facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Άγιος Κωνσταντίνος: Σκύλος επιτέθηκε και τραυμάτισε γυναίκα

Στο Νοσοκομείο Λαμίας βρέθηκε από τη μία στιγμή στην άλλη 55χρονη από τον Άγιο Κωνσταντίνο που επέστρεφε στο σπίτι της γύρω στις 11:00’ το πρωί της Παρασκευής (20/1).

Σύμφωνα με όσα κατέγραψε το LamiaReport την ώρα που περπατούσε, ένα μεγάλο δεσποζόμενο σκυλί, άγνωστο πως βρέθηκε έξω από το χώρο του, της επιτέθηκε με αποτέλεσμα να τη ρίξει στο έδαφος.

Η γυναίκα έχοντας χτυπήσει στο σώμα και στα άκρα, διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Καμένων Βούρλων, όπου διαπιστώθηκε ότι έχει κάταγμα στο χέρι και χτύπημα στα πλευρά και στη μέση της!

Κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά της στο Νοσοκομείο Λαμίας, για λεπτομερέστερο απεικονιστικό έλεγχο και αναμενόταν να πάρει εξιτήριο εντός της ημέρας.

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » " Άγιος Κωνσταντίνος: Σκύλος επιτέθηκε και τραυμάτισε γυναίκα "

Εύα Καϊλή: Θα καταγγείλει σε διεθνείς οργανισμούς τα βασανιστήρια των Βέλγων

Σε διεθνείς οργανισμούς ετοιμάζεται να προσφύγει η πλευρά της Εύας Καϊλή για να καταγγείλει τα βασανιστήρια που υποστηρίζει πως υπέστη από τους Βέλγους αστυνομικούς.

Μάλιστα, στις Βρυξέλλες ερευνούν ήδη τα όσα έχει καταγγείλει η Εύα Καϊλή, με την Ελληνίδα ευρωβουλευτή να δηλώνει πως όσα βασανιστήρια και αν της κάνουν δεν πρόκειται να παραδεχτεί κάτι που δεν έχει κάνει.

«Ματαιοπονούν. Εγώ κομμάτια να με κάνουν, δεν θα παραδεχτώ κάτι που δεν έκανα» εμφανίζεται να είπε σε δήλωσή της στο Open.

Θα συνεχίσει, όπως δήλωσε στο Mega, να αγωνίζεται για να κάνει την κόρη της περήφανη. «Το παιδί μου, μου δίνει δύναμη να πολεμήσω για την αθωότητά μου, θέλω να είναι περήφανη για μένα όταν μεγαλώσει» φέρεται να είπε.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, οι Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Αντρέ Ριζόπουλος προχωρούν ένα βήμα παραπάνω και μετά από συνεννόηση με την κατηγορουμένη ευρωβουλευτή θα καταγγείλουν τα βασανιστήρια στον εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου Βρυξελλών και στους διεθνείς οργανισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι την παράταση της κράτησης της Εύας Καϊλή στις φυλακές του Χάρεν για την υπόθεση του Qatargate αποφάσισαν οι Βέλγοι δικαστές την Πέμπτη (19/1).

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής θα μπορεί να αιτηθεί εκ νέου την αποφυλάκισή της σε ένα μήνα. Όπως είπε ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δεν θ' ασκήσει έφεση στην απόφαση των Βέλγων δικαστών.

Ο ίδιος επέμεινε την Πέμπτη στην καταγγελία του ότι η Εύα Καϊλή υπέστη βασανιστήρια στο κελί της αστυνομίας, όπου την ανάγκασαν να παραμείνει μετά τη συμπληρωματική της κατάθεση, στις 11 Ιανουαρίου.

Χαρακτηριστικά, υποστήριξε ότι η Εύα Καϊλή «έζησε σκηνές που θυμίζουν Εξπρές του Μεσονυχτίου. Της βγάζουν το παλτό και εκείνη λέει κρυώνω, ζητά κουβέρτα, δεν της έδωσαν, της άφησαν τα φώτα ανοιχτά όλη τη νύχτα. Είχε περίοδο, και δεν την άφηναν να καθαριστεί».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εύα Καϊλή: Θα καταγγείλει σε διεθνείς οργανισμούς τα βασανιστήρια των Βέλγων"

Ακάρ: Παρουσίασε τηλεοπτική σειρά με τουρκική εισβολή στην Ελλάδα

Αυτή τη φορά, οι γείτονες το πήγαν πραγματικά σε άλλο επίπεδο, καθώς γύρισαν μία σειρά στρατιωτικού περιεχομένου με κρατική επιχορήγηση, όπου οι «καλοί» Τούρκοι στρατιώτες κυνηγούν λαθρεμπόρους σε ελληνικά νησιά!

Το νέο τουρκικό σήριαλ που θα μεταδίδεται από την κρατική τηλεόραση TRT1, αλλοιώνει τα πραγματικά στοιχεία με τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρεμιέρα του σήριαλ διοργάνωσε με κάθε επισημότητα το υπουργείο εθνικής Άμυνας.

Ο υπουργός υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και οι διοικητές των δυνάμεων παρακολούθησαν τη νέα σειρά του TRT «Al Sancak» (σ.σ. Η Κόκκινη Σημαία) σε ειδική προβολή. Μάλιστα, ο Ακάρ τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να προβάλλεται ο ηρωισμός και η αυτοθυσία του τουρκικού στρατού.

Η νέα σειρά του TRT «Al Sancak» αφηγείται την ιστορία ενός Τούρκου στρατιωτικού, ο οποίος υπερασπίστηκε την πατρίδα του με τίμημα τη ζωή του.

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Komutanlar, “Al Sancak” Dizisini Oyuncularla Beraber İzledi
Την ειδική προβολή που έγινε στον πολιτιστικό χώρο «Ατατούρκ» παρακολούθησαν επίσης ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του TRT Ahmet Albayrak, ο Γενικός Διευθυντής του TRT Mehmed Zahid Sobacı, η ομάδα παραγωγής και οι ηθοποιοί.

Η τούρκικη σειρά παρουσιάζει τους Τούρκους στρατιώτες να κυνηγούν Έλληνες εγκληματίες ακόμη και στην Αθήνα, ενώ στα πλάνα φιγουράρει ο χάρτης της Ελλάδας.

Η χρονική στιγμή που κάνει πρεμιέρα η τουρκική σειρά σίγουρα δεν είναι τυχαία καθώς η Τουρκία βρίσκεται λίγο πριν τις εκλογές και όπως φαίνεται η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας έχει αναλάβει έναν αρκετά προπαγανδιστικό ρόλο, στοχεύοντας στον ανθελληνισμό.

«Η κόκκινη σημαία» έχει ως θέμα τους Τούρκους στρατηγούς, οι οποίοι σχεδιάζουν μια αποστολή με στόχο να καταπολεμήσουν κακούς τρομοκράτες και κακούς λαθρέμπορους όπλων, οι οποίοι απειλούν την Τουρκία.

Ο στόχος βρίσκεται σε ένα νησί στο εξωτερικό, χωρίς να αναφέρεται η πραγματική ονομασία του. Στους τοίχους όμως, φαίνονται συνθήματα, τα οποία είναι γραμμένα στα ελληνικά αλλά και χάρτες με την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στους τοίχους αναγράφεται το σύνθημα «Αλληλεγγύη στον Μαζιώτη» αλλά και συνθήματα που γράφουν «Έξω οι Ναζί».

Η εκδήλωση έγινε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου ο Ακάρ συνοδευόταν από τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων στρατηγό Musa Avsever, τον διοικητή των ναυτικών δυνάμεων ναύαρχο Ercüment Tatlıoğlu, τον διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας στρατηγό Atilla Gülan και τους υφυπουργούς Yunus Emre Karaosmanoğlu, Şuay Alpay, Alpaslan Kavaklıoğlu και Muh.

Στο τέλος της τελετής, ο Γενικός Διευθυντής της TRT Sobacı παρουσίασε την αφίσα της σειράς στον υπουργό Ακάρ.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ακάρ: Παρουσίασε τηλεοπτική σειρά με τουρκική εισβολή στην Ελλάδα "

ΗΠΑ: Ρωσικό τρένο παραλαμβάνει όπλα από τη βόρεια Κορεά – «Τρομοκρατική οργάνωση» η ομάδα Wagner

«Διεθνή εγκληματική οργάνωση» χαρακτήρισαν οι ΗΠΑ την ρωσική παραστρατιωτική εταιρία Wagner , καταγγέλλοντας τη δράση της στην Ουκρανία.

«Η Wagner είναι μια εγκληματική οργάνωση που διαπράττει ωμότητες και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, υπογραμμίζοντας ότι η μισθοφορική εταιρεία έχει αναπτύξει περίπου 50.000 άνδρες στην Ουκρανία, κατά κύριο λόγο ανθρώπους που στρατολογήθηκαν ενώ ήταν κρατούμενοι σε ρωσικές φυλακές.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η ομάδα Βάγκνερ διαθέτει σήμερα περίπου 50.000 άνδρες στην Ουκρανία, εκ των οποίων οι 10.000 είναι μισθοφόροι και οι 40.000 (πρώην) φυλακισμένοι», είπε, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έχει «επιφυλάξεις» για τις «μεθόδους στρατολόγησης» που ακολουθεί.

Ο Κίρμπι προανήγγειλε εξάλλου ότι η Ουάσινγκτον θα επιβάλει και νέες κυρώσεις σε βάρος της Βάγκνερ. Μετά τον χαρακτηρισμό της ως «διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης» απαγορεύεται επίσης στους Αμερικανούς να παρέχουν πόρους, αγαθά ή υπηρεσίες στην οργάνωση ενώ παγώνουν και τυχόν περιουσιακά στοιχεία της στις ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος παρουσίασε μια δορυφορική φωτογραφία που τραβήχθηκε στις 18 Νοεμβρίου και δείχνει, όπως λέει ο Λευκός Οίκος, ένα ρωσικό τρένο να πηγαίνει στη Βόρεια Κορέα για να παραλάβει όπλα για τη Βάγκνερ. Στις 19 Νοεμβρίου η Βόρεια Κορέα γέμισε πέντε βαγόνια με εμπορευματοκιβώτια και το τρένο επέστρεψε στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Κίρμπι, η Βόρεια Κορέα παρέδωσε πυραύλους τους οποίους θα χρησιμοποιούσε η Βάγκνερ. «Μολονότι εκτιμούμε πως η ποσότητα του υλικού που παραδόθηκε στη Βάγκνερ δεν άλλαξε τη δυναμική του πεδίου της μάχης στην Ουκρανία, αναμένουμε ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει βορειοκορεατικά οπλικά συστήματα», πρόσθεσε.

Τον περασμένο μήνα ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι η Βάγκνερ παρέλαβε όπλα από τη Βόρεια Κορέα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας χαρακτήρισε αβάσιμο αυτόν τον ισχυρισμό και κατήγγειλε με τη σειρά του τις ΗΠΑ επειδή εφοδιάζουν με φονικά όπλα την Ουκρανία. Ο ιδρυτής της Βάγκνερ και στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν Γεβγκένι Πριγκόζιν διέψευσε επίσης ότι έλαβε όπλα από τη Βόρεια Κορέα και χαρακτήρισε «κουτσομπολιά και εικασίες» την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ακόμη η παραστρατιωτική οργάνωση Βάγκνερ διέψευσε σήμερα ότι στρατολογεί Σέρβους για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, μία ημέρα αφότου ακτιβιστές κατέθεσαν μηνύσεις εναντίον της στο Βελιγράδι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Ρωσικό τρένο παραλαμβάνει όπλα από τη βόρεια Κορεά – «Τρομοκρατική οργάνωση» η ομάδα Wagner"

Ελβετία: Η Neue Zürcher Zeitung «κράζει» το Spiegel για fake news για τη «Μαρία του Έβρου»

Με την υπόθεση της Μπαϊντάα Σ., βασικής «πηγής» των ρεπορτάζ του περιοδικού «Der Spiegel» για το - όπως αποδείχθηκε - ανύπαρκτο περιστατικό θανάτου ενός παιδιού στον Έβρο, ασχολείται η ελβετική Neue Zürcher Zeitung. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το γερμανικό περιοδικό, «αντί να συμβιβαστεί ειλικρινά με τις δικές του αποτυχίες, συνεχίζει να εξαπατά το κοινό μέχρι σήμερα».

Το Spiegel αναγκάστηκε πρόσφατα να αφαιρέσει τρία άρθρα και ένα podcast σχετικά με ένα «προσφυγικό δράμα», επειδή βασιζόταν σε κατασκευασμένες ιστορίες, επισημαίνει η εφημερίδα της Ζυρίχης, σε ένα ιδιαίτερα εκτενές άρθρο της. «Ένα ερώτημα παραμένει: είναι οι δημιουργοί του κορυφαίου μέσου με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία και τις περισσότερες παραπομπές στη Γερμανία απλώς αφελείς ή μήπως κρύβουν σκόπιμα το γεγονός ότι εξαπατήθηκαν από έναν μάρτυρα που ήταν περισσότερο φαντασιόπληκτος από ό,τι αξιόπιστος;», γράφει η εφημερίδα, η οποία επιχείρησε να μιλήσει με την Μπαϊντάα Σ., αφού την εντόπισε σε επαρχιακή περιοχή της Ρηνανίας - Παλατινάτου, αλλά η 27χρονη αρνήθηκε. «Όχι, δεν θέλω πλέον να μιλήσω για το νησί και την Ελλάδα. Ήταν μια δύσκολη, θλιβερή περίοδος. Τώρα θέλω να αρχίσω μια νέα ζωή», είπε στους δημοσιογράφους της ΝΖΖ.

Το πώς ακριβώς ενεπλάκη στην υπόθεση η Μπαϊντάα Σ. παραμένει ασαφές, επισημαίνει η εφημερίδα, αλλά εξηγεί ότι η νεαρή γυναίκα, η οποία εμφανιζόταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως κοσμοπολίτισσα «Influencer», βρέθηκε ξαφνικά τον περασμένο Αύγουστο να ζητά βοήθεια για λογαριασμό 38 προσφύγων οι οποίοι υποτίθεται ότι είχαν εγκλωβιστεί αβοήθητοι στο νησί του Έβρου. «Είναι η αρχή μιας διεθνούς εκστρατείας κατά της πολιτικής της ΕΕ για τη μετανάστευση (…) Το Spiegel κάνει λόγο για πανευρωπαϊκό έγκλημα», αναφερόμενο σε υποτιθέμενα pushbacks της Ελλάδας. «Σε αυτή την περίπτωση ένα κορίτσι που το έλεγαν Μαρία πέθανε από δάγκωμα σκορπιού επειδή οι υπηρεσίες της ΕΕ δεν προσέφεραν βοήθεια», επισημαίνει η ΝΖΖ, παραπέμποντας στο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, αναφέρεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η ΝΖΖ εξηγεί ακόμη ότι «ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απειλεί τακτικά με πόλεμο την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας τα εκατομμύρια των μεταναστών και σύρων προσφύγων ως μοχλό πίεσης κατά της ΕΕ» και προσθέτει ότι «σύμφωνα με τα σωστικά συνεργεία, οι διακινητές επανειλημμένα δημιουργούν επείγουσες καταστάσεις προκειμένου να πείσουν τις αρχές να επέμβουν, π.χ. με βρέφη τα οποία υποτίθεται ότι είναι άρρωστα, ενώ είναι υγιή» και ότι «οι ΜΚΟ που προωθούν το άνευ όρων δικαίωμα στη μετανάστευση συχνά παρουσιάζουν δηλώσεις μεταναστών ως γεγονότα και οι δημοσιογράφοι με τη σειρά τους θεωρούν αυτές τις διηγήσεις ως έρευνα».

Η Μπαϊντάα Σ. βρισκόταν σε επαφή με ελληνικές ΜΚΟ και ο δικηγόρος κάποιας από αυτές τις οργανώσεις την έφερε σε επαφή με τον ανταποκριτή του Spiegel, αναφέρει το ρεπορτάζ και παραθέτει τα ερωτηματικά που προκύπτουν από την κάλυψη της υπόθεσης. Όπως λέει, η Μπαϊντάα Σ. εξαφανίστηκε μια μέρα πριν από την άφιξη στην Ελλάδα της ομάδας των μεταναστών που εκπροσωπούσε. Πώς μπόρεσε να φύγει από την Ελλάδα, απλώς ως αιτούσα άσυλο; Ήταν πρόσφυγας το καλοκαίρι του 2022 ή προσποιείτο για τα ΜΜΕ; «Το όνομά της δεν περιλαμβάνεται καν σε λίστα προσφύγων που εστάλη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», η υποτιθέμενη γιαγιά της για την οποία μιλούσε σε βιντεομηνύματα δεν υπήρχε, όπως πιθανόν δεν υπάρχει και η μικρή Μαρία, η οποία υποτίθεται ότι πέθανε στο νησί», γράφει η ΝΖΖ και επισημαίνει την προσπάθεια του Spiegel να ελέγξει το σκάνδαλο με κάθε είδους ελιγμούς και να παρουσιάσει την υπόθεση ως μια «λυπηρή αποτυχία».

Στις 30 Δεκεμβρίου 2022, το περιοδικό δημοσιεύει τις εξηγήσεις του. «Τα άρθρα θα έπρεπε να έχουν διατυπωθεί πιο προσεκτικά», έγραψε το Spiegel. «Ο αναπληρωτής διευθυντής διεθνών ειδήσεων μετέτρεψε τις δηλώσεις των προσφύγων σε γεγονότα, κανείς δεν τα ήλεγξε», αντιτείνει η ΝΖΖ κάνει λόγο για «μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις fake news από την εποχή του σκανδάλου με τον Κλάας Ρελότιους (σσ. πρώην συντάκτη του Spiegel, ο οποίος το 2018 παραδέχθηκε ότι σε τουλάχιστον 14 άρθρα είχε διαστρεβλώσει γεγονότα ή επινοήσει δηλώσεις)». Σημειώνει επίσης ότι ο ανταποκριτής του περιοδικού στην Ελλάδα «ακολουθούσε» την Μπαϊντάα Σ. στο Instagram, αλλά προφανώς δεν είχε παρατηρήσει κάτι για την προηγούμενη ζωή της, η οποία δεν ταίριαζε στη γυναίκα του περασμένου καλοκαιριού, η οποία εμφανιζόταν βουρκωμένη και απεριποίητη. «Υπάρχουν σημαντικές αμφιβολίες για την αξιοπιστία της Μπαϊντάα Σ.», συνεχίζει η ελβετική εφημερίδα και προσθέτει ότι, ακόμη και η ΜΚΟ Humanrights 360, η οποία είχε δώσει πληροφορίες στα ΜΜΕ για την υπόθεση του Έβρου, έλαβε τελικά δημοσίως αποστάσεις από το ρεπορτάζ του Spiegel. Επιπλέον, όταν η ΝΖΖ απηύθυνε στο Spiegel το ερώτημα, «γιατί η Μπαϊντάα Σ. εξακολουθεί να αναφέρεται στο ρεπορτάζ του ως μάρτυρας», το περιοδικό επικαλέστηκε απλώς την «προστασία των πληροφοριοδοτών και των πηγών» προκειμένου να μην απαντήσει.

Το ρεπορτάζ της ΝΖΖ κλείνει με μια ερώτηση που απηύθυνε η εφημερίδα στη Μπαϊντάα Σ. σχετικά με τη γιαγιά της, για την οποία υποτίθεται ότι ζητούσε βοήθεια. Η 70χρονη θα έπρεπε να βρίσκεται στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα έλεγε τότε η νεαρή γυναίκα. «Η γιαγιά μου δεν είναι ακόμη στην Ελλάδα», απάντησε.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ελβετία: Η Neue Zürcher Zeitung «κράζει» το Spiegel για fake news για τη «Μαρία του Έβρου»"

Τουρκία: Διαμαρτυρία στον Σουηδό πρεσβευτή για πορεία διαμαρτυρίας στη Στοκχόλμη

Το υπουργείο Εξωτερικών στην Τουρκία κάλεσε τον πρεσβευτή της Σουηδίας για να διαμαρτυρηθεί επειδή οι σουηδικές αρχές έδωσαν άδεια για μια διαδήλωση, αύριο Σάββατο, κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη.

Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στο υπουργείο, η Άγκυρα καταδίκασε την «προκλητική» κινητοποίηση που, όπως λέει, περιλαμβάνει το κάψιμο του Κορανίου. Το υπουργείο μετέφερε στον Σουηδό διπλωμάτη την «προσδοκία» της Τουρκίας να ανατραπεί η απόφαση με την οποία δόθηκε άδεια να γίνει η διαδήλωση.

Το υπουργείο είπε επίσης στον Σουηδό πρεσβευτή ότι η χορήγηση άδειας σε μια ξεχωριστή διαμαρτυρία που πρόκειται να γίνει επίσης αύριο από μια ομάδα «συμπαθούντων» προς το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) συνιστά παραβίαση των διμερών συμφωνιών.

Η Σουηδία και η Φινλανδία αναμένουν από την Τουρκία να εγκρίνει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Την περασμένη εβδομάδα, ο Στάφαν Χέρστρομ, ο Σουηδός πρεσβευτής στην Τουρκία, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή μια άλλη κινητοποίηση, κατά την οποία οι συμμετέχοντες κρέμασαν ένα ομοίωμα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Σουηδία καταδίκασε το συμβάν, όμως η Άγκυρα λέει ότι θα πρέπει να λάβει μια σαφή θέση κατά της τρομοκρατίας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Διαμαρτυρία στον Σουηδό πρεσβευτή για πορεία διαμαρτυρίας στη Στοκχόλμη"

Επίθεση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη εξαπολύει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αιγαίου

Δριμεία επίθεση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, με αφορμή δήλωσή του ότι στην Αθήνα υπηρετεί μόλις το 30% της αστυνομικής δύναμης με την εγκληματικότητά της να αγγίζει το 70% της χώρας, εξαπολύει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αιγαίου.

Τον κατηγορεί για παρουσίαση λανθασμένων στοιχείων, σημειώνοντας ότι το 64% της αστυνομικής δύναμης υπηρετεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και μόλις το 36% στην επαρχία.

Παράλληλα γνωστοποιεί ότι το 2021 τις Αστυνομικές Υπηρεσίες απασχόλησαν 223.639 αδικήματα (κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα) εκ των οποίων τα 103.937 (46%) στην Αττική.

«Δεν μπορεί εμείς από την άκρη της Ελλάδας να έχουμε τα ανωτέρω στοιχεία και ο υπουργός να τα αγνοεί» αναφέρει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η κοροϊδία έχει όρια.

Διαμηνύει δε προς κάθε κατεύθυνση ότι οι Αστυνομικοί και οι οικογένειες τους ψηφίζουν και στην επαρχία.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη εξαπολύει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αιγαίου"

Ψευτογιατρός: Παντρεμένος με παλιά αθλήτρια του στίβου - Τενίστας ο ένας γιος, τραγουδιστής ο άλλος

Παντρεμένος με γνωστή αθλήτρια του στίβου της δεκαετίας του '80 και πατέρας τριών νεαρών αγοριών είναι ο 66χρονος ψευτογιατρός από τα Καλύβια, ο οποίος εμφανιζόταν ως ειδικός στην καταπολέμηση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, με αποτέλεσμα να εξαπατήσει πολλούς ανθρώπους, εκ των οποίων πέντε έχασαν τη ζωή τους από τη δήθεν «πρωτοποριακή θεραπεία» με βλαστοκύτταρα που τους πρότεινε.

Ο ψευτογιατρός, τα στοιχεία του οποίου είναι θέμα ημερών να δουν το φως της δημοσιότητας, προκειμένου όσοι εξαπατήθηκαν να τον αναγνωρίσουν και να τον καταγγείλουν στις Αρχές, πριν αποφασίσει να βάλει σε εφαρμογή το επικίνδυνο- για την υγεία- σχέδιο του, διατηρούσε ιδιωτικό φυσικοθεραπευτήριο στα Καλύβια.

Με την ιδιότητά του αυτή είχε καταφέρει να εισχωρήσει σε πασίγνωστο προπονητικό κέντρο τένις, μέσα από το οποίο ο δεύτερος του γιος κατάφερε να εξελιχθεί σε σπουδαίο αθλητή με σημαντικές διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το συγκεκριμένο κέντρο επισκέπτεται κάθε φορά που βρίσκεται στην Αθήνα ο κορυφαίος Στέφανος Τσιτσιπάς και ο πατέρας του. Ο ειδικός είχε αναλάβει την αποκατάσταση ενός τραυματισμού που είχε στο χέρι, ένας από τους πιο ταλαντούχους Ρουμάνους παίκτες του τένις, που είχε επιλέξει το προπονητικό κέντρο για προετοιμασία.

Εκτός όμως από τον τενίστα γιο, καριέρα στο τραγούδι κάνει αυτή την ώρα και ο βενιαμίν της οικογένειας, ο οποίος στα παιδικά του χρόνια υπήρξε πρωταθλητής ιστιοπλοΐας. Ο νεαρός τραγουδιστής ξεκίνησε την καριέρα σου μέσα από το «Τhe Voice», όπου στην πρώτη οντισιόν κατάφερε να γυρίσει και τις τέσσερις καρέκλες των κριτών που έδωσαν μάχη για να τον διεκδικήσουν στη δική τους ομάδα.

Νικητής στέφθηκε ο Σάκης Ρούβας, ενώ στο παιχνίδι παρέμεινε τουλάχιστον μέχρι και το 2ο live.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ψευτογιατρός: Παντρεμένος με παλιά αθλήτρια του στίβου - Τενίστας ο ένας γιος, τραγουδιστής ο άλλος"

Μαφιόζικη εκτέλεση στην Καλαμάτα: Ποιος και γιατί σκότωσε τον «Αμερικανό»; (βίντεο)

Παλιός γνώριμος των Αρχών για υποθέσεις ναρκωτικών αλλά και για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ήταν ο 47χρονος που δολοφονήθηκε σε ενέδρα θανάτου που του έστησαν άγνωστοι στο κέντρο της Καλαμάτας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Mega, ο 47χρονος που ήταν γνωστός ως ο «Αμερικάνος», κυκλοφορούσε στην πόλη με περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί από τον εισαγγελέα.

Η δολοφονική επίθεση που παραπέμπει σε μαφιόζικη εκτέλεση σημειώθηκε λίγο πριν τις 11 το πρωί στο κέντρο της Καλαμάτας στη συμβολή των οδών Υδρας και Σόλωνος. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι δράστες αρχικά ξυλοκόπησαν το θύμα και στη συνέχεια το πυροβόλησαν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ένα όχημα έκλεισε τον δρόμο στη μηχανή που οδηγούσε ο 47χρονος.

Δύο άτομα βγήκαν από το αυτοκίνητο και επιτέθηκαν στον άνδρα χτυπώντας τον με μανία. Στη συνέχεια, ένας από τους δράστες έβγαλε όπλο και τον πυροβόλησε, ενώ μετά οι δράστες επιβιβάστηκαν στο όχημά τους και έγιναν… καπνός αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα μέσω της οδού Σόλωνος. Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όταν επιτέθηκαν στο θύμα τους δεν είχαν καν καλύψει τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους. Μάλιστα, η μαφιόζικη αυτή επίθεση θεωρείται από τις Αρχές ως «επαγγελματική», καθώς οι δράστες πυροβόλησαν το θύμα, έναν 47χρονο άνδρα, στο πίσω μέρος του γονάτου του, πετυχαίνοντας αρτηρία και προκαλώντας ακατάσχετη αιμορραγία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αυτοκίνητο των δραστών βρέθηκε στις 16.00 το απόγευμα σε απόσταση περίπου 10 λεπτών από το σημείο της δολοφονίας, σε παραλιακό σημείο προς τη μεριά της Μάνης. Οι έρευνες της Αστυνομίας εστιάζονται στο περιβάλλον του 47χρονου και στις δραστηριότητες που είχε αναπτύξει το τελευταίο διάστημα. Παράλληλα, αναζητείται υλικό από κάμερες ασφαλείας που πιθανόν να έχουν καταγράψει τις κινήσεις των δραστών πριν και μετά τη δολοφονία.



Ο τραυματίας παρελήφθη από ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε αιμόφυρτος στο νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου κατέληξε λίγη ώρα αργότερα. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, τα πρώτα στοιχεία «δείχνουν» ξεκαθάρισμα λογαριασμών, ενώ ο «Αμερικάνος» -που είχε το εν λόγω παρατσούκλι επειδή ζούσε παλιότερα στην Αμερική-, είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές για υποθέσεις ναρκωτικών, με βαριές καταδίκες σε Αθήνα και Μεσσηνία, ενώ φέρεται ότι ήταν εκτός φυλακής με περιοριστικούς όρους.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαφιόζικη εκτέλεση στην Καλαμάτα: Ποιος και γιατί σκότωσε τον «Αμερικανό»; (βίντεο)"

Επαναφέρει το αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών ο Ερντογάν – Eυθείες απειλές και εκνευρισμός

Νέες απειλές κατά της Ελλάδας εκτόξευσε ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη διεθνοποίηση του τουρκικού αναθεωρητισμού από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός. Ο Τούρκος πρόεδρος επανέφερε, για πολλοστή φορά, την τουρκική ρητορική περί αποστρατιωτικοποίησης νησιών, ενώ απάντησε και σε όσα ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός ότι δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία.

Σε τόνο εθνικιστικού παροξυσμού, με ευθείες πολεμικές απειλές κατά της Ελλάδας και με μια αήθη προσωπική επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Ταγίπ Ερντογάν επανέρχεται στην ακραία ρητορική, ορμώμενος απ’ την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο φόρουμ του Νταβός.

Άκου, Μητσοτάκη, ακόμη μιλάς αριστερά δεξιά, αλλά να ξέρεις κάτι πολύ καλά: Εάν επιχειρήσεις να κάνεις ένα λάθος, μπορεί να βρεις τους τρελούς Τούρκους να περπατάνε. Να το ξέρεις. Λένε ότι η Τουρκία παρήγαγε έναν πύραυλο που τον ονόμασαν Ταϊφούν. Αν πλήξει την Αθήνα τι θα γίνει; Εφόσον φερθείτε λογικά δεν έχουμε καμία πρόθεση να πλήξουμε την Αθήνα. Αλλά αν εξοπλίζετε τα νησιά νομίζετε ότι θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια;” δήλωσε ο Ερντογάν.

Λίγες ώρες πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποδομήσει τα αβάσιμα τουρκικά επιχειρήματα περί αποστρατιωτικοποίησης του Αιγαίου, την οποία η Άγκυρα συνδέει με την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. “Υπάρχει πολύς θόρυβος στην Τουρκία για το γεγονός ότι η Ελλάδα ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις της. Και ρωτώ, υπάρχει κάποιος λογικός άνθρωπος που να πιστεύει ότι τα ελληνικά νησιά απειλούν την τουρκική ενδοχώρα; Ή είναι πιο ρεαλιστική η άποψη ότι η τουρκική χώρα αποτελεί απειλή για τα ελληνικά νησιά; Ιδιαίτερα έχοντας κατά νου την ιστορία της Κύπρου: το 1974 είχαμε μια εισβολή και περισσότερο από το ένα τρίτο του νησιού είναι ακόμα υπό κατοχή“.

Ο Ερντογάν μάλιστα προχώρησε νωρίτερα σε μια αβάσιμη ερμηνεία της Συνθήκης της Λωζάννης, προαναγγέλλοντας και νέες κινήσεις της Άγκυρα στα διεθνή φόρα. “Με τη στρατιωτικοποίηση των νησιών αυτών έρχονται σε αντίθεση τόσο με τη Λωζάννη όσο και με τις άλλες συμφωνίες. Βέβαια σε σχέση με αυτά, εμείς κάνουμε τα κατάλληλα βήματα, την κατάλληλη στιγμή, στις διεθνείς συναντήσεις λέμε ό,τι χρειάζεται, όπου χρειάζεται“.

Δύο χρόνια μετά την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, ο Νίκος Δένδιας επισημαίνει ότι η Ελλάδα ασκεί τα δικαιώματά της με βάση το Διεθνές Δίκαιο. “Η χώρα μας, με μεγαλύτερες ζώνες κυριαρχίας και άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, χάρη και στη συμφωνία με την Αίγυπτο, δημιουργεί πλέον ένα υπόδειγμα τήρησης της νομιμότητας και ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, αλλά και ένα υπόδειγμα αυτοπεποίθησης” τόνισε στο Twitter.

Στη συνάντησή της με τον Γερμανό καγκελάριο και με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στηλίτευσε τον αναθεωρητισμό. “Επεσήμανα ότι η Ευρώπη παραμείνει ενωμένη στο θέμα της Γερμανίας και τόνισα την επικινδυνότητα του αναθεωρητισμού και την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου” τόνισε.

Συνεκπαίδευση του ελληνικού με το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό, στα ανοικτά του λιμανιού της Χάιφα, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Επαναφέρει το αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών ο Ερντογάν – Eυθείες απειλές και εκνευρισμός"

Σακελλαροπούλου σε Σολτς: «Εμπρηστική η ρητορική της Τουρκίας» – «Αναγκαίος ο διάλογος για τις πολεμικές αποζημιώσεις»

Με τον Όλαφ Σολτς συναντήθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Βερολίνο. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε στον Καγκελάριο της Γερμανίας τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τη χώρα μας το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου.

Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση που είχε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Βερολίνο, επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Μάλιστα, η κ. Σακελλαροπούλου εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συχνότητα των επαφών υψηλού επιπέδου μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνει ενωμένη στην καταδίκη της παράνομης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Αναφερόμενη στην Τουρκία, η κυρία Σακελλαροπούλου υπογράμμισε την πάγια θέση της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία το μόνο μέσο επίλυσης διακρατικών διαφορών είναι ο διάλογος με βάση το διεθνές δίκαιο και δήλωσε ότι η χώρα μας
εκτιμά ιδιαιτέρως τη στάση της Γερμανίας απέναντι στις τουρκικές απειλές, οι οποίες συνδυάζονται με μια εμπρηστική ρητορική σε πρωτοφανή επίπεδα.

Ως προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η Πρόεδρος εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή τους προοπτική, τονίζοντας ότι το θέμα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την Ε.Ε.

Η κυρία Σακελλαροπούλου κατέστησε επίσης σαφές ότι για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντική η αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, και η αποφυγή της εργαλειοποίησής του.

Τέλος, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τη χώρα μας το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, χαρακτηρίζοντας αναγκαία τη διεξαγωγή σχετικού διαλόγου.

Νωρίτερα, η κ. Σακελλαροπούλου ξεναγήθηκε στο Εβραϊκό Μουσείο του Βερολίνου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σακελλαροπούλου σε Σολτς: «Εμπρηστική η ρητορική της Τουρκίας» – «Αναγκαίος ο διάλογος για τις πολεμικές αποζημιώσεις»"

Αρκαδία: Κινδύνεψε από πλημμυρικά φαινόμενα το εκκλησάκι της Αγ. Θεοδώρας με τα 17 δέντρα στη σκεπή

Το μοναδικό στον κόσμο εκκλησάκι με τα 17 δένδρα στη σκεπή του, η Αγία Θεοδώρα στο χωριό Βάστα Αρκαδίας κινδύνεψε από πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τα ξημερώματα της Παρασκευής 20 Ιανουαρίου την περιοχή.

Από την έντονη βροχόπτωση δημιουργήθηκαν προβλήματα και στην Κοινότητα Βάστα, όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μεγαλόπολης Δημήτρης Σιέμπος.

Συγκεκριμένα πλημμύρισαν χείμαρροι, στην περιοχή της Αγίας Θεοδώρας Βάστα, Κάτω Κοτύλιο, με αποτέλεσμα φερτά υλικά να φράξουν τους δρόμους των οικισμών και να δημιουργήσουν προβλήματα.

Το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας γέμισε με λασπόνερα και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή υπέστησαν ζημιές.

Μηχανήματα του Δήμου Μεγαλόπολης, προχώρησαν και ολοκλήρωσαν την διάνοιξη των δρόμων. Επίσης ο κ. Σιέμπος διαβεβαιώνει ότι συνεργεία βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα εντοπίζονται στην επικράτεια του δήμου.

Επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Μανώλης Σκαντζός, σε ανάρτησή του αναφέρει ότι “ήδη ως Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας φροντίσαμε και έχει αποσταλεί ιδιώτης εργολάβος για τις ζημιές που έχουν προκληθεί στην ευρύτερη περιοχή και στους γύρω δρόμους.

Με την υποχώρηση της στάθμης του νερού στον ποταμό θα επιληφθεί ο εργολάβος, για τις ζημιές που θα προκληθούν στην κοίτη του ποταμού και στην γύρω περιοχή.”

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αρκαδία: Κινδύνεψε από πλημμυρικά φαινόμενα το εκκλησάκι της Αγ. Θεοδώρας με τα 17 δέντρα στη σκεπή"

Συντάξεις Φεβρουαρίου - Πότε μπαίνουν τα λεφτά στους λογαριασμούς

Πλησιάζει η ημέρα πληρωμής των συντάξεων Φεβρουαρίου στους δικαιούχους. Ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε και το πρόγραμμα καταβολής κύριων και επικουρικών συντάξεων για τον Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα, οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ είναι οι εξής:

  • Την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.
  • Την Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο, που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7, 9.
  • Τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο, που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6, 8.

συνταξεις φεβρουαριου 2023, πληρωμη, ποτε μπαινουν λεφτα

Περισσότεροι από 750.000 συνταξιούχοι δεν θα λάβουν καμία αύξηση το 2023 λόγω «προσωπικής διαφοράς», ενώ για τον ίδιο λόγω άλλοι περίπου 400.000 θα λάβουν εξαιρετικά μικρές αναπροσαρμογές εν σχέσει με το 7,75% που έχει ανακοινωθεί.

Πρόκειται κυρίως για παλαιούς συνταξιούχος οι οποίοι κατέθεσαν αίτηση πριν τις 13/5/2016 και η σύνταξή τους υπολογίστηκε με το προηγούμενο σύστημα (προ του νόμου Καυτρούγκαλου). Ενώ υπάρχουν και ορισμένου συνταξιούχοι της περιόδου 2016-18 οι οποίοι έχουν μικρότερη προσωπική διαφορά.

Όταν από 1/1/2019 ετέθη σε ισχύ ο εν λόγω νόμος (3487/16) βρέθηκαν να λαμβάνουν… περισσότερα χρήματα οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι. Και έτσι αποκλείστηκαν και από τις οριακές μεταβολές που θεσπίστηκαν με τον νόμο 4670/20 (ν.Βρούτση), μέσω του οποίου διορθώθηκαν (βελτιώθηκαν) τα ποσοστά ανταπόδοσης για τα έτη ασφάλισης πέραν των 30 ετών ασφάλισης.

Για ένα «σκληρό» πυρήνα περίπου 500.000 συνταξιούχων από τα 2,6 εκ. δικαιούχων, 1 στους 5 δηλαδή, δεν θα λάβει αύξηση ούτε το 2024. Πρόκειται κυρίως για συνταξιούχους των ΔΕΚΟ, τραπεζών, του Δημοσίου και του πρώην ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες), οι οποίοι έχουν μεγάλη «προσωπική διαφορά» και θα αποκλειστούν των νέων αναπροσαρμογών και κατά τα επόμενα χρόνια. Και αυτό γιατί η «προσωπική διαφορά» ξεπερνά τα 200 ή 300 ευρώ.

Μισή σύνταξη στον ΟΑΕΕ

Γιατί όμως αυτές οι κατηγορίες ασφαλισμένων έχουν τόσο μεγάλη «προσωπική διαφορά»; Πρόσκειται εδώ κατηγορίες ασφαλισμένων στις οποίες υπήρχε η δυνατότητα συνταξιοδότησης με πλήρεις αποδοχές μετά από 32 χρόνια ασφάλισης, ενώ ήταν υποχρεωτική η έξοδος με 35 χρόνια ασφάλισης στο 58ο έτος της ηλικίας. Επίσης στον ΟΑΕΕ με 40 έτη ασφάλισης έβγαινε σύνταξη (ανάλογα με την ασφαλιστική κλάση που τότε επέλεγαν οι ασφαλισμένοι, ακόμη και 1.600 ευρώ. Ενώ με τον ν.4387/16 τα ίδια έτη ασφάλισης, αλλά στην κατώτερη κλάση, δίνουν σύνταξη μόλις 800 ευρώ!

Πλέον η σύνταξη περιορίζεται στο μισό…

Κατά συνέπεια, η επιλογή της συνταξιοδότησης πριν από 25 ή 20 χρόνια δεν εμπεριείχε τον κίνδυνο μελλοντική τιμωρίας…

Παράδειγμα:

Υπάλληλος της Αγροτικής Τράπεζας συνταξιοδοτήθηκε το 2005 με 32 χρόνια ασφάλισης και αποδοχές 2.000 ευρώ. Μέσω των διαδοχικών μειώσεων στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας η σύνταξη του μειώθηκε κατά 600 ευρώ.

Ωστόσο, μετά τον επανυπολογισμό με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4387/16 έπρεπε να λαμβάνει 1100 ευρώ. Κατά συνέπια έχει προσωπική διαφορά 300 ευρώ. Και με την αύξηση του 7,75% από τις αρχές του χρόνου, η οποία θα αποδοθεί στα τέλη Ιανουαρίου, η «νόμιμη» σύνταξή του θα διαμορφωθεί από 1.100 ευρώ, στα 1185,25 ευρώ. Δηλαδή και το 2023 ο συνταξιούχο του παραδείγματός μας θα εξακολουθεί να λαμβάνει μεγαλύτερη σύνταξη κατά 214,75 ευρώ (1400-1185,25). Θα εξακολουθεί δηλαδή να έχει «προσωπική διαφορά».

Το 2024

Το εν λόγω ποσό δεν πρόκειται να καλυφθεί ούτε το 2024, χρονιά κατά την οποία υπολογίζεται ότι οι αναπροσαρμογές θα είναι εξαιρετικά μικρότερες. Και αυτό καθώς η ανάπτυξη φέτος αναμένεται αναιμική (περί το 1%) και ο πληθωρισμός στο 4,8%, κάπως χαμηλότερα εν σχέσει με φέτος (9,9%). Αν επιβεβαιωθούν οι ανωτέρω προβλέψεις οι αυξήσεις του 2024 θα είναι περί το 2,5% (το 50% του πληθωρισμού και το μισό ΑΕΠ).

Άρα, στο παράδειγμα μας ο συνταξιούχος απλώς φέτος μειώνει κατά 85,25 ευρώ την παλαιά προσωπική διαφορά των 300 ευρώ. Και η οποία απλώς θα περιοριστεί στα 185,12 ευρώ το 2024 (1.400-1.214,88). Και καθώς εισερχόμαστε με περίοδο οικονομικής στασιμότητας (χαμηλή αύξηση του ΑΕΠ) και ελέγχου του πληθωρισμού (δηλαδή κατά τα επόμενα χρόνια δεν θα δοθούν σημαντικές ονομαστικές αυξήσεις), ο συνταξιούχος του παραδείγματός μας δεν πρόκειται να λάβει ποτέ ονομαστική αύξηση στη σύνταξή του…

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Συντάξεις Φεβρουαρίου - Πότε μπαίνουν τα λεφτά στους λογαριασμούς "

Ειδικό Δικαστήριο: Τι κατέθεσε το πρώην στέλεχος της Attica Βank Αθ. Τσάδαρης για τις τηλεοπτικές άδειες

Ο Χρήστος Καλογρίτσας θα απολογηθεί, σε αντίθεση με το Νίκο Παππά, στο Ειδικό Δικαστήριο για τους χειρισμούς σχετικά με το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης του κατηγορουμένου Νίκου Παππά να κληθεί να καταθέσει ο γιος του επιχειρηματία, Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας.

Κατάθεση Αθανασίου Τσάδαρη, Πρώην Αναπληρωτή Διευθυντής Attica Bank

«Ο Χρήστος Καλογρίτσας με πίεσε αφόρητα να χρηματοδοτήσουμε με 40 εκατομμύρια το υποτιθέμενο πρότζεκτ με τα βοσκοτόπια στην Ιθάκη», κατέθεσε ο πρώην ανώτατος διευθυντής της Attica Bank Αθανάσιος Τσάδαρης στην κατάθεσή του στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα.

Ο μάρτυρας κλήθηκε να καταθέσει, καθώς την επίμαχη περίοδο του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016, η συγκεκριμένη τράπεζα εξέδωσε την επίμαχη εγγυητική επιστολή των 3 εκατομμυρίων ευρώ στον επιχειρηματία, η οποία ήταν απαραίτητη για τη συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία.

Όπως υποστήριξε ο κ. Τσάδαρης, εκείνη την εποχή η Attica Bank ήταν σε ιδιαίτερα κρίσιμη φάση, καθώς υπήρχε κρίση ρευστότητας και διαρροή καταθέσεων, ενώ υπήρχε αμφισβήτηση της ποιότητας των χρηματοδοτήσεων, καθώς είχαν διαπιστωθεί παράτυπες χρηματοδοτήσεις.

Οι πιέσεις για τα «βοσκοτόπια»

«Είναι άδικο να έχουμε καταχωρηθεί ως «Βοσκοτόπια BANK». Tότε, στις 14-9-2016 πήγαμε στον Καλογρίτσα και του κατέστησα σαφές ότι δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ δάνειο. Εκείνος απλά μας είπε ότι έχει μια έκταση 5 χιλ. στρεμμάτων στην Ιθάκη. Σε τέσσερις ημέρες έπρεπε να δώσει το τίμημα και μας ζητούσε δάνειο με ενέχυρο βοσκοτόπια. Εγώ απειλήθηκα από τον Καλογρίτσα. Πάντα είχα τους συνεργάτες μου δίπλα, η πίεση ήταν ασφυκτική. Έφτασε να μου πει ότι «αυτοί που σε καλύπτουν από την ΤτΕ, δεν θα τους περάσει και εγώ τα 40 εκατομμύρια θα τα πάρω» και τότε εγώ έλυσα τη συνεδρίαση και έφυγα. Αυτή η πίεση μας έκανε να πάρουμε ως ΔΣ απόφαση ότι δεν χρηματοδοτούμε κανένα ΜΜΕ για τις τηλεοπτικές άδειες», κατέθεσε ο κ. Τσάδαρης.

Σύμφωνα με το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας οι πιέσεις του επιχειρηματία ήταν διαρκείς και χαρακτήρισε «τσαπατσουλιστάν της δεκαετίας του ’70» την εταιρεία του Χρ. Καλογρίτσα. «Ούτε 100 ευρώ δεν μπορούσε να κάνει ανάληψη από το 2017 και μετά, στις 25 Ιανουαρίου 2017 με εντολή μου εστάλη επιστολή στην πλευρά Καλογρίτσα, για ποιο λόγο στέλνουν απειλητικά μηνύματα σε στελέχη μας. Η πίεση ήταν διαρκής».

Πώς εκδόθηκε η εγγυητική επιστολή

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στο χρονικό της έκδοσης της επίμαχης εγγυητικής επιστολής των 3 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν απαραίτητη προκειμένου η εταιρεία συμφερόντων Καλογρίτσα να μπορέσει να λάβει μέρος στο διαγωνισμό. Ήταν μέσα προς τέλη Αυγούστου του 2016, πριν την καταληκτική ημερομηνία για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό.

«Εκείνη την εποχή τίθεται και το ζήτημα της έκδοσης της εγγυητικής επιστολής των 3 εκατομμυρίων ευρώ. Από την τράπεζα δόθηκε η απάντηση στον Χρ. Καλογρίτσα ότι δεν έχει πιστωτικό όριο. Μόνο με πλήρη κάλυψη με μετρητά, μόνο έτσι θα μπορούσε να γίνει αυτό», είπε ο μάρτυρας. Στη συνέχεια είπε πως τελικά ήρθαν τρία εκατομμύρια στην τράπεζα. «Ελέγχθηκαν ενδελεχώς κατόπιν εντολής μου. Όποιο έμβασμα έρχεται από το εξωτερικό ελέγχεται μέσα από λίστες που έχουν οι τράπεζες για τράφικινγ, ναρκωτικά, όπλα, από χώρες μαύρου εμπορίου. Όταν τα χρήματα τροφοδοτούνται από ευρωπαϊκά πιστοποιημένη τράπεζα, τότε μόνο η πρώτη ελέγχεται. Εμείς όμως κάναμε ακόμα και αυτόν τον έλεγχο και δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν η καθαρότητα των χρημάτων. Πιστοποιήθηκε η καθαρότητα των χρημάτων και εκδόθηκε η εγγυητική επιστολή και προχώρησε. Το 2021-22 άκουσα πρώτη φορά ότι υπάρχει αμφισβήτηση των χρημάτων», υποστήριξε το τραπεζικό στέλεχος.

Όπως είπε, τότε ελήφθη η απόφαση η Attica Bank να σταματήσει να χρηματοδοτεί ΜΜΕ. «Επειδή τότε υπήρχε πολύ μεγάλη ανακατοσούρα με τον διαγωνισμό, διέταξα και συμπληρωματικό έλεγχο από την επιθεώρηση της τράπεζας να ελέγξει εάν τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες, γιατί ήταν κρίσιμη η περίοδος, κρινόταν η επιβίωση της τράπεζας», υποστήριξε.
«Εγώ δεν επέτρεψα ποτέ να έχω οποιαδήποτε πίεση από οποιονδήποτε. Ήμουν πάντα υπηρεσιακό στέλεχος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν δέχθηκα καμία πίεση από κανέναν», τόνισε στην κατάθεσή του ο κ. Τσάδαρης.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ειδικό Δικαστήριο: Τι κατέθεσε το πρώην στέλεχος της Attica Βank Αθ. Τσάδαρης για τις τηλεοπτικές άδειες"

Κολλέγιο Αθηνών: Δεν προκλήθηκε κανένα επεισόδιο ούτε αδίκημα, λέει η ΕΛΑΣ

Δεν προκλήθηκε κανένα επεισόδιο, ούτε καταγράφηκε διάπραξη αδικημάτων λέει η Αστυνομία για τα όσα έγιναν την Πέμπτη (19/1) στο Κολλέγιο Αθηνών, στο Ψυχικό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας δύο ανήλικοι, μαθητές λυκείου της ίδιας περιοχής, εισήλθαν στον περιβάλλοντα χώρο του Κολλεγίου Αθηνών με σκοπό να συναντήσουν φίλους τους που φοιτούν σε αυτό, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν οποιοδήποτε επεισόδιο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Σχετικά με διερεύνηση πληροφοριών που αναφέρθηκαν μεσημβρινές ώρες χθες (19-01-2023) στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης και αφορούσαν στην παρουσία εξωσχολικών ατόμων σε ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα στην περιοχή του Ψυχικού, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Στο σημείο μετέβησαν αστυνομικές δυνάμεις και σε συνεργασία με το προσωπικό του ιδρύματος ελέγχθησαν οι χώροι αυτού, χωρίς να διαπιστωθούν τα καταγγελόμενα.

Από την επακόλουθη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής προέκυψε ότι, πρωινές ώρες της 19-01-2023, δύο ανήλικοι ημεδαποί, μαθητές λυκείου της ίδιας περιοχής, εισήλθαν στον περιβάλλοντα χώρο του ανωτέρω ιδρύματος με σκοπό να συναντήσουν φίλους τους που φοιτούν σε αυτό, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν οποιοδήποτε επεισόδιο.

Κατόπιν των ανωτέρω δεν προέκυψε η διάπραξη αδικημάτων και το σχετικό προανακριτικό υλικό θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κολλέγιο Αθηνών: Δεν προκλήθηκε κανένα επεισόδιο ούτε αδίκημα, λέει η ΕΛΑΣ"

Εισαγόμενα οπωροκηπευτικά από την Τουρκία με απαγορευμένα φυτοφάρμακα

Την ανιούσα εξακολουθούν να παίρνουν οι τιμές στα οπωροκηπευτικά αν και οι παραγωγοί προσπαθούν να συμπιέσουν το κόστος παρά τις αυξήσεις σε λιπάσματα και ενέργεια προκειμένου να μη μετακυλιστεί στον καταναλωτή.
Για να μη βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, οι καταναλωτές στρέφονται σε εισαγόμενα προϊόντα με χαμηλότερη τιμή, τα οποία όμως είναι υποδεέστερα ποιοτικά και πολλές φορές επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.
Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, που εισάγονται στη χώρα μας και την ΕΕ από την Τουρκία είναι επιβαρυμένα από απαγορευμένα φυτοφάρμακα, με το 51% των απορρίψεων στην ΕΕ να αφορούν τουρκικά προϊόντα.
Αυστηρούς ελέγχους στα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα ζητούν οι αγρότες για να προστατευθούν τα ελληνικά αλλά και οι καταναλωτές.
 
 
ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγόμενα οπωροκηπευτικά από την Τουρκία με απαγορευμένα φυτοφάρμακα"

Καιρός αύριο: Θυελλώδεις άνεμοι με βροχές και καταιγίδες – Πού θα πέσουν χιόνια

Χειμωνιάτικος θα είναι ο καιρός αύριο, Σάββατο (21.01.2023). Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες. Πολύ ισχυροί θα διατηρηθούν οι άνεμοι στα πελάγη. Στα ίδια επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Νέα επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα που βαθμιαία θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα, στα δυτικά και τα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας θα είναι κατά τόπους έντονα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800 με 1.000 μέτρα). Εξασθένηση αναμένεται από το απόγευμα και από τα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και τοπικά στα πελάγη 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα βόρεια τους 13 με 15 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 14 με 16 και κατά τόπους στη νότια νησιωτική χώρα 17 με 18 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ.
Ανεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 5 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στη δυτική Μακεδονία και σταδιακά και στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους έντονα στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800 με 1000 μέτρα).
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές μέχρι το απόγευμα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800 με 1000 μέτρα).
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα κυρίως στα βόρεια ορεινά.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες που από το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 5 με 7 και στα βόρεια έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα νότια μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Θυελλώδεις άνεμοι με βροχές και καταιγίδες – Πού θα πέσουν χιόνια"

ΗΠΑ: «Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με πυραύλους, μην την επιβραβεύσουμε με F-16» λέει Δημοκρατικός βουλευτής

Θέση κατά της πώλησης F-16 στην Τουρκία πήρε, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Δημοκρατικός Ντέιβιντ Σίσιλιν που εκπροσωπεί το Ρόουντ Άιλαντ στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Σίσιλιν επικαλείται τις απειλές κατά της Ελλάδας, τη στάση που κρατάει η Άγκυρα στην ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τους κινδύνους που προκαλεί για τα αμερικανικά στρατεύματα η συμπεριφορά της Τουρκίας στη Συρία, ώστε να μην προχωρήσει η έγκριση πώλησης νέων μαχητικών.

«Υπό την ηγεσία του Ερντογάν, η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα με πυραύλους, να εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, να θέτει σε κίνδυνο τα αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία και να αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους δημοκρατικούς κανόνες. Αυτή η συμπεριφορά δεν πρέπει να επιβραβεύεται με νέα F-16» έγραψε ο Σίσιλιν, ο οποίος είχε υπογράψει το 2021 επιστολή ομάδας 28 μελών της αμερικανικής βουλής προς τον Μπλίνκεν, σχετικά με τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΗΠΑ: «Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με πυραύλους, μην την επιβραβεύσουμε με F-16» λέει Δημοκρατικός βουλευτής"

Ζαπορίζια: Προειδοποιήσεις για επιδείνωση της κατάστασης στον πυρηνικό σταθμό

Την επιδείνωση της κατάστασης στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια γνωστοποίησε ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, κάτι που βασίζεται στην ψυχολογική κατάσταση του ουκρανικού προσωπικού, αλλά και στην κατάσταση που βρίσκεται ο εξοπλισμός του.

Σημειώνεται ότι οι Ουκρανοί εργαζόμενοι παρέμειναν στη μονάδα μετά την κατάληψή της από τις ρωσικές δυνάμεις, τον περασμένο Μάρτιο. Το εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, έχει μπει κατ’ επανάληψη στο στόχαστρο, γεγονός που εγείρει φόβους για πυρηνική καταστροφή. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς.

«Η κατάσταση πραγματικά επιδεινώνεται. Χειροτερεύει, όχι μόνο λόγω της ψυχολογικής κατάστασης των Ουκρανών ειδικών που έχουν απομείνει εκεί αλλά και εξαιτίας της κατάστασης του εξοπλισμού», δήλωσε ο Χέρμαν Γκαλουσένκο μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Ουκρανίας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο γενικός διευθυντής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι είπε πως ανησυχεί ότι ο κόσμος αρχίζει να εφησυχάζει όσον αφορά τους κινδύνους. Η ουκρανική, ενεργειακή εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom λέει ότι οι Ρώσοι συνεχίζουν να κατασκευάζουν στρατιωτικές οχυρώσεις γύρω από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις αλλά δεν μπορούν να θέσουν σε λειτουργία τις μονάδες παραγωγής ενέργειας λόγω έλλειψης προσωπικού και ότι περίπου 1.500 Ουκρανοί ειδικοί απαγορεύτηκε να εισέρχονται στον χώρο, αφού αρνήθηκαν να υπογράψουν συμβάσεις με ρωσικές εταιρείες.

ΑΜΠΕ, Reuters /naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζαπορίζια: Προειδοποιήσεις για επιδείνωση της κατάστασης στον πυρηνικό σταθμό"

Έγκλημα στο Μοσχάτο: «Χειριστικό άτομο με πειθώ – Εκβίαζε ηλικιωμένους και τους έπαιρνε χρήματα», λέει συνάδελφος της 47χρονης

Αποκαλυπτική μαρτυρία στο Live News για την 47χρονη που κατηγορείται για τον θάνατο του 50χρονου ασφαλιστή στο Μοσχάτο.

Συνάδελφος της 47χρονης που είναι κατηγορούμενη για τον θάνατο του 50χρονου στο Μοσχάτο την περιγράφει ως χειριστικό άτομο με πειθώ, η οποία αρεσκόταν στο να εκβιάζει τα θύματά της για να τους αποσπάσει χρήματα.

«Είναι τρελή, πρέπει να ήταν μέσα και όχι έξω. Χειριστική, με πειθώ. Είχε το θέμα να βρίσκει ανθρώπους ηλικιωμένους, να είναι μαζί τους και μετά να τους εκβιάζει και να παίρνει χρήματα. Ζητούσε χρήματα μπροστά μου. Ζητούσε χρήματα», δήλωσε.

Ακόμα, αναφέρθηκε σε μία περίπτωση όπου η 47χρονη απαιτούσε από το θύμα της να της δώσει 50.000 ευρώ, απειλώντας τον πως θα αυτοκτονήσει.
«Έχει να κάνει με της νύχτας άτομα, δηλαδή έκανε παρέα. Έκανε γενικά μυστήρια άτομα παρέα. Ήταν θυμάμαι μία περίπτωση, δεν το ξεχνάω. Αυτός δεν ήταν ούτε πολύ μεγάλος, ούτε πολύ μικρός. Ζούσε με τη μητέρα του και αυτή τον είχε πλησιάσει, είδε ότι έχει χρήματα και απαιτούσε να της δώσει 50.000 ευρώ, διαφορετικά του έλεγε «θα αυτοκτονήσω».

Μου έλεγε «θα τα καταφέρω, είναι η μάνα του από πίσω, αλλά θα την κανονίσω και αυτήν». Έπαιρνε τηλέφωνο εκεί (στη δουλειά) και φώναζε και χτυπιόταν. Έσπαγε, πάθαινε κρίσεις, έβριζε…».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Έγκλημα στο Μοσχάτο: «Χειριστικό άτομο με πειθώ – Εκβίαζε ηλικιωμένους και τους έπαιρνε χρήματα», λέει συνάδελφος της 47χρονης"

Πόλεμος στην Ουκρανία - Politico: Η Wagner κερδίζει πάνω από $1 δισ. από εξόρυξη χρυσού στην Αφρική

Ο Όμιλος Wagner, η παραστρατιωτική οργάνωση που συνδέεται με τη Ρωσία, επεκτείνει τα έργα της που έχουν σχέση με την εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων (χρυσού) στην Αφρική με σκοπό να αποκομίσει εκατομμύρια για να στηρίξει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία, σύμφωνα με έναν δυτικό αξιωματούχο και ένα αμερικανικό τηλεγράφημα διπλωματικής χρήσεως που περιήλθε στην κατοχή του ειδησεογραφικού ιστότοπου Politico.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο και το τηλεγράφημα, γράφει το Politico, «τον τελευταίο χρόνο, o όμιλος Wagner έχει επεκτείνει σημαντικά το έργο του στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου θα μπορούσε να δει τα κέρδη από την εξόρυξη να εκτοξεύονται σχεδόν στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια», ποσό που θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τον αξιωματούχο «πιθανότατα για την απόκτηση νέων όπλων και μαχητών».

Ο όμιλος, που ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Γιεβγκένι Πριγκόζιν, συμμετέχει σε παραστρατιωτικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, και δραστηριοποιείται όλο και περισσότερο στα μέτωπα της Ουκρανίας. Το Κρεμλίνο αρνείται οποιαδήποτε επίσημη σχέση με την Wagner.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι η Wagner χρησιμοποιεί τα κέρδη από την εξόρυξη για να βοηθήσει να στηριχθεί το ρωσικό κράτος εν μέσω δυτικών κυρώσεων.

Ο όμιλος Wagner εγκαταστάθηκε στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία το 2018, δημιουργώντας ένα πολιτιστικό κέντρο και συνάπτοντας διάφορες συμφωνίες για να βοηθήσει στην εξασφάλιση των χώρων εξόρυξης, μεταξύ άλλων στο ορυχείο χρυσού Ndassima που βρίσκεται κοντά στην πόλη Bambari στο κέντρο της χώρας. Έκτοτε, η Wagner έχει μετατρέψει το άλλοτε βιοτεχνικής οργάνωσης ορυχείο σε ένα τεράστιο συγκρότημα, σύμφωνα με το τηλεγράφημα.

Σήμερα, το ορυχείο εκτείνεται σε οκτώ ζώνες παραγωγής σε διάφορα στάδια ανάπτυξης - η μεγαλύτερη εκτιμάται ότι έχει βάθος περίπου πάνω από 200 πόδια, σύμφωνα με το τηλεγράφημα. Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Wagner συμβάλλει στην κατασκευή του χώρου για μακροχρόνια εκμετάλλευση και έχει οχυρώσει το ορυχείο, κατασκευάζοντας γέφυρες στις διαβάσεις ποταμών και με αντιαεροπορικά πυροβόλα που τοποθετούνται σε φορτηγά σε καίρια σημεία.

«Το γεγονός ότι εγκαθιδρύουν μια διευρυμένη επιχείρηση εξόρυξης, ότι καταρτίζουν αυτά τα μακροπρόθεσμα σχέδια, νομίζω ότι δείχνει πραγματικά πόσο έχουν ενσωματωθεί με τον τοπικό στρατό και το επίπεδο εξάρτησης που έχει η κυβέρνηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας από αυτούς», δήλωσε η Κατρίνα Ντόξι (Catrina Doxsee), αναπληρώτρια διευθύντρια και συνεργάτης του Προγράμματος Διακρατικών Απειλών στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, ένα think tank με έδρα την Ουάσινγκτον.

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αρνείται τώρα να χορηγήσει άδειες πτήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στους κυανόκρανους του ΟΗΕ στη χώρα, σύμφωνα με το τηλεγράφημα. Αρκετά από αυτά έχουν δεχθεί πυρά από τον στρατό της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας. Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα σημάδι ότι ο όμιλος Wagner αποκτά πολιτικό έλεγχο στη χώρα, αναφέρει το τηλεγράφημα.

Η Wagner έχει ιστορικό χρήσης βίας για να προωθήσει τα μεταλλευτικά της συμφέροντα στην Αφρική. Το 2020, έστειλε μαχητές στο ορυχείο Ndassima για να ασφαλίσει την περιοχή. Το 2021, η ομάδα κατηγορήθηκε ότι εκτέλεσε με συνοπτικές διαδικασίες αντάρτες και άλλους ανθρώπους που ζούσαν στην περιοχή για να τους εκδιώξει από τα σπίτια τους προκειμένου να αναπτύξει το ορυχείο. Έκτοτε, η Wagner δραστηριοποιείται υπό την κάλυψη μιας εταιρείας που είναι εγγεγραμμένη στη Μαδαγασκάρη, σύμφωνα με το τηλεγράφημα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Politico/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία - Politico: Η Wagner κερδίζει πάνω από $1 δισ. από εξόρυξη χρυσού στην Αφρική"

Ποινή έξι ετών για την κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη – Ελεύθερος μέχρι το Εφετείο ο κατηγορούμενος

Την επιβολή ποινής καθείρξεως έξι ετών αποφάσισε το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας στον Γιώργο Σαρματζόπουλο, ο οποίος δικάστηκε για την υπόθεση της κινηματογραφικής κλοπής έργων μεγάλης αξίας μεταξύ των οποίων ένας πίνακας αμύθητης αξίας του Πάμπλο Πικάσο από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012.

Το δικαστήριο αναγνώρισε στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και χορήγησε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση του κ. κατηγορουμένου με τον όρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης με «βραχιολάκι» εντός τριών χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας του. 

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο, με σύμφωνη πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, Κωνσταντίνου Σιμιτζόγλου, για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής κατά συναυτουργία, τετελεσμένη και σε απόπειρα πραγμάτων καλλιτεχνικής αξίας που βρίσκονταν σε συλλογή εκτεθειμένη σε κοινή θέα σε δημόσιο οίκημα άνω των 120.000 ευρώ σε βάρος ΝΠΔΔ.

Οι δικηγόροι του, Σάκης Κεχαγιόγλου και Γεώργιος Δρύλλης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση και εξ αυτών ο κ. Κεχαγιόγλου δήλωσε : «Το Δικαστήριο θεωρώ ότι αντιμετώπισε δίκαια τον εντολέα μου, αναγνωρίζοντας του ελαφρυντική περίσταση και χορηγώντας ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. Επιθυμώ να επισημάνω για μια ακόμη φορά ότι ο ιστορικής και ανεκτίμητης αξίας πίνακας του Πάμπλο Πικάσο βρίσκεται πάλι στην ιδιοκτησία του Ελληνικού λαού, στον όποιον και ανήκε, χάρη στην αυθόρμητη και πριν καν καταστεί κατηγορούμενος, ειλικρινή μεταμέλεια και συνεργασία του εντολέως μου».

Απολογία 

Ο κατηγορούμενος νωρίτερα στην απολογία του, δήλωσε φιλότεχνος και ζήτησε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τα τρία έργα που αφαίρεσε από την Εθνική Πινακοθήκη και δήλωσε την έμπρακτη μεταμέλεια του. «Ήθελα ένα οποιοδήποτε έργο να προσθέσω στη συλλογή μου. Από την ιδιότητα μου ως ελαιοχρωματιστής μπορούσα να καταλάβω τα δομικά που έχει τοίχο, που έχει καλωδιώσεις. Η σχεδίαση και η παρακολούθηση κράτησε γύρω στους έξι μήνες. Έβγαλα το συμπέρασμα ότι όλη η Πινακοθήκη φυλάσσονταν από δυο άτομα και θα ήταν εύκολο. Είχα μάθει τις βάρδιες των φυλάκων. Ποτέ έρχεται ο καθένας» τόνισε ο κατηγορούμενος στην απολογία του.

Για την ημέρα της κινηματογραφικής κλοπής το 2012 ο μάρτυρας περιέγραψε ότι είχε καθίσει στο πάρκο του Ευαγγελισμού και χάζευε το κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης. 

«Η κλοπή ήταν τόσο απλή και χαζή που κανείς δε μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό θα συνέβαινε από έναν απλό πολίτη» τόνισε ο 50χρονος ελαιοχρωματιστής και περιέγραψε πως έκανε την κλοπή, αναφέροντας πως η πόρτα ήταν… ξεκλείδωτη! 

Όπως είπε πήγε στο βεραντάκι της πινακοθήκης, χτύπησε τη μπαλκονόπορτα και άκουσε ένα ηχητικό σήμα.

«Άκουσα το φύλακα να έρχεται. Ο φύλακας ήταν εντάξει στα καθήκοντα του. Έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει» εξιστόρησε ο κατηγορούμενος, συνεχίζοντας: «Έσπασα ένα τζαμάκι κι έφτασα σε ένα σημείο μέσα σε τέσσερις ώρες που χτυπούσε ο συναγερμός, ο φύλακας ανεβοκατέβαινε συνεχώς. Το έκανα μέχρι να κουραστεί και να κατέβει κάτω. Κάποια λεπτά αργότερα, πήγα με τα οικοδομικά εργαλεία να παραβιάσω την πόρτα. Ήταν ξεκλείδωτη! Γι’ αυτό δεν υπήρχαν ίχνη παραβίασης. Είχα πια μπει μέσα. Ανοιγόκλεινα τη τζαμαρία χωρίς να με βλέπει, πίσω από τη γυψοσανίδα. Είχε αρχίσει να νευριάζει. Άρχισα να κόβω καλώδια, χωρίς να ξέρω τι κόβω. Κάποια στιγμή έκανα μια με το πόδι μου και ξεκολλάει όλη η γυψοσανιδα και πέφτουν γύρω στα 7-8 κάδρα από γκραβούρες. Ακούω που σπάνε. Εγώ δεν ήξερα τι έπεσε» τόνισε ο κατηγορούμενος. 

Ο 50χρονος στην απολογία του, απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου, επισήμανε πως δε γνωρίζει που βρίσκεται ο Πικάσο.

«Δεν ήμουν επαγγελματίας κλέφτης. Όταν έπεσαν αυτά ταράχτηκα. Ανέβηκα τις σκάλες, είδα ένα πίνακα, δεν ήταν δεμένος. Είδα ότι δεν είχε έρθει κανείς. Περιεργάστηκα το έργο και διαπίστωσα ότι ήταν Πικασο. Ξεκρέμασα τον πίνακα. Τον έβαλα στο σάκο. Πήρα άλλο έναν πίνακα. Είδα ένα ωραίο δημιούργημα, το αφαίρεσα, το έβαλα στο σάκο. Δεν ήξερα το Μοντριάν. Ξαφνικά ακούω να φωνάζει κάποιος «κλέφτη! Κλέφτη!». Ο φύλακας που είπε ότι με κυνήγησε δε λέει αλήθεια, δε χώραγε!» είπε ο 50χρονος με τον φύλακα να αντιδρά και να λέει πως ψεύδεται. 

ΦΩΤΟ ΙΝΤΙΜΕ

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι επιχειρώντας να μαζέψει ένα ακόμη πίνακα κόπηκε και σκουπίστηκε από ένα χαρτί, το οποίο τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν σχέδιο του Μονκάλβο.

Μάρτυρες 

Στη δίκη κατέθεσαν οι φύλακες της Πινακοθήκης εκείνη την περίοδο, ο τεχνικός ασφαλείας της εταιρίας συναγερμού, ένας συντηρητής έργων τέχνης, αλλά και η υπεύθυνη συλλόγων της Εθνικής Πινακοθήκης.

Η διευθύντρια συλλογών της Πινακοθήκης, Ευτυχία Αγαθονίκου τόνισε στη κατάθεση της πως είχαν αποτυπώσει την αξία του Πικάσο στα 2 εκ. ευρώ, τον Μοντριάν στις 200.000 και το σχέδιο 1.000 ευρώ.

Η μάρτυρας τόνισε πως υπήρξαν ζημιές στους πίνακες. «Με γυμνό μάτι δεν φαινόταν ζημιά. Η μη αναστρέψιμη ζημιά φάνηκε στο έλεγχο. Υπήρξε ζημιά στη συνοχή των χρωμάτων. Πρέπει να είναι σε ειδικές συνθήκες για να μην επέλθει ζημιά» τόνισε η μάρτυρας.

Εισαγγελέας: Θεωρείτε ότι ο κατηγορούμενος μπορεί να είναι συλλέκτης;

Μαρτυρας: Με τίποτα! Αυτά είναι αστεία! Ο συλλέκτης έχει συλλογή! Ποια συλλογή έχει; Δεν είναι καν φιλότεχνος. Δε θα πετούσε ποτέ το σχέδιο του Μονκάλβο. Ακόμα κι αν είχε αίμα. Έχει παρουσιαστεί ως φανατισμένος φιλότεχνος ή συλλέκτης. Αυτό δεν υπάρχει. Ένας τέτοιος άνθρωπος θα σκεφτόταν πρώτα το έργο και μετά τον εαυτό του. Παράτησε τα έργα σε ρεματιά. Ένα ζώο να τα έβρισκε και θα είχε αρχίσει η αλλοίωση από πολύ μικρή δαγκωματιά που θα τρυπούσε τη σακκούλα. Είναι κοινός κλέφτης και τίποτε άλλο!

Κατάθεση έδωσε στο δικαστήριο και ο δικηγόρος και συλλέκτης έργων τέχνης Στέλιος Γκαρίπης, ο οποίος αμφισβήτησε πλήρως τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου, ενώ άφησε αιχμές για τις κινήσεις της Εθνικής Πινακοθήκης μετά την κλοπή. «Δεν ήταν συμπτωματικό ότι επιστράφησαν δύο έργα. Το σχέδιο που υποτίθεται πως καταστράφηκε, ακούστηκε ότι εμφανίστηκε προς πώληση. Απευθύνθηκα στην Εθνική Πινακοθήκη να δω σε τι ενέργειες είχαν προβεί. Το πιο απλό ήταν να δουν και να στείλουν έγγραφα να δουν ποιος παρέλαβε το έργο διότι αυτό δεν πουλήθηκε. Δεν έκαναν τίποτα. Έγινε εν συνεχεία ταυτοποίηση από ξένους ειδικούς που είπαν ότι πρόκειται σίγουρα για το ίδιο έργο. Από τη Πινακοθήκη δεν έκαναν τίποτα» είπε ο κ. Γκαρίπης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινή έξι ετών για την κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη – Ελεύθερος μέχρι το Εφετείο ο κατηγορούμενος"

Ψευτογιατρός: «Ψάχναμε ελπίδα, πιστέψαμε τον απατεώνα» - Νέες μαρτυρίες για το πώς προσέγγιζε τα θύματά του

Ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα φαίνεται πως είχε στήσει ο ψευτογιατρός των Καλυβίων καθώς, όπως καταγγέλλουν ασθενείς που γλίτωσαν από τα χέρια του, πέρα από τον Γερμανό «γενετιστή», υπήρχε και χειρούργος-ορθοπεδικός ο οποίος αναλάμβανε τις επεμβάσεις. Φυσικά, με το αζημίωτο και εκμεταλλευόμενος τα προβλήματα υγείας των ανυποψίαστων ασθενών.

Κάτοικος των Καλυβίων καταγγέλλει πως πριν από τρία χρόνια ο 66χρονος τον εξέτασε για ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζε στο ισχίο και τον παρέπεμψε σε «δικό του» γιατρό για να τον χειρουργήσει, με το τριπλάσιο κόστος σε σύγκριση με τις τιμές για μια επέμβαση ρουτίνας.

«Το 2019 με είχε πιάσει το ισχίο μου και μου έκανε κάποιες ασκήσεις, μου έδωσε να κάνω μια αξονική. Με το που βγήκαν τα αποτελέσματα, πήγα στο σπίτι του, την είδε, και με έστειλε σε κάποιον ''δικό'' του γιατρό, από ό,τι είπε. Όταν τον ρώτησα πόσο θα πάει η εξέταση, μου είπε 5 χιλιάρικα. Του λέω ''καλά θα τα ξαναπούμε'' και έφυγα. Ψάχνοντας- την εποχή εκείνη- ήταν 1.500 ευρώ μέσω ΕΟΠΥΥ και έπαιρνα και κάποια χρήματα πίσω. Αυτά που είχαν κυκλοφορήσει για αλοιφές, τα γνωρίζω φυσικά. Κάτι είχε ακουστεί για τα Καλύβια αλλά δεν είχα πάει στο ιατρείο του. Στο σπίτι με εξέτασε», λέει ο ηλικιωμένος.



Ο ψευτογιατρός έστελνε ασθενείς σε χειρουργό-συνεργό του - Ζητούσε τα τριπλά για μια επέμβαση ισχίου

Ο ψευτογιατρός υποσχόταν «θεραπεία» με βλαστοκύτταρα σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας σε προχωρημένο- συνήθως- στάδιο, αλλά και με νευρολογικές παθήσεις, και μαζί με τον Γερμανό συνεργό του, απομυζούσαν τεράστια χρηματικά ποσά.

Από την πλευρά του, ο αδελφός του 53χρονου από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος έπεσε θύμα απάτης του ψευτογιατρού και έχασε τη ζωή του τον Δεκέμβριο του 2020, εξηγεί στο protothema.gr, πως ο 66χρονος που παρίστανε τον γιατρό κατάφερε και τους εξαπάτησε, με αποτέλεσμα ο αδελφός του να χάσει τη ζωή του.

Η συγκεκριμένη καταγγελία ήταν η πρώτη που έγινε στην αστυνομία και έτσι ξεκίνησε να ξετυλίγεται το «κουβάρι» της σοβαρής υπόθεσης με τα τουλάχιστον 15 θύματα, εκ των οποίων πέντε ασθενείς έχασαν τη ζωή του.

«Επειδή η ασθένεια του αδελφού μου δεν ήταν ιάσιμη με τα γνωστά φάρμακα και την ιατρική επιστήμη, είχε κυκλοφορήσει, τότε, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μία καινούργια θεραπεία σε πειραματικό στάδιο με βλαστοκύτταρα και μας έδωσε ελπίδες. Εκείνη την περίοδο μπήκε στη ζωή μας αυτός ο απατεώνας που παρουσιάστηκε ως γιατρός και μας διαβεβαίωσε ότι μπορεί να το θεραπεύσει. Από εκεί ξεκίνησαν όλα. Ήταν η ελπίδα που πιάσαμε από τα μαλλιά, όταν δεν έχεις άλλον τρόπο να σωθείς, σε κάνει πολλές φορές να δέχεσαι και τον απατεώνα στη ζωή σου. Είναι 50-50 οι πιθανότητες να την πατήσεις», λέει στο protothema.gr, ο αδελφός του θύματος.

Όπως εξηγεί στη συνέχεια, τον ψευτογιατρό τον σύστησε στον ίδιο ένας κοινός γνωστός που είχε επαφή μαζί του και υποτίθεται θεράπευσε ανθρώπους με το ίδιο πρόβλημα υγείας. «Μας είπε ότι είναι γιατρός, ότι συνεργάζεται με ένα κέντρο στη Γερμανία και με βλαστοκύτταρα θεραπεύει αυτήν την ασθένεια και ότι ήδη έχει θεραπεύσει πολλούς ασθενείς».

Ο αδελφός του 53χρονου που πέθανε τον Δεκέμβριο του 2020, αναφέρει ότι «ο άνθρωπος αυτός δρούσε σε όλη τη χώρα, μας είχε ενημερώσει ότι έχει ασθενείς σε όλη την Ελλάδα», ενώ προσθέτει ότι «μαζί μας μιλούσε μόνο ο ίδιος».

«Τα χρήματα που έπαιρνε ήταν ανάλογα με τα φιαλίδια που έφερνε. Συνολικά πήρε πάνω από 60.000», σημειώνει. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ψευτογιατρός: «Ψάχναμε ελπίδα, πιστέψαμε τον απατεώνα» - Νέες μαρτυρίες για το πώς προσέγγιζε τα θύματά του"

Πολυήμερη απεργία – αποχή θα κάνουν οι μηχανικοί των Υπηρεσιών Δόμησης των Δήμων από τις 23 Ιανουαρίου

Απεργία – αποχή για τις Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ.) των Δήμων, από τις 23 Ιανουαρίου έως και τις 13 Φεβρουαρίου, προκήρυξαν οι ομοσπονδίες ΠΟΕ – ΟΤΑ (δημοτικοί υπάλληλοι), ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ (μηχανικοί δημοσίου ανωτάτων σχολών) και ΠΟΜΗΤΕΔΥ (μηχανικοί δημοσίου τεχνολογικού τομέα).

Αποφασίστηκε επίσης πανελλαδική στάση εργασίας την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου από την έναρξη του ωραρίου έως 12.00 το μεσημέρι και πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, στις 10:00 το πρωί έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι τρεις ομοσπονδίες κάνουν λόγο για αδυναμία σχεδόν των μισών Δήμων να λειτουργήσουν ΥΔΟΜ, ενώ σε όσους Δήμους διαθέτουν τέτοιες υπηρεσίες αυτες δυσλειτουργούν εξαιτίας υποστελέχωσης. Διεκδικούν επαρκείς σε αριθμό προσλήψεις Μηχανικών καθώς και του λοιπού αναγκαίου προσωπικού όλων των εμπλεκομένων κλάδων, ενώ έχουν σειρά από οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.

Για το μέγεθος του προβλήματος επικαλούνται μελέτη της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), σύμφωνα με την οποία, ΥΔΟΜ διαθέτουν μόνο οι 168 από τους 332 Δήμους της χώρας. Οι τέσσερις εξ αυτών λειτουργούν χωρίς Μηχανικό και 94 με ελλειπές προσωπικό. Επιπρόσθετα απουσιάζουν και οι απαιτούμενες ειδικότητες μιας και 20 από αυτές δεν διαθέτουν Πολιτικό Μηχανικό, 76 Αρχιτέκτονα Μηχανικό,74 Τοπογράφο Μηχανικό και 94 δεν διαθέτουν Ηλεκτρολόγο ή Μηχανολόγο Μηχανικό.

Στους υπόλοιπους 164 Δήμους που δεν διαθέτουν ΥΔΟΜ, περιλαμβάνεται η μεγάλη πλειονότητα των Δήμων κάτω των 10.000 κατοίκων, 33 Δήμοι άνω των 25.000 κατοίκων, εκ των οποίων οι 16 είναι άνω των 40.000 κατοίκων καθώς και οι περισσότεροι από τους μισούς μεσαίους Δήμους.

Η απεργία – αποχή των μελών των ανωτέρω ομοσπονδιών αφορά:

Α. Το πληροφοριακό σύστημα του e-adeies (έλεγχο πληρότητας, βεβαίωση όρων δόμησης, έλεγχο μελετών όπου είναι απαιτητός, προεγκρίσεις, αυτοψίες αυθαιρέτων κατασκευών, αυτοψίες από άποψη δομική, στατική και υγιεινής των οικοδομών, έλεγχο προστίμων – χρηματικοί κατάλογοι, αδειοδοτήσεις – κατοχυρώσεις και ανανεώσεις ανελκυστήρων στο μητρώο, θεωρήσεις οικοδομικών αδειών για σύνδεση με τα δίκτυα, έλεγχος φορολογικών και αμοιβών των μελετητών και έκδοση Πιστοποιητικού Ελέγχου Κατασκευής Π.Ε.Κ.) και τον έλεγχο για χορήγηση παρεκκλίσεων για όλες τις Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας.

Β. Τη Σύνταξη πράξεων προσκυρώσεων-τακτοποιήσεων και αναλογισμού,

υποχρεώσεων λόγω ρυμοτομίας, πράξεων εφαρμογής, πράξεων επιβολήςεισφοράς σε χρήμα, βεβαιώσεων αρτιότητας-οικοδομησιμότητας, πρωτόκολλα αδυνάτου τακτοποιήσεων, κ.λπ.

Γ. Τη συμμετοχή των μελών στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.),

ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Α’ και Β’.

Δ. Την ηλεκτρονική πλατφόρμα διενέργειας ελέγχων των Ελεγκτών Δόμησης.

Από την κινητοποίηση εξαιρούνται οι πράξεις που έχουν να κάνουν με έργα και δράσεις τα οποία σχετίζονται με θέματα διαχείρισης της Δημόσιας Υγείας, την πρόληψη και προστασία από την πανδημία του κορονοϊού, καθώς και της αντιμετώπισης-αποκατάστασης φυσικών καταστροφών και επικινδύνως ετοιμόρροπων κατασκευών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολυήμερη απεργία – αποχή θα κάνουν οι μηχανικοί των Υπηρεσιών Δόμησης των Δήμων από τις 23 Ιανουαρίου"

Εντοπίστηκε αφρικανική πανώλη των χοίρων στις Σέρρες - Λαμβάνονται μέτρα

Έπειτα από τη διενέργεια σχετικών εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών (εθνικό εργαστήριο αναφοράς για τη νόσο) για υποψία παρουσίας Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων, επιβεβαιώθηκε η παρουσία του ιού σε νεκρό θηλυκό αγριόχοιρο στη Δημοτική Ενότητα Πετριτσίου του Δήμου Σιντικής Σερρών.

Με εντολή του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμου Κεδίκογλου, ενεργοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι τοπικές κτηνιατρικές αρχές της Π.Ε. Σερρών ενώ παράλληλα έχει προγραμματιστεί η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση του νοσήματος σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

1.Η ενεργοποίηση του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και της Εθνικής Ομάδας Ειδικών για την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων.

2. Η Ενεργοποίηση του τοπικού κέντρου ελέγχου νοσημάτων για την αντιμετώπιση του νοσήματος στην Π.Ε. Σερρών όπως προβλέπει το άρθρο 4 του Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (Απόφαση 260918/14.01.2009 ΦΕΚ Β΄ 75 22.01.2009).

3. Οριοθέτηση μολυσμένης περιοχής.

4. Μέτρα στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται εντός της οριοθετηθείσας μολυσμένης περιοχής.

5. Εντατική παθητική επιτήρηση σε αγριόχοιρους και κατοικίδιους χοίρους εντός της οριοθετηθείσας μολυσμένης περιοχής.

6. Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, όπως αυτά προβλέπονται στην (Απόφαση 260918/14.01.2009 ΦΕΚ Β΄ 75 22.01.2009).

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Ομάδα Ειδικών για την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων, συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο του 2022 με απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμου Κεδίκογλου, στο πλαίσιο προληπτικών δράσεων για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών. Τέλος, επισημαίνεται ότι ο ιός της Αφρικανικής Πανώλης του χοίρου δε μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν έχει καμία σχέση με τη δημόσια υγεία.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Εντοπίστηκε αφρικανική πανώλη των χοίρων στις Σέρρες - Λαμβάνονται μέτρα"

Κορονοϊός: Αρνητική πρωτιά της Ελλάδας στην EE – Αύξηση σε κρούσματα, νοσηλείες ΜΕΘ και θανάτους ηλικιωμένων

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την χώρα μας, που παρουσιάζονται στη νέα επιδημιολογική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) για την εξάπλωση του κορονοϊού στις χώρες της ΕΕ. Στην Ελλάδα φαίνεται πως υπάρχουν αυξητικές τάσεις όχι μόνο σε κρούσματα, αλλά και σε θανατηφόρα περιστατικά COVID στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών. 

Η Ελλάδα -σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ECDC- αποτελεί τη μόνη χώρα ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στην οποία κατά την τελευταία εβδομάδα καταγραφής (έως 15 Ιανουαρίου), εντοπίζεται αύξηση στις περιπτώσεις εισαγωγών σε ΜΕΘ και θανάτων από κορονοϊό στους ηλικιωμένους από 65 ετών και άνω. 

Τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα σε όλα τα κράτη της ΕΕ έχουμε και στις νέες μολύνσεις στα άτομα άνω των 65 ετών, καθώς στην Ελλάδα καταγράφονται σχεδόν τριπλάσια κρούσματα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Συγκεκριμένα, στη χώρα μας έχουμε 942 νέες μολύνσεις COVID ηλικιωμένων ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 312 ηλικιωμένοι ανά 100 χιλιάδες.

Μετά την Κύπρο, τη δεύτερη χειρότερη θέση καταλαμβάνουμε και στις νέες μολύνσεις σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Με ευρωπαϊκό μέσο όρο τα 161 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, η Ελλάδα έχει 691 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους.

Χαμηλά οι εμβολιασμοί της 4ης δόσης στους άνω των 60 ετών

Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες έχουν τονίσει τη σημασία του εμβολιασμού με τη δεύτερη ενισχυτική δόση (4η δόση) για την πρόληψη των σοβαρών και θανατηφόρων συμβαμάτων από κορονοϊό στους ηλικιωμένους, τα ποσοστά στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλά, γεγονός που δεν αποκλείεται να σχετίζεται με τις σημερινές “κακές επιδόσεις” σ’ αυτές τις ηλικίες.

Όπως πολύ πρόσφατα αποκάλυψε το iatropedia.gr το συνολικό ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού των ηλικιωμένων (άνω των 60 ετών) με τη δεύτερη ενισχυτική δόση (τέταρτη) ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ είναι 34,4% (εύρος χώρων: από 0,3 έως 86,3%), ενώ στη χώρα μας το ποσοστό αυτό στην ευάλωτη αυτή ηλικιακή ομάδα αγγίζει μόλις το 25,5%.

Δείτε αναλυτικότερα την εμβολιαστική κάλυψη στους 60+ στην ΕΕ και την Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ECDC:

Ευρωπαϊκή Ένωση, 60+
  • Βασικός εμβολιασμός (2 δόσεις) … 91,1%
  • 1η ενισχυτική (3η δόση) … 84.8,7%
  • 2η ενισχυτική (4η δόση) … 34,4%
  • 3η ενισχυτική (5η δόση) … 2,0%
Ελλάδα, 60+
  • Βασικός εμβολιασμός (2 δόσεις)… 89,7%
  • 1η ενισχυτική (3η δόση) … 79,2%
  • 2η ενισχυτική (4η δόση) … 25,5%
  • 3η ενισχυτική (5η δόση) … 4,9%
iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Αρνητική πρωτιά της Ελλάδας στην EE – Αύξηση σε κρούσματα, νοσηλείες ΜΕΘ και θανάτους ηλικιωμένων"

Τρεις φορές περισσότεροι οι ηλικιωμένοι με CoViD στην Ελλάδα - Καμπανάκι από το ECDC [πίνακες]

Προβληματίζει η κατάσταση με τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Η χώρα μας κατέχει τη χειρότερη θέση σε νέες μολύνσεις σε άτομα άνω των 65 ετών και τη δεύτερη θέση σε κρούσματα σε όλες τις ηλικίες.

Η εικόνα στους ηλικιωμένους είναι αποκαρδιωτική, καθώς η αναλογία σε σχέση με τον πληθυσμό είναι τριπλάσια από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο: 942,5 άτομα ανά 100.000 κατοίκους, έναντι μόλις 311,9 στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), στην οποία παρατίθενται επιδημιολογικά στοιχεία των τελευταίων 14 ημερών.

Οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν πως τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, το 27% των θανάτων στην Ευρώπη αφορούσε άτομα 65 έως 79 ετών και το 67% άτομα άνω των 80 ετών. Για τη χώρα μας αναφέρουν τα εξής: "Στην Ελλάδα, αναφέρθηκαν αυξητικές τάσεις για περιπτώσεις ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω, σε εισαγωγές στη ΜΕΘ και θανάτους".

Σύμφωνα με το χθεσινό δελτίο του ΕΟΔΥ, η μέση ηλικία των διασωληνωμένων στην Ελλάδα είναι σταθερά πάνω από τα 76. Τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, έχει αυξηθεί κατά 41,3% (από 104 στα μέσα Δεκεμβρίου, σε 147) και αυτό συνεπάγεται πως η επίπτωση είναι αναλογικά μεγαλύτερη στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Η υστέρηση σε εμβολιασμούς είναι σαφής, με μεγάλο ποσοστό των πιο ηλικιωμένων να μην έχουν κάνει τις προβλεπόμενες δόσεις και να μην έχουν λάβει το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της Όμικρον, που κυριαρχεί. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η σωρευτική πρόσληψη της δεύτερης αναμνηστική δόσης είναι της τάξης του 34,4% μεταξύ των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω.

 Πέντε πρώτες χώρες σε κρούσματα CoViD σε άτομα άνω των 65 ετών (ανά 100.000 κατοίκους)
 
 1 Ελλάδα 942,5
2 Βέλγιο 838,9
3 Γαλλία 541,7
4 Αυστρία 463,1
5 Σλοβενία 393,8
   Ε.Ε. (μέσος όρος) 311,9

Όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα (στοιχεία ECDC), η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση σε κρούσματα στους άνω των 65 ετών, μακράν του δεύτερου Βελγίου και με αναλογία τριπλάσια της μέσης ευρωπαϊκής.

 Πέντε πρώτες χώρες σε κρούσματα CoViD σε όλες τις ηλικίες (ανά 100.000 κατοίκους) 
 
 1  Κύπρος 726,1 
2  Ελλάδα 691,1 
3  Σλοβενία 435 
4  Αυστρία 378,2 
5  Ιταλία 266,2 
   Ε.Ε. (μέσος όρος)  160,7

Ανησυχητική είναι η εικόνα και στο σύνολο των ηλικιών, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, μετά την Κύπρο και με αναλογία υπερτετραπλάσια της μέσης ευρωπαϊκής, όπως φαίνεται στον πιο πάνω πίνακα.

Πέντε πρώτες χώρες σε εισαγωγές ασθενών με CoViD (ανά 100.000 κατοίκους) 
 
 1 Ελλάδα  16,4 
2  Βέλγιο 12,1 
3  Εσθονία 10,2 
4  Λετονία 8,7 
5  Γαλλία 5,3 
   Ε.Ε. (μέσος όρος)

Η επίπτωση των αυξημένων κρουσμάτων στη νοσηλευτική κίνηση είναι ξεκάθαρη, καθώς η Ελλάδα κατέχει - και σε αυτόν τον δείκτη - αναλογικά τη χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τετραπλάσια αναλογία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες οι εισαγωγές ασθενών με CoViD στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί κατά 30%, φτάνοντας τις 250 ανά ημέρα, έναντι 190 στα μέσα Δεκεμβρίου.

Πέντε πρώτες χώρες σε θανάτους ασθενών με CoViD (ανά εκατομμύριο πληθυσμού)
 
 1  Κροατία 35,9 
2 Σλοβενία  35,1 
3  Ελλάδα 32,5 
4  Σουηδία 32,1 
5  Λετονία 30,1 
  Ε.Ε. (μέσος όρος)  10,3 

Σε πείσμα των υπευθύνων του ΕΟΔΥ, οι οποίοι κάνουν λόγο για χαμηλή θνητότητα από CoViD, τα ευρωπαϊκά στοιχεία δείχνουν το ακριβώς αντίθετο.

Σε προχθεσινή της έκθεση, η Eurostat έδειχνε διπλασιασμό της υπερβάλλουσας θνητότητας σε έναν μήνα, ενώ η σημερινή έκθεση του ECDC μάς κατατάσσει ως χώρα στην τρίτη υψηλότερη θέση σε θανάτους ασθενών με CoViD μετά την Κροατία και τη Σλοβενία.

Στην έκθεση του ECDC τονίζεται πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας, που έληξε την περασμένη Κυριακή, καταγράφηκε μία συνολική βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προβλέπουν, πάντως, πως θα υπάρξουν αυξητικές τάσεις στα νέα κρούσματα σε έξι χώρες (Βέλγιο, Φινλανδία, Ιρλανδία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο και Ρουμανία) και στους θανάτους σε δύο χώρες (Εσθονία και Μάλτα).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρεις φορές περισσότεροι οι ηλικιωμένοι με CoViD στην Ελλάδα - Καμπανάκι από το ECDC [πίνακες]"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news