facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Πότε θα γίνονται τεστ στους τουρίστες

Διευκρινίσεις για τις αφίξεις επισκεπτών στην Ελλάδα και τον έλεγχό τους δίνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Διευκρινίσεις όσον αφορά το πώς θα πραγματοποιούνται οι διεθνείς πτήσεις με προορισμό τη χώρα μας και τι αλλάζει από τις 15 Ιουνίου που ξεκινά η σταδιακή άρση των εξωτερικών περιορισμών στα σύνορα και επανεκκινεί επίσημα ο τουρισμός, εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Με ανακοίνωσή του με τίτλο «η Ελλάδα καλωσορίζει τον κόσμο», το υπουργείο ενημερώνει για τις φάσεις σταδιακής άρσης των περιορισμών στα σύνορα και τις πτήσεις και έχει απαντήσεις σε ένα ερωτηματολόγιο που προσπαθεί να εξηγήσει τους κανόνες για τη νέα πραγματικότητα όσον αφορά την υποδοχή των τουριστών.

Συγκεκριμένα διευκρινίζει πως μέχρι τις 15 Ιουνίου εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας πως όλοι οι επισκέπτες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, ακόμη και οι Έλληνες που έρχονται από το εξωτερικό, πρέπει να κάνουν τεστ και αν αυτό είναι αρνητικό οφείλουν να μείνουν σε αυτοπεριορισμό για επτά ημέρες. Εάν είναι θετικοί, οφείλουν να μείνουν σε υποχρεωτική καραντίνα για 14 ημέρες.

Από τις 15 Ιουνίου η μέθοδος αυτή του υποχρεωτικού τεστ και καραντίνας θα εξακολουθήσει για τους πολίτες που έρχονται από χώρες με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού, όπως αξιολογούνται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια (EASA). Η λίστα ενημερώνεται διαρκώς και οι ταξιδιώτες πρέπει να ελέγχουν πριν ταξιδέψουν. Όλοι οι άλλοι ταξιδιώτες θα εισέλθουν χωρίς περιορισμούς και ενδέχεται να υποβληθούν σε δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξή τους.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Τουρισμού έδωσε χθες στη δημοσιότητα λίστα με τις 29 πρώτες χώρες πoυ εξαιρούνται από το υποχρεωτικό τεστ και την καραντίνα.

Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ακόμη ότι στην επόμενη φάση, από την 1η Ιουλίου, όλοι οι ταξιδιώτες θα υποβάλλονται πλέον μόνο σε δειγματοληπτικά τέστ κατά την άφιξή τους. Πρόσθετοι περιορισμοί όσον αφορά ορισμένες χώρες θα ανακοινωθούν αργότερα.

Σημειώνεται ακόμη ότι οι ίδιοι κανόνες ισχύουν είτε το ταξίδι γίνεται με απευθείας πτήση είτε με ανταπόκριση.

Στο μεταξύ, όπως τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η λίστα των χωρών που από τις 15 Ιουνίου θα μπορούν να στέλνουν τουρίστες στη χώρα μας είναι «δυναμική». Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για αρχική λίστα, η οποία τηρεί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και μπορεί να εξειδικευτεί και σε συγκεκριμένα αεροδρόμια, αλλά και να διευρυνθεί στην πορεία.

Η κ. Πελώνη εξήγησε ότι πτήσεις προς το Ελευθέριος Βενιζέλος γίνονται και σήμερα και θα συνεχίσουν να γίνονται και πως αυτό που αλλάζει σε αυτή την πρώτη φάση άρσης των περιορισμών από τις 15 Ιουνίου είναι το πώς θα αντιμετωπίζονται οι επισκέπτες που θα φτάνουν.

«Δεν μπορεί κανείς να πει σήμερα τι θα ισχύει την 1η Ιουλίου», τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και για την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών.

Στο ερώτημα τι θα ισχύει αν κάποιος ταξιδιώτης από χώρα εκτός της λίστας προσπαθήσει να φτάσει στην Ελλάδα μέσω αεροδρομίου σε χώρα που μπορεί να πετάξει στη χώρα μας, εξήγησε ότι θα υπάρξει εξειδίκευση και πως σε κάθε περίπτωση αυτό που μετρά είναι η χώρα προέλευσης και όχι η υπηκοότητα. «Αυτό ισχύει και για Έλληνες υπηκόους», είπε η κ. Πελώνη.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πότε θα γίνονται τεστ στους τουρίστες"

Ντι Μάιο (ΥΠΕΞ Ιταλίας): Μην αντιμετωπίζετε την Ιταλία ως «αποικία λεπρών» λόγω κορωνοϊού

Η Ιταλία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αποικία λεπρών, καθώς οι χώρες σκέφτονται πώς να αποκαταστήσουν τα διεθνή ταξίδια, δήλωσε το Σάββατο ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.

Πολλές χώρες της Ευρώπης εξετάζουν με προσοχή την προσέγγισή τους σε ό,τι αφορά τα καλοκαιρινά ταξίδια σε μια προσπάθεια να ανοικοδομήσουν τις τουριστικές τους βιομηχανίες, αποτρέποντας παράλληλα ένα νέο κύμα κορωνοϊού.

Η Ελλάδα, για παράδειγμα, δήλωσε ότι θα δεχτεί επισκέπτες από 29 χώρες από τις 15 Ιουνίου, αλλά η λίστα δεν περιλαμβάνει χώρες που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τον ιό, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, καθώς και του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισπανίας.

«Αν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να μας φέρεται σαν μια αποικία λεπρών, τότε πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα το ανεχτούμε», έγραψε ο Ντι Μάιο στο Facebook.

Η Ιταλία θα ανοίξει ξανά για τους τουρίστες από τις 15 Ιουνίου, αναφέρει το Politico.

Ο Ντι Μάιο, από το λαϊκιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων , δήλωσε ότι η Ιταλία δεν πρέπει να συμπεριληφθεί στη μαύρη λίστα από άλλες χώρες – υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη διαφάνεια της Ρώμης σχετικά με την κατάσταση των κρουσμάτων στη χώρα.

Τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν διμερείς συναντήσεις της Ιταλίας με τους ομολόγους της στην ΕΕ.

Τέλος, προέτρεψε για «μια ευρωπαϊκή απάντηση» σχετικά με το άνοιγμα των συνόρων, προειδοποιώντας ότι μια διασπασμένη απάντηση θα αποδυναμώσει το πνεύμα της ΕΕ.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντι Μάιο (ΥΠΕΞ Ιταλίας): Μην αντιμετωπίζετε την Ιταλία ως «αποικία λεπρών» λόγω κορωνοϊού"

Έρευνα: Το 40% των ασθενών με κορωνοϊό είναι ασυμπτωματικοί

Άλλη μια επιστημονική έρευνα συμπέρανε ότι ένα μεγάλο ποσοστό, γύρω στο 40%, των ασθενών με Covid-19 είναι ασυμπτωματικοί, κυρίως γυναίκες και νεότερης ηλικίας άνθρωποι. Η μικρή κινεζική μελέτη κατέληξε στην εκτίμηση ότι οι ασθενείς με καθόλου ή πολύ ήπια συμπτώματα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό SARS-CoV-2, αλλά για λιγότερο χρόνο σε σχέση με όσους έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα.

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου Τσονγκνάν του Πανεπιστημίου της Γουχάν, του επικέντρου της πανδημίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», ανέλυσαν δεδομένα από 78 -επιβεβαιωμένα με μοριακά τεστ- περιστατικά Covid-19, από τα οποία τα 33 (το 42%) ήταν πλήρως ασυμπτωματικά.

Οι ασυμπτωματικοί ασθενείς ήταν νεότερης ηλικίας (κατά μέσο όρο 37 ετών) σε σχέση με όσους είχαν συμπτώματα (μέση ηλικία 56 ετών), ενώ τα δύο τρίτα των ασυμπτωματικών ήταν γυναίκες (67%). Επιπλέον, οι ασυμπτωματικοί -όπως έδειξαν οι ιατρικές εξετάσεις- ανέκαμψαν ταχύτερα, εμφανίζοντας κατά μέσο όρο βελτίωση των πνευμόνων σε εννέα ημέρες έναντι 15 ημερών όσων είχαν συμπτώματα.

Ακόμη, οι ασυμπτωματικοί ασθενείς ήταν μεταδοτικοί (έκχυση του ιού στο περιβάλλον) για οκτώ μέρες, διάστημα πολύ μικρότερο από τις 19 μέρες των ασθενών με συμπτώματα. Τέλος, είχαν μικρότερα επίπεδα λεμφοκυττάρων CD4+T, πράγμα που αποτελεί ένδειξη ότι στους ασυμπτωματικούς η βλάβη στο ανοσοποιητικό σύστημά τους είναι μικρότερη.

Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε άλλες που αναδεικνύουν τη σημασία της διενέργειας δειγματοληπτικών τεστ όχι μόνο σε ανθρώπους με συμπτώματα, αλλά επίσης σε ασυμπτωματικά άτομα του πληθυσμού, έτσι ώστε να απομονώνονται σε περίπτωση λοίμωξης όσο το δυνατό πιο έγκαιρα, προτού πιθανώς εξελιχθούν σε εστίες υπερμετάδοσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα: Το 40% των ασθενών με κορωνοϊό είναι ασυμπτωματικοί"

Κορωνοϊός: Επτά νέα κρούσματα - Κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο

Επτά νέα κρούσματα του κορωνοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα, με το συνολικό αριθμό να φτάνει τα 2.915.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που υπογράφει ο εκπρόσωπος Υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, το 55.2% των κρουσμάτων αφορά άνδρες.

Από αυτά, 634 (21.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1696 (58.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

14 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 ετών. 4 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 85.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

106 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, σήμερα δεν έχουμε κανένα καταγεγραμμένο θάνατο. Συνολικά οι θάνατοι στη χώρα είναι 175. Οι 52 ήταν γυναίκες (29.7%) και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 178316 κλινικά δείγματα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Επτά νέα κρούσματα - Κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο"

«Απάντηση» Rewheel στην ΕΕΤΤ για τις τιμές των data στην κινητή τηλεφωνία

Σε συνέχεια της συνέντευξης που παραχώρησε στη «Ν» (25.5.20) ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Κωνσταντίνος Μασσέλος, ο Αντώνιος Δρόσος, Μanaging Partner, της Rewheel Finland (η οποία εκπόνησε μελέτη για λογαριασμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την τηλεπικοινωνιακή αγορά) μας απέστειλε επιστολή, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ανεξάρτητης αρχής: «Στην πρόσφατη συνέντευξή σας στη Ναυτεμπορική υποστηρίξατε ότι “η Ελλάδα δεν είναι η φθηνότερη αγορά αλλά ούτε και η ακριβότερη αγορά στις τηλεπικοινωνίες” και προσθέσατε ότι “η προσοχή της ΕΕΤΤ σήμερα πρέπει να είναι στραμμένη στην τιμή των 2 - 3 GB και όχι σε αυτή των 20 - 30 GB, των unlimited πακέτων”. Έμμεσα φαίνεται να αποδέχεστε τα συμπεράσματα των μελετών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της μελέτης της Rewheel. Οι τιμές κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα πακέτων που περιλαμβάνουν μικροσκοπικό (άνευ αξίας) όγκο δεδομένων είναι πράγματι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ωστόσο, οι τιμές κινητής τηλεφωνίας πακέτων που περιλαμβάνουν μέτριο, επαρκή ή απεριόριστο όγκο δεδομένων είναι πολύ υψηλότερες στην Ελλάδα από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Ακόμη, η άποψη ότι η κατανάλωση video streaming και social media δεν έχει παραγωγική σύνδεση με την ψηφιακή οικονομία είναι λανθασμένη και αναχρονιστική. Η ψυχαγωγία και η επικοινωνία είναι δύο από τους κύριους πυλώνες δημιουργίας αξίας - εσόδων της ψηφιακής οικονομίας. Επιπλέον, στην εποχή του Covid-19, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων, ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων, φοιτητές και μαθητές αναγκάστηκαν να δουλέψουν και να μελετήσουν εξ αποστάσεως. Η εξ αποστάσεως εργασία και εκπαίδευση δεν είναι κάτι προσωρινό και απαιτεί ελεύθερη πρόσβαση και χρήση του cloud networking και video conferencing οποτεδήποτε και οπουδήποτε. Η ελεύθερη πρόσβαση και χρήση του cloud networking και video conferencing οποτεδήποτε και οπουδήποτε υποδηλώνει τη δυνατότητα χρήσης απεριορίστων (>100 GB) δεδομένων σε τιμές προσιτές».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "«Απάντηση» Rewheel στην ΕΕΤΤ για τις τιμές των data στην κινητή τηλεφωνία"

Καλοκαίρι με «ΣΥΝεργασία»: Πόσα θα χάσει ο μισθωτός από αμοιβή και επιδόματα

Με μεικτά σχήματα που συνδυάζουν την παράταση της αναστολής της σύμβασης και την ένταξη στο μηχανισμό ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ αναμένεται να λειτουργήσουν το καλοκαίρι οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις επιλογές που δίνει η τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας.

Ο εργοδότης μπορεί να μειώνει μονομερώς το χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50%, είτε για μέρος είτε για το σύνολο των εργαζομένων του, ανάλογα με τις λειτουργικές του ανάγκες σε εβδομαδιαία βάση, και το κράτος να αναπληρώνει τον κομμένο μισθό.

Ο μηχανισμός θα είναι ενεργός από 15 Ιουνίου έως 15 Οκτωβρίου και οι επιχειρήσεις μπορούν να εντάξουν το σύνολο η μέρος του προσωπικού τους.

Ειδικά για τους εργαζόμενους στα εποχικά ξενοδοχεία που επαναπροσλαμβάνονται, όπως και για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων, το πρόγραμμα «Συνεργασία» μπορεί να εφαρμόζεται έως και τις 30 Σεπτεμβρίου συνδυαστικά και με τις αναστολές συμβάσεων για διαφορετικά τμήματα του προσωπικού της ίδιας επιχείρησης.

Ρήτρα πληρότητας θα ισχύσει για την υποχρέωση επαναπρόσληψης των εποχικών υπαλλήλων στα ξενοδοχεία που επαναλειτουργούν. Δηλαδή οι υπάλληλοι θα «ενεργοποιούνται» μετά την επιστροφή από την αναστολή με βάση την πληρότητα του καταλύματος ως εξής :

-Με τη συμπλήρωση 20% της πληρότητας, οριστική ανάκληση της αναστολής τουλάχιστον του 1/3 των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων,

-με τη συμπλήρωση 50% της πληρότητας, οριστική ανάκληση αναστολής τουλάχιστον του 2/3 των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων,

-με τη συμπλήρωση 80% της πληρότητας, οριστική ανάκληση αναστολής όλων των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων,

Η αναστολή μπορεί να συνδυαστεί με το πρόγραμμα «μισή δουλειά – μισός μισθός – μερική αναπλήρωση από το κράτος» έως 30 Σεπτεμβρίου. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων.

Oσοι εποχικοί δεν έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας για τον Ιούνιο ,τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Παράταση αναστολής: Γενικότερα οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους τουρισμού, εστίασης, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού μπορούν να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή να θέσουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα τριάντα 30 ημερών και πάντως όχι πέραν της 31ης.7.2020. Το ίδιο ακριβώς πλαίσιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις εστίασης αλλά μόνο μέχρι της 30ης Ιουνίου 2020. Ως εκ τούτου καταργείται το καθεστώς προσωπικού ασφαλούς λειτουργείας που ισχύει έως 31 Μαΐου.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού ορίζεται στο πόσο των πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων (534) ευρώ για κάθε μήνα αναστολής της σύμβασης εργασίας και επί του ποσού αυτού υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζομένου. Για τις νέες 30 ημέρες της αναστολής δηλαδή οι εισφορές δεν υπολογίζονται με βάση τον αρχικό ονομαστικό μισθό όπως συνέβαινε τους προηγούμενους μήνες.

Οσοι κάνουν χρήση του μέτρου έχουν υποχρέωση να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας για 30 μέρες ακόμα.

Μηχανισμός ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: Αμοιβή, επιδόματα και ασφαλιστικές εισφορές: Το κράτος θα επιδοτεί το 60% της απώλειας του εισοδήματος επί των καθαρών αποδοχών. Επίσης θα καταβάλλεται αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων έτους 2020 επί του ποσού της κρατικής επιδότησης. Για παράδειγμα αν ο αρχικός καθαρός μισθός είναι 1000 ευρώ ο εργοδότης καταβάλλει τα 500 και το κράτος τα 300. Ο εργαζόμενος παίρνει συνολικά 800 ευρώ και χάνει 200. Απώλειες θα έχει και από το δώρο Χριστουγέννων καθώς θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αποδοχές. Το επίδομα αδείας θα το πάρει ολόκληρο αν δεν εντάχθηκε σε αναστολή ή άλλα εναλλακτικά σχήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και εφόσον έχει συμπληρώσει ένα έτος εργασίας.

Οι ασφαλιστικές εισφορές, που αντιστοιχούν στο ποσό της οικονομικής ενίσχυσης, δεν καλύπτονται από τον μηχανισμό και επιβαρύνουν τον εργοδότη. Οι επιχειρήσεις έχουν την υποχρέωση κάλυψης του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών, υπολογιζομένων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό και για το χρονικό διάστημα ένταξης καθενός σε αυτόν. Ο εργοδότης καλύπτει επίσης τις εισφορές για το επίδομα αδείας, καθώς και για το δώρο Χριστουγέννων έτους 2020.

Ως όριο ασφαλείας τίθεται το κατώτατος μισθός των 650 ευρώ. Δηλαδή σε περίπτωση που οι καθαρές αποδοχές, μετά την ανωτέρω προσαρμογή, υπολείπονται του καθαρού νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου, η διαφορά αναπληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο μηχανισμός αφορά μόνο όσους εργάζονται με σύμβαση πλήρους απασχόλησης κατά την χρονική στιγμή που η τροπολογία θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ. Η μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό, για το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις εργοδότες κάνουν χρήση του εν λόγω μέτρου.

Απαγόρευση απολύσεων: Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που κάνουν χρήση του μηχανισμού υποχρεούνται να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται σε αυτόν και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη. Υποχρεούνται δε να διατηρήσουν τους ονομαστικούς μισθούς των εργαζομένων αυτών για όσο χρονικό διάστημα εντάσσεται ο καθένας από αυτούς στον μηχανισμό.

Δικαίωμα συμμετοχής στον μηχανισμό έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, συνεχούς ή εποχικής λειτουργίας, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) με την προυπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον του κύκλου εργασιών ΦΠΑ σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς, ανάλογα με τον μήνα ένταξής τους στη ρύθμιση και το είδος των φορολογικών βιβλίων.

Ειδικές διατάξεις ισχύουν για τους εργαζόμενους στις αερομεταφορές και τους εποχικούς στον τουρισμό.

Τι προβλέπει η τροπολογία για τους εποχικά εργαζόμενους

Οι εργοδότες-επιχειρήσεις που επαναπροσέλαβαν εργαζομένους, οι οποίοι απασχολήθηκαν κατά το έτος 2019 με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε κύρια και μη κύρια ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα εποχικής λειτουργίας, κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2020, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 1346/1983, σε συνδυασμό με τους όρους κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που είναι σε ισχύ, έχουν δικαίωμα από 1.6.2020 έως 30.9.2020 να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού της επιχείρησής τους.

Το ίδιο ισχύει και για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων. Οι εποχικά εργαζόμενοι σε αναστολή εισπράττουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού που είναι 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής, δηλαδή 534 ευρώ για κάθε μήνα αναστολής της σύμβασης εργασίας. Προσοχή, οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζομένου υπολογίζονται επί του ποσού αυτού.

Οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων επιχειρήσεων-εργοδοτών που δεν θα επαναλειτουργήσουν, τίθενται σε αναστολή και οι εν λόγω εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Οι εργοδότες υποχρεούνται να ανακαλέσουν οριστικά την αναστολή συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων, με βάση το ποσοστό πληρότητας για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων της επιχείρησης, σταδιακά ως εξής:

-με τη συμπλήρωση 20% της πληρότητας, οριστική ανάκληση της αναστολής τουλάχιστον του 1/3 των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων,

-με τη συμπλήρωση 50% της πληρότητας, οριστική ανάκληση αναστολής τουλάχιστον του 2/3 των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων,

-με τη συμπλήρωση 80% της πληρότητας, οριστική ανάκληση αναστολής όλων των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων,

Οι επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα να υπαγάγουν στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» τους εργαζόμενους, των οποίων η αναστολή των συμβάσεων εργασίας έχει ανακληθεί οριστικά.

Οι επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα να εφαρμόζουν συνδυαστικά τα μέτρα μέχρι τις 30.9.2020.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καλοκαίρι με «ΣΥΝεργασία»: Πόσα θα χάσει ο μισθωτός από αμοιβή και επιδόματα"

Ισπανία: Μόνο 4 θάνατοι από κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο

Η Ισπανία κατέγραψε 4 νέους θανάτους κατά το τελευταίο 24ωρο επί συνόλου 27.125, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκαν 664 νέα καταγεγραμμένα κρούσματα της Covid-19 επί συνόλου 239.228

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανία: Μόνο 4 θάνατοι από κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο"

Οι αδικημένοι της φορολογίας: Ποιοι θα πληρώσουν φέτος περισσότερο φόρο για λιγότερο εισόδημα

Ανισότητες, αδικίες και στρεβλώσεις προκαλεί το ισχύον σύστημα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, καθώς δεν προβλέπει την ίδια φορολογική επιβάρυνση για ίδιο ετήσιο εισόδημα, αλλά διαφοροποιεί την επιβάρυνση ανάλογα με την πηγή προέλευσης του εισοδήματος.
Φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα πληρώνουν περισσότερους φόρους από άλλους με υψηλότερα εισοδήματα, ενώ για ίδιου ύψους συνολικό ετήσιο εισόδημα ο συνολικός φόρος που αναλογεί διαφοροποιείται ανάλογα με την πηγή προέλευσης. Ο γενικός κανόνας που ισχύει είναι ότι για ίδιου ύψους εισόδημα δεν καταβάλλεται ίδιου ύψους φόρος, εκτός εάν οι περιπτώσεις μεταξύ των οποίων γίνονται οι συγκρίσεις αφορούν ακριβώς ίδιας προέλευσης εισόδημα.

Ειδικότερα, από τη σύγκριση των φορολογικών επιβαρύνσεων που προκύπτουν ανά κατηγορία εισοδήματος με βάση τις ισχύουσες φορολογικές κλίμακες προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

1) Φορολογούμενοι με συνολικά ετήσια εισοδήματα μικρότερα πληρώνουν φόρο περισσότερο από άλλους με συνολικά ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα! 

Π.χ. φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ από μισθούς πληρώνει φόρο 4.000 ευρώ, ενώ φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ από ατομική επιχείρηση πληρώνει φόρο 4.400 ευρώ, δηλαδή 400 ευρώ περισσότερο από τον μισθωτό με τα 10.000 ευρώ περισσότερα το χρόνο.

Διαβάστε περισσότερα για τις «αδικίες» ΕΔΩ

Επίσης φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ από ατομική επιχείρηση πληρώνει φόρο 2.640 ευρώ, ενώ φορολογούμενος με εισόδημα 14.000 ευρώ από ενοίκια πληρώνει φόρο 2.500 ευρώ, δηλαδή 140 ευρώ λιγότερα από τον άλλον με το υψηλότερο κατά 2.000 ευρώ εισόδημα! Ίδιο φόρο, 2.500 ευρώ, πληρώνει ετησίως ένας φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ από μισθούς κι ένας φορολογούμενος με εισόδημα 14.000 ευρώ από ενοίκια.
Υπολογίστε το φόρο ανάλογα με την πηγή εισοδήματος ΕΔΩ

Υπολογισμός Φόρου 2020


Διαβάστε Περισσότερα » "Οι αδικημένοι της φορολογίας: Ποιοι θα πληρώσουν φέτος περισσότερο φόρο για λιγότερο εισόδημα"

Κυβέρνηση: Προκλητική η χθεσινή εικόνα στην Αγία Σοφιά

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μία ημέρα μετά τους τουρκικούς εορτασμούς για την Άλωση της Πόλης και την ανάγνωση του κορανίου στο εσωτερικό της Αγίας Σοφιάς.

«Όταν χρησιμοποιούνται διάφορες εκφράσεις για την εξωτερική πολιτική, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Δεν πρέπει να αναπαράγουμε την τουρκική προπαγάνδα» τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1».

Διαβεβαίωσε δε, ότι «η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή στην πιο ισχυρή θέση, που ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, αναπτύσσοντας διμερείς και πολυμερείς επαφές».

«Είναι άλλο πράγμα να είναι κανείς προκλητικός και άλλο πράγμα να είναι ισχυρός. Εμείς κάνουμε ό,τι πρέπει για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Όσον αφορά τις χθεσινές εκδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για μία προκλητική εικόνα.

«Έχει αποδοκιμαστεί και από τη Διεθνή Κοινότητα, όχι μόνο από τη δική μας πλευρά, από το Υπουργείο Εξωτερικών. Δεν είναι θέμα μόνο για τους Έλληνες και τους Χριστιανούς γενικά. Είναι ζήτημα προσβολής ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που συμβολίζει πολύ-πολύ περισσότερα από μια προπαγανδιστική φιέστα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι με αφορμή την επέτειο από την Άλωση της Πόλης (29 Μαΐου 1453), η τουρκική κυβέρνηση διοργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεων έξω από την Αγία Σοφιά.

Μάλιστα, οι θρησκευτικές αρχές της γειτονικής χώρας προχώρησαν στην ανάγνωση του κορανίου από το εσωτερικό της Αγίας Σοφιάς, το οποίο αποτελεί μουσείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Σε μία πρώτη επίσημη αντίδραση, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η σημερινή ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών.

»Η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος.

»Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβέρνηση: Προκλητική η χθεσινή εικόνα στην Αγία Σοφιά"

«Ελεύθερα» τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο κέντρο της Αθήνας

Ο Δήμος Αθηναίων ετοιμάζει 30 νέους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών τους επόμενους μήνες, ενώ θα επιτρέπεται η κίνησή τους στους χώρους απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
Στόχος του Μεγάλου Περιπάτου είναι η ενθάρρυνση της κυκλοφορίας των πεζών, των ποδηλάτων αλλά και των ΜΜΜ, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης ενημερώνοντας την επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής για τις περιβαλλοντικές διαστάσεις του ιού Covid-19.
Όπως είπε ο κ. Μπακογιάννης, το σχέδιο του Μεγάλου Περιπάτου στο κέντρο της Αθήνας ξεκινά στα τέλη Μαΐου και ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουνίου.
Παράλληλα, ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι ο δήμος ενθαρρύνει την ηλεκτροκίνηση, γι’ αυτό μέσα στους χώρους απαγόρευσης κυκλοφορίας θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν τα ηλεκτροκίνητα.
Θέλουμε να επιτρέπεται η δωρεάν στάθμευση για τα ηλεκτροκίνητα ενώ ετοιμάζουμε να τοποθετήσουμε 30 σταθμούς φόρτισης τους επόμενους μήνες, ανέφερε ο Δήμαρχος Αθηναίων.
Επίσης, έκανε ειδική αναφορά στη δυνατότητα χρήσης του ποδηλάτου στους δρόμους του Μεγάλου Περιπάτου και αποδέχθηκε την πρόταση του Γ. Αμυρά (ΝΔ) για ποδηλατοβόλτα των βουλευτών όταν (ο Μεγάλος Περίπατος) τεθεί σε λειτουργία.
newsauto
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ελεύθερα» τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο κέντρο της Αθήνας"

Τέλος τα πλαστικά μιας χρήσης από 1η Ιουλίου 2021

«Από την 1η Ιουλίου 2021 όλα τα πλαστικά μίας χρήσης θα αποσυρθούν», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης από την παραλία του Σχινιά, εγκαινιάζοντας, σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη την εκστρατεία «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης». Όπως έκανε γνωστό ο ΥΠΕΝ, αυτό θα εφαρμοστεί στο δημόσιο έξι μήνες νωρίτερα, ενώ θα δοθεί χρόνος στην αγορά να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Παράλληλα, προανήγγειλε και την παροχή κινήτρων στους καταναλωτές για την ενίσχυση της ανακύκλωσης των πλαστικών μπουκαλιών μίας χρήσης, με την αντίστοιχη θέσπιση ανταποδοτικού τέλους ολίγων λεπτών του ευρώ σε αυτές τις φιάλες.

Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού της ακτής από εθελοντές, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι μέσα στον Ιούνιο, η Ελλάδα θα ενσωματώσει τη σχετική κοινοτική Οδηγία σε νομοσχέδιο, σύμφωνα και με τη δέσμευση του πρωθυπουργού. «Πιστεύουμε βαθιά σε αυτή την πρωτοβουλία, καθώς πρόκειται για μία πράσινη, φιλοπεριβαλλοντική πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΝ.

«Κάθε μέρα στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε ένα εκατομμύριο πλαστικά ποτήρια του καφέ», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης σημειώνοντας, ότι η συντριπτική πλειονότητα των σκουπιδιών στη θάλασσα -έως και το 85%- είναι πλαστικά, ενώ το 50% αυτών είναι πλαστικά μίας χρήσης. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό, γι' αυτό προχωράμε μπροστά, γι' αυτό παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία την οποία έχει αγκαλιάσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά πρέπει να το κάνουμε μαζί με τους πολίτες», τόνισε.

Όπως επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης, «δίνουμε στην αγορά τη δυνατότητα να “ξεστοκάρει” και προχωρούμε μπροστά με μία πολιτική, την οποία πιστεύει και ο πρωθυπουργός πάρα πολύ».

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, «στον δημόσιο τομέα θα εφαρμόσουμε αυτή την πολιτική έξι μήνες νωρίτερα, από την 1η Ιανουαρίου του 2021» και πρόσθεσε ότι «θα υπάρξει ένα μικρό τέλος λίγων λεπτών στα πλαστικά μπουκάλια, αλλά ταυτόχρονα και κίνητρο για τους καταναλωτές έτσι ώστε όσοι επιστρέφουν τα μπουκάλια, θα παίρνουν πίσω αυτά τα χρήματα, προκειμένου να ενισχυθεί η κουλτούρα ανακύκλωσης στη χώρα».

«Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι λόγια, είναι έργα και προχωρούμε κάθε μέρα μπροστά: Απολιγνιτοποίηση, ηλεκτροκίνηση, εθνικό σχέδιο αναδασώσεων, απόσυρση των πλαστικών μίας χρήσης», δήλωσε ο ΥΠΕΝ.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος τα πλαστικά μιας χρήσης από 1η Ιουλίου 2021"

Τουρισμός - Ξενοδόχοι: «Από Δευτέρα ανοίγουμε, αλλά δεν έχουμε… αριθμό πρωτοκόλλου λειτουργίας»

Χαμένοι στη …μετάφραση των εργασιακών αλλά και της εξειδίκευσης των υγειονομικών πρωτοκόλλων δηλώνουν οι Ελληνες ξενοδόχοι, εν όψει και της ερχόμενης Δευτέρας, οπότε ανοίγουν και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. 

«Δευτέρα ανοίγουμε και αναμένουμε ακόμη …αριθμό πρωτοκόλλου λειτουργίας», δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος. 

Οι ξενοδόχοι αναμένουν ακόμη και σήμερα την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τα υπουργεία Υγείας και Τουρισμού για τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των ξενοδοχείων που ανακοινώθηκαν μεν εδώ κι ένα δεκαήμερο, ωστόσο, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, δεν έχουν εξειδικευθεί ως προς τις λεπτομέρειές τους, που περιλαμβάνουν ζητήματα σχετικά με τα μέτρα προστασίας, την καθημερινή λειτουργία των καταλυμάτων σε όλη τη χώρα, τα πρόστιμα σε περιπτώσεις μη εφαρμογής κ.α.. 

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του σταδιακού ανοίγματος του τουρισμού στη χώρα την 1η Ιουνίου έχει οριστεί η ημερομηνία επαναλειτουργίας για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας (από τις 15/6 είναι η δεύτερη ημερομηνία για τα εποχικής λειτουργίας), αν και με βάση τις δηλώσεις των ίδιων των ξενοδόχων πολλά από αυτά δεν πρόκειται να ανοίξουν δεδομένου ότι το τοπίο είναι ακόμη θολό: Η ίδια η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής Αργοσαρωνικού κυρία Λαμπρινή Καρανάσιου-Ζούλοβιτς και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης, κ. Ευγένιος Βασιλικός, σε διαδικτυακή συζήτηση της περασμένης Πέμπτης που διοργάνωσε το tornosnews.grεκτίμησαν ότι μέχρι και τα μέσα Ιουνίου ή και έως το τέλος Ιουνίου θα δούμε κλειστά ξενοδοχεία στην ελληνική πρωτεύουσα. 

«Οι ξενοδόχοι της Αθήνας θέλουν να ανοίξουν την Δευτέρα 1η Ιουνίου, όπως προβλέπει η κυβερνητική απόφαση, ωστόσο, αυτή τη στιγμή κανείς δεν είναι σε θέση να λάβει αυτήν την απόφαση, καθώς εκκρεμούν σημαντικές διευκρινίσεις ως προς τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα εργασιακά, που θα στηρίξουν την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων. Δεν θέλουμε το βιαστικό άνοιγμα να γίνει μπούμερανγκ με κρούσματα κορωνοϊού σε πελάτες και εργαζόμενους. Γι αυτό και χρειάζονται διευκρινίσεις σε σημαντικά λειτουργικά ζητήματα, όπως: Θα υπάρχει δυνατότητα για μπουφέ στο πρωινό; Θα φορούν μάσκα οι εργαζόμενοι στην ρεσεψιόν ή οι σερβιτόροι στα ξενοδοχεία; Και, εν τέλει, με ποιο τρόπο θα υπάρξει μια ισορροπία στην έννοια της φιλοξενίας στο επίπεδο, που έχουμε, και στα μέτρα προστασίας», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχωνκ. Τάσιος σήμερα δηλώνει ότι «δύο ημέρες πριν την εξαγγελθείσα ημερομηνία επαναλειτουργίας των ελληνικών ξενοδοχείων τα υγειονομικά πρωτόκολλα αγνοούνται, στα εργασιακά οι ξενοδόχοι είμαστε χαμένοι στη μετάφραση και ως προς το σοβαρό ζήτημα της ρευστότητας τα μέλη μας ψάχνουν ακόμα να βρουν τα εκατομμύρια που δανείζουν οι τράπεζες. Όπως φαίνεται, την 1η Ιουνίου μόνο τα παράνομα καταλύματα και τα ακίνητα που μισθώνονται βραχυχρόνια θα είναι σε θέση να υποδεχθούν πελάτες. Άλλωστε αυτά, όπως φαίνεται, μάλλον θεωρούνται περισσότερο ασφαλή ακόμα και μέσα στην πανδημία, για αυτό και αφήνονται να λειτουργούν χωρίς υγειονομικούς όρους και το κυριότερο: δεν έχουν μπουφέ…».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρισμός - Ξενοδόχοι: «Από Δευτέρα ανοίγουμε, αλλά δεν έχουμε… αριθμό πρωτοκόλλου λειτουργίας»"

Τα θερινά σινεμά ανοίγουν σταδιακά από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου, χωρίς διάλειμμα

Τα θερινά σινεμά ανοίγουν σταδιακά από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου, με επιθυμητή πληρότητα περίπου στο 70%, με ανοιχτά τα κυλικεία αλλά χωρίς διάλειμμα, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, όπως συμφώνησαν οι αιθουσάρχες στην τηλεδιάσκεψη με την υπουργό Πολιτισμού πριν από λίγες ημέρες.

Τα σινεμά σηκώνουν αυλαία δύο εβδομάδες μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και η αναμενόμενη διστακτικότητα των θεατών στο κλίμα μιας ιδιότυπης αγοραφοβίας που οφείλεται στην πανδημία και την καραντίνα σιγά-σιγά θα ξεπεραστεί, όπως πιστεύουν οι αιθουσάρχες. Καθαρίζουν τις αυλές, απολυμαίνουν, φρεσκάρουν τα λουλούδια, συντονίζουν τη λειτουργία τους για την ασφάλεια των θεατών.

Το «Σινεμά σε περιμένει» λένε σύσωμοι οι φορείς της ελληνικής κινηματογραφίας στην καμπάνια τους για την επάνοδο των θερινών σινεμά. Κι από Σεπτέμβριο βλέπουμε τι θα συμβεί με τις χειμερινές αίθουσες, τον ανταγωνισμό του Νetflix και τις άλλες πλατφόρμες που ανθούν κι αλλάζουν ριζικά τον τρόπο θέασης του κινηματογράφου.

Για τη λειτουργία των περίπου 170 θερινών σινεμά σε όλη την Ελλάδα «περιμένουμε να οριστικοποιηθεί άμεσα η συμφωνία και να μας σταλεί η επίσημη ανακοίνωση του πρωτοκόλου με τις οδηγίες προστασίας από την πανδημία» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αιθουσαρχών Κινηματογραφιστών, Παναγιώτης Τσακαλάκης. Τα θερινά σινεμά επαναλειτουργούν με την ίδια τιμή στο εισιτήριο, χωρίς μείωση: «Οι προσφορές μέσα στην εβδομάδα μειώνουν τον μέσο όρο της τιμής του εισιτηρίου» εκτιμά ο ίδιος. Όσο για την εξαγγελθείσα μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στις κινηματογραφικές αίθουσες «δεν ανταποκρίνεται στο πάγιο αίτημα των αιθουσαρχών που είναι μείωση στο 6% όπως ισχύει σε όλο τους τομείς πολιτισμού -θέατρο, βιβλίο κ.ά».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα θερινά σινεμά ανοίγουν σταδιακά από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου, χωρίς διάλειμμα"

Δημοσκόπηση: Στις 22 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ - Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα για τις επιχειρήσεις

Διαφορά 21,8 μονάδων υπέρ της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της GPO για τα Παραπολιτικά με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει 42% έναντι 20,2% του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρόθεση ψήφου.

Τα υπόλοιπα κόμματα κινούνται περίπου στα ίδια ποσοστά που καταγράφηκαν και στην προηγούμενη έρευνα με το Κίνημα Αλλαγής να συγκεντρώνει 6%, το ΚΚΕ 5,4%, την Ελληνική Λύση 4%, το ΜΕΡΑ25 2,5%, 3,1% επιλέγει κάποια άλλο εξωκοινοβουλευτικό κόμμα, ενώ το 10,4% του δείγματος δηλώνει αναποφάσιστο.

prothesi
Σαφής είναι η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη και στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 54,1% έναντι 23,2% του Αλέξη Τσίπρα

Ξεκάθαρη η πρωτιά Μητσοτάκη και στη λίστα με τις θετικές γνώμες με τον πρωθυπουργό να συγκεντρώνει 68,7% έναντι 36% του Αλέξη Τσίπρα. Ακολουθούν η Φώφη Γεννηματά με 27,2%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 24,1%, ο Κυράκος Βελόπουλος με 17,9% και τέλος ο Γιάννης Βαρουφάκης με 15,4.,

mitsotakis1
mitsotakis2
Την ίδια ώρα το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους τους πολίτες, οι οποίοι σε ποσοστό 80,8% διαφωνούν με μια τέτοια προοπτική, ποσοστό που συγκεντρώνει ισχυρή πλειοψηφία μεταξύ των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων.

Επιπλέον έχει διαμορφωθεί, και έως ένα βαθμό εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη η αντίληψη σε ποσοστό 48% ότι αν στη θέση της σημερινής κυβέρνησης βρισκόταν ο ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα θα ήταν χειρότερα όσον αφορά την οικονομική διαχείριση της κρίσης.

Όσον αφορά την δημοφιλία των υπουργών της κυβέρνησης στην πρώτη θέση είναι ο Υπ. Υγείας Βασίλης Κικίλιας με 58,5% και ακολουθούν ο Υπ. Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης με 55%, ο Υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με 54,1%, ο Υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας με 53,6% και ο Υπ. Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης με 53,5%.

ypoyrgoi

Όσον αφορά τα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων το 62,5% απαντά ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση ενώ ειδικά για τον τουρισμό και την εστίαση το θετικό ποσοστό ανέρχεται στο 68,8%.

Σχετικά με τις κυβερνητικές εξαγγελίες που αφορούν την προστασία των θέσεων απασχόλησης, το 52,5% τις κρίνει θετικά έναντι 43% που θεωρεί ότι τα μέτρα αυτά δεν αναπληρώνουν στο βαθμό που θα έπρεπε τα εισοδήματα των εργαζομένων.

Συνολικά τα εξαγγελθέντα μέτρα δημιούργησαν αισθήματα αισιοδοξίας στο 47,3% της κοινής γνώμης έναντι 40,4% που δηλώνουν την ανησυχία τους για τα όσα άκουσαν στο πρωθυπουργικό διάγγελμα και στην περαιτέρω εξειδίκευσή του από τους αρμόδιους υπουργούς.

metra
metra2

Διαβάστε ΕΔΩ όλη τη δημοσκόπηση της GPO


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση: Στις 22 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ - Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα για τις επιχειρήσεις"

Αλλάζουν τα δεδομένα στην ακτοπλοΐα – Πώς θα ταξιδεύουμε από τις 15 Ιουνίου

Αλλαγές θα υπάρχουν από τις 15 Ιουνίου όσον αφορά τις μετακινήσεις με τα πλοία, έπειτα από συνεννόηση του υπουργείου Ναυτιλίας με τον ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να έχουμε αναθεώρηση του πρωτοκόλλου επιβατών, με στόχο την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού.

Ακτοπλοϊκοί κύκλοι δηλώνουν πάντως στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι και ο Ιούνιος θα είναι ένας προβληματικός μήνας στην επιβατική κίνηση σε σχέση με πέρυσι, καθώς η ζήτηση εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ αναφέρουν ότι η αναθεώρηση των πρωτοκόλλων επιβατών κρίνεται αναγκαία για τη δρομολόγηση των περισσότερων ταχύπλοων, καθώς αυτή τη στιγμή που είναι στο 50% δεν μπορεί να καλύψει το κόστος λειτουργίας τους.

Αυτή τη στιγμή από τα 85 πλοία, στην ακτοπλοϊκή συγκοινωνία δραστηριοποιούνται περίπου τα 35 με 40.

Το πιθανότερο σενάριο που εξετάζουν πολλές εταιρείες είναι τα δρομολόγια των περισσότερων ταχύπλοων ανάλογα με τη ζήτηση να ξεκινήσουν στο τέλος Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου.

Πολλές εταιρείες έχουν αρχίσει ήδη να ανακοινώνουν την έναρξη δρομολογίων ταχυπλόων ωστόσο η εκτέλεσή τους εξαρτάται πάντα από την κάλυψη της επιβατικής κίνησης.

Πάντως η αρχή έγινε ήδη από την εταιρεία Aegean Speed Lines που ανακοίνωσε την έναρξη των δρομολογίων του καταμαράν ταχυπλόου HSC SPEEDRUNNER III στην γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων (Σέριφο, Σίφνο, Μήλο) από την Παρασκευή 5η Ιουνίου 2020. Επίσης για την Πέμπτη 4/6 έχει ανακοινώσει την εκτέλεση δρομολογίου το superjet για Σίφνο, Μήλο, Φολέγανδρο, Θήρα, Αμοργό, Κουφονήσι, Νάξο και Μύκονο και για την Παρασκευή 5/6 το seajet 2 για Σίφνο, Μήλο, Φολέγανδρο, Θήρα, Αμοργό, Κουφονήσι, Νάξο, Μύκονο.

Το ταχύπλοα αυτά θα ταξιδεύουν με μειωμένο πρωτόκολλο επιβατών ενώ έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τα μέτρα και τα πρωτόκολλα προστασίας από την cοvid-19 που έχει θεσπίσει ο ΕΟΔΥ.

Σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά θα εκτελεσθούν τέσσερα δρομολόγια πλοίων (δύο για την Κρήτη, ένα για τις Δυτικές Κυκλάδες και ένα για νησιά του ανατολικού Αιγαίου) ένα από τη Ραφήνα για Κυκλάδες και τρία από το Λαύριο για Κέα και Κύθνο.

Το πρωί αναχώρησε από το λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διονύσιος Σολωμός» για Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο, Μήλο, Κίμωλο, Φολέγανδρο, Σίκινο, Ιο και Θήρα με 559 επιβάτες 177 ΙΧ οχήματα 23 φορτηγά και 44 δίκυκλα. Επίσης από το λιμάνι της Ραφήνας αναχώρησε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο superferry II για Άνδρο, Τήνο, Μύκονο με 803 επιβάτες, 228 ΙΧ οχήματα, 6 φορτηγά και 27 δίκυκλα.

Σύμφωνα με στοιχεία των κεντρικών λιμεναρχείων, χθες Παρασκευή 29/5 από το λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκαν 11 δρομολόγια, ενώ αναχώρησαν για διάφορα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη 5.726 επιβάτες, 1.394 οχήματα, 744 φορτηγά και 265 δίκυκλα. Επίσης για τα νησιά του Αργοσαρωνικού αναχώρησαν περίπου 2.000 επιβάτες.

Από το λιμάνι της Ραφήνας χθες πραγματοποιήθηκε ένα δρομολόγιο για τις Κυκλάδες και αναχώρησαν συνολικά 568 οχήματα 38 φορτηγά και 27 δίκυκλα.

Από το Λαύριο αναχώρησαν συνολικά 623 επιβάτες 186 οχήματα 28 φορτηγά και 5 δίκυκλα.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν με κάποιο πλοίο της ακτοπλοΐας, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πριν από την επιβίβασή τους, εξακολουθούν να ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες πρόληψης, στο πλαίσιο μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊου. Έτσι στο πλαίσιο ειδικών οδηγιών από τον ΕΟΔΥ, όλοι οι επιβαίνοντες θα θερμομετρούνται, θα συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο ενώ θα διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο.

Επίσης, στα πλοία υπάρχει ειδική διάταξη για τους επιβάτες στα αεροπορικά καθίσματα, ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω. Η χρήση κάθε καμπίνας θα επιτρέπεται από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, συγγενείς πρώτου βαθμού.

Τα πλοία ταξιδεύουν με μειωμένο πρωτόκολλο καθώς το καθένα φιλοξενεί μόνο το 50% των επιβατών, που προβλέπουν τα χαρτιά του, εκτός αν πρόκειται για πλοίο με καμπίνες που το ποσοστό αυτό γίνεται 55%.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζουν τα δεδομένα στην ακτοπλοΐα – Πώς θα ταξιδεύουμε από τις 15 Ιουνίου"

Προκλητική απάντηση του Τουρκικού ΥΠΕΞ για τη φιέστα στην Αγία Σοφία

Απάντηση στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία καταδίκαζε την προκλητική φιέστα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ανάγνωση αποσπασμάτων από το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία, έδωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι.

«H Ελλάδα, κάθε φορά που γίνεται ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, εξακολουθεί να κάνει δηλώσεις που είναι μάταιες και δεν έχουν αποτέλεσμα» αναφέρει η ανακοίνωση του Χ. Ακσόι.

«Σε μια εποχή που στην Ευρώπη ακούγεται η προσευχή από τους μιναρέδες και γίνεται κατανοητή η σημασία του αμοιβαίου σεβασμού, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα της Ευρώπης που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της, ενοχλήθηκε στην ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία. Κι αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα όσον στην κατανόηση της ψυχολογίας αυτής της χώρας» προσθέτει.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγορεί την Αθήνα λέγοντας πως «είναι φρέσκες οι μνήμες για τις προσπάθειες των κύκλων να σιωπήσουν το κάλεσμα της προσευχής στη Δυτική Θράκη που ακούγεται εδώ και αιώνες με την δικαιολογία του COVID-19».

«Η Τουρκία, δεν ενήργησε ενάντια στην παγκόσμια μνημειακή ιδιότητα της, ούτε ενήργησε αντίθετα με τη Σύμβαση της UNESCO του 1972 σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς» αναφέρει ο Ακσόι και καταλήγει:

«Η Αγία Σοφία, θα παραμείνει σημαντική αξία για την Τουρκία και ανθρωπότητα και θα συνεχίσει να προστατεύεται. Καλούμε την Ελλάδα να απαλλαγεί από τα ιστορικά της κόμπλεξ».

Χθες, το ελληνικό ΥΠΕΞ αντιδρώντας στην προκλητική φιέστα για τα 567 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, τόνισε σε ανακοίνωσή του:

«Η σημερινή ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών.

Η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος.

Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα.»

Το σόου που έστησε ο Ερντογάν διήρκεσε περίπου 1,5 ώρα και μεταδόθηκε ζωντανά από την τουρκική τηλεόραση. Στην εκδήλωση αυτή έγινε και η προκλητική ανάγνωση αποσπασμάτων από το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία, όπως είχε προαναγγείλει ο Τούρκος πρόεδρος.

Ένα ομοίωμα τείχους ακριβώς έξω από τον χώρο του Μουσείου της Αγίας Σοφίας είχε στήσει η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας (ΤRT), ώστε να γίνει ένα τηλεοπτικό σόου αναπαράστασης της 29ης Μαΐου του 1453.

Όλη η Τουρκία παρακολούθησε τηλεοπτικά τα «τείχη» της Πόλης να πέφτουν ακριβώς μπροστά από την Αγιά Σοφιά.

Στην περιοχή δεν υπήρχε κοινό, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκλητική απάντηση του Τουρκικού ΥΠΕΞ για τη φιέστα στην Αγία Σοφία"

Έκλεψαν στην Αττική 38 supercars «ανοίγοντάς» τα με… λάπτοπ (φωτο)

Η μαφία των supercars στην Αττική, που «λειτουργούσε» από τις αρχές του 2019, είχε κλέψει 38 πολυτελή οχήματα συνολικής αξίας πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ, χρησιμοποιώντας hi-tech εξοπλισμό!
Εγκληματική οργάνωση στην Αττική, που διέπραττε διακεκριμένες κλοπές οχημάτων, εξαρθρώθηκε από την ελληνική αστυνομία.
Η μαφία των supercars, που συστάθηκε στις αρχές του 2019, είχε στη «συλλογή» της 38 πολυτελή αυτοκίνητα, αξίας 1,5 εκατομμυρίου ευρώ!
Hi-tech διαρρήκτες 
Ο τρόπος, δε, που δρούσαν τα μέλη της ήταν… hi-tech, καθώς διέθεταν ειδικό τεχνικό εξοπλισμό, λάπτοπ συγκεκριμένα, που συνδέονται με το διαγνωστικό των οχημάτων, φύσες, κλειδιά οχημάτων κ.α.), και ο οποίος χρησιμοποιείται από άτομα που διαπράττουν κλοπές κατ’ επάγγελμα και είναι δυσεύρετος στην Ελλάδα και τις περισσότερες φορές τον εισήγαγαν από το εξωτερικό.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τριάντα οχτώ (38) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, εκ των οποίων είκοσι τρία (23) κλεμμένα και δέκα πέντε (15) πλαστογραφημένα, πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας κλεμμένων αυτοκινήτων, πλήθος εξαρτημάτων, ανταλλακτικών οχημάτων, μικροποσότητα ναρκωτικών ουσιών, καθώς και το χρηματικό ποσό των -18.000- ευρώ.
Συνελήφθησαν, λοιπόν, το πρωί της Τετάρτης σε διάφορες περιοχές της Αττικής, κατόπιν συντονισμένης επιχείρησης αστυνομικών, έξι (6) ημεδαποί και δύο (2) αλλοδαποί, μέλη της οργάνωσης.
Ο τρόπος δράσης τους
Για την επίτευξη του σκοπού τους, οι οκτώ είχαν κατανείμει μεταξύ τους ρόλους, τους οποίους ενάλλασσαν ανάλογα με τον στόχο που είχαν επιλέξει. Ορισμένα από τα μέλη της ομάδας εντόπιζαν και αφαιρούσαν τα οχήματα, ενώ άλλα μέλη φρόντιζαν να καταρτίζουν πλαστές πινακίδες για να τις τοποθετούν στα αφαιρεθέντα οχήματα και στη συνέχεια είτε να παραποιούν τα στοιχεία κυκλοφορίας τους (αριθμός πλαισίου και αριθμός κινητήρα) και να τα μεταπωλούν αυτούσια, είτε να τα διαθέτουν για αξιοποίηση των ανταλλακτικών μερών τους.
Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι αφού εντόπιζαν το όχημα που θα αφαιρούσαν, επέστρεφαν είτε στις οικίες τους είτε σε χώρους-καβάτζες και παραλάμβαναν τον ειδικό εξοπλισμό που απαιτούνταν. Ακολούθως μετέβαιναν εκ νέου στο σημείο της κλοπής και αφαιρούσαν το όχημα. Στη συνέχεια, το μετέφεραν και το στάθμευαν σε ασφαλές σημείο και ερευνούσαν το εσωτερικό του για να εντοπίσουν τυχόν συστήματα γεωγραφικού εντοπισμού (GPS TRACKERS).
Σε κάποιες περιπτώσεις και ειδικά όταν επρόκειτο για πολυτελή οχήματα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, τοποθετούσαν σε αυτά πλαστές πινακίδες που είχαν καταρτίσει εκ των προτέρων, από αγγελίες πώλησης οχημάτων ίδιου τύπου, μοντέλου και χρώματος στο διαδίκτυο. Ακολούθως, τα στάθμευαν σε περιοχές όπου διαμένουν εύπορα άτομα και χρησιμοποιούν πολυτελή οχήματα, για να μην κινήσουν υποψίες και ειδοποιηθούν οι Αρχές.
Μετά την πάροδο 2-3 ημερών και αφού τα οχήματα δεν είχαν εντοπιστεί από τους ιδιοκτήτες τους, είτε τα μετέφεραν σε υπόγειους χώρους στάθμευσης, είτε τα παρέδιδαν σε άτομα που σχετίζονται με καταστήματα εμπορίας ανταλλακτικών αυτοκινήτων για να τα αποσυναρμολογήσουν.
Είχαν και δικό τους συνεργείο 
Επίσης, ορισμένα εξ αυτών, τα μετέφεραν σε συνεργείο που χρησιμοποιούσε η οργάνωση, ιδιοκτησίας ενός εκ των συλληφθέντων, όπου αφού πραγματοποιούσαν διάφορες αλλαγές, πλαστογραφούσαν αριθμούς πλαισίου οχημάτων πρακτορείου ενοικίασης αυτοκινήτων, επίσης ιδιοκτησίας του ίδιου συλληφθέντα και στην συνέχεια μέσω αυτού τα διέθεταν για ενοικίαση σε ανυποψίαστους πελάτες, αποκομίζοντας με αυτό τον τρόπο οικονομικό όφελος.
Μάλιστα, αναζητούσαν στο διαδίκτυο αγγελίες πώλησης ολοσχερώς κατεστραμμένων οχημάτων και αφού αγόραζαν τέτοια οχήματα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν τους χαρακτηριστικούς αριθμούς τους (αριθμό πλαισίου και πινακίδες κυκλοφορίας) για να πλαστογραφήσουν τα κλεμμένα οχήματα ίδιου μοντέλου, τύπου και χρώματος και με τον τρόπο αυτό να τα «νομιμοποιήσουν».
Γνωστοί στις αρχές
Στην πλειοψηφία τους τα μέλη της οργάνωσης έχουν συλληφθεί και κατά το παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία -για τα κατά περίπτωση αδικήματα- της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατά συρροή, πλαστογραφίες, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Όπλων και περί Ναρκωτικών.

Οι συλληφθέντες με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκλεψαν στην Αττική 38 supercars «ανοίγοντάς» τα με… λάπτοπ (φωτο)"

Κορωνοϊός: Σοβαρές επιπλοκές παρουσιάζουν χειρουργεία σε ασθενείς με Covid-19, σύμφωνα με διεθνή μελέτη

Τουλάχιστον οι μισοί ασθενείς με Covid-19, οι οποίοι είναι ανάγκη να υποβληθούν σε κάποια χειρουργική επέμβαση για άλλη αιτία, εμφανίζουν σοβαρές επιπλοκές στους πνεύμονές τους, όπως πνευμονία και σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Η πολυκεντρική μελέτη, με επικεφαλής τον χειρουργό δρα Ανίλ Μπανγκού του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", ανέλυσε στοιχεία για 1.128 ασθενείς με επιβεβαιωμένη Covid-19 (η διάγνωση έγινε λίγο πριν ή λίγο μετά το χειρουργείο), οι οποίοι χειρουργήθηκαν σε 235 νοσοκομεία 24 χωρών, κυρίως ευρωπαϊκών. Οι τρεις στους τέσσερις ασθενείς (74%) έκαναν επείγον χειρουργείο, ενώ οι υπόλοιποι προγραμματισμένη επέμβαση (π.χ. για αφαίρεση καρκίνου).

Διαπιστώθηκε ότι στο 51% των χειρουργηθέντων εμφανίστηκαν πνευμονικές επιπλοκές και, από αυτούς, το 38% των ασθενών πέθανε μέσα σε 30 μέρες από την επέμβαση που είχαν κάνει. Συνολικά ένας στους τέσσερις (24%) ασθενείς με Covid-19 που χειρουργήθηκαν (είτε εμφάνισαν επιπλοκές είτε όχι), πέθαναν στον επόμενο μήνα. Αυξημένη πιθανότητα πνευμονικών επιπλοκών είχαν οι άνδρες, ιδίως άνω των 70 ετών, με υποκείμενα νοσήματα (καρδιοπάθεια, υπέρταση, διαβήτη, καρκίνο).

«Μολονότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την Covid-19, πρέπει να ζυγίζονται προσεκτικά για κάθε ασθενή, σε σχέση με τους κινδύνους από την καθυστέρηση μιας χειρουργικής επέμβασης, η μελέτη μας δείχνει ότι το κατώφλι για διενέργεια χειρουργείου εν μέσω της πανδημίας πρέπει να ανέβει, συγκριτικά με τη συνήθη πρακτική. Οι ιατρικές ομάδες πρέπει να εξετάζουν την πιθανότητα να αναβάλουν μη κρίσιμες επεμβάσεις και να επιλέξουν άλλες θεραπευτικές επιλογές, πράγμα που μπορεί να καθυστερήσει την ανάγκη για χειρουργείο ή μερικές φορές να το καταστήσουν τελείως περιττό», δήλωσε ο δρ Μπανγκού.

Η έκθεση στο νοσοκομείο στον κορωνοϊό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο Covid-19, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονικών επιπλοκών, λόγω της αυξημένης πιθανότητας ισχυρής φλεγμονώδους και ανοσολογικής αντίδρασης τόσο στη χειρουργική επέμβαση όσο και στη μηχανική διασωλήνωση, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Όταν τα νοσοκομεία επιστρέψουν στις χειρουργικές επεμβάσεις ρουτίνας, αυτό πιθανώς θα λάβει χώρα σε περιβάλλοντα που θα παραμένουν εκτεθειμένα στον SARS-CoV-2. Η ενδονοσοκομειακή λοίμωξη θα παραμείνει μια πρόκληση, γι' αυτό χρειάζονται επειγόντως στρατηγικές που θα ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο λοίμωξης, καθώς και των πνευμονικών επιπλοκών σε ασθενείς με Covid-19, των οποίων το χειρουργείο δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο», ανέφερε η χειρουργός δρ Άνα Μινάγια-Μπράβο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Χενάρες της Ισπανίας.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Σοβαρές επιπλοκές παρουσιάζουν χειρουργεία σε ασθενείς με Covid-19, σύμφωνα με διεθνή μελέτη"

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ κοντά στην Κάσο

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 10:22 ώρα Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση σε απόσταση 386 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας και το επίκεντρο εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 19 χλμ. βορειοδυτικά της Κάσου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός 4,1 Ρίχτερ κοντά στην Κάσο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news