facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Καναδάς: Γυναίκα 54 ετών πέθανε από θρομβοεμβολή μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca

Μια γυναίκα 54 ετών πέθανε στον Καναδά αφού της χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca για τον Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ Φρανσουά Λεγκό.

Είναι ο πρώτος θάνατος που καταγράφεται στον Καναδά από θρομβοεμβολικό επεισόδιο μετά τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου.

«Με θλίψη μου έμαθα ότι μια γυναίκα 54 ετών σε άριστη φυσική κατάσταση (…) πέθανε επειδή εμβολιάστηκε. Είναι δύσκολο να το αποδεχτείς», είπε ο Λεγκό σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Δρ Οράσιο Αρούντα, ο διευθυντής της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του Κεμπέκ, επιβεβαίωσε ότι η γυναίκα υπέστη εγκεφαλική θρόμβωση και, μολονότι της χορηγήθηκε ιατρική θεραπεία, απεβίωσε. Ο θάνατος αυτός δεν θα αλλάξει τη στρατηγική των εμβολιασμών στο Κεμπέκ, διευκρίνισε.

«Ξέραμε ότι υπήρχαν σοβαρές επιπλοκές, μία ανά 100.000 (δόσεις), αλλά θυμηθείτε ότι μέχρι σήμερα έχουμε εμβολιάσει με το AstraZeneca περισσότερους από 400.000 ανθρώπους», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας του Κεμπέκ, Κριστιάν Ντιμπέ.

Στο Κεμπέκ το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείται σε άτομα άνω των 45 ετών. Την περασμένη Παρασκευή οι καναδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν χορηγηθεί συνολικά λίγο πάνω από 1,1 εκατομμύριο δόσεις σε όλον τον Καναδά. Μόνο τέσσερις περιπτώσεις θρομβοεμβολών με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό εμβολιάστηκε κι έλαβε και ο ίδιος την πρώτη δόση του AstraZeneca την Παρασκευή.

Νωρίτερα σήμερα ο Τριντό ανακοίνωσε ότι 60 στρατιωτικοί θα σταλούν για να ενισχύσουν τις υπηρεσίες υγείας στη Νέα Σκωτία, στον ανατολικό Καναδά, όπου καταγράφονται πολλά κρούσματα. Χθες εστάλησαν τριάντα νοσηλευτές και τεχνικό προσωπικό στο Οντάριο, μια επαρχία τα νοσοκομεία της οποίας έχουν κατακλυσθεί από ασθενείς.

Στο Κεμπέκ, την επαρχία που μετρά τους περισσότερους θανάτους από την αρχή της πανδημίας, η κατάσταση βελτιώνεται, διαβεβαίωσε ο Φρανσουά Λεγκό. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, που ισχύει από τις αρχές Ιανουαρίου στο Μόντρεαλ, θα ξεκινά από την Δευτέρα στις 21.30, αντί για τις 20.00 που είναι μέχρι τώρα.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Καναδάς: Γυναίκα 54 ετών πέθανε από θρομβοεμβολή μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca"

Έγκλημα στην Αγία Βαρβάρα: Για να φύγει στο εξωτερικό με τα 10.000 ευρώ οργάνωσε η 15χρονη τη δολοφονία της μητέρας της

Για 10.000 ευρώ και το όνειρο μιας νέας ζωής μακριά από την Ελλάδα η 15χρονη κοπέλα, μαζί με δυο 17χρονους έφτασαν στο έγκλημα, με θύμα την 50χρονη μητέρα της ανήλικης. Το δικαστήριο επέβαλε και στους τρεις ποινή 8 ετών σε κατάστημα κράτησης ανηλίκων, χωρίς ελαφρυντικά.

«Η ζωή μου είχε γίνει αφόρητη από την κακομεταχείριση», είχε πει η 15χρονη κοπέλα στους αστυνομικούς, τον περασμένο Νοέμβριο, όταν συνελήφθη για τη δολοφονία της μητέρας της. Οι άσχημες σχέσεις μεταξύ μάνας και κόρης είχαν ξεκινήσει από το 2019, όταν έφυγε από τη ζωή ο πατέρας και σύζυγος της οικογένειας. Η 50χρονη προσπαθώντας να τα φέρει εις πέρας δούλευε σκληρά και δεν είχε όλη της την προσοχή στραμμένη στην κόρη της η οποία προσπαθούσε να βρει διέξοδο στις φιλίες της. Η σχέση της με τον κατά δυο χρόνια μεγαλύτερό της από τη Ρουμανία ήταν κάτι που η μητέρα της δεν ενέκρινε. Οι καβγάδες ήταν συχνοί μεταξύ των δυο γυναικών, ειδικά όταν η 15χρονη έφερνε στο σπίτι τον 17χρονο. Οι δυο ανήλικοι σκέφτηκαν πως η μοναδική λύση για να ζήσουν όπως εκείνοι επιθυμούσαν ήταν να φύγει από τη μέση η 50χρονη. Το γεγονός ότι λίγο καιρό πριν από τη δολοφονία της, η μητέρα είχε εξασφαλίσει και ένα σημαντικό ποσό, περίπου 10.000 ευρώ, από την πώληση του αυτοκινήτου του συζύγου της, ήταν ακόμη ένα κίνητρο των δυο ανήλικων για να βγάλουν από τη μέση την μητέρα της 15χρονης.

Ο 17χρονος Ρουμάνος και ο Έλληνας φίλος του

Η 15χρονη όπως είχε πει στους αστυνομικούς δεν μπορούσε να σκοτώσει τη μητέρα της και το ανέλαβε ο 17χρονος Ρουμάνος, ο οποίος όμως ζήτησε τη βοήθεια ενός φίλου του. Το βράδυ της 6ης Νοεμβρίου 2020, η 50χρονη δολοφονήθηκε με πάνω από 50 μαχαιριές όπως αργότερα διαπίστωσε ο ιατροδικαστής. Σήμερα, ύστερα από αρκετές ώρες, έπεσε η αυλαία της δίκης η οποία είχε ξεκινήσει την περασμένη Παρασκευή κεκλεισμένων των θυρών.

Το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα την ενοχή τους και τους επέβαλε όκτω χρόνια σε κατάστημα κράτησης ανηλίκων, ενώ θα παρακολουθούνται και από ψυχολόγο. Η 15χρονη κοπέλα ισχυρίστηκε ότι οι σχέσεις της με τη μητέρα της δεν ήταν καθόλου καλές, ενώ από την πλευρά του ο 17χρονος Ρουμάνος, φίλος της 15χρονης, ισχυρίστηκε ότι το έγκλημα το διέπραξε ο τρίτος κατηγορούμενος. Μάλιστα, όπως αποκαλύφθηκε κατά την διαδικασία, το ζευγάρι είχε κανονίσει να σκοτώσει την 50χρονη μητέρα της κοπέλας, αλλά επειδή δεν μπορούσαν, ο Ρουμάνος φώναξε τον Έλληνα φίλο του.

Η απόφαση του δικαστηρίου

«Το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα και τους τρεις ανήλικους κατηγορουμένους με ποινή 8 χρόνια σε κατάστημα κράτησης ανηλίκων και παρακολούθηση από ψυχολόγους. Σε όλη τη διαδικασία των δυο δικασίμων ο πελάτης μου, ο Ρουμάνος υποστήριξε ότι ποτέ δεν κράτησε το μαχαίρι, με το οποίο δολοφονήθηκε η 50χρονη μητέρα. Θα περιμένουμε το Εφετείο και ως γνωστόν οι ποινές λόγω της ανηλικότητας είναι χαμηλές» είπε στο protothema.gr, ο δικηγόρος του Ρουμάνου κ. Απόστολος Λύτρας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το έγκλημα έγινε για 10.000 ευρώ από την πώληση του αυτοκινήτου, που ανήκε στον πατέρα και σύζυγο της οικογένειας, ο οποίος όμως είχε φύγει από τη ζωή το 2019. Οι ανήλικοι ήθελαν να αποσπάσουν αυτά τα χρήματα με σκοπό να διαφύγουν στο εξωτερικό, πιθανότητα στη Ρουμανία, από όπου κατάγεται ο 17χρονος. Σύμφωνα με τις καταθέσεις τους, η ανήλικη κοπέλα φέρεται να είπε στις αρχές για τη στιγμή της δολοφονίας: «Όταν ήρθαν στο σπίτι, μπήκαν κατευθείαν στο δωμάτιο της μητέρας μου. Επειδή ήξερα τι θα συμβεί έκατσα στο κρεβάτι μου και έτρεμα. Λίγο αργότερα άκουσα τη μητέρα μου να ουρλιάζει και για λίγο ακούγονταν φασαρία. Μετά από λίγο δεν ακούγονταν κάτι. Ήρθαν στο δωμάτιό μου και μου είπαν ότι όλα τελείωσαν. Κατάλαβα ότι η μητέρα μου είχε πεθάνει. Δεν είδα τι έγινε στο δωμάτιο ούτε ήθελα να πάω να δω το πτώμα».

Από την πλευρά του, ο 17χρονος Ρουμάνος φέρεται να έχει πει ότι η 50χρονη ξύπνησε όταν μπήκαν στο δωμάτιο και ο συνομήλικος φίλος του πήγε να φύγει, αλλά εκείνος δεν τον άφησε: «Ξύπνησε και πήγε να φωνάξει βοήθεια. Τότε ο φίλος μου φοβήθηκε και πήγε να φύγει. Τον σταμάτησα. Μαζί του πήγαμε στο κρεβάτι και πίεζα να μην κουνιέται με ένα μαξιλάρι». Όσον αφορά το λόγο που το έκαναν αυτό, ο 17χρονος ισχυρίστηκε ότι η 15χρονη δεν περνούσε καλά με τη μητέρα της και σκέφτηκαν ότι έπρεπε να φύγει από τη μέση. «Αυτό που σκεφτόμασταν ήταν να τη σκοτώσουμε και μετά να εξαφανίσουμε το πτώμα της και να πούμε στον κόσμο ότι έφυγε».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έγκλημα στην Αγία Βαρβάρα: Για να φύγει στο εξωτερικό με τα 10.000 ευρώ οργάνωσε η 15χρονη τη δολοφονία της μητέρας της"

Κύπρος: Δύο θανάτους και 760 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Δύο θανάτους και 760 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Κύπρου, σημειώνοντας ότι πλέον ο συνολικός αριθμός θανάτων από κορονοϊό ανέρχεται σε 303.

292 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 73 σε σοβαρή κατάσταση. Η μέση ηλικία των νοσηλευόμενων είναι τα 58,6 έτη.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 42.877 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Το ποσοστό θετικότητας είναι 1,77%, ενώ ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων  63.720.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Δύο θανάτους και 760 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο"

Πεισματικά εκτός Αθηνών για Πάσχα: Φεύγουν ακόμα και με ελικόπτερα

Ο προορισμός είναι νησιά όπως η Μύκονος, η Πάρος και η Σαντορίνη αλλά και η ηπειρωτική Ελλάδα. Πρωταγωνιστές είναι άνθρωποι που έχουν γεμάτα πορτοφόλια και ψάχνουν τρόπο να ξεφύγουν από τα μέτρα που έχουν επιβληθεί λόγω πανδημίας. 

Τι κάνουν; Σύμφωνα με τo ΜEGA μισθώνουν ελικόπτερα για να καταφέρουν να φτάσουν στα νησιά για το Πάσχα, χωρίς να σκέφτονται δικαιολογητικά ή να κάνουν τεστ κορονοϊού!

Οι πτήσεις καταλήγουν σε κρυφές και απομακρυσμένες τοποθεσίες, με το αντίτιμο για μια τέτοια πτήση για τη Μύκονο, να φτάνει τις 5000 ευρώ.

Με απλά λόγια, στην Ελλάδα του κορονοϊού, όποιος έχει να διαθέσει αυτό το ποσό, αποφεύγει μπλόκα σε λιμάνια και εθνικές οδούς, αποφεύγει τεστ και έγγραφα και… πετάει για ονειρεμένες διακοπές Πάσχα, με φόντο το γαλάζιο των νησιών μας.

«Κάνουν πτήσεις επ’ αμοιβή οι οποίες όμως δεν είναι νόμιμες. Διότι αυτοί δεν έχουν άδεια αερομεταφορέως και δεν έχουν και τα εχέγγυα και τις προϋποθέσεις που πρέπει να έχει ένας αερομεταφορέας…»

Όπως αποκαλύπτει το MEGA για να αποφύγουν τον έλεγχο στο αεροδρόμιο τα πειρατικά ελικόπτερα προσγειώνονται σε οικόπεδα σε απομακρυσμένες περιοχές και από εκεί παραλαμβάνουν τους επιβάτες για τη χλιδάτη πτήση τους. Το αργότερο σε 2 ώρες βρίσκονται σε αγαπημένους προορισμούς απολαμβάνοντας τις διακοπές τους…

«Απευθύνεται σε ένα κοινό μιας καλύτερης οικονομικής καταστάσεως. Τώρα που πάνε; Παντού!»

Η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Πάρος βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην κορυφή των προτιμήσεων των επίδοξων ταξιδιωτών, με τις τιμές λόγω της αυξημένης ζήτησης να έχουν σκαρφαλώσει στα ύψη. Για την πτήση των 5.000 την ώρα, που αναφέραμε παραπάνω, η τιμή πριν από ένα μήνα φτανε τις 3.000 ευρώ.

«Εφόσον είναι κάτι που δεν μπορεί να το κάνει κάποιος είτε με το αεροσκάφος της γραμμής είτε με το καράβι εφόσον θέλει να κάνει κάτι εξτριμ θα το πληρώσει!»

Μέσα στο ελικόπτερο μπορούν να επιβιβαστούν ανάλογα με την χωρητικότητα, από 4 έως και 6 άτομα φυσικά μαζί με τις αποσκευές τους.

Ωστόσο υπάρχουν πτήσεις και για την ηπειρωτική Ελλάδα. Προορισμοί όπως η Αράχωβα αλλά και η Πάτρα βρίσκονται ανάμεσα στις επιλογές.

Πάντως, το αυξημένο ενδιαφέρον για ενοικίαση πολυτελών κατοικιών στα νησιά των Κυκλάδων για τις ημέρες του Πάσχα έχει θέσει σε συναγερμό και την ΕΛΑΣ η οποία αναζητά στοιχεία για τις ενοικιάσεις των ελικοπτέρων τις ημέρες αυτές…

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πεισματικά εκτός Αθηνών για Πάσχα: Φεύγουν ακόμα και με ελικόπτερα"

SMS: Καταργούνται τη Δευτέρα του Πάσχα -Πότε οι ανακοινώσεις

Αντίστροφη μέτρηση για τους περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών από δήμο σε δήμο αλλά και στα SMS στο 13033.

Όπως λένε οι τελευταίες πληροφορίες, την Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις που θα αφορούν στην περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και οι πληροφορίες λένε ότι μετά το Πάσχα δεν θα έχουμε αυτή την «ποικιλία» sms για τις μετακινήσεις μας.

Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι τώρα, τις καθημερινές ισχύει η απαγόρευση διαδημοτικών μετακινήσεων με εξαιρέσεις όταν πρόκειται για επίσκεψη σε ιατρό ή μετάβαση σε κατάστημα λιανικής ή κέντρου αισθητικής. Οι διαδημοτικές μετακινήσεις, επίσης, το τελευταίο διάστημα επιτρέπονταν τα Σαββατοκύριακα στο πλαίσιο της μετακίνησης 6.

Αυτό σύντομα θα σταματήσει να ισχύει.

Την άρση των διαδημοτικών μετακινήσεων προανήγγειλε η Αριστοτελία Πελώνη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, λέγοντας ότι είναι λογικό να καταργηθεί από την στιγμή που θα ανοίξει η εστίαση, δηλαδή στις 3 του επόμενου μήνα.

Συγκεκριμένα, εκτίμησε πως με το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου, η απαγόρευσή τους «λογικά θα έπρεπε να αρθεί», ωστόσο και για το θέμα αυτό αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες, ενώ μετά από παρεμφερή ερώτηση επανέλαβε ότι η διαδημοτικές δεν επιτρέπονται τη Μεγάλη Εβδομάδα αλλά ανοίγουν το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.

Από την άλλη, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι από την επόμενη εβδομάδα θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις ενώ οι πολίτες θα πηγαίνουν στα καταστήματα της εστίασης χωρίς SMS.

Σε ό,τι αφορά την εστίαση, ο κ. Σταμπουλίδης ανέφερε ότι από τις 3 Μαΐου θα επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση και ότι δεν θα χρειαστεί να στέλνει ο πολίτης sms για την επίσκεψη σε κατάστημα εστίασης, τα οποία για τους καθήμενους πελάτες θα κλείνουν στις 23:00, αλλά θα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν για υπηρεσίες delivery και take away.

Στο τέλος του SMS στο 13033 αναφέρθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.  Ο κ. Γεωργιάδης τοποθέτησε την κατάργηση του sms για τις μετακινήσεις όχι νωρίτερα από τρεις εβδομάδες μετά, έτσι ώστε να έχουν πραγματοποιηθεί αρκετοί εμβολιασμοί,  αναφέροντας ότι για την ώρα δεν καταργείται το… γενικό sms. Aναφερόμενος ειδικά στο ωράριο των εστιατορίων, που θα κλείνουν στις 23:00, εξήγησε ότι οι πολίτες πρέπει στις 23:00 να είναι σπίτι, ενώ οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων εξαιρούνται της απαγόρευσης αυτής.

Την ίδια ημερομηνία σχετικά με την κατάργηση των SMS «έδειξε» και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Τι θα γίνει με το 13032

Πάντως, δεν είναι βέβαιο ότι θα καταργηθεί τόσο άμεσα το sms στο 13032, το οποίο χρησιμοποιείται την τρίωρη παραμονή μας στα καταστήματα για αγορές. Το συγκεκριμένο μέτρο θα εξεταστεί αν και πόσο θα παραμείνει ανάλογα την επιδημιολογική εικόνα που θα έχει η χώρα εκείνη την περίοδο.

Πώς θα λειτουργήσει η εστίαση 

Η λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης θα πραγματοποιηθεί μόνο στους εξωτερικούς χώρους και με υποχρεωτική πραγματοποίηση διαγνωστικού τεστ δύο φορές την εβδομάδα για όλο το προσωπικό.

Σύμφωνα με την απόφαση, θα επιτρέπονται μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι, θα είναι δυνατή η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών, θα πρέπει να γίνεται απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια, θα είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι, θα είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας από το προσωπικό αλλά και από τους πελάτες που είναι σε αναμονή (ισχυρή σύσταση για τους καθήμενους πελάτες στα τραπεζοκαθίσματα ή στο μπαρ).

Οι αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων, σύμφωνα με τη διάταξη, θα είναι 90 cm-1,2 m-1,8m, ενώ θα επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες έως δύο σκαμπό μαζί. Η επόμενη δυάδα θα βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου. Κλειστά θα παραμένουν οι επιχειρήσεις από τις 23:00 τη νύχτα μέχρι τις 05:00 το πρωί αλλά εξαιρούνται οι υπηρεσίες ντελίβερι με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "SMS: Καταργούνται τη Δευτέρα του Πάσχα -Πότε οι ανακοινώσεις"

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Πενταμερή: Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλωσορίζει την έναρξη της άτυπης συνάντησης 5+1 για την Κύπρο που ξεκίνησε κατόπιν πρωτοβουλίας του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στη Γενεύη. Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια διευθέτηση για την επανένωση του νησιού στη βάση μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, όπως και την ευρύτερη περιοχή».

Υπενθυμίζεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη η Άτυπη Πενταμερής για το Κυπριακό στην ελβετική πρωτεύουσα. Μάλιστα η άτυπη πενταμερής  ξεκίνησε με την συνάντηση του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Αργότερα θα ακολουθήσει συνάντηση του γ.γ του ΟΗΕ με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Σημειώνεται πως οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να γίνουν δηλώσεις πριν από το τέλος των επαφών ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές. Στην Πενταμερή μετέχουν οι ηγέτες της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας (εγγυήτριες δυνάμεις) και ο ΓΓ του ΟΗΕ. Η ΕΕ έχει αποκλειστεί, λόγω των αντιδράσεων της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς που μαζί με την Βρετανία ανάγκασαν τον Αντόνιο Γκουτέρες να μην απευθύνει πρόσκληση στον Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι αντιπροσωπείες των πέντε μερών βρίσκονται από χθες στην Ελβετία . Η διάσκεψη αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη με νέο κύκλο επαφών του ΓΓ του ΟΗΕ και ενδεχομένως θα ακολουθήσει ένα κοινό ανακοινωθέν το οποίο θα καταδεικνύει αν έχει προκύψει συμφωνία επί κοινού εδάφους για να προχωρήσει η διαδικασία σε ουσιαστική διαπραγμάτευση με νέα σύνοδο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Πενταμερή: Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας"

Εμβόλιο Pfizer: Γιατί έγινε έρευνα για 62 περιστατικά -Τι απάντησε η εταιρεία

Το Ισραήλ εξετάζει 62 περιστατικά ανθρώπων που εμφάνισαν μυοκαρδίτιδα, αφότου έλαβαν μια δόση του εμβολίου της Pfizer έναντι του κορωνοϊού.

Οι υγειονομικές αρχές ερευνούν κατά πόσο οι περιπτώσεις αυτές της φλεγμονώδους νόσου του καρδιακού μυός συνδέονται με τις δόσεις του εμβολίου που έχουν χορηγηθεί σε περισσότερα από 5 εκατομμύρια ανθρώπους, δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νάχμαν Ας, την Κυριακή, σε συνέντευξή του στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

Μία στις 100.000 η πιθανότητα εμφάνισης της παρενέργειας

Το Ισραήλ εντόπισε συνολικά 62 περιστατικά μυοκαρδίτιδας, όπως σημειώνει δημοσίευμα του Bloomberg, παραθέτοντας την αναφορά του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Η παρενέργεια αυτή φαίνεται πως εμφανίζεται σε έναν άνθρωπο ανά 100.000, αν και το ίδιο περιστατικό εμφανίζει συχνότητα 1 στις 20.000 σε άνδρες ηλικίας 18 με 30 ετών.

Δύο πολίτες που εμφάνισαν συμπτώματα έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι υπόλοιποι ανέρρωσαν.

«Φαίνεται πως τα οφέλη του εμβολίου είναι τέτοια που ακόμη και αν εντοπίσουμε σύνδεση μεταξύ ορισμένων περιπτώσεων και του εμβολίου, δεν θα δικαιολογούσε τυχόν αναστολή», είπε ο Νάχμαν Ας στη συνέντευξη.

Τι αναφέρει η ίδια η Pfizer

«Δεν έχουμε παρατηρήσει υψηλότερο ρυθμό εμφάνισης περιστατικών μυοκαρδίτιδας, από εκείνον που παρουσιάζεται στον γενικό πληθυσμό», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η Pfizer.

«Η αιτιώδης σχέση με το εμβόλιο δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για την ώρα που να καταλήγουν στο συμπέρασμα πως το εμβόλιο ενέχει τον κίνδυνο εμφάνισης μυοκαρδίτιδας», συνεχίζει η εταιρεία.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Εμβόλιο Pfizer: Γιατί έγινε έρευνα για 62 περιστατικά -Τι απάντησε η εταιρεία"

Τσίπρας: Ενώνουμε δυνάμεις για να υπερασπιστούμε το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις και την πληρωμή των υπερωριών (video)

Σε συντονισμό της δράσης «απέναντι στην εργασιακή αντιμεταρρύθμιση που έρχεται με πρωτοβουλία της κυβέρνησης», κάλεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση για το «σχέδιο νόμου Μητσοτάκη-Χατζηδάκη για την κατάργηση του 8ώρου και των συλλογικών συμβάσεων καθώς και τη θεσμοθέτηση απλήρωτων υπερωριών».

«Σήμερα σας κάλεσα για να λάβουμε θέσεις μάχης, για να ενώσουμε δυνάμεις, κανείς δεν περισσεύει, προκειμένου να υπερασπιστούμε το οκτάωρο, να υπερασπιστούμε τις συλλογικές συμβάσεις, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην καταγραφή και την πληρωμή των υπερωριών, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην κανονικότητα στην εργασία, να υπερασπιστούμε τις ζωές μας», τόνισε.

Τσίπρας

Σε μια εκδήλωση με εκπροσώπους εργατικών κέντρων από όλη την Ελλάδα, συνδικαλιστικών φορέων από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, εργολαβικών εργαζομένων, καθώς και εργαζόμενων από τους κλάδους της βιομηχανίας, του τουρισμού-επισιτισμού, των μεταφορών και του Πολιτισμού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποφάσισε εν μέσω «κορύφωσης του δράματος της πανδημίας, να κηρύξει τον πόλεμο στην εργασία, δηλαδή στην κοινωνική πλειοψηφία». «Και όταν κηρύσσεται πόλεμος», είπε, «δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να πολεμήσεις, όχι με στόχο τις λιγότερες απώλειες, αλλά με στόχο να τον κερδίσεις τον πόλεμο».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απηύθυνε προσκλητήριο «να πράξουμε το καθήκον μας», καλώντας σε «αγώνα ενωτικό και αποφασιστικό, μέχρι τη νίκη, να μην κατατεθεί καν, να μην περάσουν αυτές οι αντιμεταρρυθμίσεις για τους εργαζόμενους από τη Βουλή των Ελλήνων, όποτε κι αν το επιχειρήσει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη». Σημείωσε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αυτή η μάχη με την κυβέρνηση «θα είναι η μάχη των μαχών», γιατί, όπως τόνισε, με τις δυνάμεις της εργασίας ισοπεδωμένες, δεν μπορεί να υπάρξουν στο μέλλον οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, η ανάπτυξη, η δημοκρατική ανάταξη, η αναγκαία πορεία προς την κοινωνική δικαιοσύνη. «Δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε την Ελλάδα του αύριο χωρίς δικαιοσύνη για τους ανθρώπους του μόχθου», είπε.

Ο Τσίπρας και οι ζωές – λάστιχο

Οι ζωές «δεν μπορεί να γίνουν λάστιχο, επειδή αυτό εξυπηρετεί την αύξηση των κερδών κάποιων ελίτ», τόνισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι «η προάσπιση της εργασίας και των εργατικών δικαιωμάτων αφορά τη ζωή της κοινωνικής πλειοψηφίας, τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, κάθε μορφή εργασίας και ιδιαίτερα αφορά τους νέους ανθρώπους και την προοπτική τους. Αυτούς που από ότι φαίνεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποφασίσει να ρίξει στον Καιάδα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει «χρέη» σε «μεγάλα επιχειρηματικά τζάκια» που τις προθέσεις τους για «διάλυση της εργασίας και ταπείνωση των μισθών», όπως είπε, τις έχουν επιχειρήσει και με αφορμή το μνημόνιο «και σύμμαχο τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ». Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιχειρεί να αξιοποιήσει την πανδημία ως ευκαιρία «για να ξεπληρώσει τις υποχρεώσεις του και να οδηγήσει την εργατική τάξη στην κόλαση της θεσμοθετημένης ασυδοσίας και τους εργαζόμενους στις ερπύστριες του οδοστρωτήρα, που είχε υποσχεθεί και προεκλογικά». «Προειδοποίησε» τον πρωθυπουργό να το ξανασκεφτεί και να μην καταθέσει το νομοσχέδιο. Σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης κάνει λάθος αν νομίζει ότι θα καταφέρει «να κρατήσει σε ύπνωση» τους εργαζόμενους «επειδή έχει τη συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ με το μέρος του». Διότι, είπε, «ακριβώς επειδή οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τι ζουν σήμερα, που οι νόμοι υπάρχουν, αλλά με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν τηρούνται, καταλαβαίνουν τι μπορεί να τους περιμένει μετά και από την κατάργησή τους».

Είπε ότι σήμερα το 52% των εργαζομένων δηλώνουν ότι εργάζονται υπερωριακά, το 40% όσων δουλεύουν υπερωρίες δηλώνει ότι δεν πληρώνεται τις υπερωρίες και ότι στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι είναι πρωταθλητές στην ΕΕ στον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας με 41,7 ώρες κατά μέσο όρο «και η ανεργία κινδυνεύει να εκτοξευτεί και πάλι στο 20% στο τρέχον έτος».

Τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μάχες σε δύσκολη περίοδο, «όπου παρόμοιες προτάσεις είχε ξαναφέρει στο τραπέζι ο ΣΕΒ, μέσω της τρόικας, η οποία μας απειλούσε ότι αν δεν τις υλοποιήσουμε θα αφήσει τη χώρα να χρεοκοπήσει». Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε πίσω, αναζήτησε συμμαχίες στον ILO, στα ευρωπαϊκά κόμματα της αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας, στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη Κομισιόν «καταφέρνοντας, παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες, θετικά βήματα προς τα εμπρός».

Είπε ειδικότερα, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: «μείωσε την ανεργία κατά 10%, με 675.000 νέες θέσεις εργασίας. Αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 11%, κατάργησε τον υποκατώτατο για τους νέους (αύξηση 27%) και πως περίπου 800.000 συμπολίτες ωφελήθηκαν άμεσα ή έμμεσα από την αύξηση. Επανέφερε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ωφελήθηκαν περισσότεροι από 215.000 εργαζόμενοι. Μείωσε την αδήλωτη εργασία από το 19,2% το 2014 σε 8,94% το 2018. Θεσμοθέτησε την ηλεκτρονική προαναγγελία της υπερεργασίας και της υπερωρίας. Δηλώθηκαν 6 εκατ. ώρες υπερεργασία. Θεσμοθέτησε μέτρα για την απλήρωτη εργασία, τον βάσιμο λόγο απόλυσης, μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες, δωρεάν μετακινήσεις για ανέργους, στοχευμένα προγράμματα εργασίας για 15.500 νέους και επιστήμονες σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας. Απέκλεισε από το δημόσιο χρήμα τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, άλλαξε την αρχιτεκτονική του προστίμου για την αδήλωτη εργασία. Έδωσε πρόσβαση των εργαζομένων στο ΕΡΓΑΝΗ, ώστε να παρακολουθούν αν και πώς τους έχει δηλωμένους ο εργοδότης τους. Θεσμοθέτησε μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους delivery. Δεδουλευμένα 51 εκατ. ευρώ δόθηκαν στους εργαζόμενους μέσω των εργατικών διαφορών του ΣΕΠΕ». Επίσης ανέφερε ότι έγιναν 541 τριμερείς συμφιλιωτικές το διάστημα 2015-2019 στο υπ. Εργασίας, έναντι 154 το 2012-201 και ενισχύθηκε το ανθρώπινο δυναμικό του ΣΕΠΕ κατά 35% σε σχέση με το 2015.

Και… η ΝΔ

Στον αντίποδα, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι, αντίθετα, μόλις ανέλαβε την διακυβέρνηση υποβάθμισε το ΣΕΠΕ, με «δραματικά αποτελέσματα εξαιτίας της απουσίας αποτελεσματικών ελέγχων στους χώρους δουλειάς και απουσίας μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων από την πανδημία». Την κατηγόρησε ότι: «κατάργησε τον βάσιμο λόγο απόλυσης των εργαζομένων και των μέτρων προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων. Νομοθέτησε τη διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς και την κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, και προέβλεψε τη μείωση των προστίμων για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και την αύξηση του ορίου των νόμιμων υπερωριών κατά 60%».

Σημείωσε επίσης πως η ΝΔ, όταν ξέσπασε η πανδημία «οδήγησε τους εργαζόμενους στην εκ περιτροπής εργασία και τη μείωση μισθού (ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ), στην αναστολή σύμβασης με επίδομα αναστολής 534 ευρώ ή στην ανεργία και με πρόσχημα την πανδημία έλαβε μια σειρά από “έκτακτα μέτρα” που παραβιάζουν τα εργασιακά δικαιώματα και καθιστούν αδύνατους τους ελέγχους, με προφανή επιδίωξη την μονιμοποίηση τους». Ως προς αυτά την κατηγόρησε για θέσπιση της υποχρεωτικής μεταφοράς προσωπικού σε άλλη επιχείρηση του ίδιου Ομίλου, αναστολή της υποχρέωσης καταχώρησης στο ΕΡΓΑΝΗ των σχετικών με το ωράριο αλλαγών, θέσπιση των απλήρωτων υπερωριών για εργαζόμενους σε καραντίνα, μείωση του Δώρου Χριστουγέννων και του Πάσχα για τους εργαζόμενους σε αναστολή. Επίσης την κατηγόρησε ότι δεν προέβλεψε κανόνες για την τηλεργασία.

«Τελειωτικό χτύπημα»

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι τώρα ο πρωθυπουργός «προαναγγέλλει ότι θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας». «Δεν θα το επιτρέψουμε γιατί έχουμε χρέος να μη το επιτρέψουμε», υπογράμμισε. Χρέος, τόνισε, απέναντι στην ιστορία των αγώνων του εργατικού κινήματος και απέναντι στο αύριο, «απέναντι στις επόμενες γενιές που κάποιοι από απληστία για περισσότερα κέρδη, θέλουν να τους μάθουν ότι μπορούν όχι να δουλεύουν για να ζουν αλλά να ζουν για να δουλεύουν, ασταμάτητα, όπως τα ρολόγια».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να ξέρει ότι «όλα μπορούμε να τα πετύχουμε με αυτούς, με την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους του χεριού και του πνεύματος, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ανθρώπους της δημιουργίας και της εργασίας, μπορούμε να κυλίσουμε τους τροχούς της ιστορίας και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα». «Όταν η αυθαιρεσία και η αδικία γίνεται νόμος. Η αντίστασή μας γίνεται καθήκον», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Δείτε όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας όπως μεταδόθηκαν ζωντανά
 

 

 ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Ενώνουμε δυνάμεις για να υπερασπιστούμε το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις και την πληρωμή των υπερωριών (video)"

Αλβανία : Ο Έντι Ράμα κέρδισε τις εκλογές με αυτοδυναμία

Αυτοδύναμη κυβέρνηση και 74 έδρες στη νέα βουλή εξασφαλίζει το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ραμα, πετυχαίνοντας την τρίτη συνεχή εκλογική του θητεία. Το κυβερνών κόμμα ουσιαστικά διατήρησε αλώβητες τις δυνάμεις του, με τον Ράμα να εξελίσσεται ο μεγάλος νικητής, «εξαφανίζοντας» από τον πολιτικό χάρτη το κόμμα Κίνημα Σοσιαλιστικής Ένταξης (LSI) του Αλβανού Προέδρου Ιλίρ Μέτα, με τον οποίον τα τελευταία χρόνια βρισκόταν σε καθεστώς βεντέτας.

Με καταγεγραμμένο το 96,5% των ψήφων, 5017 από τα 5199 εκλογικά τμήματα, τα αποτελέσματα (στις 16:41 τοπική ώρα) έχουν ως εξής :

Σοσιαλιστικό Κόμμα : 47% (74 έδρες)
Δημοκρατικό Κόμμα : 39% (59 έδρες)
Κίνημα Σοσιαλιστικής Ένταξης (LSI) : 7 % (4 έδρες)
Υπόλοιπα : 5% (4 έδρες το Σοσιαλδημοκρατικό PSD)

Το αποτέλεσμα ανατρέπει τα περισσότερα Exit Poll, που μεταδόθηκαν την Κυριακή μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας και έκαναν λόγο για επικράτηση μεν του Σοσιαλιστικού Κόμματος του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, αλλά χωρίς να πετυχαίνει αυτοδυναμία στη νέα βουλή των 140 εδρών.

Η διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα έως αυτή τη στιγμή, αγγίζει τις 140.000 ψήφους .

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπασά, πέτυχε σημαντική άνοδο 10 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις εκλογές του 2017, χωρίς όμως να καταφέρει να κάνει την ανατροπή.

Μεγάλος χαμένος το Κίνημα Σοσιαλιστικής Ένταξης

Το Κίνημα Σοσιαλιστικής Ένταξης (LSI), με ιδρυτή τον Αλβανό πρόεδρο Ιλίρ Μέτα και πρόεδρο τη σύζυγό του Μονίκα Κρυεμάδι, είναι ουσιαστικά ο μεγάλος χαμένος της εκλογικής διαδικασίας, χάνοντας τα 2/3 της δύναμής του σε σχέση με το 2017 που είχε 19 έδρες.

Από τους κερδισμένους το μικρό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα PSD, με πρόεδρο τον επιχειρηματία και πρώην βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος Τομ Ντόσι, ο οποίος πέρασε το εκλογικό όριο εκλέγοντας τρεις βουλευτές.

Σύμφωνα με αποτελέσματα ο κεντροδεξιός συνασπισμός γύρω από το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπασά, υπερέχει σε τέσσερις βόρειες περιφέρειες, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα στις 8 στο κέντρο και στο νότιο τμήμα. Στην περιφέρεια των Τιράνων, που είναι η μεγαλύτερη της χώρας και ενίοτε κρίνει και το τελικό αποτέλεσμα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα άγγιξε το 49%.

rama_xartis

Παρά τα μικρά προβλήματα, η ψηφοφορία διεξήχθη ομαλά στα 5.200 εκλογικά τμήματα. Την ικανοποίησή της για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, εξέφρασαν εκπρόσωποι όλων των αλβανικών κομμάτων και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αλβανία : Ο Έντι Ράμα κέρδισε τις εκλογές με αυτοδυναμία"

Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για τη Μεγάλη Τετάρτη

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο, Μεγάλη Τετάρτη (28.04.2021), σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Αραιή συννεφιά και τοπικές βροχές το απόγευμα, αναμένονται στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με ένταση στα πελάγη 6 με 7 μποφόρ. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα κεντρικά και νότια. Η θερμοκρασία σε άνοδο.

Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που κατά διαστήματα θα είναι πυκνές.
Άνεμοι: Νότιοι 4 με 5 και στα ανατολικά και νότια 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις απογευματινές ώρες, οπότε στη Μακεδονία θα σημειωθούν τοπικές βροχές, κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο μέχρι το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές στα νότια.
Άνεμοι: Στα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 24 και στη βόρεια Κρήτη έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι πιθανόν να σημειωθούν μικρής διάρκειας βροχές.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για τη Μεγάλη Τετάρτη"

Κορωνοϊός: Στα 3.313 τα νέα κρούσματα - 813 οι διασωληνωμένοι, 92 θάνατοι - Τι δείχνει το ιικό φορτίο στα λύματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.313, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 337.723 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 59 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.493 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Τα 3.313 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν από 76.854 τεστ ανίχνευσης που έγιναν το τελευταίο 24ωρο σε ολόκληρη την επικράτεια.. Από αυτά, τα 24.488 ήταν μοριακά και τα υπόλοιπα 52.366 rapid.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 92, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.179 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 813 (62.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.070 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 367 (ημερήσια μεταβολή -18.63%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 464 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Τι δείχνει το ιικό φορτίο στα λύματα 

Την εβδομάδα 19 έως 25 Απριλίου 2021 παρατηρήθηκαν σταθεροποιήσεις ή οριακές μεταβολές σε σχέση με την εβδομάδα
12-18 Απριλίου 2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των 7 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Οι οριακές μεταβολές σημειώνονται στην Θεσσαλονίκη (-21%), στο Ρέθυμνο (+11%) και στον Άγιο Νικόλαο (+25%), ενώ σταθερό παραμένει ουσιαστικά το φορτίο στις πόλεις των Χανίων, του Βόλου, του Ηρακλείου και της Λάρισας, όπου η μεταβολή του ιικού φορτίου στα λύματα κυμαίνεται από -4% έως +10%.

Αντίθετα, αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε 3 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας του ΕΟΔΥ, και συγκεκριμένα στην Πάτρα (+35%), στην Ξάνθη (+63%) και στην Αλεξανδρούπολη (+156%). 

Μείωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα παρατηρήθηκε στην Περιφέρεια της Αττικής (-33%), με το φορτίο να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Η γεωγραφική κατανομή 

Η γεωγραφική κατανομή των 3.313 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

199 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

193 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

109 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

224 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

443 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

165 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

209 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

39 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων (περιλαμβάνονται κρούσματα προηγούμενου χρονικού διαστήματος λόγω καθυστέρησης δήλωσης στο Μητρώο covid-19)

418 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

15 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

20 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

3 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας

65 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

37 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

24 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

68 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

22 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

48 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

66 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

27 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

30 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

21 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

6 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

77 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

41 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

89 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

64 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

37 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

21 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

46 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

32 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

29 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

16 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

20 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

158 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 3.313 τα νέα κρούσματα - 813 οι διασωληνωμένοι, 92 θάνατοι - Τι δείχνει το ιικό φορτίο στα λύματα"

Φαρμακεία: Κλειδώνει η πλατφόρμα των self tests σε διανυκτερεύσεις και σαββατοκύριακα

Ανακοίνωση Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προς τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας

Ζητήθηκε από τους αρμόδιους Υπουργούς η πλατφόρμα των self tests να κλείνει στις διανυκτερεύσεις και τα σαββατοκύριακα, για να μην προκαλούνται προβλήματα στη λειτουργία των εφημερευόντων φαρμακείων.

Κλειστή η πλατφόρμα από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και μέχρι την Τετάρτη 5 Μαΐου

Μετά το αίτημα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, σε πρώτη φάση η πλατφόρμα θα είναι κλειστή από το Μεγάλο Σάββατο στις 20:00 έως και την Τετάρτη 5 Μαΐου 2021 στις 08:00 π.μ., όπως και κάθε Σαββατοκύριακο, μέχρι και τη λήξη της δωρεάν διάθεσης των self tests από τα φαρμακεία που είναι στα τέλη Μαΐου.

Επίσης ζητήθηκε οι μηχανογράφοι να λύσουν το πρόβλημα ώστε να κλειδώνει το σύστημα και στη διάρκεια των καθημερινών διανυκτερεύσεων.

Μέχρι να λυθεί το θέμα αυτό οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι πρέπει να ενημερώσουν το κοινό ότι τα φαρμακεία αδυνατούν να διαθέτουν τα self tests στη διάρκεια των διανυκτερεύσεων.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φαρμακεία: Κλειδώνει η πλατφόρμα των self tests σε διανυκτερεύσεις και σαββατοκύριακα"

Μένιος Φουρθιώτης: Προσήχθη στη ΓΑΔΑ μαζί με άλλα εννιά άτομα - Έρευνα της ΕΛΑΣ στο σπίτι του

Έρευνα στο σπίτι του Μένιου Φουρθιώτη έκανε η Ελληνική Αστυνομία με αφορμή το περιστατικό με τους πυροβολισμούς έξω από το σπίτι του, την περασμένη Παρασκευή, την επίθεση σε αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ στη Ν. Ερυθραία, αλλά και τις καταγγελίες Βαξεβάνη για συμβόλαιο θανάτου σε βάρος του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον αστυνομικών στη Ν. Ερυθραία είναι το ίδιο με αυτό της επίθεσης στο σπίτι του. 

Σημειώνεται ότι μετά τις καταγγελίες του δημοσιογράφου-εκδότη, διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα, ενώ όπως δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αυξήθηκαν και τα μέτρα ασφαλείας για τον κ. Βαξεβάνη.  Ο Μένιος Φουρθιώτης έχει αντιδράσει με μήνυση κατά του Κ.Βαξεβάνη.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ο παρουσιαστής έχει προσαχθεί στη ΓΑΔΑ, μαζί με άλλα εννέα άτομα.

Εκτός από το σπίτι του παρουσιαστή, στελέχη της αστυνομίας, παρουσία εισαγγελέα πήγαν και στο κανάλι Ε, όπου μπήκαν τελικά με τη βοήθεια κλειδαρά, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες. 

Πριν το περιστατικό της Παρασκευής, είχε προηγηθεί άλλο συμβάν με πυροβολισμούς και καταδίωξη μεταξύ αγνώστων και αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μένιος Φουρθιώτης: Προσήχθη στη ΓΑΔΑ μαζί με άλλα εννιά άτομα - Έρευνα της ΕΛΑΣ στο σπίτι του"

Διόδια: Ακόμα δεν είδατε τίποτα – Δεν περνάει κανείς χωρίς έλεγχο

Σαρωτικοί είναι και σήμερα οι έλεγχοι της Τροχαίας στις κομβικές αρτηρίες του λεκανοπεδίου που οδηγούν εκτός Αττικής.

Τόσο στα διόδια της Ελευσίνας, όσο και σε αυτά των Αφιδνών οι οδηγοί περνούν από εξονυχιστικό έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν στην κατοχή τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα τους επιτρέψουν την απόδραση τους από το κλεινόν άστυ.

Για την υλοποίηση του σχεδίου “Πάσχα στην πόλη” έχουν επιστρατευτεί περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί και λιμενικοί οι οποίοι επί 24ώρου βάσεως εποπτεύουν τις μετακινήσεις τόσο στην στεριά όσο και στην θάλασσα.

Αν και μέχρι στιγμής η κίνηση τόσο στην οδό Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών -Λαμίας δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένη, ωστόσο πολλοί ήταν και σήμερα αυτοί οι οποίοι χρησιμοποιώντας πολλές δικαιολογίες, αφού δεν είχαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά προσπάθησαν χωρίς επιτυχία να περάσουν τα μπλόκα των αστυνομικών.

Όπως και ο οδηγός με το μικρό φορτηγάκι που αποτυπώνεται στο βίντεο του newsit.gr. Οι αστυνομικοί του έδειξαν το δρόμο της επιστροφής, παρότι ο ίδιος επέμενε ότι έπρεπε να περάσει για μια επείγουσα εργασία.

Οι έλεγχοι τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ενταθούν, καθώς υπάρχουν οι φόβοι ότι όσο πλησιάζουμε την ημέρα του Πάσχα θα γίνουν περισσότεροι αυτοί που θα επιχειρήσουν να φύγουν από την Αθήνα αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις της ελληνικής επικράτειας.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Διόδια: Ακόμα δεν είδατε τίποτα – Δεν περνάει κανείς χωρίς έλεγχο"

Πάτρα: «Συγνώμη ποιο εμβόλιο μου κάνατε;»- Απίστευτο σκηνικό στο Κέντρο Υγείας Άνω Πόλης

Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συνέβη σήμερα το πρωί στο Κέντρο Υγείας Άνω Πόλης στη Γερμανού, στην Πάτρα. Ένας ηλικιωμένος άνδρας ο οποίος είχε μόλις εμβολιαστεί, βρισκόταν στην αναμονή του ενός τετάρτου που απαιτείται προκειμένου να ελεγχθούν τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις από τον εμβολιασμό.

Ενώ είχε μπει ο επόμενος για εμβολιασμό, ένας νεαρός 30άρης που επέλεξε να εμβολιαστεί με Αstrazeneca, ο ηλικιωμένος αφού κοίταξε με περιέργεια ρώτησε τη νοσηλεύτρια: «Συγνώμη, ποιο εμβόλιο μου κάνατε;». Έκπληκτη η νοσηλεύτρια του απάντησε: «Αstrazeneca φυσικά. Μόνο αυτό χορηγούμε στο συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο. Δεν το είδατε όταν το δηλώσατε;». Ο μόλις εμβολιασμένος ηλικιωμένος τινάχθηκε από την καρέκλα του αναστατωμένος και αναφώνησε: «Όχι ρε π….». Νοσηλευτές και εμβολιαζόμενοι, όταν είδαν τον ηλικιωμένο να πανιάζει από το φόβο του, προσπάθησαν να τον καθησυχάσουν λέγοντάς του ότι δεν διατρέχει κίνδυνο. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, o ηλικιωμένος αναχώρησε μουρμουρίζοντας και σιχτιρίζοντας την καλή του τύχη και αυτόν που του έκλεισε το ραντεβού.

 Εκτιμάται ότι λόγω της ηλικίας του θεωρούσε αυτονόητο τον εμβολιασμό του με pfizer και όταν είδε τον νεαρό να μπαίνει προβληματίστηκε. Το περιστατικό είναι ενδεικτικό του τρόμου που έχει καταλάβει ορισμένους πολίτες από όσα διαρρέουν σχετικά με πιθανές παρενέργειες του συγκεκριμένου εμβολίου, αλλά και της σύγχυσης που επικρατεί σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν πώς να χειριστούν την πλατφόρμα επιλέγοντας το είδος του εμβολίου που επιθυμούν.

 thebest

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: «Συγνώμη ποιο εμβόλιο μου κάνατε;»- Απίστευτο σκηνικό στο Κέντρο Υγείας Άνω Πόλης"

Εμβόλιο AstraZeneca: Οι 30άρηδες αποφασίζουν και εξηγούν – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία (video)

Διχασμένοι εμφανίζονται άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 30- 39 ετών που από σήμερα καλούνται όσοι επιθυμούν να προχωρήσουν στο εμβολιασμό τους με το εμβόλιο της AstraZeneca…

Τα σπάνια περιστατικά θρομβώσεων, αλλά και οι δηλώσεις επιστημόνων για κατηγορίες ανθρώπων που πρέπει να αποφύγουν να κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο, έκαναν πολλούς διστακτικούς. Όπως λένε σκοπεύουν να μην κλείσουν άμεσα ραντεβού αλλά να αναμένουν μέχρι τη στιγμή που θα κληθούν να εμβολιαστούν με σκεύασμα κάποιας άλλης εταιρείας και όχι της AstraZeneca.

“Δεν θα δοκιμάσω, αν ήταν να διαλέξω κάτι θα έκανα το pfizer γιατί είναι δοκιμασμένο και το έχει κάνει άτομο της οικογένειας μου. Το AstraZeneca το φοβάμαι γιατί έχουν ακουστεί πολλά”, λέει στο newsit.gr o Kώστας, ενώ η Κατερίνα προσθέτει: “Δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να το κάνω. Φοβάμαι. Δεν θα κλείσω ραντεβού άμεσα για να το κάνω”.

Από την πλευρά της η Κάτια τονίζει ότι οι παρενέργειες που έχουν παρουσιαστεί σε αρκετές περιπτώσεις τις προκαλούν ανησυχία. “Δεν νομίζω ότι θα το έκανα γιατί φοβάμαι τις παρενέργειες. Έχω άτομα που έκαναν εμβόλιο και δεν έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα μετά το εμβόλιο. Θέλω να δω τι θα γίνει με άτομα που θα κάνουν συγκεκριμένα το AstraZeneca, γιατί φίλοι μου γιατροί εμβολιάστηκαν με το pfizer, δεν ξέρω κάποιον που να έχει κάνει AstraZeneca. Οπότε θα το αφήσω για αργότερα”.

Στον αντίποδα, εμφανίζονται κι αυτοί οι οποίοι δεν φαίνεται να “πτοούνται” και να δηλώνουν έτοιμη να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους. “Θα το κάνω. Ήδη είμαι μέσα. Τα οφέλη που προσφέρει η ιατρική είναι πάντα περισσότερα”, λέει η Ελένη, ενώ η Νεφέλη τονίζει: “Θα το κάνουμε για να μπορέσουμε να μπούμε σε μια κανονικότητα”.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Εμβόλιο AstraZeneca: Οι 30άρηδες αποφασίζουν και εξηγούν – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία (video)"

Γιάννης Λαγός: Συνελήφθη στις Βρυξέλλες

Συνελήφθη στις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν ο Γιάννης Λαγός, μετά και το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι συνελήφθη κοντά στο σπίτι του.

Τη σύλληψή του επιβεβαίωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιάννης Λαγός προσπαθούσε να φύγει από το Βέλγιο.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Λαγός συνελήφθη από την Βελγική αστυνομία στο πλαίσιο της συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές σε εκτέλεση του συγκεκριμένου εντάλματος σύλληψης. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την έκδοσή του.

Ο Λαγός έχει δικαίωμα να προβάλλει και ο ίδιος αντιρρήσεις για την σύλληψή του. Αν προσφύγει κατά του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης τότε η διαδικασία έκδοσης μπορεί να πάρει και 2 με 3 μήνες.

Το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε λίγο μετά την ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο για άρση της ασυλίας του.

Υπενθυμίζεται ότι στην ψηφοφορία που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας και τα αποτελέσματά της ανακοινώθηκαν σήμερα, 658 ψήφισαν υπέρ και 25 κατά.

Ο Γιάννης Λαγός καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών και οκτώ μηνών στη δίκη για τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής, ωστόσο, «κρύφτηκε» πίσω από την ασυλία της θέσης που είχε ως ευρωβουλευτής.

Η ανάρτηση στο twitter
 
Ο καταδικασθείς ευρωβουλευτής έκανε ανάρτηση στο twitter μέσα από περιπολικό.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιάννης Λαγός: Συνελήφθη στις Βρυξέλλες"

Ο Τζανακόπουλος απειλεί με εκκαθαρίσεις στο Δημόσιο αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέψει στην εξουσία

Ευθείες απειλές για... εκκαθαρίσεις στη δημόσια διοίκηση, στην περίπτωση επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, άφησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας σε κομματικά στελέχη.

Οπως αναφέρουν τα parapolitika.gr, τα οποία φιλοξενούν ηχητικό ντοκουμέντο, ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο, αφήνει να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που το κόμμα του αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας δεν θα αφήσει μηχανισμούς στη δημόσια διοίκηση να εμποδίζουν τις κυβερνητικές επιλογές.

Οσα είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος

«Χρειάζονται συγκεκριμένες και πολύ τολμηρές παρεμβάσεις έτσι ώστε να σπάσουν αυτά τα δίκτυα εξουσίας στο εσωτερικό του ελληνικού διοικητικού μηχανισμού. Εκεί που πρέπει να πούμε ότι και εξαιτίας, ας πούμε, των πιέσεων των μνημονιακών και εξαιτίας των ειδικών καταστάσεων της περιόδου 2015-2019 δεν κάναμε όλα όσα θα θέλαμε να έχουμε κάνει», λέει ο κ. Τζανακόπουλος, σύμφωνα με το ηχητικό που δημοσιεύουν τα parapolitika.gr.

«Νομίζω ότι επιτρέψαμε σε μεγάλο βαθμό ή ανεχθήκαμε πολυπλόκαμους και βαθείς μηχανισμούς να φιλτράρουν πολιτικές επιλογές, να φρενάρουν πολιτικές επιλογές, να δημιουργούν εμπόδια σε συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές και ετούτο νομίζω ότι το βρήκαμε σε μεγάλο βαθμό μπροστά μας. Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να συζητήσουμε σε πάρα πολύ μεγάλο βάθος, τον τρόπο δηλαδή που αυτού του τύπου οι αυτονομημένες εστίες εξουσίας στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης θα πρέπει να εκκαθαριστούν», πρόσθεσε. 

Ακούστε το ηχητικό από τα parapolitika

ΝΔ: Σταλινικές αντιλήψεις που δεν έχουν σχέση με τη δημοκρατία

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ επισημαίνει ότι «οι δηλώσεις του κ. Τζανακόπουλου, στη γραμμή Τσίπρα-Πολάκη περί ελέγχου των αρμών της εξουσίας, παραπέμπουν στις πιο σκοτεινές εποχές ολοκληρωτικών καθεστώτων».

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τζανακόπουλος απειλεί με εκκαθαρίσεις στο δημόσιο στην περίπτωση που το κόμμα του βρισκόταν ξανά στην κυβέρνηση. «Υπάρχουν αυτονομημένες εστίες εξουσίας στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης που θα πρέπει να εκκαθαριστούν» δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε κλειστή κομματική εκδήλωση. Οι δηλώσεις του κ. Τζανακόπουλου, στη γραμμή Τσίπρα-Πολάκη περί ελέγχου των αρμών της εξουσίας, παραπέμπουν στις πιο σκοτεινές εποχές ολοκληρωτικών καθεστώτων. Δείχνουν όμως το πώς σκέφτονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και αποκαλύπτει τι συζητούν πίσω από τις κλειστές πόρτες. Όλα αυτά παραπέμπουν σε σταλινικές και διχαστικές αντιλήψεις, που δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατία».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης σε ανάρτησή του σχολίασε έκπληκτος: «Αν δεν το ακούσεις δεν μπορείς να πιστέψεις ότι το είπε…»

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Τζανακόπουλος απειλεί με εκκαθαρίσεις στο Δημόσιο αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέψει στην εξουσία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news