδας τελειώνουν» - Γιούνκερ: «Η Αθήνα να κάνει επειγόντως περισσότερα»

«Τα λεφτά της Ελλάδας τελειώνουν» προειδοποίησε το απόγευμα της Τρίτης ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

Σε μια ασυνήθιστη αναφορά του στο ενδεχόμενο ενός Grexit, ο κ. Ντεϊσελμπλούμ τόνισε ότι «η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα οδηγήσει σε επικίνδυνη αστάθεια για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Παρόλα αυτά, προειδοποίησε ότι «η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να τηρήσει τις συμφωνίες της αν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη», προσθέτοντας όμως ότι «το Grexit δεν αποτελεί επιλογή».

«Αναμένω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα μέσα στις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, όπως μετέδωσε το Reuters.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε την Ελλάδα να εντείνει τις προσπάθειές της για να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της, προειδοποιώντας ότι οι συνομιλίες δεν έχουν φθάσει στο στάδιο που απαιτείται για να υπάρξει μια θετική κατάληξη.

«Δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι με την έως τώρα πορεία των συνομιλιών. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μεγαλύτερες προσπάθειες από την ελληνική πλευρά, έτσι ώστε να λήξει αυτό το θέμα προς το αμοιβαίο συμφέρον μας» είπε ο Γιούνκερ μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Βιέννη.

«Η ένταση των συνομιλιών έχει αυξηθεί τις τελευταίες τέσσερις-πέντε ημέρες, αλλά δεν είναι ακόμη στο σημείο που απαιτείται για να υπάρξει γρήγορη κατάληξη», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Στη συνέχεια δήλωσε: «Η Ελλάδα έχει μια ανθρωπιστική κρίση, την οποία πρέπει κανείς να αντιμετωπίσει, έτσι είναι εκτός συζήτησης να την εγκαταλείψουμε. Είναι επίσης εκτός συζήτησης να στηριχθεί η Ελλάδα με οποιοδήποτε τίμημα», πρόσθεσε.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντεϊσελμπλούμ: «Τα λεφτά της Ελλάδας τελειώνουν» - Γιούνκερ: «Η Αθήνα να κάνει επειγόντως περισσότερα»"

«Τελεσίγραφο» Σόιμπλε: Ο χρόνος της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα τελειώνει στις 30 Ιουνίου

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει συνεχίσει στον ίδιο δρόμο που βρισκόταν πριν από τις εκλογές, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.

«Μέχρι τις εκλογές η Ελλάδα βρισκόταν στο σωστό δρόμο για την ανάκαμψη, γεγονός που εξέπληξε πολλούς. Θα έπρεπε να είχαν συνεχίσει στον ίδιο δρόμο» τόνισε ο κ. Σόιμπλε.

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι το πρόγραμμα έχει επεκταθεί δύο φορές και ότι η τρέχουσα επέκταση λήγει στις 30 Ιουνίου. «Έχουν χρόνο έως τότε» ανέφερε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία μέχρι αυτή την ημερομηνία εάν φυσικά θέλει να αξιοποιήσει τα χρήματα που της διαθέτει το πρόγραμμα.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου εάν η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της ελληνικής χρεοκοπίας εντός ευρώ, ο κ. Σόιμπλε απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για εικασίες. Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, ό,τι και να γίνει».

«Αν η Ελλάδα θέλει βοήθεια, εμείς θα της την παρέχουμε, όπως κάναμε και έως τώρα, αλλά μόνο μέσα στο πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «στο τέλος όλα εξαρτώνται από την Ελλάδα».

e-typos
Διαβάστε Περισσότερα » "«Τελεσίγραφο» Σόιμπλε: Ο χρόνος της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα τελειώνει στις 30 Ιουνίου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news